Protokoll. Svenska Ölfrämjandet SÖ, styrelsen. Nr: /2010. Tid: Lördagen den 27 juni 2009, kl

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Protokoll. Svenska Ölfrämjandet SÖ, styrelsen. Nr: 4 2009/2010. Tid: Lördagen den 27 juni 2009, kl. 13.50 17.35"

Transkript

1 Protokoll Svenska Ölfrämjandet SÖ, styrelsen Nr: /2010 Tid: Lördagen den 27 juni 2009, kl Plats: Hos Peter Ragnar, Stenmursgatan 12, Norrköping Ledamöter: Rick Gordon Lindqvist, ordförande Peter Ragnar, vice ordförande, ej 9 13 Lars Karlsson Cecilia Hansson Sussi Wickström Mats Waldenström Anders Holmskär Gunnar H Eriksson Lars Ringdén, sekreterare förhet Styrelsen är beslutför hela sammanträdet. Justering Lars Karlsson utses att tillsammans med ordföranden justera dagens protokoll. Dagordning 1. Ekonomi Ann-Charlotte Ekberg har via e-post meddelat att påminnelser om årsavgift gick ut veckan före midsommar och responsen har hittills varit bra. 2. Inkommen post Det har inte inkommit någon post. 3. Rapporter a. Dela monter under SBWF Mats Waldenström rapporterar att SHBF önskar dela monter med oss under SBWF. Gino Spagnolatti och Lars Ringdén, sammankallande, träffar Patrik Lekberg, SHBF, och diskuterar ett upplägg. Om saken blir aktuell får SHBF komma med en begäran som styrelsen behandlar. pr doc

2 b. Storbryggeriernas sponsring av pubar SÖ begärde år 2002 i en skrivelse till Konkurrensverket att verket skulle ålägga bryggerierna Spendrups, Pripps och Åbro att upphöra med de avtal de tillämpar för ölleveranser till restauranger. Verket konstaterade då endast att de medgivit undantag från konkurrenslagen. Lars Ringdén har noterat att verkets diarium på hemsidan visar att det inte längre finns något fortfarande gällande undantag. Lars Ringdén tog därför kontakt med Peter Delden, Konkurrensverket, och fick veta att den typ av förhandsbesked som tidigare tillämpats idag inte är möjliga. Dessutom påverkar EU:s regelverk. Det råder frihet att teckna avtal som inte är konkurrenshämmande och det blir de först när bryggerier tecknat avtal om i princip ensamleveranser till ett flertal/alla pubar i ett område och det inte finns utrymme för ytterligare etablering. Av media framgår det nu att Konkurrensverket undersöker om Arla utnyttjar sin dominerande marknadsställning för att utestänga konkurrenterna. De blir intressant att se om resultatet kan användas i bryggerisammanhang. Lars Ringdén har av Sam Saidi fått veta att på Bishop Arms i Västerås pågår ombyggnad av puben med stöd av avtal med Carlsberg. Pubkedjan var årets vinnare av SÖ:s guldpin. Enligt Sam, som närmare ska undersöka saken, har troligen även de två övriga större pubarna i Västerås avtal med de större bryggerierna. Ordföranden tar med EBCU upp frågan om bryggerisponsring av pubar mot någon form av motprestation t.ex. ensamleverantör. c. Övriga rapporter Ann-Charlotte Ekberg har via e-post meddelat att nyckelhållarna med SÖ-loggan är beställda. Sam Saidi har frågat om ett tidigare initierat projekt om att ölpriser på pubar ska drivas vidare. Mats Waldenström avser att ta upp frågan igen. 4. Maltesen a. Utgivning Mats Waldenström framhåller att portoavtalet för maltesen är av typ Sändning, vilket innebär att kostnaden är direkt beroende av vikten på hela utskicket och antalet adressater ( eller > ). Därmed har inte sidantalet så stor betydelse det blir inga tröskeleffekter. Dock kan inte utlandsförsändelserna till bl.a. våra systerorganisationer ingå i denna sändning utan skickas separat. 2(7)

3 Mats informerar även om svårigheterna att få in manus före stoppdatum. Med alltför tydlig deadline finns risken att Maltesen bara blir tio sidor. Beträffande lokalredaktörer önskar Mats ta upp detta med redaktionen och därefter komma med förslag. Mats vill ha förslag på lokalredaktörer och deras e-postadresser. Ärendet tas upp igen när både Ann-Charlotte och Mats är närvarande. b. Maltesen # Mats informerar om att Maltesen # 2 blivit ytterligare något försenad på grund av tekniskt strul i tryckeriet. Maltesen bör finnas i brevlådorna kommande tisdag (30/6). Mats får i uppdrag att undersöka med Ann-Charlotte om tryckeriavtalet ger avgiftsreducering på grund av försening. 5. En ny alkohollag SOU 2009:22 SÖ har till socialdepartementet överlämnat ett yttrande/remissvar över betänkandet: En ny alkohollag SOU 2009:22. Till yttrandet fogades som bilaga: EBCU, Manifesto Vid sitt sammanträde den 23 maj diskuterade styrelsen ett utkast till yttrande som sedan bearbetades. I enlighet med styrelsens beslut utsändes ett förslag till yttrande den 4 juni till styrelsen för synpunkter/beslut om godkännande. Inför ordförandens undertecknande hade åtta ledamöter (inkl ordföranden) godkänt förslaget. Ingen hade anmält avvikande mening. Handlingar: SÖ:s yttrande med bilaga EBCU, Manifesto Lars Ringdén får i uppdrag att till Socialdepartementet överlämna dels EBCU:s programförklaring på svenska samt dels fråga angående bryggeriavtal med hänvisning till artikel i DN med uttalande av regeringen och utredaren Anita Werner. Yttrandet med tillhörande handlingar i ärendet läggs till handlingarna. 6. SÖ Råd och anvisningar Styrelsen beslutade den 21 februari 2009 godkänna förslag till råd och anvisningar. Därefter har revideringar aktualiserats och ett förslag utarbetats. Under överläggningarna framförs att avsnittet om styrelsebeslut utan styrelsesammanträde ska justeras så att dessa beslut fattas på delegation till ordföranden. 3(7)

4 Delegationsbeslutet ska protokollföras. I avvaktan på detta görs ingen förändring i avsnittet. Frågor kring Maltesens utgivning ska utredas ytterligare. I avvaktan på detta görs ingen förändring i avsnittet. Ett nytt avsnitt om bland annat att representera SÖ fordrar ytterligare bearbetning och tas upp när ett bearbetat förslag finns. Handlingar: Svenska Ölfrämjandet råd och anvisningar, med förslag till revidering enligt styrelsens behandling version Förslag till voteringslista SÖ råd och anvisningar godkänns. 7. Pubcertifiering Under förutsättning av beslut kan pubcertifieringsprogrammet starta i Göteborg den 1 september. Samma personer som genomförde tidigare test och som utvecklat en mall kommer att poängbedöma pubarna inför certifieringen. SÖ-medlemmar genomför förhoppningsvis programmet även i andra orter där SÖ har verksamhet. Innan certifieringen startar bör bedömningsgrunderna förklaras tydligare och kompletteras med en sammanfattning. Rick Gordon Lindqvist arbetar vidare med bedömningsgrunderna och efterlyser förslag till förbättringar. Beträffande punkten glas ska det för hög poäng vara rätt typ av glas men det behöver inte vara rätt logga på glaset. Rick kontaktar Thomas Nilsson för att utarbeta certifieringsdiplom i stil med guldpindiplomet. Certifieringen offentliggörs lämpligen vid någon SÖ-aktivitet i respektive ort. Till exempel vid ett månadsmöte på bästa puben. I Göteborg kan det bli aktuellt före årsskiftet, t.ex. vid julölsprovningen. Handling: Svenska Ölfrämjandet Certifiering av ölkrogar Svenska Ölfrämjandets poängbedömningsmall för krogcertifiering Ärendet tas åter upp den 22 augusti Pubguide SÖ har tidigare aktualiserat frågan om pubguider och vid sammanträdet den 23 maj beslutades att arbetet skulle påbörjas med avtal för arbetet och offerter från tryckerier. 4(7)

5 Christer Leivo har påbörjat arbetet och Mats Waldenström rapporterar att i Stockholm är 37 pubar aktuella och förfrågan via e-post har gått till 33. De övriga saknar e- postadress och kontaktas på annat sätt. Hittills har 20 svarat positivt. För att få plats med medverkande pubars loggor ska endast en modulstorlek tas fram så pubarna får dela lika på tillgängligt utrymme. Även i Göteborg är personer beredda att undersöka pubägarnas intresse för sponsring av guiden. Tyvärr är det fortfarande något oklart vad guiden kommer att kosta pubägare som medverkar. För pubarna är det dock ingen stor kostnad. Det är även oklart vad projektet kommer att innebära skattemässigt för SÖ. För publoggorna ska det vara endast en modulstorlek. Till Ann-Charlotte delegeras att fatta beslut om att pubguide ska utarbetas för respektive orter Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund, när det ekonomiska underlaget är komplett från bland annat Christer. Guiden ska tryckas hos Bergs Grafiska/XTAB AB. et ska även ange papperskvalitet och upplaga. 9. Örebro Öl & Whisky Festival SÖ har fått en inbjudan till medverkan vid Örebro Öl & Whisky Festival den november Inbjudan anmäldes vid förra sammanträdet. Inbjudan anger kostnader för medverkande företag. SÖ bör delta i festivalen även i år men kostnaden ska motsvara den som SÖ som förening hade förra året i princip elförbrukningen. Rick Gordon Lindqvist föreslås tills vidare ansvara för kontakterna med arrangören. Senare utses någon som ansvarar för genomförandet i Örebro. Rick anmäler SÖ:s deltagande i festivalen under villkor att samma principer för SÖ:s kostnader tillämpas denna gång som förra gången. Senare utses någon som ansvarar för genomförandet i Örebro. 10. Aktiviteter bryggeribesök Ärendet utgår. 11. Maltesens provarpanel Önskemål har framförts om att byta ut delar av provarpanelen. Alltså de som recenserar ölnyheter i Maltesen. Mats Waldenström framhåller att provningarna av nyheter på Systembolaget inte fungerar. Presentationerna håller inte tillräcklig kvalitet. Ibland saknas nyheter vid provningstillfället. Med hänsyn till leverantörerna ska bedömningarna vara seriösa. Maltesenläsarna ska kunna lita på vad som skrivs. 5(7)

6 Regler bör sättas upp för ölprovningar som ska presenteras. Det bör också ställas krav på provningsledaren vid sådana ölprovningar. Andra typer av ölprovningar föreslås. Temaprovningar skulle kunna göras lokalt där olika orter provar olika öltyper. Vid sådana provningar är även beställningssortimentet intressant. En annan typ är parallellprovningar där två eller flera orter provar samma uppsättning öl. Rick Gordon Lindqvist och Mats Waldenström utarbetar förslag 12. Projekt Paraply En struktur för Sveriges ölklubbar med SÖ som paraply har diskuterats. har fattats om att driva det som projekt och Lars Karlsson är ansvarig för projektet. Lars ger en lägesrapport om Projekt Paraply. Vid kommande SBWF i Nacka avser Lars att informera intresserade representanter för lokala ölklubbar och hålla någon slags klinik för projektet. En kontaktkanal (via e-postadress och/eller via hemsidan) för projektet bör skapas. Lars har tidigare nämnt olika saker SÖ skulle kunna ställa upp med för lokala ölklubbar. Lars nämner nu att SÖ tillsammans med SHBF:s utbildade öldomare skulle kunna medverka till utbildning av personer som håller lokala ölprovningar. För att kunna jobba vidare med frågan föreslår Lars att en arbetsgrupp bildas. Personerna som inte bör ingå i SÖ:s styrelse, förutom Lars, kan vara representanter för lokala ölklubbar eller ha ett intresse för frågan. En arbetsgrupp tillsätts för att tillsammans med Lars Karlsson utveckla Projekt Paraply. Lars lämnar förslag. Mats Waldenström får i uppdrag att skapa kontaktkanaler för projektet. 13. Inköp av rollups Lars Karlsson har i uppdrag att begära layoutförslag och offerter på rollups. Två rollups bör inhandlas då de kan stå på var sin sida om ett mässbord eller dylikt. De kan också användas på två olika platser samtidigt om det skulle behövas. Rolluppen bör minst innehålla SÖ:s logga och hemsideadress. Lars K informerar om de två förslag med bland annat priser han fått och arbetar vidare. 14. Kommande styrelsesammanträden har fattats om styrelsesammanträden följande datum lördagen den 22 augusti 2009 i Stockholm samt lördagen den 26 september 2009 i Stockholm. Anders Holmskär bokar tid och lokal för dessa sammanträden. 6(7)

7 Efter diskussion om tider för ytterligare sammanträden föreslås ett sammanträde den 24 oktober i samband med ölfestivalen i Söderbärke. Ytterligare ett sammanträde äger rum lördagen dagen den 24 oktober 2009 kl i Maltes (Söderbärkes ölvänner) klubblokaler. Vid protokollet: Lars Ringdén Justering: 1-14 Rick Gordon Lindqvist Lars Karlsson 7(7)