För att uppnå och bibehålla en god arbetsmiljö inom Ystad Energi AB finns en uttalad arbetsmiljöpolicy och ett arbetsmiljömål.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "För att uppnå och bibehålla en god arbetsmiljö inom Ystad Energi AB finns en uttalad arbetsmiljöpolicy och ett arbetsmiljömål."

Transkript

1 FLIK 10

2 Fn YSTA (NERGI AB 1. 1 Inlednini Inledning För att uppnå och bibehålla en god arbetsmiljö inom finns en uttalad arbetsmiljöpolicy och ett arbetsmiljömål. essa finns dokumenterade i Systematiskt arbetsmiljöarbete som också ger anvisningar om rutiner för arbetsmiljöarbetet och vilka personer inom Ystad Energi AB som har delegerats arbetsuppgifter med åtföljande arbetsmiljöansvar. Elektricitet är farlig för person egendom och husdjur, och elsäkerhet är en viktig del av arbetsmiljön och arbetsmiljöarbetet inom. Riktlinjer för Elsäkerhet för utgör ett komplement till Systematiskt arbetsmiljöarbete för att tydliggöra det systematiska elsäkerhetsarbetet. Riktlinjerna beskriver personsäkerhetsansvar, elanläggningsansvar och behörighetsansvar. För att undvika förväxlingar mellan ansvarsområdena och riktlinjernas olika dokument, används färgerna blå för personsäkerhetsansvar, grön för elanläggningsansvar och röd för behörighetsansvar. elegationerna i Riktlinjer för Elsäkerhet tydliggör vilka uppgifter som Jag som V har fördelat inom respektive ansvarsområde och vad uppgifterna innebär för olika befattningar inom. V Sida: l (l)

3 Fvn YSTA INfRBI AB 8. 1 Krav på entreprenör Inledning V är ägare av elanläggningar inom verksamhetsområde. Inom avdelning ELNÄT är V ägare av eldistributionsnätet (elnätet) inkl mottagningsstationerna Ml och M2, gatubelysningsnätet i Ystad kommun, samt elanläggningama i de fastigheter som äger och nyttjas inom verksamhetsområde ELNÄT (t ex kontor, verkstad och förråd). Inom avdelning FJÄRRVÄRME är V ägare av elanläggningama i produktionsanläggningama för fjärrvärme, samt elanläggningar i de fastigheter som äger och nyttjas inom verksamhetsområde FJÄRRVÄRME (t ex kontor, verkstad och förråd). Avdelningschef ELNÄT är att betrakta som innehavare av elanläggningama inom ELNÄT och avdelningschef FJÄRRVÄRME av elanläggningar inom FJÄRRVÄRME. Agaren/innehavaren har enligt ellagstiftningen skyldighet att säkerställa att elanläggningen är säker så att skador på person, egendom och husdjur kan minimeras. Agaren/innehavarens två viktigaste uppgifter är:. Utföra kontroll av elanläggningen.. Säkerställa att skötsel och drift utförs av kompetent personal, oavsett om det utförs av egen personal inom eller av extern entreprenör (E). E skall därför med dokumentation styrka att denne besitter erforderlig utförande- och säkerhetskompetens (personsäkerhet) för att utföra skötsel och drift, och har person med rätt kompetens (elinstallatör/yrkesman). om elbehörighetskrävande elinstallationsarbete skall utföras. Krav och förhållningssätt för extern entreprenör Följande krav och förhållningssätt gäller för (E) vid åtagande för som beställare (B): Organisation, allmänt E skall lämna skriftlig information som visar vilken organisation E har, samt utse en person som är kontaktperson mot B. I det fall kontaktperson inte finns tillgänglig skall E meddela vem i dennes organisation som är ersättare. Kontakt mellan E och B kan ske muntligt, via telefon, mobiltelefon, e-post eller på annat lämpligt sätt som är överenskommet med B. Personsäkerhetsansvar Om normala skötselåtgärder inte kan genomföras (ingen elektrisk risk) skall metoden arbete utan spänning (AUS) eller arbete nära spänning (ANS) tillämpas. Om arbetet måste utföras med annan arbetsmetod t ex arbete med spänning (AMS) skall det hos E finnas personal som har aktuella kunskaper och dokumenterad utbildning för denna arbetsmetod. E skall för varje elektriskt arbete utse en for arbetet ansvarig person, den elarbetsansvarige. Sida: l (2)

4 r"i KIM INEMI NB 2. 1 Organisationsöversikt elsäkerhet elegationer inom Blå Grön Röd Personsäkerhetsansvar Elanläggningsansvar Behörighetsansvar V Röd linstallatör" Röd Ji^esmäg-j Röd Blå Grön ^ Blä Grön Avdelningschef ÖSY Avdelningschef ELNÄT Avdelningschef FJÄRRVÄRME Blå Blå Blå Grön Blå Grön Blå Grön Blä Blå Ingenjör Ingenjör riftingenjör Arbetsledare riftingenjör Underhéllsingenjör Nätingenjör Mätning/fjärravläsning rift- och underhåll Arbetsledning/beredning rift- och underhåll Underhåll prodanläggn Planering, kontroll Sida: l (l)

5 FWI YSIN (NfRtl IB 8. 1 Krav på entreprenör Ewwp^t E skall med dokumentation styrka att den egna organisationen har rutiner för hur den elarbetsansvarige utses då elektriskt arbete skall utföras. Om flera arbetare deltar i skötsel-, drift- och underhållsåtgärder skall det finnas dokumentation som anger hur den elarbetsansvarige utses när flera personer deltar i arbetet. E svarar for att egen personal, inkl ev underentreprenörer till E, som utfor elektriskt arbete får information och kunskaper om elanläggningens uppbyggnad, funktion och användning. etta gäller även om det finns särskilda anvisningar och rutiner som krävs for att på ett säkert sätt kunna utföra om- och tillbyggnader eller vid skötsel-, drift- och underhållsåtgärder. B skall bistå med information till E i den omfattning som krävs för att utföra arbetet, Elbehörighetsansvar Elbehörighetskrävande elinstallationsarbete skall utföras av elinstallatör eller avyrkesman under överinseende av elinstallatör. E skall uppfylla kraven i ELSÄK-FS 2007:2 Elsäkerhetsverkets foreslvifier om behörighet för elinstallatörer. E skall med dokumentation visa hur 5, 6, 7 och 8 i ELSÄK-FS 2007:2 är uppfyllda. Kontroll före idrifttagning För samtliga av E utförda elinstallationsarbeten skall E göra kontroll före idrifttagning som skall dokumenteras i den omfattning som krävs enligt SS Kapitel 61. Rutiner för förvaring (arkivering) av kontrolldokumentation och pä vilket sätt B kan ta del av denna beslutas i samråd mellan B och E. Styrande dokument Beroende på vilken typ av arbete som E skall utföra kan tillämpliga avsnitt ur nedanstående styrande dokument och anvisningar åberopas. Arbetsmiljölagen Arbetsmiljöforordningen Bilagen Starkströmsförordningen Elinstallatörsforordningen Starkströmsforeskriftema om utförande av starkströmsanl. Föreskrifter om elsäkerhet i yrkesmässig verksamhet Elsäkerhetsverkets föreskrifter om innehavarens ansvar Föreskrifter om elbehörighet Installationsreglema Skötsel av elektriska starkströmsanläggningar el 61: Kontroll före idrifttagning Elsäkerhetsan visningar Elbyggnadsrationalisering SFS 1997:1160 SFS 1997:1166 SFS 1997: : :806 ELSÄK.-FS2008:! ELSAK-FS2006:! ELSÄK--FS 2008:3 ELSÄK-FS 2007:2 SS utgåva 2 SS-EN SS ESA EBR Sida: 2 (2)

6 r"i YSTA (NERGI»B 7. 5 Förteckning yrkesmän Förteckning yrkesmän Elinstallatör och ansvarig för förteckning Niklas Plath atum Behörighetsnummer Nedanstående yrkesmän utför elinstallationsarbete under överinseende av namngiven elinstallatör. Yrkesman Fördelats kontrollansvar, datum André Nilsson * Bengt Nilsson * Birger Ericsson Börje Holm ** Gunnar Lindström * Jan Månsson ** Kurt-Erik Lundh Joakim Andersson Karl-Gustav Nilsson Patrik Rönn Per-Ola Malmgren Peter ahlström Pär Strand ** Sten-Inge Persson Tomas Andersson ** Åke Antoniusson Begränsade arbetsuppgifter enligt 7. 4 Anvisning for att utse yrkesman. ** Innehar Allmän Behörighet, se kopia. Kan därmed inte betraktas som yrkesman enligt Elinstallatörsforordningen. 6 Sida:! (l)

7 .?un Lav. r"i VSTNB (NfRfil NB 4. 1 elegation Avdelningschef ELNÄT H. elegation Avdelningschef ELNÄT Bakgrund Arbetsgivaren är enligt arbetsmiljölagstiftningen huvudansvarig för arbetsmiljön och arbetsförhållandena på arbetsplatsen. Ansvaret innebär bland annat att alla åtgärder"som' behövs för att förebygga att arbetstagaren utsätts för ohälsa eller olycksfall i arbetet skall vidtas. Arbetsuppgifter, som innebär att säkerhet och ohälsa förebyggs, skall tilldelas person som i praktiken har möjlighet att överblicka verksamheten organisatoriskt och ekonomiskt och som har en reell möjlighet att ingripa mot olika hälso- och skaderisker. djsn omfattancleverksamhet som bedrivs inom är det inte m, - gtför V atthålla sig '"formerad om och övervaka all verksamhet på det sätt som följer av kraven inom arbetsmiljöområdet. et är därför nödvändigt att fördela uppgifter inom respektive avdelning for att som V kunna utöva detta ansvar. Elsäkerhet är en del av arbetsmiljön. Inom förekommer det verksamhet som berörs av ellagstiftningens krav beträffande personsäkerhetsansvar, elanläggningsan7varoch" t?ellörighetsansvar' VSO"\ansvarar för sådan verksamhet skall fördela uppgifter'till lämphga personer i sin organisation. Uppgifterna skall vara tydliga och skriftligt dokumenterade. elegeringsförklaring Inom elsäkerhetsområdet har jag som V och arbetsgivare ett personsäkerhetsansvar, och som ägare av elanläggningaraa inom ett elanläggningsa^va^jaga"s, varo,':ksa fö.r. att behörighetsla-ävande elinstallationsarbeten inom"ystad Energi AB utförs av elinstallatör eller av yrkesman under överinseende av elinstallatör. Jag delegerar härmed uppgifter till dig i den omfattning som framgår av denna delegation. Innebörden av de fördelade arbetsuppgifterna inom elsäkerhetsområdet har gåtts igenom. ienom. a" ", yidaredelegera uppgifter inom ditt ansvarsområde i den omfattning du nödvändigt. anser Om u i in verksamhet skulle finna att u saknar kompetens eller erfarenhet eller att ina befogenheter, ekonomiska eller personella resurser inte ryms inom den ram som u har till förfogande, skall u omedelbart meddela mig detta. Jag återtar då den aktuella uppgiften till dess att den fått en lösning. u äge,r.rätta.t.t på eget ai?s1arfotdela vidare de UPPgifter som u själv finner lämpligt. u måste da se till att uppgiftsfördelning endast sker tilf personer som "u bedömmer kompetenta fwatt lösa^uppgiften. Uppgiftsfördelningen skall vara skriftlig och åtföljas av en beskrivnmg i vad uppgifterna innebär för mottagaren av uppgifterna. u har även till uppgift att säkerstaua' att de personer som är berörda av delegationer och förordnanden uppfyller sina åtaganden Yslael Energi AS Sida: l (5)

8 r"i VSM (NfRfil»B 4. 1 elegation Avdelningschef ELNÄT Ovanstående delegering utfärdad, datum Jessica Fredson Niklas Plath,, / Mottagare Jag återlämnar härmed ovanstående uppgifter, datum Orsak till återlämnandet Ersätter tidigare delegation, datum Sida:2 (5)

9 FVSI VSMB (NtRtl AB 4. 1 elegation Avdelningschef ELNÄT Uppgifter inom elsäkerhet Allmänt elegationen till dig som Avdelningschef ELNÄT omfattar uppgifter inom personsäkerhetsansvar och elanläggningsansvar. Lagstiftning och krav. Ansvara för att anförtrodda uppgifter utförs under iakttagande av gällande lagregler, myndighetsibreskrifter och beslut. äribland kan nämnas: - El säkerhets verkets föreskrifter Svensk standard Normer EBR ESA - Interna riktlinjer Personsäkerhetsansvar x Jag tilldelar ig uppgifter som omfattas av personsäkerhetsansvaret. A''beteg."',arens. ansvar vid skötsel av starkströmsanläggningar innebär att skyddsåtgärder måste vidtas där det finns risk för att personal skadas^genom elektrisk ström' Elanläggningsansvar Jag tilldelar ig uppgifter som omfattas av elanläggningsansvaret. Agaren/innehavarens ansvar innebär att anläggningen är se utförd och hålls i ett sådant skick att den ger nödvändig säkerhet för personer, husdjur och egendom samt att utföra kontroll. Elanläggningsansvaret innebär också att det för varje elektrisk anläggning skall finnas en ansvarig person, den eldriftsansvarige. Innebörden av personsäkerhetsansvaret och elanläggningsansvaret förtydligas nedan. Sida:3 (5)

10 r"i V5IM INiRtl AB 4. 1 elegation Avdelningschef ELNÄT Uppgifter som ingår i personsäkerhetsansvaret En av ina viktigaste uppgifter beträffande personsäkerhetsansvaret är att bevaka att personalen inom itt ansvarsområde har erforderlig kompetens. I nedanstående punkter beskrivs ina viktigaste uppgifter vid skötsel av elektriska stark-strömsanläggningar, elektriska anordningar och elektrisk materiel. Med skötsel avses all verksamhet inklusive arbeten som behövs för att elinstallationen ska fungera. etta innefattar kopplingsarbeten, styrning, övervakning och underhåll liksom både elektriskt och icke-elektriskt arbete. Säkerställ att: *. ö personal har erforderliga kunskaper om innehållet och betydelsen av Riktlinjer för elsäkerhet.. Resurser finns för kompetensutveckling och att bedriva ett systematiskt elsäkerhetsarbete.. Kontinuitet skapas i elsäkerhetsarbetet bl. a. genom att införa elsäkerhet i det dagliga arbetsmiljöarbetet.. Identifiera personer som kan utsättas för elektrisk fara i arbetet och att dessa har erforderliga kunskaper i tillämpliga delar av ELSÄK-FS 2006:1 Elsäkerhetsverkets föreskrifter och allmänna råd om elsäkerhet vid arbete i yrkesmässig verksamhet. Utöver lagstiftningens krav skall personal ha erforderlig kunskap i ESA.. Alla som utför arbeten på, invid eller omkring elanläggningar är väl förtrogen med darbetsansvarigs arbetsuppgifter samt har undertecknat ett mottagningsbevis på att han/hon har förstått innebörden av dessa arbetsuppgifter.. Att mottagningsbevis for elarbetsansvariga och personal i beredskap är undertecknade.. Berörd personal har utbildning i "Livräddning vid e!skada"/"hlr Utbildning" Uppgifter som ingår i elanläggningsansvaret Som Avdelningschef ELNÄT är du innehavare av eldistributionsnätet (elnätet) inkl mottagnmgsstationema Ml och M2, gatubelysningsnätet i Ystad kommun, samt elanläggningama i de fastigheter som äger och nyttjas inom verksamhetsområde ELNÄT (t ex kontor, verkstad och förråd). Ansvaret innebär att u som innehavare av verksamhetens elanläggningar måste införa rutiner för skötsel och kontroll av elanläggningama. et innebär att systematiskt övervaka och kontrollera elanläggningamas utförande och skick. Kontroll skall utföras dels fortlöpande, en rutinmässig kontroll som ingår i det dagliga arbetet, dels vid behov en särskild kontroll, en mer noggrann kontroll som utförs med tidsintervall. IQ Sida:4 (5)

11 r"i YSTA (N 61 AB 4. 1 elegation Avdelningschef ELNÄT Säkerställ att:. Verksamheten uppfyller ellagstiftningens krav inom elanläggningsansvaret bland annat genom att tillämpa ELSAK-FS 2008:3 Elsäkerhetsverkets föreskrifter och allmänna råd om innehavarens kontroll av elektriska starkströmsanläggningar och elektriska anordningar.. Resultaten av kontroller och vidtagna åtgärder dokumenteras skriftligt.. Anläggningsdokumentation upprättas och vidmakthålls (inkl ledningsnätet).. et finns särskilda anvisningar och instruktioner för drift och skötsel av elanläggningama avseende elsäkerhet.. En eldriftansvarig utses för enhetens elanläggningar och att uppgifter fördelas skriftligt till den eldriftansvarige.. Skötsel av elanläggningama och elinstallationsarbeten utförs av personal med rätt kompetens, och att upprättade driftrutiner inom avdelning ELNÄT följs. etta gäller oavsett om resurser avropas från avdelningen Nätarbeten eller extern entreprenör. Beakta speciellt:. Att kontroll sker enligt gällande regler samt att den dokumenteras och att brister åtgärdas.. Att riskbedömning och riskanalyser genomfors fortlöpande samt vid förändringar, i enlighet med arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) samt Elsäkerhetsverkets föreskrifter.. Analyser och bedömningar skall utföras både med avseende på elsäkerhet, omvärld och arbetsmiljö. Med omvärld menas t ex om förutsättningarna mnt våra anläggningar har förändrats och/eller om föreskrifterna har förändrats sedan anläggningen uppfördes. Ett annat exempel kan vara arbeten eller arrangemang vid våra anläggningar.. Att det finns rutiner som säkerställer att anläggningarna vid driftsättning uppfyller gällande föreskrifter, normer och ställda arbetsmiljökrav samt uppföljning av att rutinerna följs.. Att det finns rutiner som säkerställer gräventreprenörer och andra intressenters arbete invid bolaget kablar och luftledningar och att dessa ges information, instruktioner i erforderlig omfattning.. Se till att felaktigheter och brister i anläggningen åtgärdas och funna brister rapporteras.. Att behörighetskrävande elinstallationsarbete utförs av elinstallatör eller av yrkesman under överinseende av elinstallatör. Övriga uppgifter Elinstallationsarbete inom skall utibras enligt gällande lagstiftning. Gränsdragningen mellan vad som kräver elbehörighet och vad som inte kräver elbehörighet måste vara tydlig. Säkerställ att:. Att alla inom avdelningen är medvetna om vilka typer av arbeten som är att betrakta som elinstallationsarbete.. Att elbehörighetskrävande elinstallationsarbete utförs av elinstallatör eller av yrkesman under överinseende av elinstallatör. Sida:5 (5)

12 / FVSI VSTAC (NiRGI AB 5. 2 Anvisning för att utse elarbetsansvarig /-/ Anvisning för att utse elarbetsansvarig Utfärda re Niklas Plath Mottagare, elarbetsansvarig Niklas Plath Elarbetsansvaret gäller under tiden: 'From Tom Befattning utfärdare Elnätehef Befattning mottagare Elnätehef Elarbetsansraret gäller vid arbete i nedanstående anläggningar/utrustningar Elanläggningar inom verksamhetsområde, avdelning ELNÄT Andra elanläggningar: Elarbetsansvar gäller vid nedanstående arbetsmetoder Arbete utan spänning, AUS. Vara fallt förtrogen med vald arbetsmetod. Vara fullt förtrogen med det arbete som skall utföras. Samräda med elanläggningens eldriftansvarige innan ätgärder vidas eller arbete påbörjas. Ha erforderlig kännedom om anläggningens funktion och utförande. Identifiera arbetsplatsen och vidta följande åtgärder: ~ Frånskilja anläggningsdelen - Skydda mot tjllkoppling - Utföra spänningsloshetskontroll - Utföra arbetsj ordning (om så erfordras). Avbryta arbetet om säkerheten inte kan bibehållas och kontakta nännsta chef * Efteravslutat arbete avvecua skyddsåtgärderna och lämna klartecken till elanläggnmgens eldrifiansvarige x Arbete med spänning, AMS Följa särskilda rutiner för utförande av arbete enligt metoden aaete med spänning Kräver speciell utbildnmg och färdighet som vidmakthålls genom tillämpning och repetitionsutbildning Arbete nära spänning, ANS Utföra skyddsåtgärder för att kunna utföra arbetet enligt metoden arbete nära spännmg Skall genomföras av fackkunnig eller instnierad person Max 3 år i taget, därefter bör dokumentet fömyas/uppdateras Sida: l (2)

13 Fvn YSTAC (NEEGI BB 5. 2 Anvisning för att utse elarbetsansvarig Instruktion för att fastställa vem som är elarbetsansvarig då fler än en elarbetsansvarig deltar i arbetet Vid genomförande av arbete där fler än en elarbetsansvarig deltar måste det klart och tydligt fi-amgå yem som har uppgiften att vara den elarbetsansvarige för aktuellt arbete. För att förhindra tveksamheter vid sådana tillfällen finns ett dokument med all personal som utsetts till elarbetsansvariga nedtecknade i Förteckning över elarbetsansvariga. en person (elarbetsansvarig) med lägst nummer är med automatik elarbetsansvarig då fler än en elarbetsansvarig deltar i arbetet. Vid vissa speciella projekt kan dock elarbetsansvarig och ersättare utses enligt blanketten '^UTSEENE AV ELARBETSANSVAWG". Uppgiften som elarbetsansvarig och ersättare hanteras då enligt denna blankett oberoende av turordningen i Förteckning av elarbetsansvariga. Om u i itt arbete skulle finna att u saknar kompetens eller erfarenhet eller att ina befogenheter är otillräckliga skall u omedelbart meddela mig detta. Jag återtar då den aktuella arbetsuppgiften till dess att den fått en lösning. Q^e/ Ovanstående anvisning utfärdad, datum Utfärdare NikJ^Plat: Mottagare ^ Jag återlämnar härmed ovanstående anvisning, datum Orsak till återlämnandet Mottagare, återlämnare Utfärdare, återtagare Q Sida:2 (2)

14 Hni YSTU INIRfil»B 7. 2 Förordnande av elinstallatör Förordnande av elinstallatör Utfärdare Jessica Fredson Verksamhetsområde för elinstallatören, Elnät Mottagare, Elinstallatör Tomas Andersson Befattning utfärdare V Behörighetsnummer Elinstallatör '-//5'S' Förutsättningar Inom ovan angivet verksamhetsområde utförs vid vissa tillfällen arbetsuppgifter som enligt El säkerhets verkets behörighetsforeskrifter klassas som elbehörighetskrävande elinstallationsarbeten. Med detta förordnade utser jag ig att verka som elinstallatör med in elbehörighet inom det verksamhetsområde som specificerats nedan. itt förordnande omfattar Alla elinstallationsarbeten, AB Verksamhetsområde, Elnät Elinstallationsarbeten under 1000 V. ABL Begränsad behörighet, BB1 Begränsad behörighet, BB 2 Sida: l (3)

15 r"i mm (NtMi AB 7. 2 Förordnande av elinstallatör l. I egenskap av elinstallatör skall u ansvara för att den verksamhet som bedrivs inom angivet verksamhetsområde sker i enlighet med gällande ellagstiftning. et innebär att u skall se till:. Att alla elbehörighetskrävande elarbeten inom ditt verksamhetsområde sker i enlighet med gällande ellagstiftning.. Att kontroll av utfört elinstallationsarbete sker före idrifttagning.. Att vid behov utse yrkesmän i erforderlig omfattning och att dessa har erforderlig teknisk kunskap för att kunna utföra aktuellt arbete.. Att yrkesmän som u utsett och vid behov, fördelas uppgifter som ingår i itt kontrollansvar.. Att en aktuell förteckning finns över de personer som u utsett att vara yrkesmän under itt överinseende.. Att u håller ig informerad om förändringar och nyheter inom ellagstiftningen.. Att medverka till utveckling av ett systematiskt elsäkerhetsarbete. 2. u får på eget ansvar vidarefordela de uppgifter som ingår i itt kontrollansvar till personer som u bedömer kompetenta för de aktuella uppgifterna. in vidarefördelning skall vara skriftlig. Sida:2 (3)

16 r"i YSTA (NfRSI AB 7. 2 Förordnande av elinstallatör Om u i itt arbete skulle finna att u saknar kompetens eller erfarenhet eller att ina befogenheter är otillräckliga skall u omedelbart meddela mig detta. Jag återtar då förordnandet för den aktuella uppgiften till dess att den fått en lösning. Ovanstående förordnande utfärdat atum Utfärdare Jessica Fredson / Mottagare, Elinstallatör Tomas Andersson Jag återlämnar härmed ovanstående förordnande atum Orsak till återlämnandet Mottagare, återlämnare. Elinstallatör Utfärdare, mottagare Sida:3 (3)

17 Fra VSTAB INCtl AB 7. 3 Fribrev för elinstallatör Fribrev för elinstallatör Utfärdare Jessica Fredson Verksamhetsområde, Elnät Namn, mottagare Niklas Plath Fribrev för Etbehörighetsansvaret gäller under tiden: Fr.o.m Arbetsområde Personnummer T. o.m atum Behörighetsnummer Ansvar enligt Elinstallatörsförordningen Med anledning av att u utsetts att vara elinstallatör med elbehörighetsansvar inom ovan angivet verksamhetsområde bekräftas härmed följande:. Vid åtal^för brott sammanhängade med verksamhet till ovan nämnt elbehörighetsansvar, åtar sig att kostnadsfhtt tillhandahålla, av båda parter godkänt rättegångsbiträde.. Om rättsliga krav på skadeståndsersättning skulle utfalla, åtar sig att bekosta av båda parter godkänt rättegångsbiträde samt det skadestånd som ublirådömd att erlägga ock gäller inte detta om u gjort ig skyldig till uppsåtlig handling eller grov vårdslöshet. Vid åtal eller rättsliga krav efter att in anställning eller elbehörighet har upphört, gäller ovanstående endast då det kan påvisas att u har ansvarat för elinstallationen för avdelnir Nätarbeten räkning. Ovanstående fi-ibrev utfärdat atum Utfärdare Jessica Fredson Elinstallatör, mottagare Niklas Plath Sida: l (l)

18 r"i YSTA INIRtl»B 8. 2 Mottagningsbevis Mottagningsbevis Utfärdare Jessica Fredson Befattning V Med detta mottagningsbevis har u fått information om den elarbetsansvariges arbetsuppgifter. Med undertecknandet av motagningsbeviset har u också förstått innebörden av dessa. Elarbetsansvarig skall:. ha befogenheter och kompetens för arbetsuppgifterna. förvissa sig om att alla arbetare har erforderlig kompetens. förvissa sig om att arbetet är planerat så att det kan ske på ett säkert sätt. se till att det finns erforderliga instruktioner. i tillämpliga delar kontrollera och bekräfta mottagen driftorder och vid oklarhet begära förtydligande. ta emot arbetsbevis. vidta erforderliga säkerhetsåtgärder på arbetsplatsen. begära förtydligande av innehavaren eller arbetsgivaren vid oklarhet * instruera arbetarna om vidtagna säkerhetsåtgärder, arbetsområde m m. befinna sig på eller i anslutning till arbetsplatsen. informera arbetarna om förestående spänningssättning. lämna driftbevis till kopplingsansvarig efter avslutat arbete. medverka vid genomgång av projektets arbetsmiljöplan samt bidra med förändringar och kompletteringar till densamma och beaktar då särskilt: l. Identifiera riskerna på arbetsplatsen 2. Identifiera vilka arbetstagare som kan utsättas för riskerna 3. Uppskatta de risker som arbetstagarna kan utsättas for 4. Undersök om det är möjligt att eliminera riskerna 5. Gör en bedömning 6. Tillse att arbetsmiljöplanen efterlevs atum Mottagare Niklas Plath Sida: l (l)

19 Rsi YSTA (NfRGI BB 5. 2 Anvisning för att utse elarbetsansvarig Anvisning för att utse elarbetsansvarig 7i Utfärdare Niklas Plath Mottagare, elarbetsansvarig Birger Ericsson Befattning utfärdare Elnätchef Befattning mottagare Elmontör Elarbetsansvaret gäller under tiden: 'From Tom Elarbetsan svaret gäller vid arbete i nedanstående anläggningar/utrustningar x Planläggningar inom verksamhetsområde, avdelning ELNÄT Andra elanläggningar: Elarbetsansvar gäller vid nedanstående arbetsmetoder Arbete utan spänning, AUS. Vara fullt förtrogen med vald arbetsmetod x. Vara fallt förtrogen med det arbete som skall utföras. Samråda med elanläggningens eldrifimsvarige innm åtgärder vidtas eller arbete påbörjas. Ha erforderlig kännedom om anläggningens funktion och utförande. Identifiera arbetsplatsen och vidta följande åtgärder: Frånskilja anläggningsdelen - Skydda mot tillkoppling - Utföra spännmgslöshetskontroll - Utföra arbetsj ordning (om så erfordras). Avbryta arbetet om säkerheten inte km bibehållas och kontakta närmsta chef. Efter avslutat arbete avveckla skyddsåtgärderna och lämna klartecken till elanläggningens eldriftansvarige x Arbete med spänning, AMS. Följa särskilda rutiner ior utförande av arbete enligt metoden arbete med spänning. Rräver speciell utbildning och färdighet som vidmakthålls genom tillämpning och repetitionsutbildning Arbete nära spänning, ANS. Utföra skyddsåtgärder for att kunna utföra arbetet enligt metoden arbete nära spänning. Skall genomföras av fackkunnig eller instmerad person Max 3 år i taget, därefter bör dokumentet fomyas/uppdateras e Sida:! (2)

20 FVSI YSTA ENERGI AB 5. 2 Anvisning för att utse elarbetsansvarig Instruktion för att fastställa vem som är elarbetsansvarig då fler än en elarbetsansvarig deltar i arbetet Vid genomförande av arbete där fler än en elarbetsansvarig deltar måste det klart och tydligt framgå van som har uppgiften att vara den elarbetsansvarige för aktuellt arbete. För att förhindra h^eksamheter vid sådana tillfällen finns ett dokument med all personal som utsetts till elarbetsansvariga nedtecknade i Förteckning över elarbetsansvariga. en person, (elarbetsansvarig) med lägst nummer är med automatik elarbetsansvarig då fler än en elarbetsansvarig deltar i arbetet. Vid vissa speciella projekt kan dock elarbetsansvarig och ersättare utses enligt blanketten "UTSEENE AV ELARBETSANSVARIG". Uppgiften som elarbetsansvarig och ersättare hanteras då enligt denna blankett oberoende av turordningen i Förteckning av elarbetsansvariga. Om u i itt arbete skulle finna att u saknar kompetens eller erfarenhet eller att ina befogenheter är otillräckliga skall u omedelbart meddela mig detta. Jag återtar då den aktuella arbetsuppgiften till dess att den fått en lösning. SwvpQ] Ovanstående anvisning utfärdad, datum Birger Ericsson Utfärdare Mottagare Jag återlämnar härmed ovanstående anvisning, datum Orsak till återlämnandet Mottagare, återlämna re Utfärdare, återtagare Q f stad Energi AB Sida:2 (2)

21 r"i nia ENfNBI AB 7. 4 Anvisning för att utse yrkesman Anvisning för att utse yrkesman Elinstallatör, utfärdare Niklas Plath ^Wpel Verksamhetsområde (företag, fastigheter), Elnät Yrkesman. mottagare Birger Ericsson, Elmontör Som förordnad elinstallatör inom har jag enligt mitt förordnande möjlighet att utse yrkesmän som far utföra elinstallationsarbete under mitt överinseende. Jag bekräftar härmed att jag utsett ig till att vara yrkesman under mitt överinseende och att jag har gjort bedömningen att u har de kunskaper och färdigheter som fordras för arbetet. För att elinstallationsarbetet skall utföras föreskriftsenligt och att det arbete som u utfört kontrollerats i betryggande omfattning före i drifttagning skall u följa de anvisningar som finns i dokument Fördelning av kontrolluppgifter. Om u finner att in kunskap eller kompetens inte är tillräcklig skall u inte påbörja arbetsuppgiften utan omgående avbryta det arbete som påbörjats och kontakta mig. Jag beslutar då om vilka åtgärder som skall vidtas. Jag har tagit del av ovanstående instmktioner och är fullt förtrogen med vad som ankommer pä mig och jag förbinder mig att följa ovan angivna anvisning. Ort Ystad. y? Yrkesman, mottagare Birger Ericsson atum AM Elinstallatör, utfärdare Niklas Plath Sida:! (l)

22 r"i YSTA ENERGI AB 7. 6 Fördelning av kontrolluppgifter Fördelning av kontrolluppgifter Elinstallatör, utfärdare Niklas Plath Yrkesman, mottagare Birger Ericsson Enligt starksfromsföreskriftema skall utfört arbete kontrolleras så att betryggande säkerhet mot skada till fiiljd av el är förebyggd. I egenskap av förordnad elinstallatör inom har jag bl. a. ansvaret för att de elarbeten som utförs under mitt överinseende har kontrollerats i erforderlig omfattiune och i enlighet med elbehörighetsföreskriftema. å jag inte själv kan vara närvarande'vid"decssa" kontroller avser jag att fördela uppgifter till ig som ingår i mitt kontrollansvar.' Jag härtill ig informerat om vilka kontroller som skall utföras och hur dessa skall genomföras. I egenskap av yrkesman under mitt överinseende skall u säkerställa att de elarbeten som u utför kontrolleras i enlighetmed mina instruktioner och de eventuella övriga mstruktioner' som kan förekomma inom förbandet. etta innebär att u skall:. Följa de instruktioner u fått av mig för hur elinstallationsaibetet skall utföras.. Följa de instruktioner u fått av mig för kontroll före idrifttagning av utfört elinstallationsarbete. - okument Anvisning for kontroll före spänningssättning Isp respektive hsp. - Tillverkarens anvisningar vid kontroll av utfört elinstallationsarbete. 'Q Sida:! (2)

23 Tv" YSTA (NEREI AB 7. 6 Fördelning av kontrolluppgifter Om u i itt arbete skulle finna att in kompetens, utrustning, verktyg eller tillgänglig tid för vissa situationer inte medger att u kan utföra kontrollarbetet enligt ovan skall u omgående meddela mig detta. Ovanstående uppgiftsfordelning utfärdad atum M ML ElinstaFTatör, utfärdare Niklas Plath ^^. ^- Yrkesman, mottagare Birger Ericsson Jag återlämnar härmed ovanstående uppdrag atum Orsak till återlämnandet Yrkesman, återlämnare Elinstallatör, mottagare Sida:2 (2)

24 r"i YSTA (NER Mottagningsbevis Mottagningsbevis Utfärdare Jessica Fredson Befattning V Med detta mottagningsbevis har u fatt information om den elarbetsansvariges arbetsuppgifter. Med undertecknandet av motagningsbeviset har u också i5rstått innebörden av dessa. EIarbetsansvarig skall:. ha befogenheter och kompetens for arbetsuppgifterna. förvissa sig om att alla arbetare har erforderlig kompetens. förvissa sig om att arbetet är planerat så att det kan ske på ett säkert sätt. se till att det finns erforderliga instruktioner. i tillämpliga delar kontrollera och bekräfta mottagen driftorder och vid oklarhet begära förtydligande * ta emot arbetsbevis. vidta erforderliga säkerhetsåtgärder på arbetsplatsen. begära förtydligande av innehavaren eller arbetsgivaren vid oklarhet. instruera arbetarna om vidtagna säkerhetsåtgärder, arbetsområde m m. befinna sig pä eller i anslutning till arbetsplatsen. informera arbetarna om förestående spänningssättning. lämna driftbevis till kopplingsansvarig efter avslutat arbete. medverka vid genomgång av projektets arbetsmiljöplan samt bidra med förändringar och kompletteringar till densamma och beaktar då särskilt: l. Identifiera riskerna på arbetsplatsen 2. Identifiera vilka arbetstagare som kan utsättas för riskerna 3. Uppskatta de risker som arbetstagarna kan utsättas for 4. Undersök om det är möjligt att eliminera riskerna 5. Gör en bedömning 6, Tillse att arbetsmiljöplanen efterlevs. / // ~^ff-(y'ci~ atum Mottagare Tomas Andersson Sida: l (l)

25 n" VSM INiREI BB 7. 7a Anvisning för kontroll före idrifttagning, mindre objekt Anvisning för kontroll före idrifttagning, mindre objekt Objekt atum Kontrollen utförd av Kontroll och provning att: Materiel och utrustning är inkopplad enligt tillverkarens anvisningar Materiel och utmstnlng är CE-märkt Installationsanvisnlngarna har följts Rätt kablage är använt och förlagt pä avsett sätt och är oskadat Kablage är infört i apparater/maskiner pä avsett sätt och ledarisoleringen oskadad Kabelns ledare är rätt installerade pä kopplingsplint (PE, N, L1, L2, L3) Säkerhetsbrytare är installerad enligt tillverkarens anvisningar Utsatta delar är anslutna till skyddsjord Utrustning och kablage har försetts med rätt märkning n a 10 Isolationsmätnlng utförs enligt elinstallatörens instruktioner 11 Overströmsskydd är rätt inställt 12 Anslutna objekt har erhållit rätt spänning 13 Utrustningen fungerar på avsett sätt Anmärfming: Om någon rusa lämnats omarkerad innebär det att nämnd punkt inte Sr relevant i sammanhangel Kompletterande upplysningar

26 FTO YSTA (NtRGI A Handläggare Niklas Plath irekttelefon atum Ert datum Vår beteckning P/system arbetsmiljöarbete Er beteckning Riskbedömning och riskanalys inför projektstart. Vid planering av ett nytt projekt, till exempel utbyte av ställverk i nätstation, är arbetsordningen enligt följande: Planeringen börjar med att man tar fram en så kallad beredning. Beredningen innehåller bland annat Arbetsschema, blankett Utseende av elarbetsansvarig samt checklistor for Riskbedömning och Riskanalys. Vid ett ställverksbyte är riskerna nästan uteslutande risker relaterade till elsäkerhet. Under arbetets gång är det framförallt två saker att ta hänsyn till, nämligen fullgod elleverans till samtliga kunder och naturligtvis ett säkert elarbete för våra montörer. I beredningen finns därför ett så kallat arbetsschema för hur arbetet skall framskrida. Arbetsschemat är utiort med utgångspunkt från riskbedömning och fullgod elleverans till kunderna. Innan arbetet påbörjas sker en genomgång på plats med elsäkerhetsansvarig montör och dennes ersättare. Efter detta gör de båda montörerna en riskanalys varpå arbete kan påbörjas. Med vänlig hälsning Niklas Plath Elnätchef Postadress Besöksadress Telefon Telefax BankQiro Postgiro Fridhemsgatan YSTA Fridhemsgalan växel

27 Arbetsschema för ställverksbyte i nälstation N043 Edvinshem Norra OBS! Utbyte av msp- och Isp.ställverk i N043 Edvinshem Norra skall utföras enligt följande: Nedanstående arbetsschema utger från normalkoppling av msp-nätet. Innan koppligsarbeten påbörjas skall samråd med riften alltid skel Allt koppligsarbete skall utföras enligt ESA. 1 N043 Edvinshem Norra - msp 1.1 Gör samlingsskenor for Fack Al - A4 spänningslösa enligt riftkontorets anvisningar. 1.2 Kontrollera spännlngslöshet. 1.3 Kapa och demontera samlingsskenor i Fack A4 mot Fack 5 for att pé sä sätt förbereda för dennontering av sektioneringfack. 1.4 Afergä till normalkopplig enligt rlftkontorels anvisningar. 2 N087 Päronet 2. 1 Gör omkoppligar/avbrott enligt riftkontorels anvisningar Öppna och blockera säkringslastfrénskiljare for trafo. 3 N043_Ed vins hem Norra - mso 3. 1 Öppna lastfränskiljare for ulgéende kabel i Fack B4 mot N087 Päronet Kontrollera spänningslöshet, demontera kabeln och anslul därefer densamma i Fack A4. Ställ in reläer i Fack A4 motsvarande inställningar l Fack B4 och spänningssätl därefter kabeln. 4 N087 Päronet 4. 1 Återge till normalkopplig enligt riftkontorets anvisningar. 5 Tillfällig station 5, 1 Placera en tillfällig nätstalion i anslutning till N043 (södra sidan) Placera och anslut transformator enligt trafokort. 6 N043 Edvinshem Norra - msp 6. 1 Kontrollera spänningslöshet för utgående kabel i Fack A1 mot Trafo T1 och demontera därefter densamma. 6.2 Anslut ett tillfälligt kabetförband, AXCE 3x1 x50, l Fack A1 för framtida matning mol den tlllfäulc stationen. 6.3 Låt frånsklljaren i fack A 1 stå kvar i öppet läge. 7 TillfälllB station 7. 1 Anslut det tillfälliga kabelförbandet frän Fack A1/N043 i stationens kabellack. 7.2 Spännlngssétt stationen via N043/Fack A Skarua, anslut och driftsétt efterhand utgående gb- och Isp-kablar frän N043 Edvinshem Norra enligt principskiss och tillfälligt sektioneringsschema. 8 N043 Edvjnshem Norra - mspflsp 6. 1 Öppna lastfrénskiljare i Fack B1 mot Trafo T Kontrollera all befintligt Isp-ställverk är spänningslöst och demontera därefter detsamma. Arbetsschema för ställverksbyte i nätstation N043 Edvinshem Norra"

28 _Arbetsschema för ställverksbyte i nätstation N043 Edvinshem Norra B Ta ut befintliga Iransformatorer frän de bada traforummen. Utför håtagning och montage enligt Allmän beskrtvning/byggentreprenad. Reparera och mala väggar, golv och tak de båda traforummen. Uttörtotalvbrolt for msp-stallverk Benliat riftkontorets anvisningar, kontrollera spsnnlnnslos och demontera därefter ställverket inklusive sektlonertngsfeck. Reparera och måla tillgängliga ytor i ställverkrummet. Placera/montera det nya msp-ställverket enligt ritning. Anllul. "19å.endemsp-kablaf "." de! n/a slä""erkets Fack 1 och Fack 5 enligt stallonsschema. det nya ställverkel enligt riftkontorets anvisningar. OSS/ lasltrånskiljare i fack Fack l, 3 och 4 stoff s» km~ri öppet läge. Placera/montera det nya Isp-sttllverket enligt ritning. Placera nya transformatorer i de bada Iraforummen enligt trafokort. Ans!ut ^"_ya-tfa"sftmatorema T1 ch T2 *'" det "ya ls'p-stfillverket enligt tratokort. Anslut Trafo T1 och T2 till del nya msp-slällverket enligt stationsschema'.' sls."kp.sta"verltets sel"ionerin9^rytere i öppet läge och de båda Inkommande brylarna i riftsätt Isp-ställverket via Fack 2 och Fack 3 i det nya msp-ställverket. Anslut och drtftsätt efterhand stationens samtliga utgäende Isp- och gb-kablar l det i stallverkel enligt stationsschema. Tillfällig station 9. 1 Öppna tetfrånskiljare i N(M3/Fack Al, kontrollera spänningslöshet fot ulgäende tlllfälio kabel och demontera därefter densamma. 9.2 emontera och ta bort den tllhälllga stationen. 10 N087 Päronet Gör omkopplingar/avbrott enligt riflkontorets anvisningar Öppna och blockera säkringslastfrånsklljare för trafo. 11 N043 Edvlnshem Norra. msp Öppna lastfränsklljare for utgående kabel i Fack Al mot N087 Päronet Kontrollera spänningslöshet, demontera kabeln och anslut därefer densamma i det msp-ställverket enligt stationsschema N087 Päronet nftsätt stationen via Fack 4 l N043 Edvinshem Norra. OBS/ Befintliga säkringar CEF 40 A flyttas 1111 Fack 4 i N043 Edvinshem Norra. N087 PSronel ffirees Isltllet med kopplingsknivar enligt materlelspecilikatton. Återge till normaltopplifl enligt riftkontorets anvisningar. 13 N043 Edvinshem Norra - msp Uttörtotalubrott for msp-ställverk A enligt riftkontorets anvisningar, kontrollera spanninaslös och demontera därefter ställverket Skarva utgående parallella kablar mellan N042 A och N062 A Återgå till normalkoppling enligt riftkontorets anvisningar Reparera och mala atersléende tillgängliga ytor l stäuverkrummet. Arbetsschema för ställverksbyte i nätstation N043 Edvinshem Norra

29 r"i TOTMKNIREKtB 5.4 Elarbetsansvarig vid speciella projekt^ Elarbetsansvarig vid speciella projekt Person ur iorteckmng claaetsansvarig i Riktlinjer for elsäkerhet kan utses att vara darbetsansvarig och mattare vid vissa projekt som hanteras enligt nedanstående blankett.. Uppgiften som daaetsansvarig och ersättare hanteras dä enugt denna blankett oberoende av humdm i fbrtecknmg elaaetsansvariga. Blanketten finns att tillgä i speciellt blanketthäfte. r«i»siab [N U AB Bilaga l BLANKETT "UTSEENE AV ELtRBETSANSVARIG' l Arbateladan/ prpjelrtltdan: 2 Utseende av ctorbetsansvarig och crsittan avser: O Alle elbnltiggnlngnr IndustrtanttsBnlnsar a LigBptnntftgcanBggntngar Servtecarbeten HSgspBrmlnfltBnlagBnlnBar aenidskapsyanst a Ex-anlBggntngar Annat specificerat arbete enligt bilaga nr. _ 3 UteMtdt»v etartxitrtitvrin och «r»ntfrt flllfr: 0 Under pertoden fr,o. m.. t.o.fn._ awrpr^fcktet, 4 I arbetet deltaffttft mbntflfftr Sa J»fl»fr mig uppdngat»om elnrtibfntvarig vtd»rbtu. nlt»t ovn den. E la rt> et- imrtg;. (Namntedtitlr»s) Telcfönbekrtftat: datum_ kl.rbl/pnjl (NBmnförtydllgandc) 5b 3»B *tar»n>b uppdnget. om cnltttan»är. tortwt-trvarta vid. rtwte nnllbt ovan den. EnNttNMi. TtlefonbekfBftat: datum arbl/projl (Nnmntwknlng) (Namrinnyd tig ande) Art>rtal»dan/preJ«kt)«dan_ (Namnteckning) (Namnmrtydllgande) 6 Atertlmoande av uppdraoet aartetnippillftenim. ^ ^ nrhtsutwllten som Erslttare slnuu alarbetsansvartg slutförd O Annan orsak - ^ Annan orsak - ersättare elarbet elarbetsansvarij den. ArbtfludaM/proJthtledarc. (NamntKknlng) (NafnnffirtydUgnnde)' C Sida;! (l)

30 r"i YSTA IHIREI»B Förteckning elarbetsansvariga 5. 3 Förteckning elarbetsansvariga ^fp p. Nr Befattning Namn Telefon EImontör Patrik Rönn Elmontör Kurt- Erik Lundh Elmontör Karl-Gustav Nilsson EImontör Sten-Inge Persson EImontör Åke Antoniusson EImontör Birger Ericsson Elmontör Gunnar Lindström Grävmaskinist Elmontör Bengt Nilsson Elmontör Peter ahlström EImontör André Nilsson Elmontör Jonas ahl, ELAN Kartingenjör Montör 13 Beredare Arbetsledare 14 Beredare Ingenjör Per-OIa Malmgren Börje Holm Pär Strand Ingenjör Jan Månsson riftingenjör Tomas Andersson Elnätschef Niklas Plath NOTERA Person ur ovanstående förteckning kan utses till elarbetsansvarig och ersättare vid vissa projekt som hanteras enligt blanketten "UTSEENE AV ELARBETSANSVARIG". Uppgiften som elarbetsansvarig och ersättare hanteras då enligt denna blankett oberoende av turordningen i ovanstående förteckning elarbetsansvariga. Sida:l (l)

31 ^nim (NfBCI AB 5. 5 Riskbedömning vid elektriskt arbete ^ Checklista för riskbedömning vid elektriskt arbete FramstöUd av Enhet Projekt/Arbete Upprättad, datum Allmänt ChrckIistoBskriI ses som en stöd för aactsledningen vid utf6rande av m riskbcdommae fiire utfbrmde av 1. Finns det behov av att utföra en särskild planering av riskerna för att utföra aktuellt projekt eller arbete? a 2. Ar projektel/arbetet omfattande och behöver flera personer informeras om riskerna? 3. Finns det behov av gemensam djskusslon/inöte tillsammans med eldriftansvarig (eller annan person) om risker och speciella åtgärder i samband med projektet/arbetet? 4. Utföra projektet/arbetet i en anläggning eller utrymme där detflnns speciella risker? 5. Rnns det särskilda anvisningar för verksamheten i aktuellt utrymme? 6. Finns det några andra arbetsmiljorisker samband med projektet/arbetet? 7. Sä längt det är mfijligt skall allt elektriskt arbete utföras enligt metoden "Arbete utan spänning". Finns det nägra hinder att utför arbetet enligt denna metod? 8. Har elarbetsansvarig utsetts? e Sida: l (2)

32 r"i TOMBKMIAB 5. 5 Riskbedömning vid elektriskt arbete Risk Ja Nej Ej aktuellt 9. Finns det behov av särskild personlig skyddsutrustning? Anmärkning/Atgärd 10. Finns det några speciella risker l samband med spännlngssättning efter utfört arbete? 11. Finns det faslsällt vilka ätgärder/rutiner som skall gälla innan arbetsplatsen lämnas efter färdigt arbete? Övrigt Noteringar/Förbättringsförslag e Sida:2 (2)

33 r"i MM (NtRfiI AB 5. 6 Riskanalys vid elektriskt arbete <y' Elarbetsansvarigs checklista för riskanalys i samband med elektriskt arbete Efdriftansvsrig Etarbetssnsvarig Aktuellt arbete Arbetsplats Allmänt ^lrtjsete e"snskbcd. lmmblc>ndal daae'tsvariee, vid behov, bdräva ulfon en riskmly, a^i^a^ch u'stt^8edä"dmd^^^c"wud nuffi=vu: ^S mnm Bedömning före arbete 1. Finns det särskilda anvisningar far den akhjella arbetsplatsen? 2. Finns det behov av särskild personlig skyddsutmstnlng? 3. Har de som deltar l arbetet erforderlig kunskap beträffande personsäkerhet? 4. Finns det några hinder för att utföra arbetet enligt metoden "Arbete utan" spänning" under hela arbetet? Anmärkning Ja a Nej a EJ aktuellt O fl) Sida: I (4)

34 r"i nimfnueiab 5. 6 Riskanalys vid elektnskt arbete Stöd till den elarbetsansvarige vid utförande av ett elektriskt arbete enligt metoden Arbete utansännino'. Åtgärder före arbetets genomförande 1. Ar en planering av arbetet utförd? Ja Nej EJ aktuellt 2. Ar berörda (eldriftansvarlg, verksam hetsansvarig mfl. ) Informerade om arbetet och ev driftstorningar? 3. Ar anlägsninsen identifierad så att säker fränsklljning kan utföras? 4. Finns det några hinder för att utföra arbetet enligt metoden "Arbete utan spänning" under hela arbetet? a 5. Finns det behov av varselmärknlng? 6. Finns de verktyg, övrig utrustning och personlu: tillgängliga för det aktuella arbetet?" 7. Ar elanläggnlngen fränkopplad enligt något av nedanstående sätt? a FränskIIJare (säkerhetsbrytare) läst och skyltad? a a Säkringar (knivsäkringar, proppsékringar och dvärgbrytare) borttagna och blockerade? Andra anordningar förfränskiljnlng? Låsta och skyltade? a Åtgärder under arbetets genomförande Ja Nej EJ aktuellt 1. Behöver extra säkerhetsåtgärder vidtas? 2. Ar arbetsplatsen tillräckligt skyltad och avspärrad? a Åtgärder efter arbetets avslutande Ja Nej Ej aktuellt 1. Ar alla arbetsuppgifter avslutade och alla personer Informerade? 2. Ar säkerhetsåtgärderna avlägsnade? 3. Ar arbetsplatsen avstädad? QYslad Energi AS Sida:2 (4)

35 r"i»sia INIREI NB 5. 6 Riskanalys vid elektriskt arbete Stod till den elarbetsansvarige vid utförande av ett elektriskt arbete enlit "Arbete nära spänning'. Åtgärder före arbetets genomförande 1. Ar en planering av arbetet utförd? 2. Ar berörda (eldriftansvarig, verksamhetsansvarig mfl.) informerade om arbetet och ev drlftstömlngar? 3. Ar anläggningen identifierad sä att säker fränskiljning kan utföras? 4. Finns^det nigra hinder för att utföra arbetet enligt metoden -Arbete nära spänning" under hela arbetet? 5. Finns det behov av varselmärknlng? 6. Finns de verktyg, övrig utrustning och personlig skyddsutrustnir tillgängliga for det aktuella arbetet?" /, Ar erforderliga säkerhetsåtgärder utfärda på arbetsplatsen? Skyddsavskärmning? Skyddsavspärrning? Bevakning - Övervakning? Ja Nej l a a a Ej aktuellt Åtgärder under arbetets genomförande 1. Behöver extra säkerhetsétgärder vidtas? 2. Ar arbetsplatsen tillräckligt skyltad och avspärrad? Ja Nej EJ aktuellt a Åtgärder efter arbetets avslutande Ar alla arbetsuppgmer avslutade och alla personer informerade? 2. Ar säkerhetsätgärderna avlägsnade? 3. Ar arbetsplatsen avstädad? Ja Nej Ej aktuellt a OTstadEnerpAB Sida:3 (4)

36 r"i mwiinnsiab Noteringar/Förbättringsförslag 5. 6 Riskanalys vid elektriskt arbete ^ 0 Sida:4 (4)

37 r"i YSTA INiRBI NB 5. 5 Riskbedömning vid elektriskt arbete Checklista för riskbedömning vid elektriskt arbete Framställd av Niklas Plath Projekt/Arbete N084 Aulingatan Enhet Elnät Upprättad, datum Allmänt Checklistan skall ses som ett stöd för arbetsledningen vid utförande av en riskbedömning före utförande av skötsel av elanläggningar. Risk Ja Nej Ej aktuellt Anmärkning/Atgärd 1. Finns det behov av att utföra en särskild planering av riskerna för att utföra aktuellt projekt eller arbete? x Elfara vid arbete i ställverks- och transformatorrum. 2. Ar projektet/arbetet omfattande och behöver flera personer informeras om riskerna? x a Ystad Energis personal 3. Finns det behov av gemensam diskussion/möte tillsammans med eldriftansvarig (eller annan person) om risker och speciella åtgärder i samband med projektevarbetet? x a riftkontor 4. Utförs projektet/arbetet i en anläggning eller utrymme där det finns speciella risker? x Nätstation 5. Finns det särskilda anvisningar för verksamheten i aktuellt utrymme? x a ESA 6. Finns det några andra arbetsmiljörisker i samband med projektevarbetet? x a Tunga lyft, fallrisk, bilning i golv, vibrerande maskiner 7. Sä långt det är möjligt skall allt elektriskt arbete utföras enligt metoden "Arbete utan spänning". Finns det några hinder att utför arbetet enligt denna metod? x 8. Har elarbetsansvarig utsetts? x Sten-lnge Persson med ersättare Jonas ahl Sida:l (2)

38 r"i YSTA (N(R61»B 5. 5 Riskbedömning vid elektriskt arbete Risk Ja Nej Ej aktuellt Anmärkning/Atgärd 9. Finns det behov av särskild personlig skyddsutrustning? x Flamsäker klädsel, skyddsskor, hörselskydd, skyddsglasögon 10. Finns det några speciella risker i samband med spänningssättning efter utfört arbete? x 11. Finns det fastsällt vilka étgärder/rutiner som skall gälla innan arbetsplatsen lämnas efter färdigt arbete? x a Protokoll "Åtgärder före spanningssattning" Besiktning av riftkontor Övrigt Arbetsrotation vid skarvning av många kablar pga vibrationer. Fallrisk vid kabelschakt. Noteringar/Förbättringsförslag Sida:2 (2)

39 FVSI YSTA (NIR61 NB 5. 6 Riskanalys vid elektriskt arbete Elarbetsansvarigs checklista för riskanalys i samband med elektriskt arbete Framställd av Projekt/Arbete N084 Aulingatan Eldriftansvarig Aktuellt arbete Enhet Elnät Upprättad, datum Elarbetsansvarig Sten-lnge Persson Arbetsplats Allmänt Efter arbetsledningens riskbedömning kan den elarbetsansvarige, vid behov, behöva utföra en riskanalys innan arbetet inleds. enna checklista utgör stöd till den elarbetsansvarige vid utförande av en riskanalys före utförande av elektriskt arbete. Bedömning före arbete Ja Nej EJ aktuellt 1. Finns det särskilda anvisningar för den aktuella arbetsplatsen? 2. Finns det behov av särskild personlig skyddsutrustning? a a 3. Har de som deltar i arbetet erforderlig kunskap beträffande personsäkerhet? a 4. Finns det några hinder för att utföra arbetet enligt metoden "Arbete utan spänning" under hela arbetet? a Anmärkning Sida:! (4)

Arbete på elektrisk materiel

Arbete på elektrisk materiel 2003-10-10 Sida 1 (9) *AFEL* *AF EL -* Arbete på elektrisk materiel Innehållsförteckning 1 Arbete på elektrisk materiel... 2 1.1 Bakgrund... 2 1.2 Syfte... 2 1.3 Ordförklaringar... 3 2 Elektriskt arbete...

Läs mer

Arbete med Högspänning

Arbete med Högspänning To/Till (tjänsteställebeteckning namn) 179 9179-ELS-1003-Arbete med For information/för information (tjänsteställebeteckning namn) 1(7) Arbetsrutiner vid högspänning... 2 Arbetsrutiner vid högspänning...

Läs mer

Arrangeras av Voltimum.se portalen för elproffs

Arrangeras av Voltimum.se portalen för elproffs Personsäkerhet Utdrag ur 3 kap 3 Arbetsgivaren skall förvissa sig om att arbetstagaren har den utbildning som behövs och vet vad han har att iaktta för att undgå riskerna i arbetet. Arbetsgivaren skall

Läs mer

KONTROLL FÖRE IDRIFTAGNING, BEHÖRIGHET OCH ANSVAR

KONTROLL FÖRE IDRIFTAGNING, BEHÖRIGHET OCH ANSVAR KONTROLL FÖRE IDRIFTAGNING, BEHÖRIGHET OCH ANSVAR Lars Kilsgård STF Ingenjörsutbildning AB Mats Jonsson Eltrygg Miljö AB Behörighet och skyldigheter Ansvar och skyldigheter Regeringens föreskrifter Elinstallatörsförordning

Läs mer

SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE FÖR FRIDHEMS FOLKHÖGSKOLA SVALÖV

SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE FÖR FRIDHEMS FOLKHÖGSKOLA SVALÖV SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE FÖR FRIDHEMS FOLKHÖGSKOLA SVALÖV Sida 1 av 14 Systematisk arbetsmiljöarbete för Fridhems folkhögskola, Svalöv 2013 Innehållsförteckning 1. Vad säger lagen? Sid 3 2. En bra

Läs mer

Delegationsordning arbetsmiljöuppgifter AcadeMedia

Delegationsordning arbetsmiljöuppgifter AcadeMedia 2014-06-12 ionsordning arbetsmiljöuppgifter AcadeMedia AcadeMedia AB l Org. nr: 556057-2850 Adolf Fredriks kyrkogata 2, Box 213, 101 24 Stockholm tel: 08-545 87 250, fax: 08-545 87 258 Internet: www.academedia.se

Läs mer

DELEGERING AV ARBETSMILJÖANSVAR

DELEGERING AV ARBETSMILJÖANSVAR DELEGERING AV ARBETSMILJÖANSVAR 1 ALLMÄNT Arbetsgivaren har ett långtgående ansvar för arbetsmiljön, vilket bl.a. framgår av arbetsmiljölagen (AML), kapitel 3: Arbetsgivaren skall vidta alla åtgärder som

Läs mer

Locum-ESA Entreprenör 2 Säkerhetsanvisningar för entreprenörsarbete i driftrum

Locum-ESA Entreprenör 2 Säkerhetsanvisningar för entreprenörsarbete i driftrum Locum-ESA Entreprenör 2 Säkerhetsanvisningar för entreprenörsarbete i driftrum 2008-10-10 Rev 2010-09-13 Doknr. R.9 Lars Eliasson/Börje Hjorth Karin Sjöndin Lars Eliasson 2010-09-13 2(6) Innehållsförteckning

Läs mer

Ansvar i arbetsmiljöfr~gor vid Linköpings universitet

Ansvar i arbetsmiljöfr~gor vid Linköpings universitet Systematiskt Arbetsmiljöarbete Dnr: LiU-2012-01365 2012-10-26 Ansvar i arbetsmiljöfr~gor vid Linköpings universitet l. Allmänt Denna instruktion utgör tillsammans med lagstiftningen på området och universitetets

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete

Systematiskt arbetsmiljöarbete Sidan 1 av 21 Lednings- och verksamhetsstöd Datum Sid 2016-03-10 Dnr 1 (1) Kommunstyrelsen Systematiskt arbetsmiljöarbete I syfte att förbättra och förtydliga det systematiska arbetsmiljöarbetet i Östhammars

Läs mer

Riktlinjer för hälso- och sjukvård. Avsnitt 9. Delegering - medicinskrättslig.

Riktlinjer för hälso- och sjukvård. Avsnitt 9. Delegering - medicinskrättslig. 1 Riktlinjer för hälso- och sjukvård. Avsnitt 9 Delegering - medicinskrättslig. 2 SOCIALFÖRVALTNINGEN INNEHÅLLSFÖRTECKNING SIDA 9 Delegering - medicinskrättslig 3 9.1 Allmänt 3 9.2 Ansvar 3 9.2.1 Formell/reell

Läs mer

Handbok för elsäkerhet inom Försvarsmakten. H Elsäk

Handbok för elsäkerhet inom Försvarsmakten. H Elsäk Handbok för elsäkerhet inom Försvarsmakten H Elsäk 2000 Handbok för elsäkerhet inom Försvarsmakten H Elsäk Central lagerhållning: Försvarets bok- och blankettförråd 2 FÖRSVARSMAKTEN 2000-06-09 14 965:65536

Läs mer

Instruktion för installatörer Elanläggningar Växjö Energi AB

Instruktion för installatörer Elanläggningar Växjö Energi AB Instruktion för installatörer Elanläggningar Växjö Energi AB Innehållsförteckning 1. ANMÄLAN AV ELINSTALLATIONSARBETE 3 1.1 Allmänt 3 1.2 Föranmälan 3 1.3 Ändring av mätarsäkring eller huvudledning före

Läs mer

Riktlinjer för kooperativet Hand i hands arbetsmiljöarbete

Riktlinjer för kooperativet Hand i hands arbetsmiljöarbete Riktlinjer för kooperativet Hand i hands arbetsmiljöarbete Innehåll A. Inledning B. Övergripande mål C. Policy D. Resursfördelning E. Samverkan mellan arbetsgivare och arbetstagare F. Systematiskt arbetsmiljöarbete

Läs mer

Företag Ersätter tidigare dokument Dokumentid Utgåva NUT-101022-009

Företag Ersätter tidigare dokument Dokumentid Utgåva NUT-101022-009 Dokumentslag Sida Verksamhetsstyrande 1 (8) Företag Ersätter tidigare dokument Dokumentid Utgåva E.ON Elnät Sverige AB NUT-101015-037 NUT-101022-009 Organisation Giltig fr o m Giltig t o m Drift / Anläggning

Läs mer

Lärarhandledning till Elteknikerhäfte/bildspel

Lärarhandledning till Elteknikerhäfte/bildspel Lärarhandledning till Elteknikerhäfte/bildspel Bild-nr i PPbildspel och Innehåll i utbildningshäftet, övningar med svar sidnr i häftet Förberedelser Kopiera upp PDF-filen G-09-0165 som är ett exempel på

Läs mer

Ansökan om handel med fyrverkerier. 1.Sökande. Faktureringsuppgifter om andra än ovan. Plats där försäljningen sker

Ansökan om handel med fyrverkerier. 1.Sökande. Faktureringsuppgifter om andra än ovan. Plats där försäljningen sker Plats för inkommandestämpel Ifylld blankett skickas till:,, Datum: 1.Sökande Verksamhetens namn (för fysisk person ange fullständigt namn) Ansökan om handel med fyrverkerier tillstånd till förvärv och

Läs mer

Elsäkerhetsföreskrifter för arbete på eller

Elsäkerhetsföreskrifter för arbete på eller Gäller för Version Föreskrift Trafikverket 2.0 BVF 1921 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2011-03-31 9 Diarienummer Ansvarig enhet Fastställd av TRV 2010/89562 Produktion Jörgen Niklasson, Tjp Handläggare

Läs mer

Delegering av arbetsmiljöuppgifter

Delegering av arbetsmiljöuppgifter FLIK 9 FBI YSTAD (NiRfil AB Delegering av arbetsmiljöuppgifter l egenskap av VD för Ystad Energi AB delegerar Jag arbetsmiljöuppgifter till avdelningscheferna på förvaltningen. Avdelningscheferna har i

Läs mer

Delegering i Procapita

Delegering i Procapita Manual Delegering i Procapita 2012-11-09 Innehåll 1 Delegering Sidan 3 2 Förnya delegering Sidan 7 3 Återkalla delegering Sidan 9 4 Personal Sidan 9 Sida 2 av 12 1 DELEGERING För regler och rutiner om

Läs mer

Riktlinjer för hälso- och sjukvård.

Riktlinjer för hälso- och sjukvård. BURLÖVS KOMMUN Socialförvaltningen Ninette Hansson Medicinskt ansvarig sjuksköterska/ Kvalitetscontroller 2012-10-10 Beslutad av 1(10) Ninette Hanson Riktlinjer för hälso- och sjukvård. Delegering Denna

Läs mer

SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE GRUNDUTBILDNING

SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE GRUNDUTBILDNING SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE GRUNDUTBILDNING EN BRA ARBETSMILJÖ ÄR INTE EN SLUMPMÄSSIG FÖRETEELSE ELLER ENBART ETT RESULTAT AV VI "KEMIN" MELLAN MÄNNISKOR. KAN MEDVETET PÅVERKA VÅR EGEN ARBETSMILJÖ,

Läs mer

Behörighet att utföra elinstallationer

Behörighet att utföra elinstallationer Föreskriftshuset Civilrättsligt Eltariffer Allmänna avtalsvillkor Brandförsäkringsvillkor (EN) SS-EN 50110-1, ESA, ISA, IBH, EL-AMA, SSG4500, (SBF 110:6 SSF 130:6 RUS) m m. Svensk standard, Elinstallationsreglerna,

Läs mer

Rutin avseende Heta Arbeten inom Landstinget i Uppsala Läns lokaler

Rutin avseende Heta Arbeten inom Landstinget i Uppsala Läns lokaler 005-00 (5) Utfärdare: Nina Höm 202-02-7 Diarienummer LSU20-0203 Granskare: T. Collin, S. Hill, O.Henriksson Processägare/avd.chef/ enhetschef: Ingemar Lindström 202-02-3 202-02-7 Ärende/Titel: Godkännare:

Läs mer

Kommunövergripande riktlinjer för säkerhet och krisberedskap i Östra Göinge kommun mandatperioden 2015-2018

Kommunövergripande riktlinjer för säkerhet och krisberedskap i Östra Göinge kommun mandatperioden 2015-2018 Ansvarig namn Jonas Rydberg, kommunchef Dokumentnamn Riktlinjer säkerhetsarbete Upprättad av Bertil Håkanson, säkerhetssamordnare Reviderad: Berörda verksamheter Samtliga verksamheter Fastställd datum

Läs mer

Räddningstjänsten Öland. Guide till Systematiskt Brandskyddsarbete (SBA)

Räddningstjänsten Öland. Guide till Systematiskt Brandskyddsarbete (SBA) Räddningstjänsten Öland Guide till Systematiskt Brandskyddsarbete (SBA) Bakgrund Förr i tiden gick räddningstjänsten brandsyn och kontrollerade allt byggnadstekniskt brandskydd i verksamheten. När Lagen

Läs mer

Varför säkerhetsarbete? Varför systematiskt arbete?

Varför säkerhetsarbete? Varför systematiskt arbete? Varför säkerhetsarbete? Att arbeta med säkerheten medför högre kvalitet och ökar värdet av tjänsten. Ett högt säkerhetstänkande höjer företagets anseende och goodwill. Kunder, ägare och anställda känner

Läs mer

Kvalitetsplan för Automatiskt Brandlarm

Kvalitetsplan för Automatiskt Brandlarm SYDÖSTRA SKÅNES RÄDDNINGSTJÄNSTFÖRBUND Kvalitetsplan för Automatiskt Brandlarm Anslutet till Sydöstra Skånes Räddningstjänstförbund 2016-01-01 Sida 2 av 13 BAKGRUND En tredjedel av Räddningstjänsten SÖRF:s

Läs mer

Checklista för undersökning av assistansmiljön 2015 Personlig assistans

Checklista för undersökning av assistansmiljön 2015 Personlig assistans Checklista för undersökning av assistansmiljön 2015 Personlig assistans Medlem: Servicegarant: Datum: Assistenter som medverkat: Ansvarig rådgivare/servicegrupp: Brukarkooperativet JAG Box 16145, 103 23

Läs mer

Tolkningar och bedömningar av Egenkontrollförordningen

Tolkningar och bedömningar av Egenkontrollförordningen TILLSYNSSAMVERKAN I HALLAND - MILJÖ Datum Dnr 2004-12-20 RH0325 Tolkningar och bedömningar av Egenkontrollförordningen Förordningen om verksamhetsutövarens egenkontroll (FVE) (SFS 1998:901) gäller för

Läs mer

Lagar och avtal inom arbetsmiljö- och samverkansområdet

Lagar och avtal inom arbetsmiljö- och samverkansområdet Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 13611 su/adm 2016-03-11 3 Innehållsansvarig: Lena Lindberg, Vårdenhetschef, Rättspsykiatrisk akutenhet 6 (lenli48) Godkänd av: Alessio Degl'innocenti,

Läs mer

Lönepolicy. Landskrona stad

Lönepolicy. Landskrona stad Sida 1 (7) Lönepolicy Landskrona stad Sida 2 (7) Lönepolicyns syfte och roll Lönepolicyn är ett centralt arbetsgivardokument, och det är därför särskilt viktigt att chefer med ansvar för lönesättning är

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i arbetsmiljölagen (1977:1160); SFS 2003:365 Utkom från trycket den 17 juni 2003 utfärdad den 5 juni 2003. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om arbetsmiljölagen

Läs mer

Sigtuna kommun Drift och underhåll Offentlig belysning 2012. Förfrågningsunderlag 2011-10-28 Utkast till arbetsmiljöplan

Sigtuna kommun Drift och underhåll Offentlig belysning 2012. Förfrågningsunderlag 2011-10-28 Utkast till arbetsmiljöplan Sigtuna kommun Drift och underhåll Offentlig belysning 2012 Förfrågningsunderlag 2011-10-28 Utkast till arbetsmiljöplan 2 (11) Innehållsförteckning REVISIONSHISTORIK 3 UPPGIFTER OM PROJEKTNAMN 4 ADRESS

Läs mer

Reviderat reglemente för Kommunstyrelsen i Strömstads kommun

Reviderat reglemente för Kommunstyrelsen i Strömstads kommun 1 (8) Reviderat reglemente för Kommunstyrelsen i Strömstads kommun Utöver vad som är föreskrivet om Kommunstyrelsen i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Kommunstyrelsen har att i samverkan

Läs mer

Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Dokumentansvarig Diarienummer Senast reviderad Giltig till

Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Dokumentansvarig Diarienummer Senast reviderad Giltig till Vuxen- och omsorgsnämndens reglemente Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Vuxen- och omsorgsnämndens reglemente Reglemente 2015-09-28 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig Diarienummer

Läs mer

Tema Elsäkerhet FIE Teknisk Konferens Lars Kilsgård STF Ingenjörsutbildning AB

Tema Elsäkerhet FIE Teknisk Konferens Lars Kilsgård STF Ingenjörsutbildning AB Tema Elsäkerhet FIE Teknisk Konferens 2013 Hur Hur väl väl klarar klarar industrin Ni Ert sitt Elsäkerhetsarbete? Lars Kilsgård STF Ingenjörsutbildning AB Fråga Ni som är elansvariga på den industri/anläggningen

Läs mer

Förfrågningsunderlag: Valfrihet inom hemtjänsten i Krokoms kommun. Lag om valfrihet (LOV) gällande omvårdnad och/eller service

Förfrågningsunderlag: Valfrihet inom hemtjänsten i Krokoms kommun. Lag om valfrihet (LOV) gällande omvårdnad och/eller service Förfrågningsunderlag: Valfrihet inom hemtjänsten i Krokoms kommun Lag om valfrihet (LOV) gällande omvårdnad och/eller service Innehållsförteckning 1. Administrativa föreskrifter...3 1.1. Inledning... 3

Läs mer

SAMORDNINGSANSVAR 2011-10-21 1

SAMORDNINGSANSVAR 2011-10-21 1 SAMORDNINGSANSVAR 2011-10-21 1 INNEHÅLL 1 ALLMÄNT OM SAMORDNINGSANSVARET... 3 2 SAMORDNING PÅ TERACOM SWEDEN... 3 3 BYGG- OCH ANLÄGGNINGSARBETE PÅ TERACOM SWEDENS ANLÄGGNINGAR... 3 4 SAMORDNING PÅ UPPDRAG

Läs mer

11 Användning och skötsel

11 Användning och skötsel SBF 110:7 Utgåva 2 Brandskyddsföreningen 11 Användning och skötsel 11.1 Allmänt 11.1.1 Brandlarmanläggningens effektivitet ska alltid upprätt hållas. För att säkerställa avsedd funktion är det nödvändigt

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete vid Kalix Folkhögskola

Systematiskt arbetsmiljöarbete vid Kalix Folkhögskola 1 Systematiskt arbetsmiljöarbete vid Kalix Folkhögskola Fastställd av Kalix Folkhögskolas styrelse 2011-06-09 2 MÅL FÖR VERKSAMHETEN En god fysisk arbetsmiljö ändamålsenliga lokaler ändamålsenlig utrustning

Läs mer

Arbetsmiljöplan. Uppgifter i denna AMP gäller för projekttiden. Denna arbetsmiljöplan upprättades

Arbetsmiljöplan. Uppgifter i denna AMP gäller för projekttiden. Denna arbetsmiljöplan upprättades Projektnamn Arbetsmiljöplan Uppgifter i denna AMP gäller för projekttiden Besöksadress till byggplatsen Byggherrens namn Byggherrens telefonnummer ev. uppdragstagares namn Uppdragstagarens telefonnummer

Läs mer

Ansökan om att bli utsedd till anmält organ för uppgifter i samband med bedömning av överensstämmelse enligt harmoniserad unionslagstiftning

Ansökan om att bli utsedd till anmält organ för uppgifter i samband med bedömning av överensstämmelse enligt harmoniserad unionslagstiftning Ansökan om att bli utsedd till anmält organ för uppgifter i samband med bedömning av överensstämmelse enligt harmoniserad unionslagstiftning Sökanden är införstådd med reglerna för anmälda organ. Av dessa

Läs mer

SSÄ INS-0080 Säkerhetsinstruktion för utbyggnad av Roslagsbanan Visinge Täby Kyrkby och Kragstalund Vallentuna 2014

SSÄ INS-0080 Säkerhetsinstruktion för utbyggnad av Roslagsbanan Visinge Täby Kyrkby och Kragstalund Vallentuna 2014 1(15) Upprättat av: Arne Grundberg Granskat av: Gun Eriksson Fastställd av: Lars H Ericsson Gäller fr o m 2014-09-01 Tom 2014-12-13 sinstruktion för utbyggnad av Roslagsbanan Visinge Täby Kyrkby och Kragstalund

Läs mer

Riktlinjer och Instruktion för klagomålshantering

Riktlinjer och Instruktion för klagomålshantering Instruktion för klagomålshantering Fastställd av styrelsen för Länsförsäkringar Fondförvaltning 2015-06-02 1(8) Innehåll 1 INLEDNING... 3 1.1 Bakgrund och syfte... 3 1.2 Omfattning och ikraftträdande...

Läs mer

Hemställan till samtliga nämnder att genomföra en inventering av lokalbehov för 2017-2021 i enlighet med lokalförsörjningsprocessen.

Hemställan till samtliga nämnder att genomföra en inventering av lokalbehov för 2017-2021 i enlighet med lokalförsörjningsprocessen. SOLLENTUNA KOMMUN Trafik- och fastighetskontoret Daniel Eriksson Fastighetsutvecklare 08-579 216 19 Hemställan 2015-06-15 Dnr.2015/0513TFN Sollentuna kommun Hemställan till samtliga nämnder att genomföra

Läs mer

Behörighetsansvar. Information till elinstallatörer. om ansvar för kontroll av. elinstallationsarbeten.

Behörighetsansvar. Information till elinstallatörer. om ansvar för kontroll av. elinstallationsarbeten. Behörighetsansvar Information till elinstallatörer om ansvar för kontroll av elinstallationsarbeten. Om informationen i denna broschyr skulle ge upphov till tveksamheter om gällande bestämmelser har lagtexten

Läs mer

Arbetsmiljödelegation

Arbetsmiljödelegation Arbetsmiljödelegation Bilaga i arbetsmiljöpolicy DOKUMENTNAMN Arbetsmiljödelegation GILTIGHETSPERIOD Fr.o.m. 2003 DOKUMENTTYP Bilaga i arbetsmiljöpolicy BESLUTAT/ANTAGET KS 031117 150 DOKUMENTÄGARE Pajala

Läs mer

Strålskyddslag (1988:220)

Strålskyddslag (1988:220) 1 of 5 27/09/2010 12:56 SFS 1988:220 Vill du se mer? Klicka för att ta fram Rättsnätets menyer. Källa: Regeringskansliets rättsdatabaser Utfärdad: 1988-05-19 Uppdaterad: t.o.m. SFS 2010:889 Strålskyddslag

Läs mer

Riktlinje för delegering av hälso- och sjukvårdsuppgifter inom kommunal hälso- och sjukvård

Riktlinje för delegering av hälso- och sjukvårdsuppgifter inom kommunal hälso- och sjukvård Ansvarig för rutin: Verksamhetschef HSL Reviderad (av vem och datum) MAS Beslutad (datum och av vem): Förvaltningsledningen Version Version 2 Process: HSL Giltig till och med: 2016-03-15 Riktlinje för

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING ALKOHOL OCH DROGPOLICY 1 POLICY 1 2 MÅLSÄTTNINGAR OCH REGLER 2 2.1 Mål och medel 2 2.2 Regler 2 3 CHEFENS/ARBETSLEDARENS ROLL OCH ANSVAR 3 4 TIDIGA TECKEN PÅ MISSBRUK

Läs mer

Södertörns brandförsvarsförbund. Mål och policy för systematiskt arbetsmiljöarbete vid

Södertörns brandförsvarsförbund. Mål och policy för systematiskt arbetsmiljöarbete vid Södertörns brandförsvarsförbund Policy Systematiskt arbetsmiljöarbete Dnr: 2013-110 Datum: 2013-09-13 Mål och policy för systematiskt arbetsmiljöarbete vid Södertörns brandförsvarsförbund Arbetet vid Södertörns

Läs mer

Dunderbergsgatan 2 0481-450 00 vx individochfamilj@nybro.se Hemsida http://www.nybro.se

Dunderbergsgatan 2 0481-450 00 vx individochfamilj@nybro.se Hemsida http://www.nybro.se Assistansberättigad Personnummer God man/förvaltare Telefonnummer Postadress Besöksadress Telefon E-post Postgiro Org.nr NYBRO KOMMUN Individ- och familjenämnden 382 80 NYBRO Dunderbergsgatan 2 0481-450

Läs mer

Riktlinje och rutin för delegering av läkemedelshantering

Riktlinje och rutin för delegering av läkemedelshantering Riktlinje och rutin för delegering av läkemedelshantering 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Riktlinje och rutin för delegering av läkemedelshantering 3 Grundutbildning läkemedelshantering och diabetes 4 Delegering

Läs mer

Granskning av rehabiliteringsverksamheten

Granskning av rehabiliteringsverksamheten Granskning av rehabiliteringsverksamheten Revisionsrapport KPMG AB 1 juni 2011 Antal sidor: 9 Granskningsrapport_Granskning av rehabiliteringsverksamheten_ronneby.docm Innehåll 1. Bakgrund 1 2. Syfte 1

Läs mer

INSTRUKTION FÖR DEN VERKSTÄLLANDE DIREKTÖREN I MÄLARHAMNAR AB

INSTRUKTION FÖR DEN VERKSTÄLLANDE DIREKTÖREN I MÄLARHAMNAR AB INSTRUKTION FÖR DEN VERKSTÄLLANDE DIREKTÖREN I MÄLARHAMNAR AB Antagen av styrelsen den [datum] 2007 Som instruktion för verkställande direktören av Bolaget har styrelsen antagit denna instruktion i enlighet

Läs mer

Arbetsmiljöinformation för Förtroendevalda. En snabbkurs

Arbetsmiljöinformation för Förtroendevalda. En snabbkurs Arbetsmiljöinformation för Förtroendevalda En snabbkurs Vad är arbetsmiljö? Arbetsmiljö: Fysisk Kemi Organisation Teknik Administration Ekonomi Arbetstid Social arbetsmiljö Social arbetsmiljö kan omfatta:

Läs mer

Om mot varandra stridande villkor skulle förekomma mellan det skriftliga avtalet och NÄT 2012 H ska avtalet gälla.

Om mot varandra stridande villkor skulle förekomma mellan det skriftliga avtalet och NÄT 2012 H ska avtalet gälla. 1.1 Dessa allmänna avtalsvillkor avser anslutning av elektriska högspänningsanläggningar och överföring av el till eller från sådana anläggningar och ska tillämpas när parterna skriftligen har överenskommit

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy för Vingåkers kommun

Arbetsmiljöpolicy för Vingåkers kommun VK300S v1.0 040416, Flik 6.26 Arbetsmiljöpolicy 160216.docx FÖRFATTNINGSSAMLINGEN FLIK 6.26 1 (5) Antagen av kommunfullmäktige 2016-04-18, 26 Ersätter Arbetsmiljöpolicy antagen av KF 2008-09-01 97, Arbetsmiljöprogram

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr Sida 1 meddelad i Stockholm den 24 februari 2004 B 2011-03 KLAGANDE Riksåklagaren MOTPART IB Offentlig försvarare och ombud: advokaten LS SAKEN Arbetsmiljöbrott ÖVERKLAGADE

Läs mer

1(6) VD instruktion. Styrdokument

1(6) VD instruktion. Styrdokument 1(6) Styrdokument 2(6) Styrdokument Dokumenttyp Instruktion Beslutad av 2010-03-12, 24 Dokumentansvarig - Reviderad av 3(6) Innehållsförteckning 1 Inledning... 4 2 Löpande förvaltning...4 3 Brådskande

Läs mer

Svenska SBF 110:6 Brandförsvarsföreningen (tidigare RUS 110:6) 6.3 Omfattning och intervall för underhåll

Svenska SBF 110:6 Brandförsvarsföreningen (tidigare RUS 110:6) 6.3 Omfattning och intervall för underhåll 6 Underhåll 6.1 Allmänt Brandlarmanläggningens effektivitet skall alltid upprätthållas. För att säkerställa avsedd funktion är underhålls- och reparationsarbeten nödvändiga. Ett riktigt utförande av dessa

Läs mer

Rutiner vid arbetsskador och tillbud

Rutiner vid arbetsskador och tillbud Rutiner vid arbetsskador och tillbud Vad räknas som arbetsskada? A Olycksfall i arbetet 1 Olycksfall En skada som sker genom kortvarig, oförutsedd och oväntad händelse under arbetstid på arbetsplatsen

Läs mer

Arbetsmiljöplan tekniska förvaltningen 2014

Arbetsmiljöplan tekniska förvaltningen 2014 Tjänsteskrivelse Sida 1(1) Kommunledningsförvaltningen Anna Norman,0550-88546 anna.norman@kristinehamn.se Datum 2014-06-02 Tn/2014:98 401 Organisation Arbetsmiljöplan tekniska förvaltningen 2014 Sammanfattning

Läs mer

Om konflikten inträffar 2016. Allt en måleriföretagare behöver veta.

Om konflikten inträffar 2016. Allt en måleriföretagare behöver veta. Om konflikten inträffar 2016 Allt en måleriföretagare behöver veta. Moderna avtal! 3 Moderna avtal! Kollektivavtalet är det dokument som reglerar det formella förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare.

Läs mer

Mariebergs Förskola Futurum Fastigheter AB. Uppgifter i denna AMP gäller för projekttiden. Futurum Fastigheter AB 019-767 91 00

Mariebergs Förskola Futurum Fastigheter AB. Uppgifter i denna AMP gäller för projekttiden. Futurum Fastigheter AB 019-767 91 00 Arbetsmiljöplan ByggDialog Projektnamn Uppgifter i denna AMP gäller för projekttiden Mariebergs Förskola 2015-09-10-2016-08-31 Besöksadress till byggplatsen Drottning Kristinas Väg 4 Byggherrens namn Byggherrens

Läs mer

Föreskrifter och myndighetskrav Behörighetsregler ELR-utbildningar Diplomering/Certifiering ELSÄK-FS 2006:1 SS-EN 50110-1 SS-EN 50110-1 2012-09-23

Föreskrifter och myndighetskrav Behörighetsregler ELR-utbildningar Diplomering/Certifiering ELSÄK-FS 2006:1 SS-EN 50110-1 SS-EN 50110-1 2012-09-23 Föreskrifter och myndighetskrav Behörighetsregler ELR-utbildningar Diplomering/Certifiering ELSÄK-FS 2006:1 Gäller för: ARBETE I YRKESMÄSSIG VERKSAMHET där elektrisk fara kan förekomma Arbete skall utföras

Läs mer

AVTAL AVSEENDE FASTIGHETSANSLUTNING TILL STADSNÄT

AVTAL AVSEENDE FASTIGHETSANSLUTNING TILL STADSNÄT AVTAL AVSEENDE FASTIGHETSANSLUTNING TILL STADSNÄT Öresundskraft AB, org nr 556089-7851 ( Öresundskraft ) och nedan angiven fastighetsägare ( Fastighetsägaren ) har ingått avtal på de villkor som framgår

Läs mer

Elsäkerhet på... Campingplatsen. Ditt ansvar som innehavare

Elsäkerhet på... Campingplatsen. Ditt ansvar som innehavare Elsäkerhet på... Campingplatsen. Ditt ansvar som innehavare 2 Elsäkerhet på campingplatsen UNDER SOMMARHALVÅRET är det mycket liv och rörelse kring landets campingplatser. Då är det viktigt att tänka på

Läs mer

Arbetsmiljöplan för Bollebygds kommun

Arbetsmiljöplan för Bollebygds kommun Arbetsmiljöplan för Bollebygds kommun INNEHÅLLSFÖRTECKNING SID 1. Inledning 2 2. Målsättning 2 2.1 Fysisk, psykisk och social arbetsmiljö 2.2 Anpassning 2.3 Alkohol och droger 2.4 Rökning 3. Definition

Läs mer

Marksäkerhetsorder 2016:10

Marksäkerhetsorder 2016:10 2016-05-30 FM2016-109:15 Sida 1 (7) Sändlista Marksäkerhetsorder 2016:10 Ert tjänsteställe, handläggare Ert datum Er beteckning Vårt tjänsteställe, handläggare Vårt föregående datum Vår föregående beteckning

Läs mer

Nya regler för elarbete

Nya regler för elarbete Nya regler för elarbete Den 8 juni 2016 tog riksdagen beslut om en ny elsäkerhetslag i Sverige. Den nya lagen träder i kraft 1 juli 2017. Den nya lagstiftningen påverkar de flesta grupper i samhället -

Läs mer

Strålskyddslag i sin lydelse 2004-06-01 (SFS 1988:220 med ändringar t.o.m. SFS 2004:456 införda)

Strålskyddslag i sin lydelse 2004-06-01 (SFS 1988:220 med ändringar t.o.m. SFS 2004:456 införda) SFS 1988:220 Strålskyddslag i sin lydelse 2004-06-01 (SFS 1988:220 med ändringar t.o.m. SFS 2004:456 införda) Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. Inledande bestämmelser 1 Syftet med denna lag

Läs mer

Olofströms kommun. Granskning av kommunens systematiska arbetsmiljöarbete. Revisionsrapport. KPMG AB 23 augusti 2011

Olofströms kommun. Granskning av kommunens systematiska arbetsmiljöarbete. Revisionsrapport. KPMG AB 23 augusti 2011 Granskning av kommunens systematiska Revisionsrapport KPMG AB 23 augusti 2011 2010 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the Innehåll 1. Bakgrund 1 2. Syfte 1 3. Revisionskriterier

Läs mer

Instruktion för valberedningen

Instruktion för valberedningen 1 Instruktion för valberedningen ALLMÄNT OM VALBEREDNING MM Bolaget skall ha en valberedning bestående av åtta ledamöter. Dessa ska representera kretsarna för val av fullmäktige. Av dessa ska kretsarna

Läs mer

INFORMATION OM EGENKONTROLL

INFORMATION OM EGENKONTROLL INFORMATION OM EGENKONTROLL Väl fungerande rutiner i verksamheten gör att fel på utrustning och felaktig hantering kan upptäckas innan allvarlig skada inträffar. Egenkontrollen är ett verktyg för att skapa

Läs mer

Rikspolisstyrelsens författningssamling

Rikspolisstyrelsens författningssamling Rikspolisstyrelsens författningssamling ISSN 0347-545X Utgivare: chefsjuristen Eva-Lotta Hedin Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om Polisens skjutvapen m.m.; beslutade den 30 mars 2012.

Läs mer

Ålands Elandelslags regler för elentreprenörer och planerare

Ålands Elandelslags regler för elentreprenörer och planerare Reviderad 18-12-2015 Ålands Elandelslags regler för elentreprenörer och planerare 1. Anmälningar 2. Besiktningar av elinstallationer 3. Mätarcentraler och mätare 4. Serviskabel 5. Luftledningsservis 6.

Läs mer

Stadgar SACO-S-förening (motsvarande)

Stadgar SACO-S-förening (motsvarande) Stadgar SACO-S-förening (motsvarande) (fastställda av SACO-S styrelse 2000-04-27) 1 SACO-S föreningen vid är en gemensam förening för de inom myndigheten anställda, som tillhör förbund anslutna till förhandlingskartellen

Läs mer

Försäljningsförbud och betalningsskyldighet för verkets kostnader

Försäljningsförbud och betalningsskyldighet för verkets kostnader (@ ELSÄKERHETSVERKET BESLUT 1 (3) Thomas Nilson Avdelningen för produkter 010-168 05 28 2015-10-29 Dnr 15EV2684 Ö&BAB Box 143 596 23 Skänninge Försäljningsförbud och betalningsskyldighet för verkets kostnader

Läs mer

Synpunkter paragraf för paragraf. 3 Ersätt ordet uppkommer till kan uppkomma. andra stycket.

Synpunkter paragraf för paragraf. 3 Ersätt ordet uppkommer till kan uppkomma. andra stycket. Er beteckning 2015/015968 Arbetsmiljöverket 11219 Stockholm Remissvar Förslag till föreskrifter om elektromagnetiska fält samt allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna. Medlemsorganisationerna inom

Läs mer

SVENSK SCENKONST. Branschorganisation för arbetsgivare inom musik, dans och teater S T A D G A R

SVENSK SCENKONST. Branschorganisation för arbetsgivare inom musik, dans och teater S T A D G A R SVENSK SCENKONST Branschorganisation för arbetsgivare inom musik, dans och teater S T A D G A R Antagna den 1 januari 1947 Reviderade den 3 november 1969, den 18 maj 1984, den 16 april 1985, den 2 april

Läs mer

Eksjö kommun. Granskning av systematiska arbetsmiljöarbetet. Revisionsrapport. KPMG AB 2010-05-03 Lars Jönsson

Eksjö kommun. Granskning av systematiska arbetsmiljöarbetet. Revisionsrapport. KPMG AB 2010-05-03 Lars Jönsson ABCD Eksjö kommun Granskning av systematiska arbetsmiljöarbetet Revisionsrapport KPMG AB 2010-05-03 Lars Jönsson ABCD Eksjö kommun Rapport systematiskt arbetsmiljöarbetet 2010-05-03 Innehåll 1. Bakgrund

Läs mer

SSÄ INS-0509 Säkerhetsinstruktion för om- och tillbyggnad av Högdalsdepån

SSÄ INS-0509 Säkerhetsinstruktion för om- och tillbyggnad av Högdalsdepån 1(11) Upprättat av: Åke Filubelli Granskat av: Harald Schaffhauser Fastställd av: Gun Eriksson Gäller fr o m 2016-03-21 Tom 2017-08-31 sinstruktion för om- och tillbyggnad av Högdalsdepån 2(11) Versionshistorik

Läs mer

STYRELSENS ARBETSORDNING. jämte. Instruktion avseende arbetsfördelning mellan styrelsen och verkställande direktören. samt

STYRELSENS ARBETSORDNING. jämte. Instruktion avseende arbetsfördelning mellan styrelsen och verkställande direktören. samt + STYRELSENS ARBETSORDNING jämte Instruktion avseende arbetsfördelning mellan styrelsen och verkställande direktören samt instruktion avseende ekonomisk rapportering till styrelsen för Nacka Energi AB

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy. med tillhörande uppgiftsfördelning av arbetsmiljöuppgifter

Arbetsmiljöpolicy. med tillhörande uppgiftsfördelning av arbetsmiljöuppgifter Barn- och skolförvaltning Lunds stad Arbetsmiljöpolicy med tillhörande uppgiftsfördelning av arbetsmiljöuppgifter Fastställd av Barn- och skolnämnd Lunds stad 2011-06-22, reviderad 2014-06-18 1. Arbetsmiljöpolicy

Läs mer

Rapport. Arbete med arbetsmiljön på sysselsättningsenheten 2007-02-09. Genomförd på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Finspångs kommun

Rapport. Arbete med arbetsmiljön på sysselsättningsenheten 2007-02-09. Genomförd på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Finspångs kommun Rapport Arbete med arbetsmiljön på sysselsättningsenheten 2007-02-09 Genomförd på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Finspångs kommun Anna-Karin Löfsved Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING...2

Läs mer

SÖDERTÄLJE GYM AB. Allmänna villkor för medlemskap i 8T. Dessa allmänna villkor gäller för medlemskap i 8T från och med den 1 Januari 2016. 1.

SÖDERTÄLJE GYM AB. Allmänna villkor för medlemskap i 8T. Dessa allmänna villkor gäller för medlemskap i 8T från och med den 1 Januari 2016. 1. Allmänna villkor för medlemskap i 8T Dessa allmänna villkor gäller för medlemskap i 8T från och med den 1 Januari 2016. 1. Allmänt 1.1 Dessa allmänna villkor gäller för avtal om medlemskap i 8T mellan

Läs mer

Ängelholms kommun accepterar inte att någon inom den kommunala verksamheten utsätts för våld eller hot om våld i sin arbetsmiljö.

Ängelholms kommun accepterar inte att någon inom den kommunala verksamheten utsätts för våld eller hot om våld i sin arbetsmiljö. Rev. 2006-06-15 INLEDNING Våldet har trappats upp och hot om våld förekommer allt oftare. Vad ska vi i Ängelholms kommun acceptera? Hur förebygger vi våld och hot om våld? Målsättningen med detta dokument

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy. i Norbergs kommun. Antagen i KF 65 2011-06-07

Arbetsmiljöpolicy. i Norbergs kommun. Antagen i KF 65 2011-06-07 Arbetsmiljöpolicy i Norbergs kommun Antagen i KF 65 2011-06-07 ARBETSMILJÖPOLICY Definition av begreppet arbetsmiljö Enligt Världshälsoorganisationen är begreppet arbetsmiljö en sammanfattande benämning

Läs mer

Informationssäkerhet i. Torsby kommun

Informationssäkerhet i. Torsby kommun 2008-09-15 Informationssäkerhet i Torsby kommun Säkerhetsplan 20080915 IT-avdelningen Besöksadress Nya Torget 8, Torsby Torsby kommun 20. IT-avdelningen 685 80 Torsby 0560-160 97 0560-160 25 fax it@torsby.se

Läs mer

Instruktioner för externa elinstallationsföretag

Instruktioner för externa elinstallationsföretag er för externa elinstallationsföretag Jernhusen AB (publ) 1 (7) 1. Inledning Detta dokument är en allmän instruktion om elsäkerhet för externa elinstallationsföretag som utför arbeten på Jernhusens starkströmsanläggningar

Läs mer

ANVISNINGAR OCH ÅTGÄRDER VID HOT- OCH VÅLDSSITUATIONER VID ÖREBRO UNIVERSITET

ANVISNINGAR OCH ÅTGÄRDER VID HOT- OCH VÅLDSSITUATIONER VID ÖREBRO UNIVERSITET ÖREBRO UNIVERSITET Rektors beslut 101/2005 2005-03-02 Dnr CF 10-358/2004 ANVISNINGAR OCH ÅTGÄRDER VID HOT- OCH VÅLDSSITUATIONER VID ÖREBRO UNIVERSITET Inledning Anvisningarna gäller för medarbetare, studenter

Läs mer

Utvecklingssamtal vid Stockholms universitet

Utvecklingssamtal vid Stockholms universitet 1. (7) Utvecklingssamtal vid Stockholms universitet Inledning Detta dokument är en beskrivning av processen i ett utvecklingssamtal. I dokumentet får du en bild av utvecklingssamtalets syfte och uppbyggnad.

Läs mer

GHJF 6 SÄKERHETSSTYRNING

GHJF 6 SÄKERHETSSTYRNING GOTLANDS HESSELBY JERNVÄG FÖRENINGEN GOTLANDSTÅGET GHJF 6 SÄKERHETSSTYRNING Föreskrift Utgåva 1 Dokumentansvarig: GHJ Trafiksäkerhetsansvarig Omfattar 19 sidor Gäller fr.o.m. 2012-06-01 0. Innehållsförteckning

Läs mer

Arbetsmöte 1. Vi arbetar med vår värdegrund

Arbetsmöte 1. Vi arbetar med vår värdegrund Om arbetsmöten Arbetsmötena handlar om hur vi ska arbeta för att värdegrunden ska ge resultat, det vill säga att de äldre personer som vi ger stöd och omsorg kan ha ett värdigt liv och känna välbefinnande.

Läs mer

RUTINER OCH METODER FÖR ÅTGÄRDER MOT KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING OCH SEXUELLA TRAKASSERIER

RUTINER OCH METODER FÖR ÅTGÄRDER MOT KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING OCH SEXUELLA TRAKASSERIER Personalpolitiska rutiner Sid 1 av 5 RUTINER OCH METODER FÖR ÅTGÄRDER MOT KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING OCH SEXUELLA TRAKASSERIER Dessa rutiner och metoder är ett komplement till personalpolitiska riktlinjer

Läs mer

Löner m m. 1. Löneprinciper. 2. Lönehöjning 2016-05-01 Allmän pott för lokala förhandlingar. Bilaga A. Förstärkt löneprocess BILAGA A LÖNER M M

Löner m m. 1. Löneprinciper. 2. Lönehöjning 2016-05-01 Allmän pott för lokala förhandlingar. Bilaga A. Förstärkt löneprocess BILAGA A LÖNER M M Löner m m 1. Löneprinciper Lönesättningen skall vara individuell och differentierad. BILAGA A LÖNER M M Bilaga A Lönerna skall bestämmas med hänsyn till ansvaret och svårighetsgraden i arbetsuppgi erna

Läs mer

Strömbackaskolan läsåret 2015-2016. Handlingsplan mot droger

Strömbackaskolan läsåret 2015-2016. Handlingsplan mot droger Strömbackaskolan läsåret 2015-2016 Handlingsplan mot droger! Piteå maj 2015, Piteå kommun Strömbackaskolan. Handlingsplan mot droger I detta dokument avses med ordet drog, alkohol, narkotika, icke medicinsk

Läs mer

Svar över vidtagna åtgärder önskas före februari månads utgång 2009.

Svar över vidtagna åtgärder önskas före februari månads utgång 2009. Kommunrevisionen 2009-01-14 Renhållningsstyrelsen Miljönämnden Byggnadsnämnden Socialnämnden För kännedom: Kommunfullmäktige Granskning av personuppgiftslagens tillämpning På uppdrag av Lunds kommuns revisorer

Läs mer