Författningssamling. Turismstrategi för Nässjö kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Författningssamling. Turismstrategi för Nässjö kommun"

Transkript

1 Författningssamling Antagen av kommunfullmäktige: , 87 Reviderad: Diarienummer: KS Turismstrategi för Nässjö kommun 1. Bakgrund/uppdrag Kommunledningskontoret har fått i uppdrag att ta fram ett förslag till en turismstrategi för Nässjö kommun. Turistchefen har varit ansvarig för framtagandet av strategin. Förslaget grundar sig på intervjuer med 25 turistföretagare och samtal med representanter från bl.a. Nässjö Näringsliv, Träcentrum, Smålands Turism samt turistbyråerna i Eksjö och Vetlanda. Dessutom intervjuade personal från turistbyrån 300 turister under sommaren Undersökningens syfte var att kartlägga besökarna i Nässjö kommun vad gäller demografiska variabler och resmönster samt att utvärdera Nässjö som besöksmål. Syftet med en turismstrategi En viktig förutsättning, för att bäst ta tillvara möjligheterna att skapa nya arbetstillfällen och tillväxt inom turismbranschen, är att vi har ett bra samarbete mellan kommun, politiker och näring. Genom att fastställa en strategi för turismutvecklingen ökar förutsättningarna för att bedriva ett effektivt och långsiktigt arbete. En ökad turism kan hjälpa till att göra vår kommun attraktivare både för besökare, kommuninvånare och samtidigt locka fler att bosätta sig och söka jobb här. Är alla i kommunen delaktiga i arbetet med att öka attraktiviteten, och ser turismen som en viktig näring, kommer fler att våga satsa på att utveckla sina verksamheter och fler kommer att etablera företag. När kommunstyrelse och kommunfullmäktige har behandlat strategin kommer den att vara underlag för en årlig handlingsplan. 2. Turismen en allt viktigare näring Grunddefinitionen av turism: Aktiviteter som görs av en person som reser från ordinarie bostadsort för övernattning eller dagbesök. Avsikten kan vara såväl arbete som fritid.

2 Turismen i Sverige Turismen är en av världens snabbast växande näringar. Den omsätter knappt 252 miljarder kronor och sysselsätter drygt personer (årsverken). Turismens exportvärde, det vill säga utländsk konsumtion i Sverige, är 94 miljarder kronor. Turismens andel av Sveriges totala BNP är 3,1 procent. De viktigaste faktorerna som påverkar resandet är vädret, ekonomin och olika typer av omvärldshändelser. Trender och tendenser Dagens resenär är resvan och ställer höga krav på upplevelser, tillgänglighet, service och kvalitet. Sveriges och övriga västvärldens befolkningssammansättning innebär att äldre turister med god hälsa och ekonomi kommer att öka kraftigt i antal framöver. Intresset för cykel-, fiske- och vandringsturism växer, liksom efterfrågan på unika kulturupplevelser, genuina naturupplevelser, måltidsupplevelser och avkoppling på landsbygden. Vi reser allt längre bort på fritiden samtidigt som efterfrågan på weekendresor och kortare resor, 2-5 dagar, ökar. Säsongerna luckras upp alltmer och resandet sker i högre utsträckning året runt. Utbudet av resmål och aktiviteter tilltar snabbt och det blir allt viktigare att kunna visa sitt varumärke och vad det står för. Konsumentmedvetenheten när det gäller miljöfaktorer ökar och produkter och besöksmål som uppfyller kriterierna för en hållbar utveckling prioriteras. De ekonomiska faktorerna, valutakurser, ekonomiskt välstånd, priser, skatter m.m., påverkar resandet liksom antal lediga dagar och tillgänglig tid. Evenemang/events är ett tydligt stigande intresseområde som lockar stora besöksgrupper. Shopping är också ett upplevelseområde som innebär mer än själva inköpet. Atmosfären och utbudet runt omkring är minst lika viktigt för val av inköpsställe. Internet har förändrat mönstret för hur vi väljer att resa. Bokning sker alltmer direkt på nätet vilket innebär krav på ökad tillgänglighet hos besöksnäringens företag. 3. Turism på regional och lokal nivå Turismen i Jönköpings län Smålands Turism AB har i uppdrag att utveckla och marknadsföra besöksnäringen i Jönköpings län genom insatser på nationell, regional och internationell nivå. Ägare till bolaget är till 50 % Landstinget i Jönköpings län och länets kommuner i samverkan med 50 %. Bolaget finansierar sin verksamhet genom anslag från ägarna och via egna intäkter. År 2009 konsumerade övernattande och dagbesökare i Jönköpings län för drygt 2,2 miljarder kronor och detta gav en sysselsättning för personer. Antalet gästnätter på hotell, stugbyar, vandrarhem och camping var Turismen i Nässjö Turismnäringen i Nässjö är småskalig och anonym och finns inte med i kommunens övergripande planering. Ett fåtal aktörer är stora och mer synliga men de flesta är

3 små och drivs inte kommersiellt. Dessa saknar fasta branschnätverk och aktörer som driver deras frågor vilket gör att denna grupp ofta hamnar mellan stolarna. Nässjö kommuns turismverksamhet Nässjö turistbyrå har öppet året om och är en auktoriserad blå-gul turistbyrå enligt FörTurs (Föreningen Turism i Sverige) auktorisationskrav. Turistbyrån är en redovisningsenhet med kommunalt budgetanslag och har tre helårsanställningar (2,5 tjänst) samt två säsongsanställda. Verksamheten ska tillhandahålla en väl fungerande mottagningsservice för kommuninvånare, turister och företag. Därutöver arbetar personalen med marknadsföring, produktutveckling, kompetensutveckling och nätverksbyggande. En annan viktigt uppgift är att arbeta med lokal turismutveckling och stärka entreprenörerna inom branschen. En förutsättning för detta är ett nära och aktivt samarbete med företagen, närliggande kommuner, Smålands Turism, m.fl. Turismomsättning och sysselsättning År 2009 omsatte besöksnäringen i Nässjö kommun 191 miljoner kronor och gav arbete åt 160 personer. Omsättningen ökade med 20 miljoner kronor eller nära 12 % jämfört med Den kommersiella delen av turismomsättningen, den del som påverkas med traditionell marknadsföring, ökade med totalt 14 miljoner eller nästan 16 % jämfört med Hotell är den omsättningsmässigt största övernattningsformen och svarar för 42 % av omsättningen för samtliga övernattningar och 66 % av omsättningen för samtliga kommersiella övernattningar Camping (inkl campingstugor) är den vanligaste kommersiella övernattningskategorin med 49 % av samtliga kommersiella övernattningar Dagbesöken svarar för 15 % av den totala turismomsättningen De icke kommersiella övernattningarna i fritidshus och hos släkt/vänner svarar för 72 % av samtliga övernattningar och 36 % i motsvarande del av turismomsättningen Genomfartsresenärerna är betydande med 23 % av den totala turismomsättningen Gästnätter Det totala antalet övernattningar i Nässjö är , varav de kommersiella övernattningarna (hotell, camping, vandrarhem och grupplogi) är och de icke kommersiella (fritidshus och släkt/vänner) är Ca 80 % av besökarna kommer från Sverige. Tyskland och Danmark är de största utlandsmarknaderna. Kapacitet på logianläggningar Idag finns 264 bäddar (kommersiellt boende) fördelat på ett hotell, ett bed and breakfast, ett vandrarhem och stugor på två campingplatser.

4 Jämförelse mellan närliggande kommuner (TEM-rapporter 2009) Kommun Sysselsättning Omsättning i tkr Övernattningar Dagbesök Nässjö Eksjö Vetlanda Jönköping TEM-rapporten är sammanställd av företaget Resurs AB och används av de flesta kommuner och regioner i Sverige. Faktabaser är främst SCB:s inkvarteringsstatistik och handelsstatistik, Reseoch turistdatabasen, SCR:s campingstatistik samt resestatistik från Vägverket m.m. Styrkor Nässjö kommuns styrkor, ur ett turistiskt perspektiv, kan sammanfattas enligt följande: Bra geografiskt läge, mitt emellan de tre storstadsregionerna Goda kommunikationer till och från Nässjö (bil, tåg, flyg Jönköping och Växjö) Närheten till attraktiva besöksmål, exempelvis Glasriket, Astrid Lindgrens värld och High Chaparral Naturen - den småländska naturen det främsta resmotivet för många utländska besökare - orörd, vildmarksliknande natur - bra förutsättningar för vandring, cykling, fiske - Lövhult - goda möjligheter till åretruntturism (skidor, vandring, rullskidor, mountainbike m.m.) - naturreservat Bra konferensmöjligheter - Beläget mitt emellan de tre storstadsregionerna - Konferenslokaler både i tätorten och på landsbygden, t.ex. Kulturhuset Pigalle, Träcentrum, Hotell Högland, Sandsjöbadens wärdshus och konferens, Besekull, Havsjö Fiske och Konferens, Emåns Ekomuseum Unik industri- och möbelhistoria Hantverk, konst design Flera unika utställningar, t.ex. Pinnstolen, Kontorsmuseet och Pelargonmuseet Nässjös höga läge, 377 meter över havet (Tomtabacken) - god tillgång på snö Många återbesökare Besökarna ger högt betyg för bemötande och service Svagheter Nässjö kommuns svagheter, ur ett turistiskt perspektiv, kan sammanfattas enligt följande:

5 Obefintlig marknadsföring - små resurser Ingen samordnad marknadsföring mellan exempelvis handel (och övriga näringslivet) kultur och turism Avsaknad av ett turistiskt varumärke Litet utbud av boende - inget centralt beläget vandrarhem/pensionat - ingen stugby Få evenemang under sommartid Få bokningsbara produkter, exempelvis vandring, fiske, golf Skyltning och turistisk information bristfällig Dåligt utbud av småländsk och lokalproducerad mat på restaurangerna Inget attraktivt centrum Nässjöbornas attityd till sin egen stad/kommun Få besöksmål med åretruntverksamhet 4. Utvecklingsområden 1. Naturupplevelser Lövhult - Vinter: skidåkning, ridning - Vår, höst och sommar: vandring, orientering, mountainbike, rullskidor, ridning - Naturupplevelser året runt, på egen hand eller med guidade upplägg: vistas, upptäcka, lära, prova på, bygga och leka i naturmiljöer - Järnåldersbyn - Naturreservatet - Utvecklingsfrågor: boendet, en gångtunnel för att binda ihop Lövhults- området med Bråna/Gisshult Vandring - Höglandsleden: Lövhult som utgångspunkt, nya kartor för leden, långsiktig plan för upprustning av leden - Stadsnära turer - Temavandringar (exempelvis mat, pilgrimsvandringar) Cykling - Höglandstrampen; nya kartor för leden, långsiktig plan för översyn av leden - Mountainbike (Lövhult) Fiske - Höja utbudet av fiskeupplevelser, ta fram turistfiskekort där flera av kommunens sjöar ingår, öka tillgänglighet och information via gemensam hemsida för fiske, fiskevatten.se Kommunens naturreservat och naturmiljöer/trädgårdar innebär potential för kvalitativ turism.

6 - Lövhult, Knutstorp, Bäckafall och Barkerydssjön (naturreservat) - Hattsjöhult ekologisk trädgård, Mattarps bokskog, Vikskvarn m.fl. Målgrupper Privatresande - den aktiva familjen - WHOPs (Wealthy Healthy Older People) - naturintresserade - vasaloppsåkare - idrottsföreningar - tågresande (från storstäderna, Danmark m.m.) 2. Affärsmöten Stad och landsbygd i förening - Konferenser och möten, både i tätorten och på landsbygden, t.ex. Kulturhuset Pigalle, Träcentrum, Hotell Högland, Sandsjöbadens wärdshus och konferens, Besekull, Havsjö Fiske och Konferens, Emåns Ekomuseum - Skapa annorlunda och unika upplevelser/paket: måltidsupplevelser, aktiviteter, platser etc. Målgrupper: Affärsresande - Konferens/möten 3. Stadsnära turism Shopping - upplevelsebaserad shopping, fler butiker En levande och attraktiv stadskärna Fler och större evenemang, framförallt sommartid Stadsparken - bygga en större scen - fler aktiviteter som passar olika målgrupper Promenadstråk kring alla tre sjöar Småländska matupplevelser och lokalproducerat utbud på caféer och restauranger Lyfta besöksmål som Nässjö Hembygdspark, Kulturhuset Pigalle, Nässjö Järnvägsmuseum, Kontorsmuseet och Pinnstolens Industriutställning Målgrupper: Privatresande - den aktiva familjen - WHOPs (Wealthy Healthy Older People) - DINKs (Double Income No Kids) - Buss- och tågresande från närregionen (exempelvis mor- och farföräldrar som reser med sina barnbarn) - Kulturintresserade

7 4. Kulturupplevelser historia, konst och design Kulturhuset Pigalle och Träcentrum mötesplatser/arenor för kultur och design Unik industri- och möbelhistoria: Svenska Möbelfabrikerna AB och Nässjö Stolfabrik - Utställningar och riksintressanta arkiv på Emåns Ekomuseum, Radiomuseet i Bodafors och Pinnstolens Industriutställning Hantverk, konst och gallerier - Småländska höglandet är porten till Glasriket och i kommunen finns det gott om duktiga hantverkare och konstnärer. - Nässjö konsthall en arena för utställningar och föreläsningar om konst - Utveckla ett samarbete med fastighetsägare för att visa upp konst och hantverk i Nässjö centrum, exempelvis i samband med större evenemang. Lyfta kommunens unika kulturevenemang, exempelvis Poesifestivalen Lyfta utbudet av kulturmiljöer/museer och fornminnen (Torsa stenar, Järnåldersbyn i Lövhult m.m.) och kyrkor Målgrupper: Privatresande - WHOPs (Wealthy Healthy Older People) - DINKs (Double Income No Kids) - Specialintressen: kultur/konst/design - Tågresande - Bussresande (bussgrupper) Affärsresande - Konferenser/möten 4. Vision, mål och strategier Vision övergripande mål Turismen drivs i nära samverkan mellan kommun, näringsliv, närliggande kommuner, Smålands Turism m.fl. och ses som en viktig näring för tillväxt. Tillsammans verkar vi för att besöksnäringens företag växer och blir fler. Vi arbetar aktivt för en hållbar turismutveckling tillgänglig för alla. Vi erbjuder ett gott värdskap och upplevelser av hög kvalitet året runt. Vi är småländska höglandets bästa område för naturbaserad turism. Mål Öka Nässjös marknadsandel av Jönköpings läns totala turismomsättning. Öka antalet gästnätter med 10 % till år 2015 Öka turismens omsättning 10 % till år 2015 Skapa minst 25 nya arbetstillfällen till år 2015

8 Strategier Skapa bra förutsättningar för åretruntturism vilket i sin tur gör att fler småföretagare inom turismbranschen kan leva på sin verksamhet. Verka för att redan befintliga företag inom besöksnäringen växer och utvecklas samt arbeta för att locka nya entreprenörer till kommunen. Definiera vilken turistisk profil Nässjö ska ha och utveckla de områden vi är bäst på (se definierade utvecklingsområden). Skapa nätverk kopplade till respektive utvecklingsområde. Paket (bokningsbara produkter) tas fram i samarbete med aktörer i dessa nätverk. Skapa förutsättningar för att öka utbudet av tillgängliga och paketerade produkter, exempelvis kring vandra och cykla, för såväl privatresande som affärsresande. Utveckla tågcharter i samarbete med Smålands Turism. För närvarande pågår diskussioner på nationell nivå. Genomföra marknadsaktiviteter som präglas av nytänkande och som är anpassade till våra prioriterade marknader och målgrupper. Det innebär att vi följer vad som händer inom turismnäringen på regional, nationell och internationell nivå. Arbeta aktivt för att dra nytta av de stora satsningar som görs mot den danska och tyska marknaden (Smålands Turism, Visit Seden). Delta aktivt i de utvecklingsprojekt som drivs, bland annat inom fiske, vandring och cykling. Arbeta för att förbättra möjligheten till goda kommunikationer till kommunens alla delar. Utveckla kvalitetskriterier i samarbete med Smålands Turism. Tillväxtverket tillsammans med Västsvenska Turistrådet leder ett pilotarbete kring hållbarhet och kvalitet och Smålands Turism kommer att prioritera delaktighet i detta projekt. Turismen ska, i samverkan med andra, bidra till att stadens och kommunens attraktionskraft ökar. Ökad attraktionskraft innebär fler boende, fler besökare, mer investeringar och tillväxt i näringslivet. Turismnäringen i Nässjö ska utvecklas som en hållbar destination med miljö och uthållighet som självklara begrepp. Öka kunskapen om näringens och dess betydelse. Knyta icke-turistiska företag starkare till turismnäringen genom ett förtydligande av nyttan med turismnäringen. Turismen ska, i samverkan med andra, arbeta för ett gott ambassadörskap bland olika aktörer, opinionsbildare och invånare. Nässjös invånare ska stimuleras att upptäcka vad som finns att se och göra i kommunen. Uppföljning och utvärdering Pilen används för att mäta, följa upp och utvärdera arbetet. Uppföljning sker även genom SCB-statistik, TEM - Turistekonomiska modellen, projektutvärderingar, besöksundersökningar m.m.

2. Turismen en allt viktigare näring 3. Grunddefinitionen av turism 3 Turismen i Sverige 3 Trender och tendenser 3

2. Turismen en allt viktigare näring 3. Grunddefinitionen av turism 3 Turismen i Sverige 3 Trender och tendenser 3 1 Innehållsförteckning 1. Bakgrund/uppdrag 3 Syftet med en turismstrategi 3 2. Turismen en allt viktigare näring 3 Grunddefinitionen av turism 3 Turismen i Sverige 3 Trender och tendenser 3 3. Turism på

Läs mer

Antagen av kommunstyrelsen:

Antagen av kommunstyrelsen: Strategi för besöksnäringen i Nykvarns kommun Antagen av kommunstyrelsen: 2017-01-31 Innehållsförteckning Inledning och bakgrund... 2 Turism och besöksnäring... 2 Sverige som besöksmål... 2 Nykvarn som

Läs mer

Besöksnäringsstrategi Söderhamn 2015-2020

Besöksnäringsstrategi Söderhamn 2015-2020 Besöksnäringsstrategi Söderhamn 2015-2020 Förord Besöksnäringen räknas som världens största och snabbast växande näring. Den turistiska omsättningen i Sverige 2012 närmade sig 300 miljarder. Den turistiska

Läs mer

Analys av förutsättningar för kommersiellt boende i Nybro kommun

Analys av förutsättningar för kommersiellt boende i Nybro kommun Analys av förutsättningar för kommersiellt boende i Nybro kommun Uppdragets syfte Att undersöka förutsättningarna för kommersiellt boende (Hotell/stugby) i Nybro kommun Frågeställningar: Finns det behov

Läs mer

Turismstrategi 2011 2015

Turismstrategi 2011 2015 Turismstrategi 2011 2015 1 Inledning Förslaget till strategin har utarbetats under slutet av 2009 juni 2010 av Åke Carlson, Peter Skog Lindman, Margareta Schlee, Jan Wärnström och Kicki Svensson. Vi har

Läs mer

Strategi för besöksnäringen i Ljungandalen Framtagen av Ånge kommun och Destination Ljungandalen

Strategi för besöksnäringen i Ljungandalen Framtagen av Ånge kommun och Destination Ljungandalen Strategi för besöksnäringen i Ljungandalen 2015-2020 Framtagen av Ånge kommun och Destination Ljungandalen Innehåll Inledning Idag och framtiden Bakgrund Byggstenar 1. Varumärke och kommunikation 2. Målgrupper

Läs mer

BESÖKSNÄRINGEN I VÄSTERNORRLAND

BESÖKSNÄRINGEN I VÄSTERNORRLAND 2010 BESÖKSNÄRINGEN I VÄSTERNORRLAND 1 BESÖKSNÄRINGENS BETYDELSE FÖR VÄSTERNORRLAND 2010 När besökare väljer att spendera tid i Västernorrland betyder det också att de spenderar pengar. Detta skapar arbetstillfällen

Läs mer

Strategidokument för Upplevelse Motala 2010 besöksnäring och turism

Strategidokument för Upplevelse Motala 2010 besöksnäring och turism Strategidokument för Upplevelse Motala 2010 besöksnäring och turism Strategidokument för Upplevelse Motala 2010 besöksnäring och turism. Sammanfattning År 2010 kommer att bli ett år då vi satsar på två

Läs mer

TEM 2014 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Eskilstuna kommun inklusive åren 2010-2013

TEM 2014 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Eskilstuna kommun inklusive åren 2010-2013 TEM 2014 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Eskilstuna kommun inklusive åren 2010-2013 RESURS för Resor och Turism i Norden AB INNEHÅLL Nyckeltal turismen i Eskilstuna kommun

Läs mer

TEM 2014 LOFSDALEN LOFSDALEN 2014. Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Lofsdalen 2014. Inklusive åren 2005-2013

TEM 2014 LOFSDALEN LOFSDALEN 2014. Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Lofsdalen 2014. Inklusive åren 2005-2013 TEM 2014 LOFSDALEN Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Lofsdalen 2014 Inklusive åren 2005-2013 RESURS för Resor och Turism i Norden AB INNEHÅLL Nyckeltal turismen i Lofsdalen 2014

Läs mer

Antagen av kommunstyrelsen:

Antagen av kommunstyrelsen: Strategi för besöksnäringen i Nykvarns kommun Antagen av kommunstyrelsen: 2014-12-01 Innehållsförteckning Besöksnäringen en allt viktigare näring... 2 Hållbar tillväxt för företag och destinationer...

Läs mer

Strategi för turism- och besöksnäring Gullspångs Kommun 2013-2015

Strategi för turism- och besöksnäring Gullspångs Kommun 2013-2015 Strategi för turism- och besöksnäring Gullspångs Kommun 2013-2015 Ulrika Nilsson 2013-05-16 Fredrik Tidholm Bakgrund Värdegrund 2020 Ur framtidsberättelsen för Gullspångs Kommun Gullspångs kommun är väl

Läs mer

Turismen Ystad & Österlen en viktig näring

Turismen Ystad & Österlen en viktig näring Turismen Ystad & Österlen en viktig näring Turism ekonomisk rapport för destinationen Ystad & Österlen 2011 Foto: Inge Hansson, bidrag från 2012 års fototävling Turismen i Ystad & Österlen en viktig näring.

Läs mer

Turistekonomisk omsättning av Stena Lines passagerare Karlskrona-Gdynia

Turistekonomisk omsättning av Stena Lines passagerare Karlskrona-Gdynia Turistekonomisk omsättning av Stena Lines passagerare Karlskrona-Gdynia Karlskrona kommun och Stena Line Åsa Widmark 2009-02-13 Turismens Utredningsinstitut Främja och stödja kunskapsuppbyggnaden inom

Läs mer

Hållbar produktutveckling Om cykelturimens betydelse för besöksnäringens utveckling. Cykelkonferensen 2017 i Jönköping

Hållbar produktutveckling Om cykelturimens betydelse för besöksnäringens utveckling. Cykelkonferensen 2017 i Jönköping Hållbar produktutveckling 2016-19 Om cykelturimens betydelse för besöksnäringens utveckling Cykelkonferensen 2017 i Jönköping Källa: Arena för Tillväxt Besöksnäringen bygger på samverkan mellan aktörer

Läs mer

TEM 2014 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Kristianstads kommun inklusive åren 2010-2013

TEM 2014 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Kristianstads kommun inklusive åren 2010-2013 TEM 2014 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Kristianstads kommun inklusive åren 2010-2013 RESURS för Resor och Turism i Norden AB INNEHÅLL Nyckeltal turismen i Kristianstads kommun

Läs mer

TEM 2014 HÄRJEDALEN HÄRJEDALEN 2014. Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Härjedalens kommun 2014. Inklusive åren 2005-2013

TEM 2014 HÄRJEDALEN HÄRJEDALEN 2014. Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Härjedalens kommun 2014. Inklusive åren 2005-2013 TEM 2014 HÄRJEDALEN Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Härjedalens kommun 2014 Inklusive åren 2005-2013 RESURS för Resor och Turism i Norden AB INNEHÅLL Nyckeltal turismen i Härjedalen

Läs mer

TEM 2013 FUNÄSDALEN FUNÄSDALEN 2013. Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Funäsdalen 2013. Inklusive åren 2004-2012

TEM 2013 FUNÄSDALEN FUNÄSDALEN 2013. Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Funäsdalen 2013. Inklusive åren 2004-2012 TEM 2013 FUNÄSDALEN Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Funäsdalen 2013 Inklusive åren 2004-2012 RESURS för Resor och Turism i Norden AB INNEHÅLL Nyckeltal turismen i Funäsdalen

Läs mer

TEM 2013 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Norrköpings kommun inklusive åren 2009-2012

TEM 2013 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Norrköpings kommun inklusive åren 2009-2012 TEM 2013 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Norrköpings kommun inklusive åren 2009-2012 RESURS för Resor och Turism i Norden AB INNEHÅLL Nyckeltal turismen i Norrköpings kommun

Läs mer

Fakta och statistik om besöksnäringen i Linköpings kommun 2011

Fakta och statistik om besöksnäringen i Linköpings kommun 2011 Fakta och statistik om besöksnäringen i Linköpings kommun 2011 Turism - en miljardindustri för Linköping Visit Linköping vill med denna broschyr ge dig mer information om besöksnäringen i Sverige och Linköping

Läs mer

TEM 2014 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Oxelösunds kommun inklusive åren 2010-2013

TEM 2014 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Oxelösunds kommun inklusive åren 2010-2013 TEM 2014 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Oxelösunds kommun inklusive åren 2010-2013 RESURS för Resor och Turism i Norden AB INNEHÅLL Nyckeltal turismen i Oxelösunds kommun

Läs mer

COLLABORATIVE TOURISM

COLLABORATIVE TOURISM COLLABORATIVE TOURISM SKÅNEMODELLEN Strategisk plan för turism och besöksnäring i Skåne TOURISM IN SKÅNE AB - Ett av Business Region Skånes fyra dotterbolag Näringsliv Skåne och Business Region Skåne Styrelse

Läs mer

TEM 2014 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Nykvarns kommun inklusive år 2011-2013. RESURS för Resor och Turism i Norden AB

TEM 2014 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Nykvarns kommun inklusive år 2011-2013. RESURS för Resor och Turism i Norden AB TEM 2014 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Nykvarns kommun inklusive år 2011-2013 RESURS för Resor och Turism i Norden AB INNEHÅLL Nyckeltal turismen i Nykvarns kommun 2014 3

Läs mer

Resurs för Resor och Turism i Norden AB. för Resor och Turism i Norden AB

Resurs för Resor och Turism i Norden AB. för Resor och Turism i Norden AB för Resor och Turism i Norden AB RESURS för Resor och Turism i Norden AB Bildades av Sveriges Rese och Turistråd 1987 Privat företag 1992 Oberoende VAD GÖR VI? Affärsplanering Strategisk planering Marknadskunskap/-analyser

Läs mer

TEM 2013 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Eskilstuna kommun inklusive åren 2009-2012

TEM 2013 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Eskilstuna kommun inklusive åren 2009-2012 TEM 2013 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Eskilstuna kommun inklusive åren 2009-2012 RESURS för Resor och Turism i Norden AB INNEHÅLL Nyckeltal turismen i Eskilstuna kommun

Läs mer

TEM 2014 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Hultsfreds kommun inklusive åren 2010-2013

TEM 2014 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Hultsfreds kommun inklusive åren 2010-2013 TEM 2014 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Hultsfreds kommun inklusive åren 2010-2013 RESURS för Resor och Turism i Norden AB INNEHÅLL Nyckeltal turismen i Hultsfreds kommun

Läs mer

TEM 2013 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Uppsala kommun inklusive åren 2009-2012. RESURS för Resor och Turism i Norden AB

TEM 2013 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Uppsala kommun inklusive åren 2009-2012. RESURS för Resor och Turism i Norden AB TEM 2013 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Uppsala kommun inklusive åren 2009-2012 RESURS för Resor och Turism i Norden AB INNEHÅLL Nyckeltal turismen i Uppsala kommun 2013 3

Läs mer

TEM 2014 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Sorsele kommun Inklusive åren 2001, 2011 och 2013

TEM 2014 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Sorsele kommun Inklusive åren 2001, 2011 och 2013 TEM 2014 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Sorsele kommun Inklusive åren 2001, 2011 och 2013 RESURS för Resor och Turism i Norden AB INNEHÅLL Nyckeltal turismen i Sorsele kommun

Läs mer

TEM 2014 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Norrköpings kommun inklusive åren 2010-2013

TEM 2014 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Norrköpings kommun inklusive åren 2010-2013 TEM 2014 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Norrköpings kommun inklusive åren 2010-2013 RESURS för Resor och Turism i Norden AB INNEHÅLL Nyckeltal turismen i Norrköpings kommun

Läs mer

TEM 2015 HÄRJEDALEN HÄRJEDALEN 2015. Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Härjedalens kommun 2015. Inklusive åren 2006-2014

TEM 2015 HÄRJEDALEN HÄRJEDALEN 2015. Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Härjedalens kommun 2015. Inklusive åren 2006-2014 TEM 2015 HÄRJEDALEN Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Härjedalens kommun 2015 Inklusive åren 2006-2014 RESURS för Resor och Turism i Norden AB INNEHÅLL Nyckeltal turismen i Härjedalen

Läs mer

TEM 2013 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Vilhelmina kommun inklusive åren 2008-2011

TEM 2013 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Vilhelmina kommun inklusive åren 2008-2011 TEM 2013 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Vilhelmina kommun inklusive åren 2008-2011 RESURS för Resor och Turism i Norden AB INNEHÅLL Nyckeltal turismen i Vilhelmina kommun

Läs mer

Söderhamns Besöksnäringsstrategi Söderhamn är det naturliga valet som besöksmål

Söderhamns Besöksnäringsstrategi Söderhamn är det naturliga valet som besöksmål Söderhamns Besöksnäringsstrategi 2015-2020 Söderhamn är det naturliga valet som besöksmål Världens största och snabbast växande Besöksnäringen räknas som världens största och snabbast växande näring. Den

Läs mer

TEM 2014 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Uppsala kommun inklusive åren 2010-2013* *Resultatet för år 2013 är reviderat

TEM 2014 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Uppsala kommun inklusive åren 2010-2013* *Resultatet för år 2013 är reviderat TEM 2014 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Uppsala kommun inklusive åren 2010-2013* *Resultatet för år 2013 är reviderat RESURS för Resor och Turism i Norden AB INNEHÅLL Nyckeltal

Läs mer

TEM 2014 LULEÅ LULEÅ 2014. Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Luleå kommun 2014. Inklusive åren 2005-2013

TEM 2014 LULEÅ LULEÅ 2014. Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Luleå kommun 2014. Inklusive åren 2005-2013 TEM 2014 LULEÅ Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Luleå kommun 2014 Inklusive åren 2005-2013 RESURS för Resor och Turism i Norden AB INNEHÅLL Nyckeltal turismen i Luleå 2014 3

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Christina Lugnet Toppmöte Gällivare 24 november 2011

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Christina Lugnet Toppmöte Gällivare 24 november 2011 Christina Lugnet Toppmöte Gällivare 24 november 2011 1 Tillväxtverkets Besöksnäringsprogram Mål Sverige skall ha en hög attraktionskraft som turistland och en långsiktigt konkurrenskraftig turistnäring,

Läs mer

En växlande cykelupplevelse 2014-08-14

En växlande cykelupplevelse 2014-08-14 En växlande cykelupplevelse 2014-08-14 Mål: När Sydostleden är etablerad skall den årligen generera minst 50 miljoner i ökad turismomsättning 8000 cyklister/år cyklar då hela sträckan och 30 000 cyklar

Läs mer

Vid dagens sammanträde föreligger förslag till Turismstrategi 2011 för. VTN i uppdrag att koppla in arbetet med Vimmerby kommuns turismstrategi

Vid dagens sammanträde föreligger förslag till Turismstrategi 2011 för. VTN i uppdrag att koppla in arbetet med Vimmerby kommuns turismstrategi Protokolljusterare Destinationsutvecklingsarbete - Turismstrategi 2011 för Vimmerby kommun - antagande Kommunstyrelsens förslag till fullmäktige Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige antar föreliggande

Läs mer

Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap

Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap Visit Östergötland - för en Visit Östergötland är det nya namnet på det som tidigare hette Östsvenska turistrådet. Förutom att byta namn har vi även påbörjat

Läs mer

Hållbar produktutveckling Om cykelturimens betydelse för besöksnäringens utveckling. Cykelkonferensen 2017 i Jönköping

Hållbar produktutveckling Om cykelturimens betydelse för besöksnäringens utveckling. Cykelkonferensen 2017 i Jönköping Hållbar produktutveckling 2016-19 Om cykelturimens betydelse för besöksnäringens utveckling Cykelkonferensen 2017 i Jönköping Källa: Arena för Tillväxt Besöksnäringen bygger på samverkan mellan aktörer

Läs mer

TEM 2013 LYCKSELE LYCKSELE 2013. Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Lycksele kommun 2013

TEM 2013 LYCKSELE LYCKSELE 2013. Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Lycksele kommun 2013 TEM 2013 LYCKSELE Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Lycksele kommun 2013 Inklusive åren 2004, 2006-2010 Reviderad version RESURS AB för Resor och Turism i Norden AB INNEHÅLL

Läs mer

TEM 2015 FUNÄSDALEN FUNÄSDALEN Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Funäsdalen Inklusive åren

TEM 2015 FUNÄSDALEN FUNÄSDALEN Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Funäsdalen Inklusive åren TEM 2015 FUNÄSDALEN Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Funäsdalen 2015 Inklusive åren 2006-2014 RESURS för Resor och Turism i Norden AB INNEHÅLL Nyckeltal turismen i Funäsdalen

Läs mer

TEM 2013 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Kristianstads kommun inklusive åren 2009-2012

TEM 2013 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Kristianstads kommun inklusive åren 2009-2012 TEM 2013 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Kristianstads kommun inklusive åren 2009-2012 RESURS för Resor och Turism i Norden AB INNEHÅLL Nyckeltal turismen i Kristianstads kommun

Läs mer

TEM 2013 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Nykvarns kommun inklusive år 2011-2012. RESURS för Resor och Turism i Norden AB

TEM 2013 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Nykvarns kommun inklusive år 2011-2012. RESURS för Resor och Turism i Norden AB TEM 2013 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Nykvarns kommun inklusive år 2011-2012 RESURS för Resor och Turism i Norden AB INNEHÅLL Nyckeltal turismen i Nykvarns kommun 2013 3

Läs mer

Shoppingturism i Sverige

Shoppingturism i Sverige Shoppingturism i Sverige Förord Handeln är en motor i Sveriges ekonomi och så även i besöksnäringen. Med en omsättning på mer än 84 miljarder kronor står våra svenska och utländska besökare för 13% av

Läs mer

TEM 2013 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Lunds kommun inklusive åren 2009-2012. RESURS för Resor och Turism i Norden AB

TEM 2013 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Lunds kommun inklusive åren 2009-2012. RESURS för Resor och Turism i Norden AB TEM 2013 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Lunds kommun inklusive åren 2009-2012 RESURS för Resor och Turism i Norden AB INNEHÅLL Nyckeltal turismen i Lunds kommun 2013 3 Utveckling

Läs mer

Hur ska vi tillsammans utveckla turismen på bästa sätt?

Hur ska vi tillsammans utveckla turismen på bästa sätt? VÄLKOMNA! 18:45 19:00 Välkommen 19:00 19:15 Resultat workshop 19:15 19:30 Studieresa Irland en förebild i 19:30 19:45 Påtår 19:45 20:30 Resultat enkäter/intervjuer 20:30 21:15 Vem gör vad bäst? 21:15 21:25

Läs mer

RESURS för Resor och Turism i Norden AB

RESURS för Resor och Turism i Norden AB TEM 2013 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Ystad & Österlenregionen med kommunerna Simrishamn, Tomelilla och Ystad inklusive åren 2009-2011 RESURS för Resor och Turism i Norden

Läs mer

Plan för utveckling av besöksnäringen

Plan för utveckling av besöksnäringen Plan för utveckling av besöksnäringen 2017 2020 Antagen av: Kommunstyrelsen, 2017-12-12 Senast reviderad: ÄKF-nummer: Handläggare/författare: Martin Andaloussi, Avdelningschef. 1 (3) Bakgrund och syfte

Läs mer

SKÅNE I SIFFROR OM TURISMEN I SKÅNE. JULI 2013. Rapporten är framtagen av:

SKÅNE I SIFFROR OM TURISMEN I SKÅNE. JULI 2013. Rapporten är framtagen av: SKÅNE I SIFFROR OM TURISMEN I SKÅNE. JULI 2013 Rapporten är framtagen av: INNEHÅLL Det lyfter inte från utlandsmarknaderna 3 Sammanfattning 4 Inledning 5 En del av strategi 2020 5 Tre olika aspekter av

Läs mer

Turism AB (svb) Affärsplan 2014

Turism AB (svb) Affärsplan 2014 Turism AB (svb) Affärsplan 2014 Övergripande målsättning - fördubbla omsättningen i besöksnäringen i MittSkåne till 1 miljard 2020 Fo k u s b e s ö k s n ä r i n g e n s o m basindustri och samhällsbyggare

Läs mer

TEM 2013 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Strömsunds kommun inklusive åren 2007-2009 och 2011

TEM 2013 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Strömsunds kommun inklusive åren 2007-2009 och 2011 TEM 2013 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Strömsunds kommun inklusive åren 2007-2009 och 2011 RESURS för Resor och Turism i Norden AB INNEHÅLL Nyckeltal turismen i Strömsunds

Läs mer

TEM 2013 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Blekinge inklusive åren 2009-2012. RESURS för Resor och Turism i Norden AB

TEM 2013 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Blekinge inklusive åren 2009-2012. RESURS för Resor och Turism i Norden AB TEM 2013 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Blekinge inklusive åren 2009-2012 RESURS för Resor och Turism i Norden AB INNEHÅLL Nyckeltal turismen i Blekinge 2013 3 Utveckling

Läs mer

men många slåss om uppmärksamheten.

men många slåss om uppmärksamheten. Svensk turismnäring Det går bra nu! men många slåss om uppmärksamheten. POSITIONSTEMAN Utgångsläget Historic and charming and also contemporary and evolving. Depth, heat, vitality. Storbritannien Keep

Läs mer

Destinationsutveckling Sommenbygd. 1 Projektidé

Destinationsutveckling Sommenbygd. 1 Projektidé Tranås den 20 april 2010 Destinationsutveckling Sommenbygd 1 Projektidé Projektet är ett paraplyprojekt som ska utveckla besöksnäringen av Sommenbygd med de tillhörande sex kommunerna i Sommenbygd. Detta

Läs mer

TEM 2013 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i på Öland inklusive åren 2009-2012. RESURS för Resor och Turism i Norden AB

TEM 2013 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i på Öland inklusive åren 2009-2012. RESURS för Resor och Turism i Norden AB TEM 2013 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i på Öland inklusive åren 2009-2012 RESURS för Resor och Turism i Norden AB INNEHÅLL Nyckeltal turismen på Öland 2013 3 Utveckling turismen

Läs mer

TEM 2013 BODEN BODEN 2013. Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Bodens kommun 2013. Inklusive åren 2004-2012

TEM 2013 BODEN BODEN 2013. Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Bodens kommun 2013. Inklusive åren 2004-2012 TEM 2013 BODEN Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Bodens kommun 2013 Inklusive åren 2004-2012 RESURS för Resor och Turism i Norden AB INNEHÅLL Nyckeltal turismen i Boden 2013

Läs mer

TEM 2013 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Katrineholms kommun inklusive åren 2009-2012

TEM 2013 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Katrineholms kommun inklusive åren 2009-2012 TEM 2013 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Katrineholms kommun inklusive åren 2009-2012 RESURS för Resor och Turism i Norden AB INNEHÅLL Nyckeltal turismen i Katrineholms kommun

Läs mer

TEM 2016 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Nykvarns kommun inklusive år RESURS för Resor och Turism i Norden AB

TEM 2016 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Nykvarns kommun inklusive år RESURS för Resor och Turism i Norden AB TEM 2016 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Nykvarns kommun inklusive år 2011-2014 RESURS för Resor och Turism i Norden AB INNEHÅLL Nyckeltal turismen i Nykvarns kommun 2016 3

Läs mer

TEM 2016 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Uppsala kommun inklusive åren RESURS för Resor och Turism i Norden AB

TEM 2016 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Uppsala kommun inklusive åren RESURS för Resor och Turism i Norden AB TEM 2016 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Uppsala kommun inklusive åren 2011 2014 RESURS för Resor och Turism i Norden AB INNEHÅLL Nyckeltal turismen i Uppsala kommun 2016 3

Läs mer

TEM 2016 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Södertörn. RESURS för Resor och Turism i Norden AB

TEM 2016 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Södertörn. RESURS för Resor och Turism i Norden AB TEM 2016 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Södertörn RESURS för Resor och Turism i Norden AB INNEHÅLL Nyckeltal turismen i Södertörn 2016 3 Turismen i Södertörn 2016 4 Resultat

Läs mer

HUR BESÖKSNÄRINGEN I DALARNA SKA BLI NORRA EUROPAS LEDANDE OCH MEST ATTRAKTIVA DESTINATION SOM ERBJUDER VÄLKOMNANDE OCH ÄKTA UPPLEVELSER ÅRET RUNT.

HUR BESÖKSNÄRINGEN I DALARNA SKA BLI NORRA EUROPAS LEDANDE OCH MEST ATTRAKTIVA DESTINATION SOM ERBJUDER VÄLKOMNANDE OCH ÄKTA UPPLEVELSER ÅRET RUNT. STRATEGI 2030 HUR BESÖKSNÄRINGEN I DALARNA SKA BLI NORRA EUROPAS LEDANDE OCH MEST ATTRAKTIVA DESTINATION SOM ERBJUDER VÄLKOMNANDE OCH ÄKTA UPPLEVELSER ÅRET RUNT. 1 2 Strategi 2030 är framtaget av branschens

Läs mer

Parkerna i den framtida besöksnäringen. Pernilla Nordström, Tillväxtverket

Parkerna i den framtida besöksnäringen. Pernilla Nordström, Tillväxtverket Parkerna i den framtida besöksnäringen Pernilla Nordström, Tillväxtverket Besöksnäring, en växande näring - som kan bidra till ett hållbart samhälle Turism Människors aktiviteter när de reser till och

Läs mer

TEM 2016 ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Tanums kommun inklusive åren 2008 och 2012

TEM 2016 ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Tanums kommun inklusive åren 2008 och 2012 TEM 2016 ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Tanums kommun inklusive åren 2008 och 2012 RESURS för Resor och Turism i Norden AB INNEHÅLL Nyckeltal turismen i Tanums kommun 2016

Läs mer

Double Income No Kids Resandet är en del av livsstilen. Ställer höga krav på tjänster och produkter och att destinationens löften infrias.

Double Income No Kids Resandet är en del av livsstilen. Ställer höga krav på tjänster och produkter och att destinationens löften infrias. VÅRA MARKNADER En sammanfattning av den globala resenären i respektive internationell marknad som Tourism in Skåne arbetar mot, samt planerade marknadsföringsaktiviteter för 2015 MÅLGRUPPER DINKs Double

Läs mer

TEM 2013 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Bergs kommun inklusive åren 2007, 2009, 2011-2012. Foto: Bergs kommun

TEM 2013 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Bergs kommun inklusive åren 2007, 2009, 2011-2012. Foto: Bergs kommun TEM 2013 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Bergs kommun inklusive åren 2007, 2009, 2011-2012 Foto: Bergs kommun RESURS för Resor och Turism i Norden AB INNEHÅLL Nyckeltal turismen

Läs mer

Näringslivsstrategi 2009-03-23. Renée Mohlkert Näringslivs- och marknadsdirektör

Näringslivsstrategi 2009-03-23. Renée Mohlkert Näringslivs- och marknadsdirektör Näringslivsstrategi 2009-03-23 Renée Mohlkert Näringslivs- och marknadsdirektör NÄRINGSLIVSSTRATEGI FÖR HELSINGBORGS STAD Utifrån denna strategi ska Helsingborgs stads näringslivsarbete bedrivas. Uppdraget

Läs mer

Att vara InfoPoint! i Bohuslän 2017

Att vara InfoPoint! i Bohuslän 2017 Att vara InfoPoint! i Bohuslän 2017 Turistrådet Västsverige en del av Västra Götalandsregionen Dagens besöksservice Möten mellan människor uppskattas mest av besökare vid sidan av själva reseanledningen.

Läs mer

TEM 2016 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Kinda kommun inklusive åren RESURS för Resor och Turism i Norden AB

TEM 2016 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Kinda kommun inklusive åren RESURS för Resor och Turism i Norden AB TEM 2016 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Kinda kommun inklusive åren 2012-2015 RESURS för Resor och Turism i Norden AB INNEHÅLL Nyckeltal turismen i Kinda kommun 2016 3 Utveckling

Läs mer

Storumans kommun. Strategisk plan för utveckling av turismen. Fastställd av kommunfullmäktige 2010-06-22, 63

Storumans kommun. Strategisk plan för utveckling av turismen. Fastställd av kommunfullmäktige 2010-06-22, 63 Storumans kommun Strategisk plan för utveckling av turismen Fastställd av kommunfullmäktige 2010-06-22, 63 Förslaget till strategi är resultatet av ett arbete på uppdrag av kommunstyrelsen i samverkan

Läs mer

TEM 2014 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i på Öland inklusive åren 2010-2013. RESURS för Resor och Turism i Norden AB

TEM 2014 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i på Öland inklusive åren 2010-2013. RESURS för Resor och Turism i Norden AB TEM 2014 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i på Öland inklusive åren 2010-2013 RESURS för Resor och Turism i Norden AB INNEHÅLL Nyckeltal turismen i på Öland 2014 3 Utveckling

Läs mer

Turismstrategi FÖRFATTNINGSSAMLING KS 2014/759. Turismstrategi Antagen KF 16. Dokumentnamn. Dokumenttyp Reglemente

Turismstrategi FÖRFATTNINGSSAMLING KS 2014/759. Turismstrategi Antagen KF 16. Dokumentnamn. Dokumenttyp Reglemente FÖRFATTNINGSSAMLING KS 2014/759 Dokumentnamn Diarienummer KS 2014/759 Dokumenttyp Reglemente Antagen 2015-02-23 KF 16 Senast reviderad Beslutsinstans Kommunfullmäktige Gäller från och med 2015-02-23 Sid

Läs mer

Aktivitetsplan 2015 Besöksnäring och Turistbyrån (Näringslivsenheten)

Aktivitetsplan 2015 Besöksnäring och Turistbyrån (Näringslivsenheten) Aktivitetsplan 2015 Besöksnäring och Turistbyrån (Näringslivsenheten) ÖVERGRIPANDE MÅL FÖR BESÖKSNÄRINGEN Nyköpings mål 2017 är en stark besöksnäring med en turismomsättning på 1,4 miljarder kr. Nyköpings

Läs mer

Framtagen av Svensk Turism AB i samarbete med aktörer och samarbetsorganisationer i svensk besöksnäring

Framtagen av Svensk Turism AB i samarbete med aktörer och samarbetsorganisationer i svensk besöksnäring Framtagen av Svensk Turism AB i samarbete med aktörer och samarbetsorganisationer i svensk besöksnäring Vad är en nationell strategi för besöksnäringen, vad ska den vara bra för och hur berör den Kalmar

Läs mer

BESÖKSNÄRINGSSTRATEGI

BESÖKSNÄRINGSSTRATEGI BESÖKSNÄRINGSSTRATEGI Antagen av kommunfullmäktige 2012-06-11, 117 STRATEGI Besöksnäringsstrategi för Haninge kommun Vision 2020 Haninge är navet för besöksnäringen bland Stockholms kranskommuner och den

Läs mer

TEM 2013 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Helsingborgs stad inklusive åren 2009-2012

TEM 2013 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Helsingborgs stad inklusive åren 2009-2012 TEM 2013 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Helsingborgs stad inklusive åren 2009-2012 RESURS för Resor och Turism i Norden AB INNEHÅLL Nyckeltal turismen i Helsingborgs stad

Läs mer

FRITIDS- OCH BESÖKSNÄRING

FRITIDS- OCH BESÖKSNÄRING FRITIDS- OCH BESÖKSNÄRING Kommunens mångfald i naturmiljöer tillsammans med fasta motionsanläggningar skapar förutsättningar för aktiviteter till gagn för hälsa och livskvalité. Rekreation handlar om att

Läs mer

Framtidens lokala besöksservice

Framtidens lokala besöksservice Framtidens lokala besöksservice Så här arbetar vi i Skaraborg med framtidens lokala besöksservice. Lotta Samuelsson Turistchef i Mariestad och Klara Börjesson Ahlqvist Turistchef i Falköping. Strategiska

Läs mer

Nytt ärendehanteringssystem Public 360 AKK2016/ Besöksplan. Kommunstyrelsen. Strategi Plan/program Riktlinje Regler och instruktioner

Nytt ärendehanteringssystem Public 360 AKK2016/ Besöksplan. Kommunstyrelsen. Strategi Plan/program Riktlinje Regler och instruktioner Nytt ärendehanteringssystem Public 360 AKK2016/399-9 Besöksplan Kommunstyrelsen Strategi Plan/program Riktlinje Regler och instruktioner Fastställt av: Kommunstyrelsen Datum: 2016-11-29 219/2016 För revidering

Läs mer

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Uppdrag Se över hur det lokala besöksnäringssamarbetet för Värmdö bör organiseras För att skapa lokalt engagemang och mervärde åt

Läs mer

LANDSBYGDSPROGRAMMETS EFFEKT PÅ TURISTFÖRETAGANDET

LANDSBYGDSPROGRAMMETS EFFEKT PÅ TURISTFÖRETAGANDET LANDSBYGDSPROGRAMMETS EFFEKT PÅ TURISTFÖRETAGANDET LANDSBYGDSPROGRAMMET År 2007 startade det nuvarande nationella Landsbygdsprogrammet och gäller fram till 31 december 2013. Det övergripande målet för

Läs mer

Regionala turismeffekter Skåne län Regionala turismeffekter Skåne län 2016

Regionala turismeffekter Skåne län Regionala turismeffekter Skåne län 2016 Regionala turismeffekter Skåne län 2016 Besökarnas profil Populäraste resmålen (start och slutmål) Färdsätt Syfte med resan Boendeform (kommersiella/icke-kommersiella) Konsumtion vid vistelse Utveckling

Läs mer

VISION MÅL STRATEGI FÖR BESÖKSNÄRINGEN I Hemavan Tärnaby. Hemavan Tärnaby skapar lust att landa i de riktiga fjällen

VISION MÅL STRATEGI FÖR BESÖKSNÄRINGEN I Hemavan Tärnaby. Hemavan Tärnaby skapar lust att landa i de riktiga fjällen VISION MÅL STRATEGI FÖR BESÖKSNÄRINGEN I Hemavan Tärnaby Hemavan Tärnaby skapar lust att landa i de riktiga fjällen Vi ger varje gäst ett personligt bemötande Turistföretagen i Hemavan Tärnaby har sedan

Läs mer

2013-09-09. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020.

2013-09-09. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020. 1 Inledning Regionförbundets uppdrag är att på olika sätt medverka till att regionen utvecklas så att fler människor

Läs mer

TEM 2015 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Strömsunds kommun inklusive åren , 2011 och 2013

TEM 2015 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Strömsunds kommun inklusive åren , 2011 och 2013 TEM 2015 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Strömsunds kommun inklusive åren 2008-2009, 2011 och 2013 RESURS för Resor och Turism i Norden AB INNEHÅLL Nyckeltal turismen i Strömsunds

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2015-01-16 Diarienummer: N137-0033/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2015-01-16 Diarienummer: N137-0033/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2015-01-16 Diarienummer: N137-0033/15 Utvecklingsavdelningen Lars Olausson Telefon: 366 41 40 E-post: lars.olausson@vastra.goteborg.se Projekt Göteborgs skärgård Förslag till

Läs mer

Flens kommun sätter besöksnäringen på framtidskartan

Flens kommun sätter besöksnäringen på framtidskartan Flens kommun sätter besöksnäringen på framtidskartan Besöksperspektiv i översiktsplanen Med ett tydligt besöksperspektiv i sin nya översiktsplan visar Flens kommun hur man på ett bra sätt kan skapa bättre

Läs mer

TEM 2017 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Strömsunds kommun inklusive åren 2009, 2011, 2013 och 2015

TEM 2017 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Strömsunds kommun inklusive åren 2009, 2011, 2013 och 2015 TEM 2017 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Strömsunds kommun inklusive åren 2009, 2011, 2013 och 2015 RESURS för Resor och Turism i Norden AB INNEHÅLL Nyckeltal turismen i Strömsunds

Läs mer

28 DestinationHalland beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304

28 DestinationHalland beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304 Ärende 28 RS 2015-09-23 28 DestinationHalland2020 - beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304 Ärende Projektet syfte är att skapa en attraktiv och innovativ samverkansarena för utveckling av den

Läs mer

TEM 2014 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Nyköpings kommun inklusive åren 2010-2013

TEM 2014 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Nyköpings kommun inklusive åren 2010-2013 TEM 2014 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Nyköpings kommun inklusive åren 2010-2013 RESURS för Resor och Turism i Norden AB INNEHÅLL Nyckeltal turismen i Nyköpings kommun 2014

Läs mer

TEM 2016 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Eda kommun inklusive åren RESURS för Resor och Turism i Norden AB

TEM 2016 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Eda kommun inklusive åren RESURS för Resor och Turism i Norden AB TEM 2016 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Eda kommun inklusive åren 2008-2011 RESURS för Resor och Turism i Norden AB INNEHÅLL Nyckeltal turismen i Eda kommun 2016 3 Utveckling

Läs mer

SÖDERSLÄTTSPARTIET. Visioner för turismen

SÖDERSLÄTTSPARTIET. Visioner för turismen SÖDERSLÄTTSPARTIET Visioner för turismen 1 TRE KONKRETA ÅTGÄRDER Centrumplanering Söderslättspaket Smygehuk Småskaligheten i Trelleborgs centrum måste lyftas fram. Vi vill göra Östergatan till en förlängd

Läs mer

Remissyttrande; För Sveriges Landsbygder en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd (SOU 2017:1)

Remissyttrande; För Sveriges Landsbygder en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd (SOU 2017:1) Remissyttrande; För Sveriges Landsbygder en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd (SOU 2017:1) (Ert diarienummer N2017/00222/HL) Visita - Svensk besöksnäring är bransch- och arbetsgivarorganisation

Läs mer

HUI Research På uppdrag av Ljungby kommun

HUI Research På uppdrag av Ljungby kommun Turismens effekter på omsättning och sysselsättning i Ljungby kommun 2012 HUI Research På uppdrag av Ljungby kommun April 2013 Turistiska nyckeltal 2012 Ljungby kommun och Kronobergs län Ljungby 2012 Kronobergs

Läs mer

STRATEGISK PLATTFORM. För en växande, lönsam och hållbar besöksnäring i sydöstra Skåne: Simrishamn, Sjöbo, Tomelilla och Ystads kommuner

STRATEGISK PLATTFORM. För en växande, lönsam och hållbar besöksnäring i sydöstra Skåne: Simrishamn, Sjöbo, Tomelilla och Ystads kommuner STRATEGISK PLATTFORM För en växande, lönsam och hållbar besöksnäring i sydöstra Skåne: Simrishamn, Sjöbo, Tomelilla och Ystads kommuner Foto denna sida: Elise Nilsson Foto omslag: Cecilia Smitt, Carolina

Läs mer

TEM 2008 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Sala kommun Inklusive åren 1995-2007

TEM 2008 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Sala kommun Inklusive åren 1995-2007 TEM 28 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Sala kommun Inklusive åren 1995-27 RESURS AB INNEHÅLL Definition 3 Källor 3 Genomförande 4 Utveckling turismen i Sverige 28 5 Utveckling

Läs mer

Besöksnäringsstrategi KS2018/417/01

Besöksnäringsstrategi KS2018/417/01 TJÄNSTESKRIVELSE Datum DNR: KS2018/417/01 2018-06-18 1 (3) Kommunstyrelsen Besöksnäringsstrategi KS2018/417/01 Förslag till beslut Föreslagen Besöksnäringsstrategi antas Sammanfattning av ärendet I samband

Läs mer

Turismindustrin, Trender & omvärlden

Turismindustrin, Trender & omvärlden Turismindustrin, Trender & omvärlden 4 Turismen är världens största näring Turismen, världens största och snabbast växande näring Idag står 5% av världens befolkning för 95% av resandet Enligt WTO kommer

Läs mer

TEM 2013 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Bjurholms kommun inklusive åren 2008, 2010 och 2011-2012

TEM 2013 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Bjurholms kommun inklusive åren 2008, 2010 och 2011-2012 TEM 2013 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Bjurholms kommun inklusive åren 2008, 2010 och 2011-2012 RESURS för Resor och Turism i Norden AB INNEHÅLL Nyckeltal turismen i Bjurholms

Läs mer

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Ökning med 47 i juli Det totala antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 47.000 i Västerås i juli. Det var en ökning med hela

Läs mer

Lars-Erik Antonsson 2008.12.02

Lars-Erik Antonsson 2008.12.02 Syfte med kvällen? Utveckla dialogen! Vi är i samma båt med gemensam framtid där vi behöver varandra! Hitta medpartsroller.. Skapa insikt om våra situationer och våra roller i lagspelet Återkoppla vad

Läs mer