Utfärdare Utfärdare Ida Wernered Datum Sida Tomas Gustafsson-Nielsen av 8

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utfärdare Utfärdare Ida Wernered Datum Sida Tomas Gustafsson-Nielsen 2004-03-18 1 av 8"

Transkript

1 Utfärdare Utfärdare Ida Wernered Datum Sida av 8 Version: Inledning Syftet med detta dokument är ge en teknisk beskrivning av systemet AmbuLink som utgör den regiongemensamma digitala ambulansjournalen för samtliga ambulansverksamheter i VGR. Systemet kommer att vara i full drift den 1 juni Systemet är upphandlat av HSS. De berörda verksamheterna är ambulanssjukvården inom Kungälvs Sjukhus, NU-sjukvården, Skaraborgs Sjukhus, Sahlgrenska Universitetssjukhus, Södra Älvsborgs Sjukhus samt Ambulanshelikopterverksamheten vilken är organiserad under HSS. För närvarande är Kungälv, NU-sjukvården, SkaS i skarp drift. SU startar den 1 april med infasning av SÄS och helikoptern senast 31 maj. 2. Bakgrund AmbuLink är ett system som är upphandlat av Hälso- och sjukvårdsstyrelsen genom WESTMA (HSS , HSPD 66). VGR upprättade ett avtal med AU-system och det är dennes underleverantör Zait AB som är ägare av systemet (SN ). Systemägare tillika projektägare är Sten Axelsson, Skaraborgs Sjukhus och som gett uppdraget att realisera införandet av ambulansjournalen under ledning av Ida Wernered i rollen som projektledare samt 6 delprojektledare från respektive sjukvårdsområde. Tomas Gustafsson-Nielsen är den personen i projektledningen som innehar det tekniska ansvaret i rollen som teknisk ledare under projekttiden. Syftet med en digital ambulansjournal är ytterst att åstadkomma en säkerställd informationsförsörjning från ambulansuppdragets inledning till avlämning av patient. Journalsystemet kommer att ge: Säker patientinformation avseende insatta iakttagelser, åtgärder/behandlingar etc. Säkerställa medicinsk uppföljning Säkerställa administrativa rutiner Bättre ekonomisk uppföljning Kunna göra relevanta jämförelser mellan de olika ambulansorganisationerna i regionen 2.1 System och förvaltningsorganisation för AmbuLink System- och förvaltningsorganisationen är inte i dags dato fullständig och av den anledningen kommer informationen att uppdateras så snart alla bitar fallit på plats. Här nedan en övergipande bild av organisation för AmbuLink. Telefonlistor med namn samt kontaktinformation kommer att skickas till respektive lokal IT-enhet.

2 Ida Wernered av 8 Systemägare: Sten Axelsson (SkaS) Regiongemensam system och förvaltningsgrupp Regiongemensam systemförvaltare Pontus Rotter Ivarsson (SÄS) 1-2 Lokal systemansvarig inom Kungälvs Sjukhus, Helikopterverksamheten, NUsjukvården, Skaraborgs Sjukhus, Södra Älvsborgs Sjukhus samt SU. 1-2 lokala systemansvariga per entreprenör (gäller ej sjukvårdsområde SkaS samt helikopterverksamheten) 3. Systembeskrivning AmbuLink är ett centralt placerat serversystem med applikationsserver (J2EE) och databasserver med SQL-gränssnitt. Systemet har kopplingar till SOS Alarm, Västfolket, Sjukresedatabasen och Raindance. SOS Alarm levererar uppdrag/larm och statusförändringar i pågående uppdrag från fordonsdator till journalsystemet. Ur Västfolket hämtas personuppgifter och till Raindance levereras faktureringsunderlag efter slagning mot Sjukresedatabasen. Systemet är webbaserat och kräver således ingen lokal klient. Systemet har krav på att vissa komponenter på klientdatorerna är av en nivå. Exempelvis så måste t ex Adobe Acrobat Reader 6.0 och skrivare finnas installerat för rapport- och utskriftsfunktionen (Se punkt 3.2). De servrar som användarna kommer i kontakt med heter als1.vgregion.se och als2.vgregion.se. Dessa två servrar agerar applikationsservrar i systemet. De innehåller identiska programvaror och bägge levererar vid behov samma tjänster. De använder samma centralt placerade databas. Under normal drift så har de dock den uppdelningen att: Als1.vgregion.se är den applikationsserver/webbserver som användarna av AmbuLink i första hand skall nyttja. Als2.vgregion.se används i första hand för de underprocesser som finns i systemet. Exempel på dessa är att bearbeta inkommande larmfiler från SOS Alarm, slagning av personuppgifter mot Västfolket osv. Det skiljer något i sättet att nå systemet beroende på varifrån man kommer:

3 Ida Wernered av 8 VGRNet För anslutning inom VGRnet så skall adressen Als eller Als.vgregion.se användas för att nå dessa servrar. Denna adress slussar användaren vidare till i första hand Als1.vgregion.se om den svarar inom rimlig tid, annars hamnar man på Als2 med automatik. Räddningstjänsten Göteborg För anslutning från räddningstjänstens nät så används adresserna als1.vgregion.se alternativt als2.vgregion.se I händelse av driftsproblem med als1.vgregion.se så kan alltså als2.vgregion.se användas för att arbeta mot AmbuLink. Det sker ingen automatisk överkoppling vid fel utan användaren får själv ange als2.vgregion.se som adress. 3.1 Processbeskrivning Den centrala servermiljön är placerad i datahallen Regionens Hus Vänersborg och driftansvaret innehar IT-Centrum. En beskrivning av processen ser ut så här: SOS Alarm tar emot ett larmsamtal och skapar ett ärende i sitt interna system CoordCom. CoordCom gör då tre saker: - skickar ut larmet över Mobitexnätet till Ambulansfordonets dator. Fordonsdatorn skriver ut larmet och dess information på en kvittoremsa. - Larminformationen skickas till ambulansfordonets personals personsökare. - En fil skickas till en intern informationsserver på SOS Alarm kallad SOS Infoserver. Filen som gick från CoordCom till InfoServern görs om till XML-format och skickas med FTP vidare till regionens externa server för Amtrix-systemet. Amtrix tar hand om filen och levererar den till en katalog på den ena av AmbuLink:s applikationsservrar (als2.vgregion.se). Personalen (användarna) i ambulansen kvitterar det mottagna larmet genom att i ambulansfordonet trycka på en av statusknapparna till fordonsdatorn. Knapptryckningen/kvitteringen går tillbaka till CoordCom som kan se att ärendet har tagits emot. Även nu går en fil iväg från CoordCom till SOS Infoserver med uppgift om vilken tid personalen bekräftade larmet. Denna fil landar till slut på samma plats som alla andra larmfiler i uppdragen, nämligen på als2.vgregion.se. Under ambulanstransporten så avger man kontinuerligt statusrapporter vid olika förutbestämda platser ex. ankomst ilastningsplats, överlämning av patient, klar för nya uppdrag osv. Dessa statustryckningar genererar nya filer i CoordCom/SOS Infoserver som hamnar på AmbuLink applikationsserver.

4 Ida Wernered av 8 AmbuLinkapplikationen importerar dessa larm- eller statusfiler till sin databas som underlag för nya journaler. Om larmet innehåller fullständigt personnummer så gör AmbuLink en slagning mot Västfolket och får adress- och namnuppgifter på patienten. Vid mottagande vårdenhet så kan ambulanspersonalen logga in sig i AmbuLink på en dator och öppna den aktuella körningens journal som då, i mån av tillgång, är uppdaterad med tids-, person- och adressuppgifter. Övriga insatser gjorda under färden förs in och journalen kan signeras, skrivas ut och lämnas med patienten. Journalen kan även öppnas, slutföras och signeras på ambulansstationen. Månadsvis skapas underlag till Raindance för fakturering. I den processen ingår det bl.a. bortrensning av personer som avlidit under transporten, felaktiga poster samt justering till dödsbo då patient har avlidit efter transport. Det skapas även ett underlag för uppdatering av informationen i Sjukresesystemet (frikort). Här nedan en översiktlig presentation av systemet. Översikt VGR AmbuLink Sjukhus inom VGR Ambulansstation ansluten till VGRnet Räddningstjänsten StorGöteborg ADB-kontoret ISDN-anslutning ALSTST1 Regionens Hus Vänersborg VGRnet Övervakning Karlstads Sjukhus och Säffle Sjukhus SjuNet ALS1 ALSSQL1 ALS2 Central backup Ambulansstation Öckerö (Falck) VPN-tunnel Internet Överföring av fakturaunderlag till Raindance Amtrix BFolke Västfolketkoppling Amtext.vgregion.se Extern Amtrixserver SOS-alarm Stockholm SOS Infoserver WM-data Stockholm Raindance ADB-kontoret Göteborg Västfolket Utfört av : Datum : Tomas Gustafsson -Nielsen Beskrivning : Översikt VGR AmbuLink 3.2 Krav på anslutande klienter Då systemets klient är webbaserad så är påverkan på den lokala miljön minimal och systemkraven är likaledes rimligt lågt ställda. Systemkrav för klient är:

5 Ida Wernered av 8 Anslutning mot VGRNet som tillåter IP-trafik på port 80 och 443. Acrobat Reader 6.0 eller högre för rapport- och utskriftsfunktionalitet Internet Explorer 5.5 eller högre Lokal eller nätverksansluten skrivare med installerad skrivardrivrutin Skärmupplösning 1024x 768

6 Ida Wernered av 8 4. Ärendehantering Administrationen av AmbuLink d.v.s. administration av grunddata i applikationen såsom t ex användare, fordon, stationer, läkemedel osv. hanteras av ambulansverksamhetens egen personal och berör inte regionen olika IT-enheters kundsupporter. Support av ambulansstationers datorer ansvarar den lokala stationen för oavsett om man är entreprenör eller tillhör VGR. Detta löses på olika sätt i regionens olika delar. Exempelvis så har Räddningstjänst AB Storgöteborg avtal med ADB-kontoret och ska vända sig dit, medan VGR intern verksamhet anmäler hårdvaruproblem till respektive lokal IT-enhet förutom Helikoptern, då dessa omfattas av ett avtal mellan Regionens Hus och IT-centrum. Speciella VGR AmbuLink-datorer vid avlämningsplatser regionens olika sjukhus ägs och supportas av sjukhuset. De skall därför vara installerade av den lokala ITenheten enligt egna beslutade riktlinjer. Första linjen support ges endast till helikopterverksamheten från IT-centrum i övriga fall hänvisas hårdvaruproblem och lokala nät till respektive sjukvårdsområdes kundsupport eller annan part som verksamheten upprättat avtal med. Support av kommunikation mellan station och VGRnet samt vidare regleras i sina olika delar av avtal som ligger utanför det här projektet.. Den centrala miljön i VGR AmbuLink driftas av IT-Centrum på uppdrag av systemägaren. Supporten ges under kontorstid och felanmälan sker till IT-centrums kundtjänst tfn Tredje linjens support innefattar att IT-centrum kontaktar Zait AB rörande applikationen. Dell för servrarna samt SOS-alarm rörande larmproblem. Översikt av aktörer nedan angående 1: a och 2:a linjens kundservice. Se även bilaga 1 Ärendehantering. Användare inom: 1: a linjen kundservice 2:a linjens kundservice Ambulansenheten SU SU IT IT-centrum Räddningstjänst Storgöteborg Helpdesk Räddningstjänst IT-centrum Falck AB Falcks egen kundservice IT-centrum Kungälvs Sjukhus Kungälvs Sjukhus IT IT-centrum Helikopterverksamheten IT-centrum IT-centrum Skaraborgs Sjukhus SkaS IT IT-centrum NU-sjukvården NU IT IT-centrum Södra Älvsborgs Sjukhus SÄS IT IT-centrum

7 Ida Wernered av Loggning av ärenden Användarkategorier som är potentiella felanmälare till samtliga lokala IT-enheter förutom helikoptern som anmäler direkt till IT-centrum är ambulanssjukvårdens anställda, samtliga ekonomer som arbetar med ekonomidelen i AmbuLink samt ledningspersoner t ex ambulansöverläkare och chefer. Följande parametrar ska/bör loggas rörande ärenden om AmbuLink: Felanmälare (namn, förvaltning, beställning, ort, arbetsplats) Typ av ärende (Felanmälan, beställning, användarstöd etc.) System (AmbuLink, Västfolket etc.) Beskrivning av ärendets art Ärendets prioritering 1,2 eller 3 Status (påbörjad, avslutad, ej påbörjad etc.) Aktiviteter kopplat till ärendet (aktivitetslogg som ger spårbardata) Återkoppling ska ges till felanmälaren eller av denne anvisad person, även om ärendet inte stängts i de fall felsökning och/eller problemlösning pågår längre än 1 dag. Varje lokal IT-enhet samt IT-centrum ska kunna leverera rapportunderlag till regiongemensam systemförvaltare för uppföljning av ärenden. Önskvärd frekvens är 1 ggr/kvartal. Systemförvaltaren hanterar inkomna rapporter i parametrar som t ex hur är ärendena fördelade per förvaltning, vilken typ av ärenden handlar det om osv. En del ärenden kan naturligtvis vara svårt att kategorisera (typ av ärende) rätt vid anmälningstillfället och av den anledningen är det extra viktigt att IT-Centrum kategoriserar ärendet rätt innan det stängs och avslutas.

8 Ida Wernered av 8 5. Felsökningshjälp Här några stödfrågor vid felanmälningar. Fler stödmanuler kommer att levereras från projektet innan det avslutas. Går det inte att nå AmbuLink på den vanliga adressen als, als.vgregion.se eller als1, als1.vgregion.se? - Prova applikationsserver 2 (als2.vgregion.se), als2.vgregion.se är funktionellt likvärdig med als1.vgregion.se, samma programvaror installerade osv. Men als2.vgregion.se hanterar under normal drift all underliggande bearbetning ex. hantering av larmfiler från SOS, slagning mot befolkningsregister osv. - Prova IP-adressen direkt ( eller ) - Pinga på servrarna med IP-adresser, DNS-namn eller testa som är routern i datahallen där servrarna är placerade. - Gör en Tracert till servrarna och se var kommunikationen stoppar. - Går AmbuLink att nå från någon annan dator? - Har AmbuLink fungerat tidigare på datorn? - Uppfyller datorn de krav som ställs för AmbuLink? Fungerar inte sidorna i AmbuLink? - Prova applikationsserver 2 (als2.vgregion.se) - Har AmbuLink fungerat tidigare på datorn? - Uppfyller datorn de krav som ställs för AmbuLink? - Ominstallera eller uppgradera Internet Explorer. - Är Windows patchat? - Blir det samma fel om man utför samma moment på en annan dator? Frågor om den tekniska miljön kan under projekttiden ställas till: IT-Centrum Vänersborg tomas.gustafsson@vgregion.se Ida Wernered Projektledare, Amplio AB ida.wernered@amplio.se

Installationsanvisningar

Installationsanvisningar Installationsanvisningar Hogia Webbrapporter INNEHÅLLSFÖRTECKNING Systemkrav version 2013.x 3 Installation av IIS för Windows Server 2008 5 Nyinstallation av Hogia Webbrapporter 8 Installation och inloggning

Läs mer

Installation av. Vitec Online

Installation av. Vitec Online Installation av Vitec Online Innehållsförteckning Inledning... 3 Allmän konfiguration av router och brandvägg... 4 Installera Vitec Online Server... 6 Lösenord för inloggning i Mäklarsystemet... 9 Klientinstallation...

Läs mer

TEKNISK SPECIFIKATION. för TIDOMAT Portal version 1.6.0

TEKNISK SPECIFIKATION. för TIDOMAT Portal version 1.6.0 för version 1.6.0 Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2 Krav för...3 Systemskiss...3 Systemkrav Server...4 Operativsystem*...4 Program i servern...4 Databas...5 Backup...5 Systemrekommendation

Läs mer

Bilaga 22 till kundval hemtjänst IT relaterade beskrivningar

Bilaga 22 till kundval hemtjänst IT relaterade beskrivningar Bilaga 22 sida 1 (6) Bilaga 22 till kundval hemtjänst IT relaterade beskrivningar Rev. 2015-02-19 Bilaga 22 sida 2 (6) 1. Beskrivning av befintliga IT-system 1.1 Beställarens Intranät Entreprenör ska via

Läs mer

TEKNISK SPECIFIKATION. för TIDOMAT Portal version 1.3.1

TEKNISK SPECIFIKATION. för TIDOMAT Portal version 1.3.1 för version 1.3.1 Copyright information 2011 Tidomat AB. Med ensamrätt. Ingen del av detta dokument får återges, lagras i dokumentsökningssystem eller vidaresändas i någon form utan ett skriftligt godkännande

Läs mer

Teknisk kravspecifikation för nytt Omsorgs system

Teknisk kravspecifikation för nytt Omsorgs system 1(6) Handläggare, titel, telefon Katarina Westmar 011-151019 2012-01-17 Version Pa4 Godkänt av Mikael Daremo Teknisk kravspecifikation för nytt Omsorgs system Innehållsförteckning 1. Beskrivning av Norrköpings

Läs mer

Kommun Användare Antal Treserva-personer Arbetsuppgifter Övrigt stöd/kommentar

Kommun Användare Antal Treserva-personer Arbetsuppgifter Övrigt stöd/kommentar Kommun Användare Antal Treserva-personer Arbetsuppgifter Övrigt stöd/kommentar Ale Totalt 800 100 HSL 50-60 ÄO/FH/AME 550 Totalt 4 personer Systemadministratör 50 % Systemadministratör HSL 50 % Systemadministratör

Läs mer

Din guide till. Hogia Webbrapporter. Ett tillval som hjälper dig arbeta effektivare

Din guide till. Hogia Webbrapporter. Ett tillval som hjälper dig arbeta effektivare Din guide till Hogia Webbrapporter Välkommen till Hogia Webbrapporter Med hjälp av Hogia Webbrapporter kan dina medarbetare/klienter hämta rapporter direkt från företagets/ redovisningsbyråns ekonomisystem

Läs mer

Huvudadministratör i Prator

Huvudadministratör i Prator Huvudadministratör i Prator Beskrivning 1Definitioner...4 1.1Inledning... 5 1.2Om Prator...5 1.3Organisationens betydelse... 6 1.4Administratörsnivåer...7 1.5Utveckling, underhåll och felhantering...7

Läs mer

Integrationstjänsten - Anslutningstjänsten Version 1.0

Integrationstjänsten - Anslutningstjänsten Version 1.0 Tjänstebeskrivning Integrationstjänsten - Anslutningstjänsten Version 1.0 Introduktion En Anslutning utgår från att två system vill kommunicera med varandra, det kan vara regelbundet eller vid valda tidpunkter.

Läs mer

ProReNata Journal. Snabbstart

ProReNata Journal. Snabbstart ProReNata Journal Snabbstart 1 av 8 Välkommen till ProReNata Journal! Vi har lagt ner stor möda på att det här systemet ska bli ett tillförlitligt och enkelt verktyg som hjälper dig i din vardag. Den här

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204)

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Beslut Dnr 2005-07-01 713-2005 Social- och arbetsmarknadsnämnden i Karlstads kommun 651 84 KARLSTAD Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Datainspektionens beslut Datainspektionen

Läs mer

Kom igång med LUPP 6.1

Kom igång med LUPP 6.1 Kom igång med LUPP 6.1 Introduktion... 3 Installation... 7 Logga in... 9 Skapa användare... 11 Lägg in organisation, stationer och enheter... 13 Öppna Verksamhetsöversikten... 15 Hjälp i LUPP... 17 1 1.

Läs mer

Hur ställer jag kraven

Hur ställer jag kraven Hur ställer jag kraven Hur ställer jag kraven på ett automatiserat egenkontrollsystem i min matkedja/kommun? Det är inte varje dag man köper system för detta. Inte så lätt att först hur krav ska ställas

Läs mer

Hjärtinfarkt. Katarina Eggertz 091012

Hjärtinfarkt. Katarina Eggertz 091012 Hjärtinfarkt Hjärtats blodförsörjning Hjärtmuskeln har en egen blodförsörjning från två kranskärl Dessa kommer direkt från stora kroppspulsådern där den lämnar vänster kammare Kranskärlen förgrenar sig

Läs mer

Paketering av programvara. Slutrapport

Paketering av programvara. Slutrapport Paketering av programvara Slutrapport Sid 1 (5) Innehåll 1. Sammanfattning... 3 1.1. Projektets omfattning... 3 1.2. Referenser... 3 1.3. Definitioner och förkortningar... 3 2. Beskrivning av projektet...

Läs mer

Vanliga frågor Pascal ordinationsverktyg

Vanliga frågor Pascal ordinationsverktyg Vanliga frågor Pascal ordinationsverktyg Det här dokumentet beskriver ärenden som förekommer ofta vid kontakt med nationell Pascalsupport. Syftet med dokumentet är att hjälpa lokala och regionala servicedeskfunktioner

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL. handdatorer i ängs- och betesmarksinventeringen. för

ANVÄNDARMANUAL. handdatorer i ängs- och betesmarksinventeringen. för ANVÄNDARMANUAL handdatorer i ängs- och betesmarksinventeringen för Ändringshantering Ansvarig för dokumentet: Maria Hall Diemer Datum Ändring Ansvarig 2010-05-11 Dokumentet skapades (version 1.0.0) Edward

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Intern åtkomst till personuppgifter hos Migrationsverket

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Intern åtkomst till personuppgifter hos Migrationsverket Datum Diarienr 2009-06-23 1807-2008 Migrationsverket 601 70 Norrköping Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Intern åtkomst till personuppgifter hos Migrationsverket Datainspektionens beslut Datainspektionen

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL. handdatorer i ängs- och betesmarksinventeringen. för

ANVÄNDARMANUAL. handdatorer i ängs- och betesmarksinventeringen. för ANVÄNDARMANUAL handdatorer i ängs- och betesmarksinventeringen för Ändringshantering Ansvarig för dokumentet: Maria Hall Diemer Datum Ändring Ansvarig 2010-05-11 Dokumentet skapades (version 1.0.0) Edward

Läs mer

Mark Systemkrav

Mark Systemkrav 1.36 Systemkrav Systemkrav 2017-01-26 2 (7) Systemkrav 1.36 Dokumentet beskriver de krav som systemet ställer på maskinvara och programvara i de servrar och klientdatorer som ska användas för systemet.

Läs mer

Hogia Administration AB bedriver kontinuerlig utveckling av programmen och reserverar sig för avvikelse mellan program och handbok.

Hogia Administration AB bedriver kontinuerlig utveckling av programmen och reserverar sig för avvikelse mellan program och handbok. Innehållsförteckning Systemkrav....................................3 Val av installation..............................12 Behörigheter..................................12 InstallationsCD................................13

Läs mer

Lathund för att arbeta med pdf

Lathund för att arbeta med pdf Lathund för att arbeta med pdf Till Riksstämman 2016 är alla handlingar digitala, närmare bestämt i PDF-format. I den här lathunden får du som använder en PC/Mac tips och råd om hur du lättast går tillväga

Läs mer

FileCentral Desktop. Användarhandledning Version 1.0 2010-11-05

FileCentral Desktop. Användarhandledning Version 1.0 2010-11-05 FileCentral Desktop Användarhandledning Version 1.0 2010-11-05 Inf of lex Connect AB Sankt Eriksgatan 58 SE-112 34 Stockholm Sweden Tel: 08-555 768 60 Fax 08-555 768 61 inf o@inf of lexconnect.se www.inf

Läs mer

Virtuell Server Tjänstebeskrivning

Virtuell Server Tjänstebeskrivning Virtuell Server Tjänstebeskrivning Inledning SoftIT tillhandahåller i samarbete med IP Only, tjänsten Virtuell Server, varigenom kunden erhåller serverkapacitet som Kunden får tillgång till genom SoftIT:s

Läs mer

Lumbago - Förord. Välkommen till Journalprogrammet Lumbago.

Lumbago - Förord. Välkommen till Journalprogrammet Lumbago. Lumbago - Förord Välkommen till Journalprogrammet Lumbago. Vår förhoppning är att du ska få mer tid över för dina patienter och att du ska ha nytta av alla de effektiva funktioner som Lumbago erbjuder.

Läs mer

Mark Systemkrav

Mark Systemkrav 1.36 Systemkrav Systemkrav 2016-10-25 2 (7) Systemkrav 1.36 Dokumentet beskriver de krav som systemet ställer på maskinvara och programvara i de servrar och klientdatorer som ska användas för systemet.

Läs mer

INSTALLATION AV VITEC MÄKLARSYSTEM. Studentversion

INSTALLATION AV VITEC MÄKLARSYSTEM. Studentversion INSTALLATION AV VITEC MÄKLARSYSTEM Studentversion Innehållsförteckning 1. Installera VITEC Mäklarsystem... 2 2. Läs noga igenom manualen... 2 3. Systemkrav... 2 4. Kundservice/Teknisk support... 2 5. Start

Läs mer

Funktionsbeskrivning 2015-07-10 Version 3.1 1

Funktionsbeskrivning 2015-07-10 Version 3.1 1 Funktionsbeskrivning 2015-07-10 Version 3.1 1 Vad är WebCare WebCare är ett IT-stöd för informationsöverföring och samordnad vårdplanering mellan slutenvård, kommun och primärvård inom Stockholms län.

Läs mer

Lathund för användare. Barn och ungdomstandvård, Tandvårdsfönster

Lathund för användare. Barn och ungdomstandvård, Tandvårdsfönster 1 (31) Lathund för användare Barn och ungdomstandvård, Tandvårdsfönster Sida 1/31 2 (31) Versionshistorik Version Datum Ändrat av Kommentar 0.1 2013 05 08 Lars Wennerholm Första version 0.3 2013 06 20

Läs mer

FIBER. Installationshandbok. Rev. 2016.02

FIBER. Installationshandbok. Rev. 2016.02 FIBER Installationshandbok Rev. 2016.02 Bekräftelse Hej Vi vill meddela dig att din Fiberanslutning är klar för användning! Beställda tjänster är nu inkopplade och är klara att användas. Är detta fel så

Läs mer

19. Skriva ut statistik

19. Skriva ut statistik 19. Skiva ut statistik version 2006-05-10 19.1 19. Skriva ut statistik Den här dokumentationen beskriver hur man skriver ut statistik från SPFs medlemsregister via Internet. Observera att bilderna är exempel

Läs mer

En grundläggande handbok till AmbuLink

En grundläggande handbok till AmbuLink En grundläggande handbok till AmbuLink Handboken uppdateras kontinuerligt på www.vgregion.se/ambulink. Undvik därför att spara eventuellt utskrivna handböcker. Var noggrann med senaste dokumentdatum! 2011-03-16

Läs mer

Bilaga 1 Specifikation Tilläggstjänster SOS Alarm och Räddningstjänsten Dals Ed har överenskommit om följande Tilläggstjänster enligt punkt 2.3 i Samarbetsavtal 82537SOS Tilläggstjänst (tjänstekod) Fullinformation

Läs mer

Tekis-FB 7.1.0. Systemkrav

Tekis-FB 7.1.0. Systemkrav 7.1.0 Systemkrav Systemkrav 2015-09-17 MAAN 2 (2) Systemkrav 7.1.0 Dokumentet beskriver de krav som systemet ställer på maskinvara och programvara i de servrar och klientdatorer som ska användas för systemet.

Läs mer

Hjälpprotokoll till IP

Hjälpprotokoll till IP Hjälpprotokoll till IP IP-protokollet är ju Internets nätverksprotokoll En filosofi vad gäller Internetprotokollen är att man inte ska försöka skapa ett protokoll som kan hantera alla tänkbara problem,

Läs mer

Systemkrav. Artvise Kundtjänst

Systemkrav. Artvise Kundtjänst Systemkrav Artvise Kundtjänst Sida 2/6 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 System... 3 2 Artvise Kundtjänst Databas... 3 2.1 Systemkrav för databasserver... 3 2.2 System... 3 2.3 Programvara... 4

Läs mer

Elektroniskt informationsutbyte mellan arbetsgivare och Försäkringskassan. Information om filöverföring

Elektroniskt informationsutbyte mellan arbetsgivare och Försäkringskassan. Information om filöverföring Elektroniskt informationsutbyte mellan arbetsgivare och Försäkringskassan Information om filöverföring Innehåll 1 AUTOMATISK ELLER MANUELL FILÖVERFÖRING...3 1.1 MANUELL FILÖVERFÖRING VIA WEBBPLATSEN...3

Läs mer

IT-verksamheten, organisation och styrning

IT-verksamheten, organisation och styrning IT-verksamheten, organisation och styrning KPMG Örebro 27 februari 2007 Antal sidor 12 Innehåll 1. Inledning 1 2. Syfte 1 3. Metod 1 4. Sammanfattning 2 5. IT-verksamhet, organisation och ansvar 3 5.1.1

Läs mer

Inspektion enligt personuppgiftslagen (1998:204)

Inspektion enligt personuppgiftslagen (1998:204) Protokoll Dnr 2004-10-28 1368-2004 Inspektion enligt personuppgiftslagen (1998:204) Tillsynsobjekt: Gotlands kommun, hälso- och sjukvårdsnämnden (nämnden) Tid: torsdagen den 28 oktober 2004, kl. 09.00

Läs mer

Driftdokumentation. Procapita Vård och Omsorg Inkomsthantering. Version 9.1 2011-12-01

Driftdokumentation. Procapita Vård och Omsorg Inkomsthantering. Version 9.1 2011-12-01 Driftdokumentation Procapita Vård och Omsorg Inkomsthantering Version 9.1 2011-12-01 Sida 2/70 Innehållsförteckning 1 Inledning...4 2 Bearbetning allmänt...5 3 Inkomstöverföring FK - Månad...6 3.1 Backup...7

Läs mer

ClamatorVoiceSystem II

ClamatorVoiceSystem II 1 (10) MANUAL ClamatorVoiceSystem II 1 INTRODUKTION... 2 1.1 Systemkrav... 2 2 INSTALLATION... 2 3 FUNKTION... 3 3.1 ARKITEKTUR... 3 3.1.1 Larmövervakning... 5 3.1.2 Urval av larm... 5 3.1.3 Blockeringslogik...

Läs mer

Kvalitetsplan för Automatiskt Brandlarm

Kvalitetsplan för Automatiskt Brandlarm SYDÖSTRA SKÅNES RÄDDNINGSTJÄNSTFÖRBUND Kvalitetsplan för Automatiskt Brandlarm Anslutet till Sydöstra Skånes Räddningstjänstförbund 2016-01-01 Sida 2 av 13 BAKGRUND En tredjedel av Räddningstjänsten SÖRF:s

Läs mer

Systemkrav Tekis-Bilflytt 1.3

Systemkrav Tekis-Bilflytt 1.3 Systemkrav 1. Systemkrav Systemkrav 2015-06-09 2 (8) Systemkrav 1. Dokumentet beskriver de krav som systemet ställer på maskinvara och programvara i de servrar och klientdatorer som ska användas för systemet.

Läs mer

Innehåll. Förändringar i v5.2

Innehåll. Förändringar i v5.2 Innehåll Innehåll... 2 Allmän information... 3 DuoSTATION Manager... 3 Ärendevyn... 3 Utrustningar... 3 Inventering... 3 Metering... 3 E-post... 3 IT Service Management... 3 SNMP... 4 Connections... 4

Läs mer

J Lundh. Kraven riktas mot linjechefer och datoranvändare. Linjechefer ansvarar för att reglerna är kända i organisationen.

J Lundh. Kraven riktas mot linjechefer och datoranvändare. Linjechefer ansvarar för att reglerna är kända i organisationen. Dokument typ Funktion Klassning Nr,16758.7,21 $6 Bilaga 4. 1 Gäller Utgivare Grupp System/Apparat 5 5' Giltig/Datum Utgåva Ersätter 1997-03-01 05 Utgåva 04 Titel 6lNHUKHWVUHJOHUYLGGDWRUDQYlQGQLQJ Text

Läs mer

Katastrofmedicinskt Centrum kmc_ra_06_086

Katastrofmedicinskt Centrum kmc_ra_06_086 Katastrofmedicinskt Centrum kmc_ra_06_086 Socialstyrelsen Enheten för Krisberedskap Att: Jonas Holst 2006-12-29 Redovisning av enkätresultat Information från ambulans vid daglig verksamhet och katastrof

Läs mer

Info till IT - dioevidence Nationell uppföljning inom sociala områden

Info till IT - dioevidence Nationell uppföljning inom sociala områden Info till IT - dioevidence Nationell uppföljning inom sociala områden Paketering 1 Ingående komponenter (filer): 1)En programfil dioevidence.exe 2) En textfil settings.txt 3) En Ikonfil för genvägen på

Läs mer

Uppföljning av verksamhetsplan för IT-avdelningen 2012 per april

Uppföljning av verksamhetsplan för IT-avdelningen 2012 per april HÖGSKOLAN I BORÅS VERKSAMHETSPLAN 1 Gemensamma förvaltningen IT-avdelningen Per Nilsson, IT-chef -05-25 Enhetschefen Gemensamma förvaltningen Uppföljning av verksamhetsplan för IT-avdelningen per april

Läs mer

FÖRBEREDANDE INSTÄLLNINGAR INFÖR SKYPE MÖTE SAMORDNAD VÅRD- OCH OMSORGSPLANERING

FÖRBEREDANDE INSTÄLLNINGAR INFÖR SKYPE MÖTE SAMORDNAD VÅRD- OCH OMSORGSPLANERING FÖRBEREDANDE INSTÄLLNINGAR INFÖR SKYPE MÖTE SAMORDNAD VÅRD- OCH OMSORGSPLANERING Innehåll sid. Förberedelser 3 Inställningar innan första mötet 4 Ljudinställningar 6 Kamerainställningar 7 Mötesinställningar

Läs mer

SÄKERHETSLÖSNINGAR TJÄNSTEFIERAD SÄKERHET

SÄKERHETSLÖSNINGAR TJÄNSTEFIERAD SÄKERHET SÄKERHETSLÖSNINGAR TJÄNSTEFIERAD SÄKERHET Tjänstefiering av säkerhet är ett kostnadseffektivt alternativ med lägre risk för dig som strävar efter att din kärnverksamhet ska kunna bedrivas utan driftstörningar.

Läs mer

Vabas Systemkrav

Vabas Systemkrav Vabas 2.7.1 Systemkrav Systemkrav 2017-11-29 2 (7) Systemkrav Vabas 2.7.1 Dokumentet beskriver de krav som systemet ställer på maskinvara och programvara i de servrar och klientdatorer som ska användas

Läs mer

Om du vill hitta tillbaka till din sektion klicka på fliken i huvudmenyn som heter organisation.

Om du vill hitta tillbaka till din sektion klicka på fliken i huvudmenyn som heter organisation. Lathund för medlemsregistret Det första ni skall göra Det första ni ska göra i systemet är att kontrollera att er sektions uppgifter är korrekta. Ni registrerar en huvudadress som all post skickas till.

Läs mer

ByggR Systemkrav

ByggR Systemkrav ByggR 1.7.1 Systemkrav Systemkrav 2018-04-26 SMS 2 (5) Systemkrav ByggR Dokumentet beskriver de krav som systemet ställer på maskinvara och programvara i de servrar och klientdatorer som ska användas för

Läs mer

Capitex dataservertjänst

Capitex dataservertjänst Capitex dataservertjänst Beskrivning Capitex dataservertjänst fungerar som en mellanhand för arbetet mellan klienterna och databasen. Detta reducerar frekvensen och storleken på den nätverkstrafik som

Läs mer

RIKTLINJE AVSEENDE SKYDDADE PERSONUPPGIFTER

RIKTLINJE AVSEENDE SKYDDADE PERSONUPPGIFTER RIKTLINJE AVSEENDE SKYDDADE PERSONUPPGIFTER KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: Biståndskontorets ledningsteam Ansvarig samt giltighetstid: 2017-05-26 Uppdaterad: 2016-05-26 POLICY Uttrycker ett övergripande

Läs mer

Att sätta upp en IPsec-förbindelse med mobil klient. Lisa Hallingström Paul Donald

Att sätta upp en IPsec-förbindelse med mobil klient. Lisa Hallingström Paul Donald Att sätta upp en IPsec-förbindelse med mobil klient Lisa Hallingström Paul Donald Table of Contents Att konfigurera Ingate Firewall/SIParator för IPsec-uppkopplingar från mobil klient...3 Certifikat...3

Läs mer

KLARA-manual. för Skövde kommunanvändare. Omvårdnadsförvaltningen. Arbetsgrupp: Andrea Eriksson, Carina Berg, Ewa Westerberg, Maria Mustonen

KLARA-manual. för Skövde kommunanvändare. Omvårdnadsförvaltningen. Arbetsgrupp: Andrea Eriksson, Carina Berg, Ewa Westerberg, Maria Mustonen Omvårdnadsförvaltningen Datum 2010-04-28 KLARA-manual för Skövde kommunanvändare Arbetsgrupp: Andrea Eriksson, Carina Berg, Ewa Westerberg, Maria Mustonen 2 (11) Innehåll Inkomna meddelanden... 3 Patientadministrering...

Läs mer

FMI Sökvägar och resurser INNEHÅLLSFÖRTECKNING. Datum: 2013-11-19 / 2014-09-01 / 2015-04-29 / 2016-01-25. FMI Sökvägar till resurser.

FMI Sökvägar och resurser INNEHÅLLSFÖRTECKNING. Datum: 2013-11-19 / 2014-09-01 / 2015-04-29 / 2016-01-25. FMI Sökvägar till resurser. FMI Sökvägar och resurser Datum: 2013-11-19 / 2014-09-01 / 2015-04-29 / 2016-01-25 Dokument: FMI Sökvägar till resurser.docx INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Information... 2 2 Personliga kataloger... 2 3 Gemensamma

Läs mer

ByggR Systemkrav

ByggR Systemkrav ByggR 1.7.0 Systemkrav Systemkrav 2017-01-25 SMS 2 (5) Systemkrav ByggR Dokumentet beskriver de krav som systemet ställer på maskinvara och programvara i de servrar och klientdatorer som ska användas för

Läs mer

Manual för version V2

Manual för version V2 Innehållsförteckning 1. Om 2. Installera Administration 3. Programmets skrivbord 4. Lägga upp din första kund 5. Kontaktpersoner 6. Besiktningsadresser 7. Kontrollpunkter/Besiktningspunkter 8. Koppla kontrollpunkter/besiktningspunkter

Läs mer

Tekniska anvisningar. Passersystem 2012-10-10

Tekniska anvisningar. Passersystem 2012-10-10 Tekniska anvisningar Passersystem 2012-10-10 1(10) 2(10) 2012-10-10 INNEHÅLLSFÖRTECKNING ALLMÄNT 4 ANLÄGGNINGENS UTFORMNING 5 OMFATTNING 5 SYSTEM OCH FUNKTIONER 6 CENTRALUTRUSTNING 8 KORTLÄSARE 8 PASSERKORT/TAGGAR

Läs mer

Användarmanual Pagero Connect 2.0

Användarmanual Pagero Connect 2.0 Användarmanual Pagero Connect 2.0 Innehåll 1. Grundläggande information... 3 1.1 Aktivera ditt Pagero Onlinekonto... 3 1.2 Ladda ner Pagero Connect 2.0... 3 1.3 Startsida... 4 1.4 Minimerad vy... 5 1.5

Läs mer

Avropsförfrågan från ramavtal

Avropsförfrågan från ramavtal Förfrågningsunderlag 2013-09-26 Upphandlande organisation Upphandling Jordbruksverket Avrop, Gemensamt Kursadministrationssystem (Ramavtal: "e-förvaltningsstödjande tjänster 2010", dnr: 93-69-09) Kjell

Läs mer

eklient Objekt 1 Livscykelplaner i Samverkan 2016-02-09 Livscykelplaner eklient 1.5

eklient Objekt 1 Livscykelplaner i Samverkan 2016-02-09 Livscykelplaner eklient 1.5 eklient Objekt 1 Livscykelplaner i Samverkan 2016-02-09 1 eklient Livscykelplan Revisionshistorik Datum Version Förändring 2014-04-25 0.96 Windows 7 SP1 som sekundärt OS från 1 okt 2015 2014-09-27 0.97

Läs mer

Regionkontor Avdelning Ekonomi

Regionkontor Avdelning Ekonomi Regionkontor Avdelning Ekonomi Ann Djerf Svensson 044-13 33 27, 070-551 15 35 ann.djerf-svensson@skane.se Datum 2006-01-10 Version 1.2 1 (4) Plusgirot In- och Utbetalningsfiler, i Region Skåne Ny hantering

Läs mer

SmiNet 2 Manual Webanmälan

SmiNet 2 Manual Webanmälan SmiNet 2 Manual Webanmälan SmiNet2 Manual 2005-06-14 Introduktion - Sidan 2 av 15 INTRODUKTION TILL WEB-GRÄNSSNITTET... 3 ANVÄNDARE/MÅLGRUPPER... 3 TILLGÅNG TILL SIDAN... 4 INLOGGNING TILL WEB-SIDAN...

Läs mer

Lathund för Kommun. Skapad för SAMSA av Lena Arvidsson & Marie Steffenburg Wennberg Version 2 2012-02-26

Lathund för Kommun. Skapad för SAMSA av Lena Arvidsson & Marie Steffenburg Wennberg Version 2 2012-02-26 KLARA SVPL Lathund för Kommun sid Bakgrund och beskrivning Inkomna meddelanden d Kvittera meddelande 5 Administrativt meddelande 6 Inkomna meddelanden Felsänt meddelande 7 Byt medverkande part 8 Lägga

Läs mer

Aktivera och använda EtherTalk för Mac OS 9.x

Aktivera och använda EtherTalk för Mac OS 9.x Macintosh "Krav" på sida 3-30 "Snabbinstallation från CD-skiva" på sida 3-30 "Aktivera och använda EtherTalk för Mac OS 9.x" på sida 3-30 "Aktivera och använda TCP/IP för Mac OS 9.x" på sida 3-31 "Aktivera

Läs mer

Riktlinje vid dödsfall i kommunal hemsjukvård.

Riktlinje vid dödsfall i kommunal hemsjukvård. Malmö stad Fastställd: 2001-10-15 Medicinskt ansvarig sjuksköterska Reviderad: 2010-04-29 Riktlinje vid dödsfall i kommunal hemsjukvård. Det finns ett antal regelverk som styr hur döden ska fastställas

Läs mer

Linuxadministration I 1DV417 - Laboration 4 Nätverk, DHCP, säkerhetskopiering, processhantering, Samba och NFS

Linuxadministration I 1DV417 - Laboration 4 Nätverk, DHCP, säkerhetskopiering, processhantering, Samba och NFS Linuxadministration I 1DV417 - Laboration 4 Nätverk, DHCP, säkerhetskopiering, processhantering, Samba och NFS Marcus Wilhelmsson marcus.wilhelmsson@lnu.se 18 februari 2014 Innehåll 1 Inledning och mål

Läs mer

Användarhandbok OE/OSSpeaker V.10.3

Användarhandbok OE/OSSpeaker V.10.3 Användarhandbok OE/OSSpeaker V.10.3 OESpeaker Version 10.3 OSSpeaker Version 10.3 Status: 26.2.2007 Innehållsförteckning Installation av programmet 2 Inknappning av onlinekontroller 2 Inmatning av biografier

Läs mer

Region Skåne Granskning av IT-kontroller

Region Skåne Granskning av IT-kontroller Region Skåne Granskning av IT-kontroller Per Stomberg Niklas Westerlund Deloitte AB Januari 2016 2 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 2. Inledning... 4 2.1 Bakgrund och syfte... 4 2.2 Revisionskriterier...

Läs mer

Åtkomst och användarhandledning

Åtkomst och användarhandledning Innehållsförteckning Problemspecifikation...1 Åtkomst och användarhandledning...2 Systembeskrivning...3 Lösningens begränsningar...5 Problem och reflektioner...6 Testkörning...7 Bilagor......Källkod...

Läs mer

7 Mamut Client Manager

7 Mamut Client Manager 7 Mamut Client Manager Tilläggsprodukten Mamut Client Manager består av programmen Client Start och Client Update. Med hjälp av Mamut Client Manager kan du från ett fönster öppna, uppdatera och administrera

Läs mer

Informationssäkerhet - Instruktion för förvaltning

Informationssäkerhet - Instruktion för förvaltning Informationssäkerhet - Instruktion för förvaltning Innehållsförteckning 1. INFORMATIONSSÄKERHET...3 2. ORGANISATION OCH ANSVAR INFORMATIONSSÄKERHET...4 2.1 KOMMUNSTYRELSEN... 4 2.2 NÄMND OCH BOLAG... 4

Läs mer

1. Revisionsinformation

1. Revisionsinformation 7.4.2 Systemkrav Systemkrav 2018-12-06 2 (27) Systemkrav 7.4.2 Dokumentet beskriver de krav som systemet ställer på maskinvara och programvara i de servrar och klientdatorer som ska användas för systemet.

Läs mer

IT-handbok Version 2014-1

IT-handbok Version 2014-1 Version 2014-1 Reviderad 2014-05-20 Version 2014-1 Sida 1 av 13 Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 4 2 IT-policy... 4 2.1 Syfte... 4 2.2 Riktlinjer... 4 2.3 Ansvar... 4 3 Teknisk miljö... 4 3.1 Klient...

Läs mer

Installation/Flytt av Rebus

Installation/Flytt av Rebus Installation/Flytt av Rebus 2015-05-11, Åbergs DataSystem AB En Microsoft SQL Server måste installeras på den nya servern. SQL Server bör installeras i mixed mode så att man kan förutom Windows auktorisation

Läs mer

Nyheter 3LPro 2015.Q3

Nyheter 3LPro 2015.Q3 INFORMATION FRÅN VITEC VITEC Nyheter 3LPro 2015.Q3 Nyhetsdokument VITEC Affärsområde Fastighet www.vitec.se infofastighet@vitec.se Växel 090-15 49 00 GÖTEBORG: REDEG 1 B, 426 77 V. FRÖLUNDA KALMAR: SVENSKNABBEVÄGEN

Läs mer

Rekommendationer teknisk lösning_samsa_ ver

Rekommendationer teknisk lösning_samsa_ ver Rekommendationer teknisk lösning_samsa_ ver 1.2 2019-02-12 Funktionskoordinator SAMSA VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN Innehåll Rekommendationer teknisk lösning... 2 Minsta krav för en klientdator... 2 Processor...

Läs mer

MANUAL NETALERT FÖR ANDROID VERSION 3.3 WWW.NETALERT.SE

MANUAL NETALERT FÖR ANDROID VERSION 3.3 WWW.NETALERT.SE MANUAL NETALERT FÖR ANDROID VERSION 3.3 Installation Hämta och installera NetAlert till din telefon från Android market. Följ därefter instruktionerna under Första gången. Vad är NetAlert? NetAlert är

Läs mer

IT-bilaga Hälsoval 2016

IT-bilaga Hälsoval 2016 Central Förvaltning Medicinsk Teknik och IT Benämning IT-bilaga Hälsoval Utskriftsdatum Beteckning/diarienr 2015-08-20 LD15/02085 IT-bilaga Hälsoval 2016 Landstinget Dalarna Datum: 2015-09-30 Aktuell version:

Läs mer

ByggR 2.0. Systemkrav

ByggR 2.0. Systemkrav 2.0 Systemkrav Systemkrav 2019-03-14 SMS 2 (5) Systemkrav Dokumentet beskriver de krav som systemet ställer på maskinvara och programvara i de servrar och klientdatorer som ska användas för systemet. Nedan

Läs mer

Kvalitetsregister & legala förutsättningar. Moa Malviker Wellermark, Jurist SKL, Landstingsjurist LiÖ

Kvalitetsregister & legala förutsättningar. Moa Malviker Wellermark, Jurist SKL, Landstingsjurist LiÖ Kvalitetsregister & legala förutsättningar Moa Malviker Wellermark, Jurist SKL, Landstingsjurist LiÖ Vad är ett kvalitetsregister i lagen? - Samling av uppgifter om individer (personuppgifter) för syftet

Läs mer

Landstingets IT-Service Helårsbedömning 2002-08

Landstingets IT-Service Helårsbedömning 2002-08 IT -chef 05-07-26 1(5) Landstingsstyrelsen Landstingets IT-Service Helårsbedömning 2002-08 Kundperspektivet Landstingets IT-Service, LIS, har två övergripande uppdrag: Ansvara för drift, förvaltning och

Läs mer

Vabas 2.7. Systemkrav

Vabas 2.7. Systemkrav Vabas 2.7 Systemkrav Systemkrav 2016-05-20 2 (7) Systemkrav Vabas 2.7 Dokumentet beskriver de krav som systemet ställer på maskinvara och programvara i de servrar och klientdatorer som ska användas för

Läs mer

Diarienr. HUVUDKONTORET MiT-ENHETEN. IT-bilaga Hälsoval. Landstinget Dalarna. Version: 1.1 Versionsdatum: 2012-08-23

Diarienr. HUVUDKONTORET MiT-ENHETEN. IT-bilaga Hälsoval. Landstinget Dalarna. Version: 1.1 Versionsdatum: 2012-08-23 HUVUDKONTORET MiT-ENHETEN IT-bilaga Hälsoval Landstinget Dalarna : 1.1 sdatum: IT-bilaga Hälsoval sdatum 2 (8) Dokumenthistorik Datum Beskrivning Författare 2009-12-10 0.1 Första mall Agneta / Gunilla

Läs mer

Handledning Master Befolkning inkl. listning av invånare inom Hälsoval Gävleborg

Handledning Master Befolkning inkl. listning av invånare inom Hälsoval Gävleborg Upprättare: Bruno Mild Granskare: Fastställare: Revisionsnr Diarienr. 0.99 Fastställandedatum Giltigt t.o.m. Tills vidare 1() inkl. listning av invånare inom Hälsoval Gävleborg Innehåll 1 Syfte och omfattning...

Läs mer

Systemkrav. www.hogia.se/approval. Systemkrav för Hogia Approval Manager. Gäller från och med programversion 2012.1

Systemkrav. www.hogia.se/approval. Systemkrav för Hogia Approval Manager. Gäller från och med programversion 2012.1 Systemkrav Systemkrav för Hogia Approval Manager Gäller från och med programversion 2012.1 För produkten Hogia Approval Manager gäller samma systemkrav som för ekonomisystemet, med vissa tillägg. Tilläggen

Läs mer

Systemkrav och tekniska förutsättningar

Systemkrav och tekniska förutsättningar Systemkrav och tekniska förutsättningar Hogia Webbrapporter Det här dokumentet går igenom systemkrav, frågor och hanterar teknik och säkerhet kring Hogia Webbrapporter, vilket bl a innefattar allt ifrån

Läs mer

Detta dokument beskriver it-säkerheten i RAMBØLLs it-system SurveyXact och Rambøll Results.

Detta dokument beskriver it-säkerheten i RAMBØLLs it-system SurveyXact och Rambøll Results. IT SÄKERHET Datum 2012-06-18 Från Jesper Balman Gravgaard Översättning Åsa Karlsson 1. Inledning Detta dokument beskriver it-säkerheten i RAMBØLLs it-system SurveyXact och Rambøll Results. Datum 2012-06-18

Läs mer

För installationer av SQL Server som inte görs från Hogias installation måste följande inställningar göras:

För installationer av SQL Server som inte görs från Hogias installation måste följande inställningar göras: Systemkrav 2009 Gäller från och med programversion 2009.2 Avser enanvändarinstallation i Hogias ekonomisystem. Systemkraven specificerar de miljöer och förutsättningar som programvaran är testad i och

Läs mer

PRISLISTA. Senast uppdaterad: 2015-01-20

PRISLISTA. Senast uppdaterad: 2015-01-20 PRISLISTA Senast uppdaterad: 2015-01-20 - 2 (6) - Utskrift: 2015/01/20 1 Processtöd och konsultation 1.1 Introduktionsseminarium processtöd (strategi och genomförande) imcode Partner AB har under flera

Läs mer

Instruktion för fotohantering i. TakeCare. och TakeCare-Picsara. för case-användare

Instruktion för fotohantering i. TakeCare. och TakeCare-Picsara. för case-användare 1 (24) Instruktion för fotohantering i TakeCare och TakeCare-Picsara för case-användare HSF/MIT Version 1.03 2 (24) Innehåll Inledning... 3 Hantering:... 3 Säkerhetskopiering:... 3 Support... 3 Från patientkontakt

Läs mer

GIT L0002B INTRODUKTION TILL PROGRAMMERING OCH C# Information inför kursstart

GIT L0002B INTRODUKTION TILL PROGRAMMERING OCH C# Information inför kursstart GIT L0002B INTRODUKTION TILL PROGRAMMERING OCH C# Information inför kursstart Innehåll Registrering 2 Kursplan 2 Schema 2 Föreläsningar 2 Laborationer 2 Examination 2 Litteratur 3 Alernativ litteratur

Läs mer

Vårdfaktura lathund för Vårdgivare

Vårdfaktura lathund för Vårdgivare 1 (23) Vårdfaktura lathund för Vårdgivare 2 (23) INTRODUKTION... 3 ATT KOMMA IGÅNG... 3 HJÄLP... 3 SUPPORT... 3 ATT ORIENTERA SIG I SYSTEMET... 3 SÄKER INLOGGNING MED ETJÄNSTEKORT... 4 Kortläsare... 4

Läs mer

Metodstöd www.informationssäkerhet.se 2

Metodstöd www.informationssäkerhet.se 2 Övervaka www.informationssäkerhet.se 2 Upphovsrätt Tillåtelse ges att kopiera, distribuera, överföra samt skapa egna bearbetningar av detta dokument, även för kommersiellt bruk. Upphovsmannen måste alltid

Läs mer

Utredning om införande av digital nämndhantering för socialnämnden

Utredning om införande av digital nämndhantering för socialnämnden 6:1 6:2 6:3 6:4 6:5 Socialkontoret Dnr SN/2015:772-036 Administrativa enheten 2015-11-11 1/6 Handläggare Charlotte Arnell Tel. 0152-291 66 Utredning om införande av digital nämndhantering för socialnämnden

Läs mer