N y h e t s b r e v # 5, n o v e m b e r Kära vänner

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "N y h e t s b r e v # 5, n o v e m b e r 2 0 1 2. Kära vänner"

Transkript

1 N y h e t s b r e v # 5, n o v e m b e r Innehåll: Kalendarium Sedan sist Temakväll: IBD Vinprovning Julfest 60+ Ungdomar TRÄFFPUNKT Informationsprojektet RCC Mag- och tarmdagen Avföringstransplantation Ordförandekonferens Samgående Kära vänner VI HAR EN händelserik höst bakom oss och intresset för våra frågor ökar. Vi har hunnit med mycket, både föreläsningar, möten och medlemsträffar, och det känns väldigt bra att få lyfta fram de hinder i vardagen som många med mag- och tarmproblem lever med. UNDER 2013 HAR vi två nya teman för vår verksamhet. Det första är ovanliga diagnoser. Här menar vi diagnoser som inte nödvändigtvis är ovanliga bland befolkningen i stort, men som är ovanliga bland de personer som är medlemmar i vår förening. Några exempel är kronisk förstoppning, reflux och analinkontinens. Ni som tycker att just er diagnos är för lite uppmärksammad; hör av er med förslag på vad vi kan göra under året. DET ANDRA TEMAT är rättighetskunskap. Vad kan vi förvänta oss och kräva av sjukvård och beslutsfattare när det gäller bemötande och service? Här krävs en stor utbildningsinsats tror vi, och hoppas kunna dra vårt strå till stacken under 2013, inte minst när det gäller att uppmärksamma den viktiga tandvårdsreformen som genomförs nästa år och är aktuell för några av våra medlemsgrupper. Väl mött! Ordförande e-post: birgitta@rehnby.se Telefon: Mobiltel: Avtackning DEN SISTA OKTOBER slutade Charlotte Magnusson sin projektanställning som informatör hos oss. CHARLOTTE HAR gjort ett jättefint jobb med att distribuera vårt informationsmaterial och knyta kontakter med gastroklinikerna i länet. Hon har också varit delaktig i framtagandet av en ny föreningsfolder och på många andra sätt bidragit till att profilera föreningen utåt. VI ÖNSKAR CHARLOTTE lycka till med sitt nya jobb på Migränförbundet och tackar för den här tiden! Informationsprojektet är avslutat, men nu behöver vi era ögon! Läs mer på sidan 4.

2 Nyhetsbrev 5 november 2012 Sida 2 av 6 Kalendarium det händer i föreningen ÄVEN OM 2012 närmar sig sitt slut, så har vi som ni kan se fortfarande en hel del kvar på programmet. Det är jätteroligt att föreningen rullar på i god fart och att medlemmarna blir fler och fler och dessutom mer och mer engagerade! Sedan sist HÖSTEN HAR VARIT händelserik och vi har hunnit med mycket sedan förra Nyhetsbrevet SEPTEMBER INLEDDES med ILCO:s traditionella sopplunch där Mag- och tarmföreningens medlemmar som vanligt var välkomna att delta. Medlemscaféet TRÄFFPUNKT, en ungdomsträff och ett nymedlemsmöte följde därefter tätt inpå varandra. Den september var det ordförandekonferens och den september höll vi styrelseinternat tillsammans med ILCO på temat sammanslagning. Mer om detta på sista sidan. I OKTOBER PRATADES det mycket mage. Vi, ILCO och ABF anordnade en välbesökt kostföreläsning i våra egna samlingslokaler i ÅttiotvåAn, och vi fanns också på plats i ABF-huset vid Peter Bennos föreläsning Magen kroppens största mötesplats som följde i kölvattnet på den November 8 november (to.): Medlemscafé: Träffpunkt Tid: Plats: köket, ÅttiotvåAn 14 november (ons.): Engelsk lunch Tid: Plats: Citykonditoriet 15 november (to.): 60+ gruppen Tid: Plats: Köket, ÅttiotvåAn 20 november (ti): Temakväll: IBD Tid: Plats: Polstjärnan, Sveav november (on.): Vinprovning Tid: Plats: Sal 1, ÅttiotvåAn Tips: den 29/11 anordnar Danderyds sjukhus en föreläsning om divertikulit. Arrangemanget hör dock ej till vår verksamhet, och vi hänvisar därför till annons i dagspress ca 1 vecka innan för info om tid, plats, anmälan etc. nya boken Magen bakterier, buller och brak som ni kunde läsa om i senaste numret av KANALEN. På Mag- och tarmdagen den 17 oktober begav vi oss ut i vida världen (mer om detta kan ni läsa på s. 5 och på hemsidan), och den 22 oktober hade vi för tredje året December 6 december (to.): Medlemscafé: Träffpunkt Tid: Plats: köket, ÅttiotvåAn 11 december (ti.): Julfest Tid: Plats: Sal 1 och sal 2, ÅtiotvåAn 12 december (on.): Engelsk lunch Tid: Plats: Citykonditoriet. Sista lunchen på året är det dock möjligt att annan plats väljs. Januari 23 januari (on.): Informationsmöte: GIST Tid: Plats: Läkaresällskapets hus. Mer info kommer på hemsidan när vi vet mer. i rad möjlighet att delta i arbetsmarknadsmässan mångfald och företagande som denna gång hölls i Sollentuna. I vanlig ordning har vi också haft väldigt god representation i olika samverkansgrupper och funktionshinderråd.

3 Sida 3 av 6 Nyhetsbrev 5 november 2012 Temakväll: IBD ÄNNU EN GÅNG har länsföreningen och ILCO i Stockholm fått möjlighet att anordna en temakväll om de inflammatoriska tarmsjukdomarna ulcerös kolit och Crohns. Sponsrar gör bolagen Abbott, MSD och Vifor- Pharma, och syftet med kvällen är att öka allmänhetens kunskap om dessa vanliga sjukdomar. FÖREDRAGSHÅLLARE blir Margareta Danelius, läkare på Ersta sjukhus, som tidigare föreläst hos oss och då gjorde ett gott intryck på oss alla med sina kunskaper och empatiska framtoning. Det blir även en paneldiskussion under kvällen, med Margareta och representanter från Mag- och tarmföreningen och ILCO. VÅRA TIDIGARE temakvällar på Polstjärnan har varit välbefolkade och gett oss en bra möjlighet att presentera oss som förening. Också den här gången hoppas vi på stort intresse. Fritt inträde. TISDAG 20 NOVEMBER PLATS: POLSTJÄRNAN, SVEAV. 77 TID: Anmälan till temakvällen om IBD görs till kansliet senast den 19/11. Uppge namn, telefonnummer eller e- postadress samt hur många platser som önskas. Antalet platser är begränsat. Av tidsskäl kan ingen bokningsbekräftelse ges. Dock kontaktar vi er som INTE får plats. Vinprovning Det är dags för vinprovning igen! Denna gång ordnar vi samkvämet med ILCO, och precis som förut kommer en kunnig sommelier, Maya Samuelsson heter hon, att guida oss i smakernas och bouqueternas förtrollade värld. Kvällen kommer enligt uppgift att handla om röda viner. 100 kr för medlemmar och 200 kr för ickemedlemmar är priset för vinprovarkvällen, och då ingår lämpligt tilltugg. ANMÄLAN GÖRS TILL kansliet senast den 21 november. Antalet platser är begränsat vilket innebär att anmälningar prioriteras i den ordning de kommer oss tillhanda. PLATS: TID: PRIS: ONSDAG 28 NOVEMBER S:T GÖRANSGATAN 82 A (CA) 100 KR/200 KR Julfest DEN 11 DECEMBER avslutar vi terminen som sig brukar med en julfest. Detta år firar vi tillsammans med ILCO som ett naturligt led i den tänkta sammanslagningen av våra båda föreningar. VI SERVERAR kallskuret, julmust, vörtbröd, glögg, kaffe, pepparkakor och lite annat som hör julen till. Du som vill vara med på julklappsbyte tar med en inslagen julklapp för 30 kr. Vi kommer också att ha ett jullotteri under kvällen för att hålla spänningen uppe. PLATS: TID: PRIS: TISDAG 11 DECEMBER S:T GÖRANSGATAN 82 A OCH FRAMÅT 50 KR (+ 30 KR FÖR JULKLAPP) In vino veritas, in aqua sanitas INTRÄDET BETALAS vid dörren. Anmälan till kansliet senast torsdag 6/12. Antalet platser är begränsat.

4 Nyhetsbrev 5 november 2012 Sida 4 av PLUSGRUPPEN tuffar på i god, regelbunden ordning. Den 8:e november var gruppen på konstutställning på Waldermarsudde, och den 15 november är det möte igen i ÅtttiotvåAns kök (S:t Göransgatan 82 A). SOM VANLIGT ANMÄLER du dig till Eva Jacobsson på telefon eller på e-post evajacobsson@bredband.net om du vill vara med. PLATS: TID: TORSDAG 15 NOVEMBER S:T GÖRANSGATAN 82A Informationsprojektet VÅRT INFORMATIONSPROJEKT är nu avslutat. Vi har fått ut våra informationsställ och föreningsbroschyrer på nästan tjugo kliniker och mottagandet har varit positivt i stort sett överallt. OCH SJÄLVKLART ÄR alla 60 plussare i ILCO också välkomna till våra träffar i seniornätverket! NI HAR VÄL INTE missat att Unga Magar Sthlm har en facebook-grupp för er mellan 18-25? Genom gruppen har du möjlighet att komma i kontakt med andra ungdomar med mag- /tarmsjukdomar utan att behöva synas alltför mycket eftersom gruppen är hemlig och dold. Träffpunkt DU SOM ÄR sugen på att träffa andra i föreningen, prata om magen & mediciner, livet & allt annat, är välkommen till vårt medlemscafé TRÄFFPUNKT. Vi håller som alltid till i köket i ÅttiotvåAn. ÄR DU NYFIKEN PÅ HUR VÅRA LOKALER SER UT? PÅ VÅR HEMSIDA FINNS BILDER PÅ KÖKET, TOALETTERNA OCH SALARNA. Ungdomarna i föreningen MÅLET ÄR NATURLIGTVIS att ni skall träffas IRL också, och gruppen har redan hunnit med två träffar under hösten. På vår hemsida hittar du mer information om ungdomsgruppen och deras träffar. Där finns också kontaktuppgifter för att gå med i FB-gruppen. Någon föranmälan behövs inte. Vi bjuder på fika. TRÄFFPUNKT är såklart öppet även för alla ILCOmedlemmar. 8 NOVEMBER, 6 DECEMBER PLATS: S:T GÖRANSGATAN 82A 8 NOVEMBER, 4 DECEMBER TID: PLATS: S:T GÖRANSGATAN 82A TID: EN DELUPPGIFT inom ramen för projektet har ju varit att hitta särskilda kontaktpersoner på klinikerna som är villiga att ta på sig uppgiften att beställa nytt infomaterial från oss när det gamla tagit slut. Detta för att bygga upp ett distributionsnätverk mellan oss och sjukvården. På vissa ställen har kontakten fungerat mycket bra. På andra kliniker med hög personalomsättning finns dock alltid en risk att kontaktpersoner försvinner och att ansvaret för broschyrerna då lätt faller mellan två stolar. INGET ÄR TRÅKIGARE än tomma broschyrställ tycker vi. Därför ber vi nu er medlemmar att vara våra ögon! Håll korpgluggarna öppna när du besöker din klinik. På vår hemsida har vi lagt ut en lista med de platser där vårt material skall finnas. Om du inte ser vårt ställ eller våra broschyrer så: 1) fråga efter dem, och om de är slut: 2) meddela kansliet så skickar vi nya.

5 Sida 5 av 6 Nyhetsbrev 5 november 2012 Regionalt Cancercentrum VÅR LILLA REFERENSGRUPP som består av medlemmar från Mag- och tarmföreningen och ILCO har haft sitt första uppdrag för RCC! VI HAR LÄMNAT synpunkter på en patientenkät som RCC håller på att utforma, vars funktion är att tillföra ett patientrapporterat kvalitetsmått till det nationella kvalitetsregistret för kolorektalcancer. Bra tycker vi, eftersom vi vet vilken nytta kvalitetsregistret gjort under de senaste årtiondena när det gäller överlevnaden I tjockoch ändtarmscancer. Avföringstransplantation Vi har också hunnit träffa processledarna för kolorektalcancer som verkar genuint intresserade av att ta del av patientperspektivet. Vårt arbete med de andra cancerpatientföreningarna i Patient- och närståenderådet fortgår även det. RCC har en egen hemsida där processledarna Annika Sjövall och Per Lindblom berättar om sitt uppdrag: stockholmgotland Avföringstransplantation har sedan länge använts inom svensk sjukvård för att hjälpa personer som lever med en störd tarmflora, dock i mycket blygsam skala. Mag- och tarmdagen DEN 17 OKTOBER tillbringade vi på Danderyds och Ersta sjukhus med våra informationsbord för att möta allmänhet och profession. PÅ KVÄLLEN BJÖD vårt riksförbund in till ett symposium om inkontinens, reflux och förstoppning på Läkarsällskapets hus där länsföreningen också medverkade. BILDER FRÅN DAGEN hittar du på vår hemsida under knappen Tidigare arrangemang. Stort TACK också till de medlemmar som deltog under dagen och pratade magsjukdomar med främmande människor! Har ni hängt med i de rådande mattrenderna har ni också noterat haussen kring surdegsbrödet, och vet säkert att surdegskulturens odlingsbara bakterier kan hållas vid liv under decennier i rätt miljö. Men visste ni att den bärande principen vid surdegsodling faktiskt är densamma som vid avföringstransplantation? Utan förskönande omskrivningar innebär metoden i sin mest rudimentära form att avföring från en frisk person blandas med en halv liter vätska och ges till personen med utslagen tarmfunktion som lavemang. Den friska tarmfloran slår sedan rot i den nya miljön och dess friska funktion transplanteras till den sjuka tarmen. En mer förfinad metod har utvecklats vid KI där tarmbakterier från en individ med normalt fungerande tarm har hållits levande i en syrefri miljö sedan 20 år tillbaka. Här är det med andra ord enbart tarmbakterierna som lever vidare, utan fekalier, och detta har gjort det möjligt att tillföra den friska tarmfloran med en sond via matstrupen. Avföringstransplantation har tidigare använts för att hjälpa patienter med diarréer och störd tarmflora som t.ex. orsakats av kraftiga antibiotikakurer. Metoden kan också hjälpa personer med IBS i de fall då sjukdomen beror på tarmbakterier som inte fungerar. På senare tid har det dessutom spekulerats i om avföringstransplantation även kan hjälpa personer med mild ulcerös kolit, diabetes typ 2 och mot autism. RISKERNA MED avföringstransplantation är inte kartlagda, varför experiment på egen hand inte skall göras. Ungefär ett kilo nyttiga och snälla bakterier har vi i magen

6 Nyhetsbrev 5 november 2012 Sida 6 av 6 Ordförandekonferens Helgen den september samlades ordföringarna från landets alla länsföreningar till konferens. Diagnoskunskap, det nya temaåret och humor som läkande kraft var på programmet. NÄR FÖRBUNDSORDFÖRANDE Karin Jonsson inledde konferensen var hon väl medveten om att hon inte skulle komma att avsluta helgen som förbundets Numero Uno. Karin, som gjort en fantastisk insats när det gäller att skapa enhet och en positiv stämning i vår organisation, avtackades efter mer än sex år som ordförande och efterträddes av ingen mindre än vår egen Birgitta Rehnby. I övrigt var helgens program späckat. Förutom diagnoskunskap med dr. Per Hellström och presentation av det kommande temaåret, ovanliga diagnoser och rättig- hetskunskap, offentliggjordes även förbundets nya informationsfilmer IBD till låns. Roliga filmer med ett allvarligt budskap, som ni kan se direkt på förbundets webb. Årsredovisningen visade att vi är en organisation i gott ekonomiskt skick och att vi växer sakta men säkert. Intresset för våra sakfrågor ökar, och aktiviteten i många av länsföreningarna är hög. MED FÖRENINGAR FRÅN så skilda landsändar som Skåne och Norrbotten är naturligtvis ett viktigt syfte med ordförandekonferensen att skapa samhörighet. Detta gjordes genom en märklig variant av speed-dating och gemensamma skratt till Årets kvinnliga komiker Karin Adelsköld, som berättade om humorns läkande kraft. SOM VANLIGT omgärdades konferensen av ett jättetrevligt arrangemang, och vi tackar rikskansliets personal, Wickan, Gurra, Millisen och vette för deras insats och längtar redan till nästa år Samgående med ILCO NI HAR SÄKERT noterat att nästan all verksamhet som vi arrangerar numera sker i samarbete med ILCO. När det gäller påverkansfrågor har vi ju sedan länge gjort gemensam sak, men nu när också föreläsningar och samkväm börjar ske tillsammans, kanske våra föreningars strävan att närma sig varandra blir än mer märkbar. ÅRSMÖTET RÖSTADE ju igenom att vi under 2012 skulle verka för ett samgående med ILCO. Detta var därför temat för styrelseinternatet den september där vi hade långa diskussioner om för- och nackdelar med att gå ihop till en förening. En större kraft i påverkansfrågor samt en starkare och stabilare organisation var två av de tyngsta argumenten som framhölls. Avgående och pågående ordförande Karin och Birgitta SJÄLVKLART ÄR DET många frågor som måste ses över innan ett samgående kan fullbordas, och en utredningsgrupp har därför tillsatts. Inledningsvis ser det dock ut som att det finns fler frågor som förenar än skiljer de båda föreningarna åt, och att möjligheterna vida överstiger hindren. Mag- och tarmföreningen i Stockholms län S:t Göransgatan 82 3tr, Stockholm Tel: kansliet.stockholm@magotarm.net Bg På vår hemsida hittar du alltid färsk information om våra aktiviteter. Om du undrar över något som finns på hemsidan, men inte har tillgång till Internet, kan du höra av dig till kansliet så hjälper vi dig! Redaktör: Peter Eneroth Foto: Yvette Lind

Ordförande har ordet. Föreningskansliet. Nyhetsbrev 5 September 2010. Stockholms länsförening av riksförbundet för mag- och tarmsjuka.

Ordförande har ordet. Föreningskansliet. Nyhetsbrev 5 September 2010. Stockholms länsförening av riksförbundet för mag- och tarmsjuka. Nyhetsbrev 5 September 2010 Stockholms länsförening av riksförbundet för mag- och tarmsjuka Ordförande har ordet Kära medlemmar! Innehåll: Kalendarium Aktiviteter Sopplunch Qi-gong Engelsk lunch Skattkammaren

Läs mer

Å R S R E D OV I S N I N G 2012

Å R S R E D OV I S N I N G 2012 Å R S R E D OV I S N I N G 2012 MAG- OCH TARMFÖRENINGEN I STOCKHOLMS LÄN www.magotarm.se/stockholm kansliet.stockholm@magotarm.net S : T G Ö R A N S G A T A N 8 4 1 1 2 3 8 S T O C K H O L M Årsredovisning

Läs mer

Ordförande har ordet

Ordförande har ordet Nyhetsbrev 2 mars 2011 Innehåll: Kalendarium Aktiviteter Ungdomsträff Tarmcancerdag Föreläsning med Margareta Danelius Temakväll IBD Anemi Studiecirkel Internetforum Årsmötet Hitta rätt Politikersamtal

Läs mer

Styrelsen för Örebro länsförening av Riksförbundet för Mag- och Tarmsjuka får härmed avge följande berättelse för verksamhetsåret 2008.

Styrelsen för Örebro länsförening av Riksförbundet för Mag- och Tarmsjuka får härmed avge följande berättelse för verksamhetsåret 2008. Verksamhetsberättelse Styrelsen för Örebro länsförening av Riksförbundet för Mag- och Tarmsjuka får härmed avge följande berättelse för verksamhetsåret 2008. Styrelsen Ordförande AU Kerstin Gunnarson Fjugesta

Läs mer

Information från. Fräntorps Folkets Hus Förening och Fräntorps Egnahems Förening. Några av vårens alla kulturaktiviteter!

Information från. Fräntorps Folkets Hus Förening och Fräntorps Egnahems Förening. Några av vårens alla kulturaktiviteter! Information från Fräntorps Folkets Hus Förening och Fräntorps Egnahems Förening Några av vårens alla kulturaktiviteter! Vill du veta mer eller undrar över något besök då våra hemsidor! Fräntorps Folkets

Läs mer

400 enkäter delades ut på plats till Seniordagens besökare. 132 besökare (33%) valde att medverka och svara på enkäten.

400 enkäter delades ut på plats till Seniordagens besökare. 132 besökare (33%) valde att medverka och svara på enkäten. SENIORDAGEN 2013 Utvärderingsenkät besökare 400 enkäter delades ut på plats till Seniordagens besökare. 132 besökare (33%) valde att medverka och svara på enkäten. Syftet med enkäten var att fånga upp

Läs mer

---------------------------------------------------------------------------------- 5 mars: Vegoforum i Stockholm slår åter upp portarna!

---------------------------------------------------------------------------------- 5 mars: Vegoforum i Stockholm slår åter upp portarna! Foto: Evan-Amos/Wikimedia Commons Maten #1 och miljön ---------------------------------------------------------------------------------- NYHETSBREV FRÅN SVENSK MAT- OCH MILJÖINFORMATION NR 1, 2016 PUBLICERAT

Läs mer

Guide till handledare

Guide till handledare Globala Kronobergs Guide till handledare Komma igång KRONOBERG Globala Kronoberg en del av Nätverket SIP www.globalakronoberg.se Om Nätverket SIP och verksamheten Globala Kronoberg Nätverket SIP är ett

Läs mer

Kalendarium DALABULLEN

Kalendarium DALABULLEN DALABULLEN Nr 1 Våren 2015 www.celiaki.se/dalarna Kalendarium Fikaträffar Se sid 3 Föreläsning för anhöriga! 25 mars, se sid 4 Föreläsning för barn! 18 april, se sid 6 Barn & Ungdomsverksamhet Se sid 8

Läs mer

Föreningen omfattar medlemmar från Lund, Staffanstorp, Burlöv, Kävlinge och Lomma/Bjärred kommuner

Föreningen omfattar medlemmar från Lund, Staffanstorp, Burlöv, Kävlinge och Lomma/Bjärred kommuner Föreningen omfattar medlemmar från Lund, Staffanstorp, Burlöv, Kävlinge och Lomma/Bjärred kommuner Adress Föreningen HjärtLung i Lund Vårvädersvägen 4 D 22227 Lund Expeditionstid onsdag 10.00 12.00 Telefon

Läs mer

Ta steget! Konfirmation 2014/15

Ta steget! Konfirmation 2014/15 Ta steget! Konfirmation 2014/15 Varför konfirmation? Konfirmandtiden är ett fantastiskt tillfälle för dig att tillsammans med jämnåriga och vuxna människor fundera över livets viktigaste frågor om mål

Läs mer

Janssen Nyhetsbrev. Helhetslösningar eller kortsiktiga insatser Hur bemöter vi framtidens patient?

Janssen Nyhetsbrev. Helhetslösningar eller kortsiktiga insatser Hur bemöter vi framtidens patient? Janssen Nyhetsbrev Helhetslösningar eller kortsiktiga insatser Hur bemöter vi framtidens patient? Förord Under årets Almedalsvecka var Janssen självklart på plats. Vi anordnade två populära seminarier

Läs mer

IMID. Stockholm 2011 Årets tema : Livskvalitet!

IMID. Stockholm 2011 Årets tema : Livskvalitet! IMID Stockholm 2011 Årets tema : Livskvalitet! IMID Stoc Årets tem Över 50 deltagare samlades på Clarion Hotel Stockholm under IMID Summit 2011. De kom från Belgien, Danmark, Holland, Tyskland, Turkiet,

Läs mer

Protokoll från lokala brukarrådets möte 2011-03-09 på Syncentralen, Borås.

Protokoll från lokala brukarrådets möte 2011-03-09 på Syncentralen, Borås. Protokoll från lokala brukarrådets möte 2011-03-09 på Syncentralen, Borås. Närvarande: Inga Aspehult, SRF Alingsås Eva-Karin Öhman Willberg, SRF Borås Sonja Jonsson, SRF Lerum Marita Johansson, SRF Mark

Läs mer

Program Anhörigcenter

Program Anhörigcenter Har du frågor, förslag eller funderingar - ta gärna kontakt. Du når oss säkrast måndag - torsdag 08.30-11.30 046-35 82 40 eller via e-post anhorigcenter@lund.se Anhörigkonsulent Maria Boberg Anhörigstödjare

Läs mer

Övervikt och fetma 2016

Övervikt och fetma 2016 Övervikt och fetma 2016 kunskap, vård och behandling kunskap utveckling inspiration Aktuell forskning om övervikt och fetma vad är det senast sagda gällande risker, genetisk känslighet och behandlingsmetoder?

Läs mer

NYHETSBREV ÅLAND 01/2012

NYHETSBREV ÅLAND 01/2012 NYHETSBREV ÅLAND 01/2012 Välkommen till ett nytt år med Folkhälsan! Info för styrelseaktiva Vem får nyhetsbrevet? Detta informationsbrev går ut till alla styrelsemedlemmar i våra lokalföreningar som uppgett

Läs mer

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Sverige är ett populärt land! 2012 kommer YFU Sverige att ta emot totalt 76 utbytesstudenter varav 4 är sommarstudenter, 5 är halvårsstudenter och 67 är helårsstudenter.

Läs mer

Träffpunkter. Februari, mars, april 2016. Vill du få programbladet skickat hem med posten eller med e-post? www.goteborg.se

Träffpunkter. Februari, mars, april 2016. Vill du få programbladet skickat hem med posten eller med e-post? www.goteborg.se Askim-Frölunda-Högsbo Februari, mars, april 2016 Träffpunkter Altplatsen Högsbotorpshemmet Kustträffen Solträffen Vill du få programbladet skickat hem med posten eller med e-post? kontakta Laine Henriksson,

Läs mer

Snacka om mat. Kurs om magens funktion och hur den påverkas av diabetes. Alternativ 1, Tisdag 9/2 och 23/2

Snacka om mat. Kurs om magens funktion och hur den påverkas av diabetes. Alternativ 1, Tisdag 9/2 och 23/2 Kurser Våren 2016 Stockholms Läns Diabetesförening, SLD, har ett samarbete med Storstockholms Diabetesförening, SSDF. Detta innebär att du som medlem hos oss i SLD kan gå kurser arrangerade av SSDF till

Läs mer

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE 2012

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE 2012 1 VERKSAMHETS- BERÄTTELSE 2012 2 VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR HJÄRNSKADEFÖRBUNDET HJÄRNKRAFT ÖREBRO LÄN 2012 Länsföreningen avger härmed följande berättelse för verksamhetsåret 2012 Styrelsen Styrelsen har

Läs mer

Barntandvård 2012. Datum: 24 25 januari 2012, Stockholm

Barntandvård 2012. Datum: 24 25 januari 2012, Stockholm Anmäl dig redan idag och ta del av boka-tidigt-rabatt! Barntandvård 2012 Senaste forskningen inom barntandvård! Hur kan tänderna uppvisa ett missbruk eller en ätstörning? Att identifiera barn i riskzonen

Läs mer

ÖREBROKANALEN MEDLEMSINFORMATION. www.magotarm.se/foreningaravdelningar/orebro-lansforening/

ÖREBROKANALEN MEDLEMSINFORMATION. www.magotarm.se/foreningaravdelningar/orebro-lansforening/ ÖREBROKANALEN MEDLEMSINFORMATION www.magotarm.se/foreningaravdelningar/orebro-lansforening/ Mellringevägen 120 B 703 53 ÖREBRO Telefon: 019-673 21 42 Plusgiro: 256446-6 Medlemsavgift 220 kronor per år

Läs mer

MEDLEMSBLAD 1/2015 JANUARI-MARS

MEDLEMSBLAD 1/2015 JANUARI-MARS MEDLEMSBLAD 1/2015 JANUARI-MARS Eriksgatan 8 IV våningen Verksamhetsledare Miivi Selin-Patel; 050 446 2974 00100 Helsingfors Ordförande Riitta Aarrevuo Telefon till kansliet; 045 863 7800 info@sympati.fi

Läs mer

Infoblad. nr 4 november 2015

Infoblad. nr 4 november 2015 Infoblad nr 4 november 2015 Ordförande har ordet Nu är det så dags igen för mörka kvällar och när vi vaknar är det frost på marken. Vi plockar fram våra lyktor och stakar och tänder levande ljus. Det ger

Läs mer

Blodcancerföreningen i Stockholms län

Blodcancerföreningen i Stockholms län Blodcancerföreningen i Stockholms län Verksamhetsberättelse 2015 Medlemsantal och medlemsavgift Vid utgången av 2015 hade föreningen totalt 688 (617) medlemmar, 418 (371) kvinnor och 269 (239) män. Av

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande Granskningsrapport Brukarrevision Londongatan Boende för ensamkommande 2014 . INLEDNING Om brukarrevision Detta är en rapport från brukarrevisionen. Brukarrevision är ett sätt att ta reda på vad de vi

Läs mer

Marknadsföring genom

Marknadsföring genom Marknadsföring genom Nå tusentals studenter Du kan genom Linnéstudenterna potentiellt nå ca 25000 studenter vid Linnéuniversitetet genom annonsering i våra kanaler, och genom våra mässor och events kan

Läs mer

Sammanställning av besöksenkät på familjecentralerna i Nyköping. Undersökningsperiod november 2012

Sammanställning av besöksenkät på familjecentralerna i Nyköping. Undersökningsperiod november 2012 Sammanställning av besöksenkät på familjecentralerna i Nyköping Undersökningsperiod november 2012 Sammanställning februari/mars 2013 Dnr 2/19 Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte och mål... 3 Sammanfattning

Läs mer

Studiehandledning till Nyckeln till arbete

Studiehandledning till Nyckeln till arbete Studiehandledning till Nyckeln till arbete STUDIECIRKEL OM NYCKELN TILL ARBETE 2014 gav Handikappförbunden ut skriften Nyckeln till arbete. Den vänder sig till arbetssökande med olika funktionsnedsättningar

Läs mer

INFLYTANDE PROJEKTET. unga i kulturplanerna

INFLYTANDE PROJEKTET. unga i kulturplanerna INFLYTANDE PROJEKTET unga i kulturplanerna Dalarna 2011-2012 Det här samarbetet handlar om att unga, som det pratas om och planeras för i kulturplanerna, själva ska få komma till tals. Att deras idéer

Läs mer

UTBILDNINGAR & SEMINARIER

UTBILDNINGAR & SEMINARIER UTBILDNINGAR & SEMINARIER HÖSTEN 2016 - VÅREN 2017 Att utveckla styrelsens kompetens löpande - är en investering för hela bostadsrättsföreningen KUNSKAP ÄR VÄGEN TILL DET GODA BOENDET! Vägen till utveckling

Läs mer

PROGRAM. Neuroförbundet Sydnärkes aktiviteter. Våren 2016. (Sparas )

PROGRAM. Neuroförbundet Sydnärkes aktiviteter. Våren 2016. (Sparas ) PROGRAM Neuroförbundet Sydnärkes aktiviteter Våren 2016 (Sparas ) Hej alla goa medlemmar i Neuroförbundet Sydnärke! Nu börjar dagarna bli ljusare men än så länge biter vinterkylan i kinderna. Under hösten

Läs mer

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen.

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Hej! Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Att prata med en ny person kan kännas nervöst även om man som ni redan har en hel del gemensamt. Därför finns den här guiden som ska

Läs mer

Bjud hem värl en BLI VÄRDFAMILJ!

Bjud hem värl en BLI VÄRDFAMILJ! Bjud hem värl en BLI VÄRDFAMILJ! YFU tror att ett av de bästa sätten att lära känna en kultur, ett språk och ett annat land är genom att bo ett år hos en värdfamilj och att gå i landets skola. Under ett

Läs mer

Rättningstiden är i normalfall tre veckor, annars är det detta datum som gäller:

Rättningstiden är i normalfall tre veckor, annars är det detta datum som gäller: Allmän omvårdnad 25,5 Hp Provmoment: Allmän omvårdnad vuxna, barn och äldre. Ladokkod: 61SA01 Tentamen ges för: SSK11, 12, 13 TentamensKod: Tentamensdatum: 2015-04-24 Tid: Hjälpmedel: inga tillåtna Totalt

Läs mer

Ungdomsgruppen. Kom med i gemenskapen!

Ungdomsgruppen. Kom med i gemenskapen! Ungdomsgruppen Kom med i gemenskapen! Ungdomsgruppen Få vänner för livet! Ungdomsgruppen anordnar helgkonferenser, lördag-söndag, med olika teman två till tre gånger om året. Där får Du möjlighet att under

Läs mer

Psykosociala föreningen Sympati rf MEDLEMSBLAD 1/2016 JANUARI

Psykosociala föreningen Sympati rf MEDLEMSBLAD 1/2016 JANUARI MEDLEMSBLAD 1/2016 JANUARI Eriksgatan 8 IV våningen Verksamhetsledare Miivi Selin-Patel; 050 446 2974 00100 Helsingfors Ordförande Riitta Aarrevuo; 050 4634 4746 Telefon till kansliet; 045 863 7800 info@sympati.fi

Läs mer

************************************* ************************************* ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN SÄDESÄRLAN AVDELNING 3

************************************* ************************************* ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN SÄDESÄRLAN AVDELNING 3 ************************************* ************************************* ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN SÄDESÄRLAN AVDELNING 3 ************************************* ************************************* Vår

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

Välkommen till Grodan, våren 2009

Välkommen till Grodan, våren 2009 Välkommen till Grodan, våren 2009 Ett nytt år och en ny termin står framför oss med massor av nya utmaningar och spännande lärande. Vi planerar för fullt vad våren ska innehålla men vi tänker också ta

Läs mer

Anhörigstöd. Till dig som vårdar eller stödjer en anhörig MÖLNLYCKE LANDVETTER HÄRRYDA HINDÅS RÄVLANDA HÄLLINGSJÖ

Anhörigstöd. Till dig som vårdar eller stödjer en anhörig MÖLNLYCKE LANDVETTER HÄRRYDA HINDÅS RÄVLANDA HÄLLINGSJÖ Anhörigstöd Till dig som vårdar eller stödjer en anhörig MÖLNLYCKE LANDVETTER HÄRRYDA HINDÅS RÄVLANDA HÄLLINGSJÖ 2 Innehållsförteckning Stöd för dig som stödjer 3 Olika former av socialt stöd 3 Enskilda

Läs mer

FUB-NYTT HÖST LINKÖPING 2013

FUB-NYTT HÖST LINKÖPING 2013 FUB-NYTT HÖST LINKÖPING 2013 Informations och diskussionskväll 19 november Till alla som är gode män/anhöriga men även för personal som jobbar inom LSS. Informations och diskussionskväll med Försäkringskassan

Läs mer

T E C K E N P O S T E N N Y H E T S B L A D

T E C K E N P O S T E N N Y H E T S B L A D 1 J A N U A R I 2 0 1 4, N R 1 T E C K E N P O S T E N N Y H E T S B L A D 2014-01- 30 Fotograf Anders Alm R I K S T E A T E R N I D E T H Ä R N U M R E : G E R T E A T E R P Å T E C K E N - S P R Å K

Läs mer

Vinn biljett till NPF-forum!

Vinn biljett till NPF-forum! Uppsala Mars 2012 Innehåll Kalendarium... sid 1 Anmälan dagläger på Alnäs... sid 2 Kvällspromenader med Attention... sid 3 Få ordning på vardagen inspirationsdag på Ekolnsnäs... sid 4 SIP Samordnad individuell

Läs mer

Infoblad nr 3 september 2012

Infoblad nr 3 september 2012 Infoblad nr 3 september 2012 Ordförande har ordet Hoppas att ni alla haft en skön och avkopplande sommarledighet. Höstmörkret faller så sakta och dagarna blir kortare. Men hösten kan också innebära soliga

Läs mer

Väntjänsten i Ödeshög

Väntjänsten i Ödeshög 1 (5) Väntjänsten i Ödeshög Verksamhetsberättelse för 2012 Medlemsantal Föreningen har under året haft 49 medlemmar Styrelse Ordförande: Anita Sandberg Sekreterare: Birgitta Blomqvist Övriga styrelseledamöter:

Läs mer

PROGRAM. Neuroförbundet Sydnärkes aktiviteter. Våren 2015. (Sparas )

PROGRAM. Neuroförbundet Sydnärkes aktiviteter. Våren 2015. (Sparas ) PROGRAM Neuroförbundet Sydnärkes aktiviteter Våren 2015 (Sparas ) Hej alla goa medlemmar i Neuroförbundet Sydnärke! Mitt i julstöket sitter vi i styrelsen och planerar hela vårens aktiviteter. Känns lite

Läs mer

Barnfattigdom. Arbetsplan för en studiecirkel

Barnfattigdom. Arbetsplan för en studiecirkel Partistyrelsens kansli Stockholm 2011-11-08 Barnfattigdom Arbetsplan för en studiecirkel 2 (8) Ta ut riktningen i en studiecirkel Det här är en arbetsplan som hjälper er att genomföra en studiecirkel om

Läs mer

Nyhetsbrev 2016-03-18. Hej,

Nyhetsbrev 2016-03-18. Hej, Nyhetsbrev 2016-03-18 Hej, Här kommer den senaste informationen från Föreningen Norden. Nyhetsbrevet går till alla styrelsemedlemmar, skol-och biblioteksansvariga, hemsideansvariga, medlemsregisteransvariga

Läs mer

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 77, V.51, 2015. (Årgång 4)

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 77, V.51, 2015. (Årgång 4) TORSDAGSBLADET HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 77, V.51, 2015. (Årgång 4) Innehåll Redaktören har ordet! 2 HSO kanslis öppettider under jul och nyår 3 HSO Uppsala läns styrelse/ordförandemöten våren 2016

Läs mer

Program våren 2015. Foto: Britt Tellow

Program våren 2015. Foto: Britt Tellow Program våren 2015 Foto: Britt Tellow Tag vara på livet det går inte i repris! Vi träffas på våra månadsmöten i Carl Johans församlingshem som ligger intill Carl Johans kyrka, Kyrkoplan 1 Känn dig varmt

Läs mer

Vägledning. - för trafikantombudens information om trafiksäkerhet. NTF Skånes Trafikäldreråd

Vägledning. - för trafikantombudens information om trafiksäkerhet. NTF Skånes Trafikäldreråd Vägledning - för trafikantombudens information om trafiksäkerhet NTF Skånes Trafikäldreråd Januari 2007 Manual och informationsunderlag för trafikantombud att användas vid möten och sammankomster med medlemmarna

Läs mer

Medlemsblad. Våren 2011. Tranås/Ydre Släktforskarförening

Medlemsblad. Våren 2011. Tranås/Ydre Släktforskarförening Medlemsblad Våren 2011 Tranås/Ydre Släktforskarförening Ordförande har ordet När Ni får detta medlemsblad är vi redan inne i februari på det nya året. Hjälp vad tiden går fort, tänker många och undrar

Läs mer

MARS 2008 ÖPPET HUS, SÄKERHET ENLIGT VÅR POLIS

MARS 2008 ÖPPET HUS, SÄKERHET ENLIGT VÅR POLIS HEJ SAMSÖBO HEJ SAMSÖBO MARS 2008 HUVUDARTIKLAR: ÖPPET HUS SÄKERHET ENLIGT VÅR POLIS DEBITERING AV UNDERHÅLL/FELANMÄLAN MOTIONER TILL ÅRSTÄMMAN! FÖNSTERRENOVERING TVÄTTSTUGEANVÄNDNING ÖPPET HUS, SÄKERHETSDÖRRAR

Läs mer

Barnmorskan i förlossningsvården

Barnmorskan i förlossningsvården De 10 först anmälda till konferensen erhåller boken Rädd att föda av Nicole Silverstolpe. Gå 4 betala för 3! Barnmorskan i förlossningsvården Trygg och säker förlossningsvård en utopi eller en faktisk

Läs mer

Tranbärets månadsbrev september 2015

Tranbärets månadsbrev september 2015 Tranbärets månadsbrev september 2015 Vilken höst vi har! Sol och värme växlas med regn och rusk, men september ser ut att avslutas med sol och det gillar vi. Naturen bjuder på underbara färgkombinationer

Läs mer

Seniorträffar i Partille. Program våren 2016

Seniorträffar i Partille. Program våren 2016 Seniorträffar i Partille Program våren 2016 Du behövs! Är du som enskild eller som medlem i en förening intresserad av att engagera dig i seniorträffarnas verksamhet? Vill du bli volontär eller veta mer

Läs mer

Studiecirklar. Våren 2016. Kulturarrangemang och föreläsningar

Studiecirklar. Våren 2016. Kulturarrangemang och föreläsningar Studiecirklar Våren 2016 Kulturarrangemang och föreläsningar För personer med egen erfarenhet av funktionsvariationer. För personal och anhöriga som har kontakt med personer inom LSS målgrupp. Studieförbundet

Läs mer

GRUPPER. och. informationstillfällen VÅREN 2014 HABILITERINGSCENTER NACKA. Nacka Närsjukhus Lasarettsvägen 4, 6 tr 131 83 Nacka, Tel 08-123 356 60

GRUPPER. och. informationstillfällen VÅREN 2014 HABILITERINGSCENTER NACKA. Nacka Närsjukhus Lasarettsvägen 4, 6 tr 131 83 Nacka, Tel 08-123 356 60 GRUPPER och informationstillfällen VÅREN 2014 HABILITERINGSCENTER NACKA Nacka Närsjukhus Lasarettsvägen 4, 6 tr 131 83 Nacka, Tel 08-123 356 60 www.habilitering.se 1(20) 2(20) Grupper för person som har

Läs mer

Mät och styr Kvalitetssäker äldreomsorg

Mät och styr Kvalitetssäker äldreomsorg Mät och styr Kvalitetssäker äldreomsorg Inbjudan till konferens i Stockholm den 30-31 mars 2011 FÖRELÄSARE Speciellt inbjuden talare Göran Stiernstedt SKL Octopus Demens Kerstin Lundström Omsorgshuset

Läs mer

Höstlovsaktiviteter. 29 oktober - 2 november

Höstlovsaktiviteter. 29 oktober - 2 november Höstlovsaktiviteter 29 oktober - 2 november Sjöbo bibliotek Bibliotekshäxan Bibliotekshäxan läser en spännande berättelse för dig som är 6-10 år. Ingen föranmälan. Fri entré. Plats: Sjöbo bibliotek, Gamla

Läs mer

Att vilja vara en undulat är naturligtvis ovanligt men inte något farligt.

Att vilja vara en undulat är naturligtvis ovanligt men inte något farligt. Att vilja vara en undulat är naturligtvis ovanligt men inte något farligt. Psykoterapimässan är unik i världen. Den är en stor informationsmässa för allmänheten, politiker, media och människor som arbetar

Läs mer

www.sisuidrottsutbildarna.se/orebro

www.sisuidrottsutbildarna.se/orebro Face to Face Skapa utbildning i världsklass! Idrottsrörelsen har drygt 3 miljoner medlemmar i Sverige och är landets största och kanske viktigaste folkrörelse. Idrottens vision är: Svensk idrott världens

Läs mer

Stress & utmattningssyndrom

Stress & utmattningssyndrom Stress & utmattningssyndrom 2016 kunskap utveckling inspiration Uppdatera dig med senaste forskningen och utvecklingen inom stress & utmattningssyndrom Stress och duktighetsfällan Aktuella och moderna

Läs mer

konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur

konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur 1 Nya kompisar, läger och gå på vatten Vi lever i en tid där vi möter många olika tankar värderingar och trosuppfattningar. Det kan vara positivt men också förvirrande.

Läs mer

Läs om. Astma- och Allergiföreningen i Stockholm. Nr 2 2013 maj. Följ med föreningen till Junibacken 1 juni Föräldraträffar Lägerhelg Ny styrelse vald

Läs om. Astma- och Allergiföreningen i Stockholm. Nr 2 2013 maj. Följ med föreningen till Junibacken 1 juni Föräldraträffar Lägerhelg Ny styrelse vald Astma- och Allergiföreningen i Stockholm Nr 2 2013 maj Läs om Följ med föreningen till Junibacken 1 juni Föräldraträffar Lägerhelg Ny styrelse vald Niklas Olin, föreningens nye ordförande, intervjuas av

Läs mer

Anhörigstöd. - så här fungerar det hos oss!

Anhörigstöd. - så här fungerar det hos oss! Anhörigstöd - så här fungerar det hos oss! Vem finns anhörigstödet till för? Det kan ge såväl glädje som trygghet att hjälpa och stödja en närstående, men det kan också innebära oro och trötthet. Du som

Läs mer

Punkt Fråga Diskussion Beslut/Ansvarig 1 Föregående protokoll. [Skriv här]

Punkt Fråga Diskussion Beslut/Ansvarig 1 Föregående protokoll. [Skriv här] Protokoll Typ: Föräldraråd Helge Datum: 2015 03 12 Tid: 7:30 9:00 Plats: Helges personalrum Närvarande: Per Jonsson (Spindeln), Sarah Jomunds (Spindeln), Mattias Forsgren (Snigeln), Jenny Svensson (Fjärilen),

Läs mer

Arbetsbeskrivningar föräldraengagemang Järfälla Simsällskap (Simsektionen)

Arbetsbeskrivningar föräldraengagemang Järfälla Simsällskap (Simsektionen) Arbetsbeskrivningar föräldraengagemang Järfälla Simsällskap (Simsektionen) Detta dokument beskriver de olika grupper man som förälder har möjlighet att engagera sig i. Du kan läsa vad rollen innebär, vilken

Läs mer

Mag- och tarmföreningen I Stockholms län. Kära medlemmar!

Mag- och tarmföreningen I Stockholms län. Kära medlemmar! Mag- och tarmföreningen I Stockholms län N y h e t s b r e v # 4, s e p t e m b e r 2 0 1 2 Innehåll: Kalendarium Sopplunch 60+ gruppen Nymedlemsmöte 17/10 Ny e-postadress Stomiföreläsning Kostföreläsning

Läs mer

Patient- och närståendeutbildning med hög delaktighet

Patient- och närståendeutbildning med hög delaktighet Patient- och närståendeutbildning med hög delaktighet sabet ix/eli Scanp Foto: n Omsé PATIENT- OCH NÄRSTÅENDEUTBILDNING MED HÖG DELAKTIGHET 1 Patient- och närståendeutbildning med hög delaktighet För

Läs mer

Kärnan. Meny och aktiviteter

Kärnan. Meny och aktiviteter Kärnan Meny och aktiviteter Välkomna! Alla seniorer boende i Sjöbo kommun är välkomna till oss på mötesplats Kärnan. Du är välkommen till våra lokaler där du kan träffa andra människor och känna gemenskap

Läs mer

STYRELSEN. Ordförande Åke Lundvall 08-583 562 12

STYRELSEN. Ordförande Åke Lundvall 08-583 562 12 Halliwick-läger i Egypten 2008 1 STYRELSEN Viggen Tele,mail Ordförande Åke Lundvall 08-583 562 12 Vice ordförande Åsa Lundvall 08-580 172 55 asa.lundvall@comhem.se Kassör & Lägeransvarig Katarina Ejergård

Läs mer

Hemvist Hallon och Lingon tel. 08-508 21 961 Hemvist Blåbär och Smultron tel. 08-508 21 962 Kök tel. 08-508 21 963

Hemvist Hallon och Lingon tel. 08-508 21 961 Hemvist Blåbär och Smultron tel. 08-508 21 962 Kök tel. 08-508 21 963 Hemvist Hallon och Lingon tel. 08-508 21 961 Hemvist Blåbär och Smultron tel. 08-508 21 962 Kök tel. 08-508 21 963 Förskolechef Kerstin Fagerström Clarin Tel. 508 21 840 kerstin.fagerstrom-clarin@stockholm.se

Läs mer

Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag

Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag 2014-08-10 Svenska Web Voice Annika Elgeskog www.webvoice.se +46 725 861010 presenterar Företagarens guide till framgång på Instagram.

Läs mer

KLOKA FRÅGOR OM ÄLDRES LÄKEMEDELSBEHANDLING ATT STÄLLA I SJUKVÅRDEN

KLOKA FRÅGOR OM ÄLDRES LÄKEMEDELSBEHANDLING ATT STÄLLA I SJUKVÅRDEN KLOKA FRÅGOR OM ÄLDRES LÄKEMEDELSBEHANDLING ATT STÄLLA I SJUKVÅRDEN Kloka frågor vänder sig till dig som är äldre och som använder läkemedel. Med stigande ålder blir det vanligare att man behöver läkemedel.

Läs mer

Dagverksamhet för äldre

Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Delrapport med utvärdering Skrivet av Onerva Tolonen, arbetsterapeut, 2010-08-09 Innehåll 1. Inledning...3 1.1 Vilka problem ville vi åtgärda?...3 1.2 Vad vill

Läs mer

Esther strategidag. Nyhetsbrev oktober 2014. Esther förbättringscoach. Anhörigstöd. Förbättrad sårvård i Tranås miljöpris. Beslutsstöd i Örebro

Esther strategidag. Nyhetsbrev oktober 2014. Esther förbättringscoach. Anhörigstöd. Förbättrad sårvård i Tranås miljöpris. Beslutsstöd i Örebro Tisdagen den 7 oktober ägde årets strategidag rum på Träcentrum i Nässjö. Nyhetsbrev oktober 2014 Esther strategidag Esther strategidag hölls än en gång med stort engagemang och många deltagande. 110 personer

Läs mer

Öppna ditt hem för någon som behöver det. Bli familjehem, kontaktfamilj, stödfamilj eller kontaktperson.

Öppna ditt hem för någon som behöver det. Bli familjehem, kontaktfamilj, stödfamilj eller kontaktperson. Öppna ditt hem för någon som behöver det. Bli familjehem, kontaktfamilj, stödfamilj eller kontaktperson. Öppna ditt hem för någon som behöver det. Vi behöver dig som kan finnas där när det blir jobbigt,

Läs mer

Välkommen hem till Tranås

Välkommen hem till Tranås 2013 Nu är tekniken moderniserad och vi har fått plus i kanten. Vår nya adress är: http://plus.lj.se/esther Tacksam om ni uppdaterar alla era hänvisningar till hemsidan. Välkommen hem till Tranås Den 27/2

Läs mer

Svårläkta sår. Nutritionens betydelse för sårläkningen Senaste forskningen Behandlingar vid svår sårläkning Motivational Interviewing

Svårläkta sår. Nutritionens betydelse för sårläkningen Senaste forskningen Behandlingar vid svår sårläkning Motivational Interviewing Svårläkta sår Inbjudan till konferens i Stockholm den 17-18 oktober 2012 TALARE Röda Korsets Högskola och Karolinska universitetssjukhuset Christina Lindholm Professor emerita Dermatologisjuksköterska

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015 NEUROFÖBUNDET KUNGSBACKA LOKALFÖRENING

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015 NEUROFÖBUNDET KUNGSBACKA LOKALFÖRENING VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015 NEUROFÖBUNDET KUNGSBACKA LOKALFÖRENING Styrelsen för Neuroförbundet Kungsbacka lokalförening får härmed avge följande årsberättelse för verksamhetsåret 2015. MEDLEMSANTALET Föreningens

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 2 augusti - måndag 20 september 2010

barnhemmet i muang mai måndag 2 augusti - måndag 20 september 2010 barnhemmet i muang mai måndag 2 augusti - måndag 20 september 2010 Nu var det länge sedan och oj vad vi har mycket roligt att berätta. Tisdagen den 24 augusti landade Hans på thailändsk mark igen, för

Läs mer

RTP MALMÖ www.rtpmalmo.se Verksamheten tredje kvartalet 2006

RTP MALMÖ www.rtpmalmo.se Verksamheten tredje kvartalet 2006 RTP MALMÖ www.rtpmalmo.se Verksamheten tredje kvartalet 2006 1 Ordförande har ordet Jag har varit ute och rest med vår lokalförening till Skagen den 25-28 maj. Vi var 32 medlemmar som fick uppleva några

Läs mer

Skuttungeposten Nr 3 v. 41-43 2015-2016

Skuttungeposten Nr 3 v. 41-43 2015-2016 SKAPANDE SKOLA Projektet är avslutat och var mycket uppskattat av eleverna! Filmerna finns på erikhedman.com. SMILE Månadens ord är MEDMÄNSKLIG- HET och vi arbetar med färdigheten att visa att man tycker

Läs mer

Malmöavdelningen. Ja, hur skall man sammanfatta 2015 ur ett fackligt perspektiv?

Malmöavdelningen. Ja, hur skall man sammanfatta 2015 ur ett fackligt perspektiv? Malmöavdelningen ETTAN nr 4/15 God Jul och Gott nytt År Ja, hur skall man sammanfatta 2015 ur ett fackligt perspektiv? Det har varit ömsom vin och ömsom vatten och ibland har det varit både ok. Om vi börjar

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

Utvärdering Filmkollo 2010 - målsman

Utvärdering Filmkollo 2010 - målsman Utvärdering Filmkollo 2010 målsman Utvärdering Filmkollo 2010 målsman v.26, 27 & 31. Var informationen innan kollot tillräcklig? (57 svar) 60 50 40 30 20 10 0 Ja (98%, 56 st) Nej (2%, 1 st) Om nej, vad

Läs mer

Att få alla byggstenar

Att få alla byggstenar NORRLAND Att få alla byggstenar Psoriasisförbundet i Västerbotten anordnade i februari en utbildningshelg på Medlefors folkhögskola. Under några år har Psoriasisförbunden i Västerbotten och Norrbotten

Läs mer

The Oak Leaf. Medlemsblad för. Löv nummer 5, december 2012

The Oak Leaf. Medlemsblad för. Löv nummer 5, december 2012 The Oak Leaf Medlemsblad för Löv nummer 5, december 2012 Vi startar terminen med att tillsammans ta farväl av julen eftersom vi aldrig kunde hälsa den välkommen! Alla våra dansare, medlemmar såväl som

Läs mer

JER.NET NR 6 DECEMBER 2013 LUCIAFIKA I KLUBBKÅKEN. Söndagen den 15 december klockan 15.00 slår vi upp dörrarna för att fira de kommande högtiderna.

JER.NET NR 6 DECEMBER 2013 LUCIAFIKA I KLUBBKÅKEN. Söndagen den 15 december klockan 15.00 slår vi upp dörrarna för att fira de kommande högtiderna. DIGITALA NYHETER FÖR UPPSALAS HOJFOLK JER.NET NR 6 DECEMBER 2013 LUCIAFIKA I KLUBBKÅKEN Söndagen den 15 december klockan 15.00 slår vi upp dörrarna för att fira de kommande högtiderna. Gör ett avbrott

Läs mer

Täby kommuns anhörigstöd Program hösten 2013

Täby kommuns anhörigstöd Program hösten 2013 Täby kommuns anhörigstöd Program hösten 2013 www.taby.se/anhorigstod Täby kommuns anhörigstöd erbjuder föreläsningar, nätverk och samtalsgrupper för dig som hjälper en närstående. Föreläsningar Du är välkommen

Läs mer

STAND UP PADDLING & YOGA PÅ RÅGSKÄR I STOCKHOLMS YTTERSKÄRGÅRD MED RUNMARÖ SUP & YOGI PAL 20-21/8 & 27-28/8-2016

STAND UP PADDLING & YOGA PÅ RÅGSKÄR I STOCKHOLMS YTTERSKÄRGÅRD MED RUNMARÖ SUP & YOGI PAL 20-21/8 & 27-28/8-2016 STAND UP PADDLING & YOGA PÅ RÅGSKÄR I STOCKHOLMS YTTERSKÄRGÅRD MED RUNMARÖ SUP & YOGI PAL 20-21/8 & 27-28/8-2016 Långt ut i Stockholms unika ytterskärgård, i Bullerö naturreservat, ligger ett litet torp

Läs mer

BILAGA TILL RUTIN DOKUMENTATION SOL & LSS

BILAGA TILL RUTIN DOKUMENTATION SOL & LSS 1 (7) TYP AV DOKUMENT: BILAGA TILL RUTIN DOKUMENTATION SOL OCH LSS BESLUTAD AV: UPPDRAGSCHEF ANTAGEN: 19 JANUARI 2016 ANSVARIG: KVALITETSSAMORDNARE REVIDERAS: ÅRLIGEN SENAST REVIDERAD: 18 MAJ 2016 BILAGA

Läs mer

En heldag om klimatanpassning i praktiken!

En heldag om klimatanpassning i praktiken! konferens s t h l m 25 sept En heldag om klimatanpassning i praktiken! Om strategier, verktyg och goda exempel för klimatanpassning i praktiken samt diskussion och debatt om framtidens utmaningar: Vad

Läs mer

Anhörigstöd Program januari mars 2016

Anhörigstöd Program januari mars 2016 Anhörigstöd Program januari mars 2016 Är du anhörig? Med anhörig menas en person som hjälper eller stödjer en närstående som inte klarar vardagen på egen hand. Behov av stöd kan bero på ålder, psykisk

Läs mer

Riksårsmötet 2016 i Malmö!

Riksårsmötet 2016 i Malmö! Riksårsmötet 2016 i Malmö! Den 10-12 juni tar vi över Malmö stad och drar igång Riksårsmötet 2016! Riksårsmötet är vårt förbunds största årliga händelse - vårt högsta beslutande organ där vi tar beslut

Läs mer

Viktigt att ta kontroll över samtalet från början:

Viktigt att ta kontroll över samtalet från början: Ta hand om blivande kunder i sex steg (Peter Dahl) Viktigt att ta kontroll över samtalet från början: Det viktiga är att Du avhandlar nedanstående 6 punkter som skall avhandlas MED DINA EGNA ORD, inte

Läs mer

Celiakinytt NUMMER 1 2015. Full fart i köket på vårt julbak!

Celiakinytt NUMMER 1 2015. Full fart i köket på vårt julbak! Celiakinytt NUMMER 1 2015 Full fart i köket på vårt julbak! INNEHÅLL/ NUMMER 1 Grovt, gott OCH GLUTENFRITT Innehåll 3 KOMMANDE AKTIVITET Föreläsning & Årsmöte 4 KOMMANDE AKTIVITET Caféträff 5 AKTUELL INFORMATION

Läs mer