SLUTRAPPORT. TRE-ff, Träbranschens mötesplats i Nordens Gröna Bälte

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SLUTRAPPORT. TRE-ff, Träbranschens mötesplats i Nordens Gröna Bälte"

Transkript

1 Datum Dnr: xxxx Namn Organisatorisk enhet Tfn E-post SLUTRAPPORT TRE-ff, Träbranschens mötesplats i Nordens Gröna Bälte. 1. Sammanfattning I Interregprojektet TRE-ff har målsättningen varit att skapa en gränslös ARENA för innovation och kommersialisering genom tätare samarbete mellan kompetens, forskning, utvecklingsmiljöer och det trärelaterade näringslivet i Tröndelag och Jämtlands län. Aktörer och ägare har varit Skog&Träcenter inom Regionförbundet Jämtlands län och Tröndelag Forskning og Utvikling A/S. Syfte och mål Ökad användning av av lokal träråvara och ökad lönsamhet i hela värdekedjan. Satsningsområden: Småskaligt industriell träbyggande utvecklat från lokaltradition Trävaror som gourmetvirke (kvalitetsvirke som senvuxet, fullkärnat mm.) Förmedla, informera och marknadsföra produkter och tjänster. Hjälpa företagen hitta kompetens och kontakter Förmedla ny kunskap Förenkla företagens kontakter med myndigheter och organisationer Etablering av referensbyggnad i massivträ optimerad avseende energi och klimat Målgruppen: Skog- och träföretagen i regionen som representerar en mångfacetterad och dynamisk träindustri Andra stödfunktioner till företag i skoglig och träbaserad verksamhet Forsknings- och utvecklingsmiljöer. Aktiviteter Marknadsföring Teknisk rådgivning Finansiering Affärs- och ekonomiutveckling Nätverksbyggande Rekrytering (skola/näringsliv)

2 Tillskapa referensbygge i massivträ Skogsentreprenörsutveckling (mervärde ur skogen) Samverkan i värdekedjan Bättre drifttekniska lösningar Koppling till det lokala näringslivet TRE-ff företagstjänster Projektet har erbjudit ett komplett utbud av företagstjänster som stärker skogs- och tränäringen i NGB, bl.a.: - affärsutveckling med rådgivning, kalkylmetoder och behjälplig vid finansieringsfrågor. - marknad med kundkontakter, kotakt till underleverantörer, mässarragemang och mässbesök, reklammaterial, förmedling och förfrågningar. -produktion med teknisk rådgivning, produktutveckling samt möjlighet att starta verksamhet i företagskuvös. Projektet har medverkat till att stärka samarbetet mellan deltagande företag, höja förädlingsgraden samt bidragit till produktutveckling, internationalisering och ökat kunnande. Resultat Den gränslösa ARENAN består idag av Midtnorsk Skog & Trecenter i Maere, Nordtröndelag i samarbete med TorstaAB Centrum för grön tillväxt- i Ås, Jämtland Företagsnätverket omfattar ca 120 företag i Sverige och Norge In english The Interreg project TREff is developing a common ARENA for value added wood finishing among rural businesses in Jämtland County in Sweden and Tröndelag County in Norway. TREff is expected to offer a complete program of business services to strengthen the development of forest resources from mechanical processing of timber to specialized finished products used by the building industry. Totalt på både norsk och svensk har projektet upparbetat kr under perioden till Projektets verksamhet och resultat redovisas i TRE-ff Oppsummering, bilaga Projektets bakgrund Under perioden 1 jan, 2004 till 30 juni, 2007 bedrevs ett Interregprojekt benämnt Tema TRÄ med inriktning på hus, hem och trädgård. Under projektperioden engagerades över 170 trärelaterade företag i Jämtland och Tröndelag samt 14 nordiska organisationer som nu finns i ett gränsöverskridande nätverk. Prosjektet ble evaluert av forsker Jørund Aasetre, Høgskolen i Nord-Trøndelag, som karakteriserte prosjektet som vellykket. Han skriver bl.a. følgende i sammendraget i sin rapport: - Tema Tre har klart bidratt til nettverksutvikling internt i Norge og Sverige, og over riksgrensen. - Nettverket fungerer som en viktig infrastruktur for bransjen. - Det er viktig at det finnes prosjekt av denne typen som ivaretar en slik infrastruktur. - Mange av deltagerne fremhevet at de gjennom deltagelse hadde fått ny kompetanse.

3 - Nettverket har fokusert også på mer spisskompetanse som f.eks. varmebehandling. I ett fortsatt samarbete vill nu Jämtlands läns landsting /JiLU Tema Trä och Trøndelag Forskning og Utvikling (TFoU) fortsätta arbeta med den nordiska paraplyorganisationen och det gränsöverskridande företagsnätverket med direkt kompetensstöd och underhåll av nätverksfunktionen och skapa TREff, Träbranschens mötesplats i Gröna Bältet. 3. Projektbeskrivning, målgrupp, resultat och resultatindikatorer samt effekter 3.1 Projektbeskrivning Period 1 På svenska sidan har genomförts en rekrytering av produkt- och produktionsrådgivare till projektet. Hemsidan har snickrats och för detta har projektorganisationen träffats den 17 februari i Åre och den 22 april i Steinkjer. Mailutskick har gjorts till de gamla nätverken med inbjudan att delta och synas på träportalen. Planerar ett marknadsseminarium i Ås i början av juni och motsvarande arrangemang i Trondheim i slutet av augusti. Nyhetsblad nr 1 är skrivet och trycks och distribueras i tidningen Småsågarna med en upplaga av 700 ex. plus 300 ex för egen distribution inom våra nätverk. På norsk side har prosjektet i perioden hovedsaklig konsentrert seg om følgende 3 delprosjekt: 1. Symbolbygg; Prosjektet ønsker å utvikle et konsept for fasaderehabilitering av ulike type bygg. Internatbygget på Mære er valgt som et aktuelt bygg å benytte det ferdige konseptet på. Organiseringen av prosjektet er på plass med deltagelse av Asplan Viak, Kjelstad Sag og Høvleri, Trøndelag FoU og NTFK's eiendomsavdeling. 2. Nettportal; tre-ff.no utviklet i samarbeid med JiLU. 3. Rekrutering skole/næringsliv; Den nye trealderen har i løpet av perioden gjennomført 19 aktiviteter for ungdomsskolen fordelt på arkitekturverksted, bioenergikurs, lærerkurs og generell informasjon til trinnledere. Period 2 Hemsidan resp..no fylls hela tiden på med nya nätverksföretag i portalen Träföretagen. Under perioden har arbetet med rekrytering skola/näringsliv intensifierats. Inbjudan som har gått ut till regionens grundskolor om att delta i -Landskamp i TRÄ- och som går ut på att bygga/ konstruera/ skapa med materialet trä har resulterat att 5 skolor i Sverige och sex skolor i Norge, totalt ca 450 elever kommer att delta. Kick off är beslutad till vecka 3 med inbjudan av 2 lärare per skola. Projektet TRE-ff deltog som utställare på Fäviken Gamefair den 24/7 till 26/7. I samarbete med LRF s projekt "Gårdens affärsmöjligheter" deltog TRE-ff i ett seminarium om trä i Fåker söndagen 30 augusti där vi berättade om möjligheterna om småskalig vidareförädling av trä och vad TRE-ff kan erbjuda nyföretagande i träsektorn. TRE-ff deltok 20. august på politisk skogmøte i forbindelse med valgkampen i Norge. Styringsgruppemøte ble arrangert på norsk side 25.august. TRE-ff har arbeidet aktivt i perioden for at prosjektet Verdiskaping i Trebransjen Trøndelag i fremtiden skal bli en del av miljøet knyttet til Midt-Norsk Skogsenter.

4 16. og 17. september deltok TRE-ff i seminaret "Utviklingskontrakter - muligheter for energi og innemiljøbransjen" i regi av Nord-Trøndelag fylkeskommune. TRE-ff presenterte sitt prosjekt knyttet til referansebygg- rehabilitering av bygg på Mære. Vi har även etablerat ett samarbete med Z-group som går ut på att aktiviteter anordnade av Z-gruop erbjuds dltagarna i TRE-ff och vice versa. Den september var vi inbjudna till Facility Centre for forestry and mountain activities i Paluzza, Italien. Denna organisation har inom NETWORK bedrivit projectet RECOVER som man nu vill överföra till oss som Best of practice. Projektet går ut på att renovera fastigheter i utflyttningsbyar till autentisk miljö och erbjudande om turistiskt boende. Period 3 Under perioden har arbetet med LANDSKAMP I TRÄ intensifierats. Inbjudan till regionens grundskolor resulterat att 5 skolor i Sverige och sex skolor i Norge, totalt ca 479 elever kommer att delta. Planering av Kick off vecka har intensifierats. Materialpaketen, 145 st, som eleverna skall arbeta med har beställts. Föreläsare och ledare av workshop OURWOODENFUTURE har upphandlats av Urd Skjetne, Playces2be. Konfrenshotell i Åre har upphandlats av FJällgården Åre till datum januari för totalt 26 personer. Den 7 oktober arrangerades I Tavnäs hos Elis Johansson ett vedseminarium i samarbete med LRF. Stor uppslutning med ca 50 åhörare. Deltog i Marknadsseminarium med Z-group den 9 oktober. Kick off möte i Åre den 9 november. Möte i Bispgården ang. ett företags idé att framställa marmoread björk. Interreg Projektkontakt november i Trondheim. Besök hos Rödins Trävaru AB för att se på deras nyinstallerade sorteringsverk. På begäran besökt Harry Wagenius Timmerhus istugun. Han vill ha hjälp med ansökan om investeringsbidrag för ombyggnation av befintlig lokal till timringshall. Nyhetsblad nr. 2 i tryck och inlagt i tidningen Småsågaren nr Prosjektet arrangerte studietur til "Hem & Villa messen" i Stockholm oktober, med deltagere fra bedrift og fra prosjektledelsen. På norsk side har etablering av et delprosjektet "3-frakken" et system for oppgradering av eksisterende fasader, hatt høy prioritet. Eiendomsavdelingen,Nord-Trøndelag ftylkeskommune er aktivt med i prosjektet i lag med konsulentfirma Asplan Viak. Kartlegging av aktuelle entreprenørfirma og isolasjonsmetoder er igangsatt. Period 4 Under perioden har arbetet med LANDSKAMP I TRÄ pågått. Materialpaket har köpts in till 145 anmälda grupper från totalt 5 skolor i Jämtland och 6 skolor i Tröndelag. elevantalet engagerade i ourwoodenfuture (landskampen) är 487.!8.19 jan genomfördes en 2-dagars Kick-off för 2 lärare från varje skola, totalt 22. på Åre fjällgård. Anlitad för att leda eventet var Urd Schjetne från Playces2be. Lärarna fick här lära sig metoder för att skapa kreativitet. I övrigt förelästes om för och nackdelar vid träanvändning samt hur trä fungerar i Klimatsammanhang. Final beslutat till fredagen den 21 maj. För övrigt har vi engagerats av följande företag i den svenska delen av nätverket: Hipe innovation AB, H.Wagenius timmerhus, Furugården, Ecocard och Glädjesnickarna. Som potentiella nyföretagare. Stefan Karlsson, Hunge och Stefan Eriksson, Sveg. Kontakter och utbyten sker ständigt med LRF s och Z-groups arrangemang.

5 Mässresa till NOrdbygg arrangerades den mars. På norsk side har vi i tillegg arbeidet med delprosjekt 3-frakken. Deltagere i prosjektet er Byggmester Grande, Sødra Cell Folla, Asplan Viak og Nord-Trøndelag fylkeskommune ved eiendomsavdelingen. Bedriftene deltok i lag med prosjektet på messetur til Energimessen i Østerrike mars. Prosjektet har deltatt på møte om landbruksbygg som ble arrangert hos fylkesmannen i Nord- Trøndelag, og flere klimamøter i regi av Mære landbruksskole i perioden. Period 5 Under perioden har arbetet med LANDSKAMP I TRÄ avslutats. Projektledningen nominerade 5 svenska och 5 norska tävlingsabeten i början av maj månad. Final hölls fredagen den 21 maj på Holiday Club i Åre. Jury bestd av Kjersti Kinderås, Eva Agdler Suneson, Bente Syversen och Anders Sunesson. En utförlig sammanställning av hela delprojektet ourwoodenfuture är spridd på båda sidor om gränsen. Projektet har haft stor medial spridning i tidningar, tidskrifter och TV. För övrigt har vi engagerats av följande företag i den svenska delen av nätverket: Hipe innovation AB, Lamtec AB, Furugården, Sustaiable Card AB samt Hugos Trä. Kontakter och utbyten sker ständigt med LRF s och Z-groups arrangemang. TRE-ff hade monter under Fäviken Game Fiar juli. Mässresa till Trä&Teknik arrangerades den aug Arkitekt Gunnar Bäckman har anlitats för att skissa på -Träningsmöbler för äldre-i ett försök att realisera vinnande förslag i OurWOODENfuture. Period 6. På norsk side er OFU-søknaden for utvikling av 3-frakken utarbeidet og oversendt Innovasjon Norge. Nord-Trøndelag fylkeskommune er offentlig kundebedrift og Byggmester Grande AS er søkerbedrift. I tillegg er Sødra Cell aktivt med i prosjektet. Nettverksamarbeidet om produksjon og omsetning av spesialvirke har gjennomført et forprosjekt og ønsker å etablere et hovedprosjekt. Tre bygdesagbruk / høvleri (Ottar Staberg Sag, Kjell Heistad Høvleri, Ola Molden Sag) og to byggmesterfirma (Byggmester Ellen Giskås, Norum Byggservice AS) deltar i prosjektet.som en del av prosjektet planlegges studietur til Gysinge, som er et senter for bygningsvern på svensk side. Det arbeides aktivt med å få til et samarbeidsprosjekt om avvikling og omsetning av Or. Aktører i seks kommuner i Trøndelag er involvert i prosjektutformingen. TRE-ff er involvert som en del av mijøet i etableringen av Midt-Norsk Skog- og Tresenter på Mære. Sentret vil arrangere et oppstartseminar når finansieringen er på plass. Period 7 Besöker Alfta Skogstekniska september som ett studiebesök inför bildande av vårt planerade skogs- och träcenter i JiLU. Studieresa till Linbäcks Bygg Ab och Martinssons Trä har genomförts dagarna 5-6 oktober med 12 norska och 7 svenska deltagare. Se bifogad reserapport. Deltar i konferens om samhällsentreprenörsskap på Miun den 7-8 september Ny omgång av Ourwoodenfuture beslutas inom ramen för projektets budgetutrymme. Kick Off med lärare från 5 norska skolor med 184 elever och 6 svenska skolor med 172 elever, genomfördes under dagarna oktober på Flällgården i Åre

6 Deltar i seminarium Föreningen Svenska Timmerhus i Alfta den 2-3 december. Deltar i konferens Skogssektorn i Jämtland den 8 december. Senare på kvällen presenterar vi projektet inför ett antal nystartare av träföretag i Hammerdal tillsammans med LRF. Vi har under perioden engagerat oss i följande företag: Sustainable Card, Húgos Trä Wagenius Bygg. Forséns timmerhus, Quan i Fåker och Ovikenstugan. Nyhetbrev 10/2 i samarbete med tidningen Småsågarna utsänt i december Møter er avholdt med arkitektfirma Arcon ang. restaurering av gammel trebygning på Mære. Et nettverksamarbeid med fokus på spesialvirke og rehabiliteringsmarkedet er etablert. 5 bedrifter, Ottar Staberg Sag, Ola Molden Sag, Kjell Heistad Høvleri, Norum Byggservice og Byggmester Ellen Giskås deltar. Byggmessa ble arrangert i Trondheim og TRE-ff var representert. Nytt snekkeri skal bygges i Verdal kommune. TRE-ff har bistått bedriften Snekkeriet AS med planlegging av nytt bygg, og har benyttet kunnskap innhentet på gjennomføret studietur vil Nord- Sverige. Snekkeriet vil bli oppført i massivtre med råvarer importert fra Martinson Tre. Nytt ridehus er under planlegging på Stiklestad. TRE-ff bistår i planleggingen. Period 8 Treseminar med tema "Massivtre- passivhus og Rasjonelle landbruksbygg i tre" vil bli arrangert på Steinkjer februar Seminaret arrangeres i samarbeid med NOTA, Nord-Trøndelag Artkitektforening. Se artikel Utviklingsprosjekt Faanes&Gjolga AS og Vikinglaft AS Etablering og offisiell åpning av Midtnorsk Skog og Trecenter, Maere Oppfolging OurWoodenFuture. Seminarium Rita i 3D-CAD, vecka 11. Skogsträff Miun, 3 februari. Framtidsutsikter för skogsbruket i Norrlands inland den 21 mars på Campus Mötesplats TRÄ hos Wikners, se artikel Möte I på Maere med Midtnorsk skog og träcenter. Mötesplats TRÄ hos Forséns timmerhus, se artikel Har under perioden engagerats av Isotimber, Glädjesnickarna, Wagenius Timmerhus, Storsjökök, Arvesund Living och Forséns Timmerhus. 3 nya deltagande företag på Träportalen. Lushuset, Krumelurverkstan och Ottosons Bygg. Planering av mässdeltagande med samlingsmonter vid Swedish wood expo i Rättvik, 9-11 september Annonsering i Timmerus&Interiör nr.1 /11 Period 9 Planering och genomförande av seminarium avseende renovering av gamla timmerhus med undertimring. Veckoslutet maj genomfördes aktiviteten med ett objekt på Nordeön. OurWOODENfuture, landskampen i kreativ träanvändning genomförede finalen med extern jury på Holiday Club i Åre den maj. Isamarbete med Z-group genomfördes en mässresa till Ligna Hannover. Se separat reserapport. Ett flertal möten ang. problematiken kring träutbildning i Jämtland utifrån att Jämtlands Gymnasium lägger ned den utbildning som bedrivits på Palmqrantz. I övrigt har vi bistått Wagenius Bygg&timmerhus AB för köpet av företaget Hedehus av den norske ägaren. Även haft engaemang med SustaiableCards AB och Glädjesnickarna AB samt diverse småärenden i den

7 dagliga verksamheten. Internt i vår organisation har vi slagit samman tidagre Tema TRÄ och Tema Skog till ett Skog och Träcentrum emd motsvarande upplägg som Midt.Norsk Skog o Trecenter som vi samarbetar med. Planering har gjorts för att delta med en samlingsmonter på SwedishWOODexpo, Rättvik den 9-11 september Period 10 Deltog på Fäviken Game Fair och visade upp vårt projekt den juli. Deltog med 5 Jämtländska träföretag med en samlingsmonter på Swedish Wood expo i Rättvik den 9-11 september. Medföljande företag var Ovikenstugan AB, Storsjökök AB Wagenius Bygg & Timmerhus AB, Arvesund Living AB och Isotimber AB. Deltok på valgkampmøte på Norske Skog, hvor alle førstekandidater fra alle de politiske partiene deltok. Deltok og presenterte prosjektet for landbruksdirektørene i alle fylkene på norsk side på møte på Verdal 22.august. Deltok på samling med tema "Grønn forskning" i Trondheim 23. august. Deltok på Innovasjon Norge sin Trebaserte Driversamling på Gardermoen 25. august. Deltok og var medarrangør på Skogkonferanse på Stiklestad 7. september. Har deltatt aktivt i oppbyggingen av det nya industrihuset i massivträ hos Snekkeriet AS, Verdal. Prosjektet var invitert og deltok i innvigelsen av bygget 30. september. Period 11 Vecka 44 genomfördes en kollegial studieresa i Sör-Tröndelag. Vecka 46 genomfördes en studietur till norra Sverige tillsammans med 14 kontaktpersoner från Innovation Norge. Vecka 8 Styrgruppsmöte i Åre för planering av Landskampen nr 3 under våren Totalt har 7 skolor anmält intresse och som tillsammans omfattar 368 elever. Till detta har Palmqrantz för nyanlända som läser ämnet teknik anmält intresse att delta utom tävlan med 20 elever. I uke 41 deltok vi på norsk side på en studietur i Kystskogbrukets regi til Østerrike. Av andre arrangement har TRE-ff deltatt i følgende: Kompetanseløft trøndersk landbruk, Idesamling (25.okt.), VRI Trøndelag og Norsk Forskningsråd, Bioøkonomi-seminar (9.des.),RG-prosjekt, Treseminar (3.nov.) Følgende delprosjekt er initiert /startet opp i perioden: MassivLust, Industribygg i massivtre. Period 12 Vecka 3 genomfördes Kick off för tredje omgången anv landskampen OurWOODENfuture som lunch till lunchmöte på Holiday Club i Åre. Lärarteam från tre svenska skolor och tre norrska skolor deltog. Sammantaget representerade dessa totalt 450 elever i klass 8 resp trinn9. Vecka 9 besökte vi en trä och energimässa i Wels Österrike. Här fann vi nya intressanta desinglösningar på framförallt fönster och dörrframställning. Stort var även nya naturnära isoleringsmaterial av både träfiber, lin, och ull. För medföljande företag var mässan till full belåtenhet. Vidare planering och inköp av timmer inför pröva på dag i maskinell timring. -Stenmarks Timmerhus är ett nytt företag som blir deltagare i nätverket. Företaget har utvecklat sin verksamhet i vår kuvösverksamhet i Ås från januari månad och framåt.

8 -Snickarglädjen och illustratören Anders Sunesson har verkat i våra lokaler för att framställa ett antal djur som träfigurer beställda av Skansen. - Glädjesnickarna AB tillverkar till småhus i vår anläggning för att sedan placeras på Jamli i deras satsning på 70-tal (fem myror är fler än fyra elefanter). På norsk side har det i denne perioden blitt arbeidet aktivt med følgende saker: - Videreføring av Midtnorsk Skog og Tresenter. Det er gjennnomført møter med S. K.I. (Skogbrukets kursinstitutt) på Hamar og LMD (Landbruk og Matdepartetentet) i Oslo. - I samarbeid med Trebyen Trondheim arrangert seminaret «Bærekraftig bygg». - I samarbeid med NOTA (Nord-Trøndelag Arkitektforening) arrangert temamøtet med presentasjon av Snekkeriet AS, IsoTimber og Kjelstad Trelast sin konstruksjonspakke. - Ramsarsenter Verdal i massivtre. Bistått i planlegging og utarbeidelse av tegninger. - Sitkagran i Ytre-Namdal. I samarbeid med Skognettverket i Ytre-Namdal kartlagt ressurs og arrangert temamøte. - Massivlust. Utarbeidet planer og tegninger for nytt industribygg i massivtre basert på løsninger benyttet ved bygging av Snekkeriet. - På forspørsel fra bedriften Inspirasjonstre identifisert bestand med spesielle egenskaper som ved foredling kan gi ett høyt virkes verdi. - Foretatt en analyse av status for trebearbeidende bedrifter i kommunene Midtre Gauldal, Holtålen, Røros, Oppdal, Rennebu og Meldal i Sør-Trøndelag fylke. - Dokumentasjon av signalbygget Snekkeriet Verdal. Dokumentere byggeprosess og kostnadsbilde til bruk i senere byggeprosesser med massivtreelement. 3.2 Målgrupp Skogs- och träföretagen i regionen som representerar en mångfaccerad och dynamisk träindustri Andra stödfunktioner till företag i skoglig och träbaserad verksamhet Forsknings och utvecklingsmiljöer. 3.3 Resultat och resultatindikatorer samt effekter Projektet har nått ut till i princip samtliga trärelaterade företag i NGB och presenteras på träportalen på som är uppdelad i 11 produktgrupper och 65 underkategorier. Nätverket kommer fortsatt drivas av Torsta AB,centrum för Grön tillväxt, i Ås och Mittnorsk skog og trecenter i Maere som den gränslösa mötesplatsen i NGB. 3.4 övrigt 4. Indikatorer Notera att indikatorer både för A (Ekonomisk tillväxt) och B (Attraktiv livsmiljö) kan förekomma i ett projekt. Antal enligt projekt- Resultat vid projekt-slut Kommentarer

9 Antal kvinnor år som deltar i projektet. Antal kvinnor yngre än 15 eller äldre än 24 år som deltar i projektet. Antal män år som deltar i projektet. Antal män yngre än 15 eller äldre än 24 år som deltar i projektet. Antal deltagande företag med kvinnligt ägande som deltar i projektaktiviteter. Antal deltagande företag med manligt ägande som deltar i projektaktiviteter. Antal deltagande företag med mixat ägande som deltar i projektaktiviteter. Resultat indikatorer (A) Antal formella gränshinder som projektet bidrar till att undanröja. (A) Antal undanröjda upplevda gränshinder. (A) Antal kvinnor som deltar i gemensamma utbildningar och praktik. (A) Antal män som deltar i gemensamma utbildningar och praktik (A) Antal kvinnliga studenter som studerar del av sin utbildning i det andra landet. (A) Antal manliga studenter som studerar del av sin utbildning i det andra landet. beslut OurWOODENfuture OurWOODENfuture Deltagande företag presenterade i företagsportalen TRE-ff.se Deltagande företag presenterade i företagsportalen TRE-ff.se Gränsneutral mötesplats med företagscoacher (A) Antal nyetablerade och vidareutvecklade gränsöverskridande kluster. (B) Etablerade institutionella samarbeten. 1 1 Klustret har utökats till hela träsektorn i NGB 3 3 Torsta AB samt Midtnorsk skog og trecenter, Trebyen Trondheim

10 (B) Nya och vidareutvecklade metoder för stads- och landsbygdsutveckling. Egna indikatorer 1 1 Tidpunkt Resultat Signalbygg massivtre 2011 Snekkeriet, Verdal IsoTimber, Undersåker Nätversbyggande utvecklat med spridning av djup företagsinformation i artikelform. 5. Projektets påverkan på de genomgående (horisontella) kriterierna 5.1 Gränsregionalt mervärde Samarbetet har resulterat i att utbudet av kompetenser i projektet har kompletterat varandra. Vidare har insikter om möjliga nya kopplingar i värdekedjor gett nya leverantörs och kundrelationer bland deltagande företag. 5.2 Bättre miljö Insikten om skogens och träanvändnings viktiga roll för att klara den globala klimatfrågan har spridits effektivt dels till ungdomar via landskampen OurWOODENfuture samt flera tidningsartiklar för mer allmän spridning av budskapet. 5.3 Jämställdhet mellan kvinnor och män I projektet bestämde vi oss för att skapa förändring i den mansdominerade branschen med att satsa på ungdomar. Genom OurWOODENfuture har budskapet om träanvändningens möjligheter genomförts helt genusneutralt. Det har också visat sig att flickors intresse varit lika stort som pojkarnas i de projektarbeten som legat till grund för landskampen. Vi har synliggjort träbranschen och tror på att det i framtiden spelat roll för flera av de deltagande eleverna i sina yrkesval. 5.4 Etnisk mångfald och integration I period 12 har vi engagerat ca 20 elever hos Palmqrantz som har utbildning i teknik för nyanlända invandrare. Vi erbjöd samma koncept som i landskampen och eleverna har kreerat med vår materialbox bygga modeller av nya produktidéer. 6. Informationsinsatser och skyltning av projektet Under projektets 3-årsperiod har vi uppmärksammats både i press, radio och TV. Reportage mm går att återfinna på och www. TRE-ff.no. Vidare har vi i ett samarbete med tidningen Småsågarna spridit vårt nyhetsblad 2 ggr per år. Ett stort antal artiklar och reportage har skrivits i projektet om deltagande företag och aktiviteter som spridits till deltagare, politiker och press. Projektet har lagt stor vikt vid omvärldsbevakning som service till deltagande företag.

11 Regionförbundet Jämtlands län Tröndelag Forskning og Utvikling.. Jan-Anders Eriksson Per Reidar Næss

Ungt Entreprenörskap i Norden Gröna Bälte, UENGB

Ungt Entreprenörskap i Norden Gröna Bälte, UENGB Ungt Entreprenörskap i Norden Gröna Bälte, UENGB Ungt Entreprenörskap i Norden Gröna Bälte, UENGB 1. Interregprogrammet 2014-2020 2. UENGB, vad vi gör och vad det gör! Kjersti Schjelvaag Lian, Thora Storm

Läs mer

Projektledare: Jan-Anders Eriksson, tel. 070-524 91 51, E-post: jan-anders.eriksson@torsta.se

Projektledare: Jan-Anders Eriksson, tel. 070-524 91 51, E-post: jan-anders.eriksson@torsta.se Slutrapport Bodsjöstugan, destinationsdesign och entreprenörskap. Regionförbundet Jämtlands län Journalnr.: 2011-7487 Projektledare: Jan-Anders Eriksson, tel. 070-524 91 51, E-post: jan-anders.eriksson@torsta.se

Läs mer

Skandinavia. 20% 20% Indre. Steinkjer. Trondheim Nordens grønne belte. Östersund. Sundsvall. Lillehammer. Hamar. Gävle. Falun.

Skandinavia. 20% 20% Indre. Steinkjer. Trondheim Nordens grønne belte. Östersund. Sundsvall. Lillehammer. Hamar. Gävle. Falun. Steinkjer Trondheim Nordens grønne belte Östersund Sundsvall 20% 20% Indre Lillehammer Skandinavia Hamar Falun Gävle Oslo Lillestrøm Fredrikstad Grenseløst samarbeid Karlstad Örebro Stockholm Gøteborg

Läs mer

DIARIENUMMER G30441-65-12 DELOMRÅDE GS

DIARIENUMMER G30441-65-12 DELOMRÅDE GS BESLUT SMÅPROJEKT 2012-09-25 DIARIENUMMER G30441-65-12 DELOMRÅDE GS Europeiska unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden Västra Götalandsregionen Naturbruksgymnasiet Nuntorp Att: Thor Kempe Nuntorp

Läs mer

Anders Larsson, Mid Nordic Business Arena Arild Smolan, Høgskolen i Sør-Trøndelag Kick-Off Oslo 2014-10-29

Anders Larsson, Mid Nordic Business Arena Arild Smolan, Høgskolen i Sør-Trøndelag Kick-Off Oslo 2014-10-29 Anders Larsson, Mid Nordic Business Arena Arild Smolan, Høgskolen i Sør-Trøndelag Kick-Off Oslo 2014-10-29 Vad är en innovativ miljö för mig? Tänkbart förslag till generellt svar: Ett liv där jag ofta

Läs mer

DELOMRÅDE IS DIARIENUMMER S30441-196-08. Projekt: Bygg i gränsregionen, en gemensam marknad för arbete och utbildning.

DELOMRÅDE IS DIARIENUMMER S30441-196-08. Projekt: Bygg i gränsregionen, en gemensam marknad för arbete och utbildning. BESLUT SMÅPROJEKT 2009-02-05 DIARIENUMMER S30441-196-08 DELOMRÅDE IS Europeiska unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden Sveriges Byggindustrier Service AB Att: Hans Grandin Box 1958 791 19 Falun

Läs mer

Företagsamhet i hela skolan 2013/14 Slutrapport Interreg Sverige-Norgeprojekt Diarienummer/Tillsagns-nummer: 304-2977-13 2013-08-01 2014-08-31

Företagsamhet i hela skolan 2013/14 Slutrapport Interreg Sverige-Norgeprojekt Diarienummer/Tillsagns-nummer: 304-2977-13 2013-08-01 2014-08-31 Företagsamhet i hela skolan 2013/14 Slutrapport Interreg Sverige-Norgeprojekt Diarienummer/Tillsagns-nummer: 304-2977-13 2013-08-01 2014-08-31 Ung Företagsamhet Dalarna Ung Företagsamhet Värmland Ungt

Läs mer

DIARIENUMMER G30441-97-08

DIARIENUMMER G30441-97-08 BESLUT SMÅPROJEKT 2008-05-22 DIARIENUMMER G30441-97-08 DELOMRÅDE GS Europeiska unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden Länsstyrelsen Västra Götalands län Att: Arne Kroon 462 82 VÄNERSBORG Projekt:

Läs mer

Gode naboer samarbeider..

Gode naboer samarbeider.. Gode naboer samarbeider.. - ett jämt/trönderskt utvecklingsbolag Bildades 1995 17 offentliga ägare Jämtland: JLL, Östersund, Krokom, Berg, Åre Nord-Tröndelag: N-T fylkeskommun, Steinkjer, Inderöy, Verdal,

Läs mer

DIARIENUMMER G

DIARIENUMMER G BESLUT SMÅPROJEKT 2010-12-30 DIARIENUMMER G30441-69-10 DELOMRÅDE GS Europeiska unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden Gränskommittén Østfold/Fyrbodal Att: Yvonne Samuelsson Box 305 451 18 UDDEVALLA

Läs mer

Våga Växa Vinna Under 2008-2010 driver ALMI i Gotlands, Jönköpings, Kalmars och Kronobergs län tillsammans med Science Park Jönköping, Träcentrum och

Våga Växa Vinna Under 2008-2010 driver ALMI i Gotlands, Jönköpings, Kalmars och Kronobergs län tillsammans med Science Park Jönköping, Träcentrum och Våga Växa Vinna Under 2008-2010 driver ALMI i Gotlands, Jönköpings, Kalmars och Kronobergs län tillsammans med Science Park Jönköping, Träcentrum och Swerea SWECAST projektet Våga Växa Vinna. Projektet

Läs mer

DIARIENUMMER N

DIARIENUMMER N BESLUT SMÅPROJEKT 2012-06-27 DIARIENUMMER N30441-34-12 DELOMRÅDE NGB Europeiska unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden Regionförbundet Jämtlands län/länskulturen Att: Stefan Ek Box 377 831 03 Östersund

Läs mer

DIARIENUMMER

DIARIENUMMER BESLUT PROJEKT 2013-05-08 DIARIENUMMER 304-1246-13 DELOMRÅDE NGB Europeiska unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden Landstinget Västernorrland Att: Mats de Vahl Regional utveckling 871 85 Härnösand

Läs mer

en halländsk Innovationsstrategi Det vi vill se är att i Halland, den bästa livsplatsen, trivs inte bara människorna utan även deras idéer.

en halländsk Innovationsstrategi Det vi vill se är att i Halland, den bästa livsplatsen, trivs inte bara människorna utan även deras idéer. en halländsk Innovationsstrategi Det vi vill se är att i Halland, den bästa livsplatsen, trivs inte bara människorna utan även deras idéer. Varför en innovationsstrategi? Syftet med en halländsk innovationsstrategi

Läs mer

DIARIENUMMER N30441-43-11

DIARIENUMMER N30441-43-11 BESLUT SMÅPROJEKT 2011-06-14 DIARIENUMMER N30441-43-11 DELOMRÅDE NGB Europeiska unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden Birka Folkhögskola Att: Annkristin Holmberg Birkavägen 25 836 95 Ås Projekt:

Läs mer

DIARIENUMMER 304-3828-13

DIARIENUMMER 304-3828-13 BESLUT SMÅPROJEKT 2013-06-17 DIARIENUMMER 304-3828-13 DELOMRÅDE NGB Europeiska unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden Regionförbundet Jämtlands län Att: Suzan Stenberg, MSSP Box 3123 831 03 Östersund

Läs mer

DIARIENUMMER 304-8430-13 DELOMRÅDE GS

DIARIENUMMER 304-8430-13 DELOMRÅDE GS BESLUT PROJEKT 2013-12-31 DIARIENUMMER 304-8430-13 DELOMRÅDE GS Europeiska unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden Länsstyrelsen i Västra Götalands län Att: Andreas Bäckstrand 462 82 VÄNERSBORG

Läs mer

Projektplan. Lönsamhet och attityder steg 2

Projektplan. Lönsamhet och attityder steg 2 Projektplan Lönsamhet och attityder steg 2 Projektperiod 1 december 2013 15 november 2014 Lönsamhet och attityder steg 2 Projektperiod 1 december 2013 15 november 2014 Bakgrundsbeskrivning Ideella föreningen

Läs mer

DIARIENUMMER 304-3664-13 DELOMRÅDE IS

DIARIENUMMER 304-3664-13 DELOMRÅDE IS BESLUT SMÅPROJEKT 2013-05-30 DIARIENUMMER 304-3664-13 DELOMRÅDE IS Europeiska unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden Karlstads kommun Att: Johan Kullander 651 84 Karlstad Projekt: Träteknisk utbildning

Läs mer

DELOMRÅDE NGB DIARIENUMMER N30441-51-09

DELOMRÅDE NGB DIARIENUMMER N30441-51-09 Jämtlands Läns Landsting / Område UoU Att: Wilhelm Skoglund Torsta 830 43 Ås Projekt: Idrettsanleggs betydning for samfunnsutvikling Beslut om EG-medel Förvaltande myndighet för det territoriella programmet

Läs mer

Projekthandbok Version 2015-01-26

Projekthandbok Version 2015-01-26 1 Planera Inledning Interreg Sverige-Norge har utviklet foreliggende prosjekthåndbok for å veilede deg i prosessen med å utvikle, søke, gjennomføre og avslutte et interregprosjekt. Interreg er et grenseoverskridende

Läs mer

DIARIENUMMER N30441-118-08

DIARIENUMMER N30441-118-08 BESLUT SMÅPROJEKT 2008-09-03 DIARIENUMMER N30441-118-08 DELOMRÅDE NGB Europeiska unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden Jämtlands läns landsting / Länskulturen Att: Karin Kvam Krondikesvägen 93

Läs mer

DELOMRÅDE IS DIARIENUMMER S30441-144-08. Projekt: Framtidens tillgång på kapacitet och kompetens i äldreomsorgen-förstudie

DELOMRÅDE IS DIARIENUMMER S30441-144-08. Projekt: Framtidens tillgång på kapacitet och kompetens i äldreomsorgen-förstudie BESLUT SMÅPROJEKT 2009-03-26 DIARIENUMMER S30441-144-08 DELOMRÅDE IS Europeiska unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden Årjäng kommun Att:Gränskommittén Värmland-Östfold Box 906 672 29 Årjäng Projekt:

Läs mer

DIARIENUMMER G30441-21-11

DIARIENUMMER G30441-21-11 BESLUT SMÅPROJEKT 2011-03-18 DIARIENUMMER G30441-21-11 DELOMRÅDE GS Europeiska unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden Gränskommittén Østfold-Bohuslän/Dalsland/ Fyrbodals kommunalförbund Att: Yvonne

Läs mer

DIARIENUMMER 304-631-13. Projekt: Samhällsentreprenörskap och sociala innovationer som konkurrenskraft

DIARIENUMMER 304-631-13. Projekt: Samhällsentreprenörskap och sociala innovationer som konkurrenskraft BESLUT PROJEKT 2013-03-25 DIARIENUMMER 304-631-13 DELOMRÅDE NGB Europeiska unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden Mittuniversitetet Att: Yvonne von Friedrichs 831 25 Östersund Projekt: Samhällsentreprenörskap

Läs mer

Nominering - Årets Ungdomssatsning Med checklista

Nominering - Årets Ungdomssatsning Med checklista Nominering - Årets Ungdomssatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Ungdomssatsning på Landsbygden. Namn på förslaget: Ung och grön blivande företagare i de gröna näringarna

Läs mer

Den nya skogsindus trin. Gunnar Olofsson

Den nya skogsindus trin. Gunnar Olofsson Den nya skogsindus trin Gunnar Olofsson Skogen idag 30% av världens skogar år 2010 används för produktion Virkesproduktion 7 % 15 % 30 % Skydd av biologisk mångfald Erosionsskydd Sociala tjänster 24 %

Läs mer

DIARIENUMMER 304-2646-13 DELOMRÅDE IS

DIARIENUMMER 304-2646-13 DELOMRÅDE IS BESLUT PROJEKT 2013-06-17 DIARIENUMMER 304-2646-13 DELOMRÅDE IS Europeiska unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden Studiefrämjandet Värmland/Bergslagen Att: Kristina Carling Verkstadsgatan 1 652

Läs mer

DIARIENUMMER R30441-48-12

DIARIENUMMER R30441-48-12 BESLUT SMÅPROJEKT 2012-05-28 DIARIENUMMER R30441-48-12 DELOMRÅDE Reg Europeiska unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden Rottneros Park Trädgård AB Att: Reine Flodin c/o Sunne Turism AB, 41.Turistbyrån

Läs mer

DIARIENUMMER N30441-1-10

DIARIENUMMER N30441-1-10 BESLUT SMÅPROJEKT 2010-02-16 DIARIENUMMER N30441-1-10 DELOMRÅDE NGB Europeiska unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden Handelskammaren Mittsverige Att: Dick Jansson Kyrkogatan 26 852 32 Sundsvall

Läs mer

Diarienummer G

Diarienummer G BESLUT SMÅPROJEKT 2010-06-29 Diarienummer G30441-30-10 Delområde GS Europeiska unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden Connect Väst Att: Dag Stulen Stena Center 1 A 412 92 GÖTEBORG Projekt: Företagsaccelerator

Läs mer

Program för Europeiskt territoriellt samarbete 2007-2013. www.interreg-sverige-norge.com

Program för Europeiskt territoriellt samarbete 2007-2013. www.interreg-sverige-norge.com 27-23 Läges/statusrapport Rapporten avser projekt som är (endast ett alternativ) Nordens Gröna Bälte Inre Skandinavien Gränslöst Samarbete Regionöverskridande (flera delområden) Projektets namn Gränsregional

Läs mer

Interreg prosjekt GSS 2 Grenseløst samarbeid for sikkerhet 2

Interreg prosjekt GSS 2 Grenseløst samarbeid for sikkerhet 2 Interreg prosjekt GSS 2 Grenseløst samarbeid for sikkerhet 2 Et prosjektforslag utviklet ved Mittuniversitetet og Høgskolen i Nord-Trøndelag Östersund, Steinkjer, 19.02.2015 Bakgrund Vårt samhälle förändras

Läs mer

DIARIENUMMER G30441-38-08

DIARIENUMMER G30441-38-08 BESLUT 2008-06-03 DIARIENUMMER G30441-38-08 DELOMRÅDE Gränslöst Samarbete Europeiska unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden Innovatum AB Att: Siv Andersson Box 902 461 29 TROLLHÄTTAN Projekt: DESME

Läs mer

DIARIENUMMER N30441-72-11

DIARIENUMMER N30441-72-11 BESLUT SMÅPROJEKT 2011-11-09 DIARIENUMMER N30441-72-11 DELOMRÅDE NGB Europeiska unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden Mittuniversitetet Att: Conny Björkman 871 88 Härnösand Projekt: Styring, integrasjon

Läs mer

Sydostleden ett projekt för näringslivsutveckling 2014-08-14

Sydostleden ett projekt för näringslivsutveckling 2014-08-14 Sydostleden ett projekt för näringslivsutveckling 2014-08-14 On-going evaluation Lärande utvärdering Följeforskning Utvärderingen ska vara användbar under resans gång Löpande återkoppling av iakttagelser/

Läs mer

Dnr 03/18 HANDLINGSPLAN. Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-14, 50

Dnr 03/18 HANDLINGSPLAN. Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-14, 50 Dnr 03/18 HANDLINGSPLAN 2004 2007 Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-14, 50 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING... 2 1. Insatsområde: Leva, bo och flytta till... 3 1.1 Boende... 3 1.2 Kommunikationer... 3

Läs mer

DIARIENUMMER G

DIARIENUMMER G BESLUT SMÅPROJEKT 2012-03-21 DIARIENUMMER G30441-11-12 DELOMRÅDE GS Europeiska unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden Strömstad kommun Strömstad Gymnasium Att: Johan Flodin Tångenv 2 452 80 STRÖMSTAD

Läs mer

DELOMRÅDE DIARIENUMMER N30441-26-08

DELOMRÅDE DIARIENUMMER N30441-26-08 BESLUT 2008-06-03 DIARIENUMMER N30441-26-08 DELOMRÅDE Norden Gröna Bälte Europeiska unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden JiLU, Jämtlands läns landsting Att: Erik Andersson Rösta 830 43 Ås Projekt:

Läs mer

DIARIENUMMER N30441-56-11 DELOMRÅDE NGB. Projekt: Sosial integrering gjennom entreprenørskap og samarbeid

DIARIENUMMER N30441-56-11 DELOMRÅDE NGB. Projekt: Sosial integrering gjennom entreprenørskap og samarbeid Östersunds kommun Att: Annelie Bengtsson Odensviksvägen 5 831 51 Östersund Projekt: Sosial integrering gjennom entreprenørskap og samarbeid Beslut om EG-medel Förvaltande myndighet för det territoriella

Läs mer

Slutrapport av verksamheten inom projektet Entrecoop i Dalarna

Slutrapport av verksamheten inom projektet Entrecoop i Dalarna Slutrapport av verksamheten inom projektet Entrecoop i Dalarna . SAMMANFATTNING Entrecoop i Dalarna har under projektperioden bidragit till att 7 företag bildats och där associationsformen är ekonomisk

Läs mer

Innlandet som motor for. Bengt G Hillring Campus Evenstad Høgskolen i Hedmark

Innlandet som motor for. Bengt G Hillring Campus Evenstad Høgskolen i Hedmark Innlandet som motor for bioenergibransjen? Bengt G Hillring Campus Evenstad Høgskolen i Hedmark Var ligger de framtida utfordringene? Klima Sikker energiførsyning Resurs hushållning Lokal utveckling Skapandeav

Läs mer

Hvorfor delta i Interreg-prosjektene GREEN 2020 og SITE

Hvorfor delta i Interreg-prosjektene GREEN 2020 og SITE Hvorfor delta i Interreg-prosjektene GREEN 2020 og SITE - Ambisiøse planer - Felles utfordringer på tvers av grensa - Lettere i fellesskap å drive spørsmål på regionalt og nasjonalt nivå - Trysil en interessant

Läs mer

Unga ledare i Världens bästa idrottsregion

Unga ledare i Världens bästa idrottsregion Unga ledare i Världens bästa idrottsregion Vad är Världens bästa idrottsregion? Det är en region där alla invånare önskar och vill delta lite mer i idrottsaktiviteter. Idrottens behov av ledare är tillgodosett,

Läs mer

Vi skapar möten som ger affärer

Vi skapar möten som ger affärer Vi skapar möten som ger affärer Vi brinner för att knyta samman företag och se affärerna gå i lås. Luleå ska vara en intressant plats för människor, etableringar och investeringar. Luleå Näringsliv bidrar

Läs mer

Nya modeller i Världens Bästa Idrottsregion

Nya modeller i Världens Bästa Idrottsregion Nya modeller i Världens Bästa Idrottsregion Vad är Världens bästa idrottsregion? Det är en region där alla invånare önskar och kan delta lite mer i idrottsaktiviteter. Där idrottens behov av ledare är

Läs mer

Ansökan om utbetalning av EU-medel ska göras enligt följande plan (se även 5 i ovan nämnda föreskrifter):

Ansökan om utbetalning av EU-medel ska göras enligt följande plan (se även 5 i ovan nämnda föreskrifter): BESLUT 2008-06-03 DIARIENUMMER G30441-47-08 DELOMRÅDE Gränslöst Samarbete Europeiska unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden Uddevalla kommun Att: Lena Tegenfeldt Stadshuset, Utvecklingsavdelningen

Läs mer

Søknadsfrist for å delta i benchlearningsamarbeidet er fredag 2. juni. Påmeldingsskjema

Søknadsfrist for å delta i benchlearningsamarbeidet er fredag 2. juni. Påmeldingsskjema Del dine erfaringer med rektorer i Norge og Sverige Utdanningsdirektoratet og Skolverket i Sverige har invitert seksti skoleledere som har gjennomført rektorutdanning til et Benchlearningsamarbeid. Målet

Läs mer

DIARIENUMMER R330441-188-08

DIARIENUMMER R330441-188-08 BESLUT SMÅPROJEKT 2009-01-12 DIARIENUMMER R330441-188-08 DELOMRÅDE REG Europeiska unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden Karlstads universitet Att: Anders Gustafsson Universitetsgatan 2 651 88

Läs mer

UTKAST. Innehållsförteckning. Handling för tillväxt... 2

UTKAST. Innehållsförteckning. Handling för tillväxt... 2 Innehållsförteckning Handling för tillväxt... 2 1. Boendet - Leva, bo och flytta till... 3 1.1 Boende...3 1.2 Kommunikationer...3 1.3 Attityder...4 1.4 Fritid/Kultur...4 1.5 Öppnare landskap/naturvård...4

Läs mer

Sammanställning från Demografiseminariet i Trysil 23-24 oktober 2013

Sammanställning från Demografiseminariet i Trysil 23-24 oktober 2013 Sammanställning från Demografiseminariet i Trysil 23-24 oktober 2013 1 Under seminariedagarna som arrangerades i Trysil, Norge, den 22-23 oktober av Gränskommittén Hedmark Dalarna var temat demografi.

Läs mer

Slutrapport. Version 2.2 111013. 1. Sammanfattning Gör en sammanfattande beskrivning av innehållet i rapporten

Slutrapport. Version 2.2 111013. 1. Sammanfattning Gör en sammanfattande beskrivning av innehållet i rapporten Slutrapport Version 2.2 111013 Projektnamn Ärende-ID 1. Sammanfattning Gör en sammanfattande beskrivning av innehållet i rapporten 2. Nyskapande och innovativitet Beskriv vad som är nyskapande och innovativt

Läs mer

DIARIENUMMER R30441-61-11 DELOMRÅDE GS

DIARIENUMMER R30441-61-11 DELOMRÅDE GS BESLUT PROJEKT 2011-10-21 DIARIENUMMER R30441-61-11 DELOMRÅDE GS Europeiska unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden Gränskommittén Østfold-Bohuslän/Dalsland/ Fyrbodals kommunalförbund Att: Yvonne

Läs mer

Utvärdering Q-Biz Affärs- och kompetensarena för kvinnor i Västernorrland

Utvärdering Q-Biz Affärs- och kompetensarena för kvinnor i Västernorrland Utvärdering Q-Biz Affärs- och kompetensarena för kvinnor i Västernorrland Sammanfattning Projektet Q-Biz Affärs- och kompetensarena för kvinnor i Västernorrland har bedrivits mellan 2008-01-01 2010-12-31

Läs mer

Affärsplan NyföretagarCentrum Jämtland

Affärsplan NyföretagarCentrum Jämtland Affärsplan NyföretagarCentrum Jämtland 2013 Innehållsförteckning 1. Bakgrund 2. Organisation 3. Vision 4. Affärsidé 5. Marknad och andra aktörer 6. Verksamhet 6.1 Kommuner 6.2 Rådgivare 6.3 Rådgivning

Läs mer

MinBaS II. Slutrapport. TEKNIKÖVERFÖRING till föreskrivande led - från kunskapsuppbyggnad till marknad. Juni 2007 Dec 2010

MinBaS II. Slutrapport. TEKNIKÖVERFÖRING till föreskrivande led - från kunskapsuppbyggnad till marknad. Juni 2007 Dec 2010 MinBaS II Område 4 Applikationsutveckling - stenindustrin Delområde 4.2 Projekt 4.2 Slutrapport TEKNIKÖVERFÖRING till föreskrivande led - från kunskapsuppbyggnad till marknad Juni 2007 Dec 2010 Kurt Johansson,

Läs mer

Det nordiska samarbetet

Det nordiska samarbetet Arni Bragason Det nordiska samarbetet Norden består av 5 självständiga länder (Norge, Sverige, Danmark, Finland och Island) och 3 självständiga regioner (Färöarna, Åland och Grönland). Sammanlagt 25 miljoner

Läs mer

Projekt: Söka gammalt Skapa Nytt Hantverksmat för gammal och ung

Projekt: Söka gammalt Skapa Nytt Hantverksmat för gammal och ung BESLUT 2008-06-03 DIARIENUMMER N30441-33-08 DELOMRÅDE Norden Gröna Bälte Europeiska unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden Länsstyrelsen i Jämtlands län, Eldrimner Att: Anna Berglund 831 86 Östersund

Läs mer

DIARIENUMMER N30441-64-12. Projekt: Förprojekt Leverantörsutvecklingsprogram vindkraft Sverige/Norge

DIARIENUMMER N30441-64-12. Projekt: Förprojekt Leverantörsutvecklingsprogram vindkraft Sverige/Norge BESLUT DATUM 2012-09-14 DIARIENUMMER N30441-64-12 DELOMRÅDE NGB Europeiska unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden Energidalen i Sollefteå AB Att: Tord Fjällström Nipan 163 881 52 Sollefteå Projekt:

Läs mer

DIARIENUMMER N30441-51-11 DELOMRÅDE NGB

DIARIENUMMER N30441-51-11 DELOMRÅDE NGB Att: Anna Berglund 83 186 Östersund Projekt: Söka gammalt skapa nytt Skapa nytt mathantverk Beslut om EG-medel Förvaltande myndighet för det territoriella programmet Interreg Sverige-Norge, Länsstyrelsen

Läs mer

Nominering - Årets landsbygdsföretagare Med checklista

Nominering - Årets landsbygdsföretagare Med checklista Nominering - Årets landsbygdsföretagare Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets landsbygdsföretagare. Namn på nominerad företagare eller grupp av företagare: Annie Johansson Kyllesjö

Läs mer

Projekt för svenskt-norskt samarbete

Projekt för svenskt-norskt samarbete Projekt som får stöd från Interreg Sv-No Datum 2009-05-19 Annica Westerlund 070-289 00 16 EUROPEISKA UNIONEN Projekt för svenskt-norskt samarbete De 7 projekt som listas nedan har fått stöd ur den (EU-stöd)

Läs mer

Detta är Svinesundskommittén

Detta är Svinesundskommittén Detta är Svinesundskommittén Ett politiskt samarbete mellan Østfold fylkeskommune och Västra Götalands regionen samt ett antal kommuner. Vi skapar möjligheter för affärer, jobb och utveckling mellan länderna.

Läs mer

Anvisning till slutrapport för projektstöd

Anvisning till slutrapport för projektstöd Anvisning till slutrapport för projektstöd När du har avslutat ditt projekt ska du skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten

Läs mer

Vår vision. För att nå målet skall TräCentrum Norr bidra till följande:

Vår vision. För att nå målet skall TräCentrum Norr bidra till följande: Spår från verksamheten 2007 Vår vision Det gemensamma målet för alla intressenter i TräCentrum Norr är en svensk träindustri som genom nya/utvecklade produkter, system och tjänster kan öka förädlingsvärdet

Läs mer

Slutrapport Hälsa över gröna gränser

Slutrapport Hälsa över gröna gränser FYLKESMANNEN I HEDMARK Slutrapport Hälsa över gröna gränser Ett EU finansierat projekt Interreg IIIA Sverige - Norge Europeiska regionala utvecklingsfonden Delområde: Indre Skandinavien Diarienr: IS 3041-90-06

Läs mer

Att göra regionala skillnader till styrkor (GRESS)

Att göra regionala skillnader till styrkor (GRESS) Att göra regionala skillnader till styrkor (GRESS) Ett projekt inom ramen för INTERREG Projektperiod 2009-04-01 -- 2013-02-28 Projektägare i Sverige och Norge: Karlstads universitet i Karlstad och Östlandsforskning

Läs mer

Oslo den 30 oktober 2014

Oslo den 30 oktober 2014 Oslo den 30 oktober 2014 Connect är en ideell organisation som matchar entreprenörer med kompetens och kapital från näringslivet. Därigenom förkortar vi deras väg till verkliga och varaktiga resultat.

Läs mer

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb Näringslivsprogram 2017 Tillsammans mot 70 000 nya jobb Näringslivsprogram 2017 Inledning Näringslivsprogrammet beskriver Uppsala kommuns långsiktiga näringslivsarbete och är ett kommunövergripande styrdokument.

Läs mer

Förverkliga din företagardröm!

Förverkliga din företagardröm! Förverkliga din företagardröm! Dags att gå vidare med din idé! Du får hjälp med att starta eller utveckla ditt företag. Välkommen med din ansökan senast 19 maj. www.kickstart2011.se Västerås Science Park

Läs mer

Nominering - Årets Landsbygdsprojekt Med checklista

Nominering - Årets Landsbygdsprojekt Med checklista Nominering - Årets Landsbygdsprojekt Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Landsbygdsprojekt. Namn på förslaget: Sörmlands Matkluster Journalnummer: 2008-1302 Kontaktperson, (namn,

Läs mer

DELOMRÅDE IS DIARIENUMMER S30441-35-09. Projekt: Gränsstrategisk kris- och katastrofhantering Sverige-Norge

DELOMRÅDE IS DIARIENUMMER S30441-35-09. Projekt: Gränsstrategisk kris- och katastrofhantering Sverige-Norge BESLUT SMÅPROJEKT 2009-12-14 DIARIENUMMER S30441-35-09 DELOMRÅDE IS Europeiska unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden Länsstyrelsen Dalarna Att: Lars-Håkan Jönsson Plan- och Beredskapsenheten 791

Läs mer

DIARIENUMMER R

DIARIENUMMER R BESLUT SMÅPROJEKT 2011-01-21 DIARIENUMMER R30441-60-10 DELOMRÅDE NGB och IS Europeiska unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden Mid Sweden Science Park AB Att: Kerstin Dahlberg Kunskapens väg 4 831

Läs mer

Business Meetpoint 3-5 november 2009

Business Meetpoint 3-5 november 2009 GEMENSAM EVALUERING BUSINESS MEETPOINT 2009 Årets konferanse hadde totalt 125 deltakere. Dette var en god del færre deltakere enn vi hadde håpet på, og vi tror at dette i hovedsak skyldes lavkonjunktur

Läs mer

Nordiska måltidsberättelser

Nordiska måltidsberättelser 2009-05-07 Nordiska måltidsberättelser 1. Projektledare, e-post och telefon Tomas Carlsson, tomas.carlsson@hellefors.se, 070-2122591, 0591-64136 2. Projektstart och slut samt erhållna medel från NNM Tiden

Läs mer

Årsredovisning verksamheter 2013. Näringsliv

Årsredovisning verksamheter 2013. Näringsliv Årsredovisning verksamheter 2013 Näringsliv Näringsliv, Årsredovisning verksamheter 2013 2(8) 1 VERKSAMHETSOMRÅDE Verksamhetområdet för näringslivseneheten omfattar till största delen stöd till befintliga

Läs mer

Turbulent år i mejerisverige!

Turbulent år i mejerisverige! Turbulent år i mejerisverige! 2011 har varit ett minst sagt turbulent år för oss mjölkproducenter. För Milkomedlemmar har det varit otroligt tufft och läget är fortfarande mycket allvarligt på många gårdar.

Läs mer

Program för Europeiskt territoriellt samarbete 2007-2013. www.interreg-sverige-norge.com

Program för Europeiskt territoriellt samarbete 2007-2013. www.interreg-sverige-norge.com 27-23 Läges/statusrapport Rapporten avser projekt som är (endast ett alternativ) Nordens Gröna Bälte Inre Skandinavien Gränslöst Samarbete Regionöverskridande (flera delområden) Projektets namn Gränsregional

Läs mer

TILLVÄXTPROGRAM FYRBODAL HANDLEDNING/DISKUSSIONSUNDERLAG

TILLVÄXTPROGRAM FYRBODAL HANDLEDNING/DISKUSSIONSUNDERLAG 20110909 TILLVÄXTPROGRAM FYRBODAL HANDLEDNING/DISKUSSIONSUNDERLAG Tillväxtprogram Fyrbodal Prioriterade programområden Projekt Förstudier Verksamheter t med programområdenas prioriteringar och insatser

Läs mer

- en del i programmet Att främja kvinnors företagande

- en del i programmet Att främja kvinnors företagande Slutrapport Projekt Företagsamma kvinnor i Karlskrona - en del i programmet Att främja kvinnors företagande Under åren 2007 2009 har Tillväxtverket samordnat och genomfört ett nationellt program vars syfte

Läs mer

Affärsplan NyföretagarCentrum Jämtland

Affärsplan NyföretagarCentrum Jämtland Affärsplan NyföretagarCentrum Jämtland 2014 Innehållsförteckning 1. Bakgrund 2. Organisation 3. Vision 4. Affärsidé 5. Marknad och andra aktörer 6. Verksamhet 6.1 Kommuner 6.2 Rådgivare 6.3 Rådgivning

Läs mer

Teknologkåren vid Luleå tekniska universitet Arbetsmarknadsenheten EventPortfölj

Teknologkåren vid Luleå tekniska universitet Arbetsmarknadsenheten EventPortfölj Teknologkåren vid Luleå tekniska universitet Välkommen till Teknologkårens arbetsmarknadsenhet. Vi jobbar med mötet mellan studenter och företag genom dels vår arbetsmarknadsvecka, LARV, och dels olika

Läs mer

Regionala aktiviteter i KNUT-projektet 2010 Västernorrland & Västerbotten

Regionala aktiviteter i KNUT-projektet 2010 Västernorrland & Västerbotten 1 Regionala aktiviteter i KNUT-projektet 2010 Västernorrland & Västerbotten Innehåll: 1. Projektbeskrivning & information sid 3 2. Aktiviteter för intressenter/finansiärer sid 4 2.1 Regional referensgrupp

Läs mer

DIARIENUMMER N30441-4-11 DELOMRÅDE NGB

DIARIENUMMER N30441-4-11 DELOMRÅDE NGB BESLUT PROJEKT 2011-04-07 DIARIENUMMER N30441-4-11 DELOMRÅDE NGB Europeiska unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden Naboer AB Att: Lennart Adsten Rådhusgatan 44 831 82 Östersund Projekt: En karolinerförening

Läs mer

DELOMRÅDE DIARIENUMMER N30441-19-08

DELOMRÅDE DIARIENUMMER N30441-19-08 BESLUT 2008-06-03 DIARIENUMMER N30441-19-08 DELOMRÅDE Norden Gröna Bälte Europeiska unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden Härjedalens kommun Att: Staffan Eriksson Medborgarhuset 842 80 Sveg Projekt:

Läs mer

DIARIENUMMER N

DIARIENUMMER N BESLUT SMÅPROJEKT 2009-11-18 DIARIENUMMER N30441-55-09 DELOMRÅDE NGB Europeiska unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden Jämtlands Gymnasieförbund Att: Thomas Hjelm 831 82 Östersund Projekt: Mittnordiskt

Läs mer

Nominering - Årets landsbygdsprojekt Med checklista

Nominering - Årets landsbygdsprojekt Med checklista Nominering - Årets landsbygdsprojekt Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets landsbygdsprojekt. Namn på förslaget: Mera Mjölk i Jönköpings län Journalnummer: 2010-4423 Namn på myndighet

Läs mer

Anne Graf. Kommunikation

Anne Graf. Kommunikation Anne Graf Kommunikation Norrbottens och Västerbottens direktlänk till EU www.northsweden.eu Rådgivning Påverkan Information INTRESSEBEVAKNING PROGRAMBEVAKNING Håll koll på Bryssel Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs mer

Framtidens tillväxt och näringslivn

Framtidens tillväxt och näringslivn Regionens attraktionskraft Hur skapar vi en attraktiv region för morgondagens kompetens och företagande? 1.Kommunikation & infrastruktur (41) Bind ihop regionen, stå sig i konkurrens med Kastrup 2.Utveckla

Läs mer

Affärsplan NyföretagarCentrum Jämtland Härjedalen

Affärsplan NyföretagarCentrum Jämtland Härjedalen Affärsplan NyföretagarCentrum Jämtland Härjedalen 2017 Innehållsförteckning 1. Bakgrund 2. Organisation 3. Vision 4. Affärsidé 5. Marknad och andra aktörer 6. Verksamhet 6.1 Kommuner 6.2 Rådgivare 6.3

Läs mer

NORDISK SAMARBETSAVTAL För sjuksköterskor som arbetar med barn och ungdom och deras familjer.

NORDISK SAMARBETSAVTAL För sjuksköterskor som arbetar med barn och ungdom och deras familjer. 1 NORDISK SAMARBETSAVTAL För sjuksköterskor som arbetar med barn och ungdom och deras familjer. Samarbetsavtalet är godkänt av representanter från de nordiska länderna som deltog på samarbetsmötet 25-26.

Läs mer

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Uppdrag Se över hur det lokala besöksnäringssamarbetet för Värmdö bör organiseras För att skapa lokalt engagemang och mervärde åt

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015. Internationella Kvinnoföreningen Lokalt ResursCentrum för kvinnor i Öresundsregionen

VERKSAMHETSPLAN 2015. Internationella Kvinnoföreningen Lokalt ResursCentrum för kvinnor i Öresundsregionen VERKSAMHETSPLAN 2015 Internationella Kvinnoföreningen Lokalt ResursCentrum för kvinnor i Öresundsregionen Inledning Internationella Kvinnoföreningen i Malmö, IKF i Malmö, är en väl etablerad ideell förening

Läs mer

Innehåll. Inledning 2 Målgrupp 2 Mål, metod och resultat 2 Samarbeten under år 3 5 Sammanfattning 5

Innehåll. Inledning 2 Målgrupp 2 Mål, metod och resultat 2 Samarbeten under år 3 5 Sammanfattning 5 ! Avrapportering av år 3 1 sept 2011-31 aug 2012 Innehåll Inledning 2 Målgrupp 2 Mål, metod och resultat 2 Samarbeten under år 3 5 Sammanfattning 5!1 Inledning Allebarnsrätten grundar sig i en insikt i

Läs mer

DIARIENUMMER 304-5821-13 DELOMRÅDE NGB

DIARIENUMMER 304-5821-13 DELOMRÅDE NGB BESLUT PROJEKT 2013-09-03 DIARIENUMMER 304-5821-13 DELOMRÅDE NGB Europeiska unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden Länsstyrelsen i Västernorrland Att: Håkan Söderberg Pumpbacksgatan 19 871 12 Härnösand

Läs mer

Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista

Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Integrationssatsning på Landsbygden. Namn på förslaget: Mångkulturell företagsutveckling Journalnummer:

Läs mer

Ansökan för Leader Sjuhärads Företagscheck

Ansökan för Leader Sjuhärads Företagscheck Leader-kontorets anteckningar Ankomdatum:2013-12-12 Diarienummer:2008-009 BF Ansökan för Leader Sjuhärads Företagscheck Resor & Mat 2014 Företagscheckens namn Lokalproducerat i Vä AB Sökande (Namn/Förening)

Läs mer

Overgang fra IP/Contempus til Alusta. Anders Helle, Buster Olsborn

Overgang fra IP/Contempus til Alusta. Anders Helle, Buster Olsborn Overgang fra IP/Contempus til Alusta Anders Helle, Buster Olsborn Alusta - 42 kunder ble migrert fra IP/Ci i 2015 og Q1 2016 (globalt) - Så langt er 15 Norske kunder migrert fra eksisterende IP eller Contempus

Läs mer

Projekt: Förstudie: Plattform för hållbar turistisk utveckling kring Sylarna

Projekt: Förstudie: Plattform för hållbar turistisk utveckling kring Sylarna BESLUT PROJEKT 2012 03 28 DIARIENUMMER N30441 10 12 DELOMRÅDE NBG Europeiska unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden Naboer AB Att: Lennart Adsten Rådhusgatan 44 831 82 Östersund Projekt: Förstudie:

Läs mer

Redovisning Student Green Day

Redovisning Student Green Day Redovisning Student Green Day 2014-12-22 Sammanfattning Student Green Day är en mötesplats i form av en tävling. En mötesplats för studenter, lärare, näringsliv och offentlig sektor. För att få en tvärvetenskaplig

Läs mer