Medlemstidning för Trikeflygarna, de fria flygarna.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Medlemstidning för Trikeflygarna, de fria flygarna."

Transkript

1 Nummer 3 år 2004 Medlemstidning för Trikeflygarna, de fria flygarna. Roine Magnusson över Höga Kustenbron, nedan Calle Hyllander i Ölüdeniz

2 2 STAR Medlemsforum för TRIKEPILOTER STAR = Svenska Trikeflygares Allmänna Riksförening. En ideell intresseförening för trikeflygare. Föreningen bildades i maj 1996 och håller på grund av de långa avstånden inga föreningsmöten utan endast årsmöte varje år. Detta informationshäfte utkommer ca. 4 gånger per år, och avsett att informera om det som rör trikeflyget, samt bidraga till kontakten emellan medlemmarna. Ansvarig för sammanställning och innehåll Jerker Berg. adr. Hindsbogatan Skara tel E-post: jerker@zeta.telenordia.se Medlemsavgiften är 200:- Vill du vara med så sätt in pengar på Pg Notera STAR och glöm inte ditt namn och adress Styrelsen 2003 ordf. Jerker Berg Vice ordf. Thomas Lindeen. Sekr. Kjell Andersson Övriga styrelsemedlemmar. Kjell Hultsten Tibro Lennart Forsmark Stockholm Börje Haglund Borlänge Sven Hagströmer Stockholm André Lindberg Luleå Leif Stenström Lärbo Gotland Hans-Erik Westlund Stockholm Robin Fjellström Orsa Hej Trikeflygare. Trots en något regnig och blåsig sommar har jag inte fått till något blad förrän nu i början av september. Det blev en del målningsjobb på huset som kom i första hand, och inte hade jag något att skriva om heller, men nu har det ramlat in en del både text och bilder vilket jag med glädje och tacksamhet tar emot även om en del meningar inte är enbart positiva utan kan vålla en del fientliga tankar, längre fram om detta. Något annat som hänt i sommar, var att jag fick en lista av en ambitiös trikeköpare som ringde mej (förra hösten tror jag) och frågade om trikar till salu. Jag avslöjade att hälften av alla trikar inte hade flygtillstånd, vilket resulterade i att han fick en lista på alla ägare och satte sig att ringa runt. Han hittade en passande trike, och fick samtidigt en lista på maskiner till salu som jag nu fick ta del av. Den bekräftade mina tankar att många trikeflygare ville sälja sina maskiner, och några återfinns i bladet som jag fått bekräftelse på. Därtill har jag både av egen erfarenhet och även från andra sammanställt en del text om våra maskiner som jag fått frågor om under åren. En del går att läsa sej till i manualen, men läsa är en sak och få det genom muntlig uppgift verkar både hos mej och de flesta av er vara av mera värde. Bild framsida av Beng Sjöberg La. Edet Trikar på årets kräftskärtsväng i Siljansnäs. Lennart Forsmark med dotter Elinor, Calle Hyllander brun och grann, sittande Roland Larsson, Jerker Berg och Terry Acton. Nästa år hoppas vi bli många fler som möter upp till denna trevliga flygarträff.

3 3 På en UL-mässa i Tyskland den aug. 04 i staden Mengen-Hohentengen som ligger 5 mil nord nordväst om Friedrichshafen visades den i tidigare STARblad beskrivna triken Power Cruser STYLE för första gången offentligt och rönte stort intresse. PowerCruiser är en fullständig nykonstruktion, skapad att motsvara kraven hos mycket aktiva piloter. Den har bekväma justerbara sitsar, och den första standard triken som kan flygas med både stängd och öppen cabin. PowerCruiser är tillverkad av armerat plastmaterial, och i en form som ger mycket litet motstånd i luften samtidigt som den ger ett optimalt skydd vid olyckor. Den kan utrustas med större och mindre vinge, och på så vis få olika marschfarter 120 alt. 140 km timman. Bensintanken rymmer 55 liter, och motorn, en Hirth 3503E på 73 hk. beräknas dra 10 alt. 12 l/tim. beroende på vingval. Priset är euro + moms och maskinen beräknas komma ut på marknaden tidigt nästa år alltså 05. Flera av uppgifterna härovan finns inte på deras hemsida utan har kommit till oss genom Lars Rothweiler Sala, som haft telefonkontakt med fabriken för vårt intresse, bilderna är från deras hemsida.

4 4 Tikeflygaren och fotgrafen Roine Magnusson i trike, skribenten och kåsören Anders Wallén i bil med en husvagn påbörjade sin Nils Holgerson resa tidigt i våras, men har sedan någon månad lagt av med själva flygandet. Ändamålet med resan är att spegla förändringarna i landet mellan Selma Lagerlöfs nästan 100 år gamla beskrivning, och dagens Sverige. På deras hemsida kan du ta del av deras omfattande projekt, och för att återge av deras text står det följande: Tanken är att det ska utmynna i en vacker fotobok i det stora formatet som kommer ut till hundraårsjubileet Flygbilder ska varvas med ett tjugotal reportage kring personer, eldsjälar som tillsammans ska ge en bild av vårt levande land. Förutom boken arbetar vi med att skapa en utställning, kanske på Kulturhuset i Stockholm, en serie TV-program eller en dokumentär för TV, en multimedial bildshow med nyskriven musik, en fullmatad DVD-produktion och kanske några delar till... Dom har även tagit fram en almanacka som du kan beställa, se nästa sida. Roine har enl GPSen loggat långt över 1000 mil genom luften under ca 150 timmar, och tagit över bilder. Resan började vid Nils Holgerssongården, Västra Vemmenhög i södra Skåne och Piteå blev den nordligaste platsen detta året. Här är några platser som de besökt, en del i flera veckor på grund av dåligt väder: Tomelilla, Bokeberg / Hässleholms flygplats, Ronneby, Borgholm, Hultsfred, Visingsö, Motala, Nora, Borlänge, Orsa, Edsbyn, Söderhamn, Härnösand, Umeå, Skellefteå, Kåge Piteå. Kåge var den mest aktiva trikeflygarna de träffade på, alla klubbens 7 maskiner var i luften samtidigt vid deras besök. Denna gård kallas för Nils Holgersongården. Sorgligt nog brann den ned till grunden under augusti månad i år 2004.

5 Almanackan "Den underbara resan Första sommaren" Nu finns almanackan för 2005 att beställa från oss. Tolv hisnande bilder av Roine Magnusson till tolv tänkvärda texter av Anders Wallén finns nu i en vacker almanacka i stort format, 297 x 420 mm.. Almanackan är formgiven av den prisbelönte formgivaren Petter Antonisen och tryckt i yppersta kvalitet av Sveriges största fristående tryckeri DB Grafiska. 5 Beställningar Almanackor skickas mot faktura. Betalningsvillkor tio dagar. Pris: 95 kronor + frakt. Vid större beställning ger vi specialpris. Företag kan få en specialutgåva av almanackan med sin egen logotyp. Minimiordern är då 200 exemplar. Kontakta oss för offert och beställningar: Projektledare Henrik Kugelberg henrik@denunderbararesan.se Fotograf Roine Magnusson roine@denunderbararesan.se Stöd den underbara resan! Nu kan du som vill, stödja vårt projekt genom att sätta in valfri summa på postgironummer , glöm ej namn och adress! Donationer om 500 kr eller mer garanterar dig en signerad bok när den kommer ut våren 2006! Högakusten bron under dimma, en av bilderna som ingår i almanackan. Eketorps Borg på södra Öland.

6 6 En FIBflygares första månader. Leif Nieminen boende i Borås är en flitig herre. Han började flyga sin maskin efter besiktningen i mars i år- 04, och har inte bara flugit mycket under den regn och blåsiga sommaren, utan även gjort en del modifieringar, och blivit både fundersam, förvånad och orolig under den korta tid han ägt och flugit sin FIB. Han har sin maskin på Timmele flygfält, ett 500 meter långt och välskött gräsfält någon kilometer norr om Ulricehamn, vid den för oss Västgötar historiskt omtalade sjön Åsunden. (Här sårades i januari år 1520 Sten Sture d.y. dödligt, varför slaget fick långtgående konsekvenser för den politiska utvecklingen i Sverige). Det var Leif som reagerat mest på de problem som Polaris första serie av amfibiemodellen var behäftade med, vilka beskrevs i förra STARbladet. Efter att Leif kontaktat fabriken har han nu fått nytt hopp om att problemen kommer att lösas, och några av de andra kunderna har redan fått sina felaktiga delar utbytta. På samma sida i bladet visades även hur Leif hade gjort om lyftmekanismen för hjulen på maskinen. Men detta räckte inte för Leif, nu har han även sänkt tyngdpunkten på maskinen för att få bättre handling och manövreringsförmåga. Han arbetar inom industri med svets och teknik, så att hantera både metall och svets är hans dagliga jobb, och han har tydligen en viss fallenhet även för modifieringar.

7 Bensintanken har flyttats från maskinens ram ned till bottnen av båten som framgår av bilden, och avgassystemet har han flyttat ned under motorn. Ombyggnaden gick ut på att få en lägre tyngdpunkt och friare luft för propellern, och det blev ett resultat som vida översteg Leifs förväntningar. Maskinen blev mycket bättre, enklare och lättare att hantera i luften, plus att den blev snabbare, tystare och gick att flyga på lägre varv vilket gav en mycket bättre bränsleekonomi. Det blev som en ny maskin hävdar han, och även hans flygarkollega Thomas Boström Vänersborg som även han byggt om sin trike efter Leifs ritningar som besiktigats och godkänts av EAA. När Thomas Boström var ute och 7 testade sin amfibie FIB, märkte han redan vid starten att maskinen fick en lägre attityd och högre stighastighet, och vid planflykt i trimläge blev varvtalet lägre och farten högre. På lite högre höjd kom han in i turbulent och kraftigt vind, men det vållade honom inga som helst problem att fortsätta flyga, och därtill förvånades han över en total bränsleförbrukning på 18 liter under den en och en halv timma långa flygningen, vilket får anses anmärkningsvärt lite, mot vad som annars är normalt för FIBarna. Att Thomas sedan upplevde att ljudnivån var betydligt lägre och farten nästan 10 km. högre gjorde ju inte modifieringen mindre betydelsefull. Förändringarna på maskinens fart grundar sig troligen på att propellern får ett bättre lufttillflöde, och blir på så vis effektivare. Ljudnivån upplevs lägre på grund av att ljuddämparen placerats under motor och sitsarna, och en bättre manövreringsförmåga av vingen på grund av en betydligt lägre tyngdpunkt i maskinen på grund av tankens nya placering.

8 8 Denna positiva förändring kanske inte kan överföras direkt på de FIBbar där gummibåten ersätts med ett hjulställ, men kanske huvudstället kan höjas något och tanken ev. bytas ut mot en plattare modell, ja det ska bli spännande att följa utvecklingen. Orolig blev Leif vid ett tillfälle på sensommaren då han skulle taxa ut för start. Trikens framhjul som består av två gummidäck placerade med ett mellanrum för upphängningen, och styrs genom att man bromsar ena eller andra bakhjulet. Vid detta tillfälle kunde han inte hålla rak kurs trots att han bromsade så kraftigt att bakhjulet gled på gräset. Efter att stängt av motorn och gått ur maskinen konstaterade han att framhjulet stod i svängt läge, och anledningen var att det var mindre luft i det ena däcket. Tanken slog honom att hur skulle det ha slutat om han fått punktering under start utan att märka det, och sedan landa på en bana där det inte varit fritt att åka av utmed banan. Därför vill han uppmana till extra uppmärksamhet på lufttrycket i de båda framdäcken. Nästa modifiering är att försöka ersätta de två hjulen mot endast ett. Själva styrningen att bromsa sej till rätt kurs är inget nytt inom flygkretsar då ett flertal vanliga flygplan styrs på samma sätt. Men i skrivande stund (nov.-04) har han ännu inte hunnit med detta, och flygandet har väl mist sin prioritet vid denna tid på året för de flesta av oss. Jerker Berg och Leif Nieminen Ett fåtal av oss trikeflygare har Pilot Briefing, därför har jag fått förfrågan om man kan prenumerera på den. Detta uttömmande svar kom från Rolf Björkman KSAK. Pilot Briefing är en medlemstidning och en medlemsförmån varför ingen normal prenumeration tillåts, och den kan inte läsas via nätet. För klubb som ansluter sig till oss (KSAK) är avgiften per medlem (gäller då alla medlemmar i klubben och ingen frivillighet) 405 kr om klubben också vill vara ansluten till FSF. Om inte, är avgiften 360 kr för alla i klubben. Man kan ansluta sig som direktansluten till KSAK (KSAK DM) som enskild person. Denna anslutningsform riktar sig i första hand till sådana personer som tidigare varit medlemmar i någon klubb men slutat flyga och ändå vill hålla kontakt eller stödja vår verksamhet. KSAK DM fungerar på sätt och vis som en klubb i klubben med ett antal aktiviteter mest i form av studiebesök. Självklart är det lättast att nyttja denna klubb om man bor i Stockholmstrakten men alla är välkomna. Årsavgiften är 200 kr. Just denna anslutningsform innebär inte medlemskap i M-KSAK och inte tillgång till Pilot Briefing. Forts sidan 19 Instrumenteringen valfri, men svensk standard är: Höjd- Fart- Kompass och Bränslemätare. Maskinen kan även fås med noskåpa

9 Lite småtips. Har du en fläktkyld motor så kolla din fläktrem. Ser remskivan ut såhär som min gjorde kan du tänka dej hur länge remmen håller sin sträckning. Du märker det endast på din cylindertemp-mätare (du har väl en sådan) att motorn blir varm på höga varv. Detta kan komma an på att fläktremmen slirar (och nöts ännu fortare), och ger inte den rätta kylningen för cylindrarna. En slapp kilrem håller inte rätt varvtal på fläkten och om förgasaren är rätt bestyckad så ska motorn gå kallare vid fullgas än vid ditt normala effektuttag. 9 Kontrollera dina förgasarnålar så dom inte ser ut såhär som på bilden, i så fall är det inte långt kvar innan den går av och stoppar bränsletillförseln i den förgasaren. Nålen utsätts för vibrationer och den hårdare metallen i ringen som håller den i läge kan nöta av den. På senare modeller av motorerna/förgasarna (ca 4-5 år) finns en liten O- ring kring toppen av förgasarnålen som ligger mellan nålclipset och den vita plastsockeln (se bilden) som fjädern slutar i. I plastsockeln är det en fördjupning som O-ringen vilar i, (se den upp och nedvända plastsockeln) och på så sätt stagar upp nålen. Har du en äldre modell av motor/förgasare så saknar du troligen både O-ringen och sockeln, och bör överväga om du inte ska satsa på den senare modellen. På min 582a bytte jag vid en 300 timmars service efter uppmaning, och blev på så vis uppmärksammad på modifieringen. Någon annan information har jag inte fått om denna nog så viktiga detalj.

10 10 Bestyckningstabell för Bing förgasare i Rotax motorer TVÅTAKT. Förgasare MED insugningsljuddämpare. Motortyp Rotax Main Jet Idle Jet Needle Jet Jet Needle Clip Air Screw 377 SC O2 NP SC HD 155 LD 45 ND 2.70 DN 15K2 NP DC HD 128 LD 50 ND 2.68 DN 15K2 NP SC Upp till Hd 158 LD 45 ND 2.74 DN 6H2 NP m. serie SC Efter HD 165 JD 45 ND 2.70 DN 15K2 NP m. Serie DC HD 148 LD 45 ND 2.68 DN 11K2 NP SC HD 170 LD 55 ND 2.74 DN 15K2 NP /582 DC HD 145 LD 55 ND 2.68 DN 15K2 NP Förgasare UTAN insugningsljuddämpare, endast luftfilter. Motortyp Rotax Main Jet Idle Jet Needle Jet Jet Needle Clip Air Screw 377 SC O SC HD 165 LD 45 ND 2.70 DN 15K DC HD 135 LD 50 ND 2.70 DN 6G Upp till serie HD 180 LD 45 ND 2.74 DN 8G nr: SC Efter HD 185 LD 45 ND 2.72 DN 15K serie nr: DC HD 158 LD 45 ND 2.70 DN 11K SC HD 195 LD 55 ND 2.74 DN 15K /582 DC HD 165 LD 55 ND 2.72 DN 11G Tolk för förkortningar: SC singel carburator. DC =Carburator=1 eller 2 förgasare. HD=Huvudmunstycke. LD=Tomgångsmunstycke. ND=Nålmunstycke. DN=förgasarnålen. NP=Position för clips. Air Screw=antal varv som skall öppnas efter helt inskruvat läge.

11 11

12 12 Mer går att läsa på Äntligen en svensk/nordisk agentur på DTA vilket står för Delta Trikes Aviation. Deras värstingtrike Voyageur ll. kom till Sverige i september, och är troligen världens mest robusta tvåsitsiga trike. Den är byggd för tuffa tag och är verkligen en bush och cross-country maskin utöver det vanliga. Den är också idealisk för skolning och bogsering. Chassit är testad för kg med +6g och -3g. Triken har en underbar komfort och vingarna har en excellent handling även i turbulent luft. Maskinen har i det här utförandet varit med om flera expeditioner bla. från Kapstaden till Nordkap, från Argentina till Kanada, över Atlanten och vidare till Sydafrika, och flera andra expeditioner i Europa och Afrika. Triken är byggd i lackerat rostfritt stål. Bromsar på alla tre hjulen, och parkeringsbroms. Fjädring och stötdämpare på alla hjulen. Huvudhjulen är försedda med gas/olje dämpare medan framhjulet har fjäder/olje dämpare. Däcken är hela 600x6 av flygplanskvalitet. Monopolen är förstärkt på Voyageur så man slipper kompressionstaget. Detta ger en helt fri sikt framåt för t.ex. fotografering. Den kan utrustas med Rotax 582, med eller utan startmotor, Rotax 912 eller 912 S. Tre olika vingar finns att välja mellan beroende på vilken prestanda man vill ha. (se tekniskdata vingar) och det finns redan några trikar i Sverige som har utrustats med DTAs vingar. Tankvolymen är på hela 70 liter. Avtagbara packväskor på båda sidor. Nyckeltändning och huvudströmbrytare. Instrumentpanelen är gummiupphängd för att skydda instrumenten från vibrationer och stötar vid hård landning. Forts.

13 13 och hjulkåpor. Det finns även en mängd andra tillbehör. Från och med 2005 kommer det att finnas amfibieflottörer som options. DTA's vingar finns redan på ett par Apollo maskiner, och mer kan du läsa under Robin Fjellström Ul-Bolaget Robin Fjellström 1995 träffade jag grabbarna som Generalagent för DTA och Apollo då flög KAP till KAP på Hedgatan 5E Backamo och imponerades Borlänge mycket av DTA triken, den var Tel/Fax +46(0) dessutom försedd med El-trim Mobil +46(0) på kölröret. E-post Enligt rykten ska redan någon Hemsida beställt Voyageur ll TIPS: För vinter flygning inköpte Jerker jag förra B1995 åretträffade en El-väst jag hos Clas- Ohlsson, rekommenderas varmt. Med grabbarna en värmesitts som då flög frånkap OK till och nämnda väst kan vi spela i vilken komfort division som helst. Robin Händerna värmer du med el-elementen till snöskotrar, finns hos skoterhandlare, heter Handtagsvärmare och kostar 195:- per par, jag kan inte flyga utan om det är under 12 grader + Jerker B. Första moderna Hirth motorn utan förgasare ska monteras på en Apollotrike. Det är trikeflygare Martin Johansson Glanshammar som under vintern ska bygga en trike med Hirth motorn 3701 på 100 hk med 3 cylindrar och 939 cc. Propellern är en 4 bladig Vood comp och vingen är en DTA 450 vilket står för maxbelastning i kg. och är på 15.5 m 2 med ett VNE på 160 km/h. Triken ska utrustas med bogserkoppling och kommer på så vis troligen att få bekänna färg under kommande flygsäsong som bogsermaskin. Hirthmotorn har Martin köpt av Håkan Welin Staffanstorp i Skåne som har agenturen på bla. Hirth motorer och Powerfin propeller, och du kan se mer under Hirt motorn har i landet fått lite dåligt betyg mest beroende på att det var en del driftproblem med dom gamla Belentrikarna. De för oss aktuella Hirthmotorerna är en modern motor med insprutning, och ett TMU intervall mellan service på 1000 tim. att jämföra med Rotax 300 timmar.

14 14 Detta inslag kom från Calle Hylander efter att han och Terry Acton nyligen kommit hem från en resa med flygnig i härlig miljö. Jag var i Ölüdeniz, Turkiet, den oktober och deltog i Ölüdeniz International Airgames Detta evenemang handlar inte om tävlingar. Det är helt enkelt en enorm flygfest där alla Paragliderflygare, Hängflygare, fallskärmshoppare och de som bara gillar att se på, är välkomna att delta. Den som har några speciella talanger som han/hon vill visa (t ex loopingar med rök från vingen) kan anmäla för en uppvisning. Annars är det bara att flyga som vanligt och ha kul. Hängflygareliten lyste tyvärr med sin frånvaro på detta evenemang. Endast 3 Hängflygare, inklusive jag, fanns där. Hoppas att det blir bättre nästa år. Det var en fantastisk vecka. Vi var 12 personer i sällskapet. Jag och Sanna hade arrangerat resan med flygbiljetter, transfer och hotell till ett mycket attraktivt pris för allihop. Ölüdeniz Airgames är en helt enkelt en otrolig upplevelse; 5 dagars flygfest på en av medelhavets härligaste badorter. Och dessutom i oktober 30 grader i luften och 25 grader i havet! Man kan sammanfatta veckan så här: Av de 12 i vårt sällskap gjorde 8 personer tandem-flygning med para-glidare. Den yngsta var Frida, 11år och den äldsta var Paulus, 70 år. Färden upp med arrangörernas 4-hjulsdrivna jeepar är en hisnande färd, först genom tät skog och sedan längs kanten till avgrunden, och tar 45 minuter. Starten blev från den lägsta av de tre; 1700 meter. Jag flög efter med min Hängglidare. Ca 30 minuters lugn och avkopplande flygning blev det (inget lyft att hålla sig uppe på, tyvärr).

15 Utsikten från 1700 meters höjd över Egeiska skärgården är oslagbar! Rhodos ligger 80 km rakt västerut och en av dagarna kunde jag se dess berg då luften var extra klar. Sol/bad och karnevalsstämning på stranden. Ca 50 paraglidare, 4 gummibåtstrikar, 3 vanliga Trikar (varav en Airborne Outback hade en upplogad bana på stranden), 3 paramotorer, 5 fallskärmshoppare och 3 hängglidare (jag, 2 turkar, en Makedonier) fanns samlade i denna lilla badort! Många av dessa var i luften samtidigt, en riktig villervalla av små flygfarkoster. Paraglidarna landade i en strid ström på stranden och strandpromenaden mitt bland flanerande turister. Funktionärer visslade i pipor så att folk skulle lämna plats för de landande! Dessutom syntes ibland en AN2 som släppte fallskärmshoppare över stranden. Alla utom AN2 landade på strandpromenaden eller stranden. AN2:an kom från Dalaman. Några specialitéer: Fallskärmshopp (Tomas från Tjeckien med flygdräkt) hoppade från både gummibåtstrike och vanlig Trike, looping med Paraglidare försedda med rökgranater på skorna, och överflygning över stranden på 5 meters höjd med den jättelika dubbeldäckaren AN2. Det är ingen överdrift att man hukade sig! Jag tappade nästan videokameran. Allting ackompanjerades av tuff rockmusik ur högtalarna på stranden medan höjdpunkterna utropades av en entusiastisk speaker. 15

16 16 De sista paraglidarna landade på stranden varje dag strax efter solens nedgång. Varje kväll var det beachparty med rockband på strandscenen. Stor öl kostade kr. Allting gick vägen utan allvarliga olyckor, trots den stora mängden av samtidigt flygande farkoster och flanerande åskådare. Det värsta som hände var nog en Paraglidare som landade på ett tält med en kebab-bar och en flanerande turist som inte såg sig för när de visslade och därför blev påflugen. (en påflugen typ!) Helt enkelt en föreställning som övergår ens vildaste fantasi!. Tjänstemän från Luftfartsverket gör bäst i att inte åka dit. De skulle dö av hjärtattack! Alltihop är troligtvis förbjudet enligt svenska regler. Sist men inte minst; trevliga människor och god mat och öl till låga priser. Vi var de enda svenskarna, såvitt jag vet. Engelsmän dominerade bland utländska turister. Det enda som inte gick enligt planen vara att jag bara fick göra 2 flygningar. På tredje startförsöket kraschade jag i startsluttningen och knäckte ett bygelben.

17 Av ren otålighet (det var kö vid starten) försökte jag starta i nollvind, vilket inte är en bra idé i varm luft på 1700 m höjd med en högprestandavinge. Jag klarade mig undan med skärsår i ena handen, skrubbsår på knäna och en ny påminnelse om att aldrig chansa. Landningarna blev i alla fall bra... Mitt medhavda hemgjorda runda bygelben passade tyvärr inte (fick inte tag på några riktiga hemma). Den sista dagen köpte jag, i ren desperation, en Trikeflygning med start/landning på stranden. Ibland är det skönt att bara vara passagerare och njuta av utsikten. Fantastiskt att flyga Trike över den Blå lagunen och stranden iförd bara badbyxor. Detta var den 5:e Ölüdeniz International Airgames. Nästa år i oktober blir det nr 6. Vi blir troligtvis ett helt gäng flygare från Stockholm som reser dit tillsammans. Min vinge ligger i säkert förvar och väntar på mig. Tills dess kan man njuta av min rafflande DVD-musikvideo på 33 minuter som jag har skapat av alla de fantastiska scener som min DV-kamera registrerade (från luften och marken). Om någon vill veta mer om Ölüdeniz eller vill köpa min film, så är det bara att mejla mig på: 17 carl.hyllander@bredband.net Stillbilder finns att se på: Ha det, Calle PS: ingen frågade efter hängflyglicensen PS: Se annons på sista sidan.

18 18 Det händer mycket inom FIBflyget. Dessa få rader kom från Peter Wicander.kom från Peter Wicander. Nu är det bara att beställa en ny gummibåt, 3 dm bredare o katamaran, 40 % kortare startsträcka... även som amfibie... dessutom kommer en ny vinge som går i nästan 100 km/, stallfart 50 km/h. Norgebilder från FIB flygaren Stig Silden Målöy 175 km norr Bergen. Klippan är N.Europas högsta sjöklippa 860m.ö.h. Staden är Målöy och nästa bild är Stigs hembygd Öya Silda. Roger Holm, första FIB ägaren i Norge lanserar FIBen på sin hemsida med både filmer och bilder.

19 19 Till Salu (på grund av tidsbrist) Jet Star med Rotax 912 Nybesiktigad, nyservad motor TT 14 timmar. 60 liters bensintank Vinge Apollo C 15 nya modellen. Broms på bakhjulen Skolbyglar Trebladig propeller Strobligt Vindruta Radio hjälmar intercom Digitalt Motorinstrument, Höjdmätare, Variometer, Fartmätare, Kompass, ett multi-instrument som kan kopplas till en PC för information efter flygning. en GPS ingår också. Pris kr. Mikael Eriksson Norrtälje Tel mobil Köpes: Polaris FIB Allt av intresse även delägarskap Thomas Ericson el thomas.ericson@riksbyggen.se Efterlysning: Delägare till fabriksny Polaris FIB sökes. Thomas Ericson el thomas.ericson@riksbyggen.se Inf: Den första DTA triken Voyageur är snart på väg till Sverige. Det är Robin Fjellström som ordnat agenturen för den Nordiska marknaden. Utmärkande för maskinen är att den är robust och saknar kompritionsstång. Till Salu. Medway Raven X 98 med Rotax 447 motor Gått 125 timmar Pris kr. Stefan Polverari Limham mobil FIB till salu för kr. Oanvända hjul+ hjälmar och intercom Ole Hampf tel ole.hampf@telia.com Flyglitteraturträff 204 på malmen vid Linköping Veckoslutet 2-3 oktober 2004 hålls den årliga flyglitteraturträffen i Flygets hus i Malmslätt. Då ges, som vanligt, möjlighet att umgås med likasinnade, träffa författare, bokutgivare samt köpa, sälja eller byta flyglitteratur. Där förekommer: Presentation av nyutkommen svensk och utländsk flyglitteratur Kåserier och föredrag kring näraliggande ämnen Val av årets svenska flygbok, samt Museibesök, lotterier m.m enligt ett program som utsändes tillsammans med kallelse. Allt utom övernattning ingår till självkostnadspriset. De som deltagit de senaste två gångerna kallas automatiskt. Andra som vill bli kallade kan meddela detta till Lars Olausson box Såtenäs. Tel. eller fax eller Stig Kernell , så får de också kallelse.

20 FIB-kärra. Bredd 187 cm invändigt Längd 364 cm Höjd 193 cm Förhöjd för att man inte skall behöva demontera propeller eller avgasrör. Har tipp och nedfällbar ramp baktill. Detta foto från S-A Fellman En ventilerad och praktisk förvaring av fibtriken under alla årstider Pris kronor inklusive moms. Till Salu: TL-2/ESO-2 från år 99 TT 107 timmar Motor Rotax 503 DCDI 52 hk mycket lättstartad, boster på ena tändsystemet C-växel 1 : 2.62 Trebladig Ivo-Prop Besiktigad utan anm. 19 maj-04 En vagn för hangarering Pris kr Jörgen Westberg Norrköping Tel mobil SÄLJES: En splitter ny Eso 14 vinge aldrig uppackad. Mobil eller stephanahlin@hotmail.com KÖP min DVD-film "Ölüdeniz International Airgames 2004" 33 minuters rafflande och välredigerad musikvideo. Inspelad i Ölüdeniz oktober Över 300 stillbilder. Pris 120 kr. Beställ hos: carl.hyllander@bredband.net Detta glada tillrop kommer från min i många lägen hjälpande hand Sten-Anders Fellman: Mörkret ger vika, snart är det sommar igen och full fart. Innan dess kan man ju ta och besöka en flygmässa för att se vad som är på gång. I april 2005 går den stora flygmässan i Friedrichshafen av stapeln igen. Läs om den på

Nummer 3 år 2010. Medlemstidning för Trikeflygarna, de fria flygarna.

Nummer 3 år 2010. Medlemstidning för Trikeflygarna, de fria flygarna. Nummer 3 år 2010 Medlemstidning för Trikeflygarna, de fria flygarna. STAR Medlemsforum för TRIKEPILOTER STAR = Svenska Trikeflygares Allmänna Riksförening. En ideell intresseförening för trikeflygare.

Läs mer

Shakedown inför rallycross EM och SM.

Shakedown inför rallycross EM och SM. Shakedown inför rallycross EM och SM. Jag fick en inbjudan till Strängnäs där dom svenska EM- förarna i rallycross skulle hålla en presskonferens och shakedown inför 2007 säsong. Tanken att åka ner lockade

Läs mer

SMFF:s certifikatprov för motormodeller Flygprovet augusti 2004

SMFF:s certifikatprov för motormodeller Flygprovet augusti 2004 SMFF:s certifikatprov för motormodeller Flygprovet augusti 2004 Allmän del lämnas till piloten i god tid före provet: Flygprovet måste göras i en följd man kan t ex inte försöka landning i vänstervarv

Läs mer

40-årskris helt klart!

40-årskris helt klart! 40-årskris helt klart! Oj, det kom som ett brev på posten! En stor och enorm hemsk känsla! Det var krisdags igen! Jag ville helst inte vara med, jag kände mig så totalt misslyckad mitt i mitt liv! Så här

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

MINI ROTSNUBBLAREN 2003/2 2003-09-26

MINI ROTSNUBBLAREN 2003/2 2003-09-26 2003-09-26 Hösten och mörkret är här och vi startar snart vår vinterträning. Innan dess så kan ni ju läsa lite om ett par semesteraktiviteter som gått av stapeln. Ordföranden har ordet. Det var ett tag

Läs mer

24 SIDOR ÄLSKADE FLYGPLAN!

24 SIDOR ÄLSKADE FLYGPLAN! HÄLSINGETIDNINGAR LÖRDAG 27 AUGUSTI 2011 24 SIDOR HEJ HÄLSING 2 Hanna gillar filmer med Julia Roberts MODE 8 9 Länge leve den klassiska handväskan KRÖNIKA 3 Med grusade drömmar om vinnarcirkeln ÄLSKADE

Läs mer

Medlemstidning för Trikeflygarna de fria flygarna. Nummer 2 2000

Medlemstidning för Trikeflygarna de fria flygarna. Nummer 2 2000 S T A R Medlemstidning för Trikeflygarna de fria flygarna. Nummer 2 2000 (Medan tvätten torkar) Mina reskamrater Tomas Jonsson Lidköping och Sten Eriksson Orsa, med en fransk dam från Nice som bjöd på

Läs mer

Formel 1 resor till Spanien & Barcelona guide för resan

Formel 1 resor till Spanien & Barcelona guide för resan Formel 1 resor till Spanien & Barcelona guide för resan 2015 05 29 Inga kommentarer Guide för Formel 1 resor till Spanien & Barcelona Om du inte har varit på Formel 1 resa till Spanien & Barcelona kommer

Läs mer

MOTORBLOCKET OKTOBER

MOTORBLOCKET OKTOBER MOTORBLOCKET OKTOBER 2002 RESTAD GÅRD 7 SEPTEMBER 2002 Efter inbjudan från Riksbyggen och Västfastigheter har Vänersborgs Motorklubb åter deltagit vid Restad Gård arrangemanget. Flera av klubbens rallyförare

Läs mer

Kristet Sällskapande Stefan Forsbäck 2007

Kristet Sällskapande Stefan Forsbäck 2007 Kristet Sällskapande Stefan Forsbäck 2007 INLEDNING Kärlek är något underbart! Säkert det finaste vi kan uppleva! Vi längtar alla efter att vara riktigt älskade och få bli överösta av någons uppmärksamhet.

Läs mer

Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj

Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj 1 Innehåll Ledare 3 Incheckningen 4 Elins dagbok 5 Caroline - Festivaldrotning 2005 6 Peter - The king is Back(stage) 7 2 Ledare Äntligen har det blivit dags! UKM Regional

Läs mer

Från Per and Abbi Åkvist E-nyhetsbrev-Vinter-10 januari, 2010 www.peroabbi.org

Från Per and Abbi Åkvist E-nyhetsbrev-Vinter-10 januari, 2010 www.peroabbi.org Från Per and Abbi Åkvist E-nyhetsbrev-Vinter-10 januari, 2010 www.peroabbi.org Käre vän, Vi hoppas och tror att det nya året har börjat bra för dig!!! Paulus uppmanar oss i 1kor13:5 Pröva er själva om

Läs mer

Nya hedersmedlemmar i VBK

Nya hedersmedlemmar i VBK Ansv. Utg: Johan Israelsson Redaktör: Johan Nygaard Årsmötet 2015 Ca 50 medlemmar deltog i årsmötet 2015 som hölls i Mälargymnasiet den 17 februari. Årsmötet beviljade 2014 års styrelse ansvarsfrihet.

Läs mer

Anmälnings-, ändrings- och beställningsblankett

Anmälnings-, ändrings- och beställningsblankett Anmälnings-, ändrings- och beställningsblankett Klipp ur sidan, tejpa och sänd den till REV (portot betalt) eller faxa hela sidan till 08-20 74 78. Till REV, Riksförbundet Enskilda Vägar Riddargatan 35-37

Läs mer

test Rå alu miniumpulpet

test Rå alu miniumpulpet test faster 525 SC Rå alu 26 Vi Båtägare 10/2013 miniumpulpet Faster har nästan lika många år på nacken som främsta konkurrenten Buster. Vi har långtidstestat det senaste tillskottet i familjen, en styrpulpet

Läs mer

Nummer 3 år 2008. Medlemstidning för Trikeflygarna, de fria flygarna.

Nummer 3 år 2008. Medlemstidning för Trikeflygarna, de fria flygarna. Nummer 3 år 2008 Medlemstidning för Trikeflygarna, de fria flygarna. 2 STAR Medlemsforum för TRIKEPILOTER STAR = Svenska Trikeflygares Allmänna Riksförening. En ideell intresseförening för trikeflygare.

Läs mer

Nr 2 Maj 2008 -bladet

Nr 2 Maj 2008 -bladet Nr 2 Maj 2008 S -bladet Medlemstidning för Svenska S 30 förbundet Ur innehållet: - Följ ljuset i sommar - Eskader! - Sommaraktiviteter - Nya klassregler Insidan Svenska S30 förbundet c/o Margareta Johansson

Läs mer

KAMRATSKAP ÖRLOGSTRADITION SJÖFÖRSVAR

KAMRATSKAP ÖRLOGSTRADITION SJÖFÖRSVAR Flaskposten KAMRATSKAP ÖRLOGSTRADITION SJÖFÖRSVAR Ordförandens spalt Jag och min fru Jane, köpte en liten segelbåt under senare delen av denna sommar och jag tror vi fått en något skev bild av båtlivet.

Läs mer

Den magiska dörren. Kapitel 1

Den magiska dörren. Kapitel 1 Den magiska dörren Kapitel 1 Hej jag heter Jakob och jag är 9 år och går på sunds val skolan. Jag hade också en dästa vän oliver.och vi ska gå till skolan för första gången med varandra.men jag var lite

Läs mer

TERMINALBLADET Nr. 2 2007 Medlemsorgan för föreningen: KALMAR TERMINALS VÄNNER Skrivarens väg 16 665 35 Kil Org. Nr. 874001-7366 Pg.

TERMINALBLADET Nr. 2 2007 Medlemsorgan för föreningen: KALMAR TERMINALS VÄNNER Skrivarens väg 16 665 35 Kil Org. Nr. 874001-7366 Pg. TERMINALBLADET Nr. 2 2007 Medlemsorgan för föreningen: KALMAR TERMINALS VÄNNER Skrivarens väg 16 665 35 Kil Org. Nr. 874001-7366 Pg. 17 42 60-0 Ber att få önska alla Terminalvänner En God Jul och Ett Gott

Läs mer

Vänbrev nr 4 2015. Korset i Den Gode herdens kyrka Övre Soppero Foto Siv Sjödin

Vänbrev nr 4 2015. Korset i Den Gode herdens kyrka Övre Soppero Foto Siv Sjödin Vänbrev nr 4 2015 Korset i Den Gode herdens kyrka Övre Soppero Foto Siv Sjödin Ashramvänner i Den Gode herdens kyrka Övre Soppero Foto Siv Sjödin En rapport från bönetåget Den 1 9 augusti var vi runt 50

Läs mer

konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur

konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur 1 Nya kompisar, läger och gå på vatten Vi lever i en tid där vi möter många olika tankar värderingar och trosuppfattningar. Det kan vara positivt men också förvirrande.

Läs mer

Via Maria, 5 nätter Salzburg St Wolfgang, 4 vandringsdagar

Via Maria, 5 nätter Salzburg St Wolfgang, 4 vandringsdagar Via Maria, Salzburg St Wolfgang, 5 nätter 1(5) Vandra i Österrike Via Maria, 5 nätter Salzburg St Wolfgang, 4 vandringsdagar Via Maria är en pilgrimsled som går mellan Altöttingen i Tyskland och Mariazell

Läs mer

Några små tips om att träna på utsatt fågel

Några små tips om att träna på utsatt fågel Några små tips om att träna på utsatt fågel Att träna sin fågelhund på utsatt fågel, vanligen rapphöns eller fasan, har blivit rätt populärt. Gör man rätt kan det vara en effektiv och förhållandevis enkel

Läs mer

God Jul & Gott Nytt År! Sundbybladet. Välkomna på Dockteater!

God Jul & Gott Nytt År! Sundbybladet. Välkomna på Dockteater! Sundbybladet November 2007 Välkomna på Dockteater! Dockteatern Lilla Ängelen kommer till Sundbyskolan söndagen den 20/1 2008, klockan 14.00. Då visas Ängelens resa, en föreställning som riktar sig till

Läs mer

Det var så mycket som var nytt och väckte. Skridskor

Det var så mycket som var nytt och väckte. Skridskor Skridskor Det var så mycket som var nytt och väckte vår uppmärksamhet. Och min sambo och jag var nyfikna, vi ville sluka i oss allt. Vi ville se, höra, lukta, smaka och röra vid hela härligheten som livet

Läs mer

Den förlorade sonen:

Den förlorade sonen: Den förlorade sonen En bildrik berättelse direkt ur Lukas evangelium 15 och gjord efter bibeltexten. Handlar om sonen som bryter med hemmet och slarvar bort sin förmögenhet i främmande land, ångrar sig

Läs mer

Utvärdering 2015 målsman

Utvärdering 2015 målsman Utvärdering 2015 målsman 284 deltagare Kändes det tryggt att lämna era barn på lägret? (%) 100 80 60 40 20 0 100 0 Ja Nej Varför/varför inte? - Jag upplevde en god organisation och intresserade ledare.

Läs mer

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd.

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd. Kapitel 1 Resan Jag har väntat länge på att göra denna resan. Jag heter Hanna och är 23 år. Jag ska åka båt till en Ön Madagaskar. Jag kommer ha med mig en hel besättning. Vi tog med oss väldigt mycket

Läs mer

Costa Brava, Roses Llançà, 5 nätter 1(5) Vandra i Spanien. Costa Brava, 5 nätter Roses Llançà, 4 vandringsdagar

Costa Brava, Roses Llançà, 5 nätter 1(5) Vandra i Spanien. Costa Brava, 5 nätter Roses Llançà, 4 vandringsdagar Costa Brava, Roses Llançà, 5 nätter 1(5) Vandra i Spanien Costa Brava, 5 nätter Roses Llançà, 4 vandringsdagar Costa Brava bjuder på variationsrik vandring både längs kusten och lite längre inåt land.

Läs mer

Lägerutvärdering FLATÖN 14

Lägerutvärdering FLATÖN 14 Lägerutvärdering FLATÖN 14 Läger 1 (22-28/6) Utvärdering 2014 års VVDS läger 1; 22 juni-28 juni Förmågor före och efter lägret (Skalan är 1-5 där 1 är lägst och 5 högst) Före (37) Efter (32) Självkänsla

Läs mer

5 februari Planeringskväll inför föreningens 70 års kalas

5 februari Planeringskväll inför föreningens 70 års kalas 2 Styrelsens sammansättning t o m mars-2013 Ordf. Daniel Sigurd 070-959 05 56 Email sigge@wilzens.se V.ordf. Annelie Stolt 0141-21 07 89 Email stolt1966@hotmail.com Sekr. Gunilla Ångström-Balla 0141-21

Läs mer

5-2008 4-klubbsutvärdering Natt & Dag O-Ringen 2009 Lediga tjänster

5-2008 4-klubbsutvärdering Natt & Dag O-Ringen 2009 Lediga tjänster 5-2008 4-klubbsutvärdering Natt & Dag O-Ringen 2009 Lediga tjänster Hejsan! Ordföranden har ordet Så har vi nu klarat av årets tävling, 4-klubbs. Vi hade strålande väder och tävlingen flöt på riktigt bra

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

Har du saknat mig? Prolog Nu är det 12 år sedan och jag tänker fortfarande på det. Hur mamma skriker på pappa att han ska gå medan han skriker tillbaka, det var då han lämnade oss och tillbaka kom han

Läs mer

Utvärdering Filmkollo 2010 - målsman

Utvärdering Filmkollo 2010 - målsman Utvärdering Filmkollo 2010 målsman Utvärdering Filmkollo 2010 målsman v.26, 27 & 31. Var informationen innan kollot tillräcklig? (57 svar) 60 50 40 30 20 10 0 Ja (98%, 56 st) Nej (2%, 1 st) Om nej, vad

Läs mer

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej, Jag heter Aragon. Jag och min far bor i en liten stuga i en liten stad kallas sed Wood. Här bor det inte många men vi odlar mat så det räcker till alla. Men vi har inte mycket

Läs mer

BILSEMESTERRAPPORTEN 2012

BILSEMESTERRAPPORTEN 2012 BILSEMESTERRAPPORTEN 2012 BILSEMESTER ÄR FRIHET I år firar Stena Line 50 år och därför är vi extra stolta att kunna presentera vår största kartläggning av svenskt resande med bil hittills: Bilsemesterrapporten

Läs mer

Bad Boy MTV. Över stock och sten eller ljudlöst i trädgården

Bad Boy MTV. Över stock och sten eller ljudlöst i trädgården Bad Boy MTV Över stock och sten eller ljudlöst i trädgården 5 starka skäl för Bad Boy Marknadens starkaste stål i svetsad konstruktion 4-punkts fjädring och stelbakaxel Rå motorstyrka el eller bensin Körkomfort

Läs mer

Ny insamling för villor i Norrköping. Nu byter vi ut den gröna och bruna tunnan till sortering i flera fack.

Ny insamling för villor i Norrköping. Nu byter vi ut den gröna och bruna tunnan till sortering i flera fack. Ny insamling för villor i Norrköping Nu byter vi ut den gröna och bruna tunnan till sortering i flera fack. Nu ökar vi servicen för dig, för miljön Senast det skedde en stor förändring som rörde hämtningen

Läs mer

Varvsektionen. Sen ses vi igen till våren både på Herstaberg och vid den nya bryggan. Härligt! För varvsektionen Daniel Johansson, ordf

Varvsektionen. Sen ses vi igen till våren både på Herstaberg och vid den nya bryggan. Härligt! För varvsektionen Daniel Johansson, ordf GLIMTEN hösten 2012 Återigen höst och årets båtsäsong är över. De flesta har nu sina båtar torrsatta. Inte blev årets säsong vädermässigt vad vi hoppades på. Men trots allt så finns det en del glädjeämnen.

Läs mer

Sektorn för socialtjänst 2009-01-14 BRUKARUNDERSÖKNING AVSEENDE BOENDESTÖDET 2008

Sektorn för socialtjänst 2009-01-14 BRUKARUNDERSÖKNING AVSEENDE BOENDESTÖDET 2008 Sektorn för socialtjänst 2009-01-14 BRUKARUNDERSÖKNING AVSEENDE BOENDESTÖDET 2008 Antal inkomna svar: 31 av 43 möjliga Viktigast för upplevd kvalitet (=minst 50% av de svarande viktade påståendet): Jag

Läs mer

Resultatet kan man ju ana, det är som vanligt.. en bild säger mer än tusen ord...

Resultatet kan man ju ana, det är som vanligt.. en bild säger mer än tusen ord... Marknadsnatta... denna återkommande höjdpunkt för den inbitne rallyentusiasten.. oavsett vilken sida man står på.. som uppladdning i år började vi en hel vecka innan tävlingen och träffades hos den förlorade

Läs mer

8. Kennet den sjunde hjärtinfarkten

8. Kennet den sjunde hjärtinfarkten Som vanligt kom smärtan plötsligt. Känslan av att ha en elefant gåendes på bröstet börjar bli välbekant. Men nu ligger han äntligen i ambulansen, i tryggt förvar bredvid de erfarna ambulansmännen. Morfinet

Läs mer

Enkät Plantskolan Hammarby IF FF vinter 2015/16. 1. Har din son deltagit som? 2. I vilken åldersgrupp har din son deltagit?

Enkät Plantskolan Hammarby IF FF vinter 2015/16. 1. Har din son deltagit som? 2. I vilken åldersgrupp har din son deltagit? Enkät Plantskolan Hammarby IF FF vinter 2015/16 1. Har din son deltagit som? 10 9 8 85.7% 7 3 2 Målvakt Utespelare Målvakt 14,3% Utespelare 85,7% 2. I vilken åldersgrupp har din son deltagit? 10 9 8 7

Läs mer

VI finns för ER! Gymnastikförbundet Skåne Lingvallen

VI finns för ER! Gymnastikförbundet Skåne Lingvallen VI finns för ER! Gymnastikförbundet Skåne Lingvallen GYMNASTIKFÖRBUNDET SKÅNE TELEFON Lingvallen 0431-20107 Lingvägen 19 262 61 Ängelholm E-POST skane@distrikt.gymnastik.se HEMSIDA www.gymnastik.se/skane

Läs mer

Mötesrapporter Senast uppdaterad 2009-06-04

Mötesrapporter Senast uppdaterad 2009-06-04 Mötesrapporter Senast uppdaterad 2009-06-04 Mötesrapporter Östhammas Filatelistklubb Till startsidan Från mötet i maj 2009 Inlag 4 juni 2009 Hej Filatelister i Östhammars Filatelistklubb Här kommer en

Läs mer

Ha en underbar sommar!

Ha en underbar sommar! maj 2012 Hej Klippan-vänner! brev Ett nytt Klippan-brev! Läs nyhetsbrevet tillsammans eller välj ut vilka saker du tar upp med din Klippan-sektion. Hör gärna av er om ni vill veta mer om något av det vi

Läs mer

The Oak Leaf. Medlemsblad för. Löv nummer 5, december 2012

The Oak Leaf. Medlemsblad för. Löv nummer 5, december 2012 The Oak Leaf Medlemsblad för Löv nummer 5, december 2012 Vi startar terminen med att tillsammans ta farväl av julen eftersom vi aldrig kunde hälsa den välkommen! Alla våra dansare, medlemmar såväl som

Läs mer

Vandra i Portugal. Algarvekusten, 6 nätter Aljezur Sagres, 5 vandringsdagar

Vandra i Portugal. Algarvekusten, 6 nätter Aljezur Sagres, 5 vandringsdagar Algarvekusten, Aljezur - Sagres, 6 nätter 1(5) Vandra i Portugal Algarvekusten, 6 nätter Aljezur Sagres, 5 vandringsdagar Detta paket ger dig en unik vandring längs den vackra, men något vilda, kusten

Läs mer

Res med Nordström assistans till Teneriffa 20 november- 27 november 2016

Res med Nordström assistans till Teneriffa 20 november- 27 november 2016 Res med Nordström assistans till Teneriffa 20 november- 27 november 2016 Koppla av i värmen med möjlighet till träning varje dag. Något för dig? Rehabanläggningen Mar y Sol, Los Cristianos Hej! Vi på Nordström

Läs mer

Ölanda Nytt 2012. Fortsättning sid 2 nedre delen

Ölanda Nytt 2012. Fortsättning sid 2 nedre delen Ölanda Nytt 2012 Landningsbanan nyasfalterad! Kallelse till årsmöte Små glimtar av den annalkande våren gör att styrelsen vill påminna om att tisdagen den 30 april kl 13 i klubbstugan kommer ÖFM s årsmöte

Läs mer

Från valp till jakthund valpar födda 24/6-11

Från valp till jakthund valpar födda 24/6-11 Från valp till jakthund valpar födda 24/6-11 TJH MANDYLIKE S LOADSTAR TWIGG S TOLTEK Valparna är nu 9 månader och jag har fått in så många fina rapporter om dem som jag vill delge Er alla. TWIGG S AND

Läs mer

Innehåll. Smakprov från boken ORKA! utgiven på www.egetforlag.se

Innehåll. Smakprov från boken ORKA! utgiven på www.egetforlag.se FRIDA SÖDERMARK Innehåll Jag lever min dröm 5 1. Orka 9 2. Hitta din grej 11 3. Hitta tiden 17 4. Utgå från dig själv 27 5. Att sätta upp mål 30 6. Motivation 36 7. Motgångar 43 8. Jämvikt och fokus 50

Läs mer

Månadens Sanomaövning Juni

Månadens Sanomaövning Juni Månadens Sanomaövning Juni Månadens Sanomaövning Juni Lässtandarder är diagnoser som används för att prova elevernas läsförmåga i övergången mellan årskurs 3 och 4, samt mellan årskurs 6 och 7, och är

Läs mer

Resebrev nr 8, 3 12 juli 2011. Kort resa från Kos till Rhodos o mötet med Elin o Larsa, som var ombord 1 vecka o var med o segla utmed Rhodos.

Resebrev nr 8, 3 12 juli 2011. Kort resa från Kos till Rhodos o mötet med Elin o Larsa, som var ombord 1 vecka o var med o segla utmed Rhodos. Resebrev nr 8, 3 12 juli 2011. Kort resa från Kos till Rhodos o mötet med Elin o Larsa, som var ombord 1 vecka o var med o segla utmed Rhodos. Äntligen så kom då vårt besök, Elin o Larsa gående på gatan,

Läs mer

Sammanställning över enkätsvar från föräldrar till förskolebarn i Nynäshamns kommun, 2016.

Sammanställning över enkätsvar från föräldrar till förskolebarn i Nynäshamns kommun, 2016. 2016-05-22 Sammanställning över enkätsvar från föräldrar till förskolebarn i Nynäshamns kommun, 2016. Enkäten avser Språksatsningens bokpåsar. 101 föräldrar har svarat på enkäten. 1. Har du och ditt barn

Läs mer

NKI - Särskilt boende 2012

NKI - Särskilt boende 2012 NKI Särskilt boende (boende) 2012 1(7) NKI - Särskilt boende 2012 Enkät till boende 1.1 Nöjd Kund Index Tabell 1.1 Färgformatering i tabellen: Genomsnitt mellan svarsalt 1 & 2 RÖD Genomsnitt mellan svarsalt

Läs mer

Rally Sweden, Colins Crest Award & Ken Block

Rally Sweden, Colins Crest Award & Ken Block Rally Sweden, Colins Crest Award & Ken Block av Leif Bength, Wildlife Photographer. 2011-02-12 http://www.wildlifephotographer.se/blog/2011/02/rally-sweden-colins-crest-award-och-ken-block/ Tack vare att

Läs mer

Kapitel 1 - Hej Hej jag heter Lisa och går på Hästskolan. Min bästa vän heter Wilma. Jag tycker att vår rektor är lite läskig. Hon heter Svea och hon

Kapitel 1 - Hej Hej jag heter Lisa och går på Hästskolan. Min bästa vän heter Wilma. Jag tycker att vår rektor är lite läskig. Hon heter Svea och hon Av Eliza Kapitel 1 - Hej Hej jag heter Lisa och går på Hästskolan. Min bästa vän heter Wilma. Jag tycker att vår rektor är lite läskig. Hon heter Svea och hon är sträng. En gång när jag gick ner i källaren

Läs mer

bladet Årsberättelse Inbjudan Årsmöte Vintertäckning Utan bottenfärg erade aktiviteter 2013 Medlemstidning för Svenska S-30-förbundet förbundet

bladet Årsberättelse Inbjudan Årsmöte Vintertäckning Utan bottenfärg erade aktiviteter 2013 Medlemstidning för Svenska S-30-förbundet förbundet S - -bladet bladet Årsberättelse Inbjudan Årsmöte Vintertäckning Utan bottenfärg Planerade erade aktiviteter 2013 Nr 1 Feb 2013 Medlemstidning för Svenska S-30-förbundet S förbundet Insidan Svenska S30

Läs mer

Sommar, sommar & sol. Aktuellt

Sommar, sommar & sol. Aktuellt Sommar, sommar & sol Värme, sommar och sol! För många av er stundar snart ett sommarlov kan jag tro. Se då till och njut på allra bästa sätt! Är man kanin tror jag just nu att det bästa i livet är dagarna

Läs mer

SUMPSKON Februari -05 GÄVLE ORIENTERINGSKLUBB

SUMPSKON Februari -05 GÄVLE ORIENTERINGSKLUBB SUMPSKON Februari -05 GÄVLE ORIENTERINGSKLUBB GOK-KONTAKT: Gävle OK Hemlingbystugan 802 57 GÄVLE Klubblokalen: 026-62 34 88 Anmälningar: 026-14 58 70 Hemsidan: http://www.gok.se SUMPSKON: Helen Walfridsson

Läs mer

Vandra i Sverige. Österlenleden, 4 nätter Simrishamn Kuskahusen, 3 vandringsdagar

Vandra i Sverige. Österlenleden, 4 nätter Simrishamn Kuskahusen, 3 vandringsdagar Österlenleden, Simrishamn Kuskahusen 4 nätter Sida 1 av 5 Vandra i Sverige Österlenleden, 4 nätter Simrishamn Kuskahusen, 3 vandringsdagar I följande alternativ har du möjlighet att vandra den östra delen

Läs mer

Östbergsskolans loggbok!

Östbergsskolans loggbok! Östbergsskolans loggbok! Dag 1 det första vi gjorde var att gå varvet runt och lärde oss varandras namn. Det gick ganska snabbt,gruppen var ganska blandad,vissa gick i 6:an vissa i 7:an och några från

Läs mer

Brukarenkät IFO 2014. Kvalitetsrapport 2014:02 KVALITETSRAPPORT

Brukarenkät IFO 2014. Kvalitetsrapport 2014:02 KVALITETSRAPPORT Brukarenkät IFO 2014 Kvalitetsrapport 2014:02 KVALITETSRAPPORT Brukarenkät 2014 visar att förvaltningen totalt sett har en mycket god brukarnöjdhet (kundnöjdhet) i alla de områden som berörs i enkäten.

Läs mer

Nummer 4 år 2010 Medlemstidning för Trikeflygarna, de fria flygarna.

Nummer 4 år 2010 Medlemstidning för Trikeflygarna, de fria flygarna. Nummer 4 år 2010 Medlemstidning för Trikeflygarna, de fria flygarna. Bjursele/Kåge klubbens landningsbana vid Kåge STAR Medlemsforum för TRIKEPILOTER STAR = Svenska Trikeflygares Allmänna Riksförening.

Läs mer

VATNALILJAbladet. För Vatnaliljas klubbmedlemmar Årgång 15 Nr 2-2013

VATNALILJAbladet. För Vatnaliljas klubbmedlemmar Årgång 15 Nr 2-2013 VATNALILJAbladet För Vatnaliljas klubbmedlemmar Årgång 15 Nr 2-2013 Redaktionsspalten Vatnaliljabladet kommer ut med fyra nummer per år. Manusstopp är för nr 3-2013 nr 4-2013 8 september 1 december Om

Läs mer

Intervju. -------------- Start -------------- Du kommer från Småland, hur kom du in på detta med el- och ångkraft?

Intervju. -------------- Start -------------- Du kommer från Småland, hur kom du in på detta med el- och ångkraft? Intervju Intervju med: Eric Fornander () Intervjuare: Karl-Erik Adolfsson () Datum: 2008-12-03 Eric Fornander, f 1927, arbetade som maskinist i maskinhallen på Ångkraftverket i Västerås under åren 1956-1962.

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Filmkollo

Utvärdering 2015 deltagare Filmkollo Utvärdering 2015 deltagare Filmkollo 284 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 100 80 60 40 20 0 99 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Vi har gjort roliga och väldigt varierade saker! - För att

Läs mer

StjärnfalletOktober 14

StjärnfalletOktober 14 StjärnfalletOktober 14 Medlemsblad för Blå Stjärnan i Älvsborg Djurskötardag Kaninhoppningstävling Informationsdag om husdjur Agilityträningen startar Matresa Westernträning Medlemsträffar i hästsektionen

Läs mer

VRCSK Månadsbrev. Utgivare: Västerorts RC Sportklubb, Kyrkhamnsvägen 1, 165 72 Hässelby, Grundad 1979-10-10. Du ställer väl upp?

VRCSK Månadsbrev. Utgivare: Västerorts RC Sportklubb, Kyrkhamnsvägen 1, 165 72 Hässelby, Grundad 1979-10-10. Du ställer väl upp? Träningsrace lördagen den 3 juli Du ställer väl upp? Klubben genomför träningsrace med varvräkning för klasserna 1:8 och 1:10, för klubbens alla medlemmar. Hålltider - 1:8 Senaste registreringstid 11.30,

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 24 Fredag 3 september 2010

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 24 Fredag 3 september 2010 LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 24 Fredag 3 september 2010 NORRBOTTEN Invigning av vindsnurror I fredags samlades 200 personer mitt ute i skogen i området Markbygden som ligger i Piteå kommun. Dom drack champagne

Läs mer

DAGBOK HB ADVENTURE TEAM. Vårat lag: Jinci, Ida, Jennifer, Felicia Lagledare: Hans

DAGBOK HB ADVENTURE TEAM. Vårat lag: Jinci, Ida, Jennifer, Felicia Lagledare: Hans DAGBOK HB ADVENTURE TEAM Vårat lag: Jinci, Ida, Jennifer, Felicia Lagledare: Hans HB Adventure TEAM Vi anmälde ett lag under våren men bestämde sedan att vi skulle ha två lag eftersom de flesta som var

Läs mer

Jag är inte rädd när det är mörkt Händer som ögon räcker för mig Är inte rädd när det är mörkt Händer som ögon, nu ser jag dig

Jag är inte rädd när det är mörkt Händer som ögon räcker för mig Är inte rädd när det är mörkt Händer som ögon, nu ser jag dig Jag är inte rädd C,G,C,G C,G,C,G a,c,c,g a,c,g Jag är inte rädd när det är mörkt Händer som ögon räcker för mig Är inte rädd när det är mörkt Händer som ögon, nu ser jag dig Ibland frågar någon: Säg kan

Läs mer

JUNI 2012. Midsommar. den 25 juni 2012

JUNI 2012. Midsommar. den 25 juni 2012 JUNI 2012 Midsommar den 25 juni 2012 Då var midsommar över för denna gång och det har varit en riktigt trevlig helg med härligt folk! Började med Borejoggen som var bland det jobbigaste jag gjort, påminn

Läs mer

Ti m S a ll y o c h C ill a fr å n

Ti m S a ll y o c h C ill a fr å n Ti m S a ll y o c h C ill a fr å n K o r e a Hej! Det är jag som är huvudpersonen i den här berättelsen jag heter. Jag har en tvillingbror som heter. Jag tävlar i slalom-åkning och tävlar i snowboard-åkning,

Läs mer

Mistluren. Fest i Väggöviken tillsammans med Stegeborgs båtklubb och Väggöseglingen Lördagen den 13 juni

Mistluren. Fest i Väggöviken tillsammans med Stegeborgs båtklubb och Väggöseglingen Lördagen den 13 juni Mistluren Nummer 2-2009 För Väggöseglingen gäller: Skepparmöte kl 11.00 Start ca kl 12.00. Startavgift 50 kr. Fest i Väggöviken tillsammans med Stegeborgs båtklubb och Väggöseglingen Lördagen den 13 juni

Läs mer

Slutrapport RL 2011:13

Slutrapport RL 2011:13 ISSN 1400-5719 Slutrapport RL 2011:13 Olycka med flygplanet SE-MBZ på Morups flygfält, N län, den 9 maj 2011 Diarienr L-38/11 2011-10-06 Det står var och en fritt att, med angivande av källan, för publicering

Läs mer

Välkommen som förälder till barn i Lerums Tennisklubb

Välkommen som förälder till barn i Lerums Tennisklubb Välkommen som förälder till barn i Lerums Tennisklubb Vi tycker det är roligt att ditt barn valt att spela tennis i Lerums Tennisklubb. Något som förhoppningsvis kommer att pågå under många år framöver.

Läs mer

Armaturval industri Lumen/Watt Postad av Joel Eljo - 20 mar 2014 21:01

Armaturval industri Lumen/Watt Postad av Joel Eljo - 20 mar 2014 21:01 Armaturval industri Lumen/Watt Postad av Joel Eljo - 20 mar 2014 21:01 Vilken typ av armatur ska man satsa på i en plåt o svets verkstad? Det är 8 meters takhöjd, tror att ca 400-500 lux.allmänbelysning

Läs mer

Resebrev norra Spanien och en bra bit av Portugal

Resebrev norra Spanien och en bra bit av Portugal Resebrev norra Spanien och en bra bit av Portugal När vi kom till den lilla viken Ria De Cedeira den 18 aug så blev vi liggande många nätter på svaj, vilket är det bästa vi vet (helt gratis och inga grannar

Läs mer

Välplanerad etta med låg månadsavgift LÄRKGATAN 3D, ULRICEHAMN MÄKLARE ANNA TIDEBRINK 076-827 23 83

Välplanerad etta med låg månadsavgift LÄRKGATAN 3D, ULRICEHAMN MÄKLARE ANNA TIDEBRINK 076-827 23 83 Välplanerad etta med låg månadsavgift LÄRKGATAN 3D, ULRICEHAMN MÄKLARE ANNA TIDEBRINK 076-827 23 83 Välkommen till Lärkgatan 3d! Välkommen på visning till denna välplanerade etta med bästa läge, mitt

Läs mer

Presentation av talangtrupp och spetsgrupp fr o m lägret 1 3 maj 2015

Presentation av talangtrupp och spetsgrupp fr o m lägret 1 3 maj 2015 Spetsgruppen Ann Landberg Emenems True Sisu "Sisu" Tävlar för klubb: Fagersta BK Tävlar i klass: Elit Det ändras ju lite hela tiden, men från att verkligen ''inte gilla'' fritt följ så är det något jag

Läs mer

I detta nr: Styrelsen informerar

I detta nr: Styrelsen informerar nr 1/2013 jan - maj I detta nr: Styrelsen informerar Balkongrenoveringen Vicevärden informerar Nästa nummer beräknas komma ut i slutet av maj 2013. Lämna in annonser eller annat material senast den 20

Läs mer

Åker igenom samtliga sträckor, men finner till vår besvikeslse att det inte finns speciellt mycket sevärt på denna tävling, fastnade för en vänster

Åker igenom samtliga sträckor, men finner till vår besvikeslse att det inte finns speciellt mycket sevärt på denna tävling, fastnade för en vänster Så var det då dags att för första gången sammanfatta händelserna för en rallyfantast, s k gam, detta utspelade sig under en helg och beskriver många tankar och känslor upplevda under en och samma helg...

Läs mer

Vandra i Portugal. Den portugisiska vägen, 7 nätter Porto Tui, 6 vandringsdagar

Vandra i Portugal. Den portugisiska vägen, 7 nätter Porto Tui, 6 vandringsdagar Den portugisiska vägen/camino Portugués, Porto Tui, 7 nätter 1(5) Vandra i Portugal Bro bygd av Romare i Ponte da Lima Den portugisiska vägen, 7 nätter Porto Tui, 6 vandringsdagar Efter Den franska pilgrimsvägen

Läs mer

VATNALILJAbladet. För Vatnaliljas klubbmedlemmar Årgång 15 Nr 3-2013

VATNALILJAbladet. För Vatnaliljas klubbmedlemmar Årgång 15 Nr 3-2013 VATNALILJAbladet För Vatnaliljas klubbmedlemmar Årgång 15 Nr 3-2013 Redaktionsspalten Vatnaliljabladet kommer ut med fyra nummer per år. Manusstopp är för nr 4-2013 1 december Om du vill ha material infört

Läs mer

Verksamhetsledarnas kvartalsberättelse

Verksamhetsledarnas kvartalsberättelse Civilförsvarsförbundet Region Mellersta nr 2 Information till distrikt och medlemmar i den Mellersta regionen. Vi verksamhetsledare har som avsikt att informera om vad som händer i distriktet 4 gånger

Läs mer

Viktigt att ta kontroll över samtalet från början:

Viktigt att ta kontroll över samtalet från början: Ta hand om blivande kunder i sex steg (Peter Dahl) Viktigt att ta kontroll över samtalet från början: Det viktiga är att Du avhandlar nedanstående 6 punkter som skall avhandlas MED DINA EGNA ORD, inte

Läs mer

VRCSK Månadsbrev. Utgivare: Västerorts RC Sportklubb, Kyrkhamnsvägen 1, 165 72 Hässelby, Grundad 1979-10-10

VRCSK Månadsbrev. Utgivare: Västerorts RC Sportklubb, Kyrkhamnsvägen 1, 165 72 Hässelby, Grundad 1979-10-10 Bygge mitt i semestern, idag Inför Sommarcupen behöver vi fixa till en del grejer. Vi kör därför ett byggrace idag onsdag den 25 juli från kl 17, kom gärna dit och hjälp till. Vi hoppas bland annat på

Läs mer

"#$%&'&(#) !"#$%&!"#$%&!"#$%& *+,,)(-.#-)(#) /'$(0$0'&1 2304&056'#5#-&# 7&003'81

#$%&'&(#) !#$%&!#$%&!#$%& *+,,)(-.#-)(#) /'$(0$0'&1 2304&056'#5#-&# 7&003'81 "#$%&'&(#) r r *+,,)(-.#-)(#) /'$(0$0'&1 2304&056'#5#-&# 7&003'81!"#$%&!"#$%&!"#$%& 19NYHETERNA No 2-2011 Ordföranden har ordet Maj från taket... av Kjell Sunnerud En solig och klar majdag ägde den årliga

Läs mer

Finnvedens Lastvagnar samlar sitt begagnatutbud i Värnamo

Finnvedens Lastvagnar samlar sitt begagnatutbud i Värnamo en informationstidning Från Finnvedens lastvagnar våren 2009 BEGAGNADE VOLVOLASTBILAR - ALLTID ETT SÄKERT KÖP Finnvedens Lastvagnar samlar sitt begagnatutbud i Värnamo Generösa Garantier även på utvalda

Läs mer

Norgeresa 2015 2015-08-07

Norgeresa 2015 2015-08-07 Norgeresa 2015 2015-08-07 Nu var det dags för min årliga Norgeresa, något som jag kört sedan 2005. Denna gång skulle min svåger Patrik, som nyss tagit sitt körkort, hänga med. Vädret hade vi diskuterat

Läs mer

Ta steget! Konfirmation 2014/15

Ta steget! Konfirmation 2014/15 Ta steget! Konfirmation 2014/15 Varför konfirmation? Konfirmandtiden är ett fantastiskt tillfälle för dig att tillsammans med jämnåriga och vuxna människor fundera över livets viktigaste frågor om mål

Läs mer

Rymdresan. Kapitel 1. Äventyret börjar

Rymdresan. Kapitel 1. Äventyret börjar Rymdresan Kapitel 1 Äventyret börjar Det här är Gusten han är 13år gammal och gillar vinter sport. Och han är lång och har väldigt långt hår. Och hans familj ska åka och bo i ett Hotell i Stockholm. Och

Läs mer

Vandra i Skottland. West Highland Way, 10 nätter Milngavie Fort William, 9 vandringsdagar

Vandra i Skottland. West Highland Way, 10 nätter Milngavie Fort William, 9 vandringsdagar West Highland Way, Milngavie Fort William, 10 nätter 1 Vandra i Skottland West Highland Way, 10 nätter Milngavie Fort William, 9 vandringsdagar West Highland Way är en klassisk vandring som startar strax

Läs mer

6 Foto: Anette Andersson

6 Foto: Anette Andersson 6 Foto: Anette Andersson Föräldrapress Nästan inga föräldrar anser att de själva sätter press på sina barn, men nästan hälften tycker att andra gör det. Din inställning och attityd avgör om ditt barn ska

Läs mer