COI = Craftmanship, Overall Finish, Impact on Stage. COI är NärCons egna cosplaybedömningssystem som kommer att användas för cosplaytävlingen!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "COI = Craftmanship, Overall Finish, Impact on Stage. COI är NärCons egna cosplaybedömningssystem som kommer att användas för cosplaytävlingen!"

Transkript

1 Cosplay FAQ Ordlista: Cosplay = Costume play. Hobbyn som går ut på att klä ut sig till karaktärer. Cosplay används också ibland i svenskan som ett substantiv för att benämna hela ens dräkt, alltså dräkt, props och peruk som tillsammans skapar en helhet. En cosplayare eller cosplayer är någon som har cosplay som en hobby. WIP = Work In Progress. Engelsk term för pågående arbete. Inom cosplay används det ofta för att benämna tiden som du arbetar på din cosplay. WIP-bilder syftar på bilder på din cosplay under tiden som du skapat den så att man kan se skapandeprocessen och tekniker du använt. Prop = Theatrical property. Prop är en förkortad engelsk term som inom cosplay syftar på delar av din cosplay som inte är din dräkt. Exempel på detta kan vara låtsas-svärd, sköldar, gosedjur, böcker, trollstavar, låtsas-gevär och mycket mer. Dräkt = Syftar på din cosplaydräkt; kostymen som du bär. COI = Craftmanship, Overall Finish, Impact on Stage. COI är NärCons egna cosplaybedömningssystem som kommer att användas för cosplaytävlingen! Hall Cosplay = Spännande cosplaykoncept inspirerat från Finland där funktionärerna väljer ut tävlande på konventsområdet som sen får tävla uppe på scen. Walk On = Ett tillfälle för de som inte vill tävla i cosplay att få visa sina cosplays inför NärCons härliga publik. Det är alltså inte en tävling utan en uppvisning! Publikens Val: Best in Show = Publikens valda vinnare som väljs genom SMSrösning på plats under tävlingens gång. Pass = Biljetter man köper för att delta i tävlingar. Det finns cosplay-pass, group performance-pass, solo performance-pass, samt duo performance-pass. Kommer Solo/Duo performance och Walk-on ersätta den vanliga cosplaytävlingen i år? Nej, självklart inte! Detta är bara tillägg på den vanliga cosplaytävlingen. Den vanliga tävlingen hittar du information om på vår hemsida längst ner på sidan cosplaytävlingar och genom länken: Regler och Anmälan till Cosplaytävlingen.

2 Jag tävlar i master och min kompis i intermediate, kan vi ändå tävla tillsammans i duo? Jadå! Performance-tävlingen har inget med novice/intermediate/master att göra, utan där satsar man mer på performance. Självklart är hantverket även delaktigt här. Dessa tävlingar är två olika dagar. MÅSTE man vara med i Novice om man gör tillexempel sin första dräkt? Nej, det behöver du inte! Kanske vill du testa master direkt, och då får du självklart ansöka dit, oavsett dina tidigare erfarenheter. Behöver de i novice och intermediate-kategorierna ha uppträdanden? Nej, det behöver de inte. De kommer gå upp på det traditionella viset där de får gå upp på scen, posea och agera några sekunder för att sedan lämna över scenen till nästa tävlande. Vilka dagar kommer tävlingarna vara på? Cosplaytävlingen sker på lördagen och performance-tävlingarna sker på torsdagen. Är det även kategorierna Novice/Intermediate/Master i Performance-tävlingen? Nej. Performance är en fristående tävling från vanliga cosplaytävlingen, och innefattar ej dessa kategorier. Får man göra genderbends/gjinka (mänslig version)/fan art versioner av karaktären? Ja, det får man. Man behöver skicka in bilder på hur karaktären ser ut i original från en officiell källa, samt bilder på hur den modifierade versionen ser ut. Väljer man att ta sig vissa artistiska friheter med sin dräkt är det sedan upp till domarna att bedöma. Jag har haft min cosplay i flera tävlingar men inte vunnit, får jag delta med min dräkt? Ja, det får du.

3 Jag har vunnit med min cosplay i en tävling tidigare, får jag delta med min dräkt? Om det var en titel bedömd av domare med fler än 50 tävlande och du vann titeln Bästa Cosplay eller liknande så får du inte tävla med den dräkten. Samma om du vunnit med den dräkten i Cosplay SM. Detta gäller också NärCons Solo & Duo Performance-tävlingar. Du är dock hemskt välkommen att ställa upp på NärCons Walk On! Om du vunnit en tävling som inte uppfyller kraven så får du ställa upp med den dräkten, men det måste framgå tydligt i din ansökan och domarna ommer att ta det i beaktning när de bedömer. Nya dräkter uppmuntras över dräkter som tidigare vunnit priser. Måste jag ha gjort min prop själv ifall jag tävlar i novice/intermediate? Eftersom tävlingen bedömer hantverk så behöver du ha gjort merparten av din prop själv för att den ska kunna bedömas av domarna. Givetvis får du ta hjälp av andra när du skapar dina props, men merparten ska alltid vara gjord av dig. Måste jag skicka in WIP(work in progress)-bilder? Nej, det behöver du inte men det underlättar arbetet för domarna och är en chans för dig att sätta extra fokus på delar av din dräkt som du vill att domarna ska se. Var kommer jag att skicka WIP-bilder? WIP-bilder ska skickas via cosplayanmälningssystemet. Var söker jag till de olika kategorierna? Man söker till kategorierna via NärCons cosplayanmälningssystem. Kan man tävla i flera kategorier/tävlingar med olika dräkter? Det är tyvärr inte möjligt att tävla inom fler kategorier inom cosplaytävlingen. Man får dock ställa upp i performance-tävlingarna och cosplaytävlingen samtidigt om man har köpt pass till båda, och då får man även använda samma dräkt. Dessutom får man också ställa upp på NärCons Walk On om man vill eftersom det inte är en tävling. Det är inte heller tillåtet att ställa upp i både duo performance och single performance samtidigt, men man får gärna ställa upp i duo och group eller single och group. Kan man gå upp på scenen i grupp?

4 För att ge alla i novice och intermediate rättvist med scen-tid går det tyvärr inte att göra uder tiden som domarna sätter poäng. Vi jobbar på att få till någon lösning för detta. Vi rekommenderar även att man går upp som grupp i vår Walk On! Varför får master fler impact on stage poäng? De kommer att få uppträda med ett kort framträdande på max en minut och därför kan de tjäna fler poäng på scen för framträdandet. Varför får inte master vara med i publikens val? Det vore inte rättvist mot de andra kategorierna eftersom tävlande i master får mer tid på scen. Varför är inte novice och intermediate med och tävlar om en kvalplats till Cosplay SM och Eurocosplay? Detta är för att ge master-deltagarna en chans att få utveckla uppträdanden, något som kommer krävas på Cosplay SM och tävlingar utomlands. Är du sugen på att tävla i master för att kvala till Cosplay SM och Eurocosplay är du välkommen att söka! I ansökningsprocessen uppmuntras passion och eget driv över tidigare erfarenheter och utmärkelser. Att dela upp tävlingen i fler kategorier har också möjliggjort fler priser, mer jämlik tävling och har gjort att vi inte behöver dra ner antalet tävlande. Vilken dag är cosplaytävlingen/hallcosplay/performance/walk On/Paneler? Schemat finns på NärCons hemsida. Måste man ha gjort sin dräkt själv? Ja, tävlingarna fokuserar främst på hantverket i dräkterna så du behöver ha gjort din dräkt själv. Givetvis kan du ha fått hjälp med din dräkt men merparten måste var gjord av dig och det är bra om eventuell hjälp framgår i ansökan. Det finns ett undantag för Group Performance-tävlingen där du inte behöver ha gjort din dräkt själv. Måste man ha gjort sin dräkt till Hall Cosplay-tävlingen? Ja, det behöver man ha gjort. Måste man ha gjort sin dräkt för Walk On?

5 Nej, det behöver man inte h a gjort, det enda som behövs för deltagande är du och din cosplay. Vad är en bra referensbild? En bra referensbild är en officiell helkroppsbild på karaktären som visar detaljer och färgschemat du valt att gå efter tydligt. Det är ett plus om referensen visar karaktären i olika vinklar också. Vad menas med modifierade kläder? Finns det tillåtna artiklar som man inte behöver göra själv? Med modifierade kläder menas platt köpta i butik som sedan har modifierats på något vis för cosplay. Exempel på detta är: - Omsydda tröjor - Uppklippta byxor - Omfärgade skjortor Eller liknande artiklar. En bra riktlinje är att merparten av din dräkt ska vara gjord av dig och att plagg bör vara sydda från grunden. I novice tillåts modifierade plagg, men detta bör framgå för domarna. Självgjorda plagg uppmuntras över modifierade plagg. Tillåtna artiklar man ej behöver ha gjort själv från grunden: -Strumpor -Underkläder (hit räknas även chest binder och liknande artiklar) -Skor -Peruker Givetvis får man göra dessa artiklar också om man vill, du bestämmer själv till vilken gräns du vill skapa eller modifiera dessa saker. Hur stor får min cosplay/prop vara? NärCon har ingen övre gräns för hur stor en cosplay eller prop får vara. Bra att tänka på är att du ska kunna röra dig själv på scen och kunna bära dina props själv. Medhjälpare tillåts inte. Om du kommer ha en stor/otymplig cosplay eller prop är det bra om du skriver till cosplay@narcon.se så att vi kan förbereda för dig på scen. Får jag använda vad som helst som prop och vad som helst i min cosplay? Din cosplay och dina props får inte bryta mot Sveriges lagar. Detta innebär till exempel att du inte får använda dig av riktiga vapen såsom skjutvapen och skarpa svärd. Detta innefattar också softair guns. Är du osäker så maila alltid cosplay@narcon.se för att få ett ok innan du tar med din prop eller cosplay till konventet.

6 I duo performance-tävlingen och group performance-tävlingen behöver båda/alla som tävlar ha ett pass var? Nej, det räcker med ett gemensamt pass. Den som köper passet blir designerad team-leader och sköter duons gemensamma anmälningsdokument. Behöver man ett pass per person i cosplaytävlingen? Ja, det behöver man. Om jag deltagit i Cosplay SM betyder det att jag endast är behörig för kategorin master? Eftersom Cosplay SM inte helt baseras på att man vunnit tidigare tävlingar, utan att man också kunnat kvala genom rekommendationer och internet-bubblare betyder det att så länge man inte bryter mot någon av de andra kraven i kategorin man vill tävla i så är man behörig. Dock är man endast behörig till master om man tidigare vunnit Cosplay SM. Om jag tidigare vunnit en tävling betyder det att jag endast är behörig för kategorin master? Om du vunnit tävlingar med fler än 50 deltagare där tu blivit utsett till bästa cosplay vinnare eller liknande av domare innebär det att du inte är behörig för kategorierna novice och intermediate. Cosplay SM räknas också in som en vunnen tävling. Uppfyller inte din vinst kraven så får du tävla i de andra kategorierna så länge du inte bryter mot någon av de andra kraven. Vad innebär det att t.ex. ha jobbat som sömmerska? Ifall du efter utbildning har under en period jobbat regelbundet och heltid som t.ex. sömmerska. Det är när man jobbat med sömnad som sin huvudsakliga inkomstkälla som det faller in under jobb, alltså räknas inte några enstaka commissions. Känner man att man faller in i en gråzon eller om man har särskilt pressande omständigheter eller skäl så kan man skriva till cosplay@narcon.se och ansöka om ett undantag från kravet att delta i master. Ett exempel på detta kan t.ex. vara att du vill delta med en rustning gjord i worbla vilket därför inte rör dina tidigare erfarenheter inom sömnad. Jag har gått sömnads och mönsterkonstruktion men har inte cosplayat så mycket, vilken klass ska jag vara i?

7 Om du inte har jobberfarenhet så är du tillåten att tävla i intermediate. Kan man vinna Best in Show, och sin kategori med? Ja, det kan man. Får man tävla ensam i Group Performance? Ja! Får performance tillgång till video på scen under framträdandet? Ja! Måtten för video är minst 1080p x 720p, helst.mp4 format. Fanns inte din fråga med i FAQ? Tveka inte att maila till cosplay@narcon.se så återkommer vi så snabbt vi kan!