Med vänliga hälsningar. Johan Johansson. Forsknings- och innovationsservice FÖRSLAG PÅ UPPDRAGSUTBILDNING 1 / 8

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Med vänliga hälsningar. Johan Johansson. Forsknings- och innovationsservice FÖRSLAG PÅ UPPDRAGSUTBILDNING 1 / 8"

Transkript

1 Forsknings- och innovationsservice Johan Johansson Erik Dahlbergsgatan 11 B Box 100 SE Göteborg FÖRSLAG PÅ UPPDRAGSUTBILDNING dnr G /10 1 / 8 Sveriges Kommuner och Landsting Avdelningen för lärande och arbetsmarknad att: Torgny Ljungkvist Svar på Sveriges Kommuner och Landstings (SKL) förfrågan om uppdragsutbildning för personal vid kommunala arbetsmarknadsenheter Förslag på uppdragsutbildning för anställda vid kommunala arbetsmarknadsenheter. Uppdragsutbildningen gäller områdena arbetsmarknads- och förvaltningskunskap, beteendekunskap och utvecklingsmetodik och genomförs i samarbete mellan Institutionen för arbetsvetenskap, Institutionen för socialt arbete och Förvaltningshögskolan vid Göteborgs universitet. Med vänliga hälsningar Johan Johansson Forsknings- och innovationsservice Erik Dahlbergsgatan 11 B, Box 100, SE Göteborg , (fax)

2 2 / 8 Inledning Göteborgs universitet har lång och dokumenterad erfarenhet av kommunal och landstingskommunal utbildning och kompetensutveckling inom områden som offentlig ekonomi och förvaltning, arbetsvetenskap, socialt arbete, genusvetenskap, psykologi, och företags- och organisationsekonomi. De nämnda områdena har tidigare samverkat inom kommunala fortbildningsprogram avseende bl.a. ledarskap och organisationsutveckling och i viss utsträckning inom språk, etik, sociologi, Europakunskap och miljöekonomi. Forskare och lärare vid flera välrenommerade forskningscentra stödjer utbildningsorganisationen t.ex. CEFOS (centrum för forskning om offentlig sektor), Kfi (Kommunforskningsinstitutet), SOM-institutet (Samhälle och media) och GRI (Gothenburg Research Institute). Här ges ett förslag på innehåll och genomförande av den uppdragsutbildning SKL efterfrågar för att möta kommunernas behov av kompetensutveckling inom områdena arbetsmarknads- och förvaltningskunskap, beteendekunskap och utvecklingsmetodik. För att tillgodose de tre huvudblocken som ska ingå i uppdragsutbildningen kommer tre institutioner vid Göteborgs universitet, under ledning av universitetets gemensamma uppdragsorganisation, att ansvara för utbildningen. Institutionen för arbetsvetenskap, Institutionen för socialt arbete och Förvaltningshögskolan har var för sig ett brett utbildningsprogram på såväl grund- och avancerad nivå och en omfattande forskningsverksamhet. Hög pedagogisk- och forskningskompetens försäkrar att de här institutionerna kan erbjuda en uppdragsutbildning av hög kvalitet till samtliga kommunala arbetsmarknadsenheter i landet. Var för sig har också sedan tidigare lång erfarenhet av att leverera uppdragsutbildningar, inte minst gentemot kommuner och landsting. Institutionen för arbetsvetenskap och Förvaltningshögskolan har dessutom en omfattande utvärderingsverksamhet med bland andra Lena Lindgren, en av Sveriges mest kända utvärderingsforskare, aktiv vid Förvaltningshögskolan. Med olika utbildnings- och forskningsområden kompletterar de tre institutionerna varandra och kan på så vis tillgodose kommunernas behov av en generell baskompetens bland personal inom kommunala arbetsmarknadsenheter. En utbildning med både bredd och spets. Ett samarbete mellan tre institutioner innebär också ytterligare möjligheter att engagera universitetets expertis till fullo genom interna kontaktnät. Ett välutvecklat samarbete med organisationer i det omgivande samhället är ett utmärkande drag för de här institutionerna. Organisation Institutionen för arbetsvetenskap, Institutionen för socialt arbete och Förvaltningshögskolan kommer att ansvara för varsitt huvudblock motsvarande 15hp vardera. De här blocken kan beskrivas på samma sätt som i SKL:s projekt Kvalitetsprojektet, med beteckningarna:

3 3 / 8 Block 1. Arbetsmarknads- och förvaltningskunskap Block 2. Beteendekunskap för arbetsmarknadshandläggare Block 3. Utvecklingsmetodik Inom varje enskilt huvudblock samverkar de olika institutionerna och andra enheter vid universitetet för att säkerställa rätt kompetens till alla moment inom blocket. En mer utförlig men fortfarande grundläggande beskrivning av ansvarsområdena anges nedanför i beskrivningen av respektive huvudblock. En uppdelning i tre block och tre ansvarsområden innebär goda förutsättningar för att kompetensutbildningen kan levereras blockvis. I den här uppdelningen utvecklar varje enskilt block de olika typer av kompetenser som ligger till grund för den europeiska referensramen för högskoleutbildningar; kunskaper och förståelse, förmågor och färdigheter och förhållningssätt och värderingar. Målgrupp För att utbildningen ska kunna ges till samtliga kommunala arbetsmarknadsenheter i landet ges den på grundnivå vilket innebär att tidigare högskoleutbildning inte krävs. Inslag från avancerad nivå kan förekomma inom vissa ämnesområden där fördjupning krävs. Dessa fördjupningsmoment kommer att stämmas av mot de aktuella kursdeltagarna. Eftersom utbildningen vänder sig till arbetsmarknadsenheter som är organiserade på olika sätt med olika prioriteringar och anställda med olika erfarenheter i fråga om kompetens, utbildning och arbetslivserfarenheter är det viktigt att utbildningen kan anpassas till respektive kommuns och anställds behov. Uppdelningen i tre block ger full flexibilitet eftersom varje enskild kommun och anställd kan välja att fördjupa sig inom ett eller ett par av huvudblocken eller gå igenom hela utbildningen på sammanlagt 45hp. Samtidigt som varje enskilt block kan examineras individuellt kan kursen med fördel ses som en helhet. Blocken ligger tidsmässigt i serie, utbildningen sker i nära samverkan mellan de olika institutionerna och kursen ger sammantaget en god baskunskap som är tillämpbar i kursdeltagarnas arbete med arbetsmarknadsfrågor ute i kommunerna. Full bredd och hög kompetens Det är en betydande styrka att Institutionen för arbetsvetenskap, Institutionen för socialt arbete och Förvaltningshögskolan, i sin ordinarie kursverksamhet, täcker in de kompetensutvecklingsområden som SKL efterfrågar. Det här innebär att utbildningen är väl förankrad och utförs av erfarna lärare med stor vana att utbilda inom sina respektive ämnesområden. I en del fall kan det vara aktuellt att samarbeta med andra enheter vid universitetet. Göteborgs universitet är ett av landets få fullbreddsuniversitet, med ett omfattande utbildnings- och forskningsutbud. Detta är en stor resurs att dra nytta av vid en uppdragsutbildning motsvarande den som SKL efterfrågar. Till exempel vad det gäller att kunna navigera i det lokala arbetslivet och finna jobben (Block 1, Kunskap och

4 4 / 8 förståelse) ger det betydande positiva effekter om utbildningen sker i samarbete med universitetets Karriärcentrum. Närmare detlajer utvecklas tillsammans med uppdragsgivarna i samband med att fullständig läroplan för den yrkesanpassade utbildningen tas fram. Utförande Varje block innehåller tre fysiska träffar. För att undvika onödiga resor äger den första träffen inom varje block rum i anslutning till redovisningen av föregående block (den andra dagen). Övriga kursmoment sker på distans. Kursfarten ges på halv- och/eller kvartsfart beroende på kommunernas önskemål. Samtliga kurser levereras enligt Göteborgs universitets rutiner för distansutbildning. Vid kursstarten presenteras blockets mål samt ges anvisningar för det enskilda arbetet. Mellan samlingarna läggs föreläsningar ut i den gemensamma kursportalen. Kursdeltagarna har också schemalagda tider för att ställa frågor till lärare och kursledning samt ett forum för diskussion med andra kursdeltagare. Arbetet äger rum på nätet på en virtuell mötesplats. Mötesplatsen utgörs av GUL som är Göteborgs Universitets webbaserade Lärplattform. I GUL finns flera olika verktyg som hjälper lärare och studenter att samarbete inom såväl campusbaserade kurser som distanskurser. Lärare och studenter kan till exempel arbeta med delade dokument, i diskussionsforum, chat-rum eller via webkonferens. Inom plattformen finns det även olika möjligheter att följa upp studenternas resultat. I GUL får varje kursdeltagare en individuell inloggning och kan på så sätt själv välja när han eller hon vill delta i utbildningens olika aktiviteter. Kursdeltagarnas självständiga arbete löper genom hela kursen och är kärnan i varje enskilt block, där kursdeltagaren får tillfälle att praktiskt tillämpa de färdigheter som erhållits i delkurserna. Utgångspunkten är en problembaserad metod som bygger på att deltagarna själva formulerar problemställningar och mål för lärandet samt att de i grupp diskuterar och bearbetar de problem man valt att undersöka och beskriva. Varje grupp har tillgång till kontinuerlig nätbaserad handledning. En eftersträvad bieffekt är att gruppen i framtiden kommer att utgöra ett nätverk för den enskilde kursdeltagaren. Ett sådant nätverk skulle kunna ha positiva effekter vad det gäller kommunernas strävan att arbeta mot gemensamma mål och överbrygga divergerande uppfattningar i metodfrågor, särskilt i de kommuner där det har funnits svårigheter att dra nytta av olikheter i personalgruppen. Om en stor del av en arbetsgrupp deltar i utbildningen skulle det kunna bidra till ökad samsyn kring mål och medel samtidigt som man tar tillvara på kursdeltagarnas skilda kunskaper och erfarenheter. Det självständiga arbetet redovisas enskilt vid ett seminarium i samband med den avslutande samlingen. I bedömningen av arbetet läggs stor vikt såväl vid kursdeltagarens skriftliga redovisning som vid den muntliga presentationen inför seminariet.

5 5 / 8 Praktiska detaljer Individuellt sökbara kurser: Varje kurs är individuellt sökbar, kurserna kan kombineras med varandra men leder i nuvarande läge inte till någon separat examen. Varje kurs har en ansvarig kursledare (disputerad universitetslektor) vid den institution som har huvudansvar. Kursbevis: Varje deltagare etableras i LADOK, universitetets studiedokumentationssystem, och erhåller efter godkänd examination ett kursbevis samt vid önskemål registrerade poäng. Arbetsgivarens intyg: Varje individuell kursanmälan registreras även som ett avtal med arbetsgivaren (kommunal enhet) genom en påskrift på anmälningsblanketten. Arbetsgivaren faktureras av universitetets gemensamma uppdragsenhet efter andra kurstillfället, eller enligt särskild överenskommelse. Litteratur: Lämplig litteratur tas fram i samråd med ansvarig institution och företrädare för SKL. Främst används forskningsartiklar och böcker, men även viss lärobokslitteratur kan användas. Det är av stor vikt att litteraturen är direkt anpassad för arbetsmarknadsenheternas verksamhet. Litteraturen anpassas dels till blockens innehåll och dels till aktuella ämnen. Ansvar: Göteborgs universitet ansvarar, i samråd med företrädare för SKL, för val av föreläsare och blockens innehåll samt litteratur. Göteborgs universitet ansvarar för examination av kursdeltagaren samt säkerställer att kursen håller god akademisk nivå. Kommunerna ansvarar för val av kursdeltagare samt praktiska frågor på kursdeltagarnas arbetsplatser. Prisuppskattning: Prisnivån för varje 15 hp beräknas uppgå till runt kr exklusive moms per deltagare, minsta antalet kursdeltagare uppskattas då till 20. Maximalt antal deltagare på varje 15-poängskurs är 30. Pris i detalj kommer att framgå av slutlig offert. Kontaktperson: Central kontaktperson för utbildningen är Jörgen Kyle, FD, kontaktsekreterare Göteborgs universitet Externa relationer, box 100, Göteborg Besöksadress: Erik Dahlbergsgatan 11B, ,

6 6 / 8 Block 1. Arbetsmarknads- och förvaltningskunskap Huvudansvar: Förvaltningshögskolan Kontaktperson: Anna Cregård, studierektor för uppdragsutbildningen Utbildningen sker i samverkan med Institutionen för arbetsvetenskap I kursen Arbetsmarknads- och förvaltningskunskap 15 hp behandlas grundläggande frågor kring Sveriges flernivådemokrati och förvaltning på olika nivåerna, med särskilt fokus på arbetsmarknadspolitik och arbetsliv. Den svenska flernivådemokratin relateras även till överstatliga organ och andra relevanta organisationer i omvärlden. Den offentliga förvaltningens utveckling och organisering samt genomförande i praktiken diskuteras, och policyprocessens faser, med berednings-, besluts-, verkställighetsprocess samt uppföljning och rapportering gås igenom. Särskilt intressant är det också med samverkan och ansvarsfördelning mellan politiker och tjänstemän på ledande positioner. Också betydelsen och effekten av samverkan mellan olika myndigheter, företag etc. är viktigt att diskutera. Arbetsmarknadens utveckling och förändring, liksom professionaliseringsprocesser diskuteras samt kommunernas funktion i arbetsmarknadspolitiken i relation till övriga nivåer. Här diskuteras också arbetsliv i relationer till sätt och möjligheter att finna och skapa arbeten. Ett annat viktigt område som är viktigt att diskutera är hur ekonomistiska värden och föreställningar förhåller sig till demokratins och politikens logik, vilket också väcker frågor om aktörernas etiska ställningstaganden. Här tas också upp rättssäkerhetsfrågor, liksom viss kommunalrätt, sekretess och offentlighetsprincipen, vilka relateras till de lagar och regler som gäller särskilt för arbetsmarknadsfrågor. Ett sista område gäller grundläggande kunskap om utredningar, granskningar och utvärderingar. Inom detta område diskuteras dels dylika texters upplägg och funktion, dels tolkning och värdering av sådana. Detta område relateras även till de övriga två områdena. För att kursdeltagaren ska utvecklas i sin yrkesroll lägger vi stor vikt vid praktisk användning av kunskaperna. Det betyder i detta fall att kunskaperna ovan kommer att utgöra en viktig bas i de texter som kursdeltagaren skriver för att examineras. Kursdeltagarnas examination består av fyra delar. För det första skriver han/hon en individuell analys över sin kommun med utgångspunkt i de kunskapsområden som skisseras ovan. Det betyder att beskrivningen ska ta upp frågor kring den kommunala styrprocessen, organiseringen, arbetsmarknaden samt samverkan i just den egna kommunen. Fokus ska ligga på det arbetsmarknadspolitiska området. För det andra ska kursdeltagaren skriftligt kommentera en annan kursdeltagares analys utifrån sin egna. För det tredje ska kursdeltagarna i grupper om två till tre jämföra och värdera ett mindre antal utvärderingar eller utredningar på arbetsmarknadsområdet. Jämförelsen ska redovisas skriftligt i en egen utredning som gruppen konstruerar gemensamt. För det fjärde består examinationen av muntlig presentation av och diskussion kring kursdeltagarnas utredningar. Under hela kursen är respons och handledning viktiga inslag.

7 7 / 8 Block 2. Beteendekunskap för arbetsmarknadshandläggare Huvudansvar: Institutionen för socialt arbete Kontaktperson: Elisabeth Olin, studierektor för uppdragsutbildning Utbildningen sker i samverkan med Institutionen för arbetsvetenskap och Institutionen för socialt arbete Etnicitet och arbetsliv med fokus på professionellt bemötande av mångfaldsfrågor i arbetslivet. Centrala teman är svensk invandringspolitik, migrationsprocesser och flyktingtrauman, olika etniska gruppers sociala livsvillkor och kulturmönster och dess effekter på arbets- och livssituationen. Arbetsliv och arbetsförmåga relaterat till missbruk, olika neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och andra sjukdomstillstånd. Centrala teman är sociala, psykologiska och medicinska aspekter på missbruk och funktionsnedsättningar samt samhällets stödåtgärder och bemötande gentemot dessa grupper. Samverkan, konflikthantering och professionellt förhållningssätt. Centrala teman är olika samverkans modeller såväl inom som mellan olika verksamheter, olika kommunikationsmönster och dess betydelse för att förebygga konflikter samt yrkesroll, förhållningssätt, makt och etik. På den första samlingen presenteras blockets upplägg, innehåll samt det självständiga arbete som ska genomföras och som löper under hela blocket och som genomförs enskilt. Detta ska handla om ett kvalificerat utredningsarbete på klientnivå som består av att identifiera problem, utreda behov och ge förslag på åtgärder. Den andra samlingen som ligger ungefär mitt i blocket ägnas åt gruppbaserade färdighetsövningar i kommunikation och samarbete kopplat till yrkesroll och etik. Den tredje samlingen innehåller muntliga presentationer och diskussion i grupp av blockets självständiga arbeten. I detta block genomförs det självständiga arbetet i form av en klient utredning som skall relatera till de kunskaper och färdigheter som erhålls i kursen (förmåga att analysera, att tillämpa ett kritiskt förhållningssätt, kommunicera, föreslå lösningar) samt att presentera utredningen skriftligt och muntligt. Klientutredningen skall utgå från till ett aktuellt behov/problem som kursdeltagaren har sin anställning.

8 8 / 8 Block 3. Utvecklingsmetodik Huvudansvar: Institutionen för arbetsvetenskap Kontaktperson: Birgitta Jordansson, prefekt Samverkan: Utbildningen sker i samverkan med Förvaltningshögskolan, Institutionen för socialt arbete, Karriärcentrum och arbetsförmedlingen I block 3 ingår tre delområden: - grundläggande metoder för utredning av klienters behov och förutsättningar för integration på arbetsmarknaden med inriktning mot samtalsmetodik, individuellt och i grupp - teknik för uppläggning, upphandling (beställarkompetens) och genomförande av utvärderingar - projektorganisation och projektledning (där förhandlingsteknik ingår) samt grundläggande perspektiv rörande gruppdynamik och konflikthantering i projekt och nätverk Den första samlingen presenterar blockets upplägg samt det självständiga arbete som ska genomföras. Den andra samlingen som ligger ungefär mitt i blocket ägnas åt gruppbaserade färdighetsövningar i förhandlingsteknik och presentationsteknik. Den tredje innehåller muntliga presentationer och diskussion i grupp av blockets självständiga arbeten. I detta block genomförs det självständiga arbetet i form av en utredning eller en utvärdering av mindre omfattning. Dels skall detta relateras till de färdigheter som erhålls i kursen (förmåga att analysera, att tillämpa ett kritiskt förhållningssätt, kommunicera, föreslå lösningar) samt presentera utredningen eller utvärderingen skriftligt och muntligt. Dels skall det relatera till ett aktuellt behov i den organisation kursdeltagaren har sin anställning.

Programmet för kompletterande utbildning för läkare med utländsk examen

Programmet för kompletterande utbildning för läkare med utländsk examen Programmet för kompletterande utbildning för läkare med utländsk examen 60 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr LiU-2014-00409 Fastställd av fakultetsstyrelsen för medicinska fakulteten 2014-03-06. Ersätter

Läs mer

Beteendevetenskapliga programmet, 180-210 högskolepoäng

Beteendevetenskapliga programmet, 180-210 högskolepoäng Utbildningsplan Sida 1 av 7 Beteendevetenskapliga programmet, 180-210 högskolepoäng Behavioral and Social Sciences, 180-210 Credits Denna utbildningsplan är fastställd av Fakultetsnämnden för humaniora,

Läs mer

Den startar den 10 oktober 2015 och pågår till den 30 september 2016.

Den startar den 10 oktober 2015 och pågår till den 30 september 2016. Distansutbildning till humanistisk behandlingspedagog på halvfart, 50 % Pedagogiska metoder och upplägg Förhållningssätt Vårt förhållningssätt är hämtat ifrån den humanistiska psykologins tro på varje

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Socionomprogrammet, 210 högskolepoäng. Social Work Study Programme, 210 ECTS Credits

UTBILDNINGSPLAN. Socionomprogrammet, 210 högskolepoäng. Social Work Study Programme, 210 ECTS Credits Dnr: 156/2004-51 Grundutbildningsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap UTBILDNINGSPLAN Socionomprogrammet, 210 högskolepoäng Social Work Study Programme, 210 ECTS Credits Ansvarig institution Institutionen

Läs mer

Utbildning Humanistisk behandlingspedagog. Genomförs av Umano AB Utbildningsledare Solveig Gudmundsdóttir och Bragi Olafsson

Utbildning Humanistisk behandlingspedagog. Genomförs av Umano AB Utbildningsledare Solveig Gudmundsdóttir och Bragi Olafsson Utbildning Humanistisk behandlingspedagog Distansutbildning. Individuellt upplägg där vi validerar förvärvad kunskap hos de studerande och därefter skräddarsyr en utbildning på 40-80 veckor. Vid fullföljd

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN Specialistsjuksköterskeprogram med inriktning mot vård av äldre, 60 högskolepoäng

UTBILDNINGSPLAN Specialistsjuksköterskeprogram med inriktning mot vård av äldre, 60 högskolepoäng UTBILDNINGSPLAN Specialistsjuksköterskeprogram med inriktning mot vård av äldre, 60 högskolepoäng Programstart: Våren 2016 Hälsohögskolan, Box 1026, 551 11 Jönköping BESÖK Barnarpsgatan 39, Högskoleområdet

Läs mer

Förkortad fritidsledarutbildning på distans

Förkortad fritidsledarutbildning på distans Förkortad fritidsledarutbildning på distans Inledning Huvudmän för Valla folkhögskola är Sveriges 4H och Studiefrämjandet. Innehållet i fritidsledarutbildningen på Valla folkhögskola vilar på folkhögskoleförordningen,

Läs mer

Folkhälsomyndighetens återrapportering av regeringsuppdrag om fortsatt utbildning i föräldrastödjande arbete

Folkhälsomyndighetens återrapportering av regeringsuppdrag om fortsatt utbildning i föräldrastödjande arbete Socialdepartmentet 103 33 Stockholm Handläggare Elsa Rudsby strandberg Vårt ärendenummer 03984-2014 Ert ärendenummer S2014/4634/FST Datum 2016-05-01 Sida 1 (10) Folkhälsomyndighetens återrapportering av

Läs mer

Utbildningsplan Master-/magisterprogram i Policyanalys 120/60 Högskolepoäng Master Programme in Policy Analysis

Utbildningsplan Master-/magisterprogram i Policyanalys 120/60 Högskolepoäng Master Programme in Policy Analysis Utbildningsplan Master-/magisterprogram i Policyanalys 120/60 Högskolepoäng Master Programme in Policy Analysis Mål Masterprogrammet i policyanalys fokuserar hur offentlig politik formas, implementeras

Läs mer

Riktlinjer för verksamhetsförlagd utbildning

Riktlinjer för verksamhetsförlagd utbildning UTBVET 2015/3 Riktlinjer för verksamhetsförlagd utbildning 2011 års lärarprogram Fakulteten för utbildningsvetenskaper Förord Den verksamhetsförlagda utbildningen intar en central roll i lärarutbildningen

Läs mer

Studie- och yrkesvägledarenkät 2016

Studie- och yrkesvägledarenkät 2016 Studie- och yrkesvägledarenkät 2016 Syftet med enkäten är att få veta var, de studenter som tar ut en Studie- och yrkesvägledarexamen på Stockholms universitet, tar vägen efter utbildningen. 2013 gjordes

Läs mer

Socionomprogrammet Bachelor of Science in Social Work 210 Högskolepoäng

Socionomprogrammet Bachelor of Science in Social Work 210 Högskolepoäng Utbildningsplan för Socionomprogrammet Bachelor of Science in Social Work 210 Högskolepoäng Socionomprogrammet bygger på socialt arbete som vetenskap. Ämnesstudierna har genomgående forskningsanknytning

Läs mer

Hållbar samhällsutveckling 60 hp, Ht 2011/Vt 2012

Hållbar samhällsutveckling 60 hp, Ht 2011/Vt 2012 Hållbar samhällsutveckling 60 hp, Ht 2011/Vt 2012 Kursen Hållbar samhällsutveckling (HSU) omfattar 60 högskolepoäng (hp), vilket motsvarar heltidsstudier under två terminer. Samtliga 60 poäng ges på A-nivå

Läs mer

Vanliga frågor och svar om Förskollärarutbildningen med inslag av validering utannonsering till höstterminen 2016

Vanliga frågor och svar om Förskollärarutbildningen med inslag av validering utannonsering till höstterminen 2016 Sidan 1 av 6 Påbörjad: 2015-11-12 Reviderad: 2016-01-16 Sektionen för lärande och miljö Vanliga frågor och svar om Förskollärarutbildningen med inslag av validering utannonsering till höstterminen 2016

Läs mer

Praktisk information Magisterprogram i arbetsvetenskap, 60 hp

Praktisk information Magisterprogram i arbetsvetenskap, 60 hp Praktisk information Magisterprogram i arbetsvetenskap, 60 hp Programmets mål Det övergripande syftet med magisterprogrammet i arbetsvetenskap är att studenterna på vetenskaplig grund ska vidareutveckla

Läs mer

Svenska som främmande språk Behörighetsgivande kurs i svenska 30 högskolepoäng

Svenska som främmande språk Behörighetsgivande kurs i svenska 30 högskolepoäng Kursbeskrivning med betygskriterier Svenska som främmande språk Behörighetsgivande kurs i svenska 30 högskolepoäng Höstterminen 2015 1 (14) Innehåll Välkommen till Behörighetsgivande kurs i svenska, 30

Läs mer

Kandidatprogram i miljövetenskap miljö, hälsa, arbete, 180 högskolepoäng

Kandidatprogram i miljövetenskap miljö, hälsa, arbete, 180 högskolepoäng Utbildningsplan Sida 1 av 6 Kandidatprogram i miljövetenskap miljö, hälsa, arbete, 180 högskolepoäng Bachelor Program in Environmental Science Environment, Health and Working life, 180 Credits Denna utbildningsplan

Läs mer

Mall för beskrivning av utbildning

Mall för beskrivning av utbildning Lärosätets namn Högskolan Kristianstad Utbildningens namn Speciallärarutbildning med specialisering mot utvecklingsstörning, 90 hp (1-90). Ingår i Lärarlyftet II. Antal högskolepoäng 90 hp Målgrupp Målgrupp

Läs mer

Utbildningsplanen är fastställd 2007-05-16 av Forsknings- och Utbildningsnämnden.

Utbildningsplanen är fastställd 2007-05-16 av Forsknings- och Utbildningsnämnden. Utbildningsplan Hälsopedagogprogrammet Health Education Programme Omfattning: 180 högskolepoäng Examen: Kandidatexamen uppnås efter godkända kursfordringar om sammanlagt minst 180 högskolepoäng. Benämningen

Läs mer

Maskinteknik M-PROGRAMMETS KANDIDATARBETSINFORMATION VT2014

Maskinteknik M-PROGRAMMETS KANDIDATARBETSINFORMATION VT2014 M-PROGRAMMETS KANDIDATARBETSINFORMATION VT2014 KANDIDATARBETE FÖR M-STUDENTER VT13 Kandidatarbete om 15 högskolepoäng i årskurs 3 ingår i alla civilingenjörsprogram. Avklarat kandidatarbete är ett krav

Läs mer

Ämneslärarprogrammet. med inriktning mot arbete i gymnasieskolan Master of Arts/Science in Upper Secondary Education.

Ämneslärarprogrammet. med inriktning mot arbete i gymnasieskolan Master of Arts/Science in Upper Secondary Education. Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan Master of Arts/Science in Upper Secondary Education Omfattning: 300-330 högskolepoäng Programkod: LYAGY Nivå: Grund/Avancerad Fastställande:

Läs mer

Specialistsjuksköterska med inriktning mot hälso- och sjukvård för barn och ungdomar 60 högskolepoäng Utbildningsplan

Specialistsjuksköterska med inriktning mot hälso- och sjukvård för barn och ungdomar 60 högskolepoäng Utbildningsplan Specialistsjuksköterska med inriktning mot hälso- och sjukvård för barn och ungdomar 60 högskolepoäng Utbildningsplan Fastställd av fakultetsstyrelsen för Hälsouniversitetet 2009-05-06 Dnr LiU2009-00557

Läs mer

Interkulturell pedagogik, identitet och globalisering

Interkulturell pedagogik, identitet och globalisering Interkulturell pedagogik, identitet och globalisering Välkommen till höstens kurs! Startseminariet äger rum fredagen den 2/9 kl. 10.00-16.00 i sal I:206, I-huset, Campus Valla,. För att underlätta kommunikationen

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR EXAMENSARBETEN INOM ENERGI- OCH BYGGNADSTEKNIK

ANVISNINGAR FÖR EXAMENSARBETEN INOM ENERGI- OCH BYGGNADSTEKNIK Akademin för ekonomi, samhälle och teknik ANVISNINGAR FÖR EXAMENSARBETEN INOM ENERGI- OCH BYGGNADSTEKNIK Grundnivå och avancerad nivå ELENA APARICIO BOZENA GUZIANA Kontakt: Bygg: bozena.guziana@mdh.se

Läs mer

Tio punkter för en lärande arbetsplats

Tio punkter för en lärande arbetsplats Tio punkter för en lärande arbetsplats Arbetsplatslärande är ett begrepp som får allt större utrymme i samhällsdebatten. Ordet används bland annat inom gymnasieskolan, på yrkesutbildningar, vid internutbildningar,

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Master Programme in Business Process and Supply Chain Management, 60 Higher Education Credits

UTBILDNINGSPLAN. Master Programme in Business Process and Supply Chain Management, 60 Higher Education Credits Dnr: 999/2008-515 Utbildningsnämnden för grundnivå och avancerad nivå inom humaniora och samhällsvetenskap UTBILDNINGSPLAN Master Programme in Business Process and Supply Chain Management, 60 Higher Education

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN FÖR SOCIONOMPROGRAM 210 HÖGSKOLEPOÄNG

UTBILDNINGSPLAN FÖR SOCIONOMPROGRAM 210 HÖGSKOLEPOÄNG UTBILDNINGSPLAN FÖR SOCIONOMPROGRAM 210 HÖGSKOLEPOÄNG UTBILDNINGSPLAN Socionomprogrammet omfattar 210 högskolepoäng och leder till socionomexamen med generell inriktning. Terminerna 1-6 (1-180 hp) läses

Läs mer

www.hkr.se Högskolan Kristianstad 291 88 Kristianstad Tfn 044-20 30 00 Fax 044-12 96 51

www.hkr.se Högskolan Kristianstad 291 88 Kristianstad Tfn 044-20 30 00 Fax 044-12 96 51 Sidan 1 av 6 2005-05-11 Dnr: 152/334-05 Institutionen för beteendevetenskap Kursplan, Pedagogik (1-20), 20 poäng Utbildningsområde: SA Ämneskod: PEA Engelsk titel: Education ECTS-poäng 30 Kursen ges som

Läs mer

Kursen har haft en ram på 321 timmar undervisningstimmar inkl. kursledning.

Kursen har haft en ram på 321 timmar undervisningstimmar inkl. kursledning. Verksamhetsberättelse för kursen Arbets- och organisationspsykologi, 22,5 hp Psykologprogrammet, VT 13. Kursledare: Olle Persson & Maria Wramsten Wilmar Kursens syfte och mål Kursen syftar till att dels

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK3: Specialpedagogik VT 15

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK3: Specialpedagogik VT 15 Riktlinjer för VFU3 150113 Yvonne P Hildingsson, VFU ledare Förskola Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen UVK3: Specialpedagogik VT 15 Yvonne P Hildingsson yvhi@hh.se

Läs mer

Jurister Civilekonomer Systemvetare Personalvetare Samhällsvetare ARBETSMARKNADEN FÖR SAMHÄLLSVETARE

Jurister Civilekonomer Systemvetare Personalvetare Samhällsvetare ARBETSMARKNADEN FÖR SAMHÄLLSVETARE Jurister Civilekonomer Systemvetare Personalvetare Samhällsvetare ARBETSMARKNADEN FÖR SAMHÄLLSVETARE Innehållsförteckning Om arbetsmarknaden för samhällsvetare... 2 Statlig förvaltning... 4 Kommunal förvaltning...

Läs mer

Genusperspektiv bör ingå i utbildningsprogrammet, enligt mål i Handlingsplan för lika villkor vid Högskolan i Skövde.

Genusperspektiv bör ingå i utbildningsprogrammet, enligt mål i Handlingsplan för lika villkor vid Högskolan i Skövde. Forsknings- och utbildningsnämnden ALLMÄNNA RÅD 2010-09-08 Dnr HS 2010/328-510 Utformning av utbildningsplan 1 Allmänt Bestämmelser om utbildningsplan finns i Högskoleförordningen. Där framgår att det

Läs mer

Bedömningsunderlag vid praktiskt prov

Bedömningsunderlag vid praktiskt prov Nationell klinisk slutexamination för sjuksköterskeexamen, 180 hp Bedömningsunderlag vid praktiskt prov ANSLUTNA LÄROSÄTEN OBLIGATORISK VERKSAMHET FÖRSÖKSVERKSAMHET Nationell klinisk slutexamination för

Läs mer

Riktlinjer för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Försvarshögskolan

Riktlinjer för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Försvarshögskolan Sida 1(8) Riktlinjer för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Försvarshögskolan Fastställd av FoUN 2001-01-09, reviderad 2013-09-11 och 2015-06-09. Tidigare versioner upphör att gälla. Se även

Läs mer

Klinisk omvårdnad: Hälsobefrämjande och förebyggande vård 7,5 högskolepoäng Clinical Nursing: Health Promotion and Preventive Care, 7.

Klinisk omvårdnad: Hälsobefrämjande och förebyggande vård 7,5 högskolepoäng Clinical Nursing: Health Promotion and Preventive Care, 7. Kursplan Institutionen för vårdvetenskap Klinisk omvårdnad: Hälsobefrämjande och förebyggande vård 7,5 högskolepoäng Clinical Nursing: Health Promotion and Preventive Care, 7.5 credits Ladokkod: 61SÖ01

Läs mer

Utbildningsplan för sjuksköterskeprogrammet, 180 högskolepoäng. Bachelor Programme in Nursing, 180 credits

Utbildningsplan för sjuksköterskeprogrammet, 180 högskolepoäng. Bachelor Programme in Nursing, 180 credits Utbildningsplan för sjuksköterskeprogrammet, 180 högskolepoäng Bachelor Programme in Nursing, 180 credits Programkod: SSH16 Utbildningsnivå: Grundnivå Fastställd: 2015-04-22 Ikraftträdande: Höstterminen

Läs mer

Socionomprogrammet, 210 högskolepoäng

Socionomprogrammet, 210 högskolepoäng Utbildningsplan Sida 1 av 6 Dnr 2.1.2-1233/10 Socionomprogrammet, 210 högskolepoäng Social Work Programme, 210 credits Denna utbildningsplan är fastställd av Fakultetsnämnden för humaniora, samhälls- och

Läs mer

Beskrivning av utbildning

Beskrivning av utbildning Lärosätets namn Högskolan Kristianstad Utbildningens namn Speciallärarutbildning specialisering mot språk-, skriv- och läsutveckling 90 hp (1-90). Ingår i Lärarlyftet II. Antal högskolepoäng 90 hp Målgrupp

Läs mer

Utbildningsplan för sjukgymnastprogrammet 120 poäng (180 högskolepoäng)

Utbildningsplan för sjukgymnastprogrammet 120 poäng (180 högskolepoäng) Utbildningsplan för sjukgymnastprogrammet 120 poäng (180 högskolepoäng) Study programme in Physiotherapy, 120 credits (180 ECTS credits) Fastställd av linjenämnden för sjukgymnastutbildning vid Karolinska

Läs mer

Utbildningsplanens planeringsdel för

Utbildningsplanens planeringsdel för Utbildningsplanens planeringsdel för Beteendevetenskapliga programmet, 180 hp Programkod: SS20 Gäller för läsåret 2010/2011 Beslutad av fakultetsnämnden för humaniora, samhälls- och vårdvetenskap 2010-02-22.

Läs mer

Arbetsterapeutprogrammet, 180 hp

Arbetsterapeutprogrammet, 180 hp Arbetsterapeutprogrammet, 180 hp Occupational Therapy Programme, 180 credits MGAT2 Gäller från: höstterminen 2016 Fastställd av Fakultetsstyrelsen vid medicinska fakulteten Fastställandedatum 2016-01-28

Läs mer

Turism och destinationsutveckling, 180 hp

Turism och destinationsutveckling, 180 hp 1 (6) Utbildningsplan för: Turism och destinationsutveckling, 180 hp Tourism and destination development, 180 Credits Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer STUDG Grundnivå

Läs mer

Informationshäfte Psykologprogrammet

Informationshäfte Psykologprogrammet Informationshäfte Psykologprogrammet Institutionen för psykologi HT 2015 HT/2015 Institutionen för Psykologi Välkommen till psykologprogrammet i Umeå Psykologprogrammet är en yrkesutbildning som omfattar

Läs mer

Samverkan kring ämnen på ett högskoleförberedande program ett exempel

Samverkan kring ämnen på ett högskoleförberedande program ett exempel Utvecklingspaket 2012-06-14 Samverkan kring ämnen på ett högskoleförberedande program ett exempel Läroplanen för gymnasieskolan lyfter fram vikten av att eleverna ska kunna välja studie- och yrkesinriktning

Läs mer

Allmän studieplan för Innovation och design vid Mälardalens högskola

Allmän studieplan för Innovation och design vid Mälardalens högskola 1 (12) Dnr. MDH 3.1.2-265/14 Allmän studieplan för Innovation och design vid Mälardalens högskola Gäller för alla doktorander antagna till forskarutbildningsämnet från och med 2014-09-11 samt för doktorander

Läs mer

Projektmaterial DISTANSUNDERVISNING MED DATAKOMMUNIKATION. Mora folkhögskola

Projektmaterial DISTANSUNDERVISNING MED DATAKOMMUNIKATION. Mora folkhögskola Projektmaterial DISTANSUNDERVISNING MED DATAKOMMUNIKATION Mora folkhögskola Folkbildningsnätets Pedagogiska resurser Folkbildningsrådet Box 730 101 34 Stockholm 08-412 48 00 www.resurs.folkbildning.net

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA

INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA OM7410 Avancerade vårdhandlingar vid psykiatriska tillstånd, 15 högskolepoäng Advanced nursing interventions in psychiatric conditions, 15 higher education credits

Läs mer

Vad innebär det att läsa kulturantropologi och etnologi på grundnivå vid Uppsala universitet?

Vad innebär det att läsa kulturantropologi och etnologi på grundnivå vid Uppsala universitet? Vad innebär det att läsa kulturantropologi och etnologi på grundnivå vid Uppsala universitet? Några samlade riktlinjer för Dig som studerar på våra kurser Varmt välkommen som studerande på någon av våra

Läs mer

Beslut Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KUnämnden)

Beslut Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KUnämnden) Utbildningsplan Kandidatprogrammet i Inredningsarkitektur och möbeldesign Beslut Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KUnämnden) 2015-12-09 Gäller studenter antagna

Läs mer

Utbildningsplan. Högskolepoäng: 60/120. 1. Utbildningsprogrammens organisering. 2. Utbildningsprogrammens mål

Utbildningsplan. Högskolepoäng: 60/120. 1. Utbildningsprogrammens organisering. 2. Utbildningsprogrammens mål Hälsohögskolan Diarienr 140/2010 1 Utbildningsplan Utbildningsprogrammets benämning: Magisterprogram i arbetsterapi och Masterprogram i arbetsterapi/master Programme in Occupational Therapy (60 credits)

Läs mer

Arbetsplatsförlagd utbildning, AFU

Arbetsplatsförlagd utbildning, AFU Arbetsplatsförlagd utbildning, AFU Arbetsplatsförlagd utbildning innebär 1. utbildning förlagd till en arbetsplats på ett företag eller i en organisation 2. att studenten tillämpar sina kunskaper från

Läs mer

Malmö stad Arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (1) Vidtagna åtgärder under 2015 avseende distansutbildning

Malmö stad Arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (1) Vidtagna åtgärder under 2015 avseende distansutbildning Malmö stad Arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (1) Datum 2015-12-16 Vår referens Elin Ewers Sekreterare elin.ewers@malmo.se Tjänsteskrivelse under 2015 avseende distansutbildning

Läs mer

Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KUnämnden) 2013-02-13.

Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KUnämnden) 2013-02-13. UTBILDNINGSPLAN Utbildningsplan för Kandidatprogrammet i Industridesign, 180 högskolepoäng (hp) Beslut Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KUnämnden) 2013-02-13.

Läs mer

En hjälp på vägen. Uppföljning av projektledarutbildning kring socialt företagande - projekt Dubbelt så bra. Elin Törner. Slutversion 2013-12-20

En hjälp på vägen. Uppföljning av projektledarutbildning kring socialt företagande - projekt Dubbelt så bra. Elin Törner. Slutversion 2013-12-20 En hjälp på vägen Uppföljning av projektledarutbildning kring socialt företagande - projekt Dubbelt så bra Slutversion 2013-12-20 Elin Törner 1 1. Inledning I denna PM redovisas en uppföljning av projektledarutbildningen

Läs mer

Handläggningsordning för prövning och erkännande av högskolepedagogiska meriter Fastställd av Rektor 2014-06-17. Dnr L 2014/85

Handläggningsordning för prövning och erkännande av högskolepedagogiska meriter Fastställd av Rektor 2014-06-17. Dnr L 2014/85 Handläggningsordning för prövning och erkännande av högskolepedagogiska meriter Fastställd av Rektor 2014-06-17. Dnr L 2014/85 Sida 3 (11) Bakgrund Under perioden 2002 2010 angavs i högskoleförordningen

Läs mer

Riktlinjer vid examination

Riktlinjer vid examination Fastställda av styrelsen för utbildning 2007-12-19 Senast reviderade 2012-06-01 Dnr: 5331/10-300 Sid: 1 / 8 Universitetsförvaltningen Utbildningsavdelningen Christina Joos, Handläggare Riktlinjer vid examination

Läs mer

BVGA31, Beteendevetenskaplig grundkurs, 60 högskolepoäng Introduction to Behavioural Science, 60 credits Grundnivå / First Cycle

BVGA31, Beteendevetenskaplig grundkurs, 60 högskolepoäng Introduction to Behavioural Science, 60 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten BVGA31, Beteendevetenskaplig grundkurs, 60 högskolepoäng Introduction to Behavioural Science, 60 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

Utbildningsplan. Musiklärarprogrammet Inriktning gymnasieskolan. Programkod: Programmets benämning: Högskolepoäng/ECTS: Beslut om inrättande:

Utbildningsplan. Musiklärarprogrammet Inriktning gymnasieskolan. Programkod: Programmets benämning: Högskolepoäng/ECTS: Beslut om inrättande: Lärarutbildningsnämnden Utbildningsplan Musiklärarprogrammet Inriktning gymnasieskolan Programkod: Programmets benämning: LAAML Musiklärarprogrammet, inriktning gymnasieskolan Music Teacher Education Programme

Läs mer

Lärarutbildningsnämnden Svenska språket. Kursplan

Lärarutbildningsnämnden Svenska språket. Kursplan Dnr: LUN2014/15 Lärarutbildningsnämnden Svenska språket Kursplan Beslut om inrättande av kursen Kursplanen är fastställd av Lärarutbildningsnämnden, 2014-03-04 och gäller från höstterminen 2014 vid Karlstads

Läs mer

Antagningsordning GIH

Antagningsordning GIH Diarienummer: 40-355/11 Datum: 2013-12-05 Beslutad av HS 2013-12-05 Gymnastik- och idrottshögskolan Lidingövägen 1 Box 5626 114 86 Stockholm Tel 08 402 22 00 Fax 08 402 22 80 www.gih.se info@gih.se 2(12)

Läs mer

Definition av uppdragsutbildning & regelverket

Definition av uppdragsutbildning & regelverket 1(5) Rektor Definition av uppdragsutbildning & regelverket med uppdragsutbildning avses utbildning som anordnas mot avgift från annan än en fysisk person för den som uppdragsgivaren utser (2 förordning

Läs mer

Ekonomprogrammet, Allmän inriktning, 180 högskolepoäng

Ekonomprogrammet, Allmän inriktning, 180 högskolepoäng Utbildningsplan Sida 1 av 6 Programkod: SEV24 OINR Ekonomprogrammet, Allmän inriktning, 180 högskolepoäng Business studies, 180 Credits Denna utbildningsplan är fastställd av Fakultetsnämnden för humaniora,

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN Magisterprogram i arbetsterapi, 60 högskolepoäng

UTBILDNINGSPLAN Magisterprogram i arbetsterapi, 60 högskolepoäng UTBILDNINGSPLAN Magisterprogram i arbetsterapi, 60 högskolepoäng Programstart: Hösten 2016 Hälsohögskolan, Box 1026, 551 11 Jönköping BESÖK Barnarpsgatan 39, Högskoleområdet TEL (vx) 036-10 10 00 FAX 036-10

Läs mer

Studieplan för licentiatexamen i spanska

Studieplan för licentiatexamen i spanska = Studieplan för licentiatexamen i spanska Studieplanen är fastställd av humanistiska fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 2 januari 2008. Studieplanen kompletteras med följande dokument, tillgängliga

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet (SA)

Samhällsvetenskapsprogrammet (SA) Samhällsvetenskapsprogrammet (SA) Samhällsvetenskapsprogrammet (SA) ska utveckla elevernas kunskaper om samhällsförhållanden i Sverige och världen i övrigt, om samspelet mellan individ och samhälle samt

Läs mer

LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM UTVECKLING AV INTRODUKTIONEN FÖR FLYKTINGAR OCH ANDRA INVANDRARE I NÄSSJÖ KOMMUN

LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM UTVECKLING AV INTRODUKTIONEN FÖR FLYKTINGAR OCH ANDRA INVANDRARE I NÄSSJÖ KOMMUN 1 LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM UTVECKLING AV INTRODUKTIONEN FÖR FLYKTINGAR OCH ANDRA INVANDRARE I NÄSSJÖ KOMMUN 1 INLEDNING... 1 1.1 MÅLGRUPP... 1 1.2 MÅL FÖR INTRODUKTION... 1 1.3 DELMÅL FÖR INTRODUKTION...

Läs mer

Uppföljning av kandidatexamen i informatik vid

Uppföljning av kandidatexamen i informatik vid BESLUT 1 (2) Avdelning Utvärderingsavdelningen Handläggare stella.annani@uk-ambetet.se 2013-10-08 411-150-13 Rektor Uppföljning av kandidatexamen i informatik vid Beslut Universitetskanslersämbetet ger

Läs mer

Studieplan för utbildning på forskarnivå med licentiatexamen som mål i Svenska med didaktisk inriktning vid Malmö högskola och Lunds universitet.

Studieplan för utbildning på forskarnivå med licentiatexamen som mål i Svenska med didaktisk inriktning vid Malmö högskola och Lunds universitet. STUDIEPLAN 2008-01-++ Dnr HT 2007/479/G 11 Området för humaniora och teologi (Institution) Studieplan för utbildning på forskarnivå med licentiatexamen som mål i Svenska med didaktisk inriktning vid Malmö

Läs mer

Programmet för Hälsa och Rehabilitering i arbetslivet, 180 hp

Programmet för Hälsa och Rehabilitering i arbetslivet, 180 hp 1 (5) Utbildningsplan för: Programmet för Hälsa och Rehabilitering i arbetslivet, 180 hp Study Programme of Health and Rehabilitation in Working Life, 180 Higher Education Credits Allmänna data om programmet

Läs mer

ATT LÄRA SIG ARBETA. Studenter vid Göteborgs universitet bedömer arbetslivsanpassningen

ATT LÄRA SIG ARBETA. Studenter vid Göteborgs universitet bedömer arbetslivsanpassningen Studenter vid Göteborgs universitet bedömer arbetslivsanpassningen av undervisningen Daniel Berlin/Enheten för analys och utvärdering RAPPORT: 2014:03 Dnr: V 2014/306 GÖTEBORGS UNIVERSITET Enheten för

Läs mer

Folkbildning i Sverige Tio studieförbund: Varje studieförbund har sin egen profil och ideologiska särart.

Folkbildning i Sverige Tio studieförbund: Varje studieförbund har sin egen profil och ideologiska särart. Folkbildning i Sverige Tio studieförbund: Varje studieförbund har sin egen profil och ideologiska särart. Studieförbundens verksamheter: Studiecirklar (664 000 deltagare) Annan folkbildningsverksamhet

Läs mer

Kursdokument Regional kurs Kursnamn: Döva barn och barn med hörselnedsättning lära att läsa och skriva under de tidiga åren Termin: Höstterminen 2015

Kursdokument Regional kurs Kursnamn: Döva barn och barn med hörselnedsättning lära att läsa och skriva under de tidiga åren Termin: Höstterminen 2015 Kursdokument Regional kurs Kursnamn: Döva barn och barn med hörselnedsättning lära att läsa och skriva under de tidiga åren Termin: Höstterminen 2015 Kursledare: Carin Roos, carin.roos@kau.se, tfn 054-700

Läs mer

Riktlinjer vid risk för underkännande av PTP-tjänstgöring

Riktlinjer vid risk för underkännande av PTP-tjänstgöring Riktlinjer vid risk för underkännande av PTP-tjänstgöring Beslutade av Förbundsstyrelsen i november 013 Inledning De flesta psykologer genomgår sin PTP-tjänstgöring utan större problem och är väl förberedda

Läs mer

Kvalitetsgranskning vid besök i verksamhet

Kvalitetsgranskning vid besök i verksamhet KVALITETSSÄKRAD VÄLFÄRD Kvalitetsgranskning vid besök i verksamhet EXEMPEL FRÅN SÄRSKILT BOENDE FÖR ÄLDRE Kvalitetsgranskning vid besök i verksamhet 1 1. Kvalitetsgranskning vid besök i verksamhet exempel

Läs mer

B. Förkunskapskrav och andra villkor för tillträde till kursen

B. Förkunskapskrav och andra villkor för tillträde till kursen KONSTFACK Institutionen för Design, Konsthantverk och Konst KURSPLAN 30030 Industridesign, individuell fördjupning Industrial, individual proficency 30 högskolepoäng / 30 ECTS credits Kurskod: IDK320,

Läs mer

1 Avtalets formella grund och tillämpningsområde

1 Avtalets formella grund och tillämpningsområde Fördelning av årsarbetstid för lärare 1 Avtalets formella grund och tillämpningsområde Parterna sluter detta avtal med stöd av ALFA 1 kap. 3 samt bilaga 5. Avtalet innehåller tillägg till och undantag

Läs mer

Verksamhetsförlagd utbildning (VFU)

Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) RAPPORT Diarienummer: Ö 2013/70 Datum: 2013-02-28 Författare: Eva Kraepelien-Strid Beslutat av: PKH Beslutsdatum: 2013-02-28 Giltighetstid: Fr o m HT 2013 Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) Hälsopedagogprogrammet

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN Tandhygienistexamen Kandidatexamen i oral hälsa 120 poäng

UTBILDNINGSPLAN Tandhygienistexamen Kandidatexamen i oral hälsa 120 poäng UTBILDNINGSPLAN Tandhygienistexamen Kandidatexamen i oral hälsa 120 poäng Study Programme in Oral Health Dnr. 473/333-01 Fastställd i institutionsstyrelsen HV 2001-04-04, rev 2005-01-12 Tandhygienistprogrammet

Läs mer

Studiehandledning Det professionella samtalet I (7,5 hp) The professional Conversation (ECTS credits 7,5) Ht 2012

Studiehandledning Det professionella samtalet I (7,5 hp) The professional Conversation (ECTS credits 7,5) Ht 2012 Stockholms Universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Kursansvariga: Christer Langström Ingrid Hultén Tfn. 08 1207 63 79 christer.langstrom@edu.su.se 08-1207 63 66 ingrid.hulten@edu.su.se Studiehandledning

Läs mer

SVENSK SJUKSKÖTERSKEFÖRENING & RIKSFÖRENINGEN FÖR YRKESMÄSSIG HANDLEDNING I OMVÅRDNAD PRESENTERAR

SVENSK SJUKSKÖTERSKEFÖRENING & RIKSFÖRENINGEN FÖR YRKESMÄSSIG HANDLEDNING I OMVÅRDNAD PRESENTERAR SVENSK SJUKSKÖTERSKEFÖRENING & RIKSFÖRENINGEN FÖR YRKESMÄSSIG HANDLEDNING I OMVÅRDNAD PRESENTERAR RIKTLINJER FÖR GODKÄNNANDE AV HANDLEDARE I YRKESMÄSSIG HANDLEDNING I OMVÅRDNAD Reviderad 25 januari 2008

Läs mer

Utbildningsplan för sjukgymnastprogrammet

Utbildningsplan för sjukgymnastprogrammet Utbildningsplan för sjukgymnastprogrammet 1SY13 Inrättad av Styrelsen för utbildning 2006-11-08 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2012-11-12 Reviderad av Styrelsen för utbildning 2014-03-26 Sid 2

Läs mer

UNDERLAG FÖR KVALITETSBEDÖMNING

UNDERLAG FÖR KVALITETSBEDÖMNING UNDERLAG FÖR KVALITETSBEDÖMNING Denna utgåva är en provisorisk anpassning till den revidering som beslutades vid SPUREX den 2014-01-23. INLEDNING Inspektionen gäller dels strukturen (resurserna för utbildning),

Läs mer

Kandidatprogram i TURISM MED INRIKTNING MOT KULTURARV OCH NATURMILJÖ Bachelor Programme in Tourism, with Emphasis on Cultural and Natural Heritage

Kandidatprogram i TURISM MED INRIKTNING MOT KULTURARV OCH NATURMILJÖ Bachelor Programme in Tourism, with Emphasis on Cultural and Natural Heritage Utbildningsplan för Kandidatprogram i TURISM MED INRIKTNING MOT KULTURARV OCH NATURMILJÖ Bachelor Programme in Tourism, with Emphasis on Cultural and Natural Heritage 180 högskolepoäng Det treåriga turismprogrammet

Läs mer

Magisterprogram med inriktning mot utvärdering och styrning, 60 högskolepoäng

Magisterprogram med inriktning mot utvärdering och styrning, 60 högskolepoäng Utbildningsplan Sida 1 av 5 Programkod: GGV01 Magisterprogram med inriktning mot utvärdering och styrning, 60 högskolepoäng Master Program (One Year) with focus on Evaluation and Organizational Management,

Läs mer

TIA Till och I Arbete

TIA Till och I Arbete Projektledare TIA Till och I Arbete Datum Michael Berliner 08 2013-01-08 0480-450134 Verksamhetsrapport Projekt TIA 2012-01-01 2012-12-31 TIA Arbetsmarknadsenheten Adress Verkstadsgatan 3, 392 39 Kalmar

Läs mer

Sjuksköterskeutbildning, 180 hp

Sjuksköterskeutbildning, 180 hp 1 (8) Utbildningsplan för: Sjuksköterskeutbildning, 180 hp Nursing Programme Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer VSSKG Grundnivå 412/0000716 Högskolepoäng 180 Ansvarig avdelning

Läs mer

Utbildningsplan för logopedprogrammet

Utbildningsplan för logopedprogrammet Utbildningsplan för logopedprogrammet 2LG07 Inrättad av Styrelsen för utbildning 2006-11-08 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2007-04-04 Senast reviderad av Styrelsen för utbildning 2011-05-12 Sid

Läs mer

Hola! Du har blivit antagen till någon av nedanstående distanskurser i spanska VT. 2011. Spanska avdelningen på Linnéuniversitetet i Växjö hälsar dig

Hola! Du har blivit antagen till någon av nedanstående distanskurser i spanska VT. 2011. Spanska avdelningen på Linnéuniversitetet i Växjö hälsar dig Hola! Du har blivit antagen till någon av nedanstående distanskurser i spanska VT 2011. Spanska avdelningen på Linnéuniversitetet i Växjö hälsar dig välkommen! Med hjälp av din kurskod eller anmälningskod

Läs mer

JURIDISKA INSTITUTIONEN

JURIDISKA INSTITUTIONEN JURIDISKA INSTITUTIONEN HRS290 Teoretisk affärsjuridik - Rollperspektiv på rätten, 15 högskolepoäng Theoretical business law - Role Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska institutionen 2014-09-10

Läs mer

Örebro universitet. Utvärderingsavdelningen BESLUT 2002-01-15 Reg.nr 641-3688-00

Örebro universitet. Utvärderingsavdelningen BESLUT 2002-01-15 Reg.nr 641-3688-00 Örebro universitet Utvärderingsavdelningen BESLUT 2002-01-15 Reg.nr 641-3688-00 Ansökan om rätt att utfärda psykologexamen Örebro universitet ges rätt att utfärda psykologexamen. Ansökan Örebro universitet

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ÖREBRO UNIVERSITET Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i HANDIKAPPVETENSKAP Disability Science Studieplanen är utfärdad den 16 mars 2010 (dnr CF 62-642/2008). 1 Den har senast ändrats den 11

Läs mer

Uppsala. Augusti 2015

Uppsala. Augusti 2015 Uppsala Augusti 2015 Innehåll Allmän information... sid 1 Höstens cafékvällar och träffar... sid 2 Skrivelse från Attention Uppsala till myndigheter med ansvar för psykiatri i Uppsala... sid 3 Inbjudan

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Lärarutbildning på heltid och distans för examen mot förskola och förskoleklass, 210 högskolepoäng

UTBILDNINGSPLAN. Lärarutbildning på heltid och distans för examen mot förskola och förskoleklass, 210 högskolepoäng Dnr: 254/2009-515 Lärarutbildningsnämnden UTBILDNINGSPLAN Lärarutbildning på heltid och distans för examen mot förskola och förskoleklass, 210 högskolepoäng Teacher Education intended for Preschool and

Läs mer

Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015

Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015 Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015 Ett arbetsmarknadsprogram för personer med funktionsnedsättning, i samarbete mellan Göteborgs Stad, Arbetsförmedlingen och HSO Göteborg. Programmet

Läs mer

Allmän studieplan för konstnärlig utbildning på forskarnivå i design vid Göteborgs universitet

Allmän studieplan för konstnärlig utbildning på forskarnivå i design vid Göteborgs universitet Dnr U2013/304 Allmän studieplan för konstnärlig utbildning på forskarnivå i design vid Göteborgs universitet 1. Beslut Föreskrifter rörande konstnärlig utbildning på forskarnivå respektive tillträde till

Läs mer

Delkursen Rekrytering, 5 hp

Delkursen Rekrytering, 5 hp 1 Delkursen Rekrytering, 5 hp Delkursansvarig: Lotta Stern (Sociologiska institutionen) Lärare på kursen Camilla Thunborg (Institutionen för didaktik och pedagogik) kommer att prata om anställningsbarhet

Läs mer

Internationella samhällsvetarprogrammet, 120/160/180 poäng The International Programme of Social Science, 180/240/270 points (ECTS)

Internationella samhällsvetarprogrammet, 120/160/180 poäng The International Programme of Social Science, 180/240/270 points (ECTS) Grundutbildningsnämnden för Dnr 626/2004-510 humaniora och samhällsvetenskap UTBILDNINGSPLAN Internationella samhällsvetarprogrammet, 120/160/180 poäng The International Programme of Social Science, 180/240/270

Läs mer

Traineeprogram för Stockholms stad Motion (2011:51) av Per Olsson och Sara Pettigrew (båda MP)

Traineeprogram för Stockholms stad Motion (2011:51) av Per Olsson och Sara Pettigrew (båda MP) Utlåtande 2012: RI (Dnr 231-1361/2011) Traineeprogram för Stockholms stad Motion (2011:51) av Per Olsson och Sara Pettigrew (båda MP) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion

Läs mer

Att överbrygga den digitala klyftan

Att överbrygga den digitala klyftan Det finns många grupper som behöver nås i arbetet med att överbrygga den digitala klyftan. En av dessa är de invandrare som kommer till vårt land. Monica Öhrn Johansson på Karlskoga folkhögskola möter

Läs mer

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Institutionen för kost- och idrottsvetenskap. Studiehandledning

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Institutionen för kost- och idrottsvetenskap. Studiehandledning UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Institutionen för kost- och idrottsvetenskap Studiehandledning L9ID45 Idrottsfysiologi med träningslära för idrott och hälsa, 5 hp Avancerad nivå Kursansvarig: Jesper

Läs mer