Bern. Landpromemoria Schweiz

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "2015-07-20. Bern. Landpromemoria Schweiz"

Transkript

1 Bern Per Sjönell Landpromemoria Schweiz Officiellt namn: Schweiziska edsförbundet Huvudstad: Bern Språk 1 : Tyska (modersmål för 65,3 %), franska (22,4 %), italienska (8,4 %) och rätoromanska (0,5 %). Övriga(20,4%). Yta: km². Folkmängd: 8,1 miljoner, varav 23,8 % utländska medborgare (årsslut 2013) Nationaldag: 1 augusti Födelsetal: I genomsnitt föds 1,5 barn/kvinna Religion: 38,2 % tillhör den romersk-katolska kyrkan, 26,9 % den protestantiska kyrkan, 12,2 % andra religioner samt 21,4 % är konfessionslösa. Statsskick: Konfederation med 26 kantoner Förbundspresident: Roterar på årsbasis mellan regeringsmedlemmarna. Simonetta Sommaruga (SP) är president Nuvarande vicepresidenten Johann Schneider-Ammann (FDP) blir om traditionen följs president Parlament: Tvåkammarsystem med en stor kammare (Nationalrat) om 200 ledamöter som representerar folket och en liten kammare (Ständerat) om 46 ledamöter som representerar kantonerna. Regering: Sju ledamöter som väljs av parlamentets generalförsamling (båda kamrar). Senaste/nästa allmänna val: 23 oktober 2011/18 oktober Valuta: Schweizerfranc, CHF (1 CHF = ca 9 SEK, juli 2015). BNP/capita (löpande priser, PPP): SEK(2013) [Sverige: SEK]. BNP-tillväxt: 2,0 (2014, uppskattad) Inflation: ca 0 % (2014). Viktigaste handelspartners: Tyskland, Italien, Frankrike, Nederländerna, USA samt Storbritannien. Arbetslöshet: 3,1 % (juni, 2015) Bistånd/BNI: 0,45 % Export/import: 201 mdr CHF/178 mdr CHF (2013). Export från Sverige till Schweiz: 11,8 mdr SEK (2014) 1 Summan överstiger 100 % då vissa invånare har fler än ett talat huvudspråk.

2 2(9) Import till Sverige från Schweiz: 7,8 mdr SEK (2014) Exportvaror: kemikalier, mediciner, precisionsinstrument, maskiner, elektronik, ur och bijouterier. Importvaror: kemikalier, maskiner, elektronik, metaller och bilar. I förtydligande syfte anges ibland i löptexten även namn och förkortningar på tyska; vi har av utrymmesskäl undvikit vidare namngivning på något av de andra officiella språken. Kort historik * * * * * Schweiz har anor från medeltiden. Redan 1291 slöt sig kantonerna Uri, Schwyz och Unterwalden samman i ett edsförbund. Det dröjde dock till 1815 innan Schweiz i och med Wienkongressen erkändes som självständig stat. Schweiz av idag bildades 1848 efter det att man antog den förbundsförfattning som kom att gälla till Författningen är en avvägning mellan centraliserad och decentraliserad makt i enlighet med subsidiaritetsprincipen. Schweiz är sedan 1815 officiellt neutralt. Neutraliteten har haft stor vikt och förklarar varför Schweiz blev FN-medlem så sent som 2002 samt att Schweiz valt att inte bli medlem i EU/EES. Under de båda världskrigen utövade Schweiz en strikt neutralitetspolitik vilken innebar att landet kunde bistå med humanitär hjälp men i övrigt inte beblandade sig. Inom Schweiz fanns dock motsättningar främst mellan den fransktalande delen som sympatiserade mer med Frankrike och den tysktalande delen som sympatiserade mer med Tyskland. Schweiz är på många sätt ett konservativt land med stark patriotism även om det finns en del områden där man har mycket mer liberala policies än Sverige (t.ex. vad gäller droger, dödshjälp och prostitution). Schweiz införde kvinnlig rösträtt på nationell nivå så sent som På kantonal nivå dröjde det ända fram till 1990 innan Appenzell Innerrhoden efter ett beslut av den schweiziska författningsdomstolen tvingades att som sista kanton införa kvinnlig kantonal rösträtt.

3 3(9) Statsskick Konfederationen Schweiz har ett utpräglat decentraliserat styrelseskick där den politiska makten är tydligt uppdelad mellan parlamenten på nationell nivå, de 26 kantonerna och den kommunala nivån. De 26 kantonerna delas in i 20 (hel)kantoner och sex s.k. halvkantoner. Parlamentet har 246 ledamöter. 46 av dem tillhör den lilla kammaren (Ständerat) som representerar kantonerna medan den stora kammaren (Nationalrat) om 200 ledamöter representerar det schweiziska folket. Parlamentet är av ett så kallat milissystem där många ledamöter huvudsakligen har ett civilt yrke vid sidan av att vara parlamentsledamot. Ledamöterna sammanträder fyra gånger per år i treveckorsperioder. Parlamentets huvudsakliga funktion är att anta ny lagstiftning samt att granska regeringen. Den exekutiva makten ligger hos förbundsrådet (Bundesrat) som är en slags permanent samlingsregering med sju medlemmar. Dessa väljs in indirekt, en och en, av parlamentets båda kamrar. Det schweiziska styrelseskicket med starkt decentraliserad makt gör att de 26 kantonerna besitter större befogenheter att fatta beslut över exempelvis barnomsorg än vad kommunerna gör i Sverige. På lokal nivå ansvarar varje kommun (Gemeinde) själv för sitt eget skolsystem, sociala tjänster, lokal planering samt skattefrågor. Schweiz är känt för sin direkta demokrati i vilken myndiga medborgare vid fyra tillfällen per år ges möjlighet att i bindande folkomröstningar ta ställning i olika frågor på federal nivå. Folkomröstningarna delas in i tre huvudkategorier: Folkinitiativ, vilket ger medborgarna rätten att föreslå en ändring av eller tillägg till konstitutionen. För att initiera folkomröstningen krävs att behöriga namnunderskrifter samlas in inom 18 månader. Omröstningen kräver dubbel majoritet för att förslaget ska antas; såväl en majoritet av befolkningen som en majoritet av kantonerna måste alltså rösta för för att det ska gå igenom. Fakultativt referendum, vilket ger de röstberättigade en möjlighet att folkomrösta om en av parlamentet antagen rättsakt under förutsättning att behöriga namnunderskrifter samlas in inom 100 dagar.

4 4(9) Obligatoriskt referendum, vilket inträffar vid föreslagna ändringar i konstitutionen eller inför en schweizisk anslutning till en viss typ av internationella organisationer (såsom t.ex. FN). Dubbel majoritet krävs för ett antagande, precis som för ett folkinitiatitv. Schweizisk inrikespolitik Parlamentsval i Schweiz äger rum vart fjärde år, senast i oktober Valet till den stora kammaren sker genom proportionella val med kantonerna som valkretsar vilket gör att fördelningen av mandaten i huvudsak följer det procentuella stödet. Det finns ingen spärr till parlamentet och för närvarande representeras elva partier i den stora kammaren (Nationalrat). Mandatfördelningen i Nationalrat är uppdelad efter kantonens storlek och Zürich har t.ex. 34 mandat. Valet till den lilla kammaren (Ständerat) sker huvudsakligen genom majoritetsval i enmansvalkretsar där den som fått flest röster får en plats för kantonen. Varje kanton har två mandat och de sex halvkantonerna har var sitt mandat i den lilla kammaren. Fördelningen från valet 2011 ser ut på följande sätt: Nationalrat Ständerat SVP 54 5 SP FDP CVP GPS 15 2 GLP 12 2 BDP 9 1 Övriga 6 1 Ministrarna i regeringen (Bundesrat) väljs utan författningsrättsligt stöd på ett sådant sätt att en konkordansregering bildas. Konkordans innebär att alla större partier, från höger till vänster, är representerade med en till två ministrar. Traditionellt har fördelningen av ministerposterna skett mellan de fyra största partierna genom en s.k. magisk formel och ministrar som kandiderat för ytterligare en ämbetsperiod har blivit återvalda. I och med att kandidatens personlighet fått allt större betydelse på senare tid har alltför kontroversiella kandidater inte fått tillräckligt stöd för att bli

5 5(9) valda/omvalda. Sedan ett antal år tillbaka har regeringen bestått av fem partier. I sin tjänsteutövning verkar ministrarna i huvudsak inte som partipolitiker, utan som ämbetsmän, inte helt olikt EU-kommissionärerna. Ordförandeskapet i regeringskollektivet roterar årligen, vilket innebär att också uppdraget att vara landets president tilldelas efter anciennitetsordning. Under 2015 är justititminister Simonetta Sommaruga (SP) president. Johann Schneider-Ammann (FDP) är vicepresident och om traditionen följs kommer han i december 2015 att bli vald till president för Regeringen 2015 ser ut som följer: Kommunikations-, miljö- och energiminister: Doris Leuthard (CVP) Utrikesminister: Didier Burkhalter (FDP) Inrikesminister: Alain Berset (SP) Justitie- och migrationsminister: Simonetta Sommaruga (SP), tillika president Ekonomi- och handelsminister: Johann Schneider-Ammann (FDP) Försvarsminister: Ueli Maurer (SVP) Finansminister: Eveline Widmer-Schlumpf (BDP) Sedan valet 2003 har det schweiziska folkpartiet (SVP) varit största parti i Nationalrat med ett väljarstöd på mellan 25 och 30 procent. Partiet beskrivs ofta som högerpopulistiskt, med en aggressiv och högljudd retorik gentemot EU, Nato, invandring och sådant som uppfattas som icke-schweiziskt. Partiet låg år 2009 bakom initiativet att förbjuda byggandet av fler minareter och inför valet 2011 bakom initiativet om automatisk utvisning av kriminella utlänningar. SVP låg även bakom initiativet nej till massinvandring i februari 2014 där väljarkåren beslutade att införa kvoter för invandring samt nationell preferens på landets arbetsmarknad. Liberalerna (FDP) har varit representerade i regeringen oavbrutet sedan Nationalrats grundande Kristdemokraterna (CVP) har haft minst en ministerpost oavbrutet sedan slutet av 1800-talet. Även om båda partierna har sina storhetstider bakom sig tillhör de fortfarande de större partierna. Sedan 1990-talet har de däremot blivit passerade i popularitet inte bara av SVP utan också av de mer EU-vänliga socialdemokraterna (SP). Också det konservativa partiet (BDP) som är utbrytarparti ur SVP finns representerade i regeringen med en minister.

6 6(9) Schweiz internationellt Länge ansågs det i Schweiz omöjligt att kombinera en strikt neutralitet med medlemskap i mellanstatliga organisationer med alltför stort inflytande på respektive medlemsland. En succesivt förändrat ställningstagande gjorde att man ändå kom att folkomrösta om en EESanslutning år Resultatet blev att en knapp majoritet av valmanskåren (50,3 procent) röstade nej till ett schweiziskt inträde. Efter detta valde Schweiz istället att ingå bilaterala avtal med EU för att närma sig EU och dess inre marknad. Idag finns över 100 sådana avtal, huvudsakligen avslutsförhandlade 1999 och Relationen mellan EU och Schweiz är viktig och intensiv; ca 75 procent av Schweiz import kommer från EU och ca 56 procent av landets export går till EU. Dessutom dagspendlar ett stort antal människor in från Italien, Frankrike, Tyskland och Österrike för att arbeta i Schweiz. Totalt sett arbetar eller bor 1,3 miljoner EU-medborgare i Schweiz. För närvarande går det bilaterala samarbetet på lågvarv eftersom EU kräver en lösning på de s.k. institutionella frågorna, vilka tar sikte på vissa problemområden såsom formerna för schweiziskt övertagande av vidareutvecklad EU-rätt (EU-acquis) och avsaknaden av en oberoende rättslig instans i händelse av tvist. Bakgrunden till dessa krav är en avsaknad av ett välfungerande institutionellt ramverk samt att Schweiz har introducerat en rad åtgärder som bland annat minskar möjligheten för tjänsteföretag från EU att verka i landet. Dessutom begränsas den fria rörligheten för kroatiska medborgare. De förhandlingar som inletts ger dock föga hopp om snar enighet i alla frågor. Schweiz motvilja mot bl.a. en överstatlig rättsinstans är tätt kopplad till den vikt schweizarna fäster vid landets oberoende och neutralitet. Konsekvenserna av den folkomröstning som hölls den 9 februari 2014 på temat att stoppa massinvandringen är svåra att uppskatta eftersom de beror på hur grundlagsändringen implementeras. Ett lagförslag om att revidera utlänningslagen har gått på remiss och regeringen har antagit ett mandat för att förhandla om den fria rörligheten för personer med EU. I teorin kan det s.k. massinvandringsinitiativet leda till att hela det första bilaterala avtalspaketet mellan Schweiz och EU sägs upp. Detta på grund av en giljotinklausul som innebär att om Schweiz bryter mot ett av avtalen, i det här fallet inskränker den fria rörligheten för EU-medborgare, så faller också de andra avtalen. Bland dessa finns avtal beträffande inre marknaden, forskning, offentlig upphandling, m.fl. De första två områden där konkreta effekter syns är Erasmus+ och Horisont 2020 där Schweiz numera klassas mer som ett tredje land.

7 7(9) Schweiz var med i grundandet av European Free Trade Association (EFTA) blev landet medlem i Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD). Landet är även sedan 1992 medlem i Världsbanken och Internationella valutafonden (IMF). Det dröjde dock ända fram till 2002 innan Schweiz blev FN-medlem. Genève har länge spelat en stor roll för internationella organisationer. Inte minst för att flera av dem har sina kontor i staden, däribland Röda korset, WHO, UNHCR och WTO. Schweiz valde 1996 trots sin strikta neutralitet att börja samarbeta med NATO inom ramen för partnerskap och fred (PfP). Schweiz bidrar bl.a. till utbildning i säkerhetspolitik och i kampen mot spridning av lätta vapen samt i fredsbevarande operationer och minröjning. Schweiz deltar bl.a. i Kosovo (KFOR) och, tillsammans med Sverige, i övervakningen av stilleståndslinjen mellan Nord- och Sydkorea. Schweizisk ekonomi Schweiz är världens 20:e största ekonomi och landet har en av världens högsta BNP/capita. Schweiz tillväxt har de senaste fem åren varit högre än genomsnittet i EU och landet har stått emot den internationella finanskrisen väl. Arbetslösheten är fortsatt låg och Schweiz får ofta topplaceringar i internationella mätningar om konkurrenskraft. Viss protektionism och brist på konkurrens har lett till att den inhemska prisnivån är den högsta i Europa. Zürich och Genève har i internationella rankingar hamnat väldigt högt i kategorin livskvalitet. Schweizerfrancen (CHF), som har ett solitt rykte om att vara en trygg valuta i orostider har drabbats av en kraftig appreciering, vilket påverkat landets exportindustri och turismnäring negativt. Den schweiziska centralbanken fattade därför i september 2011 beslut om att låsa CHF till en lägsta kurs om 1,20 euro, en policy som övergavs i januari 2015 med motiveringen att åtgärden varit tillfällig, att kostnaderna för stödköp var väldigt höga samt att ECB förväntades införa s.k. kvantitativa lättnader kort därefter. Stödköpen har fått Schweiz reserver i utländsk valuta att uppgå till ca 80 procent av BNP. I övrigt har den ekonomiska relationen under senare tid påverkats av kontroverser på framförallt skatteområdet, vilket är tätt relaterat till den starka finanssektorn i Schweiz som står för 11 procent av landets ekonomi och ca arbetstillfällen. Många EU-länder förhandlade till sig ett bättre samarbete inom utbyte av information i skatteärenden

8 8(9) efter att Schweiz 2009 satts upp på OECDs s.k. gråa lista över ickesamarbetsvilliga skatteparadis. EU önskar också se ett automatiskt utbyte av information i skattefrågor, vilket numera förhandlas inom ramen för OECD. Ett avtal undertecknades i maj 2015 och syftar till att data ska insamlas 2017 och utbytas per 2018 om ratificeringsprocesserna avlöper enligt plan. Enligt EU utgör de schweiziska kantonernas skatterabatter till bl.a. utländska holdingbolag olagligt statsstöd och utgör därmed ett brott mot frihandelsavtalet från Schweiz har sedan länge haft en stark verkstadsindustri. Den schweiziska klockindustrin och instrumenttillverkningen står för ca 50 procent av världsproduktionen. Läkemedelsindustrin står för en betydande del av ekonomin. Schweiz är också en stor marknadsplats för råvaror som olja, socker och kaffe. Efter katastrofen i Fukushima 2011 svängde folkopinionen i Schweiz i sin inställning till kärnkraften som står för ca 40 procent av energiförsörjningen. Den schweiziska regeringen fattade därefter, som första europeiska land, beslut om att Schweiz skulle avveckla sin kärnkraft (avvecklingen i Tyskland ska dock enligt planerna gå snabbare). Diskussioner och förhandlingar pågår om hur kärnkraften ska kunna ersättas i och med att de fem kärnkraftverken avvecklas efter 50 års användning med sista nedstängning Relationerna mellan Sverige och Schweiz Handel Sverige exporterar framförallt personbilar, telekomutrustning, papper, stål och järn till Schweiz, till ett totalt värde om ca 11,8 mdr SEK (2014). Importen från Schweiz till Sverige gäller framförallt maskiner, läkemedel, optiska instrument och obehandlade metaller och uppgår till ca 7,8 mdr SEK (2014). Nivån på direktinvesteringar har också varit hög; 2012 uppgick de schweiziska direktinvesteringstillgångarna i Sverige till ca 56 mdr SEK och motsvarande siffror för svenska direktinvesteringstillgångar i Schweiz var ca 46 mdr SEK. Bland de ca 100 svenska dotterbolagen är de allra flesta försäljningskontor och de tillverkande företagen är relativt få. Viktiga exempel på svensk-schweiziskt samarbete är ABB som har huvudkontor i Zürich och Tetrapak i Lausanne. IKEA öppnade sitt första utomnordiska varuhus i Schweiz och har totalt nio varuhus i landet, varav fyra har öppnat de senaste åtta åren. H&M har drygt 70 butiker i landet. Volvo har en relativt betydande försäljning med marknadsandelar som ligger

9 9(9) klart över europeiskt snitt. Även den svenska musikindustrins (STIM) upphovsrättsliga exportintäkter från Schweiz är relativt höga (3,8 MSEK 2013). Business Sweden har ett lokalt kontor i Zürich där också den svensk-schweiziska handelskammaren (SSCC) har sitt huvudsäte. Politik De senaste åren har ett regelbundet officiellt besöksutbyte på regeringsoch parlamentsnivå skett mellan länderna. Dels har utbytet skett inom ramen för rent bilaterala kontakter, främst manifesterat i statsministerns officiella besök i Bern i december 2010, justitieminister Simonetta Sommarugas besök i Stockholm 2013 och senast försvarsminister Peter Hultqvists besök i Bern, våren Dels har utbytet skett via multilaterala fora, såsom t.ex. besöket i Schweiz av en svensk parlamentarisk delegation i samband med ett större möte för Inter-Parliamentary Union (IPU) år Informella träffar äger ofta rum inom ramen för World Economic Forum i Davos, där flera svenska regeringsmedlemmar har deltagit men även på marginalen av FNkonferenser i Genève. Kultur och turism Schweizare står för en stor andel av den totala utländska turismen (åttonde plats i antal turistnätter 2014) till Sverige. Kunskapen om och intresset för svensk kultur är tämligen utbrett, framförallt inom pop - rockmusik och skönlitteratur. Författare som Jonas Jonasson, Stieg Larsson och Henning Mankell har alla legat högt på bestsellerlistorna i Schweiz. Ambassad och konsulat Den svenska bilaterala representationen i Schweiz består av Sveriges ambassad i Bern. Magnus Hartog-Holm är ambassadör sedan år Ambassaden stöds av fem underlydande honorärkonsulat i Schweiz (Basel, Genève, Lausanne, Lugano och Zürich) samt ett i Liechtenstein. Sverige har även en ständig representation vid de internationella organisationerna i Genève.

2014-09-30. Bern. Landpromemoria Schweiz

2014-09-30. Bern. Landpromemoria Schweiz 2014-09-30 Bern Johan Manell Landpromemoria Schweiz Officiellt namn: Schweiziska edsförbundet Huvudstad: Bern Språk 1 : Tyska (modersmål för 65,3 %), franska (22,4 %), italienska (8,4 %) och rätoromanska

Läs mer

Innehåll. EU:s historia - varför bildades EU? Förhindra krig Genom att skapa ett ömsesidigt ekonomiskt och politiskt beroende

Innehåll. EU:s historia - varför bildades EU? Förhindra krig Genom att skapa ett ömsesidigt ekonomiskt och politiskt beroende Innehåll EU:s historia - varför bildades EU? Förhindra krig Genom att skapa ett ömsesidigt ekonomiskt och politiskt beroende 1 Från kol och stål till en inre marknad EEG (Romfördraget) Euratom 1958 Gemensam

Läs mer

Öppna gränser och frihandel. - Risker och möjligheter för svensk industri i dagens EU Cecilia Wikström Europaparlamentariker

Öppna gränser och frihandel. - Risker och möjligheter för svensk industri i dagens EU Cecilia Wikström Europaparlamentariker Öppna gränser och frihandel - Risker och möjligheter för svensk industri i dagens EU Cecilia Wikström Europaparlamentariker Hotet mot Schengensamarbetet Konsekvenser för transportsektorn Det europeiska

Läs mer

Vad vill Moderaterna med EU

Vad vill Moderaterna med EU Vad vill Moderaterna med EU Förstärka Miljö och Fredsfrågan Underlätta för handel Bekämpa internationell brottslighet Varför skall jag som Eksjöbo intressera mig för EU och rösta i EU valet Våra exporterande

Läs mer

Sveriges riksdag på lättläst svenska

Sveriges riksdag på lättläst svenska Sveriges riksdag på lättläst svenska Lättläst: innehållet och språket är anpassat för att ge lite lättare texter till dem som behöver det. Sveriges riksdag Webbplats www.riksdagen.se Postadress Sveriges

Läs mer

2014-02-28. Bern. Landpromemoria Schweiz

2014-02-28. Bern. Landpromemoria Schweiz 2014-02-28 Bern Anna Ehgartner Landpromemoria Schweiz Officiellt namn: Schweizerische Eidgenossenschaft, Confédération Suisse, Confederazione Svizzera, Confederaziun svizra Huvudstad: Bern Officiella språk:

Läs mer

Europeiska Unionen. Historia. 1950-talet Ett trasigt Europa Krigströtta Internationellt FN Europa andra former? Federation?

Europeiska Unionen. Historia. 1950-talet Ett trasigt Europa Krigströtta Internationellt FN Europa andra former? Federation? Europeiska Unionen Historia 1950-talet Ett trasigt Europa Krigströtta Internationellt FN Europa andra former? Federation? EKSG Dämpa möjligheter till konflikter Kotroll av råvaror som kriget kräver Kol

Läs mer

Hur kan vi stärka solidariteten och bekämpa fattigdomen i världen?

Hur kan vi stärka solidariteten och bekämpa fattigdomen i världen? RÅDSLAG VÅR VÄRLD F Ö R O S S SO C I A L D E M O K R AT E R Ä R M Ä N N I S K A N M Å L E T hennes utveckling och frihet, vilja att växa, ansvarskänsla för kommande generationer, solidaritet med andra.

Läs mer

Sveriges riksdag på lättläst svenska

Sveriges riksdag på lättläst svenska Sveriges riksdag på lättläst svenska Sveriges riksdag på lättläst svenska Webbplats www.riksdagen.se Postadress Sveriges riksdag, 100 12 Stockholm Besöksadresser Allmänhetens entré, Riksgatan 3 Riksdagsbiblioteket,

Läs mer

Eftervalsundersökning 2014 VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2014

Eftervalsundersökning 2014 VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2014 Directorate-General for Communication PUBLIC OPINION MONITORING UNIT Brussels, October 2014 Eftervalsundersökning 2014 VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2014 SAMMANFATTANDE ANALYS Urval: Respondenter: Metod:

Läs mer

Bevakningsrapport för prioriterade EU-policyområden:

Bevakningsrapport för prioriterade EU-policyområden: Bevakningsrapport för prioriterade EU-policyområden: maj 2014 Detta är årets femte rapport om bevakning och påverkan av de prioriterade områdena för Stockholmsregionens Europaförening 2014. Innehållsförteckning

Läs mer

Läget i Haiti - 208 år efter självständigheten, snart 2 år efter jordbävningen 2010

Läget i Haiti - 208 år efter självständigheten, snart 2 år efter jordbävningen 2010 2012-01-02 UF2012/ Port-au-Prince p.t. Stockholm Ambassadör Claes Hammar Läget i Haiti - 208 år efter självständigheten, snart 2 år efter jordbävningen 2010 Sammanfattning Haiti är 208 år efter sin självständighet,

Läs mer

BUSINESS SWEDENS MARKNADSÖVERSIKT SEPTEMBER 2015. Mauro Gozzo, Business Swedens chefekonom

BUSINESS SWEDENS MARKNADSÖVERSIKT SEPTEMBER 2015. Mauro Gozzo, Business Swedens chefekonom BUSINESS SWEDENS MARKNADSÖVERSIKT SEPTEMBER 2015 Mauro Gozzo, Business Swedens chefekonom 1 Business Swedens Marknadsöversikt ges ut tre gånger per år: i april, september och december. Marknadsöversikt

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/15:2976 av Ulf Berg m.fl. (M) Bra mat och stärkt konkurrenskraft

Motion till riksdagen: 2014/15:2976 av Ulf Berg m.fl. (M) Bra mat och stärkt konkurrenskraft Kommittémotion Motion till riksdagen: 2014/15:2976 av Ulf Berg m.fl. (M) Bra mat och stärkt konkurrenskraft Sammanfattning Hela Sveriges utvecklingskraft, tillväxtpotential och sysselsättningsmöjligheter

Läs mer

FÅREN BRÄKER I SCHWEIZ

FÅREN BRÄKER I SCHWEIZ Lästid 5 minuter FÅREN BRÄKER I SCHWEIZ C-J Charpentier Min familj bor i republiken och kantonen Genève som det officiella namnet lyder, och det är en omständighet som ofta för mig till edsförbundets franskspråkiga

Läs mer

Frågor och svar om arbetsgruppen för Grekland och dess andra kvartalsrapport Se även IP/12/242

Frågor och svar om arbetsgruppen för Grekland och dess andra kvartalsrapport Se även IP/12/242 MEMO/12/184 Bryssel den 15 mars 2012 Frågor och svar om arbetsgruppen för Grekland och dess andra kvartalsrapport Se även IP/12/242 1. Vilka uppgifter har arbetsgruppen för Grekland? Kommissionens arbetsgrupp

Läs mer

Provet i samhällslära 18.3.2009 - svarsförslag

Provet i samhällslära 18.3.2009 - svarsförslag Provet i samhällslära 18.3.2009 - svarsförslag 1. Vilka är de olika skedena i regeringsbildningen, och när avgår statsrådet (regeringen)? Regeringen bildas alltid efter riksdagsvalen. Efter riksdagsvalen

Läs mer

Tal vid seminarium "Den svenska modellen och ett social Europa kompletterande eller oförenliga?"

Tal vid seminarium Den svenska modellen och ett social Europa kompletterande eller oförenliga? SPEECH/07/501 Margot Wallström Vice-President of the European Commission Tal vid seminarium "Den svenska modellen och ett social Europa kompletterande eller oförenliga?" Arrangerat av Ekonomiska och sociala

Läs mer

Sociala hänsyn och offentlig upphandling på den inre marknaden

Sociala hänsyn och offentlig upphandling på den inre marknaden Sociala hänsyn och offentlig upphandling på den inre marknaden Bakgrund och syfte Frågan om hur de ekonomiska mål som den inre marknaden syftar till att förverkliga bör och kan balanseras mot de sociala

Läs mer

2 EU på 10 minuter. EU i din vardag

2 EU på 10 minuter. EU i din vardag ! EU på 10 minuter 2 EU på 10 minuter EU i din vardag Visste du att ungefär 60 procent av besluten som politikerna i din kommun tar påverkas av EU-regler? Det kan till exempel handla om kvaliteten på badvattnet

Läs mer

Utrikesdepartementet. Mänskliga rättigheter i Malta 2005

Utrikesdepartementet. Mänskliga rättigheter i Malta 2005 Utrikesdepartementet Mänskliga rättigheter i Malta 2005 1. Sammanfattning av läget för de mänskliga rättigheterna Malta är en konstitutionell republik och en parlamentariskt uppbyggd rättsstat. Domstolsväsendet

Läs mer

Schengen. Din väg till fri rörlighet i Europa SEPTEMBER 2013

Schengen. Din väg till fri rörlighet i Europa SEPTEMBER 2013 SV Schengen Din väg till fri rörlighet i Europa SEPTEMBER 2013 Innehåll INLEDNING 1 FRI RÖRLIGHET FÖR PERSONER 2 POLIS- OCH TULLSAMARBETE 2 Inre gränser 2 Yttre gränser 3 SIS (Schengens informationssystem)

Läs mer

Stockholm 2014-05-21. Rättvisa villkor. För alla.

Stockholm 2014-05-21. Rättvisa villkor. För alla. Stockholm 2014-05-21 Rättvisa villkor. För alla. 2(8) Rättvisa villkor. För alla. Femton år med ett högerdominerat styre har slagit hårt mot EU. Europa halkar efter. Arbetslösheten har skjutit i höjden,

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS BESLUT

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 12.2.2009 KOM(2009) 55 slutlig 2009/0020 (CNS) C7-0014/09 Förslag till RÅDETS BESLUT om undertecknande och provisorisk tillämpning av avtalet mellan Europeiska

Läs mer

Kalla kriget. Karta över Europa. VEU: VästEuropeiska Unionen. Källa: http://commons.wikimedia.org/wiki/file:cold_war_europe_military_map_sv.

Kalla kriget. Karta över Europa. VEU: VästEuropeiska Unionen. Källa: http://commons.wikimedia.org/wiki/file:cold_war_europe_military_map_sv. Kalla kriget Kalla kriget var en konflikt mellan USA och Sovjetunionen som utspelade sig från år 1945 till år 1989. USA och Sovjetunionen var två supermakter som bildades efter det Andra världskriget då

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för ekonomi och valutafrågor FÖRSLAG TILL YTTRANDE. från utskottet för ekonomi och valutafrågor

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för ekonomi och valutafrågor FÖRSLAG TILL YTTRANDE. från utskottet för ekonomi och valutafrågor EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för ekonomi och valutafrågor PRELIMINÄR VERSION 2 oktober 2001 FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för ekonomi och valutafrågor till utskottet för regionalpolitik,

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:2603 av Ulf Berg m.fl. (M) Bra mat och stärkt konkurrenskraft

Motion till riksdagen 2015/16:2603 av Ulf Berg m.fl. (M) Bra mat och stärkt konkurrenskraft Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:2603 av Ulf Berg m.fl. (M) Bra mat och stärkt konkurrenskraft Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att införa

Läs mer

Kontakt Bo Jerlström Ambassadör Telefon: 0709-62 00 15. Uttalande Utrikesdepartementet 27 juli 2007 Sten Tolgfors, Handelsminister

Kontakt Bo Jerlström Ambassadör Telefon: 0709-62 00 15. Uttalande Utrikesdepartementet 27 juli 2007 Sten Tolgfors, Handelsminister 2007 Uttalande Utrikesdepartementet 27 juli 2007 Sten Tolgfors om att svenskt företag tog hem uppdrag att renovera FN Idag meddelades att Skanska har fått uppdraget att renovera FN:s högkvarter i New York.

Läs mer

Kvinnornas situation och efterföljandet av kvinnors rättigheter i Tanzania

Kvinnornas situation och efterföljandet av kvinnors rättigheter i Tanzania Kvinnornas situation och efterföljandet av kvinnors rättigheter i Tanzania Tanzania har ratificerat FN:s konvention om avskaffandet av all slags diskriminering av kvinnor och officiellt förklarar sig landet

Läs mer

Internationell policy för Bengtsfors kommun

Internationell policy för Bengtsfors kommun 2 (7) Internationell policy för Bengtsfors kommun Bakgrund Omvärlden och EU påverkar oss alltmer och sambandet mellan det lokala och det globala blir allt tydligare. Förändringar på den internationella

Läs mer

7115/15 KSM/cc 1 DGD 1

7115/15 KSM/cc 1 DGD 1 Europeiska unionens råd Bryssel den 28 april 2015 (OR. en) 7115/15 Interinstitutionellt ärende: 2015/0059 (NLE) VISA 91 COLAC 26 RÄTTSAKTER OCH ANDRA INSTRUMENT Ärende: Avtal mellan Europeiska unionen

Läs mer

KVINNORNAS EUROPA S-kvinnors kandidater Europaparlamentsvalet 7 juni 2009

KVINNORNAS EUROPA S-kvinnors kandidater Europaparlamentsvalet 7 juni 2009 KVINNORNAS EUROPA S-kvinnors kandidater Europaparlamentsvalet 7 juni 2009 Kvinnornas Europa S-kvinnors kandidater Den 7 juni 2009 är det val till Europaparlamentet. Det är ett viktigt val och vår chans

Läs mer

FÄRGSTARKA ÅR TEXT BENGT CARLSSON BILD UR BECKERS ARKIV HOS CENTRUM FÖR NÄRINGSLIVSHISTORIA. Vänster. Kontroll av färgblandning, 1970-tal.

FÄRGSTARKA ÅR TEXT BENGT CARLSSON BILD UR BECKERS ARKIV HOS CENTRUM FÖR NÄRINGSLIVSHISTORIA. Vänster. Kontroll av färgblandning, 1970-tal. FÄRGSTARKA ÅR BECKERS. Det finns inga färgbutiker i Sverige. Det konstaterar Carl Wilhelm Becker när han kommer hit som resande försäljare för tyska färgfabriker och handelshus. TEXT BENGT CARLSSON BILD

Läs mer

FöreningsSparbanken Analys Nr 33 24 november 2005

FöreningsSparbanken Analys Nr 33 24 november 2005 FöreningsSparbanken Analys Nr 33 24 november 2005 God potential för en ökad tjänsteexport De svenska företagen får bättre betalt för sina exporttjänster än för exporten av varor. Under perioden 1995-2004

Läs mer

Sverige i den globala ekonomin nu och i framtiden

Sverige i den globala ekonomin nu och i framtiden Sverige i den globala ekonomin nu och i framtiden Göran Wikner, Hanna Norström Widell, Jonas Frycklund Maj 2007 Trender för svenskt företagande Bilaga 1 till Globala affärer regler som hjälper och stjälper

Läs mer

STOCKHOLMS HANDELSKAMMARES ANALYS: 2016-02 BREXIT ANALYS AV POTENTIELLA EKONOMISKA KONSEKVENSER FÖR SVERIGES LÄN

STOCKHOLMS HANDELSKAMMARES ANALYS: 2016-02 BREXIT ANALYS AV POTENTIELLA EKONOMISKA KONSEKVENSER FÖR SVERIGES LÄN STOCKHOLMS HANDELSKAMMARES ANALYS: 2016-02 BREXIT ANALYS AV POTENTIELLA EKONOMISKA KONSEKVENSER FÖR SVERIGES LÄN Guldbröllop eller skilsmässa på gamla dar? Kommer Storbritannien att bygga vidare på sitt

Läs mer

Betänkande av kommittén för en översyn av grundlagen

Betänkande av kommittén för en översyn av grundlagen 10.2. 2010 Publikationens titel Betänkande av kommittén för en översyn av grundlagen Författare Justitieministeriets publikation Kommittén för en översyn av grundlagen Ordförande: minister, kansler Christoffer

Läs mer

2013-12-16. Land-PM Irland. Basfakta

2013-12-16. Land-PM Irland. Basfakta Promemoria 2013-12-16 Utrikesdepartementet Ambassaden Dublin p.t.stockholm och Enheten för Europeiska unionen Land-PM Irland Basfakta Officiellt namn: Irland/Eire Huvudstad: Dublin (1,2 miljoner) Språk:

Läs mer

Internationella rapporten 2013

Internationella rapporten 2013 Internationella rapporten 2013 Ingvar Eriksson, Svenska Pig Svenska Pig deltar i ett internationellt nätverk, InterPIG. I nätverket jämförs produktionsresultat från medlemsländerna och ekonomiska parametrar.

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS BESLUT

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 19.5.2005 KOM(2005) 200 slutlig 2005/0095 (CNS) Förslag till RÅDETS BESLUT om ingående av ett avtal mellan Europeiska gemenskapen och Kanada om behandling

Läs mer

Syriska armenier i Armenien

Syriska armenier i Armenien Sveriges ambassad Jerevan D-post: JERE/2014-07-08/1428 Syriska armenier i Armenien Omkring 12 000 syriska armenier har sökt sig till Armenien sedan konflikten i Syrien började. Inströmningen har minskat

Läs mer

JA! TILL ETT AKTIVT MEDBORGARSKAP

JA! TILL ETT AKTIVT MEDBORGARSKAP JA! TILL ETT AKTIVT MEDBORGARSKAP GUIDE TILL DET AKTIVA MEDBORGARSKAPET Om du är medborgare i ett EU-land är du också automatiskt EUmedborgare. Den 26 maj 2019 är det val till Europaparlamentet i Sverige.

Läs mer

Ska ingångslön bli slutlön? Om löneökningar i kronor eller i procent

Ska ingångslön bli slutlön? Om löneökningar i kronor eller i procent Ska ingångslön bli slutlön? Om löneökningar i kronor eller i procent Löneutveckling och fler jobb Löneutjämning och högre arbetslöshet 2 Lägre trösklar ger fler jobb LO-förbunden har inför 2013 års avtalsförhandlingar

Läs mer

Inkvarteringsstatistik för hotell

Inkvarteringsstatistik för hotell Christina Lindström, biträdande statistiker Tel. 018-25491 Turism 2013:8 17.9.2013 Inkvarteringsstatistik för hotell Augusti 2013 Lite färre hotellgästnätter i augusti Totala antalet övernattningar på

Läs mer

JA! TILL ETT AKTIVT MEDBORGARSKAP

JA! TILL ETT AKTIVT MEDBORGARSKAP JA! TILL ETT AKTIVT MEDBORGARSKAP Lättläst Guide till det aktiva medborgarskapet Om du är medborgare i ett EU-land är du också EU-medborgare. Den 26 maj 2019 är det val till Europaparlamentet i Sverige.

Läs mer

Material till frågan om kampen för kvinnlig rösträtt

Material till frågan om kampen för kvinnlig rösträtt Material till frågan om kampen för kvinnlig rösträtt 1 Tidslinje för händelser som har med införandet av kvinnlig rösträtt att göra 1866 1902 1909 1917 17 1918 17 2 Källor B-G: Historiska källor Tillsammans

Läs mer

HISTORISK TIDSKRIFT (Sweden) 123:4 2003

HISTORISK TIDSKRIFT (Sweden) 123:4 2003 HISTORISK TIDSKRIFT (Sweden) 123:4 2003 636 Socialdemokratisk Europapolitik Maria Gussarsson, En socialdemokratisk Europapolitik. Den svenska socialdemokratins hållning till de brittiska, västtyska och

Läs mer

Tentamen. Makroekonomi NA0133. Augusti 2015 Skrivtid 3 timmar.

Tentamen. Makroekonomi NA0133. Augusti 2015 Skrivtid 3 timmar. Jag har svarat på följande fyra frågor: 1 2 3 4 5 6 Min kod: Institutionen för ekonomi Rob Hart Tentamen Makroekonomi NA0133 Augusti 2015 Skrivtid 3 timmar. Regler Svara på 4 frågor. (Vid svar på fler

Läs mer

Kommenterad dagordning NU 2010-05-17. Näringsdepartementet. Konkurrenskraftsrådet den 25 Maj 2010

Kommenterad dagordning NU 2010-05-17. Näringsdepartementet. Konkurrenskraftsrådet den 25 Maj 2010 Kommenterad dagordning NU 2010-05-17 Näringsdepartementet Konkurrenskraftsrådet den 25 Maj 2010 6. Kommissionens meddelande om En Europeisk strategi för rena och energieffektiva fordon - Presentation av

Läs mer

Tal av Guy Crauser, Europeiska kommissionen Generaldirektör, DG Regionalpolitik

Tal av Guy Crauser, Europeiska kommissionen Generaldirektör, DG Regionalpolitik Mina damer och herrar Seminarium: Europaforum Norra Sverige IV 6 juni, 2002 Sundsvall, Sverige Tal av Guy Crauser, Europeiska kommissionen Generaldirektör, DG Regionalpolitik Jag är mycket glad att ha

Läs mer

RYSSLAND OCH CENTRALASIEN

RYSSLAND OCH CENTRALASIEN RYSSLAND OCH CENTRALASIEN Sedan 2014 har krisen i Ukraina och Rysslands olagliga annektering av Krim lett till nya ramar för de bilaterala relationerna mellan EU och Ryssland. Under senare år har den oroande

Läs mer

Månadsanalys Augusti 2012

Månadsanalys Augusti 2012 Månadsanalys Augusti 2012 Positiv trend på aktiemarknaden efter uttalanden från ECB-chefen ÅRETS ANDRA RAPPORTSÄSONG är i stort sett avklarad och de svenska bolagens rapporter kan sammanfattas som stabila.

Läs mer

Valmanifest för Piratpartiet EU-valet 2014

Valmanifest för Piratpartiet EU-valet 2014 Valmanifest för Piratpartiet EU-valet 2014 Valmanifest för Piratpartiet inför EU-parlamentsvalet 2014 Piratpartiet tror på alla människors lika värde, och lika rätt att utveckla sin särart. Vi ser de enorma

Läs mer

Internationell strategi

Internationell strategi Internationell strategi 1 Inledning Den globaliseringsprocess världen genomgår gör Sverige och Skellefteå allt mer beroende av omvärlden och dess utveckling. Eftersom Skellefteå kommun är en del av en

Läs mer

Katrineholm. Hur har det gått i Sörmland?...-2011 års redovisning av länets Lissabonindikatorer

Katrineholm. Hur har det gått i Sörmland?...-2011 års redovisning av länets Lissabonindikatorer .Sörmland i siffror Katrineholm Hur har det gått i Sörmland?...-211 års redovisning av länets Lissabonindikatorer 211 1 Bakgrunden till de valda indikatorerna i den gamla Sörmlandsstrategin Våren 27 beslutade

Läs mer

Globala värdekedjor. så påverkar de utrikeshandeln

Globala värdekedjor. så påverkar de utrikeshandeln Globala värdekedjor så påverkar de utrikeshandeln 1 GLOBALA VÄRDEKEDJOR 2 Innehåll Vad är globala värdekedjor? 4 Hur påverkas exportmåtten? 6 Vilken betydelse har tjänsteexporten? 8 Vilka konsekvenser

Läs mer

Åren var det krig mellan Sverige och

Åren var det krig mellan Sverige och FINLAND Finland har inte alltid varit ett självständigt land. I ungefär 600 år tillhörde vi Sverige. På den tiden var Sveriges kung också vår kung, Sveriges lagar var våra lagar och Stockholm var vår huvudstad.

Läs mer

Praktikrapport - Socialdemokraterna i Stockholms län

Praktikrapport - Socialdemokraterna i Stockholms län Mika Metso Statsvetenskapliga institutionen Yrkesförberedande praktik, HT 2011 Stockholms universitet Praktikrapport - Socialdemokraterna i Stockholms län Praktikplats: Socialdemokraterna i Stockholms

Läs mer

Vässa EU:s klimatpoli tik. En rapport om Centerpartiets förslag för EU:s system för handel med utsläppsrätter

Vässa EU:s klimatpoli tik. En rapport om Centerpartiets förslag för EU:s system för handel med utsläppsrätter Vässa EU:s klimatpoli tik En rapport om Centerpartiets förslag för EU:s system för handel med utsläppsrätter Sammanfattning EU:s system för handel med utsläppsrätter (EU-ETS) är tillsammans med unionens

Läs mer

Strategi. Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län

Strategi. Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län Strategi Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län 2014-2016 Titel: Strategi - Länsstyrelsens arbete med jämställdhetsintegrering i Södermanlands län 2014-2016 Utgiven av:

Läs mer

Schweiz folkomröstningar

Schweiz folkomröstningar SÄNDNINGSDATUM: 2010-12-11 PROGRAMLEDARE/PRODUCENT: ANGELICA ISRAELSSON KONTAKT: tyska@ur.se PROGRAMNR: 101753/ra9 ANACONDA GESELLSCHAFT Schweiz folkomröstningar Programmanus på svenska Elever, Upplands-Bro

Läs mer

Vägledning för läsaren

Vägledning för läsaren OECD Regions at a Glance Summary in Swedish OECD:s regionsöversikt Sammanfattning på svenska Varför regionsöversikt? Vägledning för läsaren På senare år har regionala utvecklingsfrågor återvänt till många

Läs mer

Barn- och ungdomsplan Kristinehamns kommun

Barn- och ungdomsplan Kristinehamns kommun TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Kommunledningsförvaltningen Johan Öhman, 0550-88045 johan.ohman@kristinehamn.se Barn- och ungdomsplan Kristinehamns kommun Sammanfattning 2006 antogs av kommunfullmäktige i Kristinehamns

Läs mer

BILAGA. till. förslag till rådets beslut

BILAGA. till. förslag till rådets beslut EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 5.3.2015 COM(2015) 101 final ANNEX 1 BILAGA till förslag till rådets beslut om ingående av avtalet mellan Europeiska unionen och Republiken Vanuatu om undantag från

Läs mer

Hur långt bär resolution 1325?

Hur långt bär resolution 1325? Hur långt bär resolution 1325? Målet med FN-resolutionen 1325 är att ge mer makt åt kvinnor i fredsprocesser. Istället för att ses som passiva offer ska kvinnor synliggöras som pådrivande aktörer. Men

Läs mer

RP 172/2007 rd. att skydda sig mot sådana ränte- och valutarisker som är förenade med ränteutjämningsverksamheten.

RP 172/2007 rd. att skydda sig mot sådana ränte- och valutarisker som är förenade med ränteutjämningsverksamheten. RP 172/2007 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 3 i lagen om utjämning av räntan för offentligt understödda export- och fartygskrediter PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA

Läs mer

Irans kärnvapenspolitik genom realismens slöja.

Irans kärnvapenspolitik genom realismens slöja. Irans kärnvapenspolitik genom realismens slöja. Grupp 8 Internationell Politik 733G20 2012-05- 23 Jakob Holmin Fridell Anton Holmstedt Isabelle Holmstedt Martin Hjers Table of Contents Irans atomenergiprogram...

Läs mer

3. European Institute of Technology (EIT) - Allmän inriktning

3. European Institute of Technology (EIT) - Allmän inriktning Promemoria 2007-06-14 Näringsdepartementet Beata Matusiak Telefon 08 405 12 15 Mobil 070-639 48 28 E-post beata.matusiak@enterprise.ministry.se UKommenterad dagordning inför möte i konkurrenskraftsrådet

Läs mer

Företagskompassen, 10 mars 2010: Svenskt företagsklimat behöver bli bättre

Företagskompassen, 10 mars 2010: Svenskt företagsklimat behöver bli bättre Företagskompassen, 10 mars 2010: Svenskt företagsklimat behöver bli bättre Jobs and Society NyföretagarCentrum och SEB har låtit 3 000 personer svara på frågor om hur de ser på det svenska företagsklimatet.

Läs mer

Förord... 2. Inledning... 3. Ungas politiska engagemang... 4. Politiskt kontra partipolitiskt engagemang... 4. Vill unga engagera sig politiskt?...

Förord... 2. Inledning... 3. Ungas politiska engagemang... 4. Politiskt kontra partipolitiskt engagemang... 4. Vill unga engagera sig politiskt?... Innehållsförteckning Förord... 2 Inledning... 3 Ungas politiska engagemang... 4 Politiskt kontra partipolitiskt engagemang... 4 Vill unga engagera sig politiskt?... 4 Hur ser unga på de politiska ungdomsförbunden?...

Läs mer

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 16.2.2016 COM(2016) 53 final 2016/0031 (COD) Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT om inrättandet av en mekanism för informationsutbyte om mellanstatliga

Läs mer

Världskrigen. Talmanus

Världskrigen. Talmanus Världskrigen I början av 1900-talet var det två stora krig, första och andra världskriget. Många barn hade det mycket svårt under krigen. Men de som krigade tyckte inte att de hade något ansvar för barnen

Läs mer

Europeiska unionen som ekonomisk enhet. Den ekonomiska och monetära unionen Den inre marknaden Budgeten

Europeiska unionen som ekonomisk enhet. Den ekonomiska och monetära unionen Den inre marknaden Budgeten Europeiska unionen som ekonomisk enhet Den ekonomiska och monetära unionen Den inre marknaden Budgeten 1 Europeiska unionen som ekonomisk enhet Den ekonomiska och monetära unionen 2 Den ekonomiska och

Läs mer

SCB:s Demokratidatabas 1998 2008. Beskrivning av Demokratidatabasens innehåll och utveckling 1998 2008

SCB:s Demokratidatabas 1998 2008. Beskrivning av Demokratidatabasens innehåll och utveckling 1998 2008 SCB:s Demokratidatabas 1998 2008 Beskrivning av Demokratidatabasens innehåll och utveckling 1998 2008 Innehåll 1. Inledning... 4 Bakgrund... 4 Information om demokratidatabasen... 5 Variabler...5 Källor

Läs mer

Det viktiga är inte vem som diskrimineras utan att vi bekämpar diskriminering i alla dess former och skepnader.

Det viktiga är inte vem som diskrimineras utan att vi bekämpar diskriminering i alla dess former och skepnader. Anf. 33 HILLEVI LARSSON (s): Fru talman! Detta år är det 30 år sedan sjukdomsklassificeringen av homosexualitet togs bort här i Sverige. Varje steg framåt mot diskriminering har varit mödosamt och tagit

Läs mer

Telemeddelande Sid. 1(5) 2012-11-07 BERN. Per Sjönell. Svenska företag i och handel med Schweiz

Telemeddelande Sid. 1(5) 2012-11-07 BERN. Per Sjönell. Svenska företag i och handel med Schweiz Telemeddelande Sid. 1(5) 2012-11-07 BERN Per Sjönell Svenska företag i och handel med Schweiz Sverige och Schweiz har ett i huvudsak väl fungerande ekonomiskt utbyte där multinationella företag och basindustri

Läs mer

Högskolenivå. Kapitel 5

Högskolenivå. Kapitel 5 Kapitel 5 Högskolenivå Avsnittet är baserat på olika årgångar av Education at a glance (OECD) och Key Data on Education in Europe (EU). Bakgrundstabeller finns i Bilaga A: Tabell 5.1 5.3. Många faktorer

Läs mer

Kvinnors rättigheter. på lättläst svenska. Sveriges Kvinnolobby

Kvinnors rättigheter. på lättläst svenska. Sveriges Kvinnolobby Kvinnors rättigheter på lättläst svenska Sveriges Kvinnolobby Om FN:s Kvinnokonvention Förenta Nationerna, FN, har bestämt att det ska finnas bestämmelser om mänskliga rättigheter. De mänskliga rättigheterna

Läs mer

Militärt försvar fredsbevarande?

Militärt försvar fredsbevarande? Militärt försvar fredsbevarande? Eders Majestäter, eders Kungliga högheter, herr talman, excellenser, akademiledamöter, mina damer och herrar Alla har vi hört uttrycket Si vis pacem para bellum, myntat

Läs mer

Riksdagen en kort vägledning

Riksdagen en kort vägledning Riksdagen en kort vägledning September 2007 Folket bestämmer Sverige är en demokrati. Det innebär att folket får vara med och bestämma hur Sverige ska styras. Alla kan inte vara med och bestämma om allting.

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 18 december 2015 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare

Europeiska unionens råd Bryssel den 18 december 2015 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare Europeiska unionens råd Bryssel den 18 december 2015 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2015/0286 (NLE) 15495/15 FÖRSLAG från: inkom den: 11 december 2015 till: Komm. dok. nr: Ärende: FISC 192 ECOFIN

Läs mer

DN DEBATT: "Farligt försvaga riksbanken". Tre ekonomiprofessorer dömer ut valutapolitiska utredningens förslag

DN DEBATT: Farligt försvaga riksbanken. Tre ekonomiprofessorer dömer ut valutapolitiska utredningens förslag DN DEBATT: "Farligt försvaga riksbanken". Tre ekonomiprofessorer dömer ut valutapolitiska utredningens förslag Valutapolitiska utredningen föreslår att regeringen ska ta över ansvaret för valutapolitiken

Läs mer

http://www.eu-upplysningen.se/om-eu/sa-bildades-eu/

http://www.eu-upplysningen.se/om-eu/sa-bildades-eu/ 1 EU startade som ett samarbete mellan 6 länder (Västtyskland, Frankrike, Belgien, Nederländerna, Luxemburg och Italien). Numera består unionen av 28 medlemsländer. Den största utvidgningen skedde under

Läs mer

RAPPORT TILL NFS STYRELSE FRÅN ARBETSGRUPPEN OM NFS FRAMTID

RAPPORT TILL NFS STYRELSE FRÅN ARBETSGRUPPEN OM NFS FRAMTID RAPPORT TILL NFS STYRELSE FRÅN ARBETSGRUPPEN OM NFS FRAMTID När man jämför Norden med resten av Europa är det tydligt att de nordiska samhällena bygger på en gemensam värdegrund. De nordiska länderna har

Läs mer

Wangchuck Premiärminister Tshering Tobgay

Wangchuck Premiärminister Tshering Tobgay Promemoria 2015-11-10 Landfakta: Bhutan Officiellt namn: Druk Yul (Kingdom of Bhutan) Huvudstad: Thimphu (99 000 invånare 2011) Yta: 38 394 km 2 Folkmängd: 765 552 (2014) Befolkningstillväxt: 1,13 % (2014)

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för framställningar MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för framställningar MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA EUROPAPARLAMENTET 2004 Utskottet för framställningar 2009 26.9.2008 MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA Framställning 626/2000, ingiven av Klaus Schuler (tysk medborgare), om dubbelbeskattning av ett arv 1. Sammanfattning

Läs mer

Schweiz Gripenupphandling kampanjen inför folkomröstning i maj (eller september) 2014. e-mail Thöresson 2013-09-11, -18, -23 & -27 m.fl.

Schweiz Gripenupphandling kampanjen inför folkomröstning i maj (eller september) 2014. e-mail Thöresson 2013-09-11, -18, -23 & -27 m.fl. 2013-10-15 Bern Ambassadören Hemlig, 15 kap 1,2 OSL BRÅDSKANDE För Ljöstad & Stridh, Fö/MFU. Kopia till sr Enström, Bildt & Björling; ss von der Esch/Fö, Wieslander/SB, Lindberg/Fi, kabs och Oom/UD; amb

Läs mer

antaget av socialdemokratiska partistyrelsen vid möte i Kramfors den 11 augusti 1970

antaget av socialdemokratiska partistyrelsen vid möte i Kramfors den 11 augusti 1970 VALMANIFEST antaget av socialdemokratiska partistyrelsen vid möte i Kramfors den 11 augusti 1970 I valet 1970 skall vi för första gången samtidigt välja riksdag och förtroendemän i landsting och kommuner.

Läs mer

FRAMTIDENS FOLKRÖRELSE

FRAMTIDENS FOLKRÖRELSE FRAMTIDENS FOLKRÖRELSE Sofia Arkelsten, partisekreterare 20110704 INLEDNING Politiken påverkar människors liv. Därför är det viktigt vilka människor som utformar politiken. Och därför är det viktigt att

Läs mer

Naturskyddsföreningens granskning inför valet till Europaparlamentet 2014

Naturskyddsföreningens granskning inför valet till Europaparlamentet 2014 Svenska kandidater till Europaparlamentet i valet 2014 Stockholm den 18 februari 2014 Naturskyddsföreningens granskning inför valet till Europaparlamentet 2014 Naturskyddsföreningen bedriver ett omfattande

Läs mer

Den inre marknaden och företagen i Mälardalen

Den inre marknaden och företagen i Mälardalen November 2005 Den inre marknaden och företagen i Mälardalen Denna rapport bygger på en SCB-undersökning av företagens kunskaper om och attityder till den inre marknaden. Undersökningen har gjorts på uppdrag

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 3.8.2005 KOM(2005) 361 slutlig 2005/0147 (COD) Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om upphävande av rådets direktiv 90/544/EEG om frekvensband

Läs mer

Möjligheter att begränsa eller förbjuda användning av godkända GMO som foder och livsmedel i det egna landet

Möjligheter att begränsa eller förbjuda användning av godkända GMO som foder och livsmedel i det egna landet Regeringskansliet Faktapromemoria Möjligheter att begränsa eller förbjuda användning av godkända GMO som foder och livsmedel i det egna landet Näringsdepartementet 2015-05-21 Dokumentbeteckning KOM (2015)177

Läs mer

3 Den offentliga sektorns storlek

3 Den offentliga sektorns storlek Offentlig ekonomi 2009 Den offentliga sektorns storlek 3 Den offentliga sektorns storlek I detta kapitel presenterar vi de vanligaste sätten att mäta storleken på den offentliga sektorn. Dessutom redovisas

Läs mer

Förhinder att närvara meddelas i första hand till respektive parti, i andra hand till kommunledningskontoret (tfn 45 00 40)

Förhinder att närvara meddelas i första hand till respektive parti, i andra hand till kommunledningskontoret (tfn 45 00 40) 1(11) Kommunfullmäktige Tid Måndagen den 24 november 2014 kl. 13:00 Plats Kalmarsalen, Glasverandan, Skeppsbrogatan Förhinder att närvara meddelas i första hand till respektive parti, i andra hand till

Läs mer

Ipsos opinionsmonitor Partisympatier, väljarnas viktigaste frågor och sakfrågeägarskap Februari 2015

Ipsos opinionsmonitor Partisympatier, väljarnas viktigaste frågor och sakfrågeägarskap Februari 2015 Ipsos opinionsmonitor Partisympatier, väljarnas viktigaste frågor och sakfrågeägarskap Februari 05 Ipsos: David Ahlin, Nicklas Källebring, Gustav Gidenstam Ipsos. 0 Ipsos. All rights All rights reserved.

Läs mer

TIDIGA INSATSER FÖR BARN I BEHOV AV STÖD (ECI) MEDDELANDEN OM RIKTLINJER

TIDIGA INSATSER FÖR BARN I BEHOV AV STÖD (ECI) MEDDELANDEN OM RIKTLINJER TIDIGA INSATSER FÖR BARN I BEHOV AV STÖD (ECI) MEDDELANDEN OM RIKTLINJER Inledning Här följer en översikt över slutsatser och rekommendationer av den analys om tidiga insatser för barn i behov av stöd

Läs mer

Nyckeltal 2010 (prog.) 2009 2008

Nyckeltal 2010 (prog.) 2009 2008 Sid. 1(5) Moskva Anders Eriksson Rysk ekonomi september 2010 Den ryska ekonomin visar åter tillväxt, prognosen för 2010 är 4%. Tillväxten avmattas dock, försiktighet råder och ovissheten om styrkan i återhämtningen

Läs mer

Bra, men inte tillräckligt

Bra, men inte tillräckligt Bra, men inte tillräckligt Den kinesiska centralbanken meddelade i juni att den har för avsikt att öka flexibiliteten i landets växelkursregim. Ett positivt men blygsamt och otillräckligt första steg för

Läs mer

Militära utgifter i en ny definition av bistånd

Militära utgifter i en ny definition av bistånd Militära utgifter i en ny definition av bistånd Text Carla da CosTA Bengtsson Research Göran Eklöf BILD RIYANA/People that matter Bistånd går i allt större utsträckning till konfliktdrabbade stater. Detta

Läs mer