Slutrapport EK 50 A 2007:5786 Installationslösning för alkolås Utfärdare tj.ställe, namn Datum Identitet Utgåva Flik Sida

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Slutrapport EK 50 A 2007:5786 Installationslösning för alkolås Utfärdare tj.ställe, namn Datum Identitet Utgåva Flik Sida"

Transkript

1 Mottagare Ärende Skyltfonden, Vägverket EK 50 A 2007:5786 1/1 1. Sammanfattning Volkswagen har tillsammans med vald underleverantör, Protego Car AB, vidareutvecklat installationsprototyper för olika bilmodeller. Vi har också undersökt möjligheten att testa teknologi baserad på gassensor 1 för att få längre kalibreringsintervall och minimera risker för manipulation av alkolås. Resultatet av projektet är nu färdigställt och det finns nu en prototyp för installationskoppling för alkolås, vilken kan användas av flera olika bilmärken. Testerna av gassensorn 1 visar på längre kalibreringsintervall och stabilare kvalitet. 2. Projektets syfte och metod 2.1 Syfte Syfte 1: Utifrån framtagen prototyp och utvärdering i tidigare förstudie 2, testa och vidareutveckla olika typer av inkopplingsmöjligheter/integreringsförfarande för alkolås för att säkra installationskvaliteten och minimera risker för manipulation av alkolås. Syfte 2: Utifrån gällande riktlinjer 3, vidareutveckla teknik baserad på befintliga och kommande typer av teknik för alkolås. Detta ska leda till att alkolåset kan få längre kalibreringsintervaller som sammanfaller med ordinarie servicetillfällen på bilen. Mål 1: Utifrån installationsprototyp från förstudien 2, ta fram prototyp av säker universalinstallation som kan tillämpas på flera typer av bilmärken. Få acceptans av andra bilmärken för användandet av denna installationslösning. Mål 2: Med utgångspunkt i olika ledande tekniker på marknaden 2, ta fram prototyper och förslag på lösningar för att få kortare kalibreringsintervall än vad som är gällande i dag. 2.2 Metod Metoden har varit kvantitativa, praktiska studier av befintligt elsystem i Volkswagen Golf A5. Fullständig dokumentation över elsystemet har ej funnits att tillgå. Icke fabriksknuten dokumentation på internet för CAN-Bus protokollet för Volkswagen Golf MK5, har varit en viktig kunskapskälla. Detta har fördyrat utvecklingen. Standardinterfacet är speciellt framtagen för att kunna utgöra ett specifikt interface mellan olika alkolås och moderna bilar. Utgångspunkten för detta har varit de erfarenheter som dragits i tidigare tester och försök 2. Så som plattform för testning av gassensor 4 användes A200 alkolås från Protego Car och dessa modifierades även för att utgöra en plattform för testning av galliumarsenidsensorer. Vid testning användes således totalt fyra stycken A200 alkolås, där två alkolås hade en 1 Sensor baserad på galliumarsenid (Ga 2 O 3 ) 2 Se Projekt EK50A 2006:23041 Direktintegrerat Alkolås Förstudie. 3 Tillgänliga CENELEC standards ex pren Sensor baserad på galliumarsenid (Ga 2 O 3 )

2 2/2 standardhalvledarsensor av tennoxidtyp (vidare benämnd SB30) och de två andra en galliumarsenidsensor (vidare benämnd SGAS) monterad. Tiden för testning var 150 dagar. 3. Bakgrund I projektet att ta fram ett standardinterface för olika fabrikat av alkolås har Protego Car AB, vidare benämnt PCAB, tagit fram och testat de i denna rapport beskrivna konfigurationer för Volkswagen. Det första interfacet 5 var mer konventionellt och utnyttjade inte CAN-bussens egenskaper i bilen. Den teknik som i dag finns i nya bilar, både av Volkswagens märke, och andra volymaktörer på markanden, begränsar kraftigt installation av tekniska komponenter. Bilmarknaden i Sverige i dag drabbades kraftigt i november 2008, av den inkommande lågkonjunkturen. Våra villkor och marknadsförutsättningar har sedan dess kraftigt förändrats. Efterfrågan på alkolås inom Volkswagen Group Sverige (Volkswagen Personbilar, Volkswagen Transportbilar, Audi, Skoda, Seat), ökar stadigt. Sedan januari 2008 säljs varje månad i genomsnitt 78 alkolås från VGS Resultat, utveckling installationslösning 4.1 Vidareutveckling och test av kabelset Sammanfattning Under hösten 2007 har förslag till hur standardiserade inkopplingskablar för de vanligaste alkolåsen skulle kunna se ut, tagits fram inom ramen för projektet. De är framtagna även med möjlighet till CAN-Bus 7 inkoppling. Fördelen med att integrera med så kallad CAN-Bus är framför allt en förenkling av installationen och en kvalitetssäkring. Det går snabbare att installera och installationen kan bli mer tillförlitlig än om man gör intrång i vanliga kabelhärvor i bilen. Kablarna är så gjorda att de passar med de flesta alkolås på marknaden. Detta antagande har gjorts utifrån givna installationsmanualer för marknadens alkolås, andra än nedan angivna. Kablarna är konstruerade i två delar där en del är specifik för alkolåsmodellen ifråga och den andra delen är specifik för bilmodellen. Alkolåsmodeller som är provade i första läget är; -Dräger XT -Monitech VeriSafe -A200 5 Se EK 50 A 2006: Källa: Barbro Blomqvist, VGS; Volkswagen Group Sverige , Säljstatistik Sverige CAN-Bus; Controller Area Network, är ett sysmet för olika komponenter (microdatorer) i bilens elsystem att kommunicera med varandra.

3 3/3 Samtal har förts med tillverkaren av Volkswagen I Tyskland. 8 Som tillverkare vill Volkswagen att installationer av den här typen från icke redan antagna leverantörer, genomgår omfattande tester i fabrikens testmiljöer, under lång tid Interfacemodul CSX01b En Interfacemodul CSX01b har tagits fram och testats med två olika alkolås. VeriSafe som tillverkas av Monitech och A200 som tillverkats av Protego. Interfacemodulen är baserad på en ATMEL AT90CAN128 mikrocontroller med CAN interfacekrets och spänningsanpassning. Nedanstående blockdiagram beskriver blockschemat för CSX01b. Figur 1 Blockschema CSX01b Inkopplingen av CSX01 sker så att en fast kabel för den aktuella biltypen som kopplas till fördelaktigt uttag så som baksidan av OBD2 kontakten för diagnostik. Vi har även kopplat CSX01b till baksidan av Data Bus On Board Diagnostic Interface J533 i Golf MK5, där enheten har kopplats till CAN HI och CAN LO. Enheten läser av statusinformation från CAN och lägger ut dem som analoga spänningar på alkolås bilsidan. 8 Volkswagen Individual, Wolfburg, Hr Nietnikowski, 19 oktober 2007.

4 4/ Funktion Interfaceenheten omvandlar signalerna från CAN databussen som ger information om bilen är i rörelse eller inte. Detta ger ett effektivt stopp för tjuvkoppling då information om startmotorns läge och om bilen startas på korrekt sätt finns att tillgå i Interfaceenheten. Signalerna för alkolåset finns att tillgå på kontakt bilsida (Fig. 1. och Bild 1). Bild 1. CSX01b Kontakt bilsida på baksidan syns kablarna som ansluter till CAN och J1962. Interface-enheten väger 65 gram. Måtten är ca 10x5 cm.

5 5/5 Ritn 1. Mekaniska dimensioner för CSX01b. Kabelområde används för genomföring av kablar till CAN-anpassning samt relästyrning Kostnad Interfaceenheten med tillhörande kabelställ kostar vid medelvolymproduktion ungefär 500 kronor att tillverka. Vid större volymtillverkning kan tillverkningskostnaden antagligen pressas till hälften Installation Installationstiden för alkolåsen blir ungefär 15 minuter då interfacet finns tillgängligt i bilen. Den främsta fördelen är dock att interfacet är kvalitetssäkrat och förfarandet mycket enkelt att genomföra för den som utför arbetet. I förlängningen innebär detta även färre reklamationer.

6 6/6 Bild 2. Anslutande kontakt till VeriSafe alkolås. Kontakten till vänster ansluter till VeriSafe Control Module CM och kontakten till höger ansluter till CSX01b.

7 7/7 Bild 3. Anslutande kontakt till A200 alkolås. Kontakten till vänster ansluter till A200 centralenhet och kontakten till höger ansluter till CSX01b Strömförbrukning Strömförbrukningen i viloläge var 1mAh vilket ligger mycket bra till inom givna gränsvärden för installationer i bilar. Vid aktivering av fjärkontroll till bilen kunde uppvärmning av alkolås påbörjas Validering av ovanstående ritningar Teknikmekaniker Andreas Nilsson, Michelsens Bil i Tomelilla, har översiktligt studerat ritningarna för installation av universalkoppling. Nilsson kan bestyrka att inkoppling enligt schemat är möjligt att göra på Volkswagen, Audi, Skoda och Volkswagen Transportbilar. 4.2 Utprovning av nya tekniker för att minska kalibreringstider Sammanfattning I testmiljö har en gassensor baserad på ämnet galliumarsenid (Ga 2 O 3 ) sensor testats mot tennoxidsensorer (Sn0 2 ). Utprovning av denna sensor har skett från höst till vårvinter. Resultatet av denna test har uppvisat betydligt högre stabilitet än tidigare tekniska lösningar. Att uppnå ett kalibreringsintervall på två år, vilket sammanfaller med många bilars ordinarie serviceintervaller, är möjligt med denna teknik. För att validera mätningen behöver vi naturligtvis testa under två år. Preliminära mätresultat indikerar två års serviceintervall. Den nya gassensorn är ett viktigt genombrott i studien, då den visar sig hålla jämnare och högre kvalitet är tidigare testade halvledare. I kontakt med företaget Servotec i Lund, har vi undersökt möjligheterna att hitta lösningar för kalibrering av olika typer av alkolås. Här har vi även tittat på en avancerad lösning med IRteknik. Dessa samtal har inte resulterat i något konkret som är av betydelse för projektet. Kalibreringsutrustning är i dagsläget inte lämpad att hanteras av bilverkstäder. Kalibrering av befintlig teknisk måste göras hos alkolåsleverantören Montering av SGAS sensor SGAS sensorn monterades inuti ett A200 alkolås. Strömförsörjningen fick modifieras för att hantera den högre strömförbrukning som SGAS sensorerna har versus orginalhalvledarsensorn SB30.

8 8/8 Bild 1 extern bild på A200 alkolås(a.) insida A200 alkolås med SGAS sensor monterad (b.) Testresultat Testdata från de olika alkolåsen togs ut efter testslut och i nedanstående diagram (diagram 1.) är mätresultaten angivna i heltal mellan 0 och 512 däri visas resultatet för två alkolås ett med SGAS sensor och ett med SB30 sensor. Anledningen till att enbart två alkolås av vardera sorten redovisas, är att man enklare ser de periodiska avvikelser så som alkolåsen uppvisar. Ett medelvärde ger inte en lika god illustration till egenskaperna som påvisas med diagrammet. Ur mätdata är borttaget fylleblås, alltså höga värden som fås då någon testar att blåsa i alkolåset onykter. Dessa är borttagna för att förenkla läsningen av diagrammet och för att åskådliggöra den långsiktiga stabiliteten SGAS SGASc SB30 SB30c Diagram 1. Jämförande data mellan två olika alkolås i testmiljö där två olika sensorer används SGAS sensor av galliumarsenidtyp samt SB30 sensor av tennoxidtyp. Litet c efter mätdatatypen anger att mättdata har algoritmiskt kompenserats.

9 9/9 Utav diagram 1. kan utläsas att SGAS sensorn har en mycket bättre grundstabilitet även med hänsyn till tagen till algoritmisk kompensation, jämfört med SB30 sensorn. Kompenserad stabilitet över tiden ger vid handen att SGAS sensorer har lika bra och i vissa fall bättre långtidsstabilitet än bränslecellssensorer! 4.10 Fältprov Ett omfattande fältprov har ej genomförts i studien varför projektbudgeten kommer att revideras i denna slutrapport. 5. Slutsats Möjligheterna att aktivt arbeta med integration av alkolås i fordon, begränsas kraftigt av de tekniska lösningar för bland annat stöldskydd och motorstyrning som finns i Volkswagens modeller. Samma eller likvärdig teknik finns i övriga stora bilmärken i den svenska marknaden exempelvis Audi, Skoda, Seat och Volkswagen Transporter. Det är sannolikt att antaga att samma situation gäller för märken som Ford, Opel, Fiat, Renault och Peugeot, som varande europeiska märken. Likaså Toyota och andra asiatiska märken torde ha liknande tekniska lösningar som begränsar installation av tekniska moduler som påverkar start och tändning av motor. Prototyperna för gemensamt interface för olika alkolås är framtagen och nu redo att användas. Den testade gassensorn uppvisar möjligheter till längre serviceintervall än tidigare utprovad teknik. 9 Inom ramen för de undersökningar som är gjorda inom projektet är slutsatsen att alkolås med SGAS sensorer är ett bra sätt att skapa ett alkolås med hög mätkvalité och låg tillverkningskostnad. SGAS sensorer är mycket billigare och stabilare (längre kalibreringsintervall) än bränslecellslösningar och fungerar bra för allmänt bruk. Utvecklingen av ett alkolås baserat på SGAS sensorer kostar ungefär 14 till 22 miljoner i utvecklingskostnad. Tillverkningskostnaden för ett sådant trådlöst helintegrerat alkolås skulle vara ungefär 900 kronor i direkt material och direkt arbete vid en volym av alkolås per år. 6. Trafiksäkerhetsnytta Resultaten från projekten kan tydligt bidra till ökad trafiksäkerhetsnytta. Framförallt den minskade kostnaden för installation ger en utökad möjlighet för bilägare att frivilligt välja till installationen. Även för företag med stora vagnparker och många olika bilmodeller och märken, blir installationskostnaderna lägre, vilket troligtvis bidrar till ett utökat användande av alkolås, vilket ökar säkerheten på våra vägar. Genom att underlätta installation, minska kalibreringsbehoven och öka intervallerna, ökar användarvänligheten, vilket torde bidra till en större acceptans för alkolås generellt i samhället. 9 Se EK 50 A 2006:23041

10 10/10 7. Har det varit framsteg/motgångar i relation till projektets syfte? Motgångarna har varit främst i tidsåtgång för test av den nya tekniken och se att den är stabil innan vi börjar med fältprov. Erfarenheter från tidigare installationer hos kunder med kvalitetsproblem gör att vi vill göra tydligare handledningar och utbildningsplaner för låsen och på något sätt dokumentera att användarna tillgodosett sig utbildningen och förstår syftet med alkolåsen, för att undvika manipulationer. Fortfarande är frågan om standards för alkolås en grundförutsättning för fortsatt framgångsrikt arbete med alkolås. Det är viktigt att de kunder som köper alkolås till sina bilar, får omfattande information av oss, vilket vi inte kan lämna i dagsläget. En stor fråga är ju vad dessa kunder gör med sina alkolås om det visar sig ett de inte uppfyller kommande standards. Vårt besök i fabriken 10 resulterade dock inte i de kontakter vi avsåg att knyta för vidare utveckling, utan snarare tvärt om fick vi ytterligare restriktioner på att installera elektroniska komponenter i våra bilar. Bland annat kräver fabriken att utprovning av alkolås görs för varje bilmodell. Kostnaden för genomförande av erforderligt test uppgavs till omkring Euro per bilmodell. Detta gör att vi får söka nya lösningar i Sverige. Arbetet med att få acceptans från andra bilmärken, har ej intensifierats efter mötet med Bil Sweden, branschorganisation. 11 Detta främst beroende på bilbranschens ekonomiska situation och läget för Volvo och Saab. 8. Ekonomisk redovisning Se bilaga 10 Volkswagen Individual, Wolfburg, Hr Nietnikowski, 19 oktober Bil Sweden, tekniska kommitténs möte, Stockholm

Studie om stöldsätt. Personbilar med årsmodell 2009 eller nyare som efterlysts under tidsperioden år 2013-2014.

Studie om stöldsätt. Personbilar med årsmodell 2009 eller nyare som efterlysts under tidsperioden år 2013-2014. Studie om stöldsätt Personbilar med årsmodell 2009 eller nyare som efterlysts under tidsperioden år 2013-2014. Larmtjänst AB Box 24158 104 51 Stockholm Karlavägen 108 Tel 08-522 784 00 Fax 08-660 03 35

Läs mer

BeckHoff LängdMätning!

BeckHoff LängdMätning! BeckHoff LängdMätning! Denna dokumentation ger en övergripande beskrivning av BeckHoffSystemet för LängdMätning via optiska sensorer. 1 Som nödvändig CentralEnhet används BK8100 som mycket enkelt hanterar

Läs mer

Ljudsensor För trådlös avlyssning av brandvarnare. Ansluts i kortänden av spisvakten och stänger automatiskt av spisen/hällen vid larm.

Ljudsensor För trådlös avlyssning av brandvarnare. Ansluts i kortänden av spisvakten och stänger automatiskt av spisen/hällen vid larm. För ännu större säkerhet och användbarhet utökar du enkelt funktionen hos Rutabs spisvakter med våra trådlösa eller fasta tillbehör. Vi förser bland annat Sveriges omsorgsenheter, bostadsrättsföreningar,

Läs mer

SafetyMOB. Installations och användarmanual för. trådlöst nödstopp - dödmansgrepp. SafePort Marine. Dokument: SM_UM_sv Version: 2014-09-25

SafetyMOB. Installations och användarmanual för. trådlöst nödstopp - dödmansgrepp. SafePort Marine. Dokument: SM_UM_sv Version: 2014-09-25 Installations och användarmanual för SafetyMOB trådlöst nödstopp - dödmansgrepp Dokument: SM_UM_sv Version: 2014-09-25 SafePort Marine email: info@safeportmarine.se tel: +46 8 501 64 306 www.safeportmarine.se

Läs mer

IQ8Wireless. - Att kombinera trådbundet och trådlöst brandlarm

IQ8Wireless. - Att kombinera trådbundet och trådlöst brandlarm IQ8Wireless - Att kombinera trådbundet och trådlöst brandlarm Börjar där kablarna slutar: Revolutionerande lösningar för branddetektion Det finns områden och byggnader där vanlig kabelinstallation kan

Läs mer

Trådlöst brandlarm. Systembeskrivning. Innehållet i detta dokument kan komma att ändras utan föregående varning. Honeywell Life Safety Sweden

Trådlöst brandlarm. Systembeskrivning. Innehållet i detta dokument kan komma att ändras utan föregående varning. Honeywell Life Safety Sweden Trådlöst brandlarm Honeywell Life Safety Sweden Systembeskrivning Innehållet i detta dokument kan komma att ändras utan föregående varning. Systembeskrivning trådlöst brandlarm Funktion Systemet tillhandahåller,

Läs mer

Slutrapport Fästanordning för fordons specifik bilbarnstol i framsätet

Slutrapport Fästanordning för fordons specifik bilbarnstol i framsätet Rapporten är framtagen med ekonomiskt bidrag från Trafikverkets skyltfond. Ståndpunkter och slutsatser i rapporten reflekterar författaren och överensstämmer inte nödvändighet med Trafikverkets ståndpunkter

Läs mer

Tidig våryra i bilhallarna redan i februari

Tidig våryra i bilhallarna redan i februari 2016-03-01 Tidig våryra i bilhallarna redan i februari - Det var fortsatt bra fart i bilhallarna i februari. Registreringarna av nya personbilar ökade med 13 procent i februari. Det är den tjugosjätte

Läs mer

4.2 Fastställ en referenslösning... 6 4.2.1 Kundvärde... 6

4.2 Fastställ en referenslösning... 6 4.2.1 Kundvärde... 6 Inlämning 4 IKOT Inlämningsuppgift 4 Anders Segerlund andseg@student.chalmers.se Joakim Larsson joakiml@student.chalmers.se Toni Hastenpflug tonih@student.chalmers.se Fredrik Danielsson fredani@student.chalmers.se

Läs mer

INSTALLATIONSMANUAL COBRA 4400FD12. Fiat Ducato husbil 2012->

INSTALLATIONSMANUAL COBRA 4400FD12. Fiat Ducato husbil 2012-> INSTALLATIONSMANUAL COBRA 4400FD12 Läs noga igenom monteringsanvisningen innan arbetet påbörjas! Vid tveksamheter beträffande bilens elsystem rådfråga alltid bilimportörens tekniska avdelning eller se

Läs mer

2. Får jag bestämma var ni ska gräva? Ja, om det finns något känsligt i vägen vid grävning kan ni påverka var grävning ska ske.

2. Får jag bestämma var ni ska gräva? Ja, om det finns något känsligt i vägen vid grävning kan ni påverka var grävning ska ske. Vanliga frågor Anslutning 1. Ska ni gräva på min tomt eller gör jag det själv? Om det finns behov av grävning så gör vi det. Grävning och återställning ingår i kampanjerbjudandet. Finns det tomrör som

Läs mer

SVM F4. Integrationsverk. Installationsanvisning

SVM F4. Integrationsverk. Installationsanvisning SVM F4 Integrationsverk Installationsanvisning Inkopplingsanvisning F4 För fullständig inkopplingsanvisning, se manual för F4. Leverans Integreringsverket levereras i transportläge. Detta innebär att endast

Läs mer

Nu kan du le ikapp med din Smiley!

Nu kan du le ikapp med din Smiley! Nu kan du le ikapp med din Smiley! Professionell egenkontroll inom temperaturövervakning för dagligvaruhandel, restaurang och storkök Det handlar om livsmedelskvalitet, ekonomi och kundernas bästa. Du

Läs mer

Bruksanvisning. Ronda EC

Bruksanvisning. Ronda EC Bruksanvisning Ronda EC Bäste kund, Om du följer rekommendationerna i denna bruksanvisning kommer produkten att fungera optimalt och förbli effektiv i många år. INNEHÅLL REKOMMENDATIONER OCH TIPS 3 EGENSKAPER

Läs mer

253000 Fläktutrustning Installation/underhåll

253000 Fläktutrustning Installation/underhåll 253000 Fläktutrustning Installation/underhåll Innan systemet tas i bruk måste denna handbok studeras i detalj. Endast av MEDICVENT auktoriserad personal får utföra reparationer och justeringar på denna

Läs mer

KOBRA. Användarmanual. Manual 025

KOBRA. Användarmanual. Manual 025 KOBRA Användarmanual Manual 025 Säkerhet Ankarspelet skall inte användas som förtöjning utan en avlastning skall alltid skapas via en pollare eller liknande. Båtens motor skall alltid vara igång som en

Läs mer

Konstantspänningslikriktare med inbyggda batterier.

Konstantspänningslikriktare med inbyggda batterier. Konstantspänningslikriktare med inbyggda batterier. Sidan 1 av 6 Mekanisk uppbyggnad Likriktaren är monterad i en låda avsedd att hängas på vägg. Lådan har ventilationshål för att erhålla god kylning med

Läs mer

Så här fungerar det. A Uttag 1. D Uttag 6 7. B Uttag 2 3. C Uttag 4 5. Så här använder du ditt bredbandsskåp och dina bredbandsuttag.

Så här fungerar det. A Uttag 1. D Uttag 6 7. B Uttag 2 3. C Uttag 4 5. Så här använder du ditt bredbandsskåp och dina bredbandsuttag. Så här fungerar det Så här använder du ditt bredbandsskåp och dina bredbandsuttag. I hallen, oftast nära elcentralen sitter ditt Bredbandsskåp. Skåpet innehåller en panel med numrerade uttag. Antalet uttag

Läs mer

Installationsanvisning

Installationsanvisning GSM-start TH50/TH90S/ST Installationsanvisning Beskriver manövreringen av värmare. För övriga funktioner, se engelsk manual Feb -09 Service och installation av startutrustningar får endast utföras av utbildad

Läs mer

För att kunna montera CarGard II i din bil måste ett antal anslutningspunkter i bilens elsystem identifieras:

För att kunna montera CarGard II i din bil måste ett antal anslutningspunkter i bilens elsystem identifieras: MONTERINGSANVISNING FÖRBEREDELSER För att kunna montera CarGard II i din bil måste ett antal anslutningspunkter i bilens elsystem identifieras: LÄMPLIG ANSLUT- PUNKT FUNKTION SPÄNNING NINGSPUNKT A spänningsmatning

Läs mer

INSTALLATIONSANVISNING MO050A

INSTALLATIONSANVISNING MO050A INSTALLATIONSANVISNING MO050A @XS-Fiberuttag @XS-fiberuttag Produktbeskrivning @XS-fiberoptiskt uttag är designat för FTTHmarknaden som ett kundavslut på det fiberoptiska nätverket i inomhusmiljö. Det

Läs mer

Montering suguttag! Förslag och vägledning.

Montering suguttag! Förslag och vägledning. Dok: 2008-15 Montering suguttag! Förslag och vägledning. En välplanerad installation kommer att spara Dig mycket tid och arbete. 2 Hur många suguttag behöver jag? Till normalvillan så räcker oftast 1 till

Läs mer

1. Beskrivning av ingående komponenter

1. Beskrivning av ingående komponenter C External 1/9 Installationsmanual för G-CTRL STYRSYSTEM Det här dokumentet beskriver hur G-CTRL styrsystem ska installeras. Manualen är generell och kan därmed användas oavsett om systemet ska användas

Läs mer

Installationsanvisning

Installationsanvisning GSM-start Thermo Top Installationsanvisning Beskriver manövreringen av värmare. För övriga funktioner, se engelsk manual Feb -09 Service och installation av startutrustningar får endast utföras av utbildad

Läs mer

LBST-609. NEXA LBST-609 Skymningsrelä. Säkerhet. Tekniska data

LBST-609. NEXA LBST-609 Skymningsrelä. Säkerhet. Tekniska data LBST-609 NEXA LBST-609 Skymningsrelä KOMPATIBILITET Den här mottagaren fungerar med alla självlärande Nexa-mottagare. FUNKTIONALITET Skymningsrelä med timer för automatisk avstängning. För utomhusbruk

Läs mer

CENTRALBATTERISYSTEM FZLV. Övervakat 24V centralbatterisystem VER 15-01

CENTRALBATTERISYSTEM FZLV. Övervakat 24V centralbatterisystem VER 15-01 CENTRALBATTERISYSTEM FZLV Övervakat 24V centralbatterisystem VER 15-01 Att visa vart man ska det är vår filosofi och affärsidé. Accenta AB marknadsför och säljer ett brett sortiment av hän visningsarmaturer,

Läs mer

Fyra av tio nya bilar var dieslar i januari

Fyra av tio nya bilar var dieslar i januari 2009-02-02 2009-02-02 Fyra av tio nya bilar var dieslar i januari - Dieselbilarna gick mot strömmen och ökade sina registreringar under januari med 4 %, samtidigt som totalmarknaden sjönk med 34 %. Dieselandelen

Läs mer

FULL KOLL. på mätdatan överallt

FULL KOLL. på mätdatan överallt FULL KOLL. på mätdatan överallt Mäter Övervakar Larmar Dokumenterar Trådlöst hela vägen. Från givare till basstation till molnet till mobil eller dator Celsicom - systemet Trådlösa radiogivare för t.ex.

Läs mer

Miljöbästa bilar 2016

Miljöbästa bilar 2016 Miljöbästa bilar 216 Urvalskriterier Förnybarhet Bilen ska vara fossiloberoende. Med detta menas att den ska vara typgodkänd för att köras på ett kommersiellt tillgängligt drivmedel som till minst 75 %

Läs mer

Svensk manual för Access Keyboard/Mouse IR-Interface

Svensk manual för Access Keyboard/Mouse IR-Interface Svensk manual för Access Keyboard/Mouse IR-Interface Innehållsförteckning 1 INLEDNING 3 2 BESKRIVNING 3 2.1 Användningsområde 3 2.1.1 IR-överföring av tangentbordsdata 3 2.1.2 IR-överföring av musdata

Läs mer

Monteringsinstruktion WiPro "all in one" Fiat Ducato 250 (Euro 5, from modell 2012) Version 05/12

Monteringsinstruktion WiPro all in one Fiat Ducato 250 (Euro 5, from modell 2012) Version 05/12 Monteringsinstruktion WiPro "all in one" Fiat Ducato 250 (Euro 5, from modell 2012) Version 05/12 Undantag från ansvar: Denna monteringsinstruktion vänder sig till professionella serviceverkstäder. Därför

Läs mer

Installationsanvisning. Version 3 Gäller för: echolog echolog I/O-modul echolog GIO

Installationsanvisning. Version 3 Gäller för: echolog echolog I/O-modul echolog GIO Installationsanvisning Version 3 Gäller för: echolog echolog I/O-modul echolog GIO Innehållsförteckning 1 Inledning 1 1.1 Echolog... 1 1.2 Versioner... 2 2 I/O-modul 3 2.1 Fastsättning... 4 2.2 Elmätare...

Läs mer

Vattenfelsbrytare esystop flow

Vattenfelsbrytare esystop flow 151217 sida 1 av 3 Installationen bör utföras av en fackman. Vattenfelsbrytaren esystop flow är anpassad till branschregler Säker Vatteninstallation. För installation av och sensor i systemet se separat

Läs mer

MODELL C-HOMWA-1 ANSLUTNINGSSATS, CONNEX (USB) MODELL L-HOMWA-1 ANSLUTNINGSSATS, LXi (RS-232)

MODELL C-HOMWA-1 ANSLUTNINGSSATS, CONNEX (USB) MODELL L-HOMWA-1 ANSLUTNINGSSATS, LXi (RS-232) MODELL C-HOMWA-1 ANSLUTNINGSSATS, CONNEX (USB) MODELL L-HOMWA-1 ANSLUTNINGSSATS, LXi (RS-232) BRUKSANVISNING Rev 20110525 Patentsökt ALLMÄNT Tack för att du köpt denna produkt. Det är viktigt att du läser

Läs mer

LS-UPP11-009 LS-FM011-027

LS-UPP11-009 LS-FM011-027 Liten Mellanbil Sedan/Kombi - Krav Anbudsgivare 1A 1B 1C 2A 2B 2C 2D 2E 2F Leverantör: Avis Avis Avis Mabi Mabi Mabi Mabi Mabi Mabi Fabrikat: KIA Ceed Toyota Auris Hyundai i30 BMW 118d Citroen C4 Ford

Läs mer

Quick start manual. Smart-House 2015-11-04. Rev 2.0

Quick start manual. Smart-House 2015-11-04. Rev 2.0 Quick start manual Smart-House 2015-11-04 Rev 2.0 Innehåll Förord... 3 Programvara... 4 Hämta programvara... 4 PC krav... 4 Dokumentation... 5 Manualer... 5 Projektdokumentation... 5 Smart-Dupline... 6

Läs mer

Utbildning vid leverans Klart att användas omgående Skjuter sönder berg & sten med omedelbar verkan

Utbildning vid leverans Klart att användas omgående Skjuter sönder berg & sten med omedelbar verkan Utrustning för Berg- & Stenspräckning Utbildning vid leverans Klart att användas omgående Skjuter sönder berg & sten med omedelbar verkan SIMPLEX Den enda Stenspräckningspatronen med separat tändare Säkrare

Läs mer

Best.nr. / Line Tracer Kabel och ledningssökare

Best.nr. / Line Tracer Kabel och ledningssökare Översättning av de viktigaste användarinstruktionerna i den engelska originalbruksanvisningen. Vid eventuella oklarheter gäller det som står i den engelska originalbruksanvisningen. 1. INTRODUKTION 1.1

Läs mer

Information. Nyregistreringar under april 2002. Till Pressen 2002-05-02

Information. Nyregistreringar under april 2002. Till Pressen 2002-05-02 Information Till Pressen 2002-05-02 Nyregistreringar under april 2002 Under april registrerades enligt BIL Sweden 24 311 nya personbilar vilket är en ökning med 5,8 % jämfört med samma månad förra året.

Läs mer

Tillbehör & Service. Njut av sommaren med rätt tillbehör.

Tillbehör & Service. Njut av sommaren med rätt tillbehör. Tillbehör & Service Njut av sommaren med rätt tillbehör. Vilka aktiviteter du än har planerat för utesäsongen, har vi tillbehören som gör dom möjliga. Välj och vraka bland mängder av erbjudanden i den

Läs mer

Bruksanvisning Konferensenhet Konftel 100/D

Bruksanvisning Konferensenhet Konftel 100/D Bruksanvisning Konferensenhet Konftel 100/D Svenska Intelligent communications Förklaringar 1 Placering 2 Anslutning till telefon 3 Switchbox 4 Volyminställning telefon 5 Anslutning till PC 6 Volyminställning

Läs mer

LBST-604. NEXA LBST-604 Skymningsrelä. Säkerhet. Tekniska data. Uppdaterad: 23 feb 2015 1 av 7

LBST-604. NEXA LBST-604 Skymningsrelä. Säkerhet. Tekniska data. Uppdaterad: 23 feb 2015 1 av 7 LBST-604 NEXA LBST-604 Skymningsrelä KOMPATIBILITET Den här mottagaren fungerar med alla självlärande Nexa-mottagare. FUNKTIONALITET Skymningsrelä med timer för automatisk avstängning. För utomhusbruk

Läs mer

RAI-S Rodervinkelsvisare Installationsmanual

RAI-S Rodervinkelsvisare Installationsmanual RAI-S Rodervinkelsvisare Installationsmanual 1 Innehållsförteckning Inledning...3 Roderlägesgivare...4 Rodervinkelsvisaren...6 Montering...6 Testning...6 Justeringar...6 Även om alla åtgärder har vidtagits

Läs mer

250003 Fläktenhet med Av/På ventil för rökgas. Installation/underhåll.

250003 Fläktenhet med Av/På ventil för rökgas. Installation/underhåll. 250003 Fläktenhet med Av/På ventil för rökgas. Installation/underhåll. Innan systemet tas i bruk måste denna handbok studeras i detalj. Endast av MEDICVENT auktoriserad personal får utföra reparationer

Läs mer

ESIM251. Inkopplingsanvisning

ESIM251. Inkopplingsanvisning Förbered installationen Tänk igenom var du bäst kan installera ESIM251, ett par tips: 1. Enheten kommunicerar via GSM och behöver därför placeras där du har bästa möjliga GSM-täckning. Enheten fungerar

Läs mer

BRUKSANVISNING SMART. Äggkläckningsmaskin

BRUKSANVISNING SMART. Äggkläckningsmaskin BRUKSANVISNING SMART Äggkläckningsmaskin A. INNEHÅLLSFÖRTECKNING Bruksanvisning - SMART Äggkläckningsmaskin A. INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 B. KOMPONENTBESKRIVNING 2 C. FÖRE ANVÄNDNING 3 Packa upp maskinen 3

Läs mer

2016-02-28. Elbilsutredning Noreens samfällighetsförening. Daniel Norlén

2016-02-28. Elbilsutredning Noreens samfällighetsförening. Daniel Norlén 2016-02-28 Elbilsutredning Noreens samfällighetsförening Daniel Norlén Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 1.1 Bakgrund... 2 1.2 Syfte och målsättning... 2 1.3 Metod... 2 2. Allmänt om elbilar... 3

Läs mer

Registrera din produkt och få support på. www.philips.com/welcome SDV7220/12. Användarhandbok

Registrera din produkt och få support på. www.philips.com/welcome SDV7220/12. Användarhandbok Registrera din produkt och få support på www.philips.com/welcome SDV7220/12 Användarhandbok Innehållsförteckning 1 Viktigt 44 Säkerhet 44 Återvinning 44 2 Din SDV7220/12 45 Översikt 45 3 Komma igång 46

Läs mer

Så här går det till rent praktiskt

Så här går det till rent praktiskt 3 Så här går det till rent praktiskt För att göra det enklare för dig att ta ställning till Stadsnät har vi delat upp informationen i tre delar. 1 2 3 Del ett handlar om fördelarna med Stadsnät och varför

Läs mer

geoliner 480 / 482 Fyrhjulsmätinstrument för personbilar, med CCD-teknik & Windows

geoliner 480 / 482 Fyrhjulsmätinstrument för personbilar, med CCD-teknik & Windows geoliner 480 / 482 TM Fyrhjulsmätinstrument för personbilar, med CCD-teknik & Windows geoliner 480 Användarvänlig... geoliner 480 Avancerad hjulinställningsutrustning den senaste tekniken. Levereras med

Läs mer

Konstantspänningslikriktare.

Konstantspänningslikriktare. Konstantspänningslikriktare. Sidan 1 av 8 Mekanisk uppbyggnad Likriktaren är monterad i en låda avsedd att hängas på vägg. Lådan har ventilationshål för att erhålla god kylning med hjälp av naturlig konvektion.

Läs mer

Handledningar till bedömningsunderlaget

Handledningar till bedömningsunderlaget Handledningar till bedömningsunderlaget Den bifogade checklistan med bedömningskriterier ska användas för att avgöra om en anläggning lever upp till kraven för EPA-utmärkelsen. För att över huvud taget

Läs mer

Integrerad ljusreglering. ELS - MDS - EMD - kundanpassat

Integrerad ljusreglering. ELS - MDS - EMD - kundanpassat Integrerad ljusreglering ELS - MDS - EMD - kundanpassat Integrerad ljusreglering Briljant i sin enkelhet Integrerad ljusreglering innebär att hela ljusregleringssystemet (sensor, styrenhet och dimbart

Läs mer

TRAKTORVIDEO SÄKERHET & EFFEKTIVITET KAMERASYSTEM & TILLBEHÖR. Nyhet LED til fältspruter Se sid 4

TRAKTORVIDEO SÄKERHET & EFFEKTIVITET KAMERASYSTEM & TILLBEHÖR. Nyhet LED til fältspruter Se sid 4 TRAKTORVIDEO KAMERASYSTEM & TILLBEHÖR Nyhet LED til fältspruter Se sid 4 SÄKERHET & EFFEKTIVITET VAGNAR SPRUTOR SKÖRDETRÖSKOR PLANTERINGSMASKINER POTATISUPPTAGARE TRAKTORER GÖDSELTUNNOR BETUPPTAGARE GRÖNSAKSSKÖRDARE

Läs mer

Sensorer och brus Introduktions föreläsning

Sensorer och brus Introduktions föreläsning Sensorer och brus Introduktions föreläsning Administration Schema Kurslitteratur Föreläsningar Veckobrev Övningsuppgifter Laborationer Tentamen Kommunikation Kursens Innehåll Mätsystem Biasering Brus Sensorer

Läs mer

INSTALLATIONSGUIDE Vid fiberanslutning till villa

INSTALLATIONSGUIDE Vid fiberanslutning till villa INSTALLATIONSGUIDE Vid fiberanslutning till villa En stabil framtid med fiber Snabbt, stabilt och säkert. Att installera fiber i sin villa öppnar teknikens motorväg in i framtiden. Du får möjligheter till

Läs mer

Totala registreringar

Totala registreringar Totala registreringar YTD mar-15 11,9% Registreringar YTD Förändring, reg Marknadsandel YTD 1 VOLVO 15 044 12 808 17,5% 2 236 19,9% 19,0% 0,9% 2 VOLKSWAGEN 11 813 10 151 16,4% 1 662 15,6% 15,0% 0,6% 3

Läs mer

1965 till 1968 Sekventiell blinkers

1965 till 1968 Sekventiell blinkers 1965 till 1968 Sekventiell blinkers (se diagram och illustrationer längst ned) Bromsljuset tas också upp då det är integrerat i blinkersreläet. Standardkomponenterna, se bild längre ner, av den vandrande

Läs mer

Installation av digitala enheter

Installation av digitala enheter Installation av digitala enheter Wallpad Digital fastighetsbox Integration DinBox 02 DinBox Installation av digitala produkter 2015 Generella riktlinjer för kabeldragning Allmän information Elektroniska

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning C 2006-06-26 fkat Sidan 1 av 7 Innehållsförteckning INLEDNING... 2 ÖVERSIKT... 2 KONFIGURATION... 2 Beskrivning... 2 Standardvärden... 3 Exempel på konfigurationsfil... 3 FYSISK INKOPPLING... 4 Exempel

Läs mer

Totala registreringar

Totala registreringar Totala registreringar apr-15 10,0% 1 VOLVO 6 022 5 736 5,0% 286 20,4% 21,4% -1,0% 2 VOLKSWAGEN 4 720 4 250 11,1% 470 16,0% 15,9% 0,2% 3 AUDI 1 848 1 557 18,7% 291 6,3% 5,8% 0,5% 4 BMW 1 781 1 660 7,3%

Läs mer

Privatleasingen ökar igen

Privatleasingen ökar igen 10 juli 2018 Privatleasingen ökar igen För första halvåret i år ser vi ett trendbrott för privatleasingen. Antalet privatleasade personbilar som levererats ut ökar igen, från en hög nivå. Första halvåret

Läs mer

Bokslutskommuniké. 1 januari- 31 december 2014

Bokslutskommuniké. 1 januari- 31 december 2014 Bokslutskommuniké 1 januari- 31 december 2014 Styrelsen och verkställande direktören för avger härmed bokslutskommuniké för helåret 2014. Sammanfattning perioden januari december 2014 Nettoomsättningen

Läs mer

OM båtar, Träd- specialist Ramon Apelt specialitet Audi verkstad Atteviks Personvagnar

OM båtar, Träd- specialist Ramon Apelt specialitet Audi verkstad Atteviks Personvagnar nej! VI KAN INGET OM båtar, Träd- GÅRDsredskap ELLER cyklar. specialist Ramon Apelt specialitet Audi VI KAN BARA EN SAK. SERVA AUDI, VW, SKODA OCH SEAT. INGET ANNAT. VARFÖR EN SERVICE- SPECIALIST? specialist

Läs mer

Spisfläkt Exklusiv E

Spisfläkt Exklusiv E Spisfläkt Exklusiv E /126091/2014-11-14 (11492) SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Läs noga igenom denna bruksoch monteringsanvisning, i synnerhet säkerhetsföreskrifterna, innan du installerar och börjar använda produkten.

Läs mer

GENERELLA MONTAGE- OCH UNDERHÅLLSINSTRUKTIONER

GENERELLA MONTAGE- OCH UNDERHÅLLSINSTRUKTIONER GENERELLA MONTAGE- OCH UNDERHÅLLSINSTRUKTIONER FÖR RÖKLUCKOR OCH TAKLJUSKUPOLER 1. LAGRING AV KUPOLER PÅ ARBETSPLATSEN Till takljuskupolerna och rökluckor med ljuskupoler levereras kupolerna i separat

Läs mer

Falck 6709 Universal sändare

Falck 6709 Universal sändare Bruksanvisning Falck 6709 Universal sändare Art.nr.: 320 864 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Falck 6709 Universal sändare består av:... 2 Beskrivning av Falck 6709 Universal sändare... 2

Läs mer

Enkel Digital Skyltning. på några minuter...

Enkel Digital Skyltning. på några minuter... Enkel Digital Skyltning på några minuter... Enkel Digital Skyltning 105mm i litet format... Det finns enkel digital skyltning, med enkla genomtänkta system... Paketen Vi har tagit fram tre färdiga paket

Läs mer

Elsystemets historia. Elsystemets historia

Elsystemets historia. Elsystemets historia Det hela började c:a 530 f.kr. då Thales från Miletus (en grekisk filosof) upptäckte den statiska elektriciteten. Sedan dröjde det c:a 2100 år innan nästa viktiga upptäckt. I slutet av 1500- talet började

Läs mer

Tillstånd att använda radiosändare enligt 3 kap. 6 lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation; fråga om omprövning av tillståndsvillkor.

Tillstånd att använda radiosändare enligt 3 kap. 6 lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation; fråga om omprövning av tillståndsvillkor. FÖRSLAG TILL BESLUT 1(6) Datum Vår referens Aktbilaga 2015-04-29 Dnr: 15-4975 4 Rättssekretariatet Björn van der Veer 08-678 57 26 bjorn.vanderveer@pts.se Hi3G Access AB, 556593-4899 Box 30213 104 25 Stockholm

Läs mer

Med den här boken får du: Författaren:

Med den här boken får du: Författaren: Innehåll Kapitel Sida Inledning 5 1 Myndigheternas roll och inspektionsverksamhet 12 2 Kvalitetsarbete och kvalitetsledning 15 3 Organisationen och personal 19 4 Utveckling av medicintekniska produkter

Läs mer

Hur många utbildningsplatser behövs på de svenska läkarutbildningarna?

Hur många utbildningsplatser behövs på de svenska läkarutbildningarna? Hur många utbildningsplatser behövs på de svenska läkarutbildningarna? Av Lars Brandell 1 (2003-02-14) (Se också den senare rapporten från november 2009; Hur långt räcker de nya platserna på läkarutbildningen?

Läs mer

CMT ADVANCED Diagnos för Bilar och Lastbilar ADVANCEDTECHNOLOGY

CMT ADVANCED Diagnos för Bilar och Lastbilar ADVANCEDTECHNOLOGY CMT ADVANCED Diagnos för Bilar och Lastbilar ADVANCEDTECHNOLOGY CARS CARS är ett professionellt diagnossystem för verkstäder. Systemet arbetar med en omfattande databas med mycket god täckning av den moderna

Läs mer

Information. Definitiva nyregistreringar under Till media

Information. Definitiva nyregistreringar under Till media Information Till media 2004-01-12 Definitiva nyregistreringar under 2003 Under december registrerades enligt BIL Sweden 20 984 nya personbilar vilket är oförändrat jämfört med samma månad förra året. Under

Läs mer

e-sense move dali Manual

e-sense move dali Manual e-sense move dali Manual Innehåll Moves grundläggande funktionssätt...4 5 Programmera RF-signalen...6 7 Ta bort RF-signalen...8 Förinställda scenarion...9 Alternativ för mottagande av RF-signaler...10

Läs mer

Manual för WMR- 252 inbyggnadsmottagare med universaldimmer

Manual för WMR- 252 inbyggnadsmottagare med universaldimmer Manual för WMR- 252 inbyggnadsmottagare med universaldimmer En unik u niversell trådlös mottagare för inbyggnad med dimmer funktion för fjärrstyrning av b.l.a dimbara 230V LED lampor, lågenergilampor,

Läs mer

Digitala Projekt (EITF11)

Digitala Projekt (EITF11) Digitala Projekt (EITF11) Temperaturgivare med larm Handledare: Bertil Lindvall 2014-05-20 Erik Hellered, I-11 Andreas Sjöblom, I-11 Philip Dahlström, I-11 Table of Contents Inledning... 1 Kravspecifikation...

Läs mer

Skapa systemarkitektur

Skapa systemarkitektur GRUPP A1 Skapa systemarkitektur Rapport D7.1 Andreas Börjesson, Joakim Andersson, Johan Gustafsson, Marcus Gustafsson, Mikael Ahlstedt 2011-03-30 Denna rapport beskriver arbetet med steg 7.1 i projektkursen

Läs mer

Montering i Taxi. Tillbehörskatalog. För professionell montering av utrustning i Taxi-bilar.

Montering i Taxi. Tillbehörskatalog. För professionell montering av utrustning i Taxi-bilar. Montering i Taxi. Tillbehörskatalog För professionell montering av utrustning i Taxi-bilar. 2 Produkter för montering i Taxi Monteringsplattformar för taxameter Extra stark konstruktion för att klara tyngre

Läs mer

Serviceinformation. Volvo Lastvagnar AB. Produktinformation på Volvo Lastvagnar för räddningstjänstens personal FM FH

Serviceinformation. Volvo Lastvagnar AB. Produktinformation på Volvo Lastvagnar för räddningstjänstens personal FM FH Serviceinformation Volvo Lastvagnar AB Produktinformation på Volvo Lastvagnar för räddningstjänstens personal FM FH Förord Beskrivningarna och serviceprocedurerna som tas upp i denna handbok är baserade

Läs mer

Totala registreringar

Totala registreringar Totala registreringar YTD jan 14 18,9% 1 VOLVO 3 726 3 346 11,4% 380 19,7% 21,0% 1,3% 2 VOLKSWAGEN 2 998 2 324 29,0% 674 15,8% 14,6% 1,2% 3 BMW 1 341 957 40,1% 384 7,1% 6,0% 1,1% 4 TOYOTA 1 280 777 64,7%

Läs mer

AM/8050 AM/8051 SCOOTER larmsystem

AM/8050 AM/8051 SCOOTER larmsystem AM/8050 AM/8051 SCOOTER larmsystem Funktion och användning 1. Aktivering Tryck på fjärrkontrollens tryckknapp en gång för att aktivera larmsystemet. Aktivering bekräftas av : - ett långt blink på blinkers

Läs mer

Projektarbete Belysning

Projektarbete Belysning Projektarbete Belysning Av: Victor Karlsson, Fredrik Patriksson Stjernspetz, Henrik Byström Handledare: Jörgen Lantz HT/VT -06/-07 1 Innehållsförteckning Projektarbete Belysning... 1 1 Inledning... 4 2

Läs mer

Installationsanvisning

Installationsanvisning Installationsanvisning SPISVAKT STARTKNAPP LÄCKAGEVAKT 20837 v4.5.3 Athena-Spisec-AddOn-installation-manual-v4-SWE.indd 1 8.4.2015 21.21 Athena-Spisec-AddOn-installation-manual-v4-SWE.indd 2 8.4.2015 21.21

Läs mer

Med all säkerhet. Geberit PushFit rör-i-rör-system.

Med all säkerhet. Geberit PushFit rör-i-rör-system. Med all säkerhet. Geberit PushFit rör-i-rör-system. Säker installation med systemgaranti. Läckagesäkert i moderna badrum. Rörledningar för tappvatten måste installeras så att eventuella läckor inte leder

Läs mer

Tillstånd att använda radiosändare enligt 3 kap. 6 lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation; fråga om omprövning av tillståndsvillkor

Tillstånd att använda radiosändare enligt 3 kap. 6 lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation; fråga om omprövning av tillståndsvillkor FÖRSLAG TILL BESLUT 1(7) Datum Vår referens Aktbilaga 2015-04-29 Dnr: 15-4975 5 Rättssekretariatet Björn van der Veer 08-678 57 26 bjorn.vanderveer@pts.se Tele2 Sverige AB, 556267-5164 Box 62 164 94 Kista

Läs mer

I denna laboration skriver jag inte ut resultatet på de flesta frågorna utan du kör dem själv i din miljö.

I denna laboration skriver jag inte ut resultatet på de flesta frågorna utan du kör dem själv i din miljö. Laboration 2, Databashantering med MySQL Av: Marcus Rejås I denna laboration skall vi jobba vidare på bildatabasen som vi började på förra gången. Vi skall ändra fält och lära oss att

Läs mer

FLEXIT SPIRIT. Monteringsinstruktion

FLEXIT SPIRIT. Monteringsinstruktion 110980S-01 2011-05 ART. NR.: 110979 FLEXIT SPIRIT Monteringsinstruktion Trådlös tryckvakt för spiskåpa Trådlösa mottagare Puck, relä (På/Av) res Styrning via valfri sändare, t.ex WT-1/ WT-2 Timerfunktion

Läs mer

RADIOSTYRD MANÖVERPANEL 250-2035 OCH 250-2036

RADIOSTYRD MANÖVERPANEL 250-2035 OCH 250-2036 RADIOSTYRD MANÖVERPANEL 250-2035 OCH 250-2036 INSTALLATION, FELSÖKNING OCH BRUKSANVISNING INNEHÅLL Reservdelar... 2 Tips... 3 Installation... 4 Felsökning... 5 Programmera Sändare/Mottagare... 7 Bruksbeskrivning...

Läs mer

Delrapport Steg 7.1. Integrerad konstruktion och tillverkning. Datum: 29 mars 2011 Grupp: F-3 Handledare: Göran Brännare

Delrapport Steg 7.1. Integrerad konstruktion och tillverkning. Datum: 29 mars 2011 Grupp: F-3 Handledare: Göran Brännare Delrapport Steg 7.1 Integrerad konstruktion och tillverkning Datum: 29 mars 2011 Innehållsförteckning 7.1 Systemarkitektur... 3 7.1.1 Funktionell modellering... 3 7.1.2. Hierarkiskt systemdiagram... 4

Läs mer

CLT1 User Manual. Bedienungsanleitung/ Mode d emploi/ Manual de Instrucciones/ Manuale utente/ Bruksanvisning

CLT1 User Manual. Bedienungsanleitung/ Mode d emploi/ Manual de Instrucciones/ Manuale utente/ Bruksanvisning CLT1 User Manual Bedienungsanleitung/ Mode d emploi/ Manual de Instrucciones/ Manuale utente/ Bruksanvisning 1 Innehållsförteckning Bruksanvisning 53 CLT1 set 54 Allmän information och tekniska data 55

Läs mer

Manual för TH SOL 801 hybrid.

Manual för TH SOL 801 hybrid. 10-10-08 11-03-05 D 11-03-05 Percy Eriksson 1 av 20 Manual för TH SOL 801 hybrid. TH Solar Sverige. Tossene Berg 16. 455 98 Dingle Support: 0523-91139 vardag 08.00-17.00 Internet: www.thsolar.se E-post

Läs mer

Kraftigt ökad bilförsäljning

Kraftigt ökad bilförsäljning 2005-10-03 Kraftigt ökad bilförsäljning Nybilsförsäljningen ökade i september med 11,6 % jämfört med samma månad förra året till 25 076 bilar. Hittills i år har försäljningen ökat med 3,8 %. Lastbilsförsäljningen,

Läs mer

VOLVO S60 & V60 DRIV. Tillägg till instruktionsbok

VOLVO S60 & V60 DRIV. Tillägg till instruktionsbok VOLVO S60 & V60 DRIV Tillägg till instruktionsbok Om detta tillägg Denna trycksak Denna bruksanvisning är ett kompletterande tillägg till bilens ordinarie instruktionsbok. Volvo Personvagnar AB Tillägget

Läs mer

STÄNG AV FÖNSTER. Regler FLAGGSPECTRUM I FLAGGSPECTRUM II FLAGGSPECTRUM III FLAGGSPECTRUM STJÄRNSPEL

STÄNG AV FÖNSTER. Regler FLAGGSPECTRUM I FLAGGSPECTRUM II FLAGGSPECTRUM III FLAGGSPECTRUM STJÄRNSPEL Sivu 1/5 STÄNG AV FÖNSTER Regler FLAGGSPECTRUM I FLAGGSPECTRUM II FLAGGSPECTRUM III FLAGGSPECTRUM STJÄRNSPEL Ett spännande sätt att lära sig känna igen länder och huvudstäder. Ett utomordentligt kännetecken

Läs mer

MONTERINGSANVISNING för CARGARD T70C BILLARM

MONTERINGSANVISNING för CARGARD T70C BILLARM MONTERINGSANVISNING för CARGARD T70C BILLARM CSD AB 003-04-8 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Före installation........................... Larmsatsens innehåll...................... Programmering av larmcentral...............

Läs mer

Miljöbilssituationen i Höör

Miljöbilssituationen i Höör Miljöbilssituationen i Höör ** 2 stjärnor av 10 möjliga - En granskning av Gröna Bilister Juni 2007 Gröna Bilister Tfn 018-320 220 Postgiro 32 34 83-8 Kungsgatan 16 Org.nr. 802400-0674 753 32 Uppsala e-post:

Läs mer

Installationsmanual ML40 Plus

Installationsmanual ML40 Plus Installationsmanual ML40 Plus 1. Beskrivning ML40Plus är en speciellt konstruerad drivenhet för autopiloter på båtar. Den passar de flesta typer av segelbåtar, även sådana med ror-kult. ML40Plus kräver

Läs mer

INSTALLATIONSANVISNING

INSTALLATIONSANVISNING 1189 INSTALLATIONSANVISNING LÅSA Revision 1 2 INSTALLATION ALLMÄNT Kombinerad läsare och lås. Används tillsammans med någon av våra centralenheter för att få ett komplett låsöppnings- och/eller larmförbikopplingssystem.

Läs mer

Tentamen i Krets- och mätteknik, fk - ETEF15

Tentamen i Krets- och mätteknik, fk - ETEF15 Tentamen i Krets- och mätteknik, fk - ETEF15 Institutionen för elektro- och informationsteknik LTH, Lund University 2015-10-29 8.00-13.00 Uppgifterna i tentamen ger totalt 60. Uppgifterna är inte ordnade

Läs mer