Granskning av upphandling i Region Skåne

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Granskning av upphandling i Region Skåne"

Transkript

1 Granskning av upphandling i Granskningsrapport nr 20 November 2009 Greger Nyberg Jan-Åke Leijon Helena Olsson Postadress: Skånehuset, Kristianstad Besöksadress: J A Hedlunds väg Telefon (växel): Fax: Organisationsnummer: Internet:

2 2 (14) Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Sammanfattning Bakgrund Metod och genomförande Granskningsresultat Uppföljning av granskning från Iakttagelser Slutsatser och bedömningar Försäljning av Regionhuset i Lund och hyra av Regionhus i Malmö Iakttagelser Slutsatser och bedömningar Upphandling av nytt tandvårdssystem Iakttagelser Slutsatser och bedömning Upphandling av bevakningstjänster Iakttagelser och tillvägagångssätt Slutsatser och bedömningar Upphandling av bemanningstjänster, behandlingsplatser mm Iakttagelser och tillvägagångssätt Slutsatser och bedömningar... 13

3 3 (14) Sammanfattning Det finns behov att upphandlingsreglerna kompletteras med tillämpningsanvisningar. I dessa bör bl a roller och ansvarsfördelning mellan Koncerninköp och förvaltningarna klargöras. Ansvaret för att initiera eventuell förlängning av utgångna avtal bör fastställas. Även kontroll av avtalstrohet bör regleras i anvisningarna. Genom ISO-certifiering eller liknande avseende miljöfaktorer samt framtagande av prioriteringslista och översyn av miljönätverk har det skapats grund för klargörande av ansvarsfördelningen inom området. Även beträffande sociala hänsyn har åtgärder vidtagits. Konsultinsatsen för att komma tillrätta med de ekonomiska problemen på UMAS handlades, till skillnad från McKinsey-uppdragen, upp i konkurrens vilket resulterade i ett avsevärt lägre pris för i princip motsvarande utredningsuppdrag. Specifikationerna till McKinseys fakturor uppfyller fortfarande inte de krav som bör ställas. Försäljning av kommunal mark och kommunala fastigheter är idag inte lagreglerad. Den möjliga reglering som finns är kommunallagens regler om god ekonomisk hushållning samt om den kommunala kompetensen, dvs man får inte gynna enskilda aktörer eller företag och att försäljningen skall ske till marknadspris. Det finns inte heller något uttryckligt lagkrav på konkurrensutsättning. Enligt Konkurrensverket kan det vara lämpligt att använda reglerna i lagen om offentlig upphandling (LOU) även när det gäller försäljning av offentlig egendom. Den brådska som uppstod i samband med införandet av nytt tandvårdssystem skulle förmodligen ha kunnat undvikas genom en bättre planering. Därmed skulle också ett nytt system kunnat handlas upp enligt lagen om offentlig upphandling. Granskningen visar att upphandling av bevakningstjänster har gjort stora framsteg i och med att två centrala upphandlingsomgångar har skett. Skånetrafiken upphandlar själv bevakningsföretag. Vi anser att samordning bör ske med regionen i övrigt. Utifrån granskningen av upphandling avseende bemanningsföretag kan konstateras att flera av de granskade leverantörerna inte handlats upp enligt lagen om offentlig upphandling. I flera fall påpekas att man tillfrågat de som har avtal med regionen men att de inte kunnat tillhandahålla önskad tjänst. Vi vill framhålla att efterlevnaden av lagen om offentlig upphandling och Region Skånes regler avseende upphandling måste bli bättre. Det bör fortsättningsvis göras regelbundna kontroller för att öka avtalstroheten.

4 4 (14) 1. Bakgrund I revisionsplanen för 2009 beslutade revisorerna att fortsätta att ägna uppmärksamhet åt upphandlingsfrågorna. Särskilt skulle hanteringen av försäljningen av Regionhuset i Lund kopplat till hyra av nytt Regionhus i Malmö samt upphandling av nytt tandvårdssystem bli föremål för granskning. I samråd med koncerninköp och revisorskollegiets kontaktperson har dessutom upphandling av bevakningstjänster samt bemanningstjänster, behandlingsplatser och liknande valts ut för granskning. Även uppföljning, med huvudsyfte att få en bild av vad som har hänt beträffande de frågeställningar om MA-Skånes/Koncerninköps service och roller som ingick i granskningen från 2008 Granskning av upphandlingsverksamheten i, har genomförts. 2. Metod och genomförande En stor mängd material har samlats in som underlag för bedömning av hur ärendet kring försäljningen av Regionhuset i Lund och inhyrningen av nytt regionhus i Västra hamnen i Malmö har hanterats. Bedömningen av tillvägagångssättet har kompletterats med intervjuer. När det gäller nytt datasystem till tandvården har motsvarande materialinsamling och intervjuer genomförts. I syfte att bedöma följsamheten gentemot lagen om offentlig upphandling har särskild granskning genomförts beträffande hur anlitande sker av bevakningsföretag och bemanningsföretag eller liknande. Som underlag för dessa granskningar har särskilda listor tagits ut från s redovisningssystem. Granskningens ursprungliga material har omfattat samtliga sjukhus, förvaltningar och verksamheter gällande tidsperioden För bevakningstjänster har listorna hämtats från konto Larm och bevakning och för bemanningstjänster och liknande har listorna hämtats från konto Inhyrd personal för verksamhetsanknutna tjänster och Övrig köpt vård. Ett urval av leverantörer har gjorts (se utförligare beskrivning under respektive avsnitt) och översänts till sjukhus, förvaltningar och verksamheter i form av stickprov. Vi har begärt svar på följande frågeställningar: Finns avtal med leverantören? Vilken upphandlingsform har använts? Direktupphandling Förenklad upphandling Förhandlad upphandling Annan (ange vilken) Om direktupphandling har använts, vilka andra leverantörer har tillfrågats? Om annan upphandlingsform använts, vilken och hur många anbud erhölls i upphandlingen?

5 5 (14) Vi har även tagit del av Koncerninköps rapport avseende bemanningstjänster, daterad , samt tillhörande uppföljningsrapport, daterad Rapporten är inriktad på inhyrning av läkare och sjuksköterskor från bemanningsföretag och den har varit av betydelse för vår granskning i det avseendet att den beskriver problematiken inom området bemanningstjänster. 3 Granskningsresultat 3.1 Uppföljning av granskning från Iakttagelser Under 2008 genomfördes en granskning av upphandlingsverksamheten i Regionen. Nedan återges en sammanställning av svaren från de intervjuer som då genomfördes på ca 10 av Regionens förvaltningar. Under varje frågeområde presenteras en sammanfattning av på innehållet i revisionens rapport. För att få en uppfattning om vad som hänt med anledning härav genomfördes en uppföljning genom intervju med representanter för Koncerninköp i september 2009, nedan redovisad under rubriken. Roller- och ansvarsfördelning mellan Koncerninköp och förvaltningarna är oklara Eventuella oklarheter kommer att klarläggas i tillämpningsanvisningar till upphandlingspolicyn. Koncerninköp kommer att kommunicera dessa med berörda inom Regionen. Det är Koncerninköp som ansvarar för tolkning av LOU, övriga regler och rättstillämpningarna inom området. Det pågår ett arbete med att utforma tillämpningsanvisningar som bl a klargör roller och ansvarsfördelning. Enligt plan skall detta arbete vara klart under hösten och därefter fastställas av Regiondirektören. Kontaktpersoner från Koncerninköp efterlyses liksom möjligheten att placera upphandlare ute på de stora förvaltningarna Genom omorganisationen av Koncerninköp har kategoriansvariga för olika upphandlingsområden nyligen införts. Information om vilka dessa är kommer att framgå på olika sätt. Att placera upphandlare direkt ute på förvaltningarna är inte aktuellt. Koncernnyttan och samordningsvinsterna är styrande framför enskilda förvaltningsspecifika behov. Genom Koncerninköps nya organisation och struktur med kategoriansvariga kommer detta att underlätta för förvaltningarna att snabbt identifiera ansvariga, bl a på Koncerninköps webbplats, för olika kategorier av varor och tjänster och härigenom kommer man såldes att lätt komma i kontakt med rätt personer. Det är inte aktuellt att placera ut upphandlare på förvaltningar såsom tidigare. Koncerninköps erfarenhet visar att samordningen inom Regionen var sämre när denna organisation fanns.

6 6 (14) Behov av hjälp och stöd i samband med avtalsskrivning samt behov av mallar och upphandlingsverktyg Nytt upphandlingsverktyg kommer att upphandlas och införas under Detta innehåller upphandlingsstöd och mallar för bl a användaranpassad avtalsinformation. Upphandlingssystemet kommer bl a att ersätta den nuvarande avtalswebben. Det framgår att mallar/checklistor finns redan idag och nytt upphandlingsverktyg håller f n på att upphandlas. När det gäller kravspecifikationer menar Koncerninköp att det generellt är förvaltningarna som själva måste ta fram dessa. Koncerninköp bistår naturligtvis med t ex upphandlingsteknisk och juridisk kunskap. MA-Skånes tillgänglighet uppfattas ha brister liksom den service som erbjuds förvaltningarna Under 2009 kommer Koncerninköp att fokusera på att förbättra tillgänglighet och support bl a genom återkommande kundundersökningar och mätningar i syfte att ständigt utveckla verksamheten. Dessutom skall ny kommunikationsplan fastsällas och utbildningsinsatser kommer att sättas in under 2009 i syfte att förbättra situationen. Kommunikationsplan har fastställts och webbenkät med frågor om bl a Koncerninköps tillgänglighet kommer att genomföras till berörda inom förvaltningarna under hösten De olika kundforum som tidigare fanns har ersatts av referensgrupper i syfte att förbättra tillgänglighet och service. Informationen om ramavtal brister och det är oklart vem som ansvarar för att initiera förlängning av gemensamma avtal eller om ny upphandling ska genomföras Inom ramen för inköpsprojektet i Regionens förnyelseprogram har ny kategoriindelning avseende upphandlingar genomförts i ett s k kategoriträd. Detta innebär bl a att man får bättre kontroll över och bevakning av när avtal skall förnyas eller förlängas. Förtydligande kommer att återfinnas i tillämpningsanvisningarna till Regionens upphandlingsregler. Koncerninköp hänvisar till svaret ovan. Det påpekades att avtalswebben inte är användarvänlig I avvaktan på nytt upphandlingsstöd kommer revideringar att göras i den befintliga avtalswebben. Koncerninköp uppger att avtalswebben kommer att ersättas i syfte att förbättra användarvänligheten.

7 7 (14) Ansvaret för att kontrollera att avtal följs är oklart Koncerninköps roll kommer att klargöras i tillämpningsanvisningarna. Avtalstroheten för de förvaltningsspecifika avtalen säkerställs huvudsakligen av respektive förvaltning t ex inom ramen för intern kontroll. Koncerninköp har dessutom inrättat funktioner i den nya organisationen för avtalsförvaltning och analys. Härigenom tas ett övergripande ansvar för såväl regiongemensamma som förvaltningsspecifika avtal. De senare kommer att hanteras främst genom stickprov. Arbetsuppgifterna ligger nu på Koncerninköps avtalscontrollers. För att minska risken för felaktigheter i förfrågningsunderlag är det viktigt att Koncerninköp kommer in tidigt i upphandlingsprocessen Koncerninköp deltar i olika nätverk och planeringsgrupper t ex när det gäller medicintekniska investeringar och it-investeringar. Koncerninköps ledning ingår dessutom i koncernledningen vilket möjliggör tidiga och strategiska ställningstaganden i upphandlingsprocesser. Genom bl a de nätverk som har bildats och Koncerninköps nya organisation kommer man idag in tidigare i processen. Kundundersökningar Sedan hösten 2008 driver Koncerninköp ett kvalitetsprojekt för att kartlägga ett kvalitetssäkringssystem i likhet med de krav som ställs i ett certifieringssystem. Kommunikationsplan har fastställts och webbenkät med frågor om bl a Koncerninköps tillgänglighet kommer att genomföras till förvaltningarna under hösten. De kundforum som tidigare fanns har ersatts av referensgrupper i syfte att förbättra tillgänglighet och service. (Se även uppgifter om tillgänglighet och service ovan). Kontroll av att hänsyn tas till miljö och sociala faktorer vid upphandlingar Ansvarsfördelningen mellan Koncerninköp och förvaltningarna bör diskuteras. Koncerninköp ges i uppdrag att ta fram en prioriteringslista över upphandlingar med stor och betydande miljöpåverkan samt se över och vid behov komplettera befintliga miljönätverk. När det gäller miljöhänsyn avser Koncernkontoret, vari Koncerninköp nu ingår, att bli ISO-certifierade och kraven skärps härigenom. Genom ansökan om certifiering kommer rutiner att upprättas och frågan kommer därför att lösas. Prioriteringslista över upphandlingar med stor och betydande miljöpåverkan finns och revidering av denna pågår. Översyn av miljönätverk pågår. Det har avsatts medel för att se till att revision

8 8 (14) skall genomföras av utomstående part avseende sociala krav vid upphandling. Enligt plan skall revision genomföras i januari Arbetet sker i samarbete med i första hand med Västra Götalandsregionen och Stockholms läns landsting men även med övriga landsting och kontroll av arbetsmiljö och sociala omständigheter m m hos leverantörer har genomförts på plats på fabriker utomlands. Anlitande av McKinsey I den tidigare granskningen konstaterades att de tjänster som McKinsey utförde till koncernledningen och Helsingborgs lasarett inte handlades upp enligt lagen om offentlig upphandling. De fakturor som erhölls från företaget var heller in specificerade på ett acceptabelt sätt. En utredning med syfte att ta fram förslag för att komma tillrätta med de ekonomiska problemen på UMAS, motsvarande den som McKinsey utförde i Helsingborg, handlades upp i konkurrens med annan leverantör som utförare och till väsentligt lägre pris Slutsatser och bedömningar Vi kan återigen konstatera att det finns behov att upphandlingsreglerna kompletteras med tillämpningsanvisningar. I dessa bör bl a roller och ansvarsfördelning mellan Koncerninköp och förvaltningarna klargöras. Ansvaret för att initiera förlängning av utgångna avtal bör fastställas samt vem som skall kontrollera när avtalet går ut. Även kontroll av avtalstrohet bör regleras i anvisningarna. Vi bedömer att den nya organisationen med kategoriansvariga bl a ökar förutsättningarna för förvaltningarna att lättare nå rätt person på Koncerninköp. Även information och tillgänglighet har såvitt vi kan bedöma förbättrats. Genom de insatser som gjorts avseende kundundersökningar och kommunikationsplan bedömer vi att kontakterna med berörda inom förvaltningarna kommer att förbättras. Genom ISO-certifiering eller liknande avseende miljöfaktorer samt framtagande av prioriteringslista och översyn av miljönätverk har det skapats grund för klargörande av ansvarsfördelningen inom området. Även beträffande sociala hänsyn har åtgärder vidtagits. Konsultinsatsen för att komma tillrätta med de ekonomiska problemen på UMAS handlades upp i konkurrens vilket resulterade i ett avsevärt lägre pris för i princip motsvarande utredningsuppdrag. Vi anser fortfarande att de specifikationer till McKinseys fakturor som överlämnats inte uppfyller de krav som bör ställas.

9 9 (14) 3.2 Försäljning av Regionhuset i Lund och hyra av Regionhus i Malmö Iakttagelser För försäljningen av Regionhuset i Lund anlitades under våren 2008 mäklarfirman NaiSvefa. Denna tjänst handlades inte upp enligt lagen om offentlig upphandling utan lades som ett tilläggsuppdrag till andra försäljningsuppdrag som tidigare under året hade upphandlats. För uppdraget skulle en förmedlingsprovision på 0,9 % utgå vilket innebär att ett totalt arvode om ca 1,4 Mkr (160 Mkr x 0,9 %) utgick. Av mäklarfirmans försäljningsprospekt framgår att intressenter senast den 29 maj skulle inkomma med indikativa, ej bindande, bud. Fem anbud kom in varav de två högsta hade ett pris på ca 200 Mkr. Enligt chefen för RegionFastigheter upprättas inte någon traditionell anbudsvärdering av mäklaren vid denna typ av försäljningar utan istället inleddes förhandlingar med den part som avgett det högsta indikativa budet. Dessa förhandlingar inleddes i juni och avbröts i augusti eftersom anbudsgivaren inte kunde ordna finansiering. Kontakt togs därefter med den anbudsgivare som lämnat näst högst bud men denne stod inte fast vid sitt indikativa anbud utan erbjöd ett lägre pris. Därefter upptogs förhandlingar med den tredje högsta anbudsgivaren och dessa resulterade i köpeavtal med Wihlborgs. I juni 2008 fick regiondirektören i uppdrag från regionstyrelsen att redovisa förslag till förhyrning av ett regionhus i Malmö, att ta fram en samlad plan för lokalisering av den administrativa verksamheten samt att förbereda försäljning av Regionhuset i Lund. Ärendet togs åter upp på regionstyrelsens sammanträde den 23 september då beslut fattades att föreslå regionfullmäktige att godkänna förhyrning av regionhus i Malmö och att uppdra åt regionstyrelsen att teckna ramavtal och hyresavtal beträffande förhyrningen. Vidare föreslogs att godkänna att regionens administrativa verksamheter koncentreras till Kristianstad, Malmö och Hässleholm (Skånetrafiken). Eftersom ärendeberedningen inte skett enligt gällande regelverk återremitterade Regionfullmäktige ärendet för hörande av fastighetsnämnden vilket skedde Ärendet togs åter upp på regionfullmäktige då beslut fattades att Förhyra nytt regionhus i Malmö Uppdra åt regionstyrelsen att teckna ramavtal och hyresavtal för förhyrningen Fastslå att region Skånes administration koncentreras till Kristianstad, Malmö och Hässleholm Godkänna försäljning av Regionhuset i Lund för 160 Mkr. Hyresavtalet med Wihlborgs är på 20 år med en årlig hyra på 1900 kr/kvm. Hyran är i princip en kallhyra och ett uppskattat årligt tillägg på kr/kvm tillkommer för driftkostnader. Kostnaden för el ingår inte utan betalas separat. Justering av priset skall ske med KPI från den 1 juli 2008 fram till tillträdesdagen och därefter skall avtalad indexering ske. Sker inte uppsägning enligt avtal, minst 2 år före avtalstidens utgång, skall hyrestiden förlängas med 5 år. Den årliga hyreskostnaden inkl driftkostnader uppgår till ca 23 Mkr.

10 10 (14) skall förhyra samtliga ca 100 parkeringsplatser i byggnadens källare till en månadskostnad på 550 kr/plats. Dessutom skall fastighetsägaren tillhandahålla högst ytterligare 110 parkeringsplatser enligt särskilda avtal. Fastigheten är på totalt kvm och Regionen har beslutat att hyra hela byggnaden Slutsatser och bedömningar Försäljning av kommunal mark och kommunala fastigheter är idag inte lagreglerad. Den möjliga reglering som finns är kommunallagens regler om god ekonomisk hushållning samt om den kommunala kompetensen, dvs man får inte gynna enskilda aktörer eller företag och att försäljningen skall ske till marknadspris. Det finns inte heller något uttryckligt lagkrav på konkurrensutsättning. Enligt en utredning som gjorts av konkurrensverket kan det dock vara lämpligt att utnyttja regelverket som finns i lagen om offentlig upphandling även när det gäller försäljning av offentlig egendom. Vi konstaterar att alternativ till att hyra lokaler i Västra hamnen inte utreddes. Således undersöktes inte annan placering eller eget ägande vilket hade varit rimligt för att kunna göra en bedömning avseende god ekonomisk hushållning. 3.3 Upphandling av nytt tandvårdssystem Iakttagelser I samband med att det nya tandvårdsstödet infördes vid halvårsskiftet 2008 krävdes förändringar i folktandvårdens arbetssätt och kraven på ett väl fungerande IT-stöd blev större. Det tidigare använda IT-stödet, Effica, hade inneburit återkommande problem och bedömning gjordes att leverantören, TietoEnator Health Care AB, inte skulle kunna leverera ett stabilt system i tid. Även försäkringskassan bytte system för att hantera sin del av reformen och folktandvårdens nya system skulle kommunicera med detta. Regionstyrelsens ordförande beslutade på delegation den 11 juni 2008 att avbryta förhandlingarna med TietoEnator Health Care AB, att teckna tillfälligt avtal med PracticeWorks AB för att lösa genomförandet av den nya tandvårdsreformen samt att uppdra åt folktandvården att snarast påbörja en upphandling av ett nytt tandvårdssystem. Det tillfälliga avtalet med PracticeWorks AB avsåg ett snabbt införande av tandvårdssystemet T4 och skulle gälla tills folktandvården genomfört ny upphandling i enlighet med lagen om offentlig upphandling. Under hösten 2008 togs förfrågningsunderlag fram för att genomföra upphandlingen i enlighet med Regionstyrelsens ordförandes beslut. Förfrågningsunderlag daterat lämnades ut till intresserade leverantörer. Förfrågningsunderlaget kompletterades med särskild skrivelse med frågor och svar daterad Av förfrågningsunderlaget framgick de förutsättningar och krav som folktandvården hade på det nya systemet. Innan upphandlingen avslutades begärde en av anbudsgivarna, Swedish Care System AB, att få ut det interimistiska avtalet mellan folktandvården Skåne och PracticeWorks Sweden AB. Folktandvården avslog inledningsvis begäran i sin helhet men beslutade efter överklagande att delvis bifalla hemställan med undantag för vissa uppgifter beträffande pris och prissättning för vilka sekretess gäller. Även detta beslut

11 11 (14) överklagades och Kammarrätten beslutade att dessa uppgifter omfattades av sekretess och därför inte kunde lämnas ut. I upphandlingen deltog tre anbudsgivare, nämligen Swedish Care System AB, PrakticeWorks Sweden AB och Opus. Folktandvården beslutade att anlita PracticeWorks Sweden AB med motiveringen att detta bolag var det enda som uppfyllde skall-kraven, bl a kravet avseende röststyrning och att systemet skulle vara anpassat till en organisation av folktandvårdens storlek. Beslutet överklagades av både Opus och Swedish Care Systems AB. Länsrätten beslutade att upphandlingen måste göras om beroende på att folktandvården inte hade rätt att kräva röststyrning som en färdig funktion. Dessutom ansåg både Opus och Swedish Care Systems AB att deras system fungerar i en organisation av folktandvårdens storlek och art vilket Länsrätten höll med om. Under tiden som arbetet med ny upphandling pågår arbetar verksamheten vidare med systemet T4. Den nya upphandlingen skall vara klar till sommaren Slutsatser och bedömning Det var under lång tid stora problem med Effica och folktandvården visste redan under 2007 att det skulle krävas ett fungerande system för att klara tandvårdsreformen. Den brådska som uppstod skulle förmodligen ha kunnat undvikas genom en bättre planering. Därmed skulle också ett nytt system kunnat handlas upp enligt lagen om offentlig upphandling. Beträffande den överklagade upphandlingen och den därav följande pågående upphandlingen har vi inte gjort någon ytterligare analys eftersom ärendet inte är avslutat. 3.4 Upphandling av bevakningstjänster Iakttagelser och tillvägagångssätt Upphandling av bevakningstjänster har skett i två omgångar enligt ansvarig inköpare för bevakningstjänster inom Koncerninköp. Den första upphandlingsomgången avsåg nedanstående sjukhus, förvaltningar och verksamheter och dessa presenteras med utvald leverantör och avtalstid enligt följande: Universitetssjukhuset i Lund, Lasarettet i Landskrona och Specialisthuset i Eslöv Securitas - 1/ / Universitetssjukhuset i Malmö - G4S - 15/ / Den andra upphandlingsomgången omfattade följande: Primärvården, Folktandvården, Hässleholms sjukhusorganisation och Skånehuset - G4S - 1/ / Centralsjukhuset i Kristianstad och Lasarettet i Ystad har egna anställda väktare. Centralsjukhuset kompletterar dessa med att i viss omfattning anlita bevakningsföretag.

12 12 (14) Regionhuset i Lund anlitar G4S genom Regionfastigheter medan Skånetrafiken själv anlitar bevakningsbolag. Där upphandling inte skett beror detta på att tidigare avtal inte har gått ut. I november 2009 startar upphandling av bevakningstjänster för Helsingborgs lasarett, Ängelholms sjukhus, Lasarettet i Trelleborg samt till det nya regionhuset i Malmö. Ovannämnda information har sedan jämförts med vilka leverantörer sjukhus, förvaltningar och verksamheter faktiskt anlitar. Vi har även jämfört de upphandlade företag som redovisas i Koncerninköps avtalswebb med dem som har anlitats. Vi har funnit att det saknas centrala avtal för ett fåtal leverantörer som anlitas och har med utgångspunkt från dessa avvikelser skickat en förfrågan till respektive ekonomichef. Utifrån framtagna listor för bevakningstjänster och ovan beskrivna jämförelser har vi gjort ett urval Slutsatser och bedömningar Vår granskning visar att upphandling av bevakningstjänster har gjort stora framsteg i och med att två centrala upphandlingsomgångar har skett. I huvudsak är det G4S och Securitas som anlitas. Även där det inte har skett någon upphandling ännu, anlitas i huvudsak de bevakningsföretag som det finns centrala avtal med. Dock förkommer det anlitande av företag som det saknas avtal med, men inte till betydande belopp. Vi anser att denna samordnande upphandling är viktig för att dels minska kostnaderna då Regionen kan utnyttja sin styrka som stor upphandlare och säker betalare men även tillvarata de konkurrensmöjligheter som finns. Skånetrafiken upphandlar själv bevakningsföretag. Vi anser att samordning bör ske med regionen i övrigt. 3.5 Upphandling av bemanningstjänster, behandlingsplatser mm Iakttagelser och tillvägagångssätt Granskningen av upphandling avseende bemanningstjänster, behandlingsplatser och liknande inleddes med att kontrollera utvalda företag och se om företagets verkställande chef är eller har varit anställd i och därmed får eller har fått lön utbetald från. Stickprovsurvalet består av 50 leverantörer. Vi har använt oss av hemsidan och s interna Skånekatalog för att utföra denna kontroll. Lönekontoret inom har biträtt oss med att ta fram relevanta uppgifter om personerna och deras eventuella löneutbetalning. En del personer har tidigare varit anställda inom men har på senare tid valt att starta eget företag och därmed uppbär de inte någon lön från. Granskningen visar också att det finns personer som både arbetar i sitt företag och även får lön utbetald från. Efter noggrann granskning av fakturor har detta dock inte skett vid samma tidpunkt och/eller beloppen har inte varit av betydande karaktär. Vi har även gjort en kontroll på antal arbetade timmar och detta faller inom ramen för att vara sannolikt. Denna kontroll kommer att fördjupas i granskningen av bisysslor.

13 13 (14) I samband med granskningen av bemanningstjänster kom även behandlingsplatser att aktualiseras delvis beroende på att kontering inte utförs på ett konsekvent sätt. Detta innebär att granskningen kommit att omfatta även en genomgång av vissa behandlingsplatser avseende vård och rehabilitering för psykiskt funktionshindrade vid privata vårdinrättningar. Vidare har vår granskning utgått från att undersöka om de leverantörer som Region Skåne anlitar är upphandlade på rätt sätt genom att följa Lagen om offentlig upphandling. I detta fall har ett stickprovsurval bestående av 45 leverantörer gjorts där vi funnit att det är oklart om gällande regelverk följts. Förfrågan beträffande dessa har skickats till respektive ekonomichef. Inkomna svar visar att flertalet av efterfrågade leverantörer inte är upphandlade och att avtal saknas. Utifrån tidigare nämnd rapport från Koncerninköp beträffande bemanningstjänster har det framkommit att organisationens kunskaper om avtal är bristfälliga och att avtalsförvaltningen i framtiden bör ske mera aktivt. har köpt tjänster utanför avtal till betydande belopp. Vidare finns felaktigheter i debiteringen som inte följer avtalen. Det konstateras också att det tar tid för förvaltningarna i att övergå till att utnyttja avtal då dessa är nytecknade. Enligt rapporten har inte samarbetet mellan beställare och leverantörer fungerat tillfredställande och med ett optimalt utnyttjande av avtal hade kunnat minska sina kostnader och därmed få en betydande besparingspotential i kommande upphandlingar. Koncerninköp har också gjort en uppföljning av ovannämnda rapport där huvudfrågan är hur köp från leverantörer utan avtal har utvecklats under perioden Tendensen är att antalet köp utan avtal har minskat Slutsatser och bedömningar Utifrån granskningen kan konstateras att flera av de granskade leverantörerna inte handlats upp enligt lagen om offentlig upphandling. I flera fall påpekas att man tillfrågat de som har avtal med regionen men att de inte kunnat tillhandahålla önskad tjänst. Det förekommer också fall där bemanningsföretag har anlitats genom direktkontakt utan att formell upphandling har skett. Enligt några tillfrågade omfattar inte de centralt tecknade avtalen den specialitet som behövs. bör se över sina befintliga avtal för att bedöma om dessa motsvarar de behov som i verkligheten måste tillgodoses och de som inte utför det som är avtalat bör sägas upp. Det har även framkommit att det är svårt att få adekvat bemanning vid semesterperioder och då anlitas bemanningsföretag för att bemästra detta problem. Dock sker detta utan att teckna några särskilda avtal med dessa. Vid en jämförelse med vad Koncerninköps rapport har gett för resultat och vad vi själva har erhållit för svar vid våra intervjuer kan vi konstatera att arbetar med frågan om att ändra organisationens inköpsbeteende avseende bemanningstjänster. Det är av vikt att de ramavtal som tecknas i blir väl kända i organisationen och att de slutligen används i enlighet med avtalstexten.

14 14 (14) Vi vill framhålla att efterlevnaden av lagen om offentlig upphandling och Region Skånes regler avseende upphandling måste bli bättre. Det bör fortsättningsvis göras regelbundna kontroller för att öka avtalstroheten.

Tillämpningsanvisningar

Tillämpningsanvisningar Upphandlingspolicy Tillämpningsanvisningar s Upphandlingspolicy beslutades av Regionfullmäktige 2011-11-28. Avdelningen för Koncerninköp har genomfört en uppdatering av Tillämpningsanvisningarna för att

Läs mer

Granskning av inköpsrutinen och köptrohet

Granskning av inköpsrutinen och köptrohet www.pwc.se Revisionsrapport Malin Kronmar Carl-Magnus Stensson Granskning av inköpsrutinen och köptrohet Mönsterås kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund... 1 1.2. Revisionsfråga...

Läs mer

Regionservice Huvudkontor

Regionservice Huvudkontor Regionservice Huvudkontor Johanna Löthberg Upphandlingsstrateg 046-675 31 86 Johanna.lothberg@skane.se Rapport Datum 2015-05-13 Version 1 Dnr 1402146 1 (9) Rapport utredningsuppdrag från servicenämnden

Läs mer

Syftet med denna policy är att

Syftet med denna policy är att Datum 2007-03-14 Ert datum Vår beteckning Er beteckning Upphandling och service Kommunstyrelsen Upphandlingspolicy för Fagersta kommun Syftet med denna policy är att stödja verksamheterna i sitt uppdrag

Läs mer

Revisionsrapport. Oxelösunds kommun. Granskning av avtalshantering. Karin Jäderbrink Lars Edgren 2013-01-14

Revisionsrapport. Oxelösunds kommun. Granskning av avtalshantering. Karin Jäderbrink Lars Edgren 2013-01-14 Revisionsrapport Granskning av avtalshantering Karin Jäderbrink Lars Edgren Oxelösunds kommun 2013-01-14 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Revisionsfråga och kontrollmål

Läs mer

Granskning av inköp och upphandlingar

Granskning av inköp och upphandlingar Granskning av inköp och upphandlingar Ekerö kommun Lotta Ricklander Januari 2012 2012-01-18 Lotta Ricklander Projektledare Anders Hägg Uppdragsansvarig Innehållsförteckning Inköp och upphandling Sammanfattning

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av upphandlingsverksamheten vid Kriminalvården. Sammanfattning. Kriminalvården 601 80 Norrköping 2007-02-12 32-2006-0517

Revisionsrapport. Granskning av upphandlingsverksamheten vid Kriminalvården. Sammanfattning. Kriminalvården 601 80 Norrköping 2007-02-12 32-2006-0517 Revisionsrapport Kriminalvården 601 80 Norrköping Datum Dnr 2007-02-12 32-2006-0517 Granskning av upphandlingsverksamheten vid Kriminalvården Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen av Kriminalvården

Läs mer

Regionstyrelsen har behandlat ärendet 2008-09-23, 207.

Regionstyrelsen har behandlat ärendet 2008-09-23, 207. Fastighetsnämnden BESLUTSFÖRSLAG Datum 2008-09-24 Dnr 1 (5) Fastighetsnämnden Effektivisering av s lokalnyttjande förhyrning av lokaler i Malmö samt försäljning av Regionhuset i Lund Ordförandens förslag

Läs mer

Tillämpningsanvisningar till Riktlinjer för upphandling och inköp

Tillämpningsanvisningar till Riktlinjer för upphandling och inköp Tillämpningsanvisningar till Riktlinjer för upphandling och inköp Mariestad Antaget av Kommunstyrelsen Mariestad 2015-09-14 Datum: 2015-08-28 Dnr: Sida: 2 (13) Tillämpningsanvisningar till Riktlinjer för

Läs mer

FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG

FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG UNDERLAG 2015-03-10 FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG Postadress Gatuadress Telefon E-post Webbplats 351 86 VÄXJÖ Kungsgatan 8 010-223 70 00 kronoberg@lansstyrelsen.se www.lansstyrelsen.se/kronoberg 2 (9) Innehåll

Läs mer

Revisionsrapport Avtalstrohet

Revisionsrapport Avtalstrohet www.pwc.se Revisionsrapport Helena Carlson Avtalstrohet AB Ljusdalshem Innehållsförteckning 1. Bakgrund och uppdrag... 1 1.1. Syfte och revisionsfråga... 1 1.2. Avgränsning...2 1.2.1. Kommunala bolag...2

Läs mer

Upphandling och inköp

Upphandling och inköp www.pwc.se Revisionsrapport Bo Rehnberg Cert. kommunal revisor December 2014 Upphandling och inköp Skellefteå kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning...2 2.1. Bakgrund...2 2.2.

Läs mer

Revisionsrapport Verksamheter på entreprenad

Revisionsrapport Verksamheter på entreprenad Sida 1(1) Datum Revisionen Till: Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport Verksamheter på entreprenad KPMG har på uppdrag av kommunens revisorer genomfört en granskning

Läs mer

1(9) Ägardirektiv. Styrdokument

1(9) Ägardirektiv. Styrdokument 1(9) Styrdokument 2(9) Styrdokument Dokumenttyp Beslutad av Kommunfullmäktige 2009-08-26, 83 Dokumentansvarig - Reviderad av 3(9) Innehållsförteckning Roller...4 1. Bolaget som kommunalt organ...4 2. Kommunstyrelsens

Läs mer

Revisionsrapport Norrtåg AB.

Revisionsrapport Norrtåg AB. l Revisionsrapport. GRANSKNING AV UPPHANDLING AV TÄGOPERATÖR SAMT UPPFÖUNING AV INGÄNGNA AVTAL I NORRTÄG AB Ansvarig: Majvor Enström 2 Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund... 3 1. Inledning......... 3

Läs mer

Datum 2015-10-13 Dnr 1502978. Försäljning Orups sjukhusområde

Datum 2015-10-13 Dnr 1502978. Försäljning Orups sjukhusområde Servicenämnden Linda Strömbäck Fastighetschef 040-33 14 34 Linda.Stromback@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-10-13 Dnr 1502978 1 (5) Servicenämnden Försäljning Orups sjukhusområde Ordförandens förslag

Läs mer

ÖRESUNDSTÅG AB OCH REGION SKÅNE RAMAVTAL AVSEENDE UNDERHÅLLSDEPÅ

ÖRESUNDSTÅG AB OCH REGION SKÅNE RAMAVTAL AVSEENDE UNDERHÅLLSDEPÅ ÖRESUNDSTÅG AB OCH REGION SKÅNE RAMAVTAL AVSEENDE UNDERHÅLLSDEPÅ RAMAVTAL AVSEENDE UNDERHÅLLSDEPÅ Detta avtal har denna dag träffats mellan (A) (B) Öresundståg AB, org. nr 556794-3492, med adress Stortorget

Läs mer

Revisionsrapport 2010. Landskrona stad. Kommunstyrelsens styrning och ledning avseende servicekontorets städavdelning.

Revisionsrapport 2010. Landskrona stad. Kommunstyrelsens styrning och ledning avseende servicekontorets städavdelning. Revisionsrapport 2010 Landskrona stad Kommunstyrelsens styrning och ledning avseende servicekontorets städavdelning Veronica Blank Februari 2011 Innehållsförteckning SAMMANFATTNING... 3 1 UPPDRAGET...

Läs mer

Sammanträde med Socialnämndens arbetsutskott

Sammanträde med Socialnämndens arbetsutskott Kallelse/Underrättelse Sammanträde med Socialnämndens arbetsutskott Tid: Torsdagen den 9 Oktober 2014, kl 13.15 Plats: Lilla Konfekten, Sidenvägen 7 D, Alingsås Ärendelista Val av justerare och tid för

Läs mer

Granskning av avtalstrohet, Vadstena Kommun

Granskning av avtalstrohet, Vadstena Kommun Granskning av avtalstrohet, Vadstena Kommun Räkenskapsår 2011 Datum 10 mars 2012 Till Kommunrevisionen, Vadstena kommun Från R Wallin 1 Inledning Kommunrevisionen i Vadstena kommun har uppdragit åt Ernst

Läs mer

Alvar Bogren; SOI och upphandlingens framtid http://www.soi.se/2010/12/21/alvar-bogren-soi-och-upphandlingens-framtid/

Alvar Bogren; SOI och upphandlingens framtid http://www.soi.se/2010/12/21/alvar-bogren-soi-och-upphandlingens-framtid/ Alvar Bogren; SOI och upphandlingens framtid http://www.soi.se/2010/12/21/alvar-bogren-soi-och-upphandlingens-framtid/ Trots att Alvar Bogren ofta föredrar att arbeta i bakgrunden så har han under många

Läs mer

ÅSTORPS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING

ÅSTORPS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING ÅSTORPS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING Kommunfullmäktige KFS 700 2004-01-26 6 2006-01-30 8 UPPHANDLINGSPOLICY 1. Inledning Upphandlingspolicyn är ett ramverk för hur kommunens och de kommunala bolagens upphandlingsverksamhet

Läs mer

Riktlinjer för. upphandling och inköp

Riktlinjer för. upphandling och inköp Riktlinjer 1 Riktlinjer för upphandling och inköp Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-09-14 2 (7) 1 Mål Det övergripande målet med upphandlingsverksamheten är att åstadkomma en effektiv upphandlingsprocess

Läs mer

Granskning av budgetprocessen. Landstinget Värmland. Landstinget Värmland

Granskning av budgetprocessen. Landstinget Värmland. Landstinget Värmland www.pwc.se Revisionsrapport Inger Andersson Christina Olsson Februari 2016 Granskning av budgetprocessen inom Budgetprocessen inom Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 5 1.1. Bakgrund... 5 1.2.

Läs mer

Riktlinjer för Hagfors kommuns upphandlingsverksamhet

Riktlinjer för Hagfors kommuns upphandlingsverksamhet Datum 2014-11-26 Riktlinjer för Hagfors kommuns upphandlingsverksamhet INLEDNING Dessa riktlinjer kompletterar och förtydligar den av kommunfullmäktige antagna upphandlingspolicyn. Riktlinjerna omfattar,

Läs mer

Nordmalings kommun. Granskning av hantering av tilläggsbeställningar. Rapport. KPMG 16 september 2010 Antal sidor 9

Nordmalings kommun. Granskning av hantering av tilläggsbeställningar. Rapport. KPMG 16 september 2010 Antal sidor 9 Granskning av hantering av tilläggsbeställningar Rapport KPMG 16 september 2010 Antal sidor 9 Innehåll Sammanfattning ii 1. Uppdrag 1 2. Bakgrund 1 3. Syfte 1 4. Genomförande 1 5. Finns en rutin för hantering

Läs mer

Verksamhetsplan 2015

Verksamhetsplan 2015 Serviceförvaltningen Sida 1 (9) Verksamhetsområde upphandling 2015-03-09 Verksamhetschef: Liselothe Engelgren Verksamhetsplan 2015 Serviceförvaltningen upphandling Sida 2 (9) Verksamhetsbeskrivning Verksamhetsområde

Läs mer

Kvalitetsuppföljning av utförare av verksamhet särskilt boende samt korttidsenheten i Härnösands kommun

Kvalitetsuppföljning av utförare av verksamhet särskilt boende samt korttidsenheten i Härnösands kommun Sid. 1 (13) Programområde eller övergripande: Äldreomsorg Framtagen av: Annakarin Sandström-Gudmundsson Utbildnings- och kvalitetssamordnare Gäller from: 2015-03-03 Verksamhet Särskilt boende Beslutad

Läs mer

Ägardirektiv för Karlstad Airport AB

Ägardirektiv för Karlstad Airport AB KARLSTADS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1(8) Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2014-12-18 Ersätter: 2011-12-15 Gäller fr o m: 2015-04-08 Ägardirektiv för Karlstad Airport AB Ägardirektiv för verksamheten

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige 2007-10-22 31. Inköpspolicy. Bjurholms kommun

Antagen av kommunfullmäktige 2007-10-22 31. Inköpspolicy. Bjurholms kommun Inköpspolicy Bjurholms kommun INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING 1 2 MÅL OCH INRIKTNING 1 3 GRUNDERNA I LAGEN OM OFFENTLIG UPPHANDLING 2 4 OLIKA FORMER FÖR UPPHANDLING 2 4.1 Direktupphandling 2 4.2 Förenklad

Läs mer

Löpande granskning av intern kontroll Omställningsarbetet inom Division Primärvård (PM2)

Löpande granskning av intern kontroll Omställningsarbetet inom Division Primärvård (PM2) Revisionsrapport Löpande granskning av intern kontroll Omställningsarbetet inom Division Primärvård (PM2) Landstinget Gävleborg Lars-Åke Ullström Hanna Franck Larsson Emil Ring Oktober 2012 Innehållsförteckning

Läs mer

INKÖPSPOLICY Antagen av kf 10/2001 Kommunfullmäktige tillhanda

INKÖPSPOLICY Antagen av kf 10/2001 Kommunfullmäktige tillhanda INKÖPSPOLICY Antagen av kf 10/2001 Kommunfullmäktige tillhanda 1. Kommunen som köpare Kommunens inköpsverksamhet, dvs flödet av material, produkter och tjänster från leverantör till slutlig förbrukning

Läs mer

Riktlinjer för upphandling i Norrtälje kommun

Riktlinjer för upphandling i Norrtälje kommun 2012-02-02 Riktlinjer för upphandling i Norrtälje kommun Riktlinjer till samtliga kommunens nämnder 1. Syfte och mål Syftet med dessa riktlinjer är att skapa en enhetlig hantering av upphandlingsärenden

Läs mer

Granskning av hantering av konst och konstföremål - Söderköpings kommun

Granskning av hantering av konst och konstföremål - Söderköpings kommun Granskning av hantering av konst och konstföremål - Räkenskapsår 2013 Datum 2013 Till Kommunrevisionen i Från R Wallin 1 Inledning Kommunrevisionen har givit EY i uppdrag att biträda i en granskning av

Läs mer

DOM 2016-01-29 Meddelad i Linköping

DOM 2016-01-29 Meddelad i Linköping DOM 2016-01-29 Meddelad i Linköping Mål nr 7590-15 1 SÖKANDE Läkarteamet Bemanning i Jönköping AB, 556735-3007 Valhallavägen 40 554 47 Jönköping MOTPARTER 1. Landstinget Sörmland 611 88 Nyköping 2. Landstinget

Läs mer

Tranås kommun. Granskning av upphandling. Revisionsrapport. KPMG AB 21 april 2009 Lisa Åberg och Fredrik Ottosson

Tranås kommun. Granskning av upphandling. Revisionsrapport. KPMG AB 21 april 2009 Lisa Åberg och Fredrik Ottosson Granskning av upphandling Revisionsrapport KPMG AB 21 april 2009 Lisa Åberg och Fredrik Ottosson Innehåll 1. Bakgrund, syfte och metod 1 2. Regler om offentlig upphandling 1 2.1 Upphandlingsformerna 2

Läs mer

RIKTLINJER. Riktlinjer för konkurrensutsättning

RIKTLINJER. Riktlinjer för konkurrensutsättning RIKTLINJER Riktlinjer för konkurrensutsättning POLICY antas av kommunfullmäktige En policy uttrycker politikens värdegrund och förhållningssätt. Denna typ av dokument fastställs av kommunfullmäktige då

Läs mer

Granskning av upphandlingsverksamhet

Granskning av upphandlingsverksamhet Revisionsrapport Granskning av upphandlingsverksamhet Yvonne Lundin Kristianstads Renhållnings AB, Kristianstads Biogas AB Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 1.1 Bakgrund 1 1.2 Syfte 2 1.3 Metod och

Läs mer

Granskning av fakturahanteringen i de fyra storsjukhusen samt Habilitering & Hälsa

Granskning av fakturahanteringen i de fyra storsjukhusen samt Habilitering & Hälsa Granskning av fakturahanteringen i de fyra storsjukhusen samt Habilitering & Hälsa Dnr: Rev 34-2012 Genomförd av: Revisionsenheten Thomas Vilhelmsson Vilhelm Rundquist Behandlad av Revisorskollegiet den

Läs mer

Avesta kommun. Styrande dokument Revisionsrapport. Offentlig sektor KPMG AB 2011-11-29 Antal sidor: 10. Rapport

Avesta kommun. Styrande dokument Revisionsrapport. Offentlig sektor KPMG AB 2011-11-29 Antal sidor: 10. Rapport Revisionsrapport Offentlig sektor KPMG AB 2011-11-29 Antal sidor: 10 Rapport Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 1 3. Syfte 1 4. Avgränsning 2 5. Revisionskriterier 2 6. Ansvarig nämnd/styrelse 3

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av investeringsverksamheten.

Revisionsrapport Granskning av investeringsverksamheten. Revisionsrapport Granskning av investeringsverksamheten. Östersunds Kommun 16 Maj 2013 Marianne Harr certifierad kommunal revisor Veronica Blank revisor Innehåll Sammanfattning... 1 Inledning... 2 Rutinbeskrivning...

Läs mer

Jönköpings kommun Uppföljning av tidigare granskning avseende mervärdesskatt. Revisionsrapport 2010 Genomförd på uppdrag av revisorerna

Jönköpings kommun Uppföljning av tidigare granskning avseende mervärdesskatt. Revisionsrapport 2010 Genomförd på uppdrag av revisorerna Jönköpings kommun Uppföljning av tidigare granskning avseende mervärdesskatt Revisionsrapport 2010 Genomförd på uppdrag av revisorerna Innehållsförteckning Sammanfattning och slutsatser... 2 1. Inledning...

Läs mer

Yttrande över promemorian Myndigheters tillgång till tjänster för elektronisk identifiering. Dnr 2012-387

Yttrande över promemorian Myndigheters tillgång till tjänster för elektronisk identifiering. Dnr 2012-387 Beslutsförslag H Kommunstyrelseförvaltningen Yttrande över promemorian Myndigheters tillgång till tjänster för elektronisk Dnr 2012-387 Förslag till beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen besluta

Läs mer

Revisionsrapport. HVB-hem. Krokoms kommun. 1 februari 2010 Maj-Britt Åkerström, Certifierad kommunal revisor

Revisionsrapport. HVB-hem. Krokoms kommun. 1 februari 2010 Maj-Britt Åkerström, Certifierad kommunal revisor Revisionsrapport HVB-hem Krokoms kommun 1 februari 2010 Maj-Britt Åkerström, Certifierad kommunal revisor 2010-02-01 Maj-Britt Åkerström, uppdragsansvarig Innehållsförteckning 1 Inledning...1 1.1 Bakgrund

Läs mer

1. Upphandlingsföreskrifter

1. Upphandlingsföreskrifter Förfrågningsunderlag - Upphandlarversion 2016-02-29 Upphandlande organisation Sundbybergs kommun Ewa Johansson Upphandling Behandlingshem, boende och öppenvård till vuxna missbrukare SAN-0171/2015, Symbolförklaring:

Läs mer

Hällefors kommun. Uppföljning av intern kontroll Revisionsrapport. Offentlig sektor KPMG AB 2014-05-16 Antal sidor: 13

Hällefors kommun. Uppföljning av intern kontroll Revisionsrapport. Offentlig sektor KPMG AB 2014-05-16 Antal sidor: 13 Revisionsrapport Offentlig sektor KPMG AB Antal sidor: 13 Innehåll 1. Sammanfattning 2. Bakgrund 2.1 Definition av intern kontroll 2.2 Exempel på uppföljning av den interna kontrollen 3. Syfte 4. Avgränsning

Läs mer

Granskning av avtal vid kommunstyrelsen, socialnämnden och tekniska servicenämnden

Granskning av avtal vid kommunstyrelsen, socialnämnden och tekniska servicenämnden Granskning av avtal vid kommunstyrelsen, socialnämnden och tekniska servicenämnden KPMG Antal sidor: 11 2004 KPMG Bohlins AB, the Swedish member firm of Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Uppdrag 2 3. Bakgrund

Läs mer

Inbjudan att delta i samordnad upphandling av

Inbjudan att delta i samordnad upphandling av Inbjudan att delta i samordnad upphandling av - HVB vuxna med missbruk 2016 - Konsulentstödd familjehemsvård 2016 Undertecknat upphandlingsuppdrag ska vara SKL Kommentus Inköpscentral AB tillhanda senast

Läs mer

Granskning av upphandlingsverksamhet

Granskning av upphandlingsverksamhet Revisionsrapport Granskning av upphandlingsverksamhet AB Kristianstadsbyggen Yvonne Lundin Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 1.1 Bakgrund 1 1.2 Syfte 1 1.3 Metod och avgränsning 2 2 Iakttagelser

Läs mer

Yttrande. Granskning av upphandlingar i Malmö stad. Tekniska nämnden föreslås besluta att lämna följande yttrande:

Yttrande. Granskning av upphandlingar i Malmö stad. Tekniska nämnden föreslås besluta att lämna följande yttrande: Malmö stad Tekniska nämnden 1 (9) Datum 2016-02-17 Adress August Palms plats 1 Diarienummer TN-2016-160 Yttrande Till Stadsrevisionen revisorskollegiet Granskning av upphandlingar i Malmö stad SR-2015-28

Läs mer

Datum 2016-03-15 Dnr 1402868. Revidering av föreskrifter och riktlinjer för Region Skånes medelsförvaltning

Datum 2016-03-15 Dnr 1402868. Revidering av föreskrifter och riktlinjer för Region Skånes medelsförvaltning Regionstyrelsen Lennart Henricson Finanschef 040-675 36 36 lennart.henricson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-03-15 Dnr 1402868 1 (7) Regionstyrelsen Revidering av föreskrifter och riktlinjer för Region

Läs mer

Lägesrapport avseende införandet av miljöledningssystem med förslag till det fortsatta arbetet.

Lägesrapport avseende införandet av miljöledningssystem med förslag till det fortsatta arbetet. Tjänsteutlåtande Kommunledningskontoret 2007-08-13 Johan Sundqvist 08-590 977 68 Dnr: Fax 08-590 733 40 KS/2006:137 Johan.Sundqvist@upplandsvasby.se /Kommunstyrelsen/ Lägesrapport avseende införandet av

Läs mer

FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR. Denna upphandling omfattar två stycken delområden: Delområde 1 Tolktjänster för utländska språk Delområde 2 - Teckentolkar

FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR. Denna upphandling omfattar två stycken delområden: Delområde 1 Tolktjänster för utländska språk Delområde 2 - Teckentolkar 1.0 INFORMATION OM UPPHANDLINGEN 1.1 INLEDNING Nacka kommun (Kommunen) gör Nacka till en attraktiv plats att leva, vistas och verka på. Kommunen är en av Sveriges mest expansiva kommuner. Inköp av varor

Läs mer

Datum 2011-08-12. Motion av Maria Gardfjell och Alf Karlsson (båda MP) om handlingsplan för förbättrad internkontroll i Uppsala kommun

Datum 2011-08-12. Motion av Maria Gardfjell och Alf Karlsson (båda MP) om handlingsplan för förbättrad internkontroll i Uppsala kommun KS 15 2011-09-07 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Davidsson Per Datum 2011-08-12 Diarienummer KSN-2010-0591 Kommunstyrelsen Motion av Maria Gardfjell och Alf Karlsson (båda MP) om handlingsplan för förbättrad

Läs mer

Granskningspromemoria 2011

Granskningspromemoria 2011 STADSREVISIONEN www.stockholm.se/revision Nr 01 Mars 2012 DNR 360-03/2012 Granskningspromemoria 2011 Stockholms Stadshus AB Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den

Läs mer

SAN~~I~~E~SAOiTAL UPP~fANDLINGAR. ~. P~a~~r~t~

SAN~~I~~E~SAOiTAL UPP~fANDLINGAR. ~. P~a~~r~t~ Kommunstyrelsens handling nr 23/2014. ~:_ ~~ f.. '`nom, ~~. < < SAN~~I~~E~SAOiTAL UPP~fANDLINGAR ~. P~a~~r~t~ Mellan Telge I~~lcöp AB (TI) org nr 556770-1437 och Katrineholms kommun (KAK) och dess samarbetspartners

Läs mer

Svar på motion (S) Översyn av rutiner för inköp och upphandling 9 KS 2015.501

Svar på motion (S) Översyn av rutiner för inköp och upphandling 9 KS 2015.501 Svar på motion (S) Översyn av rutiner för inköp och upphandling 9 KS 2015.501 3 VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2016-04-11 81 Svar på motion (S) Översyn av rutiner för inköp och

Läs mer

Anbudsinbjudan. Digitala Enheter och Kringutrustning. Dnr: 2.4.2-8831/2015 2016-01-11. stockholm.se

Anbudsinbjudan. Digitala Enheter och Kringutrustning. Dnr: 2.4.2-8831/2015 2016-01-11. stockholm.se Digitala Enheter och Kringutrustning stockholm.se Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Hantverkargatan 2F 104 22 Stockholm Växel 08-508 33 000 www.stockholm.se Innehåll 1

Läs mer

Rapport från StrateGIS-projektet år 2002, etapp 3

Rapport från StrateGIS-projektet år 2002, etapp 3 1 Rapport från StrateGIS-projektet år 2002, etapp 3 Uppdrag och organisation av arbetet Länsstyrelserna fick i sitt regleringsbrev för 2001 uppdrag att fullfölja satsningen på utbildning inom GIS i StrateGIS-projektets

Läs mer

Revisionsrapport; Granskning av nämndernas upphandlingsverksamhet

Revisionsrapport; Granskning av nämndernas upphandlingsverksamhet Bilaga KS 2012/27/1 2012-02-07 Kommunstyrelsens förvaltning Kerstin Olla Stahre Kommunstyrelsen SALA KOMMUN Kommunstyrelsens förvaltning Ink. 08 Revisionsrapport; Granskning av nämndernas upphandlingsverksamhet

Läs mer

Överlåtelse av fastigheter

Överlåtelse av fastigheter TJÄNSTESKRIVELSE KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING 2009-09-02 Dnr Överlåtelse av fastigheter Kommunfullmäktige beslutade vid sitt sammanträde 2008-06-18 bland annat att ge kommunstyrelsen i uppdrag att se över

Läs mer

Fastighets- och servicenämnden

Fastighets- och servicenämnden Fastighets- och servicenämnden PROTOKOLL 43 58 Datum 2014-09-18 1 (9) Protokoll från fastighets- och servicenämndens sammanträde Tid: 2014-09-18 kl. 09.00-14.15 Plats: Kompassen plan 6, WTC World Trade

Läs mer

Upphandlingspolicy för Lekebergs kommun

Upphandlingspolicy för Lekebergs kommun Upphandlingspolicy för Lekebergs kommun Fastställd av: Kommunfullmäktige Datum: 2016-02-29 Ansvarig för revidering: Ekonomichef Ansvarig tjänsteman: Ekonomichef Diarienummer: KS 14-528 >Policy Program

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 3 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU)

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 3 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) 2016-01-14 Dnr 28/2016 1 (7) Förvaltningsrätten i Jönköping Box 2201 550 02 Jönköping Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Herrljunga kommun, Torget 1,

Läs mer

ÄGARDIREKTIV för LSR Landskrona- Svalövs Renhållnings AB (556195-7506)

ÄGARDIREKTIV för LSR Landskrona- Svalövs Renhållnings AB (556195-7506) Sidan 1 av 7 ÄGARDIREKTIV för LSR Landskrona- Svalövs Renhållnings AB (556195-7506) Bakgrund Landskrona kommun (212000-1140) och Svalövs kommun (212000-0993) äger gemensamt ett aktiebolag. LSR Landskrona

Läs mer

Policy och riktlinjer för inköp vid SLU

Policy och riktlinjer för inköp vid SLU 1(3) DNR: SLU ua 2014.2.4.4-3549 Exp. den: 2014-09-22 STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Ekonomiadministration, upphandling, stiftelser och bolag Dokumenttyp: Policy samt riktlinjer Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli:

Läs mer

Förfrågningsunderlag: Valfrihet inom hemtjänsten i Krokoms kommun. Lag om valfrihet (LOV) gällande omvårdnad och/eller service

Förfrågningsunderlag: Valfrihet inom hemtjänsten i Krokoms kommun. Lag om valfrihet (LOV) gällande omvårdnad och/eller service Förfrågningsunderlag: Valfrihet inom hemtjänsten i Krokoms kommun Lag om valfrihet (LOV) gällande omvårdnad och/eller service Innehållsförteckning 1. Administrativa föreskrifter...3 1.1. Inledning... 3

Läs mer

7JW. 4(1 KONKURRENSVERKET // Swedish Competition Authority. Södertörns högskolas köp av konsulttjänster BESLUT

7JW. 4(1 KONKURRENSVERKET // Swedish Competition Authority. Södertörns högskolas köp av konsulttjänster BESLUT 4(1 KONKURRENSVERKET // Swedish Competition Authority 2015-04-15 Dnr606/2014 1 (6) 7JW Södertörns högskola 141 89 Huddinge Södertörns högskolas köp av konsulttjänster Konkurrensverkets beslut Södertörns

Läs mer

Förstudie 2012 Genomförd på uppdrag av revisorerna November 2012. Öckerö kommun Förstudie av implementeringen av den nya Planoch bygglagen

Förstudie 2012 Genomförd på uppdrag av revisorerna November 2012. Öckerö kommun Förstudie av implementeringen av den nya Planoch bygglagen Förstudie 2012 Genomförd på uppdrag av revisorerna November 2012 Öckerö kommun Förstudie av implementeringen av den nya Planoch bygglagen Innehåll 1. Inledning... 2 1.1. Bakgrund... 2 1.2. Syfte och revisionsfrågor...

Läs mer

Löpande granskning av intern kontroll Läkemedelshantering (PM3)

Löpande granskning av intern kontroll Läkemedelshantering (PM3) Revisionsrapport Löpande granskning av intern kontroll Läkemedelshantering (PM3) Landstinget Gävleborg Lars-Åke Ullström Hanna Franck Emil Ring Februari 2012 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1.

Läs mer

Tilldelningsbeslut och upphandlingsprotokoll avseende upphandling av budget & prognosverktyg för kommande ramavtal med Åklagarmyndigheten

Tilldelningsbeslut och upphandlingsprotokoll avseende upphandling av budget & prognosverktyg för kommande ramavtal med Åklagarmyndigheten Tilldelningsbeslut & upphandlingsprotokoll Sida 1 (7) Ekonomiavdelningen Datum Dnr: Upphandlingsfunktionen 2014 01 31 ÅM-A 2013/1386 Tilldelningsbeslut och upphandlingsprotokoll avseende upphandling av

Läs mer

Betänkande Ds 2011:6 Ökad konkurrens på det uppdragsarkeologiska området - vissa ändringar i kulturminneslagen

Betänkande Ds 2011:6 Ökad konkurrens på det uppdragsarkeologiska området - vissa ändringar i kulturminneslagen 1 (5) YTTRANDE 2011-05-11 Dnr: Ku2011/260/RS Societas Archaeologica Upsaliensis Kyrkogårdsgatan 8A Betänkande Ds 2011:6 Ökad konkurrens på det uppdragsarkeologiska området - vissa ändringar i kulturminneslagen

Läs mer

E. Avtalsmall. Region Skåne. XX om. Hyrbilstjänster

E. Avtalsmall. Region Skåne. XX om. Hyrbilstjänster 1 (12) E. Avtalsmall xxxxxxx-xx mellan och XX om Hyrbilstjänster Koncerninköp inköp och upphandling i Postadress: 291 89 Kristianstad Besöksadress: Dockplatsen 26, 211 19 Malmö Telefon (växel): 040-675

Läs mer

INKÖPS & UPPHANDLINGSPOLICY

INKÖPS & UPPHANDLINGSPOLICY INKÖPS & UPPHANDLINGSPOLICY för Alvesta kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2001-03-27 Reviderad 2005-03-18 POLICY = ett uttalande i generella ordalag som beskriver ett önskvärt beteende. INLEDNING...

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Eva Sterte 2012-05-10 KSN-2012-0641 Jan Malmberg Mats Sandmark

Handläggare Datum Diarienummer Eva Sterte 2012-05-10 KSN-2012-0641 Jan Malmberg Mats Sandmark KS 16 23 MAJ 2012 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Datum Diarienummer Eva Sterte 2012-05-10 KSN-2012-0641 Jan Malmberg Mats Sandmark Kommunstyrelsen Uppsala Innebandyallians och Upsala Friidrott: Ansökan

Läs mer

Upphandlingsstrategiutskottet

Upphandlingsstrategiutskottet PROTOKOLL 35 42 Datum 2011-11-18 1 (5) Protokoll från upphandlingsstrategiutskottets sammanträde Tid: 2011-11-18 09.00-12.00 Plats: Dockplatsen, rum Erland, Malmö Beslutande Liliana Lindström (M), Ordförande

Läs mer

Kommunledningsförvaltningens förslag. Telefon : vxl Fax: Bankgiro: 104-2134

Kommunledningsförvaltningens förslag. Telefon : vxl Fax: Bankgiro: 104-2134 EDA KOMMUN Datum Arende 2009-06-08 l)nr. Kom mun ledningsförvaltningen Kommunstyrelsen Jan-Olof Seveborg, 0571-28105 Andrad bolagsordning och ägardirektiv för Eda Bostads AB Sammanfattning Kommunfullmäktige

Läs mer

AVTAL AVSEENDE ADMINISTRATION AV TELEPRISKOLLEN

AVTAL AVSEENDE ADMINISTRATION AV TELEPRISKOLLEN Mellan Post- och telestyrelsen (organisationsnummer 202100-4359), nedan kallad PTS, och NN (organisationsnummer xxxx), nedan kallad Leverantören, har träffats följande AVTAL AVSEENDE ADMINISTRATION AV

Läs mer

2003-09-29 30. Ny forskningsbyggnad vid Universitetssjukhuset MAS RS/2000211. Ärendebeskrivning:

2003-09-29 30. Ny forskningsbyggnad vid Universitetssjukhuset MAS RS/2000211. Ärendebeskrivning: 2003-09-29 30 Ärende 25 Ny forskningsbyggnad vid Universitetssjukhuset MAS RS/2000211 Ärendebeskrivning: Regionfullmäktige beslöt 2003-06-18 19, 51, bland annat att medge upphandling av extern finansiering

Läs mer

Beredningen för integritetsfrågor

Beredningen för integritetsfrågor Beredningen för integritetsfrågor Martin X Svensson IT Arkitekt 0736-250609 Martin.X.Svensson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2012-10-31 Dnr 1202434 1 (3) Regionstyrelsen Aktiviteter för att öka tillgänglighet

Läs mer

Överförmyndarens handläggningsrutiner Hallsbergs kommun

Överförmyndarens handläggningsrutiner Hallsbergs kommun Revisionsrapport Överförmyndarens handläggningsrutiner Hallsbergs kommun Mars 2009 Thomas Lidgren Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...1 2. Inledning...2 2.1 Revisionsfråga...2 2.2 Metod...2 3. Beskrivning

Läs mer

Bolagspolicy. Ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag. Antagen av kommunfullmäktige den 28 januari 2016, 1

Bolagspolicy. Ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag. Antagen av kommunfullmäktige den 28 januari 2016, 1 Bolagspolicy Ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag Antagen av kommunfullmäktige den 28 januari 2016, 1 Innehåll 1 Inledning 5 2 Ägarroll 6 2.1 Kommunfullmäktige... 6 2.2 Kommunstyrelsen... 6 3

Läs mer

Basgranskning av byggnadsoch miljöskyddsnämnden 2015

Basgranskning av byggnadsoch miljöskyddsnämnden 2015 Basgranskning av byggnadsoch miljöskyddsnämnden 2015 KOMMUNREVISIONEN Revisionsrapport 1(8) KR-2015/0014 Handläggare, titel, telefon Christer Lordh, 1:a revisor 011-15 17 15 Revisionsrapport av byggnads-

Läs mer

Effektivare offentlig upphandling

Effektivare offentlig upphandling 2008-02-14 1 (7) Effektivare offentlig upphandling Anförande av Claes Norgren, generaldirektör Konkurrensverket, vid konferens Effektivare offentlig upphandling i Stockholm den 14/2 2008. Det talade ordet

Läs mer

Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse Servicenämnden 2015-08-25 Ändring av delegationsordning Delegationsordning Servicenämnden 2015-08-25

Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse Servicenämnden 2015-08-25 Ändring av delegationsordning Delegationsordning Servicenämnden 2015-08-25 Malmö stad Serviceförvaltningen 1 (3) Datum 2015-08-12 Vår referens Josefin Haugthon Planeringssekreterare Josefin.Haugthon@malmo.se Tjänsteskrivelse Ändring av delegationsordningen SN-2015-948 Sammanfattning

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämnden

Samhällsbyggnadsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR 2014-02-05 SBN 2014/120.259 1 (4) HANDLÄGGARE Helén Mårtensson 08-535 363 86 helen.mårtensson@huddinge.se Samhällsbyggnadsnämnden Förslag till regler och rutiner avseende

Läs mer

Revisionsstrategi 2015-2018

Revisionsstrategi 2015-2018 1 Inledning I enlighet med god revisionssed föreslås en strategi för kommunrevisionens långsiktiga revisionsarbete under den pågående fyraårsperioden. Revisionsstrategin ska fungera som en vägledning i

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafiknämnden Jan-Åke Bergmark Affärsområdeschef Buss Södra 0451-298931 Jan-Ake.Bergmark@skanetrafiken.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-03-16 Dnr 1500646 1 (3) Kollektivtrafiknämnden Bussdepåer i

Läs mer

Inledning Nedan redovisas inkomna förbättrings- och förenklingsförslag med tillkommande kommentarer från berörda förvaltningar.

Inledning Nedan redovisas inkomna förbättrings- och förenklingsförslag med tillkommande kommentarer från berörda förvaltningar. Bilaga 2 Sammanställning 2016-04-13 över hur inkomna förenklings- /förbättringsförslag hanteras/hanterats (hälso- och sjukvårdsnämndens ansvarsområde och angränsande förvaltningar) Inledning Nedan redovisas

Läs mer

Detta dokument vänder sig till upphandlare inom staden samt de som fattar beslut i inköps- och upphandlingsfrågor.

Detta dokument vänder sig till upphandlare inom staden samt de som fattar beslut i inköps- och upphandlingsfrågor. Bilaga 1 Stockholms stads upphandlingspolicy Dokumentets mottagare, förvaltning och uppföljning Detta dokument vänder sig till upphandlare inom staden samt de som fattar beslut i inköps- och upphandlingsfrågor.

Läs mer

Riktlinjer för försöksboende

Riktlinjer för försöksboende Styrdokument, riktlinjer Kvalitets-och utvecklingsledare 2015-08-28 Carin Erlandh Engman 08-590 975 10 Dnr Fax 08-590 733 41 SÄN/2015:129 carin.erlandengman@upplandsvasby.se Riktlinjer för försöksboende

Läs mer

Upphandling av administration av Telepriskollen

Upphandling av administration av Telepriskollen Diarienr 11-1283 Datum 2011-02-17 Upphandling av administration av Telepriskollen Förfrågningsunderlag Upphandling av administration av Telepriskollen Diarienummer 11-1283 Författare Anna-Karin Hellsten

Läs mer

Upphandlings- och inköpspolicy för Rättviks kommun

Upphandlings- och inköpspolicy för Rättviks kommun Upphandlings- och inköpspolicy för Rättviks kommun Antagen av kommunstyrelsen 2015-05-12, 112 Innehåll Inledning... 2 Kommunstyrelsens roll... 2 Upphandlingsfunktionens roll... 2 Förvaltningarnas roll...

Läs mer

DOM 2014-10-23 Meddelad i Karlstad

DOM 2014-10-23 Meddelad i Karlstad Meddelad i Karlstad Mål nr 1 SÖKANDE Qbranch Stockholm AB, 556590-7069 Primusgatan 18 112 62 Stockholm MOTPART Konsumentverket Box 48 651 02 Karlstad Ombud: Advokat Anna Ulfsdotter Forssell Jur. kand.

Läs mer

BILAGA TILL DOKUMENTET FACKLIG MEDVERKAN / FÖRHANDLING VID UPPHANDLING

BILAGA TILL DOKUMENTET FACKLIG MEDVERKAN / FÖRHANDLING VID UPPHANDLING 1 (7) Saktexter BILAGA TILL DOKUMENTET FACKLIG MEDVERKAN / FÖRHANDLING VID UPPHANDLING Lagen om Offentlig Upphandling (LOU) Lagen om Offentlig Upphandling (1992:1528) reglerar all upphandling som genomförs

Läs mer

Årsredovisning Västra Mälardalens Kommunalförbund år 2013. Från Västra Mälardalens Kommunalförbund har inkommit årsredovisning för år 2013.

Årsredovisning Västra Mälardalens Kommunalförbund år 2013. Från Västra Mälardalens Kommunalförbund har inkommit årsredovisning för år 2013. ARBOGA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2014-04-08 Blad 11 4.W- j.. 3!..... renr VA S. $p Ks 65 Dnr 93/2014-042 Årsredovisning Västra Mälardalens Kommunalförbund år 2013 Från

Läs mer

Granskning av upphandlingsverksamhet

Granskning av upphandlingsverksamhet Revisionsrapport Granskning av upphandlingsverksamhet Yvonne Lundin C 4 Energi AB och C 4 Elnät AB Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 1.1 Bakgrund 1 1.2 Syfte 2 1.3 Metod och avgränsning 2 2 Iakttagelser

Läs mer

Tillsynsrapport omsorgskonsulenter 2012

Tillsynsrapport omsorgskonsulenter 2012 VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Tillsynsenheten Karlstad 2013-02-22 Tillsynsrapport omsorgskonsulenter 2012 Omsorgskonsulenternas uppdrag Omsorgskonsulenter arbetar tillsammans med MAS, MAR och dietist

Läs mer

Säkerhetsskyddad upphandling Helena Rosén Andersson och Hanna Lundqvist 12 november 2015

Säkerhetsskyddad upphandling Helena Rosén Andersson och Hanna Lundqvist 12 november 2015 Säkerhetsskyddad upphandling Helena Rosén Andersson och Hanna Lundqvist 12 november 2015 Agenda Regelverk Upphandlingsprocessen Säkerhetsskyddsavtal och säkerhetsskyddsåtgärder Fokus på kommersiella villkor

Läs mer

Tjänsteskrivelse 2012-02-14 Diarienummer Kommunledningskontoret Handläggare Gerd Olofsson 0910-73 59 68 Utvärdering av kommunsamarbetet 2011 Sammanfattning Som ett led i arbetet med att formulera mätbara

Läs mer