YTTRANDEN. SAMRÅDSREDOGÖRELSE - PROGRAM Dnr:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "YTTRANDEN. SAMRÅDSREDOGÖRELSE - PROGRAM 2011-09-01 Dnr: 2009.1034-214"

Transkript

1 Detaljplan för del av Grundström 1 m.fl. i inom stadsdelen Bellevue i Ystads tätort Ystads kommun, Skåne län SAMRÅDET Förslag till planprogram och behovsbedömning av miljöbedömning för del av Grundström 1 m.fl. i Ystad, upprättat , har varit föremål för samråd under tiden 15 januari 14 februari Myndigheter, sakägare och övriga berörda har beretts tillfälle till samråd genom underrättelse samt efter annons i Ystads Allehanda och Skånska Dagbladet. YTTRANDEN Inkomna yttranden Under samrådstiden har yttranden inkommit från: - Kommunstyrelsens arbetsutskott - Avd. för Strategiskt Miljöarbete - Ystad-Österlens Miljöförbund - Sydöstra Skånes Räddningstjänstförbund - Länsstyrelsen - Trafikverket, Region Syd - TeliaSonera Skanova Access AB - Region Skåne, avd. för regional utveckling - Skånetrafiken - Ystads Fornminnesförening - Naturskyddsföreningen i Ystad - Ystads Pensionärsråd - U.R. - L.R., A.R. - M.R. och C.R. - E.L. 1(12)

2 Följande har inte haft något att erinra mot planförslaget: - Region Skåne, avd. för regional utveckling - Trafikverket, Region Syd - TeliaSonera Skanova Access AB - Skånetrafiken Nämnder och styrelser Kommunstyrelsens arbetsutskott Gestaltningen bör ses över. I övrigt har Arbetsutskottet inget att erinra. Ny detaljplan kommer reglera utformningsbestämmelse såsom att fasadmaterial ska vara av puts. Detta för att ansluta till omkringliggande byggnader inom fastigheten. Byggnadens slutgiltiga utformning kommer hanteras först senare i bygglovskedet. Avdelningen för Strategiskt Miljöarbete Programförslaget redovisar ett flerbostadshus i åtta våningar på fastigheten Grundström 1. I gällande plan finns en outnyttjad byggrätt för ett bostadshus i två våningar beläget inom fastighetens västra del. Nuvarande markanvändning där huset planeras är grönområde med ett flertal äldre träd. I underlaget redovisas bara några av de värdefulla träden, inventeringen som man hänvisar till är inte komplett. Det framgår inte att här finns ca 30 stora bokträd som sträcker sig längs fastighetsgränsen i väster, vars kronor huvudsakligen sträcker sig långt in på fastigheten Grundström 1 (ca meter åt öster). Markförutsättningarna i området är inte lämpliga och enligt program till detaljplan kommer det att krävas särskild grundläggning för att säkerställa husets stabilitet. Generellt borde områdets förutsättningar både med hänsyn till grönstruktur, grundvattenförhållanden och till markegenskaper undersökas mer noggrant innan processen med detaljplan startas upp. Sannolika konsekvenser om huset byggs enligt programmet: - Det befintliga grönområdets yta minskar avsevärt. - Risken är uppenbar att de träd som sparas kommer att påverkas negativt av markarbetet i samband med byggnationen. Minst en och en halv gång ett träds krona projicerad på marken måste vara fri från påverkan för att trädet ska ha chans att kunna överleva. - Parkkänslan i grönområdet kommer att helt försvinna och det som blir kvar är i bästa fall en grön korridor, där den biologiska mångfalden minskat betänkligt. - Påverkan på den intilliggande Bellevueparken kommer att öka vilket kommer att innebära minskad biologisk mångfald även i detta område. - Sparade träd kommer med största sannolikhet att skugga husets nedre våningar vilket kan upplevas som negativt. Jämför med när tidigare hus byggdes och den 2(12)

3 kvarvarande jätteboken som sparades fick sina grenar stympade på grund av att det skuggade huset. Vanliga klagomål kommer troligen att bli: skugga på balkongen, att det är mörkt i lägenheten och att fåglar stör och smutsar ner. - Den grönyta som blir kvar kommer att påverkas kraftigare av slitage. - Det som eventuellt sparas av parken kommer att upplevas mer som en grönyta som tillhör huset än som en allmän park tillgänglig för alla. - Den nya cykelväg som redovisats kommer också att påverka parkområdet negativt då den tar ny mark i anspråk. - Vi misstänker att ett eventuellt hus, tillsammans med kringområde, (utrymme för sophantering cykelparkering m.m.) kommer att ta mer yta i anspråk än vad som redovisas i programmet (markerat som en ring på kartan). Jämför ytan som upptas av närliggande femvåningshus. Uppdraget var att pröva möjligheten att bygga ett åttavåningshus på platsen. Vi anser efter besök på platsen att den vegetationsinventering som förslaget bygger på är felaktig. Alla äldre träd som är värdefulla har inte markerats och inte heller de unga lövträd, som framöver ytterligare kommer att kunna berika parken, finns med. Vi anser att man i programmet och tidigare plan med hänsyn till ovanstående argument borde ha kommit fram till att platsen är olämplig att bebygga. Med anledning av ovanstående argument bör man avstå från att utnyttja befintlig byggrätt för att istället t.ex. bebygga de delar av Västra Sjöstaden som ännu inte tagits i anspråk. Kommentar I planprogrammet redovisades två alternativa lägen för byggnation. Byggnadens placering har efter programskedet omstuderats. Efter programsamrådet framstod inget av alternativen särskilt bra, bland annat med hänsyn till vegetationen i parken. Ett tredje alternativ har därför studerats till samrådsskedet. Föreslaget nytt läge ligger på redan ianspråktagen mark för parkeringsgarage och innebär ingen minskning av dagens parkområde. Garage och parkering föreslås lösas på annan plats inom fastigheten samt i nytt parkeringsgarage. Det område som tidigare var aktuellt för nybyggnation föreslås i kommande samrådsförslag som allmän naturmark. Kommunförbund m.fl. Ystad-Österlenregionens miljöförbund Bakgrund En samrådsremiss gällande förslag till planprogram för fastigheten Grundström 1 m.fl. (inom stadsdelen Bellevue) i Ystad har inkommit till Ystad-Österlenregionens Miljöförbund. Nu gällande detaljplan medger en långsträckt byggnad i två våningar på större yta medan ändringen innebär byggnation av ett flerbostadshus i åtta våningar (ca 30 lägenheter). Syftet med ändringen är att skapa fler bostäder som tar mindre markyta i anspråk jämfört med gällande detaljplan. En del av området (sydvästra delen) som idag är planlagt för bostadsändamål föreslås omregleras till naturmark. 3(12)

4 Ystad-Österlenregionens miljöförbund lämnar följande synpunkter: - Byggnationerna i området kommer leda till minskade ytor med grönområden i ett parkområde i Ystad. Positivt är dock att tanken med detaljplanens förändring, ändå varit att spara omkringliggande parkmiljö i så stor utsträckning som möjligt. I bilden på sidan 7, stig som omgärdas av bokar utmed fastighetsgräns till Breidablick 2, antas fastighetsbeteckningen vara 12 istället för 2. Miljöförbundet förutsätter att denna allé inte kommer påverkas av byggnationerna. - Två alternativa placeringar till bostadshuset nämns i förslaget. Alternativ l möjliggör parkeringsplatser under huset, vilket innebär att mindre markyta behöver tas i anspråk. Samtidigt innebär alternativ l att fler större och värdefulla träd bedöms påverkas negativt jämfört med alternativ 2. Går parkeringslösningen i alternativ 1 kombineras med läget för alternativ 2 för att ta så lite grönytor som möjligt i anspråk samt bevara så mycket av befintlig vegetation som möjligt? - Planerat bostadshus ligger ca 100 meter från närmsta bilverkstad. Miljöförbundet har inga kända klagomål registrerade idag, men man bör i planarbetet ändå vara medveten om att buller m.m. kan förekomma från denna typ av verksamhet. - Miljöförbundet anser att det är positivt att planera sydvästra delen till naturmark för att bevara naturområden för framtiden. Planbeskrivningen kommer ange att planområdet ligger nära en befintlig bilverkstad och att buller kan förekomma från denna typ av verksamhet. Planbeskrivningen kommer ange att det är önskvärt att inomhusmiljön anpassas så att tyst sida uppstår. För övrigt, se till Avdelningen för Strategiskt Miljöarbete. Sydöstra Skånes Räddningstjänstförbund Verksamhet: Ur risksynpunkt finns inget att erinra. Brandvatten: Brandvatten bör finnas tillgängligt i området enligt VAV-norm P32. Detta avser såväl avstånd till brandpost som kapacitet. Tillgänglighet: Tillfartsvägar bör utformas så att avståndet är max 50 meter för uppställningsplats av tunga fordon. Om karmunderstycket för någon lägenhet är belägen mer än 11 meter ovan mark skall särskilda körvägar (räddningsvägar) anordnas enligt BBR 5:94. 4(12)

5 Planbeskrivningen kommer ange att tillfartsvägar bör utformas så att avståndet är maximalt 50 meter för uppställningsplats av tunga fordon. Om karmunderstycket för någon lägenhet är belägen mer än 11 meter ovan mark skall särskilda körvägar (räddningsvägar) anordnas enligt BBR 5:94. Brandvatten, brandskyddsdokumentation etcetera är frågor som beaktas i bygglovsskedet. Myndigheter, statliga verk m.fl. Länsstyrelsen Programmet belyser på ett allsidigt och överskådligt sätt förslag till möjlighet för bostadsbebyggelse inom fastigheten Grundström 1. Riksintressen Förslaget på utbyggnad är förenligt med riksintresset för kustzonen då planområdet är inom befintlig bebyggelse. Miljökvalitetsnormer för vatten I den fortsatta planeringen behöver det förtydligas och motiveras att planförslaget innebär att miljökvalitetsnormerna för vatten kan följas. Lokalt omhändertagande av dagvatten behöver säkerställas i kommande detaljplanering. Säkerställandet kan ske som planbestämmelser och genom att lokalt omhändertagande av dagvatten specificeras i exploateringsavtal och att innebörden av avtalet framgår av genomförandebeskrivningen. Hälsa och Säkerhet Lämpligheten i att infiltrera dagvatten behöver beaktas i den föreslagna geotekniska undersökningen. Hänsyn behöver också tas till hur grundvattennivåerna kan påverkas till följd av ett framtida förändrat klimat. Övrigt Fornlämningar- arkeologi- kulturmiljö Ur arkeologisk och fornminnessynpunkt finns inte något att erinra. Fastigheten ligger emellertid inom ett område utpekat i länsstyrelsens kulturmiljöprogram, något som bör belysas i det fortsatta planarbetet. Behovsbedömning I likhet med kommunen anser Länsstyrelsen att genomförande av detaljplan i enlighet med programmet inte kan komma att medföra betydande miljöpåverkan. 5(12)

6 Kommentar Plankartan kommer innehålla bestämmelse om att lokalt omhändertagande av dagvatten (LOD) ska tillämpas inom kvartersmark. Miljökvalitetsnormerna för vatten kommer att redovisas. En geoteknisk undersökning för planerat flerbostadshus och garage har upprättats av GeoSyd AB (2011). I undersökningen finns att läsa under geotekniska rekommendationer att dagvatten avleds från området och att dräneringssystemet ska skyddas mot igenslamning med fiberduk. Kommande planbeskrivningen kommer ange att området är utpekat i länsstyrelsens kulturmiljöprogram. Region Skåne, avdelningen för regional utveckling Region Skåne anser att det är positivt att Ystad kommun bygger bostäder. Bostadsutbudet är en viktig utvecklingsfaktor för Skåne. Ett av målen i det regionala utvecklingsprogrammet för Skåne är att bostadsproduktionen ska öka, minst 5000 lägenheter per år i Skåne, med en allsidig sammansättning vad gäller hustyper och upplåtelseform. Skånetrafiken Skånetrafiken har inget att erinra. Gångavståndet till närmaste hållplats, Ystad Käringgatan, understiger gott och väl 500 m och hållplatsen trafikeras av såväl SkåneExpress 6 som stadsbusslinje 2, där den senare trafikeras med halvtimmestrafik. Utbyggnadsområdets halvcentrala läge, med drygt 1,6 km gångavstånd till centrum och stationen, tillsammans med närbelägna gång- och cykelstråk och tillgången till stadsbuss och SkåneExpress 6, ger acceptabla förutsättningar för de boende att resa med kollektivtrafik eller gång- och cykel. Planbeskrivningen kompletteras med Skånetrafikens uppgifter. Organisationer och föreningar Ystads Fornminnesförening Behovet av bostäder i Ystad tätort är omvittnat stort. Att bygga hus på höjden är ett sätt att spara tomtmark och att minska kostnaden per kvm bostadsyta. Ur stadsmiljösynpunkt är det dock viktigt att begränsa bygghöjden för att inte förändra stadsbilden för mycket. Byggandet på höjden bör göras på ett smart och smakfullt sätt. Man bör pröva varje byggnation individuellt och noggrant och ta hänsyn till byggnader i omgivningen. Vi tycker det är mycket viktigt att värdefulla träd och annan intressant vegetation inom planområdet bevaras. 6(12)

7 För att bedöma påverkan på stadsbilden har fotomontage för ny byggnad arbetats fram. Ny byggnation kommer oundvikligen påverka stadsbilden. Ny detaljplan kommer reglera utformningsbestämmelse såsom att ny byggnad i huvudsakligen ska utgöras av puts, detta för att ansluta till omkringliggande flerbostadshus. Byggnadens slutgiltiga utseende och utformning kommer att hanteras först i bygglovsskedet. Värdefulla träd och annan vegetation kommer att sparas med anledning av att ny föreslagen placering av det tänkta flerbostadshuset planeras på mark som idag redan är bebyggd, se även till Avdelningen för Strategiskt Miljöarbete. Naturskyddsföreningen i Ystad Vi anser att i första hand bör det befintliga trädbeståndet skyddas och gällande detaljplan ändras med detta syfte. I avsnittet om geoteknik framgår det att speciella grundförhållanden råder i området. En förändring av vattenförhållanden i marken kan komma att menligt påverka trädvegetationen. Även en tillfällig sänkning av grundvattnet kan få konsekvenser för befintliga träd. Vi ifrågasätter även lämpligheten av att bygga i detta område, då det utgör ett markant inslag i stadsmiljön, och påverkar upplevelsen av siluetten vid ankomst nerför Bellevuevägen in mot staden negativt. Byggnaden, om den byggs, bör inte vara högre än 5 våningar, dvs lika hög som de nya bostadshusen i kv Grundström. I det kommande planarbetet bör redovisas hur de befintliga trädbestånden avses skyddas och kompletteras för att naturområdet även på sikt skall ha ett varierat trädbestånd både vad avser ålder och arter. Se till Ystads Fornminnesförening samt Avdelningen för Strategiskt Miljöarbete. Ystads Pensionärsråd Från de intressen pensionärsrådet företräder är vi positiva till det tillskott av ca 30 hyreslägenheter som planprogrammet medger. Det centrala läget med närhet till kollektivtrafik, livsmedelsbutik och inte minst närheten till vård och omsorgsboendet Bellevue, är också till fördel för oss äldre. I planprogrammet redovisas två alternativa, ungefärliga placeringar av det tilltänkta flerbostadshuset. Vi förordar i detta skede Alt.1, som ger möjlighet att bygga ett underjordiskt garage för att klara parkeringsbehovet. 7(12)

8 Kommentar Se till Avdelningen för Strategiskt Miljöarbete. Sakägare, boende m.fl. U.R. Att tänka sig att placera ett åttavåningshus i en av Ystads få återstående parker med hundraåriga bokar låter minst sagt djärvt. Varför inte flytta nuvarande carportar och lägga huset där och slippa röra träden? Bygg ett rejält garage under som klarar behovet för alla tre höghusen. Låt parken fortsätta att vara till glädje för ystadsborna. 1. Det råder ingen brist på mark i kommunen och - Byggnadens placering och utformning innebär stark olägenhet för de boende i omgivningen. - Planen har inte lyckats visa att fördelarna med etableringen överväger olägenheterna den orsakar omgivningen. - Planen innebär ingrepp i parkområde med värdefulla träd. 2. Ingen redovisning av intresseavvägning är gjord mot Breidablick Intressekonflikter mellan de boende och planen har inte tillräckligt behandlats vid planens utformning. En fastighetsvärderare har givit sitt uttalande om att planens verkställande skulle innebära 30 % värdeminskning för Breidablick. 4. Tydlighetskravet i PBL är inte uppfyllt då högsta höjden på byggnaden medför oklarhet om hur genomförandet påverkar miljön för de närboende. 5. Planändringarna är så pass avvikande, för detta villaområde med fastigheter i två plan, så att planläggning borde ha skett för hela området. Därmed anser vi att skälig hänsyn ej tagits till befintliga bebyggelse-, äganderätts- och fastighetsförhållanden som kan inverka på planens genomförande. 6. Vi är av avvikande åsikt mot planens ställningstagande om icke betydande miljöpåverkan på området. Med tanke på de värdefulla träden som påverkas samt effekten som den numera kulverterade bäcken kan ha på bygget. Därför anser vi att en miljöbedömning är helt nödvändig. Vi bygger våra argument på tidigare domar i regeringsrätten. 8(12)

9 Mark för underjordiska ledningar kommer avsättas vid den kulverterade bäcken för att säkerställa denna. Det kommer inte vara möjligt att anlägga byggnader inom ett avstånd på 3,5 meter på ömse sidor om denna. För övrigt, se till Avdelningen för Strategiskt Miljöarbete. L.R. och A.R. Det har redan bebyggts alltför flitigt inom det aktuella området Ett åttavåningshus inom området står under uppförande (Tersen) Halva Bellevueparken försvann då två extremt stora hyresfastigheter uppfördes inom Grundström. Uppförande av ytterligare ett åttavåningshus inom samma område kommer att permanent utradera området som grönområde Det finns gott om obebyggd tomtmark i utkanterna av Ystad kommun: bygg där i stället! Undertecknade föreslår härmed att: alla planer på att bebygga återstoden av Bellevueområdet/ Bellevueparken skrinlägges. Programmets två föreslagna placeringar av nytt flerbostadshus ändras och nytt läge kommer föreslås inom område som redan utgör ianspråktagen mark för parkeringsgarage. Nytt förslag kommer därmed inte innebär någon minskning av dagens parkområde. Stora delar av Bellevueparken kommer avsättas som allmän parkmark. Bellevueområdet bedöms som lämpligt att bebygga då en förtätning av Ystad är att föredra istället för att ta i anspråk värdefull åkermark utanför staden. Se även till Avdelningen till Strategiskt miljöarbete. M.R. och C.R. Vi tycker att det är oförståeligt att man vill bygga ett höghus på en av Ystads högsta punkter. Varför tar man inte tillvara de få kvarvarande naturliga grönområdena som finns i vår vackra stad? Denna fantastiska lilla skog där våra barn leker och utforskar naturen på nära håll kommer att försvinna. Vi ska ju främja utomhusvistelse istället för innesittande vid datorer och tv-spel. Barn som har tillgång till en grön varierad utomhusmiljö är friskare och leker mer variationsrikt. De utvecklar bättre koncentrationsförmåga än barn i artificiella, sterila utomhusmiljöer. Det är en friskfaktor som kommer att försvinna! Placeringen av åttavåningshuset intill ett villaområde känns olustigt. Hade vi vetat detta när vi köpte vårt hus är det tveksamt att vi köpt. Att få grannar som kan stå i 9(12)

10 fönster och på balkonger och titta rakt ner i våra trädgårdar känns ännu mera olustigt. Vår tidigare insynsskyddade tomt kommer att falla i värde. Djurlivet kommer också att påverkas negativt. Råkkolonin kommer att bli störd och i värsta fall att försvinna. I vår trädgård ha vi bl a lövgroda, fasan, ekorrar, igelkottar, mård, ugglor och andra rovfåglar. Allt tack vare denna lilla skog som granne! Se ovan till L.R. och A.R. samt till Avdelningen till Strategiskt miljöarbete. E.L. Nu hotas återigen miljön i kvarteret Grundström 1:s känsligaste område. Förra gången hade man tänkt att bygga ett 5-våningsbostadshus där, men då ändrade man sig och lade det huset utmed Syrénvägen. Den här gången tänker man bygga en mastodontbyggnad på 8 våningar, i det följande kallat "mastodonten", därstädes. Mastodonten skall placeras mitt i ett naturområde. Den skall innehålla Ett 30-tal lägenheter, vilket betyder att ett 100-tal hyresgäster kommer att ha sin bostad där, med allt vad detta medför av biltrafik, gator, parkeringsplatser, lampor, rännstenar etc. Området är sankt, vilket kräver speciell grundläggning. Naturområdet kommer att utplånas som en följd av bygget. I den aktuella delen av Grundström l finns ett 40-tal grovstammiga bokträd, det finaste beståndet av bokar i hela Ystad inklusive Sandskogen. En befintlig stig, kantad av dessa bokar, gör ett mäktigt intryck. På våren ser man här mattor av vitsippor, gulsippor, svalört och andra örter. Allt detta kommer att förstöras. Beståndet av fåglar och smådjur kommer att påverkas. Även intilliggande villaområden kommer att påverkas negativt. Föreslår att projektet "Mastodonten" slängs i papperskorgen. Låt det vackra naturområdet få bli som det är till glädje för kommande generationer. Bellevueparken kommer avsättas som allmän naturmark, då ny placering av flerbostadshuset kommer föreslås i samrådsskedet. Se även till Avdelningen till Strategiskt miljöarbete. 10(12)

11 SAMMANFATTNING Samrådsförslag Det har framkommit flera synpunkter under samrådsskedet samt andra aspekter som framkommit under planprocessen som föranleder att detaljplanen ändras. Dessa är följande: - I planprogrammet redovisades två alternativa lägen i för byggnation. Byggnadens placering har efter programskedet omstuderas. Efter programsamrådet framstod inget av alternativen särskilt bra, bland annat med hänsyn till vegetationen i parken. Ett tredje alternativ har därför studerats till samrådsskedet. Föreslaget nytt läge ligger på redan ianspråktagen mark för parkeringsgarage och innebär ingen minskning av dagens parkområde. Garage och parkering föreslås lösas på annan plats inom fastigheten samt i nytt parkeringsgarage. Det område som tidigare var aktuellt för nybyggnation föreslås som allmän naturmark i kommande samrådsförslag. - Ny detaljplan kommer reglera utformningsbestämmelse såsom att fasadmaterial ska vara av puts. Detta för att ansluta till omkringliggande byggnader inom fastigheten. - Planbeskrivningen kommer ange att planområdet ligger nära en befintlig bilverkstad och att buller kan förekomma från denna typ av verksamhet. Planbeskrivningen kommer ange att det är önskvärt att inomhusmiljön anpassas så att tyst sida uppstår. - Planbeskrivningen kommer ange att tillfartsvägar bör utformas så att avståndet är maximalt 50 meter för uppställningsplats av tunga fordon. Om karmunderstycket för någon lägenhet är belägen mer än 11 meter ovan mark skall särskilda körvägar (räddningsvägar) anordnas enligt BBR 5:94. - Plankartan kommer innehålla bestämmelse om att lokalt omhändertagande av dagvatten (LOD) ska tillämpas inom kvartersmark. - Miljökvalitetsnormerna för vatten kommer att redovisas. - Planbeskrivningen kommer redogöra för upprättad geoteknisk undersökning för området (GeoSyd AB 2011). - Kommande planbeskrivning kommer ange att området är utpekat i länsstyrelsens kulturmiljöprogram. - Fotomontage för ny byggnad kommer redovisas. 11(12)

12 - Bellevueparken kommer avsättas som allmän naturmark, då ny placering av flerbostadshuset kommer föreslås i samrådsskedet. Behovsbedömning av miljöbedömning En (1) synpunkt har inkommit på kommunens bedömning om att ett genomförande av detaljplanen inte bedöms medföra betydande miljöpåverkan att en särskild miljökonsekvensbeskrivning behöver upprättas. Sakägaren är av avvikande åsikt med anledning av att värdefulla träd kommer påverkas negativt samt på grund av effekten som den numera kulverterade bäcken kan ha på bygget. Kommunen har efter programskedet ändrat lokalisering av nytt flerbostadshus till ett läge som utgör redan ianspråktagen mark för garage och Bellevueparkens träd kommer därmed inte påverkas negativt. Kommunen vidhåller att ett genomförande av detaljplanen inte bedöms medföra betydande miljöpåverkan, och att en särskild miljökonsekvensbeskrivning inte behöver upprättas. Kvarstående erinringar Erinringar kvarstår från: -L.R. och A.R. Plan o Bygg Anna Möller Anna Möller planchef Helén Karlsson Helén Karlsson planarkitekt 12(12)