Förvaltningsdata väg och järnväg

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förvaltningsdata väg och järnväg"

Transkript

1 Gäller för Version Handbok Trafikverket Järnväg 1.0 BVH Giltigt från Giltigt till Antal bilagor Tillsvidare -- Diarienummer Ansvarig enhet Fastställd av TRV 2011/11038 Väg- och järnvägsdata Jan Pettersson, UH Handläggare Ersätter Maria Davidson, UHnvj BVH , Bilaga 10 Förvaltningsdata väg och järnväg Fastighet 1 (9) Verksamhetssystemet BVMall Dokumentmall, ver. 4.0

2 Innehållsförteckning 1 Syfte Omfattning Definitioner och förkortningar Definitioner Förkortningar Ansvar Introduktion till handboken Tidskrav vid inleverans Miljödokumentation Lagring av förvaltningsdata Fastighet Förvaltningsdata i IDA Lagringsstruktur Förvaltningsdata Beskrivning av förvaltningsdata Förvaltningsdata i BIS Förvaltningsdata i GAD Förvaltningsdata i LEB Hjälpmedel och referenser Hjälpmedel Referenser (9)

3 1 Syfte Dokumentet ställer krav på de förvaltningsdata som Trafikverket behöver för att kunna driva, underhålla och förnya anläggningen, hur de ska utformas och lagras. 2 Omfattning Dokumentet omfattar de förvaltningsdata som rör mark och fastighet. Dokumentet omfattar den förvaltningsdata som lagras i BIS, IDA (datakällan Förvaltning Järnväg samt datakällan Banverket Övergripande/Dokument/BV Fastighetsverksamhet/B. Fastighetsknutna dokument), GAD samt LEB. 3 Definitioner och förkortningar 3.1 Definitioner Attribut Attributen beskriver ett antal egenskaper hos ett dokument. Dessa egenskaper identifierar, klassificerar och karaktäriserar dokumentet samt hanteringen av detta. Varje sådan egenskap har ett namn och ett värde. Exempel på attribut är dokumentnamn, versionsbeteckning, dokumenttyp. BIS Trafikverkets system för lagring av grunddata om Trafikverkets fasta järnvägsanläggningar och annan banrelaterad information som t.ex. FOMUL. GAD I GAD (Geografisk AnläggningsDatabas) lagras modellfilsdata och spårgeometrier som redovisar Trafikverkets koordinatsatta geografiska data om järnvägsanläggningen. Förvaltningsdata Data i databaser, dokument och filer av teknisk karaktär som krävs för drift och underhåll av järnvägen. Förvaltningsdata upprättas/uppdateras i samband med om- och/eller nybyggnation. LEB Trafikverkets fastighetssystem. IDA Integrerat Digitalt Arkiv. Ett av Trafikverkets system för dokumenthantering och digital arkivering. 3.2 Förkortningar Efa UHaen UHnv Ekonomi och styrning, Fastighetsavdelningen Underhåll, Nationellt Underhåll, Anläggningsutveckling, Elkraftsystem, Nät Underhåll, Nationellt Underhåll, Väg- och järnvägsdata 4 Ansvar Chefen för verksamhetsområde Underhåll fastställer denna handbok. Chefen för UHnv är ansvarig för att handboken är uppdaterad och implementerad. 3 (9)

4 Ansvarig för att överlämna korrekt förvaltningsdata i samband med om- och/eller nybyggnation av anläggningar till enheten UHnv är den organisation som är ansvarig för byggskedet, t.ex. Efa, Investering, Stora projekt eller Underhåll. Ansvaret för att förvalta befintlig förvaltningsdata i IDA (datakällan Banverket Övergripande/ Dokument/BV Fastighetsverksamhet/B. Fastighetsknutna dokument) och LEB är avdelningen Efa. Ansvaret för att förvalta data i BIS och GAD är enheten UHnv. Förslag på förbättringar av handboken ställs till enheten UHnv:s ärendebrevlåda: forvaltningsdata.jarnvag@trafikverket.se. Frågor på innehållet, se kontaktpersoner i referenslistan. 5 Introduktion till handboken Dokumentet beskriver vilka förvaltningsdata avdelningen Efa behöver för driva, underhålla och förnya anläggningen. Genom att läsa dokumentet ska projektet i ett tidigt skede se vilka data som måste tas fram inför ett framtida överlämnande till förvaltning och kan i god tid planera för detta. Projektet gör själv en bedömning av vilka delar av dokumentet som är relevant för respektive projekt som överlämnas. Dokumentet är framtagen tillsammans med Efa. Det är deras gedigna kunskap som ligger till grund för dokumentets innehåll. Förutom de rent tekniska förvaltningsdata kring anläggningsdelarna lägger dokumentet en stor vikt vid de data som Trafikverket måste förvalta med avseende på miljö. I dokumentet finns därför ett helt kapitel som övergripande beskriver vikten av att dokumentera med miljöfokus. För att få miljön som en naturlig del av anläggningen är målet att få respektive miljödokument lagrat tillsammans med övrig dokumentation kring berört objekt. 6 Tidskrav vid inleverans Det finns idag tydliga krav för när förvaltningsdata ska levereras till förvaltning. Dessa krav finns beskrivna i TDOK 2013:0148 Ledtidkrav för väg- och järnvägsdata. 7 Miljödokumentation Med information för respektive anläggningsdel om vilka farliga kemiska ämnen i kemiska produkter och material som har byggts in i anläggningen kan man: förebygga spridning av miljö- och hälsofarliga ämnen veta vilka kemiska produkter som har byggt in i anläggningen om det uppkommer problem senare i miljön runt omkring förebygga framtida hantering av miljö- och hälsofarliga ämnen och slippa resurskrävande inventeringar eller provtagningar i byggnader för att försöka hitta och sanera bort ämnen och 4 (9)

5 material som man har upptäckt är farliga. Historiskt så har Trafikverket behövt lägga stora resurser på omfattande inventeringar, avseende t.ex. PCB, asbest. Det har kommit och kommer även i framtiden larm pga. ny kunskap om kemiska ämnen som är farligare/giftigare än vad man hittills vetat om. veta om det finns kemiska produkter/ämnen som är giftiga, brandfarliga, explosiva, hormonstörande, allergiframkallande, frätande, irriterande, cancerogena, reproduktionstoxiska i anläggningen och i så fall vilka skyddsåtgärder som behövs för personalen som ska utföra underhållsarbete eller ombyggnationer. vid upptäckt av markföroreningar spåra källan och genom dokumentationen om använda kemiska ämnen se vilka ämnen som används, dess omfattning och innehåll av farliga ämnen. vid renovering eller rivning av byggnad/objekt få kunskap om vad som kan återanvändas, återvinnas och vad som måste hanteras som farligt avfall - det sparar tid och pengar vid upprättande av avfallsplaner. 8 Lagring av förvaltningsdata Förvaltningsdata för fastighet lagras i tre olika system; IDA 1 (datakällan Förvaltning Järnväg samt Banverket Övergripande/Dokument/BV Fastighetsverksamhet/B. Fastighetsknutna dokument), LEB samt GAD. Järnvägsanläggningen ska vara dokumenterad så att Trafikverket klarar en effektiv förvaltning. De digitala filformat som Trafikverket använder sig av vid förvaltning av järnvägsdata finns beskrivna i BVS Förvaltningsdata Järnväg - Fil- och utbytesformat för digital information. 9 Fastighet För fastighet omfattas data för både byggnad och mark. Fastighet förvaltas av Efa. Efa förvaltar inte teknikhus, det gör UHaen. 9.1 Förvaltningsdata i IDA Lagringsstruktur När förvaltningsdata lagras i IDA ska de attributsättas så noggrant som möjligt. Attributsättningen är viktig för att underlätta framtida återsökning. Attributsättningen sköts av avdelningen Efa, när dokumentet registreras i datakällan Banverket Övergripande/Dokument/BV Fastighetsverksamhet/B. Fastighetsknutna dokument. 1 Idag lagras dokumentation om fastighet i två olika datakällor i IDA. Ett arbete ska påbörjas att gå igenom dokumentationen och se till att enbart lagra den på ett ställe. I handboken beskrivs lagringen i datakällan Banverket Övergripande/Dokument/BV Fastighetsverksamhet/B. Fastighetsknutna dokument, som den rätta, då det är av största vikt att den datakällan blir uppdaterad, då det är härifrån uppgifterna länkas till LEB. 5 (9)

6 9.1.2 Förvaltningsdata I kapitlet beskrivs de data som Trafikverket behöver för att kunna driva, underhålla och förnya anläggningen. I kapitel återfinns en mer utförlig beskrivning av vilken information som respektive dokument ska innehålla. Visningsfil samt underlagsfil ska levereras till förvaltningen enligt tabellen nedan. Underlagsfilernas format kan däremot variera beroende på presentationssätt, se tillåtna filformat i kolumnen Filformat Underlag. Nr. Dokumentrubrik Dokumenttyp Filformat Visning Filformat Underlag Kopia i anl. [1] Dokumentförteckning Förteckning pdf doc [2] Foto Bild jpg [3] Bygg-/rivlovshandling [4] Situationsplan pdf dgn [5] Arkitektritning pdf dgn [6] Konstruktionsritning pdf dgn [7] El och tele [8] Värme och sanitet [9] Luftbehandling [10] Kyla (Komfortkyla) [11] Styr och regler [12] Miljö- och hälsoinformation material och kemiska produkter Förteckning pdf doc, xls [13] PCB-protokoll pdf doc [14] Myndighetsbesiktning pdf doc Exempel Beskrivning av förvaltningsdata Nedan följer en beskrivning av vad olika förvaltningsdata bör innehålla för information. [1] Dokumentförteckning Innehåller en förteckning över samtliga dokument. [2] Foto Fotografier från anläggningen, invändigt och utvändigt. 6 (9)

7 [3] Bygg-/rivlovshandling Dokumentation över bygg-/rivlov ska upprättas. [4] Situationsplan En situationsplan ska upprättas. [5] Arkitektritning Arkitektritningar ska upprättas utvisande byggnaden i plan, sektion och fasad. arna ska utvisa uppbyggnad av väggar, golv och tak samt dörrslagning. För fasadritning ska även färgsättning framgå. [6] Konstruktionsritning ar, beräkningar och allmänna anvisningar visande byggnadskonstruktion och fundament i plan, sektion och detaljer ska upprättas. Exempel på konstruktionsritningar är: Planer (grundplan, takstolsritningar m.m.) Sektioner (detaljer, vägganslutningar mot bjälklag m.m.) Prefab betongkonstruktion (tillverkningsritningar, anslutningsdetaljritningar m.m.) Armeringsritningar med detaljer utvisande potentialutjämning m.m. ar utvisande fasad- och anslutningsdetaljer. ar utvisande innertak och innerväggar. ar utvisande uppställning och detaljer. Håltagningsritningar [7] El och tele Fastighetsel, kanalisation, belysning, åskskydd, brandskydd. [8] Värme och sanitet ar, beräkningar, driftdata och allmänna anvisningar utvisande. Värme- och sanitetteknisk installation ska upprättas. [9] Luftbehandling ar, beräkningar, driftdata och allmänna anvisningar utvisande Luftbehandlingsinstallation ska upprättas. Exempel på Vent-ritningar är: Flödesschema, planritningar, sektioner och detaljer. [10] Kyla ar, beräkningar, driftdata och allmänna anvisningar utvisande Kylinstallation ska upprättas. Exempel på Kyl-ritningar: Flödesschema, planritningar, sektioner och detaljer. [11] Styr och regler Driftkort och apparatskåpsritningar ska upprättas. 7 (9)

8 [12] Miljö- och hälsoinformation material och kemiska produkter Information om innehåll av farliga ämnen i material och kemiska produkter enligt Trafikverkets riktlinjer och krav. Redovisning enligt kraven i TDOK 2012:22 Material och varor- krav och kriterier avseende innehåll av farliga ämnen. Redovisning ska ske i en Materialförteckning enligt mallen i TDOK 2012:22, eller uppgifterna kan också redovisas på annat sätt i t.ex. kabellista, apparatlista så länge kraven uppfylls. I redovisningen ingår eventuellt bifogade produktvalsanalyser och riskanalyser enligt kraven. Redovisningskraven gäller även material från Materialservice, där hämtas informationen från Materialkatalogen (om uppgifter ännu saknas om farliga ämnen i Materialkatalogen, ange: uppgifter om farliga ämnen saknas i Materialkatalogen ) Redovisning enligt kraven TDOK 2010:310 Kemiska produkter - granskningskriterier och krav: Förteckningen ska innehålla de märkningspliktiga kemiska produkter som byggts in i anläggningen. Säkerhetsdatablad ska finnas för alla märkningspliktiga kemiska produkter som byggts in i anläggningen. [13] PCB-protokoll I de fall det finns dokument som redovisar inventering av PCB i materialet/produkten. [14] Myndighetsbesiktning Till exempel OVK besiktningar. 9.2 Förvaltningsdata i BIS Inte aktuellt. 9.3 Förvaltningsdata i GAD Det är viktigt att data i GAD uppdateras i samband med att objekt tillkommer eller flyttas i anläggningen. Kodningen av objekten ska följa BVF Kodning av geografiska objekt. Fastighetsgränser samt läns- och kommungränser lagras inte längre i GAD. 9.4 Förvaltningsdata i LEB Dokumenten i kap 9.1 länkas till LEB. 10 Hjälpmedel och referenser 10.1 Hjälpmedel Inte aktuellt Referenser Katrin Hedqvist (Efa): Kapitel 9 - Fastighet Susanna Ahlstedt (UHaum) Kapitel 7 - Miljö, samt övriga miljödokument för elanläggningen. BVF Förvaltningsdata järnväg 8 (9)

9 BVS Förvaltningsdata järnväg Fil- och utbytesformat för digital information BVF Kodning av geografiska objekt TDOK 2012:22 Material och varor- krav och kriterier avseende innehåll av farliga ämnen TDOK 2010:310 Kemiska produkter- granskningskriterier och krav Miljöbalken Trafikverkets miljöpolicy 9 (9)

Förvaltningsdata väg och järnväg

Förvaltningsdata väg och järnväg Gäller för Version Handbok Trafikverket 1.0 BVH 1584.308 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2013-09-30 Tillsvidare -- Diarienummer Ansvarig enhet Fastställd av TRV 2011/11038 Väg- och järnvägsdata

Läs mer

Förvaltningsdata järnväg

Förvaltningsdata järnväg Gäller för Version Handbok Trafikverket Järnväg 1.0 BVH 1584.306 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2013-09-30 Tillsvidare -- Diarienummer Ansvarig enhet Fastställd av TRV 2011/11038 Väg- och järnvägsdata

Läs mer

Förvaltningsdata. Handbok BVH B /SA CB BBM, Ulla-Märta Nilsson, BVH

Förvaltningsdata. Handbok BVH B /SA CB BBM, Ulla-Märta Nilsson, BVH Handbok BVH 584.30 Giltig från Versionsnummer Antal sidor 2004-03-01 01 14 Diarienummer B03-1838/SA26 15 Beslutsfattare Antal bilagor Handläggande enhet, Handläggare CB BBM, Ulla-Märta Nilsson, 0243-44

Läs mer

Undantag från trafiksäkerhetsinstruktioner

Undantag från trafiksäkerhetsinstruktioner Gäller för Version Föreskrift Koncern 1.0 BVF 1946.7 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2012-09-20 tillsvidare 0 Diarienummer Ansvarig enhet Fastställd av TRV 2011/40608 Underhåll Jan Pettersson,

Läs mer

Informationsmaterial BASkontrakt. Leverans och hantering av förvaltningsdata. Målgrupp: - Trafikverkets Entreprenörer

Informationsmaterial BASkontrakt. Leverans och hantering av förvaltningsdata. Målgrupp: - Trafikverkets Entreprenörer TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0 Informationsmaterial BASkontrakt järnväg Leverans och hantering av förvaltningsdata Målgrupp: - Trafikverkets Entreprenörer Syfte med utbildningsmaterialet Informationsmaterialet

Läs mer

Solkurvor rapportering

Solkurvor rapportering Ansvarig enhet: Trafik Teknik Ban och vägteknik Fastställd av: Annika Renfors, Ttb Doktyp: Rutin Giltig från: 2011-06 -15 DokID: BVR 1586.12 Dnr: TRV 2011/11171 Version: 3.0 Sida: 1(6) Handläggare: Johan

Läs mer

Innehållsförteckning HANDLEDNING 1 (27)

Innehållsförteckning HANDLEDNING 1 (27) HANDLEDNING 1 (27) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Davidson Maria, UHnvj, Jonsson Lennart, UHnvj TDOK 2013:0173 [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version Chef VO

Läs mer

Tekniska krav och anvisningar. Miljöinventering och sanering av byggnad

Tekniska krav och anvisningar. Miljöinventering och sanering av byggnad Dokumentansvarig Jon Jonsson Fastställare Marta Peterson Fastställt 2018-01-09 Tekniska krav och anvisningar Miljö Miljöinventering och sanering av byggnad Dokumentet gäller för följande verksamheter:

Läs mer

Anvisning Teknisk dokumentation 2015-11-13

Anvisning Teknisk dokumentation 2015-11-13 Anvisning Teknisk dokumentation 2015-11-13 Sida 2(6) Introduktion och allmänna krav Allmänt Dessa anvisningar är upprättade i syfte att få alla handlingar som framställs i samband med ny- eller ombyggnation

Läs mer

Besiktning av spårkomponenter i plankorsningar

Besiktning av spårkomponenter i plankorsningar Gäller för Version Standard Trafikverket Koncern 1.0 BVS 1525.100 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2013-01-01 Tills vidare Diarienummer Ansvarig enhet Fastställd av TRV 2011/76571 UHab/Ban- och

Läs mer

Driftinstruktion REFERENS

Driftinstruktion REFERENS REFERENS Driftinstruktion Denna referens beskriver hur SISAB:s driftinstruktion ska upprättas, vad den ska innehålla samt exempel på hur den ska se ut. Om SISAB:s referenser SISAB:s referenser är en serie

Läs mer

Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Holmström Tomas E4FS 2015:0018 TRV 2015/56850 Fastställt av Dokumentdatum Version

Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Holmström Tomas E4FS 2015:0018 TRV 2015/56850 Fastställt av Dokumentdatum Version KONTROLLPROGRAM 1 (6) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Holmström Tomas E4FS 2015:0018 TRV 2015/56850 Fastställt av Dokumentdatum Version Anna Rosenlind 2015-07-03 1.0 Dokumenttitel

Läs mer

Anvisning Teknisk Dokumentation

Anvisning Teknisk Dokumentation ANVISNING 1 (8) Anvisning Teknisk Dokumentation Datum: 2016-02-19 Rev: 2016-06-21 Introduktion och allmänna krav Allmänt Dessa anvisningar är upprättade i syfte att få alla handlingar som framställs i

Läs mer

Objektorienterad Informationsmodell

Objektorienterad Informationsmodell RÅD Objektorienterad Informationsmodell TDOK 2015:0188 Version 2.0 2017-01-16 RÅD Skapat av (namn och organisatorisk enhet) Dokument-ID Version Peter Axelsson, IVtsö1 TDOK 2015:0188 2.0 Fastställt av Dokumentdatum

Läs mer

Granskare Datum Projekt namn/projekt nummer Distr. Omr. Hus

Granskare Datum Projekt namn/projekt nummer Distr. Omr. Hus KRAVSPECIFIKATION KRAVSPEC 7 BILAGA 3 1 (8) Granskare Datum Projekt namn/projekt nummer Distr. Omr. Hus Leverans är granskad avseende: Kommentar: Sign: Struktur/Dokumentutformning: Katalogstruktur. Filnamn,

Läs mer

Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer]

Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer] 1 (7) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Lars Jonsson UHniö [DokumentID] [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version Leif Lindmark UHae 2013-03-01 1.0 Dokumenttitel

Läs mer

Solkurvor rapportering

Solkurvor rapportering Ansvarig enhet: Leveransdivisionen/Anläggning Fastställd av: Tomas Ramstedt, LABa Doktyp: Rutin Giltig från: 2009-05-13 DokID: BVR 1586.12 Dnr: F08-4352/BA10 Version: 2.0 Sida: 1(5) Handläggare: Jan Lundin,

Läs mer

Materialinventering. Föroreningar i mark och byggnad Risk för markförorening Cisterner/oljetankar Oljeavskiljare Annat: Ingen risk för markförorening

Materialinventering. Föroreningar i mark och byggnad Risk för markförorening Cisterner/oljetankar Oljeavskiljare Annat: Ingen risk för markförorening Materialinventering 2 Inventeringens ingående avfallsslag Inventeringen avser identifiering av ändringens alla ingående avfallsslag Ja Nej, inventeringen avser endast identifiering av följande avfallsslag

Läs mer

Linjeblockering. Grundläggande signaleringskrav. BVS 544.98023 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2009-09-30

Linjeblockering. Grundläggande signaleringskrav. BVS 544.98023 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2009-09-30 Gäller för Version Standard BV förvaltande enheter 3.0 BVS 544.98023 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2009-09-30 Diarienummer Ansvarig enhet Fastställd av F09-7155/SI10 Leveransdivisionen/Anläggning

Läs mer

Behörighet. Växelkontrollant. BVS Giltigt från Giltigt till Antal bilagor F /SI10 Leverans Anläggning Björn Svanberg, LA

Behörighet. Växelkontrollant. BVS Giltigt från Giltigt till Antal bilagor F /SI10 Leverans Anläggning Björn Svanberg, LA Gäller för Version Standard BV utan resultatenheter 2.0 BVS 544.94010 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2009-01-19 2 Diarienummer Ansvarig enhet Fastställd av F08-3369/SI10 Leverans Anläggning Björn

Läs mer

Riskanalys för signaltekniska anläggningsprojekt

Riskanalys för signaltekniska anläggningsprojekt Gäller för Version Standard BV utan resultatenheter 1.0 BVS 1544.94006 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2009-01-19 Diarienummer Ansvarig enhet Fastställd av F08-3369/SI10 Leverans Anläggning Björn

Läs mer

Rivningsplan med tillhörande materialinventering

Rivningsplan med tillhörande materialinventering 1(7) Rivningsplan med tillhörande materialinventering Administrativa uppgifter Fastighetsbeteckning alt. adress Beräknat start och stoppdatum för rivning Byggherre Kontaktperson/telefon Entreprenör Kontaktperson/telefon

Läs mer

Materialinventering sammanställning

Materialinventering sammanställning 1 (6) Miljöförvaltningen Materialinventering sammanställning Administrativa uppgifter Fastighetsbeteckning alt. adress Byggherre Kontaktperson Telefon Byggnads- och fastighetsbeskrivning Byggnadstyp (t.ex.

Läs mer

Dataproduktspecifikation Projektionszoner Sweref 99 Järnväg. Version 4.0

Dataproduktspecifikation Projektionszoner Sweref 99 Järnväg. Version 4.0 Dataproduktspecifikation Projektionszoner Sweref 99 Järnväg Version 4.0 Ändringsförteckning Fastställd version Dokumentdatum Ändring Namn 4.0 2016-01-07 Version 4.0 är den första versionen Jenny Rassmus

Läs mer

Luftledningsdokumentation

Luftledningsdokumentation SVENSKA KRAFTNÄT ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE AD, Anläggningsdokumentation VÅR BETECKNING TR08-04 DATUM 2017-07-04 SAMRÅD NL, NT, AT vb TEKNISK RIKTLINJE Luftledningsdokumentation Denna tekniska riktlinje

Läs mer

Riktlinjer för styrdokument Dnr 1-306/2019. Gäller fr.o.m

Riktlinjer för styrdokument Dnr 1-306/2019. Gäller fr.o.m Riktlinjer för styrdokument Dnr 1-306/2019 Gäller fr.o.m. Riktlinjer för styrdokument Dnr 1-306/2019 INNEHÅLL Inledning... 1 Syfte... 1 Styrdokument på organisatorisk enhet... 1 Dokumenttyper... 1 Språk...

Läs mer

Riktlinjer för styrdokument

Riktlinjer för styrdokument Riktlinjer Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: Framtagen av: Susanne Rönnefeldt Berg, utvecklingsstrateg Dokumentansvarig: Utvecklingsstrateg Uppdaterad: Diarienummer: Giltighetstid Tills vidare

Läs mer

AFS 2008:16. och dessa föreskrifter.

AFS 2008:16. och dessa föreskrifter. 5 a Den som låter utföra ett byggnads- eller anläggningsarbete ska under varje skede av planeringen och projekteringen se till att arbetsmiljön under byggskedet särskilt uppmärksammas i följande avseenden.

Läs mer

Behörighet. Ibruktagandebesiktningsman signalteknik. BVS 544.94009 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2009-01-19 2

Behörighet. Ibruktagandebesiktningsman signalteknik. BVS 544.94009 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2009-01-19 2 Gäller för Version Standard BV utan resultatenheter 2.0 BVS 544.94009 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2009-01-19 2 Diarienummer Ansvarig enhet Fastställd av F08-3369/SI10 Leverans Anläggning Björn

Läs mer

Berviksskolan. Företag: Luleå Kommun Tekniska Förvaltningen. Sida 1 (9) VAP01-2011-09-02 08:50:01

Berviksskolan. Företag: Luleå Kommun Tekniska Förvaltningen. Sida 1 (9) VAP01-2011-09-02 08:50:01 Sida 1 (9) Urval: Dokument.Dokument börjar med 1003 Dokument.Dokumenttyp lika med Ritning 1003.00.01 01 Ritning Situationsplan A03-71-01 Situationsplan 1995-09-22 00:00:00 1003.00.04 01 Ritning 60:01 Situationsplan

Läs mer

Kemiska produkter - granskning av märkningspliktiga kemiska produkter

Kemiska produkter - granskning av märkningspliktiga kemiska produkter Dokumenttitel: Kemikaliegranskning Doktyp: Rutin Giltig från: 2009-05-01 DokID: 1719 Version: 1,0 Sida: 1(7) Ansvarig enhet: XQ Dnr: F09-358/OR30 Fastställd av: Ingemar Frej Gäller för: Banverket och Vägverket

Läs mer

PM Avfallshantering. Västlänken och Olskroken planskildhet PM 2014/ Kerstin Larsson _ MPU02 1 (5) Projektnamn

PM Avfallshantering. Västlänken och Olskroken planskildhet PM 2014/ Kerstin Larsson _ MPU02 1 (5) Projektnamn Projektnamn Västlänken och Olskroken planskildhet Dokumenttyp Ärendenummer PM 2014/98935 Skapad av Filnamn Patrik Lindberg MPU02-00-025-00-0340 Godkänt av Godkänt datum Version Kerstin Larsson 2016-06-27

Läs mer

Anvisning för ritningsdokumentation

Anvisning för ritningsdokumentation Anvisning för ritningsdokumentation Norrbottens Byggmästareförenings Fastighets AB Utgåva 2007-06-15 (rev 2011-10-04) 1 (14) I NNEHÅLL. I NNEHÅLL... 2 1 ALLMÄNT... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 CAD-standard...

Läs mer

Överlämning och avslut av projekt

Överlämning och avslut av projekt Sida 1 ( 8 ) Överlämning och avslut av projekt Överlämnings- och avslutsmöte av projekt skall protokollföras, mall för detta möte skall användas i tillämpliga delar samt genomgås enligt nedanstående rutinbeskrivning.

Läs mer

UTDRAG UR HANDBOKEN BRANDSKYDDSANSVARIG FÖRESTÅNDARE BRANDFARLIG VARA AVSEENDE SYSTEMATISKT BRANDSKYDD

UTDRAG UR HANDBOKEN BRANDSKYDDSANSVARIG FÖRESTÅNDARE BRANDFARLIG VARA AVSEENDE SYSTEMATISKT BRANDSKYDD UTDRAG UR HANDBOKEN BRANDSKYDDSANSVARIG FÖRESTÅNDARE BRANDFARLIG VARA AVSEENDE SYSTEMATISKT BRANDSKYDD Allmänt T illståndshavaren är huvudansvarig för säkerheten på anläggningen. I Lagen om brandfarliga

Läs mer

Kapitel Avsnitt Kap.nr: Sidnr: Verksamhetsledningssystem 00 1(5)

Kapitel Avsnitt Kap.nr: Sidnr: Verksamhetsledningssystem 00 1(5) Verksamhetshandbok Kapitel Avsnitt Kap.nr: Sidnr: Verksamhetsledningssystem 00 1(5) Dokumentansvarig (namn och funktion) Fastställd av (namn och funktion) Fastställd datum Reviderad datum Hans Gustavsson,

Läs mer

Riktlinje. för hantering av förorenade områden i Uppsala kommun

Riktlinje. för hantering av förorenade områden i Uppsala kommun Riktlinje för hantering av förorenade områden i Uppsala kommun Dokumentnamn Fastställd av Gäller från Sida Riktlinje för hantering av förorenade områden i Uppsala kommun Kommunstyrelsen 2017-12-13 1 (4)

Läs mer

Sidoskydd. Grundläggande signaleringskrav. BVS Giltigt från Giltigt till Antal bilagor

Sidoskydd. Grundläggande signaleringskrav. BVS Giltigt från Giltigt till Antal bilagor Gäller för Version Standard BV förvaltande enheter 6.0 BVS 544.98001 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2009-09-30 Diarienummer Ansvarig enhet Fastställd av F09-7155/SI10 Leveransdivisionen/Anläggning

Läs mer

Dokumenttyp Dokumentbeteckning Diarienummer Sida

Dokumenttyp Dokumentbeteckning Diarienummer Sida KRAVSPECIFIKATION KRAVSPEC 7.2 BILAGA 5 LSU2014-0028 1 (6) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 OMFATTNING... 2 1.1 Geoteknik...2 1.2 Mark och Anläggning...2 1.3 Bygg, Hus...3 1.4 Installation, VVS...4 1.5 Installation,

Läs mer

Materialinventering sammanställning

Materialinventering sammanställning 1 (6) Miljöförvaltningen Materialinventering sammanställning Fyll i hela banketten och skicka den till boxadressen eller via e-post till miljoforvaltningen@stockholm.se Administrativa uppgifter Fastighetsbeteckning

Läs mer

Begrepp Definition Objekttyp Sökväg

Begrepp Definition Objekttyp Sökväg Anläggningsdata (f.d. Anläggningsinformation) Anläggningsdata beskriver anläggningens funktion, utformning, tillstånd, läge och ingående delars relationer, samt övriga egenskaper. Anläggningsdata omfattar

Läs mer

Modeller och objektorienterad data inom Trafikverket Underhåll. möjligheter och utmaningar. SamGIS Skåne 2015-12-02. TMALL 0141 Presentation v 1.

Modeller och objektorienterad data inom Trafikverket Underhåll. möjligheter och utmaningar. SamGIS Skåne 2015-12-02. TMALL 0141 Presentation v 1. TMALL 0141 Presentation v 1.0 Modeller och objektorienterad data inom Trafikverket Underhåll möjligheter och utmaningar SamGIS Skåne 2015-12-02 Presentation Karin Olsson Sektionen Anläggningsdata järnväg,

Läs mer

Styrning av Underhåll Väst Jvg

Styrning av Underhåll Väst Jvg Revisionsrapport Styrning av Underhåll Väst Jvg Internrevisionen 2012-02-14 TRV 2011/79397 Revisorer Distribution IR, Mats Olsson, Jan Pettersson *) IR, Erica Dahlin IR, Lars Vikström GD, Gunnar Malm ce,

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 1 Grunddata Produktidentifikation Varunamn Art Mosaik Ny deklaration Ändrad deklaration BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 Artikel-nr/ID-begrepp 3A0000 Vid ändrad deklaration

Läs mer

Utgåva Ändringsnot Datum. 2 Denna riktlinje är omarbetad och ersätter den gamla TR08:01 version A med publiceringsdatum 2008-06-30.

Utgåva Ändringsnot Datum. 2 Denna riktlinje är omarbetad och ersätter den gamla TR08:01 version A med publiceringsdatum 2008-06-30. Uppdateringar Utgåva Ändringsnot Datum 2 Denna riktlinje är omarbetad och ersätter den gamla TR08:01 version A med publiceringsdatum 2008-06-30. 2012-06-20 2/12 Innehåll 1 Allmänt... 4 1.1 Bakgrund...

Läs mer

Anläggningsspecifika krav Järnväg

Anläggningsspecifika krav Järnväg 1 (21) Ansvarig enhet - Ansvarig Giltig från Diarienr UHauf- Lisa Bergdahl, uh-controller 2013-11-29 TRV 2013/40217 Inför skede Fastställd av Gäller för Byggskede Kent Nilsson/CUHauf Trafikverket Dokumenttitel

Läs mer

Dataproduktspecifikation Projektionszoner Sweref 99 Trafikverket. Version 5.0

Dataproduktspecifikation Projektionszoner Sweref 99 Trafikverket. Version 5.0 Dataproduktspecifikation Projektionszoner Sweref 99 Trafikverket Version 5.0 Ändringsförteckning Fastställd version Dokumentdatum Ändring 4.0 2016-01-07 Version 4.0 är den första versionen av dokumentet

Läs mer

Kontrollplan enligt plan- och bygglagen 10:6

Kontrollplan enligt plan- och bygglagen 10:6 Kontrollplan enligt plan- och bygglagen 10:6 1. Orientering Projekt: Tillbyggnad av fritidshus Byggherre: Helena och Björn Tegeberg Fastighetsbeteckning: Haninge Fåglarö 1:39 Diarienr/bygglov: Bränningevägen

Läs mer

Riktlinjer och anvisningar för digitala handlingar

Riktlinjer och anvisningar för digitala handlingar Riktlinjer och anvisningar för digitala handlingar 4. TV-filmning av ledningar Datum: 2008-05-09 Rev.datum: 2013-12-02 Version: 1.2 TEKNIK- OCH FASTIGHETSFÖRVALTNINGEN INNEHÅLLSFÖRTECKNING SIDA 1 Syfte

Läs mer

1 Introduktion. Revisionens mest väsentliga observationer. # Observation Rekommendation Ansvar

1 Introduktion. Revisionens mest väsentliga observationer. # Observation Rekommendation Ansvar Revisionsrapport Dokumenthantering i operativ verksamhet Internrevisionen 2013-05-28 TRV 2013/9993 Revisorer IR, Mats Olsson IR, Johan Müllerström Svs, Annika Hedqvist Hvinlund UHst, Victoria Lindgren

Läs mer

IT-säkerhetspolicy Instruktion 2012-09-17 Kommunfullmäktige. Senast reviderad 2012-08-27. Beskriver IT-säkerhetarbetet.

IT-säkerhetspolicy Instruktion 2012-09-17 Kommunfullmäktige. Senast reviderad 2012-08-27. Beskriver IT-säkerhetarbetet. 2012-08-27 Sidan 1 av 6 IT-säkerhetspolicy Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Diarie nummer Fastställd av IT-säkerhetspolicy Instruktion 2012-09-17 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/ processägare

Läs mer

TRVR ÖVERDÄCKNING 12 1 (10) Arbetsversion. Skapat av (namn och organisatorisk enhet) Dokument-ID Ärendenummer

TRVR ÖVERDÄCKNING 12 1 (10) Arbetsversion. Skapat av (namn och organisatorisk enhet) Dokument-ID Ärendenummer TRVR ÖVERDÄCKNING 12 1 (10) Arbetsversion Skapat av (namn och organisatorisk enhet) Dokument-ID Ärendenummer Rydén Clas-Göran, Spls TDOK 2012:1219 TRV 2013/67619 Fastställt av Dokumentdatum Version [Fastställt

Läs mer

Entreprenörers m.fl. hantering av arbetsmiljörisker

Entreprenörers m.fl. hantering av arbetsmiljörisker Entreprenörers m.fl. hantering av arbetsmiljörisker 2015-01-14 1/5 Innehåll Tillträdesregler för Teracoms anläggningar ska följas... 3 Riskanalys... 3 Skydd för Teracoms personal inom anläggningen... 3

Läs mer

Dataproduktspecifikation introduktion och läshänvisning

Dataproduktspecifikation introduktion och läshänvisning [Skriv tet] [Skriv tet] [Skriv tet] Dataproduktspecifikation introduktion och läshänvisning Version 2.0 Ändringsförteckning Fastställd version Dokumentdatum Ändring Namn 1.0 20131108 Första versionen Louise

Läs mer

Teknisk anläggningsdokumentation för anläggningar i stamnätet

Teknisk anläggningsdokumentation för anläggningar i stamnätet SVENSKA KRAFTNÄT ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE AD, Anläggningsdokumentation VAR BETECKNING TR08-01 DATUM 2018-05-15 samrad TEKNISK RIKTLINJE utgava 3 fastställd TD Teknisk anläggningsdokumentation för anläggningar

Läs mer

Workshop om medfinansiering. Sveriges Kommuner och Landsting 20 november Thomas Eriksson Planeringsavdelningen

Workshop om medfinansiering. Sveriges Kommuner och Landsting 20 november Thomas Eriksson Planeringsavdelningen Workshop om medfinansiering Sveriges Kommuner och Landsting 20 november 2014 Thomas Eriksson Planeringsavdelningen Utgångspunkter för medfinansiering Medfinansieringen syftar till att åstadkomma effektiva

Läs mer

EGENKONTROLL enligt miljöbalken checklista med handlingsplan

EGENKONTROLL enligt miljöbalken checklista med handlingsplan 1 (6) EGENKONTROLL enligt miljöbalken checklista med handlingsplan Datum Enhet Chef/Rektor Skyddsombud Deltagare Använd checklistan så här: Börja med att fylla i datum, enhet, ansvarig rektor med övergripande

Läs mer

Riktlinjer för högskolegemensamma styrdokument

Riktlinjer för högskolegemensamma styrdokument RIKTLINJER Datum: 2018-01-08 Diarienummer: GIH 2018/1 Ersätter Dnr: 01-365/12 Handläggare: Birgitta Edenius Beslutat av: Rektor Beslutsdatum: 2018-01-16 Giltighetstid: Tillsvidare Riktlinjer för högskolegemensamma

Läs mer

RegionFastigheter. Handl 06.431 Inventering DU instruktioner. Entreprenad Söder. Thomas Kapos

RegionFastigheter. Handl 06.431 Inventering DU instruktioner. Entreprenad Söder. Thomas Kapos RegionFastigheter Dokumentets namn Gäller för Projektnr Sidan Handl 06.431 Inventering DU instruktioner INVENTERING AV DRIFT-, UNDERHÅLLSINSTRUKTIONER SAMT RITNINGAR 2007-11-26 GÄLLER FÖR FASTIGHETSOBJEKT:

Läs mer

Miljöinventering, Aspgärdan 18, Umeå

Miljöinventering, Aspgärdan 18, Umeå http://ams.se.wspgroup.com/projects/10222807/document/3_dokument/36_rapport- PM/Miljöinventering/Miljöinventering Aspgärdan 18.docx Mall: Memo.dot ver 1.0 Uppdragsnr: 10203201 1 (5) PM Miljöinventering,

Läs mer

Digital arkivering och historiklagring. 2010-12-06 Anastasia Pettersson och Anders Kölevik

Digital arkivering och historiklagring. 2010-12-06 Anastasia Pettersson och Anders Kölevik Digital arkivering och historiklagring 2010-12-06 Anastasia Pettersson och Anders Kölevik Generella principer för arkivering Informationsbärare: Analogt (papper) Digitalt (ettor och nollor på t ex ett

Läs mer

Syftet är att de specificerade dokumenten skall styras enligt de krav som anges i ISOstandarden

Syftet är att de specificerade dokumenten skall styras enligt de krav som anges i ISOstandarden Verksamhetshandbok Kapitel Avsnitt Kap.nr: Sidnr: Verksamhetsledningssystem 00 1(5) Dokumentansvarig (namn och funktion) Fastställd av (namn och funktion) Fastställd datum Reviderad datum Hans Gustavsson,

Läs mer

POLICY INFORMATIONSSÄKERHET

POLICY INFORMATIONSSÄKERHET POLICY INFORMATIONSSÄKERHET Fastställd av Kommunfullmäktige 2016-03-21 56 Bo Jensen Säkerhetsstrateg Policy - Informationssäkerhet Denna policy innehåller Haninge kommuns viljeinriktning och övergripande

Läs mer

Organisation Teknisk specifikation Informationsutbyte Gränsdragning och teknisk samordning i projekt Arkivering

Organisation Teknisk specifikation Informationsutbyte Gränsdragning och teknisk samordning i projekt Arkivering Informationssamordning Organisation Teknisk specifikation Informationsutbyte Gränsdragning och teknisk samordning i projekt Arkivering 23 Organisation vem som är ansvarig vilka rutiner som behöver upprättas

Läs mer

Introduktion - version 3.0 Copyright Tyréns AB ETT SYSTEM FÖR INVENTERING, BEDÖMNING OCH KLASSIFICERING AV FASTIGHETER

Introduktion - version 3.0 Copyright Tyréns AB ETT SYSTEM FÖR INVENTERING, BEDÖMNING OCH KLASSIFICERING AV FASTIGHETER ETT SYSTEM FÖR INVENTERING, BEDÖMNING OCH KLASSIFICERING AV FASTIGHETER Instrument för miljöstyrning En miljöbedömning ger dig kunskap om dina fastigheters miljöbelastning. Systemet redovisar olika miljönyckeltal

Läs mer

Villkor för digitala leveranser i projekteringsuppdrag

Villkor för digitala leveranser i projekteringsuppdrag Sida 1 av 3 Version 2.0 2013-12-01 1 1. Allmänt Kontrakts-/ Uppdragsbeteckning BILAGA 1 till kontrakt 87654321 Villkor för digitala leveranser i projekteringsuppdrag Denna bilaga reglerar villkoren för

Läs mer

Innehåll Dokumentbeskrivning Användarinformation Utskrift av e-post Kontakt vid problem Detaljerad dokumentinformation

Innehåll Dokumentbeskrivning Användarinformation Utskrift av e-post Kontakt vid problem Detaljerad dokumentinformation Innehåll 1 Dokumentbeskrivning 2 2 Användarinformation 2 3 Utskrift av e-post 3 3.1 Utskrift av exempelvis en bild 3 3.2 Skriva ut e-post med el. utan bilaga 3 3.3 Hur Utskrift av e-post kan användas på

Läs mer

Riktlinje för hantering av förorenade områden

Riktlinje för hantering av förorenade områden STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Stening Elin Datum 2017-10-12 Diarienummer KSN-2017-3504 Kommunstyrelsen Riktlinje för hantering av förorenade områden Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås

Läs mer

Dokumenthanteringsplan Styrande och stödjande processer i Mölndals stad

Dokumenthanteringsplan Styrande och stödjande processer i Mölndals stad KS 399/14 Dokumenthanteringsplan Styrande och stödjande processer i Mölndals stad 2.6 Lokalförsöjning Antagen av Kommunstyrelsen 26:e november år 2014 Gäller från och med 2015-01-01 Verksamhetsområde 2.Stödjande

Läs mer

Museitrafik Hastighetsuppgifter och vagnviktstabeller

Museitrafik Hastighetsuppgifter och vagnviktstabeller Gäller för Version Föreskrift Sveriges Järnvägsmuseum 1.0 BVF 1981.646 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2009-05-31 tills vidare Diarienummer Ansvarig enhet Fastställd av F09-131/TR25 Verksamhetsstöd

Läs mer

BVS Riskanalys för signaltekniska anläggningsprojekt

BVS Riskanalys för signaltekniska anläggningsprojekt BVDOK 1 (5) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) Dokumentdatum Eriksson Ulf TDOK 2014:0475 2015-04-01 Fastställt av Gäller från Chef VO Underhåll 2009-01-19 Ersätter Ersatt av BVS 1544.94006 [Ersatt av]

Läs mer

Ansökan om tillstånd för hantering av brandfarlig vara

Ansökan om tillstånd för hantering av brandfarlig vara För information om hur du fyller i ansökan, se sidan 4. Ansökan om tillstånd för hantering av brandfarlig vara Ifylld blankett skickas till: Räddningstjänstförbundet Emmaboda-Torsås Box 42, 361 21 Emmaboda

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy

Informationssäkerhetspolicy Informationssäkerhetspolicy Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Informationssäkerhetspo licy Policy 2013-11-11 KF Dokumentansvarig Diarienummer Giltig till IT-chef KS.2013.182

Läs mer

TALLMON VÅRDHEM Älvkarleby kommun, Sverige

TALLMON VÅRDHEM Älvkarleby kommun, Sverige TALLMON VÅRDHEM Älvkarleby kommun, Sverige Kund: Älvkarleby kommun Version: Datum: 27 Maj 2015 Utgiven av: Kai Luotsinen WSP Upprättad av: Per Dahlhjelm WSP Teknik Statusbedömning Teknisk Due Diligence

Läs mer

Kravspecifikation. Hantering av systemdokument

Kravspecifikation. Hantering av systemdokument Kravspecifikation Hantering av systemdokument Av: Ingegerd Gustavsson & Dokumentnr: P0 Utgåva: 2 Datum: 01-05-18 Tillgänglighet: Fri spridning Kravspecifikation Sida 1 (12) Dokumenthistoria Utgåva Beskrivning

Läs mer

EuroMaint Rail järnvägsinfrastruktur

EuroMaint Rail järnvägsinfrastruktur Dokumentnamn Process Sida EuroMaint Rail järnvägsinfrastruktur 1(5) Dokumentbeteckning Version Giltig fr o m Giltig t o m Ersätter C-03-00-51 7.0 2017-02-06 EM 44-001 Författare Ansvarig utgivare Säkerhetsstyrning

Läs mer

Behörighet. Säkerhetsgranskare signalteknik. BVS Giltigt från Giltigt till Antal bilagor

Behörighet. Säkerhetsgranskare signalteknik. BVS Giltigt från Giltigt till Antal bilagor Gäller för Version Standard BV utan resultatenheter 2.0 BVS 544.94007 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2009-01-19 2 Diarienummer Ansvarig enhet Fastställd av F08-3369/SI10 Leverans Anläggning Björn

Läs mer

EuroMaint Rail järnvägsinfrastruktur

EuroMaint Rail järnvägsinfrastruktur Dokumentnamn Process Sida EuroMaint Rail järnvägsinfrastruktur 1(6) Dokumentbeteckning Version Giltig fr o m Giltig t o m Ersätter C-03-00-51 6.0 2014-05-30 EM 44-001 Författare Ansvarig utgivare Säkerhetsstyrning

Läs mer

1.1 Teknik Gällande tekniska åtgärdsbehov utgör denna PM en nulägesbedömning av Sweco s tidigare statusutredning.

1.1 Teknik Gällande tekniska åtgärdsbehov utgör denna PM en nulägesbedömning av Sweco s tidigare statusutredning. 2011-01-31, sid 1(5) Byggnad 14 Inventeringsdatum 2010-05-03 1 Förutsättningar Nedanstående beskrivning är framtagen för att ge en översiktlig bild av byggnadens och de åtgärder som kan komma att behöva

Läs mer

Lokalfrigivningsområde

Lokalfrigivningsområde Gäller för Version Standard BV förvaltande enheter 3.0 BVS 544.98029 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2009-09-30 Diarienummer Ansvarig enhet Fastställd av F09-7155/SI10 Leveransdivisionen/Anläggning

Läs mer

ANVISNING FÖR SJÖMÄTNING

ANVISNING FÖR SJÖMÄTNING ANVISNING SJÖMÄTNING 2011-04-20 1 (5) Framtagen av: Fastställd av: Version: 2011-04-20 Bengt Holmstrand Tillhör: Dokumenttyp: Anvisning ANVISNING FÖR SJÖMÄTNING Följande information och anvisningar avser

Läs mer

Teknisk anvisning DRIFT- och UNDERHÅLLSINSTRUKTIONER MEDICINSKA GASER

Teknisk anvisning DRIFT- och UNDERHÅLLSINSTRUKTIONER MEDICINSKA GASER Teknisk anvisning DRIFT- och UNDERHÅLLSINSTRUKTIONER MEDICINSKA GASER Ver. 2.0 Landstingsservice i Uppsala Län 753 09 UPPSALA Tfn 018-611 00 00 Datum 2013-10-24 Landstinget i Uppsala län Innehållsförteckning

Läs mer

Anmälan om PCB-sanering av fogmassor

Anmälan om PCB-sanering av fogmassor MBF_53. Anmälanpcbsanering 2018-04-10 Sida 1 / 5 Anmälan om PCB-sanering av fogmassor Enligt paragraf 28 i förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (SFS 1998:899). Uppgifter om fastigheten

Läs mer

Fastighetsbeteckning Beräknat startdatum för rivning Beräknat stoppdatum för rivning. Byggherre Kontaktperson Telefonnummer

Fastighetsbeteckning Beräknat startdatum för rivning Beräknat stoppdatum för rivning. Byggherre Kontaktperson Telefonnummer Sida 1 (7) MÖNSTERÅS KOMMUN, Tekniska kontoret Box 54, 383 22 MÖNSTERÅS 0499-171 57, 171 59, tekniska@monsteras.se RIVNINGSPLAN med tillhörande materialinventering Datum Fastighet Fastighetsbeteckning

Läs mer

Järnvägsnätsbeskrivning Ystads kommun Innehållsförteckning Bilagor

Järnvägsnätsbeskrivning Ystads kommun Innehållsförteckning Bilagor Järnvägsnätsbeskrivning Rev: 2015-12-13 Innehållsförteckning 1. Allmän information 2. Villkor för tillträde och trafikering 3. Infrastruktur 4. Kapacitetstilldelning 5. Tjänster 6. Avgifter Bilagor Översiktskarta.

Läs mer

Beskrivning av utlysning. Energieffektiv renovering i lokalfastigheter med Beloks Totalmetodik

Beskrivning av utlysning. Energieffektiv renovering i lokalfastigheter med Beloks Totalmetodik Beskrivning av utlysning Energieffektiv renovering i lokalfastigheter med Beloks Totalmetodik 2 (7) Innehåll 1 Bakgrund... 2 1.1 Syfte och mål... 2 1.2 Tidplan... 2 1.3 Budget och kostnadsplan... 3 2 Genomförande...

Läs mer

ProjectWise/ IDA Grundutbildning

ProjectWise/ IDA Grundutbildning ProjectWise/ IDA Grundutbildning Utbildningens syfte och mål Syfte Underlätta den dagliga dokumenthanteringen Skapa enhetlig hantering inom projekt Minska daglig support Mål Förstå hur projektinformationen

Läs mer

ANMÄLAN AV MILJÖFARLIG VERKSAMHET

ANMÄLAN AV MILJÖFARLIG VERKSAMHET ANMÄLAN AV MILJÖFARLIG VERKSAMHET 1 (4) Blanketten med bilagor skickas senast sex veckor innan verksamheten startar till Älvsbyns kommun, Miljö- och byggnämnden, 942 85 ÄLVSBYN. Handläggningsavgift enligt

Läs mer

FU 2000 Generella miljökrav - entreprenader

FU 2000 Generella miljökrav - entreprenader Handling 7.3 Giltig från Versionsnummer Antal sidor 2010-03-31 Utgåva J 9 Diarienummer Utgivningsdatum Antal bilagor F10-3435/IN10 2010-03-31 0 Beslutsfattare Ulrika Wennergren Handläggande enhet, Handläggare

Läs mer

Bevarande av digitala allmänna handlingar

Bevarande av digitala allmänna handlingar www.hassleholm.se S Bevarande av digitala allmänna handlingar Riktlinjer Innehåll Inledning 3 Ansvarsfördelning 3 Bevarande av digitala allmänna handlingar 4 Åtgärder för bevarande av digital information

Läs mer

Riktlinje CAD. Skapad: Senast ändrad:

Riktlinje CAD. Skapad: Senast ändrad: Riktlinje CAD Skapad: 2001-05-15 Senast ändrad: 2018-06-12 Riktlinje CAD sid 2 av 6 Processägare Affärsutvecklingsdirektör Processledare/Uppdateringsansvarig CAD/BIM specialist Kvalitetssamordnare Kvalitetschef

Läs mer

FARLIGT AVFALL PÅ FÖRETAG. Information och praktiska tips

FARLIGT AVFALL PÅ FÖRETAG. Information och praktiska tips FARLIGT AVFALL PÅ FÖRETAG Information och praktiska tips 1 Farligt avfall på företag Den här broschyren vänder sig till dig som hanterar farligt avfall i din verksamhet. Här har vi sammanställt lagar,

Läs mer

Begrepp Definition Version Ändrad

Begrepp Definition Version Ändrad Anläggningsdata (f.d. Anläggningsinformation) Anläggningsdata beskriver anläggningens funktion, utformning, tillstånd, läge och ingående delars relationer, samt övriga egenskaper. Anläggningsdata omfattar

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete

Systematiskt brandskyddsarbete Ansvarig för riktlinje Socialnämnden Ut Utfärdat (av vem och datum) Beslutad (av vem och datum) Socialnämnden 2017-05-31 Uppdaterad och version Giltig till och med Process Diarienr: Till vidare Riktlinje

Läs mer

ANSÖKAN tillstånd för innesluten användning av genetiskt modifierade organismer. ANMÄLAN - om verksamhet

ANSÖKAN tillstånd för innesluten användning av genetiskt modifierade organismer. ANMÄLAN - om verksamhet ANSÖKAN tillstånd för innesluten användning av genetiskt modifierade organismer ANMÄLAN - om verksamhet Enheten för försöksdjur Läs instruktioner till hur du fyller i blanketten på sidan 5 8 innan du fyller

Läs mer

Information om avveckling eller flytt av miljöfarlig verksamhet (enligt 26 kap 22 miljöbalken (1998:808)

Information om avveckling eller flytt av miljöfarlig verksamhet (enligt 26 kap 22 miljöbalken (1998:808) Information om avveckling eller flytt av miljöfarlig verksamhet (enligt 26 kap 22 miljöbalken (1998:808) Blanketten skickas till Miljösamverkan östra Skaraborg, 541 83 Skövde eller info@miljoskaraborg.se

Läs mer

LFV Dokumenttyp Dokumentbeteckning Diarienummer Sida SAF ANVISNING D&U EL I HUS SA 2005-0971-1520 1 (2)

LFV Dokumenttyp Dokumentbeteckning Diarienummer Sida SAF ANVISNING D&U EL I HUS SA 2005-0971-1520 1 (2) OMFATTNINGSKRAV DRIFT- & UNDERHÅLLSINSTRUKTIONER 06A42 By_508 El EL I HUS PÄRM = RÖD RYGG 1. ALLMÄNT 3. E61 KANALISATION Pärmförteckning 1.1 Filförteckning 1.2 Projektbeskrivning 1.3 Anläggningsbeskrivning

Läs mer

CHECKLISTA Projekt Sågverk och Hyvlerier 2015 Version

CHECKLISTA Projekt Sågverk och Hyvlerier 2015 Version CHECKLISTA Projekt Sågverk och Hyvlerier 2015 Version 2015-04-07 Verksamhetsuppgifter: Verksamhetsnamn/anläggning: Kontaktperson: E-post: Organisations nr: Verksamhetskod: ABCU Miljöledningssystem, ange

Läs mer

Offertförfrågan avseende genomförande av Energirondering på Stenshuvuds Nationalpark och Söderåsens Nationalpark samt Kullabergs Naturreservat.

Offertförfrågan avseende genomförande av Energirondering på Stenshuvuds Nationalpark och Söderåsens Nationalpark samt Kullabergs Naturreservat. OFFERTFÖRFRÅGAN 1(5) Dnr: 512-17530-2016 Kontaktperson Naturvårdsenheten Dan Andersen Tfn 010-22 41207 0768-401553 Offertförfrågan avseende genomförande av Energirondering på Stenshuvuds Nationalpark och

Läs mer

Bilaga Riktlinjer LCC

Bilaga Riktlinjer LCC Bilaga Riktlinjer LCC Fastighetsförvaltningens projekteringsanvisningar 1 Bilaga: Riktlinjer LCC Augusti 2019 Detta dokument ingår som bilaga till fastighetsförvaltningens projekteringsanvisningar. Denna

Läs mer