Hör bättre på jobbet. Livet är nu.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hör bättre på jobbet. Livet är nu. www.phonak.se"

Transkript

1 Hör bättre på jobbet Livet är nu Vi är lyhörda för behoven hos alla dem som är beroende av våra kunskaper, idéer och omsorger. Genom att utmana teknologins gränser på ett kreativt sätt utvecklar vi innovationer som hjälper människor att höra, förstå och uppleva mer av livets rika ljudlandskap. Samspela fritt. Kommunicera med självförtroende. Lev ett liv utan gränser. Livet är nu /V1.00/ /FO Phonak AG All rights reserved

2 2 3 Koncentrera dig på jobbet, inte på din hörsel Vi som arbetar på Phonak har som mål att påtagligt förbättra människors hörselförmåga och talförståelse, och därmed deras livskvalitet. Det är med denna målsättning som vi skapade den här guiden, för att hjälpa hörapparatanvändare att delta fullt ut på jobbet och lyckas i sina karriärer. Den moderna arbetsplatsen är en komplicerad lyssningsmiljö. Med sina kontorslandskap, livliga samtal, gruppmöten och bakgrundssorlet i ett framgångsrikt företag utgör arbetsplatsen en särskild utmaning för anställda med en hörselnedsättning. Det spelar emellertid ingen roll hur besvärlig lyssningssituationen är - för att nå framgång i din yrkesroll måste du bemästra dessa problem och visa vad du går för. Ett Dynamic FM-system från Phonak kommer att hjälpa dig att anta utmaningen. Dynamic FM-teknologi lägger till ännu en nivå av hörbarhet än den som hörapparater ensamma kan ge, genom att ta bort det omgivande bullret och bara leda just de ljud som du vill höra till dig. Resultatet är en betydligt förbättrad talförståelse, mindre stress och bättre resultat. För dig och din arbetsgivare. Hur fungerar FM? Personen som du talar med bär eller håller en FM-sändarmikrofon. Du kan även hålla den precis som en mikrofon eller placera den på bordet i mitten av din grupp. Denna sändare fångar sedan upp det tal som du vill höra och använder radiovågor för att sända dessa viktiga röstsignaler till mycket små FM-mottagare, som sitter på dina hörapparater. Resultatet? Du hör tydligt vad talaren säger i öronen, bemästrar allt distraherande bak-grundsbuller utan att du behöver använda läppavläsning, och kan därmed fullt ut delta i samtalet.

3 4 5 Vid möten och presentationer Möten kan försvåra lyssnandet. Kollegor talar ofta i munnen på varandra, sekundärsamtal ökar omgivningsbullret och avståndet mellan dig och någon i andra änden av bordet bidrar till utmaningen. Presentationer och utbildningar ökar avståndet mellan dig och talaren ännu mer och dessa sammankomster blir än besvärligare, om talaren går omkring med bortvänt ansiktet. Med Dynamic FM i örat hör du bara de viktiga talljuden som du vill höra, var du än sitter i rummet. Vid presentationer och utbildningar bär talaren en Dynamic FM-sändare, som sänder talarens ord direkt till dina Dynamic FM-mottagare och in i dina öron. För att hjälpa dig att höra de övriga deltagarnas frågor, kan även en DynaMic handmikrofon läggas till. Här har en Phonak Dynamic FM-sändare (SmartLink+ eller ZoomLink+) placerats mitt på bordet. Denna enhet är inställd på 360-graders rundupptagande läge, som plockar upp talljud från alla riktningar. Phonaks Dynamic SoundField ljudförstärkningssystem hjälper alla i rummet att höra bättre och att förstå vad talaren säger. Tack vare mikrofonens inbyggda Dynamic FM-funktion tar du emot talarens ord direkt via dina FM-mottagare. För verkligt stora mötesplatser, t ex föreläsningsoch hörsalar, är Phonaks TX-300V det självklara valet när det gäller FM-sändare för stora områden. Du bär bara dina FM-mottagare som vanligt för att höra talarens röst, var du än sitter.

4 6 7 Stora möten? Inget problem... Jac Sander från Stockholm i Sverige arbetar som tekniker vid fastighetsförvaltningsbolaget Tornberget Fastighetsförvaltnings AB, där hans arbete ofta innebär deltagande vid möten med upp till tio eller t.o.m. tjugo personer. Med sådana stora grupper av kollegor som talar i munnen på varandra och ökar på bakgrundsbullret, är det ibland besvärligt för Jac att identifiera det tal som han vill höra, om han bara använder hörapparater. Jac använder även sitt FM-system under större möten, t.ex. konferenser. Då bemästrar han bakgrundsbullret som deltagarnas samtal skapar genom att hålla SmartLink+ som en reportermikrofon och bara rikta den mot den person som talar. På så sätt hör han minsta lilla ord. inspiro inspiro är vår kroppsburna Dynamic FM-sändare och finns tillgänglig med bommikrofonen EasyBoom eller myggmikrofonen ilapel. DynaMic Denna Dynamic FM handmikrofon säkerställer att du hör varje talare i en stor grupp eller vid en presentation. Även om Jac anser att ljudet i hans Phonak BICROS hörapparater är perfekta för normala situationer, brukar han ta med sin SmartLink+ Dynamic FM-sändare och icom med MLxi-mottagare när han ska delta i så stora möten, ofta flera gånger per dag. Han förklarar: Mitt FM-system fungerar bra och jag skulle helt enkelt inte klara av eller höra någonting under dessa möten utan det. Jag placerar bara SmartLink+ på bordet och sedan hör jag mycket bra vad alla som sitter runt bordet säger. Jag placerar bara SmartLink+ på bordet och sedan hör jag mycket bra vad alla som sitter runt bordet säger. Jac Sander, Sverige

5 8 9 Samtal på arbetsplatsen Samtal på tu man hand eller i mindre grupper skulle inte innebära något problem om det var tyst i rummet. Istället äger de emellertid ofta rum på allmänna platser, t.ex. i kaféer eller korridorer, där bakgrundsbuller blir ett problem. Det är här som Dynamic FM kommer in, eftersom det kontrollerar omgivningsljuden och eliminerar allt distraherande buller som du inte vill höra. På bordet är Phonaks sändare ZoomLink+ inställd på Zoom -läget standardinställningen för vardagssituationer, som t.ex. samtal ansikte mot ansikte. Här bär en kollega antingen Phonaks SmartLink+eller ZoomLink+-sändaren runt halsen. Denna plockar direkt upp kollegans tal och överför det till MyLink+, som är en halsburen Dynamic FM-mottagare som fungerar tillsammans med hörapparater av alla fabrikat.

6 10 11 Uppkopplad till Dynamic FM Elektrikern Runar Pedersen från Oppegård i Norge anser att Dynamic FM är ett verkligt värdefullt arbetsverktyg. När han och en kollega är ute på större arbeten exempelvis, behöver han ofta kommunicera över avstånd som är större än tre meter. Då spelar det stor roll om talaren har en tydlig röst och om rummets akustik är god eller inte, men oftast använder jag mitt Dynamic FMsystem, förklarar Runar. Med det fina ljud man får, är detta så gott som oumbärligt. Inte heller under utbildningar och presentationer tycker Runar att han automatiskt måste sitta på främsta raden. Han kan istället välja att sitta var som helst. Förr brukade jag alltid försöka sitta längst fram eftersom jag använde läppavläsning som extra hjälp, men med inspiro kan jag sitta längre bak och ändå höra vad talaren säger. Jag förklarar bara för presentatören att jag har en hörselnedsättning och de har inget emot att bära sändaren, säger han. Jag tog en 16-veckors instruktörskurs och det skulle ha varit mycket svårt att klara den, om inte talaren hade använt inspiro. Runar tycker bara det är synd att han inte upptäckte FM-teknologin tidigare. Hade han gjort det, hade kanske inte både hans karriär och fritidssysselsättningar förändrats så mycket. Jag hade tidigare ett eget transportföretag, förklarar han, men när jag förlorade hörseln, förlorade jag jobbet också. Jag brukade också köra rally, men jag valde att sluta på grund av stressen av att inte förstå vad min co-driver sa. Med dagens Phonak FM-utrustning skulle jag ha kunnat fortsätta med båda. Jag tog en 16-veckors instruktörskurs och det skulle ha varit mycket svårt att klara den, om inte talaren hade använt min FM-sändare. Runar Pederson, Norge ZoomLink+ En mångsidig, trådlös Dynamic FM-mikrofon med tre distinkta mikrofonlägen för olika lyssningssituationer. Mottagare integrerade i höljesdesignen Dynamic FM-mottagare som är integrerade i höljesdesignen har konstruerats speciellt för Phonak-hörapparater - det ultimata när det gäller en snygg FM-lösning.

7 12 13 Tala i telefon För människor med hörselnedsättning kan telefonen utgöra ett verkligt problem. Trots att man redan bär hörapparater kan det ändå vara svårt att kommunicera effektivt på grund av distraherande ljud från andra platser på kontoret, vilket gör att de talljud som du försöker höra blir otydliga. Bluetooth-teknologin som finns inbyggd i SmartLink+-sändarmikrofon är en praktisk lösning, som gör att du kan höra telefonsamtal direkt via dina hörapparater. Phonak SmartLink+-sändare (visas här buren runt halsen) har kopplats ihop med en Bluetoothmobiltelefon och sänder samtalet från telefonen till SmartLink+ och därefter till hans FM-mottagare, vilket gör att samtalen blir lätta att förstå. Här används en SmartLink+-sändare tillsammans med en trådlös Bluetooth-aktiverad fast telefon. Oavsett bullernivån på kontoret kan en brukare med en hörselnedsättning höra varje ord i samtalet. SmartLink+ Phonaks förstklassiga Dynamic FM-sändare har tre mikrofonlägen för att passa varje situation, inbyggd Bluetooth-funktion och en fjärrkontroll för Phonaks hörapparater.

8 14 15 PC och multimedia På dagens kontor används allt oftare teknologier som videokonferenser och Skypesamtal. Därför är det viktigt att även personal med en hörselnedsättning kan dra nytta av dessa kommunikationskanaler. Lyckligtvis är detta enkelt, eftersom alla Dynamic FM-sändare har en audioingång via vilken ljudet i fråga leds till dina öron via dina FM-mottagare. Sätt bara in en kabel från någon multimediaenhets audioutgång i sändarmikrofonens audioingång så är du ansluten. En enda kabel ansluter datorns audioutgång till Dynamic FM-sändarens audioingång. Detta gör att alla ljud från datorn, t ex Skype-samtal, leds direkt till dina öron via dina FM-mottagare.

9 16 17 I bilen För många som arbetar är bilen mer än bara ett fortskaffningsmedel. Den är ett mobilt kontor. Tack vare det ständiga vägbruset är det emellertid en av de mest besvärliga lyssningsmiljöerna för personer med en hörselnedsättning, eftersom telefonsamtal, att höra GPS-kommandon och att tala med färdkamrater kan innebära en stor utmaning. Lösningen är en Dynamic FM-sändare med Bluetooth, som kan bemästra dem alla. Den Bluetooth-aktiverade SmartLink+ kopplas enkelt ihop med en mobiltelefon eller med ett Bluetoothheadset och gör telefonsamtalen lätta att förstå under bilfärden. Precis som alla Dynamic FM sändarmikrofoner har SmartLink+ en audioingång. Anslut bara SmartLink+ till GPS:ens audioutgång (med medföljande kabel) så missar du inget navigeringskommando eftersom du tar emot det direkt i öronen. Överlämna sändaren till kollegan så hör du varje ord av samtalet utan att kollegan behöver skrika för att överrösta motorbullret.

10 18 19 Dynamic FM från Phonak Phonaks Dynamic FM-produkter har den bästa prestandan på marknaden. Tack vare att denna teknologi mäter upp bakgrundsbullret och sedan skiljer ut talljud, kan varje Dynamic FM-produkt förbättra din talförståelse betydligt i buller och över avstånd. Använd denna snabbguide för att hitta exakt rätt Dynamic FM-produkt för dina behov. Sändare inspiro inspiro är vår kroppsburna sändare med alla funktioner. Den fungerar tillsammans med alla Phonak Dynamic FMmottagare och fungerar även tillsammans med DynaMic (t.h.). SmartLink+, ZoomLink+ Dessa Dynamic FM-sändare är utformade för vuxna och erbjuder ett sortiment av funktioner, inklusive Bluetooth (Smart- Link+), en fjärrkontroll för hörapparater (SmartLink+) och flera mikrofonlägen. DynaMic Denna praktiska handmikrofon fungerar tillsammans med inspiro, och gör att du kan höra kommentarerna från vilken sekundärtalare som helst i rummet via Dynamic FM.

11 20 21 Mottagare Ljudförstärkning i lokaler Integrerad i höljesdesignen Om du redan bär en Phonakhörapparat är en i höljesdesignen integrerad Dynamic FMmottagare det snygga valet. Dessa mottagare är utformade för att passa hörapparatens form och utseende exakt. Universell Om du bär en hörapparat från en annan tillverkare än Phonak, välj då någon av våra universella mottagare för att få Dynamic FM-ljudkvalitet direkt i örat. Cochlea implantat Brukare av cochlea-implantat (CI) med grav hörselnedsättning kan ha stor nytta av Dynamic FM-teknologin. Därför finns det en Dynamic FMmottagare för nästan varje CI-modell. TX-300V TX-300V är vår traditionella FM-sändare för de allra största hör- och föreläsningssalarna. Dynamic SoundField Detta intelligenta ljudförstärkningssystem är konstruerat för att öka talför-ståelsen i alla typer av utbildnings- och möteslokaler. Även om det har utformats för lyssnare med normal hörsel, inkluderar det även Dynamic FM- överföring.

12 22 23 Så här väljer du rätt FM-produkt Smartlink+ ZoomLink+ inspiro DynaMic TX-300V Föreläsningar och möten Åhörardeltagande/sekundärtalare Möten (med stora grupper kan även en andra sändare vara praktisk) Samtal på tu man hand Samtal i liten grupp Mobiltelefonsamtal (via Bluetooth) Samtal via trådlös telefon ( Bluetooth) Samtal i bilen Dator, multimedia och GPS Föreläsningssal/hörsal

Felsökningsguide. Barn 0 5 år. Livet är nu. www.phonak.se/fm

Felsökningsguide. Barn 0 5 år. Livet är nu. www.phonak.se/fm Felsökningsguide Barn 0 5 år Livet är nu Vi är lyhörda för behoven hos alla dem som är beroende av våra kunskaper, idéer och omsorger. Genom att utmana teknologins gränser på ett kreativt sätt utvecklar

Läs mer

Roger på jobbet. Nya möjligheter för kommunikation

Roger på jobbet. Nya möjligheter för kommunikation Roger på jobbet Nya möjligheter för kommunikation Koncentrera dig på att dina arbetsuppgifter, inte på din hörsel En modern arbetsplats kan vara en komplicerad lyssningsmiljö, med dålig akustik, gruppmöten,

Läs mer

Life is on. www.phonak.se

Life is on. www.phonak.se Life is on Vi är lyhörda för behoven hos alla dem som är beroende av våra kunskaper, idéer och omsorger. Genom att utmana teknologins gränser på ett kreativt sätt utvecklar vi innovationer, som hjälper

Läs mer

Guidade turer med mersmak

Guidade turer med mersmak Guidade turer med mersmak Den unika Roger Guide-U-tekniken Roger en ny teknisk standard På engelska står namnet Roger för uppfattat och förstått det är därför vi använder namnet för vår nya digitala trådlösa

Läs mer

Life is on. Samspela fritt. Kommunicera med självförtroende. Lev ett liv utan gränser. Livet är nu. www.phonak.se www.dynamicsoundfield.

Life is on. Samspela fritt. Kommunicera med självförtroende. Lev ett liv utan gränser. Livet är nu. www.phonak.se www.dynamicsoundfield. Life is on Vi är lyhörda för behoven hos alla dem, som är beroende av våra kunskaper, idéer och omsorger. Genom att utmana teknologins gränser på ett kreativt sätt utvecklar vi innovationer, som hjälper

Läs mer

Phonak CROS II. Den smarta lösningen för ensidig hörsel

Phonak CROS II. Den smarta lösningen för ensidig hörsel Phonak CROS II Den smarta lösningen för ensidig hörsel Mina CROShörapparater gav mig ljudet och livet tillbaka. Ensidig hörsel Om du befinner dig i ett bullrigt rum och inte kan höra din partner eller

Läs mer

Få ut mer av dina hörapparater. Phonaks trådlösa tillbehör

Få ut mer av dina hörapparater. Phonaks trådlösa tillbehör Få ut mer av dina hörapparater Phonaks trådlösa tillbehör Modern hörapparatsteknik gör det bekvämt att lyssna och höra i de flesta situationer. Men när du talar i telefon, ser på TV eller befinner dig

Läs mer

Roger TM. på arbetet. Fokusera på arbetet istället för på att höra

Roger TM. på arbetet. Fokusera på arbetet istället för på att höra Roger TM på arbetet Fokusera på arbetet istället för på att höra Lyssna, kommunicera och delta På dagens arbetsplatser kan det vara svårt att höra tillräckligt bra. Lyckad kommunikation är ofta nyckeln

Läs mer

Roger i hemmet och i sociala sammanhang

Roger i hemmet och i sociala sammanhang Roger i hemmet och i sociala sammanhang Nya möjligheter för kommunikation Njut av de viktigaste ögonblicken Moderna hörapparater är fantastiska hjälpmedel som låter människor höra sina nära och kära bättre.

Läs mer

Få ut mer av dina hörapparater. Phonaks trådlösa tillbehör

Få ut mer av dina hörapparater. Phonaks trådlösa tillbehör Få ut mer av dina hörapparater Phonaks trådlösa tillbehör Phonaks hörapparater är högfunktionella lösningar med syfte att återansluta människor till ljudvärlden. Även om ny teknik gör det möjligt att

Läs mer

Roger TM. i krävande lyssningssituationer. Hör bättre i buller och på avstånd

Roger TM. i krävande lyssningssituationer. Hör bättre i buller och på avstånd Roger TM i krävande lyssningssituationer Hör bättre i buller och på avstånd Överbryggar taluppfattningsproblem Dagens hörapparatsteknik är bra på att förbättra taluppfattningen. Men även de mest kraftfulla

Läs mer

Phonaks lösningar för barn

Phonaks lösningar för barn Phonaks lösningar för barn Hjälp ditt barn att höra, prata och delta I 40 år har vi sett till att barn fått tillgång till resten av världen Innovativ teknologi, engagerade audionomer och stöd för familjen

Läs mer

Utforska fördelarna för små barn

Utforska fördelarna för små barn Utforska fördelarna för små barn Barn 0 5 år Livet är nu Vi är lyhörda för behoven hos alla dem som är beroende av våra kunskaper, idéer och omsorger. Genom att utmana teknologins gränser på ett kreativt

Läs mer

Ponto Streamer. Nya möjligheter för trådlös kommunikation. Ponto TM Den benförankrade hörsellösningen

Ponto Streamer. Nya möjligheter för trådlös kommunikation. Ponto TM Den benförankrade hörsellösningen Ponto Streamer Nya möjligheter för trådlös kommunikation Ponto TM Den benförankrade hörsellösningen Din ideala följeslagare Nya möjligheter för trådlös kommunikation Med Ponto Streamer får du tillgång

Läs mer

Lätt åtkomst till ljud i offentliga lokaler

Lätt åtkomst till ljud i offentliga lokaler 21 Lätt åtkomst till ljud i offentliga lokaler Phonak-sändaren för stora lokaler WallPilot Phonaks TX-300V-sändare är lämplig att använda för ljudöverföring via FM-radiovåg i stora lokaler. Rekommenderad

Läs mer

Ny FM-teknologi för skolor

Ny FM-teknologi för skolor Ny FM-teknologi för skolor 2 Det här säger experterna Att försöka höra i bullrig miljö är en av de största utmaningarna för barn, och den förbättring av talförståelsen i bullriga miljöer som man får med

Läs mer

Bär den. Älska den. Glöm den.

Bär den. Älska den. Glöm den. Bär den. Älska den. Glöm den. Kommunicera, delta, var dig själv En promenad i parken hör löven som prasslar i vinden. Samtal i en myllrande folkmassa delta och var dig själv utan ansträngning. Prata i

Läs mer

Roger TM. Dynamic SoundField Anslut, slå på och börja undervisa

Roger TM. Dynamic SoundField Anslut, slå på och börja undervisa Roger TM Dynamic SoundField Anslut, slå på och börja undervisa Ljudutjämningssystem gör skillnad Att höra bra i klassrumsmiljö är viktigt för att eleverna ska blomstra och få bästa tänkbara möjlighet till

Läs mer

Återvinn din hörsel. Använd dina hörapparater framgångsrikt

Återvinn din hörsel. Använd dina hörapparater framgångsrikt Återvinn din hörsel Använd dina hörapparater framgångsrikt Välkommen tillbaka till ljudens värld Nu när du har tagit steget till att återvinna din hörsel kommer det att vara nödvändigt att göra vissa omställningar.

Läs mer

Ask a question. Change a life...

Ask a question. Change a life... Ask a question. Change a life... Vad påverkar vårt beteende gentemot kunden? Kunskap våra kunskaper, pedagogiska och tekniska, speglar hur vi bemöter våra kunder. Färdighet självsäkerhet, uttrycker det

Läs mer

Enklare telefonsamtal med Roger Bruksanvisning

Enklare telefonsamtal med Roger Bruksanvisning Enklare telefonsamtal med Roger Bruksanvisning Telefonsamtal hör fortfarande till en av de största utmaningarna för personer med grav till mycket grav hörselnedsättning. Rogerprodukter från Phonak gör

Läs mer

Gör ensidiga utmaningar till en mångsidig hörselglädje. Unik mångsidighet. Estetisk. Enkel att anpassa. Spice.

Gör ensidiga utmaningar till en mångsidig hörselglädje. Unik mångsidighet. Estetisk. Enkel att anpassa. Spice. Gör ensidiga utmaningar till en mångsidig hörselglädje Unik mångsidighet. Estetisk. Enkel att anpassa. Spice. 3 Det har aldrig funnits någon riktigt bra lösning för användare som bara kan höra på ett

Läs mer

Osynlighet som ger dig tryggheten att utforska fler av livets rika ljudlandskap

Osynlighet som ger dig tryggheten att utforska fler av livets rika ljudlandskap Life is on Vi är lyhörda för behoven hos alla dem som är beroende av våra kunskaper, idéer och omsorger. Genom att utmana teknologins gränser på ett kreativt sätt utvecklar vi innovationer som hjälper

Läs mer

COMFORT DIGISYSTEM. Flermikrofonsystem

COMFORT DIGISYSTEM. Flermikrofonsystem COMFORT DIGISYSTEM Flermikrofonsystem Delaktighet och självförtroende Varför flermikrofonsystem? Att höra bra i skolan är viktigt både för inlärningen och den sociala gemenskapen. Men för en elev med hörapparat

Läs mer

Roger Lösningar för barn och tonåringar. Nya möjligheter för kommunikation

Roger Lösningar för barn och tonåringar. Nya möjligheter för kommunikation Roger Lösningar för barn och tonåringar Nya möjligheter för kommunikation 2 För att unga lyssnare ska kunna delta i meningsfulla samtal måste de kunna höra och uppfatta talarens röst på ett tydligt vis.

Läs mer

Lathund vid inköp av teleslinga

Lathund vid inköp av teleslinga Lathund vid inköp av teleslinga Lathunden är till för dig som ska beställa teleslinga till en lokal/verksamhet. Är lokalerna till för undervisning av skolelever med hörselnedsättning ställer det mycket

Läs mer

Välkommen 4. ZoomLink+ och tillbehör 5. Beskrivning 6. Så här fungerar din ZoomLink+ 8

Välkommen 4. ZoomLink+ och tillbehör 5. Beskrivning 6. Så här fungerar din ZoomLink+ 8 Bruksanvisning! Innehållsförteckning Välkommen 4 ZoomLink+ och tillbehör 5 Beskrivning 6 Så här fungerar din ZoomLink+ 8 Komma igång 9 Ladda ZoomLink+ 9 Slå PÅ/stänga AV ZoomLink+ 10 Mikrofonöppning 14

Läs mer

Mångsidig, trådlös kommunikationsförstärkare Nu kan du höra:

Mångsidig, trådlös kommunikationsförstärkare Nu kan du höra: Mångsidig, trådlös kommunikationsförstärkare Nu kan du höra: TV Samtal Telefon Mobiltelefon Trådlös flexibilitet HearIt All är en hörsellösning som kommunicerar ljud och tal utan kablar. Med eller utan

Läs mer

Phonaks trådlösa kommunikationssortiment Produktinformation

Phonaks trådlösa kommunikationssortiment Produktinformation Phonaks trådlösa kommunikationssortiment Produktinformation Vi har lyssnat noga för att försäkra oss om att vi verkligen förstår vad som är viktigt för dig. Varje ny generation produkter är baserad på

Läs mer

Radius. en möbelserie med mjuka former

Radius. en möbelserie med mjuka former en möbelserie med mjuka former Ett mjukt formspråk med naturliga material och en lugn färgskala. Det är utmärkande för vår nya egendesignade kontorsserie Radius. Snygga och praktiska detaljer i läder ett

Läs mer

Jabra Link 850. Bruksanvisning. www.jabra.com

Jabra Link 850. Bruksanvisning. www.jabra.com Jabra Link 850 Bruksanvisning www.jabra.com Innehåll 1. Produktöversikt...3 1.1 Jabra LINK 850...3 1.2 Extra tillbehör...4 2. ANSLUT Jabra LINK 850...5 2.1 Ansluta till strömkälla...5 2.2 Ansluta till

Läs mer

Roger TM. Tydligare ljud till alla. SoundField i skolan

Roger TM. Tydligare ljud till alla. SoundField i skolan Roger TM Tydligare ljud till alla SoundField i skolan Tydligare ljud ger bättre inlärning I klassrum är det ofta mycket ljud. Livliga diskussioner och samspel mellan lärare och elever är viktigt för en

Läs mer

Snabbguide och funktioner

Snabbguide och funktioner Snabbguide och funktioner Huvudknapp PÅ/AV-knapp tryck på den i två sekunder Röstuppringning tryck på knappen i två sekunder Återuppringning av senaste numret tryck lätt två gånger Svara eller avsluta

Läs mer

Phonaks trådlösa kommunikationssortiment

Phonaks trådlösa kommunikationssortiment Phonaks trådlösa kommunikationssortiment Produktinformation Till Phonak Venture hörapparater Tillbehören från Phonaks trådlösa kommunikationssortiment medför stora fördelar i svåra lyssningssituationer

Läs mer

Comfort Digisystem Microphone DM90. - Återupptäck glädjen med att tala i telefon

Comfort Digisystem Microphone DM90. - Återupptäck glädjen med att tala i telefon Comfort Digisystem Microphone DM90 - Återupptäck glädjen med att tala i telefon Välkommen till den mobila revolutionen Idag är mobiltelefonen en stor del av vår vardag, vi använder den i arbetet, på fritiden

Läs mer

Fånga röster var du än är, vad du än gör

Fånga röster var du än är, vad du än gör Fånga röster var du än är, vad du än gör Interagera Vi är övertygade om att varje röst är viktig. Det är röster som är vår länk till världen och låter oss interagera med våra nära, våra vänner och vår

Läs mer

ka skicka skicka skicka skicka skicka skicka skicka skicka skicka skicka skicka skicka skicka skicka skicka skic tala tala tala tala

ka skicka skicka skicka skicka skicka skicka skicka skicka skicka skicka skicka skicka skicka skicka skicka skic tala tala tala tala ka skicka skicka skicka skicka skicka skicka skicka skicka skicka skicka skicka skicka skicka skicka skicka skic tala tala tala tala visa visa visa visa visa visa visa visa icka skicka skicka skicka skicka

Läs mer

Comfort contego. Lätthanterlig hörselprodukt för en aktivare vardag

Comfort contego. Lätthanterlig hörselprodukt för en aktivare vardag Comfort contego Lätthanterlig hörselprodukt för en aktivare vardag Det är enkelt att anpassa min Comfort Contego efter vilken situation jag är i. Gertrud och jag reser mycket, det är otroligt positivt

Läs mer

Upptäck vilken. Det bredaste sortimentet i tre funktionsrika hörapparatsfamiljer. Latitude har din perfekta anpassning.

Upptäck vilken. Det bredaste sortimentet i tre funktionsrika hörapparatsfamiljer. Latitude har din perfekta anpassning. Upptäck vilken fördig Latitude som är rätt TM För dig TM Det bredaste sortimentet i tre funktionsrika hörapparatsfamiljer. Latitude har din perfekta anpassning. Dessa hörapparater motsvarar det närmaste

Läs mer

Phonak Audéo Q. Liten förpackning. Stor funktion.

Phonak Audéo Q. Liten förpackning. Stor funktion. Phonak Audéo Q Liten förpackning. Stor funktion. Interagera Vi är övertygade om att varje röst är viktig. Det är röster som är vår länk till världen och låter oss interagera med våra nära, våra vänner

Läs mer

ReSound på jobbet. Bättre arbetsmiljö för dig med nedsatt hörsel

ReSound på jobbet. Bättre arbetsmiljö för dig med nedsatt hörsel ReSound på jobbet Bättre arbetsmiljö för dig med nedsatt hörsel Introduktion Att höra på jobbet är inte en självklarhet för alla. Med nedsatt hörsel blir många arbetsmoment betydligt svårare, eller kanske

Läs mer

Skydd, förstärkning och kommunikation

Skydd, förstärkning och kommunikation Skydd, förstärkning och kommunikation hörselskydd med många funktioner Våra produkter är enkla att använda Alla elektroniska funktioner styrs via distinkta tryckknappar, vilket gör skydden mycket enkla

Läs mer

För att du ska vara garanterad ett fullgott skydd måste du bära hörselskydden. Anslutningskablar

För att du ska vara garanterad ett fullgott skydd måste du bära hörselskydden. Anslutningskablar Våra produkter är enkla att använda Alla elektroniska funktioner styrs via distinkta tryckknappar, vilket gör skydden mycket enkla att använda. Den inbyggda minnesfunktionen kommer ihåg dina senaste inställningar

Läs mer

Upptäck din Discover hörsel your hearing. Förstå hörselnedsättningar

Upptäck din Discover hörsel your hearing. Förstå hörselnedsättningar Upptäck din Discover hörsel your hearing Förstå hörselnedsättningar Förstå En röst kan vara djupt rörande och förmedla tankar och känslor. Varje talat ord består av ljud och toner som skapar förståelse

Läs mer

Trådlös anslutning till de viktiga sakerna i livet

Trådlös anslutning till de viktiga sakerna i livet Trådlös anslutning till de viktiga sakerna i livet Stark, osynlig anslutni ng till de viktiga sakerna i ditt liv... Människor och omgivningar Njut av ett fylligt och skarpt ljud och ett system som trådlöst

Läs mer

Trådlös, tillgänglig fri!

Trådlös, tillgänglig fri! Trådlös, tillgänglig fri! Ny modern teknik ger dig frihet i ditt arbete! Behovet av snabb kommunikation ökar hela tiden. I takt med den tekniska utvecklingen ställer vi också högre krav på att alltid få

Läs mer

FÖRBEREDANDE INSTÄLLNINGAR INFÖR SKYPE MÖTE SAMORDNAD VÅRD- OCH OMSORGSPLANERING

FÖRBEREDANDE INSTÄLLNINGAR INFÖR SKYPE MÖTE SAMORDNAD VÅRD- OCH OMSORGSPLANERING FÖRBEREDANDE INSTÄLLNINGAR INFÖR SKYPE MÖTE SAMORDNAD VÅRD- OCH OMSORGSPLANERING Innehåll sid. Förberedelser 3 Inställningar innan första mötet 4 Ljudinställningar 6 Kamerainställningar 7 Mötesinställningar

Läs mer

When meetings really matter

When meetings really matter When meetings really matter Webbmöte Pratar du med kunder och kollegor via Skype, Microsoft OSC eller andra kommunikationsverktyg i datorn? Använd Konftel som ljudkälla. Möte via mobilen Anslut din mobiltelefon

Läs mer

Guide till Roger TM -lösningar för barn och ungdomar. Nya möjligheter för kommunikation

Guide till Roger TM -lösningar för barn och ungdomar. Nya möjligheter för kommunikation Guide till Roger TM -lösningar för barn och ungdomar Nya möjligheter för kommunikation En värld av oändliga möjligheter Kryp, gå och spring med Roger Barn är fulla av energi och och lever ett aktivt liv.

Läs mer

Phonak Audéo TM. B-Direct. Made For All. Livskvalitet är när dina hörapparater ansluter direkt till din mobiltelefon*

Phonak Audéo TM. B-Direct. Made For All. Livskvalitet är när dina hörapparater ansluter direkt till din mobiltelefon* Phonak Audéo TM B-Direct Made For All Livskvalitet är när dina hörapparater ansluter direkt till din mobiltelefon* Introducerar Phonak Audéo TM B-Direct hörapparater som enkelt ansluter till alla mobiltelefoner*

Läs mer

Informationsmöte inför Pias skolstart i årskurs X 2011-MM-DD

Informationsmöte inför Pias skolstart i årskurs X 2011-MM-DD Informationsmöte inför Pias skolstart i årskurs X 2011-MM-DD Innehåll Övergripande mål Statistik & Bakgrund Vad är ett Cochlea Implantat (CI)? Konsekvenser av hörselnedsättning Lyssnandets betydelse Vad

Läs mer

NATUREN har GETT OSS TVÅ ÖRON - SAMARBETE

NATUREN har GETT OSS TVÅ ÖRON - SAMARBETE NATUREN har GETT OSS TVÅ ÖRON av en anledning - SAMARBETE en naturlig ljudvärld Widex nya CLEAR 220 hörapparater är helt trådlösa. Liksom våra öron samarbetar de ständigt med varandra. Med ett par CLEAR220

Läs mer

Carat binax Carat A binax. Bruksanvisning. www.bestsound-technology.se. Livet låter fantastiskt.

Carat binax Carat A binax. Bruksanvisning. www.bestsound-technology.se. Livet låter fantastiskt. Carat binax Carat A binax Bruksanvisning www.bestsound-technology.se Livet låter fantastiskt. Innehåll Välkommen 4 Din hörapparat 5 Hörapparatmodell 5 Bekanta dig med din hörapparat 5 Komponenter och namn

Läs mer

Att välja det skydd som dämpar mest är inte alltid rätt. Med ett högdämpande skydd i en lågbullrig miljö finns en risk att användaren känner sig

Att välja det skydd som dämpar mest är inte alltid rätt. Med ett högdämpande skydd i en lågbullrig miljö finns en risk att användaren känner sig Bara till proffs! Att välja det skydd som dämpar mest är inte alltid rätt. Med ett högdämpande skydd i en lågbullrig miljö finns en risk att användaren känner sig isolerad och tar av sig skyddet för att

Läs mer

Ett projektinriktat arbetssätt! Det handlar om hur vi organiserar barnen i olika grupper för att de ska kunna använda sig av varandras tankar och

Ett projektinriktat arbetssätt! Det handlar om hur vi organiserar barnen i olika grupper för att de ska kunna använda sig av varandras tankar och Ett projektinriktat arbetssätt! Det handlar om hur vi organiserar barnen i olika grupper för att de ska kunna använda sig av varandras tankar och kunskaper på bästa sätt, hur vi skapar struktur och planerar

Läs mer

Valet 2010 på facebook!

Valet 2010 på facebook! Valet 2010 på facebook! Är det inte en valseger jag ser där borta? Tips från SAP:s IT grupp i Helsingborg Bakgrund Hösten 2009 bildade vi en arbetsgrupp där vi diskuterade hur IT kan gagna oss i valet

Läs mer

Tillit till livet. Teknologi du verkligen kan lita på

Tillit till livet. Teknologi du verkligen kan lita på Tillit till livet Teknologi du verkligen kan lita på 2 Certéna - teknologi du verkligen kan lita på För att med säkerhet kunna delta i alla de aktiviteter som gör livet meningsfullt, angenämt och produktivt

Läs mer

Listen Only CutOff FM Radio Dual. Nyhet! Dual Pro. FM Radio CutOff Listen Only. det kompletta hörselskyddet

Listen Only CutOff FM Radio Dual. Nyhet! Dual Pro. FM Radio CutOff Listen Only. det kompletta hörselskyddet Listen Only CutOff FM Radio Dual Nyhet! Dual FM Radio CutOff Listen Only det kompletta hörselskyddet Sordin erbjuder högklass hörselskydd till låga prise för fritid och yrkesmässigt bruk Musik och kommunikation

Läs mer

Arbeta med NPF (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar)

Arbeta med NPF (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar) Arbeta med NPF (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar) Projektledare, Vägar till jobb ingela.halvarsson@attention-riks.se 1 Mina erfarenheter Möten med människor Möten med kommuner/myndigheter Möten

Läs mer

Modern företagstelefoni Förenkla och förbättra er kommunikation

Modern företagstelefoni Förenkla och förbättra er kommunikation Modern företagstelefoni Förenkla och förbättra er kommunikation Kraven om ett mobilt arbetssätt, har satt en ny standard för vår kommunikation. icentrex har gett oss de verktyg våra medarbetare behöver

Läs mer

JÄMLIKA MÖTEN E N B E M ÖTA N D EG U I D E

JÄMLIKA MÖTEN E N B E M ÖTA N D EG U I D E JÄMLIKA MÖTEN E N B E M ÖTA N D EG U I D E Framtagen i samarbete mellan Handikapporganisationerna, Gotlands kommun och Länsstyrelsen i Gotlands län juni 2006 Ett bra bemötande Ett bra bemötande handlar

Läs mer

En så n vacker dag! Dynamic FM för vuxna och tonåringar

En så n vacker dag! Dynamic FM för vuxna och tonåringar En så n vacker dag! Dynamic FM för vuxna och tonåringar 2 En så n vacker dag och det hörs! En sådan vacker dag och det hörs! Ända sedan jag föddes har hörselnedsättning varit en del av mitt liv. Den är

Läs mer

Bli Sveriges mest attraktiva mötesplats Är alla välkomna i era lokaler?

Bli Sveriges mest attraktiva mötesplats Är alla välkomna i era lokaler? Bli Sveriges mest attraktiva mötesplats Är alla välkomna i era lokaler? A Sonova brand 2 Hör alla tillräckligt bra i era lokaler? Dagligen vistas miljontals människor i offentliga miljöer som till exempel

Läs mer

Phonak Audéo V och Phonak EasyCall. En ny generation av hörsellösningar. Helt enkelt genialt.

Phonak Audéo V och Phonak EasyCall. En ny generation av hörsellösningar. Helt enkelt genialt. Phonak Audéo V och Phonak EasyCall En ny generation av hörsellösningar. Helt enkelt genialt. Följ med på ett äventyr till nästa generation Vi låter dig följa med på en resa med vår nya Venture-plattform.

Läs mer

ÖKA ENTUSIASMEN. Copyright 2013 Dale Carnagie & Associates, Inc. All rights reserved. be_enthusiastic_060214_gb

ÖKA ENTUSIASMEN. Copyright 2013 Dale Carnagie & Associates, Inc. All rights reserved. be_enthusiastic_060214_gb ÖKA ENTUSIASMEN Copyright 2013 Dale Carnagie & Associates, Inc. All rights reserved. be_enthusiastic_060214_gb ÖKA ENTUSIASMEN Inom Dale Carnegie använder vi ofta ordet entusiasm. Entusiasm är ofta den

Läs mer

När du nu förberett medarbetarens utvecklingssamtal i Bisnode People är det dags att planera själva samtalet.

När du nu förberett medarbetarens utvecklingssamtal i Bisnode People är det dags att planera själva samtalet. Inledning När du nu förberett medarbetarens utvecklingssamtal i Bisnode People är det dags att planera själva samtalet. Den här lektionen beskriver hur du har ett coachande förhållningssätt i utvecklingssamtalet

Läs mer

Phonak CROS. Produktinformation

Phonak CROS. Produktinformation Produktinformation är en CROS/BiCROS-lösning för personer med ett obrukbart öra. Systemet består av endast två delar, sändare och en trådlös Phonak Quest eller Spice+ hörapparat. sändare finns i två bakom-örat

Läs mer

Användarhandbok för trådlöst headset (HS-11W) 9235346 Utgåva 1

Användarhandbok för trådlöst headset (HS-11W) 9235346 Utgåva 1 Användarhandbok för trådlöst headset (HS-11W) 9235346 Utgåva 1 KONFORMITETSDEKLARATION Vi, NOKIA CORPORATION, tillkännager under vårt ensamma ansvar att produkten HS-11W uppfyller villkoren i följande

Läs mer

Skall jag stanna eller ska jag gå? D

Skall jag stanna eller ska jag gå? D Skall jag stanna eller ska jag gå? D et är först när vi går ihop och vi blir många och starka som vi kan förändra våra villkor på arbetsplatsen. I över 100 år har facket vart med och påverkat arbetarnas

Läs mer

En bra start i livet. fantasi som kommer att utveckla vår värld. Låt oss ge dem en bra start! www.brio.net. www.brio.net

En bra start i livet. fantasi som kommer att utveckla vår värld. Låt oss ge dem en bra start! www.brio.net. www.brio.net BRIO nyheter för de yngsta 2015 För barn i åldern 0-3 år En bra start i livet Sedan 1884 har vi tillverkat leksaker för att inspirera unga sinnen och låta barn få upptäcka världen på ett säkert och lekfullt

Läs mer

Soundlight Comfort Ceiling Inspirerande lugn

Soundlight Comfort Ceiling Inspirerande lugn Soundlight Comfort Ceiling Inspirerande lugn Där ljudet möter ljuset skapas komforten Utmaningarna för kontor Öppen kommunikation har förändrat hur vi arbetar. Kontoret är inte längre en plats man går

Läs mer

Hemtjänsten 2012 2012-08-13. Svarsfrekvens 77 av 130 utdelade = 60 %

Hemtjänsten 2012 2012-08-13. Svarsfrekvens 77 av 130 utdelade = 60 % Hemtjänsten 2012 2012-08-13 Svarsfrekvens 77 av 130 utdelade = 60 % Bortfall: 3 av 77 Jag som har hemtjänst är: Bortfall: 1 av 77 Ålder Bortfall: 1 av 77 Jag som svarat på enkäten är: 1. Hur nöjd är du

Läs mer

En tjuv i huset VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR PÅ FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

En tjuv i huset VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR PÅ FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Simon är ensam hemma och ska precis somna när han hör hur glas krossas och sedan hör han steg på nedervåningen.

Läs mer

Varför mental träning? Mål och motivation Självförtroende Reglera spänningsnivån Koncentration Visualisering. Överträning Flow

Varför mental träning? Mål och motivation Självförtroende Reglera spänningsnivån Koncentration Visualisering. Överträning Flow Jimmy Pettersson Varför mental träning? Mål och motivation Självförtroende Reglera spänningsnivån Koncentration Visualisering. Överträning Flow Har du gått av en mattan efter en match som du förlorat och

Läs mer

Att överbrygga den digitala klyftan

Att överbrygga den digitala klyftan Det finns många grupper som behöver nås i arbetet med att överbrygga den digitala klyftan. En av dessa är de invandrare som kommer till vårt land. Monica Öhrn Johansson på Karlskoga folkhögskola möter

Läs mer

Phonak ComPilot Phonak TVLink S basstation Phonak RemoteMic Phonak PilotOne mypilot

Phonak ComPilot Phonak TVLink S basstation Phonak RemoteMic Phonak PilotOne mypilot Phonak AccessLine Produktinformation Vi har lyssnat noga för att försäkra oss om att vi helt förstår vad som är viktigt för dig. Varje ny generation produkter är baserad på dessa insikter. Denna förståelse

Läs mer

SOUNDGATE. Uppkopplad med SoundGate

SOUNDGATE. Uppkopplad med SoundGate SOUNDGATE Uppkopplad med SoundGate Möjligheten att vara uppkopplad är bättre än någonsin. Tack vare ny teknik är det enklare att hålla kontakt med vänner, familj och kollegor, närsomhelst och varsomhelst.

Läs mer

Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids. Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids

Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids. Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids Text & musik: Agnes Samuelsson, Jonatan Samuelsson Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids Vi gillar alla människor Hur dom än ser ut Vi vill att dom ska veta Dom är älskade av Gud Vi gillar dans

Läs mer

Har du funderat något på ditt möte...

Har du funderat något på ditt möte... Har du funderat något på ditt möte... med mig? Så vill jag bli bemött som patient inom psykiatrin. projektet Bättre psykosvård Har du sett rubriker som de här? troligen inte. De här rubrikerna är ovanligt

Läs mer

Luk.19:31-43 Fastlagssönd. 1:a årg. 090222

Luk.19:31-43 Fastlagssönd. 1:a årg. 090222 Luk.19:31-43 Fastlagssönd. 1:a årg. 090222 Det börjar dra ihop sig för Jesus och hans vänner. De känner det nog i luften. Jesus känner på sig att det kommer att hända något. Det syns på honom, det hörs

Läs mer

INTERPHONE Bluetooth hjälm-headset med Interphone. Användarmanual

INTERPHONE Bluetooth hjälm-headset med Interphone. Användarmanual INTERPHONE Bluetooth hjälm-headset med Interphone Användarmanual Innehållsförteckning Tack för förtroendet...1 Information...2 Förpackningens innehåll...2 Produktbeskrivning...3 Laddning...4 Att sätta

Läs mer

One company, one voice?

One company, one voice? One company, one voice? Företagsidentitet Varumärken Kommunikation 13 tips/voice UC.20x20.141119.indd 1 2014-11-19 10.48 Det sitter i detaljerna. Man förvånas hur ofta hur många som missar att vårda och

Läs mer

Årstider ARKITEKTRITAT KONTOR FRÅN FRONT

Årstider ARKITEKTRITAT KONTOR FRÅN FRONT Årstider ARKITEKTRITAT KONTOR FRÅN FRONT ARKITEKTRITADE KONTOR TILL ALLA Med Architection lanserar vi på Senab ett enklare sätt att förverkliga drömmen om ett arkitektritat kontor. Ett koncept som uppfyller

Läs mer

Uppgift 1 STEG 3 KONSTEN ATT PÅVERKA

Uppgift 1 STEG 3 KONSTEN ATT PÅVERKA Uppgift 1 Presentationsövning Du ska inför gruppen göra en presentation av ett valfritt ämne i 3-5 minuter. Ämnet kan vara ditt smultronställe, en hobby, en bok du läst, en spännande resa, en film du sett,

Läs mer

Användarhandbok för trådlöst headset (HDW-3) 9233095 Utgåva 1

Användarhandbok för trådlöst headset (HDW-3) 9233095 Utgåva 1 Användarhandbok för trådlöst headset (HDW-3) 9233095 Utgåva 1 KONFORMITETSDEKLARATION Vi, NOKIA CORPORATION, tillkännager under vårt ensamma ansvar att produkten HDW-3 uppfyller villkoren i följande EU-direktiv:

Läs mer

40 års erfarenhet. Klassiskt eller digitalt - vi har båda!

40 års erfarenhet. Klassiskt eller digitalt - vi har båda! 40 års erfarenhet Zone Systems har 40 års erfarenhet av kundkommunikation. Genom vårt stora kunnande och flexibla lösningar hjälper vi företag och varumärken att nå ut med sina budskap genom enhetlig,

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

SÄKERHETSVISAREN 1. LEDNING OCH PRIORITERINGAR

SÄKERHETSVISAREN 1. LEDNING OCH PRIORITERINGAR 1. LEDNING OCH PRIORITERINGAR Ledningen har en nyckelroll för att företaget ska bli bättre på att förhindra olyckor och tillbud. Ord måste omsättas i handling och en viktig uppgift är att involvera alla

Läs mer

Telia Touchpoint Plus. Användare

Telia Touchpoint Plus. Användare Telia Touchpoint Plus Unified För valfrihet av terminal och samlad kommunikation. Användare Mål: Efter genomgången utbildning ska du förstå hur du kan använda din Touchpoint app och din Touchpoint softphone

Läs mer

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen.

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Hej! Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Att prata med en ny person kan kännas nervöst även om man som ni redan har en hel del gemensamt. Därför finns den här guiden som ska

Läs mer

Valet 2010 på facebook!

Valet 2010 på facebook! Ursäkta mig, hur kommer jag till Sosserian? Informationssidor från SAP it Helsingborg - 2010 Valet 2010 på facebook! Är det inte en valseger jag ser där borta? Informationssidor från SAP it Helsingborg

Läs mer

DYSKANALEN ROL ROL-S JUSTERINGS- OCH DÄMPNINGSDEL

DYSKANALEN ROL ROL-S JUSTERINGS- OCH DÄMPNINGSDEL . DYSKANALEN ROL ROL-S JUSTERINGS- OCH DÄMPNINGSDEL www.climecon.fi Den snygga, tystgående dyskanalen ROL är konstruerad för rum där stora luftvolymer behöver fördelas jämnt och dragfritt. ROL-S justerings-

Läs mer

Dagsschema 2 Skapa ny händelse 3 Redigera befintlig händelse 4 Ugeplan 5 Visning af begivenhed 6 Inställningar 7

Dagsschema 2 Skapa ny händelse 3 Redigera befintlig händelse 4 Ugeplan 5 Visning af begivenhed 6 Inställningar 7 MemoAssist MemoAssist är en enkel bild- och ljudbaserade kalender utformad för personer med särskilda behov. MemoAssist har utvecklats i samarbete med användare och yrkesprofessionella från Danmark, Norge

Läs mer

Bakom-örat hörapparater. Bruksanvisning

Bakom-örat hörapparater. Bruksanvisning Bakom-örat hörapparater Bruksanvisning Innehållsförteckning 1. Välkommen 4 2. Viktig information: Läs detta innan du använder din hörapparat första gången 6 Varningar 6 Information om produktsäkerhet 8

Läs mer

BRUKARUPPFÖLJNING ÄLDREOMSORG 2010

BRUKARUPPFÖLJNING ÄLDREOMSORG 2010 BRUKARUPPFÖLJNING ÄLDREOMSORG 0 Margareta Bolinder Sundin Kvalitetsledare SAMMANFATTNING Syftet med undersökningen var att mäta hur nöjda brukarna är med hjälpen de får av äldreomsorgen. Enkäten, som användes

Läs mer

Sida 1 av 5 Arbetsmiljö Ett rum eller två i rummet, så kan man också skapa lite avskildhet i kontorslandskap. En ljuddämpande kreation, Mute floor från Horreds. Design: Fredrik Mattsson. Foto: Andy Praht

Läs mer

Bruksanvisning 13-09/A+W Phonak AG Med ensamrätt 276-09/V1.00/20 029-0

Bruksanvisning 13-09/A+W Phonak AG Med ensamrätt 276-09/V1.00/20 029-0 Bruksanvisning Innehåll 1. Välkommen 4 2. Lär känna Roger Pen 6 2.1 I förpackningen 6 2.2 Så fungerar Roger Pen 7 2.3 Beskrivning av enheten 8 2.4 Indikatorlampor (LED-status) 9 3. Komma igång 10 3.1 Ansluta

Läs mer

Nokia Bluetooth-headset BH-200 Användarhandbok

Nokia Bluetooth-headset BH-200 Användarhandbok Nokia Bluetooth-headset BH-200 Användarhandbok 1 9246086 Utgåva 2 KONFORMITETSDEKLARATION Vi, NOKIA CORPORATION, tillkännager under vårt ensamma ansvar att produkten HS-58W uppfyller villkoren i följande

Läs mer

Nucleus CP810 ljudprocessor och Nucleus CR110 Remote Assistant Handbok för felsökning

Nucleus CP810 ljudprocessor och Nucleus CR110 Remote Assistant Handbok för felsökning Nucleus CP810 ljudprocessor och Nucleus CR110 Remote Assistant Handbok för felsökning Symboler Notera Viktig information eller råd om handhavande. För enklare och säkrare användning. Tips Sparar tid och

Läs mer