Inslagen i sändningarna den 15 och 29 januari 2015 fälls. Granskningsnämnden anser att de strider mot bestämmelsen om respekt för privatlivet.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Inslagen i sändningarna den 15 och 29 januari 2015 fälls. Granskningsnämnden anser att de strider mot bestämmelsen om respekt för privatlivet."

Transkript

1 1/9 BESLUT Dnr: 15/00094, 141, 198, 434 och 514 SAKEN Djurskyddarna, TV4, , 01-15, 01-22, 01-29, och 02-12, program om vanvårdade djur; fråga om otillbörligt kommersiellt gynnande och respekt för privatlivet BESLUT Inslagen i sändningarna den 15 och 29 januari 2015 fälls. Granskningsnämnden anser att de strider mot bestämmelsen om respekt för privatlivet. FÖRELÄGGANDE TV4 AB ska på lämpligt sätt offentliggöra nämndens beslut. SÄNDNINGARNA Djurskyddarna var en programserie i sex avsnitt där tittarna fick följa medarbetare på företaget Djurambulansen i Skåne AB. I inledningen av programmen angavs att serien följer de som kämpar för djuren, djurskyddarna. I det första programmet berättade grundaren till Djurambulansen i Skåne AB bland annat att han ägde två anläggningar som kunde ta hand om alla sorters djur och att de tar hand om djur per år. Han sa vidare att företaget har 24 utryckningsfordon som är till för alla privatpersoner, djurkliniker och myndigheter. I programserien skedde en exponering av texten Djurambulans i bild på medarbetarnas kläder och utryckningsfordon. På utryckningsfordonen syntes också olika telefonnummer och webbadressen I intervjuer med medarbetare på företaget framgick med text att de jobbar för Djurambulansen i Skåne. Även ett emblem på medarbetarnas kläder med texten Djurambulans Skåne zoomades ibland in. Flertalet av intervjuerna skedde med ett utryckningsfordon med texten Djurambulans exponerad i bakgrunden. Myndigheten för radio och tv Tel: Fax: Box 33, Stockholm-Globen registrator@mrtv.se Besöksadress: Arenavägen 55, plan 7

2 2/9 I det aktuella avsnittet visades bland annat ett inslag om omhändertagande av främst grisar men även andra sorters djur från A:s bondgård. I inslaget visades bilder från bondgården och miljöer där djuren vistades inom- och utomhus. Omkringliggande byggnader till gården blurrades. En speakerröst sa bland annat att lösa djur sprang runt på gården och att de var smutsiga, såriga och magra. Bilder på djuren och väggklotter med bland annat texterna Rudolf Hess och Midgård visades samtidigt som speakerrösten sa följande. Väggklottret vittnar om djurägarens högerextrema sympatier. Han är också känd hos polisen och dömd för tidigare brott. Inslagen i Djurskyddarna den 15 januari 2015 I vinjetten visades bilder på två hästar i en hage medan följande sades. Sverige är ett land med en unik djurskyddslag som värnar om djurens rätt att ha ett bra liv och få rätt omsorg. De allra flesta sköter om sina djur på ett bra sätt. Men långt ifrån alla djur tas om hand på det vis som lagen säger och går hemska öden till mötes. [ ] I det aktuella avsnittet visades därefter inslag där djurskyddarna omhändertog djur i ett hus. En speakerröst sa vilken ort huset låg i och i inslaget visades kvällsbilder utanför och i djurägare B:s hus. Bland annat sades följande. (Djurskyddare 1) Många gånger så får vi information innan: vad det är för djurägare man ska åka till när vi är ute på de här omhändertagandena. Det kan vara en djurägare som är hotfull, det kan vara en djurägare som är sjuk, kanske dömd för våldsbrott eller misshandel. Man vet aldrig. (Djurskyddare 2) Man får sig en tankeställare hela tiden. Man vet ju inte hur där ser ut. Man vet ju inte om det ligger och trycker någon person medan polisen håller på att kollar av stället eller om där finns vapen. Det är inte så att det är stället här in till vänster? Jag har varit här och omhändertagit djur tidigare. Polisen sa att personen som äger fastigheten här, som står skriven, inte ska vara en trevlig typ. Så vi får hoppas att han inte dyker upp här innan polisen har kommit i alla fall. När vi kommer till ett ställe så är det inte vår sak att döma någon, om personen har gjort rätt eller fel. Vi kommer dit för att ta djuren därifrån, ingenting annat. Det är upp till polisen och länsstyrelsen att reda ut. (Djurskyddare 1) Ja, men jag vill inte gå in utan polis. Nej, det gör vi inte. Bilder från hur polis och djurskyddarna gick och letade efter djur i huset visades. Samtidigt sades följande. (Djurskyddare 1) Det ser inte riktigt bra ut. Det har varit mycket med alkohol inblandat i detta hus. Det är tomburkar, tomflaskor, skräp överallt, kattavföring varvat med allt. Det är inte det mest optimala (ohörbart) djur. (Polisman) Så ingen vet vad som har hänt med honom? (Djurskyddare 1) Nej, men han är bara här på helgerna och super. Här har det varit mat en gång i tiden. Alla skålar är tomma. De har nog inte fått mat och vatten på åtminstone fyra, fem dagar. (Djurskyddare 2) Det känns nästan som att detta är en liten kvart.

3 3/9 Inslaget i Djurskyddarna den 29 januari 2015 I det aktuella avsnittet visades bland annat ett inslag om omhändertagande av 15 katter i djurägare C:s privatbostad, efter ett beslut från länsstyrelsen. Det sades att Göteborgspolisen kontaktade djurskyddarna och skulle möta upp dem vid bostaden. Bilder från omkringliggande fastigheter, ingången till trapphuset, inne i trapphuset och från lägenheten visades. Följande sades. (Djurskyddare 2) När vi kom fram ringde jag polisen som var uppe i lägenheten. En av poliserna kom ner och mötte oss. Hon kom i skyddskläder och sa att det såg hemskt ut där uppe. Det var avföring från katter och det var rörigt och skitigt. Hela den biten. Vi förbereder oss på det värsta i princip. (Polisinspektör) Det var en boende i huset här som hade uppmärksammat det hela och misstänkte att det var någon form av vanvård eller att människan i lägenheten där kanske inte Ja. Det var grannar som larmade länsstyrelsen och de har gjort sin kontroll och så kontaktade de polisen. Så har det uppdagats. Djurskyddarna och polisen gick därefter in i lägenheten. Bilder på lägenheten full med sopor och skräp visades. Samtidigt sades bland annat följande. (Djurskyddare 2) I lägenheten är det väldigt många grejor. Där är rätt så mycket avföring från katter överallt. Det är rätt svårt att ta sig fram därinne och katterna kan gömma sig precis var som helst. Där är bokhyllor med små hål och de kryper in bakom spisen och så är det väldigt varmt där uppe. [---] (Djurskyddare 2) Katterna som vi fångat ser ju hyfsat fina ut i hullet men de går inte att hantera. Min kollega har blivit biten nu ett par gånger i handskarna. Det var som tur inte i fingrarna men de gillar att bitas och är inte så hanterbara. Djurskyddsinspektören har gjort bedömningen att det är utsiktslöst att ha kvar djuren på adressen här med tanke på hur djurhållningen är. Det ser ut som om jag har krälat på golvet där inne fast jag inte har gjort det. Så du kan tänka dig hur det ser ut där inne. (Djurskyddsinspektören) Åh, herregud. (Polisinspektören) Ja, herregud. (Djurskyddsinspektören) Vi har sökt igenom hela lägenheten. En total misär. Fullt av kattbajs överallt och total oordning. Femton katter ANMÄLNINGARNA Programmen den 8, 15, och 29 januari 2015 har anmälts av flera personer som bland annat anser att de strider mot kravet på saklighet och bestämmelsen om respekt för privatlivet. En person anmälde avsnittet den 22 januari 2015 för att han ansåg att exponeringen av företaget Djurambulansen i Skåne AB stred mot bestämmelsen om otillbörligt kommersiellt gynnande. Myndigheten för radio och tv har på eget initiativ beslutat om granskning av resterande fem avsnitt som sändes den 8, 15 och 29 januari samt den 5 och 12 februari med utgångspunkt i bestämmelsen om otillbörligt kommersiellt gynnande.

4 4/9 Programmet är anmält för att TV4 AB (TV4) utan tillstånd har filmat ett omhändertagande av bland annat grisar på A:s privata mark och hängt ut hans politiska åsikter. A har gett medgivande för prövning av respekt för privatlivet. En anmälare anser att spekulationer framställdes som fakta och att bönder som yrkeskår svartstämplades. En anmälare anser att djurskyddarnas omhändertagande av en galt var djurplågeri. Inslagen i Djurskyddarna den 15 januari 2015 En anmälare kritiserar att TV4 har filmat hennes två hästar i en hage i vinjetten utan hennes medgivande. Hästarna har inte vanvårdats och enligt anmälaren har exponeringen påverkat deras uppfödning av hästar negativt. En person har anmält ett inslag för att TV4 har filmat B:s privata bostad utan hans medgivande. Inslaget är även anmält för att en medverkande uttryckte att B är farlig och att hans hem är en kvart där han bara sitter och super. B har gett medgivande för prövning av respekt för privatlivet. En anmälare anser att programmet hängde ut personer med felaktig information och att det borde ha framgått att djurskyddspersonalen själva har ekonomiska intressen i att hitta vanskötta djur. Inslaget i Djurskyddarna den 29 januari 2015 Programmet är anmält för att ha visat ett inslag om omhändertagande av 15 katter i C:s privata lägenhet. TV4 filmade omgivningen utanför hyreshusen vilket har gjort att C kunde identifieras. C:s bostad visades även upp och detta beskrevs med målande ord vilken misär personen levde i. C har gett medgivande för prövning av respekt för privatlivet. PROGRAMFÖRETAGETS YTTRANDE TV4 anser att sändningarna överensstämmer med bestämmelsen om otillbörligt kommersiellt gynnande och bestämmelsen om respekt för privatlivet och anför följande. Programserien Djurskyddarna handlar om djurvård och det skydd djur har rätt till, där flera instanser som polis, länsstyrelse, djurambulans, och omplaceringsorganisationer samverkar. Programseriens röda tråd är att följa en av dessa aktörers arbete. Att berätta om livet på en arbetsplats är en väletablerad genre som internationellt kallas workplace reality. Programseriens innehåll handlar om själva arbetet med att ta hand om behövande djur och alla de olika situationer man ställs inför och alla de sorters ärenden som dyker upp för denna yrkesgrupp. Intresset för djurens plats i vår kultur, djurrätt, och djurhälsa är växande och programserien är en av flera som berättar om detta område. I fokus

5 5/9 är djurens hälsa. Det är ett faktum att allvarliga problem konstaterades på många av de ställen Djurambulansen besökte. Programseriens problematik har ett stort allmänintresse, och är skälig att skildra och få upp ögonen för. Om otillbörligt gynnande Produktionen följer Djurambulansen i Skåne AB. Källhänvisning görs när representanter presenteras. Det står inte Djurambulansen i Skåne eller ens Djurambulansen på bilar och kläder. Det står djurambulans. Ordet djurambulans är vanligt förekommande och används av en mängd företag som sysslar med att ta hand om djur. Det beskriver verksamheten, inte företaget. Denna exponering gynnar inte en specifik kommersiell verksamhet. Om teamet i stället hade följt polisen hade samma typ av exponering av Polis förekommit. Djurambulansen i Skåne AB skulle inte plötsligt få ökad försäljning för att de förekommer i serien. De har ställt upp med att visa sin arbetsvardag och de svåra frågor de ställs inför vilket dessutom innebär en utsatthet för de involverade. Om respekt för privatlivet Aktuella bilder är av allmän art och identifierar inte privatpersoner för en större krets än de som redan har kunnat känna till förhållandena. TV4 anser att det var rimligt att berätta om denna typ av ansvar för djurens hälsa och att följa med djurambulansens personal samt skildra deras arbete på nära håll. TV4 anser att det är särskilt angeläget att skildra yrkesutövande djurhållares verksamhet. Produktionsteamet fick följa med och filma Djurambulansen i deras arbete när de besökte en gård med grisar. Ingen sa till teamet att avlägsna sig från platsen och sluta filma. Bilderna är inte identifierande för en krets vidare än de som redan varit inne i gårdsutrymmena och därmed troligen redan känner till förhållandena där. A är därmed inte identifierad eller exponerad för en större allmänhet. Djurens situation är i fokus. Kommentaren om väggklottret ansågs som en viktig del i skildrandet av den misär djuren befann sig i, i och med att frågan om alla människors lika värde och djurens rätt har beröringspunkter ideologiskt, samt att känslan för andras lidande är viktig för förståelsen för vikten av empati för djurens väl. Programmet visar även svåra situationer när redan svårt stressade djur måste flyttas. Skildringen gäller gårdsdrift i yrkesverksamhet. Inslagen i Djurskyddarna den 15 januari 2015 Bilderna på hästarna i vinjetten utgör inte ett intrång i någons privatliv. De är filmade från allmän plats och används som genrebild som illustrerar god djurhälsa, det vill säga fritt springande välmående djur. Berättarrösten säger angränsande att de allra flesta tar väl hand om sina djur.

6 6/9 TV4 håller inte med om det som antyds om att djurskyddarna själva har så pass stora ekonomiska intressen i att hitta vanskötta djur att de aktivt letar efter djur att omhänderta på grund av ekonomiska bevekelsegrunder. Inslaget i Djurskyddarna den 29 januari 2015 Inslaget med omhändertagna katter har filmats och redigerats så att endast allmän arkitektur syns, sådan som är vanlig i flera bostadsområden. Interiörbilderna anses inte heller vara identifierande för en krets som inte redan känner till förhållandena. Det har inte varit produktionsteamets eller TV4:s avsikt att orsaka ångest, kränkning eller besvär för C. KOMMENTAR FRÅN ANMÄLARE A och B har i en kommentar till TV4:s yttrande fört fram bland annat följande. Om otillbörligt gynnande Djurambulansen i Skåne AB har stora ekonomiska intressen av att omhänderta djur, särskilt då det gäller ett stort antal, eftersom de fakturerar polisen (som i sin tur fakturerar djurägaren) för antal individer per dygn. Djur av obetydligt eller inget ekonomiskt värde kan därför ändå betinga ett värde på flera hundra tusen. Om respekt för privatlivet A kan identifieras. Ingen bad inspelningsteamet att avlägsna sig eftersom A inte var på gården vid det aktuella tillfället. Medan A var borta har han utsatts för sabotage. Bland annat var hönsgården var uppklippt och dörren in mot stallet öppnad så hönsen kunde både gå ut på gården och in i stallet. Flera beskrivningar från Djurambulansens personal i inslaget var inte korrekta. Djurens beteenden var naturliga. Grisarna var även KRAV-godkända och TV4 borde ha informerat om detta. TV4 anser det vara av allmänintresse att få veta att en ung man som haft en besvärlig uppväxt söker sig till en viss organisation för gemenskap. TV4 vill därmed befästa att A också måste vara en djurplågare. Hela programmet är klippt så att det skall svärta ner A och inte ge tittaren alternativa förklaringar varför djuren, alla på en gång är utsläppta, vattnet saboterat och äggen förstörda. Där bilder visas på fina grisar och höns talar speaker/bildtext om att man ser magra djur. TV4 kunde enkelt ha skaffat ovanstående information samt talat med A. TV4 borde också ha informerat om kostnaden för Djurambulansens tjänster samt att djurägaren belagts med livstids näringsförbud i form av djurförbud.

7 7/9 Inslagen i Djurskyddarna den 15 januari 2015 B kan identifieras. En djurskötare uttalade sig djupt kränkande om B. B har dessutom inte alls övergivit några djur utan det är en hämndlysten flickvän som gjort anmälan. Det har framkommit genom polisförhör. Hela omhändertagandet iscensattes även här för att skapa opinion mot B fastän djuren på intet sätt var lidande utan fina och väl skötta, vilket framgår av filmen och veterinärens utlåtande. Djurskötaren som uttalade sig så kränkande har erkänt i polisförhöret att det inte ens var ett brott mot djurskyddslagen. Detsamma har djurskyddsinspektören gjort. Det säger väl allt om att detta bara handlade om att sprida osanning och smutsig propaganda. Man ska inte ta sig in i bostäder och göra en husrannsakan såvida inget domstolsbesked finns eller bemyndigande från åklagare. AKTUELLA BESTÄMMELSER Ett program som inte är reklam får inte på ett otillbörligt sätt gynna kommersiella intressen. Det får inte uppmuntra till inköp eller hyra av varor eller tjänster eller innehålla andra säljfrämjande inslag, eller framhäva en vara eller tjänst på ett otillbörligt sätt (5 kap. 5 radio- och tv-lagen). Ett gynnande av ett kommersiellt intresse är otillbörligt om det inte kan motiveras av något informations- eller underhållningsintresse. TV4 ska respektera den enskildes privatliv i programverksamheten om inte ett oavvisligt allmänt intresse kräver annat (12 i sändningstillståndet). Bestämmelsen är avsedd att ge skydd för den personliga integriteten Den tillämpas även i fall med namnpublicering vid brott eller misstanke om brott. Granskningsnämnden får pröva en fråga om intrång i privatlivet endast om den person som berörs skriftligen medger det. A, B och C har lämnat sådana medgivanden. Granskningsnämnden får besluta att ett programföretag som brutit mot villkor i sitt sändningstillstånd på lämpligt sätt ska offentliggöra nämndens beslut (17 kap. 10 radio- och tv-lagen). GRANSKNINGSNÄMNDENS BEDÖMNING Granskningsnämnden övervakar att innehållet i sända program följer de regler och villkor som gäller för sändningarna. I nämndens uppgift ingår inte att pröva omständigheterna kring tillkomsten av ett program. Anmälarens kritik i detta avseende lämnas därför utan åtgärd.

8 8/9 Otillbörligt gynnande Nämnden anser att det uppstod ett gynnande av Djurambulansen i Skåne AB genom företagets medverkan i programserien. Nämnden konstaterar att en viss exponering av företagets telefonnummer och webbadress skett genom att de varit tryckta på utryckningsfordonen. Mot bakgrund av vad TV4 uppgett i ärendet konstaterar nämnden att det i övrigt inte exponerades logotyper eller text som varit särskiljande för det aktuella företaget. Mot bakgrund av att programmen främst skildrade den djurskyddsverksamhet som utfördes på uppdrag av länsstyrelsen och polisen samt att det finns ett stort informations- och underhållningsintresse av att skildra den aktuella verksamheten anser nämnden att det gynnande som uppkommit får anses motiverat. Programmen strider därför inte mot bestämmelsen om otillbörligt gynnande. Respekt för privatlivet Nämnden har förståelse för att inslaget kan ha medfört obehag för A. Nämndens anser dock att TV4 har gjort vad som rimligen kan krävas för att A inte ska kunna identifieras av en större krets än de som redan kände till de aktuella förhållandena. Nämnden anser därmed att inslaget inte strider mot bestämmelsen om respekt för privatlivet. Inslagen i Djurskyddarna den 15 och 29 januari 2015 Även om B och C inte nämndes vid namn anser nämnden att de kunde identifieras i de anmälda inslagen. Identifieringen av B möjliggjordes av att ortsnamnet uppgavs, delar av resvägen dit filmades, och att bostaden och omkringliggande fastigheter visades. Identifieringen av C möjliggjordes av att namnet på den aktuella staden uppgavs, bostaden visades, porten visades, trapphuset och att omkringliggande fastigheter visades. Bilderna och uttalandena om B:s och C:s bostad var enligt nämnden av intrångskaraktär. Något oavvisligt allmänintresse som motiverade intrånget fanns inte och inslagen strider enligt nämnden därför mot bestämmelsen om respekt för privatlivet. Vinjetten Nämnden anser inte att bilderna på hästarna i vinjetten innebar ett intrång i ägarens privatliv. Vad anmälarna anfört i övrigt medför inte att programmen strider mot de bestämmelser som reglerar TV4:s programverksamhet.

9 9/9 Detta beslut har fattats av Henrik Jermsten, Leif Hedman, Jan Holmberg och Ulrika Hansson efter föredragning av Johannes Wik. På granskningsnämndens vägnar Henrik Jermsten Johannes Wik Detta är en elektronisk kopia av beslutet. Namnunderskrifter finns på originalhandlingen som förvaras hos myndigheten.

Inslaget kritiseras men frias. Granskningsnämnden anser att det brister i förhållande till kravet på opartiskhet.

Inslaget kritiseras men frias. Granskningsnämnden anser att det brister i förhållande till kravet på opartiskhet. 1/5 BESLUT 2013-03-18 Dnr: 12/02634 SAKEN ABC, SVT1, 2012-10-14, kl. 18.10, inslag om en ansökan om rivning av ett hyreshus på Södermalm; fråga om opartiskhet, saklighet och respekt för privatlivet BESLUT

Läs mer

Sveriges Television AB ska på lämpligt sätt offentliggöra nämndens beslut i fråga om respekt för privatlivet.

Sveriges Television AB ska på lämpligt sätt offentliggöra nämndens beslut i fråga om respekt för privatlivet. 1/6 BESLUT 2016-01-25 Dnr: 15/01986 SAKEN SVT Nyheter Stockholm, SVT1, 2015-08-05, kl. 19.55 och SVT2, kl. 21.25, inslag om en rättegång; fråga om opartiskhet, saklighet och respekt för privatlivet BESLUT

Läs mer

Rapport, SVT1, 2015-11-29, kl. 19.30, inslag om skönhetsingrepp; fråga om opartiskhet, saklighet och respekt för privatlivet

Rapport, SVT1, 2015-11-29, kl. 19.30, inslag om skönhetsingrepp; fråga om opartiskhet, saklighet och respekt för privatlivet 1/6 BESLUT 2016-04-18 Dnr: 15/03293 SAKEN Rapport, SVT1, 2015-11-29, kl. 19.30, inslag om skönhetsingrepp; fråga om opartiskhet, saklighet och respekt för privatlivet BESLUT Inslaget fälls. Granskningsnämnden

Läs mer

Inslagen i Aktuellt och Lokala nyheter fälls. Granskningsnämnden anser att de strider mot kravet på saklighet.

Inslagen i Aktuellt och Lokala nyheter fälls. Granskningsnämnden anser att de strider mot kravet på saklighet. 1/6 BESLUT 2014-03-17 Dnr: 13/02207, 2297, 2309, 2616 och 14/00100 SAKEN Uppdrag granskning, SVT1, 2013-10-02 och 12-18, Aktuellt, SVT2, 2013-10-14 och Lokala nyheter, Sveriges Radio P4 Malmöhus, 2013-10-02,

Läs mer

Svensk maffia, TV4, 2011-02-03, kl. 21.00, inslag om bland annat gängmedlemmen NN; fråga om respekt för privatlivet

Svensk maffia, TV4, 2011-02-03, kl. 21.00, inslag om bland annat gängmedlemmen NN; fråga om respekt för privatlivet 1/6 BESLUT 2011-09-19 Dnr: 11/00357 och 359 SAKEN Svensk maffia, TV4, 2011-02-03, kl. 21.00, inslag om bland annat gängmedlemmen NN; fråga om respekt för privatlivet BESLUT Inslaget om NN fälls. Granskningsnämnden

Läs mer

Inslagen den 6 augusti 2015 Inslagen handlade om ett planerat asylboende. Inslaget klockan 18.10 påannonserades enligt följande.

Inslagen den 6 augusti 2015 Inslagen handlade om ett planerat asylboende. Inslaget klockan 18.10 påannonserades enligt följande. 1/8 BESLUT 2016-01-25 Dnr: 15/02091 SAKEN SVT Nyheter Västernorrland, SVT1 och SVT2, 2015-08-06, kl. 18.10, 19.55 och 21.25 samt 08-07, kl. 7.40, 8.10, 8.40, 9.10, 18.10, 19.55 och 21.25, inslag om ett

Läs mer

Eftermiddag, Sveriges Radio P4 Örebro, 2015-08-19, inslag med en debatt om djurens rätt; fråga om mediets särskilda genomslagskraft och opartiskhet

Eftermiddag, Sveriges Radio P4 Örebro, 2015-08-19, inslag med en debatt om djurens rätt; fråga om mediets särskilda genomslagskraft och opartiskhet 1/6 BESLUT 2016-01-25 Dnr: 15/02169 SAKEN Eftermiddag, Sveriges Radio P4 Örebro, 2015-08-19, inslag med en debatt om djurens rätt; fråga om mediets särskilda genomslagskraft och opartiskhet BESLUT Inslaget

Läs mer

Plus, SVT1, 2015-03-12, inslag om ett företag; fråga om opartiskhet och saklighet

Plus, SVT1, 2015-03-12, inslag om ett företag; fråga om opartiskhet och saklighet 1/7 BESLUT 2015-11-09 Dnr: 15/00928 SAKEN Plus, SVT1, 2015-03-12, inslag om ett företag; fråga om opartiskhet och saklighet BESLUT Inslaget frias. Granskningsnämnden anser att det inte strider mot kraven

Läs mer

1/5. BESLUT 2015-10-26 Dnr: 15/01355 SAKEN BESLUT SÄNDNINGARNA

1/5. BESLUT 2015-10-26 Dnr: 15/01355 SAKEN BESLUT SÄNDNINGARNA 1/5 BESLUT 2015-10-26 Dnr: 15/01355 SAKEN Eurovision Song Contest: Semifinal 1, 2015-05-19 samt Eurovision Song Contest: Semifinal 2, 2015-05-21, SVT1, sändningar från en musiktävling; fråga om otillbörligt

Läs mer

Nämnden beslutar att ansöka hos förvaltningsrätten om att RBS Broadcasting AB ska betala en särskild avgift.

Nämnden beslutar att ansöka hos förvaltningsrätten om att RBS Broadcasting AB ska betala en särskild avgift. 1/6 BESLUT 2014-11-20 Dnr: 14/01778 SAKEN Sändningarna i NRJ Stockholm 105,1, 2014-07-30, kl. 5.00 12.00; fråga om utformning av sponsringsmeddelanden, otillbörligt gynnande och annonstid TILLSTÅNDSHAVARE

Läs mer

Nyheterna, TV4, 2013-09-02, kl. 19.00, inslag om Hells Angels och PayBack Sverige; fråga om saklighet och respekt för privatlivet

Nyheterna, TV4, 2013-09-02, kl. 19.00, inslag om Hells Angels och PayBack Sverige; fråga om saklighet och respekt för privatlivet 1/5 BESLUT 2014-02-03 Dnr: 13/02080 SAKEN Nyheterna, TV4, 2013-09-02, kl. 19.00, inslag om Hells Angels och PayBack Sverige; fråga om saklighet och respekt för privatlivet BESLUT Inslaget frias. Granskningsnämnden

Läs mer

Rapport, SVT1, 2013-05-20, kl. 19.30 och Aktuellt, SVT2, 2013-05-20, inslag om en rättegång; fråga om saklighet och respekt för privatlivet

Rapport, SVT1, 2013-05-20, kl. 19.30 och Aktuellt, SVT2, 2013-05-20, inslag om en rättegång; fråga om saklighet och respekt för privatlivet 1/5 BESLUT 2013-10-28 Dnr: 13/01275 SAKEN Rapport, SVT1, 2013-05-20, kl. 19.30 och Aktuellt, SVT2, 2013-05-20, inslag om en rättegång; fråga om saklighet och respekt för privatlivet BESLUT Inslagen fälls.

Läs mer

Flickvän på försök, SVT1, 2015-12-02, program med en skidåkare; fråga om otillbörligt gynnande

Flickvän på försök, SVT1, 2015-12-02, program med en skidåkare; fråga om otillbörligt gynnande 1/5 BESLUT 2016-03-21 Dnr: 15/03427 SAKEN Flickvän på försök, SVT1, 2015-12-02, program med en skidåkare; fråga om otillbörligt gynnande BESLUT Programmet fälls. Granskningsnämnden anser att det innebar

Läs mer

Västnytt, SVT1, 2014-02-04, kl. 7.10, 19.15 och kl. 21.45, inslag om gästarbetare från Kamerun; fråga om opartiskhet och saklighet

Västnytt, SVT1, 2014-02-04, kl. 7.10, 19.15 och kl. 21.45, inslag om gästarbetare från Kamerun; fråga om opartiskhet och saklighet BESLUT 2014-05-26 Dnr: 14/00430 SAKEN Västnytt, SVT1, 2014-02-04, kl. 7.10, 19.15 och kl. 21.45, inslag om gästarbetare från Kamerun; fråga om opartiskhet och saklighet BESLUT Inslaget kl. 7.10 fälls.

Läs mer

Kabel-tv-sändningarna i Sundskanalen, 2011-06-15; fråga om otillbörligt gynnande och reklamförbud för lokala kabelsändarorganisationer

Kabel-tv-sändningarna i Sundskanalen, 2011-06-15; fråga om otillbörligt gynnande och reklamförbud för lokala kabelsändarorganisationer 1/5 BESLUT 2011-10-17 Dnr: 11/01675 SAKEN Kabel-tv-sändningarna i Sundskanalen, 2011-06-15; fråga om otillbörligt gynnande och reklamförbud för lokala kabelsändarorganisationer BESLUT Sändningarna fälls.

Läs mer

BESLUT 2012-05-02 Dnr: 11/02785 2789 SAKEN TILLSTÅNDSHAVARNA BESLUT AVGIFT

BESLUT 2012-05-02 Dnr: 11/02785 2789 SAKEN TILLSTÅNDSHAVARNA BESLUT AVGIFT BESLUT 2012-05-02 Dnr: 11/02785 2789 SAKEN Sändningarna i 105,5 RIX FM Stockholm och 106,7 RIX FM Malmö, 2011-08- 01, kl. 06.00 14.00 och 104,0 RIX FM Östersund, 104,4 RIX FM Karlstad samt 105,6 RIX FM

Läs mer

Inslaget frias. Granskningsnämnden anser att det inte strider mot kraven på saklighet och opartiskhet.

Inslaget frias. Granskningsnämnden anser att det inte strider mot kraven på saklighet och opartiskhet. 1/5 BESLUT 2012-03-19 Dnr: 11/02936 SAKEN Sydnytt, SVT1, 2011-09-21, kl. 19.15, inslag om gatutidningen Aluma; fråga om saklighet och opartiskhet BESLUT Inslaget frias. Granskningsnämnden anser att det

Läs mer

Rapport, SVT1, 2013-08-01, kl. 9.30, inslag om en fettdiet; fråga om opartiskhet och saklighet

Rapport, SVT1, 2013-08-01, kl. 9.30, inslag om en fettdiet; fråga om opartiskhet och saklighet BESLUT 2013-11-25 Dnr: 13/01745 SAKEN Rapport, SVT1, 2013-08-01, kl. 9.30, inslag om en fettdiet; fråga om opartiskhet och saklighet BESLUT Inslaget kritiseras men frias. Granskningsnämnden anser att det

Läs mer

Sydnytt, SVT1, 2013-04-22, kl. 18.10 och Sverige idag, SVT1, 2013-04-24, inslag om en opinionsundersökning; fråga om opartiskhet och saklighet

Sydnytt, SVT1, 2013-04-22, kl. 18.10 och Sverige idag, SVT1, 2013-04-24, inslag om en opinionsundersökning; fråga om opartiskhet och saklighet 1/5 BESLUT 2013-09-16 Dnr: 13/01041 och 1072 SAKEN Sydnytt, SVT1, 2013-04-22, kl. 18.10 och Sverige idag, SVT1, 2013-04-24, inslag om en opinionsundersökning; fråga om opartiskhet och saklighet BESLUT

Läs mer

Programmet frias. Granskningsnämnden anser att det inte strider mot kravet på saklighet eller mot bestämmelsen om respekt för den enskildes privatliv.

Programmet frias. Granskningsnämnden anser att det inte strider mot kravet på saklighet eller mot bestämmelsen om respekt för den enskildes privatliv. 1/9 BESLUT 2011-11-28 Dnr: 11/00491 SAKEN Fuskbyggarna, TV4, 2011-02-02, program om en renovering; fråga om saklighet och respekt för privatlivet BESLUT Programmet frias. Granskningsnämnden anser att det

Läs mer

Inslagen i Rapport kl. 8.00 och 9.00 I inslagen sade nyhetspresentatören följande samtidigt som bland annat bilder från matchen visades.

Inslagen i Rapport kl. 8.00 och 9.00 I inslagen sade nyhetspresentatören följande samtidigt som bland annat bilder från matchen visades. 1/5 BESLUT 2013-09-30 Dnr: 13/01489 SAKEN Rapport, SVT1 och SVT2, 2013-06-15, kl. 8.00, 9.00, 10.00, 11.00, 12.10, 16.10 och 19.30, Sportnytt, SVT1, 2013-06-15, kl. 17.55 och 19.45, inslag om en boxningsmatch;

Läs mer

Inslaget fälls. Granskningsnämnden anser att det strider mot kravet på opartiskhet. Sveriges Radio ska på lämpligt sätt offentliggöra nämndens beslut.

Inslaget fälls. Granskningsnämnden anser att det strider mot kravet på opartiskhet. Sveriges Radio ska på lämpligt sätt offentliggöra nämndens beslut. 1/5 BESLUT 2012-12-20 Dnr: 12/01833 SAKEN Godmorgon Stockholm, Sveriges Radio P4 Radio Stockholm, 2012-09-17, inslag om en dödsannons; fråga om opartiskhet BESLUT Inslaget fälls. Granskningsnämnden anser

Läs mer

1/6. SAKEN "Ursäkta röran! (Vi bygger om)", TV4, 2002-03-21, 03-28 och 04-04; fråga om intrång i privatlivet, mediets genomslagskraft och saklighet

1/6. SAKEN Ursäkta röran! (Vi bygger om), TV4, 2002-03-21, 03-28 och 04-04; fråga om intrång i privatlivet, mediets genomslagskraft och saklighet 1/6 BESLUT SB 563/02 2002-09-18 Dnr: 294, 295, 300, 301, 302, 303, 305, 318, 328, 332, 338, 348, 353, 356, 357, 368, 369, 370, 373, 375, 377, 394, 448 och 617/02-24 SAKEN "Ursäkta röran! (Vi bygger om)",

Läs mer

Uppdrag granskning De förlorade barnen, SVT1, 2010-10-20, kl. 20.00, program om familjehem; fråga om respekt för privatlivet

Uppdrag granskning De förlorade barnen, SVT1, 2010-10-20, kl. 20.00, program om familjehem; fråga om respekt för privatlivet 1/9 BESLUT 2012-02-06 Dnr: 11/00149 SAKEN Uppdrag granskning De förlorade barnen, SVT1, 2010-10-20, kl. 20.00, program om familjehem; fråga om respekt för privatlivet BESLUT Programmet frias. Granskningsnämnden

Läs mer

Skavlan, SVT1, 2014-02-05, inslag med Sveriges statsminister; fråga om opartiskhet och saklighet

Skavlan, SVT1, 2014-02-05, inslag med Sveriges statsminister; fråga om opartiskhet och saklighet 1/5 BESLUT 2015-03-30 Dnr: 14/02929 SAKEN Skavlan, SVT1, 2014-02-05, inslag med Sveriges statsminister; fråga om opartiskhet och saklighet BESLUT Inslaget frias. Granskningsnämnden anser att det inte strider

Läs mer

Sponsringsmeddelanden i TV4, 2011-05-26; fråga om utformningen av sponsringsmeddelanden

Sponsringsmeddelanden i TV4, 2011-05-26; fråga om utformningen av sponsringsmeddelanden 1/7 BESLUT 2011-10-17 Dnr: 11/01385 SAKEN Sponsringsmeddelanden i TV4, 2011-05-26; fråga om utformningen av sponsringsmeddelanden BESLUT Granskningsnämnden anser att överträdelse har skett av bestämmelsen

Läs mer

Lokalradiosändningarna i 104,0 RIX FM Kalmar, 2007-08-31, kl. 6.00 18.00; fråga om annonsmängd och otillbörligt gynnande

Lokalradiosändningarna i 104,0 RIX FM Kalmar, 2007-08-31, kl. 6.00 18.00; fråga om annonsmängd och otillbörligt gynnande 1/6 BESLUT SB 226/08 2008-03-31 Dnr: 700/07-31 SAKEN Lokalradiosändningarna i 104,0 RIX FM Kalmar, 2007-08-31, kl. 6.00 18.00; fråga om annonsmängd och otillbörligt gynnande TILLSTÅNDSHAVARE RBS Broadcasting

Läs mer

Ekonyheterna och Morgoneko, P3 och P1, 2013-12-05, kl. 4.00 och 9.00, inslag om angrepp på får; fråga om opartiskhet och saklighet

Ekonyheterna och Morgoneko, P3 och P1, 2013-12-05, kl. 4.00 och 9.00, inslag om angrepp på får; fråga om opartiskhet och saklighet 1/5 BESLUT 2014-05-26 Dnr: 13/02873 SAKEN Ekonyheterna och Morgoneko, P3 och P1, 2013-12-05, kl. 4.00 och 9.00, inslag om angrepp på får; fråga om opartiskhet och saklighet BESLUT Inslagen frias. Granskningsnämnden

Läs mer

1/8. BESLUT 2012-09-03 Dnr: 11/03802 SAKEN BESLUT INSLAGET

1/8. BESLUT 2012-09-03 Dnr: 11/03802 SAKEN BESLUT INSLAGET 1/8 BESLUT 2012-09-03 Dnr: 11/03802 SAKEN Uppdrag granskning, SVT1, 2011-12-14, inslag om Swedish Defence League; fråga om opartiskhet och saklighet och bestämmelserna om beriktigande och respekt för privatlivet

Läs mer

Inslagen frias. Granskningsnämnden anser att de inte strider mot kraven på opartiskhet och saklighet.

Inslagen frias. Granskningsnämnden anser att de inte strider mot kraven på opartiskhet och saklighet. 1/6 BESLUT 2013-02-04 Dnr: 12/01630, 1636 och 1776 SAKEN Aktuellt, SVT2, 2012-08-19 och 2012-09-09, inslag om konflikten i Syrien, fråga om opartiskhet och saklighet BESLUT Inslagen frias. Granskningsnämnden

Läs mer

Granskningsnämnden för radio och tv

Granskningsnämnden för radio och tv Granskningsnämnden för radio och tv Så funkar det missar du inte vill göra Maria Edström 8 dec 2012 termin 1 JMG Idag Vad är granskningsnämnden? Historik, organisation, regler, arbetsgång Fallstudier Genomslagskraft,

Läs mer

Plus, SVT1, 2015-09-17, inslag om en dusch; fråga om opartiskhet och saklighet

Plus, SVT1, 2015-09-17, inslag om en dusch; fråga om opartiskhet och saklighet 1/6 BESLUT 2016-03-07 Dnr: 15/03197 SAKEN Plus, SVT1, 2015-09-17, inslag om en dusch; fråga om opartiskhet och saklighet BESLUT Inslaget frias. Granskningsnämnden anser att det inte strider mot kraven

Läs mer

En anmälare är kritisk till att ett reklamavbrott i sändningen var placerat så att tittarna inte fick se när Schweiz gjorde mål mot Kanada i realtid.

En anmälare är kritisk till att ett reklamavbrott i sändningen var placerat så att tittarna inte fick se när Schweiz gjorde mål mot Kanada i realtid. 1/8 BESLUT 2013-11-25 Dnr: 13/01159 SAKEN Hockey-VM: Schweiz- Kanada, TV4, 2013-05-05, kl. 16.10 19.00, en ishockeymatch; fråga om elektroniska företagsskyltar, inplacering av annonsavbrott, utformning

Läs mer

Lika olika, SVT2, 2011-12-21, program med inslag om handikappersättning för döva; fråga om opartiskhet och saklighet

Lika olika, SVT2, 2011-12-21, program med inslag om handikappersättning för döva; fråga om opartiskhet och saklighet 1/6 BESLUT 2012-09-03 Dnr: 11/03869 SAKEN Lika olika, SVT2, 2011-12-21, program med inslag om handikappersättning för döva; fråga om opartiskhet och saklighet BESLUT Programmet kritiseras men frias. Granskningsnämnden

Läs mer

Granskningsnämnden anser att överträdelse har skett av bestämmelsen om utformning av sponsringsmeddelanden.

Granskningsnämnden anser att överträdelse har skett av bestämmelsen om utformning av sponsringsmeddelanden. 1/6 BESLUT 2011-10-03 Dnr: 11/01088 SAKEN Vädret Stockholm, TV4, 2011-04-28; fråga om utformningen av sponsringsmeddelanden BESLUT Granskningsnämnden anser att överträdelse har skett av bestämmelsen om

Läs mer

Inslaget i Nyheter P4 Väst den 20 september 2013 fälls. Granskningsnämnden anser att inslaget strider mot kravet på saklighet.

Inslaget i Nyheter P4 Väst den 20 september 2013 fälls. Granskningsnämnden anser att inslaget strider mot kravet på saklighet. 1/9 BESLUT 2014-03-31 Dnr: 13/02370 SAKEN Nyheter P4 Väst och Nyhetstimmen, Sveriges Radio P4 Väst, 2013-09-20, kl. 14.30, 2013-10-04, kl. 8.30 och 11.00, inslag om ett kommunalt återvinningsbolag; fråga

Läs mer

Inget krav på strikt opartiskhet i dramaserien Blå ögon. SVT Programetiks infobrev 2015-04-27

Inget krav på strikt opartiskhet i dramaserien Blå ögon. SVT Programetiks infobrev 2015-04-27 SVT Programetiks infobrev 2015-04-27 Dramaserien Blå ögon friades på alla punkter Granskningsnämnden friade vid sitt möte den 20:e april SVT:s dramaserie Blå ögon, där bland annat uppfattade likheter mellan

Läs mer

I reportaget som följde sades följande. BESLUT 2012-02-06 Dnr: 11/01396 SAKEN BESLUT INSLAGEN

I reportaget som följde sades följande. BESLUT 2012-02-06 Dnr: 11/01396 SAKEN BESLUT INSLAGEN BESLUT 2012-02-06 Dnr: 11/01396 SAKEN Nyheterna, Sveriges Radio P4 Västernorrland, 2011-03-22, 03-23 och 04-08 och Efter tre, 2011-03-22 och 04-08, inslag om hypnoskvällar i Njurunda församling; fråga

Läs mer

Inslaget frias. Granskningsnämnden anser att det inte strider mot kraven på opartiskhet och saklighet.

Inslaget frias. Granskningsnämnden anser att det inte strider mot kraven på opartiskhet och saklighet. 1/5 BESLUT 2013-06-10 Dnr: 13/00495 SAKEN P4 Extra, 2013-02-25, programledaruttalande om Sverigedemokraterna; fråga om opartiskhet och saklighet BESLUT Inslaget frias. Granskningsnämnden anser att det

Läs mer

Programmet fälls. Granskningsnämnden anser att det strider mot bestämmelsen om televisionens särskilda genomslagskraft.

Programmet fälls. Granskningsnämnden anser att det strider mot bestämmelsen om televisionens särskilda genomslagskraft. 1/5 BESLUT 2010-09-20 Dnr: 10/00024, 25,27,32,36 och 38 (434, 436, 452, 455, 458/10) SAKEN Wild Kids, SVT1, 2010-04-10, kl. 19.00, program som visar barn på tågräls och fastspända i skogen; fråga om mediets

Läs mer

TV4Nyheterna, 2013-09-14, inslag om en kommunpolitiker; fråga om saklighet och respekt för privatlivet

TV4Nyheterna, 2013-09-14, inslag om en kommunpolitiker; fråga om saklighet och respekt för privatlivet 1/5 BESLUT 2014-03-17 Dnr: 13/02303 SAKEN TV4Nyheterna, 2013-09-14, inslag om en kommunpolitiker; fråga om saklighet och respekt för privatlivet BESLUT Inslaget frias. Granskningsnämnden anser att det

Läs mer

Inslaget den 26 januari 2012 fälls. Granskningsnämnden anser att det strider mot bestämmelserna om opartiskhet och respekt för privatlivet.

Inslaget den 26 januari 2012 fälls. Granskningsnämnden anser att det strider mot bestämmelserna om opartiskhet och respekt för privatlivet. 1/5 BESLUT 2012-09-17 Dnr: 12/00265 SAKEN Nyheterna, Sveriges Radio P4 Jönköping, 2012-01-19, kl. 15.30 och 01-26, kl. 7.30 inslag om en kommunalpolitiker tillika lärare; fråga om opartiskhet och respekt

Läs mer

Sändningar i Kanal 5, 2015-09-23 och 09-25 26 och Kanal 9, 2015-10-01; fråga om sponsring

Sändningar i Kanal 5, 2015-09-23 och 09-25 26 och Kanal 9, 2015-10-01; fråga om sponsring 1/5 BESLUT 2015-11-09 Dnr: 15/02584 SAKEN Sändningar i Kanal 5, 2015-09-23 och 09-25 26 och Kanal 9, 2015-10-01; fråga om sponsring BESLUT Sändningarna fälls. Granskningsnämnden finner att sändningarna

Läs mer

Smålandsnytt, SVT1, 2015-01-30, kl. 7.10, 7.40, 8.40 och 9.10, inslag om en informationsaffisch på ett sjukhus; fråga om opartiskhet och saklighet

Smålandsnytt, SVT1, 2015-01-30, kl. 7.10, 7.40, 8.40 och 9.10, inslag om en informationsaffisch på ett sjukhus; fråga om opartiskhet och saklighet 1/5 BESLUT 2015-04-27 Dnr: 15/00320 SAKEN Smålandsnytt, SVT1, 2015-01-30, kl. 7.10, 7.40, 8.40 och 9.10, inslag om en informationsaffisch på ett sjukhus; fråga om opartiskhet och saklighet BESLUT Inslagen

Läs mer

Postadress Telefon E-post Organisationsnummer Box 22523, 104 22 Stockholm 08-617 98 00 sakint@sakint.se 202100-5703

Postadress Telefon E-post Organisationsnummer Box 22523, 104 22 Stockholm 08-617 98 00 sakint@sakint.se 202100-5703 Uttalande SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN 2014-09-11 Dnr 156-2014 Granskning av tre inhämtningsärenden vid Polismyndigheten Dalarna 1. SAMMANFATTNING Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden har

Läs mer

Programmet och inslagen frias.

Programmet och inslagen frias. BESLUT 2014-05-26 Dnr: 13/02441 SAKEN Uppdrag granskning, SVT1, 2013-10-30, kl. 20.00, program om friskolor samt Rapport, SVT1, 2013-10-30, kl. 19.30 och Aktuellt, SVT2, 2013-10-30, kl. 21.00, inslag om

Läs mer

Granskningsnämnden finner att 24HD Play är en sådan beställ-tv-tjänst som omfattas av bestämmelserna i radio- och tv-lagen.

Granskningsnämnden finner att 24HD Play är en sådan beställ-tv-tjänst som omfattas av bestämmelserna i radio- och tv-lagen. 1/5 BESLUT 2012-10-29 Dnr: 12/00777 SAKEN Ankbröst från lufthamnen, Asiatisk gryta i Simons panna, Piggvar i Simons panna, 24HD Play, 2012-03-30, matlagningsprogram; fråga om tjänsten utgör beställ-tv

Läs mer

SVT Nyheter Västerbotten, SVT1, , kl , inslag om en busschaufför; fråga om saklighet och respekt för privatlivet

SVT Nyheter Västerbotten, SVT1, , kl , inslag om en busschaufför; fråga om saklighet och respekt för privatlivet 1/5 BESLUT 2018-04-03 Dnr: 17/03055 SAKEN SVT Nyheter Västerbotten, SVT1, 2017-10-26, kl. 18.30, inslag om en busschaufför; fråga om saklighet och respekt för privatlivet BESLUT Inslaget fälls. Granskningsnämnden

Läs mer

Efter tio, TV4, , inslag om en bok; fråga om mediets genomslagskraft och otillbörligt gynnande

Efter tio, TV4, , inslag om en bok; fråga om mediets genomslagskraft och otillbörligt gynnande 1/5 BESLUT 2013-09-30 Dnr: 13/00841 SAKEN Efter tio, TV4, 2013-04-03, inslag om en bok; fråga om mediets genomslagskraft och otillbörligt gynnande BESLUT Inslaget frias. Granskningsnämnden anser att det

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (11) meddelad i Stockholm den 21 december 2015 KLAGANDE Granskningsnämnden för radio och tv Box 33 121 25 Stockholm-Globen MOTPART Sändarföreningen Enter Box 57 232

Läs mer

Inslaget den 19 april 2012 I påannonseringen till inslaget sa nyhetsuppläsaren följande.

Inslaget den 19 april 2012 I påannonseringen till inslaget sa nyhetsuppläsaren följande. 1/9 BESLUT 2012-10-01 Dnr: 12/01058 SAKEN Rapport, SVT1, 2012-03-05, 04-19 och 04-20, kl. 19.30, inslag med och om en mellanmålsprodukt; fråga om opartiskhet och saklighet samt fråga om beriktigande BESLUT

Läs mer

Inslaget frias. Granskningsnämnden anser att det inte strider mot kravet på saklighet eller bestämmelsen om respekt för privatlivet.

Inslaget frias. Granskningsnämnden anser att det inte strider mot kravet på saklighet eller bestämmelsen om respekt för privatlivet. BESLUT 2017-04-03 Dnr: 16/01918 SAKEN Malou efter tio, TV4, 2016-04-12, inslag med en före detta drogmissbrukare vars liv skildrats i en dokumentärfilm; fråga om saklighet och respekt för privatlivet BESLUT

Läs mer

Agenda, SVT2, , inslag om informationspåverkan; fråga om opartiskhet, saklighet och respekt för privatlivet

Agenda, SVT2, , inslag om informationspåverkan; fråga om opartiskhet, saklighet och respekt för privatlivet 1/5 BESLUT 2018-11-12 Dnr:18/00414 SAKEN Agenda, SVT2, 2018-02-04, inslag om informationspåverkan; fråga om opartiskhet, saklighet och respekt för privatlivet BESLUT Inslaget frias. Det strider inte mot

Läs mer

Inslagen frias. Granskningsnämnden anser att de inte strider mot kraven på opartiskhet och saklighet eller bestämmelsen om respekt för privatlivet.

Inslagen frias. Granskningsnämnden anser att de inte strider mot kraven på opartiskhet och saklighet eller bestämmelsen om respekt för privatlivet. 1/13 BESLUT 2015-06-22 Dnr: 14/03055, 15/00739 och 740 SAKEN Dagens Eko, P1, 2014-12-16, Ekonyheter, P1, 2014-12-16, kl. 13.00 och 12-18, kl. 5.30, Luncheko, P1, 2014-12-16, Morgoneko, P1, 2014-12-16,

Läs mer

Remissvar angående SOU 2015:3 Med fokus på kärnuppgifterna En angelägen anpassning av Polismyndighetens uppgifter på djurområdet.

Remissvar angående SOU 2015:3 Med fokus på kärnuppgifterna En angelägen anpassning av Polismyndighetens uppgifter på djurområdet. Stockholm 15 juni 2015 Remissvar angående SOU 2015:3 Med fokus på kärnuppgifterna En angelägen anpassning av Polismyndighetens uppgifter på djurområdet. Övergripande synpunkter Djurskyddet Sverige vill

Läs mer

Programmet fälls. Granskningsnämnden anser att det innebar ett otillbörligt gynnande av kommersiella intressen.

Programmet fälls. Granskningsnämnden anser att det innebar ett otillbörligt gynnande av kommersiella intressen. 1/5 BESLUT 2013-11-25 Dnr: 13/01085 SAKEN Gothenburg Horse Show, SVT1, 2013-04-25, en ridsporttävling; fråga om otillbörligt gynnande och elektroniska företagsskyltar BESLUT Programmet fälls. Granskningsnämnden

Läs mer

Dagverksamhet för äldre

Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Delrapport med utvärdering Skrivet av Onerva Tolonen, arbetsterapeut, 2010-08-09 Innehåll 1. Inledning...3 1.1 Vilka problem ville vi åtgärda?...3 1.2 Vad vill

Läs mer

Granskningsnämnden finner att Aftonbladet webb-tv är en sådan beställ-tvtjänst som omfattas av bestämmelserna i radio- och tv-lagen.

Granskningsnämnden finner att Aftonbladet webb-tv är en sådan beställ-tvtjänst som omfattas av bestämmelserna i radio- och tv-lagen. 1/7 BESLUT 2012-10-29 Dnr: 12/00778 SAKEN Spela! Avsnitt 8, säsong 1, Apple släpper Ipad 3 och Se senaste dragningen från Eurolotto 2012-03-29, aftonbladet.se/webbtv, 2012-03-30, program om dataspel, en

Läs mer

Programmet fälls. Granskningsnämnden anser att det strider mot kravet på saklighet. TV4 ska på lämpligt sätt offentliggöra nämndens beslut.

Programmet fälls. Granskningsnämnden anser att det strider mot kravet på saklighet. TV4 ska på lämpligt sätt offentliggöra nämndens beslut. 1/10 BESLUT 2010-12-13 Dnr: 10/00066 (553/10) SAKEN Fuskbyggarna, TV4, 2010-05-05, program om en byggnadsentreprenör; fråga om saklighet och respekt för privatlivet BESLUT Programmet fälls. Granskningsnämnden

Läs mer

2015-11-20. Tryggt i trygghetsboende. Andelen äldre ökar i samhället boendet är en viktig livsmiljö. Bakgrund

2015-11-20. Tryggt i trygghetsboende. Andelen äldre ökar i samhället boendet är en viktig livsmiljö. Bakgrund Tryggt i trygghetsboende - exempel från Alingsås, Göteborg och Trollhättan Lisbeth Lindahl SABO 20 nov 2015 Bakgrund Andelen äldre ökar i samhället boendet är en viktig livsmiljö Hur vill och kan jag bo

Läs mer

Inslaget fälls. Det strider mot bestämmelsen om respekt för privatlivet. Sveriges Television ska på lämpligt sätt offentliggöra nämndens beslut.

Inslaget fälls. Det strider mot bestämmelsen om respekt för privatlivet. Sveriges Television ska på lämpligt sätt offentliggöra nämndens beslut. 1/5 BESLUT 2018-04-27 Dnr: 17/02204 SAKEN SVT Nyheter Skåne, SVT1, 2017-07-03, kl. 18.25, inslag om en hyresgäst som riskerar vräkning; fråga om opartiskhet, saklighet och respekt för privatlivet BESLUT

Läs mer

Ellinor Rasmusson Steg 3 Svensk Galopp. Startboxträning. Ellinor Rasmusson 2012-10-11

Ellinor Rasmusson Steg 3 Svensk Galopp. Startboxträning. Ellinor Rasmusson 2012-10-11 Startboxträning Ellinor Rasmusson 2012-10-11 1 Inledning Jag har valt att skriva om startboxträning, då jag tycker att det är en viktig del av unghästarnas träning. Jag vill lära mig mer om det för att

Läs mer

Utvärdering Filmkollo 2010 - målsman

Utvärdering Filmkollo 2010 - målsman Utvärdering Filmkollo 2010 målsman Utvärdering Filmkollo 2010 målsman v.26, 27 & 31. Var informationen innan kollot tillräcklig? (57 svar) 60 50 40 30 20 10 0 Ja (98%, 56 st) Nej (2%, 1 st) Om nej, vad

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Entreprenörshandboken

Entreprenörshandboken Entreprenörshandboken Tryck: Gävle Offset Formgivning: Ralf Fredriksson/Gavlegårdarna Illustrationer: Anette Hedberg/AH Form 2009/01 Andra upplagan 2012/10 4 5 6 7 8 10 13 14 17 18 20 23 Entreprenören,

Läs mer

1. Bekräftelsebehov eller självacceptans

1. Bekräftelsebehov eller självacceptans 1. Bekräftelsebehov eller självacceptans Jag behöver kärlek och bekräftelse från människor som känns viktiga för mig och jag måste till varje pris undvika avvisande eller nedvärdering från andra. Jag gillar

Läs mer

Hur upplevde eleverna sin Prao?

Hur upplevde eleverna sin Prao? PRAO20 14 PRAO 2015 Hur upplevde eleverna sin Prao? Sammanställning av praoenkäten 2015. INNEHÅLLSFÖRTECKNING BAKGRUND OCH INFORMATION 1 UPPLEVELSE AV PRAO 2 OMHÄNDERTAGANDE PÅ PRAOPLATS 3 SYN PÅ HÄLSO-

Läs mer

NÄR MAN TALAR OM TROLLEN och några andra talesätt

NÄR MAN TALAR OM TROLLEN och några andra talesätt 6. NÄR MAN TALAR OM TROLLEN och några andra talesätt När man talar om trollen så står de i farstun är ett gammalt talesätt. Men finns det något vetenskapligt som ligger bakom det, och andra liknande talesätt

Läs mer

Tankesmedjan, P3, 2013-05-21, inslag om en åtalad person; fråga om opartiskhet och saklighet

Tankesmedjan, P3, 2013-05-21, inslag om en åtalad person; fråga om opartiskhet och saklighet 1/5 BESLUT 2013-11-25 Dnr: 13/01319 SAKEN Tankesmedjan, P3, 2013-05-21, inslag om en åtalad person; fråga om opartiskhet och saklighet BESLUT Inslaget kritiseras men frias. Granskningsnämnden anser att

Läs mer

Tävlingsbidrag till kvalitetspris Vård och Omsorg 2010. Samverkan i arbetet mot Våld i nära relationer

Tävlingsbidrag till kvalitetspris Vård och Omsorg 2010. Samverkan i arbetet mot Våld i nära relationer Tävlingsbidrag till kvalitetspris Vård och Omsorg 2010 Samverkan i arbetet mot Våld i nära relationer Birgit Ahlberg Familjerådgivningen, Karolina Frick Fältsekreterare, Eleonora Karlsson Kurator LSS,

Läs mer

Godmorgon världen, P1, 2010-02-28, en krönika; fråga om opartiskhet. Sveriges Radio ska på lämpligt sätt offentliggöra nämndens beslut.

Godmorgon världen, P1, 2010-02-28, en krönika; fråga om opartiskhet. Sveriges Radio ska på lämpligt sätt offentliggöra nämndens beslut. 1/5 BESLUT SB 320/10 2010-05-03 Dnr: 197-200, 203, 205, 207-208, 211, 213, 216, 219 och 226/10-30 SAKEN Godmorgon världen, P1, 2010-02-28, en krönika; fråga om opartiskhet BESLUT Inslaget fälls. Granskningsnämnden

Läs mer

Bostaden och läget. Ur rapporten:

Bostaden och läget. Ur rapporten: Bostaden och läget Ur rapporten: Äldre bor i mycket större utsträckning redan i sin drömbostad jämfört med andra åldersgrupper Utbredd nöjdhet med läget på bostaden En bostad nära bra kommunikationer,

Läs mer

Sverige idag, SVT1, 2013-11-27, kl. 17.30, inslag om hot mot Östgöta Correspondenten; fråga om opartiskhet och saklighet

Sverige idag, SVT1, 2013-11-27, kl. 17.30, inslag om hot mot Östgöta Correspondenten; fråga om opartiskhet och saklighet BESLUT 2014-03-17 Dnr: 13/02771 SAKEN Sverige idag, SVT1, 2013-11-27, kl. 17.30, inslag om hot mot Östgöta Correspondenten; fråga om opartiskhet och saklighet BESLUT Inslaget frias. Granskningsnämnden

Läs mer

Barn som far illa Polisens skyldigheter

Barn som far illa Polisens skyldigheter Polisutbildningen vid Umeå universitet Moment 4:3, Skriftligt fördjupningsarbete Höstterminen, 2009 Rapport nr. 581 Barn som far illa Polisens skyldigheter Hämtat från: http://www.lulea.se/images/18.cbcf80b11c19cd633e800016527/sick_350.png

Läs mer

BESLUT. Datum Dnr Sid

BESLUT. Datum Dnr Sid BESLUT Datum Dnr Sid -JO- 2012-01-30 6154-2011 1(2) Justitieombudsmannen Lilian Wiklund Kritik mot Liljevalchs Internationella Läroverk i Södertälje kommun för handläggningen av en begäran om utlämnande

Läs mer

Tillsyn av behandlingen av personuppgifter i allmänhetens terminal m.m.

Tillsyn av behandlingen av personuppgifter i allmänhetens terminal m.m. Datum Diarienr 2014-09-30 1319-2013 Västmanlands tingsrätt Box 40 721 04 Västerås Tillsyn av behandlingen av personuppgifter i allmänhetens terminal m.m. Datainspektionens beslut 1. Datainspektionen konstaterar

Läs mer

Inspektion av Socialkontor ekonomi vid Individ- och familjenämnden i Västerås kommun den 21 oktober 2015

Inspektion av Socialkontor ekonomi vid Individ- och familjenämnden i Västerås kommun den 21 oktober 2015 PROTOKOLL Justitieombudsmannen Lilian Wiklund Dnr 5736-2015 Sid 1 (5) Inspektion av Socialkontor ekonomi vid Individ- och familjenämnden i Västerås kommun den 21 oktober 2015 Närvarande från Riksdagens

Läs mer

Hjälp!, TV4, 2007-01-26 2007-03-30, kl. 21.30 22.00, inslag om stamning; fråga om mediets genomslagskraft

Hjälp!, TV4, 2007-01-26 2007-03-30, kl. 21.30 22.00, inslag om stamning; fråga om mediets genomslagskraft 1/5 BESLUT SB 431/07 2007-06-11 Dnr: 184, 196, 271, 350/07-24 SAKEN Hjälp!, TV4, 2007-01-26 2007-03-30, kl. 21.30 22.00, inslag om stamning; fråga om mediets genomslagskraft BESLUT Inslagen frias. Granskningsnämnden

Läs mer

Inslaget den 12 januari 2012 fälls. Granskningsnämnden anser att det strider mot kraven på opartiskhet och saklighet.

Inslaget den 12 januari 2012 fälls. Granskningsnämnden anser att det strider mot kraven på opartiskhet och saklighet. 1/5 BESLUT 2012-06-21 Dnr: 12/00220 SAKEN Nordnytt, SVT1, 2012-01-12 och 01-13, kl. 19.15, inslag om Kiruna flygplats; fråga om opartiskhet och saklighet BESLUT Inslaget den 12 januari 2012 fälls. Granskningsnämnden

Läs mer

Kastades från balkong tog själv fallet till HD

Kastades från balkong tog själv fallet till HD Kastades från balkong tog själv fallet till HD Bakgrund Bakgrund. Natten till den 10 februari 2013 kommer ett larm om att en kvinna i Södertälje har fallit från sin lägenhet på sjätte våningen. Den 22

Läs mer

Förbudet gäller dock inte diskriminering som har samband med ålder.

Förbudet gäller dock inte diskriminering som har samband med ålder. Rättsutredning 2014-02-20 Sida 1 (9) Ärende LED 2014/74 handling 2 Kartläggning och analys av 2 kap. 17 diskrimineringslagen (2008:567) Frågeställning Avsikten med denna rättsutredning är att göra en analys

Läs mer

Har du funderat något på ditt möte...

Har du funderat något på ditt möte... Har du funderat något på ditt möte... med mig? Så vill jag bli bemött som patient inom psykiatrin. projektet Bättre psykosvård Har du sett rubriker som de här? troligen inte. De här rubrikerna är ovanligt

Läs mer

Inspektion av Åklagarmyndigheten, åklagarkammaren i Borås, den 25 27 maj 2015

Inspektion av Åklagarmyndigheten, åklagarkammaren i Borås, den 25 27 maj 2015 PROTOKOLL Justitieombudsmannen Cecilia Renfors Dnr 2313-2015 Sid 1 (8) Inspektion av Åklagarmyndigheten, åklagarkammaren i Borås, den 25 27 maj 2015 Inledning Den 25 27 maj 2015 genomförde justitieombudsmannen

Läs mer

Kritik mot Statens institutionsstyrelses ungdomshem Johannisberg för att en ungdom under viss tid hållits avskild utan rättsligt stöd

Kritik mot Statens institutionsstyrelses ungdomshem Johannisberg för att en ungdom under viss tid hållits avskild utan rättsligt stöd BESLUT Justitieombudsmannen Lilian Wiklund Datum 2015-08-31 Dnr 714-2014 Sid 1 (6) Kritik mot Statens institutionsstyrelses ungdomshem Johannisberg för att en ungdom under viss tid hållits avskild utan

Läs mer

I vilket förhållande står du till din anhörige som har problem med alkohol/droger? make/maka son/dotter förälder syskon arbetskamrat annat.

I vilket förhållande står du till din anhörige som har problem med alkohol/droger? make/maka son/dotter förälder syskon arbetskamrat annat. Bilaga 1 I vilket förhållande står du till din anhörige som har problem med alkohol/droger? make/maka son/dotter förälder syskon arbetskamrat annat. Ange: Hur många år har du känt till att din anhörige

Läs mer

Inslagen fälls. De strider mot bestämmelsen om respekt för privatlivet. Sveriges Radio AB ska på lämpligt sätt offentliggöra nämndens beslut.

Inslagen fälls. De strider mot bestämmelsen om respekt för privatlivet. Sveriges Radio AB ska på lämpligt sätt offentliggöra nämndens beslut. 1/5 BESLUT 2018-09-03 Dnr: 18/00778 SAKEN Ekonyheter, P1, 2017-10-20, kl. 16.00 och 16.45, Studio Ett, P1, 2017-10-20, kl. 16.03, Ekonyheter, P1, 2017-10-23, kl. 16.00 och 16.45, Studio Ett, P1, 2017-10-23,

Läs mer

Datum. 4. Familjehemmet hade uppgett att det inte, trots upprepade påstötningar under två års tid, fått någon handledning från nämnden.

Datum. 4. Familjehemmet hade uppgett att det inte, trots upprepade påstötningar under två års tid, fått någon handledning från nämnden. BESLUT Justitieombudsmannen Kerstin André Datum 2002-05-24 Dnr 809-2000 Sid 1 (5) Fråga om socialnämndens skyldighet att samråda med vårdnadshavaren i frågor som rör ett barn som vårdas enligt LVU I en

Läs mer

Mäta effekten av genomförandeplanen

Mäta effekten av genomförandeplanen Vård- och omsorgsförvaltningen Mäta effekten av genomförandeplanen -rapport från utvärderingsverkstad 2014 Utvärderingsverkstad Regionförbundet Uppsala län och Uppsala universitet Birgitta Lind Maud Sandberg

Läs mer

Detta gäller när jag blir sjukskriven

Detta gäller när jag blir sjukskriven Detta gäller när jag blir sjukskriven Detta gäller när jag blir sjukskriven I den här broschyren har vi samlat några kortfattade råd till dig som blivit sjukskriven. När det gäller sjukskrivning och ersättning

Läs mer

Viasat Film AB ska därför senast detta datum:

Viasat Film AB ska därför senast detta datum: BESLUT 2013-12-18 Dnr: 13/02828 Viasat Film AB Box 17104 104 62 Stockholm SAKEN Fråga om uppfyllelse av krav på tillgänglighet till tv-sändningar på svenska för personer med funktionsnedsättning i Viasat

Läs mer

Fuskbyggarna och trailer för Fuskbyggarna, TV4, 2013-03-14, program om ett husbygge; fråga om saklighet och respekt för privatlivet

Fuskbyggarna och trailer för Fuskbyggarna, TV4, 2013-03-14, program om ett husbygge; fråga om saklighet och respekt för privatlivet 1/14 BESLUT 2013-10-28 Dnr: 13/00737 SAKEN Fuskbyggarna och trailer för Fuskbyggarna, TV4, 2013-03-14, program om ett husbygge; fråga om saklighet och respekt för privatlivet BESLUT Programmet och trailern

Läs mer

Kriminalvårdens författningssamling

Kriminalvårdens författningssamling Kriminalvårdens författningssamling Utgivare: Elisabeth Lager KVFS FARK IÖV Konsoliderad version Kriminalvårdens föreskrifter och allmänna råd om intensivövervakning med elektronisk kontroll beslutade

Läs mer

Central statsförvaltning m.m.

Central statsförvaltning m.m. Central statsförvaltning m.m. 2012/13:JO1 Kritik mot STs arbetslöshetskassa, som innehållit ersättning på ett felaktigt sätt (Beslut av JO Axberger den 14 maj 2012, dnr 2367-2011) Beslutet i korthet: STs

Läs mer

Vandrande skolbussar Uppföljning

Vandrande skolbussar Uppföljning Fariba Daryani JANUARI 2007 Vandrande skolbussar Uppföljning När man börjat blir man fast (Förälder i Vandrande skolbuss) Att gå med Vandrande skolbussen är något vi ser fram emot (Barn i Vandrande skolbuss)

Läs mer

Måndag 8/11-10. 05:05 Avfärd med buss från Söderhamn. 06:25 Byte till tåg i Gävle

Måndag 8/11-10. 05:05 Avfärd med buss från Söderhamn. 06:25 Byte till tåg i Gävle Måndag 8/11-10 05:05 Avfärd med buss från Söderhamn 06:25 Byte till tåg i Gävle 10:00 Avfärd från Arlanda till Frankfurt I Frankfurt spärrades bandet där våra väskor skulle komma av. Det var lite obehagligt

Läs mer

Orolig för ett barn. vad kan jag göra?

Orolig för ett barn. vad kan jag göra? Orolig för ett barn vad kan jag göra? Rädda Barnen 2016 Formgivning: Rädda Barnen Foto: Oskar Kullander Upplaga: 4 000 ex Artikelnummer: 11505 ISBN: 978-91-7321-366-0 Barn i utsatta situationer behöver

Läs mer

Lyssna, stötta och slå larm!

Lyssna, stötta och slå larm! För barn Lyssna, stötta och slå larm! - när en kompis utsätts för övergrepp Stötta Det är alltid vuxnas ansvar att skydda barn och ungdomar mot sexuella övergrepp, men du som kompis kan göra mycket för

Läs mer

Från Per and Abbi Åkvist E-nyhetsbrev-Vinter-10 januari, 2010 www.peroabbi.org

Från Per and Abbi Åkvist E-nyhetsbrev-Vinter-10 januari, 2010 www.peroabbi.org Från Per and Abbi Åkvist E-nyhetsbrev-Vinter-10 januari, 2010 www.peroabbi.org Käre vän, Vi hoppas och tror att det nya året har börjat bra för dig!!! Paulus uppmanar oss i 1kor13:5 Pröva er själva om

Läs mer

Intervju med Elisabeth Gisselman

Intervju med Elisabeth Gisselman Sida 1 av 5 Intervju med Elisabeth Gisselman 1. Tre av fyra personer hemlighåller psykisk ohälsa för sin omgivning på grund av rädsla för diskriminering och avståndstagande varför är vi så rädda för psykisk

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? en rikstäckande undersökning av äldres uppfattning om kvaliteten i hemtjänst och äldreboenden 2013

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? en rikstäckande undersökning av äldres uppfattning om kvaliteten i hemtjänst och äldreboenden 2013 Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? en rikstäckande undersökning av äldres uppfattning om kvaliteten i hemtjänst och äldreboenden 2013 Du får gärna citera Socialstyrelsens texter om du uppger källan,

Läs mer