Handikappolitiskt program för Kalmar kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Handikappolitiskt program för Kalmar kommun"

Transkript

1 ALLA LIKA Handikappolitiskt Program Handikappolitiskt program för Kalmar kommun Policy och åtgärdsplan En kommunal handlingsplan baserad på FN:s standardregler. Planen ska göra det möjligt för alla, oavsett funktionshinder, att delta på likvärdiga villkor i Kalmars samhällsliv. Kalmar kommun Kommunledningskontoret

2 Innehållsförteckning FÖRORD...4 BAKGRUND...4 Varför behövs ett handikappolitiskt program?... 4 Riksdagens proposition... 6 Beslut i kommunstyrelsen... 6 SYFTE...7 MÅL...7 AVGRÄNSNINGAR...7 SAMMANFATTNING...8 PROJEKTORGANISATION...10 ÅTGÄRDSFÖRSLAG...11 Regel 1 Ökad medvetenhet Regel 2 Medicinsk vård och behandling Regel 3 Rehabilitering Regel 4 Stöd och service Regel 5 Tillgänglighet Regel 6 Utbildning Regel 7 Arbete Regel 9 Familjeliv och personlig integritet Regel 10 Kultur (50)

3 Regel 11 Rekreation och idrott Regel 12 Religion Regel 13 Kunskap och forskning Regel 14 Policy och planering Regel 18 Handikapporganisationer Regel 19 Personalutbildning Regel 20 Nationell granskning och utvärdering Regel 22 Internationellt samarbete BARN- OCH UNGDOMSPERSPEKTIVET...48 Senaste revidering /Y.Wallin 3 (50)

4 Förord Sedan januari månad 2003 har en projektgrupp och sex arbetsgrupper arbetat med det handikappolitiska programmet. Alla kommunala förvaltningar/bolag har utsett representanter liksom totalt 14 handikapporganisationer. Bakgrund Varför behövs ett handikappolitiskt program? Under de senaste årtiondena har betydande ansträngningar gjorts på handikappområdet runt om i världen. Sverige har haft en världsledande roll i arbetet med att förbättra villkoren för personer med funktionshinder men vi är numera passerade av andra länder när det gäller exempelvis lagstiftning mot diskriminering och satsningar på en ökad fysisk tillgänglighet. Generellt sett så har personer med funktionshinder sämre levnadsvillkor än andra. Detta gäller såväl i Sverige som i andra länder. Ett handikappolitiskt program ska bidra till att skapa bättre möjligheter till delaktighet och jämlikhet för alla personer med någon form av funktionshinder. 4 (50)

5 Grundläggande begrepp År 1980 antog Världshälsoorganisationen (WHO) en internationell klassificering av begreppen Skada eller sjukdom Funktionshinder och handikapp Begreppen anger en precis men samtidigt flexibel inställning. Genom skada eller sjukdom kan en funktionshinder uppstå. Funktionshinder Begreppet innefattar ett stort antal olika funktionshinder. Personer kan ha fysiska, psykiska eller begåvningsmässiga funktionshinder på grund av skador och sjukdomar. Funktionshinder kan exempelvis uppstå på grund av syn- eller hörselproblem, medicinska tillstånd, elöverkänslighet eller psykiska sjukdomar. Sådana skador eller tillstånd kan vara av bestående eller övergående natur. Handikapp Begreppet avser förlust eller begränsning av möjligheter att delta i samhällslivet på samma sätt som andra personer. Handikapp beskriver mötet mellan personer med funktionshinder och omgivningen. Syftet är att fästa uppmärksamheten på brister i miljön och inom olika samhällsområden, exempelvis brister i information, kommunikation och tillgänglighet, som hindrar personer med funktionshinder från att delta på likvärdiga villkor i samhällslivet. Ordet handikapp belyser samspelet mellan förhållanden och förväntningar på samhället och den enskilda människans förmåga. Begreppet handikapp är beroende av den enskildes relationer till sin omgivning och är alltså inget definitivt begrepp som kan fastställas en gång för alla. En synskadad person är exempelvis mindre handikappad om information finns tillgänglig på inläst kassett än om den bara finns i form av vanlig tryckt text En avfasad trottoarkant vid ett övergångsställe gör en rullstolsburen person mindre handikappad än om trottoarkanten är tvär Allergisanerade lokaler med god ventilation botar inte allergin, men gör det möjligt för en allergiker att vistas i sådana lokaler. Samma funktionshinder kan ge handikapp av helt olika slag hos olika individer beroende på i vilket sammanhang den påverkar livsföringen En viktig konsekvens av detta resonemang är att det i många fall går att påverka graden av handikapp även om det inte går att göra något åt skadan eller funktionshinder. Rehabilitering och anpassning av den fysiska miljön är viktiga faktorer för att reducera den enskildes handikapp. 5 (50)

6 Det är viktigt att poängtera att förändringar som görs i samhället för att underlätta för en viss form av funktionshinder inte alls är bra för andra. Exempel på detta är de elöverkänsliga som har svårt att nyttja offentliga platser som exempelvis bibliotek, simhallar eller teatrar. De är exempel på lokaler där det förekommer datorer, hörslingor eller att de är belysta med så kallad god belysning ofta i form av lågenergilampor. Andra exempel kan vara kollektiva färdmedel som tåg och buss. Nyare bussar är utrustade med elektronisk utrustning för att kunna sänka bussen så att en rörelsehindrad person ska kunna stiga på. Annat hinder kan vara kantsten (4 cm) som är markering för synskadade vid övergångsställen vilket utgör hinder för personer med rollator. Riksdagens proposition Riksdagen antog den 31 maj år 2000 propositionen Från patient till medborgare en nationell handlingsplan för handikappolitiken. Beslutet innebar ett principiellt viktigt steg för den svenska handikappolitiken. Målet är ett samhälle som gör det möjligt för alla personer med funktionshinder att bli fullt delaktiga i samhällslivet. Handikapperspektivet ska genomsyra alla samhällssektorer och diskriminering av personer med funktionshinder ska bekämpas. Beslutet innebär också att vi nu har en nationell plan för hur samhället ska nå detta mål. I regeringsförklaringen 1999 slog regeringen fast att hindren för funktionshindrades rätt att delta fullt ut i samhället ska rivas. Riktlinjerna i FN: s standardregler för att tillförsäkra personer med funktionshinder delaktighet och jämlikhet ska vara vägledande. Personer med funktionshinder har samma värde som andra och är medborgare med lika rättigheter och skyldigheter som andra medborgare. En funktionshinder blir ett handikapp först när individen möter brister i en miljö eller i en verksamhet. De nationella målen för handikappolitiken innebär att det handikappolitiska arbetet tydligare ska inriktas på att förändra våra attityder samt undanröja hindren för funktionshindrades rätt till full delaktighet i samhället. Beslut i kommunstyrelsen Kommunstyrelsen beslutade att det under år 2003 ska upprättas ett förslag till handikappolitiskt program för Kalmar kommun. Under projektets gång har en ny upplaga av Kalmar kommuns politiska riktlinjer för utarbetats. Riktlinjerna är ett övergripande styrdokument för hela kommunen och bygger på en bred samverkan mellan socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet. Här har man tydligt angivit kommunens mål och ambitioner med att skapa en öppen kommun för personer med funktionshinder. 6 (50)

7 Syfte Syftet med det handikappolitiska programmet är att ge alla kommuninvånare möjlighet till full delaktighet och jämlikhet oavsett funktionshinder. Bemötandet ska förbättras i form av ändrade attityder för att ge alla barn, ungdomar och vuxna lika värde. Det handikappolitiska programmet ska vara styrande och vägledande för olika åtgärder inom Kalmar kommuns samtliga verksamheter och komplettera gällande lagstiftning på området. Programmet ska även stimulera intresset för handikappfrågor och höja kommunens ambitionsnivå genom att identifiera och påskynda angelägna åtgärder. Mål Hinder ska undanröjas så att det blir möjligt för alla oavsett funktionshinder att bli fullt delaktiga i samhällslivet Kunskapen om och förståelsen för levnadsförhållanden för personer med funktionshinder ska ökas så att positiva attityder skapas I allt politiskt arbete ska handikappaspekter tas med som en naturlig del Informera invånare och utbilda anställda så att vi kan förbättra bemötandet mot personer som har funktionshinder Följa de politiska riktlinjerna Avgränsningar Programmet redovisar både konkreta åtgärder och långsiktiga ambitioner på handikappområdet. Det ersätter eller förändrar inte gällande lagstiftning inom området. Programmet spänner över Kalmar kommuns samtliga verksamhetsområden och omfattar i första hand generella åtgärder. I åtgärdsförslagen har finansieringskostnad endast redovisats till viss del beroende på att projektet saknat resurser att genomföra kostnadsberäkningar för samtliga förslag. Bild: Rådhusets entré Bild: Stadshusets entré, från gården Bildtext: Ett gammalt hus behöver inte betyda att tillgängligheten är dålig. Här ovan finns ett dåligt och ett bra exempel på hur tillgänglighet till två av Kalmars gamla hus kan vara. 7 (50)

8 Sammanfattning FN: s standardregler (Agenda 22) har varit utgångspunkten för det lokala arbetet med det handikappolitiska programmet. Handikappförbundens samarbetsorgan (HSO) har, på nationell nivå, utarbetat förslag till hur en kommun kan ta fram ett handikappolitiskt program. I Kalmar har vi valt att följa detta. Den nationella handlingsplanen för handikappolitiken Från patient till medborgare har nyligen följts upp av regeringen och har i tillämpliga delar varit vägledande för det lokala arbetet vilket nu är slutfört. En av ambitionerna har varit att, i lämplig omfattning, integrera arbetet med andra pågående programarbeten exempelvis barnkonventionen, diskrimineringsfrågor, folkhälsoarbetet, projekt stadsförnyelse och bostadsförsörjningsprogrammet. Vi har gjort en kort sammanfattning av det huvudsakliga innehållet i respektive huvudområde enligt nedan. Ökad medvetenhet Programmet tar inledningsvis upp åtgärdsförslag som syftar till att öka medvetenheten hos allmänheten om vad det innebär att ha ett funktionshinder och vad kommunen föreslås göra för att den kommunala informationen ska bli mer tillgänglig för personer med funktionshinder. Vård och behandling Vad det gäller vård och behandling, så föreslås i programmet att klarlägganden ska göras så att ansvarsfördelningen mellan kommunen och landstinget Kalmar län blir tydligare. Tillgänglighet Under arbetet med det handikappolitiska programmet har det visat sig att det finns brister i den fysiska tillgängligheten både vad det gäller den yttre och inre miljön i kommunens lokaler. Den begränsade kartläggning som genomförts visar att en fullständig inventering är nödvändig för att en åtgärdsplan ska kunna upprättas och bristerna successivt avhjälpas fram till år Kostnaderna för att åtgärda dessa brister har projektgruppen inte haft möjlighet att beräkna. Projektgruppen föreslår att respektive förvaltning ska: upprätta en genomförandeplan som läggs in i den ekonomiska planeringen göra en beräkning av kostnaderna för åtgärderna och prioritera genomförandet i sin ekonomiska planering Kultur samt rekreation och idrott För att förbättra möjligheterna för funktionshindrade att delta i kommunens kultur- och rekreationsutbud föreslås ett antal olika förbättringar både vad det gäller lättillgänglig information och möjligheter att konkret kunna delta i de aktiviteter man önskar. Barn- och ungdomsperspektiv Ett antal barn/ungdomar med funktionshinder har bidragit med synpunkter som belyser de brister som yngre personer stöter på i samhället och i slutet av rapporten finns dessa med som åtgärdsförslag. 8 (50)

9 Samråd Programförslaget har varit föremål för samråd. Kommunens nämnder och bolag, handikapporganisationer, landstinget Kalmar län m.fl. har haft tillfälle att yttra sig. Inkomna synpunkter redovisas i en separat sammanställning som finns på kommunledningskontoret. Några av de inkomna synpunkterna har även resulterat i nya åtgärdsförslag och ligger med som bilaga. Den projektgrupp som haft i uppdrag att ta fram det Handikappolitiska programmet för Kalmar kommun överlämnar härmed enligt Kommunfullmäktige beslutade åtgärder. Kerstin Björklund Projektledare Yvonne Wallin Projektsamordnare Christina Karlberg Informationsenheten Jan-Ingemar Lundström Kultur- och fritidsförvaltningen Jörgen Kroon Kalmar Handikappsamverkan Cecilia Frid Omsorgsförvaltningen Birger Bernsveden Omsorgsförvaltningen Gunilla Mellstrand Samhällsbyggnadskontoret Tommy Polteg Samhällsbyggnadskontoret Peter Borgebäck Gatu- och parkkontoret 9 (50)

10 Projektorganisation Projektorganisationen upprättades under hösten 2002 och består av: Styrgrupp Projektledare Projektsamordnare Projektgrupp Kommunstyrelsens arbetsutskott Kerstin Björklund, kommunledningskontoret Yvonne Wallin, kommunledningskontoret Birger Bernsveden, Omsorgsförvaltningen Cecilia Frid, Omsorgsförvaltningen Christina Karlberg, Informationsenheten Gunilla Mellstrand, Samhällsbyggnadskontoret Jan-Ingemar Lundström, Kultur- och fritidsförvaltningen Jörgen Kroon, Kalmar Handikappsamverkan Peter Borgebäck, Gatu- och parkkontoret Tommy Polteg, Samhällsbyggnadskontoret Förvaltningar, bolag och handikapporganisationer Anki Lindahl, Lindöskolan Ann-Helen Nilsson, Elöverkänsligas förbund Anna Hjukström-Elmqvist, Kalmar Vatten och Renh. AB Birgitta Agnesson, Kunskapsnavet Björn Adolfsson, Fastighets- och inköpskontoret Christer Björkström, Riksföreningen hjärnkraft i Kalmar län Christer Erlandsson, Gymnasiesärskolan Christina Johansson, Neurologiskt Handikappades Riksförb. Eleonor Wilhelmsson, Södermöre kommundel Gun-Britt Limseth, Celiakiföreningen i Kalmar län Gunilla Belwin, Elöverkänsligas förbund Gunilla Ekstam, Graninge, Kalmar Energi AB Hans Blomgren, Kalmarbygdens FUB Inger Nilsson, Hamnförvaltningen Jan Skoglund, Kalmaravdelningens Epilepsiförening Jan-Olof Kennberg, Barn- och ungdomsförvaltningen samt Hörselskadades förening (HRF) Jenny Roloff, Destination Kalmar AB Lars Bergström, Kommunledningskontoret Lena Edvardsson, RBU Kalmar län Lilian Akthagen, Föreningen Autism Lise-Lott Walfridsson, Reumatikerföreningen Kalmar Margit Hoffman, RTP Trafik & polioskadades förening Mats Berglund, Socialförvaltningen Per Holm, Kalmarhem AB Per-Erik Strömberg, SLF, Laryngföreningen i Kalmar län Siv Karlsson, Riksförbundet mag- & tarmsjuka i Kalmar Sven Herbertsson, KIFAB Tommy Josefsson, Kalmar Slott AB (ersättare) Ulla Skoglund, Kalmaravdelningens Epilepsiförening Urban Algotsson, Synskadades förening 10 (50)

11 Åtgärdsförslag Regel 1 Ökad medvetenhet Kalmar kommuns policy: Kalmar kommun ska aktivt verka för att öka medvetenheten i samhället om personer med funktionshinder, om deras rättigheter, deras behov och möjligheter och om vad de kan bidra med. Information som utformas av Kalmar kommun ska vara anpassad efter olika målgruppers behov och möjligheter att tillgodogöra sig information. Åtgärd 1:1.1 Informationsutbudet till personer som har svårt att ta till sig skrivet material, exempelvis grupperna synskadade, dövblinda, döva och hörselskadade, utvecklingsstörda samt dyslektiker är bristfälligt. Riktlinjer ska upprättas med uppgifter om hur olika informationsmaterial ska behandlas, vem som ska överföra materialet till rätt media (även Lättläst svenska) samt hur materialet ska distribueras till olika målgrupper. Invånare och besökare med funktionshinder i Kalmar kommun Tidsplan: Klart våren 2005 Finansiering: Respektive förvaltning och bolag, kostnad ca kr Ökad tillgänglighet till kommunal information och kommunala handlingar för personer med funktionshinder samt för andra grupper Informationsenheten tillsammans med förvaltningar och kommunala bolag Åtgärd 1:1.2 För att öka medvetenheten hos allmänheten om vad funktionshinder är samt att undanröja negativa attityder om funktionshinder, så ska i minst ett nummer per år, lyfta fram personer som har någon form av funktionshinder. Tidsplan: Finansiering: Invånare i Kalmar kommun Start våren 2005, därefter årligen återkommande Informationsenheten Ökad medvetenhet om funktionshinder Informationsenheten i samråd med förvaltningar/bolag 11 (50)

12 Åtgärd 1:2.1 Som en del i arbetet med att öka medvetenheten hos allmänheten bör fastighetsägare och näringsidkare i Kalmar informeras/involveras för att, dels få till stånd ett förändrat synsätt på funktionshinder, dels för att undanröja enkla hinder i och utanför affärslokaler, restauranger och andra offentliga miljöer där inte kommunen är fastighetsägare med hänvisning till bl.a. PBL (plan- och bygglagen). Kommunen ska genomföra en informationskampanj under en femårsperiod riktad till fastighetsägare och näringsidkare för att de ska beakta de funktionshindrades behov, framför allt i form av tillgängligheten. Tidsplan: Finansiering: Fastighetsägare och näringsidkare i Kalmar Start våren 2005, därefter med årlig uppföljning ca kr Ökad tillgänglighet för funktionshindrade samt ökad medvetenhet hos fastighetsägare och näringsidkare Informationsenheten i samråd med Samhällsbyggnadskontoret, Gatu- och parkkontoret Åtgärd 1:7 Informationen om kommunens möjligheter att ge stöd och service till personer med funktionshinder är bristfällig. För närvarande pågår ett arbete hos omsorgsförvaltningen med att ta fram en broschyr med information om rätten att få en individuell plan enligt LSS upprättad. Ovanstående arbete är ett bra exempel, men behovet av information om kommunens olika insatser för målgrupperna är stort. Därför ska befintliga informationsrutiner ses över. Tidsplan: Finansiering: Personer med funktionshinder Start våren 2005 och därefter kontinuerligt Inom befintlig budget Öka medvetenheten om den enskildes rättigheter och möjligheter Omsorgsförvaltningen, Södermöre kommundel i samarbete med Informationsenheten 12 (50)

13 Åtgärd 1:8 Landstinget Kalmar län har ett stort ansvar för att öka kunskapen om olika funktionshinder. Kalmar kommun har också ett ansvar inom detta område. Kalmar kommun ska aktivt arbeta för att öka kunskapen hos allmänheten om funktionshinder/handikapp och särskilt uppmärksamma mindre kända funktionshinder/handikapp som inte syns. Allmänheten Tidsplan: Klart 2005 Öka kunskapen om olika funktionshinder/handikapp, särskilt dolda Omsorgsförvaltningen, Södermöre kommundel tillsammans med Informationsenheten 13 (50)

14 Regel 2 Medicinsk vård och behandling Kalmar kommuns policy: Kalmar kommun ska inom sitt ansvarsområde, svara för att effektiv medicinsk vård och behandling finns tillgänglig för personer med funktionshinder. Kalmar kommun ansvarar upp till sjuksköterskenivå för att en effektiv vård och behandling finns tillgänglig för personer med funktionshinder i särskilt boende enligt SoL (Socialtjänstlagen), bostad med särskild service och daglig verksamhet enligt LSS (lag om stöd och service till vissa funktionshindrade), samt medverkar till att personer med funktionshinder kommer i kontakt med övrig sjukvård. Åtgärd 2:1 Personer med funktionshinder möter ofta hinder på grund av att ansvarsfördelningen mellan kommunen och landstinget Kalmar län är otydlig. Kalmar kommun ska tillsammans med landstinget Kalmar län klarlägga organisation och ansvarsfördelning mellan de båda huvudmännen avseende medicinsk vård och behandling och göra denna tydlig och lätt tillgänglig för personer med funktionshinder. Personer med funktionshinder som är i behov av medicinsk vård och behandling Tidsplan: Klart 2005 Finansiering: Inom befintlig budget Tydliggöra ansvarsfördelningen mellan kommunen och landstinget Kalmar län och undvika att personer med funktionshinder hamnar mellan stolarna Omsorgsförvaltningen Södermöre kommundel och landstinget Kalmar län 14 (50)

15 Regel 3 Rehabilitering Kalmar kommuns policy: Kalmar kommun ska inom sitt ansvarsområde, se till att rehabilitering erbjuds för personer med funktionshinder för att kunna uppnå och behålla största möjliga självständighet och funktionsförmåga. Kalmar kommun ansvarar för att habilitering och rehabilitering finns tillgänglig för personer med funktionshinder i särskilt boende enligt SoL, bostad med särskild service och daglig verksamhet enligt LSS, samt medverkar till att personer med funktionshinder kommer i kontakt med primärvård och specialistvård. Åtgärd 3:1 Personer med funktionshinder möter ofta hinder på grund av att ansvarsfördelningen/ information om ansvarsfördelningen mellan kommunen och landsting Kalmar län är otydlig. Kalmar kommun ska tillsammans med landstinget Kalmar län klarlägga organisation och ansvarsfördelning mellan de båda huvudmännen avseende rehabilitering och habilitering och göra denna tydlig och lätt tillgänglig för personer med funktionshinder. Personer med funktionshinder som är i behov av rehabilitering och habilitering Tidsplan: Klart 2005 Tydliggöra ansvarsfördelningen mellan kommunen och landstinget Kalmar län och undvika att personer med funktionshinder hamnar mellan stolarna Omsorgsförvaltningen, Södermöre kommundel och landstinget Kalmar län 15 (50)

16 Åtgärd 3:2 Behovet av behandlingsbad för personer i bostad med särskild service och daglig verksamhet enligt LSS är större än tillgången på bassängtider. Många personer med funktionshinder kan inte besöka Äventyrsbadet och avgiften vid behandlingsbaden är cirka kr/timme för dem som vill hyra bassängerna på kvällstid eller helger, vilket är för dyrt för den enskilde. För grupper med vissa funktionshinder är behovet av behandlingsbad stort för att kunna leva ett så normalt liv som möjligt. För dessa grupper är det angeläget att även få möjlighet att kunna nyttja behandlingsbadet utan remiss från landstinget Kalmar län. Omsorgsförvaltningen ska tillsammans med landstinget Kalmar län se över avtalet mellan Kalmar kommun och landstinget avseende behandlingsbadet vid Norrlidshemmet, samt se över avgiften för den enskilde. Vid fastställande av avgift ska strävan vara att gruppers/enskilda personers möjligheter att nyttja badet inte ska försämras. Personer i bostad med särskild service och daglig verksamhet samt andra grupper som är i behov av behandlingsbad Tidsplan: Klart 2005 Öka tillgängligheten till Norrlidshemmets behandlingsbad Omsorgsförvaltningen 16 (50)

17 Regel 4 Stöd och service Kalmar kommuns policy: Kalmar kommun bör garantera utvecklingen av och tillgången till stöd och service, inbegripet sådana hjälpmedel som bidrar till att personer med funktionshinder kan bli mer oberoende i det dagliga livet och utöva sina rättigheter. Åtgärd 4:1 Flera yngre personer med funktionshinder som inte omfattas av LSS upplever ofta att kommunens stöd och service inte utformas efter den enskildes individuella behov och levnadssituation. Omsorgsförvaltningen ska särskilt uppmärksamma behovet och utformningen av insatser till yngre personer med funktionshinder som inte omfattas av LSS. Omsorgsförvaltningen ska utreda möjligheten att avsätta tid för särskilda biståndshandläggare att enbart arbeta med yngre personer som har funktionshinder. Yngre personer med funktionshinder som inte omfattas av LSS Tidsplan: Klart 2005 Öka kunskapen om yngre personer med funktionshinder och deras behov av stöd och service Omsorgsförvaltningen och Södermöre kommundel Åtgärd 4:2 Idag saknas en kontinuerlig information om hur personer med funktionshinder upplever omsorgsförvaltningens stöd och service. Omsorgsförvaltningen ska genomföra brukarundersökningar vartannat år (enligt måldokument) för att få information om kvalitén och kvantiteten av kommunens stöd och service till personer med funktionshinder. Tidsplan: Finansiering: Personer med funktionshinder Start 2005 och därefter vartannat år Inom befintlig budget Säkerställa kvalitén på kommunens stöd och service till personer med funktionshinder Omsorgsförvaltningen och Södermöre kommundel 17 (50)

18 Åtgärd 4:3 Många personer med funktionshinder har svårt att få bra och tydlig information om vad det finns för hjälpmedel att tillgå. Kalmar kommun ska inom sitt ansvarsområde (personer i särskilt boende enligt socialtjänstlagen och bostad med särskild service samt daglig verksamhet enligt LSS), informera om hjälpmedel och bostadsanpassningsbidrag. Informationen ska även läggas ut på kommunens hemsida samt om möjligt bygga en länk till Landstingets hjälpmedelsinformation. Personer med funktionshinder Tidsplan: Klart 2005 Förbättra och tydliggöra informationen kring hjälpmedel och bostadsanpassningsbidrag Omsorgsförvaltningen och Södermöre kommundel i samråd med Landstinget Kalmar län Åtgärdsförslag 4:4 Döva personer i äldreboende kan bli isolerade om det inte finns någon annan döv person att kommunicera med alternativt att personalen inte kan teckenspråk. Det redovisade önskemålet översändes till omsorgsnämnden och Södermöre kommundelsnämnd för utredning och ställningstagande. Döva/hörselskadade personer med behov av särskilt boende Tidsplan: Klart 2006 Finansiering: Inom befintliga budgetramar Möjlighet för döva äldre att bo i särskilt boende och kunna kommunicera med andra på samma villkor som hörande Omsorgsnämnden och Södermöre kommundelsnämnd 18 (50)

19 Åtgärdsförslag 4:5 Döva personer med hemtjänst har svårt att kommunicera med anställd personal om dessa inte kan teckenspråk. Ge omsorgsnämnden och Södermöre kommundelsnämnd i uppdrag att utreda möjligheten att personal utbildad i teckenspråk, i större utsträckning arbetar hos döva personer i ordinärt boende med hemtjänst. Det skulle även innebära en kvalitetshöjning om döva personer får möjlighet till anställning som hemtjänstpersonal hos döva omsorgstagare. Döva personer med behov av hemtjänst Tidsplan: Klart 2006 Finansiering: Inom befintliga budgetramar Möjlighet för döva äldre att bo kvar hemma med hemtjänst och kunna kommunicera med personalen på samma villkor som hörande Omsorgsnämnden och Södermöre kommundelsnämnd Åtgärdsförslag 4:6 Inköp och hantering av olika hjälpmedel, material och utrustning finns idag på flera av kommunens förvaltningar, såsom fastighets- och inköpskontoret, gatu- och parkkontoret, kultur- och fritidsförvaltningen, samhällsbyggnadskontoret, Södermöre kommundel samt omsorgsförvaltningen. I bland annat Kristianstad kommun ligger ansvaret på en enda förvaltning tekniska nämnden. Detta ger en god överblick och underlättar hanteringen av denna typ av frågor. För att få en bättre överblick samt en effektivare och bättre service anser Samhällsbyggnadsnämnden att ansvaret för införskaffandet och hanteringen av hjälpmedel ska samlas på en förvaltning Fastighets- och inköpskontoret. De har goda och utarbetade upphandlingsrutiner och nätverk samt den kunskap och kompetens som fordras. Representanter för berörda förvaltningar, ska gemensamt utreda förutsättningarna för att på ett effektivare sätt, köpa in och hantera hjälpmedel, material och utrustning. Berörda förvaltningar samt personer med behov av hjälpmedel/- bostadsanpassning Tidsplan: Klart 2006 Finansiering: Inom befintliga budgetramar Effektivare och bättre service Fastighets- och inköpskontoret 19 (50)

20 Regel 5 Tillgänglighet Kalmar kommuns policy: Kalmar kommun bör inse tillgänglighetens betydelse på alla områden i utvecklingen mot full delaktighet. Oavsett vilka eller hur stora funktionshinder personerna har, ska kommunen införa handlingsprogram/åtgärder som gör den fysiska miljön tillgänglig för funktionshindrade. Åtgärd 5:1.1 Ur demokratisk synpunkt är det synnerligen viktigt att alla kommuninvånare kan besöka de kommunala bolagen och förvaltningarna (förskolor, skolor, omsorgen m.m.). En god fysisk tillgänglighet till förvaltningarna och bolagen ska leda till att fler funktionshindrade personer kan besöka kommunens verksamheter på lika villkor. Under inventeringsarbetet har det gjorts en undersökning om hur den fysiska miljön ser ut genom bl.a. en enkätundersökning. Efter sammanställningen av enkätsvaren har det konstaterats att det finns väsentliga brister i tillgängligheten inom många områden vilket utmynnat i en rapport som påvisar dessa brister. Se bilaga. På grund av tidsbegränsning har inte alla förvaltningar och bolag undersökts. För att uppnå målet med en ökad tillgänglighet ska en fortsatt inventering av kvarstående områden utföras. Här ska kommunens inomhusbad ingå. Därefter ska en åtgärdsplan tas fram där man belyser de byggnadstekniska frågorna, lämnar förslag till prioritering av insatser för att åtgärda bristerna och kostnadsberäknar förslagen. Tidsplan: Finansiering: Invånare och besökare i Kalmar 1. Fortsatt inventering av förvaltningar och bolag som inte är kartlagda. Slutfört under hösten Göra en åtgärdsplan där man belyser de byggnadstekniska frågorna, lämna förslag till prioritering av insatser för att åtgärda brister samt kostnadsberäkna förslagen. Åtgärdsplanen ska vara klar för presentation till kommunstyrelsen senast år 2006 Medel från kommunstyrelsen Skapa ett tillgängligt samhälle för alla Respektive förvaltning och bolag i samråd med Fastighetskontoret 20 (50)

21 Åtgärd 5:1.2 Idag saknar vi nästan helt systematiskt arbete för att öka tillgängligheten avseende den yttre miljön i Kalmar kommun. Kommunen ska inventera befintliga anläggningar ur ett tillgänglighetsperspektiv för olika grupper av funktionshindrade och upprätta ett åtgärdsprogram. Här ska gång- och cykelvägar, övergångsställen, busshållplatser etc. ingå. Även områden för rekreation ska inventeras såsom parker och utomhusbad. Åtgärdsprogrammet ska redovisa åtgärder i en prioriterad ordning med tidsangivelse för åtgärd samt att åtgärderna ska vara kostnadsberäknade. Alla som vistas och rör sig i Kalmar kommun Tidsplan: Upprättande av åtgärdsprogram klart senast 2005 Åtgärder för genomförande enligt åtgärdsprogram klart 2010 Finansiering: Framtagande av åtgärdsprogram, kostnad ca kr Åtgärder: enligt åtgärdsprogram Ökad tillgänglighet till allmän plats som ägs och förvaltas av kommunen Gatu- och parkkontoret och Samhällsbyggnadskontoret tillsammans med berörda förvaltningar och kommunala bolag Åtgärd 5:1.3 Det är viktigt att beakta tillgänglighetsaspekterna för alla berörda handikappgrupper redan från början då fysiska miljöer utformas och byggs upp. Ibland står olika intressen mot varandra, exempelvis för elöverkänsliga. Vid handläggning som berör utformning av byggnads- och anläggningsärenden, projektering och granskningsarbete som utförs av kommunen, ska tillgänglighetsaspekter arbetas in i de rutiner och checklistor som finns på berörd förvaltning/bolag. Viktigt att lämna information till privata fastighetsägare om tillgänglighetsaspekterna exempelvis vid byggsamråd. Alla som vistas och rör sig i Kalmar kommun Tidsplan: Klart under år 2005 Ökad tillgänglighet Berörda förvaltningar och bolag 21 (50)

22 Åtgärd 5:1.4 Det finns idag ett förslag i bostadsförsörjningsprogrammet om att utreda frågan om basanpassning närmare. Bättre basanpassning redan vid nybyggnad skulle underlätta och förenkla kommande anpassningsbehov. Frågan om behov av riktlinjer ska undersökas. Tidsplan: Finansiering: Personer med funktionshinder Enligt bostadsförsörjningsprogrammet Utreds senare Underlätta för och minska kommande anpassningsbehov Mark- och planeringsenheten Åtgärd 5:1.5 Alla allmänna utrymmen inom förvaltningar och bolag bör hållas doftfria. Frågan om en doftfri policy vidarebefordras till Allergikommittén. Det finns ett handlingsprogram för att göra Kalmar kommun till en allergianpassad kommun, antagen av kommunfullmäktige I handlingsprogrammet framgår att alla arbetsplatser ska ha en god arbetsmiljö. Där framgår vidare att man speciellt ska uppmärksamma allergiframkallande miljöer och inomhusklimat. Anställda inom kommunen och besökande allmänhet Tidsplan: Frågan överlämnas våren 2005 Hälsoeffekter Allergikommittén Åtgärd 5:1.6 Vid verksamhet i kommunägd affärslokal måste det bevakas att möjligheten till tillträde finns för alla funktionshindrade inklusive elöverkänsliga (elsanering/lysrör mm). Allergikommittén har utarbetat en plan för god el-miljö i kommunala förvaltningar och bolag. Förslaget antogs av kommunstyrelsen den 30 maj Antaget förslag ska gälla för affärslokaler där kommunen/kommunala bolag är fastighetsägare. Allmänheten Tidsplan: Senast 2010 Finansiering: Fastighetskontoret Öka tillgängligheten för funktionshindrade till affärslokaler Fastighetskontoret 22 (50)

23 Åtgärd 5:1.7 Hissar, så kallade släphissar där man under hissfärden håller hissknappen intryckt måste ses över. Problem med denna typ av hissar finns bl.a. vid Skälby (stora huset) och vid socialförvaltningen. Stora huset vid Skälby förvaltas av fastighetskontoret och socialförvaltningens lokaler förvaltas av KIFAB. Hissar där man behöver hålla hissknappen intryckt under färden är en säkerhetsaspekt. Möjligheter finns att byta ut hissknappen mot en så kallad joystick som för många är lättare att hantera. Utreda frågan vidare för förslag till åtgärd. Allmänheten och berörda fastighetsägare Tidsplan: Klart år 2005 Finansiering: Berörda förvaltningar Lättare att hantera hissarna men viktigt att inte bortse från säkerhetsaspekterna Fastighetskontoret och KIFAB Åtgärd 5:1.8 Hissen till konstmuseet kan inte betjäna större rullstolar och det saknas tillgänglig handikapptoalett. Enligt uppgift finns ett förslag gällande ombyggnad/nybyggnad av konstmuseet. Viktigt att beakta tillgängligheten vid ombyggnation eller vid eventuell nybyggnation. Allmänheten Tidsplan: Slutfört senast 2010 Finansiering: Inom ramen för produktionskostnaderna Bättre tillgänglighet för allmänheten Fastighetskontoret 23 (50)

24 Åtgärd 5:1.9 Teleskopramper för utlåning/uthyrning saknas. Vid offentliga arrangemang som anordnas kan detta vara ett sätt att tillfälligt lösa en mindre nivåskillnad. Det kan också ses som en bra service till allmänheten/föreningar att vid olika evenemang kunna lösa en mindre nivåskillnad genom utlåning/uthyrning av teleskopramp via kommunen. Kommunen ska införskaffa ett antal teleskopramper. Allmänheten Tidsplan: Klart 2005 Finansiering: Gatu- och parkkontoret God service till allmänheten och bättre tillgänglighet vid olika evenemang Gatu- och parkkontoret Åtgärd 5:1.10 Idag råder det brist på offentliga toaletter och handikapptoaletter i centrala Kalmar. Fler toaletter behöver inrättas. Fastighetskontoret har påbörjat en översyn av toaletterna vid f.d. bussterminalen. Ingen annan inventering är gjord. En inventering av samtliga offentliga toaletter i centrala Kalmar ska göras. I samband med det inventeras även behovet av eventuellt nya toaletter. Allmänheten Tidsplan: Klart år 2006 Finansiering: Anvisade medel God service och bättre tillgänglighet Gatu- och parkkontoret i samråd med Fastighetskontoret Åtgärd 5:1.11 Det saknas tillgänglig handikapptoalett i Kalmar teater. Bristerna ska åtgärdas så att teatern blir fullt tillgänglig. Allmänheten Tidsplan: Klart under år 2005 Bättre tillgänglighet Fastighetskontoret 24 (50)

25 Åtgärd 5:1.12 Kalmar kommun ger KLT i uppdrag att utöka trafiken med låggolvbussar, även på landsbygden. Inriktningen ska vara att utöka antalet låggolvbussar i samband med upphandling av nya fordon samt att linjens externa anläggningar upprustas. Alla som vistas och rör sig i Kalmar kommun Tidsplan: Påbörjas våren 2005 och därefter successivt fram till år 2010 Ökad tillgänglighet till kollektivtrafik Kommunstyrelsen Åtgärd 5:1.13 En översyn av parkeringsplatser samt placeringen av skyltar vid handikapplatser för rörelsehindrade ska genomföras. Personer med parkeringstillstånd Tidsplan: Våren 2005 Ökad tillgänglighet Gatu- och parkkontoret och berörda fastighetsägare Åtgärd 5:1.14 Kalmar kommun ska anpassa lekplatser så de är tillgängliga för funktionshindrade barn. Barn med funktionshinder Tidsplan: Lokalisering och åtgärdsbeskrivning ska ske under våren 2005 Utförande efter tilldelning av extra medel Finansiering: Anvisade medel Ge barn med funktionshinder ökad tillgänglighet till allmänna lekplatser Gatu- och parkkontoret 25 (50)

26 Åtgärd 5:2.1 Kalmar kommun har idag en tillgänglighetsguide publicerad på hemsidan. Den saknar dock en rad viktiga uppgifter. En ny guide ska tas fram som innehåller de mest välbesökta turistmålen, offentliga lokaler och butiker. Det är viktigt att den anpassas till alla målgrupper och inte bara finns digitalt. Informationen i guiden ska även ligga till grund för utveckling av kommunens hemsidor, se 5:2.2. Alla som rör sig och vistas i Kalmar Tidsplan: Slutfört våren 2006 Finansiering: Destination Kalmar och kultur- och fritidsförvaltningen Kostnaden beräknas uppgå till ca kr Ökad tillgänglighet för personer med funktionshinder att besöka Kalmars sevärdheter och shoppingutbud Destination Kalmar i samarbete med handikapporganisationerna Åtgärd 5:2.2 Utveckla kommunens hemsidor med en informationsruta handikappanpassat för tillgänglighet till evenemang och sevärdheter. Alla med någon form av funktionshinder Tidsplan: Klart hösten 2006 Finansiering: Kalmarturism AB. Kostnaden beräknas till ca kr Ökade möjligheter att besöka Kalmars sevärdheter och evenemang för personer med funktionshinder Kalmarturism AB i samråd med Informationsenheten Åtgärd 5:2.3 Byggherrar och kvalitetsansvariga i kommunen som arbetar med utformning och uppbyggnad av fysiska miljöer får inte kontinuerlig information om nya rön om handikappolitik och tillgänglighetsfrågor. Ta reda på former för att kunna ta del av information som kommer via Boverket m.fl. Byggherrar och kvalitetsansvariga i kommunen Tidsplan: Klart 2005 Öka kunskapen om nya förändringar Samhällsbyggnadskontoret, Gatu- och parkkontoret, Fastighetskontoret 26 (50)

27 Åtgärd 5:3.1 Redan idag är Kalmar kommuns hemsida anpassad för personer med funktionshinder genom att man kan ställa in storlek på bokstäverna, kontrast etc. Alla bilder har även en alt-text (en text som förklarar vad bilden föreställer). Utifrån de riktlinjer som upprättas enligt åtgärd 1:1.1, ska viss information på hemsidorna kompletteras med sidor på Lättläst svenska. Personer med någon form av funktionshinder Tidsplan: Klart under 2005 Finansiering: Respektive förvaltning eller bolag Göra informationen mer lättillgänglig för dyslektiker med flera Informationsenheten tillsammans med berörda förvaltningar och bolag Åtgärd 5:6 Vissa funktionshinder, exempelvis elöverkänslighet och synskada, medför svårigheter att ta del av kommunens information/service eftersom det mesta är datorbaserat. Vid en inventering av vad de kommunala förvaltningarna och bolagen producerat för ovanstående grupper är det bara Kalmar Vatten och renhållning AB som har spelat in sorteringsguiden samt VA-taxan på band. Kultur- och fritidsförvaltningen har viss information på Lättläst svenska samt att Kalmarturism AB gjort en enkel pappersguide. Utifrån de riktlinjer som upprättas enligt åtgärd 1:1.1 ska vissa trycksaker anpassas för att förbättra tillgängligheten för personer med funktionshinder. Alla personer med någon form av funktionshinder Tidsplan: Klart 2007 Ökad tillgänglighet till information Informationsenheten tillsammans med berörda förvaltningar och bolag 27 (50)

28 Åtgärd 5:10 I samband med att ett nytt verktyg för Internetpublicering handlades upp så beaktades tillgänglighetsaspekterna genom att man involverade ett antal handikapporganisationer som referensgrupper. Däremot saknas fastlagda rutiner för att genomföra detta vid utveckling och inköp av datorsystem. Rutiner ska upprättas och användas vid allt införskaffande av nya eller utveckling av befintliga datoriserade informations- och servicesystem. Brukare av informations- och servicesystem Tidsplan: Klart våren 2005 Ökad tillgänglighet till kommunens datasystem för personer med funktionshinder IT-enheten 28 (50)

29 Regel 6 Utbildning Kalmar kommuns policy: Kalmar kommun ska erkänna principen om lika möjligheter till utbildning på grundskole-, gymnasie- och högskolenivå för barn, ungdomar och vuxna med funktionshinder. Kalmar kommun ska se till att sådan utbildning är en integrerad del av den ordinarie utbildningen. Åtgärd 6:1.1 I Barn- och ungdomsnämndens och gymnasieförbundets policydokument måste klart anges att även barn och ungdomar med funktionshinder omfattas. En motsvarande skrivning ska även finnas i varje enhets lokala arbetsplan. För att behoven hos barn/ungdomar med funktionshinder ska uppmärksammas och tillgodoses är det viktigt att gruppen lyfts fram i måldokument. Elever med funktionshinder Tidsplan: Klart under 2005 Elever med funktionshinder blir sedda och får rätt stöd Barn- och ungdomsförvaltningen/nämnden, Södermöre kommundel/nämnd samt gymnasieförbundet Åtgärd 6:1.2 När det gäller funktionshindrade barns behov av särskilt stöd i själva inlärningssituationen, är skolans nuvarande styrdokument inte tillräckligt tydliga när det gäller att tidigt uppmärksamma talsvårigheter, problem i språkutvecklingen liksom övriga brister i förmågan att kommunicera. För att dessa behov hos barn och ungdomar med funktionshinder ska uppmärksammas och tillgodoses måste frågan aktualiseras och styrdokumenten justeras. Elever med funktionshinder Tidsplan: Klart senast 2005 Genom tidig upptäckt kan eleven snabbt få rätt stöd. På så sätt kan funktionshindret minskas eller helt elimineras. Barn- och ungdomsnämnden/förvaltningen, Södermöre kommundel/nämnd samt gymnasieförbundet 29 (50)

30 Åtgärd 6:1.3 Kommunfullmäktige har antagit den nya skolplanen. En inventering enligt regel sex ska genomföras för att garantera att behoven hos barn- och ungdomar med funktionshinder tillgodoses. Elever med funktionshinder Tidsplan: Klart under 2006 Genom tidig upptäckt kan eleven snabbt få rätt stöd. På så sätt kan funktionshindret minskas eller helt elimineras Barn- och ungdomsnämnden/förvaltningen samt Södermöre kommundelsnämnd/förvaltning Åtgärd 6:1.4 Personalgrupper i skola/förskola som arbetar med elever som har funktionshinder har ofta fått handikappkunskap i sin yrkesutbildning samt viss fortbildning. Övriga lärare och annan personal i förskola/skola saknar ofta tillräcklig utbildning i handikappkunskap och kännedom om olika funktionshinder. För att uppnå målen i det handikappolitiska programmet, krävs ytterligare utbildningsinsatser. Inventering ska göras tillsammans med handikapporganisationerna för att kartlägga vilka behov av utbildning som finns samt upprätta en plan för genomförande. Barn- och ungdomsförvaltningens, Södermöre kommundel samt gymnasieförbundets personal Tidsplan: Inventering slutförd 2005 Därefter fortlöpande utbildning årligen Elever med funktionshinder kommer på ett bättre sätt att kunna integreras i skolan/förskolan Barn- och ungdomsförvaltningen, Södermöre kommundel och gymnasieförbundet 30 (50)

31 Åtgärd 6:3 I inventeringsarbetet har det framkommit att föräldragrupper för elever med funktionshinder och handikapporganisationer inte ges möjlighet att delta tillräckligt i skolans informationsarbete. Initiativ bör tas för hitta naturliga och enkla samarbetsformer mellan skola/- förskola, föräldrar och berörda organisationer. Föräldragrupper, handikapporganisationer och skolan/förskolan Tidsplan: Klart 2005 Denna åtgärd underlättar integreringen av funktionshindrade elever i skola/förskola Barn- och ungdomsförvaltningen, Södermöre kommundel samt gymnasieförbundet 31 (50)

32 Regel 7 Arbete Kalmar kommuns policy: Kalmar kommun ska erkänna principen att ge förutsättningar för personer med funktionshinder så att de ska kunna utnyttja sina mänskliga rättigheter, särskilt rätten till arbete. Åtgärd 7:2 Personalenheten saknar idag kunskap om hur många av kommunens anställda som har någon form av funktionshinder. En kommunövergripande plan ska upprättas innehållande riktlinjer för hur förvaltningarna/bolagen ska hantera frågor kring ökad medvetenhet/attitydförändring och tillgänglighet med stöd från agenda 22 och projektets genomförda inventering. För att kommunen i större utsträckning ska kunna erbjuda personer med funktionshinder anställning inom kommunens olika förvaltningar och bolag ska den kommunövergripande planen även innehålla information om hur arbetsgivaren kan anpassa arbetsplatser så de blir tillgängliga för medarbetare med funktionshinder. Arbetstagare och arbetssökande till Kalmar kommun Tidsplan: Klart 2005 Ökade möjligheter till arbete för personer med funktionshinder Personalenheten 32 (50)

33 Åtgärd 7:6 För att ge personer med funktionshinder samma möjligheter som andra vid anställning, befordran, löneökning och att delta i personalutbildning så finns en allmän skrivning i det personalpolitiska programmet som lyder: Kalmar kommuns förvaltningar kännetecknas av en jämställd syn på den anställde. Alla anställda har samma värde, samma rättigheter och skyldigheter. Denna skrivning täcker in, om viljan finns, alla aspekter och innebär att ingen diskriminering får finnas oavsett skäl. Personalpolitiska programmet ska omformuleras så det blir tydligt och inte kan feltolkas. Programmet ska särskilt beakta diskriminering så att synen om jämställdhet genomsyrar alla förvaltningar. Kommunen ska arbeta för att personer som har funktionshinder i möjligaste mån får behålla sina arbeten och om det inte är möjligt, hjälpa till att erbjuda nya arbetsmöjligheter med den anpassning som behövs. Arbetstagare och arbetssökande till Kalmar kommun Tidsplan: Klart 2005 Ökade möjligheter till arbete för personer med funktionshinder Personalenheten 33 (50)

34 Regel 9 Familjeliv och personlig integritet Kalmar kommuns policy: Kalmar kommun ska respektera rätten att bilda familj och främja möjligheterna för personer med funktionshinder att leva familjeliv. Kommunen ska möjliggöra för personer med funktionshinder att få ett bra socialt liv och att rätten till personlig integritet främjas samt se till att lagen följs så att man inte diskriminerar personer med funktionshinder när det gäller sexuella relationer, äktenskap och föräldraskap. Åtgärd 9:3 Kommunen ska kunna erbjuda stöd som underlättar för personer med funktionshinder att bilda familj. Möjligheten till information och rådgivning om praktiskt stöd måste förbättras. Utgångspunkten är att personer med funktionshinder ska få samma hjälp som andra att familjeplanera. En handlingsplan ska arbetas fram med inriktning mot information, utbildning och stöd för att främja möjligheten för personer med funktionshinder att leva familjeliv. Personer med funktionshinder Tidsplan: Handlingsplan slutförd 2006 Att kunna erbjuda bättre stöd till personer med funktionshinder att leva familjeliv Socialförvaltningen, Omsorgsförvaltningen och Södermöre kommundel i samverkan med Landstinget Kalmar län Åtgärd 9:4 Kännedom saknas huruvida personer med funktionshinder och deras familjer får information om hur de kan skydda sig mot sexuella och andra övergrepp. Möjligheten att kunna ta del av information och rådgivning måste undersökas. En handlingsplan ska arbetas fram med inriktning mot frågor som rör sexuella övergrepp av olika slag och innefatta information, utbildning och stöd. Personer med funktionshinder Tidsplan: Handlingsplan slutförd 2006 Finansiering: Respektive förvaltnings ordinarie budget för personalutbildning/-utveckling Att kunna erbjuda bättre stöd till personer med funktionshinder att leva familjeliv Socialförvaltningen, Omsorgsförvaltningen och Södermöre kommundel i samverkan med Landstinget Kalmar län 34 (50)

35 Regel 10 Kultur Kalmar kommuns policy: Kommunen ska se till att personer med funktionshinder kan delta i kulturlivet på lika villkor som andra. Åtgärd 10:1.1 Vid all annonsering av kulturarrangemang ska kommunen ange arrangemangets tillgänglighet för personer med funktionshinder, exempelvis att höroch syntolkning kan erhållas. Så långt det är möjligt ska information kunna fås i anpassad form. Även vid arrangemang där kommunen inte själv är ansvarig, ska kommunen verka för att annonseringen innehåller upplysning om arrangemangets tillgänglighet. Tidsplan: Finansiering: Personer med funktionshinder Start våren 2005, därefter kontinuerligt Inom befintlig budget Bättre information till personer med funktionshinder om möjligheterna att besöka olika kulturarrangemang Kultur- och fritidsförvaltningen och andra berörda förvaltningar i samarbete med arrangörer Åtgärd 10:1.2 Kalmar kommun ska främja den fysiska tillgängligheten i miljöer där kulturell verksamhet bedrivs. Vid lokaluthyrning ska information om funktionshindrades behov av tillgänglighet ges till arrangören. Informationsbroschyr ska utarbetas och hemsida upprättas för ändamålet. Tidplan: Finansiering: Arrangörer Broschyr klar 2005, därefter kontinuerlig information Inom befintlig budget Ökad tillgänglighet vid kulturarrangemang Ökad medvetenhet hos arrangör/kursanordnare om funktionshindrades behov Förvaltningar och bolag som hyr ut lokaler. Kultur- och fritidsförvaltningen arbetar fram en informationsbroschyr samt upprättar hemsida 35 (50)

36 Åtgärd 10:2.2 Stadsbiblioteket är anpassat för personer med funktionshinder och har god tillgänglighet. I vissa föreningsägda lokaler, exempelvis Folkets Hus-lokaler och Bygdegårdar är tillgängligheten ofta bristfällig. Kultur- och fritidsförvaltningen ska uppmärksamma föreningar på att de bör anpassa sina lokaler så att de blir tillgängliga för personer med funktionshinder, samt informera om att det finns statliga anpassningsbidrag att söka vid om-, tilleller nybyggnation. Tidsplan: Finansiering: Föreningar med egna lokaler Med början 2005 och därefter kontinuerligt Statsbidrag Ökad tillgänglighet för personer med funktionshinder till föreningslokaler Kultur- och fritidsförvaltningen Åtgärd 10:3 Idag saknas kännedom om hur modern teknik används för att göra kulturutbud och kulturarrangemang tillgängliga för personer med funktionshinder. Kultur- och fritidsförvaltningen undersöker situationen och utreder frågan. Personer med någon form av funktionshinder Tidsplan: Klart 2005 Öka möjligheten för funktionshindrade att ta del av kulturutbud och kulturarrangemang Kultur- och fritidsförvaltningen 36 (50)

37 Regel 11 Rekreation och idrott Kalmar kommuns policy: Kommunen ska vidta åtgärder för att tillförsäkra personer med funktionshinder samma möjligheter till rekreation och idrott som andra. Kommunen ska verka för att personer med funktionshinder kan delta i idrotts- och föreningsliv samt nyttja idrotts- och rekreationsanläggningar på lika villkor som andra. Kommunen ska ägna särskild uppmärksamhet åt att utveckla Kalmar kommun till ett attraktivt och tillgängligt turistmål för personer med funktionshinder. Åtgärd 11:1.1 Vid all annonsering och information om idrotts- och rekreationsarrangemang ska arrangemangets tillgänglighet anges. Så långt det är möjligt ska informationen kunna fås i anpassad form. Tidplan: Finansiering: Personer med funktionshinder Påbörjas under våren 2005 och kontinuerligt Inom befintlig budget Bättre information till personer med funktionshinder om möjligheterna att besöka olika idrotts- och rekreationsarrangemang Kultur- och fritidsförvaltningen och andra förvaltningar i samarbete med arrangören Åtgärd 11:1.2 Idrotts- och rekreationsaktiviteter är inte fullt tillgängliga för alla. Kultur- och fritidsförvaltningen ska utreda hur tillgängligheten kan förbättras. Personer med någon form av funktionshinder Tidsplan: Kontinuerligt från och med år 2005 Bättre förutsättningar för personer med funktionshinder att dels kunna delta samt att nyttja idrotts- och rekreationsanläggningar på lika villkor Kultur- och fritidsförvaltningen, Smålands IF: s utbildningsavdelning och det lokala föreningslivet 37 (50)

HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM FÖR LEKEBERGS KOMMUN

HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM FÖR LEKEBERGS KOMMUN Förslag antaget av kommunstyrelsens handikappråd 2009-05-28 Rev. KS-AU 2009-10-05 211 Rev. Kommunfullmäktige 2009-11-26 100 Revidering av HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM FÖR LEKEBERGS KOMMUN 1 Bakgrund Kommunfullmäktige

Läs mer

Handikappolitiskt program. för. Orust kommun

Handikappolitiskt program. för. Orust kommun FÖRFATTNINGSAMLING (7.16) Handikappolitiskt program för Orust kommun 2010 2014 Handikappolitiskt program Övergripande handlingsplan Dokumenttyp Planer Ämnesområde Handikappolitik Ägare/ansvarig Stabschef

Läs mer

HANDIKAPPROGRAM FÖR HÖÖRS KOMMUN

HANDIKAPPROGRAM FÖR HÖÖRS KOMMUN HANDIKAPPROGRAM FÖR HÖÖRS KOMMUN Antaget av kommunfullmäktige 2006-12-20, 127 BAKGRUND I alla delar av världen, i varje land och på alla samhällsnivåer finns människor med funktionsnedsättningar. Handikappolitik

Läs mer

Policy för ökad delaktighet för personer med funktionsnedsättning. Antagen i Kommunfullmäktige 2009-11-11

Policy för ökad delaktighet för personer med funktionsnedsättning. Antagen i Kommunfullmäktige 2009-11-11 Policy för ökad delaktighet för personer med funktionsnedsättning Antagen i Kommunfullmäktige 2009-11-11 SVEDALA KOMMUN 2(5) Begreppsförklaring Socialstyrelsens terminologiråd har tagit beslut om revidering

Läs mer

Handlingsprogram för personer med funktionsnedsättning

Handlingsprogram för personer med funktionsnedsättning 1(5) STYRDOKUMENT DATUM 2013-11-19 Handlingsprogram för personer med funktionsnedsättning Detta dokument ersätter Handlingsprogram för funktionshindrade, antaget av kommunfullmäktige 2011-02-12, 22. Älvsbyn

Läs mer

Handikapprogram Stockholms läns landsting

Handikapprogram Stockholms läns landsting Handikapprogram Stockholms läns landsting För perioden 2007-2010 1(20) Inledning Programmet är både en deklaration och ett instrument som tillsammans med gällande hälso- och sjukvårds, trafik- och handikapplagstiftning

Läs mer

HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM. Handlingsplan med konkreta åtgärder

HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM. Handlingsplan med konkreta åtgärder HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM Handlingsplan med konkreta åtgärder Antaget av HN 2002-12-17 Antaget av KF 2003-02-27 Reviderad HN 2007-05-23 Utgivare Karlskrona kommun Handikappförvaltningen Tryck Psilanders

Läs mer

Funktionshinderspolitisk policy inklusive handlingsplan

Funktionshinderspolitisk policy inklusive handlingsplan Funktionshinderspolitisk policy inklusive handlingsplan 2016-2019 Antagen av kommunfullmäktige 2015-11-30, 99 Innehållsförteckning Bakgrund... 1 Definition... 1 FN:s konvention om rättigheter för personer

Läs mer

Handikappolitiskt program

Handikappolitiskt program Handikappolitiskt program Författare: Annika Ekberg, LSS handläggare Förord År 1993 antog generalförsamlingen i FN 22 standardregler för att tillförsäkra människor med funktionsnedsättning delaktighet

Läs mer

Tillgänglighetsplan för full delaktighet Antagen av kommunfullmäktige , 26

Tillgänglighetsplan för full delaktighet Antagen av kommunfullmäktige , 26 SUNNE KOMMUN Tillgänglighetsplan för full delaktighet 2006 2010 Antagen av kommunfullmäktige 2006-12-18, 26 Baserad på Nationell handlingsplan för handikappolitiken från patient till medborgare, plan för

Läs mer

Handikappolitiskt program

Handikappolitiskt program STYRDOKUMENT Beteckning 1(5) Godkänd/ansvarig Kommunfullmäktige Handikappolitiskt program Bakgrund Kramfors kommuns handikappolitiska program utgår från FN:s standardregler, Agenda 22 och Nationella handlingsplanen

Läs mer

Kramfors kommuns handikappolitiska program

Kramfors kommuns handikappolitiska program Kramfors kommuns handikappolitiska program Antaget av kommunfullmäktige 2007-10-29 Foto Anders Eliasson Fotots ägare Kramfors turism Innehållsförteckning Bakgrund sidan 3 FN:s standardregler och agenda

Läs mer

Delaktighet tillgänglighet och bemötande i Stockholms län

Delaktighet tillgänglighet och bemötande i Stockholms län Delaktighet tillgänglighet och bemötande i Stockholms län Ett handlingsprogram för HSO i Stockholms län LättLäst Innehåll Förord... 5 Varför ett handlingsprogram?... 7 Tillgänglighet... 8 Bemötande...

Läs mer

Funktionsnedsättning inget hinder

Funktionsnedsättning inget hinder . Funktionsnedsättning inget hinder Lindesbergs kommun förbättrar tillgängligheten 2013-2016 Strategi Plan/program Riktlinje Regler och instruktioner Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2012-12-11

Läs mer

Handikappolitiskt program för Kils kommun 2011-2014

Handikappolitiskt program för Kils kommun 2011-2014 Handikappolitiskt program för Kils kommun 2011-2014 HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM FÖR KILS KOMMUN 2011-2014...1 Inledning...4 Berörda författningar...5 Regel 1. Ökad medvetenhet...6 Regel 2. Medicinsk vård

Läs mer

Plan för ökad tillgänglighet i Älmhults kommun. Arbetet ska särskilt inriktas på:

Plan för ökad tillgänglighet i Älmhults kommun. Arbetet ska särskilt inriktas på: -05-04 Plan för ökad tillgänglighet i Älmhults kommun 1. Inledning Utifrån FN:s standardregler antagna 1993 som ska tillförsäkra människor med delaktighet och jämlikhet har Sverige satt upp följande mål:

Läs mer

Handikappolitiskt program 2006 2010 Delaktighet i samhället för människor med varierande levnadsvillkor

Handikappolitiskt program 2006 2010 Delaktighet i samhället för människor med varierande levnadsvillkor Handikappolitiskt program 2006 2010 Delaktighet i samhället för människor med varierande levnadsvillkor Antagen av kommunfullmäktige 27 mars 2006, 47 Innehållsförteckning Förord Sid. 3 Syfte Sid. 4 Avgränsningar

Läs mer

Handikappolitiskt program för

Handikappolitiskt program för Handikappolitiskt program för Leksands kommun Antaget av kommunfullmäktige 2015-09-21, 118 Dnr 2015/933 Innehållsförteckning Leksands kommuns vision 2025... 3 Det är lätt att leva i Leksand... 3 FN: s

Läs mer

Plan för personer med funktionsnedsättning

Plan för personer med funktionsnedsättning Beslutad av kommunfullmäktige 2011-05-25 125 Plan för personer med funktionsnedsättning Syfte Syftet med planen är att personer med funktionsnedsättning i Värmdö kommun ska ha samma förutsättningar och

Läs mer

Landstinget Västmanlands policy och program för delaktighet för personer med funktionsnedsättning

Landstinget Västmanlands policy och program för delaktighet för personer med funktionsnedsättning RIKTLINJE 1 (7) SYFTE Syftet i konventionen är att främja, skydda och säkerställa det fulla och lika åtnjutandet av alla mänskliga rättigheter och grundläggande friheter för alla personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Omsorgskontoret, Riskvarnen, Kalmar. Beslutande Steve Sjögren (s) ordförande Birgitta Elfström (s) kommunstyrelsen

Omsorgskontoret, Riskvarnen, Kalmar. Beslutande Steve Sjögren (s) ordförande Birgitta Elfström (s) kommunstyrelsen KALMAR KOMMUN Handikapprådet PROTOKOLL 2006-03-28 Tid kl 18.00 19.15 Plats Omsorgskontoret, Riskvarnen, Kalmar Omfattning 1-10 ande Steve Sjögren (s) ordförande Birgitta Elfström (s) kommunstyrelsen Rolf

Läs mer

Kalmar kommuns tillgänglighetsråd kallas till sammanträde. Torsdag den 12 februari kl.16:00-18:00. Organisationernas företrädare samlas kl. 15:30.

Kalmar kommuns tillgänglighetsråd kallas till sammanträde. Torsdag den 12 februari kl.16:00-18:00. Organisationernas företrädare samlas kl. 15:30. Datum 2015-02-02 Kallelse Kalmar kommuns tillgänglighetsråd kallas till sammanträde Tid Plats Torsdag den 12 februari kl.16:00-18:00. Organisationernas företrädare samlas kl. 15:30. Sammanträdesrum KS-salen,

Läs mer

Funktionshinderpolitiskt program Ronneby kommun

Funktionshinderpolitiskt program Ronneby kommun Kommunledningsförvaltningen Funktionshinderpolitiskt program Ronneby kommun Antaget av Kommunfullmäktige 2015-10-29 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1.Inledning och bakgrund...2 2.Syfte och mål...2 3.Tillvägagångssätt..

Läs mer

BRA FÖR ALLA, NÖDVÄNDIG FÖR NÅGRA

BRA FÖR ALLA, NÖDVÄNDIG FÖR NÅGRA Tillgänglighetsdatabasen (TD) BRA FÖR ALLA, NÖDVÄNDIG FÖR NÅGRA Tillgänglighetsdatabasen (TD) 1 Tillgänglighetsdatabasen (TD) 2 Förord Tillgänglighet handlar om att göra verksamheter och miljöer tillgängliga

Läs mer

Handikappolitiskt program för Ronneby Kommun

Handikappolitiskt program för Ronneby Kommun FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Kommunledningsenheten Gäller från: Antagen: KF 52/2008 för Ronneby Kommun Bemötande, tillgänglighet och information Det handikappolitiska arbetet har sin utgångspunkt i den

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR ÖKAD TILLGÄNGLIGHET TILL BIBLIOTEKSSERVICE FÖR PERSONER MED FUNKTIONSHINDER

HANDLINGSPLAN FÖR ÖKAD TILLGÄNGLIGHET TILL BIBLIOTEKSSERVICE FÖR PERSONER MED FUNKTIONSHINDER Gävle kommun Gävle Stadsbibliotek Box 801 801 30 Gävle HANDLINGSPLAN FÖR ÖKAD TILLGÄNGLIGHET TILL BIBLIOTEKSSERVICE FÖR PERSONER MED FUNKTIONSHINDER Inledning och bakgrund Med anledning av regeringens

Läs mer

Magistern, f.d. Handelsskolan, Kalmar. Beslutande Birgitta Elfström (S) ordf (kommunstyrelsen) Ersättare Linnea Kroon DHR

Magistern, f.d. Handelsskolan, Kalmar. Beslutande Birgitta Elfström (S) ordf (kommunstyrelsen) Ersättare Linnea Kroon DHR KALMAR KOMMUN Handikapprådet PROTOKOLL Sammanträdesdag 2010-12-09 Tid Kl 18.00 20.00 Plats Magistern, f.d. Handelsskolan, Kalmar Omfattning 35-50 ande Birgitta Elfström (S) ordf (kommunstyrelsen) Steve

Läs mer

Handikappolitisk plan för Mjölby kommun

Handikappolitisk plan för Mjölby kommun Handikappolitisk plan för Mjölby kommun Foto: Bo Dahlgren Antagen av kommunfullmäktige 2002-05-28 Förkortad version Detta är en kortversion av Mjölby kommuns handikappolitiska plan. Förhoppningen är att

Läs mer

Det är trappor till nästan alla affärer tyvärr. Om man som jag har en permobil är det omöjligt att komma in!

Det är trappor till nästan alla affärer tyvärr. Om man som jag har en permobil är det omöjligt att komma in! Beroende på om det är fysiska hinder som trappor eller dylikt kan det vara omöjligt att komma in och jag är tvungen att välja ett annat ställe eller avstå. Kvinna 53 år Tydligare skyltning över var pälsdjur

Läs mer

Göteborgs Stads program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning

Göteborgs Stads program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning Hållbar stad öppen för världen Göteborgs Stads program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning Beslutad i kommunfullmäktige 2015-06-11 www.goteborg.se Göteborgs Stads program för full

Läs mer

HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM 2011-2014 OLOFSTRÖMS KOMMUN. Antaget av kommunfullmäktige 2010-11-29 KF 135

HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM 2011-2014 OLOFSTRÖMS KOMMUN. Antaget av kommunfullmäktige 2010-11-29 KF 135 HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM 2011-2014 OLOFSTRÖMS KOMMUN Antaget av kommunfullmäktige 2010-11-29 KF 135 FN S STANDARDREGLER 1-22 FÖRUTSÄTTNINGAR Regel 1: Ökad medvetenhet Regel 2: Medicinsk vård och behandling

Läs mer

Trelleborg1000, v 1.0, 2008-09-16

Trelleborg1000, v 1.0, 2008-09-16 Trelleborg1000, v 1.0, 2008-09-16 Arbetet med att strukturera och systematisera tillgänglighetsarbetet går framåt i Trelleborgs kommun. Som ett led i arbetet har detta målprogram för tillgänglighet tagits

Läs mer

Tillgänglighetsplan 2013-2015

Tillgänglighetsplan 2013-2015 Tillgänglighetsplan 2013-2015 Antagen av Kommunfullmäktige 2013-04-29, KF 36 1 Bakgrund Det är av stor vikt att tillgänglighetsfrågor beaktas i all kommunal planering. Ledamöter i Kommunala Handikapprådet

Läs mer

Redovisning av det särskilda ansvaret som sektorsmyndighet inom handikappområdet

Redovisning av det särskilda ansvaret som sektorsmyndighet inom handikappområdet REDOVISNING 2009-03-31 Dnr KUR 2008/6116 Redovisning av det särskilda ansvaret som sektorsmyndighet inom handikappområdet Uppdraget Genom regeringsbeslut (S2008/8697/ST) fick Kulturrådet den 23 oktober

Läs mer

Levnadsvillkor för människor med funktionshinder

Levnadsvillkor för människor med funktionshinder Levnadsvillkor för människor med funktionshinder En beskrivning av levnadsvillkoren i Västra Götaland och nationellt Lättläst version Handikappkommittén 2003-11-06 Innehåll Sida Inledning 2 Arbete 3 Hur

Läs mer

Granskning av kommunens tillgänglighet för personer med nedsatt rörelse- och orienteringsförmåga. KPMG AB 2012-05-07 Antal sidor: 11

Granskning av kommunens tillgänglighet för personer med nedsatt rörelse- och orienteringsförmåga. KPMG AB 2012-05-07 Antal sidor: 11 Granskning av kommunens tillgänglighet för personer med nedsatt rörelse- och orienteringsförmåga Revisionsrapport Företagsn Ärenderu Underru KPMG AB Antal sidor: 11 KPMG network of independent member firms

Läs mer

Kapitel 1. Ökad medvetenhet

Kapitel 1. Ökad medvetenhet Bilaga 7 Kapitel 1. Ökad medvetenhet För att öka medvetenheten i Farsta ska vi: 1. ta fram en informationsstrategi för information till Jan juni Har inte genomförts anställda, förtroendevalda och allmänheten

Läs mer

Barn- och ungdomsplan Kristinehamns kommun

Barn- och ungdomsplan Kristinehamns kommun TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Kommunledningsförvaltningen Johan Öhman, 0550-88045 johan.ohman@kristinehamn.se Barn- och ungdomsplan Kristinehamns kommun Sammanfattning 2006 antogs av kommunfullmäktige i Kristinehamns

Läs mer

Stadens aktiviteter under det Europeiska handikappåret 2003 Rapport från Funktionshinderombudsmannen

Stadens aktiviteter under det Europeiska handikappåret 2003 Rapport från Funktionshinderombudsmannen Bilaga 13:5 till kommunstyrelsens protokoll den 16 juni 2994, 5 PM 2004 RVII (Dnr 326-1392/2004) Stadens aktiviteter under det Europeiska handikappåret 2003 Rapport från Funktionshinderombudsmannen Borgarrådsberedningen

Läs mer

Handlingsplan för ökad tillgänglighet till biblioteksservice för personer med funktionshinder

Handlingsplan för ökad tillgänglighet till biblioteksservice för personer med funktionshinder Sida 1 (5) Kultur- och fritidsförvaltningen Vår handläggare Kultur- och fritidschefen Christina Axelsson Adressat Kommunstyrelsen Kultur- och fritidsnämnden Handlingsplan för ökad tillgänglighet till biblioteksservice

Läs mer

HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM FÖR KALMAR KOMMUN

HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM FÖR KALMAR KOMMUN Handläggare Datum Ärendebeteckning UllaBritt Söderström 2009-02-17 AO 2009/17 008 0480-45 38 03 HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM FÖR KALMAR KOMMUN REDOVISNING AV VIDTAGNA ÅTGÄRDER I OMSORGSFÖRVALTNINGEN Omsorgskontoret

Läs mer

Politiska mål för tillgänglighetfunktionshinderspolitisk. strategi 2011-2016. Birgitta Mekibes, Handisam birgitta@handisam.

Politiska mål för tillgänglighetfunktionshinderspolitisk. strategi 2011-2016. Birgitta Mekibes, Handisam birgitta@handisam. Politiska mål för tillgänglighetfunktionshinderspolitisk strategi 2011-2016 Birgitta Mekibes, Handisam birgitta@handisam.se 08-6008445 Historik 1990-2011 Från patient till medborgare FN:s konvention om

Läs mer

Allas delaktighet i samhället. Funktionshinderspolitiskt program för åren 2015-2017 Region Skåne

Allas delaktighet i samhället. Funktionshinderspolitiskt program för åren 2015-2017 Region Skåne Allas delaktighet i samhället Funktionshinderspolitiskt program för åren 2015-2017 Region Skåne Detta program är styrande för Region Skånes funktionshinderspolitik. Alla verksamheter inom Region Skåne,

Läs mer

Kommuners kontakt med butiker i tillgänglighetsfrågor

Kommuners kontakt med butiker i tillgänglighetsfrågor Rapport 2010:27 Kommuners kontakt med butiker i tillgänglighetsfrågor Kommuners kontakt med butiker i tillgänglighetsfrågor Rapport 2010:27 Konsumentverket 2010 2 (20) 3 (20) Innehåll Förord... 4 Bakgrund...

Läs mer

Granskning av kommunens jämställdhetsarbete i enlighet med CEMRdeklarationen

Granskning av kommunens jämställdhetsarbete i enlighet med CEMRdeklarationen Revisionsrapport Granskning av kommunens jämställdhetsarbete i enlighet med CEMRdeklarationen David Boman Revisorerna Söderhamns kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 2. Iakttagelser... 2 2.1.

Läs mer

Faktahäfte Hälsa och sjukvård

Faktahäfte Hälsa och sjukvård Faktahäfte Hälsa och sjukvård Detta faktahäfte är ett fördjupningsmaterial kring FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Faktahäftet tar sin utgångspunkt i konventionens artiklar

Läs mer

Förslag på. aktiviteter

Förslag på. aktiviteter Förslag på Budget 2015 aktiviteter Program för delaktighet för personer med funktionsnedsättning 2011-2016 (KF-beslut den 13 juni 2011) Förslag på aktiviteter i denna skrift är framtagna i två fokusgrupper

Läs mer

Handikappolitiskt Program

Handikappolitiskt Program Handikappolitiskt Program Perstorps kommun Antaget av kommunfullmäktige 2014-02-26 2013-05-15 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Förord 3 Inledning 4 FN:S Standardregler, sammandrag 5 Förutsättningar

Läs mer

HANDIKAPPLAN KIRUNA KOMMUN HANDIKAPPLAN FÖR KIRUNA KOMMUN 2007

HANDIKAPPLAN KIRUNA KOMMUN HANDIKAPPLAN FÖR KIRUNA KOMMUN 2007 HANDIKAPPLAN KIRUNA KOMMUN HANDIKAPPLAN FÖR KIRUNA KOMMUN 2007 Ett handlingsprogram baserat på FN:s standardregler för delaktighet och jämlikhet för människor med funktionshinder Antagen av kommunfullmäktige

Läs mer

Handlingsplan för tillgänglighet till regionalt kulturliv för personer med funktionsnedsättning

Handlingsplan för tillgänglighet till regionalt kulturliv för personer med funktionsnedsättning 01054 1(2) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Kultur i Halland 2013-11-21 RS130452 Eva Nyhammar, förvaltningschef 035-17 98 89 REGIONSTYRELSEN Handlingsplan för tillgänglighet till regionalt kulturliv

Läs mer

Handikappolitisk plan

Handikappolitisk plan Handikappolitisk plan Norbergs kommun Antagen av KF 2010-10-04, 102 HANDIKAPPOLITISK PLAN FÖR NORBERGS KOMMUN Grunden för den svenska jämlikhetssynen är alla människors lika värde. Den ovillkorliga rätten

Läs mer

Myndigheternas ansvar för mänskliga rättigheter

Myndigheternas ansvar för mänskliga rättigheter KONVENTION OM RÄTTIGHETER FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Myndigheternas ansvar för mänskliga rättigheter Myndigheterna har ett stort ansvar för att människor med funktionsnedsättning ska få full

Läs mer

Plan för full delaktighet i Åmåls kommun

Plan för full delaktighet i Åmåls kommun Plan för full delaktighet i Åmåls kommun Antagen av kommunfullmäktige 2008-02-27 KF 21 Förord Åmåls kommun vill med denna plan för full delaktighet öka delaktighet, jämlikhet, och livsvillkor för funktionshindrade

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. HSO Skånes verksamhetsplan och ekonomisk budget för 2015. www.hsoskane.se

Verksamhetsplan 2015. HSO Skånes verksamhetsplan och ekonomisk budget för 2015. www.hsoskane.se Verksamhetsplan 2015 HSO Skånes verksamhetsplan och ekonomisk budget för 2015 www.hsoskane.se Sammanfattning HSO Skåne är en samarbetsorganisation för funktionshinderrörelsen i Skåne. 2014 var 37 länsövergripande

Läs mer

Handlingsplan för HIN i. Mariestad Töreboda och Gullspång

Handlingsplan för HIN i. Mariestad Töreboda och Gullspång Handlingsplan för HIN i Mariestad Töreboda och Gullspång Åtgärdande av enkelt avhjälpta hinder i publika lokaler Tekniska förvaltningen Mariestad Töreboda och Gullspång Antaget av Kommunstyrelsen Mariestad

Läs mer

Kommun-, landstings- och regionledningens ansvar

Kommun-, landstings- och regionledningens ansvar KONVENTION OM RÄTTIGHETER FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Kommun-, landstings- och regionledningens ansvar Många av konventionens rättigheter ligger inom kommunernas, landstingens och regionernas

Läs mer

Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel 12 i FN:s konvention om barns rättigheter

Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel 12 i FN:s konvention om barns rättigheter Kommunstyrelsen 2013-05-08 1 (10) Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2013:228 Cecilia Boström 016-710 29 96 Kommunstyrelsen Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel

Läs mer

Granskning av tillgänglighetsarbetet avseende enkelt avhjälpta hinder i publika lokaler och på allmänna platser

Granskning av tillgänglighetsarbetet avseende enkelt avhjälpta hinder i publika lokaler och på allmänna platser Revisionsrapport Granskning av tillgänglighetsarbetet avseende enkelt avhjälpta hinder i publika lokaler och på allmänna platser Östersunds kommun 25 februari 2009 Therese Runarsdotter Revisionskonsult

Läs mer

Ansvarig: Socialnämnden Senaste ändringen antagen: KF , 160. Funktionsrättspolitiskt program för Fagersta kommun

Ansvarig: Socialnämnden Senaste ändringen antagen: KF , 160. Funktionsrättspolitiskt program för Fagersta kommun Funktionsrättspolitiskt program för Fagersta kommun 1 Bakgrund Fagersta kommuns funktionsrättspolitiska program har sin grund i den nationella funktionshinderpolitiska målsättningen, antagen av regeringen,

Läs mer

Frågor inför öppen frågestund vid årsstämma den 13 maj

Frågor inför öppen frågestund vid årsstämma den 13 maj ESOF 2013-05-06 Eskilstuna Samarbetsorganisation för funktionshindersfrågor Eleonoragatan 18 633 43 Eskilstuna Eskilstuna Kommunföretag AB 630 05 Eskilstuna Frågor inför öppen frågestund vid årsstämma

Läs mer

BUDGET 2014 - tillgänglighet

BUDGET 2014 - tillgänglighet BUDGET 2014 - tillgänglighet Visstidsanställning av personer med funktionsnedsättning 5 mnkr Alfa: information och vägledning om sysselsättning, studier, praktik och arbete till personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

Magistern, f.d. Handelsskolan, Kalmar. Beslutande Birgitta Elfström (s) ordf (kommunstyrelsen)

Magistern, f.d. Handelsskolan, Kalmar. Beslutande Birgitta Elfström (s) ordf (kommunstyrelsen) KALMAR KOMMUN Handikapprådet PROTOKOLL Sammanträdesdag 2008-11-06 Tid Kl 18.00 20.00 Plats Magistern, f.d. Handelsskolan, Kalmar Omfattning 37-48 ande Birgitta Elfström (s) ordf (kommunstyrelsen) Ingvar

Läs mer

Nationella jämställdhetsmål

Nationella jämställdhetsmål Grästorps kommun Jämställdhetsplan Antagandebeslut: Kommunstyrelsen 2014-04-08, 86 Giltighet: 2014-2016 Utgångspunkter Grästorp kommuns jämställdhetsplan tar sin utgångspunkt från de nationella jämställdhetsmålen,

Läs mer

5.4 Funktionalitet och tillgänglighet är i det närmaste orört, bortsett från tillägg från tidigare budgetsatsningar.

5.4 Funktionalitet och tillgänglighet är i det närmaste orört, bortsett från tillägg från tidigare budgetsatsningar. Helhetsgrepp om omsorgen, För en feministisk politik i Göteborg, 5. Socialtjänst och omsorg. Omsorgen är ett av de viktigaste områden en kommun hanterar. Inte nog med att den möjliggör ett värdigt liv

Läs mer

Strategi. Luleå kommuns strategi för jämställdhetsintegrering

Strategi. Luleå kommuns strategi för jämställdhetsintegrering Strategi Luleå kommuns strategi för jämställdhetsintegrering 1 Dokumenttyp: Strategi Dokumentnamn: Luleå kommuns strategi för jämställdhetsintegrering Dokumentansvarig: Anna Lindh Wikblad Senast reviderad:

Läs mer

Handikappolitisk handlingsplan

Handikappolitisk handlingsplan Handikappolitisk handlingsplan 2010-2015 Antagen av kommunfullmäktige 2010-05-31, 40 Innehållsförteckning Åtgärder...2 Ansvar...2 Inventering...2 Åtgärder... 3 Standardregel 1 - Ökad medvetenhet...3 Standardregel

Läs mer

Inventering av forum för samverkan och delaktighet inom

Inventering av forum för samverkan och delaktighet inom Tjänsteskrivelse 1 (9) 2015-10-05 Bildnings- och omsorgsförvaltningen Handläggare Eva Westlund Utvecklingsledare/utredare 033-430 56 11 eva.westlund@bollebygd.se Dnr : 67608 Bildnings- och omsorgsnämnden

Läs mer

Strategi. Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län

Strategi. Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län Strategi Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län 2014-2016 Titel: Strategi - Länsstyrelsens arbete med jämställdhetsintegrering i Södermanlands län 2014-2016 Utgiven av:

Läs mer

Överenskommelse angående hjälpmedel i pedagogisk verksamhet för barn och ungdomar

Överenskommelse angående hjälpmedel i pedagogisk verksamhet för barn och ungdomar Överenskommelse angående hjälpmedel i pedagogisk verksamhet för barn och ungdomar 1 Förord Överenskommelsen kring hjälpmedel i pedagogisk verksamhet har arbetats fram gemensamt av Kommunförbundet Skåne

Läs mer

Folkhälsoprogram 2014-2017

Folkhälsoprogram 2014-2017 Styrdokument, program Stöd & Process 2014-03-10 Helene Hagberg 08-590 971 73 Dnr Fax 08-590 91088 KS/2013:349 Helene.Hagberg@upplandsvasby.se Folkhälsoprogram 2014-2017 Nivå: Kommungemensamt Antagen: Nämndens

Läs mer

# $ % & % ' ( ' ) ' * +

# $ % & % ' ( ' ) ' * + !" # $ % & % ' ( ' ) ' * + 2 Inom svensk lagstiftning finns olika bestämmelser till skydd mot olika former av diskriminering för arbetstagare och arbetssökande. Grunden i dessa föreskrifter är att en lag

Läs mer

Sensus inkluderingspolicy

Sensus inkluderingspolicy Sensus inkluderingspolicy inklusive handlingsplan och begreppsguide fastställd av sensus förbundsstyrelse 2009-05-27 reviderad 2011-12-14/15 sensus inkluderingspolicy 1 Sensus inkluderingspolicy Sensus

Läs mer

Full delaktighet för alla

Full delaktighet för alla 1 (16) Full delaktighet för alla Bild: Snäckan - en lekplats för alla bakom Hugins väg på Linero Plan för delaktighet och jämlikhet för personer med funktionsnedsättningar i Lunds kommun med kommunstyrelsens

Läs mer

1 Regeringens proposition 1996:97:61 s.31, 33, 34 2 FN:s standardregler om delaktighet och jämlikhet för människor med funktionsnedsättning

1 Regeringens proposition 1996:97:61 s.31, 33, 34 2 FN:s standardregler om delaktighet och jämlikhet för människor med funktionsnedsättning Liberaliseringen av den svenska telekommunikationsmarknaden har bidragit till att öka konkurrensen inom branschen. Den ökade konkurrensen har i sin tur inneburit betydande prissänkningar på många teletjänster.

Läs mer

Nu är det dags! Tillsammans gör vi Kungsbacka tillgängligt

Nu är det dags! Tillsammans gör vi Kungsbacka tillgängligt Nu är det dags! Tillsammans gör vi Kungsbacka tillgängligt Nu är det dags! Har du som fastighetsägare satt dig in i frågan om enkelt avhjälpta hinder? Om inte så är det hög tid nu! Varför denna broschyr?

Läs mer

Feministiskt initiativs yttrande över Jämställdhetsplan 2010-2011

Feministiskt initiativs yttrande över Jämställdhetsplan 2010-2011 Till Simrishamns kommun Feministiskt initiativs yttrande över Jämställdhetsplan 2010-2011 Enligt beslut i kommunstyrelsens arbetsutskott 2011-02-23 (Dnr 2010/210) ska samtliga partier i kommunfullmäktige

Läs mer

PROTOKOLL 1 (15) 2010-11-17

PROTOKOLL 1 (15) 2010-11-17 PROTOKOLL 1 (15) 2010-11-17 Kommunala handikapprådet Plats och tid ande Camilla Stenmark Stig Stefansson Torvald Stefansson Ola Burström Åke Lindqvist Britt-Inger Lundstedt Christine Edström Eva Gustavsson

Läs mer

STYRSYSTEM FÖR MARKS KOMMUN (Kf2009-11-24 165)

STYRSYSTEM FÖR MARKS KOMMUN (Kf2009-11-24 165) 1(6) STYRSYSTEM FÖR MARKS KOMMUN (Kf2009-11-24 165) BILAGA Bilagan sammanställs och revideras utifrån Styrsystemets avsnitt 6.1 Styrdokument som fastställs av fullmäktige: Förutom genom särskilda styrdokument

Läs mer

En jämställdhetsanalys behöver inte vara lång och krånglig. Med några få rader kan man som regel svara på de frågor som ställs i checklistan.

En jämställdhetsanalys behöver inte vara lång och krånglig. Med några få rader kan man som regel svara på de frågor som ställs i checklistan. Checklista för jämställda beslut. Ett jämställdhetsperspektiv ska integreras i alla verksamhetsområden och i alla led av beslutsfattande, planering och utförande av verksamheter. Konkret innebär det att

Läs mer

Hjälpmedelsnämnden i Värmland Styrdokument för förskrivning av hjälpmedel

Hjälpmedelsnämnden i Värmland Styrdokument för förskrivning av hjälpmedel Hjälpmedelsnämnden i Värmland Styrdokument för förskrivning av hjälpmedel Beskrivning av vad som styr inriktningen av vilka hjälpmedel som tillhandahålls och riktlinjerna för förskrivning inom Hjälpmedelsnämnden

Läs mer

Ombyggnation av trafik och centrummiljön i Pajala centralort. Barn och unga deltar i samhällsplaneringen

Ombyggnation av trafik och centrummiljön i Pajala centralort. Barn och unga deltar i samhällsplaneringen Ombyggnation av trafik och centrummiljön i Pajala centralort Barn och unga deltar i samhällsplaneringen Innehållsförteckning Inledning... 2 Tillvägagångssätt... 5 Resultat... 7 Problem och brister på Kirunavägen

Läs mer

Landstingsfullmäktige 27 november 2012. Eva Åkesdotter Goedicke Folkhälsostrateg/samordningsansvar barnrättsuppdraget Hälso- och sjukvårdsstaben

Landstingsfullmäktige 27 november 2012. Eva Åkesdotter Goedicke Folkhälsostrateg/samordningsansvar barnrättsuppdraget Hälso- och sjukvårdsstaben Landstingsfullmäktige 27 november 2012 Eva Åkesdotter Goedicke Folkhälsostrateg/samordningsansvar barnrättsuppdraget Hälso- och sjukvårdsstaben FN:s konvention om barnets rättigheter Folkrätt för barn

Läs mer

1 Mötets öppnande, upprop Ordförande hälsade välkommen förklarade mötet öppnat och ett upprop gjordes.

1 Mötets öppnande, upprop Ordförande hälsade välkommen förklarade mötet öppnat och ett upprop gjordes. PROTOKOLL ORGAN: Kommunala funktionshinderrådet, KFR TID: Onsdagen den 6 maj 2009 klockan 13.30 16.30 PLATS: Svansjörummet, Kommunhuset Kinna Närvarande: Karin Jageby ordförande Eva-Karin Torhem-A vice

Läs mer

Vad valdebatten 2010 bör handla om! Riksdagsfrågorna

Vad valdebatten 2010 bör handla om! Riksdagsfrågorna Vad valdebatten 2010 bör handla om! Riksdagsfrågorna Till mottagaren Vi översänder följande frågor inom riksdagens kompetens- och dess möjlighetsområde som landets lagstiftande organ, som vi hoppas att

Läs mer

Revisionsrapport / 2011 Genomförd på uppdrag av revisorerna December 2011. Eskilstuna kommun. Granskning av anhörigstöd

Revisionsrapport / 2011 Genomförd på uppdrag av revisorerna December 2011. Eskilstuna kommun. Granskning av anhörigstöd Revisionsrapport / 2011 Genomförd på uppdrag av revisorerna December 2011 Eskilstuna kommun Granskning av anhörigstöd Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Syfte och

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av implementering av Fn:s barnkonvention, augusti 2003

Revisionsrapport Granskning av implementering av Fn:s barnkonvention, augusti 2003 2003-12-01 Barn- och skolnämnd Öster Barn- och skolnämnd Norr Barn- och skolnämnd Söder Tekniska nämnden Socialnämnden Utbildningsnämnden Byggnadsnämnden Kultur- och fritidsnämnden Kommunstyrelsen Revisionsrapport

Läs mer

Likavillkorsplan 2009-2011

Likavillkorsplan 2009-2011 Likavillkorsplan 2009-2011 Lika villkor, vad menar vi med det? De mänskliga rättigheterna gäller oss alla och ska utgöra en grund för vår verksamhet. På vår länsstyrelse ska vi värna om allas lika möjligheter,

Läs mer

Samverkansöverenskommelse med Landstinget. med landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning

Samverkansöverenskommelse med Landstinget. med landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Nadja Widéhn 2015-04-15 SN 2015/0138.11.01 0480-452786 Socialnämnden Samverkansöverenskommelse med Landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

psykisk funktionsnedsättning

psykisk funktionsnedsättning PRIO psykisk ohälsa Kommunerna och Landstinget i Kalmar län 2013-10-11 SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE mellan Landstinget i Kalmar län och kommunerna i Kalmar län kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

Kl. 16.00 18.00. Johanna Sundelöf, projektledare Samhällsbyggnad Eila Ulf, Anhörigcentrum. Paragrafer 17-31

Kl. 16.00 18.00. Johanna Sundelöf, projektledare Samhällsbyggnad Eila Ulf, Anhörigcentrum. Paragrafer 17-31 Plats och tid Anhörigcentrum Kl. 16.00 18.00 Politiker och representanter Johan Schenström (m), ordf Lilian Persson (s), ers Marianne Nordblom (fp), ers Gert Pettersson, Diabetesföreningen Lotta Lind Viberg,

Läs mer

HANDLINGSPLAN för tillgänglighetsarbetet inom VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS verksamhetsområde.

HANDLINGSPLAN för tillgänglighetsarbetet inom VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS verksamhetsområde. SALA1000, v 1.0, 2010-08-26 1 (6) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Information, stöd och utredning Klas-Göran Gidlöf HANDLINGSPLAN för tillgänglighetsarbetet inom VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS verksamhetsområde.

Läs mer

Kommunala Handikapprådet 2007-05-28 1 (6) Kommunhuset, Plan II, Sal 225, Sundsgatan 29, Vänersborg Onsdagen den 28 maj 2007, Kl. 15.00 18.

Kommunala Handikapprådet 2007-05-28 1 (6) Kommunhuset, Plan II, Sal 225, Sundsgatan 29, Vänersborg Onsdagen den 28 maj 2007, Kl. 15.00 18. Kommunala Handikapprådet 2007-05-28 1 (6) Plats och tid Kommunhuset, Plan II, Sal 225, Sundsgatan 29, Vänersborg Onsdagen den 28 maj 2007, Kl. 15.00 18.00 Närvarande Ann-Britth Fröjd, SN, ordförande Marie-Louise

Läs mer

Om likarättigheter och servicekvalitet i samhällets stöd till äldre personer med funktionsnedsättningar

Om likarättigheter och servicekvalitet i samhällets stöd till äldre personer med funktionsnedsättningar Rapport 1:2009 Om likarättigheter och servicekvalitet i samhällets stöd till äldre personer med funktionsnedsättningar En rapport från Kristdemokraterna Seniorförbundet Januari 2009 Gör livet enklare för

Läs mer

Checklista. till. Konsekvensbeskrivning för hållbar utveckling i Norrköpings kommun

Checklista. till. Konsekvensbeskrivning för hållbar utveckling i Norrköpings kommun Checklista till Konsekvensbeskrivning för hållbar utveckling i Norrköpings kommun reviderad mars 2010 Checklista till konsekvensbeskrivningar för hållbar utveckling (HKB), tidigare hälsokonsekvensbeskrivning.

Läs mer

Utvecklingsprogram för vård- och omsorgsnämndens verksamheter 2012-2015

Utvecklingsprogram för vård- och omsorgsnämndens verksamheter 2012-2015 Utvecklingsprogram för vård- och omsorgsnämndens verksamheter 2012-2015 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning... 3 Styrning... 3 Vision 2025... 3 Omvärldsanalys... 4 Befolkningsprognos... 7 Utvecklingsinriktning...

Läs mer

TD Tillgänglighetsdatabasen

TD Tillgänglighetsdatabasen 1 Innehåll TD Tillgänglighetsdatabasen........................................... 5 Hitta i TD.............................................................. 6 En mänsklig rättighet...................................................

Läs mer

Samverkansöverenskommelse med Landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning

Samverkansöverenskommelse med Landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning UTDRAG 1 (1) Sammanträdesdatum 2013-10-22 Socialnämnden 195 Samverkansöverenskommelse med Landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning Dnr SN 2012/0684 Handlingar Tjänsteskrivelse daterad

Läs mer

PROGRAM FÖR GEMENSAMMA INSATSER

PROGRAM FÖR GEMENSAMMA INSATSER Närvård i Sörmland Kommuner - Landsting i samverkan PROGRAM FÖR GEMENSAMMA INSATSER till psykiskt funktionshindrade samt personer med beroende-/missbruksproblematik som bor i Eskilstuna och Strängnäs kommuner

Läs mer

MER-styrning - Lekeberg kommuns styrmodell

MER-styrning - Lekeberg kommuns styrmodell MER-styrning - Lekeberg kommuns styrmodell Fastställd av: Kommunfullmäktige Datum: 2014-06-11 Ansvarig för revidering: Kommunstyrelsen Ansvarig tjänsteman: Kommundirektör Diarienummer: 13KS231 Program

Läs mer

Skolans arbetsmiljö: Trygga, säkra och utvecklande skolor.

Skolans arbetsmiljö: Trygga, säkra och utvecklande skolor. Anders Ader Barn och ungdomsnämndens plan 2004-2007 Folkhälsoplanen 2004-2008 Föräldrainformation Skolans arbetsmiljö: Trygga, säkra och utvecklande skolor. Götene tryggt och säkert SKOLANS ARBETSMILJÖTRÄD

Läs mer