Väg 50 fortsätter att vara en stor trafikled genom Motalas centrala delar som medför ett uppsplittrat stadsrum.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Väg 50 fortsätter att vara en stor trafikled genom Motalas centrala delar som medför ett uppsplittrat stadsrum."

Transkript

1 kapitel 12 samlad bedömning SAMLAD BEDÖMNING Landskap Nollalternativ Väg 50 fortsätter att vara en stor trafikled genom Motalas centrala delar som medför ett uppsplittrat stadsrum. Föreslagen väg Den befintliga väg 50 genom Motala kan göras om till en stadsgata. En ny vägkaraktär genom Motala, en fyrfältig väg med trafikplatser och planskilda korsningar. På vissa ställen dominerar vägen i landskapet, som vid tpl Fors och tpl Metallvägen (sett från områdena väster om vägen) och Vätterbron. Vätterbron har en god arkitektonisk utformning och blir ett nytt tillskott i stadssiluetten. Naturmiljö Ingen ny mark tas i anspråk. Risk för att förorenat vägdagvatten påverkar rikkärret i Södra Freberga. Skogs- och betes mark tas i anspråk för den nya vägen. Banken för det södra landfästet tar ca 1/3 av skogsområdet i anspråk. Om banken byggs med en stödmur mot vägen minskas bankens storlek och en mindre del av skogsområdet tas i anspråk. Förlängs Vätterbron i söder till att gå fram till och över järnvägen minimeras påverkan på skogsområdet, men marken under landbron hamnar i skugga av bron. Kalkkärret påverkas inte direkt av vägutbyggnaden, men kan påverkas indirekt genom att den fasta marken tas i anspråk för vägbanken. Betesdjuren kommer att gå ute i kärret och för intensivt tramp kan skada snäckfaunan. Byggs järnvägen minskas kalkkärrets yta och kärret kan bli för smalt för att betas. Vattenkvalitet och faunan i Vättern påverkas inte av vägen. Dagvattenhanteringen längs vägen innebär att i princip inget förorenat vägdagvatten når Vättern.

2 84 kapitel 12 samlad bedömning Kulturmiljö Fortsatt stor påverkan på kanalmiljön (riksintresse). Fasta fornlämningar påverkas. Tillstånd från länsstyrelsen krävs för utgrävning. Vätterbron påverkar kulturmiljön kring Motalaviken. Den blir en ny årsring som visar infrastrukturutvecklingen: Motala ström och Göta kanal med broar samt Vätterbron. Rekreation och friluftsliv Gc-förbindelser mellan områden norr respektive söder om Motalaviken är fortsatt dålig. Kolonilotter vid Vätterbrons norra landfäste måste flyttas. Själva cykeltävlingen Vätterrundan påverkas inte av den nya vägen, men supporterklubbens marknadsstånd och tivoli samt bilparkering som sker i väg-reservatet måste hitta en ny plats. Bättre tillgänglighet till rekreationsområden norr och söder om Motalaviken, respektive öster och väster om vägen genom nya gc-vägar längs vägen och bron och planskilda korsningar med gc-vägar. Naturresurser Orenat dagvatten rinner ut i Motalaviken. Ingen påverkan på yrkes- eller fritidsfisket. Åtgärder för att rena vägdagvattnet medför påverkan på vattenkvaliteten, vattentäkten, Vättern är försumbar. Föreslagen väg innebär underskott av massor. Banken vid Vätterbrons södra landfäste kräver ca m 3. Bergkross kommer att användas. Byggs stödmur vid banken minskas behovet av massor med m 3. Byggs en långbro åtgår inga massor till bank vid Motalavikens södra sida. Boendemiljö Stor andel bullerstörda i Motalas centrala delar. Stor andel tung genomfartstrafik genom centrala Motala. Miljökvalitetsnormerna för luft överskrids inte. Vägen får stor barriäreffekt genom all tung genomfartstrafik. Minskning av bullerstörningen i centrala Motala. Ingen genomfartstrafik genom Motalas centrala delar och den befintliga vägen får därmed en mindre barriäreffekt. Åtgärderna, bullervallar och skärmar, längs den nya väg 50 innebär bullernivåer under riktvärdet för alla, utom för 33 fastigheter, ca 70 personer. Av dessa kommer nio

3 kapitel 12 samlad bedömning 85 Boendemiljö fastigheter att lösas in p g a vägens fysiska intrång. För de resterande fastigheterna, ca 50 personer, kommer fasadåtgärder och skyddade uteplatser att skapas. Miljökvalitetsnormerna för luft överskrids inte. Vätterbron innebär att två fastigheter öster om bron, vid det norra landfästet, får sina tomter beskuggade sen eftermiddag vid höst- och vårdagjämning samt efter kl mitt i sommaren. Gc-vägarna på Vätterbrons båda sidor ökar tillgängligheten till områden söder respektive norr om Motalaviken. Den planskilda korsningarna medför fortsatt god tillgängligheten mellan östra och västra delarna av staden. Risker och säkerhet Den befintliga vägen genom Motala innebär risk för trafikanter och boende när farligt gods går genom staden. Längs vägen ligger tät kvartersbebyggelse, skolor sjukhus Den nya vägen innebär en säkrare väg för såväl miljö, egendom som liv och hälsa. Med vidtagna åtgärder får vägsträckan ett bra skydd som förhindrar föroreningar att nå Motalaviken och Vättern. Påverkan under byggtiden Byggmetoden är avgörande för påverkan på Vätterns vattenkvalitet och fauna. Grumlingsförhindrande åtgärder måste användas när arbetsbryggan fram till stöden byggs och när själva brostöden byggs. Brostöden byggs inom spont och vid pålning för bryggan måste grumling förhindras. Arbetsvägen fram till bryggan vid södra landfästet får inte gå över den mossbevuxna strandbrinken. Material till bank och vägdel söder om Motalaviken bör om möjligt tas söder om Motala för att förhindra transporter genom centrala Motala. Byggnadssätt och kontrollprogram kommer att utförligt beskrivas i ansökan för byggande i vatten som kommer att behandlas av miljödomstolen. Byggandet av brostöden bedöms kunna ske utan störningar för trafiken med fritids- och passagerarbåtar. Fritids- och yrkesfisket bedöms inte heller påverkas.

4 86 kapitel 13 måluppfyllelse

5 kapitel 13 måluppfyllelse MÅLUPPFYLLELSE Kapitlet behandlar hur arbetsplanen uppfyller de ställda målen: målet för vägbygget, Mål och mått, miljökvalitetsmålen, miljökvalitetsnormerna, miljöbalkens hänsynsregler och regionala mål Mål för vägbyggandet Den nya väg 50 genom Motala uppfyller i alla avseenden de uppställda målet Mål och mått De övergripande målen anges i handboken för Mål och mått. Målen har sedan specificerats för att gälla ny väg 50 genom Motala. Målen har tagits fram och förankrats med Vägverket, Motala kommun och Länsstyrelsen i Östergötlands län. Målen är följande: Landsk andskapet apet som helhet Övergripande kvalitetsmål Vägen ska utformas så att landskapets särprägel bevaras, den historiska dimensionen kan upplevas och ekologiska funktioner och samband utvecklas. Målet innebär för väg 50 genom Motala: Att ta tillvara de olika landskapskaraktärerna som vägen går igenom: landsbygd, Vättern och staden. Genom fortsatt hävd av betesmarker i Södra Freberga, utblickar över Motalaviken och staden, en stadsmässig vägutformning i passa gen genom Motala och valet av vägens möbler (räcken, belysning, mittbarriär, plan teringar etc) för att förmedla förflyttningen mellan land och stad. Att säkerställa natur- och friluftsvärdena vid Vättern samt rikkärret i Södra Freberga. Att säkerställa tillgängligheten till Vätterns stränder, friluftsområdet Fålehagen samt behålla sambanden mellan stadens västra delar med Varamon och Råssnäs och stadens centrala delar. Måluppfyllelse Målet för landskapet som helhet uppfylls till stora delar. Det är emellertid osäkert hur den fortsatta hävden av betesmarken i Södra Freberga ska ske. Det beror delvis på skötselfrågor som inte arbetsplanen behandlar men även på utformningen av järnvägens dubbelspår. Områden med höga natur- - och kulturvärden Övergripande kvalitetsmål Vägnätet i områden med höga natur-, kultur- och rekreationsvärden ska utformas så att värdena bevaras och där så är möjligt stärkas. Nya vägar ska följa syftet med områdets skydd, d v s vägen ska medverka till att områdets mål och syften uppnås. Målet innebär för väg 50 genom Motala: Att bibehålla beteshävd samt grundvattenrörelse och översilning i rikkärret i Södra Freberga, för att bevara floran och faunan. Att Vätterns unika glaciala relikter och dess strandområdens rödlistade arter samt att fiskbeståndet inte på lång sikt ska påverkas av vägen. Att områden med höga geologiska värden säkerställs. Att vattenkvaliteten i Motalaviken inte varaktigt ska försämras. Därför använda bästa möjliga metoder vid byggande av bron och omhändertagande av dagvatten. Måluppfyllelse Målet uppfylls delvis. Stor omsorg läggs ned på att förhindra att förorenat vägdagvatten når Vättern samt att Vätterbron ska byggas på ett sätt som minimerar grumling och annan påverkan. Däremot är inte frågan löst hur beteshävden ska säkras för kalkkärret.

6 88 kapitel 13 måluppfyllelse Tätorter Övergripande kvalitetsmål I bebyggd miljö utförs vägåtgärder så att ortens karaktärsbildande kvaliteter, vari natur- och kulturvärden ingår, bevaras och ligger till grund för utformningen av vägåtgärden. Tillgången på och tillgängligheten till områden för friluftsliv och rekreation bevaras och stärks. Målet innebär för väg 50 genom Motala: Att befintlig och ny väg genom Motala utformas som en stadsgata respektive stadsväg. Att vägen ges en god gestaltning som skapar mervärde för de kringboende, genom att utforma bullervallar, planteringar etc så att dessa utgör en estetiskt tilltalande miljö. Att tillgängligheten mellan stadens centrala och västra delar med Varamon och Råssnäsudden blir fortsatt god, genom att gång- och cykel passager upplevs som inbjudande och trygga. Att skapa en upplevelserik resa för trafikanten, genom att knyta an till Motalas karaktärer och symbolbärare. Möjliggöra utblickar över solfjäderstaden och radiomasterna, anknyta till pyramidpoppel som karaktärsträd, inte låta trafikplatsen vid Storgatan dominera i höjd över Jätten. Måluppfyllelse Målet uppfylls. Det ligger som grund för och har konkretiserats i gestaltningsprogrammet Miljökvalitetsmål Väg 50 genom Motala påverkar miljökvalitetsmålen på följande vis: Miljökvalitetsmål 1 Begränsad klimatpåverkan + 2 Frisk luft + 3 Bara naturlig försurning + 4 Giftfri miljö 0 5 Skyddande ozonskikt + 6 Säker strålmiljö 0 7 Ingen övergödning + 8 Levande sjöar och vattendrag + 9 Grundvatten av god kvalitet - 10 Hav i balans samt levande Påverkan kust och skärgård 0 11 Myllrande våtmarker - 12 Levande skogar 0 13 Ett rikt odlingslandskap 0/- 14 Storslagen fjällmiljö 0 15 God bebyggd miljö +/(-) Förklaring + ny väg 50 bidrar till att uppfylla målen - ny väg 50 bidrar inte till att uppfylla målen? svårt att konkret utläsa om ny väg 50 bidrar till att uppfylla målen 0 målet inte är relevant för vägprojektet Mål ett till fem beror på utsläpp av luftföroreningar från, biltrafik, flyg, båttrafik, industrier, uppvärmning av hus etc samt användning av naturfrämmande ämnen: lokalt, nationellt och internationellt. Biltrafiken kommer generellt att öka och därmed utsläppen, vilket innebär att miljömålen påverkas negativt. Å andra sidan innebär en ny väg 50 genom Motala en kortare resväg och en jämnare trafikrytm, d v s inga stopp vid trafikljus eller broöppningar, vilket bidrar till mindre utsläpp. Beräkningar visar att både emissionsfaktorer och emissionsmängder för alla de beräknade föroreningar minskar efter utbyggnad av den nya väg 50. Nya bilmodeller har bättre avgasrening, vilket medför att utsläppen från bilar för varje körd km kommer att minska på sikt. Ingen övergödning, mål sju, beror på luftburna kväveföreningar och gödande ämnen i mark och vatten. Stora mängder kväveföreningar kommer från bilavgaser. Avgaserna kommer att minska p g a kortare resväg och jämnare trafikrytm. De åtgärder som vidtas för att ta hand om samt fördröja och rena vägdagvatten (oljeavskiljare innan vägdagvatten ansluts till kommunala dagvattenledningar eller Vättern) inverkar positivt på miljömål 8, Levande sjöar och vattendrag samt miljömål 9 Grundvatten av god kvalitet. Däremot kan en olycka som medför att olja, bensin samt andra farliga ämnen rinner ut, komma att påverka grundvattnet negativt. Längs sträckan förbi kalkkärret har täta diken planerats. Myllrande våtmarker, mål 11 påverkas negativt genom att vägens utbyggnad påverkar kalkkärret i Södra Freberga. Inte av vägen direkt men p g a osäkerheten om fortsatt hävd. En stor roll spelar utbyggnaden av järnvägen. Den nya vägen bidrar till att uppfylla miljökvalitets-

7 kapitel 13 måluppfyllelse 89 mål 15 God bebyggd miljö även om närmiljön försämras på vissa avsnitt av vägen. Längs den befintliga väg 50 uppnås en bättre boendemiljö när all tung genomfartstrafik försvinner. Omläggningen av vägen innebär också en högst väsentlig förbättring av stadsmiljön och dess arkitektoniska och kulturhistoriska värden, när den befintliga väg 50 inte längre blir en genomfartsled utan kan göras om till en stadsgata. En del fastigheter utmed den nya vägen de flesta i zonen där väg 50 och järnvägen löper parallellt kommer att lösas in p g a fysiskt intrång och för höga bullervärden Miljökvalitetsnormer Vägprojektet överskrider inte miljökvalitetsnormerna för luft. De miljökvalitetsnormer som är relevanta för väg 50 genom Motala är kvävedioxid och partiklar, vilka beskrivs närmare under kapitel 8.3 Luftföroreningar. Naturvårdsverket har tagit fram förslag på miljökvalitetsnorm för bensen (C 6 H 6 ) och kolmonoxid (CO). Bensen är en av de luftföroreningar som är hårt knuten till biltrafik. Bensen är cancerframkallande och påverkar nervsystem och blod. Luftföroreningsberäkningar för den föreslagna nya väg 50 visar att både emissionsfaktorer och emissionsmängder för alla de beräknade föroreningarna, NO 2, PM 10,CO 2, SO 2 och HC, minskar efter uppkomsten av den nya väg 50. NO 2 -halten ligger under den nedre utvärderingströskeln. Då NO 2 -halten ofta är dimensionerade för sådana här miljöer kan man konstatera att de andra miljökvalitetsnormerna kan uppfyllas. Beräkningen av halterna för CO i visar värden som ligger lång under den föreslagna normen. De parametrar för vattenkvalitet som ingår i miljökvalitetsnormen för laxfiskevatten kommer ej varaktigt att påverkas av ombyggnaden av väg 50. Under byggtiden kommer schaktning för brostöden att orsaka grumling och sprängning orsaka utsläpp av olika kväveföreningar. Det finns risk för att grumlingen medför att halten uppslammade partiklar lokalt och temporärt kan överstiga normen medan det för kväveföreningarna nitrit, ammoniak och ammonium inte bedöms vara risk för överskridande Miljöbalkens hänsynsregler För hela projekt har vägens påverkan på omgivningen beaktats. I MKB beskrivs förutsättningarna och den kunskap som finns, de konsekvenser vägen medför samt förslag på åtgärder. På så sätt har hänsyn tagits till miljöbalkens hänsynsregler. De kan sammanfattas på följande vis: Bevisbördsregeln 2 kap 1 MB Den första paragrafen uppföljs genom att grundläggande utredningar och undersökningar har gjorts samt att en miljökonsekvensbeskrivning har tagits fram. Kunsk unskapskravet 2 kap 2 MB Detta krav är uppfyllt genom framtagande av MKB. MKB visar hur projektet kommer att påverka människors hälsa och miljön. Som underlag till MKB och för att beskriva Vätterns värden har en inventering och konsekvensbedömning av naturvärdena utförts av specialister (Calluna AB Ekologiska kunskapsgruppen). Försiktighetsprincipen,, bästa möjliga teknik 2 kap 3 MB Vägprojektet tar hänsyn till denna paragraf. I MKB har ett antal åtgärder föreslagits för att undvika olägenhet eller skada på människors hälsa och miljön. Bland annat kan nämnas bullerskydd för att minska påverkan av buller, skyddsräcken för att förhindra avåkning, oljeavskiljare andra åtgärder för vägdagvatten för att förhindra en eventuell påverkan på Vätterns vattenkvalitet. För byggande av Vätterbron förslås en teknik som minimerar påverkan och grumling av vattnet. Lok okaliseringsprincipen 2 kap 4 MB Lokaliseringen av vägen har behandlats i föregående skede, Vägutredning. Hushålls- och kretsloppsprincipen 2 kap 5 MB För projektet har en massbalans eftersträvats men inte kunnat nås. Ett underskott på massor föreligger där bergkross kommer att användas. För byggandet av vägen kommer inget naturgrus att användas. Produktvalsprincipen 2 kap 6 MB Behandlar användning av kemiska produkter, biotekniska produkter och ämnen som behandlats med sådana. Dessa frågor kommer att behandlas i nästa skede, byggskedet.

8 90 kapitel 13 måluppfyllelse Skälighetsregeln 2 kap 7 MB Vilka åtgärder som är rimliga att utföra beaktas av beslutsfattarna. PPP (Polluters Pay Principle) Avhjälpandeskyldighet 2 kap 8 MB Den som är skyldig till skada eller olägenhet ska se till att skadan avhjälps. Frågan har inte behandlats i arbetsplanens MKB utan kommer att tas upp i byggoch driftsskedet. Stoppregeln 2 kap 9, 10 MKB Riktvärden, gränsvärden, normer och mål vad gäller miljön behandlas i MKB Regionala och kommunala mål I rapporten Östgötska miljömål, remissupplaga, konkretiseras de nationella miljökvalitetsmålen för att gälla Östergötland. Länsstyrelsen har lyft fram miljömål, uppdelade i två kategorier, som är av särskild betydelse för miljöarbetet i länet. Till kategori 1 hör miljömålen Ett rikt odlingslandskap, Hav i balans samt levande kust och skärgård, Levande skogar och God bebyggd miljö. Till kategori 2 hör miljömålet Begränsad klimatpåverkan. Av de föreslagna regionala miljömålen är det följande mål som har betydelse för vägprojektet: Ett rikt odlingslandskap skall arealen hävdad betesmark inte ha minskat jämfört med år 2000 och alla naturbetesmarker som pekats ut i ängs- och betesmarksinventeringen skall vara hävdade. Frisk luft skall halterna av kväveoxider i utomhusluft vara högst 20 mg/m 3 som årsmedelvärde och högst 90 mg/m 3 som timmedelvärde. Arbetsplanens förslag medför att arealen hävdad betesmark vid kalkkärret i Södra Freberga minskar och bidrar därmed negativt till att uppfylla det regionala miljömålet för ett rikt odlingslandskap. Det regionala miljömålet för frisk luft uppfylls.

9 kapitel 14 samråd SAMRÅD I detta kapitel redogörs för de samråd- och informationsmöten samt markägarsammanträden som hållits under arbetsplanens framtagande. Samråds- och informationsmöten har hållits under projektets gång. Tjänstemän från Motala kommun har varit med vid samtliga projekteringsmöten. Informationsmöten med en referensgrupp bestående av politiker i Motala har hållits vid fem tillfällen och med länsstyrelsen i Östergötland vid fyra tillfällen. Vid mötena med länsstyrelsen har Banverket varit representerade för att försöka samordna de två projekten, ny väg genom Motala samt utbyggnad till dubbelspår. Samråd har skett med markägare och övriga berörda två kvällar, den 15 och 16 maj Protokoll har upprättats där alla uttalde synpunkter finns antecknande. på att utforma dagvattendammar under bron. 4. Vägen profil har utretts och hänsyn tagits till markförhållanden och grundvatten. Om profilen sänks kommer vägen att gå på leriga massor med dålig bärighet som kräver dyra stabiliseringsåtgärder. Föreslagen profil ligger på sandlager och påverkar inte grundvattnet. Bullerskydden utformas så att det gällande rikt värden uppfylls. 5. Bullerskärmar kommer att sätta upp längs bron. Naturvårsverkets riktvärdet för buller kommer inte att överskridas. 6. Bron kommer att förses med skärmar, 1,1 meter höga. Dessa kommer att hindra eventuell nedsmutsning. För mindre partiklar gäller en miljökvalitetsnorm. Denna överskrids inte. 7. Trafikplats vid Metallvägen har flyttats ca 16 meter åt väster och vid Solstrålen 1 och 3 är vägen förskjuten ca 10 meter. På så sätt har intrånget vid fastigheterna minskats. Framkomna synpunkter som har betydelse för MKB kan sammanfattas enligt följande: 1. Tunnel i stället för bro. 2. Hastigheten på vägen, 70 km/t istället för 90 km/h. 3. Vägbanken vid Vätterbrons landfäste, hur kom mer den att påverka fastigheterna? 4. Går det att sänka profilen, att låta vägen gå i skärning norr om Drottninggatan? 5. Bullerspridning från Vätterbron. 6. Nedsmutsning från trafiken på Vätterbron. 7. Norr om Trafikplats Metallvägen, kan vägen flyttas åt öster för att inte påverka fastigheterna väster om vägen? Synpunkterna har påverkat projektet på följande sätt: 1. Beslut om bro har fattats av Vägverket efter genomförd vägutredning, daterad Beslutas av Vägverket. 3. Vägbanken vid norra landfästet har justerats. Den har försetts med en stödmur och på så sätt har bankens storlek minskats och banken upptar nu en mindre yta. Stor omsorg har lagts ned

10 92 kapitel 15 referenser

11 kapitel 15 referenser REFERENSER Artdatabanken, SLU, Naturvårdsverket, Björn Cederberg och Michael Löfroth red., 2000, Svenska djur och växter i det europeiska nätverket Natura 2000, ISBN Banverket, juni 2000, Buller och vibrationer, Bilaga till Miljökonsekvensbeskrivning Järnvägsutredning för sträckan Motala Norrsten, utställningshandling december 2000 Banverket, maj 1998, Järnvägsutredning för sträckan Motala Norrsten, allmän del, utställningshandling, december 2000 Länsstyrelsen i Östergötland, 2002, Östgötska miljömål, Östergötlands miljömålsarbete, remissupplaga Motala kommun, , Översiktsplan Motala kommun, antagandehandling Motala kommun, , Översiktsplan för Motala kommun, delen Motala stad, antagandehandling , Undersökningsplan, Utredning etapp 2 med anledning av ombyggnad av RV 50 Fors-Tovsäter, Skepparepinan, väg 1088, Västra Stenby och Motala sn, Motala kommun Östergötland Scandiaconsult och Erséus Frenning Sjögren Arkitekter AB, januari 2002, Rv 50, Bro över Motalaviken, Parallella uppdrag, Stålalternativ Sveriges geologiska undersökning, 1976, Jordartskartan Linköping NV skala 1:50 000, Stockholm Vägverket, april 2002, Handbok Miljökonsekvensbeskrivning inom vägsektorn sammanfattande del, Borlänge, Publikation 2002:40, ISSN , Vägverket, september 2000, Vägutredning, Förslagshandling för riksvägarna 50 och 36 genom Motala Internetadresser Fiska i Vättern, Motala kommun, , Översiktsplan för Motala kommun, delen söder om Motalaviken, samrådshandling Motala kommun, , Översiktsplan för Motala kommun, delen Varamoområdet och Agneshögs industriområde, samrådshandling Motala kommun, Nuvarande riksväg 50 genom Motala ett hinder för en god samhällsutveckling, broschyr Olof Johansson, chefredaktör och ansvarig utgivare, 1999 nr 9, Fiskejournalen, Lerum Riksantikvarieämbetet arkeologiska undersökningar, Rapport UV Linköping 1999:31, Arkeologisk utredning etapp 1, Rv 50 genom Motala (Skepparepinan) och Rv 36 förbifart norr om Motala Riksantikvarieämbetet arkeologiska undersökningar, Riksväg 50 genom Motala - MKB

UTKAST MILJÖKONSEKVENSER

UTKAST MILJÖKONSEKVENSER 1 UTKAST MILJÖKONSEKVENSER 12 02 09 2 3 Innehållsförteckning SYFTE OCH INNEHÅLL Syfte Process Innehåll Avgränsning MILJÖKONSEKVENSER Utbyggnad inom riksintresseområden Kultur Natur Friluftsliv Utbyggnad

Läs mer

Behovsbedömning för planer och program

Behovsbedömning för planer och program BEHOVSBEDÖMNING 1 (13) Kommunstyrelseförvaltningen Behovsbedömning för planer och program Enligt Plan- och bygglagen (PBL), Miljöbalken (MB) och förordningen om miljökonsekvensbeskrivningar (1998:905)

Läs mer

3 Vägprojektet en översikt

3 Vägprojektet en översikt 3 Vägprojektet en översikt 3.1 Nuvarande väg Vägens funktion E20 har en nationell, regional och lokal funktion och den kraftigt ökande lastbilstrafiken visar också att E20 har en vital betydelse för näringslivet

Läs mer

Detaljplan för del av Vångerslät 7:96 i Läckeby, Kalmar kommun

Detaljplan för del av Vångerslät 7:96 i Läckeby, Kalmar kommun BEHOVSBEDÖMNING (för MKB) 1(6) Avdelning/Handläggare Datum Ärendebeteckning Plan-, bygg- och trafikavdelningen 2011-03-29 2010-3803 Rebecka Sandelius 0480-45 03 33 Detaljplan för del av Vångerslät 7:96

Läs mer

Särskild sammanställning för Verksamheter vid Trafikplats Rosersberg. DNR BTN 2007/0931-214:R 14 april 2009

Särskild sammanställning för Verksamheter vid Trafikplats Rosersberg. DNR BTN 2007/0931-214:R 14 april 2009 Särskild sammanställning för Verksamheter vid Trafikplats Rosersberg DNR BTN 2007/0931-214:R 14 april 2009 Planförslaget Detaljplanen omfattar två områden, ett större väster om Norrsundavägen (väg 859)

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning

Miljökonsekvensbeskrivning Miljökonsekvensbeskrivning 2015-03-23 Miljökonsekvensbeskrivning Vallmon 11 m fl Knislinge, Östra Göinge kommun Område där strandskydd upphävs Ny byggrätt, industri Fri pa ssa ge - gån g vä g Inf iltra

Läs mer

Hur mår miljön i Västerbottens län?

Hur mår miljön i Västerbottens län? Hur mår miljön i Västerbottens län? Når vi miljömålen? Uppnås miljötillståndet? Hur arbetar vi för att uppnå en hållbar utveckling med miljömålen som verktyg? Det övergripande målet för miljöpolitiken

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING Del av Gällivare 12:74 Öster om Treenighetens väg/e 45 2013 08 29 Bilaga 1. BEHOVSBEDÖMNING BEHOVSBEDÖMNING

SAMRÅDSHANDLING Del av Gällivare 12:74 Öster om Treenighetens väg/e 45 2013 08 29 Bilaga 1. BEHOVSBEDÖMNING BEHOVSBEDÖMNING BEHOVSBEDÖMNING Inledning Denna checklista används som hjälpmedel när det kommer till att bedöma behovet av en miljökonsekvensbeskrivning. Checklistan används även för att avgränsa vilka typer av miljöpåverkan

Läs mer

Detaljplan för del av Kungsbacka 3:1, fl ytt av Göteborgsvägen Kungsbacka

Detaljplan för del av Kungsbacka 3:1, fl ytt av Göteborgsvägen Kungsbacka Planbeskrivning Detaljplan för del av Kungsbacka 3:1, fl ytt av Göteborgsvägen Kungsbacka Antagandehandling enkelt planförfarande Upprättad i februari 2012, reviderad i juni 2012 av FÖRVALTNINGEN FÖR PLAN

Läs mer

MILJÖMÅL OCH KONSEKVENSER

MILJÖMÅL OCH KONSEKVENSER 52(60) Fördjupad översiktsplan, Fjällbacka MILJÖMÅL OCH KONSEKVENSER Ett genomförande av de möjligheter till utveckling som den fördjupade översiktsplanen medger ger olika konsekvenser i samhället. I följande

Läs mer

Bullerkarta 1. Vägtrafikbuller i dag TPL Handen (Bullerutredning TPL Handen, Structor 2012).

Bullerkarta 1. Vägtrafikbuller i dag TPL Handen (Bullerutredning TPL Handen, Structor 2012). Bullerkarta 1. Vägtrafikbuller i dag TPL Handen (Bullerutredning TPL Handen, Structor 2012). 30 4.4 Luft Luftkvaliteten vid trafikplats Handen är i första hand beroende av kvaliteten på bakgrundsluften,

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING. Behovsbedömning. Dnr MOB 2015-72. tillhörande ändring av detaljplan för. del av Hultsfred 3:1 m.fl

ANTAGANDEHANDLING. Behovsbedömning. Dnr MOB 2015-72. tillhörande ändring av detaljplan för. del av Hultsfred 3:1 m.fl ANTAGANDEHANDLING Dnr MOB 2015-72 tillhörande ändring av detaljplan för del av Hultsfred 3:1 m.fl 1 Enligt 6 kap 11 miljöbalken ska kommunen göra en miljöbedömning när en detaljplan upprättas. en är ett

Läs mer

Detaljplan för dagvattendamm och serviceväg i Kronåsen, Tureberg, som berörs av Förbifart Stockholm

Detaljplan för dagvattendamm och serviceväg i Kronåsen, Tureberg, som berörs av Förbifart Stockholm Kommunledningskontoret Planbeskrivning Helena Johansson Sidan 1 av 10 Planarkitekt 08-579 216 57 Planbeskrivning Detaljplan för dagvattendamm och serviceväg i Kronåsen, Tureberg, som berörs av Förbifart

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Hulan 1:122 m fl, ICA Kvantum, i Lerums kommun. Behovsbedömning KS 13.386

Detaljplan för fastigheten Hulan 1:122 m fl, ICA Kvantum, i Lerums kommun. Behovsbedömning KS 13.386 KS 13.386 Detaljplan för fastigheten Hulan 1:122 m fl, ICA Kvantum, i Lerums kommun Behovsbedömning Sektor samhällsbyggnad Plan- och exploateringsenheten 2016-03-04 Innehåll 1 Allmänt 3 2 Kort beskrivning

Läs mer

Vägplan för väg 222 Skurubron Yttrande under utställning

Vägplan för väg 222 Skurubron Yttrande under utställning 2015-12-29 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2007/81-311 Kommunstyrelsen Vägplan för väg 222 Skurubron Yttrande under utställning Förslag till beslut Kommunstyrelsen antar förslaget till yttrande. Sammanfattning

Läs mer

7 Förstudie väg 1000, Orsa

7 Förstudie väg 1000, Orsa Det finns fyra stycken hållplatser på var sida av väg 1000 på delen inom förstudieområdet. Hållplatserna är enbart markerade med en skylt vid vägkanten. En av hållplatserna har väderskydd med en mindre

Läs mer

Lektionsupplägg: Varför behövs miljömålen?

Lektionsupplägg: Varför behövs miljömålen? Lektionsupplägg: Varför behövs miljömålen? En bra miljö kan handla om många olika saker t.ex. frisk luft, rent vatten och en stor biologisk mångfald. Tyvärr är miljöproblemen ibland så stora att varken

Läs mer

I arbetet med denna handling har ett antal förutsättningar identifierats:

I arbetet med denna handling har ett antal förutsättningar identifierats: 4 Alternativ 4.1 Förutsättningar för lokaliseringen I arbetet med denna handling har ett antal förutsättningar identifierats: Vägkorridorer för ny sträckning av väg 44 studeras, se avsnitt 2.5.1 Geografiska

Läs mer

Läge Påverkan Konsekvenser Fortsatt arbete och möjliga åtgärder

Läge Påverkan Konsekvenser Fortsatt arbete och möjliga åtgärder Tabell 6.4.3 Specifik påverkan och konsekvens för naturmiljön längs med UA1v - profil 10 promille Djurhagen I Skogsparti öster om Djurhagen Börringesjön och Klosterviken Smockan - Fadderstorp - Fiskarehuset

Läs mer

Areella näringar 191

Areella näringar 191 Areella näringar 191 192 JORDBRUK Högvärdig åkermark är av nationell betydelse (miljöbalken 3:4). Det betyder att sådan jordbruksmark får tas i anspråk för bebyggelse eller andra anläggningar endast om

Läs mer

Väg E20 delen förbi Hova

Väg E20 delen förbi Hova VÄGPLAN Väg E20 delen förbi Hova Gullspångs kommun, Västra Götalands län Samrådsredogörelse 2014-05-23 Projektnummer: V85631195 Dokumenttitel: Samrådsredogörelse - Vägplan för E20 förbi Hova Skapat av:

Läs mer

Planhandlingen utgörs av denna planbeskrivning samt en plankarta i skala 1:1 000 med tillhörande bestämmelser.

Planhandlingen utgörs av denna planbeskrivning samt en plankarta i skala 1:1 000 med tillhörande bestämmelser. Antagandehandling 2010-12-06 Dnr 2009/2094 Detaljplan för del av Gyljeryd 1:3 (Kärleksudden) Mullsjö Mullsjö kommun Godkännande: 2010-10-26, 77, BN Antagande: 2010-12-21, 152, KF Laga kraft: 2011-07-21

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Komplettering av Trafikplats Vega del av Kvarntorp. Kvarntorp-Haninge kommun

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Komplettering av Trafikplats Vega del av Kvarntorp. Kvarntorp-Haninge kommun Detaljplan för Komplettering av Trafikplats Vega del av Kvarntorp Kvarntorp-Haninge kommun PLANBESKRIVNING Planområdet Enkelt planförfarande Laga kraft 2014-01-09 Dnr PLAN.2013.17 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Detaljplan för del av Algutsrum 20:10 m fl Brofästet Öland, västra

Detaljplan för del av Algutsrum 20:10 m fl Brofästet Öland, västra Detaljplan för del av Algutsrum 20:10 m fl 1 (17) Detaljplan för del av Algutsrum 20:10 m fl Brofästet Öland, västra Checklistan innehåller frågeställningar som rör Planområdets förutsättningar Omfattas

Läs mer

I nollalternativet och alternativ A bedöms inte tillgängligheten påverkas längs sträckan.

I nollalternativet och alternativ A bedöms inte tillgängligheten påverkas längs sträckan. Tillgänglighet I nollalternativet och alternativ A bedöms inte tillgängligheten påverkas längs sträckan. De föreslagna åtgärderna i alternativ B och C ger överlag fortsatt god tillgänglighet till bostäder,

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING ANTAGANDEHANDLING NORMALT PLANFÖRFARANDE DNR KS 2011/416 2014-06-02 PLAN NR 158 BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING Detaljplan för Del av Kv. Svärdet, Tomelilla kommun, Skåne län INLEDNING Varje detaljplan

Läs mer

Hyltegärde 2:2 Bouleklubben

Hyltegärde 2:2 Bouleklubben PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING FÖR HYLTEGÄRDE 2:2 OCH DEL AV 2:3, KOMMUN Bouleklubben Handlingar Plan och genomförandebeskrivning Plankarta med bestämmelser Behovsbedömning Fastighetsförteckning 1 2

Läs mer

SOLNA STAD 1 (9) Stadsbyggnadsförvaltningen Caroline Novak 2013-03-06 SBN 2010:1430. inom stadsdelarna Skytteholm och Hagalund, upprättad i juni 2012

SOLNA STAD 1 (9) Stadsbyggnadsförvaltningen Caroline Novak 2013-03-06 SBN 2010:1430. inom stadsdelarna Skytteholm och Hagalund, upprättad i juni 2012 SOLNA STAD 1 (9) Stadsbyggnadsförvaltningen Caroline Novak 2013-03-06 SBN 2010:1430 Utställningshandling Planbeskrivning Spårområde vid kv Tegen inom stadsdelarna Skytteholm och Hagalund, upprättad i juni

Läs mer

E6.21 Lundbyleden, delen Brantingmotet Ringömotet. Samråd December 2014 januari 2015

E6.21 Lundbyleden, delen Brantingmotet Ringömotet. Samråd December 2014 januari 2015 E6.21 Lundbyleden, delen Brantingmotet Ringömotet Samråd December 2014 januari 2015 Vägplan ger markåtkomst för vägen Planläggning Åtgärdsval Utredningsarbete VAR ska den nya vägen gå och HUR ska den utformas

Läs mer

Hantering av vägdagvatten längs Ullevileden.

Hantering av vägdagvatten längs Ullevileden. 1 (10) Hantering av vägdagvatten längs Ullevileden. Bilaga till planbeskrivning för detaljplan med MKB i Tornby och Kallerstad för del av SKÄGGETORP 1:1 m.fl. (Utbyggnad av Ullevileden) UUtställningsshandling

Läs mer

STRATEGI. Antagandehandling. Miljöstrategi för ekologiskt hållbar utveckling i Håbo kommun

STRATEGI. Antagandehandling. Miljöstrategi för ekologiskt hållbar utveckling i Håbo kommun STRATEGI Antagandehandling Miljöstrategi för ekologiskt hållbar utveckling i Håbo kommun Antaget av kommunfullmäktige 2015-02-23, 6 STRATEGI 2 Miljöstrategi för Håbo 2030 Håbo kommun är en expansiv kommun

Läs mer

B EHOVSBEDÖMNING 1(8) tillhörande tillägg till detaljplan för fastigheterna Djurön 1:2 och 1:3 (Djurön 1:163 med närområde)

B EHOVSBEDÖMNING 1(8) tillhörande tillägg till detaljplan för fastigheterna Djurön 1:2 och 1:3 (Djurön 1:163 med närområde) 1(8) B EHOVSBEDÖMNING tillhörande tillägg till detaljplan för fastigheterna Djurön 1:2 och 1:3 (Djurön 1:163 med närområde) inom Dagsberg i Norrköpings kommun, fysisk planering den 22 oktober 2010 A N

Läs mer

Naturvårdens intressen

Naturvårdens intressen Naturvårdens intressen I Motala är det alltid nära till naturen. Inom Motala tätort är så mycket som en tredjedel av landarealen grönytor, med skiftande kvalitet och betydelse för boendemiljön och för

Läs mer

Detaljplan för Klövern 5 och del av Västerås 4:90 Gideonsberg, Västerås

Detaljplan för Klövern 5 och del av Västerås 4:90 Gideonsberg, Västerås DP 1783 Detaljplan för Klövern 5 och del av Västerås 4:90 Gideonsberg, Västerås SAMRÅDSTID: 19 November 16 December 2012 Samrådshandling, 2012-11-13, dnr: 2011/112-BN 213 Stadsbyggnadskontoret, Västerås

Läs mer

3.6 Miljömål och sociala mål i fysisk planering

3.6 Miljömål och sociala mål i fysisk planering 3.6 Miljömål och sociala mål i fysisk planering 3.6.1 Miljömål Agenda 21 är FN:s handlingsprogram för hållbar utveckling. Programmet är ett globalt samarbete som anger mål och riktlinjer för att uppnå

Läs mer

Generationsmål RIKSDAGSBESLUT OM MILJÖMÅLEN FOTO: ELLIOT ELLIOT/JOHNÉR

Generationsmål RIKSDAGSBESLUT OM MILJÖMÅLEN FOTO: ELLIOT ELLIOT/JOHNÉR Generationsmål Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till nästa generation lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta, utan att orsaka ökade miljö- och hälsoproblem utanför

Läs mer

Förord. Vi har ett bra och effektivt miljöarbete

Förord. Vi har ett bra och effektivt miljöarbete Förord Vi har ett bra och effektivt miljöarbete i Sverige och Örebro län. I vårt län har vi minskat våra klimatpåverkande utsläpp med nästan 20 procent sedan 1990. Inom arbetet för minskad övergödning

Läs mer

VÄG 68 FÖRBI FORS, AVESTA KOMMUN VÄGUTREDNING 3 BEHOV AV FÖRÄNDRAD INFRASTRUKTUR. 3.1 Riksväg 68

VÄG 68 FÖRBI FORS, AVESTA KOMMUN VÄGUTREDNING 3 BEHOV AV FÖRÄNDRAD INFRASTRUKTUR. 3.1 Riksväg 68 3 BEHOV AV FÖRÄNDRAD INFRASTRUKTUR 3.1 Riksväg 68 Av alternativen från förstudien har tre korridorer valts att gå vidare att studeras närmare i den fortsatta planeringsprocessen. Alternativen Genom Fors

Läs mer

Checklista som beslutsunderlag för prövning enligt plan- och bygglagen 4 kap 34, om detaljplanen kan antas få betydande miljöpåverkan.

Checklista som beslutsunderlag för prövning enligt plan- och bygglagen 4 kap 34, om detaljplanen kan antas få betydande miljöpåverkan. Checklista som beslutsunderlag för prövning enligt plan- och bygglagen 4 kap 34, om detaljplanen kan antas få betydande miljöpåverkan. BEDÖMNINGSOBJEKT: Detaljplan för del av Alfta tätort TEKNISKA FÖRVALTNINGEN

Läs mer

DP#283 DETALJPLAN - ANTAGANDEHANDLING. för Dafgårds Höglager, Källbytorp 2:28, Götene kommun, maj 2014

DP#283 DETALJPLAN - ANTAGANDEHANDLING. för Dafgårds Höglager, Källbytorp 2:28, Götene kommun, maj 2014 HANDLINGAR Planbeskrivning Plankarta med illustration Bilagor Fastighetsförteckning dat 2014.04.11 Geoteknisk undersökning, Skanska 2010-10-15 Planen antagen MBN 2014-05-27 Laga Kraft 2014-06-23 Genomförandetiden

Läs mer

DETALJPLAN FÖR CISTERNEN2, 3 OCH 8 VADSTENA KOMMUN

DETALJPLAN FÖR CISTERNEN2, 3 OCH 8 VADSTENA KOMMUN 2014-05-23 SBK 2014-13 DETALJPLAN FÖR CISTERNEN2, 3 OCH 8 VADSTENA KOMMUN BEHOVSBEDÖMNING BETRÄFFANDE MILJÖKONSEKVENSER Bakgrund Vadstena bil & Däckservice AB har framfört behov av större yta för uppställning

Läs mer

Ur karta Lantmäteriverket Gävle 2007. Medgivande I 2007/0589. Miljökonsekvensbeskrivning. Ledning för naturgas från Norge till den svenska västkusten

Ur karta Lantmäteriverket Gävle 2007. Medgivande I 2007/0589. Miljökonsekvensbeskrivning. Ledning för naturgas från Norge till den svenska västkusten Ur karta Lantmäteriverket Gävle 2007. Medgivande I 2007/0589. Miljökonsekvensbeskrivning Ledning för naturgas från Norge till den svenska västkusten Januari 2008 Sammanfattning Bakgrund Skanled är ett

Läs mer

Götene kommuns miljöpolicy och miljömål 2006-2010

Götene kommuns miljöpolicy och miljömål 2006-2010 Götene kommuns miljöpolicy och miljömål 2006-2010 Götene kommuns miljöpolicy och lokala miljömål Bakgrund Följande dokument innehåller miljöpolicy och miljömål för Götene kommun. Miljöpolicyn anger kommunens

Läs mer

E4 förbifart Stockholm Arbetsplan Gestaltningsprogram del 1: Ytlägen Ansluter till: Gestaltningsprogram del 2: Tunnlar Utställelsehandling 2011-05-05

E4 förbifart Stockholm Arbetsplan Gestaltningsprogram del 1: Ytlägen Ansluter till: Gestaltningsprogram del 2: Tunnlar Utställelsehandling 2011-05-05 E4 förbifart Stockholm Arbetsplan Gestaltningsprogram del 1: Ytlägen Ansluter till: Gestaltningsprogram del 2: Tunnlar Objektnummer 8448590 Titel: E4 Förbifart Stockholm, Arbetsplan Gestaltningsprogram

Läs mer

MKB med Hållbarhetsanalys

MKB med Hållbarhetsanalys Översiktsplan Söderhamns kommun TEMA - VINDKRAFT Utgrunden vindkraftpark, Kalmarsund Källa:WPD Scandinavia AB MKB med Hållbarhetsanalys Söderhamn i juni 2009 KUS-förvaltningen Planerings- och utvecklingsavdelningen

Läs mer

Utbyggnaden av Väg 45 och Norge/Vänerbanan mellan Göteborg och Trollhättan. Kort om projektet bakgrund. Kort om projektet varför?

Utbyggnaden av Väg 45 och Norge/Vänerbanan mellan Göteborg och Trollhättan. Kort om projektet bakgrund. Kort om projektet varför? Utbyggnaden av Väg 45 och Norge/Vänerbanan mellan Göteborg och Trollhättan 1 Kort om projektet bakgrund Götaälvdalen viktig regional och nationell transportled för varor och människor Dålig framkomlighet

Läs mer

Flackarp Arlöv, fyra spår Åtta kilometer utbyggnad av Södra stambanan

Flackarp Arlöv, fyra spår Åtta kilometer utbyggnad av Södra stambanan Flackarp Arlöv, fyra spår Åtta kilometer utbyggnad av Södra stambanan Grönt ljus för Flackarp Arlöv, fyra spår Många fördelar med utbyggnaden Efterlängtat tillåtlighetsbeslut från regeringen skapar stora

Läs mer

3 Utredningsalternativ

3 Utredningsalternativ 3 U T R ED N I N GS A LT ER N AT I V O CH U R VA L SPRO CESS 3 Utredningsalternativ Det finns tre korridorer (Röd, Blå och Grön) för Ostlänken mellan Norrköping och Linköping som skiljer sig åt genom att

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING. Detaljplan för Kvarter Persikan i Aneby tätort, Aneby kommun. Samhällsbyggnadsavdelningen 2013-02-12

BEHOVSBEDÖMNING. Detaljplan för Kvarter Persikan i Aneby tätort, Aneby kommun. Samhällsbyggnadsavdelningen 2013-02-12 1(6) Samhällsbyggnadsavdelningen 2013-02-12 BEHOVSBEDÖMNING Dnr 2012-0818-214/205 Detaljplan för Kvarter Persikan i Aneby tätort, Aneby kommun Enligt 5 kap 18 plan- och bygglagen ska en miljöbedömning

Läs mer

Del av ARNANÄS 3:2 i Virestad, Älmhults kommun, Kronobergs län

Del av ARNANÄS 3:2 i Virestad, Älmhults kommun, Kronobergs län ANTAGANDEHANDLING NORMALT PLANFÖRFARANDE Detaljplan för Del av ARNANÄS 3:2 i Virestad, Älmhults kommun, Kronobergs län Plankarta med översikt Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Utlåtande Behovsbedömning

Läs mer

Behovsbedömning av detaljplan vid Rågången, Alby

Behovsbedömning av detaljplan vid Rågången, Alby Behovsbedömning av detaljplan vid Rågången, Alby Tumba, maj 2013 Behovsbedömningen av detaljplan vid Rågången är framtagen som ett underlag inför plansamrådet. Ett syfte med behovsbedömningen är att avgöra

Läs mer

Naturstensbeklädnad. lutning 10:1 Betongyta formsatt med smala brädor. Rundad mittpelare. Barriärelement

Naturstensbeklädnad. lutning 10:1 Betongyta formsatt med smala brädor. Rundad mittpelare. Barriärelement VINSTA Terrängmodelleringen vid gång- och cykelöverfarten över Bergslagsvägen och Skattegårdsvägen fungerar även som ett bullerskydd. Den möter söderut en vall, kombinerad med plank vid gång- och cykelpassagen

Läs mer

Underlag för behovsbedömning/ avgränsning av MKB för Detaljplan för Bro 5:22 samt del av Bro 5:10 m.fl. Brotorget Handläggare: Mikaela Nilsson

Underlag för behovsbedömning/ avgränsning av MKB för Detaljplan för Bro 5:22 samt del av Bro 5:10 m.fl. Brotorget Handläggare: Mikaela Nilsson Underlag för behovsbedömning/ avgränsning av MKB för Detaljplan för Bro 5:22 samt del av Bro 5:10 m.fl. Brotorget Handläggare: Mikaela Nilsson Översiktlig beskrivning av planområdet och dess influensområde

Läs mer

VÄGUTREDNING TILLFART MALMAKVARN

VÄGUTREDNING TILLFART MALMAKVARN Innehåll Bakgrund... 2 Översiktskarta... 3 Nulägesbeskrivning... 4 Alternativ 1... 6 Alternativ 2... 9 Alternativ 3... 12 Alternativ 4... 15 SWECO VBB G:a Rådstugug. 1, 602 24 Norrköping Telefon 011-495

Läs mer

Väg 276 Rosenkälla-Åkersberga

Väg 276 Rosenkälla-Åkersberga ARBETSPLAN 2012-07-03 1C140004.docx Granskare Godkänd av Ort Datum Susanna Sandelius Peter Fors Uppsala 2012-07-03 Objektnamn Väg 276 Rosenkälla-Åkersberga Entreprenadnummer Entreprenadnamn Beskrivning

Läs mer

4. TIDIGARE STÄLLNINGSTAGANDEN

4. TIDIGARE STÄLLNINGSTAGANDEN GGG Juridiska gränser Detaljplanelagt område Naturreservat, Miljöbalken 7 kap Skyddsområde vattentäkt, Miljöbalken 7 kap Strandskydd, Miljöbalken 7 kap Riksintressen - Miljöbalken 3 kap Friluftsliv och

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING OCH AVGRÄNSNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING, MKB, FÖR DEL AV GÄDDVIK 1:10, GÄDDVIK ÖSTRA, NORRA

BEHOVSBEDÖMNING OCH AVGRÄNSNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING, MKB, FÖR DEL AV GÄDDVIK 1:10, GÄDDVIK ÖSTRA, NORRA Söderköpings kommun BEHOVSBEDÖMNING OCH AVGRÄNSNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING, MKB, FÖR DEL AV GÄDDVIK 1:10, GÄDDVIK ÖSTRA, NORRA FINNÖ Behovsbedömning I enlighet med bestämmelserna i Plan- och bygglagen,

Läs mer

8.14 Samlad bedömning

8.14 Samlad bedömning 8.14 Samlad bedömning I detta och tidigare kapitel har förutsättningarna för och effekterna av en dragning av Norrbotniabanan inom respektive korridor redovisats. För att ge en mer helhetlig bild görs

Läs mer

Vägutredning beslutshandling E20 delen Tollered - Alingsås Objektnr 5196 Oktober 2001 E20, delen Tollered - Alingsås Beslutshandling 1 Innehållsförteckning Sida 1. Sammanfattning av vägutredningen 2 1.1

Läs mer

Aneby kommuns delmål

Aneby kommuns delmål Aneby kommuns delmål De lokala miljömålen är en anpassning av de nationella och regionala miljömålen (SMAJL) till Anebys lokala förutsättningar. Målen har utarbetats i samverkan mellan de tekniska förvaltningarna

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning

Miljökonsekvensbeskrivning Miljökonsekvensbeskrivning 241 242 SYFTE OCH INNEHÅLL Översiktsplanens innebörd och vilka som kan inträffa vid genomförandet ska kunna utläsas utan svårighet. Därför görs en konsekvensbeskrivning vars

Läs mer

Markanvändning och bebyggelseutveckling

Markanvändning och bebyggelseutveckling 54 Översiktsplan (ÖP 13) Färgelanda kommun Markanvändning och bebyggelseutveckling Tätorterna Ellenö Utgångspunkter Om Ellenö Ellenö är kommunens sydligast belägna samhälle, cirka 6 km söder om Färgelanda.

Läs mer

Länsstyrelsen i Västra Götalands län 2012-11-21 Miljöprövningsdelegationen. Tillståndsansökan

Länsstyrelsen i Västra Götalands län 2012-11-21 Miljöprövningsdelegationen. Tillståndsansökan Länsstyrelsen i Västra Götalands län 2012-11-21 Miljöprövningsdelegationen Tillståndsansökan Ansökan om tillstånd enligt 9 kap Miljöbalken för vindkraftsanläggning på fastigheterna Björtveten 1:27, Björtveten

Läs mer

PM Sammanställning av upplevda problem och brister

PM Sammanställning av upplevda problem och brister PM Sammanställning av upplevda problem och brister Åtgärdsvalsstudie Förbättra E18 genom Karlskoga Problembeskrivning Nedan följer en sammanfattning av de generella problem och brister som har identifierats

Läs mer

Upprättad i maj 2006. Gnosjö Kommun. Miljö- och byggnämnden. Stadsarkitekt Tor Asbjörnsen

Upprättad i maj 2006. Gnosjö Kommun. Miljö- och byggnämnden. Stadsarkitekt Tor Asbjörnsen Detaljplan för fastigheten Gårö 1:259 m.fl. MILJÖBEDÖMNING MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Upprättad i maj 2006 Gnosjö Kommun Miljö- och byggnämnden Stadsarkitekt Tor Asbjörnsen 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING ALLMÄNT.

Läs mer

Naturvårdsplan 2010. Lysekils kommun. DEL 2 Åtgärdsprogram. Antagandehandling 2010-12-16

Naturvårdsplan 2010. Lysekils kommun. DEL 2 Åtgärdsprogram. Antagandehandling 2010-12-16 Naturvårdsplan 2010 Lysekils kommun DEL 2 Åtgärdsprogram Antagandehandling 2010-12-16 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning 3 1.1 Syfte 1.2 Innehåll 1.3 Begränsningar 1.4 Beskrivning av hur planen arbetats

Läs mer

Förstudie E45/väg 44 Trafikplats Överby i Trollhättan SAMRÅDSHANDLING. Trollhättans Stad, Västra Götalands län

Förstudie E45/väg 44 Trafikplats Överby i Trollhättan SAMRÅDSHANDLING. Trollhättans Stad, Västra Götalands län Förstudie E45/väg 44 Trafikplats Överby i Trollhättan SAMRÅDSHANDLING Trollhättans Stad, Västra Götalands län Objektnr: 108113 Juni 2012 Publicerad 2012-06-21 Beställare Kontaktperson Trafikverket Örjan

Läs mer

3. UTREDNINGSALTERNATIV

3. UTREDNINGSALTERNATIV 3. UTREDNINGSALTERNATIV Figur 3.6.1 Översikt över studerade alternativ 65 3. UTREDNINGSALTERNATIV UA1o med triangel öst UA1o innebär att Ystadbanan bibehålls och kompletteras med ett stickspår till Sturups

Läs mer

Lokala miljömål för Tranemo kommun

Lokala miljömål för Tranemo kommun Lokala miljömål för Tranemo kommun Sveriges riksdag har fastställt 16 nationella miljökvalitetsmål för en hållbar utveckling, varav 14 är tillämpliga för Tranemo kommun. Målet är att Sverige år 2020 ska

Läs mer

PLANBESKRIVNING med genomförandebeskrivning. DETALJPLAN FÖR Hullarydsvägen i Frinnaryd tätort, Aneby kommun

PLANBESKRIVNING med genomförandebeskrivning. DETALJPLAN FÖR Hullarydsvägen i Frinnaryd tätort, Aneby kommun 2012-02-06 Dnr 2011-0565-214 / 203 Laga kraft 2012-xx-xx PLANBESKRIVNING med genomförandebeskrivning DETALJPLAN FÖR Hullarydsvägen i Frinnaryd tätort, Aneby kommun Upprättad av Aneby kommun, samhällsbyggnadsavdelningen,

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning för detaljplan Eriksbergs verksamhetsområde del av Marstrand 6:7 m.fl., Kungälvs kommun

Miljökonsekvensbeskrivning för detaljplan Eriksbergs verksamhetsområde del av Marstrand 6:7 m.fl., Kungälvs kommun Miljökonsekvensbeskrivning för detaljplan Eriksbergs verksamhetsområde del av Marstrand 6:7 m.fl., Kungälvs kommun Datum 16 februari 2015 Beställare Kungälvs kommun (Kontaktperson: Mikaela Ranweg) Konsult

Läs mer

Dispens från biotopskyddsbestämmelser för borttagande av träd i allé och delar av stenmurar på fastigheten Nävrasjö 1:7 Karlskrona kommun

Dispens från biotopskyddsbestämmelser för borttagande av träd i allé och delar av stenmurar på fastigheten Nävrasjö 1:7 Karlskrona kommun 1 (5) BESLUT 2012-01-25 delgivningskvitto Trafikverket Att. Lars Jonsson Box 44 342 21 ALVESTA Dispens från biotopskyddsbestämmelser för borttagande av träd i allé och delar av stenmurar på fastigheten

Läs mer

Detaljplan för kv. Krankroken 6 m.fl., Erikslund, Västerås

Detaljplan för kv. Krankroken 6 m.fl., Erikslund, Västerås Elisabeth Lindblad 021-39 15 09 DP 1660 2010-02-16 Dnr 07:10058-BN 540 Detaljplan för kv. Krankroken 6 m.fl., Erikslund, Västerås PLANBESKRIVNING INLEDNING Handlingar Detaljplanen består av plankarta med

Läs mer

Behovsbedömning för Detaljplan för Solberga, etapp 7, inom Tyresö kommun

Behovsbedömning för Detaljplan för Solberga, etapp 7, inom Tyresö kommun Upprättad dec 2008 Behovsbedömning för Detaljplan för Solberga, etapp 7, inom Tyresö kommun Slutsats av behovsbedömningen / Motivering Omvandlingen från fritidshusbebyggelse till ett villaområde med kommunalt

Läs mer

del av STRÖMSTAD 4:25 (ODELSBERGSSKOLAN) PLANBESKRIVNING Detaljplan för STRÖMSTADS KOMMUN VÄSTRA GÖTALANDS LÄN Antagandehandling 2008-05-27

del av STRÖMSTAD 4:25 (ODELSBERGSSKOLAN) PLANBESKRIVNING Detaljplan för STRÖMSTADS KOMMUN VÄSTRA GÖTALANDS LÄN Antagandehandling 2008-05-27 Antagen av KF 2008-12-19 Laga kraft 2009-01-15 PLANBESKRIVNING Detaljplan för del av STRÖMSTAD 4:25 (ODELSBERGSSKOLAN) STRÖMSTADS KOMMUN VÄSTRA GÖTALANDS LÄN Antagandehandling 2008-05-27 WSP Samhällsbyggnad

Läs mer

Behovsbedömning och identifiering av viktiga miljöaspekter. Detaljplan Dioriten1/Grönstenen 4, Storvreten. Tumba 2014-02-14

Behovsbedömning och identifiering av viktiga miljöaspekter. Detaljplan Dioriten1/Grönstenen 4, Storvreten. Tumba 2014-02-14 Behovsbedömning och identifiering av viktiga miljöaspekter Detaljplan Dioriten1/Grönstenen 4, Storvreten Tumba 2014-02-14 Förord Följande behovsbedömning av detaljplan för Dioriten1/Grönstenen 4 i Storvreten

Läs mer

Behovsbedömning av detaljplan för del av Sunlight 2, Norra Högbrunn, Nyköping, Nyköpings kommun

Behovsbedömning av detaljplan för del av Sunlight 2, Norra Högbrunn, Nyköping, Nyköpings kommun Samhällsbyggnad Plan- och naturenheten Datum Dnr 1/10 2016-04-12 BTN16/17 Behovsbedömning av detaljplan för del av Sunlight 2, Norra Högbrunn, Nyköping, Nyköpings kommun Behovsbedömningen ska utgöra underlag

Läs mer

HÖGANÄS MOT ETT HÅLLBART SAMHÄLLE

HÖGANÄS MOT ETT HÅLLBART SAMHÄLLE KF-bilaga 16/2005 HÖGANÄS MOT ETT HÅLLBART SAMHÄLLE Miljöpolicy och miljöprogram för Höganäs kommun Antagna av kommunfullmäktige 2005-04-28 Innehåll 1. Höganäs och en hållbar utveckling 3 Hållbar utveckling

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning. Antagandehandling. Del 2e. Lokal utvecklings- och översiktsplan 2007 för Vimmerby kommun. Statistik

Miljökonsekvensbeskrivning. Antagandehandling. Del 2e. Lokal utvecklings- och översiktsplan 2007 för Vimmerby kommun. Statistik 500 Antal inpendlare 450 400 350 300 250 200 150 100 50 0 Hultsfred Västervik Kinda Eksjö Oskarshamn Linköping Kalmar Statistik Lokal utvecklings- och översiktsplan 2007 Tätortskartor Fotograf: Per Lindegård,

Läs mer

DETALJPLAN FÖR FRILUFTSOMRÅDE (CAMPING) DEL AV HAPARANDA 29:31 STRANDEN HAPARANDA Haparanda kommun Norrbottens län

DETALJPLAN FÖR FRILUFTSOMRÅDE (CAMPING) DEL AV HAPARANDA 29:31 STRANDEN HAPARANDA Haparanda kommun Norrbottens län DETALJPLAN FÖR FRILUFTSOMRÅDE (CAMPING) DEL AV HAPARANDA 29:31 STRANDEN HAPARANDA Haparanda kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING Tänkt lokalisering på stranden i rött 1(17) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Handlingar...

Läs mer

P L A N B E S K R I V N I N G

P L A N B E S K R I V N I N G 1 Diarienummer 2006/0082 214 Detaljplan för NÄSET, Etapp 2 Kinna 24:169 Kinna, Marks kommun, Västra Götalands Län P L A N B E S K R I V N I N G UPPRÄTTAD 2006-05-04 reviderad 2006-11-30, 2007-05-07 Plan-

Läs mer

Kommunalt ställningstagande

Kommunalt ställningstagande Tillkommande bebyggelse bör i första hand utnyttja ur produktionssynpunkt sämre marker eller marker mellan jord och skog. Alternativt kan bebyggelse lokaliseras till mindre skogsområden eller till kanten

Läs mer

JUSTERINGSMANNEN OCH SEKRETERAREN

JUSTERINGSMANNEN OCH SEKRETERAREN Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen SBN PL 2008/26.318 Dp 4-B-3:1 ANTAGANDEHANDLING Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Miljöbeskrivning Detaljplan för JUSTERINGSMANNEN

Läs mer

I funktionsanalysen har följande variabler, vilka utgår från tillgänglighetsmålets preciseringar, analyserats:

I funktionsanalysen har följande variabler, vilka utgår från tillgänglighetsmålets preciseringar, analyserats: 3 Funktionsanalys Det befintliga vägsystemets funktion analyseras utifrån det transportpolitiska funktionsmålet och hänsynsmålet samt tillhörande preciseringar. Funktionsanalysen är uppdelad i en redovisning

Läs mer

Väg 267, Rotebroleden

Väg 267, Rotebroleden ÖVERSIKTLIGT GESTALTNINGSPROGRAM Väg 267, Rotebroleden Delen Tpl Stäket - Tpl Rotebro Järfälla, Upplands Väsby och Sollentuna kommuner, Stockholms län Granskningshandling 2013-05-01 Uppdragsnummer: 107277

Läs mer

De gröna och öppna miljöerna som en gång fanns i området, är idag både få till antalet och fattiga i sin utformning. Stora verksamhetskomplex och

De gröna och öppna miljöerna som en gång fanns i området, är idag både få till antalet och fattiga i sin utformning. Stora verksamhetskomplex och 04 U t v e c k l i n g a v u t g å n g s p u n k t e r, u n d e r l a g o c h r i k t l i n j e r - f r å n t e o r i t i l l i d é 0 4 0 4 U t v e c k l i n g a v u t g å n g s p u n k t e r, u n d e

Läs mer

Dnr BTN14/86. Detaljplan för Stavsjö 2:191, 2:187 samt del av 2:186. Stavsjö. Nyköpings kommun. Samrådshandling. Planbeskrivning. Upprättad 2015-03-03

Dnr BTN14/86. Detaljplan för Stavsjö 2:191, 2:187 samt del av 2:186. Stavsjö. Nyköpings kommun. Samrådshandling. Planbeskrivning. Upprättad 2015-03-03 Dnr BTN14/86 Detaljplan för Stavsjö 2:191, 2:187 samt del av 2:186 Stavsjö Nyköpings kommun Samrådshandling Planbeskrivning Upprättad 2015-03-03 Dnr BTN 14/86 2/11 Planhandlingar Detaljplanen består av

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Antagandehandling 2009-08-12. Ändring av detaljplan för del av Grönviks varv, Näs 1:230 Ödsmål

PLANBESKRIVNING. Antagandehandling 2009-08-12. Ändring av detaljplan för del av Grönviks varv, Näs 1:230 Ödsmål STENUNGSUNDS KOMMUN Antagandehandling 2009-08-12 PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan för del av Grönviks varv, Näs 1:230 Ödsmål Stenungsunds kommun Västra Götalands län Normalt Planförfarande 1 Normalt

Läs mer

Lektionsupplägg: Behöver vi våtmarker?

Lektionsupplägg: Behöver vi våtmarker? Lektionsupplägg: Behöver vi våtmarker? Våtmarker är inte bara viktiga för allt som lever där, utan även för omgivningen, för sjöarna och haven. Men hur ser de ut och vad gör de egentligen som är så bra?

Läs mer

Nykvarns Kommun. Gång- och cykelplan. Stockholm 2002-01-09 SCANDIACONSULT SVERIGE AB Mark. Antagen av Kommunfullmäktige 20 mars 2003 25

Nykvarns Kommun. Gång- och cykelplan. Stockholm 2002-01-09 SCANDIACONSULT SVERIGE AB Mark. Antagen av Kommunfullmäktige 20 mars 2003 25 Nykvarns Kommun Gång- och cykelplan Stockholm 2002-01-09 SCANDIACONSULT SVERIGE AB Mark Antagen av Kommunfullmäktige 20 mars 2003 25 Jörgen Bengtsson Gunilla Hellström 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

KUNGSBACKA KOMMUN. Duvehed Trafikutredning. Göteborg 2013-03-01

KUNGSBACKA KOMMUN. Duvehed Trafikutredning. Göteborg 2013-03-01 KUNGSBACKA KOMMUN Trafikutredning Göteborg 2013-03-01 Trafikutredning Datum 2013-03-01 Uppdragsnummer 61441255720 Utgåva/Status Slutleverans v:\44\12\61441255720\3_teknik\t\dokument\pm 2013-03-01.doc Kinell

Läs mer

Programhandling DNR BTN 2011/0225-214:M. Planprogram för Arlandastad Norra

Programhandling DNR BTN 2011/0225-214:M. Planprogram för Arlandastad Norra Programhandling DNR BTN 2011/0225-214:M Antagen av kommunfullmäktige 2006-05-18 118 regeringsbeslut 2006-06-26 NORMALT PLANFÖRFARANDE Planprogram för Arlandastad Norra Omfattande del av fastigheterna Broby

Läs mer

FÖRENKLAD ÅTGÄRDSVALSSTUDIE VÄG 40 GENOM LANDVETTER

FÖRENKLAD ÅTGÄRDSVALSSTUDIE VÄG 40 GENOM LANDVETTER Sektorn för samhällsbyggnad Trafikverksamheten FÖRENKLAD ÅTGÄRDSVALSSTUDIE VÄG 40 GENOM LANDVETTER Bullerskydd PUBLIKATION 2015:01 Titel: Datum: Beställare: Kontakt: Förenklad åtgärdsvalsstudie Väg 40

Läs mer

Miljöprogram 2030. Antagen av Vänersborgs kommunfullmäktige 2016-02-24

Miljöprogram 2030. Antagen av Vänersborgs kommunfullmäktige 2016-02-24 Miljöprogram 2030 Antagen av Vänersborgs kommunfullmäktige 2016-02-24 Vänersborgs kommun - attraktiv och hållbar i alla delar, hela livet Vi har en vision om att Vänersborgs kommun ska vara attraktiv och

Läs mer

Behovsbedömning av detaljplan för område söder om Kv. Guldsmeden,

Behovsbedömning av detaljplan för område söder om Kv. Guldsmeden, Hjo kommun Samhällsbyggnad Handläggare Madeleine Turén Behovsbedömning av detaljplan för område söder om Kv. Guldsmeden, Hjo stad i Hjo kommun Förslag Genomförandet av planförslaget bedöms inte medföra

Läs mer

ÖVERGRIPANDE MÅL. Nationella miljömål. Miljökvalitetsnormer

ÖVERGRIPANDE MÅL. Nationella miljömål. Miljökvalitetsnormer ÖVERGRIPANDE MÅL Nationella miljömål Miljökvalitetsnormer Övergripande mål Nationella miljömål Till nästa generation skall vi kunna lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta. De nationella

Läs mer

Del av Kungsbäck 2:10 mfl, Stora Vall

Del av Kungsbäck 2:10 mfl, Stora Vall MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING 2009-05-05 Dnr: 08KS542 Del av Kungsbäck 2:10 mfl, Stora Vall Miljökonsekvensbeskrivning tillhörande översiktlig utredning för Stora Vall Gävle kommun, Gävleborgs län FYSISK

Läs mer

Söbacken 1:17 ANTAGANDEHANDLING 2005-12-14 PLANBESKRIVNING. Detaljplan för. Stenungssunds kommun Västra Götalands län HANDLINGAR

Söbacken 1:17 ANTAGANDEHANDLING 2005-12-14 PLANBESKRIVNING. Detaljplan för. Stenungssunds kommun Västra Götalands län HANDLINGAR 1(9) Detaljplan för Söbacken 1:17 Stenungssunds kommun Västra Götalands län ANTAGANDEHANDLING 2005-12-14 PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Till planen hör följande handlingar: - fastighetsförteckning - plankarta

Läs mer

Johanna Ingre, Processledare Hållbar Samhällsbyggnad. Klimatsmart Borlänge Energi- och klimatstrategi

Johanna Ingre, Processledare Hållbar Samhällsbyggnad. Klimatsmart Borlänge Energi- och klimatstrategi Johanna Ingre, Processledare Klimatsmart Borlänge Energi- och klimatstrategi Borlänge en av Dalarnas 15 kommuner Areal: 586 km2 48 000 invånare Kommunfullmäktiges vision Vi som nu lever och arbetar i

Läs mer

Välkomna till samråd och sakägarsammanträde!

Välkomna till samråd och sakägarsammanträde! E22 Linderöd - Vä E22 Förbi Linderöd Anders Stjernström E22 Sätaröd-Vä Kerstin Åklundh Samråd & Sakägarsammanträde Välkomna till samråd och sakägarsammanträde! 17 april 2012 19 april 2012 24 april 2012

Läs mer