Klienten som skilsmässobarn vid terapeuternas vårdnadskonflikt: Om etiska aspekter vid olika terapiformers syn på varandra, Insikten nr

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Klienten som skilsmässobarn vid terapeuternas vårdnadskonflikt: Om etiska aspekter vid olika terapiformers syn på varandra, Insikten nr 1 2005"

Transkript

1 1 Klienten som skilsmässobarn vid terapeuternas vårdnadskonflikt: Om etiska aspekter vid olika terapiformers syn på varandra, Insikten nr Den här föreläsningen bygger på en liten empirisk från iakttagelse från arbetet i Etiska kommittén: Det finns klienter som känner sig kränkta av att vi som terapeuter uttalar oss fördomsfullt eller föraktfullt om andra terapiformer än våra egna. Det sägs ofta vid föreläsningar och i vård- och omsorgslitteratur att etik kommer från ett grekiskt ord. Det är fel. Begreppet etik har inte sitt ursprung från ett grekiskt ord, utan från två snarlika grekiska ord: ittos och aettos. Detta dubbla etymologiska ursprung är viktigt i sammanhanget, eftersom de båda orden tillsammans säger oss något väsentligt om vad etik egentligen är. Det ena ordet betyder: sed, vana. Så som man brukar göra, har för sed och vana att agera, så som man bör göra. Det är något för alla bekant, eller borde i varje fall vara det. Det är allmängiltigt, en överenskommelse mellan många; att så här bör man agera, handla och säga. Seden, vanan finns ofta kodifierad i lagsamlingar, anvisningar eller etiska riktlinjer. RPC, Riksföreningen psykoterapicentrum har sina egna etiska riktlinjer som dess medlemmar har att förhålla sig till och vara bekant med. Det andra grekiska ordet har en annan betydelse: reflektion, inre tänkesätt, begrundande. Det innehåller mycket av den mening som man inom den Dialektiska beteendeterapin lägger i begreppet: mindfulness. Det är den individuella, personliga delen av etik. Den som inte låter sig formuleras direkt som lagar, råd och anvisningar. Det är den enskilda individens reflekterande över sina egna handlingar; de redan utförda eller kommande. En dålig handling blir nämligen i viss mån inte fullt så dålig, om jag hade en strategi med den. En viss tanke eller idé att den skulle uppnå en god konsekvens. Vårt egen reflekterande över handlingar och avsikter är högst väsentligt och kan aldrig ersättas av regler och paragrafer. Vi behöver tid för inre och yttre dialog där vi för meningsfulla samtal om gott och ont, bra och dåligt, rätt och fel, syfte, avsikt, mening och mål. Ytterst så täcker detta andra grekiska ord upp en stor del av det som är vårt förhållande till tillvarons alla viktiga frågor kring existens och samvaro. Irving Yalom har i sin senaste bok; Terapins gåva, pekat ut tillvarons fyra hörnpelare: Döden, ensamheten, meningslösheten och friheten. Hur förhåller vi oss till dessa dimensioner av livet? Hur skapar vi ett gott liv och blir goda människor underkastade dessa villkor? Det är aettos! Etik.

2 2 Dessa båda grekiska ord skapar således en yttersida och en innersida av etiken: regler och vårt eget reflekterande. En yttre och inre värld för etiken att vara i. Vi kan associera till Tomas Tranströmers i psykoterapisammanhang ofta citerade preludium: Två sanningar närmar sig varann. En kommer inifrån. En kommer utifrån Och där de möts har man en chans att få se sig själv. Bäst blir vårt handlande, vårt agerande som medmänniskor och som professionella om dessa båda begrepp får mötas i ett gemensamt brobygge, så som Tranströmers båda sanningar möter varandra. Regler och anvisningar måste stå i samklang med vårt inre reflekterande, vår dialog med oss själva. För sabbaten blev ju given för människornas skull. Inte tvärt om! Etik är därför också en ständig process, där vi aldrig blir helt riktigt färdiga. Även då riktlinjerna är fastslagna och tagna, måste vår inre och yttre dialog fortgå. Vi blir aldrig färdiga med vår etik. Och det är djupt meningsfullt att det inte är så. Etiken är en konst. Gunnar Ekelöf skrev en gång om konsten att recensera, som också har relevans i detta sammanhang: Något av det viktigaste i all konst: Lämna en anständig del åt läsaren, betraktaren, lyssnaren, medverkaren. Det skall finnas en tom plats vid det dukade bordet. Vid etikens bord måste det alltid finnas en tom plats. För tankar och idéer som ännu inte blivet formulerade. Etik är således mer ett sätt att leva och uppleva, än bara en samling riktlinjer och lagar. Vi kan hålla oss till ett regelverk och ändå göra fruktansvärt fel, göra illa och kränka. Även om vi inte bryter mot de anvisningar vi har att förhålla oss till, kan vi bryta mot en djupare dimension av etikens sfär. Man kan vara bra så dum, även om man följer tekniken och reglerna. Ibland är det då som vi blir som allra dummast, eftersom vi samtidigt tror oss varit fullständigt klanderfria. Aldrig blir vi väl så dumma som då vi fastnar i den egna allvetande hållningen. Där vår egen kunskap ses som ett ortopediskt byte mot klientens symtom och problem. Faran ligger i att vi utvecklar olika strategier som terapeut, vilka är präglade av maternalism och paternalism.

3 3 Jag ska i den här föreläsning ta upp ett ämne som hör just till detta område. Något som egentligen inte finns formulerat direkt i våra riktlinjer, men som ändå är djupt kränkande för de klienter som kommer i kontakt med fenomenet i sina terapier. Som ledamot i Etiska Kommitteen får jag, liksom de andra ledamöterna, då och då telefonsamtal från människor som känner sig illa behandlade i sina terapier. Ibland, eller ganska ofta, är det något vi inte kan göra något åt, eftersom den terapeut man har klagomål på inte är medlem i RPC eller ens legitimerad. Märkligt nog, och det har överraskat mig en del, så är det sällan, eller nästan aldrig, som klienten har klagomål på själva terapin. Det tycks mig som om våra klienter har stor fördragsamhet med oss, när det gäller dålig behandling och torftig terapi. Man står ut med att vi understundom är bristfälliga styckeverk. Däremot reagera man starkare, när vi, terapeuterna, uttalar oss kritiskt om kollegor och terapiformer som klienten tidigare, eller samtidigt tar del av. Man kan också uppleva det som kränkande, då vi hotar att avbryta terapin, eller ställer krav på att annan samtidigt pågående behandling ska avbrytas. Det är inte bara inom den religiösa sfären det är kon kurrens om själarna. Det råder också ett pågående krig mellan olika terapiformer och mellan psykiatri och psykoterapi. Varje etablerad psykoterapiform och behandlingsmetod strävar efter att vara tillförlitlig och vila på vetenskaplig grund. Men aldrig är vi väl som minst vetenskapliga som då, när vi uttalar oss om alternativa och konkurrerande metoder och tekniker. Professorn i religionspsykologi Owe Wikström har i sin nyligen utkomna och omarbetade bok: Om heligheten, beskrivit psykoterapin som vår tids religion. Psykoterapin har förvisso en tendens att anta näst intill religiösa förtecken, när man söker förhålla sig till andra metoder än de egna. Den psykoanalytiska psykoterapins företrädare har ofta mycket att säga om KBT och vice versa. Psykiatrins läkare tycker illa om den mesta terapin, men kan möjligtvis fördra någon snabbare variant.. Det är när denna kritik flyttar in i själva behandlingsrummet som den kränker klienten. Man har investerat en del av sig själv i en annan terapiform och relation. Att få denna terapi ifrågasatt av sin nuvarande terapeut är djupt kränkande. Det är också en relation som ifrågasätts. Att klienten ibland har en tendens att nedvärdera sina tidigare terapier är ingen ursäkt för ett sådant beteende. Tvärtom kan det ses som ett utslag av den ojämlikhet som råder i terapirummet. Klienten är beroende av sin terapeut och söker kanske blidka denne med att nedvärdera tidigare insatser med syfte att idealisera oss.

4 4 Ibland kommer klienter tillbaka från psykiatrikerbesök efter det att jag skrivit remiss för dem, med en upprörd berättelse att ha blivit utskälld för att man går i terapi. Det är tydligt att mycket av denna fördomsfulla och kritiska hållning också finner sin plats i själva terapi- och behandlingsrummet. Alla terapiformer lider av svårigheten att finna bra metoder för att mäta effektivitet och utfall. Det hör till den brist som vidlåder all människovård att det är svårt att mäta resultaten och dessutom lika besvärligt att formulera målen för en god behandling. De flesta undersökningar som gjorts av utfall från behandlingsmetoder tycks ju peka på att det allra mest betydelsefulla för en god terapi är själva relationen. Att ifrågasätta en redan upplevd relation som klienten har med sig är naturligtvis både kränkande och motverkande såväl läkning som återhämtning. Vi har varit alldeles för slarviga med vårt språkbruk det senaste årtiondet. Kritiken mot andra terapiformer hör inte hemma i en terapi, såvida inte klienten varit utsatt för uppenbart utnyttjande eller övergrepp i sin tidigare terapi och behöver få det bekräftat. Vi har en tendens att solka oss själv då vi hemfaller åt sådana tendenser. Kravet att klienten inte ska eller få söka hjälp på annat håll under pågående terapi, kan lätt rymma paternalistiska föreställningar vi själva inte riktigt har kontroll över. I den utmärkta morgontidningen Östgöta-Correspondenten skrev journalisten Johan Sievers en krönika hösten 2003 som tar upp detta tema: Inom sjukvården har man en olycklig vana att prata skit om varandras yrkesgrupper. Men ingenstans är motsättningarna så stora som bland dem som ska ta hand om våra psykiska lidanden. En debatt måste föras, men när den följer med in i behandlingsrummet skadar den patienten. (Johan Sievers, Corren oktober 2003) Ibland, vilket händer allt oftare i psykiatrin efter sektorisering och neddragning, gör vi en dygd och sanning av ett begränsat utbud. Ser fördomsfullt på det vi inte har resurser arr erbjuda. Det här är bra för dig (för det är det enda vi kan erbjuda), Mer rätt vore istället att säga: Du skulle egentligen behöva detta, med det enda vi kan erbjuda dig är detta Klienten slipper då bli identifierad som problemet med sin symtom. Alla terapeutiska metoder och tekniker har en inneboende tendens att utvecklas till ett universalverktyg. Det finns en tendens att tillämpa den på allt fler målgrupper och låta den bli en förklaringsmodell för fler sammanhang och symtom. Begränsningar ger plats för mångfald.

5 5 Helhetssyn är inte att en verksamhet, behandling och person kan innesluta helheten. Helheten ligger i mångfalden. Det är därför ett etiskt problem när terapeuten kräver eget utrymme i klientens behandlingsliv och därtill uttalar sig kritiskt om tidigare behandlingar, när detta inte är motiverat. Ett särskilt etiskt dilemma uppstår då klienten berättar om terapiformer och grupper som ligger långt utanför de vanliga behandlingsmetoderna med legitimerade utövare. Hur ska man som terapeut hantera och bemöta den situation som uppstår, då klienten berättar om grupper, sekter och kursveckor som tycks innebära en alldeles uppenbar riska att skada sina medlemmar, utövare och deltagare? Klienten beskriver det som något gott, samtidigt som terapeuten, med visst fog, kan se farorna i det. När har jag rätt och till och med bör att ifrågasätta alternativa behandlingar som klienten söker sig till och när ska jag avstå från sådana markeringar? Det som jag själv är skeptisk till, och det med fog, kan ju faktiskt innebära något gott för klienten. Martin Luther menade med sitt mustiga språk att Gud kan verka genom präst som sålt sig till djävulen. På samma kan det vara inom alternativa behandlingsmetoder. Frågan när jag bör ifrågasätta eller inte är en öppen fråga. Det konsekvensetiska tänkandet ligger här nära till hands. Det som leder till bästa konsekvenser för klienten, nära och på sikt, är här eftersträvansvärt. När det gäller mer närliggande behandlingsmetoder som alla faller under socialstyrelsens insyn och översyn, behöver vi ta oss i kragen. Vi ska inte utsätta våra klienter för den kritik som ofta är fördomsfull och bygger på vår egen bristfälliga kunskap. Vi måste dessutom granska våra egna bevekelsegrunder då vi motsätter oss att klienter söker annan hjälp under pågående terapi. Risken för maternalistiska och paternalistiska motiv är uppenbara. Även om våra avsikter på ytan är goda, kan vi styras av en, vad Bibeln kallar för, nitälskan till klienten: Du skall inga andra terapeuter hava jämte mig. Terapins klienter har nog ofta anledning att känna sig som ett skilsmässobarn i en vårdnadskonflikt som inte är deras. En viktig fråga är hur vi kommer till rätta med detta missbruk av kritisk hållning. I psykologprogrammet vid Linköpings universitet erbjuder man numera en basutbildning i psykoterapi, som söker integrera de olika terapiformerna i en enda gemensam struktur. Det är ett alternativ att komma förbi den misstänksamhet och fördomsfullhet som råder mellan olika

6 6 terapiformer. Samtidigt finns det här en risk att mångfalden går förlorad. Att baka ihop alla terapiformer till en enda kan innebära risker att terapin blir utslätad. Det är inte mångfalden det är fel på, utan hur vi förhåller oss till denna mångfald med vår tillhörighet i en viss terapi. För ett par år sedan genomförde RPC en utbildningsdag i Stockholm då företrädare för olika terapiformer: psykoanalys, bildterapi, familjeterapi, KBT och flera, fick ge sin syn på en och samma fallbeskrivning. Sådana projekt är viktiga inför framtiden. Kanske kan man också se ett framtida samarbete på organisatorisk nivå med gemensamma föreningar och tidskrifter i en tid då våra resurser och möjlighet till ideellt arbete blir allt mindre. Irving Yalom, som jag tidigare nämnde, betonar vikten av att psykoterapeuten i sina egna terapier (ty dessa bör vara flera än en) ser till att gå i egenterapi och handledning hos olika terapeuter och inom skilda riktningar. Det är kanske den allra mest framkomliga vägen. Helt enkelt att vi skaffar oss samma erfarenhet som den klient, vilken tidigare gått i en annan terapiform och nu söker sig till oss. Det finns inget som kan ersätta en sådan erfarenhet som att byta terapiform när det gäller den egna utvecklingen. Det skulle säkert också förändra situationen av fördomsfulla och föraktfulla kommentarer i terapi- och behandlingsrummet. Fördomar handlar nästan alltid om brist på erfarenhet. Vi avhjälper således terapeutens fördomsfulla hållning genom att skaffa oss ny erfarenhet. Jag nämnde tidigare psykoterapins likhet med religiösa företrädare när det gäller bristen på tolerans gentemot företrädare för andra inriktningar. Inom religionen har man sökt och funnit lösningar på detta dillemma som även borde vara användbara inom terapins värld: Religionsdialogen. Under några år arbetade jag vid Svenska Teologiska institutet i Jerusalem där man bedrev religionsdialog mellan muslimer, judar och kristna. Syftet med en sådan dialog är inte att söka tolkningsföreträde eller att skapa proselyter till den egna riktningen. Inte heller finns det någon aviskt att skapa en syntes av utslätad religiositet som inte stöter sig med någon. En god religionsdialog är att vinna ökad självinsikt genom att möta det som är annorlunda. Vad lär jag mig om min egen tradition genom att möta och umgås med en annan? Beröringspunkterna och de gemensamma frågorna är fler än vad man tror. Vi har att skapa ordning i samma kaotiska universum, men vi gör det på olika sätt. På samma sätt förhåller sig olika terapiformer till varandra. Varje terapeut måste vara beredd att dela klientens skrämmande och hotfulla värld. Den dynamiske terapeuten gör det genom

7 7 att härbärgera överföring och projektion. KBT-terapeuten gör det genom att följa sin klienten till domkyrkan och pröva på några svordomar eller tillsammans äta bröd som legat på det dammiga golvet. I båda fallen har terapeuten inte tvekat att slå följe med sin klient på den väg som är skrämmande och ångestfylld. Den libanesiske poeten Khalil Gibran skrev i sin ofta citerade bok Profeten: Säg inte: Jag har funnit sanningen. Säg hellre: Jag har funnit en sanning. Samma insikt bör följa våra etiska överväganden i frågan om den terapeutiska mångfalden och klientens försök att med hjälp av dessa återvinna kontrollen över sitt liv. Jakob Carlander Leg psykoterapeut, teologie licentiat Ledamot av Etiska Kommittén, RPC. Litteratur: Ekelöf, Gunnar: Kritiker i BLM. Gunnar Ekelöf-sällskapet Kåver, Anna Nilsonne, Åsa: Dialektisk beteendeterapi vid emotionellt instabil personlighetsstörning. Natur och Kultur Sievers, Johan: Det stora sveket. Östgöta-Correspondenten 1 oktober 2003 Yalom, Irving: Terapins gåva, Natur och Kultur 2003

Konsten att hitta balans i tillvaron

Konsten att hitta balans i tillvaron Aktuell forskare Konsten att hitta balans i tillvaron Annelie Johansson Sundler, leg sjuksköterska Filosofie doktor i vårdvetenskap och lektor i omvårdnad vid Högskolan i Skövde. För att få veta mer om

Läs mer

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som:

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som: Att ge feedback Detta är ett verktyg för dig som: Vill skapa ett målinriktat lärande hos dina medarbetare Vill bli tydligare i din kommunikation som chef Vill skapa tydlighet i dina förväntningar på dina

Läs mer

Stina Inga. Ur antologin nio, utgiven av Black Island Books och Norrbottens länsbibliotek, 2002 ISBN 91 972792 8 5. Intervju: Andreas B Nuottaniemi

Stina Inga. Ur antologin nio, utgiven av Black Island Books och Norrbottens länsbibliotek, 2002 ISBN 91 972792 8 5. Intervju: Andreas B Nuottaniemi Stina Inga Ur antologin nio, utgiven av Black Island Books och Norrbottens länsbibliotek, 2002 ISBN 91 972792 8 5 Intervju: Andreas B Nuottaniemi 72 Jag skriver mest på omöjliga ställen, i bilen eller

Läs mer

Ett existentiellt perspektiv i mötet med unga vuxna UngaVuxna-dagarna 2016

Ett existentiellt perspektiv i mötet med unga vuxna UngaVuxna-dagarna 2016 Ett existentiellt perspektiv i mötet med unga vuxna UngaVuxna-dagarna 2016 Bo Blåvarg leg psykolog Verksamhetschef Ersta Vändpunkten Ordförande SEPT 1 Ersta Vändpunkten mottagning för anhöriga till missbrukare/beroende

Läs mer

7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv

7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv 7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv Lagom är bäst, eller? Om vi säger något tillräckligt ofta tenderar det ju att bli sant, eller hur? Jag gissar att Du, mer eller mindre medvetet,

Läs mer

Online reträtt Vägledning vecka 26

Online reträtt Vägledning vecka 26 Online reträtt Vägledning vecka 26 Jesus helar sina lärjungars blindhet Vägledning: "Jag vill se" Vi kommer till den punkt i Jesu liv, där hans eget val blir klart. Han kommer att gå till Jerusalem. Han

Läs mer

PSYKIATRISK EGENBEDÖMNING. Institutionen för klinisk neurovetenskap, sektionen för psykiatri Karolinska institutet 1995-05-01

PSYKIATRISK EGENBEDÖMNING. Institutionen för klinisk neurovetenskap, sektionen för psykiatri Karolinska institutet 1995-05-01 PSYKIATRISK EGENBEDÖMNING Institutionen för klinisk neurovetenskap, sektionen för psykiatri Karolinska institutet 995-5- PSYKIATRISK EGENBEDÖMNING Namn... Datum... Avsikten med detta formulär är att ge

Läs mer

Verktyg för Achievers

Verktyg för Achievers Verktyg för Achievers 2.5. Glöm aldrig vem som kör Bengt Elmén Sothönsgränd 5 123 49 Farsta Tel 08-949871 Fax 08-6040723 http://www.bengtelmen.com mailto:mail@bengtelmen.com Ska man kunna tackla sina problem

Läs mer

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet.

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet. VAD ÄR PROBLEMET? Anna, 18 år, sitter i fåtöljen i mitt mottagningsrum. Hon har sparkat av sig skorna och dragit upp benen under sig. Okej, Anna jag har fått en remiss från doktor Johansson. När jag får

Läs mer

Vilja lyckas. Rätt väg

Vilja lyckas. Rätt väg Vilja lyckas Rätt väg Till Fadern genom Mig Predikan av pastor Göran Appelgren Läsningar: Ps 23; Joh 14:1-11; SKR 538. Och vart jag går, det vet ni. Den vägen känner ni. Thomas sade: Herre, vi vet inte

Läs mer

Ge upp all tanke på nåd, så kommer den till dig obemärkt.

Ge upp all tanke på nåd, så kommer den till dig obemärkt. Ge upp all tanke på nåd, så kommer den till dig obemärkt. Om försoning som redskap i socialt arbete. (Kapitelrubrik) De som arbetar i frivilligt socialt arbete möter människor som bär på olika trauman

Läs mer

Kasta ut nätet på högra sidan

Kasta ut nätet på högra sidan Kasta ut nätet på högra sidan Predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Ps 89:12-14; Joh 21:1-14; AC 10061:1,2. Se sista sidan!) Tidigt på morgonen stod Jesus på stranden, men lärjungarna visste inte

Läs mer

Karlsängskolan - Filminstitutet

Karlsängskolan - Filminstitutet Projektrapport Karlsängskolan - Filminstitutet 1. Om Skolan Karlsängskolan är en högstadieskola i Nora kommun som ligger 3,5 mil norr om Örebro och i Örebro län men tillhör landskapet Västmanland. Skolan

Läs mer

I dagens predikotext möter vi lärjungarna i väntan.

I dagens predikotext möter vi lärjungarna i väntan. 1 Tunadalskyrkan 13 05 12 Söndagen före pingst I väntans tider Apg 1:1-14 Att vänta på något och samtalen under väntetiden kan föra med sig många olika saker. Ett kan vara att man är överens om att man

Läs mer

1. Bekräftelsebehov eller självacceptans

1. Bekräftelsebehov eller självacceptans 1. Bekräftelsebehov eller självacceptans Jag behöver kärlek och bekräftelse från människor som känns viktiga för mig och jag måste till varje pris undvika avvisande eller nedvärdering från andra. Jag gillar

Läs mer

Ringa in eller ange den siffra som du tycker bäst stämmer med hur du mått de senaste tre dagarna.

Ringa in eller ange den siffra som du tycker bäst stämmer med hur du mått de senaste tre dagarna. Hur mår du idag? Namn Ålder Datum Avsikten med detta formulär är att ge en detaljerad bild av ditt nuvarande sinnestillstånd. Vi vill alltså att du skall försöka gradera hur du mått under de senaste tre

Läs mer

Och alla dessa frågor bottnar i den här, grundläggande frågan: Vad är en församling? Hur ofta försöker vi att formulera ett svar på den frågan?

Och alla dessa frågor bottnar i den här, grundläggande frågan: Vad är en församling? Hur ofta försöker vi att formulera ett svar på den frågan? Predikan Rönnekyrkan 26 januari 2014: Årshögtid Tema: Vad är en församling? Introduktion: Vad är en församling? Många här har levt med en församling i många år, i stort sett hela livet. Några har varit

Läs mer

För dem som är på behandling Detta är en översättning av en publikation godkänd av NA-gemenskapen.

För dem som är på behandling Detta är en översättning av en publikation godkänd av NA-gemenskapen. För dem som är på behandling Detta är en översättning av en publikation godkänd av NA-gemenskapen. Copyright 1998 by Narcotics Anonymous World Services, Inc. Alla rättigheter förbehållna. Den här pamfletten

Läs mer

Du skall inga andra terapeuter hava jämte mig : Rätt psykoterapi en debatt med religiösa förtecken, Socionomen nr 6 2009

Du skall inga andra terapeuter hava jämte mig : Rätt psykoterapi en debatt med religiösa förtecken, Socionomen nr 6 2009 Du skall inga andra terapeuter hava jämte mig : Rätt psykoterapi en debatt med religiösa förtecken, Socionomen nr 6 2009 Få läsare har undgått den debatt som förts om och mellan olika psykoterapiformer

Läs mer

VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv! Innehåll. Dina första steg på vägen till ett liv tillsammans med Gud.

VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv! Innehåll. Dina första steg på vägen till ett liv tillsammans med Gud. Gud i din stad! Innehåll VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv!... 3 Dina första steg på vägen till ett liv... tillsammans med Gud... 3 Lösningen är Jesus, Guds Son... 4 Frälst?... 5 Du kan bli född på nytt:...

Läs mer

Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd

Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd Bakgrund Syftet med lärande nätverk är att samla in och sprida kunskap och ta del av aktuell forskning. Samtliga lokala lärande nätverk består av personer

Läs mer

En värdegrundad skola

En värdegrundad skola En värdegrundad skola Samverkan för barns bästa Stephan Andersson 1 Värdegrundad utbildning Allas rätt till en likvärdig utbildning och allas rätt att utvecklas så långt som möjligt utifrån sina förutsättningar

Läs mer

BAKTAL, SKVALLER OCH FÖRTAL

BAKTAL, SKVALLER OCH FÖRTAL BAKTAL, SKVALLER OCH FÖRTAL Kristina Wennergren HUR VI SKADAR OCH SKADAS AV VARANDRAS PRAT I min första bok INRE HARMONI (1988) skrev jag ett kapitel om baktal. I min andra bok INRE RESOR (1989) fick jag

Läs mer

IPS Emotionellt instabil personlighetsstörning, diagnos enligt WHO:s klassifikationssystem ICD-10.

IPS Emotionellt instabil personlighetsstörning, diagnos enligt WHO:s klassifikationssystem ICD-10. 1 av 5 s DBT-Team Till patienter och anhöriga om DBT Dialektisk beteendeterapi Vad är IPS/BPS? IPS Emotionellt instabil personlighetsstörning, diagnos enligt WHO:s klassifikationssystem ICD-10. BPS Borderline

Läs mer

En beskrivning av det professionella rådgivningssamtalet 2006-11- 30

En beskrivning av det professionella rådgivningssamtalet 2006-11- 30 Samtalsprocessen En beskrivning av det professionella rådgivningssamtalet 2006-11- 30 Samtalsprocessens fem faser Öppna Lyssna Analysera Bedöma Motivation Åtgärd Avsluta Öppningsfasen Genom rösten, god

Läs mer

Enkätsvar 2013. Fler kvinnor. Enkätsvar 2013 Kyrkans Familjerådgivning Stockholm

Enkätsvar 2013. Fler kvinnor. Enkätsvar 2013 Kyrkans Familjerådgivning Stockholm Enkätsvar 13 Kyrkans Familjerådgivning Stockholm Enkätsvar 13 Under en fyraveckorsperiod, 25/2 till22/3 13, bad vi våra besökare på mottagningarna i Stockholm och Handen att fylla i och svara på en brukarenkät.

Läs mer

Tunadalskyrkan 13 09 01. Jag har en dröm. Amos 9:11-15

Tunadalskyrkan 13 09 01. Jag har en dröm. Amos 9:11-15 1 Tunadalskyrkan 13 09 01 Jag har en dröm Amos 9:11-15 I dagarna är det femtio år sedan Martin Luther King jr höll sitt berömda tal i Washington, där han sade I have a dream, Jag har en dröm, och som blev

Läs mer

5 vanliga misstag som chefer gör

5 vanliga misstag som chefer gör 5 vanliga misstag som chefer gör och vad du kan göra för att undvika misstagen! www.helenastrom.se Telefon: +46(0)704 32 83 08 Inledning Först tänkte jag ge mina fem bästa tips till ledare. Men jag kom

Läs mer

Arbetsmöte 1. Vi arbetar med vår värdegrund

Arbetsmöte 1. Vi arbetar med vår värdegrund Om arbetsmöten Arbetsmötena handlar om hur vi ska arbeta för att värdegrunden ska ge resultat, det vill säga att de äldre personer som vi ger stöd och omsorg kan ha ett värdigt liv och känna välbefinnande.

Läs mer

Christine Andersson /Sokraten 2/99/

Christine Andersson /Sokraten 2/99/ 1 av 5 2009 09 17 20:59 Christine Andersson /Sokraten 2/99/ Två artiklar har i vår publicerats i tidningen Insikten (nr 1 och nr 2 1999) kring ämnet " Integration av psykoterapi ".Conny Thorsson har tidigare

Läs mer

Kan man veta om Bibeln är sann? Eller HUR kan man veta om Bibeln är sann?

Kan man veta om Bibeln är sann? Eller HUR kan man veta om Bibeln är sann? Kan man veta om Bibeln är sann? Eller HUR kan man veta om Bibeln är sann? För det första så måste det givetvis till en ärlig vilja att själv ta del av det som sägs om Bibelns olika böcker. Att vilja läsa

Läs mer

Tunadalskyrkan 140316 Den kämpande tron Mark 14:3-9

Tunadalskyrkan 140316 Den kämpande tron Mark 14:3-9 Tunadalskyrkan 140316 Den kämpande tron Mark 14:3-9 Det händer nu och då att vi ställer oss frågan: Hur kunde det bli så i det och det sammanhanget. Vad var det som gjorde att det inte blev som vi tänkt

Läs mer

Lillian Noring Andersson

Lillian Noring Andersson 1 Lillian Noring Andersson Kursplan för Basutbildning( i Kognitiva och beteendeinriktadeterapier, KBT Motsvarande i omfattning 45 högskolepoäng (hp) Övergripande beskrivning av utbildningen Utbildningens

Läs mer

Självbestämmande och delaktighet

Självbestämmande och delaktighet NATIONELL VÄRDEGRUND Utbildning med Egon Rommedahl Självbestämmande och delaktighet November 2014 Instruktioner till träff 1, Hösten 2014. Värdighetsgarantierna i Mölndal Stad Instruktioner för samtalet

Läs mer

Finns det "besvärliga människor"?

Finns det besvärliga människor? Finns det "besvärliga människor"? I Thomas Jordan artikel tar han upp olika typer av så kallade besvärlig människor. Du vet den typen som många känner obehag inför, någon man undviker eller som bara irriterar

Läs mer

3 Hur ska vi uppfatta naturen?

3 Hur ska vi uppfatta naturen? 3 HUR SKA VI UPPFATTA NATUREN? 27 3 Hur ska vi uppfatta naturen? Vi människor är i naturen och lever av naturen. När vi människor reflekterar över naturen kan vi uppfatta den på olika sätt. Som en maskin

Läs mer

371 Herren är min herde, mig skall intet fattas, han låter mig vila på gröna ängar, han för mig till vatten där jag finner ro. (Psalt.

371 Herren är min herde, mig skall intet fattas, han låter mig vila på gröna ängar, han för mig till vatten där jag finner ro. (Psalt. 370 Jag vet att min förlossare lever. (Job 19:25) 372 1 Inte ens i den mörkaste dal fruktar jag något ont, ty du är med mig. Psalt. 23:4 373 Jag överlämnar mig i dina händer. Du befriar mig, Herre, du

Läs mer

6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv.

6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv. 6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv Låt oss säga att du vill tänka en positiv tanke, till exempel Jag klarar det här galant. och du vill förbli positiv och fortsätta tänka den här

Läs mer

Dialog Respekt för privatliv och personlig integritet

Dialog Respekt för privatliv och personlig integritet Respekt för privatliv och personlig integritet Av 1 kap. 1 tredje stycket i socialtjänstlagen framgår det att verksamheten ska bygga på respekt för människors självbestämmande och integritet. Innan vi

Läs mer

Intervju med Elisabeth Gisselman

Intervju med Elisabeth Gisselman Sida 1 av 5 Intervju med Elisabeth Gisselman 1. Tre av fyra personer hemlighåller psykisk ohälsa för sin omgivning på grund av rädsla för diskriminering och avståndstagande varför är vi så rädda för psykisk

Läs mer

Stort tack för att du vill jobba med rädda Barnens inspirationsmaterial.

Stort tack för att du vill jobba med rädda Barnens inspirationsmaterial. a g a l i b s g n i n v Ö Stort tack för att du vill jobba med rädda Barnens inspirationsmaterial. Så här går övningarna till Här hittar du instruktioner för de olika övningarna. För att du enkelt ska

Läs mer

En given ordning. En traktat om Kyrkans ämbete

En given ordning. En traktat om Kyrkans ämbete En given ordning En traktat om Kyrkans ämbete en utvecklingen har ju gått vidare. Paulus skrev brev M för 2000 år sedan! utbrast min granne när vi talade om Bibeln. Jag förstod hur han tänkte. Utvecklingen

Läs mer

Har du funderat något på ditt möte...

Har du funderat något på ditt möte... Har du funderat något på ditt möte... med mig? Så vill jag bli bemött som patient inom psykiatrin. projektet Bättre psykosvård Har du sett rubriker som de här? troligen inte. De här rubrikerna är ovanligt

Läs mer

Lev inte under Lagen!

Lev inte under Lagen! "Följande text är en ordagrann översättning av videoundervisningen Don t Be Under the Law. Avsikten är att göra det lättare för dig att förstå sammanhanget mellan tal, text, bilder, media och diagram och

Läs mer

Kärleken till nytta. Predikan av pastor Göran Appelgren. (Läsningar: Luk 14:1-32; AC 6388, 6393. Se sista sidan!)

Kärleken till nytta. Predikan av pastor Göran Appelgren. (Läsningar: Luk 14:1-32; AC 6388, 6393. Se sista sidan!) Kärleken till nytta Predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Luk 14:1-32; AC 6388, 6393. Se sista sidan!) När någon bjuder dig på bröllop, ta då inte den främsta platsen vid bordet. Kanske någon

Läs mer

Etiska Regler för klientarbete

Etiska Regler för klientarbete Etiska Regler för klientarbete HumaNovas Etiska Regler HumaNova Utbildning AB 1 Våra Etiska Regler HumaNovas grundläggande princip är alla människors lika värde, rätt till personlig integritet, ett respektfullt

Läs mer

Tro en vardagsförmiddag- 10:27

Tro en vardagsförmiddag- 10:27 Tro en vardagsförmiddag- 10:27 Jonas Lundkvist equmenia 2012 Grafisk form: Rebecca Miana Olsson Första utgåvan equmenia Box 14038, 167 14 Bromma 2 INNEHÅLL Ett litet förtydligande... 4 Att använda materialet...

Läs mer

Case: Kundservice. Vad är det som idag kan kallas service? Madeleine Lindqvist 2009-08-03

Case: Kundservice. Vad är det som idag kan kallas service? Madeleine Lindqvist 2009-08-03 1 Vad är det som idag kan kallas service? Madeleine Lindqvist 2009-08-03 I alla tider har människor varit krävande och förväntat sig bland det bästa, men aldrig förr, som i dag har service betytt så mycket.

Läs mer

Från förvaring till förvandling Från förvaring till förvandling

Från förvaring till förvandling Från förvaring till förvandling Från förvaring till förvandling I samband med att jag coachade en verksamhetschef för ett gruppboende fick jag vara med om en märkbar utveckling. Chefens överordnade ringde mig och berättade att chefen

Läs mer

Att vilja vara en undulat är naturligtvis ovanligt men inte något farligt.

Att vilja vara en undulat är naturligtvis ovanligt men inte något farligt. Att vilja vara en undulat är naturligtvis ovanligt men inte något farligt. Psykoterapimässan är unik i världen. Den är en stor informationsmässa för allmänheten, politiker, media och människor som arbetar

Läs mer

Utbildningsplan för psykoterapeutprogrammet

Utbildningsplan för psykoterapeutprogrammet Utbildningsplan för psykoterapeutprogrammet 2PT07 Inrättad av Styrelsen för utbildning 2006-11-22 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2006-11-22 Senast reviderad av Styrelsen för utbildning 2008-12-08

Läs mer

SAMUEL HÖR GUD ROPA 2:A SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 18 JANUARI 2015. Tidsram: 20-25 minuter.

SAMUEL HÖR GUD ROPA 2:A SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 18 JANUARI 2015. Tidsram: 20-25 minuter. SAMUEL HÖR GUD ROPA 2:A SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 18 JANUARI 2015 Tidsram: 20-25 minuter. Dagens evangelieläsning är Joh 1:35-42, men i detta kapitel fokuserar vi på den första läsningen som handlar

Läs mer

STANNA UPP SAKTA NER STARTA OM

STANNA UPP SAKTA NER STARTA OM www.ejagarden.com STANNA UPP SAKTA NER STARTA OM Ejagården är en medveten motpol till omvärldens högt ställda krav och snabba tempo. I rofylld miljö kan du utveckla din inre potential genom att stanna

Läs mer

Hur definieras ett jämställt samhälle? (vad krävs för att nå dit? På vilket sätt har vi ett jämställt/ojämställt samhälle?)

Hur definieras ett jämställt samhälle? (vad krävs för att nå dit? På vilket sätt har vi ett jämställt/ojämställt samhälle?) BILAGA 1 INTERVJUGUIDE Vad är jämställdhet? Hur viktigt är det med jämställdhet? Hur definieras ett jämställt samhälle? (vad krävs för att nå dit? På vilket sätt har vi ett jämställt/ojämställt samhälle?)

Läs mer

Bedömning för lärande. Sundsvall 2012-11-15

Bedömning för lärande. Sundsvall 2012-11-15 Bedömning för lärande Sundsvall 2012-11-15 Tema: Att vara nyckelperson - att leda det gemensamma lärandet omkring bedömning för lärande Program 2012-11-15 13.00 Inledning; att vara nyckelperson 13.30 Walking

Läs mer

Ledarskap Utbildning & bildning Matematik

Ledarskap Utbildning & bildning Matematik Ledarskap Utbildning & bildning Matematik Sju rektorer samtalar under fem dagar Dialogseminarieserien Olika former för kunskap Veta att (teoretisk, vetenskaplig kunskap, veta att-satser) Veta hur (färdighet,

Läs mer

Att formulera SMARTA mål. Manja Enström leg. psykolog leg. psykoterapeut 011-400 17 00 manja.enstrom@psykologpartners.se

Att formulera SMARTA mål. Manja Enström leg. psykolog leg. psykoterapeut 011-400 17 00 manja.enstrom@psykologpartners.se Att formulera SMARTA mål Manja Enström leg. psykolog leg. psykoterapeut 011-400 17 00 manja.enstrom@psykologpartners.se Handleder inom - Kriminalvården - Socialtjänsten - Skolan Arbetar inom - Barn- och

Läs mer

Att bedöma. pedagogisk skicklighet

Att bedöma. pedagogisk skicklighet Att bedöma pedagogisk skicklighet Hur bedömer jag pedagogisk skicklighet? Vi blir allt fler som har anledning att ställa oss den frågan. Visad pedagogisk skicklighet är numera ett behörighetskrav vid anställning

Läs mer

Fritidsenkäten 2014 Sammanställning av svar och index

Fritidsenkäten 2014 Sammanställning av svar och index Fritidsenkäten 2014 Sammanställning av svar och index Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA Besök Munkhättevägen 45 Tel 08-530 610 00 www.botkyrka.se Org.nr 212000-2882 Bankgiro 624-1061 1 [11] Kvalitetsstöd

Läs mer

Några tankar om medkänsla. som jag ser det.

Några tankar om medkänsla. som jag ser det. Några tankar om medkänsla. som jag ser det. Frasen medkänsla och att släpa taget toppar säkert listan på 2000 talets New-age klichéer och den används även flitigt i den västerländska Buddhismen. Den används

Läs mer

Sammanställning av studentutvärderingen för kursen Estetiska lärprocesser 15 hp, ht 2007

Sammanställning av studentutvärderingen för kursen Estetiska lärprocesser 15 hp, ht 2007 Sammanställning av studentutvärderingen för kursen Estetiska lärprocesser 15 hp, ht 2007 135 av 167 studenter (81%) har Lärare, tidigare år, förskola 39% besvarat utvärderingen Lärare, tidigare år, grundskola

Läs mer

Giltig legitimation/pass är obligatoriskt att ha med sig. Tentamensvakt kontrollerar detta.

Giltig legitimation/pass är obligatoriskt att ha med sig. Tentamensvakt kontrollerar detta. KOD: Kurskod: PM2616 Kursnamn: Psykoterapi Provmoment: Psykoterapeutisk Teori PDT, Psykoterapeutisk Teori KBT Ansvarig lärare: Anders Wellsmo & Annika Björnsdotter Tentamensdatum: 2016-01-14 Tillåtna hjälpmedel:

Läs mer

1. (första söndagen i månaden: arbetsmöte) Anonyma Sexmissbrukares Stockholmsmöte söndagar 18.00 19.30, Hartwickska huset, St Paulsgatan 39.

1. (första söndagen i månaden: arbetsmöte) Anonyma Sexmissbrukares Stockholmsmöte söndagar 18.00 19.30, Hartwickska huset, St Paulsgatan 39. 1. (första söndagen i månaden: arbetsmöte) Anonyma Sexmissbrukares Stockholmsmöte söndagar 18.00 19.30, Hartwickska huset, St Paulsgatan 39. 1. Välkomna till Sex Addicts Anonymous och mötet From Shame

Läs mer

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Om jag skulle beskriva mig själv och mina intressen så skulle inte ordet politik finnas med. Inte för att jag tror att det är oviktigt på något sätt. Men jag har ett

Läs mer

Luk.19:31-43 Fastlagssönd. 1:a årg. 090222

Luk.19:31-43 Fastlagssönd. 1:a årg. 090222 Luk.19:31-43 Fastlagssönd. 1:a årg. 090222 Det börjar dra ihop sig för Jesus och hans vänner. De känner det nog i luften. Jesus känner på sig att det kommer att hända något. Det syns på honom, det hörs

Läs mer

ETIK & MORAL. Vad är etik? Vad är moral?

ETIK & MORAL. Vad är etik? Vad är moral? ETIK OCH MORAL Är det någonsin rätt att döda? Är två liv mer värt en ett? Får man göra skillnad på män och kvinnor? Är skitsnack ok? Räknas en vit lögn fortfarande som en lögn? Vem är mest värd i världen?

Läs mer

Att fortsätta formas

Att fortsätta formas Att fortsätta formas Av: Johannes Djerf Tre äldre damer brukade träffas varje torsdag för att läsa Bibeln tillsammans. En torsdags eftermiddag hade det blivit dags att läsa ur Malaki i gamla testamentet.

Läs mer

Sanning eller konsekvens LÄS EN FILM. En lärarhandledning. Rekommenderad från åk. 3-6

Sanning eller konsekvens LÄS EN FILM. En lärarhandledning. Rekommenderad från åk. 3-6 Sanning eller konsekvens LÄS EN FILM En lärarhandledning Rekommenderad från åk. 3-6 1 TILL DIG SOM LÄRARE En historia kan berättas på många sätt. Ja, ibland berättas samma historia på flera olika vis.

Läs mer

Delad tro delat Ansvar

Delad tro delat Ansvar Delad tro delat Ansvar Nehemja kap.2-3 Av: Johannes Djerf Jag vet att det bara är jag som gillar detta, men eftersom jag är så otroligt nöjd med min första inköpta tröja till min och Lisas tilltänkta knodd

Läs mer

STANNA UPP SAKTA NER STARTA OM

STANNA UPP SAKTA NER STARTA OM www.ejagarden.com STANNA UPP SAKTA NER STARTA OM Ejagården är en medveten motpol till omvärldens högt ställda krav och snabba tempo. I rofylld miljö kan du utveckla din inre potential genom att stanna

Läs mer

Om tröst och att trösta 1

Om tröst och att trösta 1 Åsa Roxberg Om tröst och att trösta 1 Michael 2010; 7: 282-6. Syftet med denna artikel är att undersöka tröstens innebörd, med fokus på vårdande och icke-vårdande tröst såsom den framträder i Jobs bok

Läs mer

Församlingens verktygslåda del 2 Av: Johannes Djerf

Församlingens verktygslåda del 2 Av: Johannes Djerf Församlingens verktygslåda del 2 Av: Johannes Djerf Idag så tänkte jag fortsätta där vi slutade sist, förra söndagen, och ni som inte var här då, ja ni missade något kan man säga, vilket man alltid gör

Läs mer

Skatter i Torahn. Bibelstudium nr 11, A. Sabbaten den 31 december 2011. Vayigash Steg fram vgæyiw"

Skatter i Torahn. Bibelstudium nr 11, A. Sabbaten den 31 december 2011. Vayigash Steg fram vgæyiw Skatter i Torahn Bibelstudium nr 11, A Sabbaten den 31 december 2011 Vayigash Steg fram vgæyiw" Torahtext: 1 Mos 44:18 47:27 Haftarah: Hes 37:15-28 Apostoliska skrifterna: Matt 23:1 25:46 Jag tänker om

Läs mer

Livet efter döden 1. Inlednidn:

Livet efter döden 1. Inlednidn: Danea Asaad Sharif Re B Livet efter döden Innehållsförteckning 1. Inledning Syfte Frågeställning Metod Källkritik 2. Bakgrund 3. Resultat på frågorna 4. Slutsats 5. Källor 1. Inlednidn: Jag har valt det

Läs mer

Yttrande över motion från Carina Lindberg (v) m fl HS 2006/0015, motion

Yttrande över motion från Carina Lindberg (v) m fl HS 2006/0015, motion YTTRANDE 1(4) Hälso- och sjukvårdsnämnden Yttrande över motion från Carina Lindberg (v) m fl HS 2006/0015, motion Carina Lindberg (v) m fl har i motion till kommunfullmäktige i Gotlands kommun föreslagit

Läs mer

Att överbrygga den digitala klyftan

Att överbrygga den digitala klyftan Det finns många grupper som behöver nås i arbetet med att överbrygga den digitala klyftan. En av dessa är de invandrare som kommer till vårt land. Monica Öhrn Johansson på Karlskoga folkhögskola möter

Läs mer

PEDAGOGENS KOMPETENSER

PEDAGOGENS KOMPETENSER UNIVERSITETET I GÖTEBORG Institutionen för Pedagogik Kommunikation och Lärande LAU 110 Lärande, etik och värde Torgeir Alvestad PEDAGOGENS KOMPETENSER Yrkeskompetens Didaktisk kompetens Social kompetens

Läs mer

Motivation för bättre hälsa

Motivation för bättre hälsa Motivation för bättre hälsa Felix qui potuit rerum cognoscere causas Lycklig den som inser sakers orsaker" Under min nu tjugoåriga tid som naturterapeut, har det funnits stunder då jag undrat särskilt

Läs mer

Så Länge Det Är Dag Att arbeta innan mörket faller Predikan i Pingstkyrkan Lindesberg

Så Länge Det Är Dag Att arbeta innan mörket faller Predikan i Pingstkyrkan Lindesberg 19 april 2015 Så Länge Det Är Dag Att arbeta innan mörket faller Predikan i Pingstkyrkan Lindesberg Så länge det är dag måste vi göra hans gärningar som har sänt mig (Johannes evangelium 9:4a) Bibeltext

Läs mer

Målkriterier Beskrivning Exempel

Målkriterier Beskrivning Exempel ÖREBRO SAMHÄLLSORIENTERANDE ÄMNEN (SO),ÅR 5 1(5) Geografi Eleven kan reflektera över hur människans handlingar påverkar miljön Eleven är förtrogen med globen och känner till olika platsers och områdens

Läs mer

Nära smågrupp JAKOBS BREV ETT BIBEL OCH SAMTALSMATERIAL FÖR SMÅGRUPPER

Nära smågrupp JAKOBS BREV ETT BIBEL OCH SAMTALSMATERIAL FÖR SMÅGRUPPER Nära smågrupp JAKOBS BREV ETT BIBEL OCH SAMTALSMATERIAL FÖR SMÅGRUPPER I ETT SAMARBETE MED FÖRSAMLINGSPROGRAMMET I EVANGELISKA FRIKYRKAN, HYLLIE PARKS FOLKHÖGSKOLA OCH STUDIEFÖRBUNDET BILDA 2 Nära smågrupp

Läs mer

Kompendium för seminarium 20160413: Prata om det Att möta den som inte ser möjligheter att kunna leva

Kompendium för seminarium 20160413: Prata om det Att möta den som inte ser möjligheter att kunna leva Kompendium för seminarium 20160413: Prata om det Att möta den som inte ser möjligheter att kunna leva, andreen.johan@gmail.com Leg. läk., specialist i barn- och ungdomspsykiatri och allmän psykiatri NASP,

Läs mer

Tunadalskyrkan 13 08 11. Det är roten som bär Dig!

Tunadalskyrkan 13 08 11. Det är roten som bär Dig! 1 Tunadalskyrkan 13 08 11 Det är roten som bär Dig! Visst är det spännande att göra AHA-upplevelser ibland, för de kan ge både kraft och inspiration. Häromdagen gjorde jag en sådan upplevelse när jag upptäckte

Läs mer

Sammanställning 3 Lärande nätverk samtal som stöd

Sammanställning 3 Lärande nätverk samtal som stöd Sammanställning 3 Lärande nätverk samtal som stöd Bakgrund Syftet med lärande nätverk är att samla in och sprida kunskap och ta del av aktuell forskning. Samtliga lokala lärande nätverk består av personer

Läs mer

Äldreomsorg med omsorg.

Äldreomsorg med omsorg. Äldreomsorg med omsorg. Välkommen till Aleris och framtidens äldreomsorg. På Aleris har vi en gemensam syn på äldreomsorg; vi ger våra kunder samma trygghet, respekt och omtanke som vi själva vill ha när

Läs mer

När jag inte längre är med

När jag inte längre är med Handledarmaterial Studiecirkel När jag inte längre är med förberedelser och funderingar inför framtiden Handledarmaterial Studiecirkel När jag inte längre är med förberedelser och funderingar inför framtiden

Läs mer

BEHANDLING- OCH UTREDNINGSHEM

BEHANDLING- OCH UTREDNINGSHEM BEHANDLING- OCH UTREDNINGSHEM Vi är specialister inom DBT och vårt mål är att ge individen en inre emotionell balans och en meningsfull tillvaro. OM OSS På Kullabygdens DBT hem hjälper vi ungdomar i åldern

Läs mer

Martinus andliga vetenskap Tredje Testamentet

Martinus andliga vetenskap Tredje Testamentet Martinus andliga vetenskap Tredje Testamentet Sommarkurser på Kosmosgården i Varnhem 2009 28 juni - 4 juli Rekreation och inspiration 5 juli - 11 juli Personlig utveckling genom självkännedom Om Kosmosgården

Läs mer

Information om gruppsykoterapi

Information om gruppsykoterapi Information om gruppsykoterapi Gruppsykoterapi Gruppsykoterapi skiljer sig från individuell terapi genom att mycket av det som är terapeutiskt verksamt utspelar sig mellan gruppmedlemmarna och inte bara

Läs mer

Den smala vägen. Matteus 7:21 Inte alla som säger Herre, Herre till mig ska komma in i himmelriket, utan den som gör min himmelske Fars vilja.

Den smala vägen. Matteus 7:21 Inte alla som säger Herre, Herre till mig ska komma in i himmelriket, utan den som gör min himmelske Fars vilja. "Följande text är en ordagrann översättning av videoundervisningen Narrow Minded. Avsikten är att göra det lättare för dig att förstå sammanhanget mellan tal, text, bilder, media och diagram och på så

Läs mer

Orolig för ett barn. vad kan jag göra?

Orolig för ett barn. vad kan jag göra? Orolig för ett barn vad kan jag göra? Rädda Barnen 2016 Formgivning: Rädda Barnen Foto: Oskar Kullander Upplaga: 4 000 ex Artikelnummer: 11505 ISBN: 978-91-7321-366-0 Barn i utsatta situationer behöver

Läs mer

RAPPORT FRÅN ETT: www.upplandsvasby.se

RAPPORT FRÅN ETT: www.upplandsvasby.se RAPPORT FRÅN ETT: Dialog Trafikdialogen var höstens första dialogmöte av totalt tre. Dialogen berörde den kommande trafikplanen och lanserades som startskottet för arbetet med denna. Sammanlagt besökte

Läs mer

MENING MED LIVET? FINNS DET NÅGON

MENING MED LIVET? FINNS DET NÅGON FINNS DET NÅGON MENING MED LIVET? KORT. ELLER LÅNGT. Underbart. Eller fullt av elände. Det finns många och totalt olika åsikter om hur livet är som människa. Men jag tror att vi kan vara överens om att

Läs mer

Recept för rörelse. TEXT Johan Pihlblad. Lena Kallings är medicine doktor och landets främsta expert på fysisk aktivitet på recept.

Recept för rörelse. TEXT Johan Pihlblad. Lena Kallings är medicine doktor och landets främsta expert på fysisk aktivitet på recept. Recept för rörelse Minst hälften av svenska folket rör sig för lite. Forskare varnar för negativa hälsoeffekter och skenande sjukvårdskostnader i en snar framtid. Frågan är vad som går att göra. Fysisk

Läs mer

Så får du bättre. självkänsla. Experter Frågor och svar Intervjuer Steg för steg-guider Praktiska tips SIDOR

Så får du bättre. självkänsla. Experter Frågor och svar Intervjuer Steg för steg-guider Praktiska tips SIDOR Så får du bättre 1234 självkänsla Experter Frågor och svar Intervjuer Steg för steg-guider Praktiska tips 8 SIDOR Självkänsla Våga ta steget mot ett bättre självförtroende och ett rikare liv! En dålig

Läs mer

- 1 - 3 Ovanliga Tips till ett Smalare Liv av Seif Fendukly 2012. Alla rättigheter förbehålls.

- 1 - 3 Ovanliga Tips till ett Smalare Liv av Seif Fendukly 2012. Alla rättigheter förbehålls. - 1 - - 2-3 Ovanliga Tips till ett Smalare Liv Av Seif Fendukly Användarvillkor I den här guiden presenterar författaren information om muskler, fysiologi och kostråd. All information presenteras enbart

Läs mer

2. KÄRLEK Kärlekens tillämpning tredje delen: En tjänande kärlek (1 Kor. kap 9)

2. KÄRLEK Kärlekens tillämpning tredje delen: En tjänande kärlek (1 Kor. kap 9) Tro Hopp - Kärlek 2. KÄRLEK Kärlekens tillämpning tredje delen: En tjänande kärlek (1 Kor. kap 9) Paulus föredöme (kap 9) Aposteln Paulus vet, att han aldrig kan påverka de troende att tänka och handla

Läs mer

Söndagen före domsöndagen Vaksamhet och väntan Luk 12:35-40, 2 Kor 13:5-9

Söndagen före domsöndagen Vaksamhet och väntan Luk 12:35-40, 2 Kor 13:5-9 Söndagen före domsöndagen Vaksamhet och väntan Luk 12:35-40, 2 Kor 13:5-9 Titta upp, tala långsamt Inledning Du har fått en rejäl utmaning, ett kraft prov ska utföras. Det kommer behövas starka muskler

Läs mer

Lärarmaterial BROTT PÅ NÄTET. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Christina Wahldén

Lärarmaterial BROTT PÅ NÄTET. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Christina Wahldén SIDAN 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om Ronja. En dag får hon ett meddelande på Facebook av Lisa i klassen. Det står bara Tjockis! Ronja vill vara kompis med Lisa.

Läs mer

Jona. Jona bok är en profetbok, men en väldigt annorlunda sådan, och också en väldigt kort, du läser ut den snabbt hemma i em.

Jona. Jona bok är en profetbok, men en väldigt annorlunda sådan, och också en väldigt kort, du läser ut den snabbt hemma i em. Jona Det är gött att Jona bok finns med i Bibeln. Det berättas om många män och kvinnor i Bibeln som upplever att Gud kallar dem och vill dra dem in i sitt uppdrag, men som inte tror på sig själva, Jeremia

Läs mer