Turism and resande. Innehållsförteckning. Nyhetsbrev om turism och resande. Käre läsare,

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Turism and resande. Innehållsförteckning. Nyhetsbrev om turism och resande. Käre läsare,"

Transkript

1 Nr. 3 November 2013 Turism and resande Foto: Maarten van Bemmelen Promenad mot stranden på Menorca Nyhetsbrev om turism och resande SEEMORE och STARTER ger tillsammans ut nyhetsbrevet två gånger per år. Alla artiklar är skrivna av projektpartners. Vill du prenumerera på nyhetsbrevet besök: Käre läsare, Resande på vår semesterdestination är ett ämne som påverkar oss alla personligen. Vi har bett Maarten van Bemmelen (projektledare SEEMORE) och Ronald Jorna (projektledare STARTER) berätta om sina semesterresor. Förra sommaren valde Maarten van Bemmelen att semestra på Menorca tack vare Menorcas status som UNESCO biosfärreservat samt tack vare de många naturstränderna. Han uppskattade möjligheten att nå de vackra stränderna via välskyltade promenadstigar: Menorca visar att det inte är nödvändigt med parkeringsplatser i känsliga strandområden. Cami de Cavalls gör det till och med möjligt för besökare att ta sig längs hela kustlinjen till fots, med cykel eller från hästryggen. Ronald Jorna campade i södra Frankrike och reste med bil. Trots att hållbara transportet står högt på hans agenda bestäms transportmedel utifrån destination, antal resenärer och bagage: Det ger en ambivalent känsla att parkera bilen bland andra bilar, och inte förrän då starta en fantastisk fyratimmars promenad i Gorges du Verdon. Varför finns det inte busslinjer som binder ihop de större vandringslederna? Är det ekonomiskt ogenomförbart eller borde det införas som det enda möjliga transportmedlet till ett sådant unikt naturreservat? Både Ronalt och Maarten anser att oförstörd natur och attraktiva hållbara mobilitetslösningar kan kombineras, men att det i praktiken inte alltid händer! Innehållsförteckning Lokala aktiviteter och initial resultat i Limassol och Noordwijk Sidan 2 och 3 Lokala aktiviteter I västra Balaton och Bohuslän Sidan 4 och 5 Resultat i andra regioner Sidan 6 och 7 Framtida aktiviteter Sidan 8 SEEMORE fototävlingar Sidan 9 och 10 Kommunikation och kommande event Sidan 11 Följ oss på Ronald Jorna Projektledare STARTER Maarten van Bemmelen Projektledare SEEMORE

2 sidan 2 Maria Stylianou Michaelidou, LIMASSOL TOURIST DEVELOPMENT AND PROMOTION COMPANY LIMASSOL TOURIST DEVELOPMENT AND PROMOTION COMPANY enter picture source here Lokala aktiviteter och initiala resultat i Limassol: Flygbuss Larnaca Destinationsbolaget Limassol Tourism Development and Promotion Co Ltd på Cypern har i samarbete med det lokala bussbolaget Limassol Bus Company (EAL Ltd) etablerat en busslinje som binder ihop turistområdet i Limassol med Cyperns största flygplats, Larnaca. Det finns hållplatser nära de stora hotellen (St. Raphael Hotel, GrandResort och Kanika Elias Beach Hotel) och dessa hållplatser är enkla att nå med kollektivtrafik från alla hotell i turistområdet. En stadsbuss som binder samman stadens centrum med turistområdet går var femtonde minut och stannar även vid dessa hållplatser. Tidtabellen och mer information finns på och Denna satsning är en del av aktivitetsplanen i SEEMORE-projektet där Limassol Tourism Development and Promotion Co Ltd deltar. En ny flygbusslinje som binder hop turistomårdet i Limassol med Larnaca flygplats öppnade 8 juli 2013 Styrelsen ordförande, Tony Antoniou säger: Genom denna satsning försöker vi rusta upp turismprodukten som Limassol erbjuder och samtidigt erbjuda ett hållbart och miljövänligt transportalternativ för besökare och lokalinvånare i östra Limassol. De lokala myndigheterna, Parekklishias lokala styrgrupp, välkomnade denna satsning eftersom antalet besökare har blivit fler. Den nya flygbusslinjen har fått mycket publicitet och har blivit marknadsförd i lokal media och i hotellmagasin. Företaget satsar på att förbättra infrastrukturen vid specifika busshållplatser senare i år, för att kunna erbjuda mer bekväm service åt resenärerna.

3 sidan 3 Daan Schrama, Noordwijk enter picture source here Lokala aktiviteter och initiala resultat i Noordwijk: Trafikplanering Ny busslinje till stranden Soliga dagar brukade innebära ett överflöd av strandbesökare som parkerade sina bilar i bostadsområden nära stranden i Noordwijk, Nederländerna, vilket är en populär turistdestination. Som en del av STARTERprojektet har en ny metod utvecklats vilket har underlättat trafikflödet i området och minskat bristen på parkeringsplatser. Introduktionen av en busslinje till stranden innebär att besökarna kan parkera på en stor parkeringsplats långt ifrån stranden efter att den billiga men också otillräckliga parkeringsplatsen vid stranden fyllts upp. Bussen Trafikplaneringen håller invånare och besökare i Noordwijk glada är gratis och går alla söndagar och soliga dagar från juli till september. I bostadsområdet nära stranden har parkering på gatan blivit dyrt för att motverka att besökare parkerar där, och för att hålla parkeringsplatserna till de boende. Sommaren 2013 var första gången den nya bussen och parkeringspolicyn var på plats, och det kommer att fortsätta även nästa år. För att upprätthålla denna succé kommer man att fokusera på bättre kommunikationer för strandbesökare i Noordwijk genom en större närvaro online.

4 sidan 4 Utveckling av korta förbindelser i västra Balaton-regionen Västra Balaton-regionen i Ungern kan förutom centraleuropas största sjö även erbjuda varma källor, vingårdar och nationalparker. Det enda problemet med området är att det är för populärt: eller rättare sagt att kommuikationerna kunde vara bättre utvecklade för att möta behovet hos de 3,4 miljoner turister som besöker regionen varje år. Botond Aba, KTI STARTER s projektpartners BME och KTI utvecklar ett lokalt resenätverk, Local Travel Plan Network (LTPN), som fokuserar på att koppla ihop de små regionerna inom västra Balaton-regionen i syfte att minska trafikstockningar. Denna strategi kommer att omfatta två huvudsakliga initiativ. En turismportal online kommer initialt att utvecklas för cyklister i staden Zalakaros och i nationalparken Kis-Balaton. Kommuner, hotell och andra aktörer involverade i turismindustrin har redan anslutit sig till projektet. Portalen fungerar som en guide och är gratis. Besökare kan också få tillgång till portalen genom att stanna på deltagande hotell, turistbyråer och kommuner. En mobilapp håller på att utvecklas. Det slutgiltiga målet med projektet är att inkludera guider för hela regionen, inklustive Keszthely västra Balatons huvudstad och Heviz den största termiska sjön i Europa. Det andra initiativet som utvecklats genom västra Balatons lokala resenätverk är omorganiseringen av områdets kollektivtrafik som syftar till att trafiken blir mer destinationsorienterad. En av insatserna inom detta initiativ fokuserar på att integrera tidtabeller mellan långväga järnvägstransporter och lokala transporter. Det slutgiltiga målet är att koordinera långväga transport och lokal kollektivtrafik med koncepten Park and Ride samt Bike and Ride. Dessa insatser kommer inte bara att gynna turisterna som besöker regionen utan kommer också att öka livskvaliteten för invånare i västra Balaton.

5 sidan 5 Elsie Hellström, Bohuslän Senaste åtgärderna i Bohuslän: Koncepthållplatser Inom SEEMORE-projektet och i samarbete med Västra Götalandsregionen har två stycken så kallat koncepthållplatser, roliga hållplatser, utvecklats. Designen av hållplatserna utformades av studenterna Daniel Burgos-Nyström och Maria Björnäs som är sistaårsstudenter på Göteborgs universitet och konsthögskolan i Göteborg. De vann första pris i senaste Resenärskampen, en idétävling för att utveckla kollektivtrafiken. Busshållplatserna har utrustats med vindskydd, information om närliggande resmål, fakta och frågor, ett kalejdoskop och ett sällskapsspel, vilket ska göra väntan på bussen till en lustfylld upplevelse. Resenärerna kan, genom att skanna en qr-kod med sina smarta telefoner, delta i en frågesport online. Resenärerna uppskattar det nya innehållet på busshållplatserna, speciellt informationen om hur man kan resa till närliggande destinationer. Fyra artiklar har publicerats i lokal media och många personer har deltagit i quizet. Västra Götalandsregionen planerar att utöka informationen om resemöjligheter även till andra busshållplatser.

6 Resultat i andra SEEMORE-regioner Maarten van Bemmelen, CINESI Mallorca (Spanien) Kollektivtrafikmyndigheten CTM har dragit om busslinjen som går mellan badorten Calvià och staden Palma. Den omdragna rutten har resulterad i tjugo minuters restidsförkortning, ovilket uppskattas av resenärerna. Under sommaren 2013 uppmätte CTM en 13% ökning av antalet resenärer på denna sträcka. Madeira (Portugal) Kollektivtrafikföretaget Horarios do Funchal har tagit fram en gratis audioguide för smarta telefoner. Resenärer på en specifik linje kan få turistisk information via sina hörlurar när de reser med buss på ön. Denna service lanserades i oktober 2013, lagom till starten av Madeiras turistsäsong. Dobrich (Bulgarien) SEEMORE s informationspaket som innehåller turism- och mobilitetsinformation är mycket populär bland turisterna i Dobrich kopior av informationspaketet har delats ut i receptionerna på 50 hotell. Informationspaketet går också att ladda ner från distriktets och de fyra kommunernas hemsidor. En första utvärdering visar att effekten av den integrerade SEEMORE-strategin är att fler turister väljer att resa med kollektivtrafik. Choczewo (Polen) På Bed and Bike-hemsidan finns information om cykelvänliga hotell, och det är även möjligt att boka rum och få turistinformation. 67 boenden från Choczewo finns på denna hemsida. Genom att delta i Bed and Bike-iniativet åtar sig hotellen att samla in utvärderingar från sina gäster. Malta SEEMORE-projektet på Malta har etablerat kontakt med Air Malta (som har ungefär 1,7 miljoner passagerare) och Virtu Ferries (som förbinder Malta med Sicilien). Detta har resulterat i att en artikel har blivit publicerad i Air Malta s kundtidning i augusti. Virtu Ferries har delat ut ett stort antal SEEMORE-vykort samt information om cykling ombord. Forlí-Cesena (Italien) Provinsen har arbetat med förberedelserna för ett integrerat informationspaket om hållbara resor för besökare. Paketet kommer att innehålla information om kollektivtrafik, cykelleder, transportmöjligheter i städerna, parkering, gågator, guidade turer, e-mobilitet och cykeluthyrning. Det kommer också att finnas en översikt över fritidsaktiviteter och tips på hur man kan nå dem.

7 sidan 7 Resultat i andra STARTER-regioner Liesbeth van Alphen, MOBYCON Kos (Grekland) Den första åtgärden som genomfördes på Kos är en onlineportal för turister som marknadsför användningen av cyklar och kollektivtrafik. En ny rutt har också tagits fram i samband med detta. Portalen är en komplett turistguide som erbjuder information om viktiga attraktioner, shopping, biljetter och mer. Portalen finns också tillgänglig för mobiltelefoner. Fuerteventura (Spanien) Det lokala resenätverket, Local Travel Plan Network, har etablerats på Fuertuventura och dess första åtgärd har genomförts. Den består av skapandet av en ny turistprodukt: Saltrutten med cykel, som kombinerar det lokala kulturarvet (saltutvinning samt Salt-muséet i Las Salinas) med främjandet av hållbara resor (cykelbana mellan Caleta de Fuste och Las Salinas). Werfenweng (Österrike) Baserat på beslut som fattats av det lokala resenätverket förbättrar Werfenweng informationen om mjuk mobilitet - erbjudanden. Kommunikationsbyrån Stockwerk 2 har vunnit upphandlingen och jobbar redan på en ny kommunikationsstrategi. Denna kommer att innefatta varumärkesbyggande av och information kring pendeltrafiken (som trafikeras av en el-driven buss sedan sommaren 2013) samt e-fordonsparken som förstärktes med sex bilar i somras.

8 Framtida aktiviteter en tjuvtitt på kommande aktiviteter under vintern/våren ! Efter genomförandet av diverse åtgärder i de olika regionerna under sommaren 2013, är det nu dags att se tillbaka och utvärdera. Båda projektgrupperna håller på att analysera de olika åtgärderna och reaktioner från lokala aktörer och turister. Lärdomarna från utvärderingarna kommer att användas som förberedelse inför den andra fasen av projektet. Under den kommande turistsäsongen kommer man i de olika regionerna att förbättra de nuvarande åtgärderna och implementera nya åtgärder för att erbjuda mer attraktiva mobilitetslösningar för turister. Maarten van Bemmelen, CINESI, och Liesbeth van Alphen, MOBYCON Medlemmarna i STARTER Local Travel Plan Networks kommer att fokusera på att hitta nya medlemmar. Genom att göra detta satsar de på att öka effekten av och hållbarheten i sitt nätverk. SEEMORE-regionerna kommer att organisera nationella seminarier för att dela sina erfarenheter med andra turistiska regioner i respektive land. Nästa nyhetsbrev kommer att innehålla mer detaljer kring resultaten från den första åtgärdsomgången, och ge en inblick kring de aktiviteter som är planerade för sommaren Vi ser redan fram emot detta!

9 page 9 SEEMORE s fototävlingar Foto: Guillem Febrer. Bidrag till Mallorcas fototävling. SEEMORE-regionerna har organiserat fototävlingar för att öka uppmärksamheten kring hållbara mobilitetsalternativ. Projektpartners på Mallorca och Malta, samt i Bohuslän och Limassol marknadsförde sina fototävlingar via Facebook och med hjälp av vykort under sommaren Dobrich and Madeira har nyligen startat sina tävlingar. Foto: Kenneth Johansson Vinnarbild i Bohuslän Foto: Koulla Pazourou Vinnarbild i Limassol

10 Intervju med Vincent van Roomen, vinnaren i Maltas fototävling Vad heter du och var kommer du från? Jag heter Vincent van Roomen och jag kommer från Nederländerna. Article written by Lili Vasileva, Local Council s Association of Malta Vad tyckte du bäst om när du besökte Malta? Att simma vid Golden Bay, med höga vågor. Hur reste du runt på Malta? Min mormor bor i Mellieha, så när vi åkte till affären åkte vi i hennes bil. När vi åkte till Valletta, Sliema och Gozo åkte vi buss, vilket var väldigt billigt och bekvämt. Tyckte du att det var lätt att hitta information om kollektivtrafik på Malta? Ja, min familj köpte en karta med alla busslinjer så vi hade en god översikt över bussarna på Malta. Har du några förslag på hur man kan förbättra informationen kring kollektivtrafik för turister? Jag tycker att ett bra sätt att marknadsföra kollektivtrafik är att förtydliga hur billiga busbiljetterna är. I Nederländerna är bussbiljetter dubbelt så dyra! Vinnarbilder i Maltas fototävling

11 page 11 Dela våra upplevelser! Ifall du skulle vilja få mer information om de två projekten, följ oss och delta i våra diskussioner på LinkedIn och Facebook. SEEMORE & STARTER har på LinkedIn skapat en grupp som heter Tourism and Mobility. Gå med i denna grupp för att delta i diskussioner, nätverka med andra som arbetar inom detta fält eller för att ställa frågor till medlemmar i våra projektgrupper! SEEMORE & STARTER s Facebookkonto informerar om regional insatser och den senaste utvecklingen i de två projekten. Kommande aktiviteter - Nationella seminarier I SEEMORE-regionerna (se hemsidan för datum) - Femte mötet för SEEMORE-projektet i Forlì-Cesena, 3-4 April Femte mötet för STARTER-projektet i West-Balaton, 7-8 April Projektkoordinator Mobycon Ronald Jorna Syftet med STARTER-projektet är att främja energieffektiva och hållbara transportpolicys och tillämpningar i turistområden genom samarbete mellan lokala intressenter i Local Travel Plannätverk. SEEMORE visar att regionala aktörer i åtta europeiska kustregioner kan förändra turisternas resebeteende inom en region till mer hållbara transportmedel. Projektkoordinator CINESI Maarten van Bemmelen Författarna ansvarar själva för innehållet i detta dokument. Det representerar inte nödvändigtvis den Europeiska Unionens åsikter. Varken EACI eller den Europeiska Kommissionen ansvarar för användningen av informationen i detta dokument. Projekten SEEMORE och STARTER delfinansieras av Intelligent Energy Europe.

Turism och Resande. Kära läsare, I detta nummer

Turism och Resande. Kära läsare, I detta nummer Nr. 1 november 2012 Nyhetsbrev om turism och resande SEEMORE och STARTER ger tillsammans ut nyhetsbrevet två gånger per år. Alla artiklar är skrivna av projektpartners. Vill du prenumerera på nyhetsbrevet?

Läs mer

Turism och resande. Innehållförteckning Jämförelse av resultaten av delutvärderingsrapporterna Sida 2 och 3

Turism och resande. Innehållförteckning Jämförelse av resultaten av delutvärderingsrapporterna Sida 2 och 3 Nr 4 april 2014 Nyhetsbrev om turism och resande Det här nyhetsbrevet publiceras två gånger om året i samarbete mellan projekten SEEMORE och STARTER. Maarten van Bemmelen, Son Real (Mallorca) För att prenumerera

Läs mer

Turism och resande. Innehållsförteckning. Gemensamt nyhetsbrev för SEEMORE och STARTER. Nyhetsbrev om turism och resande.

Turism och resande. Innehållsförteckning. Gemensamt nyhetsbrev för SEEMORE och STARTER. Nyhetsbrev om turism och resande. Nr 2 maj 2013 Nyhetsbrev om turism och resande SEEMORE och STARTER ger tillsammans ut nyhetsbrevet två gånger per år. Alla artiklar är skrivna av projektpartners. Vill du prenumerera på nyhetsbrevet? besök

Läs mer

SEEMORE STRATEGIHANDBOK. Projektkoordinator: Dokumentets författare:

SEEMORE STRATEGIHANDBOK. Projektkoordinator: Dokumentets författare: SEEMORE STRATEGIHANDBOK Resultatdokument nr. D3.5 för SEEMORE-projektet Dokumentet producerat den: 2015-03-02 Projektkoordinator: CINESI Transport Consultants, Spanien Mr. Lluis da Victoria lvictoria@cinesi.es

Läs mer

SEEMORE ÅTGÄRDSKATALOG. Projektkoordinator: CINESI Transport Consultants, Spain Mr. Lluis da Victoria lvictoria@cinesi.es Tel.

SEEMORE ÅTGÄRDSKATALOG. Projektkoordinator: CINESI Transport Consultants, Spain Mr. Lluis da Victoria lvictoria@cinesi.es Tel. SEEMORE ÅTGÄRDSKATALOG Resultatdokument nr. 3.6 för SEEMORE-projektet Dokumentet producerat den: 2014-02-25 Projektkoordinator: CINESI Transport Consultants, Spain Mr. Lluis da Victoria lvictoria@cinesi.es

Läs mer

Tillgänglighet och hållbar mobilitet för alla!

Tillgänglighet och hållbar mobilitet för alla! Tillgänglighet och hållbar mobilitet för alla! Hur tillgänglig är din kommun eller region? Mobilitet är en viktig komponent i våra liv vi är i regel rörliga varje dag. Vi går i skolan, besöker läkaren

Läs mer

FORTBILDNING OM KOLLEKTIVTRAFIK OCH TURISM Rapport. Foto: Märta Gustavsson. Foto: Maria Thorell. Rapport 2012:1

FORTBILDNING OM KOLLEKTIVTRAFIK OCH TURISM Rapport. Foto: Märta Gustavsson. Foto: Maria Thorell. Rapport 2012:1 FORTBILDNING OM KOLLEKTIVTRAFIK OCH TURISM Rapport Foto: Märta Gustavsson Foto: Maria Thorell Rapport 2012:1 BIOSFÄROMRÅDE VÄNERSKÄRGÅRDEN MED KINNEKULLE Maria Thorell, Calluna och David Backelin, Koucky

Läs mer

I projektet CHAMP samlas framstående europeiska cykelstäder.

I projektet CHAMP samlas framstående europeiska cykelstäder. I projektet CHAMP samlas framstående europeiska cykelstäder. Genom att lära sig av varandra vill städerna hitta sätt att bli ännu bättre och få nya idéer för att göra cyklingen ännu säkrare och mer attraktiv.

Läs mer

ISEMOA:s tillgänglighetsrevision så går den till

ISEMOA:s tillgänglighetsrevision så går den till ISEMOA:s så går den till www.isemoa.eu ISEMOA pågår från maj 2010 till maj 2013. ISEMOA finansieras av EU inom programmet IEE 2009 STEER. Utgivare: Austrian Mobility Research FGM-AMOR (Projektkoordinator).

Läs mer

Min individuella uppgift om hamnens Webbsida

Min individuella uppgift om hamnens Webbsida Min individuella uppgift om hamnens Webbsida Tävlingar på FB Arrangera tävlingar över FB och dela ut fina priser till de som faktiskt vinner. Detta fungerar väldigt effektivt i nuläget. ETT bra pris/gilla

Läs mer

Välkomna till Tankesmedjan för friluftsliv 2014

Välkomna till Tankesmedjan för friluftsliv 2014 Välkomna till Tankesmedjan för friluftsliv 2014 Vägar ut friluftslivets fysiska, rättsliga och känslomässiga förutsättningar. Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2014-04-23 1 Johanna

Läs mer

Checklista för insamling av bakgrundsinformation och relevanta dokument

Checklista för insamling av bakgrundsinformation och relevanta dokument Checklista för insamling av bakgrundsinformation och relevanta dokument Annex 4 till ISEMOA:s tillgänglighetsrevision stegvis guide för revisorn November 2012 Project Coordinator: Michaela Kargl Austrian

Läs mer

Jag har något att berätta

Jag har något att berätta Jag har något att berätta Resenärer vill komma hem från en resa och kunna dela med sig av en fantastisk berättelse; om den överraskande goda middagen på en nyöppnad restaurang, om hur man hittade ett undangömt

Läs mer

Final i UEFA Women s Champions League 2014 Estádio do Restelo, Lissabon

Final i UEFA Women s Champions League 2014 Estádio do Restelo, Lissabon Final i UEFA Women s Champions League 2014 Estádio do Restelo, Lissabon Tillgänglighetsinformation för supportrar med funktionsnedsättning Med stöd av Centrumet för tillgång till fotboll i Europa www.cafefootball.eu

Läs mer

STOCKHOLMSSTRATEGIN AKTIVITETSPLAN

STOCKHOLMSSTRATEGIN AKTIVITETSPLAN STOCKHOLMSSTRATEGIN AKTIVITETSPLAN 2013 1 Om detta dokument Detta dokument är en aktivitetsplan för 2013 för projektet Stockholmsstrategin. Stockholmsstrategin bygger på en förstudie som presenterades

Läs mer

ZA5617. Flash Eurobarometer 334 (Survey on the Attitudes of Europeans Towards Tourism in 2012) Country Questionnaire Finland (Swedish)

ZA5617. Flash Eurobarometer 334 (Survey on the Attitudes of Europeans Towards Tourism in 2012) Country Questionnaire Finland (Swedish) ZA567 Flash Eurobarometer 334 (Survey on the Attitudes of Europeans Towards Tourism in 0) Country Questionnaire Finland (Swedish) FL334 - European's Attitudes towards Tourism - FIS D Hur gammal är ni?

Läs mer

Regional cykelstrategi

Regional cykelstrategi Regional cykelstrategi SATSA II VÄLKOMNA! Syfte och mål Skapa en regional plattform för cykelfrågan i Stockholms län, så att cykeltrafiken kan öka som andel av det totala resandet. Ta fram ett väl underbyggt

Läs mer

Fördelar med hållbara transportmedel Del 1 / Övning 3

Fördelar med hållbara transportmedel Del 1 / Övning 3 Energibesparing och hållbara transporter Stödpapper 3 Fördelar med hållbara transportmedel Del 1 / Övning 3 Hållbara transporter är snabba och flexibla Nästan hälften av alla bilresor i Europa är kortare

Läs mer

Boendeparkering i Hejdegården

Boendeparkering i Hejdegården Boendeparkering i Hejdegården I Linköping värdesätter vi en grön och skön stad. Från den första oktober 2015 införs boendeparkering i Hejdegården. Boendeparkeringen förenklar parkeringen i området och

Läs mer

Parapply. Agnes Djurberg Ebba Johansson Jonathan Nyman Gerda Peterson

Parapply. Agnes Djurberg Ebba Johansson Jonathan Nyman Gerda Peterson Agnes Djurberg Ebba Johansson Jonathan Nyman Gerda Peterson I inga bebodda delar av Sverige regnar det så mycket som i Halland /Smhi Med ett paraply håller du dig torr under hela resan från dörr till dörr

Läs mer

Framkomlighetsstrategin Sammanfattning

Framkomlighetsstrategin Sammanfattning Framkomlighetsstrategin Sammanfattning stockholm.se/trafiken 1 2 Varför behövs en framkomlighetsstrategi? Stockholm fortsätter att växa. År 2030 kommer Stockholms stads befolkning att ha ökat med cirka

Läs mer

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Uppdrag Se över hur det lokala besöksnäringssamarbetet för Värmdö bör organiseras För att skapa lokalt engagemang och mervärde åt

Läs mer

Regional attityd- och resvaneundersökning - en sammanställning av resultat från 13 kommuner i 4 län

Regional attityd- och resvaneundersökning - en sammanställning av resultat från 13 kommuner i 4 län Regional attityd- och resvaneundersökning - en sammanställning av resultat från 1 kommuner i 4 län Bästa Resan - projektet syftar till att uppnå attraktiva och konkurrenskraftiga arbetsmarknadsregioner

Läs mer

ENERGIKONTOR SYDOSTS NYHETSBREV OM EUROPEISKA TRAFIKANTVECKAN, NR 7-2008 (080911)

ENERGIKONTOR SYDOSTS NYHETSBREV OM EUROPEISKA TRAFIKANTVECKAN, NR 7-2008 (080911) TRAFIKANTVECKAN, NR 7-2008 (080911) Ett 40-tal aktiviteter under trafikantveckan Cirka 40 aktiviteter med koppling till hållbart resande kommer att genomföras i regionen under Europeiska trafikantveckan.

Läs mer

ZA5887. Flash Eurobarometer 370 (Attitudes of Europeans towards Tourism in 2013) Country Questionnaire Sweden

ZA5887. Flash Eurobarometer 370 (Attitudes of Europeans towards Tourism in 2013) Country Questionnaire Sweden ZA887 Flash Eurobarometer 70 (Attitudes of Europeans towards Tourism in 0) Country Questionnaire Sweden Tourism - SE D Hur gammal är du? (SKRIV NER OM "VÄGRAR" KOD '99') D Kön Man Kvinna (FRÅGA ALLA) Q

Läs mer

Greenbook är tjänsten som vill inspirera och utmana skeptiska bil användare att åka kollektivt, de ska inte se det som ett måste utan något som de

Greenbook är tjänsten som vill inspirera och utmana skeptiska bil användare att åka kollektivt, de ska inte se det som ett måste utan något som de Greenbook är tjänsten som vill inspirera och utmana skeptiska bil användare att åka kollektivt, de ska inte se det som ett måste utan något som de verkligen vill göra. Kollektiv åkning kommer nu att bli

Läs mer

Koncernkontoret Avdelning för samhällsplanering

Koncernkontoret Avdelning för samhällsplanering Avdelning för samhällsplanering Enheten för infrastruktur Lars Brümmer Infrastrukturstrateg 044-309 32 03 lars.brummer@skane.se Datum 2013-08-18 1 (8) Inriktning för fortsatt cykelutveckling i Skåne Bakgrund

Läs mer

Introduktion till kurspaketet Energibesparing och hållbara transporter

Introduktion till kurspaketet Energibesparing och hållbara transporter 1 till kurspaketet Energibesparing och hållbara transporter Denna introduktion till ämnet energibesparing och hållbara transporter riktar sig till personer som arbetar med invandrare, och som vill stödja

Läs mer

ZA6285. Flash Eurobarometer 414 (Preferences of Europeans towards Tourism, 2015) Country Questionnaire Finland (Swedish)

ZA6285. Flash Eurobarometer 414 (Preferences of Europeans towards Tourism, 2015) Country Questionnaire Finland (Swedish) ZA68 Flash Eurobarometer (Preferences of Europeans towards Tourism, 0) Country Questionnaire Finland (Swedish) FL TourismFIS D Hur gammal är ni? (SKRIV NER OM "VÄGRAR" KOD '99') D Kön Man Kvinna (FRÅGA

Läs mer

SnABbT, snyggt och hållbart

SnABbT, snyggt och hållbart Snabbt, snyggt och hållbart 2017-05-27 1 SnABbT, snyggt och hållbart KuLtUR -och DemOKratiMiniStER AliCE BaH KuHnKE, bostads- och digitaliseringsminister PetER ErIKsSON och miljöminister KaroliNA SkOG,

Läs mer

Resenärer ger förslag till bättre kollektivtrafik

Resenärer ger förslag till bättre kollektivtrafik Resenärer ger förslag till bättre kollektivtrafik 1 av 5 resenärer tycker att det är svårt att förstå vilken biljett de behöver och hur de ska köpa biljetterna. Hälften av resenärerna anser att meddelanden

Läs mer

Europaparlamentets sammansättning inför valet 2014

Europaparlamentets sammansättning inför valet 2014 P7_TA(2013)0082 Europaparlamentets sammansättning inför valet 2014 Europaparlamentets resolution av den 13 mars 2013 om Europaparlamentets sammansättning inför valet 2014 (2012/2309(INL)) Europaparlamentet

Läs mer

Hållbart resande i Jönköping. Olle Gustafsson Projektledare Hållbart resande Jönköpings kommun

Hållbart resande i Jönköping. Olle Gustafsson Projektledare Hållbart resande Jönköpings kommun Hållbart resande i Jönköping Olle Gustafsson Projektledare Hållbart resande Jönköpings kommun Vad är hållbart resande? - Beteendepåverkan för ökad gång, cykling och resande med kollektivtrafik - Effektiviserad

Läs mer

www.enclose.eu Nummer 10, 1 november 2014 Det här nyhetsbrevet är ett specialnummer som finns på 12 språk! Ur innehållet

www.enclose.eu Nummer 10, 1 november 2014 Det här nyhetsbrevet är ett specialnummer som finns på 12 språk! Ur innehållet Nummer 10, 1 november 2014 Hej alla läsare Dags för ENCLOSE sista nyhetsbrev! Projektet ENCLOSE, Energismart stadslogistik i kulturhistorisk miljö i små och medelstora europeiska städer, är nu klart för

Läs mer

falun.se/resecentrum Samhällsinformation Resecentrum Falun Följ med på resan! Ett viktigt steg mot en större stad

falun.se/resecentrum Samhällsinformation Resecentrum Falun Följ med på resan! Ett viktigt steg mot en större stad falun.se/resecentrum Samhällsinformation Resecentrum Falun Ett viktigt steg mot en större stad Följ med på resan! Nu bygger vi framtidens Falun En satsning för dig och morgondagens falubor! I en modern

Läs mer

Resor med buss eller tåg i Västmanland

Resor med buss eller tåg i Västmanland Resor med buss eller tåg i Västmanland Här kan du läsa hur du ska göra när du vill resa med buss och tåg i Västmanland Bolaget du reser med heter VL. Du får veta var du kan köpa biljetter och hur du gör

Läs mer

November 2013. September 2013. Medborgarpanel 6. Kollektivtrafik

November 2013. September 2013. Medborgarpanel 6. Kollektivtrafik November 2013 September 2013 Medborgarpanel 6 Kollektivtrafik 1 Inledning Landstinget Kronoberg har utöver det huvudsakliga uppdraget att bedriva hälso- och sjukvård även uppdrag inom andra områden, som

Läs mer

Svenskarna inte lättskrämda

Svenskarna inte lättskrämda Pressrelease 20 sept: Resebarometern Svenskarna inte lättskrämda Terrorattentat verkar inte skrämma svenskarna från att resa utomlands. Känns det osäkert på en plats reser vi helt enkelt till en annan.

Läs mer

Svar på motion från Ulrik Bergman (M) om hyrcykelsystem

Svar på motion från Ulrik Bergman (M) om hyrcykelsystem 2015-11-17 2015/37189 1(5) Vår adress Kommunstyrelsen Borlänge kommun Adress Hållbarhetsutskottet Besöksadress Röda vägen 50 Handläggare, telefon, e-post Gustaf Karlsson 0243-74093 gustaf.karlsson@borlange.se

Läs mer

Res klokt framtidens resenärer

Res klokt framtidens resenärer Res klokt framtidens resenärer Många barn lär sig i dag att det enda färdmedlet är bil. Man blir skjutsad till skolan, till fritidsaktiviteter och till vänner och bekanta. När de blir äldre och ska ta

Läs mer

VASA STADS UTVECKLINGSPLAN FÖR CYKLINGEN 2013

VASA STADS UTVECKLINGSPLAN FÖR CYKLINGEN 2013 VASA STADS UTVECKLINGSPLAN FÖR CYKLINGEN 2013 MÅLET EN FUNGERANDE CYKELSTAD MÅLET EN FUNGERANDE CYKELSTAD Vasa stad har som mål att få folk att cykla mera. Trafikmiljön i Vasa börjar utvecklas så att man

Läs mer

Uppsala till tio i topp bland sommarstäder! Sex förslag för att göra det möjligt till 2014

Uppsala till tio i topp bland sommarstäder! Sex förslag för att göra det möjligt till 2014 Uppsala till tio i topp bland sommarstäder! Sex förslag för att göra det möjligt till 2014 Hårda fakta Uppsala först som 52:a bland Sveriges sommarstäder, långt efter städer som Motala och Örebro. Nästan

Läs mer

Besöksnäringsstrategi Söderhamn 2015-2020

Besöksnäringsstrategi Söderhamn 2015-2020 Besöksnäringsstrategi Söderhamn 2015-2020 Förord Besöksnäringen räknas som världens största och snabbast växande näring. Den turistiska omsättningen i Sverige 2012 närmade sig 300 miljarder. Den turistiska

Läs mer

Så här kan framtidens kollektivtrafik se ut

Så här kan framtidens kollektivtrafik se ut Så här kan framtidens kollektivtrafik se ut Grundat 1987 av 4 forskare i Lund Idag 80 personer anställda Kontor i Lund, Stockholm, Göteborg Arbetar inom hela området trafikplanering Inget annat än hållbara

Läs mer

En sammanbunden stad 2035

En sammanbunden stad 2035 En sammanbunden stad 2035 Strategi för samarbetet mellan Helsingör och Helsingborg 2017 2020 Förord En sammanbunden stad 2035 - en gemensam strategi för samarbetet mellan Helsingör och Helsingborg För

Läs mer

Härnösands Gymnasium, TETD08

Härnösands Gymnasium, TETD08 Utgångspunkt Vid festivaldagen fick alla deltagande klasser uppgiften: Utveckla produkt, tjänst eller koncept för våra rullande transporter, som påverkar människors vilja att resa och frakta miljövänligt..

Läs mer

FÖRHANDLINGARNA OM BULGARIENS OCH RUMÄNIENS ANSLUTNING TILL EUROPEISKA UNIONEN

FÖRHANDLINGARNA OM BULGARIENS OCH RUMÄNIENS ANSLUTNING TILL EUROPEISKA UNIONEN FÖRHANDLINGARNA OM BULGARIENS OCH RUMÄNIENS ANSLUTNING TILL EUROPEISKA UNIONEN Bryssel den 31 mars 2005 (OR. en) AA 23/2/05 REV 2 ANSLUTNINGSFÖRDRAGET: SLUTAKT UTKAST TILL RÄTTSAKTER OCH ANDRA INSTRUMENT

Läs mer

PARKERINGS POLICY F Ö R H Ö G A N Ä S K O M M U N ANTAGET I KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-09-19 HÖGANÄS KOMMUN FÖRVALTNING 2013-05-14 0 (5)

PARKERINGS POLICY F Ö R H Ö G A N Ä S K O M M U N ANTAGET I KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-09-19 HÖGANÄS KOMMUN FÖRVALTNING 2013-05-14 0 (5) 2013-05-14 0 (5) PARKERINGS POLICY F Ö R H Ö G A N Ä S K O M M U N ANTAGET I KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-09-19 FÖRVALTNING 1 (5) INLEDNING Höganäs kommun växer och utvecklas, både i yta och befolkningsmässigt.

Läs mer

Kommunikation som skapar affärer

Kommunikation som skapar affärer Maria Baldin, kommunikations- och hållbarhetschef Kommunikation som skapar affärer siemens.com/answers Upplägg Kort om Siemens Hur är vi organiserade? Kommunikation som skapar affärer Några exempel Page

Läs mer

Aktivitetsplan 2015 Besöksnäring och Turistbyrån (Näringslivsenheten)

Aktivitetsplan 2015 Besöksnäring och Turistbyrån (Näringslivsenheten) Aktivitetsplan 2015 Besöksnäring och Turistbyrån (Näringslivsenheten) ÖVERGRIPANDE MÅL FÖR BESÖKSNÄRINGEN Nyköpings mål 2017 är en stark besöksnäring med en turismomsättning på 1,4 miljarder kr. Nyköpings

Läs mer

Europa Direkt nätverk EU på lokal och regional nivå. Katarina ARESKOUG MASCARENHAS Chef för EU-kommissionen i Sverige

Europa Direkt nätverk EU på lokal och regional nivå. Katarina ARESKOUG MASCARENHAS Chef för EU-kommissionen i Sverige EU på lokal och regional nivå Katarina ARESKOUG MASCARENHAS Chef för EU-kommissionen i Sverige Syftet med EDIC Nätverket av Europa Direkt informationskontor (EDIC) är sedan 2005 ett av EU:s viktigaste

Läs mer

Sammanställning av samråd med boende i Njurunda den 25 april ÅVS resor Njurunda-Sundsvall

Sammanställning av samråd med boende i Njurunda den 25 april ÅVS resor Njurunda-Sundsvall Sammanställning av samråd med boende i Njurunda den 25 april ÅVS resor Njurunda-Sundsvall Med vilka färdmedel skulle du vilja resa sträckan Njurunda-Sundsvall? Pendeltåg Cykla, pendeltåg, buss Cykel och

Läs mer

Den globala resenärens bild av Sverige som land och resmål

Den globala resenärens bild av Sverige som land och resmål Den globala resenärens bild av Sverige som land och resmål Foto: Simon Paulin/Iimagebank.sweden.se Foto: Tomas Utsi/imagebank.sweden.se VERSION 1.0 DEN GLOBALA RESENÄRENS BILD AV SVERIGE INLEDNING Foto:

Läs mer

En växlande cykelupplevelse 2014-08-14

En växlande cykelupplevelse 2014-08-14 En växlande cykelupplevelse 2014-08-14 Mål: När Sydostleden är etablerad skall den årligen generera minst 50 miljoner i ökad turismomsättning 8000 cyklister/år cyklar då hela sträckan och 30 000 cyklar

Läs mer

Besöknäringsstrategi 2016-2018. Fastställd av kommunfullmäktige 2016-02-22, 4 Uppdateras före 2020-02-28

Besöknäringsstrategi 2016-2018. Fastställd av kommunfullmäktige 2016-02-22, 4 Uppdateras före 2020-02-28 Besöknäringsstrategi 2016-2018 Fastställd av kommunfullmäktige 2016-02-22, 4 Uppdateras före 2020-02-28 Foto: Victoria Hallqvist Besöksnäringen är en av världens största näringar. Den totala turismkonsumtionen

Läs mer

Planeten ska med! Hållbar mobilitet, SWEPOMM

Planeten ska med! Hållbar mobilitet, SWEPOMM Planeten ska med! Hållbar mobilitet, SWEPOMM Kort om Riksbyggen Bygger fastigheter med bostadsrätt Skapar bostadsrättsföreningar Förvaltar fastigheterna åt bostadsrättsföreningarna Antal anställda ca 2

Läs mer

Jönköping Airport 1 X 2. Barnarpsgatan 23 A6 Center Smedjegatan 3 036-30 72 22 036-559 15 00 036-30 74 44

Jönköping Airport 1 X 2. Barnarpsgatan 23 A6 Center Smedjegatan 3 036-30 72 22 036-559 15 00 036-30 74 44 Jönköping Airport Hur många charterdestinationer kan du välja på under 2014 från Jönköping Airport? 7 10 13 Swanson s Vilken är USA s folkrikaste delstat? New York Texas Kalifornien Apollo Var kommer Sveriges

Läs mer

Gästundersökning 2016

Gästundersökning 2016 Gästundersökning 2016 Under nio sommarveckor 2016 har 27 ungdomar samlat in mer än 2 000 enkätsvar via onlinetjänsten SurveyMonkey. Syftet med undersökningen är att få en bättre bild av vem våra besökare

Läs mer

Strategi för turism- och besöksnäring Gullspångs Kommun 2013-2015

Strategi för turism- och besöksnäring Gullspångs Kommun 2013-2015 Strategi för turism- och besöksnäring Gullspångs Kommun 2013-2015 Ulrika Nilsson 2013-05-16 Fredrik Tidholm Bakgrund Värdegrund 2020 Ur framtidsberättelsen för Gullspångs Kommun Gullspångs kommun är väl

Läs mer

Khanom en av de bäst bevarade hemligheterna i Thailand

Khanom en av de bäst bevarade hemligheterna i Thailand Khanom en av de bäst bevarade hemligheterna i Thailand Njut av den lugnande och vackra kuststaden Khanom som ännu inte blivit upptäckt som turistdestination. Staden är belägen i södra Thailand och är en

Läs mer

Studiebesök TÖI måndag 24 oktober. Västsvenska paketet och projektet KomFram Göteborg

Studiebesök TÖI måndag 24 oktober. Västsvenska paketet och projektet KomFram Göteborg Studiebesök TÖI måndag 24 oktober Västsvenska paketet och projektet KomFram Göteborg Punkter Göteborgsområdet Västsvenska paketet lite kort Långsiktiga ambitionen Satsningar inför trängselskatten 2013

Läs mer

Swedavias resvanebarometer

Swedavias resvanebarometer Swedavias resvanebarometer 2011 Kommentarer: Antalet passagerare vid Swedavias flygplatser ökade med 13 procent under 2011, en historiskt mycket hög siffra och oöverträffad sedan 1980-talet. Swedavias

Läs mer

InfoBox. Jessica Helenius Umeå Universitet Dept of Informatik Höst - 2011 helenius.jessica@gmail.com

InfoBox. Jessica Helenius Umeå Universitet Dept of Informatik Höst - 2011 helenius.jessica@gmail.com InfoBox Jessica Helenius Höst - 2011 helenius.jessica@gmail.com Marie Stenmark Höst 2011 marie.stenmark@hotmail.com ABSTRAKT I detta grupparbete har gruppen valt att utveckla en informationsenhet, som

Läs mer

Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap

Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap Visit Östergötland - för en Visit Östergötland är det nya namnet på det som tidigare hette Östsvenska turistrådet. Förutom att byta namn har vi även påbörjat

Läs mer

Premiär för Stockholms nya elbusslinje

Premiär för Stockholms nya elbusslinje Premiär för Stockholms nya elbusslinje publ icerat av U L O 1 6 MA RS 201 5 SID A F Ö R U TSKRIF T Kraften kommer från ovan. Två av Stockholms nya laddhybridbussar, Volvo Electric Hybrid, vid laddstationen

Läs mer

BID som samverkansform

BID som samverkansform BID som samverkansform Vad är BID? Internationell tillämpning Erfarenheter i Sverige Metod Drivkrafter Medborgardialog Hur går utvecklingen vidare i Sverige? Business Improvement District Skottland Innerstaden

Läs mer

REMISSYTTRANDE 1 LTV Västerås stad

REMISSYTTRANDE 1 LTV Västerås stad REMISSYTTRANDE 1 Datum 2014 02 26 Vår beteckning LTV 131122 Västerås stad Yttrande över remiss Trafikplan 2026 strategidel Västerås stad har överlämnat remissen Trafikplan 2026 strategidel till Landstinget

Läs mer

EVENTUELL RUBRIK VERSAL 24 PUNKTER DU ÄR EN DEL AV BIOSFÄREN /Biosfärkontoret Johanna MacTaggart

EVENTUELL RUBRIK VERSAL 24 PUNKTER DU ÄR EN DEL AV BIOSFÄREN /Biosfärkontoret Johanna MacTaggart EVENTUELL RUBRIK VERSAL 24 PUNKTER DU ÄR EN DEL AV BIOSFÄREN 111004/Biosfärkontoret Johanna MacTaggart JOHANNA MACTAGGART Vem är jag? Nationell MAB-koordinator Lokal biosfärkoordinator Ekolog Vänerstipendiat

Läs mer

Detta är Västsvenska paketet

Detta är Västsvenska paketet Västsvenska paketet en satsning som öppnar för framtiden Detta är Västsvenska paketet Foto: Folio Bildbyrå Vi vill skapa ett attraktivt, hållbart och växande Västsverige Västsverige växer, utvecklas och

Läs mer

Lärande för hållbar utveckling i Malmö

Lärande för hållbar utveckling i Malmö Lärande för hållbar utveckling i Malmö Verksamhetsplan 2010 Upprättad Datum: Version: Ansvariga: Förvaltning: Enhet: 2010-06-15 1.0 Johanna Ekne, Åsa Hellström, Per-Arne Nilsson Miljöförvaltningen Miljöstrategiska

Läs mer

ZA6654. Flash Eurobarometer 432 (Preferences of Europeans towards Tourism, January 2016) Country Questionnaire Sweden

ZA6654. Flash Eurobarometer 432 (Preferences of Europeans towards Tourism, January 2016) Country Questionnaire Sweden ZA66 Flash Eurobarometer (Preferences of Europeans towards Tourism, January 06) Country Questionnaire Sweden FL Tourism SE D Hur gammal är du? (SKRIV NER OM "VÄGRAR" KOD '99') D Kön Man Kvinna (FRÅGA ALLA)

Läs mer

Västsvenska paketet och kollektivtrafiken inför 2013

Västsvenska paketet och kollektivtrafiken inför 2013 Västsvenska paketet och kollektivtrafiken inför 2013 Statusläge Studiebesök 20120906 Sida 1 Vem står bakom? Västsvenska paketet beslutades i november 2009 genom ett avtal mellan Trafikverket Västra Götalandsregionen

Läs mer

De nya cykelledernas potential

De nya cykelledernas potential De nya cykelledernas potential Dennis Bederoff Tillväxtverket Växjö 2014-08-14 1 Destinationer och teman Teman ex Golf Cykel Konferens Fiske Skidor Vandring Shopping Platser, områden, städer, regioner

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 12 mars 2015 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare

Europeiska unionens råd Bryssel den 12 mars 2015 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare Europeiska unionens råd Bryssel den 12 mars 2015 (OR. en) 7143/15 TRANS 88 FÖLJENOT från: inkom den: 11 mars 2015 till: Komm. dok. nr: Ärende: Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens

Läs mer

Översikt av regelverk rörande personer med funktionshinder och deras resande med olika transportslag.

Översikt av regelverk rörande personer med funktionshinder och deras resande med olika transportslag. Översikt av regelverk rörande personer med funktionshinder och deras resande med olika transportslag. Europeiska dokument Själva resandet är den första och oftast viktigaste frågan för att kunna delta

Läs mer

Vänersborg - lokala värden

Vänersborg - lokala värden Vänersborg - lokala värden Inledning Vi är två ungdomar som under fyra veckor har sommarjobbat för Vänersborgs kommun med Agenda 21 och folkhälsa. Som projektarbete har vi genom en enkätundersökning valt

Läs mer

Ljustern en tillgång

Ljustern en tillgång Ljustern en tillgång Projektet har lett till fler besökare och ökad användning av området. Foto: Jonas Lindgren Projektägare: Södra Dalarnas Utveckling, ekonomisk förening Projektledare: Sofie Jutner Kommun:

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT. om Regionkommitténs sammansättning

Förslag till RÅDETS BESLUT. om Regionkommitténs sammansättning EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 11.6.2014 COM(2014) 226 final 2014/0128 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om Regionkommitténs sammansättning SV SV MOTIVERING 1. BAKGRUND TILL FÖRSLAGET I artikel 305

Läs mer

Mötesplats Skåne 2013 Så kan kollektivtrafiken utveckla Skåne två goda exempel

Mötesplats Skåne 2013 Så kan kollektivtrafiken utveckla Skåne två goda exempel Mötesplats Skåne 2013 Så kan kollektivtrafiken utveckla Skåne två goda exempel Malmö 16 augusti 2013 Så kan kollektivtrafiken utveckla Skåne Skåne en region med stora möjligheter men också med betydande

Läs mer

The International Bioenergy Days, Trollhättan 2009 Västsvenska Turistrådet Karin Olsson Oktober 2009

The International Bioenergy Days, Trollhättan 2009 Västsvenska Turistrådet Karin Olsson Oktober 2009 The International Bioenergy Days, Trollhättan Västsvenska Turistrådet Karin Olsson Oktober Viktoriagatan 13, Box 568, SE-42 22 Göteborg, Sweden, Tel +46 31 75 95, Fax +46 31 75 95 1, www.turismensutredningsinstitut.se

Läs mer

Förstudie hållbart resande

Förstudie hållbart resande Förstudie hållbart resande Resande i vår region Transporterna står för 37 procent av de totala utsläppen i regionen. Ungefär hälften av alla bilresor är kortare än fem kilometer och många skulle kunna

Läs mer

Släpp loss potentialen i Europas småskaliga vattenkraft!

Släpp loss potentialen i Europas småskaliga vattenkraft! Släpp loss potentialen i Europas småskaliga vattenkraft! HISTORISKA ANLÄGGNINGAR & VATTENKRAFT Det finns en outnyttjad potential för mer småskalig vattenkraft i Europas tusentals historiska kvarnar, vattenhjul,

Läs mer

EKOTURISMDESTINATION EVENTUELL RUBRIK VERSAL 24 PUNKTER

EKOTURISMDESTINATION EVENTUELL RUBRIK VERSAL 24 PUNKTER EVENTUELL RUBRIK VERSAL 24 PUNKTER Vänerskärgården med Kinnekulle Projektpresentation Ove Ringsby 2012-01-17 Bakgrund Besöksnäringen är en av våra stora framtidsbranscher. Självklart skall också den bidra

Läs mer

ZA5905. Flash Eurobarometer 392 (Preferences of Europeans towards Tourism, 2014) Country Questionnaire Finland (Swedish)

ZA5905. Flash Eurobarometer 392 (Preferences of Europeans towards Tourism, 2014) Country Questionnaire Finland (Swedish) ZA90 Flash Eurobarometer 9 (Preferences of Europeans towards Tourism, 0) Country Questionnaire Finland (Swedish) FL 9 - Preferences of Europeans towards tourism - FIS D Hur gammal är ni? (SKRIV NER OM

Läs mer

Cykeln först! FRAMTIDENS CYKELPOLITIK I MALMÖ

Cykeln först! FRAMTIDENS CYKELPOLITIK I MALMÖ Cykeln först! FRAMTIDENS CYKELPOLITIK I MALMÖ FÖRORD Vi står vid ett vägval i en global värld med en pågående urbanisering. Städerna växer och fler slåss om gaturummet. Om städerna ska vara framkomliga

Läs mer

Västsvenska paketet. En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik

Västsvenska paketet. En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik Västsvenska paketet En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik Stora krav på transportsystemen Befolkningsökningen, urbaniseringen, globaliseringen och miljön ställer nya och hårdare krav på transporter

Läs mer

Hälsa hos gående och cyklister nya forskningsprojektet PASTA

Hälsa hos gående och cyklister nya forskningsprojektet PASTA Hälsa hos gående och cyklister nya forskningsprojektet PASTA Annika Nilsson Footer 1 Om forskningsprojektet PASTA Startade i november 2013 och ska pågå i 4 år Det största forskningsprojektet i Sverige

Läs mer

CrossFit Camp DUBBLA TRÄNINGSPASS STRAND RELAX GOD MAT SPANIEN - OKTOBER 2015. Glädje - Gemenskap - Inspiration

CrossFit Camp DUBBLA TRÄNINGSPASS STRAND RELAX GOD MAT SPANIEN - OKTOBER 2015. Glädje - Gemenskap - Inspiration CrossFit Camp DUBBLA TRÄNINGSPASS STRAND RELAX GOD MAT SPANIEN - OKTOBER 2015 Vi vill skapa träningsresor som utvecklar dig på många sätt! Du skall komma hem som dig själv men starkare både fysiskt och

Läs mer

Ditt nästa kontor? Gustavslundsvägen 135

Ditt nästa kontor? Gustavslundsvägen 135 Ditt nästa kontor? Gustavslundsvägen 135 436 kvm, Alviks Strand Gustavslundsvägen 135 Alviks Strand Ledig yta: 436 m 2 Typ: Kontor Antal arbetsplatser: 25 30 Tillträde: Omgående Konferens Garage Tunnelbana

Läs mer

Inkomna synpunkter till Trafikplanen

Inkomna synpunkter till Trafikplanen Inkomna synpunkter till Trafikplanen Mitt förslag är en fortsättning av gång och cykelvägen längs med Stenskogsvägen ända ut till Backagården Jag bor med min familj i Yxnaholma vi och många med oss skulle

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR 1(7)

MINNESANTECKNINGAR 1(7) MINNESANTECKNINGAR 1(7) Datum och tid 2012-10-11, 19:00-21:00 Plats Presidium Sekreterare Inbjudna Bohus Servicehus Lennart Dahl, ordförande Ingalill Andersson, 1:e vice ordförande Daniel Mörner, 2:e vice

Läs mer

Rapport: Svenska reserapporten 2017

Rapport: Svenska reserapporten 2017 Rapport: Svenska reserapporten 2017 Juni 2017 Älskade svenska sommar! Semester hemma i Sverige ökar Det främsta resmålet för svenskarnas sommarsemester är varken Thailand eller Spanien. Det är Sverige

Läs mer

Hållbar planering varför det?

Hållbar planering varför det? Hållbar planering varför det? Staden och trafiken steg mot en hållbar planering Grand Hotel 11 maj 2011 Christer Ljungberg, Trivector Traffic Vilka är Trivector? Grundat 1987 av 4 forskare i Lund Idag

Läs mer

Totalt svarade 43 personer på enkäten. Hur ofta reser du kollektivt? Pendlar du till någon annan ort än din bostadsort?.

Totalt svarade 43 personer på enkäten. Hur ofta reser du kollektivt? Pendlar du till någon annan ort än din bostadsort?. Medborgarsamråd, Tierps kommun, UL och Region Uppsala 2017-01-30 Här följer en sammanfattning av information från UL, frågor och synpunkter som togs upp på medborgarsamrådet samt frågor och synpunkter

Läs mer

Planera och bygg för hållbart resande i Huddinge

Planera och bygg för hållbart resande i Huddinge Planera och bygg för hållbart resande i Huddinge Mobility management ett modernt sätt att planera Med mobility management vill Huddinge kommun underlätta hållbara transporter och minska bilanvändningen

Läs mer

Enhet: Datum: Starttid: Sluttid: [ ] N/A ( ) Ja (1) ( ) Nej (0) [ ] N/A ( ) Ja (1) ( ) Nej (0) [ ] N/A ( ) Ja (1) ( ) Nej (0)

Enhet: Datum: Starttid: Sluttid: [ ] N/A ( ) Ja (1) ( ) Nej (0) [ ] N/A ( ) Ja (1) ( ) Nej (0) [ ] N/A ( ) Ja (1) ( ) Nej (0) 1 av 5 2012-11-21 18:19 Värdskap Enhet: Datum: Starttid: Sluttid: Besöksinformation 1. Enhetsnamn 2. Ort Välj land och specificera ort i kommentarfältet 3. Land som gästen(erna) reste från Land där mystery

Läs mer

17 augusti kommer trafikrevolutionen till Älvdalen!

17 augusti kommer trafikrevolutionen till Älvdalen! 17 augusti kommer trafikrevolutionen till Älvdalen! Så här blir det Det var över 30 år sedan sist. Nu är det äntligen dags för en ny busstrafik i hela Dalarna, anpassad efter hur resbehovet ser ut idag.

Läs mer

Tillgänglighetsindikatorer

Tillgänglighetsindikatorer Tillgänglighetsindikatorer Annex 5 till tillgänglighetsrevision stegvis guide för revisorn November 2012 Project Coordinator: Michaela Kargl Austrian Mobility Research kargl@fgm.at +43 316 810451-15 Author

Läs mer