Krämarstan på Myra. Finnerödja socken. Resande har bott i Sverige sedan åtminstone Gustav Vasas tid.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Krämarstan på Myra. Finnerödja socken. Resande har bott i Sverige sedan åtminstone Gustav Vasas tid."

Transkript

1 Krämarstan på Myra Finnerödja socken vilken stad är det när byggdes den vad händer där idag Resande har bott i Sverige sedan åtminstone Gustav Vasas tid. De första Resande kom till huvudstaden för 500 år sedan. Idag bor Resande över hela Sverige och är våra släktingar, kompisar och grannar. De är målare, bilhandlare, generaler, åkeriägare, yrkesvalslärare, läkare, skådespelare Resande är idag en stor befolkningsgrupp med minoritetsstatus i vårt land. Själva anser de Resande sig kunna räknas till mellan personer. Troligen är de många fler. Här lite gammalt och lite nytt om vad som hänt och händer i och omkring resandebosättningen Krämarstan på Myra. För Dig som inte haft tillfälle att följa dessa skeenden eller kanske inte alls har kännedom om Krämarstan på Myra skriver jag här ner lite samtidshistoria. Åtminstone sedan första hälften av 1800-talet har flera resandesläkter bott i Finnerödja Västergötlands nordligaste socken. Idag känner vi till var de bodde då och att flertalet släkter bor kvar än idag och andra har kommit till. Några Resande slog sig ner en tid på högplatån Myra. Vi vet att några, liksom finnättlingarna i socknen, först bodde i backstugor. På häradskartan från 1870-talet finns tecknet BS på mer än 70 platser i Finnerödja (BS = backstuga). Senare köpte de flesta Resande små torp med tillhörande åkermark. Dessa torp var/är belägna över hela Finnerödja socken. Livet i Finnerödja under 1800-talet och till 2:a Världskriget Några levde av de små lantbruk, på 3-10 hektar åker, som finns i socknen, medan majoriteten av människorna bodde utspridda på socknens 240 kvadratkilometer. Där i skogarna livnärde man sig till dels på små jordplättar (0,5 2 hektar), en ko och gris samt lönearbete vid väg/järnvägsbyggen, dräng- och pigstädslor, vävning mm. Vid mitten av 1800-talet levde runt 3000 människor inom Finnerödjas gränser - idag drygt Det fåtal små lantbruk som fanns kunde inte livnära befolkningen, varför många emigrerade till Amerika. Vi måste också erinra oss att flera år, under 1800-talets andra hälft, drabbades man av utebliven skörd p. g. a. torka, frost eller skyfall och efterföljande års brist på utsäde. Modern jordbruksteknik var inte tillgänglig ännu på ett tag i vår bygd. Inte nog med dessa problem - det fanns ytterligare en djävul - lungtuberkulosen som dödade utan åtskillnad under dessa år. Bot fanns inte.

2 Finnerödja socken full av finnättlingar. Gustavs Vasas son, hertig Karl (sedermera Karl IX), kallade finnar att flytta hit under sent 1500-tal och tidigt 1600-tal. Dessa finnar ville Karl IX ha för arbete med uppodling och kolning i skogarna. För kung Karl var nog kolningen förstamål. Han arbetade med uppbyggnaden av järnbruken och i dem åtgick hekatomber av träkol. Finnarna hamnade således som huggare, kolare och kolkörare i våra skogstrakter. Att Finnerödja socken ( finnens röjning ) är full av oss ättlingar till den av kungen hitkallade Anders Olovsson Finne är lätt begripligt. Lika lätt förstår man, att Finnerödja inte var den enda socknen, dit finnar överflyttades från Östra Rikshalvan till den Västra. Sådan flytt av finnar skedde till flera delar av landet. Till Värmlands skogar kom många. Nu frågar Du varför jag drar in Finnar i uppsatsen, som skall handla om Resande. Jo det finns ett samband, som jag inte kan bortse från, nämligen att Finnar och Resande ofta valt att bo på samma platser. Många Resande och Resandeättlingar i Finnerödja Då man studerar de platser som beboddes av Resande i Finnerödja under slutet 1800-talet och i början av 1900-talet, så visar det sig vara samma torp, som Finnarna bodde på. Man köpte och sålde och bytte sinsemellan hela tiden. Man trätte, man gifte ibland ihop sig och man bytte förnödenheter med varandra. Jag vet det, för hemma hos mina föräldrar och farföräldrar var stor del av husgeråden s. k. Tattarslöjd grytunderlägg, smörkärnor i plåt, koppar- och bleckplåtsgrytor och bunkar. Klädhängare tillverkade av Resande av oxhorn fanns uppsatta i var och varannan farstu och på skänkarna stod bemålade glaspjäser. Resandeslöjden fanns kvar till efter 2a världskriget då emaljvaror blev mode. Jag kommer väl ihåg hur de gamla föremålen av bleckplåt då blev utbytta och liggande ute på stenmurarna tills tiden åt upp dem. Mina Resande vänner jag har faktiskt i 10-årsåldern skjutit med mitt nya luftgevär genom bunkar och skålar, som Er Farfar eller Morfar kanske gjort till min Farmor. Krämarstan byggs på Lilla Högsås I början av 1900-talet ägdes många torp och andra fastigheter i Finnerödja av Resande och så hade förhållandet varit åtminstone sedan 1840-talet. De fastigheter, som de Resande bodde på, bestod av något till några tunnland åker ibland större. På dessa små gårdar kunde man försörja sin familj, om man hade tilläggsarbete. Sådana var villkoren i Finnerödja socken - Finnättlingarna högg skog och kolade Resande tillverkade förnödenheter för avsalu. Åkerlapparna och tilläggsarbetena utgjorde försörjningsgrunden. Om man inte hade tillgång till åkermark och ej orkade arbeta? ja då blev det knepigt.

3 Krämarstans tillkomst och markförhållanden stämmer inte in i den förhärskande bilden av Resandes bosättningar i Finnerödja. Låt mig förklara. På Lilla Högsås, det som kommit att kallas Krämarstan på Myra, saknades odlingsmöjligheter. Lilla Högsås är beläget på nordsluttningen av högplatån Myra (ca 225 möh). Den långsmala fastigheten (ca 400 x 50 m) är orienterad Öst Väst. Högplatån avvattnas av diken och surdråg genom Lilla Högsås. Mellan de vattensjuka svackorna finns på fastigheten torra klackar med grusig/stenig morän, där hus kan stå torrt. Fastigheten Lilla Högsås 1:6, som jag just beskrivit, köptes av Johan Eriksson Thor juni På fastigheten fanns inga hus eller andra anläggningar som kunde nyttjas så långt vi känner till numera. Thor flyttade 1903 från Filipstadstrakten och byggde hus på Lilla Högsås. Själv var han 55 år gammal och Hustrun Maria var 51. Barnen var mellan 25 och 10 år gamla. Jenny var yngst i syskonskaran och enda flickan. De äldsta pojkarna hade flyttat ut. Nu inställer sig frågan Varför flyttade Thor till Finnerödja och Lilla Högsås? Vad var annorlunda och bättre i Finnerödjas skogar än i Filipstads? Hur familjen Thor hade haft det i Filipstad har jag ännu för liten kunskap om. Däremot vet jag en hel del om orten man kom till - som för exempel att det då bodde Resande i vart och vart annat hus runt Lilla Högsås - och det gjorde det i hela Finnerödja. Men marken Johan köpte var/är oduglig för odling. Något gjorde under alla förhållanden att alla barna, även de vuxna, flyttade till Lilla Högsås - till föräldrarna. De vuxna pojkarna köpte jordbitar av fadern och byggde egna hus. Kan sjukdomar ha legat bakom Johans beslut att köpa mark i Finnerödja?. Lungtuberkulosen tog mycket för Johan. Enda dottern Jenny dog 1912 (hon efterlämnade treårig dotter och maken). Johan själv avled 1913 och året efter 1914 dog hans hustru Maria. Tbc tog dem alla tre. Hade sjukdomen något med köpet av Lilla Högsås att göra. Kände Johan och Maria förstadierna av sin dödliga sjukdom redan ? Ville Johan ha en jordbit här i Finnerödja för att där samla barnen och deras familjer. Kände han att han behövde deras närhet och hjälp? Släktingar och bekanta till Thors levde nästgårds Lilla Högsås och flera bodde inom Finnerödja och omgivande socknar. Inte vet jag, men kom inte och säg att en rese som Johan Eriksson Thor saknade skäl för sin flytt hit. Rättskaffens man är epitetet han tilldelats och som används om honom i Finnerödja bland de som hört om honom. Sönerna med familjer flyttade från Lilla Högsås efter Johans och Marias död. Behovet att stödja mor och far och lillasyster var ej mera. Pojkarna flyttade till de välmående lantbruksbygderna i Vadsbo härad och till trakten av Kumla. Modern Maria dog i oktober 1914, och första världskriget hade börjat några månader tidigare. Genom att släkten Thor försvann från Krämarstan på Myra blev flera hus lediga. Dessa hus övertogs genom köp eller på annat sätt av andra resandesläkter.

4 Sverige under första världskriget. Exportförbud på livsmedel infördes. Import av nödvändiga varor hindrades av England och USA, som fordrade tillgång till svenska fartyg för egna frakter. Mars 1918 avstod Sverige ton skeppsrum och fick i gengäld införa ton varor (råfosfat, majs, foderkakor, mineraloljor och självfallet kaffe) Knapphet på det mesta svaga skördar stora prisökningar -103 % och mer. Flera kommissioner och styrelser inrättades men kunde inte uträtta så mycket fick man köpa 1 kg socker i månaden lade staten beslag på all brödsäd och mjöl hos bönderna. Ransoneringskort på bröd (brödkort) infördes, kaffet beslagtogs och brännvinsbränning förbjöds. Den dåliga skörden 1917 medförde statsbeslag på hö och foder. Då stenkolsimporten stod still måste ved användas för uppvärmning mm, vilket föranledde staten att lägga beslag på stora skogsområden. Samma hantering gällde flytande bränslen och stearinljus. Undernäring var vanlig under dessa år med knapp och olämplig kost. Hungerdemonstrationer på den ena orten efter den andra Lilla högsås efter familjerna Thor Under det förfärliga krigsåret l917 tog de flesta i Krämarstan på Myra ut flyttningsbetyg. De små lantbruken i socknen förslog inte för att producera livsmedel. Hungersnöd och missväxt omöjliggjorde överlevnad i Finnerödja - flytt till jordbruksbygder blev ett alternativ. Ett växlingsrikt skede kom efter Thorarna. Olika Resandesläkter bebodde då Krämarstan på Myra kortare eller längre tider, men efter 1917 fanns bara några få personer skrivna där. Tre unga ensamstående mammor sticker ut. Dessa tjejers och deras barns liv kan ur arkiv och berättelser följas och är självfallet av stort intresse för deras efterkommande. Storgatan juni 2014 med ett Barnbarnsbarn till Johan Eriksson Thor

5 Något pågår i Krämarstan på Myra Fakta ur närtid. Den 28 september 2002 föreläste Bo Hazell om resandefolket i Finnerödja för stor publik. Detta var samma år som hans stora arbete Resandefolket från tattare till traveller utkom. Bosättningen inventerades 2003 av Finnerödja hembygdsförening, varvid resultaten delgavs Lst Örebro, Örebro läns museum, Skogsstyrelsen och Riksantikvarieämbetet. November 2004 dokumenterade arkeolog Kenneth Andersson (Lst Örebro) platsen. Den 18 maj 2005 ägde en av hembygdsföreningens bygdevandringar rum. Denna dag var målet Krämarstan och Bo Hazell var inbjuden. Över 100 personer deltog. En mycket stor del var Resande, som färdats långt för detta enkla arrangemang visande att ett fortsatt studium i gemenskap kring bosättningen var viktigt. Den 19 juni 2007 fastställde Riksantikvarieämbetet att hela området skulle tilldelas status av fast forn-/kulturminne (Raä 265 i Finnerödja sn). Våren 2010 ingav markägaren anmälan för avverkning av skog i och omkring Krämarstan. Markägarna, representanter från Finnerödja Hembygdsförening och Länsstyrelsen samlades då på plats för samtal om den framtida skötseln av området. Utgrävningarna i systerbosättningen Snarsmon var oss självfallet presenta och önskemål om ett liknande projekt i Krämarstan framfördes från Hembygdsföreningen. Kenneth Andersson tog dessa tankar med sig hem till Länsstyrelsen för att utröna vad som kunde bli möjligt. I slutet av september samma år ringde Kenneth Andersson och ställde den retoriska frågan om Hembygdsföreningen ville hjälpa till med faktainsamling och fortsatt forskning kring Krämarstan. Penningmedel ur projektet Kalejdoskop var möjliga att erhålla via Länsstyrelsen. Den 20 oktober 2010 föreläste, tidigare Finnerödjabon, skådespelaren och resanden Willie Andréason, på Hembygdsföreningens inbjudan, för 120 personer i Finnerödja församlingshem. Föreläsning och eftersamtal skedde i närvaro av många Resande, som haft anhöriga i Krämarstan. Från Länsstyrelsen deltog Elisabeth Karlsson och Anders Kritz. September 2011 anställdes Helen Sannerstedt för att på deltid leda arbetet kring Krämarstan. Helen åstadkom på den korta tiden - hösten rapporten Krämarstan plats och berättelse. Efter att Helen Sannerstedt slutat sin anställning fanns på Örebro läns museum under lång tid ingen som ansvarade för projektet. Hösten 2013 anställdes Ann Hellman för att som projektledare arbeta vidare med Krämarstan. Ann formade en projektgrupp vari Resanderepresentanter och Hembygdsfolk ingått. Från länsmuseet ingick förutom Ann Hellman själv arkeologen Martin Edlund. Gruppen har sedan hösten 2013 haft ett flertal möten i Finnerödja varvid färdvägar för projektets framtid banats och under tiden har en närmast enastående kunskapsuppbyggnad skett. Viktigast av allt dock är den sammanhållande tillit som växt fram inom projektgruppen. Detta förtroende har spritt sig bland resande och lokalbefolkning och är en absolut förutsättning för vårt vidare arbete. Tre Resanderepresentanter och två representanter från Finnerödja Hembygdsförening driver idag -juli 2014 : Projekt Krämarstan på Myra som med metoder ur flera discipliner avses belysa en plats i Finnerödja socken, Vadsbo härad av Västergötland, där under tidigt 1900-tal en samlad bebyggelse etablerades av Resandefamiljer.

6 Resandes historia har aldrig skrivits De Resandes historia är ej nertecknad. Deras 500-åriga levnad här i Sverige kan Du inte läsa om i någon samlad publikation, bara brottstycken på nätet. Och där saknas ofta hänvisningarna till källan. Vad vet vi idag om Resande eller Tattare som de kallades förr? Svaret är nog att folk i Sverige vet knappt någonting om denna stora grupp människor. Orden Resande, Tattare, Romer, Zigenare används utan kunskap om innebörden. Jag är bekant med många Resande - utan att jag vetat om det förrän på senare årtionden. Beror detta på att mina vänner undanhållit sitt ursprung för mig eller är min empati skral? Eftersom mitt ursprung är Karl IX:s skogsfinnar, så har det varit lätt att förledas tro att alla i Finnerödja är finnättlingar. Öppnade ögon Herren mig gav och visade att stor del av vår umgängeskrets är resande - liksom den var för mina föräldrar. Denna ögonvidgning visade också på stora likheter mellan Resande och Savolaxar bl. a. sättet att klurigt skämta och historieberätta. När vi skämtsamt berättar historier, då gör vi det med syftet underhållning för stunden aningslösa om att historierna kommer att leva ett eget liv och få ändrad innebörd med åren aningslös berättarglädje. Allt vi gör skapar spår som delar upp sig längs egna vägar. Ett par frågor. Lever verkligen intresset för de Resandes historia annat än hos dem själva och ett fåtal andra eller är vi redan för sent ute? Ta liknelsen med Statarna och böckerna som skrevs om dem - böcker som slukades av min generation. I generationen efter mig finns ringa intresse för statarromaner. Skall ett sådant möjligt scenario läggas till grund för att avstå från research kring Resandes historia. Nej, nej och nej! Bara ur det vi kan kalla Exemplet Finnerödja socken och Krämarstan kan vi tillsammans vaska fram så mycket intressant och väsentligt till De Resandes historia i Sverige. Men den historien kan bara skrivas av Resande. Utredningar om Krämarstan på Myra - till juli 2014 Krämarstan på Myra har det berättats om under år nu. De ursprungliga berättelserna är ej mera nu har vi tillgång till det återberättade och kanske över tid skruvade materialet. Mycket grannlaga och spännande utredande av något som ej längre finns i sinnevärlden, arbetar vi med i Krämarstan och dess omgivning. Vi är i detta sammanhang Resande och Finnerödja hembygdsförening. Husen från Krämarstan är sedan decennier borta några har naturen brutit ner och andra fick släppa till virke för att värme huvudstaden under andra världskriget - ett hus vet vi att det förstördes av vådaeld. Berättelsen om det eldhärjade huset är vi säkra på sanningshalten i. Händelsen har verifierats av en ortsbo som såg huset brinna (ägaren luntade gräs och det gick över styr) och dessutom har vi genomfört en komplett arkeologi i husgrunden våren September 2013 ledde arkeologen Martin Edlund en publik utgrävning av den husgrund som ligger närmast infarten till Lilla Högsås. Vi har ännu ingen klarhet i vem som bebott de enskilda fastigheterna i Krämarstan.

7 Föremålen som framkom vid grävningen gav inte ledning i detta avseende. Martin Edlund rensar och katalogiserar föremålen på Länsmuseet. Februari 2014 Markägaren avskogar påpassligt tre husgrunder och deras närområde då terrängen bär tunga maskiner utan att markskador uppkommer. Tack Danny! April 2014 Röjning av husgrunder, backstugrunder och västra delen av Storgatan. Anslagstavla med stort 12-ekrigt hjul satt på plats utanför entrén till Finnerödja hembygdsgård. Tack Tommy o Ronny! Vattensjukan i infarten till Storgatan botas med ett bärlager (bil med släp) samt att markägaren lägger ny dikestrumma. Maj 2014 Genomfördes under en dryg veckas tid grävning av den husgrund som ligger strax väster om ovanstående. Det är grunden efter det hus som brunnit. Branden fick vi kunskap om genom samtalen under grävningen. Vädret var vått mycket vått - men stämningen under arbetsdagarna kan sammanfattas med ordet Glädje. Många Resande besökte platsen och deltog i arbetet. Finnerödjaborna kom i stort antal och återkom under flera dagar. Frågorna var många liksom alla berättelser som togs omhand av etnologerna Ann Hellman och Britt-Inger Lundquist. Soppa på resandevis kokades i fältkök. Tack Linda och alla ni andra! En hel del kom upp ur husgrunden och har tagits omhand av Martin Edlund. Vi hoppas att Martin får klart några prylar som vi kan visa på Hembygdsdagen 3 augusti. Juni 2014 Skyltar -med den information vi har hittills -kommer upp på samtliga anläggningar i Krämarstan In-/Utgång Storgatan. Vad som stått på denna grund vet vi inget om sommaren 2014 Här återstår att leta och fundera Dina och alla andras idéer välkomnas Du står nu vid husgrund B Aug 2014 Hembygdsdag med temat Resandekultur den 3 aug. Plåtarbete trådarbete - Häst o vagn i Krämarstan Musik Bilder från grävningarna Några föremål från grävningarna och vad vi orkar med i övrigt. Välkomna! Sept 2014 Finnerödja marknad 3 september. Etnologerna samlar mera berättelser. Kanske några försäljare på marknaden har resandeblod. Finnerödja Hans-Owe Persson

Husen i Krämarstan på Myra

Husen i Krämarstan på Myra Husen i Krämarstan på Myra 5 Krämarstan på Myra -olja 2015- Bara slyskog på Lilla Högsås vid sekelskiftet 1900: Idag växer tallar på Lilla Högsås. I de överväxta husgrunderna står de nu med skorpbark.

Läs mer

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 Predikan, Korskyrkan Borås den 15 oktober 2006, av Micael Nilsson När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 SARA Den är veckan har jag stämt möte med Sara. Det har inte varit så enkelt

Läs mer

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN D sovande flicka mamma lat son lat son lat son flitig gårdskarl gift med Ingvild flitig gårdsfru gift

Läs mer

Vårtal vid Agunnaryds hembygdsgård 2010

Vårtal vid Agunnaryds hembygdsgård 2010 Vårtal vid Agunnaryds hembygdsgård 2010 Kära Agunnarydsbor och besökande gäster! Jag ska berätta för er om Inget. Ja, hon hette inte Inget utan Ingrid Kajsa. Men hon kallades alltid Inget på Kjöpet. Hon

Läs mer

Ämnesprov, läsår 2012/2013. Historia. Årskurs. Texthäfte till delprov B

Ämnesprov, läsår 2012/2013. Historia. Årskurs. Texthäfte till delprov B Ämnesprov, läsår 2012/2013 Historia Texthäfte till delprov B Årskurs 6 Vikingatiden 1 Den här bilden visar vad som fanns i en grav från 900-talet. Graven hittades i staden Birka och innehöll skelettet

Läs mer

Tunadalskyrkan 13 08 11. Det är roten som bär Dig!

Tunadalskyrkan 13 08 11. Det är roten som bär Dig! 1 Tunadalskyrkan 13 08 11 Det är roten som bär Dig! Visst är det spännande att göra AHA-upplevelser ibland, för de kan ge både kraft och inspiration. Häromdagen gjorde jag en sådan upplevelse när jag upptäckte

Läs mer

Dagverksamhet för äldre

Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Delrapport med utvärdering Skrivet av Onerva Tolonen, arbetsterapeut, 2010-08-09 Innehåll 1. Inledning...3 1.1 Vilka problem ville vi åtgärda?...3 1.2 Vad vill

Läs mer

1. Systrarna Norr i Vänsta

1. Systrarna Norr i Vänsta 1. Systrarna Norr i Vänsta Ett tips jag fick förra året på Kolifej här i Kolbäck löd: "Skriv om gamla kolbäcksbor. Systrarna Norr till exempel". Två av de tre systrarna bor kvar uppe i Vänsta, i huset

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Återuppbyggandet. JOHAN Ny stadsplan? Ska det vara nödvändigt? AMANDA Kan vi inte bara bygga upp våra hus igen på tomterna där dom stod?

Återuppbyggandet. JOHAN Ny stadsplan? Ska det vara nödvändigt? AMANDA Kan vi inte bara bygga upp våra hus igen på tomterna där dom stod? Återuppbyggandet 1 Återuppbyggandet Det är 1864. Ronneby ska byggas upp igen efter stadsbranden. Lantmätare Carl Leopold Slöör (1816-1893) och hans sekreterare, löjtnant Tjäder, drar upp riktlinjerna för

Läs mer

Huseby - undersökning av en gränsbygd

Huseby - undersökning av en gränsbygd Bilaga 9 2 3 Huseby - undersökning av en gränsbygd Huseby bruk Skatelövs socken Alvesta kommun Pedagogiska enheten - Avdelningen för Kulturarv Smålands museum - Sveriges glasmuseum Omslagsbild: Årskurs

Läs mer

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn Lyssna på barnen 1 En tanke att utgå ifrån För att förstå hur varje unikt barn uppfattar sin specifika situation är det

Läs mer

KREATIVA BÖNESÄTT. en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin

KREATIVA BÖNESÄTT. en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin KREATIVA BÖNESÄTT en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin Information om materialet Till vem? I vår verksamhet är andakter en viktig del, men ibland är det

Läs mer

En berättelse om mina förfäder Tecknad av Eva Eriksson, född Karlsson, Räveln, Sör-Nedansjö

En berättelse om mina förfäder Tecknad av Eva Eriksson, född Karlsson, Räveln, Sör-Nedansjö En berättelse om mina förfäder Tecknad av Eva Eriksson, född Karlsson, Räveln, Sör-Nedansjö Min mormor Maria Kangas föddes 1872 i byn Lajkola i Finland. Min morfar Johan Erik Kangas var två år yngre och

Läs mer

VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv! Innehåll. Dina första steg på vägen till ett liv tillsammans med Gud.

VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv! Innehåll. Dina första steg på vägen till ett liv tillsammans med Gud. Gud i din stad! Innehåll VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv!... 3 Dina första steg på vägen till ett liv... tillsammans med Gud... 3 Lösningen är Jesus, Guds Son... 4 Frälst?... 5 Du kan bli född på nytt:...

Läs mer

TallgårdenNytt. I huvudet på Linda. Alla vi på Tallgården

TallgårdenNytt. I huvudet på Linda. Alla vi på Tallgården TallgårdenNytt Månadsbrev mars-april månad 2012. Finns även att hämta på förskolans hemsida, www.mjolby.se Redaktör Pia Adlertz, pia.adlertz@mjolby.se I huvudet på Linda Hej alla föräldrar Äntligen börjar

Läs mer

ÄNKANS GÅVA 32 SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 8 NOVEMBER 2015. Tidsram: 20-25 minuter. Mark 12: 41-44 (eller Mark 12:38-44, nedan väljs den kortare)

ÄNKANS GÅVA 32 SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 8 NOVEMBER 2015. Tidsram: 20-25 minuter. Mark 12: 41-44 (eller Mark 12:38-44, nedan väljs den kortare) ÄNKANS GÅVA 32 SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 8 NOVEMBER 2015 Tidsram: 20-25 minuter. Mark 12: 41-44 (eller Mark 12:38-44, nedan väljs den kortare) Änkans gåva Han satte sig mitt för tempelkistan och såg

Läs mer

Det är jag som är Arne Karlsson och vill berätta om ett skåp som jag skänkt till Hembygdsföreningen hösten 2015.

Det är jag som är Arne Karlsson och vill berätta om ett skåp som jag skänkt till Hembygdsföreningen hösten 2015. Ett skåp berättar med hjälp av Arne Karlsson i Målerås. Det är jag som är Arne Karlsson och vill berätta om ett skåp som jag skänkt till Hembygdsföreningen hösten 2015. Skåpet smälter väl in bland övriga

Läs mer

Skriv för din släkt! Eva Johansson 2013, www.skrivfordinslakt.se

Skriv för din släkt! Eva Johansson 2013, www.skrivfordinslakt.se Skriv för din släkt! Eva Johansson 2013, www.skrivfordinslakt.se Detta är ett utdrag ur handboken Skriv för din släkt! Innehållsförteckning, två sidor plus ett exempel. Innehållsförteckning OM ATT SKRIVA.

Läs mer

Familj och arbetsliv på 2000-talet. Till dig som är med för första gången

Familj och arbetsliv på 2000-talet. Till dig som är med för första gången Familj och arbetsliv på 2000-talet Till dig som är med för första gången 1 Fråga 1. När är du född? Skriv januari som 01, februari som 02 etc Födelseår Födelsemånad Är du 19 Man Kvinna Fråga 2. Inledningsvis

Läs mer

Vigselgudstjänst GRYTNÄS FÖRSAMLING. Vigselgudstjänst. i Grytnäs församling

Vigselgudstjänst GRYTNÄS FÖRSAMLING. Vigselgudstjänst. i Grytnäs församling Vigselgudstjänst GRYTNÄS FÖRSAMLING Vigselgudstjänst i Grytnäs församling Några ord på vägen Vi gläds mer er i era vigselplaner och vi tycker det är särskilt roligt att ni planerar att gifta er i Grytnäs

Läs mer

Söndagen före domsöndagen Vaksamhet och väntan Luk 12:35-40, 2 Kor 13:5-9

Söndagen före domsöndagen Vaksamhet och väntan Luk 12:35-40, 2 Kor 13:5-9 Söndagen före domsöndagen Vaksamhet och väntan Luk 12:35-40, 2 Kor 13:5-9 Titta upp, tala långsamt Inledning Du har fått en rejäl utmaning, ett kraft prov ska utföras. Det kommer behövas starka muskler

Läs mer

Den förlorade sonen:

Den förlorade sonen: Den förlorade sonen En bildrik berättelse direkt ur Lukas evangelium 15 och gjord efter bibeltexten. Handlar om sonen som bryter med hemmet och slarvar bort sin förmögenhet i främmande land, ångrar sig

Läs mer

Här på Söderby ligger fokus idag på travhästuppfödning men på

Här på Söderby ligger fokus idag på travhästuppfödning men på Välkommen till Söderby En vandring i svensk forntid Här på Söderby ligger fokus idag på travhästuppfödning men på gårdens ägor finns spåren av en välbevarad odlingsmiljö från den äldre järn-åldern, århundradena

Läs mer

Skulle Du vara intresserad av vårdnadsbidrag om det införs på Gotland?

Skulle Du vara intresserad av vårdnadsbidrag om det införs på Gotland? Barn- och utbildningsförvaltningen Utvecklingsavdelningen/GCN 2008-08-27 Skulle Du vara intresserad av vårdnadsbidrag om det införs på Gotland? Sammanställning av enkät till föräldrar om intresset för

Läs mer

NYCKER TILLÅTS STYRA GÅRDEN

NYCKER TILLÅTS STYRA GÅRDEN NYCKER TILLÅTS STYRA GÅRDEN Har kämpat mot myndigheterna i 50 år 78 ANN LITTORIN BOR Rungarns säteri, Knutby FAMILJ Eva, Rickard och Claes med barnbarn SKOGSINNEHAV 300 hektar, varav 120 hektar nyckelbiotop

Läs mer

Herren behöver dem. Av: Johannes Djerf

Herren behöver dem. Av: Johannes Djerf Herren behöver dem Av: Johannes Djerf Jag tänkte börja med att fråga om någon vet vilken produkt som denna logga tillhör? (bild). Karlsson Klister, det som är känt för att kunna laga allt. Det lagade mina

Läs mer

Kastades från balkong tog själv fallet till HD

Kastades från balkong tog själv fallet till HD Kastades från balkong tog själv fallet till HD Bakgrund Bakgrund. Natten till den 10 februari 2013 kommer ett larm om att en kvinna i Södertälje har fallit från sin lägenhet på sjätte våningen. Den 22

Läs mer

Gårdarna runt Mörtsjön

Gårdarna runt Mörtsjön 1 Gårdarna runt Mörtsjön Uthuset Munter-Gustav byggde av locken från salttunnorna vid Morshyttans station 2 När farsan, Sten Bylén, fyllde 90 år, den 12 juni 2004, lovade jag honom en utflykt till Mörtsjön,

Läs mer

Bild nr 11305 Emil Wikman bondson från Jällvik på stadsfärd år 1908 med en gigg. Observera lådan, bakom sätet, med plats för last.

Bild nr 11305 Emil Wikman bondson från Jällvik på stadsfärd år 1908 med en gigg. Observera lådan, bakom sätet, med plats för last. Ljustorp före motorfordonens tid Det berättas många historier om hur människor gick när de skulle någonstans. En man i Bredsjön, Hans Henrik Hansson (1861-1961), hade gjort till en betald syssla att gå

Läs mer

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA BARNHEMMET En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA Barnen IDA Folket Spöken 9 roller. Om gruppen bara är 8 så kommer Idas namn ibland att skrivas

Läs mer

Kistan IPS 1863 från Haketorp och Nykulla som följt bl a min mor och som nu står i Rättvik.

Kistan IPS 1863 från Haketorp och Nykulla som följt bl a min mor och som nu står i Rättvik. I mitt föräldrahem stod en kista målad av okänd målare (finns en likadan från Berg) som jag visste att mor hade haft med sig från sitt barndomshem i Nykulla. För några år sedan forskade jag på kistan och

Läs mer

MAR S VÄRLDSBÖNDAGEN

MAR S VÄRLDSBÖNDAGEN Mars 48 MARS 1 2 Sonen i huset var nu vuxen och skulle flytta hemifrån. När han skulle lämna barndomshemmet vände sig hans far till honom och sade: Glöm inte att spela på alla nittionio tangenterna på

Läs mer

SAMUEL HÖR GUD ROPA 2:A SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 18 JANUARI 2015. Tidsram: 20-25 minuter.

SAMUEL HÖR GUD ROPA 2:A SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 18 JANUARI 2015. Tidsram: 20-25 minuter. SAMUEL HÖR GUD ROPA 2:A SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 18 JANUARI 2015 Tidsram: 20-25 minuter. Dagens evangelieläsning är Joh 1:35-42, men i detta kapitel fokuserar vi på den första läsningen som handlar

Läs mer

2016-04-24 Kompletterande information i anledning av inkomna frågor, funderingar

2016-04-24 Kompletterande information i anledning av inkomna frågor, funderingar 2016-04-24 Kompletterande information i anledning av inkomna frågor, funderingar Vår information att Arne förtydligat att de 5000 återbetalas både vid tillträde av ny campingvärd alternativt vid avflyttning

Läs mer

Ett brev till en vän som tror att bara vuxna kan döpas

Ett brev till en vän som tror att bara vuxna kan döpas Ett brev till en vän som tror att bara vuxna kan döpas Samtal om dopet undviks numera ofta. Det verkar som om man har gett upp när det gäller att bli enig om vad Bibeln lär om dopet. Är verkligen Bibeln

Läs mer

Tranås/Ydre Släktforskarförening

Tranås/Ydre Släktforskarförening Tranås/Ydre Släktforskarförening Medlemsblad Våren 2012 2 Ordförande har ordet Så har vi då återigen gått in i ett nytt år. Ett nytt år med nya utmaningar, med nya trender och nya drömmar. I år kanske

Läs mer

Ekalyckan och Klockarebolet

Ekalyckan och Klockarebolet Ekalyckan och Klockarebolet Föreningen har tre byggnader, Ekalyckan, Klockarebolet och Mölarps kvarn, som genom många frivilliga arbetstimmar har iordningställts och nu vårdas. I början av december hålls

Läs mer

När väckelsen kom till Efesos En predikoserie, hållen i Korskyrkan, Borås, av Micael Nilsson Del 4: Att ge bort det bästa man har

När väckelsen kom till Efesos En predikoserie, hållen i Korskyrkan, Borås, av Micael Nilsson Del 4: Att ge bort det bästa man har När väckelsen kom till Efesos En predikoserie, hållen i Korskyrkan, Borås, av Micael Nilsson Del 4: Att ge bort det bästa man har Illustration: En ung munk fick för första gången i ansvar att hålla i morgonandakten.

Läs mer

Santos visste att det bara var en dröm men han fortsatte ändå att leka med bollen varje dag för det fanns inget han älskade mer.

Santos visste att det bara var en dröm men han fortsatte ändå att leka med bollen varje dag för det fanns inget han älskade mer. 1. Solen var precis på väg upp och där ute på den lilla grusplanen intill byn kunde man redan se Santos springa omkring med den bruna slitna läderbollen som han gjorde varje dag. Oavsett om det var vardag

Läs mer

Församlingens verktygslåda del 2 Av: Johannes Djerf

Församlingens verktygslåda del 2 Av: Johannes Djerf Församlingens verktygslåda del 2 Av: Johannes Djerf Idag så tänkte jag fortsätta där vi slutade sist, förra söndagen, och ni som inte var här då, ja ni missade något kan man säga, vilket man alltid gör

Läs mer

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE Sofia Fredén Slutversion December 2012januari 2013 8 år MAMMA KOMPIS 8 år LÄRARE TVÅ ORANGUTANGER I en skola, hemma, i en djungel. Pjäsen är tänkt för 3 skådespelare. 2 1. Leo

Läs mer

Farmor Gerda Theresia Larsson, född Gustafsson (Farmor till Gunnel, Gerd och Kjell)

Farmor Gerda Theresia Larsson, född Gustafsson (Farmor till Gunnel, Gerd och Kjell) Farmor Gerda Theresia Larsson, född Gustafsson (Farmor till Gunnel, Gerd och Kjell) Gerda föddes den 1 september 1882 i Östra Kannebäck. Hon var tredje dottern i familjen. Hennes föräldrar var sjökaptenen

Läs mer

Musen Martina vinner en baktävling

Musen Martina vinner en baktävling Musen Martina vinner en baktävling Douae Kapitel1 Det var en gång en mus som hette Martina. Hon har mellanstora ögon, brun och svart svans och brun och svart päls. Hon är bestämd och vill vara snabb på

Läs mer

Helande. En lärjungens identitet. Av: Johannes Djerf

Helande. En lärjungens identitet. Av: Johannes Djerf Helande En lärjungens identitet Av: Johannes Djerf På en temasamling under årets tonårsläger så får ett 100-tal människor, under väldigt enkla omständigheter och under väldigt enkla och tydliga böner riktade

Läs mer

q Tacka Gud för maten m

q Tacka Gud för maten m q Tacka Gud för maten m Sagan är satt med typsnittet Nyfors, tecknat av Franko Luin. Häftet ingår i en serie sagor som typograferats med typsnitt från samma typsnittstecknare. De kan hämtas på www.omnibus.se/svenskasagor.

Läs mer

Tunadalskyrkan 13 09 01. Jag har en dröm. Amos 9:11-15

Tunadalskyrkan 13 09 01. Jag har en dröm. Amos 9:11-15 1 Tunadalskyrkan 13 09 01 Jag har en dröm Amos 9:11-15 I dagarna är det femtio år sedan Martin Luther King jr höll sitt berömda tal i Washington, där han sade I have a dream, Jag har en dröm, och som blev

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Var Lugnet det sista kronotorpet i Bodsjö?

Var Lugnet det sista kronotorpet i Bodsjö? Var Lugnet det sista kronotorpet i Bodsjö? Från Bodsjöboken Om Lugnet, förmodligen det sista kronotorpet i Bodsjö, berättar i den här artikeln Johannes Vejdegren i Brunflo - N'Johannes på Lugnet. Han var

Läs mer

Per Johan Liljeberg 1844-12-21 1921-10-16

Per Johan Liljeberg 1844-12-21 1921-10-16 Per Johan Liljeberg 1844-12-21 1921-10-16 David Rickard Arne Sjöstedt 1916 2006 Eugenia Josefina Liljeberg 1876 1938 Ulrika Josefina Söderström 1850-1889 Per Johan Liljeberg 1844-1921 Margreta Carlsdotter

Läs mer

q Smedgesäl en i Norge a

q Smedgesäl en i Norge a q Smedgesällen i Norge a Sagan är satt med typsnittet Ad Hoc kursiv, tecknat av Franko Luin. Häftet ingår i en serie sagor som typograferats med typsnitt från samma typsnittstecknare. De kan hämtas på

Läs mer

KOLA SAAMI DOCUMENTATION PROJECT http://www2.hu-berlin.de/ksdp/

KOLA SAAMI DOCUMENTATION PROJECT http://www2.hu-berlin.de/ksdp/ KOLA SAAMI DOCUMENTATION PROJECT http://www2.hu-berlin.de/ksdp/ Sām Kīll Syjjt Språkläger i kildinsamiska Lujavv r, 03.07. 17.07.2008 Rapport Tromsö, 2008-10-18 1. Målsättning I Augusti 2008 genomförde

Läs mer

40-årskris helt klart!

40-årskris helt klart! 40-årskris helt klart! Oj, det kom som ett brev på posten! En stor och enorm hemsk känsla! Det var krisdags igen! Jag ville helst inte vara med, jag kände mig så totalt misslyckad mitt i mitt liv! Så här

Läs mer

k l o c k a n å t ta på kvällen stannade en motorcykel på Säfärs

k l o c k a n å t ta på kvällen stannade en motorcykel på Säfärs k l o c k a n å t ta på kvällen stannade en motorcykel på Säfärs gård. Det dröjde inte länge innan Säfär började svära över Ali. Sedan fortsatte han till Ahmad-Alis gård med sina svärsöner och den besökande

Läs mer

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 10 Farmora. En berättelse från Skellefteå

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 10 Farmora. En berättelse från Skellefteå BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL Skellefteå skriver # 10 Farmora En berättelse från Skellefteå Författaren & Skellefteå berättarförening 2013 Tryck: Skellefteå Tryckeri, april 2013 # 10 Farmora

Läs mer

Delad tro delat Ansvar

Delad tro delat Ansvar Delad tro delat Ansvar Nehemja kap.2-3 Av: Johannes Djerf Jag vet att det bara är jag som gillar detta, men eftersom jag är så otroligt nöjd med min första inköpta tröja till min och Lisas tilltänkta knodd

Läs mer

LASAROS UPPVÄCKS FEMTE SÖNDAGEN I FASTAN (ÅR A) (6 APRIL 2014) Tidsram: 20-25 minuter.

LASAROS UPPVÄCKS FEMTE SÖNDAGEN I FASTAN (ÅR A) (6 APRIL 2014) Tidsram: 20-25 minuter. LASAROS UPPVÄCKS FEMTE SÖNDAGEN I FASTAN (ÅR A) (6 APRIL 2014) Tidsram: 20-25 minuter. Joh 11:1-45 eller Joh 11:3-7, 17,20-27,33b-45 (den kortare presenteras här nedan) Lasaros uppväcks Systrarna skickade

Läs mer

Mirella och Lukas förstår inte vad mannen pratar om. Det blir lite trångt när han ska tränga sig förbi dem i den smala trappan. Står det några och

Mirella och Lukas förstår inte vad mannen pratar om. Det blir lite trångt när han ska tränga sig förbi dem i den smala trappan. Står det några och Hisstunnan Det luktar verkligen rök. Inte cigarettrök, utan ungefär sådan där rök som kommer från eld. De fortsätter försiktigt i den rangliga järntrappan, som ringlar sig neråt. Kolla! Det är den där

Läs mer

Sjukvårdens betydelse för tonårsbarn som mister en förälder i cancer

Sjukvårdens betydelse för tonårsbarn som mister en förälder i cancer Sjukvårdens betydelse för tonårsbarn som mister en förälder i cancer Tove Bylund Grenklo, PhD, beteendevetare 20 februari 2015 Tove Bylund Grenklo Oundvikligt Dödsfallet (förlusten) och sorgen Påverkbart

Läs mer

Församlingsbladet. Hösten 2008. Svenska Kyrkan Hemsjö församling

Församlingsbladet. Hösten 2008. Svenska Kyrkan Hemsjö församling Församlingsbladet Hösten 2008 Svenska Kyrkan Hemsjö församling OM VERKLIGHETEN ÄR STÖRRE OM...vad VERKLIGHETEN är det då vi inte ser? ÄR STÖRRE...vad är det då vi inte ser? LEGOLAND sommaren 2008. Vi var

Läs mer

Västra Hisings härad (som omfattade socknarna Torslanda, Björlanda, Säve, Backa och Rödbo) tillhörde Norge fram till freden i Roskilde 1658.

Västra Hisings härad (som omfattade socknarna Torslanda, Björlanda, Säve, Backa och Rödbo) tillhörde Norge fram till freden i Roskilde 1658. [b]lite om Hisingens historia[/b] [h]hisingen[/h] Hisingen är till ytan Sveriges fjärde största ö (Gotland 2 994 km² Öland 1 347 km² Orust 346 km² Hisingen 199 km² Värmdö 181 km² Tjörn 148 km² Väddö och

Läs mer

BrÖLLoPEt I KANA. Tidsram: 20-25 minuter.

BrÖLLoPEt I KANA. Tidsram: 20-25 minuter. ANDRA SÖNDAGEN UNDER 2. SÖNDAGEN ÅRET (ÅRGÅNG UNDEr året C) 17 JANUARI (år C) (20 2016 JANUArI 2013) Tidsram: 20-25 minuter. På tredje dagen hölls ett bröllop i Kana i Galileen, och Jesu mor var där. Jesus

Läs mer

- 1 - 3 Ovanliga Tips till ett Smalare Liv av Seif Fendukly 2012. Alla rättigheter förbehålls.

- 1 - 3 Ovanliga Tips till ett Smalare Liv av Seif Fendukly 2012. Alla rättigheter förbehålls. - 1 - - 2-3 Ovanliga Tips till ett Smalare Liv Av Seif Fendukly Användarvillkor I den här guiden presenterar författaren information om muskler, fysiologi och kostråd. All information presenteras enbart

Läs mer

Innehåll. Introduktion Min Stora Sorg. Diskussionsfrågor. Bildanalys. Analysera musiktexter. Tips på ytterligare fördjupning

Innehåll. Introduktion Min Stora Sorg. Diskussionsfrågor. Bildanalys. Analysera musiktexter. Tips på ytterligare fördjupning Detta lärarmaterial är till för er som vill fördjupa er i det bildspråk som Min Stora Sorgs musik och konstnärskap berör men också koppla det till den bildvärld vi lever i idag. I denna performancekonsert

Läs mer

Kärleken gör dig hel

Kärleken gör dig hel Kärleken gör dig hel Jag frågade den där kallaste torsdagen i februari, vad är kärlek? Det hade bildats rimfrost på mina fönsterrutor den här morgonen och jag tittade inte ens på termometern innan jag

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

Från Per and Abbi Åkvist E-nyhetsbrev-Vinter-10 januari, 2010 www.peroabbi.org

Från Per and Abbi Åkvist E-nyhetsbrev-Vinter-10 januari, 2010 www.peroabbi.org Från Per and Abbi Åkvist E-nyhetsbrev-Vinter-10 januari, 2010 www.peroabbi.org Käre vän, Vi hoppas och tror att det nya året har börjat bra för dig!!! Paulus uppmanar oss i 1kor13:5 Pröva er själva om

Läs mer

Så har det hänt igen ännu en lantras har hittats!

Så har det hänt igen ännu en lantras har hittats! Så har det hänt igen ännu en lantras har hittats! De senaste svenska lantrasresterna som har återfunnits kommer alla från vår nordligaste landsända. Lappgetter från Fatmomakke och Vilhelmina, en fjällnära

Läs mer

Sanning eller konsekvens LÄS EN FILM. En lärarhandledning. Rekommenderad från åk. 3-6

Sanning eller konsekvens LÄS EN FILM. En lärarhandledning. Rekommenderad från åk. 3-6 Sanning eller konsekvens LÄS EN FILM En lärarhandledning Rekommenderad från åk. 3-6 1 TILL DIG SOM LÄRARE En historia kan berättas på många sätt. Ja, ibland berättas samma historia på flera olika vis.

Läs mer

En given ordning. En traktat om Kyrkans ämbete

En given ordning. En traktat om Kyrkans ämbete En given ordning En traktat om Kyrkans ämbete en utvecklingen har ju gått vidare. Paulus skrev brev M för 2000 år sedan! utbrast min granne när vi talade om Bibeln. Jag förstod hur han tänkte. Utvecklingen

Läs mer

GÅR TILL TANDLÄKAREN

GÅR TILL TANDLÄKAREN GÅR TILL TANDLÄKAREN Norrmejerier Författare: Karin Drangel Illustratör: Arvid Steen Grafisk formgivning: Krux I samarbete med Folktandvården Norr ISBN 978-91-979296-1-5 et här är Norris. Norris bor på

Läs mer

Frågor om förtätning och äldreboenden i Mölnlycke

Frågor om förtätning och äldreboenden i Mölnlycke Mölnlycke den 8 mars 2016 Frågor om förtätning och äldreboenden i Mölnlycke Frågorna i Mölnlycke handlade bland annat om boenden för äldre, förtätningen av centrum och ungdomskriminalitet. På plats fanns

Läs mer

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande.

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Ämne: Historia Arbetssätt: Läsa in mig på ämnet, både genom böcker(om det går) och

Läs mer

Tankar kring ett skolfoto från 1920

Tankar kring ett skolfoto från 1920 En gammal man minns/berättar om sin barndom i Fulltofta av Bodil Pedersen Tankar kring ett skolfoto från 1920 När jag idag sitter och tittar på ett skolfoto som ger intryck av att vara gammalt. Det är

Läs mer

Galaterbrevet Del 12) 5:9-16 Undervisning: Chuck Smith

Galaterbrevet Del 12) 5:9-16 Undervisning: Chuck Smith Galaterbrevet Del 12) 5:9-16 Undervisning: Chuck Smith Lite surdeg syrar hela degen. Gal 5:9 Om du öppnar upp dörren och tillåter ett litet fel, kommer detta snart att förstoras. På grund av bristerna

Läs mer

Lingmyren i Skarvtjärn. Här föddes Jenny och hennes syster Gunhild. Bilden tagen i nutid.

Lingmyren i Skarvtjärn. Här föddes Jenny och hennes syster Gunhild. Bilden tagen i nutid. Lingmyren i Skarvtjärn. Här föddes Jenny och hennes syster Gunhild. Bilden tagen i nutid. Jennys barndom Jenny föddes på en gård som heter Lingmyren i Skarvtjärn, Harmångers socken en 16 juli 1901.Tre

Läs mer

Berättelsen om Tugummi von Bubbelgum

Berättelsen om Tugummi von Bubbelgum Berättelsen om Tugummi von Bubbelgum Författare: Izabella Rydén Det var en gång för inte så länge sedan. Då levde den 14-åriga Tugummi von Bubbelgum med sin lillasyster Molly Viktoria von Bubbelgum. Tugummi

Läs mer

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande.

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Ämne: Historia Arbetssätt: Läsa in mig på ämnet, både genom böcker(om det går) och

Läs mer

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar 19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar Rödluvan Det var en gång, en vacker solig dag, en liten flicka som hette Rödluvan. Hon lekte utomhus i sin trädgård. Hon kallades Rödluvan för hon hade en röd

Läs mer

Välkommen till din loggbok!

Välkommen till din loggbok! Loggbok för: 1 Välkommen till din loggbok! Den här boken är till för dig som ska träna med Minneslek. I loggboken får du information om arbetsminnet, veta hur träningen går till och ett schema där du kan

Läs mer

q Kråkskinns- Majsa k

q Kråkskinns- Majsa k q Kråkskinns- Majsa k Sagan är satt med typsnittet Kalix kursiv, tecknat av Franko Luin. Häftet ingår i en serie sagor som typograferats med typsnitt från samma typsnittstecknare. De kan hämtas på www.omnibus.se/svenskasagor.

Läs mer

Vad jag gjorde innan

Vad jag gjorde innan Vad jag gjorde innan alltså innan jag timrade om ladugården. Jo, kameran togs fram. Jag gick runt och fotade detaljer och helheter, närbilder på knutar och på andra finurliga lösningar. Kröp över allt

Läs mer

Tro en vardagsförmiddag- 10:27

Tro en vardagsförmiddag- 10:27 Tro en vardagsförmiddag- 10:27 Jonas Lundkvist equmenia 2012 Grafisk form: Rebecca Miana Olsson Första utgåvan equmenia Box 14038, 167 14 Bromma 2 INNEHÅLL Ett litet förtydligande... 4 Att använda materialet...

Läs mer

Skapad för att glädja Gud

Skapad för att glädja Gud Predikan Smyrnakyrkan 2015-02- 01 Skapad för att glädja Gud Predikan Smyrnakyrkan 2015-02- 01 Skapad för att glädja Gud För två veckor sen så inledde vi vår temaserie Ett meningsfullt liv med att Peter

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Söndagsskolan och LoveNepal. sid12

Söndagsskolan och LoveNepal. sid12 Söndagsskolan och LoveNepal sid12 1 2 Den Helige Ande - Vår Hjälpare Nu går jag till honom som har sänt mig, och ingen av er frågar mig: Vart går du? Men eftersom jag har sagt er detta, är era hjärtan

Läs mer

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 1 2 Översättning: Göran Gademan FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 3 ERWARTUNG 4 black 5 In här? Man ser inte vägen 10 15 Så silvrigt stammarna skimrar som björkar! Åh, vår

Läs mer

MELISSA DELIR. Vilsen längtan hem

MELISSA DELIR. Vilsen längtan hem MELISSA DELIR Vilsen längtan hem 2005-10 år senare -2015 Idrott och hälsa lärare 3 böcker & metodmaterial, kärleken är fri, skolprojekt (kvinnojour) Föreläsningar (2009) Hemkommun (2012) Man & dotter Hälsa

Läs mer

Övning 1: Vad är självkänsla?

Övning 1: Vad är självkänsla? Självkänsla Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas 52 56 57 57 59 59 61 61 63 64 64 65 67 67 76 77 77 79 80 83 86 87 89 91 93 95 Seriesamtalets andra möjligheter Sammanfattning Seriesamtal Sociala berättelser Vad är en Social berättelse? För vilka personer

Läs mer

NKI - Särskilt boende 2012

NKI - Särskilt boende 2012 NKI Särskilt boende (boende) 2012 1(7) NKI - Särskilt boende 2012 Enkät till boende 1.1 Nöjd Kund Index Tabell 1.1 Färgformatering i tabellen: Genomsnitt mellan svarsalt 1 & 2 RÖD Genomsnitt mellan svarsalt

Läs mer

Verktyg för Achievers

Verktyg för Achievers Verktyg för Achievers 2.5. Glöm aldrig vem som kör Bengt Elmén Sothönsgränd 5 123 49 Farsta Tel 08-949871 Fax 08-6040723 http://www.bengtelmen.com mailto:mail@bengtelmen.com Ska man kunna tackla sina problem

Läs mer

Pedagogiskt material i anknytning till Smid medan järnet är varmt

Pedagogiskt material i anknytning till Smid medan järnet är varmt Pedagogiskt material i anknytning till Smid medan järnet är varmt Detta pedagogiska material bygger på Västanå Teaters föreställning av Smid medan järnet är varmt som spelas 2014-2015. Materialet syftar

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 9 RAMA OCH SITA av Tove Jonstoij efter Ramayana berättelse. Berättare: Magnus Krepper. Indiska Berättelser del 9

INDISKA BERÄTTELSER DEL 9 RAMA OCH SITA av Tove Jonstoij efter Ramayana berättelse. Berättare: Magnus Krepper. Indiska Berättelser del 9 INDISKA BERÄTTELSER DEL 9 RAMA OCH SITA av Tove Jonstoij efter Ramayana berättelse Berättare: Magnus Krepper Indiska Berättelser del 9 Har du någon gång tänkt på hur den värsta av alla demoner skulle kunna

Läs mer

Spöket i Sala Silvergruva

Spöket i Sala Silvergruva Spöket i Sala Silvergruva Hej! Jag har hört att du jobbar som smådeckare och jag skulle behöva hjälp av dig. Det är bäst att du får höra vad jag behöver hjälp med. I Sala finns Sala Silvergruva, den har

Läs mer

Välkommen till Fontänhuset - tillsammans skapar vi mening och bryter isolering

Välkommen till Fontänhuset - tillsammans skapar vi mening och bryter isolering Är du drabbad av psykisk ohälsa? Välkommen till Fontänhuset - tillsammans skapar vi mening och bryter isolering FONTÄNHUSET NYKÖPING Medlem i Clubhouse Interna onal Ring oss: 0155-26 81 40 Mail: fontanhuset@nykoping.nu

Läs mer

Maka, mor. 001 Ett stycke vardag gjorde hon till fest. Hjalmar Gullberg

Maka, mor. 001 Ett stycke vardag gjorde hon till fest. Hjalmar Gullberg 001 Ett stycke vardag gjorde hon till fest. Hjalmar Gullberg 002 Din levnadsdag är slut, Din jordevandring ändad Du här har kämpat ut Och dina kära lämnat Nu vilar Du i ro och frid Hos Jesu Krist till

Läs mer

SVENSKA Inplaceringstest B

SVENSKA Inplaceringstest B SVENSKA Inplaceringstest Vilket av de fyra alternativen är rätt? Exempel: Svar: Har du tidningen idag? A läsa läst läser läste är rätt 1. et är viktigt att läser texten noga. A en er honom man 2. - Jag

Läs mer

LITTERÄR FÖRLAGA FÖRST VAR DET MÖRKT... BOLLONGEXPEDITIONEN. www.filmcentrum.se JIMS VINTER

LITTERÄR FÖRLAGA FÖRST VAR DET MÖRKT... BOLLONGEXPEDITIONEN. www.filmcentrum.se JIMS VINTER Jims vinter JIMS VINTER GUN JACOBSON SVERIGE 2003. 13 MIN. REK. FRÅN 4 ÅR JIMS VINTER AV THOMAS TIDHOLM OCH ANNA-CLARA TIDHOLM FÖRLAG: ALFABETA ISBN13: 9789177121701 små pärlor disc 2 FÖRST VAR DET MÖRKT...

Läs mer

Huvud, axlar, knä och tå: daglig läsning vecka 3

Huvud, axlar, knä och tå: daglig läsning vecka 3 Huvud, axlar, knä och tå: daglig läsning vecka 3 - om trons olika dimensioner Steg i tro denna vecka Skriv under veckan ner på ett papper, som du delar in i fyra kolumner, när du upplever tron som huvud,

Läs mer