Lokal- och bostadsförsörjningsplan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lokal- och bostadsförsörjningsplan 2014-2017"

Transkript

1 Sov 66/2013 Lokal- och bostadsförsörjningsplan med revidering 2013 Programnämnd Social välfärd

2 Sammanfattning En effektiv lokalförsörjningsprocess som säkerställer att verksamheterna har tillgång till ändamålsenliga lokaler, att lokalerna förvaltas kostnadseffektivt samt utvecklas utifrån verksamheternas aktuella behov är av central betydelse för kommunens ekonomi. Genom lokalförsörjningsplaner läggs grunden till en långsiktig planering och ett ändamålsenligt nyttjande av kommunens lokaler. Programområdets lokal- och bostadsförsörjningsplan beskriver förvalt-ningarna behov under de närmaste fyra åren och investeringsprogrammet med den ekonomiska planen visar på beräknade driftkostandsökningar. För vård och omsorgs del innebär den förväntade ökningen av antalet äldre att det behövs nya platser på vård- och omsorgsboenden. Behov finns av både nybyggnation och ombyggnad av befintliga för att klara dagens krav på funktionalitet. Inom området funktionshindrade finns behov av cirka tre nya gruppbostäder per år under den närmaste fyraårsperioden. Dels för att verkställa nya beslut och dels för att kunna erbjuda personer med extern placering boende i hemkommunen. Föreläggande från Nerikes brandkår har visat brandskyddet behöver förstärkas, så dess skälighet ligger i nivå med den nya bygglagstiftningen, på ett flertal av kommunens vård- och omsorgsboenden och gruppbostäder. Inom socialtjänsten är bristen på bostäder i kommunen ett stort problem. Möjligheten att kunna möta olika målgruppers behov och att planera långsiktigt påverkas i hög grad av olika samverkande samhällsstrukturer. Mot bakgrund av det behöver Socialförvaltningen få tillgång till bostäder i större omfattning än i nuläget för att kunna tillgodose olika målgruppers behov. Kommunens nya organisation för lokalförsörjning kräver att alla fastighetsägare i större utsträckning än tidigare tar ansvar för drift och underhåll enligt en ny gränsdragningslista. Det medför att flertalet kontrakt måste omförhandlas med hyresökningar som följd. Lokalförsörjningsenheten har påbörjat ett arbete med att gå igenom och identifiera ansvar- och kostnadsfördelning i alla kontrakt mellan Örebro kommun och de kommunala fastighetsbolagen och andra fastighetsägare. Arbetet beräknas vara klart under sommaren (21)

3 Innehållsförteckning 1 Inledning Bakgrund Syfte Bostadspolitiska mål i Örebro kommun Befolkningsutveckling Lagstiftning Organisationsförändring Omförhandling kontrakt Administrativa lokaler Byggprocessen Vård och omsorg Förebyggande verksamhet Insatser i ordinärt boenden Vård- och omsorgsboende och korttidsvård Behov och ökade driftkostnader Funktionshindrade Bostad med särskild service Övriga bostäder Daglig verksamhet Mobilt stödteam Behov och ökade driftkostnader Socialtjänst Bostad först Övergångsbostäder, slusslägenheter och stödboenden Övriga bostäder Ensamkommande barn Familjecentraler Behov och ökade driftkostnad Överförmyndarnämndens kansli (21)

4 1 Inledning 1.1 Bakgrund Örebro kommun har sedan ett antal år tillbaka en stark befolkningstillväxt. En konsekvens av det är att kommunens verksamheter växer och att behovet av verksamhetslokaler, boenden och bostäder ökar. Efter personalkostnader är hyror och övriga kostnader för verksamhetslokaler den högsta utgiften för kommunen totalt. Med andra ord har kommunens lokaler stor betydelse för verksamheterna, både vad gäller användning och kostnadernas storlek. En effektiv lokalförsörjningsprocess som säkerställer att verksamheterna har tillgång till ändamålsenliga lokaler, att lokalerna förvaltas kostnadseffektivt samt utvecklas utifrån verksamheternas aktuella behov är därför av central betydelse. Genom lokalförsörjningsplaner läggs grunden till en långsiktig planering och ett ändamålsenligt nyttjande av Örebro kommuns lokaler. 1.2 Syfte Varje år ska programnämnden, som en del av sin budget- och verksamhetsplanering, fastställa en lokal- och bostadsförsörjningsplan som innehåller ett 4-årigt investeringsprogram med driftkostnadskonsekvenser. Planen ska redovisa kort- och långsiktiga behov av lokaler och bostäder inom programområdet, vad gäller förväntade volymökningar, nya verksamheter, organisationsförändringar samt planerade förbättringar och renoveringar. Lokalbehovet avser såväl lokaler för administration som verksamhetslokaler, olika boendeformer och bostäder med olika former av stöd 1.3 Bostadspolitiska mål i Örebro kommun I Övergripande Strategier och Budget 2013 med plan för står att läsa att en förutsättning för att Örebro kommun ska kunna fortsätta att växa är en god tillgång på bostäder. Kommunen ska därför underlätta så att fler bostäder kan byggas. Enligt ÖSB 2013 kommer det att finnas ett ökat behov av nya boenden och bostäder inom alla verksamheter, både vad gäller utbyggnad och upprustning. 1.4 Befolkningsutveckling Nationellt Den demografiska utvecklingen är av stor betydelse för hur behoven av kommunal verksamhet kommer att förändras i framtiden. År 2050 förväntas Sveriges befolkning att uppgå till mer än 10 miljoner invånare. Nästan 1 miljon av dessa kommer att vara 80 år eller äldre, vilket är en fördubbling sedan förra sekelskiftet. Den medicinska och medicinsktekniska utvecklingen kommer av allt att döma att fortsätta och bidrar till att medellivslängden ökar och att vi lever allt längre som friska. Även migration ger ett betydande tillskott till Sveriges befolkning. Ända sedan 1930-talet har Sverige, med undantag för några år i början på 1970-talet, haft ett invandringsöverskott, det vill säga fler invandrare än utvandrare. År uppgick 4(21)

5 andelen av den svenska befolkningen som var födda i något annat land till 15,4 procent, den andelen har fördubblats sedan början av 1970-talet. Örebro kommun År hade Örebro invånare. Enligt kommunens befolkningsprognos, som bygger på en demografisk framskrivning av tidigare års trender, ökar antalet invånare med cirka till cirka år Den kraftiga befolkningsökningen är främst en konsekvens av inflyttningsöverskott (fler flyttar till än från) men även ett ökande födelseöverskott (antal födda överstiger antal döda) blir alltmer bidragande eftersom medellivslängden ökar och antalet kvinnor i fruktsam ålder ökar. Den största befolkningsökningen kommer att ske i de östra delarna av Örebro. Antalet barn i åldern 0-12 år ökar kraftigt i hela kommunen men på öster är ökningen nästan dubbelt så stor som på väster, detsamma gäller för gruppen 65 år och äldre. Ålderspensionärerna (65 år och äldre) blir fler under hela perioden , med den största ökningen de närmaste tre åren. Om 20 år kommer nästan var femte invånare (19,5%) mot i dag var sjätte (17,5%) att vara 65 år eller äldre. Befolkningsprognos 65 år och äldre i Örebro kommun år år år år år 90 år - w (21)

6 Vård- och omsorgsverksamheten påverkas mest av förändringar i de äldsta åldersgrupperna och de allra äldsta invånarna, 90 år och äldre, blir något fler under perioden Gruppen år minskar något medan gruppen år ökar med nästan 1000 från 2017 till Befolkningsprognos 80 år och äldre i Örebro kommun år år 90 år och äldre Lagstiftning Enligt socialtjänstlagen har kommunen det yttersta ansvaret för att de personer som vistas i kommunen får det stöd och den hjälp som de behöver om inte ansvaret ligger hos en annan huvudman (2 kap. 1 Socialtjänstlagen). Stöd och hjälpinsatser kan ske genom bistånd och i Socialtjänstlagen står att Den som inte själv kan tillgodose sina behov eller kan få dem tillgodosedda på annat sätt har rätt till bistånd av socialnämnden för sin försörjning (försörjningsstöd) och för sin livsföring i övrigt. [ ] Den enskilde ska genom biståndet tillförsäkras en skälig levnadsnivå. Biståndet ska utformas så att det stärker hans eller hennes möjligheter att leva ett självständigt liv. 1 Kommunens skyldighet att inrätta särskilda boendeformer för äldre, som behöver särskilt stöd i form av service och omvårdnad regleras också i Socialtjänstlagen. I Örebro benämns särskilt boende för äldre som vård- och omsorgsboende. Det är en 1 4 kap. 1 Socialtjänstlagen. 6(21)

7 behovsprövad insats att få en plats med man har eget hyreskontrakt för lägenheten. På ett vård- och omsorgsboende ska det finnas tillgång till personal dygnet runt och kommunen ansvarar för hälso- och sjukvården upp till sjuksköterskenivå men inte för läkarinsatser. Kommunens skyldighet att tillhandahålla bostad med särskild service 2 och boende med särskilt stöd till personer med fysisk och psykisk funktionsnedsättning regleras i Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) och i Socialtjänstlagen (SoL) Den statligt tillsatta Kommittén för hemlösa har konstaterat att socialtjänsten inte har en ovillkorlig skyldighet att bistå med bostad i likhet med vad fallet är för äldre och funktionshindrade. Inte ens om vederbörande hotas av vräkning. 1.6 Organisationsförändring Den 1 januari genomfördes en stor organisationsförändring vad gäller kommunens lokalförsörjning. Kommunägda fastigheter övergick från förvaltningsform till bolagsform och ett nytt kommunalt bolag, Futurum, bildades. Den förvaltning som fanns för kommunens fastigheter i form av Kommunfastigheter (KFÖ) upphörde. Syftet med denna förändring var att renodla ägandet av kommunens fastigheter som till största del fördelades på de tre kommunala bolagen, Örebrobostäder (ÖBO), Futurum och Örebroporten. De fastigheter som ägdes av kommunen och som disponeras av verksamheter inom programområde Social välfärd ägs nu av det kommunala bostadsbolaget ÖBO. Begreppet lokaler omfattar för programområde Social välfärd både administrativa lokaler, verksamhetslokaler av olika slag och olika former av boenden och bostäder. Sammantaget hyrs lokaler och bostäder för programområdets räkning av ett 30-tal olika fastighetsägare. Samtidigt med bolagiseringen ersattes kommunens investeringsbudget med ett flerårigt investeringsprogram. Arbetet med ett långsiktigt investeringsprogram ställer högre krav än tidigare på kvalitetssäkrade underlag vid förändringar, ny- och ombyggnationer. Grunden i det arbetet är driftnämndernas 4-åriga lokalförsörjningsplaner. Den relativt nystartade lokalförsörjningsenheten har uppdrag att i samverkan med kommunens programnämnder tillgodose behovet av administrativa lokaler, verksamhetslokaler, boenden och bostäder. Enheten utgör kommunens strategiska funktion i lokalfrågor och har en samlad överblick över kommunens lokalbehov i ett fyraårigt perspektiv. Enheten är behörig och kompetent beställare gentemot de kommunala fastighetsbolagen och privata fastighetsägare. Alla driftnämnder inom programområdet har reviderat sina 4-åriga lokalförsörjningsplaner som nu omfattar åren Bostad med särskild service enligt LSS finns som gruppbostad och servicebostad 7(21)

8 1.7 Omförhandling kontrakt Sammantaget disponerar programområde Social välfärd lokaler och boenden som ägs av ett trettiotal olika fastighetsägare. Flertalet av dessa hyrs genom ett så kallat blockhyresavtal där lokalförsörjningsenheten (LFE) står som hyresgäst gentemot fastighetsägaren. Lokalförsörjningsenheten hyr i sin tur ut verksamhetslokaler till förvaltningarna inom programområdet och lägenheter till personer med beslut om plats på vård- och omsorgsboende, i bostad med särskild service eller boende med särskilt stöd. Kommunens nya organisation för lokalförsörjning kräver att alla fastighetsägare i större utsträckning än tidigare tar ansvar för drift och underhåll enligt en ny gränsdragningslista. Det medför att flertalet kontrakt måste omförhandlas med hyresökningar som följd. Lokalförsörjningsenheten har påbörjat ett arbete med att gå igenom och identifiera ansvar- och kostnadsfördelning i alla kontrakt mellan Örebro kommun och de kommunala fastighetsbolagen och andra fastighetsägare. Arbetet beräknas vara klart under sommaren Administrativa lokaler En omfattande planering pågår inför en stor omflytt av administrativa enheter i kommunen. Från årsskiftet 2013/2014 kommer Örebro kommun att disponera stora delar av det kvarter där Rådhuset ligger då tingsrätten flyttar. Ett servicecenter kommer att öppna i bottenplan med ingång från Drottninggatan, men i husen kommer också finnas utrymme för andra administrativa enheter. Flera av dessa lämnar lokaler i Stadsbyggnadshusen, på Västra Bangatan och på Ringgatan för att flytta till "kvarter Rådhuset". Det möjliggör en flytt av administrativa enheter som finns utspridda i kommunen till Stadsbyggnadshusen, Västra Bangatan och Ringgatan, vilket i sig möjliggör att ett antal lokaler för administration kan sägas upp. Flertalet av de administrativa enheter som berörs finns inom Social välfärds verksamhetsområde. 8(21)

9 1.9 Byggprocessen Nybyggnation och ombyggnad av verksamhetslokaler och boenden av olika slag är en komplex och omfattande process med många olika delar som var och en tar sin tid. Från det att beslut fattats om en ny- eller ombyggnad är planering- och projekteringstiden minst två år i många fall längre. Det kräver en framförhållning på minst två år vad gäller beslut om finansiering. Inför uppstart av projekt kan nedan ledtider ses som vägledande vid projektgenomförande. Deltider: 3 månader 9-12 månader 3-12 månader 6-18 månader 3 månader Löptid: månader 9(21)

10 2 Vård och omsorg 2.1 Förebyggande verksamhet För att möta framtidens behov är det viktigt att det långsiktiga förebyggande arbetet fortsätter att utvecklas. Örebro har under de senaste åren valt att göra stora satsningar på tidiga och förebyggande insatser, till stor del med hjälp av statliga stimulansmedel. Målet är att förebygga eller senarelägga omfattande behov av vård- och omsorgsinsatser. En av de viktigaste delarna i det tidiga och förebyggande arbetet är anhörigstöd. I Örebro finns ett väl utbyggt anhörigcentrum som erbjuder stöd till personer som vårdar någon som är långvarigt sjuk, äldre eller som har en funktionsnedsättning. Anhörigvården är ett prioriterat område och antalet anhöriga som söker sig till anhörigcentrum blir allt fler. Om ökningen fortsätter behöver lokalerna utökas inom de kommande åren. Kostverksamheten är en del inom det förebyggande området som kan komma att förändras då mattjänstleveranser inom hemvården konkurrensutsätts, enligt lagen om valfrihetssystem (LOV). Konkurrensutsättning kan leda till en minskning av antalet matportioner och att kostverksamheten får en överkapacitet på lokaler. 2.2 Insatser i ordinärt boenden Den stora majoriteten av äldre bor i vanliga ordinära bostäder. Nationell statistik 3 visar att huvuddelen av befolkningen över 65 år, knappt 95 %, bor kvar i ordinära bostäder. Återstående drygt 5 % bor i ett vård- och omsorgsboende som är behovsprövat. Villa Hyreslägenhet Vård- och omsorgsboende 100% 80% 60% 40% 20% 0% 65 år 70 år 75 år 80 år 85 år 90 år 95 år 100 år 3 SOU rapport 2008:113 Bo bra hela livet, del 1, sid (21)

11 Fler moderna och tillgängliga bostäder gör det möjligt för äldre att i allt högre ålder och med fysiska funktionsnedsättningar, bo i ordinära bostäder. Möjligheten att få bostadsanpassningsbidrag för att anpassa sin bostad, bidrar också till att enskilda kan bo kvar längre i sin vanliga bostad. Även närheten till offentlig och kommersiell service är av stor betydelse för att äldre ska kunna klara sig själva. Den som bor i sin ordinära bostad och har svårt att klara sitt vardagliga liv kan i dag få hjälp från kommunens hemvårdorganisation. Omvårdnadstjänster inom hemvården är en annan del av kommunens verksamhet som ska konkurrensutsättas enlig LOV. Det kommer med all sannolikhet leda till att verksamhetslokaler inom hemvården kan minskas. En strategi behöver ändå tas fram för hur lokaler för kommunens hemvårdsorganisation ska tillgodoses med tanke på dagens krav på hantering av matlådor, omklädning m.m. 2.3 Vård- och omsorgsboende och korttidsvård I Örebro är andelen personer 80 år och äldre som bor på vård- och omsorgsboende 12 % vilket är något lägre än riksgenomsnittet som är 14 %. Differensen mellan Örebro och riket har dock minskat då andelen personer som bor på vård- och omsorgsboende har minskat i riket medan Örebro ligger på en ganska jämn nivå. I dag finns 23 vård- och omsorgsboenden i kommunen varav fyra ligger på 1-4 mils avstånd från Örebro. Det minsta boendet har 24 platser och det största 108 platser. I beståndet finns ett antal tvårumslägenheter som kan reserveras för parboende. Att flytta till ett vård- och omsorgsboende är en behovsprövad insats som ges då behoven av vård och omsorg inte kan tillgodoses i den vanliga bostaden. Den boende har eget hyreskontrakt för den lägenhet man disponerar. På ett vård- och omsorgsboende finns tillgång till personal dygnet runt och kommunen ansvarar för hälso- och sjukvård upp till sjuksköterskenivå. Sjukgymnast- och läkarinsatser ansvarar primärvården för. 11(21)

12 Antal ej verkställda beslut om permanent plats på vård- och omsorgsboende Kvartal 1 Kvartal 2 Kvartal 3 Kvartal 4 Kvartal Permanent plats på vård- och osmorgsboende därav väntat 3-6 måmader därav väntat 6-9 måmader därav väntat längre än 9 måmader Antal ej verkställda beslut om permanent plats på vård- och omsorgsboende som rapporterats till Socialstyrelsen har mer än dubblerats sedan rapporteringen för kvartal 4. En anledning är med största sannolikhet stängningen av Tullhuset som påbörjades i oktober. Men statisk visar också att antalet vårdplaneringar på USÖ varit fler under perioden januari-mars än under motsvarande period förra året. Av de 36 rapporterade besluten har 21 verkställts eller avslutats av annan anledning under rapporteringsperioden. Tullhuset, ett av kommunens 23 vård- och omsorgsboenden är nu stängt för renovering och ombyggnad. En detaljplaneändring har försenat arbetet något varför ombyggnaden beräknas vara klar först hösten Tullhuset kommer då att öppna som ett boende med bara korttidsvård, platsantalet kommer vara 52 vilket är en utökning med 8 platser. Samtidigt reduceras med 14 platser bland övriga boenden då tvårumslägenheter ed två korttidsplatser görs om till en plats. Ett antal förelägganden från Nerikes brandkår angående brandskyddet aktualiserade under 2011 behovet av en teknisk översyn av samtliga vård- och omsorgsboenden. Översynen visade att sju boenden var i behov av ytterligare renovering och ombyggnad i samband med att brandskyddet förbättras. Dessa sju har under varit föremål för fördjupade utredningar. Tillsammans med respektive fastighetsägare har kommunen anlitat extern konsulthjälp för arbetet. Utredningarna som nu är klara innehåller förslag på förbättringar på respektive boende utifrån tre nivåer. Prioriterat - Särskilt viktiga verksamhetskrav med hänsyn till hygien, säkerhet och tillgänglighet, många gånger myndighetskrav. Förebyggande - Förbättringsåtgärder som bidrar till en ökad funktionalitet för verksamheten och förlänger livslängden på fastigheten. Tillval - Förbättringar som inte är prioriterade eller förebyggande som till exempel markiser Tillsammans med ÖBO, som äger fem av de sju boendena, kommer en rapport att tas fram under våren 2013 med sammanställning på de åtgärder som föreslås tillsammans med kostnadsbedömningar. Rapporten kommer också innehålla förslag på prioriteringar, konsekvenser och i vilken turordning boendena bör åtgärdas om beslut fattas att renovering och ombyggnad ska ske. För minst två av de sju boendena kommer det att krävas att verksamheten evakueras under den tid ombyggnad pågår. För övriga vård- och omsorgsboenden där brandskyddet bör förstärkas har diskussioner påbörjats med några av fastighetsägarna vad gäller omfattning, tidplan 12(21)

13 och kostnad. Utifrån det bör en längsiktig plan tas fram både vad gäller genomförande och ekonomiskt perspektiv. Hösten 2015 ska ett nytt vård- och omsorgsboende i kombination med trygghetsbostäder stå klart på Boglundsängen på väster i Örebro. Samtidigt stängs Ädelgården, en orsak är att alla lägenheter inte har ett eget hygienutrymme. Den markanvisningstävling som programnämnd Social välfärd tidigare beslutat om kommer att starta med en arkitekttävling innan den fastighetsägare som ska äga och bygga husen upphandlas enligt Lagen om offentlig upphandling (LOU). Målsättningen är att det under hösten 2013 ska vara klart vem som utsetts och det är först då som hyreskostnaden kan fastställas. Med hjälp av projektet kostnad per brukare finns en prognos för behovet av nya permanenta platser på vård- och omsorgsboende mellan åren 2011 och Den grundar sig på antal dygn som respektive åldersgrupp bott på vård- och omsorgsboende under 2010 i förhållande till befolkningsprognosen. Platsprognosen visar att det behövs cirka 117 platser för att möta ökningen av antalet äldre invånare, framförallt i de äldsta åldersgrupperna. Prognosen förutsätter att behovssituationen framåt i tiden ser likadan ut som i dag. Det nytillskott av platser som Ängen och nyöppningen av Hagagården medfört tillsammans med den planering som finns för nya platser på Tullhuset och ett nytt boende på väster intecknar 78 av de 117 platserna. Prognos och plan för nya platser på vård- och omsorgsboenden Prognos nya Antal ÅR Enhet platser platser Hagagården -24 Ängen 56 Hagagården 32 Tullhuset Tullhuset Nytt boende på väster Reducering vid omvandling av korttidsplatser Ädelgården Ytterligare ett nytt boende Om målsättningen är att tillgodose behovet av nya platser enligt prognosen är det dags att påbörja planeringen av ytterligare ett nytt vård- och omsorgsboende för att tillgodose behovet av fler platser mellan åren 2017 och En förfrågan har kommit från ÖBO, som planerar för att bygga bostäder vid gamla Karlslundsskolan, om Örebro kommun har intresse av ett vård- och omsorgsboende i samband med det. Det erbjudandet kan vara ar ett unikt tillfälle att bygga ett boende som redan från start ligger i ett uppvuxet naturområde men ändå har nära till kommunala färdmedel och kommersiell service på gångavstånd. 13(21)

14 2.4 Behov och ökade driftkostnader 2013 Tomhyra för Tullhuset under renovering och ombyggnad, inte beaktat i tidigare investeringsprogram Hyresökning Backagården på grund av ny gränsdragning för drift och underhåll, inte beaktat i tidigare investeringsprogram 2014 Hyresökningar på grund av ny gränsdragning för drift och underhåll Hyresökningar för ett förstärkt brandskydd i vård- och omsorgsboenden Hyresökningar vid renovering och ombyggnad av vård- och omsorgsboenden Vid beslut om mer omfattande renovering och ombyggnad av vård- och omsorgsboenden kommer platser för evakuering att behövas. Tullhuset beräknas vara klart för inflytt september Hyresökningar på grund av ny gränsdragning för drift och underhåll Hyresökningar för ett förstärkt brandskydd i vård- och omsorgsboenden Hyresökningar vid renovering och ombyggnad av vård- och omsorgsboenden Ett nytt vård- och omsorgsboende med cirka 50 platser ska stå klart under hösten Ädelgården stängs i samband med detta Hyresökningar för ett förstärkt brandskydd i vård- och omsorgsboenden Hyresökningar vid renovering och ombyggnad av vård- och omsorgsboenden 2017 Ytterligare ett nytt vård- och omsorgsboende med cirka 40 platser. 14(21)

15 3 Funktionshindrade För området funktionshindrade har inte lokal- och bostadsförsörjningsprocessen fungerat tillfredsställande under de senaste åren vilket resulterat i att inga nya bostäder färdigställdes under. Tre nya bostäder med särskild service har dock öppnats under början av 2013, två nybyggda och en i befintlig fastighet, planering har påbörjats för ytterligare tre med sex lägenheter i vardera som ska stå färdiga under Att skapa en kostnadseffektiv byggprocess är en del i det planeringsarbete som pågår vilket kommer leda till lägre driftskostnader Under har en utredning, knuten till IIS-projektet, genomförts med syfte att hitta gemensamma lösningar på svåra boendeproblem samt föreslå åtgärder. Ett förslag som behöver utredas vidare är förutsättningarna för ett mellan alla förvaltningar inom programområdet gemensamt boende för brukare med svår boendeproblematik. 3.1 Bostad med särskild service Planeringen av nya grupp-/servicebostäder måste vara flexibel för att möta olika gruppers behov men ska också planeras utifrån enskildas önskemål och förutsättningar så långt det är möjligt. Andelen äldre, över 65 år, som bor i en gruppbostad ökar också. Insatsen daglig verksamhet upphör då som regel och ett ökat medicinskt omvårdnadsbehov är inte ovanligt. Olika utformningar av nya boenden är nödvändigt som stora och små enheter i centralt eller skyddat läge. Vid planering och start av ny verksamhet är det viktigt att olika alternativ prövas som om- och tillbyggnad av befintliga boenden eller ombyggnad av ordinära bostäder. För vissa personer som har behov av mycket struktur i sin vardag och som har svårt med förändringar finns behov av att skapa grupp- och servicebostäder där personal arbetar med både stöd i boendet och daglig verksamhet. Det finns också ett behov av mindre gruppbostäder där varje lägenhet är en egen modul. Det för att kunna tillgodose bostadsbehovet för personer med kognitiva funktionsnedsättningar och en sammansatt individuell problematik som utåtagerande beteende och en oförmåga att vistas i stadsmiljö. Behovet av den här typen av bostad har under de senaste åren ibland tillgodosetts genom köp av plats på annan ort. Antal ej verkställda beslut om permanent bostad med särskild service enligt LSS Kvartal 1 Kvartal 2 Kvartal 3 Kvartal 4 Kvartal Bostad med särskild service därav väntat under 1 år därav väntat 3 längre än 3 år Antal ej verkställda beslut om bostad med särskild service som rapporterats till Socialstyrelsen har varit mellan 19 och 23 under och Endast fem av de senast rapporterade har fortfarande ett beslut som inte verkställts, resterande har fått sina beslut verkställda under rapporteringsperioden, bland annat har två nya gruppbostäder öppnat under februari-mars (21)

16 Antalet personer som fått beslut om bostad enligt LSS eller SoL är inte statisk. Den förändras hela tiden eftersom personer som ansöker om eller önskar byta bostad varierar över tid. Varje år blir ett antal befintliga bostäder lediga eftersom personer flyttar eller avlider. Nedanstående prognos över antalet nya beslut ligger till grund för behovet av nya bostäder och är gjord utifrån de senaste årens efterfrågan. Prognos nya beslut om bostad enligt LSS och SoL Bedömning av antal ej verkställda beslut om bostad enligt LSS eller SoL den 31 december Nya beslut under året Summa Lediga lägenheter på grund av uppsägning under året Utöver de nya beslut som fattas finns personer som fått sitt beslut om bostad verkställt genom köp av plats i annan kommun. Inom förvaltningen pågår ett arbete för att kunna erbjuda flera av dessa en plats i hemkommunen. Antal personer med extern placering Bostad med särskild sevice enligt LSS för vuxna Särskilt boende enligt SoL för vuxna Bostad med särskild sevice enligt LSS för ungdom Bedömningen är att det behövs tre nya grupp-/servicebostäder per år de närmaste fyra åren för att klara de nya beslut som förväntas och för att kunna erbjuda brukare med extern placering boende i hemkommunen. År 2016 och 2017 är bedömningen att en gruppbostad/servicebostad finansieras inom driftnämndens egen budgetram genom reducering av externa placeringar. Frågan om förstärkt brandskydd har aktualiserats också för gruppbostäder genom en antal förelägganden från Nerikes brandkår. Planering har påbörjats för att stärka brandskyddet i ett antal gruppbostäder vilket medför driftkostnadsökningar i form av höjda hyror. En långsiktig plan för hur barnskyddet ska förstärkas i övriga gruppbostäder inom förvaltningen ska arbetas fram. 3.2 Övriga bostäder Ytterligare små hus i enskilt läge, så kallat udda boende, är ett behov som kommer att kvarstå. Förvaltningen disponerar i dag 26 hus, av dessa har ett mindre antal permanent bygglov, övriga har tillfälliga bygglov framförallt på grund av att anslutningar för vatten och avlopp inte godkänts. Utöver nya hus som ska placeras måste en del ersättas eller flyttas. Fem hus finns inköpta för förvaltningens räkning som kommer att iordningsställas under I fortsättningen bedöms behovet vara en ny bostad i enskilt och skyddat läge per år och per förvaltning. En avsiktsförklaring har träffats mellan Örebrobostäder AB och kommunens lokalförsörjningsenhet för Fokushuset på Näbbtorgsgatan Det innebär att kommunen successivt tar över anvisningsrätten för de lägenheter som finns i huset. 16(21)

17 3.3 Daglig verksamhet Det framtida behovet av lokaler inom daglig verksamhet styrs till stor del av antalet nya bostadsbeslut. Ökar bostadsbesluten ökar i regel behovet av daglig verksamhet och de närmsta åren beräknas antalet personer med beslut om daglig verksamhet öka med cirka 25 personer. Kommunens behov av ytterligare lokaler för daglig verksamhet kommer dock att påverkas av framtida konkurrensutsättning. 3.4 Mobilt stödteam Idag finns tre mobila stödteam som stödjer 132 personer i eget boende inom förvaltningen för funktionshindrade och bedömningen är att behovet kommer att öka. Planen är att de tre teamen ska förstärkas med ytterligare två team ett under 2014 och ett under Behov och ökade driftkostnader 2014 Tre nya grupp-/servicebostäder med sex lägenheter i vardera. Ett nytt mindre hus i enskilt läge (udda boende) med permanent bygglov Hyresökningar för ett förstärkt brandskydd i gruppbostäder Hyresökningar på grund av ny gränsdragning för drift och underhåll 2015 Tre nya grupp-/servicebostäder, en med fyra lägenheter, en med sex lägenheter och en med åtta lägenheter. Mindre gruppbostad ersätts, utökning med två lägenheter. Ett nytt mindre hus i enskilt läge (udda boende). Hyresökningar för ett förstärkt brandskydd i gruppbostäder 2016 Tre nya grupp-/servicebostäder, två med sex lägenheter och en med åtta lägenheter. Ett nytt mindre hus i enskilt läge (udda boende). Nya lokaler för mobilt stödteam Hyresökningar för ett förstärkt brandskydd i gruppbostäder 2017 Tre nya grupp-/servicebostäder varav en med fyra lägenheter (21)

18 4 Socialtjänst Kommunen har det yttersta ansvaret för att personer som vistas i kommunen får det stöd och den hjälp de behöver om inte ansvaret ligger hos annan huvudman. Möjligheten att kunna möta olika målgruppers behov och att planera långsiktigt påverkas i hög grad av olika samverkande samhällsstrukturer. Mot bakgrund av det behöver Socialförvaltningen få tillgång till bostäder i större omfattning än i nuläget för att kunna tillgodose olika målgruppers behov. Dessa målgrupper är bland annat personer som bor i olika sociala boendeformer eller som är akut hemlösa, ensamkommande flyktingungdomar samt utsatta kvinnor och barn. För närvarande råder bostadsbrist i Örebro kommun. I likhet med andra tillväxtkommuner är orsaken till bostadsbristen att antalet kommuninvånare stadigt ökar. I huvudsak är det studenter, unga vuxna och personer med bristande betalningsförmåga som påverkas av bostadsbristen. Hemlösheten ökar och omfattar nu bredare grupper i samhället, kvinnornas andel av gruppen hemlösa har också ökat. Överrepresentationen av utrikes födda har blivit ännu mer markant sedan den förra mätningen Av Örebros uppföljning av Handlingsplan mot hemlöshet framkommer att Socialförvaltningen ska arbeta strategiskt för att minska antalet vräkningar och att inga barn ska vräkas. Särskild hänsyn ska tas till barnfamiljer och att de så långt det är möjligt ska erbjudas andrahandskontrakt i bostadens närområde. Detta för att barnen ska kunna gå kvar i samma barnomsorg eller skola. Den rådande bostadsbristen i Örebro försvårar denna ambition. 4.1 Bostad först I ÖSB 2013 framgår att konceptet Bostad först är ett prioriterat politiskt område och under 2013 ska kommunen starta verksamhet enlig denna metod tillsammans med brukarorganisationer. Bostad först avser att utveckla arbetet med personer som är hemlösa och som inte kan få ett eget boende på den öppna bostadsmarknaden. Ansökan har föregåtts av en förstudie som bedrivits med stöd av programnämndens utvecklingsmedel. Bostad först bygger på principen att man först tillgodoser den grundläggande mänskliga rättigheten till bostad, vilket möjliggör att andra åtgärder lyckas. 4.2 Övergångsbostäder, slusslägenheter och stödboenden Vuxna personer eller ungdomar som av olika orsaker exempelvis tidigare störningar och skulder inte kan få egen bostad men som vill förändra sin situation behöver hjälp med en övergångsbostad. Detta innebär att en fastighetsägare upplåter en hyreslägenhet åt Örebro kommun, som i sin tur hyr ut lägenheten i andra hand till en kommuninvånare. Målet är att personen ska kunna överta andrahandskontraktet till ett förstahandskontrakt. Slusslägenheter avser boende i egen lägenhet med stöd från ett boende eller ett HVB. Stödboenden innebär att brukaren bor i ett kollektivt bemannat boende. För närvarande finns det i snitt en kö om personer per månad till stödboendena och runt fyra till verksamheten övergångsbostäder. Sedan några år tillbaka är tendensen att köerna sjunker långsamt men att behovet av lägenheter är 18(21)

19 större än tillgången på grund av den rådande bostadsbristen i kommunen. Eftersom det idag är stora svårigheter att slussa ut personer från stödboenden till övergångsbostäder, blir det en propp i flödet. Detta innebär en risk att färdigbehandlade personer på institution blir kvar för att det inte finns några lediga platser vid förvaltningens stödboenden. Antal ej verkställda boendebeslut inom socialtjänsten Kvartal 1 Kvartal 2 Kvartal 3 Kvartal 4 Stödboende vuxna Boende ungdom därav väntat 3-6 mån därav väntat mer än 6 mån Kvartal Ovanstående sammanställning visar att samtliga ej verkställda boendebeslut under och hittills under 2013 gäller vuxna brukare. Att boendebesluten inte kunnat verkställas har olika orsaker. Det kan bland annat bero på att brukaren fortfarande är inskriven på kriminalvårdsanstalt när beslutet ska verkställas eller att situationen för brukaren har förändrats mellan beslutsdatum och verkställighetsdatum. En annan orsak är att det saknas ledig plats vid ett adekvat boende. 4.3 Övriga bostäder Under perioden har förvaltningen behov av en ny bostad i enskilt och skyddat läge, så kallat udda boende varje år. Förvaltningen disponerar i dag 17 hus, av dessa har ett mindre antal permanent bygglov, övriga har tillfälliga bygglov framförallt på grund av att anslutningar för vatten och avlopp inte har godkänts. Utöver nya hus som ska placeras måste en del av dessa ersättas eller flyttas. Fem hus finns inköpta för förvaltningens räkning som kommer att iordningsställas under Ensamkommande barn Under har ensamkommande barn ansökt om asyl i Sverige (jan-sept). Enligt Migrationsverket är det en ökning med 48 procent jämfört med samma period I de ärenden som Migrationsverket hittills har fattat beslut under året har 84 procent fått uppehållstillstånd. Prognosen över antalet asylsökande ensamkommande visar att barn beräknas ansöka om asyl 2013 och under de kommande åren. En praxisbildande dom från Migrationsöverdomstolen har fått avgörande betydelse för Migrationsverkets möjligheter att sänka kravet på styrkt identitet i vissa fall vid familjeåterförening. Detta gör det lättare för t.ex. barnfamiljer att återförenas i Sverige. Den nya domen kan medföra att fler ensamkommande barn från till exempel Somalia åter söker sig till Sverige. Under 2013 uppskattas behovet för ensamkommande barn och ungdomar till mellan 8 och 10 lägenheter. Det bör dock betonas att 2013 bedöms vara ett så kallat mellanår, eftersom det i Örebro kommun för närvarande finns få ungdomar födda 1995 på Pionjären (det vill säga ungdomar som fyller 18 år under 2013). Mot bakgrund av Migrationsverkets prognos gällande antalet ensamkommande barn och 19(21)

20 ungdomar som kommer att söka asyl i Sverige förväntas ett betydligt större behov av lägenheter i Örebro kommun under 2014 och kommande år. 4.5 Familjecentraler Familjecentralen i Vivalla har stora behov av att utöka lokalerna. I jämförelse med kommunens övriga familjecentraler är den till ytan en av de mindre samtidigt som ligger i ett av de största upptagningsområdena för en familjecentral i Örebro kommun. Lokalen som rymmer familjecentralen i Odensbacken är i dagsläget inte ändamålsenlig. Lokalen är trång och inte anpassad för familjecentralsverksamhet. Mot bakgrund av detta behöver lokalytan utökas och en viss ombyggnation är nödvändig. I familjecentralens senaste brukarenkät framkom ett stort missnöje med lokalen bland besökarna. Familjecentral Olaus Petri drivs för närvarande i samverkan mellan Svenska kyrkan, Landstinget och Örebro kommun och är lokaliserad i Olaus Petri församlingshem. Enligt familjecentraldefinitionen ska en familjecentral samlokaliseras mellan kommun och landsting. Med andra ord är det just samlokaliseringen som är grundstommen i familjecentralverksamheten för att uppfylla verksamhetens syfte och mål. Nuvarande lokalisering i församlingshemmet är med andra ord inte förenlig med avtalet mellan kommunen och landstinget. Mot bakgrund av detta behöver familjecentralen flytta till andra lokaler. Diskussioner pågår om eventuell flytt av familjecentralen till Olaus Petri vårdcentral, men ännu finns inga dokumenterade underlag för en sådan förändring. 4.6 Behov och ökade driftkostnad 2013 Utökad lokalyta för familjecentralen i Vivalla. Cirka 50 lägenheter inom området övergångsbostad, slusslägenhet och städboende. Fler steg i boendetrappan för ensamkommande barn Ett nytt mindre hus i enskilt läge (udda boende) med permanent bygglov 2015 Ett nytt mindre hus i enskilt läge (udda boende) med permanent bygglov 2016 Ett nytt mindre hus i enskilt läge (udda boende) med permanent bygglov 20(21)

21 5 Överförmyndarnämndens kansli Överförmyndarnämndens kansli finns i dag på Ribbingsgatan 11 där man delar ett våningsplan med skolförvaltning nordost. Då verksamheten expanderat de senaste åren har man sedan länge behov av att utöka antalet kontorsrum vilket hitintills inte varit möjligt i nuvarande lokaler. I anslutning till kontorslokalerna måste finnas sammanträdesrum/utbildningslokal samt förråd och arkiv. Lokalerna måste också ha en hög tillgänglighet för medborgare samtidigt som de ska vara säkra för kansliets medarbetare. 21(21)

BOSTADSPOLITISK STRATEGI reviderad och antagen av Kommunfullmäktige 2012-12-18

BOSTADSPOLITISK STRATEGI reviderad och antagen av Kommunfullmäktige 2012-12-18 BOSTADSPOLITISK STRATEGI reviderad och antagen av Kommunfullmäktige 2012-12-18 Innehållsförteckning Bostadspolitisk strategi... 4 Förutsättningar och behov... 5 Strategier Boendeplanering utifrån befolkningsstrukturen...

Läs mer

Bilagor Boendeplan NF 2016-2020

Bilagor Boendeplan NF 2016-2020 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2015-07-03 Dnr: 2015/135-NF-003 Helene Karlsson - aw791 E-post: helene.karlsson@vasteras.se Kopia till Nämnden för personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Socialnämndens lokalförsörjningsplan 2016

Socialnämndens lokalförsörjningsplan 2016 Socialnämndens lokalförsörjningsplan 2016 Sammanfattning Förändringen av förvaltningslokalerna på Sidenvägen 7 D är påbörjad och om- och tillbyggnationen kommer avslutas i november 2016. Boendeverksamheterna

Läs mer

Boendeplan inom nämndens för funktionshindrade verksamhetsområde 2015-2020

Boendeplan inom nämndens för funktionshindrade verksamhetsområde 2015-2020 1 2014-03-31 Diarienr 2014/73-NF-753 Sociala nämndernas förvaltning Nämnden för funktionshindrade Boendeplan inom nämndens för funktionshindrade verksamhetsområde 2015-2020 I syfte att få en bild av och

Läs mer

Boendeplan för Skellefteå kommun 2010-2020

Boendeplan för Skellefteå kommun 2010-2020 2010-03-02 Boendeplan för Skellefteå kommun 2010-2020 Kommunledningskontoret Planeringsavdelningen Jens Tjernström Boendeplan för Skellefteå kommun 1 Sammanfattning Skellefteå kommun har en vision som

Läs mer

Strategisk lokalförsörjningsplan 2016-2025 för äldreomsorg, omsorg om personer med funktionsnedsättning samt individ- och familjeomsorg

Strategisk lokalförsörjningsplan 2016-2025 för äldreomsorg, omsorg om personer med funktionsnedsättning samt individ- och familjeomsorg Styrdokument 2015-09-03 Dnr SÄN/2015:77 Strategisk lokalförsörjningsplan 2016-2025 för äldreomsorg, omsorg om personer med funktionsnedsättning samt individ- och familjeomsorg Nivå: Nämndspecifikt Antagen:

Läs mer

Förslag till tillämpningsregler för parboende och till revidering av tidigare tillämpningsregler för bostad med särskild service och omvårdnadsbidrag

Förslag till tillämpningsregler för parboende och till revidering av tidigare tillämpningsregler för bostad med särskild service och omvårdnadsbidrag Förslag till tillämpningsregler för parboende och till revidering av tidigare tillämpningsregler för bostad med särskild service och omvårdnadsbidrag Ny text är rödmarkerad. Ny version Tidigare version

Läs mer

Remiss införande av kommunalt bostadstillägg för personer med funktionsnedsättning

Remiss införande av kommunalt bostadstillägg för personer med funktionsnedsättning Kommunstyrelsen 2016-02-01 Kommunledningskontoret Ekonomi och kvalitet KSKF/2015:548 Lars-Göran Hellquist 016-710 27 79 1 (2) Kommunstyrelsen Remiss införande av kommunalt bostadstillägg för personer med

Läs mer

2015-09-08 2015/377 012. Planeringsdokument. - för strategisk boendeplanering inom äldreomsorgen. Antaget i omsorgsnämnden 2015-09-01; 60

2015-09-08 2015/377 012. Planeringsdokument. - för strategisk boendeplanering inom äldreomsorgen. Antaget i omsorgsnämnden 2015-09-01; 60 Datum Diarienummer 2015-09-08 2015/377 012 Planeringsdokument - för strategisk boendeplanering inom äldreomsorgen Antaget i omsorgsnämnden 2015-09-01; 60 2 Innehåll 1 Inledning... 1 2 Historik (2004 2014)...

Läs mer

BEFOLKNINGS- PROGNOS 2013-2022

BEFOLKNINGS- PROGNOS 2013-2022 Budget och planer för år 2014-2018 2013-05-07 BEFOLKNINGS- PROGNOS 2013-2022 2 (6) Sektorn för samhällsbyggnad Zeljko Skakic BEFOLKNINGSPROGNOS FÖR ÅREN 2013-2022 Bakgrund Befolkningsprognosen är en del

Läs mer

Riktlinjer. för vissa insatser enligt socialtjänstlagen till personer över 65 år. Reviderad 2015-08-26 Äldreomsorgsnämnden 100

Riktlinjer. för vissa insatser enligt socialtjänstlagen till personer över 65 år. Reviderad 2015-08-26 Äldreomsorgsnämnden 100 Social- och omsorgskontoret Riktlinjer för vissa insatser enligt socialtjänstlagen till personer över 65 år Reviderad 2015-08-26 Äldreomsorgsnämnden 100 Inga-Lena Palmgren utredare Stab Telefon (direkt):

Läs mer

Beställarenheten Anders Carlsson. Riktlinjer för biståndshandläggning inom äldreomsorgen i Haninge kommun

Beställarenheten Anders Carlsson. Riktlinjer för biståndshandläggning inom äldreomsorgen i Haninge kommun 20081118 Beställarenheten Anders Carlsson Riktlinjer för biståndshandläggning inom äldreomsorgen i Haninge kommun 1 1 INLEDNING...3 1.1 SYFTE...3 1.2 AVGRÄNSNING...3 2 GRUNDLÄGGANDE BESTÄMMELSER OCH PRINCIPER...3

Läs mer

Förklaring av föreskriften

Förklaring av föreskriften Förklaring av föreskriften Vård och omsorg om äldre och personer med funktionsnedsättning enligt socialtjänstlagen (2001:453), SoL. Individuppgifter om ade insatser Uppgifterna samlas in med stöd av förordningen

Läs mer

Rapport om bostäder i Lunds kommun 1 (24) Staben 2009-05-12

Rapport om bostäder i Lunds kommun 1 (24) Staben 2009-05-12 Kommunkontoret Rapport om bostäder i Lunds kommun 1 (24) Staben Anders Djurfeldt 046-35 57 57 anders.djurfeldt@lund.se Om bostäder i Lunds kommun För att belysa en del frågor som väckts kring bostäder

Läs mer

Socialnämnden Budget 2016 2017 med plan för 2018 2019

Socialnämnden Budget 2016 2017 med plan för 2018 2019 1 Socialnämnden Budget 216 217 med plan för 218 219 Nämndens prioriterade frågor och utmaningar 216 217 Den stadiga befolkningsökningen i kommunen medför en ökning av antalet personer som är i behov av

Läs mer

Introduktion till Äldre

Introduktion till Äldre Introduktion till Äldre 65 år eller äldre Norrbottens län 16,4 % 19,2 % 26,9 % 24,4 % 21,1 % 24,6 % 21,7 % 17 % 18,5 % 26,2 % 24,6 % 20,7 % 19,6 % 14,9 % Bilden visar andelen personer som är 65 år eller

Läs mer

Bistånd till boende. Anvisning. Diarienummer: KS 2015/1416 Dokumentansvarig: Verksamhetschef Myndighet, Sektor Arbetsliv och Stöd

Bistånd till boende. Anvisning. Diarienummer: KS 2015/1416 Dokumentansvarig: Verksamhetschef Myndighet, Sektor Arbetsliv och Stöd Bistånd till boende Anvisning Diarienummer: KS 2015/1416 Dokumentansvarig: Verksamhetschef Myndighet, Sektor Arbetsliv och Stöd Beslutad av: Förvaltningsledningen Datum för beslut: 2015-11-30 Giltighetstid:

Läs mer

Äldres rätt att fortsätta bo tillsammans i äldreboende. Uppföljning av en lagändring

Äldres rätt att fortsätta bo tillsammans i äldreboende. Uppföljning av en lagändring Äldres rätt att fortsätta bo tillsammans i äldreboende Uppföljning av en lagändring Du får gärna citera Socialstyrelsens texter om du uppger källan, exempelvis i utbildningsmaterial till självkostnadspris,

Läs mer

Bistånds-, arbetsmarknads- och sociala servicenämnden (BAS)

Bistånds-, arbetsmarknads- och sociala servicenämnden (BAS) STYRDOKUMENT 1(9) Beteckning Dnr Bas 2013/129 Godkänd/ansvarig Budgetförslag 1, 2014 Bistånds-, arbetsmarknads- och sociala servicenämnden (BAS) Uppdraget Bistånds-, arbetsmarknads- och sociala servicenämnden

Läs mer

Riktlinjer för biståndsbedömning inom äldreomsorgen

Riktlinjer för biståndsbedömning inom äldreomsorgen Riktlinjer för biståndsbedömning inom äldreomsorgen 1(13) Innehållsförteckning Inledning... 3 Målgrupp... 3 Grundläggande värderingar... 3 Inriktning... 3 Lagstiftning... 4 Socialtjänstlagen... 4 Rätt

Läs mer

2014-10-07. Planeringsdokument. - för strategisk boendeplanering inom äldreomsorgen

2014-10-07. Planeringsdokument. - för strategisk boendeplanering inom äldreomsorgen 2014-10-07 Planeringsdokument - för strategisk boendeplanering inom äldreomsorgen Omsorgsnämnden Oktober 2014 2(10) Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1 Förord... 3 2 Historik (2004 2013)...

Läs mer

Berörd verksamhet Vård och Omsorg. Antagande organ, datum Vård- och omsorgsnämnden

Berörd verksamhet Vård och Omsorg. Antagande organ, datum Vård- och omsorgsnämnden PARBOENDE, RUTIN Ansvarig Förvaltningschef Utfärdare Anna Fremner Berörd verksamhet Vård och Omsorg ID-nummer 000000 Typ av dokument Rutin Ämne Rutin, parboende Antagande organ, datum Vård- och omsorgsnämnden

Läs mer

Socialna mndens ma l- och inriktningsdokument 2016-2019

Socialna mndens ma l- och inriktningsdokument 2016-2019 2015-09-24 Socialna mndens ma l- och inriktningsdokument 2016-2019 Inledning Socialnämndens mål utgår från vision, verksamhetsidé och förhållningsätt på kommunövergripande nivå. Med utgångspunkt i dessa

Läs mer

Namnge det ifyllda remissunderlaget, spara det på din dator och skicka som bifogad fil till adressen nedan.

Namnge det ifyllda remissunderlaget, spara det på din dator och skicka som bifogad fil till adressen nedan. Svar lämnat av (kommun, landsting, organisation etc.): FSS (Föreningen Sveriges Socialchefer) 1 Namnge det ifyllda remissunderlaget, spara det på din dator och skicka som bifogad fil till adressen nedan.

Läs mer

Meddelandeblad. Kommunens ansvar för enskilda vid omvandling av särskilda boenden för äldre till trygghetsbostäder. Särskilda boenden för äldre

Meddelandeblad. Kommunens ansvar för enskilda vid omvandling av särskilda boenden för äldre till trygghetsbostäder. Särskilda boenden för äldre Meddelandeblad Mottagare: Nämnder och verksamheter i kommuner med ansvar för vård och omsorg om äldre personer: förtroendevalda, förvaltningschefer, medicinskt ansvariga sjuksköterskor (MAS), avdelnings-

Läs mer

Från servicehus till Äldrelägenheter

Från servicehus till Äldrelägenheter TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Sektor arbete, trygghet och omsorg Diarienummer: OAN.2015.136 Datum:2015-10-08 Verksamhetschef Äldreomsorg Ann-Sofie Borg E-post: Ann-Sofie.Borg@ale.se Omsorgs- och arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

Socialförvaltningen och Samhällsbyggnadsförvaltningen 2016-04-14, 14:30. Mottagande av nyanlända vuxna personer med uppehållstillstånd

Socialförvaltningen och Samhällsbyggnadsförvaltningen 2016-04-14, 14:30. Mottagande av nyanlända vuxna personer med uppehållstillstånd 1 [11] Frågor och svar Mottagande av nyanlända vuxna personer med uppehållstillstånd Finns inte just din fråga besvarad? Hör i så fall av dig till Kontaktcenter kontaktcenter@botkyrka.se) eller flyktingsamordnare

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 för socialnämnden SN-2015/6

Verksamhetsplan 2015 för socialnämnden SN-2015/6 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Socialnämndens ordförande 2015-02-16 SN-2015/6 Socialnämnden Verksamhetsplan 2015 för socialnämnden SN-2015/6 Förslag till beslut Socialnämnden beslutar

Läs mer

Måndag 26 maj 2014 kl. 10:00 (OBS DAG och KLOCKSLAG!) Godkännande av dagordning. Verksamhetscheferna informerar. Ekonomirapport 2014-04.

Måndag 26 maj 2014 kl. 10:00 (OBS DAG och KLOCKSLAG!) Godkännande av dagordning. Verksamhetscheferna informerar. Ekonomirapport 2014-04. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunstyrelsens omsorgsutskott KALLELSE till sammanträde Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Tid: Kommunkontoret i Bergsjö Måndag 26 maj 2014 kl. 10:00 (OBS DAG och KLOCKSLAG!)

Läs mer

1 (13) ÄLDREOMSORGSPLAN för Nordmalings kommun år 2006-2011

1 (13) ÄLDREOMSORGSPLAN för Nordmalings kommun år 2006-2011 1 (13) ÄLDREOMSORGSPLAN för Nordmalings kommun år 2006-2011 Socialnämnden Den 24 mars 2009, 97 Dnr 08/SN066 730 Kommunfullmäktige Den 22 juni 2009, 41 Dnr KS 2009-124 - 730 2 Äldreomsorgsplanen för Nordmalings

Läs mer

Vellinge.se. Foto: Kristina Almén. Foto: Kristina Almén. Foto: Annika Lundh. Foto: Annika Lundh. Foto: Annika Lundh. Foto: Annika Lundh

Vellinge.se. Foto: Kristina Almén. Foto: Kristina Almén. Foto: Annika Lundh. Foto: Annika Lundh. Foto: Annika Lundh. Foto: Annika Lundh Foto: Kristina Almén Foto: Kristina Almén Foto: Caroline Hagström Vellinge.se Vellinge kommun POST 235 81 Vellinge BESÖK Norrevångsgatan 3 TELEFON 040-42 50 00 Våra värderingar Våra värderingar vägleder

Läs mer

Boendeplanering för äldre i regionen Västerort reviderad 2014

Boendeplanering för äldre i regionen Västerort reviderad 2014 Sida 1 (17) Boendeplanering för äldre i regionen Västerort reviderad 2014 Rinkeby-Kista, Spånga-Tensta, HässelbyVällingby och Bromma stadsdelsnämnder Framtida behov av äldreomsorg i Västerort Sweco EuroFutures

Läs mer

är centralt för att den äldre ska få vård och omsorg av

är centralt för att den äldre ska få vård och omsorg av 2 problem för välfärdens finansiering. Att vi lever längre är inte ett problem, det är en glädjande utveckling. Men samtidigt som andelen äldre ökar blir fler blir den andel som ska stå för välfärdens

Läs mer

Budget och planer för år 2014 2018

Budget och planer för år 2014 2018 Budget och planer för år 2014 2018 Bostadsförsörjningsprogram Fastställd av kommunfullmäktige 2013-11-18 1 BOSTADSFÖRSÖRJNINGSPROGRAM 2014-2018 INNEHÅLLSFÖRTECKNING sid ALLMÄNT 2 Riksdagens bostadspolitiska

Läs mer

Värmdö kommun. Samverkan kommun och landsting Förstudie. KPMG AB Offentlig sektor 2012-01-17 Antal sidor: 7

Värmdö kommun. Samverkan kommun och landsting Förstudie. KPMG AB Offentlig sektor 2012-01-17 Antal sidor: 7 Samverkan kommun och landsting Förstudie KPMG AB Offentlig sektor Antal sidor: 7 KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International Cooperative Innehåll 1. Sammanfattning 1 2.

Läs mer

K valitetsdeklaration för biståndsbedömning enligt Socialtjänstlagen

K valitetsdeklaration för biståndsbedömning enligt Socialtjänstlagen Omvårdnad Gävle 2 0 0 6 K valitetsdeklaration för biståndsbedömning enligt Socialtjänstlagen Innehållsförteckning Vad är en kvalitetsdeklaration? 3 1. Biståndsbedömning enligt Socialtjänstlagen (SoL) 1.1

Läs mer

Insatser för bostadslösa och hemlösa 2015, Stadsområdesförvaltning Väster

Insatser för bostadslösa och hemlösa 2015, Stadsområdesförvaltning Väster Malmö stad Stadsområdesförvaltning Väster 1 (1) Datum 2015-11-02 Vår referens Alisa Burek Planeringssekreterare Alisa.Burek@malmo.se Tjänsteskrivelse Insatser för bostadslösa och hemlösa 2015, Stadsområdesförvaltning

Läs mer

1. Socialförvaltningens tjänsteskrivelse 2016-03-14. 2. Motion Integrationslyft för Järfälla.

1. Socialförvaltningens tjänsteskrivelse 2016-03-14. 2. Motion Integrationslyft för Järfälla. TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2016-03-14 Socialnämnden Kommunstyrelsen Dnr Son 2015/536 Kst 2015/401 Integrationslyft för Järfälla - svar på motion Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Socialnämnden

Läs mer

PROGNOS FÖR NYPRODUCERADE LÄGENHETER PÅ ÅRSTAFÄLTET 2014-2038 BEFOLKNING OCH KOMMUNAL BARNOMSORG

PROGNOS FÖR NYPRODUCERADE LÄGENHETER PÅ ÅRSTAFÄLTET 2014-2038 BEFOLKNING OCH KOMMUNAL BARNOMSORG PROGNOS FÖR NYPRODUCERADE LÄGENHETER PÅ ÅRSTAFÄLTET 214-238 BEFOLKNING OCH KOMMUNAL BARNOMSORG Stockholms Stads Utrednings- och Statistikkontor AB Karin Fägerlind 8-58 35 34 karin.fagerlind@usk.stockholm.se

Läs mer

Rapport om fastighetskontorets arbete med att anskaffa bostäder och att vara mellanhyresvärd 2012

Rapport om fastighetskontorets arbete med att anskaffa bostäder och att vara mellanhyresvärd 2012 Rapport om fastighetskontorets arbete med att anskaffa bostäder och att vara mellanhyresvärd 2012 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 SAMMANFATTNING... 3 1 UPPDRAG... 4 2 REMISSER... 4 3 ANSKAFFADE

Läs mer

Handlaggare ~nga- ena Palmgren 08-523 038 60 inaa-lena.~almarenqsodertalie.se

Handlaggare ~nga- ena Palmgren 08-523 038 60 inaa-lena.~almarenqsodertalie.se Tjänsteskrivelse Social- och omsorgskontoret Handlaggare ~nga- ena Palmgren 08-523 038 60 inaa-lena.~almarenqsodertalie.se Äldreomsorgsnämnden Kommundelsnämnderna Lokaiif5rsörjningspIm - Boendeplan inom

Läs mer

Bostadsmarknadsanalys för Gotlands län 2011.

Bostadsmarknadsanalys för Gotlands län 2011. Datum 2011-08-01 Dnr 405-1743-11 1(13) Elin Sander Samhällsbyggnad Boverket Box 534 371 23 Karlskrona Bostadsmarknadsanalys för Gotlands län 2011. Enligt uppdrag 46 i länsstyrelsernas regleringsbrev ska

Läs mer

Hälsosamt åldrande i Ljusnarsbergs kommun

Hälsosamt åldrande i Ljusnarsbergs kommun Hälsosamt åldrande i Ljusnarsbergs kommun Äldrepolitiskt program 2016-2019 Antaget av kommunfullmäktige den 9 december 2015 115 1 Inledning Kommunfullmäktige beslutade vid sammanträde den 10 juni 2015

Läs mer

Arbetsmarknads- och socialnämnden

Arbetsmarknads- och socialnämnden sid 1 (6) Arbetsmarknads- och socialnämnden Budgetuppföljning med helårsprognos 2013 Prognos driftbudget Budgetbelopp anges inklusive eventuella tilläggsanslag Belopp i tkr Budget Prognos Avvikelse Nettokostnad

Läs mer

Yttrande över av departementspromemorian: Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända (Ds 2015:33)

Yttrande över av departementspromemorian: Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända (Ds 2015:33) KOMMUNLEDNINGSKONTORET ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Lagerkvist Monika Eva Egnell Datum 2015-09-24 Diarienummer KSN-2015-1292 Kommunstyrelsen Yttrande över av departementspromemorian: Ett gemensamt

Läs mer

Riktlinjer för biståndsbedömning enligt socialtjänstlagen inom omsorgen om äldre och funktionshindrade

Riktlinjer för biståndsbedömning enligt socialtjänstlagen inom omsorgen om äldre och funktionshindrade Riktlinjer för biståndsbedömning enligt socialtjänstlagen inom omsorgen om äldre och funktionshindrade Innehållsförteckning Inledning 2 Syfte 2 Grundläggande utgångspunkter för rätten till bistånd 2 Dokumentation

Läs mer

Nackas flyktingmottagande: statusrapport 2015-10

Nackas flyktingmottagande: statusrapport 2015-10 2015-11-03 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr. AFN 2015/93-133 Arbets- och företagsnämnden Nackas flyktingmottagande: statusrapport 2015-10 Förslag till beslut Arbets- och företagsnämnden noterar informationen

Läs mer

Avtalet gäller från tid för undertecknande t o m 20171231, med möjlighet till förlängning med två år åt gången.

Avtalet gäller från tid för undertecknande t o m 20171231, med möjlighet till förlängning med två år åt gången. Överenskommelse om samverkan mellan Region Östergötland och Boxholm, Finspång, Kinda, Linköping, Motala, Mjölby, Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik, Vadstena, Ydre, Åtvidaberg och Ödeshögs kommun, avseende

Läs mer

Socialdepartementet. Förbundet FöR Delaktighet och Jämlikhet lämnar här sina synpunkter på rubricerad remiss.

Socialdepartementet. Förbundet FöR Delaktighet och Jämlikhet lämnar här sina synpunkter på rubricerad remiss. Lund den 30 september 2015 Socialdepartementet YTTRANDE Remiss Socialdepartementet, 103 33 Stockholm Regeringsuppdrag Rapport 2014:38 Översyn av lagen om bostadsanpassningsbidrag m.m. Boverket december

Läs mer

Lokal handlingsplan för vård och omsorg 2008-2012

Lokal handlingsplan för vård och omsorg 2008-2012 STRÖMSTADS KOMMUN OMSORGSFÖRVALTNINGEN Syfte Lokal handlingsplan för vård och omsorg 2008-2012 Kommunfullmäktige beslutade 2004-09-16 att anta Lokal handlingsplan för vård och omsorg för år 2005-2010.

Läs mer

Revidering av riktlinjer utifrån Socialpsykiatri

Revidering av riktlinjer utifrån Socialpsykiatri 1 Datum Vårt diarienummer Sida 2015-11-05 2015/37656 1(7) Er beteckning Vår adress Adress Besöksadress Röda vägen 50 Handläggare, telefon, e-post Mette Gabrielsen 0243-736 69 mette.gabrielsen@borlange.se

Läs mer

Skånes befolkningsprognos

Skånes befolkningsprognos Skånes befolkningsprognos 2012 2021 Avdelningen för regional utveckling Enheten för samhällsanalys Innehåll Förord 3 Sammanfattning 4 Skåne väntas passera 1,3 miljoner invånare under 2016 5 Fler inflyttare

Läs mer

BOSTADSPOLITISKT PROGRAM 2016. Hyresgästföreningen Luleå

BOSTADSPOLITISKT PROGRAM 2016. Hyresgästföreningen Luleå BOSTADSPOLITISKT PROGRAM 2016 Hyresgästföreningen Luleå 1 Hyresgästföreningen: en rörelse för bostäder på rimliga villkor Hyresgästföreningen är en demokratisk och partipolitiskt obunden medlemsorganisation.

Läs mer

Datum 2013-07-18. Svarsskrivelse till Autism- och Aspergerföreningen Uppsala län och FUB

Datum 2013-07-18. Svarsskrivelse till Autism- och Aspergerföreningen Uppsala län och FUB Uppsala "KOMMUN KONTORET FÖR HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG Handläggare Carina Kumlin Datum 2013-07-18 Diarienummer NHO-2013-0121.31 Nämnden för hälsa och omsorg Svarsskrivelse till Autism- och Aspergerföreningen

Läs mer

Utvecklingsprogram för vård- och omsorgsnämndens verksamheter 2012-2015

Utvecklingsprogram för vård- och omsorgsnämndens verksamheter 2012-2015 Utvecklingsprogram för vård- och omsorgsnämndens verksamheter 2012-2015 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning... 3 Styrning... 3 Vision 2025... 3 Omvärldsanalys... 4 Befolkningsprognos... 7 Utvecklingsinriktning...

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Socialnämnden 2012-01-24 1

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Socialnämnden 2012-01-24 1 Socialnämnden 2012-01-24 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 1 Ekonomisk rapport socialnämndens verksamheter 2 Socialnämndens verksamheter, information och rapporter 3 Gruppbostad

Läs mer

Boendekonferens Göteborgsregionens kommunalförbund

Boendekonferens Göteborgsregionens kommunalförbund Boendekonferens Göteborgsregionens kommunalförbund Barbro Westerholm 2009 01 09 Dir. 2006:63, Tilläggsdir. 2006:137 Slutredovisning av uppdrag Särskild utredare/ordförande: Barbro Westerholm Varför tillsattes

Läs mer

BoPM Boendeplanering

BoPM Boendeplanering Boendeplanering Rapport 2011-20 Länsstyrelsen Västernorrland avdelningen för näringsliv och samhällsbyggnad BoPM Boendeplanering Beställningsadress: Länsstyrelsen i Västernorrlands län 871 86 Härnösand

Läs mer

Revisionsrapport Sigtuna kommun Kommunens demensvård ur ett anhörigperspektiv

Revisionsrapport Sigtuna kommun Kommunens demensvård ur ett anhörigperspektiv Revisionsrapport Sigtuna kommun Kommunens demensvård ur ett anhörigperspektiv Lars Högberg Februari 2012 2012-02-24 Lars Högberg Projektledare Carin Hultgren Uppdragsansvarig 2 Innehållsförteckning 1 INLEDNING...

Läs mer

inom vård och omsorg Mat för äldre Anders Bergh Ylva Mattsson Sydner

inom vård och omsorg Mat för äldre Anders Bergh Ylva Mattsson Sydner Nr 15 februari 2007 Författare:Katrin Östman Anders Bergh Ylva Mattsson Sydner Sedan några år tillbaka publicerar Socialstyrelsen årligen en rapport som beskriver tillståndet och utvecklingen inom vård

Läs mer

BOSTADSPOLITISKT PROGRAM 2014-2015 uppsala

BOSTADSPOLITISKT PROGRAM 2014-2015 uppsala BOSTADSPOLITISKT PROGRAM 2014-2015 uppsala Bostadspolitiskt program 2014-2015 för Uppsala HYRESGÄSTFÖRENINGEN UPPSALA-KNIVSTA VÄLFÄRDEN BÖRJAR I HEMMET Bostaden är en mänsklig och social rättighet, inte

Läs mer

Tid: Onsdagen den 11 december kl. 17.00. Plats: Östra Roten, Kommunhuset i Lilla Edet

Tid: Onsdagen den 11 december kl. 17.00. Plats: Östra Roten, Kommunhuset i Lilla Edet Kallelse Kommunstyrelsen Tid: Onsdagen den 11 december kl. 17.00 OBS tiden! Plats: Östra Roten, Kommunhuset i Lilla Edet Ärende 1. Upprop 2. Val av justerare samt fastställande av tid för justering 3.

Läs mer

Sammanfattning. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2007.

Sammanfattning. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2007. Sammanfattning Ett landsting får i dag sluta avtal med någon annan om att utföra de uppgifter som landstinget ansvarar för enligt hälso- och sjukvårdslagen (1982:763). Inskränkningar finns emellertid när

Läs mer

Projektrapport om kommunaliseringen av hemsjukvården i Gävleborgs län

Projektrapport om kommunaliseringen av hemsjukvården i Gävleborgs län Projekt Sammanhållen hemvård i Gävleborg 2012-02-22 Projektrapport om kommunaliseringen av hemsjukvården i Gävleborgs län - utredning av förutsättningar för och förslag till kommunalisering av hemsjukvården

Läs mer

Budgetförslag 2014. Kristianstad kan utvecklas mot fler jobb och högre kvalité i skola och omsorg. Socialdemokratiska Fullmäktigegruppen

Budgetförslag 2014. Kristianstad kan utvecklas mot fler jobb och högre kvalité i skola och omsorg. Socialdemokratiska Fullmäktigegruppen Budgetförslag 2014 Kristianstad kan utvecklas mot fler jobb och högre kvalité i skola och omsorg Socialdemokratiska Fullmäktigegruppen Budget 2014 För fler jobb och högre kvalitét i skola och omsorg! Det

Läs mer

Ska man behöva vara rädd för att bli gammal? En studie om äldres situation i dagens Sverige

Ska man behöva vara rädd för att bli gammal? En studie om äldres situation i dagens Sverige Ska man behöva vara rädd för att bli gammal? En studie om äldres situation i dagens Sverige Svenska Röda Korset i samarbete med Temo, november 2004 Inledning Svenskarna hör till de folk som blir äldst

Läs mer

Remissvar Ett gott liv var dag Kommunstyrelsens diarienummer: 2014/KS0411

Remissvar Ett gott liv var dag Kommunstyrelsens diarienummer: 2014/KS0411 BESLUT Datum 2015-06-09 Diarienummer 2015/SON0072 Sida 1(6) Sociala omsorgsnämnden Eva Claesson, Tfn 0734-32 70 20 Mottagare Kommunstyrelsen Remissvar Ett gott liv var dag Kommunstyrelsens diarienummer:

Läs mer

Riktlinjer för medföljare vid semesterresa

Riktlinjer för medföljare vid semesterresa 1 (12) Riktlinjer för medföljare vid semesterresa Antagna av KS april 2000, reviderade av KF xxx 2016 stockholm.se 2 (12) 3 (12) Riktlinjer för medföljare vid semesterresa Antagna i KS april 2000, reviderade

Läs mer

Helsingborgs Stads. Mål och strategier i arbetet mot bostadslöshet

Helsingborgs Stads. Mål och strategier i arbetet mot bostadslöshet Helsingborgs Stads Mål och strategier i arbetet mot bostadslöshet Innehåll Sida Inledning och uppdrag 2 Stadens gemensamma ansvar 2 Definition av begreppet hemlöshet 3 Mål och strategier 5 Samverkan 7

Läs mer

Moderaterna i Örnsköldsviks handlingsprogram 2014-2018

Moderaterna i Örnsköldsviks handlingsprogram 2014-2018 Moderaterna i Örnsköldsviks handlingsprogram 2014-2018 5 frågor som vi tänker fokusera på 2014-2018 Norrlands bästa företagsklimat Ordning och reda i ekonomin Bra inomhusoch utomhus miljöer för barn, unga

Läs mer

Remiss av Motion (2012:6) om inrättande av kombolägenheter i Stockholm

Remiss av Motion (2012:6) om inrättande av kombolägenheter i Stockholm Remissvar Dnr 2012/3.2.2/63 Sid. 1(12) 2012-06-01 Handläggare: Susanna Höglund Telefon: 08-508 29 758 Till Stadsbyggnads- och idrottsroteln Remiss av Motion (2012:6) om inrättande av kombolägenheter i

Läs mer

Förslag till Äldreboendeplan för Göteborgs stad 2012-2015

Förslag till Äldreboendeplan för Göteborgs stad 2012-2015 Förslag till Äldreboendeplan för Göteborgs stad 2012-2015 Oktober 2011 1 Innehållsförteckning: Äldreboendeplan Göteborgs stad 2012-2015...3 PLANEN...3 Plan 2012-2013, inriktning 2014-2015...3 PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGARNA...3

Läs mer

KART- LÄGGNING. Ej verkställda beslut och domar enligt LSS och SoL. Handikappomsorg. Årsskiftet 2005/06. ISSN 1400-0792 Dnr.

KART- LÄGGNING. Ej verkställda beslut och domar enligt LSS och SoL. Handikappomsorg. Årsskiftet 2005/06. ISSN 1400-0792 Dnr. KART- LÄGGNING ISSN 1400-0792 Dnr. 701-762-2006 Ej verkställda beslut och domar enligt LSS och SoL Handikappomsorg Årsskiftet 2005/06 SAMMANFATTNING Under året som gått har antalet beslut och domar som

Läs mer

Dagordning Anpassning av platser inom särskilt boende Trygg hemgång MAS i Lysekil sommaren 2013 Samverkansgruppens protokoll. Innehållsförteckning

Dagordning Anpassning av platser inom särskilt boende Trygg hemgång MAS i Lysekil sommaren 2013 Samverkansgruppens protokoll. Innehållsförteckning Dagordning Anpassning av platser inom särskilt boende Trygg hemgång MAS i Lysekil sommaren 2013 Samverkansgruppens protokoll Innehållsförteckning 2 3 12 17 18 Vård- och omsorgsnämnden kallas till extrasammanträde

Läs mer

Pressinformation inför äldrenämndens sammanträde

Pressinformation inför äldrenämndens sammanträde 1 2010-05-20 Äldrenämnden Pressinformation inför äldrenämndens sammanträde För ytterligare information kontakta äldrenämndens ordförande Jan-Willy Andersson (kd), telefon 013-20 71 84 eller 070-590 71

Läs mer

Plats och tid Höörsalen, Kommunhuset, kl. 18.30 20.30

Plats och tid Höörsalen, Kommunhuset, kl. 18.30 20.30 2008-11-20 196 Plats och tid Höörsalen, Kommunhuset, kl. 18.30 20.30 Beslutande Ann-Margret Björck (fp), tjg. ordförande Henrik Kvennberg, (m), ledamot Ingrid Håkansson (m), ledamot Lars Nihlén (c), ledamot

Läs mer

Inventering av behov hos personer med psykiska funktionsnedsättningar: Sigtuna, 2013

Inventering av behov hos personer med psykiska funktionsnedsättningar: Sigtuna, 2013 Sollentuna 2014-01-20 Martin Åberg Henrik Karlsson Katarina Piuva Inventering av behov hos personer med psykiska funktionsnedsättningar: Sigtuna, 2013 Bearbetning efter Socialstyrelsens inventeringsformulär

Läs mer

Genomgång av handlingar kl 17.30. Bo Weiåker, socialchef Dick Andersson, enhetschef Agneta Sandström, administrativ chef

Genomgång av handlingar kl 17.30. Bo Weiåker, socialchef Dick Andersson, enhetschef Agneta Sandström, administrativ chef Socialnämnden 4 mars 2003 Plats och tid för sammanträdet Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdag 4 mars 2003 kl 18 30. Genomgång av handlingar kl 17.30. Kallade tjänstemän

Läs mer

PARBO RIKTLINJER FÖR PARBOENDE PÅ VÅRDBOENDE

PARBO RIKTLINJER FÖR PARBOENDE PÅ VÅRDBOENDE PARBO RIKTLINJER FÖR PARBOENDE PÅ VÅRDBOENDE FASTSTÄLLT AV: Socialnämnden, SN/2013/167 DATUM: 2013-05-29 2013-12-13 GA, SS 3 (6) RIKTLINJER FÖR PARBOENDE BAKGRUND Riksdagen har i enlighet med propositionen

Läs mer

Samverkansöverenskommelse med Landstinget. med landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning

Samverkansöverenskommelse med Landstinget. med landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Nadja Widéhn 2015-04-15 SN 2015/0138.11.01 0480-452786 Socialnämnden Samverkansöverenskommelse med Landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

2013-2020. Vård- och omsorgsprogram

2013-2020. Vård- och omsorgsprogram 2013 2020 Vård och omsorgsprogram Antaget av Kommunfullmäktige den 27 mars 2013, 60, Dnr: KS 236/11770 Vård och omsorgsprogram 2013 2020 Båstads kommuns vision: Båstads kommun ska vara det självklara valet

Läs mer

Värmdö kommun. Stöd till personer med psykisk funktionsnedsättning Revisionsrapport. Audit KPMG AB 13 december 2011 Antal sidor: 10

Värmdö kommun. Stöd till personer med psykisk funktionsnedsättning Revisionsrapport. Audit KPMG AB 13 december 2011 Antal sidor: 10 ABCD Värmdö kommun Stöd till personer med psykisk funktionsnedsättning Revisionsrapport Audit KPMG AB 13 december 2011 Antal sidor: 10 Innehåll 1. Sammanfattning 2 2. Inledning 3 2.1 Bakgrund 3 2.2 Syfte

Läs mer

Omsorgsnämnden 2009-05-28 1 (18)

Omsorgsnämnden 2009-05-28 1 (18) Omsorgsnämnden 2009-05-28 1 (18) Plats och tid Tingshuset, torsdagen den 28 maj 2009, kl. 16.00-18.20 Ajournering kl.17.10-17.30 Beslutande Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Hannu Sutinen (fp) ordförande

Läs mer

LSS-kommitténs slutbetänkande Möjlighet att leva som andra. Ny lag om stöd och service för vissa personer med funktionsnedsättning (SOU 2008:77)

LSS-kommitténs slutbetänkande Möjlighet att leva som andra. Ny lag om stöd och service för vissa personer med funktionsnedsättning (SOU 2008:77) 1(11) Vård- och omsorgsförvaltningen Till Socialdepartementet 103 33 Stockholm LSS-kommitténs slutbetänkande Möjlighet att leva som andra. Ny lag om stöd och service för vissa personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Motverka hemlöshet och underlätta inträdet på bostadsmarknaden

Motverka hemlöshet och underlätta inträdet på bostadsmarknaden Motverka hemlöshet och underlätta inträdet på bostadsmarknaden Hemlösheten berör alla Tillgång till en bostad är en mänsklig rättighet och en förutsättning för ett gott liv. Men hemlöshet och utestängning

Läs mer

Riktlinjer - Sociala bostäder

Riktlinjer - Sociala bostäder TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2015-04-15 Dnr: 2015/122-IFN-004 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: yvonne.pettersson@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden Riktlinjer

Läs mer

Socialtjänstens skyldigheter inom missbruks- och beroendevården. Pär Ödman Förbundsjurist Sveriges Kommuner och Landsting

Socialtjänstens skyldigheter inom missbruks- och beroendevården. Pär Ödman Förbundsjurist Sveriges Kommuner och Landsting Socialtjänstens skyldigheter inom missbruks- och beroendevården Pär Ödman Förbundsjurist Sveriges Kommuner och Landsting Ansvarig kommun (2 kap., 2 a kap SoL) - Varje kommun ansvarar för socialtjänsten

Läs mer

Nyanländas boendesituation delrapport

Nyanländas boendesituation delrapport Nyanländas boendesituation delrapport Uppdraget enligt RU 12 Att redovisa förslag på hur nyanlända i anläggningsboenden ska få tillgång till bostäder De föreslagna åtgärderna ska kunna inledas omedelbart

Läs mer

Socialstyrelsen 2013-04-10 Dnr 5.2.-3795/2012-311(7)

Socialstyrelsen 2013-04-10 Dnr 5.2.-3795/2012-311(7) Socialstyrelsen 2013-04-10 Dnr 5.2.-3795/2012-311(7) Regler och tillstånd Christina Bohman Karlsson christina.bohmangsocialstyrelsen Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Lägesrapportför

Läs mer

Vår vision om den goda fastighetsmarknaden. Näringspolitiskt program för Fastighetsägarna

Vår vision om den goda fastighetsmarknaden. Näringspolitiskt program för Fastighetsägarna Vår vision om den goda fastighetsmarknaden Näringspolitiskt program för Fastighetsägarna Vision Ta en promenad på stan och titta upp på de många vackra och spännande husfasader som finns runt omkring dig.

Läs mer

Överenskommelse om bostadspolitiken mellan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet

Överenskommelse om bostadspolitiken mellan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet Överenskommelse om bostadspolitiken mellan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet En rödgrön bostadspolitik är en social bostadspolitik. För oss är bostaden en social rättighet. Alla människor,

Läs mer

Samverkansöverenskommelse med Landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning

Samverkansöverenskommelse med Landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning UTDRAG 1 (1) Sammanträdesdatum 2013-10-22 Socialnämnden 195 Samverkansöverenskommelse med Landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning Dnr SN 2012/0684 Handlingar Tjänsteskrivelse daterad

Läs mer

2014-06-24. Anna-Greta Johansson (S) Jan Sandström (S) Hans-Olov Stöllman (S)

2014-06-24. Anna-Greta Johansson (S) Jan Sandström (S) Hans-Olov Stöllman (S) Sammanträdesdatum Sida 1/13 Plats och tid Sammanträdesrummet, övre våningen, Hagfors Stadshus kl 09:00 11:10 Beslutande Övriga Anna-Greta Johansson (S) Jan Sandström (S) Hans-Olov Stöllman (S) Annica Lövgren,

Läs mer

grupp har personerna i genomsnitt även varit hemlösa kortare tid jämfört med personer födda inom Europa.

grupp har personerna i genomsnitt även varit hemlösa kortare tid jämfört med personer födda inom Europa. Sammanfattning I denna rapport redovisas resultaten från Socialstyrelsens tredje nationella kartläggning av hemlöshetens omfattning i Sverige. Kartläggningen har utförts på uppdrag av regeringen och de

Läs mer

Sammanfattning. Förslaget till ny äldreomsorgsplan för Eslövs kommun år 2001 2006 innehåller följande rubriker:

Sammanfattning. Förslaget till ny äldreomsorgsplan för Eslövs kommun år 2001 2006 innehåller följande rubriker: Sven-Erik Andersson T.f. Verksamhetschef Sammanfattning Förslaget till ny äldreomsorgsplan för Eslövs kommun år 2001 2006 innehåller följande rubriker: Mål för Eslövs kommuns äldreomsorg. Valfrihet i äldreomsorgen.

Läs mer

Underlag för samhällsplaneringen för vård- och omsorgsnämndens verksamhetsområde på längre sikt med start år 2020

Underlag för samhällsplaneringen för vård- och omsorgsnämndens verksamhetsområde på längre sikt med start år 2020 1 (6) Vår handläggare Johanna Wennerth, utredare Lars-Erik Backlund, utredare Ert datum Er beteckning Vård- och omsorgsnämnden Underlag för samhällsplaneringen för vård- och omsorgsnämndens verksamhetsområde

Läs mer

PROTOKOLL 1 (20) 2012-08-30

PROTOKOLL 1 (20) 2012-08-30 PROTOKOLL 1 (20) 2012-08-30 Socialnämnden Plats och tid Stadshuset kl. 08.15-8.30, 11.00 12.00, 13.00-14.55 Beslutande Kenneth Fahlesson (S), ordförande Torgny Lind (S), vice ordförande Ulla-Britt Kulin

Läs mer

Promemoria 2013-06-27

Promemoria 2013-06-27 Promemoria 2013-06-27 Uthyrning av bostadsrättslägenheter Promemorians huvudsakliga innehåll I promemorian föreslås att synen på bostadsrättshavarens skäl för en upplåtelse av lägenheten i andra hand ska

Läs mer

Gemensam sjukvårdspolitisk valplattform 2010 för Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Kalmar län

Gemensam sjukvårdspolitisk valplattform 2010 för Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Kalmar län Gemensam sjukvårdspolitisk valplattform 2010 för Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Kalmar län Jessica Rydell (MP), Anders Henriksson (S), Linda Fleetwood (V), Lena Segerberg (S) Trygg

Läs mer