Medlemstidning för Trikeflygarna, de fria flygarna.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Medlemstidning för Trikeflygarna, de fria flygarna."

Transkript

1 Nummer 1 år 2005 Medlemstidning för Trikeflygarna, de fria flygarna. Trike i trafiken har vi läst om i England, men då utan vinge. Denna bild från Norrbotten.

2 2 STAR Medlemsforum för TRIKEPILOTER STAR = Svenska Trikeflygares Allmänna Riksförening. En ideell intresseförening för trikeflygare. Föreningen bildades i maj 1996 och håller på grund av de långa avstånden inga föreningsmöten utan endast årsmöte varje år. Detta informationshäfte utkommer ca. 4 gånger per år, och avsett att informera om det som rör trikeflyget, samt bidraga till kontakten emellan medlemmarna. Ansvarig för sammanställning och innehåll Jerker Berg. adr. Hindsbogatan Skara tel mob E-post: jerker@zeta.telenordia.se Medlemsavgiften är 200:- Vill du vara med så sätt in pengar på Pg Notera STAR och glöm inte ditt namn, även adress om du är ny. Styrelsen 2003 ordf. Jerker Berg Vice ordf. Lennart Forsmark Sekr. Kjell Andersson Övriga styrelsemedlemmar. Sten-Anders Fellman Stockholm Per Hede Sala Börje Haglund Borlänge Sven Hagströmer Stockholm André Lindberg Luleå Leif Stenström Lärbo Gotland Hans-Erik Westlund Stockholm Robin Fjellström Orsa Hejsan Flygarvänner. Vilken härlig vinter vi haft, inte så kallt och mycket sol. Jag hade arbeten som skulle göras under en lång och kall vinter, men det har istället blivit mycket tid på min soliga balkong som nu har fått glas, och kan nästan räknas som pensionärskuvös (ett nytt ord på en helt inglasad altan/balkong) där jag tillbringat mycke tid. Men jag känner kravet på mej att få till ett STARblad 4 gånger om året, och till min glädje är det fler trikeflygare som är medlemmar i STAR än som har flygtillstånd på sina trikar, och tom. idag är det 138 stycken som betalat medlemsavgift för Sidorna i bladet har lite konstig följd ibland, men det kommer an på att jag försöker få textsidor på samma A4 papper vilket ger en snabbare utskrift genom att jag då gör dessa sidor i kopieringsmaskin. Tips om innehåll får jag ofta genom telefonsamtal från trikeflygare om det mesta om vår verksamhet, och inte minst tekniska som ofta ger mej uppslag till ämnen att skriva om vilket jag är mycket tacksam för. Tyvärr glömmer jag notera en del som jag lovat ta med, men saknar du något, så stöt på igen. Jerker Berg Bilder Framsidan. Övre bilden från Mikael Bellander Luleå. En flygarelärare från södra Sverige fick se en A 4 sida med texten denna sida avsiktligt blank och översatte detta till jaha här har vi BCL för Norrland. Kan det ligga något i det med tanke på var triken är, piloten har i alla fall trafikvett, och ger ordentliga tecken innan han taxar ut på huvudled. Undre bilden är Air Creations Tanarg.

3 3 Generösa KOMPISAR. Under våren har jag gjort två trevliga resor, en var årsmötet i mars där jag bjöds på både öl och drinkar, och en i april, en resa till Ul-mässan i Tyskland, den senare som jag av ekonomiska skäl inte skulle besöka denna gång. Men mina Norska Vänner sade sej ha pengar nokk att spendera på mej, mer om årsmöte och mässan finns på annan plats i bladet. Bilden med namnteckningar, text och foto av mej samt en snygg keps från Levangers mikroflyklubb fick jag ta emot under en trevlig middag på Restaurang Graf- Zeppelin-Haus som bevis på deras generösa sinne. Det var inte lätt att få fram ett ordentligt tack i den stunden, av någon anledning blir det tjockt i halsen vid sådana tillfällen, men även ett sent tack måste få duga. TACK ALLA SNÄLLA VÄNNER FÖR ÖL DRINKAR och RESOR Kanske början av debatt? För att utvecklingen ska gå framåt måste någon gå före, och det är då nästan omöjligt att inte hamna utanför vårat hårt reglerade samhälles lagar och regler. Under åren har jag lärt känna flera som bygger och testar inom trikeflyget, och jag känner starkt för modifieringar då jag själv i över 20 års tid byggt om mina trikar och hänvisats till EAA som inte själva har kunskaper inom trikeflyget. Kanske en grupp inom STAR kunde ta på sig ansvaret för modifieringar, och tillsammans med byggaren komma fram till resultat utan att myndighetspersoner blandas in förrän allt är klart. Många av oss har ju genom åren skaffat olika erfarenheter, och tillsammans borde vi få stå för bygg och utprovningstillstånd för byggaren som då har kompisar som kan ge råd och tips. Det vore troligen bättre än en anonym övervakande myndighetsperson som oftast söker rätt och fel i papper, eller en ensam besiktningsman som står inför en redan ombyggd trike. OBS. Det gäller ännu inte våra vingar! Har du åsikter så hör av dej till mej, så lovar jag återkomma i STARbladet med både positiva och negativa synpunkter. Jerker Berg

4 4 APOLLO-TRIKE med HIRTHmotor. Martins Johansson boende i Glanshammar utanför Örebro monterar inför flygsäsongen ihop den troligen första triken med en modern Hirthmotor i Sverige. Triken är en Apollo Jet Star, och vingen är en DTA 450 på 15,5 m 2. Han har köpt trike och vinge och ska bara montera på motorn en Hirth 3701 ES med 3 cylindrar, elektronisk tändning och insprutning, och den ska ge 100 hk. vid varv. Propellern är en 4 bladig World Comp med 170 cm i diameter. Bränslesystemet består av en elpump och en tryckregulator för insprutningens skull, men han har planer på att i framtiden komplettera med ytterligare en bensinpump eftersom han inte har någon mekanisk och endast ett enkelt elfel kan stoppa bränsletillförseln. Motorn har ett TBO timmar eller 3 år att jämföra med Rotax som har 300 timmar eller 5 år. Vi ser med spänning fram emot att få följa Martins flygningar framöver, Rotaxmotorerna behöver få en konkurrent, och det kanske finns fler som vågar testa andra slag av motorer. En ansvarighetsförsäkring kan väl vara OK. Men att vi ska betala för kapning och sabotagerisk för en trike verkar långsökt. Vem skulle kapa en trike för att sabba ett hus, man kan möjligen krossa en glasruta i ett fönster och skada sig själv mest. Det är dags att dela på klass A och B i flera avseenden. JB.

5 otrevligheter som den enskilda människan inte har någon delaktighet i. Flygmässan Friedrichshafen AERO Detta inslag har kommit till endast tack vare mina Norska flygarvänner som bjöd mej på resa och hotell till mässan i Friedrichshafen. Därför fram-för jag härmed ett stort TACK till samtliga med Odd Tore Ohnstad i spetsen som gjorde mitt besök möjligt, och till Harald Halvorsrud som höll med bil. Vi startade från Skara klockan 22 på tisdag kväll, och var i Friedrichshafen kl. 15 dagen efter, med uppehåll endast för tankning och matraster. Sträckan från Skara är över 150 mil, och mina Norska vänner hade redan kört 35 mil innan dom kom till mej, och dessutom jobbat en hela dagen, så vid ankomsten till Friedrichshafen var vi samtliga ganska trötta. Och som inte resvägen och tiden varit lång nog så missade jag som kartläsare en avfart bland alla nya vägar i området, och villade bort oss totalt innan vi hittade hotellet där jag haft nattlogi alla 8 gångerna som jag tidigare besökt mässan. När vi besökte denna Ul-mässa de första gångerna 1989 och 91 var det inte många från de Nordiska länderna som vi träffade på, men numer kan de räknas till troligen ett hundratal från vardera Norge och Sverige, men ett något mindre antal från Danmark och Finland. För dej som ännu inte besökt mässan kan jag avslöja att det kostar runt kronor inklusive allt, resa, hotell och mat i glada vänners lag på kvällarna, och kom ihåg, torsdagen är bästa dagen på mässan. 5 Nåväl, mässan bjöd på en del nyheter bland trikarna, klass B flyget är rena flodvågen och utökas med så mycket nytt att det är nästan omöjligt att ha koll på allt. Trikeflyget däremot brukar inte förändras i någon revolutionerande takt, mer än engelsmännens allt mindre och snabbare vingar som kommit på senare år, men de lyser ofta med sin frånvaro på denna mässan. Mainair tex. har aldrig varit med här, men Pegasus har några gånger satsat på ganska stora montrar med ett flertal maskiner. Men denna gången fanns ingen engelsk trikefirma med, trots att Pegasus och Mainair gått samman, men deras hemmamarknad är väl så stor att de inte har anledning att marknadsföra sej i Tyskland. Den största nyheten som jag sett fram emot, den mycket strömlinjeformade Österrikiska triken XX-style som varit med ett par gånger tidigare i STARbladet och var annonserad som utställare till mässan fanns dock inte på plats. Anledningen var att på vägen till mässan hade transporten råkat i olycka och ödelagt hela maskinen, så därför uteblev vårt mest spännande objekt. Men en annan bekantskap gjordes med en Rysk trike från landet Ukraina, en fabrik som heter AEROS, deras hemsida finns under: Detta är den första firman som jag känner till som kan leverera en trike med en elektrisk trimmer, (den flyttar kölröret i trikens upphängnigspunkt). Av vår numera hederspresident i CIMA, Toromd Veiby fick jag reda på att AEROS är en jättestor leverantör av vingar till en stor del av västvärldens trikefabrikanter.

6 6 Bland deras olika vingar finns en trikevinge som har 470 kg. som max startvikt tex. I övrigt var själva triken i känt stuk från den delen av världen, och som framgår av bilderna, mycket robust och med ganska hög markfrigång. Podden är utformad med en förstyvning på utsidan vilket gör den kraftig och inte så bräcklig som de flesta poddar. Den här maskinen var även utrustad med bogserutrustning, och bogserlinan frigjordes genom en lina mellan kompritionsstag och monopol. Den var även utrustad med reglage för både gas, broms och styrning från baksits, och därmed en häftig skolmaskin, motorn var ju en Rotax 912 och propellern var en 5 bladig Kiev, en propeller som finns med 2 till 6 blad, och som sägs ha en mycket bra verkningsgrad. På senare tid har jag hört flera som bytt till en Kievpropeller har därigenom fått bättre stig och högre fart på klass B-maskiner, och enligt Mats Ekman som säljer den i Sverige och i

7 7 Den stora nyheten för oss trike-flygare var att få se Air Creations nyskapelse TANARG i verkligheten, den var ju ett inslag i förra STARbladet, och gav här på mässan ett första intryck av att vara en mycket lång, låg och tung maskin. Den har, i jämnförelse med deras tidigare trikar blivit ett helt nytt tänkande i konstruktionen av stommen. Finland ska den vara ännu effektivare som skjutande propeller. Propellern sägs ha en elasticitet i bladet som gör att den minskar stigvinkeln vid fullgas, och ger maskinen bättre stig. Och efter att gaspådraget minskar återgår bladet till sin något högre stigning, vilket resulterar i att maskinen får högre fart vid ett lägre varvtal på motorn. Propellern sägs också inte ha några kritiska varvtal som den vibrerar eller avger ett ovanligt högt ljud vid, vilket de allra flesta propellrar har, utan har en jämn kurva i de olika momenten. Dessa uppgifter om propellern är inget som jag själv haft förmånen att testa, men samstämmiga uppgifter från många olika håll måste väl tyda på en viss lyckad konstruktion av bladen i propellern. Du kan på engelska läsa om propelllern under deras hemsida: Priset är dessutom mycket gynnsamt, en trebladig till en 582a kan köpas genom Mats Ekman i Alvesta för kronor inklusive moms. Hans tel. är Hela grundkonstruktion avviker helt från Air Creations tidigare maskiner som består av ett fyrkantigt rör i botten-ramen, och ett upp till vingen. Den här maskinen består av en helt igenom svetsad rörkonstruktion, och infästningen av monopolen (leden som gör att monopolen kan fällas) har flyttats fram till mellan fram och baksätet. Det grå burken är bensintanken och rymmer 65 liter

8 8 Detta är en lösning som vi såg för ett antal år sedan på en annan fransk trike som heter Aquilair, och är en finess som gör att vingen blir mycket lätt att lyfta upp och ned i samband med riggningen. Det blir en motvikt bakom infästningsleden som balanserar tyngden, och man slipper lyfta den ofta över 50 kilo tunga vingen i sin helhet. Däcken är betydligt bredare än tidigare, och med hydraulbroms på alla tre hjulen. Triken ger ett gediget intryck, och med ett mycket rikligt stuvningsutrymme, fack, fickor och väskor placerade på alla tänkbara ställen. En stor finess var den något komplicerade anordningen som gjorde att man på ett enkelt sätt kunde flytta pedalstället, en välkommen konstruktion för oss långbenta nordbor, hur den kommer att hålla för dagligt bruk visar sig väl i framtiden. annat sätt än vi sett tidigare, och det vanligtvis stora hål kring framhjulet har kunnat sättas igen och ersatts av endast två spår som gaffeln sticker upp genom, dessa två lösningar framgår av bilden. Utrymmet mellan pilot och passagerare är väl tilltaget, och den som vill filma eller fotografera från baksits ser ut att ha fått verklig plats för sin utrustning, något som jag vet har vållat en del bekymmer för just fotofolk i baksits. Det var till pedalerna kopplade kraftiga wirar som överför styrningen till framgaffelns överdel. Hela framhjulskonstruktionen har gjorts på ett helt En annan finess var ett reglage på instrumentbrädans högersida som låste fotgasens läge, och fungerade därför även som handgas. Pitotröret (givaren för hastighetsmätaren) har fått en onödigt låg plats under maskinen, och profilerna som håller bakhjulen har ett nästan helt plant läge.

9 Detta är ingen maskin man köper för att vare sig skola eller bogsera med, nej det är en resemaskin i allra högsta grad, och utrustad med rätt vinge, deras senaste ixess marchar den något över 100 km. och en maxfart på 150 km. Sittkomforten var utmärkt ansåg Harald, en Norsk herre som äger en Air Creation Clipper av 2004 års modell, och nu kände ett visst habegär och skulle gott kunna tänka sej ett byte om penningsumman emellan inte blev för stor. 9 Lennart har även skaffat sej agenturen på SeaMaxen för Skandinavien, och konkurerar på så vis med Sten-Anders Fellman som marknadsför Storch som även den finns som amfibie, alltså kan starta och landa både från land och vatten. Båda maskinerna väger in som Ultralätt, alltså under 500 kilo, så sjöflyget är på stark frammarsch även inom Ul-B. Sten-Anders gjorde det obligatoriska buller provet förra hösten, och det konstaterades att Storchen var den tystaste Ul-maskinen på marknaden. När det gäller konkurrenter till Polaris FIBar så hittade jag ingen vattenburen trike, men i närheten av den här snygga SeaMaxen stannade min rullstol på grund av att vår glade Vän Lennart Forsmark höll till där och stoppade stolen. Han ska bli lycklig ägare till en sådan maskin under juni, och även FIBflygaren Hans-Erik Westlund har köpt en SeaMax, som han hoppas få under sommaren. För att återgå till trikarna så fanns det minst 7 stycken till här på mässan, och dom skiftar mycket i utseende och utförande från varandra, men jag återkommer kanske med info. om några i ett senare STARblad. Lennart Forsmark berättade att han träffat Billy Brooks (chefsdesigner på Pegasus) på mässan. Billy berättade att de utvecklat ett nytt trimsystem till Quiken! Inte lyft av seglets bakkant och inte flytt av hängpunkt, bara en elektriskt manövrerad stropp som drar i kölröret och avlastar pilotens bygeltryck. Genialiskt!!! Tycker/tror Lennart. Det låter intressant tycker jag, och måste följas upp i framtiden. Jerker B.

10 10 Gammal nyhet, men kanske inte för alla. I december 2003 var vi på en mässa i Telford England där denna Pegasus trike stod med en lapp framtill som avslöjade att den skulle flyga över Mount Everest. Inför resan hade de varit i Italien och förberett sej, och den 24 maj förra året (-04) nådde Richard Meredith-Hardy toppen, och meningen var att han skulle bogsera Italienaren Angelo d Arrigo i en hängglidare dit upp, men linan brast när de hade en liten sträcka kvar, och eftersom han i de klumpiga kläderna inte kunde se Angelo annat än i backspegeln, tappade han bort honom. De startade strax före 7 på morgonen, och omkring kl rundade Richard toppen, och var ensam tillbaka omkring klockan 9 i baslägret Syangboche på ca meters höjd efter en äventyrlig resa. Motorn hade inte fungerat normalt hela tiden, och i en häftig sväng inför landningen lade den av, och landningen gjordes i över 100 miles, alltså över 160 km/tim. men slutade bra ändå.

11 11 Oron över Angelo öde lugnades efter någon timma. Han hade gjort en mindre lyckad landning i en dalgång vid Lobuche på över meters höjd, och skadat sig något, så han fick hämtas ned med en helikopter. På vägen upp mot Everest såg Richard flera grupper av bergsklättrare som var på väg uppåt, och några var nästan uppe på toppen. Dom vinkad åt varandra, och han flög lite närmare mot några som han såg fotograferade i förhoppning om att de skulle få några bilder som han senare skulle få ta del av. Motorn var en Rotax 914 med turbo, och det var 25 grader kallt på startplatsen, och kring 40 på toppen. Så att det uppstod motorproblem var inte så konstigt då dessa motorer är mycket beroende av förvärmning, och när de sitter öppet som i en trike är det ett måste. JB. Läs mer om deras äventyr under:

12 12 Protokoll från årsmöte med STAR ombord på Viking Line, Cinderella 19 mars Mötet öppnas och deltagarna hälsas välkomna av Jerker Berg. 1. Dagordningen för mötet godkändes 2. Som ordförande för mötet valdes Jerker Berg. 3. Som sekreterare för mötet valdes Tomas Jonsson. 4. Att justera protokollet valdes Robin Fjellström och Börje Haglund. 5. Deltagarna studerade 2004 års protokoll för eventuella synpunkter, angående årsavgift se punkt Årsavgiften för 2006 fastställdes till 200 kr. Beslut från föregående årsmöte om höjning till 250 kr revs upp av styrelsen då motivet var de höga kostnaderna för medlemstidningen, Starbladet. Tidningen har nu formatet A5 mot tidigare A4 vilket påverkat kostnaden gynnsamt. 7. Invalda i styrelsen på två år blev Sten- Anders Fellman och Per Hede. Avgående var Kjell Hultsten och Thomas Lindeen. 8. Som föreningens ordförande för 2005 valdes Jerker Berg på ett år. 9. Som föreningens Vice ordförande för 2005 valdes Lennart Forsmark på ett år. 10. Som föreningens sekreterare 2005 / 2006 valdes Kjell Andersson på två år. 11. Robin Fjellström informerar om planer på trikeflygning till Nordkap i sommar. Starttid o varaktighet bestäms av vädret. I nuläget är ca tre trikepiloter beredda på resa, fler är välkomna enl. Fjellström. 12. Rolf Björkman, KSAK som varit inbjuden att deltaga under årmötet gav Star-mötet möjlighet att ställa frågor. Nytt för året är att krav ställs på att alla trikar måste teckna ansvarsförsäkring ( ca 2000 kr ) samt för tvåsitsmaskiner även sittplatsförsäkring ( ca 3000 kr ). Detta redan från 30 April Ansvarsförsäkringen gäller värden upp till ca SEK 7,6 miljoner. Vidare informerades om att inga lättnader kan förväntas avseende bullerprov vid nyregistrering. Förslag framkom om besiktning av nyare trikar i tvåårsintervall. Björkman tog till sig förslaget för vidare prövning. Förslag fanns även om möjlighet att via STAR direktansluta medlemmar till KSAK. De som ej har möjlighet genom lokal flygklubb. På fråga angående viktbestämmelser för UL-sjö så tillämpas 500 kg i Sverige. Vid ev. haveri med två personer ombord och där oenighet råder om befälhavare vid tillfället, bedöms normalt den med mest erfarenhet som ansvarig oavsett om denne satt i fram eller baksits samt oavsett ägare till maskinen. Den som på förhand vill ha detta klarlagt råddes av Björkman att skriftligt avtala om befälhavarskapet före flygning. 13. Ett nytt försäkringspaket för sjötrikeflygarna finns att teckna med ett finskt bolag där även en kaskodel kan ingå. 14. Mötet avslutas. Tomas Jonsson, Sekreterare för mötet

13 Halofenomenet runt flygplanets skugga. Du har säkert lagt märke till det fenomen som blir kring skuggan av triken när du ligger på sådan höjd att du ser en skugga som följer dej på marken eller återges på moln om du ligger ovanför där. Denna förklaring har jag funnit i tidningen Ny Teknik. När man från ett flygplan betraktar planets skugga ser man en ljus gloria kring planets skugga, och ibland även en liten regnbåge. Märk väl att om ni är två maskiner ser du bara en skugga från kompisen, medan du har en gloria endast kring din egen. Detta beror på att man tittar i sin egen huvudriktning från solen. När man ser sin egen skugga på mycket långt avstånd, så tittar man också exakt i ljusstrålarnas riktning, och i den riktningen förstärks ljuset. Det är ju inte själva ljusstrålarna man ser utan det ljus som återkastas från föremålen det träffar. Ljuset återkastas från alla luftpartiklar, fuktdroppar och ovan molnen iskristaller som finns i den exakta huvudlinjen från ögat till skuggbilden, och upplevs som en gloria. Fenomenet är starkare på ovansidan av moln, detta av samma anledning som att man använder en vit duk istället för en orolig bakgrund när man ska projicera en bild ex. mot en vit vägg. Dessutom kan molnen ibland ge upphov till en halo i form av en liten regnbåge runt skuggan. Detta på grund av de vattendroppar som finns där ger reflektioner på samma sätt som en regnbåge. Denna typ av gloria ser man även en antydan till om man står på taket till ett högt hus och tittar mot sin egen skuggbild. Vi är några som ska flyga trike till NORDKAP! Ska du med? Ni som är intresserade, ta kontakt med Robin Fjellström tel , Eller mobil eller via e-post: robin.fjellstrom@comhem.se Första Ouicken i Norge: Arild Meskestad på Tonhovd i Norge blev den första Quick-ägaren, och han finns på Klanten vid Gol i sommar. GRATTIS! Tycker du flygbensinen är dyr? Det höga bensinpriset (ca. 7:-) kommer an på att den till ca. 80 %består av Akrylatbensin. Jämför priset med den till gräsklippare som också är Akrylat, inte helt samma, men den ingår i den gruppen, och tillverkas i mycket liten mängd i jämförelse med bilbensin. Glöm inte Barkarbydagarna 4-5 juni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 13

14 14 Woopy-fly, en uppblåsbar vinge. Under denna adressen hittade jag genom ett tips denna uppblåsbara vinge som tydligen kan användas på flera olika sätt.

15 15 Är detta ett luftintag? Kan någon fixa lite fakta från deras hemsida där det finns flera bilder och mycket text vore jag tacksam. Texterna till dessa bilder är på Franska, och jag kan bara tyda det till att det är ett vingkoncept från 1995 och har sin hemort i Schwitz. JB. Denna minihangar såg vi på en Ulflygplats i Italien. Vad den innehöll för maskin fick vi inte klart för oss, men den har säkert inte några stora tomma utrymmen och har stagats i sidorna för att inte välta.

16 16 Årsmötet och tankar omkring. Den som inte var med på årets möte i vår förening gick miste om en mycket trevlig helg. Det var givande i flera avseenden, både informationen och den gemensamma samvaron blev något utöver det vanliga, mer om det senare. Två försäkringsbolag och någon från huvudmakterna (lfv) hade kontaktats för att informera oss på mötet, alla avböjde av olika anledningar, men den alltid lika tillmötesgående Rolf Björkman, gen. Sekreterare på KSAK räddade oss genom sin närvaro, och som ensam svarande blev han ordentligt grillad. Främst var det försäkringen, reglerna och de stora avgifter för våra leksaker som upptog tiden, men vi hade även förslag på hur det skulle kunna bli något billigare, såsom att ha besiktning endast vartannat år, och Rolf framhöll att KSAK idkar ständiga påtryckningar för att tar över allt mer av det som nu ligger i luftfartsstyrelsens allt girigare händer, vilket skulle bli både billigare och enklare. Rolf Björkman var väl insatt i försäkringsvillkoren vilka vi tvingades ta till oss som troligen de sista ulflygarna i Europa som inte tidigare haft krav om obligatorisk ansvarighetsförsäkring. Hans uppgifter grundade sig mest på försäkringsbolaget Försäkringsmäklarna Direkt som tagit fram ett särskilt alternativ för FIBflygarna. Sedan den 11 september 2001 då Osama bin Ladens lakejer fällde tornen World Trade Center har hela den industriella världen satts i skräck för nya attacker, och ansvarskraven på sportplan som Cessna och Piper ställdes från början på så hög nivå att premien skulle kosta kring kronor per år och maskin, vilket troligen skulle blivit stopp för allt privatflyg. Dessa krav har dock anpassats till en mer rimlig nivå, och för vår del (Ul-flyget) har summan satts till kronor för tredjemansansvar, och kronor för passageraransvar. De något ojämna summorna beror på att beloppen satts i SDR, (som står för särskild dragningsrätt och är en betydelsefull valutastandard och betalningsenhet i det internationella valutasamarbetet) och där tredjemansansvaret satts till 0,75 miljoner SDR, vilket motsvarar i dagsläget ca. 8,25 miljoner kronor. En välinformerad flygarkompis talade om för mig att det hot om kapning och terror som EU dikterat för småflyget är uppmålade hot i Europa, och har inte på något sätt framförts till privatflyget i USA som egentligen borde vara den mest utsatta staten. Märkligt förresten att småfolket ska stå för ansvarighetsförsäkring för krigs och terrorhot, det är ju de enskilda ländernas politik och handlande i andra länder som orsakar hemskheterna. Därför tycker jag att länderna själva borde stå för ev. kostnader som uppkommer i samband med

17 17 Detta årsmöte hölls ju på en båtresa till Åland över en lördag och söndag med middag, frukost och lunch och hytt för endast 650 kronor, och en glad överraskning var att det var fritt att dricka vatten, läsk, öl, vin och kaffe efter eget önskemål och mängd, gissa vad som skålades mest i? Maten serverades via buffe, så det var fritt fram att förse sig efter eget önskemål även på den fronten. Inför resan och mötet var vi endast 12 stycken, och hade Håkan Kyrk, Lennart Forsmark, Mikael Markow och Per Hede. Nu gäller ju inte dessa försäkringskostnader allt flyg som du kan utläsa av SPAFs tolkning (se sida 19) men du ser hur reglerna dikterats från EU. Vidare kan du i protokollet som finns på annan plats i bladet se vad som kom upp på mötet, och de försäkringssummor som nämns där skiljer sig på grund av att de här nedan är från Interhannover. En tredjemansansvar i Interhannover kostar kronor Har du en tvåsitsig trike måste du även lösa en passagerarförsäkring, och den kostar kronor Alla kom till tals och ställde frågor till Björkman, och timmarna gick så fort att vi höll på att missa tiden för middagen. Gunilla och Rolf Björkman. inte Rolf Björkman frågat om hans fru Gunilla fick komma med hade det inte blivit något möte alls tror jag. Vi var inte mer än 8 stycken när jag ringde Lennart Forsmark och beklagade mej för den dåliga uppslutningen, och anmodade honom att ta med sina barns mor Helena för Rolf fru skulle med. Lennarts alltid positiva inställning resulterade i att vi blev 12 stycken från STAR och fem damer med Gunilla, så vi var 18 stycken med Rolf Björkman.

18 18 Klockan 14 var det lunch och vi var alla samlade igen och liksom vid middagen vid reserverade bord. Någon var kanske ovanligt tyst efter en sen natt, med alla tycktes ha gillat initiativet att lägga årsmötet på en båt, Terry och Roland Det var som bäddat för en trevlig samvaro på en båt med alla dess aktiviteter. Ätandet och drickandet i matsalen pågick tills lamporna började blinka som dags för uppbrott, men det fanns ju andra ställen där vi kunde få mera våta varor. Håkan och Susanne Kyrk Det blev livliga diskussioner med mycket öl, och vad jag hörde så gick några av oss till sängs först när de morronpigga gick till frukosten. Ryktesvägen förmedlades även att tack vare nattens krävande stunder hade några slocknat lite varstans, men det fanns par som hade krafter kvar att genomföra intimaste kontakter i båtens olika prång, dock ingen av vårat sällskap. Lennart med sambo Helena, och Tomas och förslaget kom för något år sedan från Börje Haglund vilket han ska ha stort TACK för, och det skulle inte förvåna mej om platsen för mötet skulle återkomma. Ett trevligt inslag var att så många tog med sina fruar, sambor eller annat slag av bekantskap, vilket gav en gladare stämning i en mansdominerad förening. Stort TACK till alla som var med och särskilt till Rolf och Gunilla Björkman som gav mötet innehåll och gav oss möjlighet att få träffa vår generalsekreterare med fru på ett mer personligt sätt denna gång vilket uppskattades mycket. Jerker Berg Robin, Mikael, Ylva, Per och Jerker

19 19 Utdrag av text i försäkringsfrågan från SPAF:s hemsida och anpassad gällande upp till max startvikt 500 kg. Försäkringens omfattning: Samtliga luftföremål omfattas inkl. segelflygplan, ultralätt, modellflygplan/luftföremål med max startvikt < 20 kg. Skall gälla tredjepartsansvar, passageraransvar och bagage. Skall inkludera normal flygning liksom kapning, sabotage samt därtill dessa händelser som sker med ett stulet luftfartyg/luftföremål Gäller alla flygande "föremål" som är påhängda människor och där "fötterna" utgör "landningsställ" (inklusive paragliders, hängglidare med motor.) Ballonger/luftföremål som är förbundna med marken direkt eller indirekt. Pappersdrakar och liknade drakar. Fallskärmar inkl. flygfallskärmar Flygplan MTOM (under) < 500 kg startvikt inkl UL (ej kommersiell verksamhet, nationella flygningar) och vid all flygning inom EU. Det tål att tänkas på att EU-kommissionen ursprungligen begärde ansvarsförsäkring för tredjepart täckande c:a 960 milj. SEK för en vanlig PA28:a. Årskostnaden för en försäkring i den storleksordningen bedömdes av försäkringsbolagen hösten 2002 bli c:a :- SEK. (SEK=svenska kronor) Försäkringsbevis: Skall uppvisas på begäran och i original finnas ombord på luftfartyget eller hos den som hanterar luftföremålet samt vara noterat i dataregister åtkomligt för tillsynsmyndigheten. Oklart vem som blir registerhållare Det är i dagsläget oklart hos vem registerhållning av det nya försäkringsregistret skall ske. Enligt SPAF:s uppfattning bör försäkringsbolagen bli registerhållare även om det tekniskt vore möjligt med daglig överföring av berörda uppgifter till luftfartygsregistret hos Luftfartsstyrelsen. Mycket talar emot registerhållning hos Luftfartsstyrelsen. En förfallodag för en försäkring torde nästan aldrig sammanfalla med exempelvis förnyelsedagen för luftvärdighet. Försäkringar betalas också ofta i kvartalspremier medan luftvärdighet förnyas per 12 månadersperiod. Luftfartsstyrelsen torde inte heller kunna registerhålla försäkringsuppgifter över luftföremål såsom drakar och fallskärmar etc., för vilka registreringsplikt i luftfartygsregistret inte föreligger. Den nya Luftfartsstyrelsens aptit på att ta oskäligt höga avgifter för de enklaste arbetsuppgifter avskräcker också marknaden från att se Luftfartsstyrelsen som en naturlig registerhållare.

20 Vinterrensning! Säljes: Två trikar + div. delar. Trike Air Creation Racer, ensitsig med Rotax motor, Luftvärdig till 4 april -05 Vinterpris sek, finns i Eslöv. Jättehärlig att flyga då maskinen är extremt lätt. Ca 170 timmar Transporteras gärna på detta sätt Säljes: Trike TL2 med Rotax 582, Elstart, mm Tillv 1992 ca 260 timmar Luftvärdig till 30 april 05 Pris enligt ök, Inga skambud då jag gärna flyger ett år till på maskinen om den inte blir såld. Ps:Kan även hjälpa till med utbildning om så behövs, Finns i Eslöv, Skåne. Säljes Delar till Comostrike: Div smågrejor finns till Cosmos trike. Även smådetaljer till Cronos vinge TL2 : Div reservdelar finns att sälja. Tomas Danielsson SJÖFLYGTRÄFF Funäsdalen juni 2005 Svenska Sjöflygföreningen. SSA-årsmöte 2005 sker lördag 18 juni kl / FIB säljes: 2001 års modell, den med räfflad botten. Motor 582 med el-och snörstart. Gått 53 timmar Hjulställ och skidor ingår. Pris kr. Olle Larsson tel Jag söker en insugningsljuddämpare till Rotax 582 eller 503 DCDI (Alltså dubbelförgasare) Jerker Berg jerker@zeta.telenordia.se

Nummer 3 år 2010. Medlemstidning för Trikeflygarna, de fria flygarna.

Nummer 3 år 2010. Medlemstidning för Trikeflygarna, de fria flygarna. Nummer 3 år 2010 Medlemstidning för Trikeflygarna, de fria flygarna. STAR Medlemsforum för TRIKEPILOTER STAR = Svenska Trikeflygares Allmänna Riksförening. En ideell intresseförening för trikeflygare.

Läs mer

Scen 1. Personer. 1977 är Emma 38 och. emma jerry robert en servitör

Scen 1. Personer. 1977 är Emma 38 och. emma jerry robert en servitör 1978 Scen 1. Personer emma jerry robert en servitör 1977 är Emma 38 och Jerry och Robert 40. * Betrayal hade premiär på National Theatre i London, 15 november 1978, i regi av Peter Hall. Pub. 1977. Vår.

Läs mer

Övning 1: Vad är självkänsla?

Övning 1: Vad är självkänsla? Självkänsla Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

Shakedown inför rallycross EM och SM.

Shakedown inför rallycross EM och SM. Shakedown inför rallycross EM och SM. Jag fick en inbjudan till Strängnäs där dom svenska EM- förarna i rallycross skulle hålla en presskonferens och shakedown inför 2007 säsong. Tanken att åka ner lockade

Läs mer

Årgång 11 Nr 3 April 2008 SNOWRÄJS GRUSCUPEN SIKFORSDAGEN PRO:S ÅRSMÖTE PANK PENISONÄR SÖKER MC KARAVAN GENOM SIKFORS. Sida 1

Årgång 11 Nr 3 April 2008 SNOWRÄJS GRUSCUPEN SIKFORSDAGEN PRO:S ÅRSMÖTE PANK PENISONÄR SÖKER MC KARAVAN GENOM SIKFORS. Sida 1 Årgång 11 Nr 3 April 2008 SNOWRÄJS GRUSCUPEN SIKFORSDAGEN PRO:S ÅRSMÖTE PANK PENISONÄR SÖKER MC KARAVAN GENOM SIKFORS Sida 1 MANUSSTOPP DEN 20:E I VARJE MÅNAD MATERIAL TILL REDAKTIONEN SKICKAS TILL: Carina

Läs mer

40-årskris helt klart!

40-årskris helt klart! 40-årskris helt klart! Oj, det kom som ett brev på posten! En stor och enorm hemsk känsla! Det var krisdags igen! Jag ville helst inte vara med, jag kände mig så totalt misslyckad mitt i mitt liv! Så här

Läs mer

BILSEMESTERRAPPORTEN 2012

BILSEMESTERRAPPORTEN 2012 BILSEMESTERRAPPORTEN 2012 BILSEMESTER ÄR FRIHET I år firar Stena Line 50 år och därför är vi extra stolta att kunna presentera vår största kartläggning av svenskt resande med bil hittills: Bilsemesterrapporten

Läs mer

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet.

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet. VAD ÄR PROBLEMET? Anna, 18 år, sitter i fåtöljen i mitt mottagningsrum. Hon har sparkat av sig skorna och dragit upp benen under sig. Okej, Anna jag har fått en remiss från doktor Johansson. När jag får

Läs mer

www.viljaforlag.se Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet!

www.viljaforlag.se Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet! ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN SOM Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet! Kapitel 1 1. Jim och Amir studerar på en folkhögskola. Vet du vad en folkhögskola är? Vad är

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

om detta talar man endast med kaniner Text och bild: Anna Höglund

om detta talar man endast med kaniner Text och bild: Anna Höglund 1 om detta talar man endast med kaniner Text och bild: Anna Höglund Detta är en bilderbok för tonåringar och för vuxna, en bok som handlar om utanförskap och vilsenhet. Det är en poetisk bok med korta

Läs mer

Resultatet kan man ju ana, det är som vanligt.. en bild säger mer än tusen ord...

Resultatet kan man ju ana, det är som vanligt.. en bild säger mer än tusen ord... Marknadsnatta... denna återkommande höjdpunkt för den inbitne rallyentusiasten.. oavsett vilken sida man står på.. som uppladdning i år började vi en hel vecka innan tävlingen och träffades hos den förlorade

Läs mer

Månadens Sanomaövning Juni

Månadens Sanomaövning Juni Månadens Sanomaövning Juni Månadens Sanomaövning Juni Lässtandarder är diagnoser som används för att prova elevernas läsförmåga i övergången mellan årskurs 3 och 4, samt mellan årskurs 6 och 7, och är

Läs mer

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA BARNHEMMET En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA Barnen IDA Folket Spöken 9 roller. Om gruppen bara är 8 så kommer Idas namn ibland att skrivas

Läs mer

Dagverksamhet för äldre

Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Delrapport med utvärdering Skrivet av Onerva Tolonen, arbetsterapeut, 2010-08-09 Innehåll 1. Inledning...3 1.1 Vilka problem ville vi åtgärda?...3 1.2 Vad vill

Läs mer

Lokalbussen i Lycksele

Lokalbussen i Lycksele Lokalbussen i Lycksele 1. Kön A. Man 15 31,9 B. Kvinna 32 68,1 2. Ålder A. >12 0 0 B. 13-19 19 40,4 C. 20-29 3 6,4 D. 30-39 4 8,5 E. 40-49 3 6,4 F. 50-59 13 27,7 G. 60-69 2 4,3 H. 70< 3 6,4 3. Vilken är

Läs mer

Nummer 3 år 2008. Medlemstidning för Trikeflygarna, de fria flygarna.

Nummer 3 år 2008. Medlemstidning för Trikeflygarna, de fria flygarna. Nummer 3 år 2008 Medlemstidning för Trikeflygarna, de fria flygarna. 2 STAR Medlemsforum för TRIKEPILOTER STAR = Svenska Trikeflygares Allmänna Riksförening. En ideell intresseförening för trikeflygare.

Läs mer

KLÄDHÖRNAN HB. Högskolan i Gävle Institutionen for ekonomi

KLÄDHÖRNAN HB. Högskolan i Gävle Institutionen for ekonomi Högskolan i Gävle Institutionen for ekonomi KLÄDHÖRNAN HB Kurs: Organisation B-företagsorganisation och ledning 5p Handledare: Pär Vilhelmson; Jaana Kurvinen Grupp: 3 Datum: 2001-01-16 Författare: Elensky

Läs mer

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 1 2 Översättning: Göran Gademan FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 3 ERWARTUNG 4 black 5 In här? Man ser inte vägen 10 15 Så silvrigt stammarna skimrar som björkar! Åh, vår

Läs mer

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da!

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da! Drogad Det var en helt vanlig lördags morgon, klockan var 4:33 det var kallt och snöade ute. Idag skulle jag och min pojkvän åka på skidresa i en vecka i Lindvallen, det är första gången för min pojkvän

Läs mer

Kidnappandet. Jag är 20 år och jag heter Nesrin jag älskar djur och choklad och jag kommer från Dijon i som ligger i Frankrike, plus jag röker.

Kidnappandet. Jag är 20 år och jag heter Nesrin jag älskar djur och choklad och jag kommer från Dijon i som ligger i Frankrike, plus jag röker. del 1 Kidnappandet Jag vaknade i min säng trött och arg, mamma och pappa hade slängt ut mig. För jag är nu 20 år, jag fyllde år i lördags. Varför slängde dom ut mig? Just nu bor jag hos min bästa vän Sara.

Läs mer

Sjöänd Skans Klubbtidning för kamratföreningen Fort 118

Sjöänd Skans Klubbtidning för kamratföreningen Fort 118 Sjöänd Skans Klubbtidning för kamratföreningen Fort 118 Årgång 1 utgåva 2 I detta nummer Protokoll från årsmötet Kallelse till kamratträff i Skansen Källforskning med Arne Berg Och mycket mera Sjöänd Skans

Läs mer

SMFF:s certifikatprov för motormodeller Flygprovet augusti 2004

SMFF:s certifikatprov för motormodeller Flygprovet augusti 2004 SMFF:s certifikatprov för motormodeller Flygprovet augusti 2004 Allmän del lämnas till piloten i god tid före provet: Flygprovet måste göras i en följd man kan t ex inte försöka landning i vänstervarv

Läs mer

SkövdeNät Nöjd Kund Analys

SkövdeNät Nöjd Kund Analys SkövdeNät Nöjd Kund Analys Kvartal 1-2015 med jämförande index 2006, 2008, 2010, 2012 Välkommen till en spännande värld av marknadsutveckling! Mätningens uppbyggnad Bas: Antal intervjuer: 303 N=Mätningens

Läs mer

Medlemstidning för Trikeflygarna de fria flygarna. Nummer 2 2000

Medlemstidning för Trikeflygarna de fria flygarna. Nummer 2 2000 S T A R Medlemstidning för Trikeflygarna de fria flygarna. Nummer 2 2000 (Medan tvätten torkar) Mina reskamrater Tomas Jonsson Lidköping och Sten Eriksson Orsa, med en fransk dam från Nice som bjöd på

Läs mer

7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv

7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv 7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv Lagom är bäst, eller? Om vi säger något tillräckligt ofta tenderar det ju att bli sant, eller hur? Jag gissar att Du, mer eller mindre medvetet,

Läs mer

Norgeresa 2015 2015-08-07

Norgeresa 2015 2015-08-07 Norgeresa 2015 2015-08-07 Nu var det dags för min årliga Norgeresa, något som jag kört sedan 2005. Denna gång skulle min svåger Patrik, som nyss tagit sitt körkort, hänga med. Vädret hade vi diskuterat

Läs mer

Har du saknat mig? Prolog Nu är det 12 år sedan och jag tänker fortfarande på det. Hur mamma skriker på pappa att han ska gå medan han skriker tillbaka, det var då han lämnade oss och tillbaka kom han

Läs mer

3. Hur vet Max att Allan redan har tjuvstartat med de nybakta bullarna?

3. Hur vet Max att Allan redan har tjuvstartat med de nybakta bullarna? SIDAN 1 Läsförståelse God morgon 1. Vem kommer och sjunger för Max på hans födelsedag? 2. Allan sjöng fel. Vad sjöng Allan som var fel? 3. Hur vet Max att Allan redan har tjuvstartat med de nybakta bullarna?

Läs mer

test Rå alu miniumpulpet

test Rå alu miniumpulpet test faster 525 SC Rå alu 26 Vi Båtägare 10/2013 miniumpulpet Faster har nästan lika många år på nacken som främsta konkurrenten Buster. Vi har långtidstestat det senaste tillskottet i familjen, en styrpulpet

Läs mer

Ta steget! Konfirmation 2014/15

Ta steget! Konfirmation 2014/15 Ta steget! Konfirmation 2014/15 Varför konfirmation? Konfirmandtiden är ett fantastiskt tillfälle för dig att tillsammans med jämnåriga och vuxna människor fundera över livets viktigaste frågor om mål

Läs mer

Har du funderat något på ditt möte...

Har du funderat något på ditt möte... Har du funderat något på ditt möte... med mig? Så vill jag bli bemött som patient inom psykiatrin. projektet Bättre psykosvård Har du sett rubriker som de här? troligen inte. De här rubrikerna är ovanligt

Läs mer

I detta nr: Styrelsen informerar

I detta nr: Styrelsen informerar nr 1/2013 jan - maj I detta nr: Styrelsen informerar Balkongrenoveringen Vicevärden informerar Nästa nummer beräknas komma ut i slutet av maj 2013. Lämna in annonser eller annat material senast den 20

Läs mer

Nr 2 Maj 2008 -bladet

Nr 2 Maj 2008 -bladet Nr 2 Maj 2008 S -bladet Medlemstidning för Svenska S 30 förbundet Ur innehållet: - Följ ljuset i sommar - Eskader! - Sommaraktiviteter - Nya klassregler Insidan Svenska S30 förbundet c/o Margareta Johansson

Läs mer

Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj

Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj 1 Innehåll Ledare 3 Incheckningen 4 Elins dagbok 5 Caroline - Festivaldrotning 2005 6 Peter - The king is Back(stage) 7 2 Ledare Äntligen har det blivit dags! UKM Regional

Läs mer

Viktigt att ta kontroll över samtalet från början:

Viktigt att ta kontroll över samtalet från början: Ta hand om blivande kunder i sex steg (Peter Dahl) Viktigt att ta kontroll över samtalet från början: Det viktiga är att Du avhandlar nedanstående 6 punkter som skall avhandlas MED DINA EGNA ORD, inte

Läs mer

Halv tolv på natten kom jag trött men lycklig fram till Karlstad.

Halv tolv på natten kom jag trött men lycklig fram till Karlstad. MITT LIV MED SJ Min syster, som själv nästan aldrig reser med tåg, är upphovet till denna berättelse. Hon och andra som jag berättat för, har roats och oroats av mina upplevelser på mina många resor. Min

Läs mer

Hej! Va kul att just du öppnar den här boken som handlar om mig, MAGGI LUNTAN! Jag vill gärna berätta om några spännande upplevelser. Häng med!

Hej! Va kul att just du öppnar den här boken som handlar om mig, MAGGI LUNTAN! Jag vill gärna berätta om några spännande upplevelser. Häng med! MAGGI LUNTAN Hej! Va kul att just du öppnar den här boken som handlar om mig, MAGGI LUNTAN! Jag vill gärna berätta om några spännande upplevelser. Häng med! Skridsko i månskenet Mina syskon åkte skridskor

Läs mer

Asylboende Malmö 2016-04-05. Enkätnamn: Asylboende Malmö 2016-04-05 Antal respondenter: 66

Asylboende Malmö 2016-04-05. Enkätnamn: Asylboende Malmö 2016-04-05 Antal respondenter: 66 Asylboende Malmö 2016-04-05 Enkätnamn: Asylboende Malmö 2016-04-05 respondenter: 66 Urval: Alla Frågor: Alla frågor Fråga 1 Hur nöjd är du med Programupplägget? 1 Inte alls nöjd 0 0% 2 0 0% 3 6 13% 4 23

Läs mer

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande.

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Ämne: Historia Arbetssätt: Läsa in mig på ämnet, både genom böcker(om det går) och

Läs mer

Dialoger i övningsboken Möde i Petersborg. av B. Hertz, H. Leervad, H. Lärkes, H. Möller, P. Schousboe

Dialoger i övningsboken Möde i Petersborg. av B. Hertz, H. Leervad, H. Lärkes, H. Möller, P. Schousboe 1 Uppsala universitet Slaviska institutionen Ryska A Muntlig språkfärdighet/jn Dialoger i övningsboken Möde i Petersborg.av B. Hertz, H. Leervad, H. Lärkes, H. Möller, P. Schousboe Översättning från danska

Läs mer

Inlämnad av: 44 personer, motsvarande ca 1 000 flygtimmar per år.

Inlämnad av: 44 personer, motsvarande ca 1 000 flygtimmar per år. Norrköpings Automobil och Flygklubb Arbetsgruppen för framtida flygplansflotta November 2007 Inlämnad av: 44 personer, motsvarande ca 1 000 flygtimmar per år. Datum: 13 januari 2007 Dina synpunkter behandlas

Läs mer

Dennis svarade. Det var Maria. -Hej, det är Maria. -Hej, sa Dennis. -jag vill bara tacka för att du räddade min brors son. - Det var så lite så. - Och förlåt för att jag inte vågade säga ifrån på caféet,

Läs mer

GSK P-95 i Barcelona, eller Hur vi försökte ta livet av ledarna..

GSK P-95 i Barcelona, eller Hur vi försökte ta livet av ledarna.. GSK P-95 i Barcelona, eller Hur vi försökte ta livet av ledarna.. Torsdag 16/9 Tidig morgon, väckarklockan står på 03:00. Man hoppade inte precis ut ur sängen. Starten på 95:ornas äventyr i Spanien kunde

Läs mer

Rally Sweden, Colins Crest Award & Ken Block

Rally Sweden, Colins Crest Award & Ken Block Rally Sweden, Colins Crest Award & Ken Block av Leif Bength, Wildlife Photographer. 2011-02-12 http://www.wildlifephotographer.se/blog/2011/02/rally-sweden-colins-crest-award-och-ken-block/ Tack vare att

Läs mer

Specialt idning Best Kust Feskarna, Havsf iske Senj a 2011. Team BestKust Feskarna 2011. Hälleflundra 47 kg. Krister igen!

Specialt idning Best Kust Feskarna, Havsf iske Senj a 2011. Team BestKust Feskarna 2011. Hälleflundra 47 kg. Krister igen! Specialt idning Best Kust Feskarna, Havsf iske Senj a 2011 Team BestKust Feskarna 2011 Hälleflundra 47 kg Krister igen! Innehåll Min första Norge resa i år gick till Fröya Havsfiskesenter ute på Sördyröy

Läs mer

Svenska Taekwondo Förbundet Sverige 2001 Domarreglemente

Svenska Taekwondo Förbundet Sverige 2001 Domarreglemente Svenska Taekwondo Förbundet Sverige 2001 Domarreglemente Domarkommittén Artikel 1 Syfte Syftet med domarreglementet är att alla domare skall kunna arbeta efter samma regler och avtal på alla tävlingar

Läs mer

KAPITEL 6. Verb: preteritum. *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te. Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex: gå-gick, drick-drack

KAPITEL 6. Verb: preteritum. *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te. Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex: gå-gick, drick-drack KAPITEL 6 Verb: preteritum Imperativ Tala +de Ring +de Läs* +te Må +dde preteritum talade ringde läste mådde *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex:

Läs mer

Styrelsemöte Ösmo kyrkokör 10 januari 2013 Församlingshemmet

Styrelsemöte Ösmo kyrkokör 10 januari 2013 Församlingshemmet Närvarande: Maria Flink (ordförande), Lena Lagborn (vice ordförande), Monica Risberg (kassör), Annica Kilegård Brissman (sekreterare), Katarina Rudérus (körledare) samt Peter Mourath (kyrkoherde) närvarande

Läs mer

Ljudet Johan satt i kemisalen. Peter kastade pennor på honom som vanligt. Johan

Ljudet Johan satt i kemisalen. Peter kastade pennor på honom som vanligt. Johan Ljudet Johan satt i kemisalen. Peter kastade pennor på honom som vanligt. Johan vände sig om. - Kan du sluta kasta pennor på mig?! fräste Johan. - Håll käften! svarade Peter. - Nej!!! - Sluta kasta pennor

Läs mer

Maka, mor. 001 Ett stycke vardag gjorde hon till fest. Hjalmar Gullberg

Maka, mor. 001 Ett stycke vardag gjorde hon till fest. Hjalmar Gullberg 001 Ett stycke vardag gjorde hon till fest. Hjalmar Gullberg 002 Din levnadsdag är slut, Din jordevandring ändad Du här har kämpat ut Och dina kära lämnat Nu vilar Du i ro och frid Hos Jesu Krist till

Läs mer

Tro en vardagsförmiddag- 10:27

Tro en vardagsförmiddag- 10:27 Tro en vardagsförmiddag- 10:27 Jonas Lundkvist equmenia 2012 Grafisk form: Rebecca Miana Olsson Första utgåvan equmenia Box 14038, 167 14 Bromma 2 INNEHÅLL Ett litet förtydligande... 4 Att använda materialet...

Läs mer

Brogårdsbladet. Skanska etablerar sig. På Gång. Nr 3, februari 2008. Februari: Planeringen av mini-tvåorna i hus 35 blir klar.

Brogårdsbladet. Skanska etablerar sig. På Gång. Nr 3, februari 2008. Februari: Planeringen av mini-tvåorna i hus 35 blir klar. Nr 3, februari 2008 Brogårdsbladet Gemensamt nyhetsbrev från Alingsåshem och Hyresgästföreningen till hyresgästerna på Brogården i Alingsås. Skanska etablerar sig Nu är det snart dags att dra igång ombyggnationen

Läs mer

Flygplan Av: Mathilda & Leona

Flygplan Av: Mathilda & Leona Flygplan Av: Mathilda & Leona Första skisserna av glidflygplanet Runt 1800-talet så började hela tanken med att skapa ett flygplan. Människor på flera ställen runt om i världen började med olika skisser.

Läs mer

Dröm dig dit. SJ Nattåg

Dröm dig dit. SJ Nattåg Dröm dig dit SJ Nattåg Resan är målet Nattåget är ett smart och bekvämt sätt att resa. Du kan röra dig fritt ombord, äta en bit mat och se en biofilm medan kilometrarna försvinner under dina fötter. När

Läs mer

Informatör åt polisen lämnades utan skydd

Informatör åt polisen lämnades utan skydd Informatör åt polisen lämnades utan skydd Bokmärk artikel Publicerad i dag 00:01 Foto: Magnus HallgrenJohan lämnades utan skydd efter att ha arbetat som informatör åt polisen. Riksdagen har överlåtit åt

Läs mer

Kapitel 1 Resan. - Oj nu börjar det bli mörkt sa jag till Sergio.

Kapitel 1 Resan. - Oj nu börjar det bli mörkt sa jag till Sergio. Kapitel 1 Resan. Äntligen är jag på väg till Spanien för att spela min första match med Real Madrid. Jag heter Marko och jag är 19 år gammal. Jag och min kompis Sergio är på väg med ett jätte stort kryssnings

Läs mer

Unionen-Seniorerna Sydväst Helsingborg VÅRPROGRAM 2016

Unionen-Seniorerna Sydväst Helsingborg VÅRPROGRAM 2016 Unionen-Seniorerna Sydväst Helsingborg VÅRPROGRAM 2016 Kära Unionen-Senior, Välkommen till en ny termin! Vi hoppas att du ska finna vårens och sommarens aktiviteter intressanta! 20 januari: Information

Läs mer

400 enkäter delades ut på plats till Seniordagens besökare. 132 besökare (33%) valde att medverka och svara på enkäten.

400 enkäter delades ut på plats till Seniordagens besökare. 132 besökare (33%) valde att medverka och svara på enkäten. SENIORDAGEN 2013 Utvärderingsenkät besökare 400 enkäter delades ut på plats till Seniordagens besökare. 132 besökare (33%) valde att medverka och svara på enkäten. Syftet med enkäten var att fånga upp

Läs mer

Verktyg för Achievers

Verktyg för Achievers Verktyg för Achievers 2.5. Glöm aldrig vem som kör Bengt Elmén Sothönsgränd 5 123 49 Farsta Tel 08-949871 Fax 08-6040723 http://www.bengtelmen.com mailto:mail@bengtelmen.com Ska man kunna tackla sina problem

Läs mer

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande.

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Ämne: Historia Arbetssätt: Läsa in mig på ämnet, både genom böcker(om det går) och

Läs mer

q Smedgesäl en i Norge a

q Smedgesäl en i Norge a q Smedgesällen i Norge a Sagan är satt med typsnittet Ad Hoc kursiv, tecknat av Franko Luin. Häftet ingår i en serie sagor som typograferats med typsnitt från samma typsnittstecknare. De kan hämtas på

Läs mer

Hkp 3 Agusta Bell 204 B vid F 21.

Hkp 3 Agusta Bell 204 B vid F 21. Hkp 3 Agusta Bell 204 B vid F 21. Helikoptern konstruerades av Bell Helicopter Company i slutet av 50-talet och blev känd som UH-1 eller Huey under Vietnamkriget. I början av 60-talet köpte Flygförvaltningen

Läs mer

2016-04-24 Kompletterande information i anledning av inkomna frågor, funderingar

2016-04-24 Kompletterande information i anledning av inkomna frågor, funderingar 2016-04-24 Kompletterande information i anledning av inkomna frågor, funderingar Vår information att Arne förtydligat att de 5000 återbetalas både vid tillträde av ny campingvärd alternativt vid avflyttning

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

Motorerna i klubbflygplanen har ursprungligen även de konstruerats i huvudsak med tanke på driftssäkerheten.

Motorerna i klubbflygplanen har ursprungligen även de konstruerats i huvudsak med tanke på driftssäkerheten. Flyget och miljön KSAK företräder småflyget / privatflyget, dvs den typ av flygplan som finns i våra flygklubbar. Vill man diskutera flygets miljöpåverkan går det dock inte att gå förbi det stora kommersiella

Läs mer

Program för Våren 2015

Program för Våren 2015 Program för Våren 2015 Säkert vårtecken M/S Lagaholm Föreningslokal / Besöksadress Doktorsstigen 2 312 31 Laholm Öppet, Måndag - Torsdag 09.30-13.30 Kansliet: 0430-10088 E-post ordförande:claes@surfia.nu

Läs mer

Sista anmälningsdag 20:e juni Därefter höjs startavgiften med 10 / 100 SEK per person

Sista anmälningsdag 20:e juni Därefter höjs startavgiften med 10 / 100 SEK per person Holmön tisdag den 24 maj 2016 Hejsan postroddare och välkommen till den 35:e postrodden 2016 Start från Holmön den 2:a juli Här kommer anmälningsblanketterna tillsammans med de allmänna reglerna för postrodden.

Läs mer

Författare: Edvin Borgström 4A

Författare: Edvin Borgström 4A Författare: Edvin Borgström 4A Hej mamma och pappa! Ni vet att jag gillar båtar. Det hände än sak idag efter skolan. Jag och Sven skulle gå till hamnen och titta på båtar. Sen såg vi en båt. den var röd

Läs mer

Min försvunna lillebror

Min försvunna lillebror 3S Ida Norberg Sa1a Min försvunna lillebror Vi hade precis sålt vårt hus och flyttat in i världens finaste hus, det var stort, väldigt stort, det fanns nästan allt där, pool, stor trädgård och stort garage.

Läs mer

BILSEMESTERRAPPORTEN 2015

BILSEMESTERRAPPORTEN 2015 BILSEMESTERRAPPORTEN 2015 EN SEMESTER I KÄRLEKENS TECKEN INNEHÅLL: BILSEMESTER 2015 SID. 4 KÄRLEK PÅ VÄGEN SID. 8 ATT RESA MED FAMILJEN SID. 10 PÅ VÄG SID. 12 FRAMTIDEN SID. 14 2012 trycktes den första

Läs mer

MAR S VÄRLDSBÖNDAGEN

MAR S VÄRLDSBÖNDAGEN Mars 48 MARS 1 2 Sonen i huset var nu vuxen och skulle flytta hemifrån. När han skulle lämna barndomshemmet vände sig hans far till honom och sade: Glöm inte att spela på alla nittionio tangenterna på

Läs mer

Riksårsmötet 2016 i Malmö!

Riksårsmötet 2016 i Malmö! Riksårsmötet 2016 i Malmö! Den 10-12 juni tar vi över Malmö stad och drar igång Riksårsmötet 2016! Riksårsmötet är vårt förbunds största årliga händelse - vårt högsta beslutande organ där vi tar beslut

Läs mer

Specialtidning för BestKust Feskarna, Havsfiske Flakstadvåg Senja 2004. BestKust Feskarna 04. Augusti 04

Specialtidning för BestKust Feskarna, Havsfiske Flakstadvåg Senja 2004. BestKust Feskarna 04. Augusti 04 Specialtidning för BestKust Feskarna, Havsfiske Flakstadvåg Senja 2004 Best Kust Feskarna Havsf iskeklubb BestKust Feskarna 04 Augusti 04 Innehåll BestKust Feskarna 04, 3:e resan gick till Flakstadsvåg

Läs mer

Storyline Familjen Bilgren

Storyline Familjen Bilgren Storyline Familjen Bilgren Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs 4 6 Eleverna får till en början möta familjen Bilgren som bor i Ringstorp. Familjen

Läs mer

MED ÖPPNA ÖGON. Text och musik och arrangemang: Gerd och Alf Strandberg

MED ÖPPNA ÖGON. Text och musik och arrangemang: Gerd och Alf Strandberg Text och musik och arrangemang: Gerd och Alf Strandberg Textbladet får skrivas ut och kopieras Talgoxen Hallå, hallå, hallå vad är det som står på? Nu kommer våren snart, helt underbart så klart! En talgoxe

Läs mer

- Min helg som racerförare -

- Min helg som racerförare - - Min helg som racerförare - Prolog Efter 7 år i kartingstolen började vi se oss omkring efter en utveckling, helt enkelt något nytt. Formelbil eller standardbil? Möjligheterna att få testa på något kändes

Läs mer

Viksäters samfällighetsförening

Viksäters samfällighetsförening Viksäters samfällighetsförening Vi i styrelsen vill hälsa nya medlemmar inflyttade under 2007 välkomna och till samtliga medlemmar vill vi lämna aktuell information. Vi bifogar kontaktuppgifter för Viksäters

Läs mer

Vad jag gjorde innan

Vad jag gjorde innan Vad jag gjorde innan alltså innan jag timrade om ladugården. Jo, kameran togs fram. Jag gick runt och fotade detaljer och helheter, närbilder på knutar och på andra finurliga lösningar. Kröp över allt

Läs mer

5 vanliga misstag som chefer gör

5 vanliga misstag som chefer gör 5 vanliga misstag som chefer gör och vad du kan göra för att undvika misstagen! www.helenastrom.se Telefon: +46(0)704 32 83 08 Inledning Först tänkte jag ge mina fem bästa tips till ledare. Men jag kom

Läs mer

Förord. Min fördjupning handlar om hur en liten by i norge fick uppleva detta och kände sig tvugna att fly av skräck.

Förord. Min fördjupning handlar om hur en liten by i norge fick uppleva detta och kände sig tvugna att fly av skräck. Förord 1 september 1939 invaderar Tyskland Polen och detta var början till andra världskriget. Det blev ett krig som varade i 6 hemska år. Över 20 miljoner icke- stridande miste sina liv. 6 miljoner människor

Läs mer

November 2013 Årgång 2 Nummer 4. Gillar. Gillar inte Vet ej

November 2013 Årgång 2 Nummer 4. Gillar. Gillar inte Vet ej November 2013 Årgång 2 Nummer 4 TEMANUMMER: Lucia 11% 10% Gillar Vi har gjort en undersökning om hur många som gillar lucia här på skolan. Vi frågade 100 elever och till vänster ser ni resultatet. Gillar

Läs mer

Regelbok för klassen standard traktorpulling 2015

Regelbok för klassen standard traktorpulling 2015 Regelbok för klassen standard traktorpulling 2015 1. Domaren ska respekteras och har allt bemyndigande. 2. Alla traktorer ska vara original, komponenter som påverkar traktorns motoreffekt ska vara original

Läs mer

Enkäten gick ut till 53 utställare och föreläsare som medverkade på äldreomsorgens Seniordag 2013. 81% (43 stycken) valde att svara.

Enkäten gick ut till 53 utställare och föreläsare som medverkade på äldreomsorgens Seniordag 2013. 81% (43 stycken) valde att svara. SENIORDAGEN 2013 Utvärderingsenkät utställare Enkäten gick ut till 53 utställare och föreläsare som medverkade på äldreomsorgens Seniordag 2013. 81% (43 stycken) valde att svara. Syftet med enkäten var

Läs mer

Fotoalbum. Englandsresa 15--19 Mars 2007. All England Veteran Championship

Fotoalbum. Englandsresa 15--19 Mars 2007. All England Veteran Championship Fotoalbum Englandsresa 15--19 All England Veteran Championship Resan startade på Säve pytte-flygplats. Där intogs Staropramen & Ahlgrens bilar (som synes) Gunnel & Jeanette Gunnel Deltagare från Sverige

Läs mer

Klass 6B Guldhedsskolan

Klass 6B Guldhedsskolan Klass 6B Guldhedsskolan Klass 6B i Guldhedsskolan har gjort ett temaarbete i NO, svenska och bild. Vi gör alla avtryck i miljön. Hur mycket jag tar av naturens resurser och belastar miljön brukar kallas

Läs mer

Enkätsvar 2013. Fler kvinnor. Enkätsvar 2013 Kyrkans Familjerådgivning Stockholm

Enkätsvar 2013. Fler kvinnor. Enkätsvar 2013 Kyrkans Familjerådgivning Stockholm Enkätsvar 13 Kyrkans Familjerådgivning Stockholm Enkätsvar 13 Under en fyraveckorsperiod, 25/2 till22/3 13, bad vi våra besökare på mottagningarna i Stockholm och Handen att fylla i och svara på en brukarenkät.

Läs mer

Avdelning Sporrens utvärdering 2014-2015

Avdelning Sporrens utvärdering 2014-2015 Avdelning Sporrens utvärdering 2014-2015 Fokus under året På Sporren har vi fortsatt att lyfta det naturvetenskapliga lärandet och dess olika aspekter. Detta läsår har barnen utforskat luft på olika sätt.

Läs mer

Simon K 5B Ht-15 DRAKEN. Av Simon Kraffke

Simon K 5B Ht-15 DRAKEN. Av Simon Kraffke DRAKEN Av Simon Kraffke 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Erik och jag är 7 år och jag bor på en gård och den gården heter Hemlighetensgård bara för att vad som helst kan hända här. Och den gården ligger

Läs mer

E R L. I Detta nummer: Innehåll Sommarläger 2007 Pysselsidor Ordförande har ordet. Nr 2 2007 Årgång 13

E R L. I Detta nummer: Innehåll Sommarläger 2007 Pysselsidor Ordförande har ordet. Nr 2 2007 Årgång 13 Nr 2 2007 Årgång 13 Nyhetsbrev från Vacterlföreningen Höst numret denna gång görs på prov i färg. Läs och njut! OBS! OBS! OBS! OBS! OBS! Nya rutiner ang. medlemskap i vacterlföreningen. Medlemsavgiften

Läs mer

Avigajl. 1 Sam 25:6b-11

Avigajl. 1 Sam 25:6b-11 Avigajl Förra söndagen sa jag att denna söndag skulle det handla om Avigail och de flesta av er såg ut som frågetecken. Och vem vet, det kanske ni kommer att göra idag också efter den här predikan. Jag

Läs mer

Bengt Alvång grafisk form & illustration av Maluni

Bengt Alvång grafisk form & illustration av Maluni Bengt Alvång grafisk form & illustration av Maluni Tack Tack till Judith och Sigmund Baum och till Sten Kjellander, som ställde upp och berättade om sina upplevelser. Judith och Sigmund är några av de

Läs mer

I vilket förhållande står du till din anhörige som har problem med alkohol/droger? make/maka son/dotter förälder syskon arbetskamrat annat.

I vilket förhållande står du till din anhörige som har problem med alkohol/droger? make/maka son/dotter förälder syskon arbetskamrat annat. Bilaga 1 I vilket förhållande står du till din anhörige som har problem med alkohol/droger? make/maka son/dotter förälder syskon arbetskamrat annat. Ange: Hur många år har du känt till att din anhörige

Läs mer

Skriva berättande texter

Skriva berättande texter Skriva berättande texter Skriva berättande texter stavning, stor bokstav och punkter styckeindelning och struktur utvecklade svar textbindning och ett varierat språk grammatik Stavning, stor bokstav och

Läs mer

Erikshjälpen grundades 1967, men historien började 38 år tidigare.

Erikshjälpen grundades 1967, men historien började 38 år tidigare. Historik Erikshjälpen grundades 1967, men historien började 38 år tidigare. 1929 föddes Erik Nilsson i en by i Småland. Eriks barndom och ungdom tillbringades på sjukhus och i vila i sitt hem. Erik föddes

Läs mer

10 svar. Sammanfattning. Hur intressant var Palle Storms föreläsning? Hur intressant var gruppdiskussionerna om nätverken?

10 svar. Sammanfattning. Hur intressant var Palle Storms föreläsning? Hur intressant var gruppdiskussionerna om nätverken? 10 svar Visa alla svar Publicera analyser alexmhirschi@gmail.com Redigera detta formulär Sammanfattning Hur intressant var Palle Storms föreläsning? 5 7 70 % Hur intressant var gruppdiskussionerna om nätverken?

Läs mer

Specialtidning BestKust Feskarna, Havsfiske Fröya 2012 vår

Specialtidning BestKust Feskarna, Havsfiske Fröya 2012 vår Specialtidning BestKust Feskarna, Havsfiske Fröya 2012 vår Innehåll Årets havsfiskeresor till Norge började med en liten grupp på 6 man som åkte upp till Fröya Havsfiske i början på April. Avresa från

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning kapitel 1 s.1 kapitel 3 s.3 kapitel 5 s.5 kapitel 2 s.2 kapitel 4 s.4 kapitel 6 s.6 Kapitel 1 Abdullah? Abdullah Alshori vaknade klockan 6.00 med tårta på sängen. Han fyller 18 år

Läs mer

Presentation av talangtrupp och spetsgrupp fr o m lägret 1 3 maj 2015

Presentation av talangtrupp och spetsgrupp fr o m lägret 1 3 maj 2015 Spetsgruppen Ann Landberg Emenems True Sisu "Sisu" Tävlar för klubb: Fagersta BK Tävlar i klass: Elit Det ändras ju lite hela tiden, men från att verkligen ''inte gilla'' fritt följ så är det något jag

Läs mer

Skulle Du vara intresserad av vårdnadsbidrag om det införs på Gotland?

Skulle Du vara intresserad av vårdnadsbidrag om det införs på Gotland? Barn- och utbildningsförvaltningen Utvecklingsavdelningen/GCN 2008-08-27 Skulle Du vara intresserad av vårdnadsbidrag om det införs på Gotland? Sammanställning av enkät till föräldrar om intresset för

Läs mer