Vad är hjärtsvikt? Vad händer i kroppen?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vad är hjärtsvikt? Vad händer i kroppen?"

Transkript

1 Vad är hjärtsvikt? Hjärtsvikt (hjärtinsufficiens) innebär att hjärtat inte förmår pumpa runt tillräckligt med blod i kroppen. Följden blir brist på syre och näring, vilket utlöser en rad destruktiva processer. Hjärtsvikt är ett allvarligt tillstånd med hög dödlighet. Faktum är att dödligheten vid hjärtsvikt är högre än vid många av de vanligaste cancersjukdomarna. Hjärtsvikt kan inte botas, men prognosen kan förbättras genom tidig diagnostik och olika typer av behandling. Vad händer i kroppen? Hjärtat är motorn i vår blodcirkulation. När hjärtat är skadat till exempel vid en hjärtinfarkt eller av högt blodtryck kan hjärtsvikt utvecklas. För att få hjärtat att jobba hårdare och därmed öka cirkulationen, sätter kroppen igång ett antal kompensationsmekanismer. En sådan mekanism är frisättning av så kallade natriuretiska peptider, NT-proBNP. När blodtrycket och pulsen stiger, pressas det redan ansträngda hjärtat ännu hårdare och arbetar allt sämre. Det leder till att andra organsystem i kroppen påverkas en ond cirkel har uppstått. Efter hand försämras genomblödningen i njurarna och kroppen förmår inte göra sig av med vatten och salt. Följden blir vätskeansamlingar (ödem) var de uppstår är beroende av vilken av hjärtats kamrar som är skadad. Symtomen vid hjärtsvikt är ofta diffusa, till exempel andfåddhet och trötthet och svullna anklar. Därför kan det vara svårt att ställa diagnosen genom en vanlig undersökning hos doktorn.

2 2 (24) Så många drabbas Omkring personer i Sverige har symtomatisk hjärtsvikt och varje år insjuknar omkring personer. Framför allt drabbas äldre, två av tre är 75 år eller mer. Hjärtsvikt är den vanligaste orsaken till att personer över 65 år läggs in på sjukhus. Tio procent av personer över 80 år har symtomgivande hjärtsvikt. Ytterligare runt personer beräknas ha hjärtsvikt utan att uppleva klara symtom (latent hjärtsvikt). Antalet patienter ökar ständigt genom att människor lever längre och att hjärtinfarktvården förbättrats. Skillnader män och kvinnor Män får hjärtsvikt i snitt tio år tidigare än kvinnor. Orsaken är att de drabbas tidigare av hjärtinfarkt, ofta med hjärtsvikt som följd. Totalt är hjärtsvikt dock något vanligare bland kvinnor. Kvinnor har högre medellivslängd och hjärtsvikt förekommer oftare i högre åldrar. Kvinnor som har diabetes och är i klimakteriet löper drygt tre gånger högre risk för hjärtsvikt än dem som inte har diabetes.

3 3 (24) Vad beror hjärtsvikt på? Hjärtsvikt innebär att hjärtat inte förmår förse kroppens vävnader med den mängd syre och näring som krävs. Den vanligaste bakomliggande orsaken är att hjärtmuskeln har skadats av en eller flera infarkter eller av långvarigt högt blodtryck. Kranskärlssjukdom och högt blodtryck beräknas tillsammans svara för omkring 75 procent av fallen. Minst hälften av alla personer med obehandlat högt blodtryck utvecklar efterhand klinisk hjärtsvikt. Andra möjliga/samverkande förklaringar kan vara: förkalkning av hjärtats kranspulsåder medfödd sjukdom i hjärta, hjärtmuskel eller klaffar alkoholmissbruk, läkemedel som NSAID och gifter rytmrubbningar som för snabb eller långsam rytm sjukdomar som diabetes, svår anemi (brist på röda blodkroppar), lungsjukdom, sköldkörtelsjukdom och infektioner ärftlig benägenhet Skadorna kan vara av två slag. Vanligast är att hjärtmuskeln försvagats så att hjärtats ena (oftast vänster kammare) eller båda kamrarna inte orkar dra ihop sig kraftigt nog för att upprätthålla pumpförmågan (systolisk dysfunktion). Om hjärtväggarna är så stela att hjärtats högra halva har svårt att vidgas och fyllas med tillräckligt mycket blod kallas det diastolisk dysfunktion. Det kan bli följden om det finns ärrbildningar eller förtjockningar i muskelväggen. Ofta förekommer dessa tillstånd tillsammans. Hjärtsvikt kan förvärras av: akut ischemi eller hjärtinfarkt, om patienten inte tar ordinerad medicin rytmrubbningar i hjärtat, till exempel förmaksflimmer anemi (brist på röda blodkroppar) andra sjukdomar som influensa, lunginflammation och infektioner, i synnerhet i kombination med hög ålder

4 4 (24) Symtom Hjärtsvikt kan utvecklas under lång tid, till exempel vid obehandlad blodtryckssjukdom, eller snabbt som vid akut hjärtinfarkt. Huvudsymtomet är andnöd. Vid lindrigare former räcker hjärtats pumpförmåga till i vila, men inte när man anstränger sig. Det innebär att man kan bli andfådd av att gå i till exempel backar och trappor. Den som har en mer uttalad hjärtsvikt får symtom även vid mycket måttlig ansträngning och efterhand andnöd även vid vila, i liggande ställning och nattetid. Andra symtom kan vara trötthet, hjärtklappning, hosta, vätskeansamling (ödem) i ben, buk och lungor, stora urinmängder, aptitlöshet, illamående, förstoppning, yrsel, leverförstoring och vidgad halspulsåder. Symtomen kan skilja sig åt beroende på om det främst är vänster eller höger kammare som skadats. Vänstersidig hjärtsvikt Andnöd, trötthet, kronisk torrhosta, onormala ljud från hjärta och lungor, oregelbunden hjärtrytm. Lungödem genom att blodet ansamlas i lungorna och vätskeanhopning. Högersidig hjärtsvikt Andnöd, trötthet, viktförlust, svårläkta sår, onormal puls och hjärtljud. Eftersom blodet stannar kvar i kroppen samlas vätska i vävnaderna, benen, buken och inre organ som levern. Akut livshotande hjärtsvikt: Kraftig andnöd, kallsvett, blekhet, hosta, svår hjärtklappning, ångest. Latent hjärtsvikt: Symtomen på hjärtsvikt kan ta lång tid på sig att utvecklas även om hjärtats arbetssätt är rejält stört. Hos äldre och personer med diabetes kan hjärtsvikt även vara följden av en tyst infarkt som inte ger några symtom och kan upptäckas först i efterhand. Det är viktigt att kunna diagnosticera detta för att försöka hindra att det utvecklas till symtomatisk hjärtsvikt.

5 5 (24) Klassificering Graden av hjärtsvikt bedöms enligt en skala som utarbetats av New York Heart Association (NYHA) vilken i dag är den mest använda. NYHA1: Nedsatt hjärtfunktion där den drabbade inte känner av några symtom. NYHA2: Lätt hjärtsvikt med andfåddhet och trötthet vid mer än måttlig ansträngning. NYHA3: Medelsvår hjärtsvikt med andfåddhet och trötthet vid lätt till måttlig fysisk aktivitet, som att gå i motlut och klä sig. NYHA4: Svår hjärtsvikt med andfåddhet och trötthet redan vid vila. Symtomen ökar vid minsta aktivitet. Patienten är ofta sängbunden.

6 6 (24) Prognos Hjärtsvikt är en allvarlig sjukdom med dålig prognos även om den förbättrats med modern behandling fler dör i hjärtsvikt än i cancer. Vid mild hjärtsvikt ligger dödligheten mellan 5 och 10 procent per år. Prognosen försämras med ökad svårighetsgrad och bland de sjukaste patienterna ligger den på minst mellan 40 och 50 procent per år. NYHA räknar med följande dödstal efter ett respektive fem år för de olika klasserna: NYHA1: NYHA2: NYHA3: NYHA4: 5 20 procent procent procent procent Blodprov används som prognostisk markör Med blodprovet NT-proBNP kan man prognostisera vilka patienter som löper störst risk att dö. I en studie (ICON) ingick patienter som sökt sig till någon akutmottagning på grund av andnöd. 720 av dem visade sig ha akut hjärtsvikt. De hade i median ng/l jämfört med 108 ng/l hos dem som inte hade hjärtsvikt. Av samtliga patienter i studien dog 109 (8,6 procent) inom 76 dagar. Av dessa hade 89 akut hjärtsvikt. Bland dem som hade akut hjärtsvikt och dog inom 76 dagar var nivåerna NT-proBNP signifikant högre med i genomsnitt ng/l (från till ng/l) jämfört med dem som överlevde där snittet låg på ng/l (från till ng/l). Källa: Januzzi et al. The Internationel Colloborative of NT-proBNP Study (ICON), Eur Heart J 2006; 27: I ytterligare en studie visas att patienter som vid intagning på akutavdelning hade NT-proBNP-nivåer på mer än ng/l, hade en tre gånger högre dödlighet än patienter med nivåer under 430 ng/l. Nivåer över 1000 ng/l var förknippade med svår hjärtsvikt och dålig prognos.

7 7 (24) Källa: State of the art: Using natriuretic peptide levels in clinical practice, Eur J Heart Failure 10 (2008) Nivåerna av NT-proBNP är ett viktigt prognostiskt verktyg även för patienter med kronisk hjärtsvikt. I en studie med drygt patienter med mild till måttlig kronisk hjärtsvikt innebar ett värde på 500 ng/l över baslinjen en ökad att avlida med 3,8 procent och för inläggning på sjukhus med 3 procent. Vid nivåer över ng/l ökar risken att dö markant. Därför bör nivåerna av NT-proBNP mätas regelbundet hos patienter med kronisk hjärtsvikt för att hitta dem med som har särskilt höga risk att drabbas av komplikationer. Källa: Serge Masson, Roberto Latini. Amino Terminal Pro-B-Type Natriuretic Peptides and Prognosis in Chronic Heart Failure. Am J Cardiol 2008; 101 (suppl): 56A-60A).

8 8 (24) Diagnos Läkemedelsverket säger i sina nya riktlinjer för diagnostik och behandling av hjärtsvikt (januari 2006) att dagens diagnostik ofta är bristfällig. Utredningen ska innefatta anamnes (sjukdomshistoria), status, EKG och mätningar av natriuretiska peptider (särskilda ämnen som utsöndras av hjärtmuskeln). Följande metoder används för att ställa diagnosen hjärtsvikt: Vilo-EKG (elektrokardiografi), då man via hudytan mäter hjärtats elektriska aktivitet, avslöjar rytmrubbningar och kan ge information om orsaken till hjärtsvikten t.ex. tecken på genomgången hjärtinfarkt. Normalt EKG utesluter hjärtsvikt. Blodprov för att kontrollera en hjärtsviktsmarkör, NT-proBNP, är en metod för att snabbt sortera ut dels personer med hjärtsviktsliknande symtom som inte har hjärtsvikt, dels identifiera personer som troligen har hjärtsvikt och bör genomgå ekokardiografi. Det görs via ett enkelt blodprov på vårdcentraler och sjukhus. NT-proBNP är en biokemisk markör i blodet, en peptid som uppstår ur hormonet probnp och utsöndras från celler i hjärtväggen när hjärtat inte orkar pumpa tillräckligt med blod. Nivån av NT-proBNP i blodet kan mätas med hjälp av en patientnära utrustning. Testet tar bara 15 minuter. Ekokardiografi innebär att man mäter hjärtväggarnas och klaffarnas rörelser och läge med hjälp av ultraljud. Det ger också besked om typ och grad av rubbning i hjärtats funktion. Ekokardiografi är det säkraste sättet att diagnostisera hjärtsvikt, men tidiga former av hjärtsvikt kan missas. Hjärt-lungröntgen ger information om hjärtför storing, blodflöde i lungkretsloppet, förekomst av vätska i lungorna, lungsjukdom och eventuell sjukdom i hjärtklaffarna. Arbetsprov, som cykling, kan visa på svårighetsgraden av patientens hjärtsvikt.

9 9 (24) Till detta kommer genomgång av patientens tidigare sjukdomshistoria (anamnes) och kliniska tester. Socialstyrelsens rekommendation NT-proBNP ingår i samlingsnamnet natriuretiska peptider. I de nationella riktlinjerna för hjärtsjukvård som kom ut i februari år 2008 rekommenderar Socialstyrelsen följande: Vid låg till måttlig misstanke om hjärtsvikt bör natriuretiska peptider (NTP) användas för att utesluta hjärtsvikt, särskilt då tillgången på ultraljud är begränsad. Vid förhöjda värden på NTP, bör fortsatt utredning med ultraljud göras för att fastställa diagnos och orsak. Låga värden på NTP talar starkt emot hjärtsvikt och då bör ingen ytterligare ultraljudsundersökning göras. Ultraljud bör inte användas som förstahandsmetod vid låg misstanke om hjärtsvikt, utan i första hand NTP. NTP kan användas på akutmottagningar för att snabbare komma till rätt diagnos vid misstänkt hjärtsvikt. Källa: Socialstyrelsen, Nationella riktlinjer för hjärtsjukvård 2008 Svårtolkade symtom Diagnosen hjärtsvikt kan vara svår att ställa. Mer än hälften av patienterna uppfyller inte kraven på accepterade diagnoskriterier och bland kvinnor är det ännu fler, enligt Nationellt Hjärtsviktsregister. Särskilt gäller det om patienten har en mildare form av hjärtsvikt. Symtomen kan vara diffusa och likna dem vid andra sjukdomar, till och med dem vid dålig kondition. De vanligaste orsakerna till falskt positiv diagnos är fetma (framför allt hos kvinnor), kärlkramp och lungsjukdomar som astma och KOL (kroniskt obstruktiv lungsjukdom), svår anemi (brist på röda blodkroppar) och njur- eller leversvikt med ödem.

10 10 (24) Enligt en studie genomförd vid 158 vårdcentraler ställdes diagnosen hjärtsvikt i 30 procent av fallen enligt rekommenderade riktlinjer. Dessutom var den kliniska träffsäkerheten för hjärtsvikt baserad på symtom endast 30 procent. Diagnostisk osäkerhet och därigenom utebliven behandling leder till sämre välbefinnande hos patienterna, fler sjukhusinläggningar och ökad dödlighet. Källa: Dahlström et al. OBS CHF-studien. Nationella hjärtsviktsregistret, referat, årsmöte maj Studier har visat att andelen feldiagnostiserade hjärtsviktspatienter minskar från 43 till 11 procent om läkaren får tillgång till natriuretiska peptider i samband med undersökningen. Källa: Silver MA et al. Congest Heart Fail 2004;10(5 suppl 3):1-30

11 11 (24) Korrekt diagnos via blodprov Över- och underbehandling Idag råder såväl över- som underbehandling. Runt hälften av de patienter som behandlas för hjärtsikt har inte hjärtsvikt, medan andra har hjärtsvikt som inte har diagnosticerats. Spara tid och pengar Sannolikt skulle många sjukhusinläggningar för hjärtsvikt kunna förhindras med bättre diagnostik, vilket skulle spara både tid och kostnader. Biokemisk markör I de nya rekommendationerna framhåller Läkemedelsverket att vid misstanke om hjärtsvikt kan analys av mängden natriuretiska peptider underlätta diagnosen. Testet kan göras genom ett blodprov som tas på vårdcentraler eller sjukhus. Det största diagnostiska värdet har NT-proBNP för patienter med obehandlad misstänkt hjärtsvikt. Där har resultatet ett högt negativt prediktivt värde det vill säga att om nivåerna är låga kan hjärtsvikt med stor sannolikhet uteslutas. Omvänt pekar förhöjda värden på att sannolikheten för hjärtsvikt är relativt hög. Diagnosen måste bekräftas med ekokardiografi och den fortsatta utredningen gå snabbt så att korrekt behandling kan sättas in tidigare. Med hjälp av testet kan man: utesluta hjärtsvikt hitta riskpatienter för vidare utredning reservera ekokardiografi för dem med störst behov optimera behandlingen följa hur behandlingen utvecklas minska antalet kostsamma undersökningar och vårdtillfällen Testet har tagits fram av Roche Diagnostics och används redan på många sjukhus och inom primärvården i Sverige.

12 12 (24) Beslutgränser för NT-proBNP I en konsensusrapport publicerad i The American Journal of Cardiology i februari 2008 föreslås följande prognostiska värden för patienter som söker akut för symtom på hjärtsvikt: Alla åldrar: Hjärtsvikt kan uteslutas om värdet är under 300 ng/l. Under 50 år: ng/l misstänkt hjärtsvikt och över 450 ng/l stark misstanke om hjärtsvikt. Mellan 50 och 75 år: ng/l misstänkt hjärtsvikt och över 900 ng/l stark misstanke om hjärtsvikt. Över 75 år: ng/l misstänkt hjärtsvikt och över ng/l stark misstanke om hjärtsvikt. Samma gränsvärden föreslås av en europeisk expertgrupp i en artikel European Journal of Heart Failure. En av artikelförfattarna är den svenske kardiologen professor Ulf Dahlström. Spannet mellan 300 ng/l under vilket hjärtsvikt kan uteslutas och gränsen för stark misstanke om hjärtsvikt kallas också för gråzon. Det innebär att värdena kan tyda på hjärtsvikt men också att de kan ha andra kardiovaskulära orsaker, bero på lungsjukdom eller störd njurfunktion. Därför kan värden som hamnar inom den grå zonen ha betydelse för hur patienten ska utredas i fortsättningen även om det visar sig inte vara hjärtsvikt. Källa: J.L Januzzi et al. An International Consensus Statement Regarding Amino-Terminal Pro-B-Type Natriuretic Peptide Testing: The International NT-proBNP Consensus Panel, The American Heart of Cardiology, February 4, 2008, vol 101 (3a). Källa: A. Maisel et al. Review, State of the art: Using natriuretic peptide levels in clinical practice, European Journal of Heart Failure 10 (2008) Utesluta hjärtsvikt Låga värden NT-proBNP, under 300 ng/l, kan med mycket stor säkerhet utesluta hjärtsvikt. I den tidigare nämnda ICON-studien kunde dessa patienter identifieras med 98 procents säkerhet.

13 13 (24) En studie vid tre danska sjukhus prövade i vilken mån NT-proBNP kunde sortera ut vilka av patienter som led av försämrad vänsterkammarfunktion och vilka som hade normal funktion. Läkarna gjorde en klinisk bedömning av patienter, som även undersöktes med ekokardiografi och NTproBNP-analys. Patienter med normala värden (ingen hjärtsvikt) kunde identifieras till 98 procent via NT-proBNP. Testet kunde med 73 procents säkerhet identifiera patienter vars pumpfunktion var nedsatt med mer än 40 procent (tecken på hjärtsvikt) Källa: NT-proBNP: a new diagnostic screening tool to difference between patients with normal and reduced left ventrical systolic function. M Bay et al. Heart 2003;89: Brittiska forskare har gått igenom tre europeiska epidemiologiska studier där nivåerna NT-proBNP hos drygt personer analyserats. Testet kunde identifiera patienterna med störd hjärtfunktion med 75 procents säkerhet och de med normal hjärtfunktion till 99 procent. Resultaten visar att mätning av NT-proBNP är en lämplig diagnostisk metod för att utesluta diagnoserna nedsatt vänsterkammarfunktion och hjärtsvikt hos patienter med andnöd. Onormala värden pekar på att patienten har någon form av hjärtproblem och därför måste undersökas närmare. Källa: McDonagh et al. NT-proBNP and the diagnosis of heart failure: a pooled analysis of three European epidemiological studies, Eur J Heart Fail 2004 mar 15; 6 (3):269-73) Säker prognos Mer än hälften av de patienter som söker på en medicinsk akutavdelning har symtom med andnöd eller bröstsmärtor. I en studie vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg ingick 200 patienter varav hälften hade bröstsmärtor och hälften andnöd. Syftet var att se om tidig analys av NTproBNP hos patienter som sökte akut för andfåddhet och/eller bröstsmärtor kunde förbättra diagnostiken och om NT-proBNP taget akut kunde säga något om prognos för överlevnad och intagning på sjukhus under sex månader.

14 14 (24) Resultaten visade att av samtliga patienter återinlades 65 (33 procent) inom sex månader. De hade ett NT-proBNP-värde på i snitt ng/l i det prov som togs vid akutintaget mot 208 hos dem som inte behövde läggas in på nytt. De 19 patienter (9,5 procent) som avled hade en mediankoncentration på ng/l mot 399 ng/l hos de överlevande patienterna. Studiens slutsats är att: Hög koncentration av NT-proBNP var starkt relaterad till dödlighet och återinläggning inom sex månader. NT-proBNP lägre än 100 ng/l innebar extremt låg risk för att avlida eller återintagning inom sex månader efter provtagningen vilket kunde förutsägas med 98 procents säkerhet. Värden över ng/l innebar hög sannolikhet dör död och återintagning inom sex månader vilket kunde förutsägas med 72 procents säkerhet. Vid mycket högt NT-proBNP, över ng/l, är intensifierad diagnostik och behandling motiverad med tanke på den höga risken för död och återinläggning inom sex månader. Ett lågt NT-proBNP hos patienter som saknar objektiva tecken på hjärtsjukdom kan underlätta bedömning och handläggning av dessa patienter på akutmottagningen som tillägg till befintliga metoder. Akut analys av NT-proBNP förefaller vara ett enkelt prov som kan användas för mycket tidig diagnostik av hjärtsvikt och för riskbedömning av patienter som söker för bröstsmärtor och/eller andnöd vid en medicinsk akutmottagning. Källa:Jaana Javadzadeh et al. NT-proBNP ger träffsäker diagnos i akutskede. Läkartidningen nr Volym 105. Andra faktorer som kan påverka nivåerna av NT-proBNP i blodet Förutom hjärtsvikt finns ett antal andra faktorer som kan påverka koncentrationerna av NT-proBNP. De är bland andra: stigande ålder och kvinnligt kön annan hjärtsjukdom än hjärtsvikt

15 15 (24) högt blodtryck lungsjukdom njursvikt svår sjukdom Faktorer som ger sänkta koncentrationer: blodtryckssänkande medel som ACE-hämmare och angiotensin II blockerare vätskedrivande medel fetma Källa: Per Venge, Institutionen för medicinsk vetenskap, klinisk kemi, Uppsala universitet. Förslag till riktlinjer för användning och tolkning av plasmamätning av BNP och NT-proBNP vid hjärtsvikt och akut kranskärlsjukdom. Klinisk biokemi i Norden. Nr 2, vol 19, 2007.

16 16 (24) Behandling Hjärtsvikt kan inte botas. Syftet med behandlingen är därför att minska symtomen för att ge patienten ökad livskvalitet och överlevnad genom att förbättra blodflödet och underlätta hjärtats arbete. Behandlingen måste också riktas in på den bakomliggande sjukdomen för att undvika att hjärtsvikten försämras. Den medicinska behandlingen omfattar olika typer av läkemedel: ACE-hämmare blockerar bildandet av hormoner som får blodkärlen att dra ihop sig. Hjärtat avlastas genom att blodet kan pumpas ut med mindre motstånd. Både inläggning på sjukhus och dödlighet kan minska. Angiotensin II-receptorantagonister hämmar ett hormon som får blodkärlen att dra ihop sig. Diuretika är medel som hjälper kroppen att göra sig av med överflödig vätska. Dosen ska anpassa individuellt, Digitalis lindrar främst symtomen. Om patienten har förmaksflimmer kan digitalis stabilisera hjärtverksamheten, Betablockerare dämpar verkningarna av hormonet adrenalin som har en skadlig inverkan på hjärtmuskeln vid hjärtsvikt. Slaghastigheten minskar och därmed belastningen på hjärtat, dessutom sänks blodtrycket. Behandling med ACE-hämmare och betablockerare har inneburit vinster som ökad livskvalitet, minskat behov av sjukvård och minskad dödlighet i hjärtsvikt. Ändå är det i dag mindre än 50 procent av patienterna som får rekommenderad behandling, enligt Nationellt Hjärtsviktsregister. Alla patienter svarar inte lika bra på given behandling. Det finns studier om att NT-proBNP skulle kunna användas för att individualisera och styra behandlingen.

17 17 (24) Vad patienten själv kan göra Förutom medicinsk behandling kan en patient med hjärtsvikt göra en hel del själv för att minska symtom och risker. Det mesta faller under de allmänna råden för att vårda sin hälsa: rök inte motionera ät väl och undvik övervikt drick inte för mycket vätska undvik alkohol (kan störa hjärtrytmen) var försiktig med salt undvik stress

18 18 (24) Vårdorganisation Hjärtsviktsmottagningar Ett gott omhändertagande av patienter med hjärtsvikt kräver ett väl utvecklat samarbete mellan ambulansvård, vårdcentraler, sjukhus och äldreomsorg, konstaterar Socialstyrelsen i sina riktlinjer för kranskärlssjukvård. Därför är det viktigt att utarbeta gemensamma vårdprogram med diagnostik, utredning, behandling remissförfarande och vårdkedjor. Patienter med hjärtsvikt åkte tidigare ofta ut och in på sjukhus. I dag finns särskilda hjärtsviktsmottagningar vid många sjukhus och vårdcentraler i Sverige. Personalen har särskild kompetens för att ta hand om denna typ av patienter. Erfarenheterna är mycket positiva, anser Socialstyrelsen. Utbilda patienten Omhändertagande av hjärtsviktspatienter bör också omfatta utbildning. Många har dålig kunskap om sin sjukdom, mediciner, riskfaktorer och levnadsvanornas betydelse. Följden kan bli att de inte känner igen symtom på försämring, inte kontaktar sin doktor i tid och måste läggas in på sjukhus. Studier har visat att omkring 50 procent av alla inläggningar på sjukhus skulle kunna förhindras, enligt Nationellt Hjärtsviktsregister. Med utbildade patienter skulle vårdtiderna kunna förkortas och antalet återinläggningar på sjukhus minska. Nationellt hjärtsviktsregister Det nationella hjärtsviktsregistret (RiksSvikt) inrättades 2003 på initiativ av Svenska Cardiologföreningen. Syftet är att följa upp hur sjukhus och vårdcentraler följer riktlinjerna för behandling av hjärtsvikt och enheterna ska kunna jämföra hur de står i förhållande till riksgenomsnittet. Målet är att minst 85 procent av patienterna ska behandlas enligt de nationella riktlinjerna och att diagnostik med ekokardiografi ska användas i minst 85 procent av fallen.

19 19 (24) Hälsoekonomi Hjärtsvikt kostar samhället omkring 2,6 miljarder kronor om året eller cirka 2 procent av hela hälso- och sjukvårdsbudgeten. Av detta svarar sjukhusvården för drygt 70 procent av kostnaderna och läkemedel för mellan 2 och 8 procent. Samhällets kostnader för hjärt- och kärlsjukdomar ligger på omkring 3,7 miljarder kronor. Amerikansk studie I en internationell prospektiv studie över 599 patienter med andnöd som kommit till någon akutmottagning har man jämfört kostnadseffektiviteten för att ställa diagnosen hjärtsvikt med antingen standardiserade kliniska metoder, eller med NT-proBNP. Patienterna följdes upp i 60 dagar efter besöket. Studiens utgångspunkter var att: resursutnyttjandet inom vården är relaterat till i vilken utsträckning man vid en klinisk bedömning hittar de patienter som har hjärtsvikt eller kan misstänkas ha det, NT-proBNP kan ge vägledning om behovet av ekokardiografi och hur många av akutvårdens patienter som ska läggas in respektive kan skickas hem, felbedömning av patienter kan ha betydelse för i vilken mån allvarliga händelser (serious adverse events) inträffar under uppföljningstiden. Resultaten visar att: höga nivåer NT-proBNP var den starkaste indikatorn på att patienten skulle få diagnosen akut hjärtsvikt. användandet av ekokardiografi kunde minska med 58 procent. andelen patienter som inledningsvis måste läggas in på sjukhus kunde minska med 13 procent. antalet dagar på sjukhus kunde minskas med 12 procent.

20 20 (24) Enligt studien skulle diagnostik med NT-proBNP för amerikansk del innebära besparingar på 492 dollar per patient genom att man direkt kan sålla bort dem som inte har hjärtsvikt. Utslaget på hela den amerikanska vårdapparaten skulle det motsvara ungefär 550 miljoner dollarn per år. Källa: Uwe Siebert et al, studien presenterad vid International Society for Pharmaeconomics & Outcomes Research, oktober 2004, Hamburg.

21 21 (24) Blodomloppet Hjärtat slår ungefär tre miljarder slag under ett normallångt liv och pumpar ut omkring fem liter blod i minuten i vila. Varje hjärthalva består av ett förmak, som tar emot blod, och en kammare som pumpar det vidare. Det friska blodomloppet är en ständigt cirkulerande process där hjärtats sammandragningar pumpar syresatt blod från hjärtats vänstra kammare genom artärerna ut i kroppens alla kärl (stora kretsloppet). Blodet levererar syre, näring, värme och livsviktiga kemiska substanser och transporterar avfallsprodukter till njurarna där de utsöndras. Blodet passerar genom venerna tillbaka till hjärtats högra förmak som fylls med blod. Höger kammare pumpar blodet genom lungorna (lilla kretsloppet) där koldioxid lämnar kroppen via utandningsluften och blodet åter syresätts. Därefter förs blodet via vänster förmak tillbaka till vänster kammare och pumpas ut i artärerna. Mellan hjärtats hålrum finns klaffar som öppnas och sluts i takt med sammandragningarna. Klaffarna ser till att blodet hela tiden förs i rätt riktning. När hjärtat, motorn i denna cirkulatoriska process, av någon anledning skadas kan följden bli hjärtsvikt.

22 22 (24) Hjärt- och kärlsjukdomar, dödsorsak År 2002 avled drygt personer i Sverige. Den vanligaste dödsorsaken var någon hjärt-kärlsjukdom, däribland hjärtsvikt. Ungefär 45 procent av kvinnorna och 44 procent av männen hade en sådan sjukdom som underliggande dödsorsak. Den näst vanligaste dödsorsaken är cancer med 22 procent av dödsfallen bland kvinnor och 25 procent bland männen. Den vanligaste enskilda dödsorsaken är hjärtinfarkt, som svarar för ungefär 30 procent av alla dödsfall. Varje år tas ungefär patienter in på hjärtinfarktavdelningarna. Totalt sett har dock antalet döda i hjärt- och kärlsjukdom minskat med bättre behandling.

23 23 (24) Organisationer Hjärt- och Lungsjukas Riksförbund En patientorganisation för att tillvarata de hjärt- och lungsjukas intressen. Förbundet har medlemmar och 160 lokalföreningar runt om i landet. Adress: Box 9090, Stockholm Telefon Hemsida Hjärt- och Lungfonden Främst en insamlingsorganisation och finansiär av svensk forskning runt hjärt- och lungsjukdomar. Hemsida Referenser Nationella riktlinjer för kranskärlssjukvården (Socialstyrelsen) Karolinska Universitetssjukhuset Vårdprogram vid hjärtsvikt (Södersjukhuset i Stockholm) Patientinformation om hjärtsvikt (Socialstyrelsen) Behandling av hjärtsvikt och asymtomatisk vänsterkammardysfunktion (Läkemedelsverket) Diagnostik och behandling av kronisk hjärtsvikt (Läkemedelsverket) Nationellt hjärtsviktsregister

24 24 (24) Kontaktuppgifter För mer information om NT-proBNP, kontakta: Helen Krut, Roche Diagnostics Tel , E-post: Roche, med huvudkontor i Basel, är ett av världens främsta forsknings- och utvecklingsföretag inom läkemedel och diagnostik. Roche Diagnostics är världsledande inom in vitro-diagnostik och tillhandahåller produkter och tjänster till forskare, sjukhus och laboratorier över hela världen. Roche Diagnostics är ledande även inom patientnära diagnostik, bland annat diabetesvård. Roche har anställda i 150 länder. Företaget har ett flertal strategiska allianser inom forskning och är bland annat majoritetsägare i Genentech och Chugai. Företaget har 120 anställda i Sverige. Mer information:

Diagnostik och behandling av kronisk hjärtsvikt

Diagnostik och behandling av kronisk hjärtsvikt Diagnostik och behandling av kronisk hjärtsvikt Hjärtsvikt är ett mycket vanligt tillstånd, framförallt hos äldre. Ändå är diagnostiken och behandlingen ofta bristfällig. Vanliga symtom vid hjärtsvikt

Läs mer

HJÄRTINFARKT, HJÄRTSVIKT OCH ANGINA PECTORIS

HJÄRTINFARKT, HJÄRTSVIKT OCH ANGINA PECTORIS HJÄRTINFARKT, HJÄRTSVIKT OCH ANGINA PECTORIS Anette Dolk AiV 1 Innehållsförteckning Inledning... 1 Syfte... 1 Metod... 1 Hjärtinfarkt... 1 Incidens... 1 Orsaker... 2 Symtom... 2 Diagnos... 3 Behandling...

Läs mer

En hjärtesak För dig som undrar över högt blodtryck

En hjärtesak För dig som undrar över högt blodtryck En hjärtesak För dig som undrar över högt blodtryck Den dolda folksjukdomen Har du högt blodtryck? Den frågan kan långt ifrån alla besvara. Högt blodtryck, hypertoni, är något av en dold folksjukdom trots

Läs mer

Information till dig som har. Hjärtsvikt. Patientinformation

Information till dig som har. Hjärtsvikt. Patientinformation Information till dig som har Hjärtsvikt Patientinformation Denna broschyr har utarbetats av Professor Ulf Dahlström och hjärtsviktssjuksköterska Anna Strömberg vid Kardiologiska kliniken, Universitetssjukhuset

Läs mer

Hjärtinsufficiens = hjärtsvikt. Hjärtat kan inte utföra sin uppgift att pumpa runt blodet i kroppen.

Hjärtinsufficiens = hjärtsvikt. Hjärtat kan inte utföra sin uppgift att pumpa runt blodet i kroppen. Brev 15 Hjärtinsufficiens = hjärtsvikt. Hjärtat kan inte utföra sin uppgift att pumpa runt blodet i kroppen. Kompensationsmekanismer: Hjärtfrekvensen ökar, även kontraktionskraften hos hjärtslagen, vilket

Läs mer

KOL en folksjukdom PRESSMATERIAL

KOL en folksjukdom PRESSMATERIAL KOL en folksjukdom Kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL) är en inflammatorisk luftrörs- och lungsjukdom som ger en successivt försämrad lungfunktion och på sikt obotliga lungskador. KOL är en folksjukdom

Läs mer

Högt blodtryck. Med nya kostvanor, motion och läkemedel minskar risken för slaganfall och sjukdomar i hjärta och njurar.

Högt blodtryck. Med nya kostvanor, motion och läkemedel minskar risken för slaganfall och sjukdomar i hjärta och njurar. Högt blodtryck Med nya kostvanor, motion och läkemedel minskar risken för slaganfall och sjukdomar i hjärta och njurar. Högt blodtryck (hypertoni) är något av en folksjukdom. Man räknar med att ungefär

Läs mer

Högt blodtryck Hypertoni

Högt blodtryck Hypertoni Högt blodtryck Hypertoni För högt blodtryck försvårar hjärtats pumparbete och kan vara allvarligt om det inte behandlas. Har du högt blodtryck ökar risken för följdsjukdomar som stroke, hjärtinfarkt, hjärtsvikt,

Läs mer

Arytmogen högerkammarkardiomyopati

Arytmogen högerkammarkardiomyopati Centrum för kardiovaskulär genetik Norrlands universitetssjukhus Information till patienter och anhöriga Arytmogen högerkammarkardiomyopati Den här informationen riktar sig till dig som har sjukdomen arytmogen

Läs mer

Artärer de ådror som för syresatt blod från lungorna ut i kroppen.

Artärer de ådror som för syresatt blod från lungorna ut i kroppen. Pressmaterial Ordlista Ablation en metod för behandling av förmaksflimmer som innebär att läkaren går in med en kateter från ljumsken till hjärtat och på elektrisk väg försöker häva störningen i hjärtats

Läs mer

Hjärtsvikt Medicin SU/Mölndal i samarbete med Mölndals kommun och primärvård

Hjärtsvikt Medicin SU/Mölndal i samarbete med Mölndals kommun och primärvård Hjärtsvikt Medicin SU/Mölndal i samarbete med Mölndals kommun och primärvård CVU Rapportserie 2005:7 Projektledare: Mona Karlsson Medicinmott SU/Mölndal Mölndal Projektgrupp: Maria Morén Ulf Axelsson Margaretha

Läs mer

Förmaksflimmer ORSAK, SYMTOM, BEHANDLING PATIENTINFORMATION

Förmaksflimmer ORSAK, SYMTOM, BEHANDLING PATIENTINFORMATION Förmaksflimmer ORSAK, SYMTOM, BEHANDLING PATIENTINFORMATION Sinusknutan Höger förmak Vänster förmak Vad har hjärtat för uppgift? Hjärtat är beläget mitt i bröstkorgen. Det är uppbyggt av muskelvävnad och

Läs mer

Att leva med hjärtsvikt

Att leva med hjärtsvikt Frankeras ej. Mottagaren betalar portot www.logiken.se Alla bidrag är välkomna Vill du stödja Hjärt- och Lungsjukas Riksförbunds arbete och utvecklingen av Hjärt & Lungskolan? Sätt in ditt stöd på PlusGiro

Läs mer

Fakta om talassemi sjukdom och behandling

Fakta om talassemi sjukdom och behandling Fakta om talassemi sjukdom och behandling Talassemi Talassemi är en ärftlig kronisk form av blodbrist (anemi). Sjukdomen är ovanlig i Sverige, mellan 40 och 50 personer beräknas ha en svår symtomgivande

Läs mer

Hjärtsvikt. Catharina Lysell Bergström Överläkare. Geriatriskt kompetensbevis Det sviktande hjärtat 1

Hjärtsvikt. Catharina Lysell Bergström Överläkare. Geriatriskt kompetensbevis Det sviktande hjärtat 1 Hjärtsvikt Catharina Lysell Bergström Överläkare Geriatriskt kompetensbevis Det sviktande hjärtat 1 Hjärtsvikt Är ett symptom på underliggande sjukdom Ännu ett tillstånd som ökar med stigande ålder Goda

Läs mer

Information om hjärtsvikt. QSvikt

Information om hjärtsvikt. QSvikt Information om hjärtsvikt QSvikt Q Svikt www.q-svikt.se Vid frågor angående hjärtsvikt är du välkommen att höra av dig till din vårdcentral, Hjärtmottagningen på Centralsjukhuset i Kristianstad, telefon

Läs mer

Goda råd vid infektion. En liten guide om hur du som är 65 år och äldre tar hand om din hälsa och dina infektioner

Goda råd vid infektion. En liten guide om hur du som är 65 år och äldre tar hand om din hälsa och dina infektioner Goda råd vid infektion En liten guide om hur du som är 65 år och äldre tar hand om din hälsa och dina infektioner Bästa tiden att plantera ett träd var för tjugo år sedan, den näst bästa tiden är nu Information

Läs mer

Olmesartan medoxomil STADA. 10.11.2015, Version V1.2 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

Olmesartan medoxomil STADA. 10.11.2015, Version V1.2 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN Olmesartan medoxomil STADA 10.11.2015, Version V1.2 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 Delområden av en offentlig sammanfattning Olmesartan medoxomil STADA 10 mg filmdragerade tabletter

Läs mer

Vad är hjärtsvikt? Orsaker

Vad är hjärtsvikt? Orsaker Hjärtsvikt Vad är det och hur behandlas det? Niels Wagner Vad är hjärtsvikt? Ett tillstånd då hjärtat inte förmår att pumpar tillräcklig mycket blod för att ge adekvat blodförsörjning av kroppens organ

Läs mer

Inledning. Kapitel 1. Det är patienten som skall behandlas, inte blodtrycksförhöjningen.

Inledning. Kapitel 1. Det är patienten som skall behandlas, inte blodtrycksförhöjningen. Kapitel 1 Inledning Det är patienten som skall behandlas, inte blodtrycksförhöjningen. Det framhåller SBU i en omfattande kunskapssammanställning av de vetenskapliga fakta som finns tillgängliga om diagnostik

Läs mer

Fördelar med fysisk aktivitet, hur ofta osv.

Fördelar med fysisk aktivitet, hur ofta osv. Fysisk aktivitet Fördelar med fysisk aktivitet, hur ofta osv. Regelbunden fysisk aktivitet förbättrar hälsan och minskar risken för att drabbas av olika välfärdssjukdomar som bland annat hjärtinfarkt,

Läs mer

Docent Ola Bratt Urologiska kliniken Universitetssjukhuset i Lund 2005-12-08

Docent Ola Bratt Urologiska kliniken Universitetssjukhuset i Lund 2005-12-08 Verksamhetsområde Urologi Om blodprovet PSA för att upptäcka tidig prostatacancer Docent Ola Bratt Urologiska kliniken Universitetssjukhuset i Lund 2005-12-08 Ska friska män låta kontrollera sin prostatakörtel?

Läs mer

Integrerande MEQ-fråga 2

Integrerande MEQ-fråga 2 Skrivningskod :.. 1 (13) Integrerande Delexamination 2 Klinisk medicin, Södersjukhuset Restskrivning 2013-08-30 Totalt 20 poäng Anvisning: Frågan är uppdelad på 13 sidor (inkl. detta försättsblad) där

Läs mer

OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN LOSATRIX 12,5 MG FILMDRAGERADE TABLETTER Datum: 8.9.2015, Version 1.0 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 Delområden av den offentliga sammanfattningen VI.2.1 Information om sjukdomsförekomst

Läs mer

Tidig upptäckt. Marcela Ewing. Spec. allmänmedicin/onkologi Regional processägare Tidig upptäckt Regionalt cancercentrum väst

Tidig upptäckt. Marcela Ewing. Spec. allmänmedicin/onkologi Regional processägare Tidig upptäckt Regionalt cancercentrum väst Tidig upptäckt Marcela Ewing Spec. allmänmedicin/onkologi Regional processägare Tidig upptäckt Regionalt cancercentrum väst Disposition av föreläsning Bakgrund Alarmsymtom och allmänna symtom Svårigheten

Läs mer

PATIENTINFORMATION FRÅN SANOFI GENZYME. Information till dig som blivit ordinerad Aubagio (teriflunomid)

PATIENTINFORMATION FRÅN SANOFI GENZYME. Information till dig som blivit ordinerad Aubagio (teriflunomid) PATIENTINFORMATION FRÅN SANOFI GENZYME Information till dig som blivit ordinerad Aubagio (teriflunomid) 1 Vad är multipel skleros? Denna information är avsedd för dig som har skovvis förlöpande multipel

Läs mer

Användarmanual Blodtrycksmätare

Användarmanual Blodtrycksmätare Användarmanual Blodtrycksmätare Tack för att du köpt din blodtrycksmätare hos oss Kära kund Ca. 1 miljon har för högt blodtryck har det någon betydelse? Ca. 50% av befolkningen känner inte till sin blodtrycksnivå

Läs mer

För dig som behandlas med Tracleer (bosentan)

För dig som behandlas med Tracleer (bosentan) För dig som behandlas med Tracleer (bosentan) 1 Innehåll Hur behandlas PAH?... 4 Hur fungerar behandlingen med Tracleer?... 4 Kommer Tracleer att få mig att må bättre?... 5 Gångtest... 7 Funktionsklassificering...

Läs mer

Fakta om kronisk myeloisk leukemi (KML) sjukdom och behandling

Fakta om kronisk myeloisk leukemi (KML) sjukdom och behandling Fakta om kronisk myeloisk leukemi (KML) sjukdom och behandling Om leukemier Kronisk myeloisk leukemi (KML) är en form av leukemi ett samlande begrepp för flera cancersjukdomar som angriper de blodbildande

Läs mer

Juvenil Dermatomyosit

Juvenil Dermatomyosit www.printo.it/pediatric-rheumatology/se/intro Juvenil Dermatomyosit 2. DIAGNOS OCH BEHANDLING 2.1 Är sjukdomen annorlunda hos barn jämfört med vuxna? Hos vuxna kan dermatomyosit vara sekundär till cancer.

Läs mer

Ord och fraser som kan vara svåra att förstå

Ord och fraser som kan vara svåra att förstå ORDLISTA NIVÅ 1&2 Ord och fraser som kan vara svåra att förstå Före besöket Akut Att vara akut sjuk eller att få en akut tid betyder att du måste få hjälp i dag. Om det inte är akut kan du få en tid hos

Läs mer

Din behandling med XALKORI (crizotinib)

Din behandling med XALKORI (crizotinib) Version 1/2015-11 Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Detta kommer att göra det möjligt att snabbt identifiera ny säkerhetsinformation. Du kan hjälpa till genom att rapportera de biverkningar

Läs mer

NU-sjukvården. Efter akut kranskärlssjukdom. Barium.ID: 15671 Rutin. Publicerat för enhet: Avdelning 43; Avdelning 44 Version: 4

NU-sjukvården. Efter akut kranskärlssjukdom. Barium.ID: 15671 Rutin. Publicerat för enhet: Avdelning 43; Avdelning 44 Version: 4 Publicerat för enhet: Avdelning 43; Avdelning 44 Version: 4 Innehållsansvarig: Marianne Lång, Sjuksköterska, Hjärtmottagning Norra Älvsborgs Länssjukhus (marla2) Giltig från: 2014-10-09 Godkänt av: Margareta

Läs mer

Familjära thorakala aortasjukdomar

Familjära thorakala aortasjukdomar Centrum för kardiovaskulär genetik Norrlands universitetssjukhus Information till patienter och anhöriga Familjära thorakala aortasjukdomar Denna information riktar sig till dig som har sjukdomen FTAAD

Läs mer

Delområden av en offentlig sammanfattning

Delområden av en offentlig sammanfattning Olmestad Comp 20 mg/12,5 mg filmdragerade tabletter Olmestad Comp 20 mg/25 mg filmdragerade tabletter 17.12.2015, version V1.3 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 Delområden av en offentlig

Läs mer

Akut hjälp vid personskada.

Akut hjälp vid personskada. Akut hjälp vid personskada. Inläsningsuppgift inför instruktörsfortbildning våren 2007 CIVILFÖRSVARSFÖRBUNDET Marianne Danell-Kindberg 1 (8) Akut hjälp vid personskador. -En kort teoretisk översikt- Andningsapparaten

Läs mer

Smärta och inflammation i rörelseapparaten

Smärta och inflammation i rörelseapparaten Smärta och inflammation i rörelseapparaten Det finns mycket man kan göra för att lindra smärta, och ju mer kunskap man har desto snabbare kan man sätta in åtgärder som minskar besvären. Det är viktigt

Läs mer

Fatigue trötthet i samband med cancersjukdom och behandling. Verksamhetsområde onkologi

Fatigue trötthet i samband med cancersjukdom och behandling. Verksamhetsområde onkologi Fatigue trötthet i samband med cancersjukdom och behandling Verksamhetsområde onkologi 1 Inledning Trötthet i samband med cancersjukdom är ett vanligt förekommande symtom. Det är lätt att tro att trötthet

Läs mer

Njurtransplantation. Njurmedicinska kliniken Karolinska Universitetssjukhuset

Njurtransplantation. Njurmedicinska kliniken Karolinska Universitetssjukhuset Njurtransplantation Njurmedicinska kliniken Karolinska Universitetssjukhuset 1 Introduktion I Sverige transplanteras ca 350 njurar varje år, fördelade på fyra centra, Malmö, Göteborg, Stockholm och Uppsala.

Läs mer

Basutbildning i hjärtsvikt. Jonas Silverdal Specialistläkare kardiologi Medicin Geriatrik Akutmottagning SU/Östra

Basutbildning i hjärtsvikt. Jonas Silverdal Specialistläkare kardiologi Medicin Geriatrik Akutmottagning SU/Östra Basutbildning i hjärtsvikt Jonas Silverdal Specialistläkare kardiologi Medicin Geriatrik Akutmottagning SU/Östra Varför viktigt? Disposition Definition, symptom, fynd Kortfattat om utredning Orsak till

Läs mer

Motion till riksdagen. 1987/88: So488 av Kenth Skårvik och Leif Olsson (fp) om primär fibromyalgi

Motion till riksdagen. 1987/88: So488 av Kenth Skårvik och Leif Olsson (fp) om primär fibromyalgi Motion till riksdagen 1987/88: So488 av Kenth Skårvik och Leif Olsson (fp) om primär fibromyalgi Primär fibromyalgi (PF) är ett sjukdomstillstånd som i allmänhet visar sig som stelhet och värk på olika

Läs mer

Plötsliga dödsfall i samband med idrottsutövning

Plötsliga dödsfall i samband med idrottsutövning Plötsliga dödsfall i samband med idrottsutövning Bakgrund och rekommendationer STOCKHOLM SEPTEMBER 2005 ISBN 91-975766-4-6 9 789197 576642 INNEHÅLL Är det farligt att idrotta... 5 Vad beror plötsliga dödsfall

Läs mer

Hjärta och lungor HJÄRTA OCH LUNGOR

Hjärta och lungor HJÄRTA OCH LUNGOR IV Hjärta och lungor HJÄRTA OCH LUNGOR 63 Bröstsmärta Vid samtidig andnöd se även avsnitt Andnöd s 66. Vid säkert trauma mot bröstkorgen se även avsnitt Symtom från rörelseapparaten s 34. Vid feber + andningskorrelerad

Läs mer

Enbrel ger en bestående förbättring av livskvaliteten för patienter med psoriasis

Enbrel ger en bestående förbättring av livskvaliteten för patienter med psoriasis P R E S S M E D D E L A N D E FÖR OMEDELBAR PUBLICERING/ DEN 23 SEPTEMBER Enbrel ger en bestående förbättring av livskvaliteten för patienter med psoriasis Ett års behandling med läkemedlet Enbrel gav

Läs mer

Medfött långt QT syndrom ärftlig svimning

Medfött långt QT syndrom ärftlig svimning Centrum för kardiovaskulär genetik Norrlands universitetssjukhus Information till patienter och anhöriga Medfött långt QT syndrom ärftlig svimning Den här informationen riktar sig till dig som har sjukdomen

Läs mer

Leflunomide STADA. Version, V1.0

Leflunomide STADA. Version, V1.0 Leflunomide STADA Version, V1.0 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 Delområden av en offentlig sammanfattning Leflunomide STADA 10 mg filmdragerade tabletter Leflunomide STADA 20 mg filmdragerade

Läs mer

Till dig som har förmaksflimmer och behandlas med Xarelto. Patientinformation

Till dig som har förmaksflimmer och behandlas med Xarelto. Patientinformation 1 Till dig som har förmaksflimmer och behandlas med Xarelto Patientinformation Innehållsförteckning Orsaker till förmaksflimmer 5 Symtom 7 Tre typer av förmaksflimmer 7 Behandling av förmaksflimmer 8 Förmaksflimmer

Läs mer

Delområden av en offentlig sammanfattning

Delområden av en offentlig sammanfattning Pemetrexed STADA 25 mg/ml koncentrat till infusionsvätska, lösning 7.5.2015, Version V1.1 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 Delområden av en offentlig sammanfattning VI.2.1 Information

Läs mer

Palliativ vård vid olika diagnoser

Palliativ vård vid olika diagnoser Palliativ vård vid olika diagnoser likheter och olikheter Professor Peter Strang Överläkare, professor Sthlms sjukhem och Karolinska institutet 2013-04-17 Professor P Strang Cancer den fruktade diagnosen

Läs mer

PAH enkät för de som har sklerodermi, SLE, medfött hjärtfel eller har haft en blodpropp i lungan. Undersökningsresultat 8 oktober 2012

PAH enkät för de som har sklerodermi, SLE, medfött hjärtfel eller har haft en blodpropp i lungan. Undersökningsresultat 8 oktober 2012 PAH enkät för de som har sklerodermi, SLE, medfött hjärtfel eller har haft en blodpropp i lungan En undersökning om de som har sklerodermi, SLE, medfött hjärtfel eller har haft en blodpropp pp i lungan.

Läs mer

s uperhjälte njuren GÅR TILL KAMP! Skydda den för fiender www.supersankarimunuainen.fi

s uperhjälte njuren GÅR TILL KAMP! Skydda den för fiender www.supersankarimunuainen.fi s uperhjälte njuren GÅR TILL KAMP! Skydda den för fiender www.supersankarimunuainen.fi INNEHÅLL: 3. Superhjältenjurens superkrafter 4. Superhjältenjuren 5. Fiende nummer 1: ÖVERVIKT 6. Superhjältenjuren

Läs mer

SÖMNAPNÉ OCH TYP 2 DIABETES

SÖMNAPNÉ OCH TYP 2 DIABETES SÖMNAPNÉ OCH TYP 2 DIABETES Sömn är livsviktigt Alla behöver en god sömn för att kroppen ska kunna återhämta sig och fungera normalt. Mest sömn behöver barn och tonåringar. En vuxen behöver ca 6-9 timmar

Läs mer

Viktig information till patienter som fått sevelamerkarbonat utskrivet

Viktig information till patienter som fått sevelamerkarbonat utskrivet Teva Sweden har tagit fram detta informationsblad för att påminna patienten om viktig säkerhetsinformation som gäller sevelamerkarbonat och riskfaktorer som förknippas med följande tillstånd: Komplikationer

Läs mer

Hjärt- och Lungsjukas Riksförbund Box 9090 102 72 STOCKHOLM

Hjärt- och Lungsjukas Riksförbund Box 9090 102 72 STOCKHOLM Frankeras ej. Mottagaren betalar portot Hjärt- och Lungsjukas Riksförbund Box 9090 102 72 STOCKHOLM SVARSPOST Kundnummer 110043801 110 09 STOCKHOLM www.logiken.se Alla bidrag är välkomna Vill du stödja

Läs mer

Recept för rörelse. TEXT Johan Pihlblad. Lena Kallings är medicine doktor och landets främsta expert på fysisk aktivitet på recept.

Recept för rörelse. TEXT Johan Pihlblad. Lena Kallings är medicine doktor och landets främsta expert på fysisk aktivitet på recept. Recept för rörelse Minst hälften av svenska folket rör sig för lite. Forskare varnar för negativa hälsoeffekter och skenande sjukvårdskostnader i en snar framtid. Frågan är vad som går att göra. Fysisk

Läs mer

Pronaxen 250 mg tabletter OTC. 25.9.2015, Version 1.3 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

Pronaxen 250 mg tabletter OTC. 25.9.2015, Version 1.3 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN Pronaxen 250 mg tabletter OTC 25.9.2015, Version 1.3 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 Delområden av en offentlig sammanfattning VI.2.1 Information om sjukdomsförekomst Pronaxen 250

Läs mer

DELEGERING PROVTAGNING BLODTRYCK OCH PULS

DELEGERING PROVTAGNING BLODTRYCK OCH PULS DELEGERING PROVTAGNING BLODTRYCK OCH PULS Fastställt av: 2015-11-01, Medicinskt Ansvarig Sjuksköterska Dokumentet framtaget av: MAS För revidering ansvarar: MAS Dokumentet gäller till och med: Tillsvidare

Läs mer

Medicinsk riskbedömning med hjälp av ASA-klassificering

Medicinsk riskbedömning med hjälp av ASA-klassificering Larsson et al Accepterad för publicering den 3 mars 2000 Medicinsk riskbedömning med hjälp av ASA-klassificering Bengt Larsson, Nils Bäckman och Anna-Karin Holm I en tidigare publicerad studie undersöktes

Läs mer

Kontakta din läkare. sanofi-aventis Box 14142, 167 14 BROMMA. Tel 08-634 50 00, infoavd@sanofi-aventis.com, www.sanofi-aventis.se

Kontakta din läkare. sanofi-aventis Box 14142, 167 14 BROMMA. Tel 08-634 50 00, infoavd@sanofi-aventis.com, www.sanofi-aventis.se Kontakta din läkare Kontakta genast din läkare om du drabbas av något av nedanstående symtom medan du behandlas med JEVTANA. feber, dvs en kroppstemperatur på 38 C eller högre diarré (t.ex. om du har lös

Läs mer

Patientvägledning. Behandling av hjärtrytmrubbning - RFA behandling Förmaksfladder

Patientvägledning. Behandling av hjärtrytmrubbning - RFA behandling Förmaksfladder Patientvägledning sv Behandling av hjärtrytmrubbning - RFA behandling Förmaksfladder Förmaksfladder är attacker eller långvariga perioder med snabb regelbunden hjärtfrekvens (hög puls). Hos disponerade

Läs mer

Folkhälsa. Maria Danielsson

Folkhälsa. Maria Danielsson Folkhälsa Maria Danielsson Människors upplevelse av sin hälsa förbättras inte i takt med den ökande livslängden och det gäller särskilt det psykiska välbefi nnandet. Hur ska denna utveckling tolkas? Är

Läs mer

Fakta om studier med Pradaxa

Fakta om studier med Pradaxa Pressmaterial Fakta om studier med Pradaxa RE VOLUTION är ett övergripande kliniskt prövningsprogram för studier av effekt och säkerhet hos Pradaxa (dabigatranetexilat), ett nytt läkemedel som tas peroralt

Läs mer

Behandling av prostatacancer

Behandling av prostatacancer Behandling av prostatacancer Sammanfattning Prostatacancer är den vanligaste cancerformen hos män i Norden. Hög ålder, ärftlighet, viss geografisk och etnisk tillhörighet är riskfaktorer för att drabbas

Läs mer

Vårdens resultat och kvalitet

Vårdens resultat och kvalitet Vårdens resultat och kvalitet Resultat efter vård 2004-2005 Dödlighet Återinsjuknande Regelbundenhet i vårdkontakter Behov av forskning och utveckling inom hälso- och sjukvården i Region Skåne Rapport

Läs mer

Epidemiologi, patofysiologi och diagnostik vid Hjärtsvikt. Ulf Dahlström Professor, öl Kard.klin US Linköping

Epidemiologi, patofysiologi och diagnostik vid Hjärtsvikt. Ulf Dahlström Professor, öl Kard.klin US Linköping Epidemiologi, patofysiologi och diagnostik vid Hjärtsvikt Professor, öl Kard.klin US Linköping Hjärtsvikt systolisk resp. diastolisk Systolisk: hjärtats kontraktionsförmåga är nedsatt Diastolisk: hjärtats

Läs mer

Min hälsohistoria från början till nu Augusti 2012.

Min hälsohistoria från början till nu Augusti 2012. Min hälsohistoria från början till nu Augusti 2012. Mitt liv har alltid varit fysiskt, både jobb och på fritiden, normalviktig, ingen diabetes. Så jag borde väl inte bli sjuk? Jag heter Bengt Vestbergs

Läs mer

Sammanfattning av riskhanteringsplanen för Synjardy (empagliflozin/metformin)

Sammanfattning av riskhanteringsplanen för Synjardy (empagliflozin/metformin) EMA/217413/2015 Sammanfattning av riskhanteringsplanen för Synjardy (empagliflozin/metformin) Detta är en sammanfattning av riskhanteringsplanen för Synjardy som beskriver åtgärder som ska vidtas för att

Läs mer

KÄNN DIN PULS OCH FÖRHINDRA STROKE. Några enkla regler för hur du mäter din puls. Det här är en folder från Pfizer och Bristol-Myers Squibb

KÄNN DIN PULS OCH FÖRHINDRA STROKE. Några enkla regler för hur du mäter din puls. Det här är en folder från Pfizer och Bristol-Myers Squibb KÄNN DIN PULS OCH FÖRHINDRA STROKE Några enkla regler för hur du mäter din puls Det här är en folder från Pfizer och Bristol-Myers Squibb KÄNN DIN PULS FÖRHINDRA EN STROKE Vet du om ditt hjärta slår så

Läs mer

Ljuset På! Riksförbundet HjärtLungs kampanj om tre dolda folksjukdomar. Drygt svenskar har hjärtsvikt. Ungefär svenskar har KOL

Ljuset På! Riksförbundet HjärtLungs kampanj om tre dolda folksjukdomar. Drygt svenskar har hjärtsvikt. Ungefär svenskar har KOL Riksförbundet HjärtLungs kampanj om tre dolda folksjukdomar Drygt 400 000 svenskar har hjärtsvikt 200 000 vet inte om det Mer än 300 000 svenskar har förmaksflimmer 100 000 vet inte om det Ungefär 500

Läs mer

Din behandling med Nexavar (sorafenib)

Din behandling med Nexavar (sorafenib) Din behandling med Nexavar (sorafenib) (sorafenib) tabletter Introduktion Cancer är oftast en svårbehandlad sjukdom och det finns ett stort behov av nya behandlingsformer. Därför är Nexavar ett viktigt

Läs mer

Janssen Nyhetsbrev 1 Maj 2013. Samverkan, livslängd och livskvalitet allt hänger ihop. Janssen-Cilag AB

Janssen Nyhetsbrev 1 Maj 2013. Samverkan, livslängd och livskvalitet allt hänger ihop. Janssen-Cilag AB Janssen Nyhetsbrev 1 Maj 2013 Samverkan, livslängd och livskvalitet allt hänger ihop Janssen-Cilag AB Förord Ett nytt år innebär nya möjligheter. I slutet av förra året träffade Janssen en överenskommelse

Läs mer

Hjärta och blodomlopp

Hjärta och blodomlopp Hjärtats uppbyggnad Pump och transportsystem Hjärtat och blodomloppet har flera viktiga uppgifter i kroppen, bland annat att förse kroppens celler med viktig näring föra bort avfall som bildas vid ämnesomsättningen

Läs mer

HJÄRTSJUKDOM & TOBAK. Annica Ravn-Fischer, MD, PhD Kardiologen Sahlgrenska

HJÄRTSJUKDOM & TOBAK. Annica Ravn-Fischer, MD, PhD Kardiologen Sahlgrenska HJÄRTSJUKDOM & TOBAK Annica Ravn-Fischer, MD, PhD Kardiologen Sahlgrenska TOBAKENS HISTORIA ü - Tobak framställs av blad från växter inom tobaksläktet Dess historia sträcker sig åtminstone bak till år

Läs mer

Diabetes i media. -tips till dig som skriver om diabetes

Diabetes i media. -tips till dig som skriver om diabetes Diabetes i media -tips till dig som skriver om diabetes Förord 03 5 tips till dig som rapporterar om diabetes 04 Diabetes ett samhällsproblem 06 Diabetes i siffror 07 Vad är diabetes 09 Två typer av diabetes

Läs mer

Zerbaxa. ceftolozan / tazobaktam. version 1.2 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

Zerbaxa. ceftolozan / tazobaktam. version 1.2 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN EMA/513109/2015 Zerbaxa ceftolozan / tazobaktam version 1.2 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 Delområden av en offentlig sammanfattning Detta är en sammanfattning av riskhanteringsplanen

Läs mer

Vi kan förebygga cancer

Vi kan förebygga cancer Vi kan förebygga cancer BÖCKER, FÖRELÄSNING, WORKSHOP med hälsovetare Henrik Beyer Välj hälsosamma vanor för att öka chansen till ett långt liv utan cancer! 2 Våg av ohälsa/ I Sverige har våra levnadsvanor

Läs mer

Delexamination 1. Klinisk Medicin VT 2012 20 poäng MEQ

Delexamination 1. Klinisk Medicin VT 2012 20 poäng MEQ Delexamination 1 Klinisk Medicin VT 2012 20 poäng MEQ All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter

Läs mer

Typ 1 diabetes: För familjer och vänner. Ungdomar med diabetes. Vad är typ 1- diabetes? Vad orsakar typ 1- diabetes?

Typ 1 diabetes: För familjer och vänner. Ungdomar med diabetes. Vad är typ 1- diabetes? Vad orsakar typ 1- diabetes? Typ 1 diabetes: För familjer och vänner Ungdomar med diabetes Typ 1- diabetes är en väldigt svår sjukdom att hantera, speciellt när man är ung. Tyvärr är det ofta tonåringen som får skulden om något går

Läs mer

Information till dig som får behandling med JEVTANA (cabazitaxel)

Information till dig som får behandling med JEVTANA (cabazitaxel) Information till dig som får behandling med JEVTANA (cabazitaxel) Om JEVTANA JEVTANA är ett läkemedel som används för behandling av prostatacancer som har fortskridit efter att du har behandlats med annan

Läs mer

ASTMA FAKTA, RÅD OCH BEHANDLINGSALTERNATIV ETT PRESSMATERIAL FÖR MEDIA FRÅN MUNDIPHARMA AB

ASTMA FAKTA, RÅD OCH BEHANDLINGSALTERNATIV ETT PRESSMATERIAL FÖR MEDIA FRÅN MUNDIPHARMA AB ASTMA FAKTA, RÅD OCH BEHANDLINGSALTERNATIV ETT PRESSMATERIAL FÖR MEDIA FRÅN MUNDIPHARMA AB INLEDNING En av tio svenskar har astma vilket gör den till en av våra stora folksjukdomar. 1 Astma betyder andnöd,

Läs mer

KOL. den nya svenska folksjukdomen. Fråga din läkare om undersökningen som kan rädda ditt liv.

KOL. den nya svenska folksjukdomen. Fråga din läkare om undersökningen som kan rädda ditt liv. KOL den nya svenska folksjukdomen. Fråga din läkare om undersökningen som kan rädda ditt liv. Den kallas för den nya folksjukdomen och man räknar med att omkring 500 000 svenskar har den. Nästan alla är

Läs mer

Träning vid hjärtsvikt

Träning vid hjärtsvikt Träning vid hjärtsvikt Cecilia Edström Sjukgymnast HOPP-projektet Skellefteå Hjärtcentrum, Umeå Fysisk träning vid kronisk hjärtsvikt är högt prioriterat! Socialstyrelsens Nationella riktlinjer för hjärtsjukvård

Läs mer

Att leva med arytmi INGÅR I EN SERIE SKRIFTER FRÅN RIKSFÖRBUNDET HJÄRTLUNG

Att leva med arytmi INGÅR I EN SERIE SKRIFTER FRÅN RIKSFÖRBUNDET HJÄRTLUNG Att leva med arytmi INGÅR I EN SERIE SKRIFTER FRÅN RIKSFÖRBUNDET HJÄRTLUNG Först trodde jag det bara handlade om att dricka kaffe Mitt hjärtfel som egentligen består av fyra fel, är medfött och kallas

Läs mer

Pulmonell arteriell hypertension

Pulmonell arteriell hypertension Centrum för kardiovaskulär genetik Norrlands universitetssjukhus Information till patienter och anhöriga Pulmonell arteriell hypertension Den här informationen riktar sig till dig som har sjukdomen pulmonell

Läs mer

Du är primärjour där och tar emot sjuksköterskans rapport för triagering.

Du är primärjour där och tar emot sjuksköterskans rapport för triagering. Facit MEQ delexamination 1 VT13 Göran Trock, är 55 år och medicinsk chef på ett läkemedelsbolag. Han har just hämtat yngsta dottern i andra äktenskapet på dagis. Han är ganska tagen efter en nyligen genomgången

Läs mer

Förslag på riktlinjer för läkemedelinställning på hjärt-/kärlmottagning inom primärvården Södra Älvsborg avseende hjärtsvikt

Förslag på riktlinjer för läkemedelinställning på hjärt-/kärlmottagning inom primärvården Södra Älvsborg avseende hjärtsvikt 2010-05-26 28-2010 1 (6) Förslag på riktlinjer för läkemedelinställning på hjärt-/kärlmottagning inom primärvården Södra Älvsborg avseende hjärtsvikt Följande dokument avser behandling av systolisk hjärtsvikt.

Läs mer

Patientvägledning. Behandling av hjärtrytmrubbning - RFA behandling Supraventrikulär takykardi (SVT)

Patientvägledning. Behandling av hjärtrytmrubbning - RFA behandling Supraventrikulär takykardi (SVT) Patientvägledning sv Behandling av hjärtrytmrubbning - RFA behandling Supraventrikulär takykardi (SVT) Supraventrikulär takykardi betecknar en snabb hjärtrytm som uppträder anfallsvis och involverar hjärtats

Läs mer

Del 7_6 sidor_14 poäng

Del 7_6 sidor_14 poäng Del 7_6 sidor_14 poäng 62-årig kvinna med viss höftledsartros i övrigt väsentligen frisk. Hon kommer nu på mottagningsbesök pga att hon senaste halvåret haft tilltagande besvär av andfåddhet vid ansträngning.

Läs mer

Frågor om Din lungsjukdom

Frågor om Din lungsjukdom Frågor om Din lungsjukdom. Hur gammal är Du?..... år.. Är Du? Kvinna Man. På vilken vårdcentral/hälsocentral/familjeläkarmottagning har Du Dina läkarkontakter? Svar:. Ej aktuellt. Vilken lungsjukdom har

Läs mer

Är patient lindrigt eller allvarligt sjuk?

Är patient lindrigt eller allvarligt sjuk? Är patient lindrigt eller allvarligt sjuk?...eller vem har nytta av att komma för bedömning Malin André, allmänläkare Uppsala Vart är vi på väg? Svårigheter med prognos Sjukdomsförlopp Sjukhusvård Läkarbedömning

Läs mer

Om förmaksflimmer INGÅR I EN SERIE SKRIFTER FRÅN RIKSFÖRBUNDET HJÄRTLUNG

Om förmaksflimmer INGÅR I EN SERIE SKRIFTER FRÅN RIKSFÖRBUNDET HJÄRTLUNG Om förmaksflimmer INGÅR I EN SERIE SKRIFTER FRÅN RIKSFÖRBUNDET HJÄRTLUNG Innehåll Till dig som vill veta mer om förmaksflimmer Hur fungerar hjärtat? 4 Vad är förmaksflimmer? 6 Hur upplevs förmaksflimmer?

Läs mer

Vad är stress? Olika saker stressar. Höga krav kan stressa

Vad är stress? Olika saker stressar. Höga krav kan stressa Stress Att uppleva stress är en del av livet - alla blir stressade någon gång. Det händer i situationer som kräver något extra och kroppen brukar då få extra kraft och energi. Men om stressen pågår länge

Läs mer

Fysiska besvär, sjukdomar och funktionsnedsättning

Fysiska besvär, sjukdomar och funktionsnedsättning Fysiska besvär, sjukdomar och funktionsnedsättning Besvär i rörelseorganen Rörelseorganen är ett samlingsnamn på skelett, muskler, senor och ledband och besvär och rapporteras oftast från nacke, skuldra,

Läs mer

Rökning, snus och e-cigaretter

Rökning, snus och e-cigaretter Rökning, snus och e-cigaretter Barbro Holm Ivarsson Ordf Psykologer mot Tobak Rökning 10% röker dagligen Socioekonomiskt utsatta röker mer Rökning orsakar ett 60-tal sjukdomar Varannan rökare dör i förtid

Läs mer

Delexamination 3 VT 2012. Klinisk Medicin. 22 poäng MEQ 1

Delexamination 3 VT 2012. Klinisk Medicin. 22 poäng MEQ 1 Delexamination 3 VT 2012 Klinisk Medicin 22 poäng MEQ 1 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter

Läs mer

Socialstyrelsens nya riktlinjer för hjärtsvikt

Socialstyrelsens nya riktlinjer för hjärtsvikt Socialstyrelsens nya riktlinjer för hjärtsvikt RiksSvikt Månadswebbinarium 2016-01-28 Webbinarvärd: Catarina Koerfer, Regional koordinator RiksSvikt Föreläsare: Peter Vasko, Registerhållare Teknisk värd:

Läs mer

Omtentamen aug 2013 R/C T3 VT 2013

Omtentamen aug 2013 R/C T3 VT 2013 Omtentamen aug 2013 R/C T3 VT 2013 Inga hjälpmedel. Lycka till! Innehållsförteckning Struktur och funktion i cirkulationssystemet... 2 1) Fråga anatomi (3p)... 2 2) Hemostas (6,5p)... 2 3) Tromboxan (1p)...

Läs mer

Svårt att gå i tio minuter? Andfådd?

Svårt att gå i tio minuter? Andfådd? Andfådd? Svårt att gå i tio minuter? Det kan bero på högt blodtryck i lungorna en okänd, relativt ovanlig och mycket allvarlig sjukdom som drabbar ungefär 200 personer i Sverige varje år. De flesta är

Läs mer

Nationella riktlinjer för vård vid astma och KOL

Nationella riktlinjer för vård vid astma och KOL Nationella riktlinjer för vård vid astma och KOL Regionalt seminarium Nässjö den 5 mars 2015 Nationella riktlinjer för vård vid astma och KOL remissversion Nya nationella riktlinjer för vård vid astma

Läs mer

Socialstyrelsens riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder

Socialstyrelsens riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder Socialstyrelsens riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder Elin Khokhar Distriktsläkare Foto: Nicklas Blom/ bildarkivet.se 2014-03-04 Innehåll i riktlinjerna På Inte vilket vilka sätt kan levnadsvanorna

Läs mer