tamam vänskap utan gränser verksamhetsberättelse

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "tamam vänskap utan gränser www.tamam.se verksamhetsberättelse"

Transkript

1 tamam vänskap utan gränser verksamhetsberättelse

2 08 Tack till våra huvudsponsorer

3 3 Innehåll Om Tamam...4 About Tamam...5 Ordförande berättar...6 Vårt arbete i Sverige...7 Vårt arbete i Paraguay...14 Vårt arbete i Mexiko...19 Vårt arbete i Albanien...23 Med minibuss till Mellanöstern...25 Årsbokslut...27 Revisionsberättelse...29 Styrelsen...30 Tamam Tack till...31

4 4 Tamam Tamam är en politiskt och religiöst oberoende biståndsorganisation som bildades i Lund Föreningen verkar för barn och ungdomars rättigheter och förbättrad livssituation med utgångspunkt i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Tamam verkar i Sverige, Albanien, Mexiko och Paraguay. Tamams verksamhet går ut på att väcka initiativkraft och framtidstro hos framväxande generationer. Bakom fattigdom, misär och utanförskap finns det unika individer med stora möjligheter till egna initiativ och socialt engagemang. Tamams målsättning är att stärka barn och ungdomar och göra dem till aktiva samhällsmedborgare. Tamam skiljer sig från andra biståndsorganisationer genom sitt stora fokus på upplevelser, lek och isbrytning. Tamams volontärer lägger stor vikt vid det personliga engagemanget och skapandet av en kompisrelation till målgruppen. Detta kan ske genom ett leende, en kram eller helt enkelt lek. På detta sätt skapas trygghet och framtidstro hos barnen som i sin tur blir viktiga förebilder för kompisar och klasskamrater. Tamam är ett arbete av unga för unga. Verksamheten syftar också till att stärka barnens rättigheter. Barn röstar inte vilket ofta gör dem till en ickeprioriterad del av samhället. Runtom i världen finns det barn som växer upp utan rättigheter, kärlek och möjlighet att vara barn. De tvingas arbeta för att försörja sin familj och betraktas som små vuxna. Tamams arbete syftar även till att uppmärksamma barns och ungdomars situation runtom i världen och skapa opinion kring deras rättigheter. Tamam betyder mycket bra på arabiska, turkiska och makedonska. För oss är det tamam varje gång en tjej eller kille får hjälp till självhjälp med att skapa en meningsfull fritid.

5 5 Tamam Tamam is a politically and religiously independent aid organization founded in Lund in The association works for children and young people s rights and the improvement of life on the basis of the UN Declaration on Human Rights. Tamam operates in Sweden, Albania, Mexico and Paraguay. Tamam has been active in Lund since January 2003 working with newly arrived immigrant youth and children. There are several different groups that arranges regular activities, homework and language support, visits to local associations and sports clubs, excursions, house calls, camps, educational workshops and youth exchanges. The goal is to create multicultural meeting places where communication between individuals and groups are strenghtened, and at the same time promoting a healthy lifestyle and an active spare time. The international work of Tamam was initiated in autumn 2008, with the countries Paraguay, Albania and Mexico. In Asunción, Paraguay, Tamam supports a day center for children from problematic backgrounds dominated by domestic violence, deep poverty, malnutrition, abuse and lack of love. In Albania and Mexico the volunteers of Tamam are helping rural youth in poor conditions and with limited opportunities, working with similar methods as in Sweden. Tamam is Arabic, Turkish and Macedonian for very good. For us it is tamam every time a girl or boy receives help with creating a meaningful spare time.

6 6 Ordförande berättar 2008 har varit en oerhört spännande resa för Tamam. Sedan föreningsbildandet i maj har vi startat upp verksamheter i Lund, Stockholm, Mexiko, Paraguay och Albanien. Ca 500 barn och ungdomar nås av våra insatser varje vecka i form av exempelvis fritidsaktiviteter, undervisning, näringsrik kost, utflykter, tandborstning och framför allt: vänskap, kärlek och omtanke. Det är tack vare dig som medlem, givare, sponsor, informatör eller frivillig i Tamam som detta har blivit möjligt. 500 barn som växer upp med positiva förebilder och en chans att påverka sin egen framtid ger stora ringar på vattnet. En dag blir de flesta av dessa barn själva föräldrar. Ju mer vi kan forma barnen i en positiv anda desto lättare är det att deras barn i sin tur får en positiv uppväxt. Det är mycket som inte står rätt till på jorden. Men förändring är möjlig i allra högsta grad. Tamams arbete handlar om att utgå från småskalighet och se varje enskild individ som en unik person kommer att bli ett viktig år, med ett stort antal utmaningar och möjligheter. Vi ska samla våra krafter ytterligare för att kunna nå ännu fler behövande. För att nå dit hoppas vi på Ditt stöd även i framtiden. Ett stöd till att vara med och bidra till en bättre värld genom vänskap utan gränser. Tack för Ditt förtroende och varmt välkommen till ett riktigt Tamamår. Philip Sandberg Ordförande i Tamam

7 7 Tamam Lund Tamams verksamhet i Lund riktar sig till nyanlända invandrarungdomar. Våra deltagare kommer framförallt från förberedelseklasserna på grundskolorna Vikingaskolan och Lerbäckskolan, samt från IVIK-programmet på gymnasieskolan Polhem. Syftet med verksamheten är att ge ungdomarna en chans att skapa en meningsfull fritid, utvidga sitt kontaktnät och stärka sin identitet och självkänsla. Vi skapar mötesplatser där ungdomarna får möjlighet att utveckla och träna sitt nya språk och vi stödjer dem i skolarbetet genom att erbjuda läxhjälp. Vår verksamhet täcker in många olika aspekter av deltagarnas liv och för många blir Tamam en aktiv del av vardagen. Vi har aktiviteter för olika åldersgrupper och når genom detta både barn från 8 år och ungdomar upp till 20 år. Vi har en jämn fördelning av tjejer och killar. Aktivitetsgruppen Aktivitetsgruppen träffades varje tisdag under skolveckorna. Vi besökte olika sport och kulturföreningar runt om i Lund för att visa deltagarna vad man kan hitta på under sin fritid och ge dem en chans att prova på olika aktiviteter. Antalet deltagare varierade mycket från gång till gång, men i snitt har det legat på 20 personer per gång. De aktiviteter vi testade på under höstterminen var aikido, fotboll, jujutsu, capoeira, salsa, bowling och magdans. Vi besökte också Källerians fritidsgård och ungdomscaféet Wickmanska gården. Terminen avslutades med en julfest där vi bakade pepparkakor, pysslade och lekte lekar.

8 8 Läxhjälpsgruppen Varje onsdag under skolveckorna har Tamam haft läxhjälp för deltagarna mellan i ett klassrum på Vårfruskolan. Skolan ligger mitt i Lund och har en fritidsgård i källaren dit ungdomarna har kunna gå när de är klara med läxorna. I regel har det varit deltagare och ett tiotal volontärer som har hjälp till med allt från svenska och engelska till biologi och samhällskunskap. I slutet av kvällen dukas det alltid upp fika så man kan fylla på krafterna. Vävaregatsgruppen Juniorvolontärerna har under våren och hösten haft verksamhet vid genomgångsbostäderna på Vävaregatan där många av våra deltagare tidigare bodde med sina familjer. Aktiviteterna arrangerades en gång i veckan och bidrog till att höja stämningen i området där många familjer från olika nationaliteter trängdes på en liten yta under dåliga boendeförhållande. Aktiviteterna bestod oftast av någon sport eller lek som passade för de blandade åldersgrupperna, som t.ex. fotboll eller kubb. Juniorvolontärerna De deltagare som har varit med ett tag i Tamam kan bli juniorvolontärer i föreningen. Juniorvolontärerna har framförallt arbetat med de yngre deltagarna, men de kan även få andra uppgifter i föreningen som att hämta fika till läxhjälpen. Juniorvolontärerna får ofta föreläsa på olika ställen och berätta om sina erfarenheter och hur det är att som ung flytta till Sverige. De får också praktisk träning i att planera aktiviteter och att ta kontakt med myndigheter och dyl. Vårt mål är att ge dem resurser för att själva kunna skapa något och genom detta stärka deras självkänsla och personliga kapital. Ett annat mål med gruppen är att väcka intresse hos våra deltagare för bistånd och viljan att hjälpa andra.

9 9 Fotbollslag Många av våra deltagare känner sig hämmade att börja i en vanlig fotbollsklubb. Därför har vi startat ett Tamam-lag för killarna på högstadiet och gymnasiet. I laget får det träna en gång i veckan och då och då spela matcher mot andra lag. I laget spelade sammanlagt 15 personer. Två av våra volontärer har varit huvudansvariga för laget men några av deltagarna har tagit mycket ansvar och bl.a. själva hållt i träningarna. Förutom träningarna har laget åkt i väg på en teambuilding-helg där man bl.a. har försökt öka gemenskapskänslan i den multi-etniska gruppen. Basketlag På liknande grunder som fotbollslaget, startades under hösten ett basketlag för tjejer. Laget hade träningar på Vårfruskolans utomhusplan några söndagar under våren och sommaren. Skolbesök Varje vecka under terminen har någon av våra volontärer besökt deltagarna ute i skolklasserna för att informera om våra kommande aktiviteter. Skolbesöken bidrar även till att stärka kontakten mellan föreningen och skolorna, samt till att ge oss en insyn i deltagarnas skoltillvaro.

10 10 Utbilningshelg Under helgen 13-14/9 hölls en utbildningshelg för volontärer i Lomma scoutstuga. Deltagarna delades upp i tre grupper utifrån om de var gamla volontärer, nya volontärer eller juniorvolontärer, så att programmet kunde utformas efter allas behov. Sammanlagt deltog 18 personer. Helgen fylldes med föreläsningar, diskussioner, simuleringar och lekar för att man skulle lära känna varandra. Värvning För att få nya volontärer till föreningen har vi genomfört en värvningskampanj som har bestått av att vi vid ett antal tillfällen har varit ute på olika av universitetets institutioner och delat ut flygblad. Vi har även affischerat på olika ställen samt annonserat på Volontärbyråns internetsida. Vuxenläxhjälp Några gånger under våren/hösten 2008 arrangerades läxhjälpstillfällen för ung-domarnas föräldrar. På läxhjälpen kan de vuxna få extra hjälp med sina svenskastudier, vilket snabbar på språkinlärningen och ger dem förutsättningar för att fungera som föräldrar i det svenska samhället. Vi får även tillfälle att knyta närmre kontakt med föräldrarna vilket gynnar vår verksamhet med ungdomarna. Hembesök För att föräldrarna ska få förtroende för oss och för att vi ska få en helhetssyn på deltagarnas vardag har vi under året gjort en mängd besök hemma hos deltagarna och träffat deras föräldrar. Hembesöken är mycket uppskattade av både familjer och volontärer och brukar bestå av många trevliga samtal och mycket the-drickande.

11 11 Utflykt till Helsingör Terminen inleddes med en utflykt till Helsingör. Ett tjugotal ungdomar och en handfull volontärer tog tåget till Helsingborg och därifrån färjan över till Helsingör. Båtresan slog högt för många av deltagarna som sällan, eller aldrig hade åkt båt tidigare. Väl framme i Helsingör utforskades stadens små, mysiga, gränder i smågrupper, samtidigt som gruppen fick chans att bekanta sig lite mer med alla nya ansikten. Dagen avslutades sedan med en jämn och spännande brännbollsmatch med Kronborgs-slott tornande i bakgrunden. Utflykt till Malmö Höstlovsutflykten gick till grannstaden där Malmö-museers alla äventyr utforskades. Vi tittade både på pirayor, apor, och fick uppleva ett jordskalv på naturhistoriska. På tekniska museet var det bilar, flygplan och u-båt som gällde och på kunskapstivolit fick vi utmana kroppens alla sinnen. Efter museets alla bravader begav sig gruppen till Johannesskolan där personal och ungdomar på skolans fritidsgård tog emot oss. Över en fika berättade vi om Tamam och fick även höra om verksamheten på fritidsgården. Det blev en riktigt lyckad eftermiddag och både deltagare och volontärer fick slita sig från biljardbordet och singstar-spelet när det var dags att ta bussen tillbaka till Lund. Den stora uppslutningen till våra utflykter visar att det finns ett stort behov hos ungdomarna av att komma utanför Lunds gränser och se nya miljöer.

12 12 CISV-läger Samarbetet mellan Tamam och föreningen CISV utvecklas ytterligare. Mellan den 30:e juni och 5:e juli 2008 deltog deltagare från Tamam på CISV:s lägret Tillsammans i Ungdomens hus i Malmö. CISV har haft svårt att nå ut till nyanlända flykting-ungdomar och hoppas på ett fortsatt samarbete med Tamam. Sammanlagt deltog sju Tamam-deltagare mellan på lägret. Många av barnen har ingenstans att ta vägen på sitt sommarlov. På det här sättet kan barnen snabbt få svenska vänner och snabba på inlärningen av svenska språket, säger Andreas Ragnarsson i Tamam som ställde upp som frivillig under lägret. Under hösten har även Tamams yngsta deltagare medverkat på ett CISV-läger i Lomma och det finns flera planer på samarbete under Cykelskola Att lund är en riktig cykelstad känner de flesta till. Att lära sig cykla är därför en stor prioritet för de som inte kan det. I bl.a. Irak är det till och med förbjudet för kvinnor att cykla. Därför var det en klar majoritet kvinnor som dök upp på cykelskolan som Tamam under sommaren drev tillsammans med kommunen. Träningarna var öppna för alla nyanlända familjer och hölls på en grusparkering bakom brandstationen, för att få ett lite mjukare underlag.

13 13 Ledningsgruppen För att hålla ihop verksamheten och ha koll på alla olika grupper tillsattes en ledningsgrupp som träffades ungefär en gång i månaden. Ledningsgruppen bestod av 7 personer och på mötena diskuterades bl.a. hur vi kan utveckla verksamheten, kommande utflykter och hur man ska hantera stökiga deltagare. Samarbeten Tamam startade under våren ett lyckat samarbete med Vårfruskolan. Till vår läxhjälp får vi låna två av klassrummen och våra deltagare kan även spendera tid på deras fritidsgård Källerian som är öppen på kvällarna. Vi kan även använda lokalerna till möten och andra aktiviteter. Vi samarbetar också med Flyktingteamet på kommunen och med skolorna där deltagarna går för att göra verksamheten så bra som möjligt. Tamams integrationspris Den 10e oktober delade Tamam ut sitt nyinstiftade integrationspris. Priset gick till ICA Malmborgs för att de varje vecka sponsrar oss med fika till läxhjälpen och HH Ferries för att vi får åka gratis mellan Helsingborg och Helsingör med våra deltagare. Tamam startar i Stockholm Frivilliga i Tamam sprider sig över Sverige. Idéer flyttar över landet. Under 2008 träffades frivilliga för att starta upp en Tamam-grupp i Stockholm. Samtidigt kontaktade vi skolor i Stockholm och undersökte intresset för en läxhjälpsgrupp. En av skolorna som hörsammade förfrågan var Frans Schartaus Gymnasium i som idag är en av Tamams samarbetspartners. Under 2009 var läxhjälpen i full gång med ca 25 deltagare och tio volontärer.

14 14 Tamam tar steget ut i världen Hösten 2008 åkte tre av Tamams styrelseledamöter till Latinamerika för att starta upp Tamams internationella verksamhet. Vi besökte organisationeri Argentina, Paraguay och Venezuela arbetar med allt från utbildning, ungakriminella, föräldralösa barn, trafficking, ungdomars inflytande ochfolkbildning. Resan mynnade ut i ett samarbete med den paraguayanska organisationen Fundación Vida Plena som arbetar med fattiga barn på Asuncións stora matmarknad. Vi stannade som volontärer i tre veckor, organiserade utflykter och planerade det framtida samarbetet som kommer att bestå i utflykter, hemsida, volontärer och inköp av material. Lekande barn i Asunción På den stora matmarknaden i Asunción lever 100-tals barn utan rent vatten, näringsrik mat och möjlighet till lek. Många lever utan deras föräldrar, de får liten stimulans i skolan och lever i en miljö där det finns små möjligheter till fysisk aktivitet. Flera av barnen är hemlösa och lever av skräp på marknaden. I en gammal lagerlokal har man inrett en pedagogisk oas med kartor, kök, spel, stolar, färg och bollar. Hit kan barn som är mellan 3-13 år komma varje dag och få en aktiv sysselsättning, stimulans, omsorg och helt enkelt en möjlighet att vara barn. Projektet är mycket uppskattat och drivs av tyskan Elisabeth de Gavilán och hennes organisation Fundación Vida Plena. Elisabeth de Gavilán är en stor eldsjäl som tillbringar mycket tid på marknaden, där hon samtalar med barnen, undervisar och gör hembesök. Till sin hjälp har hon tre anställda fritidspedagoger och volontärer från Europa.

15 15 Den 20:e oktober inleddes ett samarbete mellan Tamam och Fundación Vida Plena. Tamam kommer att stödja Fundación Vida Plena med att skicka volontärer, söka medel, bygga upp en hemsida och finansiera utflykter. Samarbetet syftar till att stärka barnens tro på livet och ge dem glada minnen och upplevelser. Eller med andra ord: att ge barnen det lilla extra. Tamam-utflykter i Paraguay Det här kommer att så ett frö i många barn, sade Elisabeth de Gavilán som är direktör för Fundación Vida Plena. Under hösten 2009 organiserade Tamam tre utflykter i Paraguay med lek, skratt och glädje. Lekande och skrattande barn - finns det något viktigare? Vad finns utanför mitt bostadsområde? Utflykt, Paraguays landsbygd. Lördagen den 18:e oktober inleddes Tamams internationella biståndsarbete. Tillsammans med Fundación Vida Plena organiserade vi en utflykt för 50 barn, med bussresa, bad, volleyboll och picknick. Klockan samlades vi på marknaden i Asunción och därefter begav vi oss ut mot Paraguays landsbygd. Vi färdades genom ett bergigt landskap och barnen satt som flastklistrade vid fönstret. När vi kom fram till utflyktens huvudmål - ett naturreservat i utkanten av Asunción - så kastade sig barnen i vattnet. Det var grunt, men trots detta började de

16 16 leka vattenkrig och lade sig på magen för att träna simtag. Många av barnen har aldrig badat i utomhusmiljö, sade Elisabeth de Gavilán. Det var mycket inspirerande att se barnen. En grund sjö, en bussresa och en utflykt - det betydde väldigt mycket för de här barnen. Med små medel kan man skapa skratt, glädje och minnen för livet. Det som behövs är medmänsklighet och engegemang. Dagens höjdpunkt var när Elisabeth Gavilán gick ut i det blott 17-gradiga vattnet. Hon omringades snabbt av barnen, men till skillnad från volontärerna så möttes hon inte av en kavalkad av vatten, utan av lyriska barn som vill gå arm i arm genom det forsande vattnet. Utflykten var mycket uppskattad. För en dag fick dessa barn ge sig ut på en utflykt, de fick komma utanför sitt bostadsområde och se mer av Paraguay. Fundación Vida Plena är mycket imponerande av Tamams arbete. Det här väcker tankar hos barnen, sade Elisabeth Gavilán. De här barnen har mycket liten omvärldskunskap, men när de träffar tre killar från en annan världsdel som leker med dem, så börjar de ställa frågor. De blir mer intresserade av omvärlden, och även om den här utflykten endast varade en dag, så kommer de att minnas den, den kommer att så ett frö i dem!

17 17 Tamam träffar barn- och ungdomsministern Den 20:e oktober träffade vi barn- och ungdomsministern Liz Torres i Paraguay, som nu suttit på posten i ca 60 dagar. Tanken var att se hur landets nya regering ser på barnens situation i Paraguay och vilken plats frivilligorganisationerna har i framtidens Paraguay. Personalen på ministeriet blev mycket förvånade när de såg hur unga vi var. På rösten är det svårt att avgöra en persons ålder sade sekreteraren. Trots detta tog de emot oss med entusiasm! Liz Torres har tidigare arbetat med gatubarn i 19 år och varit engagerad i frivilligsektorn. Hon berättar att den nya regeringen har stor tilltro till frivilligorganisationerna och vill stärka dem. Många i regeringen har rekryterats från frivilligsektorn, säger hon. Barn- och ungdomsministeriet har dock ett stort problem det saknas pengar. Den förra regeringen använde upp alla pengar när de förlorade valet, säger Liz Torres. Hon säger också att frivilligorganisationer traditionellt sett har en låg status i Paraguay, eftersom de ofta varit korrupta. Den förra presidentens hustru startade en egen skugg-organisation som fick gigantiska belopp från staten, säger Liz Torres. Barn är en bortglömd del av vårt samhälle, säger Liz Torres senare. I Paraguay är 47% av befolkningen under 18 år och många av dem är undernärda och lever på gatan. Trots detta är Barn- och ungdomsministeriet ett litet ministerium. Barn röstar inte, säger Liz Torres, det är problemet.

18 18 Vilken är den största utmaningen för Paraguay? Våra barn håller på att dö, svarar Liz Torres. Det behövs akuta insatser, det behövs näring, hälsovård och vatten, säger hon. Först därefter kan vi satsa på förebyggande arbete. Hon säger också att nu är det slut med ungdomsfängelser, vi måste gå till botten med problemet. Lite senare nämner vi vårt samarbete med Fundación Vida Plena och Liz Torres säger att hon och Elisabeth de Gavilán är nära vänner. Hon berättar även att hon beundrar Fundación Vida Plenas men ser ingen möjlighet att stödja liknande projekt för tillfället. Vårt intryck av Liz Torres var mycket gott. Hon kommer själv från frivilligsektorn, hon har lång erfarenhet av arbete med gatubarn, hon ser problemen i landet och vill skapa förändring. Hon för in ett tänkande och en attityd som tidigare varit okänt. Samtidigt har hon stora problem att ta itu med. Ministeriet har få resurser, barn svälter och runtom i landet finns det politiker med ett traditionellt synsätt. Liz Torres kan bli en viktig kugge i framväxten av ett nytt Paraguay. Tamam hoppas bli en del av denna förändring!

19 19 Tamam Mexiko En by belägen i Mexikos tredje fattigaste delstat, Michoacán, i västra Mexiko. Michoacán har ca 5 miljoner invånare och är ungefär lika stor som Österrike till ytan. Huvudstaden Morelia har ca 1 miljon invånare. 100 km söder om Morelia ligger Pedernales med sina ca invånare. Byn är omgärdad av ståtliga buskbeklädda berg och blommande sockerrörsodlingar som får en att tänka på djungelboken. Klimatet är subtropiskt och exotiska frukter av alla dess slag såsom apelsiner, bananer, mango, papaya och guayaba växer i och omkring byn. Majoriteten av byns män arbetar på sockerfälten där de hugger sockerrör med machete, eller i sockerfabriken som byggdes Den är bullrig, smutsig, varm och osäker. Arbetarna som jobbar i fabriken 48 timmar i veckan på obekväma arbetstider och i stort sett utan semester får ca 60 pesos om dagen för sitt arbete (35 kronor). De på fälten tjänar ännu mindre trots långa dagar i 40-gradig värme och en terräng med både skorpioner och giftiga ormar. Den djupa fattigdomen och bristen på alternativa sysslor har fått en stor andel män att utvandra till USA eller någon av Mexikos storstäder. I storstäderna har gigantiska slumområden med hög kriminalitet och arbetslöshet

20 20 bildats, t.ex. Nezahualcoyotl i Mexiko City och El Salto i Guadalajara. I USA blir många exploaterade och utnyttjade för några dollar i timmen. Männen som blir kvar i byn blir ofta alkoholiserade, får barn med flera kvinnor och lämnar dem i tidig ålder. De senaste åren har ett nytt fenomen visat sig. Nämligen kvinnor som utvandrar. Kvar blir barn utan moderns beskydd och som ofta växer upp i en traumatisk miljö med våld i hemmet, avhopp från studier och barnarbete. En del unga killar som vill tjäna snabba pengar börjar ofta arbeta för någon av knarkkartellerna som smugglar droger från Colombia till USA via Mexiko. De blir vanligtvis även tidiga offer för någon av de rivaliserande kartellerna eller mexikanska armén som förklarat krig mot kartellerna och blir därför sällan äldre än 35 år. Det drogrelaterade våldet skördade personer under groteska former av tortyr under år 2008, enligt de mexikanska myndigheterna. Dessutom fick Mexiko den föga ärofyllda platsen som världens mest kidnappningsdrabbade land. Kvinnor som väljer att stanna gifter sig och blir gravida i tidig ålder, en del redan vid 12 års ålder. De försörjer sig huvudsakligen genom matlagning och bakning som de säljer på de lokala marknaderna. Sedan det nordamerikanska frihandelsavtalet NAFTA (med Kanada, USA och Mexiko) trädde i kraft i januari 1995 har billiga, subventionerade amerikanska jordbruksprodukter som dumpats på den mexikanska marknaden med sina 110 miljoner konsumenter lett till utslagen produktion i främst de agrara delstaterna Oaxaca, Chiapas, Guerrero och Michoacán. Det har gett upphov till att ännu fler lämnat landsbygden och att en mexikansk arbetares reallön minskat med 70% sedan 1975 enligt en av Mexikos största dagstidningar La Jornada. Samtidigt har antalet mexikaner på tidningen Forbes lista över världens dollarmiljadärer ökat lavinartat och numera är världens rikaste man mexikanen Carlos Slim som under 2008 passerade amerikanen Bill Gates. Carlos Slim fick köpa det statliga telekombolaget Telmex för en billig penning i början av 1990-talet av sin vän, Mexikos f.d. president Carlos Salinas de Gortari som flydde landet med många miljarder av skattebetalarnas pengar. Utvecklingen har fört med sig en ökad kriminalitet och det faktum att 80% av kidnappningarna begås av poliser eller f.d. poliser, enligt landets största dagstidning El Universal gör inte saken bättre.

21 21 I januari 2009 startade Tamam en grupp bestående av samordnaren Glafira Reyes Magaña, Tamams mexikanska representanter Adalberto Perusquía Jasso och Maria Mirna García Guido samt tio volontärer i Pedernales. Gruppen arrangerar läxhjälp och aktiviteter en gång per vecka samt workshops en gång per vecka för barn i djup fattigdom. Under läxhjälpen får barn med föräldrar utan skolbakgrund assistens med läxor samt lek och idrott under organiserade former. De får dessutom lära sig bakning, målning, formgivning, design och åka på utflykter under workshopstillfällena. Samtliga aktiviteter syftar till att stärka barnens självförtroende, studiemotivation, initiativkraft, samarbetsförmåga och tillit till andra individer. Tamam i Pedernales kommer även anordna utflykter för att öka barnens omvärldskännedom och intresse för världen utanför byn. Genom att stärka banden mellan ungdomarna och förmedla olika traditionella kunskaper genom workshops hoppas Tamam kunna bidra till samverkan i civilsamhället som i sin tur kan leda till nya försörjningsmöjligheter. Genom idrotten och organiserade lekar vill Tamam skifta fokus från missbruk, gängbildningar och misstänksamhet till positiva sociala miljöer där var och en har ett egenvärde och känner sig behövd. Tamams satsning i Pedernales berör inledningsvis 30 barn och ung-

22 22 domar i åldrarna år. Barnen får under aktivitetstillfällena undervisning i personlig hygien såsom tandborstning och mottar ett mål näringsrik, lokalproducerad kost. I Mexiko, som har världens högsta läskedryckskonsumtion per capita, är undernäring eller övervikt p.g.a. felaktig kost vanligt. Tamam vill bidra till en minskad konsumtion av dylika produkter och istället öka intaget av mjölk, frukter, grönsaker och fiberrikt bröd. För att lokalsamhället ska känna sig delaktigt mottar Tamam Pedernales en del matprodukter i sponsring av byns affärsinnehavare och privatpersoner. Under våren 2009 har Tamam Lund för avsikt att sända en första volontär från Sverige. Denne kommer med största sannolikhet öka nyfikenheten för andra kulturer, länder och språk från en närmast obefintlig nivå- helt enkelt eftersom den typen av mötesplatser inte ägt rum. Tamam hoppas även kunna utöka gruppen till fler barn och fler aktivitetstillfällen. Tamam Pedernales drivs till allra största delen med medel från Tamams svenska givare. En mindre del kommer även från lokala sponsorer. För år 2009 har Tamam budgeterat kronor för verksamheten i Pedernales.

23 23 Nya Tamam Tirana Ett femtontal frivillliga i Albaniens huvudstad Tirana bildade under hösten Tamam Tirana. Ansökan om registrering hos de albanska myndigheterna lämnades in av gruppens verksamhetsansvariga Alma Cullhaj i december Gruppen, som tidigare arbetat för en större inhemsk biståndsorganisation, har ett brett kontaktnät och erfarenhet av socialt arbete med barn och ungdomar. De allra flesta frivilliga består av studenter i samhällsvetenskapliga och humanistiska utbildningar på Tiranas Universitet. Under sommaren besökte frivilliga från Lund gruppen och dess verksamhet i Albanien. Sedan våren 2008 har gruppen arbetat i byn Marqinet för barn och ungdomar som lidit traumatiska upplevelser. När en illegal ammunitionsfabrik i grannbyn Gerdec exploderade i mars dog 26 personer, 300 skadades och 1200 byggnader förstördes. Många familjer splittrades och ännu fler förlorade sin bostad. Tamam Tiranas arbete bygger på att arrangera fritidsaktiviteter, utflykter, läxhjälp, hembesök, engelskalektioner, lekar och kreativa miljöer för de drabbade barnen och ungdomarna. I projektet ingår även terapi i mindre grupper som organiseras av två frivilliga som är utbildade psykologer. Förutom den löpande verksamheten i Marqinet har Tamam Tirana under hösten deltagit på kontaktskapande tillfällen för albanska NGOs, arrangerat utbildningstillfällen om ungas delaktighet och europeiskt medborgarskap samt bedrivit opinionsarbete för att främja en positiv inställning till frivilligskap och ökad medvetenhet om barns rättigheter i Albanien. Året avslutades med en julfest för gruppens alla deltagare och frivilliga i Marqinet.

24 24 Under kommande år avser Tamam Tirana att expandera sin verksamhet med två nya projekt: bedriva regelbundna fritidsaktiviteter på ett lokalt barnhem samt införa ett mentorsystem bland gruppens frivilliga med målgruppen ungdomar som riskerar att hamna i dåligt sällskap. Man kommer även att arrangera ungdomsutbytet Friendships without borders i Durrës, Albanien, där deltagare från Tamam i Lund samt från ungdomsorganisationer i Italien och Makedonien tillsammans kommer utbyta erfarenheter om diskriminering och mänskliga rättigheter.

25 25 Med minibuss till Mellanöstern En minibuss, 1200 mil, 17 länder. Sommaren 2008 gjorde åtta volontärer från Tamam en spännande resa till Mellanöstern - tur och retur. Hur ser den arabiska kulturen ut? Vilken situation har flyktingar som kommer till Jordanien? Det var några av frågorna som drev gruppen att genomföra den långa resan med slutdestination Jordanien. Resan började natten den 17:e april och efter ett dygn befann vi oss i tjeckiska staden Brno i centrala Europa. Här inleddes en lång rad besök bland europeiska organisationer, som jobbar med allt från romer, funktionshindrade, utsatta ungdomar, folkbildning och miljövård. Resan innehöll även camping på stränder, övernattaning i kloster, dramatiska bilstrapatser, volleyboll, fotboll, musik och sufisk dans. Under resan lades även grunden för projektet Viking Voyagers som ägde rum i april Resan till Mellanöstern var mycket inspirerande och lärorik. Det var ingen vanlig turistresa, utan vi

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land.

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land. Jag träffade Elmir för att prata om hans flykt från Bosnien till Sverige när kriget bröt ut och belägringen av Sarajevo inträffade i början på 1990-talet. Han berättade hur det var precis innan det bröt

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse 2015 Verksamhetsberättelse STREET MENTALITY PARKOURKLUBB Street Mentality arbetar för... att främja spontanidrotten Vi skapar miljön, ungdomarna utformar aktiviteten. Vi vill att dagens ungdomar födda

Läs mer

Rosersbergs IK. Den stora klubben i det lilla samhället. Alla får vara med!

Rosersbergs IK. Den stora klubben i det lilla samhället. Alla får vara med! Rosersbergs IK Den stora klubben i det lilla samhället Alla får vara med! rosersbergsik.se Det du håller i din hand är information till dig som aktiv, ledare/ tränare, förälder, medlem eller blivande medlem.

Läs mer

Kära förälder, kära värdfamilj

Kära förälder, kära värdfamilj Kära förälder, kära värdfamilj YFU tror att ett av de bästa sätten att lära känna en kultur, ett språk och ett annat land är genom att bo ett år hos en värdfamilj och att gå i landets skola. Under ett

Läs mer

Volontärbarometern. En undersökning om volontärer och deras ideella engagemang

Volontärbarometern. En undersökning om volontärer och deras ideella engagemang Volontärbarometern En undersökning om volontärer och deras ideella engagemang Innehåll Inledning 2 Om att vara volontär 3 Framtiden 10 Vilka har svarat 12 Om Volontärbyrån 13 Volontärbarometern är sammanställd

Läs mer

Nedanstående förslag på hur man kan rekrytera nya medlemmar kommer från en utbildning som hölls i Jönköping år 2000.

Nedanstående förslag på hur man kan rekrytera nya medlemmar kommer från en utbildning som hölls i Jönköping år 2000. Nedanstående förslag på hur man kan rekrytera nya medlemmar kommer från en utbildning som hölls i Jönköping år 2000. Rekrytering av nya medlemmar till lokalföreningen Inledning Att marknadsföra CISV är

Läs mer

Partikongressens beslut - riktlinjer

Partikongressens beslut - riktlinjer Partikongressens beslut - riktlinjer 3.1 Låt ungdomsgenerationen ta plats 5 3.1.1 Ett jobb och en bostad Jag oroar mig för att inte hitta ett jobb efter min utbildning. Jag får ont i magen bara av att

Läs mer

Studerande i fjordernas och trollens land

Studerande i fjordernas och trollens land Studerande i fjordernas och trollens land Att studera utomlands är en vacker och spännande upplevelse. Det ger dig möjlighet att träffa och umgås med människor från många olika delar av världen, skaffa

Läs mer

Material för gymnasiet

Material för gymnasiet Material för ARRANGÖR: FÖRMÅNSTAGARE: Engagera din klass - Lyft in Skoljoggen i klassrummet Nu kan du förena hälsa och idrott med ämnen som samhällskunskap, svenska, matematik och geografi. Med detta skolmaterial

Läs mer

Förvaltningen föreslår att föreningen beviljas kronor.

Förvaltningen föreslår att föreningen beviljas kronor. Sammanställning över sökande föreningar för föreningsbidrag 2014 1. Tensta kvinno- och tjejjour Föreningens verksamhet riktar sig till kvinnor och flickor som är eller har varit utsatta för våld. Målet

Läs mer

VERKSAMHETS BERÄTTELSE 2015

VERKSAMHETS BERÄTTELSE 2015 VERKSAMHETS BERÄTTELSE 2015 INLEDNING Neutral ungdom är en idrotts- och kulturförening i norra Biskopsgården. Verksamheten omfattar allt från läxhjälp till filmvisningar, samhällsinformation och olika

Läs mer

2014-08-25 Artikeln är skriven tillsammans med min hustru, Christina Hamnö.

2014-08-25 Artikeln är skriven tillsammans med min hustru, Christina Hamnö. 2014-08-25 Artikeln är skriven tillsammans med min hustru, Christina Hamnö. Det är det här valet handlar om För de flesta politiker har det politiska engagemanget börjat i en önskan om en bättre värld,

Läs mer

!! 1. Feminism för alla. Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september!

!! 1. Feminism för alla. Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september! Feminism för alla Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september Vi har en feministisk politik som också arbetar med antirasism och mänskliga rättigheter.

Läs mer

Sammanställning över sökande föreningar för föreningsbidrag 2013

Sammanställning över sökande föreningar för föreningsbidrag 2013 Sammanställning över sökande föreningar för föreningsbidrag 2013 1. Somaliska Föräldrar och modersmålsföreningen, SFMF Föreningens syfte är att i samarbete med föräldrar och skola verka för att somaliska

Läs mer

SOMMARLÄGER PÅ C.A.I. PIÑA PALMERA 2011

SOMMARLÄGER PÅ C.A.I. PIÑA PALMERA 2011 SOMMARLÄGER PÅ C.A.I. PIÑA PALMERA 2011 Tidsperiod 27 30 juli 2011 Samhällen som deltagit: Candelaria, El Morro Mazatan, Cozoaltepec, Puerto Escondido y Zipolite Deltagarantal: 20 barn och ungdomar med

Läs mer

NYHETSBREV LUND FEBRUARI 2016

NYHETSBREV LUND FEBRUARI 2016 NYHETSBREV LUND FEBRUARI 2016 I detta nyhetsbrev: v Hälsningsgille på AF-Borgen v Många kom för att lära sig om Rädda Barnen på Intro v Infoträffen drog fullt hus v Bli fadder och var med i SMILE v Familj

Läs mer

ink 2015-02- 02 far. kte+ovfr^ 75 Ronjabollen

ink 2015-02- 02 far. kte+ovfr^ 75 Ronjabollen WTÖALA K O M M U N S T Y R E L S E ink 2015-02- 02 far. kte+ovfr^ 75 Ronjabollen 1. Varför startade ni projektet och vad ville ni åstadkomma? Ronjabollen startades för att vi på TRIS såg och ser än idag

Läs mer

ELSA Eskilstuna Lagom Sportiga Akademiker IF. Här med avlämnar ELSA IF:s styrelse sin redovisning för verksamhetsåret 2007-04-22 2008-04-13.

ELSA Eskilstuna Lagom Sportiga Akademiker IF. Här med avlämnar ELSA IF:s styrelse sin redovisning för verksamhetsåret 2007-04-22 2008-04-13. ÅRSBERÄTTELSE 07-08 Här med avlämnar ELSA IF:s styrelse sin redovisning för verksamhetsåret 2007-04-22 2008-04-13. Medlemmar Under HT07 hade ELSA 79 medlemmar 3 styrelsemedlemmar 4 ledare 72 medlemmar

Läs mer

NYHETSBREV YOUTH WITHOUT BORDERS. !Vi bjuder på fika och informerar om vårt möte och vem som kommer att bo hos vem.

NYHETSBREV YOUTH WITHOUT BORDERS. !Vi bjuder på fika och informerar om vårt möte och vem som kommer att bo hos vem. av 5 1 NYHETSBREV YOUTH WITHOUT BORDERS Vårt första nyhetsbrev Jag hoppas att ni alla vet vid detta laget vad era ungdomar håller på med här i skolan efter lektionstid. Annars är det kanske tid att ni

Läs mer

Arbetsplan för Tegnérskolans fritidshem 2014/2015

Arbetsplan för Tegnérskolans fritidshem 2014/2015 ÖREBRO KOMMUN Arbetsplan för Tegnérskolans fritidshem 2014/2015 Tegnérskolan Förvaltningen förskola och skola orebro.se Box 31550, 701 35 Örebro Ullavigatan 27 tegnerskolan@orebro.se Servicecenter 019-21

Läs mer

Ny termin med ny energi!

Ny termin med ny energi! Ny termin med ny energi! I DETTA NYHETSBREV: Månadens Barnrättskämpe Anna Sandkull s. 2 Hänt i januari s. 3 - SVT sydnytt, kommunbidrag, intervju i city, praktikantpresentation Händer i februari s. 6 -

Läs mer

Här med avlämnar ELSA IF:s styrelse sin redovisning för verksamhetsåret 2008-04-13 2009-03-14.

Här med avlämnar ELSA IF:s styrelse sin redovisning för verksamhetsåret 2008-04-13 2009-03-14. ÅRSBERÄTTELSE 08-09 Här med avlämnar ELSA IF:s styrelse sin redovisning för verksamhetsåret 2008-04-13 2009-03-14. Medlemmar Under HT08 hade ELSA 124 medlemmar 6 styrelsemedlemmar 6 ledare 110 medlemmar

Läs mer

Mänskliga Möten UF. Engagemang som banar väg för gemenskap. Julia Palo, Mänskliga Möten UF. Foto: Sven Nordstedt

Mänskliga Möten UF. Engagemang som banar väg för gemenskap. Julia Palo, Mänskliga Möten UF. Foto: Sven Nordstedt Mänskliga Möten UF Engagemang som banar väg för gemenskap Julia Palo, Innehållsförteckning... 2 UF-Företagets affärsidé... 2 Varan/tjänsten och produktionen... 3 UF-Företagets organisation... 3 Handledning

Läs mer

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till våra lokala mål och beskrivit våra metoder. På förskolan

Läs mer

Samvaro NYHETER FÖR SÖRLIDEN-VALLA SAMVERKANSFÖRENING NUMMER 3 2015. Bilder från sommarens utflykter Allt om höstens aktiviteter

Samvaro NYHETER FÖR SÖRLIDEN-VALLA SAMVERKANSFÖRENING NUMMER 3 2015. Bilder från sommarens utflykter Allt om höstens aktiviteter Samvaro NYHETER FÖR SÖRLIDEN-VALLA SAMVERKANSFÖRENING NUMMER 3 2015 Bilder från sommarens utflykter Allt om höstens aktiviteter VALHALLAVÄGEN 38s 10 SÖRBYVÄGEN ÖPPETTIDER FÖR VÅRA LOKALER VALHALLAVÄGEN

Läs mer

Här med avlämnar ELSA IF:s styrelse sin redovisning för verksamhetsåret 2010-03-28 2011-03-18.

Här med avlämnar ELSA IF:s styrelse sin redovisning för verksamhetsåret 2010-03-28 2011-03-18. ÅRSBERÄTTELSE 10-11 Här med avlämnar ELSA IF:s styrelse sin redovisning för verksamhetsåret 2010-03-28 2011-03-18. Medlemmar Under HT10 hade ELSA 75 medlemmar fördelade på följande sätt: 7 styrelsemedlemmar

Läs mer

Barnfattigdom. Ett arbete av Hind

Barnfattigdom. Ett arbete av Hind Barnfattigdom Ett arbete av Hind 8m3 2016 BARNFATTIGDOM Jag valde att arbeta med ämnet barnfattigdom för att jag ville lära mig mer om det. Ämnet är stort och det är viktigt. Det känns som om vi inte bryr

Läs mer

VÅRBLADET. Styrelsen inleder. ~ Nyhetsbrev från CISV Linköping ~

VÅRBLADET. Styrelsen inleder. ~ Nyhetsbrev från CISV Linköping ~ Styrelsen inleder Under våren och sommaren har CISV Linköping många roliga saker på gång som vi har försökt samla här. Två gånger om året kommer CISV Linköping att skicka ut ett informationsblad, ett vårblad

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. TRELLEBORGS SCOUTKÅR Gemenskap och friluftsliv sedan 1911

Verksamhetsplan 2015. TRELLEBORGS SCOUTKÅR Gemenskap och friluftsliv sedan 1911 Verksamhetsplan 2015 TRELLEBORGS SCOUTKÅR Gemenskap och friluftsliv sedan 1911 Verksamhetsplan Vi erbjuder barn och unga unika möjligheter till utveckling, äventyr och gemenskap. Vi vill att alla ska få

Läs mer

Under rubriken Kommentarer har vi lagt in viktiga påpekanden från volontärerna.

Under rubriken Kommentarer har vi lagt in viktiga påpekanden från volontärerna. 1 Enkätstudie 214 Riktat till volontärer inom IM Vid 214 års enkätstudie har ca 7 personer haft möjlighet att besvara ett stort antal frågor som rör dem som personer, deras syn på stödet från IM samt hur

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2013

Verksamhetsberättelse 2013 Verksamhetsberättelse 2013 Norrköpings Balettförening Org.nr. 802469-5671 Verksamhetsåret 2013-01-01-2013-12-31 Styrelsen har bestått av Ordförande BAIBA PUMPURE STYRELSEN Kassör SOLVITA ISAHANOVA Sekreterare

Läs mer

Sammanställning över sökande föreningar för föreningsbidrag 2012

Sammanställning över sökande föreningar för föreningsbidrag 2012 Sammanställning över sökande föreningar för föreningsbidrag 2012 1. Somaliska Föräldrar och modersmålsföreningen, SFMF Föreningens syfte är att i samarbete med föräldrar och skola verka för att somaliska

Läs mer

Lidköping, Sockerbruket 071109

Lidköping, Sockerbruket 071109 Arbetsgruppen Regionalt handlingsprogram Barn och ungas kultur och fritid -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Lidköping,

Läs mer

Värderingsövningar. Avdelningsmöte. Innehåll. Material. Lek- Antingen eller

Värderingsövningar. Avdelningsmöte. Innehåll. Material. Lek- Antingen eller Avdelningsmöte Värderingsövningar Under detta möte får scouterna möjlighet att sätta sig in i andra människors situationer från olika delar av världen och möta sin fördomar och tankar om hur vi lever.

Läs mer

Indien Alibaug Ungdomsboende

Indien Alibaug Ungdomsboende Indien Alibaug Ungdomsboende Återrapport 1/2017 Foto: SOS Arkiv Tack för ert stöd till ungdomar i Alibaug SOS Barnbyar har arbetat i Alibaug sedan 2010. I barnbyn bor för närvarande 117 barn i 14 familjer.

Läs mer

UNGA I OCH OM FRAMTIDENS IDROTTSORGANISERING. Susanna Hedenborg

UNGA I OCH OM FRAMTIDENS IDROTTSORGANISERING. Susanna Hedenborg Susanna Hedenborg Susanna.Hedenborg@mah.se 2010 05 04 Tänk om det fanns en idrottshall där jag har mitt gym. Där du har ett årskort och får gå in hur mycket du vill och träna din idrott. Det har jag aldrig

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE. för. Föreningen Maskroskraft. År 2014

VERKSAMHETSBERÄTTELSE. för. Föreningen Maskroskraft. År 2014 VERKSAMHETSBERÄTTELSE för Föreningen Maskroskraft År 2014 1. Fakta om året som gått Medlemmar: Antalet betalande medlemmar 52 Antalet ej betalande (sponsrade) medlemmar, 50 Medlemsavgifter Vuxna: 150 kr

Läs mer

Vill ni också bli en Utmärkt förening i nacka?

Vill ni också bli en Utmärkt förening i nacka? Vill ni också bli en Utmärkt förening i nacka? Utmärkt förening i Nacka Det är viktigt att alla barn och ungdomar som deltar i olika fritidsaktiviteter upplever att de är välkomna och att de kan känna

Läs mer

KSS projekt Skåneresan

KSS projekt Skåneresan KSS projekt Skåneresan Antal anmälda klasser Helsingborg 20 1 149 elever Övriga Skåne 32-688 elever Avhopp Helsingborg - Övriga Skåne 5 klasser Nationella prov i årskurs 6 Tack Jan Björklund! Antal elever

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE ÅR 2015 RÖDA KORSETS UNGDOMSFÖRBUND STOCKHOLM NORD

VERKSAMHETSBERÄTTELSE ÅR 2015 RÖDA KORSETS UNGDOMSFÖRBUND STOCKHOLM NORD 0 VERKSAMHETSBERÄTTELSE ÅR 2015 RÖDA KORSETS UNGDOMSFÖRBUND STOCKHOLM NORD Innehåll SAMMANFATTNING... 1 SAMARBETE med RÖDA KORSET... 1 MEDLEMMAR... 1 STYRELSEN... 2 FÖRTROENDEVALDA... 2 STYRELSENS ARBETE...

Läs mer

SE2012-0248 Internationella Familjedagen. Internationella Familjedagen SOS Barnbyar April 2012

SE2012-0248 Internationella Familjedagen. Internationella Familjedagen SOS Barnbyar April 2012 Internationella Familjedagen April 2012 Stockholm maj 2012 1 Innehållsförteckning 1. Information om undersökningen 2. Resultat 3. Vägning 4. Presentation YouGov 2 1 Information om undersökningen 3 1 Information

Läs mer

ATT ANVÄNDA SPRÅK FÖR ATT LÄRA SIG OCH ATT LÄRA SIG ANVÄNDA SPRÅK

ATT ANVÄNDA SPRÅK FÖR ATT LÄRA SIG OCH ATT LÄRA SIG ANVÄNDA SPRÅK ATT ANVÄNDA SPRÅK FÖR ATT LÄRA SIG OCH ATT LÄRA SIG ANVÄNDA SPRÅK Liisa Suopanki Carin Söderberg Margaretha Biddle Framtiden är inte något som bara händer till en del danas och formges den genom våra handlingar

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDN INGSUTSKOTIET. Sammanträdesdatum 2014-09-30. Svar på motion om att införa fadderskap för invandrare i Sala kommun

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDN INGSUTSKOTIET. Sammanträdesdatum 2014-09-30. Svar på motion om att införa fadderskap för invandrare i Sala kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDN INGSUTSKOTIET 21 (36) Sammanträdesdatum 2014-09-30 185 Svar på motion om att införa fadderskap för invandrare i Sala kommun Dnr 2014/5 INLEDNING Monica Fahrman (MP) inkom 2013-12-02

Läs mer

Bli värdfamilj åt en utbytesstudent

Bli värdfamilj åt en utbytesstudent Connecting Lives, Sharing Cultures Ta hem världen till dig Bli värdfamilj åt en utbytesstudent Att vara värdfamilj är att växa som individer, lära nytt & få uppleva ett fantastiskt år tillsammans. Att

Läs mer

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer.

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. R I F T A M N IO N 0 O 2 K 5 1 0 2 6 1 SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. Så mycket mer än

Läs mer

Do It Yourself. Stockholm, 5-9 augusti. stockholm.viunga.se. anton.ljungh@viunga.se

Do It Yourself. Stockholm, 5-9 augusti. stockholm.viunga.se. anton.ljungh@viunga.se Do It Yourself 2013 Stockholm, 5-9 augusti stockholm.viunga.se anton.ljungh@viunga.se Vad är Do It Yourself? Projektet ägs och drivs av Vi Unga Stockholms län. Tillsammans med Leader Uross och Studieförbundet

Läs mer

Eva Bernhardtson Louise Tarras. Min mening. Bildfrågor (diskutera)

Eva Bernhardtson Louise Tarras. Min mening. Bildfrågor (diskutera) Eva Bernhardtson Louise Tarras Min mening Bildfrågor (diskutera) Folkuniversitetets förlag Box 2116 SE-220 02 Lund tel. 046-14 87 20 www.folkuniversitetetsforlag.se info@folkuniversitetetsforlag.se Information

Läs mer

METODMATERIAL. språkfika

METODMATERIAL. språkfika METODMATERIAL språkfika Detta material är framtaget för att hjälpa dig som volontär att starta språkfika på din ort. VAD ÄR EN SPRÅKFIKA? En språkfika är en mötesplats för att träffa människor, både nya

Läs mer

Program Helsingborgs Mångfaldsvecka september - 1 oktober

Program Helsingborgs Mångfaldsvecka september - 1 oktober Program Helsingborgs Mångfaldsvecka 2107 25 september - 1 oktober Måndagen den 25 september den 1 oktober. Datum: Varje dag under Mångfaldsveckan Tid: 11:00-17:00. Tisdagen den 26 september 09:00 11:30

Läs mer

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska.

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. Centerpartiets idéprogram Det här idéprogrammet handlar om vad Centerpartiet tycker

Läs mer

UTVECKLING AV TENSTA 4H SOM MÖTESPLATS

UTVECKLING AV TENSTA 4H SOM MÖTESPLATS UTVECKLING AV TENSTA 4H SOM MÖTESPLATS FÖR UNGA TJEJER, SPONTAN IDROTT FUNKTIONSHINDRADE BARN OCH UNGDOMAR HUVUD- kunskap HJÄRTA- medkänsla HAND- lära genom att göra HÄLSA- sunt och naturligt S T O C K

Läs mer

Centralafrikanska republiken Återrapport 1/2017

Centralafrikanska republiken Återrapport 1/2017 Centralafrikanska republiken Återrapport 1/2017 Med stöd från SOS Barnbyar får Juhinas möjlighet att gå i skolan. Foto: SOS Arkiv Rose och hennes familj får stöd via SOS Barnbyars familjestärkande. Foto:

Läs mer

för människor av människor medmänniskor

för människor av människor medmänniskor för människor av människor medmänniskor Eskilstuna stadsmission finns till för personer som befinner sig i en utsatt livssituation. För oss är olika former av utsatthet inte mer eller mindre värda i relation

Läs mer

Basic Swedish 1. A. typ-prov skriftligt / written exam a) lucktext / text with blanks b) grammatik / grammar c) läsförståelse / reading comprehension

Basic Swedish 1. A. typ-prov skriftligt / written exam a) lucktext / text with blanks b) grammatik / grammar c) läsförståelse / reading comprehension Basic Swedish 1 A. typ-prov skriftligt / written exam a) lucktext / text with blanks b) grammatik / grammar c) läsförståelse / reading comprehension 1 A: a) Lucktext Skriv ett ord i varje lucka. Det finns

Läs mer

Valberedd 2015 Din guide till valet!

Valberedd 2015 Din guide till valet! Valberedd 2015 Din guide till valet! 1 Valberedd 2015 Din guide till valet! Vad är valet? På måndag 23/11 kommer vi att rösta om vilka som ska sitta i förbundsstyrelsen år 2016! Vi i valberedningen har

Läs mer

Information om föräldrakooperativet. Montessoriförskolan Solen

Information om föräldrakooperativet. Montessoriförskolan Solen Information om föräldrakooperativet Montessoriförskolan Solen Välkommen till Montessoriförskolan Solen! Varmt välkommen till föräldrakooperativet Montessoriförskolan Solen vackert belägen i natursköna

Läs mer

Vår verksamhet under läsåret

Vår verksamhet under läsåret Avdelningsdeklaration 2015/2016 Skåre skolområde Förskola: Skåre Herrgårds Förskola Vision: Genom leken vill vi ge barnen aptit på livet Avdelning: ASPEN Personal: Lotta Linder 100 % förskollärare Cathrina

Läs mer

SUNNE KAN BÄTTRE! MODERATERNA I SUNNE 2014

SUNNE KAN BÄTTRE! MODERATERNA I SUNNE 2014 SUNNE KAN BÄTTRE! MODERATERNA I SUNNE 2014 Sunne kan bättre! Vi Moderater i Sunne kommun är beredda att ta ansvar och leda kommunen efter valet 2014. Vi vill bidra till att alla i högre grad ska kunna

Läs mer

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- FÖRSKOLAN

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- FÖRSKOLAN Varför skall man arbeta med entreprenörskap och entreprenöriellt lärande i förskolan? Bergsnäs Förskola För att lära sig att lyckas och att få prova olika saker. Experimentera För att stärka barnen så

Läs mer

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR >>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR Den här föreställningen är skapad av vår ungdomsensemble. Gruppen består av ungdomar i åldern 15-20 år varav en del aldrig spelat teater

Läs mer

Basic Swedish 1. A. typ-prov skriftligt / written exam a) lucktext / text with blanks b) grammatik / grammar c) läsförståelse / reading comprehension

Basic Swedish 1. A. typ-prov skriftligt / written exam a) lucktext / text with blanks b) grammatik / grammar c) läsförståelse / reading comprehension Basic Swedish 1 A. typ-prov skriftligt / written exam a) lucktext / text with blanks b) grammatik / grammar c) läsförståelse / reading comprehension 1 A: a) Lucktext Skriv ett ord i varje lucka. Det finns

Läs mer

Volontärbarometern 2011

Volontärbarometern 2011 Volontärbarometern 2011 Volontärbyråns årliga undersökning om volontärer och vad de får ut av sitt engagemang Vanja Höglund Volontärbyrån 2011 Någon frågade Har vänner som volontärjobbat och sett till

Läs mer

Av Daniel Terres och Anna-Klara Behlin

Av Daniel Terres och Anna-Klara Behlin Av Daniel Terres och Anna-Klara Behlin Att genom dialog få en fördjupad kunskap och ett socialt perspektiv av graffitifrågan. Att kartlägga området kring Röda sten. Att utreda om det finns behov av sociala

Läs mer

På Bröstkirurgen: med penna, papper och sax visade en bröstkirurg mig hur man gör en bröstvårta

På Bröstkirurgen: med penna, papper och sax visade en bröstkirurg mig hur man gör en bröstvårta Reserapport efter utbytesstudier - Sara-Li LÄK T 8 - Liverpool 1. Vilket program läser du på? Läkarprogrammet 2. Vilket universitet, land och stad åkte du till? University of Liverpool, Storbritannien,

Läs mer

Erasmus-utbyte jan juli 2010

Erasmus-utbyte jan juli 2010 Erasmus-utbyte jan juli 2010 Hogeschool van Amsterdam, Nederländerna Varför valde du att studera utomlands? Jag ville uppleva annan, ny kultur, träffa människor från olika platser i världen och byta ut

Läs mer

Svalans Verksamhetsberättelse 2014-2015 Naturens skatter

Svalans Verksamhetsberättelse 2014-2015 Naturens skatter Svalans Verksamhetsberättelse 2014-2015 Naturens skatter Barn- och Ungdoms Förvaltningens målbild och huvudprocesser: Varför har vi valt detta tema och vilka strävansmål har vi valt? Förra terminen var

Läs mer

Brott, straff och normer 3

Brott, straff och normer 3 Brott, straff och normer 3 Vad kan samhället (staten, kommunen, vi tillsammans) göra för att förändra situationen för de grupper som oftare hamnar i kriminalitet? Vad anser du? I uppgiften ska eleven resonera

Läs mer

Celiakinytt NUMMER 2 2014. Bussen fylld av gula kassar på vår Ullaredsresa!

Celiakinytt NUMMER 2 2014. Bussen fylld av gula kassar på vår Ullaredsresa! Celiakinytt NUMMER 2 2014 Bussen fylld av gula kassar på vår Ullaredsresa! INNEHÅLL/ NUMMER 1 Innehåll 3 KOMMANDE AKTIVITET ICA veteranernas handelsbod 4 KOMMANDE AKTIVITET Julbak för hela familjen 5 AKTUELL

Läs mer

Lättläst sammanfattning TOLERANSENS MEKANISMER: EN ANTOLOGI

Lättläst sammanfattning TOLERANSENS MEKANISMER: EN ANTOLOGI Lättläst sammanfattning TOLERANSENS MEKANISMER: EN ANTOLOGI 1 Kapitel 1 Tolerans: En introduktion till begreppet, forskningen och antologin Erik Lundberg Mer prat om tolerans År 2015 kom många flyktingar

Läs mer

DRÖMHUSET. Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR. Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt.

DRÖMHUSET. Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR. Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt. TORGET, RINKEBY DRÖMHUSET Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt. Traktorerna i området är fortfarande det mest intressanta för barnen. För att utöka

Läs mer

För att närma oss vår vision så har vi formulerat en mission eller en affärsidé. Det här är vårt erbjudande.

För att närma oss vår vision så har vi formulerat en mission eller en affärsidé. Det här är vårt erbjudande. Ebba Petterssons Privatskola Vad är det som gör att man väljer en skola egentligen? Läget, pedagogiken, lärarna eller kompisarna? Och vad är det som gör att man väljer Ebba Petterssons Privatskola? För

Läs mer

MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002

MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002 LÄTT SVENSKA MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002 FÖR ATT JORDEN SKA GÅ ATT LEVA PÅ ÄVEN I FRAMTIDEN Foto: Per-Olof Eriksson/N, Naturfotograferna Det här tycker Miljöpartiet är allra viktigast: Vi måste bry

Läs mer

Mitt USA I augusti 2013 flyttade jag till North Carolina, USA. Mitt enda mål var att bli en bättre simmerska, men det jag inte visste då var att mycket mer än min simning skulle utvecklas. Jag är född

Läs mer

Grrl Techs årsmöte 2009

Grrl Techs årsmöte 2009 Grrl Techs årsmöte 2009 Plats: Nätverket SIP:s kansli Datum: 2009-03-28 Dagordning: 01. Årsmötets öppnande 02. Val av årsmötets ordförande 03. Val av mötessekreterare 04. Val av justeringspersoner, tillika

Läs mer

Detta är en liten rapport över en studie och uppföljningsresa av ett projekt som SRF Blekinge och SRF Kalmar bedrivit på Masaka Center för synskadade

Detta är en liten rapport över en studie och uppföljningsresa av ett projekt som SRF Blekinge och SRF Kalmar bedrivit på Masaka Center för synskadade Detta är en liten rapport över en studie och uppföljningsresa av ett projekt som SRF Blekinge och SRF Kalmar bedrivit på Masaka Center för synskadade utanför Kigali i Rwanda sedan 2000 detta tillsammans

Läs mer

Reseberättelse från Monterrey, México Fredrik Arbegard A01294964

Reseberättelse från Monterrey, México Fredrik Arbegard A01294964 Reseberättelse från Monterrey, México Fredrik Arbegard A01294964 Reseberättelse Utlandsstudier Ort: Monterrey, N.L, México Stockholm, Sverige 2012-07-22 1 Inledning Våren 2012 fick jag chansen att studera

Läs mer

Glad sommar alla barnrättskämpar

Glad sommar alla barnrättskämpar Glad sommar alla barnrättskämpar! I detta nyhetsbrev: Det handlar om kärlek Besök i skolklasser för att prata om Barnkonventionen En ny rapport om barn i ekonomisk utsatthet Rädda Barnen Lund var med på

Läs mer

Göteborg för att hämta sin familj ifrån flygplatsen. Det var så kul att kolla på flygplan från nära håll tyckte Mahdi. Nu var det inte långt kvar

Göteborg för att hämta sin familj ifrån flygplatsen. Det var så kul att kolla på flygplan från nära håll tyckte Mahdi. Nu var det inte långt kvar Mötet med det okända I en av de små byarna i Ghazni som ligger i östra Afghanistan bodde det fattiga familjer. Byn kallades för ''Nawdeh''. De flesta män i byn var jordbrukare, affärsmän, bönder och vissa

Läs mer

längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet, 2014-2015 längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet,

längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet, 2014-2015 längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet, längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet, livsviktigt, Gud, smärta,framtid.. längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet, livsviktigt, Gud, smärta,framtid..

Läs mer

Sommarlovsentreprenör 2008

Sommarlovsentreprenör 2008 Sommarlovsentreprenör 2008 Sommarlovsentreprenör 2008 i Söderhamns kommun För andra året i rad genomfördes projektet Sommarlovsentreprenör i Söderhamns kommun. Syftet med projektet är att öka ungas intresse

Läs mer

Duvbo Idrottsklubb Tfn Idrottsplatsen Martin Hjelm Fax Sundbyberg

Duvbo Idrottsklubb Tfn Idrottsplatsen Martin Hjelm Fax Sundbyberg Till: Barn- och Ungdomsförvaltningen 172 92 Sundbyberg Från: Duvbo IK Sundbybergs Unga Örnar Idrottsplatsen Rissne Fritidsgård Gluggen 172 33 Sundbyberg Box 2026 174 02 Sundbyberg Ansökan om Verksamhetsbidrag

Läs mer

NANNY KALIFORNIEN. Att jobba som Au pair. Unikt inslag om min egen upplevelse som nanny i the golden state

NANNY KALIFORNIEN. Att jobba som Au pair. Unikt inslag om min egen upplevelse som nanny i the golden state NANNY I KALIFORNIEN Unikt inslag om min egen upplevelse som nanny i the golden state Att jobba som Au pair Att fara till Kalifornien och jobba som en Au pair är en fantastisk möjlighet att utvecklas och

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse - 2015 Röda Korsets Ungdomsförbund, Linköping 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1. Sammanfattning... 3 2. Medlemmar... 3 3. Styrelsen... 3 3.1 Arbetssätt... 4 3.2 Mål...

Läs mer

En film om kvinnor som tar plats i en manlig värld.

En film om kvinnor som tar plats i en manlig värld. En film om kvinnor som tar plats i en manlig värld. Nio Nepalesiska kvinnor får chansen att utbilda sig i ett yrke, som hittills helt och hållet har varit förbehållet män. Kvinnor från hela världen ställer

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 22 februari 2010 - tisdag 23 mars 2010

barnhemmet i muang mai måndag 22 februari 2010 - tisdag 23 mars 2010 barnhemmet i muang mai måndag 22 februari 2010 - tisdag 23 mars 2010 Här hos oss är det väldigt varmt och med värmen infinner sig en lugn nästan lite loj stämning. I skrivande stund har alla barn slutat

Läs mer

Ungdomsfullmäktige Göteborg 07/10/17

Ungdomsfullmäktige Göteborg 07/10/17 Arbetsgruppen Regionalt handlingsprogram Barn och ungas kultur och fritid -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Ungdomsfullmäktige

Läs mer

Rapport från UEG-läger 2009

Rapport från UEG-läger 2009 Rapport från UEG-läger 2009 Deltagare Deltog gjorde 34 gymnaster från 16 olika länder. Samt 31 tränare från 18 olika länder, man kunde delta i tränarutbildningen utan att ha egna gymnaster med sig. De

Läs mer

Projektrapport Vision For All

Projektrapport Vision For All Projektrapport Vision For All Jeanette Blom, Stephanie Korolija Folkungaskolan Linköping 2007-03-01 Innehållsförteckning INLEDNING 3 SYFTE OCH FRÅGESTÄLLNINGAR 3 METOD OCH VAL AV KÄLLOR 3 RESULTAT 4 VAD

Läs mer

Styrelsen har haft 8 protokollförda möten under säsongen

Styrelsen har haft 8 protokollförda möten under säsongen Handbollsklubb Sida 1 av 6 Verksamhetsberättelse Ljunghusens Handbollsklubb, säsongen 2013/2014 Styrelse Klas Olsson, ordförande tom februari Jan Persson, ordförande from mars Carina Ostrander, sekreterare

Läs mer

Barnens RäddningsArk Nyhetsbrev

Barnens RäddningsArk Nyhetsbrev Barnens RäddningsArk Nyhetsbrev December 2009 Till alla nyhetsbrev... Rubriker: Efter sju år har flickorna sitt eget hem Första mötet Aldrig kunde jag tro Festen på El Arca som ingen kommer att glömma

Läs mer

Utvärdering av Klimatmatchen 2014 i Skåne

Utvärdering av Klimatmatchen 2014 i Skåne Gif Nike F-02/03 (Lomma) delad förstaplats Klimatmatchen Sverige 2014 och vinnare Skåne Utvärdering av Klimatmatchen 2014 i Skåne Martin Lundgren, Skåneidrotten Bakgrund Idrotten är Sveriges största folkrörelse

Läs mer

Årsmöte 2015. Lokalavdelningen Norrköping/Söderköping

Årsmöte 2015. Lokalavdelningen Norrköping/Söderköping Årsmöte 2015 Lokalavdelningen Norrköping/Söderköping DAGORDNING 1. Val av mötesordförande, sekreterare och justerare för mötet 2. Godkännande av kallelsen 3. Godkännande av dagordningen 4. Styrelsens kassa-

Läs mer

ENHET GUDHEM PROFIL OCH VISION

ENHET GUDHEM PROFIL OCH VISION ENHET GUDHEM PROFIL OCH VISION Fritids 2014 PROFIL - Framgångsrikt lärande VISION Tillsammans förverkligar vi våra drömmar Enhet Gudhem står för framgångsrikt lärande. Tillsammans arbetar vi i all verksamheterför

Läs mer

Inplaceringstest A1/A2

Inplaceringstest A1/A2 SVENSKA Inplaceringstest A1/A2 Välj ett ord som passar i meningen. Skriv inte det! Ring in bokstaven med det passande ordet! Exempel: Smöret står i kylskåpet. a) om b) på c) i d) från Svar c) ska ringas

Läs mer

Del 1. Frågor om dig, din familj och ditt boende. 1. Är du. 2. I vilken skola gå du i? 3. Vilken årskurs går du i? 4. Hur bor du?

Del 1. Frågor om dig, din familj och ditt boende. 1. Är du. 2. I vilken skola gå du i? 3. Vilken årskurs går du i? 4. Hur bor du? Del 1 Frågor om dig, din familj och ditt boende. 1. Är du Tjej Kille 2. I vilken skola gå du i? Duveholmsgymnasiet Lindengymnasiet Ellwynska skolan 3. Vilken årskurs går du i? Årskurs 2 i gymnasiet, NV

Läs mer

Verksamhetsberättelse år 2016 Röda Korsets Ungdomsförbund Lund

Verksamhetsberättelse år 2016 Röda Korsets Ungdomsförbund Lund ! Verksamhetsberättelse år 2016 Röda Korsets Ungdomsförbund Lund 2016 drog igång med en nästintill ny styrelse. De första månaderna gick åt till att strukturera och värva några fler ledamöter till styrelsen.

Läs mer

Barn i världen - fattiga och rika, är alla lika?

Barn i världen - fattiga och rika, är alla lika? Tema Barn i världen - fattiga och rika, är alla lika? Uppstart: VI inleder med en diskussion i klassen. Klassen delas in i grupper om 4-5 elever (grupperna ska bestå under arbetets gång). Som vanligt när

Läs mer

lyckades. Jag fick sluta på dagis och mamma blev tvungen att stanna hemma från jobbet ibland, eftersom jag inte tyckte om de barnflickor som mina

lyckades. Jag fick sluta på dagis och mamma blev tvungen att stanna hemma från jobbet ibland, eftersom jag inte tyckte om de barnflickor som mina Förlåt mig mamma! D et finns bara en människa här på jorden som älskar mig och det är min mamma. Jag är en svår och besvärlig person som jag ofta är fruktansvärt trött på, en människa jag tycker riktigt

Läs mer

Arbetsbeskrivningar föräldraengagemang Järfälla Simsällskap (Simsektionen)

Arbetsbeskrivningar föräldraengagemang Järfälla Simsällskap (Simsektionen) Arbetsbeskrivningar föräldraengagemang Järfälla Simsällskap (Simsektionen) Detta dokument beskriver de olika grupper man som förälder har möjlighet att engagera sig i. Du kan läsa vad rollen innebär, vilken

Läs mer

Kultur- och fritidsvaneundersökningen

Kultur- och fritidsvaneundersökningen LERUM Kultur- och fritidsvaneundersökningen Frivan en källa att ösa ur Barn, kultur och natur ska göras till bärare av kommunens identitet Saxat ur kommunens inriktningsmål 2009-2011 Bakgrund Kultur- och

Läs mer