Augusti September 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Augusti September 2015"

Transkript

1 Augusti September 2015

2 Inledning Det har fallit några droppar regn den här sommaren och det känns som om sommaren aldrig riktigt kom igång under juni och juli. Augusti har dock börjat med värme och sol och barnen som fortfarande har sommarlov passar på att doppa tårna i det kalla vattnet. Semestern har gett mycket energi och nu kommer vi tillbaka med kraft och en längtan till att hitta på nya spännande aktiviteter. Vi har fortfarande mycket kvar av sommaren att njuta utav. Sen förra numret av Ärlinghemsnytt har vi haft en rad roliga aktiviteter utöver våra stående aktiviter som vi har varje vecka. Den 3 juni hade vi Sommarruset som gick runt Ärlinghem och avslutades på vår solgård. Självklart hade vi vätskekontroll efter halva vägen. Den 9 juni åkte 8 boende med anhöriga och personal till Åland. Resan gick med Eckerölinjen från Grisslehamn. God mat och trevligt sällskap avnjöts under resan. Dagen bjöd även på mycket fint väder. Mycket uppskattat av alla som var med. två brudnäbbar och kastade ut rosenblad. Ute i entren hade vi en utställning med temat bröllop. Innan sommarsemestrarna drog igång ordentligt hann vi med en helt ny aktivitet, Finn en Vän. Det är ett initiativ som handlar om att minska ensamhet hos äldre. Både äldre som bor hemma och boende på olika äldreboenden var inbjudna. Vi dukade upp bord med bubbel, jordgubbar och choklad och vid varje bord satt det fyra till fem personer. De skulle samtala med varandra i 15 minuter och sen skulle de bytas bord. Vid nästa bord träffade de nya personer som de inte träffat förut och så skapades det nya kontakter. Efter mycket flyttande och skratt var vi alla rörande överens om att det här var en väldigt rolig aktivitet. Vi kommer att göra om det till hösten igen och då hoppas vi på ännu fler personer som deltar. Glöm inte att titta in på vår blogg där kan ni följa oss när vi hittar på nya roliga aktviteter. Varma hälsningar // Elin Den 13 juni gifte sig vår prins med sin Sofia och det ville vi uppmärksamma genom att bjuda på bröllopstårta och brudparad. Klänningar från olika delar av världen visades upp och längst fram i paraden gick

3 Nyinflyttade: Gösta Karlsson har flyttat in på Stockrosen 18 juni Rut Gustafsson har flyttat in på Liljan 22 juni Karin Selinder har flyttat in på Liljan 6 juli Information / Aktiviteter 3 juni ordnades med Sommarruset, starten gick utanför Liljan sedan skulle alla ta sig via Mosippan / Blåsippan till målet på Solgården. Efter halva vägen blev det vätskekontroll för de som ville. Vid målet fick alla en medalj och en goodiebag, därefter grillades korv.

4 Sveriges Nya sedlar och mynt Under 2015 och 2016 får Sverige nya sedlar och mynt. De har ett helt nytt utseende och det blir en ny valör: en 200- kronorssedel. Senast Sverige fick en ny sedelserie var för 30 år sedan. Dessutom kommer en 2-krona att ges ut igen, för första gången sedan För första gången i svensk modern historia byts alla sedlar och mynt, utom 10-kronan. "Ett mångårigt förberedelsearbete går mot sitt slut. I dag är vi glada att kunna visa upp de nya sedlarna och mynten som ger Sverige säkra och effektiva kontanter för många år framåt. Sedlarna tar oss med på en spännande kulturresa från Birgit Nilsson och Öresundsbron i söder till Dag Hammarsköld och Treriksröset i norr", säger Stefan Ingves. Bakgrund och beslut De sedlar vi har idag utformades för ungefär 25 år sedan. Därför behöver de moderniseras för att vi ska kunna upprätthålla ett effektivt skydd mot förfalskningar. Det är viktigt för att kontantbetalningarna ska fungera smidigt och för att vi ska ha en effektiv kontanthantering. Vinnande förslag kulturresan designade av Göran Österlund, grafisk formgivare och gravör. Under 2015 och 2016 får Sverige nya sedlar och mynt. De har ett helt nytt utseende och det blir en ny valör: en 200- kronorssedel. Senast Sverige fick en ny sedelserie var för 30 år sedan. Dessutom kommer en 2-krona att ges ut igen, för första gången sedan För första gången i svensk modern historia byts alla sedlar och mynt, utom 10-kronan. "Ett mångårigt förberedelsearbete går mot sitt slut. I dag är vi glada att kunna visa upp de nya sedlarna och mynten som ger Sverige säkra och effektiva kontanter för många år framåt. Sedlarna tar oss med på en spännande kulturresa från Birgit Nilsson och Öresundsbron i söder till Dag Hammarsköld och Treriksröset i norr", säger Stefan Ingves Nya sedlar from 1 oktober 2015 Tjugo kronor Astrid Lindgren Femtio kronor Evert Taube Två hundra kronor Ingmar Bergman Ett tusen kronor Dag Hammarskjöld Nya sedlar oktober 2016 Ett hundra kronor Greta Garbo Fem hundra kronor Birgit Nilsson De gamla sedlarna gäller tom 30/ From oktober 2016 får vi tre nya mynt i valörer 1, 2 och 5 kronor. 10 kronan finns kvar oförändrad.

5 Sveriges Nationaldag 6 juni firades med smörgåstårta på Liljan. Vår årliga Ålandsresa

6 Lördagen 13 juni gifte sig prins Carl Philip med sin Sofia. Vi uppmärksammade detta på vårt eget vis med en brudparad och kaffe & bröllopstårta.

7 För att minska ner ensamheten för äldre personer bjöd vi in till Finn en vän. Flera bord dukades upp på torget med bubbeldryck, choklad och jordgubbar. Fyra fem personer satt vid varje bord och samtalade, efter 15 min fick ena sidan av bordet byta till nästa bord så nya kontakter skapades. Vi kommer göra ett nytt försök med att bjuda in till hösten igen. Pyssel på enheterna

8 Landskap Dalsland Dalsland är ett landskap i Götaland i västra Sverige. Det ligger väster om Vänern och gränsar i norr till Värmland, i nordväst till Norge, i väster till Bohuslän och i söder till Västergötland. Dalsland kallas ofta för "ett Sverige i miniatyr", efter ett uttalande av prins Eugen. I Dalsland finns gott om sjöar, slätter och även ett fjäll, Kroppefjäll. I västra Götaland används benämningen fjäll även för låga bergsplatåer som Kroppefjäll och Kynnefjäll, dock här med betydelsen vildmark. En sevärdhet är akvedukten i Håverud. Dalsland har kända fornlämningar. Landskapets största utsträckning från norr till söder är 99 km och från öster till väster 59 km. Invånare i Dalsland kallas dalslänningar. Enligt Heimskringla regerade Erik Emundsson över Dalsland, Västergötland, Bohuslän och Värmland i slutet av 800- talet. Harald Hårfager ska dock ha erövrat allt land väster om Göta älv och Vänern, inklusive Värmland i samband med att han enade Norge. Tidpunkten för när Dalsland blev svenskt är osäker men det bör ha skett före år Hundra år senare hävdade Magnus Barfot åter de norska anspråken på Dalsland men Inge den äldre vägrade godkänna dessa krav och strider uppstod. Magnus brände och härjade i de dalsländska och värmländska skogsbygderna och fortsatte över Vänern till Kållandsö där han byggde en enkel fästning. Sedan Magnus lidit flera nederlag slöts fred under trekungamötet i Kungahälla Magnus gifte sig då med Inges dotter Margareta Fredkulla och ska ha fått Dalsland som hemgift. Men Magnus dog redan 1103 och Norge förlorade Dalsland. Landskapsdjur: Korp Landskapsblomma: Förgätmigej

9 MATNYTTIGT Jordgubbskladdkaka Ca 12 bitar 150 g smör 2 dl strösocker 1 nypa salt 1 msk vaniljsocker 3 ägg 2 ¾ dl vetemjöl Garnering ca 300 g jordgubbar, färska eller fryst florsocker GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Ta bort den från värmen och låt det svalna något. Tillsätt resten av ingredienserna i kastrullen och rör ihop allt till en slät smet. 2. Häll smeten i en smord och bröad form (bröa gärna med kokos) med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. 3. Dela jordgubbarna på mitten och lägg ut dem över hela smeten. 4. Grädda kakan mitt i ugnen i min beroende på hur kladdig du vill ha Runt vitlöksbröd 16 bitar 25 g jäst 2 ½ dl vatten, ljummet 1 tsk salt 2 msk rapsolja 6 8 dl vetemjöl Garnering 1 vitlöksklyfta 1 msk rapsolja flingsalt GÖR SÅ HÄR 1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i min. 2. Tryck ut degen till en rund kaka, ca 2 cm tjock, på en plåt med bakplåtspapper. Dela degen i sexton bitar med en degskrapa eller kniv. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Pressa vitlökslyftan i en skål och blanda med oljan. Pensla blandningen på degen. Strö över flingsalt. 3. Grädda brödet mitt i ugnen i min. Låt det svalna på ett galler.

10 Midsommarfest Vi har haft midsommarfest med dragspelsmusik av Bengt samt lite dans runt midsommarstången. Till kaffes serverades jordgubbstårta.

11 Mer midsommarfirande på Liljan Tips på alternativ till medicinering 1. Sov bättre: Kaloririk dryck (exempelvis Säröbomb), promenad i solen på dagen. 2. Förstoppning: Rörelse, mugg rapsolja istället för laxermedel eller en fiberrik gröt med mycket katrinplommon, aprikos och russin i. 3. Oro: Taktil massage för dementa eller bolltäcken som ger massage på natten. Säröbomb 4 dl standardmjölk 4 dl mild yoghurt 1 dl vispgrädde 1 dl rapsolja 1 dl socker eller till lagom sötma 5 dl frysta bär Mixa allt utom bären. Tillsätt bären och mixa igen. Ord på vägen Det viktiga är inte det du har i fickan utan det du har i ditt hjärta! Vad lever vi för om inte att göra livet mindre svårt för andra! Vänskap är som ett bankkonto; man kan inte ta ut gång på gång utan att sätta in något!

12 FRÅGELEK: Mitt namn:. Hej, så här kan du räkna. Vet Du till vilket landskap orterna 1 till 10, tillhör. Välj ett landskap och sätt siffran i landskapskolumnen. nr orter Landskap=nr 1 En ånger 2 Två åker 3 Tre slövsläge 4 Fyr udden 5 Fem sjö 6 Sex drega 7 Sju nnerup 8 Otte bol 9 Nie misel 10 Tie rp nr Landskap att välja från 1 Östergötland 2 Västergötland 3 Halland 4 Skåne 5 Halland 6 Värmland 7 Småland 8 Hälsingland 9 Uppland 10 Norrbotten Lite att klura på till nästa nr av Ärlinghemsnytt då facit kommer.

13 Promenad med fika i Äppelparken Blåsippan njuter av lunch ute på altanen.

14 Kommande aktiviteter: Kräftskiva tis 18/8 Fiske i Sigtuna med flotte i slutet av augusti.. Surströmmings lunch 10/9 Avlidna: Birger Bylund har avlidit 21/6 Åke Rosenberg har avlidit 13/7 Birgit Eriksson har avlidit 19/7 Förtroenderådsmöte 23/9 kl Göte Eriksson har avlidit 27/7 Lövfällning Jag såg ett litet blad på marken, ett löv så vissnat fult och torrt, som på en gångstig uti parken höll på att multna bort. Den varma solen var min far, min moder gröna linden. Jag föddes uti vårens dar och vaggades av vinden. Där satt jag högt i trädets topp och njöt av vindens susning, och fröjdades åt varje knopp med stilla from förtjusning. Jag gladde mig åt fågelns sång från gamla trädets grenar, åt lilla bäckens muntra språng emellan grus och stenar. Att med de andra blad till skydd mot solens strålar vara. Åt trötta fåglars skara. Nu hösten är kommen och jag blivit gul och stormen mig slitit från linden jag multnar allt mer, blir mer och mer ful och blåses omkring utav vinden. Dock multnar jag tacksam och prisar min gud för vad han mig än månde giva. Vem vet, när den svartnat min mörkbruna skrud skall kanske en blomma jag bliva. Åke Wahlberg Christer Bergendahl har flyttat 16/6 Lämna gärna bidrag till tidningen. Bidrag kan lämnas till Maria Karlsson eller skickas under adress: Ärlinghem Idrottsvägen Märsta Maria.karlsson@sigtuna.se Nästa nummer utkommer i oktober Sista dag för inlämning av bidrag 5 okt.

Inskrivna bak-recept

Inskrivna bak-recept Inskrivna bak-recept a. Småkakor... 2 a.1. Maryland cookies...2 b. Mjuka kakor... 3 b.1. Morotskaka...3 b.2. Socker kaka...3 b.3. Socker kaka, för större tårta...4 b.4. Nötchocklad rutor/kakor...4 b.5.

Läs mer

glad påsk! Citronkulor med marsipan och vit choklad Recept sid 70. ELLE mat & vin 2/09

glad påsk! Citronkulor med marsipan och vit choklad Recept sid 70. ELLE mat & vin 2/09 glad påsk! Citronkulor med marsipan och vit choklad Recept sid 70. 64 ELLE mat & vin 2/09 för en Istället personligt påskblomma Bortbjuden? Baka ett gäng krispiga grissini och ta med i stället för en bukett

Läs mer

Vår-Medley. Lördagen den 25 mars 2006 kl. 18. Starter Fikon med ost. Förrätt Grön vårsoppa med bröd och parmesansmör

Vår-Medley. Lördagen den 25 mars 2006 kl. 18. Starter Fikon med ost. Förrätt Grön vårsoppa med bröd och parmesansmör Vår-Medley Lördagen den 25 mars 2006 kl. 18 Starter Fikon med ost Förrätt Grön vårsoppa med bröd och parmesansmör Huvudrätt Svampspäckad oxfilé med pommes Anna fänkål och oliver i rödvinssås haricots vertes

Läs mer

Recept för bakning till Björnö 2015 2015 / JUNI

Recept för bakning till Björnö 2015 2015 / JUNI Recept för bakning till Björnö 2015 KARINS MJUKA KOLAKAKA 4 st ägg 6 dl socker 4 msk kakao 6 dl mjöl 2 msk bakpulver 100 g smör 3 dl kokande vatten Ugn: 175⁰C 2 st runda kakor Smält smöret. Vispa ägg och

Läs mer

Recept i vårens tecken Tema picknick. Laga mjölkfritt Enkel sallad gjord på kokt ägg, grönsaker & skinka. Något sött efter: Melon och physalis

Recept i vårens tecken Tema picknick. Laga mjölkfritt Enkel sallad gjord på kokt ägg, grönsaker & skinka. Något sött efter: Melon och physalis Recept i vårens tecken Tema picknick Enkel sallad gjord på kokt ägg, grönsaker & skinka. Något sött efter: Melon och physalis Välkommen till min alldeles egna tidning där jag delar med mig av mina bästa

Läs mer

Sött slut på påskbuffén! 8 äggstra goda recept

Sött slut på påskbuffén! 8 äggstra goda recept Sött slut på påskbuffén! 8 äggstra goda recept Varmare, sötare tider! Följ upp påskmiddagen med ett härligt bakverk, en festlig kaka eller en läcker dessert. Smaskens för både stora och små. Citrondessert

Läs mer

ÄPPELSTRUDEL INGREDIENSER:

ÄPPELSTRUDEL INGREDIENSER: ÄPPELSTRUDEL Deg: Fyllning: 5 dl mjöl 0,5 dl skorpmjöl 1,5 dl ljummet vatten lite olja 5 droppar vinäger 6 st äpple 1 st ägg 1 dl socker 2 msk olja 2 msk kanel 1 kram salt Arbeta ihop en blank deg och

Läs mer

Baka med surdeg. I Egypten använde man surdeg för 4000 5000 år sedan.

Baka med surdeg. I Egypten använde man surdeg för 4000 5000 år sedan. Baka med surdeg I Egypten använde man surdeg för 4000 5000 år sedan. I Sverige har vi använt surdeg sedan början av 1000-talet e Kr. Man sparade lite deg från varje bakning och höll degen vid liv. Eller

Läs mer

EN SMAKSAK. Det About här these inlägget ads (http://en.wordpress.com/about these ads/) görs i samarbete med Ålandsmejeriet. (http://www.aca.

EN SMAKSAK. Det About här these inlägget ads (http://en.wordpress.com/about these ads/) görs i samarbete med Ålandsmejeriet. (http://www.aca. 1 von 7 24.05.2013 17:45 EN SMAKSAK AJ Det About här these inlägget ads (http://en.wordpress.com/about these ads/) görs i samarbete med Ålandsmejeriet. (http://www.aca.ax/) Scones är det perfekta brödet

Läs mer

Församlingens godaste kyrkkaffekaka

Församlingens godaste kyrkkaffekaka Vinnare av tävlingen Församlingens godaste kyrkkaffekaka i Kyrktuppen nr 4-2010 Dubbla marsankakor 175 g margarin 1 dl socker 70 g marsanpulver för kokning 3 dl vetemjöl Chokladsmörkräm: 75 g margarin

Läs mer

Pastasnäckor med kryddig färsfyllning

Pastasnäckor med kryddig färsfyllning Pastasnäckor med kryddig färsfyllning 12 stora pastasnäckor 2 dl krossade tomater ½ gul lök 1/4 dl parmesan 1 bit kryddstark korv Salt och peppar 2 msk olivolja 2 msk finhackad basilika 100 g nötfärs 1.

Läs mer

Gifflar med äppelmos Sverige

Gifflar med äppelmos Sverige Gifflar med äppelmos Ugnstemperatur/tid/antal: 225 ca 12 min. 32 st 5 dl mjölk 1 dl socker 1/2 tsk salt 1 st ägg ca 15 dl vetemjöl Fyllning äppelmos strösocker Smält smöret i en kastrull och häll på mjölken.

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev på www.odense-marcipan.se och få ny inspiration

Prenumerera på vårt nyhetsbrev på www.odense-marcipan.se och få ny inspiration ODENSE Mandelmassa Lyx Du smakar garanterat skillnaden Mandelmassa består av mandel och socker. Ingen konst, låter det som. Man tänker lätt att då är ju mandelmassa bara mandelmassa. Men så enkelt är det

Läs mer

mina intressen:... mina favoriträtter:... JAG ÄR EN SOM... (SÄTT ETT KRYSS FÖR JA ELLER NEJ)

mina intressen:... mina favoriträtter:... JAG ÄR EN SOM... (SÄTT ETT KRYSS FÖR JA ELLER NEJ) namn:... klass:... ålder:... familj:... mina intressen:... mina favoriträtter:... dagens datum:... JAG ÄR EN SOM... (SÄTT ETT KRYSS FÖR JA ELLER NEJ) JA NEJ tycker om att vara tillsammans med andra tycker

Läs mer

Med Tupperware är bakning en lek... Tips inför brödbaket

Med Tupperware är bakning en lek... Tips inför brödbaket Bröd Med Tupperware är bakning en lek... Tips inför brödbaket 1 2 3 4 Efter bakning... Före bakning... Förvärm alltid ugnen eftersom degen trivs bäst vid höga temperaturer - då bakas också degen på bästa

Läs mer

Sweet dreams. Åsa Swanberg. Malou Holm. Wolƒgang Kleinschmidt. Matilda Boström. recept och bakning

Sweet dreams. Åsa Swanberg. Malou Holm. Wolƒgang Kleinschmidt. Matilda Boström. recept och bakning Sweet dreams recept och bakning Åsa Swanberg rekvisita, bildarrangemang och grafisk form Malou Holm foto Wolƒgang Kleinschmidt retusch Matilda Boström ordalaget . CHOKLAD 6 VITT 50 NÖTTER 78 FRUKTIGT 112

Läs mer

Vildmarkskocken 2007

Vildmarkskocken 2007 Vildmarkskocken 2007 Tävlingsmoment 1 Lunch för 4 hungriga vandrare. Renlig & mustig Dinkel Torkat Renkött Cirka 40-50 g 4 dl Dinkel 100 g hackad lök 5 st Soltorkade tomater 1 msk olja 3 tsk paprikapulver

Läs mer

Detta recept är busenkelt: Tips från Fredrik:

Detta recept är busenkelt: Tips från Fredrik: Müsliknäckebröd Detta recept är busenkelt: 4 brödkakor 300 g (3 dl) fil 300 g (3 dl) rågsurdeg 300 g (5 dl) stenmalet rågmjöl 300 g (5 dl) stenmalet fullkornsdinkel 20 g (2 tsk) salt En god blandning av

Läs mer

3. Blanda smör och pressad vitlök i en skål. Pensla bröden med blandningen. Strö över flingsalt och hackad persilja.

3. Blanda smör och pressad vitlök i en skål. Pensla bröden med blandningen. Strö över flingsalt och hackad persilja. Vitlöksbröd med flingsalt 30 34 små börd (kan göras större) 25 g jäst 4 dl vatten, fingervarmt 2 msk rapsolja 1 ½ tsk salt 8 10 dl vetemjöl ca 50 g smör, smält ca 2 vitlöksklyftor flingsalt färsk persilja,

Läs mer

Carina och Ulrika Brydlings recept med GoGreens svenskodlade bönor

Carina och Ulrika Brydlings recept med GoGreens svenskodlade bönor Innehåll Bönkebabspett med fetaoströra och rostad potatis 2 Hälsobar med hallon- och bönsmoothies 3 Jordgubb- och kaffekaka 4 Snabb lunch eller tapas med böna och kantarell 5 Bönkebabspett med fetaoströra

Läs mer

Gott till diabetiker

Gott till diabetiker Gott till diabetiker Receptkompendiet du håller i din hand är ett projekt gjort av två närvårdarstuderanden. Kompendiet fungerar som vårt slutarbete och såväl recepten som bilderna är våra egna. Recepten

Läs mer

1 Fibermatbröd (originalrecept ursprungligen från Finax gröna mjölpaket, något

1 Fibermatbröd (originalrecept ursprungligen från Finax gröna mjölpaket, något GLMS, men innehåller 1 Fibermatbröd (originalrecept ursprungligen från Finax gröna mjölpaket, något modifierat nedan) Ingredienser 4,5 dl vatten 1 tsk socker 25 g jäst 1 msk fiberhusk 300 g Grov Mjölmix

Läs mer

Glögg med incabär Testa att enkelt göra en egen glögg, Superfruits mustiga glögg är kryddad med bland annat incabär och cacao nibs. ca.

Glögg med incabär Testa att enkelt göra en egen glögg, Superfruits mustiga glögg är kryddad med bland annat incabär och cacao nibs. ca. 12 julklassiker med Innehåll Glögg med incabär 5 Urtekrams glögg 6 Varm choklad med Chili 7 Cocosa knäck 9 Aromatiska julkonfektkulor 10 Renée Voltaires Kokoskola 11 Cocosa Pepparkakor 13 Lussekatter 14

Läs mer

Prisma. Besöksadress: Tryckerigatan 4, Box 2052, 103 12 Stockholm www.prismabok.se Prisma ingår i Norstedts Förlagsgrupp AB, grundad 1823

Prisma. Besöksadress: Tryckerigatan 4, Box 2052, 103 12 Stockholm www.prismabok.se Prisma ingår i Norstedts Förlagsgrupp AB, grundad 1823 Prisma. Besöksadress: Tryckerigatan 4, Box 2052, 103 12 Stockholm www.prismabok.se Prisma ingår i Norstedts Förlagsgrupp AB, grundad 1823 2008 Linn Larsson och Prisma, Stockholm. Formgivning och styling:

Läs mer

PROJEKT REGIONPRODUCERAD MAT I ÖSTERBOTTNISKA STORKÖK. GRILLFEST MED REGIONPRODUCERADE LIVSMEDEL

PROJEKT REGIONPRODUCERAD MAT I ÖSTERBOTTNISKA STORKÖK. GRILLFEST MED REGIONPRODUCERADE LIVSMEDEL PROJEKT REGIONPRODUCERAD MAT I ÖSTERBOTTNISKA STORKÖK. GRILLFEST MED REGIONPRODUCERADE LIVSMEDEL Laxspett 4 pers 0,6 kg laxfilé 200 g gul paprika 200 g tomater 150 g färska champinjoner små 200 g röd lök

Läs mer

Safta Sylta Baka. Canderel presenterar 13 recept i samarbete med Rent a Chef

Safta Sylta Baka. Canderel presenterar 13 recept i samarbete med Rent a Chef Safta Sylta Baka Canderel presenterar 13 recept i samarbete med Rent a Chef Lätt på rätt sätt Canderel gör det möjligt för oss att leva sundare, men samtidigt unna oss det goda. Canderel ersätter socker

Läs mer

Smaksätt påsken med Muscovadorörsocker! 8 söta påskrecept med exotiskt socker och sirap från Mauritius.

Smaksätt påsken med Muscovadorörsocker! 8 söta påskrecept med exotiskt socker och sirap från Mauritius. Smaksätt påsken med! 8 söta påskrecept med exotiskt socker och sirap från Mauritius. Färg och smak i ljuvlig mix och -sirap kommer från sockerrör som växer på den exotiska ön Mauritius. Smakrika produkter

Läs mer

Enkel sommarbuffé till festen (8 sidor) Smarta bufférätter med mycket smak och vackra färger.

Enkel sommarbuffé till festen (8 sidor) Smarta bufférätter med mycket smak och vackra färger. 1 Enkel sommarbuffé till festen (8 sidor) Smarta bufférätter med mycket smak och vackra färger. Foto: Holger Edström Hannas välkomstdrink Ingredienser 20 personer 1 l granatäppeljuice, (Del Monte) 4 st

Läs mer

Festmat Steinerskolan, 20.1 2016

Festmat Steinerskolan, 20.1 2016 Festmat Steinerskolan, 20.1 2016 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Blinier 1... 3 Blinier 2... 4 Hönsconsommé... 5 Tartarbiff... 6 Profiterols med appelsingräddskum och chokladsås... 7 Rudolf Steinerskolan, festmat,

Läs mer

Meny lördagen 20/11 2004

Meny lördagen 20/11 2004 Meny lördagen 20/11 2004 HÖST MED VILT! Par 1: Par 2: Värdparet: Par 3: Kantarellkrutonger Morotssoppa med örtkanapéer Tjälknöl av älg med rönnbärsgelé och ugnsrostade grönsaker. Chokladgallerdessert med

Läs mer

Avokadosmörgås Avokado och tomat på fullkornsbröd är gott och nyttigt.

Avokadosmörgås Avokado och tomat på fullkornsbröd är gott och nyttigt. SOMMAR S ommaren kan vara härlig med sol, bad och semester. Men den kan även vara både blåsig och kall, som vi väl alla känner till. Ofta är det väl så att vi inte får den varma sommar som vi längtat efter

Läs mer

NORDISKT GA STABUD 2016 Förslag till festmeny

NORDISKT GA STABUD 2016 Förslag till festmeny NORDISKT GA STABUD 2016 Förslag till festmeny FÖRÄTT Räksallad med matkorn och broccoli HUVUDRÄTT Lättgravad lax med senap och fänkål alt. Kokt kyckling med len buljong och rotsaker EFTERÄTT Rödbetskaka

Läs mer

5 dagar. Ingredienser v.35. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.35. Köp gärna med fler matvaror!

5 dagar. Ingredienser v.35. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.35. Köp gärna med fler matvaror! dagar v.3 Recept Kött/fisk 00 gram nötfärs Ca 600 gram kycklingfilé Ca 800 gram fläskkarre 2 pkt bacon 400 gram torskfilé 400 gram lax 2 3 4 Potatis/ris/pasta mm 2 kg potatis pkt pasta 3, Hej! Vi har en

Läs mer

Gör så här Blanda marinaden ordentligt. Skär matjessillen i lagom bitar och lägg i marinaden. Låt den ligga ca två dygn innan servering.

Gör så här Blanda marinaden ordentligt. Skär matjessillen i lagom bitar och lägg i marinaden. Låt den ligga ca två dygn innan servering. Marinerad ansjovisfilé 2 burkar ansjovisfiléer (á 125g) 1 knippa dill Marinad ¾ tsk ljus fransk senap 1½ tsk vinäger 3 msk olja 1 krm paprikapulver ½ liten rödlök 1) Blanda senap, vinäger och paprikapulver.

Läs mer

Geo75 s långpannerecept

Geo75 s långpannerecept Geo75 s långpannerecept Bullar i långpanna...2 Skurna biskvier...3 Morotskaka...4 Smaskig kaka i långpanna...5 Silviakaka...6 Äppelsockerkaka - 14 bitar...7 Biskvier i långpanna...8 Falska potatisbakelser...9

Läs mer

Barnsligt roliga julbak När snön viner runt knuten och julen står för dörren, passa på att samla nära och kära till ett mysigt julbak.

Barnsligt roliga julbak När snön viner runt knuten och julen står för dörren, passa på att samla nära och kära till ett mysigt julbak. Pressmeddelande Oktober 2013 Barnsligt roliga julbak När snön viner runt knuten och julen står för dörren, passa på att samla nära och kära till ett mysigt julbak. Släpp fantasin fri och baka lekfulla

Läs mer

09.12.2016 MAT FRÅN VÅR NATUR

09.12.2016 MAT FRÅN VÅR NATUR Gillekockarna 09.12.2016 09.12.2016 MAT FRÅN VÅR NATUR behöver inte alltid vara vegetariskt Vi lagar mat som en helhet som kan serveras även vid festliga tillfällen; ändå skall det vara lätt att koka hemma.

Läs mer

Desserter. allt under 101 kalorier

Desserter. allt under 101 kalorier Desserter allt under 101 kalorier 1. Fruktiga Yoghurtskålar 4 ½ dl yoghurt med låg fetthalt 80 gram jordgubbar 80 gram blåbär 80 gram hallon 1 ½ msk rivet apelsinskal Citronmeliss för dekoration Ställ

Läs mer

Att baka med råg och surdegskultur

Att baka med råg och surdegskultur Att baka med råg och surdegskultur En folder om rågbrödsbakning med de enklaste recepten och utan onödiga tillsatser. Hur du gör din surdegsgrund, förvarar den, förökar upp den och använder den till att

Läs mer

Ingredienser. Gör så här (BananChoklad) Mixa bananen, citronjuicen och sockret. Blanda i Kesellan, Fresubin DRINK Choklad och chokladpulvret.

Ingredienser. Gör så här (BananChoklad) Mixa bananen, citronjuicen och sockret. Blanda i Kesellan, Fresubin DRINK Choklad och chokladpulvret. BananaDelight BananChoklad 100 ml Fresubin DRINK Choklad 1 mogen banan juice av ½ citron 50 g socker 200 g lätt Kesella (kvarg, 1 % fett) 4 tsk chokladdryck (pulver) 3 g gelatin (1,5 blad) Vaniljkvarg

Läs mer

Järvstabladet tidningen för dig som bor i Järvsta Utgåva nr 2 2009. Utgiven av Järvsta byförening Gävle 2010-10-11 WWW.JARVSTABYN.

Järvstabladet tidningen för dig som bor i Järvsta Utgåva nr 2 2009. Utgiven av Järvsta byförening Gävle 2010-10-11 WWW.JARVSTABYN. J ÄRVST A B LADET Järvstabladet tidningen för dig som bor i Järvsta Utgåva nr 2 2009 Utgiven av Järvsta byförening Gävle 2010-10-11 JÄRVSTABLADET I handen håller du nu utgåva nr 2 av den nya tidningen

Läs mer

Paul Svensson driver bland annat Fotografiskas restaurang i Stockholm. Päroncarpaccio med grönmögelost, honungskrutonger, olivolja och smält honung

Paul Svensson driver bland annat Fotografiskas restaurang i Stockholm. Päroncarpaccio med grönmögelost, honungskrutonger, olivolja och smält honung Paul Svensson driver bland annat Fotografiskas restaurang i Stockholm Päroncarpaccio med grönmögelost, honungskrutonger, olivolja och smält honung till 4 portioner 80 g ädelost (i Fotografiska museets

Läs mer

god bakning önskar Nybaka med kokosmjöl! Glutenfritt Rikt på fibrer och protein

god bakning önskar Nybaka med kokosmjöl! Glutenfritt Rikt på fibrer och protein god bakning önskar Nybaka med kokosmjöl! Glutenfritt Rikt på fibrer och protein Fröbröd med GOJIBÄR Ett alldeles ljuvligt bröd som är fullproppat med nyttigheter. Perfekt som frukostbröd, på ostbrickan,

Läs mer

Vecka 32,4 port. Matnyttigt! MatHems Familjematkasse! Recept. Ingredienser

Vecka 32,4 port. Matnyttigt! MatHems Familjematkasse! Recept. Ingredienser Vecka, port Ingredienser Kött/fisk 00-600 gram laxfilé pkt lammfärs, ca 00-00 gram pkt lövbiff, ca 00-00 gram 700 gram kycklinginnerfiléer Potatis/ris/pasta mm kg potatis pkt pasta 800 gram sötpotatis,

Läs mer

Hemma hos Philip. En festmåltid till Mamma och Pappa

Hemma hos Philip. En festmåltid till Mamma och Pappa Hemma hos Philip En festmåltid till Mamma och Pappa Hemma hos Philip Jag har fått i uppdrag att skapa en festmåltid för Mamma och Pappa. Den här boken visar mina bilder och recept. Min festmåltid Jag ville

Läs mer

välkommen Våffeldagen

välkommen Våffeldagen April maj 2016 Inledning Nu har vi fått känna på vårsolens första strålar och visst längtar vi efter varmare tider. Förra veckan tittade krokusen upp utanför mitt sovrumsfönster, det blev extra härligt

Läs mer

Vecka 1: Måndag: Frukost: (kl 6-8.00) Äggröra med grönsaker. Lunch: (kl 11-13.00) Nötshake med frukt

Vecka 1: Måndag: Frukost: (kl 6-8.00) Äggröra med grönsaker. Lunch: (kl 11-13.00) Nötshake med frukt Vecka 1: Måndag: Frukost: (kl 6-8.00) Äggröra med grönsaker Lunch: (kl 11-13.00) Nötshake med frukt Middag: (efter kl 17.00) Grekiskbiff med medelhavsallad Tisdag: Frukost: (kl 6.00-8.00) Äggröra med grönsaker

Läs mer

Noa gör fel Kirsten Ahlburg

Noa gör fel Kirsten Ahlburg Lärarmaterial SIDAN 1 Vad handlar boken om? Boken handlar om Noa, som är ensam hemma. Han vill göra mamma glad, och bestämmer sig för att baka en kaka till henne. När han har gjort klart smeten, stoppar

Läs mer

Vårbuffé. Rucolaröra. Kycklingfilé med tomat & oliv. Portioner: 10 personer (buffé)2 dl rucolasallad (ca 35 g) 1 vitlöksklyfta

Vårbuffé. Rucolaröra. Kycklingfilé med tomat & oliv. Portioner: 10 personer (buffé)2 dl rucolasallad (ca 35 g) 1 vitlöksklyfta Vårbuffé Rucolaröra Portioner: 10 personer (buffé)2 dl rucolasallad (ca 35 g) 1 vitlöksklyfta 1 burk kesella/kvarg (2 1/2 dl, 10%) 1 dl yoghurt av medelhavstyp (10%) svartpeppar Tillagningstid: Max 20

Läs mer

Silverbrev från Solbacka maj 2015

Silverbrev från Solbacka maj 2015 Silverbrev från Solbacka maj 2015 Hej alla närstående! Här kommer lite information från oss. Nu har solen äntligen hittat tillbaka till de här breddgraderna och förhoppningsvis kan vi se fram emot en riktigt

Läs mer

150 RECEPT FRÅN NESTLÉ

150 RECEPT FRÅN NESTLÉ Recept 25-32 150 RECEPT FRÅN NESTLÉ 25. FITNESS FRUKTIGA GRANOLAMUFFINS Ingredienser till muffinsmet: 2½ dl siktat vetemjöl 1¾ dl fullkornsmjöl 2 tsk bakpulver ½ tsk salt ½ tsk kanel 2 stora ägg 1¾ dl

Läs mer

5 dagar. Ingredienser v.39. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.39. Köp gärna med fler matvaror!

5 dagar. Ingredienser v.39. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.39. Köp gärna med fler matvaror! dagar v.39 Recept Kött/fisk Ca 00 gram nötfärs Ca 600 gram laxfilé Ca 40-00 gram fläskfilé 700 gram kycklinginnerfilé 1 2 3 Potatis/ris/pasta mm 1 kg fast potatis 1 pkt pasta 1 pkt lasagneplattor 1,4 2

Läs mer

3 dagar. Recept. Ingredienser v 34. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 34. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Recept. Ingredienser v 34. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 34. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 4 Recept Kött/fisk Ca 600 gram torskfilé Ca 650 gram minutfilé pkt salsiccia Potatis/ris/pasta kg potatis, Hej! Den här veckan bjuder på många härliga smakupplevelser. Först ut på menyn så hittar

Läs mer

recept och inspiration för en lyckad picknick under bar himmel

recept och inspiration för en lyckad picknick under bar himmel 1 recept och inspiration för en lyckad picknick under bar himmel Spenatpannkakor med bacon och fetaoströra Spenatpannkakor 3 dl vetemjöl 200 g hackad spenat 0,5 tsk salt 4 dl mjölk 4 ägg smör till stekning

Läs mer

Söta slut på påskbuffén! Bakelser Tårtor Desserter. 10 ljuvliga recept!

Söta slut på påskbuffén! Bakelser Tårtor Desserter. 10 ljuvliga recept! Söta slut på påskbuffén! Bakelser Tårtor Desserter 10 ljuvliga recept! Påskdessert 4 portioner Luftig njutning i portionsformat. 3 dl crème fraiche 1 dl Dansukker Ekologiskt Rörsocker 2 citroner ½ dl citronsaft,

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 41. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 41. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 41. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 41. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 4 Recept Grönsaker gula lökar vitlök avokado chilipeppar gurka paprikor 5 tomater salladshuvud kruka koriander kruka persilja,,,,,,,,, Mejeri dl grädde 5 dl soyayoghurt 50 gram brieost Hej! Välkomna

Läs mer

Plockmat. i advent. Plockmeny

Plockmat. i advent. Plockmeny Plockmat & pyssel i advent Plockmeny Hur ska vi hinna ses innan jul? Jo, bjud hem vännerna så kan ni fira advent och pyssla på samma gång! Duka med enkel plockmat, doftande glögg och ett stort bord med

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 11. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 11. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 11. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 11. Köp gärna med fler matvaror! dagar v Recept Kött/fisk 500 gram nötfärs Ca 800 gram torskfilé pkt bacon Potatis/ris/pasta 900 gram potatis Hej! Ulrika Brydling är kocken som brinner för ekologiskt och närproducerat med hållbar mat

Läs mer

3 DAGAR VECKA 48 VECKANS MENY

3 DAGAR VECKA 48 VECKANS MENY 3 DAGAR VECKA 48 Hej! Vi är inne på 3:e veckan med vår folkkära gästkock Plura Jonsson. I över 40 år har han varit sångare och låtskrivare i gruppen Eldkvarn. Men det är först på senare år Plura Jonsson

Läs mer

Potatis- och purjolökssoppa med tunnbrödsrulle. vecka 47

Potatis- och purjolökssoppa med tunnbrödsrulle. vecka 47 Potatis- och purjolökssoppa med tunnbrödsrulle vecka 47 familj Potatis- och purjolökssoppa med tunnbrödsrulle cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2400 kj/ 574 kcal. Protein 13,9 g. Fett 30,2

Läs mer

Recept. Ingredienser v.39. Veckans meny: Bra att ha hemma v.39. Köp gärna med fler matvaror! Hej!

Recept. Ingredienser v.39. Veckans meny: Bra att ha hemma v.39. Köp gärna med fler matvaror! Hej! v.39 Kött/fisk Ca 600 gram rödspättafilé Ca 500 gram nötfärs Ca 000 gram kycklingben Ca 800 gram falukorv Ca 500 gram lövbiff Recept 2 5 3 Potatis/ris/pasta mm kg mjölig potatis 3 bakpotatisar pkt pasta

Läs mer

Innehåll. Förord 5 Om surdeg 7 Starta en surdegsgrund 8 Förvara och mata en surdeg 13 Baka med surdeg 16 Redskapen 20 Om recepten 23

Innehåll. Förord 5 Om surdeg 7 Starta en surdegsgrund 8 Förvara och mata en surdeg 13 Baka med surdeg 16 Redskapen 20 Om recepten 23 Innehåll russin och solros 27 valnötsbröd 29 det suraste 33 baguette på rågsurdeg 35 fikon och hasselnöt 39 ljusa dinkelbröd 41 fruktbröd 45 grytbröd med autolys 47 gotlandslimpa 51 drottningholmslimpa

Läs mer

BÄSTA. tips, idéer & steg-för-steg bilder. BARNVÄNLIGT skriv ut recepten igen om de blir kladdiga

BÄSTA. tips, idéer & steg-för-steg bilder. BARNVÄNLIGT skriv ut recepten igen om de blir kladdiga BÄSTA recept tips, idéer & steg-för-steg bilder BARNVÄNLIGT skriv ut recepten igen om de blir kladdiga PALITLIGA De här muffinsen blir både snygga och smarriga! Här är allt ni behöver. Ta fram alla redskap

Läs mer

äggen i en korg Vi lade alla Tillsammans skapade vi en härlig middag som gav minnen för livet! och gjorde en fantastik 3-rätters meny

äggen i en korg Vi lade alla Tillsammans skapade vi en härlig middag som gav minnen för livet! och gjorde en fantastik 3-rätters meny Göteborgs Kex på matlagningsäventyr i Kviberg Kantin 2010-01-26 Vi lade alla äggen i en korg och gjorde en fantastik 3-rätters meny Meny Bouillabaisse med rouille och rosmarinsgrissini Ädelostfylld lammrostbiff

Läs mer

Cafévas goda rågfrallor ca 20 st

Cafévas goda rågfrallor ca 20 st 25 haga/vasa 26 caféva haga nygata 5 E Cafévas goda rågfrallor ca 20 st 1 liter vatten 1 pkt jäst 1 msk socker 1,5 msk salt 1 dl hela vetekorn 1 dl linfrön 3,5 dl grovt rågmjöl 3,5 dl grahamsmjöl knappt

Läs mer

3 DAGAR VECKA 46 VECKANS MENY

3 DAGAR VECKA 46 VECKANS MENY DAGAR VECKA 46 Hej! Vi presenterar stolt Plura Jonsson som vår nya gästkock i matkassen. I över 40 år har han varit sångare och låtskrivare i gruppen Eldkvarn. Men det är först på senare år Plura Jonsson

Läs mer

Buon appetito! Enkla rätter på italienska.

Buon appetito! Enkla rätter på italienska. Buon appetito! Enkla rätter på italienska. I Italien vet man hur man njuter av livet. Och det behöver inte innebära en fyrarätters middag på lyxkrogen. På tratterior från norr till söder bjuds enkla och

Läs mer

carpaccio på nötrulle

carpaccio på nötrulle XköttX carpaccio på nötrulle från olsson s utvalda med confit på svamp Recept: Peter Häll 300 g nötrulle Olsson s Utvalda 300 g blandad svamp 1 gul lök 1 vitlöksklyfta 1 dl olivolja skal och saft av 1

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 3. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 3. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 3. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 3. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v Kött/fisk Ca 600 gram laxfilé 500 gram nötfärs 500 gram hönsfärs Recept Potatis/ris/pasta 900 gram potatis förp risnudlar Hej! Välkomna till en ny vintervecka med flera goda smaker

Läs mer

Ingredienser v.38. Recept. Veckans meny: Bra att ha hemma v.38. Köp gärna med fler matvaror! Hej!

Ingredienser v.38. Recept. Veckans meny: Bra att ha hemma v.38. Köp gärna med fler matvaror! Hej! v.38 Recept Kött/fisk Ca 00 gram nötfärs Ca 600 gram laxfilé 1 fläskfilé, ca 00 gram 700 gram kycklinginnerfilé 1 2 3 Potatis/ris/pasta mm 1 kg fast potatis 1 pkt pasta 1 pkt lasagneplattor 1,4 2 Grönsaker

Läs mer

Introduktion. Innan du börjar så vill vi peka på några generella saker när man använder sig av MCT olja i matlagningen;

Introduktion. Innan du börjar så vill vi peka på några generella saker när man använder sig av MCT olja i matlagningen; Recept med MCT-olja Introduktion Med den här skriften vill vi ge lite tips och råd hur MCT olja kan användas. Vi hoppas det ska vara till hjälp och inspiration för att hitta egna lösningar och användningsområden.

Läs mer

Krämig pasta med kyckling och saffran. vecka 47

Krämig pasta med kyckling och saffran. vecka 47 Krämig pasta med kyckling och saffran vecka 47 familj Krämig pasta med kyckling och saffran cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2594 kj/ 620 kcal. Protein 48,2 g. Fett 21,7 g. Kolhydrater 54,4

Läs mer

Bra recept Folkhälsoenheten, Örebro läns Idrottsförbund 2011

Bra recept Folkhälsoenheten, Örebro läns Idrottsförbund 2011 Bra recept Folkhälsoenheten, Örebro läns Idrottsförbund 2011 Energibollar nr 1 50 gr smör 4 msk kakao 1 dl finhackade nötter (ex. mandel, valnötter) 1/2 dl kokos 1 dl pumpafrön 1/2 dl solrosfrön 1dl russin

Läs mer

Mysteriet med det försvunna julklapparna och pepparkakorna

Mysteriet med det försvunna julklapparna och pepparkakorna Mysteriet med det försvunna julklapparna och pepparkakorna Av Martina, Simon och Kasper Det var en gång en jultomte som skulle fixa julklappar till alla barnen. Det var 5 dagar kvar till jul och han var

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 41. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 41. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 41. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 41. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v 41 Recept Kött/fisk Ca 600 gram torskfilé 700 gram tunnskivad kycklingfilé 1 Potatis/ris/pasta 900 gram potatis 1 Hej! Vi inleder denna oktobervecka med vår gästkock Fredrik Jonssons

Läs mer

NYA Snödrevet. Mars 2010. Medlemsinformation Östersund Telemark Club

NYA Snödrevet. Mars 2010. Medlemsinformation Östersund Telemark Club NYA Snödrevet Mars 2010 Medlemsinformation Östersund Telemark Club Ledare Snart Free Heel Fiesta Planeringen för Free Heel Fiesta pågår för fullt och anmälningarna är i skrivande stund fler än förra året,

Läs mer

Vispa samman ägg, mjölk, salt och vitpeppar. Häll äggstanningen i formen. Grädda i 200 grader ca 30 min.

Vispa samman ägg, mjölk, salt och vitpeppar. Häll äggstanningen i formen. Grädda i 200 grader ca 30 min. Överbliven Lutfisk Ingredienser Ca 5 dl lutfisk, kokt benfri 7-8 potatisar, skivade 1 lök, strimlad 2 ägg 3 dl mjölk Salt Vitpeppar Bacon Gröna ärter Sallad Smör Gör så här Varva benfri, kokt lutfisk skuren

Läs mer

- Hjälpredan används till att pressa jos från citrusfrukter, riva citrusskal, separera äggvita/äggula.

- Hjälpredan används till att pressa jos från citrusfrukter, riva citrusskal, separera äggvita/äggula. Kaka: 35 g Smör 1 Ägg 1 dl Socker 1 dl Vetemjöl 1/2 tsk Bakpulver 1 tsk Vaniljpulver 1 msk Kakao 2 msk Mjölk 1. Smält smöret i MicroCook-kannan. 2. Vispa Ägg och Socker poröst i SpeedyChef. 3. Blanda de

Läs mer

LUGNETS FÖRSKOLA LUGNETS FÖRSKOLA

LUGNETS FÖRSKOLA LUGNETS FÖRSKOLA , LUGNETS MELLANMÅL LUGNETS MELLANMÅL Våren 2012 startade vi arbetet med att få Grön Flagg certifiering, som är utmärkelsen för skolor och förskolor som vill arbeta med hållbar utveckling. Vi siktar på

Läs mer

Köttfärspiroger. Fyllning. ½ gul lök. 2 krm salt

Köttfärspiroger. Fyllning. ½ gul lök. 2 krm salt Köttfärspiroger Pirogdeg 50 g matfett ¾ dl mjölk ¼ pkt jäst 1 krm salt 1 äggvita 2 ½ dl vetemjöl Fyllning ½ gul lök 150 g nötfärs 2 krm salt 2 krm svartpeppar 2 msk tomatpuré 1 vitlöksklyfta ½ dl svamp

Läs mer

3 DAGAR VECKA 7 VECKANS MENY

3 DAGAR VECKA 7 VECKANS MENY DAGAR VECKA 7 Hej! Välkomna till en ny spännande matvecka. För er som inte var med oss förra veckan så kan jag berätta att vi nu har glädjen att välkomna Tina Nordström som kommer att gästa Tastelines

Läs mer

Kalvfärsbullar i tomatsås. vecka 43

Kalvfärsbullar i tomatsås. vecka 43 Kalvfärsbullar i tomatsås vecka 43 familj Kalvfärsbullar i tomatsås cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2551 kj/ 596 kcal. Protein 34,9 g. Fett 27,1 g. Kolhydrater 62,1 g. Ingredienser: 1/2

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 28. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 28. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 28. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 28. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v 8 Recept Kött/fisk 500 gram nötfärs Ca 600 gram laxfilé Ca 700 gram fläskkarré Potatis/ris/pasta kg potatis, Hej! Vi har en härlig sommarvecka framför oss med flera inspirerande och

Läs mer

Pasta med fetaost och bacon. vecka 20

Pasta med fetaost och bacon. vecka 20 Pasta med fetaost och bacon vecka 20 familj Pasta med fetaost och bacon cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2565 kj/614 kcal. Protein 22,6 g. Fett 29,9 g. Kolhydrater 61,0 g. Ingredienser:

Läs mer

10 goda tapas på svenska Gör läckra smårätter på svenska smaker. Perfekt till festen!

10 goda tapas på svenska Gör läckra smårätter på svenska smaker. Perfekt till festen! 1 10 goda tapas på svenska Gör läckra smårätter på svenska smaker. Perfekt till festen! IDÉ Tapas är perfekt som buffé på festen - alla kan plocka vad de gillar. Många av rätterna passar också bra som

Läs mer

SÄRVUXTIDNINGEN Årgång 3, Nummer 1 10 december, 2012

SÄRVUXTIDNINGEN Årgång 3, Nummer 1 10 december, 2012 SÄRVUXTIDNINGEN Årgång 3, Nummer 1 10 december, 2012 Gräddknäck Ca 60 stycken 2 dl vispgrädde 2 dl ljus sirap 2 1/2 dl socker Blanda allt i tjockbottnad kastrull och Koka upp under omrörning. Sänk värmen,

Läs mer

jul 08 Höj stämningen med söta saker och bakade klappar...

jul 08 Höj stämningen med söta saker och bakade klappar... jul 08 Höj stämningen med söta saker och bakade klappar... 2 Julen är den tid på året när vi bryr oss lite extra om dem vi tycker om och vill skapa en ombonad stämning hemma. Här följer några tips på hur

Läs mer

Lättbakade bröd till vardag och fest. Knäckebröd, Pestosnurror, Mustigt nötbröd, Focaccia och mycket mer. Matinspiration & Recept från Coop

Lättbakade bröd till vardag och fest. Knäckebröd, Pestosnurror, Mustigt nötbröd, Focaccia och mycket mer. Matinspiration & Recept från Coop Matinspiration & Recept från Coop Varsågod! En grunddeg, tretton olika bröd! Lättbakade bröd till vardag och fest. Knäckebröd, Pestosnurror, Mustigt nötbröd, Focaccia och mycket mer nu! Lever du i tron

Läs mer

MÅNGA GODA SKÄL ATT FIRA. Gör någon glad med en ROS i MARSIPAN! Hurra för dig! 10 LÄTTA OCH LÄCKRA RECEPT

MÅNGA GODA SKÄL ATT FIRA. Gör någon glad med en ROS i MARSIPAN! Hurra för dig! 10 LÄTTA OCH LÄCKRA RECEPT Gör någon glad med en ROS i MARSIPAN! MÅNGA GODA SKÄL ATT FIRA Hurra för dig! 10 LÄTTA OCH LÄCKRA RECEPT HIPP, HIPP, HURRA! Världens bästa grannar, en sambo som gör dig lycklig eller en lång, ledig helg

Läs mer

Matinspiration & Recept från Coop. Matbröd, kakor, flarn och cupcakes. Baka något gott varje dag!

Matinspiration & Recept från Coop. Matbröd, kakor, flarn och cupcakes. Baka något gott varje dag! Matinspiration & Recept från Coop Matbröd, kakor, flarn och cupcakes. Baka något gott varje dag! Kärleken till brödet Tycker du att det är ovanligt lite jäst, lite mjöl och långa jästider i matbrödsrecepten?

Läs mer

Grova bröd. Grova limpor, 2 st. Grova skållade bullar, 20 st. Bröd med solrosfrön. Dietistverksamheten. Skållning: Efter skållningen:

Grova bröd. Grova limpor, 2 st. Grova skållade bullar, 20 st. Bröd med solrosfrön. Dietistverksamheten. Skållning: Efter skållningen: Grova bröd Grova skållade bullar, 20 st. Skållning: 3 dl grahamsmjöl 3 dl kokande vatten Efter skållningen: 50 g margarin 3 dl vatten 1½ tsk salt 2 msk sirap 5 dl grahamsmjöl 4-5 dl vetemjöl Skållningen:

Läs mer

Livsstilsboken. En liten bok om det viktigaste som finns. du.

Livsstilsboken. En liten bok om det viktigaste som finns. du. Livsstilsboken En liten bok om det viktigaste som finns. du. Det här är jag. namn: klass: ålder: familj: mina intressen: mina favoriträtter: dagens datum: 2 JAG ÄR EN PERSON SOM...(sätt ett kryss för ja

Läs mer

jul Höj stämningen med söta saker och bakade klappar...

jul Höj stämningen med söta saker och bakade klappar... jul Höj stämningen med söta saker och bakade klappar... lill s godbitar ca 30 stycken 1/2 dl vispgrädde 100 g choklad i bitar 1 tsk Dansukker Vaniljsocker 1 msk Dansukker Råsocker Flor 50 g rumsvarmt osaltat

Läs mer

VÄXTFÄRGNING FÖR NYBÖRJARE med

VÄXTFÄRGNING FÖR NYBÖRJARE med VÄXTFÄRGNING FÖR NYBÖRJARE med teljé dda FÖRORD: Jag kommer beskriva denna växtfärgningsprocess som om jag växtfärgade endast en garnhärva. Varför då? Jo, för texten är främst för den som aldrig växtfärgat

Läs mer

v.50 HILDING TIPSAR JULSPECIAL

v.50 HILDING TIPSAR JULSPECIAL v.50 HILDING TIPSAR JULSPECIAL Hemmagjord glögg 3-5 msk råsocker 1 liter vin (gärna kraftigt) 6 cl rom eller cognac 3 st svartpepparkorn 4 st kardemumma kapslar 8 st nejlikor 1-2 st kanelstänger 2 st pomeransskal

Läs mer

Julbordsinspiration från xtravaganza

Julbordsinspiration från xtravaganza Julbordsinspiration från xtravaganza De Svenska julbordstraditionerna kommer från det gamla bondesamhället där människorna rörde sig mer i vardagen och julmaten var ofta både fet, salt och söt. I dagens

Läs mer

SOJA-SILL / AUBERGINE-SILL

SOJA-SILL / AUBERGINE-SILL SOJA-SILL / AUBERGINE-SILL 125 g Sojastrips (torrvara) / 1 stor aubergine Lagen: 3 dl vatten 2 dl socker 1 dl ättika (12%) 1 msk salt 1 påse sillkryddor (morot) (Rödlök) Senapsvariant: 1 dl rapsolja 3

Läs mer

Matresan recept v 32 Smaka, lära och köpa närproducerat

Matresan recept v 32 Smaka, lära och köpa närproducerat Matresan recept v 32 Smaka, lära och köpa närproducerat Örtolja Plocka bladen av en basilika (ca 3 dl), lägg dem i en matberedare eller i en skål som passar till en mixerstav. Tillsätt 1 tsk salt och 2

Läs mer

LANDSBYGDSENHETEN. Det goda kaffebrödet. 18 och 25 november 2014. Receptsamling. Recept: Birgitta Rasmusson

LANDSBYGDSENHETEN. Det goda kaffebrödet. 18 och 25 november 2014. Receptsamling. Recept: Birgitta Rasmusson LANDSBYGDSENHETEN Det goda kaffebrödet 18 och 25 november 2014 Receptsamling Recept: Birgitta Rasmusson Juldammsugare (ca 15 st) 5 dl blandade kaksmulor av sockerkaka och småkakor 50 g mandelmassa 50

Läs mer

3 DAGAR VECKA 3 VECKANS MENY

3 DAGAR VECKA 3 VECKANS MENY DAGAR VECKA Hej och välkomna tillbaka till vardagen efter några härliga julveckor. Vi fortsätter på temat med lätta och fräscha rätter så här i början av det nya året. Först ut på menyn har vi klassikern

Läs mer