PRISLISTA VINTERDÄCK. Michelin Personbils-, SUV-/4x4- och lätta lastbilsdäck Produktkatalog.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PRISLISTA VINTERDÄCK. Michelin 2012. Personbils-, SUV-/4x4- och lätta lastbilsdäck Produktkatalog."

Transkript

1 PRISLISTA VINTERDÄCK Michelin 2012 Personbils-, SUV-/4x4- och lätta lastbilsdäck Produktkatalog.

2 2 PRODUKTKATALOG VINTERDÄCK 2012 INNEHÅLL: Kundservice Sida 3 Däcketikett - den nya europeiska lagstiftningen Sida 5 Michelin vinterdäck Sida 10 Specialmärkningar speciella bilmodeller Sida 18 BFGoodrich vinterdäck Sida 20 Omvandlingstabell Personbilsdäck Sida 24 Omvandlingstabell SUV- och 4x4-däck Sida 26 Rekommendationer för användning Sida 28 Sida 11 Sida 23

3 3 kundservice För återförsäljare På vår portal hittar du viktiga nyheter och värdefull information. Du kan ladda ner digitala prislistor, bilder, logotyper, annonser mm. Det går även att beställa trycksaker, kläder och reklamartiklar från våra varumärken via portalen. Vill du beställa däck online, göra lagerförfrågningar eller få leveransbesked, så klickar du enkelt på länken till Bibserve. För konsument På hemsidan kan man: - Hitta de senaste nyheterna från Michelin - Använda vår unika däckväljare som hjälper att hitta rätt däck och rätt lufttryck - Kontakta våra däckexperter som hanterar frågor och produktreklamationer Prova också på din smartphone. Information om BFGoodrich-sortimentet och vårt framgångsrika tävlingsdeltagande.

4 4 kundservice Fråga Michelins däckexpert - en service för återförsäljare och konsumenter! Vem ska man kontakta om man har en fråga om däck? Som återförsäljare av MICHELIN-däck kan du alltid räkna med din Michelin Account Manager, men ibland kan det vara bra att ha ett alternativ, speciellt om det gäller frågor från konsumenter. I dessa fall kan man vända sig till våra däckexperter. Gå in på och klicka på Kontakta oss och ställ din fråga, allt ifrån vilket däck man ska välja till korrekt lufttryck eller om man har andra frågor om Michelin. Mailförfrågningar får du vanligtvis svar på inom 2 arbetsdagar. De flesta frågor om däck från privatpersoner är ganska enkla. Det bästa är naturligtvis om du själv har tid att ge kunderna svar, men i högsäsong och liknande är det nu möjligt att överlåta denna tjänst till oss. Vi svarar med glädje på dina kunders frågor om däck! Vissa frågor ställs oftare än andra, dem har vi samlat på vår hemsida under Vanliga frågor. Här kan du och dina kunder hitta svar på de vanligaste frågorna om däck, såsom t.ex. olika däckmärkningar. Våra däckexperter hanterar även produktreklamationer både från konsument och återförsäljare. Däckexperterna går att nå via telefon. Telefon: Öppettider: Mån-Fre (lunchstängt ) Konsumentservice

5 Däcketikett - DEN NYA europeiska lagstiftningen 5 Varför rekommendera Michelin? Michelin tar steget längre: + + = Med Michelin, europeiska bilförarers favoritmärke*, behöver du inte välja mellan säkerhet, livslängd och bränsleekonomi. Säkerhet Livslängd Bränslebesparing *Studie utförd 2010 av TNS Sofres på de 6 främsta europeiska marknaderna. Säkerhet Säkerhet är alltid i fokus hos Michelin. Vi är delaktiga inom säkerhetsområdet genom ett nära samarbete med de största trafiksäkerhetsorganisationerna i världen för att utveckla produkter som levererar säkerhet. NUMMER 1 INOM SÄKERHET** Livslängd Michelin prioriterar även däckens livslängd, som inte anges på etiketten men som är en mycket viktig faktor för bilisterna, eftersom den direkt påverkar däckekonomin. Det är stor skillnad på livslängden mellan de olika däck som finns att köpa på marknaden. Livslängden kan vara minst dubbel så lång för ett däck jämfört med ett annat. DET INNEBÄR MER ÄN ETT ÅRS BILKÖRNING FÖR EN GENOMSNITTSBILIST! NUMMER 1 INOM LIVSLÄNGD*** Bränslebesparing NUMMER 1 INOM BRÄNSLEEKONOMI*** **MICHELIN är det mest välkända däckmärket bland europeiska konsumenter (BIN-studie utförd 2011 av TNS Sofres på de sex främsta europeiska marknaderna) avseende: säkerhet på våta vägar och trafiksäkerhet. ***I jämförelse med de främsta konkurrenterna. Beräkningar baserade på tester av rullningsmotstånd utförda 2010 och 2011 av TÜV SÜD inom de produktkategorier med störst försäljning, med däck tillgängliga på marknaden.

6 6 Däcketikett - DEN NYA europeiska lagstiftningen Varför en ny lagstiftning? Syftet är: Att öka säkerheten och göra vägtransporter mer effektiva, både för miljön och för ekonomin, genom att främja däck som är bränsleeffektiva, säkra och har låg ljudnivå. Att hjälpa konsumenterna att välja sina däck utifrån tre kriterier: Bränsleförbrukning Säkerhet (bromsförmåga på vått väglag) Externt däck- och vägbaneljud Den europeiska förordningen träder i kraft den 1 november Den omfattar däck tillverkade efter 1 juli 2012, för personbilar, lätta lastbilar, tunga lastbilar och bussar. Vissa undantag finns. Det är bland annat: dubbade däck, regummerade däck, däck avsedda för yrkesmässig off-road, veteranbilsdäck, tävlingsdäck och reservdäck avsedda för tillfälligt bruk. Michelin stödjer detta initiativ Däcketiketten är ett viktigt initiativ som utvecklar marknaden i rätt riktning genom att ge konsumenten information om däckens verkliga påverkan. Tre kriterier för bedömning Bränsleförbrukning Bromsförmåga på vått väglag Externt däckoch vägbaneljud Hur bestäms nivån på de olika klasserna? Det är importörerna och tillverkarna av däck som själva deklarerar nivån på deras egna däck, enligt fastställda testmetoder. Utvärderingar kommer att göras av särskilda avdelningar från medlemsländerna. Testmetoderna är väl definierade och måste respekteras. Alla tester måste hållas inom bestämda gränsvärden tex, temperatur, vattendjup och hastighet. Michelin kommer tex att genomföra alla sina bromstester på våt vägbana under följande förhållanden: Cirka 20 C för sommardäck Cirka 7 C för vinterdäck Mellan 7 C och 25 C för tunga lastbilsdäck (som kan användas både på sommaren och vintern) Observera: På etiketten anges bromsförmåga på vått väglag även för dubbfria vinterdäck. Denna information kan vara missvisande vad det gäller däckets köregenskaper på isigt och snöigt väglag.

7 7 De tre kriterierna i detalj 1 Bränsleförbrukning: Sju klasser från A (bäst) till G (sämst). Även om skillnaden i bränsleförbrukning kan variera mellan olika fordon och under olika väderförhållanden, kan bränslebesparingen mellan en bil som har däck av klass A jämfört med en som har däck av klass G vara upp till 7,5 %* och ännu högre för tunga lastbilar. * Resultat mätta enligt testmetoder faställda av förordning EC 1222/2009. Källa: Europakomissionens Utvärdering av påverkan SEC (200) Bromsförmåga på vått väglag: Sju klasser från A (kortast bromssträcka) till G (längst bromssträcka). Även om skillnaden kan variera mellan olika fordon och under olika väderförhållanden, kan bromssträckan för en bil som har däck av klass A jämfört med en som har däck av klass G vara upp till 30 % kortare vid maximal bromsning (t.ex. för en bil som färdas i 80 km/h kan detta innebära att bromssträckan blir 18 m kortare)*. * Resultat mätta enligt testmetoder faställda i förordning EC 1222/2009 och modifierade enligt förordning EC 228/2011. Källa: Europakomissionens Utvärdering av påverkan SEC (200) Externt däck- och vägbaneljud: Det ljud som uppstår vid däckets kontakt med körbanan visas med sitt faktiska decibelvärde (dba). Utöver detta, har man även en symbol som graderar däckets externa ljudnivå i förhållande till gällande regelverk. - Tre streck: däckets ljudnivå överstiger den kommande europeiska högsta tillåtna ljudgränsen men uppfyller gällande ljudkrav (EC 2001/43) - Två streck: däckets ljudnivå ligger mellan den kommande högsta tillåtna ljudgränsen och 3 dba under - Ett streck: däckets ljudnivå ligger mer än 3 dba under den kommande högsta tillåtna ljudgränsen ( = däck med lägsta ljudnivå)* NB: det externa däck- och vägbaneljudet överrenstämmer inte säkert med den ljudnivå som föraren upplever inne i bilen. * Resultat mätta enligt testmetoder faställda av förordning EC 1222/2009. Källa: Europakomissionens Utvärdering av påverkan SEC (200) 2860.

8 8 Däcketikett - DEN NYA europeiska lagstiftningen Tillämpning Däcktillverkarnas och däckimportörernas ansvar Testresultaten kommer att vara synliga på: Däcketiketten på slitbanan samt på varje leverans av ett eller flera däck. All försäljningsdokumentation (inklusive online) för däck till personbilar, lätta och tunga lastbilar. Fordonstillverkarnas ansvar När slutkonsumenten befinner sig hos en fordonsförsäljare och har ett val mellan olika däck för originalmontering, så skall kunden få information om testresultaten innan köptillfället. Däckåterförsäljarnas ansvar (däckverkstäder, däckförsäljare, bilhandlare etc) När är ett däck är synligt hos en återförsäljare, så kommer informationen presenteras i form av en däcketikett (framställd av däcktillverkarna) som kommer att sitta direkt på däcket eller på en skylt bredvid däcket. När däcket inte är synligt för slutkonsumenten hos återförsäljaren, så måste informationen presenteras i en annan form (t.ex. i en prislista). Informationen måste även finnas på fakturan eller på ett medföljande dokument. Krav i butik, inklusive på försäljningssidor online From 1 november 2012, så måste alla däck tillverkade efter den 1 juli 2012 ha följande information: 1/ En färgkopia av däcketiketten (som tillhandahålls av tillverkaren eller importören). 2/ Innan köptillfället, så måste återförsäljarna informera kunden om däckets testresultat. 3/ De olika testresultaten måste inkluderas i all försäljningsdokumentation. 4/ Återförsäljarna måste tillhandahålla information om testresultaten på slutkonsumentens faktura (eller på ett medföljande dokument), vid köptillfället.

9 9 MICHELIN och däcketiketten Däcketiketten För att underlätta informationsflödet till återförsäljare och konsumenter, så kommer Michelin från och med Juli 2012 att märka alla personbils- och lätta lastbilsdäck inom EU (Förordning 1222/2009) med en däcketikett, på alla märken inom Michelin gruppen. Er kommunikation gentemot kunden Direkt på fakturan eller i ett medföljande dokument: Visa däckets testresultat och kriteriet för bedömning. Följ den bestämda ordningen för däcketikettens information - Bränsleförbrukningsklassen: 1 bokstav från A till G - Bromsförmåga på vått väglag: 1 bokstav från A till G - Externt däck- och vägbaneljud (i dba): 2 siffrigt ljudvärde - Externt däck- och vägbaneljud: en graderad symbol med 1 till 3 streck Referera till den gällande standarden: FÖRORDNING (EC) 1222/2009. På hemsida: Teknisk argumentation : respektera däcketikettens ordning. Referera till gällande standard: FÖRORDNING (EC) 1222/2009. Hemsidan måste även innehålla en länk till det europeiska regelverket: Genom teknisk dokumentation (inklusive online dokumentation). För personbils och lätta lastbilsdäck, genom en däcketikett direkt på eller bredvid däcket. Viktiga datum Från och med den 1 november 2012, måste alla däck tillverkade efter den 1 juli 2012 åtföljas av information om testresultat. Innan den 1 juni 2012 är det inte tillåtet att kommunicera om testresultaten. DÄCKETIKETTEN kommer att ge kunden möjligheten att förbättra sina produktkunskaper samt att jämföra olika produkter enligt däcketikettens tre kriterier.

10 10 Prislista vinterdäck 2012 Personbils-, SUV-/4x4- och lätta lastbilsdäck

11 VINTERDÄCK 2012 Innehåll 11 Personbilsdäck Sida Presentation av produktsortiment SUV-/4x4-däck Sida 15 Presentation av produktsortiment Lätta lastbilsdäck Sida 16 Presentation av produktsortiment Fortsatt mobilitet Sida 17 Presentation av MICHELIN ZP-teknologin Specialmärkningar sida 18-19

12 12 MED MICHELIN KAN DU ERBJUDA DINA KUNDER DET BÄSTA INOM VINTERDÄCK Varumärket MICHELIN: Marknadsreferensen Nummer 1 inom produktutveckling i över 100 år: personer arbetar inom Forskning och Utveckling med en av de största budgetarna inom däckindustrin. Nummer 1 hos europeiska konsumenter: Närmare var tredje konsument uppger att de föredrar MICHELIN framför alla andra däckfabrikat*. * BIN-studie utförd 2011 av TNS Sofres bland konsumenter på de sex främsta europeiska marknaderna. Nummer 1 när det gäller nöjda återförsäljare i Europa*. * CVA-studie utförd 2011 av IPSOS bland europeiska återförsäljare. Nummer 1 inom högprestanda- och sportdäck bland europeiska biltillverkare: De mest krävande biltillverkarna väljer MICHELIN-däck för originalmontering på sina premiumbilar. Var fjärde premiumbil är utrustad med MICHELIN-däck*. Ett nära partnerskap med Porsche, världsrekord i hastighet med Bugatti Veyron och Shelby SuperCars** och 14 raka segrar i Le Mans 24-timmars. * Inom segmenten V, W, Y och Z (ETRMA 2011). ** MICHELIN Pilot Sport i över 400 km/h på sluten bana. MICHELIN-däck: Med rätt däck förändras allt Nummer 1 inom säkerhet. MICHELIN är det mest välkända däckmärket bland europeiska konsumenter* avseende: - Säkerhet på våta vägar - Trafiksäkerhet * BIN-studie utförd 2011 av TNS Sofres på de sex främsta europeiska marknaderna. Nummer 1 inom livslängd*. * I jämförelse med de främsta konkurrenterna. Enligt konsumenterna (BIN-studie utförd 2011 av TNS Sofres på de sex främsta europeiska marknaderna). Bekräftat genom tester utförda 2010 och 2011 av DEKRA Test Center inom de produktkategorier med störst försäljning, med däck tillgängliga på den europeiska marknaden. Nummer 1 inom bränsleekonomi*. * I jämförelse med de främsta konkurrenterna. Beräkningar baserade på tester av rullningsmotstånd utförda 2010 och 2011 av TÜV SÜD inom de produktkategorier med störst försäljning, med däck tillgängliga på den europeiska marknaden.

13 personbilsdäck Hastighetsindex: Q, T, H Profil: 70 till 40 Fälgdiameter: 13 till 18 NYHET Ett dubbfritt däck för nordiska vintervägar som passar alla typer av personbilar Mer säkerhet, även under extrema vinterförhållanden, med tredje generationens vintergrepp-teknologi. Mer säkerhet: 7 % kortare bromssträcka på is och 3 % kortare bromssträcka på snö (1) Mer rörlighet: 17 % bättre acceleration på is och 6 % bättre dragförmåga i snö (1) Dessutom får du MICHELIN-däckens enastående livslängd och bränsleekonomi. (1) Jämfört med sin föregångare. Interna tester uftförda 2011 på dimension 205/55 R16. (2) I genomsnitt jämfört med sin föregångare. Tester utförda 2012 av TÜV SÜD på dimension 245/40 R 18 V (3) I genomsnitt jämfört med sin föregångare (köregenskaper på vått väglag och på snö, väggrepp i våta, snöiga och isiga kurvor). Tester utförda 2012 av TÜV SÜD på dimension 245/40 R 18 V. Hastighetsindex: T Profil: 70 till 35 Fälgdiameter: 13 till 19 Ett dubbdäck för nordiska vintervägar som passar alla typer av personbilar MICHELIN X-ICE NORTH : Totalt förtroende på nordiska vintervägar! Det ger dig ännu högre säkerhet på is och ökad framkomlighet i snö (1). MICHELIN X-ICE NORTH förkortar bromssträckan på is med 10% (1) MICHELIN X-ICE NORTH förbättrar dragförmågan i djup snö med 10% (1) (1) Jämfört med sin föregångare. Interna tester utförda 2008 på dimension 205/55 R 16 T.

14 personbilsdäck Hastighetsindex : H, V, W Profil : 65 till 30 Fälgdiameter : 17 till 21 NYHET Kraft i total trygghet - för sportiga bilar med hög prestanda Mer säkerhet: 3 meter kortare bromssträcka på vått väglag och 4 meter kortare bromssträcka på snö (1) Mer rörlighet: bättre acceleration på snö och is (2) Mer kontroll: bättre köregenskaper under alla vinterförhållanden (3) Dessutom får du MICHELIN-däckens enastående livslängd och bränsleekonomi. (1) I genomsnitt jämfört med sin föregångare. Inbromsning från 90 km/tim till 0 km/tim på vått väglag och från 50 till 0 km/tim på snö. Tester utförda 2012 av TÜV SÜD på dimension 245/40 R 18 V. Hastighetsindex: T, H, V Profil: 80 till 40 Fälgdiameter: 13 till 17 För små, mellanstora och stora familjebilar Kör en extra vintersäsong med totalt förtroende! På snötäckta, isiga och våta vägar. 10% bättre acceleration (1) 5% kortare bromssträcka (2) Kör en extra vintersäsong (3) (1) I genomsnitt jämfört med sin föregångare, vid start på isiga eller snötäckta vägar. Tester utförda av TÜV SÜD 2010 på dimensionerna 195/65 R 15 T och 205/55 R 16 H. (2) I genomsnitt jämfört med sin föregångare, på isiga, snötäckta samt våta vägar. Tester utförda av TÜV SÜD 2010 på dimensionerna 195/65 R 15 T och 205/55 R 16 H och interna tester. (3) I genomsnitt har MICHELIN Alpin 35% längre livslängd jämfört med sina främsta konkurrenter på den europeiska marknaden. Tester utförda av TÜV SÜD 2010 och 2011 på dimensionerna 175/65 R 14 T, 195/65 R 15 T, 205/55 R 16 H och 225/45 R 17 V med däck köpta på den europeiska marknaden i slutet av 2009 och 2010.

15 SUV- / 4x4-DÄCK Hastighetsindex : T, H, V Profil : 80 till 35 Fälgdiameter : 15 till 21 NYHET LA2 Rörlighet i total trygghet - för mindre SUV-bilar och crossovers Mer säkerhet: 2 meter kortare bromssträcka på vått och snöigt väglag, 3 meter kortare bromssträcka på is (1) Mer rörlighet: bättre dragförmåga i snö och på is (2) Mer kontroll: bättre köregenskaper under alla vinterförhållanden (3) Dessutom får du MICHELIN-däckens enastående livslängd och bränsleekonomi. (1) I genomsnitt jämfört med sin föregångare. Inbromsning från 90 km/tim till 0 km/tim på vått väglag och från 50 till 0 km/ tim på snöigt och isigt väglag. Tester utförda 2012 av TÜV SÜD på dimension 235/65 R17 H. (2) I genomsnitt jämfört med sin föregångare. Tester utförda 2012 av TÜV SÜD på dimension 235/65 R17 H. (3) I genomsnitt jämfört med sin föregångare (köregenskaper på vått väglag och på snö, väggrepp i våta, snöiga och isiga kurvor). Tester utförda 2012 av TÜV SÜD på dimension 235/65 R17 H. Hastighetsindex : T, H Profil : 75 till 40 Fälgdiameter : 15 till 20 Ett dubbfritt SUV-däck för krävande nordiska vintervägar MICHELIN LATITUDE X-ICE har förbättrat grepp på is (1) och längre livslängd (2). MICHELIN LATITUDE X-ICE förkortar bromssträckan på is med 15% (1). MICHELIN LATITUDE X-ICE har 20% längre livslängd (2). (1) MICHELIN LATITUDE X-ICE (LXI2) jämfört med sin föregångare. (2) MICHELIN LATITUDE X-ICE (LXI2) jämfört med sin föregångare. Hastighetsindex : Q, T Profil : 75 till 35 Fälgdiameter : 15 till 21 Utvecklad för alla SUV-bilar för de mest krävande vinterförhållandena VINTER MED TOTALT FÖRTROENDE FÖR DIN SUV. MICHELIN LATITUDE X-ICE North ger ännu högre säkerhet på is och snö (1) och optimerad dragförmåga i snö (1), med 5% färre dubbar (2). 6% kortare bromssträcka på is och snö (1). 15% bättre dragförmåga i snö (1). Passar mer än 90% av alla nya SUV bilar (3). 1) Jämfört med sin föregångare. Test av Test World 2012 på dimension 235/65 R 17 T. 2) Jämfört med sin föregångare. 3) MICHELINs dubbdäcksortiment täcker mer än 90% av dimensionerna för nya SUV-bilar (lanserade på marknaden i Europa under under 2011).

16 Lätta lastbilsdäck Hastighetsindex : R, T Profil : 75 till 60 Fälgdiameter : 14 till 17 För lätta lastbilar MICHELIN Agilis Alpin erbjuder högre säkerhet under alla vinterförhållanden, ökad hållbarhet och förbättrad körekonomi (1). (1) Jämfört med sin föregångare. Interna tester utförda 2007 på dimension 195/65 R Q. Hastighetsindex : R Profil : 80 till 65 Fälgdiameter : 14 till 16 För lätta lastbilar För transportbilsförare ger MICHELIN Agilis X-ICE NORTH högre säkerhet under alla vinterförhållanden, ökad hållbarhet och förbättrad körekonomi (1). (1) Jämfört med sin föregångare. Interna tester utförda 2007 på dimension 195/65 R 16C 104 R.

17 17 MICHELIN ZP TEKNOLOGI Däck med förstärkta sidoväggar som stödjer lasten i händelse av en förlust av lufttrycket. Teknologi känd som run flat tire (RFT), avsett för fordon konstruerade för denna typ av däck från början. Erbjuds i existerande produktsortiment. Märkningar MICHELIN ZP-däck kan identifieras genom sin ZP-logotype (Zero Pressure) på däcksidan. I händelse av en punktering I händelse av en punktering kan föraren fortsätta köra till skillnad från en bil utrustad med vanliga däck. Föraren måste anpassa sin hastighet och köra maximalt 80 km/h på en sträcka av maximalt 80 km*, i syfte att säkert nå ett försäljningsställe för att ersätta däcket. Om fler än ett däck punkteras, måste föraren omedelbart stanna. OBS. Vid körning på snö med punkterat MICHELIN Pilot Alpin kan en eventuell dragning uppstå som kan kompenseras genom att styra emot. * Upp till 30 km med MICHELIN ZP SR-däck. Användning av snökedjor Vid användning av snökedjor rekommenderar Michelin att kedjor med automatisk justeringsanordning som anpassas vid en tryckförlust används.

18 18 specialmärkningar Speciella bilmodeller Däck med specialmärkningar avsedda för speciella bilmodeller Biltillverkare eller Michelin-märkning Biltillverkare/modell Tillgängliga mönster K1, K2 Michelin FERRARI MICHELIN Pilot Sport Starkt rekommenderade märkningar C1 Michelin CHRYSLER Viper N0,N1,N2,N Biltillverkare PORSCHE (+VW TOUAREG) H BMW M Biltillverkare BMW M (M3, Z4M, M5, M6...) MICHELIN Pilot Sport Alla MICHELIN Pilot Sport MICHELIN Pilot Alpin MO1 Biltillverkare AMG MICHELIN Pilot Sport MICHELIN Pilot Alpin RO1 Biltillverkare QUATTRO (RS6, RS4, R8 ) MICHELIN Pilot Sport H Biltillverkare BMW, Mini Alla MO Biltillverkare MERCEDES Alla AO Biltillverkare AUDI MICHELIN Primacy HP MICHELIN Pilot Sport Ej obligatoriska märkningar VO Biltillverkare Volkswagen (Touareg) MICHELIN LATITUDE Diamaris DT1 Michelin Alla MICHELIN Pilot Sport MICHELIN Primacy HP MICHELIN ENERGY TM Saver G1 Michelin Alla MICHELIN Pilot Primacy MICHELIN Primacy HP A Michelin Toyota (Auris) MICHELIN Primacy HP S1 Michelin Alla MICHELIN ENERGY TM Saver MICHELIN Primacy HP RP Michelin Alla MICHELIN Primacy HP MICHELIN Pilot Sport (*) Michelin rekommenderar att inte mixa däck med olika märkningar på samma axel.

19 19 Information I fall av svårigheter, där däck med speciella märkningar inte är tillgängliga, kan däck utan märkning monteras på berörda fordon på samma axel*? Kan dessa däck med speciella märkningar monteras på ett annat bilmärke, på samma axel*? Alla nya bilar från denna biltillverkare är originalutrustade med däck med denna märkning. På grund av dessa fordons speciella egenskaper rekommenderar Michelin att märkningen följs och monteras på alla 4 hjul. Alla nya bilar från denna biltillverkare är originalutrustade med däck med denna märkning. På grund av dessa fordons speciella egenskaper rekommenderar Michelin att märkningen följs och monteras på alla 4 hjul. Alla nya bilar från denna biltillverkare är originalutrustade med däck med denna märkning. På grund av dessa fordons speciella egenskaper rekommenderar Michelin att märkningen följs och monteras på alla 4 hjul. Alla nya bilar från denna biltillverkare är originalutrustade med däck med denna märkning. På grund av dessa fordons speciella egenskaper rekommenderar Michelin att märkningen följs och monteras på alla 4 hjul. Alla nya bilar från denna biltillverkare är originalutrustade med däck med denna märkning. Michelin rekommenderar att märkningen följs och monteras på alla 4 hjul. Alla nya bilar från denna biltillverkare är originalutrustade med däck med denna märkning. Michelin rekommenderar att märkningen följs och monteras på alla 4 hjul. rekommenderas ej rekommenderas ej rekommenderas ej utom VW Touareg rekommenderas ej JA I set om 4 JA I set om 4 rekommenderas ej rekommenderas ej JA I set om 4 JA I set om 4 JA I set om 4 JA I set om 4 Alla nya bilar från denna biltillverkare är originalutrustade med däck med denna märkning. Michelin rekommenderar att märkningen följs och monteras på alla 4 hjul. JA JA Alla nya bilar från denna biltillverkare är originalutrustade med däck med denna märkning. Michelin rekommenderar att märkningen följs och monteras på alla 4 hjul. JA JA Alla nya bilar från denna biltillverkare är originalutrustade med däck med denna märkning. Michelin rekommenderar att märkningen följs och monteras på alla 4 hjul. JA JA Däckdimension 255/60 R V, VW Touareg. Prestanda förbättras jämfört med att använda icke VO märkta däck. JA JA Ett fordon med specialmärkta däck får förbättrade egenskaper. Måste monteras på samma axel. JA JA Ett fordon med specialmärkta däck får förbättrade egenskaper. Måste monteras på samma axel. JA JA Ett fordon med specialmärkta däck får förbättrade egenskaper. Måste monteras på samma axel. JA JA Däck med denna märkning måste monteras på samma axel. JA JA Däck med denna märkning måste monteras på samma axel. JA JA OBS: Kontakta din Michelin Account Manager för ytterligare fall eller för mer information.

20 Däcket för dig som vill komma längre Prislista VINTERdäck 2012 Personbils- och lätta lastbilsdäck

21 2012 VINTERdÄCk INNEHÅLL PersonbilSdÄCk SidA 26 Lätta lastbilsdäck SidA 27 För miljöns skull finns elektroniska prislistor tillgängliga på

22 PersonbilsDäck g-force Stud KONTROLL PÅ IS - SÅ ATT DET KÄNNS! FÖR MINDRE OCH STORA PERSONBILAR SAMT FAMILJEBUSSAR. En väl balanserad avvägning mellan dubbar och gummiblandning resulterar i balanserade köregenskaper på både is och snö. Direktionellt mönster och aggressiva centrala mönsterspår ger en bra körkänsla. Ett stort och tätt antal greppkanter som gör att du kan stanna innan en fara. Väderförhållanden blir sämre under vinterhalvåret: regn, snö, is därför erbjuder BFGoodrich ett komplett sortiment av vinterdäck med hög prestanda som ger dig full kontroll över bilen i vinterklimat. Våra erfarenheter från tävlingsbanorna har skapat våra däck. De är utformade för att klara alla sorters dåligt väder. Vinterdäcken från BFGoodrich passar alltså även dina mest krävande kunder. Bredd: mm Profil: Fälgdiameter: Hastighetsindex: Q Winter G VÄGGREPP OCH KÖRGLÄDJE VINTERTID. FÖR MINDRE bilar. g-force Winter...KONTROLL PÅ VINTERVÄGAR. FÖR MINDRE OCH STORA PERSONBILAR SAMT SPORTIGA bilar. Effektiv start tack vare utmärkt grepp på snö och is. Maximal kontroll på vintervägar. Effektiv bromsning garanterad på alla underlag. Riktningsstabilitet på alla typer av underlag. Utmärkta köregenskaper och effektiv bromsning på hala underlag. Bredd: mm Profil: Fälgdiameter: Hastighetsindex: T Bredd: mm Profil: Fälgdiameter: Hastighetsindex: T-H-V 22

23 lätta lastbilsdäck VINTER BFGoodrich kan erbjuda en komplett serie av lätta lastbilsdäck för både sommar och vinter. Oavsett situation och vikt klarar våra däck den mest kräsnes krav. Därför bör du sälja däck från BFGoodrich till krävande yrkesförare. Activan Winter...VARAKTIG KONTROLL PÅ VINTERVÄGAR. FÖR LÄTTA LASTBILAR. Ökat grepp på snö och is. Enastående pålitlighet och styrka. Bredd: mm Fälgdiameter: 15"-16" Profil: Hastighetsindex: R-T 23

24 24 Omvandlingstabell Personbilsdäck 70 - PROFIL 65 - PROFIL 60 - PROFIL 55 - PROFIL 50 - PROFIL / /70R13 165/65R13 145/65R14 r 1671 r 1659 r 1659 f 4-5 f f /60R14 185/55R14 195/45R15 r 1690 r 1708 r 1699 f 4,5-6 f 5-6,5 f 6-7,5 165/70R13 175/65R13 155/65R14 205/45R15 r 1714 r 1702 r 1702 r 1723 f 4-5,5 f 5-6 f 4,5-5,5 f 6.5-7,5 165/65R14 145/65R15 175/60R14 175/55R15 r 1739 r 1736 r 1726 r 1748 f 4,5-6 f 4-5 f 5-6 f /70R13 185/60R14 195/50R15 215/45R15 195/45R16 r 1757 r 1763 r 1760 r 1754 r 1775 f 4,5-6 f 5-6,5 f 5,5-7 f 7-8 f 6-7,5 125R15 185/70R13 165/70R14 145/70R15 175/65R14 155/65R15 195/60R14 185/55R15 205/50R15 205/45R16 r 1793 r 1800 r 1793 r 1784 r 1781 r 1778 r 1800 r 1784 r 1790 r 1800 f 3-4 f 4,5-6 f 4-5,5 f f 5-6 f 4.5-5,5 f 5,5-7 f 5-6,5 f 5,5-7,5 f /80R15 185/65R14 165/65R15 175/60R15 195/55R15 215/50R15 185/50R16 235/45R15 r 1821 r 1818 r 1815 r 1803 r 1815 r 1821 r 1806 r 1809 f 3,5-4.5 f f 4,5-6 f 5-6 f 5,5-7 f f f /70R13 175/70R14 155/70R15 205/60R14 185/60R15 195/50R16 215/45R16 r 1842 r 1836 r 1827 r 1836 r 1839 r 1836 r 1830 f 5-6,5 f f 4-5 f 5,5-7,5 f 5-6,5 f 5,5-7 f /70R15 195/65R14 175/65R15 205/55R15 225/50R15 205/50R16 225/45R16 r 1870 r 1861 r 1858 r 1851 r 1851 r 1867 r 1854 f 4-5,5 f 5,5-7 f 5-6 f 5,5-7,5 f 6-8 f 5,5-7,5 f R15 185/70R14 185/65R15 195/60R15 195/55R16 215/50R16 r 1879 r 1879 r 1894 r 1876 r 1891 r 1897 f 3,5-5 f f 5-6,5 f 5,5-7 f 5,5-7 f 6-7,5 155/80R15 195/70R14 175/70R15 205/60R15 225/55R15 245/45R16 r 1918 r 1922 r 1912 r 1912 r 1918 r 1909 f 4-5 f 5-7 f f 5,5-7,5 f 6-8 f /65R15 215/60R15 205/55R16 225/50R16 205/50R17 r 1937 r 1949 r 1928 r 1928 r 1946 f 5,5-7 f 6-7,5 f 5,5-7,5 f 6-8 f 5,5-7,5 165/80R15 205/70R14 185/70R15 205/65R15 195/60R16 215/55R16 235/50R16 r 1967 r 1964 r 1955 r 1973 r 1962 r 1958 r 1958 f 4-5,5 f 5,5-7 f f 5,5-7,5 f 5,5-7 f 6-7,5 f 6, /70R15 225/60R15 205/60R16 225/55R16 245/50R16 215/50R17 r 1998 r 1986 r 1989 r 1995 r 1989 r 1976 f 5-7 f 6-8 f 5,5-7,5 f 6-8 f f 6-7,5 175R15 215/70R14 215/65R15 195/65R16 235/60R15 215/60R16 205/55R17 255/50R16 225/50R17 r 2013 r 2007 r 2016 r 2013 r 2022 r 2025 r 2007 r 2019 r 2007 f 4,5-6 f f 6-7,5 f 5,5-7 f 6,5-8,5 f 6-7,5 f 5,5-7,5 f 7-9 f /70R15 215/55R17 265/50R16 235/50R17 r 2041 r 2037 r 2050 r 2037 f 5,5-7 f f 7,5-9,5 f 6,5-8,5 185/80R15 225/65R15 205/65R16 225/60R16 245/55R16 225/55R17 295/50R15 245/50R17 215/50R18 r 2065 r 2053 r 2050 r 2062 r 2062 r 2074 r 2065 r 2065 r 2053 f 4,5-6 f 6-8 f f 6-8 f f 6-8 f 8-10,5 f f /70R15 235/65R15 215/65R16 255/60R15 235/60R16 255/55R16 255/50R17 225/50R18 r 2083 r 2095 r 2092 r 2095 r 2098 r 2092 r 2098 r 2083 f f 6,5-8,5 f 6-7,5 f 7-9 f 6,5-8,5 f 7-9 f 7-9 f /80R15 215/60R17 235/55R17 235/50R18 r 2114 r 2104 r 2105 r 2114 f 5-6,5 f 6-7,5 f f /70R15 225/65R16 225/60R17 245/55R17 245/50R18 r 2126 r 2129 r 2141 r 2141 r 2144 f 6-7,5 f 6-8 f 6-8 f f /60R18 r 2217 f /55R17 r 2172 f /50R19 r 2315 f >2300 Omvandlingstabellen baseras på data från STRO. I rutorna för varje dimension finns uppgift om : 185/65-15 r = rullningsomkrets i mm. f = möjliga fälgbredder. Dimensionerna på samma horisontella rad ligger mycket nära varandra i rullningsomkrets (inom 25 mm). Vid förflyttning en rad uppåt eller nedåt minskar respektive ökar rullningsomkretsen med knappt 1,5%. Att tänka på vid utbyte av dimension: En personbil kan ha flera alternativa däck- och fälgdimensioner som ingår i bilens godkännande. Dessa kan finnas angivna i registreringsbeviset, under rubriken övriga uppgifter. Saknas uppgift om detta, kan en märkesrepresentant informera om vilka däck- och fälgstorlekar som ingår i bilens godkännande.

25 25 - PROFIL 40 - PROFIL 35 - PROFIL 30 - PROFIL 25 - PROFIL /20 21/22 195/40R16 r 1714 f /40R16 f 1739 f /40R16 215/35R17 f 1763 r 1775 f 7-8,5 f /40R16 195/40R17 225/35R17 r 1787 r 1793 r 1800 f 7,5-9 f f 7, /40R17 225/30R18 r 1818 r 1809 f 7-8 f /40R17 245/35R17 215/35R18 r 1842 r 1842 r 1851 f 7-8,5 f 8-9,5 f /40R16 225/40R17 225/35R18 255/30R18 r 1861 r 1867 r 1876 r 1864 f f f f /45R17 235/40R17 205/40R18 265/35R17 235/35R18 265/30R18 225/30R19 r 1879 r 1891 r 1894 r 1885 r 1894 r 1882 r 1888 f f 8-9,5 f 7-8 f 9-10,5 f 8-9,5 f 9-10 f /45R17 245/40R17 215/40R18 275/35R17 245/35R18 215/35R19 285/30R18 255/30R19 r 1909 r 1915 r 1919 r 1903 r 1919 r 1931 r 1919 r 1943 f 7-8 f 8-9,5 f 7-8,5 f 9-11 f 8-9,5 f 7-8,5 f f /45R17 255/40R17 225/40R18 255/35R18 225/35R19 295/30R18 265/30R19 225/30R20 r 1934 r 1940 r 1943 r 1937 r 1955 r 1937 r 1961 r 1964 f f 8,5-10 f f 8,5-10 f 7,5-9 f f 9-10 f /45R17 205/45R18 265/40R17 235/40R18 265/35R18 235/35R19 315/30R18 275/30R19 235/30R20 315/25R19 r 1964 r 1955 r 1964 r 1967 r 1961 r 1973 r 1973 r 1979 r 1983 r 1955 f f f 9-10,5 f 8-9,5 f 9-10,5 f f 10,5-11,5 f 9-10 f 8,5-9,5 f /45R17 215/45R18 275/40R17 245/40R18 315/35R17 275/35R18 245/35R19 325/30R18 285/30R19 245/30R20 285/25R20 r 1989 r 1986 r 1989 r 1992 r 1989 r 1980 r 1998 r 1992 r 1998 r 2001 r 1983 f 7,5-9 f 7-8 f 9-11 f 8-9,5 f 10-12,5 f 9-11 f 8-9,5 f f f 8-9 f 10, /45R17 225/45R18 285/40R17 255/40R18 225/40R19 285/35R18 255/35R19 335/30R18 295/30R19 255/30R20 295/25R20 r 2019 r 2010 r 2013 r 2016 r 2022 r 2004 r 2016 r 2010 r 2016 r 2019 r 2001 f f 7-8,5 f 9,5-11 f 8,5-10 f f 9,5-11 f 8,5-10 f f f f /45R17 235/45R18 295/40R17 265/40R18 235/40R19 335/35R17 295/35R18 265/35R19 235/35R20 305/30R19 265/30R20 305/25R20 r 2047 r 2040 r 2037 r 2041 r 2047 r 2031 r 2022 r 2040 r 2050 r 2034 r 2037 r 2013 f f f 10-11,5 f 9-10,5 f f f 10-11,5 f f 8-9,5 f f 9-10 f 10,5-11,5 245/45R18 275/40R18 245/40R19 275/35R19 245/35R20 275/30R20 245/30R21 315/25R20 275/25R21 r 2065 r 2065 r 2071 r 2059 r 2074 r 2056 r 2077 r 2021 r 2062 f 7,5-9 f 9-11 f 8-9,5 f 9-11 f 8-9,5 f 9-10 f 8-9 f 11,5-12 f /45R18 235/45R19 285/40R18 255/40R19 285/35R19 255/35R20 325/30R19 285/30R20 255/30R21 325/25R20 295/25R21 r 2095 r 2120 r 2089 r 2095 r 2083 r 2092 r 2071 r 2074 r 2111 r 2044 r 2092 f 8-9,5 f f 9,5-11 f 8,5-10 f 9,5-11 f 8,5-10 f f f f 11,5-12,5 f /45R18 295/40R18 265/40R19 295/35R19 265/35R20 345/30R19 295/30R20 265/30R21 335/25R20 275/25R22 r 2120 r 2114 r 2120 r 2102 r 2117 r 2108 r 2092 r 2114 r 2062 r 2126 f 8,5-10,5 f 10-11,5 f 9-10,5 f 10-11,5 f 9-10,5 f 11,5-12,5 f f 9-10 f f 10-10,5 275/45R18 245/45R19 275/40R19 245/40R20 345/35R18 275/35R20 245/35R21 305/30R20 285/30R21 235/30R22 345/25R20 275/25R22 r 2150 r 2144 r 2144 r 2147 r 2132 r 2135 r 2166 r 2111 r 2150 r 2138 r 2074 r 2126 f 8,5-10,5 f f 9-11 f 8-9,.5 f f 9-11 f f 10,5-11,5 f f 8,5 f f 10-10,5 285/45R18 255/45R19 285/40R19 255/40R20 285/35R20 255/35R21 335/30R20 295/30R21 295/25R22 r 2175 r 2175 r 2169 r 2172 r 2159 r 2169 r 2166 r 2184 r 2172 f f 8-9,5 f 9,.5-11 f 8,5-10 f f f f f /35R20 265/35R21 345/30R20 305/30R21 255/30R22 305/25R21 r 2178 r 2193 r 2184 r 2187 r 2190 r f 10-11,5 f 9-10,5 f 11,5-12,5 f 10,5-11,5 f f /45R19 345/35R19 305/35R20 245/35R22 265/30R22 r 2230 r 2211 r 2202 r 2245 r 2193 f 9-10,5 f ,5 f f 8-9,5 f /45R20 315/35R20 255/35R r 2220 r 2248 f 8,5-10,5 f 10,5-12,5 f 8, /35R22 r 2288 f 9-10,5 Om alternativa dimensioner saknas, har du som fordonsägare möjlighet att under eget ansvar byta däck och fälgar till en annan dimension utan att bilen behöver registreringsbesiktigas. Detta utbyte får ske under förutsättning att däcken är typgodkända uppfyller kraven på belastningsförmåga uppfyller kraven på hastighetskapacitet är av samma typ. Dessutom ska däck och fälg ha fritt utrymme vid fjädringsrörelser ha fri rörlighet i hjulhuset vid fulla manöverrörelser med hänsyn till bilens ursprungliga hjulupphängning och styrning ha en rullningsomkrets som inte leder till felvisning av hastighetsmätaren täckas av bilens ursprungliga stänkskydd. En alternativ dimension får inte inverka påtagligt negativt på bilens ursprungliga egenskaper.

26 26 Omvandlingstabell SUV- och 4x4-däck 85/80 - PROFIL 75 - PROFIL 70 - PROFIL 65 - PROFIL 60 - PROFIL 55 - P /70R15 205/60R16 r 1998 r 1989 f f /70R15 r 2041 f /60R16 r 2025 f 6-7,5 215/70R15 215/65R16 255/60R15 235/60R16 r 2083 r 2092 r 2095 r 2098 f f f 7-9 f /80R15 205/75R15 215/60R17 235/55R17 r 2114 r 2102 r 2105 r 2105 f f 5,5-7,5 f 6-7,5 f /55R17 r 2074 f /75R15 225/70R15 245/60R16 225/60R17 245/55R17 r 2144 r 2126 r 2135 r 2141 r 2141 f f 6-8 f f 6-8 f /70R16 275/60R15 255/60R16 255/55R17 225/55R18 r 2159 r 2169 r 2172 r 2172 r 2150 f f f 7-9 f 7-9 f /75R15 235/60R17 235/55R18 r 2193 r 2178 r 2181 f f f 6,5-8,5 215/80R15 225/70R16 225/65R17 225/60R18 245/55R18 r 2211 r 2202 r 2208 r 2217 r 2217 f f 6-7,5 f 6-8 f 6-8 f /80R16 235/75R15 235/70R16 275/60R16 275/55R17 255/55R18 r 2239 r 2236 r 2245 r 2245 r 2242 r 2247 f 5-7 f 6-8 f 6-8 f f 7.5-9,5 f /75R16 255/70R15 255/65R16 235/65R17 255/60R17 235/60R18 r 2269 r 2254 r 2251 r 2251 r 2251 r 2254 f f f 7-9 f f 7-9 f /80R16 265/70R15 245/70R16 225/70R17 245/65R17 245/60R18 265/55R18 r 2288 r 2297 r 2288 r 2281 r 2288 r 2291 r 2284 f f 7-9 f f 6-7,5 f f 7-8,5 f /65R17 275/60R17 r 2330 r 2324 f 7-9 f /75R15 255/70R16 235/65R18 255/60R18 r 2327 r 2330 r 2327 r 2327 f f 6,5-8,5 f 6,5-8,5 f /75R16 265/70R16 245/70R17 285/65R16 265/65R17 325/60R15 285/60R17 265/60R18 285/55R18 r 2361 r 2373 r 2367 r 2367 r 2367 r 2352 r 2361 r 2364 r 2352 f 6,5-8 f 7-9 f f f f 9-11,5 f 8-10 f f /80R16 275/60R18 r 2385 r 2400 f 6-8 f /70R16 275/65R17 r 2416 r 2410 f 7-9 f /85R16 245/75R17 265/65R18 285/60R18 r 2442 r 2440 r 2443 r 2437 f 6-7 f 6,5-8 f 7,5-9,5 f /75R16 265/70R17 r 2452 r 2452 f 7-9 f /65R18 r 2522 f /85R16 285/75R16 305/70R16 285/70R17 305/65R17 275/60R20 r 2545 r 2544 r 2544 r 2538 r 2525 r ,5-8 f 7,5-9,5 f 8-10 f 7,5-9,5 f 8,5-11 f 7,5-9,5 295/75R16 315/70R17 325/65R17 345/60R17 r 2586 R 2666 r 2605 r 2580 f 7,5-9,5 f 8-10,5 f 9-11 f Omvandlingstabellen baseras på data från STRO. I rutorna för varje dimension finns uppgift om : 185/65-15 r = rullningsomkrets i mm. f = möjliga fälgbredder. Dimensionerna på samma horisontella rad ligger mycket nära varandra i rullningsomkrets (inom 25 mm). Vid förflyttning en rad uppåt eller nedåt minskar respektive ökar rullningsomkretsen med knappt 1,5%. Att tänka på vid utbyte av dimension: En personbil kan ha flera alternativa däck- och fälgdimensioner som ingår i bilens godkännande. Dessa kan finnas angivna i registreringsbeviset, under rubriken övriga uppgifter. Saknas uppgift om detta, kan en märkesrepresentant informera om vilka däck- och fälgstorlekar som ingår i bilens godkännande.

27 27 ROFIL 50 - PROFIL 45/40 - PROFIL 35/30/25 - PROFIL Övriga LT /23 TUM /45R17 r 2019 f 8-9,5 235/50R17 235/40R19 r 2037 r 2047 f 6,5-8,5 f /50R17 255/45R18 r 2098 r 2095 f 7-9 f 8-9,5 235/50R18 r 2114 f 6,5-8,5 255/50R18 255/45R19 235/45R20 r 2175 r 2175 r 2196 f 7-9 f 8-9,5 f /40R19 LT215/75R15 LT215/70R16 r 2144 r 2130 r 2145 f 9-11 f f 5, /50R19 245/45R20 LT225/70R16 r 2193 r 2220 r ,5-8,5 f 8-9 f /50R19 275/40R20 315/35R20 325/30R21 LT235/75R15 r 2223 r 2220 r 2220 r 2239 r 2221 f f 9-11 f f f /50R18 275/45R19 255/45R20 285/35R21 295/30R R16 LT235/70R16 r 2236 r 2230 r 2251 r 2251 r 2248 r 2248 r 2230 f f f 8-9,5 f f f f /55R19 285/50R18 255/50R19 285/45R19 295/40R20 295/35R21 LT225/75R16 r 2260 r 2266 r 2254 r 2254 r 2269 r 2254 r 2254 f 6,5-8,5 f 8-10 f 7-9 f f f 10-11,5 f /50R19 295/45R19 265/45R20 315/25R23 LT245/70R16 r 2284 r 2284 r 2275 r 2278 r 2273 f 7,5-9,5 f f 8,5-10 f f 6, /50R19 275/45R20 30X9.50R15LT LT255/70R16 r 2315 r 2306 r 2306 r 2315 f f f f 6, /55R19 235/55R20 255/50R20 265/45R21 285/35R22 LT325/60R15 LT245/75R16 r 2327 r 2336 r 2327 r 2352 r 2330 r 2336 r 2345 f 7-9 f 6,5-8,5 f 7-9 f f f 9-11 f /55R19 265/50R20 295/45R R16 LT265/70R16 LT245/70R17 r 2364 r 2361 r 2361 r 2357 r 2357 r 2367 f 7,5-9,5 f 8,5-9,5 f f f f 7, /55R19 275/50R20 305/45R20 31X10.50R15LT LT275/70R16 r 2394 r 2391 r 2385 r 2382 r 2400 f 7,5-9,5 f f ,5 f 7-9 f /55R20 285/50R20 275/45R21 r 2404 r 2422 r f 8-9 f 8-10 f 9-10,5 285/55R19 295/40R R16 LT265/75R16 LT245/75R17 r 2431 r 2440 r 2430 r 2436 r 2440 f 8-10 f f f 7-8 f 6,5-7,5 275/55R20 305/40R22 32X11.50R15LT LT235/85R16 LT265/70R17 r 2471 r 2464 r 2461 r 2442 r 2452 f 7,5-9,5 f 10, f 8-10 f 6-7 f /50R20 33X12.50R16,5LT LT305/70R16 r 2483 r 2519 r 2527 f f 8-11 f /55R20 33X12.50R15LT LT285/75R16 r 2507 r 2538 r 2544 f 8-10 f f 7, /50R20 305/40R23 33X10.50R15LT LT255/85R16 LT285/70R17 r 2543 r 2541 r 2538 r 2545 r 2538 f f f 7-9 f f 7, /40R23 35X12.50R15LT LT295/75R16 LT315/70R17 r 2565 r 2693 r 2569 r 2666 f f f f 8-10 Om alternativa dimensioner saknas, har du som fordonsägare möjlighet att under eget ansvar byta däck och fälgar till en annan dimension utan att bilen behöver registreringsbesiktigas. Detta utbyte får ske under förutsättning att däcken är typgodkända uppfyller kraven på belastningsförmåga uppfyller kraven på hastighetskapacitet är av samma typ. Dessutom ska däck och fälg ha fritt utrymme vid fjädringsrörelser ha fri rörlighet i hjulhuset vid fulla manöverrörelser med hänsyn till bilens ursprungliga hjulupphängning och styrning ha en rullningsomkrets som inte leder till felvisning av hastighetsmätaren täckas av bilens ursprungliga stänkskydd. En alternativ dimension får inte inverka påtagligt negativt på bilens ursprungliga egenskaper.

28 28 Rekommendationer för a Säkerhetsregler för användning av våra däck Val av däck Valet av däck måste överensstämma med lagstiftning och med den utrustning som fordons- eller däcktillverkaren eller en officiell organisation rekommenderar (storleks-, lastoch hastighetsindex, däcktyp, osv.). Dessutom måste man bedöma under vilka förhållanden däcket ska användas, så att dess prestanda uppfyller användarens förväntningar. Om originalfordonets utrustning ändras är det lämpligt att kontrollera att den nya lösningen följer gällande lagstiftning, fordonets tekniska krav, användningsförhållanden och tillverkarens rekommendationer. (Se vidare gällande föreskrifter i landet i fråga.) Innan du monterar begagnade däck måste du undersöka dem noga så att de verkligen är säkra och följer gällande lagstiftning. Vi rekommenderar att du monterar däck med samma slitagegrad på en och samma axel. Av tekniska skäl är det starkt rekommenderat, att två däck av samma typ används på samma axel. Ett tillfälligt reservdäck får inte användas längre än nödvändigt och inte i hastigheter över däckets angivna hastighetsindex. Föraren måste anpassa körningen efter de nya däcken. ANVÄNDNING AV DÄCK Använd aldrig däcken utanför gränserna för de tekniska specifikationerna de är godkända för. Överdrivna eller onormala geometriska inställningar på fordonet kan påverka däckets prestanda negativt. Felaktig användning eller fel val av däck kan också bidra till för tidigt slitage av vissa mekaniska delar. Michelin rekommenderar starkt att fyra identiska däck (samma storlek, samma modell, samma belastnings- och hastighetsvärden) monteras på fyrhjulsdrivna fordon, utom när fordonet redan från början har haft olika däck monterade fram och bak. MONTERING AV DÄCK Inledning Korrekt montering som görs i enlighet med rekommenderade arbetsmetoder och enligt gällande säkerhetsföreskrifter ger bästa skydd för både utrustning och dem som färdas i fordonet och gör att däckens fulla potential kan utnyttjas. Felaktig montering kan orsaka skada på däcken, på fordonet eller på människor (allvarliga skador eller till och med dödsfall). Det är därför viktigt att dessa moment alltid utförs av behörig personal med utbildning och med tillgång till lämplig utrustning. Om det är en lärling som monterar däcken får denne inte lämnas ensam. Det är alltid viktigt att läsa de tekniska instruktionerna från däck-, fordons- eller hjultillverkaren samt användarmanualen till däckmonteringsmaskinen. Allmänna säkerhetsåtgärder Montören måste alltid bära skyddskläder. Montören måste ha tillgång till en arbetsbeskrivning. Montören måste kontrollera att fordonet verkligen står still, att motorn är avstängd och att bilen står stadigt (parkeringsbroms, kilar, stöd osv.). Säkerhetsåtgärder vid avmontering Vid avmontering av hjulet Om fälgen visar tecken på skada måste däcken tömmas på luft innan hjulet tas av. Kontrollera att däckets temperatur medger att det kan monteras av utan risk för skada. Följ tillverkarens rekommendationer och instruktioner. Säkerhetsåtgärder vid montering Se till att hjulet passar och att alla delar är i gott skick. Kontrollera dimensionerna (på däck och fälg). Kontrollera att däck och fälg, däck och bil samt däck och användning stämmer överens. Följ positioner, monteringsriktning, rotationsriktning och andra instruktioner som anges på däckets sidor. Om det finns en gummiventil måste denna ersättas med en ny. Om det finns metallventiler ska du kontrollera att de är lufttäta och vid behov byta ventilnål och packningar. När däcket har monterats på bilen ska rätt åtdragningsmoment uppnås med hjälp av en momentnyckel. Åtdragningsmomentet anges av fordonstillverkaren. Säkerhetsåtgärder vid pumpning av däcket Pumpningen av däcket är ett viktigt moment inte bara när

29 29 nvändning det gäller att få bästa prestanda för däcket utan också för SÄKERHETEN. Det är nödvändigt att ha rätt lufttryck för att få korrekt väghållning och bromskapacitet men också för att däcket ska vara stabilt. Använd endast pumputrustning som är avsedd för just detta och som är försedd med tryckbegränsare. Varken montören eller någon annan person får under några omständigheter befinna sig i omedelbar närhet av utrustningen, utan ska stå säkert placerade på avstånd. Vid en incident kan föremål slungas ut från däcket. Korrekt lufttryck Däcktrycket ska följa det som rekommenderas av biltillverkaren. Rätt däcktryck finns angivet i bilens användarmanual och/eller på bilen (dörren, tanklocket, chassis, osv.). För lågt däcktryck kan påverka fordonets väghållning negativt. Det gäller även om däcktrycket är alldeles för högt. Balansering Felaktig balansering av däcken visar sig som vibrationer i olika hastighetsintervall. Det är därför mycket viktigt att balansera hjulen för att få körkomfort och bästa prestanda för både bil och däck. Balanseringsutrustningen måste omfatta ett centreringssystem för hjulnavet och ska kalibreras i enlighet med tillverkarens instruktioner. Dessa två punkter är avgörande för kvaliteten på balanseringen och är ofta orsaken till felaktig balans. Förvaring och underhåll Allmänna villkor Förvaring av däck ska ske i lokaler med god ventilation och där det är torrt och varmt, men skyddat från direkt solljus och dålig väderlek, skyddat från kemiska ämnen, lösningsmedel och kolväten som kan förstöra gummit, skyddat från eventuella föremål som kan sticka sönder gummit (vass metall, trä, osv.), skyddat från värmekällor; eld, glödande föremål, material som kan orsaka gnistbildning eller elektrisk urladdning samt skyddat från eventuella ozonkällor (transformatorer, elmotorer, svetsutrustning, osv.). Om däcken ska staplas måste man kontrollera att de inte deformeras. Om däcken ska lagras under en längre period ska de vändas (i omvänd ordning). Undvik att placera tunga föremål på däcken. Tillbehör måste förvaras i originalförpackningen, på ställen där det inte finns risk för skär-, riv- eller stickskador. Vid all hantering av däck och tillbehör ska instrument och utrustning som inte kan skada däcken användas. Personal ska alltid bära skyddskläder vid hantering. Korttidslagring (upp till 4 veckor) Däcken kan staplas på varandra, helst på lastpallar. Höjden på staplarna får inte överstiga 1,20 meter. Efter 4 veckor måste staplarna göras om genom att däcken staplas i omvänd ordning. Om däcken är monterade på fälg måste de vara luftfyllda under lagringen och ställas i upprätt läge eller ligga i ett lager på en hylla. Långtidslagring Däcken ska förvaras upprätt stående på hyllor minst 10 cm från marken. För att undvika deformation ska de vridas något en gång i månaden. Långtidsparkering av fordon Om ett fordon står oanvänt under en längre period ska däcktrycket regelbundet kontrolleras och hållas på den nivå som tillverkaren rekommenderar. Kontroll och underhåll av fordon Allmänna rekommendationer Kontrollera att fordonet står ordentligt still innan någon kontroll görs. Däcken måste kontrolleras regelbundet så att onormalt slitage och eventuella skador kan upptäckas. Åtdragningsmomentet måste kontrolleras så att det stämmer med tillverkarens rekommendationer. Eventuella stick- eller skärskador eller synlig deformation av slitbanan, sidoväggarna eller däckfoten måste undersökas noggrant (internt/externt) av en däckspecialist. Detsamma gäller skador på fälgen. Under inga omständigheter får ett däck sättas på igen om det uppvisar skador som deformerad däckfot, om kanttråden syns, om något lager eller gummit delar sig, om kabelkorden syns, om det finns skador från fett eller frätande partiklar eller om innergummit har skadats av att däcket körts med för lite luft. Varje gång bilen kontrolleras ska man också se efter att ventilhatten är i gott skick. Är den inte det ska den bytas.

30 30 Rekommendationer för användning Kontrollera slitage Kontroll av slitaget ska göras på flera olika ställen på däcket. Kontrollen kan göras med en mönsterdjupsmätare eller genom att man tittar på mönsterdjupsvarnaren i slitbanan (på däckets skuldra anges var mönsterdjupsvarnaren är placerad om det finns en sådan). Om gränsen för minsta mönsterdjup har uppnåtts måste däcket bytas. Om det förekommer onormalt slitage eller om slitaget är ojämnt mellan däck på samma axel ska en däckspecialist konsulteras. Om du känner på däcken efter körning är de varma. Eftersom trycket ökar med temperaturen får du aldrig tömma ur luften ur ett varmt däck. Om du kontrollerar däcktrycket när däcket är varmt måste du justera det enligt tillverkarens rekommendationer. Om däcket är varmt ska du lägga till 0,3 bar (4 psi) till rekommenderat däcktryck. Däcktrycket måste kontrolleras regelbundet även på däck som är fyllda med kvävgas (nitrogen). Följ alltid bil- eller däcktillverkarens rekommendationer. Reparation Däcktryck Eftersom ett däck förlorar en del luft med tiden måste däcktrycket justeras då och då. Vid denna kontroll kan man också upptäcka om lufttrycket minskar onormalt mycket. Kontrollen ska göras på fordonets alla däck (inklusive reservdäcket om sådant finns). Om ett fordon används med för lågt däcktryck leder det till förhöjd temperatur, vilket kan skada inre komponenter. Det är en skada som inte går att reparera och kan leda till att däcket spricker i en plötslig punktering. Följderna av för lågt däcktryck märks inte alltid med en gång utan kan visa sig även efter en korrigering. För lågt däcktryck ökar också risken för vattenplaning. För högt däcktryck kan orsaka snabbt och ojämnt slitage vilket i sin tur leder till andra skador (på slitbanan och på däckstommen, osv.). Alla reparationer ska utföras av en utbildad och behörig fackman. Innan någon reparation utförs ska däcket inspekteras noggrant. Alla skador kan inte repareras Ett däck som har körts med för lite luft eller med punktering kan ha fått oåterkalleliga skador. Då måste en grundlig kontroll av däckets insida göras för att fastställa om det går att använda igen. Däcket måste tas av så att dess skick kan bedömas, liksom vilken reparation som kan krävas. Vid en punktering kan en tätningsprodukt sprutas in genom ventilen ( däck på burk ) men detta är endast en tillfällig lösning. De här produkterna kan orsaka problem på däcket, fälgen, ventilen, trycksensorn, osv. Det är viktigt att följa tillverkarens rekommendationer. I det här fallet ska en däckspecialist undersöka däcket och eventuellt reparera det. Belastningsindex LI kg LI kg LI kg LI kg Hastighetsindex SI km/t M 130 N 140 P 150 Q 160 R 170 S 180 T 190 H 210 V 240 W 270 Y 300 ZR >

Prislista KLEBER, en trygg vän på vägen. januari 2011 SOMMARDÄCK 2011. Personbilsdäck och lätta lastbilsdäck 1. Varje dag tänker KLEBER på dig

Prislista KLEBER, en trygg vän på vägen. januari 2011 SOMMARDÄCK 2011. Personbilsdäck och lätta lastbilsdäck 1. Varje dag tänker KLEBER på dig KLEBER, en trygg vän på vägen. ÅTERFÖRSÄLJARPRISLISTA PRISERNA ÄR EXKLUSIVE MOMS OCH ÅTERVINNINGSAVGIFT Prislista Personbilsdäck och lätta lastbilsdäck 1 SOMMARDÄCK 2011 januari 2011 Varje dag tänker KLEBER

Läs mer

Vinter 2010 Prislista vinterdäck 2010 Personbils-, SUV-/4x4- och lätta lastbilsdäck

Vinter 2010 Prislista vinterdäck 2010 Personbils-, SUV-/4x4- och lätta lastbilsdäck Vinter 2010 Prislista vinterdäck 2010 Personbils-, SUV-/4x4- och lätta lastbilsdäck Priserna är exklusive moms och återvinningsavgift och gäller från 1 november 2010. Återförsäljarprislista. Vintersortiment

Läs mer

Säkerhetsinstruktioner och användningsråd

Säkerhetsinstruktioner och användningsråd 1 Säkerhetsinstruktioner och användningsråd Inledning Däcket utgör den enda kontaktpunkten mellan fordonet och marken. Därför är det viktigt att användarna ser till att bevara däckens kvalitet och prestanda.

Läs mer

Michelin 2013-2014. Personbils-, SUV-/4x4- och lätta lastbilsdäck Produktkatalog.

Michelin 2013-2014. Personbils-, SUV-/4x4- och lätta lastbilsdäck Produktkatalog. prislista VINTERDÄCK Michelin 2013-2014 Personbils-, SUV-/4x4- och lätta lastbilsdäck Produktkatalog. 2 Produktkatalog vinterdäck 2013-2014 INNEHÅLL: Kundservice... Sida 3 Däcketiketten... Sida 5 Michelin

Läs mer

Michelin 2015 PRISLISTA SOMMARDÄCK

Michelin 2015 PRISLISTA SOMMARDÄCK PRISLISTA SOMMARDÄCK Michelin 2015 Personbils-, SUV-/4x4- och lätta lastbilsdäck Produkter och priser Priserna är exklusive moms och återvinningsavgift och gäller fr o m den 1 januari 2015. 2 SOMMARDÄCK

Läs mer

PRISLISTA VINTERDÄCK. Michelin 2014-2015. Personbils-, SUV-/4x4- och lätta lastbilsdäck Produktkatalog.

PRISLISTA VINTERDÄCK. Michelin 2014-2015. Personbils-, SUV-/4x4- och lätta lastbilsdäck Produktkatalog. PRISLISTA VINTERDÄCK Michelin 2014-2015 Personbils-, SUV-/4x4- och lätta lastbilsdäck Produktkatalog. 2 PRODUKTKATALOG VINTERDÄCK 2014-2015 INNEHÅLL: Kundservice... Sida 3 Däcketiketten - den europeiska

Läs mer

prislista ViNtErDÄCK Michelin 2011 Personbils-, SUV-/4x4- och lätta lastbilsdäck

prislista ViNtErDÄCK Michelin 2011 Personbils-, SUV-/4x4- och lätta lastbilsdäck prislista VINTERDÄCK Michelin 2011 Personbils-, SUV-/4x4- och lätta lastbilsdäck Priserna är exklusive moms och återvinningsavgift och gäller fr o m den 1 maj 2011. Återförsäljarprislista. PRISLISTA VINTERDÄCK

Läs mer

MASW. Prislista vinterdäck 2013/14. norradack.se. Presa Spike Presa Ice Arctictrekker

MASW. Prislista vinterdäck 2013/14. norradack.se. Presa Spike Presa Ice Arctictrekker TREKKER MASUW SP02 MASW Prislista vinterdäck 2013/14 39 Presa Spike Presa Ice Arctictrekker norradack.se Maxxis är en av världens 10:e största däcktillverkare. Originalmonteras av: Vi tänker på miljön.

Läs mer

Michelin 2012. prislista sommardäck

Michelin 2012. prislista sommardäck prislista sommardäck Michelin 2012 Personbils-, SUV-/4x4- och lätta lastbilsdäck Priserna är exklusive moms och återvinningsavgift och gäller fr o m den 1 januari 2012. Återförsäljarprislista. PRISLISTA

Läs mer

PrisLisTa sommardäck. Michelin 2013. Personbils-, suv-/4x4- och lätta lastbilsdäck Produktkatalog.

PrisLisTa sommardäck. Michelin 2013. Personbils-, suv-/4x4- och lätta lastbilsdäck Produktkatalog. PrisLisTa sommardäck Michelin 2013 Personbils-, suv-/4x4- och lätta lastbilsdäck Produktkatalog. 2 PrOdukTkaTaLOG sommardäck 2013 innehåll: Kundservice.................................. Sida 3 Däcketikett

Läs mer

PRISLISTA PERSONBILSDÄCK Vinter 2012 GÄLLER FR O M JULI 2012 ROLIGARE TILLSAMMANS

PRISLISTA PERSONBILSDÄCK Vinter 2012 GÄLLER FR O M JULI 2012 ROLIGARE TILLSAMMANS PRISLISTA PERSONILSDÄCK Vinter 2012 GÄLLER FR O M JULI 2012 ROLIGARE TILLSAMMANS EU:s däckmärkningsförordning 72 d Regulation (EC) No 1222/2009 Däckmärkningsförordningen introducerades (med start från

Läs mer

prislista SOMMARDÄCK Michelin 2014 Personbils-, SUV-/4x4- och lätta lastbilsdäck Produktkatalog.

prislista SOMMARDÄCK Michelin 2014 Personbils-, SUV-/4x4- och lätta lastbilsdäck Produktkatalog. prislista SOMMARDÄCK Michelin 2014 Personbils-, SUV-/4x4- och lätta lastbilsdäck Produktkatalog. 2 Produktkatalog SOMMARdäck 2014 INNEHÅLL: Kundservice... Sida 3 Däcketiketten - den europeiska lagstiftningen...

Läs mer

INGA KOMPROMISSER! HÖGRE SÄKERHET LÄNGRE LIVSLÄNGD STÖRRE BRÄNSLE- BESPARING

INGA KOMPROMISSER! HÖGRE SÄKERHET LÄNGRE LIVSLÄNGD STÖRRE BRÄNSLE- BESPARING INGA KOMPROMISSER! HÖGRE SÄKERHET LÄNGRE LIVSLÄNGD STÖRRE BRÄNSLE- BESPARING Prislista sommardäck 2011 Personbils-, SUV-/4x4- och lätta lastbilsdäck Priserna är exklusive moms och återvinningsavgift och

Läs mer

MICHELIN Bra för miljön. Bra för plånboken.

MICHELIN Bra för miljön. Bra för plånboken. MICHELIN Bra för miljön. Bra för plånboken. Sommardäck 2008 Vad har mitt däckval med växthuseffekten att göra? Avsett för de flesta små, mellanstora och större familjebilarna. Däcket som är bra både för

Läs mer

Säkerhetsinstruktioner och användningsråd

Säkerhetsinstruktioner och användningsråd Säkerhetsinstruktioner och användningsråd INLEDNING Däcket är den enda kontaktpunkten mellan fordonet och marken. Därför är det viktigt att användarna ser till att bevara däckens kvalitet och prestanda.

Läs mer

Vad är målsättningen med FORMULA?

Vad är målsättningen med FORMULA? Det Smarta Valet Varför FORMULA? Stöd till Pirelli-gruppens PREMIUM strategi Nytt kommersiellt verktyg för att nå mellansegmentet Vad är målsättningen med FORMULA? Etablera sig som en referens när det

Läs mer

2008/2009 HANKOOK KATALOG VINTERDÄCK

2008/2009 HANKOOK KATALOG VINTERDÄCK hankook.se 2008/2009 HANKOOK KATALOG VINTERDÄCK PERSONBIL LÄTT LASTBIL LASTBIL hankook.se HASTIGHET T/H/V/W HASTIGHET T/H/V/W HASTIGHET Q/T HASTIGHET H/V/W H730 är ett framtaget för 4 säsonger! Med ett

Läs mer

SOMMAR 2010 MED RÄTT DÄCK FÖRÄNDRAS ALLT

SOMMAR 2010 MED RÄTT DÄCK FÖRÄNDRAS ALLT SOMMAR 2010 MED RÄTT DÄCK FÖRÄNDRAS ALLT Prislista sommardäck 2010 Personbils-, SUV-/4x4- och lätta lastbilsdäck Priserna är exklusive moms och återvinningsavgift och gäller fr o m den 1 januari 2010.

Läs mer

Förfrågningsunderlag - Upphandlarversion Upphandlande organisation Upphandling Symbolförklaring:

Förfrågningsunderlag - Upphandlarversion Upphandlande organisation Upphandling Symbolförklaring: Förfrågningsunderlag - Upphandlarversion 2015-10-28 Upphandlande organisation Region Skåne, Koncerninköp Upphandling Däck och fälg samt däckservice & däckhotell Otto Andersson 1502502 Symbolförklaring:

Läs mer

Idrifttagande & underhållsmanual för Arcos Hydraulcylindrar

Idrifttagande & underhållsmanual för Arcos Hydraulcylindrar Idrifttagande & underhållsmanual för Arcos Hydraulcylindrar Januari 2014 Innehåll 1. Generell information 1.1 Dokumentation 1.2 Användningsområde cylinder 1.3 Transport 1.4 Lagring 2. Idrifttagande och

Läs mer

Bernt Wahlberg Informationschef The Scandinavian Tire & Rim Organization. Page 1

Bernt Wahlberg Informationschef The Scandinavian Tire & Rim Organization. Page 1 Bernt Wahlberg Informationschef The Scandinavian Tire & Rim Organization Page 1 Däcket En ovanlig god kompromiss Page 2 Däckens kvalitet är avgörande Köregenskaper Säkerhet Driftekonomi Page 3 Vägkänsla

Läs mer

1. Allmänna säkerhetsinstruktioner Definition av symboler som används i denna manual.

1. Allmänna säkerhetsinstruktioner Definition av symboler som används i denna manual. BRUKSANVISNING 1. Allmänna säkerhetsinstruktioner Definition av symboler som används i denna manual. I denna instruktionsmanual har instruktionerna gällande säkerhet märkts med den allmänna symbolen för

Läs mer

COZZY FIRE MONTERINGS- OCH BRUKSANVISNING

COZZY FIRE MONTERINGS- OCH BRUKSANVISNING COZZY FIRE MONTERINGS- OCH BRUKSANVISNING Grattis till ditt köp av den elektriska kaminen Cozzy Fire. Läs noga igenom monterings- och bruksanvisningen samt säkerhetsföreskrifterna innan du använder produkten.

Läs mer

MICHELIN. Personbils-, SUV-/4x4- och lätta lastbilsdäck

MICHELIN. Personbils-, SUV-/4x4- och lätta lastbilsdäck MICHELIN 2017 Personbils-, SUV-/4x4- och lätta lastbilsdäck 2 PRISLISTA SOMMARDÄCK 2017 SERIE 80 13'' 155/80-13 79T Energy E3B 128641 E B 2 69 538 SERIE 70 13'' 145/70-13 71T Energy E3B 651554 E B 2 69

Läs mer

Reservation för förändringar från leverantör, samt feltryck. Priserna gäller t.o.m Monterat och klart på bil. Inkl. moms.

Reservation för förändringar från leverantör, samt feltryck. Priserna gäller t.o.m Monterat och klart på bil. Inkl. moms. Reservation för förändringar från leverantör, samt feltryck. Priserna gäller t.o.m. 2014-05-30. Monterat och klart på bil. Inkl. moms. CW Däck 2013-10-16 Prislista vinter 2013/2014 2 80 - profil Dim Fabrikat

Läs mer

DUBBFRIA VINTERDÄCK SOMMARTID

DUBBFRIA VINTERDÄCK SOMMARTID R I K S D A G E N S U T R E D N I N G S T J Ä N S T Dan Lindbeck Tfn: 08-7864923 PM 2011-07-07 Dnr 2011:903 DUBBFRIA VINTERDÄCK SOMMARTID En del bilförare använder dubbfria vinterdäck även på sommaren

Läs mer

EC Declaration of Conformity. Decon Wheel AB Tel 0345-40880 Södra Ekeryd 115 Fax 0345-40895 314 93 Hyltebruk www.decon.se

EC Declaration of Conformity. Decon Wheel AB Tel 0345-40880 Södra Ekeryd 115 Fax 0345-40895 314 93 Hyltebruk www.decon.se Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 EC Declaration of Conformity... 2 Easywheel... 3 Leveranskontroll... 3 Ingående komponenter... 3 Identifiering och märknig av Easywheel... 4 CE-märkning...

Läs mer

Installationsmanual ML40 Plus

Installationsmanual ML40 Plus Installationsmanual ML40 Plus 1. Beskrivning ML40Plus är en speciellt konstruerad drivenhet för autopiloter på båtar. Den passar de flesta typer av segelbåtar, även sådana med ror-kult. ML40Plus kräver

Läs mer

ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING. AFS 1985:9 Utkom från trycket den 12 juli 1985 ARBETE MED HJUL OCH DÄCK

ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING. AFS 1985:9 Utkom från trycket den 12 juli 1985 ARBETE MED HJUL OCH DÄCK ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING AFS 1985:9 Utkom från trycket den 12 juli 1985 ARBETE MED HJUL OCH DÄCK Utfärdad den 18 juni 1985 AFS 1985:9 2 ARBETE MED HJUL OCH DÄCK Arbetarskyddsstyrelsens

Läs mer

Säkerhetsinstruktioner och användningsråd

Säkerhetsinstruktioner och användningsråd 1 Säkerhetsinstruktioner och användningsråd INLEDNING Däcket är den enda kontaktpunkten mellan fordonet och marken. Därför är det viktigt att användarna ser till att bevara däckens kvalitet och prestanda.

Läs mer

VÅRKAMPANJ 2016. För dig och din Toyota. 40% rabatt på sommardäck. Hjulskifte från 199 kr. Thule takbox 3.495 kr. AC-service, endast 595 kr

VÅRKAMPANJ 2016. För dig och din Toyota. 40% rabatt på sommardäck. Hjulskifte från 199 kr. Thule takbox 3.495 kr. AC-service, endast 595 kr VÅRKAMPANJ 2016 För dig och din Toyota 40% rabatt på sommardäck Hjulskifte från 199 kr Thule takbox 3.495 kr AC-service, endast 595 kr Stenskottslagning vindruta, 0 kr, se sid 10 ÄNTLIGEN VÅR Efter en

Läs mer

Tränade för bättre bromskraft Produktkatalog Vinter

Tränade för bättre bromskraft Produktkatalog Vinter Tränade för bättre bromskraft Produktkatalog Vinter Personbils-, 4x4- och C-däck Vinter 2009 / 2010 En professionell samarbetspartner till fordonsindustrin - Bäst på broms Av alla nya bilar i Europa rullar

Läs mer

Vårens Viktigaste test:

Vårens Viktigaste test: test 15 sommardäck Vårens Viktigaste test: sommarsulor Vi testar femton av de vanligaste däcken inför sommarsäsongen 2011. Är verkligen miljödäck farliga? Vågar man köpa kinesiskt? Vi hjälper dig i jakten

Läs mer

PRISLISTA Personbilar, 4x4 SUV och Lätta lastbilar

PRISLISTA Personbilar, 4x4 SUV och Lätta lastbilar PRISLISTA Personbilar, 4x4 SUV och Lätta lastbilar GARANTI FÖR PIRELLIKVALITET SÄKRARE KÖRNING 1 0 0 % G A R A N TI 1 PRISVILLKOR FÖRSÄLJNINGSVILLKOR Denna prislista annullerar alla föregående prislistor.

Läs mer

Goodyears Däckbarometer 2014. En färsk rapport om trafiksäkerhet, körvanor och däck.

Goodyears Däckbarometer 2014. En färsk rapport om trafiksäkerhet, körvanor och däck. Goodyears Däckbarometer 14 En färsk rapport om trafiksäkerhet, körvanor och däck. Du skall precis börja läsa Goodyears Däckbarometer 14, en färsk rapport om trafiksäkerhet, körvanor och däck. Det är för

Läs mer

INSTRUKTIONSBOK OCH RESERVDELSKATALOG

INSTRUKTIONSBOK OCH RESERVDELSKATALOG INSTRUKTIONSBOK OCH RESERVDELSKATALOG Slagklippare Modell KT Innan du tar klipparen i bruk för första gången ska du först läsa igenom bruksanvisningen mycket noga och observera säkerhetsåtgärderna. I denna

Läs mer

JUN /2015 ALLT OM DÖRRAR. Nyhetsbrev Arkitekter

JUN /2015 ALLT OM DÖRRAR. Nyhetsbrev Arkitekter JUN /2015 ALLT OM DÖRRAR Nyhetsbrev Arkitekter NYHET BIM-objekt för Revit Vi har under en längre tid upplevt en ökad efterfrågan på BIM-objekt. Eftersom det är viktigt för oss att vara lyhörda för marknadens

Läs mer

Michelin 2015 PRISLISTA VINTERDÄCK

Michelin 2015 PRISLISTA VINTERDÄCK PRISLISTA VINTERDÄCK Michelin 2015 Personbils-, SUV-/4x4- och lätta lastbilsdäck Produkter och priser Priserna är exklusive moms och återvinningsavgift och gäller fr o m den 21 september 2015. 2 VINTERDÄCK

Läs mer

Notera. Återförsäljare: Comfy Child. Cyklon AB, Snöåvägen 115A, 77194 Ludvika Sverige.

Notera. Återförsäljare: Comfy Child. Cyklon AB, Snöåvägen 115A, 77194 Ludvika Sverige. Notera 1. Det här är en säkerhets stol för barn, provad enligt standard ECE regel 44.04, för tre olika typer av användning: - Med användande av ISOFIX och toppförankring, är bilbarnstolen klassad som "Universal"

Läs mer

en og Sk skydd Slir 2009 1

en og Sk skydd Slir 2009 1 2009 1 Skogen Slirskydd Vi på BEMA har under ett stort antal år i samarbete med skogsmaskintillverkarna utvecklat en serie slirskydd. BEMA har lagt förutsättningarna, och har genom stort tekniskt kunnande

Läs mer

Resultat från däckundersökning genomförd i samband med däckrazzior 2014

Resultat från däckundersökning genomförd i samband med däckrazzior 2014 Resultat från däckundersökning genomförd i samband med däckrazzior 2014 Publiceringsdatum: 150831 1 Olagliga däck (

Läs mer

Utkast till. KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr /.. av den [ ]

Utkast till. KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr /.. av den [ ] EUROPEISKA KOMMISSIONEN D012385/02 UTKAST ver. 3.00, 10 december 2010 Utkast till KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr /.. av den [ ] om krav för typgodkännande av motorfordon och släpvagnar till dessa vad

Läs mer

NINE EAGLES Solo Pro328 NINE EAGLES 04.NE328A vol. 2

NINE EAGLES Solo Pro328 NINE EAGLES 04.NE328A vol. 2 NINE EAGLES Solo Pro328 NINE EAGLES04.NE328A vol. 2 Tack för att du valt en Nine Eagles-produkt. Vi hoppas att du har roligt med produkten. Läs instruktionerna noggrant, de ger flera goda råd. Kom alltid

Läs mer

CW DÄCK Prislista vår/sommar 2014

CW DÄCK Prislista vår/sommar 2014 Personbil 80-70 profil Dim Fabrikat Mönster SI LI Pris F W Db ) 135/80-13 BF Goodrich TOURING 70 T 635 F C 70 2 Tigar SIGURA 75 T 610 F C 68 2 155/80-13 Michelin ENERGY E3B 79 T 755 E B 69 2 Good-Year

Läs mer

VINTERHJUL 2007-2008 2007-12-03

VINTERHJUL 2007-2008 2007-12-03 VINTERHJUL 2007-2008 2007-12-03 ENDAST FÖR INTERN BRUK Prislistan Information om BMW och MINI Original vinterhjul. Denna vinterhjulslista omfattar hela det utbud av BMW och MINI original vinterhjul som

Läs mer

Instruktionsbok Modeller: T1100, FL400

Instruktionsbok Modeller: T1100, FL400 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Förord och ID-nummer 2 Allmänt 3 Säkerhetsföreskrifter 3-5 Användning 5 Underhåll och service 6 Reparationer 6 Förvaring 6 Förord FL 400 och T1100 tillverkas av Kranman AB Innan du

Läs mer

DÄCKGUIDE CITROËN GER RÅD FÖR BÄTTRE UNDERHÅLL

DÄCKGUIDE CITROËN GER RÅD FÖR BÄTTRE UNDERHÅLL DÄCKGUIDE CITROËN GER RÅD FÖR BÄTTRE UNDERHÅLL CITROËN GER RÅD FÖR BÄTTRE UNDERHÅLL DÄCKEN ÄR GRUNDLÄGGANDE FÖR SÄKERHET OCH BEKVÄMLIGHET UNDER KÖRNING Däcken utgör den enda kontakten mellan fordonet och

Läs mer

Instruktion. E-Green Medio

Instruktion. E-Green Medio Instruktion E-Green Medio Innehållsförteckning 1. Introduktion... 3 2. Produktbeskrivning... 4 2.1 Ramnummer... 4 3. Funktioner/inställningar... 5 3.1 Batteri -/felindikator... 5 3.2 Assistans funktion...

Läs mer

K 185P. Bruksanvisning

K 185P. Bruksanvisning K 185P Bruksanvisning Varning Om denna enhet innehåller kolvätekylmedium var god se riktlinjerna nedan. Då enheten innehåller ett lättantändligt kylmedium är det ytterst viktigt att säkerställa att kylledningarna

Läs mer

Användarmanual. BOAB HJULDELAR AB 0530-133 33 info@boabhjuldelar.se. Pumpautomatik Space G1000 A2

Användarmanual. BOAB HJULDELAR AB 0530-133 33 info@boabhjuldelar.se. Pumpautomatik Space G1000 A2 Användarmanual Pumpautomatik Space G1000 A2 Vi reserverar oss för eventuella tryckfel och ändringar av produktmodeller. Presentation av utrustningen Pumpautomatiken är endast avsedd till att användas för

Läs mer

Bruksanvisning. trailerline elvinsch. Bruksanvisning Elvinsch version 3 01.2007. trailerline

Bruksanvisning. trailerline elvinsch. Bruksanvisning Elvinsch version 3 01.2007. trailerline Bruksanvisning trailerline elvinsch Bruksanvisning Elvinsch version 3 01.2007 trailerline INLEDNING Tack för att du har valt en elvinsch från vårt företag. Vi ber dig att noga läsa igenom och sätta dig

Läs mer

Keep it MINI. MINI ORIGINALTILLBEHÖR till mini countryman.

Keep it MINI. MINI ORIGINALTILLBEHÖR till mini countryman. Keep it MINI. MINI ORIGINALTILLBEHÖR till mini countryman. BEHÅLL KÖRUPPLEVELSEN året runt. MINI Original-hjul är resultatet av de bästa kombinationerna av däck och fälgar. De är omsorgsfullt designade

Läs mer

Lär dig mer om säkerhet gå in på... www.bfgoodrich.com

Lär dig mer om säkerhet gå in på... www.bfgoodrich.com Lär dig mer om säkerhet gå in på... TYRES FOR THE PRO DRIVER YOU ARE Upptäck hela BFGoodrich sortiment genom att klicka på Product Range Hitta rätt BFGoodrichdäck till din bil genom att klicka på Tyre

Läs mer

DÄCKBYTE? Har du järnkoll på dina sommardäck så

DÄCKBYTE? Har du järnkoll på dina sommardäck så T E S T D Ä C K T E S T DÄCKBYTE? Sommardäcktest. Det är dags att kolla sommardäcken och vi bidrar till dina funderingar med ett alldeles färskt sommardäcktest. Text: Thomas Berggren. Foto: Lasse Allard.

Läs mer

GASOLKAMIN BLUEGAZ BG 64 MED ELEKTRISK VÄRME OCH FLÄKT ARTIKEL NR 780064

GASOLKAMIN BLUEGAZ BG 64 MED ELEKTRISK VÄRME OCH FLÄKT ARTIKEL NR 780064 1 GASOLKAMIN BLUEGAZ BG 64 MED ELEKTRISK VÄRME OCH FLÄKT ARTIKEL NR 780064 ANVÄNDARMANUAL Innehåll: A. Bra att veta före användning. B. Säkerhetsanordningar C. Installation och Användning D. Installera

Läs mer

Svanenmärkning av Fordonsdäck

Svanenmärkning av Fordonsdäck Remissvar från Gröna Bilister Svanenmärkning av Fordonsdäck Miljömärkningen Svanen Att. Svante Sterner 118 80 Stockholm Gröna Bilister stöder förslaget men har följande invändningar: Skärpning av testmetoder,

Läs mer

Bruksanvisning RINK Modell 1005 & 1010 Maskin nr:

Bruksanvisning RINK Modell 1005 & 1010 Maskin nr: Bruksanvisning RINK Modell 1005 & 1010 Maskin nr: OBS! FÖR ATT SÄKERSTÄLLA SÄKER ANVÄNDNING OCH UPPNÅ BÄSTA MÖJLIGA PRESTANDA ÄR DET MYCKET VIKTIGT ATT DU LÄSER DENNA BRUKSANVISNING INNAN DU BÖRJAR ANVÄNDA

Läs mer

Prislista sommardäck 2013

Prislista sommardäck 2013 Prislista sommardäck 2013 PRO R1 Victra 510E Victra M36 norradack.se Maxxis är en av världens 10:e största däcktillverkare. Originalmonteras av: Vi tänker på miljön. Samtliga Maxxis däck i denna lista

Läs mer

Kort bruksanvisning FLUX

Kort bruksanvisning FLUX Kort bruksanvisning FLUX Bruksanvisning art nr MB 3301KB Denna bruksanvisning ger information om montering, inställningsmöjligheter, säkerhetsföreskrifter och skötselråd av Flux bakåtvänd rollator. Genom

Läs mer

Galaxy Earth-Pro Radial R-1W

Galaxy Earth-Pro Radial R-1W Traktor Radial Däck Galaxy Earth-Pro Radial R-1W Katalog & Prislista September 2012 Europe s leading supplier of tyres and wheels... STARCO Sverige AB Margretelundsvägen 6 331 34 Värnamo Sverige (+46)

Läs mer

Din manual BLAUPUNKT NAVIRECHNER RGS 08 http://sv.yourpdfguides.com/dref/3312214

Din manual BLAUPUNKT NAVIRECHNER RGS 08 http://sv.yourpdfguides.com/dref/3312214 Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för BLAUPUNKT NAVIRECHNER RGS 08. Du hittar svar på alla dina frågor i BLAUPUNKT NAVIRECHNER

Läs mer

PRISLISTA MC-DÄCK 2016

PRISLISTA MC-DÄCK 2016 PRISLISTA MC-DÄCK 2016 SPORT/TOURING KLASSISKA VÄGDÄCK ADVENTURE CROSS/OFFROAD SCOOTER ATV MOUSSE /// MAXXIS.SE Maxxis är världens 9:e största däcktillverkare. Originalmonteras av dessa märken (bil/mc/atv/cykel/scooter):

Läs mer

VÅRKAMPANJ 2016. För dig och din Toyota. 40% rabatt på sommardäck. Hjulskifte från 275 kr. Thule takbox 3.495 kr. AC-service, endast 595 kr

VÅRKAMPANJ 2016. För dig och din Toyota. 40% rabatt på sommardäck. Hjulskifte från 275 kr. Thule takbox 3.495 kr. AC-service, endast 595 kr VÅRKAMPANJ 2016 För dig och din Toyota 40% rabatt på sommardäck Hjulskifte från 275 kr Thule takbox 3.495 kr AC-service, endast 595 kr Lördagsöppet på verkstaden i Rissne Stenskottslagning vindruta, 0

Läs mer

Bruksanvisning Vicair Liberty Ryggsystem

Bruksanvisning Vicair Liberty Ryggsystem 2006-05-22 Bruksanvisning Vicair Liberty Ryggsystem Återförsäljare: Invacare AB Box 66, Fagerstagatan 9-163 91 Spånga Tel:08-761 7090 Fax: 08-761 8108 e-mail: sweden@invacare.com, www.invacare.se Introduktion

Läs mer

Installationsanvisning

Installationsanvisning Installationsanvisning Läs följande instruktioner noga innan du installerar enheten. Tack för att du valt en Embraco Sliding Unit, som är ett luftkylt utomhusaggregat. Denna enhet är speciellt designad

Läs mer

DÄCK, SLANG, MASSIVGUMMIRINGAR

DÄCK, SLANG, MASSIVGUMMIRINGAR Vårdsystem FM M7782-125303 Sida 1 av 8 DÄCK, SLANG, MASSIVGUMMIRINGAR ALLMÄNT Normtabell För utförligare beskrivning av normerna se M7782-112001 NORMER GEMENSAMT. Publikationen gäller - Däck och slangar

Läs mer

KOBRA. Användarmanual. Manual 025

KOBRA. Användarmanual. Manual 025 KOBRA Användarmanual Manual 025 Säkerhet Ankarspelet skall inte användas som förtöjning utan en avlastning skall alltid skapas via en pollare eller liknande. Båtens motor skall alltid vara igång som en

Läs mer

Smartboard manual/bruksanvisning

Smartboard manual/bruksanvisning Smartboard manual/bruksanvisning 1 Smartboard manual/bruksanvisning KÄRA KUND, Tack för att du har valt en Smartboard ifrån Hobbex. Vi hoppas att du kommer få mycket glädje av den. Tänk på att läsa hela

Läs mer

HJULUTRUSTNINGSTEKNIK

HJULUTRUSTNINGSTEKNIK HJULUTRUSTNINGSTEKNIK Ämnet hjulutrustningsteknik behandlar den teknik som berör fordons hjulutrustning. Ämnet omfattar de kunskaper som behövs för reparation och byte av däck, fälgar och hjul samt detaljer

Läs mer

Cirkaprislista sommardäck. till återförsäljare December 2010

Cirkaprislista sommardäck. till återförsäljare December 2010 Cirkaprislista sommardäck till återförsäljare December 2010 Hakka- Skydd Nokian Tyres produktförsäkring ger Nokian Hakka sommardäck ett ökat skydd som heter Hakka- skydd. Om däcket skadas under normalt

Läs mer

NINE EAGLES Solo Pro 180 3D NINE EAGLES 04.NE318A vol. 1

NINE EAGLES Solo Pro 180 3D NINE EAGLES 04.NE318A vol. 1 NINE EAGLES Solo Pro 180 3D NINE EAGLES04.NE318A vol. 1 Tack för att du valt en Nine Eagles-produkt. Vi hoppas att du har roligt med produkten. Läs instruktionerna noggrant, de ger goda råd. Kom alltid

Läs mer

VOLKSWAGEN EKONOMIDELAR

VOLKSWAGEN EKONOMIDELAR VOLKSWAGEN EKONOMIDELAR Ekonomidelar är en ny produktfamilj inom Volkswagengruppen för fordon som är 8 år och äldre. De är speciellt framtagna reservdelar som bygger på den senaste tekniska utvecklingen,

Läs mer

Vedkombi 330 Bruksanvisning

Vedkombi 330 Bruksanvisning Vedkombi 330 Bruksanvisning Produktpresentation Effektiv och användarvänlig vedkombi som kapar och klyver veden i ett moment. Producerar ca 5 m3 per timme. Klarar vedlängder upp till 53 cm och veddiameter

Läs mer

HÖSTKAMPANJ 2015 För dig och din Toyota

HÖSTKAMPANJ 2015 För dig och din Toyota HÖSTKAMPANJ 2015 För dig och din Toyota 42% rabatt på vinterdäck Hjulskifte från 199 kr Thule takbox 3.495 kr 42% rabatt på vinterdäck Motorvärmarpaket från 4.199 kr Köp 4 vinterdäck och få en säsong på

Läs mer

Installations- och användningsmanual. Zaragoza

Installations- och användningsmanual. Zaragoza Installations- och användningsmanual Zaragoza Bäste Kund, Tack för att Ni valde en kamin från Kaminexperten. Denna produkt kommer ge Er många år av trivsel och värme. För att få optimal livslängd är det

Läs mer

NOMATEC Krypgrundsisolering. Monteringsanvisning

NOMATEC Krypgrundsisolering. Monteringsanvisning NOMATEC Krypgrundsisolering Monteringsanvisning Förberedelser 1300 mm 650 mm Mur Mark 1. Planera arbetet Först ska väggarna isoleras, därefter läggs isoleringen på marken. Börja arbetet i ett hörn och

Läs mer

Bruksanvisning Vicair Academy Back Ryggsystem

Bruksanvisning Vicair Academy Back Ryggsystem 2006-05-22 Bruksanvisning Vicair Academy Back Ryggsystem Återförsäljare: Invacare AB Box 66, Fagerstagatan 9-163 91 Spånga Tel:08-761 7090 Fax: 08-761 8108 e-mail: sweden@invacare.com, www.invacare.se

Läs mer

ANVÄNDNING AV KYLDELEN OCH DESS FUNKTIONER

ANVÄNDNING AV KYLDELEN OCH DESS FUNKTIONER ANVÄNDNING AV KYLDELEN OCH DESS FUNKTIONER För att sätta på produkten Påslagning av apparaten Sätt in stickkontakten i eluttaget. Belysningen, som är placerad under kontrollpanelen eller inuti apparaten

Läs mer

Solljusdriven husnummerslampa Version 06/05. Art.nr: 57 16 50. Avsedd användning

Solljusdriven husnummerslampa Version 06/05. Art.nr: 57 16 50. Avsedd användning ANVÄNDARMANUAL www.conrad.com Solljusdriven husnummerslampa Version 06/05 Avsedd användning Art.nr: 57 16 50 Säkerhetsföreskrifter Denna produkt är tänkt att användas för att lysa upp husnumret. Under

Läs mer

HRM ROLLATOR BRUKSANVISNING

HRM ROLLATOR BRUKSANVISNING HRM ROLLATOR BRUKSANVISNING HRM Rollator är en standardrollator som är byggd för att underlätta användarens gående och därmed öka rörelsefriheten. HRM Rollator är i stort sett underhållsfri och därför

Läs mer

Monteringsanvisning och Garanti

Monteringsanvisning och Garanti Monteringsanvisning och Garanti Sängen som ger dig mer Stjärnbädden har en tydlig filosofi att ge högsta kvalitet, bästa sovkomfort och att alltid erbjuda riktigt prisvärda sängar Med en säng från Stjärnbädden

Läs mer

Så här fungerar din nya rollator. Volaris S7

Så här fungerar din nya rollator. Volaris S7 Så här fungerar din nya rollator Volaris S7 1 Grattis till din nya rollator! Volaris S7 kommer på många sätt att göra din vardag lättare. För att du ska lära känna din nya rollator ber vi dig att noga

Läs mer

LÖPBAND TM900 BRUKSANVISNING

LÖPBAND TM900 BRUKSANVISNING LÖPBAND TM900 BRUKSANVISNING 1 Översikt 2 Säkerhetsanvisningar När du använder elektrisk utrustning bör du alltid tänka på följande: Läs alla anvisningar innan du börjar använda löpbandet. FARA! Undvik

Läs mer

Nr 9, gäller fr o m 2015-11-16

Nr 9, gäller fr o m 2015-11-16 Nr 9, gäller fr o m 2015-11-16 Snökedjor och slirskydd Traktorer och anläggningsmaskiner, utan brodd... 2 Traktorer och anläggningsmaskiner, med brodd... 12 Skogskedjor Griper Skog... 22 Lastbilar och

Läs mer

BROMSGUIDE CITROËN GER RÅD FÖR BÄTTRE UNDERHÅLL

BROMSGUIDE CITROËN GER RÅD FÖR BÄTTRE UNDERHÅLL BROMSGUIDE CITROËN GER RÅD FÖR BÄTTRE UNDERHÅLL CITROËN GER RÅD FÖR BÄTTRE UNDERHÅLL BROMSSYSTEMET ÄR VÄSENTLIGT FÖR DIN SÄKERHET Bromsarna måste svara direkt och exakt varje gång du trycker ner pedalen.

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INTRODUKTION/SÄKERHETSRIKTLINJER S. 2-3 MONTERINGSINSTRUKTIONER S. 4-6 SPRÄNGSKISS S. 7 DELLISTA S. 8 UPPVÄRMNING S.

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INTRODUKTION/SÄKERHETSRIKTLINJER S. 2-3 MONTERINGSINSTRUKTIONER S. 4-6 SPRÄNGSKISS S. 7 DELLISTA S. 8 UPPVÄRMNING S. 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INTRODUKTION/SÄKERHETSRIKTLINJER S. 2-3 MONTERINGSINSTRUKTIONER S. 4-6 SPRÄNGSKISS S. 7 DELLISTA S. 8 UPPVÄRMNING S. 09-10 2 INTRODUKTION / SÄKERHETSRIKTLINJER A. Introduktion Stort

Läs mer

Tack för att du valt en produkt från HELITE. Läs denna bruksanvisning noggrant för att få största möjliga glädje av din Helite-produkt.

Tack för att du valt en produkt från HELITE. Läs denna bruksanvisning noggrant för att få största möjliga glädje av din Helite-produkt. Helite Airbag-plagg Användarhandbok Tack för att du valt en produkt från HELITE. Läs denna bruksanvisning noggrant för att få största möjliga glädje av din Helite-produkt. Innehåll 1. Säkerhetsföreskrifter...

Läs mer

BODYGROOMER. MT 6030 Wet & Dry SVENSKA

BODYGROOMER. MT 6030 Wet & Dry SVENSKA BODYGROOMER MT 6030 Wet & Dry SVENSKA A B E F G C D H I J 2 SVENSKA 43-50 3 SÄKERHET Observera följande instruktioner vid användning av enheten: 77Enheten är bara utformad för användning i hemmet. 77Den

Läs mer

Nordline. Monteringsanvisning Garageport. Lertagsgatan 7 69434 Hallsberg 019-125580

Nordline. Monteringsanvisning Garageport. Lertagsgatan 7 69434 Hallsberg 019-125580 Nordline Monteringsanvisning Garageport Lertagsgatan 7 69434 Hallsberg 019-125580 Byggmå& på din port A: ÖppningsmåC skall vara samma som angiven portbredd. Portbladen är några cm bredare. B: ÖppningsmåC

Läs mer

Easy wash Portabel tvätt

Easy wash Portabel tvätt Easy wash Portabel tvätt Art.nr. T95-05 Låg vattenförbrukning och högt vattentryck Låg energiförbrukning miljövänlig Portabel, långlivad, säker och stänkskyddad I hushållet: Badrum, diskbänk, husdjur,

Läs mer

Prislista vinter 2014/2015

Prislista vinter 2014/2015 Prislista vinter 2014/2015 Monterat och klart på bil, inkl. moms Innehåll Sida Tum_ 2. 12-13 3. 14 8. 15 16. 16 30. 17 40. 18 46. 19 49. 20 Priserna giltiga t.o.m. 15-02-28 Reservation för förändringar

Läs mer

Instruktionsbok, monteringsanvisning, garantibevis TerraTrailer 500

Instruktionsbok, monteringsanvisning, garantibevis TerraTrailer 500 Instruktionsbok, monteringsanvisning, garantibevis TerraTrailer 500 (Bruksanvisning i original) Välkommen! Välkommen som ägare till en produkt från Pro-Terra! Vi tackar dig för förtroendet du visat oss

Läs mer

RAPPORT. Dubbdäcksförbud på Hornsgatan före- och efterstudie 2009-2010. Analys & Strategi 2010-03-19

RAPPORT. Dubbdäcksförbud på Hornsgatan före- och efterstudie 2009-2010. Analys & Strategi 2010-03-19 RAPPORT Dubbdäcksförbud på Hornsgatan före- och efterstudie 2009- -0-19 Analys & Strategi Konsulter inom samhällsutveckling WSP Analys & Strategi är en konsultverksamhet inom samhällsutveckling. Vi arbetar

Läs mer

Snökedjan som gör att du kommer fram!

Snökedjan som gör att du kommer fram! Snökedjan som gör att du kommer fram! 2011 Den perfekta snökedjan är När du bläddrar igenom sidorna i den här katalogen kommer du att märka att antalet snökedjor i Thules sortiment nästintill har fördubblats.

Läs mer

Information från leverantören av originalutrustningen

Information från leverantören av originalutrustningen Verkstadstips Information från leverantören av originalutrustningen GKN Driveline är världens ledande leverantör av komponenter och system till kraftöverföringar för fordonsindustrin. Vår globala marknadsledande

Läs mer

Dator i-series. DATORHANDBOK Reebok i-series-20090220

Dator i-series. DATORHANDBOK Reebok i-series-20090220 Dator i-series DATORHANDBOK Reebok i-series-20090220 ! Läs noggrant igenom försiktighetsåtgärderna som ingår i monteringsanvisningarna innan du monterar eller använder ditt träningsredskap. DISPLAY 1

Läs mer

HÖSTKAMPANJ 2015 För dig och din Toyota

HÖSTKAMPANJ 2015 För dig och din Toyota HÖSTKAMPANJ 2015 För dig och din Toyota 42% rabatt på vinterdäck Hjulskifte från 275 kr Thule takbox 3.495 kr 42% rabatt på vinterdäck Motorvärmarpaket från 4.495 kr Lördagsöppet på verkstaden i Rissne

Läs mer

PRISLISTA SOMMAR 2015 PRO R1 VICTRA MA-510E VICTRA SPORT VS01

PRISLISTA SOMMAR 2015 PRO R1 VICTRA MA-510E VICTRA SPORT VS01 PRISLISTA SOMMAR 2015 PRO R1 VICTRA MA-510E VICTRA SPORT VS01 Maxxis är en av världens 10:e största däcktillverkare. Originalmonteras av dessa märken (bil/mc/atv/cykel/scooter): BUICK BUICK Insta www.maxxis.com

Läs mer

Bruksanvisning. Blue Wave

Bruksanvisning. Blue Wave Bruksanvisning Blue Wave Denna bruksanvisning ger information om montering, inställningsmöjligheter, säkerhetsföreskrifter och skötselråd för badstolen Blue Wave. Genom att läsa igenom och följa anvisningarna

Läs mer

Handledning för uppsatsadministratörer

Handledning för uppsatsadministratörer Handledning för uppsatsadministratörer godkänna publicering och arkivering av uppsatser/examensarbeten i DiVA Från 31 augusti 2015 arkiveras alla uppsatser och examensarbeten elektroniskt via DiVA (HIG

Läs mer