Filminfo Intention Bakgrund Om Rita och Krokodil Om serien Karaktärsbeskrivningar Om Titelsekvensen Om stil, design, ljud Storylines Illustrationer

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Filminfo Intention Bakgrund Om Rita och Krokodil Om serien Karaktärsbeskrivningar Om Titelsekvensen Om stil, design, ljud Storylines Illustrationer"

Transkript

1

2 Filminfo Intention Bakgrund Om Rita och Krokodil Om serien Karaktärsbeskrivningar Om Titelsekvensen Om stil, design, ljud Storylines Illustrationer Manus Curriculum

3 Titel: Rita och Krokodil (Rita og Crocodille) Genre: Animation Målgruppe: 2+ Längd: 6 x 6 min. Idé, Design och Regi: Siri Melchior Manus: Anders Sparring, Jan Vierth och Siri Melchior Producent: Lennart Ström och Marie Bro Produktion: Autoimages AB och Dansk Tegnefilm ApS

4 Grundtanken med Rita och Krokodil är att skapa en serie, som små barn kan relatera till; små filmer, som är poetiska, musikaliska, humoristiska, verklighetsnära och fantastiska på samma gång, men mest av allt, angelägna för mycket små barn. Filmerna handlar om att vara 4 år och det övergripande temat är vänskap.

5 Rita och Krokodil är en serie animerade filmer med utgångspunkt från Siri Melchiors böcker om Rita och Krokodil, utgivna av Gyldendals förlag i Danmark och Berhgs förlag i Sverige.. Böckerna är översatta och utgivna i Sverige, Norge, Sydkorea, Japan, Kina och Holland.

6 Rita är en bestämd liten tjej med en mycket hungrig och ganska bångstyrig vän, Krokodil, som bor i badkaret. Krokodil finns kanske bara i Ritas fantasi, men i våra korta filmer finns han också i vår verklighet. När Krokodil är med kan Rita göra vad hon vill, gå ut i skogen, åka på semester, gå upp på ett berg, åka ut och fiska: det finns en hel värld att uppleva. I verkligheten rör hon sig inte längre bort än ut i farmors trädgård eller under en filt i sitt rum. Vi hör aldrig något om några föräldrar. Endast farmor nämns en gång i förbifarten, men nu är ju inte farmor någon riktig vuxen. Det är så mycket som Rita vill och som hon tror att hon vet men hon har naturligtvis begränsningar. Och när det inte finns vuxenhjälp i närheten, får Rita själv räkna ut hur hon ska göra. På barnets vis lär hon sig så känna både sig själv och både stora och små saker världen runtomkring henne. Men här finns så klart Krokodil, som kan hjälpa Rita att klara utmaningarna på ett roligt och kreativt sätt. Och med Krokodil vid sin sida går Rita alltdi mål med flaggan i topp. Ritas och Krokodis vänskap är fylld av konflikter och känslor som de allra minsta känner igen och kan relatera till. De leker ibland och bråkar ibland, precis som vilka barn som helst.

7 I varje historia ställer Rita sig själv inför en ny utmaning. Krokodil leder henne rätt på ett milt och lekfullt sätt, utan att någonsin blir undervisande. Och det är faktiskt så att Rita aldrig riktigt har lärt sig av sina misstag i slutet av historien, men att tittaren nog kommer att kunna genomskåda henne. Historierna är karaktärsdrivna och Rita och Krokodil kommer oftast att dra åt lite olika håll. Eftersom Krokodil inte talar, blir replikerna är få och mycket av gestaltningen sker genom rörelser och små musiksnuttar. I varje film kommer förekommer en kort musikalsik sekvens som är lite friare och mer fantasifull, nästan som en drömsekvens. Här kan en fiskar simma konstsim, igelkottar dansa, grenarna på ett kusligt träd blir till häxor i dans, och vårt annars så jordnära universa blir viktlöst. Krokodil släpper naturligtvis loss rejält, när han är med i dessa sekvenserna Rita och Krokodil gör det mesta tillsammans och vi får se deras vänskap från många olika håll. Men barnen kommer också att kunna skratta åt de små upprepningarna i serien. Krokidil vill till exempel absolut alltid ha massäck med sig, och hans mage börjar alltid knorra när det är som minst passande. Ritas väska är också ett viktigt element i deras äventyr. Animationen är full av gags, bara Krododils sätt att röra sig kommer att roa de allra minsta. Det är fart på Rita och Krokodil, men här finns också finstämdhet och fördjupning. Våld förekommer inte, men visst händer det att Rita tvingar Krokodil att ta på sig hennes ljusröda favorittröja, eller att Krokodil kastar en snöboll i huvudet på Rita.

8 är 4 år, ensambarn, lillgammal och van att få sin vilja igenom. Hon är också fantasifull, självständig, vetgirig och uppfinningsrik. Hon följer sin egen logik, även om den ibland kolliderar med världen runtomkring henne. Rita har lärt sig en del av de vuxnas manér och älskar att undervisa Krokodil om allting, men hon har sällan rätt i sina antagelser. Rita har temperament och om hon inte får sin vilja igenom, blir hon sur. Men Rita menar inget illa. Hon älskar både Krokodil och världen runtomkring sig på sitt alldeles egna, envisa sätt. Mycket av Ritas energi går åt till att hålla styr på Krokodil, som inte alltid gör som hon har tänkt. Inte för att Krokodil måste hållas styr på, men Rita vill helst bestämma exakt vad han ska göra. Rita manipulerar, mutar och hotarm men lyckligtvis finner sig Krokodil i det mesta. Som tittare kan vi känna Ritas frustration och har full förståelse för hennes reaktioner, även om hon inte alltid är så värst trevlig. Rita kan vara riktigt tjejig, men gillar ändå att dra ut på fisketur, eller att ge sig in i ett snöbollskrig. Hon är en stark liten personlighet som både pojkar och flickor kommer att kunna identifiera sig med.

9 KROKODIL är trofast och snäll och alltid sugen på att ge sig ut på Ritas äventyr. Han har en oändlig aptit och detta kan ställa till problem, när de två är ute på äventyr och det börjar låta från hans mage. Krokodil är inte medvetet besvärlig eller bångstyrig. Han försöker så gott han kan att följa Ritas order, Krokodille er ikke bevidst ustyrlig eller oprørsk. Han prøver, så godt han kan, at følge Ritas ordrer, men så dyker det upp distrationer, eller rent av bättre saker att göra. Han är rolig och sprudlande som en hundvalp. Han är klumpig, men också mycket musikalsik. Han kan dansa, jonglera med tallrikar, och gå på händer. Han kan inte tala, men uttrycker sig fysiskt. Krokodil finner sig i mycket från Ritas håll. Men han blir upprörd om hon någon gång går över gränsen, eller om hon är en dålig vän. Han slår aldrig tillbaka, eller grälar, som Rita gör, men vinner med hjälp av sitt tålamod, klokhet och intuition. Även om Rita tror att det är hon som lär Krokodil allting, är det egentligen Krokodil som lär henne.

10 Titelsekvensen är ett musikaliskt collage, som introducerar tittaren till Rita och Krokodils värld. Den är animerad till Musik. Titelsekvensen visar staden där Rita bor i ett höghus. Det är liv och rörelse, bilar på gatorna och fåglar i träden. Vi ser en djurpark, en pulkabacke och en sjö. Vi ser Ritas hus, och kikar in genom fönstren till hennes grannar. Vi ser Ritas badrumsfönster som det kommer ånga ifrån. Gardinerna fladdrar, och vi hamnar tillslut inne i badrummet. Badkaret är fullt av skum, men annars helt tomt. Bubbelljud kommer från badkaret. Så stormar Rita plötsligt in och ropar Krokodil!. Krokodil dyker upp bland allt skummet medn en snorkel. Han hoppar ur badkaret med ett jätteplask, och de två vännerna rusar ut på äventyr. Musik, text och bilderna tonar ut och episoden kan börja.

11 Boris

12 Berättarstil: Historerina om Rita och Krokodil, berättas på ett lekfullt sätt, och är fulla av både roliga och musikaliska detaljer, karaktär animation och humör. Design: Den visuella designen understryker historierna i sin pitoreska, färgglada och lite naiva stil. Det finns ett djup i detaljer och i bakgrunden man kan förlora sig i. Även om historierna utspelar sig i vår vanliga vardag, blir Ritas perspektiv på tillvaron lite surrealistiskt ibland. Detta kommer också att avspeglas visuellt i bakgrunderna när det känns relevant. Ljud: Ljudspåret är fullt av musik och musikaliska effekter. Annars är ljuden enkla och realistiska och framhäver stämningen i miljön runtomkring: Ljuden i en trädgård om natten, ljuden på en badbrygga om sommaren eller de dämpade ljuden i en snötäckt park.

13 Rita och Krokodil går för att fiska. Rita förmanar Krokodil och berättar hur man gör när man fiskar. Men väl framme är det Krokodil som får fisk efter fisk fast han har det gamla fiskespöet. Rita byter med honom men det hjälper inte. Inte ens regnet får henne att ge upp. Till sist får hon en stor fisk. Det blir fisk till middag, Krokodils många fiskar och Ritas stora. Rita och Krokodil är på Zoo. Rita vill klappa de söta, små djuren på zoo, men Krokodil vill helst leka med krokodilerna. Rita låter honom leka med dem. Men snart kan hon inte se skillnad på sin Krokodil och de andra. Hon försöker klättra in till krokodilerna för att hitta honom men är nära att ramla. Då kommer en av krokodilerna till hennes räddning. Rita och Krokodil är återförenade! Rita och Krokodil ska hålla sig vakna för att fånga en igelkott med hjälp av ett fat mjölk. Krokodil vakar först. Rita vaktar så att han inte ska somna. När det är hennes tur somnar hon. På morgonen är mjölken borta. Rita säger att en varg varit framme. Krokodil får hämta mer mjölk, men han spiller ut den på vägen. Rita skäller. Men mjölken i gräset lockar fram igelkotten! Rita vill klappa, men den sticks. Vännerna går in för att sova. Igelkotten släpper de fri.

14 Det har snöat. Rita och Krokodil ska åka kälke. I backen möter de Boris som utmanar dem på tävling. Men backen är brant och Rita vågar inte åka. Hon skyller på Krokodil. Han blir sur och lämnar henne i backen. När Rita försöker att säga förlåt kommer de att åka ned för backen på Krokodils buk. Det är läskigt och det går fort. Men mest är det roligt. Vännerna vinner. Tillsammans! Rita och Krokodil ska tälta. Krokodil får bära utrustningen. Väl uppe på berget slår de upp tältet och myser. Men när mörkret faller känns det kusligt. Månens skuggor på tältduken får Rita att tänka på vargar och troll. Krokodil får gå ut med sin ficklampa och skrämma dem. Men nu blir det ändå fler skuggor. Rita går ut för att rädda sin kompis. Det var Krokodil som gjorde de läskiga skuggorna med sin lampa. Rita och Krokodil gör skuggteater i tältet. Rita och Krokodil ska tälta. Krokodil får bära utrustningen. Väl uppe på berget slår de upp tältet och myser. Men när mörkret faller känns det kusligt. Månens skuggor på tältduken får Rita att tänka på vargar och troll. Krokodil får gå ut med sin ficklampa och skrämma dem. Men nu blir det ändå fler skuggor. Rita går ut för att rädda sin kompis. Det var Krokodil som gjorde de läskiga skuggorna med sin lampa. Rita och Krokodil gör skuggteater i tältet.

15

16

17

18

19

20

21 Rita och Krokodil CAMPING af SIRI MELCHIOR ANDERS SPARRING JANNE VIERTH Version 08 August 2010 Director Siri Melchior Kontakt Producer Lennart Ström Auto Images AB Monbijougatan 17E SE Malmö E-post. Tel

22 2 INT. S KÖK - DAY På Ritas köksbord är en massa saker uppradade: Två ihoprullade sovsäckar, ett ihoprullat tält, korv och bröd, en termos, en dockservis, dockor, nallar, strumpor och varma tröjor. Rita står står intill bordet med sin ryggsäck. Hon stoppar metodiskt ner sakerna och benämner dem allteftersom de åker ner i ryggsäcken. Sovsäck. Tält. Nalle. Docka. Krokodil kommer in i köket. Han har en ficklampa i handen. Han sniffar i luften. Ler och rusar med den sniffade nosen före, fram till bordet där Rita står och packar. Rita har just tagit korvpaketet. Korv. (CONT'D) Krokodils nos följer med korven ner i ryggsäcken. Rita drar den åt sidan just som han öppnar gapen och gör sitt.. Ham! KROKODIL Nej, Krokodil. Vi ska inte äta nu. Inte förrän vi har satt upp tältet. Hon försöker dra ihop ryggsäckens öppning. (CONT'D) Nu har jag har packat allt man behöver. Sovsäckar, tält, tröja, mat, dockan, nallen, Rita og Krokodille, Camping , A Sparring, J Vierth, S. Melchior

23 3 dockservisen, sovsäckar till dockan och nallen och.. Krokodil avbryter henne genom att hålla upp ficklampan. (CONT'D) Den får inte plats. Krokodil tittar sorgset på lampan. (CONT'D) I skogen behöver man ingen ficklampa. Krokodil SUCKAR. (CONT'D) Okej då. Men du får bära den själv. Krokodil ser glad ut. (CONT'D) Jag tar ryggsäcken. Hon vränger på sig ryggsäcken. Den är tung. Rita faller baklänges. Rita ligger på golvet ovanpå ryggsäcken. (CONT'D) Du tar ryggsäcken. EXT. EN SKOGSVÄG - DAY Rita skuttar vägen fram. Rita og Krokodille, Camping , A Sparring, J Vierth, S. Melchior

24 4 Kom Krokodil, så vi hinner fram innan det blir mörkt. Krokodil kämpar en bit bakom henne. Ryggsäcken är tung. I handen håller han ficklampan. Rita pekar på ett litet berg. (CONT'D) Där uppe! Det blir perfekt. Krokodil tittar upp mot berget. När han böjer nacken bakåt för att se ända upp till toppen, tappar han balansen och ryggsäcken drar omkull honom. EXT. PÅ BERGETS TOPP - AFTERNOON Solen börjar gå ner bakom berget. Rita kommer upp på toppen. Här! Här ska vi tälta. Krokodil! Hon vänder sig om och tittar efter Krokodil. Krokodil tar sig mödosamt uppför berget. Ryggsäcken är tung och han hotar hela tiden ramla baklänges. Nu är han äntligen uppe. Han pustar ut mot ett träd. (CONT'D) Titta, vilken utsikt. Krokodil tittar ut över världen. Ur Ritas och Krokodils POV ser vi världen som breder ut sig under deras fötter. Rita tittar upp mot himlen. Rita og Krokodille, Camping , A Sparring, J Vierth, S. Melchior

25 5 (CONT'D) Nämen, vilken vacker himmel. Krokodil tittar uppåt. Nu blir ryggsäcken för tung igen och han tumlar ner för kullen. Rita står kvar och tittar surt efter honom. Men Krokodil! (CONT D) EXT. PÅ BERGETS TOPP - EVENING Solen går ner bakom berget. På berget står nu Ritas och Krokodils lilla tält. Rita och Krokodil sitter framför tältet och äter korv med bröd. Dockan och nallen sitter där de med. Inget går upp mot korv med bröd i det fria. Krokodil öppnar sitt gap och kastar in en korv. Ham! KROKODIL Krokodils käkar slår igen över korven. Rita gäspar. Nu ska vi sova. Inget går upp mot att sova i tält i det fria. Rita og Krokodille, Camping , A Sparring, J Vierth, S. Melchior

26 6 Hon kryper in i tältet och Krokodil kryper efter. De stänger tältet med dragkedjan. Utanför sitter dockan och nallen kvar. Dragkedjan öppnas igen. Rita tittar ut, får syn på dem och tar in dem i tältet. Solen försvinner ner bakom kullen. Månen går upp. INT. TÄLTET - NIGHT Rita och Krokodil ligger i sina sovsäckar. Mellan dem ligger dockan och nallen. Krokodil lyser med sin ficklampa. Låter ljuset spela över tältduken. Nu ska vi sova. Släck lampan. Krokodil vädjande på henne. (CONT'D) Du är väl inte mörkrädd? Krokodil skakar på huvudet och släcker ficklampan. Det blir bäckmörkt i tältet. Bara Ritas och Krokodils ögon syns i mörkret. (CONT'D) Gonatt. Krokodils ögon stängs. Zzzzzzzzzzzz. KROKODIL Vi går in nära inpå Rita. Hon ligger i mörkret med öppna ögon. O S HÖRS EN UGGLA HOA. Ritas ögon blir klotrunda. Rita og Krokodille, Camping , A Sparring, J Vierth, S. Melchior

27 7 Vad var det? NU HÖRS VINDENS VINANDE. En älg? (CONT'D) OCH EN GREN SOM KNÄCKS. Rita kryper längre ner i sovsäcken. (liten röst) Krokodil! (stor röst) KROKODIL. (CONT'D) Krokodil vaknar och tänder ficklampan. (CONT'D) Du får inte sova. Det kan bli för läskigt för dig då. Det finns ganska farliga saker där ute. Krokodil spärrar upp ögonen och tittar sig ängsligt (CONT'D) Köttätande älgar tror jag. UGGLANS HOANDE HÖRS IGEN. Och spöken. (CONT'D) Rita og Krokodille, Camping , A Sparring, J Vierth, S. Melchior

28 8 Krokodil kryper ner i sin sovsäck. (CONT'D) Nu måste du gå ut och jagar bort allt det där läskiga. Krokodil skakar på huvudet. (CONT'D) Jo, du måste, annars kommer du inte att kunna sova på hela natten. EXT. PÅ BERGETS TOPP NIGHT MUSIK Krokodil skyper ut ur tältet. Uppe på himlen drar ett moln bort och en blek fullmåne tittar fram. Krokodil tittar upp och ser en trollgumma som står lutad över honom. Krokodil spärrar upp ögonen, och vänder sig om. Även där står en jätte och ser hotfull ut. Det bleka månljuset kastar läskiga skuggor mot Krokodil. Rakt framför sig har han ytterligare en mörk gestalt, kanske en älg, som vaggar hotfullt hit och dit. Krokodil får upp sin ficklampa och lyser på älgen, nu ser han att det är ett träd. Han lyser på den "jätten" och ser att det är en stor sten. Och så lyser han på "trollgumman" och ser att det är en stor sten. Krokodil lättad, fortsätter runt tältet med ficklampan. Han svänger Rita og Krokodille, Camping , A Sparring, J Vierth, S. Melchior

29 9 ficklampan hit och dit och söker av marken och träden efter läskigheter. INT. TÄLTET - NIGHT MUSIK Rita ligger i tältet och ser rädd ut. Hon har dockan och nallen i famnen och de har krupit långt ner i sovsäcken. Ficklampans sken sveper över tältduken. Skuggor av träd och buskar sträcker sig som armar över Rita. Krokodil! Hon sätter sig upp. Öppnar tältet och tittar ut. EXT. PÅ BERGETS TOPP - EVENING Rita tittar ut. Den bleka månen tittar ner på henne. Ritas skuggor är långa och kalla. Rita kryper ut. Rita ser "trollgumman". Hon ser "jätten". Och hon ser "älgen". Rita tittar sig omkring. (viskar) Krokdil! Rita og Krokodille, Camping , A Sparring, J Vierth, S. Melchior

30 10 Hon smyger mot tältet. Smyger runt tältet. Fler "gestalter" syns. Mellan träden är månen. En stor gestalt, rör sig mot Rita. Rita blir bländad av en ficklampa. Ahhhh! (CONT'D) Ahhh! KROKODIL Krokodil tappar ficklaman, som rullar iväg någon meter. Rita tittar på Krokodil, som står framför henne. Krokodil? MUSIK SLUT Krokodil ler vänligt. (CONT'D) Hittade du inget spöke? Krokodil skakar på huvudet. (CONT'D) Det var det jag visst. Det finns inget farlig här i skogen. Men nu spärrar Krokodil upp ögonen och pekar mot tältet. Rita og Krokodille, Camping , A Sparring, J Vierth, S. Melchior

31 11 Va? (CONT'D) Hon vänder sig om och tittar. Hjälp! (CONT'D) Mot tältduken avtecknar sig skuggsiluetten av ett stort monstrum. Bredvid monstret är ett någont mindre monster. Krokodil sätter i sin fasa händerna för ansiktet. Monstret mot tältduken gör likadant. Rita tar ett steg mot Krokodil. Det mindre monstret mot tältduken gör likadant. Vänta nu! (CONT'D) Rita sträcker upp en hand i luften. Det mindre monstret mot tältduken gör likadant. (CONT'D) Krokodil! Titta. Krokodil tar bort händerna för ögonen. Rita vinkar med båda händerna. Det är ju vi! (CONT'D) Det mindre monstret mot tältduken gör likadant. Rita og Krokodille, Camping , A Sparring, J Vierth, S. Melchior

32 12 Krokodil hoppar upp och ner. Det större månstret mot tältduken gör likadant. Rita vänder sig om och ser ficklampan som ligger mot en sten i gräset, så att den lyser mot tältduken. Rita tar upp ficklampan och håller den under ansiktet. Uähh! (CONT'D) Hon ser riktigt grotesk ut. Krokodil ler och tar ficklampan. Han kryper in i tältet. Snart syns ficklampans ljuskägla mot tältduken, belyst inifrån. En kanin hoppar fram och tillbaka på tältduken. Rita tittar in i tältet. INT. TÄLTET - NIGHT Inne i tältet sitter Krokodil och gör skuggfigurer mot tältduken. Rita kryper in i tältet. Jag vill också prova. EXT. PÅ BERGETS TOPP - NIGHT Två små kaniner hoppar fram och tillbaka på tältduken. Rita og Krokodille, Camping , A Sparring, J Vierth, S. Melchior

33 13 Du Krokodil. Vi ser hur krokodils skuggsiluett nickar. (CONT'D) Det var tur att jag bestämde att vi skulle ta med ficklampan. Krokodils skuggsiluett nickar. EXT. PÅ BERGETS TOPP - NIGHT/MORNING Vi ser tältet från avstånd. Upplyst inifrån av ficklampan. (gäspar) Nu är jag trött. Ficklampan släcks. (CONT'D) Nej, tänd lampan igen. Det är bättre med tänt. Ficklampan tänds. Zzzzzzzzz. /KROKODIL Bakom berget går solen upp. Zzzzzzzzz. /KROKODIL Rita og Krokodille, Camping , A Sparring, J Vierth, S. Melchior

34 Rita och Krokodil IGELKOTTEN af SIRI MELCHIOR ANDERS SPARRING JANNE VIERTH Version 20 April 2011 Director Siri Melchior Kontakt Producer Lennart Ström Auto Images AB Monbijougatan 17E SE Malmö E-post. Tel

35 2 EXT. FARMORS TRÄDGÅRD - DAY En liten övervuxen trädgård. Ett litet hus och stora buskar runt om. Rita och Krokodil gungar i varsin gunga. Rita hoppar ur gungan. Jag älskar att vara hemma hos Farmor. Hon landar med näsan i marken just vid foten av en buske. Hon är öga mot öga med en liten igelkott. Rita ler brett. Krokodil! Kom! Krokodil gungar fortfarande. Nu hoppar han av gungan och hamnar intill Rita. Igelkotten blir rädd och försvinner in under buskarna. Såg du? Krokodil skakar på huvudet. Det var en igelkott som bor alldeles ensam ute i trädgården. Vi måste ta hand om den. Krokodil kryper längre in under busken för att se. Rita drar ut honom igen. Hon reser sig upp. Nej, inte så Krokodil. EXT. FARMORS TRÄDGÅRD - DAY Rita och Krokodil sitter framför busken. Rita har en skokartong i handen. Rita och Krokodil, Igelkott 20.apr 2011, A. Sparring, J. Vierth, S. Melchior

36 3 Snart tittar igelkotten ut igen, och då fångar vi den. Så här! Hon sätter snabbt ner kartongen med öppningen neråt i gräset. Sen kan vi hand om den. Åh, lyckos igelkotten, Krokodil. Han tittar undrande på henne. Då får den vara min. Precis som du är min. Rita håller upp kartongen, redo att fånga. Komsi, komsi! Hon tystnar och de väntar en kort stund. Rita lockar lite intensivare. Komsi! Komsi! Ny tystnad. Ny väntan. Rita får ett irriterat uttryck i ansiktet. De väntar ett slag. NEDTONING Men komsi komsi nån gång då! EXT. FARMORS HUS - DAY Vi ser verandan och ingången till farmors hus. Rita och Krokodil, Igelkott 20.apr 2011, A. Sparring, J. Vierth, S. Melchior

37 4 Nu kommer Rita ut från huset. Hon balanserar ett fat mellan sina händer och går försiktigt ner för trappan med tungan i mungipan. EXT. FARMORS TRÄDGÅRD - DAY Rita kommer fram till Krokodil och sätter ner fatet mellan honom och buskarna. Det är mjölk i fatet och Krokodil slickar sig om munnen. Nej Krokodil. Mjölken är inte till dig. Hon tar skokartongen och höjer den över mjölkfatet. (viskar) Den är till igelkotten. Snart känner den lukten av mjölk. Hon sänker kartongen snabbt mot fatet, som för att illustrera. Krokodil nickar. Och då har vi den! (lockar) Komsi komsi och drick mjölk. Nu är det bara att vänta.. Rita och Krokodil fäster blicken vid mjölkfatet: beredda. Inget händer. Den är nog rädd för dig Krokodil. Vi får ställa fatet närmare.. Rita och Krokodil, Igelkott 20.apr 2011, A. Sparring, J. Vierth, S. Melchior

38 5 Hon skjuter fatet precis intill busken. Så backar hon lite, fortfarande med kartongen redo. Nu kikar igelkotten fram, försiktigt. Rita puttar Krokodil i sidan och ler upphetsad. Igelkotten är nästan framme vid fatet. Rita smyger närmare med kartongen. Igelkotten luktar på mjölken. Rita kastar sig fram med kartongen, men igelkotten hinner in bland buskarna. Krokodil får hålla sig för skratt. Rita blänger på honom. Det var för lite mjölk. Du får hämta mer, Krokodil. Krokodil försvinner in i huset. Rita kommer på fötter och borstar av sig. MUSIK TONAR IN. Nu dyker Krokodil upp med fatet fyllt till bredden med mjölk. Han snubblar till på trappan. Krokodil snubblar rytmiskt hit och dit med fatet i handen. Till slut faller han och landar intill busken med fatet. Inte en droppe har splits! MUSIKEN TONAR UT. Rita tar fatet ur hans hand. Försiktig! Ska igelkotten inte få någon mjölk!? Hon sätter ned fatet igen och backar undan, redo med kartongen igen. Rita och Krokodil, Igelkott 20.apr 2011, A. Sparring, J. Vierth, S. Melchior

39 6 De väntar. Inget händer. Inget händer. (VISKAR) Komsi, komsi så får du mer mjölk. Vart tog hon vägen? Hon ålar sig in bland buskarna med kartongen. EXT. FARMORS TRÄDGÅRD, UNDER BUSKAR - DAY Rita kryper bland de stickiga grenarna. (O.S.) Komsi, komsi lilla igelkott. Nu viker hon undan en stickig gren. Därunder sitter den lilla igelkotten. Rita sätter snabbt kartongen över igelkotten. Hon håller i med båda händerna. EXT. FARMORS TRÄDGÅRD - DAY Ritas ben som sticker ut under busken sparkar ilsket. Dra, Krokodil. Dra! Han släpper fatet och drar. Rita släpas ut baklänges på mage. Kartongen dras längs marken med öppningen nedåt. Rita sätter sig upp, leende med kartongen nedåtvänd. Nu blir det gulligt, Krokodil! Rita och Krokodil, Igelkott 20.apr 2011, A. Sparring, J. Vierth, S. Melchior

40 7 Hon vänder kartongen. I den ligger igelkotten, ihoprullad till en taggig boll. Visst är ser den söt och gosig ut? Krokodil tittar ömt på igelkotten. Rita försöker plocka upp den med händerna. Den är vass. Aj! Hon drar genast undan händerna. Kikar på igelkotten. Hon försvinner iväg. Hon får bo i kartongen. (ny tanke) Vi måste bädda! Igelkotten kikar olycklig upp på Krokodil. Krokodil tycker mycket synd om henne. Nu är Rita tillbaks med löv och pinnar. Du ska få världens finaste hus, lilla igelkott. Krokodil pekar på igelkotten och mimar "vara ledsen". Rita tar ingen notis. KLIPP TILL Så! Nu ska vi göra fint här. Vi ser lådan uppifrån. Rita gör en liten säng av löv åt igelkotten. En liten säng. Och ett rum till! Rita och Krokodil, Igelkott 20.apr 2011, A. Sparring, J. Vierth, S. Melchior

41 8 Hon sätter pinnar som en vägg mitt i lådan. Igelkotten drar ihop sig ytterligare. Ingen reaktion. Rita springer in i huset. Jag gör fint åt dig här! Titta! Snälla? Vi får göra finare. Då blir hon pigg och glad. Krokodil tittar på igelkotten. Den kikar upp på honom, ynklig. Den KLICKAR (som de gör när de är rädda). Så HÖRS LIKNANDE KLICK från busken. Krokodil tittar dit. KLIPP TILL En familj med igelkottar kikar fram. KLIPP TILL Krokodil ler och går mot dem. De flyr in under busken igen. Krokodil ser olycklig ut. Nu kommer Rita ut. Hon har med en drinkparasoll, och dockmöbler. Nu ska vi nog få fart på henne. Hon böjer sig ned över skokartongen och igelkotten. Krokodil HUMMAR och pekar mot busken. Rita och Krokodil, Igelkott 20.apr 2011, A. Sparring, J. Vierth, S. Melchior

42 9 Ja Krokodil, det var den bodde förut. Men nu är den med mig. Vilken tur för henne, va? Hon ställer upp möblerna och sticker ned parasollet i pappen så att att skuggan faller på igelkotten. Så! Ser du vad fint det blir? Ingen reaktion. Rita funderar. Så ler hon. Musik! Det blir man glad av! Rita springer in i huset igen. Igelkotten KLICKAR igen. KLICKANDE från busken. Igelkottfamiljen kikar fram igen. Krokodil tar ett stort, men tyst kliv bakåt från kartongen, bort från igelkottarnas buske. Igelkottarna kikar på honom. Så är det en som vågar sig fram; sakta, sakta. Krokodil HUMMAR stilla. Han sätter genast tassarna för munnen; ooops. Igelkotten stannar. Lyssnar. Men fortsätter. De andra följer efter. Igelkotten i kartongen KLICKAR. Nu samlas de runt lådan. Försöker klättra upp på kanten, medan de KLICKAR. Men kartongen är för hög. Krokodil tittar medlidsamt på dem. Han tar ett försiktigt steg mot dem. De far genast in under busken. Krokodil ser olycklig ut. Här kommer Rita igen. Hon har en blockflöjt med sig. Rita och Krokodil, Igelkott 20.apr 2011, A. Sparring, J. Vierth, S. Melchior

43 10 Här ska du höra, lilla igelkotten. Krokodil viftar och pekar mot busken. Han HUMMAR. Du får faktiskt vara tyst nu, Krokodil. Igelkotten behöver vila sig. Rita SPELAR FLÖJT. Det kan hon inte. Det PIPER och GNÄLLER. Nu har hon spelat klart. Tada! Ingen reaktion. Rita funderar kort. Inte det heller? Konstigt. JA! Nu vet jag! Hon springer in i huset igen. Krokodil tittar på den stackars igelkotten. Den KLICKAR. Han tittar mot busken där en rad igelkottögon kikar fram. Krokodil ser bestämd ut. INT. FARMORS KÖK - DAY Rita plockar upp en kaka ur en burk. Gott! Bakom henne är ett öppet fönster mot trädgården. Därute böjer sig Krokodil över kartongen. Rita sätter på locket igen och tar burken i Rita och Krokodil, Igelkott 20.apr 2011, A. Sparring, J. Vierth, S. Melchior

44 11 famnen. Därute ser vi hur Krokodil försiktigt välter kartongen. Rita tittar dit hon med. Och blir vansinnig. Krokodil! Hon rusar ut. EXT. FARMORS TRÄDGÅRD - DAY Krokodil har försiktigt vält ut den ihoprullade igelkotten i gräset. Här kommer Rita rusande. Vad gör du med min igelkott? Krokodil vänder sig mot henne. Han sätter upp en hand, signalen stopp. Hon stannar. Vad är det, Krokodil? Han sätter ett finger för munnen för att tysta henne. Så pekar han mot busken. Nu kommer resten av igelkottarna fram. Ååhhh! De stannar och lyssnar. Men fortsätter. Fram till sin syster. Familjen sluter upp runt henne. (VISKAR) Den där stora som pussar henne nu är mamman, förstår du Krokodil. Krokodil himlar med ögonen. Han vet detta. Rita tar ingen notis om honom. Igelkotten rätar försiktigt ut sig när hon får pussar och puttar av sin familj. De följer henne mot busken. Rita och Krokodil, Igelkott 20.apr 2011, A. Sparring, J. Vierth, S. Melchior

45 12 Nu är de borta. Ja, så där är det i naturen, Krokodil. Man mår bäst med sin familj. Och med sina vänner. Hon tittar på kakburken i sin hand. Hon tar av locket och stoppar en kaka i munnen. Så tittar hon på honom. Kaka? Han skuttar fram och han får en kaka som far in i munnen. Han tittar på burken och slickar sig om munnen. Mjölk! Det är gott till kakor! Hon ger honom burken för att hämta fatet. Dricker lite. Krokodil tittar på burken. Sen vädjande på henne. Hon nickar uppmuntrande. Han tömmer burkens innehåll i munnen med ett HAMMM! Och så sveper han mjölken. SLURP. Rita fnissar. Rita och Krokodil, Igelkott 20.apr 2011, A. Sparring, J. Vierth, S. Melchior

46 Rita och Krokodil ZOO af SIRI MELCHIOR ANDERS SPARRING JANNE VIERTH Version 06 April 2011 Director Siri Melchior Kontakt Producer Lennart Ström Auto Images AB Monbijougatan 17E SE Malmö E-post. Tel

47 2 FADE IN: Krokodil står framför en spegel. INT. S KÖK - DAY Rita sätter på honom en gul hatt, med små hakband som hänger ner vid kinderna. Krokodil ser missnöjd ut och tar av sig den gula hatten. Rita sätter på honom den gula hatten igen. Krokodil tar av sig hatten igen. Han öppnar gapet för att sluta den: Ham! KROKODIL Men just som käkarna slår igen, tar Rita hatten ifrån honom. Nej Krokodil, inte äta hatten. Han ser sur ut. Hon sätter hatten på honom. I dag ska vi gå på zoo. I och med att hon har sagt detta, sätter hon på honom en rosa klänning också. Han blir inte gladare av detta. Det finns andra krokodiler där vet du. Riktiga krokodiler. Krokodil försiktigt förväntansfull ut. Och jag vill inte att någon ska tro att du är en zookrokodil. Rita och Krokodil, Zoo 06.apr 2011, A. Sparring, J. Vierth, S. Melchior

48 3 Hon tar hans hand och tittar honom ögonen. Rita knyter hakbanden. Du är min krokodil. Bara min. Krokodil tittar sig missnöjt i spegeln. Försöker ta av sig hatten, men den sitter fast under hakan. Kom nu! Det blir matsäck också. Hon håller upp en matsäckskorg. Krokodil ler och slickar sig om munnen. Rita går ut. Krokodil följer efter. EXT. UTANFÖR ZOO - DAY Vi är på trottoaren utanför Zoo. Runt zoo är ett järnstaket, vi anar djuren där inne. Mitt i staketet är en öppning vid en biljettlucka. Rita och Krokodil kommer fram till luckan. Rita bär matsäckskorgen. Krokodil tittar nyfiket in mot zoo (Var är de? Var är krokodilerna?) Rita stannar och vänder sig till krokodil. Kom ihåg att du är med mig nu! Krokodil rycks ur sin koncentration och tittar på Rita. Han nickar ivrigt och tar hennes hand. De går in. EXT. INNE PÅ ZOO, VID APORNA - DAY Tre apor sitter i ett träd inne i sin bur och plockar loppor av varandra.. Nu tittar en av dem upp och pekar. Rita och Krokodil, Zoo 06.apr 2011, A. Sparring, J. Vierth, S. Melchior

49 4 Rita och Krokodil kommer fram till buren. Hej Apor! Krokodil vinkar. Aporna får något surt i blicken. En av dem sätter händerna för ögonen, en sätter händerna för munnen och en sätter händerna för öronen. Och så vänder de ryggarna åt Rita och Krokodil (och oss) Rita går. Krokodil står kvar och tittar på något utanför bild. Rita stannar upp och vänder sig mot Krokodil. Krokodil, kom så tittar vi på något mer spännande. Krokodil pekar på en skylt. Skylten föreställer en krokodil och pekar åt vänster i bild. Nej! Vi ska hitåt. Rita går. Krokodil går efter henne. EXT. INNE PÅ ZOO, VID LEJONEN - DAY Rita och Krokodil kommer fram till lejonburen. Vi ser dem rakt framifrån, vi har inte sett lejonen än. Rita spärrar upp ögonen och ryter. Raooor! Krokodil tittar storögt på henne. Rita och Krokodil, Zoo 06.apr 2011, A. Sparring, J. Vierth, S. Melchior

50 5 Inne i buren sitter ett lejon. Lejonet tittar slött på Rita. Rita ryter igen. Raoor! Lejonet ryter åt Rita. LEJON RAOOOOOOR!! Rita ryggar tillbaka. Krokodil fnissar. Kom så tittar vi på något lite mindre. Intill lejonburen är en skylt med en krokodil och en pil som pekar ut riktningen. Krokodil pekar på skylten. Nej! Något ännu mindre. Rita går. Krokodil lomar efter. EXT. INNE PÅ ZOO, VID KROKODILERNA - DAY I en damm bak galler simmar fyra krokodiler. Krokodil kommer fram till gallret. Han håller i gallret med båda händerna och tittar på sina släktingar. Rita passerar i bild bakom honom. Hitåt, Krokodil. Hon fortsätter ut ur bild. Krokodil kastar en längtansfull blick ner i krokodildammen, innan han släpper gallret och fortsätter efter Rita. Rita och Krokodil, Zoo 06.apr 2011, A. Sparring, J. Vierth, S. Melchior

51 6 EXT. INNE PÅ ZOO, VID HAMSTRARNA - DAY Vi ser Rita och Krokodil, blick mot oss. Rita gör stora kinder. Nu ser vi att Rita och Krokodil står framför en bur med hamstrar. En hamster sitter på bakbenen precis framför Rita och Krokodil. Krokodil gäspar. Vad söt den är! Titta! Hamstern tvättar nosen med sina små framtassar. Rita härmar den. He he he. Krokodil tittar längtasfullt bortåt. Vad är det med dig? Krokodil pekar bort mot krokodilerna. På avstånd ser vi krokodilerna. Okej gå dit och lek då! Krokodils hela ansikte spricker upp i ett stort leende. Han är redan på väg, tar sig så fort han kan bort mot krokodilerna. Rita ropar efter honom. Men glöm inte bort att du är min! Rita och Krokodil, Zoo 06.apr 2011, A. Sparring, J. Vierth, S. Melchior

52 7 Krokodil verkar inte ha hört, för han är redan borta. EXT. INNE PÅ ZOO, VID KROKODILERNA - DAY Krokodil kommer fram till Krokodilerna. Han vinkar och hoppar vid staketet. Krokodilerna i dammen tittar kort på honom. Men de ser bara uttråkade ut och snart är det ingen som tittar på honom längre. Krokodil ser bekymrad ut. Så får han syn på krokodilskylten intill gallret. Han pekar först på skylten, sen på sig själv. Krokodilerna i dammen tittar ointresserat på honom. Någon skakar på huvudet, någon annan dyker ner i vattnet, för att snart dyka upp igen med slö, ointresserat blick. EXT. INNE PÅ ZOO, VID HAMSTRARNA - DAY Rita sitter nu inne hos hamstrarna. Hon klappar och gosar med dem. Men så tittar hon upp. Jag undrar hur det går för krokodil. Hon klättrar över det låga staketet och går bort mot honom. EXT. INNE PÅ ZOO, VID KROKODILERNA Krokodil ser sorgsen ut. Men så upptäcker han att han har klänning på sig. Han drar i klänningen och drar upp den så att vi ser hans mage. Han sliter av sig klänningen och pekar på sin gröna mage. Han vänder sig om och pekar på sin taggiga rygg. Så vänder han sig åter om och tittar på krokodilerna (han har fortfarande hatten på huvudet). Rita och Krokodil, Zoo 06.apr 2011, A. Sparring, J. Vierth, S. Melchior

53 8 Krokodilerna i dammen ler glatt. En av dem vinkar åt honom att hoppa i. MUSIK IN: Krokodil simmar på rygg i krokodildammen. En krokodil kommer fram och hälsar på honom. De gör high five och ler mot varandra. Nu närmar sig de andra krokodilerna. Krokodil gör high five med fyra olika krokodiler. Rita kommer fram till krokodildammen. Hon ser klänningen som ligger där på marken, och tar upp den. Hon går fram till staketet och tittar ner. Där nere ser hon fem glada krokodiler i ring runt en ännu gladare krokodil (i hatt). Rita vinkar till Krokodil, men han ser henne inte. Krokodilerna simmar i kapp i bassängen. De snurrar som rullande stockar i vattnet. De gör konster och hoppar rakt upp ur vattnet med stjärtarna snurrande som propellrar. Rita tittar lite bekymrad när krokodilerna dyker ner i vattnet. Krokodilerna är försvunna, kvar på vattenytan flyter en ensam hatt. MUSIK SLUT Rita böjer sig över staketet och tittar oroligt ner mot vattnet. Krokodil! Nu dyker en krokodil upp ur vattnet. Rita och Krokodil, Zoo 06.apr 2011, A. Sparring, J. Vierth, S. Melchior

54 9 Där är du! Nu dyker ytterligare en krokodil upp ur vattnet. Eller där? Och en till. Och en till. Och en till. Vem av er är krokodil? Alla sträcker upp handen. Och så dyker de ner i vattnet igen. Rita ser förbryllad ut. Men vem av er är min krokodil? Krokodilerna dyker upp igen. Nu tar de sig nu upp på en sten på andra sidan dammen. Krokodil! Krokodilerna brottas där på andra sidan. De rullar runt, kittlar varandra och skrattar. Krokodil! Hon börjar klättar uppför gallret runt krokodilerna. Nu kommer jag och hämtar dig! Rita och Krokodil, Zoo 06.apr 2011, A. Sparring, J. Vierth, S. Melchior

55 10 Nu har Rita kommit högst upp och sitter med ett ben på var sida om staketet runt krokodilerna. Hon tittar ner. Långt där nere är Krokodildammen. Hon är på väg att tappa balansen, men återfår den snart. Hjälp! Krokodilerna brottas med varandra, men nu är det en av dem som tittar upp. Rita klamrar sig fast högt där uppe. Hon har svårt med balansen och är på väg att glida ner. Krokodilen dyker elegant ner i vattnet. Rita hänger nu i bara händerna. Just som hon tappar taget, får Krokodil grepp om henne. Krokodil klättrar över staketet med Rita i famnen och landar snyggt på andra sidan. Rita tittar honom i ögonen. Krokodil tittar på henne och ler. Krokodil! Hon kramar honom. Kom nu så äter vi matsäck! Hon går, men Krokodil dröjer sig kvar. Rita vänder sig om. Krokodil är på väg över staketet igen. Rita och Krokodil, Zoo 06.apr 2011, A. Sparring, J. Vierth, S. Melchior

56 11 Men vad gör du? Vill du inte vara med mig mer? Krokodil tittar på henne. Så tittar han ner i dammen. Han pekar på något där nere. I dammen ligger hans hatt och flyter. Krokodil skuttar ned och hämtar sin hatt. Han tar den på sig och hoppar ner till Rita igen. Den här också. Hon ger honom klänningen. Krokodil drar ner mungiporna. Jo, annars ser man inte att du är min. Hon håller fram korgen med lunch i. Och det är bara min krokodil som får lunch. Krokodil ser brett och drar på sig klänningen. EXT. PICNICOMRÅDE - DAY Rita och krokodil sitter på en filt med korgen mellan sig. Rita tar upp en stor smörgås och en liten smörgås. Den här ska du ha. Hon ger Krokodil den stora smörgåsen. Rita och Krokodil, Zoo 06.apr 2011, A. Sparring, J. Vierth, S. Melchior

57 12 En riktig krokodilsmörgås. Bara till dig! Till min egen krokodil. Krokodil tar smörgåsen i ena handen, kastar upp den i luften och låter den landa i sitt öppna gap med ett.. Ham! KROKODIL Rita och Krokodil, Zoo 06.apr 2011, A. Sparring, J. Vierth, S. Melchior

58 Rita och Krokodil SNÖ af SIRI MELCHIOR ANDERS SPARRING JANNE VIERTH Version 06 April 2011 Director Siri Melchior Kontakt Producer Lennart Ström Auto Images AB Monbijougatan 17E SE Malmö E-post. Tel

59 2 INT. BADRUMMET - DAY Vi ser en tropisk strand. Nu backar vi och ser att det är en affisch i ett badrum. Krokodil ligger i badkaret, myser och blundar. O.S. HÖRS HUR BADRUMSDÖRREN ÖPPNAS. Krokodil vänder sig om i sömnen. En snöboll träffar Krokodil. Han sätter sig yrvaket upp. Vi badrumsfönstret står Rita i nattlinne. I ena handen har hon en snöboll. Det har snöat! Krokodil ser frågande ut. En ny snöboll träffar honom i pannan. Han ryser. Det är snö ute. Kom och titta! Han kryper längre ned i det varma vattnet. Kom nu! Han kliver motvilligt upp ur badkaret och fram till fönstret. De kikar ut tillsammans. Visst är det vackert? EXT. S HUS - DAY Rita och Krokodil, Snö 06.apr 2011, A. Sparring, J. Vierth, S. Melchior

60 3 Vi ser Ritas hus utifrån. Världen är vit av snö. Vi närmar oss ett litet förnster där Rita och Krokodil kikar ut förväntan i blick. De ser på varandra och ler innan de försvinner ur fönstret. Vi följer huskroppen nedåt. Nu är vi nere vid den stängda porten. Men så slås den upp. MUSIK Rita står i dörren med vinterkläder, mössa, vantar och rejäla vinterkängor. Hon gör en kullerbytta ut i snön. Rita sätter sig upp med snö på mössan. Krokodil kliver försiktigt genom dörren, med halsduk om halsen. Han känner på snön. Den är kall. Han ryser. Rita gör simmtag på stället. Rullar sig i snön. Sätter sig upp. Rita kastar upp snö i luften och låter den snöa ner över sig. Krokodil ler mot henne. Kramar en boll och tittar på den. Han håller den i handen som om den vore ett äpple och öppnar munnen och tar en stor tugga. Ham! KROKODIL Det ilar i tänderna. Krokodil grimaserar illa. Rita skrattar. Krokodil spottar ut snön. EXT. EN GATAN - DAY MUSIK Krokodil sitter på en kälke. Det går trögt framåt. Rita och Krokodil, Snö 06.apr 2011, A. Sparring, J. Vierth, S. Melchior

61 4 Nu ser vi att det är Rita som drar kälken i ett snöre. Hon stannar upp och torkar svetten ur pannan. Hon sätter händerna i sidorna och pekar på snöret. Krokodil hoppar av kälken och tar snöret. Rita hoppar upp på kälken. Krokodil springer därifrån. Rita håller i sig. Ser lite rädd ut. Stopp stopp! MUSIK SLUT. Krokodil stannar. Inte så fort Krokodil. Du kan bli trött i benen. Krokodil nickar. Försvinner bort lugnt gående. EXT. VID FOTEN AV PULKABACKEN - DAY Vi är vid foten av en pulkabacke. Krokodil stannar upp. Han torkar svetten ur pannan. Rita sitter på kälken. Dit upp ska vi! Hon pekar mot backens topp. Längs där uppe är ett annat barn. Men här nerifrån ser han mest ut som en prick. Krokodil tittar mot backens topp. Så börjar han uppstigningen. EXT. I PULKABACKEN - DAY Krokodil drar Rita uppför backen. Rita vänder sig om och tittar neråt. Rita och Krokodil, Snö 06.apr 2011, A. Sparring, J. Vierth, S. Melchior

62 5 Ur Ritas POV ser vi hur världen där nere blir mindre och mindre. Rita sväljer. Krokodil! Stopp! Krokodil stannar och tittar längtansfullt upp mot backens topp. Det är för läskigt för dig där uppe. Krokodil rycker på axlarna. BORIS (O.S.) Se upp i backen! Rita och Krokodil ser upp. Mot dem kommer en liten kille på kälke åkande. Uiiii! BORIS Nu passerar han ett gupp och landar i ett snömoln just framför Rita och Krokodil. Pojken tittar upp, glad, täckt av snö. Rita! Boris. BORIS Krokodil vinkar blygt till Boris. BORIS Ska vi tävla? Från toppen. Och ner. Rita tittar upp mot toppen. Och sen ner. Rita och Krokodil, Snö 06.apr 2011, A. Sparring, J. Vierth, S. Melchior

63 6 BORIS Om du tycker att det är för högt, kan vi tävla härifrån. Äh! Jag vill tävla från toppen. Okej! BORIS Boris kutar i förväg upp för backen. Rita hoppar upp på kälken. Mot toppen. Krokodil tittar undrande på henne. Mot toppen. Krokodil. Han rycker på axlarna och drar henne uppåt. Rita kastar en ängslig blick över axeln. EXT. PÅ PULKABACKENS TOP - DAY Boris och Rita har ställt upp sina kälkar vid toppen av backen, redo för tävling. Krokodil sitter bakom Rita. Han fryser lite. Klara! BORIS Rita tittar ut över världen från backens krön. Ritas POV: Backen ser väldigt lång ut. Där nere ser träd och hus som små prickar. Färdiga! BORIS Rita och Krokodil, Snö 06.apr 2011, A. Sparring, J. Vierth, S. Melchior

64 7 Rita sneglar på Boris. Gå! BORIS Boris försvinner ner för backen. Krokodil försöker också göra fart, men Rita sätter hälarna i marken, så att kälken inte kan åka. Krokodil försöker igen, men Rita håller emot. De glider långsamt glida ner för backen, sakta sakta. Boris är reda på väg upp för backen. De möter honom bara någon meter nedanför toppen. Ha! Jag vann! BORIS _ Jamen, det var bara för att Krokodil inte vågade åka så fort. Krokodil ser förvånad ut. Skakar på huvudet. Johodå, så var det visst. BORIS Äh det gör inget. Vi åker igen! EXT. PÅ PULKABACKENS TOP - DAY Rita, Krokodil och Boris är åter redo för att tävla. BORIS Klara! Färdiga! Gå! Båda kälkarna sätter fart samtidigt. EXT. I PULKABACKEN - DAY Rita och Krokodil, Snö 06.apr 2011, A. Sparring, J. Vierth, S. Melchior

65 8 Rita och Krokodil och Boris åker, sida vid sida. Men så tittar Rita neråt. Hon ser hur världen där nere rusar emot henne. Rita kniper ihop ögonen och sätter hälarna i snön. Boris fortsätter ner för backen. I en helbild ser vi hur Rita och Krokodil sitter på sin kälke, bara några meter från toppen. Boris kommer upp igen, med sin kälke. BORIS Jag vann. Igen. Han passerar Rita på sin väg mot toppen. Rita hoppar av sin kälke och rusar efter. Nähä! EXT. PÅ PULKABACKENS TOPP - DAY Boris har redan hunnit upp. Rita kommer ikapp honom. Det var Krokodil som var för rädd. Nu kommer Krokodil upp på toppen med Ritas kälke. Han sätter sig, klar att åka igen. Fryser lite. Jag vill åka snabbare, men Krokodil bara bromsar. Krokodil ser stött ut när han hör detta. Rita och Krokodil, Snö 06.apr 2011, A. Sparring, J. Vierth, S. Melchior

66 9 BORIS Ska du inte prova och åka en gång utan Krokodil då? Kan jag väl! Hon puttar av Krokodil från kälken utan att riktigt ta in vad hon gör; lite "by-the-way". Han landar i den kalla snön. Ryser till. EXT. PÅ PULKABACKENS TOP - DAY Rita och Boris har ställt upp sina kälkar för start. Klaaaaara! BORIS Rita vänder sig mot Krokodil, som ligger på marken och tittar dystert upp i himlen. Han fryser. Krokodil huttrar. Titta nu Krokodil. Är du lessen? Fääääärdiga! BORIS (O.S.) Om du vågar.. vill, menar jag, får du åka med? Krokodil fryser så han skakar men lyckas ändå skaka på huvudet och lämnar avtrycket av sin långa krokodilnos på var sida om sitt huvud i snön. Gå! BORIS (O.S.) Rita och Krokodil, Snö 06.apr 2011, A. Sparring, J. Vierth, S. Melchior

67 10 Boris far ner för backen. Rita har klivit av sin kälke och går fram till Krokodil. Förlåt Krokodil, du kan väl vara med. Krokodil svarar inte. Han är nu alldeles stel. Snälla! Hon skakar om honom kärleksfullt. Detta gör att den stelfrusne Krokodil kommer på glid. Nej! Hjälp Krokodil glider allt fortare ner för backen. Rita försöker stoppa honom, men hamnar på hans rygg och följer med ner för backen. EXT. I PULKABACKEN - DAY Boris är i full fart ner för backen. Det går fort. Bakgrunden är snabba streck bakom honom. Men nu glider Krokodil förbi honom. På Krokodils rygg klamrar sig Rita fast. Hurraaaa! De passerar Boris. Boris reser sig upp och lutar sig frmåt som en störtloppsåkare. EXT. VID FOTEN AV PULKABACKEN - DAY Vi ser en snöhög. Rita och Krokodil, Snö 06.apr 2011, A. Sparring, J. Vierth, S. Melchior

68 11 Ahhhhhh! (O.S.) Nu far Rita och Krokodil in i snöhögen och försvinner alldeles i all snö. Boris kommer ner för backen och bromsar in framför snöhögen. Hur gick det? BORIS Rita sticker ut huvudet ur snöhögen Du vann! _BORIS Ingen reaktion. Vi vann. Krokodil och jag. Bra jobbat, Krokodil! Krokodil? _ Hon börjar gräva i snöhögen. Snart har hon fått fram den stele Krokodil. Rita tittar på Boris. Oj då.. _ EXT. EN GATAN - DAY MUSIK Rita och Boris skyndar hemåt med kälken på släp. På den sitter den stelfrusne Krokodil. INT. BADRUMMET - DAY Den stele Krokodil i badkaret. Rita och Krokodil, Snö 06.apr 2011, A. Sparring, J. Vierth, S. Melchior

69 12 Rita och Boris hjälps åt att dusch honom med hett vatten. _ Mer varmvatten, Boris! Han är stel som en pinne. Just då sjunker Krokodil ihop med en tung suck. Rita lutar sig fram mot honom. _ Hur är det, Krokodil? Börjar du bli varm? Krokodil tittar på henne. Så ler han trött. _ (SK LLER LITE) Man måste hålla värmen när man leker i snön Krokodil. Jag blev jätteorolig faktiskt! _BORIS Krokodil var i alla fall den snabbaste jag någonsin sett i backen. Du vann Krokodil! Du vann! Krokodil gör tummen upp och ler. Och så NYSER han så att vattnet stänker på barnen. Rita och Krokodil, Snö 06.apr 2011, A. Sparring, J. Vierth, S. Melchior

70 Rita och Krokodil SKOGEN af SIRI MELCHIOR ANDERS SPARRING JANNE VIERTH Version 06 April 2011 Director Siri Melchior Kontakt Producer Lennart Ström Auto Images AB Monbijougatan 17E SE Malmö E-post. Tel

71 2 INT. S KÖK - DAY Vi ser en bild på en grupp kantareller. Nu backar vi och ser att det är ett foto i en bok. Och nu ser vi att det är Rita som tittar i boken där hon sitter vid köksbordet. Krokodil kikar in i kylen på jakt efter mat. Rita håller upp boken med bilden mot Krokodil. Såna här är det vi ska plocka Krokodil. Kantareller. Krokodil har hittat en bit ost i kylen. Kantareller är godast i hela världen! Hon hoppar upp från sin plats vid bordet. Krokodil ska just ta ostbiten när Rita stänger kyldörren. Han ser snopen ut. Vi hinner inte äta nu, Krokodil. Vi måste ut och plocka kantareller! Och då behöver vi en svampkorg. Hon pekar uppfordrande på ett skåp högt upp. Rita och Krokodil, Skogen 06.apr 2011, A. Sparring, J. Vierth, S. Melchior

72 3 Krokodil ställer en pall nedanför skået och kliver upp på den. Han får fram en liten korg ur skåpet. För liten. Vi ska plocka många kantareller, Krokodil! Korgen far ned på golvet och han får fram en större. Han ler mot henne. För liten. Även denna korg hamnar på golvet. Så får han fram en korg, stor som en tvättkorg. Rita är nöjd. NEDTONING EXT. SKOGEN - DAY Den blir bra! Precis lagom. Det är höst. Löv virvlar i den klara luften. Här kommer Rita och Krokodil. Båda har stövlar på. Rita har också mössa och halsduk. Rita marscherar fram och skannar metodiskt av skogen vid sidan om stigen. Krokodil dansar fram, glatt och planlöst med korgen svängande på armen. Han skuttar in bakom ett träd. Så kikar han fram snabbt med ett brett smil. Tittut! Du måste hålla dig på stigen Krokodil. Hon pekar på stigen. Han ser lite stukad ut. Rita och Krokodil, Skogen 06.apr 2011, A. Sparring, J. Vierth, S. Melchior

73 4 Du kan komma bort i skogen. Det kan finnas vargar. Hjälp till att hitta kantareller istället. Hon marscherar vidare. Han skuttar efter. NEDTONING EXT. SKOGEN - DAY Krokodil kommer skuttande längs stigen. Ett stycke bakom honom kommer Rita sökandes med blicken intill stigen. En uggleunge flyger förbi honom och vidare in bland träden. Krokodil ställer ifrån sig korgen skuttar efter. Nu kommer Rita fram till platsen där han försvann. Och där korgen står. Hon ser sig om. KLIPP TILL. Krokodil? Vart har du tagit vägen nu då? Under en buske sticker Krokodils svans fram. KLIPP TILL Rita skiner upp. Aha! Du har hittat kantareller!? Hon följer svansen in bland buskarna. EXT. SKOGEN/ETT BUSKAGE - DAY Krokodil sitter i busken och ler. På och runt honom skuttar glada uggleungar. Rita och Krokodil, Skogen 06.apr 2011, A. Sparring, J. Vierth, S. Melchior

74 5 DET KNAKAR bland buskarna. Krokodil och ugglorna reagerar. Rita dyker upp. Krokodil ser glad ut. Det gör inte Rita. Alltså Krokodil! Vi ska hitta kantareller! Inte leka! Krokodil pekar på en liten kompis på huvudet. Jaha, då får vi göra så här. Hon tar av sig halsbandet och lägger det om halsen på honom. Hon gör en rosett. Kom nu! Hon drar med sig honom ut. EXT. SKOGEN/STIGEN - DAY Rita kommer upp på vägen med Krokodil i koppel. Han tittar bestört på henne och pekar på halsduken runt halsen. Ja, men om du inte kan kan hålla dig på stigen får du ha koppel! Så! Kom här. Hon tar korgen och tar ett ett steg för längs stigen, precis så att hans koppel sträcks. Men så blir hon stående. Hon har fått syn på något i skogen. KLIPP TILL Inne i skogen, mellan några träd, syns att varmt, gult sken. KLIPP TILL Rita och Krokodil, Skogen 06.apr 2011, A. Sparring, J. Vierth, S. Melchior

Rita och Krokodil ZOO

Rita och Krokodil ZOO Rita och Krokodil ZOO af SIRI MELCHIOR ANDERS SPARRING JANNE VIERTH Version 06 April 2011 Director Siri Melchior Kontakt Producer Lennart Ström Auto Images AB Monbijougatan 17E SE-21153 Malmö E-post. lennart.strom@autoimages.se

Läs mer

Rita och Krokodil CAMPING

Rita och Krokodil CAMPING Rita och Krokodil CAMPING af SIRI MELCHIOR ANDERS SPARRING JANNE VIERTH Version 08 August 2010 Director Siri Melchior Kontakt Producer Lennart Ström Auto Images AB Monbijougatan 17E SE-21153 Malmö E-post.

Läs mer

Rita och Krokodil FISKETUREN

Rita och Krokodil FISKETUREN Rita och Krokodil FISKETUREN af SIRI MELCHIOR ANDERS SPARRING JANNE VIERTH Version 06 April 2011 Director Siri Melchior Kontakt Producer Lennart Ström Auto Images AB Monbijougatan 17E SE-21153 Malmö E-post.

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Rita och Krokodil SKOGEN

Rita och Krokodil SKOGEN Rita och Krokodil SKOGEN af SIRI MELCHIOR ANDERS SPARRING JANNE VIERTH Version 06 April 2011 Director Siri Melchior Kontakt Producer Lennart Ström Auto Images AB Monbijougatan 17E SE-21153 Malmö E-post.

Läs mer

Marios äventyr. Kapitel 1

Marios äventyr. Kapitel 1 Marios äventyr Kapitel 1 -Jag heter Mario. Jag är 10 år. Jag bor i ett litet grönt hus och min kompis Luigi bor i ett litet gult hus. Jag ska till min kompis Luigi, vi är bästa vänner. Nu ska jag gå till

Läs mer

ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN

ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla i Sverige att röra sig fritt i naturen. Men vi behöver också ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare

Läs mer

Ge aldrig upp. Träning

Ge aldrig upp. Träning Ge aldrig upp Träning Kom nu, vi blir sena, skriker Ellens pappa Rickard som sitter otåligt i bilen och väntar. Jag kommer, skriker Ellen tillbaka. När Ellen har satt sig i bilen kör Ellens pappa direkt

Läs mer

Kåre Bluitgen. Sjalen. Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard. nypon förlag AB. Publicerat med tillstånd.

Kåre Bluitgen. Sjalen. Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard. nypon förlag AB. Publicerat med tillstånd. Kåre Bluitgen Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard nypon förlag AB Ska vi byta hår? Åh, vad ditt hår är fint, säger Ida. Hon drar borsten genom Aylas svarta hår. Tycker du?

Läs mer

ENSAM. Av Matilda Jerkvall

ENSAM. Av Matilda Jerkvall 1 ENSAM Av Matilda Jerkvall Hennes steg ekar där hon går genom den tysta staden. Hon är alldeles ensam där hon skyndar förbi de stängda butikerna. Hur kan hon vara alldeles ensam där det annars brukar

Läs mer

Kapitel 1. Jag gillar inte honom sa jag, inte jag heller svarade Emil. När vi hade rast gick vi till dörren

Kapitel 1. Jag gillar inte honom sa jag, inte jag heller svarade Emil. När vi hade rast gick vi till dörren Kapitel 1 Hej jag heter Matteo Lindgren. Jag går på elevskolan. Jag är 10 år. Min bästa kompis heter Emil Hanson. Vaktmästaren är läskig. Han är alltid arg skriker så högt så att man blir rädd. Första

Läs mer

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar 19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar Rödluvan Det var en gång, en vacker solig dag, en liten flicka som hette Rödluvan. Hon lekte utomhus i sin trädgård. Hon kallades Rödluvan för hon hade en röd

Läs mer

Men ingen svarar. Han är inte här, säger Maja. Vi går ut och kollar.

Men ingen svarar. Han är inte här, säger Maja. Vi går ut och kollar. Mannen som äger campingen, förklarar Maja. Han sa det när jag ringde. Fråga bara efter Gunnarsson, sa han. De går in i huset. Där inne står konserv burkar och paket på olika hyllor. Hallå, ropar Lasse.

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd.

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd. Kapitel 1 Resan Jag har väntat länge på att göra denna resan. Jag heter Hanna och är 23 år. Jag ska åka båt till en Ön Madagaskar. Jag kommer ha med mig en hel besättning. Vi tog med oss väldigt mycket

Läs mer

BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov4 KH-57-03-297-SV-C

BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov4 KH-57-03-297-SV-C BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov4 14 16 KH-57-03-297-SV-C BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov1 Flyg vackra svalor, flyg! Europeiska kommissionen BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov2 Denna publikation har

Läs mer

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE Sofia Fredén Slutversion December 2012januari 2013 8 år MAMMA KOMPIS 8 år LÄRARE TVÅ ORANGUTANGER I en skola, hemma, i en djungel. Pjäsen är tänkt för 3 skådespelare. 2 1. Leo

Läs mer

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 1 2 Översättning: Göran Gademan FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 3 ERWARTUNG 4 black 5 In här? Man ser inte vägen 10 15 Så silvrigt stammarna skimrar som björkar! Åh, vår

Läs mer

Ett givande möte. Ett filmmanus av Marita Hedström

Ett givande möte. Ett filmmanus av Marita Hedström Ett givande möte Ett filmmanus av Marita Hedström Marita Hedström Trädgårdsgatan 2 274 34 Skurup Tel: 070 201 62 19 Skapelsedatum 3 november 2015 Version 4 Slutmanus Ett givande möte 1. INT. I ETT SOVRUM

Läs mer

Publicerat med tillstånd Kan du vissla Johanna? Text Ulf Stark Bild Anna Höglund Bonnier & Carlsen 2003

Publicerat med tillstånd Kan du vissla Johanna? Text Ulf Stark Bild Anna Höglund Bonnier & Carlsen 2003 10 Nästa dag tar jag med mig Berra. Då har han tvättat sig. Han har ett rent plåster på hakan och i handen håller han en ringblomma som han hittat i Gustavssons trädgård. Ser jag bra ut så här? undrar

Läs mer

Har du saknat mig? Prolog Nu är det 12 år sedan och jag tänker fortfarande på det. Hur mamma skriker på pappa att han ska gå medan han skriker tillbaka, det var då han lämnade oss och tillbaka kom han

Läs mer

Utdrag ur Misstänkt ljus. Kapitel 1: Ljuset från ett ufo

Utdrag ur Misstänkt ljus. Kapitel 1: Ljuset från ett ufo Utdrag ur Misstänkt ljus Kapitel 1: Ljuset från ett ufo Har du tänkt på att ljuset från ficklampan syns ut genom tältduken, viskade Kajsa. Om det skulle komma ett ufo flygande där uppe över trädtopparna

Läs mer

Livets lotteri, Indien

Livets lotteri, Indien Livets lotteri, Indien Jag heter Rashmika Chavan och bor i Partille, men mitt ursprung är Indien (Mumbai). Jag, min mamma Angirasa och lillebror Handrian flydde till Sverige när jag var 11 år. Nu är jag

Läs mer

Grådask. eller Hur gick det sedan? en berättelse om hur det gick för Snövit efter att prinsen kysst henne ROLLER

Grådask. eller Hur gick det sedan? en berättelse om hur det gick för Snövit efter att prinsen kysst henne ROLLER Grådask eller Hur gick det sedan? en berättelse om hur det gick för Snövit efter att prinsen kysst henne ROLLER (före detta Snövit) (hennes man) (den åttonde, bortglömde, dvärgen) SÅNGER Min dröm, vart

Läs mer

MED ÖPPNA ÖGON. Text och musik och arrangemang: Gerd och Alf Strandberg

MED ÖPPNA ÖGON. Text och musik och arrangemang: Gerd och Alf Strandberg Text och musik och arrangemang: Gerd och Alf Strandberg Textbladet får skrivas ut och kopieras Talgoxen Hallå, hallå, hallå vad är det som står på? Nu kommer våren snart, helt underbart så klart! En talgoxe

Läs mer

Min försvunna lillebror

Min försvunna lillebror 3S Ida Norberg Sa1a Min försvunna lillebror Vi hade precis sålt vårt hus och flyttat in i världens finaste hus, det var stort, väldigt stort, det fanns nästan allt där, pool, stor trädgård och stort garage.

Läs mer

Thomas i Elvsted Kap 3.

Thomas i Elvsted Kap 3. Kap 3 Nu börjar träningen Imre, inte Ymre När kommer din pappa, frågar jag Lappen, vi kanske ska dela upp innan. Han är redan hemma, han jobbar på Metallen med datorer, säger Lappen, så vi ska nog strax

Läs mer

Kapitel 3. Publicerat med tillstånd Tufft spel Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2013

Kapitel 3. Publicerat med tillstånd Tufft spel Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2013 Kapitel 3 ABK gör avspark. Först går bollen lite fram och tillbaka mellan lagen. Två klungor jagar efter den hit och dit, men sedan får Tina tag i bollen och drar sig ut på kanten. Hon ser Max komma och

Läs mer

EN ANNAN PERSON. Fabian Buebo. inspirerad av en verklig händelse

EN ANNAN PERSON. Fabian Buebo. inspirerad av en verklig händelse EN ANNAN PERSON av Fabian Buebo inspirerad av en verklig händelse SLUTVERSION 160428 fabian@fabianbuebo.se 0735554992 1 INT. HOTELLRUM - KVÄLL Vi hör en kvinna sjunga för sig själv. Vi ser hela hotellrummet.

Läs mer

Övning 1: Vad är självkänsla?

Övning 1: Vad är självkänsla? Självkänsla Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

Gubben i stubben (Rim) Batmansången Honkey tonky

Gubben i stubben (Rim) Batmansången Honkey tonky Gubben i stubben (Rim) 1. Uti skogen i en stubbe 1. Händerna flata mot varandra 2. bor en rolig liten gubbe 2. Håll upp en tumme 3. om du smyger fram så tyst 3. Två fingrar går på tex. Golv eller ben utan

Läs mer

Jag blev rädd när jag läste brevet.är jag verkligen den utvalda som kan gå in i porten. Jag. Kapitel 2 BREVET

Jag blev rädd när jag läste brevet.är jag verkligen den utvalda som kan gå in i porten. Jag. Kapitel 2 BREVET Kapitel 1 HEJ! Hej! Jag heter Mandy och jag är 10 år. Jag går på Himlaskolan. Jag bor i Alafors.Rebecka är min bästa vän, hon bor också i Alafors. Hon är 10 år hon med. Vi leker varje dag i skolan. Rebecka

Läs mer

Från bokvagn såg jag att det var ganska mörkt ute sen sprang jag till

Från bokvagn såg jag att det var ganska mörkt ute sen sprang jag till 1 De mystiska drakägget Kapitel 1 Jag vaknade upp tidigt jag vaknade för att det var så kallt inne i vår lila stuga. Jag var ganska lång och brunt hår och heter Ron. Jag gick ut och gick genom byn Mjölke

Läs mer

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej, Jag heter Aragon. Jag och min far bor i en liten stuga i en liten stad kallas sed Wood. Här bor det inte många men vi odlar mat så det räcker till alla. Men vi har inte mycket

Läs mer

Anna Siverbo 5B Ht-15

Anna Siverbo 5B Ht-15 1 Drakägget Kapitel 1 Hej jag heter Maja jag är 9 år. Jag och min familj bor på en bondgård. När jag går ut från vårat hem så kommer jag till en marknad som heter Rikedall. Så min familj brukar gå dit

Läs mer

Min kompis heter Sofie och har ljust kort hår. Hon älskar marsvin. Min ärkefiende Lisa, läraren Lisa, utan hår är läskig. Det känns som att hon

Min kompis heter Sofie och har ljust kort hår. Hon älskar marsvin. Min ärkefiende Lisa, läraren Lisa, utan hår är läskig. Det känns som att hon 1 Kapitel 1 hej Hej, jag heter Gabriella och går på Maden skolan. Jag har långt brunt hår och älskar kaniner. Min kompis heter Sofie och har ljust kort hår. Hon älskar marsvin. Min ärkefiende Lisa, läraren

Läs mer

Lära känna varandra. För äldre barn kan man ställa sig upp och passa bollen med fötterna.

Lära känna varandra. För äldre barn kan man ställa sig upp och passa bollen med fötterna. Tips Lära känna varandra Vid första träffen är det viktigt att man lär känna varandra. Det ger trygghet för hela gruppen och individen. Alla kommer också att lära sig namnen fortare vilket är bra för både

Läs mer

Simon K 5B Ht-15 DRAKEN. Av Simon Kraffke

Simon K 5B Ht-15 DRAKEN. Av Simon Kraffke DRAKEN Av Simon Kraffke 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Erik och jag är 7 år och jag bor på en gård och den gården heter Hemlighetensgård bara för att vad som helst kan hända här. Och den gården ligger

Läs mer

Felix och gammelgäddan

Felix och gammelgäddan Felix och gammelgäddan Tycker du om den här sagan? Surfa in på www.smasagor.se Där kan du hitta fler sagor Har du funderingar, kommentarer eller frågor skicka ett epostmeddelande till jonny_carlsson@passagen.se

Läs mer

Kapitel 2 Övernattning

Kapitel 2 Övernattning Kapitel 1 Sommarlov Det var den tolfte juni, jag hade precis fått sommarlov och firade det med en glass med mina två bästa kompisar, Maj och Isabell. Efter glassen satt vi och pratade på en bänk i parken.

Läs mer

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN D sovande flicka mamma lat son lat son lat son flitig gårdskarl gift med Ingvild flitig gårdsfru gift

Läs mer

- Så trevligt, hördes en vänlig röst inifrån och en litet mindre och ljusare igelkott blev synlig innanför dörren.

- Så trevligt, hördes en vänlig röst inifrån och en litet mindre och ljusare igelkott blev synlig innanför dörren. 1 Det var en sådan där riktigt varm och stilla sommardag. Markus hade ingen att leka med. Alla hans kompisar var på semester. Mamma läste en bok och pappa vilade sig. Markus suckade. Han gick en sväng

Läs mer

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den Halvmånsformade ärr Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den kalla luften. Det är inte så varmt längre. Dagen har börjat sjunka in i natten. Mamma talar

Läs mer

Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids. Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids

Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids. Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids Text & musik: Agnes Samuelsson, Jonatan Samuelsson Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids Vi gillar alla människor Hur dom än ser ut Vi vill att dom ska veta Dom är älskade av Gud Vi gillar dans

Läs mer

Jag går till jobbet nu. Hon försvann igen, ville inte vakna. Där inne var smärtan mjuk. Där inne i sömnens dimma var han kvar

Jag går till jobbet nu. Hon försvann igen, ville inte vakna. Där inne var smärtan mjuk. Där inne i sömnens dimma var han kvar finns, finns inte. En så mycket bättre värld. Den var vadderad, full av förmildrande omständigheter. Hon ville aldrig vakna mer och behöva återvända till det där andra till verkligheten. Nej, hellre då

Läs mer

Kapitel 1. Lina. Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10

Kapitel 1. Lina. Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10 Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10 Lina Kapitel 1 Lina var 10 år och satt inne med sina två vänner Gustav och Caroline.

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Kapitel 1 - Hörde du ljudet? sa Laura. - Vad för ljud? Alla pratar ju sa Minna. - Ljudet från golvet, sa Laura. Arga Agneta blängde på Laura och

Kapitel 1 - Hörde du ljudet? sa Laura. - Vad för ljud? Alla pratar ju sa Minna. - Ljudet från golvet, sa Laura. Arga Agneta blängde på Laura och Monstret Av Amanda Kapitel 1 - Hörde du ljudet? sa Laura. - Vad för ljud? Alla pratar ju sa Minna. - Ljudet från golvet, sa Laura. Arga Agneta blängde på Laura och Minna. Det hade gått ett rykte om att

Läs mer

Mini-kören på Fårö 2014. Texter

Mini-kören på Fårö 2014. Texter Mini-kören på Fårö 2014 Texter Välkommen till årets körvecka på Fårö! Det här är texter till dig som sjunger i Mini-Kören. Vi kommer att sjunga och leka oss fram genom melodier och texter under veckan

Läs mer

Zorro och pajråttorna

Zorro och pajråttorna Zorro och pajråttorna Av Larry Smith, med illustrationer av Andreas Rimheden Zorro promenerade längs Storgatan i Kissestad en dag då han plötsligt kände lukten av... pajer! Han stannade och såg sig omkring.

Läs mer

6b presenterar. Tänk om...

6b presenterar. Tänk om... 6b presenterar Tänk om... Tänk om jag var en fågel och du min lilla unge Vi skulle flyga ovanför varenda liten dunge Vi skulle flyga högt, högt upp i det blå Och sen skulle vi sno frön när bonden skulle

Läs mer

Tycker du om den här sagan? Surfa in på www.wirework.se/smasagor

Tycker du om den här sagan? Surfa in på www.wirework.se/smasagor Presenten 1 Tycker du om den här sagan? Surfa in på www.wirework.se/smasagor Där kan du hitta fler sagor Har du funderingar, kommentarer eller frågor skicka ett epostmeddelande till jonny_carlsson@passagen.se

Läs mer

Upprättelsen. Vad är ert ärende? frågade plötsligt en tjock man med oklanderligt välkammade polisonger.

Upprättelsen. Vad är ert ärende? frågade plötsligt en tjock man med oklanderligt välkammade polisonger. FÅGELSKRÄMMAN Upprättelsen Paulo hade äntligen blivit insläppt, och nu stod han där mitt i salen. Runt omkring honom satt män, kvinnor och barn och betraktade honom nyfiket. Vad är ert ärende? frågade

Läs mer

LasseMajas Teater. Tågmysteriet. av Martin Widmark. En pjäs från Valleby i tre akter. text Martin Widmark bild Helena Willis. www.bonniercarlsen.

LasseMajas Teater. Tågmysteriet. av Martin Widmark. En pjäs från Valleby i tre akter. text Martin Widmark bild Helena Willis. www.bonniercarlsen. LasseMajas Teater Tågmysteriet av Martin Widmark En pjäs från Valleby i tre akter 1 Medverkande: Lasse Maja Polismästaren Prästen Konduktören Serveringsflickan Lokföraren Nödvändig rekvisita (teaterprylar):

Läs mer

Donny Bergsten. Skifte. vintern anlände i natt den har andats över rosor och spindelnät en tunn hinna av vit rost

Donny Bergsten. Skifte. vintern anlände i natt den har andats över rosor och spindelnät en tunn hinna av vit rost Donny Bergsten Skifte vintern anlände i natt den har andats över rosor och spindelnät en tunn hinna av vit rost bäcken syr sitt täcke igelkotten luktar på vinden ute på havet seglar ett skepp mot horisonten

Läs mer

Spöket i Sala Silvergruva

Spöket i Sala Silvergruva Spöket i Sala Silvergruva Hej! Jag har hört att du jobbar som smådeckare och jag skulle behöva hjälp av dig. Det är bäst att du får höra vad jag behöver hjälp med. I Sala finns Sala Silvergruva, den har

Läs mer

Sagan om den höjdrädda fågeln Vingenting

Sagan om den höjdrädda fågeln Vingenting Sagan om den höjdrädda fågeln Vingenting EN HITTA PÅ-SAGA AV MALIN NORLANDER Sagan om den höjdrädda fågeln Vingenting 2012 Malin Norlander E-bok ISBN 978-91-7477-113-8 Pupill förlag Det var en gång en

Läs mer

Månadens Sanomaövning november

Månadens Sanomaövning november Månadens Sanomaövning November Månadens Sanomaövning Kusinerna Kopieringsunderlag Nu finns ett kopieringsunderlag till Helena Bross uppskattade serie om kusinerna Simon och Moa. Här finns läsförståelsefrågor

Läs mer

Kapitel 1 Resan. - Oj nu börjar det bli mörkt sa jag till Sergio.

Kapitel 1 Resan. - Oj nu börjar det bli mörkt sa jag till Sergio. Kapitel 1 Resan. Äntligen är jag på väg till Spanien för att spela min första match med Real Madrid. Jag heter Marko och jag är 19 år gammal. Jag och min kompis Sergio är på väg med ett jätte stort kryssnings

Läs mer

Malin Sandstedt. Smuts

Malin Sandstedt. Smuts Smuts Smutsen bränner i såren på flickans bara fötter. Döda rosentaggar river och färgar hennes ben i rött. Hon vandrar till ljudet av sin egen viskande röst. Den vita klänningen är inte längre vit utan

Läs mer

Första kapitlet. I vilket hotellet ges ett nytt konstigt namn och en korvgubbe kommer på besök.

Första kapitlet. I vilket hotellet ges ett nytt konstigt namn och en korvgubbe kommer på besök. Första kapitlet I vilket hotellet ges ett nytt konstigt namn och en korvgubbe kommer på besök. Ingo hade inget att göra. Roger var igång med att dammsuga hotellet, och hade försökt få Ingo att hjälpa till.

Läs mer

Kung Midas (kort version)

Kung Midas (kort version) Kung (kort version) Monica Vikström-Jokela Författarens kommentar Den gamla grekiska sagan om Kung finns i olika versioner, men själva berättelsen är ändå den samma: (i vissa versioner ) ger lov att önska

Läs mer

Dennis svarade. Det var Maria. -Hej, det är Maria. -Hej, sa Dennis. -jag vill bara tacka för att du räddade min brors son. - Det var så lite så. - Och förlåt för att jag inte vågade säga ifrån på caféet,

Läs mer

Det blåste nästan storm ute. Trädens

Det blåste nästan storm ute. Trädens 1 Det blåste nästan storm ute. Trädens kronor böjde sig för vinden och löven låg i frusna drivor på marken. Det var onsdagen före höstlovet. Måste vi gå ut på rast? sa Maja när skolklockan ringde. Nej,

Läs mer

Räkna med Rutiga Familjen

Räkna med Rutiga Familjen Räkna med Rutiga Familjen Ett grafiskt mattespel som behandlar de fyra räknesätten med positiva och negativa tal. Utan siffror och symboler. Med lärande agenter. Saga Http://rutigafamiljen.se 2008-11-06

Läs mer

Flanosaga -Kalle träffar Fnork

Flanosaga -Kalle träffar Fnork Flanosaga -Kalle träffar Fnork Gör så här Skriv ut sagan och bilderna. Laminera gärna för bättre hållbarhet. Bilderna kan därefter få en baksida av flanokartong eller så kan de användas med exempelvis

Läs mer

Lois Walfrid Johnson FRÄMLINGEN I SKOGEN

Lois Walfrid Johnson FRÄMLINGEN I SKOGEN Lois Walfrid Johnson FRÄMLINGEN I SKOGEN Lois Walfrid Johnsson, 1 990 Originalets titel: The Disappearing Stranger Originalförlag: Bethany House Publishers USA, 1 990 1. Utgåvan: Normans Förlag / Krokodilen

Läs mer

PASCALE VALLIN JOHANSSON & EDITH HELSNER

PASCALE VALLIN JOHANSSON & EDITH HELSNER PASCALE VALLIN JOHANSSON & EDITH HELSNER Malte är en clown Av Pascale Vallin Johansson & Edith Helsner ISBN 978-91-637-3863-0 Copyright 2013 Text: Pascale Vallin Johansson Copyright 2013 Bild: Edith Helsner

Läs mer

Emmy 5C Ht-15. Författare: Emmy jansson. Målade bilderna: Emmy Jansson

Emmy 5C Ht-15. Författare: Emmy jansson. Målade bilderna: Emmy Jansson Författare: Emmy jansson Målade bilderna: Emmy Jansson 1 Draken Kapitel:1 Drakägget Jag vaknar av att mamma smäller upp dörren och ropar till mig. - Julie det finns ingen ved! - Jag kan gå ut och fixa

Läs mer

UNDERVISNINGSMATERIAL

UNDERVISNINGSMATERIAL UNDERVISNINGSMATERIAL LÄRARDOKUMENT UNDERVISNINGSMATERIAL 4: JABALI TILLVERKAR LEKSAKER ÄVENTYRSPAKET UPPFINNARNA I AFRIKA Copyright De Uitvinders Utgåva 2012 Version 2.0 EN BERÄTTELSE UPPFINNARNA I AFRIKA

Läs mer

GLÖMSKANS KATAKOMBER. Anders Larsson

GLÖMSKANS KATAKOMBER. Anders Larsson GLÖMSKANS KATAKOMBER av Anders Larsson PERSONER: Gäst på småstadshotell Hotellets innehavare C: Stadens kyrkoherde Alla tre är i samma ålder Ett hotellrum: Dubbelsäng med nattygsbord, telefon. Attachéportfölj

Läs mer

ina är 9 år och går på Svettpärlan. Hennes bästa vän r Maja. Maja är också 9år och går också på vettpärlan. Hörde du ljudet? Vad menar du?

ina är 9 år och går på Svettpärlan. Hennes bästa vän r Maja. Maja är också 9år och går också på vettpärlan. Hörde du ljudet? Vad menar du? MONSTER Av Hannah ina är 9 år och går på Svettpärlan. Hennes bästa vän r Maja. Maja är också 9år och går också på vettpärlan. Hörde du ljudet? Vad menar du? Det är ju tyst. röken vände sig argt och stirrade

Läs mer

jonas karlsson det andra målet

jonas karlsson det andra målet jonas karlsson det andra målet noveller wahlström & widstrand 064802Det andra målet.orig.indd 3 12/21/06 3:03:00 PM Wahlström & Widstrand www.wwd.se Jonas Karlsson 2007 Tryck: GGP Media GmbH, Tyskland

Läs mer

Fler övningar och lekar för ökad vattenvana

Fler övningar och lekar för ökad vattenvana Fler övningar och lekar för ökad vattenvana Övningar flyta och glida Stjärnan Stå i ring, varannan ligger på rygg eller mage. De andra drar ringen runt. På rygg Försök att ligga stilla på rygg i vattnet.

Läs mer

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da!

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da! Drogad Det var en helt vanlig lördags morgon, klockan var 4:33 det var kallt och snöade ute. Idag skulle jag och min pojkvän åka på skidresa i en vecka i Lindvallen, det är första gången för min pojkvän

Läs mer

Åker igenom samtliga sträckor, men finner till vår besvikeslse att det inte finns speciellt mycket sevärt på denna tävling, fastnade för en vänster

Åker igenom samtliga sträckor, men finner till vår besvikeslse att det inte finns speciellt mycket sevärt på denna tävling, fastnade för en vänster Så var det då dags att för första gången sammanfatta händelserna för en rallyfantast, s k gam, detta utspelade sig under en helg och beskriver många tankar och känslor upplevda under en och samma helg...

Läs mer

GÅR TILL TANDLÄKAREN

GÅR TILL TANDLÄKAREN GÅR TILL TANDLÄKAREN Norrmejerier Författare: Karin Drangel Illustratör: Arvid Steen Grafisk formgivning: Krux I samarbete med Folktandvården Norr ISBN 978-91-979296-1-5 et här är Norris. Norris bor på

Läs mer

Jag tog några mackor och lite saft och sa att vi skulle sitta på bryggan och fika. Vi gick ner till bryggan och fikade och pratade.

Jag tog några mackor och lite saft och sa att vi skulle sitta på bryggan och fika. Vi gick ner till bryggan och fikade och pratade. Huset Huset är precis så stort som på bilden pappa visade oss. Det ligger i utkanten av det lilla samhället på en kulle. Vart man än tittar ser man granskog eller vatten. Mörk och tät som i sagorna. Det

Läs mer

Jim till kamera Det är viktigt att vakna i tid så att man inte missar dagen.

Jim till kamera Det är viktigt att vakna i tid så att man inte missar dagen. - manus ver.2 INT Sovrum dag En kille ligger och sover i hans väldigt städade, prydliga rum. Det är JIM. Ett foto av hans mor och en väckarklocka syns på nattduksbordet. Han sätter sig upp nöjd 2 sekunder

Läs mer

MASKERADKOSTYMER DJUNGEL

MASKERADKOSTYMER DJUNGEL MASKERADKOSTYMER DJUNGEL Ref. 66011 Ref. 66011 Set: CD + MASKERADKOSTYMER "DJUNGELN" SV INNEHÅLL OCH BESKRIVNING Paket bestående av 4 maskeradkostymer (storlek: barn 3-7 år) + LJUD-CD-SKIVA med MP3 (utan

Läs mer

Stadens Hjältar 05. Luftballongen. Ett spännande äventyr med Palle och Bella!

Stadens Hjältar 05. Luftballongen. Ett spännande äventyr med Palle och Bella! Stadens Hjältar 05 Luftballongen Ett spännande äventyr med Palle och Bella! Kan du hitta Olyckskorpen? www.stadenshjaltar.se Luftballongen Elin Ferner - Pelle Ferner - Mattias Wennerfalk En vacker sommarmorgon

Läs mer

Kapitel 1 Hej jag heter James och jag går det fjärde året på Sliteskolan. Min bästa kompis Adam tycker att jag är snäll, rolig och omtänksam. Jag är lite rädd för en lärare på högstadiet läraren heter

Läs mer

Tomtens lilla. Maskrosängel. Text & Bild: Margareta Juhlin. blå huset

Tomtens lilla. Maskrosängel. Text & Bild: Margareta Juhlin. blå huset Tomtens lilla Maskrosängel Text & Bild: Margareta Juhlin blå huset Tomtens lilla Maskrosängel ISBN 91-973991-0-8 Text & bild Margareta Juhlin Första upplagan november 2000 Grafisk form: Daniel Sjöfors

Läs mer

kapitel 4 en annan värld

kapitel 4 en annan värld Hej! kapitel 1-hej Jag heter Amy. Jag är 10 år gammal. Jag har brunt hår och gröna ögon. Jag har bott här i Sverige i snart 1 månad. Innan jag flyttade hit var mitt liv som vanligt. Just nu är min mamma

Läs mer

Hej! Va kul att just du öppnar den här boken som handlar om mig, MAGGI LUNTAN! Jag vill gärna berätta om några spännande upplevelser. Häng med!

Hej! Va kul att just du öppnar den här boken som handlar om mig, MAGGI LUNTAN! Jag vill gärna berätta om några spännande upplevelser. Häng med! MAGGI LUNTAN Hej! Va kul att just du öppnar den här boken som handlar om mig, MAGGI LUNTAN! Jag vill gärna berätta om några spännande upplevelser. Häng med! Skridsko i månskenet Mina syskon åkte skridskor

Läs mer

Döda bergen Lärarmaterial

Döda bergen Lärarmaterial Lärarmaterial sidan 1 Författare: Cecilie Eken Vilka handlar böckerna om? Berättarjaget i böckerna om den svarta safiren är pojken Aram och äventyret utspelar sig när han är 13 år. Aram bor i staden Rani

Läs mer

sid.1 RÖDLUVAN OCH VARGEN Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82

sid.1 RÖDLUVAN OCH VARGEN Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82 sid.1 OCH Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82 sid.2 EXT. I SKOGEN/ÅN DAG SCEN 1 (10 år) - en söt liten flicka med en röd luva

Läs mer

LITTERÄR FÖRLAGA FÖRST VAR DET MÖRKT... BOLLONGEXPEDITIONEN. www.filmcentrum.se JIMS VINTER

LITTERÄR FÖRLAGA FÖRST VAR DET MÖRKT... BOLLONGEXPEDITIONEN. www.filmcentrum.se JIMS VINTER Jims vinter JIMS VINTER GUN JACOBSON SVERIGE 2003. 13 MIN. REK. FRÅN 4 ÅR JIMS VINTER AV THOMAS TIDHOLM OCH ANNA-CLARA TIDHOLM FÖRLAG: ALFABETA ISBN13: 9789177121701 små pärlor disc 2 FÖRST VAR DET MÖRKT...

Läs mer

Äventyret i Sjölandia HT 12- VT 13

Äventyret i Sjölandia HT 12- VT 13 Vetlanda kommun Kvarnens förskola Äventyret i Sjölandia HT 12- VT 13 Barnen på Ugglan är sugna på Äventyr igen. Genom vår egen Uggla Hedvig har vi fått kontakt med en god Sagofe som heter Miranda. Hon

Läs mer

Kissarna tillväxt är fortsatt normal (vikt i gram).

Kissarna tillväxt är fortsatt normal (vikt i gram). Sabby, Sabriel och Sacco trivs bra. Vi tycker att kissarna är underbara. Förra söndagen insjuknade occikatten Kosken mitt i natten. Eva åkte till akuten på Strömsholm. Efter en mängd undersökningar konstaterades

Läs mer

Ti m S a ll y o c h C ill a fr å n

Ti m S a ll y o c h C ill a fr å n Ti m S a ll y o c h C ill a fr å n K o r e a Hej! Det är jag som är huvudpersonen i den här berättelsen jag heter. Jag har en tvillingbror som heter. Jag tävlar i slalom-åkning och tävlar i snowboard-åkning,

Läs mer

Det var kväll, och bara de allra sista av solens alla strålar dröjde sej kvar i de översta ruskorna av grantopparna.

Det var kväll, och bara de allra sista av solens alla strålar dröjde sej kvar i de översta ruskorna av grantopparna. Det var kväll, och bara de allra sista av solens alla strålar dröjde sej kvar i de översta ruskorna av grantopparna. I slaskhinken intill dörren mellan köket och verandan hade man glömt att lägga locket

Läs mer

Santos visste att det bara var en dröm men han fortsatte ändå att leka med bollen varje dag för det fanns inget han älskade mer.

Santos visste att det bara var en dröm men han fortsatte ändå att leka med bollen varje dag för det fanns inget han älskade mer. 1. Solen var precis på väg upp och där ute på den lilla grusplanen intill byn kunde man redan se Santos springa omkring med den bruna slitna läderbollen som han gjorde varje dag. Oavsett om det var vardag

Läs mer

Ljuden Kap 1. -Vad var det där, sa Moa?

Ljuden Kap 1. -Vad var det där, sa Moa? Baksidan Moa och Alex hör konstiga ljud på vinden. Ska dom våga kolla? Den elaka klasskamraten ställer till det för dom hela tiden. Moa går och kollar och sen. Hur ska det gå? Om du vill veta så får du

Läs mer

På uppdrag i spökhuset

På uppdrag i spökhuset Erik Magntorn På uppdrag i spökhuset ett sommaräventyr Illustrerad av Petter Lawenius Lindskog Förlag Denna bok tillägnas min pappa, Knut. En fantastisk berättare. E M Lindskog Förlag www.lindskogforlag.se

Läs mer

Den magiska dörren. Kapitel 1 Hej. Jag vaknar av att mamma skriker: - Benny dags att gå upp!

Den magiska dörren. Kapitel 1 Hej. Jag vaknar av att mamma skriker: - Benny dags att gå upp! Den magiska dörren Kapitel 1 Hej Jag vaknar av att mamma skriker: - Benny dags att gå upp! Jag sträcker på mig och går upp. Det är kallt i huset. Vi kom precis hem från en resa från Turkiet. Min kompis

Läs mer

Bermudatriangeln där alla problem försvinner spårlöst av Eva Bertilsson och Emelie Johnson Vegh publicerad i Canis 2008

Bermudatriangeln där alla problem försvinner spårlöst av Eva Bertilsson och Emelie Johnson Vegh publicerad i Canis 2008 Bermudatriangeln där alla problem försvinner spårlöst av Eva Bertilsson och Emelie Johnson Vegh publicerad i Canis 2008 I vår agilityträning jobbar vi utifrån ett par grundläggande principer: Vi strävar

Läs mer

Scen 1. Personer. 1977 är Emma 38 och. emma jerry robert en servitör

Scen 1. Personer. 1977 är Emma 38 och. emma jerry robert en servitör 1978 Scen 1. Personer emma jerry robert en servitör 1977 är Emma 38 och Jerry och Robert 40. * Betrayal hade premiär på National Theatre i London, 15 november 1978, i regi av Peter Hall. Pub. 1977. Vår.

Läs mer