10 ATT REDOVISA RESULTAT I DIAGRAMFORM

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "10 ATT REDOVISA RESULTAT I DIAGRAMFORM"

Transkript

1 0 ATT REDOVISA RESULTAT I DIAGRAMFORM Rapporten hade kunnat sluta här men som en bieffekt av den andra utprövningen av Datorutvecklingsschemat Ordbehandling går det att redovisa utfallet i de skolor och klasser där vi prövat instrumentet. Detta redovisas enbart för att ge läsaren en uppfattning om på vilket sätt instrumentet kan användas och hur tillgängliga och överblickbara resultaten kan bli. Tills man vant sig vid vilken kontext värdena skall tolkas i är en grafisk redovisning i form av enkla stolpdiagram att föredra. Det finns dock ett problem med detta. Det är att vid första påseende är dessa diagram förvillande lika resultatredovisningar från normalfördelningsbaserade mätningar och instrument. De diagram som redovisas här har alltså ingenting med normalfördelningar att göra. Rent statistiskt är datan inte på den datanivån. Vi har här att göra med data på ordinalnivå, dvs i en ordning. Punkt väljer vad man klickar på kommer före punkt börjar använda sig av tangentbordet. Det är dock inte lika långa skalsteg mellan punkterna i DUS. Att datan ligger på ordinalskalenivå gör att man inte får beräkna t ex medelvärden. Trots detta är data av denna typ nog så användbar och pålitlig. Och man kan mycket väl göra procentfördelningar. Man skulle t ex kunna redovisa hur många % av eleverna i åk 9 som ett visst år har nått upp till resultatansvaret för åk 9, åk eller endast åk. Ett sådant material skulle kunna vara av värde inför ett nytt beslut om resurser till datorer eller lärarfortbildning. Låt oss börjar med att titta på följande diagram över en klass i åk. Detta dilemma brukar man hantera genom att inte beröra frågan i samband med t ex Likert-skalor.

2 Antal Diagram DUS Ordbehandling Skola:Björkhagen Klass : c Antal: Datum: / till åk till åk till åk 9 Diagram Björkhagens skola klass c november 99 Hur läsa diagrammen? De första orienteringspunkterna man bör ha med sig är de av lärarna rekommenderade pedagogiska resultatansvaren för åk, och 9. Respektlös Ordbehandling: backsteg = sudda, enter = ny rad, skift = stor och liten bokstav. rättighet i slutet v a åk ➌ Behov att förstå 9 Sparar filer på hårddisk och diskett, öppnar filer. datorns språk rättighet i slutet avåk ➏ Ordbehandling: lägger in ramar, tabeller och diagram. rättighet i slutet av åk➒ Det de deltagande lärarna menar är, att hit bör det gå att få alla elever med de yttre förutsättningar som idag finns på Stockholms alla skolor. Diagrammet skall läsas så att på den horisontella axeln anges steg i en utveckling. En elev som ligger på punkt eller steg 9 behärskar alltså de kompetenser som anges i punkterna till, eftersom det är förutsättningen för att eleven har tagit sig till punkt 9 i sin kompetensutveckling. På den vertikala anges antal elever som befinner sig på denna punkt (eller steg) i utvecklingen. I vissa fall procentandel av en elevgrupp som ligger på, under eller över en viss punkt.

3 Det kan framstå som att detta beskrivs lite väl övertydligt men missförstånden har varit många. En av orsakerna till detta är att många först inte ser att det kan vara så pass enkelt att identifiera vad en elev kan. Om man har DUS Ordbehandlingsschemat framför sig (sid 9) kan man direkt ur diagrammet (diagram ) läsa ut att i denna åk har elever endast uppnått att börja använda tangentbordet och inte bara musen. En elev är framme vid att börja använda sig av symbolerna för att börja styra datorn. En elev är framme vid att förstå hur datorns OS är uppbyggt med dialogrutor och menyer och kan därigenom stänga av datorn så att det inte blir trassel för nästa person som ska använda den. elever är framme vid att de har fått kläm på hur man i stort använder ordbehandlingsprogrammet, dvs vet hur man skriver ut och börjar ha daglig glädje av en ordbehandlare med allt vad det för med sig osv. Det man möjligen förvånas över är att elever av i en åk i en skola som är framåt i IT-sammanhanget ännu inte har glädje av ordbehandlarens möjligheter, dvs ännu inte nått punkt. Om vi fortsätter att läsa diagrammet (diagram ) kan vi konstatera att 0 av elever redan är framme vid och förbi det som lärarna i projektet anser borde vara en rättighet för alla elever i åk 9 i Stockholms skolor. Vitala frågor Med ett enda diagram av detta slag kan vi ställa frågan: Vilka elever skall IT-satsningen var till för? Ett motsvarande diagram över alla åk elever i hela Stockholm skulle göra frågan ännu intressantare. Vad är egentligen inriktningen för IT-satsningen? Vad fokuserar de olika skolorna och de enskilda lärarna? Vad läggs kraft och resurser på? De sex eleverna på punkt eller de eleverna som ännu inte är framme i det alla borde ha rätt till åk? Jag är övertygad om att det är frågor av detta slag politiker och föräldrar vill diskutera. Bedömaröverensstämmelse och trovärdighet Att det, framför allt i början, kan bli så att lärare, föräldrar och politiker tolkar de olika stegen i utvecklingsbeskrivningen lite olika är hanterbara (kalibrerings-) problem. I och med att bedömningskriterierna är öppet redovisade i förväg kan en förälder själv komma till skolan eller i hemmet Operativsystem DOS, Windows, Macintosh osv. Om de var sena i sin läs- och skrivutveckling är det av ännu större vikt att de kommit längre i sin datorkompetens.

4 med egna ögon se hur bedömningen stämmer med verkligheten. Om det finns behov och intresse kan man precis som i Toronto i Canada, i samband med Benchmark-projektet, göra en video där man visar hur de olika stegen i kompetensutvecklingen ser ut. Med en sådan video påskyndas processen med att få god bedömaröverensstämmelse. Alla hittillsvarande erfarenheter, även i samband med läs - och skrivutvecklingsschemat, visar att i bedömaröverensstämmelsen är betydligt lättare att hantera öppet på detta sätt än genom att dölja den genom att försöka skapa läraroberoende instrument baserade på resonemang om objektivitet. I och med att dessa bedömarneutrala instrument är svåra att för den oinvigde att ta ställning till, minskar deras trovärdighet. Diagram över klasser/grupper - I en en annan grupp åk elever ser det ut så här: Antal Diagram DUS Ordbehandling Skola: Hässelby Villast. skola Klass: b Antal: 7 Datum:dec till åk till åk till åk 9 Diagram Hässelby Villastads skola klass b dec99 Om man lägger dem bredvid varandra är det lättare att se. Jag fick nyligen beskrivet för mig hur grundskolerektorerna i en kommun norr om Stockholm, när det visade sig att matematik-kunnandet enligt Skolverkets prov för åk var alarmerande dåligt, helt kunde glida ur problemet genom att ifrågasätta hur provet var konstruerat. Eftersom det inte gick att få fram kravnivån, pga provet var objektivt konstruerat, kunde hela utvärderingen avfärdas. Om man t ex hade kunnat kontra med att 70% av åk eleverna inte kan räkna ut 0% av 00 kr, hade det inte gått att komma undan från frågan och problemet.

5 Antal Diagram DUS Ordbehandling Skola:Björkhagen Klass : c Antal: Datum: / -9 Antal Diagram DUS Ordbehandling Skola: Hässelby Villast. skola Klass: b Antal: 7 Datum:dec Diagram till åk Diagram till åk Skillnaden är tydlig. elever ligger under resultatansvar för åk i den första (diagram ) och endast två i den senare klassen (diagram ). Klasserna kommer från likartade hemförhållanden, så den påtagliga skillnaden kan inte förklaras med socialgrupp. Notera att den första klassen har fler elever på eller över ambitionsnivån för åk 9 (punkt ). Skillnaden hävdar jag är att den andra klassen fått en mer systematisk inskolning i att bruka datorer. Lärarnas inriktning, ambitioner och kunskaper har en avgörande betydelse, om man vill få med sig alla. Låt oss se på två sexor: Antal Diagram DUS Ordbehandling Skola: Kvarnbackaskolan Klass:åk Antal Datum: / till åk till åk till åk 9 Diagram Kvarnbackaskolan åk november 99 I denna :a är det ingen elev som är under nivån till åk och endast en elev är under nivån för det pedagogiska resultatansvaret för åk 9.

6 Antal Diagram DUS Ordbehandling Skola: Nytorpsskolan Klass: Antal: Datum:/ till åk till åk till åk 9 Diagram Nytorpsskolan åk /9-9 Ingen elev är vid eller förbi punkt i denna klass (diagram ). Alla elever är dock inte bedömda i denna klass, så jämförelsen måste tolkas med försiktighet. Skillnaden kan kanske till en del förklaras av social bakgrund, men så stora är troligen inte de sociala skillnaderna. Och läraren i den senare klassen har mycket lång erfarenhet av pedagogiskt arbete med barn och datorer. Jag menar att här skulle det kunna handla om skillnaden mellan en hel skola med en gemensam målsättning å ena sidan och en mycket kunnig men ensam lärare som ännu inte fått med sig sina kollegor, å den andra sidan. Det är den målinriktade skolan det är fråga om i den första sexan (diagram ). I den skolan som har den gemensamma målsättningen är det ett kollektivt ansvar att alla skall var med på tåget. Detta har i sin tur lett till en så stor medvetenhet att de öppet talar om att det är av stor betydelse att det finns tydliga kvinnliga datorkunniga förebilder. Det gäller nämligen att få med sig flickorna på ett djupare sätt. Jag har inte stött på en medvetenhet av detta slag tidigare. Detta är en av de faktorer som docent Lennart Grosin, med sin forskning om elevkunnande och skolklimat, pekar ut som betydelsefulla för att göra en bra skola till en bra skola. Grosin, L. (9) Kultur - Skola - Utveckling, Esselte Studium. Grosin,L (99) Skolklimat, prestation och uppförande i åtta högstadieskolor. Forskningsrapport. Pedagogiska institutionen, Stockholms Universitet. Grosin, L. Skolklimat, prestation och social anpassning i mellanstadieskolor. Rapport. Pedagogiska Institutionen, SU.

7 Vi tar och tittar på två klasser/grupper till: Diagram DUS Ordbehandling Skola: Södermalms Klass:,, Antal: 9 Datum: till åk till åk till åk 9 Diagram Södermalmsskolan åk,, 7 november 99 Antal Diagram DUS Ordbehandling Skola: Björngårdsskolan Klass/Grupp: åk +++ Antal: 0 Datum:9/ till åk till åk till åk 9 Diagram Björngårdsskolan +++, 9 december 99 Här (diagram och ) försvåras bedömingsmöjligheterna av skolans organisationsform. I skolor som väljer att organisera verksamheten årskurslöst / åldersintegrerat är det nog klokt att man redovisar eleverna 7

8 årskursvis, inte minst för att man skall kunna jämföra de pedagogiska effekterna mellan de två organisationsformerna. Vi har, när det gäller årskurslöst, ett växande ifrågasättandet inte minst från föräldrar. Det stora problemet är att den kritiken är lika grundlös som argumentationen för organisationsformen. Vi måste ta oss ur upp som en sol -syndromet och istället få bevis för att årskurslöst ger bättre resultat innan den försvinner bland trenderna. Det finns ett antal åk elever i båda klasserna och de är framme vid eller förbi det rekommenderade pedagogiska resultatansvaret. I en av dessa klasser finns det en kvartett pojkar som, om de hade gått i någon annan skola, hade diagnostiserats som dyslektiker på lågstadiet och sedan fått sitt skolarbete och arbetssätt format av detta. Istället valde skolan att se till att denna kvartett blev kunnigare i att hantera skolans datorer än de övriga eleverna. På detta sätt påverkade det deras identitet i en annan riktning. Lärarna såg också till att datorkompetensen och datorintresset drog med sig läs- och skrivförmågan. Idag är denna kvartett i åk de personer som ser till att skolans alla datorer fungerar som de ska och alltså står för servicen. De är dessutom medvetna om detta, med den stolthet och upplevelse av kompetens det medför. Ytterligare en intressant detalj är det som hände när en av lärarna höll på att placera in alla elever i förhållande till DUS. Hon upptäckte då att en av de elever som börjat i hennes grupp/klass i höstas, alltså en åk -elev, bara hade kommit till punkt. Hon var lite förvånad över detta, då han i övrigt var en framåt elev, väl i nivå med åk -eleverna. Pojken själv förklarade det hela lugnt och sakligt: Det är väl inte så konstigt, jag har ju ingen dator hemma. Men minst lika omtumlande för läraren var att det skulle behövas DUS för att hon skulle upptäcka det. I och med att han i övrigt var en så framåt individ hade hon tagit för givet att han också kunde datorer. Trots att det kan framstå som lite byråkratiskt och kontrollmaniskt att regelbundet kolla upp var varje elev befinner sig, är det god pedagogik och ett sätt att bry sig om varje elev.

9 Diagram över klasser/grupper åk 0 - Om vi går över till att titta på hur det ser ut på lågstadiet, kan vi börja med nedanstående åk. Antal Diagram DUS Ordbehandling Skola:Gusta Vasa skola Klass : åk Antal: Datum:/ till åk till åk till åk 9 Diagram 7 åk Gustav Vasaskolan nov 99 Som vi kan se (diagram 7) är alla utom tre elever framme vid eller förbi det föreslagna pedagogiska resultatansvaret för åk (punkt ) att veta hur man gör när man skriver in själva texten i ett ordbehandlingsprogram. Vi kan jämföra med en annan åk. 9

10 Antal Diagram DUS Ordbehandling Skola:Östbergaskolan Klass: åk Antal: Datum:/ till åk till åk till åk 9 Diagram Östberga åk jan 99 I den förra (diagram 7) var det av som ännu inte var framme i punkt medan här (diagram ) är det 0 av, nästan hälften som inte är där. En stor del av förklaringen ligger nog i de två skilda sociala miljöer eleverna i Östbergaskolan respektive Gustav Vasaskolan kommer från. Här kommer ett annat vitalt demokratiskt dilemma upp. Rimligtvis borde skolhuvudmannen, Stockholms stad, med kännedom om de stora skillnaderna i utgångsläge i åk, se till att resurser omfördelas så att de elever som börjar i Östbergaskolan har lika stora möjligheter att nå miniminivån (punkt ) när de lämnar grundskolan, som de elever som börjar i Gustav Vasaskolan. Går det att bli överens om det? Får man bara upp frågan på dagordningen så kommer det att gå att nå stor enighet över blockgränserna. Men kommer det att gå att genomföra denna omfördelning mellan stadsdelarna/kommundelarna? Vem skall fatta dessa beslut och på vilka grunder? Ingen stadsdelsnämnd kommer att kunna fatta beslut om att i nedskärningstider lämna ifrån sig pengar till en mer behövande stadsdelsnämnd. Det skulle bara vara möjligt om vi hade ett bedömningssystem som alla förstod och respekterade för att det inte gick att manipulera. Dilemmat är idag stort. (Var ligger det yttersta skolhuvudmannaskapet?) 70

11 Vidare vilken kompetens hos lärare och vilken minsta utrustningsnivå behövs för att garantera varje elev att t ex komma till punkt? Vet vi det? Går det att ta reda på? I en av dessa klasser så ser det ut såhär ett halvt år senare i september i åk (diagram 9). Antal Diagram DUS Ordbehandling Skola:Östbergaskolan Klass: åk Antal: 9 Datum:7/ till åk till åk till åk 9 Diagram 9 Östberga åk 7 sep 99 Alla utom en är framme eller förbi det pedagogiska resultatansvaret för åk. Vi har trots allt anledning att ha tilltro till vad skolan kan göra men det krävs en kompetent lärare som bestämt sig för att alla skall vara med. Nästa klass/grupp från Kvarnbackaskolan är en grupp som består av en sexåringar och ettor (diagram 0). Här är av barn redan framme så långt i sin datorkompetensutveckling att de nått det som satts upp som pedagogiskt resultatansvar till åk. av hälften är förbi pekboks - nivån, dvs förbi punkt, där t ex CD-n Pippi Långstrump hör hemma. 7

12 Antal Diagram DUS Ordbehandling Skola: Kvarnbackaskolan Grupp: åk 0+ Antal: Datum:/ till åk till åk till åk 9 Diagram 0 Kvarnbackaskolan åk 0 och, nov 99 Den är intressant att jämföra med åk från Örbyskolan (diagram ). Jämförelsen pekar på att gruppen från Kvarnbackaskolan är längre i sin utveckling än Örbyklassen. Det finns en intressant skillnad i den kända bakgrunden. Örbyklassen hade i jan 99 enbart tillgång till en enda PCdator i klassrummet och gavs medvetet ingen systematisk pedagogik, medan eleverna i Kvarnbackaskolan hade mött en systematisk pedagogik. Detta genomtänkta och medvetna val från Lasse Magnussons sida ger oss möjligheten att se att det spelar stor roll vad läraren gör och hur läraren gör. Det är nog en myt att det skulle räcka med att ställa in datorer i klassrummen så fixar eleverna resten. Om det vore sant så borde det räcka med att utrusta klassrummen med papper och penna och böcker så lär eleverna sig läsa och skriva själva. Trots att det är sant att det är eleven/barnet som lär sig att läsa och uppfinner skriftspråket själv, så krävs det en miljö och ett socialt samspel med vuxna och jämnåriga för att alla skall vara intresserade av att följa med. Det krävs en lärare som vet hur man kan använda datorer och som vet hur barn fungerar i olika åldrar, i grupp och individuellt, men som också vet hur barn brukar bära sig åt när de lär I det här fallet var det så att Lasse medvetet väntade med att göra något mer än att ge dem tillgång till teknikerna för att se vad som hände. Han visste nämligen att klassen skulle få ovanligt goda förutsättningar i åk (utrustningen började installeras i slutet av maj 99). Han ville också lära sig mer om ett klassrum dominerat av datorer innan han började. Dessutom ville han lära känna klassen i den vanliga miljön. 7

13 sig datorer, dvs som vet hur de generella dragen i utvecklingen ser ut. Antal Diagram DUS Ordbehandling Skola: Örby Klass åk Antal: Datum: jan till åk till åk till åk 9 Diagram Örbyskolan åk jan 99 Denna klass (diagram ), Lasses etta i Örby från hösten 99, har blivit intressant av olika anledningar. En av anledningarna är att Lasse har gjort diagram över utvecklingsläget någorlunda regelbundet. Vi har fyra observationer jan (diagram ), september (diagram ) och november (diagram ) 99 samt januari 997 (diagram ). Mellan januari och september är det ganska små förändringar (diagram 0 och ). Betydligt mindre än i Karins klass mellan januari 99, åk, (diagram och 9) och september 99, åk. 7

14 Antal Diagram DUS Ordbehandling Skola: Örby Klass: åk Antal: 9 Datum: 7 sept till åk till åk till åk 9 Diagram Örbyskolan åk, 7 sept 99 Men se vad som händer från september till november i Lasses klass åk i Örbyskolan (diagram ). Diagram DUS Ordbehandling Skola: Örby Klass: åk Antal: 9 Datum: nov -9 Antal till åk till åk till åk 9 Diagram Örbyskolan åk, nov 99 7

15 Nu råkar alla vi som deltog i den seminariegruppen veta vad det var som hände. I september sker en stor förändring i klassrummet för denna klass och de andra tvåornas klassrum i Örbyskolan. En noga genomtänkt optimal utrustning är nu färdiginstallerad: stationära datorer plus en till läraren, portabla datorer plus en till läraren samt en overheadprojektor styrd från lärarens stationära dator och en scanner, allt uppkopplat mot en server och skrivare dit de övriga klassrummen med samma utrustning också är kopplade 7. Men sannolikt av större betydelse är en medveten systematisk pedagogik som förändrar kompetensläget. På två månader, mellan september och november, är alla utom fyra elever framme vid eller förbi det pedagogiska resultatansvaret för åk (diagram ) jämfört med att ingen var där i september (diagram ). Här finns det mycket att fundera över. 7 Det ACOT- klassrum (Apple Classrom Of Tomorrow) klassen nu disponerar är resultatet av att skolan blivit utvald som en av två i Europa, för att ingå i ett datorföretags, sedan 0 år, ständigt pågående forskningsarbete och utvecklingsarbete i skolor. När projektet startade i mitten av 0-talet började man med att datorer helt dominerade situationen. Eleven fick i vissa fall disponera varsin dator i klassrummet och en till hemma. I dag har man kommit så långt i sitt kunnande att man är nere i stationära och två portabla i klassrummet. Det man har lärt sig är bl a att datorerna inte får ta över och inte ens skall dominera klassrummet. Det finns en del sociala processer som man inte får hindra eller störa. Helst skall datorerna finnas så självklart i bakgrunden att de är genomskinliga, på samma sätt som papper och penna och böcker. Man går från kvantitet till kvalité. Fokus flyttas i ACOT:s inriktning mot samspelet dator - människa och vidare till de sociala processerna. För vidare information se Örbyskolan eller Örby DPC: 7

16 Alla i Åk i Örby Lika dramatisk är antagligen förändringen i hela gruppen av 7 elever i åk (diagram ). 9 av 7 :or är framme vid det pedagogiska resultatansvaret. Tänk om man hade ett jämförelsematerial eller ännu hellre ett diagram över alla :or i hela Stockholm. Diagram DUS Ordbehandling Skola: Örby Klass : Alla :or Antal: 7 Datum: 7 dec -9 Antal till åk till åk till åk 9 Diagram Örbyskolan samtliga elever i åk, november 99 Åter till Lasses klass. I januari 997 finns det inga registrerbara förändringar i Lasses klass (diagram ). Det är lika intressant och värt att fundera över. Det vore mycket värdefullt att veta var eleverna i denna klass befinner sig nu i sin kompetensutveckling. Är de kanske mätta på datorer eller fortsätter de att rasa framåt? 9 Om några år får vi nog veta det, när man i svensk skola börjat lära sig värdet av att regelbundet dokumentera elevernas kompetensutveckling, efter att ha upptäckt att eleverna vinner på det. Att sammanfatta och redovisa elevernas kompetensläge varje månad med DUS Ordbehandling tar som regelbunden rutin inte mer än minuter. Vilken Stadsdelsnämnd är först ute med att erbjuda ett referensmaterial? Kanske Vantör dit Örby hör. 9 En av lärarna förslagen möjlig förklaring är att i alla lågstadieklasser i Sverige stannar det mesta av det ordinarie skolarbetet upp från veckan före Lucia tills alla pratat färdigt om julens erfarenheter i mitten på januari. 7

17 Antal Diagram DUS Ordbehandling Skola: Örby Klass: åk Antal: Datum: jan till åk till åk 9 Diagram Örbyskolan åk jan 997 Diagram över klasser/grupper på högstadiet åk 7 - När det gäller högstadiet har vi haft sparsamt med material att tillgå. Problemen med att få loss lärare var störst när det gällde högstadiet. Då man betraktar diagrammen över dessa två :or (diagram och 7), kan man förundras över att det ser ut som det gör i de mellanstadieklasser vi har sett (diagram respektive ). Men att skapa förutsättningar för att de skall nå det pedagogiska resultatansvaret för åk 9 framstår inte som utopiskt. Det bör gå. Det är vad deltagande högstadielärarna har sagt. Den första åttan, A (diagram ) är ganska lik den åk som beskrivs i diagram. En rimlig förklaring är att de som klass mötte datorer först på högstadiet och egentligen först i åttan. Det vi kan se är en ganska samlad grupp. 0 av är framme vid eller förbi punkt 9. 77

18 Antal Diagram DUS Skola: Björkh Klass/Grupp: A Antal elever: datum: till åk till åk till åk 9 Diagram Björkhagens skola, klass A feb 99 B (diagram 7) hade något längre erfarenhet av datorer och spridningen är liter större. Antal Diagram DUS Skola: Björkh Klass/Grupp: B Antal elever: 0 datum: till åk till åk till åk 9 Diagram 7 Björkhagens skola klass B feb 99 7 av 0 är vid det pedagogiska resultatansvaret för åk samtidigt som 7 av 0 inte är framme där de bör vara då de lämnar åk 9. Låt oss då se på hur det ser ut i december 99 (diagram ). 7

19 Antal Diagram DUS Ordbehandling Skola: Björkhagens skola Klass/Grupp:9 a+b Antal: 9 Datum: dec till åk till åk till åk 9 Diagram Björkhagens skola klasserna 9 a +9b december 99 av 9 elever dvs % är ännu inte framme vid det föreslagna pedagogiska resultatansvaret för åk 9 dvs: Ordbehandling: lägger in ramar, tabeller och diagram.. Den kompetensen har föregåtts av och innefattar således också: 0 Ordbehandling: redigerar text, utnyttjar stavningskontroll. Arbetar med flera öppna program samtidigt, integrerar program, utbyter text och bild mellan program.. Vänder vi på det kan vi konstatera att av 9 är framme och förbi. Till bilden hör att alla de elever som ligger på punkterna och, dvs 7 elever, har datorer hemma. Ett problem är att jag inte fått klasserna redovisade var för sig. Detta försvårar tolkningen. Det kan vara så att det som många befarar träder fram. Det gäller att har föräldrar som har råd att förse dig med en hyfsad dator. Nästa fråga är vilken grupp har gynnats mest av det skolan har att erbjuda De % som ännu inte är framme vid punkt eller de 7 % som med god marginal passerat det föreslagna pedagogiska resultatansvaret? Den frågan ger inte denna studie något underlag för att besvara. 79

20 Något som borde vara möjligt att studera med detta bedömninsinstrument är om de förväntade överspridningseffekten mellan elever verkligen infinner sig. Den bild som ges i dessa två klasser är att så inte är fallet. Tillgång till datorer med för inte att de elever som behärskar datorer lär de som inte kan. Det vore fatalt att satsa resurser på den förhoppningen om den visar sig vara felaktig. Det kan dock vara så att de överspridningseffekten finns i åk - och i åk - eller bara i åk - men inte på högstadiet. Det finns kanske stor anledning att ta reda på detta med detta instrument. Till bilden hör att den ambitionsnivån, det pedagogiska resultatansvar, som av de deltagande lärarna föreslagits vara punkt DUS Ordbehandling, från vissa håll har ansetts vara löjligt lågt satt. Så lågt att det betraktats som bakåtsträvande. Om vi är beredda att se hur det faktiskt ligger till kan vi kanske gör något åt det rådande kompetensläget. Det kan dessutom göras både enklare och snabbare än vad vi anar. Några tänkbara slutsatser Jag har här i första hand försökt visa vad bedömningsinstrumentet DUS Ordbehandling och redovisning i form av diagram kan användas till och hur överblickbara och användbara dessa enkla stolpdiagram är. De slutsatser man skullekunna dra, även om underlaget inte är avsett för något annat än att illustrera användningen av, skulle DUSkunna vara:. Det är viktigt att se alla, så att man får med alla. Det finns en tendens som visar att i de klasser som fått systematisk introduktion till datorerna är spridningen mindre. Alla är med.. Systematiska och genomtänkta lärarinsatser ger tydliga resultat. Enbart tillgång till datorer gynnar möjligen några få elever eller ingen alls.. Ingen av dess kunskaper är nya. Det har andra påtalat och bekräftas i detta arbete. Slutsatsen borde bli: Lägg pengarna på fungerande lärarfortbildning. 0

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som:

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som: Att ge feedback Detta är ett verktyg för dig som: Vill skapa ett målinriktat lärande hos dina medarbetare Vill bli tydligare i din kommunikation som chef Vill skapa tydlighet i dina förväntningar på dina

Läs mer

Åtgärdsprogram och lärares synsätt

Åtgärdsprogram och lärares synsätt SKOLPORTENS NUMRERADE ARTIKELSERIE FÖR UTVECKLINGSARBETE I SKOLAN Åtgärdsprogram och lärares synsätt En kartläggning av problem och möjligheter i arbetet med att upprätta åtgärdsprogram i en högstadieskola

Läs mer

9 REVIDERING AV DUS, VERSION 1

9 REVIDERING AV DUS, VERSION 1 9 REVIDERING AV DUS, VERSION 1 För att försöka kontrollera om beskrivningen stämmer och att man verkligen bedömer det man avser att bedöma gick arbete till så att den nya gruppen först fick ta del av bedömningsinstrumentet

Läs mer

Kvalitetsrapport nr 2 Lärare

Kvalitetsrapport nr 2 Lärare Kvalitetsrapport nr 2 Lärare Varför har detta arbete gjorts? I skolsystemet i Sverige är det så att det är skolhuvudmannen som är ytterst ansvarig för skolverksamheten, i en kommun eller i en friskola.

Läs mer

SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara?

SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara? SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara? Av Marie Hansson Ju mer man börjar tänka på vad en slalomingång innebär, desto mer komplicerat blir det! Det är inte lite vi begär att hundarna ska lära sig och hålla

Läs mer

Att överbrygga den digitala klyftan

Att överbrygga den digitala klyftan Det finns många grupper som behöver nås i arbetet med att överbrygga den digitala klyftan. En av dessa är de invandrare som kommer till vårt land. Monica Öhrn Johansson på Karlskoga folkhögskola möter

Läs mer

Vi vill veta vad tycker du om skolan

Vi vill veta vad tycker du om skolan Vi vill veta vad tycker du om skolan 1 1 Hur gammal är du? år 2 Är 1 2 du Flicka Pojke 3 Går du i skolår 1 4 2 5 3 6 4 Har du och dina föräldrar valt en annan skola än den som ligger närmast ditt hem?

Läs mer

Undersökning av digital kompetens i årskurs 7-9

Undersökning av digital kompetens i årskurs 7-9 Undersökning av digital kompetens i årskurs 7-9 2015 Monica Andersson, IT-pedagog 2015-12-29 Jag har kunnat få fler vänner genom att spela hemma, Att lära mig har blivit lättare och roligare, Jag kan ha

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning Lokal arbetsplan Ängdala förskola 2013 Innehållsförteckning 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans

Läs mer

Schemalagd lunch. Intervju med Ann-Christin Pinola, rektor på Gustav Adolfsskolan i Alingsås 9 mars 2012

Schemalagd lunch. Intervju med Ann-Christin Pinola, rektor på Gustav Adolfsskolan i Alingsås 9 mars 2012 Schemalagd lunch Intervju med Ann-Christin Pinola, rektor på Gustav Adolfsskolan i Alingsås 9 mars 2012 Hur länge har du varit rektor på skolan? Ca 12 år. Hur många elever och vilka årskurser har ni på

Läs mer

1En engagerad förälder är positivt. 1 Skriftliga omdömen. 2 En framåtsyftande planering

1En engagerad förälder är positivt. 1 Skriftliga omdömen. 2 En framåtsyftande planering 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. Vad är en

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Björkhagaskolan

Kvalitetsredovisning. Björkhagaskolan Kvalitetsredovisning Björkhagaskolan 2011-2012 1 1. Grundfakta Enhetens namn: Björkhagaskolan Verksamhetsform: Grundskola Antal elever (15 oktober): 320 Elevgruppens sammansättning ålder, genus och kulturell

Läs mer

Barn -, skol - och ungdomspolitik

Barn -, skol - och ungdomspolitik I EKSJÖ KOMMUN 2015-2018 VILL MODERATERNA... Barn -, skol - och ungdomspolitik INLEDNING Skolan är en utmaning för vårt samhälle och utgör grunden för både individens och samhällets utveckling. Utbildning

Läs mer

En värdegrundad skola

En värdegrundad skola En värdegrundad skola Samverkan för barns bästa Stephan Andersson 1 Värdegrundad utbildning Allas rätt till en likvärdig utbildning och allas rätt att utvecklas så långt som möjligt utifrån sina förutsättningar

Läs mer

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas 52 56 57 57 59 59 61 61 63 64 64 65 67 67 76 77 77 79 80 83 86 87 89 91 93 95 Seriesamtalets andra möjligheter Sammanfattning Seriesamtal Sociala berättelser Vad är en Social berättelse? För vilka personer

Läs mer

Barn och familj 2012-03-21

Barn och familj 2012-03-21 I Eslövs kommun genomförs ett test av alla barn i förskoleklass av barnens fonologiska medvetenhet. Materialet som används är Bornholmsmaterialet vilket är utformat av professor Ingvar Lundberg, som är

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Likabehandlingsplanen = Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplanen = Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplanen = Plan mot kränkande behandling Det här är Likabehandlingsplanen. Här kan du läsa vad du inte får göra i skolan. Det står också vad som är bra att göra. Alla elever och alla lärare

Läs mer

Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN. Författare:Tove Andersson

Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN. Författare:Tove Andersson Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN Författare:Tove Andersson Innehåll Inledning:... 2 Syfte:... 2 Frågeställningar:...

Läs mer

Mimer Akademiens arbete med barnens matematikutveckling Ann S Pihlgren Elisabeth Wanselius

Mimer Akademiens arbete med barnens matematikutveckling Ann S Pihlgren Elisabeth Wanselius Mimer Akademiens arbete med barnens matematikutveckling Ann S Pihlgren Elisabeth Wanselius Matematikdidaktik hur förbättrar vi resultaten? I olika undersökningar de senaste 25 åren visar det sig att de

Läs mer

Utepedagogik i Örnsköldsviks kommun 2006/2007

Utepedagogik i Örnsköldsviks kommun 2006/2007 1 Utepedagogik i Örnsköldsviks kommun 2006/2007 Under några månader runt årsskiftet 2006/2007 har ett antal förskolor besökts i Örnsköldsviks kommun. Syftet var att undersöka hur arbetet med utepedagogik

Läs mer

Mitt liv som mobbad. Wiveca Wendin

Mitt liv som mobbad. Wiveca Wendin Mitt liv som mobbad Wiveca Wendin 1 Mitt liv som mobbad Copyright 2012, Wiveca Wendin Ansvarig utgivare: Wiveca Wendin Framställt på vulkan.se ISBN: 978-91-637-1642-3 2 Innehåll 1. Några ord av författaren

Läs mer

Vi ska arbeta åldershomogent i matematik till hösten och kommer då att kunna planera undervisningen utifrån resultaten på de nationella proven.

Vi ska arbeta åldershomogent i matematik till hösten och kommer då att kunna planera undervisningen utifrån resultaten på de nationella proven. ESLÖVS KOMMUN Bilaga 4 Barn och Familj 2009-09-21 UTDRAG ur inlämnade analyser av resultat nationella ämnesproven skolår 5 våren 2009 Ölyckeskolan Svenska Vi kan konstatera att resultaten i stort motsvarade

Läs mer

Kvalitetsarbete för grundskolan Vasaskolan 7-9 period 1 läsåret 2014/15.

Kvalitetsarbete för grundskolan Vasaskolan 7-9 period 1 läsåret 2014/15. Kvalitetsarbete för grundskolan Vasaskolan 7-9 period 1 läsåret 2014/15. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå systematiskt

Läs mer

Barn och Utbildning Förskoleverksamheten. Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13. Förskolan Bullerbyn

Barn och Utbildning Förskoleverksamheten. Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13. Förskolan Bullerbyn Barn och Utbildning Förskoleverksamheten Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13 Förskolan Bullerbyn 1 Innehållsförteckning: Normer och värden sidan 3 Utveckling och lärande sidan 4-5 Barns

Läs mer

Enkätresultat för vårdnadshavare till elever i Montessori Friskola Gotland hösten 2014. Antal svar: 13

Enkätresultat för vårdnadshavare till elever i Montessori Friskola Gotland hösten 2014. Antal svar: 13 Enkätresultat för vårdnadshavare till elever i Montessori Friskola Gotland hösten 2014 Antal svar: 13 Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin till de skolor som ingår i den regelbundna tillsynen

Läs mer

Ämnesprovet i matematik i årskurs 9, 2014 Margareta Enoksson PRIM-gruppen

Ämnesprovet i matematik i årskurs 9, 2014 Margareta Enoksson PRIM-gruppen Ämnesprovet i matematik i årskurs 9, 2014 Margareta Enoksson PRIM-gruppen Inledning Konstruktionen av de nationella ämnesproven utgår från syftet med dessa, d.v.s. att stödja en likvärdig och rättvis bedömning

Läs mer

2. Hur tycker du att stämningen i sjuan i stort har förändrats under året glädje, trygghet, gemenskap och kommunikation?

2. Hur tycker du att stämningen i sjuan i stort har förändrats under året glädje, trygghet, gemenskap och kommunikation? 1. Hur tycker du att det har varit att gå i sjuan som helhet? Gör ett omdöme som handlar om rolighetsgraden (hur kul det har varit) och ett omdöme som handlar om hur du upplever ditt lärande (hur mycket

Läs mer

Resultatbeskrivning Barn/elev- och föräldraenkät i förskola, förskoleklass, grundskola och fritidshem - hösten 2014

Resultatbeskrivning Barn/elev- och föräldraenkät i förskola, förskoleklass, grundskola och fritidshem - hösten 2014 Barn och skola 2014-12-02 1 (5) Lars Andreasson Utvecklingsstrateg Resultatbeskrivning Barn/elev- och föräldraenkät i förskola, förskoleklass, grundskola och fritidshem - hösten 2014 Sammanfattning av

Läs mer

Enkätresultat för elever i år 2 i Thoren Business School Helsingborg i ThorenGruppen AB hösten 2014

Enkätresultat för elever i år 2 i Thoren Business School Helsingborg i ThorenGruppen AB hösten 2014 Enkätresultat för elever i år 2 i Thoren Business School Helsingborg i ThorenGruppen AB hösten 2014 Antal elever: 50 Antal svarande: 40 Svarsfrekvens: 80% Klasser: BP13A, BP13B, CMP13, MP13 Skolenkäten

Läs mer

Enkätresultat för vårdnadshavare till elever i Futuraskolan Bergtorp i Futuraskolan AB hösten 2014. Antal svar: 51

Enkätresultat för vårdnadshavare till elever i Futuraskolan Bergtorp i Futuraskolan AB hösten 2014. Antal svar: 51 Enkätresultat för vårdnadshavare till elever i Futuraskolan Bergtorp i Futuraskolan AB hösten 2014 Antal svar: 51 Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin till de skolor som ingår i den regelbundna

Läs mer

Specialpedagogiska skolmyndigheten

Specialpedagogiska skolmyndigheten Specialpedagogiska skolmyndigheten Statens samlade stöd i specialpedagogiska frågor. 1 Rätten till stöd och anpassningar i skolan. Wern Palmius rådgivare wern.palmius@spsm.se 2 wern.palmius@spsm.se Specialpedagogiska

Läs mer

Handlingsplan för elever i behov av särskilt stöd

Handlingsplan för elever i behov av särskilt stöd Handlingsplan för elever i behov av särskilt stöd Handlingsplanen ligger till grund för att Irstaskolans elever i behov av särskilt stöd ska få bästa möjliga hjälp. Irstaskolan läsåret 2015-2016 Reviderad

Läs mer

Lära tillsammans som grund för utveckling erfarenheter från förskolan. Sunne 3-4 februari 2010 Katina Thelin

Lära tillsammans som grund för utveckling erfarenheter från förskolan. Sunne 3-4 februari 2010 Katina Thelin Lära tillsammans som grund för utveckling erfarenheter från förskolan Sunne 3-4 februari 2010 Katina Thelin Problem... Någonting man försöker undervika och om möjligt göra sig av med eller En möjlighet

Läs mer

Rapport om läget i Stockholms skolor

Rapport om läget i Stockholms skolor Rapport om läget i Stockholms skolor Enkätstudie om skolans utveckling och lärarnas situation Socialdemokraterna i Stockholms stad 2013:1 Ge lärare förutsättning att vara lärare De senaste åren har svensk

Läs mer

Sammanfattning av alla SoL-uppdrag på Gotland VT07

Sammanfattning av alla SoL-uppdrag på Gotland VT07 31 augusti 2007 Sammanfattning av alla SoL-uppdrag på Gotland VT07 Vad har SoL-uppdragen handlat om? Fole skola, åk F-2, har arbetat med hembygdens historia och hur denna har format kulturen. Detta har

Läs mer

Elevhälsa på Lekebergsskolan 7-9 läsåret 2014-2015

Elevhälsa på Lekebergsskolan 7-9 läsåret 2014-2015 1 (9) Elevhälsa på Lekebergsskolan 7-9 läsåret 2014-2015 Förändrad skollag I Lekebergs kommun pågår ett utvecklings- och förändringsarbete av elevhälsan för "att organisera arbetet på ett sätt som gör

Läs mer

Engelska skolan, Järfälla

Engelska skolan, Järfälla Elever År - Våren svar, % Kunskaper och bedömning. Jag vet vad jag ska kunna för att nå målen i de olika ämnena. 0 0 Medelvärde,,,,. Jag tycker att lärarna förklarar så att jag förstår. 0 0,0,,,. Lärarna

Läs mer

Verksamhetsrapport 2012/2013

Verksamhetsrapport 2012/2013 Tuna skolområde Datum 1 (9) 2013-06-19 Grundsärskola inriktning träningsskola + Gymnasiesärskola inriktning verksamhetsträning Verksamhetsrapport 2012/2013 Tuna skolområde Inledning Tuna skolområde består

Läs mer

Kategoriseringar, identiteter och språk

Kategoriseringar, identiteter och språk Kategoriseringar, identiteter och språk Fil dr. René León Rosales 2012-10-19 1 Vid framtidens hitersta gräns om maskulina elevpostioner i en multietnisk skola 2010 2012-10-19 2 Syfte: att synliggöra centrala

Läs mer

Guide för arbete med extra anpassningar och särskilt stöd

Guide för arbete med extra anpassningar och särskilt stöd Guide för arbete med extra anpassningar och särskilt stöd 1. Extra anpassningar 2. Extra anpassning och intensifiering 3. Anmälan om risk för bristande måluppfyllse 4. Pedagogisk utredning av en elevs

Läs mer

Hur definieras ett jämställt samhälle? (vad krävs för att nå dit? På vilket sätt har vi ett jämställt/ojämställt samhälle?)

Hur definieras ett jämställt samhälle? (vad krävs för att nå dit? På vilket sätt har vi ett jämställt/ojämställt samhälle?) BILAGA 1 INTERVJUGUIDE Vad är jämställdhet? Hur viktigt är det med jämställdhet? Hur definieras ett jämställt samhälle? (vad krävs för att nå dit? På vilket sätt har vi ett jämställt/ojämställt samhälle?)

Läs mer

7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv

7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv 7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv Lagom är bäst, eller? Om vi säger något tillräckligt ofta tenderar det ju att bli sant, eller hur? Jag gissar att Du, mer eller mindre medvetet,

Läs mer

Enkätresultat för elever i år 2 i Rekarnegymnasiet 2 i Eskilstuna våren 2013

Enkätresultat för elever i år 2 i Rekarnegymnasiet 2 i Eskilstuna våren 2013 Enkätresultat för elever i år 2 i Rekarnegymnasiet 2 i Eskilstuna våren 2013 Antal elever: 112 Antal svarande: 78 Svarsfrekvens: 70% Klasser: EE11, HA11A, HA11B, IMIND11, IMINDRV, IMSPR11, IMYRKBA11, IMYRKFT11,

Läs mer

Enkätresultat för vårdnadshavare till elever i Bladins Intern School of Malmö i Malmö hösten 2012. Antal svar: 19

Enkätresultat för vårdnadshavare till elever i Bladins Intern School of Malmö i Malmö hösten 2012. Antal svar: 19 Enkätresultat för vårdnadshavare till elever i Bladins Intern School of Malmö i Malmö hösten 2012 Antal svar: 19 Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin till de skolor som ska tillsynas följande

Läs mer

Inger Eliasson, Fil. Dr., Pedagogik Idrottshögskolan Pedagogiska institutionen, Umeå Universitet

Inger Eliasson, Fil. Dr., Pedagogik Idrottshögskolan Pedagogiska institutionen, Umeå Universitet IDROTT HELA LIVET ÖREBRO 2015 ÄH, NU LÄGGER JAG AV! OM UNGDOMAR SOM SLUTAR MED IDROTT Inger Eliasson, Fil. Dr., Pedagogik Idrottshögskolan Pedagogiska institutionen, Umeå Universitet Foton: Mats Ragnarsson

Läs mer

Förebyggande arbete mot kränkningar på nätet.

Förebyggande arbete mot kränkningar på nätet. REKTORSPROGRAMMET FÖRDJUPNINGSARBETE BLOCK 5 ÖRU, MHD, HDA K3 Förebyggande arbete mot kränkningar på nätet. Hur kan vi arbeta förebyggande på skolan? Katarina Fridén 2013-09-06 Innehållsförteckning 1.

Läs mer

Sociala berättelser 1

Sociala berättelser 1 Sociala berättelser 1 De olika delarna av en social berättelse Deskriptiva meningar beskrivning av situationen Deskriptiva delen de ska åskådliggöra och beskriva en situation, händelse eller ett beteende.

Läs mer

SID 1 (10) 2011-11-18 UTBILDNINGSNÄMNDEN. Handläggare: Nina Jonsson ARBETSPLAN 2012

SID 1 (10) 2011-11-18 UTBILDNINGSNÄMNDEN. Handläggare: Nina Jonsson ARBETSPLAN 2012 SID 1 (10) UTBILDNINGSNÄMNDEN SÖDE RMALMSSKOLAN 2011-11-18 Handläggare: Nina Jonsson ARBETSPLAN 2012 SID 2 (10) Inledning Södermalmsskolan är en F-9 skola som ligger vid Mariatorget i hjärtat av Södermalm.

Läs mer

Utvecklingssamtalet och den skriftliga individuella utvecklingsplanen

Utvecklingssamtalet och den skriftliga individuella utvecklingsplanen SKOLVERKETS ALLMÄNNA RÅD Utvecklingssamtalet och den skriftliga individuella utvecklingsplanen för grundskolan, grundsärskolan, specialskolan och sameskolan Beställningsuppgifter: Fritzes kundservice 106

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2015/2016 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Nordiska språk i svenskundervisningen

Nordiska språk i svenskundervisningen Nordiska språk i svenskundervisningen Nordiska språk i svenskundervisningen Innehåll Inledning 6 Lärarna i årskurs 4-6 i grundskolan 8 Lärarna i årskurs 7-9 i grundskolan 11 Lärarna i gymnasieskolan

Läs mer

Övning: Dilemmafrågor

Övning: Dilemmafrågor Övning: Dilemmafrågor Placera föräldrarna i grupper med ca 6-7 st/grupp. Läs upp ett dilemma i taget och låt föräldrarna resonera kring tänkbara lösningar. Varje fråga kan även visas på OH/ppt samtidigt,

Läs mer

KVALITETSRAPPORT BUN UTBILDNINGSVERKSAMHET

KVALITETSRAPPORT BUN UTBILDNINGSVERKSAMHET Datum 130729 Skolenhet/förskoleenhet Förskoleområde 2 Rektor/förskolechef Marie Nilsson Mål Mål enligt BUN:s kvalitets- och utvecklingsprogram: Eleverna i grundskolan, barnen i förskolan, förskoleklass,

Läs mer

Efter fem tsunamier av motstånd

Efter fem tsunamier av motstånd Efter fem tsunamier av motstånd När forskningen kom till Fittjaskolan gjorde lärarna motstånd. Stå kvar! sade forskaren till rektorn. Och idag är forskningen förankrad och lärarna kan se sig som lärande.

Läs mer

Lärande & utveckling. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2014/2015 Solbringen Barn- och utbildningsförvaltningen

Lärande & utveckling. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2014/2015 Solbringen Barn- och utbildningsförvaltningen Lärande & utveckling En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2014/2015 Solbringen Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplansmål (i sammanfattning) Förskolan

Läs mer

2015-11-20. Tryggt i trygghetsboende. Andelen äldre ökar i samhället boendet är en viktig livsmiljö. Bakgrund

2015-11-20. Tryggt i trygghetsboende. Andelen äldre ökar i samhället boendet är en viktig livsmiljö. Bakgrund Tryggt i trygghetsboende - exempel från Alingsås, Göteborg och Trollhättan Lisbeth Lindahl SABO 20 nov 2015 Bakgrund Andelen äldre ökar i samhället boendet är en viktig livsmiljö Hur vill och kan jag bo

Läs mer

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande.

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Ämne: Historia Arbetssätt: Läsa in mig på ämnet, både genom böcker(om det går) och

Läs mer

Urfjäll. Elever År 3 - Våren 2011. Genomsnitt Upplands-Bro kommun. 2. Jag vet vad jag ska kunna för att nå målen i de olika ämnena.

Urfjäll. Elever År 3 - Våren 2011. Genomsnitt Upplands-Bro kommun. 2. Jag vet vad jag ska kunna för att nå målen i de olika ämnena. Urfjäll Elever År - Våren Kunskaper och bedömning 8 0 9 Medelvärde 10,. Jag vet vad jag ska kunna för att nå målen i de olika ämnena. 70 5 1. Jag tycker att lärarna förklarar så att jag förstår. 81 1,8.

Läs mer

Fritidsenkäten 2014 Sammanställning av svar och index

Fritidsenkäten 2014 Sammanställning av svar och index Fritidsenkäten 2014 Sammanställning av svar och index Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA Besök Munkhättevägen 45 Tel 08-530 610 00 www.botkyrka.se Org.nr 212000-2882 Bankgiro 624-1061 1 [11] Kvalitetsstöd

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse 2014/2015 Verksamhetsberättelse 2 (11) Innehållsförteckning 1 Systematiskt kvalitetsarbete i Uddevalla kommun... 3 2 Verksamheten... 4 3 Förutsättningar för

Läs mer

Visionen om att lära eleverna engelska under mattelektionen hur fungerar den i verkligheten?

Visionen om att lära eleverna engelska under mattelektionen hur fungerar den i verkligheten? Visionen om att lära eleverna engelska under mattelektionen hur fungerar den i verkligheten? Liss Kerstin Sylvén, fil.dr i engelska I Sverige talar de flesta av oss svenska. Svenskan är ett litet språk.

Läs mer

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Hanne Fredsted Vad handlar boken om? Boken handlar om Tarik och Ida som ska på skolresa. Tarik vill så gärna följa med, men hans pappa har sagt att i hans familj sover man hemma. Fröken

Läs mer

Enkätresultat för vårdnadshavare till elever i Ulvsundaskolan i Stockholm hösten 2012. Antal svar: 10

Enkätresultat för vårdnadshavare till elever i Ulvsundaskolan i Stockholm hösten 2012. Antal svar: 10 Enkätresultat för vårdnadshavare till elever i Ulvsundaskolan i Stockholm hösten 2012 Antal svar: 10 Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin till de skolor som ska tillsynas följande termin Under

Läs mer

UTVÄRDERING AV KOMPETENSHÖJNING I UTTALSPROJEKTET

UTVÄRDERING AV KOMPETENSHÖJNING I UTTALSPROJEKTET UTVÄRDERING AV KOMPETENSHÖJNING I UTTALSPROJEKTET Juni 2005 Innehåll Syfte 2 Bakgrund 1. Projektgruppen 3 2. Övriga lärare 4 Metod och Resultat 1. Projektgruppen 4 2. Övriga lärare 7 Avslutande diskussion

Läs mer

5 vanliga misstag som chefer gör

5 vanliga misstag som chefer gör 5 vanliga misstag som chefer gör och vad du kan göra för att undvika misstagen! www.helenastrom.se Telefon: +46(0)704 32 83 08 Inledning Först tänkte jag ge mina fem bästa tips till ledare. Men jag kom

Läs mer

Dagverksamhet för äldre

Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Delrapport med utvärdering Skrivet av Onerva Tolonen, arbetsterapeut, 2010-08-09 Innehåll 1. Inledning...3 1.1 Vilka problem ville vi åtgärda?...3 1.2 Vad vill

Läs mer

Enkätresultat för vårdnadshavare till elever i Sälens skola i Malung-Sälen hösten 2012. Antal svar: 34

Enkätresultat för vårdnadshavare till elever i Sälens skola i Malung-Sälen hösten 2012. Antal svar: 34 Enkätresultat för vårdnadshavare till elever i Sälens skola i Malung-Sälen hösten 2012 Antal svar: 34 Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin till de skolor som ska tillsynas följande termin

Läs mer

Kyrkans förskola Lokal arbetsplan 2015/ 2016

Kyrkans förskola Lokal arbetsplan 2015/ 2016 Kyrkans förskola Lokal arbetsplan 2015/ 2016 Beslutad 25 juni 2015 Innehållsförteckning 1. Kyrkans förskola 1.1 Inledning 1.2 Verksamhet och profil 1.2.1 Arbetets inriktning 1.2.2 Församlingsinstruktion

Läs mer

1-6:an skriver sig till läsning läsåret 2006-2007.

1-6:an skriver sig till läsning läsåret 2006-2007. Utvärdering av projektet 1-6:an skriver sig till läsning läsåret 2006-2007. Teknisk utrustning. Vi startade ht 2005 med att få nya datorer till gupp 1 och grupp 3. Platta skärmar installerades i alla 3

Läs mer

Karlsängskolan - Filminstitutet

Karlsängskolan - Filminstitutet Projektrapport Karlsängskolan - Filminstitutet 1. Om Skolan Karlsängskolan är en högstadieskola i Nora kommun som ligger 3,5 mil norr om Örebro och i Örebro län men tillhör landskapet Västmanland. Skolan

Läs mer

KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 1/31. KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 2/31

KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 1/31. KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 2/31 KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 1/31 Välkommen att besvara undersökningen! Skolans användarnamn: Kartläggningslösenordet: Logga in till undersökningen KiVa Skola situationskartläggningen

Läs mer

Storyline Familjen Bilgren

Storyline Familjen Bilgren Storyline Familjen Bilgren Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs 4 6 Eleverna får till en början möta familjen Bilgren som bor i Ringstorp. Familjen

Läs mer

Enkät till föräldrar och elever i årskurs 3, 5, 8 och Olsboskolan, vt 2015

Enkät till föräldrar och elever i årskurs 3, 5, 8 och Olsboskolan, vt 2015 Utbildnings- och fritidsförvaltningen Håkan Jansson Enkät till föräldrar och elever i årskurs 3, 5, 8 och Olsboskolan, vt 215 Utbildnings- och fritidsförvaltningen genomförde under februari 215 enkätundersökningar

Läs mer

Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015

Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015 Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015 Ett arbetsmarknadsprogram för personer med funktionsnedsättning, i samarbete mellan Göteborgs Stad, Arbetsförmedlingen och HSO Göteborg. Programmet

Läs mer

Ett projektinriktat arbetssätt! Det handlar om hur vi organiserar barnen i olika grupper för att de ska kunna använda sig av varandras tankar och

Ett projektinriktat arbetssätt! Det handlar om hur vi organiserar barnen i olika grupper för att de ska kunna använda sig av varandras tankar och Ett projektinriktat arbetssätt! Det handlar om hur vi organiserar barnen i olika grupper för att de ska kunna använda sig av varandras tankar och kunskaper på bästa sätt, hur vi skapar struktur och planerar

Läs mer

Personas, Scenarier och Kravspecifikation

Personas, Scenarier och Kravspecifikation Personas, Scenarier och Kravspecifikation Persona 1: Karl Pålsson Karl Pålsson är an användare utav sociala program som skype, vissa kunskaper om adobe connect och stor vana vid Powerpoint. Kar har fri

Läs mer

Skönlitteraturen och elevernas skrivande borde ta större plats och ingå i ett tematiskt och ämnesintegrerat kunskapsinhämtande.

Skönlitteraturen och elevernas skrivande borde ta större plats och ingå i ett tematiskt och ämnesintegrerat kunskapsinhämtande. Spår av förändring Karin Jönsson och Jan Nilsson, Malmö Högskola Som framgår av reportaget Språkutvecklande arbete i grupp har Louise Svarvell varit läsoch skrivutvecklare i Hörby kommun sedan 2007. I

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/2014. Förskolan Villekulla. Avdelning Igelkotten

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/2014. Förskolan Villekulla. Avdelning Igelkotten BARN OCH UTBILDNING Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/2014 Förskolan Villekulla Avdelning Igelkotten Inledning: Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Igelkottens

Läs mer

Framtidstro bland unga i Linköping

Framtidstro bland unga i Linköping Framtidstro bland unga i Linköping Lägg in bild om det finns någon! Författare: Saimon Louis & Hanne Gewecke 3 augusti 2015 2 Innehåll Inledning... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Metod... 3 Resultat från intervjuerna...

Läs mer

Hur mäts kunskap bäst? examinationen som inlärningsmoment

Hur mäts kunskap bäst? examinationen som inlärningsmoment Miniprojekt, pedagogisk grundkurs I, vt 2001. Klemens Eriksson, Evolutionsbiologiska institutionen Hur mäts kunskap bäst? examinationen som inlärningsmoment Jag hävdar att kunskapskontrollen är en del

Läs mer

Kvalitetsrapport verksamhetsåret 2014/2015

Kvalitetsrapport verksamhetsåret 2014/2015 Augusti 2015 Kvalitetsrapport verksamhetsåret 2014/2015 Mockfjärds förskola Mål Normer och Värden 2:1 Måluppfyllelse I arbetet med att förankra grundläggande normer och värden i förskolans verksamhet sker

Läs mer

Valhallaskolan i Oskarshamn åk 6-åk 9: Pionjär med Drömmen om det goda på högstadiet

Valhallaskolan i Oskarshamn åk 6-åk 9: Pionjär med Drömmen om det goda på högstadiet Valhallaskolan i Oskarshamn åk 6-åk 9: Pionjär med Drömmen om det goda på högstadiet av Kerstin Adolfsson, Annette Andersson, Mariann Henriksen och Roger Nilsson I vårt arbetslag fick vi våren 2006 kontakt

Läs mer

Arbetsplan för Rosenholms förskola ht.13-vt.14

Arbetsplan för Rosenholms förskola ht.13-vt.14 Arbetsplan för Rosenholms förskola ht.13-vt.14 Beskrivning av verksamheten Rosenholms förskola startades i januari 2007 och består av två avdelningar, Skorpan och Körsbärsdalen. Vi har barn i åldrarna

Läs mer

Mycket goda studieresultat

Mycket goda studieresultat Geflle Montessoriiskollas viisiion Vi har skapat en vision för att bli en riktigt bra skola, en av Sveriges bästa när det gäller trygghet och elevernas kunskaper. För att klara detta behöver vi en vision

Läs mer

ULRIKSBERGSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 2014/2015 Gäller skola, förskoleklass och fritidshem

ULRIKSBERGSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 2014/2015 Gäller skola, förskoleklass och fritidshem Sidan 1 av 5 ULRIKSBERGSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 2014/2015 Gäller skola, förskoleklass och fritidshem Lagar och styrdokument Skollagen 1 kap 2 Utbildningen ska

Läs mer

Resultat från levnadsvaneundersökningen 2004

Resultat från levnadsvaneundersökningen 2004 Resultat från levnadsvaneundersökningen 2004 Tabellbilaga: Umeåregionen, Grundskolan åk 7-9 Karina Nygren UFFE - Utvecklings- och fältforskningsenhet vid Umeå Socialtjänst Umeå 2005-02-01 2 Tabellbilaga:

Läs mer

Tankarna bakom IT-satsningen en problematisering

Tankarna bakom IT-satsningen en problematisering 2 BAKGRUND Tankarna bakom IT-satsningen en problematisering Det finns olika anledningar till att använda skolans resurser till en satsning på Informationstekniken. Den första är att IT, i betydelsen datortillämpningar,

Läs mer

Konsten att leda workshops

Konsten att leda workshops Konsten att leda workshops Förbättra din kommunikation, prestation och ledarskap. www.lacinai.se 1 Några grundbultar: I ett seminarium är målet satt liksom innehållet I en workshop är målet satt, men innehållet

Läs mer

En liten introduktion till SLI Community

En liten introduktion till SLI Community En liten introduktion till SLI Community Välkommen till SLI Community! Ta dig gärna lite tid och läsa igenom den här introduktionen (många sidor, men det tar inte många minuter) så tror vi att du enklare

Läs mer

Motivation för bättre hälsa

Motivation för bättre hälsa Motivation för bättre hälsa Felix qui potuit rerum cognoscere causas Lycklig den som inser sakers orsaker" Under min nu tjugoåriga tid som naturterapeut, har det funnits stunder då jag undrat särskilt

Läs mer

Enkätsvar 2013. Fler kvinnor. Enkätsvar 2013 Kyrkans Familjerådgivning Stockholm

Enkätsvar 2013. Fler kvinnor. Enkätsvar 2013 Kyrkans Familjerådgivning Stockholm Enkätsvar 13 Kyrkans Familjerådgivning Stockholm Enkätsvar 13 Under en fyraveckorsperiod, 25/2 till22/3 13, bad vi våra besökare på mottagningarna i Stockholm och Handen att fylla i och svara på en brukarenkät.

Läs mer

Tomaslundsskolans Läroplansplanering

Tomaslundsskolans Läroplansplanering Vetlanda kommun Tomaslundsskolan 130822 Tomaslundsskolans Läroplansplanering Vision: På vår skola får jag vara den jag är och växa som människa i ett gemensamt lärande 2013-14 Tomaslundsskolans vision

Läs mer

Matematikundervisningens dilemma

Matematikundervisningens dilemma Matematikundervisningens dilemma Om jag låter blicken gå runt i klassrummet i så kommer att jag se att eleverna skiljer sig åt i ett flertal avseenden, såsom utseende, personlighet, social och biologisk

Läs mer

Frågor om förtätning och äldreboenden i Mölnlycke

Frågor om förtätning och äldreboenden i Mölnlycke Mölnlycke den 8 mars 2016 Frågor om förtätning och äldreboenden i Mölnlycke Frågorna i Mölnlycke handlade bland annat om boenden för äldre, förtätningen av centrum och ungdomskriminalitet. På plats fanns

Läs mer

Recept för rörelse. TEXT Johan Pihlblad. Lena Kallings är medicine doktor och landets främsta expert på fysisk aktivitet på recept.

Recept för rörelse. TEXT Johan Pihlblad. Lena Kallings är medicine doktor och landets främsta expert på fysisk aktivitet på recept. Recept för rörelse Minst hälften av svenska folket rör sig för lite. Forskare varnar för negativa hälsoeffekter och skenande sjukvårdskostnader i en snar framtid. Frågan är vad som går att göra. Fysisk

Läs mer

Förslag på lektionsupplägg: Dag 1- en lektionstimme

Förslag på lektionsupplägg: Dag 1- en lektionstimme MiniKonsulter Fångar upp elevernas naturliga kreativitet och nyfikenhet genom problemlösning i arbetslivet samt ökar elevernas naturliga intresse för problemlösning och innovationer. Skapar och bibehåller

Läs mer

6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv.

6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv. 6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv Låt oss säga att du vill tänka en positiv tanke, till exempel Jag klarar det här galant. och du vill förbli positiv och fortsätta tänka den här

Läs mer

Thomas i Elvsted Kap 3.

Thomas i Elvsted Kap 3. Kap 3 Nu börjar träningen Imre, inte Ymre När kommer din pappa, frågar jag Lappen, vi kanske ska dela upp innan. Han är redan hemma, han jobbar på Metallen med datorer, säger Lappen, så vi ska nog strax

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2010-2011

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2010-2011 KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2010-2011 Öppna förskolan Familjecentralen Noltorps enhet ALINGSÅS Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se 1. Förutsättningar Beskrivning

Läs mer