Kommunstyrelsens arbetsutskott

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kommunstyrelsens arbetsutskott"

Transkript

1 PROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 27 maj 2014 kl. 8:30-9:55 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning Beslutande Anders Andersson (C) Per-Olof Jonsson (M) Johan Persson (S) Anette Lingmerth (S) Anna Thore (MP) ordförande vice ordförande Ersättare Bertil Dahl (V) Inger Hilmansson (FP) Sekreterare Anette Mellström Justeras Anders Andersson ordförande Anette Lingmerth Anslaget på kommunens anslagstavla den 4 juni 2014.

2 Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL Sammanträdesdatum (5) 59 Ändring av kontaktcenters organisatoriska tillhörighet Dnr KS 2014/0512 Handlingar Serviceförvaltningens skrivelse den 28 april Bakgrund Kommunledningskontoret etablerar en ny kommunikationsenhet som kommer att arbeta med kommunens marknadsföring, information och kommunikation till kommuninvånare och andra kunder. Kalmar kommuns kontaktcenter ska vara den naturliga kontaktvägen vid kommunikation med kommunen. Kontakten tas huvudsakligen via telefon och besök men även via e-post och sociala medier. Beröringspunkterna mellan den nya kommunikationsenheten och kontaktcenter är tydliga och viktiga för en bra kommunikation och information till våra kunder. Genom en överföring till kommunstyrelsen får kontaktcentret en klarare koppling till kommunens kommunikationsenhet. En överföring av kontaktcenters verksamhet innebär att servicenämndens reglemente ändras och ansvaret för kontaktcentret flyttas till kommunstyrelsen. Ärendet kommer att behandlas av servicenämnden den 28 maj. Överläggning Kommunikationschef Henrik Nilsson går igenom ärendet. Beslut Arbetsutskottet föreslår att kommunfullmäktige beslutar: Kommunfullmäktige beslutar att kontaktcenterns nämndtillhörighet från och med den 1 juli 2014 övergår till kommunstyrelsen. 60 Budgetuppföljning efter april 2014 med prognos för bokslutet 2014 Dnr KS 2014/0235 och KS 2014/0248 Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 27 maj Budgetuppföljning efter april med prognos för bokslutet Bakgrund Årets första budgetuppföljning redovisar en helårsprognos för årets resultat på 24,5 miljoner kronor, en positiv avvikelse mot budget på 6,1 miljoner kronor.

3 Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL Sammanträdesdatum (5) I balanskravsutredningen justeras för realisationsvinster (10,0 miljoner kronor) och för återföring av medel för två stiftelser (40,0 miljoner kronor). Helårsprognosen för årets balanskravsresultat, efter disponering av medel från resultatutjämningsreserv (RUR), beräknas då till -6,9 miljoner kronor. Omsorgsnämnden och samhällsbyggnadsnämnden redovisar en prognos för helårsutfall som överstiger budget. Dessa nämnder bör återkomma till kommunstyrelsen i september för att redovisa hur arbetet fortskrider med åtgärder som syftar till att budgeten kan hållas. Överläggning Ekonomichef Urban Sparre redovisar budgetuppföljning efter april med prognos för bokslutet Beslut Arbetsutskottet föreslår att kommunstyrelsen beslutar: Kommunstyrelsen beslutar att samhällsbyggnadsnämnden ska göra en fördjupad analys och, till kommunstyrelsen i september, redovisa åtgärder som innebär att nämndens budget för 2014 inte överskrids. Kommunstyrelsen beslutar att omsorgsnämnden, till kommunstyrelsen i september, redovisar hur omstruktureringsarbetet fortskrider och vilken ekonomisk effekt detta arbete får för nämndens budget Kommunstyrelsen överlämnar i övrigt kommunledningskontorets rapport om budgetuppföljning för 2014 till kommunfullmäktige. 61 Jämställdhetsprogram för Kalmar kommun Dnr KS 2014/0120 Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 22 maj Förslag till jämställdhetsprogram. Policy för könsuppdelad statistik. Bakgrund Kalmar kommun har ett jämställdhetsprogram som antogs av kommunfullmäktige i december Det har sin utgångspunkt i de då gällande nationella jämställdhetsmålen och den dåvarande jämställdhetslagstiftningen. Riksdagen antog 2006 nya mål för jämställdhetspolitiken och 2009 trädde en ny sammanhållen diskrimineringslag i kraft och jämställdhetslagen upphörde att gälla. Sedan 2003 har de lokala positionerna flyttats fram i jämställdhetsarbetet och nya prioriterade områden har identifierats, inte minst behovet av könsuppdelad statistik för att kunna arbeta metodiskt och systematiskt med jämställdhetsintegrering. Detta föranleder ett behov av ett uppdaterat program.

4 Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL Sammanträdesdatum (5) Europeiska kommunförbundet utarbetade 2006 en deklaration om jämställdhet mellan kvinnor och män på lokal och regional nivå. Avsikten är att tillse att diskrimineringslagstiftningen efterlevs och att principer reglerade i internationella avtal omsätts i praktiken. Förslag till program och policy har varit på remiss på kommunens förvaltningar, bolag och fackliga organisationer. Inkomna synpunkter har till vissa delar beaktats och integrerats i förslag till program och policy. Överläggning Ann-Sofie Lagercrantz, kommunledningskontoret, går igenom förslag till jämställdhetsprogram och de synpunkter som inkommit. Beslut Arbetsutskottet föreslår att kommunfullmäktige beslutar: Kommunfullmäktige antar förslag till Jämställdhetsprogram för Kalmar kommun för perioden Kommunfullmäktige antar förslag till policy för könsuppdelad statistik samt beslutar att Kalmar kommun ansluter sig till den Europeiska deklarationen om jämställdhet på lokal och regional nivå. 62 Samarbetsavtal med Kalmar City Dnr KS 2014/0079 Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 12 maj Förslag till avtal om driftbidrag till Kalmar City Samverkan. Bakgrund I slutet av sommaren 2013 utsåg den politiska majoriteten i Kalmar kommun en politisk arbetsgrupp som fick i uppdrag att arbeta fram ett förslag för att utveckla Kalmar City. Arbetsgruppen har under hösten, tillsammans med olika aktörerer i stadskärnan, tagit fram en slutrapport med ett antal olika förslag för utveckling av stadskärnan. Kommunstyrelsen beslutade i mars 2014 att godkänna avsiktsförklaringen tillsammans med fastighetsägarna och näringsidkarna i Kalmar City. Samtidigt fick Destination Kalmar AB och kommunledningskontoret i uppdrag att tillsammans med övriga parter som tecknat avsiktsförklaringen utreda former för den nya organisationen rörande Kalmar City.

5 Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL Sammanträdesdatum (5) Kommunledningskontoret, tillsammans med fastighetsägarna och näringsidkarna som är parter i Kalmar City, har nu tagit fram ett förslag till samverkan. Föreningen Kalmar City kommer att äga ett icke-vinstdrivande aktiebolag vars syfte bland annat är att marknadsföra Kalmar City. Bolaget kommer att ha nio ledamöter, varav Kalmar kommun har tre ordinarie ledamöter och en suppleant. Till ordinarie ledamöter föreslås Rebecka Persson, samhällsbyggnadskontoret, Christian Hultén, kommunledningskontoret och Stefan Johnson, Destination Kalmar AB, samt Åke Andersson Destination Kalmar AB som suppleant. Finansieringen sker genom att varje part, fastighetsägarna, näringsidkarna och Kalmar kommun, medverkar med varsin tredjedel. Finansieringen ska vara lika stora andelar och styrs av insatserna från fastighetsägarna och näringsidkarna. Kalmar kommun tillför medel via Destination Kalmar AB. Kalmar City ska en gång varje år komma till kommunstyrelsen och berätta om arbetet i den nya organisationen. Överläggning Björn Mortensen, Kalmar City, informerar om samarbetsavtalet och den nya organisationen. Under överläggningen föreslår Johan Persson (S) att arbetsutskottet ska besluta i enlighet med kommunledningskontorets förslag. Efter att överläggningen avslutats beslutar arbetsutskottet i enlighet med Johan Perssons förslag. Beslut Arbetsutskottet föreslår att kommunstyrelsen beslutar: Kommunstyrelsen godkänner avtal om ersättning till Kalmar City Samverkan AB. Kommunstyrelsen ger Johan Persson i uppdrag att underteckna avtalet. Kommunstyrelsen utser följande styrelserepresentanter: Ordinarie ledamöter: Rebecka Persson, samhällsbyggnadskontoret Christian Hultén, kommunledningskontoret Stefan Johnson, Destination Kalmar AB Suppleant: Åke Andersson, Destination Kalmar AB

6 PROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 10 juni 2014 kl. 8:30-9:30 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning Beslutande Anders Andersson (C) Per-Olof Jonsson (M) Bertil Dahl (V) Anette Lingmerth (S) Anna Thore (MP) ordförande vice ordförande Ersättare Inger Hilmansson (FP) Sekreterare Anette Mellström Justeras Anders Andersson ordförande Anna Thore Anslaget på kommunens anslagstavla den 16 juni 2014.

7 Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL Sammanträdesdatum (2) 63 Information om säkerhet för förtroendevalda Överläggning Säkerhetssamordnare Peo Carlsson, kommunledningskontoret, informerar om personlig säkerhet för förtroendevalda. Under punkten deltar även Lars Rosén (SD). Beslut Arbetsutskottet fattar inte något beslut med anledning av informationen. 64 Information om kommundirektörens vidaredelegation Dnr KS 2014/0125 Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 5 juni Bakgrund I kommunstyrelsens delegationsordning har kommundirektören rätt att vidaredelegera sin beslutanderätt. Bakgrunden till det är att få en effektiv och smidig hantering av investeringsverksamheten. Vidaredelegationen gäller i ett steg, det är alltså inte möjligt för förvaltningscheferna att i sin tur vidaredelegera beslutanderätten vidare. Överläggning Kommundirektören Kenneth Condrup informerar om vidaredelegationen. Beslut Arbetsutskottet fattar inte något beslut med anledning av informationen. 65 Information och statistik från Kalmar kommuns kontaktcenter Bakgrund Kommunfullmäktige kommer i juni 2014 att behandla frågan om att från den 1 juli 2014 överföra kontaktcenter från servicenämnden till kommunstyrelsen. Överläggning Kenth Gustafsson, kontaktcenter, informerar och visar statistik över kontaktcenters verksamhet sedan införandet i januari Beslut Arbetsutskottet fattar inte något beslut med anledning av informationen.

8 PROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 17 juni 2014 kl. 8:45-9:15 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning Beslutande Anders Andersson (C) Per-Olof Jonsson (M) Johan Persson (S) Anette Lingmerth (S) Anna Thore (MP) ordförande vice ordförande Ersättare Bertil Dahl (V) Inger Hilmansson (FP) Sekreterare Anette Mellström Justeras Anders Andersson ordförande Per-Olof Jonsson Anslaget på kommunens anslagstavla den 19 juni 2014.

9 Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL Sammanträdesdatum (2) 66 Information om Kalmar kommuns medverkan under Trafikantveckan Överläggning Karin Nilsdotter, kommunledningskontoret, och Marie Jönsson, samhällsbyggnadskontoret, informerar om de aktiviteter som planeras under Trafikantveckan i september Beslut Arbetsutskottet fattar inte något beslut med anledning av informationen. 67 Samverkansavtal om fiberutveckling i Kalmar Dnr KS 2014/0556 Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 9 juni Bakgrund För att klara det nationella målet om att 90 % av invånarna ska ha tillgång till bredband på minst 100 Mbit/s år 2020 krävs omfattande insatser av flera parter. Det är en stor utmaning att få ekonomi i projekten och stora belopp måste investeras. Dessutom ofta med långa avskrivningstider. Via ett samverkansavtal, med en kommersiell part, finns möjligheter för Kalmar kommun att vara delaktiga i planering och påverkan vad gäller fiberutbyggnad i kommunen. I diskussioner med Teliasonera har ett förslag på samverkansavtal arbetats fram som ger fördelar för båda parter och framförallt för våra invånare, företag, besökare m.fl. Det är viktigt att ett samverkansavtal inte gör skillnad på landsbygd eller tätort i fråga om utbyggnadstakt. Kommunen kommer att äga sin andel av stadsnätet under avtalsperioden. Överläggning Ola Johansson, kommunledningskontoret, och Magnus Garp, serviceförvaltningen, redogör för ärendet. Beslut Arbetsutskottet föreslår att kommunfullmäktige beslutar: Kommunfullmäktige godkänner samverkansavtal mellan Kalmar kommun och Teliasonera AB om fiberutbyggnad i Kalmar. Kommunstyrelsens ordförande Johan Persson får i uppdrag att underteckna avtalet.

10 PROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Torsdagen den 19 juni 2014 kl. 8:30-8:45 Plats KS-salen Omfattning 68 Beslutande Anders Andersson (C) Per-Olof Jonsson (M) Anette Lingmerth (S) Inger Hilmansson (FP) ordförande vice ordförande Sekreterare Anette Mellström Justeras Anders Andersson ordförande Anette Lingmerth Anslaget på kommunens anslagstavla den 19 juni 2014.

11 Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL Sammanträdesdatum (2) 68 Upphandling av drift av vård- och omsorgsboendet Vasallparken Dnr KS 2014/0599 Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 18 juni Bakgrund Upphandlingen omfattar drift av vård- och omsorgsboendet Vasallparken på Jägarevägen 20 i Kalmar. I maj 2009 öppnade vård- och omsorgsboendet Vasallparken och efter upphandling blev ansvarig för driften av boendet KOSMO AB. Avtalet gällde för tiden den 4 maj 2009 till den 30 april 2013 med möjlig förlängning 24 månader. Avtalet förlängdes med 12 månader till och med den 30 april I samband med avtalets förlängning startade processen med att ta fram en kravspecifikation för en ny upphandling. Detta arbete blev försenat och avtalet med nuvarande utförare förlängdes att gälla till och med den 31 oktober I anbudsunderlaget anges ett antal skall- krav som ska uppfyllas för att anbudet ska gälla. Utvärdeting har gjorts utifrån två kriterier, pris och mertjänster. Tio mertjänster har angetts i anbudsunderlaget och varje mertjänst värderas till 10 kronor. För varje mertjänst som leverantören kan uppfylla görs ett avdrag från grundpriset med 10 kronor. Anbudspris minus erhållet prisavdrag är lika med anbudspris. De mertjänster som har angetts i anbudsunderlaget är om entreprenören kan erbjuda brukarråd, gruppaktivitetet, friskvård, enskilda aktiviteter, utevistelse, mer än en maträtt, festmåltid, tillsvidareanställd personal, heltid för personal och handledning för personal. Avtalstiden är den 1 november 2014 till den 31 oktober 2018 med möjlig förlängning i högst 24 månader. Omsorgsnämndens presidium och pensionärsrådets presidium har tagit del av inkomna anbud. Överläggning Lars Axelsson, omsorgsförvaltningen, redogör för ärendet. Beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott ger serviceförvaltningen i uppdrag att slutföra upphandlingen för drift av vård och omsorgsboendet Vasallparken med Kropp och själ med omtanke i Helsingborg AB (Kosmo) (org nr ). Paragrafen förklaras för omedelbart justerad.

12 PROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 19 augusti 2014 kl. 8:30-9:10 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning Beslutande Anders Andersson (C) ordförande Per-Olof Jonsson (M) vice ordförande Johan Persson (S) Bertil Dahl (V) Anna Thore (MP) Inger Hilmansson (FP) Ersättare Inger Hilmansson (FP) Sekreterare Anette Mellström Justeras Anders Andersson ordförande Per-Olof Jonsson Anslaget på kommunens anslagstavla den 26 augusti 2014.

13 Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL Sammanträdesdatum (4) 69 Information om etablering av samlastningscentral för Kalmar kommun Dnr KS 2014/0013 Bakgrund Servicenämnden fick 2011 i uppdrag av kommunfullmäktige att utreda och utvärdera möjligheterna att etablera en samlastningscentral för varudistribution inom Kalmar kommun. Under våren 2014 har Nybro och Torsås kommuner meddelat att de vill delta i en gemensam upphandling av entreprenör för samordnad varudistribution. Borgholm, Emmaboda och Mörbylånga kommun samt Kalmarsunds Gymnasieförbund ges möjlighet att under avtalsperioden ansluta sig genom optionsförfarande. Ärendet kommer att behandlas av servicenämnden under augusti 2014 och beslut tas av kommunfullmäktige i september. Överläggning Per-Gunnar Fransson och Johan Råberg, serviceförvaltningen, redogör för ärendet. Beslut Arbetsutskottet fattar inte något beslut med anledning av informationen. 70 Information med anledning av beslut från JO och Kammarrätten Dnr KS 2014/0084 Bakgrund Kalmar kommun har anmälts till Justitieombudsmannen (JO) med anledning av ett tidigare beslut att inte lämna ut begärda handlingar. Kommunstyrelsen har den 8 april 2014 yttrat sig över vad som framförts i anmälan. JO har den 10 juli 2014 överlämnat sitt beslut till kommunstyrelsen. Vidare har Kammarrätten beslutat att upphäva Kalmar kommuns beslut att inte lämna ut vissa allmänna handlingar. Överläggning Kommundirektör Kenneth Condrup redogör för besluten från JO och Kammarrätten. Beslut Arbetsutskottet fattar inte något beslut med anledning av informationen.

14 Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL Sammanträdesdatum (4) 71 Ansökan om medel till Social hållbarhet utvecklingsprojekt Dnr KS 2014/0551 Handlingar Ansökan den 28 maj Kommunledningskontorets skrivelse den 2 juli Bakgrund En ansökan har kommit in till Social hållbarhet utvecklingsprojekt, ansökningsomgång 1 juni Ansökan är framtagen gemensamt av barn- och ungdomsförvaltningen, kommunledningskontoret, kultur- och fritidsförvaltningen samt socialförvaltningen. Ansökan avser framtagande av en förvaltningsövergripande handbok med konkreta rutiner på hur förvaltningarna tillsammans kan arbeta för att funktionsnedsatta barn och ungdomar ska ges bättre förutsättningar att ta del av kultur- och fritidsaktiviteter på sin fritid. Sökta medel är kronor. Ärendet behandlades vid förvaltningschefernas möte den 10 juni Beredningsgruppen och förvaltningschefsgruppen föreslår avslag med motiveringen: Vi anser att förslaget ingår i ordinarie tillgänglighetsarbete som ingår i kulturoch fritidsförvaltningens uppdrag. Vi ser inte hur arbetet skulle främja nya metoder och arbetssätt eller leda till minskade framtida kommunala kostnader Liknande arbete finns påbörjat sedan tidigare, se broschyr Kultur- och fritidsinformation för barn och ungdomar i behov av särskilda insatser Kalmar kommun. Överläggning Under överläggningen uttalar flera ledamöter att frågan om möjligheterna att ta del av kultur- och fritidsaktivititer för barn och ungdomar med funktionsnedsättningar bör tas upp i förvaltningschefsgruppen samt med Kalmar Läns Trafik. Efter att överläggningen avslutats får kommundirektören i uppdrag att i förvaltningschefsgruppen samt med Kalmar Läns Trafik ta upp frågan om möjligheterna att ta del av kultur- och fritidsaktivititer för barn och ungdomar med funktionsnedsättningar och återkomma med en information till arbetsutskottet. Beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott avslår ansökan om projekt inom social hållbarhet för framtagande av en förvaltningsövergripande handbok enligt förvaltningschefsgruppens motivering.

15 Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL Sammanträdesdatum (4) Kommunstyrelsens arbetsutskott ger kommundirektören i uppdrag att i förvaltningschefsgruppen samt med Kalmar Läns Trafik ta upp frågan om möjligheterna att ta del av kultur- och fritidsaktivititer för barn och ungdomar med funktionsnedsättningar och återkomma med en information till arbetsutskottet. 72 Yttrande över remiss om hållbar utveckling och en god livsmiljö i Kalmar län regionalt åtgärdsprogram för miljökvalitetsmålen Dnr KS 2014/0436 Handlingar Länsstyrelsens skrivelse den 5 maj 2014 inkl. remiss. Kommunledningskontorets skrivelse den 14 augusti Bakgrund Kalmar kommun har fått möjlighet att yttra sig till Länsstyrelsen i Kalmar län över länets första regionala åtgärdsprogram för miljökvalitetsmålen för perioden Det finns idag 16 nationella miljökvalitetsmål, varav 15 berör Kalmar eftersom vi saknar fjällmiljö. De flesta miljökvalitetsmålen ska vara uppnådda 2020 men uppföljning visar att endast 2 av dessa 16 mål ser ut att kunna nås med idag beslutade styrmedel. Länsstyrelsen har tagit fram ett regionalt åtgärdsprogram som ska användas för att öka takten i åtgärdsarbetet och leda till mer samverkan så att länets resurser används mer effektivt. Kommunledningskontoret har tagit fram ett förslag till yttrande över remissen. Överläggning Jane Wågsäter, kommunledningskontoret, går igenom ärendet. Beslut Arbetsutskottet föreslår att kommunstyrelsen beslutar: Kommunstyrelsen antar kommunledningskontorets yttrande som sitt och överlämnar det till Länsstyrelsen i Kalmar län som Kalmar kommuns yttrande över remissen Hållbar utveckling och en god livsmiljö i Kalmar län.

16 PROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 27 maj 2014 kl. 10:00-11:20 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning Beslutande Mattias Adolfson (S) Per-Olof Jonsson (M) Anders Andersson (C) Johan Persson (S) Inger Hilmansson (FP) ordförande vice ordförande Ersättare Bertil Dahl (V) Jonas Lövgren (M) Sekreterare Anette Mellström Justeras Mattias Adolfson ordförande Anders Andersson Anslaget på kommunens anslagstavla den 9 juni 2014.

17 Kommunstyrelsens planutskott PROTOKOLL Sammanträdesdatum (5) 38 Stadsarkitekten informerar Överläggning Stadsarkitekt Björn Strimfors informerar om följande aktuella ärenden: - Stadsmuren på Kvarnholmen - utveckling av boendeformer på landsbygden - sammanställning av pågående bostadsprojekt i Kalmar Beslut Planutskottet fattar inte något beslut med anledning av informationen. 39 Markanvisningsavtal och försäljning av fastigheten Gesällen 25, Kvarnholmen Dnr KS 2014/0495 Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 22 maj Markanvisningsavtal inklusive kartor. Bakgrund Under våren 2011 utlyste kommunen en markanvisningstävling för del av kvarteren Gesällen och Muren. Det vinnande bidraget lämnades in av ett konsortium bestående av Skanska, HSB, KF Göta och White arkitekter. Kommunstyrelsen har sedan tidigare beviljat konsortiet en markreservation som gäller fram till och med sex månader från det att detaljplanen för området vinner laga kraft. Detaljplanen planeras att antas i juni Förslaget omfattar cirka 120 nya lägenheter varav den största delen kommer att utgöras av hyresrätter. Beräknad byggstart är under fjärde kvartalet Den första etappen omfattar cirka 85 hyresrätter som byggs mot Fiskaregatan, andra etappen cirka 20 hyresrätter mot Strömgatan och den sista etappen drygt 10 bostadsrätter i korsningen mellan Strömgatan och Västra Sjögatan. Markplanet kommer till största del utgöras av lokaler för butiker och kontor. Målsättningen är att inrymma en större matvarubutik. I samband med att den första etappen startar byggs också ett parkeringsgarage under mark. I garaget kommer cirka 60 parkeringsplatser att byggas. Utöver dessa byggs även 15 parkeringar i markplan. Parkeringarna kommer genom en överenskommelse med exploatören att vara tillgänglig för besökande under öppettiderna för butikerna på Kvarnholmen. För att klara parkeringsnormen kommer konsortiet även att ansluta de nya lägenheterna till en bilpool, som även kommer att vara tillgänglig för övriga boende på Kvarnholmen. Ett markanvisningsavtal som reglerar förutsättning för köpet har förhandlats fram mellan kommunen och exploatören. Efter att kommunfullmäktige fattat

18 Kommunstyrelsens planutskott PROTOKOLL Sammanträdesdatum (5) beslut om försäljning av marken kommer ett köpekontrakt att upprättas mellan kommunen och Skanska eller HSB. Det föreslagna priset för marken är kronor/m 2 BTA (bruttoarea) och grundar sig på två värderingar framtagna av oberoende värderingsmän. Köpeskillingen för fastigheten kommer att grunda sig på de kvadratmeter BTA som konsortiet beviljas bygglov för, enligt nuvarande förslag cirka m 2 BTA, vilket skulle motsvara en köpeskilling på 26,6 miljoner kronor. Priset är exklusive anläggningsavgift för vatten och avlopp. Överläggning Mattias Andersson, kommunledningskontoret, redovisar ärendet. Beslut Planutskottet föreslår att kommunfullmäktige beslutar: Kommunfullmäktige godkänner förslag till markanvisningsavtal mellan Kalmar kommun och Skanska Sverige AB (org.nr ) och HSB Sydost ek. för. (org.nr ). Kommunstyrelsen får sälja fastigheten Gesällen 25 till Skanska Sverige AB (org.nr ) eller HSB Sydost ek.för. (org.nr ) för kronor per kvadratmeter BTA exklusive anläggningsavgift för vatten och avlopp. 40 Markreservation för del av fastigheten Tegelviken 2:4 Dnr KS 2014/0470 Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 21 maj Ansökan om markreservation inklusive karta. Bakgrund Lindö Elmontage AB har lämnat in en ansökan om markreservation för del av fastigheten Tegelviken 2:4, väster om kvarteret Bläcksvampen 5. Syftet är att uppföra flerfamiljshus för cirka 30 lägenheter med hyresrätt eller bostadsrätt. Lindö Elmontage AB har parallellt med ansökan om markreservation ansökt om planbesked hos samhällsbyggnadsnämnden. Området som föreslås reserveras för Lindö Elmontage AB omfattar cirka m 2. Beslut Planutskottet föreslår att kommunstyrelsen beslutar:

19 Kommunstyrelsens planutskott PROTOKOLL Sammanträdesdatum (5) Kommunstyrelsen reserverar, enligt kommunledningskontorets förslag, del av fastigheten Tegelviken 2:4 vid Jungs väg för Lindö Elmontage AB (org. nr ). Reservationen ska gälla sex månader från beslutsdatum. 41 Information om ansökan till Boverket gällande jämställda offentliga miljöer i städer och tätorter Överläggning Anette Karlsson, kommunledningskontoret, informerar om att Kalmar kommun kommer att ansöka om ekonomiskt stöd hos Boverket gällande jämställda offentliga miljöer i städer och tätorter. Kommunen planerar att ansöka om ekonomiska medel för att utveckla en grannskapspark vid vattentornet i Berga, samt om möjlighet finns, även utveckla stråket mellan Berga och Norrliden centrum samt Norrliden. Ansökan till Boverket ska vara inlämnad senast 1 augusti Projektledare för arbetet är Annika Fonseca, kommunledningskontoret. Beslut Planutskottet fattar inte något beslut med anledning av informationen. 42 Motion från Anna Thore (MP): Försök med nolltaxa i lokal busstrafik på lördagar Dnr KS 2013/0458 Handlingar Motion från Anna Thore (MP) den 13 maj Kommunledningskontorets skrivelse den 21 maj Bakgrund Anna Thore (MP) föreslår i en motion att Kalmar kommun, i samverkan med KLT och handlare i staden, utreder förutsättningarna för, samt genomför ett försök med nolltaxa i kollektivtrafiken under lördagar under ett år i tätorten, zon 34 alternativt i hela kommunen. Utvärdering av påverkan på ekonomiska faktorer, resandebeteende och parkeringssituationen föreslås under försöksperioden. Kommunledningskontoret har tagit fram ett förslag till yttrande: Från och med den 1 januari 2012 är Kalmar Länstrafik (KLT) en egen förvaltning inom Landstinget i Kalmar län. KLT är trafikhuvudman och ansvarar för all kollektivtrafik med buss och tåg i Kalmar län. Kommunledningskontoret föreslår att motionen överlämnas till KLT som är ansvarig kollektivtrafikmyndighet inom landstinget.

20 Kommunstyrelsens planutskott PROTOKOLL Sammanträdesdatum (5) Beslut Planutskottet föreslår att kommunfullmäktige beslutar: Kommunfullmäktige besvarar motionen om försök med nolltaxa i lokal busstrafik på lördagar enligt följande: Sedan 1 januari 2012 är landstinget ansvarig för kollektivtrafiken i länet och frågan om nolltaxa ska hanteras av Kalmar Länstrafik (KLT) och inte av Kalmar kommun. Motionen och svaret översändes till Landstinget i Kalmar län. Motionen ska härmed anses vara besvarad. Protokollsanteckning Bertil Dahl (V) redovisar en protokollsanteckning enligt följande: Det är landstinget som är huvudansvarig för kollektivtrafiken i länet och övergripande för kommunerna, men omfattningen bestäms av landstinget och kommunerna i samråd. Kommuner som vill gå före kan naturligtvis göra detta och även trycka på för försöksverksamhet i rätt riktning. Vänsterpartiet arbetar för att kollektivtrafiken ska byggas ut och bli billigare. Vi har i Trafikstyrelsen föreslagit avgiftsfri kollektivtrafik för pensionärer och personer med barnvagnar. Vi vill gå vidare med ytterligare grupper. Vi vet att priset har stor betydelse för användningen av kollektivtrafik. Vi kommer att återkomma med ytterligare förslag för att förbättra kollektivtrafiken. Ett försök med avgiftsfria lördagar kan vara en del. 43 Information om detaljplan för Lindsdals centrum Överläggning Rebecka Sandelius, samhällsbyggnadskontoret, informerar om detaljplanearbetet för Lindsdals centrum. Beslut Planutskottet fattar inte något beslut med anledning av informationen. 44 Information om detaljplan för Folkets park Överläggning Rebecka Sandelius, samhällsbyggnadskontoret, informerar om detaljplanearbetet för Folkets park. Beslut Planutskottet fattar inte något beslut med anledning av informationen.

21 PROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 10 juni 2014 kl. 10:10-10:20 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 46 Beslutande Mattias Adolfson (S) Per-Olof Jonsson (M) Anders Andersson (C) Johan Persson (S) Inger Hilmansson (FP) ordförande vice ordförande Ersättare Bertil Dahl (V) Sekreterare Anette Mellström Justeras Mattias Adolfson ordförande Johan Persson Anslaget på kommunens anslagstavla den 10 juni 2014.

22 Kommunstyrelsens planutskott PROTOKOLL Sammanträdesdatum (2) 46 Upphandling av ombyggnation av tillagningskök, Funkaboskolan Dnr KS 2014/0544 Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 5 juni Bakgrund Serviceförvaltningen har av förvaltningens kostenhet fått i uppdrag att renovera och verksamhetsanpassa skolans tillagningskök. Byggstart beräknas ske vecka 32, 2014 och färdigställt senast vecka 5, Entreprenaden upphandlas som generalentreprenad med byggentreprenören som samordningsansvarig. Efter detta beslut gäller en prövningstid på tio dagar innan beställningsskrivelse görs med antagen entreprenör. Överläggning Peder Hultgren, serviceförvaltningen, redogör för ärendet. Beslut Kommunstyrelsens planutskott beslutar att serviceförvaltningen får i uppdrag att slutföra upphandlingen för ombyggnation av tillagningskök på Funkaboskolan med Hansa Bygg AB (org nr ). Paragrafen förklaras för omedelbart justerad.

23 PROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 17 juni 2014 kl. 8:30-8:40 Plats KS-salen Omfattning 58 Beslutande Per-Olof Jonsson (M) Anders Andersson (C) Johan Persson (S) Inger Hilmansson (FP) Bertil Dahl (V) ordförande Sekreterare Anette Mellström Justeras Per-Olof Jonsson ordförande Inger Hilmansson Anslaget på kommunens anslagstavla den 17 juni 2014.

24 Kommunstyrelsens planutskott PROTOKOLL Sammanträdesdatum (2) 58 Upphandling av ombyggnation för kostenheten, Storken 3, Lars Kaggskolan Dnr KS 2014/0570 Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 12 juni Bakgrund Serviceförvaltningens kostenhet har gett fastighetsavdelningen i uppdrag att renovera och verksamhetsanpassa Lars Kaggskolans Hus 05, plan 3 till administrativa lokaler. Byggstart beräknas ske vecka 33, 2014 och färdigställt senast vecka 51, Entreprenaden upphandlas som generalentreprenad med byggentreprenören som samordningsansvarig. Överläggning Toni Sjöö, serviceförvaltningen, redogör för ärendet. Beslut Kommunstyrelsens planutskott beslutar att serviceförvaltningen får i uppdrag att slutföra upphandlingen för ombyggnation för kostenheten Storken 3, Lars Kaggskolan, med Hansa Bygg AB (org nr ). Paragrafen förklaras för omedelbart justerad.

25 PROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens personaldelegation Tid Torsdagen den 22 maj 2014 kl. 14:00 Plats Nelsonska loftet Omfattning Beslutande Bertil Dahl (V) Anders Andersson (C) Steve Sjögren (S) Ersättare Kajsa Hedin (M) Övriga Anne Elgmark, personalchef Mats Gustafsson, förhandlingschef Per Sundlöf, personalstrateg 15 Sekreterare Mats Gustafsson Justeras Bertil Dahl Ordförande Anders Andersson Vice ordförande Justeringsdatum Justeringsdatum Anslaget på kommunens anslagstavla den Klicka här för att ange text.

26 Kommunstyrelsens personaldelegation PROTOKOLL Sammanträdesdatum (7) Behandling av mötesärende 11 Nyheter i AB Dnr KS 2014/0458 Bakgrund Följande ändringar har gjorts i AB: Ändringar som gäller från * Ett tillägg har gjorts i 13 mom. 5 som innebär att en sammanhållen arbetstid bör eftersträvas vid arbetstidsförläggning om det är möjligt med hänsyn till verksamhetens behov. * Ett tillägg har gjorts i 27 mom. 13 som innebär att en arbetstagare vars semester avbryts får rätt till ersättning med högst 5 extra semesterdagar. * Bestämmelsen i 35 b) har förtydligats för att markera att ett vikariat eller en allmän visstidsanställning som pågår längre tid än 14 dagar ska erbjudas arbetstagare med företrädesrätt till återanställning. Ändringar som gäller från Mom. 2 Ersättning för jour och beredskap utges enligt följande. % av timlön eller ledig tid A Jour Där arbetstagaren har beordrats jour för tid, som uppgår till högst 50 timmar under kalendermånaden 29,2 % 17 min för tid därutöver under kalendermånaden 58,4 % 35 min B Beredskap Där arbetstagaren har beordrats beredskap för tid, som uppgår till högst 150 timmar under kalendermånaden 14 % 8 min för tid därutöver under kalendermånaden 27,7 % 17 min Efter överenskommelse mellan arbetsgivaren och arbetstagaren kan jour och beredskap i stället ersättas med ledighet enligt ovan.

27 Kommunstyrelsens personaldelegation PROTOKOLL Sammanträdesdatum (7) * Bestämmelsen i 20 mom. 3 om att kvalificerad övertidsersättning ska utgå under jour och beredskap till deltidsanställd återinförs. * Storhelgstillägget under pingsten och Ob-tillägget som utgår mellan klockan återinförs. * Det förhöjda Ob-tillägget som utges mellan klockan anges nu i kronor och inte i procent. Beslut Personaldelegationen fattar inget beslut med anledning av informationen.

28 Kommunstyrelsens personaldelegation PROTOKOLL Sammanträdesdatum (7) 12 Personalfrämjande åtgärder Dnr KS 2014/0228 Bakgrund Enligt tidigare beslut i personaldelegationen ska delar av avsatta medel för jämställdhet 2014 användas till personalfrämjande åtgärder främst inom kvinnodominerade förvaltningar. Som ett tillägg till det beslutet öronmärks kronor till arbetskläder för personal inom förskola och fritidshem. Beslut Personaldelegationen beslutar enligt personalenhetens förslag.

29 Kommunstyrelsens personaldelegation PROTOKOLL Sammanträdesdatum (7) 13 JÄMIX-mätning Dnr KS 2014/0454 Handlingar Bakgrund Kalmar kommun har under tre år deltagit i Nyckeltalsinstitutets mätning av nyckeltal för jämställdhet. Karlstad kommun har nu tagit initiativ till att göra en jämförelsemätning kommuner emellan. De passar vår verksamhet och förutsättningar bättre och där jämförs vi med andra jämförbara kommuner. Få kommuner är med i JÄMIX-mätningen. Anne Elgmark föredrog 2013 års resultat som var klar i april Beslut Personaldelegationen beslutar att avstå JÄMIX-mätningen framöver och istället delta i Karlstad kommuns nyckeltalsmätning för ett kommunalt nätverk.

30 Kommunstyrelsens personaldelegation PROTOKOLL Sammanträdesdatum (7) 14 Utredning om ändrad löneutbetalning. Dnr KS 2014/0455 Bakgrund I slutet av sommaren 2013 utsåg majoriteten i Kalmar kommun en politisk arbetsgrupp som fick till uppgift att arbeta fram förslag för att utveckla Kalmar City. Kommunstyrelsens personaldelegation får med anledning av ovanstående i uppdrag att utreda konsekvenserna av en förändring av löneutbetalningsdagför kommunens medarbetare. Utredningen visar inga synbara fördelar för arbetsgivaren. De fackliga organisationer som varit remissinstans har varit enhälligt negativt inställda till ändrad utbetalningsdatum. Beslut Personaldelegationen ställer sig bakom personalenhetens utredning och föreslår planutskottet att avslå förslaget om ändrad utbetalningsdatum för anställda i Kalmar kommun.

31 Kommunstyrelsens personaldelegation PROTOKOLL Sammanträdesdatum (7) 15 Friskvård Dnr KS 2014/0456 Bakgrund En översyn pågår om gemensamma friskvårdsförmåner för alla anställda from 2015, ett underlag om hur det ser ut idag har presenterats tidigare. Idag kompletteras detta med ekonomisk hållbarhet. Förvaltningscheferna har på sitt möte förordat att all friskvård läggs utanför arbetstid from Per Sundlöf och Anne Elgmark informerar att uträkningar visar att 1 friskvårdstimme för personal inom förskola/fritidshem, skola, vård, omsorg, städ och kök kostar ca. 37 milj. kr per år inklusive PO-omkostnader. Beslut Personaldelegationen ger Anne och Per i uppdrag att ta fram ett förslag till beslut till möte i oktober/november 2014.

32 PROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens personaldelegation Tid Onsdagen den 11 juni 2014 kl. 10:00 Plats Nelsonska rummet Omfattning Beslutande Bertil Dahl, ordförande (V) Anders Andersson, vice ordförande (C) Steve Sjögren (S) Ersättare Kajsa Hedin (M) Övriga Anne Elgmark, personalchef Mats Gustafsson, förhandlingschef Carina Hertzberg, enhetschef kommunhälsan Sekreterare Mats Gustafsson Justeras Bertil Dahl Ordförande Anders Andersson Vice ordförande Justeringsdatum Justeringsdatum Anslaget på kommunens anslagstavla den Klicka här för att ange text.

33 Kommunstyrelsens personaldelegation PROTOKOLL Sammanträdesdatum (7) Behandling av mötesärende 16 Revidering alkohol- och drogpolicy. Dnr KS 2014/0530 Bakgrund Personalenheten föreslår några mindre redaktionella ändringar samt anpassningar av alkohol- och drogpolicyn: Lättöl jämställs med alkoholfri dryck Ny hänvisning till kommunens verksamhetsledningssystem och kontaktcenter Att alkolås ska finnas i kommunens bilar (gäller nya inköp) Ändring av mottagningsnamn på Socialförvaltningen till Alkohol- och drogmottagningen Beslut Personaldelegationen beslutar att revidera Alkohol- och drogpolicyn enligt personalenhetens förslag. Personaldelegationen ger personalenheten i uppdrag att undersöka hur chefer i organisationen upplever stödet från alkohol- och drogpolicyn i aktuella ärenden.

34 Kommunstyrelsens personaldelegation PROTOKOLL Sammanträdesdatum (7) 17 Arbetsmarknadsåtgärder genom externa aktörer. Dnr KS 2014/0547 Bakgrund Det har kommit fler och fler privata aktörer som arbetar med att få ut arbetsmarknadsåtgärder inom företag och föreningar. Arbetsmarknadsenheten har upptäckt problem med åtgärder som placerats ute i kommunala verksamheter genom privata förmedlare där åtgärden blivit sämre än om detta skett genom arbetsförmedlingen och arbetsmarknadsenheten. Arbetsmarknadsenheten har genom mångårig erfarenhet och samarbete med arbetsförmedlingen arbetat upp rutiner och lösningar som alltid ska gynna den arbetssökandes situation. För att på bästa sätt optimera förutsättningarna för arbetssökande och för att hålla ordning på vilka åtgärder som finns i kommunala verksamheterna föreslår personalenheten att personaldelegationen beslutar att Kalmar kommun bara tar arbetsmarknadsåtgärder genom arbetsförmedlingen. Beslut Personaldelegationen beslutar att Kalmar kommun bara tar emot arbetsmarknadsåtgärder direkt från arbetsförmedlingen.

35 Kommunstyrelsens personaldelegation PROTOKOLL Sammanträdesdatum (7) 18 Sjukfrånvaro och åtgärder Dnr Anne Elgmark redovisar förvaltningarnas svar på hur sjukfrånvaron ser ut och vilka åtgärder man vidtar. Total sjukfrånvaro 6, 3 % (5, 6 %) efter april i hela kommunen Kommunledningskontoret 5,4 % All personal får hälsosamtal under 2014 Sju långtidssjuka varav fem arbetar deltid Kommunhälsan med på alla samverkansgrupper förvaltningsnivå där frågan är uppe regelbundet Stöd från personalenheten och Kommunhälsan vid rehabärenden Aktiv Fritid och friskvård diskussioner om friskvårdsförmåner för 2015 Kommunhälsan Huvuduppgift - Systematiskt arbetsmiljöarbete, med fokus på att förhindra ohälsa och olycksfall Analys och insatser på två förvaltningar med anledning av ökad sjukfrånvaro Chefsstöd Arbetslagsutveckling, samarbetsfrågor, kommunikation och konflikthantering Kvalitetssäkra sjukskrivningsprocessen och den försäkringsmedicinska processen, samarbete med Landstinget och Försäkringskassan Arbetar mycket med hälsosamtal och Livsstilsprojektet Samhällsbyggnadskontoret 1,7 % Ergonomisk utformad arbetsplats samt möjligheter till träning på arbetstid, stillasittande arbete. Friskvårdstimme och friskvårdsbidrag Frivilliga gemensamma månadsvisa Utformning av arbetsplatsen: Regelbundna besök av Kommunhälsans sjukgymnast och arbetsmiljöexpert Tar hjälp av Kommunhälsan vid konflikter och långvariga sjukskrivningar Personalutvecklaren har ett nära samarbete med cheferna Balans arbete/fritid: Vi har flextid Serviceförvaltningen - 5,3 % Följer de rutiner som finns i Kalmar kommun, förebyggande genom det systematiska arbetsmiljöarbetet. Utbildning för samtliga chefer i år Samtliga verksamheter ska ha gjort en grundlig genomgång av arbetsmiljörisker innan den 31/12 som ska bedömas och dokumenteras Vi arbetar med tidiga signaler och gör anpassningar vid behov (ex byte av arbetsuppgifter/arbetsplats).

36 Kommunstyrelsens personaldelegation PROTOKOLL Sammanträdesdatum (7) Vid korttidsfrånvaro förs alltid rehabsamtal och då nyttjar vi även möjligheten till hälsosamtal på Kommunhälsan Kultur- och fritidsförvaltningen - 4, 3 % Öka hälsomedvetandet bland personalen, stärka hälsan och minska sjukfrånvaron inom förvaltningen. Personalen har möjlighet att på arbetstid, 1 timma per vecka, utföra någon friskvårdsaktivitet. Stegräknarprojekthar startats upp igen. Anställt en friskvårdskonsulent på 50 %. Föreläsningar inom hälsa All personal har erbjudits konditionstester och individuella motiverande samtal om levnadsvanor. MIC-grupp - Människan i centrum, stöd och resurs i det hälso-främjande arbetet. Enheterna har påbörjat arbetet med att kartlägga friskfaktorerna Socialförvaltningen - 7,8 % Redovisning i socialnämnden i april 70 % av orsaker till långtidssjukskrivning inte är arbetsrelaterat. Påbörjat en mer omfattande analys, som ska presenteras för SN den 26/8. Planeringen är att först göra ett analysarbete och därefter komma med förslag till åtgärder. Omsorgsförvaltningen - 9,2 % Hitta mer hälsofrämjande aktiviteter. Gå igenom med cheferna alla individer i Adato och uppdaterar läget Ta fram dialogfrågor för att få till en hälsofrämjande dialog på enheterna Studiebesök till Landstinget Kronoberg för att titta på hur de jobbar framgångsrikt med hälsoutvecklare och hälsoinspiratörer. Veckan efter har vi möte i arbetsgruppen hur vi mer konkret går vidare. Barn- och ungdomsförvaltningen - 5, 9 % Rapporterar nivå och analys av sjukfrånvaro till central samverkansgrupp varje månad. Kommunhälsan deltar Möjlighet finns för olika intressenter att lägga förslag om ändrade åtgärder. Under 2014 har vi bland annat fokuserat på upprepad korttidsfrånvaro. Förskolans enheter arbetar med bättre handhygien speciellt i influensatider. För den längre sjukfrånvaron följer vi centralt i förvaltningen nivå/utveckling av det som bedöms vara arbetsrelaterad sjukfrånvaro. Södermöre kommundelsförvaltning - 5, 3% Vi följer sjukfrånvarotalen månadsvis. Enheternas underlag hanteras i respektive lokala samverkansgrupp. Alla chefer använder Adato. Personalutvecklaren följer förvaltningens sjukfrånvarotal månadsvis och ger stöd till cheferna i arbetet med rehabilitering och arbete med korttidsjukfrånvaro.

37 Kommunstyrelsens personaldelegation PROTOKOLL Sammanträdesdatum (7) Analys av pågående ärenden - inte så stor andel har sjukfrånvaro på grund av arbetsrelaterade orsaker. Vi kommer att kartlägga friskfaktorerna och ta hjälp av kommunhälsan för att analysera kartläggningen och att ta fram hälsofrämjande åtgärder Beslut Personaldelegationen fattar inget beslut med anledning av informationen men fortsätter att följa utvecklingen och effekterna av åtgärderna.

38 Kommunstyrelsens personaldelegation PROTOKOLL Sammanträdesdatum (7) 19 Kompetens och bemanning på kommunhälsan Dnr Anne Elgmark och Carina Hertzberg informerar om kompetens och bemanning på kommunhälsan. Bemanning och kompetens, Kommunhälsan FHV-läkare, medicinskt ansvarig 100 % 1 Psykolog (org/grupp) 100 % 1 Skyddsingenjör 100 % 1 Ergonom/sjukgymnast 100 % 2 FHV-sköterskor 100 % 1 Livsstils-/hälsosköterska 100 % 2 FHV-administratörer 100 % 1 Enhetschef psykolog 100% 1 FHV-läkare vakant * (100 %) 1 Hälsoutvecklare vakant * (100 %) * FHV- läkare, konsultavtal 8-10 tim/v i tjänsteutrymmet fram till * FHV-sköterska 100 % visstidsanställd i tjänsteutrymmet fram till Framtida kompetens och bemanning Arbetslaget i utbildas under 2014 i en gemensam konsultationsmetodik för ökad kompetens som konsulter i arbetsmiljö-och hälsoutveckling. Med målet att nå ut bredare och stärka de hälsofrämjande och förebyggande aspekterna i organisationens aktuella arbetsmiljö- och hälsofrågor. Under hösten 2014 kommer bemanning av vakanserna och framtida inriktning upp på central samverkan efter diskussion på Kommunhälsan. Kalmar kommun som stor organisation har behov av en hälsoutvecklare och det sker inom några år en generationsväxling på FHV-sköterskor. Det finns även stort behov av psykolog och läkare. Frågan följs av personaldelegationen. Beslut Personaldelegationen fatta inget beslut med anledning av informationen men vill följa det fortsatta arbetet med framtida bemanning.

39

40

41

42

43

44

45

46

47

48

49

50

51

52

53

54

55

56

57

58

59

60

61

62

63

64

65

66

67

68

69

70

71

72

73

74

75

76

77

78

79

80

81

82

83

84

85

86

87

88

89

90

91

92

93

94

95

96

97

98

99

100

101

102

103

104

105

106

107

108

109

110

111

112

113 Migrationsverket Diarienummer (2) Till Sveriges kommuner och Landsting Migrationsverket öppnar fler boenden fö r asylsökande Migrationsverkets uppdrag är bland annat att pröva rätten till skydd i Sverige och erbjuda boende för de som inte har eget boende under tiden som asylansökan prövas. Enligt vår senaste prognos väntas mellan personer söka skydd i Sverige under 2014 med ett huvud scenario på asylsökande. Osäkerheten över hur många som kommer att komma beror bland annat på utvecklingen i Mellanöstern och tillgängliga flyktvägar till EU och Sverige. Detta innebär att vi måste ha en beredskap för att snabbt kunna utöka antalet boendeplatser när antalet asylsökande ökar. De senaste veckorna har drygt nya asylsökande registrerats varje vecka. Sökande bor initialt i ett ankomstboende medan asylansökan registreras och flyttar därefter till ett av våra boenden där det finns en ledig plats. Ankomstboendet fylls hela tiden på med nya asylsökanden. Omedelbart behov av boende Vi har idag cirka boendeplatser men dessa räcker inte till och vi kommer därför att utöka med boenden runt om i landet. Att vi just nu behöver fler platser beror på flera faktorer. I våra boenden bor det nästan personer med permanenta uppehållstillstånd och uppåt personer vars återvändandeärenden har överlämnats till polisen. Samtidigt ökar antalet asylsökande och vi har lämnat många säsongsboenden som till exempel campingplatser. Vi vill i första hand erbjuda asylsökande boende i vanliga hyreslägenheter. När efterfrågan av boende är större än tillgången till hyreslägenheter upphandlar vi tillfälliga boenden, oftast vandrarhem eller motsvarande anläggningar. Upphandlingen sker i enlighet med lagen om offentlig upphandling vilket innebär att boenden öppnas på de orter där leverantörer har anläggningar att erbjuda. Det innebär också att det råder upphandlingssekretess vilket gör att informationen till berörda kommuner begränsas. CD N '" o 00 o N Migrationsverket o Besöksadress Postadress 15 Telefon Telefax E-post migrationsverket@migrationsverket.se Hemsida Organisationsnr

114 2 (2) I dag har vi ramavtal om cirka tillfälliga boendeplatser. Dessutom pågår en upphandling om cirka platser som inte har avslutats eftersom upphandlingen har överklagats. I väntan på att denna upphandling ska bli klar används majoriteten av de platserna som direktupphandlade tillfälliga boenden. I slutet av april gick vi ut med en direktupphandling på ytterligare platser för att kunna möta det akuta behovet av boende. Vi kommer nu att gå igenom alla anbud som kommit in och sortera dem efter våra kriterier. Detta innebär att nya boenden kan komma att öppnas i er kommun. Vi utvecklar en ny form av boende Som komplement tilllägenhetsplatser och en mer långsiktig lösning än tillfälliga boenden kommer vi att starta en ny form av kollektivt boende korridorsboenden. Det rör sig om ålderdomshem, folkhögskolor m.m. där det finns möjlighet till självhushåll. Korridorsboendet kommer i första hand vara avsett för vuxna utan barn och sökande ska kunna bo där under hela asylprocessen. För denna typ av boende tecknar vi hyresavtal direkt med fastighetsägaren (privat eller kommunal) vilket innebär att vi står för drift och bemanning av boendet. Behov av skola, hälso- och sjukvård Familjer med barn hänvisas i första hand tilllägenhetsplatser när detta är möjligt. Med dagens situation kommer de även att bo i tillfälliga boenden. För kommunens del innebär detta att skolgång för barnen kommer bli aktuellt till hösten. Det kommer även att påverka landstingets hälso- och sjukvård då hälsoundersökningar ska genomföras så snart som möjligt. Information från Migrationsverket Vår målsättning är att ge er så mycket information som är möjligt inför att ett nytt boende öppnas. Vi informerar alltid berörd kommunledning inför att ett nytt boende öppnas. Om kommunledningen vill kommer vi gärna ut och informerar fler berörda parter. Vi vet att det finns en efterfrågan på information om vilka som kommer, vilket språk de talar och vilken åldersgrupp de tillhör. På Migrationsverket för vi statistik över vilka som kommer till Sverige, nationalitet, kön och ålder. Tyvärr kan vi inte på förhand ge information om vilka som kommer till enskilda boenden eftersom det är det omedelbara behovet vid ankomst till Sverige som styr. Inför att ett nytt boende öppnas kommer vi att gå ut med lokal information till berörda kommuner och landsting. Med vänlig hälsning ~ Verksamhetschef

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 27 maj 2014 kl. 10:00-11:20 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 38-44 ande Mattias Adolfson (S) Per-Olof Jonsson (M) Anders Andersson (C) Johan Persson (S)

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 27 januari 2015 kl. 10:00-11:50 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 1-6 ande Jonas Lövgren (M) Dzenita Abaza (S) Johan Persson (S) Anders Andersson (C) Bertil

Läs mer

Plats Stora konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens

Plats Stora konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens 1(8) Kommunfullmäktige Tid Måndagen den 16 juni 2014 kl. 13:00 Plats Stora konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens Förhinder att närvara meddelas i första hand till respektive parti, i andra hand

Läs mer

Beslutande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) Övriga när- Inger Hilmansson (FP) ersättare

Beslutande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) Övriga när- Inger Hilmansson (FP) ersättare KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2010-04-13 Tid 8.30 9.10 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 71-76 ande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) Birgitta

Läs mer

Beslutande Johan Persson (S) ordförande. Inger Hilmansson (FP)

Beslutande Johan Persson (S) ordförande. Inger Hilmansson (FP) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2011-01-25 Tid Kl. 08.30 10.15 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 11-20 ande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) vice

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 17 december 2013 kl. 8:30-9:30 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 134-137 ande Anders Andersson (C) Per-Olof Jonsson (M) Johan Persson (S) Anette Lingmerth

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 9 juni 2015 kl. 8:30-9:25 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 44-48 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S)

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 10 november 2015 kl. 8:30-9:30 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 92-96 ande Anders Andersson (C) ordförande Christina Fosnes (M) vice ordförande Johan

Läs mer

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Anders Andersson (c)

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Anders Andersson (c) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2007-08-28 168 Tid 8.30-10.20 Plats Stadshuset Omfattning 164-172 ande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 8 september 2015 kl. 8:30-9:15 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 63-66 ande Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S) Bertil Dahl (V)

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 9 juni 2015 kl. 10:00-11:05 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 36-42 ande Mattias Adolfson (S) Jonas Lövgren (M) Johan Persson (S) Anders Andersson (C)

Läs mer

1. Information om Boverkets stöd till inventering av mark för byggande av studentbostäder Föredragande: Anette Karlsson, kommunledningskontoret

1. Information om Boverkets stöd till inventering av mark för byggande av studentbostäder Föredragande: Anette Karlsson, kommunledningskontoret 1(6) Kommunstyrelsen Tid Tisdagen den 4 mars 2014 kl. 8:00 Plats Sammanträdesrum Magistern Enligt uppdrag Jonas Sverkén Föredragningslista Val av protokollsjusterare 1. Information om Boverkets stöd till

Läs mer

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl. Anders Andersson (c)

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl. Anders Andersson (c) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2008-08-05 152 Tid 8.30 9.30 Plats Stadshuset Omfattning 161-167 ande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström

Läs mer

Motion från Anna Thore (MP): Försök med nolltaxa i lokal busstrafik på lördagar

Motion från Anna Thore (MP): Försök med nolltaxa i lokal busstrafik på lördagar TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning 2015-10-20 KS 2013/0458 Motion från Anna Thore (MP): Försök med nolltaxa i lokal busstrafik på lördagar Förslag till beslut avslår motionen från Anna

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 28 april 2015 kl. 9:30-11:25 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 25-30 ande Mattias Adolfson (S) ordförande Jonas Lövgren (M) vice ordförande Johan Persson (S) 25-29 Anders Andersson

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2013-10-15 Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 15 oktober 2013 kl. 8:30-8:55 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 110-111 Beslutande Anders Andersson (C) Per-Olof

Läs mer

Kalmar kommun. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2008-02-20 GATU- OCH PARKNÄMNDEN

Kalmar kommun. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2008-02-20 GATU- OCH PARKNÄMNDEN Sidan 1 av 8 Plats och tid Sammanträdesrummet Magistern kl.08.15 - kl.10.15 Beslutande Ingvar Nilsson (s) ordförande Per-Olof Jonsson (m) vice ordförande Inger Kornelius (s) Peter Olofsson (s) Anders Gustafsson

Läs mer

A-salen, Växjö kommun. Åsa Karlsson Björkmarker. Eva Johansson (C) Anna Tenje (M) Nils Fransson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V)

A-salen, Växjö kommun. Åsa Karlsson Björkmarker. Eva Johansson (C) Anna Tenje (M) Nils Fransson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V) Plats A-salen, Växjö kommun Tid Kl. 10.00 10.45 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Övriga Justering Justerare Plats och tid Bo Frank (M) Åsa Karlsson Björkmarker (S) Eva Johansson

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 14 maj 2013 kl. 8:30 10:45 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 51-56 ande Anders Andersson (C) Anette Lingmerth (S) Tara Braem (MP) Inger Hilmansson (FP)

Läs mer

Plats Stora konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens

Plats Stora konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens 1(7) Kommunfullmäktige Tid Måndagen den 16 december 2013 kl. 13:00 Plats Stora konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens Förhinder att närvara meddelas i första hand till respektive parti, i andra hand

Läs mer

Förhinder att närvara meddelas i första hand till respektive parti, i andra hand till kommunledningskontoret (tfn 45 00 40)

Förhinder att närvara meddelas i första hand till respektive parti, i andra hand till kommunledningskontoret (tfn 45 00 40) 1(11) Kommunfullmäktige Tid Måndagen den 24 november 2014 kl. 13:00 Plats Kalmarsalen, Glasverandan, Skeppsbrogatan Förhinder att närvara meddelas i första hand till respektive parti, i andra hand till

Läs mer

Beslutande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) Birgitta Elfström (S) Bertil Dahl (V) Anders Andersson (C)

Beslutande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) Birgitta Elfström (S) Bertil Dahl (V) Anders Andersson (C) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2009-03-10 34 Tid 8.30-12.10 Plats Stadshuset Omfattning 35-40 ande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) Birgitta Elfström

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 17 november 2015 kl. 8:30-9:30 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 97-101 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Dzenita Abaza (S) Bertil Dahl

Läs mer

Tillgänglighetsrådet. Plats KS-salen, stadshuset, Östra Sjögatan 18, Kalmar PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 15 maj 2014, kl. 16:00

Tillgänglighetsrådet. Plats KS-salen, stadshuset, Östra Sjögatan 18, Kalmar PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 15 maj 2014, kl. 16:00 Tillgänglighetsrådet Tid Torsdagen den 15 maj 2014, kl. 16:00 Plats KS-salen, stadshuset, Östra Sjögatan 18, Kalmar Omfattning 18 33 ande Anette Lingmerth (S) Dzenita Abaza (S) Steve Sjögren (S) Curre

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 23 februari 2012 kl. 08:15-11:35.

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 23 februari 2012 kl. 08:15-11:35. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (14) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 23 februari 2012 kl. 08:15-11:35. Beslutande Monica Olsson (S) Ordförande Stig Eng

Läs mer

Sollefteå kommun Vård- och äldrenämnden

Sollefteå kommun Vård- och äldrenämnden 1(11) Datum Tid 13.00 14.00 Plats Beslutande Övriga närvarande Justerare A-salen, kommunhuset Sollefteå Enligt bifogad närvaro-/tjänstgöringslista Gert Persson, förvaltningschef Ulf Jonasson, ekonom Jerry

Läs mer

Fredrik Axelsson (M) Pierre Månsson (FP) Sven Nilsson (C) Kalle Heise (MP) Henry Larsson (S Anders Sensson (S) Niclas Nilsson (SD)

Fredrik Axelsson (M) Pierre Månsson (FP) Sven Nilsson (C) Kalle Heise (MP) Henry Larsson (S Anders Sensson (S) Niclas Nilsson (SD) KRISTIANSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbetsutskott 2011-10-26 (10) Plats och tid Björkhemsvägen 13, Kristianstad kl 10.00 11.15 Beslutande Fredrik Axelsson (M)

Läs mer

Lars-Erik Granholm (KOSA), ordf. Sven-Inge Persson (S) Bengt Andersson (S) Gunnar Östberg (KOSA) Håkan Forslind (C) Erik Bergman (M) Peter Vogt (M)

Lars-Erik Granholm (KOSA), ordf. Sven-Inge Persson (S) Bengt Andersson (S) Gunnar Östberg (KOSA) Håkan Forslind (C) Erik Bergman (M) Peter Vogt (M) Tekniska nämnden 2015-06-11 1 (12) Plats och tid Tekniska kontoret Djurås, kl. 13.00-14.00 Beslutande Ledamöter Lars-Erik Granholm (KOSA), ordf. Sven-Inge Persson (S) Bengt Andersson (S) Gunnar Östberg

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens organisations och personalutskott 2014-12-09

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens organisations och personalutskott 2014-12-09 Tid och plats C-salen klockan 13.30-14.45 Beslutande Ledamöter Per Schöldberg (C), ordförande Charlotta Svanberg (S), 103, 108, 114, 104, 115 Ann-Christin Eriksson (V), 105-107, 109-113 Ulf Hedin (M) Oliver

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 10 juni 2014 kl. 10:00-11:10 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 45-57 ande Mattias Adolfson (S) Per-Olof Jonsson (M) Anders Andersson (C) Johan Persson

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 20 juni 2017 kl. 10:00-11:15 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 32-39 ande Mattias Adolfson (S) Jonas Lövgren (M) Johan Persson (S) Ingemar Einarsson (C)

Läs mer

Ansvarig för anslagstavlan: underskrift

Ansvarig för anslagstavlan: underskrift 227 Närvarande ledamöter Mattias Adolfson, (S), ordförande Lars Holmberg, (V) Gunilla Johansson, (S) Mats Mårtensson, (S) Roland Peterson, (S) Daphne Thuvesson, (MP) Daniel Strandberg, (MP) Rolf Wallergård,

Läs mer

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1(19)

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1(19) SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1(19) 2009-10-19 ARBETSUTSKOTT Paragrafer 200-212 ( 210 har justerats omedelbart) Plats och tid Stadshuset, Trätäljarummet, kl. 09.00 14.20 ande Daniel Bäckström (C) Kerstin Einevik

Läs mer

Revisionsrapport Verksamheter på entreprenad

Revisionsrapport Verksamheter på entreprenad Sida 1(1) Datum Revisionen Till: Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport Verksamheter på entreprenad KPMG har på uppdrag av kommunens revisorer genomfört en granskning

Läs mer

Lars Rönnlund, kommunchef 18, 20 Britt Idensjö, sekreterare Mikael Pettersson 13 Hans Andersson 19

Lars Rönnlund, kommunchef 18, 20 Britt Idensjö, sekreterare Mikael Pettersson 13 Hans Andersson 19 Plats och tid Sessionssalen kommunhuset i Hultsfred 26 januari 2016 kl. 08.30-11.45 Beslutande Åke Nilsson, KD Gunilla Aronsson, C Åke Bergh, M Lena Hasting, S Tommy Rälg, S Övriga deltagande Lars Rönnlund,

Läs mer

Plats och tid Höörsalen, Kommunhuset, kl. 18.30 20.30

Plats och tid Höörsalen, Kommunhuset, kl. 18.30 20.30 2008-11-20 196 Plats och tid Höörsalen, Kommunhuset, kl. 18.30 20.30 Beslutande Ann-Margret Björck (fp), tjg. ordförande Henrik Kvennberg, (m), ledamot Ingrid Håkansson (m), ledamot Lars Nihlén (c), ledamot

Läs mer

Granskning uppföljning av långtidssjukfrånvaro

Granskning uppföljning av långtidssjukfrånvaro Revisionsrapport Granskning uppföljning av långtidssjukfrånvaro inom Eslövs kommun Maj 2008 Carl-Gustaf Folkeson, Revisionskonsult Innehållsförteckning 1 Inledning...1 1.1 Bakgrund, syfte och avgränsning...1

Läs mer

Ajournering mellan 36 och 37 kl. 14.40 14.55

Ajournering mellan 36 och 37 kl. 14.40 14.55 Omsorgsnämnden 2015-06-10 1(2) Plats och tid Omsorgsförvaltningen, Gärdesvägen 4, Alvesta 10 juni 2015 kl. 13.15 15.45 Ajournering mellan 36 och 37 kl. 14.40 14.55 Justerade paragrafer 33-45 Beslutande

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 20 november 2018 kl. 10:00-10:30 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 60-64 ande Mattias Adolfson (S) Kajsa Hedin (M) Johan Persson (S) Ingemar Einarsson

Läs mer

Administrativa avdelningen

Administrativa avdelningen 1 (15) Plats och tid Nordmarkens skola, aulan 19.10 20.10 Beslutande Övriga närvarande Se nästa sida Sandra Norsell, Kommunsekreterare Britt-Marie Öjstrand, T.f. kommunchef Linda Sydengen, Ekonomichef

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy för Vingåkers kommun

Arbetsmiljöpolicy för Vingåkers kommun VK300S v1.0 040416, Flik 6.26 Arbetsmiljöpolicy 160216.docx FÖRFATTNINGSSAMLINGEN FLIK 6.26 1 (5) Antagen av kommunfullmäktige 2016-04-18, 26 Ersätter Arbetsmiljöpolicy antagen av KF 2008-09-01 97, Arbetsmiljöprogram

Läs mer

PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 28 april 2015, 15.00 16.05 BESLUTANDE

PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 28 april 2015, 15.00 16.05 BESLUTANDE PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 28 april 2015, 15.00 16.05 ANDE LEDAMÖTER Björn Tolen (C), ordförande Kent Wallin (M), vice ordförande Eilert Karlsson (S) Maj-Britt Pihlström (S)

Läs mer

PROTOKOLL 2014-05-22. Tid och plats. Beslutande. Övriga närvarande. Kommunfullmäktige

PROTOKOLL 2014-05-22. Tid och plats. Beslutande. Övriga närvarande. Kommunfullmäktige Tid och plats Beslutande Ledamöter Ersättare Övriga närvarande Ersättare Torsdag 22 maj 2014 kl.18.00-20.09 i konferenssal Qulturum Sländan, Nykvarns kommunhus. Effe Östman (M), ordförande Leif Zetterberg

Läs mer

Lönepolicy. Landskrona stad

Lönepolicy. Landskrona stad Sida 1 (7) Lönepolicy Landskrona stad Sida 2 (7) Lönepolicyns syfte och roll Lönepolicyn är ett centralt arbetsgivardokument, och det är därför särskilt viktigt att chefer med ansvar för lönesättning är

Läs mer

Tjänstemän Bodil Sundlöf, förvaltningschef 117-127 Marie Olsson Taxén, enhetschef 117 Angela Samarzija, nämndsekreterare

Tjänstemän Bodil Sundlöf, förvaltningschef 117-127 Marie Olsson Taxén, enhetschef 117 Angela Samarzija, nämndsekreterare SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (14) Plats och tid ande Övriga närvarande Ersättare Socialkontoret, kl.15.00-16.30 Robin Gustavsson (kd) ordförande Sven-Erik Andersson (c) 1:e vice ordförande Gunnel Persson (s)

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 24 november 2015 kl. 10:00-11:05 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 67-73 ande Jonas Lövgren (M) ordförande Ingemar Einarsson (C) 67-68 Dzenita Abaza (S)

Läs mer

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset Ronneby

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset Ronneby 1(20) Sammanträdesdatum Plats och tid Beslutande Listerbysalen, kl.10:30-11:55 Ledamöter Se särskild förteckning Ersättare Se särskild förteckning Övriga närvarande Se särskild förteckning Justerare Malin

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 18 februari 2015 kl 08:30-15:15 Ajournering kl 11:30-11:40 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 8-14 Beslutande Lasse Johansson (S),

Läs mer

Lennart Nilsson (C) Lars-Olle Tuvesson (S) Ola Carlsson (M) Lennarth Svensson (FP) Frida Persson, sekreterare

Lennart Nilsson (C) Lars-Olle Tuvesson (S) Ola Carlsson (M) Lennarth Svensson (FP) Frida Persson, sekreterare Plats och tid: Grön, 2014-03-27, kl. 13:15-16:15 Beslutande: Ragnar Steen (M) Lennart Nilsson (C) Lars-Olle Tuvesson (S) Ola Carlsson (M) Lennarth Svensson (FP) Ersättare: Övriga närvarande: Lena Östblom,

Läs mer

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström. Bertil Dahl (v) Bengt Sundström (fp)

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström. Bertil Dahl (v) Bengt Sundström (fp) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2006-04-18 80 Tid 8.30-9.30 Plats Stadshuset Omfattning 87-93 ande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström

Läs mer

Jämställdhetsplan för Trosa kommun 2016-2018

Jämställdhetsplan för Trosa kommun 2016-2018 Jämställdhetsplan för Trosa kommun 2016-2018 Antagen av kommunfullmäktige 2015-12-02, 127. Dnr KS 2015/106 Denna plan är ett stöd och ett verktyg för ökad jämställdhet. Planen är främst avsedd för chefer

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(32) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-04-08

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(32) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-04-08 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(32) Plats och tid Örestensrummet, kommunhuset, Kinna, klockan 13.30-17.00 Beslutande M Margareta Lövgren C Leif Sternfeldt MBP Henry Sandahl 78-83 samt 85-99 FP Rolf Halberg

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 27 oktober 2015 kl. 8:30-9:45 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 86-91 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Bertil Dahl (V)

Läs mer

Sundsgymnasiet - Lärcentrat BR 8, Vellinge

Sundsgymnasiet - Lärcentrat BR 8, Vellinge 2015-01-13 1 (25) Christoffer Jönsson Nämndsekreterare Sammanträdesdatum 2015-01-21 Plats Sundsgymnasiet - Lärcentrat BR 8, Vellinge Tid 17:00 Ledamöter Ersättare Anna Mannfalk (M), Ordförande Carina Gerthel

Läs mer

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström. Bertil Dahl (v) Bengt Sundström (fp)

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström. Bertil Dahl (v) Bengt Sundström (fp) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2006-08-15 160 Tid 8.30-8.45 Plats Stadshuset Omfattning 164-168 ande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström

Läs mer

2. Information om kommunstyrelsens företagsbesök den 6 oktober Föredragande: Thomas Davidsson. Ajournering för gruppmöten (ca 09.

2. Information om kommunstyrelsens företagsbesök den 6 oktober Föredragande: Thomas Davidsson. Ajournering för gruppmöten (ca 09. 1(9) Rev 2015-08-31 Kommunstyrelsen Tid Tisdagen den 1 september 2015 kl. 8:00 Plats Sammanträdesrum Magistern Enligt uppdrag Jonas Sverkén Föredragningslista 1. Information från Kalmar FF Föredragande:

Läs mer

Reviderat reglemente för Kommunstyrelsen i Strömstads kommun

Reviderat reglemente för Kommunstyrelsen i Strömstads kommun 1 (8) Reviderat reglemente för Kommunstyrelsen i Strömstads kommun Utöver vad som är föreskrivet om Kommunstyrelsen i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Kommunstyrelsen har att i samverkan

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av kommunens företagshälsovård. Krokoms kommun

Revisionsrapport Granskning av kommunens företagshälsovård. Krokoms kommun Revisionsrapport Granskning av kommunens företagshälsovård Krokoms kommun Juni 2014 Innehåll Sammanfattning... 2 1.Inledning... 3 2.Granskningsresultat... 4 3. Bedömning och rekommendationer... 10 1 Sammanfattning

Läs mer

Närvarande 17 ordinarie ledamöter och 5 tjänstgörande ersättare, summa 22 beslutande, enligt bifogad närvarolista.

Närvarande 17 ordinarie ledamöter och 5 tjänstgörande ersättare, summa 22 beslutande, enligt bifogad närvarolista. DALS-EDS KOMMUN Kommunfullmäktige 2014-05-21 Plats och tid Utsiktens Aula, Ed onsdage den 21 maj, 2014 klockan 19.00 20.30 Beslutande Närvarande 17 ordinarie ledamöter och 5 tjänstgörande ersättare, summa

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2008-05-20 122

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2008-05-20 122 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2008-05-20 122 Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, Hyltebruk, klockan 08.30-12.00 Beslutande Lennart Ohlsson (c ), ordförande Micael Arnström (s) vice ordförande Krister

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 25 augusti 2015 kl. 8:30-9:50 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 58-62 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Datum Sid 2002-08-21 1. Bengt Andersson (s) ordf Lars Olsson (c) v ordf Bo-Anders Thornberg (m)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Datum Sid 2002-08-21 1. Bengt Andersson (s) ordf Lars Olsson (c) v ordf Bo-Anders Thornberg (m) 2002-08-21 1 Plats och tid Stadshuset, rum 2, kl 08.30-10.15 Beslutande Övriga deltagande Bengt Andersson (s) ordf Lars Olsson (c) v ordf Bo-Anders Thornberg (m) Kanslichef Per Hildingson Ekonomichef Bengt-Arne

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 23 april 2015 kl. 13:00 Plats Omsorgsförvaltningen. Omfattning 29-38

Omsorgsnämnden PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 23 april 2015 kl. 13:00 Plats Omsorgsförvaltningen. Omfattning 29-38 Omsorgsnämnden Tid Torsdagen den 23 april 2015 kl. 13:00 Plats Omsorgsförvaltningen Omfattning 29-38 ande Michael Ländin (S), ordförande Per Dahl (M), 1:e vice ordförande Liselotte Ross (V), 2:e vice ordförande

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 14 juni 2016 kl. 8:30-9:20 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 68-71 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S)

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete

Systematiskt arbetsmiljöarbete Sidan 1 av 21 Lednings- och verksamhetsstöd Datum Sid 2016-03-10 Dnr 1 (1) Kommunstyrelsen Systematiskt arbetsmiljöarbete I syfte att förbättra och förtydliga det systematiska arbetsmiljöarbetet i Östhammars

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2008-01-08 1 Organ Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Höganloft, Hestra, kl 08.00-14.40 Beslutande Övriga närvarande Utses att justera LarsÅke Magnusson (kd), ordförande Bertil Nilsson (m), 1:e

Läs mer

Trångsvikens Bygdegård, kl 08.00-09.15

Trångsvikens Bygdegård, kl 08.00-09.15 Kommunstyrelsen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 11 juni 2013 1(12) Plats och tid Trångsvikens Bygdegård, kl 08.00-09.15 Beslutande Ledamöter Maria Söderberg, C, ordf Lisa Sallin, M, 1:e vice ordf Rolf Lilja, S,

Läs mer

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 2007-02-19

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 2007-02-19 1 Plats och tid Kommunhuset, Sävsjö, Vallsjösalen, måndagen den 19 februari 2007 klockan 19.00-20.30 ande Samtliga ordinarie ledamöter med undantag av: Harald Petersson (m), Anna Eriksson (kd), Anette

Läs mer

Martin Edberg (S), vice ordf. skol- och barnomsorgsnämnden 400

Martin Edberg (S), vice ordf. skol- och barnomsorgsnämnden 400 Plats A-salen, kommunhuset Tid Kl. 9:00 11:15 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Övriga Justering Justerare Plats och tid Bo Frank (M) Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2015-03-04 1 Innehållsförteckning Ärende 19 Godkännande av dagordning... 3 20 Redovisning av delegationsbeslut... 4 21 Information om hemteam... 5 22 Sammanställning av inkomna synpunkter 2014... 6 23

Läs mer

Antagande av övergripande Jämställdhetsplan 2012-2014

Antagande av övergripande Jämställdhetsplan 2012-2014 Tjänsteutlåtande 2012-05-08 Sidan 1 av 1 Dnr 2012/0257 KS-1 Kommunstyrelsen Antagande av övergripande Jämställdhetsplan 2012-2014 Förslag till beslut Kommunledningskontoret föreslår att kommunstyrelsens

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunfullmäktige 2007-05-28 1 (26) Plats och tid Folkets Hus, Askersund, 2007-05-28 kl. 19.00-20.40. Beslutande Ordinarie ledamöter Bo Trygg (s) Siv Ahlstrand (s) Per Eriksson

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 22 maj 2012 kl. 8:30-9:20 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 64-66 Beslutande Johan Persson (S) Malin Petersson (M) Anette Lingmerth (S) Anna Thore (MP)

Läs mer

Plats och tid Kommunkontoret, Stora Lee måndagen 19 mars 2012 kl 08:30 12:00

Plats och tid Kommunkontoret, Stora Lee måndagen 19 mars 2012 kl 08:30 12:00 DALS-EDS KOMMUN Socialnämnden 2012-03-19 Plats och tid Kommunkontoret, Stora Lee måndagen 19 mars 2012 kl 08:30 12:00 Beslutande Kenneth Gustavsson (c) ordf Yvonne Simonsson (s) vice ordf Britt-Marie Johansson

Läs mer

avseende marktilldelning för bostadsbebyggelse inom Kvarter 4 i kommande detaljplan för Barkarbystaden I, Järfälla kommun, nedan kallad Detaljplanen.

avseende marktilldelning för bostadsbebyggelse inom Kvarter 4 i kommande detaljplan för Barkarbystaden I, Järfälla kommun, nedan kallad Detaljplanen. 1 Mellan Järfälla kommun, genom dess kommunstyrelse, org nr 212000-0043, nedan kallad Kommunen, och Brabo Stockholm AB, org nr 556610-1696, nedan kallad Bolaget, har träffats följande RAMAVTAL avseende

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 1(26) Plats Tid Stadshuset kl 17.30--19.15 Sammanträdet ajournerades i fem minuter, kl 17.50-17.55, 126 Sammanträdesprotokoll Ledamöter Mattias Adolfsson (fp), ordförande Richard Svärd (m), 1:e v ordförande

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 17 april 2012 kl. 8:30 09:30 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 45-49 ande Johan Persson (S) Malin Petersson (M) Anna Thore (MP) Anders Andersson (C)

Läs mer

HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM FÖR LEKEBERGS KOMMUN

HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM FÖR LEKEBERGS KOMMUN Förslag antaget av kommunstyrelsens handikappråd 2009-05-28 Rev. KS-AU 2009-10-05 211 Rev. Kommunfullmäktige 2009-11-26 100 Revidering av HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM FÖR LEKEBERGS KOMMUN 1 Bakgrund Kommunfullmäktige

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2008-06-04

Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2008-06-04 Plats och tid Stadshuset, Kumlarummet, onsdagen den 4 juni 2008, klockan 17.00-17.40 Beslutande Dan-Åke Moberg (s) Torbjörn Ahlin (c) Annica Eriksson (s) Per Holm (kd) Lennart Eriksson (s) Linda Axäng

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2013-06-04

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2013-06-04 1(20) Plats och tid Nämndhuset, Nynäshamn, lokal: Örngrund kl 8.30-9.00 Beslutande Daniel Adborn (FP), ordförande Harry Bouveng (M) Övriga närvarande Utses att justera Birgitta Elvås, kommunchef Bertil

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(22) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-12-09

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(22) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-12-09 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(22) Plats och tid Kinnaborgsalen, kommunhuset, Kinna, klockan 08.30-12.00 Beslutande M Margareta Lövgren C Leif Sternfeldt 272-273, 275-285 KD Per-Olof Hermansson tjänstgör

Läs mer

Delegationsordning för kommunstyrelsen

Delegationsordning för kommunstyrelsen Beslutsdatum Paragraf Dnr Ändring 2012-02-07 19 2011.278 2012-02-29 Förslag till rev 2012-03-02 Förslag till rev 2012-04-03 80 2011.278 2013-06-17 105 2013.57 Punkt A19 2015-02-03 31 2015.04 Revidering

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Plats och tid Stadshuset, Kumlarummet, onsdagen den 6 juni 2001, klockan 17.00 17.30 Beslutande Dan-Åke Moberg (s) Per Holm (kd) Sven-Inge Carlsson (s) Peter Agerhäll (fp) Sven-Ove Cederstrand (s) Göran

Läs mer

Tommy Nordkvist Anders Westerlund. Förvaltningskontoret 2015-08-27. Agneta Henriksson. Justerare Tommy Nordkvist Anders Westerlund ANSLAG/BEVIS

Tommy Nordkvist Anders Westerlund. Förvaltningskontoret 2015-08-27. Agneta Henriksson. Justerare Tommy Nordkvist Anders Westerlund ANSLAG/BEVIS 1 (15) Plats och tid: Kommunkontoret 16.15-18.20 Beslutande Anette Lantz (M), ordförande Thomas Lindqvist (PF), vice ordförande (t o m 42) Anders Westerlund (S), ledamot Rose-Marie Jönsson (C), ledamot

Läs mer

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Anders Andersson (c)

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Anders Andersson (c) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2007-02-27 39 Tid 8.30-10.30 Plats Stadshuset Omfattning 43-52 ande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 26 april 2012 kl. 08:15-12:15.

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 26 april 2012 kl. 08:15-12:15. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (23) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 26 april 2012 kl. 08:15-12:15. Beslutande Monica Olsson (S) Ordförande Stig Eng (C)

Läs mer

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1 SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1 Paragrafer 158-172 Plats och tid Stadshuset Säffle, Trätäljarummet, kl. 09.00-14.00 ande Övriga deltagare Daniel Bäckström (c) Kerstin Einevik Bäckstrand (c), tom 12.00, 158-161,

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 26 maj 2016 kl. 13:00 Plats Torsåsgatan 1 B. Omfattning 36-45

Omsorgsnämnden PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 26 maj 2016 kl. 13:00 Plats Torsåsgatan 1 B. Omfattning 36-45 Omsorgsnämnden Tid Torsdagen den 26 maj 2016 kl. 13:00 Plats Torsåsgatan 1 B Omfattning 36-45 ande Michael Ländin (S), ordförande Per Dahl (M), 1:e vice ordförande Liselotte Ross (V), 2:e vice ordförande

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Information har skett genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Information har skett genom anslag. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (1) Plats och tid Rådhus Skåne, kl. 10:00-11:10. Beslutande Pierre Månsson (FP) Kalle Heise (MP) Anders Svensson (S) Fredrik Axelsson (M) Heléne Fritzon (S) Niclas Nilsson (SD)

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat Justeringen har tillkännagivits genom anslag. sid 1 (26) BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Protokoll 2012-03-21

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat Justeringen har tillkännagivits genom anslag. sid 1 (26) BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Protokoll 2012-03-21 sid 1 (26) Tid och plats Onsdag den 21 mars 2012 kl 15.00-16.25 Bildsalen Frödingskolan, Kronoparken Posthornsgatan 6 Ajournering kl 15.50-15.55 Ledamöter Niklas Wikström (FP) ordförande Anna Dahlén Gauffin

Läs mer

AB Svenska Bostäders överlåtelse av fastigheter/tomträtter i Hagsätra till Ikano Bostad i Hagsätra AB

AB Svenska Bostäders överlåtelse av fastigheter/tomträtter i Hagsätra till Ikano Bostad i Hagsätra AB Utlåtande 2012:70 RI+V (Dnr 023-344/2012) AB Svenska Bostäders överlåtelse av fastigheter/tomträtter i Hagsätra till Ikano Bostad i Hagsätra AB Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande.

Läs mer

Omsorgsnämnden 2009-05-28 1 (18)

Omsorgsnämnden 2009-05-28 1 (18) Omsorgsnämnden 2009-05-28 1 (18) Plats och tid Tingshuset, torsdagen den 28 maj 2009, kl. 16.00-18.20 Ajournering kl.17.10-17.30 Beslutande Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Hannu Sutinen (fp) ordförande

Läs mer

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2009-02-02 KOMMUNSTYRELSENS ALLMÄNNA UTSKOTT

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2009-02-02 KOMMUNSTYRELSENS ALLMÄNNA UTSKOTT STENUNGSUNDS KOMMUN Tid: 8:30-12.10 KOMMUNSTYRELSENS ALLMÄNNA UTSKOTT Plats: Sammanträdesrum Hallerna Ledamöter: Ove Andersson (m) Ordförande Lena Hedlund (kd) Vice.ordförande Lisbeth Svensson (fp) Bo

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-01-21 1(19)

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-01-21 1(19) Kommunstyrelsen 2014-01-21 1(19) Plats och tid Kommunhuset 2014-01-21 kl 13.30-16.15 Beslutande Leif Sandberg (M), ordförande Charlie Weimers (KD) Thomas Otto (M) Margareta Ivarsson (C) Kent Hakefelt (FP)

Läs mer

Handlingsplan för anställda inom staden som utsatts för våld Motion av Ewa Samuelsson (kd) (2005:52)

Handlingsplan för anställda inom staden som utsatts för våld Motion av Ewa Samuelsson (kd) (2005:52) Utlåtande 2005: RV (Dnr 339-3440/2005) Handlingsplan för anställda inom staden som utsatts för våld Motion av Ewa Samuelsson (kd) (2005:52) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande Motion

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2007-01-23 1 Organ Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Gnosjö, kl 08.00-15.30 Beslutande Övriga närvarande LarsÅke Magnusson (kd), ordförande Bertil Nilsson (m), 1:e vice ordförande

Läs mer

Verksamhetsplan. för jämställdhet. Diarienummer: Ks2015/0392.192. Gäller från: 2016-01-01. Fastställd av: Kommunstyrelsen, 2016-01-12 18

Verksamhetsplan. för jämställdhet. Diarienummer: Ks2015/0392.192. Gäller från: 2016-01-01. Fastställd av: Kommunstyrelsen, 2016-01-12 18 Diarienummer: Ks2015/0392.192 Verksamhetsplan för jämställdhet Gäller från: 2016-01-01 Gäller för: Ljungby kommun Fastställd av: Kommunstyrelsen, 2016-01-12 18 Utarbetad av: Jämställdhetsstrategerna Revideras

Läs mer

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL 2009-08-17. Tid 10.00 12.00. Sammanträdeslokalen Magistern. Omfattning 102-117

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL 2009-08-17. Tid 10.00 12.00. Sammanträdeslokalen Magistern. Omfattning 102-117 108 KALMAR KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdag 2009-08-17 Tid 10.00 12.00 Plats Sammanträdeslokalen Magistern Omfattning 102-117 ande Malin Petersson (M) ordförande Birgitta Elfström (S) Mona

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2012-11-07 1 Innehållsförteckning Ärende 112 Individärende... 3 113 Individärende... 4 114 Individärende... 5 115 Månadsuppföljning oktober... 6 116 Riskanalys sjuksköterskor natt... 7 117 Tillägg till

Läs mer

Lista över ärenden till kommunstyrelsens arbetsutskott fredag den 13 juni 2014

Lista över ärenden till kommunstyrelsens arbetsutskott fredag den 13 juni 2014 Lista över ärenden till kommunstyrelsens arbetsutskott fredag den 13 juni 2014 Ärende 2 Dnr 2014/000001 Aktuella kommundirektörsfrågor Föredragande: Jan Lagerqvist, kommundirektör Under ärendet informeras

Läs mer