Turism and resande. Innehållsförteckning. Nyhetsbrev om turism och resande. Käre läsare,

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Turism and resande. Innehållsförteckning. Nyhetsbrev om turism och resande. Käre läsare,"

Transkript

1 Nr. 3 November 2013 Turism and resande Foto: Maarten van Bemmelen Promenad mot stranden på Menorca Nyhetsbrev om turism och resande SEEMORE och STARTER ger tillsammans ut nyhetsbrevet två gånger per år. Alla artiklar är skrivna av projektpartners. Vill du prenumerera på nyhetsbrevet besök: Käre läsare, Resande på vår semesterdestination är ett ämne som påverkar oss alla personligen. Vi har bett Maarten van Bemmelen (projektledare SEEMORE) och Ronald Jorna (projektledare STARTER) berätta om sina semesterresor. Förra sommaren valde Maarten van Bemmelen att semestra på Menorca tack vare Menorcas status som UNESCO biosfärreservat samt tack vare de många naturstränderna. Han uppskattade möjligheten att nå de vackra stränderna via välskyltade promenadstigar: Menorca visar att det inte är nödvändigt med parkeringsplatser i känsliga strandområden. Cami de Cavalls gör det till och med möjligt för besökare att ta sig längs hela kustlinjen till fots, med cykel eller från hästryggen. Ronald Jorna campade i södra Frankrike och reste med bil. Trots att hållbara transportet står högt på hans agenda bestäms transportmedel utifrån destination, antal resenärer och bagage: Det ger en ambivalent känsla att parkera bilen bland andra bilar, och inte förrän då starta en fantastisk fyratimmars promenad i Gorges du Verdon. Varför finns det inte busslinjer som binder ihop de större vandringslederna? Är det ekonomiskt ogenomförbart eller borde det införas som det enda möjliga transportmedlet till ett sådant unikt naturreservat? Både Ronalt och Maarten anser att oförstörd natur och attraktiva hållbara mobilitetslösningar kan kombineras, men att det i praktiken inte alltid händer! Innehållsförteckning Lokala aktiviteter och initial resultat i Limassol och Noordwijk Sidan 2 och 3 Lokala aktiviteter I västra Balaton och Bohuslän Sidan 4 och 5 Resultat i andra regioner Sidan 6 och 7 Framtida aktiviteter Sidan 8 SEEMORE fototävlingar Sidan 9 och 10 Kommunikation och kommande event Sidan 11 Följ oss på Ronald Jorna Projektledare STARTER Maarten van Bemmelen Projektledare SEEMORE

2 sidan 2 Maria Stylianou Michaelidou, LIMASSOL TOURIST DEVELOPMENT AND PROMOTION COMPANY LIMASSOL TOURIST DEVELOPMENT AND PROMOTION COMPANY enter picture source here Lokala aktiviteter och initiala resultat i Limassol: Flygbuss Larnaca Destinationsbolaget Limassol Tourism Development and Promotion Co Ltd på Cypern har i samarbete med det lokala bussbolaget Limassol Bus Company (EAL Ltd) etablerat en busslinje som binder ihop turistområdet i Limassol med Cyperns största flygplats, Larnaca. Det finns hållplatser nära de stora hotellen (St. Raphael Hotel, GrandResort och Kanika Elias Beach Hotel) och dessa hållplatser är enkla att nå med kollektivtrafik från alla hotell i turistområdet. En stadsbuss som binder samman stadens centrum med turistområdet går var femtonde minut och stannar även vid dessa hållplatser. Tidtabellen och mer information finns på och Denna satsning är en del av aktivitetsplanen i SEEMORE-projektet där Limassol Tourism Development and Promotion Co Ltd deltar. En ny flygbusslinje som binder hop turistomårdet i Limassol med Larnaca flygplats öppnade 8 juli 2013 Styrelsen ordförande, Tony Antoniou säger: Genom denna satsning försöker vi rusta upp turismprodukten som Limassol erbjuder och samtidigt erbjuda ett hållbart och miljövänligt transportalternativ för besökare och lokalinvånare i östra Limassol. De lokala myndigheterna, Parekklishias lokala styrgrupp, välkomnade denna satsning eftersom antalet besökare har blivit fler. Den nya flygbusslinjen har fått mycket publicitet och har blivit marknadsförd i lokal media och i hotellmagasin. Företaget satsar på att förbättra infrastrukturen vid specifika busshållplatser senare i år, för att kunna erbjuda mer bekväm service åt resenärerna.

3 sidan 3 Daan Schrama, Noordwijk enter picture source here Lokala aktiviteter och initiala resultat i Noordwijk: Trafikplanering Ny busslinje till stranden Soliga dagar brukade innebära ett överflöd av strandbesökare som parkerade sina bilar i bostadsområden nära stranden i Noordwijk, Nederländerna, vilket är en populär turistdestination. Som en del av STARTERprojektet har en ny metod utvecklats vilket har underlättat trafikflödet i området och minskat bristen på parkeringsplatser. Introduktionen av en busslinje till stranden innebär att besökarna kan parkera på en stor parkeringsplats långt ifrån stranden efter att den billiga men också otillräckliga parkeringsplatsen vid stranden fyllts upp. Bussen Trafikplaneringen håller invånare och besökare i Noordwijk glada är gratis och går alla söndagar och soliga dagar från juli till september. I bostadsområdet nära stranden har parkering på gatan blivit dyrt för att motverka att besökare parkerar där, och för att hålla parkeringsplatserna till de boende. Sommaren 2013 var första gången den nya bussen och parkeringspolicyn var på plats, och det kommer att fortsätta även nästa år. För att upprätthålla denna succé kommer man att fokusera på bättre kommunikationer för strandbesökare i Noordwijk genom en större närvaro online.

4 sidan 4 Utveckling av korta förbindelser i västra Balaton-regionen Västra Balaton-regionen i Ungern kan förutom centraleuropas största sjö även erbjuda varma källor, vingårdar och nationalparker. Det enda problemet med området är att det är för populärt: eller rättare sagt att kommuikationerna kunde vara bättre utvecklade för att möta behovet hos de 3,4 miljoner turister som besöker regionen varje år. Botond Aba, KTI STARTER s projektpartners BME och KTI utvecklar ett lokalt resenätverk, Local Travel Plan Network (LTPN), som fokuserar på att koppla ihop de små regionerna inom västra Balaton-regionen i syfte att minska trafikstockningar. Denna strategi kommer att omfatta två huvudsakliga initiativ. En turismportal online kommer initialt att utvecklas för cyklister i staden Zalakaros och i nationalparken Kis-Balaton. Kommuner, hotell och andra aktörer involverade i turismindustrin har redan anslutit sig till projektet. Portalen fungerar som en guide och är gratis. Besökare kan också få tillgång till portalen genom att stanna på deltagande hotell, turistbyråer och kommuner. En mobilapp håller på att utvecklas. Det slutgiltiga målet med projektet är att inkludera guider för hela regionen, inklustive Keszthely västra Balatons huvudstad och Heviz den största termiska sjön i Europa. Det andra initiativet som utvecklats genom västra Balatons lokala resenätverk är omorganiseringen av områdets kollektivtrafik som syftar till att trafiken blir mer destinationsorienterad. En av insatserna inom detta initiativ fokuserar på att integrera tidtabeller mellan långväga järnvägstransporter och lokala transporter. Det slutgiltiga målet är att koordinera långväga transport och lokal kollektivtrafik med koncepten Park and Ride samt Bike and Ride. Dessa insatser kommer inte bara att gynna turisterna som besöker regionen utan kommer också att öka livskvaliteten för invånare i västra Balaton.

5 sidan 5 Elsie Hellström, Bohuslän Senaste åtgärderna i Bohuslän: Koncepthållplatser Inom SEEMORE-projektet och i samarbete med Västra Götalandsregionen har två stycken så kallat koncepthållplatser, roliga hållplatser, utvecklats. Designen av hållplatserna utformades av studenterna Daniel Burgos-Nyström och Maria Björnäs som är sistaårsstudenter på Göteborgs universitet och konsthögskolan i Göteborg. De vann första pris i senaste Resenärskampen, en idétävling för att utveckla kollektivtrafiken. Busshållplatserna har utrustats med vindskydd, information om närliggande resmål, fakta och frågor, ett kalejdoskop och ett sällskapsspel, vilket ska göra väntan på bussen till en lustfylld upplevelse. Resenärerna kan, genom att skanna en qr-kod med sina smarta telefoner, delta i en frågesport online. Resenärerna uppskattar det nya innehållet på busshållplatserna, speciellt informationen om hur man kan resa till närliggande destinationer. Fyra artiklar har publicerats i lokal media och många personer har deltagit i quizet. Västra Götalandsregionen planerar att utöka informationen om resemöjligheter även till andra busshållplatser.

6 Resultat i andra SEEMORE-regioner Maarten van Bemmelen, CINESI Mallorca (Spanien) Kollektivtrafikmyndigheten CTM har dragit om busslinjen som går mellan badorten Calvià och staden Palma. Den omdragna rutten har resulterad i tjugo minuters restidsförkortning, ovilket uppskattas av resenärerna. Under sommaren 2013 uppmätte CTM en 13% ökning av antalet resenärer på denna sträcka. Madeira (Portugal) Kollektivtrafikföretaget Horarios do Funchal har tagit fram en gratis audioguide för smarta telefoner. Resenärer på en specifik linje kan få turistisk information via sina hörlurar när de reser med buss på ön. Denna service lanserades i oktober 2013, lagom till starten av Madeiras turistsäsong. Dobrich (Bulgarien) SEEMORE s informationspaket som innehåller turism- och mobilitetsinformation är mycket populär bland turisterna i Dobrich kopior av informationspaketet har delats ut i receptionerna på 50 hotell. Informationspaketet går också att ladda ner från distriktets och de fyra kommunernas hemsidor. En första utvärdering visar att effekten av den integrerade SEEMORE-strategin är att fler turister väljer att resa med kollektivtrafik. Choczewo (Polen) På Bed and Bike-hemsidan finns information om cykelvänliga hotell, och det är även möjligt att boka rum och få turistinformation. 67 boenden från Choczewo finns på denna hemsida. Genom att delta i Bed and Bike-iniativet åtar sig hotellen att samla in utvärderingar från sina gäster. Malta SEEMORE-projektet på Malta har etablerat kontakt med Air Malta (som har ungefär 1,7 miljoner passagerare) och Virtu Ferries (som förbinder Malta med Sicilien). Detta har resulterat i att en artikel har blivit publicerad i Air Malta s kundtidning i augusti. Virtu Ferries har delat ut ett stort antal SEEMORE-vykort samt information om cykling ombord. Forlí-Cesena (Italien) Provinsen har arbetat med förberedelserna för ett integrerat informationspaket om hållbara resor för besökare. Paketet kommer att innehålla information om kollektivtrafik, cykelleder, transportmöjligheter i städerna, parkering, gågator, guidade turer, e-mobilitet och cykeluthyrning. Det kommer också att finnas en översikt över fritidsaktiviteter och tips på hur man kan nå dem.

7 sidan 7 Resultat i andra STARTER-regioner Liesbeth van Alphen, MOBYCON Kos (Grekland) Den första åtgärden som genomfördes på Kos är en onlineportal för turister som marknadsför användningen av cyklar och kollektivtrafik. En ny rutt har också tagits fram i samband med detta. Portalen är en komplett turistguide som erbjuder information om viktiga attraktioner, shopping, biljetter och mer. Portalen finns också tillgänglig för mobiltelefoner. Fuerteventura (Spanien) Det lokala resenätverket, Local Travel Plan Network, har etablerats på Fuertuventura och dess första åtgärd har genomförts. Den består av skapandet av en ny turistprodukt: Saltrutten med cykel, som kombinerar det lokala kulturarvet (saltutvinning samt Salt-muséet i Las Salinas) med främjandet av hållbara resor (cykelbana mellan Caleta de Fuste och Las Salinas). Werfenweng (Österrike) Baserat på beslut som fattats av det lokala resenätverket förbättrar Werfenweng informationen om mjuk mobilitet - erbjudanden. Kommunikationsbyrån Stockwerk 2 har vunnit upphandlingen och jobbar redan på en ny kommunikationsstrategi. Denna kommer att innefatta varumärkesbyggande av och information kring pendeltrafiken (som trafikeras av en el-driven buss sedan sommaren 2013) samt e-fordonsparken som förstärktes med sex bilar i somras.

8 Framtida aktiviteter en tjuvtitt på kommande aktiviteter under vintern/våren ! Efter genomförandet av diverse åtgärder i de olika regionerna under sommaren 2013, är det nu dags att se tillbaka och utvärdera. Båda projektgrupperna håller på att analysera de olika åtgärderna och reaktioner från lokala aktörer och turister. Lärdomarna från utvärderingarna kommer att användas som förberedelse inför den andra fasen av projektet. Under den kommande turistsäsongen kommer man i de olika regionerna att förbättra de nuvarande åtgärderna och implementera nya åtgärder för att erbjuda mer attraktiva mobilitetslösningar för turister. Maarten van Bemmelen, CINESI, och Liesbeth van Alphen, MOBYCON Medlemmarna i STARTER Local Travel Plan Networks kommer att fokusera på att hitta nya medlemmar. Genom att göra detta satsar de på att öka effekten av och hållbarheten i sitt nätverk. SEEMORE-regionerna kommer att organisera nationella seminarier för att dela sina erfarenheter med andra turistiska regioner i respektive land. Nästa nyhetsbrev kommer att innehålla mer detaljer kring resultaten från den första åtgärdsomgången, och ge en inblick kring de aktiviteter som är planerade för sommaren Vi ser redan fram emot detta!

9 page 9 SEEMORE s fototävlingar Foto: Guillem Febrer. Bidrag till Mallorcas fototävling. SEEMORE-regionerna har organiserat fototävlingar för att öka uppmärksamheten kring hållbara mobilitetsalternativ. Projektpartners på Mallorca och Malta, samt i Bohuslän och Limassol marknadsförde sina fototävlingar via Facebook och med hjälp av vykort under sommaren Dobrich and Madeira har nyligen startat sina tävlingar. Foto: Kenneth Johansson Vinnarbild i Bohuslän Foto: Koulla Pazourou Vinnarbild i Limassol

10 Intervju med Vincent van Roomen, vinnaren i Maltas fototävling Vad heter du och var kommer du från? Jag heter Vincent van Roomen och jag kommer från Nederländerna. Article written by Lili Vasileva, Local Council s Association of Malta Vad tyckte du bäst om när du besökte Malta? Att simma vid Golden Bay, med höga vågor. Hur reste du runt på Malta? Min mormor bor i Mellieha, så när vi åkte till affären åkte vi i hennes bil. När vi åkte till Valletta, Sliema och Gozo åkte vi buss, vilket var väldigt billigt och bekvämt. Tyckte du att det var lätt att hitta information om kollektivtrafik på Malta? Ja, min familj köpte en karta med alla busslinjer så vi hade en god översikt över bussarna på Malta. Har du några förslag på hur man kan förbättra informationen kring kollektivtrafik för turister? Jag tycker att ett bra sätt att marknadsföra kollektivtrafik är att förtydliga hur billiga busbiljetterna är. I Nederländerna är bussbiljetter dubbelt så dyra! Vinnarbilder i Maltas fototävling

11 page 11 Dela våra upplevelser! Ifall du skulle vilja få mer information om de två projekten, följ oss och delta i våra diskussioner på LinkedIn och Facebook. SEEMORE & STARTER har på LinkedIn skapat en grupp som heter Tourism and Mobility. Gå med i denna grupp för att delta i diskussioner, nätverka med andra som arbetar inom detta fält eller för att ställa frågor till medlemmar i våra projektgrupper! SEEMORE & STARTER s Facebookkonto informerar om regional insatser och den senaste utvecklingen i de två projekten. Kommande aktiviteter - Nationella seminarier I SEEMORE-regionerna (se hemsidan för datum) - Femte mötet för SEEMORE-projektet i Forlì-Cesena, 3-4 April Femte mötet för STARTER-projektet i West-Balaton, 7-8 April Projektkoordinator Mobycon Ronald Jorna r.jorna@mobycon.nl Syftet med STARTER-projektet är att främja energieffektiva och hållbara transportpolicys och tillämpningar i turistområden genom samarbete mellan lokala intressenter i Local Travel Plannätverk. SEEMORE visar att regionala aktörer i åtta europeiska kustregioner kan förändra turisternas resebeteende inom en region till mer hållbara transportmedel. Projektkoordinator CINESI Maarten van Bemmelen mvanbemmelen@cinesi.es Författarna ansvarar själva för innehållet i detta dokument. Det representerar inte nödvändigtvis den Europeiska Unionens åsikter. Varken EACI eller den Europeiska Kommissionen ansvarar för användningen av informationen i detta dokument. Projekten SEEMORE och STARTER delfinansieras av Intelligent Energy Europe.

Turism och Resande. Kära läsare, I detta nummer

Turism och Resande. Kära läsare, I detta nummer Nr. 1 november 2012 Nyhetsbrev om turism och resande SEEMORE och STARTER ger tillsammans ut nyhetsbrevet två gånger per år. Alla artiklar är skrivna av projektpartners. Vill du prenumerera på nyhetsbrevet?

Läs mer

Turism och resande. Innehållförteckning Jämförelse av resultaten av delutvärderingsrapporterna Sida 2 och 3

Turism och resande. Innehållförteckning Jämförelse av resultaten av delutvärderingsrapporterna Sida 2 och 3 Nr 4 april 2014 Nyhetsbrev om turism och resande Det här nyhetsbrevet publiceras två gånger om året i samarbete mellan projekten SEEMORE och STARTER. Maarten van Bemmelen, Son Real (Mallorca) För att prenumerera

Läs mer

Turism och resande. Innehållsförteckning. Gemensamt nyhetsbrev för SEEMORE och STARTER. Nyhetsbrev om turism och resande.

Turism och resande. Innehållsförteckning. Gemensamt nyhetsbrev för SEEMORE och STARTER. Nyhetsbrev om turism och resande. Nr 2 maj 2013 Nyhetsbrev om turism och resande SEEMORE och STARTER ger tillsammans ut nyhetsbrevet två gånger per år. Alla artiklar är skrivna av projektpartners. Vill du prenumerera på nyhetsbrevet? besök

Läs mer

SEEMORE STRATEGIHANDBOK. Projektkoordinator: Dokumentets författare:

SEEMORE STRATEGIHANDBOK. Projektkoordinator: Dokumentets författare: SEEMORE STRATEGIHANDBOK Resultatdokument nr. D3.5 för SEEMORE-projektet Dokumentet producerat den: 2015-03-02 Projektkoordinator: CINESI Transport Consultants, Spanien Mr. Lluis da Victoria lvictoria@cinesi.es

Läs mer

SEEMORE ÅTGÄRDSKATALOG. Projektkoordinator: CINESI Transport Consultants, Spain Mr. Lluis da Victoria lvictoria@cinesi.es Tel.

SEEMORE ÅTGÄRDSKATALOG. Projektkoordinator: CINESI Transport Consultants, Spain Mr. Lluis da Victoria lvictoria@cinesi.es Tel. SEEMORE ÅTGÄRDSKATALOG Resultatdokument nr. 3.6 för SEEMORE-projektet Dokumentet producerat den: 2014-02-25 Projektkoordinator: CINESI Transport Consultants, Spain Mr. Lluis da Victoria lvictoria@cinesi.es

Läs mer

Min individuella uppgift om hamnens Webbsida

Min individuella uppgift om hamnens Webbsida Min individuella uppgift om hamnens Webbsida Tävlingar på FB Arrangera tävlingar över FB och dela ut fina priser till de som faktiskt vinner. Detta fungerar väldigt effektivt i nuläget. ETT bra pris/gilla

Läs mer

FORTBILDNING OM KOLLEKTIVTRAFIK OCH TURISM Rapport. Foto: Märta Gustavsson. Foto: Maria Thorell. Rapport 2012:1

FORTBILDNING OM KOLLEKTIVTRAFIK OCH TURISM Rapport. Foto: Märta Gustavsson. Foto: Maria Thorell. Rapport 2012:1 FORTBILDNING OM KOLLEKTIVTRAFIK OCH TURISM Rapport Foto: Märta Gustavsson Foto: Maria Thorell Rapport 2012:1 BIOSFÄROMRÅDE VÄNERSKÄRGÅRDEN MED KINNEKULLE Maria Thorell, Calluna och David Backelin, Koucky

Läs mer

I projektet CHAMP samlas framstående europeiska cykelstäder.

I projektet CHAMP samlas framstående europeiska cykelstäder. I projektet CHAMP samlas framstående europeiska cykelstäder. Genom att lära sig av varandra vill städerna hitta sätt att bli ännu bättre och få nya idéer för att göra cyklingen ännu säkrare och mer attraktiv.

Läs mer

Tillgänglighet och hållbar mobilitet för alla!

Tillgänglighet och hållbar mobilitet för alla! Tillgänglighet och hållbar mobilitet för alla! Hur tillgänglig är din kommun eller region? Mobilitet är en viktig komponent i våra liv vi är i regel rörliga varje dag. Vi går i skolan, besöker läkaren

Läs mer

ZA5617. Flash Eurobarometer 334 (Survey on the Attitudes of Europeans Towards Tourism in 2012) Country Questionnaire Finland (Swedish)

ZA5617. Flash Eurobarometer 334 (Survey on the Attitudes of Europeans Towards Tourism in 2012) Country Questionnaire Finland (Swedish) ZA567 Flash Eurobarometer 334 (Survey on the Attitudes of Europeans Towards Tourism in 0) Country Questionnaire Finland (Swedish) FL334 - European's Attitudes towards Tourism - FIS D Hur gammal är ni?

Läs mer

ISEMOA:s tillgänglighetsrevision så går den till

ISEMOA:s tillgänglighetsrevision så går den till ISEMOA:s så går den till www.isemoa.eu ISEMOA pågår från maj 2010 till maj 2013. ISEMOA finansieras av EU inom programmet IEE 2009 STEER. Utgivare: Austrian Mobility Research FGM-AMOR (Projektkoordinator).

Läs mer

BLIR DIN STAD DEN FÖRSTA EUROPEISKA HUVUDSTADEN FÖR SMART TURISM?

BLIR DIN STAD DEN FÖRSTA EUROPEISKA HUVUDSTADEN FÖR SMART TURISM? BLIR DIN STAD DEN FÖRSTA EUROPEISKA HUVUDSTADEN FÖR SMART TURISM? FAKTABLAD 1. BLIR DIN STAD DEN FÖRSTA EUROPEISKA HUVUDSTADEN FÖR SMART TURISM? I linje med en förberedande åtgärd föreslagen av Europaparlamentet,

Läs mer

Jag har något att berätta

Jag har något att berätta Jag har något att berätta Resenärer vill komma hem från en resa och kunna dela med sig av en fantastisk berättelse; om den överraskande goda middagen på en nyöppnad restaurang, om hur man hittade ett undangömt

Läs mer

ZA5887. Flash Eurobarometer 370 (Attitudes of Europeans towards Tourism in 2013) Country Questionnaire Sweden

ZA5887. Flash Eurobarometer 370 (Attitudes of Europeans towards Tourism in 2013) Country Questionnaire Sweden ZA887 Flash Eurobarometer 70 (Attitudes of Europeans towards Tourism in 0) Country Questionnaire Sweden Tourism - SE D Hur gammal är du? (SKRIV NER OM "VÄGRAR" KOD '99') D Kön Man Kvinna (FRÅGA ALLA) Q

Läs mer

Uppsala Spårväg. för en framtida hållbar kollektivtrafik

Uppsala Spårväg. för en framtida hållbar kollektivtrafik Uppsala Spårväg för en framtida hållbar kollektivtrafik Uppsala växer Uppsala växer och är en av Europas mest expansiva regioner. År 2050 förväntas vi bli 340 000 invånare. Vi ser positivt på denna utveckling.

Läs mer

ZA6285. Flash Eurobarometer 414 (Preferences of Europeans towards Tourism, 2015) Country Questionnaire Finland (Swedish)

ZA6285. Flash Eurobarometer 414 (Preferences of Europeans towards Tourism, 2015) Country Questionnaire Finland (Swedish) ZA68 Flash Eurobarometer (Preferences of Europeans towards Tourism, 0) Country Questionnaire Finland (Swedish) FL TourismFIS D Hur gammal är ni? (SKRIV NER OM "VÄGRAR" KOD '99') D Kön Man Kvinna (FRÅGA

Läs mer

Checklista för insamling av bakgrundsinformation och relevanta dokument

Checklista för insamling av bakgrundsinformation och relevanta dokument Checklista för insamling av bakgrundsinformation och relevanta dokument Annex 4 till ISEMOA:s tillgänglighetsrevision stegvis guide för revisorn November 2012 Project Coordinator: Michaela Kargl Austrian

Läs mer

Regional cykelstrategi

Regional cykelstrategi Regional cykelstrategi SATSA II VÄLKOMNA! Syfte och mål Skapa en regional plattform för cykelfrågan i Stockholms län, så att cykeltrafiken kan öka som andel av det totala resandet. Ta fram ett väl underbyggt

Läs mer

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Uppdrag Se över hur det lokala besöksnäringssamarbetet för Värmdö bör organiseras För att skapa lokalt engagemang och mervärde åt

Läs mer

Därför reser vi mindre 2018

Därför reser vi mindre 2018 Vagabonds och Europeiska ERV:s Resebarometer 2019 1 Därför reser vi mindre 2018 2018 blev året då den mångåriga trenden med ökat utlandsresande bröts. Flygskam, valutaras och värmebölja fick färre att

Läs mer

Välkomna till Tankesmedjan för friluftsliv 2014

Välkomna till Tankesmedjan för friluftsliv 2014 Välkomna till Tankesmedjan för friluftsliv 2014 Vägar ut friluftslivets fysiska, rättsliga och känslomässiga förutsättningar. Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2014-04-23 1 Johanna

Läs mer

Boendeparkering i Hejdegården

Boendeparkering i Hejdegården Boendeparkering i Hejdegården I Linköping värdesätter vi en grön och skön stad. Från den första oktober 2015 införs boendeparkering i Hejdegården. Boendeparkeringen förenklar parkeringen i området och

Läs mer

Hur kan man locka fler ungdomar till Göteborgs hamns hemsida?

Hur kan man locka fler ungdomar till Göteborgs hamns hemsida? Hur kan man locka fler ungdomar till Göteborgs hamns hemsida? När man går in på en webbsida är det utseendet och designen som står i centrum. Om det är en färglös hemsida kopplar man direkt det till något

Läs mer

16 22 SEPTEMBER #mobilityweek

16 22 SEPTEMBER #mobilityweek 16 22 SEPTEMBER 2019 #mobilityweek Om EUROPEISKATRAFIKANTVECKAN EUROPEISKATRAFIKANTVECKAN äger rum den 16 22 september varje år och är ett tillfälle för kommuner och städer att prova hållbara transportalternativ.

Läs mer

Att vara InfoPoint! i Bohuslän 2017

Att vara InfoPoint! i Bohuslän 2017 Att vara InfoPoint! i Bohuslän 2017 Turistrådet Västsverige en del av Västra Götalandsregionen Dagens besöksservice Möten mellan människor uppskattas mest av besökare vid sidan av själva reseanledningen.

Läs mer

PARKERINGS POLICY F Ö R H Ö G A N Ä S K O M M U N ANTAGET I KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-09-19 HÖGANÄS KOMMUN FÖRVALTNING 2013-05-14 0 (5)

PARKERINGS POLICY F Ö R H Ö G A N Ä S K O M M U N ANTAGET I KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-09-19 HÖGANÄS KOMMUN FÖRVALTNING 2013-05-14 0 (5) 2013-05-14 0 (5) PARKERINGS POLICY F Ö R H Ö G A N Ä S K O M M U N ANTAGET I KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-09-19 FÖRVALTNING 1 (5) INLEDNING Höganäs kommun växer och utvecklas, både i yta och befolkningsmässigt.

Läs mer

Parapply. Agnes Djurberg Ebba Johansson Jonathan Nyman Gerda Peterson

Parapply. Agnes Djurberg Ebba Johansson Jonathan Nyman Gerda Peterson Agnes Djurberg Ebba Johansson Jonathan Nyman Gerda Peterson I inga bebodda delar av Sverige regnar det så mycket som i Halland /Smhi Med ett paraply håller du dig torr under hela resan från dörr till dörr

Läs mer

Final i UEFA Women s Champions League 2014 Estádio do Restelo, Lissabon

Final i UEFA Women s Champions League 2014 Estádio do Restelo, Lissabon Final i UEFA Women s Champions League 2014 Estádio do Restelo, Lissabon Tillgänglighetsinformation för supportrar med funktionsnedsättning Med stöd av Centrumet för tillgång till fotboll i Europa www.cafefootball.eu

Läs mer

Jönköping Airport 1 X 2. Barnarpsgatan 23 A6 Center Smedjegatan 3 036-30 72 22 036-559 15 00 036-30 74 44

Jönköping Airport 1 X 2. Barnarpsgatan 23 A6 Center Smedjegatan 3 036-30 72 22 036-559 15 00 036-30 74 44 Jönköping Airport Hur många charterdestinationer kan du välja på under 2014 från Jönköping Airport? 7 10 13 Swanson s Vilken är USA s folkrikaste delstat? New York Texas Kalifornien Apollo Var kommer Sveriges

Läs mer

EUROPEISKA RÅDET Bryssel den 31 maj 2013 (OR. en)

EUROPEISKA RÅDET Bryssel den 31 maj 2013 (OR. en) EUROPEISKA RÅDET Bryssel den 31 maj 2013 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2013/0900 (NLE) EUCO 110/13 INST 234 POLGEN 69 OC 295 RÄTTSAKTER Ärende: UTKAST TILL EUROPEISKA RÅDETS BESLUT om Europaparlamentets

Läs mer

Swedavias resvanebarometer

Swedavias resvanebarometer Swedavias resvanebarometer 2011 Kommentarer: Antalet passagerare vid Swedavias flygplatser ökade med 13 procent under 2011, en historiskt mycket hög siffra och oöverträffad sedan 1980-talet. Swedavias

Läs mer

Nikolaos TSIAMIS Europa Direkt-nätverkssamordnare. Europa Direkt-nätverk EU på lokal och regional nivå

Nikolaos TSIAMIS Europa Direkt-nätverkssamordnare. Europa Direkt-nätverk EU på lokal och regional nivå Nikolaos TSIAMIS Europa Direkt-nätverkssamordnare Europa Direkt-nätverk EU på lokal och regional nivå Europa Direkt-nätverk För att informera lokalt ute i landet har EU-kommissionen byggt upp i alla 28

Läs mer

Resenärer ger förslag till bättre kollektivtrafik

Resenärer ger förslag till bättre kollektivtrafik Resenärer ger förslag till bättre kollektivtrafik 1 av 5 resenärer tycker att det är svårt att förstå vilken biljett de behöver och hur de ska köpa biljetterna. Hälften av resenärerna anser att meddelanden

Läs mer

Inkomna synpunkter till Trafikplanen

Inkomna synpunkter till Trafikplanen Inkomna synpunkter till Trafikplanen Mitt förslag är en fortsättning av gång och cykelvägen längs med Stenskogsvägen ända ut till Backagården Jag bor med min familj i Yxnaholma vi och många med oss skulle

Läs mer

Tillväxtverkets rapport 5 strategiska huvudområden

Tillväxtverkets rapport 5 strategiska huvudområden Järvsö = Cykel Tillväxtverkets rapport 5 strategiska huvudområden O ka kunskapen och förba ttra metoder for uppföljning Utveckla framgångsrika cykelleder utifrån lokala förutsa ttningar Involvera de offentliga

Läs mer

Hållbart resande i Jönköping. Olle Gustafsson Projektledare Hållbart resande Jönköpings kommun

Hållbart resande i Jönköping. Olle Gustafsson Projektledare Hållbart resande Jönköpings kommun Hållbart resande i Jönköping Olle Gustafsson Projektledare Hållbart resande Jönköpings kommun Vad är hållbart resande? - Beteendepåverkan för ökad gång, cykling och resande med kollektivtrafik - Effektiviserad

Läs mer

Uppsala till tio i topp bland sommarstäder! Sex förslag för att göra det möjligt till 2014

Uppsala till tio i topp bland sommarstäder! Sex förslag för att göra det möjligt till 2014 Uppsala till tio i topp bland sommarstäder! Sex förslag för att göra det möjligt till 2014 Hårda fakta Uppsala först som 52:a bland Sveriges sommarstäder, långt efter städer som Motala och Örebro. Nästan

Läs mer

November 2013. September 2013. Medborgarpanel 6. Kollektivtrafik

November 2013. September 2013. Medborgarpanel 6. Kollektivtrafik November 2013 September 2013 Medborgarpanel 6 Kollektivtrafik 1 Inledning Landstinget Kronoberg har utöver det huvudsakliga uppdraget att bedriva hälso- och sjukvård även uppdrag inom andra områden, som

Läs mer

CrossFit Camp DUBBLA TRÄNINGSPASS STRAND RELAX GOD MAT SPANIEN - OKTOBER 2015. Glädje - Gemenskap - Inspiration

CrossFit Camp DUBBLA TRÄNINGSPASS STRAND RELAX GOD MAT SPANIEN - OKTOBER 2015. Glädje - Gemenskap - Inspiration CrossFit Camp DUBBLA TRÄNINGSPASS STRAND RELAX GOD MAT SPANIEN - OKTOBER 2015 Vi vill skapa träningsresor som utvecklar dig på många sätt! Du skall komma hem som dig själv men starkare både fysiskt och

Läs mer

ENERGIKONTOR SYDOSTS NYHETSBREV OM EUROPEISKA TRAFIKANTVECKAN, NR 7-2008 (080911)

ENERGIKONTOR SYDOSTS NYHETSBREV OM EUROPEISKA TRAFIKANTVECKAN, NR 7-2008 (080911) TRAFIKANTVECKAN, NR 7-2008 (080911) Ett 40-tal aktiviteter under trafikantveckan Cirka 40 aktiviteter med koppling till hållbart resande kommer att genomföras i regionen under Europeiska trafikantveckan.

Läs mer

Greenbook är tjänsten som vill inspirera och utmana skeptiska bil användare att åka kollektivt, de ska inte se det som ett måste utan något som de

Greenbook är tjänsten som vill inspirera och utmana skeptiska bil användare att åka kollektivt, de ska inte se det som ett måste utan något som de Greenbook är tjänsten som vill inspirera och utmana skeptiska bil användare att åka kollektivt, de ska inte se det som ett måste utan något som de verkligen vill göra. Kollektiv åkning kommer nu att bli

Läs mer

Kommunikation som skapar affärer

Kommunikation som skapar affärer Maria Baldin, kommunikations- och hållbarhetschef Kommunikation som skapar affärer siemens.com/answers Upplägg Kort om Siemens Hur är vi organiserade? Kommunikation som skapar affärer Några exempel Page

Läs mer

Resor med buss eller tåg i Västmanland

Resor med buss eller tåg i Västmanland Resor med buss eller tåg i Västmanland Här kan du läsa hur du ska göra när du vill resa med buss och tåg i Västmanland Bolaget du reser med heter VL. Du får veta var du kan köpa biljetter och hur du gör

Läs mer

Regional attityd- och resvaneundersökning - en sammanställning av resultat från 13 kommuner i 4 län

Regional attityd- och resvaneundersökning - en sammanställning av resultat från 13 kommuner i 4 län Regional attityd- och resvaneundersökning - en sammanställning av resultat från 1 kommuner i 4 län Bästa Resan - projektet syftar till att uppnå attraktiva och konkurrenskraftiga arbetsmarknadsregioner

Läs mer

Härnösands Gymnasium, TETD08

Härnösands Gymnasium, TETD08 Utgångspunkt Vid festivaldagen fick alla deltagande klasser uppgiften: Utveckla produkt, tjänst eller koncept för våra rullande transporter, som påverkar människors vilja att resa och frakta miljövänligt..

Läs mer

Fördelar med hållbara transportmedel Del 1 / Övning 3

Fördelar med hållbara transportmedel Del 1 / Övning 3 Energibesparing och hållbara transporter Stödpapper 3 Fördelar med hållbara transportmedel Del 1 / Övning 3 Hållbara transporter är snabba och flexibla Nästan hälften av alla bilresor i Europa är kortare

Läs mer

Offentligt samråd om en möjlig revidering av förordning (EG) nr 764/2008 om ömsesidigt erkännande

Offentligt samråd om en möjlig revidering av förordning (EG) nr 764/2008 om ömsesidigt erkännande Offentligt samråd om en möjlig revidering av förordning (EG) nr 764/2008 om ömsesidigt erkännande Fält märkta med är obligatoriska. Namn E-post Inledning 1 Om ett företag lagligen säljer en produkt i en

Läs mer

Koncernkontoret Avdelning för samhällsplanering

Koncernkontoret Avdelning för samhällsplanering Avdelning för samhällsplanering Enheten för infrastruktur Lars Brümmer Infrastrukturstrateg 044-309 32 03 lars.brummer@skane.se Datum 2013-08-18 1 (8) Inriktning för fortsatt cykelutveckling i Skåne Bakgrund

Läs mer

STORGATAN 53 GÖTEBORG

STORGATAN 53 GÖTEBORG STORGATAN 53 GÖTEBORG MITT I MALMÖ, MED BÄSTA LÄGET VÄLKOMMEN TILL STORGATAN 53 Det här huset uppfördes av Folksam i slutet på 50-talet. Med sin rika historia, vackra detaljer och centrala läge är det

Läs mer

Så här kan framtidens kollektivtrafik se ut

Så här kan framtidens kollektivtrafik se ut Så här kan framtidens kollektivtrafik se ut Grundat 1987 av 4 forskare i Lund Idag 80 personer anställda Kontor i Lund, Stockholm, Göteborg Arbetar inom hela området trafikplanering Inget annat än hållbara

Läs mer

Den globala resenärens bild av Sverige som land och resmål

Den globala resenärens bild av Sverige som land och resmål Den globala resenärens bild av Sverige som land och resmål Foto: Simon Paulin/Iimagebank.sweden.se Foto: Tomas Utsi/imagebank.sweden.se VERSION 1.0 DEN GLOBALA RESENÄRENS BILD AV SVERIGE INLEDNING Foto:

Läs mer

Sammanställning av samråd med boende i Njurunda den 25 april ÅVS resor Njurunda-Sundsvall

Sammanställning av samråd med boende i Njurunda den 25 april ÅVS resor Njurunda-Sundsvall Sammanställning av samråd med boende i Njurunda den 25 april ÅVS resor Njurunda-Sundsvall Med vilka färdmedel skulle du vilja resa sträckan Njurunda-Sundsvall? Pendeltåg Cykla, pendeltåg, buss Cykel och

Läs mer

Tal av Guy Crauser, Europeiska kommissionen Generaldirektör, DG Regionalpolitik

Tal av Guy Crauser, Europeiska kommissionen Generaldirektör, DG Regionalpolitik Mina damer och herrar Seminarium: Europaforum Norra Sverige IV 6 juni, 2002 Sundsvall, Sverige Tal av Guy Crauser, Europeiska kommissionen Generaldirektör, DG Regionalpolitik Jag är mycket glad att ha

Läs mer

Europaparlamentets sammansättning inför valet 2014

Europaparlamentets sammansättning inför valet 2014 P7_TA(2013)0082 Europaparlamentets sammansättning inför valet 2014 Europaparlamentets resolution av den 13 mars 2013 om Europaparlamentets sammansättning inför valet 2014 (2012/2309(INL)) Europaparlamentet

Läs mer

falun.se/resecentrum Samhällsinformation Resecentrum Falun Följ med på resan! Ett viktigt steg mot en större stad

falun.se/resecentrum Samhällsinformation Resecentrum Falun Följ med på resan! Ett viktigt steg mot en större stad falun.se/resecentrum Samhällsinformation Resecentrum Falun Ett viktigt steg mot en större stad Följ med på resan! Nu bygger vi framtidens Falun En satsning för dig och morgondagens falubor! I en modern

Läs mer

Kombinerad mobilitet i Norden. Tommy Vestlie, senior advisor, sustainable travel

Kombinerad mobilitet i Norden. Tommy Vestlie, senior advisor, sustainable travel Kombinerad mobilitet i Norden Tommy Vestlie, senior advisor, sustainable travel 1 En 20 min resa genom nuläget i Norden Definitionen av kombinerad mobilitet. Ett urval över vad som händer i branschen just

Läs mer

Detta är Västsvenska paketet

Detta är Västsvenska paketet Västsvenska paketet en satsning som öppnar för framtiden Detta är Västsvenska paketet Foto: Folio Bildbyrå Vi vill skapa ett attraktivt, hållbart och växande Västsverige Västsverige växer, utvecklas och

Läs mer

ZA5905. Flash Eurobarometer 392 (Preferences of Europeans towards Tourism, 2014) Country Questionnaire Finland (Swedish)

ZA5905. Flash Eurobarometer 392 (Preferences of Europeans towards Tourism, 2014) Country Questionnaire Finland (Swedish) ZA90 Flash Eurobarometer 9 (Preferences of Europeans towards Tourism, 0) Country Questionnaire Finland (Swedish) FL 9 - Preferences of Europeans towards tourism - FIS D Hur gammal är ni? (SKRIV NER OM

Läs mer

Svenskarna inte lättskrämda

Svenskarna inte lättskrämda Pressrelease 20 sept: Resebarometern Svenskarna inte lättskrämda Terrorattentat verkar inte skrämma svenskarna från att resa utomlands. Känns det osäkert på en plats reser vi helt enkelt till en annan.

Läs mer

Svenska Cykelstäder. Verksamhetsplan för Antagen vid höstmöte 17 oktober 2017 VERKSAMHETSPLAN SVENSKA CYKELSTÄDER

Svenska Cykelstäder. Verksamhetsplan för Antagen vid höstmöte 17 oktober 2017 VERKSAMHETSPLAN SVENSKA CYKELSTÄDER Kansli Svenska Cykelstäder info@svenskacykelstader.se 073-324 77 84 Svenska Cykelstäder Verksamhetsplan för 2018 2019 Antagen vid höstmöte 17 oktober 2017 Introduktion Svenska Cykelstäder vill öka andelen

Läs mer

Västsvenska paketet och kollektivtrafiken inför 2013

Västsvenska paketet och kollektivtrafiken inför 2013 Västsvenska paketet och kollektivtrafiken inför 2013 Statusläge Studiebesök 20120906 Sida 1 Vem står bakom? Västsvenska paketet beslutades i november 2009 genom ett avtal mellan Trafikverket Västra Götalandsregionen

Läs mer

Europa Direkt nätverk EU på lokal och regional nivå. Katarina ARESKOUG MASCARENHAS Chef för EU-kommissionen i Sverige

Europa Direkt nätverk EU på lokal och regional nivå. Katarina ARESKOUG MASCARENHAS Chef för EU-kommissionen i Sverige EU på lokal och regional nivå Katarina ARESKOUG MASCARENHAS Chef för EU-kommissionen i Sverige Syftet med EDIC Nätverket av Europa Direkt informationskontor (EDIC) är sedan 2005 ett av EU:s viktigaste

Läs mer

Besöksnäringens dag 2018

Besöksnäringens dag 2018 1 Besöksnäringens dag 2018 09.00 Inledning och välkommen 09.15 Långsiktig framgång skapar vi tillsammans 09.30 Lalandia 10.00 Kaffe och macka 10.30 På gång i Östergötland 12.00 Lunch 4. Skapa bra beslutsunderlag

Läs mer

FÖRHANDLINGARNA OM BULGARIENS OCH RUMÄNIENS ANSLUTNING TILL EUROPEISKA UNIONEN

FÖRHANDLINGARNA OM BULGARIENS OCH RUMÄNIENS ANSLUTNING TILL EUROPEISKA UNIONEN FÖRHANDLINGARNA OM BULGARIENS OCH RUMÄNIENS ANSLUTNING TILL EUROPEISKA UNIONEN Bryssel den 31 mars 2005 (OR. en) AA 23/2/05 REV 2 ANSLUTNINGSFÖRDRAGET: SLUTAKT UTKAST TILL RÄTTSAKTER OCH ANDRA INSTRUMENT

Läs mer

Framkomlighetsstrategin Sammanfattning

Framkomlighetsstrategin Sammanfattning Framkomlighetsstrategin Sammanfattning stockholm.se/trafiken 1 2 Varför behövs en framkomlighetsstrategi? Stockholm fortsätter att växa. År 2030 kommer Stockholms stads befolkning att ha ökat med cirka

Läs mer

DAVIS CUP-RESA. SCHWEIZ vs. SVERIGE september ÖG NBLICK! SANNINGENS TEAM SPONSOR DC-LAGET

DAVIS CUP-RESA. SCHWEIZ vs. SVERIGE september ÖG NBLICK! SANNINGENS TEAM SPONSOR DC-LAGET SCHWEIZ vs. SVERIGE 14 17 september SANNINGENS ÖG NBLICK! TEAM SPONSOR DC-LAGET Tennisbiljetter hela helgen Aktivitet med L-A Wahlgren* 3 hotellnätter inkl. frukost Träffa svenska DC-laget* Möjlighet till

Läs mer

Enhet: Datum: Starttid: Sluttid: [ ] N/A ( ) Ja (1) ( ) Nej (0) [ ] N/A ( ) Ja (1) ( ) Nej (0) [ ] N/A ( ) Ja (1) ( ) Nej (0)

Enhet: Datum: Starttid: Sluttid: [ ] N/A ( ) Ja (1) ( ) Nej (0) [ ] N/A ( ) Ja (1) ( ) Nej (0) [ ] N/A ( ) Ja (1) ( ) Nej (0) 1 av 5 2012-11-21 18:19 Värdskap Enhet: Datum: Starttid: Sluttid: Besöksinformation 1. Enhetsnamn 2. Ort Välj land och specificera ort i kommentarfältet 3. Land som gästen(erna) reste från Land där mystery

Läs mer

Ljustern en tillgång

Ljustern en tillgång Ljustern en tillgång Projektet har lett till fler besökare och ökad användning av området. Foto: Jonas Lindgren Projektägare: Södra Dalarnas Utveckling, ekonomisk förening Projektledare: Sofie Jutner Kommun:

Läs mer

ZA6654. Flash Eurobarometer 432 (Preferences of Europeans towards Tourism, January 2016) Country Questionnaire Sweden

ZA6654. Flash Eurobarometer 432 (Preferences of Europeans towards Tourism, January 2016) Country Questionnaire Sweden ZA66 Flash Eurobarometer (Preferences of Europeans towards Tourism, January 06) Country Questionnaire Sweden FL Tourism SE D Hur gammal är du? (SKRIV NER OM "VÄGRAR" KOD '99') D Kön Man Kvinna (FRÅGA ALLA)

Läs mer

En sammanställning av dialogmötet 9 januari 2018

En sammanställning av dialogmötet 9 januari 2018 Hur vill du resa i Sigtuna kommun? En sammanställning av dialogmötet 9 januari 2018 www.sigtuna.se Dialogmöte 9 januari 2018 Den 9 januari 2018 bjöd Sigtuna kommun in till ett dialogmöte för att diskutera

Läs mer

En växlande cykelupplevelse 2014-08-14

En växlande cykelupplevelse 2014-08-14 En växlande cykelupplevelse 2014-08-14 Mål: När Sydostleden är etablerad skall den årligen generera minst 50 miljoner i ökad turismomsättning 8000 cyklister/år cyklar då hela sträckan och 30 000 cyklar

Läs mer

VASA STADS UTVECKLINGSPLAN FÖR CYKLINGEN 2013

VASA STADS UTVECKLINGSPLAN FÖR CYKLINGEN 2013 VASA STADS UTVECKLINGSPLAN FÖR CYKLINGEN 2013 MÅLET EN FUNGERANDE CYKELSTAD MÅLET EN FUNGERANDE CYKELSTAD Vasa stad har som mål att få folk att cykla mera. Trafikmiljön i Vasa börjar utvecklas så att man

Läs mer

Res klokt framtidens resenärer

Res klokt framtidens resenärer Res klokt framtidens resenärer Många barn lär sig i dag att det enda färdmedlet är bil. Man blir skjutsad till skolan, till fritidsaktiviteter och till vänner och bekanta. När de blir äldre och ska ta

Läs mer

JPI Urban europe and Innovation Call - Making Cities Work

JPI Urban europe and Innovation Call - Making Cities Work JPI Urban europe and Innovation Call - Making Cities Work Joint Program Initiative - Urban Europe JPI Urban Europe handlar om att samordna forskningen om och ta fram europeiska lösningar för urbana utmaningar.

Läs mer

CYKELBESIKTNING 2009 Hållbart resande i Umeåregionen / VIVA arbete unga VIVA resurs / NTF Västerbotten 2009-10-02

CYKELBESIKTNING 2009 Hållbart resande i Umeåregionen / VIVA arbete unga VIVA resurs / NTF Västerbotten 2009-10-02 CYKELBESIKTNING 2009 Hållbart resande i Umeåregionen / VIVA arbete unga VIVA resurs / NTF Västerbotten 2009-10-02 Sammanfattning Projektet Hållbart resande i Umeåregionen arbetar för att resorna i Umeåregionen

Läs mer

Studiebesök TÖI måndag 24 oktober. Västsvenska paketet och projektet KomFram Göteborg

Studiebesök TÖI måndag 24 oktober. Västsvenska paketet och projektet KomFram Göteborg Studiebesök TÖI måndag 24 oktober Västsvenska paketet och projektet KomFram Göteborg Punkter Göteborgsområdet Västsvenska paketet lite kort Långsiktiga ambitionen Satsningar inför trängselskatten 2013

Läs mer

Verksamhetsplan år 2019 för kompetens- och projektplattformen Hållbart resande väst

Verksamhetsplan år 2019 för kompetens- och projektplattformen Hållbart resande väst Verksamhetsplan år 2019 för kompetens- och projektplattformen Hållbart resande väst Bakgrund I juni 2015 beslutade kollektivtrafiknämnden att en kompetens- och projektplattform för hållbart resande Hållbart

Läs mer

SVENSKA Inplaceringstest A

SVENSKA Inplaceringstest A SVENSKA Inplaceringstest A Välj ett ord som passar i meningen. Använd bara ordet en gång. Exempel: Smöret står i kylskåpet. Det ringer på dörren. Han fick ett brev från mamma. De pratar om vädret. om /

Läs mer

Ordförandens rader. Nyhetsbrev November Hänt sen sist. Medlemsinfo. Spaning. Program November. Nätverkslunch 5 november vi ses på Il Paradiso

Ordförandens rader. Nyhetsbrev November Hänt sen sist. Medlemsinfo. Spaning. Program November. Nätverkslunch 5 november vi ses på Il Paradiso Nyhetsbrev November 2018 Ordförandens rader I FÖRRA VECKAN VAR DET LA GRANDE FINALE det stora mötet för två av Europas SWEA-regioner VEMA (Västra Europa, Mellanöstern och Afrika) och OEMA (Östra Europa,

Läs mer

Khanom en av de bäst bevarade hemligheterna i Thailand

Khanom en av de bäst bevarade hemligheterna i Thailand Khanom en av de bäst bevarade hemligheterna i Thailand Njut av den lugnande och vackra kuststaden Khanom som ännu inte blivit upptäckt som turistdestination. Staden är belägen i södra Thailand och är en

Läs mer

Gästundersökning 2016

Gästundersökning 2016 Gästundersökning 2016 Under nio sommarveckor 2016 har 27 ungdomar samlat in mer än 2 000 enkätsvar via onlinetjänsten SurveyMonkey. Syftet med undersökningen är att få en bättre bild av vem våra besökare

Läs mer

Kundundersökning juli 2011. Operatör: Destination Gotland Trafikslag: Färja Sträcka: Nynäshamn - Visby

Kundundersökning juli 2011. Operatör: Destination Gotland Trafikslag: Färja Sträcka: Nynäshamn - Visby Kundundersökning juli 2011 Operatör: Destination Gotland Trafikslag: Färja Sträcka: Nynäshamn - Visby Innehållsförteckning Bakgrund och syfte Sid 3 Metodbeskrivning Sid 4 Klassificering av indexnivåer

Läs mer

Besöknäringsstrategi 2016-2018. Fastställd av kommunfullmäktige 2016-02-22, 4 Uppdateras före 2020-02-28

Besöknäringsstrategi 2016-2018. Fastställd av kommunfullmäktige 2016-02-22, 4 Uppdateras före 2020-02-28 Besöknäringsstrategi 2016-2018 Fastställd av kommunfullmäktige 2016-02-22, 4 Uppdateras före 2020-02-28 Foto: Victoria Hallqvist Besöksnäringen är en av världens största näringar. Den totala turismkonsumtionen

Läs mer

Regional infrastruktur Skånes Tekniska chefer, 6 oktober 2017

Regional infrastruktur Skånes Tekniska chefer, 6 oktober 2017 Regional infrastruktur Skånes Tekniska chefer, 6 oktober 2017 Kerstin Åklundh, Infrastrukturstrateg, Region Skåne Region Skånes RTI-plan 2018-2029 Regional medfinansiering av infrastruktur 4,3 mdr. Budget

Läs mer

Mötesplats Skåne 2013 Så kan kollektivtrafiken utveckla Skåne två goda exempel

Mötesplats Skåne 2013 Så kan kollektivtrafiken utveckla Skåne två goda exempel Mötesplats Skåne 2013 Så kan kollektivtrafiken utveckla Skåne två goda exempel Malmö 16 augusti 2013 Så kan kollektivtrafiken utveckla Skåne Skåne en region med stora möjligheter men också med betydande

Läs mer

Släpp loss potentialen i Europas småskaliga vattenkraft!

Släpp loss potentialen i Europas småskaliga vattenkraft! Släpp loss potentialen i Europas småskaliga vattenkraft! HISTORISKA ANLÄGGNINGAR & VATTENKRAFT Det finns en outnyttjad potential för mer småskalig vattenkraft i Europas tusentals historiska kvarnar, vattenhjul,

Läs mer

Introduktion till kurspaketet Energibesparing och hållbara transporter

Introduktion till kurspaketet Energibesparing och hållbara transporter 1 till kurspaketet Energibesparing och hållbara transporter Denna introduktion till ämnet energibesparing och hållbara transporter riktar sig till personer som arbetar med invandrare, och som vill stödja

Läs mer

Planeten ska med! Hållbar mobilitet, SWEPOMM

Planeten ska med! Hållbar mobilitet, SWEPOMM Planeten ska med! Hållbar mobilitet, SWEPOMM Kort om Riksbyggen Bygger fastigheter med bostadsrätt Skapar bostadsrättsföreningar Förvaltar fastigheterna åt bostadsrättsföreningarna Antal anställda ca 2

Läs mer

Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap

Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap Visit Östergötland - för en Visit Östergötland är det nya namnet på det som tidigare hette Östsvenska turistrådet. Förutom att byta namn har vi även påbörjat

Läs mer

InfoBox. Jessica Helenius Umeå Universitet Dept of Informatik Höst - 2011 helenius.jessica@gmail.com

InfoBox. Jessica Helenius Umeå Universitet Dept of Informatik Höst - 2011 helenius.jessica@gmail.com InfoBox Jessica Helenius Höst - 2011 helenius.jessica@gmail.com Marie Stenmark Höst 2011 marie.stenmark@hotmail.com ABSTRAKT I detta grupparbete har gruppen valt att utveckla en informationsenhet, som

Läs mer

Premiär för Stockholms nya elbusslinje

Premiär för Stockholms nya elbusslinje Premiär för Stockholms nya elbusslinje publ icerat av U L O 1 6 MA RS 201 5 SID A F Ö R U TSKRIF T Kraften kommer från ovan. Två av Stockholms nya laddhybridbussar, Volvo Electric Hybrid, vid laddstationen

Läs mer

Starta din försäljning med hjälp av sociala medier

Starta din försäljning med hjälp av sociala medier Starta din försäljning med hjälp av sociala medier Facebook Ett av de snabbaste sätten att sprida sin webbutik och få sin första beställning är att använda sig av Facebook. Det finns två olika sätt att

Läs mer

Resebarometern 2019 tabellerna. Resebarometern görs av analysföretaget Resurs i samarbete med Resemagasinet Vagabond och Europeiska ERV.

Resebarometern 2019 tabellerna. Resebarometern görs av analysföretaget Resurs i samarbete med Resemagasinet Vagabond och Europeiska ERV. Resebarometern 2019 tabellerna Resebarometern görs av analysföretaget Resurs i samarbete med Resemagasinet Vagabond och Europeiska ERV. 1 Så reste vi 2018 Den mångåriga trenden med ökande utlandsresande

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL REPUBLIKEN MALTA

VÄLKOMMEN TILL REPUBLIKEN MALTA RESA MALTA VÄLKOMMEN TILL REPUBLIKEN MALTA Den vackra östaten Malta ligger i mellersta Medelhavet, mellan Libyen i söder och Italien i norr. Malta är Europas sydligaste stat och har drygt 400 000 invånare.

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR. Ortsutvecklingsmöte i Västerlanda Våren 2013. Datum och tid 2013-10-17 kl. 19.00-20.40. Västerlanda bygdegård.

MINNESANTECKNINGAR. Ortsutvecklingsmöte i Västerlanda Våren 2013. Datum och tid 2013-10-17 kl. 19.00-20.40. Västerlanda bygdegård. MINNESANTECKNINGAR Ortsutvecklingsmöte i Västerlanda Våren 2013 Datum och tid 2013-10-17 kl. 19.00-20.40 Plats Västerlanda bygdegård Moderator Maria Wramsten Willmar Medverkande från kommunen Antal besökare

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR 1(7)

MINNESANTECKNINGAR 1(7) MINNESANTECKNINGAR 1(7) Datum och tid 2012-10-11, 19:00-21:00 Plats Presidium Sekreterare Inbjudna Bohus Servicehus Lennart Dahl, ordförande Ingalill Andersson, 1:e vice ordförande Daniel Mörner, 2:e vice

Läs mer

TUFFA TRÄNINGSPASS SOL GOD MAT MARBELLA SPANIEN - APRIL 2016

TUFFA TRÄNINGSPASS SOL GOD MAT MARBELLA SPANIEN - APRIL 2016 Toughest OCR camp TUFFA TRÄNINGSPASS SOL GOD MAT MARBELLA SPANIEN - APRIL 2016 Vi vill skapa träningsresor som utvecklar dig på många sätt! Du skall komma hem som dig själv men starkare både fysiskt och

Läs mer

www.enclose.eu Nummer 10, 1 november 2014 Det här nyhetsbrevet är ett specialnummer som finns på 12 språk! Ur innehållet

www.enclose.eu Nummer 10, 1 november 2014 Det här nyhetsbrevet är ett specialnummer som finns på 12 språk! Ur innehållet Nummer 10, 1 november 2014 Hej alla läsare Dags för ENCLOSE sista nyhetsbrev! Projektet ENCLOSE, Energismart stadslogistik i kulturhistorisk miljö i små och medelstora europeiska städer, är nu klart för

Läs mer

Strategi för turism- och besöksnäring Gullspångs Kommun 2013-2015

Strategi för turism- och besöksnäring Gullspångs Kommun 2013-2015 Strategi för turism- och besöksnäring Gullspångs Kommun 2013-2015 Ulrika Nilsson 2013-05-16 Fredrik Tidholm Bakgrund Värdegrund 2020 Ur framtidsberättelsen för Gullspångs Kommun Gullspångs kommun är väl

Läs mer