VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013"

Transkript

1 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013 Avdelning Stockholm

2 Innehållsförteckning 1 Ordförande har ordet Ledning och organisation Medlemsutveckling Uppföljning av kongressens strategier Lokala mål/övrig verksamhet (33)

3 1 Ordförande har ordet När Vårdförbundet syns sker en positiv medlemsutveckling! En av våra förtroendevalda gjorde jämförelsen med ett skyltfönster. Det behöver vara anpassat till medlemmars behov för att väcka intresse. Det är därför glädjande att fler spontant uttrycker att de ser värdet av sitt medlemskap i Vårdförbundet. Det är idag mer vanligt än för ett par år sedan och det är en glädjande utveckling. Denna utveckling behöver fortsätta och vi förtroendevalda fortsätta att visa det skyltfönster med rätt säsong för att träffa rätt har varit ett tufft år för Stockholms sjukvård. Bristen på personal från våra yrkesgrupper inom hälso- och sjukvården har varit påfallande. Det har resulterat i en hårt ansträngd arbetsmiljö för de som arbetar. Många anställda har gått ner i arbetstid för att orka. På flera arbetsplatser har personalbristen varit så svår att stängning av vårdplatser blivit arbetsgivarens sätt att lösa situationen. Detta trots att antalet sökande av vård ökat och vårdbehovet har varit fortsatt högt. Efterfrågan av våra kunskapsområden har varit stort under året. Huvudmän och politiker har uppvaktats av Vårdförbundet om vikten av att lösa situationen. Det är ytterst deras ansvar att kunna ge invånarna den vård som behövs. Avdelning Stockholms organisationsförändring har gjort det möjligt att ena Avdelning Stockholm. Det är en framgångsfaktor att kunna enas övergripande i strategier av olika slag. Att använda allas våra kompetenser på bästa sätt. Involvera medlemmar i Vårdförbundets viktiga arbete. Utvärdera och arbeta vidare. Att ta tillvara på den kunskap våra medlemmar har, har varit en framgångsfaktor för organisationen. Genom att bjuda in och involvera fler har nya mönster och förhandlingsvägar utvecklats. Vårdförbundet har en viktig roll i att bidra till att partsarbetet inte stagnerar. Det tar tid och kraft att förändra. Att gå från en delad organisation till ett Avdelning Stockholm tar tid. En förändringsprocess kräver allas delaktighet och kan aldrig ses som riktigt färdig. I förändringens spår har en stor genomgång av olika hanteringsordningar gjorts. Vårdförbundet har nu blivit tydligare. Från hur förtroendevald på arbetsplatsen väljs, till basutbildningens innehåll. Vårdförbundet Direkt som startade första oktober har skapat nya möjligheter för medlemmar att komma i kontakt och få svar på sina frågor. Än återstår det mycket att göra och det kommer att dyka upp nya frågor som behöver ses över med syftet att öka medlemsnyttan. 3 (33)

4 Vi har med framgång utvecklat nya arbetssätt med möjligheter för medlemmar att vara aktiva. Både studenterna i Inte under och barnmorskorna i Nu är det nog är exempel på grupper som drivs av medlemmar som vill vara med och förändra. Vårdförbundets roll har varit att underlätta arbetet på olika sätt men även tillföra kunskap. Nu är det nog har varit ett nationellt pilotprojekt i ett av Vårdförbundets arbeten med att utveckla organisationen. En utvärdering har skett och en slutrapport lämnats till förbundsstyrelsen under hösten. Styrelsen har fortsatt arbetet med Ledarskap i idéburna organisationer i organisationsförändringen i Stockholm, bland annat genom reflekterande samtal tillsammans med förtroendevalda i centra. Målsättningen har varit att skapa en gemensam grundsyn i den idéburna organisationen Vårdförbundet. Politiska kontakter Stockholms läns landstings politiker Från Alliansen har Vårdförbundet haft möjlighet att träffa personallandstingsrådet Anna Starbrink och Stockholms läns landstings personaldirektör Maria Englund varje månad för att diskutera det som händer i vården och i framtidens hälso- och sjukvård i Stockholms läns landsting. Styrelsen tackar ja till alla möjligheter som ges till att diskutera med politiker för att kunna påverka vården och medlemmarnas villkor inom den. Vårdförbundet har bjudit in samtliga landstingspolitiska partier till frukostmöte under hösten för att höra varje politiskt partis syn på sjukvården. Samtliga partier har besökt oss, utom Kristdemokraterna som valde att avstå. Vårdförbundet har i samtalen beskrivit hur vi ser på hälso- och sjukvården i Stockholms län. Samtalen har utgått från Vision 2018 som uttrycker de framtidscenarier som Vårdförbundet vill se. Fokus har hamnat i ledarskapets och löners betydelse för utvecklingen men även de problem och utmaningar med arbetsmiljö/vårdmiljö har diskuterats. Medlemmar har uppvaktat politiker i Stockholms läns landsting (SLL) under hela året. Barnmorskorna har med olika strategier nått alla partier och även höga tjänstemän. Budskapet har varit att de behöver förutsättningar för att bedriva en säker förlossningsvård. Genom Musikhjälpen hösten 2012 auktionerades en lunch med Filippa Reinfeldt ut. Inte under rörelsen som länge försökt få möta Filippa Reinfeldt, startade snabbt en insamling för att kunna lägga högsta bud på denna lunch. Inte under vann till slut budgivningen och fick i januari månad till slut möjligheten att möta Filippa. De diskuterade lön, hennes ansvar och roll som ansvarig politiker i Stockholms läns landsting, bemanning under sommaren och det faktum att många nyexaminerade istället väljer att söka jobb i Norge. 4 (33)

5 Kontakt med kommunpolitiker har i den mån de skett utförts av förtroendevald på centra. Framtidens hälso- och sjukvård i Stockholm Utgångspunkten i framtidsplanen är att Stockholms invånare utifrån behov ska få en hälso- och sjukvård som är rätt och säker. En förutsättning är att vårdens aktörer samarbetar runt patienten utifrån dennes behov enligt inriktningen kring begreppet Nätverkssjukvård. Vården ska, i så stor utsträckning som möjligt, erbjudas nära patienten. Detta gäller särskilt vanligt förekommande vård och vård till grupper som är i behov av samverkan mellan sjukvården och kommunernas vård och omsorg, exempelvis multisjuka och personer med psykisk sjukdom. Viss vård är ur patientsäkerhets- och kostnadssynpunkt lämplig att samla på ett eller ett fåtal ställen (Utdrag ur SLL s framtidsplan andra steget). Under året har arbetsgrupper inom Karolinska universitetssjukhuset arbetat med verksamhetsinnehållet. Styrelsen har i arbetet bidragit på ett konstruktiv och kreativt sätt och funnits med i den övergripande arbetsgrupp som finns i landstinget. En fortsatt stor och viktig fråga är kompetensförsörjningen i framtidsplanen. Hur och på vilket sätt Vårdförbundets medlemsgrupper attraheras att stanna kvar, få möjlighet att kompetensutvecklas och få specialistutbildning med bra förutsättningar blir direkt avgörande för vården i Stockholms läns landsting nu och i framtiden. Kommunaliseringen av hemsjukvården har inte avancerat i Stockholms län. I februari 2014 har hela övriga landet gjort den övergången lokalt. Under året har Inte under uppropet ständigt varit aktiva. Uppropet krävde en ingångslön på minst kronor i månaden för nyexaminerade sjuksköterskor Under våren 2013 höjdes nivån till kr. Vårdförbundet har synts i media. Vissa dagar har medlemmar och förtroendevalda synts på flera TV-kanaler och i de flesta tidningar samtidigt. Att förtroendevalda och medlemmar vågar, vill och kan uttrycka sig i media är viktigt för att nå ut med Vårdförbundets strategier och budskap och skapa opinion i samhället. Effekten av det mediala arbetet har bland annat visat sig i att i den TV-sända partiledardebatten under hösten fanns Vårdförbundets frågor som högt prioriterade. Det finns ett stort förtroende och legitimitet för organisationen och dess medlemmar. Därför blir Vårdförbundet också ofta tillfrågade att medverka i olika media. Medieutbildning har erbjudits förtroendevalda på centra. 5 (33)

6 Slutligen vill jag som ordförande tacka för allas stora engagemang i vårt gemensamma arbete. Detta har bidragit till att utveckla och nå framgång i Vårdförbundets frågor/politik under året. 6 (33)

7 2 Ledning och organisation Avdelning Stockholm Avdelningsstyrelsen har under året haft 11 ordinarie styrelsemöten. Inför styrelsemöte har ett arbetsmöte ägt rum för fördjupning av aktuella frågor. Styrelsen diskuterar avdelningsövergripande frågor och politik och fastställer beslut som rör verksamheten mellan representantskapen. Avdelningsforumen har handlat om gemensam verksamhetsplanering 2013, lön x 2, media, framtidens hälso- och sjukvård, säker vård, rekrytering, implementering av nya arbetssätt, arbetstid, arbetstidsavtal och verksamhetsplanering Kontakt och samordning med Avdelning Stockholm finns för de temagrupper som startats. Inte under är en grupp där medlemmar som studerar till sjuksköterskor på de fyra högskolorna slutit sig samman och driver frågan om värdet på deras kunskap. Barnmorskorna Nu är det nog är ytterligare en grupp. Aktiviteten inom gruppen och idérikedomen är stor. Vårdförbundet har funnits med i alla möten som strategigruppen för Nu är det nog haft. Initialt fanns deltagare som inte var medlemmar i Vårdförbundet i strategigruppen men efter tid har de valt att gå med. Två deltagare har gått från ej medlem till förtroendevald på arbetsplats på mindre än ett år. Gruppen har ett samarbete med Barnmorskesällskapet i Stockholm. Initiativet har även spridit sig i övriga landet. Både Göteborg och Skåne har fått stöd och hjälp i hur de lokalt kan arbeta. Under hösten bjöd Avdelning Stockholm in biomedicinska analytiker till en idédiskussion om de förutsättningar som finns inom deras arbetsområde. Både medlemmar och icke-medlemmar kom. En Facebook-grupp har bildats. En av avdelningens barnsjuksköterskor initierade ett första möte för att diskutera att bilda en temagrupp med fokus på barnsjukvårdens förutsättningar i Stockholm. Möte för fortsatta diskussioner är planerat till januari Centra inom Avdelning Stockholm Två centra har under året bytt namn. Centra Arena och Centra Staden är de nya namnen och namnbytet har skett i och med flytt och anknyter till nya platser de är belägna på. I december gjordes även ett tillägg med Vårdförbundet framför samtliga centranamnen för att tydliggöra för externa att det är Vårdförbundets centra. Den nya organisationen har inneburit en hel del nytänkande men även gett erkännande för tidigare arbetssätt. Den fackliga rörelsen har fått möjlighet till nya former och nyskapande. Det snabba flödet av idéer eller aktiviteter gör att fler aktiveras men även den mer 7 (33)

8 traditionsenliga strukturen gör sin nytta. Det snabba flödet av idéer och aktiviteter gör att fler medlemmar har möjlighet att delta i aktiviteter. Det är bra, men det är även viktigt, att den struktur som traditionellt fackligt arbete bedrivs i fungerar och att de båda sätten behöver följas åt. God kommunikation mellan medlemmar och förtroendevalda är förutsättning för att få det hela att fungera. Centra bemannas av förtroendevalda. En förtroendevald samordnare finns på plats för samordning av verksamheten på centrat och samordning mellan centra och avdelningsstyrelsen. Från avdelningsstyrelsen finns kontaktperson utsedd till varje centra. Medlem kan fritt välja både centra och kontaktväg. Representantskap Det ordinarie representantskapet hölls en kväll, den 17 september. Där beslutades att avdelningsstyrelsen får i uppdrag att planera verksamheten för Kongressombud samt ersättare valdes till den kommande Kongressen i maj Värdavdelningsskap Avdelning Stockholm är värdavdelning för Falck Ambulans AB och Carema AB. Avdelningen ansvarar för övergripande kontakter med företagen. Carema care AB bytte namn den 15 september. Det nya namnet för äldreomsorg är Vardaga AB och Nytida AB för omsorgen. Från Vårdförbundets sida har facklig tid förhandlats fram. Det innebär att en större del möten kan bedrivas på tid finansierad av företaget. För Vårdförbundet finns idag en lokal i Vreten som används för medlemsmöten och tvärfackligt samarbete. Inget nytt samverkansavtal har tagits fram och det sedan länge påbörjade arbetet har tagit paus under året. Rikstäckande Klubbar Praktikertjänstklubben beslutade i höstas att byta namn till Vårdförbundets klubb på Praktikertjänst. På årsmötet beslutade den nytillträdda styrelsen om namnbytet med syfte att tydligöra för vem klubben finns. Klubbstyrelsen har som målsättning att förtydliga och sprida sin verksamhet till alla inom Praktikertjänst. Målsättning om fler medlemmar och tydligt budskap står högt på agendan. I den nya styrelsen finns ledamöter från Vittangi i norr till Nyköping i söder. 8 (33)

9 Styrelsen Ordförande Eva Nowak Vice ordförande Gunilla George Jane Stegring Ledamöter Karin Apell (t o m ) Susanne Björkman (t o m ) Lena Elfström Anette Karlsson (t o m ) Elisabeth Lindgren Ingalill Sundström Lena Thorsson (t o m ) Anneli Zetterström Revisorer Revisorerna har sedan representantskapet haft följande sammansättning Revisorer Johan Flodin Lillemor Risberg Revisorssuppleanter Karin Forslin Laila Thorson Revisorerna har sedan representantskapet haft följande sammansättning 9 (33)

10 Revisorer Revisorssuppleanter Johan Flodin Karin Forslin Karl-Erik Petersson Tarja Lindell Valberedning Sammankallande Anette Johansson (t o m ) Ewa Köhler (fr. o m ) Camilla Blomquist Marianne Kock Reza Mohammadi Kokab Myrtin Mira Nyberg Avdelning Stockholms kansli Shewen Aziz Förbundsombudsman (fr. o m ) Annika Edvardsson Administratör Christina Jacob Administratör Carin Lindell Administratör (föräldraledig fr. o m ) Mona Lundkvist Förbundsombudsman (t o m ) Peter Molin Förbundsombudsman Elisabeth Nilsson Administratör Kerstin Nordberg Administratör Eva Ohrelius Lindberg Samordnare och förbundsombudsman Eva Pålsson Förbundsombudsman Patrik Reisberg Förbundsombudsman Hanna Skogsmark Administratör (Vikarie fr. o m ) Mia Stenow Administratör Ann Svedberg Förbundsombudsman Ombud och ersättare i Vårdförbundets kongress Kongressombuden har sedan representantskapet varit följande Ordinarie Ersättare Eva Nowak Ewa Köhler Gunilla George Eva Gustafsson Jane Stegring Barbro Gripenstam Karin Apell Saskia Andersson Susanne Björkman Reza Mohammadi Lena Elfstöm Ingela Bredenberg Anette Karlsson Ulla Sahlström Elisabeth Lindgren Alvaro Fraygola Ingalill Sundström Katherina Hallin 10 (33)

11 Lena Thorsson Anneli Zetterström Ann-Sofi Björkman Pia Lejkemo Marianne Kock Hanna Rönnell Liv Andersson Ann Danielsson Sylvia Elfström Roland Friberg Kerstin Felldin Eva Håkansson Mina Olsson Hampus Kalpakas Davorko Lizak Kokab Myrtin Mira Nyberg Britt-Inger Wallström Holm Ulrika Sundbye Ulrika Blumfelds Camilla Stiernborg Chokri Mensi Therese Salomonsson Karin Johansson Marianne Westin Åsa Persson Katarina Averfors Dante Bocangel Pia Eckermalm Anna Andrée Maria Knutsson Ulla Hedlöf Axel Bladh Kerstin Aronsson Britt-Inger Fernaeus Karl-Erik Petersson Kristina Wirén Anna Paulsen Magdalena André Margareta Sjögren Camilla Blomquist Carin Lhotsky Kongressombuden har sedan representantskapet varit följande Ordinarie Ersättare Eva Nowak Marianne Westin Gunilla George Rozita Afkhami Jane Stegring Hampus Kalpakas Ingalill Sundström Pia Eckermalm Elisabeth Lindgren Kerstin Felldin Lena Elfström Ann-Sofie Björkman Anneli Zetterström Cecilia E Lundberg Pia Lejkemo Katarina Averfors Liv Andersson Ingela Bredenberg Marianne Kock Yvonne Leiva Roland Friberg Magdalena André Maria Knutsson Johan Drakenberg Reza Mohammadi Max Altez Ulla Hedlöf Helen Ekman Chokri Mensi My Morin Camilla Stiernborg Kristina Larsson Dorieth Sone Zidaric Josephine Sterner Eva Håkansson Karin Apell Ann Danielsson Jonas Lindberg Ulrika Sundbye Jonas Carlsson 11 (33)

12 Lisa Bladin Hanna Rönnell Mina Olsson Anna Paulsen Ewa Köhler Anita Behrencreutz Camilla Blomquist Mira Nyberg Lisa Wennersten Saga Fogelström Martina Stenbom Anette Johansson Joel Hessel Ulla Sahlström Henrietta Berg Irené Sjöström Anette Karlsson Axel Bladh Mattias Ahlgren Sofia Magnusson 12 (33)

13 3 Medlemsutveckling Medlemmar Yrkesverksamma (Anställda förhandlingsbara) Studerande Pensionerade Övriga *) Totala antalet Totala antalet Förtroendevalda 726 *) I gruppen övriga ingår medlemskategorierna Anställda ej förhandlingsbara medlemmar samt Ej anställda medlemmar. Yrkesverksamma medlemmar fördelade efter avtalsområde/sektor per Landsting Kommuner Kommunala bolag Statlig Privat Kommunalförbund 1 1 Okänd - 43 Summa Förtroendevalda Förtroendevaldas roll är fortsatt den viktigaste rollen inom Vårdförbundet. Det är glädjande att så många av de förtroendevalda kommer på de aktiviteter som de bjuds in till. Att delta är viktigt för att hålla sin kunskap uppdaterad och möta Vårdförbundet för att informera om sin situation. Tyvärr kommer inte alla på de träffar som ordnas för förtroendevalda. Av den anledningen har många satsningar under 2013 också riktats direkt mot medlemmar. Mycket händer i verksamheterna och då är det viktigt att ha rätt verktyg för uppgiften. Introduktionskvällar för nya förtroendevalda är ett sådant initiativ som Centra Staden haft. Styrelsen har fattat ett beslut om en introduktionsplan för nya förtroendevalda. Detta för att skapa förutsättningar till uppdraget som förtroendevald, individuellt anpassad och baserad på det behov som finns på arbetsplatsen. Det är ett sätt att skapa en trygg och bra introduktion för nyvalda förtroendevalda som ännu inte kommit in på basutbildningen. Nu är det nog har visat att det är en styrka att vara med i Vårdförbundet och att det genom Vårdförbundet går att hitta verktyg som kan användas i kampen för rätt förutsättningar att bedriva säker vård. Medlem till medlem skapar en vi-känsla. Även att fira segrar och ha roligt är viktigt. 13 (33)

14 Inte under har påverkat värderingen av sjuksköterskornas kunskap. I Uppsala har Akademiska universitetssjukhuset insett att värdet är kr. Det är möjligt att förändra genom att gå samman, med tydlighet och envishet. Vi gratulerar de i Uppsala och väntar med spänning på samma utveckling i Stockholm. Vårdförbundet stöttar förstås Inte under och har ständiga diskussioner med landstingsledning och tjänstemän på sjukhusen. Medlemskapets värde och rekrytering av medlem Under hösten har en nationell medlemsundersökning bland 1543 medlemmar genomförts. I enkäten kan vi se att möjligheten till medlemsaktivism och närhet till förtroendevald ger positiva effekter som visar sig i större nöjdhet och större kännedom om vad Vårdförbundet driver för frågor. Stockholm har det bästa värdet i landet. På frågan Är det viktigt att vara medlem? anser i genomsnitt 72 % av de intervjuade att det är ganska viktigt eller mycket viktig. Bland svaren från Stockholm är motsvarande siffra 81 %. Många aktiviteter har präglat verksamheten under året. Retorik och engelska i vårdsituationer, informationskväll om livet som följeslagare på Västbanken och Fairtrade ambassadörsutbildning. Avsikten med dessa aktiviteter är att stärka medlem i sitt yrkesutövande och ge kunskap för att slagkraftigt kunna framföra sina åsikter och sin kunskap i olika situationer och förmedla kunskaper om mänskliga och fackliga rättigheter. Exempel på riktade aktiviteter i syfte att behålla och rekrytera medlemmar har varit biokvällar och medlemsresor som har varit uppskattade aktiviteter för medlemmar. Information om aktuella frågor, så som pension och försäkringar, som diskuterats vid dessa träffar har varit uppskattat. De förtroendevalda på centra har ordnat dessa möten, ibland tillsammans med ledamöter från styrelsen eller anställda, för att möta medlemmar och potentiella medlemmar på arbetsplatser. 14 (33)

15 Medlemsluncher har arrangerats på ett flertal centra utifrån ett koncept att tillsammans gå till personalmatsalen. Detta var en aktivitet som startades på Vårdförbundets Centra Söder. Det har samlat långt fler än väntat vilket är glädjande. Samtal om Vårdförbundets verksamhet och vad som just nu är aktuellt. Medlemmar har fått kunskap om att det är viktigt att de utser en förtroendevald på arbetsplatsen, vilket sedan ofta skett. Möten som ger positiva ringar på vattnet är viktiga och leder till fler möten i denna form. Festliga medlemsaktiviteter som t.ex. Kick Off i den nya organisationen, fest för medlemmar inom Stockholms läns sjukvårds område, SLSO. Två välbesökta arrangemang med nöjda medlemmar. Från styrelsen deltar en ledamot i en nationell arbetsgrupp som arbetar för att medlemmar som är chefer/ledare skall se ett mervärde i att vara medlemmar i Vårdförbundet. De möten som varit under året ligger till grund för ett stort nationellt arbete som kommer att bidra till nyheter för denna medlemsgrupp. Avdelningen har kontinuerligt funnits med informationsbord på högskolorna. Genom att uppmärksamma studenterna på att Vårdförbundet finns och på vikten av att vara medlem, så har många studenter valt att bli medlemmar. En viktig del av arbetet har varit att ge studenterna grundkunskap i vad Vårdförbundet arbetar med och värdet av medlemskapet i en facklig organisation. Studerandemedlemmarna är idag 1427 st. Det betyder att ca 50 % av alla studenter på grundutbildningarna i Stockholm har valt att bli medlemmar i Vårdförbundet. Vårdförbundet har varit inbjudna till klassrumsinformation vid Ersta Sköndals högskola och Sophiahemmets högskola och där förmedlat information gällande medlemskapet. Då det är svårt att få tillträde till klassrummen har vi dessutom medverkat i samband med kårens egna dagar på Karolinska Institutet (KI) för både biomedicinska analytiker och sjuksköterskor. Vårdförbundet har nu beslutat att skapa en egen studerandeförening vilket kan underlätta för oss att få tillträde till skolorna och studenterna i framtiden. 15 (33)

16 En förtroendevald har fått i uppdrag att kontakta medlemmar som riskerar att straffa ur sig ur Vårdförbundet. Syftet är att få dessa personer tillbaka i organisationen men även ta del av deras synpunkter och anledningar till det önskade utträdet. Genom dessa synpunkter kan vi utveckla organisationen. 71 % väljer att vara kvar efter kontakt. Basutbildning för förtroendevalda En del av avdelningens verksamhet är att utbilda förtroendevalda. Utbildningsinsatserna pågår under hela året och är ständigt under utvärdering och revideras för att kunna möta upp det behov av utbildning som finns. Avdelningens arbete med att rekrytera och behålla medlemmar har varit ett viktigt inslag i basutbildningarna för förtroendevalda. Genom att ställa frågan Är du medlem? till kollegor kan fler ansluta sig. Råd och tips för rekrytering delas i utbildningen. TCO har i undersökningar fått fram att det finns ett stort antal unga som inte ens fått frågan om man är medlem. Genom att besöka fler arbetsplatser och bli mer synliga för medlemmar, ställa frågan Är du medlem? och aktivt erbjuda medlemskap, kan fler medlemmar värvas. Syftet med utbildningarna för förtroendevalda är att tillsammans diskutera Vårdförbundets politiska ställningstagande, ge arbetsrättsliga grunder och fördjupad specifik kunskap inför möten med medlemmar. Exempel på utbildningar som genomförts är: arbetsrättslig utbildning till förtroendevald som är ny i sitt uppdrag och som bemannar ett centra, kompetensutveckling i rehabiliteringsfrågor, lön, avtalsrörelse och synen på arbetstider. Basutbildning för nya förtroendevalda samt påbyggnadsutbildning har genomförts. Basutbildningen har varit fulltecknad vid alla fem tillfällen. Ett stort antal av deltagarna är relativt nya i sitt uppdrag, vilket präglar utbildningsinnehållet och innebär att ansvariga ständigt behöver fundera kring förändringar och förbättringar av utbildningsmaterial, pedagogiska metoder samt upplägg av utbildningen. Utifrån utvärdering av basutbildningarna har påbyggnadsutbildningen ägnats åt fördjupning av skyddsombudets roll och samverkan. Något som visade sig vara efterlängtat då båda kurstillfällena snabbt fulltecknades. Avdelningen har då valt att genomföra utbildningarna med fler deltagare än planerat som ett led i att svara upp mot utbildningsbehovet av nya förtroendevalda. 16 (33)

17 4 Uppföljning av kongressens strategier Under 2013 har verksamheten präglats av ett stort påverkansarbete på ett övergripande plan, samtidigt som lokala aktiviteter varit viktiga för att nå effekter. I denna verksamhetsberättelse skildras därför effekten och resan dit. Ett antal effekter får åskådliggöra verksamheten under året och avsikten är att ge en bild av verksamheten genom dessa exempel. Vi väcker en genusdebatt om välfärdens kunskapsområden 118 miljoner till specialistutbildade sjuksköterskor, biomedicinska analytiker samt barnmorskor inom akutsjukhusen Den politiska majoriteten i Stockholms läns landsting meddelar att ett budgeterat utrymme kommer att finnas under de närmsta två åren för de grupper som nämns ovan. Det är pengar utanför den ordinarie löneöversynen och är effekten av ett stort arbete. Effekten resulterar i att löneläget påverkas i hela regionen och för fler arbetsgivare i området. De 118 miljonerna är ett resultat av vårt påverkansarbete både lokalt och centralt. Genom enstaka aktiviteter som Gå en dag i mina skor där beslutsfattare ges möjlighet att närvara på arbetsplatser, men även genom att stödja de medlemsgrupper som finns har varit en viktig del i denna påverkan. Vårdförbundets medlemsgrupper är efterfrågade. Trots att verksamheter har behov av kvalificerad kunskap och medarbetare med högskolekompetens för att bedriva vård har inte medlemmarna fått den lön de ansett sig värda. Arbetsgivare inom den högspecialiserade vården önskar kunskap till ett pris som få vill ta anställning för. Samtidigt finns en förväntan att den anställda ska kunna lösa komplicerade situationer. Inom andra områden såsom kommunal verksamhet eller inom geriatrik har lönenivån generellt sett varit högre. På många arbetsplatser finns en efterfrågan om ett strukturerat ledarskap och en tydligare organisation Värderingen av yrkesgrupper i Vårdförbundet är eftersatt. Olika metoder har tillämpats, såsom i avtalstexter och ibland extra översyner eller tvååriga avtalslösningar, för att hantera problemet. Trots krav på och en partsöverenskommelse om ökad lönespridning har det inte lyckats. Viss ökning har förekommit men då har det handlat om några hundralappar. Det måste löna sig att specialistutbilda sig. För den enskilde handlar det om ekonomisk förlust under utbildningsperioden och låg eller utebliven löneökning efter studierna. 17 (33)

18 I vissa verksamheter erbjuds våra medlemmar olika utbildningskontrakt med krav på återbetalning om man inte uppfyller delar av kontraktet. Vårdförbundet säger nej till sådana kontrakt! Nej till bonusar Arbetsgivaren SLL har även i år signalerat att olika typer av bonusar kan utbetalas om olika krav uppfylls. Exempelvis att den anställde stannar kvar i sex månader. Vårdförbundet har tagit ställning mot dessa arbetsgivarbeslut av flera skäl. Vi anser att lönesättningen ska ske enligt de löneavtal som tecknats och var en del av grundlönen. Medlemsaktivism Medlemsengagemang som leder till egen handling. Inte under har i högsta grad varit aktiv och hållit sin fråga vid liv. Genom manifestationer och konkret budskap har deras betydelse stärkts. De är inte anställda (därmed inte bundna av kollektivavtal) och har därför en fristående ställning och har kunnat agera utifrån det. Under våren ställde de kravet att den kunskap som en leg. sjuksköterska innehar efter utbildning är värd minst kr. Vårdförbundet stöttar dessa aktiva medlemmar med det som behövs för fortsatt arbete med frågan. Det är viktigt för alla medlemmar att utifrån gruppens resonemang reflektera över vilket värde har min kunskap i relation till den som nyligen utbildats. En annan grupp som arbetat med sina förutsättningar för säker vård är barnmorskeupproret Nu är det nog. Genom att bland annat publicera berättelser från förlossningsvården (avidentifierade) på Facebook var de banbrytande. Barnmorskorna tog bladet från munnen och beskrev hur det såg ut i förlossningsvården. Det var kontroversiellt för det gav effekten att gravida blev rädda och mödravården fick ta emot många som tyckte situationen var besvärlig. Barnmorskorna tog ytterligare en väg för att beskriva den situation som de så länge beskrivit på den traditionella vägen i samverkan. Många diskussioner om detta fördes i gruppen och till slut enades de om att de hade ett ansvar som legitimerade yrkesutövare att beskriva det som sker. Media och politikerträffar blev vardag. I skrivande stund har de påverkat förlossningsersättningen som höjts, kvalitetsindikatorer har införts som är kopplade till ersättning, en ytterligare vårdsakkunnig riktad mot länets förlossning har inrättats. Förutsättningarna för förlossningsvården har inte 18 (33)

19 lösts i och med detta men fokus finns på utvecklingen. En riktad aktivitet om värderingen av Barnmorskornas kunskap hölls under hösten. Riktad för att ta tillfället i akt då en ny förlossningsenhet öppnar 2014 och många kommer att söka sig dit. I dagsläget är löneglidningen för gruppen ett faktum. När Alliansen som sedan tidigare fattat beslut om mer pengar till specialistsjuksköterskorna höjer nivån från 90 miljoner till 118 miljoner kronor för att även inkludera barnmorskor får det ses som en seger för gruppens arbete. Även att de fick pris som årets Hjältemamas av tidningen MAMA får ses som bonus. Det finns mycket kvar att göra för att förutsättningarna ska bli säkra och framför allt differentieringen av förlossningsvården. Avdelningsstyrelsens roll har varit att coacha i det som grupperna haft behov av. Fler medlemsgrupper har påbörjats under året men inte riktigt hittat sin form för arbetet ännu. I möten med landstingspolitiker har styrelsen förmedlat vår orsaksanalys av den situation som råder inom den landstingsfinansierade vården i Stockholm. Vi poängterade allvaret i situationen med den brist på ledning och styrning som vi sett. I dessa möten har styrelsen krävt att politikerna ska ta sitt ansvar. Riktade aktiviteter för att medvetandegöra medlemmens värde har gjorts inom flera centra. Centra Staden har arrangerat löneskola för skolsjuksköterskor inom utbildningsförvaltningen. Reflektion från de som deltog var att de sade sig ha fått ett ökat engagemang och en tro på att man som enskild kan påverka sin lön. Vi ska utveckla och använda kunskap om hälsoeffekter för en hälsosam vårdmiljö 150 miljoner till arbetsmiljöförbättrande åtgärder i Stockholms läns landsting, SLL Medlemmar har under en längre tid signalerat om en allt sämre arbetsmiljö/vårdmiljö. Vårdförbundet har på många håll påtalat att den behöver förbättras. Sambandet mellan patienternas vårdmiljö och personalens arbetsmiljö gör att risker uppstår dagligen som kan leda till vårdskada för patienter eller boende men även att medlemmar skadas och blir sjuka. Planeringen inför sommaren 2013 inleddes tidigt i januari. Arbetsgivarens lösning inför sommaren var att förlänga semesterperioden för sommarsemestrar och inkludera maj och september. Vårdförbundet förklarade sig oenig i förhandlingar om förlängda semesterperioder och drev frågan till central förhandling enligt medbestämmandelagen, MBL. Styrelsens linje var att på samtliga förvaltningar och bolag begära central förhandling i frågan för 19 (33)

20 att driva Vårdförbundets uppfattning och få den till protokollet. För att lösa sommarens bemanningssituation krävs mer än att förlänga semesterperioden. Det fanns dessutom många medlemmar som ville ha en anställning men fick nobben på sitt lönekrav på kr. En sakkunnig grupp med arbetsnamnet Sommar tillsattes. Förtroendevalda och anställda deltog. Tanken var att ta fram verktyg för förtroendevalda tillika skyddsombud. Till början av juni var arbetet klart. Förtroendevalda delgavs Skyddsombudshjälpen, ett konkret material för olika situationer som kan uppstå på arbetsplatsen. Medlemmar fick även i nyhetsbrev motsvarande information och rådet att ta kontakt om situationen krävde det. Många medlemmar kontaktade oss för stöd och skyddsombudshjälpen skickades även efter önskemål till andra delar av landet som hade liknande problem. I augusti begärde Vårdförbundet svar på hur perioden juni, juli och augusti sett ut i ett uppföljningsdokument av perioden. Frågor ställdes om allt från antal övertidstimmar antal dubbla pass som funnits under perioden till antal Lex Mariaanmälningar som verksamheten gjort. Endast ett fåtal svar har inkommit från arbetsgivare. Vi kan konstatera att medlemmar självmant täcker upp för bristerna i verksamheten. Vilket blir en försvårande faktor när brister ska påtalas av oss. Stort arbete av både förtroendevalda som bemannar centra och förtroendevalda på arbetsplatser samt medlemmar ligger till grund för de pengar som ledningen för SLL nu tagit fram. Medel som ska främja ett förbättrat arbete när det gäller arbetsmiljö på arbetsplatser. En tvärfacklig referensgrupp har varit med och diskuterat vilka kriterier som ligger till grund för de enheter som ska få del av medlen. Det är ett viktigt incitament och ska vara en förstärkning för arbetsmiljöförbättrande åtgärder. Medlen tilldelas under tre år med start Landstingsrevisorerna Avdelning Stockholm har vid ett flertal tillfällen blivit kontaktade av SLLs Landstingsrevisorer. Vi har kunnat delge vår kunskap och erfarenhet av vården i Stockholm. Det är första gången som de tar kontakt med Vårdförbundet och vi har kunnat bidra med information som de inte har haft tidigare. Rapporten finns att läsa på SLL:s webbplats. Flera av de aspekter vi lyft fram finns med i revisionen. Flextidsavtal Under sommaren visade en undersökning som Sveriges Television, SVT, gjort att den samlade övertiden inom de tre storstadsregionerna Stockholm, Skåne och Västra Götaland motsvarade mer än 1000 heltidstjänster för sjuksköterskor och undersköterskor. Även flextidssaldot beräknas ha ökat i 20 (33)

Representantskap 2014

Representantskap 2014 Representantskap 2014 Vårdförbundet Avdelning Stockholm Lördagen den 29 mars kl. 9.30-16.00 På Münchenbryggeriet, Torkel Knutssonsgatan 2 Avprickning kl. 8.30 9.30 Mötet hålls mellan kl. 9.30 16.00 1 2

Läs mer

Vårdförbundet, avdelning Kalmar läns. Verksamhetsinriktning för 2012. kopplat till. kongressens strategier 2011 2014. Budget 2012

Vårdförbundet, avdelning Kalmar läns. Verksamhetsinriktning för 2012. kopplat till. kongressens strategier 2011 2014. Budget 2012 Vårdförbundet, avdelning Kalmar läns Verksamhetsinriktning för 2012 kopplat till kongressens strategier 2011 2014 Budget 2012 1 Vi väcker en genusdebatt om värderingen av välfärdens kunskapsområden Omvärldsspaning

Läs mer

Välkommen till avdelningsråd December 2018, Ronneby Brunn

Välkommen till avdelningsråd December 2018, Ronneby Brunn Välkommen till avdelningsråd December 2018, Ronneby Brunn 2018-12-05 1 Dagens innehåll Vad gör vi här? Nationellt i Vårdförbundet och omvärlden Summering av året 2019 tänk och mötesplan 12.15 LUNCH 13.00

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING VERKSAMHETSBERÄTTELSE

SAMMANSTÄLLNING VERKSAMHETSBERÄTTELSE SAMMANSTÄLLNING VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2008-2010 AVDELNING ÖREBR 1 PROFESSION Vi ska gemensamt påverka och utveckla våra yrken. Därför ska vi också vara med och påverka och utveckla utbildningarna. Utifrån

Läs mer

SOMMAREN 2013 En undersökning om bemanningssituationen inom vård och omsorg och dess konsekvenser

SOMMAREN 2013 En undersökning om bemanningssituationen inom vård och omsorg och dess konsekvenser SOMMAREN 2013 En undersökning om bemanningssituationen inom vård och omsorg och dess konsekvenser 2013-06-03 Jonas Vallgårda 2 (12) Innehåll 1 Sammanfattning... 4 2 Metod och genomförande... 5 3 Bemanningssituationen

Läs mer

Ledamot i avdelningsstyrelse

Ledamot i avdelningsstyrelse Ledamot i avdelningsstyrelse Inledning Du som är avdelningsstyrelseledamot är en idéburen ledare och demokratiskt vald av medlemmar vid ett årsmöte. Tillsammans med de andra i styrelsen leder, samordnar

Läs mer

Representantskap 2013

Representantskap 2013 Representantskap 2013 Vårdförbundet Avdelning Stockholm Tisdagen den 17 september 2013 kl. 17.00 20.30 På Clarion Hotel Stockholm, Ringvägen 98 Avprickning kl. 17.00 17.30 Mat serveras från kl. 17.30 Mötet

Läs mer

SOMMAREN 2012 En undersökning om bemanningssituationen och dess konsekvenser

SOMMAREN 2012 En undersökning om bemanningssituationen och dess konsekvenser SOMMAREN 2012 En undersökning om bemanningssituationen och dess konsekvenser 2012-09-06 Martin Östberg 2 (8) Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 4 2 Genomförande... 5 3 Bemanningssituationen under

Läs mer

Lönsamt Inför lönesamtalet

Lönsamt Inför lönesamtalet Lönsamt Inför lönesamtalet Vårdförbundets lönestrategi är individuell löne sättning och lokal lönebildning. Det innebär att din lön ska vara individuell och baseras på din kunskap, kompetens, erfarenhet

Läs mer

Vård i världsklass för alla

Vård i världsklass för alla Vård i världsklass för alla Vård i världsklass för alla Det här är Vårdförbundets valmanifest med konkreta reformförslag riktat till landets politiker. Vi är ett växande yrkesförbund som samlar över 114

Läs mer

EN UNDERSÖKNING OM BEMANNINGSSITUATIONEN INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN SOMMAREN 2013

EN UNDERSÖKNING OM BEMANNINGSSITUATIONEN INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN SOMMAREN 2013 EN UNDERSÖKNING OM BEMANNINGSSITUATIONEN INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN SOMMAREN 2013 Konsekvenser och lärdomar inför framtiden 2013-10-01 Jonas Vallgårda VÅRDFÖRBUNDET Adolf Fredriks Kyrkogata 11, Box 3260

Läs mer

den professionella identiteten och förändra värderingen av yrket i samhället.

den professionella identiteten och förändra värderingen av yrket i samhället. Redo för framtiden Grattis, snart tar du examen och lämnar livet som student för att arbeta i ditt nya yrke. Du har ett spännande arbetsliv framför dig inom ett fantastiskt yrke som är självständigt, ansvarsfullt

Läs mer

I landsting, kommuner och hos privata vårdgivare

I landsting, kommuner och hos privata vårdgivare AKADEMISK SPECIALISTTJÄNSTGÖRING FÖR SJUKSKÖTERSKOR I landsting, kommuner och hos privata vårdgivare 2015-02-26 Lisbeth Löpare Johansson Sandra Zetterman Innehållsförteckning 1 Brist på specialist... 3

Läs mer

Välkomna till vårinternatet Avdelningsråd, Blekinge 1

Välkomna till vårinternatet Avdelningsråd, Blekinge 1 Välkomna till vårinternatet 2017 2017-01-31 Avdelningsråd, Blekinge 1 Vad kommer vi att samtala kring, få kunskap och information om och öva på under dagarna 08.30 Reflektion från gårdagen 09.00 Incheckning

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare. 2015-11-12 2016-02-29 Skåne 1.0 Mats Runsten

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare. 2015-11-12 2016-02-29 Skåne 1.0 Mats Runsten Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2015-11-12 2016-02-29 Skåne 1.0 Mats Runsten Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Måluppföljning... 2 3. Effekt... 3 4. Goda

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2016-01-12 2018-01-24 Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Måluppföljning... 2 3. Effekt... 3 4. Goda exempel... 5 5. Risker...

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare A. Bergström

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare A. Bergström Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2016-01-12 2019-01-21 1 A. Bergström Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Måluppföljning... 3 3. Effekt... 3 4. Goda exempel...

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR VISION GÖTEBORG

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR VISION GÖTEBORG VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR VISION GÖTEBORG INLEDNING OCH ÖVERGRIPANDE MÅL Vår verksamhetsplan för 2017 grundar sig i rapporten Vi är Vision och de hjärtefrågor som förbundsmötet 2016 beslutade om. Vi har

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2016 FÖR VISION GÖTEBORG

VERKSAMHETSPLAN 2016 FÖR VISION GÖTEBORG VERKSAMHETSPLAN 2016 FÖR VISION GÖTEBORG INLEDNING OCH ÖVERGRIPANDE MÅL Vår verksamhetsplan för 2016 grundar sig i rapporten Vi bygger Vision nu tar vi nästa steg! och de hjärtefrågor som förbundsmötet

Läs mer

Din lön och din utveckling

Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Du ska få ut så mycket som möjligt av ditt arbetsliv. Det handlar om dina förutsättningar, din utveckling och din lön. Du ska ha möjlighet att få en

Läs mer

Vi är Vision. mål och hjärtefrågor. Förutsättningar för chefs och ledarskap. Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje.

Vi är Vision. mål och hjärtefrågor. Förutsättningar för chefs och ledarskap. Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje. Beslut, förbundsmötet 2016 Vi är Vision mål och hjärtefrågor Förutsättningar för chefs och ledarskap Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje Löner och villkor Framtidens arbetsliv Fair Union Vi är Vision är

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

SKRIVELSE 2014-02-19 LS 1311-1475. Håkan Jörnehed (V) har lämnat en skrivelse om personalbemanning.

SKRIVELSE 2014-02-19 LS 1311-1475. Håkan Jörnehed (V) har lämnat en skrivelse om personalbemanning. Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2014-02-19 LS 1311-1475 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstingsstyrelsen 14*03-0 4 0 0 0 1 2 * Skrivelse från Håkan Jörnehed (V) om personalbemanning

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015 Alingsåsavdelningen

Verksamhetsberättelse 2015 Alingsåsavdelningen Verksamhetsberättelse 2015 Alingsåsavdelningen Vision 2015 Avdelning 094 Avdelningens förtroendevalda arbetade under året med att förnya och förbättra det lokala fackliga arbetet. Styrelsen har tagit fram

Läs mer

Vi är Vision! Juni 2016

Vi är Vision! Juni 2016 Vi är Vision! Juni 2016 2 Inledning Under några år har vi tillsammans byggt Vision och vi har varit framgångsrika. Allt fler väljer att bli medlemmar i Vision. Vi växer för varje dag som går. Bilden och

Läs mer

Delta i valet av förtroendevald En självklar rättighet!

Delta i valet av förtroendevald En självklar rättighet! Delta i valet av förtroendevald En självklar rättighet! Möten mellan medlemmar är en viktig del av Vårdförbundets organisation. Som medlem med stort inflytande medverkar du i en demokratisk process som

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR VISION GÖTEBORG

VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR VISION GÖTEBORG VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR VISION GÖTEBORG INLEDNING Vår verksamhetsplan för 2015 grundar sig i rapporten Vi bygger Vision nu tar vi nästa steg! och de hjärtefrågor som förbundsmötet 2014 beslutade om. Vi

Läs mer

Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda

Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda På arbetsplatser där det finns förtroendevalda har Vårdförbundet fler medlemmar. Genom att utse förtroendevalda på arbetsplatsen skapar vi bättre

Läs mer

Verksamhetsberättelse sektion 06 2013

Verksamhetsberättelse sektion 06 2013 Region Skåne Verksamhetsberättelse sektion 06 2013 Region Skåne Sektionen har att ansvara för medlemmarna inom förvaltningarna Skånes Universitetssjukhus, lasarettet i Landskrona och lasarettet i Trelleborg.

Läs mer

Kommunal och Vision tillsammans för ett bättre arbetsliv

Kommunal och Vision tillsammans för ett bättre arbetsliv Kommunal och Vision tillsammans för ett bättre arbetsliv Annelie Nordström, förbundsordförande Kommunal: Tanken med det här samarbetsavtalet är att vi tillsammans kan nå bättre resultat för våra medlemmar

Läs mer

Kongressprotokoll 5 maj 27 28 september 2011 Medlemsundersökning 2011 - tabellbilaga

Kongressprotokoll 5 maj 27 28 september 2011 Medlemsundersökning 2011 - tabellbilaga Kongressprotokoll maj september Medlemsundersökning - tabellbilaga ( Bilaga. Medlemsundersökning antal (%) antal (%) Biomedicinsk analytiker antal (%) Röntgen sjuksköterska antal (%) antal (%) Anställning

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE

VERKSAMHETSBERÄTTELSE VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2009 AVDELNING GOTLAND Senast ändrad 2010-09-14 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2009.docx liekl 1 (13) Ordförande har ordet Verksamhetsåret 2009 har varit utmanande och samtidigt utvecklande

Läs mer

Årsrapport. Årsrapport. Innehåll. Jämtland Roger Bergebo. 1. Sammanfattning 2. Måluppföljning...

Årsrapport. Årsrapport. Innehåll. Jämtland Roger Bergebo. 1. Sammanfattning 2. Måluppföljning... Årsrapport VÅRDFÖRBUNDET Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2018-01-19 Jämtland 1 Roger Bergebo Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning 2. Måluppföljning......1... 2 2.1 Hälsa och

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare. 2014-12-29 2015-01-12 Värmland 0,5 ES/EA

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare. 2014-12-29 2015-01-12 Värmland 0,5 ES/EA Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2014-12-29 2015-01-12 Värmland 0,5 ES/EA Årsrapport Avdelning Värmland Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Måluppföljning... 2 3. Effekt...

Läs mer

Vårdförbundet avdelning Blekinge

Vårdförbundet avdelning Blekinge Vårdförbundet avdelning Blekinge Verksamhetsberättelse 20140101-20140507 Ledning och organisation Avdelningsstyrelse Avdelningsordförande Vice ordförande Styrelseledamot Styrelseledamot Styrelseledamot

Läs mer

Din lön och din utveckling

Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Lönepolitik? Statistik för ditt yrke? Hjärtefråga lön? På vision.se/lon hittar du till allt som rör din lön. Din lön och din utveckling Du ska få ut så mycket som möjligt av

Läs mer

Årsmöte Vårdförbundet avdelning Stockholm. Lördagen den 7 oktober kl på Clarion Hotel Stockholm, Ringvägen 98

Årsmöte Vårdförbundet avdelning Stockholm. Lördagen den 7 oktober kl på Clarion Hotel Stockholm, Ringvägen 98 Årsmöte 2017 Vårdförbundet avdelning Stockholm Lördagen den 7 oktober kl. 13.30 20.30 på Clarion Hotel Stockholm, Ringvägen 98 Avprickning kl. 13.00 Mötet pågår mellan kl. 13.30 18.00 Middag och underhållning

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2016 Alingsåsavdelningen

Verksamhetsberättelse 2016 Alingsåsavdelningen Verksamhetsberättelse 2016 Alingsåsavdelningen Vision 2016 Avdelning 094 Avdelningens förtroendevalda arbetade under året med att förnya och förbättra det lokala fackliga arbetet. Styrelsen har tagit fram

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Jämtland 1 Roger Bergebo

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Jämtland 1 Roger Bergebo IL RDFÖRBUNDET Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2016-01-12 2017-01-19 Jämtland 1 Roger Bergebo Årsrapport Innehåll Innehåll 1 1. Sammanfattning 2 2. Måluppföljning 2

Läs mer

I propositionen till kongressen 2014 beskrevs:

I propositionen till kongressen 2014 beskrevs: Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö antogs av kongressen 2011 med stort och brett engagemang. Idén om en hälsosam vårdmiljö samlade och ersatte då tidigare program och idéer inom området hälsosam

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2013 för Centrala Sacorådet i Stockholms läns landsting.

Verksamhetsberättelse 2013 för Centrala Sacorådet i Stockholms läns landsting. Verksamhetsberättelse 2013 för Centrala Sacorådet i Stockholms läns landsting. Centrala Sacorådet i Stockholm läns landsting (SLL) är ett lokalt samverkansorgan för förbund anslutna till Saco vars medlemmar

Läs mer

Sammanfattande rapport av chefsenkät 2014

Sammanfattande rapport av chefsenkät 2014 Innehåll 1. Bakgrund... 2 Syfte... 2 Sammanfattning... 2 2. Om enkäten... 2 Svarsfrekvens... 3 3. Om de svarande... 4 Verksamhetsområden... 4 4. Hur nöjd är du med ditt medlemskap idag?... 5 5. Tycker

Läs mer

Motion av Jonas Lindberg m.fl. (V) om införandet av akademisk specialisttjänstgöring för sjuksköterskor

Motion av Jonas Lindberg m.fl. (V) om införandet av akademisk specialisttjänstgöring för sjuksköterskor Stockholms läns landsting 1(4) Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsdirektörens stab 2015-08-03 LS 2015-0121 Handläggare: Lena Halvardson Rensfelt Landstingsstyrelsens personalutskott Ankom Stockholms

Läs mer

Förhandlingsordning Vårdförbundet Avdelning Uppsala

Förhandlingsordning Vårdförbundet Avdelning Uppsala Förhandlingsordning Vårdförbundet Avdelning Uppsala Antagen av styrelsen 2017-01-19 Inledning Förhandlingsordningen är utformad utifrån gällande arbetsrättsliga lagar och kollektivavtal. Vårdförbundets

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Västmanland Jani` Stjernström

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Västmanland Jani` Stjernström Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2016-01-12 2019-01-17 Västmanland Jani` Stjernström Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Måluppföljning... 3 3. Effekt... 7

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi för Stockholms läns landsting

Kompetensförsörjningsstrategi för Stockholms läns landsting Kompetensförsörjningsstrategi för Stockholms läns landsting 2016 2021 BESLUTAD AV LANDSTINGSFULLMÄKTIGE 2016-11-15 (LS 2015-0998) Långsiktig och hållbar kompetens försörjning är en förutsättning för att

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Gävleborg 1 Anna Bergström

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Gävleborg 1 Anna Bergström Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2016-01-04 2016-04-07 Gävleborg 1 Anna Bergström Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Måluppföljning... 3 3. Effekt... 5 4.

Läs mer

Stockholms läns landsting i (2)

Stockholms läns landsting i (2) Stockholms läns landsting i (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2013-11-06 LS 1309-1077 lamos^lgsstmseh Landstingsstyrelsen 13*11-19 00 Skrivelse från Lars Dahlberg (S) och Helene Hellmark Knutsson

Läs mer

DELEGERINGSORDNING. Vårdförbundet Avdelning Gävleborg

DELEGERINGSORDNING. Vårdförbundet Avdelning Gävleborg DELEGERINGSORDNING Vårdförbundet Avdelning Gävleborg Antagen av styrelsen den 15 december 2015 Skapad den Senast ändrad den Författare 2015-11-19 2015-12-17 Vinita Thyberg Förbundsombudsman Delegeringsordning

Läs mer

Samverkansavtal om arbetsmiljö och medbestämmande för Landstingsstyrelsens förvaltning (LSF)

Samverkansavtal om arbetsmiljö och medbestämmande för Landstingsstyrelsens förvaltning (LSF) Landstingsstyrelsens förvaltning LS 0502-0224 2005-12-12 Samverkansavtal om arbetsmiljö och medbestämmande för Landstingsstyrelsens förvaltning (LSF) Utgångspunkter - samverkan Det är viktigt att parterna

Läs mer

Individuell löneutveckling landsting

Individuell löneutveckling landsting Individuell löneutveckling landsting Definitionen av individuell löneutveckling är att medlemmen båda åren registreras på samma befattning, befattningsnivå samt i samma region. Tabellen är sorterad enligt

Läs mer

Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg.

Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg. Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Emilie! Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg. Hoppas att du har anmält dig till steg 2 och 3, om inte så är det

Läs mer

Arbetsmiljöenkät, Akademiska Sjukhuset. Vårdförbundet Avdelning Uppsala

Arbetsmiljöenkät, Akademiska Sjukhuset. Vårdförbundet Avdelning Uppsala Arbetsmiljöenkät, Akademiska Sjukhuset Vårdförbundet Avdelning Uppsala Akademiska - ett stort sjukhus, med stora problem Vårdförbundets arbetsmiljöenkät visar att pressen på Akademiska Sjukhusets sjuksköterskor

Läs mer

Skrivelse av Gunilla Roxby Cromvall (V) om arbetsmiljön i hälso- och sjukvården 6 LS

Skrivelse av Gunilla Roxby Cromvall (V) om arbetsmiljön i hälso- och sjukvården 6 LS Skrivelse av Gunilla Roxby Cromvall (V) om arbetsmiljön i hälso- och sjukvården 6 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-06-07 Skrivelse av Gunilla Roxby Cromvall (V) om arbetsmiljön i hälso- och

Läs mer

Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser

Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser Fastställd av förbundsstyrelsen 12 november 2015 2 [11] Innehållsförteckning Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser... 3 I Lärarförbundets

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare. 2014-12-29 2015-01-12 Södermanland 1 Ulla Jordán

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare. 2014-12-29 2015-01-12 Södermanland 1 Ulla Jordán Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2014-12-29 2015-01-12 Södermanland 1 Ulla Jordán Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Måluppföljning... 3 3. Effekt... 4 4.

Läs mer

Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö

Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö 2 En hälsosam vårdmiljö är en god arbetsmiljö där hälsa samt god och säker vård uppnås. Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö Idén om en hälsosam vårdmiljö

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2009

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2009 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2009 Vårdförbundet Avdelning Skåne Senast ändrad 2010-02-09 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2009 bil1.doc piarn 1 (56) Ordförande har ordet 2009 har varit ett år där den ekonomiska krisen i

Läs mer

Lönestatistik 2014 Individuell löneutveckling landsting

Lönestatistik 2014 Individuell löneutveckling landsting Lönestatistik Individuell löneutveckling landsting Definitionen av individuell löneutveckling är att medlemmen båda åren registreras på samma befattning, befattningsnivå samt i samma region. Tabellen är

Läs mer

Kalendarium Fackliga studier. Hösten 2015

Kalendarium Fackliga studier. Hösten 2015 Kalendarium Fackliga studier Hösten 2015 Lite om våra kurser under våren 2011 2015-02-02 Medlem i facket / Medlemsutbildning Målgrupp: För medlemmar utan förtroendeuppdrag. Kursinnehåll: Är du nöjd eller

Läs mer

VÅRDFÖRBUNDET Årsmöteshandlingar

VÅRDFÖRBUNDET Årsmöteshandlingar VÅRDFÖRBUNDET Årsmöteshandlingar Avdelning Södermanland onsdag 3 oktober kl.18.00 Best Western Plaza Hotel, Eskilstuna Förslag till föredragningslista årsmöte 2018 1. Mötets öppnande 2. Prövning att mötet

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015

Verksamhetsberättelse 2015 Verksamhetsberättelse 2015 Ett attraktivt yrke i utveckling Lärares och skoledares löner ökar mer andras Under året har vi fortsatt med att jobba för höjda lärarlöner. I alla sammahang har vi påtalat att

Läs mer

Pedagogisk samverkan vid 12 geriatriska kliniker i Stockholms län. Svensk sjuksköterskeförening och Karolinska Institutets VFU-konferens

Pedagogisk samverkan vid 12 geriatriska kliniker i Stockholms län. Svensk sjuksköterskeförening och Karolinska Institutets VFU-konferens Pedagogisk samverkan vid 12 geriatriska kliniker i Stockholms län Svensk sjuksköterskeförening och Karolinska Institutets VFU-konferens 2017-10-19 Disposition Presentation AKA-plattformen Elisabeth Rydwik,

Läs mer

Årsmöte Vårdförbundet avdelning Stockholm. Torsdagen den 4 oktober kl på Norra Latin, Drottninggatan 71b

Årsmöte Vårdförbundet avdelning Stockholm. Torsdagen den 4 oktober kl på Norra Latin, Drottninggatan 71b Årsmöte 2018 Vårdförbundet avdelning Stockholm Torsdagen den 4 oktober kl. 17.00 20.30 på Norra Latin, Drottninggatan 71b Avprickning, mingel och buffé kl. 17.00 Mötet pågår mellan kl. 18.00 19.30 Underhållning

Läs mer

Produktionsutskottet förslår att traineeprogram inom Stockholms läns landsting införs.

Produktionsutskottet förslår att traineeprogram inom Stockholms läns landsting införs. Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2014-03-27 LS 1401-0138 Landstingsstyrelsen LANDSTINGSSTYRELSEN 1 4-04- 08 00 02 8 Traineeprogram i Stockholms läns landsting Föredragande

Läs mer

Förhandlingsordning. Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen. - landsting och kommun

Förhandlingsordning. Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen. - landsting och kommun Förhandlingsordning Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen - landsting och kommun Vårdförbundet avdelning Norrbotten Storgatan 30, 972 32 Luleå Telefon 0771-420420 info.norrbotten@vardforbundet.se

Läs mer

Redogörelsetext för Huvudöverenskommelse HÖK 19 med OFRs förbundsområde Hälso- och sjukvård

Redogörelsetext för Huvudöverenskommelse HÖK 19 med OFRs förbundsområde Hälso- och sjukvård Redogörelsetext för Huvudöverenskommelse HÖK 19 med OFRs förbundsområde Hälso- och sjukvård Inledning Parterna i Huvudöverenskommelsen är Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), Sobona Kommunala företagens

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2017

Verksamhetsberättelse 2017 UNIONENS TEKNIKERRÅD Verksamhetsberättelse 2017 2017 har inneburit mycket arbete för Riksklubben vid Besikta Bilprovning. Vi som är förtroendevalda i klubben har haft både trevliga och tråkiga händelser

Läs mer

15 Yttrande över motion 2018:33 av Jonas Lindberg (V) om betald vidareutbildning till specialistsjuksköterska inom samtliga områden HSN

15 Yttrande över motion 2018:33 av Jonas Lindberg (V) om betald vidareutbildning till specialistsjuksköterska inom samtliga områden HSN 15 Yttrande över motion 2018:33 av Jonas Lindberg (V) om betald vidareutbildning till specialistsjuksköterska inom samtliga områden HSN 2018-1480 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-1480

Läs mer

Grundutbildning för förtroendevalda.

Grundutbildning för förtroendevalda. förtroendevalda. Nyvalda förtroendevalda Styrelseledamöter 3 + 3 + 2 dagar (8 dagar) Antal deltagare: ca 20 Ge kunskap som vägledning i vårt gemensamma uppdrag, utveckla och stärka yrket samt främja den

Läs mer

MOTIONER TILL REPRESENTANTSKAP 2014

MOTIONER TILL REPRESENTANTSKAP 2014 MOTIONER TILL REPRESENTANTSKAP 2014 A Städning i offentliga lokaler Motionär: Anna Fjellman, Konsument och medborgarservice När en städfirma upphandlas för att städa på våra arbetsplatser som kontor, skolor

Läs mer

Socialdemokraterna i Region Skåne tillsammans med Kommunal avdelning Skåne. Personalpolitik för Region Skåne 2010-2014

Socialdemokraterna i Region Skåne tillsammans med Kommunal avdelning Skåne. Personalpolitik för Region Skåne 2010-2014 Socialdemokraterna i Region Skåne tillsammans med Kommunal avdelning Skåne Personalpolitik för Region Skåne 2010-2014 Vår personal, verksamhetens viktigaste resurs Medarbetarna i Region Skåne gör varje

Läs mer

Årsapport. Årsrapport. År 2014. Regionalt utbildnings- och kompetensråd

Årsapport. Årsrapport. År 2014. Regionalt utbildnings- och kompetensråd Årsrapport År 2014 Regionalt utbildnings- och kompetensråd Verksamhetsberättelse 2014 Regionalt utbildnings- och kompetensråd inom Uppsala/Örebro sjukvårdsregion Rådets representanter från samtliga län

Läs mer

Vårdförbundet. Årsmöteshandlingar. Avdelning Södermanland Torsdagen 3 oktober kl Hotell Best Western Statt, Katrineholm

Vårdförbundet. Årsmöteshandlingar. Avdelning Södermanland Torsdagen 3 oktober kl Hotell Best Western Statt, Katrineholm Vårdförbundet Årsmöteshandlingar Avdelning Södermanland Torsdagen 3 oktober kl. 18.00 Hotell Best Western Statt, Katrineholm Förslag till föredragningslista årsmöte 2019 1. Mötets öppnande 2. Prövning

Läs mer

INNEHÅLL 1 Bakgrund och syfte... 3

INNEHÅLL 1 Bakgrund och syfte... 3 Riktlinje för Land stinget Västm manlands arbete med barnkonventionenn 2 (9) INNEHÅLL 1 Bakgrund och syfte... 3 2 Definitioner landstinget västmanland... 4 3 Inriktningsmål... 6 4 Organisation... 7 5 Styrande

Läs mer

Förhandlingsordning. Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen. - inom Privat och Statlig verksamhet samt Kyrka

Förhandlingsordning. Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen. - inom Privat och Statlig verksamhet samt Kyrka Förhandlingsordning Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen - inom Privat och Statlig verksamhet samt Kyrka VÅRDFÖRBUNDET AVDELNING NORRBOTTEN 2013-05 1 Inledning Vårdförbundet, avdelning

Läs mer

Plan för gemensamma aktiviteter 2013. Strategi för den statliga arbetsgivarpolitiken

Plan för gemensamma aktiviteter 2013. Strategi för den statliga arbetsgivarpolitiken Plan för gemensamma aktiviteter 2013 Strategi för den statliga arbetsgivarpolitiken Är du medlem och vill veta mer? På Arbetsgivarverkets webbplats kan du läsa mer om den arbetsgivarpolitiska strategin

Läs mer

DIK:S STADGA. Antagen av DIK:s kongress 25 november 2012 DIK

DIK:S STADGA. Antagen av DIK:s kongress 25 november 2012 DIK DIK:S STADGA Antagen av DIK:s kongress 25 november 2012 DIK DIK organiserar akademiker utbildade inom dokumentation, information, kommunikation och kultur. Verksamheten utgår från DIK:s professioner. DIK

Läs mer

ST inom Arbetsförmedlingen Sektion Västra Svealand

ST inom Arbetsförmedlingen Sektion Västra Svealand ST Arbetsförmedlingen Protokoll 2013-11-28 Tid: 09:00-15:00 Plats: Videokonferens Lämnat återbud: Mikke Sandberg, Jonas Hed 1) Mötets öppnande 2) Närvarande: Johan Eklund, Ann-Kristin Kallesgården, Marita

Läs mer

Redogörelse för nyheter och förändringar i HÖK 12 med OFRs förbundsområde Allmän kommunal verksamhet

Redogörelse för nyheter och förändringar i HÖK 12 med OFRs förbundsområde Allmän kommunal verksamhet Redogörelse för nyheter och förändringar i HÖK 12 med OFRs förbundsområde Allmän kommunal verksamhet Avtalsförhandlingarna med OFR:s förbundsområde Allmän kommunal verksamhet pågick i över fyra månader.

Läs mer

för 3. Mer tid med patienter och mindre till administration. - Låt personalen lägga mer tid på patienter och mindre tid på prislistor

för 3. Mer tid med patienter och mindre till administration. - Låt personalen lägga mer tid på patienter och mindre tid på prislistor för 3. Mer tid med patienter och mindre till administration. - Låt personalen lägga mer tid på patienter och mindre tid på prislistor Sammanfattning Mycket av det Alliansen har gjort vad gäller valfrihet

Läs mer

Vårdförbundet. Digital strategi. Antagen av förbundsstyrelsen april 2015

Vårdförbundet. Digital strategi. Antagen av förbundsstyrelsen april 2015 Vårdförbundet Digital strategi Antagen av förbundsstyrelsen april 2015 Innehållsförteckning Digital strategi vad är det och varför behöver vi en sådan?... 2 Digitala strategin utgår från kommunikationsplattform

Läs mer

VÅRDFÖRBUNDET Årsmöteshandlingar

VÅRDFÖRBUNDET Årsmöteshandlingar VÅRDFÖRBUNDET Årsmöteshandlingar Avdelning Södermanland Söndag 24 september kl.18:00 Pelles Lusthus, Nyköping Förslag till föredragningslista årsmöte 2017 1. Mötets öppnande 2. Prövning att mötet utlysts

Läs mer

Utbildningsanställningar för sjuksköterskor som studerar till specialistsjuksköterska

Utbildningsanställningar för sjuksköterskor som studerar till specialistsjuksköterska TJÄNSTESKRIVELSE 1(3) Datum Diarienummer 2017-01-04 RS160616 Regionkontoret HR-avdelningen Jennie Tingblad HR-strateg Regionstyrelsens arbetsutskott Utbildningsanställningar för sjuksköterskor som studerar

Läs mer

Guide till medlemsrekrytering

Guide till medlemsrekrytering Guide till medlemsrekrytering Vi är många medlemmar i Vårdförbundet idag, men vi kunde vara fler! Ju fler medlemmar vi är desto större möjlighet har vi att påverka och föra fram våra åsikter kring såväl

Läs mer

FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom Privat/Statlig verksamhet samt Kyrkans avtalsområde

FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom Privat/Statlig verksamhet samt Kyrkans avtalsområde FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom Privat/Statlig verksamhet samt Kyrkans avtalsområde Vårdförbundet avdelning Halland Antagen av styrelsen Sida 1 av 5 Inledning Vårdförbundet avdelning Halland

Läs mer

Helheten. Ja! Kanske lite för lite om hur vi kan arbeta med hälsosam arbetsmiljö, en tydligare röd tråd mellan vår hälsa och patientens hälsa.

Helheten. Ja! Kanske lite för lite om hur vi kan arbeta med hälsosam arbetsmiljö, en tydligare röd tråd mellan vår hälsa och patientens hälsa. Helheten Kan ni ställa er bakom den föreslagna politiken? Ja! Medlemstilltal Om vi inte arbetar mycket med detta och själva är engagerade och är ledare kommer det vara svårt att implementera. Vi måste

Läs mer

Nationellt likvärdig YH-utbildning

Nationellt likvärdig YH-utbildning Nationellt likvärdig YH-utbildning inom äldreomsorgen En beskrivning av arbetet och processen via Vård- och omsorgscollege. Verksamhetsplan för VO-College I föreningen Vård- och omsorgscollege verksamhetsplan

Läs mer

Delegationsordning och uppdragsbeskrivningar

Delegationsordning och uppdragsbeskrivningar 2016-04-27 Avdelning 229 Delegationsordning och uppdragsbeskrivningar Delegationsordning (Sidorna 41-54 i STs stadgar) Sektionsstyrelsen (Sidorna 55-65 i STs stadgar) Vid eventuella oklarheter ska avdelningsstyrelsen

Läs mer

Bättre på jobbet med intresseförhandlingar

Bättre på jobbet med intresseförhandlingar oktober aug 2011 2013 Bättre på jobbet med intresseförhandlingar vision.se/intresseforhandling Påverka med framgång. Ett bra förhandlingsarbete kan leda till nya medlemmar. Och lokala intresseförhandlingar

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare. 2015-01-05 2015-01-09 Uppsala 1 Monhed

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare. 2015-01-05 2015-01-09 Uppsala 1 Monhed Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2015-01-05 2015-01-09 Uppsala 1 Monhed Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Måluppföljning... 3 3. Effekt... 4 4. Goda exempel...

Läs mer

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2018-01-31 Närvarande: Ann Lindgren, Cecilia Lundberg, Christina Kvarnström, Eva-Lotta Olsson, Fredrik Nilsson, Inger Engström, Johan Magnusson, Lena Sjölin, Madelene Anefur Marklund,

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2016

VERKSAMHETSPLAN 2016 VERKSAMHETSPLAN 2016 INRIKTNING AV VISIONS VERKSAMHET fastställd av förbundsmötet 2014 Vision driver rätten till kollektivavtal som medel för ett starkt inflytande över villkoren för våra medlemmar. Vision

Läs mer

Sahlgrenska Universitets sjukhuset. chefspolicy

Sahlgrenska Universitets sjukhuset. chefspolicy Sahlgrenska Universitets sjukhuset chefspolicy Reviderad 2002 Denna chefspolicy är ett av flera policydokument som finns som ett stöd för att leda arbetet inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Den anger

Läs mer

Kommunikationsstrategi för Vårdförbundet

Kommunikationsstrategi för Vårdförbundet Kommunikationsstrategi för Vårdförbundet 2014-2018 Beslutad av förbundsstyrelsen i november 2014. Kommunikationsstrategin gäller förtroendevalda och medarbetare i Vårdförbundet. Kommunikationsstrategin

Läs mer

ETTAN nr 2/16. Malmöavdelningen. Ordförande har ordet

ETTAN nr 2/16. Malmöavdelningen. Ordförande har ordet Malmöavdelningen ETTAN nr 2/16 Ordförande har ordet Visions Malmö avdelning var i Stockholm den 4-5/4 tillsammans med Vision avdelningarna från Stockholm och Göteborg för att träffa ordförande Veronica

Läs mer

Lärarförbundet. Arboga U10. Verksamhetsberättelse

Lärarförbundet. Arboga U10. Verksamhetsberättelse Lärarförbundet Arboga U10 Verksamhetsberättelse 2015 Verksamhetsberättelse för år 2015 Styrelsen för 2015 och andra funktioner Ordförande Helena Kindberg 2015 V. ordförande Susanne Skyllkvist 2015-2016

Läs mer

Likabehandlingspolicy för Region Skåne

Likabehandlingspolicy för Region Skåne Likabehandlingspolicy för Region Skåne Ingen är vaccinerad mot diskriminering. Att reagera på det faktum att någon är annorlunda är naturligt. Det är när man börjar agera utifrån en rädsla för det som

Läs mer