Väx med dina leverantörer - ICA delar med sig av sina erfarenheter från CSR-arbete i Kina

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Väx med dina leverantörer - ICA delar med sig av sina erfarenheter från CSR-arbete i Kina"

Transkript

1 maj 2013 Väx med dina leverantörer - ICA delar med sig av sina erfarenheter från CSR-arbete i Kina Av Anna Kiefer Från vänster: Maria Smith, Senior Manager Environment & Social Responsibility of ICA Sweden, Cindy Chan, Social Compliance Manager och Thommy Järlefelt, Managing Director of ICA Global Sourcing. Foto: ICA Den svenska dagligvarukedjan ICA har arbetat med Corporate Social Responsibility (CSR) i många år. För att kunna upphandla på ett mer ansvarsfullt sätt etablerade de en revisionsfunktion i Kina Idag har de omfattande erfarenhet och väl utvecklade rutiner för revision hos leverantörer. De har noterat en del förbättringar i leverantörernas ansvarstagande sedan de började, men mycket återstår fortfarande att göra. En nyckel till framgång är att fokusera på att stödja leverantörerna att utveckla bra CSR, inte bara hota med att avfärda dem. Postal address: Tel: 3 Dongzhimenwai Dajie (amb ambassaden.peking@gov.se BEIJING (visum) P.R. China Street address: Fax: 3 Dongzhimenwai Dajie (amb Sanlitun (visum)

2 Embassy of Sweden 2(7) Non-food sourcing gjordes tidigare till största delen från Sverige, men företaget har allteftersom insett vikten av lokal närvaro. Foto: ICA Corporate Social Responsibility (CSR) utgör en central del av kundförväntningarna. Det gör det särskilt viktigt för ICA, säger Maria Smith, Senior Manager Environment & Social Responsibility på ICA Sweden, men oavsett kundkrav är CSR fundamentalt för ICA:s varumärke, att ta ansvar är en hörnsten för oss. ICA sålde huvudsakligen livsmedel fram till ca Med expansionen av ICA Maxi-butiker som har ett bredare produktsortiment, har andra produkter ökat i betydelse för ICA. Nonfood sourcing gjordes tidigare till största delen från Sverige, men i takt med att debatten om och fokus på CSR intensifierades i Sverige på tidigt 2000-tal, började företaget gradvis inse vikten av lokal närvaro. Numer upphandlar ICA non-food genom fyra kontor i Asien: Hong Kong, Shanghai, Bangladesh and Vietnam etablerades en revisionsfunktion på plats. Den leds av Cindy Chan, Social Compliance Manager, som har lång erfarenhet inom CSR-revision. Det har tagit tid för leverantörer att förstå att de måste anamma CSR. Det gäller att ha lite tålamod. Revision är ett lokalt hantverk Idag revideras merparten av de kinesiska fabrikerna av ICA:s revisionsgrupp i Kina. Vid sidan av denna anlitar ICA också lokala tredje partsföretag för revisionstjänster, för att tillgodose revisionsbehoven i andra asiatiska länder.

3 Embassy of Sweden 3(7) ICA använder en skala från bra till oacceptabel. En oacceptabel fabrik måste förbättra sig innan nästa revision för att få fortsätta att göra affärer med ICA. Foto: ICA Det finns ett standardiserat revisionsförfarande som börjar med en intervju med fabriksledningen, följd av en rundtur på fabriken och i bostäderna. Därefter går man igenom dokument och register såsom lönelistor, åldersregister, produktionsregister m.m. och slutligen genomförs intervjuer med fabriksarbetarna. Slutsatser dras utifrån insamlad information och av observationer, intervjuer och registeröversyn från revisionsdagen. Normalt kräver en revision minst åtta timmar i fabriken. Det måste vara lokala revisorer, säger Cindy Chan, De känner kulturen och talar språket och kan nå under ytan. Fabriksledningen bjuder i allmänhet västlänningar på en utomordentlig tretimmarslunch, sedan småpratar de en stund och sedan finns ingen tid över att se några missförhållanden i fabriken. Thommy Järlefelt, Managing Director of ICA Global Sourcing, instämmer: Revision är ett lokalt hantverk. ICA använder en skala som sträcker sig från bra, acceptabel, behov av förbättringar till oacceptabel. Om en fabrik faller inom kategorin oacceptabel måste den genomföra förbättringar innan nästa revision, annars kommer ICA att avbryta affärssamarbetet med den fabriken. På det sättet får varje fabrik en andra chans så länge de visar en vilja till förbättring.

4 Embassy of Sweden 4(7) Konsolidering, lojalitet och avdelningsöverskridande samarbete är framgångsfaktorer Sedan de började med revision på plats har 750 leverantörer reducerats till ca 400. Det har skett genom att rationalisera, minska antalet mellanhänder och lokala agenter och genom att ta kontroll över produktionsställen. Detta har skapat en stabil och väl reviderad fabriksbas och ICA kan expandera med existerande fabriksbas. Man måste hålla fast vid sina leverantörer, säger Cindy Chan, Man kan inte förvänta sig mycket förbättring om man hela tiden byter leverantör. Foto: ICA Faktum är att en nyckelfaktor för ICA:s CSR-arbete är just att växa med sina leverantörer. Man måste hålla fast vid sina leverantörer, säger Cindy Chan, Man kan inte förvänta sig mycket förbättring om man hela tiden byter leverantör. Det innebär att inte endast kontrollera dem, utan att också hjälpa dem att bli bättre, genom CSR-utbildning och sociala aktiviteter t.ex. Dessutom måste CSR genomsyra hela organisationen. Bedömning av CSR är inte bara ett arbete för revisorer, varje ICA-representant har en roll i att säkra att CSR-kraven efterlevs. Bedömningen av leverantörer börjar med att undersöka socialt ansvarstagande. Bästa pris är inte det enda de har för ögonen. Det har hänt att butikshyllor har förblivit tomma pga att vi inte kunnat hitta en leverantör som uppnått vår standard, säger Maria Smith. ICA:s CSR-enhet i Sverige sorterar under avdelningen för affärsutveckling. Det visar hur ICA värderar de här frågorna. CSRenheten är en stödfunktion till övriga avdelningar. Det är också

5 Embassy of Sweden 5(7) avgörande att ha ett starkt engagemang från ledningen och en tydlig strategi för gruppen. Benchmarking och rationalisering för större påverkan Det finns utmaningar både vad gäller slutkonsumenter och leverantörer. Konsumenterna vill ofta ha produkterna till lägre pris men högre kvalitet, vilket kan vara en knepig ekvation. För att framgångsrikt kunna ställa krav på leverantörer gäller det i allmänhet att ha en viss volym Man måste ha ett tillräckligt stort företag för att kunna åstadkomma förändring. Därmed kan samarbete mellan varumärken komma att öka. Tillsammans med andra är vi mycket starkare, säger Maria Smith, ju fler desto bättre. Ett sätt att strömlinjeforma krav från många små och medelstora kunder är att använda internationella standarder. Att passa in alla marknadens standarder för socialt ansvar i exempelvis GSCP (Global Social Compliance Programme), för att skapa ett program som alla efterlever, skulle vara gynnsamt för alla inblandade parter. Köpare skulle sannolikt kunna minska sina kostnader pga att de inte skulle behöva revidera varje enskild fabrik. ICA vill ha försäkran snarare än försäkring. Vi vill veta hur det faktiskt ligger till och hjälpa till att skapa förändring, säger Thommy Järlefelt, Managing Director ICA Global Sourcing Internationell standardisering skulle antagligen också avhjälpa revisionsutmattning. Många olika krav från många olika kunder kan skapa en stor arbetsbörda för leverantörer. Stora leverantörer har ofta särskild personal som har som enda uppgift att förse revisorer med underlag. Det finns en risk att leverantörer bygger falska fasader för att hantera kundrevisioner. Oannonserade revisioner är ett viktigt verktyg för att motverka sådana tendenser, säger Cindy Chan, men var medveten om att oannonserade revisioner inte bygger förtroende och förtroende bör utgöra själva fundamentet för era leverantörsrelationer.

6 Embassy of Sweden 6(7) Om dokument som presenteras verkar för bra för att vara sanna kan de vara förfalskade. Dokument måste återspegla vad ni rimligen kan förvänta er av den specifika leverantören. Cindy Chan sa till en leverantör under en revision att hon ville se verkligheten när ett förfalskat dokument visades upp för henne. Detta var en överraskning för leverantören som trodde att de skulle bli avvisade om ICA upptäckte vilka problem de hade. Thommy Järlefelt uttrycker det som att: ICA vill ha försäkran snarare än försäkring. Vi vill veta hur det faktiskt ligger till och hjälpa till att skapa förändring. Skicka ett meddelande till artikelförfattaren. Sveriges Ambassad CSR Centre Nyhetsbrev (engelska): Corporate Responsibility News Sveriges Ambassad i Peking ICA:s CSR rekommendationer till andra uppköpare: Ju tidigare du startar desto bättre blir du i framtiden. Förr eller senare kommer konsumenterna att ställa krav. Kombinera kommersiella frågor och CSR, det är inte två olika saker. Läs på, du måste veta vad du har att vänta dig. Det är sannolikt den viktigaste frågan innan du sätter igång. Vad vill du göra och hur ska du göra det? Tro inte att du kan göra det på svenskt vis, du måste göra det på lokalt vis. Svenskar förlitar sig på förtroende. I Kina måste man använda sina egna ögon. Det är inte uppsåtligt fusk, men i dessa framväxande marknader är leverantörer redo att göra nästan vad som helst för att få ordern. Lokal närvaro. Dialog på plats är en nyckelfråga, att inte bara tala på telefon. Stöd på plats är också viktigt, men ni kan inte ha stöd på plats för alla fabriker, det skulle bli för dyrt. Gör en riskbedömning. Ni måste undersöka undersökarna. Om ni anlitar tredje part, se till att de är pålitliga. Sätt upp tydliga mål när ni går in på marknaden, t. ex. Allt ska vara reviderat till år 2016 och mät förändring. Ledningens engagemang är viktigt både lokalt och globalt. Understryk vikten av att arbeta med CSR. Ge inte upp när ni stöter på problem! Man måste arbeta långsiktigt. Ha realistiska förväntningar på era leverantörer. Om de visar er en fantastiskt bra rapport betyder det förmodligen att det finns ett problem i fabriken. Oannonserade revisioner, om ni vill försäkra er om att fabriken har förbättrat sig. Ni kan dock inte alltid dyka upp oannonserade. Fokus måste vara på långsiktiga relationer. Ni kan förbereda för oannonserade besök. Börja inte med oannonserade besök. Uppmuntra transparens och äkta register så att ni kan hjälpa era leverantörer att fylla kraven.

7 Embassy of Sweden 7(7)

Från kravefterlevnad till CSR som affärsstrategi IKEA i fokus

Från kravefterlevnad till CSR som affärsstrategi IKEA i fokus december 2013 Från kravefterlevnad till CSR som affärsstrategi IKEA i fokus Av Anna Kiefer Det började med att uppfylla krav och uppförandekod och genom åren har det omvandlats till själva grunden för

Läs mer

Säkerheten går före allt på LKAB - Svenska gruvbolaget LKAB gör inköp i Kina med fokus på hållbarhet och kvalitet

Säkerheten går före allt på LKAB - Svenska gruvbolaget LKAB gör inköp i Kina med fokus på hållbarhet och kvalitet Säkerheten går före allt på LKAB - Svenska gruvbolaget LKAB gör inköp i Kina med fokus på hållbarhet och kvalitet Av Anna Kiefer Anders Lundgren började arbeta på LKAB 1995 med inköp, därefter kvalitet

Läs mer

Gemensamma CSR-satsningar i leverantörsleden - Tre kinesiska företag beskriver sina erfarenheter

Gemensamma CSR-satsningar i leverantörsleden - Tre kinesiska företag beskriver sina erfarenheter mars 2014 Gemensamma CSR-satsningar i leverantörsleden - Tre kinesiska företag beskriver sina erfarenheter Av Yang Hua Det är stödet och de stränga kraven från H&M som har hjälpt vårt företag att successivt

Läs mer

KATEGORICHEF HEMTEXTIL & KLÄDER

KATEGORICHEF HEMTEXTIL & KLÄDER KATEGORICHEF HEMTEXTIL & KLÄDER VD: Göran Westerberg Omsättning: ca 7 mdkr SEK (2018) Anställda: ca 2 800 medarbetare (2018) Huvudkontor: Upplands Väsby, Stockholm Placering: Upplands Väsby, Stockholm

Läs mer

Din kostnadseffektiva inköpsavdelning. Beijing - Shanghai - Hong Kong - New Delhi - Tallinn - Stockholm - Helsinki

Din kostnadseffektiva inköpsavdelning. Beijing - Shanghai - Hong Kong - New Delhi - Tallinn - Stockholm - Helsinki Din kostnadseffektiva inköpsavdelning Beijing - Shanghai - Hong Kong - New Delhi - Tallinn - Stockholm - Helsinki Nikolai Sourcing Inköps & logistik lösningar och ansvarsfulla inköpstjänster till industrin

Läs mer

Din kostnadseffektiva inköpsavdelning

Din kostnadseffektiva inköpsavdelning Din kostnadseffektiva inköpsavdelning Helsinki Tel: +358 9 4247 7600 Fax: +358 9 4247 7603 Beijing Tel: +86 10 650 14273 Fax: +86 10 650 14275 Shanghai Tel: +86 21 627 00640 Fax: +86 21 627 00872 Hong

Läs mer

Barn i Syd producerar de kläder vuxna bär i Nord - Fatta modet och säg ifrån! Copyright: Expressen

Barn i Syd producerar de kläder vuxna bär i Nord - Fatta modet och säg ifrån! Copyright: Expressen Barn i Syd producerar de kläder vuxna bär i Nord - Fatta modet och säg ifrån! Copyright: Expressen INTRODUKTION: TEMA TEXTIL För 40 50 år sedan producerades det kläder i Sverige. Klädindustrin har varit

Läs mer

Koll på kapitalet? Nu räknar dom stålar igen!

Koll på kapitalet? Nu räknar dom stålar igen! Koll på kapitalet? Nu räknar dom stålar igen! Mätsystem för ökad lönsamhet En god lönsamhet är ett självklart mål för varje framgångsrik affärsverksamhet. Att nöjda kunder, motiverade medarbetare och starka

Läs mer

Implementering av ISO 26000

Implementering av ISO 26000 Implementering av ISO 26000 En standard till? Vi har ju redan ISO 9001 & ISO 14001. Socialt ansvarstagande, varför ska vi hålla på med det? Det får väl samhället sköta" Det där med ISO 26000 kan väl din

Läs mer

En snabbare och starkare affärspartner

En snabbare och starkare affärspartner En snabbare och starkare affärspartner Varför blir vissa företag mer framgångsrika än andra? Beror det på kortare time to market, innovationstakten eller produktionskostnaden? Svaret är ovillkorligen ja

Läs mer

www.dalecarnegie.se Dale Carnegie Tips för att skapa förstklassig kundservice

www.dalecarnegie.se Dale Carnegie Tips för att skapa förstklassig kundservice www.dalecarnegie.se Dale Carnegie Tips för att skapa förstklassig kundservice Del 1 Service börjar med relationer Förstklassig kundservice börjar med goda relationer. Här är nio sätt att stärka kundrelationer

Läs mer

Företagsägare i Kina mest optimistiska om tillväxt

Företagsägare i Kina mest optimistiska om tillväxt Pressrelease NYA RESULTAT FRÅN GRANT THORNTON-RAPPORTEN: Företagsägare i Kina mest optimistiska om tillväxt Europa sämst på att göra affärer med Kina. Positiv påverkan för svenska företag Nära ett av fem

Läs mer

september 2014 Av Yang Hua

september 2014 Av Yang Hua september 2014 Av Yang Hua Vi hoppa vårt arbete med leverantörer om ansvarsfull vattenanvändning och andra hållbara utmaningar kommer vara ett av de tillvägagångsätt som bidrar till en grön omvandling

Läs mer

Hur tjänar man pengar på sina uppfinningar?

Hur tjänar man pengar på sina uppfinningar? Ledarskap Affärsutveckling Affärsjuridik Hur tjänar man pengar på sina uppfinningar? Företagarförbundet 2007-05-21 Vilka är vi på B-Open Nordic? Vi hjälper företag inom ledarskap, affärsutveckling och

Läs mer

- rätt, säkert & hållbart!

- rätt, säkert & hållbart! Uppförandekod Sunda affärer Global Compact Sundfrakt Principer Sundfraktgruppen har en tydlig inställning och hållning till affärsintegritet och följer riktlinjerna i FN:s Global Compact. Global Compact

Läs mer

Bättre affärer i Tyskland. Nätverk, fakta, råd och stöd åt svenska företag på den tyska marknaden

Bättre affärer i Tyskland. Nätverk, fakta, råd och stöd åt svenska företag på den tyska marknaden Bättre affärer i Tyskland Nätverk, fakta, råd och stöd åt svenska företag på den tyska marknaden Tyskland din marknad? Tyskland är sedan länge Sveriges största handelspartner. Med över 80 miljoner invånare

Läs mer

InItIatIvet för. reko arbetsplats

InItIatIvet för. reko arbetsplats InItIatIvet för reko arbetsplats Initiativet för reko arbetsplats Initiativet för Reko Arbetsplats är ett av CSR Västsveriges handlingsprogram för ökat ansvarstagande, lokalt som globalt. Det är tänkt

Läs mer

Problemen känner du redan till.

Problemen känner du redan till. Problemen känner du redan till. Robert Harding Images / Masterfile / SCANPIX Så hur vore det om någon pratade lösningar istället? Det räcker med att slå upp en dagstidning för att inse att världen bara

Läs mer

VAD ÄR EN MENTOR OCH VAD INNEBÄR MENTORSKAP?

VAD ÄR EN MENTOR OCH VAD INNEBÄR MENTORSKAP? VAD ÄR MENTORSKAP? INTRODUKTION VAD ÄR EN MENTOR OCH VAD INNEBÄR MENTORSKAP? Mentorskap och coachning MENTORSKAP ATT BYGGA EN RELATION VARFÖR MENTORSKAP? Introduktion Mentorskap handlar om att bygga en

Läs mer

Design för bättre affärer Fakta och kommentarer utifrån en undersökning om design i svenska företag, genomförd på uppdrag av SVID, Stiftelsen Svensk

Design för bättre affärer Fakta och kommentarer utifrån en undersökning om design i svenska företag, genomförd på uppdrag av SVID, Stiftelsen Svensk Design för bättre affärer Fakta och kommentarer utifrån en undersökning om design i svenska företag, genomförd på uppdrag av SVID, Stiftelsen Svensk Industridesign, Teknikföretagen och Svensk Teknik och

Läs mer

InItIatIvet för. miljö ansvar

InItIatIvet för. miljö ansvar InItIatIvet för miljö ansvar Initiativet för miljöansvar Initiativet för Miljöansvar är ett av CSR Västsveriges handlingsprogram för ökat ansvarstagande, lokalt som globalt. Det är tänkt att kunna fungera

Läs mer

ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ!

ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ! High School ansvar trygghet kvalitet sedan 1958 www.sts.se ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ! Att få ta emot en utbytesstudent innebär ett kulturellt utbyte på hemmaplan. Tänk att få prata ett annat språk

Läs mer

ENGAGEMANG KUNNANDE SERVICE ANDERS PETTERSSON VD INTERCUT SVERIGE AB A ANDERS Det är med oerhörd stolthet och glädje jag ser att Intercut de senaste åren, tillsammans med vårt systerföretag Areg, har

Läs mer

Förslag till Verksamhetsplan 2011

Förslag till Verksamhetsplan 2011 1 (5) Förslag till Verksamhetsplan 2011 CSR Västsverige ger medlemmar ökad konkurrenskraft genom att omsätta kunskap i konkret handling. CSR Västsverige utvecklar och sprider verktyg och kompetens kring

Läs mer

Stockholm 20 februari 2013

Stockholm 20 februari 2013 Stockholm 20 februari 2013 Den 20e februari 2013 arrangeras för femte året i rad succékonferensen Social Responsibility Day. Bakom konferensen står tidningen Miljöaktuellt och SIS tillsammans med flera

Läs mer

FÖRBÄTTRINGSVÄGEN. Verktyg & inspiration för företagets utveckling. Helene Kolseth

FÖRBÄTTRINGSVÄGEN. Verktyg & inspiration för företagets utveckling. Helene Kolseth FÖRBÄTTRINGSVÄGEN Verktyg & inspiration för företagets utveckling Helene Kolseth Förbättringsvägen - Verktyg & inspiration för företagets utveckling Förbättringsvägen - Verktyg & inspiration för företagets

Läs mer

Whistleblower Policy INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Whistleblower Policy INNEHÅLLSFÖRTECKNING Whistleblower Policy INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning... 1 2. Omfattning Anställda... 1 3. Allmän policy klagomål avseende tvivelaktiga bokföringsmetoder samt andra brott mot lagar eller företagspolicy...

Läs mer

VÅRA MEDARBETARE ÄR BÄST PÅ ATT GE RÅD OCH SERVICE

VÅRA MEDARBETARE ÄR BÄST PÅ ATT GE RÅD OCH SERVICE WWW.GNB-NORDIC.COM DU KÄNNER OSS UNDER NAMNET EXIDE, MEN NU HETER VI GNB GNB ÄR EN AV VÄRLDENS STÖRSTA LEVERANTÖRER AV BATTERIER, EFTERSOM... VÅRA MEDARBETARE ÄR BÄST PÅ ATT GE RÅD OCH SERVICE KUNDUTLÅTANDE:

Läs mer

DWÜ & ZIF. Mid & Small-Cap cross-border Mergers and Acquisitions. English - Deutsch - Svenska

DWÜ & ZIF. Mid & Small-Cap cross-border Mergers and Acquisitions. English - Deutsch - Svenska Mid & Small-Cap cross-border Mergers and Acquisitions English - Deutsch - Svenska Innehåll 1 Om DWÜ & ZIF Läs mer vilka vi är, våra värderingar och kultur, och hur vi arbetar. 2 Våra Tjänster 3 Transaktioner

Läs mer

Låt kunderna göra jobbet!

Låt kunderna göra jobbet! Låt kunderna göra jobbet! Innehållsförteckning Inledning...4 Vad är referensprogrammet?...6 250 gånger 250-regeln...8 ABC-listan...10 Ha mig i åtanke...12 Bevara kontakten!...14 - Årsplan för utskick...16

Läs mer

Policy för Miljö och hållbarhet

Policy för Miljö och hållbarhet Policy för Miljö och hållbarhet Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank 2017-04-25 116 Datum för fastställelse 2017-04-25 Sidan 2 Innehåll 1. Syfte... 3 3. Organisation och ansvar... 3 3.1 Styrelsen...

Läs mer

Studie- och aktivitetshandledning. Billig mat en dyr affär

Studie- och aktivitetshandledning. Billig mat en dyr affär Studie- och aktivitetshandledning Billig mat en dyr affär Billig mat en dyr affär Studie- och aktivitetshandledning Svenska matproducenter måste börja skärpa sig. Om svensk mat ska försvara sin plats i

Läs mer

Miljö- och Hållbarhetspolicy. Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank

Miljö- och Hållbarhetspolicy. Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank Miljö- och Hållbarhetspolicy Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank 2016-04-19 110. Datum för fastställelse 2016-04-19 Sidan 2 Innehåll 1. Syfte... 3 3. Organisation och ansvar... 3 3.1 Styrelsen...

Läs mer

Bolagen har ordet. Atlas Copco

Bolagen har ordet. Atlas Copco Bolagen har ordet Hållbart värdeskapandes enkätundersökning är ett viktigt verktyg för att ta tempen på nivån och omfattningen på svenska bolags hållbarhetsarbete. Men i kvantitativa resultat är det ofta

Läs mer

Internet och sociala medier. Anne-Marie Eklund Löwinder Kvalitets- och säkerhetschef,.se amel@iis.se

Internet och sociala medier. Anne-Marie Eklund Löwinder Kvalitets- och säkerhetschef,.se amel@iis.se Internet och sociala medier Anne-Marie Eklund Löwinder Kvalitets- och säkerhetschef,.se amel@iis.se Min agenda Lite om.se Sociala medier vad är det vi pratar om? Vad är nyttan? Vilka är riskerna? Några

Läs mer

Boost by FC Rosengård Lantmannagatan 32 214 48 Malmö info@boostbyfcr.se www.boostbyfcr.se BOOST BY FC ROSENGÅRD VI TROR PÅ FRAMTIDEN!

Boost by FC Rosengård Lantmannagatan 32 214 48 Malmö info@boostbyfcr.se www.boostbyfcr.se BOOST BY FC ROSENGÅRD VI TROR PÅ FRAMTIDEN! Boost by FC Rosengård Lantmannagatan 32 214 48 Malmö info@boostbyfcr.se www.boostbyfcr.se BOOST BY FC ROSENGÅRD VI TROR PÅ FRAMTIDEN! OM ATT TRO PÅ FRAMTIDEN Fotbollen har en fantastisk förmåga att sammanföra

Läs mer

Upphandla med sociala hänsyn. En guide för kommunpolitiker och offentliga inköpare

Upphandla med sociala hänsyn. En guide för kommunpolitiker och offentliga inköpare Upphandla med sociala hänsyn En guide för kommunpolitiker och offentliga inköpare Innehåll Inledning upphandlingen som verktyg för att förbättra samhället 3 Vad är upphandling med sociala hänsyn? 4 Varför

Läs mer

BLI EN BÄTTRE SÄLJARE

BLI EN BÄTTRE SÄLJARE BLI EN BÄTTRE SÄLJARE Johnny Rydholm, säljchef på SpeedLedger e-bokföring, berättar sin historia och ger dig sina bästa tips från säljvärlden! INGA KUNDER - INGEN VERKSAMHET Som egenföretagare jobbar du

Läs mer

InItIatIvet för. socialt ansvar

InItIatIvet för. socialt ansvar InItIatIvet för socialt ansvar Initiativet för socialt ansvar Initiativet för Socialt ansvar är ett av CSR Västsveriges handlingsprogram för ökat ansvarstagande, lokalt som globalt. Det är tänkt att kunna

Läs mer

Anna N. Stenströmer Miljö- och kvalitetskoordinator OKQ8

Anna N. Stenströmer Miljö- och kvalitetskoordinator OKQ8 Anna N. Stenströmer Miljö- och kvalitetskoordinator OKQ8 Agenda Vad vi förhåller oss till Strategi Hur följer vi upp och visar efterlevnad av krav i leverantörskedjan? Lärdomar och erfarenheter att ta

Läs mer

Bedömningsmall. Riktlinjer för bedömning och jämförelse av svar på frågeformulär för uppföljning av uppförandekod

Bedömningsmall. Riktlinjer för bedömning och jämförelse av svar på frågeformulär för uppföljning av uppförandekod BILAGA 3 TILL CIRKULÄR 09:86 1 (12) Bedömningsmall Riktlinjer för bedömning och jämförelse av svar på frågeformulär för uppföljning av uppförandekod Centrala grundförutsättningar: Frågorna avser tillverkningsprocessen

Läs mer

MENTOR MATCH GUIDE FÖR MENTORER

MENTOR MATCH GUIDE FÖR MENTORER Sök... MENTOR MATCH GUIDE FÖR MENTORER alumn@oru.se I 1 Syftet med mentorskap kan beskrivas som att stötta och uppmuntra människor till att ta ansvar för sitt eget lärande så att de kan nå sin fulla potential,

Läs mer

Klimat och miljöfrågor affärskritiska för medelstora företag

Klimat och miljöfrågor affärskritiska för medelstora företag Ingela Hemming, SEB:s Företagarekonom Tisdag den 6 september 2011 SEB:s Företagarpanel om miljö och affärer Klimat och miljöfrågor affärskritiska för medelstora företag SEB har frågat 1 390 företagare

Läs mer

EN RESA TILL SOLSTOLSFABRIKEN. Har företagen noll koll eller full kontroll?

EN RESA TILL SOLSTOLSFABRIKEN. Har företagen noll koll eller full kontroll? EN RESA TILL SOLSTOLSFABRIKEN Har företagen noll koll eller full kontroll? 2005 granskade Swedwatch Clas Ohlsons, Biltemas och Julas inköp i Kina. Inget av företagen hade då någon kontroll på arbetsvillkoren

Läs mer

BLÅBÄRSPLOCKNING I SVERIGE Frågor och Svar

BLÅBÄRSPLOCKNING I SVERIGE Frågor och Svar BLÅBÄRSPLOCKNING I SVERIGE Frågor och Svar Sammanställt av Swedwatch i augusti 2013 Hur är blåbärsplockningen i Sverige organiserad? Den kommersiella bärplockningen är uppdelad på två system. I det ena

Läs mer

Pressinfo. Företagstjänster 2012

Pressinfo. Företagstjänster 2012 Pressinfo Företagstjänster 2012 2012-06-11 Release: kl. 05.oo GENERELLT BRANSCHEN Kunderna är generellt nöjda med sina leverantörer av konsulttjänster, bemanningstjänster och revisionstjänster. Nöjdheten

Läs mer

10 tips för den ansvarsfulla entreprenören

10 tips för den ansvarsfulla entreprenören 10 tips för den ansvarsfulla entreprenören 2 Att lyckas med sitt hållbarhetsarbete Hållbarhetsarbete kan bedrivas av företag i alla branscher och storlekar. Den enda skillnaden är att det är enklare i

Läs mer

MENTOR MATCH GUIDE FÖR ADEPTER

MENTOR MATCH GUIDE FÖR ADEPTER Sök... MENTOR MATCH GUIDE FÖR ADEPTER mentormatch@oru.se I 1 Syftet med mentorskap kan beskrivas som att stötta och uppmuntra människor till att ta ansvar för sitt eget lärande så att de kan nå sin fulla

Läs mer

Läs om hur ditt företag kan integrera barns rättigheter i ert hållbarhetsarbete och ansvarsfulla företagande med hjälp av barnrättsprinciperna för

Läs om hur ditt företag kan integrera barns rättigheter i ert hållbarhetsarbete och ansvarsfulla företagande med hjälp av barnrättsprinciperna för Barn Är allas business Läs om hur ditt företag kan integrera barns rättigheter i ert hållbarhetsarbete och ansvarsfulla företagande med hjälp av barnrättsprinciperna för företag. Det är nu ni börjar! UNICEF/Roger

Läs mer

Förklaringstexter till SKL:s uppföljningsformulär

Förklaringstexter till SKL:s uppföljningsformulär BILAGA 2 TILL CIRKULÄR 09:86 1 (5) Förklaringstexter till SKL:s uppföljningsformulär Fråga 1 Vilken typ av företag är ni? Olika typer av företag har olika förutsättningar att arbeta med leverantörsansvar

Läs mer

Industriell ekonomi IE1101 HT2009 Utvärdering av företagsspel. Hot & Cold Grupp F

Industriell ekonomi IE1101 HT2009 Utvärdering av företagsspel. Hot & Cold Grupp F Industriell ekonomi IE1101 HT2009 Utvärdering av företagsspel Hot & Cold Grupp F!! Hur gick det för er? Jämförelse med tidigare plan Initialt följde vi vår plan fram till det första marknadsmötet då vi

Läs mer

CSR corporate social responsibility (socialt ansvarstagande)

CSR corporate social responsibility (socialt ansvarstagande) CSR corporate social responsibility (socialt ansvarstagande) Annika Malm FFA konferens 2013-11- 22 CSR socialt ansvarstagande Vad är CSR? Vilka möjligheter skapar begreppet CSR och för vem? Vilka kopplingar

Läs mer

Att använda sig av sin intuition och tala med Änglarna

Att använda sig av sin intuition och tala med Änglarna Att använda sig av sin intuition och tala med Änglarna En guide hur du kan använda dig av orakelkort för att träna upp din intuition. av Carina Jansson, goacarina@gmail.com Certifierad Oracle Messenger

Läs mer

FOTO: ISTOCK MENTORBANKEN

FOTO: ISTOCK MENTORBANKEN S V E R I G E S A R K I T E K T E R FOTO: ISTOCK MENTORBANKEN INLEDNING Mentorskap är ett koncept för att inspirera, utmana och utveckla människor i profession och som person. Mentorskapet innebär att

Läs mer

Försäljning av konsulttjänster till offentlig sektor

Försäljning av konsulttjänster till offentlig sektor Försäljning av konsulttjänster till offentlig sektor Upphandling 24, onsdag 7 november 2012 www.magnusjosephson.se 1 Magnus Josephson Sammanhang för alla konsulttjänster gäller att Majoriteten av kunder

Läs mer

Socialt ansvarstagande i upphandling Våra inköp verktyg för att nå en hållbar utveckling

Socialt ansvarstagande i upphandling Våra inköp verktyg för att nå en hållbar utveckling Socialt ansvarstagande i upphandling Våra inköp verktyg för att nå en hållbar utveckling Miljökrav i alla upphandlingar Uppförandekod för leverantörer Socialt ansvarstagande i upphandling Varför spelar

Läs mer

Hållbar upphandling Gemensamt projekt Inköp med socialt ansvar ger hållbar upphandling Uppförandekod Verktyg för påverkan

Hållbar upphandling Gemensamt projekt Inköp med socialt ansvar ger hållbar upphandling Uppförandekod Verktyg för påverkan Hållbar upphandling Hållbar upphandling Gemensamt projekt Stockholms Läns landsting, Västra Götalandsregionen och Region Skåne är huvudmän för framförallt sjukvård men också för kollektivtrafik och hållbar

Läs mer

Lyckas med din fö rsa ljning

Lyckas med din fö rsa ljning Lyckas med din fö rsa ljning Försäljning kan se ut på många vis, men det finns en grundstomme i all försäljning som alla kan lära sig något av. Din inställning är viktig, så först av allt, en duktig säljare

Läs mer

ESSILORS PRINCIPER. Våra principer kommer från några av Essilor's utmärkande drag:

ESSILORS PRINCIPER. Våra principer kommer från några av Essilor's utmärkande drag: ESSILORS PRINCIPER Var och en av oss delar Essilors ansvar och rykte i vårt yrkesliv. Så vi måste känna till och respektera de principer som gäller för alla. Det innebär att vi måste förstå och dela de

Läs mer

Guide inför ett. storageprojekt. Viktiga överväganden inför lagringskonsolidering

Guide inför ett. storageprojekt. Viktiga överväganden inför lagringskonsolidering Guide inför ett storageprojekt Viktiga överväganden inför lagringskonsolidering av David Tapper Egloo System AB Grindstuvägen 48 167 33 Bromma 08-580 801 30 egloo.se GUIDE INFÖR ETT STORAGEPROJEKT INLEDNING

Läs mer

CHEFENS KOMMUNIKATIONSVERKTYG VERSION 2.2

CHEFENS KOMMUNIKATIONSVERKTYG VERSION 2.2 CHEFENS KOMMUNIKATIONSVERKTYG VERSION 2.2 Nordisk Kommunikation AB Olof Palmes gata 13 SE 111 37 Stockholm T +46 8 612 5550 F +46 8 612 5559 info@nordisk-kommunikation.com www.nordisk-kommunikation.se

Läs mer

Hållbarhetspolicy. Norrenergi

Hållbarhetspolicy. Norrenergi Hållbarhetspolicy Norrenergi Hållbarhetspolicy Vår verksamhet består i att producera och leverera miljömärkt fjärrvärme och fjärrkyla med tillhörande energitjänster i Solna, Sundbyberg och angränsande

Läs mer

Köpguide för mobila växlar. Modern telefoni till företaget är långt ifrån vad det var för bara några år sedan.

Köpguide för mobila växlar. Modern telefoni till företaget är långt ifrån vad det var för bara några år sedan. Köpguide för mobila växlar Modern telefoni till företaget är långt ifrån vad det var för bara några år sedan. Tänk om din nya telefonilösning kunde förenkla din vardag och hjälpa dina medarbetare att arbeta

Läs mer

Fem steg för bästa utvecklingssamtalet

Fem steg för bästa utvecklingssamtalet Fem steg för bästa utvecklingssamtalet Hitta drivkraften, styrkan och nå målet! Gita Bolt 2013 Copyright: airyox AB Mångfaldigande av denna skrift, helt eller delvis, är enligt lagen om upphovsrättsskydd

Läs mer

Hållbarhetsarbete 2013/2014

Hållbarhetsarbete 2013/2014 Hållbarhetsarbete 2013/2014 Vad är hållbarhetsarbete? Det ansvarsfulla företaget: Agerar etiskt i affärsrelationer och i marknadsföring Arbetar aktivt för en sund arbetsmiljö Arbetar för en minskad negativ

Läs mer

Bli din egen, i skyltbranschens starkaste koncept

Bli din egen, i skyltbranschens starkaste koncept Bli din egen, i skyltbranschens starkaste koncept Vi arbetar med synlighet! Värdegrund i Skyltställets säljprocess Vår idé är lika enkel som den är tydlig vi vill få dig a synas. Med våra innova va skylt-

Läs mer

RENEWS HANDBOK RENEW SERVICE AB

RENEWS HANDBOK RENEW SERVICE AB RENEWS HANDBOK Du som är leverantör och samarbetspartner är välkommen att leva upp till våra ambitioner att vi ska göra ett bra jobb tillsammans och se till att våra boende har det bra hos oss. RENEW SERVICE

Läs mer

Entreprenörskap som utvecklar Afrika. Nu kan jag försörja mig själv och andra!

Entreprenörskap som utvecklar Afrika. Nu kan jag försörja mig själv och andra! Entreprenörskap som utvecklar Afrika Nu kan jag försörja mig själv och andra! Ungt entreprenörskap en väg ut ur fattigdom NavPartners engagerar sig i utveckling av företag och företagare i Afrika. Uppgiften

Läs mer

Smart affärsutveckling. Just do it!

Smart affärsutveckling. Just do it! Smart affärsutveckling Just do it! Hur kan du utveckla ditt företag och dina idéer till ett smart, lönsamt, hållbart företag? Välkommen till IUC Skånes affärsutvecklingsprojekt för kvinnor i de kulturella

Läs mer

GÅ I MÅL. En guide till ökad måluppfyllelse och högre lärarlöner

GÅ I MÅL. En guide till ökad måluppfyllelse och högre lärarlöner GÅ I MÅL En guide till ökad måluppfyllelse och högre lärarlöner Ökad måluppfyllelse ska ge högre löner Vill ni att resultaten i er skola ska förbättras? Att fler elever ska nå målen? Att ett bättre resultat

Läs mer

INKÖPSSTRATEGI Inköpsbarometern rapport nr 1 februari 2012

INKÖPSSTRATEGI Inköpsbarometern rapport nr 1 februari 2012 INKÖPSSTRATEGI Inköpsbarometern rapport nr 1 februari 2012 ProSourcia AB Tegelviksgatan 79 116 47 Stockholm www.inkopsbarometern.com info@inkopsbarometern.com Inköpsstrategi 2 Executive Summary Inköpsbarometerns

Läs mer

Mall för marknadsplan ROMICOM AB

Mall för marknadsplan ROMICOM AB Mall för marknadsplan ROMICOM AB Disposition 1. Nuläge 1. Organisation 2. Vision&Affärsidé 3. Målgrupper 4. Positionering 5. SWOT-analys 2. Strategidel: Förverkligande av affärsidén Långsiktig (3-5 år)

Läs mer

Hållbara och trygga lösningar. För miljön, våra kunder och framtida generationer

Hållbara och trygga lösningar. För miljön, våra kunder och framtida generationer Hållbara och trygga lösningar. För miljön, våra kunder och framtida generationer Vi siktar högt. Men arbetar jordnära. Sandström erbjuder kvalificerade konsulttjänster inom Mark & Miljö, Bygg & Anläggning

Läs mer

Handledning handlingsplan för lågpresterarande säljare/konsulter

Handledning handlingsplan för lågpresterarande säljare/konsulter Handledning handlingsplan för lågpresterarande säljare/konsulter Disposition 1. Inledning - Kort introduktion - Några små råd 2. Handlingsplan 1 - Definiera problemet - Analysschema - Lågpresterare, vad

Läs mer

Investera i Dig själv & våga förändra!

Investera i Dig själv & våga förändra! Investera i Dig själv & våga förändra! Bli en av oss på Milook 1 Är Du redo att prova på något nytt, få in flärd och glamour i Din vardag? Som återförsäljare/stylist väntar spännande utmaningar och personlig

Läs mer

MAIKO, OKAYAMA, JAPAN EN MYCKET NOGGRANN UNDERLEVERANTÖR

MAIKO, OKAYAMA, JAPAN EN MYCKET NOGGRANN UNDERLEVERANTÖR MAIKO, OKAYAMA, JAPAN EN MYCKET NOGGRANN UNDERLEVERANTÖR Hur schweizisk flerspindlig teknologi hjälper en huvudaktör i Asien. Maiko är ett aktiebolag som har specialiserat sig på mycket noggrann automatsvarvning.

Läs mer

Att vara facklig representant vid uppsägningar

Att vara facklig representant vid uppsägningar Att vara facklig representant vid uppsägningar PASS När beskedet kommit Det är inte lätt att vara en av de få som vet att det är uppsägningar på gång. När kollegorna sedan får beskedet är det inte heller

Läs mer

First AID360 Partner. Som first AID360 partner kommer ert företag att ha. en framskjuten position genom hela projektet och få

First AID360 Partner. Som first AID360 partner kommer ert företag att ha. en framskjuten position genom hela projektet och få First AID360 Partner Som first AID360 partner kommer ert företag att ha en framskjuten position genom hela projektet och få tillgång till värdefulla mediautrymmen tillsammans med AID360. 2010 Arrangör

Läs mer

Söndagen före domsöndagen Vaksamhet och väntan Luk 12:35-40, 2 Kor 13:5-9

Söndagen före domsöndagen Vaksamhet och väntan Luk 12:35-40, 2 Kor 13:5-9 Söndagen före domsöndagen Vaksamhet och väntan Luk 12:35-40, 2 Kor 13:5-9 Titta upp, tala långsamt Inledning Du har fått en rejäl utmaning, ett kraft prov ska utföras. Det kommer behövas starka muskler

Läs mer

Presentation vid nordisk byggträff 2013 Baltzar Karlsson, Leancoach

Presentation vid nordisk byggträff 2013 Baltzar Karlsson, Leancoach Presentation vid nordisk byggträff 2013 Baltzar Karlsson, Leancoach Målbild LEAN I LANTBRUKET ska leda till en kraftigt ÖKAD TILLVÄXT bland SVENSKA LANDSBYGDSSFÖRETAG Hur gör de mest framgångsrika industriföretagen?

Läs mer

Checklista för importörer 2016

Checklista för importörer 2016 Checklista för importörer 2016 Sida 1 av 10 Checklista för importörer 2016 Checklista för importörer 2016 Sida 2 av 10 Vad är syftet med detta dokument? ScandinAsian.se finns sedan 2010 på plats i centrala

Läs mer

KAN DIN ORGANISATION HANTERA KUNDERNAS IDÉER?

KAN DIN ORGANISATION HANTERA KUNDERNAS IDÉER? KAN DIN ORGANISATION HANTERA KUNDERNAS IDÉER? VÅRA AFFÄRSMODELLER DIGITALISERAS. PARADOXALT NOG BLIR INSIKTER SOM HÄMTAS FRÅN MÖTET MED KUNDEN VIKTIGARE IDAG ÄN NÅGONSIN TIDIGARE. DÄRFÖR BEHÖVER PRINCIPERNA

Läs mer

De tre första månaderna på ett nytt jobb

De tre första månaderna på ett nytt jobb De tre första månaderna på ett nytt jobb När du börjar på ett nytt jobb är den första tiden viktig. Vad du gör och vem du är under dina första tre månader lägger grunden till om fortsättningen ska bli

Läs mer

Miljödriven affärsutveckling

Miljödriven affärsutveckling Snabbguide till Miljödriven affärsutveckling För alla företag som vet vad de vill men inte hur. -Kan ni vara snäll att tala om vilken väg jag ska gå? -Det beror på vart du vill komma. -Det spelar inte

Läs mer

PLANRITNING FÖR EN STARKARE KLUBB

PLANRITNING FÖR EN STARKARE KLUBB PLANRITNING FÖR EN STARKARE KLUBB Planritning för en starkare klubb Det är ingen hemlighet. De mest effektiva klubbarna söker regelbundet efter sätt att öka påverkan av sina hjälpinsatser, utveckla ledare

Läs mer

Val av leverantör och leverantörens ansvar

Val av leverantör och leverantörens ansvar - förord De flesta företag kräver en bra produkt och kvalitet till ett motsvarande relevant pris av sina leverantörer. Vi på Nudie Jeans tycker dessutom att det är mycket viktigt att ta ett större ansvar

Läs mer

Lean hur kan det användas i jordbruksföretaget. Elenore Wallin, Lean coach, Hushållningssällskapet

Lean hur kan det användas i jordbruksföretaget. Elenore Wallin, Lean coach, Hushållningssällskapet Lean hur kan det användas i jordbruksföretaget Elenore Wallin, Lean coach, Hushållningssällskapet Nationell satsning ca 70 större företag deltar Vad är Lean? Kundfokus det kunden vill ha Ta bort slöseri

Läs mer

When people and products connect a workplace comes to life.

When people and products connect a workplace comes to life. 130906 Produktion: Valentin&Byhr. Tryck: Strokirk-Landströms. Papper: Munken Polar. When people and products connect a workplace comes to life. www.efg.se Om oss. EFG är en ledande europeisk leverantör

Läs mer

Malmö stad, Gatukontoret, maj 2003 Trafiksäkra skolan är framtaget av Upab i Malmö på uppdrag av och i samarbete med Malmö stad, Gatukontoret.

Malmö stad, Gatukontoret, maj 2003 Trafiksäkra skolan är framtaget av Upab i Malmö på uppdrag av och i samarbete med Malmö stad, Gatukontoret. Samsas i trafiken Malmö stad, Gatukontoret, maj 2003 Trafiksäkra skolan är framtaget av Upab i Malmö på uppdrag av och i samarbete med Malmö stad, Gatukontoret. Text: Rune Anderberg Illustrationer: Lars

Läs mer

Chefs- och ledarskapspolicy. Antagen av kommunstyrelsen 30 jan 2009

Chefs- och ledarskapspolicy. Antagen av kommunstyrelsen 30 jan 2009 Chefs- och ledarskapspolicy Antagen av kommunstyrelsen 30 jan 2009 Södertälje kommuns chefspolicy omfattar fyra delar Din mission som chef i en demokrati. Förmågor, egenskaper och attityder. Ditt konkreta

Läs mer

Samordningsförbunden/Finsam

Samordningsförbunden/Finsam Samordningsförbunden/Finsam Offert från Folksam 2015-01-01 Hej! Stort tack för möjligheten att få lämna ett erbjudande om samlingsförsäkring till er för alla era samordningsförbund. Jag hoppas att ni också

Läs mer

Hållbarhetsrapport Mitel Sweden AB 2017

Hållbarhetsrapport Mitel Sweden AB 2017 Hållbarhetsrapport Mitel Sweden AB 2017 Innehåll Hållbarhetsrapport 1 Affärsmodell 2 Fokus kring hållbarhet 2 Miljö-, Etik-, och samhällsfrågor 3 Uppförandekod 3 Miljömässigt ansvarstagande 4 Systematiskt

Läs mer

Landsbygd 2.0. Vad är det?

Landsbygd 2.0. Vad är det? Landsbygd 2.0 Vad är det? 1 Historien bakom Blir landsbygdens invånare äldre, färre och dummare? Nej, men tyvärr är det många som tror det. På landsbygden bor vi längre ifrån varandra och de stora avstånden

Läs mer

ISO 26000. En standard om ta samhällsansvar

ISO 26000. En standard om ta samhällsansvar 1 ISO 26000 En standard om ta samhällsansvar Anna Linusson, Stockholms läns landsting, Ordförande Svenska ISO 26 000 kommittén Ordförande Internationella myndighetsgruppen 2 ISO 26000 i korthet Titel:

Läs mer

Affärsjuridik enligt Lindahl

Affärsjuridik enligt Lindahl Affärsjuridik enligt Lindahl Ett affärsråd ska vara glasklart. Inte gömmas i en hög av papper. Ett rakare arbetssätt Du vill ha raka svar och tydliga råd. Vårt mål är att alltid leverera relevant rådgivning

Läs mer

MONTERPAKET ELMIA POLYMER 2015. ELMIA POLYMER 2015, JÖNKÖPING 21 24 APRIL.

MONTERPAKET ELMIA POLYMER 2015. ELMIA POLYMER 2015, JÖNKÖPING 21 24 APRIL. MONTERPAKET ELMIA POLYMER 2015. När man inreder sin monter är det viktigt att tänka igenom vilka mål man har med sitt mässdeltagande. Elmia har tillsammans med mässexperterna på Fairlink tagit fram tre

Läs mer

Beteende baserad säkerhet, teori och praktik inom AkzoNobel Surface Chemistry

Beteende baserad säkerhet, teori och praktik inom AkzoNobel Surface Chemistry Beteende baserad säkerhet, teori och praktik inom AkzoNobel Surface Chemistry Bakgrund Förberedelser inom Surface Chemistry Beteende baserad säkerhet - konceptet Genomförande i Stockvik Erfarenheter och

Läs mer

Dina tre viktigaste uppdrag 2012 Som förtroendevald i fackförbundet ST

Dina tre viktigaste uppdrag 2012 Som förtroendevald i fackförbundet ST Dina tre viktigaste uppdrag 2012 Som förtroendevald i fackförbundet ST ST, 2012. Tryck: Realtryck, februari 2012. Upplaga: 10 800 ex. Beställ fler exemplar genom ST Förlag. Webbplats: www.st.org. Ange

Läs mer

Arbetshäfte för. Etikarbete. i Kriminalvården

Arbetshäfte för. Etikarbete. i Kriminalvården Arbetshäfte för Etikarbete i Kriminalvården 2 Grunden för vårt handlande Under senare år har arbetet med Kriminalvårdens värdegrund intensifierats. Det är ett viktigt arbete. Det ger en ökad tydlighet,

Läs mer

Långsiktigt och kortsiktigt hållbarhetsarbete bidrar till lönsamhet

Långsiktigt och kortsiktigt hållbarhetsarbete bidrar till lönsamhet Långsiktigt och kortsiktigt hållbarhetsarbete bidrar till lönsamhet Dagens Industri Hållbarhetskonferes 20160404 Kerstin Lindvall SVP Corporate Responsibility, ICA Gruppen Om ICA Gruppen ICA Gruppen AB

Läs mer