(Förskollärarprofilen och Förskollärarprogrammet på Avdelningen för förskoledidaktik, BUV, Stockholms universitet)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "(Förskollärarprofilen och Förskollärarprogrammet på Avdelningen för förskoledidaktik, BUV, Stockholms universitet)"

Transkript

1 INSTRUKTIONER FÖR REFERENSHANTERING (Förskollärarprofilen och Förskollärarprogrammet på Avdelningen för förskoledidaktik, BUV, Stockholms universitet) Katarina Ayton

2 När du skriver en examination, en rapport eller en uppsats ska du tydligt visa vad det är som du inte har tänkt ut själv. Detta gör du genom att tala om vem som har tänkt ut det - du hänvisar till källan och du skriver i slutet av ditt dokument en lista över de källor du använt, dvs. en referenslista. Genom att hänvisa till källan, dvs. tala om var du hittade dessa tankar så kan din läsare själv öppna samma bok och se vad orginalförfattaren sade och kanske gå vidare och fördjupa sig i ämnet. För forskare och författare är det viktigt att de som använder deras forskning och deras texter talar om att det är deras texterna, teorierna och idéerna är resultatet av deras arbete. För din egen text är det viktigt att du belägger det du säger, du talar om att det inte är något du tagit ur luften. Du refererar för att visa att det du kommit fram till antingen stämmer överens med eller motsäger det någon annan kommit fram till du för ett samtal med och genom litteraturen. För att göra detta klart och tydligt i en text har det utarbetats olika system för att redovisa detta, så kallade referenssystem. Tre system som du kan ha stött på är Harvard, APA och Oxford. Harvard och APA är parentessystem och Oxford ett notsystem. Inom Förskoledidaktik har vi beslutat att vi ska använda Harvardsystemet. Inom Harvard finns där flera variationer men för att det ska vara konsekvent vill vi att du använder den variant som beskrivs i detta dokument. Vad det gäller referenslistan så är detta den variant av Harvard som används i den nationella bibliotekskatalogen LIBRIS ( där du enkelt kan skapa en referens som du kan klippa in i din referenslista. Elektroniska dokument Huvudregeln är att det som gäller för tryckta källor även tillämpas för elektroniska källor men vissa uppgifter tillkommer för de elektroniska källorna. För detaljerade instruktioner hänvisas till: Olson, Ewa (2004). Elektroniska referenser. [Elektronisk]. Vårdvetenskapliga biblioteket, Lunds universitet. Tillgänglig:< nser_version_01_ pdf>. [ ]. Källhänvisningar i Harvard I den löpande texten skrivs källhänvisningen enligt formatet författarens efternamn, årtal för publicering och sida varje gång efter det att man har hämtat information eller åsikter från någon annan. Som framgår i en nyligen utgiven studie (Andersson 2004:33) har förskollärare 2(7)

3 Inget annat skall finnas i källhänvisningen i den löpande texten - inga förnamn, initialer, boktitlar, Internetadresser eller liknande får finnas i parenteserna i den löpande texten. All sådan information kommer först i referenslistan! Författarens efternamn, publiceringsårtal och sida är allt som får finnas med i den löpande texten. Det är viktigt att man inte glömmer sidhänvisningen när man använder Harvardsystemet. Det enda tillfället när en sida i en bok inte måste refereras är om man hänvisar till hela boken. Sida behöver inte heller redovisas vid användning av Internetdokument, eftersom Internetsajter inte har sidor på samma sätt som böcker och artiklar. Källhänvisningar till olika medier Exakt hur du skriver din källhänvisning i din text beror på vilket typ av källa du hänvisar till. Nedan visas exempel på de vanligaste sorters källor du kommer använda och hur du ska skriva i parentesen. Bok med en författare Relationer mellan människor utgör en grund för att vi ska kunna förstå både oss själva och andra (Wehner-Godée 2000:31). Det går också att fläta in referensen i själva texten. Wehner-Godée (2000:31) skriver att relationer mellan människor utgör en grund för att vi ska kunna förstå både oss själva och andra. Bok med två författare När där är två författare till ett verk som du hänvisar till skriver du ut båda efternamnen. Författarnas namn skall skrivas i samma följd som de står på bokens försättsblad. Ibland är dessa i alfabetisk ordning men ordningen kan även ange vem som varit huvudsakligt ansvarig för texten. Dennes namn skrivs då först. Den pedagogiska verksamheten vilar på demokratins grund (Åberg & Lenz Taguchi 2005:33). Alternativt: Åberg & Lenz Taguchi (2005:33) menar att den pedagogiska verksamheten vilar på demokratins grund. Bok med tre författare eller fler När du hänvisar till tre eller flera författare till ett verk skriver du ut alla efternamnen första gången som du hänvisar till källan i texten. När du hänvisar till källan nästa gång skriver du ut den första personens efternamn följt av et al. (Latin för och alla de andra ). Detta gör man för att parenteserna inte ska bli för långa och därmed störa läsaren alltför mycket. Första gången referensen nämns skriv: (Dahlberg, Moss & Pence 2002:55) Andra gången referensen nämns skriv: (Dahlberg et al. 2002:102) 3(7)

4 Kapitel i antologi Om en bok har en redaktör, men flera olika författare som har skrivit olika kapitel, är det författaren som har skrivit just det kapitel som du har hämtat informationen från som du redovisar i den löpande texten. I referenslistan redovisar man sedan också enbart just det speciella kapitlet. Enligt Markström (2007:23) är förskolan en plats där I referenslistan skriver du sedan: Markström, Ann-Marie (2007). Hallen en plats i skärningspunkten mellan privat och offentligt. I Halldén, Gunilla (red.) Den moderna barndomen och barns vardagsliv. Stockholm: Carlssons bokförlag. För kapitel i antologier ger inte LIBRIS alltid rätt referensformat, om kapitlen går att finnas alls, så var försiktig där. Att referera till flera sidor i samma text Det är ganska vanligt att det du skriver har hanterats på flera sidor i samma text. Du kan då skriva dessa i samma parentes. Den pedagogiska verksamheten vilar på demokratins grund (Åberg & Lenz Taguchi 2005:33-35). Eller: Den pedagogiska verksamheten vilar på demokratins grund (Åberg & Lenz Taguchi 2005:33, 35, 67). Att referera till flera författare samtidigt Det är också vanligt att flera författare talar om samma sak. Då kan du referera till dessa i samma parentes. Dessa skrivs då i alfabetisk ordning. Relationer mellan människor utgör en grund för att vi ska kunna förstå både oss själva och andra (Lenz Taguchi 2005:33,Wehner-Godée 2000:31). Webbsidor För webbsidor gäller samma regler som för andra dokument, dvs. upphovsman/författare samt år och sidnummer om det finns. Saknas personlig författare anges antingen organisationen, företagets eller myndighetens namn. (Andersson 2009) (Skolverket 2010) alternativt: Enligt Andersson (2009) är förskollärare Enligt Skolverket (2010) har förskolor... 4(7)

5 Skilj på webbsidor och dokument såsom artiklar, rapporter eller avhandlingar som laddas ner från Internet. För dessa gäller att sidhänvisningar skall ges. Andrahandskällor Ibland vill du hänvisa till en författares arbete som sammanfattats eller diskuterats av en författare du läser. Då skall det framgå i texten att det inte är orginalförfattaren som du läst och hänvisar till. Om du läst Sigurdardottirs undersökning i Sigsgaards text så skriver du: Enligt en isländsk undersökning använder de flesta lärare 25% av undervisningstiden till belöningar, skäll och straff (Sigurdardottirs 1997 refererad till i Sigsgaard 2003:71). Eller: Sigsgaard (2003:71) refererar till Sigurdardottirs (1997) och hävdar att enligt en isländsk undersökning använder de flesta lärare 25% av undervisningstiden till belöningar, skäll och straff. I referenslistan skall boken du läst finnas med. I detta fall: Sigsgaard, Erik (2003). Utskälld. Stockholm: Liber Upprepade källhänvisningar Om du ska hänvisa till samma författare flera gånger efter varandra så kan du ha lärt dig att använd ibid. eller a.a. istället för att upprepa författarens namn. Vi avråder från detta då det kan leda till otydlighet om vem källhänvisningen syftar till, samt till felaktigheter då du kan råka flytta textstycken utan att uppmärksamma att källhänvisningen ibid. eller a.a. nu syftar till en annan författare. Upprepa hellre författarens namn. Föreläsningar och seminarier Hit räknas intervjuer, telefonsamtal, e-post, brev och föreläsningar. I Harvardsystemet ska de muntliga källorna inte finnas med i källförteckningen utan anges i en fotnot på de sidor i den löpande texten där de omnämns. När du refererar till muntliga källor bör du ha berörda personers tillstånd. Detta gäller inte föreläsningar inom utbildningen. Dolk1 definierade poststrukturalistisk genus teori som att... 1Klara Dolk, Stockholms universitet, föreläsning den 11 april Till sist Undvik anakronistiska årtalsuppgifter av typen (Fröbel 1995:22). Fröbel dog 1852 och skrev troligen inga texter 1995! Ange istället originalets utgivningsår och därefter utgivningsår på den utgåva du läst, så här: (Fröbel 1826/1995:22). 5(7)

6 Referenslista i Harvard I referenslistan skall alla författare och texter du hänvisat till i din text redovisas. De placeras i alfabetisk ordning utefter författarens efternamn. Exakt hur referensen skrivs i listan beror på vilken sorts källa du hänvisar till. I exemplen nedan där du visas hur de olika källorna ska skrivas delas de upp utifrån vilken sorts källa det handlar om. Notera dock! När du skriver din referenslista skall böcker, artiklar, webbsidor etc. vara med i en och samma lista! Böcker Harvardsystemet skriver referenser till böcker med: Efternamn, Förnamn (publiceringsår). Titel. Förlagsort: förlag. Var noga med att det är publiceringsår, förlagsort och förlag som ska redovisas i referensen för böcker och inte tryckår, tryckort eller tryckeri. Var och när boken är tryckt ska inte redovisas i en referenslista. Notera att där det är mer än en författare skrivs alla författares namn ut och ett & används för att knyta samman de två sista namnen. Arnér, Elisabeth (2009). Barns inflytande i förskolan: en fråga om demokrati. Lund: Studentlitteratur. Åberg, Ann & Lenz Taguchi, Hillevi (2005). Lyssnandets pedagogik: etik och demokrati i pedagogiskt arbete. Stockholm: Liber. Dahlberg, Gunilla, Moss, Peter & Pence, Alan (2002). Från kvalitet till meningsskapande: postmoderna perspektiv - exemplet förskolan. Stockholm: HLS förl. Elektronisk fulltext bok: Det ska anges inom hakparentes att boken är elektroniskt tillgänglig samt skall URLadressen och datum anges. Artikel Artiklar skrivs med artikelns titel först och sedan tidskriftens titel och det är tidskriftens titel som är kursiverad därför att det är den man konkret skall låna/leta efter för att kunna läsa artikeln (förutom att man idag med elektroniskt tillgängliga tidskrifter kan söka direkt på artikeln). Månsson, Annika (2011). Becoming a Preschool Child: Subjectification in Toddlers During their Introduction to Preschool, from a Gender Perspective. International Journal of Early Childhood. Volume 43 Number 1 (7-22). Som elektronisk resurs: Månsson, Annika (2011). Becoming a Preschool Child: Subjectification in Toddlers During their Introduction to Preschool, from a Gender Perspective. [Elektronisk]. International Journal of Early Childhood. Volume 43 Number 1 (7-22). Tillgänglig:< [ ]. 6(7)

7 Kapitel i antologi Du refererar till det kapitel du läst. Titeln på kapitlet kommer först och sedan titeln på boken. Det är titeln på boken som ska kursiveras det är den man konkret behöver låna/leta efter. Markström, Ann-Marie (2007). Hallen en plats i skärningspunkten mellan privat och offentligt. I Halldén, Gunilla (red.) Den moderna barndomen och barns vardagsliv. Stockholm: Carlssons bokförlag. Webbsidor För att referera till källor på internet bör du ange följande information: upphovsman, titel, datum (original eller uppdateringsdatum), URL samt datum när webbplatsen besöktes. I denna kategori hamnar en mängd dokument publicerade på webben eller tillgängliga via webben och som man når med hjälp av t ex Netscape, Internet Explorer eller någon annan webbläsare. Det kan röra sig om institutioners eller organisationers webbsidor såväl som personliga webbplatser. I löpande text anges webbplats: Under har Skolverket regeringens uppdrag att informera om förtydliganden av förskolans läroplan och den nya skollagen (Skolverket). I referenslista skrivs: Skolverket. (23 mars 2011). Skolverkets implementeringsinsatser. Tillgänglig: < [ ]. Föreläsningar och seminarier Skrivs i en not och skall inte finnas i referenslistan. 7(7)

Instruktioner för referenshantering G uide för Harvardsystemet

Instruktioner för referenshantering G uide för Harvardsystemet 2014-09-17 Instruktioner för referenshantering G uide för Harvardsystemet Barn och ungdomsvetenskapliga institutionen Förskollärarutbildningen ii Inledning... 1 Källhänvisningar och referenser enligt Harvard...

Läs mer

Guide för referenshantering

Guide för referenshantering Guide för referenshantering APA-manual inom Barn- och ungdomsvetenskap (BUVA) Ingrid Engdahl Anna Westberg Broström Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen PM Barn- och ungdomsvetenskap Vårterminen

Läs mer

Christina Brage, förste bibliotekarie, Linköpings universitetsbibliotek

Christina Brage, förste bibliotekarie, Linköpings universitetsbibliotek Referera rätt Christina Brage, förste bibliotekarie, Linköpings universitetsbibliotek Det hör till god vetenskaplig praxis att redovisa de källor som använts. Det måste alltid framgå av texten vem som

Läs mer

FORMALIA EXAMENSARBETE

FORMALIA EXAMENSARBETE FORMALIA EXAMENSARBETE - FÖR UTBILDNINGAR VID NORRLANDS YRKESHÖGSKOLA Skolgatan 52 903 27 Umeå Tel: 090-77 86 00 www.nyhs.se INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. KÄLLHÄNVISNING/FOTNOTER... 3 2. KÄLLFÖRTECKNING... 3

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR SKRIFTLIGA ARBETEN

ANVISNINGAR FÖR SKRIFTLIGA ARBETEN Social-, hälso- och idrottsområdet Närvårdarutbildningen ANVISNINGAR FÖR SKRIFTLIGA ARBETEN Arbete i... Hösten 2012 Namn: Grupp: INNEHÅLL 1 INLEDNING 1 2 HANDLEDNING 1 3 TEXTENS UTFORMNING 2 3.1 Teckensnitt,

Läs mer

Att ange källor i ett skolarbete

Att ange källor i ett skolarbete Att ange källor i ett skolarbete Varför ange källor? Den som läser din text lättare ska få ta del av uppsatsen samt lära sig något från den. Det ska vara tydligt vad som är dina egna tankar och åsikter

Läs mer

Lathund till PEP. AND: begränsar sökningen, båda sökorden måste förekomma i samma referens, t.ex. infantile AND sexuality

Lathund till PEP. AND: begränsar sökningen, båda sökorden måste förekomma i samma referens, t.ex. infantile AND sexuality Lathund till PEP Databasen PEP (Psychoanalytic Electronic Publishing) innehåller 59 tidskrifter och 96 klassiska böcker inom psykoanalys. Dessutom innehåller PEP fulltext och redaktörskommentarer till

Läs mer

Lathund för källförteckning och källhänvisningar

Lathund för källförteckning och källhänvisningar Lathund för källförteckning och källhänvisningar Hur du hittar de uppgifter du behöver och hur du sammanställer en enhetlig lista (enligt Harvardsystemet). Skapad 2005-11-21 av Jonas Fransson Böcker När

Läs mer

Riktlinjer fö r vetenskapligt skrivande

Riktlinjer fö r vetenskapligt skrivande Riktlinjer fö r vetenskapligt skrivande Guiden är utarbetad av Marika Andrae, Språkverkstaden, i samarbete med Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier vid Uppsala universitet, 2014.

Läs mer

- LATHUND MED Tips och exempel för dig som ska skriva en källförteckning

- LATHUND MED Tips och exempel för dig som ska skriva en källförteckning 1(5) - LATHUND MED Tips och exempel för dig som ska skriva en källförteckning 2(5) ALLMÄNT OM KÄLLFÖRTECKNINGAR När du skriver en uppsats eller något annat skolarbete måste du redovisa vilka källor du

Läs mer

Liten introduktion till akademiskt arbete

Liten introduktion till akademiskt arbete Högskolan Väst, Inst för ekonomi och IT, Avd för medier och design 2013-09-14 Pierre Gander, pierre.gander@hv.se Liten introduktion till akademiskt arbete Den här texten introducerar tankarna bakom akademiskt

Läs mer

Alex författarlexikon

Alex författarlexikon Alex författarlexikon Avancerad guide Alex författarlexikon Våren 2010 Alex innehåller information om författare, titlar och filmatiseringar. Det finns även litteraturhänvisningar, lexikon med termer och

Läs mer

Att skapa en källförteckning

Att skapa en källförteckning Att skapa en källförteckning Det finns lite olika regler för hur en källförteckning ska se ut. I kursen på GUC har lärarna enats om en modell. I detta dokument finns reglerna och exempel som du kan följa.

Läs mer

Riktlinjer för Gymnasiearbete skriftlig rapport. Titel. Titeln får inte vara för lång, högst fem ord.

Riktlinjer för Gymnasiearbete skriftlig rapport. Titel. Titeln får inte vara för lång, högst fem ord. Riktlinjer för Gymnasiearbete skriftlig rapport Titel Titeln får inte vara för lång, högst fem ord. Eventuell undertitel Undertitel ska ej upprepa vad som sägs i huvudtiteln. Högst två rader Namn/klass

Läs mer

Artiklar via UB:s sö ktja nst

Artiklar via UB:s sö ktja nst 1 Artiklar via UB:s sö ktja nst UBs startsida har fått ett nytt utseende. I centrum finns nu UBs söktjänst. Istället för tre sökrutor möts du nu som användare av en sökruta där det är meningen att du kan

Läs mer

Studentuppsatser/Examensarbeten registreras men fulltextpublicering sker frivilligt.

Studentuppsatser/Examensarbeten registreras men fulltextpublicering sker frivilligt. Vem får registrera poster i DiVA Alla forskare och anställda vid Karlstads universitet bör registrera sina vetenskapliga publikationer i DIVA. Även tidigare anställda, t.ex. professor emeritus, som arvoderas

Läs mer

Referenser enligt Harvardsystemet. en introduktion. Version 2.1, 2016 Biblioteket & Studieverkstan

Referenser enligt Harvardsystemet. en introduktion. Version 2.1, 2016 Biblioteket & Studieverkstan Referenser enligt Harvardsystemet en introduktion Version 2.1, 2016 Biblioteket & Studieverkstan Innehåll Inledning... 3 Varför referenser?... 3 Plagiat... 3 Harvardsystemet... 4 Hänvisningar i texten...

Läs mer

Handledning för publicering av avhandlingar och andra vetenskapliga publikationer i DiVA

Handledning för publicering av avhandlingar och andra vetenskapliga publikationer i DiVA Handledning för publicering av avhandlingar och andra vetenskapliga publikationer i DiVA Innehållsförteckning Instruktion för att lägga in din avhandling i DiVA... 2 Publicera avhandlingen... 2 Publicering

Läs mer

EndNote online. T5 ht 2015 Therese Nilsson/Camilla Persson therese.nilsson@umu.se, camilla.persson@umu.se

EndNote online. T5 ht 2015 Therese Nilsson/Camilla Persson therese.nilsson@umu.se, camilla.persson@umu.se EndNote online T5 ht 2015 Therese Nilsson/Camilla Persson therese.nilsson@umu.se, camilla.persson@umu.se Idag går vi igenom: (Skapa konto i EndNote online) Hur EndNote online är uppbyggt Hämta in referenser

Läs mer

Informationssökning inför uppsatsen

Informationssökning inför uppsatsen Informationssökning inför uppsatsen Vetenskapliga förhållningssätt, 2010-05-19 Anna Prymka, Högskolebiblioteket 1 Vi har två timmar för: Informationskompetens ett komplext begrepp Vetenskaplig information

Läs mer

Gymnasiearbete Datum. Uppsatsens rubrik. Ev. underrubrik. Ditt namn, klass Handledarens namn

Gymnasiearbete Datum. Uppsatsens rubrik. Ev. underrubrik. Ditt namn, klass Handledarens namn Gymnasiearbete Datum Uppsatsens rubrik Ev. underrubrik Ditt namn, klass Handledarens namn Sammanfattning En uppsats har en kort, inledande sammanfattning av hela arbetet. Den kommer inledningsvis men skrivs

Läs mer

Individuellt fördjupningsarbete

Individuellt fördjupningsarbete Individuellt fördjupningsarbete Ett individuellt fördjupningsarbete kommer pågå under hela andra delen av kursen, v. 14-23. Fördjupningsarbetet kommer genomföras i form av en mindre studie som presenteras

Läs mer

E-tjänster för barnomsorg - så här enkelt är det. Guide

E-tjänster för barnomsorg - så här enkelt är det. Guide E-tjänster för barnomsorg - så här enkelt är det Guide... ett bättre sätt att leva Innehåll E-tjänster via webben! 3 E-legitimation 3 Ansökan via webben 4 Inloggning 5 Översikt 6 Ändra kontaktuppgifter

Läs mer

Källor och källhantering enligt Harvardsystemet

Källor och källhantering enligt Harvardsystemet Källor och källhantering enligt Harvardsystemet INNEHÅLL Att ange källa... 1 Källförteckning... 1 Tryckta källor... 1 Uppslagsverk... 1 Böcker... 1 Artikel i antologi... 2 Artikel i tidskrift... 2 Artikel

Läs mer

Pedagogik GR (A), Förskolans uppdrag, 15 hp

Pedagogik GR (A), Förskolans uppdrag, 15 hp 1 (7) Kursplan för: Pedagogik GR (A), Förskolans uppdrag, 15 hp Education (A), Pre-school Assignment Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression Inriktning (namn) Högskolepoäng PE087G

Läs mer

Världskrigen. Talmanus

Världskrigen. Talmanus Världskrigen I början av 1900-talet var det två stora krig, första och andra världskriget. Många barn hade det mycket svårt under krigen. Men de som krigade tyckte inte att de hade något ansvar för barnen

Läs mer

Registrera/publicera i DiVA

Registrera/publicera i DiVA Registrera/publicera i DiVA Du kan importera referenser från många olika databaser (t ex Web of Science, PubMed, Libris, EndNote) till DiVA istället för att registrera uppgifterna manuellt. För instruktioner

Läs mer

GYMNASIEARBETET - ATT SKRIVA VETENSKAPLIGT

GYMNASIEARBETET - ATT SKRIVA VETENSKAPLIGT GYMNASIEARBETET - ATT SKRIVA VETENSKAPLIGT Ditt gymnasiearbete ska bygga kring den frågeställning du kommit fram till i slutet av vårterminen i årskurs 2 och du ska i ditt arbete besvara din frågeställning

Läs mer

Att skriva sakprosa och facktext Några viktiga anvisningar för studenter på grundnivå Senast reviderade HT 2011 av Ann Boglind och Hans Landqvist

Att skriva sakprosa och facktext Några viktiga anvisningar för studenter på grundnivå Senast reviderade HT 2011 av Ann Boglind och Hans Landqvist 1 Institutionen för svenska språket Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion Att skriva sakprosa och facktext Några viktiga anvisningar för studenter på grundnivå Senast reviderade HT 2011

Läs mer

Studiehandledning. Linköpings Universitet, Campus Norrköping

Studiehandledning. Linköpings Universitet, Campus Norrköping Linköpings Universitet, Campus Norrköping Studiehandledning för kursen 925G02 Utbildningsvetenskaplig kärna - Förskolans dokumentation, uppföljning och utvärdering, 7,5 HP Anders Albinsson 2015-09-30 Välkommen!

Läs mer

Studiehandledning LKF 260

Studiehandledning LKF 260 Studiehandledning LKF 260 PEDAGOGISK DOKUMENTATION - BARNS OCH PEDAGOGERS LÄRANDE, 15 högskolepoäng, Göteborgs universitet, hösten 2011 Kursledare och seminarieledare: Monica Haraldsson Sträng (monica.strang@ped.gu.se

Läs mer

Lathund. Skriva artiklar på http://kalmar.regionbiblioteket.se 2014-12-04

Lathund. Skriva artiklar på http://kalmar.regionbiblioteket.se 2014-12-04 2014-12-04 Lathund Skriva artiklar på http://kalmar.regionbiblioteket.se Introduktion Denna lathund beskriver hur du ska göra för att skriva artiklar på regionbibliotekets egna sidor i den gemensamma

Läs mer

Registrera forskningspublikation i DiVA

Registrera forskningspublikation i DiVA Registrera forskningspublikation i DiVA Om möjligt, importera uppgifter från en databas istället för att registrera manuellt. Det går att importera från många olika databaser. Se manual om att importera

Läs mer

Ditt barns fritid är viktig INFORMATION OM FRITIDSHEMMETS VERKSAMHET

Ditt barns fritid är viktig INFORMATION OM FRITIDSHEMMETS VERKSAMHET Ditt barns fritid är viktig INFORMATION OM FRITIDSHEMMETS VERKSAMHET PAULINE ST DENIS/FANCY Fritzes kundservice 106 47 Stockholm Tel: 08-690 95 76 Fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se Beställningsnummer

Läs mer

Handledning för uppsatsadministratörer

Handledning för uppsatsadministratörer Handledning för uppsatsadministratörer godkänna publicering och arkivering av uppsatser/examensarbeten i DiVA Från 31 augusti 2015 arkiveras alla uppsatser och examensarbeten elektroniskt via DiVA (HIG

Läs mer

Akribi vetenskaplig noggrannhet: källförteckning och källhänvisningar

Akribi vetenskaplig noggrannhet: källförteckning och källhänvisningar Akribi vetenskaplig noggrannhet: källförteckning och källhänvisningar 1 Källförteckning Källförteckningen ska enbart innehålla uppgifter om de texter som du refererar till eller citerar i din uppsats.

Läs mer

Stödinsatser i skolan. Vad behöver jag som förälder Veta?

Stödinsatser i skolan. Vad behöver jag som förälder Veta? Stödinsatser i skolan Vad behöver jag som förälder Veta? Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se ISBN:

Läs mer

Informationssökning i högskolebibliotekets databaser och på Internet

Informationssökning i högskolebibliotekets databaser och på Internet Informationssökning i högskolebibliotekets databaser och på Internet Tord Heljeberg tord.heljeberg@mdh.se 021-101641.www.mdh.se/bib Bibliotekets urval av litteratur Tryckt litteratur: sökbar via bibliotekets

Läs mer

känna till några vanliga myter och motiv i litteraturen, vilka speglar frågor som har sysselsatt människor under olika tider

känna till några vanliga myter och motiv i litteraturen, vilka speglar frågor som har sysselsatt människor under olika tider Ondska Ur skolverkets kursmål Eleven skall kunna förmedla åsikter, erfarenheter och iakttagelser i / / skrift på ett sätt som är anpassat efter situationen och mottagaren kunna delta i samtal och diskussioner

Läs mer

Studiehandledning Pedagogisk dokumentation med IT-stöd, 15 hp, 2012.

Studiehandledning Pedagogisk dokumentation med IT-stöd, 15 hp, 2012. Studiehandledning Pedagogisk dokumentation med IT-stöd, 15 hp, 2012. En kurs i samarbete med Umeå Universitet. Designad för pedagoger i Mölndals stad. Välkommen till kursen Pedagogisk dokumentation med

Läs mer

Tingsholmsgymnasiet är en modig och nytänkandeskola som kännetecknas av gemenskapoch trygghetoch utmärker sig genom kunskap och kompetens

Tingsholmsgymnasiet är en modig och nytänkandeskola som kännetecknas av gemenskapoch trygghetoch utmärker sig genom kunskap och kompetens Tingsholmsgymnasiet är en modig och nytänkandeskola som kännetecknas av gemenskapoch trygghetoch utmärker sig genom kunskap och kompetens Formalia Öppna föreläsningar Informationssökning Stöd via sociala

Läs mer

REFERENSHANTERING. Svenska Jonathan Thorsell

REFERENSHANTERING. Svenska Jonathan Thorsell REFERENSHANTERING Svenska 1 2013-03-11 Jonathan Thorsell Varför referenser? Refererar du till någon annans arbete måste källan anges (referensen). Läsaren ska lätt kunna hitta materialet för att läsa mer

Läs mer

Hitta en vetenskaplig artikel i CINAHL på mdh.se

Hitta en vetenskaplig artikel i CINAHL på mdh.se Hitta en vetenskaplig artikel i CINAHL på mdh.se www.mdh.se Gå till högskolebibliotekets sidor. Välj länken Databaser. Fortsätt via länken Databaser efter ämnesområde. Välj Vårdvetenskap, medicin mm.

Läs mer

Sammanställning av tillvägagångssätt och erfarenheter vid litteratursökning på uppdrag av Nationellt kompetenscentrum Anhöriga, januari 08-maj 08.

Sammanställning av tillvägagångssätt och erfarenheter vid litteratursökning på uppdrag av Nationellt kompetenscentrum Anhöriga, januari 08-maj 08. Sammanställning av tillvägagångssätt och erfarenheter vid litteratursökning på uppdrag av Nationellt kompetenscentrum Anhöriga, januari 08-maj 08. Inledning BLR (Bibliotek & läranderesurser) vid Högskolan

Läs mer

Coridendro ett verktyg för att grafiskt åskådliggöra incidensen av malignt melanom inom olika släkter

Coridendro ett verktyg för att grafiskt åskådliggöra incidensen av malignt melanom inom olika släkter Datavetenskap Opponenter: Daniel Jansson Mikael Jansson Respondenter: Mats Almgren Erik Hansen Coridendro ett verktyg för att grafiskt åskådliggöra incidensen av malignt melanom inom olika släkter Oppositionsrapport,

Läs mer

MANUAL FÖR WEBSELMA 27 september 2002 Pedagogiska centralen

MANUAL FÖR WEBSELMA 27 september 2002 Pedagogiska centralen SELMA MANUAL FÖR WEBSELMA 27 september 2002 Pedagogiska centralen 4. SÖK I SELMA 4.1 Allmänt om sökningar 4.2 Valfria sökord 4.2.1 Utökad sökning (högertrunkering) 4.2.2 Kombinerad sökning (boolska operatorer)

Läs mer

Skriva, presentera och opponera uppsats på läkarprogrammet Examensarbete termin 10

Skriva, presentera och opponera uppsats på läkarprogrammet Examensarbete termin 10 Skriva, presentera och opponera uppsats på läkarprogrammet Examensarbete termin 10 Maria Björklund (Bibliotek & IKT) & Fredrik von Wowern (Kursansvariga termin 10), reviderad 2014-06-30 Introduktion till

Läs mer

Anvisningar för skriftlig rapport av fältstudien Hälsans villkor i HEL-kursen

Anvisningar för skriftlig rapport av fältstudien Hälsans villkor i HEL-kursen Anvisningar för skriftlig rapport av fältstudien Hälsans villkor i HEL-kursen Kursen Hälsa, Etik och Lärande 1-8p, T1, Vt 2006 Hälsouniversitetet i Linköping 0 Fältstudien om hälsans villkor i ett avgränsat

Läs mer

Tingsholmsgymnasiet är en modig och nytänkandeskola som kännetecknas av gemenskapoch trygghetoch utmärker sig genom kunskap och kompetens

Tingsholmsgymnasiet är en modig och nytänkandeskola som kännetecknas av gemenskapoch trygghetoch utmärker sig genom kunskap och kompetens Tingsholmsgymnasiet är en modig och nytänkandeskola som kännetecknas av gemenskapoch trygghetoch utmärker sig genom kunskap och kompetens Formalia Enkäter Öppna föreläsningar Stöd via sociala medier facebook.com/tingsholmsbibblan

Läs mer

SKOLANS UPPDRAG OCH LÄRANDETS VILLKOR I, 22,5 HÖGSKOLEPOÄNG THE OBJECTIVE OF SCHOOLING AND CONDITIONS OF LEARNING, 22.5 CREDITS

SKOLANS UPPDRAG OCH LÄRANDETS VILLKOR I, 22,5 HÖGSKOLEPOÄNG THE OBJECTIVE OF SCHOOLING AND CONDITIONS OF LEARNING, 22.5 CREDITS 1 (5) SKOLANS UPPDRAG OCH LÄRANDETS VILLKOR I, 22,5 HÖGSKOLEPOÄNG THE OBJECTIVE OF SCHOOLING AND CONDITIONS OF LEARNING, 22.5 CREDITS Basdata Kursen ingår i den utbildningsvetenskapliga kärnan och är en

Läs mer

Referenser enligt Harvardsystemet. en introduktion. Version 3, 2019 Biblioteket & Studieverkstan

Referenser enligt Harvardsystemet. en introduktion. Version 3, 2019 Biblioteket & Studieverkstan Referenser enligt Harvardsystemet en introduktion Version 3, 2019 Biblioteket & Studieverkstan Innehåll Inledning... 3 Varför referenser?... 3 Plagiat... 3 Harvardsystemet... 4 Hänvisningar i texten...

Läs mer

Att hantera källor. Håll reda på dina källor redan från början. Dessa kan som sagt vara både muntliga, skriftliga, virtuella eller materiella

Att hantera källor. Håll reda på dina källor redan från början. Dessa kan som sagt vara både muntliga, skriftliga, virtuella eller materiella Att hantera källor Vad är en källa? Allt du bygger kunskap på är en källa. Källan kan vara muntlig, skriftlig, virtuell eller materiell. Ange källor på ett korrekt sätt Ett vetenskapligt förhållningssätt

Läs mer

SkatteNytt, skrivregler

SkatteNytt, skrivregler SkatteNytt, skrivregler ISSN: 0346-1254 Utgivning: 10 häften per år, varav två dubbelhäften Ämne: Skatterätt, redovisningsrätt, finansrätt, skatteekonomi Förlag: Skattenytt Förlags AB c/o eddy.se ab Box

Läs mer

Att citera och referera

Att citera och referera Att citera och referera Studieguide Hvitfeldtska gymnasiet Vanliga frågor Vad är en referens? En referens är en beskrivning av en källa du använt i ditt arbete. Varför ska du referera? Det ska vara väldigt

Läs mer

Litteraturförteckning/Källförteckning

Litteraturförteckning/Källförteckning Litteraturförteckning/Källförteckning Ditt skriftliga arbete måste innehålla en förteckning över alla källor du hänvisar eller citerar till i den löpande texten. En litteraturförteckning kan se ut på olika

Läs mer

Lathund till Academic Search Complete

Lathund till Academic Search Complete Lathund till Academic Search Complete Academic Search Complete är en databas som bl.a. innehåller samhällsvetenskap, humaniora, pedagogik, omvårdnad och medicin. Databasen innehåller mer än 8 500 tidskrifter

Läs mer

Noter och referenser - Oxfordsystemet

Noter och referenser - Oxfordsystemet Noter och referenser - Oxfordsystemet Centrum för barnkulturforskning Centrum för barnkulturforskning Vårterminen 2012 Noter och referenser - Oxfordsystemet Noter och referenser Oxfordsystemet Det finns

Läs mer

Här nedan finns förslag på två olika sätt hur tryckta och otryckta källor kan anges i löptexten.

Här nedan finns förslag på två olika sätt hur tryckta och otryckta källor kan anges i löptexten. Källhänvisningar Källhänvisningar görs för att den som läser ditt arbete ska kunna se varifrån du hämtat informationen men också kunna leta fram källan och läsa vidare. Alla källor som du refererar till

Läs mer

Det första steget blir att titta i Svensk MeSH för att se om vi kan hitta några bra engelska termer att ha med oss på sökresan.

Det första steget blir att titta i Svensk MeSH för att se om vi kan hitta några bra engelska termer att ha med oss på sökresan. Sökexempel - Hälsovägledare Hälsovägledning med inriktning mot olika folkhälsoproblem som t ex rökning, tips på hur man går tillväga för att göra en datasökning och hur man även kontrollerar om artiklarna

Läs mer

LITEN LATHUND TILL ALUMNDATABASEN

LITEN LATHUND TILL ALUMNDATABASEN LITEN LATHUND TILL ALUMNDATABASEN * Översikt & sökningar * Inloggning Gå till www.gu.se/alumn/ eller till din fakultets alumnsida. Härifrån kan man logga in både som alumn och som administratör. Klicka

Läs mer

Tingsholmsgymnasiet är en modig och nytänkandeskola som kännetecknas av gemenskapoch trygghetoch utmärker sig genom kunskap och kompetens

Tingsholmsgymnasiet är en modig och nytänkandeskola som kännetecknas av gemenskapoch trygghetoch utmärker sig genom kunskap och kompetens Tingsholmsgymnasiet är en modig och nytänkandeskola som kännetecknas av gemenskapoch trygghetoch utmärker sig genom kunskap och kompetens Formalia Enkäter Öppna föreläsningar Stöd via sociala medier facebook.com/peter.t.ryden

Läs mer

Vad ska vi ha varandra till?

Vad ska vi ha varandra till? Vad ska vi ha varandra till? Om jag har sett längre, är det för att jag stått på jättars axlar Isaac Newton Du vet vad barn och ungdomar behöver för att växa och utvecklas. Vad behöver du? Vi behöver inte

Läs mer

Bockarna Bruse på badhuset Hedekas Förskola Solrosen

Bockarna Bruse på badhuset Hedekas Förskola Solrosen Dokumentation av Kvalitetsarbete Bockarna Bruse på badhuset Hedekas Förskola Solrosen 2014 Förskolor Norr Munkedals kommun Sarah Gehandler Camilla Cederstråle Bella Johansson Gunilla Lågum Innehåll Grundfakta

Läs mer

Naturvetenskapligt arbetssätt Ett naturvetenskapligt arbetssätt innebär exempelvis att:

Naturvetenskapligt arbetssätt Ett naturvetenskapligt arbetssätt innebär exempelvis att: Barns utforskande i vardagen och naturvetenskapligt arbetssätt I leken undersöker och utforskar förskolebarn sin omgivning hela tiden. Om man studerar barnens utforskande ur ett naturvetenskapligt och

Läs mer

Återkoppling på referenshantering och informationssökning. Lotta Janson Lotta Mathiesen

Återkoppling på referenshantering och informationssökning. Lotta Janson Lotta Mathiesen Återkoppling på referenshantering och informationssökning Lotta Janson Lotta Mathiesen Detta kommer återkopplingen att handla om hur ni refererat till vald information både i löpande text och i en referenslista.

Läs mer

Instruktion för att slutföra registreringen

Instruktion för att slutföra registreringen Instruktion för att slutföra registreringen Introduktion Vi antar i den här instruktionen att du redan har registrerat sig. Du kan också ha klickat på aktiveringslänken i mailet. Vi använder ett fiktivt

Läs mer

Marie Andersson, IKT-centrum E-post: iktcentrum@mdh.se 2012-06-10 (Bb Learn 9.1.8) Wikis i Blackboard

Marie Andersson, IKT-centrum E-post: iktcentrum@mdh.se 2012-06-10 (Bb Learn 9.1.8) Wikis i Blackboard Marie Andersson, IKT-centrum E-post: iktcentrum@mdh.se 2012-06-10 (Bb Learn 9.1.8) Wikis i Blackboard Innehåll Om Wiki- funktionen... 1 Skapa en Wiki... 1 Lägg till/ redigera innehåll i en Wiki... 3 Läsa/skriva

Läs mer

Kandidatexjobb vid Industriell Marknadsföring. Process, tidsplan och opponenter samt krav

Kandidatexjobb vid Industriell Marknadsföring. Process, tidsplan och opponenter samt krav Kandidatexjobb vid Industriell Marknadsföring Process, tidsplan och opponenter samt krav Dagens agenda Själva processen och vem gör vad när Förväntningar Krångliga passager i själva skrivandet IEI:s exjobbssida

Läs mer

UTBILDNING & ARBETE Uppsatsskrivandets ABC

UTBILDNING & ARBETE Uppsatsskrivandets ABC UTBILDNING & ARBETE Uppsatsskrivandets ABC Borgarskolan Polhemsskolan Vasaskolan 1 Innehåll Abstract... 1 Analys... 1 Argument... 1 Bilagor... 1 Citat... 1 Enkät... 1 Fotnot... 1 Frågeställning... 1 Innehållsförteckning...

Läs mer

Att skriva noter och källförteckning

Att skriva noter och källförteckning Att skriva noter och källförteckning Källhänvisning När du skriver en rapport ska du vara noggrann med att ange varifrån du hämtar uppgifterna. Det är lika viktigt att ange böcker och artiklar som material

Läs mer

Skräddarsytt bibliotek

Skräddarsytt bibliotek Skräddarsytt bibliotek Fråga: Föreställ dig att det finns ett svenskt nätbibliotek där du kan: Beställa böcker. Fråga saker. Använda betaltjänster, t ex ladda ner tidningsartiklar....vad skulle du tycka

Läs mer

SVERIGES 18-ÅRINGAR HAR FÅTT EN VIKTIG UPPGIFT

SVERIGES 18-ÅRINGAR HAR FÅTT EN VIKTIG UPPGIFT SVERIGES 18-ÅRINGAR HAR FÅTT EN VIKTIG UPPGIFT 9 Har du någon skada eller andra besvär i fotleder eller fötter? Nej Ja, men besvären är lindriga Ja, jag har måttliga besvär Ja, jag har svåra besvär Källa:

Läs mer

Mall och riktlinjer för kursplan för kurser på grundnivå och avancerad nivå. Fastställd av KUFU 2012-09-06 Reviderad av KUFU 2013-03-26

Mall och riktlinjer för kursplan för kurser på grundnivå och avancerad nivå. Fastställd av KUFU 2012-09-06 Reviderad av KUFU 2013-03-26 Mall och riktlinjer för kursplan för kurser på grundnivå och avancerad nivå Fastställd av KUFU 2012-09-06 Reviderad av KUFU 2013-03-26 Dnr: 30-88-2013 Inledning För alla kurser vid Dans och Cirkushögskolan

Läs mer

Sammanställningar av djupintervjuer

Sammanställningar av djupintervjuer Sammanställningar av djupintervjuer Bakgrund Under en vecka i slutet av januari 2016 genomfördes djupintervjuer runt kommunens digitala service. 12 personer intervjuades. Innan intervjuerna gjordes en

Läs mer

En liten introduktion till SLI Community

En liten introduktion till SLI Community En liten introduktion till SLI Community Välkommen till SLI Community! Ta dig gärna lite tid och läsa igenom den här introduktionen (många sidor, men det tar inte många minuter) så tror vi att du enklare

Läs mer

LATHUND FÖR MALVIN. 1 Registrera ny användare... 2. 2 Logga In... 3. 2.1 Glömt lösenord... 4. 3 Annonsering... 5. 3.1 Skapa annons...

LATHUND FÖR MALVIN. 1 Registrera ny användare... 2. 2 Logga In... 3. 2.1 Glömt lösenord... 4. 3 Annonsering... 5. 3.1 Skapa annons... LATHUND FÖR MALVIN INNEHÅLL 1 Registrera ny användare... 2 2 Logga In... 3 2.1 Glömt lösenord... 4 3 Annonsering... 5 3.1 Skapa annons... 5 3.2 Redigera annons... 8 3.3 Ta bort förmedlad annons... 8 3.4

Läs mer

En liten introduktion till Community på GR-SLI

En liten introduktion till Community på GR-SLI 151112 En liten introduktion till Community på GR-SLI www.grkom.se/gr-sli 2 3 Innehåll Välkommen till Community!...4 Om Community...4 Hur du går med...4 Bekanta dig med Community...5 Händelser...5 Grupper

Läs mer

Välkommen Till Kryssets förskola 2015

Välkommen Till Kryssets förskola 2015 Välkommen Till Kryssets förskola 2015 Informationsfolder Kryssets förskola 2014-2015 Välkommen till Kryssets förskola Vision Vi utbildar världsmedborgare Vi är världen, världen är vi. Kryssets förskola

Läs mer

Introduktion. Markera den gröna bocken. Skriv in URL:en http://www.ipoint.se. Klicka på knappen Platser.

Introduktion. Markera den gröna bocken. Skriv in URL:en http://www.ipoint.se. Klicka på knappen Platser. LATHUND Introduktion Välkommen till vår interaktiva kursportal. Detta är en lathund för dig som ska utbilda dig med hjälp av ipoint-kurser. Instruktionerna gäller när du använder Internet Explorer 8.0

Läs mer

Fyll i nedanstående formulär fullständigt som möjligt och skicka det till:

Fyll i nedanstående formulär fullständigt som möjligt och skicka det till: Ansökan till tjänst som ekonom 75 % Fyll i nedanstående formulär fullständigt som möjligt och skicka det till: Katrineholmsbygdens församling Att. Peter Fagerlund Bievägen 3 641 46 Katrineholm Senast 2016-03-25

Läs mer

Gymnasiearbetets rapport. En översiktlig genomgång

Gymnasiearbetets rapport. En översiktlig genomgång Gymnasiearbetets rapport En översiktlig genomgång Vilka är vi? Linda Ekström Lind, förstelärare i svenska och historia Tony Strid, bibliotekarie Formatmallar på skolans hemsida Skriv direkt i dem. Service

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning, VFU6, inom förskollärarutbildningen. Ht 15

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning, VFU6, inom förskollärarutbildningen. Ht 15 150831 Yvonne Hildingsson Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning, VFU6, inom förskollärarutbildningen Ht 15 Yvonne P Hildingsson VFU ansvarig Förskola 035 16 75 22 eller 0735 251836 yvhi@hh.se 1

Läs mer

Hösten 2009. IKT-kompetens för bibliotekspersonal. ArtikelSök. Avancerad guide

Hösten 2009. IKT-kompetens för bibliotekspersonal. ArtikelSök. Avancerad guide IKT-kompetens för bibliotekspersonal Hösten 2009 ArtikelSök Avancerad guide ArtikelSök I ArtikelSök indexeras innehållet i cirka 550 svenska tidskrifter och 15 dagstidningar. Referenserna omfattar artiklar

Läs mer

E-post för nybörjare

E-post för nybörjare E-post för nybörjare Innehåll: Inledning 1 E-post 2 Att skapa ett e-postkonto 3 Skicka och ta emot e-post 5 Övningar 7 Söderköpings stadsbibliotek sep. 2012 2 Inledning Välkommen till Nyfiken på nätet

Läs mer

MARKNADSFÖRING LÄRARHANDLEDNING. Jan-Olof Andersson Rolf Jansson Anders Pihlsgård Nils Nilsson. M3000 LÄRARHANDLEDNING Författarna och Liber AB 1

MARKNADSFÖRING LÄRARHANDLEDNING. Jan-Olof Andersson Rolf Jansson Anders Pihlsgård Nils Nilsson. M3000 LÄRARHANDLEDNING Författarna och Liber AB 1 3000 MARKNADSFÖRING LÄRARHANDLEDNING Jan-Olof Andersson Rolf Jansson Anders Pihlsgård Nils Nilsson M3000 LÄRARHANDLEDNING Författarna och Liber AB 1 ISBN 978-91-47-11706-2 2016 Jan-Olof Andersson, Rolf

Läs mer

Inlämningsuppgift 2. DA156A - Introduktion till webbutveckling Teknik och samhälle, Malmö högskola Oktober 2012

Inlämningsuppgift 2. DA156A - Introduktion till webbutveckling Teknik och samhälle, Malmö högskola Oktober 2012 Oktober 2012 Uppgiften går ut på att redovisa dina kunskaper kring JavaScript, liksom din förmåga att skapa en CSS-baserad layout. Detta gör du genom att lämna in ett resultat som följer specifikationerna

Läs mer

Barns delaktighet i förskolans pedagogiska dokumentation

Barns delaktighet i förskolans pedagogiska dokumentation Lärande och samhälle Barn Unga Samhälle Examensarbete 15 högskolepoäng, grundnivå Barns delaktighet i förskolans pedagogiska dokumentation Children s participation in pedagogical documentation Lina Cronqvist

Läs mer

Kursbeskrivning. Narrativ analys: berättande om och av barn och unga

Kursbeskrivning. Narrativ analys: berättande om och av barn och unga 1 (7) 2013-12-19 Kursbeskrivning Narrativ analys: berättande om och av barn och unga 7,5 hp, avancerad nivå, helfart Kurskod: UB431F Våren 2014 Kursansvarig/kursledare Mats Börjesson mats.borjesson@buv.su.se

Läs mer

Lathund till källhänvisningar

Lathund till källhänvisningar Lathund till källhänvisningar Att tänka på När man skriver ett arbete är det viktigt att man anger vart man tagit informationen från. En av huvudorsakerna är att andra personer ska få lättare att ta del

Läs mer

Undervisning i ämnet matematik för elever med dyslexi

Undervisning i ämnet matematik för elever med dyslexi EXAMENSARBETE Hösten 2009 Lärarutbildningen Undervisning i ämnet matematik för elever med dyslexi en empirisk undersökning genomförd med pedagoger och specialpedagoger Författare Emma Emanuelsson Anna

Läs mer

Guide till RefWorks Skapa ett RefWorks-konto Under Citera och referera > RefWorks Hjälp funktioner i RefWorks Help Tutorial Help

Guide till RefWorks Skapa ett RefWorks-konto Under Citera och referera > RefWorks Hjälp funktioner i RefWorks Help Tutorial Help Guide till RefWorks Denna guide beskriver kort hur du kommer igång med RefWorks, hur du importerar referenser till RefWorks, delar dina referenser med andra samt hur du refererar och skapar referenslistor.

Läs mer

Användarmanual Jobb i Stan. CV-Handboken. Registrering, jobbsökning mm. Copyright Aditro. All rights reserved.

Användarmanual Jobb i Stan. CV-Handboken. Registrering, jobbsökning mm. Copyright Aditro. All rights reserved. Användarmanual Jobb i Stan CV-Handboken Registrering, jobbsökning mm. Innehållsförteckning: 2 Registrering 5-16 2.1 Skapa ett konto 5-6 2.2 Skapa ett CV 6 2.2.1 CV-profil (steg 1) 7-8 2.2.2 Arbetslivserfarenhet

Läs mer

Riktlinjer för. klagomålshantering

Riktlinjer för. klagomålshantering Dokumentnamn Kapitel Riktlinje för klagomålshantering Avvikelsehantering DNR KS 2010/185 128 Ersätter DNR 45/2006 ON 77 Utgåva III Utfärdad 2010-03-12 Datum för senaste ändring 2006-08-31 Utfärdare ME

Läs mer

KOM IGÅNG MED EN LATHUND TILL DE VANLIGASTE FUNKTIONERNA

KOM IGÅNG MED EN LATHUND TILL DE VANLIGASTE FUNKTIONERNA KOM IGÅNG MED EN LATHUND TILL DE VANLIGASTE FUNKTIONERNA INNEHÅLL Sida 1. Översikt 3 2. Sökfunktionen 4 2.1. Fritextsökning 5 2.2. Ämnessökning 6 3. Att bli medlem 7 3.1. Mitt konto 10 3.2. Inställningar

Läs mer

Kursutvärderingsformulär

Kursutvärderingsformulär Enheten för Krisberedskap Kursutvärderingsformulär Kurs Vecka 1. Yrke 1. Läkare 2. Sjuksköterska 3. Undersköterska 4. Administratör 5. Annat. Vad? 2. Kön 1. Man 2. Kvinna 3. Ålder 1. 18 25 2. 26 35 3.

Läs mer

Guide för referenshantering

Guide för referenshantering Guide för referenshantering APA-manual inom Barn- och ungdomsvetenskap (BUVA) Ingrid Engdahl Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen PM Barn- och ungdomsvetenskap Höstterminen 2014 Reference Guide

Läs mer

Följa upp, utvärdera och förbättra

Följa upp, utvärdera och förbättra Kapitel 3 Följa upp, utvärdera och förbättra Det tredje steget i tillsynsprocessen är att följa upp och utvärdera tillsynsverksamheten och det fjärde steget är förbättringar. I detta kapitel beskrivs båda

Läs mer

Speciallärarprogrammet och Specialpedagogprogrammet vid Linköpings universitet

Speciallärarprogrammet och Specialpedagogprogrammet vid Linköpings universitet Speciallärarprogrammet och Specialpedagogprogrammet vid Linköpings universitet Råd angående att skriva kurs-, fält- och examinationsuppgifter samt examensarbete RÅD ANGÅENDE ATT SKRIVA KURS-, FÄLT OCH

Läs mer

Att skriva en ekonomisk, humanistisk eller samhällsvetenskaplig rapport

Att skriva en ekonomisk, humanistisk eller samhällsvetenskaplig rapport Att skriva en ekonomisk, humanistisk eller samhällsvetenskaplig rapport Eventuell underrubrik Förnamn Efternamn Klass Skola Kurs/ämnen Termin Handledare Abstract/Sammanfattning Du skall skriva en kort

Läs mer

Komma igång med Eventor

Komma igång med Eventor Guide Eventor Komma igång med Eventor Version 2.0, 2013-10-07 Starta med startsidan På Eventors startsida finns en kortare guide över hur du skaffar användarkonto och hur du loggar in. Börja med den för

Läs mer