CITYS HIMMELSBLÅ EXPERTER ÄR OROLIGA Den ekonomiska krisen och tränaren Roland Nilssons kommande klubbyte är orosmoln på en annars klar

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "CITYS HIMMELSBLÅ EXPERTER ÄR OROLIGA Den ekonomiska krisen och tränaren Roland Nilssons kommande klubbyte är orosmoln på en annars klar"

Transkript

1 Kryss & serier: Sudoku, kryss, utmaningen sidan 33. ONSDAG 23 MAR Att säga att otrohetssajter förstör folks äktenskap är som att skylla bilstöld på att BMW gör för snygga bilar. Svante Sundgren och Tove Mörkberg passade på att ta ett gratisvarv en halvtimme innan pariserhjulet stängdes för gott. Det är lite sorgligt att vara sist. Man undrar vad som ska ersätta hjulet, det har ju blivit en del av Malmös skyline, säger Tove Mörkberg. SKJUTNINGAR ÖKAR ENORMT I SKÅNE CITYS HIMMELSBLÅ EXPERTER ÄR OROLIGA Den ekonomiska krisen och tränaren Roland Nilssons kommande klubbyte är orosmoln på en annars klar ARABER BAD GUYS I HOLLYWOOD Malmöstudenten Jesper Shuja har forskat om Hollywoods syn på Mellanöstern. Polisen har fått betydligt fler fall att utreda där skåningar försöker döda med skjutvapen. Enligt polisens statistik ligger ökningen på 158 procent. MFF-himmel, menar Citys fanspanel. Masthusen 18 nya kvarter i hjärtat av Västra Hamnen Skissbild från Kanozi Arkitekter Nu bygger vi en ny mötesplats i Malmö. Här i hjärtat av Västra Hamnen möts snart både kollegor och boende. Masthusen kommer att bli en levande mötesplats i flera bemärkelser. Först ut i det 18 kvarter stora området är två centralt placerade kontorshus. Dessa kommer att ligga i anslutning till ICA Maxi och ett nytt, levande stadsdelstorg. Som intressent i ett tidigt skede ges möjlighet att påverka utformningen av de nya kontoren och därmed få unika, profilerade lokaler med närhet till såväl havet som stadspulsen. Vill du veta mer om Diligentia eller vårt nya område i Västra Hamnen? Vi skapar kontor som stödjer framgångsrika verksamheter. Ring Tim Prevolnik: eller Andreas Ivarsson: Varmt välkommen!

2 MALMÖ Med 158 procent enligt polisens siffror. Vi har gjort ingripanden där folk har varit, säger polischefen Stefan Sinteus. Nu skjuter fler för att döda Det är antalet anmälningar om försök till mord eller dråp med användning av skjutvapen som har ökat rejält. Jäman ökade dessa anmälningar 2010 med 158 procent, enligt polisens årsredovisning. förelsevis med året inn-n- Som vi ser det hade vi tre typer av skjutningar: ngar: serieskytten står väl för en del av uppgången. Sen har vi falangerna som skjuter på varandra och ett fåtal fall där någon får tag på ett vapen, säger Stefan Sinteus, chef på länskrim i Skåne. Poliser City talat med säger sig ha upplevt den senare delen av 2010 som något lugnare. Men att skjutningarna nu åter ökar. Ett sätt för att komma till rätta med de som ligger bakom många av skjutningarna skulle enligt Stefan Sinteus kunna vara ny lagstiftning. För att ett vapenbrott ska betraktas som grovt måste det i dag handla om automatvapen eller en stor mängd vapen. Då menar jag att de som HALLÅ DÄR! PETRA LILJA BEVÄPNADE Det här är en del av gängkulturen, de har vapen på sig. har vapen på sig, bär skottsäker väst, har livvakter, de som rör sig i den här miljön, sammantaget så skulle det vara en bra idé att hissa det till ett grovt vapenbrott, som innebär helt andra straffskalor. Flera uppmärksammade skjutningar har skett på gator och torg och risken för att oskyl- diga kommer till skada ökar. Vi pratar om unga människor, oprövade människor och rädda människor som skjuter på ett sätt som inte är säkert. Och då blir det farligt för allmänheten, säger Bo Lundqvist som leder den nyinrättade skottgruppen i Malmö. Hittills i år har tolv försök till mord eller dråp skett med skjutvapen i Skåne. Stefan Sinteus är inte alltför positiv när han blickar framåt. Det här är en del av gängkulturen, de har vapen på sig. Det ligger i tiden: det handlar om personer som har ett nära förhållande till vapen och tillgången är god. VÄSKA AV PLAST NYHETER I KORTHET Det blir ett nytt fa- miljebad söder om Kroksbäck. I slutet av 2014 ska badet stå klart, säger Yvonne Gustavsson, avdelningschef på Fritidsförvaltningen. i NYTT BADHUS 2014 Samtidigt rapporterar Sydsvenskan att kommunen beräknar att Malmös nuvarande badhus, Aq-Va-Kul, har en återstående livslängd på två år. Vi hoppas att Aqva-kul kan stå kvar tills det nya badet är klart. Vi har inga synpunkter på planerna annat än att tidplanen måste hållas, sä- ger Yvonne Gustavsson. CITATET Han är en av de mest kända och uppskattade svenskarna i världshistorien.

3 NU BYGGER VI NORDENS STÖRSTA VARUHUSKEDJA FÖR BARN! GRATTIS BURLÖV! IMORGON 07:00 ÖPPNAR VI DET STORA VARUHUSET FÖR DE SMÅ! De första 100 kunderna får 50% på valfri vara!* Här hittar du allt du behöver till dina barn. Kläder, möbler, leksaker, barnvagnar & bilbarnstolar. Allt under samma tak. Bra saker till priser du tycker om. VÄLKOMMEN! *Endast på varor med ordinarie pris. Skjutningarna i Malmö ingår ofta i ett mönster som börjar bli bekant för polisen. Någon blir misshandlad och sen blir någon åtalad för detta och så blir det övergrepp i rättssak. Och så renderar det en skjutning. Det är ett återkommande tema. Bo Lundqvist är tydlig med vilka de är som är inblandade men vill inte nöd- as vidare. Men tanken är att de händelser som polisen misstänker ingår i ett mönster ska utredas i den nya gruppen. Folk är benägna att tillgripa grövre våld för samma händelse. Men det kräver också att det finns vapen. vändigtvis avfärda skjutningarna som kriminella gänguppgörelser. Det är kriminella personer, åtminstone personer med ett kriminellt leverne. Det är inte lika grupprelaterat som i Köpenhamn, även om det finns inslag av Och uppenbarligen är det. det så att det finns en tillgång på vapen. Tanken var på tapeten i samband med att serieskytten härjade i höstas. Men nu när skjutningarna åter ökar tas idén om en särskild skottgrupp upp på nytt. Är det någonting vi har lärt oss från serieskytten är det att undvika att samma utredningar utreds på olika ställen. Nu kommer alla skjutningar som inträffar i Malmö polisområde att gå till mig, säger Bo Lundqvist som leder den nya gruppen. Unika ärenden skick- 3499:- ÖPPNINGS- PRIS! ÖPPET MELLAN 07-21! BRIO SING Sportig 4-hjuls kombivagn med svängbara framhjul. I priset ingår vagn + liggkorg. ORD. 5990:- 999:- ÖPPNINGS- PRIS! BRIO PRIMO MED BAS Babyskydd från 0-13 kg. ORD. 1999:- Öppet 07-21! på premiärdagen Katastrofen i Japan har fått Malmö stad att arbeta fram ett nytt system för elransonering i kriser. Polis, räddningstjänst och sjukvård ligger allra högst på listan. Vanliga elkunder ligger naturligtvis lägst på skalan och mitt emellan ligger äldreboenden och andra viktiga uppgifter inom kommunen, säger beredskapssamordnare Jan-Peter Stål till Sveriges Radio Malmö SFI SKÅNSKA FÖR INFLYTTADE TORSDAG SUPERFINA DAGSERBJUDANDEN BARA PÅ: 69:- 199:- ORD. 449:- FREDAG 1299:- LÖRDAG ORD. 499:- 299:- SÖNDAG Burlöv Center. Hantverkarg. 32, Arlöv. Priserna gäller 24/3-27/3 med reservation för slutförsäljning. Vi reserverar oss för eventuella tryck- och korrekturfel. ORD. 1799:- /DEL ORD. 149:-/del

4 HÖLL KOLL UNDER INBROTT Spejare frias efter inbrott Den 20-åriga kvinnan var med när hennes två manliga kompisar tog sig in på en bilfirma i Eslöv en sen kväll i somras. Efter att ha delat upp rollerna kröp en av männen in det trasiga staketet. Samtidigt hade de telefonkontakt med kvinnan. Det gick sådär för kvinnan i sin roll. En väktarbil dök upp, utan att hon larmade. Väktaren tog männen på bar gärning när de last- ade ut två bildäck från företagsområdet. Båda döms nu till villkorlig dom för stöld. Men inte kvinnan. KOMPISAR DÖMS I förhör hävdar hon att hon var rädd för att polis skulle komma men att hon inte förstod att hennes vänner skulle ägna sig åt stöld. Bland annat ska männen ha talat ett språk med varandra som hon inte förstår. Tingsrätten köper förklaringen och menar att det inte är ställt utom rimligt tvivel att kvinnan var delaktig i männens planer. KRÖNIKAN Otrohetssajten Victoria Milan slog i veckan nytt anmälningsrekord hos Reklamombudsmannen (det är som Paralympics, fast för människor som skriver arga insändare). Eftersom deras reklam är stötande. Just nu på Månteatern, Bredgatan 3 Spelas 28/3 kl , 29/3 kl & av Rasmus Lindberg regi Eva Wendt tel TEATERIMPROVISATION Varje månad på Månteatern kl /2 26/3 16/4 6/5 Lördag 26 mars kl. 19 Gäst i Här är ditt liv: politikern Claes Göran Jönsson (S) Som man så får man skörda BOKNING: Biljettbyrån i Lund, Skräddarsydd Herr: 2 kostymer & 2 skjortor Dam: 2 kostymer & 2 blusar SEK 3999:- 30 mars Malmö Comfort Hotel kl Sweden De senaste 60 åren har överlevnaden i cancer fördubblats. KUNGÖRELSE Malmö stad Stadsbyggnadsnämnden 1 Förslag till detaljplan för Käglinge 5:214 m fl i Käglinge, Dp 5149, upprättat den 20 februari 2011 finns utställt för granskning under tiden 24 mars 21 april 2011 och kommer att hållas tillgängligt på SDF Oxies medborgarkontor. Öppet måndag fredag under kontorstid. 2 Förslag till detaljplan för del av Innerstaden 6:3 på Lugnet (Innerstaden) i Malmö, Dp 5103, upprättat den 3 mars 2011 finns utställt för granskning under tiden 24 mars 21 april 2011 och kommer att hållas tillgängligt på SDF Centrums medborgarkontor. Öppet måndag fredag under kontorstid. Dessutom finns båda förslagen utställda för granskning på Malmö stadshus, entréhallen, August Palms plats. Förslag nr 1 Planområdet är beläget i Käglinge och är omgärdat av befintlig villabebyggelse. Omedelbart öster om planområdet finns en smal gröning med stora, värdefulla träd på allmän plats. Marken består till största delen av fastigheten Käglinge 5:214 som ägs av SWS Projekt AB, därtill ingår delar av fastigheten 5:196 som ägs av Malmö stad. Syftet med planen är att göra det möjligt att uppföra ca 11 småhus. Området angörs från Flintekullsstigen i söder samt till fots och cykel mot Tågebjersvägen i öster och Pilebjersvägen i norr. Idag finns en mindre cementindustri på fastigheten. Detaljplanen omfattar även allmän plats i form av en lokalgata och park. Den allmänna platsen får ändrad användning för att bekräfta rådande förhållande. Planen antas inte medföra någon betydande miljöpåverkan enligt miljöbalken 6 kap 11. Förslag nr 2 Planområdet är beläget i parken på Lugnet. Det begränsas av Lugna gatan och omgivande bebyggelse. Planförslaget gör det möjligt att uppföra en förskola med fyra avdelningar i parkens nordvästra hörn. Planförslaget avviker från intentionerna i Malmös översiktsplan som anger att markanvändningen skall vara park. Planen antas inte medföra någon betydande miljöpåverkan enligt miljöbalken 6 kap 11. Den som har synpunkter på förslagen får framföra dessa skriftligen till Malmö stadsbyggnadskontor, Malmö eller senast Synpunkter skall lämnas med namn och adress. Den som inte framfört synpunkter på förslaget senast under utställningstiden kan förlora rätten att senare överklaga beslutet att anta detaljplanen. Malmö den 23 mars 2011 Stadsbyggnadsnämnden ska vi inte börja eftersträva att bli lite mindre provocerade av företag, och mer av de kromosomsvartbyggen som är deras kunder? Möjligen kan jag köpa att skådisarna i otrohetsreklamen inte speglar verkligheten. Hon borde ha varit en fryntlig receptionist med utsmetat läppstift och servettinlindade räksnittar uppstickande ur handväskan och han borde ha varit en packad mellanchef med slips runt huvudet. Men i övrigt har jag svårt att se problemet. Visst, att sajten drivs av ett gäng omoraliska jävla as som borde bli inlåsta i ett släckt rum som luktar bensin tillsammans med ett paket tändstickor och en förbannat mörkrädd bokstavskombination på en snedtripp metamfetamin, det är väl sin sak. Men samma slags etiska referensramar styr ju uppenbarligen Vattenfall också, och de är statligt ägda och kontrollerar vår nationella elmarknad. Så vi kanske ska rensa upp riksgastarna i någon form av prioriteringsordning? profiterar på din otrohet är förstås beklagligt. Men det gör kemtvättar, barnvaktsförmedlingar och konferenshotell också. Och om du bakom ryggen på din partner reggar dig på en sajt som får Facebook att framstå som ett jävla mirakel av integritetsvärnande bara för att få sätta den i tvåan på en trebarnsmamma från Bjuv vars man tror att hon är på zumba, då tycker jag många saker om dig. Men synd om är fan inte en av dem. Att säga att otrohetssajter förstör folks äktenskap är som att skylla bilstöld på att BMW gör för snygga bilar. Visst, alla borde köra Skoda, då hade vi kanske inte haft det här problemet. Men till dess får vi nog acceptera att en olycklig detalj med marknadsekonomi är att den förutsätter att du inte är helt jävla efterbliven. Och att det kanske inte är otrohetssajternas affärsidé som är oroväckande, utan det faktum att den är lönsam. JA FREDRIK BACKMAN Fredrik Backman är frilansskribent och bloggare. Beskriver sig själv som konflikträdd och ödmjuk. NEJ

5 GALNA DAGAR! GÄLLER ENDAST I DAG ONSDAG 23/3: Electrolux handdammsugare 2 i 1 dammsugare Belysning fram GÄLLER ENDAST TORSDAG 24/3: Spara stor pekskärm Europakartor - 42 länder IQ Routes - hittar snabbaste vägen 699/st Spara TTXXLEURIQR Extremt funktionsrik GPS med snabb uppstartstid och kartor över Europa. På den 5 stora bredbildsskärmen får du härlig översikt när du kör. Help Me! Meny - med denna smarta hjälpfunktion får du snabbt och tydlig information om exempelvis närmaste sjukhus eller bensinstation. (Ord. Gigantenpris 1795:-) ZB2901/02/03/05/06 Ergorapido Plus ny förbättrad modell från Electrolux med ökad dammupptagningsförmång. Laddningsbar, 2-1 funktion golv och handdammsugare. Upp till 80m2 kapacitet på en laddning. Enkelt att rengöra. Inbyggd belysning ger en bättre översikt när du städar. Färger kan variera i våra varuhus. (Ord. Gigantenpris 999:-) Gäller i samtliga Elgigantenvaruhus så långt lagret räcker. Max en av varje annonsvara per kund.

6 FÖRELÄSER OM ISLAMOFOBI INTERVJU CITY MÖTER JONATHAN LEMAN Jag ska dels prata om olika typer av tolerans och hur extremistisk propaganda tar sig uttryck främst på internet. Sedan ska jag prata a in- om hur lärare och annan skolpersonal kan arbeta med att förebygga fördomar. Den intoleranta argumentationen bygger ger i vissa fall på förenklingar och i andra fall på rena osanningar. BEVIS Statistik och siffror används felaktigt. Statistik och siffror används felaktigt för att hävda att till exempel kriminalitet kan förklaras utifrån kultur. Eller islamofober som tar de absolut värsta citaten från Koranen och Haditherna och använder dessa som bevis för att t muslimer skulle vara emot demokrati. Antisemiter har länge använt lösryckta meningar från judiska religiösa texter för att demonisera judar. Det är viktigt att lyfta fram att de som är intoleranta faktiskt begränsas av sina egna fördomar. Dessutom vill jag slå hål på de myter som finns om till exempel ju- dar och muslimer. Stereotypa beskrivningar av invandrare, muslimer och judar. Konspirationsteorier kring judar är vanliga, att judarna som grupp skulle kontrollera medier och makthavare och på så sätt styra hela samhället. Sedan är det myten om att det pågår någon slags massinvandring till Sverige, vilket det inte gör. FÖRDOMAR OCH OSANNINGAR HALLÅ! Hur ser rasismen ut 2011?

7 En exklusiv visning av Sandberg Kollektion Torsdag 24 mars kl Välkomna! Spela golf från 125 kr/mån * En mix av Toscana och Skottland Assartorps Golfklubb följer upp succén från i fjol! Vi erbjuder bra medlemskap för alla, välj bara hur mycket Du vill spela! Här är några exempel på månadsbelopp*: Greenfee medlem + 2 rundor Helveckomedlem Senior år Studerande (vardag) 125 kr 590 kr 365 kr 295 kr *) Aktuellt årsbelopp fördelat på 8 betalningsmånader, dock gäller alltid som sista betalningsdatum SÖDRA TULLGATAN 2, MALMÖ Jubileum! 25 år i samma regi 20% RABATT på Dinitrol rostskydd samt Ditec Gäller ej Dinitrol Plus/Delbehandling eller Top Coat behandling. kan ej kombineras med andra rabatter eller avtal. Gäller endast personbilar. Boka senast 30 mars. Behandlingen utförs senast 30 juni. Vi hälsar gamla och nya medlemmar välkomna till en ny golfsäsong! Benny Wahlgren, klubbchef ROSTSKYDDS-SPECIALISTEN Auktoriserat rostskydd samt lackkonservering. Hammargatan 3, Vellinge, Öppet: måndag-fredag Natursten Olika färger och kombinationer (929:-/m 2 ) Kristallmosaik Olika färger och kombinationer. (990:-/m 2 ) 299:-/m 2 299:-/m 2 NYHET! OTROLIGT! KAKEL OCH KLINKER från Mosaik Olika färger och kombinationer. (fr 799:-/m 2 ) 299:-/m 2 Kansas granitkeramik 300x600. Golvklinker. Antracite, Light grey. (249:-/m 2 ) 199:-/m 2 OTROLIGT! KOLLA, VILKA PRISER! VÄLKOMMEN TILL EN RIKTIG HANTVERKSBUTIK. 49:-/m 2 MASSOR AV NYHETER, INSPIRATION OCH FANTASTISKA PRISER I SVERIGES STÖRSTA BUTIK FÖR GOLV, KAKEL, BADRUM, FÄRG OCH TAPET. STÖRST PÅ GOLV, KAKEL, BADRUM, FÄRG OCH TAPET. Jägersrovägen 82, Malmö. Tel Mån-fre 9-18, lör

8 LÄR DIG ALLT OM SLUMPEN Föreläsning om det oförutsägbara Med slump syftar han på saker som sker utan särskild orsak eller föraning. Ohlén är expert på sånt, och menar att du som läser det här knappast hade funnits om det inte vore för den. Att universum finns till beror på slumpen. Det är min bestämda uppfattning som fysiker, säger han. Alla drabbas av slumpen, enligt Ohlén. Som att man träffar en vän i en helt annan del av världen, trots att man inte visste att han skulle dit. Eller när man blir sjuk. Att man åkt buss med någon som hostat ut baciller som smittat just dig, fortsätter Ohlén. Det går inte att säga, det beror på slumpen. Nej, då hade det inte varit slump. SLUMP? Shoppa i trevliga Södra Sandby Buss 166 från Lund 10 minuter från Lund Enkelt att parkera Trivsam miljö Nästa annonstillfälle april. Kontakta säljare Eva Lindqvist på eller Jubileumsår! 30%rabatt Vi fortsätter att fira vårt 30-årsjubileum med utvalda varor som rabatteras 30%, olika varje vecka Veckas Ros Handla och vinn vår JUBILEUMSTAVLA (värde 3000:-) Varje gång du handlar för 130:- får du en ny vinstchans. Dragning dec-11 hittar du i snittrummet Välkomna! Bengt och Affie Landin med personal HundOmera Butiken med det lilla extra Kunskap & engagemangemang Stort utbud av foder, tugg, burar, bäddar och tillbehör mm. Handla för 500:- så får du ett Jacett Basic linne som gåva. (Värde 129 kr) Gäller t o m den 31/3 Vinkelhaken 2, S Sandby, Öppettider: mån-fre 9-18, lör 9-13 t vä! g & 18, g 118, 1 gen.. e Läckert på fötterna! Alpina 799:- Senator 799:- Björn Borg 899:- Alpina 749:- ETT ÖPPNARE ANDERSSONS! Nu utökar vi våra öppettider till 8 21 ALLA DAGAR! Det vill vi fira med våra kunder måndag 28/3 kl Då blir det härlig provsmakning av produkter från lokala producenter och från vårt eget Anderssons KÖK. Försäljning av hemlagad knackwurst, m.m. Dessutom extra bra erbjudanden i butiken! Välkommen till en riktig mataffär! Peter med personal Handla andra varor för 200 kr mellan kl så får du köpa... 1 paket Zoégas kaffe 500 g 20:- (400:- 2 pkt osv) (Gäller ej Hazienda och Estanzia). Gäller måndag 28/3 kl Revingevägen 10A, Södra Sandby Tel www.gaiskor.se Öppet till kl 20 sista tors i månaden GÅ I SKOR Fr o m 28/3: ALLA DAGAR 8 21

9 Mina föräldrar är okej, men PLATTFORM MALMÖ erbjuder samtalsstöd till dig och dina föräldrar när ni behöver få det bättre. Ring! Det är gratis! Och du kan vara anonym. malmo.se/plattformmalmo Jane Nilsson Betong i Form/ Bodil Lundberg Bengtsson Bodils Mix Kristina Oscarsson Salt&Sött/ Nytt&Nött Christian Majhem Evas Hembageri Gunilla Henningsson & Rosita Trozéll Blå Fönstret Ronny Andersson Färgcenter Syd Madlein Sandberg Gå i skor Christel Olsson Gå i skor Bengt Landin Landins Blommor Mi Holmgren Gloriosa Peter Berlin Anderssons ICA Waldorfdockor att beställa Nya garner har kommit 250:- 2 SANDBYS GARNAFFÄR Öppet: tors-fre 11-18, lör www.ullochlin.se Kampanjen gäller t o m Med reservation för slutförsäljning och ev. tryckfel. SANDBY AUTOSERVICE Din bilpartner i Södra Sandby En Mekonomen bilverkstad KOM HIT OCH inspireras! Färgcenter Syd FÄRG, TAPET, GOLV, KAKEL & KLINKER Södra Sandby: Vinkelhaken 9B. Telefon: Öppet: Vard Lörd Underbara Moussetårtor! Öppet tis-fre 7-18lör-sön 8-16 Till vardag och Nu även i Blentarp! Skurupsvägen 1 BLENTARP Tel: Skogsvägen 1 SÖDRA SANDBY Tel: Här och nu.

10 YRKESHÖGSKOLORNA BJUDER IN Plugga praktiskt på YH För femte året i rad hålls det YHmässa i Malmö. I år är Simon Eriksson, som själv pluggar till eventkoordinator, en av arrangörerna. Vi vill visa att yrkeshögskolorna är ett bra utbildningsalter-ngsalternativ, Förutom mingel i mäss- säger han. hallen kan de besöka- re som känner att de UTBILDNING vill ha mer konkret De har en tydlig kopp-pling till yrkeslivet och yrkeshögskolorna sig till speed-dej- Vi vill visa att vägledning anmäla innehåller mycket prak- är ett bra utbildningsalternativ.die- och yrkesvägting med en stutik. Till skillnad från traditionella universitets-tskurser skapas YH-utbildningarna utifrån de behov som ledare. Man får fylla i en lapp om vilket yrke eller finns på arbetsmarknaden. aden. Ärligt talat känns de vanliga högskoleutbildningarna lite förlegade. vilken bransch man är intresserad av och så får man en tiominuters-dejt med en yrkesvägledare som har stenkoll på just det området. Jag har ingen statistik, men många av de skolor som kommer hit utbildar redovisningsekonomer, så det verkar åtminstone finnas ett behov av sådana. Annars är det vanligt med olika IT-utbild-ningar. VILLE KOMMA ÖVER SIN RÄDSLA Par åkte fast för olovlig körning En Åkarpsbo döms nu för att ha tagit ett varv i industriområdet med frun. En polisbil blev vittne till ett av kvinnans motorstopp i höstas. När paret såg polisfordonet bytte de snabbt förare. I ett brev till polisen försöker mannen argumentera bort böterna. Han var av kärlek för välvillig till sin fru. Att besöket i industriområdet enbart gick ut på att frun skulle komma över sin rädsla med att starta och stanna en bil. Det biter inte på domstolen. Mannen döms för tillåtande av olovlig körning med 30 dagsböter som straff. Det framgår inte av utredningen om frun tagit sitt körkort.

11 REA! 1.700:- (ord pris 2.600:-) Kabisa brun Herr. Stl Finns även i svart. Erbjudandet gäller så långt lagret räcker! End Allt ska bort. Obs!! Begränsat parti, först till kvarn gäller... The anti-shoe. Välkommen till din fullsorterade återförsäljare! mån-fre: 11-1lör: Bankgatan 14 A, Lund Tel: Gratis hudanalys inkl. en expressbehandling! Välj 3 favoriter! Den billigaste på köpet! gäller Bioline och endast denna dag Biolinedag den 25/3 passa på och boka tid för en GRATIS HUDKONSULTATION med Biolines hudexpert! Det tar ca 30 minuter, boka din tid idag. Djäkneg. 21 (Forums lokaler), tel , Har du ont i onödan? Laserterapi startar självläkningsprocessen... Många personer med akut & kronisk värk/smärta vet inte att det finns annan hjälp än mediciner och operationer Vi behandlar bl a: Te Vä Ring och boka tid hos biomedicinare för konsultation/behandling HEMBESÖK VID BEHOV tel Medicinsk Laser LLT Kliniken Kamrergatan 21www.LLLTklinik.se Supersnabb incheckningng fram till 10 min före avgång. Gäller om du reser med handbagage. Boka med vår app, på malmoaviation.se, tel eller via din resebyrå. Visste du att City och Sydsvenskan tillsammans når 2/3 av regionen varje dag? Källa: Orvesto Konsument 2010:2.

12 VINN BIOBILJETTER SÅ GÖR DU FÖR ATT RÖSTA Kompletta solglasögon med styrka, inklusive båge från 2250:- STORTORGET 4, MALMÖ S:A FÖRSTADSGATAN 89 B, MALMÖ Vill du gå ner i vikt? Nu startar vi intensivprogram för 32 deltagare som vill gå ner i vikt på kort tid Kickstartpaket (värde 500 kr) Jeanette, vecka 3, 7 kg lättare. Jeanette, vecka 1. Bestäm dig redan idag och bli medlem under mars månad så får du ett Kickstartpaket för snabbare resultat (värde 500 kr och gäller t o m 31/3). Begränsat antal platser! Ring nu! Mäster Nilsgatan 6, Malmö - Geijersgatan 6, Limhamn Öresundsvägen 17, Lund

13 Remaljering T Undvik stress, hörselskador & tinnitus! Personligt utformade hörselskydd är framtidens lösning för att sänka ljudnivån, i er verksamhet. De ger ett effektivt skydd och ger en bra arbetsmiljö, till glädje för alla parter. Vi på Audiovox tillverkar individuella, diskreta hörselskydd som gjuts efter ditt öra i ett väldigt mjukt och behagligt material. Riv inte ut - Remaljera www. ETT NYTT PERSPEKTIV Upplandsgatan 16, Malmö, Ring oss på så får du ett bra erbjudande! Passa på! AUKTIONEN MED BARA NYA SAKER PÅGÅR JUST NU SPARA UPP TILL 50% PÅ BUTIKSPRISET EN NÄTAUKTION FRÅN GÅ IN PÅ

14 MEJL & MESS den senaste tiden fått ta del av ett fåtal upprörda personers historier om hur de någon gång blivit tilltalade på engelska för att de inte ser etniskt svenska ut. Jag håller med om att det är märkligt att anta att någon som ser utländsk ut i Sverige i dag inte talar svenska, och jag har full förståelse för att man reagerar. Men om man går tillbaka och tolkar kommentarerna för vad de verkligen är så har det i samtliga fall rört sig om människor med goda avsikter. Att en tant ger en komplimang för fina glasögon till någon hon inte känner på engelska kan absolut verka fördomsfullt, men om man ser till hennes avsikter (vilket borde 100:- rabatt på samtliga behandlingar! tom 1 Maj Nu fr 300:-/60 min Ord fr 400:-/60 min Massage för kropp och själ Har du rygg- och nackproblem, huvudvärk, muskelskador, känner du dig stressad eller längtar du bara till att må bra till kropp och själ? Då är Malmö Massage stället för dig. e vara a och o) så gjorde hon det i grund och botten av respekt, för att hon ville uttrycka sig på ett språk som hon var säker på skulle förstås av mottagaren. Det var även tanten i fråga som generat sänkte blicken och ursäktade sig när hon fick ett svenskt tack tillbaka. Hon skämdes uppenbarligen och kommer förmodligen inte att upprepa samma grej i framtiden. Om man då trots allt väljer att tolka detta agerande som ett respektlöst och diskriminerande beteende så bör man nog fundera en gång till över vem det egentligen är som inte har förståelse för vem. Bara för att du och jag och alla vi känner har svenska vänner från hela världen så innebär det inte automatiskt att det är en självklarhet för alla. I den ovan nämnda situationen kan man till exempel välja att antingen tolka kommentaren som diskriminerande och som ett tecken på att världen är på väg utför, eller också kan man tolka den som den enkla komplimang den var menad som, och kanske till och med se det som ett positivt steg framåt att man genom vardagliga situationer kan öppna folks ögon. I längden är det enbart genom förståelse och ödmjukhet inför andras perspektiv, bakgrund och bagage som vi på riktigt kan minska rådande klyftor människor emellan. Vårt mål är att sälja bästa kvalitet av svensktillverkade fönster & dörrar till så lågt pris som möjligt! Vi monterar med egna montörer! Monternr: A141 stödjer nyföretagande i form av så kallade inkubatorer. För närvarande finns det fyra sådana och en femte, med inriktning på kulturverksamhet, är under bildande. Kommunalt stöd till företagande är som ett svart hål. Upptäcks att kommunen är beredd att öka stödet dyker nya krav omedelbart upp. Därför har Lunds kommun hittills hållit detta på en restriktivt rimlig nivå, 2010 var det totala stödet drygt två miljoner kronor. I förra veckan beslutade INGET ALLS Inför nästa år aviserar de att de inte tänker räkna upp anslagen till skolor och annan kommunal verksamhet Kommunstyrelsens majoritet plötsligt och med kort varsel att redan under 2011 öka anslaget till dessa fyra inkubatorer till nästan fyra miljoner kronor. Förutom vid ökningar av arvoden och kommunalrådslöner har annars det borgerliga styret i Lund varit minst sagt alls Möt våren på Hotel DUXIANA och Dannegården Ett ställe där du längtar till sängen! Kom till oss och njut av härlig miljö och god mat. Här är alla rum möblerade med de bästa av DUX sängar! Nu öppnar vi upp utvalda helger för våra härliga gourmetpaket. Boende, 5-rätters middag, överraskning, drink och härlig frukostbuffé, specialpris under mars, april 1395:-/person, uppge kod CITY. Önskas bara 5-rätters gourmetmiddag, 595:- inkl välkomstdrink. SVENSKA MÖTEN Läs mer på njugga vid medelstilldelning. Under 2011 ökar de till exempel anslaget till Lunds skolor med 1,5 procent, vilket inte motsvarar kostnadsökningen utan innebär en reell nedskärning på nästan en procent. Inför nästa år aviserar de att de inte tänker räkna upp anslagen till skolor och annan kommunal verksamhet alls, vilket i så fall innebär en nedskärning med cirka 3 procent. Men till företagarna ökas alltså anslaget med 80 procent i år och ännu mer Vi föreslog att det kommunala stödet till nyföretagande 2011 ökar med samma procentuella påslag som till Lunds skolor, det vill säga med 1,5 procent i år. Kakel & Klinker Västra Vemmenhög 7, Skurup Tel: samt Mobiltel: (Patrik) Mobiltel: (Lennart) Mobiltel: (Patrik) En plats för inspiration till ditt hem! Vi har alla tillbehör och utför även arbetet. Välkommen! 60% utförsäljning BUTIKEN UPPHÖR total Cross Concept Store, Södra Förstadsgatan 25, Malmö. Tel , Foto: Nicklas Blom Floravägen 54, Kävlinge (mittemot miljöstationen) Affären: Fax: Öppet: Vard 9-18, Lörd Visste du att City och Sydsvenskan tillsammans når 2/3 av regionen varje dag? Källa: Orvesto Konsument 2010:2.

15 SVERIGE & VÄRLDEN Piloter räddade efter kraschen för att ha skjutit civila NYHETER I KORTHET F-15-planet som lyft från en Italien med uppdrag att attackera en libysk raketanläggning fick mekaniska problem och störtade i närheten av Benghazi. De två flygarna sköt ut sig med katapult och dinglade ner i fallskärm på libysk mark. USA satte in en räddningsoperation och hade snabbt lokaliserat den ena piloten. Den andre togs om hand av libyska rebeller, som ska ha beskjutits när Gårdagen var det tredje dygnet av attacker mot Khaddafis militär, men diktatorn tycks ännu inte vara på reträtt utan fortsätter attackerna mot Misrata hjälpen anlände. Sex personer sårades. s. och andra rebellfäs- Hade de bara KRITIK ten där listan över gett oss en chans Sådant lidande döda stiger. hade vi överläm- förekommer på en Samtidigt är nat båda piloter- rad andra håll det oklart vem na ska en av rebellerna i världen. som har, och ska ha sagt till Channel 4, enligt The ha, kommandot över flygattackerna. USA vill Guardian. Från Pentagon förnekas dock att beskjutningar av civila ägt rum. se operationen i Natos regi, men det vill inte arabländerna. Abdulhadi Khalaf, Mellanösternexpert på Lunds universitet, tror att många länder ser kriget som ett sätt att träna sina piloter och värna om oljan. Att USA och Storbritannien skulle igripa för att stoppa civilbefolkningens lidande har jag svårt att se. Sådant lidande förekommer på en rad andra håll i världen utan att det internationella samfundet gör något åt saken, inte minst i Jemen, säger han till DN. Det ryska fraktplanet skulle landa men kraschade rakt in i ett bostadsområde i staden Pointe-Noire. De fyra besättningsmännen, liksom fem passagerare, omkom. På marken dödades 14 personer då ett 20-tal hem förstördes, rapporterar TT. JAPANSK FISK KOLLAS Vi kommer att göra gränskontroller på fisk som kommer till Sverige. KONFLIKTEN I JEMEN BLIR ALLT HETARE NYHETER I KORTHET CITATET Nu uppmanar vi arbetslösa att söka jobb i Malmö. En räddningsarbetare hänger från helikopter i sökandet efter kropparna till två amerikanska turister som dog i en olycka i Iguazu i måndags. De omkomna var i en gummibåt som slog runt när den kom under ett av fallen, som tillhör Argentinas största turistattraktioner. Fem andra personer två amerikaner, två tyskar och en colombian skadades i olyckan. Coop uppfattas av svenskarna som landets mest hållbara varumärke, sett till miljöansvar och social hänsyn, enligt en undersökning av Novus och Sustainable brands. Skånemejerier hamnar på åttonde plats. 1. Coop 2. ICA 3. Volvo 4. Arla 5. Ikea 6. Lantmännen 7. Saab ANSVAR Skånemejerier på åttonde plats. Kronprinsessan får troligen pryda Sveriges kommande tvåkrona, enligt Unibet. Under snart tusen år har bara fyra icke-kungliga personer funnits på mynten, uppger spelbolaget. 14,1 RELIGION KAN UTROTAS Rödfärgsdränkta indiska män i byn Jaay tolv mil söder om New Delhi firar den hinduiska färgfestivalen med en cigarett. Den heliga festen markerar slutet på vintern. 86,7

16 SPORT ALLSVENSKAN 10 DAGAR KVAR LÄS MER OM MFF PÅ Experterna oroas över Rolle I flera säsonger har Kaveh Kohshahi, Helen Johansson och Arvid Laban Falk tyckt till om Malmö FF här i City. Dom har sågat fiaskosäsonger och hyllat mästare. Men inför 2011 är de inte riktigt säkra på vad de ska tycka. Spelmässigt är känslan bra. Jag har sett alla träningsmatcher, utom den mot Wigan, och aldrig sett laget så här bra, säger Helen. Men så var det ju hela affären med tränaren Roland Nilsson. Att han lämnar MFF för FC Köpenhamn verkar ställt bortom alla tvivel frågan är bara när han gör det. Mycket talar ar för att Nilsson försvinner innan säsongen 2011 är över. Jag tycker det le vara fruktansvärt, säger Kaveh. Rolle har byggt upp nå- skulgot här och bli- vit en del av laget, skulle han lämna kommer det få effekter. Det vore ett extremt hårt slag. Helen: Jag håller med fullständigt. Vem ska kunna ersätta Roland? Det handlar ju inte bara om vad vi sett på planen, utan om lagandan och känslan i gruppen. Laban ser en ofrivillig omstart framför sig. Detta kan bli ett worst case scenario. Vi hade en dedikerad andretränare i Pep som lämnade i fjol, och om Rolle nu försvinner får vi börja om från scratch. Vi har inte ens samma sportchef som förra säsongen. Det känns otäckt. Att vi har fått behålla laget såpass intakt. Dom unga spelarna har tagit ytterligare i steg i utvecklingen. Ta Jimmy Durmaz exempelvis, ojojoj som han gått framåt, säger Helen. Dessutom har konkurrensen i allsvenskan knappast hårdnat, säger Laban. Det beror ju såklart på vilka spelare det rör sig om. Är det Gische och Jille är det ju illa, men vi har ju bra täckning på de flesta platserna. I allsvenskan känns det okej, men ska vi ut i Europa bör vi nog behålla alla, säger Laban. Fanspanelen ser hungern som en nyckel till SM-guldet. Det som var bra förra året var att MFF kunde hantera olika sorters motstånd. Man hittade en perfekt balans då man skiftade mellan olika spelstilar. Kan man göra det i år igen är jag inte alls orolig. Jag tror motståndarna är det minsta problemet, vår största fiende är våra spelares inställning, säger Kaveh. De fasta situationerna både hörnor och frisparkar, säger Helen. Vi har sådana frisparksskyttar i truppen, men de gör ju inga mål! Man tränar alldeles för sällan på frisparkar. Sen hade vi ofta problem på defensiva hörnor förra säsongen, säger Laban. Kaveh: Jag är lite orolig för försvaret. Vi har inte haft någon kontinuitet där. Vilket jag tycker synts under försäsongen, speciellt vid instick bakom backlinjen. Visst, vi klarar oss i allsvenskan, men i Europa går det inte. Det såg man till exempel mot Spartak Moskva.

17 Jag vill se Gische på topp. Han är för bra för att sitta på bänken, har varit anfallare som ung och jag tror han skulle komplettera Daniel Larsson skitbra. Det ska inte vara så omöjligt att kvala in. Jag tycker att skillnaden mellan Sverige och Europa är kraftigt överdriven. FAKTA: Pressen finns överallt, i princip i alla toppklubbar i Europa oavsett land. Du måste lära dig att hantera den. och MFF:s ekonomi Man har tränat in ett lite lägre försvarsspel, och det är bra att man försöker kan vi lika gärna packa ihop och dra tillbaka till Stadion, säger Kaveh. Fanspanelen känner att känslan inför 2011 är annorlunda. Med en bis- anpassa sig och inte bli naiv. ter ekonomisk verklighet handlar sä- Men samtidigt hoppas jag att vi inte songen om ett MFF som har mycket blir för passiva, att vi ändå vågar hålla kvar det vi är bra på: att pressa och vinna bollen högt. Det gäller att hitta balansen där, säger Helen. Att kvala in till Europa league är minimum, om vi inte gör det blir jag besviken, säger Laban. Jag vet inte om vi ska kräva något, säger Kaveh. Men om vi får behålla tränaren och spelarna, och med tanke på det ekonomiska läget, vore det bra om vi kvalade in till någon av cuperna. Annars väntar nog några tunga år. Nej, till Europa måste vi spetsa till det på något sätt, säger Kaveh. Vi har många bra offensiva spelare, men vårt anfallspar är lite ojämnt. Daniel Larsson kan vara helt fantastisk i tio matcher för att sedan vara ganska dålig i tre. Detsamma gäller Agon. Att Malmö FF:s insats i Europa blir viktig för klubbens framtid är Fanspanelen smärtsamt medveten om. Klubbens usla ekonomiska resultat gör läget knivskarpt och samtidigt väldigt osäkert. Vi vet ju väldigt lite vad som händer. Det kan bli ett fantastiskt år med Champions league-spel eller så kan hela klubben gå i ide. Det är ett så otroligt viktigt år. Klarar vi inte ekonomin att förlora trots att man lyckats behålla samtliga spelare från guldåret. Vi har Sveriges bästa lag och jättebra förutsättningar. Så det är kluvna känslor. Ekonomin oroar, absolut. Och det påverkar laget i förlängningen, säger Helen. Kaveh: Det blir en kognitiv dissonans där man inte riktigt vet hur man ska känna. Jag hade gärna velat gå in i säsongen med ett bra ekonomiskt resultat och en tränare som säger att han vill stanna. Men man kan väl inte få allt... Det är knäskålsenan som spökar. Daniel Andersson ska ha vridit om knät samtidigt som han hade fotsulan i marken. Det är en väldigt stark sena. Det krävs mycket för att den ska brista, nu kan vi säga att den fått sig en törn, säger MFF:s naprapat 800 OHLSSON KLAR FÖR REDHAWKS 33 Djurgårdens målvakt Mark Mark in da park Owuya får chansen i Tre Kronors trupp inför VM. Tre Kronor dubbelmöter Lettland vid månadsskiftet. SPELAR FÖR JAPANSKA OFFER Det är inte så att jag inte är orolig för det, men det här är viktigare än hur det går för mig. Andersson knäskadad på träning Wilner Registre till Sydsvenskan. Registre vill inte tidsbestämma Anderssons skadefrånvaro förrän efter en ny undersökning i dag. Ytterligare problematik för MFF är att Ivo Pekalskis rehab går långsamt. Mittfältarens medverkan i premiären den 3 april mot TFF är tveksam. Pekalski missar definitivt lördagens genrep mot Häcken. En match som målvakten Johan Dahlin inte heller lär kunna delta i på grund av magskada. Det kommer att bli ett maktskifte i fotbollstoppen, men först om fyra år. Fifas Sepp Blatter, 75, meddelar nu att han ställer upp i presidentvalet en sista gång. Schweizaren har varit ordförande sedan 1998.

18 SLUTSPELSDAGS FAKTA: Lugi inleder SM-guldjakten respekt inför kvartsfinalserien. Skuru är ett bra lag: dom är spännande och intressanta med många unga spelare som lirar en rolig handboll, säger han. Och så har dom ju en artist i Nathalie Hagman. Nej, vi är så pass bra i försvaret att vi inte behöver det. tajt. Man borde kunna göra bättre plats för Europacuperna i spelschemat. Trots att Skuru slutade sjua i serien, långt efter tvåan Lugi, är Brljevic full av Lugi gick i helgen vidare till semifinal i Cupvinnarcupen via seger i ett dubbelmöte med tyska Blomberg- Lippe. Två matcher som lär satt sina spår i Lugikropparna. Skuru vill säker utnyttja det genom att spela med högt tempo, både i anfall och vid kontringar. Men vi ska vara såpass bra tränade att vi ska klara av så här många matcher, säger Dragan Brjlevic, som ändå vill dela ut en känga till handbollförbundet för ett dåligt planerat spelschema. Klart det förstör för oss när vi måste spela så här mycket matcher så Elitserien, definitivt. Men vi är stolta över vad vi gjort i Europa och ser det som en oerhört bra skola för våra spelare. Lugitränaren nöjd med Alicante i cupsemin C.B. Mar Alicante ligger för närvarande femma i den spanska ligan och har på vägen till semifinal slagit ut både ryska och danska storlag. Ändå är man från Lugihåll klart nöjda efter gårdagens lottning. Det är ju förstås bara bra lag kvar nu. Men jag tror att vi har en bra chans på finalplatsen, säger Brljevic som hade tyckt det vore värre att få möta Metz eller FTC Hungaria, som spelar den andra semifinalen. Lugi spelar första semifinalen i Lund den 9 eller 10 april. Returen i Spanien avgörs helgen efter.

19 MODE Snygg till tusen modetipsen för fattiglappen fixa stilen för kronor TOTALT KRONOR Ett par roliga strumpbyxor gör mycket till en vardagslook. Här satsar vi på att blanda olika blommönster. Genomskinlig skjorta, svartvita ben och ett broderat band i stället för skärp. MODE I KORTHET Vackra couturearbeten försvinner ofta efter catwalken till ingentinget. Inte längre. Nu startar couture-society.com, en tysk sajt där besökarna för första gången kan få tillgång till designernas kollektioner och beställa sina favvoplagg. Om det kommer in tillräckligt många beställningar, gör kunden en delbetalning och designerna börjar producera plaggen. TOTALT 967 KRONOR Med en simpel t-tröja till eleganta vida byxor får du en välklädd men avslappnad vardagslook. Addera bara ett par höga klackar och stilfulla örhängen så kan du byta kontoret för after worken. Moder jord gör uppror och det med besked. Hjälp de drabbade i den hemska tsunamiolyckan genom att ge bort en t-shirt från amerikanska Mister Freedom. Det handgjorde trycket är inspirerat av turist-t-shirtar från 70-talet, och alla intäkter går oavkortat till Röda korset. Cirka 650 kronor kostar den.

20 NÖJE Enda sedan Jesper Shuja var liten har han varit filmfanatiker. Så när det blev dags för kandidatuppsats i historia var han redo att sätta Hollywood under lupp. Jag har alltid velat försvara minoriteter och ju äldre man blir desto mer inser man vad det är man ser. Han analyserade filmer från 60-, 90- och 00-talet och kom fram till att västvärldens syn på Mellanöstern inte förändrats så mycket. I Disneys Aladdin stöter man på de flesta klassiska stereotyperna. Araberna är bad guys med kroksabel och stora näsor som sjunger om att skära av öron en på folk. I många av filmerna buntas människor från mellanöstern ihop i stället för att framställas som individer. Och annars är de skurkar, barbarer och allmänt hotfulla. Superhjälten är alltid amerikan. Jesper Shuja tror det handlar om att Hollywood vill producera filmer som säljer, och då får det inte vara för svårt. För att bearbeta en komplicerad värld behöver vi förenkla den. Araben är farlig, smålänning en är snål. Klart man får skämta om varandra men det blir orättvist när det alltid handlar om samma grupper. Om man hela tiden ser filmer där araber målas upp som våldsamma så blir man påverkad, tror Jesper Shuja. Även om man är utbildad. Jag är själv halvpakistanier och uppvuxen på Rosengård, men ser jag några aggressiva ungdomar som ser ut att komma från Mellanöstern så tänker jag typiskt. Tills jag kommer på mig själv och inser att jag bidrar till problemen. I KORTHET Snoop Dogg och stjärnskottet Wiz Khalifa ska visa upp sina skådespelartalanger i kommande komedin High school. Rapparna har gjort ett gemensamt soundtrack till filmen. Skådespelerskan Julianne Moore är klar för en av rollerna i kommande skräckfilmen Seventh son. Moore ska spela en elak häxa i filmen som berättar histori- en om en liten pojke som lig- ger i hårdträning för att bli exorcist. Arnold Schwarzenegger har lämnat politiken och planerar nu en ny tv-serie. Detaljerna kring serien blir dock offentliga först i början av april. Enligt Schwarzeneggers representanter rör det sig om en internationell tv-serie. FAKTA: STEREOTYPA FILMER SOM JESPER SHUJA ANALYSERAT Rockbandet Sahara Hotnights kommer med en ny skiva i slutet av maj. Den 4 april släpps den första singeln Oh s.

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text 1 Har du köpt tillräckligt med saker? 2 Tja... Jag vet inte. Vad tycker du? Borde jag handla mer saker? 3 Är det nån på ön som du inte har köpt nåt åt? 4 -Ja, en. -En? 5 -Dig. -Men jag bor inte på ön...

Läs mer

Mars samt ackumulerat 2011

Mars samt ackumulerat 2011 Statistikrapport 2011-2 samt ackumulerat 2011 Framtagen av: Thomas Bryntesson (Statistikansvarig) 2011-03-38 Nya perioder för att få bättre jämförelser Tidigare har vi redovisat biografstatistiken baserat

Läs mer

Särskiljande från de stora byggvaruhusen Mer image än sälj Kunskap: färgsättning, inredning, moodboards Inspirerande texter Unika kompetenser Service

Särskiljande från de stora byggvaruhusen Mer image än sälj Kunskap: färgsättning, inredning, moodboards Inspirerande texter Unika kompetenser Service Nytt annonskoncept 2012 ANNONSERNA TIDIGARE... Särskiljande från de stora byggvaruhusen Mer image än sälj Kunskap: färgsättning, inredning, moodboards Inspirerande texter Unika kompetenser Service Stor

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

Lidköping, Sockerbruket 071109

Lidköping, Sockerbruket 071109 Arbetsgruppen Regionalt handlingsprogram Barn och ungas kultur och fritid -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Lidköping,

Läs mer

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder!

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! Möt världen. Bli utbytesstudent med AFS. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! AFS ger dig möjligheten att lära känna dig själv samtidigt som du får vänner från hela världen. Som utbytesstudent

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

Någonting står i vägen

Någonting står i vägen Det här vänder sig till dig som driver ett företag, eller precis är på gång att starta upp Någonting står i vägen Om allting hade gått precis så som du tänkt dig och så som det utlovades på säljsidorna

Läs mer

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis?

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? SFI EN SEPTEMBERREPRIS Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? Vill du ha lite mer? Kan du hjälpa mig? Oj, förlåt! Tack för lånet!

Läs mer

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Feriepraktik 2014 - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Innehåll Inledning... 2 Syfte... 2 Dagbok... 3 Intervju frågor och svar... 5 Slutsats... 9 Inledning

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land.

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land. Jag träffade Elmir för att prata om hans flykt från Bosnien till Sverige när kriget bröt ut och belägringen av Sarajevo inträffade i början på 1990-talet. Han berättade hur det var precis innan det bröt

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

Talmanus till presentation om nätvardag 2015

Talmanus till presentation om nätvardag 2015 Talmanus till presentation om nätvardag 2015 Bild 1: Här kommer det finnas ett stolpmanus för föreläsningen. Du kan även ladda hem manuset på www.surfalugnt.se om du vill ha manuset separat. Om du inte

Läs mer

MEDIAUPPGIFT GJORD AV: HANNA WIESER

MEDIAUPPGIFT GJORD AV: HANNA WIESER MEDIAUPPGIFT GJORD AV: HANNA WIESER Vad är massmedia? Media är ett sätt att ge människorna information och kunskap om världen. MEN HUR FÅR MAN UT INFORMATION DÅ? Genom bl.a. TV, datorer, internet, tidningar,

Läs mer

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR This is a document containing all the grammar exercises and answers from the website www.svenska.digital ADJEKTIV ÖVNINGAR: Alla mina (fin) saker Jag har många

Läs mer

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008.

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. (journalist) och (sexsäljare) befinner sig i en bar i Pattaya, Thailand. En intervjusituation. och det va som om

Läs mer

om läxor, betyg och stress

om läxor, betyg och stress 2 126 KP-läsare om läxor, betyg och stress l Mer än hälften av KP-läsarna behöver hjälp av en vuxen hemma för att kunna göra läxorna. l De flesta tycker att det är bra med betyg från 6:an. l Många har

Läs mer

Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer

Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer HANDLEDNING Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer Utgiven mars 2014 av Polisen. Materialet är framtaget av Polisen i samarbete med Brottsförebyggande rådet, Brå. HANDLEDNING Eva

Läs mer

1.1. Numeriskt ordnade listor Numerically ordered lists 1.1.1. Enheter med F3= 10 efter fallande F Units with 10 by descending F

1.1. Numeriskt ordnade listor Numerically ordered lists 1.1.1. Enheter med F3= 10 efter fallande F Units with 10 by descending F 1.1. Numeriskt ordnade listor Numerically ordered lists 1.1.1. Enheter med F3= 10 efter fallande F Units with 10 by descending F 1 DET ÄR 2652 282 71 HAR EN 350 140 141 KAN INTE 228 59 2 FÖR ATT 2276 369

Läs mer

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1 Elevuppgifter till Spöket i trädgården Frågor Kap. 1 1. Varför vaknade Maja mitt i natten? 2. Berätta om när du vaknade mitt i natten. Varför vaknade du? Vad tänkte du? Vad gjorde du? Kap 2 1. Varför valde

Läs mer

På resande fot på Cuba och i Mexico

På resande fot på Cuba och i Mexico Sida 1 av 5 Välkommen till Willy o Ingers gästbok På resande fot på Cuba och i Mexico [Skriv nytt] - [Skapa ny gästbok] 72 personer har besökt gästboken som innehåller 17 meddelanden. Senaste meddelandet

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen.

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen

Övning: Föräldrapanelen Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Inledning. Henrik Storm Attraktionsakademin. Hej!

Inledning. Henrik Storm Attraktionsakademin. Hej! Inledning Hej! Det här är en bok som är skriven till dig som är kille och som verkligen längtar efter att få träffa de tjejer du vill vara med men som fastnat någonstans på vägen. Jag vill ge dig chansen

Läs mer

Hur ser din nuvarande vardag ut, nu när du lagt ner din crosskarriär?

Hur ser din nuvarande vardag ut, nu när du lagt ner din crosskarriär? Premiären i Motocross SM går i Vissefjärda! SM i motocross kommer i år gå på 6 olika banor i olika delar av Sverige. Premiären i år kommer att gå på crossbanan Rövaredalen som ligger i Vissefjärda, en

Läs mer

EN LITEN SKRIFT FÖR DIG SOM VILL ATT DITT BARN SKA GÅ LÅNGT

EN LITEN SKRIFT FÖR DIG SOM VILL ATT DITT BARN SKA GÅ LÅNGT EN LITEN SKRIFT FÖR DIG SOM VILL ATT DITT BARN SKA GÅ LÅNGT VILL DU ATT DINA BARN SKA GÅ LÅNGT? LÄS DÅ DET HÄR. Det är med resvanor precis som med matvanor, de grundläggs i tidig ålder. Både de goda och

Läs mer

Garaget Resultat besöksnöjdhetsundersökningen Vt 2016

Garaget Resultat besöksnöjdhetsundersökningen Vt 2016 Garaget Resultat besöksnöjdhetsundersökningen Vt 2016 Fråga 1. Personalen lyssnar, förstår och respekterar mig. 64% 34% JA IBLAND SÄLLAN NEJ 0% 0% 0% 0% 0% 0% 2% 0% 0% 0% 0% 0% 0% 0% Kvinna Man Eg.def

Läs mer

Sporthallen i Malmberget

Sporthallen i Malmberget Sporthallen i Malmberget Maria Holmström 1 Innehållsförteckningen Inledning. Syfte. Bakgrund. Mål. Min vision. Bilder på Sporthallen. Sid:3 Sid:3 Sid:4 Sid:5-6 Sid:7 Sid:8-9 2 Indelning Den här rapporten

Läs mer

lyckades. Jag fick sluta på dagis och mamma blev tvungen att stanna hemma från jobbet ibland, eftersom jag inte tyckte om de barnflickor som mina

lyckades. Jag fick sluta på dagis och mamma blev tvungen att stanna hemma från jobbet ibland, eftersom jag inte tyckte om de barnflickor som mina Förlåt mig mamma! D et finns bara en människa här på jorden som älskar mig och det är min mamma. Jag är en svår och besvärlig person som jag ofta är fruktansvärt trött på, en människa jag tycker riktigt

Läs mer

Branding Att äga sitt varumärke Marknadsföring i Sociala Medier för HRT-branschen del 1 Robin Sörbom 2015

Branding Att äga sitt varumärke Marknadsföring i Sociala Medier för HRT-branschen del 1 Robin Sörbom 2015 Branding Att äga sitt varumärke Marknadsföring i Sociala Medier för HRT-branschen del 1 Robin Sörbom 2015 Marknadsföring har under de senaste 20 åren förändrats radikalt i grunden, så även inom HRTbranschen.

Läs mer

40-årskris helt klart!

40-årskris helt klart! 40-årskris helt klart! Oj, det kom som ett brev på posten! En stor och enorm hemsk känsla! Det var krisdags igen! Jag ville helst inte vara med, jag kände mig så totalt misslyckad mitt i mitt liv! Så här

Läs mer

mista livet. När du har planerat, funderat, vänt och vridit på alla stenar är du fortfarande sugen på att klättra upp för Mount Everest?

mista livet. När du har planerat, funderat, vänt och vridit på alla stenar är du fortfarande sugen på att klättra upp för Mount Everest? Efter att jag hållit något av mina föredrag om respekt, inställning och bemötande, kommer ofta någon eller några åhörare fram till mig. De vill berätta om sina mål, drömmar och visioner. En gång berättade

Läs mer

Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning

Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning Resultat Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning Fråga 1 Mycket inspirerande (6) till mycket tråkigt (1) att arbeta med etologisidan Uppfattas som mycket inspirerande eller inspirerande

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning Kapitel 1, Zara: sid 1 Kapitel 2, Jagad: sid 2 Kapitel 3, Slagna: sid 3 Kapitel 4, Killen i kassan: sid 5 Kapitel 5, Frågorna: sid 7 Kapitel 6, Fångade: sid 8 Kapitel 1 Zara Hej, mitt

Läs mer

DÅ ÄR DET DAGS ATT DÖ - ÄLDRE OCH DEN GODA DÖDEN. Lars Sandman. Praktisk filosof Lektor, Fil Dr 2005-08-17

DÅ ÄR DET DAGS ATT DÖ - ÄLDRE OCH DEN GODA DÖDEN. Lars Sandman. Praktisk filosof Lektor, Fil Dr 2005-08-17 DÅ ÄR DET DAGS ATT DÖ - ÄLDRE OCH DEN GODA DÖDEN. Lars Sandman Praktisk filosof Lektor, Fil Dr 2005-08-17 Allt material på dessa sidor är upphovsrättsligt skyddade och får inte användas i kommersiellt

Läs mer

Tilla ggsrapport fo r barn och unga

Tilla ggsrapport fo r barn och unga Tilla ggsrapport fo r barn och unga 25 mars 2014 Vad berättar barn för Bris om hur de mår? Hur har barn det i Sverige? Jag har skilda föräldrar och vill så gärna bo hos min pappa. Mamma har ensam vårdnad

Läs mer

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se Steg 1 Grunden 0 Tre saker du behöver veta Susanne Jönsson www.sj-school.se 1 Steg 1 Grunden Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att

Läs mer

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1)

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1) LEKTIONER KRING LÄSNING Lektionsövningarna till textutdragen ur Sara Kadefors nya bok är gjorda av ZickZack Läsrummets författare, Pernilla Lundenmark och Anna Modigh. Billie: Avgång 9:42 till nya livet

Läs mer

Årsberättelse 2013-2014

Årsberättelse 2013-2014 Årsberättelse 2013-2014 Optima Paul Hallvar gata madebyloveuf@hotmail.com Affärsidé/ Verksamhetsidé Vårt företag virkar mattor och korgar. Vi har gjort en produktionsplan där vi har delat upp uppgifterna

Läs mer

Utvärdering deltagare

Utvärdering deltagare Utvärdering deltagare 37 svar, 325 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 99 1 Ja Nej Varför, varför inte? - Det har varit lärorikt och kul att använda utrustningen och att skådespela. -

Läs mer

Detta är vad som händer om du byter bort din drömmar, passioner och ditt liv.

Detta är vad som händer om du byter bort din drömmar, passioner och ditt liv. Detta är vad som händer om du byter bort din drömmar, passioner och ditt liv. Hej, jag mitt namn John. Jag har inte velat posta det här, men nu har jag äntligen tagit mig modet att göra det. Jag måste

Läs mer

Får jag lov? LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Får jag lov? LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN LÄSFÖRSTÅELSE STORA SÄCKAR väckarklocka (sida 3, rad 1), alarm när man måste vakna brevbärare (sida 3, rad 9), den som delar ut post sorterar (sida 4, rad 7), lägger på rätt

Läs mer

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR >>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR Den här föreställningen är skapad av vår ungdomsensemble. Gruppen består av ungdomar i åldern 15-20 år varav en del aldrig spelat teater

Läs mer

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer.

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. R I F T A M N IO N 0 O 2 K 5 1 0 2 6 1 SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. Så mycket mer än

Läs mer

Reglerna för när man sätter punkt och när man kan eller måste sätta kommatecken

Reglerna för när man sätter punkt och när man kan eller måste sätta kommatecken 1 Reglerna för när man sätter punkt och när man kan eller måste sätta kommatecken En huvudsats kan ensam bilda en mening Flera huvudsatser kan bilda en mening En huvudsats + en bisats kan bilda en mening

Läs mer

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Bakrund.2 Syfte,frågeställning,metod...3 Min frågeställning..3 Avhandling.4,

Läs mer

Arbetslös men inte värdelös

Arbetslös men inte värdelös Nina Jansdotter & Beate Möller Arbetslös men inte värdelös Så behåller du din självkänsla som arbetssökande Karavan förlag Box 1206 221 05 Lund info@karavanforlag.se www.karavanforlag.se Karavan förlag

Läs mer

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012 FEBRUARI 2012 JVM-Distans den 22 februari 2012 Då var första tävlingen avklarad för oss äldre igår, resultatet från min egen sida var inte alls suveränt, faktiskt inte ens i närheten.. Men med tanke på

Läs mer

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd Ätstörningar Ätstörningar innebär att ens förhållande till mat och ätande har blivit ett problem. Man tänker mycket på vad och när man ska äta, eller på vad man inte ska äta. Om man får ätstörningar brukar

Läs mer

Övningsuppgift 1: Sätt rubriken

Övningsuppgift 1: Sätt rubriken Övningsuppgift 1: Sätt rubriken Läs nedanstående artiklar och sätt en lämplig rubrik till dem utifrån de olika förutsättningarna: Artikel 1 Ditt syfte är att få så många unga som möjligt att läsa artikeln:

Läs mer

SLUTA SKJUTA UPP! - FÖRELÄSNING OM UPPSKJUTARBETEENDE OCH KONSTEN ATT SLUTA SKJUTA UPP

SLUTA SKJUTA UPP! - FÖRELÄSNING OM UPPSKJUTARBETEENDE OCH KONSTEN ATT SLUTA SKJUTA UPP SLUTA SKJUTA UPP! - FÖRELÄSNING OM UPPSKJUTARBETEENDE OCH KONSTEN ATT SLUTA SKJUTA UPP Karolina Källoff karolina.kalloff@mah.se Studenthälsan DAGENS AGENDA Vad är prokrastinering och varför skjuter vi

Läs mer

Intervjuguide - förberedelser

Intervjuguide - förberedelser Intervjuguide - förberedelser Din grundläggande förberedelse Dags för intervju? Stort grattis. Glädje och nyfikenhet är positiva egenskaper att fokusera på nu. För att lyckas på intervjun är förberedelse

Läs mer

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i Ensamhet Danielle hade precis slutat jobbet och var på väg hemåt för en lugn och stilla fredagskväll för sig själv. Hon hade förberett med lite vin och räkor, hade inhandlat doftljus och köpt några bra

Läs mer

till modern funkis Nathalie Carlsson Ejgil Lihn Vå r t N ya H u s Vå r t N ya H u s

till modern funkis Nathalie Carlsson Ejgil Lihn Vå r t N ya H u s Vå r t N ya H u s Från kontor till modern funkis Luise Ljungby och Rasmus Kjær hade bott mitt emot det gamla kontoret som tillhörde Århus universitet i ett år när det blev till salu. Trots att de bara hade bott i sitt dåvarande

Läs mer

IP: Oj (skratt) svåra frågor du ställer (skratt).. Oj, nu måste jag tänka efter vad det är allt

IP: Oj (skratt) svåra frågor du ställer (skratt).. Oj, nu måste jag tänka efter vad det är allt ÖVNINGSTEXT FÖR KODNING Kan du berätta lite om vad du har jobbat med? IP: Oj (skratt) svåra frågor du ställer (skratt).. Oj, nu måste jag tänka efter vad det är allt som jag har sysslat med ja, först då

Läs mer

KULTURFESTIVALEN 2013

KULTURFESTIVALEN 2013 VARMT VÄLKOMNA TILL 22 25/10 2013 MEDBORGARHUSET, VÄNNÄS Kulturfestivalen 2013 har som mål att visa på mångfalden och att lyfta fram de intellektuellt funktionshindrade och övriga funktionshindrade i ett

Läs mer

Fackbok (barn & ungdom)

Fackbok (barn & ungdom) Äntligen är vi åter med nya boktips lagom till sportlovet. Hoppas alla lässugna får möjlighet att läsa lite nya böcker nu när ni är lediga. Denna gång tipsar vi om lite nytt lättläst och annat smått och

Läs mer

för mer info. se www.skanesdjurpark.se

för mer info. se www.skanesdjurpark.se 1 Lär dig paddla kajak och ha kul i kanotskola! Åk. 3 - uppåt Tid: Mån 14 juni - tors 17 juni, kl.l10.00-15.00. Söndag 13 juni k.l15.00 har vi föräldraträff med information om kanotskolan. Kostnad: 500kr

Läs mer

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap Samhällskunskap Ett häfte om -familjen -skolan -kompisar och kamratskap 1 I det här häftet kommer du att få lära dig: Vad samhällskunskap är Hur olika familjer och olika slags vänskap kan se ut Hur barn

Läs mer

Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012

Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012 Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012 Välkomna till det 24:e inspirationsbrevet. Repetera: All förändring börjar med mina tankar. Det är på tankens nivå jag kan göra val. Målet med den här kursen är

Läs mer

Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ.

Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ. Höra 1 Varför kommer de för sent? Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ. A Ursäkta mig, jag skyndade mig så mycket jag

Läs mer

Vägen till en NY RelationsBlueprint...

Vägen till en NY RelationsBlueprint... Vägen till en NY RelationsBlueprint... Kommer du ihåg... sist gick vi igenom den viktigaste delen som kontrollerar din lycka, framgång och tillfredsställelse i kärleksfulla och passionerade relationer

Läs mer

Får jag lov? LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Får jag lov? LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN KIRSTEN AHLBURG LÄSFÖRSTÅELSE STORA SÄCKAR väckarklocka (sida 3, rad 1), alarm när man måste vakna brevbärare (sida 3, rad 9), den som delar ut post sorterar (sida 4, rad 7),

Läs mer

1 Mötet öppnade Lina öppnar mötet! 2 Val av mötesordförande Mötet väljer Olivia till mötesordförande.

1 Mötet öppnade Lina öppnar mötet! 2 Val av mötesordförande Mötet väljer Olivia till mötesordförande. OUCI +! Datum: 17/11-09 Tid: 08.34 Plats: Linas kök Närvarande: Madeleine Lindberg, Olivia Ekman och Lina Nilsson 1 Mötet öppnade Lina öppnar mötet! 2 Val av mötesordförande Mötet väljer Olivia till mötesordförande.

Läs mer

Veronica s. Dikt bok 2

Veronica s. Dikt bok 2 Veronica s Dikt bok 2 Det är bra att ha en syster Min syster betyder så mycket för mig. Jag vet att hon betyder likadant för mig. Om jag vill henne något så vet jag att hon finns där för mig. Jag är glad

Läs mer

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren qvo vadis? 2007-01-11 Av Ellenor Lindgren SCEN 1 HEMMA Publikinsläpp. tar emot publiken och förklarar att slagit huvudet. har bandage runt huvudet och ligger och ojar sig på scenen. leker och gör skuggspel.

Läs mer

Erik står i mål Lärarmaterial

Erik står i mål Lärarmaterial sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Boken handlar om Erik som är fotbollsmålvakt. Idag ska de spela match. Hans pappa är tränare och vill gärna att laget ska vinna. I bilen dit

Läs mer

Talarmanus för Surfa Lugnts föreläsning 40 minuter om ungas nätvardag

Talarmanus för Surfa Lugnts föreläsning 40 minuter om ungas nätvardag Talarmanus för Surfa Lugnts föreläsning 40 minuter om ungas nätvardag Du kan välja att följa det ordagrant, eller använda det som stöd och/eller som inspiration. Manuset är uppdelat per bild i presentationen.

Läs mer

- Höstterminen 2012 började med ett gemensamt tema på hela förskolan, Djur och natur i vår närmiljö.

- Höstterminen 2012 började med ett gemensamt tema på hela förskolan, Djur och natur i vår närmiljö. - Höstterminen 2012 började med ett gemensamt tema på hela förskolan, Djur och natur i vår närmiljö. Vår grupp var ny, med 3-åringar som kom från olika förskolor och med olika erfarenheter. Vi började

Läs mer

... KVALITETSPLAN FÖR KUNG SAGAS ELEVER ...

... KVALITETSPLAN FÖR KUNG SAGAS ELEVER ... KVALITETSPLAN FÖR KUNG SAGAS ELEVER 1 Vi på Kung Saga gymnasium har som mål att arbeta med att ni elever ska få en bra förberedelse för ert vuxenliv, det tycker vi är det viktigaste. Andra mål som vi arbetar

Läs mer

FEBRUARI 2013. Kvar i Östersund. den 23 februari 2013. VM stafett. den 15 februari 2013

FEBRUARI 2013. Kvar i Östersund. den 23 februari 2013. VM stafett. den 15 februari 2013 FEBRUARI 2013 Kvar i Östersund den 23 februari 2013 Har nu hunnit vara hemma några dagar efter VM som var en stor upplevelse för min del, tiden hemma har bestått till största delen av vila och återhämtning

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 6 Fredag 24 februari 2012. säger sjuksköterskan Kerstin Nordqvist i Kalix. Operationer flyttas från Kalix

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 6 Fredag 24 februari 2012. säger sjuksköterskan Kerstin Nordqvist i Kalix. Operationer flyttas från Kalix LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 6 Fredag 24 februari 2012 NORRBOTTEN Operationer flyttas från Kalix Snart är det stopp för alla planerade operationer vid sjukhuset i Kalix. Operationerna kommer att flyttas till sjukhusen

Läs mer

De 10 mest basala avslutsteknikerna. Direkt avslutet: - Ska vi köra på det här då? Ja. - Om du gillar den, varför inte slå till? Ja, varför inte?

De 10 mest basala avslutsteknikerna. Direkt avslutet: - Ska vi köra på det här då? Ja. - Om du gillar den, varför inte slå till? Ja, varför inte? 20 vanliga avslutstekniker att använda för att öka din försäljning Du kanske blir förvirrad när du läser det här, men det är alldeles för många säljare som tror och hoppas, att bara för att de kan allt

Läs mer

Textning av avsnitt 4, Skolverkets poddradio 2016

Textning av avsnitt 4, Skolverkets poddradio 2016 1 (5) Textning av avsnitt 4, Skolverkets poddradio 2016 Temat för avsnittet är arbetet mot rasism i skolan. Samtalet utgår från ett scenario som handlar om hat på nätet. Medverkande är Johnny Lindqvist

Läs mer

FÅNGAD AV NÄTET EN FILM OM NÄTMOBBNING

FÅNGAD AV NÄTET EN FILM OM NÄTMOBBNING FÅNGAD AV NÄTET EN FILM OM NÄTMOBBNING >>Fångad av nätet

Läs mer

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF STATISTISKA CENTRALBYRÅN 2011-06-09 1(29) Definition av svarsalternativ i Barn-ULF I nedanstående tabeller visas hur svaren på de olika frågorna i undersökningen av barns levnadsförhållanden har grupperats

Läs mer

Leroy är en lilamaskad snart 6 årig herre, vår första siames och den mest underbara katten som finns.

Leroy är en lilamaskad snart 6 årig herre, vår första siames och den mest underbara katten som finns. Leroy är en lilamaskad snart 6 årig herre, vår första siames och den mest underbara katten som finns. Han har gått upp i vikt en del varje gång vi haft kattungar hemma, men gick tillbaka rätt fort till

Läs mer

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den Halvmånsformade ärr Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den kalla luften. Det är inte så varmt längre. Dagen har börjat sjunka in i natten. Mamma talar

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

Om att bli mer lik Gud och sig själv.

Om att bli mer lik Gud och sig själv. Om att bli mer lik Gud och sig själv. 2 Helgjuten Om att bli lik Gud och sig själv 3 Jonas Lundkvist equmenia 2012 Grafisk form & Illustration: Rebecca Miana Olsson Första utgåvan equmenia Box 14038, 167

Läs mer

Medlemsmotioner. Årsmöte 2014 Onsdagen den 26 mars Hörselskadades förening i Stockholm org.nr. 802001-5551

Medlemsmotioner. Årsmöte 2014 Onsdagen den 26 mars Hörselskadades förening i Stockholm org.nr. 802001-5551 Årsmöte 2014 Onsdagen den 26 mars Hörselskadades förening i Stockholm org.nr. 802001-5551 Medlemsmotioner Dagordningen, punkt 7: Övriga förslag Inklusive föreningsstyrelsens förslag till beslut Medlemsmotioner

Läs mer

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling!

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Under våren 2015 gjordes en enkät på som handlade om trivsel, trygghet och barnens delaktighet. Enkäten riktades mot er som föräldrar,

Läs mer

Den blinda floristen ORDLISTA SOFIA BERGVALL ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Den blinda floristen ORDLISTA SOFIA BERGVALL ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN Sofia Bergvall DEN BLINDA FLO ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN RISTEN SOFIA BERGVALL Evas blomsteraffär går dåligt. Ingen köper blommor. Nu ska hon dessutom ha en praktikant som är blind. Hur ska det gå? www.viljaforlag.se

Läs mer

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Januari 2008 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

Ja nej hörn: Rangordning/listning. 1) Att den gått sönder. 2) Att någon klippt av remmarna. 3) Berätta vem som gjort det. 4) Öppet hörn.

Ja nej hörn: Rangordning/listning. 1) Att den gått sönder. 2) Att någon klippt av remmarna. 3) Berätta vem som gjort det. 4) Öppet hörn. Värderingsövningar Heta stolen sitter i ring. Om man är av samma åsikt som påståendet, stiger man upp och byter plats. Om man är av annan åsikt, sitter man kvar. Finns inga rätta eller fel svar, utan man

Läs mer

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Ung och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska.

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Ung och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE Ung och alkohol Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. Att prata med din tonåring om alkohol När det gäller alkohol

Läs mer

Den stora katastrofen

Den stora katastrofen Den stora katastrofen H ej, det är jag här igen, Malin, jag som bor i Rukubacka med min lillasyster Fia, vår hund Rufs och mamma och pappa. Allting är bra här hos oss utom en sak. Det har hänt 4 5 en katastrof,

Läs mer

Antal svarande: Totalt: 125 Tjejer: 74 Killar: 51. Ålder: 13-14 år: 43 15-16 år: 37 17-18 år: 27 19-20 år: 9 Över 20 år: 9

Antal svarande: Totalt: 125 Tjejer: 74 Killar: 51. Ålder: 13-14 år: 43 15-16 år: 37 17-18 år: 27 19-20 år: 9 Över 20 år: 9 1 Vi har under tre veckor (20/6 8/7 2011) fått arbeta med att göra en marknadsundersökning om vad ungdomar tycker om biblioteken i Mjölby kommun. Det har inneburit att vi har intervjuat ungdomar på olika

Läs mer

Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga.

Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga. Slå folje Stig Claesson Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga. Hon hette Karin det mindes han tydligt. Han skulle hinna precis. Klockan var bara

Läs mer

Målplanering för relationer Exempel 3:1

Målplanering för relationer Exempel 3:1 Målplanering för relationer Exempel 3:1 Våra relationer mår bra av en fungerande arbetsfördelning hemma. Ställer upp för maka/make och barn. Sköter allt hemarbete trots mera smärta. Täta konflikter. Känner

Läs mer

Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30

Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30 Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30 Kom till mig, alla ni som är tyngda av bördor; jag skall skänka er vila. Ta på er mitt ok och lär av mig, som har ett milt

Läs mer

TV-SPELSTURNERING! BARNFILMKLUBB SPÖKVANDRING... PROVA PÅ TENNIS!

TV-SPELSTURNERING! BARNFILMKLUBB SPÖKVANDRING... PROVA PÅ TENNIS! TVSPELSTURNERING! BARNFILMKLUBB SPÖKVANDRING... PROVA PÅ TENNIS! HÖSTLOVSPROGRAM 2014! 1 Hej! I din hand håller du ett program med spännande aktiviteter som du kan ta del av under höstlovet. Om det inte

Läs mer

SLUTA SKJUTA UPP BÖRJA PLUGGA!

SLUTA SKJUTA UPP BÖRJA PLUGGA! SLUTA SKJUTA UPP BÖRJA PLUGGA! OM UPPSKJUTARBETEENDE & ATT ÄNDRA SITT BETEENDE CHRISTINA JOHANSSON, STUDENTHÄLSAN W WW. HIS. SE / STUDENTHALSAN Bild 1 DAGS ATT BÖRJA H T T P S : / / W W W. Y O U T U B

Läs mer

Vad tror du att du håller på med egentligen? eller Vad händer med inlärda beteenden när du tävlar?

Vad tror du att du håller på med egentligen? eller Vad händer med inlärda beteenden när du tävlar? Vad tror du att du håller på med egentligen? eller Vad händer med inlärda beteenden när du tävlar? Av: Eva Bertilsson och Emelie Johnson Vegh, publicerad i Canis vintern 2004/2005 Så här i juletider när

Läs mer

En innebandyspelare består av två olika grundpelare. Den ena är fysik som består av styrka, snabbhet, kondition och balans.

En innebandyspelare består av två olika grundpelare. Den ena är fysik som består av styrka, snabbhet, kondition och balans. 1. Innebandyspelaren 1.1 De två grundpelarna hos en innebandyspelare: Fysik Spelsinne En innebandyspelare består av två olika grundpelare. Den ena är fysik som består av styrka, snabbhet, kondition och

Läs mer

Sigtuna projektet Ekilaskolan

Sigtuna projektet Ekilaskolan Sigtuna projektet Ekilaskolan Tre stenar och några träd. En kör längst bak i rummet. Några människor söker efter föda. För länge sedan Innan vi hade internet Och människan trodde Att solen var gud. Då

Läs mer

TEAM. Manus presentationen

TEAM. Manus presentationen 4 TEAM Manus presentationen Nu är chansen är din! 1 Ni startar upp er verksamhet med 1.000 p. Det ger er först och främst rätt till att kvalificera ert företagande i Nu Skin. Dessutom får ni ett stort

Läs mer

MARY KAY MARKNADSPLAN!

MARY KAY MARKNADSPLAN! MARY KAY MARKNADSPLAN! Hur vi tianar våra pengar: (hur vi jobbar) Klasser Facialsl makeup Kundvård /Mer-köp Ledarskap 0-2999kr exkl.moms. = 30% 3000-4999kr -/l- = 40% 5000-& tlppåt -/l- = 50% Klass snitt

Läs mer