TJUVEN. Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "TJUVEN. Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll."

Transkript

1 TJUVEN Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll. 1 Pengarna är borta, sa vår lärare Jenny. Två tusen kronor! Hon höll ett brunt kuvert i handen. Det var tomt. Jag såg på Jenny. Sedan såg jag på Diana och Sofie. Diana var blek, och Sofies mun darrade. Jag hade dem i skåpet, sa Jenny. Jag skulle sätta in dem på banken i dag. Vi hade tjänat de där pengarna på klassens disko. Vi tog inträde, och sålde dricka och godis. Vet någon var pengarna är? frågade Jenny. Jenny hade väldigt blå ögon, sådana där ögon som såg allt. Nu tittade hon på oss, en efter en. Vi satt helt stilla på våra stolar, och det var tyst i klassen. Diana, Sofie och jag pratade om pengarna när det blev rast. Någon måste ju ha tagit dem. Tror ni att Jenny vet vem det är? sa jag tyst. Det blåste ute. Jag slog armarna runt mig och huttrade. Min mage värkte. Jag ville inte att någon i klassen skulle ha stulit pengarna! Det kändes så otäckt. Diana nickade. Såg ni hur hon tittade på Jon? Hon ville nog få honom att säga något. Såklart. Det måste vara han som har tagit pengarna.

2 Diana gillade inte Jon. Hon tyckte att han var konstig. Jon pratade inte mycket. Och han gick nästan alltid för sig själv. Men det betydde ju inte att han var en tjuv, tänkte jag. Men jag sa inget. Det var svårt att säga emot Diana. Jon har nya kläder i dag. Och jag såg att han har en ny mobil, sa hon. Är inte det konstigt? Han har ju aldrig haft nya kläder eller prylar. Jag tittade mot bänken borta vid den stora björken. Jon satt där han brukade sitta under rasterna. Han hade faktiskt en ny tröja på sig, och nya jeans. Den svarta tröjan var riktigt fin till hans mörka hår. Jon brukade ha gamla, slitna kläder. Jag trodde inte att han brydde sig om hur han såg ut. Men det gjorde han kanske ändå. Jon reste sig. Han gick sakta mot oss. Han stannade till precis när han skulle gå förbi, och tittade på mig. Bara på mig. Jag rodnade. Varför tittade han så konstigt? Han hade mörka, lite sneda ögon. Allvarliga. Han öppnade munnen för att säga något. Då ställde sig Diana lite närmare mig. Vad vill du? frågade hon. Jon stängde munnen. Han såg ner i marken. Sedan gick han.

3 2 Jon kom inte till skolan nästa dag. Och Jenny såg orolig ut. Jag har ringt hem till Jon. Men jag får inget svar. Vet ni var han är? frågade hon. Ingen i klassen visste. Edvin och Olle bodde nära Jon. Men de hade inte sett honom. Diana vände sig mot mig och nickade. Han vågar inte komma hit, viskade hon. Han vet förstås att vi misstänker honom. Eller hur? Jag visste inte vad jag skulle svara. Det var väl bara Diana som misstänkte Jon? Men jag vågade inte säga något. Diana gillade inte när man sa emot henne. Hon blev sur då. Och riktigt taskig ibland. Så jag ryckte bara på axlarna. Men jag fick ont i magen. Jag ville inte tänka mer på stölden. Jag började läsa i en bok istället. Den handlade om hur barn hade det under stenåldern. Boken var riktigt spännande. Vi hade jobbat med stenåldern i två veckor nu, och jag gillade det. Alla i klassen läste en stund. Sedan berättade Jenny om en by. Elever och lärare kunde åka dit och lära sig om hur man levde förr i tiden. Man fick prova att fiska, elda och laga mat. Man sov där, spelade rollspel och gjorde en massa andra saker. Det låter ju kul, sa Olle högt. Vi kan kanske åka dit på skolresa, sa Jenny. Men hon blev allvarlig med ens. Det måste förstås ordna sig med pengarna från klasskassan först, sa hon och såg ledsen ut. De skulle ju användas till skolresan. Då fick jag ännu mer ont i magen. Jag skyndade mig hem efter sista timmen. Mamma och pappa jobbade, men det fanns färdig mat i kylen. Jag värmde lite i mikron och åt.

4 Sedan gick jag upp på mitt rum och kröp ihop på sängen. Jag tog fram telefonen, satte i hörlurarna och valde musik. Jag ville ha något klassiskt. Gillade den musiken, även om ingen annan gjorde det. Fast jag pratade aldrig med mina kompisar om det. Diana skulle tycka att jag var en tönt. Men jag blev så lugn av musiken. Jag sträckte ut handen, fick tag i min mjuka filt och svepte den runt mig. Blundade. Och började tänka på Jon. Jag tänkte på det som hade hänt igår. Jon kom fram till oss. Och han tittade så konstigt på mig. Hans ögon var mörka, mörka, och något blänkte djupt inne i dem. Vad tänkte han, när han såg på mig så där? Jag ville veta. För det var inte första gången det hände. Jon hade tittat konstigt på mig förut. Tittat länge. Och då var det som om allting annat försvann. Bara Jon fanns kvar. Det kändes som att vi var ensamma på jorden, när han såg på mig.

5 3 Jon kom inte till skolan nästa dag heller. Men Jenny sa att hon hade fått ett mejl från hans pappa. Jon var sjuk och måste vara hemma hela veckan. Pappan skulle hjälpa honom att plugga lite. Och Diana pratade inte mer om Jon. Inte den här dagen, i alla fall. Hon hade sett en annons om en dansskola inne i stan och pratade bara om det. Jag vill börja där, sa hon. Det låter hur coolt som helst. Och jag har gjort en egen dans. Nu ville hon att vi skulle öva på den dansen. Hon, Sofie och Tess började träna när vi hade rast. Tess såg så glad ut. Hon ville gärna vara med Diana, Sofie och mig. Men jag ville inte dansa. Jag var trött. Så jag satte mig på en bänk vid skolans vägg istället. Solen värmde just där, och det kändes skönt. Kom Amanda! ropade Diana. Hon snurrade runt, och vinden tog tag i hennes långa, ljusa hår. Sedan stannade hon, såg på mig och log. Diana ville alltid att jag skulle vara med. Hon gillade mig. Fast jag förstod inte riktigt varför. Kommer snart, ropade jag tillbaka. Jag blundade och blev sömnig i solen. Men så hörde jag plötsligt röster. Det var Jenny som pratade med Åsa, som vi hade i slöjd. Vi har problem i femman, sa Jenny, och lät ledsen. Och det blir bara värre. Eller hur? Jag ryckte till. Femman, det var min klass. Ja. Det är hemskt, sa Åsa. Vad ska vi göra med den där ungen? Och hur ska ni få tillbaka pengarna? Tänker rektorn koppla in polisen? Jag hoppas fortfarande att vi slipper, sa Jenny. Jag vill att den som har tagit pengarna ska erkänna och lämna tillbaka alltihop. Då behöver det inte sluta så illa. Det handlar ju trots allt om ett barn, Jag öppnade ögonen och stirrade på dem. Jenny och Åsa stod en bit bort och lutade sig mot väggen. Åsa vände på huvudet och mötte min blick. Hon blev röd i ansiktet. Det var förstås inte meningen att jag skulle höra. Vem pratade de om? Vem misstänkte de? Diana ville att jag skulle följa med henne och Sofie in till stan, när skolan var slut. De skulle titta på kläder. Diana älskade kläder och hade koll på allt mode. Nu ville hon hitta kläder som var snygga att dansa i. Jag måste gå hem, sa jag. Mamma behöver hjälp med en grej. Det var lögn. Mamma jobbade och skulle komma hem först till kvällen. Och jag tänkte inte ens gå hem. Jag hade helt andra planer. Men det vågade jag inte säga. Diana suckade och himlade med ögonen. Vad du är tråkig, Amanda. Men vi kommer att ha kul i alla fall. Eller hur, Sofie? Sofie nickade. Sedan lämnade de skolgården och gick bort mot bussen. Nej, jag gick inte hem. Jag gick in mot centrum istället, mot huset som kallades Sockerbiten. Jon bodde där tillsammans med sin pappa.

6 Jag såg mig omkring flera gånger innan jag smög in på gården. Jag ville inte träffa på Olle eller Edvin. De skulle fråga vad jag gjorde där. Och sedan skulle de berätta för sina kompisar i klassen att jag hade letat efter Jon. Och de skulle kanske berätta för Diana. Jag tittade upp mot det stora huset. Det hade nog varit vitt och fint en gång i tiden, som en sockerbit. Nu var det grått. Jag skyndade mig in genom dörren, och tittade på tavlan med alla namn. Jag hade kommit rätt. Det stod Lind på tavlan. Så hette Jon och hans pappa i efternamn. De bodde på första våningen. Jag började gå uppför trappan, och mitt hjärta bankade hårt. Vad skulle jag säga om Jon öppnade? Vi kände ju inte varandra. Inte ett dugg, egentligen. Och nu kände jag mig både rädd och dum. Men jag måste ändå få prata med honom. Så var det. Jag måste få veta vad han hade tänkt säga till mig i skolan häromdagen. Det kändes som att han ville säga något viktigt. Något väldigt viktigt. Nu var jag framme vid Jons dörr. Jag andades djupt några gånger, och sträckte sedan fram handen och ringde på.

7 Jag ringde på igen, och igen. Ingen öppnade. Men dörren intill öppnades istället, och en kvinna kom ut. Hon var liten och smal och hade alldeles vitt hår. Hon såg på mig. Sedan skakade hon på huvudet. Du kan stå här i en evighet, men den där pojken öppnar ändå inte. Han pratar inte med någon, sa hon. Jag tittade på dörren igen. Han är sjuk, sa jag. Han orkar kanske inte gå upp. Jag får vänta tills hans pappa kommer hem. Kvinnan skakade på huvudet igen. Pappan kommer inte hem, ser du. Det är problemet. Han har lämnat pojken helt ensam. Jag fattar inte hur en förälder kan göra på det viset. Jag borde ringa till kommunen och berätta. Och inte har han någon mamma heller stackarn. Var Jon helt ensam? Men Jenny hade ju fått mejl från hans pappa. Han hade sagt att han hjälpte Jon. Det var hur konstigt som helst.

8 4 Jag tänkte på Jon hela kvällen. Tänkte på honom när jag gick och lade mig, och tänkte på honom när jag vaknade på morgonen. Var han verkligen helt ensam i lägenheten? Och hur mådde han? Du är så tyst, sa mamma när vi åt frukost. Du är väl inte sjuk? Jag mötte hennes blick. Hennes ögon var stora bakom glasögonen. Borde jag berätta om Jon? Jag tvekade en kort stund. Mamma var snäll, och man kunde prata med henne. Men hon blev ofta så orolig. Ibland kändes det som att mamma bara gjorde två saker. Ett: Hon läste böcker, eftersom hon jobbade på ett bibliotek. Två: Hon oroade sig. Hon oroade sig särskilt mycket för mig, men också för andra människor. Hon skulle ringa till Jenny direkt, om hon fick höra om Jon. Nej, jag kunde inte berätta. Det gick liksom inte. Det hade nog med Dianas misstankar att göra, och allt taskigt hon sagt om Jon. Jag ville att han skulle få vara ifred. Och när vuxna lade sig i blev saker och ting bara ännu trassligare. Jag hade inte ens berättat för mamma och pappa om stölden. Jag ville inte tänka på de där pengarna. Ville fortfarande inte tro att någon i klassen var en tjuv. Pappa tittade också på mig. Men han log. Det är väl inget fel på Amanda, sa han. Min starka flicka. Han spände musklerna på ena armen. Han brukade göra så där på skoj. Men jag visste att han menade vad han sa. Han trodde att jag klarade allt. Att jag vågade allt. Jag förstod inte varför han trodde det. Jag log lite grann ändå. Jag mår bra, sa jag. Är lite trött, bara. Vi hade matte på förmiddagen. Men jag tittade mest ut genom fönstret. Man kunde se ända till vårt hus och sjön nedanför. Ibland tyckte jag att huset såg ut som en stor, vit snäcka. Löv virvlade ute på skolgården. De första, torra höstlöven. De snurrade runt, precis som tankarna i mitt huvud. Vart hade Jons pappa tagit vägen? Föräldrar får inte lämna sina barn sådär.

9 Men tänk om Jons granne hade fel. Pappan var kanske bara borta ibland. Han hade kanske fått jobb. Jon berättade en gång att hans pappa var sjuk och hade svårt att arbeta. Det sa han en gång på hemkunskapen, när vi pratade ekonomi. Jon var tyst nästan jämt, men plötsligt berättade han om sin pappa. Ja, pappan jobbade kanske nu. Och kom hem på kvällarna. Han hade ju faktiskt mejlat till Jenny och sagt att han skulle hjälpa Jon att plugga. Men varför öppnade inte Jon när jag ringde på? Just då reste sig Jenny. Hon hade suttit och läst i en bok, som hon nu lade åt sidan. Det har gått tre dagar sedan pengarna försvann, sa hon. Och ingen har erkänt. Vi har väntat med att ta itu med stölden, eftersom vi hoppades att den skyldige skulle ångra sig och erkänna. Hon tittade ut över klassen. Jag stannar kvar här i klassrummet när skoldagen är slut, sa hon. Då vill jag att den som tog pengarna kommer till mig och berättar. Annars måste vi tyvärr ringa polisen. Och jag hoppas att ni förstår allvaret i det här. Det var helt tyst i klassen. Nu kan ni fortsätta räkna, sa Jenny. Jag fick ont i magen när Jenny pratade så där. Det var samma onda som kom nästan varje dag nu. Jenny såg så konstig ut i ansiktet. Visste hon redan vem som var skyldig? Jag tänkte på vad hon och Åsa hade pratat om häromdagen. Ja, de visste kanske. Men vem var det? Jag såg mig om i klassrummet. Nästan alla såg ledsna ut, och lite rädda. Alla utom Diana. Hon bet argt ihop tänderna. Och så viskade hon något till Sofie. Jag sa till Jenny att jag måste gå på toan. Sedan satte jag mig på bänken utanför klassrummet. Ville vara för mig själv en stund och vila. Då skulle nog magen bli bättre. Jag lutade mig bakåt och vilade huvudet mot min jacka. Råkade trampa på en påse som låg vid bänken, och knuffade påsen åt sidan. Det låg en jacka i den. Jag tittade på teckningarna som hängde på väggen. Där fanns teckningar som vi gjort redan i första klass. Vi hade haft samma klassrum hela tiden. Ja, samma klassrum, men klassen hade blivit annorlunda. Förut var vi snälla mot varandra, och alla fick vara med. Det kändes lugnt och tryggt att vara i skolan. Nu visste man inte vem man kunde lita på Det kändes ibland som att alla pratade skit om alla. Och nu hade någon tagit pengar från klasskassan. Pengar som vi elever själva hade tjänat ihop. Det var hur hemskt som helst. Jag blundade. Drog in luft genom näsan. Det luktade som det alltid hade gjort i korridoren. Luktade sten från plattorna på golvet, lite damm, och så något som helt enkelt var vår skola. Jag strök med en hand över bänken. Den var len och hård på en och samma gång. Jag kom med ens ihåg första dagen i skolan. Det var då jag träffade Sofie första gången. Hon kom fram till mig och frågade om vi skulle sitta ihop. Jag tyckte om henne på en gång, och vi blev bästa vänner. Det var alltid Sofie och jag. Ända tills Diana kom.

10 Sofie och jag var ju kompisar nu också. Men det var inte samma sak. Nu var Diana alltid med. Och Diana bestämde vad vi skulle göra. Sofie och jag hade lekt mycket. Vi byggde kojor, lekte med Sofies hund Morris, eller så lekte vi att vi hade hästar. Vi lade filtar på två bockar som pappa hade ute i snickarboden, och så hade vi rep som tyglar. Och så red vi. Ja, vi lekte mycket, Sofie och jag. Men Diana tyckte det var töntigt att leka. Hon ville bara hålla på med kläder och smink och sånt som var inne, och prata om killar. Hon hade redan varit ihop med två killar i klassen. Diana hjälpte Sofie att fråga chans på Petter i vår klass. Petter sa nej. Det var nog tur. För Sofie ville egentligen inte. Det sa hon till mig en gång när Diana inte var med. Jag tänkte på allt det där, och kom ihåg en massa saker som hade hänt. Men plötsligt ryckte jag till och öppnade ögonen. Och såg rakt in i Jons mörka ögon! Han måste ha gått väldigt tyst. Jag hade inte hört någonting. Jon hade satt sig ner på huk. Han lade huvudet lite på sned när han såg på mig. Jag blev både kall och varm inuti. Och alldeles varm om kinderna. Jag öppnade munnen, och stängde den igen. Mitt huvud kändes konstigt och jag kunde plötsligt inte tänka. Jag som hade tänkt så mycket på Jon. Hade undrat. Nu var det som om alla frågor hade flugit bort. Jag trodde att du var sjuk, sa jag till slut. Jon ryckte på axlarna. Sedan sträckte han fram en hand och rörde vid mitt hår. Du är fin, sa han. Så reste han sig och drog åt sig påsen som låg vid mina fötter. Jag behöver jackan, sa han. Det börjar bli kallt, Sedan gick han. Genom korridoren, och ut genom dörren. Jag såg dörren slå igen. Så hörde jag steg. Snabba steg, med hårda klackar. Det lät som någon av lärarna. Jag väntade på att få höra röster. Läraren därute måste väl ha sett Jon, och undrat vad han gjorde? Alla andra hade ju lektion. Men stegen försvann och allt blev tyst.

11 5 Jag reste mig från bänken. Men benen var alldeles darriga. Varför sa Jon sådär till mig? Han sa att jag var fin. Fin? Jag? Men Jag kände med handen där han hade rört vid mitt hår. Hans hand hade varit mjuk och varm, och det kändes som om värmen fanns kvar. Just då öppnades dörren till vårt klassrum, och Jenny kom ut. Hur mår du? frågade hon. Jag såg på henne, och tittade sedan ner i golvet. Drog med ena foten över en stenplatta medan jag försökte komma på något att säga. Jag borde kanske berätta om Jon. Något var väldigt fel. Han såg ju inte sjuk ut, och varför var han då hemma från skolan? Ensam, dessutom. Ja, kanske helt ensam. En tanke for genom mitt huvud. Tänk om Diana trots allt hade rätt. Tänk om Jon hade tagit pengarna ur klasskassan. Diana var ju säker på att han var skyldig, att han inte vågade komma till skolan. Men tänk om Jon var tvungen att stjäla. Han hade kanske inte ens pengar till mat. Så kunde det vara, om hans pappa hade stuckit. Tänk om det var så hemskt. Då behövde Jon hjälp. Men jag ville inte skvallra. Nej, det ville jag verkligen inte. Särskilt inte nu. Hans hand hade varit så varm, så snäll på något vis. Och hans mörka ögon så fina. Väldigt, väldigt fina. Jag mår lite bättre nu, svarade jag. Och nu är det dags för lunch. Då blir det nog ännu bättre, sa Jenny med mjuk röst. Vi satt vid samma bord som vanligt i matsalen, Diana, Sofie, Tess och jag. Diana hade bestämt att just vi skulle sitta vid det bordet. Och då blev det så. Ingen annan vågade sätta sig där. Jag fattade inte hur Diana bar sig åt. Hon bara bestämde. Ändå hade hon kommit ny till klassen för bara ett år sedan. Diana och Jon flyttade hit ungefär samtidigt. Diana blev snabbt den som alla ville vara med. Medan Jon blev ensam. Han pratade sällan med oss andra. Jag hade nog trott att han ville vara för sig själv. Men jag undrade alltmer. Ingen vill väl vara helt och hållet ensam? Det kändes som att han ville vara med mig. Ja, så kändes det faktiskt. Jag svalde, och sneglade på Diana tvärs över bordet. Vad skulle hon säga om fick veta? Och om jag ville vara med Jon. Ja, tänk om jag ville det. Vad skulle hon säga då? Hjälp, alltså. Diana pratade om Markus Esson medan vi åt. Markus var hennes idol. Särskilt sedan hon hade chattat med honom på ett forum. De hade fått kontakt, sa hon. Det klickade mellan dem. Markus hade avslutat med att skriva puss och kram. Diana var säker på att hon och Markus skulle träffas snart. Tänk om jag kunde få dansa i hans show, sa hon. Man vet ju aldrig. Det är kanske möjligt. Om jag tränar och tränar. Markus skulle ha en konsert inne i stan om en månad, och biljetterna hade nyss släppts. Diana hade längtat efter att få gå på konserten. Men hennes föräldrar tyckte att biljetterna var för dyra. Nu var hon jätteglad. Pappa ändrade sig. Han har lovat att betala biljetten.

12 Det syntes röda fläckar på hennes kinder. Plötsligt tittade hon på mig. Du kan väl följa med, sa hon. Det suger att åka ensam. Jag tog en tugga av pastan och tomatsåsen. Såsen smakade peppar och pastan var kletig. Jag ville inte gå på den där konserten. Jag gillade inte ens Markus Esson. Ni har ju råd, fortsatte Diana. Hon trodde att mina föräldrar var rika. Bara för att vi bodde i ett stort hus nere vid sjön. Men vi var inte rika. Pappa hade byggt huset alldeles själv. Han kunde det eftersom han var snickare. Pappa var en duktig snickare. Och han jobbade nästan jämt. Jag vet inte, sa jag. Det är så mycket just nu Dianas gröna ögon blev ljusa och kalla. Hon skakade på huvudet. Shit Amanda, sa hon. Ibland är du faktiskt ganska knäpp. Jag skrapade med gaffeln på tallriken. Min hand darrade lite grann. Jag tittade på Sofie, men hon sa inget. Och med ens blev jag så trött på alltihop. Trött på Diana som alltid skulle bestämma. Trött på att vara rädd för att hon skulle bli sur. Trött på mig själv, Sofie och Tess som aldrig sa ifrån. Jag kan åka. Jag har råd, sa Tess plötsligt. Hon bet sig i läppen och såg bedjande på Diana. Men Diana svarade inte. Just då kom Åsa in i matsalen. Hon var röd i ansiktet och det korta, mörka håret hade blivit alldeles rufsigt. Hon skyndade fram till bordet där de andra lärarna satt. Hennes skor smattrade mot golvet Hon berättade något, och Jenny bleknade. En av de andra lärarna reste sig upp. Åsa fortsatte prata. Jag lyssnade, men hörde bara några få ord. Min plånbok, hörde jag att hon sa. Och stöld. 6 Vi skulle ha svenska efter lunch. Men vi fick vänta länge på Jenny utanför klassrummet. Jenny som aldrig kom för sent till någon lektion. Till slut kom hon. Och då berättade hon vad som hade hänt. Åsa glömde sin väska i lärarrummet. Hon gick och hämtade den efter någon timme, och då såg hon att hennes plånbok var borta. Jennys röst darrade och hon hade tårar i ögonen. Det låg flera tusen kronor i plånboken, fortsatte hon. Åsa hade tagit ut pengar som hon skulle ge sin bror i present. Han fyller trettio år idag. Jag blev kall i hela kroppen. Ännu en stöld! Det kändes nästan overkligt. Rektorn ska ringa polisen, sa Jenny. Vi måste få stopp på det här. För nu har det gått alldeles för långt. Hon skakade sakta på huvudet. Sedan rätade hon på ryggen och gned händerna mot varandra.

13 Men vi måste ju fortsätta undervisa, sa hon och lät lite mer som vanligt. Ni får skriva varsin historia idag. Skriv långt eller kort, hitta på eller skriv om något som verkligen har hänt. Skriv som ni vill. Men det ska handla om ärlighet. Jag tittade på Diana som slängde med sitt långa, ljusa hår. Polisen borde åka hem till Jon först av allt, sa hon ganska högt. Sofie och Tess nickade. Petter nickade också. Jag visste först inte vad jag skulle tänka. Sedan blev jag arg. Jättearg. Jon har ju inte ens varit i skolan idag. Han kan inte ha tagit några pengar, sa jag. Diana ryckte till, och hennes ögon smalnade. Och förresten är det taskigt att anklaga någon som inte är här. Han kan ju inte försvara sig, fortsatte jag. Diana blev blek. Jag har väl inte anklagat någon, sa hon högt. Jag tycker bara att de ska prata med Jon. Och varför ska de prata med just honom, menar du? Diana blinkade några gånger. Någon stal pengarna från klasskassan. Och dagen efter hade Jon nya kläder och prylar. Poliserna borde väl åtminstone fråga honom om det. Eller hur? Hennes röst var gäll med ens, och hon såg sig omkring. Tess nickade igen, men Sofie tvekade. Petter också. Och det var något konstigt med Jon den där dagen. Han pratade inte med en människa. Och han tittade bort hela tiden, som om han skämdes för något, fortsatte Diana. Jon hade varit annorlunda den dagen, visst. Men inte för att han skämdes. Han hade ju sett på mig. Såg mig rakt i ögonen. Det var inte något som jag inbillade mig. Nej, det kändes tvärtom som att han ville säga något. Som att han ville ha kontakt. Och vad visste Diana? Det var väl klart att Jon inte ville prata med henne, att han inte ens ville se på henne. Hon pratade ju skit om honom hela tiden. Och varför gjorde hon det, förresten? Varför trodde hon att just Jon var tjuven? Vem som helst kunde ju ha tagit pengarna. Ja, vem som helst. Det var ju det som kändes så otäckt. Jag öppnade munnen för att svara. Kan ni vara tysta där borta, sa Jenny med skarp röst. Eller vill ni kanske berätta för oss andra vad ni pratar om. Jag rodnade, stängde munnen igen och skakade på huvudet. Diana sa inte heller något. Jenny tittade på oss, en efter en i klassen, precis som hon hade gjort efter den första stölden. Hon dröjde lite extra länge med blicken när hon såg på mig.

14 Jag rodnade igen. Kom plötsligt på att Jon visste hade varit i skolan idag. Jag hade ju sett honom, och pratat med honom. Jon hade varit i skolan när alla andra hade lektion. Hade varit i trappan som ledde upp till lärarrummet. Nu kändes det som om Jenny kunde läsa mina tankar. Jag tittade ner. Mitt hjärta slog hårt, hårt. Jag skyndade ut från skolan efter lektionen. Jag ville inte prata med någon i klassen. Det fanns bara en jag ville prata med. Bara en som jag måste prata med. Jon. Jag måste få veta om han hade tagit pengarna. Jag trodde fortfarande inte att det var så. Men jag måste bli säker. Och Jon måste få veta vad Diana sa. Hon skulle kanske säga samma sak till polisen. Jag gick förbi den stora björken, förbi staketet och lämnade skolgården. Sedan gick jag ut på vägen. Då ropade någon mitt namn. Jag vände mig om. Diana stod vid staketet. Hon ropade igen. Hon lät arg. Men det fanns något annat i hennes röst också. Något jag inte kände igen. Jag tvekade en sekund. Men jag stannade inte. Fortsatte bara gå. 7 Jag gick in mot centrum. Gick fort, mot Sockerbiten där Jon bodde. Och snart syntes det grå huset. Molnen var tunga på himlen ovanför. En droppe regn landade på min kind. Jag saktade in stegen. I samma stund plingade det i min telefon. Jag plockade upp den och kollade. Det var Diana som hade messat. Jag snodde runt och tittade bakom mig? Hon hade väl inte följt efter? Nej, gatan var tom. Jag stannade och slöt handen runt telefonen. Vågade jag läsa? Diana var arg, förstås. Och vi var kanske osams nu. Vad skulle hända i så fall? Skulle hon få med sig de andra i klassen mot mig? Och vad skulle Sofie göra då? Sofie som hade varit min bästis så länge. Skulle hon hålla med Diana? Jag fick ont i magen igen. Nej, bort med mobilen. Bort med Diana. Jag tänkte inte läsa. I alla fall inte just nu.

15 Jag gick in på gården och fortsatte bort till Jons port. Gick uppför trappan och ringde på. Ingen öppnade. Jag ringde på igen, och tryckte örat mot dörren och lyssnade. Det hördes inga steg. Men det lät som om någon spelade därinne. Elgitarr. Eller var det teven som lät? Någon var hemma. Och det måste vara Jon. Hans pappa skulle säkert öppna om han var hemma. Jag bankade på dörren, men ingen kom. Då gick jag ut på gården igen och såg mig omkring. Balkongen på första våningen måste vara Jons. Jag gick närmare, och såg att balkongens dörr stod på glänt. Ja, någon spelade elgitarr därinne. Ganska lågt, men det hördes ändå tydligt. Långsamma toner. Vackra, men sorgsna på något vis. Det lät som om gitarren grät. Spelade Jon gitarr? Det visste jag inte. Nej, vad visste jag om honom egentligen? Nästan ingenting. Jag såg mig omkring igen. Det stod en liten stege intill porten. Jag tänkte några sekunder, och sprang sedan bort till stegen. Mitt hjärta bankade så det ekade i kroppen. Du är inte klok, gå härifrån, sa en röst inom mig. Tänk inte, gör det bara, sa en annan. Jag tog stegen och släpade med den bort till Jons balkong. Sedan klättrade jag upp och hoppade över räcket. Jag gick fram till dörren, öppnade, och såg in i ett vardagsrum. Det fanns en soffa därinne, en fåtölj och ett bord. En blå matta och några stolar. Och en stor bokhylla. Massor av tavlor på väggarna. Men tavlorna hade inga ramar. Och det fanns inga gardiner i fönstren, inga växter. Gitarren lät högre nu. Argare. En kall vind drog längs min rygg. Jag svalde och knöt händerna. Jag var kanske helt knäpp som gjorde det här. Sedan drog jag ett djupt andetag, klev in i rummet och stängde dörren bakom mig.

16 8 Jag smög genom vardagsrummet och kom in i en fyrkantig hall. Rakt fram fanns ett kök med ett bord och fyra stolar, till vänster ett rum där dörren stod på glänt, och till höger ett rum där dörren var helt öppen. Det var därifrån musiken kom. Och där var Jon. Han satt på en säng och böjde sig över gitarren. Hans fingrar flög över strängarna. Jag stod stilla någon sekund och bara lyssnade. Tänk att Jon kunde spela på det viset. Nästan som en vuxen. Och på alla väggarna i rummet fanns affischer med musiker som spelade. Jon hade den nya, svarta tröjan på sig. Och mobilen låg bredvid honom på sängen. Den nya mobilen, och de nya kläderna. Allt det där som Diana tyckte var bevis för att Jon har stulit. Jag gick fram till dörröppningen. Hallå, sa jag. Jon reagerade inte. Han fortsatte bara spela. Det var lite kallt inne i rummet. Men där luktade gott, kanske av något tvättmedel. Luktade fräscht. Jon, sa jag, högt nu. Han ryckte till, tittade upp och slutade spela. Han rynkade ögonbrynen. Vad gör du här? frågade han. Hur har du kommit in? Jag svalde, och svalde igen. Var han arg? Det skulle jag nog också bli om någon hade smugit in i vårt hus. Helst av allt ville jag bara vända mig om och springa ut från lägenheten. Men nej, tänkte jag i samma stund, nu var jag här och nu hade jag äntligen en chans att få prata med honom. Och jag hade ju känt att han ville prata med mig, att han ville ha kontakt. Att han hade något viktigt att säga. Eller hur? Annars skulle jag aldrig i livet ha gått hit. Jag mötte hans blick. Jag ville veta hur du mår, sa jag. Men du öppnade inte när jag ringde på. Så såg jag att balkongdörren var öppen. Då klättrade jag in. Jon såg på mig en lång stund. Ingen av oss sa någonting. Allt var tyst, och till slut började det susa i mina öron. Jag kände mig yr. Vem gör en sån grej? sa Jon till slut. Klättrar in genom balkongen? Jag visste inte vad jag skulle svara.

17 Nä, du är verkligen inte som andra, fortsatte han. Inte som andra? Menade han att jag var konstig? Jag var väl precis som alla andra. Jag öppnade munnen för att svara, men då log Jon och la ifrån sig gitarren. Och något glänste djupt inne i hans ögon, precis som det hade gjort när han såg på mig häromdagen. Du är modig, sa han. Jag gillar det. Han lät nästan som pappa. Pappa som trodde att jag klarade allt. Och det stämde inte. Verkligen inte! Jag skakade på huvudet. Jag är inte alls modig. Jag är rädd för ganska mycket, faktiskt. Vad är du rädd för då? Jag hade inte kommit hit för att prata om mig själv. Men jag måste kanske svara ändå. Det var ju bra att vi pratade och inte blev sådär tysta igen. Så jag tänkte efter. Vad var jag egentligen rädd för? Krig, förstås. Men det var inget som kunde hända på riktigt, här i vårt land. Så kändes det i alla fall. Men det fanns andra saker. Som att mamma eller pappa skulle bli sjuka, eller dö. Ja, det var jag jätterädd för. Eller att tvingas flytta och börja i en ny skola. Vara utanför och försöka få nya kompisar. Fy, alltså. Det sa jag till Jon. Och i samma stund kom jag att tänka på att han hade gjort just det där. Du kom ju ny till vår klass. Var inte det hemskt? Jon tittade ner i golvet, och ryckte på axlarna. Jag klarar mig, sa han. Jag bet mig i läppen. Tvekade lite. Varför är du hemma från skolan? frågade jag sedan. Jon svarade inte. Är du sjuk? Han svarade fortfarande inte. Din granne sa att din pappa är borta, fortsatte jag. Hon sa att du är helt ensam hemma. Är det sant? Då tittade Jon upp. Ja, sa han till slut. Men Varför? Jon reste sig upp. Det är en grej mellan pappa och mig. Bara mellan oss. Och jag klarar mig. Men har du mat? Han såg faktiskt smalare ut än vanligt. Nästan mager i sin svarta T-shirt och mörka jeans. Fråga inte så mycket! sa han. Han körde argt ner händerna i fickorna. Men jag såg att han mun darrade lite. Förlåt, sa jag. Jag tänkte bara att jag kunde ta med mig lite mat till dig, i så fall. Jon tog upp händerna ur fickorna och satte sig igen. Han drog till sig gitarren och lät ett finger glida över strängarna medan han iakttog mig. Jag menade inte att låta så där arg, sa han. Du är snäll. Tack. Jag har faktiskt velat prata med dig ganska länge. Eftersom du verkar sjyst. Och eftersom du är annorlunda på något sätt. Han log mot mig, och jag blev plötsligt alldeles varm inuti. Det kändes som något fint att vara lite annorlunda, när Jon sa så där. Jag log tillbaks. Hans ögon var varmt bruna. Väldigt fina. Och han såg på mig som om han verkligen tyckte om mig. Jag blev alldeles het om kinderna, och vände bort blicken. Jag såg mig omkring i rummet. Vad som helst var bättre än att titta på Jon just nu. Jag hatade att rodna sådär. Det var så pinsamt när det syntes i ansiktet vad man kände.

18 Jag såg på affischerna. Och sakerna i bokhyllan. Där låg några böcker, ett munspel, tågmodeller i plast. DVD-filmer och några dataspel. Och en skål. I skålen låg sedlar. En hög med sedlar. Det var mycket pengar. Väldigt mycket pengar All värme försvann och jag blev iskall i hela kroppen. Magen drog ihop sig och jag mådde illa med ens. Nej! Nej, Jon var ingen tjuv. Så fick det inte vara. Jon var bra. Bättre än många andra. Det hade jag känt länge nu. Hade varit säker innerst inne. Jon var ingen tjuv. Men tänk om jag hade fel? 9 Det var helt tyst inne i rummet. Jag kände att Jon tittade på mig, men vågade inte möta hans blick. Vad skulle jag säga? För jag måste ju säga något om pengarna. Men man kan inte fråga någon rakt ut om han är en tjuv. Eller? Det har varit en ny stöld i skolan, sa jag till slut. Idag. Och nu har rektorn ringt till polisen. Jon hostade till. Och jag tänkte återigen på att han faktiskt hade varit i skolan den här dagen. Hade gått omkring medan vi andra hade lektion och lärarnas rum var tomt. Medan Åsas väska med tusenlapparna låg därinne. Diana säger att polisen borde fråga dig om dina nya kläder och din telefon. Hon tror att du är tjuven. Bara så du vet, sa jag med låg röst. Jag lyfte på huvudet och såg hur Jon ryckte till. Han bleknade. Ögonen var svarta nu. Han la ifrån sig gitarren med en smäll. Det är ju inte klokt, sa han. Han reste sig och gick ett varv i rummet. Han stannade vid fönstret och vände ryggen mot mig. Jag måste prata med pappa, sa han lågt. Men

19 Jag lutade mig mot väggen. Mina ben darrade. Jag ville inte höra mer. Ändå måste jag. Ja, det måste jag. Det är trots allt bättre att veta sanningen. Man blir lugnare när man vet. För då kan man rätta till det som har blivit fel. Var är din pappa någonstans? frågade jag. Kan du verkligen inte berätta det? Jon vände sig plötsligt om. Han blinkade några gånger och gned med en hand över kinden. Pappa och jag sköter oss själva, sa han. Det har vi gjort ända sedan mamma dog när jag var liten. Och vi klarar oss bra. Vi vill inte ha en massa folk som lägger sig i. Allt blir bara jobbigare då. Vi såg på varandra en lång stund. Det kändes som om rummet hade blivit ännu kallare, och jag rös. Jon såg med ens så gammal ut i ansiktet. Som en vuxen. Men jag kan berätta för dig, sa han till slut. Jag höll andan. Vad var det som hade hänt? Pappa är på sjukhuset, sa Jon. Han har en slags reumatism, det är därför han inte orkar jobba så mycket. Och nu har han haft jätteont i ett knä och har haft svårt att gå. De opererade honom för några dagar sedan. Men han måste stanna kvar på sjukhuset ett tag. Jag stirrade på honom. Var Jons pappa på sjukhuset? Men varför har du inte sagt något? Jag klarar mig, säger jag ju. Och pappa har lämnat pengar till mat och allt annat jag behöver. Han nickade mot skålen med sedlarna. Jag andades ut. Pengarna var inte stulna. Å, så bra! Jon var ingen tjuv! Jag kände mig med ens ljus och lätt inuti. Nu var det inte längre farligt att prata. Inte farligt att fråga. Varför har du stannat hemma från skolan? Du är ju inte sjuk. Jon öppnade munnen, och stängde den igen. Läpparna blev smala och envisa. Det kan jag inte säga, sa han. Men

20 Sluta, sa Jon. Jag har ju berättat skitmycket nu. Men Sluta, nästan skrek han. Lägg av. Jag backade några steg. Förlåt, sa jag. Jag menade inte att tjata. Jon vände sig mot fönstret igen. Han drog upp axlarna, som om han ville skydda sig. Jag fattar det, sa han lågt. Och jag förstår att du undrar. Men det här kan jag inte prata om. Det går bara inte.

Dennis gillade att ha jeans som var slitna och en sliten jacka och läderskor.

Dennis gillade att ha jeans som var slitna och en sliten jacka och läderskor. Dennis svarade. Det var Marias bror. Han ville säga tack. Sen efter en liten stund ringde hans kompisar och ville att han skulle komma till parken. - Ja jag kommer, svarade Dennis. Sen ångrade han sig

Läs mer

Alarmklockan tjöt envist. satte sig sakta upp och tryckte av klockan. Hon tände lampan och drog sig upp. Det var en helt vanlig morgon. Hon åt frukost och klädde på sig. Hon drog sin borste genom hennes

Läs mer

På bänken ska vi andas By O.M.Jansson Published by O.M.Jansson at Smashwords Copyright 2011 O.M.Jansson

På bänken ska vi andas By O.M.Jansson Published by O.M.Jansson at Smashwords Copyright 2011 O.M.Jansson På bänken ska vi andas By O.M.Jansson Published by O.M.Jansson at Smashwords Copyright 2011 O.M.Jansson På bänken ska vi andas av O.M.Jansson Öppna fönster. Stänga fönster. Går inte att stänga fönster.

Läs mer

Glimtar från en inlåst tid

Glimtar från en inlåst tid Glimtar från en inlåst tid Av Ia Ohrsell "Write the truth the truth never lies and it's the one that sounds best" Mathew Chilcott 1 Förord "Välkommen till polisen. Hur kan jag stå till tjänst?" "Ja hej,

Läs mer

Den gamla Änkan såg vad som hände och blev vansinnig. Hon skrek åt Kadir:

Den gamla Änkan såg vad som hände och blev vansinnig. Hon skrek åt Kadir: PROLOG Året är 1976 och vårens första regn upphör, solen skiner på stadens våta gator och trottoarer och himlen lyser med ett skarpt blått sken. Kadir ligger ihopkrupen på sin smala säng, han vaknar sent

Läs mer

Regnmakarna. Av Klaus Hagerup. Del 2

Regnmakarna. Av Klaus Hagerup. Del 2 Regnmakarna Av Klaus Hagerup Del 2 Regnmakarna Den här boken är den andra av tre med historien om Regnmakarna. Boken är publicerad inom EU-projektet Kids4Future, EIE/06/204/SI2.447395, Creating Actions

Läs mer

Grevinnan på tredje våningen

Grevinnan på tredje våningen Grevinnan på tredje våningen Ingrid Holm Grevinnan på tredje våningen Kortroman av Ingrid Holm 1 När man är 86 år så måste man väl till sist erkänna att man är gammal, tänkte Marta där hon satt i sin gamla

Läs mer

till skolan! hör jag mamma ilsket säga nerifrån köket. Mamma har inget vidare morgonhumör. Jag kommer! fräser jag tillbaka. Jag har ärvt min mammas

till skolan! hör jag mamma ilsket säga nerifrån köket. Mamma har inget vidare morgonhumör. Jag kommer! fräser jag tillbaka. Jag har ärvt min mammas Inu, vakna! Inu, vakna! Mamma bultar på dörren. Går du inte upp nu så kommer du för sent till skolan! Låt mig vara, tänker jag, jag bryr mig inte om jag kommer för sent. Jag vill inte till skolan, till

Läs mer

Kapitel 1 Mästerkatten 2A

Kapitel 1 Mästerkatten 2A Kapitel 1 Det var mitt i sommaren. Jag kommer ihåg precis vilken dag det var, för det var sköldpaddans födelsedag, och den är alltid den 17 juli. Vilken varm dag det var! Alla vi som är sköldpaddans vänner

Läs mer

IQ 70. Bim Wikström. Författarhuset

IQ 70. Bim Wikström. Författarhuset IQ 70 1 IQ 70 Bim Wikström Författarhuset 2 3 * Jag kan säga att det är som om huvet stannar. Om nån till exempel är arg på mej. Eller när nån ställer en svår fråga. Jag måste komma på nåt och då står

Läs mer

Förvriden Frida Arwen Rosesund Mörkersdottir förlag

Förvriden Frida Arwen Rosesund Mörkersdottir förlag Förvriden Frida Arwen Rosesund Mörkersdottir förlag 2012 Frida Arwen Rosesund Mörkersdottir Förlag Foto Ivan Bliznetsov Omslag FridaRosesund ISBN: 978-91-87015-20-5 PROLOG FÅR JAG DITT liv. Rösten som

Läs mer

Att försvinna ner i någon annans minne

Att försvinna ner i någon annans minne Att försvinna ner i någon annans minne av Patrik Bergner och Ursula Fogelström Personer: Modern Sonen Brodern Tack Claes Lundberg Götgatan våren 94 -2- Ett vardagsrum/matrum. Lådor fyller rummet. De har

Läs mer

JALLE OCH TJIMBO VELAR VIDARE. av Mikael Eliasson

JALLE OCH TJIMBO VELAR VIDARE. av Mikael Eliasson JALLE OCH TJIMBO VELAR VIDARE av Mikael Eliasson 2 Kapitel 1 Jalle och Tjimbo stod utanför bion. Dom hade ett paraply uppfällt över sig. Det hade nämligen regnat på vägen dit, men nu hade det minskat till

Läs mer

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

Varför just jag? Klara Österling. Klara Österling 6:4

Varför just jag? Klara Österling. Klara Österling 6:4 Varför just jag? Klara Österling 1 Kap 1: Mitt liv Jag vaknar av att Jessy hoppar upp i min säng och börjar slicka mig i ansiktet. Jag ser på klockan. Hon är fem. Jessy hoppar av min säng och skuttar menande

Läs mer

Femton läsäventyr för stora och små krumelurer

Femton läsäventyr för stora och små krumelurer Femton läsäventyr för stora och små krumelurer Lindskog Förlag www.lindskogforlag.se Stockholm 2012 Lindskog Förlag, författarna och illustratörerna Grafisk form: Josephine Glad/Lisa Kleinschmidt Omslag:

Läs mer

TESTA DIG SJÄLV TRÄNA DINA FÖRMÅGOR FAMILJELIV I SKOLAN

TESTA DIG SJÄLV TRÄNA DINA FÖRMÅGOR FAMILJELIV I SKOLAN R A G N I N V Ö H C TIPS O Boken m o g i d för D H D A Den här boken tillhör: Lena Westholm Innehåll 1. TESTA DIG SJÄLV tips för att må bättre Hur är min ADHD? 2 Vanliga känslor när man har ADHD 3 Saker

Läs mer

Tre vardagsrysare. Mårten Steen. Boksidan

Tre vardagsrysare. Mårten Steen. Boksidan Tre vardagsrysare Mårten Steen Boksidan Tre vardagsrysare Mårten Steen Copyright: Förlaget Boksidan 2007 Box 558 146 33 Tullinge Tre vardagsrysare, ISBN-nummer: 978-91-86199-19-7 Du får gärna kopiera denna

Läs mer

Kvinnorna i Allys hus

Kvinnorna i Allys hus Kvinnorna i Allys hus ISBN: 978-91-980510-0-1 Julia Jung och Ultima Esperanza Förlag Stockholm 2012 Utgivare: Ultima Esperanza Förlag ultimaesperanzabooks@gmail.com Foto omslagets 1:a sida: Jeff Ellis

Läs mer

JONATAN OCH SOFIE DRAKAR OCH RÖVARE JULIA BENGTSSON 6:2 BJÖRNEKULLASKOLAN

JONATAN OCH SOFIE DRAKAR OCH RÖVARE JULIA BENGTSSON 6:2 BJÖRNEKULLASKOLAN JONATAN OCH SOFIE DRAKAR OCH RÖVARE AV JULIA BENGTSSON 6:2 BJÖRNEKULLASKOLAN Hjälp!!! skrek Jonatan. Han var alldeles kallsvettig. Svetten rann över hela kroppen. Han hade drömt en mardröm. Han låg på

Läs mer

Redan den här veckan skulle Ingvar Carlsson lämna in sin avskedsansökan,

Redan den här veckan skulle Ingvar Carlsson lämna in sin avskedsansökan, frågade aldrig ens varför jag var avklädd, kanske förstod de, jag vet inte, hade jag varit polis hade jag frågat men det gjorde de inte jag gick omkring ett tag, sedan tar jag fram en väska, fyller den

Läs mer

JALLE FÅR EN HUND. av Mikael Eliasson

JALLE FÅR EN HUND. av Mikael Eliasson JALLE FÅR EN HUND av Mikael Eliasson 2 Kapitel 1 Jalle och Tjimbo yrde omkring inne bland skogens alla blad. Detta hade dom hållit på med en bra stund vid det här laget. Så länge att dom började bli ordentligt

Läs mer

Dagen då Du försvann Gun Kihl

Dagen då Du försvann Gun Kihl 1 Dagen då Du försvann Gun Kihl Sara suckar trött, det har varit rätt så snärjigt på frisörsalongen hela veckan. Det har ringt ett i ett, alla vill ha tid för klippning eller permanent nu när det börjar

Läs mer

V.1(51) Akvarell av Isabelle Scharin. Sju gånger sju. Skapad den 12 juni 2002 16:47:37 Redigerad 2015-01-09 09:33:00

V.1(51) Akvarell av Isabelle Scharin. Sju gånger sju. Skapad den 12 juni 2002 16:47:37 Redigerad 2015-01-09 09:33:00 V.1(51) Akvarell av Isabelle Scharin Sju gånger sju V.2(51) V.3(51) Innehållsförteckning 1. Äventyret börjar... 4 2. Den halsbrytande färden.... 10 3. Övergivna i öknen... 15 4. Med naturens magi... 23

Läs mer

et var för varmt i rummet där vi satt. Första gången han kom hade han haft med sig sin mor. Jag hade hämtat dem ute i väntrummet, där stod ett bord

et var för varmt i rummet där vi satt. Första gången han kom hade han haft med sig sin mor. Jag hade hämtat dem ute i väntrummet, där stod ett bord D et var för varmt i rummet där vi satt. Första gången han kom hade han haft med sig sin mor. Jag hade hämtat dem ute i väntrummet, där stod ett bord med serietidningar, några få böcker och legobitar.

Läs mer

Stormen. v. 3.5.1. Anton Nordenfur

Stormen. v. 3.5.1. Anton Nordenfur Stormen v. 3.5.1 Anton Nordenfur 11 oktober 2012 2 Att dela är att älska. anton@nordenfur.se Innehåll Prolog: En annalkande storm 5 1 Profeten 9 2 Droppar av en fallande värld 31 3 Vitsvartsnubben 59 4

Läs mer

N Y T E X T! Volym i v

N Y T E X T! Volym i v NY TEXT! Volym i v SVERIGES STÖRST MNUSTÄVLING NY TEXT! är ett samarbete mellan: YTETERN, DRM- LET, GÖTEORGS DRMTISK TETER, PLY TETERKONST, POTTOPOTTO, PROFILTETERN, REGIONTETERN LEKINGE KRONOERG, RIKS-

Läs mer

KONFLIKTLÖSNING: I SKOLAN

KONFLIKTLÖSNING: I SKOLAN SV KONFLIKTLÖSNING: I SKOLAN Ref. 20831 Ref. 20831 KONFLIKTLÖSNING: I SKOLAN SV INNEHÅLL - 30 kort (bilder), storlek 13,5 x 16,5 cm, som visar de 7 berättelsernas handling + 2 kort med frågetecken (4 bildkort

Läs mer

Eldbunden Ylva Lee Lindell

Eldbunden Ylva Lee Lindell Eldbunden Ylva Lee Lindell Eldbunden 2013 Ylva Lee Lindell ISBN e-bok: 978-91-87015-96-0 Mörkersdottir förlag Smashwords edition Mindra Jag minns bara mörker, en plötslig vindpust och en gnisslande grind.

Läs mer

Nålen i ryan. Det hände i Stockholm för inte så länge sedan. av Gunnar Ljunggren

Nålen i ryan. Det hände i Stockholm för inte så länge sedan. av Gunnar Ljunggren Nålen i ryan Det hände i Stockholm för inte så länge sedan av Gunnar Ljunggren Copyright Gunnar Ljunggren 2014 Ellen K riget närmade sig Sveriges gränser och stämningen var mer upprörd än vanligt. Några

Läs mer