ÅTVIDABERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunfullmäktige

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ÅTVIDABERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunfullmäktige 2011-06-15"

Transkript

1 Plats och tid Sessionssalen, Gamla kommunalhuset, kl Beslutande Kommunfullmäktiges samtliga ledamöter med undantag för Siw Gustavsson, Åsa Merving, Björn Moum, Odet Klaff, Anna-Greta Andersson och Brittmari Svensson Närvarande för fullmäktige tjänstgörande ersättare, se bilaga Närvarande ej tjänstgörande ersättare, se bilaga Ej tjänstgörande Övriga deltagande Anita Sjösvärd, kommunsekreterare Utses att justera Justeringens plats och tid Ulf Dahl och Tommy Risarp Kommunledningsförvaltningen Underskrifter Sekreterare Ordförande Justerande Anita Sjösvärd Hans Andersson Ulf Dahl Tommy Risarp ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Organ Åtvidabergs kommunfullmäktige Datum för anslags uppsättande Datum för anslags nedtagning Förvaringsplats för protokollet Kommunledningsförvaltningen Underskrift

2 Informationsärende Forskningsprojekt på temat Kommunal utbildningspolitik och likvärdig utbildning Ann Quennerstedt, forskare vid Örebro universitet Redovisning av pågående revisionsgranskningar Ordförande i kommunrevisionen Åke Andersson redovisar vid dagens sammanträde med kommunfullmäktige pågående och planerade områden som är föremål för revisionens granskning. Revisionsplanen innehåller följande granskningar: Styrning av projektverksamhet Medborgardialog beredning för ökad demokratisering Diarieföring, e-post m m Bisyssla bland anställda Effekter av arbetsmarknadsinsatser

3 Kf 108 Ks 98 Dnr 2010-KS Ny kollektivtrafiklag Bildande av ny kollektivtrafikmyndighet Ärendebeskrivning Riksdagen har i juni 2010 beslutat om en ny lagstiftning om kollektivtrafiken. Lagen träder i kraft den 1 januari Kollektivtrafiklagen innebär att det skall finnas en kollektivtrafikansvarig myndighet i varje län. Kommunerna och landstinget har ett gemensamt ansvar att bestämma hur den regionala kollektivtrafiken skall organiseras. I den nya lagen anges att den regionala kollektivtrafikmyndigheten skall upprätta och fastställa ett trafikförsörjningsprogram som anger målen för den regionala kollektivtrafiken. För att uppnå syftena med den nya kollektivtrafiklagen och fullgöra de uppgifter som lagen kräver erfordras mer eller mindre omfattande förändrings- och utvecklingsarbete såväl inom kommun, landsting och region som inom kollektivtrafikbranschen. Kommuner och landsting måste se över ansvarsfördelning, finansiering och organisation av kollektivtrafiken i länet. Ägarrådet för AB Östgötatrafiken har haft i uppdrag att utarbeta ett underlag till länets kommuner och landsting för beslut i respektive kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige senast i juni Förreliggande beslutsunderlag Bildande av ny kollektivtrafikmyndighet i Östergötland är ägarrådets förslag till länets kommuner och landstinget. Beslutsunderlag Ägarrådets beslutsunderlag Bildande av ny kollektivtrafikmyndighet i Östergötland Kommunstyrelsens protokoll Kommunfullmäktiges handläggning Sverre Moum yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag.

4 forts Kf 108 forts Ks 98 Kommunfullmäktiges beslut Kommunfullmäktige beslutar att Landstinget i Östergötland skall vara kollektivtrafikmyndighet i Östergötland, att Landstinget i Östergötland övertar kostnadsansvaret för den inomkommunala kollektivtrafiken och att en skatteväxling genomförs från kommunerna till landstinget, att nivån på skatteväxlingen beräknas utifrån kommunernas prognostiserade kostnad för allmän kollektivtrafik år 2012 som fastställs under hösten år 2011, att de ekonomiska omfördelningseffekterna som följer av skatteväxlingen mellan kommunerna ska neutraliseras genom en tillfällig modell för kostnadsutjämning, att ge kommunstyrelsen i uppdrag att utifrån följande principiella utgångspunkter för bildandet av kollktivtrafikmyndigheten teckna avtal/överenskommelser mellan landstinget och länets kommuner: 1. Länsfärdtjänsten ingår i myndighetens ansvar. 2. Ansvarsfördelningen för hållplatser ska vara på samma sätt som idag i enlighet med gällande avtal mellan kommunerna, Trafikverket och AB Östgötatrafiken. 3. Den verksamhetsmässiga och ekonomiska ansvarsfördelningen för spårvagnstrafiken i Norrköping ska vara kostnadsneutralt för kollektivtrafikmyndigheten jämfört med om trafiken skulle ha bedrivits med konventionella fordon. 4. Kommunerna ska kunna överlämna färdtjänst och skolskjuts till myndigheten på samma sätt som idag görs till AB Östgötatrafiken. 5. Att tillköp av trafik endast kan ske undantagsvis och att utformning av en modell för detta ändamål ska utarbetas.

5 6. En formalisering av samrådsorganisationen bestående av: - Politiskt forum på högsta politiska nivå (kommunstyrelseordförande) med representation från landstinget och samtliga kommuner. Det bör vara ett samrådsorgan för regionens infrastruktur och kollektivtrafikutveckling. - Ett forum på chefstjänstemannanivå bestående av samtliga kommuners kommundirektörer och landstingsdirektören eller av dessa utsedd person. Det bör vara ett tjänstemannabere dande samrådsorgan för regionens infrastruktur och kollektiv trafikutveckling. - Regionförbundet ÖSTSAM ska ingå i dessa forum utifrån de deras uppdrag från staten att ansvara för den regionala ut vecklings- och infrastrukturplaneringen. - Forum för kontinuerlig dialog kring bland annat stadsutveckling, trafikplanering och marknadsföring. Formerna för det ska anpassas till kommunernas behov och förutsättningar. 7. Förslag till myndighetens organisering, politiskt och på tjänstemannanivå, ska redovisas till ägarrådet senast november år Förslag till organisering av upphandling/driftsorganisation och dess uppdrag (AB Östgötatrafikens framtid) ska redovisas till ägarrådet senast i november år 2011.

6 Kf 109 Ks 99 Dnr 2010-KS Förskottering av åtgärder på Stångådals- och Tjustbanan Ärendebeskrivning Från Regionförbundet i Kalmar län föreligger förslag till avtal om förskottering av förstärkningsåtgärder på Stångådals- och Tjustbanan, som ingår i Regional transportplan för Kalmar län Samtliga åtgärder i avtalets bilaga skall vara genomförda den 31 december Vissa objekt är redan påbörjade. Regionförbundet har även reviderat den regionala transportplanen i syfte att kunna förskottera anslagen till insatserna. Kultur- och samhällsbyggnadsförvaltningens handläggning För att Åtvidabergs kommun även i en framtid skall vara en attraktiv boendeort för de som arbetar utanför kommunens gränser är kommunikationen med vår omvärld mycket viktig. Våra viktigaste stråk är riksväg 35 mot Linköping och Tjustbanan. Det arbete som pågår med att göra riksväg 35 till en 2+1 väg med en hastighet på 100 km/h är mycket viktigt för våra pendlare, både med egen bil och kollektivt. Ur ett miljö- och hållbarhetsperspektiv är Tjustbanan ett viktigt komplement till riksväg 35 som kommunikations- och transportlänk mot omvärlden. Med en upprustad och förhoppningsvis i en framtid ombyggd järnväg kan vi få ned restiden till Linköping till cirka 20 minuter och den typen av tider kan aldrig nås på väg. Tjustbanan är av sådan vikt för våra kommunikationer och transporter att en förskottering av en miljon kronor i linje med den plan som tagits fram av länsförbundet i Kalmar är rimlig. Planerings- och ekonomiutskottets handläggning Planerings- och ekonomiutskottet har vid sitt sammanträde i maj 2011 behandlat föreliggande förslag till avtal om förskottering av åtgärder på Stångådals- och Tjustbanan.

7 forts Kf 109 forts Ks 99 Planerings- och ekonomiutskottets förslag till kommunstyrelsen Kommunfullmäktige beslutar godkänna avtal om förskottering av förstärkningsåtgärder på Stångådals- och Tjustbanan, som ingår i Regional transportplan för Kalmar län , i enlighet med föreliggande förslag. Medel för ändamålet anvisas från rörelsekapitalet. Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Kommunfullmäktige beslutar godkänna avtal om förskottering av förstärkningsåtgärder på Stångådals- och Tjustbanan, som ingår i Regional transportplan för Kalmar län , i enlighet med föreliggande förslag. Medel för ändamålet anvisas från rörelsekapitalet. Kommunfullmäktiges handläggning Lennart Haraldsson och Sören Söderström yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. Kommunfullmäktiges beslut Kommunfullmäktige bifaller kommunstyrelsens förslag.

8 Kf 110 Ks 100 Dnr 2011-KS Samarbetsavtal i upphandlingsfrågor mellan Åtvidabergs kommun och Upphandlingscenter (UC), Kommunalförbundet Fjärde Storstadsregionen Ärendebeskrivning Åtvidabergs kommun tecknade i januari 1986 ett samarbetsavtal gällande inköpsfrågor med Norrköpings kommun. Övriga deltagande kommuner i samarbetet var Finspångs, Söderköpings och Valdemarsviks kommuner. I april 2009 skedde en verksamhetsövergång till Fjärde Storstadsregionens Kommunalförbund. Rättigheter och skyldigheter övergick då från Norrköpings kommun till nämnda kommunalförbund. Under hösten 2010 har en upphandlingsgrupp bildats inom kommunen inom vilken befintligt samarbetsavtal från 1986 har diskuterats. Upphandlingsgruppen har dock varit helt enig om att pågående samarbete med Upphandlingscenter är mycket värdefullt för kommunen Ett förslag till nytt samarbetsavtal har nu utarbetats av kommunens upphandlings- och näringslivsansvarige och innebär en fortsättning på det mångåriga samarbetet mellan Åtvidabergs kommun och Upphandlingscenter tillsammans med kommunerna Finspång, Söderköping, Valdemarsvik samt Kinda. Kostnaden för samarbetet med Upphandlingscenter beräknades för år 2010 till kronor. Planerings- och ekonomiutskottets handläggning Planerings- och ekonomiutskottet har vid sitt sammanträde i maj 2011 behandlat förslag till nytt samarbetsavtal i upphandlingsfrågor. Planerings- och ekonomiutskottets förslag till kommunstyrelsen Kommunfullmäktige beslutar godkänna avtal avseende upphandlingstjänster mellan Åtvidabergs kommun och Upphandlingscenter, Kommunalförbundet Fjärde Storstadsregionen, i enlighet med föreliggande förslag.

9 forts Kf 110 forts Ks 100 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Kommunfullmäktige beslutar godkänna avtal avseende upphandlingstjänster mellan Åtvidabergs kommun och Upphandlingscenter, Kommunalförbundet Fjärde Storstadsregionen, i enlighet med föreliggande förslag. Kommunfullmäktiges handläggning Kommunfullmäktiges beslut Kommunfullmäktige bifaller kommunstyrelsens förslag.

10 Kf 111 Ks 101 Dnr 2011-KS Revisionsrapport valnämndens verksamhet Ärendebeskrivning Kommunrevisionen har haft en överläggning med företrädare för valnämnden om dess erfarenheter av genomförandet av valet hösten Vid överläggningen framkom att valnämnden tycks sakna reglemente och former för rapportering till fullmäktige. Samtidigt visade det sig i överläggningen att arbetssituationen uppfattas ytterst ansträngd för den personal som arbetar med arbetsuppgifter relaterade direkt till genomförandet av valets olika procedurfrågor. Kommunrevisionen anhåller om att kommunstyrelsen överväger hur personalbemanningen skall vara för att genomförandet av valfrågorna inte skall äventyras framöver. Kommunrevisionen önskar svar inom tre månader på vilka åtgärder kommunstyrelsen överväger att vidta med anledning av dessa iakttagelser. Planerings- och ekonomiutskottets handläggning Kommunrevisionens skrivelse avseende valnämndens verksamhet överlämnas till kommunfullmäktige för åtgärd. Kommunstyrelsens beslut Kommunrevisionens skrivelse avseende valnämndens verksamhet överlämnas till kommunfullmäktige för åtgärd. Kommunfullmäktiges handläggning Kommunfullmäktiges beslut Kommunfullmäktige beslutar uppdra till valnämnden att revidera gällande reglemente för valnämnden.

11 forts Kf 111 forts Ks 101 Kommunfullmäktige beslutar uppdra till kommunstyrelsen att beakta Kommunrevisionens påpekande vad avser personalbemanning i samband med genomförande av val.

12 Kf 112 Ks 102 Dnr 2011-KS Kommunens anslagstavlor - regelverk Ärendebeskrivning Lars Rasch efterlyste vid kommunstyrelsens sammanträde i oktober 2010 vilka regler som gäller för annonsering på kommunens anslagstavlor. Då några regler inte finns idag gällande kommunens anslagstavlor beslutade kommunstyrelsen vid nämnda sammanträde att uppdra till kommunens informatör att göra en översyn av kommunens anslagstavlor vad avser behov och erforderligt regelverk. Planerings- och ekonomiutskottets handläggning Planerings- och ekonomiutskottet har vid sitt sammanträde i mars 2011 behandlat av informationsansvarig och gatuingenjören genomförd nulägesbeskrivning gällande anslags- och informationstavlor samt förslag till åtgärder och regelverk. Därvid har utskottet beslutat uppdra till kulturoch samhällsbyggnadsutskottet att, utifrån genomförd nulägesbeskrivning gällande kommunens anslags- och informationstavlor och med inriktningen att nuvarande antal tavlor bör minska, utarbeta konkreta förslag till åtgärder och regelverk. I uppdraget skall även ingå en kostnadsberäkning av föreslagna åtgärder. Vid planerings- och ekonomiutskottets sammanträde i maj 2011 föreligger önskemål om att förslaget till regelverk för affischering behandlas separat från det övriga uppdraget. Ett förslag till regler för kommunens anslagstavlor bör således behandlas i fullmäktige i juni. Kommunen saknar idag regelverk för anslagstavlor och affischering. Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Kommunfullmäktige beslutar anta regler för affischering på Åtvidabergs kommuns anslagstavlor i enlighet med föreliggande förslag.

13 forts Kf 112 forts Ks 102 Kommunfullmäktiges handläggning Lennart Haraldsson yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag men föreslår att texten i regelverket redaktionellt förtydligas. Anders Byström yrkar att ärendet återremitteras för ytterligare utredning av föreslagna regler. Bertil Jonsson yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag samt bifall till Lennart Haraldssons tilläggsförslag. Propositionsordning Ordföranden meddelar att han avser att först ställa proposition på Anders Byströms yrkande om återremiss. Om kommunfullmäktige skulle avslå återremissyrkandet avser han att ställa proposition på kommunstyrelsens förslag med av Lennart Haraldsson m fl föreslaget tillägg. Kommunfullmäktige godkänner föreslagen propositionsordning. Ordföranden ställer proposition på Anders Byströms yrkande om återremiss, varvid han finner att kommunfullmäktige beslutat avslå detta yrkande. Härefter ställer ordföranden proposition på kommunstyrelsens förslag med av Lennart Haraldsson och Bertil Jonsson föreslaget tillägg, varvid han finner att kommunfullmäktige beslutat bifalla detta förslag. Kommunfullmäktiges beslut Kommunfullmäktige beslutar anta regler för affischering på Åtvidabergs kommuns anslagstavlor i enlighet med föreliggande förslag. Reservation Sören Söderström, Johan Knutsson, Astrid-Marie Jonsson, Tommy Risarp och Anders Byström anmäler reservation mot kommunfullmäktiges beslut till förmån för Anders Byströms yrkande.

14 Kf 113 Ks 103 Dnr 2011-KS Motion Parboendegaranti - besvarande Ärendebeskrivning Bertil Jonsson har vid kommunfullmäktiges sammanträde i mars 2011 väckt ett ärende genom motion angående parboendegaranti. Motionären anför att sedan år 2006 innehåller socialtjänstförordningen en paragraf som säger att makar, sambor eller registrerade partners som har beviljats särskilt boende skall beredas plats i sammanboende om de så vill. Men det gäller inte när bara en partner har rätt till omsorg. Detta innebär att det idag är upp till kommunernas goda vilja om makar får fortsätta leva tillsammans på särskilt boende om en av dem inte längre kan bo hemma. Kommunerna har alltså beklagligt nog rätt att splittra gifta par mot deras vilja. Motionären anför vidare att när man blir äldre kan ensamheten bli ett gissel och om man dessutom lever med en partner skall man inte behöva skiljas på ålderns höst från sin käraste, som man har levt tillsammans med, ibland ända sedan tonår-ungdomstiden på grund av att ena partners hälsotillstånd försämrats. Detta är mycket tragiskt och försämrar även hälsotillståndet för de som drabbas. Motionären anser att det är hög tid att ge äldre par rätt att leva och bo tillsammans om de så önskar, även om bara en av dem har rätt till särskilt boende. Med hänvisning till ovanstående föreslår Sverigedemokraterna att en parboendegaranti införes i Åtvidabergs kommun. Planerings- och ekonomiutskottets handläggning Kommunfullmäktige har vid nämnda sammanträde beslutat remittera motionen till kommunstyrelsen för beredning. Kommunstyrelsens planerings- och ekonomiutskottet har därefter överlämnat motionen till vårdoch omsorgsutskottet för beredning.

15 forts Kf 113 forts Ks 103 Vård- och omsorgsutskottets handläggning Vård- och omsorgsutskottet har vid sitt sammanträde i maj 2011 behandlat förslag till yttrande som ligger till grund för utskottets beslut. Vård- och omsorgsutskottets beslut Kommunfullmäktige föreslås avslå motionen Vid ärendeberedningen inför kommunstyrelsen föreslår ordföranden en komplettering enligt följande: I kommunens nuvarande policy skall finnas inskrivet att önskemål om parboende i möjligaste mån skall tillgodoses. I kravspecifikation inför framtida renovering av det befintliga särskilda boendebeståndet är möjligheten till parboende redan infört. Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Kommunfullmäktige beslutar avslå motionen. I kommunens nuvarande policy skall finnas inskrivet att önskemål om parboende i möjligaste mån skall tillgodoses. I kravspecifikation inför framtida renovering av det befintliga särskilda boendebeståndet är möjligheten till parboende redan infört. Motionen får därmed anses besvarad. Kommunfullmäktiges handläggning Sören Söderström yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. Bertil Jonsson yrkar bifall till intentionerna i motionen. Rune Tessin tillstyrker motionen och dess intentioner.

16 forts Kf 113 forts Ks 103 Propositionsordning Ordföranden ställer proposition på kommunstyrelsens förslag jämte Bertil Jonssons m fl yrkande om bifall till motionens intentioner, varvid han finner att kommunfullmäktige beslutat bifalla kommunstyrelsens förslag. Kommunfullmäktiges beslut Kommunfullmäktige beslutar avslå motionen. I kommunens nuvarande policy skall finnas inskrivet att önskemål om parboende i möjligaste mån skall tillgodoses. I kravspecifikation inför framtida renovering av det befintliga särskilda boendebeståndet är möjligheten till parboende redan infört. Motionen får därmed anses besvarad. Reservation Bertil Jonsson och Rune Tessin anmäler reservation mot kommunfullmäktiges beslut till förmån för Bertil Jonssons yrkande.

17 Kf 114 Ks 104 Dnr 2011-KS Rapport icke verkställda beslut Ärendebeskrivning Vård- och omsorgsutskottets handläggning Rapport till kommunfullmäktige över antal gynnande beslut enligt socialtjänstlagen och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade som inte verkställts inom tre månader från dagen för beslutet, eller avbrott i verkställighet. Socialchefen rapporterar att per den 31 mars 2011 fanns det ett icke verkställt beslut som inte verkställts inom tre månader. Biståndsbeslut Kön Beslutsdatum Datum för avbrott i verkställighet Bostad med Man särskild service enl 9 p 9 LSS Vård- och omsorgsutskottets beslut Kommunfullmäktige föreslås lägga informationen till handlingarna. Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Kommunfullmäktige beslutar lägga informationen till handlingarna. Kommunfullmäktiges handläggning Kommunfullmäktiges beslut Kommunfullmäktige bifaller kommunstyrelsens förslag.

18 Kf 115 Ks 105 Dnr 2011-KS Budget och verksamhetsplanearbete Ärendebeskrivning Kommunstyrelsen har vid sammanträde den 2 mars 2011 beslutat anta anvisningar för budget och verksamhetsplanearbete som underlag för kommunens budgetarbete. Kommunstyrelsen har vidare beslutat uppdra till respektive nämnd/förvaltning att upprätta budgetförslag i enlighet med dessa anvisningar och med beaktande av Lennart Haraldsson framförda politiska direktiv enligt nedan Bostäder Fortsatt planering av främst området vid Bysjön/Edbergafältet för att komma igång med bostadsbyggande. Näringslivscentrum Kommunens engagemang i Näringslivscentrum omstruktureras. Samarbetet med Näringslivscentrum ska utvecklas med bland annat inriktning mot större medlemsnytta och ökad besöksnäring. Nyföretagande Nyföretagandet i kommunen måste öka. Speciellt vill vi utreda hur alla UF-företagare ska kunna bli riktiga företagare. Feriejobb för ungdomar I fortsättningen ska feriejobb för ungdomar ingå i varje års budgetarbete utan att det måste ges speciella direktiv. Mat Ny upphandlingsperiod börjar I direktiven till upphandling ska utvärderas andelen ekologisk mat och vad som kan vara närproducerat. Kopplingen mellan ställda djurskyddskrav och hur kött upphandlas ska utvärderas. Ökad valfrihet inom särskilt boende utreds med betoning på husmanskost. LOV Utreda förutsättningarna för införande av LOV, lagen om valfrihet i hemtjänsten.

19 forts Kf 115 forts Ks 105 Kultur Utreda förutsättningarna för en ökad satsning på kulturområdet, inkluderande bland annat en bioanläggning. Planerings- och ekonomiutskottets handläggning I anslutning till planerings- och ekonomiutskottets sammanträde i maj har information avseende drift- och investeringsbudget 2012 lämnats till utskottets ledamöter och ersättare samt representanter från övriga partier som ej är representerade i utskottet. Förslaget till drift- och investeringsbudget 2012 har därefter behandlats vid planerings- och ekonomiutskottets sammanträde. Lennart Haraldsson meddelar därvid att majoritetspartierna stöder föreliggande förslag till budget Sören Söderström meddelar att Centerpartiet återkommer vid ärendets behandling i kommunstyrelsen. Information enligt MBL 19 äger rum den 23 maj 2011 och förhandling enligt MBL 11 äger rum den 30 maj Kommunstyrelsens handläggning Lennart Haraldsson yrkar som företrädare för majoritetspartierna bifall till föreliggande förslag till drift- och investeringsbudget. Sören Söderström yrkar som företrädare för Centerpartiet bifall till föreliggande förslag till drift- och investeringsbudget med följande tillägg: För att skapa feriearbete för ungdomar skall kontot för år 2011, kronor, behållas och ytterligare tillföras kronor. Öka resurserna med kronor i syfte att ge större möjlighet att bekämpa ungdomsarbetslösheten.

20 I Åtvidabergs kommun skall ges möjlighet att ha för en öppen dagverksamhet för äldre över 65 år och för ändamålet satsa kronor som ett första steg i en uppstartsprocess. En ökning av bidraget till det enskilda vägnätet med kronor. Sören Söderström yrkar som företrädare För borgerlig Allians 2014 bifall till föreliggande förslag till drift- och investeringsbudget med följande tillägg: Avgiften för lunchmåltid på Facetten tas bort. Kostnaden om kronor tas inom Bildningscentrum Facettens budget. Uppskattningsvis görs i och med detta en administrativ besparing om cirka kronor. För att ges möjlighet att ta ställning till avgivna tilläggsyrkanden från Centerpartiet och För borgerlig Allians 2014 kommer dessa att avgöras i samband med ärendets behandling i kommunfullmäktige. Lars Rasch, Lennart Pettersson och Anders Byström meddelar att Kopparpartiet, Vänsterpartiet respektive Folkpartiet återkommer vid fullmäktiges behandling av ärendet. Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Kommunfullmäktige beslutar godkänna kommunstyrelsens förslag till budget för år 2012 samt ekonomisk plan för åren Kommunfullmäktige beslutar godkänna kommunstyrelsens förslag till verksamhetsplan för åren Kommunfullmäktige beslutar godkänna kommunstyrelsens förslag till investeringsbudget för år 2012 uppgående till kronor. Försäljning av anläggningstillgångar uppgår till 25 miljoner kronor. Nettoutgift avseende försäljningen av anläggningstillgångar och investeringar uppgår således till kronor. Kommunfullmäktige beslutar att kommunens finansiella mål med inriktning på god ekonomisk hushållning utgörs av:

21 forts Kf 115 forts Ks 105 Soliditet Resultat Investeringar Soliditeten skall öka, för att på sikt motsvara genomsnittet för rikets kommuner (f n cirka 54 procent) Resultatet före jämförelsestörande poster skall i genomsnitt uppgå till minst 20 mkr per år under respektive mandatperiod Utfallet för mandatperiodens investeringsutgifter skall maximalt motsvara resultatet under mandatperioden. I målet beaktas ej investeringar i fastigheten Åtvidaberg 6:79 (Facetten och ÅSSA) Budgeten för år 2012 anger resultat om 12,5 mkr vilket också utgör kommunens finansiella mål för budgetåret. Kommunfullmäktige beslutar att kommunens verksamhetsmässiga mål med inriktning på god ekonomisk hushållning utgörs av: Stolthet Trygghet Hållbarhet Näringsliv Kommunens beslut och verksamhet skall bidra till att medborgarna känner stolthet att bo i Åtvidaberg (kommunens kall i medborgarundersökningen tillhöra de 30 procent bästa kommunerna) Åtvidaberg skall vara en av Sveriges tryggaste kommuner (kommunen skall i trygghetsundersökning tillhöra de 30 procent tryggaste kom- Munerna) Åtvidabergs kommun tar ansvar för hållbar miljö genom låga koldioxidutsläpp (kommunen skall tillhöra de 30 procent av kommunerna som har lägst koldioxidutsläpp per invånare) Åtvidabergs kommun skall bidra till näringslivets utveckling (kommunen skall i Svensk Näringslivs ranking tillhöra de 30 procent bästa kommunerna)

22 forts Kf 115 forts Ks 105 Kommunfullmäktige beslutar uppdra till kultur- och samhällsbyggnadsförvaltningen att förbereda för försäljning av fastigheten Bottnarna. Beslut om skattesats kommer att antas i samband med fastställande av slutgiltig nivå för skatteväxling av kollektivtrafiken. Kommunfullmäktiges handläggning Lennart Haraldsson yrkar som företrädare för majoritetspartierna bifall till kommunstyrelsens förslag. Sverre Moum yrkar som företrädare för majoritetspartierna bifall till kommunstyrelsens förslag. Sören Söderström yrkar som företrädare för Centerpartiet bifall till föreliggande förslag till drift- och investeringsbudget men vidhåller sina tilläggsförslag från kommunstyrelsen enligt följande: 1. För att skapa feriearbete för ungdomar skall kontot för år 2011, kronor, behållas och ytterligare tillföras kronor. 2. Öka resurserna med kronor i syfte att ge större möjlighet att bekämpa ungdomsarbetslösheten. 3. I Åtvidabergs kommun skall ges möjlighet att ha en öppen dagverksamhet för äldre över 65 år och för ändamålet satsa kronor som ett första steg i en uppstartsprocess. 4. En ökning av bidraget till det enskilda vägnätet med kronor. Sören Söderström yrkar som företrädare För borgerlig Allians 2014 bifall till föreliggande förslag till drift- och investeringsbudget men vidhåller sitt tilläggsförslag från kommunstyrelsen enligt följande: Avgiften för lunchmåltid på Facetten tas bort. Kostnaden om kronor tas inom Bildningscentrum Facettens budget. Uppskattningsvis görs i och med detta en administrativ besparing om cirka kronor. Sören Söderström yrkar i övrigt bifall till kommunstyrelsens förslag.

23 forts Kf 115 forts Ks 105 Rune Tessin yrkar som företrädare för Miljöpartiet bifall till föreliggande förslag till drift- och investeringsbudget med följande tillägg och ändringar: 1. Reservera de 8 miljoner kronor som avses för bibliotek i Minechuset till bibliotek i Domushuset. 2. Köp Domushuset. Biblioteket får ingång direkt från busshållplats och kan om så önskas även använda ovanvåningen. 3. Miljöpartiet yrkar avslag till försäljning av fastigheten Bottnarna. 4. Kommunen skall införa ett miljöledningssystem med mål och handlingsprogram för minskad energianvändning och klimatpåverkan från kommunens verksamheter. 5. Ställa miljökrav i offentlig upphandling för att få fram energieffektiva tjänster och produkter. 6. Tillagningskök med egen kostverksamhet. Minst 25 procent ekologisk mat och största möjliga andel Mat från grunden. Upphandling i mindre delar enligt LOU. Separata transportavtal. 7. Utgå från senaste CO2-värde och sätt upp mål för minskning av CO2 till 2014 och 2020 samt ställ också upp konkreta åtgärder som skall prioriteras och genomföras. 8. Ta i nästa avtal in att gator skall plogas ned till få cm kvar så att inte spårig isbotten uppstår samt planera gång/cykelvägar österväster på sätt som sker norr-söder. 9. En undersökning genom förslagsvis VTI om matarbussar och linjer mot Linköping i samverkan med planerad lokal stadstrafik, enkät och samråd med medborgare. 10. Avsätt en post från oförutsedda för ungdomsgård under fredagsnätter. Kommunen behöver också tillhandahålla lokaler t ex i kulturhuset.

24 forts Kf 115 forts Ks 105 Lars Rasch yrkar som företrädare för Kopparpartiet bifall till föreliggande förslag till drift- och investeringsbudget med följande ändring: Kopparpartiet yrkar avslag till försäljning av Koppargården, Björkbacken och fastigheten Bottnarna. Kopparpartiet vill utveckla Edbergafältet och yrkar avslag till byggnation vid Bysjön och Villan. Lars Rasch yrkar bifall till Sören Söderströms och Centerpartiets yrkande vad avser punkterna 1, 2 och 3. Lars Rasch yrkar bifall till Sören Söderströms yrkande vad avser borttagande av avgiften för lunchmåltid på Facetten. Lennart Pettersson yrkar som företrädare för Vänsterpartiet bifall till Sören Söderströms och Centerpartiets yrkande vad avser punkterna 1 och 2. Lennart Pettersson yrkar bifall till Sören Söderströms yrkande vad avser borttagande av avgiften för lunchmåltid på Facetten. Lennart Pettersson föreslår vidare en ökad satsning på marknadsföring av Facetten samt ett bättre utnyttjande av Facetten genom mera vuxenutbildningar. Lennart Pettersson yrkar i övrigt bifall till kommunstyrelsens förslag. Bertil Jonsson yrkar som företrädare för Sverigedemokraterna bifall till Sören Söderströms och Centerpartiets yrkande vad avser punkterna 1 4. Bertil Jonsson yrkar bifall till Rune Tessins yrkande vad avser punkterna 1, 2, 6 och 8. Bertil Jonsson yrkar i övrigt bifall till kommunstyrelsens förslag. Tommy Risarp yrkar som företrädare för Kristdemokraterna bifall till Sören Söderströms yrkande vad avser borttagande av avgiften för lunchmåltid på Facetten.

25 forts Kf 115 forts Ks 105 Tommy Risarp yrkar vidare bifall till Sören Söderströms och Centerpartiets yrkande vad avser punkterna 1 4. Tommy Risarp yrkar i övrigt bifall till kommunstyrelsens förslag. Rune Tessin yrkar bifall till Sören Söderström och Centerpartiets yrkande vad avser punkterna 1, 2 och 4. Rune Tessin yrkar vidare bifall till Sören Söderströms yrkande vad avser borttagande av avgiften för lunchmåltid på Facetten. Anders Byström yrkar som företrädare för Folkpartiet bifall till Sören Söderströms och Centerpartiets yrkande vad avser punkterna 1 3. Anders Byström yrkar vidare bifall till Sören Söderströms yrkande vad avser borttagande av avgiften för lunchmåltid på Facetten. Anders Byström anser vidare att budgetbehandlingen skall föregås av information om budgetförslagen i respektive utskott. Anders Byström yrkar i övrigt bifall till kommunstyrelsens förslag. Lennart Haraldsson yrkar att tilläggsyrkanden av Sören Söderström och Centerpartiet avseende punkterna 1 3 skall hänskjutas till kompletteringsbudgeten och dess behandling under hösten Lennart Haraldsson yrkar i övrigt avslag till minoritetspartiernas tilläggsoch ändringsförslag. Ajournering Sören Söderström begär ajournering av sammanträdet. Sören Söderström yrkar att avgivna tilläggsyrkanden från Centerpartiet punkterna 1-3 skall avgöras i samband med dagens budgetbehandling.

26 forts Kf 115 forts Ks 105 Ordföranden konstaterar att kommunrevisionens hemställan om ett budgetäskande motsvarande totalt kronor för år 2012 har överlämnats till kommunfullmäktige för behandling och föreslår att hemställan bifalles. Propositionsordning Ordföranden konstaterar att det förutom kommunstyrelsens förslag föreligger yrkanden från Sören Söderström m fl, Rune Tessin m fl, Lars Rasch m fl, och Lennart Pettersson. Därutöver föreligger tilläggsyrkande från Lennart Haraldsson. Ordföranden meddelar att han avser att ställa proposition på kommunstyrelsens förslag jämte Sören Söderströms m fl, Rune Tessins m fl, Lars Rasch m fl och Lennart Petterssons respektive yrkanden. Därefter avser han att ställa proposition på Lennart Haraldssons tilläggsyrkande. Kommunfullmäktige godkänner föreslagen propositionsordning. Ordföranden ställer proposition på kommunstyrelsens förslag och Sören Söderströms m fl yrkanden, varvid han finner att kommunfullmäktige beslutat i enlighet med kommunstyrelsens förslag. Ordföranden ställer proposition på kommunstyrelsens förslag och Rune Tessins m fl yrkanden, varvid han finner att kommunfullmäktige beslutat i enlighet med kommunstyrelsens förslag. Ordföranden ställer proposition på kommunstyrelsens förslag och Lars Rasch m fl avslagsyrkanden, varvid han finner att kommunfullmäktige beslutat i enlighet med kommunstyrelsens förslag. Ordföranden ställer proposition på kommunstyrelsens förslag och Lennart Petterssons yrkande, varvid han finner att kommunfullmäktige beslutat i enlighet med kommunstyrelsens förslag. Ordföranden ställer därefter proposition på Lennart Haraldssons tillläggsyrkande, varvid han finner att kommunfullmäktige beslutat bifalla detta yrkande.

27 forts Kf 115 forts Ks 105 Kommunfullmäktiges beslut Kommunfullmäktige beslutar godkänna kommunstyrelsens förslag till budget för år 2012 samt ekonomisk plan för åren Kommunfullmäktige beslutar godkänna kommunstyrelsens förslag till verksamhetsplan för åren Kommunfullmäktige beslutar godkänna kommunstyrelsens förslag till investeringsbudget för år 2012 uppgående till kronor. Försäljning av anläggningstillgångar uppgår till 25 miljoner kronor. Nettoutgift avseende försäljningen av anläggningstillgångar och investeringar uppgår således till kronor. Kommunfullmäktige beslutar att kommunens finansiella mål med inriktning på god ekonomisk hushållning utgörs av: Soliditet Resultat Investeringar Soliditeten skall öka, för att på sikt motsvara genomsnittet för rikets kommuner (f n cirka 54 procent) Resultatet före jämförelsestörande poster skall i genomsnitt uppgå till minst 20 mkr per år under respektive mandatperiod Utfallet för mandatperiodens investeringsutgifter skall maximalt motsvara resultatet under mandatperioden. I målet beaktas ej investeringar i fastigheten Åtvidaberg 6:79 (Facetten och ÅSSA) Budgeten för år 2012 anger resultat om 12,5 mkr vilket också utgör kommunens finansiella mål för budgetåret.

28 forts Kf 115 forts Ks 105 Kommunfullmäktige beslutar att kommunens verksamhetsmässiga mål med inriktning på god ekonomisk hushållning utgörs av: Stolthet Trygghet Hållbarhet Näringsliv Kommunens beslut och verksamhet skall bidra till att medborgarna känner stolthet att bo i Åtvidaberg (kommunens kall i medborgarundersökningen tillhöra de 30 procent bästa kommunerna) Åtvidaberg skall vara en av Sveriges tryggaste kommuner (kommunen skall i trygghetsundersökning tillhöra de 30 procent tryggaste kom- Munerna) Åtvidabergs kommun tar ansvar för hållbar miljö genom låga koldioxidutsläpp (kommunen skall tillhöra de 30 procent av kommunerna som har lägst koldioxidutsläpp per invånare) Åtvidabergs kommun skall bidra till näringslivets utveckling (kommunen skall i Svensk Näringslivs ranking tillhöra de 30 procent bästa kommunerna) Kommunfullmäktige beslutar uppdra till kultur- och samhällsbyggnadsförvaltningen att förbereda för försäljning av fastigheten Bottnarna. Beslut om skattesats kommer att antas i samband med fastställande av slutgiltig nivå för skatteväxling av kollektivtrafiken. Kommunfullmäktige beslutar att anslaget för revisionens verksamhet för revisionsåret 2012 skall uppgå till totalt kronor. Kommunfullmäktige beslutar att punkterna 1 3 i Sören Söderströms och Centerpartiets tilläggsyrkande gällande - Ökat anslag till feriearbete för ungdomar, ökade resurser mot ungdomsarbetslösheten och dagverksamhet för äldre över 65 år - skall hänskjutas till kompletteringsbudgeten och dess behandling under hösten 2011.

29 forts Kf 115 forts Ks 105 Reservation Johan Knutsson, Sören Söderström, Astrid-Marie Jonsson och Tommy Risarp anmäler reservation mot kommunfullmäktiges beslut till förmån för Sören Söderströms yrkande. Rune Tessin anmäler reservation mot kommunfullmäktiges beslut till förmån för sitt yrkande. Lars Rasch och Leif Carlzon anmäler reservation mot kommunfullmäktiges beslut till förmån för Lars Rasch yrkande. Lennart Pettersson anmäler reservation mot kommunfullmäktiges beslut till förmån för sitt yrkande. Bertil Jonsson anmäler reservation mot kommunfullmäktiges beslut till förmån för sitt yrkande. Anders Byström anmäler reservation mot kommunfullmäktiges beslut till förmån för sitt yrkande.

30 Kf 116 Ks 106 Dnr 2011-KS Årsredovisning 2010 Östsvenska Yrkeshögskolan AB Ärendebeskrivning Föreligger årsredovisning för Östsvenska Yrkeshögskolan AB jämte revisionsberättelse och lekmannarevisorernas granskning av bolaget. Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsen beslutar överlämna årsredovisningen till kommunfullmäktige för godkännande. Kommunfullmäktiges beslut Kommunfullmäktige beslutar godkänna årsredovisning 2010 för Östsvenska Yrkeshögskolan AB. Kommunfullmäktige beslutar att styrelsens ledamöter och verkställande direktör beviljas ansvarsfrihet för 2010 års verksamhet.

31 Kf 117 Dnr 2011-KS Motion Pilotstudie om anslutningsbussar och resandes motiv för att åka kollektivt Ärendebeskrivning Vid dagens sammanträde med kommunfullmäktige väcker Rune Tessin ett ärende genom motion angående pilotstudie om anslutningsbussar och resandes motiv för att åka kollektivt. Miljöpartiets motion gäller i första hand ett helhetsgrepp med buss 30 och buss 530 tillsammans med anslutningsfordon i såväl Åtvidaberg som i Linköping, d v s från dörr till dörr. Den gäller även samordning med våra lokala stadsbussar. Motionären föreslår att en enkät genomförs om resandes motiv för att övergå till att åka kollektivt. Enkäten kan bestå av svar på vissa förslag eller alternativ samt av öppnare frågor. Vad skulle få Dig att ställa bilen hemma. Varför räknar Du med att fortsätta att pendla med bil. Den verkliga pendlartiden är från bostaden till resans slutmål. Motionären redovisar miljö- och ekonomiska vinster. Miljön vinner genom mindre utsläpp. Nyproducerade, energieffektiva miljöbilar ger under sin tillverkning samma miljöförstöring som års drivmedel. Färre bilar produceras. Mindre slitage och driftskostnad på bilen. Rimligtvis färre bilköp. Kommunen får lägre reseavdrag på inkomst och får dessutom behövlig god PR för mod och framåtanda i klimatfrågan. Även om inte målet kan nås att fördubbla kollektivtrafiken kan man komma i god bit på väg. Med hänvisning till motionens intentioner föreslår Miljöpartiet följande: Beställ en pilotstudie genom VTI, som i samråd med kommunen genomför en enkät om resandes motiv för att övergå till att åka kollektivt. Resultatet sammanställs. Gör en utställning med förslag på åtgärder, ordna ett stormöte/hearing för medborgarna och utlys mindre focusgrupper för idéer och synpunkter från allmänheten. Därmed kan förslagen bli genomlysta och berikade av medborgarna.

32 forts Kf 117 Kommunfullmäktiges beslut Kommunfullmäktige beslutar remittera motionen till kommunstyrelsen för beredning.

33 Kf 118 Dnr 2011-KS Motion Köp av Domushuset undersökning av kulturstråk Sädesmagasinet - Ålundamagasinet Ärendebeskrivning Vid dagens sammanträde med kommunfullmäktige Rune Tessin väcker ett ärende genom motion angående köp av Domushuset och undersökning av kulturstråk Sädesmagasinet Ålundamagasinet. Motionären anför bland annat att Domushuset bör köpas och flytta biblioteket dit. Ett köp av Domushuset skulle bli en god affär för kommunen med kommande god förvaltning. Biblioteket får ingång mitt emot busshållplatsen och stora möjligheter att disponera önskat utrymme i ett eller två plan. En flytt av biblioteket från torget vore ett stort misstag. Ett bibliotek bör ligga så att man kan besöka det i direkt anslutning till att man uträttar dagligvaruhandel och annan service. All erfarenhet visar att biblioteksbesöken minskar vid en sådan separering. Biblioteken skall vara till besökarnas bästa. Motionären anför vidare att två andra alternativ är en upprustad biblioteksvåning eller bibliotek i fastigheten Torpeden. Domushuset har flera uppenbara fördelar mot såväl dessa alternativ som mot alternativet Åssa. Motionären anför vidare att kulturstråket Sädesmagasinet Röda ladan Kulturhuset Ålundamagasinet är ett alternativ för delar av kulturen. Sädesmagasinet är till salu och Kulturhuset överlever inte utan kommunens hjälp eller köp. En utredning vore lämplig som alternativ för delar av kulturen. Röda ladans tomt är både djupare och längre än byggnaden. Skall arkiv byggas nytt kunde tomten vara ett alternativ med Bruksmuseum i Sädesmagasinet eller Kulturhuset. Ålundamagasinet har en utmärkt plan mot Bruksgatan, möjlig för friluftsteater med Stallet, Magasinet och Kulturhuset som fonder. Eventuellt kunde Malmviksstugorna bilda flyglar. Magasinets inre har även utrymmen för kulturaktiviteter. Med anledning av ovanstående föreslår Miljöpartiet följande: Köp Domushuset och flytta biblioteket dit. Utred Kulturstråket längs Stenhusgatan beträffande eventuellt köp och alternativ för kultur.

34 forts Kf 118 Kommunfullmäktiges beslut Kommunfullmäktige beslutar remittera motionen till kommunstyrelsen för beredning.

35

36

ÅTVIDABERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunstyrelsen 2011-03-02

ÅTVIDABERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunstyrelsen 2011-03-02 Plats och tid Sessionssalen, Gamla kommunalhuset, kl 13.30 16.15 Beslutande Lennart Haraldsson, ordförande Sverre Moum Elisabeth Edlund Thomas Lidberg Maria Lind Peder Griph Siw Gustavsson Sirvan Mostafaey

Läs mer

ÅTVIDABERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunfullmäktige 2009-03-25

ÅTVIDABERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunfullmäktige 2009-03-25 Plats och tid Kommunfullmäktiges sessionssal, Gamla kommunalhuset, Åtvidaberg, kl 18.00-19.40 Beslutande Kommunfullmäktiges samtliga ledamöter med undantag för Marita Dahlgren, Claes Drougge, Lars Rasch,

Läs mer

ÅTVIDABERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunfullmäktige 2008-10-29

ÅTVIDABERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunfullmäktige 2008-10-29 Plats och tid Beslutande Kommunfullmäktiges sessionssal, Gamla kommunalhuset, Åtvidaberg, Onsdagen den 29 oktober 2008 kl 18.00 20.50 Kommunfullmäktiges samtliga ledamöter med undantag för Marita Dahlgren,

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1(10) Plats och tid Kommunstyrelsesalen kommunkontoret Charlottenberg kl 13.00-16.00 Beslutande Johanna Söderberg (C) ordförande Leif Johansson (C) Kathy Överby Nilsson (S) Lasse Sjöberg (S) Bertil Börjesson

Läs mer

Kommunfullmäktige 2011-02-28 18

Kommunfullmäktige 2011-02-28 18 Kommunfullmäktige 2011-02-28 18 Plats och tid Kommunhuset, måndag 28 februari 2011, kl. 18.00 20.00 och 20.10 20.25 Beslutande Övriga närvarande Justerare Lars-Åke Bergman (S), Bengt Sjöberg (M), Karl-Johan

Läs mer

ÅTVIDABERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2008-01-09

ÅTVIDABERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2008-01-09 Ks 1 Ekonomiinformation Ekonomichefen lämnar vid kommunstyrelsens sammanträde i januari 2008 en årsprognos baserad på utfall till och med november månad 2007 och som i väsenligt överensstämmer med prognosen

Läs mer

Välkommen. till Kommunfullmäktige i Ragunda kommun

Välkommen. till Kommunfullmäktige i Ragunda kommun Välkommen till Kommunfullmäktige i Ragunda kommun Vad är Kommunfullmäktige? Kommunfullmäktige är kommunens högsta beslutande organ och kan sägas vara kommunens riksdag. Kommunfullmäktige fattar viktiga

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(12)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(12) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(12) Plats och tid Beslutande ledamöter Åtvidabergs bibliotek, kl.13.30-16.10 Lars-Åke Bergstrand (S), ordförande Björn Moum (M), vice ordförande Anki Sjöö-Törner (S) Fredrik

Läs mer

Kommunkontoret, 2 september 2013, kl 10.00. Sekreterare Paragrafer 63-79 ANSLAG/BEVIS

Kommunkontoret, 2 september 2013, kl 10.00. Sekreterare Paragrafer 63-79 ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (22) Sammanträdesdatum 26 augusti 2013 Plats och tid Kommunkontoret, Heby, kl 10.00-13.40 Beslutande Margaretha Gadde-Jennische (M), ordförande Gudrun Wängelin-Lernskog (C) Emilie

Läs mer

Nämnd/Styrelse Sammanträdesdatum Sid Kommunfullmäktige 2009-11-26 1. Se bilagd upprops- och voteringslista

Nämnd/Styrelse Sammanträdesdatum Sid Kommunfullmäktige 2009-11-26 1. Se bilagd upprops- och voteringslista Nämnd/Styrelse Sammanträdesdatum Sid Kommunfullmäktige 2009-11-26 1 Plats och tid Torsdag 26 november 2009 kl 17.00-20.00 Beslutande Se bilagd upprops- och voteringslista Övriga deltagande Utses att justera

Läs mer

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige 2006-08-29 124 Plats och tid s sessionssal kl. 17.00-18.30 ande Enligt till protokollet bilagd uppropslista Övriga närvarande Tage Dalteg, kommunchef och sekreterare Utses att justera Justeringens plats

Läs mer

Sammanträdesdatum Sida Socialnämnden 2010-03-18 1 (15)

Sammanträdesdatum Sida Socialnämnden 2010-03-18 1 (15) Socialnämnden 2010-03-18 1 (15) Plats och tid: Kommunkontoret, Kisa, torsdagen 2010-03-18, kl. 10.00-12.20 Gruppsammanträde: 8.00-10.00 Beslutande: Ingegärd Brogren (C) Bengt Nordin (M) Siw Nordin (M)

Läs mer

Socialnämnden 2012-03-22 1(9)

Socialnämnden 2012-03-22 1(9) Socialnämnden 2012-03-22 1(9) Plats och tid Hotell Källan Åmliden Norsjö, torsdag den 22 mars 2012 kl. 10.30 12.15 Beslutande ledamöter Christer Lundgren, (c) ordförande Dan Oskarsson, (s) Elli-Mari Lundgren,

Läs mer

Lars Rönnlund, kommunchef 18, 20 Britt Idensjö, sekreterare Mikael Pettersson 13 Hans Andersson 19

Lars Rönnlund, kommunchef 18, 20 Britt Idensjö, sekreterare Mikael Pettersson 13 Hans Andersson 19 Plats och tid Sessionssalen kommunhuset i Hultsfred 26 januari 2016 kl. 08.30-11.45 Beslutande Åke Nilsson, KD Gunilla Aronsson, C Åke Bergh, M Lena Hasting, S Tommy Rälg, S Övriga deltagande Lars Rönnlund,

Läs mer

Välfärdsutskottet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

Välfärdsutskottet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Plats och tid Lokal Strået, kl. 13.40 15.25 Ajournering kl. 14.40 14.55 Beslutande Birgitta Jönsson (S), ordförande Torsten Vigre (M), tjänstgörande ersättare för Olof Röstin (M) Agnetha Persson (C)

Läs mer

Sekreterare Paragrafer 35-46 Niklas Tiedermann Ordförande. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Sekreterare Paragrafer 35-46 Niklas Tiedermann Ordförande. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(15) 2010-04-13 Plats och tid Kommunhuset Hallsberg, kl 11.00 12.35 Beslutande Övriga deltagande Thomas Doxryd Jenny Steen Christina Johansson Inga-Britt Ritzman Siv Lunander Magnus

Läs mer

Katarina Jakobsson (m) Sören Carlsson, 78-91 (s) Olle Berg Britta Bergström Catharina Fredriksson (s) Hans Trovik Agneta Rönn

Katarina Jakobsson (m) Sören Carlsson, 78-91 (s) Olle Berg Britta Bergström Catharina Fredriksson (s) Hans Trovik Agneta Rönn SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Blad 1 (18) Plats och tid rum 293 i Kommunhuset kl 14.10-15.45 Beslutande Benita Vikström (s) Emil Carlsson (v) Katarina Jakobsson (m) Sören Carlsson, 78-91 (s) Olle Berg (s) Britta

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunfullmäktige 2007-05-28 1 (26) Plats och tid Folkets Hus, Askersund, 2007-05-28 kl. 19.00-20.40. Beslutande Ordinarie ledamöter Bo Trygg (s) Siv Ahlstrand (s) Per Eriksson

Läs mer

PROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott

PROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott 1 (16) Paragrafer 63-74 Plats och tid Kommunhuset i Klippan, Sessionssalen, kl. 13.30-15.55 Beslutande Kenneth Dådring (M), ordförande Carl-Axel Wilhelmsson (C), 1:e vice ordförande Bodil Andersson (KD)

Läs mer

Onsdagen den 26 oktober 2011 i Kommunfullmäktiges sessionssal Nya Folkets hus, klockan 17:00-17:20

Onsdagen den 26 oktober 2011 i Kommunfullmäktiges sessionssal Nya Folkets hus, klockan 17:00-17:20 Sammanträdesprotokoll 1 (6) Plats och tid Onsdagen den 26 oktober 2011 i s sessionssal Nya Folkets hus, klockan 17:00-17:20 Beslutande Anders Ohlsson (S), ordförande Maria Karlsson (S),2:e vice ordförande

Läs mer

Lotta Hellström (M), ordförande Jenny Önnevik (S) Christer Broman (V) Gudrun Bengtsson (SD) Samuel Jarenil (S)

Lotta Hellström (M), ordförande Jenny Önnevik (S) Christer Broman (V) Gudrun Bengtsson (SD) Samuel Jarenil (S) 1(20) Plats och tid A-salen, kl. 9.00 11.20 Beslutande Ledamöter Lotta Hellström (M), ordförande Jenny Önnevik (S) Christer Broman (V) Gudrun Bengtsson (SD) Samuel Jarenil (S) Övriga närvarande Ersättare

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2010-05-18 Sid: 1 Instans Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Gnosjö, kl 08.00-15.20 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera LarsÅke Magnusson (KD), ordförande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2007-01-23 1 Organ Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Gnosjö, kl 08.00-15.30 Beslutande Övriga närvarande LarsÅke Magnusson (kd), ordförande Bertil Nilsson (m), 1:e vice ordförande

Läs mer

Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl. 8.30-11.25

Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl. 8.30-11.25 Sammanträdesdatum s. 1 (15) Plats Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl. 8.30-11.25 Beslutande Sofia Forsgren-Böhmer (M) ordförande Britt Hjertqvist (FP) vice ordförande Anders Widesjö (M)

Läs mer

Administrativa avdelningen

Administrativa avdelningen 1 (15) Plats och tid Nordmarkens skola, aulan 19.10 20.10 Beslutande Övriga närvarande Se nästa sida Sandra Norsell, Kommunsekreterare Britt-Marie Öjstrand, T.f. kommunchef Linda Sydengen, Ekonomichef

Läs mer

PROTOKOLL 1(15) 2008-02-11. Ralph Forsberg, kommunchef, föredragande Lilian Johansson, kommunsekreterare. Justerare: Anita Backman Eilert Isaksson

PROTOKOLL 1(15) 2008-02-11. Ralph Forsberg, kommunchef, föredragande Lilian Johansson, kommunsekreterare. Justerare: Anita Backman Eilert Isaksson PROTOKOLL 1(15) Tid: Kl 13:00-13:40 Plats: Forsen (A-Salen) Ledamöter: Se närvarolista Övriga: Ralph Forsberg, kommunchef, föredragande Lilian Johansson, kommunsekreterare Justeringsdag: 2008-02-18 Paragrafer:

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 27 september 2012 kl. 08:15-12:15.

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 27 september 2012 kl. 08:15-12:15. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (19) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 27 september 2012 kl. 08:15-12:15. Beslutande Monica Olsson (S) Ordförande Stig Eng

Läs mer

Marita Nilsson, M (ej 130) Lars Eriksson, S Liv Pettersson, S

Marita Nilsson, M (ej 130) Lars Eriksson, S Liv Pettersson, S 1(16) Plats och tid Kommunkontoret, Foxen, den 4 december kl 14.00-15.45 Beslutande Ledamöter Agneta Nilsson, KD, ordf Marita Arvidsson, C Margareta Nilsson, M Mikael Olsson, M Jessica Danielsson, Fp Susanne

Läs mer

Kommunfullmäktige 2014-09-08

Kommunfullmäktige 2014-09-08 Kommunfullmäktige 2014-09-08 Plats och tid Förvaltningshuset, Smedjebacken klockan 18.00 21.00 Beslutande Carin Runeson ordf. (S) Rågher Thelin (S) Calle Morgården (MP) Leif Nilsson (S) Anders Karlsson

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Plats och tid Sammanträdesrum Yxningen, Nya kommunhuset, kl 13.30 14.40 Beslutande Ledamöter Lennart Haraldsson (S), ordförande Magnus Hesse (M), vice ordförande Mira Wedenberg (M) Sören Söderström (C)

Läs mer

PROTOKOLL KS ARBETSUTSKOTT

PROTOKOLL KS ARBETSUTSKOTT 2014-12-15 1 (15) NÄRVARANDE Ordförande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ej tjänstgörande ersättare Övriga Sekreterare Ulf Molin (C), vice ordförande Anders Ståhl (M) Anita Söderlind (M) Lennart Nilsson

Läs mer

ÅSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

ÅSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 141 Plats och tid Kulturhuset Björnen kl. 18.00-21.05 Beslutande Enligt sammanträdeslista, bilaga A Övriga närvarande Ersättare Tore Håkansson (s) Lizette Åkerman (s) Tony Berglund (s)

Läs mer

Närvarande 17 ordinarie ledamöter och 5 tjänstgörande ersättare, summa 22 beslutande, enligt bifogad närvarolista.

Närvarande 17 ordinarie ledamöter och 5 tjänstgörande ersättare, summa 22 beslutande, enligt bifogad närvarolista. DALS-EDS KOMMUN Kommunfullmäktige 2014-05-21 Plats och tid Utsiktens Aula, Ed onsdage den 21 maj, 2014 klockan 19.00 20.30 Beslutande Närvarande 17 ordinarie ledamöter och 5 tjänstgörande ersättare, summa

Läs mer

Annette Riesbeck (C), ordförande. Inge Östlund (C) Linda Viklund (C) Anders Åkerlund (C) Henrieta Vedberg (M) Susanne Säbb Danielsson (FP)

Annette Riesbeck (C), ordförande. Inge Östlund (C) Linda Viklund (C) Anders Åkerlund (C) Henrieta Vedberg (M) Susanne Säbb Danielsson (FP) 1(14) Plats och tid Kommunledningskontoret, kl 09.00-11.00 Beslutande Ledamöter Annette Riesbeck (C), ordförande Fredrik Ollén (M) Inge Östlund (C) Linda Viklund (C) Anders Åkerlund (C) Henrieta Vedberg

Läs mer

Ekonomi- och personalutskottet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

Ekonomi- och personalutskottet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Kommunhuset, lokal Strået, kl 15.00 16.40. Beslutande Torbjörn Ekelund (FP), ordförande Birgitta Jönsson (S) 29-33 Christer Laurell (C) Lennart Pettersson (C) 34 Ej tjänstgörande ersättare

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 2015-09-02 Kommunstyrelsen

Sammanträdesprotokoll 2015-09-02 Kommunstyrelsen 1(13) Tid och plats 2015-09-02 - Kommunhuset klockan 13.30-15.25. Beslutande Carina Zachau (M) - ordförande Clas Engström (KD) - tjänstgörande ersättare Jane Holmström Björkman (S) - tjänstgörande ersättare

Läs mer

Gun Christensson (GPKS) ordförande Marika Bjerstedt Hansen (S) vice ordförande Lars-Erik Svensson (M) Ingmar Bernthsson (S) Jimmy Ekborg (C)

Gun Christensson (GPKS) ordförande Marika Bjerstedt Hansen (S) vice ordförande Lars-Erik Svensson (M) Ingmar Bernthsson (S) Jimmy Ekborg (C) 1(14) Plats och tid sammanträdesrum 1, kommunhuset klockan 08.30-12.00 ande ledamöter Gun Christensson (GPKS) ordförande Marika Bjerstedt Hansen (S) vice ordförande Lars-Erik Svensson (M) Ingmar Bernthsson

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-05-05 1 (26) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-9.35. ande Kjell Jansson (M), ordförande Berit Jansson (C) Hans Andersson (FP) Olle Jansson (S) Hanna Stymne

Läs mer

TRANAS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

TRANAS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL o TRANAS KOMMUN TEKNIK- OCH GRIFTEGÅRDSNÄMNDEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2011-09-19 Sida 1 (18) Plats och tid Tranan 1, Stadshuset, 2011-09-19 kl. 13:30-15:30 Beslutat Jennie Johansson, (M) Ordförande Björn

Läs mer

Verksamhetschef Anders Johansson Omsorgschef Marianne Ek, 7, 13 LSS-handläggare Catarina Karlsson, 7, 13 Projektledare Asta Andersson, 7

Verksamhetschef Anders Johansson Omsorgschef Marianne Ek, 7, 13 LSS-handläggare Catarina Karlsson, 7, 13 Projektledare Asta Andersson, 7 HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) Plats och tid Kommunhusets tingssal onsdagen den 13 april 2011, kl 09.00-12.00 Beslutande Jonas Erlandsson (S), ordförande Diana Bergeskans (S) Marita Björkvall

Läs mer

Hans Måhagen (S), ersättare Roger Nyman (V), ersättare Pontus Wessman (MP), ersättare Eva-Lena Hellsing, t f kommunchef

Hans Måhagen (S), ersättare Roger Nyman (V), ersättare Pontus Wessman (MP), ersättare Eva-Lena Hellsing, t f kommunchef Kommunstyrelsen 2013-04-15 1 (7) Plats och tid: Kommunkontoret, Kisa 2013-04-15 klockan 10.00 17.30 Beslutande: Pia Tingvall (C), ordförande Pär-Anders Olofsson (C) Malin Svensson (M) Göran Landström (M)

Läs mer

Arbetsordning. Arbetsordning för kommunfullmäktige i Norrköping 2010-11-29 KS-332/2010. Antagen av kommunfullmäktige den 23 oktober 1997 ( 141)

Arbetsordning. Arbetsordning för kommunfullmäktige i Norrköping 2010-11-29 KS-332/2010. Antagen av kommunfullmäktige den 23 oktober 1997 ( 141) Arbetsordning 2010-11-29 Arbetsordning för kommunfullmäktige i Norrköping KS-332/2010 Antagen av kommunfullmäktige den 23 oktober 1997 ( 141) Arbetsordningen har ändrats av kommunfullmäktige den 2 mars

Läs mer

Fredrik Ollén (M), ordförande Joanna Stridh (C), ersättare för Annette Riesbeck (C) Linda Viklund (C) Jan Dahlquist (S) Anki Dåderman (S)

Fredrik Ollén (M), ordförande Joanna Stridh (C), ersättare för Annette Riesbeck (C) Linda Viklund (C) Jan Dahlquist (S) Anki Dåderman (S) 1(13) Plats och tid Kommunledningskontoret, kl 08.30 09.30 Beslutande Ledamöter Fredrik Ollén (M), ordförande Joanna Stridh (C), ersättare för Annette Riesbeck (C) Linda Viklund (C) Jan Dahlquist (S) Anki

Läs mer

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige 253 Plats och tid s sessionssal kl. 18.30 ande Enligt till protokollet bilagd uppropslista Övriga närvarande Katarina Christensson, miljöchef, 142 Tage Dalteg, kommunchef och sekreterare Utses att justera

Läs mer

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2009-02-02 KOMMUNSTYRELSENS ALLMÄNNA UTSKOTT

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2009-02-02 KOMMUNSTYRELSENS ALLMÄNNA UTSKOTT STENUNGSUNDS KOMMUN Tid: 8:30-12.10 KOMMUNSTYRELSENS ALLMÄNNA UTSKOTT Plats: Sammanträdesrum Hallerna Ledamöter: Ove Andersson (m) Ordförande Lena Hedlund (kd) Vice.ordförande Lisbeth Svensson (fp) Bo

Läs mer

KOMMUNSTYRELSEN 2001-12-19. Beslutsärenden

KOMMUNSTYRELSEN 2001-12-19. Beslutsärenden KOMMUNSTYRELSEN 2001-12-19 Beslutsärenden KS 1 Personuppgiftslagen (PUL) 2 Vårgården 3 Yttrande över trafikförsörjningsplan 2002/2003 4 Upphandling av skolskjutsar 5 Delegationsärenden 6 Meddelanden KF

Läs mer

Annette Riesbesk (C), ordförande Inge Östlund (C) Henrieta Vedberg (M), ersättare för Fredrik Ollèn (M) Anki Dåderman (S) Jan Dahlquist (S)

Annette Riesbesk (C), ordförande Inge Östlund (C) Henrieta Vedberg (M), ersättare för Fredrik Ollèn (M) Anki Dåderman (S) Jan Dahlquist (S) 1(25) Plats och tid Kommunledningskontoret, kl 08.15-10.20 Beslutande Ledamöter Annette Riesbesk (C), ordförande Inge Östlund (C) Henrieta Vedberg (M), ersättare för Fredrik Ollèn (M) Anki Dåderman (S)

Läs mer

Kommunhuset, Ringsjövägen 4, Hörby Måndagen den 2 april 2012, klockan 13.00 16.50

Kommunhuset, Ringsjövägen 4, Hörby Måndagen den 2 april 2012, klockan 13.00 16.50 2012-04-02 1(19) Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats och tid Kommunhuset, Ringsjövägen 4, Hörby Måndagen den 2 april 2012, klockan 13.00 16.50 Maria Danielsson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2005-08-16 1 Organ Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Gnosjö, kl 08.00-16.30 Beslutande Christer Gustafsson (kd), ordförande Bertil Nilsson (m) Inga-Lill Andersson Hjelm (s) Myrna

Läs mer

56 Uppförande av tillfälliga bostäder i Huvudsta (KS/2016:149)

56 Uppförande av tillfälliga bostäder i Huvudsta (KS/2016:149) SOLNA STAD Kommunstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG SID 1 (2) 2016-04-11 56 Uppförande av tillfälliga bostäder i Huvudsta (KS/2016:149) Sammanfattning Den nya anvisningslagen innebär att Solna stad, under 2016,

Läs mer

Vård- och omsorgsutskottet

Vård- och omsorgsutskottet Sida 1/11 Plats och tid Kommunhuset, lokal Strået, kl. 13.3014.20 Beslutande Övriga deltagare Krister Olsson (S), ordförande Anette Hallberg (S) Agnetha Persson (C) Thomas Löfgren (M) Pernilla Ekelund

Läs mer

Kommunkontoret onsdag 27 januari 2016 kl 09.00. Sekreterare Paragrafer 1-7 ANSLAG/BEVIS

Kommunkontoret onsdag 27 januari 2016 kl 09.00. Sekreterare Paragrafer 1-7 ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (8) Plats och tid Kommunkontoret, Heby, kl 09.30 12.00 Beslutande Leif Nilsson (S), ordförande Ulf Fahlstad (LP) Maire Lautakoski (S) Larry Tallroth (S) Sven Erik Eriksson (KD)

Läs mer

ÅSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

ÅSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 146 Plats och tid Björnekullasalen kl. 18.00-20.20 Beslutande Jan Nilsson (s) ordförande Nils Göran Nilsson (kd) Mats Kroon (m) Reino Persson (s) Gunilla Karlsson (s) Gull-Britt Svensson

Läs mer

KALLELSE Kommunfullmäktige

KALLELSE Kommunfullmäktige KALLELSE kallas härmed till sammanträde onsdagen 2012-06-13 kl. 19.00 på Älvkullen, Älvgatan i Höör Höör 2012-06-04 Ellinor Dahlgren Ordförande /Benny Nilsson FÖREDRAGNINGSLISTA vid kommunfullmäktiges

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1(23)

Sammanträdesprotokoll 1(23) Sammanträdesprotokoll 1(23) Plats och tid Öjersbo konferens, 15.00 19:30 ande Gunnar Tiger (S) ordförande Annika Hedberg Roth (S) Åke Andersson (V) Nancy Ibarra (V), tjg ersättare Torsten Jansson (S),

Läs mer

Hultsfreds kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (16)

Hultsfreds kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (16) Hultsfreds kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (16) Plats och tid Kommunhuset, Hultsfred kl. 08.30-11.00 Beslutande Bo Bergman Jonny Bengtsson Laila Ekström Lars Rosander Annelie Milton-Björk Övriga deltagande

Läs mer

Socialnämnden 2014-03-11 1 (27) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2014-03-11 kl. 8:30-12:30

Socialnämnden 2014-03-11 1 (27) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2014-03-11 kl. 8:30-12:30 1 (27) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2014-03-11 kl. 8:30-12:30 Beslutande Britt-Marie Wall, ordförande Sune Frisk Christina Persson Christer Olsson Björn Stålhammar Tjänstgörande

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad. Kommunstyrelsens arbetsutskott 9 mars 2009 1 (13) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-14.

Sammanträdesdatum Blad. Kommunstyrelsens arbetsutskott 9 mars 2009 1 (13) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-14. Kommunstyrelsens arbetsutskott 9 mars 2009 1 (13) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-14.10 Beslutande: Per Gruvberger, ordf Sune Frisk Annika Johansson Harry Johansson Peter Johansson

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 23 februari 2012 kl. 08:15-11:35.

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 23 februari 2012 kl. 08:15-11:35. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (14) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 23 februari 2012 kl. 08:15-11:35. Beslutande Monica Olsson (S) Ordförande Stig Eng

Läs mer

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige 1 Plats och tid s sessionssal kl. 18.30-19.15 ande Enligt till protokollet bilagd uppropslista Övriga närvarande Tage Dalteg, kommunchef och sekreterare Utses att justera Justeringens plats och tid Anders

Läs mer

Solveig Andersson kommunchef Ulrika Thorell 1:e kommunsekreterare. Jan-Åke Jansson (kd) och Torill Stjerndahl (s)

Solveig Andersson kommunchef Ulrika Thorell 1:e kommunsekreterare. Jan-Åke Jansson (kd) och Torill Stjerndahl (s) 1(20) Plats och tid Sessionssalen, kultur- och utbildningscentrum, klockan 18.00 18.35 Beslutande Ledamöter Se sidan 2 Övriga närvarande Solveig Andersson kommunchef Ulrika Thorell 1:e kommunsekreterare

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sida 1(14) Närvarande för fullmäktige tjänstgörande ersättare, bilaga.

Sammanträdesprotokoll Sida 1(14) Närvarande för fullmäktige tjänstgörande ersättare, bilaga. Sammanträdesprotokoll Sida 1(14) Plats och tid Sessionssalen, Gamla kommunhuset, Åtvidaberg, onsdagen den 27 februari, kl. 13.30-15.05. Mötet ajournerades kl. 14.55-15.00 Beslutande ledamöter Kommunfullmäktiges

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö Torsdag 24 februari 2011 kl. 08:15-14:50.

Kommunkontoret i Bergsjö Torsdag 24 februari 2011 kl. 08:15-14:50. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (17) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö Torsdag 24 februari 2011 kl. 08:15-14:50. Beslutande Monica Olsson (S) Ordförande Stig Eng

Läs mer

Kommunkontoret, Karpen kl. 15.05 18.00

Kommunkontoret, Karpen kl. 15.05 18.00 Plats och tid Kommunkontoret, Karpen kl. 15.05 18.00 1 (17) Beslutande Ulrika Thulin (s), ordförande Sven-Erik Sjöstrand (v), 1:e vice ordförande Arnold Andréasson (c), 2:e vice ordförande Lars Svensson

Läs mer

BURLÖVS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tekniska nämnden Sammanträdesdatum 2009-09-14 Sida 1 (23)

BURLÖVS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tekniska nämnden Sammanträdesdatum 2009-09-14 Sida 1 (23) Tekniska nämnden Sammanträdesdatum 2009-09-14 Sida 1 (23) Plats och tid B-rummet, kl. 19:00-21.10 Beslutande Lars-Erik Wollmér(s), ordf, 158-175, 177-178 Klas Hult(s) Anita Danielsson(s) Nils Holmqvist(m),

Läs mer

Robert Mörk, (s), ordförande Bjarne Rasmussen (s) Annika Engelbrektsson (s) Roland Halvarsson (v) Birgitta Höijer (c)

Robert Mörk, (s), ordförande Bjarne Rasmussen (s) Annika Engelbrektsson (s) Roland Halvarsson (v) Birgitta Höijer (c) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2007-04-16 1. (19) Plats och tid: Nämndhuset, E-plan, kl. 13.00 16.00. Beslutande: Robert Mörk, (s), ordförande Bjarne Rasmussen (s) Annika Engelbrektsson (s) Roland Halvarsson

Läs mer

Folkets Hus, Boxholm 2013-04-08 kl. 19.00 20.30. Enligt bilagor sidor 15 och 16. Annika Eriksson, sekreterare Ylwa Söderström, revisor

Folkets Hus, Boxholm 2013-04-08 kl. 19.00 20.30. Enligt bilagor sidor 15 och 16. Annika Eriksson, sekreterare Ylwa Söderström, revisor 1(1) Plats och tid Beslutande Folkets Hus, Boxholm 2013-04-08 kl. 19.00 20.30 Enligt bilagor sidor 15 och 16. Övriga deltagande Annika Eriksson, sekreterare Ylwa Söderström, revisor Utses att justera Rolf

Läs mer

Demokratiberedningen. Sammanträdesprotokoll 2014-08-11. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl. 09.00 10.10 Beslutande

Demokratiberedningen. Sammanträdesprotokoll 2014-08-11. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl. 09.00 10.10 Beslutande Sida 1/8 Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl. 09.00 10.10 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Leif Hägg (M), ordförande Fredrik Jönsson (C), 2:e vice ordförande Karl-Erik Kruse (S)

Läs mer

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 2008-10-20

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 2008-10-20 1 Plats och tid Kommunalhuset, Sävsjö, måndagen den 20 oktober 2008 klockan 19.00 20.25 ande Samtliga ordinarie ledamöter med undantag av: Anna-Karin Yngvesson (kd), Jan-Ove Fransson (m), Hans Svensson

Läs mer

Kommunhuset, Revelj 2010-09-08 kl 14.00 17.00

Kommunhuset, Revelj 2010-09-08 kl 14.00 17.00 Sammanträdesprotokoll 1(19) Plats och tid Kommunhuset, Revelj kl 14.00 17.00 ande Mattias Wärnsberg, s Lars Eriksson, kd Stig Andersson, s Sture Persson, m Eva Svedberg, s Gillis Gustafsson, m Sylve Rydén,

Läs mer

Ajournering mellan 36 och 37 kl. 14.40 14.55

Ajournering mellan 36 och 37 kl. 14.40 14.55 Omsorgsnämnden 2015-06-10 1(2) Plats och tid Omsorgsförvaltningen, Gärdesvägen 4, Alvesta 10 juni 2015 kl. 13.15 15.45 Ajournering mellan 36 och 37 kl. 14.40 14.55 Justerade paragrafer 33-45 Beslutande

Läs mer

Underskrifter Sekreterare Paragrafer 15-19 Ferman Brodrej. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Underskrifter Sekreterare Paragrafer 15-19 Ferman Brodrej. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. PROTOKOLL 1(6) Plats och tid Björnidet, kl 10:00-11:00 Beslutande Ledamöter Krister Nyström (S), ordf. Mats Hahne (M), vice ordf. Margot Eriksson (S) Ersättare Björn Nyström (M) Övriga närvarande Bo Ivarson,

Läs mer

Kansli- och utvecklingsenheten

Kansli- och utvecklingsenheten 1(14) Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset, kl. 9.00 14.35 Beslutande Ledamöter Se närvarolista sidan 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista sidan 2 Övriga närvarande Ersättare Se närvarolista sidan

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2012-11-07 1 Innehållsförteckning Ärende 112 Individärende... 3 113 Individärende... 4 114 Individärende... 5 115 Månadsuppföljning oktober... 6 116 Riskanalys sjuksköterskor natt... 7 117 Tillägg till

Läs mer

Nämnd/Styrelse Sammanträdesdatum Sid Kommunfullmäktige 2009-04-23 1. Se bilagd förteckning

Nämnd/Styrelse Sammanträdesdatum Sid Kommunfullmäktige 2009-04-23 1. Se bilagd förteckning Nämnd/Styrelse Sammanträdesdatum Sid Kommunfullmäktige 2009-04-23 1 Plats och tid Torsdag 23 april 2009 19.00-20.55 Beslutande Se bilagd förteckning Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats

Läs mer

Tord Karlsson, kommundirektör Katarina Jönsson, kommunsekreterare. Anna Hed och Mats-Gunnar Eriksson Kanslienheten, 2011-02-21

Tord Karlsson, kommundirektör Katarina Jönsson, kommunsekreterare. Anna Hed och Mats-Gunnar Eriksson Kanslienheten, 2011-02-21 Kommunfullmäktige 2011-02-14 Sammanträdesdatum Sida 1-13 Plats och tid Moraparken, Mora, måndagen den 14 februari 2011,, kl. 18.30-19.35 ande Ordförande Bengt Jernhall samt 29 ordinarie ledamöter och 11

Läs mer

Annette Riesbeck (C) Fredrik Ollén (M) Joanna Stridh (C) Ann-Christin Dåderman (S) Inge Eriksson (S), ersättare för Jan Dahlquist (S)

Annette Riesbeck (C) Fredrik Ollén (M) Joanna Stridh (C) Ann-Christin Dåderman (S) Inge Eriksson (S), ersättare för Jan Dahlquist (S) 1(2) Plats och tid Kommunledningskontoret 08:30-10:15 Beslutande Annette Riesbeck (C) Fredrik Ollén (M) Joanna Stridh (C) Ann-Christin Dåderman (S) Inge Eriksson (S), ersättare för Jan Dahlquist (S) Ersättare

Läs mer

Fullmäktigesalen Harmånger. Måndag 3 oktober 2005 kl. 19:00-21:40. Eva Engström Sekreterare. Monica Olsson (s) Hans-Åke Bergman (c)

Fullmäktigesalen Harmånger. Måndag 3 oktober 2005 kl. 19:00-21:40. Eva Engström Sekreterare. Monica Olsson (s) Hans-Åke Bergman (c) NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (20) Sida Plats och tid Beslutande Fullmäktigesalen Harmånger. Måndag 3 oktober 2005 kl. 19:00-21:40. Se närvarolista. Övriga deltagande Eva

Läs mer

Kommunstyrelsen 2002-05-27 1 (21) Kommunhuset, rum 293, kl 13.15-15.15

Kommunstyrelsen 2002-05-27 1 (21) Kommunhuset, rum 293, kl 13.15-15.15 Kommunstyrelsen 2002-05-27 1 (21) Plats och tid Kommunhuset, rum 293, kl 13.15-15.15 Beslutande Benita Vikström Göte Eriksson Torbritt Bökman, ej 79 Mayvor Lundberg Kerstin Eriksson Catharina Fredriksson

Läs mer

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset Ronneby

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset Ronneby 1(20) Sammanträdesdatum Plats och tid Beslutande Listerbysalen, kl.10:30-11:55 Ledamöter Se särskild förteckning Ersättare Se särskild förteckning Övriga närvarande Se särskild förteckning Justerare Malin

Läs mer

SIMRISHAMNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunrevisionen. 2011-11-15, kl. 09.00 12.45, Lilla salen, kommunhuset Simrishamn

SIMRISHAMNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunrevisionen. 2011-11-15, kl. 09.00 12.45, Lilla salen, kommunhuset Simrishamn 2011-11-15 1 (8) Plats och tid 2011-11-15, kl. 09.00 12.45, Lilla salen, kommunhuset Simrishamn Birgitta Larsson, ordförande Froste Persson, vice ordförande Alf-Göran Andersson Ann-Mari Louison Ingegerd

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2011-04-04 88 (107) Plats och tid Kommunhuset, Vingåker, måndagen den 4 april 2011 kl 14.00-17.00 Beslutande Jörgen Larsson (S), ordf 70-72 Camilla Anglemark (S), ordf 73-86 Anneli Bengtsson

Läs mer

Trångsvikens Bygdegård, kl 08.00-09.15

Trångsvikens Bygdegård, kl 08.00-09.15 Kommunstyrelsen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 11 juni 2013 1(12) Plats och tid Trångsvikens Bygdegård, kl 08.00-09.15 Beslutande Ledamöter Maria Söderberg, C, ordf Lisa Sallin, M, 1:e vice ordf Rolf Lilja, S,

Läs mer

Fullmäktigesalen Harmånger. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och plats för protokollets justering.

Fullmäktigesalen Harmånger. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och plats för protokollets justering. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunfullmäktige KALLELSE Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Fullmäktigesalen Harmånger Tid: Måndag 27 september 2004 kl. 19:00. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid

Läs mer

Kommunhuset, Administrativ service

Kommunhuset, Administrativ service Plats och tid Kommunhuset, kl. 13.00-14.30 Beslutande Ledamöter Ulrika Liljeberg (C), ordförande Anne-Lie Stenberg (M), 1:e vice ordförande Lars-Erik Jansson (S), 2:e vice ordförande Kenneth Dahlström

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Sammanträdesdatum 2015-10-12 1 (13) Sida Plats och tid Kommunkontoret, kl 08:55 11:35 Ledamöter Margareta Johansson (C) ordförande Jerry Sellin (Op) vice ordförande Gunnel Jonsson (S) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Tisdagen den 31 maj 2016 kl.18.30 20.45

Tisdagen den 31 maj 2016 kl.18.30 20.45 Sammanträdesdatum s. 1 (14) Plats Kommunhuset i Lomma, Stora Sessionssalen Tid Tisdagen den 31 maj 2016 kl.18.30 20.45 Beslutande Övriga deltagare Sofia Forsgren-Böhmer (M) Britt Hjertqvist (L) Conny Bäck

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag PROTOKOLL 2012-09-19 1(16) Plats och tid Kung Birger, Furuhällshuset, Kungsängen, kl 16.00 17.30 Beslutande Ledamöter Tina Teljstedt (KD), ordf Anders Åkerlind (M) Björn Liljedahl (M) Göran Malmestedt

Läs mer

PROTOKOLL. Claes Rydberg, kommunchef Nicklas Bremefors, ekonomichef Inger Bengtsson, markhandläggare, 155 Ulrica Swärd Bütikofer, nämndsekreterare

PROTOKOLL. Claes Rydberg, kommunchef Nicklas Bremefors, ekonomichef Inger Bengtsson, markhandläggare, 155 Ulrica Swärd Bütikofer, nämndsekreterare Plats och tid Enåsenrummet, Förvaltningshuset, Ljusdal, klockan 08:30-10:30 Beslutande: Övriga deltagande Utses att justera Roland Bäckman (S) Yvonne Oscarsson (V) Leif Hansen (SRD) Lars Molin (M) Helena

Läs mer

Socialnämnden 2015-12-09 1 (16)

Socialnämnden 2015-12-09 1 (16) 2015-12-09 1 (16) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2015-12-09 kl. 9:00-12:00 Ajournering kl. 10:40-11:00, 11:09-11:30. Reservationsmotivering 132 biläggs protokollet Beslutande

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 51 Kommunalisering hemsjukvård... 62 52 Delrapport barn som bevittnat våld i hemmet 2011... 63 53 Budget- och verksamhetsuppföljning tertial 1... 64 54 Budget 2013 Rambehov, drift...

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2013-10-30 1 (21) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.30-10.45 ande Kjell Jansson (M), ordförande Mats Hultin (M) Berit Jansson (C) Ulrika Falk (S) Olle Jansson (S)

Läs mer

Johanna Söderberg (C) ordförande Leif Johansson (C) Kathy Överby Nilsson (S) Lasse Sjöberg (S) Hans Nilsson (Hela Edas Lista)

Johanna Söderberg (C) ordförande Leif Johansson (C) Kathy Överby Nilsson (S) Lasse Sjöberg (S) Hans Nilsson (Hela Edas Lista) 1(12) Plats och tid Kommunstyrelsesalen kommunkontoret Charlottenberg kl 13.00-14.15 Beslutande Johanna Söderberg (C) ordförande Leif Johansson (C) Kathy Överby Nilsson (S) Lasse Sjöberg (S) Hans Nilsson

Läs mer

BURLÖVS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kultur- och fritidsnämnden Sammanträdesdatum 2014-04-14 Sida 1 (12)

BURLÖVS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kultur- och fritidsnämnden Sammanträdesdatum 2014-04-14 Sida 1 (12) Kultur- och fritidsnämnden Sammanträdesdatum 2014-04-14 Sida 1 (12) Plats och tid Lilla Sess, kl. 19.00-20.30 Beslutande Hans-Åke Mårtensson (S), ordförande Margareta Abelsson (S) Håkan Harvigsson (ALP)

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 14 december 2006 kl. 13:00-17:00.

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 14 december 2006 kl. 13:00-17:00. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (1717) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 14 december 2006 kl. 13:00-17:00. Beslutande Stig Eng (c) Ordförande Monica Olsson

Läs mer

Revisionsberättelse för år 2011

Revisionsberättelse för år 2011 Till Kommunfullmäktige Revisionsberättelse för år 2011 Arvika kommuns revisorer har granskat kommunstyrelsens och nämndernas verksamhet. Genom utsedda lekmannarevisorer har vi även granskat verksamheten

Läs mer

Fredrik Axelsson (M) Pierre Månsson (FP) Sven Nilsson (C) Kalle Heise (MP) Henry Larsson (S Anders Sensson (S) Niclas Nilsson (SD)

Fredrik Axelsson (M) Pierre Månsson (FP) Sven Nilsson (C) Kalle Heise (MP) Henry Larsson (S Anders Sensson (S) Niclas Nilsson (SD) KRISTIANSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbetsutskott 2011-10-26 (10) Plats och tid Björkhemsvägen 13, Kristianstad kl 10.00 11.15 Beslutande Fredrik Axelsson (M)

Läs mer

Servicenämnden 2014-12-10 1(11)

Servicenämnden 2014-12-10 1(11) Servicenämnden 2014-12-10 1(11) Plats och tid Beslutande Kilenegården kl. 13.00-15.00 med ajournering kl. 13.20-13.25 och kl. 13.30-13.35 Lennart Lämgren (FP), ordförande Bertil Jonasson (C) Hans-Inge

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2008-05-20 122

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2008-05-20 122 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2008-05-20 122 Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, Hyltebruk, klockan 08.30-12.00 Beslutande Lennart Ohlsson (c ), ordförande Micael Arnström (s) vice ordförande Krister

Läs mer

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Sammanträdesdatum 1(15) Plats och tid Stadshuset, Vetlanda kl. 13.15-15.45 Beslutande Tommy Bohman, ordförande Klas Håkanson Gunilla Hjelm Jan Johansson Ingemar Sturesson Agneta Lindberg, ersättare Ritva

Läs mer