Junsele Skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Junsele Skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling"

Transkript

1 Junsele Skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola (Förskoleklass - årskurs 9) och Fritidshem Läsår:

2 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola (Förskoleklass - årskurs 9) och Fritidshemmet Älgkrona Ansvarig för planen Rektor Staffan Åsberg Vår vision Verksamheten vid Junsele grundskola och fritidsverksamhet ska främja arbetet mot diskriminering och kränkande behandling genom att ingen elev eller vuxen ska riskera att bli utsatt för diskriminering eller annan kränkande behandling. Alla ska känna att de blir respekterade och alla elever ska veta att det finns vuxna omkring dem som de kan vända sig till om de själva eller någon kamrat behöver hjälp. Alla ska agera i enlighet med planens innehåll och innebörd. Alla ska arbeta för att ge barn och ungdomar kunskap, trygghet och hälsa. Vi arbetar tillsammans för att alla barn och elever i våra verksamheter ska utveckla: Kunskaper som krävs för att kunna gå vidare i livet En bra stark självkänsla Bibehållen lust och glädje till att lära För att lyckas med detta arbetar vi för att: Alla barn ska vara ALLAS BARN Alla ska känna sig sedda och få de resurser som krävs Erhålla ett utökat elevinflytande i skolan Erhålla bra samarbete med vårdnadshavare Använda utemiljön som ett pedagogiskt rum och anpassa innemiljön så att den inbjuder till lärande Vara öppna för nya pedagogiska arbetssätt och metoder Alla barn och ungdomar skall utveckla ett sunt sätt att leva Stärka den röda tråden från verksamheterna mellan grundskola och fritidshem för att därmed öka möjligheterna till att skapa kontinuitet i lärandet Planen gäller från Planen gäller till Läsår

3 Elevernas delaktighet Alla elever ska ges möjlighet att arbeta fram viktiga begrepp till skolans och fritidshemmets övergripande vision som syftar till att främja likabehandling. Skolans Trygghetsteam sammanställer nyckelbegreppen och presenterar dem för personal, elever och vårdnadshavare. Verksamheten arbetar på kontinuerlig basis med klassråd. På rådet behandlar klasserna alltid en punkt som handlar om nolltolerans mot kränkande behandling. Elever har möjlighet att lämna tankar, idéer eller erfarenheter som bearbetas för att främja likabehandling, motverka diskriminering och kränkande behandling. Återkoppling sker kontinuerligt till Trygghetsteamet. Ansvarig för att klassråd genomförs är klasslärare/mentor. Samarbete sker mellan grundskolans och fritidshemmets personal i delaktighet. I olika undervisningssituationer ges utrymme till elever att vara delaktiga i diskussioner och arbeten som främjar likabehandling, motverkar diskriminering och kränkande behandling. Detta gäller alla ämnen och pedagogernas uppdrag är att lagar och förordningar gällande detta ska centralt förenas med övriga kunskapskrav. Detta gäller i samtliga verksamheter. Skolan arbetar med delaktighet i Sollefteå kommuns aktiviteter i ungdomsdelegationen och flera elevrepresentanter deltar, förmedlar, kunskaperna från detta arbete till arbetsplatsens övriga deltagare. Skolan har utbildade elevskyddsombud som deltar i centrala utbildningar och i samråd med skolledning och skyddsombud utvecklar arbetsmiljön. Representanter från verksamhetens elevhälsa och trygghetsteam ska också ofta ge enskilda elever möjlighet till enskilda samtal där så önskas av den enskilde eleven. I övrigt preciseras elevernas delaktighet längre fram i detta dokument. Rektor ansvarar. Vårdnadshavarnas delaktighet Olika forum finns för mötet verksamhet och vårdnadshavare. Exempelvis: Vid läsårsstarten ordnas ett föräldramöte för alla vårdnadshavare. Detta är uppdelat i två delar. Ett gemensamt med alla mötesdeltagare och ett mindre med grupperingar i klass- eller mentorsgrupperingar. I det sistnämnda forumet diskuteras bl.a. denna plan där möjlighet ges till synpunkter, både muntliga och skriftliga. Fritidsverksamheten har under arbetsåret flera mötesforum med vårdnadshavare. Varje vårdnadshavare har tillgång till personalens telefonnummer (ej telefontid). Skolan utnyttjar tillgängliga kommunikationssystem som t.ex. Edwise där vårdnadshavare har möjlighet till daglig kontakt. Utvecklingssamtal sker två gånger under varje arbetsår. Trygghetsteamet och Elevhälsan har dialog med vårdnadshavare. Detta inom sina respektive verksamhetsområden. Varje år erbjuds vårdnadshavare att besvara en webbaserad enkät i kartläggande syfte. Detta om utbildningen i stort, men med utvärderande inslag som berör Junsele skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling.

4 Föräldracafé inplaneras för vårterminen 2015 där innehåll med anknytning till denna plan finns med. I en av arbetsårets två värdegrundsdagar ges vårdnadshavare möjlighet att delta. Detta efter skoltid och med anknytning till värdegrundsdagens arbete i övrigt. Dialog genom s.k. veckobrev där vårdnadshavare ges möjlighet att reflektera, ge synpunkter. Rektor ansvarar Personalens delaktighet All skol-och fritidshemspersonal är alltid delaktiga i arbetet med planens innehåll. I verksamhetens olika forum (arbetsplatsträffar, planeringsmöten, studiedagar och andra möten) har alla en skyldighet att diskutera frågor med anknytning till denna. Detta finns också som en stående punkt på vår dagordning för konferenser (1 ggr/vecka) och arbetsplatsträffar (1 ggr/månad). Skolans Trygghetsteam delges och arbetar med anmälningar om kränkande behandlingar direkt och på olika sätt beroende på ärendets art. Detta i samråd med rektor. Samtal genomförs med inblandade. Vårdnadshavare kontaktas. Möten varje vecka (torsdagar). Grupparbeten och diskussioner genomförs, med all personal, och i samband med utvärdering och upprättande av ny plan (augusti) varje skolår. Planen fastställs slutligen efter förankring/tillägg med elever och föräldragrupp (i september) varje skolår. Har inte beslut om ny plan kunnat genomföras till oktober varje skolår - gäller tidigare beslutad plan. Rektor ansvarar. Förankring av planen I arbetet med denna plan ska den förankras genom: Planen ska finnas tillgänglig på Junsele skolas hemsida. Planen ska delges vårdnadshavare i samband med höststarten(föräldramötet) och som nyreviderad (september). I det sistnämnda fallet sker information genom Edwise alternativt veckobrev. Planen skall revideras, göras känd och förankras i samråd med eleverna av klasslärare/mentorer i början av varje läsår. Planen diskuteras vid behov på klassråd, utifrån pedagogers eller elevers initiativ. På skolan arbetar vi och samtalar om de olika diskrimineringsgrunderna och har då vägledning i vår plan. I samband med nya elevers ankomst, under arbetsåret, ansvarar klasslärare/mentor och fritidspersonal för planens innehåll. Skolans personal informeras i skolans olika forum (se personalens delaktighet). I samband med att ny personal anländer (inkl. vikarier) ansvarar rektor för att denne delges om planens innehåll och intensioner.

5 Denna plan ska redovisas i rektorsområdets samverkansgrupp och delges verksamhetens kommunala ledningsgrupp. Utvärdering Beskrivning om hur fjolårets plan har utvärderats Junsele skola har övergått till att arbeta enligt den s.k. Planforsmodellen (enligt anvisningar DO). Detta har medfört förändringar i både planens innehåll och arbete. Utvärderingen av föregående plan har behandlats i Trygghersteamet, i Elevhälsan, på APT och genom föräldra-, elev- och medarbetarenkäter för skolans personal. I arbetet har också tagits upp resultaten av inrapporterade ärenden gällande kränkande behandling och resultaten av uppföljningar av detta arbete. Trygghetsvandringar har genomförts och resultaten har utvärderats i samråd under APT. Delaktiga i utvärderingen av fjolårets plan Junsele skola hade under verksamhetsåret tre olika utvecklingsgrupper med pedagoger. Detta för att förbättra arbetet inom olika arbetsområden. En av dessa grupper berörde arbetet med Junsele skolas arbete mot diskriminering och kränkande behandling. I utvärderingen av fjolårets plan har deltagit: Utvecklingsgruppen har, genom sitt arbete, lämnat synpunkter i utvecklande syfte för att öka kunskapen på arbetsplatsen om innehållet i detta arbete. Deras arbete och synpunkter har varit framåtsträvande i arbetet med utvärdering av föregående plan. Dialog och möten med rektor. Övrig personal har deltagit i arbetet i mötesforum som konferenser, APT, Trygghetsrådet och som Elevhälsans möten. Viss del av studiedag har utnyttjats. Fritidspersonalen har varje vecka haft enskild tid avsatt för dialog med rektor. De har också varit deltagare i konferenskvällar med skolan F-5 pedagoger och specialpedagog (1 ggr/mån) samt i ständig dialog med skolans Trygghetsteam och Elevhälsa. I utvärderingen har de deltagit med övrig pedagogisk personal (uppstartsveckan i augusti). Eleverna har deltagit i utvärderingen främst genom att besvara enkätundersökningar och genom s.k. kamratvandringar. Vårdnadshavare har lämnat sina synpunkter i forum som tidigare redovisats. Resultat av utvärderingen av fjolårets plan I utvärderingen av fjolårets plan har det konstaterats att: Utifrån skolinspektionens granskning och framtagandet av detta nya verktyg (Planforsmodellen) har vi på skolan kommit fram till att en ny plan ska tas fram. Detta utifrån denna modell.

6 Verksamheten behöver stärka upp allt arbete omkring de olika diskrimineringsgrunderna. I detta behöver alla fundera hur de praktiskt kan arbeta i sina respektive roller/ämnen med dessa olika diskrimineringsgrunder. Vi behöver bli bättre på att rapportera diskriminering eller annan kränkande behandling till rektor som i sin tur rapporterar till huvudmannen. Skolan behöver utarbeta en tydlig och gemensam trivselenkät för att kunna stärka utvärdering och kartläggning. Detta som ett komplement till det centralt utskickade och med belysning av det som vi lokalt ser som ett utvecklingsområde. Elever och vårdnadshavare skall bli mer delaktiga i detta arbete och i dess olika faser. Vi behöver stärka dokumentationen av våra insatser och det ska finnas ett gemensamt ansvar. Skolan behöver generellt bli bättre på att utvärdera, analysera och följa upp resultat på enkäter och samtal. Att genomföra en trygghetsvandring och att den ska omfatta både inre och yttre miljöer. Årets plan ska utvärderas senast Därefter lämnas förslag till elever och vårdnadshavare - enligt redovisad turordning. Beskriv hur årets plan ska utvärderas Eleverna: Centrala enkäter via huvudmannen. Eventuellt också lokala. (april-maj 2015) Personalen: Vid läsårets slut, juni 2015 Trygghetsteamet, EHT: Vid läsårets slut, juni 2015 Vårdnadshavare: Centrala enkäter (vissa elevgrupper) våren 2015 och lokalt i augusti I samband med utvärderingen framförs också förslag till beslut. Vid behov tas nödvändiga externa kontakter. Ansvarig för att årets plan utvärderas Rektor Staffan Åsberg

7 Främjande insatser Namn Främjande arbete: Områden som berörs av insatsen: Främja arbete mot kränkande behandling Mål och uppföljning Utgångspunkt för verksamheten är det arbete som arbetsgrupp inom "Arbete mot diskriminering och kränkande behandling" (tillsatt i oktober 2013) genomfört. I arbetet delges hur alla åldrar i Junsele skola (förskoleklass - årskurs 9) samt fritids arbetar med detta; Det ska framgå vad som ska göras, vem som ska göra det, när det ska vara klart, vilka mål som ska uppnås och hur de olika åtgärderna ska utvärderas. F-9 och Fritidshem Alla pedagoger ska ha ett gemensamt synsätt om vad kränkande behandling innebär. Personalen ska genom diskussioner, film, litteratur och med eleverna reda ut begrepp som vad t.ex. kränkning och retning är och vilka konsekvenser det får. Alla elever ska känna till innebörden av begreppet kränkande behandling. Ett förebyggande arbete ska ske för att motverka alla former av kränkande beteenden, såväl fysisk som psykisk kränkning och som verbal och icke- verbal kränkning. Målet är att arbeta med moraliska och etiska frågor som motverkar kränkande behandling. Genom att visa på goda förebilder och viktiga egenskaper, i vårt umgänge med varandra, som ärlighet, tålamod, hjälpsamhet, vänskap och pålitlighet hoppas vi på att forma goda kamrater. Arbetet mot kränkningar är ett stående inslag i det vardagliga arbetet och följs upp kontinuerligt (systematiskt). Eleverna ska få kunskap om människors lika värde och därigenom få en ökad förståelse och empati för andra. Insats F-9 och Fritidshem För att motverka de olika formerna av kränkande behandling har vi olika aktiviteter och övningar. Här följer några exempel: Arbeta med kroppsspråk och charader.

8 Träna på jag-budskap d.v.s. göra om anklagelser/påhopp till jag-budskap Exempel: jag blir ledsen när... Rollspel och dramaövningar med efterföljande reflektioner. Film med utvärderingar Läsa berättelser med passande budskap Värderingsövningar Berätta om styrdokumenten och förklara vad de innebär. Börja dagen med att bekräfta varje elev och avsluta dagen med en kort samling och prata om hur dagen varit (F-3) Vuxna finns ute bland elever vid samtliga raster och i matsalen. Kartlagda riskplatser prioriteras. Insatser mot kränkande behandling ingår i det dagliga arbetet, men även specifikt vid temadagar (en varje termin). Extra tid till detta avsätts vid skolstart. Alla situationer/konflikter som en elev upplever negativ på något sätt, tas på allvar och ska direkt (eller så snart det är möjligt) redas ut med stöd av vuxen. Träna eleven att lösa konflikter i förebyggande syfte. Vid uteaktiviteter bjuda in vårdnadshavare eller andra vuxna att delta. FN-dagen Förintelsen och andra historiska händelser ges framskjuten roll i undervisningen. Särskild vikt läggs vid de nyanländas situation idag (bakgrund, historia m.m.) Ansvarig Varje enskild pedagog i skolan och fritidspedagoger i fritidshemmet. Rektor Staffan Åsberg har yttersta ansvaret. Datum när det ska vara klart Områden som berörs av insatsen: Främja likabehandling oavsett kön, könsidentitet eller könsuttryck Mål och uppföljning F-9 och Fritidshem Målet är att vi ska tydliggöra/medvetandegöra dessa diskrimineringsgrunder för eleverna så att de avdramatiseras. Vi har en nolltolerans mot att använda kön, könsidentitet eller könsuttryck som skällsord. Alla elever ska få ökad förståelse för människors olikheter. Vi pratar om normer kring kön, könsidentitet eller könsuttryck i verksamheten.

9 Alla elever ska ha rätt till lika utrymme under skoltid/fritidstid. Det är viktigt att aktiviteterna anpassas och kan väljas efter ålder, intresse och förutsättningar. Eleverna ska få kännedom om vilka könsroller som finns i vardagen och få förståelse för genusperspektivet - ur ett historiskt och nutida perspektiv.. Eleverna ska känna till begreppet HBTQ och respektera alla människor oavsett kön, sexuell läggning, könsidentitet eller uttryck. Vi vill öka elevernas insikt och förståelse för människokroppen och relationer. Insats F-9 och Fritidshemmet Arbetet kring genus skall bedrivas fortlöpande i vardagsarbetet All personal ska kontinuerligt diskutera genusfrågor, få kompetensutveckling samt vara goda förebilder Personalen ska kritiskt tänka på hur läromedlen och övriga hjälpmedel är utformade Uppmuntra pojkar och flickor att blandas i lekar och aktiviteter Utnyttja filmer som t.ex. Tur och retur, Dårfinkar och dönickar, Janne min vän och Min vän Joe m.m. Det som på ett bra sätt kan användas som underlag att arbeta med detta Värderingsövningar I t.ex. ämnen som historia diskuteras genus som en av de röda trådar som löper genom historien Vi låter barnen skriva och rita hur det skulle kännas om man hade ett annat kön. Detta kan fungera som ett bra underlag till samtal och diskussioner Sex- och samlevnadsundervisning Besök och av skolsköterska och ungdomsmottagning samt andra lämpliga externa aktörer Diskutera HBTQ-begreppet och lagar och regler som finns i samhället rörande detta begrepp Ansvarig Varje enskild pedagog i skolan och fritidspedagoger i fritidshemmet. Rektor Staffan Åsberg har yttersta ansvaret. Datum när det ska vara klart

10 Områden som berörs av insatsen Främja likabehandling oavsett etnisk tillhörighet Mål och uppföljning F-9 och Fritidshem Målsättningen är: att alla, oavsett etnisk bakgrund, ska få en förståelse för de likheter och skillnader som finns i det mångkulturella samhället. att elever ska få kunskap om människors lika värde och få en ökad förståelse och empati för varandra. att eleverna ska lära av historien så att misstag inte upprepas men även öka förståelsen av och respekten för allas likheter/olikheter. Insats F-9 och Fritidshemmet Vi arbetar kontinuerligt i flera ämnen med detta område som en naturlig del av ämnesundervisningen - utifrån styrdokumenten. Kunskaper om FN Kunskaper och förståelse om Barnkonventionen Kunskaper om de mänskliga rättigheterna Kunskaper om svenska och andra minoritetsgrupper Förintelsen och andra historiska händelser ges framskjuten roll i undervisningen. Särskild vikt läggs vid de nyanländas situation idag (bakgrund, historia m.m.) Ansvarig Varje enskild pedagog i skolan och fritidspedagoger i fritidshemmet. Rektor Staffan Åsberg har yttersta ansvaret. Datum när det ska vara klart Områden som berörs av insatsen Främja likabehandling oavsett religion eller annan trosuppfattning Mål och uppföljning F-9 och Fritidshemmet

11 Alla barn i skolan och på fritidshemmet ska känna sig välkomna och accepterade oavsett kulturell bakgrund, religion eller trosuppfattning. Vi vill att eleverna ska lära sig om allas lika värde och därigenom öka deras förståelse och empati. Insats F-9 och Fritidshemmet Vi uppmärksammar högtider inom olika kulturer och religioner. Vi pratar om bakgrunden till högtiderna. Ansvarig Varje enskild pedagog i skolan och fritidspedagoger i fritidshemmet. Rektor Staffan Åsberg har yttersta ansvaret. Datum när det ska vara klart Områden som berörs av insatsen Främja likabehandling kring funktionsnedsättning Mål och uppföljning F-9 och Fritidshemmet Vi vill att alla elever ska få ökad kunskap och insikt om olika funktionsnedsättningar för att öka elevernas empati och förståelse. Insats F-9 och Fritidshemmet Exempel på de arbeten som ska utföras: Uppmärksamma olika funktionsnedsättningar, t.ex. genom film och böcker Värderingsövningar Anpassa lärmiljön i klassrum och i övrig skolmiljö

12 Ansvarig Varje enskild pedagog i skolan och fritidspedagoger i fritidshemmet. Rektor Staffan Åsberg har yttersta ansvaret. Datum när det ska vara klart Områden som berörs av insatsen Främja likabehandling kring sexuell läggning Mål och uppföljning F-9 och Fritidshemmet Alla elever ska få ökad förståelse för människors olikheter. Eleverna ska känna till begreppet HBTQ och lära sig respektera alla människor oavsett kön, sexuell läggning, könsidentitet eller uttryck. Öka elevernas insikt och förståelse för människokroppen och relationer. De ska även få en förståelse för genusperspektivet ur en historisk och nutida perspektiv. Insats F-9 och Fritidshemmet Läsa anpassad litteratur och se film Rita och skriva om olika familjetyper Diskutera och samtala om sexuell läggning Besök från ungdomsmottagningen Se filmer i syfte att ge eleverna en fördjupad förståelse av HBTQ-frågan. Vi analyserar, diskuterar och reflekterar innehållet i ovanstående exempel Lagar och regler som finns i samhället rörande detta begrepp Ansvarig Varje enskild pedagog i skolan och fritidspedagoger i fritidshemmet. Rektor Staffan Åsberg har yttersta ansvaret. Datum när det ska vara klart

13 Områden som berörs av insatsen Främja likabehandling oavsett ålder Mål och uppföljning F-9 och Fritidshemmet Målet för området är att barnen ska kunna umgås och känna sig trygga i olika åldersgrupper. Insats F-9 och Fritidshemmet Gemensamma raster F-6 och 7-9 Gemensamma friluftsdagar F-9 Temadagar F-6 och 7-9 Åldersblandad verksamhet efter skoldagens slut, fritids Ansvarig Varje enskild pedagog i skolan och fritidspedagoger i fritidshemmet. Rektor Staffan Åsberg har yttersta ansvaret. Datum när det ska vara klart

14 Kartläggning Kartläggningsmetoder Kartläggning är en summering av följande metoder: Utvecklingssamtalet Medarbetarsamtalet Samtal mellan pedagog och elev Personalobservationer och andra observationer Klassråd med stående punkt gällande ämnet Elevråd Trivselenkät och andra enkäter OSIS-blankett/Rapport om kränkande behandling/riskbedömningar Arbetsplatsträffar/arbetslagsmöten och övriga konferenser Elevhälsomöten, olika möten med Trygghetsteamet Hälsobesök, kuratorssamtal Rastvandrare (åk F-9) Trygghetsvandringar i olika former F-9 Samverkansmötet Olika kontakter med vårdnadshavare Dialog med övrig personal (Kök, städ, vaktmästare, expedition) Områden som berörs i kartläggningen Kränkande behandling, Kön, Könsidentitet eller könsuttryck, Etnisk tillhörighet, Religion eller annan trosuppfattning, Funktionsnedsättning, Sexuell läggning och Ålder Hur eleverna har involverats i kartläggningen Eleverna ska genomföra: Enkät för utvalda årskurser Klassråd, elevråd Hälsobesök Utvecklingssamtal, mentorssamtal Samtal mellan elev och mentor Trygghetsvandringar Eleverna är också delaktiga i bl.a. klassdiskussioner, elevrådsarbetet, skolgårdsenkät och elevenkät från huvudmannen. Eleverna är också med i utformandet av ordnings- och trivselregler. Hur personalen har involverats i kartläggningen Personalen ska genomföra: Medarbetarsamtal Utvecklingssamtal Samtal mellan elev och mentor

15 Klassråd Elevråd OSIS-blankett/rapport om kränkande behandling Arbetsplatsträffar/arbetslagsmöten Elevkonferenser Elevhälsomöten Trygghetsvandringar Personalen har deltagit i Konferenser, APT och studiedagar. Överlämnandesamtal mellan förskolarskola- år 7 (annan skola). Arbetslagsmöte med elevvård som ständig punkt. Med representant i Lokal samvarkan. Ibland vid EHT-möten. Nätverksmöten. Genomförande av enkäter. Resultat och analys På skolan har elever och personal en känsla av ett öppet och trivsamt klimat. De flesta elever känner sig trygga och respekterade. Ogiltig frånvaro förekommer sällan. Vi har utifrån våra analyser sett att vi måste arbeta ytterligare med följande områden: Vissa elevers språkbruk är ibland grovt, både verbalt och via sociala medier. Ord som bög och hora förekommer, liksom nedsättande ord om utseendet Trygghetsvandringen visade att eleverna kände sig otrygga på några ställen inom skolans område. Rastvandrarna har därför ökad kontroll för dessa områden. Förebyggande åtgärder Namn Förebyggande åtgärder Områden som berörs av åtgärden Kränkande behandling, Kön, Könsidentitet eller könsuttryck, Etnisk tillhörighet, Religion eller annan trosuppfattning, Funktionsnedsättning, Sexuell läggning och Ålder Mål och uppföljning För att öka elevernas trygghet under raster måste personalen bli bättre på att finnas ute i korridorer och på andra uppehållsytor. Uppföljning sker genom samtal mellan personalenoch mellan personal- elev, i direkt anslutning till det som inträffat Åtgärd Personalen följer ett schema för rastvandrare som täcker upp elevernas skoldag. Vid behov extra insatser.

16 Ansvarig Schemaläggande pedagoger i skolan. Rektor Staffan Åsberg har yttersta ansvaret. Datum när det ska vara klart och revideras ständigt efter beslut på konferenser Rutiner för akuta situationer Policy Det ska råda nolltolerans mot trakasserier och kränkande behandling på vår skola. Rutiner för att tidigt upptäcka trakasserier och kränkande behandling Rastvaktsschema med utgångspunkt av skolans miljö och förutsättningar. Enkäter och skolgårdenkäter; synliga rutiner och erbetsgångar. Personal som elever och föräldrar kan vända sig till Händelse som berör Skolan (F-9): Kontakt med mentor eller annan vuxen med förtroende. (tfn se hemsida) Fritids: Anna Granholm alt. Jessica Åkerlund (tfn se skolans hemsida) Rutiner för att utreda och åtgärda när elev kränks av andra elever Anmälan kan komma från utsatt elev, lärare, annan personal, förälder, kompis eller någon annan som anser att detta bör kontrolleras upp. Trygghetsteamet underrättas. Om anmälan inte kommer direkt till rektor, görs den istället till rektor av den personal som fått kännedom om att en kränkning skett. Detta görs så snabbt som möjligt på det sätt som är lämpligast, t.ex. via mail om rektor inte befinner sig på skolan vid tillfället. Skriftlig anmälan görs samtidigt på den blankett för "Anmälan om kränkande behandling som finns (Huvudmannens). Kopia till Trygghetsteamet. Rektor anmäler ärendet vidare till huvudmannen. Blanketten skickas in. Utredning görs och tydliga åtgärder sätts in. I första läget samtal görs av den personal som varit med vid händelsen. I de fall ingen vuxen varit närvarande genomförs samtalet av mentor. Med flera inblandade tas hjälp av Trygghetsteamet. Dessa är alltid minst två personer som utses att hålla i utredningen. Avsikten är att få reda på vad som hänt, vilka som är inblandade, vem som gjort vad och var det skett. Detta för att få fram händelseförlopp, orsaker, till det som hänt så att beslut om lämpliga åtgärder kan ske. De ansvariga träffar den utsatte eleven vid ett enskilt samtal för att få information. Neutral och lämplig plats för samtalet. Lämpligt är att en ansvarar för samtalet och en dokumenterar. Efter samtalet får den utsatte höra vad som skrivits för att eventuella missförstånd ska undvikas. De ansvariga träffar sedan varje inblandad elev enskilt och inom kort tid så att eventuell undanröjande av bevis eller annat som saboterar slutresultatet undviks. Rutiner för att utreda och åtgärda när elev kränks av personal

17 Ärendet anmäls till rektor som utreder ärendet tillsammans med representanter från Barn- och skolförvaltningen (vanligtvis Grundskolechef, Verksamhetschef) Rutiner för dokumentation Blankett "Anmälan om kränkande behandling" används. Rutiner som vid elev som kränks men rektor och representant för Barn- och skolförvaltningen deltar. Ansvarsförhållande Rektor Staffan Åsberg ansvarar på hela processens innehåll

18 Begrepp Diskriminering Diskriminering är när skolan på osakliga grunder behandlar en elev sämre än andra elever och behandlingen har samband med diskrimineringsgrunderna kön, könsidentitet eller könsuttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning, eller ålder. Diskriminering kan vara antingen direkt eller indirekt. Direkt diskriminering Med direkt diskriminering menas att en elev missgynnas och det har en direkt koppling till någon av diskrimineringsgrunderna. Ett exempel kan vara när en flicka nekas tillträde till ett visst gymnasieprogram med motiveringen att det redan går så många flickor på just detta program. Indirekt diskriminering Indirekt diskriminering sker när en skola tillämpar en bestämmelse eller ett förfaringssätt som verkar vara neutralt, men som i praktiken missgynnar en elev på ett sätt som har samband med diskrimineringsgrunderna. Om exempelvis alla elever serveras samma mat, kan skolan indirekt diskriminera de elever som på grund av religiösa skäl eller på grund av en allergi behöver annan mat. Trakasserier och kränkande behandling Trakasserier definieras i diskrimineringslagen som ett uppträdande som kränker en elevs värdighet och som har samband med någon av diskrimineringsgrunderna (jämför kränkande behandling nedan). Det kan bland annat vara att man använder sig av förlöjligande eller nedvärderande generaliseringar av till exempel kvinnliga, homosexuella eller bosniska egenskaper. Det kan också handla om att någon blir kallad blatte, mongo, fjolla, hora, eller liknande. Det gemensamma för trakasserier är att de gör att en elev eller student känner sig förolämpad, hotad, kränkt eller illa behandlad. Kränkande behandling Kränkande behandling definieras i skollagen som ett uppträdande som kränker en elevs värdighet, men som inte har samband med någon diskrimineringsgrund. Gemensamt för trakasserier och kränkande behandling är att det handlar om ett uppträdande som kränker en elevs värdighet. Några exempel är behandling som kan vara slag, öknamn, utfrysning och kränkande bilder eller meddelande på sociala medier (till exempel Facebook). Både skolpersonal och elever kan agera på ett sätt som kan upplevas som trakasserier eller kränkande behandling. Exempel på händelser som kan vara det som i lagen benämns kränkande behandling

19 Carl blir ofta kontaktad via msn av elever på skolan. Där kallar de honom pucko och tjockis. De har också lagt ut bilder av Carl på Lunarstorm. Bilderna har tagits i duschen efter gymnastiken. Lisa är stökig i klassrummet och vill inte lugna ner sig trots lärarens tillsägelse. Ett gräl som uppstår emellan dem slutar med att läraren ger Lisa en örfil. Oliver har slutat fråga om han får vara med och leka på rasterna. Han är hellre ensam än att behöva höra de andra säga att han inte får vara med. Skolans personal tror att Oliver är ensam för att han tycker om det. Han är en ensamvarg, säger klassläraren. Oliver orkar inte förklara hur det egentligen ligger till. Sexuella trakasserier Trakasserier kan också vara av sexuell natur. De kallas då för sexuella trakasserier. Det kan handla om beröringar, tafsningar, skämt, förslag, blickar eller bilder som är sexuellt anspelande. Det kan också handla om sexuell jargong. Det är personen som är utsatt som avgör vad som är kränkande. Repressalier Personalen får inte utsätta en elev för straff eller annan form av negativ behandling på grund av att eleven eller vårdnadshavaren har anmält skolan för diskriminering eller påtalat förekomsten av trakasserier eller kränkande behandling. Det gäller även när en elev, exempelvis som vittne, medverkar i en utredning som rör diskriminering, trakasserier eller kränkande behandling.

20 Diskrimineringsgrunder Kön Med kön avses enligt diskrimineringslagen att någon är kvinna eller man. Exempel på händelser som kan vara diskriminering och trakasserier: Maria vill göra sin praktik på en målarfirma, men studie- och yrkesvägledaren avråder henne med argumentet Det är för hårt arbete för en tjej. [diskriminering] Pedro blir retad av kompisarna på fritidshemmet för att han är den ende killen som valt att gå med i dansgruppen. [trakasserier på grund av kön] Några elever på skolan sprider ett rykte om Karin, att hon beter sig som en hora och hånglar med vem som helst. [sexuella trakasserier] Könsidentitet eller könsuttryck Med könsöverskridande identitet eller uttryck avses enligt diskrimineringslagen att någon inte identifierar sig som kvinna eller man eller genom sin klädsel eller på annat sätt ger uttryck för att tillhöra ett annat kön. Diskrimineringsombudsmannen har valt att använda sig av begreppen könsidentitet eller könsuttryck eftersom lagens begrepp könsöverskridande identitet eller uttryck signalerar att det som skyddas är en avvikelse från det normala. Diskrimineringsgrunden ska inte förväxlas med grunden sexuell läggning. Transpersoner kan vara såväl homo-, bi- som heterosexuella. Exempel på händelser som kan vara diskriminering eller trakasserier: Jorge blir förlöjligad och hånad av en grupp killar i skolan eftersom han sminkar sig med mascara och läppglans. [trakasserier] Kim, som identifierar sig som intergender, söker upp skolkuratorn på sitt gymnasium för att tala om problem i familjen. Skolkuratorn ifrågasätter Kims könsidentitet och istället för att få prata om sina problem hemma, måste Kim förklara och försvara vad intergender betyder och innebär. [diskriminering] Alex, som klär sig i kjol och klänning, blir utföst av de andra tjejerna från skolans tjejtoalett eftersom de tycker att Alex är för mycket kille för att få gå in där. [trakasserier] Etnisk tillhörighet Med etnisk tillhörighet menas enligt diskrimineringslagen nationellt eller etniskt ursprung, hudfärg eller annat liknande förhållande. Alla människor har en etnisk tillhörighet. En person som är född i Sverige kan vara rom, same, svensk, kurd eller något annat. En och samma person kan också ha flera etniska tillhörigheter. Exempel på händelser som kan vara diskriminering eller trakasserier:

21 En skola med många elever med annan etnisk tillhörighet än svensk ger förtur åt etniskt svenska barn vid antagning av nya elever för att inte få en alltför segregerad elevgrupp. [diskriminering] Thomas, som är svart, får många kommentarer från de andra eleverna om sitt hår och sin hudfärg. Många vill ta och känna på honom. Klassföreståndaren avfärdar honom med att Ja, men du vet ju att du är annorlunda. Det är klart att de andra är nyfikna på dig. De menar ju inget illa. [trakasserier] Maria är bäst i klassen på svenska. Hon är aktiv på lektionerna och har alla rätt på proven. Läraren vill inte ge Maria MVG, då svenska inte är hennes modersmål.[diskriminering] Religion eller annan trosuppfattning Diskrimineringslagen definierar inte religion eller annan trosuppfattning. Enligt regeringens proposition (2002/03:65) bör endast sådan trosuppfattning som har sin grund i eller samband med en religiös åskådning som till exempel buddism eller ateism omfattas av diskrimineringsskyddet. Andra etniska, politiska eller filosofiska uppfattningar och värderingar som inte har samband med religion faller utanför. Exempel på händelser som kan vara diskriminering eller trakasserier: Vincent, vars familj är med i Pingstkyrkan, blir ofta retad för det av några klasskamrater. De säger det på skämt, men han tycker inte att det är roligt. [trakasserier] Läraren nekar Leila att bära huvudduk på SFI-undervisningen med motiveringen Huvudduk är ett tecken på kvinnoförtryck. Det innebär att Leila utestängs från sin utbildning. [diskriminering] Rebecka är judinna. En dag har någon ristat ett hakkors på hennes skåp. [trakasserier] Funktionsnedsättning Med funktionshinder menas i diskrimineringslagen varaktiga fysiska, psykiska eller begåvningsmässiga begränsningar av en persons funktionsförmåga som till följd av en skada eller sjukdom fanns vid födelsen, har uppstått därefter eller kan förväntas uppstå. DO använder sig av Myndigheten för delaktighets beteckning funktionsnedsättning och inte funktionshinder eftersom hindren finns i samhället och inte hos personen. Exempel på händelser som kan vara diskriminering eller trakasserier På skolavslutningen ropade skolans rektor upp alla elever individuellt och tackade av var och en förutom särskoleklassen, som hon ropade upp som grupp. [diskriminering] Elenas pappa har en CP-skada. Hon blir arg och ledsen när andra elever i skolan ropar Din pappa är jävla CP. [trakasserier] Patrik, som har ADHD, blir utkörd från klassrummet för att han inte kan sitta still. Han lämnar hela tiden sin plats. En dag klarar lärarvikarien inte av situationen utan skickar hem Patrik med orden ADHD-barn borde inte få gå på högstadiet! [diskriminering och trakasserier]

22 Sexuell läggning Med sexuell läggning avses enligt diskrimineringslagen homosexuell, bisexuell eller heterosexuell läggning. Exempel på händelser som kan vara diskriminering eller trakasserier som har samband med sexuell läggning: Några elever i skolan brukar vara elaka mot Johanna på många olika sätt. Oftast kallar de henne äckliga lebb. [trakasserier] Det har gått bra i skolan för James tills hans två pappor kom på besök. Efter det har han svårt att få vara med i grupparbeten och ibland får han jobba ensam. James vill inte vända sig till sin lärare eftersom läraren ser att de andra fryser ut honom, men inte gör något. [trakasserier] På skolan ordnas en avslutningsbal. Elin och Anna, som är ett par, får inte dansa den första uppvisningsdansen tillsammans. [diskriminering] Ålder Med ålder avses enligt diskrimineringslagen uppnådd levnadslängd. Skyddet mot åldersdiskriminering omfattar alla, unga som gamla. Åldersnormen kan se olika ut i olika sammanhang, men generellt drabbas yngre och äldre av diskriminering på grund av ålder. Skyddet gäller alltså även i skolan. Det är dock tillåtet att särbehandla på grund av ålder, till exempel om särbehandlingen är en tillämpning av skollagen. Exempel på händelser som kan vara trakasserier: Malte är ett år yngre än sina klasskamrater och blir ofta retad på grund av detta. [trakasserier] Agnes pappa är mycket äldre än de andra papporna i hennes klass. Hon blir sårad när de andra klasskamraterna skämtar om det. Hon har sagt ifrån att hon blir ledsen, men de fortsätter i alla fall. [trakasserier]

Begrepp. Diskriminering. Direkt diskriminering. Indirekt diskriminering. Trakasserier och kränkande behandling

Begrepp. Diskriminering. Direkt diskriminering. Indirekt diskriminering. Trakasserier och kränkande behandling Begrepp Diskriminering Diskriminering är när skolan på osakliga grunder behandlar en elev sämre än andra elever och missgynnandet har samband med kön, könsidentitet eller könsuttryck, etnisk tillhörighet,

Läs mer

Åkerö skola 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Åkerö skola 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Åkerö skola 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola 7-9 och Grundsär 7-10 Ansvariga för planen Skolledning, personal och

Läs mer

Piltorpsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Piltorpsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Piltorpsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola F-5, fritidshem Ansvariga för planen Rektor Barbro Holmqvist Elevhälsoteam

Läs mer

Rönnskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Rönnskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Rönnskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Vår vision På vår skola tar vi avstånd från alla former av våld, trakasserier, utfrysning, diskriminering eller kränkande behandling. Grundsärskola

Läs mer

S:t Eskils Gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 14/15

S:t Eskils Gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 14/15 S:t Eskils Gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 14/15 Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskola Ansvariga för planen Skolledningen och elevhälsan. Vår vision

Läs mer

Jörlandaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2014 2015

Jörlandaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2014 2015 Jörlandaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2014 2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, Skolbarnomsorg, Grundskola Ansvarig för planen

Läs mer

Mo Gård Gymnasiesärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Mo Gård Gymnasiesärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Mo Gård Gymnasiesärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasiesärskolans individuella program Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Hånger skola och fritidshem

Hånger skola och fritidshem Forsheda-Hånger rektorsenhet Hånger skola och fritidshem Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-04-01 -- 2015-03-31 Innehåll Grunduppgifter... 2 Verksamhetsformer som omfattas av planen...

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Hasslarödsskolan åk 7-9

Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Hasslarödsskolan åk 7-9 HASSLARÖDSSKOLAN Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Hasslarödsskolan åk 7-9 Planen gäller från 2014 01 01 Planen ska revideras senast 2014-12-15 Ansvarig för planen: rektor Johan Asp Postadress

Läs mer

Nyhemsskolans och Nyhems fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Nyhemsskolans och Nyhems fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Nyhemsskolans och Nyhems fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, Grundskola 1-5, skolbarnsomsorg Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter

Läs mer

Begrepp. Diskriminering

Begrepp. Diskriminering Begrepp Diskriminering Diskriminering är när skolan på osakliga grunder behandlar en elev sämre än andra elever och behandlingen har samband med diskrimineringsgrunderna kön, könsidentitet eller könsuttryck,

Läs mer

Rutiner för akuta situationer Policy Trakasserier och kränkande behandling ska uppmärksammas och åtgärdas så tidigt som möjligt, av all personal i skolan och på fritidshemmet, med hjälp av rutinerna för

Läs mer

Lidåkers skolområde DISKRIMINERINGSGRUNDERNA. Anna-Karin Florberger Rektor 150930

Lidåkers skolområde DISKRIMINERINGSGRUNDERNA. Anna-Karin Florberger Rektor 150930 Lidåkers skolområde DISKRIMINERINGSGRUNDERNA Anna-Karin Florberger Rektor 150930 Sidan 2 av 5 Bilaga till plan mot diskriminering och kränkande behandling 15/16 Begrepp Diskriminering Diskriminering är

Läs mer

Dalabergsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Dalabergsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Dalabergsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola och fritidshem Läsår 2016/2017 1/12 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 2015/2016 Söderås skola och Söderås skolas fritidshem Vår vision "Trygghet och trivsel, tydligt målinriktat lärande med ett gott pedagogiskt

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Hedesunda skola 2011-12-01

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Hedesunda skola 2011-12-01 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Hedesunda skola 2011-12-01 1 Innehållsförteckning Verksamhetsformer, ansvariga, vision, delaktighet, förankring..3 Utvärderingar..4 Främjande insatser..4

Läs mer

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Nyhedsskolan och Nyhedsskolans fritidshem Vår vision "Trygghet och trivsel, tydligt målinriktat lärande med ett gott pedagogiskt ledarskap

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Vitsippans förskola 2015/2016

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Vitsippans förskola 2015/2016 Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Vitsippans förskola 2015/2016 Innehållsförteckning 2 Vision Förskolechefen har ordet 3 Lagtext och styrdokument Definitioner och begrepp 4 Diskrimineringsgrunderna

Läs mer

Alterdalens plan mot diskriminering och kränkande behandling för skola och fritidshem 24/8 2015-22/8 2016

Alterdalens plan mot diskriminering och kränkande behandling för skola och fritidshem 24/8 2015-22/8 2016 Alterdalens plan mot diskriminering och kränkande behandling för skola och fritidshem 24/8 2015-22/8 2016 En främjande, förebyggande och åtgärdande handlingsplan mot diskriminering, trakasserier, mobbning

Läs mer

Alléskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Planen gäller för läsåret 2014-2015 och gäller för skola och fritidshem

Alléskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Planen gäller för läsåret 2014-2015 och gäller för skola och fritidshem Alléskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Planen gäller för läsåret 2014-2015 och gäller för skola och fritidshem Innehållsförteckning Grunduppgifter 3 Utvärdering 4 Främjande insatser

Läs mer

Frölundaskolan 7-9:s plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015

Frölundaskolan 7-9:s plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015 Frölundaskolan 7-9:s plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015 FN:s konvention om barns rättigheter Barnkonventionen sätter barnperspektivet och rätten till likabehandling i fokus. Konventionen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Hasslarödsskolan F 6 och fritidshem

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Hasslarödsskolan F 6 och fritidshem Plan mot diskriminering och kränkande behandling Hasslarödsskolan F 6 och fritidshem Planen gäller fr o m 2015-02-01 Planen gäller t o m 2016-01-31 Planen ska revideras senast 2016-01-31 Ansvarig för planen

Läs mer

Likabehandlingsplan & Plan mot kränkande behandling. Linnéskolan 2013-2014

Likabehandlingsplan & Plan mot kränkande behandling. Linnéskolan 2013-2014 Likabehandlingsplan & Plan mot kränkande behandling Innehållsförteckning 1. Linnéskolan... 3 Inledning... 3 Skolans uppdrag... 3 Vision... 3 Omfattning... 3 Delaktighet och ansvar... 4 2. Utvärdering...

Läs mer

Brinkskolans Årliga plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Brinkskolans Årliga plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Brinkskolans Årliga plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola, förskoleklass och fritidshemmet Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter

Läs mer

Götgatans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Götgatans plan mot diskriminering och kränkande behandling Götgatans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet 1/12 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet a

Läs mer

Porsöskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Upprättad 2014 11 30

Porsöskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Upprättad 2014 11 30 Porsöskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Upprättad 2014 11 30 1 Innehållsförteckning Grunduppgifter...... 4 Lagar och förordningar...4 Begrepp...5 Vision... 6 Tidsplan... 6 Medverkan

Läs mer

Enhet: Rök och Rödingen. Likabehandlingsplan 2015/2016. Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Enhet: Rök och Rödingen. Likabehandlingsplan 2015/2016. Plan mot diskriminering och kränkande behandling Enhet: Rök och Rödingen 2015/2016 Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Innehåll Syfte... 2 Vision... 2 Främjande arbete... 2 Förebyggande arbete... 3 Kartläggning och analys...

Läs mer

Lindåsskolan F-3 Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Lindåsskolan F-3 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Datum:2014-10-15 Lindåsskolan F-3 Plan mot diskriminering och kränkande behandling I denna plan beskrivs hur vi på Lindåsskolan F-3 arbetar för att elever och lärare ska behandla varandra på ett bra sätt.

Läs mer

NORRA SKOLAN. Likabehandlingsplan Arbete mot: kränkande behandling, diskriminering och trakasserier

NORRA SKOLAN. Likabehandlingsplan Arbete mot: kränkande behandling, diskriminering och trakasserier NORRA SKOLAN Likabehandlingsplan Arbete mot: kränkande behandling, diskriminering och trakasserier Ht 2015 Vt 2016 Innehållsförteckning 1. Grunduppgifter... 3 2. Delaktighet...3 3. Utvärdering...4 4. Främjande

Läs mer

Jörlandaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Jörlandaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Jörlandaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola åk 1-6, förskoleklass och fritidshem 1/15 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Svanberga förskolas. Likabehandlingsplan och Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Svanberga förskolas. Likabehandlingsplan och Plan mot diskriminering och kränkande behandling s Likabehandlingsplan och Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014 Innehållsförteckning Sid Inledning 3 Grunduppgifter 4 Utvärdering 5 Förebyggande/främjande insatser 6 Kartläggning 7 Mål

Läs mer

Rådmansö förskola. Likabehandlingsplan och Plan mot diskriminering och kränkande behandling. syftar till att främja elevers lika rättigheter oavsett

Rådmansö förskola. Likabehandlingsplan och Plan mot diskriminering och kränkande behandling. syftar till att främja elevers lika rättigheter oavsett Rådmansö förskola Likabehandlingsplan och Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014 syftar till att främja elevers lika rättigheter oavsett Innehållsförteckning Inledning --------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Trollskogens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Trollskogens plan mot diskriminering och kränkande behandling Sida 1 av 6 Trollskogens plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet a för planen All personal som arbetar på Trollskogen

Läs mer

LILLHAGSSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN/PLAN

LILLHAGSSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN/PLAN Lillhagsskolan 7-9 Depkens väg 21 804 26 Gävle Telefon: 026-17 98 57 URL: www.gavle.se/grundskolor E-post: patrik.lundh@gavle.se LILLHAGSSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN/PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE

Läs mer

KIRUNA KOMMUN BARN- OCH UTBILDNING

KIRUNA KOMMUN BARN- OCH UTBILDNING Omarbetad september -14 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Nya Raketskolans verksamhet 3 Skolans vision 3 Lagstiftning 3 Definitioner 4 Det främjande arbetet på skolan 5 Kön 5 Religion eller annan trosuppfattning 6

Läs mer

Förskolan Ängen. Årlig plan för likabehandling mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Ängen. Årlig plan för likabehandling mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Ängen Årlig plan för likabehandling mot diskriminering och kränkande behandling 2014/2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga för planen Tuovi Silvola Ingrid

Läs mer

Likabehandlingsplan. Fågelvägens förskola. Avd. Myggan

Likabehandlingsplan. Fågelvägens förskola. Avd. Myggan Likabehandlingsplan Fågelvägens förskola Avd. Myggan 1 Innehållsförteckning Innehåll Grunduppgifter 3 Utvärdering 4 Främjande insatser 5 Kartläggning 6 Förebyggande åtgärder 7 Områden som berörs av åtgärden

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Gäller 2015-10-16 2016-10-16 Junibackens förskola FÖRKOLANS VISION SAMT DELAKTIGHET: Vision: Alla barn och vuxna i Gagnefs kommun tar bestämt avstånd mot

Läs mer

Skolan LÄR:s plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola och fritidshem

Skolan LÄR:s plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola och fritidshem Skolan LÄR:s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola och fritidshem Läsår: 2015/2016 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

LULEÅ KOMMUN. Borgmästarskolans likabehandlingsplan 2015/2016

LULEÅ KOMMUN. Borgmästarskolans likabehandlingsplan 2015/2016 LULEÅ KOMMUN Borgmästarskolans likabehandlingsplan 2015/2016 Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, grundskola klass 1-3 och fritidshem. a för planen Det juridiska ansvaret för elevskyddslagens

Läs mer

Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling. Viby, Skolan/Fritids Läsåret 2015/16

Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling. Viby, Skolan/Fritids Läsåret 2015/16 Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Viby, Skolan/Fritids Läsåret 2015/16 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning 1.1 Varför en Likabehandlingsplan? 1.2 Grunduppgifter 1.3 Rälsens

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Torslunda skola Förskoleklass årskurs 6 Läsåret 2015-2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola. Förskoleklass årskurs 6 Ansvariga

Läs mer

Öjestugans Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamheten

Öjestugans Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamheten Öjestugans Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamheten Läsår: 2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Flens grundskoleområde F-5 samt fritidshem Nybbleskolan

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Flens grundskoleområde F-5 samt fritidshem Nybbleskolan Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Flens grundskoleområde F-5 samt fritidshem Nybbleskolan Uppdaterad: 2015-11-30 Innehållsförteckning Likabehandlingsplan 3 Vision... 3 Lagar och förordningar...

Läs mer

Smögenskolans årliga plan mot kränkande behandling. Gäller för fritidshemmet, förskoleklassen och grundskolans åk 1-6.

Smögenskolans årliga plan mot kränkande behandling. Gäller för fritidshemmet, förskoleklassen och grundskolans åk 1-6. 1 Smögenskolans årliga plan mot kränkande behandling. Gäller för fritidshemmet, förskoleklassen och grundskolans åk 1-6. Lå 2014/15 En skola, förskoleklass och fritidshem för alla, där alla känner sig

Läs mer

Sjötorpsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, grundskola samt fritidshem

Sjötorpsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, grundskola samt fritidshem Sjötorpsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, grundskola samt fritidshem Läsår: 2015/2016 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Svedjeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Svedjeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Svedjeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass och Grundskola år 1-3 samt Fritidshem Läsår: 2014/2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Annerstaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Annerstaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling 1 Annerstaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola, skola och fritidshem Ansvariga för planen Tommy Hellsten rektor Anna

Läs mer

Årlig Plan mot diskriminering och kränkande behandling november 2014 november 2015

Årlig Plan mot diskriminering och kränkande behandling november 2014 november 2015 Årlig Plan mot diskriminering och kränkande behandling november 2014 november 2015 Upprättad 2014-10-31 Rektor, lärare och övrig personal 1 Innehållsförteckning 1 Skolans vision 3 2 Bakgrund 3 3 Definitioner

Läs mer

Pedagogisk omsorgs plan mot diskriminering och kränkande behandling

Pedagogisk omsorgs plan mot diskriminering och kränkande behandling Pedagogisk omsorgs plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Pedagogisk omsorg Läsår 2015/2016 1/11 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2014/2015 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Inledning... 3 Vad står begreppen för?... 4 Likabehandling... 4 Diskriminering... 4 Direkt

Läs mer

Förskolan Ängens plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014

Förskolan Ängens plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014 Förskolan Ängens plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Förskola a för planen Tuovi Silvola Ingrid Norberg Britt-Marie

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Björkbergs förskola Upprättad 201601 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter

Läs mer

Enebyskolan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Enebyskolan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling Enebyskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015/2016 Innehållsförteckning Grunduppgifter 2 Utvärdering 3 Främjande insatser 4 Kartläggning 8 Förebyggande åtgärder 9 Rutiner för akuta

Läs mer

Rudboda skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Rudboda skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Rudboda skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola, fritidshem, fritidsklubb och förskoleklass Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Fågelås skola läsåret 2014/2015 Upprättad 2014-12-15 Innehållsförteckning Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling läsåret

Läs mer

Mellby förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Mellby förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Mellby förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen förskoleverksamhet Läsår 2015/2016 1/11 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Orust Montessoris plan mot diskriminering och kränkande behandling

Orust Montessoris plan mot diskriminering och kränkande behandling Orust Montessoris plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Avdelningarna Måsen och Småtärnan Läsår: 14/15 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Välkommen till Österstad skola! Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Välkommen till Österstad skola! Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Välkommen till Österstad skola! Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Vänner ger glädje! Läsåret 2013-2014 1 Innehållsförteckning Framsida. 1 Innehållsförteckning.. 2 Grunduppgifter

Läs mer

Årstaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013/2014

Årstaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013/2014 1 Årstaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013/2014 1 2 Innehåll... 1 Årstaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling... 1 2013/2014... 1 Innehåll... 2 Grunduppgifter...

Läs mer

Trosa Sfi plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2015-2016

Trosa Sfi plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2015-2016 Trosa Sfi plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2015-2016 Utvärdering 150611 Vi har under detta läsår haft ett möte mellan två elever som båda kände sig utsatta av varandra. Eleverna

Läs mer

Flahultsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola Läsår: 2015/2016

Flahultsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola Läsår: 2015/2016 Flahultsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola

Läs mer

Dingle förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Dingle förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Dingle förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet 1-5 år Läsår 2015-2016 1/10 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Fröslundavägens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Fröslundavägens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Fröslundavägens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2015/2016 1 Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga

Läs mer

Trygghetsplan för Glanshammars skola 2015/2016

Trygghetsplan för Glanshammars skola 2015/2016 Förslag till Trygghetsplan för Glanshammars skola 2015/2016 TRYGGT OCH ROLIGT LÄRANDE 1 Glanshammars skolas Trygghetsplan - likabehandlingsplan och plan mot annan kränkande behandling Innehåll Grunduppgifter...

Läs mer

Östra Karups förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 1-6 år.

Östra Karups förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 1-6 år. 2014-10-08 Östra Karups förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 1-6 år. Fotograf: Matilda Jönsson Vår vision Alla ska vara välkomna till förskolan. Olikheter skall ses som en tillgång

Läs mer

Trygghetsplan. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Ydreskolan Bule

Trygghetsplan. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Ydreskolan Bule 2014 YDRE KOMMUN Barn och utbildning Ydreskolan Trygghetsplan Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Ydreskolan Bule 2014/2015 Reviderad hösten 2014 Innehållsförteckning Skolledningens ställningstagande

Läs mer

Älvdansens och Pärlans förskolor/enheten Ugglan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Älvdansens och Pärlans förskolor/enheten Ugglan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling Älvdansens och Pärlans förskolor/enheten Ugglan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 1 Sammanfattning Vi har använt oss av webbverktyget Planforskolan som hjälpmedel när vi har skrivit fram

Läs mer

Korvettens förskola 2015-2016

Korvettens förskola 2015-2016 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2015-2016 Inget barn ska behöva vara rädd för att gå till förskolan. Alla barn ska kunna känna sig trygga och bemötas och behandlas med respekt. Vår

Läs mer

Tranängskolan F-3 plan mot diskriminering och kränkande behandling

Tranängskolan F-3 plan mot diskriminering och kränkande behandling Tranängskolan F-3 plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola Ansvariga för planen Rektor ansvarar för planen och ser till att all

Läs mer

Nyhemsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Nyhemsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Nyhemsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola årskurs F-6 Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2015/2016

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2015/2016 HATTENS FÖRSKOLA 2015-10-19 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2015/2016 HATTENS FÖRSKOLA Knäppingborgsgatan 20 602 26 Norrköping Tel: 0725 747134 Innehåll Grunduppgifter... 3 Lagar

Läs mer

Korvettens förskola 2014-2015

Korvettens förskola 2014-2015 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2014-2015 Inget barn ska behöva vara rädd för att gå till förskolan. Alla barn ska kunna känna sig trygga och bemötas och behandlas med respekt. Vår

Läs mer

Likabehandlingsplan. Plan för likabehandling och mot kränkande behandling. Björken

Likabehandlingsplan. Plan för likabehandling och mot kränkande behandling. Björken Likabehandlingsplan Plan för likabehandling och mot kränkande behandling Björken 1 Innehållsförteckning Innehåll Grunduppgifter 3 Utvärdering 4 Främjande insatser 5 Kartläggning 6 Förebyggande åtgärder

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kullegårdens förskola Partille Kommun 2014 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Grunduppgifter... 3 3. Utvärdering... 4 4. Främjande insatser... 5

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2015/2016

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2015/2016 HANTVERKARENS FÖRSKOLA 2015-10-19 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2015/2016 HANTVERKARENS FÖRSKOLA Hantverkaregatan 51 602 30 Norrköping Innehåll Grunduppgifter... 3 Lagar och regler...

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Foto: istockphoto / pintogame Karossens förskola - läsåret 2015/2016 KAROSSENs plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Sophiaskolan. Året 2014/15

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Sophiaskolan. Året 2014/15 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Sophiaskolan Året 2014/15 Sophiaskolan (rev 150119) Sid 2 (11) Innehållsförteckning Sida Inledning 3 Syfte och begrepp. 3 Syftet med diskrimineringslagen

Läs mer

Förskolan Nattugglans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Nattugglans plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Nattugglans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2014-2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Frejaskolan 6-9, Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Frejaskolan 6-9, Plan mot diskriminering och kränkande behandling Frejaskolan 6-9 Frejaskolan 6-9, Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2015/2016 1 Innehållsförteckning Frejaskolans vision 3 Diskrimineringsgrunder.3 Grunduppgifter.. 4 Utvärdering...5

Läs mer

Inför en dag på Bergeforsens skola känner alla barn och elever positiva förväntningar och glädje.

Inför en dag på Bergeforsens skola känner alla barn och elever positiva förväntningar och glädje. Likabehandlingsplan mot diskriminering och annan kränkande behandling av elever. för Bergeforsens skola, särskola, skolbarnomsorg och förskoleklass. Läsåret 2014-2015 Vår vision Inför en dag på Bergeforsens

Läs mer

Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling Mellansels förskola 2014/2015. Denna plan gäller till och med 2015-07-30

Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling Mellansels förskola 2014/2015. Denna plan gäller till och med 2015-07-30 Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling Mellansels förskola 2014/2015 Denna plan gäller till och med 2015-07-30 Innehållsförteckning A Mål och vision: Artikel 19 Barnkonventionen Mål och vision

Läs mer

Elevernas delaktighet: Vårdnadshavarnas delaktighet: Personalens delaktighet:

Elevernas delaktighet: Vårdnadshavarnas delaktighet: Personalens delaktighet: 1 Vår vision: Vår vision på Långängskolan är att alla elever ska vara trygga, trivas och må bra. Ingen ska utsättas för diskriminering eller kränkande behandling. På Långängskolan skall alla elever och

Läs mer

Likabehandlingsplan för pedagogisk omsorg 2015/2016

Likabehandlingsplan för pedagogisk omsorg 2015/2016 Likabehandlingsplan för pedagogisk omsorg 2015/2016 Diskrimineringsgrunder och definitioner Diskrimineringsgrunder Enligt diskrimineringslagen (2008:567) är diskriminering när verksamheten behandlar ett

Läs mer

HACKEBACKESKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 2015/16

HACKEBACKESKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 2015/16 1 HACKEBACKESKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 2015/16 Läs igenom och skriv under och lämna in sista sidan till skolan som bekräftelse på att du tagit del av Likabehandlingsplanen.

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Gullvivans förskola 151015-161014

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Gullvivans förskola 151015-161014 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Gullvivans förskola 151015-161014 Vår vision: På vår förskola skall alla känna sig välkomna, trygga och ha lika rättigheter. Förskolan ska vara fri från

Läs mer

2015-08-11 Välkommaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling.

2015-08-11 Välkommaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. 1 2015-08-11 Välkommaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskola Ansvariga för planen Skolledning Vår vision Välkommaskolan

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan Grundsärskolan 1-6 Grundsärskolan inriktning träningsskolan 1-9

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan Grundsärskolan 1-6 Grundsärskolan inriktning träningsskolan 1-9 Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan Grundsärskolan 1-6 Grundsärskolan inriktning träningsskolan 1-9 Upprättad januari 2016 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat

Läs mer

Camilla Carlström Huusko (förskolechef) tillsammans med lagledargruppen

Camilla Carlström Huusko (förskolechef) tillsammans med lagledargruppen Förskola Camilla Carlström Huusko (förskolechef) tillsammans med lagledargruppen Vi är alla olika men lika mycket värda! 2013-10-01 2014-09-30 Vi kartlägger barngrupperna genom observationer och intervjuer

Läs mer

Ängetskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ängetskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Örnsköldsviks Kommun Ängetskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014 Ängetskolans DK-plan beskriver arbetet MOT Diskriminering och Kränkande behandling och FÖR främjande och likabehandling.

Läs mer

Väsby Kommunala Förskolor. Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Väsby Kommunala Förskolor. Plan mot diskriminering och kränkande behandling Väsby Kommunala Förskolor Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Bryggan 2015/2016 1 Inledning Förskolan är enligt lag Diskrimineringslagen och Skollagen skyldig att aktivt arbeta mot

Läs mer

Bovallstrands förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2015/2016

Bovallstrands förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2015/2016 Bovallstrands förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2015/2016 Bakgrund Det finns i Sverige två lagar som har ett gemensamt syfte: Att skydda barn och elever mot diskriminering, trakasserier och

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan 0 (9) Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan Skolbyns skola (Diskrimineringslagen 2008:567) (Skollagen 6 kap, 2011) Upprättad 160101 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat

Läs mer

Celsiusskolan 7-9:s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Celsiusskolan 7-9:s plan mot diskriminering och kränkande behandling Celsiusskolan 7-9:s plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Ansvariga för planen är Celsiusskolans ledningsgrupp Vision Vår vision är att samtliga elever och all personal på Celsiusskolan

Läs mer

Vissefjärda skola och fritidshem LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

Vissefjärda skola och fritidshem LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Bildningsförvaltningen BF 221 1 2015-09-30 Vissefjärda skola och fritidshem LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2015-2016 Vår vision På Vissefjärda skola och

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Carlshöjdsskolans Grundsärskola med inriktning mot Träningsskola 2014/2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen är Grundsärskolan inriktning

Läs mer

Mölstadskolans Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Denna plan gäller för Mölstadskolan F-6 samt fritidshemmet 2015-2016

Mölstadskolans Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Denna plan gäller för Mölstadskolan F-6 samt fritidshemmet 2015-2016 Mölstadskolans Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Denna plan gäller för Mölstadskolan F-6 samt fritidshemmet 2015-2016 Upprättad augusti 2015 1 Innehållsförteckning Mölstadskolan,

Läs mer

Område Söder - Nygårdsskolan LIKABEHANDLINGSPLAN

Område Söder - Nygårdsskolan LIKABEHANDLINGSPLAN Område Söder - Nygårdsskolan LIKABEHANDLINGSPLAN Skolan har ett stort ansvar när det gäller att garantera alla barns och elevers trygghet i skolan. Det innebär att diskriminering på grund av kön, etnisk

Läs mer

SPÅNGHOLMSSKOLANS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

SPÅNGHOLMSSKOLANS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING SPÅNGHOLMSSKOLANS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING GRUNDUPPGIFTER Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola, fritidshem och förskoleklass. Ansvarig för planen Mikael Skeensgård Giltighet

Läs mer

Likabehandlingsplan & Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan & Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan & Plan mot kränkande behandling Förskolan Skogsborgen Minken 1 Innehållsförteckning Innehåll Grunduppgifter 3 Utvärdering 5 Främjande insatser 6 Kartläggning 7 Förebyggande åtgärder

Läs mer