125*( .816.$366M.1,1* $97,1$%+7

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "125*( .816.$366M.1,1* $97,1$%+7"

Transkript

1 125*(.816.$366M.1,1* $97,1$%+7

2 2 Innehållsförteckning ALLMÄNT 3 NORGE UNDER 2: VÄRLDSKRIGET 3 EKONOMI 4 TURISM 5 EIDFJORD 6 VANDRING PÅ VIDDA 6 KIEÅSEN 8 MÅBÖDALEN OCH VÖRINGSFORSEN 9 KRAFT-ATTRAKTIONER 10 MIN BERÄTTELSE 10 KÄLLFÖRTECKNING 12

3 3 Allmänt Norge är vårt grannland som ligger vid Atlanten och Norra Ishavet. Huvuddelen av landet är fjäll och ödemark, knappt en fjärdedel är skogsbevuxet och bara 3% är uppodlat. Norges högsta berg heter Galdhöpiggen som är 2469 m.ö.h. Norge har en liten och enhetlig befolkning. Det finns små minoriteter av samer och finnar. Som helhet är Norge mycket glest befolkat med i genomsnitt bara 13 invånare per kvadratkilometer på fastlandet. Sedan slutet av 1800 talet har Norge två officiella språk, nynorsk och bokmål. På nynorsk heter tex Norge Noreg. Norsk kultur har blivit internationellt känd genom konstnärerna Edward Munch och Christian Krogh, författare som Henrik Ibsen och Knut Hamsun. Bland uppmärksammade författare märks även Johan Borgen och Cora Sandel. Gustav Vigeland är den kända skulptören vars livsverk är den gigantiska skulpturanläggningen i Frogneparken. Norge under 2:a världskriget Norge förklarade sig neutralt vid andra världskrigets utbrott, men både Tyskland och västmakterna hade planer på att få kontroll över malmtransporterna från Narvik. Tyskarna hann först och invaderade Norge den 9 april Den 1 juni lämnade statsledningen Norge och slog sig ner i London. Ett administrativt råd styrde landet till september 1940, då den tyske rikskommissarien Terboven förklarade kungen avsatt, lät upplösa administrationsrådet och tillsatte tretton kommissariska statsråd. Dessa kom från 1942 att utgöra en nazistisk regering under ledning av Vidkun Quisling, ledaren för det norska nationalsocialistiska partiet Nasjonal samling. Som en följd av den norska allmänhetens och hjemmefrontens motstånd, bl a industrisabotage skärptes tyskarnas ockupationspolitik.

4 4 Sammanlagt 500 norrmän avrättades av tyskarna, 1500 omkom i fängelser, cirka satt i olika omgångar i koncentrationsläger och omkring flydde till Sverige. Tyskland kapitulerade den 7 maj 1945, och kungen och regeringen återvände en månad senare. Efter krigsslutet dömdes personer för landsförräderi, 30 dödsdomar över tyska och norska krigsförbrytare verkställdes däribland den mot Vidkun Quisling. Krigets erfarenheter fick Norge att överge neutralitetspolitiken, samtidigt sökte man samarbetet med de nordiska grannländerna. EKONOMI 1970 hade Norge börjat utvinna olja i Nordsjön och under de påföljande åren satsades de statliga inkomsterna från oljan på att hålla produktion och sysselsättning uppe. Mellan 1983 och 1985 ökade nationens inkomster kraftigt tack vare växande oljeinkomster och en gynnsam dollarkurs. Norges ekonomi baseras traditionellt på råvaror som trä, fisk och malm. Att landet 1975 blev nettoexportör av olja och gas har ytterligare förstärkt råvarornas betydelse för den norska ekonomin utgjorde oljeinkomsterna en fjärdedel av statens inkomster och en tredjedel av landets samlade export. Men när oljepriserna föll från 30 dollar fatet till 10 dollar fatet drabbades Norge av en omvänd oljeprischock. Den var betydligt hårdare än vad industriländerna upplevde när arabländerna i början av sjuttiotalet pressade upp oljepriset. På ett enda år, 1986 vändes ett överskott i bytesbalansen på 27 miljarder norska kronor, till ett underskott på 40 miljarder kronor devalverades den norska kronan med 12% inleddes en konjunkturuppgång som förväntades nå sin topp I jämförelse med Sverige och Finland är den norska ekonomin stark. Norge är inte med i EU. Norge är indelat i 18 fylken plus huvudstaden Oslo,som utgör en särskild enhet. I regeringen sitter Arbeiderpartiet som är socialdemokratiskt. Statsministern Gro Harlem Brundtland avgick från sin post oktober Norges statschef heter Kung Harald V.

5 5 Norrmännen är ett av världens främsta sjöfolk omfattade den norska handelsflottan 1059 fartyg på sammanlagt 36 miljoner dödviktston. Dessutom kontrollerade norska redare 342 fartyg på 12 miljoner dödviktston under utländsk flagg. Det största norska rederiet är Bergesen. I den norska statsbudgeten för 1994 avsattes 7,8 miljarder norska kronor i bistånd till u-länderna. Det motsvarar 1,06% av bruttonationalprodukten,bnp. Norge är därmed ett av de länder som ger högst andel av BNP i bistånd. Norge hör också till de länder som har den högsta levnadsstandarden i världen. Vad gäller hushållens tillgångar på bilar, telefoner, tvättmaskiner, bostadsyta och annat är norrmännen numera rikast i Norden. Tidigare låg Sverige i täten. Norge har goda sjö-och luftförbindelser med omvärlden. Däremot är transporterna på land ofta dyrare och mer tidskrävande än i Sverige. Att bygga vägar kostar nästan dubbelt så mycket som i Sverige. Därför används ofta biltullar för att underlätta finansieringen inleddes byggandet av en ny storflygplats på Gardermoen fem mil nordväst om Oslo, där det tidigare legat en flygplats för militärflyg och charter. Den nya huvudflygplatsen ska stå klar vid årsskiftet TURISM Varje år kommer mellan fyra och fem miljoner utlänningar till Norge. Den största gruppen besökare består av tyskar, som tillbringade 1,8 miljoner nätter på hotell och campingplatser. Svenskarna kommer på en andraplats med en miljon övernattningar, följda av danskarna. Norge har en betydande potential som resenation tack vare sin storslagna natur.

6 6 Eidfjord Eidfjord är en vacker bygd med en spännande historia. Djupa fjordar, berömda vattenfall med höga berg, gamla gårdar, fina kyrkor och vackra byggnader. Eidfjord kommun ligger längst inne i Hardangerfjorden. Till Eidfjord hör de två bygderna Nedre- och Övre Eidfjord och stora delar av Hardangervidda.Eidfjord är själva ingångsporten till Hardangervidda. Den vackraste och snabbaste vägen öst-väst går genom Eidfjord, riksväg 7. Folkmängden är 1100 människor, arean är 1502 km, därav 95 % ligger över 600 m.ö.h. Eidfjord är således ett eldorado för jakt, fiske och fjällvandring. Internationellt kända platser är Vöringsforsen, Möbådalen och Hardangervidda som har varit attraktiva resmål genom generationer. 28 maj 1995 öppnades officiellt Hardangervidda Naturcenter Eidfjord av drottningen Sonja. Naturcentret ligger i övre Eidfjord och är ett levande, färgrikt upplevningscentrum med utställningar, ovanliga akvarier och IVO CAPRINOS panoramafilm. Filmen visas i 225 graders vinkel.naturcentret förmedlar kunskap och upplevelser kring natur, kultur och friluftsliv på Hardangervidda och i Eidfjord. Det är en natur- och kultur-institution med många olika museiföremål. Entrepris för vuxna 65 kr, barn 35 kr. Vandring på vidda Med Eidfjord som utgångspunkt kan du komponera en kontrastrik fjällsemester precis som du vill. Hardangervidda med sina kvadratkilometer fascinerade natur är Europas största högfjällsplatå. Norges största nationalpark täcker 3400 km2 av detta äventyrliga område i hjärtat av södra Norge. Vidda är enastående också i internationellt sammanhang.

7 7 Den är ett levnadsområde för Europas största vildrensstam, och flera olika fågelarter. Här möts nordläge och söderläge, öst- och västerläge, djur och växtarter. Denna naturtyp finns inte någon annanstans i världen. De geologiska formationerna som finns speglas av Hardangerviddas historia genom miljoner av år. Människor har använt vidda på olika sätt helt sedan stenåldern. Traditionerna är långa också när det gäller fjällvandrarna. Längs märkta stigar ligger det små övernattningsstugor. Standarden på stugorna är enkel men bra. De flesta har elekriskt ström, varmt och kallt vatten. Arrangerade fjällvandringar finns att få, kontakta turistbyrån om goda råd.

8 8 KIEÅSEN Kjeåsen kommer av ordet Kje- Killing/geit. Kieåsen är tidigare skildrat som världens mest isolerade bosättning. Kieåsen ligger 6 kilometer från Eidfjord, 600 meter högt upp på berget. Mot nordost kan man se fjorden smalna in genom Simadalen, och högt uppe på det ena fjället syns gården som en liten grå prick. Allt är underbart vackert mot dessa väderstreck. Här finns det två gårdar. Den ena gården hade fast boende fram till Här bodde syskonen Ola född 1881, Anna född 1884, Martha född I den andra gården bodde Margrethe, född Den ägs och drivs nu av döttrarna till Margrethes syster, Guri och Björg.Gårdarna ligger endast 3 meter ifrån varandra. Vintern kan vara väldigt sträng och lång. Merparten av dagarna går åt till att skotta snö för det kan bli upptill 3-4 meter. Vintern- 94 var de instängda i 30 dygn. Framtill 1940 blev den gamla stigen längs det stupbranta fjället använd. Allt som skulle upp till gården fick bäras för hand. Timret till gården fick bäras planka för planka. Det tog Ola nära 30 år innan huset var helt klart. Ett annat exempel på hur besvärligt det var med transporterna upp för fjället kan nämnas att Ola fick skruva isär köksspisen i 20 olika delar och sedan gå upp lika många gånger. Det var en månads arbete bara det byggde Margrethes son Anders en motordriven linbana från fjorden och upp. Då blev allting mycket lättare för folket. Mat, saker, posten och dylikt fick nu åka linbana istället. Det tog 17 minuter för linbanan att komma upp.

9 9 Måbödalen och Vöringsforsen En upplevelse du sent vill glömma. Från det nya trolltåget kan du nu få uppleva den internationellt berömda Måbödalen och Vöringsforsen i Eidfjord. Vöringsforsen var 1991 det tredje mest besökta turistmålet i landet, efter Holmenkollen och Trollstigen. Området ligger vid riksväg 7, bredvid Norges största nationalpark på Hardangervidda. Den nya vägen i Måbödalen går för det mesta genom tunnlar. Tågturen går från Måbö gård, som nu är ett kulturlandskapsmuseum, och från Vöringsforsen. Höjdskillnaden är 500 meter. Om man tar bilen in i Måbödalen märker man snart att det börjar bli smalt mellan bergen. Där finns ännu kvar gamla hus från väldigt länge sedan som ligger längst ner i dalen vilka man ser om man bestämmer sig för att åka upp på berget. Vägen upp dit är smal och kurvig att åka på. Väl uppe på berget kan man få fika i ett litet sött hus om man vill, även gå på vandring. Därifrån till Valurforsen tar det ca 1 timme att gå.

10 10 Kraft-attraktioner I utkanterna av Hardangervidda finns det kraftresurser utbyggda, men naturingreppen är acceptabla enligt de flestas mening. Det största naturingreppet, Sysendammen vid riksväg 7 har blivit en turistattraktion bredvid den imponerande Vöringsforsen. Dämningen är 1155 meter lång och upptill 84 meter hög. Sima kraftverk ligger 700 meter inne i Simadalen. Kraftstationen är öppen för turister, och är årligen besökt av ca människor.

11 11 MIN BERÄTTELSE Första gången jag var i Eidfjord var 1991, sedan har det blivit tre gånger till. Jag lär nog återkomma dit igen tror jag. Jag blev väldigt fascinerad av naturen som finns där och dessa magnifika berg. Det är helt enkelt ett underbart land. Redan första gången jag var i Eidfjord gick jag upp till gården Kieåsen. Det var en pärs. Det tog 1 1 /2 timme att gå upp då. Väl uppe så passade jag på att köpa en souvenirknapp för 10 kronor som endast vi som gått upp fick köpa. Det var det lilla beviset jag tog med mig hem och visade mina vänner. Hela dagen därpå var jag tvungen att vila. Även de andra gångerna jag gick upp blev det en del souvenirer, som jag inte kunde låta bli att köpa. Eidfjord är en perfekt centrumstad att åka till tycker jag. Campar du i Eidfjord finns det många olika platser du kan besöka varje dag, för de ligger väldigt nära till hands. Campingen jag rekommenderar heter Kjaertveit Camping. Enkelt men bra. Det finns många fina platser i Norge man kan besöka, ex Geiranger,Trollstigen, Gudbrandsdalen.,672576(77b5+(/$125*(b5),17

12 12 Källförteckning Material till detta arbete är hämtat ur dessa broschyrer: Eidfjord Hardanger Sima kraftverk Hardangervidda Naturcenter Eidfjord Eidfjord (natur och kultur) Hardangervidda ( fjellvandring på Norges tak) Hardanger Guide (Norsk utgåve 1996) Kieåsen Länder i fickformat (Biblioteket) Finns att få tag på hos Turistbyrån i Eidfjord Tfl Fax

TITEL: Sverige Elevens namn (lärare) Skolans namn, Datum Cécile Tartar 1

TITEL: Sverige Elevens namn (lärare) Skolans namn, Datum Cécile Tartar 1 TITEL: Sverige Elevens namn Skolans namn, Datum (lärare) Cécile Tartar 1 Inledning (Vad ska du prata om? Vilket ämne har du valt? Varför har du valt det?) För några år sedan lämnade jag mitt land och började

Läs mer

Norgeresa 2015 2015-08-07

Norgeresa 2015 2015-08-07 Norgeresa 2015 2015-08-07 Nu var det dags för min årliga Norgeresa, något som jag kört sedan 2005. Denna gång skulle min svåger Patrik, som nyss tagit sitt körkort, hänga med. Vädret hade vi diskuterat

Läs mer

Den globala resenärens bild av Sverige som land och resmål

Den globala resenärens bild av Sverige som land och resmål Den globala resenärens bild av Sverige som land och resmål Foto: Simon Paulin/Iimagebank.sweden.se Foto: Tomas Utsi/imagebank.sweden.se VERSION 1.0 DEN GLOBALA RESENÄRENS BILD AV SVERIGE INLEDNING Foto:

Läs mer

Kund: Norges Ambassad Kontakt: Anders Ruud Sørli Datum: 23 december 2014

Kund: Norges Ambassad Kontakt: Anders Ruud Sørli Datum: 23 december 2014 Rapport - Kunskapsmätning 23/12 2014 Rapport - Kunskapsmätning Kund: Norges Ambassad Kontakt: Anders Ruud Sørli Datum: 23 december 2014 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Syftet med mätningen är mäta den

Läs mer

Motorcykelgruppe Färöarna primo august 2013

Motorcykelgruppe Färöarna primo august 2013 Motorcykelgruppe Färöarna primo august 2013 REJSEDAGBOG VED GUIDE MIKAEL ANDERSSON OCH FREDRIK LÖFBERG FRA SVERIGES MOTORCYKLISTER, SOM I SAMARBEJDE MED SMYRIL LINE REJSTE PÅ GRUPPETUR TIL FÆRØERNE I AUGUST

Läs mer

Norge Resa 2010 3/8-6/8

Norge Resa 2010 3/8-6/8 Norge Resa 2010 3/8-6/8 Min Norge resa påbörjades en solig tisdag morgon, klockan 08 00 styrdes kosan mot föräldrahemmet i Virserum en liten nätt sträcka på 7,5mil. Man har packat och förberett resan i

Läs mer

Vattnet i Donau är inte sämre än i Mälaren och folk badar i Donau. Hur det förhåller sig längre nedströms, i de forna öststaterna vet jag inte.

Vattnet i Donau är inte sämre än i Mälaren och folk badar i Donau. Hur det förhåller sig längre nedströms, i de forna öststaterna vet jag inte. Hej alla, Tänk om jag skulle börja detta lilla epos över Donau Radweg med att skriva åk aldrig Donau Radweg med cykel!! Det hade varit katastrofalt. Istället skriver jag till alla cykelfans Åk Donau Radweg

Läs mer

Varumärkesplattform. Antagen i kommunfullmäktige , 109

Varumärkesplattform. Antagen i kommunfullmäktige , 109 Varumärkesplattform Antagen i kommunfullmäktige 2015-11-23, 109 Om varumärket Kiruna Kiruna kommuns varumärkesplattform är grunden som den interna och externa kommunikationen vilar på. Vårt agerande, vad

Läs mer

Den globala resenärens bild av Sverige som land och resmål. Resultat från Visit Swedens Brand Tracking

Den globala resenärens bild av Sverige som land och resmål. Resultat från Visit Swedens Brand Tracking Den globala resenärens bild av Sverige som land och resmål Resultat från Visit Swedens Brand Tracking 1 Foto: Simon Paulin/Iimagebank.sweden.se Innehåll Inledning...3 Associationer till Sverige...4 Kännedom,

Läs mer

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd.

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd. Kapitel 1 Resan Jag har väntat länge på att göra denna resan. Jag heter Hanna och är 23 år. Jag ska åka båt till en Ön Madagaskar. Jag kommer ha med mig en hel besättning. Vi tog med oss väldigt mycket

Läs mer

Modern och. dynamisk. Test World

Modern och. dynamisk. Test World Starkt till naturen Störst och vackrast Enare är Finlands största kommun, över 17 000 km 2. Vattenarealen utgör över 2 000 km 2, varav Enaresjön utgör cirka hälften. Mellan de tusen sjöarna och öarna finns

Läs mer

Grönland Midnattssol, valar och mäktiga isberg

Grönland Midnattssol, valar och mäktiga isberg Grönland 2016 Grönland Midnattssol, valar och mäktiga isberg Trackers erbjuder som enda researrangör i Europa en unik paddlingsresa i ett av Grönlands mest spektakulära områden Uummannaqfjorden på nordvästra

Läs mer

Destination Läckö-Kinnekulle 31. Europeiska Vandringsdagar 13-16 maj 2016

Destination Läckö-Kinnekulle 31. Europeiska Vandringsdagar 13-16 maj 2016 Destination Läckö-Kinnekulle 31. Europeiska Vandringsdagar 13-16 maj 2016 Välkommen till Destination Läckö-Kinnekulle! Vi vill hälsa dig hjärtligt välkommen till Destination Läckö-Kinnekulle med Götene

Läs mer

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land.

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land. Jag träffade Elmir för att prata om hans flykt från Bosnien till Sverige när kriget bröt ut och belägringen av Sarajevo inträffade i början på 1990-talet. Han berättade hur det var precis innan det bröt

Läs mer

Lättläst svenska. FOTO: Fanny Oldenburg.

Lättläst svenska. FOTO: Fanny Oldenburg. Lättläst svenska Utställningen handlar om musik-instrument i olika länder. Olika instrument är viktiga i olika länder. De är symboler för sitt land. De är national-symboler. 1 Alla länder har en national-sång.

Läs mer

Podd 5: Viktiga platser

Podd 5: Viktiga platser 1 Podd 5: Viktiga platser Marknaden Al Hamidiyah souq - Hej! Jag heter Sana. Jag kommer ifrån Syrien. Jag ska berätta om en viktig plats i Syrien. Det finns olika vackra platser, men jag ska berätta om

Läs mer

Hotel Strandly Skagen

Hotel Strandly Skagen Hotel Strandly Skagen Hotellet erbjuder Hotel Strandly Skagen har en trevlig "Skagenatmosfär" med traditioner och fantasktisk service på ett familjärt och rart sätt. Både hotellet och restaurangen är nyrenoverade

Läs mer

En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo!

En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo! En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo! Det började för många år sedan när jag och min fd fru, mina föräldrar och min farmor åkte till Oppdal i Norge. Vi skulle besöka farmors syster mm. Farmor

Läs mer

Min tredje vandring i Sarek Av:12mil

Min tredje vandring i Sarek Av:12mil Min tredje vandring i Sarek Av:12mil Årets vandring gällde Njoatsosvágge. Därför bestämde jag mig för en färdväg från norr till söder nästan längs natioanlparkens gräns till Padjelanta. Färdvägen ledde

Läs mer

Skapandet är det största i livet

Skapandet är det största i livet Skapandet är det största i livet Helena Langenhed (1917 2002), Flahall gård, Härryda socken, Sävedals härad, Västergötland. Det var det första stället utan ström jag hörde talas om. Redan i slutet av 1970-talet

Läs mer

Passagerarrederiernas betydelse för Sveriges tillväxt

Passagerarrederiernas betydelse för Sveriges tillväxt Ordföranden har ordet Passagerarrederierna en av Sveriges bäst bevarade turismhemligheter Förra året reste fler utrikes kunder med passagerarrederierna än med flyget. Ändå är det få som uppmärksammar den

Läs mer

Grönland Midnattssol, valar och mäktiga isberg

Grönland Midnattssol, valar och mäktiga isberg Grönland 2015 Grönland Midnattssol, valar och mäktiga isberg Trackers erbjuder som enda researrangör i Europa en unik paddlingsresa i ett av Grönlands mest spektakulära områden Uummannaqfjorden på nordvästra

Läs mer

Av hänsyn till upphovsrätten är vissa bilder borttagna.

Av hänsyn till upphovsrätten är vissa bilder borttagna. Käre användare! Denna pdf-fil är nedladdad från webbplatsen för Illustrerad Vetenskap Historia (www.varldenshistoria.se) och får inte lämnas vidare till tredje part. Av hänsyn till upphovsrätten är vissa

Läs mer

En resa till Sydafrika

En resa till Sydafrika En resa till Sydafrika Kevin och Veronica reser från Stockholm till Kapstaden. Kapstaden ligger i södra delen av Sydafrika. I Kapstaden finns Taffelberget som 2012 utnämndes till ett av de sju nya naturunderverken.

Läs mer

i m a g e s o f w i l d l i f e

i m a g e s o f w i l d l i f e i m a g e s o f w i l d l i f e B r u t u s Ö s t l i n g P h o t o g r a p h y Nyhetsbrev nr 9 januari 2007 Möte vid gömslet: kungsörn och fotograf: vem betraktar vem egentligen? Beställ Örnarnas rike

Läs mer

GRUMS Kommun i Värmland

GRUMS Kommun i Värmland GRUMS Kommun i Värmland www.grums.se ATT BO I GRUMS Grums är centralt beläget mellan städerna Stockholm, Göteborg och Oslo. Här finns också knutpunkten mellan de båda Europavägarna E 18 och E 45. Vår kommun

Läs mer

Vårtal vid Agunnaryds hembygdsgård 2010

Vårtal vid Agunnaryds hembygdsgård 2010 Vårtal vid Agunnaryds hembygdsgård 2010 Kära Agunnarydsbor och besökande gäster! Jag ska berätta för er om Inget. Ja, hon hette inte Inget utan Ingrid Kajsa. Men hon kallades alltid Inget på Kjöpet. Hon

Läs mer

Svensk turismstatistik

Svensk turismstatistik Svensk turismstatistik i samarbete mellan RESURS för Resor och Turism i Norden AB och TURISMnytt i Sverige AB Uppdaterad 216-4-12 Föregående 216-3-23 FLYG passagerarfrekvens Februari 216 Källa: Transportstyrelsen

Läs mer

Svensk export och import har ökat

Svensk export och import har ökat Svensk export och import har ökat utrikeshandel med jordbruksvaror och livsmedel 2005 2007 Sverige exporterade jordbruksvaror och livsmedel för 41,5 miljarder under 2007 och importerade för 77 miljarder

Läs mer

Svenskarna inte lättskrämda

Svenskarna inte lättskrämda Pressrelease 20 sept: Resebarometern Svenskarna inte lättskrämda Terrorattentat verkar inte skrämma svenskarna från att resa utomlands. Känns det osäkert på en plats reser vi helt enkelt till en annan.

Läs mer

KÁLFHÓLL SOMMAR 2007. Rid på Island med Kálfhóll och upplev Islands natur från hästryggen LANDMANNALAUGAR 6-9 DAGARS RIDNING 2007 WWW.KALFHOLL.

KÁLFHÓLL SOMMAR 2007. Rid på Island med Kálfhóll och upplev Islands natur från hästryggen LANDMANNALAUGAR 6-9 DAGARS RIDNING 2007 WWW.KALFHOLL. KÁLFHÓLL SOMMAR 2007 Rid på Island med Kálfhóll och upplev Islands natur från hästryggen LANDMANNALAUGAR 6-9 DAGARS RIDNING ISLANDS NATUR FRÅN HÄSTRYGGEN Vill du vara med om en unik naturupplevelse i Islands

Läs mer

Projektarbete om HIV i Laos

Projektarbete om HIV i Laos Projektarbete om HIV i Laos Rapport från min vistelse i Laos under ett par veckor för insamling av information kring HIV-situationen i landet. (december 2004) Jag har tidigare rest i Laos några gånger

Läs mer

Modellen Amazi. Amazi. Uppbyggnad

Modellen Amazi. Amazi. Uppbyggnad Amazi Uppbyggnad Vår stad, Amazi, ligger flytande på vattnet utanför kusten. Anledningen till att den ligger på vattnet är att en dag i framtiden så kommer länder bli översvämmade och därmed minska landyta.

Läs mer

Fjällpoesi av de glada eleverna i 6 Gul 2008

Fjällpoesi av de glada eleverna i 6 Gul 2008 Fjällpoesi av de glada eleverna i 6 Gul 2008 Farten med min vackra bräda Är obeskrivlig Men ändå så är det synen Som fångade mina ögon. Jag kollar på de andra. Så ser vilken fart de åker med. Men ändå

Läs mer

ENKEL Sveriges landskap 13

ENKEL Sveriges landskap 13 ENKEL veriges landskap 13 Öland Viktiga städer och platser orgholm är den enda staden på Öland. Den besöks av många turister på sommaren. trax utanför staden ligger det vita, kungliga slottet olliden.

Läs mer

MARTIN LUTHER OCH REFORMATIONEN

MARTIN LUTHER OCH REFORMATIONEN EXPERTKORT VASATIDEN 1. GUSTAV VASA FLYR Koll på vasatiden sid. 10-11 1. Vad är en krönika? 2. Vem bestämde vad som skulle stå i krönikan om hur Gustav Vasa flydde från soldaterna? 3. Vem berättade för

Läs mer

Norra halvklotet. Norden Sverige, Norge, Finland, Island och Danmark Norr om 52:a breddgraden Fyra årstider Vår, sommar, höst och vinter

Norra halvklotet. Norden Sverige, Norge, Finland, Island och Danmark Norr om 52:a breddgraden Fyra årstider Vår, sommar, höst och vinter Norra halvklotet Norden Sverige, Norge, Finland, Island och Danmark Norr om 52:a breddgraden Fyra årstider Vår, sommar, höst och vinter Klimatet Milt Atlanten Golfströmmen Fungerar som en värmebehållare

Läs mer

Våra vandringsleder. Vi på Grums turistbyrå finns i en timrad stuga vid Nyängen där E 18 möter E 45

Våra vandringsleder. Vi på Grums turistbyrå finns i en timrad stuga vid Nyängen där E 18 möter E 45 Vi på Grums turistbyrå finns i en timrad stuga vid Nyängen där E 18 möter E 45 Tel: 0555-104 50, 0555-420 50 (biblioteket) Fax: 0555-102 30 E-post: turism@grums.se Våra vandringsleder Silverleden, Värmskog

Läs mer

UTMANING SOM METOD. En del av arbetet i ESF-projektet MODD i Motala kommun. Motala Vadstena Samordningsförbund

UTMANING SOM METOD. En del av arbetet i ESF-projektet MODD i Motala kommun. Motala Vadstena Samordningsförbund UTMANING SOM METOD En del av arbetet i ESF-projektet MODD i Motala kommun Motala Vadstena Samordningsförbund Vad är MODD? MODD är ett projekt som med stöd av medel från Europeiska Socialfonden (ESF) drivs

Läs mer

Enkätundersökning genomförd inom ramen för projekt Business to Heritage (B2H) 1-31 juli 2014 1

Enkätundersökning genomförd inom ramen för projekt Business to Heritage (B2H) 1-31 juli 2014 1 Enkätundersökning genomförd inom ramen för projekt Business to Heritage (B2H) 1-31 juli 2014 1 Besö ksenkä t Lysekil, Hävets Hus öch Käpärutstä llningen Juli 2014 Förutsättningar: En person frågades ut

Läs mer

Aktivitetsprogram Storsätra Fjällhotell vintern Må ndågår

Aktivitetsprogram Storsätra Fjällhotell vintern Må ndågår Aktivitetsprogram Storsätra Fjällhotell vintern 2016-17 Må ndågår Kl. 10 11 Renen- ett fantastiskt djur! Träffa några av våra renar och upplev känslan när de kommer och äter ur dina händer. Upptäck vilket

Läs mer

Information juni 2004

Information juni 2004 2004-06-08 Östgöta Kräftprojekt Information juni 2004 701 45 Örebro, Sweden 1 Information från Östgöta Kräftprojekt Östgöta Kräftprojekt har under våren fortsatt enligt plan. Vi har svarat på frågor inför

Läs mer

MINNS DU SOMMAREN 2012?

MINNS DU SOMMAREN 2012? MINNS DU SOMMAREN 2012? Block 1 Fråga 1 Den muslimska fastemånaden Ramadan har passerat under sommaren. Hur många boende i Sverige är muslimer? 1 cirka 15 000 x cirka 150 000 2 cirka 1,5 miljoner En av

Läs mer

Nordisk pendlingskarta 2001

Nordisk pendlingskarta 2001 FOKUS på arbetsmarknad och utbildning Nordisk pendlingskarta Nordisk pendlingskarta 2001 Carl-Gunnar Hanaeus 21 Mer än 55 600 personer boende i Sverige hade löneinkomst i ett annat nordiskt grannland under

Läs mer

Europa - vår egen världsdel GRUNDBOKEN sid. 5-9

Europa - vår egen världsdel GRUNDBOKEN sid. 5-9 Europa - vår egen världsdel GRUNDBOKEN sid. 5-9 Våra världsdelar och kontinenter 1. Hur många är de stora kontinenterna och vad heter de? 2. Hur många världsdelar finns det? 3. Vilka två världsdelar ligger

Läs mer

Jämtland-Härjedalens fjälltoppar

Jämtland-Härjedalens fjälltoppar Jämtland-Härjedalens fjälltoppar Carl Wiströms lista oktober 2005. Samtliga toppar bestigna 1977 2005. Listan omfattar 171 toppar i Jämtlands län, uppdelade på 15 områden. Namn och höjd kan ha ändrats

Läs mer

Nedan följer en reseberättelse om resan vi gjorde till Mocambique i januari månad.

Nedan följer en reseberättelse om resan vi gjorde till Mocambique i januari månad. Inledning Resedagbok från Mocambique Inledning Nedan följer en reseberättelse om resan vi gjorde till Mocambique i januari månad. Jag beskriver vad vi gjorde på resan och jag kommer även att skriva om

Läs mer

3. Hur var maten som ingick i resans pris?: mycket bra Kommentar maten: - God mat och mycket mat, vi behövde aldrig gå hungriga!

3. Hur var maten som ingick i resans pris?: mycket bra Kommentar maten: - God mat och mycket mat, vi behövde aldrig gå hungriga! Namn: Kristina Palm Resa: Balkan Trail Datum: 12-19 juli 2014 1. Hur blev du mottagen vid ankomsten?: bra Kommentar mottagande: - 2. Hur var boendet jämfört med dina förväntningar?: mycket bra Kommentar

Läs mer

Norgeresa med Fortum Power Riders. 2014-05-17 tom 2014-05-22

Norgeresa med Fortum Power Riders. 2014-05-17 tom 2014-05-22 Deltagare: Håkan Andersson, Börje Salonen och Frank Skaufel. En kväll i februari träffades Börje och jag hemma hos honom för att titta på en trolig rutt i Norge till sommaren. Börje hade redan bokat in

Läs mer

Miniräknare ej tillåten. 1. Beräkna 2,35 0,5 Svar: (1/0/0)

Miniräknare ej tillåten. 1. Beräkna 2,35 0,5 Svar: (1/0/0) Miniräknare ej tillåten 1. Beräkna 2,35 0,5 Svar: (1/0/0) 2. Beräkna 8!0,3 Svar: (1/0/0) 3. Beräkna 6 + 4!3 Svar: (1/0/0) 4. Robin har fem kort som visar olika former. Han blandar korten och tar slumpvis

Läs mer

Våra uteliggare är lite speciella

Våra uteliggare är lite speciella Våra uteliggare är lite speciella Faktum är att folk har legat längre här än så gott som någon annanstans! Alltså i våra megalitgravar som är otroligt gamla och faktiskt gör Falbygden unik i världen. Men

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

Gränsintervjuundersökning 2009

Gränsintervjuundersökning 2009 Transport och turism 010 Gränsintervjuundersökning 009 Turism från utlandet till Finland minskade år 009 År 009 besökte 5,7 miljoner utländska turister Finland Antalet minskade med sex procent från år

Läs mer

Världen idag och i morgon

Världen idag och i morgon Världen idag och i morgon Det är många stora problem som måste lösas om den här planeten ska bli en bra plats att leva på för de flesta. Tre globala utmaningar är särskilt viktiga för mänskligheten. Den

Läs mer

Cinque Terre - fem små byar vid Italienska rivieran

Cinque Terre - fem små byar vid Italienska rivieran Cinque Terre - fem små byar vid Italienska rivieran När vi lämnade Lugano i Schweiz for vi i princip rakt söderut. Vägen var i vår karta märkt som en motorväg, men det var den smalaste och krokigaste motorväg

Läs mer

I sanning en verkligt hisnande upplevelse redan när man landar. Här står guiden precis vid ett stup på 30 m, orädd eller dum, men en bra bild blev det

I sanning en verkligt hisnande upplevelse redan när man landar. Här står guiden precis vid ett stup på 30 m, orädd eller dum, men en bra bild blev det av Anders A I sanning en verkligt hisnande upplevelse redan när man landar Här står guiden precis vid ett stup på 30 m, orädd eller dum, men en bra bild blev det Dag1 Uppe med tuppen, nej örnen ska det

Läs mer

Vandra på Irland. Connemara & Western Way, 6 nätter Oughterard - Westport, 5 vandringsdagar

Vandra på Irland. Connemara & Western Way, 6 nätter Oughterard - Westport, 5 vandringsdagar Connemara & Western Way, Oughterard - Westport, 6 nätter 1(5) Vandra på Irland Erriff River och Devilsmother Connemara & Western Way, 6 nätter Oughterard - Westport, 5 vandringsdagar Western Way slingrar

Läs mer

Förord. Min fördjupning handlar om hur en liten by i norge fick uppleva detta och kände sig tvugna att fly av skräck.

Förord. Min fördjupning handlar om hur en liten by i norge fick uppleva detta och kände sig tvugna att fly av skräck. Förord 1 september 1939 invaderar Tyskland Polen och detta var början till andra världskriget. Det blev ett krig som varade i 6 hemska år. Över 20 miljoner icke- stridande miste sina liv. 6 miljoner människor

Läs mer

Österrike. Österrikes huvudstad är Wien, några andra stora städer är Salzburg, Linz, Graz och Innsbruck.

Österrike. Österrikes huvudstad är Wien, några andra stora städer är Salzburg, Linz, Graz och Innsbruck. Österrike Österrike Österrike ligger i den centrala delen av Europa och grannländerna är Tyskland, Schweiz, Italien, Liechtenstein, Slovenien, Ungern, Slovakien och Tjeckien. Österrikes huvudstad är Wien,

Läs mer

På Grönklittsgruppens tre konferensanläggningar Orsa Grönklitt, Tänndalen och Mora Parken ger vi dig möjlighet att skapa unika, effektiva och roliga

På Grönklittsgruppens tre konferensanläggningar Orsa Grönklitt, Tänndalen och Mora Parken ger vi dig möjlighet att skapa unika, effektiva och roliga TR MÖTESPLATSER3 1 På Grönklittsgruppens tre konferensanläggningar Orsa Grönklitt, Tänndalen och Mora Parken ger vi dig möjlighet att skapa unika, effektiva och roliga konferenser. Vi hjälper dig att ge

Läs mer

ELEVFRÅGOR. International Association for the Evaluation of Educational Achievement. Bo Palaszewski, projektledare Skolverket 106 20 Stockholm

ELEVFRÅGOR. International Association for the Evaluation of Educational Achievement. Bo Palaszewski, projektledare Skolverket 106 20 Stockholm ELEVFRÅGOR International Association for the Evaluation of Educational Achievement Bo Palaszewski, projektledare Skolverket 106 20 Stockholm Instruktioner I det här häftet finns frågor om dig själv och

Läs mer

Resereferat. Resa till Jukkasjärvi Ishotell och Jokkmokks marknad

Resereferat. Resa till Jukkasjärvi Ishotell och Jokkmokks marknad Resereferat Resa till Jukkasjärvi Ishotell och Jokkmokks marknad Tidigt en måndagsmorgon lämnade vi ett slaskigt Mariestad för att resa norrut. Vårt första stopp gjordes i Arboga, innan vi fortsatte vidare

Läs mer

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande.

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Ämne: Historia Arbetssätt: Läsa in mig på ämnet, både genom böcker(om det går) och

Läs mer

Arbetskraftsrörelser mellan Sverige och Norge under 2001

Arbetskraftsrörelser mellan Sverige och Norge under 2001 Fokus på arbetsmarknad och utbildning Arbetskraftsrörelser Arbetskraftsrörelser mellan Sverige och Norge under 2001 Gunnar Hedin 6 Bakgrund Sedan mer än femtio år har det funnits ambitioner inom det nordiska

Läs mer

Sammanfattning av Svensk politik under krigsåren 1939-1945

Sammanfattning av Svensk politik under krigsåren 1939-1945 Sammanfattning av Svensk politik under krigsåren 1939-1945 Sammanfattning av Sverige under det andra världskriget 1939-1945 1939 bildades en samlingsregering (ministrarna kom från nästan alla partier)

Läs mer

FÖR LÄNGE SEN I SVERIGE

FÖR LÄNGE SEN I SVERIGE ARBETSFRÅGOR FÖR LÄNGE SEN I SVERIGE Sveriges medeltid 1300-1500-tal 1300-TALET s. 5 1. Hur gammal var Magnus Eriksson när han valdes till kung? a) 3 år b) 13 år c) 30 år s. 6 2. Varför blev Tre kronor

Läs mer

Varje land bär en historia

Varje land bär en historia Varje land bär en historia Skildring av Ledarnas nordiska nätverksmöte på Färöarna Text och foto: Malin Larsson I Oslo den 5 december 1998 bildades Ledarnas nordiska nätverk (LNN). Initiativet var delvis

Läs mer

Fantastiska Georgien. 12 dagars rundresa

Fantastiska Georgien. 12 dagars rundresa Ltd georgien Fantastiska Georgien 12 dagars rundresa Dag 1: avresa: Från Stockholm eller Köpenhamn. Dag 2: Tbilisi Tidigt på morgonen anländer vi till Georgien och huvudstaden Tbilisi. Vi möts på flygplatsen

Läs mer

Lissabon Porto Santo Madeira 2009 09 16 2009 09 27

Lissabon Porto Santo Madeira 2009 09 16 2009 09 27 Lissabon Porto Santo Madeira 2009 09 16 2009 09 27 Nu var det dags att lämna fastlandet för att segla mellan öar i ca 7 månader framåt. Efter att ha fyllt diesel och sett till att passa in tidvattnet åkte

Läs mer

Efter båtens avgång väntade oss en buffé med så mycket gott att äta. Efter kvällens underhållning väntade så hytterna på oss för nattvila

Efter båtens avgång väntade oss en buffé med så mycket gott att äta. Efter kvällens underhållning väntade så hytterna på oss för nattvila Reseberättelse från Riga resan 11 13 sept. 2013 Onsdagen den 11 september kl. 13.00 möttes 17 st. förväntansfulla flygplatsseniorer Arlanda/Bromma i Tallink/Silja s frihamns terminal för att med båten

Läs mer

Kapitel 1 Resan. - Oj nu börjar det bli mörkt sa jag till Sergio.

Kapitel 1 Resan. - Oj nu börjar det bli mörkt sa jag till Sergio. Kapitel 1 Resan. Äntligen är jag på väg till Spanien för att spela min första match med Real Madrid. Jag heter Marko och jag är 19 år gammal. Jag och min kompis Sergio är på väg med ett jätte stort kryssnings

Läs mer

Bilaga Marknadsplan 2016 Västerbottens Turism

Bilaga Marknadsplan 2016 Västerbottens Turism Bilaga Marknadsplan 2016 Västerbottens Turism Marknadsbeskrivningar Några av de faktorer vi tittar på vid val av marknader är gästnattsvolymer, tillväxtpotential, dygnsutlägg samt marknadens kännedom om

Läs mer

Inplaceringstest A1/A2

Inplaceringstest A1/A2 SVENSKA Inplaceringstest A1/A2 Välj ett ord som passar i meningen. Skriv inte det! Ring in bokstaven med det passande ordet! Exempel: Smöret står i kylskåpet. a) om b) på c) i d) från Svar c) ska ringas

Läs mer

Den globala resenärens bild av Sverige som land och resmål Resultat från Visit Swedens Brand Tracking

Den globala resenärens bild av Sverige som land och resmål Resultat från Visit Swedens Brand Tracking Den globala resenärens bild av Sverige som land och resmål Resultat från Visit Swedens Brand Tracking Foto: Clive Tompsett/Iimagebank.sweden.se 1 Foto: Lina Roos/Iimagebank.sweden.se Innehåll Inledning...3

Läs mer

ÄVENTYRSVANDRING 2014. Vandring 11/2014: 8-12 juni. Bornholm. 8 deltagare. 80 km.

ÄVENTYRSVANDRING 2014. Vandring 11/2014: 8-12 juni. Bornholm. 8 deltagare. 80 km. Åtta förväntansfulla äventyrsvandrare möttes vid färjan i Ystad för färd över Östersjön till Bornholms Rønne. Vi checkade in på Det lille hotell i centrum. Där fanns det ett stort hjärta. Vi var välkomna

Läs mer

Smålandstorpet. År 1995 var Veimar och. som rustats från topp till tå

Smålandstorpet. År 1995 var Veimar och. som rustats från topp till tå Smålandstorpet som rustats från topp till tå Att få tillstånd att rusta upp ett torp som ligger i ett naturreservat är inte det lättaste. Men Veimar Samuelsson gick noggrant tillväga och tillslut sa kommunen

Läs mer

Undersökning om resor i Sverige och utomlands i januari 2018

Undersökning om resor i Sverige och utomlands i januari 2018 Undersökning om resor i Sverige och utomlands i januari 2018 2 Hjälp oss att underlätta bearbetningen av dina svar Enkäten läses maskinellt. När du besvarar enkäten ber vi dig därför att: Använda bläckpenna

Läs mer

pär lagerkvist 1891-1974

pär lagerkvist 1891-1974 pär lagerkvist 1891-1974 BIOGRAFI Föddes i Domprostgården i Växjö 23 maj 1891 Pappa Anders Lagerkvist var bangårdsförman och bodde i en en-rumslägenhet i huset. 1876 gifte han sig med Hanna Magnusson från

Läs mer

Gränsintervjuundersökning 2012

Gränsintervjuundersökning 2012 Transport och turism 01 Gränsintervjuundersökning 01 Turismen från utlandet till Finland ökade år 01 År 01 besökte 7,6 miljoner utländska resenärer Finland Antalet resenärer ökade med procent från år 011,

Läs mer

Barbro Björkhem. Barbro Björkhem

Barbro Björkhem. Barbro Björkhem Barbro Björkhem Barbro Björkhem 2012 Pilgrimssnäckor på stigen Copyright 2012, Barbro Björkhem Ansvarig utgivare: Barbro Björkhem Framställt på vulkan.se ISBN:978-91-637-0087-3 1 Innehåll Pilgrimssnäckor

Läs mer

Matematik. Ämnesprov, läsår 2012/2013. Delprov D. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp

Matematik. Ämnesprov, läsår 2012/2013. Delprov D. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp Ämnesprov, läsår 2012/2013 Matematik Delprov D Årskurs 9 Elevens namn och klass/grupp Prov som återanvänds omfattas av sekretess enligt 17 kap. 4 offentlighets- och sekretesslagen. Detta prov återanvänds

Läs mer

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande.

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Ämne: Historia Arbetssätt: Läsa in mig på ämnet, både genom böcker(om det går) och

Läs mer

Reserapport för Arbetsterpeutstudent Cecilia Öberg, fyra veckor i Yogyakarta, Indonesien

Reserapport för Arbetsterpeutstudent Cecilia Öberg, fyra veckor i Yogyakarta, Indonesien Reserapport för Arbetsterpeutstudent Cecilia Öberg, fyra veckor i Yogyakarta, Indonesien Genom kontakt med Erik Ohlsson på Chalmers förmedlades en kontakt med UCP Wheels for Humanity i Indonesien, ( i

Läs mer

Island. Lahden Pohjola-Norden r.y. 2006

Island. Lahden Pohjola-Norden r.y. 2006 Island Lahden Pohjola-Norden r.y. 2006 Island är världens yngsta land, och det uppstod genom ett kraftigt vulkanutbrott under havet. Det är också det senast bebyggda landet i världen. Historia På 700-talet

Läs mer

Tranvårarna 2000-2012 i sammanfattad form (bygger på kortrapporter från hemsidan (fr a Karin M) kompletterat av Hans Cronert)

Tranvårarna 2000-2012 i sammanfattad form (bygger på kortrapporter från hemsidan (fr a Karin M) kompletterat av Hans Cronert) 1 Tranvårarna 2000-2012 i sammanfattad form (bygger på kortrapporter från hemsidan (fr a Karin M) kompletterat av Hans Cronert) 2000 Under våren 2000 sågs rikligt med tranor i Vattenriket från mitten av

Läs mer

Västra Hisings härad (som omfattade socknarna Torslanda, Björlanda, Säve, Backa och Rödbo) tillhörde Norge fram till freden i Roskilde 1658.

Västra Hisings härad (som omfattade socknarna Torslanda, Björlanda, Säve, Backa och Rödbo) tillhörde Norge fram till freden i Roskilde 1658. [b]lite om Hisingens historia[/b] [h]hisingen[/h] Hisingen är till ytan Sveriges fjärde största ö (Gotland 2 994 km² Öland 1 347 km² Orust 346 km² Hisingen 199 km² Värmdö 181 km² Tjörn 148 km² Väddö och

Läs mer

most memorable and eyeopening

most memorable and eyeopening DISKUSSIONSUNDERLAG Planerar någon i klassen/publiken att åka ut och "backpacka"? Vart och varför? Vad är målet med resan? Äventyr/Vila upp sig/se hur andra lever/få nya vänner/lära känna en ny kultur?

Läs mer

Runt sjön Lago Nahuel Huapi

Runt sjön Lago Nahuel Huapi Runt sjön Lago Nahuel Huapi Villa la Angostura är en liten turistort på Lago Nahuel Huapi s norra strand. På riktig spanska uttalas Villa vijja, men här uttalas det vicha. Vi kom dit på nyårsdagen vid

Läs mer

ISLAND, SÖDRA GRÖNLAND OCH DISKOBUKTEN 14-DAGARSKRYSSNING AVGÅNG 2010: 16/7

ISLAND, SÖDRA GRÖNLAND OCH DISKOBUKTEN 14-DAGARSKRYSSNING AVGÅNG 2010: 16/7 ISLAND, SÖDRA GRÖNLAND OCH DISKOBUKTEN 14-DAGARSKRYSSNING AVGÅNG 2010: 16/7 Grönlands arktiska natur är spektakulär och bjuder på ett landskap rikt på kultur, historia och djurliv. Grönland är världens

Läs mer

Sri Lanka Tour 2016 med helpension

Sri Lanka Tour 2016 med helpension Sri Lanka Tour 2016 med helpension Dag 1 Negombo Efter vår ankomst åker vi till vårt hotell i Negombo som ligger ca 30 min med bil från flygplatsen. Vi bor nära havet så att vi kan koppla av lite efter

Läs mer

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE funktion, konstruktion och estetik Bord 1 Skydd mot vind, fukt och kyla Vi som bor långt norrut på jordklotet har alltid behövt skydda oss mot kyla. För länge

Läs mer

Önskestad Västerås 2010

Önskestad Västerås 2010 Önskestad Västerås 2010 Ovanför dig ser du fyra flaggor som barn och unga på en fritidsgård i Västerås har tillverkat. Idén är att låta politiker och er stadsbor få ta del av deras åsikter och röster.

Läs mer

Hon vill få Skåne att cykla

Hon vill få Skåne att cykla Page 1 of 5 Detta är en utskriftsvänlig version av artikeln. Hon vill få Skåne att cykla Av Anna Lindblom 28 MAJ 13.39 Kristin Nilsson är tyskan som vill ge sitt nya hemland Sverige den cykelturism hon

Läs mer

Stockholm Waterfront Congress Centre presenterar möjligheternas arena

Stockholm Waterfront Congress Centre presenterar möjligheternas arena Stockholm Waterfront Congress Centre presenterar möjligheternas arena Stockholm Waterfront Congress Centre är Sveriges nyaste och mest mångsidiga arena för större möten och evenemang. Med den djärva arkitekturen

Läs mer

Det är här det händer

Det är här det händer Det är här det händer En del av Värmland och Dalslands kanal Foto: Rikard Ohlin Svensbyn är en bra start när du ska uppleva Sillerud Att kalla butiken i Svensbyn för enbart en lanthandel känns inte riktigt

Läs mer

Via Maria, 5 nätter Salzburg St Wolfgang, 4 vandringsdagar

Via Maria, 5 nätter Salzburg St Wolfgang, 4 vandringsdagar Via Maria, Salzburg St Wolfgang, 5 nätter 1(5) Vandra i Österrike Via Maria, 5 nätter Salzburg St Wolfgang, 4 vandringsdagar Via Maria är en pilgrimsled som går mellan Altöttingen i Tyskland och Mariazell

Läs mer

BEFOLKNINGSFÖRDELNING

BEFOLKNINGSFÖRDELNING BEFOLKNINGSFÖRDELNING VAD SKA JAG KUNNA? Resonera om orsakerna till och konsekvenserna av befolkningsfördelning i olika delar av världen Alltså: Varför bor människor på vissa platser men inte på andra

Läs mer

Rapport: Svenska reserapporten 2017

Rapport: Svenska reserapporten 2017 Rapport: Svenska reserapporten 2017 Juni 2017 Älskade svenska sommar! Semester hemma i Sverige ökar Det främsta resmålet för svenskarnas sommarsemester är varken Thailand eller Spanien. Det är Sverige

Läs mer

Gränsintervjuundersökning 2011

Gränsintervjuundersökning 2011 Transport och turism 011 Gränsintervjuundersökning 011 Vinter 010 011 (111010 04011) Turismen från Ryssland till Finland ökade under vintern 010 011 Under vintersäsongen 010 011, dvs från november till

Läs mer

Studerande i fjordernas och trollens land

Studerande i fjordernas och trollens land Studerande i fjordernas och trollens land Att studera utomlands är en vacker och spännande upplevelse. Det ger dig möjlighet att träffa och umgås med människor från många olika delar av världen, skaffa

Läs mer