Förfallodagar. Personer: Frun Sonen Dottern Farbrodern Hannapanna EmmaLena Hembiträdet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förfallodagar. Personer: Frun Sonen Dottern Farbrodern Hannapanna EmmaLena Hembiträdet"

Transkript

1 Förfallodagar Personer: Scenrummen placeras huller om buller. Scener kan pågå samtidigt.

2 -2- Scen 1; mörker s röst Jag hittade en gammal elräkning som dragit över, vi borde nog betala den, är det någon som kan åta sig det? s röst Ja, det är väl inga problem, hur mycket är den på? s röst Ja, det är lite straffavgifter, tolvtusen sexhundra tretton och femtio. Tolvtusen. s röst s röst Nej, nej, nu läste jag fel: Tjugoen tusen sexhundra tretton och tjugo. s röst Så mycket har jag nog inte på mig. s röst Det där tjugo faller. Det finns ju inga tjugoöringar längre. s röst Du råkar inte ha det i din handväska då? Du får titta efter. s röst Tjugoen tusen? s röst

3 -3- s röst Haka inte upp dig på det, det är ju bara en räkning, du får det att låta som om världen gått under. s röst Jo, det finns här. Då fixar jag det i morgon efter kontoret. s röst Köp någon present till pappa också. Blir han glad.

4 -4- Scen 2; köket Letar efter något. Öppnar samma skåpslucka hela tiden; uppenbarligen ovan vid att leta. In. Vet du om det är slut på Kalaspuffarna? Alldeles tomt överallt. Vad är det med dig nu då? Jag vaknade i morse. Jaha..? Ursäkta, alltså, men jag är lite så här, va, så är det okej om man bara är lite så här. Vet du om det är slut på Kalaspuffarna? Tack, snälla. Tack. Vad är klockan? Vet du om det är slut på Kalaspuffarna?

5 -5- Jag kanske är försenad. Vet du inte det? Här går jag och stressar i mig det här utan att veta om det behövs eller inte. Så obehagligt, hör du. - Ja, jag tycker det. - De verkar inte finnas någonstans. Finns ju inte ens en maräng kvar. Och jag som ska ta bussen. Bussen? Vet du hur glest det är mellan turerna? Ja, den kommer när den kommer, har jag för mig. Det är väl därför det heter tur.

6 -6- Jag tycker jag ser folk stå och hänga vid busshållplatser hela dagarna. Och varför, i fridens namn, ska du sälla dig till den skaran? Om köksuret. Jag förstår inte, varför står den? Du har ju bil, ta bilen. Dotten Är det ingen som byter batteri längre? Du har väl kvar bilen? Den har stått jag vet inte hur länge. Det är sådant som händer när man inte släcker lysena. Jag har retat mig på det jag vet inte hur länge. Du borde lära dig det någon gång. Det är därför man gör misstag. Mamma -

7 -7- Se bara på mig. - jag sade just det: Jag vaknade i morse. Ta det lugnt. Tack, snälla. Tack. Ska du säga som stjälper i dig kaffet. Vad är det för fel, berätta nu. Är det kopplingen? Är det mig du pratar om? Vad ska du med en buss till? Skäms du för den? Frida, du kan inte ha det senaste jämt, nu får du åka omkring i den där. Det var snällt av honom att ge dig en ny, men du kan inte få en varje år, det är ingen skjorta du åker omkring i. Den har egen klädsel. Det enda jag gjorde var att fråga vad klockan var. Det är du som dividerar. Bussen! Vilken jävla buss? För bilen kommer inte att starta. Varför skulle den inte det? Den är ju tysk. Men ska du kasta i dig kaffet så där?

8 -8- Även tyskar behöver bensin. Så illa smakar det väl inte? Mamma, varför är kaffet genomskinligt? Jag har lite svårt att hitta i skåpen i dag, ursäkta! Men varför är bryggaren i gång då? Passar det inte? Rycker koppen från och häller ut den sista skvätten på bordsduken; det är vattenfärgad vätska. Så där, slipper jag ditt gnäll någon minut. Kaffefläckar som är så svårt att få bort. En sekund! Man får tacka så mycket! Vad kostar en bussresa? Nu är jag trött på att höra dig prata förbi mig. Vad är det för fel? Har hon inte vaxat den? Den ser tillräckligt blank ut härifrån.

9 -9- Det är inget fel på den, mamma, du hör inte vad jag säger. Du vet vad han tycker om gnäll. Nej, berätta. Men hur bråttom har du egentligen? Just det: Om någon hade tänkt på att byta batteri! Men nu vet jag inte. Jag måste springa. Ring fröken Ur då. Vad blir du arg på mig för? Där kommer hon ju. Gör hon? Städa. Ja, frun? Har hon polerat bilarna? Tidigt i morse, frun.

10 -10- Då så. Jag ska med bussen, förstår hon. Vore jag fröken Frida, åkte jag tunnelbana. Ja, om det inte var för smutsen. Min dotter ska inte behöva gräva ner sig. Ringer hon fröken Ur? Nej, frun, jag torkar i hallen. Mamma undrar vad klockan är. Hon är halv nio, frun. Titta en sådan, får jag se... med en sådan liten knoppgrej. Kan man dra upp den där själv, va? Ja, fröken Frida. Alldeles själv. Måste skaffa mig en sådan. Gör Rolex sådana?

11 -11- Scen 3; jobbet Vi grälar inte. Det har jag aldrig sagt. Det är inte det, det är något annat. Jag önskar jag visste vad det var. Ibland saknar man något utan att veta vad det är. Jag kan känna en enorm saknad och falla i gråt, mitt i rusningen, och jag vet inte varför. Alla tittar på mig och undrar och själv har jag ingen aning. Ibland stannar jag bilen, där mitt på gatan och det gör detsamma när de tutar, jag måste få gråta ut saker och ting, och låta det... Det är väl ett sådant där behov. Det är lite lustigt, faktiskt. Inte just när det händer, men med lite distans till det så kan jag - Gråter. - skratta åt det. Men poängen är att du måste inte kunna sätta fingret på allt varenda liten sekund du lever, det finns ögonblick då du lever, fast du inte har en aning om någonting. Det händer mig jämt. Jag älskar honom. Och vi har beslutat oss för att vi vill ha barn och föda dem och så huset och lånen. Så det är något annat. Jag projicerar det på honom, det är så det heter när det gäller något helt annat, och det kan vara vadsomhelst... Som att de ska köra "Det kommer mera" ytterligare en säsong. Jag kan hata honom för det. Jag kan nästan tycka synd om honom, på något underligt vänster. Han är inte ens attraktiv.

12 -12- Det är det väl ändå ingen som har påstått? Jag tycker inte det. Det har jag väl rätt att inte tycka? Vad jag gillar hos honom är hans... något annat än det där första banala med utseendet, som bara hakar upp förhållanden - "Åh, gud, jag har inte tillräckligt med kajal, vad ska han säga?" - något annat, det är så praktiskt att han är ful, det har inte med det att göra, vi har inte ett estetiskt förhållande, verkligen inte det minsta... Jag menar bara: Titta på mig. Förtjänar inte jag något lite bättre än skräp? Man kan tycka det. Men han har, ser du, han har... charm. Och pengar. Det var det jag sade. Så vi kan koncentrera oss på det väsentliga. Att älska en människa, att ta i honom, knöla ner honom i kudden och säga Ligg still! Jag ska göra det skönt för dig och då vill jag inte att du sabbar det och rör dig och stör mina rörelser som få allt att växa och dunka och spruta och göra slut på dina krafter och jag ska få dig att somna mot mitt bröst och jag får känna att jag lyckats med åtminstone en sak i dag: Få dig att behöva mig.

13 -13- Scen 4; salongen Godmorgon. Har du läst den? Du kan ta den. Står det något? Ja, det gör det väl. Jag har inte läst den. Hur är det? Nej, det är ingenting. Det var för hemskt. Tänk inte på det där nu. Det är inte alls det jag tänker på. Jag har nästan glömt bort det. Och jag uppskattar knappast att du påminner mig om det. Förlåt.

14 -14- Det var för hemskt gjort, helt enkelt. Jag förstår mig inte på människor. Nä, nä. Jag är inte bitter. Visst. Du kanske tycker det låter så? Ha, ha, ha, ha, ha: Men jag är inte glad. Allting måste inte låta precis som det är. Det är inte alltid sanningen som låter. Buhu, hu, hu, hu. Ibland är det det. Livet som är så strukturerat och ordnat; en del har tur, de gifter sig med min svägerska, en del har otur och betalar underhåll till mina barn. Men det hade väl inte varit så mycket med det, om jag bara inte hade... blivit så förödmjukad av de där... Nej, jag måste sluta tänka på det, det duger inte att hålla på och älta i evigheters evighet, då tar det ju aldrig slut. Du har gift dig med henne, du måste varit lycklig någon gång. Nu pratar jag inte om det, henne har jag kommit över för länge sedan. Tack! Jag försöker prata om en oförrätt som är svår att glömma. Ibland lyckas jag: Jag har ingen aning om vad jag pratar om. Men! Att bli nedgjord i skorna, inför alla dessa främlingar, det är bara för - jag säger bara det - för hemskt. Det var det enda jag ville säga. Och jag måste verkligen sluta tänka på det. Runt, runt som en köttfärskvarn. Om du bara kunde låta bli att påminna mig. Lycklig? Självklart! Förutom ett bortkastat liv. Det är klart jag är lycklig: Jag har ju en bror som är det. Vad glatt lottad jag är. Jag har inte tänkt på det förut. Nu har jag ingen

15 -15- ångest längre. Vad trevligt. Förresten, har du en spänn? Jag har fått en sådan telefonräkning. Du kan väl svara? Nej, jag har inga, pappa sitter på alla pengar just nu, det är något stort jidder med någon transaktion som det på något sätt ska bollas med, jag är inte riktigt insatt, men allt är låst just för tillfället. Vice verkställande. Ja? Ett vice verkställande skämt, det är vad du är. Vice WC, det är vad du är. Inte ens en spänn. Får jag låna telefon då? Ja visst. Eller är det för mycket begärt? Nej, nej, ring. Ring Japan, jag ska i väg. Slänger med sin mobiltelefon. De har stängt av den. Vad ska jag göra? Jag måste gå, Hans, okej? Ring ditt samtal, glöm inte låsa efter dig.

16 -16- Ja, hallå, ja? Ja, jag söker en Hackasushi i Tokyo. Yen Hackasushi. Jag har ingen gatuadress. Ingen alls? Han är direktör för ett snowboardföretag. Inga snowboardföretag? Jamsession, finns det något på det då? Ja, det är företaget. Jamsession. Jam. J - ä - m s -... nej, jag vet inte hur det stavas, det ska väl du veta. Ingenting?...

17 -17- Scen 5; jobbet Så. Det här är alltså. Välkommen hit till oss. Det här är. Välkommen.. Hoppas du ska trivas. Det är så trevligt här. Jag kommer att trivas storm. Stort. Stormtrivas. Ja. Välkommen. Gud, vad han är charmig! Jag tycker han är så läcker. Han har så fina händer!

18 -18- Och sådan koordination, såg du hur han gnuggade fingertopparna mot varandra, samtidigt som han pratade med dig, samtidigt som han såg på dig. Vacker. Ja. Hans stjärt. Den är också otrolig. Var är hans kontor? Bredvid pappans. Så uttänkt! Ja, det är säkert meningen. Då kanske man kan få en skymt ändå?

19 -19- Han håller sig för sig själv, det är nästan ingen vits att ens tänka på det. Men det låter så mäktigt: Pappan. Om jag kunde förföra lite bara så kanske jag kunde få en löneförhöjning eller vindsvåning eller vadsomhelst. Klart går det inte med Pappan så får jag ta, och det är ju inte precis det sämsta tänkbara! En sådan snygg slips han hade. Skitsnygg. Men hur är det med Pappan? Är det verkligen så enormt omöjligt? Ja, många har försökt. Jag har knackat på minst sexton gånger. Det är ju inget hinder för att inte du också ska försöka, men han är tydligen lyckligt gift med sin fru. Det är första gången jag hör något sådant. Ja, och hon ser verkligen inte mycket ut, men hon kanske är fenomenal i sängen. Ibland är de fulaste de bästa. Jag vet inte vad det beror på. Mig har ingen någonsin klagat på. då? Vaddå?

20 -20- Det är väl hon som är vice vice. Hon sminkar sig alldeles för kraftigt. Bra. Och hur är det med din kille då? Vi är lyckliga. Vad ska jag annars säga? Barn, det är det jag menar. Jo, nästa gång vill vi förmodligen behålla det. Vi har helt och hållet bestämt oss så gott som. Vi skulle i alla fall vilja bestämma oss. Så mycket kan jag nästan säkert säga. Vi pratar om det. Det hänger uteslutande på löneförhöjningen. I princip. Det hänger det mesta på. Ja, alldeles för mycket. Men vad ska jag göra? Jag måste ju leva också.

21 -21- Scen 6; salongen Är du kvar här? Jag bara lånade telefon lite. Javisst. Titta, nu har inte den här fått vatten. Ska vatten vara så svårt? Stackars lilla... växt. Ormbunke. Ormbunke. Jag ska se om jag hittar något i kylskåpet. Hur har din morgon varit då? Jo, jag har faktiskt fått lite gjort, ser du, har en grej på gång och om det går vägen så är det motorväg. Så det blir ingen återvändsgränd den här gången?

22 -22- Hur ska jag kunna veta det? Jag sade faktiskt "om det går vägen", så jag tycker jag har garderat mig duktigt. Här! Champagne? Skulle det vara något fel? Dricker de det? De dricker vadsomhelst. Jag ger mina whisky när jag inte har något annat. Dricker de det? Som smör i solsken. Det ger dem faktiskt en svag rökdoft, folk brukar fråga om det är tobaksplantor som jag odlar, och då brukar jag svara "Känner du inte igen en ormbunke när du ser en"? Jaha..? En ormbunke. Känner du inte igen en ormbunke... när du... En ormbunke! Nej, jag förstår nog inte.

23 -23- En ormbu... Känner du inte igen en ormbu... De säger så här: Är det tobaksplantor du har hemma? Ja, det förstår jag, det är ganska kul. Och då svarar jag: Känner du inte igen en ormbunke när du ser en? Efter en liten paus. Drack den upp hela flaskan? Det är ju det jag säger: De dricker som hästar travar! Om det nu inte blir... Om det inte blir galopp, förstås, ja ja. Har du sett till Fridolf nu på morgonen? Han ville inte låna ut en spänn ens. Vad ska du med så lite pengar till?

24 -24- Betala en telefonräkning. Och ändå försöker jag ringa mer på kvällar. Det är som om man inte skulle få ringa längre. Du kan alltid ringa härifrån. Ja, vad snällt, jag skulle faktiskt behöva göra det, går det för sig? Javisst. Jag frågade Fridolf förut och han sade att det var okej. Javisst. Nu ska jag gå och knyta mig. Måste träna inför ikväll. Kommer du? Ja, jag får se, jag ska eventuellt träffa en affärsbekant från Tokyo. Oj då. Vad mysigt. Ja, om jag lyckas få hit honom. Men vi får se, jag känner mig lite deppig. Oj då.

25 -25- Jag vet inte vad det är. Lite deppig. Ja, ja. Det blir väl så när man blir utsatt för oförätter. Ja, ja. Vad vet jag? Alla främlingar som stirrade på mig... Du måste sluta tänka på det. Vilket då? Jaså! Nä, nä, nä, nä, det är överspelat. Jo, innan jag glömmer det, Kerstin hälsar så mycket. Jag har glömt säga det nu i flera år. Jaha ja, just det. Hur är det med henne? Bra? Det var ju inte hon som råkade ut för det. Du får gärna ta med henne i kväll, om du kommer. Och om du träffar henne.

26 -26- Vi får se, det beror på förlikningsmannen. Men just nu känner jag mig inte så pigg. Snälla Hans. Det var inte jag som drog upp det. Du måste försöka bättre än så. Nej, nej, jag har glömt det, men Fridolf påminde mig. Jag förstår inte hur man kan göra så mot varandra. Människor ska väl vara på vår sida? Han menade det säkert inte, Fridolf är lite obetänksam ibland, det är inte så lätt att sitta i toppen av ett nationellt företag. Nu syftade inte jag på Fridolf, jag menade de där som förnedrade mig inför alla främlingar så till den milda... Tänk inte på det. Det är det bästa. Vilket då? Jaså, det där gamla. Jag försöker, jag hoppas mycket på den här japanen. Du råkar inte ha en spänn, va? Vi ska se vad jag har här. Jag har visst bara fyra tusen, räcker det?

27 -27- Ja... Ja, jag står väl ut. Tack. Välbekomme. Går du och knyter dig nu? Jag ska försöka i alla fall. Det skulle vara så mysigt att ha något litet uppträde i kväll. Det är ändå hans födelsedag. Vilka blir det som kommer? Jag har försökt fråga honom vad han har för vänner, så det blir mest affärsbekanta. Ja, men det är inte hönsskit. Nej, de är säkert trevliga. Hej med dig. Kanske kunde vara någon som jag borde träffa. Det tror jag inte. Men ta med honom från Tokyo, det är roligt när det rör på sig.

28 -28- Scen 7; lunchrummet Kom du förut i dag? Ja, jag kom då. Jag såg dig inte. Nej, jag kom förut. Hur går det då? Vi fick avslag från tre banker i Lichtenstein, två i Sydafrika och en i Köpenhamn. Åh fan. Ja. Åh fan. Åh fan. Hur gör vi då? Jag ringde Uffe på Nordbanken igen.

29 -29- Då så. Vad skönt att det ordnade sig. Jag tyckte ändå det var lite väl att hålla på och jiddra med Schweiz och skit när det finns så pålitliga killar här hemma. Jag menar varför stämma i bäcken efter vatten när man kan gå över den? Vad är det som tar sådan tid? Det är det här kupongsystemet. Fan, jag har glömt ansöka om nya. Du kan låna av mig. Ja, vad bra. Tack. Jag kan ta två på en gång, tar jag en kaka till kaffet. Nej, jag har slut på mina, du får skriva upp på mig. Kan man skriva upp sig? Det är du själv som har kommit på det här systemet. Ja, ja. Men skriv upp tre kuponger, får jag en påtår också. Värst vad allting ordnar sig i dag då. Har du kommit på någon present?

30 -30- Nej, jag vet inte. Han har ju allt. Vad tråkigt. Han öppnar inte. Han har inte öppnat förra årets än. De ligger där fortfarande tillsammans med den där tårtbiten mamma envisats med att spara. Inte nu längre. Har han öppnat dem? Nej. Men farbror Hans åt upp tårtbiten. Åh fy fan. Han var hungrig, sade han. Hade vi ingen parmaskinka eller något han kunde fått i stället? Han var sugen på just tårta. Och han sade att det var en tårtbit det där.

31 -31- Jo, var var den verkligen. Farbror Hans är inte precis den som backar för något. Men vad håller de på med? Hej. Hej. Vad sade du? Hej. Vart ska du? Nej, det var hon här... StinaPia..?. Hej. Morsar du på henne? Nej, hon sade hej till mig.

32 -32- Stöter du på henne? Vad skulle jag säga då? Dra åt helvete? Ja, det skulle jag gjort. Vem är det? Jag vet inte, jag träffade henne förut i dag. Hon verkar känna dig. Ja, vi träffades förut i dag. Vad gör hon här? Det är väl någon provanställning, tror jag. Det är väl den brandgula avdelningen som expanderar. Den oranga? Ja. Varför då? Det finns ingen anledning att expandera när det går dåligt.

33 -33- Så dåligt går det inte. Varför ska den oranga expandera när alla andra måste skära ner? Lite anställningar piggar upp siffrorna. Hon går som vikariat för den där Hildur som fick gå förra veckan. Hon hade ändå bara tre år kvar till pension och vi behövde henne faktiskt inte, jag menar, hon var ju ingenting att se på eller någonting. Så då blev det en plats ledig och när Börje frågade mig om det var okej att anställa någon i tantens ställe, så sade jag först nej förstås, men så visade han ett foto på henne och då sade jag ja. Och yngre är ju billigare än äldre. Så vi sparar en rejäl slant. Jag kan inte se att hon behövs. Det måste vara upp till Börje att avgöra. För det första är det bara på prov och sedan tyckte han också att det var ett fint foto. Ja, ja. Då så. Väldigt vad den här kön inte rör på sig. Dra åt helvete. Förlåt?

34 -34- Det är faktiskt jag som utformat det här systemet, det fungerar utmärkt när det fungerar. Jag tycker det är ett jättebra system. Tycker du? Ja, jättesexigt. Jag skulle behöva diskutera några detaljer med dig, har du tid ett ögonblick, vi kan gå in på mitt kontor. Har du lust? Du anar inte.

35 -35- Scen 8; salongen Sitter ni här? Ja, titta. Men hur ser ni ut? Har det hänt något? Ni ser så... Vill ni ha något? Ingenting. Då är ni sjuk. Det har inte hänt någonting. Jag ska se till att ordna något. Absolut ingenting. Nej. Det var ingen bra telefon det här. Ler mot. Tack. Ler mot. Var så artig.

36 -36- Fastnar ett ögonblick i s ögon. Vad är det här? Det smakar... Vad är det? Det är snaps. Det känns inte. Grogg. Tack. Nu har jag en del att stå i. Mottagningen börjar sju i kväll. Kommer ni att närvara? Den som lever får se. Du råkar inte ha en spänn, va? Förlåt? Jag vet inte varför jag frågade, det går av bara farten. En spänn, sade ni? Ja. Har du det?

37 -37- Scen 9; kontor I telefon. Det var när jag skulle av tunnelbanan - Det är faktiskt inte så illa som de säger, lite skräpigt förstås, men det går smidigt och så behöver jag aldrig betala, jag bara vinkar till den där killen som sitter där i kuren och han sitter bara och läser en bok, så det får jag ju säga att det är väldigt billigt! - och det var då när jag skulle av, de där dörrarna - Som är helautomatiska! - pyste upp och jag skulle gå av och då skulle jättemånga på. Och då sade jag "Ursäkta mig!" men det är som om så många människor hör ingenting. När det är för många öron, då är det ingen som hör något. Så en folkhop, som består av, låt säga, trettio hjärnor: Det är det dummaste som finns. Så när jag skulle av, då gjorde jag inte det, utan jag fick åka med till nästa station. "Ursäkta! Ursäkta!" och det hjälper inte. Som om det inte betydde någonting, eftersom det är till någon som inte betyder något för mig. Människor stöter till varandra, ber om ursäkt och drar vidare och blir tillstötta och får en ursäkt. Förlåt. Förlåt, det är så lätt att säga till någon på gatan, men till mig själv kan jag inte säga det, då har det vuxit till att betyda något mycket större än att be om ursäkt av en främling. För om vi pratar känslor, så är det faktiskt det det handlar om: Främlingar. Känslor är ju främlingar för varandra, det ligger i deras natur, för hur skulle känslor kunna umgås? "Hej, det här är Kärlek, får jag presentera Ångest. - Trevligt att träffas! - Ta inte i mig!" Pappa? Pappa? Kan du inte säga hur vi ska göra? Vi vet inte vad vi ska ta oss till? Det är ju du som har byggt upp det här, det har varit så toppen allting och nu måste jag sälja bilen för att få pengar till bensin. Jag är så ologisk, så jag undrar ibland om inte solen är upp och ner. För vem kan bevisa motsatsen? Jag behöver dig. Kan du inte göra något mer än bara fylla år? Mamma säger att du mår bra, och det är roligt att höra det, men jag saknar dig. Har du kvar ditt skägg? Pappa? Jag bjöd dina vänner, Hellbergs och Gunnarssons och Almqvists och så finansministern och hennes man, de vanliga som alltid brukar komma och uppvakta... De tackade nej. Det har de aldrig gjort förut. Det kanske är det här fallet på börsen, vi kanske också skulle sälja, men vi vet inte hur du vill ha det. Dina gamla vänner, pappa, de... har förlorat pengar på oss, han Gunnarsson sade det när jag bjöd honom att "Jag är ledsen,

38 -38- men vi kan inte investera mer"... Allt har varit så bra, de har litat på oss och alla vet vad vi står för. God kvalitet. Gediget kunnande. Svensk precision. Men plötsligt är det som om ingen hade råd att gå på kalas längre och jag som verkligen behöver min bil... Jag var tvungen att promenera, hade inte ens pengar till bussen i morse... Fick sådan träningsvärk, tur att det bara är två kvarter. Så jag vet inte vilka som kommer i kväll, Eskil sade att om han inte kunde, skulle han skicka någon. Han var den ende som visade lite intresse. Kursen har verkligen orsakat många krusningar och ringarna sprider sig, pappa. Det är konstigt, jag har ingen bensin kvar, men bilvax har vi hur mycket som helst. Mamma säger att det är det viktigaste. Det är en väldigt snygg bil. Tack, snälla pappa. Om du bara hade varit med när jag fick den och jag fått tacka dig personligen. Jag älskar dig. Men jag vet inte vad vi ska ta oss till. Annars är det bra. På det hela taget skulle jag vilja säga att vi har haft tur. Det är bara precis nu. Vad hjälper fred i tvåhundra år när det väl blir krig? Sänker luren. Kopplingston hörs. Ja, må du leva, pappa. Precis som jag.

39 -39- Scen 10; pappans dörr Vill knacka på. Vågar inte. Sjunker ned på knäna.

40 -40- Scen 11a; köket Förbereder.

41 -41- Scen 11b; köket Nu vet jag. Kalkon. Vildris, gelé och gräddsås. Och parfait. Punsch. Jag tänkte inte på det, det är hans favoriträtt, vi har aldrig haft det, inte någon gång, tjugosex år och jag har bara inte tänkt på det. Har hon gjort en sådan där, vad var det vi sade först, smörgåstårta? Tre stycken. Dem kan hon ta hem, hon har ju barn, de gillar tårta. Manhattan, Dry Martini och Dubonnet inledningsvis. Ser hon efter vad vi har hemma, ska jag slå en signal till Frida, hon gillar stå i kö, har hon något ordentligt att göra, säger hon, och hon är inte mer än fyra. Hon är tjugotre, frun. Jag pratar om den där, vad heter den? Den står. Ser på sitt armbandsur. Hon är snart halv sex. Då måste jag ringa med en gång. Och hon har inte dukat än? Var är porslinet? Placeringskorten? Har hon putsat besticken? Måste jag tänka på allt själv?

42 -42- Vi skulle ju ha smörgåstårta... Hon får köpa hem så det räcker för i kväll och så om hon kommer att tänka på något mer, det kanske är någon som vill ha öl och Skåne, det får hon tänka ut något medan hon står där. Hon putsar så länge. Och kalkonen? Hon handlar så länge. Kalkon, grädde, vinbärsgelé, ris... eller det har vi väl hemma? Ris har väl alla människor. Nej, frun. Ris, och så till parfaiten ägg, grädde och nötter, för punsch har vi ju. Nej, frun. Ringer. Punsch, det får jag säga till Frida att ta på en gång. Adjö med henne. Ja, hej det är jag - Vad står hon där för? - Nej, jag pratar med Städa. Hörrödu, har du tid att handla på Systemet, vi behöver kanske lite hem och jag tyckte det var lika bra att gardera sig, så om du köper några lådor... Du får väl ta det i bilen. Du vill inte säga vad det är för fel, men något är det, en mor lurar du inte, åtminstone inte din, säg nu varför du inte tog den. Då får du lov att tänka på att

43 -43- tanka i tid nästa gång. Kan du koppla mig till Fridolf då, eller du kanske kan be honom direkt. - Ska hon bara stå där, det är bråttom! - Men spring inte när jag pratar med dig, det blir så flåsigt i luren. Då ordnar du det? Lite allt möjligt som ger lite kombinationsmöjligheter. Och så punsch. Kommer du ihåg allt eller ska jag skriva ner på en lapp åt dig? Bra, då ses vi sedan. Vad är det med henne? Är det strejk på gång? Vill hon ha löneförhöjning? Gå och se om hon får bättre betalt någon annanstans, varsågod bara. Eller så ge sig av, saluhallen stänger vilket ögonblick som helst. Jag skulle behöva matpengar, frun. Jag visste det, att det i grunden handlade om pengar. Jag har inga pengar att handla för, frun. Nu gav jag Hans allt jag hade... Hon får skriva upp, så mycket som vi handlar där, det går säkert bra.

44 -44- Scen 12; parkbänk Men tjenare. Vad lustigt att träffa dig så här. Tycker du? Ja. Du är så kul. Tycker du? Vad tror du? Vad ska du ta dig till nu då? Jag har en grej på gång. Det brukar du ha. Men den här gången har jag verkligen det. Nu har jag fått ihop pengar och jag har telegraferat över dem och han har tagit emot dem, så nu kan det dra i gång. Har du fått ihop pengar? Har du alltså lånat? Ja visst. Tror du mig inte?

45 -45- Det är klart att jag kan tro dig om du vill, men vi vet ju hur det brukar gå. Fast det vore roligt om det svängde för dig. Vad har du hittat på för någonting nu? Ekologiska kondomer? Nej, nu är det något helt nytt. Snowboards. Vad är det för något? Det heter så. Låter inget vidare. Men om du tror på det. Vem är det du har kontakt med då? En kille i Tokyo. Jag har inte fått tag på honom än bara, men han har bekräftat att han fått pengarna. Eller snarare, han har plockat ut pengarna jag skickat honom och nu så är han väl antar jag på gång med dem. Antar jag. Ja, tro fan det. Vad heter han? Är det någon vi haft kontakt med? Nej, du har aldrig, tror jag... Han heter Yen. Yen?

46 -46- Yen Hackasushi. Vad är det? Vad hette han, sade du? Hackasushi. Vad är det? Det är ju ett skämt. Det är ett skämtnamn. Som om du skulle tala om för en japan att du hette Pölse Falukorvsson. Han sade att han hette så. Och honom har du sänt dina sista slantar till. Grattis. Han sade att han hette så. Ja, man vet ju aldrig, jag ska väl inte måla helvetet på väggen, för jag menar man ska ju inte snyta sig förrän man skytt elden. Ha det så bra. Kommer du i kväll?

47 -47- Scen 13; saluhallen Hej. Ja... Jag skulle vilja köpa en kalkon... Den där blir utmärkt. Och... Och jag skulle vilja handla på krita... igen... om det går bra. Snälla ni, skratta inte.

48 -48- Scen 14; matsalen Hej, vad bra att du kommer, jag har försökt duka här, men det var så länge sedan, jag kommer knappt ihåg hur man gjorde, det högsta glaset i mitten och sedan i drickordning och utifrån och in och assietten på fatet och skeden på tvären. Ser det rätt ut? Skulle vi inte ha smörgåstårta? När han nu äntligen fyller lite och alla hans vänner som kommer, det är klart det ska vara middag. Jag vet inte vad jag tänkte på när ni övertalade mig. Och vet du? Vet du! Jag skulle vispa till en buljong att starta med - Soppskålarna har jag glömt, plockar du fram dem? - Smörgåstårtorna då? - lite buljongtärningar, lite grädde, kanske någon svamp. Lite saffran. Sherry. Vet du vad som fanns? Ingenting. Ingenting. Jag förstår inte vad vi betalar henne för, vad är det för ett kylskåp? Kan vi lika gärna slänga ut eländet, drar ändå bara en massa freon, ut med skiten på gatan bara, får de något att bita i de där som rotar i soptunnor. Jag tycker det är bedrövligt. De har nog inget val, mamma. Begriper du vad jag säger? Inget val? På hans födelsedag! Det är tillräckligt för att få den enklaste människa att bryta ihop, buljong som är

49 -49- det mest elementära, det smakrikaste av guds skapelser och så finns det inte så mycket som en flinga! Öppna får du se. Jag förstår, mamma. Öppna, säger jag. Jag förstår. Jaså? Öppna då, får vi se hur klipsk du är. Öppna. Öppna. Det enda som finns. Tre stycken smörgåstårtor, på varsin hylla, på varsitt papper. And that's it! Tutti! Vad är det för en människa vi låter planera inköpen? Och ser du vad hon har på? Ser du hur hon har gjort? Ja, mamma. Du ser ingenting, titta nu. Brödet från frysen som vi rostar på mornarna, känn efter får du känna - Rostar vi frysen? - det är bara att trycka så här med fingret, stenhårt. Det här gamla torra skitbrödet som vi först tänkte ge till Farbror Hans... Och titta vad hon har emellan här! Titta! Smör och mina Kalaspuffar! Han fyller sextio år, hans vänner är åttahundrafemtio år tillsammans, ska vi bjuda på barnkalas?! Vart är den här världen på väg? Varför har hon gjort så

50 -50- här? Smörgåstårta! Det är majonäs, det är skinka, det är ost och räkor, ägg, persilja, ädelost, krabba, creme fraiche, dill, det är lax, det är lax och majonäs och vitt färskt långt bröd, ål, hummer, musslor, marinerad oxfilé, pepparrot, citronmeliss, havskräftstjärtar och majonäs! Det är inte, det är inte Kalaspuffar! Och du säger inte Ja, mamma en gång till för då slår jag ihjäl dig, så vice vice du är. Du tror inte företaget klarar sig utan dig, va? Han har skött det i trettio år från ingenting och du står där "Ja, mamma! Ja, mamma!", gör något! Tanka bilen! Ro företaget i hamn! Flytta hemifrån! Det är inte klokt, tjugotre år och du går fortfarande här och drar fötterna efter mig. Jag vill inte ha dig här, köp dig en lägenhet, ska det vara så svårt? Ge dig av bara, ta din bror med dig, vi klarar oss. Vi klarar oss. Bo här längre. Ni är vuxna... och han älskar er, det hörde jag tydligt. Men vi måste få bli gamla ifred. Raring? Hör du inte vad jag säger? Håll om mig då. Jag ber ju så snällt jag kan.

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Jag är visst smart! säger Patrik

Jag är visst smart! säger Patrik Jag är visst smart! säger Patrik Nu är mamma arg igen. Hon är nästan alltid arg på mig. Igår var hon arg, och hon blir säkert arg imorgon igen. Det är inget roligt. Idag är ingen bra dag. Imorse glömde

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 1 hej! Sid: 5 Kapitel: 2 brevet Sid: 6 Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 3 nycklarna Sid: 7 Kapitel: 4 en annan värld Sid: 9 Kapitel: 5 en annorlunda vän Sid: 10

Läs mer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer 2009-04-16 Sid: 1 (7) Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer Det var en gång en kanin som hette Kalle. Han bodde på en grön äng vid en skog, tillsammans med en massa andra kaniner. Kalle hade

Läs mer

Måndag 27 december. Publicerat med tillstånd Vingmuttern - min allra bästa vän Text Viveca Lärn Bild Eva Eriksson Rabén & Sjögren 2007

Måndag 27 december. Publicerat med tillstånd Vingmuttern - min allra bästa vän Text Viveca Lärn Bild Eva Eriksson Rabén & Sjögren 2007 Måndag 27 december Så fort jag vaknade i morse, tänkte jag: Jag är så glad. Så särskilt glad. Varför är jag så glad idag? Julaftonen var ju över för tusen år sen. Inte hade jag tappat några nya tänder.

Läs mer

Kapitel 1. Publicerat med tillstånd Bortdribblad Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2013

Kapitel 1. Publicerat med tillstånd Bortdribblad Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2013 Kapitel 1 Det är tisdag kväll och som vanligt har ABK:s lag träning. I små grupper dribblar man runt koner, tränar inkast, skjuter på mål eller övar väggpass. Bra! skriker Hanna när Yalam lyckas dribbla

Läs mer

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Kapitel 2 - Brevet 6-7 Kapitel 3 - Nycklarna 8-9 Kapitel 4 - En annan värld 10-11 Albin Kapitel 5 - En annorlunda vän 12-13 Kapitel 6 - Mitt uppdrag 14-15 Kapitel 7 -

Läs mer

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

JAG OCH BIBLIOTEKET MARIA STRANDVIK, 10 ÅR

JAG OCH BIBLIOTEKET MARIA STRANDVIK, 10 ÅR JAG OCH BIBLIOTEKET MARIA STRANDVIK, 10 ÅR 20 december Hej, dagboken! Jag heter Xara. Jag bor i Kyrkslätts bibliotek, oftast. Annars bor jag på ett hotell i England. Idag har jag mycket att göra. Nu sitter

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

NYANS FILM 2015-04-26. EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv. Tredje versionen. Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36

NYANS FILM 2015-04-26. EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv. Tredje versionen. Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36 NYANS FILM 2015-04-26 EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv Tredje versionen Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36 1. EXT. BALKONGEN- DAG, 70 år, står på balkongen, rökandes

Läs mer

2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se

2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se 2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se Trollhättans Stad Tekniska Förvaltningen Renhållningen Tingvallavägen 36 461 32 Trollhättan

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började Blodfrost Värsta samtalet jag någonsin fått. Det hände den 19 december. Jag kunde inte göra någonting, allt stannade, allt hände så snabbt. Dom berättade att han var död, och allt började så här: Det var

Läs mer

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då?

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då? MATTE PÅ ZOO HEJSAN! Jag heter Mattias och jag är 8 år. Jag kallas Matte, det har jag gjort sedan jag var väldigt liten. Jag har tre syskon. Elin, Matilda och Rut. Elin är två år mindre än mig. Matilda

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Textbearbetning: Boel Werner Illustrationer: Per Hardestam 2005 Räddningsverket, Karlstad Enheten för samhällsinriktat säkerhetsarbete Beställningsnummer:

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista stålskena fraktur brott i handleden akuten amputering konvention avtal efterskott omprövning överklaga SJUVÅRD VID ILLFÄLLIG VISELSE UOMLANDS

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

Den försvunna diamanten

Den försvunna diamanten Den försvunna diamanten Jag sitter utanför museet i London, jag ser en man gå lite misstänksamt ut genom dörren. Jag går in på museet och hör att personalen skriker och säger att diamanten är borta. Diamanten

Läs mer

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15.

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15. Sömngångare När jag vaknade la jag genast märke till tre konstiga saker: 1. Jag var inte hungrig. Det var jag annars alltid när jag vaknade. Fast jag var rejält törstig. 2. När jag drog undan täcket märkte

Läs mer

enkelt superläskigt. Jag ska, Publicerat med tillstånd Fråga chans Text Marie Oskarsson Bild Helena Bergendahl Bonnier Carlsen 2011

enkelt superläskigt. Jag ska, Publicerat med tillstånd Fråga chans Text Marie Oskarsson Bild Helena Bergendahl Bonnier Carlsen 2011 Kapitel 1 Det var alldeles tyst i klass 2 B. Jack satt med blicken envist fäst i skrivboken framför sig. Veckans Ord var ju så roligt Han behövde inte kolla för att veta var i klassrummet Emilia satt.

Läs mer

ELFTE K A P I T L E T OM VAD SOM H A N D E UTE I S K O G E N MEDAN B R U M M E L M A N SATT I N S T A N G D I VISTHUSBODEN

ELFTE K A P I T L E T OM VAD SOM H A N D E UTE I S K O G E N MEDAN B R U M M E L M A N SATT I N S T A N G D I VISTHUSBODEN ELFTE K A P I T L E T OM VAD SOM H A N D E UTE I S K O G E N MEDAN B R U M M E L M A N SATT I N S T A N G D I VISTHUSBODEN olycklig: - Oj oj oj, var bar min egen lilla snalla bjornpojke tagit vagen, sa

Läs mer

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en Den magiska sjön. (Saga från Chile) Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en dag få ärva hela kungariket, men han var så sjuklig och svag att kungen undrade om

Läs mer

. 13. Publicerat med tillstånd Om jag bara inte råkat byta ut tant Doris hund Text Ingelin Angerborn Tiden 2003

. 13. Publicerat med tillstånd Om jag bara inte råkat byta ut tant Doris hund Text Ingelin Angerborn Tiden 2003 2 Tant Doris hund heter Loppan. Hon är en långhårig chihuahua, och inte större än en kanin. Mycket mindre än en del av mina gosehundar. Men hon är riktig! Vit och ljusbrun och alldeles levande. Jag går

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer

Sagan om Nallen Nelly

Sagan om Nallen Nelly Sagan om Nallen Nelly Titel Författare Det var en gång en flicka som hette Lisa som bodde i Göteborg. Lisa tog med sig skolans nalle Nelly på resan till mormor som bodde i Kiruna. Lisa åkte tåg med Nelly

Läs mer

Pojke + vän = pojkvän

Pojke + vän = pojkvän Pojke + vän = pojkvän Min supercoola kusin Ella är två år äldre än jag. Det är svårt att tro att det bara är ett par år mellan oss. Hon är så himla mycket smartare och vuxnare än jag. Man skulle kunna

Läs mer

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Ensam och fri Författare: Kirsten Ahlburg Bakgrund Ensam och fri är en berättelse om hur livet plötsligt förändras på grund av en skilsmässa. Vi får följa Lena och hennes tankar

Läs mer

Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6

Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6 Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6 Rudolf Nu ska jag berätta om Rudolf Rudenstam. Rudolf är 38 är

Läs mer

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA Daniel Lehto 2011 daniellehto@yahoo.se Till Julia PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO Pappa jobbar på ett boende för gamla människor. Det är ett roligt

Läs mer

Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ.

Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ. Höra 1 Varför kommer de för sent? Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ. A Ursäkta mig, jag skyndade mig så mycket jag

Läs mer

1. Låt mej bli riktigt bra

1. Låt mej bli riktigt bra 1. Låt mej bli riktigt bra Rosa, hur ser en vanlig dag i ditt liv ut? Det är många som är nyfikna på hur en världsstjärna har det i vardagen. Det börjar med att min betjänt kommer in med frukost på sängen.

Läs mer

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida.

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Min bästa kompis heter Frida. Frida och jag brukar leka ridlektion

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

Göm Enya! Kärleken är starkare än alla gränser i världen.

Göm Enya! Kärleken är starkare än alla gränser i världen. Göm Enya! Text: Anette Skåhlberg Bild: Katarina Dahlquist Anette Skåhlberg och Katarina Dahlquist 2011 Sagolikt Bokförlag 2011 Formgivning: Katarina Dahlquist www.sagoliktbokforlag.se sagolikt@sagoliktbokforlag.se

Läs mer

Latte i lådan Mette Vedsø

Latte i lådan Mette Vedsø Lärarmaterial SIDAN 1 Boken handlar om: Kamal vill gärna ha ett eget marsvin, men hans mamma tycker inte att man ska ha djur i bur. Nu ska Kamal ta hand om Klaras marsvin, Lotto. Han är jätteglad för det.

Läs mer

...som små ljus. i huvudet. Marika Sjödell

...som små ljus. i huvudet. Marika Sjödell ...som små ljus i huvudet Marika Sjödell ...som små ljus i huvudet Copyright 2012, Marika Sjödell Ansvarig utgivare: Marika Sjödell Illustratör: Åsa Wrange Formgivare: Patrik Liski Framställt på vulkan.se

Läs mer

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren.

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren. SJÖODJURET Klockan var 10 på förmiddagen en solig dag. Det var en pojke som letade efter stenar på stranden medan mamma solade. Stranden var tom. Vinden kom mot ansiktet. Det var skönt. Pojken hette Jack.

Läs mer

Om författaren. Om boken. Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin

Om författaren. Om boken. Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin Om författaren Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin Om boken Klara är elva år och har en kompis som heter Amanda. Det finns en dum kille som heter Tobias.

Läs mer

Kapitel 2 -Brevet Två dagar senare. Så såg jag och min BFF ett brev som låg under dörren. På brevet stod det

Kapitel 2 -Brevet Två dagar senare. Så såg jag och min BFF ett brev som låg under dörren. På brevet stod det Kapitel 1 -Hej Hej jag heter Minna. Min skola heter Santaskolan. Jag är 11 år. Min bästa kompis heter Smilla. Hon och jag har länge undrat över en dörr på skolan den tycker vi är märklig. Den ligger i

Läs mer

Rymdis... och Rymdalina Plåtis, Kattapult [och rymden]

Rymdis... och Rymdalina Plåtis, Kattapult [och rymden] Rymdis... och Rymdalina Plåtis, Kattapult [och rymden] . Langt borta i rymden... fast inte så långt som man skulle kunna tro, ligger en liten grön planet, Grönis heter den. Planeten ser ut ungefär som

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

Rissa von Hult. Tina Persson Hälsoinspiratören www.friskoteket.eu

Rissa von Hult. Tina Persson Hälsoinspiratören www.friskoteket.eu Rissa von Hult Det var en dag i april år 2000 jag var ute på min postrunda och stannade som vanligt till på fårfarmen i Hult för att lämna post. Den här dagen kom vi in på att jag gärna skulle vilja ha

Läs mer

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012 Hjälp! Jag Linn gjorde illa hjälp! jag gjorde illa linn Text: Jo Salmson 2012 Bild: Veronica Isaksson 2012 Formgivare: Sandra Bergström Redaktör: Stina Zethraeus Repro: Allmedia Öresund AB, Malmö Typsnitt:

Läs mer

lampor Grupp två är Svenska en-ord och grupp tre är en-ord som kommer från andra språk.

lampor Grupp två är Svenska en-ord och grupp tre är en-ord som kommer från andra språk. Lampa Lampor Det finns fem verb grupper. Grupp ett är en-ord som slutar på -a. Grupp två är Svenska en-ord och grupp tre är en-ord som kommer från andra språk. som inte slutar på vokal. En Grupp 1 En lampa

Läs mer

Du är den jag vill ha

Du är den jag vill ha Text (Rosa): Måns Gahrton l Text (Ville): Johan Unenge Du är den jag vill ha Baserat på en berättelse av Måns Gahrton och Johan Unenge Illustrationer: Johan Unenge www.livetenligtrosa.se du är den jag

Läs mer

Jag har legat vaken hela natten, sa hon, och bara tänkt på honom. Hon fnissade till. Hon vände sig mot mig och det lyste om henne.

Jag har legat vaken hela natten, sa hon, och bara tänkt på honom. Hon fnissade till. Hon vände sig mot mig och det lyste om henne. Del 1 Det är jag som är kvar. Det är jag som ska berätta. Jag kände dem båda två, kände till hur de levde och hur de dog. Det är inte länge sedan det hände. Jag är ung, som de. Som de? Kan det vara möjligt?

Läs mer

sid.1 RÖDLUVAN OCH VARGEN Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82

sid.1 RÖDLUVAN OCH VARGEN Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82 sid.1 OCH Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82 sid.2 EXT. I SKOGEN/ÅN DAG SCEN 1 (10 år) - en söt liten flicka med en röd luva

Läs mer

Intervjusvar Bilaga 2

Intervjusvar Bilaga 2 49 Intervjusvar Bilaga 2 Fråga nummer 1: Vad säger ordet motivation dig? Motiverade elever Omotiverade elever (gäller även de följande frågorna) (gäller även de följande frågorna) Att man ska vilja saker,

Läs mer

Killen i baren - okodad

Killen i baren - okodad Killen i baren - okodad 1. R: (Säger sitt namn och hälsar välkommen.) K: Tack. Ja, e hmm jag tänkte väl bara säga så här att det känns djävligt konstigt å vara här. Jag brukar gå till doktorn när jag...

Läs mer

Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström

Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström Du är värdefull! Det är viktigt att få höra att man är värdefull och att man är duktig på något. Så kom ihåg, beröm dina kompisar och personer i

Läs mer

Julvandring 1. Julvandring 1 ur Jul- och påskvandringar Lotta Sundberg och Argument Förlag, 2010

Julvandring 1. Julvandring 1 ur Jul- och påskvandringar Lotta Sundberg och Argument Förlag, 2010 Julvandring 1 8 Roller Guide... Station 1: Maria... Ängel... Station 2: Josef... INTRODUKTION Guiden kan introducera vandringen ungefär så här: Välkomna! Nu ska vi göra en speciell resa en tidsresa! Vi

Läs mer

BYRÅN SE OM DU KAN LÖSA GÅTAN! LÄMPLIGT FRÅN 7 ÅR OCH UPPÅT - TIDSÅTGÅNG: CA 20 MINUTER

BYRÅN SE OM DU KAN LÖSA GÅTAN! LÄMPLIGT FRÅN 7 ÅR OCH UPPÅT - TIDSÅTGÅNG: CA 20 MINUTER SE OM DU KAN LÖSA GÅTAN! LÄMPLIGT FRÅN 7 ÅR OCH UPPÅT - TIDSÅTGÅNG: CA 20 MINUTER Cindy Sherman är nästan alltid själv med i sina fotografier. Hon klär ut sig och spelar olika roller framför kameran. I

Läs mer

Sigtuna projektet Ekilaskolan

Sigtuna projektet Ekilaskolan Sigtuna projektet Ekilaskolan Tre stenar och några träd. En kör längst bak i rummet. Några människor söker efter föda. För länge sedan Innan vi hade internet Och människan trodde Att solen var gud. Då

Läs mer

Jonna Lindberg 2011. Min egen ö

Jonna Lindberg 2011. Min egen ö Min egen ö Tror du på gud? Han svarade inte genast. Fortsatte bara framåt i den djupa snön. Den var tung och blöt, som om den legat där i flera år och bara blivit tjockare. Säkert skulle det ta lång tid

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar!

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar! Kap.1 Packning Hej jag heter Elin. Jag och min pojkvän Jonathan ska till Gotland med våra kompisar Madde och Markus. Vi håller på att packa. Vi hade tänkt att vi skulle tälta och bada sedan ska vi hälsa

Läs mer

Om författaren. Om boken Det handlar en tjej som hittar ett monster i en källare. Tjejen heter Sara och går i Årstaskolan.

Om författaren. Om boken Det handlar en tjej som hittar ett monster i en källare. Tjejen heter Sara och går i Årstaskolan. Om författaren Namn Linnéa Ålder 9 år Intresse Handboll och teater Böcker som jag inspireras av Twilight 1 Familj Min storasyster, min mamma och min pappa Tidigare utgivna böcker Den magiska dörren Tackar

Läs mer

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren qvo vadis? 2007-01-11 Av Ellenor Lindgren SCEN 1 HEMMA Publikinsläpp. tar emot publiken och förklarar att slagit huvudet. har bandage runt huvudet och ligger och ojar sig på scenen. leker och gör skuggspel.

Läs mer

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Gå vidare Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Förutom smärtan och sjukhuset så känns det rätt konstigt. Hela min familj sitter runt mig, tittar på mig och är bara tysta. Mitt namn är Lyra Locker och jag

Läs mer

Innehåll 8 noveller om otrohet

Innehåll 8 noveller om otrohet Innehåll 8 noveller om otrohet Frågan? 11 Herre, skydda mitt barn 15 Ärlig. Jävligt konstigt ord 51 Platt mage 63 Love 69 Nu talar jag 75 Tre (hon) 80 Klara 123 7 Frågan? När jag tittar ut från fjortonde

Läs mer

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott.

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott. Hej! Hej! Jag heter Peter och jag är tio år. Jag går på Tallbergskolan. Det finns många snälla på våran skola, men våran vaktmästare är jag väldigt rädd för. Han ser sur ut. Jag har en bästis som heter

Läs mer

Mina nio liv utan röd tråd

Mina nio liv utan röd tråd Mina nio liv utan röd tråd Marie Lind Strömblad Sida 1 Mina nio liv utan röd tråd Copyright 2012, Marie Lind Strömblad Ansvarig utgivare: Marie Lind Strömblad Framställt på vulkan.se ISBN: 978-91-637-1397-2

Läs mer

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla Kapitel 1 Hej jag heter Albert och är 8 år. Jag går på Albertskolan i Göteborg. Min fröken heter Inga hon är sträng. Men jag gillar henne ändå. Mina nya klasskompisar sa att det finns en magisk dörr på

Läs mer

Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6

Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6 Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6 Kapitel 1 David Drake är 28 år och bor i Frankrike.Han bor i en liten lägenhet långt bort från solljus.under sommaren

Läs mer

RÖdens kartongskola hade varit stängd länge. Dels hade hans elever tröttnat på att lära sig hundsaker, dels orkade han inte slicka läroböckerna lika

RÖdens kartongskola hade varit stängd länge. Dels hade hans elever tröttnat på att lära sig hundsaker, dels orkade han inte slicka läroböckerna lika RÖdens kartongskola hade varit stängd länge. Dels hade hans elever tröttnat på att lära sig hundsaker, dels orkade han inte slicka läroböckerna lika noga längre. Och sedan Pricknallen flyttat in fanns

Läs mer

Ja jag la bort den sa mamma. Den ligger i mitt rum sa mamma. Kan du vara kvar i luren? En liten stund sa mamma. Men pappa är ju borta i en månad och

Ja jag la bort den sa mamma. Den ligger i mitt rum sa mamma. Kan du vara kvar i luren? En liten stund sa mamma. Men pappa är ju borta i en månad och Jag och min morbror. Jag var hemma själv och satt i soffan. Jag har inget och göra. Vart är tv kontrollen någonstans? Har mamma tagit bort kontrollen? Jag får väl leta sa jag med en suck. Ring ring, är

Läs mer

Caroline Hainer. Inte helt hundra. Volante

Caroline Hainer. Inte helt hundra. Volante Caroline Hainer Inte helt hundra Volante Stockholm 2013 Inledning Men är det inte bäst att bara strunta i det helt och hållet, säger jag till terapeuten. Bara utfärda ett totalt relationsförbud helt enkelt.

Läs mer

Vad betyder ett eget hem för dig? Är det lätt eller svårt att få en egen bostad där du bor?

Vad betyder ett eget hem för dig? Är det lätt eller svårt att få en egen bostad där du bor? Denna lektion är hämtad ur Ord och lästräning av Lena Sundberg Holmberg och Kristina Asker. Ord och lästräning består av fyra häften som övar och repeterar ord tematiskt inför det nationella provet i sfi.

Läs mer

1. 17 Juli 2000. - Ja du HP, eller förlåt, Hasse menar jag, sa fängelsedirektören.

1. 17 Juli 2000. - Ja du HP, eller förlåt, Hasse menar jag, sa fängelsedirektören. 1. 17 Juli 2000 - Ja du HP, eller förlåt, Hasse menar jag, sa fängelsedirektören. HP var det namn han haft de senaste åtta åren som han tillbringat på den slutna avdelningen på Kumla. HP hette egentligen

Läs mer

Vem vinkar i Alice navel. av Joakim Hertze

Vem vinkar i Alice navel. av Joakim Hertze Vem vinkar i Alice navel av Joakim Hertze c 2006 Joakim Hertze. Detta verk är licensierat under Creative Commons Erkännande- Ickekommersiell-Inga bearbetningar 3.0 Unported licens. För att se en kopia

Läs mer

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Jag vaknade på morgonen. Fåglarna kvittrade och solen lyste. Jag gick ut ur den trasiga fula dörren. Idag var det en vacker dag på gården. Jag satte mig på gräset vid min syster.

Läs mer

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson Insekternas värld Jorden i fara, del 1 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-31-6 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

Den kidnappade hunden

Den kidnappade hunden Den kidnappade hunden Lisa, Milly och Kajsa gick ner på stan med Lisas hund Blixten. Blixten var det finaste och bästa Lisa ägde och visste om. När de var på stan gick de in i en klädaffär för att kolla

Läs mer

Kapitel 1 Hej. Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel.

Kapitel 1 Hej. Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel. Kapitel 1 Hej Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel. Kalle är min bästis. Vi går i samma klass. Kalle har massor av coola tv och dataspel. Jag är rädd för

Läs mer

Kapitel 1 Hej Hej jag heter Henke. Min bäste vän heter Ludvig, men han kallas Ludde. Vi är lika gamla, vi är 8år. Vi är rädda för städerskan.

Kapitel 1 Hej Hej jag heter Henke. Min bäste vän heter Ludvig, men han kallas Ludde. Vi är lika gamla, vi är 8år. Vi är rädda för städerskan. Av Agaton Kapitel 1 Hej Hej jag heter Henke. Min bäste vän heter Ludvig, men han kallas Ludde. Vi är lika gamla, vi är 8år. Vi är rädda för städerskan. Hon är gammal och hon har stora tänder. Vi går på

Läs mer

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1)

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1) LEKTIONER KRING LÄSNING Lektionsövningarna till textutdragen ur Sara Kadefors nya bok är gjorda av ZickZack Läsrummets författare, Pernilla Lundenmark och Anna Modigh. Billie: Avgång 9:42 till nya livet

Läs mer

Ett. j a g s i t t e r e n stund med pennan mot papperet innan det

Ett. j a g s i t t e r e n stund med pennan mot papperet innan det Ett Jag har älskat tre män. Tobias var den förste. Han gav mig Gud. Den andre, Christer, gav mig kärlek. Och ett barn han aldrig ville veta av. Den tredje mannen heter Bengt. Han kom med döden. j a g s

Läs mer

Mina luktar i alla fall inte

Mina luktar i alla fall inte Mina luktar i alla fall inte ANGELICA SKA BÖRJA på ett nytt dagis. Hon har känt sig pirrig hela morgonen och det var svårt att äta ostsmörgåsen till frukost. Magen är full med kittlandes fjärilar som gör

Läs mer

AD/HD självskattningsskala för flickor

AD/HD självskattningsskala för flickor AD/HD självskattningsskala för flickor Använd för varje påstående någon av siffrorna nedan för att visa hur väl den känslan eller det beteendet stämmer in på dig. 0 = det är inte alls som jag; det händer

Läs mer

Emil i Lönneberga. När Emil hissade upp lilla Ida i flaggstången. Publicerat med tillstånd. Emil i Lönneberga

Emil i Lönneberga. När Emil hissade upp lilla Ida i flaggstången. Publicerat med tillstånd. Emil i Lönneberga Det hade hon inte. Och nu blev det ett liv i Katthult. Kalaset fick vänta. Alla måste ut och leta efter Emil. Han måste vara i snickarboden, kan du väl förstå, sa Emils mamma, och alla rusade dit för att

Läs mer

HÄR KOMMER JAG! Max: Max såg på klockan. Halva NO-timmen hade gått tack vare besöket hos Syster, så nu slapp han läxförhöret också. Perfekt det med.

HÄR KOMMER JAG! Max: Max såg på klockan. Halva NO-timmen hade gått tack vare besöket hos Syster, så nu slapp han läxförhöret också. Perfekt det med. Max: Ibland är livet perfekt, som nu till exempel. Maxat! Maxade Max! gnolade han för sig själv. Nån gång skulle han göra en hel sång på det, tänkte han. Den skulle bli hans signatur. Maxade Max. Fast

Läs mer

I dag arbetar hela klassen med skogens djur. Siri ritar en grävling. Lova ritar en räv.

I dag arbetar hela klassen med skogens djur. Siri ritar en grävling. Lova ritar en räv. I dag arbetar hela klassen med skogens djur. Siri ritar en grävling. Lova ritar en räv. 6 7 Siri tycker att grävlingen blir fin. Lova är inte nöjd med räven. Hon letar efter sitt sudd, men kan inte hitta

Läs mer

Jonna Lindberg 2007. Jossan

Jonna Lindberg 2007. Jossan Jossan Jag blir så arg! Nu har vi suttit här i en timme och jag fattar inte hur han kan vara så dum! Lukas och jag har varit ihop i ett halvår, och han litar inte på mig. Han tror att bara för att jag

Läs mer

Hörmanus till elevboken (sfi D)

Hörmanus till elevboken (sfi D) 1 Nyheter Lyssna på nyheterna. Vilka påståenden stämmer med nyheterna. Det blir fyra bokstäver över. 1 Elever som byter gymnasieskola eller program får räkna med att de ibland måste studera fyra till fem

Läs mer

Texter från filmen Prata Pengar

Texter från filmen Prata Pengar Texter från filmen Prata Pengar 1.1 Boendeformer - Inledning - Vad gör du för något? - Jag letar efter en lägenhet. - Jaha, har du hittat någon? - Ja, den här, titta. Den lägenheten vill jag ha. Den ligger

Läs mer

Mitt Jobb svenska som andraspråk

Mitt Jobb svenska som andraspråk AV-nummer 41511tv 1 Mitt Jobb svenska som andraspråk Programvinjett Buba veterinär /Veterinären Buba Badjie tar emot dagens första patient, en katt, på djurkliniken i Bromma./ Kattens ägare: Tjena. Vem

Läs mer

Buslus. 1. Buslus flyttar inomhus

Buslus. 1. Buslus flyttar inomhus Buslus 1. Buslus flyttar inomhus Det var en gång en liten lus som hette Buslus. Hon bodde i ett träd med sin storebror och sin lillasyster. Deras mamma och pappa fanns inte längre, de hade hoppat upp på

Läs mer

Översättning: Lova Meister

Översättning: Lova Meister JAROSLAV RUDIš HIMMEL UNDER BERLIN Översättning: Lova Meister ASPEKT FÖRLAG 5 Det är ljuden vi minns. De hjälper oss att sortera, glömma bort och dra oss till minnes händelser. Världen är en ljudverkstad,

Läs mer

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här:

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här: -Hörde du ljudet? -Var inte dum nu Tom sa Tobias! Klockan ringde. Rasten var slut, dom hade sv efter. När de kom in sa sura Margareta idag ska vi skriva en bok med åtta kapitel och du Tom får hemläxa.

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Textbearbetning: Boel Werner och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Grafisk form: Per

Läs mer

Swedish 2015 PUBLIC EXAMINATION. Continuers Level. Transcript. Section 1: Listening and Responding

Swedish 2015 PUBLIC EXAMINATION. Continuers Level. Transcript. Section 1: Listening and Responding 2015 PUBLIC EXAMINATION Swedish Continuers Level Section 1: Listening and Responding Transcript 2015 Board of Studies, Teaching and Educational Standards NSW Section 1, Part A Question 1, Text 1 Välkommen

Läs mer

Krille Klåfinger får en flygtur. Oversat af Vivianna Nyroos

Krille Klåfinger får en flygtur. Oversat af Vivianna Nyroos Krille Klåfinger får en flygtur Oversat af Vivianna Nyroos 1 Presentation av karaktärerna på innerfliken: Mammi Mamma Krille Klåfinger Nimbus Freddy Flygkikare Pia Pilot Kazandra. 2 SIDE 2/3 Här i det

Läs mer

kapitel 1 Publicerat med tillstånd Dilsa och den falska förälskelsen Text Petrus Dahlin Bild Sofia Falkenem Rabén & Sjögren 2013

kapitel 1 Publicerat med tillstånd Dilsa och den falska förälskelsen Text Petrus Dahlin Bild Sofia Falkenem Rabén & Sjögren 2013 kapitel 1 I morgon börjar sommarlovet och vi ska åka till Gröna Lund. Om sommaren fortsätter på det här sättet kommer det att bli den bästa i mitt liv. Jag sitter hemma på rummet och har just berättat

Läs mer

Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland

Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland Filmer och diktamen Till detta häfte finns en internetsida. Där hittar du filmer om vokalerna. Du kan också träna diktamen. vokalprogrammet.weebly.com Titta

Läs mer

Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012

Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012 Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012 Välkomna till det 24:e inspirationsbrevet. Repetera: All förändring börjar med mina tankar. Det är på tankens nivå jag kan göra val. Målet med den här kursen är

Läs mer

Kapitel 2 Brevet. Oj är det skrivet på guldpapper med silverbläck? Det var fint. Men varför just jag? Är det något speciellt med mig eller varför?

Kapitel 2 Brevet. Oj är det skrivet på guldpapper med silverbläck? Det var fint. Men varför just jag? Är det något speciellt med mig eller varför? Kapitel1 Hej! Hej!JagheterOlivia.Jagär10år,harblontochlångthår ochgårpåenskolasomheterhighschool.härgörsmånganya filmerochviharmycketidrott!jagtyckermycketom bibliotekarienstellaochärliteräddföridrottsläraren

Läs mer

Sophia höll på ute i köket. Det var antagligen bäst att ta samtalet med Madde nu, det hade ju visat sig att det bara blev värre av att inte svara

Sophia höll på ute i köket. Det var antagligen bäst att ta samtalet med Madde nu, det hade ju visat sig att det bara blev värre av att inte svara Anders Han gick in i hennes vardagsrum och slog sig ner i soffan. De skulle ta kaffe och efterrätt hemma hos Sophia. Hon fixade just nu med en överraskning ute i köket. Han såg sig omkring. Det var ett

Läs mer