Konkurrensen om marken

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Konkurrensen om marken"

Transkript

1 Anmäl dig tidigt - läs om våra rabatter på baksidan! Konkurrensen om marken Hur försvarar vi rätten till bra utemiljöer i skola och förskola? Skolhusgruppen - i samarbete med Movium och Arkus - bjuder in till konferens på Bergendal Meetings i Sollentuna den 21 och 22 november 2013 Under våren har föräldrar och barn vid flera tillfällen protesterat mot bristen på utemiljöer vid skolor och förskolor. Även skolministern har i samband med detta uttryckt sin oro över utvecklingen. Det finns idag alltför många exempel på placering av skolor och förskolor i affärs- och kontorsfastigheter helt utan tillgång till utomhusytor. Det finns även många exempel på lösningar som leder till konflikt med andra brukargrupper på bostadsgårdar och i offentliga parker. Man ser också allt oftare hur skolor och förskolor placeras på svårbebyggda tomter, inte sällan i perifera lägen. Konferensens huvudfrågor Vilka är barns och ungdomars behov av utemiljöer i olika åldrar och situationer? Hur påverkar detta lärande, social utveckling, hälsa och fysisk utveckling? Vad är tillräckliga uteytor? Vad händer om ytorna är: obefintliga, för små, knappa, tillräckliga och onödigt stora? Hur kan man maximera nyttan av samhällets gemensamma utemiljöer; förskolegårdar, skolgårdar, parker, idrottsplatser, gaturum och stadsrum? Vilka beslut påverkar tillkomsten och utformningen av utemiljöer för barn och ungdomar? Var och när fattas besluten? Av vilka? Hur når vi dem? Vilka kan vi behöva nå med ytterligare kunskap/utbildning i dessa frågor? Hur når vi dem? Vilken FoU behöver vi initiera? Hur och när gör vi det?

2 Vi kan notera att ofta kommer barns och ungas behov av ytor utomhus för rekreation, lek, idrott och social sam - verkan i kläm vid beslut om lokalisering av, och avsättning av mark för förskolor och skolor. Inte heller utemiljöns stora pedagogiska potential för både skola och förskola tas tillvara på ett bra sätt. Det är Skolhusgruppens övertygelse att den totala miljön lokaler och utemiljö tillsammans är viktig för barns och ungdomars välbefinnande och pedagogiska utveckling. Vi tror oss också kunna se att det ofta är just utemiljön för de här gruppernas som får stryka på foten i förhållande till stadbyggnadsvisioner eller exploaterings-kostnader. Den här konferensen syftar till att ge underlag för en klokare samhällsbyggnad genom att samla, diskutera och sammanställa relevanta kunskaper och erfarenheter. På det sättet kan vi förhoppningsvis bidra till att bevaka barns och ungdomars rätt till sin utemiljö och främja utemiljöns utveckling till levande pedagogiska rum och sociala mötes platser. Konferensen vänder sig till Dig som Planerar och/eller fattar beslut som påverkar lokalisering, tomtstorlekar och lokaler för skolor, förskolor, idrottsmiljöer och parker som kan användas för barns och ungdomars utevistelse. Efterfrågar mer kunskap kring barn och ungdomars behov av utevistelse. Efterfrågar mer kunskap kring hur man bör dimensionera och planera utemiljöer och lokaler för barn och ungdomar. Konferensen kommer att belysa och fördjupa kunskapsläget när det gäller: Barns och ungdomars behov av utevistelse ur social, hälsomässig och pedagogisk synvinkel. Barns och ungdomars behov av, och rätt till, medverkan i planeringen av sina miljöer, samt erfarenheter av olika former och metoder för detta. Dimensionering och planering av utemiljöer vid och kring skolor och förskolor. Hur man kan samverka för att öka nyttan av samhällets investeringar i skolor, förskolor, idrottsmiljöer, park- och stadsrum. Hur befolkningen i ett bostadsområde förändras över tiden och hur detta påverkar behovet av och användningen av mark och lokaler. Arrangörerna kommer att sammanställa föreläsningar, workshopar och diskussioner till en antologi som ett kunskapsstöd för planering för goda utemiljöer för barn och unga. Underlaget till antologin ingår i konferensavgiften och kommer att delas ut vid konferensens början.

3 Program Torsdag 21 november Registrering och kaffe med tilltugg Välkommen hit hur står det till? Konkurrensen om marken vid skolor och förskolor. Vilka positiva och negativa tendenser och tecken finns det? Eva Nyberg Lars Lindstaf När noll kvadrat anses tillräckligt stort Vad säger lagar och styrdokument om barns och ungdomars utemiljöer i skola och förskola? Om barnens rätt att få vara med och påverka beslut som berör dem?vilket stöd för att skapa och vidmakthålla kreativa och utmanande utemiljöer finns i PBL, Skollagen, Läroplanerna, Barnkonventionen och Arbetsmiljölagen? Konferensens moderator ger en introduktion om skolgårdens grundläggande kvaliteter för barns lek, lärande och fysiska aktivitet samt en betraktelse över varför dessa miljöer förefaller utrotningshotade och varför skrubbsår är viktiga för att åtgärda problemet. Petter Åkerblom, landskapsarkitekt och universitets - lektor på SLU. Koordinator på Movium SLU:s tankesmedja för hållbar statsutveckling, med nationellt ansvar för att utveckla och kommunicera kunskap om urbana utemiljöer för barn och unga Med eller utan skolgård gör det någon skillnad? Inom miljöpsykologin studeras sambanden mellan människan och den fysiska miljön. Vad vet vi om barn och ungdomars behov och användning av utemiljöer utifrån ett miljöpsykologiskt perspektiv? Reflexioner utifrån en studie av rastaktiviteter hos barn med och utan skolgård. Vilken skillnad gör en skolgård? Maria Nordström, miljöpsykolog, docent och forskare med mångårig erfarenhet av att studera barns och ungas relation till den fysiska miljön, i Sverige och internationellt. Genomför och utvecklar barnkonsekvensanalyser för olika typer av utemiljöer på uppdrag av kommuner och olika byggherrar Utomhusbaserat lärande och undervisning fördelar och nackdelar Utomhuspedagogiken utforskar sambanden och växelverkan mellan elever, lärare, plats och undervisningens syfte och mål kopplat till läroplanen för både förskola, grundskola och gymnasieskola. Vilka fördelar och nackdelar kan relateras till utomhusbaserad undervisning och lärande vad krävs av läraren, eleven och miljön? Anders Szczepanski, filosofie licentiat, forskare och föreståndare vid NCU (Nationellt Centrum för Utomhuspedagogik) vid Linköpings Universitet. Medverkar i Utenavet nationellt nätverk för främjande av utomhusbaserat lärande Lunchbuffé med två varma rätter och salladsbord Befolkningsutveckling i utbyggnadsområden Några exempel på hur befolkningsutvecklingen sett ut i större och mindre utbyggnadsområden och vilka erfarenheter man kan dra av detta. Analys av konsekvenser för behov av förskolor och skolor.

4 Anmäl dig tidigt - läs om våra rabatter på baksidan! Christian Skarman, arbetar som demograf och seniorkonsult hos Sweco EuroFutures AB, ett företag som erbjuder tjänster inom analys, utvärdering, utredning och strategi. Christian är specialist inom områdena prognoser och demografisk analys och har under många år arbetat med regionala och nationella befolkningsprognoser Användning av mark och lokaler över tiden Hur har användningen av de samhällsägda lokalerna och utemiljöerna sett ut under ett antal decennier i några tidstypiska områden. Hur har man under olika perioder planerat när det gäller placeringen av skolor och förskolor. Vilka lärdomar har vi gjort och hur kan vi dra nytta av dem i framtiden? Lars Lindstaf är delägare och senior arkitekt hos Cedervall arkitekter samt mångårig styrelseledamot i föreningen Skolhusgruppen. Lars har lång erfarenhet av skolplaneringens alla skeden och arbetar alltid med avstamp i verksamhetens och individens behov av vackra och väl fungerande miljöer Eftermiddagskaffe med kakor och frukt Workshop arbetspass fördjupningar, kritisk granskning och gemensamma diskussioner Med eller utan skolgård gör det någon skillnad? Maria Nordström Utomhusbaserat lärande och undervisning fördelar och nackdelar Anders Szczepanski Användning av mark och lokaler över tiden Lars Lindstaf Middag med tre rätter Lyssnar du på riktigt? Vilket utrymme ges barns och ungas erfarenheter när de bjuds in att delta i plan- eller gestaltningsprocesser? Spelar det roll för barnen när skolan används som arena för medverkansprojekt? Hur kan vuxna tänka och agera för att verkligen lyssna och ta till sig det som barn vill framföra? Sofia Cele, universitetslektor i kulturgeografi, Uppsala universitet, med intresse för hur barn upplever platser i staden och hur de kommunicerar sina uppfattningar. Sofia är också en av administratörerna för nätverket Barn unga i byggd miljö Tid för samtal Tid för samtal, diskussioner, umgänge och tilltugg. Fredag 22 november Samspelet mellan aktivitet och yta Hur ska planerare planlägga, dimensionera och utforma tomter och gårdar så att förskolor och skolor ges förutsättningar att skapa bra utomhusmiljöer för barn unga och vuxna att vistas och utvecklas i? Vilka faktorer styr planeraren, arkitekten över och hur tar verksamhet och förvaltning vid? Susan Paget, landskapsarkitekt och universitetslektor vid SLU. Forskar och undervisar på landskapsarkitektutbildningen i Uppsala om planering och gestaltning av skolgårdar och andra utemiljöer för barn och unga.

5 Anna Lenninger, landskapsarkitekt, Lenninger lek & landskap och Skolans uterum. Studerar, ofta på uppdrag av Movium, hur barn använder sig av sin utemiljö och hur vuxna planerar för barn. Är aktiv i IPA Lekfrämjandet - som arbetar med att öka förståelsen för lekens behov och förutsättningar. Lena Månsson. Samhällsplanerare med egen verksamhet, Lena Månsson lokalplanering AB. Lena arbetar med processtyrning och lokalplanering från stort till smått, från kommunövergripande dimensionering till rumsfunktioner. Samhällsoch lokalplanerare med mångårig erfarenhet från olika kommunala organisationer års erfarenheter från Lund Om hur Lunds kommun söker strategier och samarbetsformer mellan förvaltningar och bostadsbolag för att tillvara ta elever och lärares intressen vad gäller utemiljön och utomhuspedagogiken på egen gård eller annans mark. Och hur har det gått med tillämpningen av Lunds lokala normer för gårdarnas storlek? Anders Wånge Kjellsson, verksamhetschef för Naturskolan i Lund, en verksamhet som i över tjugo år varit en viktig inspiratör och aktör när det gäller att främja gröna skolgårdar. Här finns Sveriges mest omfattande och aktiva nätverk av lärare på alla stadier med intresse för utemiljön som pedagogisk resurs. Naturskolan är en av initiativtagarna till Intentational Schoolground Alliance Storlek och användbarhet hos skolor och förskolor. En lokalplanerare resonerar kring några dimensionerande fakta. Hur stora eller små enheter är lämpliga att planera för? Hur stor måste en enhet vara för att fungera bra pedagogiskt och hur stor behöver den vara för att bära sig ekonomiskt? Hur stor plats tar en skolresp förskolebyggnad? Lunchbuffé Workshop arbetspass fördjupningar, kritisk granskning och gemensamma diskussioner Samspelet mellan yta och aktivitet Susan Paget Anna Lenninger 20 års erfarenheter från Lund Anders Wånge Kjellsson Storlek och användbarhet hos skolor och förskolor Lena Månsson Eftermiddagskaffe med bakverk och frukt På vårt gemensamma bord Uppsummering av workshopar samt avslutande diskussioner. Hur går vi vidare, hur når vi ut? Hur kan vi var och en bidra till goda skolmiljöer och vad kan vi göra tillsammans? Petter Åkerblom m fl Konferensen avslutas

6 Anmälan så gör du Anmälan görs via SKOLHUSGRUPPENs hemsida, Sista anmälningsdag är den 20 oktober. OBS! att vid bokning före den 20 september är konferensavgiften sänkt med kr 500:-. Anmälan är bindande. Tider Konferensen påbörjas torsdagen den 21 nov 2013 kl och avslutas fredagen den 22 november kl Plats Bergendal Meetings, Landsnoravägen 110, Sollentuna. För info om anläggningen, karta och vägbeskrivning se Priser Konferensavgift kr 6 900:- exkl moms. Vid bokning före 20 september är avgiften kr 6 400:-. Medlemmar i Skolhusgruppen och Arkus får en rabatt på 500:- på konferensavgiften. Mat Alla måltider ingår i konferensavgiften. Vatten och lättöl ingår. Om du har särskilda önskemål om kosten eller är allergisk var snäll och meddela det i samband med anmälan. Boende Rum finns reserverade för konferensdeltagarna och bokas i samband med anmälan. Kostnad inkl frukostbuffé; Enkelrum kr 1 309:-, del i dubbelrum kr 794:- per person. Moms tillkommer. Avbokning Om du inte kan delta i konferensen går det bra att utan kostnad överlåta platsen till en kollega eller annan intresserad person. Avanmälan kan ske utan kostnad fram till den 20 oktober. Efter detta datum debiteras halva konferensavgiften + kostnaden för ev bokat boende. SKOLHUSGRUPPEN är en ideell förening, som bildades 1983 med syfte att främja och sprida information om bra skolmiljöplanering. Föreningen anordnar studieresor och studiebesök, seminarier samt konferenser. Föreningen stödjer också forskning och publicering av skrifter rörande skolhusplanering. Stiftelsen Arkus är ett självständigt forum för forskning och utveckling inom arkitektur och samhällsbyggnad. Stiftelsens uppdrag är att initiera, planera och finansiera forsknings- och utvecklingsprojekt där resultaten återförs direkt till föreningens medlemmar och deras verksamhet. Arkus ä r också ett forum för debatt och kunskapsutbyte. Vi möjliggör utvecklande möten mellan arkitekter, beställare av arkitektur och byggd miljö, beslutsfattare, högskolor och andra aktörer som arbetar med forskning och utveckling inom området. Movium är SLU:s tankesmedja för hållbar stadsutveckling. Movium utvecklar och sammanställer kunskap om livet i staden, ger ut publikationer, erbjuder rådgivning och arrangerar kurser. Movium deltar i den offentliga debatten och ger ut tidskriften Stad. Movium har regeringens uppdrag att utveckla och kommunicera kunskap om barns och ungas samspel med sin utemiljö. Moviums roll är att lyfta fram barns och ungas perspektiv på stadsutvecklingsfrågor som berör deras möjligheter att fritt leva och utvecklas i stadsmiljö.

Skolans och förskolans utemiljö

Skolans och förskolans utemiljö Ny konferens Skolans och förskolans utemiljö Lär dig använda utemiljön som pedagogisk resurs Få kunskap om barnens perspektiv Vad är flexibel utemiljö? Så kan du planera för en utemiljö som fungerar året

Läs mer

Framtidens kunskaps - bedömning och betygsättning

Framtidens kunskaps - bedömning och betygsättning Framtidens kunskaps - Inbjudan till konferens i Stockholm den 17-18 januari 2011 PRAKTIKFALL FRÅN Viktor Rydbergs gymnasium Ämnesexpert i Skolverkets arbete med GY11 Kunskapsskolan i Sverige AB Sofie Lindén

Läs mer

Ny- och ombyggnation av förskolemiljöer 2016

Ny- och ombyggnation av förskolemiljöer 2016 Konferens och workshop kring framtidens förskolor Ny- och ombyggnation av förskolemiljöer 2016 Var och hur bygger vi framtidens förskola? Var finner du utrymmen i dagens stadsmiljö för att bygga nya förskolor?

Läs mer

Musikläraren 2016 kunskap utveckling inspiration

Musikläraren 2016 kunskap utveckling inspiration Musikläraren 2016 kunskap utveckling inspiration Inspirera eleverna med världsmusik ta del av nytänkande exempel att använda i undervisningen Hur kan du nå fram och underlätta undervisningen för elever

Läs mer

Framtidens lekplatser

Framtidens lekplatser inbjudan till konferens i Stockholm den 15-16 maj 2013 experter konsumentverket Anna Strandberg msb Jan Schyllander slu Alnarp Fredrika Mårtensson Säkra, tillgängliga och pedagogiska lekplatser karolinska

Läs mer

Plats för lek. Svenska lekplatser förr och nu REDAKTÖRER MÄRIT JANSSON OCH ÅSA KLINTBORG AHLKLO

Plats för lek. Svenska lekplatser förr och nu REDAKTÖRER MÄRIT JANSSON OCH ÅSA KLINTBORG AHLKLO Plats för lek Svenska lekplatser förr och nu REDAKTÖRER MÄRIT JANSSON OCH ÅSA KLINTBORG AHLKLO Förlag och distribution AB Svensk Byggtjänst 113 87 Stockholm Tel: 08-457 10 00 www.byggtjanst.se 2016 AB

Läs mer

Tolka och förstå små barn

Tolka och förstå små barn 2013-09-26 13/113 OBS! Var vänlig distribuera inbjudan till berörd målgrupp inom förvaltningen Skolstyrelsen (motsv) Tolka och förstå små barn BAKGRUND/ SYFTE De allra yngsta barnen har uttalade behov

Läs mer

Västra regionen. Inbjuder till Vårkonferens på. Stenungsbaden 31 maj 1 juni 2012

Västra regionen. Inbjuder till Vårkonferens på. Stenungsbaden 31 maj 1 juni 2012 Västra regionen Inbjuder till Vårkonferens på Stenungsbaden 31 maj 1 juni 2012 Välkomna till västra regionens vårkonferens! Årets vårkonferens är förlagd till Stenungsbaden Yacht Club och Västkusten när

Läs mer

för chefer och handläggare

för chefer och handläggare LSS 2016 för chefer och handläggare kunskap utveckling inspiration Självbestämmande i praktiken erhåll verktyg för att öka brukarens delaktighet och inflytande Maximera nyttan med valbara föreläsningar!

Läs mer

Kollegialt lärande i skolan

Kollegialt lärande i skolan Kollegialt lärande i skolan kunskap utveckling inspiration Så arbetar du framgångsrikt med kollegialt lärande på vetenskaplig grund Observationer och kollegial utvärdering hur går vi tillväga? Hur skapar

Läs mer

Rikskonferensen för hälsosamt lärande

Rikskonferensen för hälsosamt lärande Rikskonferensen för hälsosamt lärande Örebro universitet 7-8 april 2011 Vilka är de och vart är de på väg? Vart är du på väg? För att vi i skolan även i framtiden ska kunna lyckas i mötet med eleverna

Läs mer

FÖRSKOLEKLASSDAGARNA 2014

FÖRSKOLEKLASSDAGARNA 2014 inbjudan till konferens i Stockholm den 16-17 september 2014 VÅRA TALARE Lärarförbundet Eva-Lis Sirén Ordförande Skolverket Bellita Torén Undervisningsråd Skolinspektionen Magdalena Molin Utredare Hanna

Läs mer

Sjukgymnastik i utveckling

Sjukgymnastik i utveckling Sjukgymnastik i utveckling Inbjudan till konferens i Stockholm den 14-15 april 2011 UTBILDARE Legitimerade Sjukgymnasters Riksförbund Lillemor Lundin Olsson Så stärker och vidareutvecklar du din yrkesroll

Läs mer

Kommunens nya roll & ansvar KOMMUNAL IDROTT- & FRITIDSPLANERING. Framtidens anläggning utifrån invånarnas behov

Kommunens nya roll & ansvar KOMMUNAL IDROTT- & FRITIDSPLANERING. Framtidens anläggning utifrån invånarnas behov inbjudan till konferens i Stockholm den 21-22 januari 2015 MODERATOR Paul Sjöblom Fil.dr, forskare VÅRA EXPERTER Malmö högskola Karin Book Universitetslektor ProActivity AB Johan Faskunger Utredare, fil.

Läs mer

VÄRDESKAPANDE STADSOMVANDLING

VÄRDESKAPANDE STADSOMVANDLING inbjudan till konferens i Stockholm den 22-23 oktober 2012 SPECIELLT INBJUDNA TALARE Greater London Authority Design for London Daniel Nordh PRAKTIKFALL FRÅN Kiruna kommun Anders Lundgren Uppsala kommun

Läs mer

FOKUS NYANLÄNDA ELEVER

FOKUS NYANLÄNDA ELEVER Konferens den 12-13 april 2016 Ingenjörshuset Stockholm FOKUS NYANLÄNDA ELEVER strategier och flexibla lösningar för bättre mottagande, inkludering Det senaste regelverket kring mottagande och skola för

Läs mer

Strategisk lokalresursplanering i praktiken

Strategisk lokalresursplanering i praktiken Sätt lokalfrågan på agendan! Strategisk lokalresursplanering i praktiken Möt morgondagens lokalbehov strategiskt och systematiskt Hur kan du göra lokalfrågan mer strategisk och lyfta den på agendan? Kapacitetsbedömningar

Läs mer

Välkommen till NATURSKOLANS KURSER! förskola - skola - fritids våren 2016

Välkommen till NATURSKOLANS KURSER! förskola - skola - fritids våren 2016 Välkommen till NATURSKOLANS KURSER! förskola - skola - fritids våren 2016 Våren i korthet Förskola (s. 2,3,4) 18 februari Utenätverk Utomhuspedagogikens styrkor, forskning mm (em) 16 mars Lärande för hållbar

Läs mer

Cecilia Boldemann Sofia Cele Suzanne de Laval (redaktör) Anna Lenninger Lars Lindstaf Lena Månsson Maria Nordström Christian Skarman Anders

Cecilia Boldemann Sofia Cele Suzanne de Laval (redaktör) Anna Lenninger Lars Lindstaf Lena Månsson Maria Nordström Christian Skarman Anders Skribenter Cecilia Boldemann Sofia Cele Suzanne de Laval (redaktör) Anna Lenninger Lars Lindstaf Lena Månsson Maria Nordström Christian Skarman Anders Szczepanski Anders Wånge Kjellsson Petter Åkerblom

Läs mer

Elevhälsans nya roll och funktion

Elevhälsans nya roll och funktion Elevhälsans nya roll och funktion Inbjudan till konferens i Stockholm den 2-3 maj 2011 LYSSNA TILL Marie Björkqvist Mikael Bernadt Östersunds kommun Catrin Högberg Solveig Westerlund Nu ställs det högre

Läs mer

MILJÖDRIVEN PRODUKTUTVECKLING

MILJÖDRIVEN PRODUKTUTVECKLING TJÄNA PENGAR PÅ MILJÖDRIVEN inbjudan till konferens i Stockholm den 9-10 juni 2010 TALARE MODERATOR Marie Hagberg Kvalitets- och miljöchef MTR Stockholm KEYNOTE SPEAKER Sara Paulsson Manager Design for

Läs mer

Lokal arbetsplan. Mälarenhetens förskolor 2014/2015

Lokal arbetsplan. Mälarenhetens förskolor 2014/2015 Lokal arbetsplan Mälarenhetens förskolor 2014/2015 Naturvetenskap för små barn handlar om att observera och iaktta det barnen gör och är intresserade av i leken. Det gäller att för egen del som vuxen och

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN LÄSÅRET 2010/2011. Ödenäs fritidshem Västergården ALINGSÅS

LOKAL ARBETSPLAN LÄSÅRET 2010/2011. Ödenäs fritidshem Västergården ALINGSÅS LOKAL ARBETSPLAN LÄSÅRET 2010/2011 Ödenäs fritidshem Västergården ALINGSÅS Beskrivning av verksamheten Ödenäs fritidshem består av en avdelning. Västergården samt barn från förskoleavdelningen Mellomgården.

Läs mer

UTBILDNING. Tema: Kommunicera mera. 15-17 april 2016 Almåsa Konferens Stockholm

UTBILDNING. Tema: Kommunicera mera. 15-17 april 2016 Almåsa Konferens Stockholm 15-17 april 2016 Almåsa Konferens Stockholm UTBILDNING Tema: Kommunicera mera För dig som har barn, oavsett ålder, med dövhet/hörselskada i kombination med utvecklingsstörning FÖRÄLDRA- UTBILDNING Föräldrautbildning

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 april juni

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 april juni Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 april juni Eskilsby skola Grundskola, förskoleklass och fritidshem 1 Presentation av verksamheten läsåret 2013-2014 Eskilsby skola består av en integrerad klass med

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning Lokal arbetsplan Ängdala förskola 2013 Innehållsförteckning 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans

Läs mer

Kommunkulturdagarna. Kulturens roll för att skapa en attraktiv stad med ökad livskvalitet och bättre hälsa

Kommunkulturdagarna. Kulturens roll för att skapa en attraktiv stad med ökad livskvalitet och bättre hälsa Anmäl dig tidigt läs om våra rabatter på baksidan! Kommunkulturdagarna 2016 Kulturens roll för att skapa en attraktiv stad med ökad livskvalitet och bättre hälsa UR INNEHÅLLET Kultur och en hållbar samhällsutveckling

Läs mer

Verksamhetsplan för förskolan. Verksamhetsplan2015/16

Verksamhetsplan för förskolan. Verksamhetsplan2015/16 Verksamhetsplan för förskolan Verksamhetsplan2015/16 11- Verksamhetsplan för förskolorna i Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang Strömstads pedagogiska helhetsidé Förskolorna

Läs mer

Mät och styr Kvalitetssäker äldreomsorg

Mät och styr Kvalitetssäker äldreomsorg Mät och styr Kvalitetssäker äldreomsorg Inbjudan till konferens i Stockholm den 30-31 mars 2011 FÖRELÄSARE Speciellt inbjuden talare Göran Stiernstedt SKL Octopus Demens Kerstin Lundström Omsorgshuset

Läs mer

Verksamhetsplan. Ett hus där barn får växa

Verksamhetsplan. Ett hus där barn får växa Verksamhetsplan Ett hus där barn får växa Förskolan har inriktning mot skapande och utomhuspedagogik. Vi arbetar med barnen som medforskare i smågrupper vilket vi anser ger barnen god trygghet och delaktighet.

Läs mer

Konferensen. Välkomna till Visby! i Gotlands kommun

Konferensen. Välkomna till Visby! i Gotlands kommun Inbjudan & anmälan till Revisionskonferens i Visby 27-28 augusti 2009 Konferensen Revisionen i Gotlands kommun inbjuder, tillsammans med Sveriges kommuner och landsting, till konferens för revisorer i

Läs mer

Boende för äldre 2015

Boende för äldre 2015 Grupperbjudande: 1000 kr rabatt/person vid minst 3 anmälda! Boende för äldre 2015 Planera för framtidens äldreboende Behovsanpassad arkitektur för äldre Verktyg för att stimulera självständighet och delaktighet

Läs mer

URBAN X BARN OCH UNGA I STADSPLANERINGEN

URBAN X BARN OCH UNGA I STADSPLANERINGEN URBAN X BARN OCH UNGA I STADSPLANERINGEN 1 Det bästa är att få ha egna idéer och att få säga vad vi tycker och vill. 2 Innehållsförteckning Vad är Urban X? Projektarbete med elever på Kirsebergsskolan

Läs mer

Övervikt och fetma 2016

Övervikt och fetma 2016 Övervikt och fetma 2016 kunskap, vård och behandling kunskap utveckling inspiration Aktuell forskning om övervikt och fetma vad är det senast sagda gällande risker, genetisk känslighet och behandlingsmetoder?

Läs mer

Attraktiv Näringslivskommun

Attraktiv Näringslivskommun Attraktiv Näringslivskommun Inbjudan till konferens i Stockholm den 23-24 mars 2010 PRAKTIKFALL FRÅN Arena för tillväxt Roland Lexén Årets tillväxtkommun 2008! Umeå kommun Roland Carlsson Entreprenörsregionen

Läs mer

Vår första lärare i filosofi är våra fötter, våra händer och våra ögon

Vår första lärare i filosofi är våra fötter, våra händer och våra ögon SKOLTRÄDGÅRDSVERKSAMHET MED UTOMHUSPEDAGOGIK 2003 AV TORSTEN KELLANDER,TORSLUNDA FÖRSÖKSSTATION,SLU Vår första lärare i filosofi är våra fötter, våra händer och våra ögon Tankarna att ytnyttja alla våra

Läs mer

Utredarforum 2011. Effektivt utredningsarbete med kvalitet, integritet och genomslag ÖVER 800 NÖJDA DELTAGARE!

Utredarforum 2011. Effektivt utredningsarbete med kvalitet, integritet och genomslag ÖVER 800 NÖJDA DELTAGARE! ÖVER 800 NÖJDA DELTAGARE! Utredarforum 2011 Inbjudan till konferens i Stockholm den 2-3 februari 2011 FÖRELÄSARE Tina J Nilsson Lena Björck Hans Bäckström Finansinspektionen Bengt Germundsson Markaryd

Läs mer

Arbetsplan för Bokhultets förskola

Arbetsplan för Bokhultets förskola Utbildningsförvaltningen Arbetsplan för Bokhultets förskola 2014-10-21 2014 2015 Innehållsförteckning 1. Presentation av förskola... 3 2. Årets utvecklingsområden... 5 3. Normer och värden... 5 4. Utveckling

Läs mer

Multisjuka äldre vård och omsorg i samverkan

Multisjuka äldre vård och omsorg i samverkan Multisjuka äldre vård och omsorg i samverkan Inbjudan till konferens i Stockholm den 24-25 oktober 2011 LYSSNA TILL SKL och Stiftelsen Äldrecentrum Ulla Gurner Veronica Vicente Äldres Bästa, Blekinge Annika

Läs mer

KVALITETSSTYRNING I PRODUKTION

KVALITETSSTYRNING I PRODUKTION inbjudan till konferens i Stockholm den 15-16 juni 2011 PRAKTIKFALL FRÅN Scania Per Webb Luleå tekniska universitet Bengt Klefsjö SKF Mekan Gunnar Bergstedt Styrning och mätning för högre kvalitet i produktionsprocessen

Läs mer

Mål- och verksamhetsplan för fritidshem i Finspångs kommun. Hästhagens fritidshem

Mål- och verksamhetsplan för fritidshem i Finspångs kommun. Hästhagens fritidshem Mål- och verksamhetsplan för fritidshem i Finspångs kommun Hästhagens fritidshem VT 2015 Våra ledstjärnor Ansvar Vi tar initiativ, är engagerade och genomför fattande beslut. Vi är medskapande och tar

Läs mer

Stress & utmattningssyndrom

Stress & utmattningssyndrom Stress & utmattningssyndrom 2016 kunskap utveckling inspiration Uppdatera dig med senaste forskningen och utvecklingen inom stress & utmattningssyndrom Stress och duktighetsfällan Aktuella och moderna

Läs mer

Skola för 2010-talet fokus på utveckling av kvalitet och måluppfyllelse.

Skola för 2010-talet fokus på utveckling av kvalitet och måluppfyllelse. Barn-, kultur- och utbildningsförvaltningen Gunilla Nilsson Suikki Förvaltningschef Skola för 2010-talet fokus på utveckling av kvalitet och måluppfyllelse. I Kramfors satsar vi på barnen/eleverna. Vi

Läs mer

FINNSTASKOLAN VERKSAMHETSPLAN 2013/2014 FINNSTASKOLANS FRITIDSHEM

FINNSTASKOLAN VERKSAMHETSPLAN 2013/2014 FINNSTASKOLANS FRITIDSHEM VERKSAMHETSPLAN 2013/2014 FINNSTASKOLANS FRITIDSHEM Finnstaskolan Finnstaskolan är en skola för elever från förskoleklass till och med åk 5. Av utrymmesskäl har åk 5 f.n. sina klassrum i Broskolans lokaler.

Läs mer

Verksamhetsplan för Dingtuna skola i Äventyrspedagogik

Verksamhetsplan för Dingtuna skola i Äventyrspedagogik Verksamhetsplan för Dingtuna skola i Äventyrspedagogik Innehållsförteckning En kort presentation av mig som gjort denna verksamhetsplan.. 3 Varför arbeta med äventyrspedagogik?... 3 Koppling till styrdokument

Läs mer

Förskolan Kornknarren. - om arbetssätt, förhållningssätt och Törebodas värdegrund och vision

Förskolan Kornknarren. - om arbetssätt, förhållningssätt och Törebodas värdegrund och vision Förskolan Kornknarren - om arbetssätt, förhållningssätt och Törebodas värdegrund och vision Förord Det här dokumentet är skrivet för att alla som jobbar på förskolan Kornknarren ska få en inblick i och

Läs mer

SKL:s arbete med skolan

SKL:s arbete med skolan Från 80 till 100 SKL:s arbete med skolan SKL leder flera projekt för lokalt utvecklingsarbete inom skolan. De grönmarkerade kommunerna (nära hälften av Sveriges kommuner) deltar i ett eller flera av följande

Läs mer

Ekosystemtjänster i samhällsplaneringen

Ekosystemtjänster i samhällsplaneringen Planeringsverktyg för ekosystemtjänster Bild: WHITE Naturen i staden livsviktigt! Ekosystemtjänsters betydelse i planeringen Så får du beslutsfattarna att förstå nyttan med ekosystemtjänster Metoder och

Läs mer

Matematik ute ett nytt rum för lärande

Matematik ute ett nytt rum för lärande Matematik ute ett nytt rum för lärande Nyfiken på att lära in matematik ute? (F- år 9) Mattelekar - vi hittar matematiken runt oss (förskolan) Workshop vid Inspirationsplats Stockholm vecka 44 2006 Birgitta

Läs mer

Minskad psykisk ohälsa hos äldre

Minskad psykisk ohälsa hos äldre Minskad psykisk ohälsa hos äldre Inbjudan till konferens i Stockholm den 18-19 november 2008 TALARE Socialstyrelsen Susanne Rolfner Suvanto Sahlgrenska universitetssjukhuset Ingvar Karlsson Lidingö stad

Läs mer

Sjukgymnastens nya roll och funktion

Sjukgymnastens nya roll och funktion Sjukgymnastens nya roll och funktion Inbjudan till konferens i Stockholm den 17-18 mars 2010 TALARE FRÅN Ordförande Legitimerade Sjukgymnasters Riksförbund Sara Holm Primärvården Landstinget Uppsala län

Läs mer

Drift och underhåll av gatu- och vägnät Inbjudan till konferens i Stockholm den 16-17 april 2012

Drift och underhåll av gatu- och vägnät Inbjudan till konferens i Stockholm den 16-17 april 2012 Drift och underhåll av gatu- och vägnät Inbjudan till konferens i Stockholm den 16-17 april 2012 TALARE Hellgren Linander Joakim Hellgren Trafikverket Petter Hafdell SMHI Claes Kempe Förnyelse i anläggningsbranschen

Läs mer

Bedömning för lärande. Träff för pedagoger i förskoleklass Sundsvalls kommun 2013-11-21

Bedömning för lärande. Träff för pedagoger i förskoleklass Sundsvalls kommun 2013-11-21 Bedömning för lärande Träff för pedagoger i förskoleklass Sundsvalls kommun 2013-11-21 Syfte Utveckla förståelsen om vad bedömning för lärande innebär för förskoleklassens verksamhet. Dagordning 13.00

Läs mer

TALLBACKSGÅRDENS FÖRSKOLAS ARBETSPLAN 2015-2016

TALLBACKSGÅRDENS FÖRSKOLAS ARBETSPLAN 2015-2016 Förskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(9) Annsofie Falk 20150831 TALLBACKSGÅRDENS FÖRSKOLAS ARBETSPLAN 2015-2016 MEDBORGARE Kunskapsförvaltningens verksamheter lägger grunden för fortsatt

Läs mer

Tydligare ledarskap som ger resultat! CHEF LSS-BOENDE. Utveckla ditt stödboende:

Tydligare ledarskap som ger resultat! CHEF LSS-BOENDE. Utveckla ditt stödboende: inbjudan till konferens i Stockholm den 3-4 februari 2015 DU FÅR MÖTA Bromma stadsdelsförvaltning, Stockholms stad Jörgen Nyberg, enhetschef Annicka Wester & Lena Tolfvenstam, biträdande chefer Socialstyrelsen

Läs mer

Stödinsatser i skolan. Vad behöver jag som förälder Veta?

Stödinsatser i skolan. Vad behöver jag som förälder Veta? Stödinsatser i skolan Vad behöver jag som förälder Veta? Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se ISBN:

Läs mer

Likvärdig skola med hög kvalitet

Likvärdig skola med hög kvalitet Gävle Kommun Likvärdig skola med hög kvalitet Sätra rektorsområde Likvärdig skola med hög kvalitet Bakgrund I september 2011 fick Barn & Ungdom i uppdrag av barn- och ungdomsnämnden att återkomma med underlag,

Läs mer

Linköpings naturskola

Linköpings naturskola Linköpings naturskola 2007 Jan-Erik Finnberg Program för höstterminen 2011 Linköpings naturskola Linköpings naturskola är en resurs för alla kommunala och fristående skolor och förskolor i kommunen. Vi

Läs mer

KPI FÖR INKÖPSORGANISATIONEN

KPI FÖR INKÖPSORGANISATIONEN inköp succén fortsätter för Åttonde Året i rad! KPI FÖR inbjudan till konferens i Stockholm den 6-7 67april 2011 PRAKTIKFALL FRÅN Ordförande för konferensen Tetra Pak Sture Karlsson Toyota Material Handling

Läs mer

Kultur av barn och unga är uttryck som ingen vuxen styr över. T.ex. spontana lekar, ramsor, gåtor, rollspel, communities och graffiti.

Kultur av barn och unga är uttryck som ingen vuxen styr över. T.ex. spontana lekar, ramsor, gåtor, rollspel, communities och graffiti. Att växa med kultur Kultur har ett egenvärde och ger livet innehåll och mening. Den stimulerar fantasi, kreativitet, uttrycksförmåga, tolerans och gemenskap. Kultur skapar förutsättningar för både eftertanke

Läs mer

Här behandlar vi. Börja på Tågaborgsskolan.

Här behandlar vi. Börja på Tågaborgsskolan. Här behandlar vi alla olika. Börja på Tågaborgsskolan. Vi ska bygga stadens bästa skola. Vill du vara med? Det enda vi vet om framtiden är att den kommer att se annorlunda ut. Vi möter barn och unga på

Läs mer

Norrsätraskolans kvalitetsredovisning 2013-2014

Norrsätraskolans kvalitetsredovisning 2013-2014 Grund-/särskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(11) 2014-02-20 Norrsätraskolans kvalitetsredovisning 2013-2014 1. Organisation Skolan består av 2 arbetslag F-3, 4-6. Vi är uppdelade i två byggnader

Läs mer

Ökad samverkan för barn- och ungdomshälsa

Ökad samverkan för barn- och ungdomshälsa Ökad samverkan för barn- och ungdomshälsa Inbjudan till konferens i Stockholm den 27-28 augusti 2008 PRAKTIKFALL FRÅN Akademiska sjukhuset i Uppsala Staffan Lundqvist Lisa Stark Marie Härlin Helga Waerme

Läs mer

Årsberättelse 2013/2014

Årsberättelse 2013/2014 Årsberättelse 2013/2014 Bomhus förskoleområde Förskolechef Ewa Åberg Biträdande förskolechefer Ingrid Ahlén Nina Larsson Eva Lindgren 1 Bomhus förskoleområde 2013/2014 Inom Bomhus förskoleområde finns

Läs mer

PLANERING & STYRNING AV UNDERHÅLL

PLANERING & STYRNING AV UNDERHÅLL inbjudan till konferens i Stockholm den 21-22 oktober 2014 MODERATOR Anders Segerstedt Professor i produktionsekonomi och logistik Luleå tekniska universitet DU FÅR MÖTA SSAB Susanna Karlevill Mälardalens

Läs mer

FYRISGÅRDEN. Mötesplatsen för alla BARN UNG VUXEN FUNKTIONS NEDSÄTTNING

FYRISGÅRDEN. Mötesplatsen för alla BARN UNG VUXEN FUNKTIONS NEDSÄTTNING FYRISGÅRDEN Mötesplatsen för alla 2014 2015 BARN UNG VUXEN FUNKTIONS NEDSÄTTNING Fyrisgården är en ideell förening som erbjuder meningsfull fritid för alla människor, oavsett ålder och funktionsförmåga.

Läs mer

Sociala Medier & Offentlig sektor. En konferens för dig som arbetar inom offentlig sektor

Sociala Medier & Offentlig sektor. En konferens för dig som arbetar inom offentlig sektor En konferens för dig som arbetar inom offentlig sektor... och funderar på vad sociala medier betyder och vilken strategi din organisation ska bygga... I mer än 10 år har imcode Partner AB arbetat med att

Läs mer

STAND UP PADDLING & YOGA PÅ RÅGSKÄR I STOCKHOLMS YTTERSKÄRGÅRD MED RUNMARÖ SUP & YOGI PAL 20-21/8 & 27-28/8-2016

STAND UP PADDLING & YOGA PÅ RÅGSKÄR I STOCKHOLMS YTTERSKÄRGÅRD MED RUNMARÖ SUP & YOGI PAL 20-21/8 & 27-28/8-2016 STAND UP PADDLING & YOGA PÅ RÅGSKÄR I STOCKHOLMS YTTERSKÄRGÅRD MED RUNMARÖ SUP & YOGI PAL 20-21/8 & 27-28/8-2016 Långt ut i Stockholms unika ytterskärgård, i Bullerö naturreservat, ligger ett litet torp

Läs mer

Laborativ matematik. Nya laborativa metoder för att skapa motivation och lust att lära! För 5:e året i rad! Regeringen storsatsar på matematik

Laborativ matematik. Nya laborativa metoder för att skapa motivation och lust att lära! För 5:e året i rad! Regeringen storsatsar på matematik Laborativ matematik Inbjudan till konferens i Stockholm den 9-10 september 2009 TALARE Britt-Louise Theglander Lärare och läkare Vinnare av: Kungliga vetenskapsakademiens stora lärarpris 2007 Bengt Edvinsson

Läs mer

Intensivkurs i litterär gestaltning

Intensivkurs i litterär gestaltning Intensivkurs i litterär gestaltning Andalusien 8 13 september Vad är en litterär text? Varför skriver du? Vad vill du berätta? Du får hjälp att utveckla ditt skrivande tillsammans med författarna Susanna

Läs mer

KPI FÖR INKÖPSORGANISATIONEN

KPI FÖR INKÖPSORGANISATIONEN strategy KPI FÖR inbjudan till konferens i Stockholm den 25-26 maj 2010 TALARE ORDFÖRANDE Sture Karlsson Tetra Pak Björn Holmberg SJ AB Lovisa Söderholm SKF Ann-Mari Olofsson ABB AB Nyckeltal för ökad

Läs mer

Fokus: organisation & ledarskap CHEFSDAGARNA PSYKIATRI 2014. Planering & styrning som hjälper er jobba smartare

Fokus: organisation & ledarskap CHEFSDAGARNA PSYKIATRI 2014. Planering & styrning som hjälper er jobba smartare inbjudan till konferens i Stockholm den 2-3 december 2014 PRAKTIKFALL FRÅN SKL Carola Teirfolk, Projektkoordinator Hedersomnämnd på Guldskalpellen 2013 Sollentuna Psykiatriska Mottagning Birgitta Westerberg,

Läs mer

Fredrika Bremerskolan. Fritidshemmens handlingsplan Läsåret 2014-2015 Uppdaterad 140625

Fredrika Bremerskolan. Fritidshemmens handlingsplan Läsåret 2014-2015 Uppdaterad 140625 Fredrika Bremerskolan Fritidshemmens handlingsplan Läsåret 2014-2015 Uppdaterad 140625 2 (8) Innehåll 1. Mål och verksamhet utifrån nationella och kommunala styrdokument 2. Årshjul 3. Analys + utvecklingsplan

Läs mer

Köpings kommun. Arbetsplan förmånen. Läsår 2015 2016. Christina Eriksson, Ingela Alm Puurunen, Karin Jacquet 2015 09 18. Senast ändrat 2015-08-11

Köpings kommun. Arbetsplan förmånen. Läsår 2015 2016. Christina Eriksson, Ingela Alm Puurunen, Karin Jacquet 2015 09 18. Senast ändrat 2015-08-11 Köpings kommun Arbetsplan förmånen Läsår 2015 2016 Christina Eriksson, Ingela Alm Puurunen, Karin Jacquet 2015 09 18 Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets samlade utbildningssystem.

Läs mer

Får vi vara trygga? Praktiknära forskning inom ämnet idrott och hälsa Rapport nr. 5:2009

Får vi vara trygga? Praktiknära forskning inom ämnet idrott och hälsa Rapport nr. 5:2009 Praktiknära forskning inom ämnet idrott och hälsa Rapport nr. 5:29 Får vi vara trygga? En undersökande studie om elevers uppfattning om kränkande handlingar under lektioner i idrott och hälsa Jonas Bergdahl

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2010

Kvalitetsredovisning 2010 Kvalitetsredovisning 2010 FRITIDSHEM Ladubacksskolan Barn- och utbildningsförvaltningen Tina Persson 2011-06-08 Innehåll 1 Underlag och rutiner för kvalitetsredovisningen 5 2 Åtgärder enligt föregående

Läs mer

Öppen psykiatrisk tvångsvård och öppen rättspsykiatrisk vård

Öppen psykiatrisk tvångsvård och öppen rättspsykiatrisk vård Öppen psykiatrisk tvångsvård och öppen rättspsykiatrisk vård Inbjudan till konferens i Stockholm den 27-28 januari 2009 TALARE Kommunlex Katarina Lindblad Socialstyrelsen Helena Forssell Kristinehamn kommun

Läs mer

Sista anmälningsdag 25 mars

Sista anmälningsdag 25 mars PÅMINNELSE Sista anmälningsdag 25 mars konstruktiv krock 2008 Svenskt Näringslivs Lärarfortbildningsdagar Hej Dagens elever är framtidens medarbetare och entreprenörer. De kommer snart att bestämma sig

Läs mer

Systematiskt Kvalitetsarbete 2014/2015. Fritidshem Isabergskolan/Öreryds skola

Systematiskt Kvalitetsarbete 2014/2015. Fritidshem Isabergskolan/Öreryds skola Systematiskt Kvalitetsarbete 2014/2015 Fritidshem Isabergskolan/Öreryds skola 1Uppföljning av prioriterade mål 1.1Normer och värden Mål 1.1.1Grundläggande värden och ett medmänskligt förhållningssätt ska

Läs mer

KVALITETSRAPPORT 2014

KVALITETSRAPPORT 2014 KVALITETSRAPPORT 2014 Björbo Dala-Floda förskola GAGNEFS KOMMUN Else-Britt Johansson Årets verksamhet. Året 2013-2014 har vi arbetat särskilt med att - Utveckla vårt arbete då det gäller uppföljning utvärdering

Läs mer

Verksamhetsplan för förskolan och fritidshemmet

Verksamhetsplan för förskolan och fritidshemmet Verksamhetsplan för förskolan och fritidshemmet KOSTER FÖRSKOLA/FRITIDSHEM VÅREN 2015 Verksamhetsplan för förskolorna i Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang Strömstads pedagogiska

Läs mer

KVALITETSRAPPORT BUN UTBILDNINGSVERKSAMHET

KVALITETSRAPPORT BUN UTBILDNINGSVERKSAMHET Datum 130729 Skolenhet/förskoleenhet Förskoleområde 2 Rektor/förskolechef Marie Nilsson Mål Mål enligt BUN:s kvalitets- och utvecklingsprogram: Eleverna i grundskolan, barnen i förskolan, förskoleklass,

Läs mer

Arbetsplan för Äppelbo förskola 2014/2015

Arbetsplan för Äppelbo förskola 2014/2015 Arbetsplan för Äppelbo förskola 2014/2015 Innehåll Inledning 2 Äppelbo förskola 2 Personal 3 Kontaktuppgifter 3 Presentation 3 Vision 4 Barnsyn och Förhållningssätt 4 Arbetssätt 5 Miljö 5 Rutiner 7 Dagsschema

Läs mer

lärande Rum för lärande vid Umeå universitet

lärande Rum för lärande vid Umeå universitet Rum för vid Umeå universitet det finns ett växande intresse för rummets betydelse för i högre utbildning. Det har länge varit ett område som inte rönt så mycket uppmärksamhet då utbildningsverksamheten

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. Uteförskolan Totte

Verksamhetsplan 2015. Uteförskolan Totte Verksamhetsplan 2015 Uteförskolan Totte Den viktiga vardagen Alla barn ska få erfara den tillfredställelse det ger att göra framsteg, övervinna svårigheter och att få uppleva sig vara en tillgång i gruppen

Läs mer

Våra utbildningar våren 2016

Våra utbildningar våren 2016 Våra utbildningar våren 2016 Allmän info Utbildningskostnad ingår för de företag som har timavtal med oss. Allt kursmaterial faktureras. Anmälan är bindande. Eventuell avbokning skall ske senast 10 dagar

Läs mer

Verksamhetsplan. Förskolorna område Öst

Verksamhetsplan. Förskolorna område Öst Förskolorna område Öst Lunden, Snövit, Skogsbacken, Katthult, Kotten, Junibacken 2014/2015 Tillsammans når vi toppen! Tre prioriterade utvecklingsområden för skolområde ÖST Höja måluppfyllelse och resultat

Läs mer

Fritidshemsplan. Av: Åsa Nilsson Marie Pålsson Anna-Lena Svensson Gunilla Torell

Fritidshemsplan. Av: Åsa Nilsson Marie Pålsson Anna-Lena Svensson Gunilla Torell Fritidshemsplan Av: Åsa Nilsson Marie Pålsson Anna-Lena Svensson Gunilla Torell April 2016 Vårt uppdrag Fritidshemmets syfte är att komplettera utbildningen i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan,

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/2014. Förskolan Villekulla. Avdelning Igelkotten

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/2014. Förskolan Villekulla. Avdelning Igelkotten BARN OCH UTBILDNING Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/2014 Förskolan Villekulla Avdelning Igelkotten Inledning: Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Igelkottens

Läs mer

PROGRAM NÄTVERKSTRÄFF FÖR KARRIÄR- OCH ALUMNFRÅGOR SAMT ARENATRÄFF FÖR UNILINK.

PROGRAM NÄTVERKSTRÄFF FÖR KARRIÄR- OCH ALUMNFRÅGOR SAMT ARENATRÄFF FÖR UNILINK. PROGRAM NÄTVERKSTRÄFF FÖR KARRIÄR- OCH ALUMNFRÅGOR SAMT ARENATRÄFF FÖR UNILINK. VÄLKOMMEN TILL ÖSTERSUND 4-6 NOVEMBER! Den 4-6 november är det dags för högskolesveriges årliga nätverksträff för karriär

Läs mer

Utveckla ditt ledarskap som chef. Branschanpassat ledarskapsprogram i samarbete med IHM Business School

Utveckla ditt ledarskap som chef. Branschanpassat ledarskapsprogram i samarbete med IHM Business School Utveckla ditt ledarskap som chef Branschanpassat ledarskapsprogram i samarbete med IHM Business School EIO Ledarskapsprogram Så här tycker några av deltagarna om vad programmet haft för omvälvande betydelse

Läs mer

Att leda med Lean. i hälso- och sjukvården. 5 nov 2009, Stockholm

Att leda med Lean. i hälso- och sjukvården. 5 nov 2009, Stockholm Att leda med Lean i hälso- och sjukvården Anmäl dig före 21/8 och få 500 kr i internet-rabatt! Att leda och tänka Lean vilka förutsättningar krävs? Utvärdering av Lean-arbete vanliga fallgropar och råd

Läs mer

Planera och organisera för Matematiklyftet

Planera och organisera för Matematiklyftet Planera och organisera för Matematiklyftet För huvudman, rektor och förskolechef inom Förskola Förskoleklass Grundskola och motsvarande skolformer Gymnasieskola och gymnasiesärskola Kommunal vuxenutbildning

Läs mer

DVSS 7-8 OKTOBER 2016 BORÅS

DVSS 7-8 OKTOBER 2016 BORÅS DVSS 7-8 OKTOBER 2016 BORÅS Vi hälsar Dig varmt välkommen till DVSS årsmöte i Borås 7 8 oktober 2016 Under två dagar med intressanta föreläsare ges möjligheter att träffa kollegor inom dermato- venereologisk

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för SOLEN 2015

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för SOLEN 2015 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för SOLEN 2015 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4-9 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida 5-6

Läs mer

Verksamhetsplan. Skolmatsakademin 2016-2017. Beslutad av Skolmatsakademins Styrgrupp: Datum: Ort :

Verksamhetsplan. Skolmatsakademin 2016-2017. Beslutad av Skolmatsakademins Styrgrupp: Datum: Ort : Verksamhetsplan Skolmatsakademin 2016-2017 Beslutad av Skolmatsakademins Styrgrupp: Datum: Ort : 1. Vision & Strategi Skolmatsakademins vision är att på ett inspirerande sätt grundlägga sunda och hållbara

Läs mer

VÄLKOMMEN METALLENS FÖRSKOLA TILL. www.finspang.se. Egna anteckningar:

VÄLKOMMEN METALLENS FÖRSKOLA TILL. www.finspang.se. Egna anteckningar: Egna anteckningar: VÄLKOMMEN TILL METALLENS FÖRSKOLA www.finspang.se Postadress: Finspångs kommun, 612 80 Finspång Besöksadress: Bergslagsvägen 13-15 Telefon: 0122-850 00 Fax: 0122-850 33 E-post: kommun@finspang.se

Läs mer

Kvalitetsrapport för läsåret 2014/2015

Kvalitetsrapport för läsåret 2014/2015 Kvalitetsrapport för läsåret 2014/2015 Larsbergs förskola Lena Grundmark 2015-06-30 Struktur för kvalitetsrapport... 2 Sammanfattning... 2 Inledning... 2 Tillvägagångssätt... 2 Året som gått Resultat och

Läs mer

STRATEGISK LOKALFÖRSÖRJNING 2016 Så svarar du upp mot kommunens behov och förbättrar lokaleffektiviteten

STRATEGISK LOKALFÖRSÖRJNING 2016 Så svarar du upp mot kommunens behov och förbättrar lokaleffektiviteten Anmäl dig tidigt läs om våra rabatter på baksidan! STRATEGISK LOKALFÖRSÖRJNING 2016 Så svarar du upp mot kommunens behov och förbättrar lokaleffektiviteten KONFERENS 30-31 MAJ SCANDIC HASSELBACKEN, STOCKHOLM

Läs mer

Verksamhetsplan. för. Eriksgårdens förskola. Jörgensgårdens förskola. och. Lilla Dag & Natt 2012-2014

Verksamhetsplan. för. Eriksgårdens förskola. Jörgensgårdens förskola. och. Lilla Dag & Natt 2012-2014 Eriksgården Jörgensgården Lilla Dag & Natt Verksamhetsplan för Eriksgårdens förskola Jörgensgårdens förskola och Lilla Dag & Natt 2012-2014 Utbildningsförvaltningen landskrona.se Eriksgårdens förskola

Läs mer