HÄLLEFORS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bildningsnämnden (1)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "HÄLLEFORS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bildningsnämnden 2009-06-16 1(1)"

Transkript

1 Bildningsnämnden (1) Plats och tid Krokbornsparken, kl Beslutande Ritha Sörling, ordförande, (s) Monika Eriksson, (s) ers A Myrtenkvist Anna Hult, (s) under 62 Marjo Pruuki, (s) ers A Hult fr o m 62 kl Silke Krips, (m) ers O Samuelsson Olle Samuelsson, (m) fr o m kl Sören Jansson, (hob) Kenth W Johansson (m) Siv Ighe, (v) Övriga deltagande Birger Antonsson, (s) t o m kl Marguerite Wase, (hob) Rektorerna deltar vid diskussion om budget Elisabeth Solberg, förvaltningschef Inger Törnkvist, sekreterare Utses att justera Justeringens plats och tid Monika Eriksson (s) Förvaltningskontoret Sekreterare... Paragrafer Inger Törnkvist Ordförande... Ritha Sörling Justerande... Monika Eriksson ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Bildningsnämnden Datum för Datum för anslags uppsättande anslags nedtagande Förvaringsplats för protokollet Förvaltningskontoret Hällefors Underskrift... Inger Törnkvist

2 Bildningsnämnden (2) 56 Tid och plats för justering av protokollet Beslutas att protokollet justeras på Bildningsförvaltningen. 57 Val av justerare Beslutas att utse Monika Eriksson (s) att tillsammans med ordföranden justera dagens protokoll. 58 Fastställande av dagordningen Ordföranden föreslår Bildningsnämnden besluta - fastställa dagens kallelse/ärendelista - i enlighet med ovanstående förslag. 59 Genomgång av föregående protokoll En genomgång av protokoll från görs och läggs därefter till handlingarna.

3 Bildningsnämnden (3) 60 Information Förvaltningschefen informerar om följande: - Kick Off dagen den 15 juni för anställda - Skollagsförslaget - Gymnasie propositionen - Uppstart av framtidsgruppen för gymnasieskolan - Enkäter från Skolverket Kartäggning av skolbarnsomsorg för åringar Regler för tillgång av plats i skolbarnsomsorgen

4 Bildningsnämnden (4) 61 Budget 2010, dnr 47.09/000 Förvaltningschefen informerar om följande när det gäller budget 2010: Beslutad ram ,0 Återställande av underskott från ,0 Återstående ram ,0 Verksamheternas budget ,0 Pott för oförutsett 430,0 Utvecklingsmedel 430,0 Ev utökning förskolan 1 300,0 Ytterligare åtgärder krävs på 4 882,0 Ev underskott ,0 Besparing p g a underskott i Grythyttan - 500,0 Extra resurs - 400,0 Summa 6 382,0 Under år 2009 har tidigare sparats 3 500,0 tkr. Respektive budgetansvariga redogör för budgetläget gällande 2010 års budget. Gymnasieskolan Rektor informerar om att budgeten är lagd inom tilldelad ram, men att det är svårt med ytterligare besparingar med tanke på att troligtvis kommer elevantalet att öka i och med stora årskullar. Kulturskolan Budgeten är lagd inom tilldelad budgetram. Neddragning har kunnat gjorts i och med anpassning av elevantalet. Hösten 2003 fanns totalt 15,5 % tjänst och hösten 2010 kommer det att finnas 15,1 % tjänst. Elevhälsan Verksamheten ryms idag inom tilldelad ram. Inriktningen är att jobba förebyggande och ytterligare besparingar kommer att innebära att det drabbar de elever som behöver extra stöd. Fr o m 2011 kommer tydligare krav på ifrågavarande verksamhet. I jämförelse med 2003 är personalstyrkan densamma d v s 17 tillsvidareanställningar. Modersmålslärare fanns inte 2003.

5 Bildningsnämnden (5) 61 forts Snäckeskolan/Kronhagsskolan Rektor informerar om att i dagsläget ryms verksamheten inte inom tilldelad budgetram. Det är ett stort problem med att resurserna inte räcker till för bl a våra invandrarelever fanns 50,75 % personal och elevantalet var 386, på skolorna Kronhagsskolan, Snäckeskolan och Hjulsjö skola finns det 33 heltidstjänster och 290 elever. Förskolan En pensionsavgång kommer ev att ske under 2010 i annat fall kommer uppsägning att göras enligt turordningslistan. Många barn kommer att finnas inom förskolan under sommaren och därmed ökar kostnaden för vikarier. De som sökt barnomsorg senast kommer att erhålla plats i höst. Antalet anställda var 2003, 48 st och 2009, 40 st. Grythyttans skola Rektor uppger att 2010 års verksamhet ryms inte inom tilldelad budgetram. Vilket beror på ökade matkostnader, elkostnader och volymtimmar fanns 128 elever och 14,75 tjänst och 2009 är det 82 elever och 7,25 % tjänst. Klockarhagsskolan Verksamheten ryms i dagsläget inte inom 2010 års budget. Pensionsavgångar kommer inom den närmaste tiden att ske finns 325 elever med 31,30 % tjänst. Rektor nämner att 2006 var elevantalet 450 med 42,00 tjänst. Central förvaltning, fritid och elever i annan kommun För närvarande ryms verksamheterna inom tilldelad budgetram. Inför upphandlingen av biblioteksentreprenaden bör Biblioteksplanen revideras. Hur gör vi med biblioteksfilialen i Grythyttan ska den handikappanpassas. Kostnaden för skolskjutsar och elever i annan kommun har minskat. Diskuteras lokal för släktforskarföreningen samt Ungdomsrådets verksamhet. Mötet ajourneras 15 minuter.

6 Bildningsnämnden (6) 61 forts Ordföranden föreslår Bildningsnämnden besluta att förvaltningschefen får i uppdrag - att upprätta förslag till organisation för skola Organisationen skall inkludera en bra Kulturskola och vara kopplad till befintlig budget - upprätta en översikt över akuellt fastighetsbestånd med lokalytor samt hyreskostnad inom förvaltningen - föra en diskussion med Omsorgsförvaltningen ang nedläggning av Familjecentralen - Bildningsnämndens möte ändras till att pågå hela dagen och att det i första hand är budget som ska diskuteras - i enlighet med ordförandens förslag.

7 Bildningsnämnden (7) 62 Budgetuppföljningsprognos maj månad 2009, dnr 66.09/042 Förvaltningschefen redovisar maj månads budgetuppföljningsprognos. Bildningsnämndens nettobudgetram enl KF Sänkt ram p.g.a. lägre skatteintäkter och del av underskott från 2008 Aktuell ram för bildningsnämnden Avvikelse i förhållande till aktuell ram tkr tkr tkr tkr Avvikelsen i förhållande till den av KF beslutade nettobudgetramen på tkr är minus 800 tkr. I budgeten för 2009 gjordes neddragningar i förhållande till äskandet för att komma inom ram. Bland annat skulle man spara in 185 tkr på neddragning av tjänst med 50 %. I dagsläget är inte denna neddragning genomförd men man räknar med att den från och med hösten ska kunna sparas in. Detta skulle resultera i en besparing för hela året på endast hälften av beloppet, d.v.s. 92 tkr. Det finns flera tjänster som dragits in där effekten inte blivit lika stor som budgeterats, totalt 90 tkr. I grundskolan finns problematik kring en elev med behov av resursperson på 100 %. Denna tjänst är inte budgeterad, men man räknar med en kostnad motsvarande ca 290 tkr för hela året. Sedan är det personal och vikariekostnader hos enheterna för ca 200 tkr som inte är budgeterade. Volymtimmar i barnomsorgen bedöms motsvara 150 % tjänst under 5 månader, en kostnad på sammanlagt 200 tkr vilken är helt obudgeterad. Till viss del kompenseras den av 25 % tjänst som är vakant, det motsvarar 80 tkr. Vidare finns problem inom förvaltningen vad gäller kostnader för skolmat i Grythyttan. Enligt en uppgörelse med omsorgsförvaltningen kommer man att debiteras sammanlagt 780 tkr för 2009 men endast 560 tkr finns budgeterade. Detta innebär ett prognostiserat underskott på 220 tkr. En annan stor kostnad som inte finns budgeterad är el på Sörgårdens förskola. Uppskattningsvis kommer denna kostnad uppgå till totalt 120 tkr 2009.

8 Bildningsnämnden (8) 62 forts Den budgeterade kostnaden för hyra i barnomsorgen är beräknad på beslutet att förvaltningen skulle köpa paviljongen vid Kronhagsskolan och därmed minska hyreskostnaderna. Då beslutet inte är taget kommer man under året ha hyreskostnader på omkring 70 tkr utöver budget. I slutet av april brann det i Krokbornsparken. Kommunen kommer att få betala självrisken på ca 60 tkr för att återställa det som blivit förstört. Prognosen för avgifterna inom barnomsorgen visar ett överskott på 220 tkr i förhållande till budget. En lärare på Klockarhagsskolan kommer att arbeta på Karlstad Universitet under hela 2009 och det blir en intäkt på 150 tkr. Det är nytt avtal för AVcentralen 2009 och kostnaden blir 60 tkr lägre än vad som budgeterats. Förvaltningschefen föreslår Bildningsnämnden besluta att - godkänna föreliggande redovisning av maj månads budgetuppföljningsprognos och lägga den till handlingarna. - i enlighet med föreliggande förslag.

9 Bildningsnämnden (9) 63 Ytterligare möten med Bildningsnämndens kontaktgrupp, dnr 76.09/009. P g a rådande ekonomiska läge, ny organisation med anledning av Skola 2010 m m behövs många och kanske också svåra beslut tas i nämnden. För att förkorta beslutstiden i många frågor bör kontaktgruppen sammanträda oftare. Vid dessa möten kan förvaltningschefen och nämnd förutsättningslöst diskutera de olika ärendena som är tänkt att senare komma på dagordningen. Förvaltningschefen föreslår Bildningsnämnden besluta - att kontaktgruppen träffas minst ytterligare en gång per månad - i enlighet med liggande förslag - minnesanteckningar ska föras vid ifrågavarande möten.

10 Bildningsnämnden (10) 64 Rapporter och informationer, dnr 50.09/000 a/ Allmän skolplikt Enligt Skollagen 3 kapitlet skall kommunen se till att skolpliktiga elever i dess grundskola och särskola fullgör sin skolgång. I Hällefors kommun är det Bildningsnämnden som har ansvaret för att eleverna fullgör sin skolplikt. Det finns en handfull elever i Hällefors som i dagsläget inte fullgör sin skolplikt utan kommer till skolan vid enstaka tillfällen. Individ och familj får alltid kännedom om när inte elever fullgör sin skolplikt men när ska rektor reagera och anmäla till Bildningsnämnden? Ordföranden föreslår Bildningsnämnden besluta - diskussioner om tillsyn över att skolplikten fullförs inleds i enlighet med ordförandens förslag. b/ Uppföljning av verkställighet gällande beslut fattade av Bildningsnämnden. Verkställda beslut sen /09 Beslut om köp av paviljong. Förvaltningen får i uppdrag att utreda ärendet. 67/08 Omvårdnadsprogrammet, samverkan mellan Pihlskolan i Hällefors och Spångbergsgymnasiet i Filipstad 90/09 Bildningsnämndens Måldokument för skola och barnomsorg. Ärendet är vidarebefordrat till Kommunfullmäktige.

11 Bildningsnämnden (11) 64 forts Kvarstående ej verkställda beslut 7/06+ 11/07 Föreningspolitiskt handlingsprogram, tas tillsammans 86/07 med Idrottspolitiskt handlingsprogram, klart våren /08 (ska involveras i Ungdomsdialogens arbete) 63/07 Hemställan hos KS om överförande av fastigheterna i 45/08 Krokbornsparken till Kommunförvaltningen 64/07 Uppdrag till Framtidsgruppen för gymnasieskolan att göra en översyn av gymnasieprogram utlagda på entreprenad KF KF Återremittering av ärendet Ändring i barnomsorgstaxan av avgift avseende barn vars föräldrar är arbetslösa Återremittering av ärendet Yttrande över Christina Johanssons (m) motion om utredning ang system som möjliggör att deltidstaxan kan återinföras inom barnomsorgen 36/08 Hemställan hos kommunstyrelsen om att Ansvaret för driftbidraget till idrottsanläggningarna överförs till Kommunförvaltningen 54/08 Utredningsuppdrag - Konsekvensbeskrivning Grythyttan. - Översyn av skolledningsorganisation, administrativ service, kurator, SYV-funktion samt vaktmästeri - Överföring av anläggningsdrift från Bildningsförvaltningen till Kommunförvaltningen samt revidering av budgetbelopp 78/08 Under höstterminen ska en rapport ges om det aktuella skolskjutsläget

12 Bildningsnämnden (12) 64 forts 32/09 Utvärdering vid årsskiftet gällande Flexibel organisa- 36/09 tion 89/09 I samband med information om Familjecentralen, Familjeträffen och Föräldrastöd, uppdras till förvaltningchefen att i samverkan med omsorgsförvaltningen utreda förslaget om fortsatt stöd, både generellt och riktade till kommunens föräldrar med barn 0-20 år 89/09 Rutiner i samband med tillbuds- och olyckfallsrapportering. Redovisning under hösten /09 Grythyttan, mathantering luktproblem Förvaltningen får i uppdrag att utreda ärendet mathantering för ev byte av leverantör till förskolan/skolan samt att en komplettering görs med V:a skolans kostnader för mathantering under vårterminen. 32/09 Ansökan om lov för elev utöver 10 skoldagar - godkänna redovisningen över ej verkställda beslut. c/ Utökat föräldrastöd för tonårsföräldrar Bakgrund Marie Cesares och Anna Sandberg från Folkhälsoteamet informerade om det föräldrastöd som kommunen erbjuder samt om en utvärdering av verksamheten i Familjecentralen vid Bildningsnämndens sammanträde Folkhälsoteamet föreslog vid detta tillfälle Bildningsnämnden att besluta om att ge Bildningsförvaltningen i uppdrag att arbeta vidare med familjestödsprogrammet genom att erbjuda föräldrastöd även till föräldrar till ungdomar år, vilket skulle innebära en utökning av föräldrastöd för tonårsföräldrar (Föräldrastegen). Bildningsförvaltningen fick i uppdrag av Bildningsnämnden att utreda hur stora kostnaderna för en sådan utökning skulle bli.

13 Bildningsnämnden (13) 64 forts Problem med unga som skolkar, använder alkohol och droger och begår normbrott är inte ovanliga. Idag vet vi att den här riskutvecklingen kan förebyggas genom tidiga insatser i form av föräldrastöd. Det finns alltså stora möjligheter att skapa en bra grund för barns och ungdomars växande. Bildningsförvaltningen anser därför att en utökning av föräldrastödet är en viktig och riktig prioritering. Föräldrastöd år, den så kallade Föräldrastegen, är ett generellt föräldrastödsprogram vars syfte är att stärka föräldrars kompetens och uppfostran av sina ungdomar. Idag bekostar Små- kommuners satsningen utbildningsinsatser, dvs kurskostnader, avseende föräldrastöd i samverkan med länsdelens folkhälsoteam; ÖPP, föräldrastöd för barn 3-12 år samt tonårsföräldrar år. Bildningsförvaltningen och IFO bidrar med arbetstid. Föräldrastegen planeras att kunna erbjudas en gång varje läsår som ett gemensamt åtagande mellan IFO och Bildningsförvaltningen. Bildningsförvaltningens ledningsgrupp har diskuterat frågan vidare tillsammans med företrädare från Folkhälsotemat och IFO och funnit att vi skulle kunna samordna de nuvarande möten som genomförs kring föräldrastöd samt kompetens - och utvecklingsdagar, med möten gällande ett utökat föräldrastöd. Detta skulle kunna innebära att vi kan minimera arbetstid för rektorer, pedagoger, kuratorer m.fl. vid en eventuell utökning. Slutsats Med det sätt att arbeta med en utökning av föräldrastödet som ledningsgruppen diskuterat tillsammans med Folkhälsoteamets representanter, så kan en utökning göras av föräldrastödet till ungdomar år inom Bildningsförvaltningens befintliga budgetram och således skulle inte Bildningsnämnden behöva fatta några nya beslut för att ett sådant arbete skulle kunna påbörjas. - godkänna redogörelsen och lägga den till handlingarna.

14 Bildningsnämnden (14) 65 Roger Lioddens medborgarförslag om utredning av kostnaden för en ny profilinriktning för kommunen, dnr 30.09/100 Sammanfattning Kommunstyrelsen beslutade på sammanträde , 177, att överlämna rubricerade medborgarförslag till Bildningsnämnden för beredning. Medborgarförslaget lyder: Jag önskar utreda vad en ny profilinriktning skulle kosta för kommunen. Önskar veta vad kulturskolan kostar per år med löner och driftbidrag, (Folkets Hus). Önskar veta vad de stora föreningarna får i bidrag för sin drift, Hällefors IK, Hällefors AIF, Silvergruvans IF, Hällefors BK samt gymnastiken. Motivering: Att ge barn på orten samma möjligheter som finns på andra orter att röra sig/idrotta mer på skoltid. Förslaget kommer att utarbetas när jag vet lite mer vad det finns för medel/pengar att räkna på. Jag tror nämligen att det i dag är en snedfördelning av pengarna. Jag är medveten om att det kan vara svårt att dela upp vissa kostnader eftersom ex Folkets Hus och Ishallen delas med allmänheten. Men gör så gott ni kan. Nedan följer Bildningsförvaltningens uträkning gällande kostnader för idrotts och den frivilliga kulturverksamheten som finns inom Bildningsnämndens ansvarsområde. Idrottsverksamhet Driftbidrag till föreningar som sköter anläggningarna (idrottsanläggningarna) 965,0 tkr Fastighetsenhetens kostnader Hällevi och Ishall 1 300,0 tkr Bowlinghall 198,0 tkr Sporthall (delas med skolan) 1 083,0 tkr Summa 3 546,0 tkr

15 Bildningsnämnden (15) 65 forts Kulturskolan, frivillig verksamhet Frivillig undervisning (delas med skolan) Hyra Folkets Hus (delas med skolan) Fritidsklubb Lilla Kvarn Summa 1 650,0 tkr 1 782,0 tkr 765,0 tkr 4 197,0 tkr Bildningsförvaltningen föreslår: - Bildningsnämnden godkänner ovanstående uträkning - medborgarförslaget anses besvarat och återsänds till Kommunstyrelsen - enligt föreliggande förslag.

16 Bildningsnämnden (16) 66 Granskning av den interna kontrollen avseende kommunens fordon, dnr 61.09/600 En granskning avseende den interna kontrollen gällande kommunens fordon har genomförts. Det övergripande syftet med granskningen har varit att bedöma hur arbetet med den interna kontrollen fungerar beträffande kommunens fordon inom Kommunstyrelsen, Bildningsnämnden och Omsorgsnämnden. Målsättningen med granskningen har också varit att bidra till en ökad kunskap och medvetenhet om betydelsen av en väl fungerande intern kontroll. I granskningen har revisorerna biträtts av konsulter från KPMG. Den interna kontrollen syftar till att verka för: - ändamålsenliga och effektiva system och rutiner - tillförlitlig ekonomisk redovisning och rapportering av verksamheten - efterlevnad av lagar, föreskrifter och riktlinjer - skydd mot förluster av tillgångar - eliminering eller upptäckt av allvarliga fel För Bildningsnämndens del finns påpekanden om följande: - förvaltningsspecifikt styrdokument saknas - körjournaler ska upprättas för alla resor - körjournalerna skall kontrolleras regelbundet - se över hanteringen av betalkort med dess koder - medtagande av fordon till och från bostaden. (Åtgärdat fr o m 9/4-09) Bildningsförvaltningen föreslår Bildningsnämnden besluta: - att Bildningsnämnden har tagit del av de påpekanden som angivits och kommer att åtgärda dem snarast. - i enlighet med föreliggande förslag.

17 Bildningsnämnden (17) 67 Granskning avseende Bildningsnämndens ekonomiska kontroll under år 2008, dnr 69.09/600 Revisorerna i Hällefors kommun har genomfört en granskning avseende Bildningsnämndens ekonomiska kontroll under år Revisorerna konstaterar att Bildningsnämnden ej budgeterat för samtliga kända kostnader samtidigt som utökningar i verksamheten gjorts under året utan att det funnits en tydlig plan för hur det ska finansieras. Revisorerna anser att den bristande kontroll som Bildningsnämnden haft på ekonomin under 2008 beror på ett antal olika faktorer Budgeten för år 2008 var underbalanserad då samtliga kända kostnader t ex vikariekostnader ej fanns budgeterade Beslut har fattats om utökningar där det antingen inte gjorts realistiska bedömningar av hur det ska finansieras alternativt har det inte funnits några förslag till finansiering Ett generellt sparuppdrag har lagts ut på samtliga verksamheter. Då det ej är preciserat hur besparingarna skall ske är det dock svårt att följa om verksamheten klarat sparuppdraget Granskningen visar också att utökningar gjorts i verksamheten som ej rapporterats skriftligt till nämnden och ej funnits med i de prognoser som lämnats. Trots ovanstående har de ekonomiska prognoser som avlämnats från förvaltningen under hela året visat på att nämnden skulle klara kostnaderna inom 2008 års budget. Revisorerna önskar svar från Bildningsnämnden senast på vilka åtgärder man har för avsikt att vidta för att stärka styrning och kontroll av nämndens ekonomi.

18 Bildningsnämnden (18) 67 forts Den sammanfattande bedömningen är att en väsentlig förbättring måste ske av Bildningsnämndens styrning och kontroll av ekonomin. Nämnden måste ställa krav på tydliga och realistiska beräkningar och redovisningar av kostnader t ex vid beslut om förändringar i verksamheten. I den ekonomiska situation som Hällefors kommun befinner sig i finns inget utrymme att fatta beslut om utökningar som inte finns tydligt preciserade hur de ska finansieras. Revisorerna vill också påpeka att ej budgetera för kända kostnader t ex vikarier medför en bristande styrning av ekonomin. Bildningsförvaltningen föreslår: - att Bildningsnämnden utser en arbetsgrupp som utarbetar ett svar till revisorerna. Ordföranden föreslår a - Ordföranden Ritha Sörling (s) och Kenth W Johansson (m) utarbetar ett svar till revisorerna. - enligt ordförandens förslag.

19 Bildningsnämnden (19) 68 Hepatit-B vaccination av elever på omvårdnadsprogrammet i Hällefors/Filipstad, dnr 77.09/609 Elever som går på omvårdnadsprogrammet bör erbjudas hepatit- B vaccination. Rekommendationen kommer från landstingets vaccinationsgrupp. Stöd för vaccination finns också i Socialstyrelsens rekommendationer för profylax mot hepatit-b. Skolläkare Bo Werner verksam bl a som skolläkare i Hällefors samt skolsköterskan vid Pihlskolan är också av åsikten att elever på omvårdnadsprogrammet bör vaccineras mot hepatit-b, då de under sin praktiktid som ingår i utbildningen, kan utsättas för en ökad smittorisk. För att vaccinationen av berörda elever ska kunna ske krävs ett nämndbeslut. Det vore önskvärt om vaccinationen kan påbörjas direkt under höstterminen gymnasieår 1 och att alla elever på omvårdnadsprogrammet omfattas av denna vaccination (Hällefors- och Filipstadselever). Kostnad för vaccinet beräknas till 350 kr/elev. I dagsläget handlar det om 3 elever. Bildningsförvaltningen föreslår Bildningsnämnden besluta - Vaccinering av elever i år 1 på Omvårdnadsprogrammet utförs. - i enlighet med föreliggande förslag.

20 Bildningsnämnden (20) 69 Fördelning av bidrag till studieförbunden 2009, dnr 78.09/009 I årets budget finns 200,0 tkr att fördela mellan studieförbunden som är verksamma i Hällefors kommun. Enligt beslut , 47 skall 25,0 tkr undantas för SISU:s räkning , 32 erhöll Bildningsnämnden information om att i propositionen om ny folkbildningspolitik ägnas ett särskilt avsnitt åt SISU idrottsutbildarna. Propositionen konstaterar att utformningen av dagens stöd kanske inte är helt anpassad för att möta de särskilda villkor som präglar idrotten. Regeringen har beslutat om att SISU skall få bidrag i särskild ordning. Vid ett möte med SISU och representanter från Hällefors kommun (Pentti Supponen, Lars-Göran Loré, Hans Ljungqvist, Ritha Sörling och Inger Törnkvist) träffades en överenskommelse om att SISU tilldelas 25,0 tkr. Bildningsnämnden beslutade , 80 om en ny fördelningsprincip när det gäller fördelningen av bidrag till studieförbunden. Kommunens bidrag till studieförbunden fördelas enligt följande principer; Grundbidrag, 60 % Grundbidraget fördelas utifrån genomsnittet av respektive lokal studieförbundsenhets relativa andel av de två föregående årens totala bidrag. Verksamhetsrelaterat bidrag, 30 % Det verksamhetsrelaterade bidraget fördelas utifrån respektive lokalt studieförbundsenhets relativa andel senast känt verksamhetsår av: - antalet arrangemang i studiecirkelverksamheten och i annan folkbildningsverksamhet, - antalet studietimmar i studiecirkelverksamheten och i annan folkbildningsverksamhet samt - antalet deltagare i studiecirklar och i annan folkbildningsverksamhet

21 Bildningsnämnden (21) 69 forts Antalet arrangemang, deltagare och studietimmar i annan folkbildningsverksamhet värderas till halva värdet jämfört med studiecirkelverksamheten. Kulturprogrambidrag 10 % Kulturprogrambidraget fördelas utifrån respektive lokal studieförbundsenhets relativa andel av antalet genomförda statsbidragsberättigade kulturprogram. Redovisning och utvärdering Det åligger varje studieförbundsavdelning som avser att erhålla kommunalt bidrag att till kommunen årligen och senast den 1 maj lämna in till kommunen verksamhetsberättelse och ekonomisk redogörelse för föregående år samt verksamhetsplan och budget för innevarande år. Av verksamhetsberättelsen skall det klart framgå vilka delar och i vilken mån den planerade verksamheten har genomförts. Eventuella avvikelser skall förklaras. Bildningsförvaltningen föreslår fördelning enligt följande: Studieförbund Bidrag 2009 Andel ABF :- 64,66% Studieförbundet BILDA 5 513:- 3,15 % Studiefrämjandet :- 9,24 % Studieförb. Vuxenskolan 2 107:- 1,20 % NBV :- 16,63 % Sensus 8 961:- 5,12 % SISU :- Summa 200,0 tkr - enligt föreliggande förslag.

22 Bildningsnämnden (22) 70 Kiosk i sporthallen, dnr 28.09/600 Ärendet behandlades vid Bildningsnämndens möte , 34 då ade - Silvergruvans Innebandyförening m fl föreningar erbjuds att ta i anspråk vaktmästarrummet som kioskutrymme - Erforderliga tillstånd vid Bergslagens Miljö och Bygg söks av föreningen och kopior av tillstånd lämnas till Bildningsförvaltningen. Ordföranden Ritha Sörling och Inger Törnkvist har efter Bildningsnämndens beslut träffat Silvergruvans Innebandyförening. Föreningen har runt 140 medlemmar utav dessa är ca 110 st ungdomar under 20 år. Föreningen har 7 lag som är med i seriespel. Intäkterna från kioskverksamhet innebär att föreningen är självgående och inte behöver ansöka om bidrag från kommunen. Föreningen har meddelat att de upplever det svårt att ha sin kioskverksamhet i anvisad lokal. Verksamheten bör vara i nära anslutning till publiken. Ordföranden föreslår Bildningsnämnden besluta - ordföranden Ritha Sörling och Inger Törnkvist får i uppdrag att kontakta fastighetsenheten för vidare diskussioner. - i enlighet med föreliggande förslag.

23 Bildningsnämnden (23) 71 Delgivningsärenden, dnr 13.09/ Tillbuds/olycksfallsrapporter Klockarhagsskolan Elev brände sig Hemkunskap. Eleven har nedsatt känsel. Elev halkade på isfläck vid klätterställningen. Slog höft och arm. Bristfällig sandning. Assistent halkade omkull på blött golv. Elev halkade på gräset, ont i benet. Elev föll över en plint, tog emot sig med händerna i golvet (stort tryck). Fick armen gipsad på Vårdcentralen. Elever tacklades under innebandyturnering. En föll med vridet knä i golvet. Ambulans till Lindesberg för röntgen. Pihlskolan Det knäckte till i nacken på elev i samband med snöbollskrig. Kulturskolan Bråk mellan två elever under musiklektion. En elev fick näsblod. Vid lek bland 5-klassare råkade någon knuffa till en rumsdelare som föll i huvudet på en gymnasieelev som satt vid ett bord. Två elever lyssnade inte på läraren och sprang över vägen trots rött ljus. Familjecentralen Ett barn sprang och halkade in i ytterdörren. Läppen sprack. Kronhagsskolan En elev halkade på den isiga trappan och slog i pannan. Anm. Bredvid trappan finns en metallstolpe utan skydd i överkant. Det kunde ha gått mycket värre.

24 Bildningsnämnden (24) 71 forts Fjärilen: Personaltillbud. Bråk mellan föräldrar, polis fick tillkallas. Vårdnadstvist. Grythyttans skola Ett barn slog i pannan när det åkte rutschbana. Avd Björken Ett barn klättrade upp på en hylla, ramlade ner och slog i läppen så det blödde. Avd. Rönnen Två barn krockar i gymnastiksalen, det ena barnet får ett knä i ansiktet. Avd. Eken. Eleverna sätter sig på en bänk för att ta av ytterskor. Bänken är av tre längsgående ribbor. En saknas vilket gör bänken instabil. Bänken välter, en elev slår i ryggen och en får en smäll på smalbenet. Bänken har tagits ur bruk. En elev hoppade från ribbstolen ner på en madrass, fick foten i kläm under sig med stukning som följd. Elever lekte på kullen bakom skolan, en elev halkade på isen och slog i munnen. Snäckeskolan En elev blev sparkad och slagen av en annan elev, med skadat knä och blodutgjutning som följd. Detta hände utanför skolområdet. Elev klämde fingrarna i en dörr. Blåvingen. En äldre elev ger en yngre elev ett knytnävsslag rakt i ögat. Trolig anledning, konflikt, språkförbistring. Skolsköterskan följde det skadade barnet till Vårdcentralen. En elev skar sig i fingret under täljarbete på träslöjdslektionen. Elev välte med pulkan i backen vid Hurtigtorpet. Slog i munnen, blödde. Elev studsar en boll utomhus (vinter) eller slickar på den. Eleven blöder ur munnen, ett sår på tungspetsen syntes

25 Bildningsnämnden (25) 71 forts Kronhagsskolan Ett barn satt i soffan, slog i munnen på bordet. Fjärilen Två barn bråkar om datorerna. Ena barnet sticker en pinne i armen på det andra barnet som får ett märke av detta. Ett barn snubblade in i väggen och slog i tänderna. Elev halkar utanför Klockarv.40b där datalektionerna är. Slår i höger arm och axel. Osandat, BOAB bör sköta detta bättre. 2. Protokoll från arbetsplatsträffar Snäckeskolan/Kronhagsskolan 4 st, 24/11-08, 9/2-09, 30/3-09, 24/ Protokoll från arbetsplatsträff Klockarhagsskolan 27/ Skyddsrondsprotokoll Klockarhagsskolan och Sporthallen 28/ Protokoll Samverkansgruppen 5/ Bevis om registrering för EU/EES-medborgare med uppehållsrätt - Lägga delgivningsärendena till handlingarna.

26 Bildningsnämnden (26) 72 Delegationsärenden, dnr 14.09/ Tidsbegränsad anställning Klockarhagsskolan Tidsbegränsad anställning Grythyttans förskola Tidsbegränsad anställning Grythyttans förskola Beslut 16/09 om anpassad skolgång enligt grundskoleförordningen 5. Beviljad ansökan för elev där ledigheten överskrider 10 dagar. - lägga delegationsärendena till handlingarna.

27 Bildningsnämnden (27) 73 Övrigt Tillsyn på skolgården, dnr 10.09/600 Information om ärendet gavs till Bildningsnämnden , 89. Monika Eriksson (s) påtalar att det fortfarande inte fungerar med tillsynen på Kronhagsskolan skolgård på morgonen när skoltaxin lämnar skolbarnen. Förskollärare/barnskötare Fråga ställs om Bildningsnämnden har tagit beslut om konstellationen två förskollärare och en barnskötare per avdelning. Svar: när tillfälle ges är det barnskötare som i första hand ska sägas upp. Budgetfråga Fråga ställs var i politiken de övergripande budgetfrågorna diskuteras. Svar: Ekonomiberedningen diskuterar övergripande frågor.