LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND Mälardalen, Södermanland och Örebro

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND Mälardalen, Södermanland och Örebro"

Transkript

1 LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND Mälardalen, Södermanland och Örebro REMISSYTTRANDE Vattenmyndigheten i Norra Östersjön Västerås vattenmyndigheten.vastmanland@lansstyrelsen.se Arbetsprogram med tidtabell och översikt av väsentliga frågor i Norra Östersjöns vattendistrikt Är det tydligt hur och när det går att delta och tycka till om arbetet med vattenförvaltningen under denna förvaltningscykel? Om inte, motivera. Är det tydligt vilka arbetsmomenten är och när de kommer att genomföras under denna förvaltningscykel? Om inte, motivera. Det är så tydligt som det kan bli. I motsvarande remiss i förra vattencykeln fanns också frågan: Är det tydligt hur och när du kan påverka arbetet? Den frågan är svårare att besvara. Med LRF:s perspektiv på de beslutade miljömålen, miljökvalitetsnormerna och åtgärdsprogrammen konstateras att marginellt har hänsyn tagits till LRF:s synpunkter. En enkel förklaring är att följande frågeställning i Havs- och Vattenmyndighetens Underlag inför en sammanhållen vattenpolitik ännu inte har analyserats och besvarats på ett tillfredställande sätt. Hur bör avvägning ske, av vilket ansvar för och hänsyn till vatten som kan krävas av jord- och skogsbruket Samrådshandlingen relaterar till frågan med en enda mening. Syftet (med samverkan) är att öka förståelsen för olika gruppers synsätt och prioriteringar och väga in detta i vattenförvaltningsarbetet. Som en strategisk ansats kan det duga. Men det är dags att utveckla och förtydliga den. LRF har efterlyst och stödjer en samlad nationell politisk diskussion och beslutsfattande om hur avvägningar och prioriteringar skall ske och även en mycket starkare integration av det vattenanknutna miljömålsarbetet med företrädare för näringsliv. Vattendiskussionerna tenderar i det svenska införandet att bara handla om vatten som en resurs för de biologiska värdena. Vattnet ska inte bara betraktas som ett naturvärde utan även som en ekonomisk resurs för RUNE HALLGREN, rune.hallgren@lrf.se Norrköping Postadress Postnr Ort Besöksadress adress H:\Dokument\LRF Remissyttrande Väsentliga frågor NÖVM (2).docx Tfn Växel Tfn växel Lantbrukarnas Ekonomi AB Säte Stockholm Org.nr SE

2 REMISSYTTRANDE 2(16) livsmedelsproduktion och många andra syften. Detta borde noteras i samrådshandlingens sid 7 st 1. Vatten behövs för produktion av all föda, inte bara för fisken. Det svenska genomförandet av vattendirektivet har i alltför stor grad lämnat beslutanderätten till vattenmyndigheterna. Det finns överhuvudtaget inte något formellt politiskt inflytande i beslutsprocessen och det är inte heller möjligt att överklaga besluten. Samtidigt är delegationernas tid och resurser begränsade, särskilt gäller det de i delegationerna som inte är anställda av länsstyrelserna. Detta innebär att många principiella politiska beslut i praktiken avgörs av enskilda tjänstemän utan möjlighet till insyn eller påverkan. Regional förankring är viktig, men bör i stället för dagens vattendelegationer med personliga sakkunniga realiseras genom permanenta samverkansorgan med företrädare för olika vattenintressenter, både de som nyttar och de som påverkar vattnen. Det är bra med de samrådsmöten som vattenmyndigheterna har bjudit in till. Upplägget kunde ha varit annorlunda med ett helt öppet möte st.f. splittrande grupparbeten. Det kan vara svårare att få till stånd möten med vissa länsstyrelsers beredningssekretariat. På kommunal nivå är aktiviteten för liten för att ha en dialog. Medverkan i vattenråd/vattenvårdsförbund är en bra möjlighet att kunna vara delaktig i vattenförvaltningen. För lantbruksnäringen är det angeläget att vara representerad i vattenförvaltningens olika fora. LRF vill kraftfullt flagga för den starka oro och osäkerhet vi känner inför de signaler som Havs- och Vattenmyndigheten kommit med nyligen rörande framtagande av Havsmiljödirektivets åtgärdsprogram. Det sägs att stommen i detta åtgärdsprogram kommer att utgöras av vattendirektivets åtgärdsprogram när det gäller övergödningsproblematiken. LRF tycker principiellt detta verkar klokt och rimligt. Dock bottnar vår oro och osäkerhet sig på det faktum att det sätt varvid Sverige har infört Havsmiljödirektivet har lett till att fysiskt omöjliga miljömål i svensk lagstiftning har blivit juridiskt bindande miljökvalitetsnormer för övergödning. Detta är högst olämpligt och kan innebära att länsstyrelserna tvingas introducera fullständigt orimliga åtgärdskrav på svenskt lantbruk. LRF önskar därför att snarast möjligt ett klargörande kring hur detta sammanvävande av åtgärdsprogram för vattendirektivet och havsmiljödirektivet ska äga rum. Detta är på inget sätt klart av detta arbetsprogram.

3 REMISSYTTRANDE 3(16) Införandet av dotterdirektivet Havsmiljödirektivet under 2012 visade med stor tydlighet att LRFs kritik och ändringsförlag är minst lika relevant som förut. Genom det unika svenska införandet av detta dotterdirektiv har t ex nu sälspäcktjocklek blivit en juridisk bindande miljökvalitetsnorm och miljömål kring Östersjöns övergödningsåterställande till Det är ett mål som en samlad forskarkår säger är omöjlig att åstadkomma på minst år. För Sveriges bönder med fötterna i myllan är dessa normer tydliga indikatorer på en havs- och vattenförvaltning som har hamnat långt från vad som kännetecknar bra miljöstyrning och därför behöver en välbehövlig översyn, en översyn som nu äger rum inom den parlamentariska Miljömålsberedningen. Miljömålsberedningens kansli har som ett underlag för beredningens arbete med att ta fram en strategi för En sammanhållen och hållbar vattenpolitik beställt en miljöjuridisk analys av införandet av vattendirektivet och dess dotterdirektiv. Författarna är Ulf Bjällås, f.d. chef för Miljööverdomstolen och ordförande i miljöbalkskommittén under sex år, och Magnus Fröberg, advokat med 20 års erfarenhet med tillämpningen av svensk miljörätt och EU:s miljörätt. De två huvudingångarna i analysen har varit (i) om målen i EUdirektiven som rör vatten är genomförda på ett juridiskt korrekt sätt i svensk rätt och (ii) om genomförandet kan anses funktionellt, d.v.s. ändamålsenligt och lämpligt? På fråga ett besvaras den frågan i stort med att införandet inte skett juridiskt fel. På andra frågan däremot landar analysen i ett antal kritiska nedslag och därtill hörande förslag till åtgärder. Dessa överensstämmer väl med LRFs tidigare kritik och tar ytterligare ett steg i att konkretisera förslag till åtgärder för att förbättra förvaltningen. LRF vill därför här ta tillfället att lyfta dessa förlag till lämpliga åtgärder med bäring på vattendirektivet och hänvisar till själva deras rapport 1 för detaljer: Ändra 5 kap. 2 miljöbalken Ändra 6 kap. 7 2 p. miljöbalken Gör en översyn av behovet av Naturvårdsverkets föreskrifter NFS 2008:1 Gör 4 kap. 11 VFF till en särskild prövningsregel Förtydliga vilka miljömål som gäller för konstgjorda och kraftigt modifierade vatten-förekomster Gör en översyn av vem som ska fastställa miljömål enligt ramdirektivet Gör en översyn av vem som ska fastställa åtgärdsprogram enligt ramdirektivet 1 Ulf Bjällås och Magnus Fröberg Är målen i EU-direktiven som rör vatten genomförda på ett juridiskt korrekt sätt i svensk rätt och kan genomförandet anses funktionellt? Rapport framtagen för Miljömålsberedningen, 90 sidor.

4 REMISSYTTRANDE 4(16) Överväg en översyn av de svenska miljökvalitetsmål som rör vatten Särskilda utmaningar Ger nedanstående beskrivning en rättvisande bild av vattendistriktets utmaningar? Om inte, motivera. Vilka frågor, utöver de väsentliga som har prioriterats, tycker ni saknas? Motivera. Är det någon av de väsentliga frågorna nedan som ni tycker borde få lägre prioritering under denna förvaltningscykel? Motivera. Övergödning LRF instämmer i att övergödningen fortfarande är ett stort problem och kommer att prägla åtgärdsprogrammen. Sambandet med jordbruksområden är påtagligt. Samhällets och lantbrukets mål och åtgärder har under flera decennier varit inriktade på att minska övergödningen. Jordbrukets belastning har minskat och näringshalterna vänder nedåt i en del vatten. Se bl. a SLUrapport 2012:1, Kväve och fosfortrender i jordbruksvattendrag. Inkluderas Östersjön i vatten med övergödningsproblem inses lätt att åtgärdsbehoven och kostnaderna för att nå god vattenkvalitet är enormt stora. Här är det viktigt att förstå att det finns en större tidsfördröjning mellan åtgärder på åkrar och respons i bättre vattenkvalitet än t ex jämfört med ett reningsverk. Därför blir den haltminskningen ovan ett resultat av alla åtgärder som gjort i lantbruket sedan Riksdagen 1987 beslutade om det s.k. Åtgärdsprogrammet mot näringsläckage från åkermark. Åtgärder görs kontinuerligt och det finns goda skäl att tro att redan genomförda åtgärder ännu inte fått fullt genomslag. LRF vill erinra om det nya generationsmålet inom miljömålssystemet: Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till nästa generation lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen i Sverige är lösta, utan att orsaka ökade miljö- och hälsoproblem utanför Sveriges gränser. Konsekvenserna av den nya bisatsen i miljömålens generationsmål, som antogs av Riksdagen 2010, är att Sverige bör eftersträva att undvika att produktion för varor och tjänster förflyttas utomlands, om ökad import av dessa varor och tjänster orsakar ökade miljö-och hälsoproblem där eller totalt sätt. Om en minskad svensk produktion och ökad import medför totalt sätt ökade miljöproblem kan man prata om ett transnationellt växtnäringsläckage. En utsläppskälla, som inte är tydligt uppmärksammad i nuvarande åtgärdsprogram är bräddning av avloppsvatten. Vid kraftiga regn översvämmas

5 REMISSYTTRANDE 5(16) lokalt reningsverken och ledningsnäten. Då rinner orenat avloppsvatten rakt ut i sjöar och vattendrag, vilket bidrar till övergödning och spridning av patogener och miljögifter. Riskerna med utsläpp av orenat avloppsvatten till vattendrag har uppmärksammats bl. a vid utbrottet av magsjuka i Östersund för två år sedan. För lantbrukarna upplevs det som orimligt att reningsverken kan använda bräddning som en lagenlig möjlighet. En enskild fastighetsägare/ lantbrukare får krav på vite med hänvisning till miljöbalken, om man inte ordnar sitt avlopp. Kraven på enskilda är att ordna rening oavsett vad det kostar. Alla källfördelningar ska tydligt visa vad som är antropogen respektive naturlig belastning. Läckage av fosfor från syrefria bottensediment har lokalt stor betydelse och bör om möjligt redovisas som en särskild utsläppskälla. För att bättre kunna bedöma orsaker till fosforutsläpp och effektiva åtgärder för att minska utsläppen är det värdefullt om fosforhalterna och fosforflödena kan fördelas på partikelbunden fosfor respektive löst fosfor. I konsekvens med att kvävehalter inte är någon hjälpparameter för statusbedömning av vattenförekomster i inlandet fokuseras mera på åtgärder för att minska fosforförlusterna. En eftersträvansvärd början är att i lokala tillrinningsområden försöka identifiera varifrån fosforn kommer och vilka transportvägarna är. En stor källa till sediment- och fosfortransporter är erosion i dikes- och bäckslänter. I Danmark beskrivs den källan som den största orsaken till höga P-halter i vattendrag. Andra transportvägar är yterosion och översvämningar av brukade marker. Även täckdikena transporterar ut sediment och fosfor, som följer med grundvattnet genom markprofilen, särskilt på lerjordar med mycket makroporer. Flera av de åtgärder, som diskuteras för att reducera P-förlusterna till vattnen, är dåligt undersökta och effekterna är oklara eller anges i så stora % -intervall att tolkningen blir rena gissningar. Ett exempel är motsägelsefulla P- retentionssiffror för våtmarker. Provtagningar visar ibland på riktigt bra effekt och i ibland t.o.m. ökade halter i utgående vatten jämfört med inkommande. Varför? Lantbrukarna vill vara någorlunda säkra på att miljöåtgärder ger avsedd effekt. Mera uppföljning och forskning av effekterna av olika vattenåtgärder behövs. Finansieringen måste lösas för att få till en verkstad med kostnadseffektiva åtgärder. Miljöersättningarna i Landsbygdsprogrammet är avgörande för anläggande av våtmarker, skyddszoner, fånggröda med/utan vårbearbetning och andra möjliga åtgärder.

6 REMISSYTTRANDE 6(16) Greppa Näringen är ett viktigt medel för minskning av växtnäringsläckage. I dagsläget är cirka lantbrukare med, och över rådgivningsbesök har genomförts. Resultatet har blivit mer resurseffektiva och mindre miljöpåverkande gårdar med lägre överskott av såväl kväve som fosfor på gården. Beräkningar för Greppa-gårdarna ger 800 ton minskat kväveläckage och ton minskat fosforläckage per år till vatten, och 700 ton mindre ammoniak avgår till luft samt att det bidrar till bättre och säkrare användning av växtskyddsmedel. Moduler och arbetsmetoder behöver justeras inom Greppa för att komma ett steg vidare och att ytterligare höja intresset och motivationen hos jordbrukare. Det är viktigt att få med dem som inte ännu har börjat med Greppa. Greppa Näringens tänkesätt måste in i den normala rådgivningen. Växtnäringsutnyttjandet och hantering(dosering och spridningsteknik) av mineral- och stallgödsel behöver komma med i all rådgivning. LRF vill öka dialogen om vatten mellan VM och andra myndigheter och lantbruket. Det är fortfarande till stor del så att vi pratar om varandra istället för med varandra. Vattenråden har ur denna aspekt varit bra men är bara början på bättre dialog. Genom det koncept för Vattendragvandringar som LRF tagit fram har nu 130 sådana genomförts. På de flesta av dessa har tjänstemän från VM, kommun eller länsstyrelse deltagit. Den typen av superlokal dialog bör öka och även dessa vandringar är bara början på hur det borde vara. I uppströmsåtgärder ligger fokus på att generellt minska fosforutsläpp till vattenförekomster, som ingår i vattendirektivets förvaltning. För att förbättra kustvattnens och Östersjöns status gäller att både fosfor och kväve behöver minskas. Det enkla förhållningssättet har blivit att det är viktigt att begränsa den samlade belastningen av växtnäring via utloppen till Östersjön. Men en viss påverkan högt upp i systemet har liten påverkan på de totala näringsförlusterna närmare utflödet. Några komplicerande frågor är: Hur kommer BSAP-betingen 2013 för kväve och fosfor att se ut? Hur kommer miljömålen enligt Havsmiljödirektivet att påverka vattendirektivets åtgärdsprogram och kraven på jordbruket? Hur ska hänsyn tas till kväveretentionen för att beräkna kostnadseffektiviteten för åtgärder inriktade på att minska kväve? Dricksvattenförsörjning Att säkra dricksvattenförsörjningen är viktigt. Tyvärr är hanteringen av föreskrifter för vattenskyddsområden en ständig irritation för lantbruket. Restriktioner för spridning av gödselmedel, användning av växtskyddsmedel och betande djur kan tas fram i en bättre dialog med berörda lantbrukare och med en bättre anpassning till för varje vattentäkt uppenbara riskfaktorer.

7 REMISSYTTRANDE 7(16) Försiktighetsprincipen grundas alltför ofta på spekulationer i stället för på observerade data. Ett sådant exempel är att inom många befintliga vattenskyddsområden har bekämpningsmedel använts i decennier utan att resthalter påträffats. Det förbjuds nu samtidigt som kommunen tillåter dagliga transporter av petroleum och farligt avfall på en väg inom den primära zonen. Det är inte frågan om utan när en olycka sker. Att riskvärderingen görs på ett sätt som signalerar att verksamhetsutövare som är åtgärdbara åtgärdas medan andra verksamheter som kommunen egentligen inser är farliga men inte rår på tillåts fortsätta är provokativt och ett av skälen till det konfliktfyllda vsoinrättandet. Det andra stycket under rubriken Dricksvattenförsörjningen måste säkras belyser problemen med riskbedömning och tolkning av försiktighetsprincipen. Varje mening innehåller ett kan (=skulle kunna), sammanlagt 6 kan för att beskriva hoten mot vattenkvaliteten. Med den ingången för att ta fram föreskrifter för ett vattenskyddsområde uppkommer frågan. På vilka grunder ska de platsspecifika föreskrifterna tas fram? Tillämpningen av regelverken för vattenskyddsområde behöver samordnas nationellt på ett bättre sätt. I ett helhetsgrepp på dricksvattenförsörjning ingår att beräkna och ta hänsyn till behovet av bevattningsvatten med dricksvattenkvalitet till grönsaksodling. För annan livsmedelsproduktion är tillgången på och möjligheterna att utnyttja vattenförekomsterna till bevattning av stor betydelse. Intressekonflikter mellan vattenmiljö och produktion måste balanseras efter den lokala situationen. Översvämningar Oberoende av klimatförändringar finns risk för översvämningar. Nederbördsmängderna varierar mellan åren och mellan lokaler mycket mera än vad någon klimatberoende trendförändring åstadkommer inom överskådlig tid. Oberoende av klimatförändringar föreligger ett stort behov av att underhålla öppna diken och täckdiken. Dagvatten och avloppsvatten från tätorternas hårdgjorda ytor ökar flödena i befintliga diken och de gamla dimensioneringarna räcker inte till och marker översvämmas. Fördröjningsmagasin byggs och utjämnar flödena. Problemen med de ökade mängderna avloppsvatten visar sig i stället som ett förhöjt flöde, som under längre tid åstadkommer bakvatten i täckdikena. Kommunerna har ett tydligt ansvar för att avtala med dikesägare om hur ökade mängder avloppsvatten ska anslutas till befintliga diken. Nya dikesdimensioner och kostnadsfördelningar måste ibland fastställas av Mark- och Miljödomstol.

8 REMISSYTTRANDE 8(16) LRF instämmer i stort med de förslag, som Jordbruksverket nyligen kom med i rapporten Jordbrukets markavvattningsanläggningar i ett nytt klimat, som konkluderade med att huvudutmaningarna är: Anpassningen av jordbrukets vattenanläggningar till ett nytt klimat kräver en bred diskussion om hur markens värde för en resurseffektiv och uthållig livsmedelsproduktion ska vägas mot andra samhällsmål som rör vatten, natur och biologisk mångfald. Efter en lång period med lågt intresse och lite investeringar saknas både kunskap och kompetens. Det behövs därför satsningar på FoU och kom-petensutveckling. Det finns brister i lagstiftningen. Det måste bli enklare att hålla reda på vem som har ansvar för anläggningarna och prövningen och tillsynen behöver bli mer resurseffektiv och fokusera på rätt frågor. Miljögifter En hel del återstår att göra för att få en samsyn mellan myndigheter och verksamhetsutövare om föroreningarnas effekter, storlek och åtgärdsbehov. Kunskapsnivån hos alla berörda parter behöver höjas. Direktivet En hållbar användning av bekämpningsmedel kommer att kräva en ökad kunskapsnivå hos odlare och kontrollanter. Förmodligen kommer ytterligare tvärvillkor att införas. Av yttersta vikt är att information och rådgivning riktas mot den samlade lantbrukarkåren. Det räcker med misstag i enskilda fall för att få negativa, mätbara effekter. Insatser från tillverkande företag, handel och rådgivningsorganisationer samt myndigheter och övriga intressen behöver samordnas för att effektivt tillämpa ett hållbart växtskydd. Industrin och jordbruket ska inte skyllas för alla analyserade höga halter av oönskade ämnen Tillstånd och tillsyn enligt miljöbalken, som riktas mot verksamhetsutövare, förutsätts vara verkningsfull. Många spårelement/metaller sprids med luften långa vägar. Hushållsanvändning av kosmetika, solkrämer, schampo, hårfärgningsmedel, läkemedel, kläder med nonylfenol och silver och är stora och diffusa källor, där mycket finns att reglera och informera om. I detta sammanhang bör det uppströmsarbete som REVAQ-certifierade reningsverk bedriver uppmärksammas. EU och Kemikalieinspektionen har en hel del att göra för att åstadkomma förbättrade informationstexterna på förpackningar, både till industri- och hushållskemikalier. Betydligt mer korrekt och lättillgänglig information fordras på produkter med negativ miljöpåverkan. Konsumenten ska ha en god möjlighet att göra miljöanpassade inköpsval. Det är viktigt att peka på konsekvensen av ett olämpligt produktval och därmed risk för störning i vattenmiljön.

9 REMISSYTTRANDE 9(16) Fysisk påverkan Avsnittet fokuserar på fysisk påverkan av vattenkraftverk. Den pågående Vattenverksamhetsutredningen kommer förmodligen att föreslå helt nya möjligheter för myndigheter att driva krav om minimitappning och omlöp, som ska bekostas av verksamhetsutövaren. En politisk avvägning mot intresset för svensk förnybar energiproduktion förväntas. Gamla dammars och vattenkraftverks kulturvärde måste beaktas. De utförda inventeringarna av vattenanknutna kulturvärden är bra underlag för att kunna ta hänsyn till dessa intressen. I begreppet vattenverksamhet ingår också markavvattning. I Sverige finns dikningsföretag, som har lagligt prövade tillstånd. De påverkar vattenflödet påtagligt. De tillkom under en tid då samhällets intresse var mycket mera inriktat på nationell livsmedelsproduktion än i dag. Fortfarande har de etablerade vattenanläggningarna(diken) stor betydelse för lantbrukarnas växtodling och skogsmarkens produktionsförmåga. En väl avvägd dränering balanserar växternas och trädens behov av vatten och syre och gynnar tillväxten och upptaget av växtnäring, En väl fungerande dränering och underhåll av öppna diken minskar risken för växtnäringsförluster. Från vattenkvalitetssynpunkt kan man peka på negativa konsekvenser, snabbare vattentransport, utflöden av sediment och fosfor från dräneringsrör och dikesslänter, brist på svämplan, påverkan på fiskar och smådjur vid rensningar osv. Sammantaget är markavvattningen ett avvägningsproblem igen mellan produktion och miljöhänsyn. Ett styrmedel, som Vattenmyndigheten efterlyser, är mera lagstiftning. LRF vill minska regelkrånglet. När det gäller rådgivning om miljöhänsynen i vattendrag i jordbruksmarken är ansvaret mera oklart. Naturvårdsverket har tillsynsvägledningsansvaret för markavvattning men Havs- och vattenmyndigheten har det övergripande ansvaret för miljömålet Levande sjöar och vattendrag. Vilken myndighet ansvarar för rådgivning och information till lantbrukare om miljöhänsyn vid markavvattning och dikesrensning i jordbruksmark? Försurning Kalkningen av sjöar och vattendrag behöver fortsätta. Återföringen av aska, som inte påtagligt ökar skogsmarkernas metallhalter, kan öka. Brunare vatten Forskning om orsakerna till att humusämnena i skogsvatten har ökat, behöver prioriteras. Har brunifieringen ökat och när började i så fall halterna öka? Beror ökad brunifiering på minskad försurning? Skogsavverkningar är en annan

10 REMISSYTTRANDE 10(16) hypotes. Men kalhyggesbruk med maskinell hantering av virket började redan på 1950-talet. Den ökande brunifieringen borde ha börjat redan då. Samverkan Vilka frågor, utöver de väsentliga som har prioriterats, tycker ni saknas? Motivera. Är det någon av de väsentliga frågorna nedan som ni tycker borde få lägre prioritering under denna förvaltningscykel? Motivera. Fungerar samverkan på nationell, regional och lokal nivå idag? Vad fungerar bra och på vilket sätt kan den förbättras? De två punkterna om kunskapsspridning och samverkansformer är båda viktiga. Det är fortsatt behov av att förklara och beskriva hur kartläggningen av vattenförekomsterna går till och hur statusklassningen har bedömts. Arbetet inom vattenråden behöver utvecklas. Arbets- och beslutsmetoder kan förbättras. På den lokala nivån måste de som faktiskt berörs och äger frågorna engageras. Utmaningen är att skapa en helhetssyn och en helhetslösning, där olika intressen från början är i konflikt med varandra. Mera finns att göra för att stärka den vertikala samverkan mellan myndigheter och olika vattenintressenter. För lantbruket handlar det om hur avvägningar ska göras mellan lönsam produktion, god vattenvård och översvämningsrisker. Nätverk och partsammansatta forum kan utvecklas mera för att förbättra förståelsen och respekten för varandras situationer och åsikter. Övervakning Vilka frågor, utöver de väsentliga som har prioriterats, tycker ni saknas? Motivera. Är det någon av de väsentliga frågorna nedan som ni tycker borde få lägre prioritering under denna förvaltningscykel? Motivera. Fungerar övervakningen på nationell och regional nivå idag? Vad fungerar bra och på vilket sätt kan den förbättras? Är det tydligt hur olika aktörer är ansvariga, delaktiga i och berörs av olika delar i övervakningsarbetet? Saknas någon aktör? Motivera I det här avsnittet har VM gått händelserna i förväg och redan formulerat kraven i det kommande Åtgärdsprogrammet. VM menar att de föreskrivande myndigheterna behöver göra en översyn av vilka ändringar, som behövs i egenkontrollförordningen för att även anmälningspliktiga verksamheter enligt vattendirektivets krav ska delta i recipientkontroll. Vattendirektivet ställer inga andra krav än de som införts i svensk lag. LRF hävdar och kommer att hävda att verksamhetsutövarnas egenkontroll inte omfattar en operativ miljöövervakning. I gällande förvaltningsplan pekas på svårigheterna att peka

11 REMISSYTTRANDE 11(16) ut någon enskild som ansvarig för miljöproblem, som har historisk och/eller internationellt ursprung. Vidare sägs att den operativa övervakningen till större del bör finansieras med offentliga medel. LRF stöder denna ståndpunkt. VM behöver bättre analysera och motivera vad som är vattenförvaltningens behov av övervakning. Det är helt orealistiskt att planera för att en enskild verksamhet ska kunna redogöra för dess påverkan på en miljökvalitetsnorm för ekologisk status och att dess påverkan eller åtgärdseffekter ska kunna mätas på parameternivå med en intensivare provtagning. Ingen ifrågasätter strävan att få bättre kvalitet på statusklassningarna av vattenförekomsterna. Huvudsyftet med övervakningsaktiviteterna måste ändå vara att få ett bättre underlag för att prioritera rätt åtgärder till rätt område och kunna följa upp om de sammantagna åtgärderna förbättrat den ekologiska statusen (inte separata hjälpfaktorer eller bedömningsfaktorer) och helst bedömts ha lett till att miljömålet uppnåtts. Skyldigheterna enligt vattendirektivet att undersöka och övervaka vattenstatusen åligger inte verksamhetsutövarna utan är en skyldighet för staten och dess myndigheter. Remissen visar att då vattenmyndigheternas och övriga myndigheters resurser är begränsade, är risken uppenbar att de i samband med ärendeprövningar kommer att försöka ställa krav på verksamhetsutövarna att genomföra miljöundersökningar och redovisa uppgifter som egentligen inte behövs vid ärendeprövningen, utan vars syfte primärt kommer att vara att uppfylla Sveriges förpliktelser att karakterisera och övervaka landets vattenförekomster Mycket data kan göras tillgängliga och utnyttjas med bättre samordning mellan olika aktörer. LRF är frågande till formuleringen att länsstyrelserna inte kan ställa kvalitetskrav på recipientkontrollen. Kartläggning och analys Vilka frågor, utöver de väsentliga som har prioriterats, tycker ni saknas? Motivera. Är det någon av de väsentliga frågorna nedan som ni tycker borde få lägre prioritering under denna förvaltningscykel? Motivera. Är det tydligt hur olika aktörer är ansvariga, delaktiga i och berörs av olika delar i kartläggningsarbetet? Saknas någon aktör? Motivera. I föreskriften om bedömningsgrunder är bestämt att för fosfor ska god/måttliggränsen vara två gånger referensvärdet. Detta värde kalibrerar även klassgränserna för bioindikatorerna (plankton, vattenväxter, bottenfauna och fisk). Halterna av fosfor och kväve har mätts under längre tid och mer frekvent än data för bioindikatorer. Eftersom biologiska data är osäkrare än halter för

12 REMISSYTTRANDE 12(16) växtnäringsämnen har de senare fortfarande stor betydelse för klassningen. I forskningsprojektet WATERS och kommande myndighetsbeslut om ändringar av bedömningsgrunderna borde det fortfarande vara aktuellt att ompröva/motivera G/M-gränsen (2x ref värdet) för fosfor. För vattenförekomster där det finns mer än 10 % jordbruksmark i tillrinningsområdet kan referensvärdet enligt bedömningsföreskrifterna beräknas enligt en särskild formel. En fråga som fortfarande inte är besvarad är varför används denna formel bara för vattendrag och inte för sjöar? Sjöar är också vattenförekomster. Fiskefaktorn borde ha förutsättningar att lokalt engagera till att lämna synpunkter. Tyvärr gäller fortfarande den svårförståeliga indexberäkningen. Kritiken, att parametern prickig fisk har getts för stor betydelse och att ålen har lågt värde, upprepas. LRF noterar att påverkan av särskilt förorenande ämnen föreslås tas fram efter riktvärden (inte gränsvärden) i en bedömningsgrund. Dessa ämnen är hjälpfaktorer för att bedöma ekologisk status för ytvatten. I den svenska målhierarkin har miljökvalitetsnorm(mkn) den högsta juridiska statusen och gäller teoretiskt bara för de biologiska kvalitetsfaktorerna. EU:s definition av miljökvalitetsnorm är halter av förorenande ämnen; alltså kunde även riktvärden för särskilt förorenande ämnen ha benämnts MKN. I konsekvens med Sveriges definition finns det ingen anledning att övervaka halter av särskilt förorenande ämnen i en vattenförekomst som har en god ekologisk status. Effekterna av de kemiska ämnena på de biologiska faktorerna är därtill outredda och svåra att härleda. Kvalitetssäkring av statusklassificeringen är bra, om det beskrivs tydligt hur den är gjord. Osäkerheter beroende på bedömningsgrunder, klassgränser, databrist, provtagning, expertbedömningar och åsiktsskillnader kan minskas men måste kommas ihåg särskilt i juridiska ärendeprövningar. Beskrivningen av hur VM vill utveckla arbetet med den ekonomiska analysen upplevs som positiv och ett steg i rätt riktning. LRF har stora förväntningar på kostnads/nyttoanalysen, under förutsättning att den areella produktionen av skog och livsmedel åsätts samhällsekonomisk nytta. Samhällsekonomiska avvägningar avgör om god ekologisk status/potential är den vattenkvalitet som ska uppnås. Konsekvenserna för olika verksamhetsutövare i form av fysiska begränsningar, skatter och avgifter ska redovisas. Ekonomiska och miljömässiga konsekvenser av olika åtgärder behöver redovisas. Inget sägs om

13 REMISSYTTRANDE 13(16) den geografiska skalnivån för analyserna. Det är önskvärt att åtminstone komma ned på ARO-nivå. Frågan om full kostnadstäckning tål att diskuteras mer. Det blir alltid en fråga om definition om vem det egentligen är som ställer till problemen. Reningsverken vill flytta sin miljöskuld till källan tätorter. På samma sätt kan lantbruket flytta sitt ansvar för miljöpåverkan till konsumenterna av livsmedel. I vattenförvaltningsförordningen anges som skäl för klassning som kraftigt modifierat vatten (KMV) att nödvändiga hydromorfologiska förändringar för att uppnå god ekologisk status har negativ inverkan på bl. a verksamhet för skydd mot översvämning, markavvattning eller annan vattenreglering. Det är angeläget att VM i denna cykel faktiskt prövar möjligheten att förklara vattenförekomster som KMV utifrån att livsmedelsproduktion också är ett samhällsintresse. Kostnads-/nyttoanalysen får stor betydelse. Det faktum att stora fysiska förändringar som vattenkraftutbyggnad, sjösänkningar, torrläggningar, kanaliseringar och markavvattningar har gjorts innebär inte att det är ekonomiskt rimligt från varken enskilda eller samhälleliga intressen att ha som miljömål att återställa vattenförekomster till något opåverkat tillstånd. Stor hänsyn måste tas till pågående verksamheter Det är därför mycket angeläget att ta fram riktlinjer för att peka ut vattenförekomster som KMV och sedan faktiskt tillämpa dem i vattenförvaltningen. Det erinras om att hydrologiska kvalitetsfaktorer endast kan sänka ekologisk status från hög till god, inte till måttlig eller sämre. För att nå ekologisk god potential för KMV kan det bara krävas åtgärder som riktas mot att förbättra de biologiska faktorerna. Förbättring av den hydromorfologiska kvaliteten kan också förbättra de biologiska förhållandena, men gör det inte alltid. Miljökvalitetsnormer Vilka frågor, utöver de väsentliga som vi har prioriterat nedan, tycker ni saknas? Är det någon av de väsentliga frågorna nedan som i tycker borde få lägre prioritering under denna förvaltningscykel? MKN klassningen måste kunna användas som prioritering av åtgärder. Bara tidsundantag användes av VM vid besluten VM bör vid kommande bedömningar också använda möjligheten att sätta ett mindre strängt kvalitetskrav än god ekologisk status (GES). För många vattenförekomster kan man redan i dag fastställa att det är tekniskt och/eller ekonomiskt omöjligt att nå GES till år 2027, t ex p.g.a. kraftig internbelastning. LRF tillstyrker starkt att riktlinjer och metoder för att bedöma och tillämpa lägre krav behöver tas fram. Tilltron till miljökvalitetsnormernas verklighetsförankring minskar

14 REMISSYTTRANDE 14(16) betänkligt om målet för en sänkt sjö med stor internbelastning av fosfor i bottensedimenten beslutas öka statusen från till dålig till god före 2021 eller2027. Orealistiska miljömål kan bli dyra för Sverige. Att stimulera eller tvinga fram åtgärder som omöjligen leder till uppsatta mål är bildligt talat att kasta pengar i sjön från både samhället och näringslivet. Att det finns en del osäkerheter och frågor om hur MKN ska tillämpas i tillståndsprövningar, planeringar, tillsyn mm är en underdrift. Tillämpningsvägledningar kan bara bli tydliga först när regelverket har tydliggjorts av den berörda politiska nivån. Det är inte VM:s uppgift att försöka tolka regelverket och ge sin syn på hur normerna ska fungera i praktiken. Den svenska termen MKN innefattar olika typer av bestämmelser om miljökvalitet med olika innebörd och med olika rättsverkningar. MKN kan vara miljömål, kvalitetsmål, kvalitetsnorm, kvalitetskrav, indikatorer, bedömningsgrunder, kvalitetsfaktorer, deskriptorer, normativa definitioner och MKN (källa: Bjällås och Fröberg, ). Planerat kaos? Åtgärdsprogram Vilka frågor, utöver de väsentliga som har prioriterats, tycker ni saknas? Motivera. Är det någon av de väsentliga frågorna nedan som ni tycker borde få lägre prioritering under denna förvaltningscykel? Motivera. Är det tydligt hur olika aktörer är ansvariga, delaktiga i och berörs av olika delar i arbetet med åtgärdsprogrammet? Saknas någon aktör? Motivera. Först måste man veta vilka åtgärder som ska göras, sedan hur, sedan var och till sist vem ska/bör/vill genomföra åtgärderna. Utgångspunkten bör vara att åtgärderna genomförs frivilligt utifrån lokala förutsättningar. Kompetensutveckling och rådgivning leder till insikter och kunskaper om åtgärdsbehov och hur åtgärderna ska utföras på rätt sätt och på rätt plats. Tidsfördröjning från utförande till dess effekter på vattenkvaliteten kan avläsas måste accepteras. Åtgärdsunderlagens juridiska status ska utredas. För LRF är det alldeles tillräckligt att ÅP är juridiskt bindande för myndigheterna. Att klassa även underlagen som juridiskt bindande kommer att kraftigt hämma diskussionerna i vattenråden och andra möten. Verksamhetsutövare kommer att vilja minimera de inskränkande åtgärderna så mycket som möjligt.om underlagen förutsätts bli bindande. För att vara tydlig, ordet program är kopplat till miljöbalken och planer / rapporter är underlag för kommunikation, kunskapsförmedling, planering, dialog, förhandlingar och till slut olika myndighetsbeslut, som i större utsträckning än i dag bör fattas av politiskt sammansatta organ. I den lilla

15 REMISSYTTRANDE 15(16) skalan ska lokal kunskap, erfarenhet och värdering kunna påverka besluten. Vattenråd kan vara ett forum för att möjliggöra avvägningar mellan produktion, vattenvård, vattentillgång och översvämningsrisker. Här är ett litet försök att systematisera vad som menas med styrmedel Regel- och tvångskultur Föreskrifter Tvärvillkor Ekologiska fokusområden Tillståndsvillkor Produktvillkor växtskyddsmedel Miljökvalitetsnormer Åtgärdsprogram Vattenskyddsområden Tillsyn Avgiftssystem Förhandlings- och incitamentskultur Miljöersättningar Miljöinvesteringar Rådgivning Samverkan Åtgärdsplaner Avtal LOVA LRF förordar inte helt oväntat att så mycket som möjligt av styrmedlen hämtas under rubriken förhandlingskultur. Mottot är: Hellre morot än piska för att uppnå relevanta och rimliga miljömål. Styrmedels- och åtgärdskombinationer bör prövas i samverkansprojekt. VM tror och är mycket positiv till att miljömålen (=miljökvalitetsmål) kan få en starkare juridisk ställning om flera indikatorer baseras på ekologisk och kemisk status. Miljökvalitetsmålen ska likställas med MKN. LRF är inte lika positiv och föreslår en rokad; MKN för vattenkvalitet i miljöbalken ersätts med den EU-rättsliga definitionen miljömål.

16 REMISSYTTRANDE 16(16) Sture Johansson ordf. LRF Mälardalen Per Willén ordf. LRF Örebro Margareta Malmquist ordf. LRF Södermanland

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND Dalarna

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND Dalarna LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND Dalarna REMISSYTTRANDE Dnr. 537-5558-12 Vattenmyndigheten Norra Östersjöns vattendistrikt Länsstyrelsen Västmanlands län 721 86 Västerås Arbetsprogram med tidtabell och översikt

Läs mer

LANTBRUK ARNAS R IK SFÖR BUND Skåne 2015-04-29

LANTBRUK ARNAS R IK SFÖR BUND Skåne 2015-04-29 LANTBRUK ARNAS R IK SFÖR BUND Skåne 2015-04-29 Ref Göran Kihlstrand, LRF Skåne Vattenmyndigheten för Södra Östersjön dnr 537-5346-2014 Vattenmyndigheten för Västerhavet Dnr 537-34925-2014 Remissvar till

Läs mer

Svenska kustvatten har God ekologisk status enligt definitionen i EG:s ramdirektiv

Svenska kustvatten har God ekologisk status enligt definitionen i EG:s ramdirektiv 7 Ingen övergödning Miljökvalitetsmålet Halterna av gödande ämnen i mark och vatten ska inte ha någon negativ inverkan på människors hälsa, förutsättningarna för biologisk mångfald eller möjligheterna

Läs mer

Vattenövervakning i Sverige. Bakgrund, nuläge och förslag till framtida förändringar

Vattenövervakning i Sverige. Bakgrund, nuläge och förslag till framtida förändringar Vattenövervakning i Sverige Bakgrund, nuläge och förslag till framtida förändringar Innehållsförteckning Inledning...... 3 Definitioner... 4 Vattenövervakning i Sverige ur ett historiskt perspektiv...

Läs mer

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND REGIONFÖRBUNDET I DALARNA

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND REGIONFÖRBUNDET I DALARNA LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND REGIONFÖRBUNDET I DALARNA REMISSYTTRANDE Länsstyrelsen i Västmanlands län Samrådssvar dnr: 537-5058-14 Vattenmyndighetens kansli 721 86 Västerås Yttrande över förslag till förvaltningsplan,

Läs mer

Samrådssvar från Länsstyrelsen i Kalmar län gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Södra Östersjöns vattendistrikt

Samrådssvar från Länsstyrelsen i Kalmar län gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Södra Östersjöns vattendistrikt 1(6) Samrådssvar från Länsstyrelsen i Kalmar län gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Södra Östersjöns vattendistrikt Nedanstående svar är lämnade via avsedd webbenkät.

Läs mer

Naturvårdsverket ARBETSMATERIAL Handbok för vatten 2004-12-20 Kontakt: Egon Enocksson. Åtgärdsprogram

Naturvårdsverket ARBETSMATERIAL Handbok för vatten 2004-12-20 Kontakt: Egon Enocksson. Åtgärdsprogram Åtgärdsprogram Med detta kapitel avser vi att, utifrån gällande lagstiftning, ge främst vattenmyndigheterna vägledning i utarbetandet av åtgärdsprogram för vatten Syftet är också att ge information till

Läs mer

Vattenmyndigheten i Södra Östersjöns vattendistrikt Länsstyrelsen i Kalmar län 391 86 Kalmar

Vattenmyndigheten i Södra Östersjöns vattendistrikt Länsstyrelsen i Kalmar län 391 86 Kalmar Björn Hjernquist 0498485248@telia.com 26 augusti 2009 Vattenmyndigheten i Södra Östersjöns vattendistrikt Länsstyrelsen i Kalmar län 391 86 Kalmar Samrådsyttrande över förslag till förvaltningsplan, miljökvalitetsnormer,

Läs mer

Vattenrådets arbete. Samrådsmaterialet. Engagemang och målkonflikter

Vattenrådets arbete. Samrådsmaterialet. Engagemang och målkonflikter Vattenrådet Nyköpingsån och Nyköpingsåarnas vattenvårdsförbunds samrådsyttrande gällande vattenmyndigheten i Norra Östersjöns förslag till åtgärdsprogram mm, dr nr 537-5346-2014 Vattenrådets arbete Nyköpingsåarnas

Läs mer

MÄLAREN EN SJÖ FÖR MILJONER. Mälarens vattenvårdsförbund. Arbogaån. Kolbäcksån. Hedströmmen. Eskilstunaån. Köpingsån. Svartån. Sagån.

MÄLAREN EN SJÖ FÖR MILJONER. Mälarens vattenvårdsförbund. Arbogaån. Kolbäcksån. Hedströmmen. Eskilstunaån. Köpingsån. Svartån. Sagån. Hedströmmen MÄLAREN Kolbäcksån Arbogaån Svartån Örsundaån Råckstaån Sagån Oxundaån Märstaån Fyrisån EN SJÖ FÖR MILJONER Köpingsån Eskilstunaån SMHI & Länsstyrelsen i Västmanlands län 2004 Bakgrundskartor

Läs mer

Länsstyrelsernas återrapportering till vattenmyndigheterna för genomförande av åtgärdsprogrammet

Länsstyrelsernas återrapportering till vattenmyndigheterna för genomförande av åtgärdsprogrammet FRÅGEFORMULÄR 1 (16) Länsstyrelsernas återrapportering till vattenmyndigheterna för genomförande av åtgärdsprogrammet Nedan följer ett antal frågor att besvara för respektive åtgärd i vattenmyndigheternas

Läs mer

Återrapportering från Länsstyrelsen Östergötland av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Länsstyrelsen Östergötland av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram återrapportering 2013 1 (7) Återrapportering från Länsstyrelsen Östergötland av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Åtgärd 28 Länsstyrelserna behöver göra en översyn och vid behov

Läs mer

Ingen övergödning Vad händer inom vattenområdet?

Ingen övergödning Vad händer inom vattenområdet? Ingen övergödning Vad händer inom vattenområdet? Else-Marie Mejersjö 1. EU:s vattendirektiv. Beslut om åtgärdsprogram tas i december 2009. 2. Baltic Sea Action Plan. 13 åtgärder föreslogs i somras av Jordbruksverket

Läs mer

Samråd åtgärdsprogram för vattenförvaltningen i norra Östersjöns vattendistrikt

Samråd åtgärdsprogram för vattenförvaltningen i norra Östersjöns vattendistrikt Tjänsteutlåtande 0 Östen Samhällsbyggnadsförvaltningen Kristina Eriksson Datum 2015-03-09 Dnr KS 2015/0077-422 Till Kommunstyrelsen Samråd åtgärdsprogram för vattenförvaltningen i norra Östersjöns vattendistrikt

Läs mer

Återrapportering från Länsstyrelsen i Skåne län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Länsstyrelsen i Skåne län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram återrapportering 2014 1 (6) Återrapportering från Länsstyrelsen i Skåne län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Åtgärd 28 Länsstyrelserna behöver göra en översyn och vid behov

Läs mer

Yttrande över förvaltningsplan för Norra Östersjöns vattendistrikt

Yttrande över förvaltningsplan för Norra Östersjöns vattendistrikt Torshälla stads nämnd 2015-02-12 1 (5) Torshälla stads förvaltning Ledning & administration TSN/2014:413 Ulrika Hansson 016-710 73 25 Torshälla stads nämnd Yttrande över förvaltningsplan för Norra Östersjöns

Läs mer

Förslag till handlingsplan med åtgärder, prioriteringar och ansvarsfördelning för vattenarbetet

Förslag till handlingsplan med åtgärder, prioriteringar och ansvarsfördelning för vattenarbetet Förslag till handlingsplan med åtgärder, prioriteringar och ansvarsfördelning för vattenarbetet Vatten är ingen vara vilken som helst utan ett arv som måste skyddas, försvaras och behandlas som ett sådant.

Läs mer

Nedre Motala ströms och Bråvikens vattenråd har erbjudits att svara på rubricerad remiss med ert diarienummer 537-5346-2014.

Nedre Motala ströms och Bråvikens vattenråd har erbjudits att svara på rubricerad remiss med ert diarienummer 537-5346-2014. YTTRANDE 1(10) 2015-05-05 SPN 2009/0810 349 Handläggare, titel, telefon Magnus Gullstrand, fysisk planerare 011-15 19 66 Vattenmyndigheten Södra Östersjön Länsstyrelsen Kalmar län Samråd om förslag till

Läs mer

Åtgärder mot miljöproblem. 2.2. Övergödning

Åtgärder mot miljöproblem. 2.2. Övergödning 2.2. Övergödning Övergödning av sjöar, vattendrag och kustvatten bedöms inte vara ett omfattande miljöproblem i Bottenhavets vattendistrikt (Figur 2). De viktigaste mänskliga källorna är tillförsel av

Läs mer

Synpunkter på Samrådshandlingar: Bottenhavets vattenvårdsdistrikt - förvaltningscykel 2015-2021

Synpunkter på Samrådshandlingar: Bottenhavets vattenvårdsdistrikt - förvaltningscykel 2015-2021 Linnea Mothander Datum 2015-04-07 060-19 20 89 Vattenmyndigheten Bottenhavet Samrådssvar 537-9197-2014 vattenmyndigheten.vasternorrland@lansstyrelsen.s e Synpunkter på Samrådshandlingar: Bottenhavets vattenvårdsdistrikt

Läs mer

Ärendebeskrivning. Sammanfattande synpunkter

Ärendebeskrivning. Sammanfattande synpunkter Tjänsteutlåtande Miljöprojektledare 2013-04-08 Anna Åhr Evertson /08-590 97 354/ / Dnr: KS/2012:454 anna.ahr.evertson@upplandsvasby.se Kommunstyrelsen Yttrande över remiss samråd Arbetsprogram med tidtabell

Läs mer

LANTBRUKARNAS REMISSYTTRANDE. Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, får härmed avge följande yttrande över innehållet i rubricerat betänkande.

LANTBRUKARNAS REMISSYTTRANDE. Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, får härmed avge följande yttrande över innehållet i rubricerat betänkande. LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND REMISSYTTRANDE Er ref HaV 783-2012 Ert datum 2012-03-19 Havs- och vattenmyndigheten Göteborg havochvatten@havochvatten.se God Havsmiljö 2020; del 1 Inledande bedömning, del 2

Läs mer

Arbetsprogram med tidtabell och översikt av väsentliga frågor för förvaltningsplan

Arbetsprogram med tidtabell och översikt av väsentliga frågor för förvaltningsplan Till Vattenmyndigheten i 2013-05-30 Södra Östersjön Norra Östersjön Västerhavet Bottenhavet Bottenviken Synpunkter på Arbetsprogram med tidtabell och översikt av väsentliga frågor för förvaltningsplan

Läs mer

1. Miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutar att upphäva beslut Mhn 148/2013, Reviderade anvisningar för enskilda avlopp i Halmstads kommun.

1. Miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutar att upphäva beslut Mhn 148/2013, Reviderade anvisningar för enskilda avlopp i Halmstads kommun. 1(6) Tjänsteskrivelse 2015-05-13 Diarienummer: 2015-2493 Version: 1,0 Beslutsorgan: Miljö- och hälsoskyddsnämnden Enhet: Hälsoskyddsavdelningen Handläggare: Ingela Caswell E-post: ingela.caswell@halmstad.se

Läs mer

Appendix 1 1 (5) Environment/Birgitta Adell 2015-04-29 Bilaga 1 - Sammanställning per åtgärdsområde Fortum lämnar i det följande synpunkter på de avrinningsområden där företaget bedriver reglering och

Läs mer

Kommunernas återrapportering 2011 Genomförandet av vattenmyndigheterna åtgärdsprogram 2009-2015

Kommunernas återrapportering 2011 Genomförandet av vattenmyndigheterna åtgärdsprogram 2009-2015 FRÅGEFORMULÄR 1 (12) Kommunernas återrapportering 2011 Genomförandet av vattenmyndigheterna åtgärdsprogram 2009-2015 Nedan följer ett antal frågor att besvara för respektive åtgärd i vattenmyndigheternas

Läs mer

Ekonomisk analys. Miljöekonomisk profil för vattendistriktet

Ekonomisk analys. Miljöekonomisk profil för vattendistriktet Detta är ett utdrag ur Förvaltningsplan 2009-2015 för Södra Östersjöns vattendistrikt. Utdraget omfattar avsnittet Ekonomisk analys motsvarande sidorna 114-119 Ekonomisk analys Ekonomisk analys inom vattenförvaltningsarbetet

Läs mer

LANTBRUK ARNAS R IK SFÖR BUND LRF JÄMTLAND

LANTBRUK ARNAS R IK SFÖR BUND LRF JÄMTLAND LANTBRUK ARNAS R IK SFÖR BUND LRF JÄMTLAND REMISSYTTRANDE 2013-05-30 Vattenmyndigheten i Bottenhavets vattendistrikt Länsstyrelsen Västernorrland 871 86 HÄRNÖSAND vasternorrland@lansstyrelsen.se Arbetsprogram

Läs mer

Yttrande över Vattenmyndighetens förslag till förvaltningsplan, åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer för Norra Östersjöns vattendistrikt 2015-2021

Yttrande över Vattenmyndighetens förslag till förvaltningsplan, åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer för Norra Östersjöns vattendistrikt 2015-2021 Kommunstyrelsen 2015-05-05 1 (7) Kommunledningskontoret Miljö och samhällsbyggnad KSKF/2014:466 Lars-Erik Dahlin 016-710 12 47 Kommunstyrelsen Yttrande över Vattenmyndighetens förslag till förvaltningsplan,

Läs mer

Svar på remiss samråd inom vattenförvaltning 2015-2021

Svar på remiss samråd inom vattenförvaltning 2015-2021 1(8) Tekniska nämnden Svar på remiss samråd inom vattenförvaltning 2015-2021 Ärendet Den 1 november 2014 till den 30 april 2015 genomförs samråd kring förslag till förvaltningsplan, miljökvalitetsnormer

Läs mer

Riktlinjer för hög skyddsnivå för miljöskydd vid anläggande av enskilda avlopp

Riktlinjer för hög skyddsnivå för miljöskydd vid anläggande av enskilda avlopp Dnr MN-2012-0027 Dpl 545 sid 1 (5) MILJÖFÖRVALTNINGEN Tjänsteskrivelse 2012-01-04 Linnea Broström, 054-540 46 67 Bengt Jonsson, 054-540 46 73 Miljönämnden Riktlinjer för hög skyddsnivå för miljöskydd vid

Läs mer

LANTBRUK ARNAS R IK SFÖR BUND

LANTBRUK ARNAS R IK SFÖR BUND LANTBRUK ARNAS R IK SFÖR BUND REMISSYTTRANDE Vattenmyndigheten för s. Östersjön dnr 537-5346-2014 Vattenmyndigheten för Västerhavet, dnr 537-34925-2014 Vattenmyndigheten för n. Östersjön, dnr 537-5058-14

Läs mer

Ha nt och pa ga ng inom vattenfo rvaltningsarbetet under 2013

Ha nt och pa ga ng inom vattenfo rvaltningsarbetet under 2013 2013-05-21 Ha nt och pa ga ng inom vattenfo rvaltningsarbetet under 2013 Allmänt, organisation och ekonomi Från och med den 1 maj är Lisa Lundstedt är ny vattenvårdsdirektör efter Bo Sundström. Lisas gamla

Läs mer

Återrapportering från Länsstyrelsen Västra Götalands län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Länsstyrelsen Västra Götalands län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram återrapportering 2014 1 (7) Återrapportering från Länsstyrelsen Västra Götalands län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Åtgärd 28 Länsstyrelserna behöver göra en översyn och

Läs mer

Övergripande synpunkter och ställningstaganden

Övergripande synpunkter och ställningstaganden YTTRANDE 1 (6) MILJÖENHETEN Ann-Charlotte Duvkär Telefon 010-224 94 41 ann-charlotte.duvkar@lansstyrelsen.se m.registrator@regeringskansliet.se kopia till niclas.damm@regeringskansliet.se Yttrande över

Läs mer

STRATEGI. Antagandehandling. Miljöstrategi för ekologiskt hållbar utveckling i Håbo kommun

STRATEGI. Antagandehandling. Miljöstrategi för ekologiskt hållbar utveckling i Håbo kommun STRATEGI Antagandehandling Miljöstrategi för ekologiskt hållbar utveckling i Håbo kommun Antaget av kommunfullmäktige 2015-02-23, 6 STRATEGI 2 Miljöstrategi för Håbo 2030 Håbo kommun är en expansiv kommun

Läs mer

Förslag till förvaltningsplan, miljökvalitetsnormer och åtgärdsplan för södra Östersjöns vattendistrikt

Förslag till förvaltningsplan, miljökvalitetsnormer och åtgärdsplan för södra Östersjöns vattendistrikt Länsstyrelsen GOTLANDS LÄN YTTRANDE Datum 2015-05-05 D nr 537-501-14 1(5) Länsstyrelsen i Kalmar län Samrådssvar dnr: 537-5346-2014 vattenmyndigheten.kalmar@lansstyrelsen.se Förslag till förvaltningsplan,

Läs mer

Riktlinjer för enskilda avlopp

Riktlinjer för enskilda avlopp Riktlinjer för enskilda avlopp 2016-03-01 Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/upprättad Beslutsinstans Giltighetstid Riktlinjer Enskilda avlopp 2016-02-23, 18 Miljö- och byggnämnden Tills vidare Dokumentansvarig

Läs mer

Vattenmyndigheten för Norra Östersjöns vattendistrikt: Tid för bättre vatten

Vattenmyndigheten för Norra Östersjöns vattendistrikt: Tid för bättre vatten KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Zahrah Lifvendahl (MK) Åhlman Michael (KLK) Datum 2015-04-22 Diarienummer KSN-2014-1441 Kommunstyrelsen Vattenmyndigheten för Norra Östersjöns vattendistrikt: Tid för

Läs mer

Mål och normer: Kvalitetskrav på ytvatten

Mål och normer: Kvalitetskrav på ytvatten Mål och normer: Kvalitetskrav på ytvatten Syfte Vattenmyndigheterna ska klassificera den ekologiska och kemiska statusen i våra svenska ytvatten för att kunna avgöra var det behövs åtgärder för att klara

Läs mer

Ola Gustafsson Chef Vattenstrategiska enheten

Ola Gustafsson Chef Vattenstrategiska enheten Ola Gustafsson Chef Vattenstrategiska enheten Tfn: 040-25 22 95 Mobil: 070-28 06 905 E-post. Ola.Gustafsson@lansstyrelsen.se VATTENSTRATEGISKA ENHETEN Arbetar med: Vatten och marina direktivet Miljömål

Läs mer

Samrådssvar från Vaxholms stad gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Norra Östersjöns vattendistrikt

Samrådssvar från Vaxholms stad gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Norra Östersjöns vattendistrikt 1(5) Samrådssvar från Vaxholms stad gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Norra Östersjöns vattendistrikt Nedanstående svar är lämnade via avsedd webbenkät. Svaren i

Läs mer

Återrapportering från Länsstyrelsen Kalmar län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Länsstyrelsen Kalmar län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram återrapportering 2014 1 (8) Återrapportering från Länsstyrelsen Kalmar län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Åtgärd 28 Länsstyrelserna behöver göra en översyn och vid behov

Läs mer

Åtgärdsförslag för Snärjebäckens avrinningsområde

Åtgärdsförslag för Snärjebäckens avrinningsområde Åtgärdsförslag för Snärjebäckens avrinningsområde Sammanfattning I Snärjebäcken finns problem med miljögifter, försurning, övergödning och fysiska förändringar. Ansvariga myndigheter för att åtgärda miljöproblemen

Läs mer

Förenklingsresan handlingsplan för en enklare vardag för lantbrukare

Förenklingsresan handlingsplan för en enklare vardag för lantbrukare Förenklingsresan handlingsplan för en enklare vardag för lantbrukare Under 2013 har Jordbruksverket tillsammans med Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, genomfört Förenklingsresan. Vi har besökt lantbrukare

Läs mer

Krav på utrymme för lagring av gödsel från djurhållning (dnr N2015/5206/JM)

Krav på utrymme för lagring av gödsel från djurhållning (dnr N2015/5206/JM) 1(6) Regeringen Näringsdepartementet 103 33 Stockholm n.registrator@regeringskansliet.se Krav på utrymme för lagring av gödsel från djurhållning (dnr N2015/5206/JM) Länsstyrelsen i Västra Götalands län,

Läs mer

Övertorneå kommun - översiktsplan. BILAGA till miljökonsekvensbeskrivning Miljökvalitetsnormer för ytvatten

Övertorneå kommun - översiktsplan. BILAGA till miljökonsekvensbeskrivning Miljökvalitetsnormer för ytvatten Övertorneå kommun - översiktsplan BILAGA till miljökonsekvensbeskrivning Miljökvalitetsnormer för ytvatten Sammanställd av Mia Sundström, MAF arktiktkontor AB, 2013 Miljökvalitetsnormer Det svenska genomförandet

Läs mer

Förord. Vi har ett bra och effektivt miljöarbete

Förord. Vi har ett bra och effektivt miljöarbete Förord Vi har ett bra och effektivt miljöarbete i Sverige och Örebro län. I vårt län har vi minskat våra klimatpåverkande utsläpp med nästan 20 procent sedan 1990. Inom arbetet för minskad övergödning

Läs mer

Välkommen till samrådsmöte!

Välkommen till samrådsmöte! Välkommen till samrådsmöte! Arbetsprogram och översikt väsentliga frågor Arbetsprogram med tidtabell (3 år innan fastställande av FP) Preliminär översikt av väsentliga frågor för vattenförvaltningen (2

Läs mer

-Hans Oscarsson- Vattenmyndigheten Västerhavets för. vattendistrikt Västerhavets vattendistrikt

-Hans Oscarsson- Vattenmyndigheten Västerhavets för. vattendistrikt Västerhavets vattendistrikt emissvaren attenmyndighetens eslut tanför Sverige tgärdsplaner tgärder riktade till ommunerna mvärden -Hans Oscarsson- Vattenmyndigheten -Hans Oscarsson- för Vattenmyndigheten Västerhavets för vattendistrikt

Läs mer

Tidskrift/serie Växtpressen. Redaktör Hyltén-Cavallius I. Utgivningsår 2006 Nr/avsnitt 1 Författare Frostgård G.

Tidskrift/serie Växtpressen. Redaktör Hyltén-Cavallius I. Utgivningsår 2006 Nr/avsnitt 1 Författare Frostgård G. Bibliografiska uppgifter för Fosfor - millöproblem i Östersjön Tidskrift/serie Växtpressen Utgivare Yara AB Redaktör Hyltén-Cavallius I. Utgivningsår 2006 Nr/avsnitt 1 Författare Frostgård G. Huvudspråk

Läs mer

Är det tydligt hur och när det går att delta och tycka till om arbetet med vattenförvaltningen under denna cykel? Om inte, motivera.

Är det tydligt hur och när det går att delta och tycka till om arbetet med vattenförvaltningen under denna cykel? Om inte, motivera. 1(6) Samrådssvar från Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddskontor gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Norra Östersjöns vattendistrikt Nedanstående svar är lämnade

Läs mer

Implementation Strategy of the European Water Framework Directive

Implementation Strategy of the European Water Framework Directive Implementation Strategy of the European Water Framework Directive For the first time in history, twenty-nine Countries are committed to jointly manage all their freshwater resources on a basin scale to

Läs mer

Vattenöversikt. Hur mår vattnet i Lerums kommun?

Vattenöversikt. Hur mår vattnet i Lerums kommun? www.logiken.se Omslagsbild: Skäfthulsjön, foto: Jennie Malm Vattenöversikt Hur mår vattnet i Lerums kommun? Lerums kommun Miljöenheten I 443 80 Lerum I Tel: 0302-52 10 00 I E-post: lerums.kommun@lerum.se

Läs mer

61 Norrström - Sagåns avrinningsområde

61 Norrström - Sagåns avrinningsområde 61 Norrström - Sagåns avrinningsområde Sammanfattning Sagåns avrinningsområde, som tillhör Norrströms huvudavrinningsområde, ligger i Enköpings och Heby kommun i Uppsala län samt Sala och Västerås kommun

Läs mer

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND REMISSYTTRANDE 2015-04-28 Vattenmyndigheten i Södra Östersjöns vattendistrikt Remissyttrande över Vattenmyndigheten i Södra Östersjöns vattendistrikts förslag till åtgärdsprogram

Läs mer

Förslag till Förvaltningsplan 2015-2021 för Södra Östersjöns vattendistrikt UTKAST

Förslag till Förvaltningsplan 2015-2021 för Södra Östersjöns vattendistrikt UTKAST Förslag till Förvaltningsplan 2015-2021 för Södra Östersjöns vattendistrikt UTKAST Missiv Vattenmyndigheten för Södra Östersjöns vattendistrikt, Länsstyrelsen Kalmar län, har upprättat Förslag till förvaltningsplan,

Läs mer

Naturvårdsprogram för Färgelanda kommun

Naturvårdsprogram för Färgelanda kommun Naturvårdsprogram för Färgelanda kommun Bilaga 1. Nationella miljömål Antaget av Kommunfullmäktige 2014-05-14, 85 En höstpromenad vid Ellenösjön kan vara ett trevligt mål! Foto: Maritha Johansson Dalslandskommunernas

Läs mer

Skogsbrukets vattenpåverkan,åtgärder samt Skogsstyrelsens roll i genomförandet av vattendirektivet. Johan Hagström Skogsstyrelsen

Skogsbrukets vattenpåverkan,åtgärder samt Skogsstyrelsens roll i genomförandet av vattendirektivet. Johan Hagström Skogsstyrelsen Skogsbrukets vattenpåverkan,åtgärder samt Skogsstyrelsens roll i genomförandet av vattendirektivet Johan Hagström Skogsstyrelsen Skogsstyrelsens roll Skogstyrelsen är förvaltningsmyndighet för frågor om

Läs mer

Minnesanteckningar möte med referensgruppen för Bottenvikens vattendistrikt 2015-06-16

Minnesanteckningar möte med referensgruppen för Bottenvikens vattendistrikt 2015-06-16 1 (6) Minnesanteckningar möte med referensgruppen för Bottenvikens vattendistrikt Plats: Savoy Hotell, Luleå Tid: 10.00-15.30 Deltagare: Referensgruppen: BillerudKorsnäs AB; Eva Ekholm Stenberg, Boliden

Läs mer

Bilaga 7 Övervakning av gränsvatten

Bilaga 7 Övervakning av gränsvatten Bilaga 7 Övervakning av gränsvatten Övervakning av gränsvatten Utgiven av: Ansvarig avd./enhet: Författare: Omslagsbild: Karttillstånd: Upplaga: Vattenmyndigheterna Övervakningsgruppen Emanuel Nandorf

Läs mer

Presentation av vattenmyndighetens samrådsmaterial Grundvattenrådet för Kristianstadslätten 2009-04-24

Presentation av vattenmyndighetens samrådsmaterial Grundvattenrådet för Kristianstadslätten 2009-04-24 Presentation av vattenmyndighetens samrådsmaterial Grundvattenrådet för Kristianstadslätten 2009-04-24 Sjöar Vattendrag Grundvatten Kustvatten Hillevi Hägnesten Vattenstrategiska enheten 040-25 26 20,

Läs mer

Yttrande över remiss om betänkandet "Vägar till ett effektivare miljöarbete" SOU 2015:43

Yttrande över remiss om betänkandet Vägar till ett effektivare miljöarbete SOU 2015:43 Yttrande 1 (6) Datum 2015-10-05 Beteckning 101-23920-2015 Miljö- och energidepartementet Yttrande över remiss om betänkandet "Vägar till ett effektivare miljöarbete" SOU 2015:43 M2015/1539/S Sammanfattning

Läs mer

Vänerns vatten är av bra kvalitet! - LRF Kristinhamns remissvar till Vattenmyndigheten i Västerhavet diarienummer 537-34925-2014

Vänerns vatten är av bra kvalitet! - LRF Kristinhamns remissvar till Vattenmyndigheten i Västerhavet diarienummer 537-34925-2014 Vänerns vatten är av bra kvalitet! - LRF Kristinhamns remissvar till Vattenmyndigheten i Västerhavet diarienummer 537-34925-2014 Nulägesanalys för lantbruken I dagsläget finns 4300 mjölkbönder kvar i Sverige.

Läs mer

2015-01-19. Dnr Mbn 2014-1038 ÖVGR Samråd om förslag för Norra Östersjöns vattendistrikt, Remiss från Kommunstyrelsen KS 2014/434

2015-01-19. Dnr Mbn 2014-1038 ÖVGR Samråd om förslag för Norra Östersjöns vattendistrikt, Remiss från Kommunstyrelsen KS 2014/434 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (11) 2015-01-19 Miljö- och bygglovsnämnden Dnr Mbn 2014-1038 ÖVGR Samråd om förslag för Norra Östersjöns vattendistrikt, Remiss från Kommunstyrelsen KS 2014/434 Förslag till beslut Bygg-

Läs mer

Svenska bönder och vatten: Företagsagrara perspektiv på och arbete med - vatten, vattenvård, vattendirektivet och Östersjöns hälsotillstånd

Svenska bönder och vatten: Företagsagrara perspektiv på och arbete med - vatten, vattenvård, vattendirektivet och Östersjöns hälsotillstånd Svenska bönder och vatten: Företagsagrara perspektiv på och arbete med - vatten, vattenvård, vattendirektivet och Östersjöns hälsotillstånd Sindre Langaas, Expert/Projektledare Disposition Vad är en bonde?

Läs mer

Var saknas finansiering i förslaget till åtgärdsprogram. Niklas Holmgren, vattendelegationen 2015-10-07

Var saknas finansiering i förslaget till åtgärdsprogram. Niklas Holmgren, vattendelegationen 2015-10-07 Var saknas finansiering i förslaget till åtgärdsprogram Niklas Holmgren, vattendelegationen 2015-10-07 DAGENS FINANSIERING 9 000 Vattenvårdande åtgärder årligen (Mkr) 8 000 7 735 7 000 6 000 5 000 4 000

Läs mer

Länssstyrelsen Kalmar Län Regional Vattenförsörjningsplan Kalmar Län

Länssstyrelsen Kalmar Län Regional Vattenförsörjningsplan Kalmar Län Handläggare Kerstin Ahlberg 0480-45 03 27 Datum Ärendebeteckning 2013-1967 SamhäUsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Sökande: Ärende: *Remiss Länssstyrelsen Kalmar Län Regional Vattenförsörjningsplan

Läs mer

Miljö- och energidepartementets betänkande: Vägar till ett effektivare miljöarbete (SOU 2015:43)

Miljö- och energidepartementets betänkande: Vägar till ett effektivare miljöarbete (SOU 2015:43) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Åhlman Michael Datum 2015-11-02 Diarienummer KSN-2015-1467 Kommunstyrelsen Miljö- och energidepartementets betänkande: Vägar till ett effektivare miljöarbete (SOU 2015:43)

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning för Övre Motala ströms Vattenråd 2012-07-30

Verksamhetsbeskrivning för Övre Motala ströms Vattenråd 2012-07-30 Verksamhetsbeskrivning för Övre Motala ströms Vattenråd 2012-07-30 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2 1. Inledning...2 1.1 Geografisk avgränsning...2 1.2 Syfte...4 2. Deltagare...4 2.1 Övriga

Läs mer

Vattenråden inom Västerhavets vattendistrikt sammanställning av årsredovisningar för 2013

Vattenråden inom Västerhavets vattendistrikt sammanställning av årsredovisningar för 2013 Vattenråden inom Västerhavets vattendistrikt sammanställning av årsredovisningar för 2013 Inledning Aktiviteter inom vattenråden är en av hörnstenarna för lokal förankring av den svenska vattenförvaltningen.

Läs mer

UTKAST MILJÖKONSEKVENSER

UTKAST MILJÖKONSEKVENSER 1 UTKAST MILJÖKONSEKVENSER 12 02 09 2 3 Innehållsförteckning SYFTE OCH INNEHÅLL Syfte Process Innehåll Avgränsning MILJÖKONSEKVENSER Utbyggnad inom riksintresseområden Kultur Natur Friluftsliv Utbyggnad

Läs mer

Vatten- och avloppspolicy. Den andra delen av vatten- och avloppsplanen

Vatten- och avloppspolicy. Den andra delen av vatten- och avloppsplanen Vatten- och avloppspolicy Den andra delen av vatten- och avloppsplanen 2 (6) 1. Inledning Hultsfreds kommun arbetar med sin VA-planering i enlighet med den vägledning för kommunal VA-planering som tagits

Läs mer

Vattenförvaltning och kommunerna

Vattenförvaltning och kommunerna Vattenförvaltning och kommunerna 11-12 februari 2015 Medlefors folkhögskola Malin Naess & Camilla Vesterlund Vattenmyndigheten, Bottenvikens vattendistrikt Foto: Lars Björkelid VATTENMYNDIGHETEN.... genomför

Läs mer

Översikt av väsentliga frågor för förvaltningsplan i Södra Östersjöns vattendistrikt sammanställning av inkomna remissvar

Översikt av väsentliga frågor för förvaltningsplan i Södra Östersjöns vattendistrikt sammanställning av inkomna remissvar REMISSAMMANSTÄLLNING -11-13 537-1-7 Enligt sändlista Vår referens: Johanna Egerup - 9 Översikt av väsentliga frågor för förvaltningsplan i Södra Östersjöns vattendistrikt sammanställning av inkomna remissvar

Läs mer

Naturvårdsverkets yttrande över rapporten Underlag till kontrollstation 2015 för anpassning till ett förändrat klimat

Naturvårdsverkets yttrande över rapporten Underlag till kontrollstation 2015 för anpassning till ett förändrat klimat 1(7) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY YTTRANDE 2015-06-17 Ärendenr: NV-02737-15 Regeringskansliet 103 33 Stockholm Naturvårdsverkets yttrande över rapporten Underlag till kontrollstation 2015 för

Läs mer

REMISS 1 (6) Länsstyrelsen i Stockholms län lämnar följande svar på remissen.

REMISS 1 (6) Länsstyrelsen i Stockholms län lämnar följande svar på remissen. 1 (6) Enheten för lantbruksfrågor Anders Larsson n.registrator@regeringskansliet.se Svar på remiss slutbetänkanden av konkurrenskraftsutredningen, SOU 2015:15 Attraktiv, innovativ och hållbar strategi

Läs mer

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND Sydost

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND Sydost LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND Sydost REMISSYTTRANDE Till: vattenmyndigheten.kalmar@lansstyrelsen.se Synpunkter på förslag till miljökvalitetsnormer, åtgärdsprogram och förvaltningsplan för Södra Östersjöns

Läs mer

Protokoll fört vid enskild föredragning Social- och miljöavdelningen Miljöbyrån, S4

Protokoll fört vid enskild föredragning Social- och miljöavdelningen Miljöbyrån, S4 PROTOKOLL Nummer 7 26.1.2016 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid enskild föredragning Social- och miljöavdelningen Miljöbyrån, S4 Beslutande Föredragande Justerat Vicelantråd Camilla Gunell Vattenbiolog

Läs mer

Enskilda avlopp Planeringsunderlag för skyddsnivåer och inventering i Värmlands län

Enskilda avlopp Planeringsunderlag för skyddsnivåer och inventering i Värmlands län Enskilda avlopp Planeringsunderlag för skyddsnivåer och inventering i Värmlands län LÄNSSTYRELSEN VÄRMLAND Publ nr 2011:15 ISSN 0284-6845 Länsstyrelsen Värmland, 651 86 Karlstad, 054-19 70 00 www.lansstyrelsen.se/varmland

Läs mer

Kunskapsunderlag för delområde

Kunskapsunderlag för delområde Kunskapsunderlag för delområde 22. Fulans avrinningsområde uppströms Fulunäs Version 1.0 2015-04-29 2 22. Fulans avrinningsområde uppströms Fulunäs Länsstyrelsen Dalarna 2015 Innehållsförteckning Sammanfattning...

Läs mer

Yttrande över Miljömålsberedningens delbetänkande Med miljömålen i fokus hållbar användning av mark och vatten, SOU 2014:50

Yttrande över Miljömålsberedningens delbetänkande Med miljömålen i fokus hållbar användning av mark och vatten, SOU 2014:50 Miljödepartementet Naturmiljöenheten 103 33 STOCKHOLM Datum: 2014-11-27 Vår referens: 2014/1626/10.1 Er referens: M2014/1595/Nm m.registrator@regeringskansliet.se charlotta.sorqvist@regeringskansliet.se

Läs mer

Väsentliga frågor inför arbetet med förvaltningsplanen, 16-61

Väsentliga frågor inför arbetet med förvaltningsplanen, 16-61 Remissvar angående Arbetsprogram med tidtabell och översikt av väsentliga frågor samt Behovsbedömning, omfattning och detaljeringsgrad av miljökonsekvensbeskrivningen för Norra Östersjöns vattendistrikt.

Läs mer

DOM 2013-01-24 Stockholm

DOM 2013-01-24 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060103 DOM 2013-01-24 Stockholm Mål nr M 5065-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-05-15 i mål nr M 4789-11, se

Läs mer

HS Skaraborg rapport nr 1/12. Christina Marmolin

HS Skaraborg rapport nr 1/12. Christina Marmolin Fosforförluster i Örekilsälvens avrinningsområde Delprojekt 1. HS Skaraborg rapport nr 1/12 Christina Marmolin Fosforförluster i Örekilsälvens avrinningsområde. Delprojekt 1. Kvalitativ studie för att

Läs mer

Länsstyrelsen Kalmar län Samrådssvar dnr: 537-5346-2014 Vattenmyndighetens kansli 391 86 Kalmar vattenmyndigheten.kalmar@lansstyrelsen.

Länsstyrelsen Kalmar län Samrådssvar dnr: 537-5346-2014 Vattenmyndighetens kansli 391 86 Kalmar vattenmyndigheten.kalmar@lansstyrelsen. Sändlista: Länsstyrelsen i Norrbottens län Samrådssvar dnr: 537-9859-2014 Vattenmyndighetens kansli 971 86 Luleå vattenmyndigheten.norrbotten@lansstyrelsen.se Länsstyrelsen i Västernorrlands län Samrådssvar

Läs mer

Tillsynsplan vatten & avlopp 2013-2021

Tillsynsplan vatten & avlopp 2013-2021 Dnr 2012-10-15 2012-001629 Tillsynsplan vatten & avlopp 2013-2021 Tillsynsplanen avser all tillsyn som miljö- och byggnadskontoret bedriver inom vatten och avloppsområdet, såväl enskilda, gemensamma som

Läs mer

Kommentarer till bildspel Exempel från rådgivning

Kommentarer till bildspel Exempel från rådgivning Sida 1(9) Kommentarer till bildspel Exempel från rådgivning Bildmaterial härrör från Ronny Sköller, Anuschka Heeb (länsstyrelsen Östergötland), Tilla Larsson och Magdalena Nyberg (jordbruksverkets vattenenhet)

Läs mer

12 punkter för en hållbar mat- och jordbrukspolitik

12 punkter för en hållbar mat- och jordbrukspolitik 12 punkter för en hållbar mat- och jordbrukspolitik maj 2009 www.centerpartiet.se Inledning EU:s gemensamma jordbrukspolitik är grunden till en fungerande inre marknad och begränsar riskerna för ojämlika

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:1535 av Cecilie Tenfjord-Toftby och Sten Bergheden (båda M) Snabbutredning av småskalig vattenkraft

Motion till riksdagen 2015/16:1535 av Cecilie Tenfjord-Toftby och Sten Bergheden (båda M) Snabbutredning av småskalig vattenkraft Enskild motion Motion till riksdagen 2015/16:1535 av Cecilie Tenfjord-Toftby och Sten Bergheden (båda M) Snabbutredning av småskalig vattenkraft Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom

Läs mer

LANTBRUK ARNAS R IK SFÖR BUND LRF VÄSTERNORRLAND

LANTBRUK ARNAS R IK SFÖR BUND LRF VÄSTERNORRLAND LANTBRUK ARNAS R IK SFÖR BUND LRF VÄSTERNORRLAND REMISSYTTRANDE Vattenmyndigheten i Bottenhavets vattendistrikt Länsstyrelsen Västernorrland 871 86 HÄRNÖSAND vasternorrland@lansstyrelsen.se Arbetsprogram

Läs mer

Riktlinje. Riktlinjer för enskilt avlopp 2014-11-19. Bmk Mh 2014/4358. Antagna av byggnads- och miljöskyddsnämnden 2014-11-19 256.

Riktlinje. Riktlinjer för enskilt avlopp 2014-11-19. Bmk Mh 2014/4358. Antagna av byggnads- och miljöskyddsnämnden 2014-11-19 256. Riktlinje 2014-11-19 Riktlinjer för enskilt avlopp Bmk Mh 2014/4358 Antagna av byggnads- och miljöskyddsnämnden 2014-11-19 256. Ersätter Riktlinjer för enskilt avlopp 17, 2011-01-26 Riktlinjerna ska vägleda

Läs mer

3. Bara naturlig försurning

3. Bara naturlig försurning 3. Bara naturlig försurning De försurande effekterna av nedfall och markanvändning ska underskrida gränsen för vad mark och vatten tål. Nedfallet av försurande ämnen ska heller inte öka korrosionshastigheten

Läs mer

Dagvattenhantering i Stockholm

Dagvattenhantering i Stockholm SIDAN 1 Dagvattenhantering i Stockholm Nuläge och framtida inriktning Jens Fagerberg, Stockholm Vatten AB Stina Thörnelöf, Miljöförvaltningen Dagvattensystemet i Stockholm Kombinerat system dagvatten och

Läs mer

att det t.ex. ofta är billigare att handla nya produkter än att reparera produkten och därmed återanvända och återvinna resurser. Handel och globala

att det t.ex. ofta är billigare att handla nya produkter än att reparera produkten och därmed återanvända och återvinna resurser. Handel och globala Kommittédirektiv Styrmedel för att förebygga uppkomst av avfall i syfte att främja en cirkulär ekonomi Dir. 2016:3 Beslut vid regeringssammanträde den 14 januari 2016 Sammanfattning En särskild utredare

Läs mer

Dagvattenjuridik Alvesta 2015

Dagvattenjuridik Alvesta 2015 Dagvattenjuridik Alvesta 2015 Gilbert Nordenswan Svenskt Vatten Dagvattenjuridik Vilken juridik reglerar dagvatten? Ansvaret för dagvatten Vilka juridiska verktyg finns till hands? Klimatförändringar och

Läs mer

Seminarium om dagvattenjuridik. Välkomna!

Seminarium om dagvattenjuridik. Välkomna! Seminarium om dagvattenjuridik Välkomna! Syftet med dagen Gå igenom lagstiftningen kring dagvattnet Reda ut ansvar och ansvarsgränserna Gå igenom vilka juridiska verktyg som finns Identifiera eventuella

Läs mer

Sida 0 av 7 TEMA: FRISKT VATTEN

Sida 0 av 7 TEMA: FRISKT VATTEN Sida 0 av 7 TEMA: FRISKT VATTEN Levande sjöar och vattendrag Ingen övergödning Grundvatten av god kvalitet God bebyggd miljö Hav i balans samt levande kust och skärgård Sida 1 av 7 Grundvattnet ska vara

Läs mer

Stockholms stads Handlingsplan för god vattenstatus

Stockholms stads Handlingsplan för god vattenstatus Stockholms stads Handlingsplan för god vattenstatus Remissversion, ej beslutad av KF 2014-06-13 Miljöförvaltningen Magnus Sannebro Stockholms vattenområden Mälaren.Lovö vattenverk.bromma reningsverk Saltsjön

Läs mer

Miljo organisationernas positionspapper om miljo anpassning av svensk vattenkraft Vattenkraften måste bli långsiktigt hållbar Vattenkraften är en viktig del av en helt förnybar energiförsörjning. Den har

Läs mer