2. Aktuell information från kansliet Ingegerd Svensson informerar. Presentationen biläggs protokollet, se bilaga 1.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "2. Aktuell information från kansliet Ingegerd Svensson informerar. Presentationen biläggs protokollet, se bilaga 1."

Transkript

1 ANTECKNINGAR 1 (6) Dialogmöte med handikapp- och patientföreningar och Hälso- och sjukårdsnämnd 5, fredagen den 12 februari 2010, klockan , Dalheimers Hus, Slottsskogsgatan 12, Göteborg. NÄRVARANDE Hälso- och sjukårdnämnd (HSN) 5 Ordförande Frank Andersson (S) Andra ice ordförande Karin Greenberg (C) Handikapp- och patientföreningar Vanja Nilsson Handikappförbundens samarbetsorgan (HSO) Ulla Adolfsson HSO (Autism- och Aspergerförbundet) Margaretha Andersson HSO (Neurologiskt Handikappades Riksförbund Göteborg) Kerstin Frid HSO (Neurologiskt Handikappades Riksförbund Göteborg) Thomas Krantz Synskadades riksförbund (SRF) Gulli Kohlström De handikappades riksförbund (DHR) Hannes Qartford RSHM-liet (Riksförbundet för social och mental hälsa) Hälso- och sjukårdskansliet (HSK) Nämndsekreterare Emma Calderon Nämndsamordnare Ingegerd Sensson 1. Välkommen Frank Andersson hälsar alla älkomna. 2. Aktuell information från kansliet Ingegerd Sensson informerar. Presentationen biläggs protokollet, se bilaga 1. Bräcke Diakoni Nämnden har ett atal med Bräcke Diakoni från och med till och med Bräcke Diakoni utför habiliteringsinsatser till barn och ungdomar som bor på Bräcke Diakoni. Verksamheten består a tärprofessionella team där bland annat sjukgymnaster, logopeder, sjuksköterskor, dietister, läkare och dietister ingår. Under perioden januari till december 2009 behandlades totalt 10 barn (3 barn HSN 4, 4 barn HSN 7, 1 barn HSN 5, 2 barn HSN 11). Lasse kooperatiet. Nämnden har ett atal med Lasse brukarstödcenter från till och med Lasse brukarstödcenter består a ett antal personer med funktionshinder som tillsammans bedrier erksamhet med inriktning på stöd till personer med funktionshinder. Verksamheten arbetar med indiiduell rådgining till personer med

2 ANTECKNINGAR 2 (6) funktionsnedsättning, grupperksamhet, cafékällar samt föreläsningar och information. Lasse Brukarstödcenter ill också ara ett komplement till samhällets etablerade Rådoch stödinsatser Ca 165 personer (65 pers HSN 5) per år änder sig till brukarstödcentret för indiiduell rådgining. Ca 330 personer deltar i deras grupp- och infoerksamhet. Moe and walk Idag finns det ett atal med Moe & Walk Serige AB och Bräcke Diakoni Mullback Institutet från och med till och med På Moe & Walk och Bräcke Diakoni erbjuds personer med cerebral pares och cerebral pares-liknande symtom kompletterande träning enligt kondukti pedagogik för att uppnå förbättrad motorik och reducering a funktionsstörning. Träningsperioden är 4 eckor 2 tim alt 4 tim/dag. Antalet patienter på Moe & Walk idag är 127 och på Bräcke Diakoni 21. För närarande pågår en ny upphandling gällande kondukti pedagogik. Vidarkliniken Idag finns det ett atal med Vidarkliniken från och med till och med Atalet är förlängt tom Vidarkliniken har bedriit ård i ca 20 år. På Vidarkliniken utförs 7-dagars ård och rehabilitering med antroposofisk inriktning. På Vidarkliniken utfördes under årdtillfällen och 1141 årddygn med patienter som kommer från HSN 5,11 och 12. Vilka patienter är det som får komma till Vidarkliniken? Ingegerd sarar att patienterna id utremitteringen kan få komma till Vidarkliniken. Är Vidarkliniken handikappanpassad? Ingegerd sarar att Vidarkliniken är äl handikappanpassad. Mobilitetscenter Nämnden har ett atal med Mobilitetscenter från till och med Mobilitetscenter genomför utredningar om körlämplighet och bilanpassning. Under 2009 utföre Mobilitetscenter 232 uppdrag. De anligaste diagnoserna är demens, stroke och neuropsykiatrisk/intellektuell funktionsnedsättning Behös det remiss för att få komma till Mobilitetscenter? Ingegerd förklarar att det behös remiss och att läkarna ute på årdcentralerna känner till deras erksamhet. Nytt hjälpmedelsatal i Västra Götalandsregionen Ingegerd informerar om att det från kommer att finnas ett nytt hjälpmedelsatal i Västra Götalandsregionen. Det har genomförts en upphandling a den framtida hjälpmedelsförsörjningen och den anns a område hjälpmedel på Regionserice. Atalet giltigt från 1 mars 2010 till 30 september 2013 (+2 år). Atalet innefattar hjälpmedel för rörelsehinder, kognitit stöd och kommunikation, medicinsk behandling samt grundutrustning till kundernas egna erksamheter.

3 ANTECKNINGAR 3 (6) Atalet innebär några förändringar, som till exempel en modell för funktionshyra och köp. Målet med upphandlingen har arit att tillgodose patienters/brukares och förskriares beho a funktionellt fullgoda hjälpmedel och att tillgodose behoet a expertkunskap inom hjälpmedelsområdet kopplat till patienters/brukares beho. Stor ikt har getts kundinflytande samt kalitetskraen för patient/brukarsäkerhet, leeranssäkerhet och tillgänglighet. En gemensam, effekti och kundanpassad hjälpmedelsförsörjning är en iktig funktion för den samlade habiliteringsrehabiliterings- eller årdinsatsen. Är det någon särskild grupp som ärderar ilka hjälpmedel som ska tas in etc.? Samarbetsrådet för hjälpmedel med representanter från primärården och sjukhusen träffas en gång i månaden och bedömningen görs löpande. Gruppen diskuterar hjälpmedel. 3. Frågor från föregående möte Besparingar på Ortopederkstan Frank förklarar att alla erksamheter på SU inklusie ortopedierkstan kan komma att påerkas a det prioriteringsarbete som genomförts i samerkan mellan hälso- och sjukårdsnämnderna i Göteborgsområdet och SU. Orsaken till prioriteringarbetet är nämndernas ekonomiska läge. Karin Greenberg förklarar idare att syftet är att de åtgärder som genomförs ska ara faktiska besparingar. Besparingar inom Habiliteringen Ingegerd sarar att det är en besparing på Habilitering & Hälsa men det är inte som beror på att de har flyttat till nya lokaler där man kunnat göra besparingar på hyrorna. Det är inga indragningar på erksamheterna. Finansiering a Syncentralerna. Ingegerd förklarar att Syncentralerna är en del a Habilitering & Hälsa. I Västra Götalandsregionen finns det tol hälso- och sjukårdsnämnden och Syncentralerna finansieras olika i de olika nämndområdena. De fem nämnderna i kansliområdet finansierar Syncentralerna i Göteborg. Habilitering & Hälsa har tagit öer den budget som Sahlgrenska Uniersitetssjukhuset tidigare för Syncentralerna. Stämmer det att Syncentralen i Göteborg har mindre pengar än de öriga i regionen? Ingegerd sarar att Syncentralerna i Göteborgsområdet har sämre ekonomi. Karin Greenberg förklara att är en politisk prioritering och att frågan kommer att tas med till nämnden.

4 ANTECKNINGAR 4 (6) Psykiatri Frank informerar från ett möte med SU angående psykiatrin. Planen är att stänga psykiatriakuten på Sahlgrenska Uniersitetssjukhuset och att den på Östra ska ara den aktuella. Enligt Sahlgrenska Uniersitetssjukhuset så är lokalerna mer anpassade och moderna på Östra. När det gäller slutenården ska det finnas på båda Östra och SU. Karin Greenberg informerar äen om att det pågår ett arbete där syftet är att patienterna ska kunna direktinläggas och inte behöa gå ia akuten. Brukarorganisationerna framför att det geografiska läget med att enbart ha psykiatrimottagningen på Östra innebär en försämring ur ett medborgarperspekti 4. Inkomna frågor Stafettläkare Det är olika läkare arje gång på Frölunda årdcentral, kan man inte göra något åt problemet? Frank sarar att VG Primärård har inneburit att det har tillkommit en mängd årdcentraler. Det har i sin tur lett till att årdcentralerna lättare får fasta läkare. Det måste bli attraktiare att arbeta som allmänläkare på årdcentralerna. Uppdrag Uppdrag BVC Autism- och Aspergerförbundet förklarar att de har föräldrar som säger att de inte tas emot på allar när barn med problem kommer till BVC. När det sedan framkommer att barnen har problem skulle stöd och insatser ha sats in tidigare. Vad beror det på? Frank Andersson förklarar att det är primärården som kan sara på frågan. Kansliet får i uppdrag att bjuda in en representant från BVC till ett kommande möte. Brukarråd SU Brukarorganisationerna undrar arför inte bjudna till brukarrådet på Sahlgrenska Uniersitetssjukhuset längre? Kansliet får i uppdrag att ställa frågan till Sahlgrenska Uniersitetssjukhuset för att sedan återkomma på ett kommande möte. 5. Rapportering om FYSS/FaR utecklingen i Centrum-Väster Gunilla Sigurdsdotter, erksamhetsutecklare, och Stefan Lundqist, leg sjukgymnast, från Far teamet i Centrum-Väster informerar. Presentationen biläggs protokollet, se bilaga 2. FaR teamet arbetar på uppdrag a HSN 5 med att uteckla FaR som behandlingsmetod.

5 ANTECKNINGAR 5 (6) FaR är ett konkret erktyg för hur hälso- och sjukården tillsammans med friskården kan främja fysisk aktiitet i befolkningen. FaR är en sjukårdande behandling som skris ut som ett komplement till eller som ersättning för läkemedel. FaR kan anändas både i förebyggande och behandlande syfte. Receptet ska ara indiiduellt anpassat aseende dosering och typ a aktiitet samt följas upp för att utärdera behandlingsresultat. Utifrån receptet ska patienten kunna utföra aktiiteten på egen hand eller i grupp. Den som har fått ett recept på fysisk aktiitet kan få hjälp a en FaRsamordnare på årdcentralen som erbjuder ett motierande samtal och guidar till lämpliga aktiiteter. Aktiiteterna finns inom det lokala föreningsliet och friskårdsutbudet, om du inte äljer att motionera på egen hand. Det finns en aktiitetskatalog framtagen för Askim, Centrum, Frölunda, Högsbo, Linnéstaden, Majorna, Styrsö, Tynnered och Älsborg. Aktiitetskatalogen är ett hjälpmedel för de som förskrier FaR för att stötta patienterna i att finna en fysisk aktiitet som passar patienten. Aktiiteten följs sedan upp a FaR-samordnaren Som stöd för detta har all sjukårdspersonal tillgång till FYSS. Det förskris mest Far i hela regionen i Centrum- Väster. FYSS står för "Fysisk aktiitet i Sjukdomspreention och Sjukdomsbehandling" och är en kunskapssammanställning som stöd till sjukårdspersonal kring effekten a regelbunden motion id olika sjukdomstillstånd. På Apoteket finns en mer lättläst ersion med titeln "FYSS för alla." Beisade effekter a fysisk aktiitet är bland annat minskad dödlighet i hjärt- och kärlsjukdomar, minskad risk för åldersdiabetes, minskad risk för frakturer, ökad muskelstyrka, minskad risk för cancer, ökat immunförsar, minskad risk att drabbas a fetma och liskaliteten förbättras på grund a ökat psykisk älbefinnande. Senska Läkaresällskapet rekommenderar följande: "Alla indiider bör, helst arje dag, ara fysiskt aktia i sammanlagt 30 minuter. Intensiteten bör ara åtminstone måttlig, till exempel rask promenad. Ytterligare hälsoeffekt kan fås om man utöer detta ökar den dagliga mängden eller intensiteten. Om man får ett recept kan man då äen få sjukresor eller något annat ekonomiskt stöd? Stefan Lundqist sarar att det inte ingår utan de kostnaderna får patienten stå för själ. Det flesta recepten bygger på lätta aktiiteter som att exempelis promenera. FaR teamet arbetar för att kunna få till rabatter på träningsanläggningar. Ju större funktionshinder desto mer indiidanpassade måste insatserna ara. Gunilla Sigurdsdotter förklarar att de ställde en fråga om tillgängligheten på anläggningarna som är med i aktiitetskatalogen inför det här mötet. Det finns ett intresse för att få stöd och råd från brukarorganisationer för att anpassa erksamheterna.

6 ANTECKNINGAR 6 (6) Det är ofta sårt för synskadade, det kan ara bra att ha särskild information om träningsinsatser som finns för de med olika funktionsnedsättningar i aktiitetskatalogen. Stefan sarar att teamet behöer brukarorganisationernas kompetens för att kunna förbättra stöder för personer med funktionsnedsättning. Frank aslutar med att tacka Gunilla och Stefan. FaR teamet är en fantastisk erksamhet som arbetar med iktiga hälsoinsatser för befolkningen. 6. Mötet aslutas Kommande möte Dialogmötet kommer att hållas på Dahlheimers Hus. Frank Andersson tackar alla för ett treligt möte. Vid anteckningarna Emma Calderon

7 Handikapperksamhet Bräcke Diakoni Atal från och med till och med Habiliteringsinsatser till barn och ungdomar boende på Bräcke Diakoni Tärprofessionella team med AT, Sjg, Log, Q, Psy, Ssk, Beh.ass, Läk, Dietist. Jan-dec 2009: 10 barn (3 barn HSN 4, 4 barn HSN 7, 1 barn HSN 5, 2 barn HSN 11) Nytt atal

8 Lasse Brukarcenter Atal från och med till och med Rådgining till personer med fysiska funktionshinder och flerfunktionshinder Indiiduell rådgining 165 pers (65 pers HSN 5) Grupperksamhet 87 deltagare Informationskällar 246 besökare Nytt atal Kondukti pedagogik Atal Moe and Walk Serige AB Bräcke Diakoni Mullback Institutet Atal från och med till och med Träningsperiod 4 eckor 2 tim alt 4 tim/dag Antal patienter Moe and Walk 127 Bräcke Diakoni 21 Upphandling pågår

9 Vidarkliniken Atal från och med till och med Atalet är förlängt tom dagars ård och rehabilitering med antroposofisk inriktning Ekonomiskt tak 7,8 mkr HSN 4 6 årdtillfällen 119 årddygn HSN 7 9 årdtillfällen 161 årddygnhsn HSN 5, årdtillfällen 1141 årddygn Mobilitetcenter Atal from till och med Utredningar om körlämplighet och anpassningsbedömning Utförda uppdrag 232 Körlämplighet 119, körkortstillstånd 105, bilanpassning 8 Vanligaste diagnosen demens 25%, stroke 24% Neuropsykiatrisk/intellektuell funktionsnedsättning 22% HSN 4 24 pers HSN 7 27 pers HSN 5,11, pers

10 Nytt hjälpmedelsatal i Västra Götaland 1 mars 2010 Bakgrund Samerkansatal åren 2008, 49 kommuner och VGR Upphandling a framtida hjälpmedelsförsörjningen 50 enheter skall agera som en kund Regionserice ann upphandlingen Atalet giltigt 1 mars september 2013 (+2 år)

11 Innehåll och omfattning Atalet innefattar hjälpmedel för: Rörelsehinder Kognitit stöd och kommunikation Medicinsk behandling Grundutrustning till kunds egna erksamhet Funktionshyra Funktionsduglig produkt Logistik Montering/installation Ankomst/leeranskontroll Förebyggande och ahjälpande underhåll Rekonditionering Biträde id utredning a medicinteknisk aikelse Återtag och utrangering Administratia kostnader

12 Sortiment A-sortiment: Produkter med hög förskriningsolym, leerans inom 5 arbetsdagar. B-sortiment: Produkter med lägre förskriningsgrad och mindre olym, leerans inom 15 arbetsdagar. Örigt sortiment: leerans enligt öerenskommelse...fortsättning Sortiment Kontinuerligt arbete med utbudet Kundforum godkänner sortiment Hjälpmedelscentralerna består Lokala buffertförråd kommer finnas

13 Skada eller förlust Leerantören har en försäkring Utöer normalt slitage debiteras kunden Vårdgiaren kan begära ersättning a patienten Arbetsgrupp tar fram riktlinjer Målsättning Bättre för brukarna/patienterna Ökat kundinflytande Högre kalitet Ökad säkerhet för brukare/patient Leeranssäkerhet Tillgänglighet på alla områden

14 Återköp Vill enheterna sälja tillbaks sina hjälpmedel till Regionserice eller ill de slussa ut dem stegis under atalsperioden? Gäller hjälpmedel införskaffade efter 1 mars 2007 Engångserbjudande från Regionserice Intresseanmälan senast den 4 december 2009 Skall ara ekonomiskt reglerat 28 februari 2010

15 centrum och äster Fysisk aktiitet pårecept en behandlingsform i tiden Gunilla Stefan FaR Teamet Teameti i Centrum Väster Anna Orwallius Leg Lundqist Sigurdsdotter Verksamhetsutecklare sjukgymnast centrum och äster centrum och äster centrum och äster Fysisk riskfaktorer årt samhälles inaktiitet för fökad största är r en a WHO sjuklighet FaR teamet (Aktit för r tidig li Göteborg G-Ekblom död och leder till centrum & d Nilsson, för f r många nga och äster 2000) 80 (World % bedömer a hjärt Health rt-kärlsjukdomar att: rlsjukdomar Organization) FaR teamet rökstopp kan kstoppoch förebyggas f Göteborg G % a all diabetes cancer och centrum tillräckligt och genom äster med bättre fysisk matanor, aktiitet 1

16 Fysisk inaktiiet - en "tung" riskfaktor Lisstilsfaktorer förklarar f huuddelen a öerikt centrum och äster centrum och äster Öerikt Hjärt-kärlsjukdom Högt Blodfettrubbning Diabetes Gallägssjukdom -Medicinska konsekenser Artros blodtryck -ledbesär Vi äter ton mat under år r listid Cancer Luftägsproblem Sömnapné Ryggbesär HSN Besär Minskad Psykiska 5 FaR FaR teamet förknippade fertilitet besär Göteborg G centrum med och minskad äster rörlighet centrum och äster Tomma Drygt kalorier kaffebröd, 40% a godis, åra chips, matkostnader läsk, l öl l och går g r in till: centrum och äster centrum och äster (Statens folkhälsoinstitut lsoinstitut ) Riskfaktor BMI >27 0 0,5 1 1,5 2 Relati risk för hjärt-kärlsjukdom Högt blodtryck Högt kolesterol Rökning Dålig kondition (fysisk inaktiitet) HSN Figur efter förlaga: Med Sci Sports Exerc 1998;30;899 Mats Börjesson ster Figur Bild ritad efter förlaga i Int J Obesity 1988;12:

17 Beisade Påerkar Ger effekter öerikt/ bibehåller fysisk idealikt aktiitet dödlighet d dlighet i hjärt rt-och kärlsjukdomar k Minskar kraftig minskning a åldersdiabetes frakturer Förb muskelstyrkan och hållfastheten i senor och ligament belastningsskador balans och koordination centrum och äster FaR teamet Ger konditionenr risken f cancer Ökar Stimulerar rbättrar den psykiska hälsan h och ökar stresstoleransen Förb rbättrar bättre en b immunförsaret själuppfattning och själf lförtroende Göteborg G inlärningsf bättre b rningsförm koncentrationsförm barns centrum liskalitet rmågan sociala och äster och rmågan mentala uteckling Kan Komplement Vad behandlande anändas är r FaR? syfte. till både eller i ersättning förebyggande läkemedel. och Ordination Den som skrier ut FaR ska ha god kompetens Tar och tillräcklig kunskap om: Vad patientens hälsostatus eftersom somliga a upp fysisk ofta? gör anamnes aktiitet Du? anänds nds Aktiitet Frekens påmotsarande p sätt s som ett läkemedel l FaR teamet hälsofrämjande tillstånd Göteborg G innebär centrum och fysiska att äster issa aktiiteter är olämpliga Skriftlig länge? Duration Följer Hur Hög/lågriskindiid FaR teamet upp ordination hårt? behandlingsresultatet Göteborg G centrum påen Intensitet och receptblankett aseende fysisk aktiitet! äster Motierande Patientcentrerad samtalsmetodik FYSS Arbetsmetod förskria aktiitet fysisk att Sjukdomsbehandling En FYsisk aktiitet i för Sjukdomspreention hälso-och handbok i fysisk sjukården. aktiitet och FaR centrum och äster centrum och äster Skriftlig ordination FaR Samerkan med friskården Hur anänds nds FaR? FYSS 3

18 FYSS Allmänna del 1 Främja Att Motierande aktiiteteffekter a fysisk Bedöma rekommendationer FaR HSN 5 Olika aktiitet FaR FaR teamet träning bli 5 VG-region typer fysiskt och a samtal styra aktiitet aktiitet fysisk och Göteborg G centrum och äster Hälsoaspekter Infektioner Idrott Barn Graiditet styrketräning plötslig och på Klimakteriet Äldreoch ungaidrott död Alkoholberoende/missbruk Artros Astma Benart Cancer FYSS del 2 Cystisk Demens Benartärsjukdom fibros rsjukdom Metabola Depression Multipel Diabetes typ 1 & 2 Njursjukdom Hjärtrytmrubbningar Obesitas Hj Hjärtsikt Osteoporos Hypertoni Parkinsons FaR HSN Kransk 5 Kranskärlssjukdom FaR FaR teamet 5 VG-region rlssjukdom Resttillst syndromet KOL Reumatoid skleros Lipider Ryggbes Magtarmkanalens Magtarmkanalenssjukdomar Göteborg G sjukdomar Ryggm Schizofreni Sm Resttillstånd Reumatoidartrit Ryggbesär Ryggmärgsskada Smärta artrit sjukdom efter polio centrum och äster Stress Stroke/slaganfall Yrsel Ångest och balansrubbningar centrum och äster centrum och äster Önskade Hälsoinster effekter a sjukårdskostnader FaR för patienten Antal FaR 2009 Minskade läkemedelskonsumtion läkemedelskostnader centrum och äster centrum och äster

19 Åldersfördelning 700 centrum och äster Diagnoser < centrum och äster Diabetes Hypertoni Öerikt/Fetma Stress/Ångest/Depression Värk Kondition/hälsa Lipider Hjärta/Kärl Sömn/Trötthet Osteoporos KOL/Astma Örigt Aktiiteter Flödesschema centrum och äster Promenad/Stagång Gym/Styrka Cykling Simning/Bassäng Gymnastik/Dans Örigt centrum och äster Informationsmaterial centrum och äster Fysisk är st energiomsättning kroppsrörelse relse som ger en ökad fysisk all typ a muskelaktiitet omfattas friluftsli, motion T. ex. tr städning, FaR teamet träning belastning promenader trädg dgårdsarbete i arbetsliet Göteborg G centrum och äster 5

20 aktia Intensiteten rask Alla promenad. indiider i sammanlagt Nationell bör bör, ara rekommendation helst åtminstone arje 30 dag, minuter. måttlig, ar fysiskt t ex Fysisk Uppdaterade Ytterligare hälsoeffekt kan erhållas om man Måttlig utöer detta ökar intensiteten. den dagliga mängden och Kraftig aktiitet rekommendationer och folkhälsa lsa Yrkesföreningar FaR teamet för Göteborg Gfysisk aktiitet, centrum och YFA, äster Senska Läkaresällskapet En aerob fysisk aktiitet 30 min, 5 dagar/ Korta eller kombination aktiiteter fysisk aktiitet a minst dessa min, min3 dagar/ centrum och äster Positia Kondition Uth Äldres hälsa inster med FaR Balans Styrkaeffekter på: Rörlighet Muskelmassa Uthållighet Hj Funktionsf Funktionsförm rmåga Nybildning Benmassa FaR teamet Depression Kogniti Ålderdemens Liskalitet Hjärt rt-/k /kärlsjukdom Diabetes funktion typ a 2 hjärnceller Göteborg G centrum och äster Hypertoni Kolesterol Gör något ardagsmotion enkelt -börja med centrum och äster Störst Engagerar Promenaden Beisade Fåbierkningar hälsopotential Kräer stora muskelgrupper HSN 5 Lätt FaR FaR teamet att ingen fåin anpassa positia i utrustning ardagen hälsoeffekter under 1 Att Energiförbrukning Vasaloppmotsarar gåi g ett trapport år r rbrukning tååningar 1 3 kg Vasalopp fettä upp och = 3 ner kg arje fettä dag Göteborg G centrum och äster centrum och äster Physical actiity and public health: Updated recommendation for adults from the American College of Sports Medicine and the American Heart Association Hitta lusten att röra r ra dig! 6

21 Stagång 20% Skonsam Bra Säker id effektiare motionsform lättare för lederna besär än promenad; id i ö.e. n.e. halt och äglag rygg puls, kondition, fettförbränning centrum och äster FaR -gruppserksamhet MI-Samtal centrum och äster Motiations- och motionsgrupp Indiiduell plan/ målsättning Indiiduellt/ andra aktiiteter HSN centrum och äster FaR -sjukgymnast Slussfunktion Rådgining påmotionsanl motionsanläggning Ge kort konsultation och sjukård genomgång kring -frisk friskård ng symtom/besär a rd och träning centrum och äster Professor Steen N. Blair centrum och äster Det är de fysiskt aktia som leer längst och har bäst hälsa oasett ilken sjukdomsgrupp i tittar på 7

Fysisk aktivitet på Recept som behandlingsmetod inom hälso- och sjukvården

Fysisk aktivitet på Recept som behandlingsmetod inom hälso- och sjukvården Fysisk aktivitet på Recept som behandlingsmetod inom hälso- och sjukvården Stefan Lundqvist Leg sjukgymnast Varför r skall vi arbeta med fysisk aktivitet/ FaR och andra levnadsvanor? Medicinska, hälsoskäl

Läs mer

1. Välkommen Frank hälsar alla välkomna. Presentationsrunda genomförs.

1. Välkommen Frank hälsar alla välkomna. Presentationsrunda genomförs. ANTECKNINGAR 1 (6) Dialogmöte med handikapp- och patientföreningar och Hälso- och sjukvårdsnämnd 5, torsdagen den 11 november juni 2010, klockan 13.00 15.30 Dalheimers Hus, Slottsskogsgatan 12, Göteborg.

Läs mer

Göteborg centrum/väster HSN 5 primärvård

Göteborg centrum/väster HSN 5 primärvård FaR manual Göteborg centrum/väster HSN 5 primärvård Innehållsförteckning: FaR som behandlingsmetod 3 Vem skall ha FaR? 4 Ta en aktivitetsanamnes 4 Ta utgångsvärden 5 Dosera individuellt 6 Välj fysisk aktivitet

Läs mer

Förebygga fallolyckor för Linnéa -genom ökad användning av FaR

Förebygga fallolyckor för Linnéa -genom ökad användning av FaR Linnéa 4 Hösten 2009 Förebygga fallolyckor för Linnéa -genom ökad användning av FaR Karin Johansson, Hälsoenheten Aneta Larsson, Markaryds kommun Linda Persson, Markaryds kommun Yvonne Sand, Dialysen Ljungby

Läs mer

3,2 miljoner. Ca 84 tusen. Otillräcklig fysisk aktivitet

3,2 miljoner. Ca 84 tusen. Otillräcklig fysisk aktivitet Otillräcklig fysisk aktivitet 3,2 miljoner Ca 84 tusen 1 Källa: Nationella folkhälsoenkäten, Hälsa på lika villkor, Statens Folkhälsoinstitut, 2011 Nationella folkhälsoenkäten, Gävleborg 2010 Definition

Läs mer

Peter Groth Folkhälsostrateg Avdelning för folkhälsa och miljö Region Skåne

Peter Groth Folkhälsostrateg Avdelning för folkhälsa och miljö Region Skåne Peter Groth Folkhälsostrateg Avdelning för folkhälsa och miljö Region Skåne I Skåne svarar cykeln för 17% av alla resor och 3,3% av persontransporterna I Sverige 12% av alla resor och 2% av persontransportarbetet

Läs mer

Manual FaR-METODEN. Personcentrerad. samtalsmetodik. Receptet: Uppföljning. FYSS 2015 och andra rekommendationer

Manual FaR-METODEN. Personcentrerad. samtalsmetodik. Receptet: Uppföljning. FYSS 2015 och andra rekommendationer Manual FaR-METODEN Personcentrerad samtalsmetodik Receptet: FaR/MIN PLAN Samverkan med aktivitets arrangörer/ egen aktivitet FYSS 05 och andra rekommendationer Utgåva april 05. Allt material kan laddas

Läs mer

Strokerehabilitering Internationella strokedagen 2014

Strokerehabilitering Internationella strokedagen 2014 Strokerehabilitering Internationella strokedagen 2014 Hélène Pessah-Rasmussen Docent, överläkare Christina Brogårdh Docent, leg sjukgymnast VO Neurologi och Rehabiliteringsmedicin 1 2 I den skadade delen

Läs mer

Fysisk aktivitet på Recept - FaR i Värmland. Kongsvinger 13 november 2009 Birgitta Sjökvist Friskvårdschef

Fysisk aktivitet på Recept - FaR i Värmland. Kongsvinger 13 november 2009 Birgitta Sjökvist Friskvårdschef Fysisk aktivitet på Recept - FaR i Värmland Kongsvinger 13 november 2009 Birgitta Sjökvist Friskvårdschef Friskvårdscentraler Friskvårdskonsulent Motionsledare Medicinsk styrgrupp Maths Wensmark - beteendevetare,

Läs mer

Fysisk aktivitet på Recept som behandlingsmetod inom hälso- och sjukvården

Fysisk aktivitet på Recept som behandlingsmetod inom hälso- och sjukvården Varför r skall vi arbeta med fysisk aktivitet/ FaR och andra levnadsvanor? Fysisk aktivitet på Recept som behandlingsmetod inom hälso- och sjukvården Stefan Lundqvist Leg sjukgymnast Medicinska, hälsoskäl

Läs mer

Recept för rörelse. TEXT Johan Pihlblad. Lena Kallings är medicine doktor och landets främsta expert på fysisk aktivitet på recept.

Recept för rörelse. TEXT Johan Pihlblad. Lena Kallings är medicine doktor och landets främsta expert på fysisk aktivitet på recept. Recept för rörelse Minst hälften av svenska folket rör sig för lite. Forskare varnar för negativa hälsoeffekter och skenande sjukvårdskostnader i en snar framtid. Frågan är vad som går att göra. Fysisk

Läs mer

Fysisk aktivitet utifrån ett personcentrerat förhållningsätt

Fysisk aktivitet utifrån ett personcentrerat förhållningsätt Fysisk aktivitet utifrån ett personcentrerat förhållningsätt Fysisk aktivitet ger bättre hälsa och längre liv Världens bästa medicin (gratis) hjärtinfarkt, stroke, fönstertittarsjuka, typ 2 diabetes, höga

Läs mer

Varför fettskola i Norrbotten? Hälsoläget

Varför fettskola i Norrbotten? Hälsoläget Varför fettskola i Norrbotten? Hälsoläget Anne-Li Isaxon leg. dietist, projektledare Margareta Eriksson, leg. sjukgymnast Med Dr, Folkhälsostrateg Folkhälsocentrum Kroniska sjukdomar kan förebyggas Hälsosamma

Läs mer

Landstingets vision År 2020 har Västerbotten världens bästa hälsa och världens friskaste befolkning.

Landstingets vision År 2020 har Västerbotten världens bästa hälsa och världens friskaste befolkning. Landstingets vision År 2020 har Västerbotten världens bästa hälsa och världens friskaste befolkning. FaR-utbildning Innehåll Bakgrund och fakta om FaR (bild 3-12) Metoden FaR (bild 13-24) Utförande (bild

Läs mer

Aktivitetskatalog. Hallstahammar och Surahammar. FaR - Fysisk aktivitet på recept

Aktivitetskatalog. Hallstahammar och Surahammar. FaR - Fysisk aktivitet på recept Aktivitetskatalog Hallstahammar och Surahammar FaR - Fysisk aktivitet på recept Innehåll REKOMMENDATIONER OM FYSISK AKTIVITET FÖR VUXNA sid 2 DET ÄR INTE BARA DEN FYSISKA AKTIVITETEN SOM RÄKNAS sid 3 FYSISK

Läs mer

Viktiga telefonnummer och adresser. Njurmedicinska mottagningen: Min njurläkare: Sjuksköterska: Njursviktskoordinator: Dietist: Sjukgymnast: Kurator:

Viktiga telefonnummer och adresser. Njurmedicinska mottagningen: Min njurläkare: Sjuksköterska: Njursviktskoordinator: Dietist: Sjukgymnast: Kurator: A D R E S S E R O C H T E L E F O N N U M M E R Viktiga telefonnummer och adresser Njurmedicinska mottagningen: Min njurläkare: Sjuksköterska: Njursviktskoordinator: Dietist: Sjukgymnast: Kurator: Min

Läs mer

FaR på Hisingen. Innehåll. Verksamhetsberättelse

FaR på Hisingen. Innehåll. Verksamhetsberättelse FaR på Hisingen Innehåll Visioner sid 1 Verksamhet och samordning sid 2 FaR på Hisingen en stödfunktion sid 3 FaR -guiden sid 3 FaR -en verksam metod! sid 4 Förskrivna recept - ökning med 37%! sid 5 Inlösta

Läs mer

HANDLINGSPLAN VID OROVÄCKANDE FRÅNVARO I GRUNDSKOLAN ÅRSKURS 1-6

HANDLINGSPLAN VID OROVÄCKANDE FRÅNVARO I GRUNDSKOLAN ÅRSKURS 1-6 HANDLINGSPLAN VID OROVÄCKANDE FRÅNVARO I GRUNDSKOLAN ÅRSKURS 1-6 3.6.2014 HANDLINGSPLAN VID OROVÄCKANDE FRÅNVARO I GRUNDSKOLAN ÅRSKURS 1-6 Handlingsplanen har skapats enligt uppdrag a barnens och ungdomarnas

Läs mer

Prioriteringar av obesitaskirurgi

Prioriteringar av obesitaskirurgi Prioriteringar av obesitaskirurgi Ingmar Näslund öl, docent ordf SFÖAK, registerhållare SOReg Universitetssjukhuset, Örebro VARFÖR PRIORITERING? Mer resurser Möjligheter Behov Resurser Effektivisering

Läs mer

Vårdcentralen. Vadstena. Välkommen till Vårdcentralen Vadstena

Vårdcentralen. Vadstena. Välkommen till Vårdcentralen Vadstena Vårdcentralen Vadstena Välkommen till Vårdcentralen Vadstena Öppettider: Vardagar 08.00-17.00 Rådgivning, receptförnyelse och bokning av läkartid via sjuksköterska Telefontid: Vardagar 08.00-17.00 Samtliga

Läs mer

Fysisk aktivitet och psykisk hä. hälsa. Jill Taube oktober 2012

Fysisk aktivitet och psykisk hä. hälsa. Jill Taube oktober 2012 Fysisk aktivitet och psykisk hä hälsa Jill Taube oktober 2012 Projekt: Öppna jämförelser 2010 Psykiatrisk vård- Socialstyrelsen EN SLUTSATS: En överdödlighet i somatiska sjukdomar hos patienter som vårdats

Läs mer

ARTROS. Fysisk aktivitet som medicin vid. Träningsformer som kan vara bra att börja med

ARTROS. Fysisk aktivitet som medicin vid. Träningsformer som kan vara bra att börja med Träningsformer som kan vara bra att börja med Promenader Förbättrar konditionen. Tänk på: använd skor med bra stötdämpning. Undvik asfalt och kuperad terräng om du har ledproblem. Fysisk aktivitet som

Läs mer

Socialstyrelsens riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder

Socialstyrelsens riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder Socialstyrelsens riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder Elin Khokhar Distriktsläkare Foto: Nicklas Blom/ bildarkivet.se 2014-03-04 Innehåll i riktlinjerna På Inte vilket vilka sätt kan levnadsvanorna

Läs mer

Främja fysisk aktivitet hos barn och ungdomar. Åse Blomqvist & Anna Orwallius sjukgymnaster FaR-teamet

Främja fysisk aktivitet hos barn och ungdomar. Åse Blomqvist & Anna Orwallius sjukgymnaster FaR-teamet Främja fysisk aktivitet hos barn och ungdomar Åse Blomqvist & Anna Orwallius sjukgymnaster FaR-teamet Normalt beteende i en onormal miljö? Fysisk aktivitet vid behandling av övervikt och fetma Kost Beteendeförändring

Läs mer

En hjärtesak För dig som undrar över högt blodtryck

En hjärtesak För dig som undrar över högt blodtryck En hjärtesak För dig som undrar över högt blodtryck Den dolda folksjukdomen Har du högt blodtryck? Den frågan kan långt ifrån alla besvara. Högt blodtryck, hypertoni, är något av en dold folksjukdom trots

Läs mer

Fyss & FaR Fysisk aktivitet på recept

Fyss & FaR Fysisk aktivitet på recept Fyss & FaR Fysisk aktivitet på recept Åse Blomqvist leg fysioterapeut FaR-teamet centrala och västra Göteborg FaR som behandlingsmetod Nationella riktlinjer 1. Tobak 2. Alkohol 3. Ohälsosamma matvanor

Läs mer

Så kan du arbeta för att främja fysisk aktivitet. Från FYSS till patientcentrerat samtal

Så kan du arbeta för att främja fysisk aktivitet. Från FYSS till patientcentrerat samtal Så kan du arbeta för att främja fysisk aktivitet Från FYSS till patientcentrerat samtal Socialstyrelsens nationella riktlinjer 2011 Förhöjd sjukdomsrisk? Från FYSS till patientcentrerat samtal Kräver kunskap

Läs mer

FYSS och FaR. för barn och ungdomar. Åse Blomqvist Leg sjukgymnast och processledare FaR-teamet centrala & västra Göteborg

FYSS och FaR. för barn och ungdomar. Åse Blomqvist Leg sjukgymnast och processledare FaR-teamet centrala & västra Göteborg FYSS och FaR för barn och ungdomar Åse Blomqvist Leg sjukgymnast och processledare FaR-teamet centrala & västra Göteborg FYSS 2016 Barn och unga Effekter av FA Nya svenska rekommendationer för FA hos barn

Läs mer

Smärta och inflammation i rörelseapparaten

Smärta och inflammation i rörelseapparaten Smärta och inflammation i rörelseapparaten Det finns mycket man kan göra för att lindra smärta, och ju mer kunskap man har desto snabbare kan man sätta in åtgärder som minskar besvären. Det är viktigt

Läs mer

STROKE- vad är det? En kort översikt

STROKE- vad är det? En kort översikt STROKEvad är det? En kort översikt Vad är stroke? En störning av blodcirkulationen i ett område av hjärnan som leder till skada på hjärnvävnaden En folksjukdom Den vanligaste orsaken till handikapp 20

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2002:45 1 (9) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2000:49 av Inger Persson (v) om att ytterligare rehabiliteringsteam skall inrättas för patienter som drabbats av Parkinsons sjukdom

Läs mer

Behov och behovsanalyser vid HSK Göteborg. Anders Östlund Hälso- och sjukvårdskansliet Göteborg

Behov och behovsanalyser vid HSK Göteborg. Anders Östlund Hälso- och sjukvårdskansliet Göteborg Behov och behovsanalyser vid HSK Göteborg Anders Östlund Hälso- och sjukvårdskansliet Göteborg Huvudprocess: Stödja hälso- och sjukvårdsnämnderna 20100120 Tidigare års erfarenheter Särskilda uppdrag Befolkningens

Läs mer

Definitioner. Allmänt om fysisk aktivitet. Barn och ungdomars utveckling

Definitioner. Allmänt om fysisk aktivitet. Barn och ungdomars utveckling Barn och ungdomars utveckling Dan Andersson Definitioner Fysisk aktivitet = Alla sorters rörelser som leder till att energi förbrukas Motion = medveten fysisk aktivitet med viss avsikt Träning = en mer

Läs mer

Stroke. Lästips från sjukhusbiblioteket

Stroke. Lästips från sjukhusbiblioteket Stroke Lästips från sjukhusbiblioteket Sjukhusbiblioteken i Värmland 2015 Afasi och samtal : goda råd om kommunikation (2010) Det är många gånger svårt att föra samtal med en person som har fått afasi.

Läs mer

KLOKA FRÅGOR OM ÄLDRES LÄKEMEDELSBEHANDLING ATT STÄLLA I SJUKVÅRDEN

KLOKA FRÅGOR OM ÄLDRES LÄKEMEDELSBEHANDLING ATT STÄLLA I SJUKVÅRDEN KLOKA FRÅGOR OM ÄLDRES LÄKEMEDELSBEHANDLING ATT STÄLLA I SJUKVÅRDEN Kloka frågor vänder sig till dig som är äldre och som använder läkemedel. Med stigande ålder blir det vanligare att man behöver läkemedel.

Läs mer

Hjärtoperation med sternotomi, Fysioterapi Specialistvård

Hjärtoperation med sternotomi, Fysioterapi Specialistvård Rutin Diarienr: Ej tillämpligt 1(5) Dokument ID: 09-73727 Fastställandedatum: 2015-02-11 Giltigt t.o.m.: 2016-02-11 Upprättare: Anna M Janson Fastställare: Tova Marknell Hjärtoperation med sternotomi,

Läs mer

Högt blodtryck Hypertoni

Högt blodtryck Hypertoni Högt blodtryck Hypertoni För högt blodtryck försvårar hjärtats pumparbete och kan vara allvarligt om det inte behandlas. Har du högt blodtryck ökar risken för följdsjukdomar som stroke, hjärtinfarkt, hjärtsvikt,

Läs mer

Primärvårdsforum. Spira 25 mars 2014

Primärvårdsforum. Spira 25 mars 2014 Primärvårdsforum Spira 25 mars 2014 Dagens program Inriktning för primärvården Uppdragsförändringar 2015 Vårdval specialiserad ögonsjukvård Hälsofrämjande insatser Ersättningsrelaterade kvalitetsvariabler

Läs mer

Läkemedel en viktig del av sjukvården

Läkemedel en viktig del av sjukvården 22 Läkemedel en viktig del av sjukvården Läkemedel är en viktig del av sjukvården. Nya läkemedel och ny kunskap om gamla läkemedel har de senaste åren lett till framsteg i behandling av folksjukdomar som

Läs mer

Högt blodtryck. Med nya kostvanor, motion och läkemedel minskar risken för slaganfall och sjukdomar i hjärta och njurar.

Högt blodtryck. Med nya kostvanor, motion och läkemedel minskar risken för slaganfall och sjukdomar i hjärta och njurar. Högt blodtryck Med nya kostvanor, motion och läkemedel minskar risken för slaganfall och sjukdomar i hjärta och njurar. Högt blodtryck (hypertoni) är något av en folksjukdom. Man räknar med att ungefär

Läs mer

Tingsryd i toppform med FYSS

Tingsryd i toppform med FYSS 1(11) NSV Tingsryd 2008-01-24 Tingsryd i toppform med FYSS Projektarbete Vårdcentralen Tingsryd Olle Björmsjö Birgitta Arvidsson Berith Andersson Kontaktperson Birgitta Arvidsson 0477/794880 Mailadress

Läs mer

Ta steget! Den som är aktiv mer än 1 timme per dag har bättre chans att kontrollera sin vikt.

Ta steget! Den som är aktiv mer än 1 timme per dag har bättre chans att kontrollera sin vikt. Ta steget! Forskning visar att alla människor bör vara fysiskt aktiva minst 30 minuter om dagen, helst varje dag i veckan. Dessa 30 minuter kan du fördela under dagen om du vill, t.ex 3x10 minuter. Därutöver

Läs mer

Fysisk aktivitet som behandling av rörelseapparatens sjukdomar. Pär Herbertsson Överläkare, MD Ortoped kliniken Universitetssjukhuset i Lund

Fysisk aktivitet som behandling av rörelseapparatens sjukdomar. Pär Herbertsson Överläkare, MD Ortoped kliniken Universitetssjukhuset i Lund Fysisk aktivitet som behandling av rörelseapparatens sjukdomar Pär Herbertsson Överläkare, MD Ortoped kliniken Universitetssjukhuset i Lund Varför fysisk aktivitet på recept? 20 % rör sig inte alls 20

Läs mer

Behov i samband med vård och rehabilitering vid astma eller kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL)

Behov i samband med vård och rehabilitering vid astma eller kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL) Våren 2006 1 (13) i samband med vård och rehabilitering vid astma eller kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL) Sammanfattning från förtroendemannagruppens samtal med personer med astma och/eller kronisk

Läs mer

Rapport om FaR- verksamheten i Klippan 2014

Rapport om FaR- verksamheten i Klippan 2014 Datum 2015-06-01 Ert datum Beteckning FaR rapport 2014 1(4) Er beteckning Rapport om FaR- verksamheten i Klippan 2014 Bakgrund: FaR- verksamheten i Klippan bedrevs fram t.o.m. 31 december 2007 i projektform

Läs mer

regiongavleborg.se Källa: Nationella riktlinjer Prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor. Socialstyrelsen 2018

regiongavleborg.se Källa: Nationella riktlinjer Prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor. Socialstyrelsen 2018 Vuxna med särskild risk med otillräcklig fysisk aktivitet Erbjuda rådgivande samtal (prioritet 2) Erbjuda rådgivande samtal med tillägg av skriftlig ordination av fysisk aktivitet (prioritet 2) Erbjuda

Läs mer

Systematiskt arbete för att förbättra matvanor hos personer med depression

Systematiskt arbete för att förbättra matvanor hos personer med depression Systematiskt arbete för att förbättra matvanor hos personer med depression Susanne Fredén, Karin Kauppi, Lolita Mörk leg dietister Psykiatridivisionen/HFS Akademiska sjukhuset, Uppsala 2015 Nationella

Läs mer

Fysisk aktivitet på Recept

Fysisk aktivitet på Recept Fysisk aktivitet på Recept Värmland Folkhälsa & Samhällsmedicin Uppdrag dels att stärka och utveckla det hälsofrämjande och förebyggande arbetet i landstinget dels att tillsammans med andra aktörer i Värmland

Läs mer

Folkhälsoplan för Laxå kommun 2014 2017

Folkhälsoplan för Laxå kommun 2014 2017 Folkhälsoplan för Laxå kommun 214 21 1 Kommunen och Länet Befolkning i Laxå kommun Laxå kommun har 5562 invånare 213-5 varav 21 kvinnor och 2845 män. I åldern -19 år finns 124 personer. Från 65 år och

Läs mer

1. Fråga till Alliansen och de rödgröna: Hur kommer vården för ME/CFS-patienter att utformas om ni vinner valet? Fråga till respektive parti:

1. Fråga till Alliansen och de rödgröna: Hur kommer vården för ME/CFS-patienter att utformas om ni vinner valet? Fråga till respektive parti: 1. Fråga till Alliansen och de rödgröna: Hur kommer vården för ME/CFS-patienter att utformas om ni vinner valet? Fråga till respektive parti: Hur vill ert parti utforma vården för ME/CFS-patienter? Alliansen

Läs mer

Fysiska besvär, sjukdomar och funktionsnedsättning

Fysiska besvär, sjukdomar och funktionsnedsättning Fysiska besvär, sjukdomar och funktionsnedsättning Besvär i rörelseorganen Rörelseorganen är ett samlingsnamn på skelett, muskler, senor och ledband och besvär och rapporteras oftast från nacke, skuldra,

Läs mer

Människor med funktionshinder i Västra Götaland

Människor med funktionshinder i Västra Götaland Människor med funktionshinder i Västra Götaland Inventering av målgrupper Kortversion 2000 Regionens Hus, 462 80 Vänersborg Tel: 0521-27 52 30 Fax 0521 27 52 57 Texttel: 0521-27 50 90 Inledning I denna

Läs mer

ratifiéering av Borgmästaravtalet

ratifiéering av Borgmästaravtalet ÖSTERÅKERS W3MMUN Sericeenheten 2015-10- 2 Motion om» K BiummN KOMMU NSTYRELSEN 2015 10-21 hr 2&jm^ ratifiéering a Borgmästaratalet 2015-10-18 IS 50 senska kommuner har hittills skriit på EU-kommissionens

Läs mer

Fysisk aktivitet soffpotatis eller hurtbulle?

Fysisk aktivitet soffpotatis eller hurtbulle? Fysisk aktivitet soffpotatis eller hurtbulle? Eva Eurenius Hälsoutvecklare & Med dr i sjukgymnastik Cecilia Edström Hälsoutvecklare & sjukgymnast FoUU-staben, VLL Västerbottens läns landstings vision är

Läs mer

Bakgrund. Metod. Andelen personer som är 85 år eller äldre (här benämnda som äldre äldre) är 2,6 % i Sverige,

Bakgrund. Metod. Andelen personer som är 85 år eller äldre (här benämnda som äldre äldre) är 2,6 % i Sverige, 2015-04-10 Bakgrund Att bli äldre behöver inte innebära försämrad hälsa och livskvalitet. Möjligheten att påverka äldres hälsa är större än vad man tidigare trott och hälsofrämjande och förebyggande insatser

Läs mer

Information om EREKTIONSPROBLEM

Information om EREKTIONSPROBLEM 11-08-0780 SE Nedsatt erektionsförmåga? Många män drabbas någon gång av erektionsproblem. Enbart i Sverige beräknas cirka 500 000 män ha nedsatt erektionsförmåga i någon omfattning. Orsakerna till att

Läs mer

Diagnos Träningsform Aktivitetsförslag

Diagnos Träningsform Aktivitetsförslag Lathund - rekommendationer för fysisk aktivitet. Denna sammanställning har gjorts med hjälp av FYSS 2008 och presenteras i alfabetisk ordning. För mer information komplettera med FYSS 2008. Lathunden är

Läs mer

Ord och fraser som kan vara svåra att förstå

Ord och fraser som kan vara svåra att förstå ORDLISTA NIVÅ 1&2 Ord och fraser som kan vara svåra att förstå Före besöket Akut Att vara akut sjuk eller att få en akut tid betyder att du måste få hjälp i dag. Om det inte är akut kan du få en tid hos

Läs mer

Fysisk aktivitet på Recept

Fysisk aktivitet på Recept Fysisk aktivitet på Recept som behandlingsmetod inom hälso- och sjukvården Gunilla Sigurdsdotter och Stefan Lundqvist Olika professioner en framgångsfaktor Verksamhetsutvecklare/ beteendevetare Sjukgymnaster

Läs mer

Du är gjord för att röra på dig

Du är gjord för att röra på dig Du är gjord för att röra på dig Fysisk aktivitet och motion, vad är skillnaden? Fysisk aktivitet är ett övergripande begrepp som innefattar alla sorters rörelser som leder till att energi förbrukas. Vad

Läs mer

FaR på Hisingen. Till förskrivare av FaR. Ditt fysiotek. FaR -guiden. för Hisingen

FaR på Hisingen. Till förskrivare av FaR. Ditt fysiotek. FaR -guiden. för Hisingen Till förskrivare av -guiden för Hisingen Till förskrivare av Bil. 1 FaR är ett samarbete mellan Västra Götalandsregionen och Göteborgs stad, Idrott & förening. Verksamheten vänder sig till alla från 7

Läs mer

Hälsoläget i Gävleborgs län

Hälsoläget i Gävleborgs län Hälsoläget i Gävleborgs län med särskild fokus på matvanor och fysisk aktivitet Lotta Östlund, sociolog och utredare, Samhällsmedicin Inspirationsseminarium Ett friskare Sverige Arr: Folkhälsoenheten Söderhamn

Läs mer

Årsrapport Samordnare för barn till psykiskt sjuka föräldrar 2014. Psykiatriska kliniken Ryhov

Årsrapport Samordnare för barn till psykiskt sjuka föräldrar 2014. Psykiatriska kliniken Ryhov Årsrapport Samordnare för barn till psykiskt sjuka föräldrar 2014 Psykiatriska kliniken Ryhov Nuläge på kliniken HSL 2g är känd i verksamheten genom flera olika insatser: - Introduktionsutbildning till

Läs mer

Fysisk aktivitet på Recept (FaR)

Fysisk aktivitet på Recept (FaR) VESTA Södra Programmet 2 Fysisk aktivitet på Recept (FaR) Hur används FaR av läkare i primärvården i Huddinge? Ingela Liljebjörn, ST-läkare Vårby Vårdcentral 2 Handledare: Bo-Christer Bertilson, leg läkare,

Läs mer

Protokoll Funktionshinderrådet Västra Hisingen 131016

Protokoll Funktionshinderrådet Västra Hisingen 131016 Protokoll Funktionshinderrådet Västra Hisingen 131016 Plats: Höstvädersgatan 1 Lokal: Våning 4, Östan Tid: Klockan 18-20, förmöte kl 17:00-18:00 Kallade: Ledamöter: Ulla Adolfsson, HSO/ Autism & Aspergerföreningen

Läs mer

Sammanträde med funktionshinderrådet Västra Hisingen

Sammanträde med funktionshinderrådet Västra Hisingen Protokoll 2013-01-30 Sammanträde med funktionshinderrådet Västra Hisingen Plats: Vingen Amhult Lokal: Knipan Datum: 2013-01-30 Tid: Klockan 18:00-20:00, 17:00-18:00 Intresseorganisationernas förmöte. Närvarande:

Läs mer

Vårdcentralen Kolmården

Vårdcentralen Kolmården Vårdcentralen Kolmården Välkommen till Vårdcentralen Kolmården Öppettider: 07.45-17.00 Alla besök till läkare och distriktssköterska förbokas genom telefonsamtal med sjuksköterska. Sjuksköterskorna tar

Läs mer

regiongavleborg.se Bildkälla: Fysioterapeuterna

regiongavleborg.se Bildkälla: Fysioterapeuterna Bildkälla: Fysioterapeuterna Otillräcklig fysisk aktivitet orsakar Vart femte fall av hjärt-kärlsjukdom Vart tionde fall av stroke Vart sjunde fall av diabetes typ 2 Vart sjunde fall av tjocktarmscancer

Läs mer

Landstingets vision. År 2020 har Västerbotten världens bästa hälsa och världens friskaste befolkning

Landstingets vision. År 2020 har Västerbotten världens bästa hälsa och världens friskaste befolkning Landstingets vision År 2020 har Västerbotten världens bästa hälsa och världens friskaste befolkning Fysisk aktivitet eller stillasittande? Regelbunden fysisk aktivitet är en skyddsfaktor mot många sjukdomar

Läs mer

Diabetes och fetma hos barn och ungdomar

Diabetes och fetma hos barn och ungdomar Förtroendemannagruppen Endokrina sjukdomar september 2005 1 Diabetes och fetma hos barn och ungdomar Diabetes Förekomst I Sverige är totalt 4 %, 350 000 personer, drabbade av sjukdomen diabetes. Detta

Läs mer

Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Välkommen till Rehabiliteringsmedicin Dagrehabilitering / öppenvård

Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Välkommen till Rehabiliteringsmedicin Dagrehabilitering / öppenvård Sahlgrenska Universitetssjukhuset Välkommen till Rehabiliteringsmedicin Dagrehabilitering / öppenvård Informationen ska vara en vägledning för dig under din rehabiliteringsperiod hos oss. Är det något

Läs mer

fysisk aktivitet på recept för barn och ungdomar Är barn mindre aktiva idag? Eurobarometer 2014 Endast 9% svarar att de aldrig motionerar eller idrottar Barn 2-10 år Tid i MVPA (moderate-vigourus physical

Läs mer

Peter Groth Folkhälsostrateg Centrum för folkhälsa och miljö Region Skåne

Peter Groth Folkhälsostrateg Centrum för folkhälsa och miljö Region Skåne Peter Groth Folkhälsostrateg Centrum för folkhälsa och miljö Region Skåne Definition av hälsa - WHO 1948: Hälsa är ett tillstånd av fullständig fysiskt, mentalt och socialt välbefinnande och inte endast

Läs mer

Övervikt och fetma 2016

Övervikt och fetma 2016 Övervikt och fetma 2016 kunskap, vård och behandling kunskap utveckling inspiration Aktuell forskning om övervikt och fetma vad är det senast sagda gällande risker, genetisk känslighet och behandlingsmetoder?

Läs mer

Protokoll. Plats: Vingen Amhult Lokal: Knipan Datum: 2013-05-29 Tid: Klockan 18:00-20:00, 17:00-18:00 Intresseorganisationernas förmöte.

Protokoll. Plats: Vingen Amhult Lokal: Knipan Datum: 2013-05-29 Tid: Klockan 18:00-20:00, 17:00-18:00 Intresseorganisationernas förmöte. 1 (5) Protokoll Plats: Vingen Amhult Lokal: Knipan Datum: Tid: Klockan 18:00-20:00, 17:00-18:00 Intresseorganisationernas förmöte. Kallade: Ledamöter: Ulla Adolfsson, HSO/ Autism & Aspergerföreningen Distrikt

Läs mer

Multiprofessionella journalmallar och gemensam termbank

Multiprofessionella journalmallar och gemensam termbank Multiprofessionella journalmallar och gemensam termbank Skövde 2010-09-29 Camilla Eriksson Elisabeth Wehlander Omfattning 5 primärvårdsförvaltningar Habilitering & Hälsa Ca 6.500 användare Ca 120 enheter

Läs mer

HANDIKAPPFÖRENINGAR INOM

HANDIKAPPFÖRENINGAR INOM HANDIKAPPFÖRENINGAR INOM HLS (Handikappades Lokala Samarbetskommitté) driver gemensamma frågor på kommunal nivå via KHR (Kommunala Handikapprådet) i Hudiksvall och Nordanstig. HLS (Handikappades Lokala

Läs mer

Läkemedelsgenomgångar på Mårtensgården

Läkemedelsgenomgångar på Mårtensgården Läkemedelsgenomgångar på Mårtensgården Hösten 2007 Enskede-Årsta-Vantörs Stadsdelsförvaltning 08-02-04 1 Innehållsförteckning 1. SAMMANFATTNING... 3 2. BAKGRUND... 4 3. UPPDRAGET... 4 4. SYFTE... 4 5.

Läs mer

Folkhälsorådet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 på Orust 2007-12-07

Folkhälsorådet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 på Orust 2007-12-07 Folkhälsorådet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Plats och tid Saras hus, Henån, kl. 08.30 13.00 Beslutande Övriga deltagande Ledamöter Anders Hygrell Lisbeth Arff Lars-Åke Gustavsson Veronica Almroth Agneta Gustavsson,

Läs mer

Representanter från funktionshindersrörelsen i Västerbottens län HSO Västerbotten Kjell-Åke Nilsson HSO Västerbotten Martin Vikgren

Representanter från funktionshindersrörelsen i Västerbottens län HSO Västerbotten Kjell-Åke Nilsson HSO Västerbotten Martin Vikgren Nämnden för funktionshinder och habilitering SAMMANTRÄDESANTECKNINGAR Hälso- och sjukvårdsnämnden 2014 12 08 Samråd Tid: 2014 12 08 kel 10.00 12.00 Plats Närvarande Landstingshuset, Styrelserummet, Köksvägen

Läs mer

HFS-temadag 11.3 2013 Mötets betydelse för hälsan. Psykisk hälsa Lise-Lotte Risö Bergerlind Lena Sjöquist Andersson

HFS-temadag 11.3 2013 Mötets betydelse för hälsan. Psykisk hälsa Lise-Lotte Risö Bergerlind Lena Sjöquist Andersson HFS-temadag 11.3 2013 Mötets betydelse för hälsan Psykisk hälsa Lise-Lotte Risö Bergerlind Lena Sjöquist Andersson Definition av hälsa Tillstånd av fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande och inte

Läs mer

Fysisk aktivitet på Recept. som behandlingsmetod inom hälso- och sjukvården

Fysisk aktivitet på Recept. som behandlingsmetod inom hälso- och sjukvården Fysisk aktivitet på Recept som behandlingsmetod inom hälso- och sjukvården Let's Make our Day Harder Varför skall vi arbeta med fysisk aktivitet / FaR och andra levnadsvanor? Medicinska, hälsoskäl Välfärdsjukdomarna

Läs mer

Åldrande och fysisk. aktivitet. Anna Jansson, Med dr. Statens folkhälsoinstitut. Avdelningen för barns & äldre hälsa

Åldrande och fysisk. aktivitet. Anna Jansson, Med dr. Statens folkhälsoinstitut. Avdelningen för barns & äldre hälsa Åldrande och fysisk 1 aktivitet Anna Jansson, Med dr. Statens folkhälsoinstitut Avdelningen för barns & äldre hälsa Varför bör samhället prioritera ett hälsosamt åldrande Argument 1 Andelen äldre ökar

Läs mer

Rådgivning & tobaksavvänjning i psykiatrin

Rådgivning & tobaksavvänjning i psykiatrin Rådgivning & tobaksavvänjning i psykiatrin 22 januari 2013 Barbro Holm Ivarsson Leg psykolog Psykologer mot Tobak www.barbroivarsson.se Hur många använder tobak idag? 11% rökte dagligen 2011 (10% män/12%

Läs mer

Min guide till säker vård på lättläst svenska

Min guide till säker vård på lättläst svenska Min guide till säker vård på lättläst svenska Prata och fråga Undersökning Behandling Uppföljning Lagar och regler Mer information Den här guiden tillhör Namn: Adress: Telefonnummer: Mobilnummer: E-post:

Läs mer

Janssen Nyhetsbrev. Helhetslösningar eller kortsiktiga insatser Hur bemöter vi framtidens patient?

Janssen Nyhetsbrev. Helhetslösningar eller kortsiktiga insatser Hur bemöter vi framtidens patient? Janssen Nyhetsbrev Helhetslösningar eller kortsiktiga insatser Hur bemöter vi framtidens patient? Förord Under årets Almedalsvecka var Janssen självklart på plats. Vi anordnade två populära seminarier

Läs mer

Blir man sjuk av stress?

Blir man sjuk av stress? Upplaga 5, 2015 I detta häfte beskrivs vad som händer i kroppen vid stress. Varför vissa blir så sjuka och vad man kan göra för att må bra igen. Lever vi under långvarig belastning utan chans för kroppen

Läs mer

Stockholms läns sjukvårdsområde

Stockholms läns sjukvårdsområde Stockholms läns sjukvårdsområde Hälso- och sjukvård i landstingets regi Erja Lempinen innehåll En vård nära befolkningen 1 Vårt uppdrag och filosofi 2 Välkommen till våra verksamheter 4 Primärvård 4 Barn-

Läs mer

Fördelar med fysisk aktivitet, hur ofta osv.

Fördelar med fysisk aktivitet, hur ofta osv. Fysisk aktivitet Fördelar med fysisk aktivitet, hur ofta osv. Regelbunden fysisk aktivitet förbättrar hälsan och minskar risken för att drabbas av olika välfärdssjukdomar som bland annat hjärtinfarkt,

Läs mer

Överviktiga barn och ungdomar

Överviktiga barn och ungdomar Gruppledarutbildning Nyhet! Överviktiga barn och ungdomar Aktuell forskning om övervikt hos barn Prevention hur fånga upp barn i riskzonen? Behandling och behandlingsansvar inom BVC och skolhälsovården

Läs mer

Komplettering och förtydligande av samarbetsavtal

Komplettering och förtydligande av samarbetsavtal BILAGA 1 Komplettering och förtydligande av samarbetsavtal Psykiatri för vuxna Syfte Huvudavtalet mellan Region Skåne och Hässleholms kommun avseende psykiatri reglerar hur samverkan ska ske mellan parterna.

Läs mer

Faktablad 5 Livsstil och levnadsvanor Hälsa på lika villkor? 2005 Sjuhärad

Faktablad 5 Livsstil och levnadsvanor Hälsa på lika villkor? 2005 Sjuhärad Faktablad 5 Livsstil och levnadsvanor Hälsa på lika villkor? 2005 I detta faktablad presenteras ett urval av resultaten från folkhälsoenkäten Hälsa På Lika Villkor? Enkäten innehåller ett 70-tal frågor

Läs mer

Tandvårdsstöd för patienter med diabetes

Tandvårdsstöd för patienter med diabetes Tandvårdsstöd för patienter med diabetes Annika Lindqvist Bedömningstandläkare, Beställarenheten Sjukhustandläkare, Tandvårdscentralen Uppsökande munhälsobedömning Högkostnadsskydd Tandvård som led i en

Läs mer

FYSISK AKTIVITET FÖR BARN OCH UNGDOMAR (0-17 ÅR)

FYSISK AKTIVITET FÖR BARN OCH UNGDOMAR (0-17 ÅR) FYSISK AKTIVITET FÖR BARN OCH UNGDOMAR (0-17 ÅR), idrottslärare, med dr Örjan Ekblom, fysiolog, med dr Ulrika Berg barnläkare, med dr Patrick Bergman, sjukgymnast, med dr Li Villard, sjukgymnast, med dr

Läs mer

Utred stödet till cp-skadade barn i Stockholm Skrivelse av Carin Jämtin (S)

Utred stödet till cp-skadade barn i Stockholm Skrivelse av Carin Jämtin (S) PM 2010:119 RII (Dnr 325-1608/2009) Utred stödet till cp-skadade barn i Stockholm Skrivelse av Carin Jämtin (S) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande Skrivelse av Carin Jämtin

Läs mer

FOLKHÄLSOVETENSKAPLIGT CENTRUM LINKÖPING

FOLKHÄLSOVETENSKAPLIGT CENTRUM LINKÖPING FOLKHÄLSOVETENSKAPLIGT CENTRUM LINKÖPING RAPPORT 2006:2 FYSISK AKTIVITET PÅ RECEPT FUNGERAR DET? EN UTVÄRDERING AV ÖSTGÖTAMODELLEN LINKÖPING MARS 2006 MATTI LEIJON MAGDALENA JACOBSON www.lio.se/fhvc Folkhälsovetenskapligt

Läs mer

Riktlinje Klinisk riktlinje att förebygga och handlägga metabol risk hos patienter med allvarlig psykisk sjukdom

Riktlinje Klinisk riktlinje att förebygga och handlägga metabol risk hos patienter med allvarlig psykisk sjukdom Riktlinje Klinisk riktlinje att förebygga och handlägga metabol risk hos patienter med allvarlig psykisk sjukdom Giltighet 2013-08-16 2014-08-16 Egenkontroll, uppföljning och erfarenhetsåterföring Målgrupp

Läs mer

Länge leve hälsan! Så förebygger du typ 2-diabetes och andra folksjukdomar. En informationsbroschyr från Svenska Diabetesförbundet och Diabetesfonden

Länge leve hälsan! Så förebygger du typ 2-diabetes och andra folksjukdomar. En informationsbroschyr från Svenska Diabetesförbundet och Diabetesfonden Länge leve hälsan! Så förebygger du typ 2-diabetes och andra folksjukdomar En informationsbroschyr från Svenska Diabetesförbundet och Diabetesfonden Länge leve hälsan! För länge sedan när människan utvecklades,

Läs mer

Hjärtsvikt Medicin SU/Mölndal i samarbete med Mölndals kommun och primärvård

Hjärtsvikt Medicin SU/Mölndal i samarbete med Mölndals kommun och primärvård Hjärtsvikt Medicin SU/Mölndal i samarbete med Mölndals kommun och primärvård CVU Rapportserie 2005:7 Projektledare: Mona Karlsson Medicinmott SU/Mölndal Mölndal Projektgrupp: Maria Morén Ulf Axelsson Margaretha

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (6)

Sammanträdesprotokoll 1 (6) 1 (6) Länets Handikappråd Plats och tid Folkets Hus, Östersund Torsdagen den 29 mars 2007 klockan 09.00-12.00 Beslutande MonaLisa Norrman Elisabeth Yngström Eva Holmbom Jan Emtehed Ann-Christin Nordling

Läs mer