Budget 2015 Park- och natur. Park- och naturnämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Budget 2015 Park- och natur. Park- och naturnämnden"

Transkript

1 Budget 2015 Park- och natur Park- och naturnämnden

2 Innehållsförteckning 1 Inledning Inledning Organisation Organisation Organisationsschema Strategiska frågor per perspektiv Medborgarperspektivet Verksamhetsperspektivet Medarbetarperspektivet Ekonomiperspektivet Balanserad styrning Modellen Uppdrag Vision Huvudprocesser Mål, inriktning och uppdrag för Mål och inriktningar Öka förutsättningarna till goda livschanser och därmed utjämna dagens skillnader. (Prioriterat kommunfullmäktigemål) Unga göteborgares möjligheter till en rik och meningsfull fritid ska öka. (Prioriterat kommunfullmäktigemål) Bostadsbristen ska byggas bort och bostadsbehoven tillgodoses bättre. (Prioriterat kommunfullmäktigemål) Göteborgarnas möjligheter till delaktighet och inflytande ska öka. (Prioriterat kommunfullmäktigemål) Göteborg ska minska sin klimatpåverkan för att bli en hållbar stad med globalt och lokalt rättvisa utsläpp. (Prioriterat kommunfullmäktigemål) Resurshushållningen ska öka. (Prioriterat kommunfullmäktigemål) Trafiksystemets negativa påverkan på miljön, klimatet och hälsan ska minska. (Prioriterat kommunfullmäktigemål) Den biologiska mångfalden ska främjas. (Prioriterat kommunfullmäktigemål) Tillgängligheten till kultur ska öka. (Prioriterat kommunfullmäktigemål) Osakliga löneskillnader mellan män och kvinnor ska upphöra. (Prioriterat kommunfullmäktigemål) Upphandling av tjänster med sociala hänsyn ska öka. (Prioriterat kommunfullmäktigemål) Park- och naturnämnden, Budget 2015 Park- och natur 2(40)

3 Sysselsättningen för grupper långt ifrån arbetsmarknaden ska öka. (Prioriterat kommunfullmäktigemål) Antalet hushåll i långvarigt beroende av försörjningsstöd ska minska. (Prioriterat kommunfullmäktigemål) Göteborgarnas hälsa ska förbättras och skillnaderna mellan olika socioekonomiska grupper ska minska. (Prioriterat kommunfullmäktigemål) Äldres inflytande ska öka. (Prioriterat kommunfullmäktigemål) Skillnader mellan mäns och kvinnors livsvillkor ska minska. (Prioriterat kommunfullmäktigemål) Barns fysiska miljö ska bli bättre. (Prioriterat kommunfullmäktigemål) Segregationen ska brytas och samhörigheten i staden stärkas. (Prioriterat kommunfullmäktigemål) Stadens verksamheter ska vara jämställda. (Prioriterat kommunfullmäktigemål) Göteborg ska bli en renare stad. (Prioriterat mål park- och naturnämnden) Besöksantal och trivsel ska öka i våra parker, grönområden, bad och lekplatser. (Prioriterat mål park- och naturnämnden) Kvaliteten och kundnöjdheten inom rent, grönt och gata ska öka. (Prioriterat mål park- och naturnämnden) Uppdrag Fler bostäder för personer med funktionsnedsättning ska tas fram Minska barngruppernas storlek i förskolan Andelen ekologisk mat ska vara 40 procent innan mandatperiodens slut Av den arbetade tiden i Göteborgs Stad ska max fem procent utföras av timavlönad personal Andelen födda utanför Norden samt andelen kvinnor ska öka på chefsnivå. En handlingsplan för detta ska tas fram Under 2015 ska minst 50 % av stadens tjänsteupphandlingar göras med sociala hänsyn Alla enkelt avhjälpta hinder ska vara undanröjda i kommunens publika lokaler och på allmän platsmark under mandatperioden Alla nämnder och bolag ska ta fram likabehandlingsplaner i förhållande till alla diskrimineringsgrunder. Arbetet ska gälla ur såväl personalsom invånarperspektiv Alla verksamheter ska ha könsuppdelad statistik och göra en kartläggning av resursfördelning utifrån kön Fortsätta arbetet med trädpolicyn och utveckla ett system för vård och underhåll av stadens träd på ett långsiktigt hållbart sätt i bred samverkan med övriga stadens aktörer Park- och naturnämnden, Budget 2015 Park- och natur 3(40)

4 Förvaltningen ska under 2015 fortsätta arbetet med att ta fram ett friluftsprogram för Göteborg som bidrar till folkhälsa, integration och rikare kulturliv Fortsätta arbetet med att minska underhållsskulden Långsiktiga utvecklingsplaner hur stadsparkerna kan nyttjas i större utsträckning ska arbetas fram Förbereda genomförandet av en internationell trädgårdsutställning Ekonomi Ekonomiska förutsättningar för Åtgärder för att nå ekonomisk balans Budget per avdelning Eget kapital Investeringar Exploateringsinvesteringar Skötsel och underhåll Park- och naturnämnden, Budget 2015 Park- och natur 4(40)

5 1 Inledning 1.1 Inledning Park- och naturnämnden har antagit ett mål- och inriktningsdokument som lyfter fram 19 av de kommunfullmäktigemål som är särskilt prioriterade för nämnden. Därutöver har nämnden formulerat tre egna prioriterade mål samt 13 uppdrag som förvaltningen ska genomföra eller bidra till. Uppdragen ska vara slutförda under Förvaltningen ska i sitt arbete utgå från de tre hållbarhetsdimensionerna socialt, ekologiskt och ekonomiskt och dess ömsesidiga beroende. Perspektiven barn, jämställdhet, mångfald och miljö ska särskilt beaktas. Förvaltningen har i samverkan med verksamhetsrepresentanter brutit ner målen i mätbara delmål samt även beskrivit vilka insatser och åtgärder som planeras för att genomföra för att uppnå målen. Förvaltningen har i uppdrag att förutom de prioriterade målen också beakta den löpande text som finns i kommunfullmäktigebudgeten och i nämndens mål- och inriktningsdokument. Texterna innehåller inriktnings- och viljeyttringar, som ska beaktas i budgetarbetet. I kapitel 3, Strategiska frågor per perspektiv, beskrivs förvaltningens strategier och aktiviteter enligt modellen för balanserad styrning, för att svara upp på de önskvärda inriktningar beskrivna i styrdokumenten. Under kapitel 6, Ekonomiperspektivet, beskrivs de ekonomiska förutsättningarna för nämnden, vilka åtgärder som föreslås för att nå ekonomisk balans samt dessa åtgärders konsekvenser på verksamheten. Här återfinns även förslag till budgetramar per avdelning. Fördelning av budgeten på enhetsnivå är delegerat till förvaltningschefen att göra efter att nämnden antagit budgeten för Vidare redovisas förslag till investeringsbudget samt fördelning av skötsel och underhållspengar. Park- och naturnämnden, Budget 2015 Park- och natur 5(40)

6 2 Organisation 2.1 Organisation 2015 Under 2014 beslutade Kommunfullmäktige att delar av Arbetsmarknad överförs till Nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning vid årsskiftet 2014/2015. För avdelningen arbetsmarknads del innebär det att arbetsmarknadskontorets enhet flyttar över till den nya förvaltningen arbetsmarknad och vuxenutbildning men lagverksamheten kommer att vara kvar inom förvaltningens regi. I övrigt är organisationen oförändrad från föregående år. Organisationen utgår från våra huvudprocesser rent, grönt, gata och arbetsmarknad samt rollfördelningen beställare/utförare och innebär: - samlade resurser för förvaltning, planering och utveckling av stadens park- och naturområden och vissa centrala torg (beställarroll) - samlade egenregi-resurser för skötsel, underhåll och nyanläggning på stadens gatu-, park- och naturmark (utförarroll) - samlade resurser för en stor del av stadens arbetsmarknadspolitiska insatser (utförarroll) Administrationen består av ekonomiavdelning, HR-avdelning och kansli och kommunikationsavdelningen. Därutöver finns ett antal strategiska nyckelfunktioner direkt under direktören bestående av stadsträdgårdsmästare, förvaltningscontroller, kvalitetsledare samt kansliet för Trygg vacker stad. 2.2 Organisationsschema 2015 Park- och naturnämnden, Budget 2015 Park- och natur 6(40)

7 3 Strategiska frågor per perspektiv 3.1 Medborgarperspektivet Synpunkter och påverkan i olika former Göteborgarna visar ett stort engagemang för stadsmiljön genom att dagligen lämna synpunkter via telefonsamtal och e-post till kommunens nya kontaktcenter. Övergången från den särskilda kundtjänsten till ett kontaktcenter för Göteborgs Stad har i stora drag fungerat bra och felkopplingarna som till en början var många har nu minskat. Det återstår fortfarande en del arbete innan stadens kontaktcenter har funnit sina arbetsformer och kan avlasta förvaltningen ytterligare. Kundenkäter och insamlade kundsynpunkter är självklara delar i förvaltningens kvalitetsarbete och genomförs inom alla verksamheter. Enligt folkhälsoinstitutet är en av de viktigaste aspekterna på folkhälsa att man som medborgare kan påverka frågor som berör ens vardag. Därför arbetar förvaltningen med brukardialog i större förändringsprojekt, som vid utbyggnad av utflyktslekplatser och större upprustningar. Under 2015 kommer vi även att låta medborgarna ha synpunkter på remissversionen av trädpolicyn. Kommunikation För att öka förutsättningarna för invånarna att hitta till och att vistas i våra parker och naturområden kommer vi bland annat att fortsätta att sätta upp skyltar och ta fram trycksaker. Apparna Lekplatsen och Badplatsen ska utvecklas utifrån användarnas synpunkter. Vi fortsätter också att delta i utvecklingen av goteborg.se och är med i redaktionen för magasinet Vårt Göteborg. Förvaltningen är också representerad i kommunikationsgrupperna kring de stora stadsutvecklingsprojekten Älvstaden och Rent och omhändertaget året runt Utförare rent har en stor del i vad som händer i staden när det gäller anläggning, drift och underhåll. Prioriteringen av cykelbanorna vintertid kommer att fortsätta även kommande vinter. Under året kommer de så kallade stomcykelbanorna att maskinsopas i samband med lättare snöfall samt saltas med så kallad saltlake vid halka. Detta i linje med stadens målsättning om att fler och fler människor ska kunna tas sig fram med cykel även vintertid. Social hållbarhet Förvaltningens park- och naturområden erbjuder möjlighet till rekreation, motion och avkoppling för alla Göteborgare. Lekplatser, aktivitetsytor, friluftsbad, parkstråk, ridvägar och naturstigar är exempel på anläggningar som bidrar till god hälsa. Genom att satsa på skötsel, underhåll och utveckling av dessa anläggningar säkerställs att anläggningarna och de gröna mötesplatserna upplevs som attraktiva, säkra och trygga. En god livsmiljö med närhet till gröna områden samt utmanande, rofyllda och tillgängliga mötesplatser skapar förutsättningar för folkhälsa och ökade livschanser för göteborgarna. Många av arbetslagen från verksamhetsområdet arbetsmarknad utför delar av dessa kvalitetshöjande insatser. Kompetensutveckling stärker för arbetsmarknaden Ökad kompetens och god hälsa förbättrar möjligheterna till arbete. Verksamhetsområdet arbetsmarknad kommer att fortsätta arbetet med att erbjuda kompetensutvecklande insatser, bland annat genom egna internutbildningar och andra utbildningar genom Park- och naturnämnden, Budget 2015 Park- och natur 7(40)

8 samverkan med arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen. Hälsofrämjande insatser erbjuds för att underlätta återgång till arbete men också som en förebyggande insats för att få och kunna behålla ett arbete. Många åtgärder för en bättre miljö Park- och naturförvaltningen är en av de förvaltningar som har flest åtgärder inom miljöprogrammet. Under 2015 fortsätter arbetet med att genomföra en lång rad av åtgärderna i programmet, till exempel att ta fram ett program för friluftsliv, utveckla entréerna till parker och naturområden och plantera fler träd i staden. För att minska utsläppen av växthusgaser kommer förvaltningen fortsätta att sträva efter minskad förbrukning av fossila bränslen. Alla fordon i bilpoolen är miljöbilar och förvaltningen har arbetat för att ta in elbilar där så är möjligt, till exempel används en del små el-pickuper. Fordon ersätts med miljöalternativ där det är möjligt, dock inte i de fall prestandakrav för exempelvis tunga laster inte kan uppfyllas. 3.2 Verksamhetsperspektivet Mer grönt i stadsutvecklingen Staden arbetar med en rad stora stadsutvecklingsprojekt där förvaltningen har en viktig roll, bland annat utbyggnad av Älvstaden, Västsvenska paketet och 2021-arbetet. I projekten ska förvaltningen arbeta för att bygga en hållbar stad och vara öppna för världen. Projektorganisation för Älvstaden håller på att ta form och det projektet kräver enligt den beslutade visionen nya, förvaltningsövergripande arbetssätt. Viktiga delar i visionen är fortsatt dialog med göteborgssamhället och gröna offentliga rum för alla. Nya arbetssätt, där park- och naturförvaltningen blir mer involverade i planering och genomförandeprocesser, samt ett ökat fokus på grönska inom stadsbyggnad kommer att kräva mer tid än tidigare på planering i tidiga skeden. Viktiga dokument för ett grönare Göteborg I Göteborgs Grönstrategi för en tät och grön stad som antogs av park- och naturnämnden 2014 fastställs det sociala målet "Göteborg är en tät och grön stad där de offentliga platserna bidrar till ett rikt och hälsosamt stadsliv". För att uppnå detta mål har ett flertal strategier tagits fram som ska säkerställa att det finns ett brett utbud av både små och stora parker och naturområden i såväl befintliga som nya stadsområden. Några riktvärden som anges i grönstrategin är bland annat att bostadsnära park bör finnas inom 300 meters avstånd från bostaden och att stadsdelspark bör finnas inom en kilometer. Förvaltningen deltar som remissinstans i planprocessen och bevakar där att tillgången till gröna ytor är beaktade i nya planer, både med avseende på storlek och närhet. Utifrån grönstrategin kommer förvaltningen även göra flera förändringar i planeringsunderlagen, under Bland annat ska parkplanerna förbättras så att de fungerar bättre som underlag för prioritering genom hela grönprocessen (stadsplanering, investering och drift). Utöver grönstrategin har förvaltningen flera nya riktlinjer, policyer och program på gång, som kommer att bli viktiga verktyg i förvaltningens dagliga arbete framöver. Under 2015 kommer förvaltningen att ha en ny riktlinje för jämställda parker och naturområden, som ska provas vid upprustningen av Beryllparken. Förvaltningen kommer även att slutföra arbetet med att uppdatera stadens trädpolicy under året, som bland annat utvecklar hur Göteborgs Stad ska arbeta med kulturella, ekologiska, sociala och estetiska aspekter kring trädprojekt. Även det nya friluftsprogrammet kommer att färdigställas under Just nu pågår arbetet med att samverka med många olika aktörer, för att samla in så stor kunskap som möjligt kring både friluftsfrågor i naturmiljöer och i urbana miljöer. Park- och naturnämnden, Budget 2015 Park- och natur 8(40)

9 Samordning för bättre skötsel och underhåll Grönskötsel, renhållning och vinterväghållning samt reparationer och mindre underhållsarbeten på park- och naturförvaltningens mark utförs idag i egen regi i nio stadsdelsområden. Dessa nio stadsdelsområden är Centrum, Linnéstaden, Majorna, Örgryte, Härlanda, Frölunda, Högsbo, Lundby och Biskopsgården. I övriga delar av staden utförs dessa uppdrag huvudsakligen av privata entreprenörer. Park och naturförvaltningen strävar efter att samordna upphandlingar och beställningar av olika markskötseluppdrag med andra stora markförvaltare i staden, som trafikkontoret, lokalförvaltningen och fastighetskontoret. Detta för att säkerställa en enhetlig och jämn skötsel över hela staden. Förvaltningen kommer att under 2015 påbörja arbetet med att besiktiga hela kajstråket förbi Operan för att kunna genomföra nödvändiga underhålls- och upprustningsåtgärder samt möjliggöra framtida förtöjning av båtar här. Förvaltningen har i sammanhanget lyft problematiken att det inte finns en aktör i staden som förvaltar samtliga kajkonstruktioner, då detta tekniskt krävande underhållsmoment är fördelat på flera förvaltningar och bolag, vilket inte är resurseffektivt. I takt med att Centrala Älvstaden växer fram och ska "möta vattnet" på båda sidorna om älven så kommer kajstråken att få en allt mer ökad betydelse för stadslivet. Blandade uppdrag i jämt flöde ger stabilitet för utförarverksamheten Utföraravdelningarna rent och gata/grönt är Göteborgs Stads egen-regi verksamhet, och de är helt och hållet intäktsfinansierade. Verksamheterna utför bland annat skötsel-, underhålls- och anläggningsarbeten främst på uppdrag av trafikkontoret, men även av förvaltningens egen beställarverksamhet och andra förvaltningar. Vissa privata kunder finns fortfarande kvar, främst inom renhållningssidan. Fakturering sker enligt självkostnadsprincipen, vilket innebär att den verkliga kostnaden för projektet eller uppdraget tas ut. Utförarverksamheten arbetar för att komma in tidigt i processerna för att sänka byggkostnaderna samt för att ytterligare få fart på byggprocessen när det behövs. I dialog med beställarna arbetar utförarverksamheten även med att se över överenskommelser och avtal gällande frekvenser, skötselnivåer samt prisnivåer. Självkostnadsprincipen är vägledande för den egna regin inom kommunen. Tillsammans med uppdragsgivarna eftersträvar egen-regiverksamheten att hitta en blandning mellan kortare och längre uppdrag samt en fördelning över året, för att skapa ett jämnt flöde och god stabilitet i verksamheten. Vinterperioden innebär känsliga månader för verksamheten på utförarsidan. En kall och snörik vinter kan medföra budgetöverskridande kostnader för både rentenheterna, men även för enheterna grönt och gata. Certifierad verksamhet Förvaltningen bedriver ett systematiskt kvalitetsarbete och är certifierat både enligt ledningssystemen ISO 9001 och ISO (miljöledning). Att arbeta enligt ledningssystem medför ett strukturerat sätt att arbeta för ständiga förbättringar och att nå uppsatta mål. En gång om året genomförs interna revisioner i förvaltningen. De utförs av medarbetare från förvaltningens verksamheter, som har fått utbildning i att bedriva revision. Förvaltningen har 12 internrevisorer, vilka är viktiga för miljö- och kvalitetsarbetet. En gång per år genomförs även extern revision av förvaltningens ledningssystem. Under några dagar besöker externa revisorer verksamheten och granskar vårt miljö- och kvalitetsarbete. På detta sätt får förvaltningen in värdefulla synpunkter, som ger underlag för att arbeta med förbättringar. Park- och naturnämnden, Budget 2015 Park- och natur 9(40)

10 Övergång till ny nämnd Arbetsmarknadsverksamheten står inför en organisationsförändring i och med att arbetsmarknadskontoret kommer att flytta över till den nya förvaltningen för arbetsmarknad och vuxenutbildning vid årsskiftet 2014/2015. Alla arbetsmarknadsanställningar inom lagverksamheten kommer att vara kvar inom parkoch naturförvaltningen. Lagverksamheten kommer att vara kvar inom park- och naturförvaltningen, som en utförarverksamhet med arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen som ny beställare av arbetsmarknadsinsatser. Genom ett nära samarbete med den nya arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen, kommer det påbörjade arbetet med individanpassat coach- och matcharstöd att fortsätta. Genom bred samverkan inom arbetsmarknadsområdet ska förutsättningarna för nya och fler möjligheter för arbetstagarna förväntas öka. Internt kommer verksamhetsområdet arbetsmarknad att arbeta med ett utvecklingsarbete för att kunna möta de förväntningar och mål som de nya beställarna har på uppdraget. Kommunikation Förvaltningens chefer har en nyckelroll för att skapa goda arbetsplatser och för att verksamheten utvecklas. Kraven på ett kommunikativt ledarskap har ökat. Fokus ligger på uppdraget, styrning, ledning och kontinuerlig feedback. Vi kommer därför att fortsätta utbilda cheferna i kommunikativt ledarskap för att utveckla förmågan att styra och leda med kommunikation. 3.3 Medarbetarperspektivet Park- och naturförvaltningen ska vara en attraktiv arbetsgivare, både för dem som arbetar på förvaltningen idag och för framtida potentiella medarbetare. Att vara en attraktiv arbetsgivare innebär ett medvetet och professionellt arbetssätt med rekryteringar, introduktion av nya medarbetare, att behålla och utveckla våra medarbetare men också hur de som lämnar oss uppfattar oss. Att vara en attraktiv arbetsgivare innebär också att kunna erbjuda en organisationskultur med tydliga värderingar och förhållningssätt. Därför ska arbetet med förvaltningens ledstjärnor fortsätta så att varje medarbetare, med utgångspunkt från de mänskliga rättigheterna, lever och uppträder i enlighet med ledstjärnor och förhållningssätt i det dagliga arbetet. Tydlig, hälsofrämjande och modern organisation Förvaltningens övergripande mål ska via verksamhetsplanerna brytas ned till individuella mål. Medarbetarna ska veta målen för sina uppdrag, hur de hänger ighop med ledstjärnorna och hur medarbetaren bidrar till en bättre vardag för göteborgarna. Kvaliteten i utvecklingssamtal och bedömningssamtal är avgörande för hur målen nås tillsammans. Förvaltningen ska erbjuda förutsättningar för att skapa en god arbetsmiljö och ska arbeta aktivt med främjande, förebyggande och rehabiliterande insatser. Analysarbetet med den ökade sjukfrånvaron ska fortsätta och en plan för friskare medarbetare ska tas fram. I förvaltningens arbetssätt ska vi använda oss av teknikens möjligheter för att effektivisera, förbättra och utveckla våra verksamheter och tjänster för dem vi är till för. Gott ledarskap och aktivt medarbetarskap Förvaltningens chefer har en nyckelroll för att skapa förutsättningar för goda arbetsplatser. Kraven på ett kommunikativt ledarskap har ökat, där fokus ligger på uppdraget, styrning, ledning och kontinuerlig feedback. Det krävs att cheferna har Park- och naturnämnden, Budget 2015 Park- och natur 10(40)

11 förutsättningar för att klara detta. Förvaltningens arbete med resultatet från CHEFiOS ska fortsätta, både på en förvaltningsövergripande nivå och på avdelnings- och individnivå. Förvaltningens ledstjärnor utgår ifrån de mänskliga rättigheterna och Göteborgs stad förhållningssätt. Medarbetarna i förvaltningen har en nyckelroll i att skapa en bra vardag för göteborgarna genom att vara effektiva, kompetenta, engagerade och nyfikna i sina uppdrag. Medarbetar- och chefsenkäten är ett viktigt instrument för att arbeta med förbättringar. Ansvaret att svara på enkäten har vi gemensamt. Förvaltningen strävar efter att öka nöjd medarbetarindex (NMI) och hållbart medarbetarengagemang (HME) samt kommunikationsindex (KomI) genom att sytematiskt arbeta med resultatet av enkäten på alla nivåer. Kompetensförsörjning och rekrytering Rekryteringsfrågan är viktig och avgörande för vår förvaltning. Förvaltningen ska arbeta efter stadens rekryteringsprocess och hålla en god kvalitet i sina rekrytringar. Konkurrensen på arbetsmarknaden kring kompetenser inom anläggningsbranschen och stadsplanering är stor i regionen Det innebär att vissa befattningar är svårrekryterade, främst inom enheterna gata, drift- och underhåll, men också inom verksamhetsområdet förvaltning och planering. Rekryteringarna tar ofta mycket lång tid att genomföra. Kompetensförsörjningsfrågorna ska vara en naturlig del i verksamheten och verksamhetsutvecklingen. Kompetensutvecklingsinsatser ska pågå kontinuerlig för att möta dagens och framtidens krav och förväntningar. Förvaltningen ska ha konkurrenskraftiga och jämställda löner. Lönerna är individuella, baserade på värdering, prestation och måluppfyllelse. Den individuella lönesättningen ska vara motiverad och bidra till verksamhetsutvecklingen. 3.4 Ekonomiperspektivet Nämndens kommunbidrag har ökat med 18,5 miljoner kronor, till 216 miljoner kronor. Under 2015 får flera av satsningarna som genomfördes 2014 helårseffekt, såsom badpiren på Askimsbadet, toalettbyggnationerna samt att satsningen på badvärdar blir permanent. Rentenheterna samt enheterna anläggning och grönt arbetar enbart med intäktsfinansierad verksamhet (340 miljoner kronor i omsättning, varav cirka 60 miljoner kronor internt inom förvaltningen) och bidrar, förutom med synergieffekten inom verksamheterna, även med ekonomisk stabilitet för förvaltningen. Förvaltningens ekonomiska sårbarhet har i takt med den ökade omsättningen, minskat de senaste åren, Den främsta orsaken till omsättningsökningen är den intäktsfinansierade verksamheten. Kostnaderna för vinterväghållning inklusive snöröjning, sandning och påföljande sandupptagning översteg för några år sedan kraftigt budgeten men ett trendbrott skedde 2012, som fortsatte under Nämnden har i kompletteringsbudget fått täckning för merparten av de kostnader som översteg budgeten. Budgeten för en "normalvinter" är cirka miljoner kronor, vilket beräknas täcka 6-7 snöfall med upp till 10 centimeters snödjup samt saltningstillfällen på bussgatorna och sandningstillfällen i övrigt, då stenflis används. Nivån på det egna kapitalet har på några år höjts från 6 till 25 miljoner kronor. Det är i linje med stadens riktlinjer gällande nämndens volym på eget kapital. Budgetens inriktningar och prioriteringar för verksamheten ska, tillsammans med de ekonomiska förutsättningarna, säkra god ekonomisk hushållning i kommunen. Olika Park- och naturnämnden, Budget 2015 Park- och natur 11(40)

12 verktyg måste användas för att nämnden ska kunna bidra till detta. Samverkan mellan olika organisationer och verksamheter är en förutsättning för att åstadkomma en helhetssyn och gemensam bild av hur våra gemensamma resurser ska användas. Samverkan genom Trygg, vacker stad är ett exempel där de gemensamma resurserna i staden optimeras. För att kunna utveckla verksamheten med stöd av EU-bidrag. krävs ett fortsatt deltagande i EU-projekt. Park- och naturnämnden, Budget 2015 Park- och natur 12(40)

13 4 Balanserad styrning 4.1 Modellen Park- och naturnämndens modell för styrning av verksamheten utgår från det uppdrag som nämnden har enligt det av kommunfullmäktige fastställda reglementet. I kommunfullmäktiges budget för 2015 finns prioriterade mål som nämnder och bolagsstyrelser ska ta ansvar för. Park- och naturnämnden har i sitt mål- och inriktningsdokument för 2015 beslutat om mål för verksamheten som beskrivs under respektive avsnitt. Modellen innehåller fyra perspektiv medborgarperspektivet, verksamhetsperspektivet, medarbetarperspektivet och ekonomiperspektivet. 4.2 Uppdrag Park- och naturnämnden har följande uppdrag enligt det av kommunfullmäktige fastställda reglementet. Eftersom betalservice övergick till Parkeringsbolaget under 2013 samt delar av arbetsmarknad överförs till Nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning vid årsskiftet 2014/2015 kommer reglementet revideras. 1 Nämnden har ett förvaltar- och skötselansvar för följande områden och anläggningar: stadens parkområden, planteringar, planterade träd och icke trafikala torgytor samt annan för allmänheten tillgänglig mark av parkkaraktär, som inte uppdragits åt annan. naturområden vilka i gällande översiktsplan har angetts ha stora frilufts-, naturoch kulturvärden eller där särskilda bevarandevärden och/eller skötselintressen finns samt reservat och områden med särskilda förordnanden om markanvändning vilkas förvaltning inte har uppdragits åt annan, park och friluftsanläggningar såsom lekplatser, badplatser, bekvämlighetsinrättningar, skulpturer, installationer och liknande där förvaltning och skötsel inte har uppdragits åt annan, stadens djurpark i Slottsskogen, stadens vattendrag och sjöar samt inre vattenvägar (åar och kanaler) med tillhörande kajer och strandskoningar som ansluter till mark som ingår i nämndens förvaltar- och skötselansvar. Nämnden svarar vidare för skötseln av grönytor, planteringar och liknande som ligger inom trafikområden och gatumark där skötseln inte ankommer på trafiknämnden. Nämnden har även ett ansvar för oljesanering av Göteborgskusten utanför hamnområdet samt kommunens naturstädning i den mån uppgiften ej ankommer på annan. 2 Nämnden har att inom ramen för sitt förvaltar- och skötselansvar tillse att de estetiska, sociala och miljömässiga värdena samt natur- och kulturvärdena i stadens park- och naturområden värnas. Nämnden har vidare ett ansvar för att allmänheten hålls informerad om de möjligheter och verksamheter som stadens park- och naturområden kan erbjuda samt att på olika sätt verka för att dessa områden görs lätt tillgängliga för allmänheten. Park- och naturnämnden, Budget 2015 Park- och natur 13(40)

14 Nämnden svarar för upplåtelser av allmänplatsmark som nämnden förvaltar samt fastställer avgifter för sådana upplåtelser inom ramar för avgiftsnormer antagna av kommunfullmäktige, om inte uppgiften anförtrotts trafiknämnden. 3 Nämnden har i uppdrag att: 4 efter beställning anlägga, underhålla och upprusta gatu-, park- och andra utemiljöer. efter beställning utföra och samordna barmarksrenhållning, parkskötsel och vinterväghållning av allmänna gator, parker och andra platser för stadens nämnder. bedriva annan med i första och andra stycket förenlig verksamhet. efter beställning ansvara för parkeringsautomaters betalsystem. Nämnden har i uppdrag att samordna delar av Göteborgs kommuns arbetsmarknadspolitiska insatser. 4.3 Vision Den av nämnden antagna visionen lyder så här: I vår vision är Göteborg den sköna staden med den gröna själen där varje göteborgare och besökare kan hitta sin plats. 4.4 Huvudprocesser Förvaltningen har definierat fyra huvudprocesser - Rent, Grönt, Gata och Arbetsmarknadsåtgärder. Park- och naturnämnden, Budget 2015 Park- och natur 14(40)

15 5 Mål, inriktning och uppdrag för 2015 Park- och naturnämnden har antagit ett mål- och inriktningsdokument som lyfter fram 19 av de kommunfullmäktigemål som är särskilt prioriterade för nämnden. Därutöver har nämnden formulerat tre egna prioriterade mål samt 13 uppdrag (avsnitt 5.2), som förvaltningen ska genomföra eller bidra till. Uppdragen ska vara slutförda under 2015 om inget annat anges. 5.1 Mål och inriktningar Öka förutsättningarna till goda livschanser och därmed utjämna dagens skillnader. (Prioriterat kommunfullmäktigemål) Delmål Genomföra en temporär bemannad lekplats med byggleksprofil i Biskopsgården under sommaren Insatser / åtgärder Park och naturförvaltningens anläggningar och områden är gratis att använda och erbjuder stora möjligheter för alla göteborgare när det gäller rekreation, motion och andra aktiviteter. För den som av olika skäl väljer att tillbringa semestrar och lov hemma i Göteborg finns det stora möjligheter att själv ordna egna positiva upplevelser i förvaltningens parker och lekplatser, ute i natur- och friluftsområden samt på friluftsbaden. Anläggningar som Trädgårdsföreningen, Slottsskogens djurpark med Barnens Zoo samt de bemannade lekplatserna är exempel på verksamheter som erbjuder ytterligare möjligheter till gratis aktiviteter. Park och naturförvaltningen tillhandahåller i samarbete med berörda stadsdelsförvaltningar bemannade lekplatser vid Plikta, Positivet och Actionparken. Detta ger en tryggare och trivsammare miljö vid dessa platser och skapar fler aktiviter och lekmöjligheter för stadens unga. Förvaltningen kommer under 2015 att fortsätta samarbetet med SDF Västra Hisingen kring en temporär bemannad lekplats med byggleksprofil i Biskopsgården under sommaren. Ett permanent fortsättning på detta projekt även 2016 och framåt kommer dock att kräva en ytterligare finansiering Unga göteborgares möjligheter till en rik och meningsfull fritid ska öka. (Prioriterat kommunfullmäktigemål) Delmål Anlägga en ny skatepark i Beryllparken Genomföra en mindre upprustning av sju lekplatser ute i stadsdelarna. Insatser / åtgärder Park och naturförvaltningen ansvarar för många anläggningar som har en stor betydelse för barn och ungdomars fritid. Genom att ha en god skötsel och genomföra nödvändigt underhåll på lekplatser, friluftsbad, kickeplaner, skateparker, ridvägar och andra aktivitetsytor kan man erbjuda de unga göteborgarna attraktiva anläggningar med många möjligheter till lek och motion. Genom att fortsätta att utveckla och upprusta förvaltningens anläggningar kan man även tillgodose behov kring ökad tillgänglighet och nya fritidsintressen. Förvaltningen har de senaste åren bland annat ansvarat för och varit delaktiga i framtagandet av anläggningar inom "moderna" fritidsaktiviteter som t Park- och naturnämnden, Budget 2015 Park- och natur 15(40)

16 ex skate, bouldering, parkour och rollerderby. Förvaltningen satsar på utveckling av stora lekplatser som blir spännande utflyktsmål för alla göteborgare men fortsätter även upprustningen av de mindre lekplatserna ute i stadsdelarna som bidrar till en rik vardagsmiljö för de närmast boende och som uppfyller grönstrategins mål kring bostadsnära park. Park och naturförvaltningens samtliga 291 lekplatser och drygt 300 aktivitetsytor (hundrastgårdar, utegym, kickeplaner, boulebanor, skateytor mm) är viktiga mötesplatser i vardagslivet och har ett stort attraktionsvärde. Förvaltningens riktlinjer för tillgängliga lekplatser och jämställda parker- och naturområden som har tagits fram de senaste åren ger ett bra stöd till förvaltningens medarbetare vid upprustning av befintliga lekmiljöer och planering av nya. Arbetet med park- och naturförvaltningens nya friluftsprogram kommer att fortsätta under 2015 och i detta kommer olika utvecklingsområden att lyftas fram inom bland annat urbant friluftsliv. Trädgårdsföreningen kommer även under 2015 att arrangera aktiviteter som riktar sig både till förskolebarn och barn i åldrarna 9-12 år. Det kan vara aktiviteter under skolloven och i samband med övriga evenemang i parken Bostadsbristen ska byggas bort och bostadsbehoven tillgodoses bättre. (Prioriterat kommunfullmäktigemål) Delmål Förbättra modellen för parkplaner utifrån grönstrategins mål. Ta fram parkplan för en stadsdel enligt förbättrad modell. Insatser / åtgärder Park- och naturförvaltningen är en planerande förvaltning, som tar fram kunskapsunderlag och utvecklingsförslag för de områden vi förvaltar. Grönstrategi för en tät och grön stad är nu klar. Den är framtagen tillsammans med Strategi för utbyggnadsplanering och Trafikstrategi för en nära storstad. Tillsammans visar dokumenten hur vi kan utveckla Göteborg mot en hållbar stad med plats för nya invånare fram till Grönstrategin ligger nu till grund för förvaltningens planering i planerings-, investerings- och driftskeden. Ett exempel är parkplanerna och under året kommer en ny modell att utvecklas och testas. Syftet är att parkplanerna ska fungera bättre genom hela grönprocessen och utgå från grönstrategins mål. Tillsammans med de andra planerande förvaltningarna går arbetet från vision till genomförande av en rad projekt inom Älvstaden, exempelvis Frihamnen. Förvaltningen deltar även i planeringen av de många bostäder som stadsbyggnadskontoret nu har fått i uppdrag att ta fram planer för och det Västsvenska paketet. Under senare år har stadsplaneringen inom Göteborg tagit fart samtidigt som park- och naturförvaltningen fått ett ökat inflytande i planeringen och intresset för gröna miljöer ökat. Detta är utmanande och engagerande arbetsuppgifter som kräver hög kompetens och helhetssyn. Samverkan sker idag i högre grad med de andra planerande förvaltningarna i tidiga skeden och vi kan på så sätt lösa många frågor innan planerna går ut på samråd. Detta ger på sikt snabbare och bättre planprocesser där vi kan bidra på bästa sätt för att få fram fler bostäder till göteborgarna. Även i denna process är Grönstrategi för en tät och grön stad ett viktigt verktyg. Dokumentet är den gemensamma utgångspunkten i planeringen och är genom sin samordnade process med trafikstrategi och utbyggnadsstrategi bra underlag för att kunna planera för fler bostäder på ett hållbart Park- och naturnämnden, Budget 2015 Park- och natur 16(40)

17 sätt. Det är av största vikt att dessa dokument inarbetas i aktualitetsprövningen av Översiktsplanen för att de ska få ytterligare tyngd Göteborgarnas möjligheter till delaktighet och inflytande ska öka. (Prioriterat kommunfullmäktigemål) Delmål I minst fyra projekt i parker och naturområdet ska dialog inför den kommande förändringen. I minst ett projekt ska de nya riktlinjerna för jämställdhetsarbete i parker och naturområden provas. Insatser / åtgärder Under 2015 kommer förvaltningen att i samverkan med SDF Västra Göteborg utveckla Beryllparken i Tynnered. I samverkan ska en skatepark byggas. Området ska också beaktas ur ett genusperspektiv. På denna plats ska de nya riktlinjerna för jämställdhetsarbete inom parker och naturområden användas, för tillse att Beryllparken blir en park på lika villkor för flickor och pojkar. Vid lokalt arbete i staden, med exempelvis lekplatser, sker samarbete med stadsdelsförvaltningarna för att lägga upp delaktighetsprocesser med människor i olika åldrar. Processerna ser olika ut beroende på att de olika stadsdelarna arbetar på olika sätt och att projekten skiljer sig från varandra. Syftet är att medborgarna blir hörda och kan påverka i frågor som rör dem, exempel på sådana frågor är upprustning av lekplatserna. Staden behöver utveckla arbetsformer för olika typer av delaktighet. Sådant arbete görs just nu bland annat av S2020. Förvaltningen är delaktig i denna utveckling och ser fram mot riktlinjer och utbildning inom detta område. Inom projekt Frihamnen har ett pilotprojekt genomförts där medborgarna varit medskapare till några första delar av offentliga rum i Frihamnen. I den fortsatta utvecklingen av Frihamnen kommer förvaltningen att fortsätta att utveckla ett medskapande arbetssätt i skapandet av stora och små parker Göteborg ska minska sin klimatpåverkan för att bli en hållbar stad med globalt och lokalt rättvisa utsläpp. (Prioriterat kommunfullmäktigemål) Delmål Minska förvaltningens bensinförbrukning med 5 % jämfört med nivån år Minska andelen resor med egen bil i tjänsten med 5 %. Insatser / åtgärder Stadens gröna ytor har flera viktiga roller i staden, dels för rekreation och välmående för invånarna men också dess förmåga att ta upp koldioxid och vara en lunga i staden. Stadens träd bidrar också till att motverka temperaturökningar. Förvaltningen arbetar med att hålla en hög kvalitet på våra parker och grönområden, att värna om platsernas biologiska mångfald och återplantera träd och växter där så behövs. Under 2015 kommer förvaltningen att fortsätta plantera nya träd i stadsmiljön. Detta görs bland annat i samarbete med trafikkontoret och andra förvaltningar, i samband med att staden växer och nya stadsgator skapas. Park- och naturnämnden, Budget 2015 Park- och natur 17(40)

18 Dammar och våtmarker är viktiga för dess koldioxidupptagande förmåga och förvaltningen arbetar kontinuerligt med att restaurera våtmarker. Förvaltningen arbetar för att minska de egna utsläppen av koldioxid, fler och nyare miljöfordon köps in, bland annat fler elbilar. Gamla fordon och delvis ett gammalt arbetssätt har gjort att en del av gasfordonen har körts på bensin. Under föregående år minskade bensinförbrukningen och vi fortsätter arbetet med att ytterligare få ner bensinförbrukningen till en så låg nivå som möjligt. I vissa verksamheter använder medarbetarna egna bilar i tjänsten för att arbetet ska fungera smidigt. Detta försöker förvaltningen minska så mycket som möjligt genom att hitta andra arbetssätt. En stor andel av förvaltningens anställda använder cykel vid korta tjänsteresor. På de flesta arbetsplatser finns möjlighet att använda tjänstecykel eller stadens cykeltjänst Styr och ställ. Förbättringar har gjorts av cykelparkeringen vid Holmen för att underlätta att cykla i tjänst och till och från jobbet. Förvaltningen fortsätter att genomföra cykelsatsningar, fler elcyklar köps in, medarbetarna erbjuds 1500 kronor för cykelköp eller cykelreparation samt att delta i cykelutmaningen. Alla som kör bil ofta i tjänsten ska gå utbildningen Sparsamt körsätt. Utbildningen genomförs löpande när det finns nyanställda som behöver utbildning Resurshushållningen ska öka. (Prioriterat kommunfullmäktigemål) Delmål Antalet kemiska produkter ska minska med 10 %. Källsorteringen i förvaltningens fasta vagnar och bodar ska utökas. Insatser / åtgärder Genom god skötsel och regelbundet underhåll av park- och naturförvaltningens lekplatser, parker, friluftsbad och andra områden, undviks att olika anläggningar går sönder eller slits ut. Det förlänger livslängden på anläggningarna och bidrar till en ökad hushållning av stadens resurser och därmed minskad miljöpåverkan. Att genomföra skötsel och planerat underhåll är dessutom i de allra flesta fall mer ekonomiskt lönsamt än att behöva genomföra akuta reparationer eller byta ut hela anläggningar. Förvaltningens verksamheter genererar stora mängder avfall. Mycket av avfallet kommer från skötsel och drift av parker och naturområden i staden. Det biologiska avfallet som till exempel trädgårdsavfall komposteras och blir till jord. Förvaltningen köper sedan jord från Renova till planteringar i staden. En del av det biologiska avfallet så som större träd och en del virke och träflis lämnas i skogen för att skapa förutsättningar för ökad biologisk mångfald. Det som inte är lämpligt att lämna i skogen används som bränsle i kraftvärmeverk. Förvaltningen samlar in avfall från stadens offentliga papperskorgar. Trygg, vacker stad har tagit fram en sopstation med källsortering för utomhusbruk, ett första exemplar är i drift vid Slottsskogens entré, vid Linnéplatsen. Park- och naturförvaltningen deltar i en utvärdering av sorteringen. Den stenflis som tas upp på våren efter halkbekämpningen återanvänds till till exempel fyllnadsmaterial vid vägbyggen. Försök har genomförts med att återanvända flisen till halkbekämpning men det har visat sig fungera mindre bra. Under 2015 kommer förvaltningen vara med i ett projekt som leds av kretslopp och Park- och naturnämnden, Budget 2015 Park- och natur 18(40)

19 vatten och som handlar om att minska avfallet från kontorsverksamheten. Projektet heter "Det avfallssnåla kontoret" och kommer att leda till åtgärder under året. Förvaltningens arbete med ordning och reda i kemikaliehanteringen fortsätter. Med fokus på produkter med riskminskningämnen, hormonstörande ämnen och utfasningsämnen arbetar vi vidare med att få ner antalet produkter i verksamheten. Förvaltningen deltar aktivt i stadens kemikalieråd och är med och utvecklar stadens kemikaliearbete enligt kemikalieplanen. Även arbetet med att utöka källsorteringen i förvaltningens fasta vagnar och bodar fortsätter under året Trafiksystemets negativa påverkan på miljön, klimatet och hälsan ska minska. (Prioriterat kommunfullmäktigemål) Delmål Komplettera informationen om våra områden med uppgifter om hur de kan nås med kollektivtrafik och cykel. Insatser / åtgärder Park- och naturförvaltningen är en av de planerande förvaltningarna i staden och med ansvaret för det offentliga rummets gestaltning bidrar förvaltningen till att öka möjligheten att röra sig i staden på ett bra och tryggt sätt. Bland annat sker detta i arbetet med Vision Älvstaden och den framtida utbyggnaden. Arbetet med det Västsvenska paketet fortsätter och förvaltningen är i stor utsträckning delaktigt. Tillsammans med trafikkontoret planeras för bättre cykel och kollektivtrafik. Förvaltningen bevakar utbyggnaden av trafikstråk på parkmark för att åstadkomma kompensationer av park på annan plats samt att de viktigaste parkområdena i staden bevaras. Stadens trafikstrategi utgår från att öka det hållbara resandet. Förvaltningen samarbetar med trafikkontoret i detta genom arbetet med att genomföra grönstrategin. Gemensamt för grönstrategin och trafikstrategin är prioritering av viktiga målpunkter. En typ av sådan målpunkt är våra stadsparker. Att göra det enklare att resa hållbart till våra stadsparker är ett gemensamt mål. En viktig del i detta är att skapa entréer som välkomnar. I arbetet med att utveckla entréerna kommer cykelparkeringar vara viktiga. Det är också viktigt att ha tydlig information kring hur man reser till parker och naturområden med till exempel kollektivtrafik och cykel. Förvaltningen bidrar också till att cykelbanorna håller god kvalitet genom underhållsåtgärder på de banor som ligger på förvaltningens mark. Cykelbanor prioriteras vid snöröjning och flisupptagning. Förvaltningen är också delaktig i att skapa nya cykelbanor genom att utförare gata anlägger bland annat cykelbanor på uppdrag av Trafikkontoret. När det gäller förvaltningens interna resor ska kollektivtrafik och cykel användas i den mån det går. Många av medarbetarna befinner sig under dagtid ute i staden för att arbeta med skötsel, underhåll och städning. Bilresor krävs men genomförs i så stor utsträckning som möjligt i miljöfordon så som gas- och elbilar. En hel del resor inom förvaltningen har genom åren skett med medarbetarnas egna bilar. Detta har minskat de senaste åren men behöver mer åtgärder. Förvaltningen erbjuder sina anställda, enligt de riktlinjer som gäller för staden, hyrcykel genom gatubolaget samt kronor för reparation eller köp av cykel. Medarbetarna Park- och naturnämnden, Budget 2015 Park- och natur 19(40)

20 erbjuds även att köpa ett årskort från Västtrafik, som betalas månadsvis Den biologiska mångfalden ska främjas. (Prioriterat kommunfullmäktigemål) Delmål Genom föra tre biotopförbättringsprojekt. Genomföra återplantering av träd i fem centrala gatualléer eller större parker. Insatser / åtgärder För att främja biologisk mångfald krävs en aktuell och uppdaterad kunskap och kartläggning om viktiga arter och biotoper i Göteborg. Förvaltningen har slutfört ett antal LONA-projekt (Lokal Naturvårdssatsning) där olika naturvårdsinventeringar genomförts. Resultaten från dessa har matats in och uppdaterats i det kartbaserade kunskapsunderlaget Natur, Kultur och Sociotop. Möjligheten att genomföra ytterligare naturvårdsinventeringar beaktas löpande och förvaltningens biologiska kompetens är även en viktig resurs kring de naturvårdsinventeringar som behöver genomföras i pågående stadsbyggnad- och exploateringsprojekt. En handlingsplan för underhåll, utveckling och användande av kunskapsunderlaget Natur, Kultur och Sociotop kommer att tas fram för att säkerställa att aktuell och uppdaterad kunskap om biologisk mångfald finns tillgänglig på längre sikt. Under förutsättning av bidrag beviljas från Länsstyrelsen kommer ytterligare LONA-projekt att genomföras. En förstudie om förutsättningarna för att göra en heltäckande vegetationskarta för staden är ett planerat projekt. Förvaltningen genomför olika biotopförbättringsprojekt som ökar den biologiska mångfalden och bidrar till de lokalt antagna miljömålen Ett rikt odlingslandskap, Myllrande våtmarker, Ett rikt växt- och djurliv, Levande kust och skärgård, Levande sjöar och vattendrag samt Levande skogar. Det kan t ex handla om att ta bort vandringshinder i bäckar, gräva ut dammar, genomföra blomsteråker- och ängsprojekt, sätta ut fågelholkar eller att skapa ytterligare sandmiljöer för vildbin. Förvaltningen ställer även mark till förfogande för bikupor i stadsmiljön men då det finns en risk att honungsbin kan konkurrera ut vildbin så är det inte lämpligt med bikupor i alla miljöer. Förvaltningen arbetar kontinuerligt för att öka kunskapen och engagemang kring biologisk mångfald och naturvårdsfrågor. Arbetet sker främst genom olika former av naturpedagogiskt arbete, till exempel nya informationsbroschyrer, dialog med allmänheten eller nya skyltar vid entréer till och i naturområden. Uteklassrum och skolskogar i naturområden är ett annat exempel på naturpedagogiskt arbete som ger förutsättningar för barn och ungdomar till fysisk aktivitet, naturupplevelse, engagemang och kunskap om natur och miljö. I samband med Västerhavsveckan kommer förvaltningen att fortsätta informera om marint skräp som t ex mikroplaster samt de strandstädningsinsatser som förvaltningen utför. Slottsskogens djurpark är medlem i Svenska Djurparksföreningen och följer de stadgar och regler som gäller för att djuren i djurparken ska skötas på bästa möjliga sätt och för att besökarna ska få en både rolig och lärorik upplevelse. Djurparken är även med i bevarandeprogram för ett flertal hotade nordiska lantraser som syftar till att rädda dessa stammar och upprätthålla en bred genetisk variation inom respektive stam. Idag är djurparken med i bevarande- och genbanksprogram för Gulanka, Ölandsgås, Skånegås, Hälsingefår, Dalapälsfår, Jämtget, Orusthöna och Bohuslänshöna och under 2015 kommer det att utvärderas om det finns möjlighet att gå med i ytterligare något program, t ex för skogsren, Linderödsvin eller skogsuggla. Park- och naturnämnden, Budget 2015 Park- och natur 20(40)

21 Förvaltningens uppdaterade trädpolicy blir klar under 2015 och blir ett viktigt stöd i det fortsatta arbetet med trädplanteringar i staden. Att fortsätta återplanteringen i de centrala alléerna liksom i de stora parkstråken är av stor betydelse för att säkerställa att Göteborg förblir en grön stad med många träd. Vid valet av trädslag i återplanteringsprojekt strävar förvaltningen bland annat efter att få in fler trädslag i stadsbilden som skapar karaktär i olika områden och som minskar sårbarheten vid olika trädsjukdomar. Grova trädstammar som tas ner i stadsområden körs där det är möjligt ut i park- och naturområden för att öka volymen död ved och på så vis främja den biologiska mångfalden Tillgängligheten till kultur ska öka. (Prioriterat kommunfullmäktigemål) Delmål Anordna kulturevent i Palmhuset under kulturnatta och ställa parker och andra platser till förfogande för sommarunderhållningen. Trädgårdskultur: Förbereda arbetet med Göteborgs lustgårdar som går av stapeln under kulturåret Insatser / åtgärder Målet är att ställa stadens park- och naturområden till förfogande för göteborgarna för bland annat kulturevenemang. Bland annat ordnas evenemang i Trädgårdsföreningen under Kulturnatta och även det stora Barnkalaset går av stapeln i denna park. I Slottsskogen ordnar kulturförvaltningen uppträdanden under hela sommaren inom projektet "sommarunderhållningen". Det finns även aktörer utanför kommunen som ges möjlighet att tillfälligt förfoga mark. Ett exempel är Stenebyskolan som i ett antal år ordnat skulpturutställningar i någon park och ett annat exempel är den årliga Picknickfestivalen. Strategin är att skapa förutsättningar för medborgare och andra att skapa evenemang och händelser i våra parker som stärker användandet, tillgängligheten och attraktiviteten. Arbetet med den så kallade enprocentsregeln i stora projekt är en möjlighet att utveckla hur konst integreras i anläggningarna på ett intressant och lekfullt sätt och där konsten även kan bli praktiskt användbar. Förvaltningen samarbetar med kulturförvaltningen kring uppdrag som finansieras av enprocentsregeln. Under 2015 kommer planeringen inför den stora trädgårdsutställningen "Göteborgs lustgårdar" att göras. Utställningen är ett samarbete med Botaniska trädgården, Gunnebo, Liseberg och Göteborg och Co. Den planeras att genomföras under kulturåret 2016 under temat Open to the green world. Trädgårdsföreningen fortsätter att arrangera evenemang riktade till förskolebarn och mellanstora barn. Vi kommer även fortsätta att arrangera firandet av någon annan kulturs högtid. Under 2015 kommer Trädgårdsföreningen att fortsätta att arrangera Palmarum, en scenkonstserie som riktar sig till unga vuxna. Park- och naturnämnden, Budget 2015 Park- och natur 21(40)

STRATEGI. Antagandehandling. Miljöstrategi för ekologiskt hållbar utveckling i Håbo kommun

STRATEGI. Antagandehandling. Miljöstrategi för ekologiskt hållbar utveckling i Håbo kommun STRATEGI Antagandehandling Miljöstrategi för ekologiskt hållbar utveckling i Håbo kommun Antaget av kommunfullmäktige 2015-02-23, 6 STRATEGI 2 Miljöstrategi för Håbo 2030 Håbo kommun är en expansiv kommun

Läs mer

Lednings- och styrdokument STYRNING OCH ORGANISATION. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011

Lednings- och styrdokument STYRNING OCH ORGANISATION. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 Lednings- och styrdokument STYRNING OCH ORGANISATION Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 2012-2015 sidan 1 av 12 Grundläggande värden... 2 Kund/Brukarorientering... 2 Engagerat ledarskap...

Läs mer

Socialdemokraterna i Mora

Socialdemokraterna i Mora Socialdemokraterna i Mora FÖRSLAG STRATEGISK PLAN 2015-2018 Vision/målbild Mora, regionstaden för ett aktivt liv Mora är år 2022 en levande stad med en tydlig profil och positiv utvecklingstrend. Staden

Läs mer

Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel 12 i FN:s konvention om barns rättigheter

Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel 12 i FN:s konvention om barns rättigheter Kommunstyrelsen 2013-05-08 1 (10) Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2013:228 Cecilia Boström 016-710 29 96 Kommunstyrelsen Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel

Läs mer

BUDGET 2014 - tillgänglighet

BUDGET 2014 - tillgänglighet BUDGET 2014 - tillgänglighet Visstidsanställning av personer med funktionsnedsättning 5 mnkr Alfa: information och vägledning om sysselsättning, studier, praktik och arbete till personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

Jomala kommun Mål och riktlinjer 2011-2012

Jomala kommun Mål och riktlinjer 2011-2012 Jomala kommun Mål och riktlinjer 2011-2012 Godkända av kommunfullmäktige den 14 december 2010, 96 Förord Detta är Jomala kommuns första dokument om övergripande mål och riktlinjer. Ett flertal år har våren

Läs mer

Chefs- och ledarskapspolicy

Chefs- och ledarskapspolicy Chefs- och ledarskapspolicy Antagen av kommunfullmäktige 2011-12-15 1. Inledning Denna policy vänder sig till dig som är chef eller vill bli chef i Eksjö kommun. Syftet är att du tydligt ska veta utifrån

Läs mer

Kultur- och fritidspolitiskt program. Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134

Kultur- och fritidspolitiskt program. Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134 Kultur- och fritidspolitiskt program Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134 Innehåll 1. Inledning 3 2. Varför ett kultur- och fritidspolitiskt program 4 3. Möten som utvecklar

Läs mer

STRATEGISKT PROGRAM FÖR HAMMARÖ KOMMUN

STRATEGISKT PROGRAM FÖR HAMMARÖ KOMMUN STRATEGISKT PROGRAM FÖR HAMMARÖ KOMMUN BOENDE Antaget av kommunfullmäktige 2013-10-21 Vision Hammarö 2030 antogs enhälligt av kommunfullmäktige i juni 2013. Ett strategiskt program som anger riktningen

Läs mer

Strategi för Corporate Social Responsibility

Strategi för Corporate Social Responsibility Strategi för Corporate Social Responsibility Sammanfattning Stockholm stad är i stark tillväxt och har höga målsättningar för att utveckla en jämlik och hållbar stad. För att systematiskt styra bostadsbolagens

Läs mer

Planering för utegym och näridrottsplatser 2016-2025

Planering för utegym och näridrottsplatser 2016-2025 2015-09-30 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE FRN 2015/130-829 Fritidsnämnden Planering för utegym och näridrottsplatser 2016-2025 Förslag till beslut Fritidsnämnden beslutar att föreslå natur- och trafiknämnden att

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2012 2015 för Farsta stadsdelsnämnd

Miljöhandlingsplan 2012 2015 för Farsta stadsdelsnämnd FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING BILAGA MILJÖHANDLINGSPLAN SID 1 (8) Miljöhandlingsplan 2012 2015 för Farsta stadsdelsnämnd 1. Miljöeffektiva transporter Stadens mål är ett långsiktigt hållbart transportssystem,

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Lextorpsskolans fritidshem 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Lextorpsskolans fritidshem 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem Lextorpsskolans fritidshem 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas...

Läs mer

Verksamhetsplan. för jämställdhet. Diarienummer: Ks2015/0392.192. Gäller från: 2016-01-01. Fastställd av: Kommunstyrelsen, 2016-01-12 18

Verksamhetsplan. för jämställdhet. Diarienummer: Ks2015/0392.192. Gäller från: 2016-01-01. Fastställd av: Kommunstyrelsen, 2016-01-12 18 Diarienummer: Ks2015/0392.192 Verksamhetsplan för jämställdhet Gäller från: 2016-01-01 Gäller för: Ljungby kommun Fastställd av: Kommunstyrelsen, 2016-01-12 18 Utarbetad av: Jämställdhetsstrategerna Revideras

Läs mer

Vi växer för en hållbar framtid!

Vi växer för en hållbar framtid! Datum 2015-04-20 Vision Vi växer för en hållbar framtid! Politisk viljeinriktning Hållbarhet och tillväxt Vi i vill verka för en hållbar tillväxt. Vi vill skapa goda förutsättningar för ett hållbart samhälle,

Läs mer

Socialna mndens ma l- och inriktningsdokument 2016-2019

Socialna mndens ma l- och inriktningsdokument 2016-2019 2015-09-24 Socialna mndens ma l- och inriktningsdokument 2016-2019 Inledning Socialnämndens mål utgår från vision, verksamhetsidé och förhållningsätt på kommunövergripande nivå. Med utgångspunkt i dessa

Läs mer

Sundsvalls Agenda 21 för en god livsmiljö

Sundsvalls Agenda 21 för en god livsmiljö SUNDSVAL LS KOMMUN Sundsvalls Agenda 21 för en god livsmiljö Boende Makt Avfall Transporter Natur Produktion Hälsa Energi Kunskap Konsumtion Vägvisare för miljö och utveckling för de kommande 25 åren.

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet

Ledningssystem för kvalitet Beslut ks 2011-05-04 GPS Götenes Politiska Styrning Ledningssystem för kvalitet Från mål till årsredovisning Mot högre måluppfyllelse, utveckling och förbättring Kf:s planer Nationella planer, lagar Hur

Läs mer

Verksamhetsstrategi 2015

Verksamhetsstrategi 2015 Verksamhetsstrategi 2015 Innehåll Inledning 4 Vårt uppdrag 5 Bruka utan förbruka 5 Skogsriket med värden för världen 6 Skogspolitiska mål 6 Produktionsmålet 6 Miljömålet 6 Sveriges miljömål och miljöarbete

Läs mer

Nämnden för arbetsmarknadsfrågor och vuxenutbildning

Nämnden för arbetsmarknadsfrågor och vuxenutbildning Nämnden för arbetsmarknadsfrågor och vuxenutbildning Drift och investeringar Utfall Budget Budget Plan Plan 2012-2014, tkr 2010 2011 2012 2013 2014 Driftbudget Intäkter 35 021 25 671 25 671 25 671 25 671

Läs mer

Omslagsbild: Christer Engström/ETC BILD. Kartbilderna har medgivande från lantmäteriverket 1998. Ur GSD Blå kartan, diarienummer 507-97-157.

Omslagsbild: Christer Engström/ETC BILD. Kartbilderna har medgivande från lantmäteriverket 1998. Ur GSD Blå kartan, diarienummer 507-97-157. Växtplats Ulricehamn, Översiktsplan 2001 för Ulricehamns kommun, antogs av kommunfullmäktige 2002-02-21, 12. Planen består av tre häften, del 1 Mål och strategier, del 2 Kunskapskälla och del 3 Konsekvensbeskrivning,

Läs mer

Verksamhetsberättelse/kvalitetsanalys 2012/2013

Verksamhetsberättelse/kvalitetsanalys 2012/2013 Verksamhetsberättelse/kvalitetsanalys 2012/2013 Verksamhetsområde förskoleklass Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Arbetet i verksamheten Kunskaper, utveckling och lärande Den fria leken

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Ollonborren 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Ollonborren 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Ollonborren 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 3 I Trollhättan

Läs mer

Vi gör så att Gävle växer

Vi gör så att Gävle växer Gävle kommun 801 84 Gävle www.gavle.se Vi gör så att Gävle växer Jobba med oss! satsar för framtiden och erbjuder varje år praktikplatser, examensjobb och traineeplatser. Praktik Vi söker engagerade universitets-

Läs mer

4 AUGUSTI 2014. Verksamhetsplan för Örsundsbroskolan. förskoleklass, grundskola, fritidshem

4 AUGUSTI 2014. Verksamhetsplan för Örsundsbroskolan. förskoleklass, grundskola, fritidshem 4 AUGUSTI 2014 Verksamhetsplan för Örsundsbroskolan förskoleklass, grundskola, fritidshem 2014/2015 1 Beskrivning och presentation av enheten Presentation av enheten Örsundsbroskolan ligger c:a två mil

Läs mer

Miljöprogram för Malmö stad 2009 2020

Miljöprogram för Malmö stad 2009 2020 Miljöprogram för Malmö stad 2009 2020 Vi antar utmaningen: 2020 är Malmö världsbäst på hållbar stadsutveckling Malmö har bakom sig mer än ett årtionde av stora och framsynta satsningar på klimat- och miljöområdet.

Läs mer

Våra utmaningar handlar om att skapa ett Borlänge som blir långsiktigt och framgångsrikt ur ett ekonomisk, ekologiskt och socialt perspektiv.

Våra utmaningar handlar om att skapa ett Borlänge som blir långsiktigt och framgångsrikt ur ett ekonomisk, ekologiskt och socialt perspektiv. Borlänge kommun Strategisk plan 2016-2019 och budgetramar 2016-2018 Borlänge möter framtiden Borlänge är en kommun med stora möjligheter. Här finns goda kommunikationer, stora utbildningsmöjligheter, en

Läs mer

2015-06-10 FÖRSTA VERSIONEN. Sektorsövergripande integrerad plan för hållbar stadsutveckling i Göteborg 2014-2020

2015-06-10 FÖRSTA VERSIONEN. Sektorsövergripande integrerad plan för hållbar stadsutveckling i Göteborg 2014-2020 2015-06-10 FÖRSTA VERSIONEN Sektorsövergripande integrerad plan för hållbar stadsutveckling i Göteborg 2014-2020 Innehåll Planen som verktyg... 3 Framtagande av Planen... 4 Samarbetsparter... 4 Lokala

Läs mer

Lidköping Framtidskommunen

Lidköping Framtidskommunen 1 Lidköping Framtidskommunen Lidköping är den välkomnande och hållbara kommunen med framtidstro och är ett tillväxtcentrum för Västra Skaraborg med ständigt inflöde av nya medborgare. Lidköpings miljöarbete

Läs mer

ETT HÅLLBART VÄRMDÖ ÖVERSIKTSPLAN VÄRMDÖ KOMMUN 2009-2012 TIO DELMÅL INOM MILJÖOMRÅDET BILAGA TILL ÖVERSIKTSPLANEN 2010 2030

ETT HÅLLBART VÄRMDÖ ÖVERSIKTSPLAN VÄRMDÖ KOMMUN 2009-2012 TIO DELMÅL INOM MILJÖOMRÅDET BILAGA TILL ÖVERSIKTSPLANEN 2010 2030 ETT HÅLLBART ÖVERSIKTSPLAN VÄRMDÖ KOMMUN 2009-2012 VÄRMDÖ TIO DELMÅL INOM MILJÖOMRÅDET BILAGA TILL ÖVERSIKTSPLANEN 2010 2030 ÖVERSIKTSPLAN FÖR VÄRMDÖ KOMMUN 2009-2012 Värmdö kommun Skogsbovägen 9-11 134

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Lextorpsskolans fritidshem 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Lextorpsskolans fritidshem 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem Lextorpsskolans fritidshem 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas...

Läs mer

VISIONER Vision 2015 Visioner för översiktsplanen Strategisk plan

VISIONER Vision 2015 Visioner för översiktsplanen Strategisk plan VISIONER Vision 2015 Visioner för översiktsplanen Strategisk plan Visioner Vision 2015 Kommunfullmäktige antog i maj 2004 en vision för Hammarö, Vision 2015. Utarbetandet av visionen har varit en process

Läs mer

Beslutad av styrelsen 2009-03-26 POLICY FÖR NATURVÅRD

Beslutad av styrelsen 2009-03-26 POLICY FÖR NATURVÅRD Beslutad av styrelsen 2009-03-26 POLICY FÖR NATURVÅRD Upplandsstiftelsens naturvårdspolicy 2009-03-26 1(6) Beslutad av styrelsen 2009-03-06 UPPLANDSSTIFTELSENS NATURVÅRDSPOLICY INLEDNING Naturvårdsarbetet

Läs mer

Verksamhetsberättelse Kungsängens förskolor 2014

Verksamhetsberättelse Kungsängens förskolor 2014 Verksamhetsberättelse Kungsängens förskolor 2014 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Viktiga händelser under året... 3 2 Mål och resultat... 4 2.1 Förbättra servicen till medborgare och företagare

Läs mer

Personal- och arbetsgivarutskottet

Personal- och arbetsgivarutskottet Personal- och arbetsgivarutskottet Marie Härstedt Personalstrateg 4-675 3 46 Marie.Harstedt@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 22--27 Dnr 692 (4) Personal- och arbetsgivarutskottet Studentmedarbetare i Region

Läs mer

BoPM Boendeplanering

BoPM Boendeplanering Boendeplanering Rapport 2011-20 Länsstyrelsen Västernorrland avdelningen för näringsliv och samhällsbyggnad BoPM Boendeplanering Beställningsadress: Länsstyrelsen i Västernorrlands län 871 86 Härnösand

Läs mer

XX-nämndens Verksamhetsplan 2017-2019. Planeringsförutsättningar och omvärldsanalys. Förändring, utveckling och trender

XX-nämndens Verksamhetsplan 2017-2019. Planeringsförutsättningar och omvärldsanalys. Förändring, utveckling och trender -nämndens Verksamhetsplan 2017-2019 Nämndsordförande: () Förvaltningschef: Innehållsförteckning Sidnr Planeringsförutsättningar och omvärldsanalys 1 Förändring, utveckling och trender Mål och uppföljning

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Vällingklockan 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Vällingklockan 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Vällingklockan 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 3 I Trollhättan

Läs mer

Traineeprogram för Stockholms stad Motion (2011:51) av Per Olsson och Sara Pettigrew (båda MP)

Traineeprogram för Stockholms stad Motion (2011:51) av Per Olsson och Sara Pettigrew (båda MP) Utlåtande 2012: RI (Dnr 231-1361/2011) Traineeprogram för Stockholms stad Motion (2011:51) av Per Olsson och Sara Pettigrew (båda MP) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion

Läs mer

Socialdemokraterna BOLLNÄS

Socialdemokraterna BOLLNÄS Socialdemokraterna BOLLNÄS Kommunalt handlingsprogram 2006 2010 Socialdemokraternas ledstjärnor är frihet, jämlikhet och solidaritet. Vårt program beskriver hur vi vill skapa ett tryggare och mer rättvist

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 för socialnämnden SN-2015/6

Verksamhetsplan 2015 för socialnämnden SN-2015/6 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Socialnämndens ordförande 2015-02-16 SN-2015/6 Socialnämnden Verksamhetsplan 2015 för socialnämnden SN-2015/6 Förslag till beslut Socialnämnden beslutar

Läs mer

Avtalet gäller från tid för undertecknande t o m 20171231, med möjlighet till förlängning med två år åt gången.

Avtalet gäller från tid för undertecknande t o m 20171231, med möjlighet till förlängning med två år åt gången. Överenskommelse om samverkan mellan Region Östergötland och Boxholm, Finspång, Kinda, Linköping, Motala, Mjölby, Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik, Vadstena, Ydre, Åtvidaberg och Ödeshögs kommun, avseende

Läs mer

Fritidspolitiskt program för Skövde kommun 2008-2015 Inledning

Fritidspolitiskt program för Skövde kommun 2008-2015 Inledning Fritidskontoret Enhet/Handläggare Stefan Herre Eriksson Datum Beteckning 2013-04-22 FRN2013.0011 Fritidspolitiskt program för Skövde kommun 2008-2015 Inledning I det goda samhället ska så många medborgare

Läs mer

Stockholms stads förskoleplan - en förskola i världsklass

Stockholms stads förskoleplan - en förskola i världsklass SKOLROTELN BILAGA 1 SID 1 (8) 2008-09-03 Stockholms stads förskoleplan - en förskola i världsklass 1 Inledning Förskolan ska lägga grunden till ett livslångt lärande och vara rolig, stimulerande, trygg

Läs mer

STAFFANSTORPS KOMMUN. Sveriges bästa livskvalitet för seniorer

STAFFANSTORPS KOMMUN. Sveriges bästa livskvalitet för seniorer STAFFANSTORPS KOMMUN Sveriges bästa livskvalitet för seniorer Socialnämndens plattform för arbetet med kommunens seniora medborgare 2011-2015 2 Framtidens äldreomsorg Dokumentet du håller i din hand har

Läs mer

Budgetförslag 2014. Kristianstad kan utvecklas mot fler jobb och högre kvalité i skola och omsorg. Socialdemokratiska Fullmäktigegruppen

Budgetförslag 2014. Kristianstad kan utvecklas mot fler jobb och högre kvalité i skola och omsorg. Socialdemokratiska Fullmäktigegruppen Budgetförslag 2014 Kristianstad kan utvecklas mot fler jobb och högre kvalité i skola och omsorg Socialdemokratiska Fullmäktigegruppen Budget 2014 För fler jobb och högre kvalitét i skola och omsorg! Det

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering Kommunstyrelsens Förvaltning 1 (8) HANDLÄGGARE Karolina Nordh 08-535 303 93 karolina.nordh@huddinge.se för jämställdhetsintegrering Huddinge kommun 2008-2010 POSTADRESS Huddinge kommun Kommunstyrelsens

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan

Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan Kvalitetsrapport Läsåret 2012/2013 Förskolor Tokarp Nykil Ulrika Sjögestad Ansvariga för Kvalitetsrapporten är: Marie Sturehed förskolechef & Maria Fors biträdande

Läs mer

Fritidspolitiskt program 2008-2014 Antaget av fritidsnämnden 2007-11-12

Fritidspolitiskt program 2008-2014 Antaget av fritidsnämnden 2007-11-12 Fritidspolitiskt program 2008-2014 Antaget av fritidsnämnden 2007-11-12 Fritidskontoret Enhet/Handläggare Sören Karlström Datum Beteckning 2007-11-12 07/0032 Fritidspolitiskt program för Skövde kommun

Läs mer

Verksamhetsplan för Peterslunds förskola

Verksamhetsplan för Peterslunds förskola Verksamhetsplan för Peterslunds förskola Läsåret 2015 2016 2 (9) Innehåll Inledning... 3 Övergripande mål 2017 för kommunal förskola... 3 Vision och verksamhetsidé för kommunal förskola... 3 Centrala stadens

Läs mer

Möjligheternas Karlstad. jobb istället för ökade klyftor

Möjligheternas Karlstad. jobb istället för ökade klyftor Möjligheternas Karlstad jobb istället för ökade klyftor Karlstad ska vara möjligheternas kommun Det ska vara lockande att flytta hit och attraktivt att bo här. Fler som bor, arbetar och driver företag

Läs mer

Kvalitetsrapport för Grangärde/ Säfsen skolområde läsåret 2014-15

Kvalitetsrapport för Grangärde/ Säfsen skolområde läsåret 2014-15 Kvalitetsrapport för Grangärde/ Säfsen skolområde läsåret 2014-15 GÄLLANDE FÖR VERKSAMHETEN Saxdalens förskola Ansvarig förskolechef under året Carola Michaelsdotter, skriven av Ulrika N Eriksson Innehåll

Läs mer

Guide till HELSINGBORG

Guide till HELSINGBORG Guide till HELSINGBORG 2035 År 2035 ska Helsingborg vara den skapande, pulserande, gemensamma, globala och balanserade staden för människor och företag. Helsingborg är staden för dig som vill något. En

Läs mer

Handlingsplan för kompetensförsörjning

Handlingsplan för kompetensförsörjning 1(7) Handlingsplan för kompetensförsörjning Norrbottningen ska leva ett rikt och utvecklande liv i en region med livskraft och tillväxt. En fungerande och effektiv kompetensförsörjning krävs för att kunna

Läs mer

Riktlinjer för löneprocessen i Nybro kommun

Riktlinjer för löneprocessen i Nybro kommun Riktlinjer för löneprocessen i Nybro kommun Prel. 05 2015-11-01 1 Inledning Dessa riktlinjer gäller för samtliga anställda inom kommunen samt dess ägda bolag i tillämpliga delar. 2 Grundläggande principer

Läs mer

STRATEGI. Dnr KK15/410. EU-strategi för Nyköpings kommun

STRATEGI. Dnr KK15/410. EU-strategi för Nyköpings kommun STRATEGI Dnr KK15/410 EU-strategi för Nyköpings kommun Antagen av kommunfullmäktige 2015 Dokumentrubrik från kortet 2/12 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1 Inledning... 3 2 Bakgrund... 4 3 Mål,

Läs mer

Fritidsnämnden HÄSSLEHOLMS KOMMUN FRITIDSFÖRVALTNINGEN. Beslutad 2008-01-30. www.hassleholm.se

Fritidsnämnden HÄSSLEHOLMS KOMMUN FRITIDSFÖRVALTNINGEN. Beslutad 2008-01-30. www.hassleholm.se Fritids- och idrottspolitiskt måldokument Fritidsnämnden Beslutad 2008-01-30 www.hassleholm.se HÄSSLEHOLMS KOMMUN FRITIDSFÖRVALTNINGEN 2 (8) Fritids- och idrottspolitiskt måldokument Fritidsnämnden Hässleholms

Läs mer

Kompetensområden och kompetensnivåer. vid miljöförvaltningen

Kompetensområden och kompetensnivåer. vid miljöförvaltningen Kompetensområden och kompetensnivåer vid miljöförvaltningen Kompetensområden och kompetensnivåer vid miljöförvaltningen Kompetensförsörjningsprocessen är en del av verksamhetsutvecklingen och syftar till

Läs mer

En gemensam plan. Merete Tillman, förvaltningschef. Bodil Eriksson, verksamhetschef Barn och ungdom. Peter Sonnsjö, verksamhetschef Vuxenvården

En gemensam plan. Merete Tillman, förvaltningschef. Bodil Eriksson, verksamhetschef Barn och ungdom. Peter Sonnsjö, verksamhetschef Vuxenvården Arbete och välfärdsförvaltningens verksamhetsplan 2016 2018 En gemensam plan Arbete och välfärdsförvaltningens verksamhetsplan för 2016-2018 är en plan för att utveckla och förbättra verksamheten för

Läs mer

Feriejobb en chans att bryta könsmönster!

Feriejobb en chans att bryta könsmönster! FÖRSKOLANS KOMPETENSFÖRSÖRJNING Feriejobb en chans att bryta könsmönster! LÄRANDE EXEMPEL FRÅN FEM KOMMUNER Feriejobb en chans att bryta könsmönster! 1 Innehåll Bakgrund... 3 Feriejobb som en strategi

Läs mer

SOCIALTJÄNSTPLAN EMMABODA KOMMUN

SOCIALTJÄNSTPLAN EMMABODA KOMMUN SOCIALTJÄNSTPLAN EMMABODA KOMMUN EMMABODA I VÅRA HJÄRTAN Ditt ansvar, vårt stöd. -Ett självständigt liv! Förändringar har blivit det normala i dagens samhälle. Förändringar berör alla delar av samhällslivet

Läs mer

GRUNDERNA FÖR DET SYSTEMATISKA KVALITETSARBETET 3 kap 3 och 4

GRUNDERNA FÖR DET SYSTEMATISKA KVALITETSARBETET 3 kap 3 och 4 Sektorn för socialtjänst GRUNDERNA FÖR DET SYSTEMATISKA KVALITETSARBETET 3 kap 3 och 4 att uppföljningsbara mål utifrån SoL eller LSS fastställs Uppföljningsbara mål utifrån SoL och LSS definieras, på

Läs mer

Fritidsplan för Åstorps kommun. Antagen av Kommunfullmäktige 2012-08-27 Dnr 2012/257

Fritidsplan för Åstorps kommun. Antagen av Kommunfullmäktige 2012-08-27 Dnr 2012/257 Fritidsplan för Åstorps kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2012-08-27 Dnr 2012/257 Postadress: 265 80 Åstorp Gatuadress: Storgatan 7 E-post: kommun@astorp.se Telefon: 042-640 00 Fax: 042-642 10 Org. nr.

Läs mer

Barn-, Utbildning och Kulturnämndens verksamhetsplan 2014-2016

Barn-, Utbildning och Kulturnämndens verksamhetsplan 2014-2016 Dokumentnamn Verksamhetsplan 2014-2016 Dokumenttyp Plan för Barn-, utbildning- och kulturnämnden Beslutad av Barn-, utbildning- och kulturnämnden Beslutad Diarienummer BUOK2013:178 126 Kontrollstation

Läs mer

Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Bilaga 5 Sid.1

Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Bilaga 5 Sid.1 Sid.1 Uppföljning av målen i kommunfullmäktiges budget 2007 (Används som underlag till stadens årsredovisning 2007. Respektive nämnd bifogar förteckningen i nämnden verksamhetsberättelse. Mål som inte

Läs mer

Utvecklingssamtal vid Stockholms universitet

Utvecklingssamtal vid Stockholms universitet 1. (7) Utvecklingssamtal vid Stockholms universitet Inledning Detta dokument är en beskrivning av processen i ett utvecklingssamtal. I dokumentet får du en bild av utvecklingssamtalets syfte och uppbyggnad.

Läs mer

VISION, VÄRDEGRUND OCH MÅL

VISION, VÄRDEGRUND OCH MÅL VISION, VÄRDEGRUND OCH MÅL ORSA KOMMUNS VÄRDEGRUND I vår kommun värnar vi de mänskliga rättigheterna och barns och ungdomars speciella rättigheter. Det innebär att alla i kommunen bemöter andra med öppenhet,

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Fjärilen 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Fjärilen 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Fjärilen 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 3 I Trollhättan

Läs mer

Plan för främjande av mångfald Lika värda och ändå olika 2011-2013

Plan för främjande av mångfald Lika värda och ändå olika 2011-2013 Plan för främjande av mångfald Lika värda och ändå olika 2011-2013 Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/Datum Gäller från datum Plan Plan för främjande av mångfald 2011-01-01 Beslutat av Ansvarig avdelning

Läs mer

Ägardirektiv för Sundbybergs stadshus AB och dess dotterbolag 1

Ägardirektiv för Sundbybergs stadshus AB och dess dotterbolag 1 Ägardirektiv för Sundbybergs stadshus AB och dess dotterbolag 1 1 Antagen på kommunfullmäktiges sammanträde den 26 september 2011, 270 och fastställt på bolagsstämman den 25 november 2011. 1 Ägardirektiv

Läs mer

LUP för Motala kommun 2015 till 2018

LUP för Motala kommun 2015 till 2018 LUP för Motala kommun 2015 till 2018 Sammanfattning Det lokala utvecklingsprogrammet (LUP) beskriver den politik som styr verksamheten i Motala kommun under mandatperioden. Programmet bygger på majoritetens

Läs mer

www.mjolby.se Strategi för verksamhetsutveckling

www.mjolby.se Strategi för verksamhetsutveckling www.mjolby.se Strategi för verksamhetsutveckling Mjölby kommun, 2013 1 1. Vi utgår från våra uppdrag, värdegrund, mål och vision. Verksamhetsutveckling är en del av vardagen. Verksamhetens uppdrag och

Läs mer

REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020

REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020 REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020 Integration handlar om att olika delar går samman till en helhet. Integration är en förutsättning för utveckling och tillväxt

Läs mer

MER-styrning - Lekeberg kommuns styrmodell

MER-styrning - Lekeberg kommuns styrmodell MER-styrning - Lekeberg kommuns styrmodell Fastställd av: Kommunfullmäktige Datum: 2014-06-11 Ansvarig för revidering: Kommunstyrelsen Ansvarig tjänsteman: Kommundirektör Diarienummer: 13KS231 Program

Läs mer

Granskning av kommunens jämställdhetsarbete i enlighet med CEMRdeklarationen

Granskning av kommunens jämställdhetsarbete i enlighet med CEMRdeklarationen Revisionsrapport Granskning av kommunens jämställdhetsarbete i enlighet med CEMRdeklarationen David Boman Revisorerna Söderhamns kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 2. Iakttagelser... 2 2.1.

Läs mer

Kvalitetsrapport för Håksberg/Sörviks förskoleområde läsåret 2013-2014

Kvalitetsrapport för Håksberg/Sörviks förskoleområde läsåret 2013-2014 Kvalitetsrapport för Håksberg/Sörviks förskoleområde läsåret 2013-2014 GÄLLANDE FÖR VERKSAMHETEN I Håksbergs förskola Ansvarig förskolechef Lena Hellman Innehåll KVALITETSARBETE... 0 MÅL... 0 FÖRUTSÄTTNINGAR...

Läs mer

MILJÖPOLICY. Fastställd av styrelsen den 6 december 2013

MILJÖPOLICY. Fastställd av styrelsen den 6 december 2013 MILJÖPOLICY Fastställd av styrelsen den 6 december 2013 Inledning I Förbos affärsplan anges bolagets affärsidé, mål och strategier för att nå visionen om att Förbo ska uppfattas som en av Sveriges bästa

Läs mer

Lönepolicy. Landskrona stad

Lönepolicy. Landskrona stad Sida 1 (7) Lönepolicy Landskrona stad Sida 2 (7) Lönepolicyns syfte och roll Lönepolicyn är ett centralt arbetsgivardokument, och det är därför särskilt viktigt att chefer med ansvar för lönesättning är

Läs mer

STRATEGISK FÄRDPLAN 2020

STRATEGISK FÄRDPLAN 2020 KRISTIANSTADS KOMMUN STRATEGISK FÄRDPLAN 2020 Antagen av kommunfullmäktige 2015-09-15 Syftet med strategisk färdplan 2020 är att precisera Vision 2030 och prioritera bland utmaningarna. Strategisk färdplan

Läs mer

Alla behövs i bygget av ett bättre Östhammar

Alla behövs i bygget av ett bättre Östhammar Alla behövs i bygget av ett bättre Östhammar Östhammar är en bra kommun att bo, leva och arbeta i. Vi i Nya Moderaterna söker väljarnas förtroende för att ta ansvar för och utveckla välfärden, göra det

Läs mer

Om du har några frågor om undersökningen kan du vända dig till <<Kontaktperson>>, <<Tfn kontaktp.>>, som är kontaktperson på din arbetsplats.

Om du har några frågor om undersökningen kan du vända dig till <<Kontaktperson>>, <<Tfn kontaktp.>>, som är kontaktperson på din arbetsplats. DAGS ATT TYCKA TILL OM DITT JOBB! Göteborgs Stad vill vara en attraktiv arbetsgivare, både för dig som redan arbetar här och för blivande arbetare. För att kunna vara det behöver

Läs mer

» Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås 2025. Vision och strategi

» Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås 2025. Vision och strategi » Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås 2025 Vision och strategi Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2012-XX-XX För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För ev uppföljning och tidplan

Läs mer

Utmaningar för en bättre folkhälsa

Utmaningar för en bättre folkhälsa Utmaningar för en bättre folkhälsa Folkhälsoplan 2015 1 Innehållsförteckning: Sida Folkhälsopolitikens elva målområden 3 Folkhälsopolitisk policy Västra Götalandsregionen 3 Vision för folkhälsoarbetet

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Jämställdhetsplan 2014

Tjänsteskrivelse. Jämställdhetsplan 2014 Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (4) Datum 2013-12-16 Vår referens Anna Emelie Caroline Friholm HR-konsult Tjänsteskrivelse Emelie.Friholm@malmo.se Jämställdhetsplan 2014 FRI-2013-3236 Sammanfattning

Läs mer

Projektbeskrivning Föreningslyftet 2016

Projektbeskrivning Föreningslyftet 2016 1 Projektbeskrivning Föreningslyftet 2016 Bakgrund Förutsättningarna för föreningslivet har förändrats. Idag råder t.ex. större fokus på det enskilda laget än föreningen. I många föreningar är det till

Läs mer

Internbudget 2013 och verksamhetsplan 2013-2015 för Samhällsbyggnadsförvaltningen

Internbudget 2013 och verksamhetsplan 2013-2015 för Samhällsbyggnadsförvaltningen Handläggare Direkt telefon Vår beteckning Er beteckning Datum Ann-Christin Östbergh, Hans Juhlin 0455-303611, 303267 DIA 2012.3907 2012-11-19 Internbudget 2013 och verksamhetsplan 2013-2015 för Samhällsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Ängelholmshem - vi tar ansvar

Ängelholmshem - vi tar ansvar Ängelholmshem - vi tar ansvar Hållbarhetsarbete 2013 Vi inser vikten av att arbeta hållbart inom alla områden, att kombinera affärsmässighet med samhällsansvar ser vi som vårt uppdrag. Ett väl förankrat

Läs mer

Idrottspolitiskt program för Falköpings kommun

Idrottspolitiskt program för Falköpings kommun Idrottspolitiskt program för Falköpings kommun Beachhallen Antaget av kommunfullmäktige den 30 mars 2015, 28 Innehållsförteckning Inledning... 3 Idrotten är en samhällsresurs... 4 Idrottsrörelsens verksamhetsidé...

Läs mer

Strategisk utvecklingsplan för Länsstyrelsen 2011-2013.

Strategisk utvecklingsplan för Länsstyrelsen 2011-2013. 2 Strategisk utvecklingsplan för Länsstyrelsen 2011-2013. Innehåll 1 Vision, verksamhetsidé och värdegrund 2 Syftet med en strategisk utvecklingsplan 2.1 Uppföljning och utvärdering 2.2 Översyn och eventuell

Läs mer

Detaljbudget 2014 Göteborgs botaniska trädgård

Detaljbudget 2014 Göteborgs botaniska trädgård Sida 1(6) Detaljbudget 2014 Göteborgs botaniska trädgård 1. Sammanfattning Göteborgs botaniska trädgård bidrar till det goda livet. Trädgården utgör ett av de största besöksmålen i Västsverige och dess

Läs mer

Lägesrapport avseende införandet av miljöledningssystem med förslag till det fortsatta arbetet.

Lägesrapport avseende införandet av miljöledningssystem med förslag till det fortsatta arbetet. Tjänsteutlåtande Kommunledningskontoret 2007-08-13 Johan Sundqvist 08-590 977 68 Dnr: Fax 08-590 733 40 KS/2006:137 Johan.Sundqvist@upplandsvasby.se /Kommunstyrelsen/ Lägesrapport avseende införandet av

Läs mer

HR i riktning mot Halmstads kommuns vision. Personalpolitisk riktlinje 2015 2023

HR i riktning mot Halmstads kommuns vision. Personalpolitisk riktlinje 2015 2023 HR i riktning mot Halmstads kommuns vision Personalpolitisk riktlinje 2015 2023 Vi har en vision! HALMSTADS VISION HAR TRE HJÄRTAN Vi har en vision om framtiden i Halmstad. Den beskriver hur kommunen vill

Läs mer

HÖGANÄS MOT ETT HÅLLBART SAMHÄLLE

HÖGANÄS MOT ETT HÅLLBART SAMHÄLLE KF-bilaga 16/2005 HÖGANÄS MOT ETT HÅLLBART SAMHÄLLE Miljöpolicy och miljöprogram för Höganäs kommun Antagna av kommunfullmäktige 2005-04-28 Innehåll 1. Höganäs och en hållbar utveckling 3 Hållbar utveckling

Läs mer

DROTTNINGHOLMS FÖRSKOLA

DROTTNINGHOLMS FÖRSKOLA VerksamhetV Verksamhetsplan för 2009 DROTTNINGHOLMS FÖRSKOLA STENHAMRA FÖRSKOLA SÅNGA SÄBY FFM Uppdrag Enhetens förskolor erbjuder förskoleverksamhet till barn i åldrarna 1-5 år vars föräldrar förvärvsarbetar,

Läs mer

Beslut för förskola. i Sandvikens kommun

Beslut för förskola. i Sandvikens kommun x Skolinspektionen Beslut Sandvikens kornmun kommun@sandviken.se Beslut för förskola i Sandvikens kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00,

Läs mer

Hällefors kommun. Styrning och ledning Bildningsnämnden Granskningsrapport

Hällefors kommun. Styrning och ledning Bildningsnämnden Granskningsrapport Styrning och ledning Bildningsnämnden Granskningsrapport Offentlig sektor KPMG AB Antal sidor: 15 Antal bilagor: X Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 2 3. Syfte 3 4. Avgränsning 3 5. Revisionskriterier

Läs mer

Kvalitet före driftsform

Kvalitet före driftsform Kvalitet före driftsform - Ett program för valmöjligheter med ansvar för framtiden Socialdemokraterna i Haninge, Handenterminalen 3 plan 8 136 40 Haninge. Tel 745 40 74 socialdemokraterna.haninge@telia.com

Läs mer

Äldrestrategi 2013-16

Äldrestrategi 2013-16 Äldrestrategi 2013-16 Socialnämndens vägval för att skapa förutsättningar för ett värdigt liv i välbefinnande 1 2 Innehåll Självbestämmande! 4 Ett rikt socialt liv och ett aktivt åldrande 5 Förebyggande

Läs mer

2014; ca 445 000 elever är inskrivna i verksamheten 2012; 83% av eleverna i åldersgruppen 6-9 år och 17% i åldern 10-12 år 2012; 20,1 elev/

2014; ca 445 000 elever är inskrivna i verksamheten 2012; 83% av eleverna i åldersgruppen 6-9 år och 17% i åldern 10-12 år 2012; 20,1 elev/ 2014; ca 445 000 elever är inskrivna i verksamheten 2012; 83% av eleverna i åldersgruppen 6-9 år och 17% i åldern 10-12 år 2012; 20,1 elev/ årsarbetare 2014; 13,1 elev/ anställd 2014; 41,1 elev/avdelning

Läs mer

Verksamhetsplan 2016-2018. Budget 2016. Överförmyndarnämnden

Verksamhetsplan 2016-2018. Budget 2016. Överförmyndarnämnden Verksamhetsplan 2016-2018 Budget 2016 Överförmyndarnämnden Innehåll Planerings- och uppföljningsprocessen ----------------------------------------------------------------- 3 Omvärldsanalys --------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer