125*( .816.$366M.1,1* $97,1$%+7

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "125*( .816.$366M.1,1* $97,1$%+7"

Transkript

1 125*(.816.$366M.1,1* $97,1$%+7

2 2 Innehållsförteckning ALLMÄNT 3 NORGE UNDER 2: VÄRLDSKRIGET 3 EKONOMI 4 TURISM 5 EIDFJORD 6 VANDRING PÅ VIDDA 6 KIEÅSEN 8 MÅBÖDALEN OCH VÖRINGSFORSEN 9 KRAFT-ATTRAKTIONER 10 MIN BERÄTTELSE 10 KÄLLFÖRTECKNING 12

3 3 Allmänt Norge är vårt grannland som ligger vid Atlanten och Norra Ishavet. Huvuddelen av landet är fjäll och ödemark, knappt en fjärdedel är skogsbevuxet och bara 3% är uppodlat. Norges högsta berg heter Galdhöpiggen som är 2469 m.ö.h. Norge har en liten och enhetlig befolkning. Det finns små minoriteter av samer och finnar. Som helhet är Norge mycket glest befolkat med i genomsnitt bara 13 invånare per kvadratkilometer på fastlandet. Sedan slutet av 1800 talet har Norge två officiella språk, nynorsk och bokmål. På nynorsk heter tex Norge Noreg. Norsk kultur har blivit internationellt känd genom konstnärerna Edward Munch och Christian Krogh, författare som Henrik Ibsen och Knut Hamsun. Bland uppmärksammade författare märks även Johan Borgen och Cora Sandel. Gustav Vigeland är den kända skulptören vars livsverk är den gigantiska skulpturanläggningen i Frogneparken. Norge under 2:a världskriget Norge förklarade sig neutralt vid andra världskrigets utbrott, men både Tyskland och västmakterna hade planer på att få kontroll över malmtransporterna från Narvik. Tyskarna hann först och invaderade Norge den 9 april Den 1 juni lämnade statsledningen Norge och slog sig ner i London. Ett administrativt råd styrde landet till september 1940, då den tyske rikskommissarien Terboven förklarade kungen avsatt, lät upplösa administrationsrådet och tillsatte tretton kommissariska statsråd. Dessa kom från 1942 att utgöra en nazistisk regering under ledning av Vidkun Quisling, ledaren för det norska nationalsocialistiska partiet Nasjonal samling. Som en följd av den norska allmänhetens och hjemmefrontens motstånd, bl a industrisabotage skärptes tyskarnas ockupationspolitik.

4 4 Sammanlagt 500 norrmän avrättades av tyskarna, 1500 omkom i fängelser, cirka satt i olika omgångar i koncentrationsläger och omkring flydde till Sverige. Tyskland kapitulerade den 7 maj 1945, och kungen och regeringen återvände en månad senare. Efter krigsslutet dömdes personer för landsförräderi, 30 dödsdomar över tyska och norska krigsförbrytare verkställdes däribland den mot Vidkun Quisling. Krigets erfarenheter fick Norge att överge neutralitetspolitiken, samtidigt sökte man samarbetet med de nordiska grannländerna. EKONOMI 1970 hade Norge börjat utvinna olja i Nordsjön och under de påföljande åren satsades de statliga inkomsterna från oljan på att hålla produktion och sysselsättning uppe. Mellan 1983 och 1985 ökade nationens inkomster kraftigt tack vare växande oljeinkomster och en gynnsam dollarkurs. Norges ekonomi baseras traditionellt på råvaror som trä, fisk och malm. Att landet 1975 blev nettoexportör av olja och gas har ytterligare förstärkt råvarornas betydelse för den norska ekonomin utgjorde oljeinkomsterna en fjärdedel av statens inkomster och en tredjedel av landets samlade export. Men när oljepriserna föll från 30 dollar fatet till 10 dollar fatet drabbades Norge av en omvänd oljeprischock. Den var betydligt hårdare än vad industriländerna upplevde när arabländerna i början av sjuttiotalet pressade upp oljepriset. På ett enda år, 1986 vändes ett överskott i bytesbalansen på 27 miljarder norska kronor, till ett underskott på 40 miljarder kronor devalverades den norska kronan med 12% inleddes en konjunkturuppgång som förväntades nå sin topp I jämförelse med Sverige och Finland är den norska ekonomin stark. Norge är inte med i EU. Norge är indelat i 18 fylken plus huvudstaden Oslo,som utgör en särskild enhet. I regeringen sitter Arbeiderpartiet som är socialdemokratiskt. Statsministern Gro Harlem Brundtland avgick från sin post oktober Norges statschef heter Kung Harald V.

5 5 Norrmännen är ett av världens främsta sjöfolk omfattade den norska handelsflottan 1059 fartyg på sammanlagt 36 miljoner dödviktston. Dessutom kontrollerade norska redare 342 fartyg på 12 miljoner dödviktston under utländsk flagg. Det största norska rederiet är Bergesen. I den norska statsbudgeten för 1994 avsattes 7,8 miljarder norska kronor i bistånd till u-länderna. Det motsvarar 1,06% av bruttonationalprodukten,bnp. Norge är därmed ett av de länder som ger högst andel av BNP i bistånd. Norge hör också till de länder som har den högsta levnadsstandarden i världen. Vad gäller hushållens tillgångar på bilar, telefoner, tvättmaskiner, bostadsyta och annat är norrmännen numera rikast i Norden. Tidigare låg Sverige i täten. Norge har goda sjö-och luftförbindelser med omvärlden. Däremot är transporterna på land ofta dyrare och mer tidskrävande än i Sverige. Att bygga vägar kostar nästan dubbelt så mycket som i Sverige. Därför används ofta biltullar för att underlätta finansieringen inleddes byggandet av en ny storflygplats på Gardermoen fem mil nordväst om Oslo, där det tidigare legat en flygplats för militärflyg och charter. Den nya huvudflygplatsen ska stå klar vid årsskiftet TURISM Varje år kommer mellan fyra och fem miljoner utlänningar till Norge. Den största gruppen besökare består av tyskar, som tillbringade 1,8 miljoner nätter på hotell och campingplatser. Svenskarna kommer på en andraplats med en miljon övernattningar, följda av danskarna. Norge har en betydande potential som resenation tack vare sin storslagna natur.

6 6 Eidfjord Eidfjord är en vacker bygd med en spännande historia. Djupa fjordar, berömda vattenfall med höga berg, gamla gårdar, fina kyrkor och vackra byggnader. Eidfjord kommun ligger längst inne i Hardangerfjorden. Till Eidfjord hör de två bygderna Nedre- och Övre Eidfjord och stora delar av Hardangervidda.Eidfjord är själva ingångsporten till Hardangervidda. Den vackraste och snabbaste vägen öst-väst går genom Eidfjord, riksväg 7. Folkmängden är 1100 människor, arean är 1502 km, därav 95 % ligger över 600 m.ö.h. Eidfjord är således ett eldorado för jakt, fiske och fjällvandring. Internationellt kända platser är Vöringsforsen, Möbådalen och Hardangervidda som har varit attraktiva resmål genom generationer. 28 maj 1995 öppnades officiellt Hardangervidda Naturcenter Eidfjord av drottningen Sonja. Naturcentret ligger i övre Eidfjord och är ett levande, färgrikt upplevningscentrum med utställningar, ovanliga akvarier och IVO CAPRINOS panoramafilm. Filmen visas i 225 graders vinkel.naturcentret förmedlar kunskap och upplevelser kring natur, kultur och friluftsliv på Hardangervidda och i Eidfjord. Det är en natur- och kultur-institution med många olika museiföremål. Entrepris för vuxna 65 kr, barn 35 kr. Vandring på vidda Med Eidfjord som utgångspunkt kan du komponera en kontrastrik fjällsemester precis som du vill. Hardangervidda med sina kvadratkilometer fascinerade natur är Europas största högfjällsplatå. Norges största nationalpark täcker 3400 km2 av detta äventyrliga område i hjärtat av södra Norge. Vidda är enastående också i internationellt sammanhang.

7 7 Den är ett levnadsområde för Europas största vildrensstam, och flera olika fågelarter. Här möts nordläge och söderläge, öst- och västerläge, djur och växtarter. Denna naturtyp finns inte någon annanstans i världen. De geologiska formationerna som finns speglas av Hardangerviddas historia genom miljoner av år. Människor har använt vidda på olika sätt helt sedan stenåldern. Traditionerna är långa också när det gäller fjällvandrarna. Längs märkta stigar ligger det små övernattningsstugor. Standarden på stugorna är enkel men bra. De flesta har elekriskt ström, varmt och kallt vatten. Arrangerade fjällvandringar finns att få, kontakta turistbyrån om goda råd.

8 8 KIEÅSEN Kjeåsen kommer av ordet Kje- Killing/geit. Kieåsen är tidigare skildrat som världens mest isolerade bosättning. Kieåsen ligger 6 kilometer från Eidfjord, 600 meter högt upp på berget. Mot nordost kan man se fjorden smalna in genom Simadalen, och högt uppe på det ena fjället syns gården som en liten grå prick. Allt är underbart vackert mot dessa väderstreck. Här finns det två gårdar. Den ena gården hade fast boende fram till Här bodde syskonen Ola född 1881, Anna född 1884, Martha född I den andra gården bodde Margrethe, född Den ägs och drivs nu av döttrarna till Margrethes syster, Guri och Björg.Gårdarna ligger endast 3 meter ifrån varandra. Vintern kan vara väldigt sträng och lång. Merparten av dagarna går åt till att skotta snö för det kan bli upptill 3-4 meter. Vintern- 94 var de instängda i 30 dygn. Framtill 1940 blev den gamla stigen längs det stupbranta fjället använd. Allt som skulle upp till gården fick bäras för hand. Timret till gården fick bäras planka för planka. Det tog Ola nära 30 år innan huset var helt klart. Ett annat exempel på hur besvärligt det var med transporterna upp för fjället kan nämnas att Ola fick skruva isär köksspisen i 20 olika delar och sedan gå upp lika många gånger. Det var en månads arbete bara det byggde Margrethes son Anders en motordriven linbana från fjorden och upp. Då blev allting mycket lättare för folket. Mat, saker, posten och dylikt fick nu åka linbana istället. Det tog 17 minuter för linbanan att komma upp.

9 9 Måbödalen och Vöringsforsen En upplevelse du sent vill glömma. Från det nya trolltåget kan du nu få uppleva den internationellt berömda Måbödalen och Vöringsforsen i Eidfjord. Vöringsforsen var 1991 det tredje mest besökta turistmålet i landet, efter Holmenkollen och Trollstigen. Området ligger vid riksväg 7, bredvid Norges största nationalpark på Hardangervidda. Den nya vägen i Måbödalen går för det mesta genom tunnlar. Tågturen går från Måbö gård, som nu är ett kulturlandskapsmuseum, och från Vöringsforsen. Höjdskillnaden är 500 meter. Om man tar bilen in i Måbödalen märker man snart att det börjar bli smalt mellan bergen. Där finns ännu kvar gamla hus från väldigt länge sedan som ligger längst ner i dalen vilka man ser om man bestämmer sig för att åka upp på berget. Vägen upp dit är smal och kurvig att åka på. Väl uppe på berget kan man få fika i ett litet sött hus om man vill, även gå på vandring. Därifrån till Valurforsen tar det ca 1 timme att gå.

10 10 Kraft-attraktioner I utkanterna av Hardangervidda finns det kraftresurser utbyggda, men naturingreppen är acceptabla enligt de flestas mening. Det största naturingreppet, Sysendammen vid riksväg 7 har blivit en turistattraktion bredvid den imponerande Vöringsforsen. Dämningen är 1155 meter lång och upptill 84 meter hög. Sima kraftverk ligger 700 meter inne i Simadalen. Kraftstationen är öppen för turister, och är årligen besökt av ca människor.

11 11 MIN BERÄTTELSE Första gången jag var i Eidfjord var 1991, sedan har det blivit tre gånger till. Jag lär nog återkomma dit igen tror jag. Jag blev väldigt fascinerad av naturen som finns där och dessa magnifika berg. Det är helt enkelt ett underbart land. Redan första gången jag var i Eidfjord gick jag upp till gården Kieåsen. Det var en pärs. Det tog 1 1 /2 timme att gå upp då. Väl uppe så passade jag på att köpa en souvenirknapp för 10 kronor som endast vi som gått upp fick köpa. Det var det lilla beviset jag tog med mig hem och visade mina vänner. Hela dagen därpå var jag tvungen att vila. Även de andra gångerna jag gick upp blev det en del souvenirer, som jag inte kunde låta bli att köpa. Eidfjord är en perfekt centrumstad att åka till tycker jag. Campar du i Eidfjord finns det många olika platser du kan besöka varje dag, för de ligger väldigt nära till hands. Campingen jag rekommenderar heter Kjaertveit Camping. Enkelt men bra. Det finns många fina platser i Norge man kan besöka, ex Geiranger,Trollstigen, Gudbrandsdalen.,672576(77b5+(/$125*(b5),17

12 12 Källförteckning Material till detta arbete är hämtat ur dessa broschyrer: Eidfjord Hardanger Sima kraftverk Hardangervidda Naturcenter Eidfjord Eidfjord (natur och kultur) Hardangervidda ( fjellvandring på Norges tak) Hardanger Guide (Norsk utgåve 1996) Kieåsen Länder i fickformat (Biblioteket) Finns att få tag på hos Turistbyrån i Eidfjord Tfl Fax

Längre söderut i norra Europa är det varmare, jorden bördigare och man får goda skördar. Här trivs bok, ek och andra lövträd.

Längre söderut i norra Europa är det varmare, jorden bördigare och man får goda skördar. Här trivs bok, ek och andra lövträd. VÅRT EUROPA - NORRA EUROPA Europa är en liten världsdel. Människorna bor tätt. Här bor mer än sju hundra miljoner. Europa består av nästan femtio länder. Mer än hälften är med i den Europeiska unionen,

Läs mer

Oljepalmen. klasar. Det kan finnas upp till 4 000 frukter i varje klase. Varje frukt är starkt glänsande orange.

Oljepalmen. klasar. Det kan finnas upp till 4 000 frukter i varje klase. Varje frukt är starkt glänsande orange. Oljepalmen Oljepalmer växer naturligt i Afrika. Därifrån har de spridits och de odlas nu på många håll i tropikerna. Det går att skörda en stor mängd oljepalmfrukter från varje palm, och ett område med

Läs mer

December månads företag: Bastuträsk Charkuteri AB - Topp Chark

December månads företag: Bastuträsk Charkuteri AB - Topp Chark December månads företag: Bastuträsk Charkuteri AB - Topp Chark I Bastuträsk har man gjort korv till försäljning i 118 år, det är en fin Västerbottnisk mattradition som man ser att ägarna Mattias Berg och

Läs mer

Framtidens Energi. Var kommer den komma ifrån?

Framtidens Energi. Var kommer den komma ifrån? Framtidens Energi Var kommer den komma ifrån? Innehåll Inledning:... 2 Energi... 3 Elektricitet... 4 Vindkraft... 5 Historik... 5 Funktion och delar:... 6 Byggnad, plats och kostnad:... 7 Hur bygger man

Läs mer

Sverige. en pocketguide. Fakta, tips och råd till nya invånare. På lätt svenska. Integrationsverket

Sverige. en pocketguide. Fakta, tips och råd till nya invånare. På lätt svenska. Integrationsverket Sverige en pocketguide Fakta, tips och råd till nya invånare Integrationsverket På lätt svenska Sverige en pocketguide Fakta, tips och råd till nya invånare Trafikregler i Sverige Sverige en pocketguide

Läs mer

Turism kvalitet, hållbarhet och lönsamhet

Turism kvalitet, hållbarhet och lönsamhet Turism kvalitet, hållbarhet och lönsamhet Turismkonferens den 3 oktober 2012 på Landsbygdens rådgivningscenter i Länghem Foto: Regula Heubach Konferensen arrangerades av Turism i Sjuhärad i samverkan med

Läs mer

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE funktion, konstruktion och estetik Bord 1 Skydd mot vind, fukt och kyla Vi som bor långt norrut på jordklotet har alltid behövt skydda oss mot kyla. För länge

Läs mer

Voi-projektets framtid och finansiering. Lina Brobjer och Sandra Fleischer

Voi-projektets framtid och finansiering. Lina Brobjer och Sandra Fleischer Voi-projektets framtid och finansiering Lina Brobjer och Sandra Fleischer Projektarbete VT-2012 Handledare: Karina Persson Tingsholmsgymnasiet Projektarbete 523 86 ULRICEHAMN VT-2012 SAMMANFATTNING Lina

Läs mer

Tänk-efter-frågor till kapitlet Vad är samhällskunskap?

Tänk-efter-frågor till kapitlet Vad är samhällskunskap? Tänk-efter-frågor till kapitlet Vad är samhällskunskap? 1. Redogör för hur människan började använda naturen för sina egna behov och varför människan inte kan klara sig utan naturen. 2. Tänk dig att du

Läs mer

Hjärtat. glada hudik. här och nu! 2020 är vi Sveriges bästa kommun. finns i Hudiksvall. Guide Så fungerar demokratin HUDIKSVALL

Hjärtat. glada hudik. här och nu! 2020 är vi Sveriges bästa kommun. finns i Hudiksvall. Guide Så fungerar demokratin HUDIKSVALL glada hudik HUDIKSVALL här och nu! 2020 är vi Sveriges bästa kommun Sociala medier Hon följs av 35 000 på Instagram Hudiksvalls recept Nytänkande hjärta & vatten. Hjärtat finns i Hudiksvall Guide Så fungerar

Läs mer

Samhällsekonomi. så skapas vår välfärd

Samhällsekonomi. så skapas vår välfärd Samhällsekonomi så skapas vår välfärd Om Ekonomifakta Ekonomifakta är en källa till information och kunskap om Sveriges ekonomi. Vi vänder oss till alla som snabbt behöver fakta om jobben, företagandet

Läs mer

NOVEMBER 2012 DEN NYA VÄGEN IN ETT MIGRANTPERSPEKTIV VERONICA NORDLUND OCH LISA PELLING

NOVEMBER 2012 DEN NYA VÄGEN IN ETT MIGRANTPERSPEKTIV VERONICA NORDLUND OCH LISA PELLING NOVEMBER 2012 DEN NYA VÄGEN IN ETT MIGRANTPERSPEKTIV VERONICA NORDLUND OCH LISA PELLING Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Inledning... 3 Bakgrund och metod... 4 Urval... 4 Fördelningen arbetskraftsinvandrare/skyddssökande...

Läs mer

Andra världskriget Finland, Danmark, Norge och Danmark

Andra världskriget Finland, Danmark, Norge och Danmark Andra världskriget Som du nu vet, anföll Tyskland Polen den 1 september 1939. Med stridsvagnar tog man sig in landet, och andra världskriget hade börjat. Kriget varade i fem år och när det var över hade

Läs mer

Mobilt Boende En undersökning av den framtida marknaden

Mobilt Boende En undersökning av den framtida marknaden Mobilt Boende En undersökning av den framtida marknaden Undersökningen är genomförd av Turismens Utredningsinstitut på uppdrag av Sveriges- Camping- och Stugföretagares Riksorganisation och Husvagnsbranschens

Läs mer

Den nya vägen in. ett migrantperpektiv. Veronica Nordlund och Lisa Pelling

Den nya vägen in. ett migrantperpektiv. Veronica Nordlund och Lisa Pelling Den nya vägen in ett migrantperpektiv Veronica Nordlund och Lisa Pelling 1 Innehållsförteckning Inledning... 4 Bakgrund och metod... 5 Urval... 5 Fördelningen arbetskraftsinvandrare/skyddssökande... 5

Läs mer

FN:s åtta millenniemål

FN:s åtta millenniemål Lär dig mer om FN:s åtta millenniemål Studiematerial från Hungerprojektet 1 Välkomna till Hungerprojektets studiematerial om FN:s millenniemål! Mycket har blivit bättre i världen under de senaste 20 åren.

Läs mer

Om Sverige. Samhällsorientering på svenska

Om Sverige. Samhällsorientering på svenska Om Sverige Samhällsorientering på svenska Om Sverige är en bok om samhällsorientering för nyanlända. Syftet är att ge stöd till landets kommuner i arbetet med samhällsorienteringen och att ge grundläggande

Läs mer

C-UPPSATS. Lidingös utveckling

C-UPPSATS. Lidingös utveckling C-UPPSATS 2006:031 Lidingös utveckling Från jordbrukssamhälle till villastad Caroline Bohman Luleå tekniska universitet C-uppsats Geografi Institutionen för Tillämpad kemi och geovetenskap Avdelningen

Läs mer

LYCK. Tema: Sveriges ekonomi UTDRAG UR LYCKOSLANTEN NR 3 2008

LYCK. Tema: Sveriges ekonomi UTDRAG UR LYCKOSLANTEN NR 3 2008 UTDRAG UR LYCKOSLANTEN NR 3 2008 LYCK SLANTEN Tema: Sveriges ekonomi Utgivare: Swedbank och sparbankerna Produktion och redaktion: Bee Production Form: Edita Communication TEMA: SVERIGES EKONOMI 3 000

Läs mer

Om Sverige. Samhällsorientering på svenska

Om Sverige. Samhällsorientering på svenska Om Sverige Samhällsorientering på svenska Om Sverige är den fjärde upplagan av en bok om samhällsorientering för nyanlända. Upplagan är framtagen med anledning av det stora intresset för tidigare upplagor,

Läs mer

Fågelturism En möjlighet till utveckling i Örebroregionen

Fågelturism En möjlighet till utveckling i Örebroregionen Rapport 2008:2 Fågelturism En möjlighet till utveckling i Örebroregionen Mars 2008 Juni Mars 2007 2008 Thomas Eriksson 1 1 Sammanfattning Örebro län är ett nav för transporter, människor och varor. Örebro

Läs mer

polynews Lite ur innehållet Kompounde Nr 2 2010 Läs mer om på en artikels om Polykemi Läs mer om Chinaplas på sidan 5.

polynews Lite ur innehållet Kompounde Nr 2 2010 Läs mer om på en artikels om Polykemi Läs mer om Chinaplas på sidan 5. polynews Nr 2 2010 Läs mer om Plastforums sa tsning på en artikels erie om Polykemi och kompound på sidan 14. 40 Plastforum år! nr 6 juni 2010 STÖr STA TiDn inge n FÖr ALL A SOM jobb Ar MED PL AST, GuM

Läs mer

hyresrätten Hemma hos Ut i världen Hyresrättens historia från mitten av 1700-talet till idag ett temamagasin från ernst rosén

hyresrätten Hemma hos Ut i världen Hyresrättens historia från mitten av 1700-talet till idag ett temamagasin från ernst rosén hyresrätten ett temamagasin från ernst rosén Hemma hos Vi besöker tre familjer i hyresrätt Hyresrättens historia från mitten av 1700-talet till idag Ut i världen hur hyr man en bostad i ett annat land?

Läs mer

En resa genom Jämtlands gränsbygd

En resa genom Jämtlands gränsbygd En resa genom Jämtlands gränsbygd Av Elisabet Gunnmo, Brunflo i samarbete med Ingemar Eklöv, Hållandsgården. Med tack till Erik Artur Egevärn som vänligen läste korrektur. Inledning I den här boken kommer

Läs mer

Rapport. Diarienummer 436-4982-2014. Ge röst åt tysta kulturarv. En sammanställning av projekt som fått kulturmiljöbidrag under 2012 och 2013.

Rapport. Diarienummer 436-4982-2014. Ge röst åt tysta kulturarv. En sammanställning av projekt som fått kulturmiljöbidrag under 2012 och 2013. Rapport Diarienummer 436-4982-2014 Ge röst åt tysta kulturarv En sammanställning av projekt som fått kulturmiljöbidrag under 2012 och 2013. Omslagsbilder Samisk marknad, en konstvägg och från filmen Lgh

Läs mer

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige RÄDDA BARNEN 2014 1 Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer

Läs mer

EN RAPPORT FRÅN NÄTVERKET www.rädda-hyresrätten.nu

EN RAPPORT FRÅN NÄTVERKET www.rädda-hyresrätten.nu augusti 2002 EN RAPPORT FRÅN NÄTVERKET www.rädda-hyresrätten.nu Inledning Vi har fått vårt livs första hyreslägenhet! Jag och min bästa väninna har fått tag på en hyreslägenhet. Det är den perfekta lägenheten

Läs mer

Almedalstal. Anna Kinberg Batra. 3 juli 2015

Almedalstal. Anna Kinberg Batra. 3 juli 2015 Almedalstal Anna Kinberg Batra 3 juli 2015 Anna Kinberg Batra i Almedalen, 3 juli 2015 Det har hunnit bli fredag kväll. Arbetsveckan är slut för de flesta. Det är fortfarande inte så långt sedan lönen

Läs mer

Hur var det möjligt för Sverige att bli en stormakt?

Hur var det möjligt för Sverige att bli en stormakt? 1 STORMAKTSTIDEN Fram till 1500-talet var Sverige ett litet och fattigt land. Trots detta blev Sverige på 1600-talet en stormakt där Östersjön nästan var som ett svenskt innanhav. Varken förr eller senare

Läs mer