Turism and resande. Innehållsförteckning. Nyhetsbrev om turism och resande. Käre läsare,

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Turism and resande. Innehållsförteckning. Nyhetsbrev om turism och resande. Käre läsare,"

Transkript

1 Nr. 3 November 2013 Turism and resande Foto: Maarten van Bemmelen Promenad mot stranden på Menorca Nyhetsbrev om turism och resande SEEMORE och STARTER ger tillsammans ut nyhetsbrevet två gånger per år. Alla artiklar är skrivna av projektpartners. Vill du prenumerera på nyhetsbrevet besök: Käre läsare, Resande på vår semesterdestination är ett ämne som påverkar oss alla personligen. Vi har bett Maarten van Bemmelen (projektledare SEEMORE) och Ronald Jorna (projektledare STARTER) berätta om sina semesterresor. Förra sommaren valde Maarten van Bemmelen att semestra på Menorca tack vare Menorcas status som UNESCO biosfärreservat samt tack vare de många naturstränderna. Han uppskattade möjligheten att nå de vackra stränderna via välskyltade promenadstigar: Menorca visar att det inte är nödvändigt med parkeringsplatser i känsliga strandområden. Cami de Cavalls gör det till och med möjligt för besökare att ta sig längs hela kustlinjen till fots, med cykel eller från hästryggen. Ronald Jorna campade i södra Frankrike och reste med bil. Trots att hållbara transportet står högt på hans agenda bestäms transportmedel utifrån destination, antal resenärer och bagage: Det ger en ambivalent känsla att parkera bilen bland andra bilar, och inte förrän då starta en fantastisk fyratimmars promenad i Gorges du Verdon. Varför finns det inte busslinjer som binder ihop de större vandringslederna? Är det ekonomiskt ogenomförbart eller borde det införas som det enda möjliga transportmedlet till ett sådant unikt naturreservat? Både Ronalt och Maarten anser att oförstörd natur och attraktiva hållbara mobilitetslösningar kan kombineras, men att det i praktiken inte alltid händer! Innehållsförteckning Lokala aktiviteter och initial resultat i Limassol och Noordwijk Sidan 2 och 3 Lokala aktiviteter I västra Balaton och Bohuslän Sidan 4 och 5 Resultat i andra regioner Sidan 6 och 7 Framtida aktiviteter Sidan 8 SEEMORE fototävlingar Sidan 9 och 10 Kommunikation och kommande event Sidan 11 Följ oss på Ronald Jorna Projektledare STARTER Maarten van Bemmelen Projektledare SEEMORE

2 sidan 2 Maria Stylianou Michaelidou, LIMASSOL TOURIST DEVELOPMENT AND PROMOTION COMPANY LIMASSOL TOURIST DEVELOPMENT AND PROMOTION COMPANY enter picture source here Lokala aktiviteter och initiala resultat i Limassol: Flygbuss Larnaca Destinationsbolaget Limassol Tourism Development and Promotion Co Ltd på Cypern har i samarbete med det lokala bussbolaget Limassol Bus Company (EAL Ltd) etablerat en busslinje som binder ihop turistområdet i Limassol med Cyperns största flygplats, Larnaca. Det finns hållplatser nära de stora hotellen (St. Raphael Hotel, GrandResort och Kanika Elias Beach Hotel) och dessa hållplatser är enkla att nå med kollektivtrafik från alla hotell i turistområdet. En stadsbuss som binder samman stadens centrum med turistområdet går var femtonde minut och stannar även vid dessa hållplatser. Tidtabellen och mer information finns på och Denna satsning är en del av aktivitetsplanen i SEEMORE-projektet där Limassol Tourism Development and Promotion Co Ltd deltar. En ny flygbusslinje som binder hop turistomårdet i Limassol med Larnaca flygplats öppnade 8 juli 2013 Styrelsen ordförande, Tony Antoniou säger: Genom denna satsning försöker vi rusta upp turismprodukten som Limassol erbjuder och samtidigt erbjuda ett hållbart och miljövänligt transportalternativ för besökare och lokalinvånare i östra Limassol. De lokala myndigheterna, Parekklishias lokala styrgrupp, välkomnade denna satsning eftersom antalet besökare har blivit fler. Den nya flygbusslinjen har fått mycket publicitet och har blivit marknadsförd i lokal media och i hotellmagasin. Företaget satsar på att förbättra infrastrukturen vid specifika busshållplatser senare i år, för att kunna erbjuda mer bekväm service åt resenärerna.

3 sidan 3 Daan Schrama, Noordwijk enter picture source here Lokala aktiviteter och initiala resultat i Noordwijk: Trafikplanering Ny busslinje till stranden Soliga dagar brukade innebära ett överflöd av strandbesökare som parkerade sina bilar i bostadsområden nära stranden i Noordwijk, Nederländerna, vilket är en populär turistdestination. Som en del av STARTERprojektet har en ny metod utvecklats vilket har underlättat trafikflödet i området och minskat bristen på parkeringsplatser. Introduktionen av en busslinje till stranden innebär att besökarna kan parkera på en stor parkeringsplats långt ifrån stranden efter att den billiga men också otillräckliga parkeringsplatsen vid stranden fyllts upp. Bussen Trafikplaneringen håller invånare och besökare i Noordwijk glada är gratis och går alla söndagar och soliga dagar från juli till september. I bostadsområdet nära stranden har parkering på gatan blivit dyrt för att motverka att besökare parkerar där, och för att hålla parkeringsplatserna till de boende. Sommaren 2013 var första gången den nya bussen och parkeringspolicyn var på plats, och det kommer att fortsätta även nästa år. För att upprätthålla denna succé kommer man att fokusera på bättre kommunikationer för strandbesökare i Noordwijk genom en större närvaro online.

4 sidan 4 Utveckling av korta förbindelser i västra Balaton-regionen Västra Balaton-regionen i Ungern kan förutom centraleuropas största sjö även erbjuda varma källor, vingårdar och nationalparker. Det enda problemet med området är att det är för populärt: eller rättare sagt att kommuikationerna kunde vara bättre utvecklade för att möta behovet hos de 3,4 miljoner turister som besöker regionen varje år. Botond Aba, KTI STARTER s projektpartners BME och KTI utvecklar ett lokalt resenätverk, Local Travel Plan Network (LTPN), som fokuserar på att koppla ihop de små regionerna inom västra Balaton-regionen i syfte att minska trafikstockningar. Denna strategi kommer att omfatta två huvudsakliga initiativ. En turismportal online kommer initialt att utvecklas för cyklister i staden Zalakaros och i nationalparken Kis-Balaton. Kommuner, hotell och andra aktörer involverade i turismindustrin har redan anslutit sig till projektet. Portalen fungerar som en guide och är gratis. Besökare kan också få tillgång till portalen genom att stanna på deltagande hotell, turistbyråer och kommuner. En mobilapp håller på att utvecklas. Det slutgiltiga målet med projektet är att inkludera guider för hela regionen, inklustive Keszthely västra Balatons huvudstad och Heviz den största termiska sjön i Europa. Det andra initiativet som utvecklats genom västra Balatons lokala resenätverk är omorganiseringen av områdets kollektivtrafik som syftar till att trafiken blir mer destinationsorienterad. En av insatserna inom detta initiativ fokuserar på att integrera tidtabeller mellan långväga järnvägstransporter och lokala transporter. Det slutgiltiga målet är att koordinera långväga transport och lokal kollektivtrafik med koncepten Park and Ride samt Bike and Ride. Dessa insatser kommer inte bara att gynna turisterna som besöker regionen utan kommer också att öka livskvaliteten för invånare i västra Balaton.

5 sidan 5 Elsie Hellström, Bohuslän Senaste åtgärderna i Bohuslän: Koncepthållplatser Inom SEEMORE-projektet och i samarbete med Västra Götalandsregionen har två stycken så kallat koncepthållplatser, roliga hållplatser, utvecklats. Designen av hållplatserna utformades av studenterna Daniel Burgos-Nyström och Maria Björnäs som är sistaårsstudenter på Göteborgs universitet och konsthögskolan i Göteborg. De vann första pris i senaste Resenärskampen, en idétävling för att utveckla kollektivtrafiken. Busshållplatserna har utrustats med vindskydd, information om närliggande resmål, fakta och frågor, ett kalejdoskop och ett sällskapsspel, vilket ska göra väntan på bussen till en lustfylld upplevelse. Resenärerna kan, genom att skanna en qr-kod med sina smarta telefoner, delta i en frågesport online. Resenärerna uppskattar det nya innehållet på busshållplatserna, speciellt informationen om hur man kan resa till närliggande destinationer. Fyra artiklar har publicerats i lokal media och många personer har deltagit i quizet. Västra Götalandsregionen planerar att utöka informationen om resemöjligheter även till andra busshållplatser.

6 Resultat i andra SEEMORE-regioner Maarten van Bemmelen, CINESI Mallorca (Spanien) Kollektivtrafikmyndigheten CTM har dragit om busslinjen som går mellan badorten Calvià och staden Palma. Den omdragna rutten har resulterad i tjugo minuters restidsförkortning, ovilket uppskattas av resenärerna. Under sommaren 2013 uppmätte CTM en 13% ökning av antalet resenärer på denna sträcka. Madeira (Portugal) Kollektivtrafikföretaget Horarios do Funchal har tagit fram en gratis audioguide för smarta telefoner. Resenärer på en specifik linje kan få turistisk information via sina hörlurar när de reser med buss på ön. Denna service lanserades i oktober 2013, lagom till starten av Madeiras turistsäsong. Dobrich (Bulgarien) SEEMORE s informationspaket som innehåller turism- och mobilitetsinformation är mycket populär bland turisterna i Dobrich kopior av informationspaketet har delats ut i receptionerna på 50 hotell. Informationspaketet går också att ladda ner från distriktets och de fyra kommunernas hemsidor. En första utvärdering visar att effekten av den integrerade SEEMORE-strategin är att fler turister väljer att resa med kollektivtrafik. Choczewo (Polen) På Bed and Bike-hemsidan finns information om cykelvänliga hotell, och det är även möjligt att boka rum och få turistinformation. 67 boenden från Choczewo finns på denna hemsida. Genom att delta i Bed and Bike-iniativet åtar sig hotellen att samla in utvärderingar från sina gäster. Malta SEEMORE-projektet på Malta har etablerat kontakt med Air Malta (som har ungefär 1,7 miljoner passagerare) och Virtu Ferries (som förbinder Malta med Sicilien). Detta har resulterat i att en artikel har blivit publicerad i Air Malta s kundtidning i augusti. Virtu Ferries har delat ut ett stort antal SEEMORE-vykort samt information om cykling ombord. Forlí-Cesena (Italien) Provinsen har arbetat med förberedelserna för ett integrerat informationspaket om hållbara resor för besökare. Paketet kommer att innehålla information om kollektivtrafik, cykelleder, transportmöjligheter i städerna, parkering, gågator, guidade turer, e-mobilitet och cykeluthyrning. Det kommer också att finnas en översikt över fritidsaktiviteter och tips på hur man kan nå dem.

7 sidan 7 Resultat i andra STARTER-regioner Liesbeth van Alphen, MOBYCON Kos (Grekland) Den första åtgärden som genomfördes på Kos är en onlineportal för turister som marknadsför användningen av cyklar och kollektivtrafik. En ny rutt har också tagits fram i samband med detta. Portalen är en komplett turistguide som erbjuder information om viktiga attraktioner, shopping, biljetter och mer. Portalen finns också tillgänglig för mobiltelefoner. Fuerteventura (Spanien) Det lokala resenätverket, Local Travel Plan Network, har etablerats på Fuertuventura och dess första åtgärd har genomförts. Den består av skapandet av en ny turistprodukt: Saltrutten med cykel, som kombinerar det lokala kulturarvet (saltutvinning samt Salt-muséet i Las Salinas) med främjandet av hållbara resor (cykelbana mellan Caleta de Fuste och Las Salinas). Werfenweng (Österrike) Baserat på beslut som fattats av det lokala resenätverket förbättrar Werfenweng informationen om mjuk mobilitet - erbjudanden. Kommunikationsbyrån Stockwerk 2 har vunnit upphandlingen och jobbar redan på en ny kommunikationsstrategi. Denna kommer att innefatta varumärkesbyggande av och information kring pendeltrafiken (som trafikeras av en el-driven buss sedan sommaren 2013) samt e-fordonsparken som förstärktes med sex bilar i somras.

8 Framtida aktiviteter en tjuvtitt på kommande aktiviteter under vintern/våren ! Efter genomförandet av diverse åtgärder i de olika regionerna under sommaren 2013, är det nu dags att se tillbaka och utvärdera. Båda projektgrupperna håller på att analysera de olika åtgärderna och reaktioner från lokala aktörer och turister. Lärdomarna från utvärderingarna kommer att användas som förberedelse inför den andra fasen av projektet. Under den kommande turistsäsongen kommer man i de olika regionerna att förbättra de nuvarande åtgärderna och implementera nya åtgärder för att erbjuda mer attraktiva mobilitetslösningar för turister. Maarten van Bemmelen, CINESI, och Liesbeth van Alphen, MOBYCON Medlemmarna i STARTER Local Travel Plan Networks kommer att fokusera på att hitta nya medlemmar. Genom att göra detta satsar de på att öka effekten av och hållbarheten i sitt nätverk. SEEMORE-regionerna kommer att organisera nationella seminarier för att dela sina erfarenheter med andra turistiska regioner i respektive land. Nästa nyhetsbrev kommer att innehålla mer detaljer kring resultaten från den första åtgärdsomgången, och ge en inblick kring de aktiviteter som är planerade för sommaren Vi ser redan fram emot detta!

9 page 9 SEEMORE s fototävlingar Foto: Guillem Febrer. Bidrag till Mallorcas fototävling. SEEMORE-regionerna har organiserat fototävlingar för att öka uppmärksamheten kring hållbara mobilitetsalternativ. Projektpartners på Mallorca och Malta, samt i Bohuslän och Limassol marknadsförde sina fototävlingar via Facebook och med hjälp av vykort under sommaren Dobrich and Madeira har nyligen startat sina tävlingar. Foto: Kenneth Johansson Vinnarbild i Bohuslän Foto: Koulla Pazourou Vinnarbild i Limassol

10 Intervju med Vincent van Roomen, vinnaren i Maltas fototävling Vad heter du och var kommer du från? Jag heter Vincent van Roomen och jag kommer från Nederländerna. Article written by Lili Vasileva, Local Council s Association of Malta Vad tyckte du bäst om när du besökte Malta? Att simma vid Golden Bay, med höga vågor. Hur reste du runt på Malta? Min mormor bor i Mellieha, så när vi åkte till affären åkte vi i hennes bil. När vi åkte till Valletta, Sliema och Gozo åkte vi buss, vilket var väldigt billigt och bekvämt. Tyckte du att det var lätt att hitta information om kollektivtrafik på Malta? Ja, min familj köpte en karta med alla busslinjer så vi hade en god översikt över bussarna på Malta. Har du några förslag på hur man kan förbättra informationen kring kollektivtrafik för turister? Jag tycker att ett bra sätt att marknadsföra kollektivtrafik är att förtydliga hur billiga busbiljetterna är. I Nederländerna är bussbiljetter dubbelt så dyra! Vinnarbilder i Maltas fototävling

11 page 11 Dela våra upplevelser! Ifall du skulle vilja få mer information om de två projekten, följ oss och delta i våra diskussioner på LinkedIn och Facebook. SEEMORE & STARTER har på LinkedIn skapat en grupp som heter Tourism and Mobility. Gå med i denna grupp för att delta i diskussioner, nätverka med andra som arbetar inom detta fält eller för att ställa frågor till medlemmar i våra projektgrupper! SEEMORE & STARTER s Facebookkonto informerar om regional insatser och den senaste utvecklingen i de två projekten. Kommande aktiviteter - Nationella seminarier I SEEMORE-regionerna (se hemsidan för datum) - Femte mötet för SEEMORE-projektet i Forlì-Cesena, 3-4 April Femte mötet för STARTER-projektet i West-Balaton, 7-8 April Projektkoordinator Mobycon Ronald Jorna Syftet med STARTER-projektet är att främja energieffektiva och hållbara transportpolicys och tillämpningar i turistområden genom samarbete mellan lokala intressenter i Local Travel Plannätverk. SEEMORE visar att regionala aktörer i åtta europeiska kustregioner kan förändra turisternas resebeteende inom en region till mer hållbara transportmedel. Projektkoordinator CINESI Maarten van Bemmelen Författarna ansvarar själva för innehållet i detta dokument. Det representerar inte nödvändigtvis den Europeiska Unionens åsikter. Varken EACI eller den Europeiska Kommissionen ansvarar för användningen av informationen i detta dokument. Projekten SEEMORE och STARTER delfinansieras av Intelligent Energy Europe.

SEEMORE ÅTGÄRDSKATALOG. Projektkoordinator: CINESI Transport Consultants, Spain Mr. Lluis da Victoria lvictoria@cinesi.es Tel.

SEEMORE ÅTGÄRDSKATALOG. Projektkoordinator: CINESI Transport Consultants, Spain Mr. Lluis da Victoria lvictoria@cinesi.es Tel. SEEMORE ÅTGÄRDSKATALOG Resultatdokument nr. 3.6 för SEEMORE-projektet Dokumentet producerat den: 2014-02-25 Projektkoordinator: CINESI Transport Consultants, Spain Mr. Lluis da Victoria lvictoria@cinesi.es

Läs mer

Hållbart Resande i Örnsköldsviksregionen

Hållbart Resande i Örnsköldsviksregionen 1 Hållbart Resande i Örnsköldsviksregionen Resultat och effekter under perioden 2012-2014 Åldermansgatan 13 SE-227 64 Lund / Sweden Telefon +46 (0)10-456 56 Fax + 46 46 38 65 25 info@trivector.se 2 1.

Läs mer

Svensk naturturism för den internationella marknaden

Svensk naturturism för den internationella marknaden R 2010:26 Svensk naturturism för den internationella marknaden En studie baserad på en expertgrupp Sanna Fors, Linda Flygt & Sandra Wall-Reinius Turismforskningsinstitutet ETOUR RAPPORTSERIEN Omslagsfoto:

Läs mer

RÄDDA VÄRLDEN SPARA DINA PENGAR!

RÄDDA VÄRLDEN SPARA DINA PENGAR! Joel Ström, Caroline Lindgren, Emilia Fagerberg, Dennis Berg, Julia Ärleskog, Daniel Holst, Josephine Jansson, Sebastian Moholm, Linus Blomqvist, Jonas Karlsson. Brinellgymnasiet nässjö klass Te08 RÄDDA

Läs mer

ISEMOA:s tillgänglighetsrevision så går den till

ISEMOA:s tillgänglighetsrevision så går den till ISEMOA:s så går den till www.isemoa.eu ISEMOA pågår från maj 2010 till maj 2013. ISEMOA finansieras av EU inom programmet IEE 2009 STEER. Utgivare: Austrian Mobility Research FGM-AMOR (Projektkoordinator).

Läs mer

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet?

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Den här handboken är ett PEPP-PAKET som inspirerar och guidar dig från början till slut! PEPP-PAKETET innehåller Introduktion... 3

Läs mer

Hur kan privata och offentliga arbetsgivare samarbeta för fler hållbara resor? Lärdomar från 10 års samarbete om hållbara resvanor i Mölndal.

Hur kan privata och offentliga arbetsgivare samarbeta för fler hållbara resor? Lärdomar från 10 års samarbete om hållbara resvanor i Mölndal. Hur kan privata och offentliga arbetsgivare samarbeta för fler hållbara resor? Lärdomar från 10 års samarbete om hållbara resvanor i Mölndal. BILD 2015-01-16 Uppdrag: 257482, Utvärderingsstudie Livsstilar

Läs mer

Nätverket för hållbara transporter. Klimatinvesteringsprogram 2004-2008

Nätverket för hållbara transporter. Klimatinvesteringsprogram 2004-2008 Nätverket för hållbara transporter Klimatinvesteringsprogram 2004-2008 Nätverket var en del i Norrköpings kommuns klimatinvesteringsprogram 2004-2008. Det här häftet är ett utdrag ur slutrapporten som

Läs mer

All inclusive, ett hållbart koncept?

All inclusive, ett hållbart koncept? Södertörns högskola Institutionen för ekonomi och företagande Kandidatuppsats 15 hp Turismvetenskap Vårterminen 2010 (Frivilligt: Programmet för xxx) All inclusive, ett hållbart koncept? -en studie kring

Läs mer

Goda exempel på. Mobility Management. från regionerna i SustraMM

Goda exempel på. Mobility Management. från regionerna i SustraMM på Mobility Management från regionerna i SustraMM SustraMM Partner Utgiven av: Technical University of Dresden, Chair of Transport Ecology Hettnerstr.1, 01069 Dresden Telefon: +49 351 46 33 65 66 I samarbete

Läs mer

Resvaneundersökning 1&2

Resvaneundersökning 1&2 Resvaneundersökning 1&2 Anställdas resor till och från Regionförbundet Södra Småland April 2007 maj 2008 Växjö 14 maj 2008 Dokumentinformation Titel: Innehåll: Författare: Resvaneundersökning 1 & 2. Anställdas

Läs mer

Digital medborgardialog - metod, genomförande och resultat

Digital medborgardialog - metod, genomförande och resultat 1 (23) Rapport Datum 2015-03-31 Diarienummer KTN 40-2014 Västra Götalandsregionen Kollektivtrafiksekretariatet Handläggare: Maria Larsson, Tomas Zeljko Telefon: 010-4412032, 010-441 21 84 E-post: maria.a.larsson@vgregion.se,

Läs mer

Marknadsanalys av den svenska marknaden för svenska USA-resenärer. Jenna Palomäki

Marknadsanalys av den svenska marknaden för svenska USA-resenärer. Jenna Palomäki Marknadsanalys av den svenska marknaden för svenska USA-resenärer Jenna Palomäki Examensarbete för restonom (YH)-examen Utbildningsprogrammet för turism Åbo 2013 EXAMENSARBETE Författare: Utbildningsprogram

Läs mer

HELA DENNA BILAGA ÄR ANNONS. Lollo & Bernie kommer på besök kl. 11 & 13

HELA DENNA BILAGA ÄR ANNONS. Lollo & Bernie kommer på besök kl. 11 & 13 HELA DENNA BILAGA ÄR ANNONS WISBY STRAND - CONGRESS & EVENT 7 MARS 2015 KL 10.00-15.30 RESESKILDRINGAR TURKIET PERU BOLIVIA LONDON GRAN CANARIA TENERIFFA KAPPADOKIEN AMERIKA... SAMT MYCKET MER MÄSSA NU

Läs mer

SÄG JA LITE OFTARE. Summerade projektrapporter

SÄG JA LITE OFTARE. Summerade projektrapporter SÄG JA LITE OFTARE Summerade projektrapporter Innehållsförteckning Bakgrund 2 Projektsammanfattning 3-13 Projektrapport period 1 14-18 Projektrapport period 2 19-27 Projektrapport period 3 28-31 Projektrapport

Läs mer

del i styrprocessen Medborgardialog

del i styrprocessen Medborgardialog Medborgardialog som del i styrprocessen Medborgardialog in i styrningen 5 Medborgardialog som del i styrprocessen Upplysningar om innehållet: Lena Langlet, lena.langlet@skl.se Anders Nordh, anders.nordh@skl.se

Läs mer

Strategiska initiativ för utveckling av besöksnäringen i Skåne. Foto: Magnus Laupa. Mars 2011. tema Tjänsteinnovation och tillgänglighet

Strategiska initiativ för utveckling av besöksnäringen i Skåne. Foto: Magnus Laupa. Mars 2011. tema Tjänsteinnovation och tillgänglighet Strategiska initiativ för utveckling av besöksnäringen i Skåne Foto: Magnus Laupa Mars 2011 tema Tjänsteinnovation och tillgänglighet "Innovation" är vårt stridsrop innovation är stridsropet inom hela

Läs mer

Medborgardialog för unga

Medborgardialog för unga Medborgardialog för unga Unga vill inte delta, eller? Vi vet vad unga vill, eller? 9 Medborgardialog med unga NR 9 Upplysningar om innehållet: Lena Langlet, lena.langlet@skl.se Kjell-Åke Eriksson, kjell-ake.eriksson@skl.se

Läs mer

Årsredovisning 2012 Västsvenska Turistrådet AB

Årsredovisning 2012 Västsvenska Turistrådet AB Årsredovisning 2012 Västsvenska Turistrådet AB Västsvenska Turistrådet AB - en del av Årsredovisning 2012 för Västsvenska Turistrådet AB Medborgarperspektivet Kommentar: Ur medborgarperspektiv för boende

Läs mer

Årsredovisning 2013 Västsvenska Turistrådet AB

Årsredovisning 2013 Västsvenska Turistrådet AB Årsredovisning 2013 Västsvenska Turistrådet AB Västsvenska Turistrådet AB - en del av 1 Årsredovisning 2013 för Västsvenska Turistrådet AB Sammanfattning 2013 Turismen i Västra Götaland omsätter ca 35

Läs mer

Priset, tillgänglighet, företag, miljö, estetik, hälsa, socialt, teknik. Utveckla produkt, tjänst eller

Priset, tillgänglighet, företag, miljö, estetik, hälsa, socialt, teknik. Utveckla produkt, tjänst eller Designprocessen 1/4 Genom hela vårt arbete med detta bidrag till Design Open har vi utgått efter den designprocess som Svensk Industridesign presenterar på sin hemsida, samt även kunskaper vi fått genom

Läs mer

Besöksnäringen. Slutrapport projekt: Samverkan besöksnäring i Nordanstigs kommun. Projekttid: 2013-03-01 2013-08-31 Bergsjö 2013-08-31 Lena Strömstedt

Besöksnäringen. Slutrapport projekt: Samverkan besöksnäring i Nordanstigs kommun. Projekttid: 2013-03-01 2013-08-31 Bergsjö 2013-08-31 Lena Strömstedt Besöksnäringen Slutrapport projekt: Samverkan besöksnäring i Nordanstigs kommun Projekttid: 2013-03-01 2013-08-31 Bergsjö 2013-08-31 Lena Strömstedt Projekt Samverkan Besöksnäring i Nordanstigs kommun

Läs mer

Slutrapport för. Öresund som cykelregion

Slutrapport för. Öresund som cykelregion Slutrapport för Öresund som cykelregion 2010-2012 Slutrapport för Öresund som cykelregion Redaktör: Jonas Hedlund, Hållbar Mobilitet Skåne Omslagsbild: David Bergström Tryck: Tryckeri AB CA Andersson Upplaga:

Läs mer

En tidning från TÄVLING O R D NYHETER. X-trafiks nya. resa

En tidning från TÄVLING O R D NYHETER. X-trafiks nya. resa En tidning från nr 3 2014 PÄR JOHANSSON RESER I FÖRDOMAR TÄVLING K OR S O R D NYHETER MARIE LÅNG FÖRETAGSSÄLJARE X-trafiks nya DUBBELDÄCKARE resa 1 Kollektivtrafik är bra för företagen Med en av landets

Läs mer

Vägen till en grön resplan.

Vägen till en grön resplan. Vägen till en grön resplan. Detta är den kompletta verktygslådan för företag och organisationer som vill effektivisera sin personals resande, både vad gäller arbetspendling och tjänsteresor. En hjälp på

Läs mer

Evenemangsstaden Karlstad

Evenemangsstaden Karlstad Fakulteten för Samhälls- och Livsvetenskaper Avdelningen för Kulturgeografi och Turism Camilla Bjärnered Evenemangsstaden Karlstad - en kvalitativ studie om att gemensamt skapa en positiv image genom evenemang

Läs mer

www.archiexpo.com Bergvärme geothermal-energy.org

www.archiexpo.com Bergvärme geothermal-energy.org än samma volym trä, är lätta att transportera i bulk eller säckar och som med en modern anläggning kan ha en helt automatiserad drift. Vilka slags fasta biobränslen man har tillgång till kan variera mellan

Läs mer

Förutsättningar för ett lånecykelsystem i Skåne, Malmö, Lund och Helsingborg

Förutsättningar för ett lånecykelsystem i Skåne, Malmö, Lund och Helsingborg Förutsättningar för ett lånecykelsystem i Skåne, Malmö, Lund och Helsingborg En delrapport i Öresund som cykelregion Rent n bike 2012-10-25 Innehåll Rapportens bakgrund och syfte... 4 Öresund som cykelregion...

Läs mer

SLUTRAPPORT FÖR PROJEKT

SLUTRAPPORT FÖR PROJEKT SLUTRAPPORT FÖR PROJEKT 1 INLEDNING 1.1 Allmänna uppgifter Datum: 2012-07-02 Projekttid: 2010-07-15 2012-06-30 Stödmottagare (organisation): Nora Utveckling AB Projektnamn: BergslagsTramp Journalnummer:

Läs mer

Effektivare tjänsteresor. Effektivare tjänsteresor

Effektivare tjänsteresor. Effektivare tjänsteresor Dokumentation från konferensen - en konferens om att optimera tjänsteresor för bättre ekonomi och miljö Helsingborg 3 april 2008 Dokumentation från konferensen Effektivare Tjänsteresor den 3 april. Seminariet

Läs mer