7 Tertialrapport Tertial

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "7 Tertialrapport Tertial"

Transkript

1 :1 7 Tertialrapport Tertial BESLUT beslutar följande: 1. Redovisa till kommunstyrelsen föreslagna omslutningsförändringar om 0,3 mnkr. 2. Tertialrapport 2 godkänns och överlämnas till kommunstyrelsen. 3. Ärendet justeras omedelbart. Ärendet Ärendet redovisades i förvaltningens tjänsteutlåtande (dnr: /13) daterat Förvaltningen fortsätter arbetet med att bidra till Vision Stockholm 2030 om en stad i världsklass genom att uppfylla kommunfullmäktiges inriktningsmål och redovisar en ekonomi i balans. Stockholm ska vara en attraktiv, trygg, tillgänglig och växande stad för boende, företagande och besök Förvaltningen har fortsatt att fokusera på arbetslinjen samt minskat utanförskap, speciellt för personer med långvarigt bidragsbehov. En särskild satsning fortsätter för sjukskrivna personer som saknar sjukpenninggrundande inkomst men har försörjningsstöd. Sedan hösten 2012 deltar förvaltningen i projektet Romané Bucá, vars syfte är att fler romer ska komma in på arbetsmarknaden. Projektet Skarpnäckslyftet har fortsatt arbetet för att öka tryggheten främst i Bagarmossen och på Skarpnäcksfältet. En strategi finns för trygghetsskapande och brottsförebyggande åtgärder inom stadsdelsområdet. Ytterligare en verksamhet, Fallskärmens stödboende, har under våren övergått till drift på entreprenad. Planerade upprustningar av parker och grönområden genomförs.

2 :2 Kvalitet och valfrihet ska utvecklas och förbättras Förvaltningen arbetar med förbättrad uppföljning för att säkerställa kvaliteten för verksamheter drivna på entreprenad. En särskild granskning av hur processen genomförs har påbörjats med syfte att effektivisera och förbättra uppföljningen. Förskolans senaste brukarundersökning har samma eller högre värden än föregående år. Barnomsorgsgarantin har hållits under perioden och fyra nya grupper har startats för att möta behovet av nya förskoleplatser. Individ- och familjeomsorgen fortsätter ett nära samarbete med andra stadsdelsförvaltningar, vilket ger en ökad kvalitet för satsade medel. Samarbetet utgår främst från att vidareutveckla och samnyttja olika former av stöd och öppenvårdsalternativ. Förvaltningen arbetar i projektform tillsammans med flera stadsdelsförvaltningar med att fortsätta utveckla stödet till vuxna och barn, som är utsatta för våld eller för hot om våld i nära relationer. Det finns en samordnad mottagning för våldsutsatta. En mottagning finns även för de personer som utövar våld i nära relationer. Antalet personer över 80 år fortsätter att minska och därmed behovet av särskilt boende. Omsorgen om personer med funktionsnedsättning bedrivs i huvudsak på entreprenad. För att ytterligare stärka delaktighet, ansvarstagande och inflytande för förvaltningens medarbetare har alla enheter påbörjat arbetet med att implementera medarbetaråtaganden och resultatdialoger. Sjukfrånvaron per juli månad var 5,6 %. Stadens verksamheter ska vara kostnadseffektiva bidrar till att uppfylla kommunfullmäktiges inriktningsmål att stadens verksamheter ska vara kostnadseffektiva. Stadsdelsnämnden visar en kostnadseffektivitetet genom att nämndens prognos ligger i nivå med kommunfullmäktiges budget, samtidigt som målen i stort förväntas uppfyllas. Arbetet med att sänka sjukfrånvaron fortsätter.

3 :3 Nya och mer evidensbaserade arbetssätt har införts där nyttan för brukaren/medborgaren alltid står i fokus. Arbetet med resultatbaserad styrning fortsätter. Framlagda förslag till beslut Ordförande Kristina Lutz m.fl. (M), vice ordförande Ewa Larsson m.fl. (MP), ledamot Daniel Forslund (FP), ledamot Claes Elmgren m.fl. (S) yrkar med instämmande av ersättare Ebba Krumlinde (C), bifall till ett förvaltningens förslag till beslut. Ledamot Josefin Morge (V) yrkar bifall till ett eget förslag till beslut. Beslutsgång Stadsdelsnämnden beslutar enligt förvaltningens förslag till beslut. Reservation Ledamot Josefin Morge (V), reserverar sig mot beslutet till förmån för ett eget förslag till beslut enligt följande: - Att nämnden delvis godkänner förvaltningens förslag till beslut - Därutöver vill vi framföra följande Alliansen fortsätter året med ytterligare privatisering av nämndens verksamheter. Det visar på en ovilja att styra och leda våra viktigaste verksamheter som utgör den svenska välfärden då de gång på gång lämnar över detta åt privata företag för att ägna sig åt endast uppföljning.

4 :4 Vänsterpartiet hade hellre sett att Fallskärmens stödboende för psykiskt funktionsnedsatta vilket nu har lagts ut på entreprenad hade vart kvar i stadsdelens regi, det finns mängder av privata alternativ inom den sfären redan. Vänsterpartiet ser att budgeten för ekonomiskt bistånd fortsätter att överskridas då antalet bidragshushåll ökar, detta är en tendens som fortsätter hålla i sig från föregående år då antalet sjukskrivna utan ersättning inte minskar och behoven ökar. Att antalet avhysningar ökar trots förebyggande arbete ser vi som oroväckande, att ha ett boende är en rättighet som bör prioriteras. Nöjdheten med parkområdena i stadsdelen sjunker, endast hälften uppger sig vara nöjda med hur detta sköts och här finns ett förbättringsområde. Precis som inom välfärden har skötseln lagts ut till privata företag vilket försvårar snabba insatser och inte leder till förbättrad kvalité. Gällande förskolan ser man att föräldrarna önskar en större valfrihet och att de känner sig tvingade tacka ja till det erbjudandet de får trots att de inte är deras främsta val då efterfrågan på förskoleplatser är stor i nämndens område. Utbyggnaden av förskolor måste öka och antalet barn som leker i baracker minska. Antalet förskolelärare bör ökas och barngrupperna bör minskas, för detta saknas en plan som Vänsterpartiet gärna hade sett upprättades. Särskilt uttalande Vice ordförande Ewa Larsson m.fl. (MP)lämnar ett särskilt uttalande enligt följande: I program för Söderort lyfts behov av fler arbetsplatser, bättre tvärförbindelser och trygga områden.

5 :5 Vi kan inte se att staden, via ekonomiska satsningar, prioriterar för programmets genomförande Stockholms livsmiljö ska vara hållbar och förutsättningar ges på lokal, regional och nationell nivå. Gemensamt arbete för att alla goda krafter ska samverka för en lokalt förankrad förädlig av Skarpnäck där grönområden inte naggas i kanten och regionens gröna kilar stödjer biologisk mångfald, det är grön politik. Genom miljöpartiets nationella politik bryter vi trenden med ökade samhällsklyftor och arbetslöshet, det är inte arbete i sig som saknas i samhället utan politiska prioriteringar som ska grundas på allas lika rätt och skyldigheter. Lokalt menar vi att utveckling ska ske genom att infrastruktur; människors möjlighet till mobilitet, barnens möjlighet till förskola, skola och fritid samt äldres möjlighet till omsorg ska ingå vid planering och byggnation. Förvaltningens arbete för att uppnå stadens mål är mycket ambitiöst och flera olika projekt pågår, projekt som vi gröna gärna ser permanentas som ordinarie verksamhet. Det gäller bl.a. stöd för unga att komma i arbete och för barn att komma till skolan. Stadsdelen har satt som mål att 50 % av de unga som anmäls för brott ska kallas till samtal tillsammans med sina föräldrar inom 48 timmar. Målet nås inte. Miljöpartiet menar att alla unga som begått brott ska kallas till samtal inom 48 timmar, det är oerhört viktigt att genast bli uppmärksammad för att stoppa dragning till kriminell karriär. När det gäller barn betonar förvaltningen vikten av en god start i livet där kvalitén på förskolan har stor betydelse. Barngrupperna håller Kommunfullmäktiges angivna storlek på allt fler förskolor, men det ser olika ut inom stadsdelen. Björkhagen och Hammarbyhöjden har fortfarande stora barngrupper och föräldrarnas förstahandsval kan inte erbjudas. Här finns mer jobb att göra så att fler föräldrar blir nöjda med förskolan. Miljöpartiet vill att barngrupperna ska vara små och att förskolor ses som en del av samhällets infrastruktur och planeras in från början vid byggnation, både som separata enheter och som del i ett bostadsbygge.

6 :6 Via olika brukarundersökningar och uppföljningsrapporter får vi i nämnden kännedom om brister att följa upp. Vi har tagit del av information om svåra förhållanden på Hemmet för gamla som vi gemensamt politiskt följer upp för åtgärd. När det gäller nöjdhet med vård och omsorg om äldre ligger kommunfullmäktiges mål på 84 % och vårt resultat på 80 %, bättre än tidigare men ytterligare ansträngningar måste till. Även arbetet för trevligare måltider behöver stramas upp, Kf:s mål är 76 % och vi ligger på 71 %. Det innebär att 29 % procent av de äldre som har vård och omsorgsboende inte är nöjda med sin måltidssituation. Vi vill att frågan prioriteras och att önskemål om inköp av ekologisk mat och särskild kost uppmärksammans samt rogivande och trevliga måltidsmiljöer uppnås. Det gröna Skarpnäck med Nackareservatet behöver skötas om, parker kultiveras och naturreservat vårdas. Det har stor betydelse för upplevd trygghet om papperskorgar töms, det är städat på återvinningsplatserna och sopat på gator. Här finns önskemål om ett helhetsgrepp och miljöpartiet är glada över nämndens samförstånd om eget lokalt helhetsansvar. Vi menar att parkutbildad personal ska sköta om våra parker och naturreservat. Vi ser gärna en utveckling med mer perenner, buskar och skyddade sittmiljöer. Kommunfullmäktiges mål för nöjdhet med skötsel av park och grönområden ligger på 62 %, vilket är på tok för lågt. Utfallet i Skarpnäck är nu 55 %, d.v.s. 45 % av stadsdelens invånare är missnöjda, vi ser fram emot förvaltningens analys. Stadens taffliga och långsamma hantering av utveckling av biogas är en trist historia. I Skarpnäck sorteras matavfall ut på drygt hälften av möjliga platser, alla ska naturligtvis ges den möjligheten. Slutligen vill vi att Skarpnäck ökar sitt eget årsmål på ekologiska livsmedel i egen verksamhet. KF:s mål är pinsamma 15 %, vårt mål 20 % och periodens utfall 26 % Dags att höja vårt eget mål så att det finns lite att kämpa för.

7 :7 Särskilt uttalande Ledamot Claes Elmgren m.fl. (S) lämnar ett särskilt uttalande enligt följande: Enligt tertialrapportens indikatorer når vår stadsdel i stort sett samtliga mål och genomför de aktiviteter som sattes upp i verksamhetsplanen för Det är glädjande att vi i högre utsträckning når målen i förskoleverksamheten. Även om antalet nöjda föräldrar är högt når vi dock ännu inte till KFs årsmål, vilket också är fallet med andelen förskollärare av antal anställda. Här finns utvecklingsmöjligheter för vår stadsdel. Vi vidhåller vår ståndpunkt att målen för våra verksamheter borde vara högre, bland annat vad gäller förskolan och äldreomsorgen. Vi kan också konstatera att nämnden i olika sammanhang fått ta del av information som visar på brister. Det gäller bland annat från brukarundersökningar och uppföljningsrapporter om de boende på Hemmet för gamla. Dessutom får vi som politiska företrädare återkommande ta del av vittnesmål om oro och missnöje som rör bristande ekonomiska resurser, otydliga ansvarsförhållanden och ogenomtänkta privatiseringar. Vi kan också med egna ögon se tillkortakommanden som i grund och botten rör förutsättningarna för våra kommunala välfärdsverksamheter. Vi kan också konstatera att trots pågående arbeten med att utveckla och rusta upp parker och grönområden visar medborgarundersökningenatt andelen som är nöjda med parkskötseln minskar. Socialdemokraterna i Skarpnäck förslog i sitt förslag till budget 2013 högre satta mål, bland annat för just skötseln av parker. Ytterligare resurser krävs för att få vårt gemensamma uterum att upplevas som tryggt och snyggt. Det är däremot glädjande att fler medborgare känner sig trygga i sitt bostadsområde.

8 :8 Avslutningsvis vill vi fortsatt understryka att givet förutsättningarna gör såväl chefer som medarbetare inom förvaltningen ett bra och professionellt arbete. Ansvaret för de brister vi kan se vilar helt på den borgerliga majoriteten och den av dem förda politiken.

9 :1 8 Översyn av ersättningssystem inom hemtjänsten Svar på remiss från kommunstyrelsen dnr 68/2012 BESLUT beslutar följande: 1. Detta tjänsteutlåtande överlämnas till kommunstyrelsen som svar på remissen. 2. Ärendet justeras omedelbart. Ärendet redovisades i förvaltningens tjänsteutlåtande (dnr: /13) daterat På uppdrag av stadsledningskontoret har äldreförvaltningen genomfört en översyn av ersättningssystemet inom hemtjänsten. Sedan det nuvarande ersättningssystemet för hemtjänst infördes 2002 har hemtjänstutförarnas uppdrag förändrats på flera sätt. Flertalet hemtjänstutförare uppger att de har svårt att genomföra uppdragen med nuvarande ersättningsmodell samtidigt som det finns flera indikationer på att de enskilda inte får insatser i den omfattning de är beviljade. Det föreslagna ersättningssystemet föreslås utgå från utförda timmar istället för som idag 17 nivåer och avvikelserapportering av bedömda timmar. För att ersättning efter utförda timmar ska vara möjlig föreslås att ett tidsredovisningssystem införs. Tiden hos den enskilde ska dokumenteras elektroniskt och rapporteras till stadens verksamhetssystem för att utbetalning ska kunna ske. Den debiterbara tiden beräknas sjunka då ersättning sker efter utförd tid istället för bedömd tid. Detta innebär att utrymme inom befintlig ram finns för att höja ersättning per timme i jämförelse med idag.

1 Genomgång av närvaro (Se separat närvarolista) Beslut

1 Genomgång av närvaro (Se separat närvarolista) Beslut 2014-09-25 2 1 Genomgång av närvaro (Se separat närvarolista) 2 Val av justerare och meddelande om tid och plats för protokollsjustering Beslut 1. Vice ordförande Ewa Larsson (MP) utses att tillsammans

Läs mer

21 Redovisning av brukarenkät 2013 inom omsorgen för personer med funktionsnedsättning. BESLUT Skarpnäcks stadsdelsnämnd beslutar följande:

21 Redovisning av brukarenkät 2013 inom omsorgen för personer med funktionsnedsättning. BESLUT Skarpnäcks stadsdelsnämnd beslutar följande: 2014-02-06 18:1 21 Redovisning av brukarenkät 2013 inom omsorgen för personer med funktionsnedsättning BESLUT Skarpnäcks stadsdelsnämnd beslutar följande: Detta tjänsteutlåtande godkänns och läggs till

Läs mer

4 Underlag för budget 2019 med inriktning 2020 och 2021 Dnr 2018/

4 Underlag för budget 2019 med inriktning 2020 och 2021 Dnr 2018/ Sida 6 (33) 4 Underlag för budget 2019 med inriktning 2020 och 2021 Dnr 2018/170-1.1. Stadsdelsnämndens beslut 1. stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens förslag till underlag för budget 2019 med inriktning

Läs mer

5 Tertialrapport för Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd

5 Tertialrapport för Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Sida 6 5 Tertialrapport 2 2016 för Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Beslut 1. Budgetjustering begärs hos kommunstyrelsen med 0,6 miljoner kronor för ökade prestationer inom omsorgs om personer med

Läs mer

SÖDERMALM STADSDELSNÄMND

SÖDERMALM STADSDELSNÄMND BLAD 5 20 Tertialrappor 2 för 2013 Beslut 1. Nämnden godkänner förvaltningens förslag till tertialrapport 2 och överlämnar detsamma till kommunstyrelsen och stadens revisorer. 2. Nämnden ansöker om utökat

Läs mer

Tertialrapport Tertial för Utbildningsnämnden. Sammanträdesprotokoll Nr 05/2016 Sida 8 (40)

Tertialrapport Tertial för Utbildningsnämnden. Sammanträdesprotokoll Nr 05/2016 Sida 8 (40) Sida 8 (40) 6 Tertialrapport Tertial 1 2016 för Beslut 1. godkänner tertialrapport 1 2016 per den 30 april. Rapporten överlämnas till kommunstyrelsen. 2. fastställer årsmål för indikatorer. 3. föreslår

Läs mer

Behovet av att öppna en ny förskola i Årsta Skrivelse från Roger Mogert (S)

Behovet av att öppna en ny förskola i Årsta Skrivelse från Roger Mogert (S) PM 2011:96 RIV (Dnr 321-2096/2009) Behovet av att öppna en ny förskola i Årsta Skrivelse från Roger Mogert (S) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Skrivelse från Roger

Läs mer

Dnr /2018. Äldrenämndens beslut

Dnr /2018. Äldrenämndens beslut Sida 21 (51) 13 Central entreprenadupphandling av vård- och omsorgsboenden 2019 Förslag till vård- och omsorgsboenden att ingå kommande central upphandling av entreprenaddrift Dnr 5.1.2-125/2018 Äldrenämndens

Läs mer

Socialnämndens beslut. 3. Paragrafen justeras omedelbart.

Socialnämndens beslut. 3. Paragrafen justeras omedelbart. Sida 10 (37) 5 Framtidens valfrihetssystem inom socialtjänsten Svar på remiss från kommunstyrelsen av betänkande av utredningen om framtida valfrihetssystem inom socialtjänsten, SOU 2014:2 Dnr 1.6-61/2014

Läs mer

ILS 2013: Risk & Väsentlighet Indikatorer (Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd)

ILS 2013: Risk & Väsentlighet Indikatorer (Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd) Arbetsmarknadsåtgärder Effektivitet Ekonomi Ekonomiskt bistånd Förskoleverksamhet ILS 2013: Risk & er - 2013 Antal praktikplatser som kan tillhandahållas för de aspiranter som Jobbtorg Stockholm kan matcha

Läs mer

8 Underlag för budget 2016 med inriktning 2017 och 2018

8 Underlag för budget 2016 med inriktning 2017 och 2018 Sida 9 8 Underlag för budget 2016 med inriktning 2017 och 2018 Beslut 1. Förvaltningens underlag till budget 2016 med inriktning 2017 och 2018 godkänns och överlämnas till kommunstyrelsen 2. Paragrafen

Läs mer

12 Tertialrapport för arbetsmarknadsnämnden AMN

12 Tertialrapport för arbetsmarknadsnämnden AMN Sida 30 (39) 12 Tertialrapport 2 2016 för arbetsmarknadsnämnden AMN 2015-0297-01.02 Arbetsmarknadsnämndens beslut 1. Arbetsmarknadsnämnden beslutade att godkänna Tertialrapport 2 per den 31 augusti 2016

Läs mer

Beslut: Skärholmens stadsdelsnämnd beslutar att

Beslut: Skärholmens stadsdelsnämnd beslutar att Sida 16 (42) Del 2 Öppna delen 31 Inför trafikförändringar i SL-trafiken 2015/2016 - Svar på remiss. Dnr: 289/2015 Beslut: stadsdelsnämnd beslutar att 1. Godkänna förvaltningens förslag till svar på remissen.

Läs mer

8 Verksamhetsplan med budget för år 2017 Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd

8 Verksamhetsplan med budget för år 2017 Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd Sida 10 8 Verksamhetsplan med budget för år 2017 Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd Beslut 1. Verksamhetsplan med budget för år 2017 fastställs och överlämnas till kommunstyrelsen. 2. Nämnden ansöker hos kommunstyrelsen

Läs mer

STADSDELSNÄMND NORRMALM. Uppföljning av budget 2003 verksamhetsberättelse FÖRBÄTTRA VÄLFÄRDEN OCH DE KOMMUNALA VERKSAMHETERNA BILAGA 1

STADSDELSNÄMND NORRMALM. Uppföljning av budget 2003 verksamhetsberättelse FÖRBÄTTRA VÄLFÄRDEN OCH DE KOMMUNALA VERKSAMHETERNA BILAGA 1 STADSDELSNÄMND NORRMALM Uppföljning av budget 2003 verksamhetsberättelse FÖRBÄTTRA VÄLFÄRDEN OCH DE KOMMUNALA VERKSAMHETERNA Uppfyllelse av nämndens generella åtaganden för detta inriktningsmål Prioriterad

Läs mer

RINKEBY-KISTA STADSDELSFÖRVALTNING BILAGA 2 RISK- OCH VÄSENTLIGHETSANALYS AV KF:S INDIKATORER OCH NÄMNDENS VÄSENTLIGA PROCESSER SID 1 (7)

RINKEBY-KISTA STADSDELSFÖRVALTNING BILAGA 2 RISK- OCH VÄSENTLIGHETSANALYS AV KF:S INDIKATORER OCH NÄMNDENS VÄSENTLIGA PROCESSER SID 1 (7) RINKEBY-KISTA STADSDELSFÖRVALTNING BILAGA 2 - OCH VÄSENTLIGSANALYS AV KF:S ER OCH NÄMNDENS VÄSENTLIGA PROCESSER SID 1 (7) VERKSAMS- Arbetsmarknadsåtgärder Andel praktikplatser som kan tillhandahållas för

Läs mer

Östermalm stadsdelsnämnd

Östermalm stadsdelsnämnd Blad 3 2 Tertialrapport 2, 2013 Beslut 1. Tertialrapport 2 godkänns och överlämnas till kommunstyrelsen. 2. Hos kommunstyrelsen begärs för ökade kostnader och intäkter omslutningsförändring, motsvarande

Läs mer

Kraftiga nedskärningar i gymnasieskolan Skrivelse av Mikael Söderlund (m)

Kraftiga nedskärningar i gymnasieskolan Skrivelse av Mikael Söderlund (m) PM 2004 RIV (Dnr 323-3049/2003) Kraftiga nedskärningar i gymnasieskolan Skrivelse av Mikael Söderlund (m) Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande Skrivelsen av Mikael Söderlund

Läs mer

Utlåtande 2013:13 RV (Dnr /2012)

Utlåtande 2013:13 RV (Dnr /2012) Utlåtande 2013:13 RV (Dnr 327-984/2012) Överenskommelse om vård och omsorg för personer med demenssjukdom eller kognitiv svikt och stöd till deras närstående Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms

Läs mer

Arbetsmarknadsenheten Verksamhetsberättelse VB 2013

Arbetsmarknadsenheten Verksamhetsberättelse VB 2013 Arbetsmarknadsenheten Tjänsteutlåtande Dnr 1.2.1-002-2014 Sid 1 (8) Handläggare: Lena Hallqvist Telefon: Till Arbetsmarknadsenheten Arbetsmarknadsenheten Verksamhetsberättelse VB 2013 Förslag till beslut

Läs mer

Remiss från kommunstyrelsen, dnr /2016. Dnr /2016. Äldrenämndens beslut

Remiss från kommunstyrelsen, dnr /2016. Dnr /2016. Äldrenämndens beslut Sida 8 (33) 8 Remiss av förslag till Program mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck 2017-2020 Remiss från kommunstyrelsen, dnr 155-1324/2016 Dnr 150-658/2016 Äldrenämndens beslut

Läs mer

Stockholms stads program för stöd till anhöriga

Stockholms stads program för stöd till anhöriga SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2012-10-25 Handläggare: Marita Danowsky Kerstin Larsson, Anne Vilhelmsson Tel. 08-508 12 000 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2012-11-22 Stockholms

Läs mer

14 Verksamhetsberättelse för 2015

14 Verksamhetsberättelse för 2015 Blad 6 14 Verksamhetsberättelse för 2015 Beslut 1. Nämnden godkänner bokslut och verksamhetsberättelse för år 2015. 2. Nämnden begär ombudgetering om 3,0 mnkr för reinvesteringar som erhölls i samband

Läs mer

Plats: Skarpnäcks kulturhus, Stora salen, Skarpnäcks Allé Val av justerare och meddelande om tid och plats för protokolljustering

Plats: Skarpnäcks kulturhus, Stora salen, Skarpnäcks Allé Val av justerare och meddelande om tid och plats för protokolljustering F Ö R E D R A G N I N G S L I S T A 2013-01-24 S K A R P N Ä C K S S T A D S D E L S N Ä M N D Sammanträde, torsdag, den 7 februari 2013, kl. 18.00 TEMA: Bokslut 2012 - nådde vi våra mål? Sammanträdet

Läs mer

ILS 2010: Risk & Väsentlighet Indikatorer (Hägersten - Liljeholmen)

ILS 2010: Risk & Väsentlighet Indikatorer (Hägersten - Liljeholmen) ILS 2010: Risk & Väsentlighet er - 2010 Verksamhetsområde Arbetsmarknadsåtgärder Antal praktikplatser som kan tillhandahållas för de aspiranter som Jobbtorg Stockholm kan matcha (alla 1 400 st 57 st Att

Läs mer

Socialnämndens beslut

Socialnämndens beslut Sida 20 (28) 12 Omställning av enheten för ensamkommande barn och ungdomar Dnr 1.7.2-673/2016 Socialnämndens beslut 1. Förvaltningschefen får i uppdrag att genomföra den i ärendet beskrivna omställningen

Läs mer

7 Fördelning av föreningsbidrag 2019

7 Fördelning av föreningsbidrag 2019 2019-03-21 8 7 Fördelning av föreningsbidrag 2019 BESLUT beslutar följande: 1. Föreningsbidrag beviljas enligt förvaltningens förslag. 2. Ärendet justeras omedelbart. Ärendet Ärendet redovisas i förvaltningens

Läs mer

Verksamhetsplan 2018 i korthet. Östermalms stadsdelsnämnd

Verksamhetsplan 2018 i korthet. Östermalms stadsdelsnämnd Verksamhetsplan 2018 i korthet Östermalms stadsdelsnämnd Fakta Östermalms stadsdelsområde Ett av de geografiskt största stadsdelsområdena Cirka 74 000 invånare - prognos för 2021, drygt 80 000 Cirka 51,5

Läs mer

FÖR TORSÅS FRAMÅT. RÖSTA S. Ett bättre Torsås. För alla! FRAMTIDSPARTIET I TORSÅS

FÖR TORSÅS FRAMÅT. RÖSTA S. Ett bättre Torsås. För alla! FRAMTIDSPARTIET I TORSÅS FÖR TORSÅS FRAMÅT. RÖSTA S. Ett bättre Torsås. För alla! FRAMTIDSPARTIET I TORSÅS TORSÅS KAN BÄTTRE. Det spelar roll vem som styr och leder kommunen. Här kan du läsa om några av de politiska prioriteringar

Läs mer

5 Underlag för budget 2018 med inriktning 2019 och 2020 Dnr 2017/

5 Underlag för budget 2018 med inriktning 2019 och 2020 Dnr 2017/ Sida 8 (35) 5 Underlag för budget 2018 med inriktning 2019 och 2020 Dnr 2017/154-1.1. Stadsdelsnämndens beslut 1. Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande överlämnas till kommunstyrelsen. 2. Paragrafen

Läs mer

Strategi för god, hälsosam och klimatsmart mat

Strategi för god, hälsosam och klimatsmart mat Avdelningen för förskola Avdelningen egen regi Sida 1 (6) 2018-09-27 Handläggare: Katarina Höök 08 508 18 138 Till Farsta stadsdelsnämnd 2018-11-15 Strategi för god, hälsosam och klimatsmart mat Svar på

Läs mer

Remiss från kommunstyrelsens, KS dnr 2018/585. Dnr /2018. Äldrenämndens beslut

Remiss från kommunstyrelsens, KS dnr 2018/585. Dnr /2018. Äldrenämndens beslut Sida 10 (31) 8 Remiss Förslag till reviderade riktlinjer för ledsagning och ledsagarservice Remiss från kommunstyrelsens, KS dnr 2018/585 Dnr 1.6-374/2018 Äldrenämndens beslut 1. Äldrenämnden godkänner

Läs mer

NATIONELL NÄTVERKSTRÄFF OM FÖREBYGGANDE HEMBESÖK 15 16 november 2012

NATIONELL NÄTVERKSTRÄFF OM FÖREBYGGANDE HEMBESÖK 15 16 november 2012 ÄLDREFÖRVALTNINGEN NATIONELL NÄTVERKSTRÄFF OM FÖREBYGGANDE HEMBESÖK 15 16 november 2012 STOCKHOLMS STAD PÅ VÄG MOT VÄRLDSKLASS Visionen om ett Stockholm i världsklass Stockholm ska växa till en miljonstad

Läs mer

5 Tertialrapport för arbetsmarknadsnämnden AMN

5 Tertialrapport för arbetsmarknadsnämnden AMN Sida 5 (10) 5 Tertialrapport 2 2018 för arbetsmarknadsnämnden AMN 2017-0297-01.02 Arbetsmarknadsnämndens beslut 1. Arbetsmarknadsnämnden beslutade att begära budgetjustering för en sänkning av intäktskravet

Läs mer

Svar på remiss om mat- och måltidspolicy för äldreomsorgen i Stockholms stad

Svar på remiss om mat- och måltidspolicy för äldreomsorgen i Stockholms stad Sida 1 (5) 2019-05-09 SDN 2019 06 13 Handläggare Anne-Christine Davidsson Telefon: 0850806005 Till Bromma stadsdelsnämnd Svar på remiss om mat- och måltidspolicy för äldreomsorgen i Stockholms stad Förslag

Läs mer

12 Underlag för budget 2019 med inriktning 2020 och 2021 AMN

12 Underlag för budget 2019 med inriktning 2020 och 2021 AMN Sida 19 (28) 12 Underlag för budget 2019 med inriktning 2020 och 2021 AMN 2018-0112-1.2.1 Arbetsmarknadsnämndens beslut 1. Arbetsmarknadsnämnden godkände Underlag för budget 2019 med inriktning 2020 och

Läs mer

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad - remissvar till kommunstyrelsen

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad - remissvar till kommunstyrelsen stadsdelsförvaltning Ekonomiavdelningen Sida 1 (5) 2016-07-21 Handläggare Kalle Sönnergren Telefon: 08-50814670 Till stadsdelsnämnd Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad - remissvar till

Läs mer

Centralupphandling av vård- och omsorgsboenden 2017

Centralupphandling av vård- och omsorgsboenden 2017 Utlåtande 2016:153 RI (Dnr 170-1307/2016) Centralupphandling av vård- och omsorgsboenden 2017 Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. 1. Äldrenämnden ska ansvara för genomförande

Läs mer

Verksamhetsplan Hemtjänst Karlaplan 2009

Verksamhetsplan Hemtjänst Karlaplan 2009 ÖSTERMALM HEMTJÄNST KARLAPLAN Handläggare: Cecilia Näslund Telefon: 08 508 10 576 TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2008-946-100 1 (11) 2008-12-05 Verksamhetsplan Hemtjänst Karlaplan 2009 Inledning Karlaplans hemtjänst

Läs mer

Förbättra barnens säkerhet på förskolorna i Stockholms stad Motion (2016:106) av Jonas Naddebo (C)

Förbättra barnens säkerhet på förskolorna i Stockholms stad Motion (2016:106) av Jonas Naddebo (C) Utlåtande 2017:111 RIV (Dnr 106-1453/2016) Förbättra barnens säkerhet på förskolorna i Stockholms stad Motion (2016:106) av Jonas Naddebo (C) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande.

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2012 Gruppbostäder 2

Verksamhetsberättelse 2012 Gruppbostäder 2 KUNGSHOLMENS STADSDELSNÄMND GRUPPBOSTÄDER 2 TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 1.1-521-2012 SID 1 (9) 2013-02-13 Handläggare: Mathias Englund Telefon:08-508 08 549 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Verksamhetsberättelse

Läs mer

remiss från kommunstyrelsen Dnr /2014

remiss från kommunstyrelsen Dnr /2014 stadsdelsnämnd Sida 24 (57) 10 Förlängning av avtalet med Volvo IT den återstående optionsperioden (2017-2018) samt genomförandet av förnyad centralupphandling av gemensam IT-service remiss från kommunstyrelsen

Läs mer

På rätt väg. - men inte riktigt framme! 19 steg mot ett bättre Gotland

På rätt väg. - men inte riktigt framme! 19 steg mot ett bättre Gotland På rätt väg - men inte riktigt framme! 19 steg mot ett bättre Gotland 19 steg mot ett bättre Gotland Dessa 19 steg är socialdemokratiska tankar och idéer om hur vi tillsammans här på Gotland kan skapa

Läs mer

Översyn av styrdokument och utarbetande av digitaliseringsprogram för Stockholms stad

Översyn av styrdokument och utarbetande av digitaliseringsprogram för Stockholms stad Sida 1 (4) 2019-05-23 Handläggare Kerstin Henningsson Telefon: 0850823016 Till stadsdelsnämnd 2019-06-13 Översyn av styrdokument och utarbetande av digitaliseringsprogram för Stockholms stad Yttrande till

Läs mer

Justerat Åsa Lindhagen (MP) och Andréa Ström (M) Socialnämndens beslut

Justerat Åsa Lindhagen (MP) och Andréa Ström (M) Socialnämndens beslut Protokollsutdrag Socialnämnden 2016-12-13 Justerat 2016-12-19 Åsa Lindhagen (MP) och Andréa Ström (M) 18 Revidering av riktlinjerna för handläggning av ekonomiskt bistånd Dnr 3.1.1-596/2015 Socialnämndens

Läs mer

5 Tertialrapport för Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd

5 Tertialrapport för Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Sida 6 5 Tertialrapport 1 2016 för Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Beslut 1. Tertialrapport 1 2016 godkänns och överlämnas till kommunstyrelsen. 2. Budgetjustering begärs hos kommunstyrelsen med 0,9

Läs mer

Förslag till program mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck

Förslag till program mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck Serviceförvaltningen Staben Tjänsteutlåtande Dnr 1.1.5-729/2016 Sida 1 (5) 2016-11-04 Handläggare Lars Ericsson Telefon: 08 508 11 818 Till Servicenämnden 2016-11-22 Förslag till program mot våld i nära

Läs mer

Översyn av ersättningssystemet inom hemtjänsten

Översyn av ersättningssystemet inom hemtjänsten KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING STÖD TILL RESULTATSTYRNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8) 2012-02-20 Handläggare: Christina Egerbrandt Telefon: 08 508 08 032 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Sammanträde

Läs mer

Dnr /2017. Äldrenämndens beslut

Dnr /2017. Äldrenämndens beslut Sida 6 (42) 7 Underlag för budget 2018 med inriktning 2019 och 2020 (treåringen) Dnr 1.2.2-153/2017 Äldrenämndens beslut Äldrenämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande Underlag för budget 2018

Läs mer

BESLUT Skarpnäcks stadsdelsnämnd beslutar följande:

BESLUT Skarpnäcks stadsdelsnämnd beslutar följande: 2017-11-23 23 16 För ett tryggare och säkrare Stockholm, Stockholms stads trygghets- och säkerhetsprogram 2018-2021 Svar på remiss från Kommunstyrelsen, dnr:171-1309/2017 BESLUT beslutar följande: 1. Förvaltningens

Läs mer

Verksamhetsplan Samhällsplaneringsavdelningen

Verksamhetsplan Samhällsplaneringsavdelningen HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSNÄMND SAMHÄLLSPLANERINGSAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 476-2010-1.1. SID 1 (8) 2010-12-17 Handläggare: Anna Ambjörn Telefon: 08-508 22 048 Till Hägersten- Liljeholmens

Läs mer

Stockholms stads program för kvinnofrid - mot våld i nära relationer remiss från kommunstyrelsen

Stockholms stads program för kvinnofrid - mot våld i nära relationer remiss från kommunstyrelsen ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIALTJÄNSTAVDELNIN GEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2011-11-28 Handläggare: Eva Svedman Telefon: 08-508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd, sammanträde 2011-12-15 Stockholms

Läs mer

Mat- och måltidspolicy för äldreomsorgen i Stockholms stad

Mat- och måltidspolicy för äldreomsorgen i Stockholms stad Sida 1 (5) 2019-05-08 Handläggare Anneli Rydström Telefon: 0850822068 Till stadsdelsnämnd 2019-06-13 Mat- och måltidspolicy för äldreomsorgen i Stockholms stad Yttrande till kommunstyrelsen Förslag till

Läs mer

Remiss från kommunstyrelsen, dnr /2015. Dnr /2016

Remiss från kommunstyrelsen, dnr /2015. Dnr /2016 Sida 35 (53) 10 Remiss av Vision 2040 Ett Stockholm för alla Remiss från kommunstyrelsen, dnr 119-1401/2015 Dnr 150-792/2016 Äldrenämndens beslut Äldrenämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande

Läs mer

Remiss om motion (2011:63) om satsning på personalen inom äldreomsorgen

Remiss om motion (2011:63) om satsning på personalen inom äldreomsorgen ÄLDREFÖRVALTNINGEN UTVECKLINGSAVDELNING EN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2011-11-10 Handläggare: Linda Wikman Telefon: 08-508 36 222 Till Äldrenämnden 13 december 2011 Remiss om motion (2011:63) om satsning

Läs mer

STADEN SKA VARA EN ATTRAKTIV PLATS FÖR BOENDE, FÖRETAG OCH BESÖK

STADEN SKA VARA EN ATTRAKTIV PLATS FÖR BOENDE, FÖRETAG OCH BESÖK STADEN SKA VARA EN ATTRAKTIV PLATS FÖR BOENDE, FÖRETAG OCH BESÖK Nämndens mål för verksamheten Bedömningsgrund Måluppfyllelse Det lokala kulturutbudet ska samordnas och utvecklas Medborgarna ska erbjudas

Läs mer

Socialpsykiatriska utförarenheten. Verksamhetsberättelse VB Förslag till beslut

Socialpsykiatriska utförarenheten. Verksamhetsberättelse VB Förslag till beslut Socialpsykiatriska utförarenheten Tjänsteutlåtande Dnr 1.2.1-002-2014 Sid 1 (8) Handläggare: Lena Hallqvist Telefon: Till Socialpsykiatriska utförarenheten Socialpsykiatriska utförarenheten Verksamhetsberättelse

Läs mer

Bilaga 3 Sammanställning beslut, protokollsanteckningar etc nämnderna gällande beredning preliminär budget 2014

Bilaga 3 Sammanställning beslut, protokollsanteckningar etc nämnderna gällande beredning preliminär budget 2014 Bilaga 3 Sammanställning beslut, protokollsanteckningar etc nämnderna gällande beredning preliminär budget 2014 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Protokollsanteckning Socialdemokraterna Vård- och

Läs mer

HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSNÄMND SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSNÄMND SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD 5 4 Tertialrapport 2 2013 Beslut 1. Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd godkänner förslaget till tertialrapport 2 för 2013 med helårsprognos. 2. Nämnden begär budgetjustering för investeringsbudget

Läs mer

Detaljbudget 2016 för utbildningsnämnden

Detaljbudget 2016 för utbildningsnämnden Sida 10 av 34 96 Diarienr: 2015UTN/0376 Detaljbudget 2016 för utbildningsnämnden Beslut 1. Förvaltningens förslag till budgetuppföljningsprognos 3 per september 2016 godkänns samt överlämnas till kommunstyrelsen.

Läs mer

Utjämning av kommunernas LSS-kostnader översyn och förslag (SOU 2007:62) Yttrande till Finansdepartementet

Utjämning av kommunernas LSS-kostnader översyn och förslag (SOU 2007:62) Yttrande till Finansdepartementet PM 2008: RVII (Dnr 326-4231/2007) Utjämning av kommunernas LSS-kostnader översyn och förslag (SOU 2007:62) Yttrande till Finansdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande

Läs mer

Redovisning av verksamhetsuppföljning inom äldreomsorgen 2014

Redovisning av verksamhetsuppföljning inom äldreomsorgen 2014 Älvsjö stadsdelsförvaltning Äldre och funktionsnedsatta Tjänsteutlåtande Dnr 1.2.1.25-2015 Sida 1 (7) 2014-08-13 Handläggare Madeleine Peatt Karin Lindbom Telefon: 08-508 21 000 Till Älvsjö stadsdelsnämnd

Läs mer

Samverkan mellan länets kommuner och lärosäten med vårdutbildningar på högskolenivå Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län

Samverkan mellan länets kommuner och lärosäten med vårdutbildningar på högskolenivå Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län Utlåtande 2017:14 RVI+VIII (Dnr 111-1067/2016) Samverkan mellan länets kommuner och lärosäten med vårdutbildningar på högskolenivå Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Framtidens högkostnadsskydd i vården (SOU 2012:2) Remiss från Socialdepartementet Remisstid 21mars 2012

Framtidens högkostnadsskydd i vården (SOU 2012:2) Remiss från Socialdepartementet Remisstid 21mars 2012 PM 2012:40 RV (Dnr 001-127/2012) Framtidens högkostnadsskydd i vården (SOU 2012:2) Remiss från Socialdepartementet Remisstid 21mars 2012 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande.

Läs mer

Kommunala ingångsjobb Motion av Leif Rönngren (s) (2009:34)

Kommunala ingångsjobb Motion av Leif Rönngren (s) (2009:34) Utlåtande 2010:50 RI (Dnr 209-1830/2009) Kommunala ingångsjobb Motion av Leif Rönngren (s) (2009:34) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande Motion (2009:34) av Leif Rönngren (s)

Läs mer

Månadsrapport per februari 2017

Månadsrapport per februari 2017 Södermalms stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Dnr 143-2017-1.2.1. Sida 1 (5) 2017-02-23 Handläggare Annegret Wallin Telefon: 08-508 12 023 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2017-03-09

Läs mer

Riktlinjer för köhantering inom äldreomsorgens vård- och omsorgsboenden

Riktlinjer för köhantering inom äldreomsorgens vård- och omsorgsboenden BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORG Handläggare: Eva Lindström Telefon: 08-508 06 321 Till Bromma stadsdelsnämnd SDN 2008-02-14 SID 1 (6) 2008-01-25 Riktlinjer för köhantering inom äldreomsorgens vård-

Läs mer

Fixartjänst för rörelsehindrade Hemställan från Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Fixartjänst för rörelsehindrade Hemställan från Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd PM 2013:76 RVII (Dnr 326-2396/2011) Fixartjänst för rörelsehindrade Hemställan från Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Hemställan

Läs mer

Ekonomisk månadsrapport oktober 2013

Ekonomisk månadsrapport oktober 2013 Avdelningen för ekonomi, stadsmiljö och strategi Sida 1 (7) 2013-11-12 Handläggare: Pär Dahlqvist Telefon: 08 508 18 118 Till Farsta stadsdelsnämnd 2013-11-19 Ekonomisk månadsrapport oktober 2013 Förslag

Läs mer

Remiss av färdplan för ett Stockholm för alla - en rapport från kommissionen för ett socialt hållbart Stockholm, Dnr KS 2018/911

Remiss av färdplan för ett Stockholm för alla - en rapport från kommissionen för ett socialt hållbart Stockholm, Dnr KS 2018/911 Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Strategi och internservice Dnr 1.5.1-738-2018 Sida 1 (6) 2018-10-22 Handläggare Sofia Kántor Telefon: 08-508 042 45 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd 2018-11-15

Läs mer

Följ lagen Stoppa avknoppningarna i Stockholms stad Skrivelse från Ann-Margarethe Livh (v)

Följ lagen Stoppa avknoppningarna i Stockholms stad Skrivelse från Ann-Margarethe Livh (v) PM 2009: RI (Dnr 329-1310/2008) Följ lagen Stoppa avknoppningarna i Stockholms stad Skrivelse från Ann-Margarethe Livh (v) Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande Skrivelsen från

Läs mer

Plan för uppföljning av äldreomsorgen 2014

Plan för uppföljning av äldreomsorgen 2014 Älvsjö stadsdelsförvaltning Äldre och funktionsnedsatta Tjänsteutlåtande Dnr 1.2.1.10 2014 Sida 1 (6) 2014-01-03 Handläggare Karin Lindbom Telefon: 08-508 21 000 Till Älvsjö stadsdelsnämnd Plan för uppföljning

Läs mer

Avveckling av Norra hemtjänstenheten

Avveckling av Norra hemtjänstenheten SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR EOMSORG OCH OMSORG O M PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTT NING TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR: 2.2.2.-373/11 SID 1 (5) 2011-11-17 Handläggare: Inger Bogne Telefon:

Läs mer

Verksamhetsplan 2014

Verksamhetsplan 2014 Kungsholmens dagliga verksamheter Tjänsteutlåtande Dnr: 1.1-541-2013 Sid 1 (9) 2014-01-15 Handläggare: Vanja Schwamberg Telefon: 08-508 08 000 Till Kungsholmens dagliga verksamheter Kungsholmens dagliga

Läs mer

Norrköpings kommun budget Ett rättvist Norrköping

Norrköpings kommun budget Ett rättvist Norrköping Norrköpings kommun budget 2015 Ett rättvist Norrköping Förslag till budget 2015 och flerårsplaner 2016 2018 för Norrköpings kommun Norrköpings kommun budget 2015 Ett rättvist Norrköping Norrköping är

Läs mer

och planeringsavdelningen VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING

och planeringsavdelningen VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING Strategi- och planeringsavdelningen VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING Handläggare: Lena Skott Telefon: 08-508 20 032 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2006-02-03 SDN 2006-02-16 Dnr 310-023/2006 FÖRSLAG TILL STRATEGI FÖR AGENDA

Läs mer

Förändring av kommunfullmäktiges indikatorer, målvärden och nyckeltal med mera

Förändring av kommunfullmäktiges indikatorer, målvärden och nyckeltal med mera Bilaga 3:1 Förändring av kommunfullmäktiges indikatorer, målvärden och nyckeltal med mera Kommunfullmäktiges indikatorer fastställdes i budget för. Stadsledningskontoret har för avsikt att i tertialrapport

Läs mer

Insatser för att öka valdeltagandet i Stockholm Skrivelse från Stefan Nilsson m.fl. (MP)

Insatser för att öka valdeltagandet i Stockholm Skrivelse från Stefan Nilsson m.fl. (MP) PM 2011:55 RI (Dnr 335-1498/2010) Insatser för att öka valdeltagandet i Stockholm Skrivelse från Stefan Nilsson m.fl. (MP) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Skrivelse

Läs mer

Framtidspaketet. Valprogram för Skövde FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde

Framtidspaketet. Valprogram för Skövde FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde Framtidspaketet Valprogram för Skövde 2015-2018 FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde Framtidspaketet För allas bästa. I hela Skövde. Politiken måste alltid blicka framåt och ta

Läs mer

Behov av förskola och skola på nordvästra Kungsholmen Hemställan från Kungsholmens stadsdelsnämnd

Behov av förskola och skola på nordvästra Kungsholmen Hemställan från Kungsholmens stadsdelsnämnd PM 2008:52 RIV (Dnr 322-3817/2006) Behov av förskola och skola på nordvästra Kungsholmen Hemställan från Kungsholmens stadsdelsnämnd Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande Hemställan

Läs mer

4 Underlag för budget 2017 med inriktning 2018 och 2019 med äldreboendeplanering innerstaden 2017

4 Underlag för budget 2017 med inriktning 2018 och 2019 med äldreboendeplanering innerstaden 2017 Blad 6 4 Underlag för budget 2017 med inriktning 2018 och 2019 med äldreboendeplanering innerstaden 2017 Beslut 1. Stadsdelsnämnden fastställer underlag för budget 2017 med inriktning 2018 och 2019 samt

Läs mer

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun DANDERYDS KOMMUN 1(11) Kommunstyrelsen Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun Intentionen med föreliggande förslag är att utveckla och tydliggöra kommunens mål- och styrmodell.

Läs mer

Remiss från kommunstyrelsen, dnr /2016. Dnr /2017

Remiss från kommunstyrelsen, dnr /2016. Dnr /2017 Sida 17 (42) 10 Remiss av Kommissionen för ett socialt hållbart Stockholm Lägesrapport av hållbarhetskommissionens arbete Remiss från kommunstyrelsen, dnr 159-1936/2016 Dnr 1.5-77/2017 Äldrenämndens beslut

Läs mer

Verksamhetsplan Vård och omsorg i egen regi

Verksamhetsplan Vård och omsorg i egen regi Verksamhetsplan 2019 Vård och omsorg i egen regi Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Verksamhetens ansvar och uppgifter...3 3 Verksamhetens utvecklingsområden...4 4 Mål...4 4.1 Hög kvalitet...4 4.2

Läs mer

Grönare Stockholm- Förslag till nya riktlinjer för planering, genomförande och förvaltning av stadens parker och naturområden

Grönare Stockholm- Förslag till nya riktlinjer för planering, genomförande och förvaltning av stadens parker och naturområden Skärholmens stadsdelsförvaltning Stadsutveckling och medborgarservice Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) Handläggare Love Örsan Telefon: 08-508 24 019 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Grönare Stockholm- Förslag

Läs mer

Beslut Stadsdelsnämnden godkänner strategin för ökad trygghet.

Beslut Stadsdelsnämnden godkänner strategin för ökad trygghet. Blad 15 8 Strategi för ökad trygghet Beslut Stadsdelsnämnden godkänner strategin för ökad trygghet. Ärendet Stadsdelsnämndens verksamhetsplan för 2016 ger ett uppdrag att utveckla en strategi för att öka

Läs mer

Korttidsplatser för behövande äldre personer som bor i eget boende

Korttidsplatser för behövande äldre personer som bor i eget boende Utlåtande 2017:130 RVIII (Dnr 106-1449/2016) Korttidsplatser för behövande äldre personer som bor i eget boende Motion (2016:102) av Per Ossmer och Lotta Nordfeldt (båda SD) Kommunstyrelsen föreslår att

Läs mer

NÄMNDENS EFFEKTMÅL FÖR ÅR 2015

NÄMNDENS EFFEKTMÅL FÖR ÅR 2015 NÄMNDENS EFFEKTMÅL FÖR ÅR 2015 Nya kommungemensamma mål (inriktningsmål) utarbetades av den nytillträdda politiska koalitionen i samband med att beslut om mål och budget 2015 beslutades i kommunfullmäktige

Läs mer

Utlåtande 2012: RV (Dnr /2012)

Utlåtande 2012: RV (Dnr /2012) Utlåtande 2012: RV (Dnr 327-117/2012) Begäran om gemensamt utträde ur överenskommelsen om bibehållet kostnadsansvar vid flyttning till särskild boendeform i annan kommun inom länet Förslag från äldrenämnden

Läs mer

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 18 december 2018

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 18 december 2018 Östra Göteborg Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 18 december 2018 3. Månadsuppföljning till och med november 2018 SDN Östra Göteborg I denna rapport följer förvaltningen

Läs mer

2. Stadsdelsnämnden begär hos kommunstyrelsen att få ombudgetera ej förbrukade investeringsmedel till år 2014 med 0,8 mnkr för Sannadalsparken.

2. Stadsdelsnämnden begär hos kommunstyrelsen att få ombudgetera ej förbrukade investeringsmedel till år 2014 med 0,8 mnkr för Sannadalsparken. Nr 2/2014 4 Verksamhetsberättelse och bokslut 2013 Beslut 1. Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd godkänner förslaget till verksamhetsberättelse med bokslut för 2013. 2. Stadsdelsnämnden begär hos kommunstyrelsen

Läs mer

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunstyrelsen 2011-05-10 95 Plats och tid Hjernet, 2011-05-10 kl 13.00-14.55 Beslutande 10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

Läs mer

Handlingsplan för anställda inom staden som utsatts för våld Motion av Ewa Samuelsson (kd) (2005:52)

Handlingsplan för anställda inom staden som utsatts för våld Motion av Ewa Samuelsson (kd) (2005:52) Utlåtande 2005: RV (Dnr 339-3440/2005) Handlingsplan för anställda inom staden som utsatts för våld Motion av Ewa Samuelsson (kd) (2005:52) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande Motion

Läs mer

Utredning av konsekvenserna av vinstförbud i välfärden Skrivelse av Anna König Jerlmyr (M) och Lotta Edholm (L)

Utredning av konsekvenserna av vinstförbud i välfärden Skrivelse av Anna König Jerlmyr (M) och Lotta Edholm (L) PM 2017:259 RI (Dnr 108-1418/2017) Utredning av konsekvenserna av vinstförbud i välfärden Skrivelse av Anna König Jerlmyr (M) och Lotta Edholm (L) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

PM 2013: RIV (Dnr /2013)

PM 2013: RIV (Dnr /2013) PM 2013: RIV (Dnr 001-959/2013) Fri att leka och lära - ett målinriktat arbete för barns ökade säkerhet i förskolan (SOU 2013:26) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 14 oktober 2013 Borgarrådsberedningen

Läs mer

Utlåtande 2015:14 RVI (Dnr /2014)

Utlåtande 2015:14 RVI (Dnr /2014) Utlåtande 2015:14 RVI (Dnr 333-878/2014) Revidering av de länsgemensamma riktlinjerna för handläggning av ärenden vid socialtjänsten kring ensamkommande barn Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms

Läs mer

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad Svar på remiss från kommunstyrelsen

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad Svar på remiss från kommunstyrelsen Kulturförvaltningen Kulturstrategiska staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-09-08 Handläggare Eva Stenstam Telefon: 08 508 31 989 Till Kulturnämnden 2017-09-19 Program för barnets rättigheter och inflytande

Läs mer

Framtidens högkostnadsskydd i vården (SOU 2012:2) Remiss från Socialdepartementet Remisstid 21mars 2012

Framtidens högkostnadsskydd i vården (SOU 2012:2) Remiss från Socialdepartementet Remisstid 21mars 2012 PM 2012: RV (Dnr 001-127/2012) Framtidens högkostnadsskydd i vården (SOU 2012:2) Remiss från Socialdepartementet Remisstid 21mars 2012 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande.

Läs mer

Kurvorna pekar nedåt!

Kurvorna pekar nedåt! Kurvorna pekar nedåt! 2 ½ år av mandatperioden har gått och vi socialdemokrater ser med oro på utvecklingen för Karlstad. Vi har under mandatperioden lagt en rad förslag som skulle påverkat utvecklingen

Läs mer

8 Trafik- och gatumiljöplan för City. Svar på remiss från stadsbyggnadskontoret Dnr 4.1/2134/2017

8 Trafik- och gatumiljöplan för City. Svar på remiss från stadsbyggnadskontoret Dnr 4.1/2134/2017 Kulturnämnden 2017-09-19 Sida 56 (90) 8 Trafik- och gatumiljöplan för City. Svar på remiss från stadsbyggnadskontoret Dnr 4.1/2134/2017 Beslut Kulturnämnden beslutar enligt förslag från kulturförvaltningen:

Läs mer