Protokoll ITHU:s årsmöte

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Protokoll ITHU:s årsmöte 2015-04-23"

Transkript

1 Protokoll ITHU:s årsmöte Plats: Närvarande Gymnastik- och Idrottshögskolan, Stockholm Birgitta Hemmingsson Miun, Anna Gunder UU, Malena Granberg SH, Carl-Johan Löwenhamn KaU, Stefan Rodheim DU, Mats Brenner HiG, Lasse Bourelius BTH, Markus Schneider KaU, Wietze de Vries KI, Suzanne Pathkiller KI, Anita Eklöf HB. 1 Ordförande hälsar välkommen Ordförande Markus Schneider öppnade mötet och hälsade alla välkomna. 2 Godkännande av dagordningen Dagordningen godkändes. 3 Val av sekreterare Anita Eklöf valdes till sekreterare. 4 Verksamhetsberättelse 2014 Verksamhetsberättelsen för 2014 godkändes, bilaga 1. 5 Ekonomisk rapport Ekonomisk rapport för 2014 gicks igenom liksom budget för 2015, bilaga 2. Mötet godkände den ekonomiska rapporten. 6 Val av styrgruppsledamöter Valberedningens förslag: Omval två år, fr.o.m. april 2015, av: Lena Dafgård, Göteborgs universitet Lasse Bourelius, Blekinge tekniska högskola Nyval, fr.o.m. april 2015, av: Birgitta Hemmingsson, Mittuniversitetet Johan Bäcklund, Högskolan i Jönköping Peter Blaschke, Vetenskapsrådet och Blekinge tekniska högskola (informatör) Har ett år kvar fr.o.m. april 2015: Åsa Forsberg, Lunds universitet Malena Granbom, Södertörns högskola Alastair Creelman, Linnéuniversitetet Marcus Schneider, Karlstads universitet (ordförande) Mötet beslutade om val enligt valberedningens förslag. 7 Verksamhetsplan 2015 Verksamhetsplanen för 2015 gicks igenom, bilaga 3. Mötet diskuterade hur nätverkets arbetsformer kan främja medlemmarnas kunskapsutveckling och vad som driver nätverket framåt. Mötet uppdrar åt styrgruppen att förtydliga kontaktpersoners roll i nätverket samt att löpande uppdatera listan över kontaktpersoner. 1(2)

2 Mötet uppdrar åt informatören att förbättra synligheten av hur man kan ansöka om nytt medlemskap i nätverket på ITHU:s webb. 8 Nästa möte Nästa nätverksmöte tisdagen den 5 maj kl 15:00-16:00 i Adobe Connect. Nästa styrgruppsmöte tisdagen den 19 maj kl 15:00-16:00 i Adobe Connect. 9 Övriga frågor SUHF-konferens 20 maj, Seminarium om framtidens lärandemiljöer. Hur ska ITHU bevaka konferensen? EdTech Sweden. En samverkan mellan organisationer, företag och utbildningssektorn som bildats då Sverige tappar position inom digitalisering inom högre utbildning. Initiativ har tagits för att det saknas en gemensam organisation i Sverige sedan NSHU lades ner. En första konferens kommer att arrangeras i höst för att diskutera vad som kan göras inom frågan. Lärosäten kan ansluta sig till gruppen. Mötet beslutade att bjuda in någon från EdTech till ett ITHUnätverksmöte för att diskutera ITHU:s ev. deltagande i gruppen. LMS-gruppen inom ITHU driver frågan om gemensam upphandling av LMS. 10 Avslutning Ordförande förklarade mötet avslutet Vid protokollet Justeras Anita Eklöf Markus Schneider 2(2)

3 Bilaga 1 ITHU - Nätverket för IT i högre utbildning Verksamhetsberättelse 2014 Sammanfattning Nätverket för IT i högre utbildning är öppet för alla som är intresserade av IT i undervisning och lärande vid landets lärosäten. Nätverkets e-postlista består av 243 prenumeranter. Årets två internat hade god uppslutning med sammanlagt över 120 deltagare. Tyngdpunkten i arbetet under året har varit kunskaps- och erfarenhetsutbyte främst i regelbundna e-möten samt vid två internat, ett i Karlskrona och ett i Umeå i samband med NU2014. Styrgruppen deltog med två workshops och en monter för medlemsrekrytering under NU2014 där också ett flertal presentationer och workshops hölls av övriga ITHU medlemmar. Mediegruppen anordnade eget spår under vårens internat som lockade 30 deltagare. Den dokumenterade aktiviteten i övriga arbetsgrupperna har avtagit. Under höstinternatet bestämde närvarande medlemmar gemensamt med styrgruppen att fokusera på genomförande av gemensamma webbinarier under Kort bakgrund Nätverket för IT i högre utbildning (ITHU) bildades 2007 av NSHU (Myndigheten för Nätverk och Samarbete inom Högre Utbildning) under namnet IKT-infrastrukturgruppen. I samband med nedläggningen av NSHU överfördes resterande medel till Uppsala universitet som innehade ordförandeskapet, som gick över till Karlstad universitet År 2012 var det dags för Lunds universitet att ta över ordförandeskapet, resterande medel och ekonomiskt ansvar. År 2014 valdes Lasse Bourelius, Blekinge Tekniska Högskola, till tillförordnad ordförande fram till höstinternatet där Markus Schneider, Karlstads universitet valdes som ordförande för resterande mandatperiod, dvs Inledning Utgångspunkten för nätverkets arbete är det faktum att samhällsförändringen är snabb och IT utgör en av de stora förändringskrafterna. Användning av IT påverkar i hög grad såväl arbetsliv som undervisning och lärande. För att kunna möta de förväntningar och behov som studenterna har med sig då de kommer till högskolan ställs nya krav på högskolan och personalens kompetens. Specialister från stöd- och utvecklingsenheter behövs för att stötta lärare och studenter i användandet av IT i undervisning och lärande och för att medverka till att vidareutveckla användningen av IT i utbildningssammanhang.

4 Bilaga 1 Att arbeta med IT i undervisning och lärande innebär vidare en föränderlig verksamhet varför många frågor måste behandlas kontinuerligt t ex: Pedagogiska och tekniska krav på lär- och portalplattformar. Tester och utvärderingar av ny teknik för lärande. Öppna lärresurser och en infrastruktur för detta. Nya utmaningar för lärare och studenter som t ex förändrad lärarroll, upphovsrättsfrågor, genomströmning samt behov av stödstrukturer och rutiner på lärosätena. Driftsorganisationsfrågor då samägande är ett ekonomiskt fördelaktigt alternativ. Hur man utifrån en pedagogisk utgångspunkt kan använda IT på ett sådant sätt att det tillför ett mervärde för lärande. Betydelsen av hur nya verktyg integreras och används. Lärare ska inte behöva tyngas av alltför mycket administration. Syfte Nätverket för IT i högre utbildning, ITHU, har som sitt främsta syfte att främja och stimulera lärande genom god användning av IT i lärosätenas utbildningar. Nätverket vill bidra till att Sverige är en ledande nation inom användning av IT i högre utbildning. Nätverket arbetar för god och pedagogisk användning av redan befintlig IT, verkar för att ny IT kartläggs, utvärderas och används samt följer utvecklingen av arbetssätt och resurser avseende IT i undervisning och lärande. Nätverket utgör ett forum för erfarenhets- och kunskapsutbyte inom praktik, utvecklingsarbete och forskning samt initierar samarbeten mellan Sveriges lärosäten. För att uppnå god ekonomi, kvalitet och effektivitet i utbildningen är även frågor gällande gemensamt användning av utbildningsinfrastruktur angelägna att sätta fokus på och arbeta med. Verksamhet och resultat 2014 Internat ITHU genomförde sedvanligt två internat under Program bestäms av nätverkets medlemmar. Internaten har anordnats vid olika lärosäten och att besöka respektive lärosäte har uppfattats som mycket positivt och stärkt kunskapen också om varandra. Vårens internat genomfördes inom ramen för SUNET-dagarna. Det finns stora fördelar med samordning, utöver uppenbara besparingar är det framför allt för att samordningen främjar nätverkande utanför ITHU och också är en möjlighet att lyfta fram ITHU hos SUNET. Programinnehållet vid internaten behandlar ett vitt spektrum av frågor rörande IT i undervisning och lärande: pedagogiskt, tekniskt, organisatoriskt och administrativt.

5 Bilaga 1 ITHU-internat i Karlskrona Vårens internat, den 31 mars - 1 april, arrangerades med ett lunch till eftermiddags-upplägg som en del i SUNET-dagarna. På programmet fanns ett fylligt innehåll som gav utrymme för kunskapsfördjupning, erfarenhetsutbyten och inspiration. Några inslag: SUNET chefen, Maria Häll, var inbjuden talare för att diskutera samverkansmöjligheter. Diskussioner Mycket tid hade avsatts för diskussioner, både i arbetsgrupperna och i plenum. ITHUs interna arbete Med bl a verksamhetsberättelse, verksamhetsplan, ekonomirapport och budget, val av styrgrupp och rapporter från arbetsgrupperna. ITHU-internat i Umeå Höstinternatet ägde rum i HumLab på Umeå universitet, den 7-8 oktober i anslutning till NU2014. Tiden för internatet var något kortare. Några inslag: - Nätexamination - SUNET play - ITHU:s interna arbete Arbetsgrupper 2014 Mediegruppen Sammankallande för gruppen är Peter Blaschke, Blekinge tekniska högskola. Studentportalgruppen Har sammanslagits med arbetsgruppen Framtidens LMS. Arbetsgruppen Framtidens LMS Sammankallande är Lasse Bourelius, Blekinge Tekniska Högskola. OER-gruppen Sammankallande för OER-gruppen är Ebba Ossiannilsson, Lunds universitet. Nätverket för högskolepedagogik Sammankallande är Bengt Petersson, Göteborgs universitet.

6 Bilaga 1 Nätverksarbete Nätverksmöte via e-möte ITHU har möte en gång i månaden via e-möte, den första tisdagen i varje månad kl Deltagande vid nätverksmötena skiftar mellan 10 till 25 deltagare per gång. E-mötena är en viktig arena för informationsutbyte och planering av olika aktiviteter. ITHUs medlemmar ITHU har en gemensam e-postlista med 243 prenumeranter. Antalet deltagare vid de två internaten har varit fler än120. Styrgruppen Styrgruppen har det övergripande ansvaret för att se till att nätverket hålls samman. Den viktigaste uppgiften är att förbereda nätverksmöten, både virtuella och reella. Att utse programansvarig till internaten och delta i programplaneringen. Därutöver har frågor avseende ekonomi, administration, information och den fortsatta verksamheten behandlats. Styrgruppen har e-möten varje månad, tisdagar, två veckor innan nätverksmötet. Enligt verksamhetsplanen utser ITHU en styrgrupp vid sitt internat under vårterminen. Medlemmarna i styrgruppen väljs för två år i taget. För att uppnå kontinuitet i nätverkets arbete skall inte hela styrgruppen väljas ny varje år utan häften av ledamöterna skall vara kvar. Styrgrupp under 2014 har varit: Lasse Bourelius (ordförande), Blekinge Tekniska Högskola, Markus Schneider, Karlstads Universitet efter Höstinternatet Monika Allöv-Andersson (webbansvarig), Karlstads universitet Keith Bryant, Mittuniversitetet Lena Dafgård, Göteborgs universitet Anita Eklöf, Högskolan i Borås Malena Granbom, Södertörns högskola Alastair Creelman, Linnéuniversitet Åsa Forsberg, Lunds universitet Valberedning Till valet av styrgrupp vid vårinternatet har valberedningen bestått av: Anna Frederiksen (sammankallande), Högskolan i Halmstad, Mikael Bodell, Chalmers, och Anna- Karin Larsson, Försvarshögskolan På höstinternatet valdes en ny valberedning: Anna Karin Larsson, Försvarshögskolan (sammankallande), Mats Brenner, Högskolan i Gävle, Wietze de Vries, Karolinska Institutet

7 Ekonomisk redovisning Nätverket har tagit ut en konferensavgift för båda internaten. Avgiften har varit 1000 kr per deltagare för att täcka mat och eventuella kostnader för tillresta föredragshållare. Resa och hotellkostnad tar var och en av deltagarna direkt genom sitt lärosäte. Bilaga 1 Ekonomisk rapport Bilaga 1

8 Bilaga 2

9 Bilaga 3 Verksamhetsplan fo r ITHU 2015 Bakgrund Samhällsförändringen är snabb och IT utgör en av de stora förändringskrafterna. Användning av IT påverkar i hög grad såväl arbetsliv som undervisning och lärande. Nya krav ställs på medarbetarnas pedagogisk digitala kompetens och högskolans förmåga att möta de förväntningar och behov som studenterna har på den digitala lärmiljön. Nya krav ställs också på högskolans förmåga att tillgodose samhällets och medborgarnas behov av livslångt lärande. Specialister från pedagogiska stöd- och utvecklingsenheter behövs för att stötta lärare och studenter i användande och utveckling av IT i undervisning och lärande, studieadministration och andra stödfunktioner för studierna. IT i undervisning och lärande är ett strategiskt område som berör såväl kvalitet och effektivitet som pedagogisk utveckling. Därför är frågor kring IT i högre utbildning mycket angelägna att uppmärksamma, att arbeta med och rikta särskilda insatser mot på flera nivåer inom lärosätena och i samhället. Vision Nätverket för IT i högre utbildning, ITHU, ska vara ett viktigt nätverk och en synlig aktör för nationella organ vad gäller god användning av IT i lärosätenas utbildningar. Syfte ITHU har som sitt främsta syfte att främja och stimulera studenters lärande genom god användning av IT i lärosätenas utbildningar. Nätverket vill bidra till att Sverige är en ledande nation inom användning av IT i högre utbildning. Nätverket arbetar för god och pedagogisk användning av redan befintlig IT, verkar för att ny IT kartläggs, utvärderas och används samt följer utvecklingen av arbetssätt och resurser avseende IT i undervisning och lärande. Nätverket utgör ett forum för erfarenhets- och kunskapsutbyte inom praktik, utvecklingsarbete och forskning samt initierar samarbeten mellan Sveriges lärosäten. För att uppnå god ekonomi, kvalitet och effektivitet i utbildningen är även frågor gällande gemensam användning av utbildningsinfrastruktur angelägna att sätta fokus på och arbeta med.

10 Bilaga 3 Mål och strategier för nätverkets arbete Prioriterade mål för Genomföra och sprida högskolegemensamma seminarier online (webbinarier) i syfte att stärka medlemmarnas och andra intresserades kompetens. Idén är att gemensamt identifiera aktuella frågor som det redan finns planerade aktiviteter för på lärosäten för att uppnå samordningsvinster. Målet är att ha genomfört 10 webbinarier under 2015 med 800 deltagare totalt. Ansvar: Styrgruppen tar kontakt med de lärosäten som anordnar webbinariet och ser till att ansvariga personer för genomförande utses. Alla medlemmar svarar för gemensam marknadsföring. Ämnesval och planering av höstens webbinarier sker i samband med vårens internat. - Arbeta för två årliga internat för erfarenhets- och kunskapsutbyte. Ansvar: Styrgruppen tillsammans med värdlärosäte och SUNET. Målet är att totalt 150 deltagare ska ha deltagit i internaten. - Utveckla samarbete med övriga svenska nätverk med likartat syfte och målsättning Ansvar: Ordförande med styrgruppen Målet är att ha genomfört 2-3 gemensamma webbinarier och tagit initiativ till att ta fram en gemensam målbild för vidare samverkan Övriga mål och strategier - Aktuell information om nätverkets aktiviteter ska publiceras på ITHU:s webbplats, Ansvar: Informationsansvarig. Kontaktpersonen sprider vidare via sina interna nätverk på respektive lärosäte. - Arbeta för att få representation på alla svenska lärosäten. Ansvar: Informationsgruppen uppdaterar kontaktlistan. Styrgruppen kontaktar lärosäten som inte är aktiva i ITHU. - Arbeta för att få fler lärare och forskare till nätverket. Ansvar: Respektive lärosätes kontaktperson och enskilda medlemmar ansvar att informera på sitt lärosäte - Arbeta för att ytterligare förankra och vidga nätverket på respektive lärosäte. Ansvar: Respektive lärosätes kontaktperson.

11 Bilaga 3 - Genom ITHUs arbetsgrupper arbeta med angelägna frågor; nya teknologier för lärande, infrastrukturfrågor, öppna lärresurser, etc. Ansvar: Respektive arbetsgrupp ansvarar för att arbetet utförs och information sprids. - Bevaka viktiga internationella trender. Ansvar: Respektive arbetsgrupp bevakar sitt område liksom enskild medlem och sprider inom nätverket. - Utgöra remissinstans för frågor angående pedagogisk användning av IT i högre utbildning senast Ansvar: Styrgruppen. - Arbeta med lobbyverksamhet för att påverka angående frågor om IT i undervisning och lärande. Ansvar: Alla medlemmars ansvar. - Medverka vid nationella konferenser inom högre utbildning. Ansvar: Styrgruppen och arbetsgrupper. Medlemmar ITHU är ett nätverk öppet för alla intresserade vid landets lärosäten, specialister från pedagogiska stöd- och utvecklingsenheter samt forskare och lärare som arbetar med användning av IT i utbildningssammanhang. Gemensam nämnare för medlemmarna är att de ansluter sig till nätverkets syften och mål. ITHU struktur, organisation och arbetsformer ITHU bidrar till att användningen av IT i undervisningen anpassas och belyses utifrån pedagogiska, tekniska och administrativa aspekter. Nätverket sammanför olika kompetenser för att gynna uppkomsten av bra strukturer för studenter, lärare och inom administrationen. ITHU har representanter och är på så sätt förankrat på så gott som samtliga landets lärosäten. Medlemmarna tilldelas resurser för arbete i nätverket via sina respektive lärosäten och varje medlem i nätverket utgör en viktig kommunikationskanal för sitt eget lärosäte. Nätverkets arbetssätt är kända och etablerade på högskolorna. Nätverksarbetet finansieras via varje lärosäte (nationella träffar, utredningar/kartläggningar, resor), via avgifter för internat och i förekommande fall via nationella projekt. Arbetet inom nätverket sker inom ramen för medlemmarnas ordinarie arbete. Nätverket består av medlemmar från universitet och högskolor i Sverige. Varje lärosäte utser en kontaktperson för ITHU. Den officiella kontaktpersonen för lärosätet ansvarar för att sprida information till olika målgrupper inom sitt lärosäte. Kontaktpersonen ansvarar också för att samordna de kollegor på det egna lärosätet som ingår i ITHU. I uppgiften ingår även att arbeta för att

12 Bilaga 3 förankra nätverket och vidga det med fler lärare och forskare på respektive lärosäte. Medlemmarna i nätverket skall vara lärare som använder IT i undervisning och lärande och specialister från enheter vars uppgift är att främja och stödja användningen av IT i högre utbildning. ITHU sammanträder den första tisdagen i varje månad (juli och augusti undantaget) kl via e- möten och träffas fysiskt två gånger per år. Nätverket utser en styrgrupp som sammanträder tisdagen två veckor innan nätverksmötet, kl , via e-möten. Medlemmarna i styrgruppen väljs för två år i taget. För att uppnå kontinuitet i nätverkets arbete skall inte hela styrgruppen väljas ny varje år utan minst hälften av ledamöterna skall vara kvar. En valberedning utses vid höstterminens möte. Årsmöte hålls under vårterminen då val eller omval sker till de poster som har avgående ledamöter. Nätverket beslutar också om verksamhetplan och budget under årsmötet. Styrgruppen förbereder ärenden inför nätverkets träffar. Nätverksträffarna förläggs inom ramen för Sunet-dagarna som förläggs till olika lärosäten genom rotation. Respektive lärosäte ansvarar för sitt arrangemang med stöd från styrgruppen. ITHU utser en informationsansvarig som adjungeras till styrgruppen. Ekonomi- och administrationsansvaret för ITHU finns vid det lärosäte som innehar ordförandeposten. Ekonomisk rapport över året biläggs verksamhetsberättelsen. Medlemmar i nätverket kan samarbeta i mindre arbetsgrupper och projekt, på initiativ av nätverket. Varje arbetsgrupp utser en sammankallande och avrapporterar vid nätverksträffarna samt via ITHUs webb. Arbetsgrupperna ska informera och engagera nätverkets medlemmar i arbetsgruppernas arbete genom att förbereda informations- och diskussionspunkter till nätverkets möten.

Stadgar för Mörrumsåns Vattenråd, ideell förening 2010-05-21

Stadgar för Mörrumsåns Vattenråd, ideell förening 2010-05-21 Stadgar för Mörrumsåns Vattenråd, ideell förening 2010-05-21 1 Föreningens namn Föreningens namn är Mörrumsåns Vattenråd, ideell förening. 1 (6) 2 Ändamål Föreningen har till uppgift att verka för en uthållig

Läs mer

VKF möte 2013 04 08. Plats: Högskolan i Borås, konferensrum J2519 (Biblioteket, hus H, plan 2,5)

VKF möte 2013 04 08. Plats: Högskolan i Borås, konferensrum J2519 (Biblioteket, hus H, plan 2,5) VKF möte 2013 04 08 Plats: Högskolan i Borås, konferensrum J2519 (Biblioteket, hus H, plan 2,5) Närvarande: Urban Carlén, Högskolan i Skövde Anita Eklöf, (sekreterare), Högskolan Borås Lars Göran Hedström,

Läs mer

Protokoll fört vid Aktiva Seniorers ordinarie förbundsstämma i Sundsvall den 11-12 maj 2012

Protokoll fört vid Aktiva Seniorers ordinarie förbundsstämma i Sundsvall den 11-12 maj 2012 Sid 1(5) Närvarande: Från Förbundsstyrelsen Ing-Marie Noréen, Förbundsordförande, Kungsbacka Asta Andersson, Karlskrona Mai-Britt Danielsson, Värnamo Lillemor Fridlund, Skövde Lars Hellström, Örebro Bengt

Läs mer

Protokoll från styrgruppens möte den 9 december 2015

Protokoll från styrgruppens möte den 9 december 2015 Protokoll från styrgruppens möte den 9 december 2015 På GR i Göteborg klockan 10.00-12.10 ande Ulrika Samuelsson, Länsstyrelsens Miljöskyddsavdelning Johan Stern, Lidköping, Grästorp, Götene/Skaraborgs

Läs mer

HANDBOK. KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan

HANDBOK. KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan HANDBOK KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan 2012 2014 Uppdaterad 2013 Innehåll Varför har KB en inflytandestruktur? 3 Strukturen 3 Vad är nationella referensgruppen? 4 Vad är en styr-

Läs mer

STADGAR SEKE Civilingenjörerna Karlstad Karlstads Universitet

STADGAR SEKE Civilingenjörerna Karlstad Karlstads Universitet STADGAR SEKE Civilingenjörerna Karlstad Karlstads Universitet Stadgar SEKE 1 (7) 1 Föreningens namn Föreningens namn är SEKE Civilingenjörerna Karlstad. 2 Föreningens säte Föreningen har sitt säte i Karlstad

Läs mer

Verksamhetsplan 2016. Beslutad av årsmötet 2015

Verksamhetsplan 2016. Beslutad av årsmötet 2015 Verksamhetsplan 2016 Beslutad av årsmötet 2015 Verksamhetsplan 2016 Det här är vår verksamhetsplan för 2016. Den är en viktig riktlinje för de aktiva och anställda inom vår organisation och pekar ut tydliga

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2010

VERKSAMHETSPLAN 2010 VERKSAMHETSPLAN 2010 Enligt styrelsebeslut 2010-02-05 1(8) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Kapitelrubrik Sid nr FRAMSIDA 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 FÖRENINGENS SYFTE OCH MÅL 3 ORGANISATION 3 EKONOMI 4 KOMMITTÉERNA

Läs mer

SVENSKA MIGRÄNFÖRBUNDET SMIF Förbundsstyrelsen, protokoll nr 2 2011-02-22

SVENSKA MIGRÄNFÖRBUNDET SMIF Förbundsstyrelsen, protokoll nr 2 2011-02-22 SVENSKA MIGRÄNFÖRBUNDET SMIF Förbundsstyrelsen, protokoll nr 2 2011-02-22 Tid och plats: Närvarande, beslutande Övriga Anmält förhinder Studieförbundet Vuxenskolan, Västerås Tisdagen den 22 februari 2011,

Läs mer

Stadgar för Blekinge Health Arena ideell förening

Stadgar för Blekinge Health Arena ideell förening 1(7) Stadgar för Blekinge Health Arena ideell förening Antagna vid konstituerande möte den 11 juni 2013. Föreningen är en ideell förening, som har tillkommit på initiativ av Karlskrona kommun, Landstinget

Läs mer

Översyn av arbetsformer och reglemente för pensionärsrådet

Översyn av arbetsformer och reglemente för pensionärsrådet Dnr KS-2012-671 Dpl 00 sid 1 (7) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Verksamhetsstyrning Tjänsteyttrande 2013-03-26 Jenny Mentzer, 054-540 -10 40 jenny.mentzer@karlstad.se Översyn av arbetsformer och reglemente för

Läs mer

UNGA HÖRSELSKADADES VERKSAMHETSPLAN 2013. Beslutad av årsmötet 29 april 2012

UNGA HÖRSELSKADADES VERKSAMHETSPLAN 2013. Beslutad av årsmötet 29 april 2012 UNGA HÖRSELSKADADES VERKSAMHETSPLAN 2013 Beslutad av årsmötet 29 april 2012 Reviderad 6 december 2012 1 Verksamhetsplan 2013 Det här är vår verksamhetsplan för 2013. Den är en viktig riktlinje för de aktiva

Läs mer

Stadgar för Rimbo Idrottsförening

Stadgar för Rimbo Idrottsförening Stadgar för Stadgarna reviderade och fastställda i oktober 1992 Stadgarna ändrade avseende 6 vid årsmöte 1996 Stadgarna ändrade avseende 5, 6, 9, 12, 13, 14, 15, 17 och 22 vid årsmöte 2012 Sida 2 av 6

Läs mer

att bidra till underlag för samhällsplanering och annan verksamhet av betydelse för vattenförhållandena

att bidra till underlag för samhällsplanering och annan verksamhet av betydelse för vattenförhållandena Styrelsens förslag till reviderade stadgar för Mälarens vattenvårdsförbund 2016 Mälarens vattenvårdsförbund är en ideell organisation vars gällande stadgar enligt nedan fastställdes den 13 mars 1998. Ändringsförslag

Läs mer

Kapitel 1: KODEN för Aktiva Seniorer Skövde

Kapitel 1: KODEN för Aktiva Seniorer Skövde KODEN för Aktiva Seniorer Skövde Kapitel 1: KODEN för Aktiva Seniorer Skövde Föreningen beslutar på föreningsstämma att arbeta efter KODEN, som är en verksamhetsbeskrivning och ett styrdokument. Syfte

Läs mer

STYRELSENS JOBB SÅ LÅNGT

STYRELSENS JOBB SÅ LÅNGT Hej alla medlemmar i Svensk Räddningshundförarförening! I somras anordnade vi ett sommarläger i Nynäshamn/Stora Vika som samlade drygt 20 deltagare från norr till söder. Lägret började på onsdagen den

Läs mer

Maktsalongen Verksamhetsplan 2015

Maktsalongen Verksamhetsplan 2015 Bilaga 5 Maktsalongen Verksamhetsplan 2015 Maktsalongen är en organisation som arbetar med jämställdhet i det unga civilsamhället. 2015 är organisationens fjärde år och organisationen växer med raketfart.

Läs mer

Minnesanteckningar från miljö- och byggchefsträff

Minnesanteckningar från miljö- och byggchefsträff Minnesanteckningar från miljö- och byggchefsträff Den 10 september 2015 i Växjö Deltagare: Ann-Sofi Persson, Ljungby kommun Camilla Ottosson, Region Kronoberg (deltog inledningsvis) Carola Gunnarsson,

Läs mer

- främja, och själv delta i, en samhällsomdaning i överensstämmelse med arbetarrörelsens grundläggande värderingar;

- främja, och själv delta i, en samhällsomdaning i överensstämmelse med arbetarrörelsens grundläggande värderingar; ABF Stadgar ABF Sjuhärad 1 GRUNDSATSER Arbetarnas Bildningsförbund (ABF) vill genom en fri och frivillig bildningsverksamhet, grundad på jämlikhetens, solidaritetens och demokratins principer: - främja,

Läs mer

Instruktioner för etiska nämnden, invalsnämnden, tävlingsnämnden, valberedningen och akademier

Instruktioner för etiska nämnden, invalsnämnden, tävlingsnämnden, valberedningen och akademier Sveriges Arkitekter Sveriges Arkitekters stämma 2014 Föredragningspunkt 6 INSTRUKTIONER FÖR NÄMNDER, VALBEREDNING OCH AKADEMIER Instruktioner för etiska nämnden, invalsnämnden, tävlingsnämnden, valberedningen

Läs mer

Stadgar. Allmänna möten. Styrelsen. Apollonia. Idrottsutskottet. Internationella utskottet. Kulturutskottet. Sexmästeriet.

Stadgar. Allmänna möten. Styrelsen. Apollonia. Idrottsutskottet. Internationella utskottet. Kulturutskottet. Sexmästeriet. 1 2 Stadgar Kap. 1 Allmänna bestämmelser Kap. 2 Medlemskap Kap. 3 Allmänna mötet Kap. 4 Odontologiska studentkårens styrelse (OSS) Kap. 5 Styrelsemedlemmarna Kap. 6 Inspektorn Kap. 7 Utskotten Kap. 8 Grupper

Läs mer

SÖLVESBORGS KOMMUN Fritid & kultur. föreningskunskap. - att bilda förening -

SÖLVESBORGS KOMMUN Fritid & kultur. föreningskunskap. - att bilda förening - SÖLVESBORGS KOMMUN Fritid & kultur föreningskunskap - att bilda förening - Innehållsförteckning Ideell förening, vad är det? 3 Hur många medlemmar måste man vara? 3 Vad krävs för att bilda en förening?

Läs mer

Minnesanteckningar från dialogmöte om nätverk på SKL den 21 januari 2014

Minnesanteckningar från dialogmöte om nätverk på SKL den 21 januari 2014 Minnesanteckningar från dialogmöte om nätverk på SKL den 21 januari 2014 Mötet inleddes med en kort presentation av deltagarna runt bordet och de fyra deltagarna per telefon. Programpunkterna för mötet

Läs mer

Förslag till verksamhetsplan för Cancerföreningen PALEMA under verksamhetsåret 2016

Förslag till verksamhetsplan för Cancerföreningen PALEMA under verksamhetsåret 2016 VP PALEMA 2016.docx Förslag till verksamhetsplan för Cancerföreningen PALEMA under verksamhetsåret 2016 PALEMA s ändamål och uppgift, enligt ändamålsparagrafen, är att verka för en förbättrad vård och

Läs mer

Västra regionen. Inbjuder till Vårkonferens på. Stenungsbaden 31 maj 1 juni 2012

Västra regionen. Inbjuder till Vårkonferens på. Stenungsbaden 31 maj 1 juni 2012 Västra regionen Inbjuder till Vårkonferens på Stenungsbaden 31 maj 1 juni 2012 Välkomna till västra regionens vårkonferens! Årets vårkonferens är förlagd till Stenungsbaden Yacht Club och Västkusten när

Läs mer

Protokoll. Styrgruppsmöte 5 december 2012. 14 december 2012. GR, Göteborg 13.00-15.30

Protokoll. Styrgruppsmöte 5 december 2012. 14 december 2012. GR, Göteborg 13.00-15.30 14 december 2012 Protokoll Styrgruppsmöte 5 december 2012 GR, Göteborg 13.00-15.30 ande Ulrika Samuelsson, Länsstyrelsen, ordförande Leif Schöndell, Borås Monica Dahlberg, GR Övriga deltagande Lasse Lind,

Läs mer

Kvalitetsprogram 2012-2014 Gemensamma förvaltningen. Fastställd av förvaltningschefen 2013-10-24, dnr: 19-2012-2403

Kvalitetsprogram 2012-2014 Gemensamma förvaltningen. Fastställd av förvaltningschefen 2013-10-24, dnr: 19-2012-2403 Kvalitetsprogram 2012-2014 Gemensamma förvaltningen Fastställd av förvaltningschefen 2013-10-24, dnr: 19-2012-2403 Inledning Högskolan i Halmstads 1 kvalitetsarbete vilar på ett flerdimensionellt kvalitetsbegrepp:

Läs mer

HSB:s Brf. Flyttfågeln Årsstämmoprotokoll

HSB:s Brf. Flyttfågeln Årsstämmoprotokoll HSB:s Brf. Flyttfågeln Årsstämmoprotokoll 2008-04-21 1. Årsstämmans öppnande Allan Risberg förklarade årsstämman öppnad, kl. 19:30. 2. Val av ordförande vid stämman Lars Öberg valdes att leda årsstämman.

Läs mer

Verksamhetsplan för Samordningsförbundet i Trelleborg 2013

Verksamhetsplan för Samordningsförbundet i Trelleborg 2013 Verksamhetsplan för Samordningsförbundet i Trelleborg 2013 1. Förbundets ändamål och uppgifter Förbundets ändamål anges i förbundsordningen 4. Förbundets ändamål är att inom Trelleborgs kommun svara för

Läs mer

Stadgar för Föreningen Sveriges Åkeriföretag Värmland

Stadgar för Föreningen Sveriges Åkeriföretag Värmland ÅF Stadgar Slutgiltigt förslag 2012-04-03 ORG.docx Stadgar för Föreningen Sveriges Åkeriföretag Värmland 1. Föreningens firma och ändamål 1.1 Föreningens firma är Föreningen Sveriges Åkeriföretag Värmland

Läs mer

Verksamhetsplan. Skolmatsakademin 2016-2017. Beslutad av Skolmatsakademins Styrgrupp: Datum: Ort :

Verksamhetsplan. Skolmatsakademin 2016-2017. Beslutad av Skolmatsakademins Styrgrupp: Datum: Ort : Verksamhetsplan Skolmatsakademin 2016-2017 Beslutad av Skolmatsakademins Styrgrupp: Datum: Ort : 1. Vision & Strategi Skolmatsakademins vision är att på ett inspirerande sätt grundlägga sunda och hållbara

Läs mer

Gunnar Larsson. Underskrifter Paragrafer 18-23. Marie Jesson - - - - - Ewa Johansson. Gunnar Larsson BEVIS OM ANSLAG

Gunnar Larsson. Underskrifter Paragrafer 18-23. Marie Jesson - - - - - Ewa Johansson. Gunnar Larsson BEVIS OM ANSLAG 2011-09-07 19 Plats och tid Hembygdsgården i Söderfors kl 18:00-20:20 Beslutande Ewa Johansson (S), ordförande Håkan Thomsson (MP) Lars-Göran Wadström (V) Per Bergsten (M) Gunnar Larsson (FP) Joakim Larsson

Läs mer

Handbok. för politiker i Ängelholms politiska organisation

Handbok. för politiker i Ängelholms politiska organisation Handbok för politiker i Ängelholms politiska organisation Innehåll Inledning Organisation Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Välfärdsnämnden Myndighetsnämnden Överförmyndarnämnden Valnämnden Krisledningsnämnden

Läs mer

Föreningens firma är Saint Louis Fritidsverksamhet.

Föreningens firma är Saint Louis Fritidsverksamhet. STADGAR FÖR FÖRENINGEN SAINT LOUIS FRITIDSVERKSAMHET IDEELL FÖRENING ORG NR 802422-1999 1 Föreningens firma Föreningens firma är Saint Louis Fritidsverksamhet. 2 Föreningens ändamål och verksamhet Föreningen

Läs mer

Protokoll fört vid årsmöte med Sveriges Vägledarförening 2012-03-17

Protokoll fört vid årsmöte med Sveriges Vägledarförening 2012-03-17 Protokoll fört vid årsmöte med Sveriges Vägledarförening 2012-03-17 Närvarande: 11 medlemmar, 2 från Vägledarens redaktion, 8 styrelsemedlemmar, samt 25 giltiga fullmakter. 1 Ordningsfrågor 1.1 Mötets

Läs mer

Yrkeshögskoleförbundet är en nationell ideell förening för anordnare av yrkeshögskoleutbildning. Förbundet ska bedriva medlemsverksamhet.

Yrkeshögskoleförbundet är en nationell ideell förening för anordnare av yrkeshögskoleutbildning. Förbundet ska bedriva medlemsverksamhet. STADGAR FÖR FÖRENING Yrkeshögskoleförbundet. 1 Föreningens firma Yrkeshögskoleförbundet i Sverige. Organisationsnr. 835600-7420 Yrkeshögskoleförbundet är en nationell ideell förening för anordnare av yrkeshögskoleutbildning.

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktige i Finspångs kommun

Arbetsordning för kommunfullmäktige i Finspångs kommun 2015-02-05 1(13) Arbetsordning för kommunfullmäktige i Finspångs kommun Arbetsordningen har antagits av kommunfullmäktige 2014-11-26, 244. Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i kommunallagen,

Läs mer

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LRF Värmland

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LRF Värmland LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LRF Värmland PROTOKOLL Nr 1/2014 Styrelsesammanträde Tid Kl 09.30 16.00 Plats Närvarande Länsförsäkringar, Karlstad Dag Rogne, ordförande Karl-Axel Ström, vice ordförande Britt

Läs mer

1-2 1-2. Ola Kåberg redovisade det aktuella läget kring framtiden och nytt avtal. Läget inför 2014 ska redovisas vid ett senare tillfälle

1-2 1-2. Ola Kåberg redovisade det aktuella läget kring framtiden och nytt avtal. Läget inför 2014 ska redovisas vid ett senare tillfälle Sida 1 (5) Möte Styrelsemöte 4/2013 (542) Datum och tid Plats 2012-10-21 kl 18.00 20.15 StOF-kansliet Deltagare Lennart Brattgård Leif Carlsson Erik Daniels Gunnar Grönkvist Eidar Lindgren Mette Petersson

Läs mer

Kallelse till årsmöte 2015

Kallelse till årsmöte 2015 Kallelse till årsmöte 2015 Feministiskt Initiativ Nordöstra Skåne Datum: 21 mars 2015 Tid: 13.00 Plats: Spannmålsgatan 9 291 32 Kristianstad Information Lokalen är fullt tillgänglig och i närheten av tågstationen.

Läs mer

Medeltal: 2217. Median: 2148

Medeltal: 2217. Median: 2148 Placering Intern Lärosäte repr./anställd 1 Kungliga tekniska högskolan 5229 2 Blekinge 3899 3 Högskolan i Skövde 3752 4 Sveriges Lantbruksuniversitet 3731 5 Malmö högskola 3724 6 Göteborgs universitet

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 Blåklintens förskola N o N FÖRSKOLA: Blåklinten förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger - Medarbetarenkät - Utvärdering

Läs mer

Västbus riktlinjer uppdrag och organisation inom Göteborgsområdet

Västbus riktlinjer uppdrag och organisation inom Göteborgsområdet Västbus riktlinjer uppdrag och organisation inom Göteborgsområdet Delregional styrgrupp Västbus Reviderad 2015-10-28 Temagrupp Barn och Unga www.samverkanstorget.se I Göteborgsområdet samverkar Västra

Läs mer

Protokoll från årsmöte i föreningen Med lagen som verktyg (MLSV) den 7 april 2016

Protokoll från årsmöte i föreningen Med lagen som verktyg (MLSV) den 7 april 2016 Protokoll från årsmöte i föreningen Med lagen som verktyg (MLSV) den 7 april 2016 1. Årsmötets öppnande Adolf Ratzka hälsar alla välkomna och öppnar mötet. 2. Fastställande av röstlängd Röstlängden fastställs

Läs mer

Verksamhetsplan för perioden 2015-2017

Verksamhetsplan för perioden 2015-2017 Verksamhetsplan för perioden 2015-2017 FoU Södertörns uppgift är att bidra till att utveckla socialt arbete genom forskning, utvärdering och utbildning. Det sker i nära samarbete med personal inom socialtjänstens

Läs mer

Arbetsplan 2013. Hela Sverige ska leva - Uppsala län

Arbetsplan 2013. Hela Sverige ska leva - Uppsala län Arbetsplan 2013 För att nå största möjliga framgång med föreningen har denna arbetsplan tagits fram. Arbetsplanen ska underlätta för styrelsen, revisorer, valberedning och arbetsgrupper att utföra de uppdrag

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsemöte i SFK Teknik- och fordonssektionens styrelse 2010-04-08 kl. 10.00-ca 16.00

Protokoll fört vid styrelsemöte i SFK Teknik- och fordonssektionens styrelse 2010-04-08 kl. 10.00-ca 16.00 Protokoll fört vid styrelsemöte i SFK Teknik- och fordonssektionens styrelse 2010-04-08 kl. 10.00-ca 16.00 Martin Tellander, Volvo Truck Corp.* Claes Britsman, Volvo Personvagnar AB* Ulric Långberg, Sveriges

Läs mer

Förslag till verksamhetsplan för Föreningen Norden i Skåne 2015 samt inriktning för 2016

Förslag till verksamhetsplan för Föreningen Norden i Skåne 2015 samt inriktning för 2016 Förslag till verksamhetsplan för Föreningen Norden i Skåne 2015 samt inriktning för 2016 Inledning Distriktets roll har länge ifrågasatts inom Föreningen Norden, och det har vid flera tillfällen skrivits

Läs mer

Sydsvensk regionbildning ideell förening

Sydsvensk regionbildning ideell förening Anteckningar från ledningsgruppsmöte onsdagen den 15 januari 2014 i Växjö Närvarande: Martin Myrskog, Landstinget Kronoberg Peter Hogla, Regionförbundet Södra Småland Johan Assarsson, projektledare Peter

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om elektorsförsamling vid forskningsråd och ämnesråd; SFS 2012:520 Utkom från trycket den 10 juli 2012 utfärdad den 28 juni 2012. Regeringen föreskriver följande.

Läs mer

Föreningen Spelberoende HELSINGBORG Stadgar

Föreningen Spelberoende HELSINGBORG Stadgar Föreningen Spelberoende HELSINGBORG Stadgar 1 1 Föreningens ändamål Föreningen Spelberoende Helsingborg med organisationsnummer 843003-0083 är en partipolitisk och religiös obunden sammanslutning som vill

Läs mer

Utva rdering Torget Du besta mmer!

Utva rdering Torget Du besta mmer! 2013-12-17 Utva rdering Torget Du besta mmer! Sammanfattning Upplands Väsby kommun deltar tillsammans med tre andra kommuner i ett projekt om medborgarbudget som drivs av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

4.4 Fastställande av konkretiserad verksamhetsplan 2013/14

4.4 Fastställande av konkretiserad verksamhetsplan 2013/14 Avsändare: Datum: Kårstyrelsen 2013-09-09 4.4 Fastställande av konkretiserad verksamhetsplan 2013/14 Kårstyrelsen föreslår fullmäktige: att anta den konkretiserade verksamhetsplanen för verksamhetsåret

Läs mer

2015-05-12 Dnr 9.2-2851/2014 1(9) Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm. Lägesrapport om verksamheter med personligt ombud 2014

2015-05-12 Dnr 9.2-2851/2014 1(9) Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm. Lägesrapport om verksamheter med personligt ombud 2014 2015-05-12 Dnr 9.2-2851/2014 1(9) Avdelningen för regler och behörighet Anders Molt anders.molt@socialstyrelsen.se Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Lägesrapport om verksamheter med

Läs mer

Kommunhuset, Sessionssalen, 2012-11-21, kl 13.00-15.50. Margareta Ottosson, FUB

Kommunhuset, Sessionssalen, 2012-11-21, kl 13.00-15.50. Margareta Ottosson, FUB Sammanträdesprotokoll 1(11) Plats och tid Kommunhuset, Sessionssalen,, kl 13.00-15.50 Beslutande Gunilla Aronsson, ordf. Anders Nilsson, Epilepsiföreningen Monica Bergh, SOC Lennart Davidsson, MoB Elsy

Läs mer

STARTA LOKALAVDELNING I SVENSKA KYRKANS UNGA

STARTA LOKALAVDELNING I SVENSKA KYRKANS UNGA STARTA LOKALAVDELNING I SVENSKA KYRKANS UNGA STARTA LOKALAVDELNING HEJ! Varsågod! Spännande att ni vill starta lokalavdelning i Svenska Kyrkans Unga. Här får ni de handlingar ni behöver. Läs först igenom

Läs mer

Genomlysning Campus Alingsås

Genomlysning Campus Alingsås Genomlysning Campus Alingsås Innehåll Verksamhet...3 Uppdrag...3 Organisation...3 Utbildningsutbud och antal studerande 2015...3 Yrkeshögskola (YH)...5 Samverkan nationellt...5 Samverkan regionalt...5

Läs mer

Protokoll fört vid Göteborgs och Bohus läns Biodlardistrikts årsmöte 2011-02-05. Södertullskyrkan, Asplundsgatan 36 Uddevalla

Protokoll fört vid Göteborgs och Bohus läns Biodlardistrikts årsmöte 2011-02-05. Södertullskyrkan, Asplundsgatan 36 Uddevalla Landvetter 2011-02-06 Närvarande: se bifogad närvarolista Protokoll fört vid Göteborgs och Bohus läns Biodlardistrikts årsmöte 2011-02-05 Plats: Södertullskyrkan, Asplundsgatan 36 Uddevalla Datum: 2011-02-05

Läs mer

Handlingsplan Gymnasiesamverkan 2013

Handlingsplan Gymnasiesamverkan 2013 Handlingsplan Gymnasiesamverkan 2013 Uppdaterad 2013-08-29 Inledning I Mittuniversitetets utbildningsstrategi 2011-2015 har regional samverkan skrivits in som ett av fem prioriterade områden. Projektet

Läs mer

Mälardalsrådets verksamhetsplan och budget

Mälardalsrådets verksamhetsplan och budget Mälardalsrådets verksamhetsplan och budget 2015 Innehållsförteckning Inledning...3 Storregionala mötesplatser...4 Storregionala processer...6 Kommunikation...8 Medlemskap...9 Kansliet...9 Budget... 10

Läs mer

Kallelse till årsmöte för 2011-09-01 2011-12-31

Kallelse till årsmöte för 2011-09-01 2011-12-31 Kallelse till årsmöte för 2011-09-01 2011-12-31 Datum: Söndagen 25/3-2012 kl. 13.00 Plats: Föreningslokalen Pärlgatan 7a Kulturskolan, Källarplan 691 41 Karlskoga Dagordning: 1. Mötets öppnande 2. Fastställande

Läs mer

IT-pedagogisk handlingsplan för Väsby välfärds skolor

IT-pedagogisk handlingsplan för Väsby välfärds skolor Styrdokument, plan Skolstrateg 2014-02-04 Per Kornhall 08-590 976 50 Dnr SVV/2013:112 per.kornhall@upplandsvasby.se IT-pedagogisk handlingsplan för Väsby välfärds skolor Nivå: Nämndspecifikt styrdokument

Läs mer

KOP nätverket för konst och publikfrågor

KOP nätverket för konst och publikfrågor KOP nätverket för konst och publikfrågor På uppdrag av Kultur Skåne, Region Skånes kulturnämnd Utförd under år 2012 Anna Lönnquist, Ystads konstmuseum Innehåll Bakgrund... 1 KOP- nätverket för konst och

Läs mer

Förslag - STADGAR FÖR KUSTLANDET 2014-2020

Förslag - STADGAR FÖR KUSTLANDET 2014-2020 Förslag - STADGAR FÖR KUSTLANDET 2014-2020 1 Namn Föreningens namn är Kustlandet 2014-2020, härefter kallad föreningen, och är en allmännyttig ideell förening. Föreningen är självständig och neutral gentemot

Läs mer

STADGAR FÖR NORDISK VELFAERDSCENTER DANMARK (NVC DANMARK)

STADGAR FÖR NORDISK VELFAERDSCENTER DANMARK (NVC DANMARK) 1 STADGAR FÖR NORDISK VELFAERDSCENTER DANMARK (NVC DANMARK) Fastställda av Nordiska ministerrådet (MR-SAM på förslag från MR-S) den 10.desember 2008 och gällande från den 1 januari 2009. Samtidigt upphör

Läs mer

Stadgar SACO-S-förening (motsvarande)

Stadgar SACO-S-förening (motsvarande) Stadgar SACO-S-förening (motsvarande) (fastställda av SACO-S styrelse 2000-04-27) 1 SACO-S föreningen vid är en gemensam förening för de inom myndigheten anställda, som tillhör förbund anslutna till förhandlingskartellen

Läs mer

Reglemente. Organisationsnummer: 857209-1349 istyret@itek.chalmers.se

Reglemente. Organisationsnummer: 857209-1349 istyret@itek.chalmers.se Reglemente Antaget:2015-11-21 Ändrat: Organisationsnummer: 857209-1349 istyret@itek.chalmers.se 2222 1. Ändamål 2. Medlemskap i. Medlem kan stängas av från deltagande i sektionens engagemang om denna person

Läs mer

Sidan 1 av 5. Svenska Badmästareförbundet. Protokoll styrelsemöte nr 4, 2012

Sidan 1 av 5. Svenska Badmästareförbundet. Protokoll styrelsemöte nr 4, 2012 Sidan 1 av 5 Svenska Badmästareförbundet Protokoll styrelsemöte nr 4, 2012 Datum onsdagen 17 oktober till och med den 18 oktober 2012 Tid 16.00-17.30 och 08.00-10.00 Plats Hotell Gothia Göteborg Närvarande

Läs mer

STADGAR FÖR NORDISKA LÄRARORGANISATIONERS SAMRÅD

STADGAR FÖR NORDISKA LÄRARORGANISATIONERS SAMRÅD STADGAR FÖR NORDISKA LÄRARORGANISATIONERS SAMRÅD NLS - Nordiske Lærerorganisationers Samråd Vandkunsten 3, DK- 1467 København, Danmark Telefon: +45-33141114, Fax: +45-33142205, email: nls@dlf.org, Hemsida:

Läs mer

Att bilda en förening

Att bilda en förening Att bilda en förening Skall ni dra igång en förening? Här finns viktig information Innehåll Varför bilda en förening?... 3 Vad krävs?... 3 Förberedelser... 4 Bildandemötet... 4 Styrelsen... 5 Det första

Läs mer

Stadgar Forum Vänersborg

Stadgar Forum Vänersborg Stadgar Forum Vänersborg 1 Föreningens firma Föreningens firma är Forum Vänersborgs Stad ekonomiska förening. Föreningens namn är Forum Vänersborg. 2 Ändamål, vision och verksamhet Föreningen har till

Läs mer

Genomlysning Campus Alingsås

Genomlysning Campus Alingsås Genomlysning Campus Alingsås Innehåll Verksamhet...3 Uppdrag...3 Organisation...3 Utbildningsutbud och antal studerande 2015...3 Yrkeshögskola (YH)...5 Samverkan nationellt...5 Samverkan regionalt...5

Läs mer

Stadgar för Logopedsektionen

Stadgar för Logopedsektionen Stadgar för Logopedsektionen Fastslagna 2004/04/20 Reviderade 2014/05/07 1 Kapitel 1, Ändamål... 3 Kapitel 2, Medlemskap... 3 Kapitel 3, Organisation... 3 Kapitel 4, Verksamhetsår... 4 Kapitel 5, Sektionsfullmäktige...

Läs mer

STADGAR FÖR NÄSKE BÅTSÄLLSKAP Stiftat den 28 januari 1974

STADGAR FÖR NÄSKE BÅTSÄLLSKAP Stiftat den 28 januari 1974 ST ADG AR sid 1(5) STADGAR FÖR NÄSKE BÅTSÄLLSKAP Stiftat den 28 januari 1974 Ändamål: Näske Båtsällskap, stiftat den 28 januari 1974, har till syfte att sammansluta båtägare och för båtsporten intresserade

Läs mer

STADGAR. för CHALMERSSKA INGENJÖRSFÖRENINGEN. Småland-Blekinge (CING-SmB) (Antagna 2015-xx-xx))

STADGAR. för CHALMERSSKA INGENJÖRSFÖRENINGEN. Småland-Blekinge (CING-SmB) (Antagna 2015-xx-xx)) STADGAR för CHALMERSSKA INGENJÖRSFÖRENINGEN Småland-Blekinge (CING-SmB) (Antagna 2015-xx-xx)) 1 Lokalavdelningens ändamål. Chalmersska Ingenjörsföreningen Småland-Blekinge (CING-SmB) är en lokalavdelning

Läs mer

Gerd menade att det är bra om broschyren är i pdf-format eftersom den då är lätt att skicka vidare.

Gerd menade att det är bra om broschyren är i pdf-format eftersom den då är lätt att skicka vidare. 1(5) NVF-möte med utskottens ordförande och sekreterare Datum: 2013-10-07 Plats: Möte via Lync Närvarande: Se deltagarförteckning, bilaga 1 Mötet öppnas Annelie Nylander öppnade mötet och hälsade alla

Läs mer

Nationella Poppelkommissionen National Poplar Commission of Sweden (NPC Sweden)

Nationella Poppelkommissionen National Poplar Commission of Sweden (NPC Sweden) STADGAR för Nationella Poppelkommissionen National Poplar Commission of Sweden (NPC Sweden) 1 ÄNDAMÅL Nationella Poppelkommission i Sverige (NPC of Sweden) är kontaktinstans mot International Poplar Commission

Läs mer

Verksamhets- och budgetplan 2015

Verksamhets- och budgetplan 2015 Verksamhets- och budgetplan 2015 Antagen av förbundsstyrelsen 2014-12-05 INNEHÅLL sida 1. Verksamhet 3 1.1 Ändamål 3 1.2 Medlemmar 3 1.3 Övergripande uppdrag 3 1.4 Årscykel för styrprocess 4 2 Arbetsorganisation

Läs mer

LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM UTVECKLING AV INTRODUKTIONEN FÖR FLYKTINGAR OCH ANDRA INVANDRARE I NÄSSJÖ KOMMUN

LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM UTVECKLING AV INTRODUKTIONEN FÖR FLYKTINGAR OCH ANDRA INVANDRARE I NÄSSJÖ KOMMUN 1 LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM UTVECKLING AV INTRODUKTIONEN FÖR FLYKTINGAR OCH ANDRA INVANDRARE I NÄSSJÖ KOMMUN 1 INLEDNING... 1 1.1 MÅLGRUPP... 1 1.2 MÅL FÖR INTRODUKTION... 1 1.3 DELMÅL FÖR INTRODUKTION...

Läs mer

ÅRSMÖTESDIREKTIV FÖR ERSTA DIAKONISÄLLSKAP

ÅRSMÖTESDIREKTIV FÖR ERSTA DIAKONISÄLLSKAP Ersta diakoni Direktors stab Årsmötesdirektiv ÅRSMÖTESDIREKTIV FÖR ERSTA DIAKONISÄLLSKAP Val av styrelse och revisor Val och arvodering av styrelse och revisor ska beredas genom en av medlemmarna styrd,

Läs mer

Lärarförbundet. Arboga U10. Verksamhetsberättelse

Lärarförbundet. Arboga U10. Verksamhetsberättelse Lärarförbundet Arboga U10 Verksamhetsberättelse 2015 Verksamhetsberättelse för år 2015 Styrelsen för 2015 och andra funktioner Ordförande Helena Kindberg 2015 V. ordförande Susanne Skyllkvist 2015-2016

Läs mer

att uppdra åt kommunledningskontoret att förbereda och genomföra ett deltagande under Almedalsveckan 2016 enligt föredragningen

att uppdra åt kommunledningskontoret att förbereda och genomföra ett deltagande under Almedalsveckan 2016 enligt föredragningen KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Dahlmann Christian Datum 2015-11-24 Diarienummer KSN-2015-2171 Kommunstyrelsen Almedalsveckan 2016 Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås besluta att kommunstyrelsens

Läs mer

Protokoll fört vid möte för bildande av Föreningen Tankarnas trädgård i Växjö

Protokoll fört vid möte för bildande av Föreningen Tankarnas trädgård i Växjö Protokoll fört vid möte för bildande av Föreningen Tankarnas trädgård i Växjö Tid: Torsdag 23 april 2015, kl 18.30 20.00, och onsdag 13 maj 2015, kl 18.00 Plats: IOGT NTO, Växjö, Gavelrummet (23/4) och

Läs mer

Själevads 1 (6) Socialdemokratiska förening 9 februari 2009

Själevads 1 (6) Socialdemokratiska förening 9 februari 2009 Själevads 1 (6) Själevads 2 (6) Dagordning för årsmöte måndag 9 februari 2009 18:30 1 Årsmötets öppnande 2 Fastställande av dagordningen 3 Godkännande av kallelse 4 Parentation 5 Val av Presidium: A. Ordförande

Läs mer

STADGAR FÖR UNGDOMSSEKTIONEN

STADGAR FÖR UNGDOMSSEKTIONEN STADGAR FÖR UNGDOMSSEKTIONEN. (ungdomssektionens namn) i.. (föreningens namn) Sektionen bildad den Stadgarna fastställda / ändrade av årsmötet den... Enligt Svenska Ridsportförbundets typstadgar Fastställda

Läs mer

Förslag till arbetsordning Leader Vättern

Förslag till arbetsordning Leader Vättern Förslag till arbetsordning Leader Vättern I arbetsordningen specificeras ansvar och uppgifter för Leader Vättern. Dessa bygger på antagna stadgar och de regler som styr arbetet med lokalt ledd utveckling.

Läs mer

Bromma sdf Verksamhetsplan 2014

Bromma sdf Verksamhetsplan 2014 Vision Bromma sdf INLEDNING Vision är det ledande fackförbundet för offentligt anställda i Sverige och Vision Stockholms Stad är avdelningen för alla som arbetar med välfärdstjänster eller till stöd för

Läs mer

Styrgruppen för Arbetsmarknad, tisdagen den 9 april, 2013, ACTUS, Alingsås kommun

Styrgruppen för Arbetsmarknad, tisdagen den 9 april, 2013, ACTUS, Alingsås kommun Protokoll 2013-04-09 1(6) Styrgruppen för Arbetsmarknad, tisdagen den 9 april, 2013, ACTUS, Alingsås kommun Ledamöter Maria Rydén, Göteborg (M), Ordförande Dennis Jeryd, Lerum (S), Vice Ordförande Jan

Läs mer

Rapport fra n projektgruppen IBL med sektion SKKT

Rapport fra n projektgruppen IBL med sektion SKKT Rapport fra n projektgruppen med sektion SKKT Deltagare Inga.Lill Sparr RKKT Kamran Nourafkan Lena Morgan Ulla-Britt Lindholm Tanja Wijkmark RKKT Under 2010 och 2011 har diskussioner om ett eventuellt

Läs mer

Konglig Samhällsbyggnadssektion

Konglig Samhällsbyggnadssektion Konglig Samhällsbyggnadssektion Föredragningslista Sektionsmöte 2, 2014-04-24, kl. 17.00, oasen 1 Formalia 1.1 Mötets öppnande 1.2 Val av mötesordförande 1.3 Val av mötessekreterare 1.4 Val av två justeringspersoner

Läs mer

KARTLÄGGNING. 1.2 Finns det en integrationsstrategi för regionen?

KARTLÄGGNING. 1.2 Finns det en integrationsstrategi för regionen? Bilaga 7 KARTLÄGGNING Denna kartla ggning syftar till att ta fram information om hur Regionförbunden i Kalmar län, Jönköpings län, Kronobergs län, Region Blekinge jobbar fo r att attrahera nyanla nda akademiker

Läs mer

Stadgar v 2.0. Antagna av Årsmötena 2014-05- 03 och 2015-05- 10. Stadgegruppen av Föreningen Munskänkarna

Stadgar v 2.0. Antagna av Årsmötena 2014-05- 03 och 2015-05- 10. Stadgegruppen av Föreningen Munskänkarna Stadgar v 2.0 Antagna av Årsmötena 2014-05- 03 och 2015-05- 10 Stadgegruppen av Föreningen Munskänkarna STADGEGRUPPEN Lena Ståhl, ordförande Stadgegruppen Ylva Sundkvist, föreningens ordförande Esbjörn

Läs mer

Kommunen ska i ett tidigt skede före beslut inhämta pensionärsorganisationernas synpunkter och samråda med dem.

Kommunen ska i ett tidigt skede före beslut inhämta pensionärsorganisationernas synpunkter och samråda med dem. Reglemente för Kommunala pensionärsrådet Utgångspunkter för arbetet med pensionärsfrågor Kommunala pensionärsrådet (KPR) i är ett organ för ömsesidig information och samråd mellan kommunen och företrädare

Läs mer

2005-04-05. Genomfört arbete inom halveringsuppdraget år 2004 jämte pågående och planerat arbete 2005-2006

2005-04-05. Genomfört arbete inom halveringsuppdraget år 2004 jämte pågående och planerat arbete 2005-2006 PM Socialtjänstförvaltningen Yasmine Ekman Munir, Shahid Saleem, Ulla-Britt Fingal 2005-04-05 Bilaga 1 Genomfört arbete inom halveringsuppdraget år 2004 jämte pågående och planerat arbete 2005-2006 Bakgrund

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015 www.svnuppsalaorebro.se Utkast 2015-11-18 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015 Sjukvårdsregionens utvecklingsgrupp för nationella riktlinjer 1 Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer Utvecklingsgruppen

Läs mer

Revisorerna i Skurups kommun. Revisionsstrategi. November 2011 Anmäld kommunfullmäktige 2011-12-12 290

Revisorerna i Skurups kommun. Revisionsstrategi. November 2011 Anmäld kommunfullmäktige 2011-12-12 290 Revisorerna i Skurups kommun Revisionsstrategi November 2011 Anmäld kommunfullmäktige 2011-12-12 290 Innehållsförteckning INLEDNING... 2 REVISORERNAS UPPGIFTER ENLIGT LAGSTIFTNINGEN... 3 ARBETSFORMER...

Läs mer

Stadgar för riksorganisationen Sveriges MotorCyklister

Stadgar för riksorganisationen Sveriges MotorCyklister Stadgar för riksorganisationen Sveriges MotorCyklister Antagna vid årsmöte 2 september 2006 och ändrade vid årsmöte 8 november 2008 efter att ändringarna först ha godkänts vid årsmöte 10 november 2007,

Läs mer

Bengt Ingvarsson (s), ordförande Anna Rönn (v), 1:e vice ordförande Rose-Marie Jönsson (c), 2:e vice ordförande

Bengt Ingvarsson (s), ordförande Anna Rönn (v), 1:e vice ordförande Rose-Marie Jönsson (c), 2:e vice ordförande SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (23) Plats och tid Kommunförvaltningens sammanträdesrum Eken kl 14.00 17.00 Beslutande Bengt Ingvarsson (s), ordförande Anna Rönn (v), 1:e vice ordförande Rose-Marie Jönsson (c),

Läs mer

NÄRVARANDE. Jan Ekstrand, professor, Karolinska Institutet. Ordförande:

NÄRVARANDE. Jan Ekstrand, professor, Karolinska Institutet. Ordförande: 1 (6) NÄRVARANDE Ordförande: Jan Ekstrand, professor, Karolinska Institutet Ledamöter: Anna Ehrenberg, docent, Högskolan Dalarna Ann-Britt Ivarsson, lektor, Örebro universitet Christina Opava, professor,

Läs mer

Utredning Högskoleverket har anmodat Stockholms universitet att yttra sig över anmälan. Stockholms universitet Rektor

Utredning Högskoleverket har anmodat Stockholms universitet att yttra sig över anmälan. Stockholms universitet Rektor Stockholms universitet Rektor Juridiska avdelningen Marie Stern Wärn Angående studentinflytande vid Stockholms universitet Anmälan Stockholms Universitets Studentkår har anmält Stockholms universitets

Läs mer