Förfallodagar. Personer: Frun Sonen Dottern Farbrodern Hannapanna EmmaLena Hembiträdet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förfallodagar. Personer: Frun Sonen Dottern Farbrodern Hannapanna EmmaLena Hembiträdet"

Transkript

1 Förfallodagar Personer: Scenrummen placeras huller om buller. Scener kan pågå samtidigt.

2 -2- Scen 1; mörker s röst Jag hittade en gammal elräkning som dragit över, vi borde nog betala den, är det någon som kan åta sig det? s röst Ja, det är väl inga problem, hur mycket är den på? s röst Ja, det är lite straffavgifter, tolvtusen sexhundra tretton och femtio. Tolvtusen. s röst s röst Nej, nej, nu läste jag fel: Tjugoen tusen sexhundra tretton och tjugo. s röst Så mycket har jag nog inte på mig. s röst Det där tjugo faller. Det finns ju inga tjugoöringar längre. s röst Du råkar inte ha det i din handväska då? Du får titta efter. s röst Tjugoen tusen? s röst

3 -3- s röst Haka inte upp dig på det, det är ju bara en räkning, du får det att låta som om världen gått under. s röst Jo, det finns här. Då fixar jag det i morgon efter kontoret. s röst Köp någon present till pappa också. Blir han glad.

4 -4- Scen 2; köket Letar efter något. Öppnar samma skåpslucka hela tiden; uppenbarligen ovan vid att leta. In. Vet du om det är slut på Kalaspuffarna? Alldeles tomt överallt. Vad är det med dig nu då? Jag vaknade i morse. Jaha..? Ursäkta, alltså, men jag är lite så här, va, så är det okej om man bara är lite så här. Vet du om det är slut på Kalaspuffarna? Tack, snälla. Tack. Vad är klockan? Vet du om det är slut på Kalaspuffarna?

5 -5- Jag kanske är försenad. Vet du inte det? Här går jag och stressar i mig det här utan att veta om det behövs eller inte. Så obehagligt, hör du. - Ja, jag tycker det. - De verkar inte finnas någonstans. Finns ju inte ens en maräng kvar. Och jag som ska ta bussen. Bussen? Vet du hur glest det är mellan turerna? Ja, den kommer när den kommer, har jag för mig. Det är väl därför det heter tur.

6 -6- Jag tycker jag ser folk stå och hänga vid busshållplatser hela dagarna. Och varför, i fridens namn, ska du sälla dig till den skaran? Om köksuret. Jag förstår inte, varför står den? Du har ju bil, ta bilen. Dotten Är det ingen som byter batteri längre? Du har väl kvar bilen? Den har stått jag vet inte hur länge. Det är sådant som händer när man inte släcker lysena. Jag har retat mig på det jag vet inte hur länge. Du borde lära dig det någon gång. Det är därför man gör misstag. Mamma -

7 -7- Se bara på mig. - jag sade just det: Jag vaknade i morse. Ta det lugnt. Tack, snälla. Tack. Ska du säga som stjälper i dig kaffet. Vad är det för fel, berätta nu. Är det kopplingen? Är det mig du pratar om? Vad ska du med en buss till? Skäms du för den? Frida, du kan inte ha det senaste jämt, nu får du åka omkring i den där. Det var snällt av honom att ge dig en ny, men du kan inte få en varje år, det är ingen skjorta du åker omkring i. Den har egen klädsel. Det enda jag gjorde var att fråga vad klockan var. Det är du som dividerar. Bussen! Vilken jävla buss? För bilen kommer inte att starta. Varför skulle den inte det? Den är ju tysk. Men ska du kasta i dig kaffet så där?

8 -8- Även tyskar behöver bensin. Så illa smakar det väl inte? Mamma, varför är kaffet genomskinligt? Jag har lite svårt att hitta i skåpen i dag, ursäkta! Men varför är bryggaren i gång då? Passar det inte? Rycker koppen från och häller ut den sista skvätten på bordsduken; det är vattenfärgad vätska. Så där, slipper jag ditt gnäll någon minut. Kaffefläckar som är så svårt att få bort. En sekund! Man får tacka så mycket! Vad kostar en bussresa? Nu är jag trött på att höra dig prata förbi mig. Vad är det för fel? Har hon inte vaxat den? Den ser tillräckligt blank ut härifrån.

9 -9- Det är inget fel på den, mamma, du hör inte vad jag säger. Du vet vad han tycker om gnäll. Nej, berätta. Men hur bråttom har du egentligen? Just det: Om någon hade tänkt på att byta batteri! Men nu vet jag inte. Jag måste springa. Ring fröken Ur då. Vad blir du arg på mig för? Där kommer hon ju. Gör hon? Städa. Ja, frun? Har hon polerat bilarna? Tidigt i morse, frun.

10 -10- Då så. Jag ska med bussen, förstår hon. Vore jag fröken Frida, åkte jag tunnelbana. Ja, om det inte var för smutsen. Min dotter ska inte behöva gräva ner sig. Ringer hon fröken Ur? Nej, frun, jag torkar i hallen. Mamma undrar vad klockan är. Hon är halv nio, frun. Titta en sådan, får jag se... med en sådan liten knoppgrej. Kan man dra upp den där själv, va? Ja, fröken Frida. Alldeles själv. Måste skaffa mig en sådan. Gör Rolex sådana?

11 -11- Scen 3; jobbet Vi grälar inte. Det har jag aldrig sagt. Det är inte det, det är något annat. Jag önskar jag visste vad det var. Ibland saknar man något utan att veta vad det är. Jag kan känna en enorm saknad och falla i gråt, mitt i rusningen, och jag vet inte varför. Alla tittar på mig och undrar och själv har jag ingen aning. Ibland stannar jag bilen, där mitt på gatan och det gör detsamma när de tutar, jag måste få gråta ut saker och ting, och låta det... Det är väl ett sådant där behov. Det är lite lustigt, faktiskt. Inte just när det händer, men med lite distans till det så kan jag - Gråter. - skratta åt det. Men poängen är att du måste inte kunna sätta fingret på allt varenda liten sekund du lever, det finns ögonblick då du lever, fast du inte har en aning om någonting. Det händer mig jämt. Jag älskar honom. Och vi har beslutat oss för att vi vill ha barn och föda dem och så huset och lånen. Så det är något annat. Jag projicerar det på honom, det är så det heter när det gäller något helt annat, och det kan vara vadsomhelst... Som att de ska köra "Det kommer mera" ytterligare en säsong. Jag kan hata honom för det. Jag kan nästan tycka synd om honom, på något underligt vänster. Han är inte ens attraktiv.

12 -12- Det är det väl ändå ingen som har påstått? Jag tycker inte det. Det har jag väl rätt att inte tycka? Vad jag gillar hos honom är hans... något annat än det där första banala med utseendet, som bara hakar upp förhållanden - "Åh, gud, jag har inte tillräckligt med kajal, vad ska han säga?" - något annat, det är så praktiskt att han är ful, det har inte med det att göra, vi har inte ett estetiskt förhållande, verkligen inte det minsta... Jag menar bara: Titta på mig. Förtjänar inte jag något lite bättre än skräp? Man kan tycka det. Men han har, ser du, han har... charm. Och pengar. Det var det jag sade. Så vi kan koncentrera oss på det väsentliga. Att älska en människa, att ta i honom, knöla ner honom i kudden och säga Ligg still! Jag ska göra det skönt för dig och då vill jag inte att du sabbar det och rör dig och stör mina rörelser som få allt att växa och dunka och spruta och göra slut på dina krafter och jag ska få dig att somna mot mitt bröst och jag får känna att jag lyckats med åtminstone en sak i dag: Få dig att behöva mig.

13 -13- Scen 4; salongen Godmorgon. Har du läst den? Du kan ta den. Står det något? Ja, det gör det väl. Jag har inte läst den. Hur är det? Nej, det är ingenting. Det var för hemskt. Tänk inte på det där nu. Det är inte alls det jag tänker på. Jag har nästan glömt bort det. Och jag uppskattar knappast att du påminner mig om det. Förlåt.

14 -14- Det var för hemskt gjort, helt enkelt. Jag förstår mig inte på människor. Nä, nä. Jag är inte bitter. Visst. Du kanske tycker det låter så? Ha, ha, ha, ha, ha: Men jag är inte glad. Allting måste inte låta precis som det är. Det är inte alltid sanningen som låter. Buhu, hu, hu, hu. Ibland är det det. Livet som är så strukturerat och ordnat; en del har tur, de gifter sig med min svägerska, en del har otur och betalar underhåll till mina barn. Men det hade väl inte varit så mycket med det, om jag bara inte hade... blivit så förödmjukad av de där... Nej, jag måste sluta tänka på det, det duger inte att hålla på och älta i evigheters evighet, då tar det ju aldrig slut. Du har gift dig med henne, du måste varit lycklig någon gång. Nu pratar jag inte om det, henne har jag kommit över för länge sedan. Tack! Jag försöker prata om en oförrätt som är svår att glömma. Ibland lyckas jag: Jag har ingen aning om vad jag pratar om. Men! Att bli nedgjord i skorna, inför alla dessa främlingar, det är bara för - jag säger bara det - för hemskt. Det var det enda jag ville säga. Och jag måste verkligen sluta tänka på det. Runt, runt som en köttfärskvarn. Om du bara kunde låta bli att påminna mig. Lycklig? Självklart! Förutom ett bortkastat liv. Det är klart jag är lycklig: Jag har ju en bror som är det. Vad glatt lottad jag är. Jag har inte tänkt på det förut. Nu har jag ingen

15 -15- ångest längre. Vad trevligt. Förresten, har du en spänn? Jag har fått en sådan telefonräkning. Du kan väl svara? Nej, jag har inga, pappa sitter på alla pengar just nu, det är något stort jidder med någon transaktion som det på något sätt ska bollas med, jag är inte riktigt insatt, men allt är låst just för tillfället. Vice verkställande. Ja? Ett vice verkställande skämt, det är vad du är. Vice WC, det är vad du är. Inte ens en spänn. Får jag låna telefon då? Ja visst. Eller är det för mycket begärt? Nej, nej, ring. Ring Japan, jag ska i väg. Slänger med sin mobiltelefon. De har stängt av den. Vad ska jag göra? Jag måste gå, Hans, okej? Ring ditt samtal, glöm inte låsa efter dig.

16 -16- Ja, hallå, ja? Ja, jag söker en Hackasushi i Tokyo. Yen Hackasushi. Jag har ingen gatuadress. Ingen alls? Han är direktör för ett snowboardföretag. Inga snowboardföretag? Jamsession, finns det något på det då? Ja, det är företaget. Jamsession. Jam. J - ä - m s -... nej, jag vet inte hur det stavas, det ska väl du veta. Ingenting?...

17 -17- Scen 5; jobbet Så. Det här är alltså. Välkommen hit till oss. Det här är. Välkommen.. Hoppas du ska trivas. Det är så trevligt här. Jag kommer att trivas storm. Stort. Stormtrivas. Ja. Välkommen. Gud, vad han är charmig! Jag tycker han är så läcker. Han har så fina händer!

18 -18- Och sådan koordination, såg du hur han gnuggade fingertopparna mot varandra, samtidigt som han pratade med dig, samtidigt som han såg på dig. Vacker. Ja. Hans stjärt. Den är också otrolig. Var är hans kontor? Bredvid pappans. Så uttänkt! Ja, det är säkert meningen. Då kanske man kan få en skymt ändå?

19 -19- Han håller sig för sig själv, det är nästan ingen vits att ens tänka på det. Men det låter så mäktigt: Pappan. Om jag kunde förföra lite bara så kanske jag kunde få en löneförhöjning eller vindsvåning eller vadsomhelst. Klart går det inte med Pappan så får jag ta, och det är ju inte precis det sämsta tänkbara! En sådan snygg slips han hade. Skitsnygg. Men hur är det med Pappan? Är det verkligen så enormt omöjligt? Ja, många har försökt. Jag har knackat på minst sexton gånger. Det är ju inget hinder för att inte du också ska försöka, men han är tydligen lyckligt gift med sin fru. Det är första gången jag hör något sådant. Ja, och hon ser verkligen inte mycket ut, men hon kanske är fenomenal i sängen. Ibland är de fulaste de bästa. Jag vet inte vad det beror på. Mig har ingen någonsin klagat på. då? Vaddå?

20 -20- Det är väl hon som är vice vice. Hon sminkar sig alldeles för kraftigt. Bra. Och hur är det med din kille då? Vi är lyckliga. Vad ska jag annars säga? Barn, det är det jag menar. Jo, nästa gång vill vi förmodligen behålla det. Vi har helt och hållet bestämt oss så gott som. Vi skulle i alla fall vilja bestämma oss. Så mycket kan jag nästan säkert säga. Vi pratar om det. Det hänger uteslutande på löneförhöjningen. I princip. Det hänger det mesta på. Ja, alldeles för mycket. Men vad ska jag göra? Jag måste ju leva också.

21 -21- Scen 6; salongen Är du kvar här? Jag bara lånade telefon lite. Javisst. Titta, nu har inte den här fått vatten. Ska vatten vara så svårt? Stackars lilla... växt. Ormbunke. Ormbunke. Jag ska se om jag hittar något i kylskåpet. Hur har din morgon varit då? Jo, jag har faktiskt fått lite gjort, ser du, har en grej på gång och om det går vägen så är det motorväg. Så det blir ingen återvändsgränd den här gången?

22 -22- Hur ska jag kunna veta det? Jag sade faktiskt "om det går vägen", så jag tycker jag har garderat mig duktigt. Här! Champagne? Skulle det vara något fel? Dricker de det? De dricker vadsomhelst. Jag ger mina whisky när jag inte har något annat. Dricker de det? Som smör i solsken. Det ger dem faktiskt en svag rökdoft, folk brukar fråga om det är tobaksplantor som jag odlar, och då brukar jag svara "Känner du inte igen en ormbunke när du ser en"? Jaha..? En ormbunke. Känner du inte igen en ormbunke... när du... En ormbunke! Nej, jag förstår nog inte.

23 -23- En ormbu... Känner du inte igen en ormbu... De säger så här: Är det tobaksplantor du har hemma? Ja, det förstår jag, det är ganska kul. Och då svarar jag: Känner du inte igen en ormbunke när du ser en? Efter en liten paus. Drack den upp hela flaskan? Det är ju det jag säger: De dricker som hästar travar! Om det nu inte blir... Om det inte blir galopp, förstås, ja ja. Har du sett till Fridolf nu på morgonen? Han ville inte låna ut en spänn ens. Vad ska du med så lite pengar till?

24 -24- Betala en telefonräkning. Och ändå försöker jag ringa mer på kvällar. Det är som om man inte skulle få ringa längre. Du kan alltid ringa härifrån. Ja, vad snällt, jag skulle faktiskt behöva göra det, går det för sig? Javisst. Jag frågade Fridolf förut och han sade att det var okej. Javisst. Nu ska jag gå och knyta mig. Måste träna inför ikväll. Kommer du? Ja, jag får se, jag ska eventuellt träffa en affärsbekant från Tokyo. Oj då. Vad mysigt. Ja, om jag lyckas få hit honom. Men vi får se, jag känner mig lite deppig. Oj då.

25 -25- Jag vet inte vad det är. Lite deppig. Ja, ja. Det blir väl så när man blir utsatt för oförätter. Ja, ja. Vad vet jag? Alla främlingar som stirrade på mig... Du måste sluta tänka på det. Vilket då? Jaså! Nä, nä, nä, nä, det är överspelat. Jo, innan jag glömmer det, Kerstin hälsar så mycket. Jag har glömt säga det nu i flera år. Jaha ja, just det. Hur är det med henne? Bra? Det var ju inte hon som råkade ut för det. Du får gärna ta med henne i kväll, om du kommer. Och om du träffar henne.

26 -26- Vi får se, det beror på förlikningsmannen. Men just nu känner jag mig inte så pigg. Snälla Hans. Det var inte jag som drog upp det. Du måste försöka bättre än så. Nej, nej, jag har glömt det, men Fridolf påminde mig. Jag förstår inte hur man kan göra så mot varandra. Människor ska väl vara på vår sida? Han menade det säkert inte, Fridolf är lite obetänksam ibland, det är inte så lätt att sitta i toppen av ett nationellt företag. Nu syftade inte jag på Fridolf, jag menade de där som förnedrade mig inför alla främlingar så till den milda... Tänk inte på det. Det är det bästa. Vilket då? Jaså, det där gamla. Jag försöker, jag hoppas mycket på den här japanen. Du råkar inte ha en spänn, va? Vi ska se vad jag har här. Jag har visst bara fyra tusen, räcker det?

27 -27- Ja... Ja, jag står väl ut. Tack. Välbekomme. Går du och knyter dig nu? Jag ska försöka i alla fall. Det skulle vara så mysigt att ha något litet uppträde i kväll. Det är ändå hans födelsedag. Vilka blir det som kommer? Jag har försökt fråga honom vad han har för vänner, så det blir mest affärsbekanta. Ja, men det är inte hönsskit. Nej, de är säkert trevliga. Hej med dig. Kanske kunde vara någon som jag borde träffa. Det tror jag inte. Men ta med honom från Tokyo, det är roligt när det rör på sig.

28 -28- Scen 7; lunchrummet Kom du förut i dag? Ja, jag kom då. Jag såg dig inte. Nej, jag kom förut. Hur går det då? Vi fick avslag från tre banker i Lichtenstein, två i Sydafrika och en i Köpenhamn. Åh fan. Ja. Åh fan. Åh fan. Hur gör vi då? Jag ringde Uffe på Nordbanken igen.

29 -29- Då så. Vad skönt att det ordnade sig. Jag tyckte ändå det var lite väl att hålla på och jiddra med Schweiz och skit när det finns så pålitliga killar här hemma. Jag menar varför stämma i bäcken efter vatten när man kan gå över den? Vad är det som tar sådan tid? Det är det här kupongsystemet. Fan, jag har glömt ansöka om nya. Du kan låna av mig. Ja, vad bra. Tack. Jag kan ta två på en gång, tar jag en kaka till kaffet. Nej, jag har slut på mina, du får skriva upp på mig. Kan man skriva upp sig? Det är du själv som har kommit på det här systemet. Ja, ja. Men skriv upp tre kuponger, får jag en påtår också. Värst vad allting ordnar sig i dag då. Har du kommit på någon present?

30 -30- Nej, jag vet inte. Han har ju allt. Vad tråkigt. Han öppnar inte. Han har inte öppnat förra årets än. De ligger där fortfarande tillsammans med den där tårtbiten mamma envisats med att spara. Inte nu längre. Har han öppnat dem? Nej. Men farbror Hans åt upp tårtbiten. Åh fy fan. Han var hungrig, sade han. Hade vi ingen parmaskinka eller något han kunde fått i stället? Han var sugen på just tårta. Och han sade att det var en tårtbit det där.

31 -31- Jo, var var den verkligen. Farbror Hans är inte precis den som backar för något. Men vad håller de på med? Hej. Hej. Vad sade du? Hej. Vart ska du? Nej, det var hon här... StinaPia..?. Hej. Morsar du på henne? Nej, hon sade hej till mig.

32 -32- Stöter du på henne? Vad skulle jag säga då? Dra åt helvete? Ja, det skulle jag gjort. Vem är det? Jag vet inte, jag träffade henne förut i dag. Hon verkar känna dig. Ja, vi träffades förut i dag. Vad gör hon här? Det är väl någon provanställning, tror jag. Det är väl den brandgula avdelningen som expanderar. Den oranga? Ja. Varför då? Det finns ingen anledning att expandera när det går dåligt.

33 -33- Så dåligt går det inte. Varför ska den oranga expandera när alla andra måste skära ner? Lite anställningar piggar upp siffrorna. Hon går som vikariat för den där Hildur som fick gå förra veckan. Hon hade ändå bara tre år kvar till pension och vi behövde henne faktiskt inte, jag menar, hon var ju ingenting att se på eller någonting. Så då blev det en plats ledig och när Börje frågade mig om det var okej att anställa någon i tantens ställe, så sade jag först nej förstås, men så visade han ett foto på henne och då sade jag ja. Och yngre är ju billigare än äldre. Så vi sparar en rejäl slant. Jag kan inte se att hon behövs. Det måste vara upp till Börje att avgöra. För det första är det bara på prov och sedan tyckte han också att det var ett fint foto. Ja, ja. Då så. Väldigt vad den här kön inte rör på sig. Dra åt helvete. Förlåt?

34 -34- Det är faktiskt jag som utformat det här systemet, det fungerar utmärkt när det fungerar. Jag tycker det är ett jättebra system. Tycker du? Ja, jättesexigt. Jag skulle behöva diskutera några detaljer med dig, har du tid ett ögonblick, vi kan gå in på mitt kontor. Har du lust? Du anar inte.

35 -35- Scen 8; salongen Sitter ni här? Ja, titta. Men hur ser ni ut? Har det hänt något? Ni ser så... Vill ni ha något? Ingenting. Då är ni sjuk. Det har inte hänt någonting. Jag ska se till att ordna något. Absolut ingenting. Nej. Det var ingen bra telefon det här. Ler mot. Tack. Ler mot. Var så artig.

36 -36- Fastnar ett ögonblick i s ögon. Vad är det här? Det smakar... Vad är det? Det är snaps. Det känns inte. Grogg. Tack. Nu har jag en del att stå i. Mottagningen börjar sju i kväll. Kommer ni att närvara? Den som lever får se. Du råkar inte ha en spänn, va? Förlåt? Jag vet inte varför jag frågade, det går av bara farten. En spänn, sade ni? Ja. Har du det?

37 -37- Scen 9; kontor I telefon. Det var när jag skulle av tunnelbanan - Det är faktiskt inte så illa som de säger, lite skräpigt förstås, men det går smidigt och så behöver jag aldrig betala, jag bara vinkar till den där killen som sitter där i kuren och han sitter bara och läser en bok, så det får jag ju säga att det är väldigt billigt! - och det var då när jag skulle av, de där dörrarna - Som är helautomatiska! - pyste upp och jag skulle gå av och då skulle jättemånga på. Och då sade jag "Ursäkta mig!" men det är som om så många människor hör ingenting. När det är för många öron, då är det ingen som hör något. Så en folkhop, som består av, låt säga, trettio hjärnor: Det är det dummaste som finns. Så när jag skulle av, då gjorde jag inte det, utan jag fick åka med till nästa station. "Ursäkta! Ursäkta!" och det hjälper inte. Som om det inte betydde någonting, eftersom det är till någon som inte betyder något för mig. Människor stöter till varandra, ber om ursäkt och drar vidare och blir tillstötta och får en ursäkt. Förlåt. Förlåt, det är så lätt att säga till någon på gatan, men till mig själv kan jag inte säga det, då har det vuxit till att betyda något mycket större än att be om ursäkt av en främling. För om vi pratar känslor, så är det faktiskt det det handlar om: Främlingar. Känslor är ju främlingar för varandra, det ligger i deras natur, för hur skulle känslor kunna umgås? "Hej, det här är Kärlek, får jag presentera Ångest. - Trevligt att träffas! - Ta inte i mig!" Pappa? Pappa? Kan du inte säga hur vi ska göra? Vi vet inte vad vi ska ta oss till? Det är ju du som har byggt upp det här, det har varit så toppen allting och nu måste jag sälja bilen för att få pengar till bensin. Jag är så ologisk, så jag undrar ibland om inte solen är upp och ner. För vem kan bevisa motsatsen? Jag behöver dig. Kan du inte göra något mer än bara fylla år? Mamma säger att du mår bra, och det är roligt att höra det, men jag saknar dig. Har du kvar ditt skägg? Pappa? Jag bjöd dina vänner, Hellbergs och Gunnarssons och Almqvists och så finansministern och hennes man, de vanliga som alltid brukar komma och uppvakta... De tackade nej. Det har de aldrig gjort förut. Det kanske är det här fallet på börsen, vi kanske också skulle sälja, men vi vet inte hur du vill ha det. Dina gamla vänner, pappa, de... har förlorat pengar på oss, han Gunnarsson sade det när jag bjöd honom att "Jag är ledsen,

38 -38- men vi kan inte investera mer"... Allt har varit så bra, de har litat på oss och alla vet vad vi står för. God kvalitet. Gediget kunnande. Svensk precision. Men plötsligt är det som om ingen hade råd att gå på kalas längre och jag som verkligen behöver min bil... Jag var tvungen att promenera, hade inte ens pengar till bussen i morse... Fick sådan träningsvärk, tur att det bara är två kvarter. Så jag vet inte vilka som kommer i kväll, Eskil sade att om han inte kunde, skulle han skicka någon. Han var den ende som visade lite intresse. Kursen har verkligen orsakat många krusningar och ringarna sprider sig, pappa. Det är konstigt, jag har ingen bensin kvar, men bilvax har vi hur mycket som helst. Mamma säger att det är det viktigaste. Det är en väldigt snygg bil. Tack, snälla pappa. Om du bara hade varit med när jag fick den och jag fått tacka dig personligen. Jag älskar dig. Men jag vet inte vad vi ska ta oss till. Annars är det bra. På det hela taget skulle jag vilja säga att vi har haft tur. Det är bara precis nu. Vad hjälper fred i tvåhundra år när det väl blir krig? Sänker luren. Kopplingston hörs. Ja, må du leva, pappa. Precis som jag.

39 -39- Scen 10; pappans dörr Vill knacka på. Vågar inte. Sjunker ned på knäna.

40 -40- Scen 11a; köket Förbereder.

41 -41- Scen 11b; köket Nu vet jag. Kalkon. Vildris, gelé och gräddsås. Och parfait. Punsch. Jag tänkte inte på det, det är hans favoriträtt, vi har aldrig haft det, inte någon gång, tjugosex år och jag har bara inte tänkt på det. Har hon gjort en sådan där, vad var det vi sade först, smörgåstårta? Tre stycken. Dem kan hon ta hem, hon har ju barn, de gillar tårta. Manhattan, Dry Martini och Dubonnet inledningsvis. Ser hon efter vad vi har hemma, ska jag slå en signal till Frida, hon gillar stå i kö, har hon något ordentligt att göra, säger hon, och hon är inte mer än fyra. Hon är tjugotre, frun. Jag pratar om den där, vad heter den? Den står. Ser på sitt armbandsur. Hon är snart halv sex. Då måste jag ringa med en gång. Och hon har inte dukat än? Var är porslinet? Placeringskorten? Har hon putsat besticken? Måste jag tänka på allt själv?

42 -42- Vi skulle ju ha smörgåstårta... Hon får köpa hem så det räcker för i kväll och så om hon kommer att tänka på något mer, det kanske är någon som vill ha öl och Skåne, det får hon tänka ut något medan hon står där. Hon putsar så länge. Och kalkonen? Hon handlar så länge. Kalkon, grädde, vinbärsgelé, ris... eller det har vi väl hemma? Ris har väl alla människor. Nej, frun. Ris, och så till parfaiten ägg, grädde och nötter, för punsch har vi ju. Nej, frun. Ringer. Punsch, det får jag säga till Frida att ta på en gång. Adjö med henne. Ja, hej det är jag - Vad står hon där för? - Nej, jag pratar med Städa. Hörrödu, har du tid att handla på Systemet, vi behöver kanske lite hem och jag tyckte det var lika bra att gardera sig, så om du köper några lådor... Du får väl ta det i bilen. Du vill inte säga vad det är för fel, men något är det, en mor lurar du inte, åtminstone inte din, säg nu varför du inte tog den. Då får du lov att tänka på att

43 -43- tanka i tid nästa gång. Kan du koppla mig till Fridolf då, eller du kanske kan be honom direkt. - Ska hon bara stå där, det är bråttom! - Men spring inte när jag pratar med dig, det blir så flåsigt i luren. Då ordnar du det? Lite allt möjligt som ger lite kombinationsmöjligheter. Och så punsch. Kommer du ihåg allt eller ska jag skriva ner på en lapp åt dig? Bra, då ses vi sedan. Vad är det med henne? Är det strejk på gång? Vill hon ha löneförhöjning? Gå och se om hon får bättre betalt någon annanstans, varsågod bara. Eller så ge sig av, saluhallen stänger vilket ögonblick som helst. Jag skulle behöva matpengar, frun. Jag visste det, att det i grunden handlade om pengar. Jag har inga pengar att handla för, frun. Nu gav jag Hans allt jag hade... Hon får skriva upp, så mycket som vi handlar där, det går säkert bra.

44 -44- Scen 12; parkbänk Men tjenare. Vad lustigt att träffa dig så här. Tycker du? Ja. Du är så kul. Tycker du? Vad tror du? Vad ska du ta dig till nu då? Jag har en grej på gång. Det brukar du ha. Men den här gången har jag verkligen det. Nu har jag fått ihop pengar och jag har telegraferat över dem och han har tagit emot dem, så nu kan det dra i gång. Har du fått ihop pengar? Har du alltså lånat? Ja visst. Tror du mig inte?

45 -45- Det är klart att jag kan tro dig om du vill, men vi vet ju hur det brukar gå. Fast det vore roligt om det svängde för dig. Vad har du hittat på för någonting nu? Ekologiska kondomer? Nej, nu är det något helt nytt. Snowboards. Vad är det för något? Det heter så. Låter inget vidare. Men om du tror på det. Vem är det du har kontakt med då? En kille i Tokyo. Jag har inte fått tag på honom än bara, men han har bekräftat att han fått pengarna. Eller snarare, han har plockat ut pengarna jag skickat honom och nu så är han väl antar jag på gång med dem. Antar jag. Ja, tro fan det. Vad heter han? Är det någon vi haft kontakt med? Nej, du har aldrig, tror jag... Han heter Yen. Yen?

46 -46- Yen Hackasushi. Vad är det? Vad hette han, sade du? Hackasushi. Vad är det? Det är ju ett skämt. Det är ett skämtnamn. Som om du skulle tala om för en japan att du hette Pölse Falukorvsson. Han sade att han hette så. Och honom har du sänt dina sista slantar till. Grattis. Han sade att han hette så. Ja, man vet ju aldrig, jag ska väl inte måla helvetet på väggen, för jag menar man ska ju inte snyta sig förrän man skytt elden. Ha det så bra. Kommer du i kväll?

47 -47- Scen 13; saluhallen Hej. Ja... Jag skulle vilja köpa en kalkon... Den där blir utmärkt. Och... Och jag skulle vilja handla på krita... igen... om det går bra. Snälla ni, skratta inte.

48 -48- Scen 14; matsalen Hej, vad bra att du kommer, jag har försökt duka här, men det var så länge sedan, jag kommer knappt ihåg hur man gjorde, det högsta glaset i mitten och sedan i drickordning och utifrån och in och assietten på fatet och skeden på tvären. Ser det rätt ut? Skulle vi inte ha smörgåstårta? När han nu äntligen fyller lite och alla hans vänner som kommer, det är klart det ska vara middag. Jag vet inte vad jag tänkte på när ni övertalade mig. Och vet du? Vet du! Jag skulle vispa till en buljong att starta med - Soppskålarna har jag glömt, plockar du fram dem? - Smörgåstårtorna då? - lite buljongtärningar, lite grädde, kanske någon svamp. Lite saffran. Sherry. Vet du vad som fanns? Ingenting. Ingenting. Jag förstår inte vad vi betalar henne för, vad är det för ett kylskåp? Kan vi lika gärna slänga ut eländet, drar ändå bara en massa freon, ut med skiten på gatan bara, får de något att bita i de där som rotar i soptunnor. Jag tycker det är bedrövligt. De har nog inget val, mamma. Begriper du vad jag säger? Inget val? På hans födelsedag! Det är tillräckligt för att få den enklaste människa att bryta ihop, buljong som är

49 -49- det mest elementära, det smakrikaste av guds skapelser och så finns det inte så mycket som en flinga! Öppna får du se. Jag förstår, mamma. Öppna, säger jag. Jag förstår. Jaså? Öppna då, får vi se hur klipsk du är. Öppna. Öppna. Det enda som finns. Tre stycken smörgåstårtor, på varsin hylla, på varsitt papper. And that's it! Tutti! Vad är det för en människa vi låter planera inköpen? Och ser du vad hon har på? Ser du hur hon har gjort? Ja, mamma. Du ser ingenting, titta nu. Brödet från frysen som vi rostar på mornarna, känn efter får du känna - Rostar vi frysen? - det är bara att trycka så här med fingret, stenhårt. Det här gamla torra skitbrödet som vi först tänkte ge till Farbror Hans... Och titta vad hon har emellan här! Titta! Smör och mina Kalaspuffar! Han fyller sextio år, hans vänner är åttahundrafemtio år tillsammans, ska vi bjuda på barnkalas?! Vart är den här världen på väg? Varför har hon gjort så

50 -50- här? Smörgåstårta! Det är majonäs, det är skinka, det är ost och räkor, ägg, persilja, ädelost, krabba, creme fraiche, dill, det är lax, det är lax och majonäs och vitt färskt långt bröd, ål, hummer, musslor, marinerad oxfilé, pepparrot, citronmeliss, havskräftstjärtar och majonäs! Det är inte, det är inte Kalaspuffar! Och du säger inte Ja, mamma en gång till för då slår jag ihjäl dig, så vice vice du är. Du tror inte företaget klarar sig utan dig, va? Han har skött det i trettio år från ingenting och du står där "Ja, mamma! Ja, mamma!", gör något! Tanka bilen! Ro företaget i hamn! Flytta hemifrån! Det är inte klokt, tjugotre år och du går fortfarande här och drar fötterna efter mig. Jag vill inte ha dig här, köp dig en lägenhet, ska det vara så svårt? Ge dig av bara, ta din bror med dig, vi klarar oss. Vi klarar oss. Bo här längre. Ni är vuxna... och han älskar er, det hörde jag tydligt. Men vi måste få bli gamla ifred. Raring? Hör du inte vad jag säger? Håll om mig då. Jag ber ju så snällt jag kan.

Att försvinna ner i någon annans minne

Att försvinna ner i någon annans minne Att försvinna ner i någon annans minne av Patrik Bergner och Ursula Fogelström Personer: Modern Sonen Brodern Tack Claes Lundberg Götgatan våren 94 -2- Ett vardagsrum/matrum. Lådor fyller rummet. De har

Läs mer

Glimtar från en inlåst tid

Glimtar från en inlåst tid Glimtar från en inlåst tid Av Ia Ohrsell "Write the truth the truth never lies and it's the one that sounds best" Mathew Chilcott 1 Förord "Välkommen till polisen. Hur kan jag stå till tjänst?" "Ja hej,

Läs mer

Tre vardagsrysare. Mårten Steen. Boksidan

Tre vardagsrysare. Mårten Steen. Boksidan Tre vardagsrysare Mårten Steen Boksidan Tre vardagsrysare Mårten Steen Copyright: Förlaget Boksidan 2007 Box 558 146 33 Tullinge Tre vardagsrysare, ISBN-nummer: 978-91-86199-19-7 Du får gärna kopiera denna

Läs mer

Dennis gillade att ha jeans som var slitna och en sliten jacka och läderskor.

Dennis gillade att ha jeans som var slitna och en sliten jacka och läderskor. Dennis svarade. Det var Marias bror. Han ville säga tack. Sen efter en liten stund ringde hans kompisar och ville att han skulle komma till parken. - Ja jag kommer, svarade Dennis. Sen ångrade han sig

Läs mer

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

Den gamla Änkan såg vad som hände och blev vansinnig. Hon skrek åt Kadir:

Den gamla Änkan såg vad som hände och blev vansinnig. Hon skrek åt Kadir: PROLOG Året är 1976 och vårens första regn upphör, solen skiner på stadens våta gator och trottoarer och himlen lyser med ett skarpt blått sken. Kadir ligger ihopkrupen på sin smala säng, han vaknar sent

Läs mer

IQ 70. Bim Wikström. Författarhuset

IQ 70. Bim Wikström. Författarhuset IQ 70 1 IQ 70 Bim Wikström Författarhuset 2 3 * Jag kan säga att det är som om huvet stannar. Om nån till exempel är arg på mej. Eller när nån ställer en svår fråga. Jag måste komma på nåt och då står

Läs mer

Kärleksmåltiden PATRIK BERGNER URSULA FOGELSTRÖM EN MONOLOG AV OCH. Götgatan våren -94

Kärleksmåltiden PATRIK BERGNER URSULA FOGELSTRÖM EN MONOLOG AV OCH. Götgatan våren -94 Kärleksmåltiden EN MONOLOG AV PATRIK BERGNER OCH URSULA FOGELSTRÖM Götgatan våren -94 -2- Mannen står och lagar mat. Mina handflator svettas när jag tänker på dig, mina ögon svider men du slår ut med dina

Läs mer

till skolan! hör jag mamma ilsket säga nerifrån köket. Mamma har inget vidare morgonhumör. Jag kommer! fräser jag tillbaka. Jag har ärvt min mammas

till skolan! hör jag mamma ilsket säga nerifrån köket. Mamma har inget vidare morgonhumör. Jag kommer! fräser jag tillbaka. Jag har ärvt min mammas Inu, vakna! Inu, vakna! Mamma bultar på dörren. Går du inte upp nu så kommer du för sent till skolan! Låt mig vara, tänker jag, jag bryr mig inte om jag kommer för sent. Jag vill inte till skolan, till

Läs mer

Grevinnan på tredje våningen

Grevinnan på tredje våningen Grevinnan på tredje våningen Ingrid Holm Grevinnan på tredje våningen Kortroman av Ingrid Holm 1 När man är 86 år så måste man väl till sist erkänna att man är gammal, tänkte Marta där hon satt i sin gamla

Läs mer

På bänken ska vi andas By O.M.Jansson Published by O.M.Jansson at Smashwords Copyright 2011 O.M.Jansson

På bänken ska vi andas By O.M.Jansson Published by O.M.Jansson at Smashwords Copyright 2011 O.M.Jansson På bänken ska vi andas By O.M.Jansson Published by O.M.Jansson at Smashwords Copyright 2011 O.M.Jansson På bänken ska vi andas av O.M.Jansson Öppna fönster. Stänga fönster. Går inte att stänga fönster.

Läs mer

EN PJÄS I FYRA DELAR AV

EN PJÄS I FYRA DELAR AV Fara flytt flugit av Hanna Åkerfelt 1 / 49 FARA FLYTT FLUGIT EN PJÄS I FYRA DELAR AV HANNA ÅKERFELT Hanna Åkerfelt Hakerfelt@hotmail.com Mobil: 045-6769769 Fara flytt flugit av Hanna Åkerfelt 2 / 49 DEL

Läs mer

Förvriden Frida Arwen Rosesund Mörkersdottir förlag

Förvriden Frida Arwen Rosesund Mörkersdottir förlag Förvriden Frida Arwen Rosesund Mörkersdottir förlag 2012 Frida Arwen Rosesund Mörkersdottir Förlag Foto Ivan Bliznetsov Omslag FridaRosesund ISBN: 978-91-87015-20-5 PROLOG FÅR JAG DITT liv. Rösten som

Läs mer

Dagen då Du försvann Gun Kihl

Dagen då Du försvann Gun Kihl 1 Dagen då Du försvann Gun Kihl Sara suckar trött, det har varit rätt så snärjigt på frisörsalongen hela veckan. Det har ringt ett i ett, alla vill ha tid för klippning eller permanent nu när det börjar

Läs mer

Varför just jag? Klara Österling. Klara Österling 6:4

Varför just jag? Klara Österling. Klara Österling 6:4 Varför just jag? Klara Österling 1 Kap 1: Mitt liv Jag vaknar av att Jessy hoppar upp i min säng och börjar slicka mig i ansiktet. Jag ser på klockan. Hon är fem. Jessy hoppar av min säng och skuttar menande

Läs mer

Räddad genom att hoppa

Räddad genom att hoppa 17 Räddad genom att hoppa Var förnuftig Igor, sa Vic, och låt mig köpa dig ur de här problemen. Men Igor bara skakade på huvudet. Nej, Vic, sa han, jag har själv försatt mig i den här situationen och jag

Läs mer

B e g r e p p s h a v e r i e t 1

B e g r e p p s h a v e r i e t 1 Begreppshaveriet 1 2 jag satt på ett kafé i våras. Det var i Skogås utanför Stockholm. Lance var på radhusbarnkalas hos en dagiskamrat. Jag sa att jag skulle komma tillbaka vid fyra och cyklade in till

Läs mer

Kvinnorna i Allys hus

Kvinnorna i Allys hus Kvinnorna i Allys hus ISBN: 978-91-980510-0-1 Julia Jung och Ultima Esperanza Förlag Stockholm 2012 Utgivare: Ultima Esperanza Förlag ultimaesperanzabooks@gmail.com Foto omslagets 1:a sida: Jeff Ellis

Läs mer

Stormen. v. 3.5.1. Anton Nordenfur

Stormen. v. 3.5.1. Anton Nordenfur Stormen v. 3.5.1 Anton Nordenfur 11 oktober 2012 2 Att dela är att älska. anton@nordenfur.se Innehåll Prolog: En annalkande storm 5 1 Profeten 9 2 Droppar av en fallande värld 31 3 Vitsvartsnubben 59 4

Läs mer

USA, 3.12.91. Redaktören,

USA, 3.12.91. Redaktören, Del 2 104 USA, 3.12.91 Redaktören, okej, meddelandet var väl inte direkt utlämnande. Och lite väl dramatiskt kanske. Det sägs att det är fegt att fly. Att man ska slänga sig in i elden istället för att

Läs mer

Nålen i ryan. Det hände i Stockholm för inte så länge sedan. av Gunnar Ljunggren

Nålen i ryan. Det hände i Stockholm för inte så länge sedan. av Gunnar Ljunggren Nålen i ryan Det hände i Stockholm för inte så länge sedan av Gunnar Ljunggren Copyright Gunnar Ljunggren 2014 Ellen K riget närmade sig Sveriges gränser och stämningen var mer upprörd än vanligt. Några

Läs mer

rymlig komedi med kokvrå och WC av Anja Bargum Mikaela Hasán Paul Holländer Kristofer Möller Paul Olin Anders Slotte

rymlig komedi med kokvrå och WC av Anja Bargum Mikaela Hasán Paul Holländer Kristofer Möller Paul Olin Anders Slotte 1 BO rymlig komedi med kokvrå och WC av Anja Bargum Mikaela Hasán Paul Holländer Kristofer Möller Paul Olin Anders Slotte 2 BO Roller: Carl Wilenius; fastighetsförmedlare, 47 år Gunilla Fast; högstadielärare,

Läs mer

På trottoaren, som löper längs Patongs strandpromenad,

På trottoaren, som löper längs Patongs strandpromenad, Allt du vill köpa är till salu På trottoaren, som löper längs Patongs strandpromenad, trängs turisterna. De sicksackar sig med stor möda förbi varandra på väg framåt, försöker ta sig runt dem som har stannat

Läs mer

62 Dagar Senare... SiS unga berättar 2013

62 Dagar Senare... SiS unga berättar 2013 62 Dagar Senare... SiS unga berättar 2013 62 Dagar Senare... SiS unga berättar 2013 Grafisk form och tryck: Ineko 2013 Förord Varje år tas cirka 26 000 ungdomar omhand av samhället för vård utanför det

Läs mer

Luffaren. komedi efter Joseph Roths sista roman. av Christian Lanciai (2005) Personerna:

Luffaren. komedi efter Joseph Roths sista roman. av Christian Lanciai (2005) Personerna: Luffaren kan även gå under namnet Gästarbetaren eller Uteliggaren, komedi efter Joseph Roths sista roman av Christian Lanciai (2005) Personerna: Snöret Pysen Bomben Sokrates En främmande man En krogvärd

Läs mer

Akram Monfared Arya Anahita

Akram Monfared Arya Anahita Akram Monfared Arya Anahita Utgiven av Recito Tryckt av Bording i Borås år 2007 Säljs av Sockerdricka.nu ISBN 978-91-85879-10-6 Bokutgivning.se forlag@bokutgivning.se www.bokutgivning.se Recito info@recito.se

Läs mer

Familjen Dolorosa. av Tina Messing. Roller: Vera 63 år. Tomas 60 år. Främlingen 31 år. Spelplatser: Ett tomrum. Köket. Tamburen.

Familjen Dolorosa. av Tina Messing. Roller: Vera 63 år. Tomas 60 år. Främlingen 31 år. Spelplatser: Ett tomrum. Köket. Tamburen. Familjen Dolorosa av Tina Messing Roller: Vera 63 år Tomas 60 år Främlingen 31 år Spelplatser: Ett tomrum Köket Tamburen Vardagsrummet Scen 1 (I ett tomrum) Ska vi säga hans namn? Nej! Bara en gång. Jag

Läs mer

N Y T E X T! Volym i v

N Y T E X T! Volym i v NY TEXT! Volym i v SVERIGES STÖRST MNUSTÄVLING NY TEXT! är ett samarbete mellan: YTETERN, DRM- LET, GÖTEORGS DRMTISK TETER, PLY TETERKONST, POTTOPOTTO, PROFILTETERN, REGIONTETERN LEKINGE KRONOERG, RIKS-

Läs mer

JALLE FÅR EN HUND. av Mikael Eliasson

JALLE FÅR EN HUND. av Mikael Eliasson JALLE FÅR EN HUND av Mikael Eliasson 2 Kapitel 1 Jalle och Tjimbo yrde omkring inne bland skogens alla blad. Detta hade dom hållit på med en bra stund vid det här laget. Så länge att dom började bli ordentligt

Läs mer

SOMMARKRIGET. av Sven-Arne Silve

SOMMARKRIGET. av Sven-Arne Silve SOMMARKRIGET av Sven-Arne Silve 143 Av Sven-Arne Silve har tidigare utkommit: Livsfilosofiskt Forums Förlag, Malmö: Handboksserien omfattande 5 småskrifter: 1. Utveckling av Mediumitet Ulla & Sven-Arne

Läs mer