Förbättrad samverkan för arbetslös målgrupp i Torsås kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förbättrad samverkan för arbetslös målgrupp i Torsås kommun"

Transkript

1 Författare: Monica Gullin Slutrapport Förbättrad samverkan för arbetslös målgrupp i Torsås kommun Detta dokument är slutrapporten av projektet Förbättrad samverkan för arbetslös målgrupp i Torsås kommun beställd av Socialförvaltningen i Torsås kommun. Projektet har bedrivits under perioden januari juni Projektledare: Monica Gullin Ansvarig chef: Thomas Franzén, chef ARE. Beställare: Ninna Melin, Socialchef Projektägare och huvudman: Torsås kommun Finansiär: Samordningsförbundet Verkställande tjänsteman samordningsförbundet Hans Eriksson.

2 Innehållsförteckning Projektets syfte... 2 Bakgrund... 3 Målgrupp... 3 Process och metod... 4 Kartläggning av målgrupp... 5 Kartläggning av nuvarande samverkan... 7 Kartläggning av grannkommunernas samverkan Summering Referenser Appendix Appendix Projektets syfte Syftet med projektet är enligt projektbeskrivningen att kartlägga nuvarande samverkan utifrån nedan listade områden. Projektet ska ta tillvara de fördelar som en mindre kommun har när det gäller lokal samordning med den enskilde i centrum. Förbättra och effektivisera samverkansmyndigheternas tillgängliga resurser och kompetens. Identifiera målgrupper i behov av stöd i syfte att nå den reguljära arbetsmarknaden eller påbörja studier för att stärka möjligheterna till egen försörjning. Med framförhållning identifiera och kartlägga behov av insatser från andra samverkande myndigheter. I Torsås utveckla arbetsmodeller som tar tillvara de förutsättningar och fördelar som samverkan ger i en mindre kommun. Kartlägga och ge förslag på hur samverkansprojekt såsom sociala företag kan främja självförsörjning hos de identifierade målgrupperna.

3 Bakgrund Enligt projektbeskrivningen ökar antalet personer i utanförskap och det är av största samhällsintresse att flera kommer i arbete eller i studier, vilket kan främjas genom satsningar på nya projekt i syfte att utveckla nuvarande samverkansformer och finna nya och framåtsyftande modeller med medborgaren/klienten/sökanden i fokus. Aktörerna i samverkan är: Torsås Kommun Arbetsförmedling Försäkringskassan Landstinget i Kalmar län Målgrupp Projektet avser flera olika målgrupper som är i behov av myndigheternas gemensamma insatser för att närma sig arbetsmarknad eller studier t.ex. ungdomar, unga vuxna som medelålders personer. Målgruppen avser individer där följande kriterier ska vara uppfyllda: Åldersgrupp år Aktuell på minst en samverkansmyndighet. Uppdraget är att fokusera på ungdomar och unga vuxna med socialt, psykiskt eller fysisk ohälsa/funktionsnedsättning samt föräldrar med barn.

4 Process och metod Projektet indelades från början i fyra tidsbestämda steg för att så tidigt som möjligt kunna få en indikation på projektets progress. De fyra faserna var: Projektförståelse Informationsinsamling Analys Avrapportering Under första fasen konstaterades att analysen bör primärt baseras på information insamlad från de faktiska aktörerna i samverkan som möter avsedd målgrupp. Analysen bygger därför inte på några större nationella statistiska analyser. Informationen för analysen inhämtades primärt via upprepade möten med representanter för de olika aktörerna. Mötena avsåg främst att intervjua de personer som möter målgruppen för att kartlägga nuvarande situation. Aktörerna fick även i uppgift att samråda med sin arbetsgrupp och komma med förbättringsförslag på delar man ansåg borde förändras. Även studiebesök och informella möten med andra personer som har anknytning till målgruppen har använts vid informationsinsamlingen. Aktörerna har löpande informerats om resultatet av analysen för att på så sätt tidigt kunna ge återkoppling på innehållet.

5 Kartläggning av målgrupp Under de initiala intervjuerna med aktörer i samverkan visade sig kartläggningen av målgruppen inte vara trivial. Anledningen till detta är framför allt att de flesta av aktörerna inte har någon statistik över personer utan sysselsättning med funktionella nedsättningar eller i behov av särskilt stöd. Representanterna hade i vissa fall en personlig uppfattning om vilka som eventuellt skulle kunna passa in i målgruppen. På grund av integritetsskäl har denna studie inte tagit del av enskilda individer utan fokuserat på målgruppen i stort. Detta innebär att det har varit svårt att avgöra vilka individer som är synliga för flera aktörer. Enligt Försäkringskassans statistik har det de senaste åren varit en positiv trend gällande personer med sjukersättning och aktivitetsersättning. Övriga aktörers bedömning är dock att individer som passar in i målgruppen ökar för varje år. En förklaring till detta skulle kunna vara att de senaste åren blivit svårare att få sjukersättning eller aktivitetsersättning och att på så sätt denna grupp blivit mer synliga för andra aktörer. Gemensamt för de olika åldergrupperna verkar vara att individerna brister i grundläggande funktioner och egenskaper som är av väsentlig karaktär för att kunna nå sysselsättning. Det är främst sociala och psykiska funktionsnedsättningar som målgruppen utgörs av. Enkla saker som sund dygnsrytm, passa tider eller att över huvudtaget lämna hemmet, har för en stor del av målgruppen blivit ett stort problem. Även bristfälliga betyg, sköta kost och sin hälsa försvårar situationen för många i målgruppen. Administrativa uppgifter som att fylla i enklare blanketter eller sköta sin egen ekonomi är andra exempel som ofta orsakar problem för dessa individer. På grund av att de flesta individer i målgruppen varit utanför arbetsmarknaden under en längre tid har dessa därför väldigt dålig ekonomi. Detta gör att individen hämmas att ta tag i sin situation eftersom det blir ett stort fokus på att allting kostar pengar.

6 Ett exempel på hur individer i denna situation hämmas på grund av sin ekonomi är när de uteblir från möten eller informationsträffar där det krävs att de tar sig till tex. Kalmar. Ett annat exempel på där ekonomin hämmar individerna är att de lätt får fel fokus. I stället för att söka relevanta arbeten som kan leda till sysselsättning, söker man jobb bara för att uppfylla kvoten för försörjningsstöd. Många individer i den yngre åldersgruppen år hamnar lätt i gråzonen då de ofta inte har tillräcklig funktionsnedsättning för att får ekonomiskt stöd så som aktivitetsersättning. Det förekommer att denna grupp hamnar i ett dilemma då de medicinska utlåtandena inte är formulerad på ett sätt som gör att de inte berättigas rätt form av stöd. Ett ganska vanligt problem är att individer med lindrig funktionsnedsättning ofta inte vill inse sin egen problematik och inte heller beblanda sig med andra individer med funktionsnedsättningar eller med andra problem. Ett exempel på detta är att flertalet avstår från erbjudanden om sysselsättning på Vågen i Bergkvara. Detta gör att dom lätt hamnar utanför systemet. Då det är ett begränsat utbud av anpassade sysselsättningsalternativ har många i denna yngre grupp svårt att hitta en relevant sysselsättning som passar individens förmåga. Denna yngre grupp är uppskattningsvis under våren 2013 ca st. i Torsås kommun. Gruppen har dock under en längre tid ökat successivt. Då många i denna grupp redan hamnat i gråzonen är sannolikt mörkertalet relativt stort. Ett exempel på personer som inte syns i statistiken är unga vuxna som fortfarande bor hos och lever på sina föräldrar. I Torsås finns projektet Ung drivkraft, ett ESF projekt som fångar upp målgruppen Personer med behov av extra stöd har svårt att tillgodogöra sig möjligheterna i detta projekt eftersom det inte finns resurser för detta. Dvs. det krävs att deltagarna är självgående och redo för arbetsmarknaden. Ung- Drivkraft har ingen samordnande funktion gällande myndigheters resurser kring individerna.

7 Under samtalen har det framkommit att den största åldersgruppen som passar in i målgruppens profil är åringar. Uppskattningsvis är denna grupp ca st. och har de senaste åren ökat markant. Denna grupp utgörs till stor del av personer med smärt och utmattnings -problematik. Många i denna gruppen har tidigare haft arbete men av olika orsaker blivit arbetslös och hamnat i en nedåtgående negativ spiral som lett till att individen tex. hamnar i depressioner eller andra typer av sociala eller psykiska problem. Enligt missbruksstatistiken i Torsås kommun är även denna åldersgupp de som utgör den största delen. Även om målgruppen inte avser personer i pågående missbruk finns det risk för att personer i målgruppen på sikt hamnar i missbruk. Kartläggning av nuvarande samverkan Flertalet berörda aktörer upplever att är de till större delen nöjda med sin nuvarande samverkan myndigheter emellan. Detta med utgångspunkt i från de förutsättningar och resurser som finns. Individer i målgruppen träffar de olika aktörerna på behovsbasis och det förekommer även trepartsmöten där individen träffar två aktörer samtidigt. Våren 2013 finns det inte något formellt samarbete mellan alla berörda aktörer lokalt i Torsås. Aktörerna har dock möjligheter att via Lokala Samverkans Gruppen (LSG) i Kalmar vara delaktiga i samverkan. Externa aktörer utanför Torsås har under denna studie påtalat att Torsås är i behov av utökat samarbete kring målgruppen. Vid djupare analys av aktörernas arbete kring psykiskt eller socialt funktionsnedsatta, blir genast samverkan mer komplicerad. Det blir tex. oklart om vem som ska göra vad. Det finns inte resurser att stötta individen utanför aktörens eget arbetsområde. Aktörerna upplever att deras organisationer saknar

8 marginaler för att ge målgruppen det stöd de är i behov av. Konsekvensen av detta är att myndigheterna jobbar mer var för sig. Eftersom förutsättningarna är begränsade upplever flera aktörer att man inte alltid kan bemöta individens svårigheter tillfredsställande. Under kartläggningen omnämns en tidigare samarbetsgrupp vid namn FASgruppen. Denna typ av samarbeta verkar inledningsvis ha fungerat bra och aktörerna ser ett värde i att återigen få ett liknande samarbete. Torsås kommun i samarbete med Landstinget erbjuder idag individer med allvarligare psykisk ohälsa, möjlighet att få extra stöd via en Case Manager. Case Managerns primära uppgift är att få individen självständig utifrån ett hälsoperspektiv genom att samordna kontakter mellan olika aktörer. Landstinget tillhandahåller även en sjukskrivningskoordinator, vars uppgift är att vid behov samordna de rehabiliterande insatser som planeras tillsammans med individen. Aktörernas representanter upplever att målgruppen drabbas extra hårt då det råder långa väntetider inom psykiatrin. Detta blir framför allt ett problem då stor del av målgruppen är i behov av psykiatriskt utredning och behandling innan de kan få hjälp med varaktiga förutsättningar. Detta resulterar i att individerna inte har möjlighet att få det stöd som krävs för att komma till varaktig sysselsättning. Det framkommer att det finns vissa brister i kommunikationen mellan olika aktörer. Ett exempel på detta är då det krävs ett medicinskt underlag vilken arbetsförmåga en individ besitter kan underlaget sakna det som är väsentligt för att andra aktörer ska kunna ge rätt stöd. Detta är ett tvådelat problem, dels finns det begränsad insikt mellan aktörernas områden och dels att man inte tydligt uttrycker syftet med underlaget. Detta leder ibland till att individer får ekonomiskt bistånd istället för mer lämpade ersättningar.

9 För att fånga upp målgruppen tidigt har Försäkringskassan i Kalmar inlett ett samarbete med gymnasiesärskolan och AF. Även alla kommuner har bjudits in att delta i arbetet. Eleverna informeras bland annat hur samhället fungerar den dagen de slutar skolan. En reflektion av situationen är att då det ställs större krav på målgruppen för att få någon form av sjukersättning, leder detta till ökad belastningen på kommunen och AF. Dessa myndigheter har begränsade resurser med kompetens för målgruppens svårigheter. Finns det förutsättningar att ta hand om denna förskjutning? Samtliga aktörer påtalar ett utökat behov av praktikplatser för målgruppen. Då denna målgrupp behöver extra stöd krävs det utbildade handledare som har tid att ta emot praktikanter. Det finns en en påtaglig uppfattning om att målgruppen behöver mer stöd utöver det som erbjuds idag och att det finns stora behov av att slussa målgruppen vidare. Man upplever t.ex. att det är för dåligt flöde ut i långvarig sysselsättning från Vågens verksamhet i Bergkvara. En sannolik anledning till detta är att det inte finns några arbetscoacher inom kommunen. Det finns även önskemål om alternativa sysselsättningsplatser anpassade för olika individers förutsättningar. Vikten av lokala sysselsättningsalternativ blir uppenbar då man ser på individer som har begränsad arbetskapacitet och behöver pendla till sysselsättning utanför kommunen. I vissa fall kan resorna ta 50-60% av tiden individen klarar av att arbeta. Individer med sociala eller psykiska funktionsnedsättningar har svårt att klara av denna extra tid som resorna innebär. Skolan, ARE, AF, Ung Drivkraft, SOL och LSS m.f. söker individuellt praktikplatser åt sina individer. Detta konsumerar både resurser i form av att söka praktikplatser och även att besvara ansökningarna. En gemensam

10 samverkan kring praktikplatser med en central samordnare skulle kunna bespara insatser för de olika aktörerna. Ett annat återkommande förslag är att man inom kommunens egen verksamhet skulle kunna erbjuda praktikplatser genom att fortbilda viss personal till handledare för målgruppen och erbjuda praktik t.ex. som gräsklippning, plantering, vaktmästare etc. Det behövs även praktikplatser inom privata företag. Här behöver man dock hjälpa till att hitta en modell som gynnar alla eftersom det annars riskerar blir en belastning för företagen, t.ex. en resurs som känner till vilka möjligheter som finns. Vissa aktörer upplever att arbetsgivare oftast inte är intresserade av individer som inte har full arbetskapacitet. Kartläggning av grannkommunernas samverkan Kartläggningen av grannkommunernas samverkan har i huvudsak skett via studiebesök hos projekt med fokus på sysselsättning för individer med någon form av funktionell nedsättning. Syftet är att kartlägga och inhämta idéer till en förbättrad verksamhet inom Torsås kommun. Samtliga grannkommuner bedriver minst ett sysselsättningsprojekt var, för individer med olika former av funktionell nedsättning. Av dessa projekt är det nästan uteslutande individer med social eller psykisk ohälsa. Flera kommuner bedriver parallella sysselsättningsprojekt för motsvarande målgrupp med olika fokus t.ex. olika åldersgrupper eller vissa typer av behov. Formerna och metoderna för dessa projekt skiljer sig åt men gemensamt är att alla har en lokal styrgrupp med representanter från respektiver myndighet som övervakar kan ta grundläggande beslut för pågående projekt. Enskilda individer hanteras inte i dessa styrgrupper.

11 En annan gemensam faktor är att alla projekt har en samordnade coach som stöttar individen på vägen till sysselsättning. Dessa coacher samordnar t.ex. kontakten med olika myndigheter. I vissa projekt finns även individuella resursteam kring individen och som samordnas med hjälp av coachen. Resursteamet utformar tillsammans med individen en gemensam handlingsplan. Coachen kan få stöd och hjälp av handledare exempelvis på arbetsmarknadsenheter. En annan variant som förkommer är en fast samarbetsgrupp som regelbundet hanterar olika individer. Även i denna variant är coachen samordnande. Den senare varianten kväver mer koordinering och mer resurser av de olika aktörerna. En förutsättning för att denna variant ska fungera tillfredsställande är att det är en kontinuitet i samarbetsgruppen. Samtliga projekt fokuserar på unga vuxna under 30 år. Det förekommer även insatser som riktar sig till yngre individer där samarbete med gymnasieskolan är nödvändig. Syftet är att fånga upp individer tidigt för att på så sätt minimera behoven för framtida insatser. Vissa kommuner har valt att samarbeta med olika sysselsättningsprojekt eller flera projekt samarbetar med gemensamma aktiviteter. Det förekommer även varianter av samarbete där projekt från både ESF och Samordningsförbundet samarbetar och stöttar varandra. Vissa projekt har valt att fokusera enbart på medicinskt färdigbehandlade eller utredda individer, medan andra projekt har ett närmre samarbete med psykiatrin och kräver därmed en bredare insats av coachen på vägen till egen försörjning/studier. Den senare varianten konsumerar dock mer resurser och belastar coachen mer.

12 Praktikplatser visar sig vara ett generellt problem i samtliga kommuner inte minst inom privata företag. I Nybro har man nyligen försökt adressera en del av detta problem med hjälp av ett politiskt beslut som innebär att kommunen alltid ska tillhandahålla ett visst antal praktikplatser. Ett annat förslag som framkommer är att lokal samordning kring praktikplatser skulle kunna avhjälpa detta problem till viss del. De flera kommuner har erfarenheter ifrån Sociala företag. Gemensamt för dessa är att det tar lång tid till att nå ekonomisk bäring vilket medför att dessa under lång tid är i behov av bidrag i olika former. Ett annat tydligt mönster är att sociala företag endast fungerar så länge det finns minst en engagerad och drivande arbetsledare. Myndigheternas representanter är numera skeptiska till denna projektform då resultatet av dessa projekt inte varit tillfredsställande. Undantaget verkar vara det etablerade sociala företaget Macken i Växjö. Högsby kommun har under 2013 återigen startat ett socialt företaget, men denna gång med Macken projektet som mentor. Summering Torsås kommun har många goda förutsättningar att möta behoven hos den avsedda målgruppen. Att kommunen är geografiskt sett är central med närhet till flera städer är nog en av de viktigaste. Skulle man dessutom kunna fånga upp lite av den entreprenörskap, uppfinningsrikedom och drivkraft som kommunen historiskt sett stoltserat med, finns det mycket goda förutsättningar att åstadkomma något nytt där kommunen kan bli en förebild. Det som framträder tydligast under denna studie är att det för tillfället inte finns någon formell lokal samverkan i Torsås kommun för avsedd målgrupp. I detta avseende skiljer sig Torsås från sina grannkommuner trots att det finns en stor grupp år som är i behov av stöd utöver det som erbjuds idag. Det finns

13 även en rad andra förbättringsmöjligheter så som alternativa sysselsättningar, samordnande arbetscoacher, praktikplatser m.m. Den viktigaste är dock att åtgärda de faktum att många individer i målgruppen har problem med vissa grundläggande funktioner som man i regel förutsätter att alla kan. Under analysarbetet med det insamlade materialet har en arbetsmodell kallad Torsås Modellen 1-5 framarbetats för att adressera flera av de viktigaste förbättringsmöjligheterna. Arbetsmodellen är tillämpningsbar på alla åldersgrupper i arbetsför ålder. För att öka chansen till ett tillfredsställande resultat bör man dock se till att grupper som hanteras av modellen är någorlunda homogena vad det gäller ålder och funktionella förutsättningar. Modellen bör utvärderas i projektform där man har möjlighet att justera och revidera eventuella svagheter i modellen. Eftersom varken målgruppen eller dess behov lär förändas nämnvärt under överskådlig tid, bör man överväga att etablera den reviderade modellen som en del i det ordinarie kommunala tjänsteutbudet.

14 Referenser Rocksam Karlskrona, Statistik Arbetsförmedlingen, Misa-metoden, Unga Kalmar, Kalmar/ Ung Drivkraft, RAMP, id=155&itemid=673 Tegelbruket/H3 Högsby, Diva, html Drive, 2ba.html

15 Appendix 1 Nedan listas de aktörer och personer som bidragit med information till denna studie. Intervjuer Torsås kommun ARE: Thomas Franzén, Hans Gustafsson. IFO: Jan Ekdahl, Lena Wernersson, Helena Nilsson, Frida Larsson. LSS/SOL:Lena Gustavsson Missbrukspedagog Sören Gunnarsson Socialchef Ninna Mélin Ung Drivkraft: Kerstin Nilsson, Magnus Olsson Personliga Ombud: Lars Jonasson, Anna Koskinen. Case Manager: Ann-Sofie Long AU i Torsås kommun (endast informerats om detta projekt) Försäkringskassan Mari Nilsson, Sofie Petersson. Arbetsförmedlingen Lilian von Porat, Susanne Lundström, Pernilla Svensson, Margareta Jonson., Åsa Holm Karin Björkman. Landstinget Hälsocentralen i Torsås Git Nilsson. Hälsocentralen Söderåkra Ulla Petersson Vuxenpsykiatrin Team Söder Kalmar: Annika Forsgren Studiebesök Rocksam Karlskrona Projekten RAMP, Diva, Drive i Nybro/Emmaboda Tegelbruket (H3) Högsby Unga Kalmar David Turesson Navigatorskolan Kalmar TIA Kalmar

16 Appendix 2

17

TIA Till och I Arbete

TIA Till och I Arbete Projektledare TIA Till och I Arbete Datum Michael Berliner 08 2013-01-08 0480-450134 Verksamhetsrapport Projekt TIA 2012-01-01 2012-12-31 TIA Arbetsmarknadsenheten Adress Verkstadsgatan 3, 392 39 Kalmar

Läs mer

Bilaga 3 Verksamhet som ska bedrivas i samverkan. Norsjö och Skellefteå, 2015-10-28

Bilaga 3 Verksamhet som ska bedrivas i samverkan. Norsjö och Skellefteå, 2015-10-28 Bilaga 3 Verksamhet som ska bedrivas i samverkan Norsjö och Skellefteå, 2015-10-28 Här redovisas hur den gemensamma verksamheten ska se ut och genomföras för att vi ska uppnå målen. Med vi avses parterna

Läs mer

Samordningsförbundets verksamhet i Kalmar län. Redogörelse vid konferens 3 oktober 2013

Samordningsförbundets verksamhet i Kalmar län. Redogörelse vid konferens 3 oktober 2013 Samordningsförbundets verksamhet i Kalmar län Redogörelse vid konferens 3 oktober 2013 Organisationsskiss Försäkring (Fk) Arbete (Af) Hälsa (Lt) Social status (Kommun) Samordningsförbund Avslutade projekt

Läs mer

Riktlinje för anhörigstöd

Riktlinje för anhörigstöd Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler > > Styrdokument Riktlinje för anhörigstöd ANTAGET AV: Kommunstyrelsen DATUM: 2015-11-25, 275 ANSVAR UPPFÖLJNING: Socialchef GÄLLER TILL OCH MED: 2018 Våra

Läs mer

Bilaga 3. Verksamhet i samverkan. Gimo, Östhammars kommun 2015-12-01

Bilaga 3. Verksamhet i samverkan. Gimo, Östhammars kommun 2015-12-01 Bilaga 3 Verksamhet i samverkan Gimo, Östhammars kommun 2015-12-01 1 Innehåll Samverkan... 3 Resurser för samverkan... 3 Organisering av samverkan inklusive samlokalisering... 3 Arbete i samverkan... 4

Läs mer

Verksamhetsplan och budget 2015

Verksamhetsplan och budget 2015 Verksamhetsplan och budget 2015 Om Lunds samordningsförbund Lunds Samordningsförbund startade sin verksamhet i juni 2009 och är en fristående juridisk person. Medlemmar i Lunds Samordningsförbund är Försäkringskassan,

Läs mer

Bilaga 3. Verksamhet i samverkan. http://rkdhs-kom/yta/a_2014_06/anskningshandlingar mm/194 säffle/överenskommelse/bilaga 3.

Bilaga 3. Verksamhet i samverkan. http://rkdhs-kom/yta/a_2014_06/anskningshandlingar mm/194 säffle/överenskommelse/bilaga 3. 1(7) Bilaga 3 Verksamhet i samverkan http://rkdhs-kom/yta/a_2014_06/anskningshandlingar mm/194 säffle/överenskommelse/bilaga 3.docx SÄFFLE KOMMUN Postadress Säffle kommun 661 80 Säffle Besöksadress Kanaltorget

Läs mer

PROGRAM FÖR GEMENSAMMA INSATSER

PROGRAM FÖR GEMENSAMMA INSATSER Närvård i Sörmland Kommuner - Landsting i samverkan PROGRAM FÖR GEMENSAMMA INSATSER till psykiskt funktionshindrade samt personer med beroende-/missbruksproblematik som bor i Eskilstuna och Strängnäs kommuner

Läs mer

Verksamhet i samverkan

Verksamhet i samverkan 2015-11-24 1 (9) BILAGA 3 Verksamhet i samverkan Lokal överenskommelse mellan Falköpings kommun och Arbetsförmedlingen om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten 2 (9) I bilaga 3 görs en beskrivning

Läs mer

Bilaga 1 B. Kartläggning av målgruppens storlek, sammansättning och behov i Grums kommun

Bilaga 1 B. Kartläggning av målgruppens storlek, sammansättning och behov i Grums kommun Sida 1 av 12 Inför lokal överenskommelse mellan kommunen och Arbetsförmedlingen rörande insatser för att motverka ungdomsarbetslöshet Bilaga 1 B Kartläggning av målgruppens storlek, sammansättning och

Läs mer

Parter Syfte Mål Målgrupp (bilaga 1) Redovisning av befintlig verksamhet (bilaga 2) Verksamheter som ska bedrivas i samverkan

Parter Syfte Mål Målgrupp (bilaga 1) Redovisning av befintlig verksamhet (bilaga 2) Verksamheter som ska bedrivas i samverkan ÖVERENSKOMMELSE Parter Norrtälje Kommun, org.nr 21 20 00-0217 Arbetsförmedlingen Norrtälje, org.nr 20 21 00-2124 Syfte Att genom samverkan utifrån lokala behov, långsiktigt och varaktigt minska ungas arbetslöshet.

Läs mer

Samordningsförbundet Bengtsfors, Åmål, Dals-Ed, Säffle, Årjäng Ansvarig tjänsteman Ulrica Sandzén

Samordningsförbundet Bengtsfors, Åmål, Dals-Ed, Säffle, Årjäng Ansvarig tjänsteman Ulrica Sandzén Verksamhetsplan och budget för Samordningsförbund för Bengtsfors, Åmål, Dals-Ed, Säffle, Årjäng finns framtaget. Inriktningen är att under 2015 fortsätta utveckla samverkan genom finansiering av Individ

Läs mer

Skellefteå. En gemensam ingång

Skellefteå. En gemensam ingång Skellefteå En gemensam ingång Samlokalisering av fyra myndigheter Skellefteå kommun Arbetsförmedlingen Försäkringskassan Västerbottenslänslandsting Tre viktiga faktorer Samordning Samverkan Samarbete Samordning:

Läs mer

Lightmottagningar för unga vuxna. Svar på skrivelse från Karin Rågsjö (v) och Jackie Nylander (v).

Lightmottagningar för unga vuxna. Svar på skrivelse från Karin Rågsjö (v) och Jackie Nylander (v). SOCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN KUNDORIENTERADE VERKSAMHETER 2007-09-20 SID 1 (5) 2007-08-21 Handläggare: Anette Necander Telefon: 08-508 25 251 Till Socialtjänstnämnden Lightmottagningar för unga vuxna. Svar

Läs mer

Riktlinjer för anhörigstöd

Riktlinjer för anhörigstöd Vård, omsorg och IFO Annelie Amnehagen annelie.amnehagen@bengtsfors.se Riktlinjer Antagen av Kommunstyrelsen 1(7) Riktlinjer för anhörigstöd 2 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Bakgrund... 3 2.1 Anhörigas

Läs mer

Till/ Sida 1 av 7. Torsås Modellen 1-5 Metodbeskrivning

Till/ Sida 1 av 7. Torsås Modellen 1-5 Metodbeskrivning Dnr. (Typ 06/KS0003) Datum 2013/05/22 Till/ Sida 1 av 7 Torsås Modellen 1-5 Metodbeskrivning Inledning Detta dokument är en beskrivning av arbetsmodellen Torsås Modellen 1-5. Dokumentet skall ses som en

Läs mer

Lokal överenskommelse om samverkan för unga till arbete eller studier mellan Surahammars kommun och Arbetsförmedlingen

Lokal överenskommelse om samverkan för unga till arbete eller studier mellan Surahammars kommun och Arbetsförmedlingen Lokal överenskommelse om samverkan för unga till arbete eller studier mellan Surahammars kommun och Arbetsförmedlingen Lokal överenskommelse om samverkan för unga till arbete eller studier Parter Surahammars

Läs mer

Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015

Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015 Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015 Ett arbetsmarknadsprogram för personer med funktionsnedsättning, i samarbete mellan Göteborgs Stad, Arbetsförmedlingen och HSO Göteborg. Programmet

Läs mer

Lärarförbundet. Arboga U10. Verksamhetsberättelse

Lärarförbundet. Arboga U10. Verksamhetsberättelse Lärarförbundet Arboga U10 Verksamhetsberättelse 2015 Verksamhetsberättelse för år 2015 Styrelsen för 2015 och andra funktioner Ordförande Helena Kindberg 2015 V. ordförande Susanne Skyllkvist 2015-2016

Läs mer

Slutrapport delprojektet barn som anhöriga, Vi möter barn som anhöriga i Habo.

Slutrapport delprojektet barn som anhöriga, Vi möter barn som anhöriga i Habo. Helene Ottevik-Karlsson Rapport Datum 2014-06-13 Dnr SN13/45 Sida 1 (6) Slutrapport delprojektet barn som anhöriga, Vi möter barn som anhöriga i Habo. Projektansvariga Betty Svensson IFO chef Socialförvaltningen

Läs mer

Avsedd för. Samordningsförbundet RAR i Sörmland. Datum April, 2010 TUNA-PROJEKTET MEDVERKAN I UTVÄRDERING AV PROJEKT TUNA

Avsedd för. Samordningsförbundet RAR i Sörmland. Datum April, 2010 TUNA-PROJEKTET MEDVERKAN I UTVÄRDERING AV PROJEKT TUNA MEDVERKAN I UTVÄRDERING AV PROJEKT TUNA Avsedd för Samordningsförbundet RAR i Sörmland Datum April, 2010 TUNA-PROJEKTET MEDVERKAN I UTVÄRDERING AV PROJEKT TUNA TUNA-PROJEKTET Datum Reviderad 2010/04/27

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna i Örebro län och Örebro läns landsting för samordnad individuell planering (SIP)

Överenskommelse mellan kommunerna i Örebro län och Örebro läns landsting för samordnad individuell planering (SIP) 2014-09-16 Överenskommelse mellan kommunerna i Örebro län och Örebro läns landsting för samordnad individuell planering (SIP) Inledning Denna överenskommelse är tecknad mellan kommunerna i Örebro län,

Läs mer

Öppenvårdsinsatser för barn och unga i Lilla Edets kommun

Öppenvårdsinsatser för barn och unga i Lilla Edets kommun Öppenvårdsinsatser för barn och unga i Lilla Edets kommun Verksamhetstillsyn enligt 13 kap 2 socialtjänstlagen, SoL, Barnuppdrag 16:1 Rapport 2008:34 Rapportnr: 2008:34 ISSN: 1403-168X Rapportansvariga:

Läs mer

Årsrapport Samordnare för barn till psykiskt sjuka föräldrar 2014. Psykiatriska kliniken Ryhov

Årsrapport Samordnare för barn till psykiskt sjuka föräldrar 2014. Psykiatriska kliniken Ryhov Årsrapport Samordnare för barn till psykiskt sjuka föräldrar 2014 Psykiatriska kliniken Ryhov Nuläge på kliniken HSL 2g är känd i verksamheten genom flera olika insatser: - Introduktionsutbildning till

Läs mer

Kartläggning av behov av förstegsinsatser och social rehabilitering

Kartläggning av behov av förstegsinsatser och social rehabilitering Kartläggning av behov av förstegsinsatser och social rehabilitering December 2015 Anna Hansdotter Sofia Karlsson Innehållsförteckning Inledning... 2 Bakgrund... 2 Syfte... 2 Metod... 2 Resultat... 3 Definitioner...

Läs mer

Kom Med projektet. Samordningsförbundet Skellefteå

Kom Med projektet. Samordningsförbundet Skellefteå Kom Med projektet Ett samverkansprojekt mellan Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Skellefteå kommun och Västerbottens läns landsting Halvårsrapport 2008-09-17 2008-12-31 Rapporten sammanställd av:

Läs mer

Kartläggning av befintliga verksamheter

Kartläggning av befintliga verksamheter Bilaga 2 Kartläggning av befintliga verksamheter Särskilda medel Utifrån att Mönsterås kommun hade en oproportionerligt hög ungdomsarbetslöshet år 2013, så beslutade kommunstyrelsen 1 att år 2014 avsätta

Läs mer

AVTAL/UPPDRAGSBESKRIVNING Uppdragsgivare Datum Diarienr Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn

AVTAL/UPPDRAGSBESKRIVNING Uppdragsgivare Datum Diarienr Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn 1 AVTAL/UPPDRAGSBESKRIVNING Uppdragsgivare Datum Diarienr Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn Mottagare Tjörns Kommun Insatser av generell art Ja Nej X Insatser för grupper Ja X Nej

Läs mer

Samverkansdokument mellan skola samt den specialiserade barn- och ungdomspsykiatrin i Kalmar län

Samverkansdokument mellan skola samt den specialiserade barn- och ungdomspsykiatrin i Kalmar län Samverkansdokument mellan skola samt den specialiserade barn- och ungdomspsykiatrin i Kalmar län Upprättat av: Verksamhetschef Bo Lundin, Barn- och ungdomspsykiatriska verksamheten i Kalmar län, Förvaltningscheferna

Läs mer

Verksamhetsplan och budget 2014

Verksamhetsplan och budget 2014 Samordningsförbund Välfärd i Nacka Verksamhetsplan och budget 2014 Samordningsförbund Välfärd i Nacka Org.nr 222000-2774 Innehåll Uppdrag... 3 Samordningsförbundet Välfärd i Nacka ska verka för att...

Läs mer

Avtalet gäller från tid för undertecknande t o m 20171231, med möjlighet till förlängning med två år åt gången.

Avtalet gäller från tid för undertecknande t o m 20171231, med möjlighet till förlängning med två år åt gången. Överenskommelse om samverkan mellan Region Östergötland och Boxholm, Finspång, Kinda, Linköping, Motala, Mjölby, Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik, Vadstena, Ydre, Åtvidaberg och Ödeshögs kommun, avseende

Läs mer

Rutiner. för mottagande av nyanlända barn och elever i Luleå kommun

Rutiner. för mottagande av nyanlända barn och elever i Luleå kommun Rutiner för mottagande av nyanlända barn och elever i Luleå kommun LULEÅ KOMMUN 2015-12-11 1 (14) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Rutiner för mottagande av nyanlända barn och elever... 2 Inledning... 2 Planeringsmöte

Läs mer

Utvärdering av projekt SVUNG i Västervik 2010-04-01 2013-04-30

Utvärdering av projekt SVUNG i Västervik 2010-04-01 2013-04-30 Datum 13-6-6 1(14) Utvärdering av projekt SVUNG i Västervik 1-4-1 13-4-3 Bilaga: Frågeformulär Postadress: Tel. 7-6 88 73 Samordningsförbundet i Kalmar län Organisationsnr -189 Lögstadsgatan 98 39 Vimmerby

Läs mer

RAPPORT. Översyn av anhörigstödet i Nacka. 2013-01-21 Annika Lindstrand

RAPPORT. Översyn av anhörigstödet i Nacka. 2013-01-21 Annika Lindstrand RAPPORT Översyn av anhörigstödet i Nacka 2013-01-21 Annika Lindstrand Sammanfattning En översyn har gjorts av anhörigstödet i Nacka. Syftet är att ge ett förslag till inriktningsbeslut och att utreda tillhörigheten

Läs mer

DELÅRSRAPPORT för första kvartalet 2008 (Dnr 2008:04 / 4)

DELÅRSRAPPORT för första kvartalet 2008 (Dnr 2008:04 / 4) SAMORDNINGSFÖRBUNDET JÖNKÖPING DELÅRSRAPPORT 2008:1 1 (6) DELÅRSRAPPORT för första kvartalet 2008 (Dnr 2008:04 / 4) 1. Inledning Samordningsförbundet Jönköping är en fristående juridisk person som är bildat

Läs mer

Följeutvärdering av projekt Arbetskraftskoordinator Nov 2012 Mars 2014. Jane Magnusson, följeutvärderare, SERUS, Östersund

Följeutvärdering av projekt Arbetskraftskoordinator Nov 2012 Mars 2014. Jane Magnusson, följeutvärderare, SERUS, Östersund ! Följeutvärdering av projekt Arbetskraftskoordinator Nov 2012 Mars 2014 Jane Magnusson, följeutvärderare, SERUS, Östersund Hur har utvärderingen genomförts? n Djupintervjuer med projektdeltagare 13 deltagande

Läs mer

Projekt Psykiatrisamordning mellan Heby, Älvkarleby, Tierp och Östhammar och Landstiget i Uppsala län 2009 2011 Handlingsplan 2011 10 12

Projekt Psykiatrisamordning mellan Heby, Älvkarleby, Tierp och Östhammar och Landstiget i Uppsala län 2009 2011 Handlingsplan 2011 10 12 Projekt Psykiatrisamordning mellan Heby, Älvkarleby, Tierp och Östhammar och Landstiget i Uppsala län 2009 2011 A.K. Handlingsplan 2011 10 12 Handlingsplan för vård och stödsamordning i Heby, Älvkarleby,

Läs mer

Elevhälsans uppdrag, organisation och arbete

Elevhälsans uppdrag, organisation och arbete Revisionsrapport Elevhälsans uppdrag, organisation och arbete Viktor Prytz Trelleborgs kommuns revisorer Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning...2 2.1. Revisionsfråga...2 2.2. Revisionskriterier...2

Läs mer

Utredning Arbetssökandes framtida ställning i organisationen

Utredning Arbetssökandes framtida ställning i organisationen Utredning Arbetssökandes framtida ställning i organisationen SKTFs förbundsmöte Innehåll Förbundsstyrelsens yttrande... 1 Bakgrund... 1 Förslag... 2 Målen SKTF 2012... 5 Övrigt... 5 Förbundsstyrelsens

Läs mer

Lägesrapport (förprojektering och genomförandeprojekt)

Lägesrapport (förprojektering och genomförandeprojekt) 1(5) (förprojektering och genomförandeprojekt) Projektnamn: Kompare Diarienummer: 2008-3088845 Period (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): Maj 2009 Inledning Inom Socialfonden läggs stor vikt

Läs mer

En hjälp på vägen. Uppföljning av projektledarutbildning kring socialt företagande - projekt Dubbelt så bra. Elin Törner. Slutversion 2013-12-20

En hjälp på vägen. Uppföljning av projektledarutbildning kring socialt företagande - projekt Dubbelt så bra. Elin Törner. Slutversion 2013-12-20 En hjälp på vägen Uppföljning av projektledarutbildning kring socialt företagande - projekt Dubbelt så bra Slutversion 2013-12-20 Elin Törner 1 1. Inledning I denna PM redovisas en uppföljning av projektledarutbildningen

Läs mer

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (31)

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (31) STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (31) Plats och tid Paragrafen, kommunhuset Storuman 2013-02-20, kl 09.00 15.30. Ajournering för partivisa överläggningar 11.30 12.00. Beslutande Monica Beije (M) Håkan Rombe

Läs mer

Revisionsrapport / 2011 Genomförd på uppdrag av revisorerna December 2011. Eskilstuna kommun. Granskning av anhörigstöd

Revisionsrapport / 2011 Genomförd på uppdrag av revisorerna December 2011. Eskilstuna kommun. Granskning av anhörigstöd Revisionsrapport / 2011 Genomförd på uppdrag av revisorerna December 2011 Eskilstuna kommun Granskning av anhörigstöd Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Syfte och

Läs mer

Etableringskurs för nyanlända

Etableringskurs för nyanlända Etableringskurs för nyanlända Kursens mål är att skapa en stärkt självbild och självkänsla genom ett nätverk med personliga relationer i såväl förenings- som arbetsliv i Jönköping. Ledord: utbildning,

Läs mer

VALTNINGEN SLUTRAPPORT FRÅN PROJEKTET UNGA VUXNA PÅ HÄRBÄRGE

VALTNINGEN SLUTRAPPORT FRÅN PROJEKTET UNGA VUXNA PÅ HÄRBÄRGE SLUTRAPPORT FRÅN PROJEKTET UNGA VUXNA PÅ HÄRBÄRGE 1. Sammanfattning Socialtjänst- och arbetsmarknadsförvaltningen har beviljats 1,1 mnkr från Länsstyrelsen i Stockholms län till projektet Unga vuxna på

Läs mer

En 4-R analys av Navigator

En 4-R analys av Navigator En 4-R analys av Navigator 1 4-R analys av Navigator I juli 2009 tog Dan Humble, processtödjare (Regional kontaktperson för jämställdhetsintegrering) för Mellersta Norrland, kontakt med oss på Navigator,

Läs mer

Lägesrapportering för projekt TIA 20131231

Lägesrapportering för projekt TIA 20131231 Lägesrapportering för projekt TIA 20131231 Projektets förutsättningar - För deltagarna Syftet med projekt TIA är att ge resurssvaga personer, främst personer med intellektuella funktionsnedsättningar,

Läs mer

Skolans årliga plan mot kränkande behandling Läsåret 2012/2013 A. ÖVERGRIPANDE NIVÅ

Skolans årliga plan mot kränkande behandling Läsåret 2012/2013 A. ÖVERGRIPANDE NIVÅ Skolans årliga plan mot kränkande behandling Läsåret 2012/2013 A. ÖVERGRIPANDE NIVÅ Enhetens övergripande mål för likabehandling: Alla elever är trygga i skolan. Alla elever behandlas lika oavsett kön,

Läs mer

SLUTRAPPORT: TEAM FÖR PERSONER MED TIDSBEGRÄNSAD SJUKERSÄTTNING

SLUTRAPPORT: TEAM FÖR PERSONER MED TIDSBEGRÄNSAD SJUKERSÄTTNING SLUTRAPPORT: TEAM FÖR PERSONER MED TIDSBEGRÄNSAD SJUKERSÄTTNING 1. GEMENSAMMA SLUTSATSER EFTER STYRGRUPP 2009-12-16...3 Målgruppen...3 Resultat...3 Samverkan...4 Projektledning...5 2. SLUTREFLEKTIONER...6

Läs mer

Lägesrapport (förprojektering och genomförandeprojekt)

Lägesrapport (förprojektering och genomförandeprojekt) 1(5) (förprojektering och genomförandeprojekt) Projektnamn: KomLär Diarienummer: 2008-3040040 Period (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): mars 2009 Inledning Inom Socialfonden läggs stor vikt

Läs mer

Verksamhet i samverkan

Verksamhet i samverkan Bilaga 3 Verksamhet i samverkan Lokal överenskommelser mellan Skara kommun och Arbetsförmedlingen om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten 2015-10-28 I bilaga 3 ska en beskrivning göras över hur

Läs mer

BESLUT. Vårdgivare och Kommunfullmäktige. - Region Skåne - Kommunfullmäktige, Eslövs Kommun

BESLUT. Vårdgivare och Kommunfullmäktige. - Region Skåne - Kommunfullmäktige, Eslövs Kommun (9) Socialstyrelsen BESLUT K 0.M f\il N ch On'sorg Zigi -12- Regionala tillsynsenheten syd/sek3 Rolf Köhler Rolf.Kohler@socialstyrelsen.se 2011-12-05 Dnr 1-26754/Z911 Enligt sändlista V60. 2011.0ON Vårdgivare

Läs mer

Remissvar Ett gott liv var dag Kommunstyrelsens diarienummer: 2014/KS0411

Remissvar Ett gott liv var dag Kommunstyrelsens diarienummer: 2014/KS0411 BESLUT Datum 2015-06-09 Diarienummer 2015/SON0072 Sida 1(6) Sociala omsorgsnämnden Eva Claesson, Tfn 0734-32 70 20 Mottagare Kommunstyrelsen Remissvar Ett gott liv var dag Kommunstyrelsens diarienummer:

Läs mer

LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM UTVECKLING AV INTRODUKTIONEN FÖR FLYKTINGAR OCH ANDRA INVANDRARE I NÄSSJÖ KOMMUN

LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM UTVECKLING AV INTRODUKTIONEN FÖR FLYKTINGAR OCH ANDRA INVANDRARE I NÄSSJÖ KOMMUN 1 LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM UTVECKLING AV INTRODUKTIONEN FÖR FLYKTINGAR OCH ANDRA INVANDRARE I NÄSSJÖ KOMMUN 1 INLEDNING... 1 1.1 MÅLGRUPP... 1 1.2 MÅL FÖR INTRODUKTION... 1 1.3 DELMÅL FÖR INTRODUKTION...

Läs mer

Kartläggning av befintliga verksamheter

Kartläggning av befintliga verksamheter Bilaga 2 Kartläggning av befintliga verksamheter Hemsida: www.dalsed.se E-post: magnus.akesson@dalsed.se 1 Innehåll Kompetensförsörjningsbehov... 3 Inom Kommunen... 3 Resterande arbetsmarknad... 3 Näringslivsråd

Läs mer

ESF-projekt Värdskap Valdemarsvik

ESF-projekt Värdskap Valdemarsvik Sammanställning kompetenskartläggning ESF-projekt Värdskap Valdemarsvik 2012-05-11 Elisabet Ström Bilagor: Bilaga 1: Intervjumall Bilaga 2: Kompetensbehov per företag sammanställning Sidan 1 av 12 1. Introduktion

Läs mer

Ansökan om medel till förlängning av projekt Intensifierad samverkan.

Ansökan om medel till förlängning av projekt Intensifierad samverkan. Ansökan om medel till förlängning av projekt Intensifierad samverkan. Intensifierad samverkan unga 19-29 år med aktivitetsersättning beviljades i september 2013 300 000 kronor av styrelsen för Finsam Lekeberg

Läs mer

Folkhälsokommitténs sekretariat. Johan Jonsson 2013-03-18

Folkhälsokommitténs sekretariat. Johan Jonsson 2013-03-18 1(9) PM Folkhälsokommitténs sekretariat Referens Datum Diarienummer Johan Jonsson 2013-03-18 FOLKHÄLSOKOMMITTÈN Regionfullmäktiges uppdrag regionstyrelsen ska utvärdera regionens samlade folkhälsoinsatser

Läs mer

Lokal överenskommelse gällande unga 16-24 år i Strömstadkommun.

Lokal överenskommelse gällande unga 16-24 år i Strömstadkommun. Lokal överenskommelse gällande unga 16-24 år i Strömstadkommun. Parter Strömstads kommun organisationsnummer: 212000-1405 Arbetsförmedling Norra Bohuslän organisationsnummer: 202100-2114 Syfte Att genom

Läs mer

Projektansökan till Gotlands samordningsförbund, Finsam

Projektansökan till Gotlands samordningsförbund, Finsam Datum: Version nr: Projektansökan till Gotlands samordningsförbund, Finsam Blankett för ansökan om medel för utveckling av rehabilitering i samverkan från Gotlands samordningsförbund. Beskriv nedan under

Läs mer

Kom Med projektet. Samordningsförbundet Skellefteå

Kom Med projektet. Samordningsförbundet Skellefteå Kom Med projektet Ett samverkansprojekt mellan Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Skellefteå kommun och Landstinget Halvårsrapport 2008-02-16 2008-09-16 Rapporten sammanställd av: Anneli Edvinsson,

Läs mer

Utvärderingar VFU läsåret 2014/2015. 151002 Katja Cederholm

Utvärderingar VFU läsåret 2014/2015. 151002 Katja Cederholm Utvärderingar VFU läsåret 2014/2015 151002 Katja Cederholm Studentens utvärdering i samband med avslutande av VFU placering Planering och genomförande av din VFU Lärandemål bedömning Patientfokuserad handledning

Läs mer

Sundsvalls Anhörigstrategi. Kortversion

Sundsvalls Anhörigstrategi. Kortversion Sundsvalls Anhörigstrategi Kortversion oktober 2011 Innehållsförteckning 1 Sundsvalls Anhörigstrategi...3 1.1 Anhörigstödet idag!...3 2 Det här ska vi utveckla!...4 2.1 Anhöriga med olika behov av stöd

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Skolinspektionen Dnr 43-2014:7781 Forshaga kommun kommungforshaga.se Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn av vuxenutbildningen i Forshaga kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg 2 (13) Tillsyn

Läs mer

Revisionsrapport Kalmar kommun

Revisionsrapport Kalmar kommun Revisionsrapport Granskning av kommunstyrelsens och socialnämndens åtgärder mot ungdomsarbetslösheten Stefan Wik Britt-Mari Idensjö Februari 2012 2012-02-28 Britt-Mari Idensjö Stefan Wik Innehållsförteckning

Läs mer

Samverkan omkring psykisk hälsa barn och unga i Jönköping Landstinget Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun

Samverkan omkring psykisk hälsa barn och unga i Jönköping Landstinget Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun 1 Samverkan omkring psykisk hälsa barn och unga i Jönköping Landstinget Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun Chefsforum Minnesanteckningar Tid: 5 december 2014 kl 8.00 12.00 Plats: Herrgården,

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN och BUDGET 2016-2018

VERKSAMHETSPLAN och BUDGET 2016-2018 VERKSAMHETSPLAN och BUDGET 2016-2018 Samordningsförbundet i Örnsköldsvik Beslutad av förbundsstyrelsen 2015-11-26 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING...1 2. INRIKTNING...2 3. MÅL OCH PRIORITERADE OMRÅDEN

Läs mer

Hemsjukvård. Ljusdals kommun i samverkan med Landstinget Gävleborg, Hudiksvall, Ockelbo och Söderhamns kommuner. Revisionsrapport

Hemsjukvård. Ljusdals kommun i samverkan med Landstinget Gävleborg, Hudiksvall, Ockelbo och Söderhamns kommuner. Revisionsrapport Revisionsrapport Hemsjukvård Margaretha Larsson Malou Olsson Ljusdals kommun i samverkan med Landstinget Gävleborg, Hudiksvall, Ockelbo och Söderhamns kommuner November 2014 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...

Läs mer

För brukarna i tiden

För brukarna i tiden DNR KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDRE OCH FUNKTIONSHINDRADE PROJEKTLEDARE: PIA LINDBÄCK TEL 08 508 08 358 DNR 007-052-08 SLUTRAPPORT 2008-01-31 Sid 21 För brukarna i tiden Ett organisations- och

Läs mer

Kommunkontoret, 24 februari 2014, kl 09.00. Sekreterare Paragrafer 10-24 ANSLAG/BEVIS

Kommunkontoret, 24 februari 2014, kl 09.00. Sekreterare Paragrafer 10-24 ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (16) Sammanträdesdatum Plats och tid Vård och omsorgsförvaltningen, Heby, kl 10.00-15.15 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Margaretha Gadde-Jennische (M), ordförande Gudrun

Läs mer

Revisionsrapport. Elevhälsans arbete. Skellefteå kommun. Linda Marklund Robert Bergman

Revisionsrapport. Elevhälsans arbete. Skellefteå kommun. Linda Marklund Robert Bergman Revisionsrapport Elevhälsans arbete Skellefteå kommun Linda Marklund Robert Bergman Innehåll 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 2 2. Inledning... 4 2.1. Bakgrund... 4 2.2. Revisionsfråga...

Läs mer

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Projektägare: Landstinget i Värmland Projektperiod: 2014 09 01 2015 12 31 1. Bakgrund Ohälsotalet är högre än

Läs mer

Nätverket stöd för vuxna anhöriga till person med psykisk ohälsa, Sammanställning 6

Nätverket stöd för vuxna anhöriga till person med psykisk ohälsa, Sammanställning 6 140204 Nätverket stöd för vuxna anhöriga till person med psykisk ohälsa, Sammanställning 6 Sammafattning I den sjätte träffen var uppgiften till de lokala nätverken att diskutera konkreta utvecklingsförslag

Läs mer

Anteckningar regional styrgrupp VO-Colllege 2012-02-09

Anteckningar regional styrgrupp VO-Colllege 2012-02-09 Anteckningar regional styrgrupp VO-Colllege 2012-02-09 Närvarande: Monica Jonsson, Monica Söderström, Irene Hansson, Helena Carlsson, Petra Selberg, Ulrika Norman, Ingrid Berglin Eriksson, Christina Hanson,

Läs mer

Guide för arbete med extra anpassningar och särskilt stöd

Guide för arbete med extra anpassningar och särskilt stöd Guide för arbete med extra anpassningar och särskilt stöd 1. Extra anpassningar 2. Extra anpassning och intensifiering 3. Anmälan om risk för bristande måluppfyllse 4. Pedagogisk utredning av en elevs

Läs mer

Projektplan för Samverkstan

Projektplan för Samverkstan Samordningsförbundet Utskriftsdatum Sid(or) 2010-04-30 1(10) Projekt Samverkstan Runar Skoglund Arbetskonsulent 054-29 72 25 sms 070-691 72 39 runar.skoglund@karlstad.se Projektplan för Samverkstan Bakgrund

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Samordningsförbundet Sydnärke 2011-11-16. Kommunkansliet, Hallsberg SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(12) 2011-08-29

ANSLAG/BEVIS. Samordningsförbundet Sydnärke 2011-11-16. Kommunkansliet, Hallsberg SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(12) 2011-08-29 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(12) 2011-08-29 Plats och tid Ledamöter Ersättare Övriga deltagande Hasselfors Wärdshus, kl.12.30-15.30 Ordförande Annica Eriksson, Kumla kommun Sari Harju, Arbetsförmedlingen Annelie

Läs mer

Sjuhärads Samordningsförbund -ett sätt att finansiera rehabilitering, och främst - ett sätt att arbeta:

Sjuhärads Samordningsförbund -ett sätt att finansiera rehabilitering, och främst - ett sätt att arbeta: Sjuhärads Samordningsförbund -ett sätt att finansiera rehabilitering, och främst - ett sätt att arbeta: Samordningsförbundet verkar för nytänkande och flexibilitet genom att över tid anpassa insatser till

Läs mer

Projekt L4U Lean Life Long Learning Ungdom Enköping Kommun

Projekt L4U Lean Life Long Learning Ungdom Enköping Kommun Projekt: L4U Lean Life Long Learning Ungdom ESF Diarie.Nr: 2009-3020122 VOK AB Förhandsutvärdering & Utvärderingsupplägg ESF-Socialfonden, programområde 2 Ökat arbetskraftutbud Projekt L4U Lean Life Long

Läs mer

KAA Socioekonomisk kalkyl 2015-03-19

KAA Socioekonomisk kalkyl 2015-03-19 KAA Socioekonomisk kalkyl 2015-03-19 Expertgruppen i socioekonomi Sidan 2 av 7 Sidan 3 av 7 Inledning Informationsansvaret ändras i lagstiftningen den 1 januari 2015 till kommunens aktivitetsansvar. Den

Läs mer

Utreda förutsättningar för Upplands Väsby kommun att bilda finansiellt samordningsförbund.

Utreda förutsättningar för Upplands Väsby kommun att bilda finansiellt samordningsförbund. Tjänsteutlåtande Enhetschef 2015-06-30 Hanna Bäck 08-590 973 39 Dnr: Hanna.Back@upplandsvasby.se KS/2015:292 20901 Kommunstyrelsen Utreda förutsättningar för Upplands Väsby kommun att bilda finansiellt

Läs mer

Projektplan Gruppverksamhet för barn till föräldrar med psykisk ohälsa år 1 och 2

Projektplan Gruppverksamhet för barn till föräldrar med psykisk ohälsa år 1 och 2 Projektplan Gruppverksamhet för barn till föräldrar med psykisk ohälsa år 1 och 2 Kontaktperson Enhetschef Leif Jarlebring Box 24156 1054 51 Stockholm Telefon; direkt 508 10 345, mobil 070/45 10 345 E-post:

Läs mer

Stödet kan vara både praktiskt och socialt och utgår från ditt hem, men kan också omfatta situationer utanför hemmet.

Stödet kan vara både praktiskt och socialt och utgår från ditt hem, men kan också omfatta situationer utanför hemmet. Boendestöd Vad är boendestöd? Boendestöd ska vara ett praktiskt och pedagogiskt stöd. Stödet kan ge dig struktur i vardagsrutiner och syfta till att du så långt som möjligt ska kunna möta och hantera vardagen.

Läs mer

Riktlinjer för kooperativet Hand i hands arbetsmiljöarbete

Riktlinjer för kooperativet Hand i hands arbetsmiljöarbete Riktlinjer för kooperativet Hand i hands arbetsmiljöarbete Innehåll A. Inledning B. Övergripande mål C. Policy D. Resursfördelning E. Samverkan mellan arbetsgivare och arbetstagare F. Systematiskt arbetsmiljöarbete

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2015:5438 Göteborgs kommun Karin.mickelbo@vastra.goteborg.se Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Kannebäcksskolans grundsärskola belägen i Göteborgs kommun 2 (8) Dnr 43-2015:5438 Tillsyn i

Läs mer

Inventering av behov hos personer med psykiska funktionsnedsättningar: Ekerö, 2013

Inventering av behov hos personer med psykiska funktionsnedsättningar: Ekerö, 2013 Sollentuna 2014-01-20 Martin Åberg Henrik Karlsson Katarina Piuva Inventering av behov hos personer med psykiska funktionsnedsättningar: Ekerö, 2013 Bearbetning efter Socialstyrelsens inventeringsformulär

Läs mer

Verksamhetsberättelse BarnSam 2013

Verksamhetsberättelse BarnSam 2013 2014-01-02 Verksamhetsberättelse BarnSam 2013 Medarbetare i fem av Region Gotlands förvaltningar möter dagligen barn och ungdomar i sitt arbete. Oftast löser man frågor runt barnen inom sin egen verksamhet,

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2014:8288 Orusts Montessoriskola ekonomisk förening Org.nr. 716445-1614 ma@orustmontessori.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter prioriterad tillsyn i Orust Montessoriskola belägen i

Läs mer

Medling och särskilt kvalificerad kontaktperson. - en rapport om socialnämndernas tillämpning av socialtjänstlagens bestämmelser

Medling och särskilt kvalificerad kontaktperson. - en rapport om socialnämndernas tillämpning av socialtjänstlagens bestämmelser Medling och särskilt kvalificerad kontaktperson - en rapport om socialnämndernas tillämpning av socialtjänstlagens bestämmelser Länsstyrelsens rapportserie nr 12/2008 Titel Författare: Kontaktperson: Medling

Läs mer

Det livslånga utanförskapet Långvarig arbetslöshet, funktionsnedsättningar och förtidspensioner bland unga. Li Jansson Maj 2011

Det livslånga utanförskapet Långvarig arbetslöshet, funktionsnedsättningar och förtidspensioner bland unga. Li Jansson Maj 2011 Det livslånga utanförskapet Långvarig arbetslöshet, funktionsnedsättningar och förtidspensioner bland unga Li Jansson Maj 2011 Sammanfattning 1 Sammanfattning Svensk ekonomi går som tåget, men några står

Läs mer

Riktlinjer för elevhälsoarbete Malung-Sälens kommun 2015/2016

Riktlinjer för elevhälsoarbete Malung-Sälens kommun 2015/2016 Riktlinjer för elevhälsoarbete Malung-Sälens kommun 2015/2016 2015-05-27 Elevhälsa Elevhälsa är ett samlingsbegrepp för skolans uppdrag att främja varje elevs hälsa, lärande och allmänna utveckling. Uppdraget

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Beslut Lerums kommun lerums.kommun@lerum.se Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Lerums kommun Beslut 2(13) Tillsyn i Lerums kommun har genomfört tillsyn av Lerums kommun under våren 2016. Tillsynen

Läs mer

Anteckningar Strategiska styrgruppen 2012-12-20

Anteckningar Strategiska styrgruppen 2012-12-20 Anteckningar Strategiska styrgruppen 2012-12-20 kl. 09.30-12.30 Göteborgsregionens kommunalförbund, Gårdavägen 2, Göteborg Närvarande Thomas Jungbeck (Ordförande) Kjell Karlsson Joakim Svärdström Johan

Läs mer

Revisionsrapport Sigtuna kommun Kommunens demensvård ur ett anhörigperspektiv

Revisionsrapport Sigtuna kommun Kommunens demensvård ur ett anhörigperspektiv Revisionsrapport Sigtuna kommun Kommunens demensvård ur ett anhörigperspektiv Lars Högberg Februari 2012 2012-02-24 Lars Högberg Projektledare Carin Hultgren Uppdragsansvarig 2 Innehållsförteckning 1 INLEDNING...

Läs mer

Arbetsmodellen Bostad först har införts Fortsatt insats med Jobbpaket Krogar mot knark-kampanjen Ge knarket fingret har genomförts

Arbetsmodellen Bostad först har införts Fortsatt insats med Jobbpaket Krogar mot knark-kampanjen Ge knarket fingret har genomförts En stad för alla Tillväxt Attraktiv stad Utbildning och kunskap En stad för alla Den goda gröna staden Karlstad ska vara en omtänksam stad där människor känner sig trygga och välkomna. Vi ska vara en bra

Läs mer

Stödteam för familjer med barn/ungdomar med funktionsnedsättning och social problematik

Stödteam för familjer med barn/ungdomar med funktionsnedsättning och social problematik TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Sociala nämndernas förvaltning 2014-11-04 Dnr: 2012/128-IFN-721 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: yvonne.pettersson@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden Stödteam

Läs mer

Barn- och elevhälsoplan

Barn- och elevhälsoplan Dokumenttyp: Strategi/Policy/Plan Giltighetstid: Årligen Beslutad av: Gäller från: BUN Dokumentansvarig: Diarienr: Barn- och elevhälsoplan Till ledning för förskolechefer, rektorer och personal vid förskolor

Läs mer

Projektrapport Unga, vuxna 16-35 år. 1. Sammanfattning

Projektrapport Unga, vuxna 16-35 år. 1. Sammanfattning Sid 1 (5) Projektrapport Unga, vuxna 16-35 år Projektnamn: Unga In Projektägare: Arbetsförmedlingen Samverkansparter: Skellefteå Kommun, Gävle Kommun, Malmö kommun, Göteborgs Stad, Stockholms Stad. Rapporten

Läs mer

En förundersökning har legat till grund för arbetet.

En förundersökning har legat till grund för arbetet. Ansökan, KomHall har, i samarbete med en arbetsgrupp, utvald av FINSAM Kävlinge/Lomma, fått i uppdrag att skriva en ansökan, KomHall. Namnet KomHall ska betraktas som ett arbetsnamn och kan komma att ändras.

Läs mer

NYHETSBLADET för Projekten med Milton-pengar

NYHETSBLADET för Projekten med Milton-pengar Februari 2007 NYHETSBLADET för Projekten med Milton-pengar Nr:1 VILKA ÄR PROJEKTEN? Tre huvudprojekt finns; Boende, projektering och stödteam, projektledare Håkan Gille Metod och kompetensutveckling, projektledare

Läs mer