Kooperativa företag bygger en bättre värld. Kooperationens internationella år 2012 utlyst av Förenta Nationerna

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kooperativa företag bygger en bättre värld. Kooperationens internationella år 2012 utlyst av Förenta Nationerna"

Transkript

1 Kooperativa företag bygger en bättre värld Kooperationens internationella år 2012 utlyst av Förenta Nationerna

2 FN:s mål Att öka kunskapen om kooperation Uppmuntra människor att delta i kooperativa företag Utveckla andelslagens förutsättningar att verka i samhället Målgruppen är speciellt unga.

3 Kooperationens decennium Samtidigt börjar också decenniet för kooperativ utveckling Målet är att kooperationen skall bli den snabbast växande företagsformen i världen.

4 Kooperation från A till I

5 A. Tillsammans är vi mer Kooperation bygger på gemensamma värderingar och är företagsverksamhet till nytta för medlemmen. Den har visat sig vara ett ypperligt medel för var och en att förbättra sina livsbetingelser Vi får mera till stånd genom samverkan och nyttan går alltid till medlemmarna.

6 B. Kom med! Inom kooperationen råder öppet medlemskap. Det betyder att var och en som kan använda andelslagets tjänster och som förbinder sig att följa de gemensamt uppgjorda stadgarna kan bli medlem. Om du inte hittar ett andelslag, som passar dina behov kan du grunda ett eget med dina vänner. Det är alltid lättare att företaga tillsammans än ensam.

7 C. Var och en kan påverka Besluten i andelslagen görs av medlemmarna på andelsstämman I stora andelslag görs besluten av ett fullmäktige som väljs av medlemmarna Varje medlem äger en röst på andelsstämman eller i valet av fullmäktige Du kan som medlem själv ställa upp i val och bli invald för olika uppdrag inom andelslagets administration.

8 D. Nyttan ges i förhållande till användningen av andelslaget Inom kooperationen fördelar sig förmånerna i förhållande till medlemmarnas nyttjande av andelslagets tjänster Ju mer du använder desto mer får du tillbaka!

9 E. Andelslaget är en flexibel företagsmodell Andelslagsformen lämpar sig till många olika ändamål. De kan ägas av konsumenter, producenter eller t.o.m. av sina anställda. Andelslag lämpar sig också som samarbetsnätverk mellan företag och som verktyg inom undervisningen i företagsamhet i läroinrättningarna. I flera högskolor, yrkesskolor och t.o.m. gymnasier har studerandena grundat andelslag.

10 F. I försäkringsbranschen fungerar ömsesidiga bolag som andelslag Samverkan inom försäkringsbranschen sker genom ömsesidiga bolag Försäkringstagarna äger och styr de ömsesidiga försäkringsbolagen och försäkringsföreningarna.

11 G. Finland är världens mest kooperativa land Finland är med alla mått mätt det mest kooperativa av alla länder De kooperativa företagen i Finland har totalt över 7 miljoner medlemmar. Nio av tio vuxna finländare är med i något andelslag De kooperativa företagen har en gemensam omsättning på drygt 30 miljarder euro och sysselsätter ca personer Andelslaget är överlägset den företagsform som har flest ägare i Finland Kooperation är ansvarsfullt inhemskt ägande.

12 H. Kooperation finns överallt i världen Andelslagen i världen har en miljard medlemmar och sysselsätter 100 miljoner De 300 största kooperativa företagen har en sammanlagd omsättning på miljarder euro Kooperation är ett utomordentligt medel att bekämpa fattigdom i världen. Med kooperation sprider man jämlikhet och rättvisa i u-länderna. Kooperation är rejält arbete och rejäl handel.

13 I. Kooperationen växer med oss Kooperationen har ett samhällsansvar som kommer från de kooperativa värderingarna, verksamhetsprinciperna och den effektiva affärsverksamheten. Genom att delta i kooperationen är du med och bygger en bättre värld på ett hållbart sätt i jämlikt samarbete med dina medmänniskor. Kom med!

14 Kooperationens principer 1. Frivilligt och öppet medlemskap 2. Demokratisk medlemskontroll ( en medlem en röst ) 3. Medlemmarnas ekonomiska deltagande, varvid medlemmarna på ett rättvist sätt bidrar till andelslagets kapital 4. Självständighet och oberoende; andelslagen styrs demokratiskt av medlemmarna och enbart medlemmarna 5. Utbildning, praktik och information; Andelslaget erbjuder utbildning och praktik till sina medlemmar, förtroendevalda, chefer och anställda samt informerar allmänheten om kooperationens särart och fördelar. 6. Samarbete mellan andelslagen 7. Samhällshänsyn; andelslagen arbetar för en hållbar utveckling av lokalsamhället enligt riktlinjer, som godkänts av medlemmarna. Internationella Kooperativa Alliansen, ICA, 1995

15 Kooperationens grundvärderingar 1. Självhjälp 2.Personligt ansvar 3.Demokrati 4.Jämlikhet 5.Rättvisa 6.Solidaritet Internationella Kooperativa Alliansen, ICA, 1995

16 Etiska värden» Ärlighet» Öppenhet»Socialt ansvar» Omsorg om andra Internationella Kooperativa Alliansen, ICA, 1995

17 Kooperativa företag bygger en bättre värld