Åtaganden och huvudansvariga enligt förvaltningsplanen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Åtaganden och huvudansvariga enligt förvaltningsplanen 2008-2011"

Transkript

1 Åtaganden och huvudansvariga enligt förvaltningsplanen a=ej påbörjad, b=påbörjad, c=slutförd, d= tillhör prioriterat område 1-5 Norrbottens museum Marknadsföring av lånematerialet Gammelstads kyrkstad för förskolan till årskurs 6 x 2 Får väl svara ej påbörjat på den. Däremot har vi tipsat om den emellanåt när skolor frågar. Däremot har vi inte med den i vårt marknadsföringsmaterial. Vi kanske behöver se över materialet ordentligt innan vi tar med den i vår info. Produktion av museilåda om världsarv och världsarven i Norrbotten x 2 Detta är en sak som egentligen är "klar" men som inte färdigställts helt. Vi har diskuterat om det kanske skulle vara bättre att arbeta fram en lärarhandledning istället för museilåda eftersom vi arbetar mer o mer med det. Egentligen handlar det bara om ett beslut vad vi skall göra. Materialet finns... och det leder in på nästa fråga 3. om den digitala guiden? Henrik Ygge och Sara Berg tar kontakt. Vi skulle gärna göra en sådan om medel finns. Kanske skall vi söka pengar hos kommunen för en digital guide? Kanske kan kommunen ge oss ett uppdrag? Materialet för museilådan skulle kunna användas här. Jag tror att den digitala guiden är ett måste för Kyrkstaden! Frågan är bara vilka som skall göra den. Det måste vi lösa. Henrik Ygge och Sara Berg tar kontakt. Kan Luleå guideförening delta på något sätt? Henrik Ygge och Sara Berg har påbörjat en projektskiss. Kontakter har tagits för att lära sig mer från andra besöksmål där man använder olika digiatal guider. Ta fram digitala guider i samarbete med Visitor Centre x 2 Dokumentation av kyrkstadstraditionen idag x 2 Jag har frågat runt på museet och ingen vet egentligen vad det här är. Vet du, Sara? Vet Eva Landberg? Föreläsningar och rådgivning i byggnadsvård x 3 Det är väl full fart där. Upprätta lista över duktiga hantverkare x 3 Luleå kommun Denna fråga är större än att enbart gälla Kyrkstaden. Det finns svårigheter här som Bertil också kan berätta om när vi ses. Formellt kan museet inte hålla i en sådan lista, men kyrkstugeägarföreningen borde kunna tipsa andra medlemmar om lämpliga hantverkare. Dusch i ett av servicehusen (samarbete med Kyrksuguägarföreningen) x 5 Denna fråga tas med i det övergripande arbetet med att se över tillgången på besökstoaletter i området. Frågan har tagits upp i Kyrkstadsrådet september -08. Arbetet måste gå vidare tillsammans med Visitor C, Tekniska och församlingen.

2 Luleå kommun, Barn och utbildningsförvaltningen Ny skolplan som innehåller målet; alla elever skall någon gång under sin skoltid ha kommit i kontakt med Gammelstads kyrkstad och världsarvstanken x 2 I skolans verksamhetsplan kommer det att skrivas in att eleverna ska ha besökt Gammelstad. Luleå kommun, Kulturförvaltningen Samla all viktig litteratur och annan media x 2 Utredning av behov och placering av en kommunal bebyggelseantikvarie tillsammans med Stadsbyggnadskontoret 3 Utredning av mottagningsstationens funktion, nyttjande, framtid och yttre gestaltning x 4 Luleå kommun, Visitor Centre (Kulturförvaltningen) Varje förvaltare och intressegrupp utser en kontaktperson för Gammelstads kyrkstad och meddelar detta till Visitor Centre x 1 En fråga för biblioteket kanske? Gammelstads bibliotek arbetar sedan länge med detta. Skolorna känner väl till det, men informationen kan spridas ytterligare. Vid utredning har man funnit att lokalen bättre kan nyttjas av entreprenör och kommer därför hyras ut. Detta har dock påskyndat frågan om tillgången på besökstoaletter. Uthyrningen av gamla brandstationen har bekräftat ytterligare att tillgängliga toaletter är a och o för hur en besökare upplever besöksmålet. Kontaktuppgifter till Kyrkstadsrådets-, Gammelstadsgruppens- och övriga verksamheters representanter i området finns hos oss. Verksamheterna ansvarar själva för att uppdatera oss om ev. ändringar. Dock saknas tydliga världsarvskontakter i vissa kommunala förvaltningar. Alla kontaktpersoner har grundläggande och aktuell kunskap om Gammelstad x 1 Representanterna kallas till informationsmöte 2 ggr/år Webbsajt med pedagogiskt material och lättillgänglig kunskap x 2 Webbsajten igång sedan våren -08 Informationsblad om pedagogiska program i Gammelstads kyrkstad x 2 Initiera arbetet med en forskningsplan x 2 Världsarvskontoret uppmanas att kontakta t ex Maurits Nyström i frågan. Möte kring detta är inplanerat med Hägnan efter årsskiftet. En inventering och sammanställning över genomförda och genomförbara skolprogram finns, informationsbladet är dock inte producerat.

3 ...fortsättning Visitor Centre (Kulturförvaltningen) Kunskapstest och vidareutbildning i världsarvs och Gammelstadskunskap för kunniga och certifierade världsarvsguider x 2 Nyckelpersoner inbjuds regelbundet för visningar av Gammelstads kyrkstad x 2 Under 2009 kommer några nyckelpersoner identifieras och bjudas in. Samarbete med Luleå guideförening och Luleå TB i syfte att utbilda guider. Samordning kring utbildning och guideverksamhet uppstartad med församlingen. Fler utbildningstillfällen är inplanerade med Luleå Guideförening. Offensiv bearbetning av media med färdiga texter x 2 Öppet hus på världsarvsdagen den 2:a advent x 2 Program hela dagen planerat för 7 dec -08. Program för 2009 återstår att planera. Årlig utvärdering i maj/juni av snöröjningen x 3 Genomfört möte -08. Genomfört över telefon med tekniska, vv och församlingen -09 Skadeinventering och dokumentationsprojekt inklusive arkeologiska förstudier i syfte att utreda problemområden och definiera ansvar x 3 Årlig världsarvssyn och uppföljning av förvaltningsplanen x 3 Utredning av möjligheten att återuppbygga en brandhärjad byggnad x 3 Ej påbörjat. Presstext på svenska och engelska samt fria pressbilder för redaktionella reportage finns tillgängliga på Projektet klart. Projektgruppen arbetar vidare med åtgärdsförslag utifrån projektets resultat. Långsiktig och övergripande fortsättning krävs tillsammans med Tekniska, kyrkstuguägarföreningen och församlingen. Möjlighet till EU-bidrag? Metoder för detta testas under Utvärdering får visa hur vi lägger upp det inför Utvärderingen visade att merparten ville ha en liknande uppföljning Världsarvssyn genomförd våren -09. Uppdatering av byggnadsvårdsfolder till kyrkstugeägare. Tillsammans med kyrkstugeägarföreningen och Studieförbundet Vuxenskolan genomfördes en studiecirkel våren -09. Nu planeras för praktisk byggnadsvårdskurs tillsammans med förening och församling sommaren 2010 förutsatt att bidrag beviljas. Utbildning av förvaltare och ägare i hur kyrkstugor sköts på ett föredömligt sätt x 3 Utveckling av Gammelstads souvenirer i olika prisklasser i enlighet med det grafiska programmet x 4 Samarbete med församlingen, Shop In Lapland mfl. kring souvenirer med symbolen för G-stads kyrkstad. Kort infotext som alla företagare kan använda i sin annonsering x 4 Ej påbörjat. Gemensam annonsering x 4 Gemensam annonskampanj genomförs höst/vinter Gammelstadsgruppen genomför gemensam marknadsföring vintern 09/10 bland annat med annonsering och monter på Kallax.

4 ...fortsättning Visitor Centre (Kulturförvaltningen) Förslag på synliggörande av Visitor Centre med flaggstång och skylt på halvmånen på taket x 4 Förslag tas fram under -09. Flaggstång är beställd hos KULprojekt Persön. Visningar för utvalda grupper med anpassat innehåll x 4 Visningar genomförs löpande. Studenter och gästforskare på Luleå tekniska universitet erbjuds visningar av världsarvet Gammelstads kyrkstad x 4 Boende och andra verksamma i Gammelstads kyrkstad får minst två nyhetsbrev om året x 4 Informera nyckelinstanser om trafiksituationen och verka för att den förbättras x 4 Universitetet är en viktig kund hos Visitor Centre. Några riktade marknadsföringsinsatser har inte gjorts till målgruppen, å andra sidan samarbetar V C med LTU och Norrb. Museum kring undervisning och studiebesök. Detta bör ske tillsammans med t ex Kyrkbyns intresseförening, kostnaden för utskicket? Sponsorer? Kalkyl är gjord för nyhetsbrev 2010, blir genomförbart förutsatt att vi kan distribuera delar av utgåvan via andra kanaler än post. Detta påpekas av Visitor Centre i sammanhang där Tekniska förvaltningen, Stadsbyggnadskontoret och Vägverket ingår. Göran Gabrielsson, gaturchef, Tekniska förvaltningen informerar om att årliga trafikmätningar görs i Kyrkbyn och att man anser trafiksituationen är rimlig. Hastigheterna hålls i stort sett med undantag för en LLT-buss vid senaste mätningen. Varierat aktivitetsutbud för olika åldrar och intressen vid bland annat de stora kyrkhelgerna x 5 Aktiviteter genomförda vid bland annat Persmäss. Öppen kyrkstad, Eldfest, Världsarvsdag mm. Nya anslagstavlor vid parkeringsplatserna x 5 Ej påbörjat. Kalendarium på anslagstavlorna x 5 Kalendarium sätts alltid upp på anslagstavlan utanför Visitor Centre Samordning av tre program årligen x 5 Info samlas in och programmet trycks av V C. Distribueras till församlingen, Luleå TB, Hägnan och till ytterligare några mindre verksamheter. Distributionskanalerna kan utvecklas, likaså formgivning. Sponsorer? Sommarupplagan och höstupplagan -09 har delvis finansierats via Visit Luleå. Programmet trycks numera offset och tack vare samarbetet med Visit Luleå har vi kunnat öka upplagan.

5 Luleå kommun, Friluftsmuseet Hägnan (kulturförvalningen) Tre olika skolprogram för barn i olika åldrar planeras och genomförs x 2 Varierat aktivitetsutbud för olika åldrar och intressen vid bland annat de stora kyrkhelgerna x 5 Prioriterad verksamhet på Hägnan Prioriterad verksamhet på Hägnan. Världsarvskontoret kallar till möte med Hägnans ansvarige pedagog, representanter från världsarvsskolorna och församlingens pedagog för att formulera skolprogram med röd tråd. Luleå kommun, Tekniska förvaltningen All snöröjning på kommunala gator och vägar genomförs enligt skötselplan x 3 Utformning av gator och diken garanterar gatornas vattenavrinning x 3 Ingår som en del i fortsättningen på skadedokumentationsprojektet Diken och vägar åtgärdas enligt skadedokumentation och Utvärdering har visat att snöröjning skett enligt anvisningar. Frågan är om skadedokumentationsprojektet visat att anvisningarna eventuellt måste revideras. De synpunkter som finns gäller Vägverkets medverkan, hur hanterar de världsarvsområdet? Långsiktig och övergripande fortsättning krävs tillsammans med Tekniska, kyrkstuguägarföreningen och församlingen. Möjlighet till EU-bidrag? gestaltningsprogram x 3 Skötselplan för daglig vård och städning i enlighet med gestaltningsprogram och Skötsel av den offentliga miljön utförs enl ordinarie skötselprogram. Programmet finns dock inte i presentabel estetiskt program x 3 form men Stefan Johansson ska se till att den blir det. Skötsel av den offentliga miljön inklusive parkeringsytor enligt estetiska programmet och den kommande skötselplanen x 3 Skötsel enligt estiskt program sker i offentlig miljö. Skötselplan för kommunägda byggnader och fastigheter x 3 Detta ska man börja ta fram - skötselplan för v-arvsområdet.

6 forts. Luleå kommun, Tekniska förvaltningen Förslag till placering och utformning av aktivitetsplats för barn x 4 Idéskiss - Kyrkparken framtagen och etappvis utveckling har påbörjats Utreda och ge förslag på belysning vid informationsskyltar x 4 Detta ska man titta närmare på. Skyltprogram, så få skyltar som möjligt, tydliga och välplacerade x 4 Skyltningen gör det lätt att hitta till kommunens befintliga parkeringar vid järnvägen, Rutviksvägen, Kyrktorget och Vissa skyltar finns, är de tillräckliga? Översyn kommer göras. Skyltningsöversyn är gjord -09. Förslag till vid kyrkan x 4 tillägg finns. Estetiska programmet reglerar skyltningen. Dock saknas vissa skyltar till och i området. Skyltningsöversyn är gjord -09. Förslag till tillägg finns. Luleå kommun, Stadsbyggnadskontoret Detaljerat gestaltningsprogram för tillägg i den fysiska miljön med utgångspunkt från det estetiska programmet x 3 Upprättande av rutinbeskrivningar snarare än ett tillägg till gestaltningsprogrammet. Klart till Tillsyn enligt Plan- och bygglagen genomförs kontinuerligt och ärendehantering med bygganmälan och Diskussioner förs mellan Stadsbyggnadskontoret och Världsarvskontoret på Visitor Centre kring hur detta kan göras. kvalitetsuppföljning x 3 Förslag på utformning av Inskrivet i verksamhethetsplanen och planeras slutföras senast Skisser presenterade vid hastighetsdämpande åtgärder x 4 Kyrkstadsrådet 30/9-09 Förslag på utformning av fasta Inskrivet i verksamhethetsplanen och planeras slutföras senast Skisser presenterade vid avspärrningar som anpassas till miljön x 4 Kyrkstadsrådet 30/9-09 Verka aktivt för att Norrleden byggs så att genomfartstrafiken i världsarvet minskar x 4 Vägverket har påbörjat en förstudie.

7 Luleå kommun, Räddningstjänsten Riskanalys av Gammelstads kyrkstads samtliga byggnader och verksamheter genomförs x 3 Brandinformation ges årligen i samband med Kyrkstuguägarföreningens årsmöte x 3 Är gärna med på ev. vårutskick och lucköppning Brandinformation till allmänheten på världsarvsdagen x 3 Brukar vara på plats på Hägnan under julmarknad Utbildning i brandkunskap för årskurs 2 och 5 x 3 Rullar på Sotning enligt föreskrifter x 3 Upp till var och en att följa relgerna för sotning Tillsyn av offentliga lokaler x 3 Genomförs löpande Ajourhållen insatsplan x 3 Detta bedömer Räddningstjänsten inte ha möjlighet att genomföra. Tillsyn genomförs på offentliga byggnade och restauranger. Finns för kyrkan, i övrigt kollar man upp branddammar, brandposter etc. Insatsplanen för kyrkan är inaktuell - se kontaktuppgifter och objekt i kyrkorummet. Luleå kommun, Informationskontoret Utredning och eventuell nyproduktion av välkomstskyltar (gröna vid väg 97) till Gammelstads kyrkstad x 4 Webbsida med aktuell information x 4 Webbsidan är igång sedan våren -08 Webbkamera sätts upp på lämplig plats x 4 Informationskontoret bedömer om det är relevant. I den skyltöversyn som gjorts -09 bedömer man det inte akut att ersätta de stora gröna välkomstskyltarna. Informationskontoret kollar upp förutsättningar och tillgång till kamera. Viktigt att tänka på regelverk kring kamera i offentlig miljö. Kamera finns och placering är bestämd, oklart om befintlig bandbredd räcker. Luleå kommun, Utvecklingskontoret Luleås ambassadörer är uppdaterade om vad som händer i Gammelstad x 4 Skicka gärna info till Tuula på utvecklingskontoret så vidarebefordrar hon till ambassadörerna. Luleå kommun, Fritidskontoret Informationsmaterial finns på alla viktiga besöksplatser i Luleå kommun x 4 Fritidskontoret har information om Gammelstad på Luleå turistbyrå

8 Nederluleå kyrkstuguägarförening Elbesiktning av kyrkstugor x 3 Vi informerar om elbesiktning, men utför den inte själva Intresseförfrågan för byggnadsvårdsstudiecirkel har gått ut i samband med hösten utskick t stugägare. Byggnadsvårdskurser med olika teman Studiecirkel genomförd tillsammans med Visitor Centre och Stuideförbundet vuxenskolan våren -09. Praktisk genomförs x 3 kurs planeras till sommaren Dusch i ett av servicehusen (samarbete med Luleå kommun) x 5 Kyrkstugeägarna anser att denna fråga ligger hos Tekniska förvaltningen. Sommaraktiviteter för hela familjen x 5 Bo i kyrkstuga-aktiviteter genomfördes sommaren -08. Och -09 Nederluleå församling Återuppförande av brunnshävert vid brunnen söder om kyrkan x 3 Kyrkstugesyn med protokoll, fotodokumentation och åtgärdsförslag genomförs årligen x 3 Genomförs årligen Församlingsägda byggnader sköts på ett föredömligt sätt och skötselplan upprättas för varje byggnad och dess omgivningar x 3 Varierat sakralt aktivitetsutbud för olika åldrar och intressen vid bland annat de stora kyrkhelgerna x 5 Kyrkans kärnverksamhet, ständigt pågående Informationsbrev till nyblivna kyrkstugeägare x 5 Nederluleå hembygdsförening har möjlighet att vara behjälpliga kring detta. Församlingen och hembygdsföreningen planerar för återuppförande Persmäss Länsstyrelsen i Norrbottens län Bidrag till vård av kyrkstugor prioriteras x Pågår i den mån ansökningar kommer in. Bidrag för gemensam satsning på skorstensrestaurering beviljat 3 för -09 och 2010.

9 Kyrkbyns intresseförening Information till kyrkbybor om världsarvets värde x 3 Genomfört världsarvsdag för kyrkbyborna den 15 juni 08. Intern information för en lugnare trafikrytmx 4 Kan ett nytryck av klistermärket "Kyrkbyn 30" kunna bidra till detta? Vägverket Brunvit vägvisning till Gammelstads kyrkstad, förstudie x 4 Förstudien genomförd och program för skyltningen finns Minskad trafik genom förbifart Rutviksvägen och Gamla Bodenvägen (Norrleden) x 4 Förstudie påbörjad All snöröjning på väg 986 från Rutvik och väg 590 mot Sunderbyn genomförs enligt skötselplan 3 Ingen uppgift. Kyrkstadsrådet Kyrkstadsrådets roll som remissinstans stärks x 1 Kyrkstadsrådet är ett samarbets- och diskussionsråd. Visit Luleå Samarbete mellan olika besöksmål Gammelstad, skärgården, mötesnäring och handel x 4 Gammelstadsgruppen är en arbetsgrupp i föreningen. Genom gruppens aktiviteter/produkter ingår man bla som del i projektet "Arena handel & nöje". Genom nätverket i Gammelstadsgruppen har man stimulerat nya verksamheter att etablera sig i området. Klustergrupp Gammelstad bildas inom Gammelstadsgruppen bestående av Visit Luleås medlemmar i G-stad träffas regelbundet för information, Visit Luleå x 4 gemensamma aktiviteter mm. Entreprenörer Detta försöker man åstadkomma, hittills har vi lyckats vid några tillfällen. Kan man skriva in i kontrakt för nya hyresgäster att de ska garantera ett visst öppethållande? Gemensamma öppettider x 4 Besöksinfo på engelska hos alla näringsidkare x 4 Finns inte hos alla. Kvällsöppet sommartid x 4 Har hittills ej genomförts gemensamt. Vissa verksamheter har haft öppet kvällstid.

Åtaganden och huvudansvariga enligt förvaltningsplanen 2008-2011

Åtaganden och huvudansvariga enligt förvaltningsplanen 2008-2011 Åtaganden och huvudansvariga enligt förvaltningsplanen 2008-2011 a=ej påbörjad, b=påbörjad, c=slutförd, d= tillhör prioriterat område 1-5 Norrbottens museum Marknadsföring av lånematerialet Får väl svara

Läs mer

Uppföljning. Förvaltningsplan för världsarvet Gammelstads kyrkstad Del 2 åtgärder 2008-2011

Uppföljning. Förvaltningsplan för världsarvet Gammelstads kyrkstad Del 2 åtgärder 2008-2011 Uppföljning Förvaltningsplan för världsarvet Gammelstads kyrkstad Del 2 åtgärder 2008-2011 Inledning 4 Slutgiltig förvaltningsplansuppföljning 6 Samverkan och delat ansvar 7 Fysisk miljö och bebyggelsevård

Läs mer

Kommunikationsstrategi för Konstnärligt campus

Kommunikationsstrategi för Konstnärligt campus Informationsenheten Kommunikationsstrategi för Konstnärligt campus 2010-01-26 Dnr 102-88-10 Sid 1 (11) Kommunikationsstrategi för Konstnärligt campus Inledning... 3 Övergripande mål... 3 Benämningen Konstnärligt

Läs mer

Policy för hållbar utveckling, miljömål och handlingsplan LUNDS UNIVERSITET

Policy för hållbar utveckling, miljömål och handlingsplan LUNDS UNIVERSITET Policy för hållbar utveckling, miljömål och handlingsplan LUNDS UNIVERSITET Lunds universitets policy för hållbar utveckling Lunds universitet ska förstå, förklara och förbättra vår värld och människors

Läs mer

Tillgängliga och användbara miljöer för utställningar och scenkonst

Tillgängliga och användbara miljöer för utställningar och scenkonst 1 (20) 20131211 Tillgängliga och användbara miljöer för utställningar och scenkonst Postadress: Regionens Hus 462 80 Vänersborg Besöksadress: Rosenlundsplatsen 2 411 20 Göteborg Telefon: 010-441 00 00

Läs mer

Delrapport av projektet "För hälsa mot tobak" ett implementeringsprojekt av metoden Tobaksfri duo i Uppsala län

Delrapport av projektet För hälsa mot tobak ett implementeringsprojekt av metoden Tobaksfri duo i Uppsala län Delrapport av projektet "För hälsa mot tobak" ett implementeringsprojekt av metoden Tobaksfri duo i Uppsala län Carina Hesse Bolin Louise Knutsson Delrapport av projektet "För hälsa mot tobak" ett implementeringsprojekt

Läs mer

SIKO protokoll från styrelsemöte 22 november kl 10.30 i Länsstyrelsens lokaler, Stockholm

SIKO protokoll från styrelsemöte 22 november kl 10.30 i Länsstyrelsens lokaler, Stockholm SIKO protokoll från styrelsemöte 22 november kl 10.30 i Länsstyrelsens lokaler, Stockholm Närvarande: Pia Södergren, SIKO (mötestid / total frånvarotid från hemmet 11t ) Barbro Nordstedt, Blidö Frötuna

Läs mer

FATMOMAKKE KYRKSTAD en mötesplats i fjällmiljö

FATMOMAKKE KYRKSTAD en mötesplats i fjällmiljö Kulturreservat i Västerbottens län FATMOMAKKE KYRKSTAD en mötesplats i fjällmiljö Fatmomakke kyrkstad 1890. Strategisk samlingsplats Fatmomakke kyrkstad består av kåtor, stugor, bodar och kyrka vackert

Läs mer

Anteckningar från arbetsmöte för lärmiljöprojektet 091103 (webbmöte i Adobe Connect 13:00-14:30)

Anteckningar från arbetsmöte för lärmiljöprojektet 091103 (webbmöte i Adobe Connect 13:00-14:30) Deltog: Helena Bengtsson, Mjölby Marie Eriksson, Söderköping Anne Hederén, Länsbiblioteket Karin Hermansson, Ödeshög Inger Hollström Flis, Motala Tommy Jansson, Norrköping Anja Leiding, Åtvidaberg Sten

Läs mer

Kommuners kontakt med butiker i tillgänglighetsfrågor

Kommuners kontakt med butiker i tillgänglighetsfrågor Rapport 2010:27 Kommuners kontakt med butiker i tillgänglighetsfrågor Kommuners kontakt med butiker i tillgänglighetsfrågor Rapport 2010:27 Konsumentverket 2010 2 (20) 3 (20) Innehåll Förord... 4 Bakgrund...

Läs mer

Utåtriktad verksamhet vid Gyllins Trädgård Thomas Persson

Utåtriktad verksamhet vid Gyllins Trädgård Thomas Persson Utåtriktad verksamhet vid Gyllins Trädgård Thomas Persson I samband med den arkeologiska undersökningen vid Gyllins Trädgård bedrevs utåtriktade verksamheter i form av två Arkeologiaftnar, ett antal pedagogiska

Läs mer

LÄGESRAPPORT PREDA. PREDA Lisa Hartman-Wedin 2004-02-19. Utecklingsområdet SKOLAN

LÄGESRAPPORT PREDA. PREDA Lisa Hartman-Wedin 2004-02-19. Utecklingsområdet SKOLAN PREDA Lisa Hartman-Wedin 2004-02-19 LÄGESRAPPORT PREDA Utecklingsområdet SKOLAN Minska användning av droger och alkohol bland barn och ungdomar i Kramfors kommun. Effektmål Öka ungdomars självkännedom

Läs mer

Angående sommarplaneringen kommer det att vara sommar öppen förskola på Styrmansgatan 26 vecka 27 t.o.m. vecka 31.

Angående sommarplaneringen kommer det att vara sommar öppen förskola på Styrmansgatan 26 vecka 27 t.o.m. vecka 31. Föräldrarådsmöte 6/3-2014 Mötet öppnas. Vi presenterar oss. Info från ledningen Angående sommarplaneringen kommer det att vara sommar öppen förskola på Styrmansgatan 26 vecka 27 t.o.m. vecka 31. Planeringsdagar:

Läs mer

Protokoll fört vid enskild föredragning Näringsavdelningen Jordbruksbyrån I, N20

Protokoll fört vid enskild föredragning Näringsavdelningen Jordbruksbyrån I, N20 PROTOKOLL Nummer 9 1.7.2015 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid enskild föredragning Näringsavdelningen Jordbruksbyrån I, N20 Beslutande Föredragande Justerat Minister Fredrik Karlström Landskapsagronom

Läs mer

Hantering av konst. Gotlands kommun. Revisionsrapport 2010-12-16. Ramona Numelin

Hantering av konst. Gotlands kommun. Revisionsrapport 2010-12-16. Ramona Numelin Hantering av konst Gotlands kommun Revisionsrapport 2010-12-16 Ramona Numelin Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 2. Bakgrund och revisionsfråga... 3 Revisionsfråga... 3 3. Metod... 3 4. Kommunfullmäktiges

Läs mer

Hörring 2014-04-15 Uppföljningsmöte efter Demokratidag 2013

Hörring 2014-04-15 Uppföljningsmöte efter Demokratidag 2013 Hörring 2014-04-15 Uppföljningsmöte efter Demokratidag 2013 I Mora kommun har man beslutat att ge barn och ungdomar kanaler för reellt inflytande. Ett av dessa forum för inflytande är den årligt återkommande

Läs mer

Veckobrev (v. 39) Hej!

Veckobrev (v. 39) Hej! Veckobrev (v. 39) Hej! Åter är det fredag igen och dagarna rinner förbi lika snabbt som regndropparna på fönsterrutan. Likt förra veckbrevet ber vi även i detta att se till att era barn har med sig rätt

Läs mer

!!! HANDLINGS- PLAN 2011-2013. Leaderprojektet Änsgös väg in i framtiden dnr LMN-2010-50. Lina Filer Projektledare 2010-12-20

!!! HANDLINGS- PLAN 2011-2013. Leaderprojektet Änsgös väg in i framtiden dnr LMN-2010-50. Lina Filer Projektledare 2010-12-20 !!!! HANDLINGS- PLAN 2011-2013 Leaderprojektet Änsgös väg in i framtiden dnr LMN-2010-50 Lina Filer Projektledare 2010-12-20 HANDLINGSPLAN I KRONOLOGISK ORDNING 2011 åka skridskor på. Ev Samarbete med

Läs mer

Individuella utvecklingsplaner

Individuella utvecklingsplaner Ett arbetsmaterial för arbetet med Individuella utvecklingsplaner Barn- och ungdomsförvaltningen 2004-09-17 1 Innehåll Inledning, Syfte 3 Mål, Innehåll, Struktur, Uppföljning, Förvaring 4 Överlämnande,

Läs mer

Kommittéanvisningar. Allmänna riktlinjer. Senior- och juniorkommittén. Huvudsyftet för kommittén är: Delsyften är:

Kommittéanvisningar. Allmänna riktlinjer. Senior- och juniorkommittén. Huvudsyftet för kommittén är: Delsyften är: Kommittéanvisningar Allmänna riktlinjer Kommittén ska på styrelsens begäran lämna in budgetförslag och verksamhetsplan i tid inför klubbens budgetprocess. Kommittén ansvarar för att föra ut relevant information

Läs mer

Verksamhetsplan 2012/2013 Förskolan Bollen Skolnämnd sydost

Verksamhetsplan 2012/2013 Förskolan Bollen Skolnämnd sydost Verksamhetsplan 2012/2013 Förskolan Bollen Skolnämnd sydost Sso 244/2012 Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Utveckling och lärande 5.

Läs mer

Kursutvärdering. Samhällskunskap A

Kursutvärdering. Samhällskunskap A Samhällskunskap A Läsåret 9-1 Läsåret 9-1 8 6 4 Mycket bra Bra Dåligt Mycket dåligt EAS 1. Mitt första inryck av denna kurs var: Mycket bra 6 29 Bra 14 67 Dåligt 1 5 Mycket dåligt - - Antal EAS:. Antal

Läs mer

Kommunikationskoncept för kommuner som arbetar med hastighetsöversyn

Kommunikationskoncept för kommuner som arbetar med hastighetsöversyn Rätt hastighet för en attraktiv kommun Kommunikationskoncept för kommuner som arbetar med hastighetsöversyn Konkreta förslag för intern och extern kommunikation en vägledning Framtaget av Jenny Appelgren

Läs mer

Lokal arbetsplan för Komvux i Lund (beslutad av skolutvecklingsgruppen 2011-11-10)

Lokal arbetsplan för Komvux i Lund (beslutad av skolutvecklingsgruppen 2011-11-10) Lokal arbetsplan för Komvux i Lund (beslutad av skolutvecklingsgruppen 2011-11-10) 2 Våra mål Komvux ska erbjuda flexibel utbildning av hög kvalitet som speglar individens och samhällets behov av kunskap

Läs mer

Inventering av forum för samverkan och delaktighet inom

Inventering av forum för samverkan och delaktighet inom Tjänsteskrivelse 1 (9) 2015-10-05 Bildnings- och omsorgsförvaltningen Handläggare Eva Westlund Utvecklingsledare/utredare 033-430 56 11 eva.westlund@bollebygd.se Dnr : 67608 Bildnings- och omsorgsnämnden

Läs mer

Tätortsprogram för Södra Sandby

Tätortsprogram för Södra Sandby Tätortsprogram för Södra Sandby Sammanställning av dialog Inledning Tätortsprogram för Södra Sandby togs fram hösten 2006 som underlag för en dialog med invånarna i Södra Sandby. Målet var att försöka

Läs mer

Lördagen den 16 januari 2010

Lördagen den 16 januari 2010 Protokoll fört vid styrelsemöte i Sveriges Guideförbund Tid: 16 januari 2010, kl. 12.00-19.30 17 januari 20109, kl. 09.00 16.00 Plats: Närvarande: Anmält förhinder: Hotel Sergel Plaza, Stockholm Birgitta

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Bo Bergman, s Per-Inge Pettersson, c Tommy Ejnarsson, v. Britt Olsson, sekreterare Eva Jönsson 488

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Bo Bergman, s Per-Inge Pettersson, c Tommy Ejnarsson, v. Britt Olsson, sekreterare Eva Jönsson 488 1(13) Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset, Hultsfred kl. 8.30-14-45 Beslutande Bo Bergman, s Per-Inge Pettersson, c Tommy Ejnarsson, v Övriga deltagande Sven Carlsson, kommunchef Hans Andersson 488,

Läs mer

ÄNGSDALS SKOLA ÅR F - 5 Malmö kommun Bunkeflostrand

ÄNGSDALS SKOLA ÅR F - 5 Malmö kommun Bunkeflostrand ÄNGSDALS SKOLA ÅR F - 5 Malmö kommun Bunkeflostrand BIBLIOTEKSPLAN 2013 Inledning/Bakgrund Läsning är nyckeln till lärande. För att kunna hantera stora mängder information i dagens föränderliga samhälle

Läs mer

Projektplan för En säkrare Sevesotillsyn, godkänd av styrgruppen 2015-11-20

Projektplan för En säkrare Sevesotillsyn, godkänd av styrgruppen 2015-11-20 Projektplan för En säkrare Sevesotillsyn, godkänd av styrgruppen 2015-11-20 Uppdrag Länsrådsgrupp 6 har gett i uppdrag åt miljönätverket (tidigare miljövårdsdirektörernas förening) att driva Miljösamverkan

Läs mer

Ämneslärarprogram. inriktning gymnasiet

Ämneslärarprogram. inriktning gymnasiet Ämneslärarprogram inriktning gymnasiet Ämneslärarprogrammet med inriktning mot undervisning i gymnasieskolan omfattar 5 års studier, det vill säga 300 högskolepoäng (hp). Du kan välja mellan dessa två

Läs mer

REGIONAL SAMVERKANSRUTIN VID FAMILJEHEMSPLACERING

REGIONAL SAMVERKANSRUTIN VID FAMILJEHEMSPLACERING REGIONAL SAMVERKANSRUTIN VID FAMILJEHEMSPLACERING FÖR SOCIALTJÄNST OCH SKOLA INKLUSIVE ELEVHÄLSA Den sårbara familjen Psykisk hälsa Riskbruk och riskbeteende Äldres hälsa Nya perspektiv Utveckling i samverkan

Läs mer

Plan för ökad tillgänglighet i Älmhults kommun. Arbetet ska särskilt inriktas på:

Plan för ökad tillgänglighet i Älmhults kommun. Arbetet ska särskilt inriktas på: -05-04 Plan för ökad tillgänglighet i Älmhults kommun 1. Inledning Utifrån FN:s standardregler antagna 1993 som ska tillförsäkra människor med delaktighet och jämlikhet har Sverige satt upp följande mål:

Läs mer

Svar till Skolinspektionen utifrån föreläggande; Dnr 43-2014:7911

Svar till Skolinspektionen utifrån föreläggande; Dnr 43-2014:7911 1(6) Barn- och utbildningsförvaltningen Barn- och utbildningskontoret Ewa Johansson, Rektor 0171-529 58 ewa.johansson@habo.se Yttrande över beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Futurum

Läs mer

Kopperskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kopperskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Kopperskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen grundskola, förskoleklass, fritidshem, 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Förslag samverkansavtal Bottenvikens skärgård

Förslag samverkansavtal Bottenvikens skärgård Bilaga 14KS17-1 Förslag samverkansavtal Bottenvikens skärgård Sedan kommunerna Skellefteå, Piteå, Luleå, Kalix och Haparanda har enats om att samarbeta för utveckling av Bottenvikens skärgård har nedanstående

Läs mer

Svar på skrivelse från Karin Rågsjö (V) och Thomas Hvitfeldt (V) om praktikplatser som ska leda till hållbara jobb

Svar på skrivelse från Karin Rågsjö (V) och Thomas Hvitfeldt (V) om praktikplatser som ska leda till hållbara jobb ARBETSMARKNADSNÄMNDEN SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare: Eva Woll Tegbäck Telefon: 08-508 25 463 TJÄNSTEUTLÅTANDE SID1 (7) Till Arbetsmarknadsnämnden Svar på skrivelse från Karin Rågsjö (V) och Thomas Hvitfeldt

Läs mer

Barn- och ungdomskulturplan för Gullspångs kommun 2010-2015

Barn- och ungdomskulturplan för Gullspångs kommun 2010-2015 Barn- och ungdomskulturplan för Gullspångs kommun 2010-2015 Barn- och ungdomskulturplan Gullspångs kommun Gullspångs kommun har reviderat sin barn- och ungdomskulturplan och den nya planen sträcker sig

Läs mer

Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling

Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Skolans namn: Bergsvikens förskoleområde www.skolverket.se/hallbarutveckling Ansökan med bilagor skickas in via e-post till skolverket@skolverket.se

Läs mer

Måldokument Följande dokument har använts vid framtagandet av biblioteksplanen.

Måldokument Följande dokument har använts vid framtagandet av biblioteksplanen. Bibliotekslagen slår fast att alla kommuner skall upprätta biblioteksplaner för samtliga verksamheter inom biblioteksområdet. Den är ett strategiskt dokument som beskriver verksamheterna och dess framtida

Läs mer

Välkommen till Löddesnässkolan Förskoleklass 2013/2014

Välkommen till Löddesnässkolan Förskoleklass 2013/2014 Välkommen till Löddesnässkolan Förskoleklass 2013/2014 2015/2016 Välkommen till Område Löddesnäs Förskoleklass Område Löddesnäs består av förskola, förskoleklass, skola årskurs 1-6 och fritidshem. Alla

Läs mer

Länsrapport 2012 Jämtlands län. Kommunernas del ANDT-förebyggande arbete

Länsrapport 2012 Jämtlands län. Kommunernas del ANDT-förebyggande arbete Länsrapport 2012 Jämtlands län Kommunernas del ANDT-förebyggande arbete 4.1. 1. Kommunens namn Kommunens namn: Åre Berg Bräcke Härjedalen Krokom Östersund Ragunda Strömsund Alkohol 75% 6 Tobak 75% 6 Narkotika

Läs mer

NYHETSBREV ÅLAND 01/2012

NYHETSBREV ÅLAND 01/2012 NYHETSBREV ÅLAND 01/2012 Välkommen till ett nytt år med Folkhälsan! Info för styrelseaktiva Vem får nyhetsbrevet? Detta informationsbrev går ut till alla styrelsemedlemmar i våra lokalföreningar som uppgett

Läs mer

Protokoll skolrådsmöte 2015-11-10

Protokoll skolrådsmöte 2015-11-10 Protokoll skolrådsmöte 2015-11-10 Skönadalsskolan Biblioteket 18:30 Närvarande: Närvarolistan som fördes på mötet har tyvärr kommit bort, vi beklagar detta. Det var god uppslutning och i stort sett alla

Läs mer

Plats och tid: Lärcenter, Järnvägsgatan 53, Norberg, kl. 18.00-20.00. Övriga deltagande: Ulla-Britt Ljung Förvaltningschef

Plats och tid: Lärcenter, Järnvägsgatan 53, Norberg, kl. 18.00-20.00. Övriga deltagande: Ulla-Britt Ljung Förvaltningschef Sammanträdesdatum Sidan 1(13) Plats och tid: Lärcenter, Järnvägsgatan 53, Norberg, kl. 18.00-20.00 Närvarande: Eva Pålsson (S) Ordförande Elizabeth Pettersson (S) Ola Jonsson (S) Åke Andersson (V) Stefan

Läs mer

Kvalitetspolicy för äldre- och handikappomsorgen i Nyköpings kommun.

Kvalitetspolicy för äldre- och handikappomsorgen i Nyköpings kommun. Kvalitetspolicy för äldre- och handikappomsorgen i Nyköpings kommun. Kvalitetspolicyn är framtagen av en arbetsgrupp bestående av ledamöter från Äldre- och handikappnämnden och representanter från verksamheterna.

Läs mer

Tillsynsbeslut för gymnasieskolan

Tillsynsbeslut för gymnasieskolan Beslut Skolinspektionen 2015-08-27 Göteborgs stad infoaeduc.boteborg.se Gymnasieskolenhetschef och rektorer vid Hvitfeldtska gymnasiet mikael.o.karlssonaeduc.ciotebord.se amela.filipovicaeduc.qotebord.se

Läs mer

Guide för arbete med extra anpassningar och särskilt stöd

Guide för arbete med extra anpassningar och särskilt stöd Guide för arbete med extra anpassningar och särskilt stöd 1. Extra anpassningar 2. Extra anpassning och intensifiering 3. Anmälan om risk för bristande måluppfyllse 4. Pedagogisk utredning av en elevs

Läs mer

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LRF Västra Götaland

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LRF Västra Götaland LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LRF Västra Götaland PROTOKOLL Nr 7/2015 Telefonsammanträde Tid Kl 09.00 11.00 Hur Närvarande Telefonsammanträde Sofia Karlsson, ordförande Ronny Johansson, vice ordförande Stefan

Läs mer

Protokoll 151025: Röda Korsets Ungdomsförbund Uppsala

Protokoll 151025: Röda Korsets Ungdomsförbund Uppsala Protokoll 151025: Röda Korsets Ungdomsförbund Uppsala Kallade: Louise Lundmark, Frida Torstensson, Rosanna Norman, Fredrica Werner, Sara Stuguland, Johanna Mäkinen, Kornelia Johansson, Joakim Skoog Närvarande:

Läs mer

Lördagen den 24 april 2010

Lördagen den 24 april 2010 Protokoll fört vid styrelsemöte i Sveriges Guideförbund Tid: 24 april 2010, kl. 12.00-17.30 25 april 2010, kl. 09.00 14.00 Plats: Hotel Sergel Plaza, Stockholm Närvarande: Lars Flodström, vice ordförande

Läs mer

HANDIKAPPROGRAM FÖR HÖÖRS KOMMUN

HANDIKAPPROGRAM FÖR HÖÖRS KOMMUN HANDIKAPPROGRAM FÖR HÖÖRS KOMMUN Antaget av kommunfullmäktige 2006-12-20, 127 BAKGRUND I alla delar av världen, i varje land och på alla samhällsnivåer finns människor med funktionsnedsättningar. Handikappolitik

Läs mer

Grön flagg Nu är Stensjöns handlingsplan godkänd för Grön flagg!

Grön flagg Nu är Stensjöns handlingsplan godkänd för Grön flagg! Handlingsplanen godkänd 2012-05-27 Grön flagg Nu är Stensjöns handlingsplan godkänd för Grön flagg! 2012-05-27 Det demokratiska arbetet och hela skolans eller förskolans delaktighet är centralt inom Grön

Läs mer

Åtgärder med anledning av tillsyn av Bergetskolan (Dnr 43-2011- 4847)

Åtgärder med anledning av tillsyn av Bergetskolan (Dnr 43-2011- 4847) Skolinspektionen Box 23069 104 35 Stockholm Åtgärder med anledning av tillsyn av Bergetskolan (Dnr 43-2011- 4847) Undervisning och lärande 1. Se till att undervisningen i olika ämnesområden samordnas så

Läs mer

www.sjobo.nu/karupsnygard

www.sjobo.nu/karupsnygard www.sjobo.nu/karupsnygard Årgång 31 KARUPSBLADET nr 1 2011 Information från Samfällighetsförening för Fritidsanläggningar Sommar igen!! Härligt!! Det är ju nu man uppskattar att bo i naturen eller hur?

Läs mer

LVF - Aktuellt nr 5 2013

LVF - Aktuellt nr 5 2013 LVF - Aktuellt nr 5 2013 Långbro Villaförening - er lo kala villaförening sed an 1944 2013-11-27 I detta nummer Ordförande har ordet Stöld ur brevlådor Parkeringsregler Sotning Mer om parkering Tomträtt

Läs mer

Lokalbussen i Lycksele

Lokalbussen i Lycksele Lokalbussen i Lycksele 1. Kön A. Man 15 31,9 B. Kvinna 32 68,1 2. Ålder A. >12 0 0 B. 13-19 19 40,4 C. 20-29 3 6,4 D. 30-39 4 8,5 E. 40-49 3 6,4 F. 50-59 13 27,7 G. 60-69 2 4,3 H. 70< 3 6,4 3. Vilken är

Läs mer

Yrkesnätverksträff för Teckensspråkstolkar 18-19/3 2014

Yrkesnätverksträff för Teckensspråkstolkar 18-19/3 2014 Yrkesnätverksträff för Teckensspråkstolkar 18-19/3 2014 Närvarande: Ivar Wästhed, Tina Karlsson, Agneta Ekståhl-Unger, Stellan Solgård, Sara Ericsson, Angelica Grann, Camilla Nilsson. Presentation av närvarande.

Läs mer

Gamla Prästgårdens Fastighetsförenings Båtsektions Hamnordning

Gamla Prästgårdens Fastighetsförenings Båtsektions Hamnordning Gamla Prästgården den 8 september 2012 Gamla Prästgårdens Fastighetsförenings Båtsektions Hamnordning Styrelsen i Gamla Prästgårdens Fastighetsförening vill med denna Hamnordning (version 3.4 av den 120908)

Läs mer

CYKELBESIKTNING 2009 Hållbart resande i Umeåregionen / VIVA arbete unga VIVA resurs / NTF Västerbotten 2009-10-02

CYKELBESIKTNING 2009 Hållbart resande i Umeåregionen / VIVA arbete unga VIVA resurs / NTF Västerbotten 2009-10-02 CYKELBESIKTNING 2009 Hållbart resande i Umeåregionen / VIVA arbete unga VIVA resurs / NTF Västerbotten 2009-10-02 Sammanfattning Projektet Hållbart resande i Umeåregionen arbetar för att resorna i Umeåregionen

Läs mer

Kommunala Handikapprådet Mötesprotokoll 2010-04-22

Kommunala Handikapprådet Mötesprotokoll 2010-04-22 1 Tid och plats: den 22 april 2010 kl.17.30-19.10 i rum 386 Närvarande Gunnar Pihl (FP), ordf. Lennart Nilsson (M) Anna-Stina Eklund-Wivallius (M) Frida Tamker (M) Veronika Cornils Berg (C) Anne Lindberg

Läs mer

Samhälle, samverkan & övergång

Samhälle, samverkan & övergång Samhälle, samverkan & övergång En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2013/2014 Förskolan Loviselund Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplanens riktlinjer

Läs mer

Vad designer gör. Källa: Design projekt guiden http://www.svid.se/sv/designprojektguiden/om-design/vaddesigner-gor/

Vad designer gör. Källa: Design projekt guiden http://www.svid.se/sv/designprojektguiden/om-design/vaddesigner-gor/ Vad designer gör Designer är avgörande för den affärsmässiga framgången för innovationer. En designer har metoder för att samla in och förstå användarnas egentliga behov. Designern kan sedan omvandla behoven

Läs mer

Gemensamt förskola och skola:

Gemensamt förskola och skola: LERUM4000, v2.1, 2013-02-21 1 (5) Lärande Enhet Aspenäs Minnesanteckningar Enhetsråd Aspenäsenheten 4 november 2015 Presentation av deltagare Gemensamt förskola och skola: Ekonomi Ekonomin är i balans.

Läs mer

Välkommen till TV-utbildningen i Piteå!

Välkommen till TV-utbildningen i Piteå! Välkommen till TV-utbildningen i Piteå! Vi har en utbildning fylld av utmaningar som väntar på dig. Hos oss utbildar du dig inte bara till en extremt kunnig TV-arbetare, utan skaffar dig även kunskaper/verktyg

Läs mer

Kallelse till årsstämma i FREJA SAMFÄLLIGHETSFÖRENING

Kallelse till årsstämma i FREJA SAMFÄLLIGHETSFÖRENING Kallelse till årsstämma i FREJA SAMFÄLLIGHETSFÖRENING Härmed kallas samtliga medlemmar till ordinarie stämma söndagen den 8 mars 2009 kl. 16.00 på Stenåsavägen 36 Dagordning 1. Stämman öppnas 2. Stämmans

Läs mer

Det handlar om att ta fram och utveckla elevers inneboende nyfikenhet, initiativförmåga och självförtroende redan från tidiga åldrar.

Det handlar om att ta fram och utveckla elevers inneboende nyfikenhet, initiativförmåga och självförtroende redan från tidiga åldrar. Ung Företagsamhet Fyrbodal jobbar med att få fler företagsamma barn och ungdomar. I drygt 30 år har vi jobbat med UF-företag på gymnasienivå. Nu gör vi en nysatsning där elever och ni lärare på grundskolan

Läs mer

Arbetsplan för förskolorna Sandvik, Skutan och Lövö

Arbetsplan för förskolorna Sandvik, Skutan och Lövö Arbetsplan för förskolorna Sandvik, Skutan och Lövö 2012/2013 Umeå Kommunfullmäktige mål för För- och Grundskola 2011-2013: En skola för alla där barns och ungdomars rätt: - att känna sig trygga, respekterade,

Läs mer

Länsbygderådet Sjuhärad SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Arbetsutskott

Länsbygderådet Sjuhärad SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Arbetsutskott 2004-01-08 1(7) Plats och tid: Borås, kl. 17.00 19.15 Beslutande: Övriga Deltagare: Sassi Wemmer Eva Johansson Sven-Olof Carlsson Jan Vinkvist Ted Öjbro Utses att justera: Jan Vinkvist Paragrafer: 1-9

Läs mer

Styrelseprotokoll för Hjärups byalag 2002-08-20

Styrelseprotokoll för Hjärups byalag 2002-08-20 Styrelseprotokoll för Hjärups byalag 2002-08-20 Plats: Fritidsgården i Hjärup kl:18.30 Närvarande: Kjell Nilsson, Christina Rothman, Kristina Börebäck, Åsa Fridh, Ingegerd Höglund, Heléne Lundborg, Bo

Läs mer

Krisplan för Equmenia Nords läger

Krisplan för Equmenia Nords läger Krisplan för Equmenia Nords läger 1 Innehållsförteckning: 1. Varför en krisplan? 2. Förberedelser innan lägret 3. Vid trafikolycka 4. Vid dödsfall 5. Vid övergrepp 6. Hur man går vidare 7. Vid brand 8.

Läs mer

Protokoll från styrelsemöte 2011-09-20 Plats: Stockholmsavdelningen Protokoll nr 8

Protokoll från styrelsemöte 2011-09-20 Plats: Stockholmsavdelningen Protokoll nr 8 Protokoll från styrelsemöte 2011-09-20 Plats: Stockholmsavdelningen Protokoll nr 8 Närvarande: Lennart Larsson, Malou Wallén, Lotta Berntsson, Lennart Lindberg, Lars Magnuson, Maud Steinrud, Lotta Ahlberg-Wennersten,

Läs mer

NÄRINGSLIVSDIALOG Rapport från dialogmöten 6 och 7 oktober 2015

NÄRINGSLIVSDIALOG Rapport från dialogmöten 6 och 7 oktober 2015 NÄRINGSLIVSDIALOG Rapport från dialogmöten 6 och 7 oktober 2015 2015-10-26 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Teman... 3 3 Övergripande analys... 3 4 Temaanalys stadsutveckling, trafik och infrastruktur...

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Förskola. Uppgifter om enheten. Namn på rektor/förskolechef. User: krfag001, Printdate: 2015-10-27 11:23 1

Kvalitetsredovisning. Förskola. Uppgifter om enheten. Namn på rektor/förskolechef. User: krfag001, Printdate: 2015-10-27 11:23 1 År för rapport: 2015 Organisationsenhet: Fjällens förskola (K) Kvalitetsredovisning Förskola Uppgifter om enheten Uppgift Verksamhetens namn och inriktning Namn på rektor/förskolechef Kommentar Fjällen

Läs mer

Protokoll fört vid möte med Gullmarns vattenråd 20121128 SV Västra Götaland, Uddevalla, kl. 09.30 15.00. Närvarande:

Protokoll fört vid möte med Gullmarns vattenråd 20121128 SV Västra Götaland, Uddevalla, kl. 09.30 15.00. Närvarande: Protokoll fört vid möte med Gullmarns vattenråd 20121128 SV Västra Götaland, Uddevalla, kl. 09.30 15.00 Närvarande: Lars-Åke Winblad Jan Sandell Björn Lagerdahl Miriam Sannum Ulf Johannesson Munkedals

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning Lokal arbetsplan Ängdala förskola 2013 Innehållsförteckning 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans

Läs mer

Fisketurism. Inspirationsträff för ännu bättre fisketurism i Sjuhärad

Fisketurism. Inspirationsträff för ännu bättre fisketurism i Sjuhärad Fisketurism Inspirationsträff för ännu bättre fisketurism i Sjuhärad Rådde gård onsdag 8 januari 2014 Inspirationsträff om fisketurism arbetsgrupp skapad för fortsatt analys Ett 60-tal personer samlades

Läs mer

Uppföljning av Värdighetsgarantier inom äldreomsorgen 2015

Uppföljning av Värdighetsgarantier inom äldreomsorgen 2015 Uppföljning av Värdighetsgarantier inom äldreomsorgen 2015 1 Bakgrund För att höja kvaliteten i äldreomsorgen och tydliggöra för målgruppen vad de kan förvänta sig av äldreomsorgen fastställde kommunstyrelsen

Läs mer

Handlingsplan vid hot och våld på Bromangymnasiet

Handlingsplan vid hot och våld på Bromangymnasiet Handlingsplan vid hot och våld på Bromangymnasiet Innehållsförteckning 2 Handlingsplan vid hot och våld på Bromangymnasiet 3 Ansvar 3 Vid tänkbara hot 3 Agera i en akut situation 3 När den akuta situationen

Läs mer

Kyrkans förskola Lokal arbetsplan 2015/ 2016

Kyrkans förskola Lokal arbetsplan 2015/ 2016 Kyrkans förskola Lokal arbetsplan 2015/ 2016 Beslutad 25 juni 2015 Innehållsförteckning 1. Kyrkans förskola 1.1 Inledning 1.2 Verksamhet och profil 1.2.1 Arbetets inriktning 1.2.2 Församlingsinstruktion

Läs mer

Verksamhetsberättelse 20140929 20151231

Verksamhetsberättelse 20140929 20151231 Verksamhetsberättelse 20140929 20151231 Styrelse, revisorer och valberedning Styrelse: Lars Bjurström, ordförande, Karin Farinder, vice ordförande, Göran Wahlqvist, kassör, Britt Johansson, sekreterare,

Läs mer

REMISSYTTRANDE. En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) Från Stockholms studentkårers centralorganisation. Utbildningsdepartementet

REMISSYTTRANDE. En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) Från Stockholms studentkårers centralorganisation. Utbildningsdepartementet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm 2015-11-16 REMISSYTTRANDE Från Stockholms studentkårers centralorganisation En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) Sammanfattning Synpunkter

Läs mer

Arbetsmöte 1. Vi arbetar med vår värdegrund

Arbetsmöte 1. Vi arbetar med vår värdegrund Om arbetsmöten Arbetsmötena handlar om hur vi ska arbeta för att värdegrunden ska ge resultat, det vill säga att de äldre personer som vi ger stöd och omsorg kan ha ett värdigt liv och känna välbefinnande.

Läs mer

Protokoll. Svenska Ölfrämjandet SÖ, styrelsen. Nr: 4 2009/2010. Tid: Lördagen den 27 juni 2009, kl. 13.50 17.35

Protokoll. Svenska Ölfrämjandet SÖ, styrelsen. Nr: 4 2009/2010. Tid: Lördagen den 27 juni 2009, kl. 13.50 17.35 Protokoll Svenska Ölfrämjandet SÖ, styrelsen Nr: 4 2009/2010 Tid: Lördagen den 27 juni 2009, kl. 13.50 17.35 Plats: Hos Peter Ragnar, Stenmursgatan 12, Norrköping Ledamöter: Rick Gordon Lindqvist, ordförande

Läs mer

Verksamhetsplan. Vimarskolan Förskoleklass - åk 6/Fritidshem 2014/2015

Verksamhetsplan. Vimarskolan Förskoleklass - åk 6/Fritidshem 2014/2015 Vimarskolan Förskoleklass - åk 6/Fritidshem Tillsammans når vi toppen! Tre prioriterade utvecklingsområden för skolområde ÖST Höja måluppfyllelse och resultat Nationella prov Betyg Enkätresultat Elevhälsa

Läs mer

Kultur- och fritidsnämndens protokoll 2016-04-19

Kultur- och fritidsnämndens protokoll 2016-04-19 Datum: Tisdagen den 19 april 2016 Tid: 17.30 18.40 Plats: Östra Roten, kommunhuset i Lilla Edet Justeringsdag: Måndagen den 25 april, klockan 16.00 Paragrafer: 19-26 Utses att justera: Christian Samuelsson

Läs mer

Kvalitetsuppföljning för halvåret, läsåret 2014/2015 Årsbokslut 2014. Kvalitetsuppföljning ht 2014

Kvalitetsuppföljning för halvåret, läsåret 2014/2015 Årsbokslut 2014. Kvalitetsuppföljning ht 2014 Förskola/Skola Kvalitetsuppföljning för halvåret, läsåret 2014/2015 Årsbokslut 2014 Stenhamra och Uppgårdskolan Rektor: Lillemor Bergquist Tel: 08-124 57 804 1. Inledning Kvalitetsuppföljning ht 2014 Uppgårdskolan

Läs mer

2. Guldkantskassan På kontot har vi nu 12 193:- Några klasser har sökt pengar (år 1,3,4). Föräldraföreningen godkänner och betalar ut.

2. Guldkantskassan På kontot har vi nu 12 193:- Några klasser har sökt pengar (år 1,3,4). Föräldraföreningen godkänner och betalar ut. Protokoll fo ra ldrara d 140514 Närvarande: Rebecka Gustafsson, F-klass Tina Boustedt, 1A Ulf Leander, 1B Josefin Åberg Sjöholm, 2A Cecilia Åhlander, 3A Lisa de Haan, 3B Ulrika Engquist, 4B 1. Föregående

Läs mer

Arvika kommun. Granskning av kontroll och hantering av konstföremål. KPMG AB 16 februari 2010 Antal sidor:9

Arvika kommun. Granskning av kontroll och hantering av konstföremål. KPMG AB 16 februari 2010 Antal sidor:9 Granskning av kontroll och hantering av konstföremål KPMG AB 16 februari 2010 Antal sidor:9 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Inledning 2 3. Syfte 2 4. Metod och avgränsning 2 5. Ansvar inom kommunen 3 6.

Läs mer

INFLYTANDE PROJEKTET. unga i kulturplanerna

INFLYTANDE PROJEKTET. unga i kulturplanerna INFLYTANDE PROJEKTET unga i kulturplanerna Dalarna 2011-2012 Det här samarbetet handlar om att unga, som det pratas om och planeras för i kulturplanerna, själva ska få komma till tals. Att deras idéer

Läs mer

Här behandlar vi. Börja på Tågaborgsskolan.

Här behandlar vi. Börja på Tågaborgsskolan. Här behandlar vi alla olika. Börja på Tågaborgsskolan. Vi ska bygga stadens bästa skola. Vill du vara med? Det enda vi vet om framtiden är att den kommer att se annorlunda ut. Vi möter barn och unga på

Läs mer

PROTOKOLL 1 (15) 2010-11-17

PROTOKOLL 1 (15) 2010-11-17 PROTOKOLL 1 (15) 2010-11-17 Kommunala handikapprådet Plats och tid ande Camilla Stenmark Stig Stefansson Torvald Stefansson Ola Burström Åke Lindqvist Britt-Inger Lundstedt Christine Edström Eva Gustavsson

Läs mer

VKF möte 2013 04 08. Plats: Högskolan i Borås, konferensrum J2519 (Biblioteket, hus H, plan 2,5)

VKF möte 2013 04 08. Plats: Högskolan i Borås, konferensrum J2519 (Biblioteket, hus H, plan 2,5) VKF möte 2013 04 08 Plats: Högskolan i Borås, konferensrum J2519 (Biblioteket, hus H, plan 2,5) Närvarande: Urban Carlén, Högskolan i Skövde Anita Eklöf, (sekreterare), Högskolan Borås Lars Göran Hedström,

Läs mer

Motion om färgade ytor på parkeringar för rörelsehindrade. Dnr KS 2013-183

Motion om färgade ytor på parkeringar för rörelsehindrade. Dnr KS 2013-183 kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2013-10-22 321 Motion om färgade ytor på parkeringar för rörelsehindrade. Dnr KS 2013-183 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka kommunfullmäktige

Läs mer

Plats och tid Komunkontoret sammanträdesrum A, onsdag 18 juni 2014, klockan 09:00 11:30

Plats och tid Komunkontoret sammanträdesrum A, onsdag 18 juni 2014, klockan 09:00 11:30 2014-06-18 1 (20) Plats och tid Komunkontoret sammanträdesrum A, onsdag 18 juni 2014, klockan 09:00 11:30 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Börje Ohlsson (S) Mikael Jonsson, (M) Ingemar Ehn,

Läs mer

2015/2016. Så här går vi framåt! Linköpings kommun linkoping.se

2015/2016. Så här går vi framåt! Linköpings kommun linkoping.se 2015/2016 Så här går vi framåt! Linköpings kommun linkoping.se Syfte Verksamhetsplanen är ett verktyg för pedagogerna på de kommunala förskolorna på T1 samt en information till föräldrar. Den innehåller

Läs mer

Biblioteksplan för Valdemarsviks kommun 2016-2019

Biblioteksplan för Valdemarsviks kommun 2016-2019 Biblioteksplan för Valdemarsviks kommun 2016-2019 1 Biblioteksplan för Valdemarsviks bibliotek Bakgrund Enligt bibliotekslagens 17 ska kommuner och landsting anta planer för biblioteksverksamheterna. En

Läs mer

Gerd menade att det är bra om broschyren är i pdf-format eftersom den då är lätt att skicka vidare.

Gerd menade att det är bra om broschyren är i pdf-format eftersom den då är lätt att skicka vidare. 1(5) NVF-möte med utskottens ordförande och sekreterare Datum: 2013-10-07 Plats: Möte via Lync Närvarande: Se deltagarförteckning, bilaga 1 Mötet öppnas Annelie Nylander öppnade mötet och hälsade alla

Läs mer

Protokoll. Tid Tisdagen den 9 december 2008 kl 18.00 19.15 Plats Glanshammars bygdegård

Protokoll. Tid Tisdagen den 9 december 2008 kl 18.00 19.15 Plats Glanshammars bygdegård Protokoll Tid Tisdagen den 9 december 2008 kl 18.00 19.15 Plats Glanshammars bygdegård Närvarande ledamöter Stefan Nygren (m) ordförande Leif Gustafsson (s) Gunnar Josephson (m) Birgit Ryding (m) Gunnar

Läs mer

En viktig mässa för alla

En viktig mässa för alla Gunilla Südow Mölnlycke bibliotek, Härryda kommun gunilla.sudow@harryda.se 2013 En viktig mässa för alla I dagens läge, med en snabb teknikutveckling, inte minst inom den digitala sfären, behöver vi förr

Läs mer