Informationsblad Forum sexuell hälsa

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Informationsblad Forum sexuell hälsa 2009-09"

Transkript

1 Informationsblad Forum sexuell hälsa Bra sexliv dämpar jobbstressen visar ny studie Kärleken och sexlivet har stor betydelse för arbetet. Har man en bra relation och sexliv så minskar de negativa effekterna av stressen på jobbet. Ett bra kärleksliv blir en krockkudde mot den arbetsrelaterade stressen, konstaterar Ann-Christine Andersson Arntén, doktorand vid Göteborgs universitet, i ny forskning. Hennes studier som redovisas i en ny avhandling, Partnership Relation Quality modulates the effects of Work-stress on health, bygger på enkäter till nära 900 personer i olika yrken och sektorer. Resultatet är att de som tyckte att de hade en bra relation kunde hantera jobbstressen bättre de som levde i en relation som inte fungerade. Ett dåligt förhållande innebar mer problem i form av ångest och stressreaktioner som t ex sömnproblem. Förklaringen är återhämtningen. För att hantera stressen på jobbet måste vi få tid för återhämtning. Det kan ske genom pauser på arbetsplatsen eller att koppla av i hemmet. Får vi inte tid till att ta raster och lunch, tvingas jobba mycket övertid eller tar med oss jobbet hem så mår vi dåligt. Men samma sak gäller alltså även när relationen inte fungerar. Man startar inte på noll inför arbetsdagen. Kroppen hinner inte gå ner i varv, förklarar Ann-Christine Andersson Arntén. Den intima delen av parrelationen: sexualiteten, visar på ett liknande samband. Fungerar sexlivet minskar de negativa effekterna av stressen i jobbet och därmed risken för sämre hälsa. Här fanns en viss skillnad mellan könen, enligt avhandlingen. För kvinnor påverkades kvaliteten på sexlivet av den övriga relationen: hur mycket man kramades, om man kunde tala med varandra osv. För att männen skulle vara nöjda handlade det mer om de direkta sexuella aktiviteterna: antalet samlag exempelvis och om de var lika många som man önskade. Ann-Christine Andersson Arntén hittade inte några skillnader mellan yrkesgrupperna i sina studier. Det fanns heller inga större skillnader mellan kvinnor och män, utan framför allt inom könen. Det fanns dock en tydlig olikhet mellan män och kvinnor. Det gäller kvaliteten på relationen. Kvinnor mådde sämst när den inte alls fungerade. För män är det som sämst när det är halvbra, kan man konstatera. Förklaringen som jag fann efter en gruppintervju med ett antal män, var att de ville ha en bra relation. Var den varken bra eller dålig lade de ner ett stort ansvar och engagemang för att rätta till situationen. Det påverkade både privatlivet och arbetet. Var förhållandet riktigt dåligt gav männen upp. Antingen lämnade man relationen eller stannade kvar på grund av barnen. Studien knäcker myten att mannen skulle ha lättare att skilja på jobb och familj. Även männen tar med sig jobbet hem. Läs mer om doktorsavhandlingen på:

2 Utredare vill införa abortregister Inför ett nationellt abortregister och subventionera p-piller för kvinnor under 25 år. Det föreslår läkaren Anders Milton i den utredning om hur man ska minska antalet oönskade graviditeter som han överlämnade till socialminister Göran Hägglund den 15 juni. Det saknas kunskap om varför kvinnor väljer att göra abort, och om abort är vanligare i vissa socioekonomiska eller kulturella grupper, skriver Anders Milton i en debattartikel i DN (DNdebatt ). Därför kan man inte vara säker på att alla individer nås av samhällets informationsinsatser eller om riktade insatser skulle behövas. Anders Milton föreslår att ett abortregister ska upprättas och förvaltas av Socialstyrelsen, där personuppgifter om alla kvinnor som gör abort ska samlas och finnas tillgängliga för forskning. Anders Milton vill också subventionera p-piller för kvinnor under 25 år, så att kostnaden inte överstiger 200 kronor per år var man än bor i landet. Att låta skolhälsovården dela ut gratis kondomer och dagenefterpiller till ungdomar som fyllt 15 år och att förbättra skolornas sex- och samlevnadsundervisning är andra förslag utredaren kommer med för att förebygga oönskade graviditeter. Han anser att sex- och samlevnadsundervisningen bör skrivas in tydligare i kursplanerna och vill ge Skolverket i uppdrag att ansvara för utvecklingen av sex- och samlevnadsundervisningen. Kondom motar även herpes Publicerat i Dagens Medicin Det har tidigare varit osäkert om kondomer skyddar mot herpes. Men ny forskning pekar på att preventivmedlet faktiskt har en viss sådan skyddseffekt. Användning av kondomer skyddar mot flera typer av sexuellt överförbara sjukdomar, som hiv, klamydia och gonorré. Huruvida kondomer också skyddar mot genital herpes har varit mer osäkert, enligt amerikanska forskare som nu utrett frågan. De analyserade resultat från sex studier där man undersökt risken för att bli smittad av genital herpes bland individer under en sammanlagd uppföljningstid om dagar. Totalt inträffade 415 fall av herpessmitta. De personer som alltid använde kondom vid samlag hade 30 procent lägre risk att bli smittade jämfört med dem som aldrig använde kondom. Inga skillnader kunde ses mellan könen. Sammantaget konstaterar forskarna att kondomanvändning ger ett måttligt skydd mot genital herpes hos både män och kvinnor. Bakom studien som i dag, måndag, publiceras i tidskriften Archives of Internal Medicine, står forskare vid bland andra University of Washington i Seattle, USA. Läs abstract till studien: Archives of Internal Medicine, 2009; 169:

3 Nytt från Socialstyrelsen Socialstyrelsens webbplats byter utseende och teknik Socialstyrelsens webbplats byter den 9 september kl skepnad. Den nya webbplatsen skapar nya fördelar och möjligheter, men medför bland annat att länkar på andra organisationers webbplatser till myndighetens webbsidor bryts. Webbplatsen bygger på ny teknik, har ny struktur och är även innehållsmässigt omarbetad på olika områden. Syftet är att bättre tillgodose de behov många användare har av att hitta rätt och hålla sig uppdaterad inom skilda intresseområden. Ambitionen är även att det ska bli lättare att se hur olika delar och sakområden hänger ihop med varandra inom Socialstyrelsens verksamheter och uppdrag. Dessutom ska webbplatsen vara anpassad till fler webbläsare än vad den är i dag. Praktiska konsekvenser För er som använder Enheten för hivpreventions webbsidor ofta kommer i och med omläggningen se och uppleva både positiva och inledningsvis mindre positiva förändringar. Direktadressen < kvarstår och kan användas som tidigare. Om så är fallet kan besökare via Socialstyrelsens nya startsida hitta till enhetens webbsidor under ingångarna folkhälsa, smittskydd, statsbidrag, under bokstaven H, eller via webbplatsens utbyggda sökfunktion. Det blir lättare att hitta till information om statsbidrag 2:8 som Socialstyrelsen årligen fördelar. I och med omläggningen kommer vissa inledande problem uppstå. Bland annat kan visst material som idag finns presenterat på nuvarande webbsidor under en övergångsperiod ej vara tillgängligt. De organisationer som på den egna webbplatsen har länkat till särskilda sidor på Socialstyrelsen behöver be de egna webbredaktörerna att se över länkningarna. Direkta kontaktuppgifter som namn, mejladresser och telefonnummer till enhetens handläggare, administratör och informatörer kan under en övergångsperiod vara mindre tillgängliga än tidigare. Hivportal Socialstyrelsen lanserar i samverkan med Nationella Hivrådet en ny hivportal Hivportalen ska samla den kunskap och erfarenhet som finns när det gäller förebyggande arbete mot hiv och andra sexuellt överförda infektioner. Hivportalen är en viktig del i att stärka det förebyggande arbetet nationellt vad gäller hiv och STI. Portalen riktar sig till professionen och de ideella organisationer som arbetar med de riskutsatt grupperna. - Syftet med portalen är att de i kommuner, landsting och ideella organisationer vilka arbetar direkt med de riskutsatta grupperna ska hitta fakta, få en överblick över vad som gjorts tidigare inom området, kunna få konkreta tips och även få uppdaterade nyheter på området, säger Viveca Urwitz. Allt samlas nu enkelt på ett ställe som alla lätt kan hitta. Till portalen finns ett redaktionsråd kopplat med representanter från Nationella Hivrådet. Redaktionsrådet fungerar som ett stöd till redaktören som sitter på Socialstyrelsen. Kolla in portalen på:

4 Nationell handlingsplan för klamydiaprevention Med fokus på ungdomar och unga vuxna Socialstyrelsen Klamydiahandlingsplanen klar Ur pressmeddelandet: Nationell handlingsplan för klamydiaprevention med fokus på ungdomar och unga vuxna Handlingsplanen sätter upp tydliga mätbara mål i preventionsarbetet. Samverkan mellan ungdomsmottagningar, skolan, skolhälsovården och övrig elevhälsa är särskilt viktig i det preventiva arbetet för ungdomar säger Viveca Urwitz, chef för enheten för hivprevention vid Socialstyrelsen. Kunskapen om kondomer och kondomanvändning, liksom tillgängligheten till kondomer behöver också öka fortsätter hon. Kunskapsbaserade rådgivningsmetoder, tillgänglighet till testning och utbildade smittspårare är några av dem saker som behöver förbättras inom hälso- och sjukvården. När en patient provtas för klamydia bör vården bli bättre på att föra en dialog med patienten om hur man kan minska risken att bli smittad och föra infektionen vidare. Det preventiva arbetet när det gäller klamydia bör vara samordnat med arbetet att förebygga oönskade graviditeter. För att kunna tillmötesgå behov av information och rådgivning bör därför sexuell och reproduktiv hälsa ingå i all grundutbildning till yrken inom hälso- och sjukvården. Handlingsplanen visar på behovet av en systematisk återkommande kommunikation riktad till unga och unga vuxna. Målen för kommunikationen rör kunskap, attityder och intention till beteende. För att få till stånd en positiv beteendeförändring och en ökad kondomanvändning måste budskapen fokusera på de föreställningar som formar ungas beteende. Samtidigt ska informationsinsatser stödja den dialog som sker i mötet med unga och unga vuxna inom hälso- och sjukvården och skolan. Kommunikationen med unga och unga vuxna är avgörande för hur man lyckas med preventiva åtgärder på olika områden. Åtgärderna kring klamydia och oönskade graviditeter behöver därför hållas ihop i det ett framtida preventionsarbete säger Viveca Urwitz. Handlingsplanen är framtagen i bred samverkan med olika aktörer och intressenter inom det förebyggande arbete. Dokumenttyp: Information till beslutsfattare och/eller professionen Språk: Svenska Publiceringsår: 2009 Sidantal: 100 Formatkod: Kompendium Pris inkl. moms: 113 kr Artikelnummer: Beställ eller ladda ner på: Rekommendationer för vaccination mot humant papillomvirus Socialstyrelsen Sammanfattning Den 1 januari 2010 träder föreskriften om allmän vaccination av alla flickor i åldern år, födda 1999 eller senare i kraft. Vaccinationen blir ett viktigt komplement till det väl inarbetade nationella screeningprogrammet för livmoderhalscancer. Vaccinationen är en förebyggande insats mot livmoderhalscancer orsakad av HPV och ska utföras av skolhälsovården i årskurs 5 6. I de fall ytterligare åldersgrupper erbjuds vaccination bör det endast gälla ovaccinerade flickor upp till 18 år. Även om det ännu finns begränsad kunskap om långtidseffekter av HPVvaccination talar den sammantagna bedömningen för att det finns ett stort värde i att erbjuda HPV-vaccin till flickor, under förutsättning att en noggrann övervakning sker av eventuella effekter på screeningprogrammet.

5 Som ett komplement till föreskrifterna lämnar Socialstyrelsen i detta dokument en bakgrund till att HPV inkluderas i det allmänna vaccinationsprogrammet samt vissa rekommendationer om användningen av vaccinet. Dokumenttyp: Rekommendationer för planering/tillsyn/metodutveckling Sidantal: 12 Pris inkl. moms: 32 kr Artikelnummer: Beställ eller ladda ner Rekommendationer för vaccination mot humant papillomvirus (HPV) på: Distanstest för klamydia, tillsynsrapport Socialstyrelsen Rapporten från Socialstyrelsen presenterar områden av stor betydelse för patient- och rättssäkerhet samt hur fyra verksamheter valt att arbeta. De största utmaningarna visade sig vara att integrera smittskyddslagens bestämmelser i de texter som utgör kärnan vid distanstestning och att ha en tydlig ansvarsfördelning. Dokumenttyp: Information till beslutsfattare och/eller professionen Sidantal: 37 Pris inkl. moms: 42 kr Artikelnummer: Beställ eller ladda ner tillsynsrapporten på: Nytt från RFSL Ny rapport om Sexperterna We are the sexperts! - Manual on how to use Internet chatrooms and communities to promote sexual health and condom use. Nicklas Dennermalm m.fl. Ladda ner rapporten här: Sexperterna vill genom rapporten dela med sig av sina erfarenheter av utåtriktat hälsoarbete på internet och hoppas inspirera andra att göra likadant Sexperterna, är en grupp informatörer på RFSL Stockholm och de samtalar online om sex, hiv och andra STI på Internet. Deras målgrupp är främst killar som har sex med killar men alla är välkomna att höra av sig. När Sexperterna är online kan man chatta med dem, vid andra tillfällen kan man lämna ett meddelande som besvaras så snart som möjligt. Sexperterna finns på Qruiser (Community på internet) och på RFSL-chatten där man kan ställa frågor om STI och säkrare sex

6 Kvinnors sex kartlagt Som att slicka på en regnkappa, heter den största svenska studien någonsin som kartlägger kvinnor som har sex med kvinnors sexualvanor och strategier för säkrare sex. Bakom rapporten står Suzann Larsdotter, hiv- och hälsohandläggare på RFSL 802 kvinnor som har sex med kvinnor (KSK) har svarat på en enkät på webben om allt ifrån vilka sjukdomar de haft, hur de har sex och med vem, till vad de aldrig provat men gärna skulle vilja. Tillsammans med en omfattande genomgång av internationell forskning om vilka sjukdomar som överförs mellan kvinnor och hur kvinnor som har sex med kvinnor funderar kring risker och säkrare sex, ligger enkäten till grund för Suzann Larsdotters magisteruppsats i sexologi. Under Stockholm Pride släppte RFSL en omarbetad version av uppsatsen som rapport med titeln Som att slicka på en regnkappa Ladda ner rapporten här: Nytt från Lafa Enheten för sexualitet och hälsa Stockholms läns landsting Ny sajt för mellanstadiet Frågachans.nu heter Lafas nya websajt som vänder sig till åringar. Den har utvecklats i nära samarbete med elever och experter. Förutom rena faktakunskaper har den interaktiva inslag och ger möjlighet till reflektion och identifikation. Här kan barn och ungdomar lära sig mer om hur kroppen förändras under puberteten, hur ett barn blir till och vad begreppen homo-, bi- och heterosexualitet innebär. Lek blandas med allvar. Man kan kolla vem man passar ihop med i ett högst ovetenskapligt test där slumpgeneratorn avgör och man kan ställa frågor om känslor och relationer och även om sådant som känns svårt till den alldeles verkliga panel av vuxna experter som döljer sig bakom funktionen Fråga ugglan. Kolla in sajten på Ny FoU-rapport: Utvärdering av Järva mansmottagning "Because he's worth it" är titeln på en ny rapport som presenterar den utvärdering som gjorts av Järva mansmottagning, en sex- och samlevnadsmottagning för män som Lafa driver på Järvafältet sedan I rapporten beskrivs processen som ligger bakom mottagningens utformning och verksamheten analyseras och diskuteras utifrån ett hälsofrämjande perspektiv. Rapporten är en magisteruppsats inom ramen av för Karolinska Institutets folkhälsovetenskapliga program och är skriven av Gunilla Neves Ekman, handläggare på Lafa och tidigare projektledare för Järva mansmottagning. Beställ eller ladda ner rapporten på: ing=1

7 Nytt från Smittskyddsinstitutet Hiv första halvåret 2009 Under första halvåret 2009 anmäldes 208 fall med hivinfektion (142 män och 66 kvinnor) till Smittskyddsinstitutet. Motsvarande siffra 2008 var 210 fall, och medeltalet för femårsperioden var 208 fall. Om man bortser från rekordåret 2007 ser vi en trend med en svag ökning av antalet anmälda fall sedan början av 2000-talet. Totalt har det anmälts fall av hiv sedan 1985 (6 031 män, kvinnor och tre där uppgift saknas). Av dem lever omkring i Sverige idag. Figur. Hivanmälda första halvåren för de tre vanligaste smittvägarna och var smitta skett Under första halvåret 2009 rapporterades 90 personer som invandrat till Sverige med hivinfektion. För samma period föregående år rapporterades 124 fall, och i medeltal har 120 rapporterats under den gångna femårsperioden. Antalet boende i Sverige vid smittillfället som anmälts med hivinfektion under första halvåret 2009 var 58, samma antal som föregående år och i medeltal 59 under den gångna femårsperioden. Sex mellan män Antalet anmälda fall bland män som har sex med män var under första halvåret stycken jämfört med 51 under motsvarande period 2008 och i medeltal 49 fall under den gångna femårsperioden. Detta är den enda grupp där vi ser en ökning och det ser likadant ut i många andra västeuropeiska länder. Intravenöst missbruk 12 personer anmäldes som smittade genom intravenöst missbruk första halvåret, jämfört med 14 under motsvarande period förra året. Under den gångna femårsperioden är genomsnittet 15. Heterosexuell smittväg Av sammanlagt 97 anmälda fall av heterosexuell smitta under första halvåret 2009 var 29 stycken bosatta i Sverige vid smittillfället jämfört med 37 föregående år, och i genomsnitt 28 under den gångna femårsperioden. Drygt 50 procent var smittade före ankomst till Sverige. Aids Totalt finns anmälda fall av aids i Sverige till och med juni 2009.

8 Smittskyddsinstitutet Klamydiainfektion första halvåret 2009 minskning bland alla åldersgrupper Under första halvåret 2009 anmäldes fall av klamydiainfektion vilket är en minskning med 12% jämfört med första halvåret 2008 (figur 1). Minskningen fortsätter efter en kraftig ökning 2007 som berodde på bättre diagnostik av en ny genetisk variant av Chlamydia trachomatis (CT) som upptäcktes i Sverige hösten Tidigare har drygt 47% av fallen anmälts under första halvåret vilket kan bero på att fler människor blir smittade under sommaren och testar sig efter semestern. Mer än hälften av de anmälda fallen var liksom tidigare år kvinnor (56 %). Fig 1. Antal anmälda klamydiafall januari-juni , fördelat per kön Medelåldern var för kvinnor 21 år och för män 24 år. Minskningen sågs i alla åldersgrupper (15-39 år) med 10-17% jämfört med första halvåret I dessa åldersgrupper finns majoriteten av de klamydiasmittade och därför krävs fokus på preventiva åtgärder speciellt i dessa åldersgrupper. Minskning av rapporterade klamydiafall har observerats i alla landsting med lite större minskning i de landsting som före 2007 använde en testmetod som ej detekterade den muterade klamydiabakterien (figur 2). I dessa län var minskningen 14%. I de län som före 2007 huvudsakligen använde testmetod som kunde detektera mutanten var minskningen under samma period 8%. Mer information kan fås på:

9 Fig 2. Antal anmälda klamydiafall januari-juni , fördelat efter använda testmetoder före 2007 i landstingen Flera insatser kan ha bidragit till den minskning vi sett framför allt under det senaste halvåret. Ett exempel är Västerbotten där klamydiaförekomsten är lägst i landet och där man också har sett en kraftig minskning av klamydia som inte kan förklaras av minskad provtagning. Minskningen av rapporterade klamydiafall var 37,5% under januari-juni 2009 jämfört med samma period I Västerbotten har man centraliserad smittspårning och sedan 2007 tillsammans med Norrbotten också smittspårarutbildning med certifiering. Flera drop-in-mottagningar i länet inklusive en vid Umeå universitet som tar emot besökare 4 dagar per vecka. Beställning av klamydia hemtest vis Internet - ca 25% av alla prover i Västerbotten beställs nu via Internet ( Hälsoinformation och kondomprojekt har bedrivits på fritidsgårdar, krogar och vid Umeå universitet, och landstinget har ordnat utbildning för skolor, sjukvård och andra organisationer. Västerbotten har också genomfört ett barnmorskemottagningsprojekt där gravida kvinnor, kvinnor som söker preventivmedelsrådgivning och kvinnor under 30 år som kommer för cellprovtagning erbjuds enkät med några kryssfrågor och klamydiaprovtagning vid ökad risk. Länet också har startat projekt med motiverande samtal (läs mer på: som man anser vara en effektiv metod för att hjälpa människor till förändring av i sitt beteende. Västerbotten landsting har också återskapat en STI-grupp som ska hjälpa till med riktlinjer för det STI-preventiva arbetet i länet. Insatser i andra län har också bidragit till minskningen av klamydiaförekomsten och Smittskyddsenheterna är välkomna att dela med sig av sina erfarenheter. Klamydia försätter vara en infektion som huvudsakligen rapporteras heterosexuellt överförd (94 % av alla fall under senaste året). Klamydia är också en infektion där smittan huvudsakligen sker i Sverige (86 % av alla fall under senaste året). Av dem som smittades utomlands var Thailand, Spanien, Norge och Australien de vanligaste smittländerna.

10 Gonorré första halvåret 2009 minskning bland män som har sex med män men ökning bland kvinnor Under första halvåret 2009 rapporterades 337 fall av gonorré (84 kvinnor och 253 män) vilket är en minskning med 3 % jämfört med första halvåret Minskning har skett framförallt bland män som har sex med män, 26 % jämfört med föregående år. Bland heterosexuellt smittade män var minskningen 7 % men bland heterosexuellt smittade kvinnor sågs en ökning med 31 %. Under första halvåret 2009 var 75 % av fallen bland män jämfört med 80% tidigare år (se Fig.). Medelåldern för både heterosexuellt och homosexuellt smittade män var 33 år (31 år första halvåret 2008). För kvinnor var medelåldern 25 år (samma som tidigare år). Fig. Antal anmälda gonorré fall januari-juni , fördelat per kön Största minskningen under första halvåret 2009 i antal fall sågs bland åringar med 37 % (från 43 till 27 rapporterade fall) och bland åringar med 22 % (från 67 till 52 rapporterade fall). Ökningen observerades i åldersgruppen år med 55 % (från 20 till 31 rapporterade fall) och bland åringar från 2 till 10 rapporterade fall. Bland män som har sex med män rapporterades 80 fall av gonorré. Av de homosexuellt smittade männen var 76 % (61 pers.) smittade i Sverige (jmf med 86 % första halvåret 2008), bland dem rapporterades 50 % (30 pers.) från Stockholms län. Av de 155 heterosexuellt smittade männen var 43 % (67 personer) smittade i Sverige (jämfört med 44 %; 73 personer första halvåret 2008) och 29 % (45 personer) smittade i Thailand (jämfört med 27 %; 45 personer första halvåret 2008). För 18 män var smittväg okänd. Bland kvinnor smittades 70 % i Sverige (59 personer) (samma som tidigare år). 19 % av kvinnorna (16 personer) smittades utomlands, av dem 8 kvinnor i Thailand (jämfört med 26 % (17 personer) första halvåret 2008 och av dem var 3 kvinnor smittade i Thailand). Bland de stora länen sågs minskning i Stockholm med 16 % (från 166 till 140 rapporterade fall). Skåne hade en ökning med 37 % (från 35 till 48 rapporterade fall) och Västra Götaland hade en ökning med 19 % (från 47 till 56 rapporterade fall). Mer information kan fås på: /Inga Velicko, Jens Boman, Avdelningen för epidemiologi, Smittskyddsinstitutet Publicerad i nyhetsbrevet EPI-aktuellt

11 Nytt från Rädda barnen Ny rapport Varför måste man inte komma ut som hetero? Rädda Barnens Ungdomsförbund och Rädda Barnens rapport vänder sig i första hand till skolan, men kan även vara av intresse för ungdomsmottagningspersonal och andra som möter unga människor i sin profession. Rapporten handlar om normer kring sexualitet och kön? Trots att sexualundervisning enligt skollagen är obligatoriskt förkommer sällan diskussioner kring sexualitet och kön i skolan. Och när de förekommer så är de ofta bristfälliga och heteronormativa. Barn och unga har rätt till att vuxna i deras vardag har kunskap och kompetens kring de områden som är relevanta för dem. Denna rapport tar avstamp i att normer kring sexualitet och kön är kunskapsområden som måste uppmärksammas i mycket större utsträckning i skolan idag. Vuxna i skolan bryter mot FN:s konvention om barnets rättigheter när de inte hanterar osynliggöranden, kränkningar och diskriminering. Kränkningar är tätt kopplade till normer. För att motverka kränkningar och ojämlika maktförhållanden måste normer synliggöras. Läs, inspireras och utmanas i hur du kan inleda ett normkritiskt arbete kring kön, makt och sexualitet som utgår ifrån barnets rättigheter. Rapporten kan beställas på Rädda barnens ungdomsförbunds forum EllenochAllan: Sidantal: 62 Pris: 50 kr + frakt Eller laddas ner som pdf: Konferens oktober Konsten att stå pall Konferens om begränsande normer för killar Rädda Barnens Ungdomsförbund och Rädda Barnen har genom projektet allan bedrivit förändringsinriktat arbete kring normer för fjortonåriga killar i mer än två år. Nu bjuder vi in till en tvådagars konferens för att sprida all kunskap vi fått genom vårt normkritiska barnrättsarbete. Samt diskutera hur vi kan bemöta killar som känner sig begränsade utifrån kön, sexualitet, etnicitet funktionalitet, klass, ålder mm. Konferensen riktar sig främst till personer som i sitt yrke, sina studier eller ideella uppdrag möter barn och unga. Konferensen kommer att ta upp allt från maktteorier och normer kring maskuliniteter till pedagogiker, metoder och normkritiska verktyg. Medverkande: Sandra Dahlén, Marie Nordberg, Susanne Berg, Jesper Fundberg, RFSL Ungdom, Rädda Barnen, Friends, Män för jämställdhet, RFSU, Rädda Barnens Ungdomsförbund m.fl. För fler föreläsare och program besök: Plats: Fryshuset i Stockholm När: Dagtid 26 & 27 oktober Kostnad: GRATIS Anmälan: Görs till allan@rbuf.se, ange namn, telefon och e-post. Sista anmälningsdag: 12 oktober Avanmälan: Görs till allan@rbuf.se senast 12 oktober, därefter debiteras du på 500 kronor. Frågor: eller olof.svensson@rbuf.se

12 Nytt från Hiv-Sverige Hiv-Sveriges konferens om kriminalisering och hiv med bl.a. domare Edwin Cameron från Sydafrika, Lennart Hjälmåker Sveriges Aids-ambassadör, Viveka Urwitz socialstyrelsen, m.fl. hölls den 9 juni på World Trade center i Stockholm. Konferensen hade den svenska smittskyddslagen och medias roll i fokus som diskuterades i termer av kunskap, ansvar och mänskliga rättigheter. Rapporten från konferensen är nu färdigställd. Den finns att beställa under "informationsmaterial" på hiv-sveriges hemsida, Sidantal: 20 Pris: Gratis, porto och expeditionskostnad på 20 kr tillkommer Eller laddas ner som pdf: F /$File/HIV%20and%20Criminal%20Law_LoRes. pdf Nytt från UNESCO UNESCO har kommit med ett mycket intressant dokument International Guidelines for sexuality education: An evidence informed approach to effective sex, relationships and HIV/STI education. Riktlinjerna vänder sig i första hand till skolan men är mycket relevant för alla som jobbar med sexuell hälsa, inte minst om man är en av aktörerna som bjuds in till skolans sex- och samlevnadsundervisning. I dokumentet beskriver UNESCO varför man måste ha sex- och samlevnadsundervisning, ger argument för en utökning av ämnet och tar udden av de vanligaste argumenten emot sex- och samlevnadsundervisning. Man har också gått igenom en mängd program inom ämnet och sett vilken effekt de haft på unga människors beteende. Utifrån genomgången beskriver man sedan hur undervisningen bör vara strukturerad för att vara effektiv och man ger förslag innehåll i fyra ålderskategorier. För att vara effektiv bedömer man bl.a. att undervisningen bör börja vid 5 års ålder, genomföras inom skolans ram, vara åldersanpassad och återkomma vid minst 12 tillfällen, vara kopplad till genuskunskap och utföras av motiverade och utbildade lärare. Ladda ner riktlinjerna här: Conference ready version of the International Guidelines

Utveckla insatserna kring sexuell hälsa för ungdomar och unga vuxna

Utveckla insatserna kring sexuell hälsa för ungdomar och unga vuxna Utveckla insatserna kring sexuell hälsa för ungdomar och unga vuxna Anna-ChuChu Schindele, utredare Enheten för hivprevention och sexuell hälsa Smittskyddsinstitutet Sju webbsända seminarier med fokus

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2009:103 1 (8) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2008:17 av Inger Ros (S) om start av en informationskampanj i syfte att minska spridningen av klamydia Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Informationsinsatser mot spridningen av HIV/AIDS Skrivelse av Kristina Axén Olin (m)

Informationsinsatser mot spridningen av HIV/AIDS Skrivelse av Kristina Axén Olin (m) PM 2005 RVII (Dnr 325-4023/2004) Informationsinsatser mot spridningen av HIV/AIDS Skrivelse av Kristina Axén Olin (m) Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande Skrivelsen av Kristina

Läs mer

Strategi för sexuell och reproduktiv hälsa i Region Skåne 2011 2015

Strategi för sexuell och reproduktiv hälsa i Region Skåne 2011 2015 Strategi för sexuell och reproduktiv hälsa i Region Skåne 2011 2015 Förord Denna strategi utgör Region Skånes övergripande styrdokument för området sexuell och reproduktiv hälsa (SRH) för perioden 2011

Läs mer

Tio frågor om alkohol, narkotika, doping och sex

Tio frågor om alkohol, narkotika, doping och sex Tio frågor om alkohol, narkotika, doping och sex Enkätundersökning om studenters kunskaper och attityder Jan Johansson, Högskolan Jönköping Therese Rostedt, Landstinget i Jönköpings län 2014-05-21 Innehållsförteckning

Läs mer

Lokalpolitisk plattform för RFSU Stockholm

Lokalpolitisk plattform för RFSU Stockholm Lokalpolitisk plattform för RFSU Stockholm RFSU Stockholm vill se en ambitiös sexualpolitik i Stockholms stad och län. Vi vill att Stockholms kommun och landsting satsar på det förebyggande arbetet och

Läs mer

Skrivelse angående hivsituationen i Stockholm

Skrivelse angående hivsituationen i Stockholm SOCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN KANSLIAVDELNINGEN SID 1 (5) 2008-03-27 Handläggare: Daniel Liljendahl Telefon: 08-508 25 026 Till Socialtjänstnämnden Skrivelse angående hivsituationen i Stockholm Svar på skrivelse

Läs mer

Anvisningar för arbete med hiv/sti-prevention i Stockholms stad

Anvisningar för arbete med hiv/sti-prevention i Stockholms stad Socialförvaltningen Dnr 3.1-285/2013 Bilaga Handläggare Maria Saario Telefon: 508 25 403 hiv/sti-prevention i Stockholms Förord I enlighet med Stockholm vision Ett Stockholm i världsklass är invånarnas

Läs mer

- Kunskapen om hiv/aids och om hur det är att leva med sjukdomen skall förbättras i offentlig verksamhet, i arbetslivet och i samhället i stort.

- Kunskapen om hiv/aids och om hur det är att leva med sjukdomen skall förbättras i offentlig verksamhet, i arbetslivet och i samhället i stort. ANVISNINGAR VID ANSÖKAN OM STATSBIDRAG FÖR INSATSER MOT HIV/AIDS OCH VISSA ANDRA SMITTSAMMA SJUKDOMAR TILL LANDSTING/REGIONER OCH KOMMUNER FÖR ÅR 2011 Smittskyddsinstitutet ansvarar sedan den 1 juli 2010

Läs mer

Det här är RFSU Katrineholms skolinformatörspass

Det här är RFSU Katrineholms skolinformatörspass Det här är RFSU Katrineholms skolinformatörspass RFSU Katrineholms kolinformatör kommer gärna till er grundskola, gymnasieskola eller annan verksamhet för ungdomar och håller i ett 90-minuterspass kring

Läs mer

En snabblektion om homo-, bi- och transpersoner. Av Nils Granath

En snabblektion om homo-, bi- och transpersoner. Av Nils Granath HBT En snabblektion om homo-, bi- och transpersoner Av Nils Granath Varför jag valt att göra en faktabroschyr om HBT: Jag heter Nils Granath och som skolinformatör för RFSL Sundsvall har jag mött många

Läs mer

Klamydia på nätet införande av webbaserad tjänst

Klamydia på nätet införande av webbaserad tjänst Ärendenr HSN 2011/262 Handlingstyp Beslutsärende 1 (7) Datum 27 september 2011 Hälso- och sjukvårdsnämnden Klamydia på nätet införande av webbaserad tjänst Hälso- och sjukvårdsnämnden föreslås besluta

Läs mer

VÄSTERBOTTENS LÄNS LANDSTINGS HANDLINGSPLAN FÖR STI/HIV-PREVENTION OCH FÖR PREVENTION AV OÖNSKADE GRAVIDITETER FÖR PERIODEN 2013 2017 I VÄSTERBOTTEN.

VÄSTERBOTTENS LÄNS LANDSTINGS HANDLINGSPLAN FÖR STI/HIV-PREVENTION OCH FÖR PREVENTION AV OÖNSKADE GRAVIDITETER FÖR PERIODEN 2013 2017 I VÄSTERBOTTEN. VÄSTERBOTTENS LÄNS LANDSTINGS HANDLINGSPLAN FÖR STI/HIV-PREVENTION OCH FÖR PREVENTION AV OÖNSKADE GRAVIDITETER FÖR PERIODEN 2013 2017 I VÄSTERBOTTEN. INLEDNING Västerbottens läns landsting upprättade ett

Läs mer

Länsövergripande genomförandeplan för hiv- och STI-förebyggande arbete i Värmland

Länsövergripande genomförandeplan för hiv- och STI-förebyggande arbete i Värmland Länsövergripande genomförandeplan för hiv- och STI-förebyggande arbete i Värmland 2009-02-25 (uppföljning gjord 141104) Övergripande mål för genomförandeplanen är att minska antal fall av STI i Värmland

Läs mer

Karl är sedan flera år sambo med Viktoria. De har två gemensamma barn. Klamydiatest togs på Viktoria vid första graviditeten. Testet visade negativt.

Karl är sedan flera år sambo med Viktoria. De har två gemensamma barn. Klamydiatest togs på Viktoria vid första graviditeten. Testet visade negativt. Fallbeskrivning 1 Karl Andersson född 1980 Lilla gatan 32 i Nyköping Är provtagen för klamydia och är positiv. Karl är sedan flera år sambo med Viktoria. De har två gemensamma barn. Klamydiatest togs på

Läs mer

Ungdomars synpunkter på sexualundervisningen

Ungdomars synpunkter på sexualundervisningen 2013-06-19 Ungdomars synpunkter på sexualundervisningen Önskas mer information om hur Landstinget Kronoberg arbetar med kontaktklasser eller om innehållet i denna rapport, kontakta: Susann Swärd Barnsättsstrateg

Läs mer

Fråga, lyssna, var intresserad

Fråga, lyssna, var intresserad Fråga, lyssna, var intresserad Så här tänker personer som bor på LSS-boenden kring hur personalen bemöter dem när det handlar om sexualitet, kärlek och relationer. Sammanfattning på lättläst Författare:

Läs mer

Sexuellt överförbara infektioner (STI) Vad gör en STI-samordnare? Samordning av det hiv/sti-preventiva arbetet i Uppsala län Kondomdistribution Utbildningar, omvärldsbevakning Folkhälsomyndighetens kontaktperson

Läs mer

Förslag till beslut Socialnämnden föreslås besluta

Förslag till beslut Socialnämnden föreslås besluta SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Venemalm Sofia Datum 2016-03-30 Rev 2016-04-13 Diarienummer SCN-2016-0127 SCN-2016-0068 Socialnämnden RFSU- ansökan om föreningsbidrag avseende utbildningsinsatser riktade

Läs mer

Epidemiologisk uppdatering och Hiv-& STI-prevention bland män som har sex med män (MSM) Torsten Berglund. Enheten för hivprevention och sexuell hälsa

Epidemiologisk uppdatering och Hiv-& STI-prevention bland män som har sex med män (MSM) Torsten Berglund. Enheten för hivprevention och sexuell hälsa Epidemiologisk uppdatering och Hiv-& STI-prevention bland män som har sex med män (MSM) Torsten Berglund Enheten för hivprevention och sexuell hälsa torsten.berglund@smi.se MSM prioriterad målgrupp i Nationella

Läs mer

Subvention av icke hormonella preventivmedel

Subvention av icke hormonella preventivmedel I ~ Landstinget II DALARNA Medicinsk enhet O O O O 5 9 Datum 2013-09-23 1 (5) LD13/01766 Dnr Uppdnr 504 2013-08-19 Landstingsstyrelsens arbetsutskott 2013-09-02 Landstingsstyrelsen 2013-09-23 Subvention

Läs mer

Katz, Olle, Enheten för Prevention och Utveckling, Social resursförvaltning, Göteborg, 2009.

Katz, Olle, Enheten för Prevention och Utveckling, Social resursförvaltning, Göteborg, 2009. Rapportdel 3. Material som används av skolor i sex och samlevnadsundervisning Katz, Olle, Enheten för Prevention och Utveckling, Social resursförvaltning, Göteborg, 2009. Inledning Sexualitet och samlevnad

Läs mer

En liten guide till kvinnohälsa

En liten guide till kvinnohälsa En liten guide till kvinnohälsa Barnmorskemottagningarna i Primärvården Skåne vart ska jag gå? får jag tvillingar? ÄR DET RÄTT FÖR MIG? är det normalt? kostar det något? Trygghet är vår specialitet är

Läs mer

HANDBOK I SEXUALUNDERVISNING

HANDBOK I SEXUALUNDERVISNING HANDBOK I SEXUALUNDERVISNING Det är lätt att slå ner på dagens sexualundervisning när vi tittar på den statistik som vi fått fram i vår enkätundersökning. När vi började med arbetet med handboken var det

Läs mer

Vad är hiv? Men hiv och aids är inte samma sak. Mediciner gör att du som har hiv kan leva ett långt liv och må bra.

Vad är hiv? Men hiv och aids är inte samma sak. Mediciner gör att du som har hiv kan leva ett långt liv och må bra. Vad är hiv? I den här broschyren får du information om hiv. Informationen är både till dig som har hiv och till dig som inte har hiv. Den är också till dig som inte vet om du har hiv. Du kan få eller ge

Läs mer

Förslag på hur Sverige ska arbeta med de mänskliga rättigheterna

Förslag på hur Sverige ska arbeta med de mänskliga rättigheterna Förslag på hur Sverige ska arbeta med de mänskliga rättigheterna Slutbetänkande från Delegationen för mänskliga rättigheter till regeringen Delegationen för mänskliga rättigheter har arbetat med mänskliga

Läs mer

Humanas Barnbarometer

Humanas Barnbarometer Humanas Barnbarometer 2014 1 Inledning Barnets bästa ska vara utgångspunkten i allt myndighetsutövande i Sverige. Barnens behov, inte verksamhetens, ska stå i centrum när kommunerna utreder, beviljar,

Läs mer

Jag vill inte vara hemlig längre

Jag vill inte vara hemlig längre Jag vill inte vara hemlig längre DOKUMENTÄR BERÄTTELSE Kortfilmsberättelsen Jag vill inte vara hemlig längre handlar om Ann-Christine, hennes transidentitet och längtan efter att få leva ut sitt sanna

Läs mer

HUR FUNKAR DET? OM SEX- OCH SAMLEVNADSUNDERVISNING I SKOLAN

HUR FUNKAR DET? OM SEX- OCH SAMLEVNADSUNDERVISNING I SKOLAN HUR FUNKAR DET? OM SEX- OCH SAMLEVNADSUNDERVISNING I SKOLAN Att skapa förutsättningar för att förändra och förbättra människors liv har varit RFSU:s målsättning ända sedan starten 1933. RFSU är en politiskt

Läs mer

Ökad kunskap om HBT ger en bättre Socialtjänst!

Ökad kunskap om HBT ger en bättre Socialtjänst! Ökad kunskap om HBT ger en bättre Socialtjänst! Bakgrund Jag har arbetat på Socialtjänsten sedan 2005. Det sista året har jag arbetat med ungdomar som resurspedagog (tjänsten ligger under myndighetsutövning,

Läs mer

Orolig för ett barn. vad kan jag göra?

Orolig för ett barn. vad kan jag göra? Orolig för ett barn vad kan jag göra? Rädda Barnen 2016 Formgivning: Rädda Barnen Foto: Oskar Kullander Upplaga: 4 000 ex Artikelnummer: 11505 ISBN: 978-91-7321-366-0 Barn i utsatta situationer behöver

Läs mer

UMO.se normkritisk sajt om sex, hälsa och relationer

UMO.se normkritisk sajt om sex, hälsa och relationer alltså om jag känner igen mig och UMO lägger förslag på hur man kan lösa det eller så, då är det lättare att tro på det eller starkare att göra det eftersom man vet att UMO tänker som du, eftersom jag

Läs mer

Program för sexuell hälsa i Landstinget Västmanland 2009-2014

Program för sexuell hälsa i Landstinget Västmanland 2009-2014 LF 59/2009 Inger Paris 2009-06-16 02.00 1 (11) Program för sexuell hälsa i Landstinget Västmanland 2009-2014 1 Inledning Detta program utgör det övergripande styrdokumentet i landstinget inom folkhälsoområdet

Läs mer

Datum 2008-03-25. Namn Form Förp. Varunr AIP (SEK) AUP (SEK) Cervarix Injektionsvätska, suspension, förfylld spruta

Datum 2008-03-25. Namn Form Förp. Varunr AIP (SEK) AUP (SEK) Cervarix Injektionsvätska, suspension, förfylld spruta BESLUT 1 (6) Läkemedelsförmånsnämnden Datum 2008-03-25 Vår beteckning SÖKANDE GlaxoSmithKline AB Box 516 169 29 Solna SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna LÄKEMEDELSFÖRMÅNSNÄMNDENS BESLUT Läkemedelsförmånsnämnden

Läs mer

Sex och samlevnad en pusselbit i ämnesundervisningen Jämställdhet, sexualitet och relationer i de nuvarande kurs- och ämnesplanerna.

Sex och samlevnad en pusselbit i ämnesundervisningen Jämställdhet, sexualitet och relationer i de nuvarande kurs- och ämnesplanerna. Sex och samlevnad en pusselbit i ämnesundervisningen Jämställdhet, sexualitet och relationer i de nuvarande kurs- och ämnesplanerna. Tommy Eriksson Undervisningsråd, Skolverket Sex och samlevnad varför?

Läs mer

Uppföljning 2009 Handlingsplan för sexuell hälsa med inriktning på ungdomar och unga vuxna

Uppföljning 2009 Handlingsplan för sexuell hälsa med inriktning på ungdomar och unga vuxna Uppföljning 2009 Handlingsplan för sexuell hälsa med inriktning på ungdomar och unga vuxna Therese Rostedt Folkhälsoplanerare Folkhälsoavdelningen Landstinget i Jönköpings län December 2010 Innehållsförteckning

Läs mer

Välkommen Till Kryssets förskola 2015

Välkommen Till Kryssets förskola 2015 Välkommen Till Kryssets förskola 2015 Informationsfolder Kryssets förskola 2014-2015 Välkommen till Kryssets förskola Vision Vi utbildar världsmedborgare Vi är världen, världen är vi. Kryssets förskola

Läs mer

ATT LÄGGA UPP UNDERVISNINGEN

ATT LÄGGA UPP UNDERVISNINGEN ATT LÄGGA UPP UNDERVISNINGEN I detta kapitel hittar du konkreta råd för hur du kan planera och genomföra undervisningen. Här finns förslag på innehåll och upplägg, men även generella tips om metoder, åldersanpassning,

Läs mer

Kommunala fritidsledare online. Av: Jens Eriksson, koordinator Skarpnäcks folkhögskola jens@fritidsledarskap.se

Kommunala fritidsledare online. Av: Jens Eriksson, koordinator Skarpnäcks folkhögskola jens@fritidsledarskap.se Kommunala fritidsledare online Av: Jens Eriksson, koordinator Skarpnäcks folkhögskola jens@fritidsledarskap.se IT-vanor 85 % av befolkningen har tillgång till bredband i hemmet (Svenskarna och Internet

Läs mer

Jämlik vård är det möjligt? Hanna Wallin SKL

Jämlik vård är det möjligt? Hanna Wallin SKL Jämlik vård är det möjligt? Hanna Wallin SKL Reflektionsövning - Jag har aldrig haft några större ekonomiska problem. - Jag kan gå hand i hand på stan med den jag älskar utan att få konstiga blickar eller

Läs mer

Övergripande program för. sexuell hälsa

Övergripande program för. sexuell hälsa Övergripande program för sexuell hälsa 1 2009 2014 Förord Sexuell hälsa ett område för hälsofrämjande utveckling I Landstingsplan 2008-2010 angavs att det senast under 2009 skulle finnas ett program mot

Läs mer

Uppföljning av Morskan med killmottagning

Uppföljning av Morskan med killmottagning Uppföljning av Morskan med killmottagning Mottagningen för unga vuxna i Sälenfjällen Landstingen i Gävleborg, Uppsala, Västmanland, Värmland och Dalarna bildar tillsammans Kunskapsnätverket hiv/sti Mellansverige.

Läs mer

Syns norm e r i vårdens dokument? Del 1 Dokumentanalys

Syns norm e r i vårdens dokument? Del 1 Dokumentanalys Syns norm e r i vårdens dokument? Del 1 Dokumentanalys Del 1 Dokumentanalys Skrivhjälp för jämlik text Ett verktyg som identifierar ojämlikheter, normer och föreställningar i texter och bilder. En produkt

Läs mer

Prevention och sexuell hälsa. Nationell konferens oktober 2013 Monica Ideström Enhetschef Hivprevention Smittskyddsinstitutet

Prevention och sexuell hälsa. Nationell konferens oktober 2013 Monica Ideström Enhetschef Hivprevention Smittskyddsinstitutet Prevention och sexuell hälsa Nationell konferens oktober 2013 Monica Ideström Enhetschef Hivprevention Smittskyddsinstitutet 1983 1984 1985 1986 1987 1988 1989 1990 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998

Läs mer

Datum 2015-11-27 Dnr 1503428. Fördelning av extra folkhälsomedel 2015

Datum 2015-11-27 Dnr 1503428. Fördelning av extra folkhälsomedel 2015 Folkhälsoberedningen Mats Brandström Strateg folkhälsa 040-675 32 87 Mats.Brandstrom@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-11-27 Dnr 1503428 1 (6) Folkhälsoberedningen Fördelning av extra folkhälsomedel 2015

Läs mer

2016-03-09. Lafa enheten för sexualitet och hälsa. Maja Österlund. Lafa enheten för sexualitet och hälsa. maja.osterlund@sll.se

2016-03-09. Lafa enheten för sexualitet och hälsa. Maja Österlund. Lafa enheten för sexualitet och hälsa. maja.osterlund@sll.se Maja Österlund maja.osterlund@sll.se Vikten av god sexuell hälsa En god grund för att komma igång Tips och metoder för att prata sexualitet, relationer och normer God sexuell och reproduktiv hälsa är en

Läs mer

Publicerat för enhet: Kuratorsmottagning Uddevalla sjukhus; Kuratorsmottagning Norra Älvsborgs Länssjukhus Version: 8

Publicerat för enhet: Kuratorsmottagning Uddevalla sjukhus; Kuratorsmottagning Norra Älvsborgs Länssjukhus Version: 8 Publicerat för enhet: Kuratorsmottagning Uddevalla sjukhus; Kuratorsmottagning Norra Älvsborgs Länssjukhus Version: 8 Innehållsansvarig: Maria Lagergren, Kurator, Kuratorsmottagning Uddevalla sjukhus (marfo39)

Läs mer

Att förebygga hiv och andra sexuellt överförbara infektioner i Västra Götaland. Bilaga. Epidemiolgosik översikt

Att förebygga hiv och andra sexuellt överförbara infektioner i Västra Götaland. Bilaga. Epidemiolgosik översikt Att förebygga hiv och andra sexuellt överförbara infektioner i Västra Götaland Bilaga Epidemiolgosik översikt BILAGA EPIDEMIOLOGISK ÖVERSIKT Hiv-fall i Västra Götaland 2-27 Statistiken grundar sig på

Läs mer

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Mårten Melin Vad handlar boken om? Emma sover över hos Måns och de ligger nakna i sängen och tar på varandra. Plötsligt kommer Måns mamma in i rummet. Hon tittar på dem och sedan på

Läs mer

Stort tack för att du vill jobba med Rädda Barnens inspirationsmaterial.

Stort tack för att du vill jobba med Rädda Barnens inspirationsmaterial. a k i l o s n r a B r o k l l i v s v i l Stort tack för att du vill jobba med Rädda Barnens inspirationsmaterial. Välkommen att arbeta med Rädda Barnens material som berör en av våra mest existentiella

Läs mer

Smittskydd&Vårdhygien

Smittskydd&Vårdhygien Smittskyddsenheten AKTUELLT FRÅN Smittskydd&Vårdhygien Nr 1/2014 V åren är i antågande och då brukar man kunna summera influensasäsongen. Fortfarande insjuknar personer i influensa, så ännu är det för

Läs mer

Att prata om hiv och aids är inte alltid lätt men fakta behövs

Att prata om hiv och aids är inte alltid lätt men fakta behövs Ungdomar lyssnar på en kamratutbildare som talar om hiv/aids under en lektion i gymnasiet i Umzimkhulu. Att prata om hiv och aids är inte alltid lätt men fakta behövs Apple! Buller och brak, springande

Läs mer

Förarbete, planering och förankring

Förarbete, planering och förankring Förarbete, planering och förankring Förarbete, planering och förankring Att arbeta med vilka etiska värden och normer som ska känneteckna den äldreomsorgsverksamhet vi arbetar i och hur vi konkret ska

Läs mer

Förskolorna Myran och Koltrasten fr o m augusti 2013 förskolan LärKan.

Förskolorna Myran och Koltrasten fr o m augusti 2013 förskolan LärKan. Förskolorna Myran och Koltrasten fr o m augusti 2013 förskolan LärKan. Plan mot diskriminering och annan kränkande behandling 2013-2014 Förskolan ska vara trygg, rolig och lärorik för alla som deltar.

Läs mer

Stoppa mäns våld mot kvinnor

Stoppa mäns våld mot kvinnor Stoppa mäns våld mot kvinnor Eskilstuna kommuns arbete år 2015 2017 Lättläst version av handlingsplan Stopp. 1 Inledning Eskilstuna kommun arbetar för att stoppa mäns våld mot kvinnor. Vi har skrivit hur

Läs mer

SOCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN RESERAPPORT. Bakgrund. Konferensen i sammandrag. Handläggare: Daniel Liljendahl Telefon: 08-508 25 026

SOCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN RESERAPPORT. Bakgrund. Konferensen i sammandrag. Handläggare: Daniel Liljendahl Telefon: 08-508 25 026 SOCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN KANSLIAVDELNINGEN Handläggare: Daniel Liljendahl Telefon: 08-508 25 026 RESERAPPORT Bakgrund Stadens hiv/aids-samordnare deltog i Världsaidskonferensen i Mexico City som genomfördes

Läs mer

Forbundsstyrelsens forslag till SEXUALPOLITISKT UTTALANDE

Forbundsstyrelsens forslag till SEXUALPOLITISKT UTTALANDE .... Forbundsstyrelsens forslag till SEXUALPOLITISKT UTTALANDE Riksting 18 20 maj 2012 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Sexualpolitiskt uttalande INLEDNING Sexualpolitik handlar om frågor som känns inpå bara skinnet

Läs mer

Kådiskollen 2010 RFSU Januari 2010

Kådiskollen 2010 RFSU Januari 2010 Kådiskollen 2010 RFSU Januari 2010 YouGov Sweden AB Tina Fernandes 0709-957014 tina.fernandes@yougovsweden.se 1 RFSU SE2009-634 Kådiskollen januari 2010 Kådiskollen 2010 KAPITEL 1 Relationer, sexvanor

Läs mer

ATT ARBETA MED RISKUTSATTA UNGA. Sex som självskadebeteende. Emma Svanholm och Caroline Öhman Göteborg 141127

ATT ARBETA MED RISKUTSATTA UNGA. Sex som självskadebeteende. Emma Svanholm och Caroline Öhman Göteborg 141127 ATT ARBETA MED RISKUTSATTA UNGA Sex som självskadebeteende Emma Svanholm och Caroline Öhman Göteborg 141127 Vilka är vi? Caroline Öhman Emma Svanholm Vi som arbetar på Tjej- och Killmottagningen är barnmorskor

Läs mer

Speciellt korta & klara nyheter från landstinget

Speciellt korta & klara nyheter från landstinget !!! Speciellt Korta & klara landstingsnyheter Nr 6 JUNI 2011 Speciellt korta & klara nyheter från landstinget I det här numret av Speciellt kan du läsa om: Förskolan Dagsländan fick Ungdomens naturstipendium

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Vitsippans förskola 2015/2016

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Vitsippans förskola 2015/2016 Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Vitsippans förskola 2015/2016 Innehållsförteckning 2 Vision Förskolechefen har ordet 3 Lagtext och styrdokument Definitioner och begrepp 4 Diskrimineringsgrunderna

Läs mer

Välkommen Till Trollbackens förskola 2012-2013

Välkommen Till Trollbackens förskola 2012-2013 Välkommen Till Trollbackens förskola 2012-2013 Välkommen till vår förskola! Vi står inför en ny spännande höst med nya och gamla barn, delvis ny personal, en ny ledningsorganisation (from jan-2013), påbörja

Läs mer

Levnadsvillkor för människor med funktionshinder

Levnadsvillkor för människor med funktionshinder Levnadsvillkor för människor med funktionshinder En beskrivning av levnadsvillkoren i Västra Götaland och nationellt Lättläst version Handikappkommittén 2003-11-06 Innehåll Sida Inledning 2 Arbete 3 Hur

Läs mer

Skiljeboskolan. Plan mot kränkande behandling Läsåret 2015/ 2016

Skiljeboskolan. Plan mot kränkande behandling Läsåret 2015/ 2016 1 Skiljeboskolan Plan mot kränkande behandling Läsåret 2015/ 2016 2 Innehållsförteckning Skolans trygghetsvision 3 Elevers rätt till stöd 3 Resultat av kartläggning LÅ 14/15 4 Plan mot kränkande behandling

Läs mer

utdrag ur ansökan till MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

utdrag ur ansökan till MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor Projektet Afrovadå vadå afrofobi? utdrag ur ansökan till MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor Syfte Projektet är planerat som ett treårigt projekt med övergripande mål att motverka och

Läs mer

Väsby Kommunala Förskolor. Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Väsby Kommunala Förskolor. Plan mot diskriminering och kränkande behandling Väsby Kommunala Förskolor Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Bryggan 2015/2016 1 Inledning Förskolan är enligt lag Diskrimineringslagen och Skollagen skyldig att aktivt arbeta mot

Läs mer

Hiv och Rättigheter. Rapport från Open Space om

Hiv och Rättigheter. Rapport från Open Space om Rapport från Open Space om Hiv och Rättigheter Inför Världsaidsdagen 2011 samlades en lång rad organisationer, offentliga verksamheter och privatpersoner för att hitta nya perspektiv och strategier i arbetet

Läs mer

Jämlik medborgarservice. En broschyr om hur dialog och service ska arbeta för att uppnå detta

Jämlik medborgarservice. En broschyr om hur dialog och service ska arbeta för att uppnå detta Jämlik medborgarservice En broschyr om hur dialog och service ska arbeta för att uppnå detta Jämlik medborgarservice, hur arbetar vi för det? Dialog och services vision Dialog och service har en vision

Läs mer

Sexuell hälsa i Stockholms län. Ronny Heikki Tikkanen, Kristina Gemzell Danielsson, Gunilla Neves Ekman och Elin Jacobsson

Sexuell hälsa i Stockholms län. Ronny Heikki Tikkanen, Kristina Gemzell Danielsson, Gunilla Neves Ekman och Elin Jacobsson Sexuell hälsa i Stockholms län Ronny Heikki Tikkanen, Kristina Gemzell Danielsson, Gunilla Neves Ekman och Elin Jacobsson Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Box 6909, 102 39 Stockholm Besök: Hantverkargatan

Läs mer

Uppföljning år 2010 Handlingsplan för sexuell hälsa med inriktning på ungdomar och unga vuxna

Uppföljning år 2010 Handlingsplan för sexuell hälsa med inriktning på ungdomar och unga vuxna Uppföljning år 2010 Handlingsplan för sexuell hälsa med inriktning på ungdomar och unga vuxna Therese Rostedt Folkhälsoplanerare Folkhälsoavdelningen Landstinget i Jönköpings län Maj 2011 Innehållsförteckning

Läs mer

Barns och ungdomars informationskanaler kring hälsofrågor

Barns och ungdomars informationskanaler kring hälsofrågor 2013-02-06 Barns och ungdomars informationskanaler kring hälsofrågor Önskas mer information om hur Landstinget Kronoberg arbetar med kontaktklasser eller om innehållet i denna rapport, kontakta: Susann

Läs mer

Kvinnornas situation och efterföljandet av kvinnors rättigheter i Tanzania

Kvinnornas situation och efterföljandet av kvinnors rättigheter i Tanzania Kvinnornas situation och efterföljandet av kvinnors rättigheter i Tanzania Tanzania har ratificerat FN:s konvention om avskaffandet av all slags diskriminering av kvinnor och officiellt förklarar sig landet

Läs mer

Till dig som bryr dig

Till dig som bryr dig Till dig som bryr dig i Uppdrag från regeringen Regeringen har tagit initiativ till en rikstäckande satsning för att öka kunskapen om och förändra attityder till psykisk sjukdom och psykisk funktionsnedsättning.

Läs mer

Ansökan om utvecklingsmedel för arbete mot prostitution och människohandel

Ansökan om utvecklingsmedel för arbete mot prostitution och människohandel Ansökan om utvecklingsmedel för arbete mot prostitution och människohandel Ansökan avser medel som ska fördelas under 2012 Så här hanterar du det elektroniska ansökningsformuläret Innan du börjar fylla

Läs mer

Plan för Hökåsens förskolor

Plan för Hökåsens förskolor Plan för Hökåsens förskolor I enheten Hökåsens förskolor ingår: Hökåsens förskola, Isbjörnens förskola samt Arkens förskola. Barn och medarbetare har rätt till en trygg arbetsmiljö och att ej bli utsatta

Läs mer

Liten guide till kvinnofridsfrågor

Liten guide till kvinnofridsfrågor Hit kan man vända sig om man vill prata med någon: Brottsofferjouren: 013-10 44 00 Ungdomsmottagningen: www.umo.se Mansmottagningen: 013-20 68 90 Socialtjänsten: 0120-83 211, efter 17: 0703-27 86 24 Polisen:

Läs mer

Likabehandlingsplan 2015/2016

Likabehandlingsplan 2015/2016 Likabehandlingsplan 2015/2016 2015-08-31 Vision Inget barn ska ställas utan ett säkert, tydligt och aktivt skydd. Bastasjö Förskola ska därför bedriva ett aktivt och målinriktat arbete för att förhindra

Läs mer

Martin Koch-gymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling. Trygghetsplan

Martin Koch-gymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling. Trygghetsplan Martin Koch-gymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling Trygghetsplan VT 2015 Innehållsförteckning 1. Martin Koch-gymnasiets vision och mål 3 2. Trygghetsplanens syfte 3 3. Arbetsgrupp

Läs mer

Strategi. Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län

Strategi. Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län Strategi Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län 2014-2016 Titel: Strategi - Länsstyrelsens arbete med jämställdhetsintegrering i Södermanlands län 2014-2016 Utgiven av:

Läs mer

Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1 (10) Lärande Lärande Centralt Christian Jerhov Verksamhetsutvecklare 0302-52 12 04 Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande

Läs mer

Likabehandlingsplan -ett handlingsprogram för att motverka alla former av diskriminering och annan kränkande behandling-

Likabehandlingsplan -ett handlingsprogram för att motverka alla former av diskriminering och annan kränkande behandling- Barn- och ungdomsförvaltningen Starrkärrs förskola Likabehandlingsplan -ett handlingsprogram för att motverka alla former av diskriminering och annan kränkande behandling- 1. Inledning Alla barn är välkomna

Läs mer

Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på?

Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på? Tips från Mora Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på? Involvera ungdomarna ännu mer än vad vi redan gör. Vad är viktig att tänka på i Lupparbetet? Förankring, bland lärare, tjänstemän,

Läs mer

Enheten för hivprevention och sexuell hälsa ISSN-nummer 1400-3473 SMI-tryck: 176-2010 ISBN 978-91-86723-03-3

Enheten för hivprevention och sexuell hälsa ISSN-nummer 1400-3473 SMI-tryck: 176-2010 ISBN 978-91-86723-03-3 Enheten för hivprevention och sexuell hälsa ISSN-nummer 1400-3473 SMI-tryck: 176-2010 ISBN 978-91-86723-03-3 Smittskyddsinstitutet 171 82 Solna Besöksadress: Nobels väg 18 Fax: 08-32 83 30 E-post: smi@smi.se

Läs mer

Likabehandlingsplan. Plan mot kränkande. Högakustenskolan. behandling för 2015/2016

Likabehandlingsplan. Plan mot kränkande. Högakustenskolan. behandling för 2015/2016 Likabehandlingsplan & Plan mot kränkande behandling för Högakustenskolan 2015/2016 Innehållsförteckning 2 Inledning 3 Vision 3 Övergripande mål 3 Bestämmelser 4 Diskrimineringslagen 4 Skollagen 4 Övriga

Läs mer

Våga prata om dina erektionsproblem

Våga prata om dina erektionsproblem Våga prata om dina erektionsproblem Sexlivet är en viktig del för närheten och samhörigheten i en parrelation. Men för många män, och kanske också för dig, är ett vitalt sexliv inte någon självklarhet

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Trollbacksskolan Åsa Bergström rektor . Namn på skolan/fritidshemmet som planen omfattar Trollbacksskolan Verksamhet Grundskola F-5 skola Vår vision Ingen

Läs mer

Sexualitet och hälsa bland unga i Sverige. En studie om kunskap, attityder och beteende bland unga år (UngKAB15)

Sexualitet och hälsa bland unga i Sverige. En studie om kunskap, attityder och beteende bland unga år (UngKAB15) Sexualitet och hälsa bland unga i Sverige En studie om kunskap, attityder och beteende bland unga 16 29 år (UngKAB15) Sid 2. 2017-09-20 SRHR Hiv/STI Hälsa och sexualitet HBTQ Sid 1. 20170519 Sexualitet

Läs mer

Topboy SKOLMATERIAL. Men hur fan ska man orka byta liv? Amputera bort allt. Och vad ska jag göra istället? Jag är ju den jag är.

Topboy SKOLMATERIAL. Men hur fan ska man orka byta liv? Amputera bort allt. Och vad ska jag göra istället? Jag är ju den jag är. SKOLMATERIAL Topboy - en huliganberättelse - Vi älskar att slåss, vi hymlar inte med det. Det är det vi är bra på. Slå först och slå hårdast! Ur föreställningen Topboy Men hur fan ska man orka byta liv?

Läs mer

Gotlands Ungdomsmottagning

Gotlands Ungdomsmottagning Gotlands Kommun Gotlands Ungdomsmottagning Vi, barnmorskorna Annelie Grindefjord och Åsa Hedqvist, anhåller om att få knoppa av ungdomsmottagningen på Gotland och driva den i egen regi. Vi vill skapa en

Läs mer

Sexuella rättigheter som mänskliga rättigheter. Lennie Hammarstedt Hivprevention i Västra Götaland

Sexuella rättigheter som mänskliga rättigheter. Lennie Hammarstedt Hivprevention i Västra Götaland Sexuella rättigheter som mänskliga rättigheter Lennie Hammarstedt Hivprevention i Västra Götaland Vad är sexuella rättigheter? Regeringskansliets definition av SRHR Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter

Läs mer

Rutiner. för mottagande av nyanlända barn och elever i Luleå kommun

Rutiner. för mottagande av nyanlända barn och elever i Luleå kommun Rutiner för mottagande av nyanlända barn och elever i Luleå kommun LULEÅ KOMMUN 2015-12-11 1 (14) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Rutiner för mottagande av nyanlända barn och elever... 2 Inledning... 2 Planeringsmöte

Läs mer

ett projekt om barns och ungas rättigheter En första utvärdering - vad säger eleverna och lärarna?

ett projekt om barns och ungas rättigheter En första utvärdering - vad säger eleverna och lärarna? ationer med ch våld. Det handlar om kärlek ett projekt om barns och ungas rättigheter En första utvärdering - vad säger eleverna och lärarna? FÖRORD Det handlar om kärlek ett projekt om barns och ungas

Läs mer

Hälsa och rättigheter i fråga om sexualitet och reproduktivitet

Hälsa och rättigheter i fråga om sexualitet och reproduktivitet P5_TA(2002)0359 Hälsa och rättigheter i fråga om sexualitet och reproduktivitet Europaparlamentets resolution om sexuella rättigheter och reproduktiv hälsa (2001/2128(INI)) Europaparlamentet utfärdar denna

Läs mer

Framgångsfaktorer i diabetesvården. Inspiration för utveckling av diabetesvården

Framgångsfaktorer i diabetesvården. Inspiration för utveckling av diabetesvården Framgångsfaktorer i diabetesvården Inspiration för utveckling av diabetesvården Inledning Analys av data från registret visar skillnader i resultat något som tyder på möjligheter att öka kvaliteten. Diabetes

Läs mer

Världskrigen. Talmanus

Världskrigen. Talmanus Världskrigen I början av 1900-talet var det två stora krig, första och andra världskriget. Många barn hade det mycket svårt under krigen. Men de som krigade tyckte inte att de hade något ansvar för barnen

Läs mer

Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården :

Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården : Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården : genom medborgare, patient och Datum: 2015-06-24 Version: 1 Dnr: 150054 Sammanfattning Medborgare, patienter och närståendes

Läs mer

Övning: Dilemmafrågor

Övning: Dilemmafrågor Övning: Dilemmafrågor Placera föräldrarna i grupper med ca 6-7 st/grupp. Läs upp ett dilemma i taget och låt föräldrarna resonera kring tänkbara lösningar. Varje fråga kan även visas på OH/ppt samtidigt,

Läs mer

Sammanställning av tillvägagångssätt och erfarenheter vid litteratursökning på uppdrag av Nationellt kompetenscentrum Anhöriga, januari 08-maj 08.

Sammanställning av tillvägagångssätt och erfarenheter vid litteratursökning på uppdrag av Nationellt kompetenscentrum Anhöriga, januari 08-maj 08. Sammanställning av tillvägagångssätt och erfarenheter vid litteratursökning på uppdrag av Nationellt kompetenscentrum Anhöriga, januari 08-maj 08. Inledning BLR (Bibliotek & läranderesurser) vid Högskolan

Läs mer

PARTNER-studien. Du har tillfrågats om att delta i den här studien eftersom du är den HIV-negativa partnern i förhållandet.

PARTNER-studien. Du har tillfrågats om att delta i den här studien eftersom du är den HIV-negativa partnern i förhållandet. Deltagarinformation och informerat samtycke för den HIV-negativa partnern PARTNER-studien PARTNER-studien är en studie som riktar sig till par där: (i) den ena partnern är HIV-positiv och den andra är

Läs mer

LÄRARMATERIAL LEKTION 1: SEXUALBROTT & LAGEN

LÄRARMATERIAL LEKTION 1: SEXUALBROTT & LAGEN 01 LÄRARMATERIAL LEKTION 1: SEXUALBROTT & LAGEN MÅLGRUPP: ÅRSKURS 7-9 LÄRANDEMÅL Utveckla förmågan att använda en historisk referensram om frågor förknippade med sexualitet, samt resonera kring orsaker

Läs mer